Kush ishte Abdyl Hamiti II?

Kush ishte Abdyl Hamiti II? 0

🕔19:14, 30.Oct 2015

I nderuar lexues! Abdyl Hamiti II (1842-1918) ishte sulltan i Perandorisë Osmane (1878-1909), i cili vendosi një nga regjimet më të egra dhe për masakrat kundër popujve të shtypur u mbiquajt “sulltani i kuq”. Zbatoi ndaj shqiptarëve politikën e mohimit

Lexo më shumë
“Kur një popull frikohet nga qeveria e tij – atëherë aty ka tirani  ( Kur qeveria i frikohet popullit të vet – atëherë aty ka liri!”)

“Kur një popull frikohet nga qeveria e tij – atëherë aty ka tirani ( Kur qeveria i frikohet popullit të vet – atëherë aty ka liri!”) 20

🕔16:52, 30.Oct 2015

Ky nuk është aspak,
postulati im,
e gdhendi në kohë,
i madhi Franklin!

Për atë kam shkruar,
këtu-siç e dini,
kam thënë se e kam,
si pikë referimi!

Lexo më shumë
Çfarë dihet për detin Jon?

Çfarë dihet për detin Jon? 0

🕔14:59, 29.Oct 2015

I nderuar lexues! Deti Jon përfshihet ndërmjet pjesës jugore të Gadishullit Ballkanik dhe Gadishullit të Apenineve. Në veri bashkohet me detin Adriatik me anë të kanalit të Otrantos, ndërsa në perëndim me detin Tirren me anë të ngushticës së Mesinës.

Lexo më shumë
Tufa e çakejve dhe Kryeçakalli!

Tufa e çakejve dhe Kryeçakalli! 14

🕔14:53, 29.Oct 2015

Gjithçka mund të ndodhi,
në Atdheun tim,
këtu fjala “Turp”,
nuk ka më kuptim!

Turpet nuk mbarohen,
çdo ditë vjen nga një,
po faqja e zezë,
s’mund të nxihet më!

Lexo më shumë
Ku ndodhet Guri i Muzhaqit?

Ku ndodhet Guri i Muzhaqit? 0

🕔13:52, 28.Oct 2015

I nderuar lexues! Guri i Muzhaqit është mal në malësinë e Çermenikës, në rrethin e Librazhdit, me lartësi 1663 m. Përbëhet nga gëlqerorë të mesozoit, të vendosur mbi flish. Në pjesën më të madhe shpatet e Gurit të Muzhaqit janë

Lexo më shumë
Por nuk u bëra dot një Maratonomak (Për lirinë nuk mjafton një jetë njerëzore)

Por nuk u bëra dot një Maratonomak (Për lirinë nuk mjafton një jetë njerëzore) 17

🕔13:31, 28.Oct 2015

Në njëqind gradë më valon gjaku,
dhe mes acarit-suferinës,
nëse do isha Marathonomaku,
tani do isha pranë Athinës!

Gati në fund të rrugëtimit,
në ankth pret turma e trazuar,
po unë në kulm të stërmundimit,
s’kam asnjë lajm sot për t’u çuar!

Lexo më shumë
Tani s’ka më fillime të reja…

Tani s’ka më fillime të reja… 1

🕔13:16, 27.Oct 2015

Ka pasur dhe ditë që ndritën nga hareja,
ditë që me pikëllim i kujtojmë,
tani s’ka më fillime të reja,
disa vdesin-por të tjerë vazhdojnë!

Tani ka vetëm burra të mërzitur,
që kthejnë kokën nga rrugët ku kanë shkuar,
po koha e trishtimit nuk erdhi papritur,
shënja pa fund na kanë lajmëruar!

Lexo më shumë
Kush ishte Thanas Vaja

Kush ishte Thanas Vaja 0

🕔11:39, 27.Oct 2015

Thanas Vaja ishte njeriu më i besuar, truproje personale dhe kryeinformatori i Ali Pashë Tepelenës, me origjinë nga fshati Lekël. Shpesh ai ka shërbyer edhe si kryekomandant trupash nëpër ekspedita, ndërkohë që ndërtoi një rrjet të fuqishëm spiunazhi në gjithë

Lexo më shumë
S’jam poeti i shkalluar, jam popull i zemeruar

S’jam poeti i shkalluar, jam popull i zemeruar 28

🕔09:50, 26.Oct 2015

  S’jam Lulashi-as Ristani, as Saliu-as Paloka, po nga hallet e vatanit, edhe mua më dhëmb koka! S’jam Gramozi-Taulanti, nuk jam Rama-nuk jam Meta, po në malin me akuza, ka vërtetë dhe të vërteta! S’jam PS-ja, nuk jam SHQUP-i, Valentina

Lexo më shumë
Çfarë dihet për Aleksandrin e Maqedonisë?

Çfarë dihet për Aleksandrin e Maqedonisë? 1

🕔09:43, 26.Oct 2015

I nderuar lexues! Aleksandri i Maqedonisë (Aleksandri III, 356-323 p.e.s.) ishte mbret i Maqedonisë në vitet 336-323 p.e.s., i mbiquajtur Aleksandri i Madh (Leka i Madh). Ishte biri i Filipit II dhe i princeshës epirote Olimpia. E mori arsimin nga

Lexo më shumë