50-vjetori i vrasjes së Çe Guevarës (dhe vizita e tij sekrete në Shqipërinë komuniste)

October 9, 2017 11:41

50-vjetori i vrasjes së Çe Guevarës (dhe vizita e tij sekrete në Shqipërinë komuniste)

Jovan Jano

Edhe pse jam marrë shumë me Çe Guevarën, edhe pse kam shkruar katër libra për të (të parin me bashkautor gazetarin e njohur Dhimitër Shtëmbari), përsëri nuk ndjej të ngopur. Sa herë që ulem të lexoj apo të shkruaj, sytë shkojnë pa dashje në portretin e tij më të dukshëm të bibliotekës sime, dhe dora më shkon në librat e shkruar për të në të gjitha gjuhët e botës, që unë, për fat dhe për “derrllëkun” tim manjak, i kam me shumicë. Atë që do të thosha në këtë rast, ishte se, në se do të qe një Panteon botëror i rezervuar për njerëzit që kanë lënë gjurmë të thella në luftën për liri e drejtësi sociale, hiri i Çe Guevarës do të qe vendosur pikërisht atje, sepse rrallë herë, ndoshta kurrë, një figurë, një emër, janë bërë kaq universalë, madje me shpejtësi e me një forcë pasioni marramendës.

Sensi heroik i jetës së Çe Guevarës dhe vënia e saj në dispozicion të njerëzimit më ka frymëzuar që kur isha në shkollën pedagogjike “Petro Nini Luarasi” në Korçë, në vitin 1967, vit kur Çe Guevara u vra në Valle Grande të Bolivisë dhe unë me disa shokë të mi të shkollës dëgjonim radiot e huaja, që jepnin lajmin e vrasjes.  Nuk e kuptoj pse në ato vite në Shqipëri propaganda heshti rreth kësaj figure tepër interesante! Ernesto Çe Guevara rritet dhe lartësohet gjithmonë e më shumë në të gjithë botën, duke prezantuar shpresën, shembullin dhe stimulin në luftën për një shoqëri më të mirë. Të majtët e vërtetë duhet të ndjehen krenarë që shekulli i 20-të fiksoi në historinë e vet një njeri të atillë si Ernesto Çe Guevara.

Jeta dhe vepra e tij është madhështore. Vetëm midis viteve 1959 – 1999 bibliografia esenciale mbi Çe Guevarën numëronte mbi 400 vepra të botuara në çdo pjesë të botës dhe të përkthyera në dhjetëra gjuhë. Ndërsa unë, si një nga dhjetëra biografët e tij, e klasifikoj Çe Guevarën si “hero të mitologjisë revolucionare” apo si “personifikimi i njeriut të pakorruptueshëm”.

Si njeri me ide transformuese ngulte këmbë mbi nevojën e fitores shkencore mbi bazën e analizave të fakteve historike, politike, sociale e ekonomike.

Si njeri, karakterizohej nga një shpirt i gjerë dhe gjithnjë sillej me etikë. Këmbëngulte për dhënien e shembullit personal, duke e konsideruar këtë si një akt të madh për të tërhequr pas vetes të gjithë të tjerët. Tek ky shembull ai shikonte masën e guximit e të trimërisë për të përballuar dhe shpartalluar armiqtë. Sigurisht, Çe Guevara nuk pati abuzuar kurrë me çka bënte dhe me çka arrinte. Gjithçka e jepte në popull si diçka të natyrshme. Duke mos u shtënë se ishte ai, pa kryheshin veprime revolucionare në dobi të popullit. Megjithatë, në sytë dhe mendjen e shumë njerëzve, ai dukej “një i shenjtë”.

Udhëheqësi legjendar i gueriljeve latino – amerikane nuk kish dashur kurrë të paraqitej si mbartës i komunizmit romantik apo ireal. Ai nuk do të kishte dashur kurrë që figura e tij  të mund të shndërrohej qoftë edhe në një ikonë të bukur, me të cilën të mund të zbaviteshin shtypësit, për të cilët ushqente një mëri të jashtëzakonshme. Ai do të kishte dashur të mbeste, sikur dhe mbeti, thjeshtë një njeri, që iu kushtua vetëm Revolucionit.

Ernesto “Che” Guevara

Djaloshi i pashëm argjentinas, që luftoi kundër padrejtësisë në Guatemalë, Kubë, Kongo, Bolivi etj, i dha shumë energji, shkëlqim e dritë revolucionit, sido që ky i fundit ka çmimin e rëndë të vuajtjeve e të kurajos së jashtëzakonshme. Filozofia e dashurisë për njerëzit e mjeruar e detyroi Çe Guevarën për të luftuar në këto vende, kur dihet që në vitet 60-të sundonin juntat ushtarake diktatoriale si ajo e Çombes dhe Mobutus, në Kongo; e Barrietos, në Bolivi; e Kastillo Armes, në Guatemalë etj.

Është e famshme për rininë progresiste në botë, kënga revolucionare shumë e dashur dhe shumë popullore e Karlos Pueblos, “Komandanti Çe Guevara”. Të paharruar dhe të famshëm Çe Guevarën e bënë këngët dhe vidioklipet e këngëtares kubaneze, Nathalie Cardonas. Në Itali u vunë në garë 14 autorë këngësh dhe muzikantë të shquar me temën “Çe Guevara”. Për të kanë kënduar Domeniko Modunjo me këngën “Ç’era un ragazzo dalla barba nera”; Serxhio Enrigo me këngën “Anch’ io ti ricordero”; Loredana Berte me këngën “Il Komandante Çe Guevara” dhe mjaft kengëtarë të tjerë si Xhovanoti, Roberto Massari, Gianni Toti. Po ashtu për të kanë folur publikisht, i kanë kënduar dhe kompozuar këngë mjaft të bukura Xhon Lenon dhe Bob Marley, poetët Hans Magnus Enzensberger, gjerman dhe amerikani Allen Ginsberg etj. Më ka befasuar për mënyrën e të shkruarit dhe për mjeshtërinë artistike një vjershë e vetme e Çe Guevarës, e titulluar “Plaka Marie”, të cilën e kam përkthyer në gjuhën shqipe nga italishtja. Aty ai me mjeshtëri artistike denoncon padrejtësinë, gënjeshtrën, hipokrizinë dhe mjerimin.

Sot industria e konsumit përfiton shumë nga emri i tij. Figura e personazhit latino-amerikan është shpesh objekt i tezave të provimit në universitetet më të mira në botë. Idealet, që mbronte, kauza e drejtë në favor të të shtypurve dhe vrasja e pabesë, e shndërruan atë në mit, në krye engjëll. Prandaj poetët, kompozitorët, kantautorët nga e gjithë bota e kujtojnë me admirim dhe i thurin himne.

Për të shkruar mbi Çe Guevarën kam lexuar mjaft libra në gjuhën ruse, italiane si psh, librin “Kompanjero”, të ish ministrit të Jashtëm të Meksikës, Jorge.G. Kastaneda, të botuar nga Mondadori; libri: “Çe Guevara – Historia dhe Miti”; libri: “Guerilja e Çe-së”, e shkruar nga francezi Regis Debre; “Memorie” të Andrej Gromiko; “Çe Guevara – l’uomo, l’eroe, il mito”, shkruar nga Angelo La Bella; “Çe Guevara – Ditari i Bolivisë” (italisht) e shumë libra e revista  të tjera të shkruara në gjuhë të huaja. Po ashtu më kanë ndihmuar shumë kujtimet e personaliteteve të spikatura shqiptare, që e kanë takuar personalisht Çe Guevarën.

Rinia, që po e sheh fare qartë se cili është rendi i ri botëror,  “thërrasin” Çe Guevarën. Prandaj edhe industria spekulon me portretin e tij emblematik që dominon e stamposur në bluza sportive dhe në flamujt e luftës për liri e drejtësi shoqërore, në krahët muskulozë të Tajsonit, të Diego Maradonës, të futbollistit Veron apo në imazhin luftarak të videoklipeve të Madonës apo Nathalie Kardonas, në manifestime politike, në parulla, në reklama, në distiktiva…

Djaloshi i bukur argjentinas, që luftoi kundër padrejtësive në Guatemalë, në Kubë, në Kongo, në Tanzani, në Bolivi etj, i dha shumë energji e dritë revolucionit, sidoqë ky i fundit ka çmimin e rëndë të vuajtjeve e të kurajës së jashtëzakonshme. Ernesto Guevara nuk mbeti figurë në ikonë, por ishte vetë ikona, tek e cila vijnë e do të shkojnë miliona njerëz për t’u çmallur, sepse ai dha gjithçka, për një qellim të shenjtë.

Personalisht, e pëlqej tej mase Ernesto Guevarën sepse me gjestin e tij dhe me veprimtarinë shumë të sinqertë në favor të kauzës së një shoqërie të së ardhmes, sakrifikoi gjithçka. E pëlqej edhe për faktin se është i veçantë në drejtim të vënies së interesit të shoqërisë mbi atë personal. Sjellja e tij si udhëheqës politik është e pakrahasueshme me egoizmin dhe sjelljen e politikanëve të sotëm, qofshin këta edhe në botë. Guevara dhe politikanët e sotëm janë produkt të shoqërive të ndryshme në faza historike të ndryshme. Mjafton të kujtoj që Guevara rridhte nga një familje e pasur dhe për hir të të varfërve e sakrifikoi pasurinë personale.

Unë gjykoj se përderisa në këtë botë ka varfëri dhe padrejtësi shoqërore, idetë e Çe Guevarës do të jenë prezente. Ndryshe s’ka si shpjegohet që për gjenerata të tëra kjo figurë mbetet e dashur. Dhe mbetet e tillë sepse shohin tek Ernesto Guevara njeriun idealist, që për të mirën e një populli, më saktë të të gjithë popujve, shkriu gjithçka, që kishte më të shtrenjtë, pra, jetën.

Çe Guevara në Shqipëri/ Takimi sekret me Mehmet Shehun

Marrëdhëniet diplomatike me vendin e bukur të Karaibeve gjatë viteve ‘60 bënë që midis Shqipërisë dhe Kubës të kishte kontakte  për probleme të ndryshme politike, ekonomike, kulturore etj. Në këtë kuadër shumë personalitete të jetës politike dhe kulturore të vendit tonë kanë patur rastin të takohen dhe të këmbejnë opinione me Çe Guevarën. Të tillë personalitete kanë qenë: Mehmet Shehu, Josif dhe Evelina Pogaçe, Zeqi Agolli, Bilbil Klosi, Kiço Ngjela, Mihallaq Gjinikasi, Qemal Myrseli, Labo Abazi, Tiri Çollaku etj. Madje, Pertef Hasanmataj ka takuar edhe të atin e Çe-së, Guevara Lynch.

Gjatë këtyre viteve Çe Guevarën ka bërë edhe një vizitë në Shqipëri, e cila, për arsye të politikës së kohës, është mbajtur sekret. Ai që e ka zbardhur më vonë këtë vizitë dhe sidomos takimin Çe Guevarës me ish-kryeministrin shqiptar të asaj kohe, Mehmet Shehun, ka qenë diplomati Zeqi Agolli. Jam i pari, që duke i ruajtur anonimatin mbi dhjetë vjet, i kam marrë atij kujtimet mbi Çe Guevarën. Më pas ai është prononcuar edhe me gazetarë të tjerë.

Ja ç’më ka thënë mua Zeqi Agolli për takimin:

“Ishte fillimi i vitit 1960. Detyrën e kisha marrë tepër të përcaktuar: ta çoja në takim me kryeministrin shqiptar, Mehmet Shehu. Me aq sa mund të nuhasja unë në atë kohë, por edhe me gjithçka ngjau më vonë, vizita e Çe Guevarës ishte tepër konspirative. Ishte një vizitë, që kryhej, sa për mirësjellje, nga që nuk mund të refuzohej nga pala shqiptare. Ishte një vizite, siç mund ta gjykoj tani, për t’i dhënë mikut kuban një përvojë shqiptare, ndoshta për t’i korrigjuar ndonjë ide rreth mënyrës se si piqen e shpërthejnë natyrshëm revolucionet popullore. Aq konspirativ u mbajt ky takim, sa edhe sot e kësaj dite edhe personalitetet më në zë të ish Partisë Punës e të Shtetit  nuk dinë gjë!

Në këtë takim ishim të pranishëm vetëm katër vetë. Mehmet Shehu i tregoi mikut nga perla e Karaibeve, historinë e lavdishme të luftës antifashiste nacional – çlirimtare, rolin udhëheqës të Partisë Komuniste, kontributin e jashtëzakonshëm të Frontit Antifashist Nacional – Çlirimtar në bashkimin e popullit dhe mobilizimin e tij për luftë të armatosur kundër pushtuesve të huaj dhe tradhtarëve të vendit. Më pas Kryeministri shqiptar u ndal tek roli përcaktues i udhëheqjes së Partisë përmes shembullit konkret të masës së saj.

Në ekspozenë e tij Çe Guevara paraqiti një pasqyrë të shkurtër të asaj, që kishte çuar në përmbysjen e diktatorit Batista dhe në fitoren e revolucionit. Ndërkohë ai shfaqi disa nga pikëpamjet që kishte, lidhur me ndezjen e revolucionit dhe hedhjen e popujve në flaket e luftës për liri dhe drejtësi shoqërore. Çe Guevara, me sa kuptohej, rëndësi i kushtonte, gjatë ekspozesë, rolit përcaktues të revolucionarëve të vendosur dhe profesionistë, me ideale të mëdha, duke parë tek këta të fundit, faktorin numër një të përmbysjeve të mëdha revolucionare. Dhe shembull konkret jepte Kubën.

Nuk ishte e vështirë të kuptohej se midis bashkëbiseduesve ekzistonte një ndryshim jo i vogël në fushën e ngritjes së popujve në luftën për liri dhe drejtësi shoqërore. Gjithsesi, secili shpalosi pikëpamjet e tij, duke mos iu kundërvënë shokut, çka ndikoi për mirë në mbarëvajtjen e dialogut.

Në fund, Kryeministri shqiptar kishte përgatitur një dhuratë – surprizë. Çe Guevara e mori automatikun e dhuruar, u ul në gjunjë, e puthi armën dhe qetë – qetë, u ngrit në këmbë. Gjithçka u krye me një solemnitet tepër të veçantë.

 

October 9, 2017 11:41
Komento

109 Komente

 1. Plaku Xhuxhumaku October 9, 12:00

  Nje bandit si shume te tjere.

  Reply to this comment
  • Petrit October 9, 13:41

   Ashtu eshte Bandit ishte ,
   Bandit e quante Imperializmi .Luftoje per fukarane .

   Por nuk te ngjau ty , si shurak xhuxhumak .
   Kishte ideal dhe luftoje per te .

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku October 9, 15:40

    …dhe shkoi ne gop te s’emes.

    Reply to this comment
    • Veteran October 9, 18:38

     Te la te jetosh ti, si miza ne byth te kalit SE je xhuxhumak koke katror.je bythe grisur dhe i djathte haäaaaa psiko

     Reply to this comment
     • Plaku Xhuxhumaku October 9, 19:35

      O ti qe i thua vehtes veteran, me fal cfare veterani je ti? I leshit apo i preshit? Ju mbaheni me gjize tashti qe ju la si jetimet komandanti i lavdishem Enver Bytho Gjirokastra, nuk ua ve njeri ne pordhe dhe nuk ju ka mbetur gje tjeter vec te beni gam gam.

    • Tironsja October 9, 22:15

     O plaku Xhuxhumaku,
     A e dine qe ky veterani eshte po i njejti person, qe shkruan Guri i Naimit, nga Dëngëllia!
     Po me metodat e vjetra, te mashtrimit!
     Alfade eshte ne Austri….
     Hane buken kapitaliste e na lavderojne diktaturat, komuniste…aman ore si imbajne keta funderrina atje?

     Reply to this comment
     • I TILLE JE , SA HERE HAP GOJEN October 10, 18:55

      Tironsja prej Qaf – Krrabet ! Hahahahaha !

     • zenuni October 11, 13:15

      Jo mi shoqja Tironse Jo ,
      se hane Buken e djerses se ballit .
      Po me qe ra Llafi ,
      ti buken e djerses se kujt Ha ?
      mos me thuaj se Djersin tek semafori ,
      nga qe Kapitalizmi te dha Lirine ……………..

   • Berti October 9, 17:18

    Ai drejtoi gjakderdhjet me te mëdhaja të bëra në atë kohë!
    Njeri i dhunshëm…

    Reply to this comment
   • Beni October 9, 17:23

    O Petrit i sorrave!
    Këndoi lavdi, mizorisë!
    Çfarë bëri gjeti:
    As varr as gropë, qenefi!

    Reply to this comment
   • Edi October 9, 21:06

    Po pse o Petrit, idetë më dhumë duhen mbrojtur e vënë në jetë?
    Edhe ideja me e bukur percudnohet nga dhuna…nga gjaku…
    Në vend që të bëhej mjek e të lehtësonte plagët e dhimbjet, puthte armët…
    A kupton ore, se e pati gabim…

    Reply to this comment
    • Savon October 11, 01:01

     Cfare shkruani per Che Guevaren juve!
     Kemi ne plot “heronj” per te shkruar sa te mbulojme tere gazetat e botes!
     Fillojeni me bashkepuntoret e pushtuesve nazi-fashiste,pastaj me deputetet e pushkatuar,pastaj me armiqte e socializmit diversantet,spiunet etj,duke mos harruar Rexhet Mitrovicen dhge Xhaferr Deven qe pushkatuan pa gjyq para shtepise 106 qytetare tiranas qe luftonin per komunistet!
     Kemi “heronj” sa te duash te tipit Isa Toska dhe Hamit Matjani,Prek Cali e Muharrem Bajraktari,pale me Llesh Marashin e Ahmet Zogollin etj!
     E shikoni se sa “heronj” kemi ne?

     Reply to this comment
   • Veterani October 9, 22:06

    Te nderuar vellezer tradhetar , fashiste e Balliste .

    me 9 tetor 1967 u pushkatua Ernesto Che Guevara,
    Natyrisht Revolucionari me i madh POPULLOR i Historise .
    Inkona e Rezistences e te gjithe Botes ,
    Fytyra me e abuzuar neper flamujte e forcave
    Antagoniste e Antisistem
    qe Rotullohej ne emisferen e te majtes Radikale .
    I DASHUR DHE I NDERUAR NGA TE MAJTET ,Hero dhe laik i shenjte per nje pjese ,
    Kriminel , vrases i pa meshirshem per XHUXHUMAKET ,

    Sot shume pyesin se ç’fare na la Che Guevara Trashegim ?

    Che sot eshte me gjalle se kurre ,
    sepse eshte Gjalle Kontradikta KLASIKE e
    kapitalizmit Global .
    Eshte gjalle mesazhi i tij , opozitor i Kolonializmit
    imperializmit , dhe dominimit Kapitalist .

    Frasa — Patria o Muerte
    eshte nje frase kundra Mondializmit .

    Reply to this comment
    • Drejtesia October 9, 22:38

     O baba Ali Tomorrit
     Pergezime na meritoka, cudi..
     .Ishvrrasesit, qe ne emer te enderrave utopike, vrane e pushkatuan mijera njerez..
     Keta qene heronjte e rremë!
     Qene mbartesit e se keqes!
     Po te mos kishte vrare e dhunosur, do te ishte idealist…po ai ka vrare njerez, jo miza!
     Njerez te pafajshem…

     Reply to this comment
    • Asnje ide, nuk duhet të na beje vrasës sado e drejtë e e bukur u duktë October 10, 07:08

     Ore veterani, i Denglave
     Pse rri ne Kanada?
     Shko ore te perjetosh komunizmin radikal, te Koreja e Veriut!
     Ata radikalet, qe shkaterroje cdo 1Maj cfare jane?
     Jane te majtët ekstremiste, që jane nen gjurmët e dhunes së Chesë, apo jo!
     Duan shkaterrim, dhune..
     Këtej la ai,që i mori koka erë..
     E tradhetuan dhe miqtë…

     Reply to this comment
    • Nausika October 10, 07:40

     O veteran
     Fashistët jane binjaket e komunistëve!
     Mos ngaterro paqsoret me te dhunshmit!
     Te luftojme luften, dhunen, shkaterrimin, vrasjen!
     GANDI eshte për mua, mit i vertetë frymezimi!
     E jo njerëz, që ndjedhin lufte, vrasje!

     Reply to this comment
     • Demiri October 11, 12:25

      Nausika ,
      po keta te ketune 27 viteve çka
      emni u ke vene ?
      me qetesi e dashni thu ti , po nuk po pjerdh kush
      per ne o nausika

    • ML October 11, 14:49

     Ti je nje koqe kandari o Veteran , ty ata qe jane vrare nga komunistet gjate 47 vjeteve ne Shqiperi nuk i numeron si njerez por si armiq, i quan kulak , i quan monstra, ti nuk do t’ja dish qe ata ishin njerez te arsimuar dhe ti mbasje dije vetem te haje nje kore buke dhe te dhisje

     Reply to this comment
  • Poshte komunistet e gjithe botes.. October 9, 17:19

   Një bandit, e shkuar banditi ishte!
   Shkaktoi gjakderdhje, siç beri ETA, sic bene komunistet ne gjithe boten!

   Reply to this comment
   • Fshatari October 10, 08:14

    Masat e rrahura, ti vish ne revolucion, nuk do te thote ti lumturosh, por te humbin dhe jeten.
    Pse fshataret tek ne jetuan mire, se erdhen ne fuqi komunistet??
    Jo ore, kane jetuar si kafshet…e mezi mbushnin barkun me buke ne qytete e jo me ne fshatra…
    Komandantet u vene borgjeze e femijet e tyre, jane sot kapitaliste…
    Ketij shkrimi i ka kaluar koha…

    Reply to this comment
  • Vera October 9, 17:24

   Që një alkolist,
   një që i mori truri erë!
   Gjynaf e ema!

   Reply to this comment
  • Nena October 9, 17:34

   Deri kur do vazhdohet të nderohen këta idhujt e gjakderdhjes?
   Sa kohë të ndodhi kjo gjë, nuk ka bota mirësi!
   Paqja është e mirë e jo dhuna!

   Reply to this comment
   • Babai October 9, 22:25

    Po a nuk eshte Krim moj Nena
    te lesh Babane e familjes pa pune ?
    a ka krim me te madh te dalesh tek SEMAFORET ?
    A nuk eshte krim Sot shqiptaret kerkojne
    te emigrojne larg , sa me larg Shqiperise
    se Ballistave ?
    a nuk eshte krim , Ku hashashi eshte i vetmi bisnes Fitimprureres keto 27 vite ?
    do me per keto krimet e keture 27 viteve ?

    Reply to this comment
    • Fshatari October 10, 08:15

     Masat e rrahura, ti vish ne revolucion, nuk do te thote ti lumturosh, por te humbin dhe jeten.
     Pse fshataret tek ne jetuan mire, se erdhen ne fuqi komunistet??
     Jo ore, kane jetuar si kafshet…e mezi mbushnin barkun me buke ne qytete e jo me ne fshatra…
     Komandantet u vene borgjeze e femijet e tyre, jane sot kapitaliste…
     Ketij shkrimi i ka kaluar koha…

     Reply to this comment
    • Nena October 10, 08:22

     #babai
     Te jesh pa pune eshte vertet, teper e veshtire, kur shteti nuk te jep minimum jetik…po dhuna te ben te mos jeshe as femijë…
     Me rruge te paqta, ti kerkohet pushtetit ne fuqi, t’u sigurojë ekzistencën te gjithe shqiptareve e te mos lejoje qe disave t’u martuar truri erë..
     Une nuk dua revolucione gjaku, si asnje nënë…
     Armët ti kete vetem polici, jo si ne Amerike…
     Sa për ballistat ata nuk ekzistojne me…Keta qe po na marrin frymën ne tani jane femijet e komunisteve te dikurshem, vëlla!
     Shikoji gjerat me qetsi..
     Ballistet jane zhdukur

     Reply to this comment
  • I nipi i partizanit October 9, 17:37

   Më thuaj kë ke miq të të them kush je!
   Përderisa ka pasur miq si Mehmet Shehu, çfarë pret me?
   Mizor i shkreti!
   Të kishte qenë i butë, një do i kishte lyer duart me gjak…

   Reply to this comment
  • ELIOT October 9, 19:32

   ha ha ha ha kur i lexoj disa shkrme ngag komunistat shqiptare ;;;; me vjen per te qeshur ;;;;;; E KAM LEUAR DEH UNE NE FRENGJISHT HISTORINE E VERTETE ..DHE KAM PARE ME DHJETRA EMISIONE NE TELE ME VETERANET E LUFTES NE CUBA … ME REVOLUCIONERET E FIDEL CASTROS … DHE LA VERITA … CHE ISHTE NJE IDEALIST .LEXOI MARKSIN ENGELSIN … DHE FLUTUROI ME PRAS NE BYTHE … REALITETI SHTE NDERYSHE I PA DIKTATURAT KOMUNISTE … CASTRO E BERI MINISTER … DHE CHE E KRITIKOI REGJIMIN E RUSISE BOLSHEVIKET …. CASTRO E MBAJTI 12 ORE TE MBYLLUR NE MBLEDHJE …. DHE VENDOSI TA HIQTE QAFE …. I THA SHKO BEJ REVOMUCIONE NE AFRIKE NE BOLIVIE . DHE E LA NE BALTE … AS SI COI ASNJE ARME ASNJE DOLLARE ASNJE … GJE E LA NE MUT … E TRADHETOI SHOKU REVOLUCIONAR …????? DHE PER VETE FIDELI DHE FAMILJA E TIJE JETONIN SI PASHALLARE …. I SHKRETI CHE MORI MALET SI PIRAT … DHE FORCAT AMERIKANE ..ME USHTARE NGA CUBA ANTIREVOLUCIONERE ..E VRANE .. E KAPEN TE GJALLE … DHE I THANE QE TE SHKONTE NE CUBA DHE TTE . PUNONTE PER AMERIKANET ..POR SPRANOI … DHE E PUSHKATUAN …. DHE KY DEBILI NA E BEN HERO TE MADH NJE NAIVE NJE I GJORE QE SE JETOI JETEN .. QE ENDERRONTE …. DHE FIDEL CASTRO E COI SI MISH PER TOP JA HISTORIA .. DHE REVOLUCIONI CUBANEZ …. E BERI POPULLIN ME TE VARFERIN EN AMERIKEN LATINE … REVOLUCIONI E LA POPULLIN NE MIZERJE .. CHE REVOLUCIONARE HA HA HA HA HA HA HA ..PO CASTRRO HERO ….??????? LANE NAME DISA FSHATARE ..PRAP ME RRENAT E ENVERIT ..KUJTOJNE SE SHQIPTARET LEXOJNE VETEM ZERIN E POPULLIT …QE KORIGJOHEJ NGA NEXHMIJA ANALFABETJA …

   Reply to this comment
  • korçari October 10, 10:04

   Fakti eshte se Che Guevara po te kishte qene dhe sherbyer si minister ne qeverine e Castros tani do te ishte harruar ,por lufta e tij kunder shfrytezimit nga te pasurit te popujve ,grabitjes se pasurive te tyre dhe vdekja me arme ne dore e ben qe dhe sot te kujtohet dhe te mos harrohet duke u kthyer ne simbol te rezistences dhe shpreses per nje jete me te drejte ,me te mire,me dinjitet dhe duhet pranuar qe dhe ne boten kapitaliste flitet per te apo behen dhe kenge kjo eshte e VERTETA.

   Reply to this comment
   • ELIOT October 11, 19:42

    korcar koqja ;;;; sa dollare i dha che gevara popumt t varfer ;;;; ASNJE …. PO NILL GAITE ..A E DIN TI QYRRAVEC S I DHA TE VARFERVE ……..50 MILION …KOQE GOMARI …. HAPI SYTE SE PASKE LINDUR GOMAR ….POR MOS VDIQ LOPE …. CHE ISHTE NJE FEMIJE NAIVE QE ENDERONTE PER NJE JETE TE RE …POR QE NUK EGSITON KURRE SE NJEREZIT JANE EGOISTA … KU E PE ENVERIN TI JEPTE BUKE TE VARFERVE … VETEM PER VETE ME 5 VILA DHE 5 BENZA …ME PRETEKSE SE ISHE KOMUNIST …… NJE BORGJEZ … FIDEL CATRO TALLI BYTHEN ME CHE …. PERSE SE COI VELLAIN E VET TE BENTE REVOLUCION FIDEL …POR JA LA VENDIN E VET SI MBRET …. SI E GJUKON TI I ZGJUAR ?????? uuuu se harrova ;; MARKSI VDIQ NE MJERIM .MEGJITHESE KISHTE IDE ……

    Reply to this comment
  • Per matufin Xhuxhumaku October 10, 18:52

   Je vetem nje plak matuf , qe lepin qurrat qe te varen !
   Injoranca me idjotesine , jane dy ane te se njejtes monedhe ! Nuk mund te kuptohet njera , pa tjetren !

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku October 12, 12:53

    Fyerjet fillojne atje ku mbarojne argumentat.

    Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku October 12, 19:19

    Jo e ke gabim, psh kemi nje ketu ne, anticensure i thote vehtes, me ca numra pas, nuk eshte injorant, jo or jo, e ka mbaruar shkollen e mesme teknike me nota mesatare, po eshte idiot i lindur, e kupton ti , me gjize ne vend te trurit. Mirepo tashti se kush ia ka mbushur mendjen qe eshte djale i zoti dhe vuuuuuuu neper komente, bjeri ketu e bjeri atje, kot fare, ja mu si kau qe kujton pelen per lope dhe i versulet me brire perposh pa e pare fare. Nejse, kjo qe sa per shembull qe injorant mund te mos jesh po nqs ke lindur idjot s’ka Politeknikum qe te sheron.

    Reply to this comment
  • raul October 12, 11:44

   Ky eshte nje hero legjendar qe e ka shkruar emrin e tij me germa te arta ne historine e revolucionit, emri I tij do rroje sa te rroje njerzimi se ishte symbol I luftes per mirqenjen e popujve dhe fitoren e revolucionit,,,,

   Reply to this comment
 2. vjola October 9, 12:58

  I perjetshem kujtimi .

  Reply to this comment
 3. alphade October 9, 13:55

  Shenim: Artikulli i botuar pe Ce Guevaren Jovan Jano
  ka disa te verteta,por aty – ketu edhe ndonje te paverte-
  te. Po e nis nga : vendosja e Ambasades se Shqiperise
  ne Kube: Me 18 dhjetor 1961, niset nga Praga me nje
  avion anglez “Bristol Britania” ,kompania ” cubana de
  aviacion” i gjithe personeli ambasade tone per ne Kube.
  Ambasadori i pare i Shqiperise ka qene : Josif Pogace,
  sekretari i dyte, Labo Abazi, keshilltari ekonomik,Sotir
  Collaku dhe shofer Enver Gjuzi,qe u zevendesua me vo-
  ne me shkodranin : Adem Cufi,Dyli.
  Se dyti, Ce Guevaren: Per here te pare : e ka takuar Josif
  Pogace dhe Labo Abazi.Bile , ne festat e 28-29 nentorit
  te vitit 1962 qe ambasada jone duke mos patur nje lokal
  te pershtatshem ne ambasade e organizoi pritjen ne Ho-
  tel : ” Habana Libre”, nje lokal shume i bukur ne katin e
  25, ne mis gaboj. Ne menyre shume surprize ne festen
  tone ia behu Ce Guevara. Josifi mbeti i shtangur se nuk
  priste ardhjen e Ce-se ,madje darka neper tavolina ishte
  shtruar. Ne parentes,ne ato vite pervjetoret nuk beheshin
  si sot ,koktej ne kembe por shtroheshin neper tavolina.
  Ne ate kohe, ardhja e Ce Guevares ne festen tone u kon-
  siderue si nje ngjarje shume e madhe. Udheheqesit ku-
  bane ne ate kohe benin vizita krejt te syrprizuara.Keshtu
  i ndodhe Josifit edhe me Fidel Kastron: Nje mengjez te
  bukur tropikal,sidomos ne stinen e dimrit,Fideli me suiten
  e tij shoqerues dhe nuk ishin pak, nje dyzine veturash “Cefrolet” ja befen ne vilen e ambasadorit tone ne ” La-
  guito de Cubanacan”. Krejtesisht natyral krejtesisht i
  i thjeshte,pa protokoll e pa ceremoni ,Fideli i kerkoi veprat
  e Enver Hoxhes, ku sipas tij,Fidelit ,eksperienca shqipta-
  re si nje vend i vogel ia vlente te studjohej….!
  Sic thuhet, edhe ne shkrimin e Jovanit, Ce Guevaren e kane takuar jo vetem ata qe permenden por edhe te tjere,
  si Eleni Pashko,Marie Nano, e jema e Fatosit , por te pa-
  ret qe e kane takuar Ce-ne jane petsonat e larpermendur
  dhe te tjere. Une qe shkruaj keto rreshta nuk dua te jem
  Beluli,por kam qene deshmitar i atyre ngjarjeve dhe cdo
  gje qe relatoj ketu eshte aq e sakte sa dy pika uji.
  Por ne kete shkrim te Jovanit ekziston nje genjeshter e
  madhe: thuhet aty se Mehmet Shehu e ka pritur Ce Gue-
  varen ne vitin 1960 dhe se kete per takimin me M.She-
  hun e ka shoqeruar Zeqi Agolli. Genjeshter me bisht. Ne
  vitin 1960 sapo kishte fituar revolucioni kuban ? Ce-ja
  sapo kushte mbrritur nga Santa Clara per ne Havane dhe
  aq me absurde eshte fakti se Mehmeti i dha nje kalkacni-
  kov qe heret e tjera eshte thene qe ky kalkashnikov ishte
  ” Made-in Albania” ,e ku prodhoheshin kalkacnikove ne
  ate vit ne Shqiperi ?! Prandaj Ai Zeqiu boll ka genjyer dhe le te rrije nje here pa genjyer ! Turpi botes. Apo tash
  me qe kane vdekur qe te gjitha keta deshmitare mund te
  flitet si te duash e kur te duash?!
  Nje anekdote me Ministrin e Drejtesise se asaj kohe,,Bil-
  lbil Klosin.Bilibili, Mihalkaq Gjinikasi dhe Josif Pogace
  marrin nje takim me Ce-Guevaren . Ne parentes, eshte
  thene ne disa shkrime te tjera se M.Gjinikasi ka qene ambasodori yne ne Kube. Edhe kjo nje genjeshte e tri-
  llim. Mihalkaqi ,megjithese ishte sekretari i pare i KP vlo-
  res, ne Kube erdhi ne funksionin si deputet i Vlores sepse
  Enveri nuk donte qe te merresh si nje lidhje partish midis
  dy vendeve. Dhe asnjehere Enveri nuk pati lidhje partie me Kuben por vetem lidhje shterore dhe nje qendrim mjafte dashamires me Kuben ne fillim deri ne kongresin
  e 6-te kur doli ne skene teoria e ” fokizmit” te Fidel Kas-
  tros,ku Enveri doli hapur ne Kongres kunder kesaj teorie .
  Per te mos u zgjatur me kete parentes,Bilbilit ne takimin
  me Ce-ne,ky i fundit i rekomandoi Bilbilin qe kombinatin
  metalurgjik ta ndertoni mbi bazen e energjise elektrike dhe oksigjenit te lenget ,me qellim qe te evitohej qymyri
  koks dhe sipas Ce-se ,keto kombinate mbi kete baze i
  kishin 4 shtete: Amerika, Kanadaja,Japonia dhe nuk mbaj
  mend vendin e katert por jo Kina. Vec kesaj, hekur – nikeli
  shqiptar kishte te njejtat karakteristika me ate kuban dhe
  prandaj edhe Ce-ja i rekomandoi kete variantin e dyte.
  Bilbili sapo kthehet ne Tirane ia informon kete bisede En-
  verit dhe me sa duket Enveri i kerkon me shume te dhe-
  na per kete kombinat qe evitonte perdorimin e qymyrit koks ,qe me vone shteti shqiptar sigurimi i qymyrit koks
  do te ishte nje odise per sigurimin e tij me cmime kacafiu.
  Sepse Kina Kombinatin qe na dha ishte e nje teknologjie
  te vjeter dhe se punonte vetem me oksigjen te lenget dhe
  qymyrin koks.Kjo ishte qe na tha Kostaq Lazri ne nje bisede se Kina nuk dispononte tjeter kombinat vec atij
  qe na dha. Bilbili duke qene se kishte folur per kete pro-
  blem me Ce- Guevaren ,per te mos dale ndonje skifje
  ndaj partise merr takim me personin qe kishte qene ne
  “kete takim” dhe i thote: ” po te pyeten ne KQ te PPSH
  per problemin e mesiperm ,i thuaj se keshtu na tha Ce-ja
  qe te mos biem ne kundershtim njeri me tjetrin” . Takimin
  me Ce-ne e kam vene ne thonjeza sepse personi me te
  cilin Bilbili foli per ato qe kishte biseduar me Ce-ne nuk
  kishte qene fare ne ate takim. Kishte qene si perkthyes
  nje kuban qe dinte frengjisht dhe Bilibili e Mihalkaqi dinin
  frengjisht,sidomos Bilbili. Edhe sot e kesaj dite e mbaj
  mend kete bisede dhe ankthin e Bilbilit perse Ai ishte i
  shqetesuar per kete informacion qe i kishte dhene Enve-
  rit. Shkurtimisht,keto ishin disa gjera qe desha te saktesoj
  ne kete koment te shkurter,shume te shkurter per ngjarjet
  e 55 vjeteve me pare.

  Reply to this comment
  • SHIPSKA October 9, 17:07

   I nbderuari LPHASE! e LEXOVA KOMENTIN tUAJ. dHE ME SA KUPTOJ QW KENI QENE NE kUBE NE ATO VITE. dO ISHTE ME VEND QW NJE SHKRIM PER LEXUESIN TA BENIT JU SEPSE SILLNI DESHMI DHE SAKTESI. nUK ME PELQEN QW AUTORIT I THUA “GENJESHTAR”. rEVOLUCIONI KUBAN TRIUMFOI ME 1 jANAR 1959 DHE JO ME 1960.nE LIBER ME SA DI UNE AUTORI KA PERMENDUR NJE AUTOMATIK DHE JO SI THNI JUVE, NATYRISHT SIPAS GAZETAVE, “KALLASHNIKOV” vIZIA KA QEBE SEKRETE SEPSE JEMI NE MOMENTET KUR PO PRISHESHIM ME cASHKIMIN sOVJETIK, POR JO ZYRTARISHT. pERSONI QW E KA PRITUR WSHTW ENDE GJALLE (96 VJEç) DHE NUK ESHTE ETIKE TA FYENI SESE ESHTE NJERI, QYTETAR, BASHKESHORT, BABA DHE GJYSH SHUME I NDERSHEM. E DYTA QW DUA T’UA SHPREH WSHTW FAKTI SE PER KETE VIZITE KANE SHKRUAR EDHE DIPLOMATET TANE NE kUBA, SOTIR ÇOLLAKU E NAUN GEGEPRIFTI. pSE NUK MERR MUNDIMIN TE SHKRUSH DIÇKA EDHE TI ZPTERI?! APO I NGJAN ZOGUT SHTEGTAR QW SA HERE NDRYSHON MOTI, NDWRRON VEND!~ E KUPTOJ SE JA CA GRINDAVEC! jE KRITICIZER I LEXOJE LIBRIN E AUTORIT DHE MWSO NGA AI! DISA KRITIKE U NGJAJNE EUNUKEVE TE CILET E SHOHIN, DUAN TA BEJNE POR NUK E BEJNE DOT!aUTORI WSHTW NJE NJRI MAFT I NDRUAR SEPSE AI KA SHKRUAR EDHE PER aNTONIO gRAMSHIN, EDHE PE GABDIN, PER MARTIN LUTER KIMGUN DHE KA BOTUAR KATER HERE ÇE GUEVAREN.

   Reply to this comment
  • Kush vrau do të vritet, thote populli! October 9, 17:29

   O alphade, akoma i bën hije tokës?
   Që vec genjeni, derisa të vdisni!

   Reply to this comment
  • Shkodrani October 9, 22:08

   O alfade, Guri Naimit (qe je njekohesisht dhe veterani) pse keni shku ne Austri e Kanada, kur keni mall per komunizmit?
   Shkoni more tek Kimi i Koresë, se ai te vellain e vrau e i duheni ju kushedi…,o te shushaturit e blogut

   Reply to this comment
   • Lezha October 9, 22:27

    Po sot pse shqiptaret kerkojne te largohen
    nga shqiperia demokratike e ballisteve ?

    Reply to this comment
    • Fshatari October 10, 08:26

     Masat e rrahura, ti vish ne revolucion, nuk do te thote ti lumturosh, por te humbin dhe jeten.
     Pse fshataret tek ne jetuan mire, se erdhen ne fuqi komunistet??
     Jo ore, kane jetuar si kafshet…e mezi mbushnin barkun me buke ne qytete e jo me ne fshatra…
     Komandantet u vene borgjeze e femijet e tyre, jane sot kapitaliste…
     Ketij shkrimi i ka kaluar koha…

     Reply to this comment
    • Kapitalistet e sotëm, jane bijtë e komunisteve, miqve te Çesë! October 10, 08:34

     Lexha
     ….nga Shqiperia demokratike e ballisteve?
     Leri ore ballistet ne varret qe i futen komunistet, po hapi sytë e ballit e shiko, që kapitaliste e sotëm qe po na cnderojne jane femijet e komunisteve te djeshmen…
     Saliu qe komunist ore…
     Nano e gjithe te tjeret..
     Je fiksuar tek ballistet ore i gjore…

     Reply to this comment
 4. shabani October 9, 14:25

  Ernesto Guevara komunisti nderkombetar qe mbeti legjend nga fotografia me berete qe u blé nga nje prodhues bluzash Italian dhe nga vrasja e qellimshme e ministrit Bolivian I cili theu urdherin amerikan per ta mbajtur gjalle qe ti thyenin in mitin

  Reply to this comment
 5. Guri Naimit D(Dh.Xh.) October 9, 17:22

  Pena Jovan Jano,me “Ce Guevara”, do ta vleresoja nje shkrim briland, per nje figure te rralle-HEROI !
  (Jetuar ate periudhe Herroike “Ce GUEVARA”!, si mbare rinia shqiptare e kohes…)
  Faleminderi Jovan Jano sa na rikujtoni ato emocionne.
  *
  E rralla pene, kjo ;Javan Jano,qe me beri mua ta rilexoj e rilexoj shkrimin sa Komentet,,(perjashto ate te “Plaku Xhuxhumakut, vertet bere spurdhjak), Ju”e keni qare”, me tere kuptimin e fjales, mbi gjithe vokupolarin e tij, me vertetesine e fjales.
  Faleminderit Jovan Jano,qe me ben mua 82 vjecarin, (tej oqeanit aktualisht), te jetoj me ato vite kur; Ce Guevaren, ne te rinjte e atyre viteve ne Tirane, e kishim kryefjale te bisedave,per veprimet e tij prej HEROI, te Asaj figure, terheqese e te thjeshte-Ce GUEVARA.
  Faleminderit sa na paraqitni,(dhe pse i moshuar, mesova gjera te reja), per kete figure te shquar, te perkushtuar;SHTRESAVE TE GJERA NE VUAJTIE,sic ishte Amerika Latine, Ce Guevara,kthyer ne,”ENGJElL TRIUMFATOR” .
  (Keq me vjen,qe komentet per kete shkrim, i hap ai; “Plaku Xhuxhumaku”,vertet xhuxhumak.Sot e mbushi kupen me komentet e tij “jashteqitie”).
  Ce Guevara, ishte dhe mbetet nje “HERO ” i shtresave te shumevuajture boterore.
  I perjetshem kujtimi dhe vepra e tij.

  Toronto 09-10-2017 82 vjecari Guri Naimit D.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku October 9, 19:32

   Ti i rrjedhuri i Torontos lexo pak edhe komentet e tjera ne vazhdim te komentit tim dhe hapi syte me glaukome dhe me katarakte qe te shikosh pak me mire. Torrollak i pjerdhur nga trute, senil psikopat.

   Reply to this comment
  • Seti October 9, 20:57

   A e di se kush thërritet Che?
   Ata që i hypin prasit….e bien me kokë..
   A ka me budalla?

   Reply to this comment
  • Ademi October 9, 21:14

   O mësuesi, qe je 82 vjeçar, nga Kanadaja, po na derdedhit?
   Nuk ka nevojë rinia për heroj të gjakderdhjeve, por njerëz që duan e ndihmojnë, pa vrarë e i bërë keq tjetër kujt!
   Kur u kënduan këngë për të ishin terroristët në fuqi dhe në Itali ka pasë plot të tille. Dhe në Gjermani e kudo…i mori koka erën e Rusise…andej erdhi kjo epidemi…ata i paguanin..

   Reply to this comment
  • Cjapi October 10, 06:05

   O Gur! O bukëshkelës! O muzhik i paftyre dhe i neveritur. o pensionist truthare i lig. Kanadaja imperialiste te jep 1500$ ne muaj dhe shtepi banimi surratit tend te lig. Pse nuk shkon bashke me Xhevdetet, Gureviçet e tjere, Xhelaloviçet dhe Muharremoviçet ne Rusi dhe Siberi??? Atje do gjeni parajsen qe deshironi. O bukeshkeles qelbes.

   Reply to this comment
 6. U zhdukeshin gjithë armët e botës... October 9, 17:31

  Kush puth armët,
  Nuk do jeten!
  Se arma,sa ka grykën ka nafaken!

  Reply to this comment
 7. Visar October 9, 19:08

  Shoku Jovan,
  Shkrimi shume i bukur, nje koment te tille te beni edhe per udheheqesin e shquar te partive mrksiste leniniste te Boptes, shokun Enver.
  Shoku Enver, edhe ne kohen qe populli shqiptar ngrihej ne oren 2 te nates per te zene radhen per qumesht e veze, shoku Enver ndihmonte partite marksiste leniniste ne Amerikebn e Jugut, i perkrahte, i therriste ne shqiperi per pushime ne vendet tona piktoreske dhe kur largoheshin u jepte valixhet me shkrime per lumturine e popullit shqiptar, te cilat ata i botonin ne vendet e tryre dhe i benin jehone udheheqjes se ndritur te Paretise se Punes se Shquiperise dhe udheheqesit te madh te botes, shokut Enver.

  Reply to this comment
 8. alphade October 9, 20:09

  Edhe nje shenim te dyte: Mund te mos e kisha quajtur
  genjeshter por nje gje duhet ta theksoj : se ne Shqiperi
  ne ate kohe mbaheshin shenime protokolli, megjithese
  mund te ishte nje ” vizite teper sekrete” ,perseri shenime
  protokollare mbaheshin . Une do t’i kerkoj nje milion here
  fslje personit 96 vjecar nese Ai jep vetem nje dokument
  cilidoqofte Ai qe te deshmoje se Ce Guevara,viziten e pare ne Europe e paskish bere ne Shqiperi. Ka faktr ?
  Edhe sikur te kete nje fakt perseri une do ta pranoj apriori
  Por pa asnje fakt ,asnje protokoll nuk dhe nuk do te kete
  kurre…! Kete e jap me garanci te plote. Nga 1 Janari 1959 deri ne vitin 1960 ,nje vit dhe une nuk them se trunfoi Revolucioni sepse triunfin e Revolucionit kuban me 1959 e dine te gjithe,por une them se Ce-ja sapo
  kishte ” zbritur nga malet” i shkoi mendja te vinte ne Shqi-
  peri. Edhe ne takimin me delegacionin shqiptar Ce-ja nuk
  e ka percjelle nje ardhje te tille ne Shqiperi,ashtu sic ka
  ndodhur edhe per “pasaporten shqiptare te Ainshtaijt ” !
  Jane puro spekullime dhe ka individe qe spekullojne ne
  keto lartesi kohe. Shqiptaret kerkojne dokumenta ! Dhe jo
  alibira,shpikje delirante .
  Se fundi, per viziten e tij ne Shqiperi , Ce Guevara duhet ta kishte komentuar kete eveniment me ambasadorin to-
  ne ne Kube,Josif Pogacen dhe Labo Abazit ,por ata
  asnje here nuk kane komentuar kete ceshtje, jo sepse
  ishte” sekret” por qe nje fakt i tille nuk ka ekzistuar dhe
  as ne rrethet e ngushta nuk eshte komentuar. Refuzoj
  debatet pa fakte edhe sikur njerezit qe jetojne sot si te
  nderuar flasin pa fakte ne tavoline. Me kaq e mbyll ko-
  mentin tim.Nuk hyn ne histori pa histori,thjeshte me ali-
  bi !!!!!

  Reply to this comment
  • Ngjeshja se keshtu i do gomari drute... October 10, 15:08

   Me sa del qarte nga shkrimi i J. Janos, “vizita” e Che-se ne Shqiperi ka qene shume konspirative, dhe mbajtjen sekrete te saj ai e “justifikon” me situaten politike te asaj kohe, pa e konkretizuar se per cilen situate behej fjale.

   Qofte ndodhi e vertete e pa datuar dhe e pa protokolluar (!?), qofte dhe pjelle e imagjinates se autorit, pyetja qe lind
   pa ketij gjysem-trillimi eshte, se cili duhet te kete qene interesi, qellimi, prapaskena apo intriga per te organizuar nje takim koke me koke midis kryeministrit shqiptar dhe Che-se, duke marre parasysh se po te ishte per “shkembim pervoje”, Mehmeti si ish-luftetar i Spanjes dhe komandant i sprovuar ushtarak i LANC nuk mund te priste kushedi se cfare surprize strategjike apo ideologjike prej nje rebeli me shpirt revolucionari.

   Autori ka dhene nje indicie ku shpjegon, se na paska qene vete shteti shqiptar ai qe ka treguar interes te vecante per takimin e Mehmet Shehut me te, dhe se per kete ishte autorizuar Zeqi Agolli.

   Mbajtja sekret e “takimit” nga njera ane, dhe nxjerrja pa teklif e ketij bicim sekreti prej nje diplomati para me shume se dhjete vitesh duket sa kontradiktore po aq dhe e pabesueshme. Nje person i trete sic eshte autori s’mund te refeje refimet e nje personi tjeter, dhe te insistoje me pas ne “vertetesine” e thenieve te perhapura prej tij. Te njejten gje bejne dhe thashethemexhinjte e qosheve te kafeneve.

   Reply to this comment
 9. Paqja October 9, 20:38

  O Jovan Jaho,
  Po akoma me mitet e këtyre komandantëve të thertoreve e ju?
  Këtë e lavdëron dhe ai psikopati i Koresë së Veriut!!?
  Nuk mësuar nga historija ju?
  Akoma doni mish për top?
  A ke dëgjuar për revolucion të paqshëm?
  Është më njerzore, kur njeriu i hedh ujë pemës së paqes e jo asaj të gjakderdhjes!!
  Turp ore…

  Reply to this comment
 10. Paqja October 9, 20:39

  O Jovan Jaho,
  Po akoma me mitet e këtyre komandantëve të thertoreve e ju?
  Këtë e lavdëron dhe ai psikopati i Koresë së Veriut!!
  Nuk mësuar nga historija ju?
  Akoma doni mish për top?
  A ke dëgjuar për revolucion të paqshëm?
  Është më njerzore, kur njeriu i hedh ujë pemës së paqes e jo asaj të gjakderdhjes!!
  Turp ore…

  Reply to this comment
  • Ladi October 11, 17:06

   Po e di ti se i biri i kujt dhe në çfarë familje i përket ky shkrimtari Jano ? Gënjen kur thotë që dëgjonte fshehurazi radiot e huaja. Këto ishin Familja më e fortë komuniste në Lushnje. Lexhoni për bëmat e Llaqi Janos si sigurims e komunist. Komshijtë e Lagjes e njohim mirë..

   Reply to this comment
   • Andreas October 13, 09:24

    O Ladi ke goje te permendesh Llaq Janon ti mor plehr. Ate e respekton gjithe Myzeqeja… Ai nuk pirdhte per bq servile e qylaxhinj te kohes se komunizmit qe ishin ne Komitet dhe jo me per pederastet e pas 90-es…

    Reply to this comment
   • Plumbi pas veshit October 13, 16:02

    Ate burre e respektonte gjithe myzeqeja ti je askushi te gjykosh . Pas viteve 90 ishte nga te paktet qe levizte neper qytet me koken larte sepse nuk kishte komplekse. Sidoqofte si zvarranik qe fshihesh pas tastjeres dil me emer e mbiemer . Je i lire te komentosh por jo te shpifesh .

    Reply to this comment
   • Andreas October 13, 18:33

    O Ladi i lagjes, Llaqi Jano nuk pirdhte per prokuroret dhe sekretaret e partise se Punes, jo me per karkalecat e Berishes. Pyet tet eme se mos je djali i tete apo i nente i paligjshem se shtate cuna i beri per 10 vjet…

    Reply to this comment
 11. Mira October 9, 20:50

  O Eliot
  Tamam, drejtë ke shkrujte. Dhe unë këtë version kam parë tek ARTE e bile nuk është e qartë se kush e vrau, kushedi qe dhe vete Fideli që çoi ndonjë t’a hiqte qafe…
  Miqësi komuniste, si puna e këtyre tonëve…
  Po këta gazetarët, i fryjnë prapë teorive të përrallave…

  Reply to this comment
 12. alphade October 9, 20:58

  Shenim: Naumi ,nje shok per te cilin kam respekt ,sepse
  e kam njohur nga afer ,por ne Kube Ai ka qene shume vone dhe nuk di gje per kete. Ndersa Tirka ma do mendja
  se ne ate moshe nuk mund t’i besohet sepse Ai ka qene keshilltar ekonomik dhe s’kishte lidhje me keto ngjarje,e
  ka patur me te desguar si Ky dhe Naumi,por realisht ata
  qe kane ditur te verteten jane dy veta: Josif Pogace dhe
  Labo Abazi ,te tjeret flasin gjera qe kane degjuar .Ndersa
  Josifi dhe Labo asnjehere nuk kane folur per kete . Kaq .

  Reply to this comment
  • Labi October 9, 22:46

   O alphade
   Asnje nuk e di, se u pushkatua apo u var, apo u mbyt!
   Pse ja fut kot ore?
   Kur do ta mbydhin gojen keta idiotet aman..
   Perderisa nuk eshte gjetur kufomë, kushedi ka jetuar me ndonje identitet tjetër…apo eshte njeri i sigurt?
   Ai u zhduk..

   Reply to this comment
 13. Seti October 9, 21:00

  A e di se kush thërritet Che?
  Ata që i hypin prasit….e bien me kokë..
  A ka me budalla?

  Reply to this comment
 14. Edi October 9, 21:07

  Po pse o Petrit, idetë më dhumë duhen mbrojtur e vënë në jetë?
  Edhe ideja me e bukur percudnohet nga dhuna…nga gjaku…
  Në vend që të bëhej mjek e të lehtësonte plagët e dhimbjet, puthte armët…
  A kupton ore, se e pati gabim…

  Reply to this comment
 15. Edi October 9, 21:08

  Po pse o Petrit, idetë më dhumë duhen mbrojtur e vënë në jetë?
  Edhe ideja me e bukur percudnohet nga dhuna…nga gjaku…
  Në vend që të bëhej mjek e të lehtësonte plagët e dhimbjet, puthte armët..
  A kupton ore, se e pati gabim…

  Reply to this comment
 16. Ademi October 9, 21:15

  O mësuesi, qe je 82 vjeçar, nga Kanadaja, po na derdedhit?
  Nuk ka nevojë rinia për heroj të gjakderdhjeve, por njerëz që duan e ndihmojnë, pa vrarë e i bërë keq tjetër kujt!
  Kur u kënduan këngë për të ishin terroristët në fuqi dhe në Itali ka pasë plot të tille. Dhe në Gjermani e kudo…i mori koka erën e Rusise…andej erdhi kjo epidemi…ata i paguanin..

  Reply to this comment
 17. alphade October 9, 21:26

  Nje pyetje: Po zonja Nexhmije Hoxha perse nuk i pergji-
  gjet kesaj pyetje: Ne se Ce Guevara ka qene apo jo ne
  Shqiperi ne vitin 1960 , apo edhe per kete zonje kjo “vi-
  zite” ka patur karakter ” teper sekret” qe nuk e dinte as
  zonja Nexhmije…….???
  Se fundi ,nuk me rrihet pa sqaruar edhe hollesi te “vogel”.
  Ne shkrimin e Jahos nuk permendet “kalkashnikovi” si
  prodhim shqiptar : ” Made in Albania” ,por kete e kam le-
  xuar ne disa shkrime te tjera ,te autoreve te tjere dhe me
  ka habitur ky ” fakt” qe nuk eshte aspak fakt. Njerezit e
  botes tone duke mos qene integruar ne histori duan te
  perfshihen ne histori me alibi !!!

  Reply to this comment
 18. alphade October 9, 21:52

  Komenti fundit :

  Reply to this comment
 19. Baba Ali Tomorri October 9, 22:01

  Ce Guevara, duan apo nuk duan ca sharlatane qe nuk i dine te vetetat, nderkoh bejne perpiekje per te mjergulluar historine, ai eshte dhe do te mbetet simbol i luftetareve per liri e pavarsi, i luftetarit qe e dha jeten per nje Bote te Re. Fakti qe Ce Gevara eshte nje nga portretet me te dashura te rinise se empacipuar, te asaj rinie qe nuk doron dote padrejtesite shoqerore qe kane pushtuar globin, tregon se ai edhe pas gjysme shekulli i larguar nga kjo bote, mbetet figure frymezuese per prosperitet shoqeror mbare botror. Autori i librit, Jovan Jano, meriton vec pergezime nga lexuesit e thjesjhte e serioze.

  Reply to this comment
  • Drejtesia October 9, 22:33

   O baba Ali Tomorrit
   Pergezime na meritoka, cudi..
   .Ishvrrasesit, qe ne emer te enderrave utopike, vrane e pushkatuan mijera njerez..
   Keta qene heronjte e rremë!
   Qene mbartesit e se keqes!
   Po te mos kishte vrare e dhunosur, do te ishte idealist…po ai ka vrare njerez, jo miza!
   Njerez te pafajshem…

   Reply to this comment
 20. 90% e votuesve qene separatiste, po votoi vec 47% e popullsise katalanase October 9, 22:03

  Shtat e hije, nen as nje fije nuk e pati.
  Po nje gje me ben pershtypje…
  Ka ca dite qe gazeta Dita nuk po njofton për çfarë po ndodh në Katalonia?
  Duket se vëllezërit e Chese atje po na dalin huq..
  Edhe shkrimtari me çmimin Nobel, nuk po eshte me separatistet terroriste…

  Reply to this comment
 21. Mark .U.K October 9, 22:10

  Bravo xhuxhumak keshtu e dun keta komunistat ,
  qe na lan me hanger buke kallamoqit

  Reply to this comment
  • Veterani October 10, 11:55

   Degjoje Xhuxhuimak degjoje
   Mark uk , ja keta genjyet ju Ballistat .
   I shkreti Mark Bythe Grisur Lindi
   e si Bythe grisur punon per Borgjezine Anglese .
   I shkreti eshte i kenaqur se ka Padron BarDerrat
   Koloniziator ,, haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

   Reply to this comment
 22. Labi October 9, 22:47

  O alphade
  Asnje nuk e di, se u pushkatua apo u var, apo u mbyt!
  Pse ja fut kot ore?
  Kur do ta mbydhin gojen keta idiotet aman..
  Perderisa nuk eshte gjetur kufomë, kushedi ka jetuar me ndonje identitet tjetër…apo eshte njeri i sigurt?
  Ai u zhduk..

  Reply to this comment
 23. Andreas October 10, 00:58

  Ju shkerdhefsha fisin o Henricila kinse neoliberale qe doni te dekomunistizoni Shqiperine… Po e shohim kapitalizmin dhe Ameriqine qe mbijeton me gjakun e popujve…Nuk ju bind Iraku, Afganistani , Libia, Siria?! Po ate mut ISIS kush mendoni se e krijoi? Mendoni se ishin ca loqe me mjekrra dhe pantallona trecerekshe te rruges se Kavajes? Po Shiku jone me amerikanet e turqit i cuan te luftonin dhe i armatosen… Keni goje ju te pergojoni Guevaren, ju qe pordha e Hoxhes ju dukej parfum dhe pasi vdiq e qate me oi…

  Reply to this comment
 24. Asnje ide, nuk duhet të na beje vrasës sado e drejtë e e bukur u duktë October 10, 07:26

  Ore veterani, i Denglave
  Pse rri ne Kanada?
  Shko ore te perjetosh komunizmin radikal, te Koreja e Veriut!
  Ata radikalet, qe shkaterroje cdo 1Maj cfare jane?
  Jane te majtët ekstremiste, që jane nen gjurmët e dhunes së Chesë, apo jo!
  Duan shkaterrim, dhune..
  Këtej la ai,që i mori koka erë..
  E tradhetuan dhe miqtë…o

  Reply to this comment
 25. Nausika October 10, 07:40

  O veteran
  Fashistët jane binjaket e komunistëve!
  Mos ngaterro paqsoret me te dhunshmit!
  Te luftojme luften, dhunen, shkaterrimin, vrasjen!
  GANDI eshte për mua, mit i vertetë frymezimi!
  E jo njerëz, që ndjedhin lufte, vrasje!

  Reply to this comment
 26. Kapitalistet e sotëm, jane bijtë e komunisteve, miqve te Çesë! October 10, 08:40

  Lexha
  ….nga Shqiperia demokratike e ballisteve?
  Leri ore ballistet ne varret qe i futen komunistet, po hapi sytë e ballit e shiko, që kapitaliste e sotëm qe po na cnderojne jane femijet e komunisteve te djeshmen…
  Saliu qe komunist ore…
  Nano e gjithe te tjeret..
  Je fiksuar tek ballistet ore i gjore…

  Reply to this comment
 27. SHIPSKA October 10, 09:22

  I nderuari AlPHADE! E LEXOVA KOMENTIN TUAJ. DHE ME SA KUPTOJ QW KENI QENE NE kUBE NE ATO VITE. DO ISHTE ME VEND QW NJE SHKRIM PER LEXUESIN TA BENIT JU SEPSE SILLNI DESHMI DHE SAKTESI. NUK ME PELQEN QW AUTORIT I THUA “GENJESHTAR”. rEVOLUCIONI KUBAN TRIUMFOI ME 1 jANAR 1959 DHE JO ME 1960.NE LIBER ME SA DI UNE AUTORI KA PERMENDUR NJE AUTOMATIK DHE JO SI THONI JUVE, NATYRISHT SIPAS GAZETAVE, “KALLASHNIKOV” vIZIA KA QEBE SEKRETE SEPSE JEMI NE MOMENTET KUR PO PRISHESHIM ME cASHKIMIN sOVJETIK, POR JO ZYRTARISHT. pERSONI QW E KA PRITUR WSHTW ENDE GJALLE (96 VJEç) DHE NUK ESHTE ETIKE TA FYENI SESE ESHTE NJERI, QYTETAR, BASHKESHORT, BABA DHE GJYSH SHUME I NDERSHEM. E DYTA QW DUA T’UA SHPREH WSHTW FAKTI SE PER KETE VIZITE KANE SHKRUAR EDHE DIPLOMATET TANE NE kUBA, SOTIR ÇOLLAKU E NAUN GEGEPRIFTI. pSE NUK MERR MUNDIMIN TE SHKRUSH DIÇKA EDHE TI ZPTERI?! APO I NGJAN ZOGUT SHTEGTAR QW SA HERE NDRYSHON MOTI, NDWRRON VEND!~ E KUPTOJ SE JA CA GRINDAVEC! jE KRITICIZER I LEXOJE LIBRIN E AUTORIT DHE MWSO NGA AI! DISA KRITIKE U NGJAJNE EUNUKEVE TE CILET E SHOHIN, DUAN TA BEJNE POR NUK E BEJNE DOT!aUTORI WSHTW NJE NJRI MAFT I NDRUAR SEPSE AI KA SHKRUAR EDHE PER aNTONIO gRAMSHIN, EDHE PE GANDIN, PER MARTIN LUTER KINMGUN DHE KA BOTUAR KATER HERE ÇE GUEVAREN. O te pa mend dhe syte prapa koke! Ju qw dini vetem te shani! Ju ka mbetur ora atje ku keni syte, vetm prapa daules se kokes. Tek disa nga Ju une shohdisa funderrina apo gjallesa amorfe me ALPHADE -n ne krye qw paska qene ne ato vite ne Havana si diplomat qelepirxhi dhe mosmirenjohes ndaj atyreve qw e çuan ne Kube, pra shoh qw jeni jashteqitje apo produkt shume i mire per te fashistizuar vendin! Lavdi njerezeve qw kane luftuar per barazi, drejtesi dhe kunder kolonizimit te vendeve te tyre.Lavdi Çe Guevares, Mahat”ma Gandit, Martin Luter Kingut dhe gjithe heronjeve shqipetare qw dhane jeten per Shqiperine e lire, te pavarur e sovrane. Ndersa ju Tare, germoni, germoni se bishta qenesh do te mbeteni!

  Reply to this comment
  • Kanadezi October 10, 12:52

   Ju grindeni pre mustaqet e Cecos o alphade e Kermat e tjera…komuniste
   Po ju mban Austria e Kanadaja ,si veshka midis dhjamit dhe propogandon pre socializëm…po ju jeni bukeshkeles…
   Do duhet te ju hiqnin parate qe merrni atje pa punuar…si parazitë..merrni para pa punuar…

   Reply to this comment
 28. alphade October 10, 14:04

  Shipska , nje funderrine,nje pseudonim serbi! Dukesh qe
  nuk ke kuptuar asgje nga sa themi une ne komentet e mia. Une as kisha ndermend te beja vleresim politik dhe
  idelogjik, vetem se them te gjithe atyre njerezve anonime
  si puna ime dhe e jote qe te mos i shtremberojne fakte e
  aq me teper te fallsifikojne e te krijojne histori e ndodhi te
  paqena. Dhe asgje me teper . Une zoteri nuk gerrmoj ,
  thjeshte u prononcova per dicka qe eshte thjeshte nje alibi dhe nuk me intereson fare fakti se kush e priti dhe
  kush e percolli Ce Guevaren ne Shqiperi . Kaq kam thene
  Dhe sinqerisht nuk e kuptoj ” shipsken” dhe ndonje tjeter
  qe jane bere ” furtune” pse une thashe se Ce-ja nuk ka
  qene ne Shqiperi , eshte e pavertete,eshte genjeshter.
  Kaq ! Sa per vleresimin e tij politik e ideologjik te Ce-se ,
  une i permbahem edhe sot e kesaj dite formules se nje
  ” miku tim ” qe sot prehet i qete ne Yzberirish se ” Ce
  Guevara ishte nje idealist qe u be fli per idealet e tij,por
  Ai kishte pikpamje aventuriere, ” fokiste” ! Ishte ajo kohe
  ku ne literaturen marksiste nuk pranohej ” eksportimi i
  revolucionit ,sic desh te beje Ce-ja ne Bolivi. Gabim.
  Aventure.

  Reply to this comment
  • Andreas October 13, 12:55

   Alphade, ju sigurimsat qe u kthyet brenda nates ne demokrate e menderoset kete vend…Pyet koleget e tu kush e shkaterroi Agroexportin dhe rrembeu mallrat e anijeve nderkontinentale te Shqiperise qe me 1988…

   Reply to this comment
 29. Guri Naimit D(Dh.Xh.) October 10, 14:36

  – Kur s’ke pula pse ben shet.-
  Te drejte ty Xhuxhumak, po te jap.
  Vec po te them peleqerisht ;
  “Ti do dru une dua DAJAK,
  kete pergjigje po te jap.
  GND.
  Sa per ata te tjeret qe me keshillojne per te shkuar ne Kore,(pa tjeter jane te thekurit e atyre puneve),po ju them: …nuk shkova ne rini jo me tani ne pleqeri.
  Shoke e miq te vertete qe me keshillojne i falenderoj.
  Se i thone asaj qe thashe ne fillim :
  – Kur s’ke pula pse ben she…t.
  Do ju lutesha,ata qe s’me njohin,apo, per iso,guageve, ,te me njohin e, mos flasin kot.
  Ndjese, nese kam prekur, qe sa di se kam bere vec nonje keshille gjyshi.Si rasti juaj, Zoti “Plaku Xhuxhumaku”,qe do doja ta pija kafene me Ty sot..Po e pi me nje “kolegun”tend, qe jemi opozitare po vellezer se jemi se pari shqiptare.
  Me “D”te madhe:
  Guri Naimit D.

  Reply to this comment
 30. Guri Naimit D.(Dh.Xh) October 10, 23:55

  Guri Naimit D.ska asgje per te mos cfaqur direkt ne media znj “Tironsja”dhe nonje tjeter…
  Moj “Tironsjas”, une “pasues veterani jam po nuk shkruaj me ate pseudonim si kometoni ju me “plaku Xhuxhumakun”. Po nuk di?! c’ke me mua Ti,se une jo sot gjysh, po dhe kur kam qene “dikushi”,( mesues deri drejtor) e asgje me shume,ka patur e ka nje mori shoqe MOTRA(.po te shkruaj me te madhe kete fjale se nje jete me to si MOTRA. Dhe tjetra, une e kam sqaruar pse shkruaj me siglen “Guri Naimit D”.(kerkuar ndiese per kete figure te shquar te vendit bir Dangellie,nga kam fatin te jem dhe une Nipi marre emrin tim sot e 14 vjet lindur e rritur ne emigracione paste gjyshi qe me nderon se e fle gjuhen e NENES me mire se une ). Me cudit nje zonje si Ju(ndoshta dhe mud te njihemi,une nje jete ne Tirane, te shkruaje per mua ashtu.Te falte zoti…
  Me falni miq;- shqe e shoke, sa ish nxenes te mij nje jete, se keshtu s’me keni pare te komunikoj me njeri. Keq me vjen, se per “tironsit”,kam dobesi nje jete mes tyre. I pershendes…
  Kush te njeh t moj zonje, besoj do te qortoje, se me ke hyre ne hah…Po s’ka gje secili per vete e ka…(nuk dua te them ishari te shan” se s’ekam natyre)
  Me plage emigracioni..ERA e atdheut me mban gjalle,
  Ju faleminderit emigrante ve ketu ne Toronto,sa manifestojne si jane;-atdhetare mbarekombetare.
  Guri Naimit D.

  Reply to this comment
 31. Guri Naimit D.(Dh.Xh) October 11, 00:03

  Guri Naimit D.s’ka asgje per te mos cfaqur direkt ne media znj “Tironsja”dhe nonje tjeter…

  Moj “Tironsja”, une “pasues veterani” jam po nuk shkruaj me ate pseudonim si kometoni ju me “plaku Xhuxhumakun”. Po nuk di?! c’ke me mua Ti,se une jo sot gjysh, po dhe kur kam qene “dikushi”,( mesues deri drejtor) e asgje me shume,ka patur e ka nje mori shoqe MOTRA(.po te shkruaj me te madhe kete fjale se nje jete me to si MOTRA. Dhe tjetra, une e kam sqaruar pse shkruaj me siglen “Guri Naimit D”.(kerkuar ndiese per kete figure te shquar te vendit bir Dangellie,nga kam fatin te jem dhe une, Nipi marre emrin tim sot e 14 vjet lindur e rritur ne emigracion e paste gjyshi qe me nderon se e flet gjuhen e NENES SHQIPERI, me mire se une ). Me cudit nje zonje si Ju(ndoshta dhe mud te njihemi),une nje jete ne Tirane, te shkruaje per mua ashtu.Te falte zoti…
  Me falni miq;- shoqe e shoke, sa ish nxenes te mij nje jete, se keshtu, s’me keni pare te komunikoj me njeri. Keq me vjen, se per “tironsit”,kam dobesi nje jete mes tyre. I pershendes…
  Kush te njeh Ty moj zonje, besoj do te qortoje, se me ke hyre ne hah…Po s’ka gje secili per vete e ka…(nuk dua te them; “ishari te shan” se, se kam natyre)
  Me plage emigracioni..(ERA e atdheut me mban gjalle),
  Ju faleminderit emigranteve ketu ne Toronto,sa manifestojne si jane;-atdhetare mbarekombetare.
  Guri Naimit D.

  Reply to this comment
 32. Guri Naimit D.(Dh.Xh) October 11, 00:11

  Guri Naimit D.s’ka asgje per te mos cfaqur direkt ne media znj “Tironsja”dhe nonje tjeter…

  Moj “Tironsja”, une “pasues veterani” jam po nuk shkruaj me ate pseudonim si kometoni ju me “plaku Xhuxhumakun”. Po nuk di?! c’ke me mua Ti,se une jo sot gjysh, po dhe kur kam qene “dikushi”,( mesues deri
  drejtor) e asgje me shume,ka patur e ka nje mori shoqe MOTRA(.po te shkruaj me te madhe kete fjale se nje jete me to si MOTRA. Dhe tjetra, une e kam sqaruar pse shkruaj me siglen “Guri Naimit D”.(kerkuar ndiese per kete figure te shquar te vendit bir Dangellie,nga kam fatin te jem dhe une, Nipi marre emrin tim sot e 14 vjet lindur e rritur ne emigracion e paste gjyshi qe me nderon se e flet gjuhen e NENES SHQIPERI, me mire se une ). Me cudit nje zonje si Ju(ndoshta dhe mud te njihemi),une nje jete ne Tirane, te shkruaje per mua ashtu.Te falte zoti…
  Me falni miq;- shoqe e shoke, sa ish nxenes te mij nje jete, se keshtu, s’me keni pare te komunikoj me njeri. Keq me vjen, se per “tironsit”,kam dobesi nje jete mes tyre. I pershendes…
  Kush te njeh Ty moj zonje, besoj do te qortoje, se me ke hyre ne hah…Po s’ka gje secili per vete e ka…(nuk dua te them; “ishari te shan” se, se kam natyre)
  Me plage emigracioni..(ERA e atdheut me mban gjalle),
  Ju faleminderit emigranteve ketu ne Toronto,sa manifestojne si jane;-atdhetare mbarekombetare.
  Guri Naimit D.

  Reply to this comment
  • miku i kastriotit October 11, 16:46

   pershendetje zoti Dhimiter Xhoga !

   fillimisht ju uroj pleqeri te mbare !

   Mos e ligeshto shpirtin me keto komentues perverse si PXH me company…

   mjafton te lexosh dy komente te Shipskes dhe kendez kanadezit te kuptosh se ku arrin ndyresia e rraces njerzore dhe tipave te tille ai bace Enveri u tregoi vendiin dhe ju jepte ose kazmen ose prangat…
   .
   Nuk me ka interesuar kurre Che Guevara dhe nuk ka ndonje rendesi ka qene apo jo ne Shqiperi..
   .
   Rendesi ka qe sot ka nje popullaritet te jashtzakonshem te krahesur me Mandelen qe sic thoshte nje expert amerikan ne vitet 60′ qe ishin komunistet me te rrezikshem jashte bashkimit sovjetik dhe njerin e vrane dhe tjeterin e kalben ne burg per gjysem shekulli.
   .
   Sidoqofte ju urojme dhe nje here jete te gjate dhe ju lutemi jo vetem mos nderprisni komentet por dukuni sa me shpesh me moton:

   PER MEMEDHENE ME TASTIRE DHE PENE si dikur dhe gjyshi juaj qe luftonte me gjyshrit e xhuxhumakeve..

   nderime nga nje 80 vjecar !

   Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku October 12, 13:53

   O njeri, (nuk po te therras as trap, as i pjerdhur, as i rrjedhur, se eshte e drejta jote te jesh c’te duash nga keto), me thuaj te lutem perse eshte kaq fat te jesh nga Dangellia, mor aman, se plasa ta marr vesh dhe me vjen shume inat qe nuk linda ne Dangelli, aman te lutem, ma sqaro pak dmth cfare keni ndryshe nga katunaret e tjere ju te Dengellise, qe ju eshte mbushur mendja qe jeni me fat?

   Reply to this comment
   • N.F. October 12, 17:11

    o PLKXHXHMK

    nqs ka atdhetar me te madh ne shqiperi
    ai eshte naim frasheri i Dangellise.

    Fan noli i cilesonte keshtu permetaret

    Do te hash e te besh qejf

    Sofra si per mbret

    Pasterti e per hyzmet

    Te tille gjen vec ne Permet
    ..

    kurse ti o plak bythgrrices ( te kruhet vete)qe ke thene se je nga kavaja Noli shprehej keshtu

    ..Po kerkove kokepalare

    Kryengrites dhe gomare

    Qe punet te shkojne vaj

    Shko e merri ne Kavaje.
    .

    .
    Pra me nje fjale lere rehat fisnikun e Dangellise mos na caj trapin

    Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku October 12, 19:26

     Ooooooooo kjo na qeka? E po mire, une po i shtoj nja dy vargje Nolit:

     Do te hash e te besh qejf

     Sofra si per mbret

     Pasterti e per hyzmet

     Te tille gjen vec ne Permet

     Edhe kur mbaron gostia

     Pasi te kane nxjerre per te pire

     Te japin edhe motren

     Per t’ua q_re.

     He si te duket mo denglaman nga Dengllia?

     Reply to this comment
 33. Guri Naimit D(Dh.Xh.) October 12, 16:24

  Une jam UNE .Kam Atheun mbi te gjitha PO !
  Guri Naimit D.(Dh Xhoga.)

  ” Miku njihet qe eshte mik ne te keq e ne rrezik” !
  thote populli.
  Une nuk po e citoj se jam ne rrezik(se nuk kam nga kush rrezikoem,se s’kam armiq vec dashamires)dhe kjo se thjesht ne jete kam dashur te bej mire,sa kam mundur si nje mesues i thjeshte dhe me ato pesion per te ardhur keq,nga 1991-shi. Keq me vjen se dy tre komentues po me ngaterrojne me nonje tjeter,prandaj po e bej dhe kete koment, sa falenderimi per “mikun e KastriotiT”qe e falenderoj, sa per te sqaruar nonje lexues qe s’me njeh.(anise nuk me shqeteson ky mendim i tyre).
  Te me falin keto te gazetes qe po behe ky koment, kur kemi tjeter objekt,qe ia vlen te komentohet e te vihet pika mbi i. per ata qe nuk jane te bindur kush ishte dhe ke perfaqesoj Guevara…Do te doja komete ,sic bejne jo pake dhe i persshendes,thjesht si lexues i thjeshte,pa tjeter i asaj shtrese “me buke e kripe e zemer”.
  Ju lutem mos zini faqet e gazetave me mua,po e perseris; jam nje:”ic”,kur behet fjale per nivele qe kerkon ky problem qe diskutohet.E theksoj jam thjesht nje lexues dashamires dhe asgje me shume.
  Miqte mij, mos u shqetesoni,sa po lexoni per mua nga njerez qe s’me njohin.
  Me falni; Ju botues te gazetes,renduar punen tuaj… Une jam UNE dhe pike.
  Kam Atdheun mbi te gjitha- PO !
  Faleminderit shtetit Kanaez per HUMANIZMIN treguar per emigrantet,sidomos shqiptare qe na nderojne.
  Festuam Diten e Falenderimeve”-mes tyre si ne atdhe i dyte,qe eshte bere per Ne..
  Guri Naimit D.

  Reply to this comment
 34. mig AKEZ October 12, 17:57

  ÇE GUERVAREN , si gjigand nuk e lindi nena, ajo i beri vetem koken .Ate e lindi ajo epoke qe i ngjane aq shume epokes se sotme te barbarise kapitaliste, jo ne oborin e vet, por ne vendet e Afrike,Azise dhe Amerikes latine ku miliona e miliona njerez punojne per lluksin e Europes etj e vet fitojne nje kafshate buke. E kam fjalen per ata popuj femijet e te cileve ,ne moshe te mitur -6-7 vjeç, punojne ne fabrika gjigande per 2-3 euro ne dite, sa per te mbajtur frymen gjalle per tu gjendur te nesermen ne fabrike. Me prodhimet e tyre, “made in India,Pakistani,Indonezia, Brazili, Singapori manjatet Euroamerikane jetojne ne luksin e pallateve prallore dhe enderojne te ngrene parajsa ne Hënë apo ne ndonje planet tjeter se skane ku i shpenzojne parat e fituare nga vuajtja e njerezve te thjeshte. Ja kjo eshte epoka qe linde gjigand si ky ose perbindesha si Hitleri. Per kete te fundit me kujtohet nje varg nga poezite e komunistit antifashist, poetit te famshem gjerman Brehtolt Breht…kujde barku qe lindi kete moster(hitlerin) ende nuk eshte shterpezuar..

  Reply to this comment
 35. Guri Naimit D(Dh.Xh.) October 12, 18:46

  Une jam UNE .Kam Atheun mbi te gjitha PO !
  Guri Naimit D.(Dh Xhoga.)

  ” Miku njihet qe eshte mik ne te keq e ne rrezik” !
  thote populli.
  Une nuk po e citoj se jam ne rrezik(se nuk kam nga kush rrezikoem,se s’kam armiq vec dashamires)dhe kjo se thjesht ne jete kam dashur te bej mire,sa kam mundur si nje mesues i thjeshte dhe me ato pesion per te ardhur keq,nga 1991-shi. Keq me vjen se dy tre komentues po me ngaterrojne me nonje tjeter,prandaj po e bej dhe kete koment, sa falenderimi per “mikun e KastriotiT”qe e falenderoj, sa per te sqaruar nonje lexues qe s’me njeh.(anise nuk me shqeteson ky mendim i tyre).
  Te me falin keto te gazetes qe po behe ky koment, kur kemi tjeter objekt,qe ia vlen te komentohet e te vihet pika mbi i. per ata qe nuk jane te bindur kush ishte dhe ke perfaqesoj Guevara…Do te doja komete ,sic bejne jo pake dhe i persshendes,thjesht si lexues i thjeshte,pa tjeter i asaj shtrese “me buke e kripe e zemer”.
  Ju lutem mos zini faqet e gazetave me mua,po e perseris; jam nje:”ic”,kur behet fjale per nivele qe kerkon ky problem qe diskutohet.E theksoj jam thjesht nje lexues dashamires dhe asgje me shume.
  Miqt’ e mij, mos u shqetesoni,sa po lexoni per mua nga njerez qe s’me njohin.
  Me falni; Ju botues te gazetes,renduar punen tuaj… Une jam UNE dhe pike.
  Kam Atdheun mbi te gjitha- PO !
  Faleminderit shtetit Kanaez per HUMANIZMIN treguar per emigrantet,sidomos shqiptare qe na nderojne.
  Festuam Diten e Falenderimeve”-mes tyre si ne atdhe i dyte,qe eshte bere per Ne..
  Guri Naimit D.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku October 12, 19:30

   O Guri, me vjen keq, po me kete komentin e fundit e ke treguar qe ke rrjedhur fare o i zi. Po pse duhet ta thuash ti, edhe me te shkruar qe je nje hiç (jo ic sic shkruan ti). Po kjo dihet o derebardhe qe hiç ke qene dhe hiç je. Nejse me ne fund paske kuptuar dicka nga jeta jote prej mesuesi te kote qe as vete nuk i dinte ato qe perpiqej tu mesonte te tjereve. Po nejse, katunar nga Dengllia hesapi.

   Reply to this comment
 36. alphade October 12, 20:57

  Z. “Labi” , mos ver ne gojen time ate s’e kam thene: Une
  nuk ” ia fus kot” sepse nuk kam thene ne komentet e mia
  nese u vra apo jo Ce- Guevara . Kam insistuar vete dhe
  ekskluzivisht ” per viziten sekrete te Ce Guevares ne Ti-
  rane,apo ne Shqiperi ne vitin 1960″ . Vetem kete e kam
  kundershtuar dhe e kam quajtur nje “alibi” ,nje sajese apo
  mund te kete qene edhe ndonje ngatarrese emrash e
  vendesh. Se fundi, kam thene se une refuzoj deklarata
  e intervista pa fakte,ku njerezit e kohes tone duan te
  integrohen ne histori me sajesa e alibi !?

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku October 12, 23:01

   Ti o alphade po, je komunist i ndershem, mga ata me xhepa te grisur, po ama nuk lejon keta ballistet e poshter te falsifikojne historine dhe te thone qe Che Guevarra kerkoi te behej antar i Byrose Politike te PPSH dhe te diskutonte vazhdimisht me Enver Bython per ceshtjet e revolucionit boteror. Te lumte o alphade, mos na lente zoti pa gaztore si puna jote.

   Reply to this comment
 37. Arben October 12, 22:28

  PRANDAJ KEMI VAJTUR SI MUT

  KETO VITE, SE KEMI PRANUAR KRIMBA

  TE TILLE KETU TEK NE.

  Reply to this comment
 38. Dh. M.Xhoga (Guri Naimit D) October 12, 22:38

  Me falni o njerz te mire…
  kujtoni dialogun:”Delia me Dhine”.
  -“I shari te shan” ;une kete harruar.Te shkofte mbare si e ka zene.Ta kishe vetem me mua,nuk do merakoseshe.Keq me vjen,sidoqofte njeri jeni.
  Te lutem vec Dangelline mos e zere ne Goje ne kesi raste..Tani mbyllim “muhabetet”bashke.Mua keq me vjen se:si i thone:-Kur u ndane keto na rane.Mjaft tani. Shoqerisht kete, ani se cke nxerre nga goja(pena) se,, dhe mund te dalim ndoshta te njohur…
  Keq me vjen se kisha nje m’u bene dy.qe me shajne nuk me qortojne;po te ishin njeres. Qofsh Ai qe te mbetet nji.kunder meje….
  Te gjithe e dine se “Guri Naimit D”eshte Dhimiter M. Xhoga.Ndiese kam kerkuar sa e kam zgjedhur si emer jo pseudonim,se ma mori emrin ne gjallie, im Nip,lindur e po rrite rrugeve te emigracionit,qe e paste gjyshi sa familia.Fatkeqesisgr ato ruge marre,si mjerisht shume bashkekombas.Na ngushellojne,se na NDEROJNE.
  Ndiese te gjitheve,(si kaluar te 80 tat e tej atdheut),sa do lexojne keto rradhe,jo ne kohe dhe ne vendin e duhur.
  Ndjese i kerkoj stafit te gazetes dhe lexusve…sa njerezve te mij, shpernare koha qe perjetojme.
  Mos qoftee gjate;Realizofshim amanetin:
  “Bjerini botes ane e mbane/ po mos e harroni vatane”.

  VO.”Plaku Xhuxhumaku” une;
  e kam per nder qe jam”Bir-Fshatar i Dangellise”.E di qe kam detyrime ndaj saj.Dhe ji vetem une…
  Dh M.Xhoga .

  Reply to this comment
 39. Guri Naimit D. October 13, 21:00

  Justifikoje-emrin simpatik- “Plaku Xhixhumaku”

  Te gjeca mire “Plaku Xhuxhumaku,” dhe mjaft ,me polemika pa buke dhe me te tjeret sa lexoj. Jeto me c’te ka dhene zoti,qe besoj ,c’te duhet e ke.
  Tamaqarlleku ha te zone, i thone andej nga ne.
  Budallalleku eshte semundie, mjere ai qe e ka…
  Mos zeme faqet e gazetes me kesi gjerrash… Ka boll probleme dhe halle vendi yne.
  Guri Naimit D.

  Reply to this comment
 40. Bashkim October 15, 03:22

  Nje mjek qe donte te derdhte gjakNje terrorist,paraardhes i Bin Ladenit

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*