ÇELËSI dhe REFUZIMI

April 12, 2019 10:49

ÇELËSI dhe REFUZIMI

Nga Moikom Zeqo

1-ÇELËSI

Kontit Atol në natën e martesës gjatë seksit me nusen i ndodh tragjedia.

Nusja i vdes pikërisht në tendosjen hyjnore të pakufishme të shqisave gjatë aktit bashkues.

Konti Atol gati u çmend.

E vendosi trupin e mrekullueshëm të gruas së bukur në kriptën e familjes, pastaj e hedh në det çelësin që mbyll varrin.

Kalon koha, konti s’harron dot asgjë.

Një natë sheh në ëndërr të bashkohet prapë me nusen e vdekur, si një bashkim seksual të fundit.

Kur zgjohet, gjen pranë vetes një objekt: është çelësi i varrit të nuses fatale.

Një çelës?

Ç’është kjo metaforë mistike?

Çelësi që nuk e dinte Frojdi pedant?

Çelësi femëror që hapte një bravë mashkullore?

Apo e kundërta?

Çelësi Parajsor i shën Pjetrit?

Apo çelësi i burgjeve Skëterrorë të shpirtit?

1998 / Ribotuar në Dita

*****

2-REFUZIMI

Aleksandri i Madh u zemërua me arkitektin që i premtoi (a thua?) që malin e Athosit ta kthente në një statujë të tij e në pëllëmbën e hapur të mbante një qytet.

Pse?

A s’ishte ky projekt ambicioz një përshtatshmëri imazhore e ambicieve të vetë Aleksandrit të Madh?

Arkitekti i demonizoi skajet e çdo ambicie të pamundshme.

Sfidant i klientelizuar me një lloj poezie prej guri të artit si metamorfozë pushteti e natyrës së virgjër!

Po pse u zemërua Aleksandri i Madh?

Dihet narcizmi i tij grotesk në dukje i përkorë.

Ndoshta arsyetoi se skulpturimi i qenies së tij të dukshme do të krijonte një idhujtari të kopjes dhe origjinali do të harrohej.

Misteri mbeti pa kumt brenda trurit (kafka mbas vdekjes së tij nuk u gjend kurrë!)

Aleksandri i Madh mëtonte një plotfuqishmëri të qenies së padukshme.

Si kujtesë e mijëvjeçarëve.

Askush nuk ka një ekuacion shpjegimi mbushamendës.

Shekuj më pas murgjit e krishterë e paepur e zotëruan gadishullin detar të Athosit.

Ata bënë ikonat, gjithashtu kopje magjepsëse të origjinaleve të Krishtit, Marisë dhe asketëve të mëdhenj.

Ata nuk e kuptuan refuzimin e rreptë pagan të Aleksandrit të Madh, herezi teologjike e pashmangshme.

Ç’neurozë!

1988 – Ribotuar në Dita

April 12, 2019 10:49
Komento

1 Koment

  1. i kendshem si gjithmon Moikom... April 12, 11:27

    bukur …

    s’ka si Letersia & Femra

    Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*