Cili është kuptimi i fjalës “paraspori”?

August 31, 2018 10:27

Cili është kuptimi i fjalës “paraspori”?

Paraspori quhej dikur pjesa e tokës së një prone që varej drejtpërdrejt nga vetë pronari, ndryshe nga toka që punonin bujqit.

Kjo e fundit nuk ishte më pronë e lirë dhe quhej bashtinë.

Bujqit e bashtinës ishin të detyruar të punonin, të mbillnin e të vilnin parasporin e pronarit.

Në shek XIV parasporitë ishin ende mjaft të gjera.

Këtë e dëshmon rasti i fshatit Dajç në rrethin e Shkodrës, pronari i të cilit kishte 14 ara.

Në paraspori fshatarët duhej siç thuhet në një dokument të kohës, “të lëronin, të mbillnin e të punonin”.

Paraspori qëndroi deri në pushtimin osman, kur me vendosjen e pronësisë feudale-ushtarake mbi tokën, të gjitha tokat e punueshme u shpallën pronë mirie (shtetërore).

b.m. / dita

August 31, 2018 10:27
Komento

1 Koment

  1. treguhuni pak me ...radikal se sa ...b..yth lepirsa . August 31, 13:54

    U shpallen MIRIE, por SULLTANI, qe ishte vete SHTETI, ja jepte ..verrlaceve ..toptaneve…vlorajve…vrioneve…dhe keto sot quhen…PATRIOTE… klasa KRIMINALE, politike dhe AKADEMIKE “shqiptare”…

    Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*