Burimi i Kërpicës, një mrekulli e rrallë e Tomorrit

Burimi i Kërpicës, një mrekulli e rrallë e Tomorrit 1

🕔15:59, 19.May 2014

Ing. gjeolog  Selim MARISHTA  Është i njohur në trevën e Tomorricës dhe më gjërë për sasinë e madhe të ujit, për mullinjtë që punuan gati një shekull me ujin e tij, për dërstilat e shumta në teknikën tradicionale të përpunimit

Lexo më shumë
Shqipëria, një vend ku nuk vdes askush!..

Shqipëria, një vend ku nuk vdes askush!.. 0

🕔15:55, 19.May 2014

Volker Mehnert / Frankfurter Allgemeine Zeitung* Shqipëria ka kushtet më të mira për një karrierë të mrekullueshme turistike: plazhet e fundit të pazëna me ndërtime të Detit Mesdhe, gërmadhat enigmatike në anën tjetër të Pompeit, njerëz të dashur gjithandej, por, megjithatë,

Lexo më shumë
Mustafa Qemal Ataturk, mrekullia politike turke

Mustafa Qemal Ataturk, mrekullia politike turke 1

🕔15:51, 19.May 2014

Qemal Ataturk është lindur dhe ka kaluar fëmijërinë dhe rininë e tij në atë pjesë të perandorisë turke që quhej Rumeli, pjesa ballkanike e cila përkon me trojet shqiptare. Nga viti 1896 deri në vitin 1899 ka vazhduar akademinë ushtarake

Lexo më shumë
Fjalë lapidare nga historia

Fjalë lapidare nga historia 0

🕔14:35, 11.May 2014

Rubikon (via e kuqe) Rubik do të thotë bakër (i kuq) dhe rubrikë (nënvizim me të kuqe). Rubikon është një lum i cekët në Itali që sjell ujë të turbullt, të kuq. Rubico nga latinishtja “rubeus” do të thotë “i

Lexo më shumë
Bulqiza, mbi tokë, geto afrikane; nën tokë, ferr dantesk

Bulqiza, mbi tokë, geto afrikane; nën tokë, ferr dantesk 0

🕔14:33, 11.May 2014

Në galeritë e minierës së Bulqizës çdo ditë punohet pa asnjë masë sigurie për të fituar bukën e gojës. Askush nuk pyet për ta, për jetët e tyre, për atë minierë ku fitohen miliona në kurriz të luftës për të

Lexo më shumë
Molossia, “shteti” më i vogël në botë

Molossia, “shteti” më i vogël në botë 1

🕔14:28, 11.May 2014

Molossia, zyrtarisht Republika e Molossisë, është një micronation (minikomb, minishtet), i themeluar nga Kevin Baugh, me seli vetëm nga një shtëpi e vogël afër Dejtonit, në Nevada të SHBA. Sipërfaqja e këtij “shteti sovran” është 14.3 km katror (58 m2)

Lexo më shumë
Një gjeni mikpritës në Bubës të Përmetit

Një gjeni mikpritës në Bubës të Përmetit 0

🕔14:27, 11.May 2014

Megjithëse në pak rreshta, por se ç’është Dëshnica dhe ç’janë dëshnicarët, e mëson nga dy udhëtarë të huaj, bashkëshortët anglezë (piktorë), Jan dhe Cora J. Gordon, të cilëve u ka rënë të flenë një natë në Bubës, gjatë një udhëtimi

Lexo më shumë
Pse i donte Napoleoni shqiptarët në gardën e tij

Pse i donte Napoleoni shqiptarët në gardën e tij 0

🕔14:25, 11.May 2014

Nga Ilmi QAZIMI, studiues Njihen dhe dihen nga të gjithë lidhjet e dhe simpatitë e Napoleon Bonopartit për shqiptarët, sidomos pas marrëdhënieve me Ali Pashë Tepelenën, ku atij i ranë në sy karakteristikat luftarake të shqiptarëve. Duke gjetur një rast

Lexo më shumë
Rrëfimi i malazezit Bato Tomasheviç: Një takim i paharruar me Enver Hoxhën në vitin 1944

Rrëfimi i malazezit Bato Tomasheviç: Një takim i paharruar me Enver Hoxhën në vitin 1944 0

🕔10:10, 9.May 2014

Herët në mëngjesin tjetër ne hipëm në kamionin tonë dhe Avdoja, shoferi, rrotulloi manivelin, me të cilin ai ndizte motorin kur moti ishte i ftohtë. Me rrapëllimat e forta të motorit, përmes shtëllungave të tymit që dilnin nga skapamentoja, u

Lexo më shumë
Historia tragjike e një dëshmori të panjohur

Historia tragjike e një dëshmori të panjohur 1

🕔10:03, 8.May 2014

Pesë vjet më parë, ndërsa përktheja librin “Jetë dhe vdekje në Ballkan”, të autorit malazez Bato Tomasheviç, një nga ngjarjet që më ka tronditur më shumë ishte një episod ku përshkruhet varja në litar nga gjermanët e dy djelmoshave 17

Lexo më shumë