Cili është kuptimi i fjalës “paraspori”?

August 31, 2018 10:27

Cili është kuptimi i fjalës “paraspori”?

Paraspori quhej dikur pjesa e tokës së një prone që varej drejtpërdrejt nga vetë pronari, ndryshe nga toka që punonin bujqit.

Kjo e fundit nuk ishte më pronë e lirë dhe quhej bashtinë.

Bujqit e bashtinës ishin të detyruar të punonin, të mbillnin e të vilnin parasporin e pronarit.

Në shek XIV parasporitë ishin ende mjaft të gjera.

Këtë e dëshmon rasti i fshatit Dajç në rrethin e Shkodrës, pronari i të cilit kishte 14 ara.

Në paraspori fshatarët duhej siç thuhet në një dokument të kohës, “të lëronin, të mbillnin e të punonin”.

Paraspori qëndroi deri në pushtimin osman, kur me vendosjen e pronësisë feudale-ushtarake mbi tokën, të gjitha tokat e punueshme u shpallën pronë mirie (shtetërore).

b.m. / dita

August 31, 2018 10:27
Komento

1 Koment

  1. treguhuni pak me ...radikal se sa ...b..yth lepirsa . August 31, 13:54

    U shpallen MIRIE, por SULLTANI, qe ishte vete SHTETI, ja jepte ..verrlaceve ..toptaneve…vlorajve…vrioneve…dhe keto sot quhen…PATRIOTE… klasa KRIMINALE, politike dhe AKADEMIKE “shqiptare”…

    Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*