Llaqi Jano, një ish idealist deri në dhimbje

Llaqi Jano, një ish idealist deri në dhimbje 29

🕔17:22, 13.Jan 2019

Koha ndryshon shumë gjëra, por nuk fshin asgjë Nga DHIMITËR SHTËMBARI I lindur më 5 maj të vitit 1922 në Libofshë të rrethit të Fierit, Llaqi Jano do të rritej me frymën atdhetare të prinderve të vetë. “Rebel” që në

Lexo më shumë
Dossier/ “Kartelat e verdha”, ja si u projektua lufta e klasave

Dossier/ “Kartelat e verdha”, ja si u projektua lufta e klasave 18

🕔17:29, 12.Jan 2019

Shteti mbyll dyert për kundërshtarët politikë. Projektimi i luftës së klasave. Lufta për të eliminuar kundërshtarët edhe në paqe.    Lufta e klasave kishte filluar e ashpër në Shqipërinë e pas Luftës së Dytë Botërore. Komunistët kishin marrë pushtetin, ndërsa

Lexo më shumë
Në 75 vjetorin e Operacionit të Dimrit në Çermenikë (II)

Në 75 vjetorin e Operacionit të Dimrit në Çermenikë (II) 10

🕔11:06, 11.Jan 2019

Prof. Ferit Balla (Vijon nga numri i kaluar – Lexo KETU) Ndërkohë kolona e Shtabit të Përgjithshëm të UNÇ dhe e Misionit Anglez në Shqipëri që u nis nga Orenja në datën 19 dhjetor për të kaluar në jugë në

Lexo më shumë
Në 75 vjetorin e “Operacioni të Dimrit” në Çermenikë (I)

Në 75 vjetorin e “Operacioni të Dimrit” në Çermenikë (I) 16

🕔14:46, 10.Jan 2019

Prof. Ferit Balla Vera e vitit 1943 shënoi në arenën ndërkombëtare ndryshime cilësore në teatrin e luftimeve të Luftës së Dytë Botërore midis Bashkimit Sovjetik dhe Gjermanisë naziste. Gjermania hitleriane kishte marrë goditje të mëdha dhe të rënda nga Ushtria

Lexo më shumë
Vdekja e njeriut dhe pasvdekja në artin e fotografisë botërore dhe asaj shqiptare

Vdekja e njeriut dhe pasvdekja në artin e fotografisë botërore dhe asaj shqiptare 2

🕔14:52, 9.Jan 2019

Qerim VRIONI Studiues i artit fotografik Shkencërisht, vdekjaështë ndërprerja e plotë e jetës së një organizmi të gjallë. Ajo mbahet si  një nga proceset më të natyrshme edhe të njeriut, asaj nuk mund t’i shmanget askush. Sapo lind njeriu ka

Lexo më shumë
Dossier/ Krimi serbo-çetnik në Bihor, si u masakruan 4 628 shqiptarë

Dossier/ Krimi serbo-çetnik në Bihor, si u masakruan 4 628 shqiptarë 18

🕔19:52, 8.Jan 2019

Me rastin e 76 vjetorit te krimeve serbe ndaj shqiptareve ne Bihor të Sanxhakut naten e Bozhiqit të 1943 -tes Nga Ismet Azizi Programin e “Naçertanija” të Ilia Garashaninit, projektin e Vlladan Gjeorgjeviqit, programin e kolonizimit, mandej “Shpërngulja e Arnautëve”,

Lexo më shumë
Luftëtarët shqiptarë në skajet e Rusisë mesjetare

Luftëtarët shqiptarë në skajet e Rusisë mesjetare 11

🕔18:02, 6.Jan 2019

Nga Elvi Sidheri Duke qenë se vitet e fundit po dëgjojmë fort shpesh të përmendet Krimeja, ose zona e Donbasit, që rusët e quajnë Rusia e Re, për çështje luftarake faktikisht, qysh nga aneksimi i njëanshëm rus i këtij gadishulli

Lexo më shumë
“Për në Shqipëri Karl”. Kur autorët e huaj “demonizojnë” shqiptarët

“Për në Shqipëri Karl”. Kur autorët e huaj “demonizojnë” shqiptarët

🕔17:40, 6.Jan 2019

Stereotipat apo klishetë e përdorura mbi Shqipërinë e shqiptarët kanë bërë që shpesh bota letraro-artistike, por edhe opinioni publik europian e më gjerë, në kohë të ndryshme e sidomos në shekujt paraardhës, si pasojë edhe e mungesës së mjeteve moderne

Lexo më shumë
Fotot e rralla: Kur hidheshin ‘themelet’ e Shqipërisë komuniste

Fotot e rralla: Kur hidheshin ‘themelet’ e Shqipërisë komuniste 21

🕔19:20, 5.Jan 2019

Ky është një nga koleksionet e rralla të fotove nga fillimet e Shqipërisë komuniste. Si zakonisht, koleksioni është pjesë e punës së palodhur të të ndjerit Robert Elsie, raporton MAPO. Albanologu na ka lënë pas një arkiv të mrekullueshme. Fotot

Lexo më shumë
Diagrama e ekonomisë shqiptare gjatë një shekulli

Diagrama e ekonomisë shqiptare gjatë një shekulli 0

🕔09:34, 5.Jan 2019

Luan Shahollari Ky është titulli i monografisë të profesor Hasan Banja (1926-2006) që ka gjetur dritën e botimit nga EMAL më 2017. Analiza prej 620 faqesh vjen si sintezë e veprimtarisë të autorit në institucionet shtetërore,studimore-ekonomike dhe organizatat jo-fitimprurëse. Ajo

Lexo më shumë