3 mars 1878/ Traktati i Shën Stefanit, si u copëtuan trojet shqiptare

3 mars 1878/ Traktati i Shën Stefanit, si u copëtuan trojet shqiptare 19

🕔18:27, 3.Mar 2019

Më 3 mars të vitit 1878 u nënshkrua Traktati i Paqes së Shën-Stefanit, i cili i dha fund Luftës Ruso-Turke që pat shpërthyer më 24 Prill 1877. Paqja e Shën-Stefanit ishte një nga më të ashprat që ishte arritur ndonjëherë

Lexo më shumë
Gëzim Shima: Peripecitë tona në kërkim të uraniumit, ja çfarë gjetëm

Gëzim Shima: Peripecitë tona në kërkim të uraniumit, ja çfarë gjetëm 17

🕔16:16, 3.Mar 2019

Leonard Veizi Uranium nuk kishte në sasitë që pretendohej por uraniumi duhej gjetur gjithsesi… Gëzim Shima ishte një nga inxhinierët i cili bënte pjesë në ekipin që kërkonte uraniumin shqiptar, e që më pas u emërua si shefi i ekipit

Lexo më shumë
FOTO: Kryqi i zhdukur i Labovës

FOTO: Kryqi i zhdukur i Labovës 23

🕔16:13, 3.Mar 2019

Me një moshë më shumë se 15 shekullore, Kisha e Labovës së Kryqit vlerësohet si një prej monumenteve më të rralla historike, fetare e kulturore të Shqipërisë. Ajo njihet si një prej 40 kishave të para, të ndërtuara në gjithë

Lexo më shumë
Nga Martaneshi në Pezë. Fundi i misionit (IV)

Nga Martaneshi në Pezë. Fundi i misionit (IV) 2

🕔13:19, 1.Mar 2019

Dilaver Goxhaj (Vijon nga numri i kaluar) Në orën 24.00 të datës 29 shkurt Brigada arriti në një lagje të Zabzunit të krahinës së Gollobordës dhe qëndroi atje disa orë për të pushuar. Pas tri orë pushimi, në orën 03.00

Lexo më shumë
Beteja e Qarrishtës dhe marshimi drejt Dibrës (III)

Beteja e Qarrishtës dhe marshimi drejt Dibrës (III) 8

🕔13:54, 28.Feb 2019

Dilaver Goxhaj (Vijon nga numri i kaluar) Brigada duhej të delte në Llëngë, për të vazhduar marshimin më tej. Atje mund të delej vetëm duke kaluar përmes Qarrishtës. Rrugë tjetër s’kishte. Ato ishin të mbyllura për partzanët. Nga e majta

Lexo më shumë
Pashko Vasa në një rrëfim për Malin e Zi: Një skicë e rrallë historike për herë të parë në shqip

Pashko Vasa në një rrëfim për Malin e Zi: Një skicë e rrallë historike për herë të parë në shqip 4

🕔13:33, 28.Feb 2019

Mehdi  Gurra Mali i Zi, fqinji ynë verior, është mjaft i njohur për ne. Historia shpesh i ka vënë përballë malazezët dhe shqiptarët, dy popujt kanë derdhur shpesh gjak mes tyre. Malazezë e shqiptarë jetojnë ende bashkë në Malin e

Lexo më shumë
Çarja e rrethimit të Skroskës (II)

Çarja e rrethimit të Skroskës (II) 5

🕔11:49, 27.Feb 2019

Dilaver Goxhaj (Vijon nga numri i kaluar) Kalimi i rrugës automobilistike Korçë-Elbasan Rreth orës 24.00 të 26 shkurtit, pararoja e forcave  partizane të Brigadës iu afrua fshatit Karkavec, për të kaluar rugën automobilistike. Mirëpo, armiku, i cili e dinte rrugëkalimin,

Lexo më shumë
Inkursioni i Brigadës së parë sulmuese

Inkursioni i Brigadës së parë sulmuese 8

🕔14:38, 26.Feb 2019

Dilaver Goxhaj Dilaver Radëshi (Sulçe) është lindur në qershor të vitit 1922, në fshatin Radësh të Skraparit, emri i të cilit do t’i bashkangjitej si mbiemër prej kur u rreshtua në rreshtat partizane. Në Br1S Dilaver Radëshi e nisi si

Lexo më shumë
Djali i “mbretit” që jetoi duke bërë blof me “rrëzimin” e Enver Hoxhës

Djali i “mbretit” që jetoi duke bërë blof me “rrëzimin” e Enver Hoxhës 17

🕔10:09, 26.Feb 2019

Marcel Gascón Barberá Ishte prill 1999. NATO po bombardonte objektivat ushtarake jugosllave për të ndalur sulmet e forcave serbe nga sulmi ndaj shqiptarëve etnikë në Kosovë, të cilët u arratisën në dhjetëra mijëra në Shqipërinë fqinjë. Më shumë se 10,000

Lexo më shumë
FOTOT: Ditët e para të pushtimit gjerman në Shqipëri

FOTOT: Ditët e para të pushtimit gjerman në Shqipëri 11

🕔17:18, 25.Feb 2019

Fotot e mëposhtme mbajnë datën 29 shtator 1943, thuajse me pak se dy jave pas hyrjes se tyre ne Shqipëri me një operacion blic, ndërsa trupat e kapitulluara italiane akoma s’ ishin larguar. Fotot shfaqin ushtarë gjerman të xhandarmarisë fushore

Lexo më shumë