Dekomunistizim apo fashistizim?

September 15, 2018 13:31

Dekomunistizim apo fashistizim?

 

Xhevdet Shehu

Përkujtimi i ngjarjeve të rëndësishme historike me kalimin e viteve merr një vlerë të veçantë. Në radhë të parë se tregon respekt për historinë dhe, e dyta, si dëshmi e një populli të qytetëruar që nuk harron. Ne si popull kemi vuajtur jo pak në të përpjetat e historisë sonë dhe nga harresa. Kemi përjetuar pushtime, luftëra dhe copëtime të pamëshirshme. Fatmirësisht në historinë tonë kemi një sërë ngjarjesh dhe datash që duhet t’u shërbejnë edhe brezave të ardhshëm si pika referenciale për të mbajtur drejt kursin drejt së ardhmes.

Një nga këto ngjarje madhore është pa dyshim Konferenca e Pezës mbajtur 76 vjet më parë, më 16 shtator 1942 në Pezë pranë Tiranës.

Konferenca e Pezës është ndër të rrallat ngjarje që është kujtuar çdo vit edhe pas përmbysjes së regjimit komunist. Kjo për faktin e thjeshtë se, megjithëse ajo mbledhje u bë me iniciativën e Partisë Komuniste dhe të Enver Hoxhës ka një rëndësi themelore dhe nuk është zbehur aspak. Përkundrazi. Janë përsëritur vit pas viti rrethanat në të cilat u bë mbledhja, cilët ishin pjesëmarrësit dhe çfarë u diskutua dhe u vendos aty. Fakti që e përkujtojmë atë ngjarje është shumë i rëndësishëm. Me ndjenjën e përgjegjësisë para vendit e para historisë, figura të njohura nga radhët e nacionalistëve patriotë, iu përgjigjën thirrjes për t’u mbledhur e për të biseduar pa paragjykime për hallet e vendit që jetonte kohët  më të vështira në historinë e tij. Shqipëria ishte e të gjithëve dhe të gjithë kishin obligimin që të kontribuonin,  që vendi të dilte sa më parë nga kjo situatë. Pra, Peza ka në bërthamën e saj idenë e bashkimit kombëtar, ndaj dhe mesazhi i saj është i gjithëkohshëm për shqiptarët. E ky bashkim, sipas pjesëmarrësve në atë mbledhje historike duhej bërë “pa dallim klase, feje, krahine dhe ideje, me devizën e rilindësve “feja e shqiptarit është shqiptaria”.

Vëreni organizatorët e pjesëmarrësit e asaj mbledhjeje për të kuptuar thelbin e rëndësisë së saj, që nga Enver Hoxha, udhëheqës i Partisë Komuniste dhe i Luftës Nacionalçlirimtare, bashkëpunëtorët e tij, figura të njohura, si Ymer Dishnica, Mustafa Gjinishi, Koço Tashko, Ramadan Çitaku, që së bashku përfaqësonin PK; Nako Spiru, që përfaqësonte Rininë Antifashiste, Nexhmije Xhuglini, Gruan Antifashiste,etj.; nacionalistët patriotë që qenë lidhur me PK, si Myslim Peza, Haxhi Lleshi, Mustafa Xhani; të tjerë nacionalistë, si Ramazan Jarani, Ismail Petrela, zogistët Abaz Kupi e Ndoc Çoba, Halim Begeja përfaqësues i rinisë nacionaliste etj. Pa asnjë dyshim, paragjykim apo prapamendim të gjithë ata meritojnë respekt e nderim, për hapin historik që ndërmorën, duke thyer tabutë e paragjykimet e një kohe që i kishte mbajtur të ndarë e të përçarë, për të hapur kështu një faqe të re në historinë e vendit e në raportet në mes tyre, dhe, mbi këtë bazë, për t’u bashkuar rreth një kauze e preokupimi të përbashkët, çlirimit e shpëtimit të atdheut. Hapi ishte madhështor dhe fakti që edhe pas më shumë se treçerek shekulli, ajo ngjarje ruan aktualitetin është tejet domethënës.

Në rezolutën e mbledhjes thuhej se do të luftohej për “një Shqipëri të pavarur, indipendente, e pandashme dhe demokratike”.

Fakti që bëhej thirrje për bashkim, do të thotë se shqiptarët ishin të përçarë në atë kohë. E të përçarë ata nuk mund ta fitonin dot luftën, pa le më të bënin Shqipërinë e pavarur dhe demokratike!

Një vit më parë, në 75 vjetorin e kësaj mbledhjeje historike, unë iu drejtova Nexhmije Hoxhës, të vetmes që jeton nga pjesëmarrësit e asaj mbledhjeje dhe të vetmes grua që ishte e pranishme dhe ka mbajtur protokollin e mbledhjes. Zonja Hoxha e dha konsideratën e saj me shkrim, ku ndër të tjera shkroi:

“Kjo Konferencë, që u organizua me iniciativën e Partisë Komuniste të Shqipërisë, me pjesëmarrjen e patriotëve të njohur të vendit dhe të demokratëve progresistë, hodhi themelet e Bashkimit të popullit shqiptar, nën moton: “pa dallim ideje, feje e krahine” dhe u krijua Fronti Antifashist Nacionalçlirimtar. Vendimet historike të Konferencës së Pezës, i dhanë një hov zhvillimit politik e ushtarak të Luftës Nacionalçlirimtare, në të gjitha vendin, që çuan deri në çlirimin e plotë nga pushtuesit nazifashistë.

Konferenca e Pezës, për nga rëndësia historike, do të mbetet në radhën e Mbledhjeve, Lidhjeve dhe Kongreseve patriotike të kombit shqiptar në të kaluarën.”

Pse e ndjejmë nevojën e Pezës?

Edhe pas 76 vjetësh ne e ndjejmë nevojën e Pezës. Pse? Fare e thjeshtë. Ndodhemi në një situatë të ngjashme si në vitin 1942.

Bashkimi e lufta, këto ishin shpëtimi, rruga dhe  prova për shqiptarët në atë kohë; këto dy gjëra i duheshin vendit në kohën e pushtimit fashist të vendit. Bashkimi do të bëhej në luftë dhe për luftë. Kjo ishte platforma, që ata burra të mençur e patriotë përpunuan e miratuan në Pezë. Këtu pikërisht qëndron madhështia dhe largpamësia e Pezës dhe e burrave që e bënë atë. Ky është një fakt i pamohueshëm dhe nuk duhet ngatërruar aspak me zhvillimet e mëvonshme. Prandaj dhe ne e nderojmë Pezën. Se na ngjalli idealizmin e Pashko Vasës me vargun emblematik “Feja e shqiptarit është shqiptaria!”

Kur citojmë këtë varg të famshëm të Pashko Vasës duhet të vendosemi në kohë: kushtet ishin mjaft të ndryshme. Nën pushtimin osman Shqipëria pothuajse e kishte humbur identitetin e vet dhe një thënie e tillë duhet kuptuar në atë kontekst, ku shqiptarët u detyruan me dhunë dhe taksa të ndryshonin fenë e tyre.

Po pse vazhdojmë ta konsiderojmë këtë shprehje të Pashko Vasës si një shprehje lapidare, me një aktualitet të habitshëm edhe pas më shumë se një shekulli? Për të njëjtat arsye. Ne themi sa mirë e ka thënë ai mendjendrituri këtë shprehje, sikur të shihte Shqipërinë e sotme! Dhe Shqipëria e sotme, 100 e ca vjet pas themelimit të shtetit dhe gati 30 vjet pas përmbysjes së regjimit komunist, vuan nga e njëjta sëmundje: Përçarja!

Në këtë shekull që jetojmë kjo sëmundje është vërtet një absurditet. Por është një realitet. Vëreni përçarjet që na mundojnë jo vetëm në Shqipëri, por edhe në Kosovë dhe në trojet ku banojnë shqiptarët.  E, le të mos përdorim eufemizma për një situatë të tillë, le ta themi troç: Jemi të përçarë dhe me një urrejtje të paparë ndaj njëri tjetrit. Nuk ka të bëjë kjo me nostalgjinë për regjimin e kaluar. Aspak. Ka afro 30 vjet nga përmbysja e regjimit komunist dhe asnjë nga partitë tona politike nuk mund të anatemohet si komuniste ose si trashëgimtare e idealeve komuniste. Partia Demokratike në opozitë dhe Partia Socialiste në pushtet, pavarësisht se janë bija të ish-Partisë së Punës, e kanë “mohuar” nënën që i lindi dhe duket se janë në garë më njëra-tjetrën kush të hedhë më shumë baltë mbi Luftën Antifashiste dhe vitet e socializmit. Për t’u dukur moderne? Jo. Janë interesat e pushtetit mbi të gjitha. Sa më larg komunizmit, aq më afër pushtetit.

Ku janë idealistët? Eh, sido të kishte shkruar Fan Noli në një situatë të tillë!

Realiteti është ky që është. I ndritur për një palë dhe më shumë se i zi për tjetrën. Por harrohet një fakt i thjeshtë: Shqipëria demokratike e sanksionuar në rezolutën e mbledhjes së Pezës 76 vjet më parë nuk është bërë akoma.

Pse?

Sepse “kemi në mes tënë, ca armiq e tradhëtorë”, do të thoshte Naim Frashëri. Mirëpo këta “armiq e tradhëtorë” nuk janë ca, po janë bërë si shumë më tepër nga ç’i kemi menduar dhe dominojnë në të gjitha drejtimet.

Dekomunistizimi

Qysh në ditët e dhjetorit 1990 u pa qartë se po ngrihej një zulmë e paparë kundër regjimit që po perëndonte.  Pra, sapo kishte nisur fushata për dekomunistizimin e vendit, si e keqja më e madhe që nuk na linte të bënim përpara. Atëherë doli Partia Demokratike në skenë, e cila çuditërisht mblodhi në gjirin e saj ish-komunistë fanatikë, ish-të burgosur politikë, ish-ballistë e ish-zogistë. Thirrjet e tyre në atë kohë nuk është e nevojshme të kujtohen këtu pasi i mbajnë mend të gjithë dhe që në thelbin e tyre kishin shkatërrimin e gjithçkaje nga regjimi i kaluar. Nën këtë moto u shkatërruan jo vetëm fabrikat e uzinat, që në të shumtën e rasteve iu vu flaka edhe shkollave, vreshtave e pyjeve… Në këtë drejtim mbase jemi një rast unikal jo vetëm në Europë. Nuk besoj se kemi një kujtesë aq të shkurtër sa t’i harrojmë ato gjëma që kanë ndodhur dhe që i kemi përjetuar të gjithë.

Forcat politike që ishin krijuar në vitet 1990-91 u rreshtuan thuajse të gjitha në anën e Partisë Demokratike, kundër ish-komunistëve. Fushata që zhvilluan këto forca në atë periudhë ishte shungulluese dhe tepër tunduese, gjithçka i ngjante një feste masive popullore, ku njerëzit mblidheshin vetvetiu, pa asnjë lajmërim apo urdhër në ndonjë shesh, në ndonjë cep pallati, në stadiume apo pallate sporti etj. Gjendej dikush që mund të fliste për fundin e komunizmit, për tmerret e diktaturës së proletariatit dhe për fitoren e afërt dhe të sigurt të opozitës demokratike, ose mjaftonte një thirrje me zë të lartë “Poshtë Komunizmi!”  apo “Liri – Demokraci” dhe, menjëherë shfaqej fidanishtja e harlisur e dy gishtave në erë, ndërsa atmosfera përflakej nga një sërë parullash mjaft të përhapura në atë kohë si “Enver – Hitler”, “O Ramiz, o zagar,/Do të varim në litar!” etj., etj.

Në Tiranë dhe në gjithë Shqipërinë mbizotëronte kaosi dhe anarkia e përgjithshme, papunësia kishte arritur nivele të papara, pasiguria ishte e madhe. Njerëzit ishin në një gjendje pezull, në një pritje të ankthshme të zgjedhjeve të parakohshme parlamentare të marsit. Ra Qeveria e Stabilitetit, u krijua një Qeveri Teknike, funksioni kryesor, në mos i vetmi, i së cilës ishte administrimi i ndihmave të huaja ushqimore, si dhe së dyti, ruajtja e një farë rregulli deri në zgjedhje.

Po si t’i bëhej ballë krimit dhe kriminalitetit që ishte përhapur në të gjitha anët?

***

Nga ajo kohë ruaj në kujtesë një ngjarje tronditëse që më ngjeth edhe sot e kësaj dite kur e shkoj nëpër mend. Ishte tetori i viti 1991, pra 27 vite më parë. Unë atëherë punoja ende në gazetën “Zëri i Rinisë” që dilte nja 100 ecamijë kopje. Si gazetar shkova të ndjek një veprimtari te Piramida, pra jo më shumë se 200 metra larg nga zyrat e redaksisë. Për herë të parë organizohej “Java e Kulturës Gjermane” në Shqipëri, ndërkohë që dy Gjermanitë ishin bashkuar në një shtet dy vite më parë. Interes i jashtëzakonshëm për atë veprimtari. Ftesa speciale për politikanë, diplomatë, intelektualë, shkrimtarë e gazetarë. Aktiviteti mbahej në një sallë të katit të nëndheshëm të Piramidës, në një sallë luksoze ku mund të uleshin një 200 vetë a më shumë. Dita e parë. Përshëndeti dikush nga ministria jonë e Jashtme dhe ambasadori gjerman në Tiranë. Ambasadori u uroi pjesëmarrësve shikim të mbarë për një dokumentar që do të shihnim për historinë e Gjermanisë. U fikën dritat dhe në një ekran të madh filloi shfaqja e filmit nga fillimet e historisë gjermane deri te bashkimi. Erdhi viti 1923. Në ekran u shfaq Hitleri. Papritmas në errësirën e sallës shpërthyen duartrokitje. U pataksa. Pas pak erdhi viti 1933 kur Hitleri dhe partia e tij morën pushtetin në Gjermani. U shfaqën në ekran turmat SS dhe Hitleri që i përshëndeste me ngazëllim. Në këtë moment salla shpërtheu në ovacione. ..

Ika menjëherë. Të nesërmen shkrova me emrin tim editorialin e “Zërit të Rinisë” me titullin “Hitleri duartrokitet në Tiranë”. Nuk thashë thuajse asnjë fjalë për javën e kulturës gjermane, po për rrezikun fashist dhe naziskin që na kërcënonte si shqiptarë… Me pak fjalë, mesazhi ishte ky: O shqiptarë, kemi rënë nga shiu në breshër! Bëtë mirë që e përmbysët komunizmin, por shikoni se po ju vjen fashizmi!

Kam ndërmend ta ribotoj atë shkrim pasi mendoj se nuk i ka ikur aktualiteti edhe sot e kësaj dite, ku të tregoj edhe ca episode që nuk i kam rrëfyer asnjëherë. Por pa frikë mund të them se ka qenë një ndër eksperiencat më të hidhura,por edhe më të vyera për të njohur realitetin si gazetar.

Nuk ka nevojë të përmend këtu autorë të ndryshëm, aq më pak filozofët modernë, për të ilustruar zhvillimet shqiptare të këtyre afro 30 vjetëve, pasi si shumë e shumë të tjerë, jam vetë një dëshmitar i dorës së parë.

***

Që duhej dekomunistizuar shoqëria shqiptare, kjo nuk mund të vihej në dyshim as atëherë dhe as më vonë. Partitë e shumta politike shqiptare që lindën dhe mbinë si kërpudhat pas shiut, të gjitha flisnin me parulla për ndërtimin e demokracisë pas diktaturës së egër komuniste. Kreu i Partisë Demokratike, Sali Berisha, një ish-komunist i thekur dhe ish-sekretar i PP-së, në atë kohë përsëriste pambarimisht disa shprehje paqëtuese si “bashkëvuajtës dhe bashkëpërgjegjës” etj. Dhe duartrokitej.

E kemi provuar dy herë në pushtet Partinë Demokratike, gati gjysmën e këtyre viteve pas 1990-s. Pa asnjë mëdyshje them se në qeverisjen e saj, dhe në opozitë, biografinë e kësaj partie dhe simotrave të saj e ka përshkuar pambarimisht një frymë fashistoide që vazhdon sot e gjithë ditën. Pasi kemi përjetuar vitin e zi 1997, pasi kemi përjetuar shtatorin e 1998-s, pasëi kemi përjetuar vrasjet e Gërdecit dhe të 21 janarit, besoj se nuk ka nevojë të sillen fakte të tjera. I kemi përsëritur shpesh këto krime në analizat tona, por që përsëriten edhe sot e kësaj dite, nuk bëjmë keq. Ndryshe, si mund t’i quajmë sjelljet e Lulzim Bashës dhe sidomos të Sali Berishës aktualisht?

Lexoni këtë shprehje të Sali Berishës të thënë publikisht në një ekran dy ditëmë parë: “Unë do bëja gjithçka t’i çoja patkonjtë Edi Ramës qoftë edhe me mjetet që ju kundërshtoni. Në kushtet e grushtit të shtetit, mjetet janë të gjitha. Pa armë, ai ikën pa armë. Opozita me Edi Ramën nuk vjen kurrë në pushtet. Armik më të egër pas Enver Hoxhës nuk ka. Edi Rama nuk pranon kurrsesi votën. Ai duhet nxjerrë prej leckash nga zyra”.

Ta duartrokasim këtë deklaratë? Si të Hitlerit apo si të një demokrati?

Ku është sjellja demokratike në këtë shprehje? A është demokratike sjellja e kësaj opozite që pengon reformën në drejtësi dhe të gjitha reformat dhe që në vijimësi bën thirrje për mos hapjen e negociatave për anëtarësimin e Shqipërisë në BE? A duhet konsideruar e sinqertë pas afro tri dekadash thirrja e kësaj opozite për dekomunistizimin, kur sikurse thamë pak më sipër asnjë nga partitë e sotme nuk i ngjan mëmës që i ka lindur? Madje mund të thuhet se qeveria aktuale ka bërë më shumë se qeveria e Berishës në këtë drejtim. Sepse është kjo qeveri që ka hapur muzera për terrorin komunist, që financon projekte për ta kthyer kampin e Tepelenës në “Aushvicin shqiptar”. Është kjo qeveri që bën sikur respekton luftën antifashiste dhe i lë veteranët e asaj lufte në pikë të hallit, ndërsa gjithë vëmendjen e ka përqendruar te kompensimi i ish-bashkëpunëtorëve të fashizmit dhe ish-të përndjekurve të regjimit të kaluar. Prandaj dhe del një zyrtar i lartë i PD-së me një projekt për censurimin e gjithë krijimtarisë artistike e letrare të viteve të socializmit. A është demokratik një akt i tillë që i ngjan atyre të Gebelsit të Gjermanisë hitleriane kur digjte librat në sheshet e qyteteve?

A mos duhet të presim të shfaqen turmat SS me këmisha të zeza nëpër rrugë? Dje ne përkujtuam me ose padashje 20 vjetorin e grushtit të shtetit të 14 shtatorit 1998. Ato skena do të ishin të mjaftueshme për kujtesë që ajo histori të mos përsëritej kurrë më në të ardhmen.

Edhe sot e kësaj dite më jehojnë në vesh e më ngjethin ato duartrokitjet për Hitlerin në vitin 1991. Kush ishin duartrokitësit e Hitlerit atë mbrëmje? Nuk ka nevojë për shumë hamendësime.

Ndaj dhe aktualisht, kemi të bëjmë me dekomunistizim apo me fashistizim të shoqërisë shqiptare? Kjo është çështja. Mendoj se nën petkun e luftës kundër dekomunistizimit po ushqehet e inkurajohet që nga viti 1990 fashistizimi me një stoicizëm të paparë . Është një makth i tmerrshëm ky për shqiptarët që, sido që ta servirësh, ka një frymë hitleriane të pamëshirshme brenda saj. Atdhetarizmi nuk duket gjëkundi. Demokracia është krejtësisht e papërfillshme dhe inekzistente.

Prandaj dhe i justifikoj të dëshpëruarit dhe pesimistët. Është e hidhur ta pohosh një fakt të tillë, por nuk gjej dot argumente për të kundërtën. Demokracia na ka mbetur si një ëndërr, një iluzion i paarritshëm, ndërsa rrugëtimi ynë drejt Europës demokratike zgjatet e zgjatet pambarimisht…

September 15, 2018 13:31
Komento

56 Komente

 1. Plaku Xhuxhumaku September 15, 13:54

  Ka fryme hitleriane, meqe nuk duket gjekundi atdhetarizmi? Po ti or zoteri je, apo ben sikur je, se fryma hitleriane ne rradhe te pare ishte atdhetarizmi, pra per cfare te duash mund ta akuzosh Hitlerin, po qe nuk kishte atdhetarizem, qofte edhe per demagogji eshte absurde, ne mos idioteske.

  Pastaj, nuk ta kane treguar ty akoma qe komunizmi dhe fashizmi jane binjake ideologjike me strukture themelore shteterore diktaturen monopartiake? Qe dmth nje shoqeri e komunistizuar nuk dallon hga nje shoqeri e fashistizuar?

  Reply to this comment
  • I tille je , sa here qe hap gojen September 15, 18:05

   Matufi i rrjedhur nga trute , paska qene ne rreshtat e para te asaj mbledhje ku duartrokitej me ovacione perbindeshi i shekullit te XX , Adolf Hitler ! Nuk te cudit as fakti , qe mezi pret te komentoje i pari dhe te shfryje mllefin dhe helmin e tij , qe sa vjen e i shtohet ! Keta jane “demokratet” qe po e sfilitin kete popull tash e tre dekada dhe e syrgjynosin per te ikur nga syte kembet ! Ne cdo koment qe ben ky felliqesire (dhe nuk mungon asnje here) , vjell vetem vrer per kete vend ! Me keta funderrina kriminale , do te beje “revolucion demokratik”, naziskini serb i Vicidolit !

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku September 15, 21:38

    Ti qe sa here hap gojen ha vetem mut ke shume gabime dhe te paverteta ne komentin tend”

    1.Une nuk kam shprehur ndonje simpati per Hitlerin, megjithese edhe po te ishte keshtu nuk kioshte ndonje gje te keqe. Nuk ka qene me i keq se Enveri, aty po aty. Po ta lexosh me vemendje do te kuptosh qe vetem sa i them ketij koqes qe shkruan ketu me aiper, qe Hitlerin mund ta akuzosh per cfare te duash psh qe ka qire edhe motren, mamin dhe babin tend komunist ne bithe, po jo qe nuk ka qene nacionalist.

    2. Me Vicidolin nuk me lidh asgje or idiot. Saliu eshte zgjatimi i Enverit ne kushte te tjera, pra ishte ai qe nuk beri dekomunistizim, po perkundrazi e komunistizoi aloma me shume vendin kur i la te vinin verdalle e te gajaseshin morrat e kuq,zi puna jote, pa u hyre gjemb ne kembe.

    3. Ti ben mire t;i pish rregullisht ilacet qe te ka dhene psiqiatri, per te miren e kelysheve te tu. Po vazhdove keshtu mund t’i mbytesh ne gjume se do te te duken si hitleriane te vegjel.

    Reply to this comment
  • Atdhetari September 16, 11:26

   Ti or “plak xhuxhumak” jenje nga ata personazhet e permend e intervistuara por me nje ndryshim se nuk e ke nga ideologjia e nazizmit por nga traplliku e mos te qenit shqipetar!Sa per binjakezimin kete nuk e thote asnje shkence por ato fabrika qe prodhojne kriminele si puna e Berishesh e gomer si puna jote qe i beson!Idealet jane te ndryshme ,por ngaqe sot njerezit si puna jote jane pa ideal e atdhetarizem brohorasin ose duartrokasin filma me nazizmin si perçues te eresirres qe ka mbuluar erresiren e shoqerise analfabete qe eshte kthyer sot duke marre diplloma si patenta shoferesh!Nje popull e komb qe nuk njeh e respekton historine e vendit te vet eshte i destinuar te vdesi nen injorance fale mjergulles se hedhur ketu 30 vite nga ata qe e bene bordello kete vend e qe kerkojne ti rruajne ndere me klientet e radhes!Poshte diktatura e frymes se budallenjeve qe mendojne se koha flet per ta!

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku September 16, 13:24

    O idiot nuk po merrem me gjate me ty, vetem se po te them qe une me Berishen nuk kam pune. Derri ia bofte Sheqeren atij dhe atyre qe i shkojne prapa.

    Reply to this comment
  • Ilir Mborja September 16, 12:21

   O Plak Xhuxhumak! Kam përshtypjen se gabon kur thua: “se fryma hitleriane ne rradhe te pare ishte atdhetarizmi,.. qofte edhe per demagogji.” (?!) Se të nxjerr zbuluar kontradikta atdhetarizëm – demagogji dhe ke harruar se demagogjia, siç zeron çdo gjë, e zeron “atdhetarizmin”. Pastaj, edhe koha e provoi se sa bij nënash të vrarë i kushtoi Gjermanisë vetë “atdhetarizmi” i Hitlerit. Miliona, apo jo? Nuk je i saktë deri në fund edhe kur thua: “…qe komunizmi dhe fashizmi jane binjake ideologjike me strukture themelore shteterore diktaturen monopartiake? Qe dmth nje shoqeri e komunistizuar nuk dallon hga nje shoqeri e fashistizuar?” -Unë mendoj se krahasimi juaj është fare i pavend, se, fashizmi ishte forma e parë e diktaturës raciste në pushtet dhe nuk mund të ketë të krahasuar me diktaturën komuniste, që megjithëse kishte në thelb luftën e egër klasore, e përjashtonte kategorikisht racizmin. Prandaj këtë radhë jam me gazetarin Xhevdet Shehu për atë çka shkruar… Edhe ty Plaku im të përshendes sinqerisht për diskutimin që hape e më nxiti edhe mua të shkruaj këto radhë…

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku September 16, 13:35

    O Ilir, nuk e di je ai prej verteti, apo ndonje tjeter, po me zhgenjen po te jesh ai i verteti. Pres prej teje pak me teper logjike se sa keta komentuesit e tjere mendje kalcifikuar.

    E para, nuk ka kontradikte midis atdhetarizmit dhe demagogjise, sidomos ne rastin e Hitlerit, sepse une nuk kam thene qe atdhetarizmit i Hitlerit ishte demagogji, por kam thene “qofte edhe demagogji”….origjina e ketij komenti eshte ajo qe thite autori qe Shqiperia po fashistizohet midis te tjerave edhe sepse po bie fryma e atdhetarizmit. Ne shoqerine e fashistizuar hitleriane “Gjermania ishte mbi te gjitha”. Po te mendoheshe pak me thelle, dhe po te mos e merrje automatikisht ket thenie timen si simpati per Hitlerin (!) si ca debile letu nuk do ta kish shkruar ate gje pa kuptim.

    2, Edhe vellezerit kane dallim njeri nga tjetri, madje njeri mund te jete idiot e tjetri shume i mencur, po ama nuk mund te mohohet fakti qe i ka pjelle e njejta nene. Edhe une kete kam thene, komunizmi dhe fazhizmi kane te njejten origjine ideokogjike. Ti duhet ta dish por po nuk e dite kerko paj dhe ke per ta gjetu qe si Lenini, ashtu edhe Musolini jane fyrmezuar ideologjikisht nga filozofia e Georges Sorel. Nga Wikiedia, per kollajllek, po per kete pune ka libra sa te duash:

    “Georges Eugène Sorel (2 November 1847 – 29 August 1922) was a French philosopher[1] and theorist of Sorelianism.[2][3] His notion of the power of myth in people’s lives (in particular, national myth) inspired socialists, anarchists, Marxists, and Fascists.[4] It is, together with his defense of violence, the contribution for which he is most often remembered.[5]”

    Shenet e te mira!

    Reply to this comment
 2. Jorgji Davidi September 15, 14:52

  Edrejta e tij, por me vjen keq per Plaku Xhumakun, qe eshte dashamires i Hitlerit… Sa keq! Hitleri, ndoshta e kishte dashurine per nacionalitetin e tij, por kerkonte te zhdukte e te vinte nen thunder te gjithe nacionalitetet e botes… Ç’kuptim ka kjo ne shoqerine njerezore! Vdis ti te rroj une?! Shyqyr qe i doli zot Stalini!

  Reply to this comment
  • intelektuali September 15, 18:01

   Stalini dhe Hitleri ishin ALEATE, ata se bashku ndane Polonine dhe Evropen si “Byreku ne tepsi” me planin Molotov-Ribetropp, Stalini po te shikosh arkivat ishte ithtar i madh i Hitlerit dhe vazhdimisht deklaronte se Gestapoja e Hitlerit ishte shembelle per NKDV-ne e tij komuniste qe me vone u quajt KGB.

   Hitleri vrau dhe masakroi afro 6 milione njerez, kryesisht ebrenj per t’i grabitur pasurite, Stalini vrau dhe la te vdesin nga uria mbi 30 milione njerez krejt te pafajshem duke i quajtur si kulake per t’i grabitur grurin dhe buken.

   HE MO JARGAQ HUMANISTI SI TE DUKET KY KRAHASIM TY?

   Reply to this comment
   • I tille je , sa here qe hap gojen September 15, 18:13

    Dole ti , more idjoti inteloleshi ?! Nxito te zesh radhe per te lehur si gjithmone e me ze te larte , se keshtu do te te shtoje edhe nje pjate supe me teper padroni ne Beograd ! Dhe , ma quan veten “intelek…” , ti more llumi naziskin i shqipfolesve !

    Reply to this comment
    • intelektuali September 15, 22:51

     Nga “idiot”, “naziskin” “padron i Beogradit” po zgjedh kete te fundit si nje xhevahir i fjalorit te BOLES fanatike pa tru per te spjeguar me durim se:

     Beogradi ishte PADRONI i Enverit, ai ja kishte shitur Josip Broz titos BYTHEN e homos, por edhe Kosoven, ndersa Shqypnine donte ta bente Republike te shtate te Jugosllavise Komuniste, ja shikoje se cfare ka shkruar gazeta “TEMA” e Mero Bazes qe te mbyllesh HALEN e fanatikut dhe te mesosh te verteten duke lexuar materiale dhe dokumenta te verteta:

     http://www.gazetatema.net/2016/04/11/foto-lajm-enver-hoxha-hero-kombetar-i-serbise/

     Qe ta mbyllim kete debati pa kuptim mund t’i besh te fala Bahri Omarit ku ka jetuar Enveri gjate gjithe Luftes megjithe Nexhmijen o gjidi majmun qe di vetem te jashteqitesh fyerje dhe ofeza, por nuk di te komentosh temen e debatit, qe eshte:

     PSE ESHTE LENE NE HARRESE SOT KONFERENCA E PEZES QE FILLOI ME TRADHETINE E MUKJES DHE PERFUNDOI ME TRADHETINE E MEHMETIT?

     Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku September 15, 21:41

   Edhe ti o Jorgo lexoke me bythe. Ku e pe qe une jam dashamires i Hitlerit? Thjesht thashe qe ajo qe shkruan ky rrota eshte gabim, se mire apo keq Hitleri ishte nacionalist dhe nuk thashe as mire e as keq, thjesht qe ky rrota ia kishte futur kot, demek si kau peles.

   Reply to this comment
 3. Arben September 15, 14:52

  De-sigurimsizim dhe de-serbizim.

  Keto e.bejne shqiperine..

  Reply to this comment
  • Nje ish sigurims September 15, 18:18

   Te kam thene shume here more Arben biri , nuk mund te flase keshtu per babane ish sigurims , nje djale i rritur , sepse ai te ka nxjerre ne jete ! Ndaj , mblidh mendjen , se ke rrjedhur dhe po tallen bota me ty . He bir … !

   Reply to this comment
   • Arben September 15, 20:04

    Eshte nje nder per mua qe me njohkan bota, per mire a keq

    pak rendesi ka (shoket jane pa te fare)

    Reply to this comment
   • Komunist i Penduar Thellë September 15, 23:04

    Po ti perse je ish sigurims? Nuk ka me sigurim? Te nxorren ne pension per paaftesi? Te qinte shefi ne bythe e pastaj u merzit me eren qe te vinte muti dhe te perzuri? Te qine gruan dhe ti vendose te mos punosh me qe te kesh mundesi ta ruash buçen? Ka edhe pyetje te tjera, por per sot po e leme me kaq.

    Reply to this comment
 4. Anti-Sali September 15, 16:06

  De-sali-udbashizimi duhet te jete prioritet.

  Meqe ra fjala, “Dekomunistizimi është fashistizim” duket si titull tipik që Enveri do t’ia kish vënë ndonjërës prej veprave të tij.

  Reply to this comment
 5. petro September 15, 16:17

  Ceshtja e pare eshte se ne shqiperi nuk ka pasur sistem komonist.edhe antaret e partise nuk ishin komunista por aspironin per arritjen e komunizmit gje e cila ne shqiperi kurr nuk eshte vendosur.Per vec kesaje komunizmi lulezon ne kine e kore dhe keta lapulec qe pretendojne per dekomunistezim nuk i lajne dot as kembet.;
  E DYTA SHQIPERIONE E NDERTOI DHE E KULTUROI REPUBLIKA POPULLORE SOCIALISTE E SHQIPERISE QE E KTHEU VENDIN NGA NJE VEND AGRAR TE PRAPAMBETUR NE NJE BVEN INDUSTRIAL BUQESOR TE PERPARUAR,ME NJE KULTURE SHEMBULLORE.
  e TRETA KETA QE KANE PRETENDIME TE TILLA JANE FASHISTE TE CILET KANE HUMBUR GJAT LUFTES SE DYTE BOTERORE DHE PO PERPIQEN TE RINGJALLEN NE SHQIPERI.POR POPULLI NUK I PRFANON KETA MYNXYRA TE INTERESIT TE TYRE PERSONAL,HAJDUTE E MASKARENJ PJESA ME E ULET E SHOQERISE SHQIPTARE.

  Reply to this comment
  • Arben September 15, 18:03

   Ore, ne Shqiperi ka qene pushteti antishqipetar pro-serb

   Reply to this comment
   • Anti-Sali September 15, 18:35

    Sakte Beni, nga 1992-1997.

    Reply to this comment
    • Shqiptari September 15, 19:42

     Mos i hani hakun Miladin Popovicit dhe Dushan Mugoshes qe i vune ne preher partine komuniste ketij populli ne 8 nendor 1941 dhe ate jevgjitin e Gjirokastres ja bene kryetar.

     Reply to this comment
     • Anti-Sali September 15, 20:27

      Ti me nofken Shqiptari:
      Miladini dhe Dushani deshin ti vinin ne preher Koci Xoxen, por Enveri nuk e lejoi kete. Duket se iu ka mbetur hatri ca titisteve qe Shqiperia nuk u be republike e 7 Jugosllave sic deshen Miladini, Dushani dhe Kocoja

    • Arben September 16, 07:03

     1913-2013.

     perjashto 1930-1944 periudha kur Italia vendosi te

     “hidhte rrenje” ne shqiperi.

     1945-1990 kulmi i pushtetit te eger pro-serb,

     antishqipetar

     Reply to this comment
 6. Fuat Babani September 15, 16:18

  Eh ato kohe,vitet ’90-’91 megjithemend kishte nje fryme te forte antikomuniste po me radikal nder ta ishte Edvin Kiwi Rama.Ai Pat thene qe te gjithe komunistetet duhen varur ne litar.E kish shume drejt po nuk e degjoi kush.Nuk e di si i ka shorty ky fakt Debatikas qe nuk e permend fare.

  Reply to this comment
 7. Ylli September 15, 16:25

  Komunizem apo fashizem ??? Pse ka dyshim qe jane e njejta marke ??? A nuk quhen te dyja rregjimet diktatature.Madje fashizmi te njihte te drejten e prones dhe te levizjes se lire.
  Kush flet pro komunizmit ne Shqiperi .?? Hipokritet dhe sharlatanet.Ata qe po i shijojne te mirat e kapitalizmit me shume se e pergjithshmja e popullsise.
  Kush eshte nostalgjik ?? Injorantet dhe dallkauket ,spiunet ,policat ,80 lekshat e te tjera forma qeniesh boshe komuniste ,te formuar e ideuar per ti sherbyer nje grupi te caktuar njerezish rreth Diktatorit.
  Ata akoma “qajne” ate autoritet fallco dhe pervers qe u jepte te qenit skllever te Partise dhe u jepte “drejte” te qarkullonin rrugeve me krenari qehajai dhe sejmeni.Tani ,megjithese rrojne me mire ,kane nostalgji per kohen qe impononin frike te bashkekombasit e tyre.
  Kush i thote vetes njeri dhe ka respekt per njeriun ,perbuz si komunizmin edhe fashizmin.

  Reply to this comment
 8. Beneti September 15, 16:38

  Xhevdet po te kujtosh edhe ndonje fjalim te Edi Rames nuk duhet te.cuditesh sot.Prandaj krimbat fashiste e balliste kane nxjere koken nga muti qe i kishte mbuluar historia ne Shqiperi.

  Reply to this comment
 9. Gezimi September 15, 17:19

  “Si ne kohe te Italise” – thuhej ne popull kur donin te tregonin begati.
  “Si ne kohen e tallonit” thuhet sot kur permendet komunizmi.
  Dhe shqiptaret pas 50 vjet Kohe talloni ne 1990 ja mbathen kembeve per nga ish-pushtuesi i dikurshem…
  Kaq mjafton o Xhode per ate dilemen tende Dekomunistizim apo Fashistizim

  Reply to this comment
  • Anti-Sali September 15, 17:57

   Mire qe dolet haptas ju nostalgjiket e fashizmit.

   Meqe ra fjala, 50% e shqiptareve kane mendim pozitiv per Enverin pra perrallat me gogol per “kohen e tallonit” mbaji per vete.

   Reply to this comment
 10. intelektuali September 15, 17:31

  NUK E TREGUAR FILMIN E HELMUT KOHL-IT DERI NE FUND O GAZETARI I NEXHMIJES, XHEVDET SHEHU,

  sepse:

  Po ta shikosh me vemendje kete film dokumentar qe pas Hitlerit vazhdon me PUSHTIMIN e gjysmes se Gjermanise nga Ushtria e Kuqe, qe krijuan shtetin e ri DDR ose “die Deutsche Demokratische Republik”, pushtim qe vazhdoi deri ne vitin 1989 kur filluan protestat te gjermano-lindoreve kunder komunizmit, i cili kishte falimentuar totalisht ekonomine gjermane qe cuan ne renien e Murit te Berlinit, pra po ta shikosh deri ne fund kete dokumentar del ne konkluzionin se:

  FASHIZMI DHE KOMUNIZMI JANE PJELLA TE NJE NENE QE QUHET DIKTATURE

  prandaj:

  Mbylle HALEN e propagandes me “dacibao” enveriste plot e perplot me gjermane, ballisto-zogista dhe partizane sepse nuk je ne gazeten “Zeri i Rinise”, as ne gazeten “Zeri i Popullit” ne Kohen e Qepes te Enverit, nuk je as ne shtepine e krimineles Nexhmije Hoxha qe e interviston papushim, debati zhvillohet ne gazeten DITA ne nje nivel te larte intelektual ku llogjet e tua qe ngjajne shume me “bajgat” e kalemxhinjve te Enverit nuk pine uje, sepse te kesh guximin te fshehesh, te mohosh apo te justifikosh sot ne publik, 30 vjet pas reinies se Murit te Berlinit krimet e regjimit satrap te Enverit ndaj popullates, sic u be i njohur rasti i fundit i Kampit Auschwitz ne Tepelene qe Pellumb Xhufi e cilesoi si nje “Kamp Pushimi” dhe nje kafshe tjeter fanatike si “Kamp Model”, apo sic bejne te gjithe fanatiket e Enverit ne komentet dhe replikat amorale ne kte forum,

  KJO CILESOHET NGA BOTA DEMOKRATIKE SI KRIM KUNDER NJEREZIMIT

  Pse nuk pyet Edi Ramen ti o Xhevdet Shehu pse nuk feston me buje dhe ngazellim bolshevikesh Konferencen Komuniste te Pezes, sic ka bere cdo shtator deri tani?

  Nese nuk e di pergjigjen ja ta thote intelektuali:

  sepse:

  Edi Rama perpara BE-se do te fshehe qe e ka babane e tij nje kriminel vrastar komunist qe ka urdheruar varjen ne litar te nje disidenti antikomunist ne vitin 1988, nje vit me pare se te binte Muri i Berlinit, prandaj edhe eshte bere si “Meslla me dy faqe” ashtu sic e kritikon edhe ti kur shkon ne Berlin kerkon falje per krimet e komunizmit dhe sapo kthehet ne Rinas dekoron kriminelet e Enverit me medalje trimerie dhe u shton pensionet, me thuaj ne cilin vend ish komunist te Evropes Lindore si gazetar i lecitur ben vaki nje hipokrizi e tille? Apo harrove si dekoroi Nexhmije Hoxhen, Vito Kapon, Aranit Celen dhe Rita Markon me nje lukuni kriminelesh nga pas, te gjitha me vendim qeverie? Ti e kujton Konferencen e Pezes me nje nostalgji fanatike si nje telenovele bolshevike, por meso se ne, te perndjekurit politike qe u vrane dhe u masakruan nga satrapi Enver Hoxha e kujtojme dhe e lidhim Konferencen e Pezes me faktin kur Kadri Hazbiu doli dhe masakroi dhe hodhi mjaft balte Mehmet Shehun, veglen vrastare te Enverit dhe Kryeministri me jetegjate i shtetit shqyptar, me fjalet me te ulta per nje shtetar, sepse donte te shpetonte koken e vet dhe kjo pamje e shemtuar e Konferences se Pezes qe ishte edhe fundi apo “preludi” i vepres kriminale te Enver Hoxhes qe vrau te gjithe shoket e tij, ishte njesoj si pamja e Hitlerit ne bunkerin e tij kur i shpalli “poliagjente” te gjithe bashkepuntoret e tij.

  Jam dakord qe Sali Berisha ishte nga “dora juaj” e spiuneve te sigurimit dhe ithtare te Partise se Punes ne poste te ndryshme, ju gazetar i “Zerit te Rinise” tani gazetar i Nexhmijes, Saliu si Sekretar Partie apo si “VARKAR” i familjes Hoxha,

  por:

  PSE KERKON T’JA NGJITESH SI “MUTI PAS KEPUCE” FORCAVE DEMOKRATIKE ANTIKOMUNISTE KUR ESHTE NGA DORA JUAJ?

  Saliu dhe Edvini jane pjella te nje ideollogjie si edhe te gjithe te tjeret qe populli yne budalla i voton symbyllur dhe per ta mbyllur kete debati po te kujtoj qe te freskosh trunin, se fabrikat dhe uzinat qe Enveri i kishte falas dhe badiava nga dashnoret e tij komuniste, kishin ngordhur dhe falimentuar shume kohe me pare se Saliu te vinte ne pushtet nhashtu sic kishin falimentuar ne te gjithe Evropen Lindore, apo ke harruar tollonet dhe radhet e miletit ne mes te nates per 5 veze dhe nje shishe qumesht, apo harrove qe Ylli Bufi deklaroi se ne rezervat e shtetit kishte miell vetem per 3 dite per popullaten ne vitin 1990?

  Reply to this comment
 11. DRAGOI September 15, 18:38

  Aforizem:

  Edhe KOMUNIZMI kishte të meta, por DEMOKRACIA nuk paska TË METË që nuk e paska !

  Reply to this comment
 12. MH September 15, 20:21

  Gabim te pa falshem te ndjerit E.Hoxha per te luftuar besimin fetar.Kur ne bledhjen ne Konferencen e Pezes iu ba thirrje te gjithe shqiptarve tue filli nga ma e para:Pa dallime fetare,krahine dhe ideje e fundit.
  Gabim i pa falshem aq ma teper qe ky popull nesaje te besimit fetar blidhesh unik per te mbrojtur lirin dhe trollin e trasheguar nga te paret tone.Besim ky qe ishte rrenjosur ne gjak dhe shpirt ne cdo besimtar fetar pavarsisht besimit.Ndersa PK posa ishte krijue nji vit ma pare dhe sa force shpirtenore dhe zemer kishte ne krahasimin me besimin tek cdo besimtar rrenjosur me shekuj ne lufte per te mbrojtur lirin dhe atdheun e te parve dhe tonin njokohesisht.
  Por kjo lufte clirimtare asht nji nga luftrat ma te sukseseshme dhe nga ma me unitet bashkuem rreth udheheqjes clirimtare.Tue i dhurur brezave krenari te perjetshme.
  Demokracia erdhi si urogan kur ishte kuptue se nuk ka kthim mbrapa.Moren zemer dhe ne krye u vendosen pinjoll pa nivel kulturore qytetariet me botkuptime mesjetare feudale.Por jo dhe pa cudi, iu bashkuene jo komunistet nostalgjike por komunistet qe kishin verpru ma shume se kerkonte norma e partise ne mardheniet shoqerore dhe ne mbar vendon.Keto duke veprue ma shume se duhesh e ndienin vetin ne siklet para uruganit demokratik qe lideri i dimokratikes nji komunist ekstremist po kaq pa i lene mangut dhe demokrat ekstremist i tuturizonte me hapjen e dosjeve.Ky asht rrealiteti i ngjarjes ne kohe me prespektive drejt ngrehines se fashizmit qe po vegjeton ne godinen e pallatit SHQUP.
  Keto jane shkurt mendimet personale te arrituna nga vete kronika e ngjarjeve te kohes pa kene as edhe njiher anetare i rinis e jo ma i Partise PSh.
  Nuk me vjen keq per cfare ecen koha e zhvillimit te shoqerise.Cdo e re duhet te zer vendin kur vjen.Por e reja duhet ti pershtatet ne permbushjen e interresit te shumices e cila nga momenti ne moment shkallmon cdo kushtetut qe nuk i mbeshtet interresat dhe jo nji godine SHQUP -ise te ndyer qe nuk ka gja qe e sterelizon qofte dhe me metoden e djegies,per ta shuar drei ne placin e jetes se saje fashiste.

  Reply to this comment
 13. Babale September 15, 20:23

  Nese endrra kapitaliste qe deshironim, eshte keshtu sic po e jetojme, me mire 100 here endrra socialiste!

  Reply to this comment
  • intelektuali September 15, 20:47

   Shko ne Korene e Veriut se e ke LIVE enderren tende socialiste,

   por:

   Ki kujdes BYTHEN se Kimi i ka shume qef enveristet.

   Reply to this comment
   • shvejku September 16, 01:12

    Bravo HALE,qe na e kujtove,se ti e ke provuar manallin e Kim Jongut,prandaj na e rrefen!

    Reply to this comment
    • intelektuali September 16, 10:26

     Ju qe keni provuar MANALLEN e Enverit:

     E KISHTE HALLATIN SA
     BLENDI FEVZIU SHTATIN

     dhe:

     Qe i thoni DULLES papushim BABE

     shkoni tek Kimi i Korese se Veriut, por kini kujdes BYTHEN se Lideri Komunist i ka shume qef enveristet.

     Reply to this comment
 14. 4 shkurt 1944 = 21 janar 2011 September 16, 00:38

  .I nderuar Xhevdet
  .
  Jeni me te vertete dhe gazetar I talentuar dhe atdhetar I perkushtuar dhe jeni specie e rralle ne ate kenete mediatike.
  .
  Sinqerisht nuk habitem
  me kete histori
  te jasht-jasht-jasht zakoneshme
  sepse ate qe keni pare e ndegjaur me drita te fikura te Piramida ne e pame te nderrimi I tabeles se 4 shkurtit nga neonaziskini Lul Basha pikerisht Ditën e Pavarësisë së Kosovës dhe nuk eshte coincidence qe dy “Kosovaret “
  Xhafa & Basha kane vrare qytetare tiranas biles ndryshimi qendron se ambasadoti amerikan I thote nje vrasesi YLL NE NGJITJE kurse ai “ambasadori gjerman” u tregua me I sakte se e hoqi Xhafen menjehere se vrau popull …
  .

  Me mire do preferoja nje pushtim nga nje fuqi e huaj. ose te beheshim koloni gazmore e ndonje shteti te fuqishem si Amerika apo Gjermania se sa nje hale e tyre per kombinat droge dhe mbetura muxhahidinesh.
  .
  OK
  .
  .Jam dakort qe sot te veme te varri I Enverin dhe ta zhdukim nga faqja e dheut ta cojme me ndonje anije kozmike ne hapsire dhe ta hedhin atje.

  .
  Jam dakort qe sot te veme te shtepia e Nexhmijes ne Laprake dhe ta fusim ne karrike elektrike si Rosemberget..biles dhe Muharrem Xhafen …

  ..por Vini Re.

  .nese shteti amerikan dhe bashkimi europjan se bashku me xhorxhsorristin kontraversal Edi Rama me kumbaret e tij nuk kerkojne dhe nuk fusin ne burg dyshen kriminale antishqiptare Bash-Berisha atehere

  ju lutem mos fajesoni shqiptaret se sot mbi 60-70 perqind e tyre nese votimet zhvillohen sot Enveri merr shumicen derrmuese te parlamentit dhe i ki nonat neofashisteve te sotem.
  .
  Besoj se veprimi me criminal I bere pas ardhjes se nazi-berishisteve ne pushtet ne 1992-in eshte perdhosja e deshmoreve te 4 shkurtit 1944 nga kjo bande:

  1 -Saleh Rome Berishaj
  2-Lulezim Xhelat Basha
  3-Ilir Monika Meta (mos reagim kriminal)
  4-Edwin Kico Rama( ngerdheshje kriminale)
  .
  Por ajo qe eshte e paranueshme eshte qendrimi I A.A.Arvizuse qe Xhafer Deven Junior =Lul Bashen e beri yll ne ngjitje duke ja kaluar dhe “ambasadorit gjerman” ne shkurt 1944 qe gjeti menyra dhe e largoi Xhaferr Deven.
  .
  Si ka mundesi qe nje ambassador amerikan vritet ne Libi nga terroristet islamike dhe po ne ate kohe Aleks Arvizu behet pjese e nje vrasje terroriste shteterore ne 21 janar 2011 duke quajtur Berishen Burre Shteti..?! dhe sot mesojme se I derguari Obames paska bere shurren ne breke nga Kanundukagjinesi i mesjetes Saleh Rome Berishaj kopili I Rajersonoviqit biberoviqit ivanoviqit bulatoviqit ..fazlliqit ?
  .
  Si ka mundesi qe sot ne kohen qe Tele-terroristi Berishe po traumatizon shqiptaret ne daljet e tij televizive duke ja bere dhe “tete me dy” Amerikes dhe ne te njejten kohe Izet Haxhia qe ka deklarur qe jo vetem Berisha por dhe ustai I tij ne Amerike Biberaj jane derivate te sherbimit ish jugosllav ka dhene “doreheqjen” nga deklaratat e tij qe mos perfundoje si Kosta Trebicka..Sokol Olldashi..Dritan Prifti qe jane eliminuar nga mafia inteligjente me kollare ?

  Por ajo që duhet ta ndeshkojne eshte se ky eshte nje percares I pa precedente I kombit shqiptar dhe ka shfaqur shenja neonazizmi sidomos ne gafen e tij kriminale per heqjen e nje simboli te LNCL dhe zevendesimin e tij me nje pinjoll të nje dere fashiste

  Pikërisht në Ditën e Pavarësisë së Kosovës, Bashkia e Tiranës zhvilloi ceremoninë e emërtimit të një rruge të kryeqytetit me emrin “Ibrahim Rugova”. Bashkia e Tiranës vendosi që këtë emër ta mbajë rruga “Dëshmorët e 4 shkurtit”.

  Basha se më këtë veprim bëhet palë me kolaboracionistët. . Ky akt eshtë zbatim konkret i strategjisë së forcave kolaboracioniste të nazifashizmit, të ringjallura e të përfaqësuara nga pushteti aktual i Sali Berishës e Co.

  “Pinjollët e bashkëpunëtorëve të nazifashizmit, për të shlyer mëkatin dhe turpin e baballarëve të tyre para atdheut e kombit, janë hedhur në sulm të papërmbajtur për të zhvlerësuar historinë, lavdinë e Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare, për të fshirë gjakun e dëshmorëve të kësaj lufte, duke justifikuar masakrat që kanë bërë me parullën e luftës “kundër komunizmit” Ky akt skandaloz, në vazhdën e veprimeve shkatërrimtare 20 vjeçare, eshtë zbatim konkret i strategjisë së forcave kolaboracioniste të nazifashizmit, të ringjallura e të përfaqësuara nga pushteti aktual i Sali Berishës e Co.

  Pinjollët e bashkëpunëtorëve të nazifashizmit, për të shlyer mëkatin dhe turpin e baballarëve të tyre para atdheut e kombit, janë hedhur në sulm të papërmbajtur për të zhvlerësuar historinë, lavdinë e Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare, për të fshirë gjakun e dëshmorëve të kësaj lufte, duke justifikuar masakrat që kanë bërë me parullën e luftës “kundër komunizmit”. Por komunizmi është gjë tjetër, nga lufta për çlirimin e vendit të pushtuar nga fashizmi, gjatë së cilës ranë edhe 84 dëshmorët e 4 Shkurtit.

  Masakra e 4 shkurtit 1944 në Tiranë është ndër masakrat më të përgjakshme, që kryen nazistët gjermanë dhe bashkëpunëtorët e tyre: si Xhafer Deva, Minister i Brendshëm i nazistëve, Kadri Cakrani, komandant i forcave të Ballit Kombëtar, Qazim Mulleti, Prefekti i Tiranës, fashisti Osman Kazazi etj., nën drejtimin e Gestapos gjermane. Natën e 4 shkurtit drejtuesit e xhandermarisë, me lista në duar e me grupe xhandarësh u futën nëpër shtëpitë e qytetarëve të Tiranës, rrembyen djem e burra dhe i pushkatuan nëpër rrugë.

  Për të futur frikë e tmerr, për të terrorizuar popullin, ata vepruan mbarë, pushkatuan edhe të tjerë që i gjenin në rrugë. I vrisnin dhe i masakronin barbarisht, duke i gjymtuar edhe për së vdekuri, pastaj i hidhnin nëpër kanale, apo dhe në mes të bulevardit.

  Rrugët e Tiranës u mbushën me gjak. Përmasat e kësaj masakre i pohon të nesërmen Komanda e Xhandermarisë në raportin e saj ku thuhet: “Forcat e xhandermarisë, së bashku me forcat e Regjimentit “Kosova” (regjiment mercenarësh të mbledhur nga Xhafer Deva në Kosovë për të shtypur Lëvizjen Nacionalçlirimtare në Shqipëri, së bashku me gjermanët-shën. red.) dhe me vullnetarët e Ballit Kombëtar, këtë natë kanë bastisur 230 shtëpi, ku kanë arrestuar 478 persona të dyshimtë dhe nga këta 84 më të rrezikshmit i kanë pushkatuar. Nga të 84 të pushkatuarit rezulton se 67 janë shqiptarë, 9 italianë, 4 malazezë, 2 maqedonas, 1 grek (minoritar) dhe 1 çifut. Viktimat kanë qenë nga Tirana 29 dhe 37 nga rrethet Fier, Korçë, Durrës, Shkodër, Vlorë e Dibër”.

  Në shenj nderimi e përjetësimi të këtyre bijve të lavdishëm, një rruge kryesore në Tiranë, që kalon paralel me bulevardin “Dëshmorët e Kombit”, para 68 vjetësh, iu vu emri “Dëshmorët e 4 Shkurtit”.

  Kjo është ngjarja dhe historia e emrit të Rrugës “Dëshmorët e 4 Shkurtit”.

  Tani, pas 7 dekadash, më datën 28 dhjetor 2011, me propozim të Kryebashalabakut Lulzim Basha, Këshilli Bashkiak, ia hoqi këtë emër.

  Ky akt është shumë i rëndë, antihistorik, antihuman dhe antiligjor. Ky emër i jepte kësaj rruge një peshë të rëndë morale sepse mbartte gjakun e 84 bijve të popullit, që e urrenin dhe e luftonin fashizmin, pushtuesin e vendit tonë.

  Duke i hequr këtë emër kësaj rruge, kërkohet të harrohet historia e saj, të harrohet masakra e 4 Shkurtit dhe autorët e saj, të rivriten edhe njëherë 84 dëshmorët e masakaruar barabarisht atë natë nëpër rrugët e Tiranës.

  Ky vendim i Këshillit Bashkiak prekë thellë familjet e dëshmorëve, pasardhësit e tyre ndër breza, veteranët dhe invalidët e Luftës, gjithë patriotët e ndershëm dhe shumicën dërmuese të popullit të Tiranës e të gjithë Shqipërisë.

  Por me sa duket, Kryebashalabaku ku Lulzim Basha, nuk njeh as ligj, as moral. Ai, me këtë rast, dëshiron të rehabilitojë kriminelin Xhafer Deva nëpërmjet honorifikimit të nipit të tij, këtu në një rrugë të Tiranës, që kullon gjak. Pse, vallë, pak rrugë e sheshe ka Tirana, por gjeti rrugën “Dëshmorët e 4 Shkurtit”, për t’i shkurorëzuar 84 dëshmorë e për të kurorëzuar, në vend të tyre, nipin e Devës. Kjo është një intrigë e neveritshme me qellime përçarëse kombëtare. Se vepra e Xhafer Devës në Shqipëri, si dorë e hekurt e nazitëve, me krimet makabre që ka bërë, ka lënë gjurmë të thella. Po edhe Luli, si Ministër i Brendshëm, e ka përgjakur Bulevardin “Dëshmorët e Kombit” më 21 janar 2011.

  Pra shqiptaret duhet ta cilësojnë Lul Bashën jo vetem si fajtor per krimin e 21 janarit por dhe si një neonazist me aktin e rabilitimit te Xhaferr Deves qe fatkeqesisht dhe shteti amerikan I atehereshem jo vetem qe nuk e dorzoi si kriminel lufte ne vitet 50’-60’ por e perdori si mish per top kunder “kamunizmit” ashtu sic po perdor dhe Xhaferr Deven junior ,si i tha AAA pasi kreu vrasjen mizore ne 21 janar 2011 yll ne ngjitje…

  Reply to this comment
 15. DRAGOI September 16, 02:39

  Përgjigje komentit të “MH” dhe komentit të këtij KALIT-“intelektuali”, siçdo thoshte “GRANIT DRENICA”

  “MH”
  Në komentin tënd këtu sipër, tregon se je i ngatërruar e tepër keq i ngatërruar në mendime dhe kuptime që mundohesh t’i trajtojsh, pr në komentin tënd në fjalë!

  FEJA dhe fetë e shqiptarëve, sot, kanë qenë , janë dhe do të jenë (deri sa të jenë) gjërat më të këqiat, gjërat më të dëmshmet; gjërat më kundërshqiptare, gjërat më kundërnjerëzore, gjërat më të rrezikshme dhe gjërat më shkatërrimtare të POPULLIT SHQIPTAR dje, sot dhe në të ardhmen! …Është kështu dhe do t’jetë, para së gjithash sepse, shqiptarë-GJORET fetë që i kanë, i kanë FE TË HUAJA; i kanë fetë e armiqëve të tyre më të mëdhenj dhe më ARMIQË që i kanë pasur në historinë e tyre, ndërkaq që, me FETË e armiqëve dhe më armiqëve të vetë, i kanë shkelur; i kanë asgjësuar dhe i kanë vrarë FETË e të parëve të tyre të cilat, edhe si FE kanë qenë kushedi sa herë më të mira përgjithësisht, sesa fetë, pra, të armiqëve të tyre MË ARMIQË që i kanë shqiptarë-GJORET dhe më keq edhe sesa TË GJORET !?!

  …Mandej, ti, “MH” dhe të gjithë shqiptarët tjerë, duhet ta DINI njëherë e përgjithmonë se fetë, këto që ju i keni, nuk i ka krijuar ZOTI, por i ka krijuar DJALLI dhe TEJ DJALLI; apo, SHEJTANI dhe TEJ SHEJTANI; apo, thënë edhe më ndryshe dhe më saktë: FETË i ka KRIJUAR (SHPIKUR) NJERI-DJALLI apo NJERI-SHEJTANI, ose NJERËZITDJAJ, apo NJERËZITSHEJTANË, dhe i kanë krijuar për t’jua bërë njerëzve DËMET MË TË MËDHATË TË MUNDSHME !!!
  …Juve, ore shqiptarë-gjorë e shqipfolëskundërshqiptar, nuk ju duhen, ndoshta fare MEND, por vetëm sy dhe veshë që të keni parë, dhe që të shihni , dje dhe sot në BOTË se çka po ndodh dhe pse po ndodh ajo që ka ndodh dje dhe po ndodh sot, ore njerëz-LOPË por që dukeni SI NJERËZ, sa keq !?!

  …FETË, kurrgjë s’kanë qenë të dëmshme, të rrezikshme dhe KUNËRSHQIPTARE deri më sot, çka do t’jenë …tash e në të ardhmen, sepse FETË, që të them më ndryshe, janë shpikur NGA MË ARMIQTË E NJERËZVE -për t’i ndarë njerëzit, për t’i konfrontuar; për t’i përçarë, për t’i hasmëruar, për t’i ngatërruar, pak, shumë dhe keq dhe për t’i futur në luftëra kundër njëri-tjetrit deri sa edhe ta zhdukun njëri-tjetrin krejt, ore të MARRË e të TEJ MARRË PËR MEND !?!

  …Nuk shkohet me SENDE të huaja n’xhenet, o njerëz, pa asnjë mend të shëndoshë në koka tuaja!?!

  …E nëse ka Zot të vërtetë, dhe, edhe nëse ka XHEHNEM dhe XHENET, ju siguroj, jo njëqindpërqind, por ju sigurij njëmijë për qind, ore shqiptarëmjerë, shqiptarëhajvanë e shqiptarëgjorë e tej gjorë se, do t’shkoni, jo n’xhehnem, por do të shkoni në fundin e NEVOJTOREVE t’xhehnemit dhe atje do të mbeteni përgjithmonë, bash sepse i keni shkelur FETË tuaja; FETË e të parëve tuaj e jetoni me fe të huaja; madje. me FETË e armiqëve tuaj më ARMIQË e më të mëdhenj, o -edhe TOKËS “nanën e nanës” që edhe më po ju mbanë e nuk po ju lëshon !?! …O JU armiqtë më të mëdhenj të VETVETES dhe të SHQIPËRISË -QIELLI JU RAFTË MBI KOKA e TOKA JU LËSHOFTË SA MË POSHTË që t’ju humbë njëherë e mirë fara, o farë bastardhe-shqiptare, o FARË që sa më parë DALËSH FARE që Shqipëria të jetë SHQIPËRI E VËRTETË dhe shqiptarët të jenë SHQIPTARË TË VËRTETË !!!

  …Kurse, për ty, “intelektuali”-GOMARË-KALI e GOMARË-KALIHAJVANI-“intelektuali”, përpos që të të them dhe që të ta përkujtoj se, V ËRTETË je kushedi sa herë më KALI EDHE SESA KALI e më GOMARË se GOMARI por, që, për KËNAQËSINË dhe TALLJEN E TMERRSHME që ZOTI TA KA BÅER ty, të ka falë, jo sikurse je në fakt -KALI-GOMARË e GOMARË-KALI, por, të ka sjellë në këtë botë me DUKJE njeri, që të kënaqet së qeshuri e së talluri me ty !?!

  Reply to this comment
 16. Niko Shpiragu September 16, 03:28

  Nuk k a shkrim te arrire, por ky eshte shume i mire. Dua ta pergezoj autorin e shkrimit per temen qe ka zgjedhur dhe per mesazhed e drejta qe jep.

  Reply to this comment
 17. PartizaniVelo September 16, 05:01

  Ore Klush Komunisti. Permende disa emrawte medhenje si Ymer Dishnica, Nako Spiro, Koco Tashko edhe Ramazan Xhitjaku. Po Na thuaj more Klush o Pederas Tarasit edhe Ergat I Nexhmije Fashistes ose me Mire Lady Macabeth: Ca u be me Keta mo? Ehhh mo kluah te gjita I vrau Pederas Tarasi qe ti brohoret? Po Nexhmije Fashisten mor gomare e quan “Antifashiste”? Kaqe Shume ta paska blere Lekuren Lady Macabetb? Po nuk harrove more Molomen Tesken e Saj Ne Partine Fashiste Italiane? Por mire more I mare the qe Pederas Tarasi Be Mbledhjen e Pezes Pranoji nje Shqiperi Demokratike? Sa Hashishe ke pire? Ose me mire Sa ton te ka servisur Edi Trapi mor Gomar. Po thue Troc inatin tende per Saliun edhe mos na “Thuej ne BESE” mor ERGAT I Lady Macabeth ose Nexhmije Fashistja. Turp!!!!!!

  Reply to this comment
 18. info analitike September 16, 11:05

  Kur nje enverist merr persiper te shkruaje per dekomunistizimin duke bere krahasime me fashizmin ne stil propagande enveriste, produkti eshte nje karagjozllek i papare.

  Reply to this comment
  • mirel September 16, 21:08

   Po po,” karagjozllek” si ai qe provuat nga shteti i Enver Hoxhes.
   Ende po qani nga kujtimet e “karagjozeve”

   Reply to this comment
   • info analitike September 17, 20:56

    Shoqja mirela mos u anko shume se partia do te marre masa. Ti e di qe partia te denon! Une as nuk kam qare e as nuk qaj perkundrazi defrehem me gomarlleqet qe lexoj ketu tek Dita.

    Reply to this comment
 19. Tanzimat Abanezi September 16, 12:24

  As fashizem nuk ka As de-komunisem nuk ka !

  Ka vetem sundim te disa njerzeve kriminel qe merren me Politike dhe jane te organizuar ne Parti bande , si Sli Protopapa , si Ali Pash Tepelena Si Esat Toptani Si Xhafer Deva ! Si Hamit Matjani, si Kadri Cakrani !

  Ka vetem sundim te Pashalareve turq qe kane ngritur nje system sklaverues taksash te kohes se Tanzimatit OTOMAN

  Reply to this comment
 20. Jimi September 16, 12:56

  Intelektualuc! Dulla te shkerdheu ty dhe gjithe bazhibozuket si puna jote dhe jo pak por 50 vjete! Prandaj rri e mos u kruaj, se keshtu sic e kini zene do te dali ndonje Dulle tjeter dhe nuk do te dini nga t’ja mbani!

  Reply to this comment
 21. Albanien Zwischen Kreuz und Halbmond September 16, 18:12

  Kam mendimin se dy nga njerzit me te felliqur qe kane shkelur ne Shqiperi dhe e kane demtuar ate vend me shume se gjithe pushtuesit te marre se bashku jane amerikani Edwin Rajerson me gjermanin Werner Daum.

  &&&&&&&&&&&&&&
  I pari pra Rajersoni pak dite pasi vdiq Ramiz Alia (R.A) paturpesisht thote ne nje interviste “eksluzive” se I kerkova R.A-se qe te bente dekomunistifikimin ashtu si bene gjermanet ne 1945 denazistifikimin d.m.th Enveri te trajtohej si Hitleri….Sinqerisht jam tmerruar kur e lexova kete interviste antinjerzore dhe te cmendur sepse gjermanet sulmuan boten kurse Shqiperia u sulmua nga bota me Ameriken ne krye qe na vu ne shpine dhe serbet me greket per gjysem shekulli….Ose Enverit ju be nga populli nje nga varrimet me prekese ne historine boterore kurse Hitleri u vra si qen rrugesh..
  .
  Por ajo qe shteti amerikan/drejtesia duhet te marre te pandehur ose Rajersonin per kete thirrje terroriste dhe kanibaleske ose te arrestoje Ylli Xhabirin per provokim me permasa nderkombetare ne dem te shtetit amerikan per keto rrjeshat me poshte;
  .
  THIRRJE TERRORISTE NGA “BABAI” I SALISERBIBERISHES 1992 (nga ylli xhabiri)

  Në mitingun e madh në përmbyllje të një greve të pakuptimtë me bllokime rrugësh të punëtorëve të Kombinatit Metalurgjik të Elbasanit (mars 1992), oratorët, përfshirë zotin ambasador Rajerson, flisnin për shkatërrime makinerish dhe repartesh, sepse ato ishin ndërtuar nga “komunistët”. (Rajersoni ishte Ambasadori i parë i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Shqipërinë pas – komuniste. Fliste shqip. Një shqipe të rëndë, ishte pa roje dhe vinte në takim në mes të vapës me biçikletë. Nuk dukej aspak si diplomat.).Ai shprehej duke klithur: Komunistët janë kafshë, qenër, gjarpërinj, tigra, gomerë, të pabesë, vrasës gjakftohtë, pa moral.

  &&&&&&&&&&&&&&&&

  I Dyti pra W.Daum qe paska qene jo vetem filo-nazist por dhe nje double-spy qe e ka vertetuar te liberthi I tij “SHQIPERIA MIDIS KRYQIT DHE GJYSEM HENES” (Albanien Zwischen Kreuz und Halbmond [Albania between Cross and Crescent].Herausgegeben von Werner Daum ) qe eshte hequr cuditerisht nga qarkullimi por le te hyjme ne teme:

  Shume shqiptare kritikojne Enverin qe pse vononte lidhje me gjermanet ne kohen e Shtrausit ne 1982-1985 eshe pse ishte teper I semure..
  .
  Enveri ishte burre shteti me permasa boterore dhe nuk u nxitua me gjermanet se ajo qe ndodhi me W.Daum-in qe ishte nje naziskin me mission te shkaterronte shtetin shqiptar ishte nje vertetim I profetsise se tij.Kujt I kujtohet ngjarja e ambasadave ? ATEHERE I prisnin me lule emigrantet por nje vit me vone I kontrollin deri dhe me qen droge..por ky tregimi I Xhevdetit me Hitlerin nuk le vend per koment…
  .

  Reply to this comment
 22. ALBAN DEGA September 17, 09:31

  Vezhgim me fakte tronditese

  From: Alban Dega
  Date: May 5, 2018 at 1:35:30 PM EDT

  VDEKJE FASHIZMIT !
  LIRI POPULLIT !

  Ne vend te hyrjes ,,,

  KAPEN NE FLAGRANCE NEONAZISTET E SHQUP- IT DHE SALI LUL … BERISHES !

  A doni me per fytyren vertete te nazi-fashisteve te Sali Lul … Berishes , te Bujar Karaosmanit, Alizoteve dhe Alibeajve !?
  Cfare rastesie !?
  Ne kohen qe po i jepja doren e fundit perkujtmores se meposhteme vjen ky lajm i turpshem, trondites, kobezi per terroriste 24 karat nazi-fashist !
  Luftetare lirie, veterane te LNC rrihen barbarisht me grushte, shqelms, me shkopinj nga bandite fashistoide te Sali Lul Mul Alizot Alibeajt… prane Varrezave te Deshmoreve te Atdheut ne Tirane, rreze Munumentit Nene Shqiperi per te cilen rrezikuan jeten ne lulen e rinise se tyre…
  Kapen ne flagrance neonazistet e SHQUP-it
  Fjalen duhet ta merrte policía… Arta Marku dhe drejtesia Shteti nese do te ekzistonte ne Shqiperi ! Akoma jo ….
  Edhe sa kohe do te mbetemi ne shqiptaret me ishallah … mashallah !?

  VDEKJE FASHIZMIT
  LIRI POPULLIT !

  -Nder e lavdi deshmoreve dhe herojve te Atdheut e Kombit shqiptar !

  – Lavdi e pavdekesi !

  – Nga Alban Dega, Nju Jork

  A ka parulle me demokratike, me qytetare, me atdhetare ne Bote se kjo !
  Ne populli, me popullin, per popullin eshte shpirti, zemra dhe mesazhi madhor i Kushtetutes se Nenes Boterore te demokracise amerikane
  Ata ishin ne populli, me popullin, qe dhane jeten si me le per lirine e popullit dhe Atdheut e vet !
  Shumica e tyre nuk e dinin as se cfare do te thoshte fjala parti aq me pak komuniste !
  Nuk e dinin as kishin degjuar se kush ishte Enver Hoxha as Tarrasi, as Shpati, as Abaz Kupi, as Mehdi Baj Frasheri, as Mustafa Merlika as… te shkruanin emri e vet !
  Po e dinin mire se kush ishte e cfare ishte Atdheu, Shqiperia, Kombi… Dheu e Toka ku u kishte rene koka !
  E dinin dhe e kishin ne zemer e shpirt me dhane jeten si me le per liri e per Atdhe !
  E dinin po ashtu fare mire se kush ishin bajraktaret, bejleret e agallaret, cufligaret … te gjithe tituj te pushtuesit gati 500 vjecar turk per sherbimet, spiunimet ne dobi te Portes se Larte, te Stambollit, Beogradit, Athines, Romes… dreqit e te birit !
  E dinin sepse i kishin ne mishin e ne trupin e tyre, ne kurrizin e tyre e femijeve te tyre vrangat e kamxhikeve dhe vuajtjeve te tyre prej skllavi te tyre!
  E dinin se pasuria e tyre, kullat sarajet e tyre, se bolleku i tyre ishte ngritur mbi skamjen e varferine e vet, mbi skllaverine e analfabetizmin e tyre !
  E shihnin dhe dinin se mbas cdo pushtimi e zaptimi pasurite e atij grushti shaiptaresh antishqiptare shtoheshin edhe me shume ndersa thika e tyre shkonte edhe me thelle deri ne palcen e fakirave !
  E shihnin se pashallaret e bejleret, agallaret e Sulltaneve ktheheshin ne Vojvodet e Nacallniket e Beogradit, ne Zervistet e Athines, ne karabineret dhe nareshallet e Musolinit, ne kapitenet e Feldmarreshallet e Hitlerit …
  E kuptuan se cilido qe i sherbeu pushtuesit te trojeve shqiptare, cilido qe bashkepunoi, spiunoi, perfitoi tituj, grada, pasuri nga zaptuesi ottoman, serb, grek, Italian, gjerman a kushdo qofte ai, vecanarisht ndaj armikut te perbotshem nazi- fashist eshte armik i popullit dhe demokracise, tradhetar e vrases i Shqiperise e kombit shqiptar !
  E kuptuan se nuk kishin cte humbnin me pervec prangave te skllaverise dhe zinxhireve te skamjes dhe mjerimit !
  Ndaj u ngriten ne kembe e rroken armet per liri e nje jete me te mire !
  Cdo qindarke e grabitur , perfituar me sherbime ndaj pushtuesve apo armiqeve, spiuneve e tradhetareve te Atdheut e popullit te vet, me hajni, me korrupsion, mashtrim, padrejtesi popullit apo shtetit te vet duhet ti kthehet pronarit te ligjshem te tyre, popullit dhe shtetit te vet !
  Pa perjashtim, me tere fuqine e ligjit !
  Shteti e ka zemren prej guri thoshin greket dhe romaket e lashte!
  Shteti i se drejtes, shteti ligjor e ka zemren prej ligji pa meshire e pa medyshje kunder pushtuesve apo armiqeve, spiuneve e tradhetareve te Atdheut e popullit te vet, te pasuruar e graduar me hajni, me korrupsion, mashtrim, padrejtesi ndaj popullit apo shtetit te dhe ato duhet ti ktheheshin pronarit te ligjshem te tyre, popullit dhe shtetit !
  Pa perjashtim, me tere fuqine e ligjit !
  Shteti e ka zemren prej guri thoshin greket dhe romaket e lashte!
  Shteti i se drejtes, shteti ligjor e ka zemren prej ligji e prej drejtesie !
  Vdekje fashiizmit !
  Liri Popullit !
  Lavdi te perjetshme atyre qe dhane gjene me te shtrenjte, gjakun dhe jeten per lirine e Atdheut e vet, deshmoreve dhe heronjve te te gjithe koherave nga Iliret e lashte e deri sot !
  Nuk ka komunist me te keq se komunisti antikomunist, ka thene Vaclav Havel !
  Nese kini dyshim shihni Sali Berishen e Bujar Nishanin qe nuk lane tradhetar e spiun, terrorist e rankovicist, Karaosman e Toptan pa dekoruar, shperblyer e nderuar …
  Nuk ka fashist as nazist me te keq e me te rrezikshem se fashistI apo nazisti antifashist a antinazist !
  Nese kini medyshje shihni Alizotet dhe Alibeajt e djeshem dhe te sotem qe me gjuhen e mllefin e tyre nazifashist ua kalojne edhe parardhesve te tyre !
  Vdekje fashizmit !
  Liri Popullit !
  Lavdi e Nderim ne pavdekesi ne Altarin e Kombit heronjve, deshmoreve dhe luftetareve per lirine e pavaresine e Shqiperise !

  Reply to this comment
 23. ALBAN DEGA September 17, 09:41

  Me pak fjale

  XHEVDET SHEHU- IKONE E GAZETARISE DHE ANALIZES SHQIPTARE .

  Cdo koment eshte i tepert!
  Mendimtaret e medhenj nuk kane nevoje per fjale shume e aq me pak fjale te medha !
  Jane me te medhenj se edhe fjala me e
  madhe.
  A nuk ishte Xhevdeti dhe talenti i tij qe e beri gazeten “ Zeri i Rinise” gazeten me te lexuar e me te kerkuar shqiptare !?

  Reply to this comment
 24. Alban Dega September 17, 09:48

  SHTATORI I ZI I KOBEZINJEVE ME TE ZI TE NJEREZIMIT.

  1- AUGUSTO PINOCETIT
  2- SALI BERISHES
  3- OSAMA BEN LADENIT…

  -Nga Alban Dega, Nju Jork

  11 shtator 1973- Grushti fashist i Shtetit i Augusto Pinocetit ne Kili me mijera te vrare, te torturar dhe zhdukur pa gjurme e pa varr

  14 shtator 1998- Grushti fashist i Shtetit i Saleh Ramollah Milloshevicit ne Tirane kur u shkel e dhunue barbarisht Kodi i jetes dhe Kodi i vdekjes se Azem Hajdarit
  Kodi i jetes : Sepse 4 dite perpara me 8 shtator 1998 Shtrigu i Vicidolit paralajmeroi vrasjen e nje lideri te rendesishem te PD-se me nje saktesi sikur ta kishte kurdisur vete…
  Kodi i vdekjes: sepse arkivoli i Azem Hajdarit u perdor si dash, si topuz nga jeniceret e Sali Berishes dhe cetniket shqipfoles te Milloshevicit dhe FARK-ut te Bukoshit per te shqyer dyert e Kryeministrise, per te pushtuar e grabitur Kuvendin dhe RTSH-se, prej ku Eqerem Spahia i Stanishicit dhe Leka Zogut shpalli permbysjen e qeverise se bythecit Fatos Nano qe ia mbathi si lepur ne Shkup te Maqedonise !
  Ne vend te perfundonte perjete ne burg Sali Berisha perfundoi edhe 8 vjet Kryeminister, ala Kryekapo krimi, korrupsioni, rrenimi, vrasjesh seriale te shqiptareve e te Shqiperise. Kryeministri dhe Presidenti me makaber ne historine e saj, ne saje te bythecllekut dhe paaftesise te pianecit kronik Fatos Nano, qe ia shiti edhe zgjedhjet e 3 korrikut 2005 me nderhyrjen e padroneve te te dyve … nga ketej oqeanit vetem nje dite para zgjedhjeve !?
  11 shtatori 2001- Akti me i rende terrorist ne historine e SHBA kur perbindeshi Osama Ben Laden dhe kryekanibali i tij Muhamet Atta goditi me aeroplane amerikane pasagjeresh amerikane me kredite karda amerikane…. Qendren Boterore te Tregtise, Pentagonin duke shkaktuar mijera viktima krejt te pafajshme e duke neneshkruar fundin e merituar te tij si nje mi halesh nga dora e syshqiponjave amerikane qe tashme ishin zgjuar nga letargjia…
  Elefanti amerikan tashme ishte zgjuar per te mos mbyllur syte e per te qene nje hap para armiqeve te SHBA-se!

  Reply to this comment
 25. ALBAN DEGA September 17, 11:05

  KRONIKE E EKZEKUTIMIT TE PARE BERISHIST NE SHQIPERI

  – Nga Alban Dega, Nju Jork

  Pese nenta tragjike …

  Dita e nente. Muaji i nente. Viti 1992. Nje trokitje jo e zakonshme ne deren e babait tim Ram Dega ne Bajram Curri. Ishte diku afer mesnates.
  Jetmira 7 vjece dhe Erjoni 5 vjec vrapojne drejte deres si dy engjej. Prisnin qe tu kthehej babai qe nuk e kishin pare per disa dite ” Babi… babi…babi” therrasin ata me mall per te jatin , vellain tim Agim Dega, ish- lider i opozites per Tropojen dhe nje nder inxhinjeret e ndertimit me rezultate te shkelqyera.
  Nena ime, e bija e Imamit te degjuar te Malesise se Gjakoves, sot fiks 75 vjecare,
  nxiton te hape hap deren… C’ te shohe !?
  Nente police fakira tropojane qe mbanin femijet, familjet e veta me ate uniforme qendrojne si te ngrire para saj.
  – Hajde, mireseerdhet , u drejtohet ajo per nje cast. A mos mi ka ndodhe gje djalit bre…
  Nente police ngrijne perballe nenes sime dhe dy vocrrakeve. Nuk dinin cfare te thoshin. Nuk dinin cfare te benin . Nuk dinin ku ti fshihnin syte. Nuk dinin ku te mbulonin turpin e shtetit qe perfaqesonin…

  Kur e keqja fillon nga maja

  Veterani i Luftes Antifashiste me plaget e nazisteve ne trup dhe ciflat e bombave te terroristeve te UDB-es ne koke e ne krahe Rame Dega, jurist i degjuar dhe ish-kryetari i Gjykates se Tropojes per disa vite, i shtrire pak me heret se zakonisht ate nate shfaqet ne dere dhe i fton mysafiret e paftuar te hynin brenda.
  Ata kane mbetur si te shtangur derisa njeri prej tyre i pergjigjet se kishin ardhur per te marre kunaten time Fatbardha Dega pasi prokurori kishte leshuar nje urdher arresti dhe ata duhet ta zbatonin.
  – Ligji eshte ligj u thote, im ate. Vecse a nuk kishit mundur ta beni nje gje te tille diten a ma heret ore burra malesie!
  – Na beni hallall ( na falni ) o Rame Dega , po urdheri eshte nga maja fare e nuk kemi cka me ba vec me e zbatue.
  – Edhe une kam qene polic dikur u thote babai, por kurre nuk kemi shkue ne shtepine
  e dikujt ne mesnate aq me teper me e marre nje grue jabanxheshe o burra. Po ju nuk kini faj. Bani detyren qe u kane ngarkuar.

  Nje mallkim me shami

  Me lot ne sy e duke mallkuar me shami ate majen qe kishte leshuar ate urdher njesoj sic kishte mallkuar me dhjetra here majen e meparshme Enver Hoxhen ” qe je ka e drejto kete vend si me ia pase inat popullit tand” .
  Bija mallakastriote e lindur ne Berat nderkaq ishte bere gati dhe del. Nente police marrin nje grua ne sy te dy vogelusheve e dy pleqve. Per hir te se vertetes nuk i vendosin pranga ne syte e tyre dhe as pasi e fusin ne makinen e tyre. E c’ka u duheshin prangat nente policeve ne duart e nje nene, e para grua qe arreston regjimi i Sali Berishes ne Shqiperi per aresye te mirefillta politike.
  Akuza e sajuar eshte shperdorim detyre, kur ajo sherbente si Drejtoreshe e Bankes ne Bajram Curri. Aresyeja e vertete eshte veprimtaria politike e familjes sone kunder atij regjimi dhe konkretisht artikujt e mi kunder politikes se mbrapshte.
  I pari gazetar qe e ka quajtur ate regjim demokrature qysh ne artikullin e pare te mirefillte kunder drejtimit te demokracise me mendesi e praktike tipike komuniste , sic e tregon edhe kjo ngjarje “Demokracia fiton cdo dite” ne mesin e qershorit te vitit 1992, kur Berisha akoma nuk kishte ngrohur mire karriken e Presidentit te Shqiperise.

  Ne emer te beses dhe mikpritjes shqiptare

  Kishte edhe nje aresye tjeter madhore. me 28 janar te atij viti, familja ime shpeton nga lincimi, nga poshtrimi dhe nga ndeshkimi liderin kombetar te opozites shqiptare Z. Fatos Nano me porosi te vecante te Sali Berishes, sic e ka pohuar ne prani te dy gazetareve te tjere vete Azem Hajdari ne shtepine e Guro Durollarit ne Hackensak te Nju Xhersit, ne viziten e tij te fundit ne SHBA.
  As prinderit, as vellai e shoku im me i mire Agim Dega qe sot punon si arkitekt dhe inxhinjer projektimesh ne nje nga firmat me prestigjioze te Nju Jorkut, ” Elez Dega i ri”,sic e quanin shoket e mi te punes ne ATSH sa here vinte per te me takuar, nuk e kryen nje akt te tille burerror as per ideologjine e as per syzet e Nanos, por ne emer te mikpritjes dhe beses se Malesise se Gjakoves.
  Falangat e murrme te Berishes e rrethuan edhe shtepine tone, hodhen edhe parulla ” Poshte Fatos Nano!” “Poshte Rame Dega” por asnje qime floku as bolesh nuk iu prek mikut te shtepise me bole qe i doli per zot e e mori ne bese. Lavdi mikpritjes malesore ! Lavdi beses se Malesise se Gjakoves.
  Ishte kjo burreri e bese shqiptare, ishte gjakftohtesia e prinderve ,e Agimit dhe e Fatbardhes trimereshe Corrushi qe ruante tek dera me nje sepate ne dore qe te mos hynte kush i gjalle brenda shtepise dhe per hir te se vertetes edhe trimeria e qetesia e Fatos Nanos, e shoferit dhe bodigardit te tij nga Kavaja. Ishte edhe trimeria e kusherinjve tane Avni Dega e Fatmir Dega qe shmangen nje kasaphane e vellavrasje, qe kishte urdheruar faqja e zeze e Malesise se Gjakoves dhe banditet e saj. Nuka ka pyll pa derra, thote populli.
  – Jam edhe me e revoltuar,me tha sot Fatbardha teksa po festojme 75 vjetorin e Ditlindjes se Nenes, jam me Fatos Nanon. Si nuk ua beri nje telefon prinderve as neve kur u kthye si kokrra e molles ne Tirane!? Te pakten te pyeste si jeni… Mosmirenjohes !Vesi me I poshter i njeriut!

  Kenaqesia e …O bama hallal bre burre !

  Ndjeva nje kenaqesi te vecante kur njeri prej atyre bashibozukeve,qe Berisha e pat derguar edhe ne nje ambasade shqiptare si shperblim per bemat e tij terroriste per llogari te tij, me thirri para dy javesh nga… dhe me kerkoi “sall ( vetem ) nja njemije dollare borxh” se kam mbete pa asnje cent ne xhep.
  – Po ti dergoj me kusht qe te therrasish edhe nje here ” Poshte Rame Dega” qe te ka shpetuar nja tri here nga burgu vec per hire te babes tend e jo per bakshishe e as per ty….
  – O me fal o Hamdi Dega po ashtu e kam pase urdhnin… O mi kerko falje Rame Deges pash Tyrben e Dervish Luzhes. O bama hallall bre burre se e di qe jam korite… o
  – Kerkoja Sales apo Argites , i thashe se, edhe ne saje te sherbimeve tua jane bere
  multimilioner dhe ta kane aq borxh, shtova para se ti mbyllja telefonin.
  Mbas nje jave Fatbardha Dega- Zeneli semuret dhe per tri dite me radhe lufton me vdekjen ne qelite e errta, te pista te burgut te Bajram Currit. Gjendja e saj vjen duke u renduar nga casti ne cast . Jeta e saj tashme ishte ne nje fije peri. Babai, vellai Agimi alarmohen dhe trokasin ne te gjitha dyert e drejtesise… Heshtje varri. Indiference makaber. Moskokcarje kriminale.

  Ne tehun e vdekjes

  Kryeprokurori i Tropojes Ram Muja, i thote vellait se nuk mund te beje asgje pa marre drite jeshile nga lart fare. Ne cdo dere qe troket ne Tirane i tregojne deren e Presidences, deren e Sali Berishes. Nje dere qe nuk hapet as per te e as per familjen e tij. Mehmet Elezi , eminenca gri e Berishes as nuk pranon ti hape telefonin.
  Mbas dy javesh, kur Bardha ishte me afer vdekjes se jetes me ne fund therrasin mjeken ne burg. Ajo, nje kolege e bashkeshortes sime konstaton shtatezani gjashtejaveshe dhe jep alarmin per ta nisur urgjentisht ne spital. Urdhedhenesit vonojne edhe dy dite te tjera. Gjendja e Bardhes ishte kritike.
  Bebja gjashtejaveshe ne barkun e saj ka mbaruar. Ishte teper vone per te. Ajo u vra, u ekzekutua nga maja e piramides shteterore shqiptare. Viktima me e re ne historine e Shqiperise. Viktima e pare e Sali Berishes,
  Krimi me i rende ish diktatorit komunist Enver Hoxha cilesohet ekzekutimi i Vera Geges shtatzene.
  Krimi i pare i Sali Berishes behet nje bebe gjashtejaveshe ne barkun e nenes.
  Vec Zoti shpeton jeten e se jemes. I shpeton jeten per te denoncuar me zemer nene ekzekutorin e bebes gjashtejaveshe te vrare ne barkun e saj. Denoncim i saj publik “ Kush i vret foshnjat gjashtejaveshe ne barkun e nenes, botuar ne “Zeri i Popullit” trondit jo vetem Shqiperine por edhe opinionin publik nderkombetar.

  Vdekje e fashizmit liri popullit

  Nga fundi i nentorit therras ne telefon vellain nga Madridi dhe me thote se se shpejti do te ishte gjyqi i Fatbardhes. Ishin castet me te renda per familjen tone. Duke ditur rrezikun qe me kanosej nuk me tha te kthehesha. Nuk ishte nevoja.
  Duke ditur se Fatbardha ishte viktime kryesore e artikujve te mi, e ndjeja detyrim te ishja prane vellait dhe familjes se tij ne ato caste. Pak para se te fillonte gjyqi e pyes Agimin nese e kishte deshmine e spitalit. Sic e kemi zakon te keq ne malesorit shpeshhere gjerat me rendesi jetike i leme per ne castin e fundit.
  – Jo, me thote. Shko merre! Nuk i dihet si shkojne punet neser i them une… Parlam Volam Scriptum Manent – Fjalet i merr era e shkruara mbetet.
  Edhe sot shoku im me i mire vellai im i mrekullueshem e kujton ate ngjarje dhe qesh duke me thirrur ” O Parlam Volam Scriptum Manent”!
  E kam regjistruar krejt gjyqin. “Mos e fik se do tu fikin ” me thoshte nga mbrapa Sali Lusha, qe me vone do te sherbente si bodigard i Berishes. Ishte nje nga deshmitaret qe do te bente fertele pretencen mjerane te shtetit dhe e bukosi fare gjykatesen qe ishte ne nje pozite me te vertete mjerane, por nuk kishte rruge tjeter.
  Ajo qe e dermoi regjizorin e ketij gjyqi farse ishin thirrjet e dhjetra te rinjve tropojane prane dritareve te gjykates: “Vdekje fashizmit! Liri popullit!” qe ishin nje surprize per te gjithe. Me shume se nje surprize e shpirtit rinor tropojan ajo ishte nje akt-akuze rinore e popullore per demokraturen e Sali Berishes.

  Hakmarrja e Berishes me ligjin e tij nazist godet gjykateset

  Ishin edhe ato thirrje qe demaksuan krejt farsen e sajuar keq te regjimit te Berishes. Fatbardha u lirua ne sallen e gjyqit me votat e dy gjyqtareve dinjitoze, dy nenave heroina tropojane qe nuk ia shiten fytyren e shpirtin e tyre djallit per fat te keq po tropojan…
  Pasojat do te ishin teper te renda per to. Pa u mbushur muaji nga vendimi i tyre, te dyja u pushuan nga puna ne baze te ligjit nazist 34 te Sali Berishes dhe regjimit te tij, ne baze te reformave qe godisnin cilindo qe mendohej ose spiunohej si ishte kunder diktatorit te ri shqiptar.
  Do te denoheshin me vdekje ekonomiko- financiare nga nje regjimi qe ne 1996- 1997 do te denonte me vdekje krejt Shqiperine me 10 mije viktima e mbi 4 miliarde dollare rrenime financiare e ekonomike.
  E regjizori i kesaj katrahure kombetare pati fytyre te kerkonte e te rikerkonte voten e shqiptareve. Kur nuk i doli numri jetik per te siguruar karriken e tij bashke me kusaret, bashke me bashibozuket, bashke me Mafian e tij i vodhi ato, i ndihmuar edhe nga krye-hajnat Fatos Nano e Ilir Meta Kokemadhi !
  ” 30 per qind e votave u numeruan keq ose shume keq” konkluduan vezhguesit demorkatike perendimore te ODHIR-it!

  Vrasesit e foshnjave orvaten te vrasin edhe te verteten

  Sali Berisha urdheron prokurorin Ram Muja te replikoje. Kryeprokurori i Tropojes i kerkon Thoma Gellcit, kryeredaktorit te “Zerit i Popullit” ne ate kohe te botoje repliken. Thomai i pergjigjet “ Menjehere vetem me sill nje dokument spitali si ky i Bardhes qe kam fotokopjuar dhe do ta nxjerr ne krye te faqes se pare repliken dhe dokumentin”! E pamundur.
  E boton gazeta e turpit antidemokratik “Rilindja demokratike” Titulli ishte “ Kush
  orvatet te vrase te verteten ne emer te foshnjave !? “ Gabim foshnjarak i despoteve te rinj me Berishen ne krye. Ne vend te vetullave nxjerrin syte e vet.
  Brenda 24 oresh merr pergjigjen e merituar nga nena e bebes jo vetem ai por edhe ish- lideri i PD-se per Tropojen nje fare Sabah Jemishta qe vodhi aq shume e beri aq shume korrupsion si nendrejtor i Tatimeve sa u detyrua ta flakte me turp nga posti vete Padrinoja. E kishte kaluar cdo lloj mase! Hiqej edhe si i ish i persektuuar politik.
  E di cila ishte deshmia e tij per kete persekutim.!? Ishte perjashtuar per nje vit nga Gjimnazi . Aresyeja!? Ne nje ditar personal kishte shkruar “ Te gjitha femrat shqiptare jane kurva!”Gjithcka dihej por jo se ku i fuste nenen, motrat dhe bashkeshorten e vet ! Titulli i pergjigjes eshte “ Vrasesit e foshnjave vrasin edhe te verteten!”

  E pabesueshmja….

  Nenat e motrat shqiptare me shoqatet e tyre organizojne protesta ne Tirane e shume rrethe te vendit. Ceshtja e saj ngrihet ne Asamblene Parlamentare te Keshillit te Evropes nga ish- nenkryetari i delegacionit shqiptar Z.Namik Dokle.
  Dy perfaqesues te Helsinki Watch te Kongresit amerikan vijne nga Uashingtoni per te verifikuar tragjedine. I kam takuar e kam biseduar edhe vete me ta ne Tirane pasi ishin kthyer nga Bajram Curri.
  Ishin skandalizuar nga grisja e faqes se rregjistrit te Spitalit ne Bajram Curri , ku ishin shenimet per kete akt kriminal pa precedent. “Nje gje e tille nuk ndodh as me diktaturat e gorillave ne Ameriken Latine”, me tha njeri prej tyre… “Eshte e pabesueshme se si mund te ndodhin akte te tilla kriminale ne nje shtet demokratik”
  Per fat te mire kishim origjinalin me nenshkrimin e mjekes, qe nuk kishte guxuar te denonconte grisjen e rregjistrit. Komiteti Shqiptar i Helsinkit nxjerr nje deklarate me te cilen denon ashper keqtrajtimin e Fatbardha Deges, qe mbetet me anemi te theksuar nga ajo dite e deri sot.

  Asnje perplasje as meri… Respekt dhe mirenjohje

  Asnjehere dhe askush ne fisin tim kurre nuk ka pas asnje perplasje as qejfmbetje me fisin e familjen e Sali Berishes. Bile xhaxhai im Elez Dega e ka pasur shok kur te dy studionin dhe punonin ne Tirane.
  Dy here me ka shpetuar jeten e babait tim te goditur nga infarkti kur punonte si kardiolog ne Spitalin Nr. 1 . E kam takuar disa here por nuk kam pasur ndonje lidhje te vecante pervec respektit per aftesite e tij si kardiolog.
  Te vellain, Selim Berishen, drite i paste shpirti, e kam pasur komisar batalioni kur benim zborin ushtarak ne Molle te Kuqe se bashku me nxenesit e Shkolles se Mesme Bujqesore “ 16 tetorit “ te Tropojes. Nju burre i mencur, skofnar, me kulture, gjithnje i qeshur, aktiv…
  Vdiq krejt i ri kur i duhej me se shumti keshilla e tij te vellait qe u katapultua ne krye te politikes shqiptare. Me shume se fatkeqesi per te vdekja e parakohshme e tij ishte edhe nje fatkeqesi per Salen e sidomos per Shqiperine, megjithese ky nuk degjon askend pervec vetvetes kur eshte fjala per piolitiken.

  Krisja qe thellohet ne hendek politik

  Krisja e pare me Sali Berishen fillon me pushimin tim nga puna si Editor per Kosoven ne Agjencine Telegrafike Shqipetare, ATSH ne qershor 1992 pa asnje aresye ligjore ose njerezore. Vec per aresye politike.
  Pushimi nga puna ne fillimet e ekonomise se tregut ishte baraz me denim me vdekje ekonomike e financiare per viktimen. Natyrisht nuk e kishja lene veten ne meshiren e askujt. Ne ATSH paguhesha rreth 20-30 dollare ne muaj.
  Qysh ne veren e vitit 1990 punoja si korrespondent i gazetave me te medha spanjolle “ El Pais”, “La Vanguardia” dhe 11 gazeta te tjera te huaja per Shqiperine dhe Kosoven . Fitoja rreth 2 500 dollare amerikane ne muaj. Ka pase raste si ne prillin e vitit 1992 qe kam fituar mbi 25 mije dollare me lajmet e sakta per perberjen e qeverise se re, qe i merrja nga burimi me i sigurte i mundshem, shoku i klases se vellait te vogel Besnikut, Azem Hajdari, drite paste. Vetem me ate lajm “El Pais”ka fituar rreth 25 milione dollare pasi ua shiti te tjereve.
  Kjo krisje do te kthehej shume shpejt ne nje hendek te thelle midis nesh. Behej fjale per nje hendek politik i pambyllur asnjehere me autokratin, me dhunuesin e te drejtave te njeriut, me rrenuesin e demokracise shqiptare, me despotin neo -komunist Sali Berisha.
  Pas vrasjes se foshnjes se palindur ai do te behej nje perfundimisht i pakapercyeshem.

  Nje jete e keputuar pa filluar mire

  Ne mes ishte jeta e posanisur dhe e keputur ne mes e nje bebeje gjashtejaveshe ne barkun e nenes e ekzekutuar prej tij dhe politikes se tij vrastare.
  Nje pjestar i familjes sone mungon perjete. Nje zemer nene mbeti e plagosur perjete. Shendeti i saj mbeti i cenuar pergjithmone prej urdherave te despotit komunist Sali Berisha!
  Nga shpetimtar i dyfishte i jetes se babait tim te nderuar kthehet ne ekzekutorin e nje foshnje te palindur ne barkun e nenes dhe rrenues i shendetit te se jemes se aaj.
  Me mijera krime e ekzekutime te tjera te shqiptareve do ti shtoheshin atij qe me atdhetarin kosovar te zhdukur pa lene gjurme Remzi Hoxha, me mbi 10 000 viktima te 1997-es, me dhjetra viktimat e Otrantos qe akoma nuk kane gjetur as prehje e as drejtesi, me 26 te vraret e mbi 500 te plagosurit ne masakren e korrupsionit qeveritar ne Gerdec me 15 mars 2008, me tre shqiptaret e ekzekutuar barbarisht nga Garda Pretoriane e Sali Berishes ne qender te Tiranes e perballe kamerave me 21 janar 2011….

  Mbas 18 vjetesh

  Sot vellai ka tre femije te mrekullueshem. Jetmira punon ne qendren me te avancuar te riprodhimit njerezor per ciftet qe nuk lindin femije ne Nju Jork. Erjoni eshte avokat biznesi ne Tenesi. Juliani i lindur ne Gjermani mbaron shkollen e mesme me rezultate te shkelqyera.
  Jane me dhjetra ofertat nga universitetet me ne ze te Amerikes duke filluar nga Harvardi, Princetoni, Jale e deri tek Stanley ne Kaliforni. Gazeta te shumta perfshi “ The New York Times” kane shkruar per rezultatet e tyre te shkelqyera, cka u ka siguruar edhe bursa te plota!
  Sivjet do te ishte ne vitin e dyte te Universitetit edhe bebja gjashte javeshe po te mos e kishte ekzekutuar Sali Berisha me politiken e tij te dhunes.

  Neveri… ndot

  As une e askush nga familja ime nuk kemi asnje urrejtje per Sali Berishen. Kemi neveri!
  As une e askush nga familja ime nuk kemi asnje lloj zilie per Sali Berishen. Na vjen ndot qe e kemi bashkevendas.
  As une e askush nga familja ime nuk kemi asnje armiqesi me Sali Berishen. Duke qene armik i popullit te vet ai eshte pikesepari armik i vetvetes, i femijeve te tij , i niperve e mbesave te tij. Ai ka njollosur e damkosur se pari emrin e tij por edhe te krejt brezave te le pas me zine qe e pllakosi nje popull e komb te tere nga Medvegja e deri ne Follorine, nga Pilati e deri ne Ulqin.
  E keqja e madhe eshte se tragjedive te hershme po u shton perdite te reja duke ia nxire faqen vendlindjes sone Malesise se Gjakoves, Shqiperise e krejt ne shqiptareve me politiken faqezeze te tij.

  Lotet e vajzes dhe kujtesa e djalit

  Sot pashe lot ne syte e vajzes sime 18 vjecare Deas kur po shikonte vrasjen makaber te refugjatit dibran Hekuran Deda e degjonte tregimin tragjik te shokut te tij ne duart e te cilit dha shpirt … I erdhi shume keq sidomos per dy jetimet e tij.
  Si e ka vra Sali Berisha ate njeri pa faj? Si i ka lene dy femije jetime!? Si do te rriten ata jetime!? Pse ua ekzekutoi babain !? Pse nuk e ndrron mbiemrin e ta beje Sali Bisha…
  Edhe me shume jane tronditur ata nga pamjet makaber te ekzekutimit te 68 vjecarit nga Gjirokastra Ziver Veizi ne News24 ore. –
  – How the military could shot an innocent people like him from Albanian White
  House. Just because he was looking over there? Unbelievable… Is the shoter a nazi ?
  Si mundet qe ushtaraku te qelloje nje njeri te pafajshem si ai nga Shtepia e Bardhe e Shqiperise!? Vetem sepse po shikonte atje!? E pabesueshme… A ishte nazist ai qe qelloi ?
  Nuk dija si tia shpjegoja… U detyrova ta genjej djalin vetem 14 vjec. I thashe jo po jane duke luajtur nje film kunder nazisteve dhe ekzekutimeve qe ata kane bere…
  – E tmerrshme… E pabesueshme, me tha . Cfare nuk ndodhka ne Shqiperi. Une nuk shkoj me ne Shqiperi. Edhe kur kam qene te dajet ne Valbone e kane vra nje grue edhe vajzen e saj. EshtE ba lufte atje. Kam qene vec kater vjec…
  Po e mbaj mend mire se i kane vra, i kane vra te shtepia e vete jo tek Shtepia e Bardhe e Shqiperise. Edhe xhaxhi Agimit ia kane vra nje bebe te palindur ne Shqiperi…

  Reply to this comment
 26. intelektuali September 17, 14:41

  DEKOMUNISTIZIMI NE SHQYPNI SI NJE KUSHT PER ANTARSIMIN NE BE

  dhe:

  PSE ENVERISTET NE SHQYPNI NUK HANE PYKA LLOGJIKE?

  Sa here bie fjala per krimet e komunizmit, dalin ithtare te Diktatoreve qe kundersulmojne me fashizmin, ca te tjere akoma me dallkauke se te paret kalojne YLBERIN dhe fillojne te spjegojne deshtimet e komunizmit ne Shqypni me shfaqjen e Sali Berishes ne skenen politike, si DJALLI qe i ka shkaktuar te gjitha te LIGAT vendit tone qe nga Koha e Qepes e Socializmit Stalinist te Enverit. Ne kete situate tejet jo normale per nje popull qe po kerkon te antarsohet ne BE lind vetvetiu pyetja:

  PSE JANE KAQ FANATIKE SHQYPTARET?

  Pse shqyptaret dhe klasat politike qe drejtojne vendin ketu e 30 vjet pas renies se Murit te Berlinit nuk e kuptojne se e KEQJA apo e LIGA qe ka kapluar sot Vatanin nuk i ka rrenjet tek Nacional-Socializmi i Hitlerit, por tek MURTAJA Bolshevike e Stalinit qe i transformoi shqyptaret si skllever me pune te detyruar ne vendin e vet, vend i zhytur ne mjerim total, vend qe refuzoi Planin Marshall te SHBA per ndihme ekonomike?

  PSE ENVERI REFUZOI PLANIN MARSHALL?

  Ketu fshihet edhe LEPRI pse Xhevdet Shehu kundersulmon antikomunistet duke i cilesuar si fashiste.

  Analize historike nga intelektuali:

  “Ne fund te luftes se Dyte Boterore Presidenti Truman shpalli dy Doktrina historike te SHBA per rindertimin e Botes:

  DOKTRINA “TRUMAN” PER DEKOMUNISTIZIMIN

  Presidenti Harry S. Truman shpall Doktrinën e tij me të njëjtin emër me 12 mars 1947. Doktrina “Truman” është një iniciativë e politikës së jashtme të Shteteve të Bashkuara me qëllim për të penguar përhapjen e komunizmit kryesisht në Turqi dhe Greqi si shtete properendimore me te rrezikuara nga “MURTAJA” komuniste. Pasi kishte fituar mbështetjen e Partisë Republikane, e cila kishte një shumicë në Kongres , Presidenti Harry S. Truman njoftoi doktrinën e 12 Mars 1947 , në të cilën ai deklaroi se SHBA do të ofrojë ndihmë ekonomike dhe ushtarake për Greqinë dhe Turqinë, për të mos lejuar qe keto vende tradicionalisht properendimore te kthehen në satelitë të Bashkimit Sovjetik . Doktrina ndryshoi perfundimisht politikën e jashtme amerikane ndaj Bashkimit Sovjetik nga politike toleruese, në një politikë agresive per të penguar zgjerimin e ndikimit sovjetik. Disa historianë e konsiderojnë këtë Doktrine si fillimin e Luftës së Ftohtë. Në atë kohë në Greqi po zhvillohej lufta civile midis forcave të majta dhe të djathta politike. Presidenti Truman zhvilloi tezën e rrezikut të ofensives se komunizmit në Ballkan. Sipas tij, Shtetet e Bashkuara duhet t’i vijnë në ndihmë të Greqisë dhe Turqisë , të cilat janë vende historikish properendimore të kërcënuara direkt nga kjo ofensivë. Në maj të vitit 1947, SHBA levruan në Greqi dhe në Turqi 400 mln. dollarë ndihmë ekonomike dhe ushtarake dhe mbeshtetje me ekspertë ushtarakë. Në Shtetet e Bashkuara te Amerikes Doktrina e ndalimit të komunizmit e njohur si Doktrina “Truman” ishte dhe mbetet deri me sot doktrina më e suksesshme dhe afatgjatë ne historine e Botes qe solli si rezultat, shpërbërjen e BRSS-së dhe te gjithe Kampit Socialist. Sidoqoftë, para se të formohej teza e frenimit apo kufizimit të moderuar te komunizmit kryesisht ne Evrope, SHBA si vend iniciator hodhi idenë e një refuzimi të plotë të komunizmit. Kjo Doktrinë i lejonte Shteteve te Bashkuara qe te perdornin mjete financiare dhe ushtarake dhe te Sherbimeve te Inteligjences – CIA per te parandaluar perhapjen e komunizmit kudo ne Bote në mënyrë që “…SHBA të clironin dhe t’u vinin ne ndihme popujve te skllavëruar…” keshtu thuhej ne deklaraten e Doktrines. Por shpejt u bë e qartë se Doktrina “Truman” nuk mund te ishte e zbatueshme as ne Evrope dhe aq me pak ne Bote sepse ne kushtet e kohes, zbatimi i kesaj Doktrine do të çonte në Luftën e Trete Botërore qe do te ishte nje katastrofe per njerezimin.

  PLANI MARSHALL

  “Plani Marshall” ishte një terrheqje inteligjente nga Doktrina “Truman” dhe u shpall si iniciativë e Shteteve të Bashkuara për të mbështetur Evropën Perëndimore. Ne baze te deklarates zyrtare behet e qarte se qeveria e SHBA jepte një Grant prej 13 miliardë dollarësh (Sot konvertohen ne përafërsisht 140 miliardë dollarë në vitin 2018) për rimëkëmbjen e ekonomive te vendeve te Evropes Perëndimore pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore . Plani Marshall funksionoi për katër vjet me radhe që nga data 8 prill 1948. Qëllimi i Shteteve të Bashkuara ishte: “…Rivendosja e zonave të prekura nga lufta, heqja e barrierave tregtare, modernizimi i industrisë dhe për të rivendosur prosperitetin ekonomik të Evropës Perëndimore me qellim kryesor qe te pengonte apo te frenonte përhapjen e komunizmit ne Evrope, nepermjet ndalimit me ligj te Partive Komuniste per vendet perfituese te ndihmes amerikane ekonomike…” Keshtu thuhej ne komunikaten zyrtare. Por cfare ndodhi me tej?

  Vendet e Evropes Qendrore dhe Perendimore pranuan me lehtesi kushtet kufizuese te planit Marshall, por Evropa Lindore qe ishte nen ndikimin sovjetik e refuzoi me nje urdher te prere nga Moska, po Shqypnia qe ate kohe ishte nen urdherat e Beogradit dhe nuk ishte fare ne llogarite e Moskes?

  Enver Hoxha ashtu dhe si Stalini njihet në histori si diktator që ka eliminuar me radhë bashkëpunëtorët e tij më të ngushtë. Qysh nga vitet e Luftës, Hoxha nisi procesin e spastrimeve. Akuzat e para vijnë për Qemal Stafës, vdekja e të cilit edhe në ditët e sotme është e e mbuluar me mister shteteror. Kulmi është dënimi i Koçi Xoxes, apo dhe vetëvrasja e dyshimte e Nako Spirut. Në vitin 1948 Hoxha prishi marrëdhëniet me një nga aleatët e tij të ngushtë, që drejtonte Jugosllavinë, Josip Tito. Një vit përpara kësaj, Enver Hoxha kishte refuzuar të merrte pjesë në planin Marshall për faktin se do të cenohej ndjeshëm marrëdhënia me Stalinin, që aso kohe ishte aleati më i ngushtë i Shqipërisë dhe i vetë pushtetit komunist. Plani Marshall, si një plan për rimëkëmbjen e ekonomisë, nëse do të pranohej nga Shqipëria, do të sillte një sërë përparimesh te papare deri atehere në vendin me te prapambetur te Evropes, por edhe sot kanë mbetur mister bisedat e Hoxhës me Titon dhe Stalinin për të refuzuar propozimin amerikan qe do te kishte ndryshuar fatin e Vatanit. Kemi kerkuar ne te gjitha arkivat shteterore edhe ne Tirane, edhe ne Beograd, por edhe ne Moske dhe nuk kemi gjetur asnje gjurme te Enigmes qe i la shqyptaret si nje fis prej Afrike ZULU:

  PSE ENVERI REFUZOI NDIHMAT E PLANIT MARSHALL QE DO TE TRANSFORMONTE SHQYPNINE PAS LUFTES?

  Kur Diktatori shqyptar nuk ishte nje komunist me bindje, ai vinte nga nje familje borgjeze dhe ne Pleniumin e Beratit kishte deklaruar se nuk i perkiste komunisteve, por ishte vetem nje simpatizant. Ne vitin 1947 ka nje leterkembim midis Titos dhe Enverit ku Titua shkruan: “Kur SHBA te japin pare falas pranoi dhe mos nguro!” C’do te thote kjo fraze ne forme urdheri dhe pse Enveri nuk pranoi disa muaj me vone ndihmen ekonomike amerikane te planit Marshall? Kjo ka mbetur pa pergjigje sepse edhe sikur kjo te ishte e lidhur me ndalimin e Partise Komuniste ne Shqypni, kjo nuk perbente problem per Enverin qe e shikonte komunizmin vetem si mjet pushteti dhe qe sipas fjaleve te Titos “…Shiste edhe nenen e vet per pushtet…”

  Franca e refuzoi ne fillim Planin amerikan Marshall per arsye se forcat e majta ne France pas Luftes ishin me nje ndikim te madh ne politike, por shpejt e pa qe skamja e pasluftes nuk perballohet me propagande komuniste dhe u dorezua.

  Italia ishte shteti i fundit evropiano-perendimore qe u detyrua te pranoje kushtet e Planit Marshall dhe ndaloi me ligj Partine Komuniste te Palmiro Togliatti-t qe ne fillim te 1948 riformohet ne Parti Socialiste. Toglliattin e vrane sovjetiket gjate nje vizite ne BRSS per “tradhetine” e tij me inskenime bolshevike, por Enveri mbeti ne pushtet per shume kohe pas Planit Marshall mbase fale djallezise se tij per te “notuar ne ujra te tullburta”, por me shume ka gjase fale se Shqypnia e vogel nuk perbente asnje interes per askend qe u shendrrua ne mallkimin e Zotit per shqyptaret, qe po e vuajne edhe sot.

  Nje analize nga: intelektuali

  Reply to this comment
  • intelektuali September 17, 21:32

   Mos keqperdor nofken time ore HALE fashiste

   SEPSE

   vetem nje intelektual ka

   dhe:

   VARGJE PER ENVER HOXHEN DO TE SJELL

   Për Enver Hoxhën këngë thur tërë jetën
   Se nëna ime bukë i dha me dhallë;
   Me të në dhomën pa tavan ne fjetëm
   Na puthi ne fëmijëve mu në ballë
   Na puthi ne, fëmijët e rreckosur
   Në tymin e kandilit e të pishës,
   Të zverdhur prej rigonit e prej gjizës
   Dhe pa në sytë tanë vetëtima,
   Dhe pa ata që sot ngrenë turbina

   Reply to this comment
   • intelektuali September 18, 11:37

    Edhe ti me HALE e do debatin, po shko dhe bej fresk Nexhmijes more mavri dhe puthi bythen Edi Rames se ta nxorri nga burgu djalin, Ermalin e Enverit nga mallengjimi i vajtimeve te tua me poezi proletare, por ki kujdes nga gjermanet e Merkelit se po e kapen perseri me kokaine ne Laboratorin e Xibrakes te Taulant Balles,

    atehere:

    GJEJ BRIME MIU KU TE FSHIHESH

    Reply to this comment
 27. MH September 18, 02:09

  DRAGOI !
  Mos u lodh kot te filozofosh dhe te sqarosh te tjeret ne lidhje me botkuptimin e besimit fetar.
  Te pakten per mue mos u lodh se po te spjegoj une thelbin e besimit fetar te rrenjosun ne shpirtin e cdo shqiptarit ne krahasim me rrenjosjen e komunizmit ne shpirtin e komunistit po shqiptarit.
  Pavarsisht se kush e shpiku besimin fetar.Besimi fetar u rrenjos shume heret po thuej pak ma kendej se kur filloj civilizimi i shoqerise.Bile me ta thane shkurt e sakt besimi fetar filloje me ekzistencen e Jezukrishtit.Ku u perhap besimi kristian separit ne Shqiperi,ne ballkan dhe ma vone ne gadishllin Apenine,Itali.Stazhi i besimi fillon qe para 2018 vitesh.Ndersa stazhi i komunizmit tek komunistet fillon qe me rrevolucioni e Tetorit 1917 dhe ne shqiperi ne vitet 1940.qe lindi partin me 8 nendor 1941.Stazhi besimit fetar fillon qe diten qe lindte njeriu.Ndersa stazhi komunizmit fillonte mbasi te mbushte 18 vjec.Ky asht nji ndryshim tejskajshem cilesor per botkuptimin dhe bindjet te njeriu per te ligjerue e vegjetue jeten.
  Tashti a e kupton qe asht krim te detyrosh njerezit te kundervihen besimit mijevjecar shume shekullor me lufte te komunisteve me stazh jo ma shume se 24 vjet komunizem.Kur ky vete komunizem i shtriu doren ne betejn,ne zjarrin e luftes edhe besimeve fetare per ta ndihmue komunistin qe te fitoj lirin dhe pavarsin.Pikrisht se ishte lufte e drejte clirimtare nga pushtuesit besimet fetare u solidarizuane me mish e me shpirt kontribune me sakrifica te pa shoqe tue derdh gjakun dhe dhane jeten.
  Tashti asht kulmi i turpit qe monizmi iu kundervue fes.Gabim i pa falshem dhe trashallukllek i pa shoqe.Po sikur ndonji nga clirimtaret te kerkone ne zjarrin e luftes per te luftue fen cfare bilancit do kisht lufta,fitorja.Arritja e lirise dhe e pavarsise.Ne kete rast vete Enver Hoxha do ta pushkatonte ndoshta dhe pa gjyqe.Si sabotator i luftes clirimtare.
  Une nuk jam besimtar dhe e quaj humbje kohet.Une mbroj me te drejte edhe ngarkesat e pa argumentume,pa fakte te shpifura nga kolaboracionistet tradhetaret e kombit ndaj E.Hoxhes.Po aty ku ka gabime nuk nderhyj.Pranoj dhe kaq.Po jo si keto te persekutuarit qe vecse moren para te majme ne kete cerek shkullit tranzicion.Kerkojne me detyrim trimfatorit ti kerkoje te falun ketyne qelbesirave se paskesh krye krime ndaj tyre.Po keto halera si nuk i shkon mendja njihere ti kerkoje popullit: Na fal o popull qe bashkpunue me fashizmin & nazismin kunder atdheut e ta vume gryken e pushkes ne zemren e ne shpirtin tand te pafajshem.
  Meso se ke nevoj te mesosh.
  Kur Rroma e vjeter jetoj e bani histori shume shekullore.Sot ku gjindet gjithe ajo perandori e fameshme Romake.Ne hiq,asgja.
  Komuizmi ne Shqiperi,e kena fjalen,lindi dhe jetoj 50 vjet.Gjyse shekullit.Sot ku asht ,ku gjindet.Ne hiq asgja.
  Pikrisht perseris qe Enver Hoxha bani gabim te pafalshem duke iu imponue me dhune shpirtit dhe zemres se popullit per te shdukun fen.
  Ai duhet qe shkeputjen e popullit nga feja ta linte te lire ne aftesin e cdo individit per tu bind pro apo kunder fes.Kjo asht rruga e vertet demokratike.
  Besoj se nuk do me lesh pa pergjigje.

  Reply to this comment
 28. intelektuali September 18, 11:39

  Edhe ti me HALE e do debatin, po shko dhe bej fresk Nexhmijes more mavri dhe puthi bythen Edi Rames se ta nxorri nga burgu djalin, Ermalin e Enverit nga mallengjimi i vajtimeve te tua me poezi proletare, por ki kujdes nga gjermanet e Merkelit se po e kapen perseri me kokaine ne Laboratorin e Xibrakes te Taulant Balles,

  atehere:

  GJEJ BRIME MIU KU TE FSHIHESH

  Reply to this comment
 29. MH September 18, 13:06

  Do te them edhe kete qe kisha lane pa e thane.
  Shqiptari ne fund te fundit nuk pyet as per fene.E ndron posa ti jepet mundesia per te mbijetue.Po,ama,kur e kerkon vete dhe jo me imponim dhe dhune.Imponimi dhe dhuna asht teper teper e rrezikshme.
  Do te shtoj:
  Komenti i yte ne adresen time asht zhdervillue kush e shpiku fen.Gja qe askund nuk kam pretendue per kete kuriozitet.Megjithkte mire ke ba se do te mesojne shume e shume te tjera pa shpenzime e pa pages nga leksion-komenti yte mbi shpikjen dhe cfare asht feja.Per mue,nuk me vlene asnji grosh.
  Ndaj merr zahmet e fute diku ne arshiven e trupores tande qe te gjesh rehatine.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*