PJESA II: Ç’do kishin bërë batakçinjtë e sotëm të historisë në rrethanat e luftës

Viktor Malaj November 17, 2015 14:44

PJESA II: Ç’do kishin bërë batakçinjtë e sotëm të historisë në rrethanat e luftës

Vijon nga numri i kaluar

Reagimin më të ashpër ndaj mendimeve të Blushit për Lef Nosin e bëri një individ i cili ka disa vjet që përpiqet të bind shqiptarët se të gjithë ata që luftuan pushtuesit nazi-fashistë ishin injorantë dhe tradhtarë të shqiptarizmës, ndërsa të gjithë ata që i pritën pushtuesit me krahë hapur, me tufa lulesh, me parada dhe fanfara, me elozhe dhe përbetime besnikërie ishin atdhetarë të klasit të parë dhe intelektualë të kulluar. Në intervistën e tij, personi që mbahet si historian, pasi e pranoi “…implikimin e rëndë të pothuajse gjithë elitës politike, intelektuale të Shqipërisë nga dredhia fashiste dhe naziste…”, filloi mallkimin e kundërshtarëve të të përfshirëve në kolaboracionizëm, duke thënë se “… hedhin sot broçkulla të neveritshme ndaj njerëzve më të ditur dhe më atdhetarë të kombit…”. Sipas fjalorit të gjuhës shqipe, fjala broçkull do të thotë “fjalë të kota, të pavërteta, gjepura…”. Nëse akuzat për bashkëpunim me pushtuesin janë “broçkulla” atëherë nuk ka vend as për “implikime të rënda” të “njerëzve më të ditur dhe më atdhetarë të kombit”, siç pranon zotëria. Këto dy përcaktime përjashtojnë njëri-tjetrën, se kur pranon se u implikuan rëndë me pushtuesit, atëherë ndaj tyre nuk hidhen broçkulla por thuhet e vërteta.

Autori i mësipërm citon një dokument të Mëkëmbësisë (autoriteti më i lartë pushtues) i vitit 1939, i cili flet për një klasë shqiptare intelektualësh dhe gjysmëintelektualësh oportunistë dhe arrivistë që gjendet gjithnjë në pushtet dhe për një klasë intelektuale shqiptare nacionaliste që beson me sinqeritet dhe bindje në bashkësinë e fateve italo-shqiptare. Duke u bazuar në këtë dokument, historiani modern shqiptar kërkon të na bindë se ata shqiptarë që besonin se Shqipëria i kishte fatet e përbashkëta me një shtet të sunduar nga një diktaturë fashiste, që praktikisht e kishte pushtuar Shqipërinë, duhen konsideruar si ajka e kombit dhe duhen nderuar edhe sot, e jo të hidhen “broçkulla” kundër tyre. Më vonë, pasi pohon se “Përfaqësuesit e Regjencës nën pushtimin gjerman ranë në… grackën gjermane”, na thotë se ata “ishin personalitete realiste dhe nëpërmjet përfshirjes në Regjencë… në kushtet e humbjes së mundshme gjermane, do t’i jepnin jetë… pavarësisë së premtuar dhe asnjanësisë, duke krijuar kështu mundësitë që… Aleatët ta njihnin qeverinë e Regjencës si zëdhënëse me autoritet e një qeverie të ligjshme shqiptare”. Pohimet e historianit tonë duken si përçartje. Që të jesh realist dhe, nga ana tjetër, të kesh rënë në grackë politike, kjo nuk shkon me normat e arsyes.

Realist është ai që i kupton rrethanat dhe bën zgjedhjen e favorshme për vete dhe për ata që janë nën drejtimin e tij dhe nuk bie viktimë e grackave. Nga ana tjetër, të pohosh se këta “realistë” i morën premtimet për pavarësi nga gjermanët dhe shpresonin se këtë pavarësi do ua njihnin dhe respektonin ata që i mundën gjermanët, do të thotë të flasësh “si e ëma e Zeqos në majë të thanës”. Këto janë vërtet broçkulla. Mos vallë Aleatët do ua njihnin pavarësinë shqiptarëve si shpërblim për shërbimet që i kishin bërë armikut të tyre, Gjermanisë naziste? Gjithashtu, autori thotë broçkullën tjetër të radhës, se Aleatët do ta njihnin qeverinë e Regjencës si zëdhënëse me autoritet e një qeverie të ligjshme. Çfarë legjitimiteti kombëtar dhe ndërkombëtar mund të kishte një qeveri e krijuar nga pushtuesi dhe si mund të njihej ajo nga armiqtë e pushtuesit?

Duke u hequr si zëdhënës i popullit shqiptar të para 70 viteve, autori thotë se “Njerëzit kishin mirëkuptuar qëllimet e tyre (të anëtarëve të Regjencës- V.M. ) vullnetmira”. Nuk dihet se për cilët njerëz e ka fjalën dhe a i pati pyetur ai këta njerëz që ua ditka sot se si paskan menduar në atë kohë. Më poshtë autori bën një pyetje: “Pas kujt do të duhej të shkonin shqiptarët në vjeshtën e trazuar 1943: pas Frashërllinjve, Lef Nosit, A. Harapit dhe djalit të Aqif Pashës, apo pas një njeriu të panjohur që operonte sipas urdhrave të delegatëve jugosllavë?”.

Koha, e atëhershmja dhe jo e sotmja, koha e luftës dhe jo koha e qejfit, e dha përgjigjen dhe nuk na la neve asnjë shans për spekulime. Një popull dinjitoz, një popull që ka zgjedhur mbijetesën në vend të nënshtrimit, nderin në vend të turpit, krenarinë në vend të poshtërimit, ai popull shkon pas atyre që i kundërvihen çdo pushtuesi, pavarësisht se sa të njohur janë dhe se sa pasuri kanë. Delet shkojnë pas atij që i josh për të mbushur plëndësin; njerëzit shkojnë pas atij që u mbush mendjen. Dhe koha tregoi se shumica e popullit shqiptar ishte kundër pushtuesve dhe kundër pushtimit prandaj ndoqi ata që i prinë drejt luftës dhe jo ata që e thërrisnin nëpër parada ku nderohej pushtuesi. Ja çfarë thotë një dokument tepër sekret britanik i 26 shtatorit 1944: “Që nga 18 shtatori 1944 është bërë e qartë se këta elementë nacionalistë… janë përpjekur të formojnë një qeveri duke bashkuar të tri partitë nacionaliste si BK, zogistët dhe fashistët katolikë… Është një qeveri vetëm në letër e cila përfaqëson pak më shumë se anëtarët e vet… Gjermania do të largohet nga Shqipëria dhe një qeveri e tillë do të përfitojë nga qëndrimi i paanshëm i organizatave aleate… Kjo do të motivojë dhunë politike civile… dhe do të shkaktohet nga një grusht njerëzish të cilët, ca më pak e ca më shumë, kanë bashkëpunuar në mënyrë të vazhdueshme me armikun“. (Gazeta “Panorama”, 31 gusht 2014)

Besoj se pyetja që bëhet sot e ka marrë përgjigjen 70 vjet më parë. Por profesori ynë i historisë ka vendosur të bëhet qesharak deri në fund, prandaj vazhdon: “Ata (regjentët- V.M)… këtë e kanë bërë me botën e shpirtin që vetëm patriotët idealistë, burrat trima të kombit mund ta ndërmerrnin; atë vendim nuk mund ta ndërmerrnin majtistët, servitorët e sovjetizmit, aventurierët, batakçinjtë… Atë mund ta ndërmerrnin vetëm mendjet më të pastra dhe më fisnike, ata që ishin mësuar përjetësisht me ideal e për traditë personale dhe familjare të sakrifikoheshin”. Mos qesh po deshe. Kjo është pastërtisht doktrina e tradhtisë kombëtare, e nxjerrë nga valixhet moderne të shakllabanëve që, me terma dhe pretendime modernizmi dhe demokracie, përpiqen të shesin si rivlerësim moral, politik dhe kombëtar sjelljet që, qysh prej fillimeve të qytetërimit, janë vlerësuar kurdoherë të turpshme dhe të dënueshme.

Të pohosh se bashkëpunimi me pushtuesin është veprim patriotësh, idealistësh, trimash dhe njerëzish të sakrificës kombëtare, t’i vlerësosh pra sjellje dhe veprime të tilla, që gjithë bota perëndimore i dënoi pas luftës, si atdhetarizëm, kjo do të thotë të përmbysësh krejt kodin moral dhe politiko-social të njerëzimit. Dhe kjo bëhet vetëm për hatër të një grushti njerëzish, të cilëve avokati iu përket moralisht dhe politikisht. Të konsiderosh idealist dhe sakrifikues atë që e kalon ditën në kolltukët e dhuruar nga pushtuesit dhe jo atë që la shkollën dhe qejfin në Paris, Romë, Milano e kudo, qoftë dhe vatrën e ngrohtë familjare të fshatit apo qytetit shqiptar dhe rrëmbeu armën duke e kaluar një pjesë të jetës jashtë në luftë me pushtuesin; të konsiderosh trim atë që qëndron nën urdhërat e pushtuesit dhe fle i mbrojtur ditën dhe natën nga bajonetat e këtij pushtuesi dhe të konsiderosh aventurier e batakçi atë që i vë armën armikut dhe lë jetën në ndeshje me të; të konsiderosh mendje e pastër dhe fisnike atë që i premton ndihmë pushtuesit dhe nuk brengoset asfare nga burgosjet, internimet dhe vrasjet e mijëra bashkatdhetarëve prej këtij pushtuesi dhe, nga ana tjetër, të quash batakçi atë që jep jetën vetëm për të mos i treguar shokët e idealit çlirimtar tek pushtuesi, kjo do të thotë të jesh, me apo pa vetëdije, në pozitat e armikut të popullit dhe të dhunuesit të moralit njerëzor. Autori në fjalë iu bën nder “majtistëve”, siç i quan ai, kur thotë se ata nuk mund të bënin veprimet që bënë nacionalistët. Nacionalistët e tij, sepse qindra nacionalistë të tjerë shqiptarë u angazhuan në luftë kundër pushtuesve, madje duke dhënë edhe jetën. Fyerjet dhe poshtërimet që ua bën herë pas here luftëtarëve të lirisë janë gjithçka e lejojnë rrethanat e sotme të bëjë. Po të ishin rrethanat e luftës, do të bënte ato që bëri Xhaferr Deva me shokë.

Anëtarët e Regjencës nuk kanë qenë asnjëri naiv, siç përpiqet diku t’i paraqesë autori. Ata nuk kanë qenë as viganë, as gjeni dhe as kolosë të kombit, siç i portretizon ai diku tjetër. Mbi të gjitha, nuk mund të shkojnë bashkë naiviteti dhe gjenialiteti. Nuk është e nevojshme të jesh gjeni për t’i shërbyer popullit dhe vendit tënd. Gjithçka nevojitet është të jesh njeri. Këta individë e kanë ditur shumë mirë çfarë përfaqësonte Gjermania hitleriane, e kanë ditur shumë mirë se ai shtet po burgoste, internonte, vriste, helmonte, digjte në furrat e pjekjes apo sterilizonte me mijëra dhe miliona njerëz, gjermanë dhe sidomos jo gjermanë. Jo se i kishin bërë ndonjë gjë, por sepse donte të sundonte botën. Regjentët tanë e dinin se edhe qeveria që ishte nën urdhërat e tyre dhe të pushtuesit, kishte vrarë dhe po vriste me qindra dhe mijëra shqiptarë, po i burgoste dhe internonte prej nga nuk ktheheshin më. Me gjithë këtë, asnjëri nuk dha dorëheqjen, por bënte ato që na tregon ambasadori Schliep. E, si mund të kenë qenë atëherë të pafajshëm, idealistë dhe fisnikë këta shqiptarë?

Është bërë zakon që të quhen kolosë të gjithë ata që u implikuan në kolaboracionizëm me pushtuesit dhe që më vonë u ndëshkuan. E vërteta është se shumica dërmuese e tyre kanë qenë shqiptarë të vegjël. Për ta ilustruar po sjell një shembull. Ernest Koliqi ishte figura më e lartë e kohës së pushtimit fashist. Në një mbledhje me figurat kryesore qeverisëse të kohës më 4 dhjetor 1942, ky “kolos” iu kumton atyre një “lajm të lumtur”: “Me gëzim u kumtoj të ndershëmve Këshilltarë se Ministri i Oborrit Mbretnor, me urdhën të Madhnisë së tij Mbretit perandor na ka lajmue se Naltësia e Saj Princesha e Piemontit ka kapërxye lumnisht të pestin muej që asht shtatzanë”. Duartrokitje të nxehta nga “kolosët” dhe “gjenitë” e tjerë të kombit, nga idhujt e profesorit tonë të sotëm. Duhet të jesh trushpëlarë e i pashpirt që ta kursesh neverinë për këtë tragjikomedi që luhet në sallat luksoze të pushtuesit dhe për vetë aktorin, që duan të na e shesin si “kolos” të atdhetarisë.

Megjithëse profesori na flet për historinë si të ishte veteriner nuk na flet për të tredhurit e djeshëm. I shmanget pohimit të Kontit Çiano, siç bën edhe me dokumente të tjerë të kohës, sepse të tredhurit nga fashistët dhe nazistët me dekorata dhe poste janë pikërisht ata që ai quan “atdhetarë të kombit”. ” Veterinerët ” e sotëm të historisë nuk mund t’iu bëjnë derman të tredhurve politikë të djeshëm.

Disa përfundime

Do të ishte mirë që shoqëria shqiptare të mos merrej më me këtë periudhë dhe t’i shpenzonte energjitë e saj për ndërtimin e të sotmes dhe të ardhmes. Populli shqiptar thotë, “Mos e trazo bajgën se do i ndiesh erën”. Mbrojtja e kolaboracionizmit është një turp për ndërgjegjen tonë kombëtare. Në Evropën Perëndimore u burgosën dhe ekzekutuan qindra mijëra bashkëpunëtorë të pushtuesve dhe të afërmit e tyre nuk u ngritën me pushkë dhe as me mjete të tjera kundër shtetit që i dënoi. Edhe të djathtët evropianë nuk guxojnë të bëhen hapur avokatë të kolaboracionizmit në vendin e tyre. Siç thoshte Charles de Gaulle, këtu nuk hyjnë në punë qëndrimet partizane politike, por “Gjithë çështja duhej të ishte trajtuar vetëm nga pikëpamja e mbrojtjes dhe e pavarësisë kombëtare”.

Çështjen e vlerësimit moral dhe juridik të ndihmës që i jepet pushtuesve në forma të ndryshme e ka shpjeguar mirë z.Rami Memushaj në një shkrim të tij ku e bën të qartë se sjellje dhe veprime të tilla i ka dënuar historikisht morali njerëzor, në Shqipëri dhe në botë, se ishin parashikuar si krime edhe në të drejtën zakonore shqiptare, ashtu si edhe në legjislacionin penal të regjimit monarkist. Pra, vlerësimi për kolaboracionistët nuk ka kurrfarë lidhjeje me komunizmin. Të dalësh kundër kodeve morale, zakonore dhe penale të popullit tënd është guxim vetëvrasës.

Është e vërtetë se implikimet e kolaboracionizmit nuk kanë qenë të të njëjtës shkallë tek individë të ndryshëm. Lef Nosi dhe Patër Anton Harapi, si dhe disa të tjerë, kanë qenë individë për të cilët njeriu ndien keqardhje që morën dënime kapitale, pasi implikimet e tyre nuk mund të krahasohen askund me individë të tillë si Xhaver Deva, Isa Toska, Halil Alia, Llesh Marashi, Gjonmarkajt etj. Të kuptohemi, po krahasojmë kategori të veçanta bashkëpunëtorësh të pushtuesit dhe nuk është fjala që Nosi, Harapi e të tjerë si ata të mos dënoheshin, por që jeta mund t’u kursehej. Mirëpo, ishte koha kur timonin e drejtësisë e mbanin ende pasionet e luftës dhe jo arsyeja e paqes. Fatkeqësisht, raste të tilla jep me qindra edhe historia e vendeve evropianoperëndimore ku njerëzit dërgoheshin në litar me gjyqe disaminutshe.

Lef Nosi ishte fajtor dhe jo “një patriot pa damkë”, siç thotë historiani ynë dhe fakti që kishte përmendur emrin e Shqipërisë përpara pushkatimit nuk “mjafton për ta nderuar sot”, siç na thotë një shkruese pa mend në një gazetë. Po të lexosh historitë e vendeve perëndimore gjen dhjetëra raste që figurat kolaboracioniste të ekzekutuar thërrisnin “Rroftë Franca! Rroftë Belgjika!” etj.

Atdhetarizmi nuk është dhe as mund të jetë monopol i të djathtëve, sikundër i pëlqen të shprehet profesorit tonë të historisë, as i të majtëve. Atdhetarizmi është një ndjenjë e brendshme individuale që varet nga formimi moral, nga karakteri dhe personaliteti i çdo personi. Ndarja e qartë e atdhetarizmit nga tradhtia ka rëndësi të madhe për të ardhmen, më shumë se për të shkuarën. Gjithë çështja është se me çfarë botëkuptimi dhe morali do t’i edukojmë brezat e rinj. Nëse ne vëmë në një plan apo, akoma më keq, ngremë lart atë që, me forma e mjete të ndryshme, i shërben pushtuesit dhe denigrojmë apo injorojmë ata që rrezikojnë jetën në ballafaqim më zaptuesin e huaj, atëherë ne do të rrisim breza të padenjë.

Justifikimi dhe lartësimi i bashkëpunimit me pushtuesit gjatë luftës dhe, nga ana tjetër, përçmimi, përgojimi, tallja, fyerja dhe etiketimi i rezistencës ndaj pushtuesve, si: “e kotë”, “e pavlerë”, “e panevojshme” etj. janë ushqim i ndjenjave të tradhtisë kombëtare dhe të antishqiptarizmit. Qëndrime dhe mendime të tilla tentojnë të bëjnë nul gjithë sakrificat e popullit shqiptar për liri qysh nga koha e Skënderbeut e këtej. Edhe përcaktimet e pushtuesve ndryshe nga ç’kanë qenë, të tilla si: “Turqia ishte thjesht administruese e trojeve tona”, “Italia nuk ishte e keqe sepse na bëri disa ndërtesa dhe rrugë”, “Gjermania ishte kalimtare dhe ne shqiptarëve na kishte ‘xhan’ “, “Kosovarët nën Serbi nuk ishin edhe aq keq sepse lejoheshin të dilnin jashtë”, thënë ndryshe të boshatisnin trojet e tyre etj., janë antihistorike dhe në shërbim të antishqiptarizmit.

Mendimet dhe qëndrimet që mbahen sot ndaj pushtuesve dhe pushtimeve janë pjesë e kalbëzimit moral të shoqërisë tonë. Deri aty ka ardhur puna sa njeriu i ndershëm dhe patriot të ndihet i frustruar, ish-partizanit apo pasardhësve të tij t’iu vijë turp për sakrificat e bëra, individi që e ka kaluar jetën në shërbim të popullit në punët dhe zonat më të vështira të ndihet keq. Ndodhin këto dhe të tjera si këto sepse moral sundues po bëhet gradualisht morali i elitës së hajdutëve dhe zhvatësve të pasurive kombëtare, morali i sakrifikuesve të vendit për interesat vetjake, morali i lakuriqësisë vizive dhe zbrazëtisë parimore dhe etike të hienave të parasë së fituar pa mundim.

Virtyti e ka përherë të vështirë garën me vesin, sepse i pari ecën në këmbë ndërsa i dyti kalëron mbi instinktin. Pa “vrarë” ose frenuar instinktin, virtyti nuk mund të mbërrijë atje ku duhet, ose do të mbërrijë vonë. Kjo varet nga ne.

Fund

Viktor Malaj November 17, 2015 14:44
Komento

90 Komente

 1. sasati November 17, 14:58

  Te lumte mendja dhe pena !

  Reply to this comment
  • Himari November 17, 20:15

   Nese do quhen kolaborracioniste keto qe jane kete fotografi, te atille kane qene edhe Ismail Qemali, edhe Skederbeu, edhe te tjere qe paten qene funksionare te pushtuesit osman.

   Reply to this comment
  • Kanina November 18, 04:21

   Gazeta nuk duhej ta lejonte kete autor te shante, te perhapte urrejtje dhe te fyente njerez te para 70 vjeteve. Ato njerez qe ai i shan nuk do e ulnin kurre veten te fltnin ne kete menyre. Nuk eshte ky autor, qe paguhet nga ambasada ruse, te percaktoje njerezit e tjere, aq me teper ato te para 79 vjeteve. Veç me qene i paguar nga ambasada ruse mund te spjegohet urrejtja qe ku autor shpreh kunder njerezve te para 70 vjeteve, me te cilet as ky vete nuk ka lidhje me to dhe as ato me kete xhihadist komunist.

   Reply to this comment
 2. Zerqani November 17, 15:06

  Franca fill pas luftes ka egzekutuar brenda dy muajsh mbi 4800 intelektuale pa gjyq si kolaboracioniste e bashkpuntore te zellshem te pushtuasit gjerman. Sot nuk i qorton askush.

  Reply to this comment
  • intelektuali November 17, 16:27

   Ore DUDUM nga Zerqani i Shqypnise, por ku i ke lexuar keto shifra per Francen more i paudhe, sepse dokumentaet e mirefillta historike tregojne se edhe Kumandari i Kolaboracionisteve franceze marshalli famoz Peten (Marshal Pétain) e jetoi jeten i qete si veshka mes dhjamit deri ne moshen 95 vjec. Ja ku ke edhe nje site qe te mesosh pak histori te VERTETE dhe te heqesh dore nga mashtrimet ordinere enveriste ne DITA:

   https://en.wikipedia.org/wiki/Philippe_P%C3%A9tain

   Reply to this comment
   • dfg November 17, 17:48

    O nasrudin adhamudhi!
    Ai Peteni yt mund te kete kaluar mire jo 95 vjec,por edhe 195,por PETENI FRANCES u denua per TRADHETI TE LARTE NDAJ FRANCES ME PUSHKASTIM,por qe ju fal jeta nga De Goli me BURGIM TE PERJETSHEM!!!
    Atyre referimeve te tua na i jep te fshijme sumen mbase kane leter te mire!

    Reply to this comment
    • intelektuali November 18, 11:59

     Po pse me quan doktor Adhamudhi more i paudhe? C’lidhje ka Adhamudhi me kete histori franceze? Degjo ketu qe te freskohesh pak me histori te VERTETA per Boten:

     Heroi francez i betejes se Verdunit, Marshalli Pétain e mbylli jeten e tij te trazuar ne spital qeveritar nen kujdesin e shtetit francez qe kishte mare persiper te gjitha shpenzimet spitalore te tij. Ne vitin 1966 ne 50 vjetorin e betejes se Verdunit, Presidenti francez Sharl de Gol vendosi lule ne varrin e Marshallit Peten, ne 1976 kjo u perserit nga Presidenti Miteran dhe homazhet ne varrin e Marshallit Peten u perseriten me tej cdo vit, pavaresisht protestave te familjeve qe ishin viktima te fashizmit.

     Edhe dicka tjeter:

     Ne vitin 1998 Gjykata Nderkombetare per te Drejtat e Njeriut ne Strasburg i njohu te drejten ithtareve te Marshallit Peten per te mbrojtur kauzen e pafajesise se tij.

     Reply to this comment
   • daku November 18, 03:33

    o intelektual i bythes nuk u denua me vdekje per tradheti per shkak te moshes
    After the war, he was tried and convicted for treason.

    Reply to this comment
  • john November 17, 17:57

   ha ha ha ha ne France nuk jane ekzekutuar asnje more rrenacak ;;jetoj dhe e njoh mire historine ;; kishte artiste franceze qe kendonin me gjermanet ne opera te parisit ;;; dhe as qe bene nj dite burg ;;; dhe gjenneral vichin ;;qe e deklaroi humbjen e luftes ;;; qe ja dhuroi cifutet nazistave;;;;; i bene gjygje me avokate pe tu mbrojtur ;;;; dhe nuk e vrane ;;;; e mbyllen ne burg ;;; sa per kete viktorin ;;;; as qe e njeh historine ;;dhe ja fut kot ;;;;; vetem nje shembull ;;;enveri e nxorri abaz kupin tradhetar ;;dhe populli naive e njihte per te tille ;;;;; por abaz kupin e mdnihmuan aleatet angleze per te hikur nga komunistat ;;;dhe kur spiunat shkuan ne paris per ta sjelle ne shqiperi si tradhetar ;;;;; abazi mori avokate dhe kishte deshmimtare qe luftoi gjermanin bashke me popullin;;;;keshtu gjukata e nxorri te pafajshem ;ja realiteti ;;; dhe ka qindra raste ;;;kur enveri i quante tradhetare se nuk i shkonin sipas qefit te vet ;;;;

   Reply to this comment
  • Plepi November 17, 20:52

   Di gje tjeter?

   Reply to this comment
 3. demo November 17, 15:14

  Or Viktor Malaj,me gjej pushtuesin! Mos u merr me lojra fjalesh!Kush ishte pushtuesi i trojeve shqiptatre ne 1944?Nqs per ty ishin pushtues ushtria gjermane,per mua jo! Ishin clirues te trojeve shqiptare! Per mua pushtues te trojeve shqiptare ja greket ne juge dhe serbet ne veri.A ta mban te luftosh kunder tyre?,Mos na cpik pushtues te tjere,se gjoja keni luftuar ju pabuksat me gjerman e me italjan,e me Amerikan,e me superfuqi e dokrra.Ti me keta proletaret enveriste,o doni te beni te lavdishem nje sharlatan demagog e frikacak si Enver Hoxha,qe i sherbeu si rrecke armiqve historike te kombit tone serbo-malazezve.Ushtria partizane eshte si ajo bushtra oborrit qe i leh nje Balos se stanit,qe kalon aty pari se ashtu i bashkohet korit te ulerimave te qenve te lagjes,qe ja kane bere sa here kane dashur.

  Reply to this comment
  • gushti November 17, 16:30

   Demo, turp te kesh. Duket qe nuk merr vesh nga historia dhe nuk di se kujt i thone armik dhe kujt mik, kujt luftetar dhe kujt sahanlepires te armikut. Me njerez si ti dhe si ai “historiani”, per te cilin ben fjale shkrimi brilant i Z. Malaj, nuk e vlen te humbasesh kohen, ndonese duhet treguar gropa septike ku vegjeton mendja e tyre, si e denje per ate vend.

   Reply to this comment
   • Mollosi November 17, 17:56

    Ne Mbledhjen e Byrose Politike te KQ te PKSh, mbajtur me 15.12.1947 shoku Enver tha : ” Duhet te fitojme kohen e humbur e te bejme sa me shpejt bashkimin de facto te Shqiperise me Jugosllavine ne te gjitha fushat ( parti, ekonomi, ushtri etj.) se Shqiperia nuk mund te qendroje si shtet i pavarur dhe aq me pak te ndertoje socializmin pa u bashkuar me Jugosllavine.”

    Reply to this comment
    • roberto November 17, 19:47

     Tos-Mollosi!
     Meqenese paske njohuri te thella,jepe te plote materialin dokumentar se ku e ke marre kete PROCKEN tende prej spiuni serbomadh!
     Kjo eshte nje shpifje e madhe,se ne ate kohe Enver Hoxha ishte MAJE me MAJE me kliken e Titos qe donin ta hiqnin nga posti e tre vinin Koci Xoxen!
     Ne se kjo do ishte e vertete,atehere PSE IU PRISHEN NE 19480ten te gjitha maredheniet me Jugosllavine dhe Titua u shpall ARMIK???

     Reply to this comment
     • Mollosi November 17, 21:15

      Serbomedhenj jane ata qe e deshen Popoviqin, Mugoshen, Tempon, Rankoviqin… Une kurre nuk i desha serbo-malazezet. Per mua ata ishin armiqte e Shqiperise.
      Enveri u prish me Titon atehere kur Stalini prishi maredhenjet me Jugosllavine.

     • roberto November 18, 01:57

      Tos Mollos maskarai!
      Mos me perdridh bythet,por po ta mbajti suma m’u pergjigj pyetjes qe te bera:
      Me thuaj dokumentin ku e ke marre kete mufke qe thua!!!
      Serbomedhenj jane ata qe punojne soedhe sot per ARMIQTE E SHQIPERISE si puna jote,o mollos tos!!!
      Enver Hoxha basdhkepunoi me Titon per LUFTE KUNDER PUSHTUESVE aq sa bashkepunoi edhe me SHBA-ne,Britanine e Madhe etj!!!
      Ku e shikon te keqen ketu ti,o zagar morracak???
      Me shume se ty dhe rraca jote,nuk jane me shume ARMIQ serbo-malazezet!

     • Lleshi November 18, 04:31

      edhe ata qe vazhdojne punen e Titoviqit , Rankoviqt , Miloqeviqit dhe Daqiqit si puna jote !

  • Elpiniqi November 17, 17:04

   Bravo “demo”!
   Te gjithe budallenjte e fshatit tim kete mendim kane si ty!!!
   Do thuash ti…”mire,mo mire ata budallenjte tuaj me mbeshtetkan,po kjo Europa dhe ShBA pse i quajten PUSHTUES fashistet italiane dhe nazistet gjermane???
   Pale kur vajten dhe u bashkuan me armikun e tyre me te madh STALININ,ja kete NUK E KUPTOJ FARE!!!
   Megjithate o demo,si nuk u gjet nje njeri keto 25 vjet demokraci te na shkruante historine tone,luftrat per liri etj,qe populli ta kuptonbte se ne ishim per kete popull e jo komunistet!
   Pale nuk kemi bere asnje film,nuk ngritem asnje lapidar,asnje pllake perkujtimore,asnje vjershe,asnje roman etj!
   Apo te shkruhej nje liber qe ta hidhte poshte….”EPOPENE E BALLIT KOMBETAR” te Shevqet Musarajit te pakten qe na nxorri bojen fare!!!

   Reply to this comment
  • Vëzhguesi F. November 17, 17:39

   Ty Demo, pse gomar zgjebarak i baba Tasit , ta kam thene dhe nje here dhe po ta perseris” Mos e var veten me litar por var nje gur ne qafe dhe mbytu ne ndonje pellgaçe perroi te fshatit, se do ti beje nder vetes dhe familjes qe do te pastrohej nga nje qenef allaturk.
   O qen bir qeni!
   Kush u pordh se nese e di apo nuk e di ti nje pleher e ngjizur , se kush ishte pushtues i Shqiperise ne 1944?!
   Po natyrisht mor kelysh kolaboracionisti, qe pjellat e atyre qe bashkepunuan me pushtuesin naziifashist nuk mund ta konsiderojne ate pushtues, madje hollo, holle sipas asaj magazines tende qe ke te mbushur me mut ne vend te trurit ne ate koken tende si gjjyveç, pushtues te Shqiperise ishin shqiptaret e ndershem, populli fukara dhe i shtypur i rrjeshtuar ne brigadat partizane qe luftonin nazifashistet dhe bashkepunetoret e tyre.
   Ptfu vemje e ndyre kolaboracionistesh qe keni mbijetuar ne saj te dredhive, sumelepirjes se sistemit komunist, spiunlleqeve ne burgje dhe plot halelleqeve te tjera faqazi dhe fshehurazi!

   Reply to this comment
  • roberto November 17, 17:54

   Per ty o demo,gjermanet naziste nuk kane qene pushtues se ti je kelysh ballisti e zogisti dhe prisnit qe me fitoren e tyre te sundonit ne Shqiperi,kurse e gjithe Europa i quante PUSHTUES ata dhe koqet si ty apo yt ate i futi plumbin pas koke si bashkepuntore me pushtuesit!!!
   Sa per bushtren e oborrit ti demo ke pervoje se gjate internimit nena,motra dhe ti vete u lepiheshit brigadiereve dhe operativeve te zones etj neper mullaret e fshatit!!!

   Reply to this comment
 4. KOZi November 17, 15:30

  Perseritje per disa komentues qe nuk lexojne libra dhe jane me status te “fshatar pa toke”
  ]
  Pas 1912 kemi disa momente historike edhe dy luftera boterore.
  Mendoj qe Bashkepunetore te pushtuesit ne kuptim historiko-politik te kesaj fjale mund te quhen personat pasi te analizohet veprimtaria e tyre.
  Ne 1915 Italia pushtoj Vloren dhe krahinen perreth. Kishte rene dakort me Traktat te Londres qe te hynte ne lufte kunder Austro-Hungarise dhe pas lufte Vlora do ishte esaj. Ato shqipetare qe e perkrahen kete jane bashkepunetore te pushtuesit.

  Ne te gjitha momentet historike ne raport me SErbine,Malin e Zi dhe Greqine ato shqiptare qe i kane perkrahur jane bashkepunetore pasi krahinat qe u pushtuan nga keto u aneksuan plotesisht.Dhe kini mjaft shqiptare qe ju sherbyen ketyre pushtuesve.

  Me 7 Prill 1939 u pushtua Shqiperia nga Italia (nuk ka rendesi fashiste apo dicka tjeter)Ato qe e priten me rezistence jane ne njeren ane ndersa ato qe e brohoriten pushtimin qe Kuroren Mbreterore e derguan ne RRome,qe pranuan qe Shqiperia te ishte nje shtet me Italine nuk ka koment qe jane bashkepunetore emer per emer.

  Raste tjera: Pushtimi i Shqiperise nga Austro-HUngarija ne luften e pare boterore nuk ka bashkepunetore te pushtuesit.Kini degjuar per figura politike qe quhen koloboracioniste te Austriakve????(As artikullshkruesi nuk ka degjuar)Romeo Gurakuqi ketu gjen realitetin historik. Me Austro-Hungarine kane qene Luigj Gurakuqi,Fejzi Alizoti,Ahmet Zogu, Aqif Pasha,Vat Marashi ,Preng Cali,Musa Juka,Hil Mosi,Hasan Prishtina,Hoxhe Kadria e shume tjere…Ndersa kunder tyre ne anen e Antantes dhe Serbeve ishte Esat Pashe Toptani. (Verini emrin juve tani bashkepunetorve.)

  Pushtimi Francez ne Korce ne Luften e pare nuk ka bashkepunetore keshtu sic thoni juve. Perse ? SEpse Bashkepunetori kryesor i pushtuesve Themistokli Germenji ngriti Flamurin Shqipetar.etj.

  Ne periudhen Shtator 1943-Nentor 1944 jemi po njelloj si ne luften e pare me Austrine.Tani nen Gjermanine Lef Nosi me shoke ,rishpalli pavaresine e Shqiperise (nga Italia e 7 Prillit) krijuan institucionet shqipetare dhe krijuan perseri Ministrine e Jashtme .Deklaruan asnjeanesi ne lufte. (por ne luften e dyte kishte komunizem i cili nuk dinte tjeter por kush nuk eshte me mua eshte armik ) tung se eshte e gjate historia.

  Reply to this comment
  • dfg November 17, 17:44

   Qy KOZI qenka koqe fare!
   Po ama KOQE GOMARI e jo dosido!
   Lexojeni kete KOQEN-KOZI se cfare mbllacit:
   Lef Nosi ne shtastor043-nentor 44, na paska rishpallur pavaresine nga Italia fashiste!!!
   HAAAAAAAAAAAA!!!
   Pse cfare beri qy Lefi,qe e rishpalli?
   A beri lufte apo priti sa kapitulluan italianet dhe qy Lefi ju sul depove te tyre ne Gerhot per t’i VJEDHUR,por lane LESHTE atje!
   Dhe kete e quan pavaresi!!!
   O Kozi trapi!
   Nuk ben histori cobani i deleve si puna jote!
   Mire qe ne 1912-ten e paska vene firmen ne Aktin e Pavaresise,po ne kete RIPJELLJE te dytre,ku e ka AKTIN me firmat e tjera???
   Apo ka shpallur pavaresine duke ndenjur ne wc-ne e tij dhe e trembte gjermanin duke …pjerdhur nga fasulet???
   Po jo,o Kozi dallkauku,nuk ka rishpallur gje Lefi se ai veshi uniformen NAZISTE dhe u be ANTAR I REGJENCES KUINSLINGE nen sherbimin e pushtuesve!
   Pra i sherbeu pushtuesve si mburoje qe te mbulonin pushtimin dhe qe sot syleshe apo kelyshe TRADHETARESH si ty te thoni se GJERMANI NUK ERDHI PER TE NA PUSHTUAR,por per tre kaluar TRANZIT!!!
   Epo tranzit prej 2 vjetesh LUFTE ne Shqiperi , me 2 DIVIZIONE LUFTARAKE te armatosur deri ne dhembe,nuk ka!!!
   Aq me teper kur Hitleri pesontre humbje kolosale ne frontin sovjetik dhe u detyrua tre mobilizonte femijet nen 16 vjec dhe pleqte mbi 60 vjec ne USHTRI!!!
   Qy Kozi me duket mua ngaterron fshirjen e bythes me fshirjen e buzeve!!!

   Reply to this comment
   • KOZi November 17, 20:07

    Mos je fshatare pa toke ? Ore ka rishpallur Pavaresine se neve nga 12 Prilli 1939 gjer ne Shtator 43 ishim pjese e Mbreterise Italiane. Kane kryer aktet e formalitetet juridike per kete dhe kane sakrifikuar emrin e tyre duke vepruar ne ato vite.Kemi patur Mbret Viktor Emanuelin . Reggjenca ne Tetor 43 zevendsonte Mbretin e Shqiperise Ahmet Zogun. Prandej po te vihet ore me shume luftohen figurat politike te 1944. Ne periudhen Gjermane nuk ka njeri qe ka veshe uniforme naziste. E ngaterron me uniformen fashiste te cilen e kane veshur shume shqipetare bashkepunetore te fashizmit ne 39-43. Jane periudha te ndryshme Italia e Gjermania edhe pse ngjarjet jane vashdim.

    Reply to this comment
    • dfg November 18, 02:11

     Re Kozi!
     Po qysh re na felliqe ti keshtu neve re!!!
     Po ku i gjete keto mbrockulla re Koz mavria dhe na thua se Shqiperia nga 12 prilli 1939 deri ne shtator 1943 ishte pjese perberese e Mbreterise se SAVOJES!
     Na re Kozi se paske luajtur nde bythe o malukat!
     Per cfare mbreterie llomotik o koqe,kur Shqiperia ishte e PUSHTUAR dhe ligjin e bente CIZMJA FASHISTE???
     Po Europa qe u pushtua nga Hitleri.o mavri cfare ishte,mos valle PERANDORI???
     Hyyyy,o TUTKUN dordolec!
     Paska patur shume BUDALLENJ Shqiperia ashtu si edhe KURVA qe mbushen trotuaret e Europes,prandaj po ecim kaq mire ne keto 25 vjet!!!
     Nen pushtimin nazist nuk kishte njeri te veshur si NAZIST,thote qy,Koz daullja!!!
     Po pse ballistet e zogistet qe luftonin bashke me gjermanet kunder PARTIZANEVE,a nuk ishin naziste apo ishin te pavarur brenda te VARURVE???
     Po antaret e REGJENCES KUINSLINGE,pushteti me i larte nazist,CFARE ISHIN,o mavri me qurre???
     Pse ti i kerkoke te ishimn medoemos me spaleta???
     Po kriminelet kosovare Rexhep Mitrovica dhe Xhaferr Deva qe bene MASKREN E 4 SHKURTIT ne Tirane duke vrare 86 qytetare te pafajshem,cfare ishin???
     Aman o Kozi,te qifsha trute o koqe gomari!!!

     Reply to this comment
     • KOZi November 18, 09:42

      Nuk gjej emer tjeter per ty vecse Fshatare pa toke-
      As ne periudhen komuniste nuk ka asnje liber ose film qe te thote se Zogistet ne krah te gjermanve luftonin partizanet. (Ballistet po e kam thene gjithmone)
      Zogistet jane te rezistences se 7 Prillit 1939. Ne Konference te Pezes jane bashkethemelues te Frontit Antifashist Nac-Cl. Abaz Kupi udheheqesi i zogisteve eshte anetar i Keshillit Drejtues te Frontit dhe anetar i Shtabit te pergjithshem ku komandant ishte Spiro Moisiu e Komisar Enver Hoxha. Lexo Zerin e popullit te viteve 1942-1944. Zogistet u larguan nga Fronti Nac-Clirimtar me 18 Dhjetor 1943. (Kjo eshte data e proklamates se Frontit)Edhe kur ishin jashte Frontit tek Shtabi i Abaz Kupit gjer ne fund ishte atashuar misioni anglez. Ky eshte fakti i aleances -ku jane misionet anglez- amerikan-rus-jugosllav keto jane antifashistet.
      Ndersa REgjenca duhet nderuar sepse mori persiper vijushmerine e shtetit shqiptar.Po te ishin bashkepunetore te gjermanit Mehdi Frasheri qe u largua do denohej se ne vendet antifashiste jetoi. kaq

   • Bureto November 18, 08:57

    Kozi thote te verteta historike. Disa nuk mund t’i kuptojne, ose ne te kundert, qe eshte me keq, ju pelqen fshehja e se vertetes. Shqiperia ne gjhithe historine e saj ka qene e pushtuar nga romake, sllave, osmane dhe te fundit ata te L.I. B dhe L.II Boterore. Administratat lokale, ne te gjitha rastet, drejtoheshin nga shqiptaret. Atehere shqiptaret e te gjitha koherave paskan qene ‘kolaboracioniste’? Po ashtu kane qene se te gjithe kane bashkepunuar me pushtuesit e rradhes. Atehere? Edhe Th. Germenji, prefekt i Korces, nen pushtimin francez ka qene kolaboracionist? E keqja jone te dashur komentues eshte se ne gjithmone kemi genjyer veten se jemi kerthiza e botes dhe u kemi dhene mend te gjitheve, sidomos Enveri. Historia eshte ajo qe ka ndodhur dhe ajo qe shkruhet sipas interesave te kohes si nga komunistet mbas L.II.B ashtu edhe sot nga moria e profesoreve te historise qe, ose perpiqen te lepijne ato qe kane peshtyre, por dhe e te tjereve qe bejne te njejten gje, por ne sensin e kundert. Historia eshte fakt dhe dokument. Ai/ata qe marrin persiper ta shkruajne duhet te udhehiqen nga parimi deontoligjik, pra morali profesional. Cdo menyre tjeter eshte spekullim, sipas interesave te korrenteve te ndryshme shoqerore per njeren apo tjetren arsye.

    Reply to this comment
  • john November 17, 18:18

   kozi ;;; sa mire e njihke historine ;;;; ne shqip e ke lexuar . , ,,,,,?;ne rast se keto burr shteti ishin me austro hungarine ;;;; a e dini ju perse u bene dhe jo me serbin me rusin dhe francen angile ;;;jo sma he mednja ta njihni mire te verteten ;;;;;; serbet e bene atentatin ne Sarajevo ;; per te filluar luften e 1 boterore ;;sepse k zh b ruse i tha ka vetem nje menyre te mirrni kroacine bosnjen kosoven dhe vendet rreth e qark ;; dhe keshtu e filluan luften me ndihme e ruseve;;;;;; por po te fitohej lufta nga austria hungarezet ;; ;;;kosova do te ishte shqiperi ;dhe kroacia bosnja austro hungari ;;;; kapiche ;;;merci ;;;;u se harrova ;;; kur e pyeten motren e hitlerit gazetaret amerikane se jetonte ne amerike ;;; cfare mendon ju per vellein tuja kriminel ;;;;; ajo i tha qe vellai im e shpetoi gjermanine nga komunistat ;;;; sa krime ka bere stalini a e dini ju ;;;; dhe gazetaret e njohin mire diktaturen e stalinit;;;; dhe milionat qe vrau kot ;;si tradhetar ;

   Reply to this comment
   • KOZi November 17, 19:56

    Me kete tregohet se si ne kohen e Austro-Hungarise ashtu edhe ne kohen e Gjermanise kemi te njejtat qendrime dhe ashtu si ne te paren nuk ka bashkepunetore ashtu nuk jane bashkepunetore as keto ne te dyten……jemi nje mendimi me duket.

    Reply to this comment
 5. petrit November 17, 15:55

  si gjithmone ne artikujt e tu tregon se je nje personalitet me vlera te mbedha ,ky eshte shpjegimi objektiv dhe realist i historisese atyre viteve. te tjeret jane sherbetore te kolaboracionistevete djeshem ,ndonse ndjej keqardhje per historjanin qe i referohesh ne artikull i cili ka mbiemrin e nje njeriu te madh..respekt dhe nderim per ju z.viktor

  Reply to this comment
 6. Bardhi Tolabi November 17, 15:57

  Lexova te dyja pjeset e kesaj analize te zotit Viktor Malaj,e cila ben nje sqarim te plote per problemin se,si duhen trajtuar e vleresuar kolaboracionistet e bashkepuntoret me pushtuesit,analize e cila kundershton llogjikshem mbrojtjen qe ju ben zoti Romeo Gurakuqi te tilleve.
  Me plot gojen e vleresoj si nje analize te plote dhe shteruese.Nuk ka asnje dyshim se kolaboracionizmi eshte pranimi i pushtuesit pa asnje hezitim,eshte neneshtrimi i interesave te vendit dhe Kombit kundrejt interesave personale.Ne se do ishin realizuar “aspiratat” e kolaboracionisteve dhe do kishin fituar nazi-fashistet,sot,nuk do te mund te kishim nje Shqiperi Etnike,por do te kishim ne trruallin tone, nje province Italiane ose Gjermane,ne varesi se si do te vendosnin te ndanin placken e luftes keto dy fuqite pushtuese te vendit tone.Por edhe ne se do te humbisnin luften,sic e humben Italia dhe Gjermania,perseri “aspirata” e tyre nuk do te realizohej,nuk do te egzistonte as Shqiperia e 1913 dhe jo me Shqiperia Etnike,sepse do te ishte ndare midis Serbise dhe Greqise,me te drejten e fituesve te luftes,duke ditur pretendimet e vazhdueshme te tyre per keto territore…
  Te gjitha keto i harron palohistoriani,por nuk i harrojne njerezit,te cileve ju dhimbset Atdheu,ju dhimset Liria dhe Pamvaresia e tij.
  Me vjen keq vetem per nje gje me kete palohistorian:Mbajtjen e mbiemrit te nje patrioti te madh,te Atdhetarit te klasit te pare,Luigj Gurakuqit,i cili gjithe jeten e tij,e shkriu per nje Shqiperi te Lire e te Pamvarur,deri sa dora gjakatare e mbretit tradhetar,Ahmet Zogolli e vrau.
  Turp per Romeon,i cili ndot mbiemrin e shquar Gurakuqi,per disa kacidhe te qelbura,te paguara prej pinjolleve te ketyre kolaboracionisteve te djeshem,duke u perpjekur te “pastroje” dhe te “mbroje” te pambrojteshmit, ata te cilet i ka luftuar dhe urryer,i madhi Luigj Gurakuqi,tradhetaret e Shqiperise.

  Reply to this comment
  • KOZi November 17, 20:31

   Mbase eshte rastesi por me qe po permend emrat e mbiemrat dhe si duhet vepruar po te tregoj nje opinion- Mendohet se te gjithe personat qe kane lindur nga 12 Prill 1939 gjer ne 9 Shtator 1943 dhe kane emrin Viktor ,familjet e tyre ishin perkrahes te fashizmit dhe emrin e kane vendosur ne kujtim te Viktor Emanuelit, Mbret i Italise dhe Shqiperise dhe Perandor i Etiopise.

   Reply to this comment
 7. intelektuali November 17, 15:57

  BASHKEPUNTORI ME I MADH DHE ME I ZELLSHEM I FASHIZMIT KA QENE ENVER HOXHA O VIKTOR ENVERST FANATIKU.

  Ja ke degjuar emerin Bahri Omarit o Viktor Malaj Enverist Fanatiku? Se ju te gjithe spiuneve te Sigurimit Famekeq te Partise se Punes sa here del ne pah emeri i Bahri Omarit ju iken zeri dhe ju trashet gjuha dhe beheni shurdhmemece. Prandaj po ta spjegon nje pinjoll i nje familje intelektualesh properendimore shqyptare qe ishin ne kahun e Anglezeve dhe qe bujten ne shtepine e tyre oficeret e larte angleze, te cilin kishin ardhur ne shqypni me nje oferte per bashkimin e trojeve shqyptare, ne Mukje te 1943. Ja degjo historine e Bahri Omarit o Viktor Malaj Enverst Fanatiku qe te mos shkruash me ne DITA brockulla patriotike bolshevike si ato te Stalinit dhe te Hitlerit qe ishin Diktatore gjakatare te nje ideollogjie si ajo e enver Hoxhes dhe e Partise se tij te Punes qe mbolli MURTAJEN bolshevike ne trojet tona duke e bere Vatanin si nje CIFLIG feudal te Mafies komuniste me pushtet, pak a shume sic ka mbetur deri ne ditet e sotme.

  Bahri Omari ishte nje njeri i pasur dhe i shkolluar qe erdhi nga SHBA per t’i hyre politikes ne Shqypni me qellime patriotike, por qe zgjedhja e tij e gabuar e futi ne rrugen bashkepuntorit te larte te fashizmit duke qendruar deri ne 1944 si minister i jashtem i qeverise kuislinge. Qe te vazhdojme me tej: Bahri Omari ishte martuar me motren e Enver Hoxhes dhe nga lutjet e gruas se vet nderhyri tek e veja e Mufit Bej Libohoves, Madam Ollga qe Enverit t’i jepej nje burse ne France per studime nga Mbreteria Shqyptare e Ahmet Zogut, e cila u leshohej vetem studenteve te sheklqyeshem, nderkohe qe Enveri nuk kishte pasur asnje sukses ne studimet e tij ne fillore dhe ato gjysmake me pas. Por sic thote edhe populli:

  ME MIRE NJE MIK SE NJE CIFLIG

  dhe Enver Hoxha junjori shkoi ne France, fillimisht per biollogji ne Montpelje dhe qe ne vitin e pare nuk mori asnje provim. Atje u njoh me studentin shqyptar Zoi Fundo qe studionte per ekonomi dhe qe e njohu Enverin me komunizmin dhe i foli per Rusine Bolshevike. Por Enveri i ritur ne nje ambinet fare tjeter ja ktheu Zoit:

  NE JEMI BURGJEZE O ZOI, NUK JEMI PROLETARE BARTHARE.

  Keto jane te shkruara ne kujtimet e Zoi Fundos qe Enveri e masakroi me nje sadizem te papare sapo mori pushtetin me ndihmen e jugosllaveve. Madam Ollgen e mbylli ne kotec pulash derisa vdiq, ndersa kunatin e tij bamires Bahri Omarin e pushkatoi me tortura te medha. Kur motra e Enverit i shkoi Kryeprokurorit Bedri Spahiu per t’i kerkuar meshire per burrrin e vet qe kishte ndihmuar dhe strehuar edhe Enverin edhe Nexhmijen ne vilen e vet ne mes te tiranes nga 1940 deri ne 1944 ai, pra Bedriu i tregoi nje leter me firmen e Enverit ku urdheronte:

  ARMIKU BAHRI OMARI TE TORTUROHET PARA SE TE PUSHKATOHET!

  Pse keshtu o enveristi Viktor Malaj? Ja ta thote intelektuali: Sepse Bahri Omari kur e mesoi se kunati i tij donte qe ta vriste pa lene gjurme e kercenoi qe do t’i nxirrte te palarat per spiunimin tek fashistet te Qemal Stafes dhe te komunisteve te tjere nga Enveri direkt nga vila e tij ku edhe banonte si veshka mes dhjamit pasi ishte larguar nga ambsada e Zogut ne Bruksel.

  Prandaj edhe ne, pinjollet e intelektualeve properendimore shqyptare qe dhane jeten dhe pasurine e tyre per te bere nje Shqypni ashtu sic po kerkon te jete sot, si nje pjese e Botes Perendimore Demokratike dhe qe ti po i perdhos me DACIBAOT e tua komuniste, pra ne te themi ty o enveristi fanatik Viktor Malaj se:

  BASHKEPUNTORI ME I MADH DHE ME I ZELLSHEM I FASHIZMIT KA QENE ENVER HOXHA O VIKTOR ENVERST FANATIKU.

  Reply to this comment
  • Vëzhguesi F. November 17, 17:55

   @Gomar pa dhembe i nastradinit!
   O mor idiot i kostreceve, burgaxhi ordiner dhe spiun gardianesh, ashtu si thua ti eshte.
   Matufeve 85 vjeçar qe kane mbijetuar ne saj te spunelleqeve dhe bythelepirjeve qe shkruajne ne kompiuter edhe sot duke pretenduar se kane bere burg, me e pakta qe mund tu thuash eshte se je bere si ali legeni i maternitetit qe transporton ujra te pista.
   Bashkepuntor te nazifashizmit, qe me fillesen e kesaj mortaje ne historine e njerzimit, keni qene ju, me sakte eterit tuaj brekehequrit e çdo padroni, ju mor qener, me sakte eterit tuaj,qe mbaheshin per “kapitaliste” nga fajdet qe xhvatnin nga ky popull, fara juaj mor mbetje toksike te njezimit, eterit tuaj qe i priten me tufa me lule diten e pushtimit sipas porosise qe ju kish lene varredhieri tradhetar Ahmet Zogu, eterit tuaj kriminele qe organizuan dhe zbatuan 4 Shkurtin, eterit tuaj mor bastarde qe u benin roje ushtareve dhe oficerave te Musolinit kur benin orgjira me grate e tyre dhe ngjizeshit ju bytheshqyerit e te gjitha sistemeve!

   Reply to this comment
   • john November 17, 18:28

    vezggues vetem sharje dhe vetem ofendime ;;;;kulturen e paske lene ne malet dhe fshatrat e humbura;;; intelektuali po te tregon gjera te verteta ;;po ti shmiegon gjerat me hollesi ;;por ti ti i humbur pa kulture si kupton;;;;; dhe intelektuli ka te drejte ;se enveri e pushkatoi kunatin mbasi mbaroi pune ;;se kunati ja pagoi shkollen ;;dhe kete e kam ditur qe ne vitet 80 nena ime ishte tironse dhe e nhihte spiunin e enverit ;;;;;; dhe me anen a kunatit enveri tradhetoi qemal stafen ne tirane per ti marre vendin si shef ekipi ;;;; prandaj coban i trashe kur nuk i din gjerta hap syte dhe meso ;;se vetem derrat e paditu shajne si ty ;;;;

    Reply to this comment
    • Dylqinja e Tabozes November 17, 18:54

     Johni,Johni-Yes papa!
     Beji te fala nenes tende tironse,se dikur e kam patur informatore te zellshme!
     Vetem se saje te informatave te saj brenda ne gjirin e ARMIQVE,une kam patur suksese te medha aq sa me derguan si atashe kulturor ne ambasadat tona neper bote,ne fakt si agjent!
     Beji te fala dhe nasrudinit,intelektu-HALES,etj dhe keshilloje te pije ilacet se po cmendet para ko9hge!
     Komunistet kane qene ,jane dhe do jene tere jeten ne pushtet!
     Rraca juaj IDIOTE u shtydh ne kohgen e lavdishme tre xhaxhit Enver,aq sa tani po FLISNI PERCART nga halucinacionet!
     Edhe ferrat ju duken ENVER edhe ne gjume ju del ENVERI edhe kur hani buke jua ngec ne fyt Enveri etj!!!
     Qe te jeni rehat me Enverin,pranoni se keni qene dhe jeni….RRACE TRADHETARESH dhe do shikoni se do qetesoheni shpirterisht!!!

     Reply to this comment
   • intelektuali November 18, 11:10

    NJE VERREJTJE PER ENVERISTIN VEZHGUESI F

    Qe jam ish burgaxhi i Enverit nuk e mohoj fare, por jo vetem kaq, por si ish burgaxhi kam perkthyer pa LEKA nate e dite veprat e Diktatorit me patllake tek koka. Vinte vete Fecor Shehu qe me jepte porosite dhe me thonte:

    A E SHIKON SA TE DO DHE TE RESPEKTON PARTIA?

    Por o Vezhguesi me bisht F nga prapa ceshtja qe shtrohet ne DITA vazhdimisht dhe qe irriton fanatiket e Partise se Punes nuk eshte nastradin burgaxhiu, intelektuali apo kostreci 85 vjecar sic i quan ti, por kjo ceshtje ka nje permase me te gjere shoqerore dhe ajo eshte e bazuar ne pyetjen qe ka mbetur pa pergjigje akoma nga historia dhe politika, 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit si nje REZIL i politikes sone kombetare dhe ajo eshte:

    A ESHTE ENVER HOXHA NJE HERO I POPULLIT APO NJE DITAKTOR VRASES GJHAKATAR, PA MORAL DHE PA SHKOLLE QE JO VETEM MBUSHI LIMENJ ME GJAK NJERIU TE PAFAJSHEM, POR EDHE FALIMENTOI EKONOMINE DHE RENOI SHTETIN NE FUND TE DIKTATURES SE TIJ?

    Kjo eshte ceshtja thelbesore qe duhet te shqyrtoje sot Shoqeria jone Civile ne nje forme krejt te paanshme dhe jo sulme personale pa inteligjence dhe pa pozite qytetare, te cilat praktikisht nuk kane asnje vlere.

    Thirri trunit te mykur fanatik dhe kuptoje se Koha e Qepes e Enverit ka cofur ashtu sic cofi stalinizmi do vite me pare dhe sic cofi komunizmi ne Bote.

    Sepse o Vezhguesi me bisht F nga prapa a nuk e shikon qe edhe politika jone kombetare ka filluar te riedukohet drejt Demokracise Perendimore nga shkrimet ne DITA dhe po heq dore gradualisht nga huqet dhe veset komuniste per te festuar me buje datat e ZEZA te historise sone ashtu sic eshte edhe 17 nentori i ZI i Tiranes, kur krimineli Mehmet Shehu vrau dhe masakroi tregetaret tironsa duke i varrosur ne rreze te Dajtit, krim monstruoz qe ka mbetur i pandeshkuar nga politika jone kombetare deri me sot.

    Reply to this comment
  • Plaku mocem November 18, 14:47

   “Intelektuali”.Nuk eshte si thoni ju!Pse?Ki pak durim te ta spjegoj:
   Listen e bashkpuntorve te fashizmit,me ligj e ben ministria e brendeshme,ne rastin konkret minister i brendshem dhe njekohesisht sekretar i Komitetit Qendror tePKSH ishte Koci Xoxe,njeriu i besuar i Titos dhe Jugosllaveve,i cili pergatitej te merrte drejtimin e Shqiperise,pritej vetem rasti dhe duhej gjetur sebepi.
   LIsten e bashkepuntoreve te fashizmit qe duheshin pushkatuar ja paraqet Enver Hoxhes ne ate kohe,kryeminister, Koci Xoxe si minister i brendshem,i cili e dinte shume mire qe Bari Omari ishte kunati i Enver Hoxhes(mos thuaj qe Koci nuk e njihte dhe nuk e dinte se kush ish Bari Omari),dhe priste vetem nje fjale nga E.Hoxha.Cila fjale?…E kupton cdo njeri me dy pare mend:”Hiqe nga lista Bari Omarin se eshte kunati im”.Kaq priste Koci!Pas kesaj,menjehere ambasadori jugosllav ne Tirane do raportonte ne Beograd se si seleksionoheshin bashkpuntoret e fashizmit ne Shqiperi.Cili do te qe reagimi i Titos?
   Menjehere do ishte mbledhur pleniumi i jashtezakonshem per te analizuar kete veprim opportunist te E.Hoxhes dhe fundi i tij,dhe i Shqiperise se pavarur nga jugosllavet ishte bere realitet ligjor.Koci Xoxe do te ishte kryeminister i Shqiperise pas kesaj.Si te duket ky mendim “intelektuali”?Eshte i besueshem ky verison i pushkatimit?
   Kunati i Enver Hoxhes u pushkatua nga ai,jo vetem si bashkpuntor i fashizmit,por per nje ceshtje me te madhe ,per pavarsine e Shqiperise nga Jugosllavia dhe berjen e saj si republike e shtate?Te tjerat jane llafe kot.

   Reply to this comment
 8. Puka November 17, 16:10

  Xhihadistet komuniste dhe kopilja e jugosllaveve me emrin PKSH u bashkuan me serbin, grekun, rusin. Vetem kriminelet, spiunet e serbit-grekut-rusit dhe tradhetaret e kombit shqiptar krenohen edhe tani tani me Masakren e Tivarit dhe krimet e tjera qe bene si “çlirimtare”.

  Reply to this comment
 9. ronco November 17, 16:12

  Ajo luftë që mbron ti nuk qe as kombëtare,as çlirimtare.Komunistët janë internacionalistë.Frontet kombëtare që u krijuan kudo sipas orientimeve të Kominternit,e konsideronin fashizmin si rrezikun e afërt e lufta kundër tij i shërbente qëllimit përfundimtar,vendosjes së rendit të amëshuar komunist,të një bote pa pronë private,pa kufij shtetesh,pa fe e të tjera fantazira të këtij lloji.Për të arritur këtë u sakrifikuan dhjetra e qindra milionë njerëz,duke përfshirë disa mijëra partizanë të rinj shqiptarë e miliona të vrarë e gjymtuar nga diktaturat komuniste.Përfundimi ishte një dorëzim me turp pas 70 vjetësh që s’janë pothuajse asgje në krahasim me 5000 vjet të civilizimit njerëzor.Lef Nosi me shokë mund të kishin zgjedhur një rrugë tjetër për të luftuar komunizmin.Ata shpresuan që makina perfekte ushtarake gjermane do ta asfiksonte ushtrinë guerrile komuniste.Por historia i la me gisht në gojë,siç la komunistët 45 vjet më pas.

  Reply to this comment
  • dfg November 17, 19:05

   Me kete Masakren e Tivarit na e keni care trapin aq shume sa tani themi:
   -HALLALL PLUMBIN E SERBIT qe ju shfarosi te gjitheve ju bashkepuntoreve me pushgtuesit naziste!
   Tito-Rankovici e paska patur te drejte qe juve kosovareve ju THERI,JI INTERNOI dhe ju SHPORRI nga Kosova neper Turqi!
   Ju jeni me ARMIQ se serbi ndaj Shqiperise!!!
   Serbi ju mbushi gropat me mijra kufoma dhe ne vend qe te merrewni me VRASESIT E NJEREZVE tuaj,merreni me Shqiperine dhew Enver Hoxhen,qe kane bere te pamunduren ne mbrojtjen tuaj!
   m Por ju jeni aq MOSMIRENJOHES sa jeni edhe ARMIQ!!
   Perderi sa perzute Rexhep Qosen,kuptohet se cfare rrace e qelbur jeni!
   Mallkuar qofshi o serbe shqipfoles!!

   Reply to this comment
   • Mollosi November 17, 21:37

    Kosovaret fort mire e dijne se kush eshte Rexhep Qosja , prandaj edhe nuk e bejne hesap. Eshte nje kategori tjeter e kosovareve qe ne kohe te fundit po e perkrah ate me te madhe. Prej momentit kur ai priti dhe lavderoi punen e percaresit me te madh te bashkejeteses tone fetare, hoxhe Shefqet krasniqit, mijera islamiste kosovar po behen perkrahes fanatike te z. Qose.

    Reply to this comment
 10. Claus November 17, 16:25

  Viktor Malaj vazhdon me patetizem shkrimin e tij, qe nuk eshte gje tjeter vec mosperfillje e ngarjeve dhe fakteve historike dhe interpretim sipas oreksit te ngjarjeve te asaj kohe.
  E fillon gjere e gjate me “perkthimin” e fjales “brockull” dhe pastaj hyn ne rrjedhen e ngjarjeve duke i interpretuar ato sipas frymes se librave “Histori e Shqiperise” ose “Historia e PPSH”!
  Eshte e drejta e tij, por problemi im eshte se keto duhet te jepen ne media dhe te krijojne nje mjegullnaje ne mendjet e njerezve.

  Nuk dua te merrem me okupimin italian se ai natyrisht sipas tere ligjeve dhe kushtetutes se asaj kohe Shqiperia ishte plotesisht pjese e Mbreterise se Italise. Ketu nuk kam ndonje gje per te shtuar se faktet jane ato qe jane, por per kohen e Keshillit te Larte te Regjences kam shume per te thene, por te gjitha faktet nuk dua t`i bej ketu publike se si cdo gje edhe ato peshkohen dhe botohen si fakte dhe ngjarje te gjetura dhe te “perkthyera” nga ata qe e mbajne veten si intelektuale dhe historiane. Per mua ka rendesi edhe pasuria intelektuale te cilen nuk dua ta shes veresie neper forume.

  Por dicka do te shkruaj per kete teme, duke ngritur nje pyetje:

  Pyeti Wehrmachti ndonje shqiptar kur hyri ne Shqiperi? Pergjigjen e dini fare mire.
  Por edhe nese do te pyeste njeri mund ta ndalonte dikush per te hyre ne vendin tone duke i thene Ndal?
  Edhe kete pergjigje e dini fare mire. I tha dikush “Ndal” dhe dihet se c`pesoi.

  Po ne teatrin e luftes boterore ka ndonje ide ky autor? Nuk besoj.
  Se duke pare ate fushe-teater lufte mund te nxjerresh shume perfundime, por si gjithmone tek historianet tane cdo gje rrotullohet rreth aksit te fshatit te madh me emrin Shqiperi, duke harruar qe planet ne Berlin, Moske a Londer beheshin me harta ku frontet kalonin neper territore qindra kilometrash dhe jo neper grykat dhe gerxhet shqiptare.

  E pra ne korrik 1943 u rrezua Mussolini, pak dite me vone ndodh kapitullimi i Italise ne fillim shtatori Italia kalon ne anen e Aleateve dhe pak di te me vone Aleatet zbarkojne ne Salerno duke marre pothuaj gjysmen e Italise. Pra Gjermania ne keto kushte si mund te rrinte duarkryq?
  Aleatet i kishte perballe Durresit dhe Vlores, 60 milje larg nga Otranto. Ne keto kushte Shqiperia u be “interesante” per ta, me pare as nuk i binte njeriu nder mend per te duke ja lene Italise.
  Ne frontin e Lindjes po pesonin humbje pas humbjesh. Fronti po shkonte ne Kiev, Leningrad e me tej. Afrika Veriore kishte rene ne duart e Aleateve.
  Ndersa ketu po merren se kush hyri ne gerxhet e Shpatit dhe ne grykat e Martaneshit!!!!

  Po sikur mos te hynte Gjermania pas kapitullimit te Italise c`mund te ndodhte?
  C`fare sistemi do te kishim? Cila force mund te qeveriste Shqiperine ne ato kushte? E ngre njeri kete pyetje, pak a shume hipotetike?

  Per qeverisje nga Partia Komuniste as qe mund te behej fjale. Pra si do zgjidhej ai kaos ne vend?
  Ja pra qe per fat te PK hyne gjermanet. Intelektualet e asaj kohe, jam i sigurte qe aq per qejf nuk e kishin gjermanin, por ja qe u erdhi ne dere. Dhe c`te benin?
  Dridh dhe tirr muhabetin me ta, se shume nuk ta zgjaste. Ishin Mehdi Frasheri, Pater Anton Harapi, Profesor dr. Mihal Zallari qe shihen ne ate foto qe po u vinte mendja verdalle.

  Ata e dinin shume mire qe Gjermania ishte ne terheqje. Ata prisnin nje moment te volitshem per nderhyrje te anglo-amerikaneve, qe aq shume nuk u interesonte komunisteve.
  Ja pra qe manovruan ne ato kushte si manovruan, per mua me zgjuarsi te rralle, se ndryshe Gjermania mund te “qeveriste” edhe vete pa pyetur njeri.

  Komunistet fituan kohe me nderhyrjen e gjermanit dhe ne fund kur Gjermania pas nje viti filloi terheqjen nga Shqiperia, komunistet e kishin fortifikuar pushtetin e tyre me keshillat nacional-clirimtare dhe qeverine e perkohshme.
  Pra ne nje lloj menyre Gjermania solli ne pushtet komunistet me nderhyrjen dhe terhqeqje e saj. Cdo llogari tjeter do te binte ndesh me qellimet e saj dhe do te shkonte ne favor te forcave nacionaliste.
  C`ndodhi pastaj, ate e dime te gjithe. Per ate diplomaci te larte alla Frasheri moren plumbat dhe burgjet, vetem e vetem per nje konjukture historike te kohes.

  Keshtu me del llogaria ime. Mire a keq, kete e kam nga informacionet e mia te pavarura.
  Mund ti pergjigjet autori pyetjeve te mia te ngritura me lart? Do te jem shume kurioz.
  Askush nuk flet per kushtet e vendit midis kapitullimit italian dhe nderhyrjes gjermane.
  E pra ishim shtet pa qeveri dhe ne kaos te plote. Kjo eshte me se e vertete. Me nderhyrjen gjermane u vendos nje qeveri dhe u evitua kaosi.
  E pershendes autorin

  Reply to this comment
  • roberto November 17, 18:17

   Ti Claus si nje fashist trim e i devotshem,e ligjeron pushtimin italian me 7 prill 1939 si te drejte,pavaresisht se ata qe ia dhuruan KUROREN MBRETERORE TE SHQIPERISE,VIKTOR EMANUELIT kryen nje akt TRADHETIE!!!
   Ti perdor nje retorike djallezore dhe antishqiptare kur pyet:
   -A pyeti njeri Wermahti kur hyri ne Shqiperi?
   Po te pergjigjem une,o fashist i poshter:
   -Pushtuesit ne asnje rast NUK I MARRIN LEJE viktimave te tyre,por eshte e drejta e popujve qe te mbrojne ATDHEUN E TYRE me LUFTE kunder pushtuesve!
   Hitleri pasi pushtoi Europen,kujtoi se do pushtonte edhe BRSS-ne,por pikerisht atje e hengrii kohen dhe ia hoqi vetes!
   Ti ngre tymnajen se gjermanet ndihmuan komunistet,por kete nuk e ben edhe per ballistet e zogistet,qe u vune menjehere ne sherbim te tyre!
   Eh,more Claus sa ARMIQ te shumte paska patur Enver Hoxha dhe tani na dalin si engjej!
   Te isha une ne vendin e tij duhet t’u kisha zhdukur te gjitheve juve si rrace tradhetaresh qe sot Shqiperia te ishte e qete!!!
   Ti hiqesh si teoricien ,por je SOFIST i ndyre ne fakt!
   Ti mundohesh te mbrosh TRADHETINE e te pareve te tu,por harron se kunder teje ke patur te gjithe Europen dhe SHBA-ne!!!
   Sa per L2B historia e ka vulosur verdiktin e saj:PARTIZANET,PKSH dhe ENVER HOXHA udhehoqen popullin shqiptar ne lufte heroike kunder pushtuesve dhe dolen fitimtare!!
   Ndersa ju bashkepuntoret me pushtuesit,TRADHETUAT ATDHEUN dhe u rreshtuat ne histori si KOLABORACIONISTE,pra HUMBESIT e luftes!
   MBYLLNI GOJEN se kurre nuk do ju jape te drejte asnje sistem politik per jete!
   Bisht qeni dio mbeteni per jete!!!

   Reply to this comment
   • LOVE P A R I S November 17, 19:11

    roberto rilindioti
    o fshatar i reformes agrare
    zogistet e priten me pushke italianin ne 7 prill
    Mujo Ulqinaku ,ka qene oficer i Zogut mor torollak
    partia jote i retushoi fotot dhe jua servirte juve bbeeeee bagetise
    ABAZ KUPI ishte i vetmi qe beri rezistence me batalionin e tij
    cfare verdikti ka dhene historia per ju ?
    ate qe ju ka radhitur ne vendet e para te mostrave qe ben genocid!
    eshte kohe e humbur te diskutosh ne mbreterine e idioteve me kryetar koperative Viktor analfabetin politik

    Reply to this comment
    • roberto November 17, 19:31

     O nasrudin,intelektu-HALE!
     Te dhjefsha ne Love-n tende qe na e cove ne Paris!
     Ti je nje TRAP ZALLI nje psikopat i lindur qe vetem kur pi ilacet qetesohesh!
     Ti kerkon te mburresh me Mujo Ulqinakun si ish oficer zogist,por harron qe te akuzosh per TRADHETAR E HAJDUT satrapin tend Ahmet Zogollin matjan prej Burgajeti!
     Mujo Ulqinaku e tregoi veten para historise dhe komunistet e NDERUAN per 50 vjet,ndersa mbreti yt malok pasi vodhi FLORIRIN e Shqiperise ua mbathi opingave neper Europe!
     Dhe ke surrat ti,o turkoshak zogist te na mburresh tradhetaret!!!
     Sa per Viktorin ti nuk i afrohesh as FECEVE te tij se i ben PIS!!!

     Reply to this comment
   • Claus November 17, 19:27

    Jeni bere ne kete forum si “plaka Nurihan” ne romanet e Kadarese.
    Me ju nuk dua te merrem, se ora ju ka mbetur ne vend dhe cdo ndryshim ore para apo prapa per ju eshte apokaliptike.

    Nese me thua bisht qeni eshte puna juaj, por mos kujtoni se jeni patriote te medhenj dhe shqiptare te kulluar. Keto veti nuk i keni, kete ju a them une me siguri, se nga ky lloj brumi vetem maja te thartuar nxjerr, asgje tjeter te dobishme. Po ne sojin tuaj ashtu jeni mesuar te flisni, kudo shihni tradhetare, armiq, antishqiptare e ku ta di une.
    Per dijeni rrjedh nga nje familje teper atdhetare,intelektuale, me ate aferm qe kane qene ne krahun e luftes gjate luftes se dyte, i kane sherbyer atdheut dhe Enver Hoxhes me ideal pa kerkuar asnje shperblim, por soji juaj qe me duket se del nga Zona e Pare Operative aq ka ne koke, se cdo gje e ka mesuar ne kohen e Hoxhes dhe “mesimet” e tij u kane mbetur ne koke.

    I kam ngritur ca pyetje autorit, por si duket fshihet nen petkun e historianit qe “nuk mund te merret ma ca forumiste” ketu tek “Dita”.

    Tani ppo kthehem ty tek tema jone:
    Ne ate ke ca figura me mosha mbi 70 vjecare. C`fare interesi kishin ata te merrnin pjese ne Regjencen e Larte ne ate moshe?

    Mehdi Frasheri ne ate kohe ishte 74 vjec, para disa muajve ishte i internuar nga Italia fashiste per idete e tij anti-italiane. Fuat Dibra ishte i semure me kancer ne mushkeri ne ate kohe, ishte anetari mysliman i Regjences, kusheri i afert i Nexhmije Xhuglinit ose Hoxhes nga Dibra. Vdiq ne shkurt te vitit 1944, pra para clirimit.
    Lef Nosi gjithashtu 72 vjec, ne ate foto ke djalin e Mehdi Frasherit, Vehbi Frasherin.
    A te besohet se frasherllinjte do te ishin antishqiptare?
    Eshte absurde te besohet.

    Me hollesisht shkoj me tej per disa ngjarje qe autori ndoshta nuk i di:

    Asambleja Kombetare, qe ai e quan tradhetare, abrogoi te gjitha ligjet qe ishin aprovuar nen aneksimin italian dhe vendosi keshtu shpalljen e dyte te Pavaresise se Shqiperise, pra daljen nga Kurora e Viktor Emanuelit. Pra Shqiperia ishte tanime e pavarur. Abrogoi ligjin e luftes me Greqine, qe Shqiperia ja kishte shpallur Greqise si detyrim ndaj Kurores Italiane, pra si pjese e saj integrale nen Mbreterine e saj.
    Ka dhe te tjera, por keto i shoh me plot rendesi.
    Ja pra, qe kane bere dicka per Kombin dhe jo pak.

    Dhe a e di perse eshte mbajtur ne internim Mehdi Frasheri ne Itali?
    Me 7 prill beri thirrje ne radio per rrembim armesh kunder italianeve qe kishin sulmuar tashme Shqiperine kur vete Mbreti ja kishte mbathur!
    E dini kete fakt?
    E pra nga na u be ky aq tradhetar dhe kolaboracionist?

    Kam edhe te tjera, por me sojin tuaj eshte e kote te flasesh, se ora ju ka mbetur dhe akrepat jane ndryshkur dhe nuk mund te levizin me.
    Kaq, dhe me kete sfidoj autorin te me jape pergjigje per ato qe kam ngritur me lart.
    Pershendetje sfiduese per ju dhe autorin bashke.

    Reply to this comment
    • intelektuali November 17, 22:39

     O Claus djali me prejardhje nga familje enveriste, por qe po ropatesh te kuptosh te VERTETEN, degjo me pleqte se nuk ja vlen qe te zoritesh kaq shume dhe mos e rudhos kaq trunin e intelektualit per te justifikuar poziten patriotike te Ballit Kombetar te Mehdi Frasherit dhe Bahri Omarit gjate luftes se nuk te kupton njeri per dy arsye thelbesore:

     SEPARI: SEPSE POZITA E TYRE POLITIKE NUK ISHTE FARE PATRIOTIKE POR E TEK LAKMIA PER PUSHTET

     SEDYTI: SEPSE ZGJODHEN GABIMISHT ALEATIN

     Abaz Kupi si Kryetar i zgjedhur i Delegacionit te Këshillit të Përgjithshëm Nacionalçlirimtar ne fillim ne Tapize te Tiranes dhe me vone ne Mukje me nje leter te vecante mjaft te cuditshme ne vitin 1943 i beri thirrje dy figurave te rendesishme te Ballit Hasan Dosti dhe Mit’hat Frashëri qe te terrhiqnin perfaqesuesit e tyre nga qeveria kuislinge per t’ju kushtuar Kauzes sone Kombetare pa permendur parrulla patriotike per bashkim armesh kunder pushtuesit e me the te thashe alla komuniste. Kjo leter e vecante ishte bazuar vetem ne dy pika:

     SEPARI: KRIJIMI I NJE SHQYPNIE DEMOKRATIKE TE TIPIT PERENDIMOR

     SEDYTI: BASHKIMI I TROJEVE ETNIKE SHQYPTARE

     Ne vitin 1943 ushtria gjermane po pesonte humbje njera ps tjetres ne frontin rus dhe ate te Afrikes dhe praktikisht ne Shqypni situaten e kontrollonin vetem disa reparte austriake qe kishin per detyre te siguronin prapavijen e ushtareve qe vinin nga Greqia, prandaj ishte e qarte se keta austriake do te largoheshin vete nga Shqypnia. Ceshtja qe shtrohej atehere ishte:

     KUSH DO TE MERTE PUSHTETIN PAS LUFTE?

     Kjo leter e vecante e Abaz Kupit e bazuar ne oferten e oficereve te larte angleze u be edhe Memorandumi i mareveshjes se Mukjes qe u firmos edhe nga ballistet e Mehdi Frasherit edhe nga komunistet e Ymer Dishnices, por spiuni i Titos Vukmanovic Tempo i doli kunder dhe urdheroi Enver Hoxhen qe ta sabotonte kete Mareveshje historike qe vulosi edhe fatin e Shqypnise per vitet e ardhshme. Kjo leter mban firmat e dy oficereve te larte angleze dhe per fatin e intelektualit gjendet ne arkiven e tij personale me shume dokumenta te tjera autentike me vlere te larte historike.Ne kete sitate te krijuar pas ofertes se Mukjes vete Mehdiu dhe funksinaret e larte te BK kerkuan te hyjne ne lidhje me agjentet angleze ne Shqypni, por per arsye te panjohura akoma deri me sot, anglezet treguan nje mosperfillje te larte ndaj kerkesave te BK qe i la ata perfundimisht si nje force inaktive ne politiken e pasluftes duke u vene perfundimisht ne sherbim te Gjermanise Pushtuese, gje e cila perforcoi pozitat e Jugosllavise ne Shqypni dhe i dha force vegles se tyre Enver Hoxhes per te mare pushtetin ne tepsi. Kaq per aspektin historik. Qe te kthehemi ne teme:

     Ceshtja kryesore qe po diskutohet ne DITA dhe qe irriton kaq shume fanatiket enveriste ne vendin tone sa here del nje shkrim per Enver Hoxhen eshte:

     A KA QENE ENVER HOXHA NJE LIDER I MIRE APO I KEQ PER VATANIN? A ISHTE AI NJE HERO SIC E MBAN SOT POLITIKA JONE KOMBETARE, APO ISHTE NJE DIKTATOR SADIST GJAKATAR PA SHKOLLE DHE PA MORAL QE E BERI VATANIN SI NJE CIFLIG FEUDAL TE FAMILJES SE TIJ?

     Disa fanatike permendin fabrikat dhe uzinat sovjetike apo kineze, permendin veprat e 5 vjecareve te ekonomise se centralizuar te tipit stalinist, arritjet ne luften me analfabetizmin, barazimin mjeran te popullates e shume arritje te tjera te Socializmit Stalinist qe implementoi Enver Hoxha me ndihmen e Titos dhe Jugosllavise, dhe padyshim qe keshtu ishte. Por keta fanatike harrojne se ky “zhvillim” ekonomik enverist ne radhe te pare ishte i bazuar ne ndihmat e pakursyera te sovjetikeve dhe kinezeve dhe kur Enver Hoxha mbeti vetem ne Dimrin e tij te Vetmise, sepse nuk e kuptoi qe stalinizmi kishte cofur perfundimisht ne te gjithe Boten, atehere po ku njeri pa shkolle dhe pa arsim falimentoi ekonomine dhe renoi shtetin si kurre me pare ne histori. Pamjet e trishtuara te viteve 90-te e vertetojne me se miri kete teze te intelektualit.

     Prandaj sot me shume se kurre shqyptaret dhe Shoqeria Civile duhet t’i kerkojne politikes te dale hapur me nje pozite te qarte lidhur me kete ceshtje thelbesore, aq me shume qe Shqypnia po kerkon te behet pjese e BE-se dhe Botes Demokratike.

     Reply to this comment
     • gjermani i fundit November 18, 03:17

      Ti Claus thua qe Asambleja Kombetare shpalli pavaresin e dyte te Shqiperise, por eshte lajm i bukur ky. E si e shpalli pavaresine nen mbrojtjen e garnizoneve gjermane? A ia shpjegon dot z.Malaj se cfare quhet pavaresi nen pushtim? Qe ata “regjentet” ishin patriote nuk e luan topi, por a u kujtuan vete te beheshin regjente, a pati ndonje kerkese popullore qe ata te merrnin persiper kete detyre madhore apo thjesht i seleksionoi pushtuesi gjerman kete nuk e kuptoj mire. A ma shpjegon dot? Se une jam gjermani i fundit, nuk kam ikur akoma nga Muriqani, se po pres nastradin efendine.Qe lufta ishte boterore nuk do mend ta themi perseri, e pastaj teatri i Luftes perfshinte hapesira prej mijera km, por kjo nuk devijon pergjegjesine per bashkepunimin me nazifashistet, se ne fakt u denuan edhe funksionaret e larte qe bashkpunuan me italianet. Keta njerez jane pergjegjes per viktimat dhe demet e luftes, pervec aktit te bashkpunimit me pushtuesin, qe kurdohera kushtetuta e cdo vendi e denon maksimalisht. Keta regjente ishin te moshuar, pra, ata nuk mundet dhe s,duhet te binin ne kurthin e bashkpunimit ndaj pushtuesit qe i kish hapur lufte tere botes dhe per konsekuence kish shkaktuar miliona viktima, burgosur e masakruar miliona ebrenj. Edhe sot te propogandosh dhe mbeshtesesh ideologjine naziste denohesh nga legjislacioni i shumices se vendeve demokratike, pra nuk eshte argument te thuash se meqe pushtuesi nuk merr leje te te pushtoje atehere bashkepunimi behet nen moton”per te miren e vendit”.Po e mbyll dhe une per te kursyer kripen e ironise. Ia kalofshi mire!

     • Claus November 18, 14:10

      E shoh o shqyptar i Shqypnise qe te paska prekur telat permbajtja e komentit tim, prandaj e paske filluar pak si ters kete muhabet lufte.
      Dhe e kuptoj mire perse:
      Diku kam thene se “Mehdi Frasheri mbajti nje fjalim ne radio me 7 prill kur Mbreti ja kishte mbathur. Beri thirrje per rrembim armesh ne lufte kunder Italise”. Ne nje vend tjeter kam thene qe “Asambleja Kombetare abrogoi dhe Kuroren e Emannuelit dhe bashkimin personal me Shqiperine”.
      Dhe ti si nje pinjoll i atyre koheve, si ndonje agrarist a zogist ose me shkurt ” pjese e mergates se qyqeve” dicka te djeg ne kete histori.
      Kane kaluar 70 dhe kusur vjet, por dasite i keni ne gjak akoma. Prandaj dhe komunistet ju moren dhe ju hodhen pertej detit.
      Une ne keto historira shoh nje ndryshim te madh midis Mehdi Frasherit, Lef Nosit, Ibrahim Bicakciut dhe Ballit Kombetar, qofte dhe zogisteve. Shume nga anetaret e Regjences kane qene antizogiste si Nosi po ashtu dhe anti-italiane si Frasheri. Ne zgafellat e Burgajetit Bazi i Canes nuk nxorri gje ne drite, BK me llafazaner kriminele nuk mund te dilte nga kuadri i te berit politike me duar te lyera me gjak. Ja pra qe keta te Regjences ishin soj tjeter. Ishin soj tjeter se nje pjese e tyre qendruan ne Shqiperi dhe nuk u larguan pervec Frasherit kur tere mergata juaj doli matane Adriatikut.
      Dhe per kete paguan nje cmim. Qendroi Harapi, qendroi Nosi. qendroi Bicakciu.
      Ata te BK dhe partise se Burgajetit ja mbathen.

      Ke thene dicka te forte ne kete muhabet:

      SEPARI: SEPSE POZITA E TYRE POLITIKE NUK ISHTE FARE PATRIOTIKE POR E TEK LAKMIA PER PUSHTET

      SEDYTI: SEPSE ZGJODHEN GABIMISHT ALEATIN

      E pra, kur e thua ti, e marr si te mireqene, se ajo lufte per pushtet zgjati tek soji juaj kudo ne tere Europen, ne Bruksel dhe ne Rome dhe kudo sa ne mengjes pinit kafe me njeri tjetrin dhe naten i hidhnit kufomat qe kishit vrare ne lumin e Sienes.
      Atehere paska qene te drejta denimet qe dha regjimi i Hoxhes ndaj klases suaj!
      Eshte deduksion yti, jo i imi.

      Ja qe, kontardiktat vetem me nje koment timin i keni pasqyruar me se miri, sikur te jemi ne vititn 1943. Mehdi Frasheri, Lef Nosi, Fuat Dibra, Mihal Zallari nuk kishin te benin as me zogistet dhe as me ballistet, ishin soj tjeter qe nuk kane marre pjese as ne Mukje as ne qeverine e Verlacit dhe kjo ju djeg.
      Problemi i tyre ishte se ne ate qeveri kishte influence te madhe klani kosovar me Deven dhe Bedri Pejanin qe bene kerdine mbi popullin shqiptar sikurse dhe BK dhe kjo i rendon mbi supe Regjences. Per gje tjeter nuk mund ti akuzoj, se ashtu ishin rrethanat e kohes.
      Pra kur nuk beni hajer sot, 80 vjet pas lufte, nuk keni per te bere kurre hajer. Dhe per kete nuk ju ndihmon as pejgamberi i Lale Krosit dhe as tespijet e Buragjetit.
      Jeni klase e permbysur dhe jo per fajin tim. Aq ju ka dhene Naltmadhnija, qe te shkretin e kane ndjekur gjithe jeten shtete dhe polici te ndryshme ca per droge , ca per armembajtje pa leje, vetem nga HIV shpetoi mire.

      Ne komentet e mia sjell dhe analizoj vetem fakte historike dhe asgje tjeter. Mire eshte te qendrosh ne teme duke larguar indoktrinimet. Historia eshte keshtu dhe nuk e kthen dot prapa. Nuk ke c`ben.

     • intelektuali November 19, 00:40

      E vlereson gabim situaten. Enveri nuk i hodhi matane detit opontentet, por i spiunoi tek fashistet, i vrau dhe i masakroi edhe gjate Luftes edhe pas saj. Pasi mbaroi me opontetet e vet qe ishin intelektualet properendimore shqyptare, i u sul edhe shokeve te vet dhe ketu vrau dhe masakroi deri ne fund te jetes se tij prej Diktatori sadist. Ti permend disa emera ballistesh qe ishin armiq te perbetuar me zogistet dhe miq me komunistet, por harron se Shqypnia edhe para Luftes edhe gjate saj kishte nje ushtri intelektualesh qe kishin studiuar ne Perendim dhe qe ishin kthyer ne Atdhe per te krijuar biznesin kapitalist duke investuar edhe LEKAT edhe dijenite e tyre ne kete kauze historike. Emera mund te permend shume, ka lista te gjata me biografi dhe data dhe keta nuk jane ballistet e tu, por ata qe deshen ta bejne Vatanin ashtu sic po kerkon te behet sot pas mese se 70 vjet, mbasi Enver Hoxha i vrau dhe i masakroi nje per nje me ndihmen e Beogradit dhe te Moskes.

      Nga menyra si flet ne DITA dhe shkruan duket qe ke genin e enveristit te familjes se indoktrinuar. Vazhdo dhe bej fillozofi historike me faktet dallkauke pa kurfaren e llogjikes intelektuale, sepse kujt i plas sot per keto llogje pa kuptim, por meso nga njerez qe kane pare dhe vuajtur me shume se tu o kokorosh budalla, se:

      KOMUNIZMIN STALINIST LINDOR TE ENVERIT E FLAKU MATANE DETIT DEMOKRAIA PERENDIMORE DHE SHQYPNIA PO KTHEHET GRADUALISHT ATJE KU ISHTE PARA LUFTES, PERPARA SE ENVERI TE MBILLTE MURTAJEN BOLSHEVIKE NE TROJET TONA ME PASOJA QE PO I VUAJME AKOMA DERI SOT.

 11. Piro November 17, 16:45

  Nje shkrim qe te bind se pjesemarrja ne qeverite e kohes se luftes (qeverite kuislinge) ishte si minimum gabim e i rende por ne ndonje rast edhe tradheti kombetare.
  Autori ka plotesisht te drejte kur kritikon mendimet e historianit per te cilin ai aludon se pjesemarresit e atyre qeverive ishin kolose te mendimit shqiptar.
  E verteta qendron ndryshe: asnje prej tyre nuk kishte dhene ndonje kontribut serioz ne kulturen dhe shkencen apo artin shqiptar as edhe ne perpjekjet per europianizimin (demokratizimin) e Shqiperise, per t’u quajtur kolose
  Ne fakt, para lufte, pjesa me e madhe e perfaqesusvee te kultures shqiptare dhe pjesa me e madhe e demokrateve shqiptare ishin aratisur nga Shqiperia per ti shpetuar vrasjes ose burgimeve nga Zogu.
  ESHTER FAKT se asnje nga perfaqesuesit e medhenj te letersise, artit dhe shkences shqiptare nuk u perfshi ne qeverite kuislinge.
  Ernest Koliqi ishte nje stilist dhe publicist i shquar i asaj periudhe, por jo me shume se kaq. Ai nuk la asnje veper madhore as me vone pasi jetoi per nje kohe te gjate ne Itali. Bahri Omari kishte qene demokrat i perndjekur nga Zogu, dhe kryetar i Shoqerise Vatra ne SHBA por jo me teper, Lef Nosi ishte firmetar i Deklarates se Pavaresise ne Vlore,por nuk ka lene ndonje trashegim kulturor qe ia vlen te permendet. Keshtu qe nuk mund te guxosh t’i quash kolose pa humbur seriozitetin.
  Keshtu mund te thuhet pa frike se ajka e vertete e intelektualeve shqiptare nuk mori pjjese ne ato qeveri edhe pse vete pergjithesisht ajo ajke e intelektualeve shqiptare ishte me “e europianizuara”
  Intelektuale te asaj shkalle qe moren pjese ne qeverite kuislinge moren pjese edhe ne luften NCl (Sejfulla Malshova poet e sociolog, Omer Nishani, filozof dhe botues i nje gazete te majte ne Zvicer, Haki Stermilli shkrimtar i mirenjohur dibran, Gaqo Tashko kerkues ne fushjen e agronomise, etj.).
  Megjithate duhet pranuar se perfaqesuesit me te medhenj dhe patriote te kultures shqiptar mbeten me vetdije jashte veprimtarise politike-luftarake te kohes se luftes se dyte per shkak te paparashikueshmerise se rezultateve te atyre veprimtarive. Ketu hyjne historiani shkodran Ndoc Nikaj, por edhe kolose te vertete te kultures shqiptare si Faik Konica ose edhe vete Fan Noli, qe ashtu si Bahri Omari dhe Omer Nishani, mund te ktheheshin edhe ata ne Atdhe
  Keshtu, ashtu sic erdhi Bahri Omari munde te vinte edhe Faik Konica ose edhe vete Fan Noli te mirrte pjese. Ne kete grup mund te futen edhe vellai i Faik Konices qe iu propozua post ministri neqeverite kuislinge dhe ne menyre demonstrative nuk pranoi ta merrte dhe po keshtu edhe i Madhi Cabej qe refuzoi ne menyre te perseritur postin e ministrit te arsimit (dhe mos harojme se ishte i vetmi shqiptar qe botonte edhe ne revistat shkencore gjermane dhe citohej ne to nga vitet 30).
  Megjithate, une mendoj qe ne vleresimin e pjesemaresve (edhe tradheti po te kete) por edhe meritat e mepareshme qe nuk ka pse te hidhen poshte e mos te mirren ne konsiderate.

  Reply to this comment
 12. Zeus November 17, 16:52

  Ju pershendes me gjithe shpirt,i nderuari Viktor Malaj,IDEALIST SHQIPTAR ,24 KARAT,per gjithcka keni shkruar !
  E kam per NDER qe jam biri i nje ANTARI TE NJESITIT GUERIL TE Tiranes,i PARTIZANIT te Pezes HEROIKE,i Batalionit “DAJTI”, i Brigades se 3-te Sulmuese dhe i Brigades 22 Sulmuese,qe luftoi deri ne CLIRIMIN e te gjitha TROJEVE shqiptare ne ish Jugosllavi!!
  Armiqte e Shqiperise,qe mbrohen sot nen masken e ANTI KOMUNIZMIT,kurre nuk do ta pranojne MERITEN LEGJENDARE TE USHTRISE NACIONAL-CLIRIMTARE per Clirimin e Shqiperise,sepse do te duhet te pranonin automatikisht edhe TRADHETINE e tyre si bashkepuntore me pushtuesit!
  Kishin 25 vjet rresht,pas 90-tes,qe keta antishqiptare mund t’ia vertetonin popullit mashtrimin e tyre , se po t’i kishin degjuar shqiptaret ata ne L2B do te ishin me te LUMTUR se sa nen udheheqjen e PKSH-se pas clirimit!
  Kishin 25 vjet kohe per t’a shkruar “HISTORINE” e tyre te “lavdishme”, se cfare sakrificash bene ata per lirine e Shqiperise,ne se luftuan kunder pushtuesve, sic beri e gjithe Europa apo u bashkuan me pushtuesit!
  Cfare njesishe luftarake krijuan,sasine e luftetareve,luftimet qe kryen,vendet e luftimeve dhe kunder kujt luftuan!
  Deshmoret e tyre ne keto luftime,me cilet forca bashkepunonin ne luftime dhe se fundi…PSE NUK BASHKEPUNUAN ME PARTIZANET,por…u BASHKUAN ME PUSHTUESIT???
  A e ndjenin veten keta si pjestare te Koalicionit Boteror Anglo-Sovjeto-Amerikan apo interesat e tyre perputheshin me ato te Boshtit Rome-Berlin -Tokio???
  Anonimi Romeo Gurakuqi,si zedhenes i ketyre forcave KOLABORACIONISTE,jo vetem qe mashtron ne te gjitha sa shkruan,por perdor edhe nje llogjike mjerane,prej nje NAZISKINI te pandreqshem!
  Ai edhe sot mbron tradhetine e te pareve te tij me nje inteligjence feminore,aq sa eshte turp qe e mbajne per historian!
  Akuzojne Enver Hoxhen se retushoi historine,heronjte etj,por ky mashtrues ordiner,po tenton ta NJOLLOSE KOMBIN SHQIPTAR duke hedhur balte mbi EPOPENE ME MADHESHTORE TE POPULLIT SHQIPTAR NDER SHEKUJ,sic ishte LUFTA ANTIFASHISTE NACIONAL-CLIRIMTARE!!!
  Mundohet ta cilesoje kete lufte si CIVILE E VELLAVRASESE,por ben sikur harron se ne ate LUFTE ishin vetem dy PALE KUNDER NJERI TJETRES:
  -Ne nje ane ishin POPULLI SHQIPTAR dhe USHTRIA NACIONAL-CLIRIMTARE dhe,
  -PERBALLE TYRE PUSHTUESIT NAZI-FASHISTE DHE….BASHKEPUNTORET E TYRE ata Ballisto-Zogiste!!!
  Pra Partrizanet nuk i luftuan ballistet sepse ishin shqiptare,por se ishin rreshtuar nen CIZMEN HITLERIANE duke derdhur gjak PARTIZANI!!
  Dukej hapur sde keta boshibozuke nuki ishin per lufte CLIRIMTARE,por kerkonin ta merrnin pushtetin nen CIZMEN E PUSHTUESIT!!!
  Te djathte ishin edhe NACIONALISTET ne France etj,por u bashkuan me REZESTENCEN FRANCEZE kunder pushtuesve dhe pas lufte populli u besoi pushtetin!!!
  Ne se keta TRADHETARE u futen ne rresht me NAZISTET, pse kerkonin pushtet apo me kjeq akoma,pse qahen sot se te paret e tyre u DENUAN SI TRADHETARE???
  Per cfare meritash duhet t’i shpetonin ketij ndeshkimi keta TRADHETARE???

  Reply to this comment
  • Lleshi November 17, 17:38

   Per meritat e tradhetise , qe jane ne mode sot !
   Per tradhetine qe eshte qenefi ku gjen gjithnje keto bajga !

   Reply to this comment
 13. Bajram Ramina November 17, 16:59

  Nje fjale kam,pa vdekur e mbaruar brezi i ish sigurimsave,dhe ish komunistat,zore se behet ky vend? Po sa do duhet te presim mbase tre breza,jane vete ato(qe llapin akoma edhe pse ne gryke te vorrit),pinjollet e tyre fatkeqesishte neper detyra te larta ne shtet e ne privat?????Dhe niperit e tyre……he per he po presim…..

  Reply to this comment
  • intelektuali November 17, 22:46

   Ne vendet ish komuniste te Evropes Lindore keta xhelate komuniste jane denuar dhe ndeshkuar me kohe nga ligji per krimet e tyre, pinjolleve te tyre nuk u lejohet te punojne ne administraten shteterore edhe ne poste te ulta dhe te bejne biznes me fonde publike, por ne Shqypnine Komuniste te Rilindjes Socialiste i ke ne maje te shtetit dhe pushtetit bashke me shume vrastare dhe krimenele mafioze nga pas.

   Reply to this comment
 14. geg hyseni November 17, 17:27

  Shkrimi eshte nje analizę e thelle dhe ka vu pikat atje ku duhet. Por kam nje pyetje dhe nje sugjerim per z.Malaj….Po me veterineret c’pate,pale i ke etiketuar edhe ne titullin e shkrimit?Kjo tregon se si historian dhe analist mund te jeni i mire, por si intelektual dhe i shkolluar nuk te lejohet te besh krahasime te tilla fyese,per te mos thene idiotę!! Ndersa sugjerimi im eshte per ju dhe gjithe historianet e tjere qe ti i etiketon “te tredhur”qe te bejne nje kurs dy tre mujor per barinje(jo veteriner) dhe vendin e tyre vertete ta zene veterineret,mbasi ata dine te merren me mire me kafshet se są ju “profesoret historian” me njerzit dhe veprimet apo mos veprimet e tyre!

  Reply to this comment
  • dfg November 17, 19:13

   Ti geg hyseni vertet qenke veteriner,por intelekti yt shkon deri tek BAGETITE se me ato je marre tere jeten!
   Ti je aq IDIOT sa nuk ke kuptuar alegorine e shkrimit,por e merr ate shabllon tamam si brigadier kooperative!
   Fjalen “tredhje” dhe “veteriner” nuk e ka perdorur per te fyer veterineret,pervec ndonjerit si ty,qe je dallkauk qe e meriton!!!

   Reply to this comment
   • geg hyseni November 17, 23:38

    Une nuk e ul intelektin tim me qenie mjerane si puna e ketij tipit te cilit uroj te jete vertete specie ne zhdukje. Duket nga fjalori cfar mostre eshte. Mendimi eshte i lire per secilin dhe ne gjykimin tim nuk kam fyer dhe as kam edukate te fyej njeri.

    Reply to this comment
 15. Lleshi November 17, 17:34

  Te lumte Viktor Malaj !

  Ligjerimi yt tregon , se pavaresisht gjendjes se rende ku ndodhen aktualisht Shtetet Shqiptare , dhe gelimit te kerpudhave tradhetare , ideali kombetar nuk do te vdese kurre !

  Keta qener qe lehin , se tani ndjehen ngrohte me bajgen qe pushtuesi , apo kolonizatori iu ka bere ne koke , nuk kane te ardhme ! Edhe keta si te paret e tyre do te shkojne : “Neper gjyqin e historise te popullit shqiptar !”

  Prandaj te them se kjo eshte çeshtje geni ! Keta jane mbeturinat genetike te pushtuesve ne keto troje ! Por si thote Naimi i Madh ?

  “Veç se s’kane gje ne dore !”

  Sepse historine e levizin popujt dhe populli shqiptar i damkosi me shenjen e tradhetise !

  Reply to this comment
 16. Z/Kallami November 17, 17:50

  Batakçinjtë e sotëm të historisë në rrethanat e luftës do ishin mshefur mbas gaxhoit.Dhe me te perfundue lufta do benin ate qe bejne sot.Rrembimin e pushtetit me cdo çmim.Korrupsion,harllek.kurvllekprostitucion,vrasje,krime me ia kalue edhe ISIS-t.Zoteri ma mire pershkruani cfar keni ndermend me pershkrue.Kurr mos bani pytje te kesaj natyre sepse nuk dojne koment dhe as shume mend.Me dite.Jemi te gjithe dhe jetojme se bashku te gjithe.

  Reply to this comment
 17. besimndregjoni November 17, 18:23

  Sigurisht shoqërua shqiptare akoma dhe mbas 25 vitesh nuk i shpëton dogmave dhe shkrimeve ideologjike të komunizmit.. kan mediat të cilat paguhen nga korrupsioni politik duke qënë të mbyllur për mendimin ndryshe dhe oponencë ndaj një shkrimi të Viktor Malaajt apo një Memushi që i drejtohen me etikën komuniste vetëm se u mungon fjala “shoku” të cilën e zavendsoi me termin “profesor” Unë shtroi në këtë koment se kombet i kan ndërtuar familjet e mëdha fisnike dhe intelektuale që kan bërë historine e këtij kombi që eshtë shqiptar.. Zoti Viktor pse Gjermania nuk pagoi dëmshpërblim për pushtimin që i ka bërë Shqipërisë ?
  e dyta pse gjykat e nuremburgut nuk ka denuar asnje shqiptar si bashkëpuntor te nazizimit siç beri në të gjithe vendete e europës.. dhe pse Amerika pati ne gjirin e saj mbas vitit 1944 deri kur vdiq nazistin Xhafer Devën? hapni arkivat se do të gjeni dhe përgjigjen.. dhe ai profesori i historise që e përbuz ti.. çdo gjë e ka nga arkivat dhe jo nga ideologjia.. ai i shkon të së vërtetës dhe ideologjisë që vret të vërtetën!

  Reply to this comment
 18. I.Troplini November 17, 18:48

  Malaj eshte simbol i kesaj turbo kenete shqiptare,

  qe politizon gjithcka, aty ku eshte vendi per njohurite, punen dhe rezultatin e nje komisioni historianesh. Trajtimi bardhe e zi i cdo figure qe permendet,,,,ketej “burrat e mire me dyfek”,,,,,atje “kolaboracionistet dhe bythelepiresit qe nuk meritojne tu permendet as emri”,,,,vetem se degjeneron debatin, ne vend qe ta hape dhe gjalleroje ate.
  Ne mospasje te nje shteti funksional, ku periudha dhe figura historike te kombit, trajtohen dhe ndricohen ne biografine e tyre nga historianet dhe ekspertet e duhur, me te metat dhe te mirat e tyre,,,ne shqiptaret anojme tek menyra e Z.Malaj e “te trajtuarit se nje teme te veshtire”. Ne behemi veterinere, historiane, inxhiniere dhe kardiologe,,,,,hidraulike dhe pilote. Ne gjykojme cdo njeri qe na del perpara,,,,,edhe pse as nuk e kemi haberin e ketyre figurave politike,,,,lere pastaj te motiveve qe kane shtyre ne marrjen e vendimeve politike dhe personale prej tyre. Ne iu veme bishta, atyre qe nuk kane dhe ua preme atyre qe kane.
  Jane shenjat e degjenerimit total te nje shoqerie te coroditur, ku politika e momentit “vendos” se kush eshte armiku dhe kush miku.
  Me neverit kjo menyre funksionimi e nje shtypi qe kerkon te shitet per parimor por qe nuk eshte ne gjendje te respektoje ndarjen e temave dhe fushave qe trajtohen, tek ata qe kane njohurite dhe formatin intelektual, per tu marre me nje ceshtje te tille. Komisionet e historianeve, jane ata qe duhet te trajtojne cdo figure politike apo epoke te caktuar. Karrocieret, le te vazhdojne te mbajne ne dore kapistrat e mushkave. Nuk eshte mire kur cdonjeri prej tyre, mendon se ka ardhur koha te behet historian.

  Reply to this comment
 19. Mark uk November 17, 18:55

  Viktor Malaj ish funksionar i larte ne ministrin e punve te mbrendeshme te PPSH.Tani ky spiun i komunizmit na bene pune politike sic na benin dikur ata qekishin kater klas shkoll,mjafton se ishin komuflliqsa o rrac e keqe.

  Reply to this comment
  • zefi November 17, 23:24

   Mark je bash bagel derrit. Viktori na ka ftu per te festue se bashkut 45 vjet jete ne 5 dhjetor e ti na thua se paka qene funksionar ne Misntri te brendshme dhe ne PPSH. E ke nderru kete her se e ke qujt sigurimes ma pare. Je bagel derri aspak ma shum.

   Reply to this comment
 20. DASHAMIRESI November 17, 18:56

  NJEREZ SI VIKTOR MALAJ MERITOJNË ME TË DREJTE TITULLIN E LARTË “NDERI I KOMBIT ” . AI NGJALL SHPRESËN SE SHQIPËRIA KA DJEM TË MENÇËM,TË ZGJUAR E KURAJOZË,QE DO TE VIHEN NË KRYE TË PUNËVE DHE VENDI DO TË BËHET NJË DITË.KY QOFTË VETËM FILLIMI I NJË PUNE TË MIRËFILLTË SËMBARI PËR KËTË VEND!

  Reply to this comment
 21. john November 17, 19:01

  luften se fitoi komunizmi ;;; e fitoj populli ;;;por enveri perfitoi me dredhine e tije per te hequr qafe trimat ;;dhe e morri pushtetin me djallezi ;;;komunistat franceze ;;chaban delmas ;dhe tongy ;; kur e pane qe aleatet i thyeh gjermnanet ne normandie me debarquement ; u mobilizuan vune trakte gjithandej dhe e ngriten popullin per te luftuar ;;;se te gjthe e urrenin gjermanin;;;qe i la pa buke uje dhe i masakroi ;;dhe populli u ngrit per ti luftur nazistet ;;por jo se kishin ide komuniste ;;as qe e donin komunizmin;;;por u cuan te luftoni vetem se donin lirine ;;;;;dhe amerikanet qe kishin marre kontrollin e detit te te ajrit ;;;; me avionat e tyre donin ti hidhnin arme ;;popullit ;;;; por general de gaulle ;i tha amerikaneve ;;mos hidhni arme ;;;se pastaj kamunistat do te thone se ne e cliruam parisnin francen ;;;; dhe keshtu u be;;; cetat e vogla komuniste dhe populli nuk kishin shume arme ;;;dhe ndaluan te sulmonin ;;;ben barrikada ;por nuk i sulmonnin dot me ca pushke dhe pistoleta ;;;edhe pse nuk kishin mbetur shume gjermane per te mbrojtur parisin ;;dhe pastaj general leclerc me divizionet amerikane u futen ne paris si fitimtare ;;dhe clirues ;; ;;;;edhe enveri beri njesoj ;;; e shtyu popullin per lufte ;;per idete e veta ;;; se ne paris enveri u frymezua nga jean jures;;;;por edhe pa enverin dhe disa komunista ;;;; shqiperia do te clirohej ;;e sigurte ;;pastaj abaz kupi dhe shume patriota te tjere luftuan per cliimin e vendit ;;por enveri i hoqi qafe ;;;;me pretekse boshe ;;;;

  Reply to this comment
 22. SuloKapedani November 17, 19:05

  Z.VIKTOR MALAJ JU PERSHENDES PER SHKRIMIN TUAJ TE SAKTE.MENDOJ SE KANE NGELUR AKOMA FOSILET E FASHIZMIT DHE NAZIZMIT POR HERA HERES NGREJNE ZERIN E TYRE I URRYER NGA POPULLI TAMAM SI XHIHADIZMI SOT.KETO PLEHRA QELBIN VENDIN DHE DEMTOJNE HISTORINE E VENDIT TONE.POR NJE GJE ESHTE E SIGURTE.TE VERTETES KETO METURINA TE HISTORISE NUK KANE ÇFARE TI BEJNE. E VERTETA I KA RRENJET E THELLA DHE NUK ZHDUKET.ZHĎUKEN MORRAT DHE KACABUNJET.

  Reply to this comment
 23. w1 November 17, 19:37

  shpresojme ta botojne dhe jo ULENI PAK RITMIN..

  Me kot lodhesh I nderuar Viktor qe I bie larg nga Kina e Lu-ve.

  Duket me sy te lire nje ngjashmeri perfekte midis 4 shkurtit 1944 dhe 21 janarit 2011

  Edhe nje budalla e kupton qe Lulzhim Bashiqi eshte nje Xhaferr deva junior.

  Pra I nderuar Viktor ti ke egzemplarin bash-berishe njelloj si nazifashizmi me Nazi berishizmin…pse po ben artifica “sikur” ti ke orgjinalin se kete miopi te shoqerise civile ne Shqiperi,me keto vuvuzelat e mediave,me kete mazhorance impotente dhe tradhetare dhe me keto ambasadore te akredituar ne Tirane me kinezerirat e tyre duhet te reahabilotojme gjithe tradhetaret e kombit pasi jane disa here me pak fajtore se Lul Bashici dhe Berishici qe nuk ka ne lene krim dhe tradheti pa bere.

  Le te fillojme me Haxhi Qamilin,Esat pashe Toptanin (gjyshin e Bledit) me xhaferr deven,koci xoxen,panajot plakun dhe deri xhevdet mustafa ,,

  Tolerimi qe po i ben opinioni shqiptar ketij krimineli (ne fakt atyre qe jane pas tij se Luli eshte vetem per revista play boy) na ben te mendojme se Enver Hoxha nuk ka qene aq diktator sa thuhet por paska qene ai popull nje staj me lepuj, zvarranike dhe vampire qe deri tani te vetmin sukses qe kane patur keto 25 vjet ka qene kanibalizmi me kockat e tij qe i ka servirur guzhinjeri elez biberaj me kasapin e tij berishe.
  PRA KUSH ESHTE KY LULUSHI YNE QE DHE KUR VRET BUZEQESH…

  Te pakten per vitet e fundit ne gazeten e Meros kemi lexuar me fakte se ky k/kriminel ka kryer keto vepra penale dhe aktivitete te dyshimta:
  1….Qe adoleshent punon kamarier ne aeroportine Rinasit (me cimka)
  2….Jo rastesisht dergohet ne Hollande ku flitet se zoteronte nje pashaporte amerikane qe nuk ju sqarua kurre burimi
  3…Ka fakte qe gjate punes ne Kosove me rroge perrallore ka punuar per sherbimet serbe ne dem te UCK
  4..Ka fakte qe gjate punes ne Kosove ka hyre ilegal ne Shqiperi dhe ishte pergjegjesi per dosjen e shtepise verdhe ne Burrel
  5..Si minister Transporti eshte pergjegjsi NR-1 per vjedhjen e 300 miljon dollareve ne rrugen e kombit.Kujtojme keto nje ambasadore amerikane qe i shkonte per vizite private ne shtepi dhe Foreign Policy Journal ne Amerike qe akuzonte dhe Lul Bashen , Bechell-in dhe Dellin e Kosoves per nje dem prej gjysem miliardi dollare..
  6…ka kontribuar per mbylljen e krimit Gerdecit
  7….Si deputet i Elbasinit me Alibeun ka liruar nga burgjet kriminele teper te rrezikshem per votimet e2009 qe eshte vertetuar nga ambasada amerikane
  8-…Si minister e jashtem ka shitur si Ahmet Zogu ne bashkpunim me mobsterin Berishe pjese te detit Jon.
  9…Si minister e jashtem ka miartuar ngritjen e varrezave te ushtareve greke sipas vijes imagjinare te Vorio Epirit
  10..Si minister i brendshem eshte fajtori kryesor bashke me berishoviqin per vrasjen e kater protestuesve ne 21 janar
  11…Eshte bashkfajtor me berishoviqin per vjedhjen e bashkise tiranes bashke dhe me nje mengperveshur qe diten ishte me Ramen dhe naten flirtonte me Lulin..
  12….Eshte bashkfajtor me berishoviqin per uzurpimin e shtepise qendrore te MMP
  13….Kreu aktin naziskin te heqjes se tabeles rruges te deshmoreve te 4 shkurtit dhe vendosi emrin e nje nipi te xhaferr deves
  14….Kreu aktin anti kombetar qe pruri eshtrat e zogut pikerisht diten e clirimit te Tiranes nga Fashizmi
  15…Se bashku me bash-kriminelin berishoviq kane pjese ne eleminimin politik dhe fizik te Sokol Olldashit.
  16…Mori pjese ne kompllotin anti-Rame kur i shkeli Arvizuse “vijen e kuqe’ me deshiren e ketij te fundit ne 15 nendor 2013 ne ceshtjen e fabrikuar te LHL

  Cfare ndryshimi ka nazifashizmi me naziberishizmin ?….vetem surreterit e tyre

  Reply to this comment
 24. lis dushku November 17, 19:49

  Nuk ka det qe i lan banditet e kuq,qe i sherbyen sllaveve dhe grekeve gjate luftes dyte boterore.Por me duhet te sqaroj komentuesin @Piro,jo pse i damkos Regjentet me tradheti,se kete e ka bere historia e ppsh-se,por se nuk njeh kontributin e tyre intelektual ne fondin e kultures dhe shkences.Lef Nosi eshte autor i programit te pare te shtetit te ardhshem shqiptar se bashku me Faik Konicen.Ky program qe e shihte Shqiperine si nje mbreteri mbi kater vilajete u botua tek Albania e Konices ne 1907.Lef Nosi eshte botues i gazetes Tomori ne 1910,Eshte delegat i kongresit te Manastirit dhe organizator i Kongresit te Elbasanit ne 1909.Eshte firmetar i aktit te pavaresise dhe anetar i kabinetit te qeverise se pare shqiptare.Si minister i post-telekomunikacineve emetoi 7 emisjone pullash shqiptare,ku me i rendesishem mbeti emisjoni i trete.Eshte hartuesi dhe ruajtesi i gjithe dokumentacionit te qeverise se Vlores,perfshi aktin e pavaresise,te cilat i botoi ne revisten e themeluar prej tij:Disa dokumenta ne ndihme te historise se Shqipnise”Origjinalet,perfshi aktin e pavaresise
  jane vjedhur nga banditet e enver hoxhes pas arrestimit.Eshte botuesi i revistes letrare-kulturore:Kopshti Letrar”,ku botoi vepren shkencore te Kristoforidhit.Eshte mbledhesi i dokumentave arkivore per ngjarjet e periudhes se Lidhjes se Prizrenit,si edhe i fotografive te rralla nga kjo epope,botuar ne 1939 ne vepren Liga e Prizrenit dhe Veprimet e saj-botues shtypshkronja Kristo Luarasi,Koleksionist,filatelist,numizmat,arkeolog,la nje trashegimi te rralle me vlere te pakonceptueshme nga llumi proletariatit,qe i vodhi,i tjetersoi autoresine,i dogji,por shume nga keto objekte ju dhuruan Beogradit gjate muajit te mjaltit 1944-1948.
  A mos te duket ky nje trashegim kulturor qe nuk ja vlen te permendet,mor Piro?

  Reply to this comment
  • dfg November 18, 02:31

   Qysh the re lis dushku???
   Lef Nosi paska bere plot libra???
   Na re lisi,po edhe vajzat e reja ne fillim kane qene te ndershme,te virgjera,por kur HANE SALLAMIN SI SHPESH DHE DALIN TEK SEMAFORET,nuk u quhen me ndershmerite e dikurshme,por e mbyllin jeten si …KURVA!!!
   Edhe Lefi e beri si LOPA:mbushi koven me qumesht dhe i dha nje shkelm dhe e derdhi!!!
   Eshte tradhetar Lefi,o lis leshi se ti nuk ia qep dot …VRYMEN atij per ta quajtur te virgjer me!!!

   Reply to this comment
 25. Laçi November 17, 20:08

  Titull idiot. Autori le te pyese veten para pasqyres. Shkrim i kote, vetem per grindje dhe thashetheme pleqsh neper kafene.

  Reply to this comment
 26. petraq November 17, 21:12

  europa aleanca e madhe e antantes anglia amerika dhe ish bashkimi sovjetik ku bente pjese dhe shqiperia me luften nacional clirimtare me 9maj 1945 triunfuan mbi koalicionin nazi fashist te boshtit rom berlin tokio ku benin pjese dhe kolaboracionistet shqiptar mitat frasheri me xhafer deva e lef nosi me shoke,sikunder gjithe europa dhe shqiperia jo vetem qe i ekzekutoi kolaboracionistethpif nentedhjete pinjollet e kolaboracionisteve duke shfrytezuar demokracine po perpiqen te ringjallin fashizmin.nuk do ja arrijne dot.jane nje cope mbetje e se kaluar e pa afte dhe hajdute te deklaruar.

  Reply to this comment
 27. Bardhi Tolabi November 17, 21:53

  Per te gjithe komentuesit qe mbrojne kolaboracionizmin:Ne se Lef Nosi e shpalli pamvaresine e Shqiperise per here te dyte,mbas kapitullimit te Italise Fashiste,po ju them te me pergjigjen per::Kush ishte kuvendi qe vendosi “shpalljen per se dyti te pamvaresise”, ashtu sic veproi Ismail Qemali Vlore? A kish perfaqesues nga te gjitha trojet Shqiptare?Me tej po ju them:I ndritet shpirti Shefqet Musarajt,kur shkrojti “Epopene e Ballit Kombetar”…i cili ne nje varg ka thene:”:..kur i rane patkonjte…”,atehere e paska shpallur pamvaresine,pra kur nuk kishte me Itali.
  Po mire,mbi cfare vendimi ky Lef Nosi,lejoi te kalonin e qendronin Gjermanet ne Shqiperi,meqenese ishim shtet i pamvarur?A u bene zgjedhje per nje Asamble?A u krijua ndonje qeveri e ligjeshme nga kjo Asamble dhe cili ishte funksioni i Lef Nosit ne kete qeveri?Une e kuptoj kete qendrim te tij,si qendrim bashibozukesh,te perfitojme cte perfitojme nga aleati i ri,ashtu sic perfituan nga ai qe ngriti patkonjte…
  Nga ana tjeter:
  Perse aleatet perndimore bene aleance me Rusine Sovjetike,qe ishte komuniste,apo nuk e dinin keta se Rusia ishte komuniste?Ne keto rrethana,perse komunistet te mos benin aleance me komunistet Jugosllave?Perse nuk kerkojne keta pinjolle kolaboracionistesh per kete periudhe,t’i bejne “gjyqin” edhe SHBA-se dhe Anglise,per kete aleance,por mjaftohen me ndeshkimin e vetem komunisteve Shqiptare?
  Akoma me shume:
  Perse perzjejne qellimisht dy periudha qe nuk kane lidhje me njera tjetren?
  Une e kuptoj se duan te ndeshkojne Enver Hoxhen e kesaj periudhe,per te rehabilituar prinderit e tyre kolaboracioniste.Por e dhe kjo nuk ju rregullon e zgjidh gje.Enver Hoxha ka pergjegjesi te renda per menyren diktatoriale qe drejtoj vendin per 45 vjet,por nuk mund t’a akuzosh per kolaboracionizem,sepse ne nuk ishim te pushtuar,ishim shtet qe qeveriseshim vete,mire apo keq eshte tjeter pune.Shqiperia nuk ishte epushtuar dhe kolaboracioniste ka vetem gjate periudhave te pushtimit.Keshtu qe nuk e lani dot mutin e prinderve tuaj me shuren e rregjimit qe u vendos mbas lufte.
  Lodhesh te shkruash kunder kolaboracionisteve,por edhe kaq per mua mjafton….

  Reply to this comment
  • Lleshi November 18, 04:38

   O Bardho leri mor burre mos i merr kaq seriozisht keta !
   Ne ne Shqiperi nuk kemi shtet shqiptar qe te interesohet per mbarevajtjen e shoqerise dhe interesat e faktorit shqiptar ne rajon dhe ne bote , dhe keta antishqiptare e nuhasin mire kete ere qelbesire , sepse ne keto erera jane rritur !

   Pa po te kishim shtet shqiptar , keto diskutime , jo vetem do t’i kishte mbyllur si Akademia e Shqiperise dhe Shkolla , por keta kelyshe te tradhetise nuk do te merrnin asnje kacidhe per veprimtarine antishqiptare te para ardhesve te tyre !

   I dine keto gjera keta , prandaj lehin ! Por kane fatkeqesine se gjyqin e popullit nuk e fitojne kurre dhe sa here Shqiperia behet shtet , keta i lene te gjitha kane vjedhur dhe rrjepur duke shitur ate !

   E kena me Kanu ne , beseprerit i prishet shtepia ne kater kulme dhe debohet nga fshati !

   Reply to this comment
 28. Seferi November 18, 03:22

  Viktor Malaj si gjithmone dhe kete here tregon te vertetat historike ashtu sic kan qene vertete kolaboracionistet gjate luftes se dyte boterore. Keta bashkpunuan me pushtuesit si gjithmon per interesin e tyre e jo te shqiperise, gjithe historia e tyre e shtresezuar ne kohe eshte bashkepunim me te huajte. Ne luften e dyte ata ju kundervun frontit te madh boteror te kryesuar nga SHBA, B.S, Angli dhe ky front sic e tregoi perfundimi i luftes ishte ne interes te shqiperise.Ata u bashkuan me pushtuesin nazifashiste se aty shikonin interesat e tyre se si gjithmon nuk kan pyetur per shqiperine por per perfitimet e tyre dhe shpresonin tek nazifashizmi tek kjo murtaj qe zhduku miliona njerez dhe keta “patriot mbeshteten kete kasapan qe ju shkaktua popujve te botes.”.Sa shqiptare u spiunuan tek pushtuesi nga keta bashkepuntore dhe u vrane apo u zhduken ne kampet e shfarosjes gjermane dhe Italiane.Me gjermanin Ballistat bashkepunuan hapur ne formacione luftimi kunder partizaneve apo ruanin urat per sigurimin e gjermaneve dhe kur u larguan nga zjarri Partizane, gjermanet i hodhen ne ere keto ura duke lene Ballistat pa pune. Keto i kam pare dhe nuk kam nevoje per shkrime. Pa pike turpi vazhdon thenia se “gjermani nuk ishte pushtues por kalimtar”. kete mund ta thone ose injorantet ose bashkepuntoret se u duket se justifikojne veprimet e tyre tradhetare. Ushtria gjermane ishte e motorizuar, gjithcka ne automjete dhe per te kaluar nga Greqia neper Shqiperi drejte Malit te Zi nuk i duheshin me shume se 24 ore, por po themi nje jave apo nje muaj e jo nje vit e gjysem. Kur ishte kalimtar qe i duhesh nje kohe e kufizuar pse ndertoi bunkera e llogore deri ne bregdet e beri reprezalje ne popullsine e pambrojtur bashke ma Ballistet ne operacionin e dimrit dhe qershorit?.Gjermania zevendesoi menjehere aleten Italiane (qe mbante te pushtuar Shqiperine prej vitit 1939) qe kapitulloi ne gushte dhe gjermanet e zevendesuan me 13 shtator). Nga kjo date Ballistat nuk erdhen me ne fshatin tone, ata u ben njesh me gjermanet. Te verteten pavaresishte nga shkrimet, i di populli qe e ka rrenjosur ne memorje dhe po ja trnsmeton brezave te njepasnjeshem per tradhetin historike te bashkepunetoreve te nazifashizmit dhe prandaj eshte e kuptueshme vendosmeria e popullit qe keta tradhetare nuk nxjerrin dot nje deputet. Populli nuk e fal tradhetin per qindra vjete.

  Reply to this comment
 29. info analitike November 18, 10:27

  Keto shkrime me tituj te stilit enverist te cilet jo vetem nuk mbeshteten ne dokumente dhe fakte historike por vazhdojne traditen denigruese te kohes se propagandes se diktatures se proletariatit sherbejne vec per te ekzaltuar kermat e fundit te mbetura nga regjimi kriminal. Njerez qe nuk hezituan te vrisnin njeri-tjetrin nese ia urdheronte partia, pa menduar fare nese ishin apo jo fajtore. Po keto sot shkruajne neper forume si ky i Dites duke bere leksione atdhetarie apo duke fyer e share kedo perpiqet t’i shpjegoje me fakte e dokumente se si qendrojne gjerat. Viktor Malaj nen petkun e “njeriut te europianizuar”, te cilin e shfaq me shume vetekenaqesi ne shume artikuj, fsheh akoma mendesine e mykur te nje kohe qe tashme tere Europa e ka denuar pa asnje alibi.

  Reply to this comment
  • dhori November 18, 11:22

   Zoteri, nuk eshte per tu cuditur as ne qofte se jemi, as ne qofte se nuk jemi dakkord me shkrimin e nje autori, por per njerez qe kane nje kulture mesatare (kjo vleresohet nga gjuha e shkruar nga komentuesit) te thone se ne shkrimi i z. Malaj nuk mbeshtetet ne dokumente. Schliepi e Canio apo ata qe shkruan dokumenti sekret britanik nuk mund te deklasifikohen me klishine “moderne”: “ata kane mendesi te mykura”.

   Reply to this comment
   • info analitike November 18, 18:35

    Ne fakt po te vleresoja gjuhen e Viktor Malajt dhe menyren se si tallet me gjykimin e historianit, duhej te kisha perdorur te njejtat qyfyre por do te ishte kohe e humbur. Une ne fakt do te doja te shfletoheshin edhe dokumentet mbi aktivitetin e enverit kur ishte ne sherbim te Zogut si nepunes ambasadash por me sa duket Viktor Malajt me shoke nuk u intereson te nxjerrin ne pah se edhe “diktatori i paperlyer” kishte qene ne sherbim te Zogut. Si thua dhori, a do te mund te konsiderohej sipas parametrave te Viktor Malajt edhe enveri nje sherbetor i Zogut?

    Reply to this comment
 30. lis dushku November 18, 11:03

  [email protected]
  Vrymen ta kishin hapur Dushani dhe Miladini,aq sa nuk rrije dot pa ta,por me dokument ke kerkuar te bashkohesh ne nje federate! Pastaj n`ate vryme proletare hyri edhe Bashkimi i madh Sovjetik edhe Kina Popullore.E ke degjuar ate shprehjen ;Ta befte Kina popullore!

  Reply to this comment
 31. shpati November 18, 12:26

  ne hymnin kombetar tuuhet shqip dhe qarte: Nga lufta veq ai largohet qe eshte i lindur tradhetar kush eshte burre nuk frikesohet por vdes por vdes si nje deshmor. dy her eka hymni por vdes me qene ekishte por qeverise me pushtuesit,pra burrat ne lufte e ndajne rrugenn o luftojne dhe mund te vdesin siq shkruan hymni yne kombetar dhe keta quhen deshmor e ka caktuar hymni ska komente per kete se lufta behet kunder atyre qe pushtojne atedheun ose ndryshe hymni i quan ata qe i largohen duke filluar mreti zog e te tjer te lindur tradhetar, vini re te lindur lere ata qe behen me pushtuesin jane kategori me e keqe se tradhetaret, gjejani emrin ju ata jane njesoj me pushtuesin ,prandaj meritojne plumbin si pushtuesi,ska avokat as profesor qe i nxjerr ndryshe,pershendetje z.Malaj jeni i perkryer si analist.

  Reply to this comment
 32. Agimi November 18, 13:07

  Se ku bet lufte ju me gjermant keto Jan prrlla qe u ka dal boja

  Reply to this comment
 33. Mark uk November 18, 14:27

  zefi:Nese vertet keni vene emrin tuaj do ju thuaja derrit ja hangersh cfar te bejne ju apo ai qe meshefet mbas kti emri.

  Reply to this comment
 34. Shqiptari November 18, 16:43

  Ne kohen e luftes Komisari Enver ka bere ate qe askush nuk e ka bere. KA FJETUR ME SERBET. Ka shkruar me doren e tij : Me Miladinin ( Popovicin ), flinim ne nje krevat e shtrengoheshim me nje batanie! Jane fjale te Komisarit ne shenimet e tij per luften.

  Reply to this comment
  • Kuakuarakua November 19, 02:00

   O shqiptari o rrace gomari ?O te kripsha trute ty or kollodok cfare shembujsh sjell?Ti nuk e ke idene e kushteve te luftes mor debil ? E di pse te ndodh kjo ? Te ndodh sepse e ke pederastine ne tru.Hajt tralala dhe nje mut ha

   Reply to this comment
   • kukuvajkat November 19, 02:08

    Tradhetaret e luftes dhe pinjollet e tyre duhen rishpallur dhe tradhetare te paqes sepse nuk ve mend kjo rrace me ADN tradhetare. Neser gati per rishpalljen te monumenti Nene Shqiperi.Kush nuk vjen pushkatohet .Gjyqi partizan

    Reply to this comment
  • Peze November 19, 05:10

   Nuk e harrojne kujtimin e kopilit te tyre, te pashkollit, xhihadistit komunist Enver H.

   http://www.enverhoxha.ru/

   Reply to this comment
 35. Komiti 3 November 19, 02:16

  Shpalljen e bej une .I mora me zor Bujar Nishanit do dekorata me titullin “Nderi i fashizmit”.Mos mungoje asnje pinjoll fashizmi se vlon koburja bytheve pastaj. Mos mungoje se hehe… hehe..! Viktor Malaj te behet gati tju kendoje nekrologjine “soj muti ishin, soj muti mbeten”

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim