Çfarë ishin Lidhjet e Mësuesve

April 5, 2019 08:18

Çfarë ishin Lidhjet e Mësuesve

Lidhjet e mësuesve ishin organizata profesionale të mësuesve të krijuara për mbrojtjen e interesave të tyre dhe për zhvillimin e laicizmin e arsimit kombëtar.

Lidhja e parë u formua në Gjirokastër me nismën e Avni Rustemit.

Më pas, të tilla u ngritën në disa qendra kryesore të vendit dhe kishin shtrirje të kufizuar lokale sipas prefekturave.

Lidhjet e mësuesve botuan edhe programet e tyre.

Kongresi Arsimor i mbajtur në Tiranë, me nismën e mësuesve, nga 12-21 gusht 1924, themeloi “Lidhjen e Përgjithshme të Arsimtarëve të Shqipërisë”.

U botua edhe statuti i lidhjes me 40 nene, që ishe edhe programi i saj.

Lidhja luftonte për zhvillimin e arsimit mbi parimet kombëtare.

Foto: Grup mësuesish në Gjirokastrën e 1930

a.d. / dita

 

April 5, 2019 08:18
Komento

3 Komente

 1. demo April 6, 14:48

  Mesuesit si zotnij.Nje mesues me shkolle te mesme,(normale,Lyce,gjimnaz)merrte 6 napolona flori ne muaj.Nje mesues me shkolle te larte,merrte 12 Napolona flori.
  Zogu beri shtet.Intelektualet i trajtoi si Evropiane.Me nje vit rroge mesuesi kishte mundesi financiare te ndertonte nje vile.

  Reply to this comment
 2. BK April 6, 21:51

  Edhe ne kohen e Hoxhes, mesuesit kane qene te vleresuar, ndoshta me shume se cduhet.

  Reply to this comment
 3. Ylli April 7, 17:44

  Roli i mesuesit ne kohen e Zogut ishte teper i veçante .Rroge te mire per standartin shqiptar dhe nje fizionomi shoqerore ekselente .
  Zoti mesues apo zonja mesues u drejtoheshin femijet dhe rinia .
  Shikoni foton dhe shikoni cfare klasi dhe paraqitje dinjitoze ,asgje mangut nga nje foto perendimore .

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*