Viti 1936, qeveria greke mbyll shkollat dhe ndalon përdorimin e gjuhës shqipe

Viti 1936, qeveria greke mbyll shkollat dhe ndalon përdorimin e gjuhës shqipe 3

🕔10:40, 10.Oct 2013

(Vijon nga numri i kaluar) Viti 1936 shënon një masë tjetër shtrënguese e asimiluese të qeverisë greke për popullsinë çame në trojet autoktone shqiptare. Një urdhëresë e qeverisë së Metaksait ndalon përdorimin e gjuhës shqipe në Çamëri dhe mbylljen e

Lexo më shumë
Hajredin Isufi: Qeveria greke largon çamët me dhunë, nis kolonizimin e fshatrave

Hajredin Isufi: Qeveria greke largon çamët me dhunë, nis kolonizimin e fshatrave 8

🕔09:36, 9.Oct 2013

Sikur të mos mjaftonin vuajtjet e shumta të shqiptarëve në Çamëri, qeveria greke stisi edhe një masë tjetër djallëzore e tinëzare për të spastruar përfundimisht shqiptarët nga trojet e tyre autoktone, kolonizimin e fshatrave shqiptare. Këtë, qeveria greke e bën

Lexo më shumë
Hajredin Isufi: Si strehuan e ndihmuan çamët Myslym Pezën e luftëtarët e tij

Hajredin Isufi: Si strehuan e ndihmuan çamët Myslym Pezën e luftëtarët e tij 14

🕔10:34, 7.Oct 2013

(Vijon nga numri i kaluar)   Pushtimi i Çamërisë (vitet 1912-1913) dhe heshtja e ndërkombëtarëve, krijoi një situatë të rënduar për popullsinë çame. Në këto kushte tepër të rënda, paria çame synoi vetë organizimin dhe rezistencën kundër genocidit të pushtuesve.

Lexo më shumë
Hajredin Isufi: Si nisi spastrimi etnik i Çamërisë nëpërmjet shpronësimeve

Hajredin Isufi: Si nisi spastrimi etnik i Çamërisë nëpërmjet shpronësimeve 1

🕔10:04, 6.Oct 2013

Një skenar i parapërgatitur dhe i mirë organizuar kundër çamëve e Çamërisë nis të zbatohet që vitin 1923. Spastrimi etnik e i dhunshëm që do të pasoj, paraprihet me shpronësimet e banorëve çamë autoktonë. Një urdhër absurd për të larguar

Lexo më shumë
Isufi: Çamët, në luftë i madh dhe i vogël, në festën e fitores me këngë e valle

Isufi: Çamët, në luftë i madh dhe i vogël, në festën e fitores me këngë e valle 4

🕔09:59, 5.Oct 2013

(Vijon nga numri i kaluar) Në luftë për nder e vatan i madh e i vogël, ndërsa në festën e fitores me këngë e valle! Kështu e kanë përcaktuar jetën dhe qëndresën e Çamërisë ndër dekada e shekuj historianë vendas

Lexo më shumë
Isufi: Gratë fisnike çame, misionare të pajtimit e mbrojtëse të identitetit

Isufi: Gratë fisnike çame, misionare të pajtimit e mbrojtëse të identitetit 3

🕔11:30, 4.Oct 2013

Në vite e dekada, populli çam në trojet e tij të lashta, u detyrua të përballoj me një qëndresë heroike shovinizmin grek. Përballë këtij realiteti, banorëve të Çamërisë iu desh të forconin unitetin mes tyre, ti gjendeshin pranë njëri-tjetrit në

Lexo më shumë
Isufi: Si ruajtëm, me armë përballë shtetit e klerit grek, gjuhën e identitetin çam

Isufi: Si ruajtëm, me armë përballë shtetit e klerit grek, gjuhën e identitetin çam 3

🕔18:28, 3.Oct 2013

(Vijon nga numri i kaluar)   Sulmi shtetëror mbi gjuhën shqipe, shoqëruar me pengesa ligjore e ndëshkime, ishte pjesë e skenarit të shtetit helen për nënshtrimin dhe asimilimin e popullsisë çame në trojet e tyre autoktone shqiptare. Në këtë skenar

Lexo më shumë
Isufi: Si ruajtëm, me armë përballë shtetit e klerit grek, gjuhën e identitetin çam

Isufi: Si ruajtëm, me armë përballë shtetit e klerit grek, gjuhën e identitetin çam 0

🕔17:26, 3.Oct 2013

Sulmi shtetëror mbi gjuhën shqipe, shoqëruar me pengesa ligjore e ndëshkime, ishte pjesë e skenarit të shtetit helen për nënshtrimin dhe asimilimin e popullsisë çame në trojet e tyre autoktone shqiptare. Në këtë skenar që do të kurorëzohej në fund me

Lexo më shumë
Isufi: Në Çamërinë e 1730-s

Isufi: Në Çamërinë e 1730-s 19

🕔13:20, 2.Oct 2013

Toleranca fetare, martesat e ndërsjella mes dy besimeve, harmonia e ndihma për njëri-tjetrin, ishin ‘armët’ e efektshme që popullsia çame përdori kundër ndërrimit të dhunshëm të besimit fetar dhe shfrytëzimit nga pushtuesit. Uniteti çam, më shumë se kurrë, nis të

Lexo më shumë
Isufi: Shtator 1611, kryengritja e armatosur çame kundër myslimanizimit të dhunshëm

Isufi: Shtator 1611, kryengritja e armatosur çame kundër myslimanizimit të dhunshëm 16

🕔10:54, 1.Oct 2013

Pushtimi turk dhe islamizimi i dhunshëm shënon goditjen e parë të rëndë ndaj popullsisë çame në trojet e veta. Përballë kësaj situate tejet të vështirë, kjo popullsi u detyrua të ruaj me fanatizëm gjuhën shqipe, zakonet e traditat, duke u

Lexo më shumë