Dervishët e Kullës

October 3, 2017 11:32

Dervishët e Kullës

Viktor Malaj

Në malësi u hap lajmi se kanë prishë kullën,

Filloi vikama: Kanë prishë kuuullën moreee! Nuk vonoi shumë dhe rreth kullës u mblodhën dhjetëra fshatarë. Dikush dukej i inatosur, dikush i fyer, jo pak ishin të çuditur, por ajo që i bashkonte të gjithë ishte kurioziteti se kush dhe pse e kishte prishur murin gjysmë të rrënuar të një kulle dyqind vjeçare.

Burra! Kjo nuk durohet.- thirri njëri nga më të inatosurit.

Ashtu është,- ia ktheu një tjetër, trim i çartur,- Unë jam gati me kapë pushkën siç pati ba gjyshi im në ’45.

-Mos u ngutni burra!- i këshilloi një nga më të moshuarit,- Duhet me pritë dhe me pyet ata që i dinë ma mirë këto punë.

Ajo kishte qenë kulla e Prek Calit, një kryetari fisi në Kelmend, i njohur si atdhetar, kundër mbretërisë, pastaj komandant çete për t’i ruajtur rendin Mbretit, antikomunist që kishte përfunduar në burg dhe ekzekutuar nga regjimi në vitin 1945.

Ajo që s’po kuptonin dot fshatarët ishte fakti se aty ishin dy mure: Muri i vjetër i kullës, i rrëzuar thuajse krejtësisht dhe një mur i sapo filluar të ndërtohej, por edhe ky i rrëzuar pjesërisht.

-E, çka domethanë kjo?- pyeti njëri nga të pranishmit,-Kush mund t’i ketë rrëzuar muret e simbolit tonë?

Një burrë rreth të pesëdhjetave, belbëzak, por me mustaqe doli para të gjithëve dhe thirri me të madhe: Ju të gjithë e dini se unë jam antikom…munist dhe dem…mokrat 24 kar…atësh.

-Poo!- thirrën disa nga turma.

-Atëherë dë..dëgjoni mue. Kullën e kanë rrëzue kom..munistët sepse ata e urrenin Prekën.

Pas një diskutimi të zjarrtë u vendos të thirreshin në ndihmë dervishët për të shpjeguar çfarë dhe pse kishte ndodhur. Dervishi i parë që u paraqit tha se kjo ishte pak e vështirë të shpjegohej sepse janë dy mure dhe komunistët kishin pasur kohë boll të prishnin të vjetrin, por nuk e kanë bërë sepse Prek Cali nuk luftoi kundër tyre por….

E ndërprenë duke e quajtur dervish komunist.

Kur erdhi dervishi i dytë, ai tha se prishjen e murit të vjetër nuk mund ta shpjegonte, por prishjen e murit të ri e dinte me siguri se e kishte bërë pushteti vendor, pasi ndërtimi po bëhej pa leje dhe në kundërshtim me ligjet kombëtare.

Disa nga të pranishmit u zemëruan dhe njëri prej tyre tha me zë të lartë: E ç’punë kanë pushteti dhe ligjet komuniste këtu? Për bajraktarin dhe ne antikomunistët ligji është kanuni dhe atdheu është katundi. Ne nuk iu nënshtrohemi për të gjallë….

Meqenëse nuk po bindeshin, thirrën dervishin e tretë i cili ishte më i dijshëm se dy të parët dhe më i besueshëm sepse kishte punuar disa vite në arkivat e Ministrisë së Brendshme prej ku kishte vjedhur një thes me dokumente dhe tani i botonte nëpër gazeta për të nxjerrë ndonjë pare ngase s’e qaste kush në kurrfarë pune.

Dervishi i tretë erdhi dhe mbajti një fjalim prekës për shumë të pranishëm. Iu shpjegoi se Prek Cali kishte qenë atdhetar dhe luftëtar kundër të gjithë pushtuesve, duke përfshirë edhe pushtuesit komunistë pasi kishte luftuar i vetëm kundër një batalioni komunist- terrorist… dhe kjo ishte arsyeja që bashkia komuniste i kishte prishur të dy muret e kullës në shenjë hakmarrjeje. Në fund, pyeti nëse ndonjë nga të pranishmit kishte pyetje.

-A mund të na thuash zotni,- e pyeti një fshatar trupshkurtër,- meqenëse ke lexuar arkivat, a pati luftue Preka ynë kunër  Italisë e Gjermanisë si pushtuese të Shqipërisë?

– Këtu ka një keqkuptim,- tha dervishi i arkivave,- sepse Italia dhe Gjermania, ashtu si Turqia nuk quhen pushtues. Pushtues quhen ata që të zaptojnë katundin apo krahinën dhe jo ata që të pushtojnë gjithë vendin. Ata quhen administrues dashamirës ose kalimtarë që po sakrifikojnë bashkimin e gjithë shqiptarëve. Prandaj Preka dhe gjyshërit tuaj u konfliktuan edhe me Naltmadhninë e Tij, Zogu i Parë kur dikush i pati gënjyer se ai donte t’ua jepte Vermoshin serbëve.

Një dukagjinas që kishte ardhur në Vermosh për të blerë disa dhi, u hodh dhe e pyeti  dervishin: Si shpjegohet që ky Preka dhe malësorët ishin antizogistë dhe kur ne dukagjinasit ngritëm krye kundër Mbretit në 1926 këta u vunë në shërbim të Naltmadhnisë dhe na zunë pritë nëpër qafat e maleve për të na kapur dhe dorëzuar tek ai?

Dervishi i tha: Ti ose je i keqinformuar ose je komunist, ndryshe nuk shpjegohej moskuptimi yt.

Ju,- vazhdoi dervishi duke iu drejtuar të pranishmëve,- duhet të ndryshoni mentalitetin sepse neve na mundon ende historiografia komuniste. Duhet ta kini të qartë se koncepti i ri historik dhe moral i kohës është i tillë që kur komunistët vrasin një antikomunist kjo quhet akt terrorist, por nëse antikomunistët vrasin dhjetë, njëzet apo njëqind komunistë, ky është veprim atdhetar, nacionalist dhe demokratik.

Një fshatar që i kishte dëgjuar pa folur ia priti: Zotni, njërit që fliste si ti andej nga Labëria ia kënduan: O Dervish vesh kulish/ mos ha mish se të prish/ po ha m… se të zbutë!

Ca qeshën e ca u vërejtën. Dervishi iku për ta dëgjuar këngën gjetkë, por halli i mureve të prishura mbeti.

Përfundimisht, meqë shumica mbetën të paqartë, u vendos të pyetej profeti Sa-leh bin Sa-han bin Sa-rrën pasi qysh nga 1990 ai ishte më i besueshmi në atë katund dhe në shumë katunde të Veriut, megjithëse shumica e qyteteve dhe e gjithë Shqipërisë e konsideronin thjesht si një të marrë. Profeti erdhi dhe me shumë pasion dhe siguri u tha të pranishmëve se kullën e kishin prishur komunistët jo vetëm për shkak të urrejtjes ndaj antikomunistit Prek Cali, por edhe sepse ky kishte qenë një amanet që serbët Miladin Popoviç dhe Dushan Mugosha ia kishin lënë kriminelit Enver Hoxha qysh në 1944, pasi Preka kishte qenë antiserb i tërbuar ashtu siç ishte edhe ai vetë…

Pas disa duartrokitjeve shumë më të pakta se ç’pritej, fshatarët filluan diskutimet mes tyre.

Njëri tha se e kishte të vështirë ta besonte profetin Sa-rrën sepse Hoxha kishte qenë për dyzet vjet në pushtet dhe nuk e pengonte gjë ta rrëzonte kullën, por nuk e bëri. Një antikomunist i zjarrtë që u ndodh aty ia ktheu hazërxhevap: Hoxha do ta kishte rrëzuar, por mjekët ia kishin ndaluar punën e rëndë sepse vuante nga diabeti. Askush nuk i di këto punë më mirë se profeti ynë që është dhe mbetet një atdhetar i flaktë dhe antiserb i palëkundur.

-Prandaj u martua me një mbesë të Serbisë?- pyeti një fshatar me shpoti.

-Ai urren serbët, por jo mbesat e tyre sepse nuk e shtrin urrejtjen deri në brezin e tretë siç bënin komunistët,- u përgjigj aty për aty antikomunisti i palëkundur.

-Aaa, kjo paska qenë arsyeja që profeti pati thirrur në mbledhjen e Këshillit të Sigurimit Kombëtar serbin Damir Fazlliç?!- pyeti sërish fshatari grindavec.

-Fazlliçi është gjysmaserb dhe profeti jo vetëm s’i urren, por i do fort këta që janë gjysma.

-Allahile,- ndërhyri një fshatar tjetër,- ky profeti a është ai që furnizonte Serbinë me naftë kur ishte i pari i vendit dhe Serbia po përgatitej me i ra Kosovës?

– Ti duhet të jesh komunist,- ia ktheu një demokrat tjetër 24 karatësh,- sepse komunistët nuk arritën ta kuptonin, as atëherë dhe as tani se profeti, siç e ka shpjeguar edhe vetë, i jepte naftë Serbisë për të ndihmuar Kosovën. Këto janë punë të holla që ju komunistët, si miq të serbëve dhe tradhtarë, nuk i kuptoni.

Një burrë i vjetër që po dridhte një cigare duhan tha se ishte dakord me profetin Sa-leh, por nuk e kuptonte se si amaneti i serbëve ishte transmetuar deri në ditët e sotme tek bashkia komuniste e Malësisë së Madhe.

Një fshatar tjetër që njihej si bejtar ndërhyri dhe tha se kjo ishte e thjeshtë fare. Sipas tij, kur profeti Sa-leh shëtiste me fëmijët e Hoxhës në liqenin e Pogradecit apo kur i kalonte disa net dimri tek oxhaku i shtëpisë së diktatorit, ky i fundit kishte gjetur rastin t’i jepte në dorë një letër-amanet për t’ua përcjellë më vonë kundërshtarëve të tij politikë. Dhe, sipas shpjegimit të tij, profeti i sotëm, jo vetëm e kishte marrë dhe përcjellë amanetin, por edhe i kishte puthur dorën diktatorit dhe për një javë nuk ua jepte dorën të tjerëve ngaqë besonte se do ia bënin pis dhe i largonin magjinë që i kishte shkaktuar dorështrëngimi.

-Kjo nuk mund të jetë e vërtetë,- tha i zemëruar kryetari i partisë së profetit për fshatin, -ato fotografi që kanë botuar gazetat janë vepër e komunistëve shqiptarë në bashkëpunim me vëllezërit e tyre sllavë…

-Po mirë,- nisi të fliste një fshatar tjetër,- si shpjegohet që nipi i Prek Calit thotë se ai vetë nuk e besonte se murin e vjetër të kullës e kishte rrëzuar pushteti lokal komunist…?

-Nipi, si trashëgimtar i vetëm i kullës, nuk di asgjë pasi është 90 vjeç dhe e ka lënë mendja,- filloi shpjegimet një pjesëtar i ushtrisë së profetit,- i vetmi person që i di gjërat mirë dhe i parashikon saktë është profeti ynë.

-Po, kjo është e vërtetë,- e ndërpreu shoqi i tij që i qëndronte në krah,- sepse profeti pati parashikuar në vitin 2011 se do të qëndronte në pushtet edhe 35 vjet, por pas dy vitesh ra prej fikut.

-Ti je dallkauk, – iu kundërpërgjigj ushtari i profetit,- sepse ti nuk kupton që profeti ynë nuk përdor kalendarin Gregorian por kalendarin e vet që ne s’e kuptojmë.

Në mbështetje të profetit u hodh edhe trashëgimtari i tij El-Basha bin Harram i cili tha se profeti kishte të drejtë pasi ashtu si Prek Cali edhe këta vetë nuk e duronin cenimin e kufijve të Shqipërisë dhe për këtë urreheshin nga komunistët.

-Allahile,- pyeti i çuditur një fshatar tjetër,- a m’bajnë sytë apo profeti dhe trashëgimtari i tij janë ata që i patën dhanë Greqisë 350 kilometër katror det kur ishin princa të Shqipërisë?!

-Ik more budallë, rri aty ku je se ti s’di gjë!- iu hakërrye një pjesëtar tjetër i ushtrisë së profetit.  -Deti nuk ka kurrfarë rëndësie sepse aty uji shkon e vjen dhe ka vetëm disa peshq që s’i duhen gja kujt. E rëndësishme është të mos preken malet e sidomos kulla.

Trashëgimtari i profetit, shumë i zemëruar por edhe optimist, tha se ata do të rifillonin luftën kundër komunizmit, do të hiqnin dekoratat e të vdekurve dhe do të ndalonin me ligj shfaqjen e yjeve komunistë dhe fotografitë e diktatorit. Këtë propozim në parlament ia kishin besuar Alibegut, nipit të atdhetarit Isa Toska që pati vrarë e grabitur dhjetëra familje në myzeqe gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Një pjesë e turmës, e ekzaltuar, filloi të thërriste: Poshtë komunizmi! Rroftë profeti dhe ushtria e tij demokratike!

– Hëm,- filloi të mërmëriste një burrë i vjetër, – sa të rrosh, do të mësosh. Unë vetëm tani po e kuptoj qartë që ishin pikërisht yjet, fotografitë dhe dekoratat që na kanë lënë rininë pa punë, kanë shkaktuar korrupsion, analfabetizëm, vrasje, vjedhje, prostitucion, drogë dhe dëshpërim. Më në fund u gjet ilaçi. Më mirë vonë se kurrë. Shpëtuam!

Në ndihmë të shpjegimit të historisë së vjetër dhe të re erdhi edhe një analist fisesh dhe historian katundesh i cili pohoi se Prek Cali, ashtu si Gjon Marka Gjoni dhe të tjerë bajraktarë kishin qenë aq të sofistikuar saqë nuk kuptoheshin as sot nga akademikët shqiptarë dhe as nga pushtetet që venë e vijnë. Pushteti komunist kishte bërë gabim që nuk iu kishte shtrirë dorën në 1945 megjithëse kishin vrarë dhjetëra njerëz dhe kishin bashkëpunuar vullnetshëm me pushtuesit. Duhej njohur pushteti fisnor sepse vetëm kështu mund të shkohet drejt Perëndimit dhe jo drejt Lindjes ku na çuan komunistët, e mbylli shpjegimin analisti dhe historiani i katundit.

Si në shumë raste edhe në këtë të fundit, historia u shpjegua dhe interpretua madhërishëm prej dervishëve, profetëve dhe analistëve, por lisat rreth Kullës vazhdojnë të tundin kokat prej erës që fryn si për të na thënë: Akoma nuk zutë mend Ju?

 

October 3, 2017 11:32
Komento

74 Komente

 1. LORA October 3, 11:51

  Kryeveper,
  kisha kohe pa marre nje kenaqesi te tille intelektuale.
  Respekt V.Malaj.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku October 3, 12:55

   Kenaqesi intelektuale? LORA je per te qare hallin moj e gjore.

   Reply to this comment
  • Edi October 3, 20:20

   Booo booo, vaj medet per kete fare “intelektualesh” qe bejne opinionin publik ne Shqiperi. Ky autori ilustron ne menyre perfekte thenjen e popullit “sigurims njehere, sigurims perhere”.

   Reply to this comment
  • Dine October 4, 08:15

   Vertet moj Zonja Lora?!
   Tu rrezofshin te gjitha cke ndërtuarj ne jeten tende, moj e parrespekshme!
   Dhe u gjindetë ndonje që te tallet sic po tallet, lakeu i diktatures, me ate qe eshte personifikimi i bajraktareve te Shqiperise.
   Te njihesha si bajraktar nga nje krahinë, do te thoshte dikur, te mbaje lart me krenari dashurine per Shqiperine….Te ishe fisnik, te ishe i drejte e te ndihmoje bashkefshataret. Po Ju pinjollet e komunizmit i shkaterruara te gjitha vetitë morale shqiptare…me ate mostren e njeriut te ri…

   Reply to this comment
  • Nausika October 4, 10:12

   Lores
   O kenaqemi mendje shkurtër!
   Ne kete shkrim feston ligësia!
   O shpirt i semure!
   O zemer atomike!

   Reply to this comment
 2. Rrapi i treshit October 3, 12:12

  Pra sipas Kumandarit Nasraddin , Info – analit
  Mark .- Ukeve dhe Demo -nKratikeve
  pushtues ishin komunistat qe Pushtun venin e tyre ,
  dhe JO GJERMONT , Italionet dhe Tu Qiaaaaa?
  kata pasken qene turiste
  dhe Partizonet nuk i paskan prite si turiste ,
  me ju kriju kushte me 5 Yje ?
  tobe strafullah ç’po na degjojne veshet …

  Reply to this comment
 3. albani October 3, 12:33

  Zoti Malaj, i ke pershkruar sikunder jane dervishet e vesh kulishet, profetet dhe larot, tradhtaret dhe pasardhesit e tyre. E bukur dhe e qepur mire ajo tallja labe, i shkon shume Kastriot Dervishit.
  Nuk e deshiroj por duket se do zgjas edhe me tej marrezia e te marreve qe ndjekin akoma te Marrokun. Qe te mos zgjas percudnimi yne, duhen shkrime te tilla tallese e percmuese.Mos reshtet pena jote se nguluri thika sarkastike!

  Reply to this comment
 4. MH October 3, 15:02

  Koha lind mendimtar te spikatur ne zbardhjen e rrealitetit shoqerore dhe politik.
  I vetmi nder keto dallon mendja,penda e gazetarit plot talent dhe ekzakt si shkencat ekzakte,te madhin Viktor Malaj.

  Reply to this comment
  • Malesori October 4, 08:35

   Nuk e disha, qe paska kaq shume shqiptare keqadashes, po ju jeni një dashnor i diktaturës komuniste…
   Ata zhduken jo vetëm ligjet e burrerise shqiptare, po i bënë shqiptarët spiunë e pa moral.
   Ky tallet me një patriot, me një bajraktar të flamurit të Shqipërisë, apo jeni i lehtë?

   Reply to this comment
 5. demo October 3, 15:27

  Une i them autorit te farses se urrejtja per Tallava-antikomunistet maloke nuk duhet ta coje ne PERBALTJE te Preke Calit,.Nga malesoret si Preke Cali me tirqe dhe xhamadan,me dhen,me kulle e me pushke krahut kemi trashegim ato pak kilometra qe na mbeten nga keto troje.Nga maloket me kostum e kollare,me teste partie te 8 nentorit,me ideal partie te Bllokut,kemi katrahuren demokratike te 27 viteve,kemi grabitjen e pronave dhe trojeve,nder te cila edhe kullen dhe truallin e Preke Calit.Mos fyeni kujtimin e ketij tribuni popullor me funderrina turbo-komuniste -antikomuniste si Sali Berisha,apo me grabitqare turbo-socialiste si Tom Doshi..Vermoshi eshte aty ku eshte jo prej Enver Hoxhes,Sali Berishes,Ahmet Zogut,Esad Toptanit,Por prej Preke Calit,Dede Gjon Lulit,Mehmet Shpendit e burra qe pat Malsia,por i dhjeu Partia.

  Reply to this comment
  • Kamunisti October 3, 16:53

   Ded Gjon Luli e Mehmet Shpendi qendrojne shume me larte si figura historike sesa Prek Cali. Sidomos Deda! Edhe figurat historike e kane nje hieraki vlerash. Jo te gjithe mund ti barazosh ne te njejtin rafsh.

   Reply to this comment
   • Veterani October 3, 18:18

    Po ata 36 partizanet qe vrau Preka ,
    ç’fare faji kishin o demo ?

    Reply to this comment
    • Antikamunist October 4, 09:18

     Ah sikur t’i kishte gati gjithe kamunistet….

     Reply to this comment
    • Malsori October 4, 10:37

     O veteran
     Te kishte zhduk 360 partizane, sa mire do kishte bere fisniku…

     Reply to this comment
     • mirel October 7, 23:11

      A pusht muti, serb muti. Gjaku i shqiptarit qenka kollaj ta marresh, kermat si ju venin dhe spiunonin Bajram Currin te serbet. Edhe Cercis Topullin ju pisa-malesore zogiste-spiune serbe e dhate te malazezet qe e vrane.

   • U shofte fara e komunizmit, qe na shkatërroi kanunin October 4, 08:55

    Nuk e disha, qe paska kaq shume shqiptare keqadashes, po ju jeni një dashnor i diktaturës komuniste…
    Ata zhduken jo vetëm ligjet e burrerise shqiptare, po i bënë shqiptarët spiunë e pa moral.
    Ky tallet me një patriot, me një bajraktar të flamurit të Shqipërisë, apo jeni i lehtë?

    Reply to this comment
 6. NjeQytetarOptimist October 3, 16:08

  Fantastike!!

  Reply to this comment
 7. U DEGJUAN KRISMA ZOTI DONALD ! October 3, 16:57

  Me vjen keq per gazeten Dita qe po depersonalizohet.
  .
  Edhe me budallai e di qe ceshtja e kulles se Prek Calit u mbyll shume shpejt se dy ngjarje madhore e e eklipsuan plotesisht:
  .
  1-E eklipsoi fjala prekese e Rigertes ne parlament
  .
  2-E eklipsoi shprehja kontraversale e donald luse per rrezimin e qeverise
  kur nuk ploteson kushtet.
  .
  .Por le te merremi me kete shprehjen BOLSHEVIKE te donald luse qe shyqyr qe nuk tha si Luli ne cader ..Shpojuani gomat e makines….i grushtoni neper zyra dhe terhiqini zvarre..
  ..
  Tani problemi shtrohet se perse gazeta Dita dhe analiste patriote me bedriislamet & company nuk kritikojne kete thirrje anti-ligjore..anti demokratike dhe anti-amerikane te Donald Luse…..qe per cudi u mbeshtet jo vetem nga Sali Basha por dhe nga zagaret e Ilir monika metes.
  .
  .si nuk po del nje gazetar si dikur ILIR YZEIRI kur i tha ARVIZUSE
  STOP ME KETO KINEZERIRAT PER 21 JANARIN.
  ……………..
  PSE DONALD LUJA DUHET “TE PERVESHE MENGET”
  PER PRANGA JO VETEM BERISHES POR DHE ATIJ AMBASADORI AMERIKAN QE PAISI ME VIZE LUAN HOXHEN ?
  …………………………
  FIGURA E KRIMIT E TE TE PANDEHURVE
  SALI RAME BERISHAJ DHE SHKERDHEN SALI BERISHAJ

  +++++++++
  15 Marsi shënon një nga krimet më të rënda njerëzore në trajektoren e pluralizmit dramatik shqiptar. Si sot nëntë vjet më parë, për shkak të një biznesi të paligjshëm, ku të përfshirë ishin drejtpërdrejt disa familjarë të ish-kryeministrit Sali Berisha, Gërdeci u trondit nga një shpërthim vdekjeprurës, nga i cili humbën jetën 26 persona dhe u plagosën 300 të tjerë, ndërsa u rrafshua një fshat i tërë, duke dëmtuar qindra biznese, 400 prona dhe dhjetëra shtëpi.

  Krisma e krimit qeveritar në Gërdec, që kryeministri i atëhershëm Sali Berisha e konsideroi thjeshtë një aksident teknologjik, që çoi në zbulimin e një megaskandali me vatër qeverinë, por i shtrirë deri përtej Atlantikut. Pas tragjedisë, ish-kryeministri Berisha nisi përpjekjet epike për të mjegulluar rolin e tij, të djalit dhe të disa ministrave, në ngritjen e fabrikës së vdekjes.

  Mesazhet kërcënuese në adresë të prokurorisë, kërcënimi me jetë i gjeneralit Luan Hoxha nga Shkëlzen Berisha, vdekja misterioze e dëshmitarit kyç Kosta Trebickës, sulmet ndaj New York Times që zbardhi aferën, mohimi i baxhanakut që humbi jetën në fabrikë etj., ishin vetëm disa nga përpjekjet e përgjegjësve për t’i shpëtuar ndëshkimit.

  Dhe rezultati ishte i pabesueshëm. Ish-ministri i Mbrojtjes, Fatmir Mediu, i akuzuar nga prokuroria për shpërdorim detyre, në lidhje me shpërthimin në Gërdec, i shpëtoi dënimit për shkak se u rivesh me imunitetin e deputetit. Ndërkaq, pavarësisht fakteve dhe dëshmive, ish-kryeministri Sali Berisha dhe i biri i tij, Shkëlzen Berisha nuk u hetuan asnjëherë për këtë çështje. Si gjithmonë, në burg përfunduan disa zbatues në terren të aferës me demontimin e armëve.

  Megjithatë, disa vite më vonë, të gjithë të dënuarit, lanë burgun njëri pas tjetrit, ndërsa disa edhe u dëmshpërblyen më pas, me paratë e taksapaguesve shqiptarë. Pa u dëmshpërblyer mbetën vetëm familjarët e viktimave dhe të të gjymtuarve nga shpërthimi, të cilët vijuan sagën gjyqësore nga Tirana dhe Strasburg.

  Trebicka dhe implikimi i Shkëzlenit

  Kosta Trebickës ishte i pari që denoncoi Sali Berishën dhe familjarët e tij në gazetën New York Times, ndërsa solli edhe gazetarin e New York Times në Gërdec.

  Artikulli për trafikun e armëve drejt vendeve në konflikt dhe Afganistanit u botua dy ditë pas shpërthimit. Trebicka ishte njeriu që denoncoi edhe të birin e Sali Berishës, Shkëlzen Berisha, si njeriu që drejtonte në prapaskenë biznesin familjar në Gërdec. Ministrat konsultonin me Shkëlzenin çdo urdhër, ndërsa baxhanaku i Berishës vepronte në punishte.

  Po ashtu, pasi u nxor nga loja për të mos mbajtur të fshehtë trafikun, Kosta Trebicka denoncoi trafikun e armëve. Armët, në letra, konsideroheshin si të demontuara nga Ministria e Mbrojtjes, por që në të vërtetë trafikoheshin drejt vendeve të Lindjes, të cilat ishin përshirë në konflikte luftarake, ndërsa ishin nën embargon e Organizatës së Kombeve të Bashkuara. Informacionet e Trebickës tij ishin të sigurta dhe të detajuara, pasi kompania e tij bënte riambalazhimin e municioneve kineze, duke i paraqitur me etiketë tjetër. Por, Trebickës i hoq ky shërbim.

  Dy ministrat

  Ambasada Amerikane në Tiranë, i raportonte DASH se si ministrat punonin për Shkëlzen Berishën. “Në një dëshmi, sekretarja e ministrit të drejtësisë Aldo Bumçi tregoi për të paktën dy takime mes Bumçit dhe Shkëlzenit në 2007-ën.

  Dhe kur u pyet për një letër që Bumçi i dërgonte Mediut për aprovim të projekt-ligjit që do t’i hapte rrugë çmontimeve në Gërdec, ajo konfirmoi që Bumçi kishte shkruar mbi kapak “Për Shkëlzen Berishën”. Pas kësaj dëshmie, Bumçi, ende një deputet (dhe një zagar sulmi i Partisë Demokratike), akuzoi ish-sekretaren e tij për shpifje dhe e paditi atë”, thuhet në një nga kabllogramet e Ambasadës Amerikane.
  ++++++++++++++++++++++

  Pra kur lexon keto rrjeshta me siper qe duket sikur po shikon filmin ” The Grandfather ”
  pra realisht mafia e armatimit shteterore dhe ajo e rruges jane bashkaur aq fort sa nuk zoti ti ndaje…
  .
  PSE DEKRIMINALIZMI I DONALD LUSE DUHET TE FILLOJE ME ARVIZUNE
  QE PAISI ME VIZE NJE TE DENUAR NGA GJYKATA QE DHE NE KOLONITE E PAQSORIT NUK NDODH NJE GJE E TILLE
  ………………………………
  Prokuroria kërkoi dënimin me 8 vjet burg, gjenerali largohet nga Shqipëria para se gjykata të japë vendimin për Gërdecin.

  Gjenerali Luan Hoxha, ish-shef i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Shqiptare, i pandehur në dosjen “Gërdeci”, është larguar nga Shqipëria prej më se një muaji. Ish-zyrtari i lartë i Forcave të Armatosura, mësohet se ka lënë Shqipërinë në datën 1 janar 2012, duke u larguar siç thuhet zyrtarisht, “së bashku me familjen në Shtetet e Bashkuara të Amerikës”. Nga burime jozyrtare mësohet se gjenerali Luan Hoxha nuk është paraqitur në punë në Tiranë që nga data 1 janar 2012. Ai jepte mësim si pedagog në disa institucione arsimore, me të cilat ka ndërprerë kontratat që nga fillimi i janarit. Në lidhje me largimin nga Shqipëria te gjeneralit të akuzuar në dosjen “Gërdeci”, zyrtarët e Prokurorisë së Tiranës konfirmuan mbrëmë vetëm faktin se Luan Hoxha, prej muajsh nuk paraqitet në gjyq. Sipas burimeve nga organi i akuzës, Prokuroria apo Gjykata nuk kishin vendosur ndaj Luan Hoxhës ndonjë masë ndalimi për të dalë jashtë Shqipërisë. Në këto kushte, sipas burimeve, ish-shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura nuk ka pasur ndonjë ndalim sa i përket lëvizjes jashtë shtetit. Nga ana tjetër, burimet nga Policia konfirmojnë daljen e Luan Hoxhës jashtë Shqipërisë, por theksojnë se lëvizjet e tij kanë qenë të shpeshta. Kështu, mësohet se për periudha disamujore Luan Hoxha ka qëndruar edhe në Kosovë, ku ka dhënë mësim në disa institucione arsimore private.

  Largimi nga Shqipëria

  Luan Hoxha është njëri nga të akuzuarit kryesorë të Prokurorisë në çështjen penale të tragjedisë së Gërdecit, pasi në pretencë ndaj tij është kërkuar dënimi me tetë vite burg dhe 5 vjet përjashtim nga funksionet publike. Pas këtij dënimi, përmes avokatit, Luan Hoxha ka kërkuar pafajësi dhe nuk është paraqitur më në gjyq. Po kështu, ai nuk është paraqitur as në punë që nga 1 janari 2012, duke u larguar në SHBA së bashku me familjen, siç thonë burimet, i pajisur me dokumentacionin përkatës të nevojshëm. Ky largim ndodh pak muaj pasi në shtator 2011, në kabllogramet e publikuara nga WikiLeaks, Luan Hoxha përmendej për një bisedë në të cilën ai kishte informuar ambasadorin amerikan Widhers në lidhje me Gërdecin. Sipas kabllogramit, Luan Hoxha i kishte thënë Widhersit se vendimmarrësi kryesor për Gërdecin ishte Fatmir Mediu, nga zgjedhja e Gërdecit si vend për shkatërrimin e municioneve deri te llojet e municioneve që do të shkatërroheshin dhe planifikimi i kohës se kur do të bëhej shkatërrimi. “Hoxha pranoi se stafit të tij i ishte thënë të transportonte municionin në atë vend dhe të ruante vendin. Hoxha tha se kur ai vizitoi Gërdecin, në mes të 2007-s, ushtarët e tij po bënin këto dy detyra, dhe në sipërfaqe u duk se nuk kishte asgjë të gabuar. Gjatë pjesës së dytë të projektit, nisur në dhjetor 2007, ishte urdhëruar nga Mediu, pavarësisht shqetësimit të tij drejtuar me një letër Kryeministrit Berisha, zonjës Topalli dhe Mediut. Pas kësaj, presioni mbërriti përmes telefonit nga një djalë i ri, i cili më pas u konfirmua si Shkëlzen Berisha, djali i Kryeministrit, që e urdhëroi të vijonte dërgimin e municionit të kalibrit të lartë në Gërdec, pa pasur asnjë vonesë”, shkruhet në kabllogramin e Ambasadës së SHBA-ve. Në dokument thuhet se “i pyetur nëse e kishte raportuar këtë informacion për Prokurorinë e Përgjithshme, Hoxha u përgjigj po, ai kishte dhënë të gjitha informatat dhe dokumentet për hetuesit, me përjashtim të informacionit lidhur me djalin e Berishës”. “Mbi këtë, ai tha se nuk ishte i sigurt që të fliste se luhej me jetën”, thuhet në kabllogram.
  ++++++++++
  .
  Pra zoti Viktor lere Prenge Calin….te qete ne varrin tij patriot apo tradhetar nuk ka fare rendesi sot.
  .Po te kesh bole merru me deklaraten anti-ligjore te Donald Luse qe tha te rrezojne qeverine nese nuk ploteson kushtet……ne nje kohe qe per vargmalet me krimet berishiane jo vetem qe kane heshtur por e kane quajtur dhe burre shteti…
  Turp per Donald Lune per kete deklarate anti-ligjore
  Por akoma me turp per intelektualet dhe gazeten Dita qe jane kthyer ne pseudo-atdhetare..
  .
  Te kuptohemi ketu nuk eshte fjala per denigrimin e ambasadorit amerikan por per te ndihmuar shtetin amerikan nga metastazat berishiste qe kane arritur deri ne maja te frikeshme ne shtepine e bardhe.

  Reply to this comment
 8. Ylli October 3, 17:36

  Kultura juaj e urrejtjes duket nga babai juaj shpirteror ,Enver Hoxha qe shokun e tij 40 vjet e masakroi familjarisht.Ishte ky shok qe i lutej “Enver ,amanet familjen” ne letren e fundit.Dhe i virtytshmi Enver e mbajti amanetin.I vrau gruan dhe femijet dhe vete Mehmetin e la pa varr.
  Ndersa Zogu ,letres te Fan Nolit ,armikut te tij ,i cili e kishte denuar me vdekje ,ju pergjigj pozitivisht dhe i lidhi pension.
  E di qe ka nje valle dervishesh ,por ka edhe nje valle komunistesh .Eshte ajo vallja qe jepej te Televizioni Shqiptar sesi Enveri me shpuren e tij ,mesonte te kercente kinezeshce.Dhe per kete nuk ka faj Prenk Cali ,por sharlatanizmi i perhershem komunist.

  Reply to this comment
  • Veterani October 3, 21:28

   Me thuaj , ç’fare te mire bene Ballistat dhe zogistat
   keto 27 vite …[ qeverite kapitaliste e majte dhe e djathte ]
   me thuaj vetem nje te mire ……….

   Reply to this comment
   • Jetimi October 4, 08:41

    O Veterani
    Bajraktarët e fisnikët e Shqipërisë i zhduku diktatura 47 vjecare, po këta bijtë e komunistëve që na u bënë kapitalista, ore na cuan deri këtu….sa…s’kemi qenë me keq..
    Se këta të dytët po bëjnë shumë, shume….sa në jetimet nuk po marrin pension, se prindët i kishim pa punë!

    Reply to this comment
   • Kadriu October 4, 17:31

    Ne tani e dimë se çfarë bënë keq ballistat e zogistët o veterani I Enverit..
    Bënë keq që nuk jua këputen kokat juve bastardëve të kuq…ore.
    Do kishim jetuar si njerëz e jo si shtazët e kopshtit zoologjik…e akoma po pyet.

    Reply to this comment
  • Edi October 4, 17:28

   O Ylli,
   Se po me kujton Fan Nolin.
   A e di pse nuk erdhi Fan Noli në Shqipëri, megjithëse qeveria e Enver Hoxhës e ka ftuar disa herë dhe i ka vënë shkollave e rrugëve emrin e tij?
   Ai e mori vesht qe shume njerëz të ngritur, fetar e jo fetar , miku i tij Zoti Liço, babai i Alma Liços, qe kishte mbaruar Harward, në ato kohra, e pushkatoi klika e Enverit, se nuk i duronin dot kriminelët tanë të diturit.
   Dhe Fan Noli, nuk erdhi kurrë në Shqipëri, po jetoi në Amerikën e lirë…

   Reply to this comment
 9. Dodona mbi Tomorr October 3, 17:41

  Bajraktaret kane luftuar me pushtusit per te ruajtur te paprekur bajraqet e tyre dhe jane miqesuar me te gjith ata qe i kane siguruar per paprekshmerin e bajrakut ,E tere lufta e bandave mbas 1945 kunder pushtetit ishte per te ruajtur te paprekur bajrakun e vet,pra ketyre feudaleve , qe per ligj kishin vetem
  kanunin nuk u interesonte c’behej jashte feudit te tyre .Dhe del sot ndonji qe e quan edhe veten njeri te drejtesise , qe me nji servilizem te neveritshem ,deklaron ;c’donte brigata e pare ne Kelmend !?.

  Reply to this comment
 10. Prela October 3, 19:04

  “Bravo”zoti Malaj,na ke ba aq shume per te qesh,sa na rane edhe br…mbasi edhe ushkuri u terhoq shume prej t’qeshmes,e u kput.Dites,i lutna t’na i kursej keto zhgaravina,se edhe vetes i ban dam.

  Reply to this comment
 11. I.Troplini October 3, 19:33

  Kur njerèz si Tom Doshi, fryhen si gjelu majè plehut, para kullave tè malèsisè dhe deklarojnè marrèzishèm se ,,, Prek Cali e bèri kullèn e tij me 2 kate, ndèra ne do e bèjmè me 3,,,, dhe ndihen si tè thirrur pèr tè qenè zèri i kèsaj malèsie, atèherè duhet kuptuar se diçka ka shkuar pèr lesh nè thepat e largèt.
  Nèse dikush, do tè shkonte tu hiqte nga dora atè shkabèn me dy krena, qè mbante njèri mbi supe, prej atyre “votuesve” tè Tomès, kam pèrshtypjen se do dukeshin si ajo qè janè nè tè vèrtetè, njè tufè dallkaukèsh ordinerè.

  Reply to this comment
 12. bastriot kervishi October 3, 19:43

  Ajo që habitem me shumë kakrroca kometues si “demo” alias Mehmut Elezi është se Ahmet Zogu i poshtroi me qen e me mace keto katoliket e Preng Calit dhe askush nuk flet..
  .Pse keto Prenkcalistat kane harrur krimet e Zogut qe jane 1000000 herë se ato që bërë Enveri që në fund donte te vendoste pushtetin popullor ?
  **

  Masakrat e Zogut, nga varjet ne litar tek pjekja në hell e njeriut
  **
  – At’ Benardin Palaj në revistën “Hylli i Dritës” Nr. 13. shkruan se “Kur plasi lëvizja e Dukagjinit, atëherë Ahmet Zogolli ua muar jeniçerëve të Stambollës ato armë të ndryshkura me gjak të shqiptarëve për me shue vllaznit e vet të krështenë të Dukagjinit. E atë vjet Muharrem Bajraktari i Lumës, ngrehë shtabin e vet- dibranësh, matjanësh e lumjanësh, hi në Kishë të Shalës, ku si nder dhuni të tjera bani kjo ushtri laperash e zhelanash – toka me pasë randë- vrau edhe rrogëtarin e fratit krejt afër kishe…
  Burrat ma të mirë të Dukagjinit bashkë me shumë meshtarë u burgosën, vriten, futen në lak e arratisen. Burgjet mbushë me gra e fëmijë, gjaja mbarë plaçkitë… (“Hylli i Dritës, Nr. 13” viti 194125-253). Një dëshmitar tjetër i asaj kohe, Pal Dukagjini shkruan se “Çka ndodhi aty e mbrapa në Dukagjin e dijnë vetëm ata që e provuen. U dogjën shtëpia , u grabitën pasuni, u pushkatuen burra, u burgosën robni, u varën u rrahën deri u dhunuen në nderë e erz, çka për shqiptarin ashtë dekë ma e ranë se deka.

  Pas sukseseve të para kryengritësit, të cilëve u mungonin armët dhe fishekët, nuk u rezistuan forcave të rregullta të ushtrisë e xhandarmërisë dhe bandave të shumta të mercenarëve civilë që ishin shumë më superiore në numër e në mjete luftarake, prandaj detyrohen të tërhiqen drejt Gurit të Kuq. Forcat zogiste ndërmorën një aksion të shpejtë, të rreptë dhe të efektshëm reprezaljesh, ku terrori i bandave civile të Matit dhe të Lumës,të cilat i kalonin 10 000 vetët –
  Pas sukseseve të para kryengritësit, të cilëve u mungonin armët dhe fishekët, nuk u rezistuan forcave të rregullta të ushtrisë e xhandarmërisë dhe bandave të shumta të mercenarëve civilë që ishin shumë më superiore në numër e në mjete luftarake, prandaj detyrohen të tërhiqen drejt Gurit të Kuq. Forcat zogiste ndërmorën një aksion të shpejtë, të rreptë dhe të efektshëm reprezaljesh, ku terrori i bandave civile të Matit dhe të Lumës,të cilat i kalonin 10 000 vetët(Zef Harapi, Kamiljo Libardi), që u mblodhën menjëherë në Qytetin e Shkodrës dhe të prirë nga Fiqiri Dine vazhduan më pas reprezaljet që ishin të papara dhe të padëgjuara në malësitë e Pukës, Shalës, Shoshit, Nikaj-Mërturit, Pultit, Shllakut e Temalit.

  Në drejtimin e Komandantit të Përgjithshëm Fiqiri Dines, armata e Nënkolonel Xhemal Arianitit filloi kundërgoditjen ofensive ndaj Dukagjinit sipas këtyre drejtimeve
  1- Më 27 nëntor 1926 forcat e Kapiten Preng Previzit u nisën drejt Koplikut për në Theth.
  2-Me 28 nëntor Dukagjini mori ikjen masivisht nga Qafa e Pejës -Shtegu i Dhenve drejt Malit të Zi. Në këtë qafë nga forcat mercenare të Kelmendit u zunë 300 shaljanë, ndër të cilët Avdi Kola(Bajraktari i Gimajve), me gjithë nipat e bajraktarit të Shalës.
  3- Më 29 nëntor 1926 Kapiten Muharrëm Bajraktari, mësyni Qafën e Agrit nga Nikajt dhe Merturi e hyri në Abat të Shalës, gjatë operacionit vriten Prelë Ndoka, Gjelosh Ndoka(dy djemtë e Ndokë Mirashit të Pepajve, Pep Nika –Pepaj- Shosh dhe Stakë Ndoci Dardhë-Shosh.

  4- Po më 29 nëntor nga Guri Kuq dhe Mali i Shoshit Hasan Beg Bushati me një pjesë të forcave të tij, hyri në Shosh dhe me pjesën tjetër hyri në Pult të Dukagjinit u rrethua nga të gjitha anët ndërkohë që kryengritësit kishin marrë arratinë drejt vendeve të padepërtueshme. Komandanti i Operacionit të Shkodrës N/Kolonel Xhemal Arianiti në Shkodër me 11.12.1926 bënte të ditur se “përveç 14 vetave që ishte njoftuar më parë nga kjo komandë ndodhën nën vërejtje 53 komitë prej Shale, Shoshi e Nikaj- Merturi, si dhe 110 vetë të tjerë prej Thethit, të cilët kanë marrë pjesë në kryengritje. Përveç të naltpërmendurve ndodhën këtu nën vërejtje edhe 129 gra e fëmijë prej Shale, Shoshi e Nikaj –Merturi” (Zef Harapi “Dukagjini, historia dhe etnografia”. Studim i viti 1949, fq 219)

  U dogjën dhjetëra e dhjetëra shtëpi, katunde të tëra u grabitën, u therën bagëtitë, u plaçkit çdo gjë që nuk mund të merrej me vete.“Sot janë dorëzue prej komandantit Operativ Kapiten Prengë Previzi 67 kokrra dele dhe 23 krenë lopë e qe” (Zef Harapi po aty. Mercenarët ngado që i ranë, shkatërruan vathët e bagëtive, duke i detyruar pleqtë që kishin mbetur pa arratisë dhe plakat t’ua piqnin në hell, t’ua zinin mishin e bagëtisë, me qumësht madje edhe në planc të bagëtisë së therur se kështu u shijonte shumë më tepër.

  Hapnin qypat e gjalpit e pjek petulla të cilat i shoqëronin me mjaltë, ndërsa bletëve u fusnin flakën e barutit në derë të zgjojës. Bashibozukët shpërthenin kotecat e drithit e jepnin për të ngrënë kuajve të tyre. Imoraliteti i tyre çnjerëzor arriti deri aty sa në Shalë marrin e lidhin një plak pas hellit të fërlikut dhe fillojnë ta rrotullojnë pranë zjarrit sikur të ishte ferlik.

  Reply to this comment
  • Nipi partizanit October 4, 10:45

   Perrallat e komunisteve, nuk i besojne as niperit e vet me.
   Po t’a fillojshin luften tashti, do t’i kishte mbyt populli shqiptar, po i genjyen se do hanin me ligje florini…
   Pasi i moren fshatarëve dhe Token dhe Lopen, e kuptoi fshatarise ishte qa kot prej Beut e Agait…
   Poshtë ideja e komunizmit..

   Reply to this comment
  • Agimi October 4, 17:42

   O kërcisnin
   Dhe Zogu ka vra, po kurrë sa ka vra Enveri, Mehmeti me shokë…
   Mos ja fut kot!
   Paraardhësit e mi i internoi Zogu, por internimi e masakrimi që i bëri qeveria e Enver Hoxhës i kaloi të gjitha masat e imagjinatës.
   Kjo është e vërteta..

   Reply to this comment
 13. Ylli October 3, 19:54

  A ju kane thene o komentuesa komunist karagjoze qe Prenk Calin e arrestoi Mehmet Shehu ?? A e dini qe Mehmet Shehun e shpallet agjent te CIA s KGB ,UDB ?? A vrate Mehmet Shehun si armik te Shqiperise ??Me sa llogjik Viktori ju rezulton Prenk Cali armik ??Kush ka vrare me shume partizane e komunista ,Prenk Cali apo Enver Hoxha ?? Pse ti dorezohej Prenk Cali ,Mehmet Shehut .Thua valle nuk kishte degjuar malesori kreshnik se komunistet vrisnin shoket e tyre e jo me ate ??Kush i vrau o komentues komunista karagjoze Mustafa Gjinishin ,Ramize Gjebrene ,Zai Fundon ,Anastas Lulon e plot te tjere ??Kush i vrau Mehmetin ,Fecorin ,Petrit Dumen ,Hito Cakon ,Liri Gegen ,Dali Ndreun ,Koxi Xoxen ,Lipe Nashin ,Teme Sejkon et etj ??? Prenk Cali e sigurt qe jo.Ate qe u ka bere komunisteve shqiptare Enver Hoxha ,Prenk Cali nuk do ja u bente kurre.
  Historia eshte e tille qe per Prenk Calin diskutojme ,eshte apo nuk eshte hero.Ndersa per Mehmetin besoj qe jemi dakord qe ishte nje vrases komunist i degjeneruar ,agjent i UDB.A po nuk jeni dakord me shokun Enver ,shoke komentues komuniste….

  Reply to this comment
 14. Lefter October 3, 20:08

  Viktor Malaj,mire e ka pershkuar gjendjen qesharake, mjerane, te turpshme te gjykimit te gjerave banale si kjo e te tjera ne vendin tone. Do te shtoja dicka per Isa Tosken qe ka vrare e plackitur gjate luftes ne Myzeqe e Mallakaster deri ne shtatore te vitit 1943 kur mori plumbin para nderteses ku qendronin gjermanet, sot eshte prefektura e Fierit. Ne Korrik te vitit 1943 ne fshatin Hametbejas prane Buzmadhit te Fierit, Isa Toska ka therur me sharre nje djale 20 vjecar mesa duket ishte ;partizan. Ky eshte nje realitet i pare , degjuar e dokumentuar per kohen dhe me vone..

  Reply to this comment
 15. cuca e maleve October 3, 20:33

  Cfarë do që të kete bërë Mehmet Shehu gjatë jetës tij..këtyre kanibalëve talebanë e kishin hallall që ja u shkërdhente nonat,sepse fill pas 1945-es bandat e “Komitetit të Maleve” kërkonin rrëzimin e pushtetit me çdo kusht dhe me çdo çmim që të ishte i mundur, duke mos kursyer gjakun e askujt as gratë dhe pleqtë, mjaftonte që të arrihej qëllimi..
  .
  Ishte një terrori dhe një kasaphane të pashembullt. Vrasjet e tyre kishin arritur dhe te femrat, pa pyetur për asnjë ndjenjë njerëzore as kanun.

  .Nuk ishte pak rasti i kunatave, Marta e Prena Tarazhi, të cilat u rrëmbyen natën mizorisht nga bandat, vetëm për faktin se kishin shkuar në hekurudhë dhe nxisnin emancipimin në radhët e grave në zonë.
  .
  Ato u lidhën me litar pas një peme kumbulle dhe aty, në mënyrën më barbare, iu prenë gjinjtë dhe u masakruan me thika derisa vdiqën.

  Ka mijra raste të tjera si ai i Dilicës së Fregnit, të cilën e grabitën natën po ato banda për të cilat po flasim, duke e hequr me forcë nga duart e nënës së saj qorre, dhe e çuan diku afër shtëpisë, ku pas masakrimit e therën dhe e pushkatuan.
  .
  Tipike në kësisoj rastesh është ai i vajzës nga Oroshi që quhej Prena Përkola, e cila njihej ndryshe me emrin “Cuca e Oroshit”, që e vranë me armë në prezencën e dy fëmijëve të mitur (Agimit dhe Albinës) në djep. Apo ai i Shkurte Carës apo Mrika Lokës. etj etj qe jane me mijra…

  Reply to this comment
  • Mollosi October 3, 22:13

   Mos e harro edhe Toger Baben ( Hodo Habibin), i cili gjate operacioneve ndeshkimore ne Veri perdhunoi me qindra femra.

   Reply to this comment
   • maxhun meleku October 4, 01:59

    demolloshevic
    .
    ke plotesisht te drejte
    hodo habibi ishte nje monster po ti nuk thua se direkt me urdher te enver hoxhes eshte varur ne litar per keto krime.

    por kriminalja ne kete rast e juaja eshte se keto ja faturoni mehmet shehut..qe ne fakt togerbaba ishte nje
    vartes i Koqi Xoxes qe ato jugoserbet tuaj e mbajne si hero.
    .
    tung !

    Reply to this comment
    • Mollosi October 4, 21:30

     maxhun meleku!
     Eshte e vertete qe me urdher te Enverit monstra u var ne litar, por eshte edhe nje e vertete tjeter, qe monstra Enver, pas varjes se Toger Babes, e shpalli ate deshmor te atdheut.
     Jugoserbët ishin te juajit. Popoviqi, Mugosha, Svetozar Vukmanoviq Tempo, Dizdareviq, Rankoviq direkt me urdherin e Enverit u dekoruan me dekorata te larta.

     Reply to this comment
  • Lira October 4, 08:30

   Une di dhe nje rast, kur sipas ligjeve te Malësisë kur nuk shkreh pushka e do me vra duke, duhet me e fale, se e kane fale Zanat!
   Kur nje malsoret, qe kishte shti mbi ate qe do pushkatohej, nuk i shtiu pushka i tha Mehmet Shehut, kete rob e ka fale Zana!
   A e dini o Ju shqiptare, çfarë bëri Mehmeti?
   Ai nxorri pistoletën dhe e pushkatoi me dorën e vet!!?
   Malësori qysh atë ditë, nuk foli ma!
   Ai kishte thy ligjin e Kanunit.

   Reply to this comment
  • Malsorja October 4, 11:27

   Po moj cuca e Malsisë!
   Çfarë na bani komunisti, na shqiptarëve, nuk na e ka as shkjau……
   Qenë ma keq se shqau..

   Reply to this comment
 16. Amerikani October 3, 23:03

  Ky Prek Cali mos ka pas luftuar gje ne krah te cetnikeve serbo-malazeze para dhe gjate rrethimit te Shkodres 1912-1913 per arsye fetare?
  Ky Preka eshte qe e ka mbrojtur Vermoshin kur mbreti ja fali Jugosllavise si pjese e marreveshjes per ndihmen qe i dhane per rikthimin e legalitetit ne dhjetor 1924?
  Ky Preka eshte qe pas internimit nga mbreti zemer-mire ne Gjirokaster u be komandant ne rezerve ne emer te mbretnise per ruajtjen e bajraqeve te Kelmendit?
  Ky Preka eshte ai qe per hir te katoliçizmit i pelqeu pushtimi italian i Shqiperise dhe mori pjese se bashku me “patriote” te tjere ne dorezimin e kurores se mbretnise shqiptare me simbolet e Gjergj Kastriotit, mbretit xhuxh Viktor Emanuelit?
  Ky Preka ka pas gisht ne priten qe ju be batalionit partizan ku u vrane 36 bij nenash te cilit ne bese te malesoreve te Kelmendit ishin nisur per te ngritur keshillat nacional çlirimtare dhe per te vendosur pushtetin e popullit ne gjithe Shqiperine?
  Pse u fsheh ky Preka kur brigada partizane ndermori mesymje ne malesi per te ndershkuar vrasesit e partizane bije nenash qe kishin luftuar me okupatorin nazi-fashist per çlirimin e atdheut?

  Reply to this comment
 17. MH October 3, 23:42

  cuca e maleve !
  Keto pune i ka para ingje per ingje Nishan Presidenti,Kapterri i Marshallit te Vicidolit.I ka nderuar dhe dekoruar te gjithe ato qe Juve i konsideroni pa te “drejte” armiq e popullit shqiptare.Ato kriminelet qe i quani Juve kane kryer krime “pa Dashje” kane ngaterruar tabelen e qitjes.Ato historikisht jane ndeshur gjithemone me te pa armatosunit te pambrojtur.Kane kene “heroj” te vertet te turpit dhe krimit.Mbetesh vetem deshmia e nderimit dhe dekorimit.E vulosi Nishan Presidenti ma i ndyti i gjithe presidenteve mbas Berishet.

  Reply to this comment
 18. Lira October 4, 08:22

  Kjo Lora eshte kushedi sadiste, se ketu nuk ka asgje per tu kenaqur as si intelekt e as si dashamiresi…

  Nje ligesi e helmet te derdh ajo pene,
  Nje kenaqesi te semure te shkruan zemra,
  Te befte rikoshete kjo keqdashje,
  O sahanlepiresi i vllavrasesve!
  O Viktor Malaj!

  Reply to this comment
 19. Lira October 4, 08:30

  Une di dhe nje rast, kur sipas ligjeve te Malësisë kur nuk shkreh pushka e do me vra duke, duhet me e fale, se e kane fale Zanat!
  Kur nje malsoret, qe kishte shti mbi ate qe do pushkatohej, nuk i shtiu pushka i tha Mehmet Shehut, kete rob e ka fale Zana!
  A e dini o Ju shqiptare, çfarë bëri Mehmeti?
  Ai nxorri pistoletën dhe e pushkatoi me dorën e vet!!?
  Malësori qysh atë ditë, nuk foli ma!
  Ai kishte thy ligjin e Kanunit.

  Reply to this comment
 20. Jetimi October 4, 08:53

  O Veterani
  Bajraktarët e fisnikët e Shqipërisë i zhduku diktatura 47 vjecare, po këta bijtë e komunistëve që na u bënë kapitalista, ore na cuan deri këtu….sa…s’kemi qenë me keq..
  Se këta të dytët po bëjnë shumë, shume….sa në jetimet nuk po marrin pension, se prindët i kishim pa punë!

  Reply to this comment
 21. Eshte per nder me qene pasardhes bajraktari October 4, 09:10

  #kamunisto
  Kush je ti që na deklason bajraktarët o langua ideologjive?
  Bajraktarët i njihte një krahinë e prandaj i quajtën mbajtës të flamurit, familje udheheqese, ore morracak Kamunist.
  O pasardhes i faqes ruse te Leninit..

  Reply to this comment
 22. demo October 4, 09:47

  @Veteranit
  Mos shko ne shtepine e tjetrit me shqelma deres!

  Reply to this comment
  • Veterani October 4, 10:55

   Po shqelmat e Gjermanit , Italianit e turkut ,
   Bytha jote nuk i ndjeu demo ?
   kurse dora e Vllaut te duket shqelm ?
   Edhe sa vjet na duhen o demo te beni
   shtet ju Ballistet ?
   27 shkuan …………………….
   Motrat tek semaforet …
   te Papunet kane shprese tek Lloto .. [ haaaa
   Pa pensione [ ti gezon pension me sistemin e enverit —
   Pa drejtesi
   pa ushtri ,
   Shqiperia ne ankand ….
   Beje Shqiperine demo dhe be do te jemi me ju .
   Ama beni nje Gje te pakten ,
   vetem NJE …………………………..

   Reply to this comment
   • Nora October 4, 11:13

    O Veteran
    Tashti po i duan shqelmuar e Gjermanit, po nuk po i do gjermani me…
    Iku koha e luftës
    Të gjithë budallenj kush luftoi

    Reply to this comment
 23. Lira October 4, 10:06

  Turp qe nuk keni guxim te nxirrni te gjithe komentet…
  Edhe pse pa banalitet, i ndaloni.
  Keshtu nuk i sherbeni mendimit te lire!
  Censure e padrejte…

  Reply to this comment
 24. Shkodrani October 4, 10:35

  Keta jane veteranët…
  Pasi i zhduken fizikisht te gjithe fisniket e Shqiperise, tani dhe po duan t’i turperojne, se nuk kane bere gje!
  O fara e keqe e morracakeve te kuq…

  Reply to this comment
 25. Kanadez October 4, 10:52

  Siç po lexoj, ky blog po më pëlqen.
  Bravo, o njerëz, qe na sherbeni, me shumë se artikulli për të ditë të vërtetën.
  Në kemi qenë jashtë Shqipërisë e nuk e kemi ditë të vërtetën.
  Na paska verbuar dashuria për të mirën.
  Mehmeti e Enveri paskan qenë mostra…
  Komunistët paskan qenë shumë shumë te ligj.
  I genjyen të rinjtë partizane, për qëllimet e tyre..

  Reply to this comment
 26. Tironsi October 4, 10:58

  Të lajnë gojën të gjithë ata që flasin për fisnikët shqiptarë.
  Shumë keq për ne që nuk ja paskemi ditë vlerat.

  Reply to this comment
 27. Veterani October 4, 10:59

  Po shqelmat e Gjermanit , Italianit e turkut ,
  Bytha jote nuk i ndjeu demo ?
  kurse dora e Vllaut te duket shqelm ?
  Edhe sa vjet na duhen o demo te beni
  shtet ju Ballistet ?
  27 shkuan …………………….
  Motrat tek semaforet …
  te Papunet kane shprese tek Lloto .. [ haaaa
  Pa pensione [ ti gezon pension me sistemin e enverit —
  Pa drejtesi
  pa ushtri ,
  Shqiperia ne ankand ….
  Beje Shqiperine demo dhe be do te jemi me ju .
  Ama beni nje Gje te pakten ,
  vetem NJE …………………………..

  Reply to this comment
  • Labi October 4, 11:10

   O Veterani,
   Ne ankant e qitën këta kapitalistët e rinj, që janë po pinjollet e Enverit me shokë, apo nuk e ditke ti?
   Se balliste e fisnike nuk pati më Shqiperia ore!!!
   Të ishim bërë Itali qysh atëherë, nuk do na mbyteshin nipërit për të mbërritur Italinë, ore aman…

   Reply to this comment
 28. Asdreni October 4, 11:05

  Po ti ore Kërvici!
  Krrici.
  Po na shkruan historinë e shkruar të shkolla e PPSH?
  Hala nuk qeke ngop me rrenat e Enverit, o krrici bukur?
  Shko more në ferr të Enveri e Mehmeti…

  Reply to this comment
 29. Mira October 4, 11:24

  O Lefter,
  Unë e përshëndes mendimin plural.
  Eshte per të ardhur keq, po te kishim vetëm një mendim.
  Aty nuk shoh asgjë qesharake…
  Një mendim kishim vetëm në kohën e diktaturës komuniste, se të bënte një kokë me te shkurtër, dhuna qe kishim…
  Pra ky Malaj është i asaj kohë, prandaj tallet me pluralizmin.
  Diskutimi na sqaron..apo jo?

  Reply to this comment
 30. F.Y.I October 4, 16:21

  F.Y.I.D.C & D
  .
  For Your Information Dear Canibale & Demo-ne.
  .
  Eshte e bere e udhes pas 1991 qe cdo gje e zeze ne 50 vjet tja fusim Enver Hoxhes por ky i fundit ishte aq i madh sa po i mban akoma te gjitha te “zezat” dhe perseri mbi 66% e popullit e respekton kohen e tij ne krahesim me junten monarko-fashiste te Sali Monstres..
  .
  Pse armiqte e tij rrezuan vetem nje permendore prej Bronxi me pantallonat e pshurrura te Ramiz Alize dhe nuk por e mposhtin sot as te vdekur biles sa me shume kalon koha aq me shume po e sulmojne perverset shqip-foles anti-shqiptare.
  .Me keto Prenk Calet pra me armiqte e tij Enveri veproi absolutisht me te njejten menyre si veproi Amerika Anglia Franca apo Greqia me kundershtaret e tyre dhe le te marrim ca shembuj:
  1-Karrike elektrike perdori Amerika per ciftin Rozenberg biles gruaja u fut tre here ne karrike elektrike se nuk jepte shpirt nga qe kishte difekt karrikja elektrike.
  2-Lexoni deshmine e John Kerry-t para kongresit amerikan per masakrat e ushtrise amerikane
  http://www.youtube.com/watch?v=ucY7JOfg6G4 dhe keto “krimet e enverit” duken romanca.
  3-Ne 1945 sipas planeve angleze kur Prenk Calet luftonin qeverine legjitime te Hoxhes per permbysje ne disa qytete gjermane jashte zones luftes jane vrare “gabimisht” nga Churchillet mbi 1 miljon veta shumica rober lufte dhe popullsi civile…Ju lutem ndiqni dokumentarin “Bombing of Dresden in World War II” dhe pyesni pse keto bombardime nuk quhen Krime Kunder Njerzimit.
  4.Kalojme ne France
  17 tetor të vitit 1961, në Paris. Demonstrata e algjerianëve kthehet ne masaker ku pasi vriten mbi 200 demonstures paqsore shumica hidhen ne lume si qener….dhe kjo ne nje vend “demokratik”
  5 dhe fundit
  kalojme ne masakrat nazi-berishte:
  .A ju kujtohet te nderuar emri atdhetarit ..Remzi Hoxha qe u zhduk pasi u masakrua direkt me urdher nga salimostra dhe u egzekutua nga gazidedet , kumbarot dhe larot e tij.
  .A ju kujtohet egzekutimi Kosta Trebickes qe NY-Times ve gishtin direkt ne ca berishiste te washingtonit me kepuce te ‘kuqe”….dhe per sypeshkaqenin tallen lesht me filmin War Dogs
  .A ju kujtohet egzekutimi makaber i gjyqtarit Konomi nga mafja me kollare e Gjirit Lalzit ku perplasen interesat e fejzinjeve berishajve dhe monikameteve…..
  .
  A ju kujtohet drejtori i Shikut Isa Coba qe vuri gishtin per dy vrasje mafjoze berishore….dhe e dogjen te gjalle ne makine biles me gjuhen e prere..dhe gojet e liga thone qe Grupi Ciftelia ja kendoi “kengen”….
  Ka dhe mijra krime te juntes kriminale te Berishes & Devil Sons qe per cudi Donald Luja dhe Edi Rama duken si buburreca para tyre.
  .
  Pikerisht per te mjegulluar krimet e juntes monarko-fashiste te Berishes sidomos pas 23 qershorit 2013 ku populli voton vetem kunder sali monstres (me shume se sa per impotentin Edi Rama) gatuhen ne guzhinat makartiste-elezbiberiiste-zogiste-balliste -neonaziste-berishiste dhe xhorxhsorroiste keto artikuj me Prenk Cale dhe e kane helmuar shtypin shqiptar me Djaj si Kastriot dervishi–dashnor kaloqja-spartan ngjela-bledi fejzite e qindra te tjere qe pothuaj kane arritur ti shplajne trurin atij populli me kete genocid antikomunist te panevojshem per popullin por te vlefshen per te shpetuar Sali Perbindeshit para te cilit Enver Hoxha duket Profet….dhe kete nuk e them une por edi rama-ilir meta dhe donad luli me veprimet dhe mos veprimet e tyre jo vetem anti-shqiptare por dhe anti-amerikane.

  .

  Reply to this comment
  • Nipi partizanit October 4, 17:47

   Mo mire me lopë sesa me rrugë!
   Se na vijnë hajdutët si ti me makina…
   Ujin -kena përroin.
   E për drita këna mullirin.
   Mos na qaj hallin…

   Reply to this comment
 31. demo October 4, 18:08

  O veteran!
  Une nuk desha te zgjatem me ne kete histori tragjike cfare i ndodhi Malsise shqiptare dhe Kosoves nga brigadat terroriste te partizaneve shqiptare.Por po mundohem te sqaroj:Ne 12 Nentor 1944, njesite partizane Malazeze mesyne Vermoshin nga Mali i Zi,duke vrare gra e femi,duke grabitur bageti.Sulmi i befte i malazezve nuk eshte gje e re per malesine Shqiptare qe i kane vuajtur keto sulme,qe nga koha e Oso Kukes e Lidhjes se Prizrenit.E befte per ta ishte YLLI I KUQ, qe mbanin ne vend te KAPICES dhe uniformat e ushtrise engleze.Partizanet shqiptare qe i shpallen lufte cdo ushtrie qe kalon neper Shqiperi,cdo ushtari te huaj qe prek kufijte shqiptare,perse nuk reaguan ndaj njesiteve agresore MALAZEZE?Ashtu si nuk reaguan as ndaj njesive nazi-fashiste te Zerves ne Cameri?????Jo vetem kaq,por ne dhjetor te vitit 1944(nje muaj pas sulmit malazez)njesite e UNCL shqiptare mesyjne Vermoshin.Tashme malesoret e Vermoshit i priten YLLEKUQTE ME UNIFORME ENGLEZE(UNCL dhe Ushtria komuniste Jugosllave kishin te njejten uniforme) tek Ura Tamares,ne ate perpjekje ku ju thoni se u vrane 36 partizane.ASKUSH,,,AS IDEOLLOGJIA KOMUNISTE,AS IDEOLLOGJIA FASHISTE,AS DJALLI DHE AS ZOTI NUK MUND TE PENGOJE NJE KRIJESE TOKESORE TE MBROJE VETEN,FAMILJEN DHE MALLIN NGA AGRESORET.Kjo eshte tabu,dhe e ke ne cdo kod penal te botes,ne te gjitha kohrat. Pas shopartallimit te yllekuqve ne Tamare partizanet e Divizionit te pare sulmues,te perbere nga tre brigada, te drejtuar nga Mehmet Shehu sulmuan Vermoshin nga tre drejtime.Kollona e drejtuar nga Mehmet Shehu ne marreveshje me partizanet malazes,i ra Malesorve te Vermoshit nga Mali i zi,,prapa shpine Jazek u qofte,Turpi i mbulofte,ata dhe pasardhesit e tyre.Prandaj djemve te Mehmet Shehut ju ka mbyllur goja qe 35 vjet dhe nuk flasin nje fjale,se e dine mire c`ka punuar i jati kunder shqiptareve,Me Mehmet Shehun,mburren ca nga fshati,ashtu si mburren sot jevgjit e lagjes Cole,me Zani Caushin.

  Reply to this comment
  • 10 04 2017 1:30 pm October 4, 19:31

   Zoti demogic
   ——————–
   Ne 8 shtator 2016.. 12:14 pm ne gazeten Dita ne nje artikull qe fliste per J.B.Titon ju keni shkruar keto komente:

   ——————–
   -komenti pare:
   demo : “”Kroati Tito ishte nje gjigand si politikan dhe mbrojtes i madh i shqiptareve dhe i Kosoves dhe bla bla bla…””

   Per sa mesiper ne komentin e sotem keto forcat qe u futen ne Shqiperi ishin te Titos……pra zoti demo kjo eshte nje masterbim i juaj….vazhdimin e ben lexuesi

   ——————–
   komenti i dyte
   ——————–
   demo”@Vezhguesi F.
   Une kam nje veper te shkruar me 15 vellime dhe dhjetra dokumentare ne Shqiperi


   .Pra o zoti demogic..nga kush ke frike qe nuk del me emer orgjinal ?

   -ke frike se ke qene sumelepires si Mehmut Elezi
   .
   -ke qene fuks i perndjekur si kasaruho
   .
   -apo je pasqyra e thyer e Kapllan Resuloviqit?

   Reply to this comment
 32. demo October 4, 22:23

  z. znj. 10 04
  Me vjen keq qe me ngaterron me maloke,sepse jam qytetar,te pakten nja 200 vjet.Me vjen mire qe i regjistron komentet e mija.Ti te pakten i rregjistron komentet e mija,por me njeh autoresine,kurse Mehmet Elezi dhe ca maloke te tjere,i kopjojne shkrimet dhe komentet e mija dhe i botojne me emrin e vet.Jam shqiptari i pare qe kam shkruar per Masakren e Tivarit,ne gazeten Republika ne numrin e Dhjetorit te vitit 1991.Edhe sot mendoj se ajo masaker shenon preludin e spastrimit ethnik te Kosoves,sikur Aleksander Rankovic ,Miladin Popovic dhe Enver Hoxha mos ndeshnin kundershtimin e Titos.Ajo qe ndodhi me Camet ne 1944-45,ishte projektuar nga klika serbe Rankovic-Popovic-Enver Hoxha,te behej edhe me Kosoven,Jua mbajti doren Tito.Ne themelet e kushtetutes se Jugosllavise ,shpalli Kosoven element konstituiv te Federates duke i dhene statusin e Krahines Autonome.Eshte ky Status qe lejoi Ameriken dhe komunitetin Evropian te realizoje shkeputjen e Kosoves nga Serbia si shtet te pavarur.Enver Hoxha kishte projektuar per Kosoven ate qe beri Milloshevici ne 1998-99.Enver Hoxha e urrente Kosoven,Malesine e veriut dhe ne pergjithesi viset shqiptare,qe ndodheshin jashte kufijve shteterore me nje urrejtje patologjike,qe i ka rrenjet ne te kaluaren e tij dhe te familjes se tij.Kjo nuk ka lidhje me komunizmin ,sepse Enver Hoxhya ishte komunist,,aq sa u be Saliu nacionalist.

  Reply to this comment
  • 10 05 2017 8;02 AM October 5, 14:02

   o demogic
   .
   qe jemi te dy anti-enveriste kjo eshte gjeja qe na bashkon ..
   .
   por ajo qe na ndan eshte se ti je antienverist antishqiptar kurse une jam antienverist i moderuar qe i njoh dhe meritat enverit krahas dhe fajeve..biles shume faje te tij jane nga koniukturat nderkombetare ..
   por ti je nje komentues kriminel se na i ben hero qofte Titon..qofte Xhaferr Deven.
   .
   Ja cfare thone dokumetet e historise per dy kriminelet e tu o bastardi demoleshi
   ++++++++++++++++++++++++++++++++++

   Njihu me krimet e Titos

   Regjimi komunist jugosllav përmes strukturave pushtetore e sidomos UDB-së,me qëllim të shpërnguljes së shqiptarëve nga trojet stërgjyshore aplikojë format më diskriminuese ndaj tyre në Kosovë dhe viset tjera etnike shqiptare,duke i shfrytëzuar të gjitha kontaktet me shtetet tjera të Ballkanit,për realizimin e këtij qëllimi. Më 18 shkurt 1953 Jugosllavia,Greqia dhe Turqia arritën një marrëveshje për miqësi dhe bashkëpunim reciprok… dhe në kuadër të një serie bisedimesh atë vit kryetari i Jugosllavisë JOSIP BROZ TITO dhe përfaqësuesi turk :FUAD KYPRILI në Split të Kroacisë nënshkruan një”marrëveshje xhentelmene”,me të cilën u ripërtri konventa shtetërore jugosllave-turke e vitit 1938,për shpërnguljen e shqiptarëve …në Turqi!!!!!

   SHTABI I TITOS PER REALIZIMIN E KESAJ MARREVESHJEJE…!!!

   Për zbatimin me përpikëri të këtij operacioni kriminal, TITOJA ngarkoi vetë ALEKSANDËR RANKOVIQIN (ministër i brendshëm federativ) për formimin e SHTABIT OPERATIV me përbërje nga njerëzit më të sprovuar…,shovinist nga më të tërbuarit, kriminelë të regjur që prej vitesh i kishin lyer duart me gjakë të shqiptarëve.
   Këtë shtab e përbënin,drejtues të strukturave pushtetore në nivelin federativ,republikanë dhe krahinorë si dhe drejtues të UDB-së,si:

   1.ALEKSANDËR RANKOVIQ

   2.KËRSTO CËRVENKOVSKI

   3.SVETISLLAV STEFANOVIQ

   4.MILLAN BARTOSH

   5.LEO GRISHKOVIQ

   6.VOJKAN LLUKIQ

   7.MARKO VUCKOVIQ

   8.PAVLE JOVIQEVIQ

   9.PETAR STAMBOLIQ

   10.SLLOBODAN PENEZIQ-KËRCUN

   11.GJOKO PAJKOVIQ

   12.GOJKO MEDENICA

   13.ÇEDO MIJOVIQ

   14.SËRBA SAVIQ

   15.DUSHAN MUGOSHA

   Në bazë të hulumtimit sistematik të dy shërbimeve konzullare (sektorit të pasaportave) jugosllave dhe turke, dëshmohet se në periudhën 1951-1968 prej Jugosllavisë në Turqi janë shpërngulur 414.500 shqiptarë… ndërsa gjatë periudhës në fjalë (bazuar në statistikat sekrete jugosllave) në Kosovë ishin sjellur në heshtje 63.000 kolonë sllavë, prej të cilëve, pas rënjes së Rankoviçit (1966) duke mos u duruar një farë “barazie” me shqiptarët, shumica prej tyre udbash e kriminelë marrin ikën për Serbi . Ndërkaq sipas statistikave të publikuara më vonë del se në periudhën 1952-1965 per ne Turqi janë shpërngulur: 452.371 shqiptarë.Shperngulja është bërë me këtë dinamikë:

   Më 1952Janë shpërngulur—– 37.000 shqiptarë
   Më 1953—————————- 19.300 “
   Më 1954—————————- 17 500 “
   Më 1955—————————- 51.000 “
   Më 1956—————————- 54.000 “
   Më 1957—————————- 57.710 “
   Më 1958—————————- 41.300 “
   Më 1959—————————- 32.000 “
   Më 1960—————————- 27.980 “
   Më 1961—————————- 31.600 “
   Më 1962—————————- 15.910 “
   Më 1963—————————- 25.720 “
   Më 1964—————————- 21.530 “
   Më 1965—————————- 19.821 “”
   Në ato vite me dhunë detyrohen të shpërngulen edhe mijëra shqiptarë, kryesisht nga Mali i Zi (nga Hoti, Gruda, Plava, Gucia, Vuthaj, Ulqini, Tivari, Triepshi, Shpuza, Kraja etj.) për në SHBA, Kanada, Australi e vende të tjera tejoqeanike

   Ky shtab famekeq i JOSIP BROZ TITOS vazhdon me krimet ne Kosove!!!

   -Në dimrin e vitit 1955/56 organizon aksionin për mbledhjen e armëve dhe gjatë këtij procesi të dhunshëm i keqtrajtuan në format më mizore mëse 30.000 shqiptarë.Ky aksion famëkeq ka nisur pikërisht nga fshatrat e trevës së Rugovës ku ka lindur dhe është rritur z.Ibrahim RUGOVA.Në këtë ekspeditë udbeske,nga rrahjet dhe torturat u mbytën 103 shqiptarë,ndërsa u gjymtuan për jetë rreth 10.000 të tjerë…!!!
   Krimet ndaj shqiptareve s´kishin te ndalur,ato vazhduan edhe pas remjes se RANKOVIQIT
   ====================================================
   KRIMINELI ANTISHQIPTAR NR-2 XHAFER DEVA
   .
   Masakra e 4 shkurtit 1944 në Tiranë është ndër masakrat më të përgjakshme, që kryen nazistët gjermanë dhe bashkëpunëtorët e tyre: si Xhafer Deva, Minister i Brendshëm i nazistëve, Kadri Cakrani, komandant i forcave të Ballit Kombëtar, Qazim Mulleti, Prefekti i Tiranës, fashisti Osman Kazazi etj., nën drejtimin e Gestapos gjermane. Natën e 4 shkurtit drejtuesit e xhandermarisë, me lista në duar e me grupe xhandarësh u futën nëpër shtëpitë e qytetarëve të Tiranës, rrembyen djem e burra dhe i pushkatuan nëpër rrugë. Për të futur frikë e tmerr, për të terrorizuar popullin, ata vepruan mbarë, pushkatuan edhe të tjerë që i gjenin në rrugë. I vrisnin dhe i masakronin barbarisht, duke i gjymtuar edhe për së vdekuri, pastaj i hidhnin nëpër kanale, apo dhe në mes të bulevardit. Rrugët e Tiranës u mbushën me gjak. Përmasat e kësaj masakre i pohon të nesërmen Komanda e Xhandermarisë në raportin e saj ku thuhet: “Forcat e xhandermarisë, së bashku me forcat e Regjimentit “Kosova” (regjiment mercenarësh të mbledhur nga Xhafer Deva në Kosovë për të shtypur Lëvizjen Nacionalçlirimtare në Shqipëri, së bashku me gjermanët-shën. red.) dhe me vullnetarët e Ballit Kombëtar, këtë natë kanë bastisur 230 shtëpi, ku kanë arrestuar 478 persona të dyshimtë dhe nga këta 84 më të rrezikshmit i kanë pushkatuar.
   Nga të 84 të pushkatuarit rezulton se 67 janë shqiptarë, 9 italianë, 4 malazezë, 2 maqedonas, 1 grek (minoritar) dhe 1 çifut. Viktimat kanë qenë nga Tirana 29 dhe 37 nga rrethet Fier, Korçë, Durrës, Shkodër, Vlorë e Dibër”.Në shenj nderimi e përjetësimi të këtyre bijve të lavdishëm, një rruge kryesore në Tiranë, që kalon paralel me bulevardin “Dëshmorët e Kombit”, para 68 vjetësh, iu vu emri “Dëshmorët e 4 Shkurtit”.Kjo është ngjarja dhe historia e emrit të Rrugës “Dëshmorët e 4 Shkurtit”.Tani, pas 68 vjetësh, më datën 28 dhjetor 2011, me propozim të Kryebashkiakut Lulzim Basha, Këshilli Bashkiak, ia hoqi këtë emër.Ky akt është shumë i rëndë, antihistorik, antihuman dhe antiligjor. Ky emër i jepte kësaj rruge një peshë të rëndë morale sepse mbartte gjakun e 84 bijve të popullit, që e urrenin dhe e luftonin fashizmin, pushtuesin e vendit tonë. Duke i hequr këtë emër kësaj rruge, kërkohet të harrohet historia e saj, të harrohet masakra e 4 Shkurtit dhe autorët e saj, të rivriten edhe njëherë 84 dëshmorët e masakaruar barabarisht atë natë nëpër rrugët e Tiranës.
   Ky vendim i Këshillit Bashkiak prekë thellë familjet e dëshmorëve, pasardhësit e tyre ndër breza, veteranët dhe invalidët e Luftës, gjithë patriotët e ndershëm dhe shumicën dërmuese të popullit të Tiranës e të gjithë Shqipërisë.Ky akt është antiligjor. Në nenin 11 të ligjit të Statusit të Dëshmorit të Atdheut, të miratuar në Kuvendin e Shqipërisë në vitin 2000, me konsensus të plotë të të gjitha forcave politike parlamentare, pra edhe të PD-së (në opozitë në atë kohë) thuhet: “Në shenj nderimi për dëshmorët e Atdheut, me vendim të këshillit të qarkut ose të bashkisë (komunës), ngrihen, mirëmbahen dhe ruhen lapidarë, pllaka përkujtimore, përmendore etj., si dhe emërtohen mjedise dhe institucione publike”. Është shumë e qartë se ky nen i obligon drejtëpërdrejtë organet e pushtetit për të nderuar dëshmorët dhe jo për t’i shkurorëzuar ata. Për qartësuar edhe më mirë këtë kërkesë, në nenin 12 të këtij ligji thuhet: “Zhvendosja e permendoreve, lapidarëve, pllakave përkujtimore, si dhe objekteve të tjera që kanë lidhje me dëshmorët e Atdheut, bëhet vetëm në raste të veçanta, kur këtë e kërkojnë interesa të larta shtetrore. Zhvendosja bëhet me vendim të këshillit të qarkut… Ky këshill përballon shpenzimet për zhvendosjen. Objektet e mësipërme rivendosen në një mjedis publik të përshtatshëm, para se të fillojnë punimet në vendndodhjen e mëparshme të objektit”.
   Pra ky ligj nuk lejon të hiqet pllaka përkujtimore, që emërton rrugën “Dëshmorët e 4 Shkurtit”, për të vendosur në vend të saj një pllakë tjetër, me çfarëdo emri qoftë. Mbi dëshmorët nuk mund të dalë askush, me emrin dhe me gjakun e tyre nuk mund të luhet, nuk të lejon ligji, as morali.Por me sa duket, Kryebashkiaku Lulzim Basha, nuk njeh as ligj, as moral. Ai, me këtë rast, dëshiron të rehabilitojë kriminelin Xhafer Deva nëpërmjet honorifikimit të nipit të tij, këtu në një rrugë të Tiranës, që kullon gjak. Pse, vallë, pak rrugë e sheshe ka Tirana, por gjeti rrugën “Dëshmorët e 4 Shkurtit”, për t’i shkurorëzuar 84 dëshmorë e për të kurorëzuar, në vend të tyre, nipin e Devës. Kjo është një intrigë e neveritshme me qellime përçarëse kombëtare. Se vepra e Xhafer Devës në Shqipëri, si dorë e hekurt e nazitëve, me krimet makabre që ka bërë, ka lënë gjurmë të thella. Po edhe Luli, si Ministër i Brendshëm, e ka përgjakur Bulevardin “Dëshmorët e Kombit” më 21 janar 2011.

   Por “sekreti” i xhaferr deves qendron ne faktin se ai ne vend te dorzohej nga autoritetet amerikane si kriminel lufte dhe te gjykohej ne shqiperi sipas konventave nderkombetare,perkundrazi u inkuadrua ne veprime terroriste -diversioniste kunder shtetit shqiptar
   Enciklopedia e figurave politike e pershkruan keshtu Xhafer deven

   In 1956, he immigrated to the United States and briefly lived in New York and Boston.
   In 1960, he moved to Calaveras County, California and worked as an assistant supervisor at the mailing department[ of Stanford University in Palo Alto until his retirement in 1972.
   In his years in exile, Deva played an active role in organizing anti-Communist resistance. He died on 25 May 1978, aged 74.
   Files released after his death showed that Deva was one of 743 suspected fascist war criminals recruited by the Central Intelligence Agency (CIA) during the Cold War.
   Konkluzion:
   Eshte krim kunder njerzimit nga kushdoqofte qe per te luftuar gjasme komunizmin te ringjallen dhe te reabilitohen figura te urryera te fashizmit..

   Reply to this comment
   • Mollosi October 5, 17:48

    Njeriu me i fuqishem ne ish Jugosllavi (deri ne Plenumin e Brioneve) ishte pa dyshim Aleksandar Rankoviq. Ai ishte aq i fuqishem sa qe as Tito nuk guxonte qe t’i kundershtonte. I kishte tere serbet dhe malaziasit pas vehtes. Ai u be aq i forte sa qe filloi haptaz t’i kundervehet edhe Titos. Josip Brozi me shume veshtiresi, ne Plenumin e Brioneve e shkarkoi nga te gjitha funksionet. Prej ketij momenti shqiptaret e Kosoves filluan nje jete te re, me te mire se qe e kishin me pare. Pra, une jam i bindur qe shumicen e krimeve ndaj shqiptareve te Kosoves e beri pikerisht Rankoviqi, i dekoruar nga Enveri me urdherin “Ylli Partizan” i kl. I.
    Nuk dua qe t’i dal ne ndihme Titos, sepse edhe ai ka mekate te shumta ndaj kosovareve,por te gjithe e dinë (sidomos kosovaret) qe njeriu kryesor qe organizoi aksionin e mbledhjes se armeve ishte Rankoviq-i.

    Reply to this comment
   • Poshte diktaturat te majta e te djathta October 6, 11:46

    #10.05.17
    Me falni se po ju jap një koment, per kete gje keni shkruar, megjithëse eshte mese e qarte per cdo shqiptar, qe masakra e 4 .Shkurtit eshte sqaruar nga mediat, si nje manipulim, zoteri.
    Ju perseri historine e dikurshme PPSH dhe sa per te mirat qe beri Enveri, jane shume shume me pak nga ato qe beri Hitleri,!
    Po, kane bere te mira, kane qene per demagogji, dmth, per te genjyen masat, si dhe i genjyen…
    Poshte te gjithe diktatoret!

    Reply to this comment
 33. demo October 5, 13:09

  z.moderator,lshoje pergjigjen per 10 04!

  Reply to this comment
  • xh.xh October 5, 16:00

   Komentuesi “demo”

   Ne gazeten Republika te 1991 artikulli per masakren e Tivarit eshte shkruar nga Dalip Greca dhe nqs jeni me te vertete ky person eshte e turpeshme qe k/redaktori i Diellit te katandiset si komentues ilegal “low life”. Turp !

   Reply to this comment
 34. demo October 5, 23:40

  xh.xh. Nuk ka nder me te madh se te thuash te verteten.Qofte edhe si komente ne gazeten Dita,.Patriarku i Letersise Ruse ,Princi Tolstoi,vishte nje dolloma muzhikesh dhe mesonte femijet e ciflikut te tij, Jasna Poljanes.Kur e pyesnin:Cila eshte vepra jote me e mire,ai pergjigjej:-Tregimet per femije.

  Reply to this comment
  • xh. xh October 6, 14:05

   E ti Demo Dalip trimi,
   ulja pak grykën atij dyfekut tënd.

   “TRIMI I TRIMIT DALIP GRECA
   SHET BOSTANЁ PЁR KASTRAVECA”

   Reply to this comment
 35. cuca e maleve October 6, 19:23

  Replike e vonuar per komentuesin (malsorja)
  .
  Te m’ falesh se po ta coj me vonese kete timin koment
  por nji pytje kam per ty.
  .
  Mire se po shan komunizmin por cfare kemi ne qe nena apo motra juaj e luante dybekin per xhaxhin:

  Jam nji çikë nga Dragobija
  Hije m’ka sot çiftelia

  Vetë e gdhena me nji dru mali
  Dern’e shpellës bac’Bajramit

  Vetë e thura o kangen time
  Enver Hoxhës me gjith’ urime

  O vetim (vetetime) o qe shkrep n’mes reve
  Lavdi venit ku ti leve

  Pyet Evropa e pyet Bállkani
  Kush po i prin ktij karvani

  Nji parti trimneshe e rrallë
  Enver Hoxha gjithmon n’ball

  O vrulli ynë o nuk mund të nálet
  Sup me sup jem lidh si malet

  Per rrethimin n’katër anet
  Kemi zemrat bashë si t’parëve

  E leta dinë mirë tradhëtia
  O pushken top e ka Shqipnija.

  ..
  te me falesh por sot cuca juaj e maleve eshte bere e haleve

  Reply to this comment
 36. The truth October 7, 22:52

  Ju rofshin bajraktaret e bajraqet pa haruar dhe kanunin.

  Plasi televizioni zviceran me emisione per kanunin ne malet e shqiperise.
  Kuku nene, ligj tribush parahistorike.
  Ju rofte ngujimi qe sconi dot kalamajte ne shkolle.
  Ju rofte prifti ketyre katolikeve. Ne gjermani ne shkolla private katolike, ku prinderit kushin paguar leke qe djemte e tyre te ndiqnin keto shkolla, jane bere keq trajtime dhe abuzime sexuale pafund nga kujdestaret, mesuedit dhe prifterinjte ne kurriz te nxenesve minorene.
  Jane procese te tera te hapura per te zbuluar dhe denuar dhe demshperblyer nxenesit e demtuar, sot burra te vjeter po me probleme nga dhuna e ushtruar.

  E marr me mend se cu benin prifterinjte ne zonat e thetha ne malesite e shqiperise femijve te varfer; se ne fund te fundit zoti dhe burin dhe grune pranej e ka kriju.
  Dhe me siguri familjet qene te lumtura qe zoti u ishte prane femijve te tyre.

  Po shani Enverin o maloke se u prishi bajraqet.
  U ju rente pika u humbshi driten e syve qe u shpetoi nga bishtuku e u solli drite elektrike.
  Vetem kete asgje tjeter kujtoni e mis harroni.
  Paskeni qene mosmirrenjohes o njerez qe shkruni ketu po nuk jeni malesore po malok hej dreq dhe bile nga ata me gjak te prishur, shihni se mos jeni niper prifterinjsh bre burra

  Reply to this comment
 37. I liri October 8, 07:50

  Ju rofshin bajraktaret e bajraqet pa haruar dhe kanunin.

  Plasi televizioni zviceran me emisione per kanunin ne malet e shqiperise.
  Kuku nene, ligj tribush parahistorike.
  Ju rofte ngujimi qe sconi dot kalamajte ne shkolle.
  Ju rofte prifti ketyre katolikeve. Ne gjermani ne shkolla private katolike, ku prinderit kushin paguar leke qe djemte e tyre te ndiqnin keto shkolla, jane bere keq trajtime dhe abuzime sexuale pafund nga kujdestaret, mesuedit dhe prifterinjte ne kurriz te nxenesve minorene.
  Jane procese te tera te hapura per te zbuluar dhe denuar dhe demshperblyer nxenesit e demtuar, sot burra te vjeter po me probleme nga dhuna e ushtruar.

  E marr me mend se cu benin prifterinjte ne zonat e thetha ne malesite e shqiperise femijve te varfer; se ne fund te fundit zoti dhe burin dhe grune pranej e ka kriju.
  Dhe me siguri familjet qene te lumtura qe zoti u ishte prane femijve te tyre.

  Po shani Enverin o maloke se u prishi bajraqet.
  U ju rente pika u humbshi driten e syve qe u a shpetoi ai duke ju heq bishtukun e u solli drite elektrike.
  Vetem kete kujtoni e mis harroni.
  Paskeni qene mosmirrenjohes o njerez qe shkruni ketu po nuk jeni malesore po malok hej dreq dhe bile nga ata me gjak te prishur, shihni se mos jeni niper prifterinjsh bre burra

  Ju paskan prish bajraket ketyre. Vetem bajraktari jetonte me familjen e tij te tjeret u shkonin prapa pa sy e pa veshe e me goje te qepun

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*