Çfarë është melankolia

March 9, 2018 03:22

Çfarë është melankolia

Melankolia sipas teorive më të vjetra mjekësore të antikitetit, është një nga katër lëngjet themelore trupore.

Ajo shkakton disekuilibër, si pasojë e së cilës shkaktohen sëmundje.

Melankolia shkaktohej nga rritja e tëmthit të zi. Mendohej se individët që kishin më shumë se normalisht “bilë të zezë” prireshin drejt të qenit melankolik.

Në bazë të lëngjeve mbizotëruese përcaktoheshin dhe tipet: sanguin, flegmatik, kolerik.

Hipokrati e ka përshkruar melankolinë rreth katër shekuj para erës sonë.

Në diagnostikën moderne bashkëkohore nocioni “melankoli” përkon me sinonimin e simptomave të mërzisë dhe dëshpërimit që hasen si karakteristikë në çrregullimet depresive.

n.s. / dita

Foto shoqëruese, Edvard Munch – Melancholy (1893)

March 9, 2018 03:22
Komento

1 Koment

  1. ! March 9, 10:35

    jo keq per nji tru Mesjetar

    Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*