Çfarë kanë qenë venomet?

February 22, 2016 12:53

Çfarë kanë qenë venomet?

I nderuar lexues!

Venomet përfaqësojnë të drejtën kanunore të përpunuar gjatë shekujve në krahinat e Shqipërisë. Gjatë pushtimit osman venomet u mbajtën në disa vatra të qëndresës shqiptare si në krahinën e Himarës, në krahinat malore në veri dhe në jug të lumit Drin dhe në krahinën e Malësisë së Madhe. Venomet i kundërviheshin ligjshmërisë dhe administratës osmane, e cila detyrohej t’i pranonte ato, duke i quajtur si privilegje të veçanta që u jepeshin disa krahinave. Venomet iu njohën krahinës së Himarës nga sulltan Bajaziti II që në vitin 1492 me një marrëveshje, sipas së cilës krahina qeverisej në bazë të venomeve të saj kundrejt një detyrimi vjetor. Venomet u shtrinë edhe në krahinat e tjera të qëndresës shqiptare.

 

February 22, 2016 12:53
Komento

7 Komente

 1. ganiu February 22, 19:30

  Fantastik si shpjegim.
  Nuk shpjegon asgjë.

  Reply to this comment
 2. astrit February 22, 20:53

  nuk eshte e sakte shpjegimi qe jipet ketu per venomet. Perandoria osmane ne disa zona te pushtuara nga ajo ne kushte te caktuara e ne kohe te ndryeshme i lejonte qe te drejtoheshin nga udheheqes vendas me zakonet, ligjet, e mendesine e tyre me kusht qe te paguanin nje haraç te caktuar dhe ti pergjigjeshin thirjes nen arme kur perandoria kishte nevoje. Ne thelb venomet nuk kane qene armiqesore apo elemente qendrese me perandorine osmane.Historia osmane ka shume shembuj te tille, ne kemi Mirditoret qe kane qene shume besnik marveshjes ne fjale. I jane pergjigjur osmaneve shume here ne fronte te ndryeshme te luftes

  Reply to this comment
 3. Amerikani... February 23, 10:29

  Mirdita, eshte ne te vetmet krahina, ne mos e vetmja, qe per arsye strategjike gjeografike, i ka detyruar turqit te bejne marreveshje ne favorin e tyre…Nje nder keta marreveshje ishte mosprekja e besimit katolik, mos pagimi i te dhjetave dhe disa taksave te tjera, dhe mos dergimi i burrave nen arme…Me vone, me ndermjetesimin e Mirdites tek sulltani, keto privilegje i perfitoi pjeserisht dhe krahina e Dukagjinit shqiptar…

  Reply to this comment
 4. Amerikani... February 23, 10:29

  Mirdita, eshte ne te vetmet krahina, ne mos e vetmja, qe per arsye strategjike gjeografike, i ka detyruar turqit te bejne marreveshje ne favorin e tyre…Nje nder keta marreveshje ishte mosprekja e besimit katolik, mos pagimi i te dhjetave dhe disa taksave te tjera, dhe mos dergimi i burrave nen arme…Me vone, me ndermjetesimin e Mirdites tek sulltani, keto privilegje i perfitoi pjeserisht dhe krahina e Dukagjinit shqiptar…!

  Reply to this comment
 5. Amerikani... February 23, 10:31

  Mirdita, eshte ne te vetmet krahina, ne mos e vetmja, qe per arsye strategjike gjeografike, i ka detyruar turqit te bejne marreveshje ne favorin e tyre…Nje nder keta marreveshje ishte mosprekja e besimit katolik, mos pagimi i te dhjetave dhe disa taksave te tjera, dhe mos dergimi i burrave nen arme…Me vone, me ndermjetesimin e Mirdites tek sulltani, keto privilegje i perfitoi pjeserisht dhe krahina e Dukagjinit shqiptar…!………

  Reply to this comment
 6. Amerikani... February 23, 10:32

  Mirdita, eshte ne te vetmet krahina, ne mos e vetmja, qe per arsye strategjike gjeografike, i ka detyruar turqit te bejne marreveshje ne favorin e tyre…Nje nder keta marreveshje ishte mosprekja e besimit katolik, mos pagimi i te dhjetave dhe disa taksave te tjera, dhe mos dergimi i burrave nen arme…Me vone, me ndermjetesimin e Mirdites tek sulltani, keto privilegje i perfitoi pjeserisht dhe krahina e Dukagjinit shqiptar…!…………..

  Reply to this comment
 7. Amerikani... February 23, 10:33

  Mirdita, eshte ne te vetmet krahina, ne mos e vetmja, qe per arsye strategjike gjeografike, i ka detyruar turqit te bejne marreveshje ne favorin e tyre…Nje nder keta marreveshje ishte mosprekja e besimit katolik, mos pagimi i te dhjetave dhe disa taksave te tjera, dhe mos dergimi i burrave nen arme…Me vone, me ndermjetesimin e Mirdites tek sulltani, keto privilegje i perfitoi pjeserisht dhe krahina e Dukagjinit shqiptar…!……………….

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*