Cili është dallimi mes “Gnostik” dhe “Agnostik”?

September 12, 2017 11:29

Cili është dallimi mes “Gnostik” dhe “Agnostik”?

 

Gnostik dhe agnostik janë dy terma të kundërt që shfaqen në kontekste fetare mes të cilave një dallim kyç mund të theksohet. Kur flasim për fenë, ka besimtarë, si dhe jo-besimtarë me fuqi të larta. Gjithashtu, ekziston një kategori e tretë që nuk beson në ekzistencën e Zotit, sepse nuk ka asnjë mënyrë shkencore në të cilën ai mund të provohet.

Çfarë është gnostik?

Gnostik ka lidhje me njohuritë shpirtërore. Kjo fjalë buron nga greqishtja dhe tregon njohuri. Besohet se termi është përdorur më parë nga shkrimtarët e krishterë, për t’iu referuar dijes shpirtërore. Kjo njohuri nuk është një formë racionale, shkencore e njohurive, por dije, ose një besim i fortë në fuqinë hyjnore. Këto forma njohurive shpirtërore bien ndesh me njohuritë racionale, sepse ato nuk mund të vëzhgohen, analizohen apo studiohen. Nëse një person ende ka një besim të fortë në Zot, në një fuqi më të lartë, dhe njohuri shpirtërore, ky person mund të konsiderohet një gnostik.

Çfarë është Agnostik?

Agnostik i referohet dikujt që nuk është në dijeni të ekzistencës së Zotit, ose dikush që beson se është e pamundur të dish ekzistencën e Zotit. Kjo fjalë nuk duhet të ngatërrohet me ateizmin. Një ateist refuzon ose e mohon direkt ekzistencën e Zotit; një agnostik nuk e refuzon plotësisht ekzistencën e Zotit. Ai thjesht mendon se nuk ka asnjë mënyrë për të ditur nëse Zoti ekziston, apo jo. Ndryshe nga besimi gnostik i fuqisë hyjnore, një agnostik nuk arrin të ketë plotësisht besim në një fuqi hyjnore. Ai kërkon dëshmi shkencore. Kjo është arsyeja pse një agnostik mund të konsiderohet si racional.

Termi u pagëzua prej Thomas H. Huxleyt. Ai besonte se dija është rezultat i fenomeneve materiale. Kështu që, për të krijuar një fjalë të kundërt me fjalën gnostik, ai shtoi parashtesën “a” dhe krijoi fjalën agnostik. Kjo vë theksin në faktin që gnostik dhe agnostik janë dy terma të kundërt.

September 12, 2017 11:29
Komento

2 Komente

 1. Jimi September 12, 21:26

  Rryme filozofike e shekujve te kaluar, Agnosticizem!

  Reply to this comment
 2. xixifuqe xinxifiqe September 17, 09:00

  Jeni të shumtë ju që shkruani lidhur me të shkuarat, më saktë ëër periudhat para 1500 viteve. Por nga mënyra e trajtimit të ndodhive apo fenomeneve, me keqardhje nuk arrini ta nxirrni veten nga e sotmja, si rrjedhojë fatkeqësisht shtrembëroni të shkuarat e hershme, ose lëmshoni lashtësinë.Pa hyrë në spjegime të plota, po ju kujtoj se ju duhet të kenë të qarta në trajtimet për të shkuarën e para 1500 viteve dy gjëra (bëhet fjalë për trajtime të tilla siç është ky shkrim):
  a) Mos ngatërroni Greqinë e lashtë dhe kulturën e asaj kohe me shtetin e sotëm ortodoks grek (të pas vitit 1830), sepse n dyshe nuk dini të dalloni ditën me natën.
  b)Bëni kujdes me trajtimin e krishtërimit, pasi ndarja në të “krishterë dhe muhamedanë, apo islamë është krijuar më shekullin e shtatë
  Nëse ndokush do të bëhet i qartë në shkrimet e tij, le të trajtojë sëpari në mëndjen e tij se kush ishin të krishterë dhe pse quheshin të tillë.para lindjes së islamizmit, po ashtu kush ishte greqia e lashtë dhe ç’farë përfaqëson sot shteti ortodoks grek. Mos e ulni nivelin as në gnostikë dhe as në agnostikë, por mundohuni të jeni të “vërtetë” në trajtimin e ndodhive qofshin shoqërore apo natyrore, të pardjeshme apo të djeshme dhe të sotme.
  Xinxifiqe Xinxifuqe

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*