Çfarë ishte Akademia e Re e Voskopojës?

December 26, 2013 14:20

Çfarë ishte Akademia e Re e Voskopojës?

I nderuar lexues! Akademia e Re e Voskopojës ishte institucion arsimor dhe qendër kulturore me rreze të gjerë edhe jashtë Shqipërisë, që veproi në Voskopojë në gjysmën e dytë të shek.XVIII. Ishte shkollë e nivelit të shkollës së mesme, me kompleks arsimor-kulturor të ngritur nga Bushatllinjtë në Shkodër. U ngrit, mbahej dhe administrohej nga personel shqiptar, por sipas traditës mësimet bëheshin në greqisht. Jepeshin lëndë mësimore si logjika, metafizika etj., ndër to edhe fizika. Nga fundi i shek.XVIII, veprimtaria e Akademisë së Re shkoi duke rënë, derisa u shua.

December 26, 2013 14:20
Komento

1 Koment

  1. Bilal camurri January 1, 11:50

    Me dashamiresi korigjo: “e ngritur nga bushatllinjte ne Shkoder”,nuk ka lidhje akademia e Voskopojes me Bushatllinjte.Pershendetje miqesore.Bilal Camurri

    Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*