Disa nga bëmat dhe gjëmat e Ahmet Zogut

Dr. Arqile Veshi, Abdyl Iljazi January 23, 2015 21:20

Disa nga bëmat dhe gjëmat e Ahmet Zogut

Duke lexuar librin e Blendi Fevziut “Presidenti që u bë mbret”, krijon një vizion më të plotë për figurën e Ahmet Zogut, mbasi ke përpara një material më të sistemuar, por jo shumë të dokumentuar në materiale me burime të mirëfillta arkivore. E pavarësisht nga këto, opinionin e gjerë që ka pak informacion për këtë figurë kontroverse në Historinë e Shqipërisë, e ndihmon atë që të mësojë më shumë gjëra si për fëmijërinë, shkollimin, karrierën, figurën morale, kontributin shoqëror për vendin, por edhe shpërdorimet e mëdha për luksin personal e familjar dhe për format e marrjes dhe mbajtjes së pushtetit.

Referuar strukturës së librit në mënyrë kronologjike, të bie në sy që si datëlindja dhe emri e mbiemri kanë pasaktësi dhe ndryshime si Muhtari, Zogolli, Zogu, Zogu I-rë etj. Jetoi dhe punoi në shumë vende si në Perandorinë Osmane, atë Austro-hungareze, në Itali, Jugosllavi, Greqi, Turqi, Francë, Britani dhe Egjipt; të dhënat për shkollimin e tij, flasin që studioi në një gjimnaz në Stamboll si dhe në një shkollë ushtarake, por nuk dihet se sa vazhdoi dhe ç’diploma e ç’gradë mori. Pas 7-vjetëve në Stamboll ku nuk del e qartë se me se është marrë dhe se çfarë ka bërë, më 12 gusht 1912 kthehet në fshatin e lindjes në Burgajet, në moshën 17-vjeçare, periudhë të cilën Fevziu e quan edhe dita e karrierës së tij politike, gjë e cila nuk është shumë e besueshme që një djalë 17-vjeçar të impononte vullnetin politik në një vend të trazuar dhe kaotik që ishte Shqipëria në atë periudhë.

Gjithashtu, aludohet se Ahmet Zogu ka marrë pjesë në Shpalljen e Pavarësisë, më 28 Nëntor 1912 në Vlorë, por firmë në dokumentin përkatës nuk ka dhe citimet që janë bërë nuk kanë ndonjë referencë me burim arkivor, e si të tilla, nuk janë dhe shumë të besueshme. Pra mund të themi se Blendi Fevziu mashtron qysh në reklamën që i ka bërë librit, kur thotë se ky është njeriu që sundoi Shqipërinë për 27 vjet! Nuk është aspak e vërtetë. Karriera e vërtetë politike për Ahmet Zogun filloi në vitin 1920, u ngjit në majë të pushtetit më 1925 dhe sundoi deri më 7 prill 1939. Kjo është e vërteta që duhet ta thotë që në fillim Fevziu, që ta besojmë se thotë të vërtetën. Një libër që fillon me një gënjeshtër të madhe, nuk është i vërtetë. E megjithatë Ahmet Zogu, si njeri me tendenca të theksuara karrieriste gjatë periudhës 1912-1920 punoi me forma e kontribute të ndryshme dhe nga Kongresi i Lushnjës, më 31 Janar 1920, u zgjodh Ministër i Punëve të Brendshme, nga ku fillon edhe karriera e tij politike, pasi tani ishte jo vetëm Ministër i Punëve të Brendshme, por më 30 Prill 1922 edhe në listën për deputet e më vonë u bë president; deri më 1928 kur u vetëshpall Mbret.

Sipas rrëfenjave të Blendi Fevziut, në librin “Presidenti që u bë mbret” dalin në pah prapaskenat dhe dredhitë që ka përdorur Ahmet Zogu për t’u ngritur në karrierë e për të marrë sa më shumë pushtet. Ai bëri edhe shumë kundërshtarë, prandaj edhe gjatë periudhës së pushtetit që ai ushtroi në Shqipëri është bërë edhe objekti i më se 50 atentateve, veprime këto që tregojnë se ai nuk ka gëzuar konsideratën e simpati si nga bashkëpunëtorët e tij dhe populli. Kjo solli që më 25 shkurt 1924 Ahmet Zogu dha dorëheqjen nga posti i kryeministrit dhe më 16 qershor 1924 zgjidhet Fan Noli kryeministër, i cili ndoqi një politikë të ashpër ndaj kundërshtarëve të qeverisë. Kështu më 12 dhjetor 1924 Ahmet Zogu u dënua me vdekje bashkë me Iljaz Vrionin dhe Shefqet Vërlacin. Ky dënim e shtyu atë dhe përkrahësit e tij të shpejtonin lëvizjet kundër qeverisë së Fan Nolit dhe me mbështetje nga brenda vendit dhe me përkrahjen politiko-ushtarake dhe ekonomike të jugosllavëve, Ahmet Zogu më 24 dhjetor 1924 mbërrin në Tiranë dhe më 6 Janar 1925 zuri postin e Kryeministrit të vendit. Më 31 janar 1925, Shqipëria u shpall Republikë dhe Ahmet Zogu u zgjodh President me 60 vota nga 62 të vlefshme. Pra, kuptohet se sa demokratike e të lira janë bërë ato zgjedhje.

Me dëshirën e Ahmet Zogut dhe miratimin e italianëve, më 29 Gusht 1928, formalisht u mblodh Asambleja Kushtetuese dhe vendosi që forma e regjimit në Shqipëri të kthehej në monarki dhe mbret të shpallej i vetmi kandidat që ishte Ahmet Zogu, i cili donte t’i ngjante Jul Çezarit dhe Napoleonit. Fillimisht nga ky akt përfitoi privilegje të papara familja e tij, e cila sipas rregullave u quajt “Familja Mbretërore”, e si e tillë trajtohej politikisht, moralisht dhe ekonomikisht në mënyrë specifike, duke bërë shpenzime marramendëse si brenda dhe jashtë vendit.

Megjithëse rikthimi në monarki dhe shpallja e Ahmet Zogut Mbret, në aspektin politik ishte një kthim mbrapa, për situatën e krijuar pati edhe disa vlera pozitive si: unifikimi përfundimtar i territorit, kontrolli i plotë mbi të dhe shtrirja e autoritetit të shtetit në çdo cep të vendit; ndërtimi i infrastrukturës rrugore dhe portuale; pas shpalljes së Tiranës në vitin 1925, kryeqytet, nisi punën për ta bërë atë një kryeqytet modern; ngriti Bankën e Shqipërisë si autoriteti financiar në vend, ndërsa në fushën legjislative hartoi Kodin penal dhe Kodin Civil, u ngritën dhe funksionuan gjykatat në të gjithë vendin si dhe ndërmori disa reforma modernizuese për kohën. Këto e të tjera tregojnë atë që thotë historiani Kristo Frashëri se: “Ahmet Zogu në vija të përgjithshme e stabilizoi shtetin. Kjo nuk ka si i mohohet. Ai e mori pushtetin pavarësisht ambicies së vet, po ambicia e vet i shërbeu edhe shtetit”.

Ashtu si njihet nga historiografia, që gjatë periudhës 2-3 vjeçare pas marrjes së pushtetit në dukje u panë disa rezultate pozitive, por në fakt ai gaboi shumë politikisht me firmosjen e traktatit Italo-Shqiptar më 26 nëntor 1926. Kjo konfirmohet edhe nga Koloneli Andre Ordion, ish komisioneri i Francës që mori pjesë në përcaktimin e kufijve të Shqipërisë gjatë viteve 1922-1925, i cili në librin “Një oficer francez në Ballkan” ndër të tjera shkruan: “E dini më mirë se kushdo se ç’keni hequr për ta bërë Shqipërinë autonome dhe të pavarur, për më tepër ajo është sot me kufij të caktuar mjaft mirë… Prandaj, përdorini të gjitha burimet tuaja për të krijuar shkolla, për të bërë rrugë dhe ura, për të ndërtuar hotele, që ju mungojnë, orientoni përpjekjet drejt një Shqipërie të re, punëtore, që të bëhet “Zvicra e Ballkanit”. Këto fjalë të mençura nuk u dëgjuan, por me mendjelehtësi të Ahmet Zogut u lidh traktati midis Italisë e Shqipërisë, i cili i lejonte dorë të lirë Italisë për të vepruar mbi Bankën Kombëtare, në fushën e tregtisë, në fushën e lundrimit, në fushën e ndërtimeve, në fushën e shfrytëzimit të pasurive nëntokësore, të diplomacisë, ushtrisë, xhandarmërisë etj. Pra Italia ishte bërë zoti i vendit derisa më 7 Prill 1939 u bë edhe pushtimi ushtarak i Shqipërisë.

Pra, Ahmet Zogu dhe mbretëria e tij mbasi firmosi traktatin e miqësisë me Italinë, vuri gati çdo gjë nën diktatin e Italisë dhe ai vetë përdori pushtetin e sidomos atributet që i dha shpallja e vetvetes mbret, vetëm për të bërë qejfe me paratë e shqiptarëve. Kjo vërtetohet me të shkruarat e Blendi Fevziut i cili trajton me kapitull më vete marrëdhëniet e Zogut me gratë, dhe shpenzimet marramendëse për qejfe të shfrenuara, shpenzime për familjen dhe oborrin mbretëror e plotë marrëzira të kohës, të cilat i hoqën vëmendjen nga drejtimi i vendit, sa që natyrshëm erdhi momenti që Italia i vuri “litarin në fyt” dhe ai më 7 Prill 1939 largohet me turp nga pushteti i pamerituar, duke e lënë popullin dhe vendin e tij në dorë të pushtuesve italianë. Dhe jo vetëm kaq, por pa asnjë të drejtë mori pasuri aq të shumta sa që me tërë oborrin që e shoqëroi, jetoi në hotele luksoze në vende të ndryshme të Europës dhe Azisë për një periudhë shumë të gjatë kohore.

Duke e parë në kompleks bëmat dhe gjëmat që Fevziu përshkruan në librin që i dedikon Ahmet Zogut, të krijohet bindja se ai, përderisa ka drejtuar vendin për një periudhë të caktuar kohore, mbetet një figurë me karakter historik, por duke parë gjithashtu figurën e tij nga pikëpamja morale, jo atdhetare dhe si shpërdorues i pasurisë së popullit e plot zullume, vlerësimet që i bëhen figurës së tij aktualisht janë të pamerituara, prandaj u mbetet detyrë historianëve që ta studiojnë në kompleks figurën e tij, duke nxjerrë në pah anën pozitive e negative për t’i dhenë atë që i takon realisht si shtetas shqiptar dhe kontributin për Shqipërinë. Bazë për këtë është edhe mendimi i Faik Konicës (cituar nga Blendi Fevziu në faqen 130) i cili, ndër të tjera thotë: “E kam ndjekur që kur ishte tetëmbëdhjetëvjeçar, por s’e kam dëgjuar njëherë të thotë të vërtetën. S’e ka mbajtur kurrë fjalën e dhënë. Nuk ka kurrfarë ndjenje përgjegjësie. Është i pangopur, egoist, zemërgur, i pandershëm. I urren të gjithë ata që kanë diçka, qoftë kjo kulturë, prejardhje familjare, pasuri apo ndonjë aftësi në çfarëdo fushe, ose vetëm e vetëm pse janë atdhetarë të ndershëm”.

Dr. Arqile Veshi, Abdyl Iljazi January 23, 2015 21:20
Komento

98 Komente

 1. shkrimtari January 23, 19:53

  FANATIKET DHE TALEBANET E ENVERIT ANATEMOJNE AHMET ZOGUN

  Kjo eshte nje krejt normale dhe c’duhet te presesh nga fanatike te indoktrinuar nga bolshevizmi enverist gjakatar per te gjykuar per nje figure historike si Ahmet Zogu i cili konsolidoi shtetin tone te pare dhe futi Shqypnine ne shinat e civilizimit. Po ju more enverista fanatike te paudhe e hani buken me LEKUN e Ahmet Zogut akoma dhe dini te llapni vetem per lluksin e tij? Faik Konica ishte emeruar nga Zogu ambasador fuqiplote ne SHBA, ndersa Zogu ndihmoi me LEKA, me ilace dhe perkrahje Fan Nolin, kundershtarin e tij kur FBI-ja ne Boston po e kerkonte te jepte spjegime per te kaluaren e tij komuniste. Ahmet Zogu fali edhe atentatorin e paguar qe desh e vrau ne Parlament, a do ta bente Enver Hoxhaq nje gje te tille. Ahmet Zogu la kur iku i detyruar nga pushtimi italian si te gjithe Mbreterit e tjere te Evropes, pra Zogu la nje Shqypni me zhvillim te barabarte me vendet e tjera te rajonit, bile me te Zhvilluar se Greqia fqinje, ndersa Enver Hoxha la lumenj me gjak njeriu te pafajshem, bunkere, tollona prej letre dhe mjerim dhe uri totale. Atehere lind pyetja:

  CFARE JENI T’U THU O FANATIKE TE ENVERIT SE LATE NAM?

  Reply to this comment
  • Ballist i PENDUAR. January 23, 20:12

   Protestoj ,
   –dhe tani kerkoje nga Kumandari INe Nasruddin ,
   te prononzohet Zyrtarisht Nga selia e Tajvanit , ku ne
   Zogistat mblidhemi per te pire kafe .

   –Te perjashtohet nga Pronat Qerosi Fevzi ,
   Me gjate do te pronocohem MBASI
   te kem degjuar Kumandarin tone qe i nderon Nikat ,
   per arsye sigurie ,
   sepse jemi akoma ne ILegalitet.

   Reply to this comment
  • beni January 23, 20:59

   Fan noli nuk pranoj asnjehere te behej ortak me komunistet or nastradin!
   Per shkak te identitetit qe dyshonte ne vetvete por edhe nga te tjeret kur i thonin se kisha juaj esht russe,fan noli vizitoj mosken komuniste te asj kohe ku jan te dokumentuara identiteti yne ne zarigrad por jo komunist,me teper me anen e te drejtes si prift per te kaluaren historike te ortodoksis shqiptare!

   Reply to this comment
  • Hosteni January 23, 21:03

   Fole ti i çmenduri nastradin, po te shjruaj nje bejte ateher:

   Nastradin ore gomar
   sot ose neser ne litar
   o idiot felliqezi
   e mban veten dhe si letrar
   njehere poet , nje here shkrimtar ti nuk je tjeter veçese nje gomar

   Reply to this comment
  • Vezhguesi F January 24, 05:41

   Mos ja fusni kot. Shqiperine e kane qeverisur Zagaret, ose Zuzaret, sigurisht edhe kurvaret, kurse thagmat I kane bere shpellaret. Me pak shanse kane pasur gomaret dhe shkrimtaret. Amin.

   Reply to this comment
 2. bukurie January 23, 19:54

  Po edhe un e kisha diskutu me dike dhe nuk na dilte llogaria,po se me cfar llogarie e ka llogarit Blendi qerosi ai e di! Na e boni zogun politikan qe 10 vjec!

  Reply to this comment
 3. ZOGIST nga Shen Naumi January 23, 19:58

  Nastsuddin ,
  dil e na na thuaj nashti no nji LLAF ,
  se ky Fevzi katrani , e paska katranosur me daci baon e tij ,
  Per Mretin tone Zogj Harabelin ,
  Qerosi Fevzi , thote :
  I lige , smirzi , egoist , i pandershem , I PA BESE ,
  Zemer Gur …………………………………,
  Te gjitha te Zezat paska pasur mo Nasrtro ?
  e ne te besonim , …………………………………

  Reply to this comment
  • shkrimtari January 23, 20:06

   Kush te tha qe jam dakord me kokeqosen e Klanit te Frangajt? Por kjo nuk do te thote se Ahmet Zogu ka qene Jezu Krishti Meshierues si Edvini Yne, sepse o zog harabeli oponenti i nastradinit qe te drejtoje dhe komandoje Shqypnine ne vitet e LIGA te rrumpalles politike 1923-1939 duhet te ishte me te vertete nje BOS mjaft i LIG, ndryshe mileti dru me pre te quante BUDALLA dhe DEDE. Prandaj duhet te shikojme vetem sa te zhvilluar e e la Shqypnine filani dhe fisteku ne krahasim me fqinjet dhe jo sa e kishte HALLATIN poshte brekeve.

   Reply to this comment
 4. shqiptar sharri. January 23, 20:05

  Or,URANO,po ngele me enverin more idiot!
  Po,cfar te ka bere ai more jahu?Po,ti ke dashte me bere shypnin republik te grekut apo jugosllavit me ata birbot e tua zogiste prandaj te ka denuar gjygjii popullit more shkrimtar leshi,e poet,leshkuqi,apo nasradumus me magar,po tregon se te ka ngal ora te vitet 1939,more spiun i udbes,a po m’treegon se cfar akuze ke pas kur je denue?

  Reply to this comment
  • Nje qytetar January 24, 08:29

   O “shqiptar sharri”, pershendetje ! Ore,e quajte kete ‘shkrimtarin nastradin :Uran!
   Mos me thuaj ,qe eshte Uran Kostreci,ky ‘nastradini ‘,se do me vinte shume keq se e kam njohur ne vitet ’90-te dhe kam patur shume respekt.

   Reply to this comment
 5. bbb January 23, 20:11

  Pritni burra se nuk i dini te gjitha…Zogu qe ne martenitet ishte figure politike e padiskutushme…bile qe ne bark te nenes pati veprimtari te shquar atdhetare sepse qe ne bark te nenes ai bente ciu-ciu (kot nuk ka mbiemirn ZOGU!)…Sa per pavarsine, ai vertete ishte 17 vjec, nje katundar pa toke dhe pa lope, por … ai kishte “pjekuri” te madhe, pasi ne burgajet kish pas 3-4 dashnore…dhe kishte vjedh 7-8 lope qe ne moshen 15 vjecare pa i dale mustaqet dhe ju skuqur mullaqet…Ne vitet 30, e dinte italishten me mire se italianet kurse serbishten e thante qe me 1924! Keto jane “vlera” te medha qe populli duhet ti dije, sikunder duhet ta dije populli qe Zogu ishte nje hajdut me cizme italiane, kur me 7 prill 1939 ja mbathi ne Greqi, si trim qe ishte, duke marre me vehte gjithe thesarin e shtetit, dhe kete e beri qe ti linte italianet me gisht ne goje…dmth pa para ne arken e e shtetit…Kjo tregon se sa kafshe e zgjuar ka qene ZOGU i burgajetit i pompuar nga libri i Fevzo Qerosit

  Reply to this comment
 6. 21 January 23, 20:13

  NUK E DI POR GAZETA DITA PO “PESHKON” ARTIKUJ PER AUDIENCE

  NUK KA KUPTIM QE KRIMINELI AHMUT ZOGU TE REHABILITOHET KURSE ENVER HOXHES TI BLUHEN DHE KOCKAT.

  ESHTE ATKEQESI QE AHMET ZOGU ISHTE GJYSEM DHENDER AMERIKAN KURSE ENVER HOXHA ISHTE LUAN QE LUFTOI ME SUPERFUQITE DHE PAS 1992 ESHTE KRYER NJE NGA AKTET ME KANIBALE TE HISTORIZE NJERZIMIT..PERPJEKJA PER ZHDUKJEN NGA HISTORIA TE TRIMIT ENVER HOXHA DHE MADHESHTIA E TIJ ESHTE PAS 1992.

  KUSH ISHTE AHMUTI ???

  Mbas vrasjes së atdhetarit opozitar, demokratit të madh Luigj Gurakuqi, të idhullit të rinisë shqiptare e liridashësit të zjarrtë Avni Rrustemi, të Plakut të Maleve, Lisit të paepun të Kosovës, Bajram Curri, nga mbeturinat antikombtare osmane, rradha e eleminimit fizik i kishte ardhë deputetit të Opozitës, atdhetarit Dom Gjon Gàzulli, të cilit anadollaku Ahmet Zogolli i zgjodhi, si prift katolik që ishte, mënyrën ma “spaciale” dhe ma çnjerëzore: “varjen”. Kujtuen shqiptarët se mbas Ditës së Madhe të 28 Nandorit 1912 nuk do të provonin ma shëmtime e masakrime si ato të turqëve. Po jo, çibanët që la mbrapa otomani, feudalët e agallarët atavikë, shartue shpirtin me urrejtje aziatike ndaj të krishtenëve, edhe pse bashkatdhetarë të tyne, shikonin po të njejtat andërra të kobshme: “Me ambasadorin anglez Ahmet Zogu në 1927 u ankue për klerikët katolikë:

  “Ah sa shumë do të dëshroja t’i varja ashtu siç e meritojnë”…E që të kënaqte kërkesen e mbrendshme për t’i varë, ai çoi në trekambësh një klerik…( Dom Gjon Gàzullin). ” (Bernd Fischer – Re Zog e la lotta per stabilità in Albania, Monographs dell’Europa orientale, Boulder, 1984.)

  Ky ishte Ahmet Zogolli i Matit, që dënonte me tre vjet burg atentatorin e tij Beqir Valteri, ndërsa çonte në litar meshtarin dom Gjon Gàzulli, pa i provue asnjë faj,

  Reply to this comment
 7. SuloKapedani January 23, 20:13

  Fevziu e ka treguar me zell te madh qè eshte nje zogist i regjur dhe jam i bindur se libri i tij per muhtar zogollin eshte nje paçavure e mbushur me genjeshtrat e kohes te shkruara nga satrapet e oborrtaret e mbreterise te vetshpallur.Dhe sot e kesaj dite fevziu vazhdon dashurin pakufi ndaj vazhduesit zogollian saloviç serbi nè rrugen e pakthyeshme te mbreterimit me te gjitha bemat e keqia ndaj popullit dhe shtetit shqipetar.Fevziu nje gazetar filo politik i legalitetit.Kush shkon ne emisionin e fevziut ka shkuar te perballet me programin e legalitetit dhe te p.d.-es.

  Reply to this comment
 8. erion January 23, 20:14

  Ahmet ciu ciu po te ishte gjalle do qeveriste ne aleance me Ilir Muten.
  Ishalla ate bustin qe i bene ta kete bronzi, se mbase shkon e merr ndonje nate njeri ta shesi per skrap

  Reply to this comment
 9. Niko January 23, 20:17

  Ore nastrudin o je budalla ose ben si budalla na flet per Zogun qe eren e keqe qe i la vendit nuk po iken sot e kesaj dite Po na tregon ca pralla sa dhe femijet nuk i degjojne?? Dy burra njeh historia e shqiperis QE SHKRUHET ME GERMA TE ARRTA SKENDERBEU DHE THEMELUESI I SHQIPERIS ENVER HOXHA

  Reply to this comment
 10. i ri January 23, 20:19

  Pa u merakosur fare se gaboj,ngrihen monstrat qi kane bere keq e borxh ketij vendi e duan nje altar sipas metodes zinxhir njeri pas tjetrit te futen si kontributore ne historine e ketij vendi.I mirenjohuri Fevzi ,sternip toptanas,kete here me furcat e dy ngjyrave,perpiqet te shpetoje dicka ,mbase mbetet pak edhe per vete edhe per larash Zogun ,,,,,!Historia e ka damkosur kete zogun si tradhetar ,hajdut qe vodhi florinjte e shqiptareve (edhe sot eshte i pa firmosur dokumenti igrabitjes se floririt ne thesar),si njeri qe cenoj sovranitetin e vendit sepse dhuroj trojet serbeve,sikur i kish te tijat Erdhi ne pushtet mt dhune i ndihmuar nga armiqte e kombit tone,serbet e bjelloruse dhe me ca bashibozuke tradhetare ,kryezinj.
  Kete zogun ska fevzi e zemer zi ta shpetoje nga damka qe i ka vene vehtes.As homologu i tij pasardhes ne metoda e ne vepra saliu qe na i ngriti ne piedestal nuk do ta shohe gjate aty .Ngriti zogun qe ngreje vehten,askush se ndihmon dot me kete te pa udhe as edhe mbeturinat relike nga koha etij ,,!

  Reply to this comment
 11. vlora January 23, 20:32

  Keta autoret kritikojne Fevziun per mungese burimesh shkencore, por une nuk shoh keta qe te kene dhene nje reference per keto pretendimet e tyre.

  Reply to this comment
  • perkthyesi January 24, 13:32

   I ka mesuar Partia e Punes per te folur badiava dhe pa asnje argument si gjithe kafshet e tjera enveriste ne DITA. Nuk e shikon si vetem pellasin me fyrje dhe ofeza pa piken e argumentave dhe te llogjikes historike?

   Reply to this comment
 12. i ri January 23, 20:32

  Rrofte rrofte Ahmet Zogu,,
  Shakaxhiu i perparimit
  Brez pas brezi u kujtofte
  Si sternip i Nastradinit ,,,,! FAN S. NOLI.
  PER tja kujtuar ati nasrudinit te ketij forumi,,,,,

  Reply to this comment
 13. AntiEnveristi January 23, 20:40

  duke urryer te gjithe ata qe e shikojn Ahmetin Zogollian si kamunistet. Diehet qe ai detyroi me ligji te repte ndryshimin e pamjes se shqiptareve te qyteteve duke i detyruar te veshin gjith meshkuj kostum dhe kapele borsaline borgjeze alla franka, po keshtu ndeloi veshjen e mbuluar qe perdorej per grarin ortodoxe dhe sidomos muslimane.Ligji apo kodi penal u hartua sipas atij frances dhe nga jurist francez.Beri ate qe ne qytetet tona te mundet te kishim te pakten nga nje ndertes qeveritare ose komunitare fal qeveris italiane, po keshtu u futen ne shfrytzuar per here te pare shfrytezimi i nentokes Shqiptare..u bene disa rruge dhe u hartuan dhe u zbatuan planet urbanistik ne disa qytete kryesore si Tirana Durresi Vlora Shkodra Fieri Korca Elbasani.U vendos qe si gjuhe baze per te gjithe te aplikohej ajo elbasanit.Por ai vendosi dhe ligjin e hurit dhe te litarit per hajdutet e per kriminelet.Te keqiat e tije ishin Shen Nauni qe na beri te humbasim me teper se gjysmen e liqenit te Ohrit.Mori florinjte qe gjoja ishin te tijet, plot 187 kg.. me pretekstin se do te mbante me dieta qeverin ne mergim…Vrau dhe denigroi figura si A RUSTEMI,B CURRI,L GURAKUQI,perndoqi F NOLIN si i vetmi kryeminister i nje parlamenti i tipit borgjez, mbase i vetmi ortodox.etj

  Reply to this comment
  • i ri January 24, 17:56

   E po pak paska bere duhej te bente me ,,,?,apo can derrasa kot fare dukesh qe ja fut kot.Ato qe edhe vete ti i pranon nuk i llogarit fare ,keshtu zoti te shtofte urrejtjen e me shume mendjen ,,o anti leshist,,,,

   Reply to this comment
 14. AntiEnveristi January 23, 20:45

  duke urryer te gjithe ata qe e shikojn Ahmetin Zogollian si kamunistet. Diehet qe ai detyroi me ligji te repte ndryshimin e pamjes se shqiptareve te qyteteve duke i detyruar te veshin gjith meshkuj kostum dhe kapele borsaline borgjeze alla franka, po keshtu ndeloi veshjen e mbuluar qe perdorej per grarin ortodoxe dhe sidomos muslimane.Ligji apo kodi penal u hartua sipas atij frances dhe nga jurist francez.Beri ate qe ne qytetet tona te mundet te kishim te pakten nga nje ndertes qeveritare ose komunitare fal qeveris italiane, po keshtu u futen ne shfrytzuar per here te pare shfrytezimi i nentokes Shqiptare..u bene disa rruge dhe u hartuan dhe u zbatuan planet urbanistik ne disa qytete kryesore si Tirana Durresi Vlora Shkodra Fieri Korca Elbasani.U vendos qe si gjuhe baze per te gjithe te aplikohej ajo elbasanit.Por ai vendosi dhe ligjin e hurit dhe te litarit per hajdutet e per kriminelet.Te keqiat e tije ishin Shen Nauni qe na beri te humbasim me teper se gjysmen e liqenit te Ohrit.Mori florinjte qe gjoja ishin te tijet, plot 187 kg.. me pretekstin se do te mbante me dieta qeverin ne mergim…Vrau dhe denigroi figura si A RUSTEMI,B CURRI,L GURAKUQI,perndoqi F NOLIN si i vetmi kryeminister i nje parlamenti i tipit borgjez, mbase si i vetmi ortodox e mendje ndritur qe u ul ne OKB pran ALBERT ANJSHTAJNIT etj

  Reply to this comment
 15. Arben January 23, 21:12

  NE KOHEN E AHMET ZOGUT, SHQIPERIA KA QENE NJE VEND SHUME ME NORMAL DHE ME I INTEGRUAR NE BOTE SESA ESHTE SOT, E ME C’KA QENE NE PERIUDHEN E BABAIT TUAJ ENVER AS NUK MUND TE VIHET NE KANDAR.

  PERFUNDIMISHT ZOGUT TI RRUANI TO…ET, JU KOMUNISTAT E PESHTIRE.

  Reply to this comment
  • Tung-tung! December 2, 22:24

   Zogu ka qene si miu ne carkun e Duces! Dhe kjo ishte normale: Ducja i dha parate, ky -Zogu-u detyrua t’i leshoje nderin dhe Atdheun! As nje fishekzjarr nuk hodhi!

   Reply to this comment
 16. 21 January 23, 21:13

  kush ka kohe ti hedh nje sy AUTOPSISE SE MENDER MRETIT TE NASTARDINEVE ZULU SHQYPTARE
  Ahmet Zogu jo vetëm që ka marre mite (ryshfet), por në çdo rast ishte ai vete që përcaktonte sasinë që i duhej. I pajisur me pasaporte diplomatike dhe dokumente extra, tutori i moshuar i Zogut largohej nga vendi me kamionë të ngarkuar me valute, i shoqëruar nga roje të armatosura. Këto udhëtime kryheshin rregullisht kurdoherë që Zogu kishte hedhur nënshkrimin mbi ndonjë akt të ri, ndërsa itinerari i rëndomtë ishte: Durrës-Bari, e prej andej në Gjeneve të Zvicrës. Sapo paratë siguroheshin në një banke të huaj, përcillej urdhër me shkrim që të transferoheshin në një vend edhe më të sigurte se i pari. “Për rrjedhoje, pjesa me e madhe e këtyre parave gjendet në Lloyd’s Bankë të Londrës. Unë vete me dorën time, kam shkruar një sere urdhrash të kësaj natyre si dhe i kam ardhur në ndihme tutorit analfabet për të mbërritur në kufi në Zvicrën”, shkruan Catin Saraçi. I cili shton se si tutori Lale Krosi, edhe Zogu, i kishin thënë se në ato kamiona ndodheshin dokumente shtetërore me rendësi jetike, “çka unë fillimisht e besoja”. Dhe paratë shtese përfitoheshin në njëmijë mënyra, përveç rrogës zyrtare prej 35 mije paundesh në vit. një shembull: Rrogat e 5 mije mercenareve që e sollën në pushtet, vileshin rregullisht në çdo fundmuaji nga Zogu, pavarësisht se ata ishin larguar shume heret nga Shqipëria. një tjetër shembull i paskrupulltësisë: Zogu-Saraçit, “Catin, ne jemi vend bujqësor pa këmbë kapitalisti, ndaj e kam fjalën të hapim negociata me sovjetiket dhe t’ua përmbushim kërkesat që nuk arritën të realizojnë përmes Fan Nolit. Por me një kusht: Sovjetiket të me paguajnë në dorë 300 mije paunde…” Saraçi nuk e kreu kurrë një negociate të tille, por

  Zogu kish nevoje për para. Trilloi një histori sikur prijësit e Veriut po rebeloheshin se nuk qenë paguar për ndihmën që i dhanë dhe kërkoi nga italianet 200 mije paund. Por dhe kur i mori paratë, nuk shpërndau asnjë kacidhe. Shembulli i fundit për sa u përket parave, sepse të tilla Saraçi ka shume, vjen pas krijimit nga italianet të Bankës sonë Kombëtare. Myfit bej Lobohova “gjysme çerkez e gjysme shqiptar”, ishte në atë kohe i falimentuar, dhe dihej nga të gjithë se ky ministër Financash kishte lënë peng gjithë pasurinë për 80 mije luigje ari. “Mbasi statuti i Bankës u miratua, Myfiti jo vetëm që lau gjithë borxhet e veta, por i tepruan para edhe për të blere një alamet pallati në Rome dhe nisi të japë para me interes”.

  Dhe kur Saraçi merr vesh në Rome se Zogu për këtë rast special kishte përfituar 5 milionë franga ari, niset për Tirane ku pas një bisede të gjate me Zogun, dëgjon nga ky i fundit se kishte marre vetëm dy milionë?! Një pjese të veçante Catin Saraçi i kushton në dorëshkrimet e veta, eliminimit që Zogu u beri kundërshtarëve të vet. Vrasja e Luigj Gurakuqit në vitin 1925 në Bari të Italisë nga djali i tezes (Balto Stambolla, emrin Saraçi nuk e përmend) i paguar nga Zogu, ndodhi kur vete Catini ishte në Bari, ku sapo kishte marre detyrën e konsullit. Shume zëra ia atribuojnë organizimin e vrasjes vete Catinit, por ja çfare thotë ai: “Ironia është se vrasësi, një dite me pare me takoi në zyrën time duke me thënë se kishte ardhur për të kryer një vepër të madhe patriotike. E njihja mire që nga koha e shkollës, që një aventurier e burracak i pashoq, prandaj dhe nuk e mora mundimin ta lajmëroja udhëheqësin e opozitës, me të cilin vijoja ta mbaja ende marrëdhënie të mira personale. një vit me pare kisha mundur t’i shpëtoja jetën viktimës po në Bari, ndaj ai vete dhe familja me patën shprehur mirënjohjen. Asokohe mendoja se vete Zogu nuk ishte i lidhur direkt me këto gjema”. Pas eliminimit të Gurakuqit, Saraçi niset urgjent për në Tirane, ku gjen Zogun dhe kunatin e tij Ceno Beg Kryeziun (me serb nga vete serbet) shend e vere.

  Historia vazhdon me vrasjen e Bajram Currit po nga trupat e Ceno Begut, në fakt ushtare serbe të maskuar. Sa i përket Zogut, Saraçi thekson se që kur Bacë Bajrami mori malet me 500 vete, Ahmeti e dinte se nuk kishte ç ’ti bënte sado ushtare të niste, ndaj vendosi ta linte në fatin e vet. Por misionin do ta përmbushte kunati Ceno Beg atëherë ministër i Brendshëm, “ndoshta”, thekson Saraçi, “si pjese e marrëveshjes që ishte bere me Pashiçin për të vrare luftëtarët e Kosovës”. Ironikisht, Ceno Begu e pa me sy shume të keq afrimin e Zogut me Italinë, sepse atij po i minohej misioni projugosllav. një oficer shqiptar i rrëfen Saraçit se Ceno ishte shprehur në rreth të ngushte për “tradhtinë e Zogut ndaj miqve që e ndihmuan”. Catini ia shtie në vesh Ahmetit dhe pas kësaj Ceno Begu ballafaqohet koke me koke me Zogun. Rezultati: Ftohja përfundimtare, aq sa Ceno filloi të ruhej me roje të armatosur nga frika e kunatit. Më pas largohet nga Shqipëria drejt Pragës si ambasador, por me 14 tetor 1927 qëllohet për vdekje në kafe Passage nga studenti shqiptar 23 vjeç, i quajtur Alqiviadh Bebi prej Elbasani. Vrasësi nuk tregoi asgjë, por Catini vjen nga Vjena në Prage për të asistuar bash në deklaratën e vëllait të Cenos, Gani beg Kryeziu, që sapo kishte ardhur nga Beogradi, para kufomës se byrazerit: “Zogu ka për ta paguar këtë një dite”. Catin Saraçi flet për shume çështje të errëta apo të ditura të jetës se Zogut. Flet dhe për personazhin enigmatik Jak Koci, “një nga mendjet me të zhdërvjellëta të vendit tone, ndonëse makiavelist e ndjekës fanatik”. Treshja Zogu-Koci-Saraçi kishin rene dakord për punët e tyre të ardhshme t’i ndanin fitimet 20%-Jaku, 10%-Catini dhe pjesa tjetër, Ahmeti.

  Por Zogu gjithmonë i fshihte përfitimet për të mos u lënë pjese dy aventuriereve të tjerë, çka inicioi edhe një sherr mes Jakut dhe Zogut. Sa për martesën e famshme të Ahmet Zogut, ajo nisi si dëshirë për t’u martuar me bijën e mbretit Viktor Emanueli III, kërkesë që i gajasi hierarket e larte fashiste dhe mikun e ngushte të Saraçit, nënsekretarin fashist për Kolonitë Alessandro Lessona, një mik i ngushte i Musolinit. Ky i fundit i raporton Duçes se “maloku analfabet na dashka nuse të larte”, vijon një refuzim dëshpërues për Zogun, pastaj kohe me vone nisin tratativat që bitisen me princeshën hungareze Aponnyi. Libri që përftohet prej shkrimeve të Catin Saraçit, është i papërfunduar ndërsa shënimet e fundit duhet të jene aty rreth vitit 1940. Në fakt, disa prej temave që ai nuk i shtjelloi dot, janë tejet intriguese: Zogu si oficer austriak, Zogu i internuar në Vjene, Vrasja e Esat pashës, Vrasja e Avni Rustemit, Gjithë Shqipëria kundër Zogut, Zogu merr 250 mije sterlina për grushtin e shtetit,

  Veprat kriminale të motrave të Zogut, Lessona na dorëzon 5 milionë lira të mbyllura në valixhe, Mita e dyte prej 10 milionë frangash ari, Revolta e pare kundër Zogut, Vrasja e Hasan Prishtinës, Kriza e parë nervore e Zogut etj etj. për Aurel Plasarin, autorin e parathënies se librit, është për të ardhur keq që këto çështje nuk u shtjelluan. Por konkluzioni i këtij libri, paçka se të pambaruar, është i vete Saraçit: Mustafa Qemali, ishte shqiptari që shpëtoi kombin turk, ashtu si Ahmet Zogu, një mendësi anadollake që shkatërroi Shqipërinë. “Unë Catin Saraçi, të akuzoj ty Ahmet Zogu si tradhtar të atdheut tënd, si vrasës e hajdut. Shqipëria ka pare pushtues edhe me të fuqishëm se këta të sotmit. Do të ikin edhe këta, por emri yt s’ka për të figuruar gjëkundi. Synimi i kësaj letre është të të paralajmëroje për here të fundit të mos ngatërrohesh më me Shqipërinë, ndryshe do të detyrohem t’u tregoj diçka me shume francezeve dhe anglezeve. Bankënotat false që më dhe si dhe letrat e tua të fundit, po i ruaj si dokument i pandershmërisë sate… Catin Paskal Saraçi, London, 21 A.Stratford Rd.”

  Reply to this comment
 17. Skifteri January 23, 21:15

  Turpi i kombit do mbetesh o’ Fevzi ,tradhtarin na e bene hero !!!.o’ mashtrues; je falsifikator i histories se biografise se tradhtarit A.Zogu.Libri juaj sherben per wc dhe asgje tjeter.

  Reply to this comment
 18. Lleshi January 23, 21:29

  Ju kam thene se Ahmet Zogolli , mbiemrin origjinal e ka padur Muhtari ? Pra mut e mut muti , tamam sic kishte mbiemrin me te cilin e njihnin shqiptaret e Burgajetit !
  Ka dale modeli i shqiptarit antishqiptar ne mode dhe manekini eshte pikerisht Zogolli !

  Reply to this comment
 19. Cœur January 23, 21:46

  komplet genjeshter
  fund e krye manipulim .
  nuk kam lexuar ende Fevzon ,por ky artikull eshte genjeshter komplet
  duke ju referuar dokumentave gjermane persa i perket forcave si Balli ,Legaliteti ,
  qelbesirave komuniste …ata shkruajne
  Abaz Kupi shihej si pasues i Zogut ,ai dhe Mid’hat Frasheri kishin nje alergji te vecante ndaj italianeve ,pikerisht per aneksimin qe donte ti bente Shqiperise .Luftonin italianet me kapitalin e vendosur ne dispozicion nga Zogu .
  17 vjecaret nuk ishin si kta adoleshentet tani si mundohen ta paraqesin keta
  jo flitet ,jo burimet arkivore nuk jane shume te besueshme …epo me mire te na shkruanin ndonje artikull nga historia e partise dhe te duartrokisnim te gjithe ….shperdorues i pasurise se popullit ….lumi qe mori vunone ,pse nuk mori dhe pasurine tone…
  ..pasuri e madhe ateher
  mbyllja me fjalet e Konices thjesht manipulon dhe me shume ,sepse Konica shquhej per karakterin e tij “grindavec” te lexosh se cfare thote per Nolin , cuditesh …
  duket si manifest per shpalljen e armikut .ne asnje pike nuk mundohen te japin te verteta historike .tipik mentalitet komunist fund e krye .
  kta te dy qe shkruajne kush jane ? ata te universitetit ‘enferr hoxha “???

  Reply to this comment
 20. Paci January 23, 22:00

  Perrallat me mbret po vazhdojne tash 25 vjet .
  Blendi me kujton përrallen e gomarit qe kur po e ngrënte ujku mendonte se eshte ne ënder .

  Reply to this comment
 21. Baba Ali Tomori January 23, 22:16

  Pse lodheni me “vepren” e Fevziut, njeriut me antikombetar e me antishqiptar.

  Reply to this comment
 22. shkrimtari January 23, 22:22

  Ahmet Zogu krijoi Ministrite dhe themeloi Shtetin e Pare Laik dhe te Qendrueshem shqyptar, por krijoi edhe Financat dhe Banken e Shtetit dhe hodhi per here te pare ne histori LEKUN shqyptar me nje vlere te respektuar valutore kembimi kudo ne Bote. Shqyptaret ne Kohen e Zogut bridhin Boten mbare me pasaportat e Mbreterise dhe tregetaret shqyptare ishin te respektuar dhe mikpritur nga partenert e huaj dhe emigracioni i kohes se Babaqemos ishte sheruar si semundje kronike e shqyptareve, sepse a e dini pse o debila enveriste qe llapni papushim ne DITA? Nga pellitjet tuaja ne DITA duket se akoma deri me sot nuk e keni kuptuar fare thelbin e mirqenies se popujve qe e ka shtjelluar Adam Smithi ne vepren e tij madhore: “The Wealth of Nations” qe spjegon se eshte deshira e njeriut per t’u pasuruar ajo qe leviz cdo gje ne Bote perpara dhe se Ahmet Zogu ne dallim nga debili pa shkolle Enver Hoxha e kishte kuptuar fare mire me nuhatjen e tij prej Matjani. Prandaj edhe Ministrite e tij qendrojne akoma si nje krenari e Tirones ne dallim nga Piramida e Enverit si nje Fantazem gjakatare qe i kall friken edhe femijeve ne barkun e nenes.

  Reply to this comment
 23. M A R K O January 23, 22:35

  Mire qe hoqen Stacionin e Trenit, se u be shtatorja e mender Mbretit, shurrane per pasagjeret…tani ka ngel qenef, vetem per tironsit….

  Reply to this comment
 24. SuloKapedani January 23, 22:54

  Z.shkrimtar, nuk me lidh asgje me ju por dua tu kujtoj se nga shkrimi dhe gjuha nuk te lidh asgje me zogollin me perjashtim te dy fjaleve qe ju i shkruani si ai “shqyptar”qe si shkrimtar duhet ta shkruash shqiptar dhe Tirona ,Tirane.Per keto zotèri e di ti çfare ju lidh por e ke tè kotè tè kesh nostalgji per nje mesjetar anadollak,nje person publik inçest me motren e vete.

  Reply to this comment
 25. "Horri i Bulevardit" January 23, 23:03

  Cjan keta plehra qe i nderrojne mbiemra, sipas terezise.
  Legeni zogoll, na doli muhtari, medemek mut.
  Saliun mbasi ja perzejn familjen nga disa fshatra, per pabesi, i ve vehtes mbiemrin berisha, marre nga katundi Berrishe ne Puke.
  Presidenti sakat nga mehmeti, na e ve nishani, kokzbathi fevziu, gjithashtu ka tjeter mbiemer.
  Vetem me keto fakte, ne shohim se cfare muterish paskan qene, plehrat, qe na shkaktuan kaq shume vuajtje.

  Reply to this comment
  • Lleshi January 23, 23:14

   Kane zgjeben nga paraardhesit e tyre , prandaj fshehin identitetin ! Si kriminelet sot ! Prandaj”shkrimtari”=”nasrudini”=”coeur” , ka te drejte ne nje pike se “kjo lloj race” ka qene e sofistikuar qe atehere !

   Reply to this comment
  • shkrimtari January 23, 23:32

   Beji te fala Ermal Hoxhes, apo DRAGOIT te Enverit, financierit famoz te klanit te kokaines HOXHA se mesiguri e ke bo ndonje pisllik xibrake bashke me Ermalin si fanatik enverist, por ki kujdes se mos te kapin se te flaken perbythe nga brima e miut ku je fshehur. Me mire bashkepunoni me DEA-n amerikane sic beri edhe sekretari i Like Floririt per t’i shpetuar denimit me vdekje. A e ke mesuar tani pse Like Floriri eshte kaq shume enverist sic jane edhe ministrat e tij te shemtuar per ibret.

   Reply to this comment
   • Hosteni January 24, 09:27

    Fole ti i çmenduri nastradin, po te shjruaj nje bejte ateher:

    Nastradin ore gomar
    sot ose neser ne litar
    o idiot felliqezi
    e mban veten dhe si letrar
    njehere poet , nje here shkrimtar ti nuk je tjeter veçese nje gomar

    Reply to this comment
  • i ri January 24, 11:51

   Dhe per cudi o horr i bulevardit plehrat jane bashkuar,nga qe me gjithe dallimet kane nje gje te perbashket,krenarine e semure e mburrjet edhe kur i bejne keq atdheut,,i bashkon poshtersia dhe tradhetia,prandaj dhe historia u ka bere vendin,,,,,!

   Reply to this comment
 26. shqipja January 24, 00:43

  ahmet zogu tradhetari ,hajduti e krimineli qe vrau atdhetaret e vertete te kombit,shiti trojet e shqiperise e vodhi thesarin ky aventurier.
  poshte zogu e familja e tij antikape.

  Reply to this comment
 27. "Horri i Bulevardit" January 24, 06:06

  Per mua o nastralesh, rrofte shtypi i lire, qe me jep mundesine ti shoh keta ish adhuruesit e tu, neper faqe gazetash.
  Zogolli sqenka zogoll, por muhrtari, troc mut.

  Reply to this comment
  • perkthyesi January 24, 12:28

   Shko dhe bej te fala Ermal Hoxhes se ju mban me kokaine enveriste nga Xibraka ne Gjermani apo nuk e ke marre vesh laboratorin me te madh socialist ne Ballkan?

   Reply to this comment
 28. Skifteri January 24, 09:18

  *** Nje kohe e humbur, per nofken” shkrimtari”,jap nje pergjigje te vetme ,thjesht e shkurt Nekrologji !.ka vdekur!!!!…..
  – se bashku me postulatet e propogandes tij ne lidhje me figuren e A.Zogut ,ky prototip tregon nje korrelacion ; – eshte i prekur nga nje semundje nervore e pa sherueshme, infantilizmi feminor tek te rriturit qe ti e manifeston dhe e shprehe me mashtrimin tende pa cipe ne kete medjum.Njeriu duhet te jete i ndershem ne fjalen qe thote .G. DITA,si zeri i se vertetes DUHET RESPEKTUAR,jo te provokosh shqetsime dhe sugjestioni juaj imponon genjeshtra qesharake!!..Konjektimi juaj (pra njohja) genjeshtra falsifikimi per figuren me te zeze te kombit shqiptar eshte antishqiptare.Ne v.1944 ,95% e popullsise ishte analfabete.malarja bente kerdine ne vdekje, populli i zverdhur vdiste ne moshe te re ,mbreti tradhtare bridhte ne lukse te shfrenuar,duke shternguar per beli damat ne ballo ,lluksoze.vendin ja kishte shitur Italise me gjithe pasurit e saj, prandaj Italia e pushtoi me 7 prill vitit 1939 ,ky mbret kukull frikacak,hajdut,tradhtar ,mori parat e bankes shqiptarve ,hoqi shulat e topave te ushtrise iku si hajdut duke lene popullin ne meshire te gjelatve italnjan,gjerman dhe tradhtarve e sorollopve te çdo kallepi e matrapazesh iku, jetoi ne lukse neper Europe, bashke me eskoten e tije GOMARET E BABATASIT siç i quante Fishta oborrin mbretror te mbretit KUKULL. Qi duheshin pashaportat per te levizur neper bote ,kur populli s’ kishte lek ne gjepe(florit i kishin te pasurit) ishte i zbathur i gjveshur, i varfer ne kulme edhe kripe s’kishte leke per ta blere,dhe jo me te levizte me pashaport neper bote!!!..Ndertesat e ministrive i beri ITALIA ne kembim te shitjes se pasurive te shqiptarve per nje buke goje duke mbushur thaset me lira satrapit ZOGOLL.rekruroi disa “trima” rrugaqe ne poici dhe ushtri , qe ishin njerz te hurit e te litarit, u dha grada ,u hodhi nga ne kocke per te rujte rendin e shfrytzimit zi te tije ,e mbajti popullin ne mjerim,per pasurine e tija shiti dhe troje shqiptare per te ardhe ne pushtet me oficeret ruse qe moren arratine nga revulucioni i Leninit te madhe ne rusi.Tropizimi juaj, eshte fenomeni qe orjenton ne pasaktesi ,deri ne [email protected]@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

  Reply to this comment
  • perkthyesi January 24, 12:48

   E ke harruar EKSODIN e 91-it o DUDM enverist se nastradini nuk e ka harruar kur shqyptaret ishin kacavjerur dyrekeve te anijeve si majmune xhungle per te ikur nga syte kembet nga Parajsa Enveriste, prandaj lexo nje biografi te VERTETE jo si ato qe kane shkruar kalemxinjte e Partise se Punes:

   Enver ANTIRISHTI Lindi më 16 Tetor 1908 në lagjen “Palorto”, Gjirokastër. Por për ditëlindjen e tij ekziston një çertifikatë lindje e përdorur nga vet Enveri për tu regjistruar në fakultetin e Montpelejesë e cila shumë qartë tregon që ditëlindja e tij është 3 tetor 1908. Enveri ishte djali i dytë pas Beqirit, dhe vëllai i tre motrave Fahrie, Haxhos dhe Sanijes. Nëna Gjylihani qe një grua e fortë dhe ambicioze, babai Halili ishte një burrë i ndershëm por naiv i cili bënte punë të rëndomta. Hoxhajt ishin musliman dhe i kishin shërbyer Perandorisë Osmane brez pas brezi. Ata kishin ardhur nga Dropulli para 3 shekujsh. Enveri u edukua dhe u ndikua ne formimin e karakterit nga xhaxhai i tij të cilin e thërriste baba Ceni, ndërsa babait Halilit i cili kishte emigruar para lindjes së tij në SHBA, i thërriste xhaxha. Pas vdekjes së djalit të madh Beqirit nga TBC më 1921, i ati ka thënë:

   “Më vdiq i miri më mbeti rezili”

   edhe shprehja tjetër e tij akoma më e fortë dhe e rënd të cilën i ati e thoshtë publikisht:

   “Enverin kush e njeh çoç u duket, por kush e ka çirret e nduket.”

   Reply to this comment
 29. gjermani i fundit January 24, 10:18

  Sado himn ti ngrejne rrufjanit
  Shkrimtarucet e “Tajvanit”,
  Ahmet Zogji erdh e shkoi
  Si nje turp i zi me boje.

  Vrau, vodhi edhe shiti
  Edhe t’emen qe e rriti,
  Pa iu shkrep dhe u be mbret
  Sic bene turqit ne mesjete.

  Ja, keshtu qe Zog’ i Matit
  O figura e Hallatit,
  Kur te shkruash heren tjeter
  Mos na shit prralla me mbreter

  Reply to this comment
  • perkthyesi January 24, 17:52

   nastradini ulur tek TAJVANI
   kafen qete pi tek FILXHANI
   s’i plas fare nga GJERMANI
   as nga debil rezil HAJVANI
   kush keshtu moj SHQYPNI
   te ka fut me KRYE N’HI?

   Reply to this comment
  • perkthyesi January 24, 18:20

   nastradini ulur tek TAJVANI
   kafen qete pi tek FILXHANI
   nuk leviz fare nga ISTIKAMI
   frike s’ka nga debil HAJVANI
   qe njeh si babe SHEJTANIN
   kush keshtu moj SHQYPNI
   te ka fut me KRYE N’HI?

   Reply to this comment
  • shkrimtari January 24, 18:21

   nastradini ulur tek TAJVANI
   kafen qete pi tek FILXHANI
   nuk leviz fare nga ISTIKAMI
   frike s’ka nga debil HAJVANI
   qe njeh si babe SHEJTANIN
   kush keshtu moj SHQYPNI
   te ka fut me KRYE N’HI?

   Reply to this comment
 30. Salver Magjari January 24, 10:26

  Nuk e kuptoj perse ka nje qendrim skajor ne vleresimin e Ahmet Zogut, veçanerisht nga ana e nostalgjikeve te Enverit. Te denigrosh figuren e drejtuesit te shtetit te pare normal Shqiptar nuk eshte ndonje “zotesi” e madhe. Nuk mund te thuhet se Ahmet Zogu ishte minister, kryeminister, president apo mbret i shkelqyer, por nuk mund te ulen vlerat e tij ne ngritjen e institucioneve shteterore me kahje europiane – ishte ai qe hodhi themelet e shtetit Shqiptar. Desha tiu kujtoj shokeve nostalgjike se Enveri juaj ringriti fillimisht shtetin me ata intelektualet e pergatitur ne kohen e Zogut. Pastaj e dini vete si degradoi shteti qe drejtohej nga mjelese, karrocier e hafije me shkolle partije.

  Reply to this comment
  • perkthyesi January 24, 12:35

   Enveristet e mbetur dru me pre pellasin vetem si gomare komuniste ashtu sic i ka mesuar Sigurimi i Shtetit kur i kishin nxjerre familjet e tyre per tender spiunesh tek Partia e Punes, sepse helbete intelektualet shqyptare ka kohe qe kane ikur nga Shqypnia e Edvinit dhe Vito Kapos. Nuk e shikon se nuk flasin me argumeta por vetem hungerijne me fyerje dhe ofeza si kafshe pylli dhe moderatoret e DITES i gjejne keto fyerje dhe ofeza pa llogjike te thjeshte njerezore si plotesisht etike dhe morale, sepse NJASHTU duhet te ndeshkohet ARMIKU i Kllases, sepse KESHTU i ka edukuar Partia e Punes.

   Reply to this comment
 31. SHURRAN KOSTRECI January 24, 11:00

  NJIHUNI ME QELBESIREN NGA BURGAJETI

  King Zog
  King Zog AKA Ahmet Muhtar Bey Zogolli
  Born: 8-Oct-1895
  Birthplace: Castle Burgajet, Albania
  Died: 9-Apr-1961
  Location of death: Suresnes, Hauts-de-Seine, France
  Cause of death: Illness
  Remains: Buried, Cimetière de Thiais, Thiais, France
  Gender: Male
  Religion: Muslim
  Race or Ethnicity: White
  Sexual orientation: Straight
  Occupation: Royalty
  Nationality: Albania
  Executive summary: King of Albania
  Military service: Chief of Albanian Military (1921-22), Field Marshal (1928-39)
  Father: Xhemal Pasha Zogolli (feudal governor, b. 1860, d. 1911)
  Mother: Sadijé Toptani (Queen Mother, b. 28-Aug-1876, d. 25-Nov-1934)
  Brother: Prince Xhelal Bey Zogu (b. 14-May-1881, d. 1944)
  Sister: Princess Adilé Zogu (b. 25-Feb-1894, d. 1966)
  Sister: Princess Nafijé Zogu (b. 12-Sep-1900, d. 21-Mar-1955)
  Sister: Princess Senijé Zogu (b. 15-Nov-1908, d. 15-Apr-1969)
  Sister: Princess Myzejen Zogu (b. 10-Nov-1909, d. 10-Apr-1969)
  Sister: Princess Ruhijé Zogu (b. 23-Dec-1910, d. 10-Apr-1969)
  Sister: Princess Maxhildé Zogu (b. 8-Oct-1911, d. 12-Oct-1969)
  Wife: Countess Geraldine de Nagy-Apponyi (Queen, b. 6-Aug-1915, m. Apr-1938, d. 2002)
  Son: King Leka I Zogu (b. 5-Apr-1939)
  University: Galatasaray College, Istanbul
  King of Albania (1-Sep-1928 to 8-Apr-1939)
  President of Albania (13-Jan-1925 to 1-Sep-1928)
  Prime Minister of Albania (6-Jan-1925 to 30-Jan-1925)
  Prime Minister of Albania (4-Dec-1922 to 5-Mar-1924)
  Albanian Minister Interior (1921-24)
  Albanian Minister Interior (Mar-1920 to Nov-1920)
  Shot 1923
  Exiled Jun-1924 to Yugoslavia
  Exiled 7-Apr-1939 to Greece
  Assassination Attempt (over 50)
  Albanian Ancestry
  Risk Factors: Smoking

  Reply to this comment
  • perkthyesi January 24, 12:39

   NJIHU O KUKUDH ENVERIST ME ANTIKRISHTIN SHQYPTAR ENVER HOXHA QE MBUSHI LUMENJ ME GJAK NJERIU NE VENDIN TONE DHE FALIMENTOI EKONOMINE E RENOI SHTETIN SI KURRE ME PARE NE HISTORI:

   Ato qe i thuheshin Enverit, shkonin ne Beograd!

   Ky eshte deklarimi me kuptimplote i njerit prej lidereve me kryesore te Kosoves, Fadil Hoxhes, i cili tregon se c’ishte Kosova per Enver Hoxhen. Kete deklarim, (nese e dini se c’perfaqesonte Fadil Hoxha ) jo vetem e ka shkruar ne librin e kujtimeve, por e ka thene ne nje interviste edhe ne TVSH-ne tone (nentor 1999) dhe na e tha edhe ne shtepine e tij kur ne veren e 1999-es ishim me Presidentin Moisiu (ish atehere President i Shoqates se Atlantikut ) me gjeneral Parllakun (Hero i Popullit), me gjeneral Bekteshin (ish pjestar i Bujanit) e me Liri Belishoven (ish Sekretare e Komitetit Qendror te PPSh)

   Te flasesh per mbrojtjen e ceshtjes se Kosoves nga Enver Hoxha, sic ben “polemizuesi”, do te thote qe per kete ceshtje te kishte nje program, platforme apo strategji! Te tilla nuk ka, as gjate Luftes se Dyte Boterore, as pas saj. Vecanerisht ajo qe e varrosi ceshtjen shqiptare te Kosoves, eshte periudha e dashurise se Enver Hoxhes me Beogradin e Josif Broz Titon. Vetem pas 1981-it, Enver Hoxha ngre borite “e propogandes megallomane ne mbrojtje” te Kosoves.

   Ne nje kohe rekord ai udhezon dhe shkruhen ne gazeten “Zeri i Popullit”, “Bashkimi” e “Drita” rreth 13 artikuj te ashtuquajtur “bomba”. C’kishte ngjare?! Perse Enver Hoxha u kujtua pas afro 40 vjetesh per Kosoven dhe te drejtat e shqiptareve?! Pergjigja ishte dhe eshte, edhe e qarte, edhe e thjeshte: Ai kerkonte te dilte i lare se nuk e kishte shitur Kosoven, pra te lante duart si Pilati, per krimin qe kishte bere.

   Ku ishte ai me 1945-n?! Po ne 1948-n?! Po ne 1956-n?! Ne 1960-n?! Ne 1968-n e ne 1979-n?! Ne 1981-in, Enver Hoxha shperthen, i kthehet Kosoves, “mbron” Kosoven, “i digjet zemra” per shqiptaret ne ish-Jugosllavi! Pse-ja eshte e qarte: Tito, si deshmitari kryesor dhe allishverishesi i shitjes se Kosoves, ne vitin 1980 kishte vdekur.

   Sic e shihni asgje nuk tregon strategji mbrojtjeje per shqiptaret, por per mbrojtje te “principates” se Enverit, ku te rrethuar ne tela me gjemba punonin me se dy milion skllever, per familjen e madhe te ish Byrose Politike. Aq e vertete eshte kjo, sa qe mjafton te permend deklarimin e Vasil Katit, ish zevendesminister i tregetise se jashtme ne kohen e Enverit dhe po ne kohen e Enverit i denuar, i cili me 1978 nga burgu i Ballshit do te depononte: “Per cdo vit ne e kishin me plan te padiskutueshem e te detyrueshem qe te importonim nga jashte 18 mije ton tela me gjemba, per te rrethuar klonin (kufirin)qe te mos arratiseshi n shqiptaret (kupto sklleverit).

   Le te hidhemi edhe nje here ne retrospektive: Ne shtepine e tij, ne veren e vitit 1999, Fadil Hoxhes i bera pyetjen: “A kishte kontaktuar dhe a ja kishte bere ndonjehere prezent Enver Hoxhes, ceshtjen e rende te Kosoves? Fadil Hoxha mu pergjigj: Po, kam shkuar te Enver Hoxha ne Tirane ne dhjetor te vitit 1945, inkonjito pa lejen e Titos, se bashku me Zekeria Rexhen dhe i kam shtruar si gjendjen e rende nen Serbi ku ndodhen kosovaret, ashtu edhe se c’duhet te benim. Kjo ishte bisede shqiptaresh e mendoj, per shqiptaret. Biseda e zhvilluar ne kabinetin e Enverit, ne vend qe te behej preokupim i Qeverise Shqiptare, kishte mberritur para kthimit tim te Tito”.

   Keshtu e mbylli deklarimin e tij ish udheheqesi kryesor i Kosoves dhe ne nje periudhe kohe edhe President i Jugosllavise, Fadil Hoxha. Edhe nje retrospective tjeter: A e dini perse e vrane dhe cili e vrau Miladin Popovicin, qe Enver Hoxha i vizitoi edhe varrin kur ishte ne vitin 1946-en ne Beograd?!

   Ate e vrau nje shqiptar patriot, Haki Taha, ish mesues. Haki Taha, para se te qellonte, nxorri nga gjiri flamurin kombetar, e shpalosi, ku ne te me shkronja te arta ishte qendisur: “Kosova Shqiperise. Vdekje tradhetareve”! dhe qelloi…”. Komentet, mendoj jane te teperta.

   Te “paverteta” e te “pa qena” i quani denimet qe jepte regjimi shqiptar i Tiranes per ato qe flisnin para viteve -’70-te per Kosoven e Shqiperine etnike.

   Po ku ti coj une, 1226 vete kosovare, ose me mire te shprehemi shqiptare, te cilet Enver Hoxha i denoi me 8 e 12 vjet burg, sepse donin, kerkonin dhe shpreheshin per clirimin e Kosoves dhe Shqiperine etnike?! Po 4561 te tjere kosovare, si t’ja bejme, qe i internuan ne zonen e Myzeqese e zona te ndryshme ne thellesi te vendit sepse nuk gezonin besimin e rregjimit?!.

   Po tere ato shqiptare qe iknin nga Kosova per ti shpetuar denimit te rregjimit serb dhe i denonte regjimi i Tiranes si agjente, apo i kthente ne Jugosllavi se kishte nje marreveshje te fshehte Tirane Beograd?! Po a nuk jane denuar ketu per Kosoven, figura te tilla te njohura si Bedri Pejani e Selman Riza, apo qe te tjere kishin shkruar libra per Kosoven, si Vasfi Samimi e Besim Qorri?!

   Por keto e qindra fakte si keto, nuk mund te mendojme se nuk i di, por respektojme te drejten qe i takon nje ish posicioni qe ishit si nje “ish diplomat i Hanoit e i Algjerit”. Edhe ne se i mohoni, nuk mund te mbulohen plaget e atyre qe i kane hequr mbi kurriz dhe shume e shume te tjere qe punuan per ceshtjen kombetare, por qe nuk u dihet se ku u prehen as eshtrat sepse Enveri “nga qe i donte shume kosovaret” edhe pa varre i ka lene, e megjithate per ju Enveri perseri, faj nuk ka.

   Tu evidentosh shqiptareve sic beni ju vepren e ndyre te ish Sigurimit te Shtetit, si pune te vyera te ish regjimit te Enver Hoxhes dhe ta propagandosh Enverin dhe strukturat e inkriminuara te shtetit komunist si pergatites te rezistences se viteve ’70- te dhe ’80-te ne Kosove, do te thote te mohosh sakrificat sublime te nje populli te tere te Kosoves martire per liri, per arsim e kulture, per ceshtjen kombetare. Aferim!..

   Reply to this comment
  • SHURRAN KOSTRECI January 24, 13:30

   AKOMA ME PONZIO PILATO-n

   Nuk kam dyshuar ndonjehere per injorancen tende tashme legjendare. Edhe nje here tjeter po perpiqem te t’a ngul ne rradake çfare perfaqeson historikisht Ponzio Pilato dhe “duarlarja” e tij: denimin e Jezu Krishtit ja la plebejve si ti, qe e masakruan me gurehedhje duke e detyruar te mbante mbi shpinden e tij te gjakosur kryqin e drurte mbi te cilin edhe e kryqezuan.

   Pilato ishte personazhi tipik makiavelist qe hidhte gurin e fshihte doren, si puna jote: qelbesire ahmetmuhtarzogolliane.

   Me kete shenim, ti do te krijosh artificialisht konfliktin mes dy popujve shqipfoles: shqiptareve dhe kosovareve. Fadil Hoxhen e njohin mire mijera demonstruesit kosovare te viteve tetedhjete qe masakroi e burgosi ne sketerrat serbe per arsyen e vetme qe u ngriten per liri e pavaresi.

   Ne respektojme Kosoven si shtet i pavarur e kosovaret qe te vetevendosin per fatin e tyre, pa u joshur nga iluzioni i “bashkimit ne Shqiperine e Madhe”, sepse jemi dy kombe qe na ndan nje humbnere e thelle kulturore, mentaliteti, karakteri, atdhedashurie e pastertie ne rraportet ekonomiko financiare. Nuk ka pse shqiptaret te paguajne per dhjetera vjeçaret qe do vijne per ndertimin e se ashtuquajtures “Rruga e Kombit”, apo te linjave te interkoneksionit, apo te pretendimit te tyre per nje hekurudhe te ndertuar me parate e shqiptareve, apo te aneksimit te portit te Shengjinit.

   Miresetevijne ne shkollat dhe universitetet tona, le te edukohen me kulturen e diturine tone, pa harruar qe dikur nga Prizreni armatosen mijera kosovare per te na shkelur me thundra te hekurta e derdhur gjak shqiptaresh, per te rikthyer qelbesiren Ahmet Muhtar Zogollin, kodoshin e Xhemalit e te Sanije Toptanit, me parate e serbeve tuaj, ne krye te ketij vendi te martirizuar.

   Per te shitur nje vend, shitesi merr para nga bleresi, Enver Hoxha nuk shiti askend e nuk mori para nga akush, kelyshi zogollian shiti edhe sa mundi deri edhe reckat e shqiptareve dhe vodhi parate si qelbesire qe historia akoma nuk e ka ndeshkuar. Shqiperine e beri edhe me te vogel seç ishte territorialisht, per te mbushur bythen e tij me kodoshlleqet ne te kater anet e botes.

   Enveri krijoi shqiptarizmin, orientoi vendin drejt nje mireqenjeje te prekeshme, arriti me politese per shumicen e shqiptareve e dru kermave si ti, te trefishoje popullsine e shqipfolesve te vertete ne vendin e tyre te patjetersueshem te shqipeve, Shqiperine.

   Reply to this comment
   • albert January 24, 16:22

    SHURRAN KOSTRECI!
    Ti e kritikon Fadil Hoxhen, ndoshta me te drejte per ngjarjet e vitit 1981. Por duket qe ti nuk je mire i informuar qe gjate varrimit te Fadi Hoxhes, ne prill te vitit 2001 , ai u varros me nderimet me te larta shteterore. Dhe ato nderime me te larta u bene nga Trupat Mbrojtese te Kosoves, apo me mire te them nga UCK. Dhe UCK-ja ishte LPK qe ishte kryekeput levizje marksiste-leniniste. Dhe ne LPK ishte Hashim Thaci, Kadri Veseli, Xhavit Haliti, Azem Syla … dhe analisti i “Dita”, z Bedri Islami. Pra, llogjika e thot qe nje person nuk mund te jete ne te njejten kohe edhe kunder shokut Fadil edhe perkrahes i LPK-se komuniste!

    Reply to this comment
    • perkthyesi January 24, 17:39

     KETA JANE ENVERISTE PA LLOGJIKE QE NUK FLASIN ME ARGUMENTA, POR PELLASIN SI KAFSHE PYLLI VETEM ME FYERJE DHE OFEZA FANATIKESH.

     Reply to this comment
   • perkthyesi January 24, 16:45

    SI ENVER HOXHA NGA DASHURIA PER TITON DHE BEOGRADIN VARROSI CESHTJEN SHQYPTARE.

    Te flasesh per nje ceshtje aq te madhe, sic ishte ajo e Luftes se Dyte Boterore dhe pozicionin e cunguar qe ze lidershipi i ri komunist shqiptar ne te, ne saje te emisareve komuniste jugosllave (Miladin e Dushan) dhe te rolit determinant, (sic e thote vete) te Enver Hoxhes, qe as ne programin (aktin) themelues te Partise Komuniste, ceshtja shqiptare e Kosoves nuk permendet gjekundi, dhe keto sot pas 12 vjeteve demokraci t’ja faturosh nje tjetri si “lajthitje”, sic ben ambasadori i kaluar ne “Komentet falsifikuese” ne “Korierin” e 5 nentorit, eshte e kunderta.

    Megjithate le t’ja leme gjuhen e komenteve, gjuhes se dokumentave historike: A e shiti Enver Hoxha Kosoven apo jo?! dhe si e shiti ne periudhen e dashurise se tij me Beogradin?!

    Ne krye te tavolines themeluese, krijimi i Partise Komuniste Shqiptare, gjeti Miladinin e Dushanin dhe te dy ata, krijuan partine. Mendoj se kjo nuk ka nevoje per zgjatje, sepse nuk eshte objekt i ketij studimi. Si ne aktin themelues te partise dhe ne asnje dokument te saj gjate luftes, nuk ka asgje per ceshtjen e Kosoves. “Ceshtjes shqiptare te Kosoves iu vu vula qe ne 8 nentorin e ’41-it, – shkruan V.Dedejeri, ish biografi e Titos. (V.Dedejer, Kujtime, botim i vitit 1949, Beograd).

    Per ta zgjeruar me tej argumentin, Dedejeri ne “Jugoslavensko Albanski odnosi”, faqe 11-30, po per themelimin e Partise Komuniste Shqiptare dhe per mos zenien ne goje te ceshtjes se Kosoves, perseri shkruan: “Ne mbledhjen themeluese te Partise Komuniste Shqiptare, (e cila u be nen tutelen e dy emisareve komuniste jugosllave, Dushan Margoshes e Miladin Popovicit,) ceshtja e Kosoves as qe u permend.

    Per kete ceshtje (te Kosoves) pllakosi po ashtu heshtja e plote edhe ne Konferencen Kombetare te Partise ne marsin e vitit 1943 (Dedejer, “Jugoslavesko – Albanski adnosi”, fq.11-20). Pra jane vete jugosllavet ata qe akuzojne ish udheheqjen komuniste me Enver Hoxhen ne krye se Kosoven PKSh-ja ja la Jugosllavise.

    I vetmi qe e ngre dhe ankohet se PKSh nuk e ka ne axhenden e saj, e as ne program ceshtjen e Kosoves eshte Koco Tashko, i cili ne fund te vitit 1942 i shkruan Moskes:”Per Kosoven, Partia deri me tani ka heshtur vazhdimisht, duke thene se kjo ceshtje eshte e Partise Komuniste te Jugosllavise (Prof. Plasari dhe Dr. Malltezi, “Politika” fq. 183-187).

    Le te vazhdojme me Konferencen e Pezes, 16 shtator 1942. Me qe ishte pluraliste, atje nga nacionalistet jo vetem u diskutua, por u arrit te sanksionohej edhe ne vendimet e saj qe “ne Kosove e viset e tjera shqiptare, jashte kufijve te kishte te njejten organizim dhe po ate forme pushteti, si Shqiperia” vendime, qe nuk u zbatuan asnjehere. Perse – ne do ta shohim ne vijim:

    Ne gusht te vitit 1943 u zhvillua mbledhja e Mukjes, ku perfaqesuesi kryesor komunist i Enver Hoxhes, Ymer Dishnica, do te kujtonte: “Ceshtja e Shqiperise etnike, qe do te perfshinte Kosoven, kishte qene nje nder dy guret e kufirit, qe me formulimin qe beme, e kapercyem.

    Me kete vendim, per Miladin Popovicin u mbush kupa, i cili e denoi Proklamaten e Mukjes, duke na thene: Ju shpallni lufte kunder fashizmit dhe jo… pavaresine. (Petrovic, libri “Kosova” f. 343-348). Me 31 dhjetor 1943 deri 2 janar 1944 ne Bujan te Tropojes u mbajt ajo, qe eshte quajtur Konferenca e Bujanit, e cila vendosi te nisnin e te funksiononin strukturat qe do te conin ne bashkimin e Kosoves me Shqiperine.

    Komiteti Qendror i Partise Komuniste te Jugosllavise nuk qe aspak dakord me kete pjese te Rezolutes se Bujanit. Bashkepunetori i ngushte i Titos, Milan Gjilas, ne nje leter qe i dergonte Komitetit Rajonal, e eleminoi ceshtjen, sic e denoi Bujanin edhe Enver Hoxha” (Rajovic, libri “Autonomija” fq. 439 dhe Hibert, libri “Albania Struggle” fq.91).

    Ndersa Ramiz Alia ne librin “Une Ramiz Alia, deshmoj per historine”, shkruan se: “Ne vendimin per prishjen e Mukjes, ka ndikuar edhe ceshtja e Shqiperise etnike, e cila u shtrua ne Mukje”. Po perse u anullua, denua Mukja?! Kete na e thone te tjere studiues e politikane te kohes qe do t’i shohim me poshte:

    “Anullimi i Marreveshjes se Mukjes u be me nderhyrjen e Tempos dhe shkak i saj ishte ceshtja e Kosoves”. (E. Barker, dhe B. Tones, libri “Per Luften Nacional Clirimtare” f. 123). Ata qe e firmosen ate (Marreveshjen e Mukjes) do te mbajne pergjegjesi (D. Mugosha, libri “Kujtime” 1973, f.50-58).

    Le te ecim me tej me dokumentat, jo me me autore e studiues te huaj, por nga vete goja e Enver Hoxhes: “Ne pragun e clirimit te Jugosllavise dhe te Shqiperise, ne edhe njehere pranuam se nuk eshte koha per te shtruar ceshtjen e bashkimit te Kosoves me Shqiperine”. (E. Hoxha, leter sekrete derguar Stalinit, 2 shtator 1949. Kopja e vetme gjendet ne Arkivin Qendror Rus, Moske,Arkiv, RCHIDNI.D.Op.137, D.68. L 64-73)

    Ne prill te vitit 1945 u be Masakra e Tivarit, per te cilen jo vetem si veper makabre ndaj shqiptareve te Kosoves e te viseve te tjera shqiptare nen Jugosllavi nuk u ngrit zeri, por ne dhjetor te vitit 1946, Enver Hoxha ne Byrone Politike do te deklaronte e kercenonte: “Disa anetare partie duan te filozofojne se mos thote populli c’bete me Kosoven…Ne do te ua spjegojme, kush nuk na kupton, ne do te luftojme” (Proces Verbal i mbledhjes se Byrose Politike, 15 dhjetor 1946,ish Arkivi i KQ te PPSh).

    Ne prill te vitit 1945, Dushan Mugosha dhe Mehmet Hoxha moren pjese si perfaqesues te Kosoves ne Kuvendin e Serbise, mbledhje qe u shty dhe u be ne korrik te vitit 1945, ku u miratua Projektrezoluta per aneksimin e Kosoves ne Serbine Federale” (Bajraktari, libri “Serbia’s Annexation” f. 118) Jo shume pas kesaj ngjarje, Enver Hoxha do te shkonte ne Konferencen e Paqes ne Paris (gusht 1946) dhe do te deklaronte” “Ne nuk kemi pretendime ndaj aleatit tone Jugosllavi”. (Enver Hoxha,Fjalimi orgjinal ne Konferencen e Paqes, Paris,AQSH).

    I morem dokumentat nje e nga nje, qe nga themelimi i PKSh, pas marrjes se pushtetit nga Enver Hoxha, e deri ne Konferencen e Paqes. Pyesim: Ka antikombetarizem me te madh?! Disponojme edhe dokumenta te tjera, psh: Ne vitin 1946 Enver Hoxha ne nje leter per Titon shkruante: “Ne rast se do te behet nje hap tjeter ne lidhje me bashkimin, na lajmeroni “(N.Malkolm , libri “Kosova, nje histori e shkurter).

    Ne vitin 1946, pas kthimit nga Shqiperia, Velimir Stojnici, ne nje informacion raportonte: “Tirana zyrtare nuk kishte asnje qendrim te percaktuar, asnje reagim per te ardhmen e Kosoves, aq sa perfaqesuesi anglez ne Tirane thekson:”U cudita pse Qeveria Shqiptare deri me sot nuk ka dhene kurrfare deklarate per qendrimin e saj ndaj Kosoves”” (Raport i V. Stojnicit, Beograd 1946,).

    Ne nje mbledhje te jashtezakonshme te Plenumit te Komitetit Qendror te Partise, dhjetor 1946, Enver Hoxha do te pyeste ne menyre retorike: “A eshte ne interesin tone qe ne ta kerkojme Kosoven?!” Dhe ne vijim, po vete Enver Hoxha,do te pergjigjej: “Kjo nuk eshte pune progresive per t’u bere,… perkundrazi ne duhet te bejme qe te sigurojme qe kosovaret te vellazerohen me jugosllavet”. (Proces-Verbali, Mbledhja e Plenumit te KQ te PKSh, dhjetor 1946, ish Arkivi Qendror i PPSh).

    Per komente, besoj se nuk ka nevoje o KUKUDH enveristi.!

    Reply to this comment
    • AHMET ZOG PASHIQI December 2, 18:10

     E VERTETA PER FIGUREN E AHMET ZOGUT ME GJUHEN E DOKUMENTEVE TE FIRMOSURA ME DOREN E VET

     Shihni kush eshte Ahmet Zogu me fakte e dokumente te Arkivit te Shtetit Shqiptar e jo me Pallavrat e SHQUP-it dhe Presidentit te saj , mekembes i Sali Berishes !

     Marrëveshja e Zogut me Pashiçin e Serbisë për aneksimin e Shqipërisë
     Ky është një dokument që gjendet në Arkivin Qëndror Shtetëror. Fondi Nr 253, dosja 105, fleta 2, 4-5, viti 1924.
     Ky dokument është botuar gjithashtu në librin me titull “Italia e Albania 1924 – 1927” nga P. Pastorelli, botuar në Firence në vitin 1967. f. 221.

     Marrëveshja u nënshkrua në gusht të vitit 1924, mes Kryeministrit serb Pashiç dhe Ahmet Zogut, kur ky i fundit kishte gjetur strehim në Jugosllavi i përzënë nga forcat e revolucionit demokratik të udhëhequra nga Fan Noli.

     Përmbajtja e marrëveshjes e përmbleshur.

     1. Shqipëria angazhohet t’i bashkohet Jugosllavisë me bashkim personal

     2. Kryetar i shtetit Shqiptar do të jetë Ahmet Zogu që më vonë do të njohë dinastinë e Karagjeorgjeviçëve.

     3. Qeveria Jugosllave, me gjithë mjetet politike dhe ushtarake, do të njohë Ahmet Zogun si kryetar shteti…dhe do t’i japë të një të ardhur vjetore.

     4. Ministria Shqiptare e Luftës anullohet dhe Shqipëria heq dorë që të ketë një ushtri kombëtare.

     5. Shqipëria do të mbajë një gjindarmëri për mbajtjen e qetësisë së brendshme, ku do të bëjnë pjesë ede oficera Rusë të Vrangelit si dhe oficera Serbë, sipas nenit 6-7.

     8. Parashikohet bashkimi doganor dhe liri e plotë për import-ekzportin.

     9. Sipas këtij neni Shqipëria heq dorë nga pasja e përfaqësive diplomatike, pasi këtë të drejtë do ta ushtrojë Jugosllavia.

     10. Qeveria Shqiptare duhet të deklarojë pranë konferencës së Ambasadorëve në Paris që tërheq çdo pretendim të saj për sovranitetin mbi Manastirin e Shën Naumit dhe lokalitetet e Vermoshit e Kelmendit, që mbeten në zotërimin e Jugosllavisë.

     11. Ky nen bën fjalë për varësinë e Kishës Ortodokse dhe të Myftinisë shqiptare nga Jugosllavia.

     12. Qeveria Shqiptare mbahet larg nga një politikë ngushtësisht kombëtare dhe nuk do të interesohet për elementin Shqiptar jashtë kufijëve të saj. Ajo impenjohet veç kësaj që të mos pranojë në tokën e saj Kosovarët dhe elementë të tjerë që njihen ose dyshohen për ndjenjat e tyre si kundërshtarë të politikës jugosllave.

     13. Më rast lufte me fqinjët; Bullgarinë dhe Greqinë, qeveria Jugosllave ka të drejtën të rekrutojë në Shqipëri një ushtri prej 25.000 vetë për t’i përdorur për interesat e saj.

     14. Nëse Shqipëria sulmohet nga Greqia dhe Italia, Jugosllavia ka të drejtë të fusë ushtritë e saj në territorin Shqiptar.

     15. Qeveria Shqiptare nuk mund t’i deklarojë luftë asnjë shteti pa pëlqimin preventiv të Jugosllavisë.

     Ja ku e keni, e zeza mbi të bardhë. Ky dokument ka qenë i mbyllur për 50 vjetë sipas ligjit për disa dokumente të veçanta dhe për këtë nuk kishin djeni as regjimi komunist me Enver Hoxhën në krye.

     Ky satrap e pehlivan, palaço e dallkauk i politikës shqiptare tërë jetën mendoi për veten dhe familjen e tij e asnjë herë për popullin shqiptar.

     Një bulevard kryesor në Tiranë mban emrin e këtij kryetradhtari, konsiderohet si elitë nga disa dhe pronat që qeveria e Shefqet Vërlacit ia sekuestroi në korrik të 1939, i janë kthyer. I është bërë dhuratë të birit ish pallati i mbretit në Tiranë nga Sali Berisha, pronë e Toptanasve, që ai e mbante dikur me qera.

     Kushtetuta e monarkisë thoshte shprehimisht::
     Mbreti nuk lejohet të largohet prej vendit të vet, përndryshe humbet fronin.

     Ky është mbreti i Sali Berishes dhe Pashicit, Bujar Karaosmanit dhe bandes me antishqiptare qe ka zhbere e rrenuar Shqiperine e shqiptaret mbi 10 here gjate 25 vjeteve te fundit, qe ia kane vene minat cdo qelize te shtetit Shqiptar!
     Me mutin qe nxori nga truri sakat dhe nga
     goja prej bythelepiresi Bujar Nishani na e
     dhjeu sot Festen e 104 vjetorit te Pavaresise
     te gjithe ne shqiptareve kudo qe jemi ! Lanet!
     Kush ka dyshim le te rilexoje Marreveshjen
     atdheshitese Pashiq- Ahmet Zogu….!
     Nuk mund te mos permend as 7 prillin
     1939 kur ne vend te mbathte opingat e dilte
     ne mal per liri sic pat mashtruar shqiptaret e
     nderkombetaret mbathi gomat e makinave
     dhe ia mbathi per ne arrati bashke me
     floririn e shqiptareve!
     Sigurisht nuk mund te mos mirrte me vete
     edhe mallkimin e zemres se thyer te Nenes
     Shqiperi:
     – Mos u kthefsh kurre i gjalle ne truallin
     tim ! Lanet !
     Ashtu ndodhi!

     Reply to this comment
   • SHURRAN KOSTRECI January 24, 18:04

    @ALBERTIN

    Nuk njoh historine e mepastajme te Fadil Hoxhes, por me ate qe kemi ndjekur ne transmetimet e Tv-ve ne shqip e serbisht (Shkupi, Podogica, Prishtina) nuk kam nevoje te dij ç’ka bere e çfare qendrimi ka mbajtur me pas ky bastard se bashku me Bakallin ne dem te kosovareve, shqiptareve qe jetojne ne Malin e Zi e atyre qe jetojne ne te ashtuquajturen Maqedoni. Vrasjet, burgosjet, internimet e viteve 80-te nuk mund ti harrojne te pervuajturit e masakruar nen rregjine e Fadil Hoxhes e te Bakallit (se emri nuk me kujtohet).

    @SPERMATOZION E FUAT KOSTRECIT

    Dedejer, Malltezi, Petroviç, Rajoviç, Stojniç me keta kerkon te argumentosh ate qe edhe sot eshte nje absurditet real: “Shqiperia e Madhe”?

    Historine dhe perspektiven e Shqiperise dhe shqiptareve nuk mund ta ndryshosh as ti o zgjebe ahmetmuhurzogollian i piste, e aq me teper serbet me te cilet masturbohesh mestrupposhte se trute ti kane shkulur me kohe, serbomalazezet te cileve vazhdon ti sherbesh me zell, se bashku me nipçen Rukije te edepsezit Ceno bej Kryeziu, duke te shperblyer me nje vend pune per Keidhen trushashke ne VOA, kolegen e dy te shkundurave motra Islami.

    Edhe vizita e fundit e Benet tek prodhimi yt bythor i perzjere me ate te Biberajt-Shkrelit, Sali Rame Shiqere Berisha e te tjereve ne fshehtesi, ishte thjesht nga frika e zbulimit te peteve te lakrorit tuaj te qelbur, hapja e dosjeve do tregoje me çfare zhylesh kemi te bejme.

    Reply to this comment
    • intelektuali January 24, 18:37

     O SPERMATOZOID i enverit po nuk ke argumente historike o KUKUDH per te paraqitur si njeri i edukuar ne forumin e gazetes DITA ne vend qe pellasesh si kafshe pylli per DULLEN dhe per BABEN qe te ka dhene gjenin e keq te dallkaukut agresiv?

     Reply to this comment
    • albert January 24, 20:28

     SHURRAN KOSTRECI!
     Faktet qe i tregoi perkthyesi (nastradini) per Enverin jane te sakta. Enveri dhe qeveria e atehershme shqiptare fare nuk brengosej per shqiptaret e Kosoves. Te shkretet kosovar, shume u gezuan kur ne Kosove hyjne brigadat shqiptare.Menduan se do te kishin mbrojtjen e vellezerve te tyre. Por shume shpejt u zhgenjyen, sepse per partizanet shqiptar (fatkeqesisht) vellezer ishin ata qe e kishin ideologjine e njejte. Shume shqiptare te Kosoves u vrane ne prani te partizaneve shqiptare, te cilet asnjehere nuk reaguan per mbrojtjen e vellezerve te tyre. “Dashuria e perjetshme me jugosllavet” me se miri u reflektua kur shume shoveniste serbo-malazias u dekoruan nga Enveri. U dekorua Tempo, Mugosha, Ivan Milutinoviq e deri te antishqiptari me i madh, gjenerali Aleksandar Rankoviq. Te gjitha keto jane argumente te cilat nuk mund te kundershtohen.

     Reply to this comment
    • SHURRAN KOSTRECI January 25, 06:24

     Kur halet mutmbushin kermen e fuat kostrecit, deti behet kos e rera trendeline qe nga shpelle e derdhjes gjeri ne smokthine.

     Reply to this comment
     • Vëzhguesi F January 26, 17:15

      @ SHURRAN KOSTRECI!
      Hahahahahahahahaha! Jeni shume i kendshem, me satirat tuaja therrese. Por kam nje lutje! Edhe pse e kam “oponent” te vjeter, lere kete plakun qe pi kafen tek Taivani te zhgarravise budallalleqet qe vijne per shkak te pleqerise se thelle por dhe te haleve qe ka bere kur ka qene i ri, me nofka te ndryshme. Ja disa prej tyre:
      -Nastradin
      -Pejkamber
      -Avrizu
      -I persekutuar i denuar
      -Perkthyesi
      -Poeti
      -Antikomunisti
      -Shkrimtari
      -Intelektuali
      Tani i ka mbetur, ose i ka ardhur rradha te dale me nofken “Spiuni i burgut”, “llapaqeni i palodhur” dhe “Sumelepiresi i Enverit”.

 32. Leke Dukagjini January 24, 11:19

  Keq apo mire ,shtetin e Zogut, Europa e njohu menjehere, sepse kishte pak ngjyra europiane!!!

  Reply to this comment
  • i ri January 24, 11:58

   Meriten per njohjen e shtetit nuk e ka fare zogu por e ka Fan S.Noli,me fjzlimin e tin brilant ne lidhjen e kombeve,kur ju tha skeptikeve te Europes ,ja vime ne shqiptaret si vend mysliman ,por qe i perfaqeson nje ortodoks prift,,,,,,,!Kerko se do ta gjesh ne internet fjalen e tij ,e kush ndihmoj ,por jo Zogu,Me mire mos fold fare kur nuk thuaj te verteten , o leke dukagjini,,,!

   Reply to this comment
   • perkthyesi January 24, 12:25

    Fan Nolin e ndiqte FBI-ja ne SHBA per bindjet komuniste dhe lidhjet e vjetra me bolsheviket prandaj mos fol brockulla historike sa per gallate. Fan Noli kur i la pushtetin vullnetarisht Zogut i tha: “Shpeto Vatanin dhe i puthi cizmet, prandaj edhe Zogu e ndihmoi me LEKA dhe e mbeshteti kur emogroi ne SHBA si nje prift komunist. Fan Noli ja ka ditur per nder Ahmet Zogut dhe ka pritur vazhdimisht motrat e tij ne Boston.

    PSE KAQ SHUME MLLEFE ENVERISTE PER TE VETMIN MBRET QE KA PASUR SHQYPNIA?

    Reply to this comment
 33. tomorri January 24, 11:35

  Te me falin te gjithe ata qe kane harxhuare kohe per te lexuare librin paçavure te nje qerisi shume pa vlere.Nuk mbulohet djelli me shoshe per nje cop rrugaç qe disa mendjellinj i thone mbret.Po shkoni hudhjani ne hale ate grumbullin e baltes qe eshte vendosur atje afer stacionit te trenit se kur kaloj aty se shoh dote me sy ate karikature te peshtire.Besoj se 90%e shqiptareve kane kete mendim duke e vleresuare kete figure edhe nga pikpamja historike.

  Reply to this comment
 34. "Horri i Bulevardit" January 24, 13:07

  O nastradin, perkthyes e poet, shkrimtar e zuzarr, spiun e zogollian.
  Me mire enverist se me qene si ty MUTSIHONE.
  Me mire enverist, se me qene si ty SHKERDHAT’HONE.
  Me mire enverist se me qene si ty SUMTEPELEK.

  Reply to this comment
  • Cœur January 24, 14:29

   DHE SI GJITHMONE KUKUVAJKAVE ENVERISTE
   KUR JU MBAROJNE ARGUMENTAT
   FILLOJNE ME SHARJET
   [i keni mesuar ne mbledhjet e keshillit te lagjes]

   Reply to this comment
 35. Derdimen January 24, 13:30

  A. Zogji nuk ishte mbret por vetem vrases e hajdut, o milet i turullosur!

  Reply to this comment
 36. shqiptar sharri. January 24, 13:46

  Per,poetin,shkrimtarin,perkthysin,uranin,dhe nasradumusin,e arvizun,krejt kta nikname jan te URAN,burgaxhiut qe e ka meritue burgun por ja qe e perjetoi dhe sallamadin dhe anarhin shqiptare,kam shkrujt dhe gjeh,dhe po i them dhe sot se,pse nuk tregon URANI,se pse ka qen ne burg,dhe cfar akuze ka pase?Por,nese nuk ka koce te tregoi sepse,vet vetiu tregon se ai eshte denuar per tradhti ndaj atedheut dhe popullit,si bashkpuntor i udb-ozna-jugosllave dhe isfalis greke,pra ky,aqi antienverist,eshte sa nuk i del inate deri sa te vdes,qe enveri ja,prishi planet uranit,dhe gjith sherbimeve qe urani ju sherbente.Pra,kjo urrejtje ndaj enver hoxhes nuk tregohet ndryshe por vetem me kto urani tregon shizofrenin e smur te tij qe e ka ne psikollogjin e kokes s’smur.Njeriu,komenton p.sh,per nji kale te mir,ky poeti,menjihere del me koment,dhe menjihere dhe kalin e sulmon si enverist,pra ky,shizofren eshte i smut dhe kur e shiqon faqen i kti shkrimi,ky ka postuar spaku nja 10,komente dhe bene luften me enverin,thot njeriu se enveri qenka gjall,edhe pse po mbush 30,qe nuk jeton.Dhe ki shizofren po flet per njerzillek,dhe moral kur meret me te vdekur.Po,ky eshte nji zogiste e terbuar dhe le te jet,se puna e madhe se shkrimtari si ky qenka zogist,ata kan qen plehra ne kohen e zogut,dhe jan plehra dhe ne kohen e poetit sot.Cfar te ka bere enveri,dhe pse je denuar ore uran a me tregon,dhe cilt sherbim i ke sherbye ma shum dhe sa te kan paguar,trego nese je burr i mbretit,dhe burr trim e i fjales.

  Reply to this comment
 37. REALISTI January 24, 13:56

  Eshte paradoks qe ne bulevardin qe mban emrin e Zogut I dhe ku eshte busti i tij eshte dhe busti i Hasan Prishtines i vrare nga Ahmet Zogu ky anadollak e imoral qe erdhi ne pushtet nga Serbet, fali toka te Shqiperise si dhurate serbeve dhe qe vrau dhe plot intelektuale te tjere (Luigj Gurakuqi) apo burra te mencur si Bajram Curri. Ne vend te bustit te tij nje ore e me pare duhet te vendoson bustet e ketyre burrave qe kane kontribuar per kete vend dhe jo per qefet e tyre.
  Fotografite apo bustet e Ahmet Zogu dhe Enver Hoxhes keta diktatore te ketij vendi nuk duhet ti kemi ne sheshet tona por vetem ne nje sep te muzeut historik.

  Reply to this comment
 38. REALISTI January 24, 14:00

  Eshte paradoks qe ne bulevardin qe mban emrin e Zogut I dhe ku eshte busti i tij eshte dhe busti i Hasan Prishtines i vrare nga Ahmet Zogu ky anadollak e imoral qe erdhi ne pushtet nga Serbet, fali toka te Shqiperise si dhurate serbeve dhe qe vrau dhe plot intelektuale te tjere (Luigj Gurakuqi) apo burra te mencur si Bajram Curri. Ne vend te bustit te tij nje ore e me pare duhet te vendoson bustet e ketyre burrave qe kane kontribuar per kete vend dhe jo per qefet e tyre.
  Fotografite apo bustet e Ahmet Zogu dhe Enver Hoxhes keta diktatore te ketij vendi nuk duhet ti kemi ne sheshet tona por vetem ne nje cep te muzeut historik.

  Reply to this comment
  • perkthyesi January 24, 16:58

   KA EDHE ME KEQ!

   Akoma me paradoks eshte qe ne mes te bulevardit qe mban emerin “Deshmoret e Kombit” por qe e ka ndertuar Ahmet Zogu me pjesen me te bukur qe ka Tirana dhe me te cilen qe krenohen me shume shqyptaret te qendroje PIRAMIDA famekeqe e ANTIKRISHTIT gjakatar Enver Hoxha qe u kall friken edhe femijeve ne barkun e nenes. Ky eshte gjithashtu nje paradoks i politikes sone kombetare qe di te ndertoje vetem bunkere prej betoni dhe laboratorie kokaine prej Xibrake.

   Reply to this comment
   • xheJ eN Bi January 25, 00:18

    nastradin—

    Pse mor derrzi do te mbash ne kuriz pesha qe nuk te mbajnekellqet !
    Me te pare titullin e mora me mend se do kishe nje koment kundra shkrimit siç e bere i pari , qe e pritshme, po qe te “prballoje “kete mori komentuesish me gomarlleqet qe shkruan , kete nuk ma merte mendja !
    Ish mesuesi im i letersise Filip Ndocaj na kish thene nje shprehje : me e la kryt e gomarit me sapun ‘ Venus ” shampo e çfardolloje ,prap kry gomari ngelet.
    Ajo shprehje edhe pas 44 vjeteve ngelet aktuale edhe per ty.Ti ne vend te sapuneve e shampove po perdor nickname te ndryshme , po prap nastradin ngalesh

    Reply to this comment
 39. ali asllani January 24, 14:13

  Historine e shkruajn fitimtaret kan thene ..un them qe historia shkruhet sipas brezave qe vijn.Zogu u tregua me pragmatist se kundershtaret e tije politik.patjeter qe Enver Hoxha e sshkroi historine per 50 vjet ashtu sic deshi ,ai ishte vertet idealist ,nacionalist pa diskutim …per 1001 arsye Enveri qendron lart si shqiponj para Zogut nga ana morale..Ne pragmatizem eshte 0000000000000000 para Zogut.vetem nji shembull i pakontestueshem. 1Pas renies se komunizmit shqiptaret moren rruget e mergimit ne menyr masive duke u mbytur neper det e vdekur ne malet e greqise nga bora e i ftohti.2. kurse 1940 ishin greket qe vdiqen nga uria me zin e bukes dhe moren rruget e SHqiperise per nji cop buke…apo jo ee. dhe dicka tjeter qe nji komentues thot qe Zogu donte tu martonte me nji princesh italiane ..aspak e vertet ishin italianet qe ia parashtruan Zogut me an te Iljaz bej Vrionit nji gje te tille ,arriten deri te e bija e markezit D Auleta me origjin gjaku nga GJergj Kastrioti.frika e italianve se kjo arbereshe do te behej me shqiptare se vet shqiptaret e lan ne heshtje deri sa u harrua..per me teper lexoni Pjetro Kuaronin ,valixhja diplomatike,dhe do ta kuptoni mjaft mire kush eshte mbreti Zog dhe gjithe klasa sunduese e asaj kohe.dhe pastaj beni krahasimet me klasen tjeter sunduese te Enver Hoxhes.Vdiqen ato koh kur nji kryetar shteti e shkruante historin sipas qefit..

  Reply to this comment
  • Lleshi January 24, 15:48

   Po dhe ne o burre nuk po themi asgje me shume se sa po thua ti ! Po dhe Enveri nuk ka thene asgje me shume se sa po thua ti per Zogolliani-Muhtarin , qe ti i thua “pragmatist” sepse shiste sa here i dilte ne shteg Shqiperine dhe shqiptaret per xhepin e tij , ndersa ne i themi tradhtar e tregtar per interesat e Shqiperise dhe Shqiptareve , ose shkurt antishqiptar !
   Dhe kur eshte antishqiptar , ne Shqiperi meriton te varet ne litar ! Kaq e thjeshte eshte !

   Reply to this comment
 40. Adalol January 24, 16:46

  Koha e zogut ka qene sipas atyre qe e Kane jetuar, koha e bollikut,sigurisht per ata qe punonin Jo per dembelat dhe injorantet e sotem.
  Ishalla ju bie guri te henen ta shuajne ate Fahrenheit e keqe!!

  Reply to this comment
 41. Bolla January 24, 16:55

  Po Pse more hajdutet e sotem nuk Jane anti shqiptar, po cfar nuk po bejne Shqipetaret kundra Shqipetareve, nuk po ja u numeroj se vete po I perjetoni dhe mire tju behet sepse shkoni dhe I votoni qe tja u marrin shpirtin. Prisni se nuk keni pare gje akoma………

  Reply to this comment
 42. kush i ringriti permendoren enverit** January 24, 16:56

  Per Ahmet Zogun edhe nqs se marrin ne konsiderte qe shqiperia doli nga perandoria osmane tejet e varfer dhe mbi te u versulen shtetet fqinje dhe fuqite e medha prape se prape kishte kohe te bente shume me teper per ate vend ,,por ai u mor me hareme,tradheti dhe kurveri klasike dhe politike.Numri I atentateve qe I kalonte 50 here tregojne jo vetem urrejtjen e popullit per te por dhe se ai ishte nje shejtan apo djall qe nuk e kapte plumbi.

  Nqs se lexojme kujtimet e ambasdorit amerikan Grand ne ate kohe ai thote: Ahmet Zogu e kishte shitur me kohe shqiperine te italianet dhe 7 prilli 1939 ishte nje pushtim formal se pushtimi ekonomik dhe moral kishte kohe qe ishte kryer.Ne nje fare menyre Zogu e mirepriti kete pushtim se perfitoi nje thesar kolosal dhe doli I fituar.

  Por hileja e me madhe e pompimit dhe glorifikimit te Zogut eshte ne funksion te erresimit te figures Enver Hoxhes.Nqs se shohim nje detaj vetem te fotografia qe nipi ESAT TOPTANIT –blendi feziu ka vene ne kopertinat e librave per enverin dhe zogun ne te parin ka vene nje fotografine e erresuar dhe te plakur te te Enverit kurse te zogu ka vene fotografine e tij me te mire I veshur me te bardha dhe ne moshe te pershtateshme.

  %%%%%

  PAK VEMENDJE I NDERUAR LEXUES !
  Kam qene ne ate brez shqiptaresh qe u distancova ng a “rruga e enverit” qe nga 1973-74 per aresye qe nuk du ate zgjatem se jane shume.Kete qendrim e kam mbajtur deri ne mars 1997 kur shteti shqiptar u shkerrmoq per 1 muaj..Para kesaj ngjarje kushdo person I afert me mua qe fliste mire per Enverin ne nje fare menyre e perbuzja dhe e largoja nga ai mjedis ku debatonim….Por pas 1997 dhe deri ne keto ore qe po flasim Shqiperia nuk egziston si shtet qofte si MBROJTJE,DIPLLOMACI,EKONOMI,FINANCA e deri te …MORALI.KOMBETAR

  Me kot lodheni nastydin efendi te eklipsoni figuren e Enver Hoxhes ne komentet tuaja biles sa me shume e shani ju si ujk i vetmuar aq me teper i rrisni vleren atij.Ju duhet ta ndani figuren e Enverit nga ana ideollogjike dhe te shihni veprimtarine e tij ne rrafshin kombetar.
  Shohim sot se sa me teper kjo klase politike futet me thelle ne rrugen e asgjesimit te shtetit shqiptar dhe te deformimit kombetar aq me e eger behet propoganda kunder atdhetarit Enver Hoxha.
  Viktime e kesaj propogande eshte brezi i ri qe po bombardohet non stop 24 ore ne dite me nje rrjet shume te gjere dhe te sofistikuar duke i trullosur deri ne shplarje truri permanente.

  %%%%

  Por vepra e Enverit nuk mund te zbehet pamvaresisht shume gabimeve te ndodhura ne kohen e tij qofte nga eksperianca,qofte nga nje rrethim 40 vjecar nga athina dhe beogradi te ndihmuar ne ate kohe nga perendimi.Jo vetem i takojne ato dy dekoratat qe ka te Kuvendi por une do tishtoja dhe te tjera:

  1-DEKORATE ATDHETARIE
  Mbrojtja hyjnore qe i beri kombit Enver Hoxha ne konferencen e paqes ne Paris kur i tha botes se:
  SHQIPTARET KANE ARDHUR NE PARIS JO PER TE DHENE LLOGARI POR PER TE KERKUAR LLOGARI qe i la me goje hapur udheheqsit boterore me frengjishten e tij perfekte .

  2-DEKORATE TRIMERIE
  Mbrojtja e shkelqyer qe i beri monarko-fashisteve greke ne 1949 qe i shkerdheu nenen atyre.Kurse nen regjimin e talebanit Berishe ne 1994 komando greke shpartalloi dhe poshtroi maksimalisht duke vrare disa ushtarake shqiptare dhe duke i lidhur si bageti efektivin e nje njesie luftarake te mender berishes.

  3-DEKORATE GUXIMI
  Debimi spektakular qe i beri fllotes ruse ne Pashaliman qe shume stratege e cilesojne si nje nga veprimet me te guximshe ne historine e njerzimit.Ishen vitet 60′ kur Ruset ishin fuqia me e madhe boterore ushtarake derisa ne krizen e karaibeve ne 60′ Hryshovi i trembi amerikanet te cilet deshtuan ne ngjarjen e Gjirit te derrave ne Kube.

  4-DEKORATE LARGPAMESIE
  Trim u tregua dhe ne daljen nga traktati i Varshaves ne shenje proteste kunder pushtimit Cekosllovakise qe mbahet si dita kur u be komunist plehu Sali Birishi nga “mallengjimi” i ketij akti heroik .

  4-DEKORATE INTELIGJENCE
  Enver Trimi drejtoi vendin qe e mori absolutisht te shkaterruar dhe pa asnje kokerr leku ne arken e shtetit.Ai drejtoi dhe luftoi balle per balle me Titon per 30 vjet qe dihet se ishte nje figurat boterore me finoke dhe i mbeshtetur fuqimisht per te shkaterruar shqiperine.

  5-DEKORATE PER DIZINFEKTIM TE TURKOSHAKEVE
  Kjo eshte vepra e tij madheshtore qe vuri si Pashko Vaso ne zbatim moton :feja e shqiptarit eshte shqiptaria.Si rrjedhoje ekesaj politike kemi me mijra familje shqiptare me besim miks qe i ben me teper shqiptare se fetare.Eshte kriminale sot te shohes sumat perpjete te disa besimtareve dallkauke perpara gjergj kastriotit ne Tirane dhe kjo mjafton per kete supermedalje
  Jane shume aspekte qe flasin ne favor te ketij legjendari por pa harruar shume bema te keqia te tij qe nqs do ishte gjalle do ti kerkonte ndjese shqipatreve.
  Ishte sistemi i Enver Hoxhes qe mori Sali morracakun nga vicidoli nga nje familje ekstremisht analfabete ,i dha shkolle e futi ne gjirin e famijes deri te oxhaku i tij dhe pastaj ky gjarper kafshoi te zotin..

  6-DEKORATE “GARIPI”
  Eshte lideri I vetem ne bote qe I beri kaps dy superfuqite per 40 vjet dhe kjo eshte aresyeja kryesore qe ai luftohem me kaq cmenduri sidomoa nga ish mergata e qyqeve dhe Macrthistet ne Amerike qe ndyshe sillen me komunizmin kinez me Maon apo me Fidel Kastron dhe ndryshe me enver hoxhen qe kane kaluar deri ne kanibalizem.

  7-GJYSEM DEKORATE PER DE-TARTABIQIZIMIN E NASTRADINEVE &SALIBANEVE
  Ketu ka gabur se eshte treguar se ishte sistemi i Enver Hoxhes qe mori Sali morracakun nga vicidoli nga nje familje ekstremisht analfabete ,i dha shkolle e futi ne gjirin e famijes deri te oxhaku i tij dhe pastaj ky gjarper kafshoi te zotin..
  Ishte enver hoxha qe armiq te betuar te tij I fali ,I dha shkolle te larte dhe I ofroi dhe poste te rehateshme ku do permendja dy egzemplare nga mijra te tille si Uran Butken dhe Pellumb Kurvllen qe po na can menderen me rrefenja nga marika..ketu futet dhe nastardin perkthyesi I palodhur I veprave te xhaxhit ne rusisht..eshte kopja e amik kasaruhos qe ishte dhe I perndjekur dhe spiun I shokeve..

  Nuk dua te mbroj atdhetarin Enver Hoxha sepse ka qene ne nje fare menyre i para denuar nga koha qe jetoi dhe ideologjia qe perfaqsoi por Ate KOLLOS NUK MUND TA ZHDUKIN AS UFO-T nqs do vijne nje dite sepse ishte nje ZEUS qe historia e ka futur ne arkivat e saj.
  Ne ditet e sotme kur shqiperia eshte kthyer ne shprehje gjeografike nen ombrellen e Natos dhe klasa politike nuk eshte e afte jo vetem te vere ne funksion shtetin shqiptar por e ka shkaterruar ate perfundimisht duke e lene ne dore te ca ambasdoreve low life figura e tij eshte ne rritje progresiveVetem nje referendum popullor per Enver Hoxhen do ju mbylli gojen reaksionareve dhe tradhetareve te vendit te cilet ai I lujtoi per 40 vjet dhe nuk jane pak..

  %%%%

  Ne pefundim shtetareve qe na kane drejtuar pas 1924 do ti jepja kete vlersim simbolik per dhjete pike:
  enver hoxha…8 pike
  ahmet zogu …2 pike
  fatos nano……0 pike

  Sali berisha..nuk vlersohet burre shteti
  ( vetem arvizu eshte dipllomati I vetem ne bote qe beri nja gafe te tille per halen berishe por gafa me e madhe e tij ishte dalja ne television per te thene se enver hoxha ishte monster qe ka nje efekt boomerang..nqs ka nje diplomat arkitekt qe I ka bere permendoren me te madhe enverit ky ishte arvizu qe pranoi poshtrimin nga burri I tij I shtetit dhe iku nga shqiperia si ushtar ..kur ne e nderuam si general para 21 janarit..)

  ** ky koment eshte ne respekt te komentusit “”shqiptar sharri “””qe edhe pse nuk jam dakort me nje pjese te vogel te ideve te tij,eshte kometuesi me atdhetar ne kete forum qe ka dhene kontribut per ceshtjen kombetare jo vetem me pene por dhe me pushke kunder serbit dhe saliserbit..tung

  Reply to this comment
 43. intelektuali January 24, 18:26

  nastradini ulur tek TAJVANI
  kafen qete pi tek FILXHANI
  nuk leviz fare nga ISTIKAMI
  frike s’ka nga debil HAJVANI
  qe njeh si babe SHEJTANIN
  kush keshtu moj SHQYPNI
  te ka fut me KRYE N’HI?

  Reply to this comment
 44. gjergji January 24, 18:47

  Ka nje ndryshim kolosal ne lidhje me qendrimin karshi fese katolike ne kohen e enverit me ate te zogut.

  Nqs EH i persekutoi nje pjese katolikesh se ishin lidhur me fashizmin dhe me vone dia prej tyre per te zezen e vet ndihmuan terroriste dhe diversante e u genjyne nga propoganda antishqiptare…Vetem deklarata e fishtes qe Hitleri dhe Musolini jane gjeni te njerzimit e ben kete klerik nga nje atdhetar te shquar ne profashist qe ja futi vetes se gjithe bota i denoi kolaboracjonistet.

  Kurse Zogu i luftoi katoliket nga ana fese pasi zogu ishte islamik i terbuar dhe turkoshak i pandreqshem edhe pse konsumoi disa kohe ne Vjene.Pra orientali ahmet zogu luftoi katoliket thjesht si oksindentale qe kercenonin pushtetin e tij.

  Ja cfare shkruanin dokumentet e kohes qe persekutimet e enverit ishin lule ne krahasim me
  terroristin islamik ISIS Zogoli.Po nuk besuat lexoni poshte dhe largoni femijet nen 16 vjec se ka skena makabre..Djegie ne hell

  Masakrat e Zogut, te katoliket shqiptare nga varjet tek pjekja në hell e njeriut

  At’ Benardin Palaj në revistën “Hylli i Dritës” Nr. 13. shkruan se “Kur plasi lëvizja e Dukagjinit, atëherë Ahmet Zogolli ua muar jeniçerëve të Stambollës ato armë të ndryshkura me gjak të shqiptarëve për me shue vllaznit e vet të krështenë të Dukagjinit. E atë vjet Muharrem Bajraktari i Lumës, ngrehë shtabin e vet – dibranësh, matjanësh e lumjanësh, hi në Kishë të Shalës, ku si nder dhuni të tjera bani kjo ushtri laperash e zhelanash – toka me pasë randë – vrau edhe rrogëtarin e fratit krejt afër kishe…

  Burrat ma të mirë të Dukagjinit, bashkë me shumë meshtarë, u burgosën, vriten, futen në lak e arratisen. Burgjet mbushë me gra e fëmijë, gjaja mbarë plaçkitë… (“Hylli i Dritës, Nr. 13” viti 194125-253). Një dëshmitar tjetër i asaj kohe, Pal Dukagjini shkruan se “Ç’ka ndodhi aty e mbrapa në Dukagjin e dijnë vetëm ata që e provuen. U dogjën shtëpia, u grabitën pasuni, u pushkatuen burra, u burgosën robni, u varën, u rrahën deri u dhunuen në nderë e erz, çka për shqiptarin ashtë dekë ma e ranë se deka.
  U dogjën dhjetëra e dhjetëra shtëpi, katunde të tëra u grabitën, u therën bagëtitë, u plaçkit çdo gjë që nuk mund të merrej me vete.“Sot janë dorëzue prej komandantit Operativ Kapiten Prengë Previzi 67 kokrra dele dhe 23 krenë lopë e qe” (Zef Harapi po aty.) Mercenarët ngado që i ranë, shkatërruan vathët e bagëtive, duke i detyruar pleqtë, që kishin mbetur pa arratisë dhe plakat t’ua piqnin në hell, t’ua zinin mishin e bagëtisë, me qumësht madje edhe në planc të bagëtisë së therur se kështu u shijonte shumë më tepër.

  Hapnin qypat e gjalpit e pjek petulla, të cilat i shoqëronin me mjaltë, ndërsa bletëve u fusnin flakën e barutit në derë të zgjojës. Bashibozukët shpërthenin kotecat e drithit e u jepnin për të ngrënë kuajve të tyre. Imoraliteti i tyre ç’njerëzor arriti deri aty, sa në Shalë marrin e lidhin një plak pas hellit të fërlikut dhe fillojnë ta rrotullojnë pranë zjarrit sikur të ishte ferlik.
  Zogolli me hipokrizinë e tij dhelparake arriti të nxiste një krahinë kundër një tjetre, duke përdor me shumë sukses mercenarët e verbër si topxhi të dhunës e terrorit të shfrenuar ndaj kundërshtarëve, duke përdor reprezaljet masive ndaj një krahine të tërë, siç ishte Dukagjini në rastin konkret.
  Mercenarë të armatosur nga Kelmendi zunë Qafën e Pejës, duke i detyruar dukagjinasit të kthehen prapa në tokën e tyre të shkretuar, ku Hasan bek Bushati, Muharrem Bajraktari e kompani, vazhdonin operacionin e pamëshirshëm….

  Reply to this comment
 45. Skifteri January 24, 18:47

  *** 7prillit 1944 dite e zeze dramatike per shqiptaret ,te tradhtuar nga nje mbrete kukull te luksit te qefeve me femrat,me pabesit,me tradhtit,me ballot e vallzimit me vjedhjet prej te pabesi, nxori ne qarkullim monedhen letre- LIRA- me vlere me te madhe se monedha prej floriri reale ,me kete mashtrim mblodhi shumicen e floririt nga populli . Dhe pabesia e sulmit nga Italia Fashiste me zjarre e hekur nga deti dhe qielli, me kembesori te te gjitha llojve dhe te motorrizuar ne 4 portet shqiptare ,Saranda,Vlora,Durresi dhe te SHengjini,te mbeshtetura nga nje avicion sulmues dhe bombordues modern i kohes. Mbreti tradhtar nje dite para sulmit kunder atdheut tije,tokes se shqiponjave ku lindi heroje,e TRADHTOI u rreshtua ne kolone marreshimi dhe koke ulur si i dhyer ne breke dhe me oborrin e tij besnik te cilsuar( si gomaret e babatasit) mori arkat me flori dhe iku nga syte kembet !.NUK eshte armik vetem ky mbret qe beri kete te keqe,por dhe ata qe kane ate qellim,e mbrojne me [email protected]@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

  Reply to this comment
 46. Po,Po January 24, 19:07

  Shikojeni mire kete pune,se Faik Konica ka qene njeri i madh dhe,mundet t`i kete pasur si parashikim per gerdallen Sali Berisha,qe do te vine nje dite ne pushtet.E them kete,sepse te gjitha ato qe Faiku thote per A.Zogun,jane identike me cilesite thelbesore dhe me genet e karakterit te shpellarit te Vicidolit.

  Reply to this comment
 47. Ballist i PENDUAR. January 24, 19:14

  Nasruddin ,

  Shume u merzita ,
  kur lexova keto komente ku ,
  jeni i vetmi qe mbroni Mretin tone Zogj Harabelin ,
  Per sistemin e BUKUR FEUDAL QE INSTALOI NE SHQYPERI .
  Mbahu fort nastro ,
  Edhe se eshte e veshtire te besh ne 2015
  avukatin e djallit ,

  Eshte nje beteje e humbur Nasruddin ,
  Jo vetem dje , por edhe sot , e NESER .

  Sekreti i Enverit ?

  Barazia Sociale ,
  Keto dy fjale e di qe nuk i kupton ,
  dhe nuk te Hyne ne koke .

  Reply to this comment
 48. abc January 24, 21:07

  o ballist i Penduardhe i nderuar.

  Ndjej meshire per kete nassrudinin se keto sharjet pa pushim dhe pa dogane per djalin e gjylos e kane kaluar limitinnjerzor.Dhe enveri eshte si ajo susta celikut qe sa me shume ta shterngosh aq me shume te kundervepron ne krah te kundert dhe te bie surratit.Keshtu i ka ndodhur dhe nastradinit tone qe susta ja ka thyer turinjet edhe kur ishte gjalle dhe tani qe 30 vjet qe ka vdekur.

  Skizofrenia e tij qendron te fakti se jo te gjithe ato qe vleresojne periudhen 1945-1991 jaen enveriste.Biles nqs se do ti referohemi fakteve numri i tyre nuk i kalon te 2-3 mije vetat sh kryesisht jane veterane me nje kembe ne varr.Kurse ato qe pranojne gabimet e te mirat e asaj kohe jane shtuar hsume sidomos pas krimeve te sali nastardinit

  Kam bere nje koment para ca ditesh sepse vura re qe 2-3 komentues jan kaq active dhe aq shume agersive kur lavderohet enveri ose shahet zogu sa ngrene sherbimin 24 oresh ne shtepi non stop dhe fillojne strorm-shiit-in.ndoshta dhe me qent e macet e shtepise
  Ketyre dy tre komentuesve nuk do ti beja ndonje sugjerim qe te pakesojne komentet apo te tregohen me educate,perkundrazi vetem dua ti them se dhe djem e enevtit qofte dhe vete nexhmija duhet tju falenderojne qe shqiptaret te kuptojne se me sa njerez te ligj kishte te bente enveri si puna e ketij nastradini apo mark uku
  Me vjen keq qe disa kometues nga ju harxhojne kohen e humbur me replika me 2-3 komentues qe ose jane ne ndonje spital me semundje tip “ebola”,ose kane deformime ne shendetin mendor ose paguhen nga ndonje agjensi spiunazhi apo e bejne “free” punen e serbit apo grekut.
  Cila do qofte aresyeja dhe moderatoreve po ju rreshqet situata nga duart pasi mbi 80 % e komenteve po i bejne 2- 3 veta qe as te bejne rolin e “shume komentuesit” nuk dine por po lene nam me cmendurine e tyre.
  Qofsha i gabuar por 2 komentues jane absolutisht te “deklasifikuar” dhe sipas gafave te tyre jane dekonspirur si me poshte:
  Komentusi i pare
  eshte nastradini i famshem qe perdor keto pseudonime qe eshte bere teper bajat. edhe nese ka ndonje kulture e “dhjet” fare me fjalorin e tij rrugaceror. ja dhe pseudot e tij e ka shprehur hapur se eshte me zog se ahmeti dhe me toptan se esati.ka parametra si vampir per figuren e enverhoxhes dhe deri kur te vdese me emrin e enverit do japi shpirt….pra kjo eshte shkalla ekstreme per nje te semure mendor
  poeti
  shkrimtari
  antikomunsti
  mero baze
  arvizu
  pejgameri
  nastradini
  usa & be
  perkthyesi
  translator
  veronika
  taku halabaku etj etj
  intelektuali
  antienveristi
  komentuesi dyte
  eshte i ri ne moshe,nuk eshte aq profesionist komentesh si nastradini por eshte i lexueshem qe eshte i njejti komentues qe replikon me vehten e tij ne menyren me idiote te mundshme.Hiqet sikur eshte kundra berishes dhe ben ndonje kritike formale por ta jep pershtypjen se punon nga zyrat e visho ajazit dhe e ben keq zanatin qe ka.Eshte komentues i vjeter ne keto forume ,ne fillim ka qene shume primitv por tani ja ka marre doren megjithse here pas here te jep pershtypjen se ka zbritur nga bjeshket e nemuna keto 10-15 e fundit dhe ka mbaruar universitetin pa kryer shkollen e mesme. ja dhe targat e pellazgut tone te dashur
  JOY -72
  Cœur
  mark uk
  pellazgu
  pellazgian
  loni
  turgofagos
  Tartufi
  tradita
  info analitike
  mentari
  meleku
  olio
  realiteti
  e verteta
  kelmendasi….etj
  sugjeroj miqesisht disa komentues te moderuar si plaku,shqiptar sharri,pellumb zaimin,horri e bulevardit,neti vjosa,vezhguesi F e plot te tjere qe nuk me kujtohen qe te mos replikojne me keto DELETED se eshte humbje kohe.dhe ulje niveli nga ana juaj.
  Ne fakt moderatoret bejne mire qe i lene keto persona te komentojne “unlimited’ se rrisin numrin e komenteve dhe audiencen.Por me egersine e tyre skizofrenike tregojne se enveri nuk e ka patur keq qe i trajtonte si krimba dhe mij qenefi,jo se them une por e thone keta vete duke kaluar cdo cak njerzor.Dhe serbe apo greke te ishin nuk do kishin bere me mire punen rraca e ketyre se ata per ta zhdukur kete vend te bekuar sic eshte katandisur sot qe eshte mbledhur gjithe llumi i shoqerise shqiptare dhe po festojne si te marre se u kap nipi i enverit.

  Festoni egersira se ju ka ardhur dita…ta shpallni kete ngjarje si Feste Kombetare sic e quan nastradini 7 prillin 1939 dhe mark ujku me info pellazgun 21 janarin 2011 qe po troket ne dere..dhe ndoshta “kopetentet” kane nxjerre ne “gjah” nipin e enverit per te mbuluar masakren e bulevardit.
  Si ka mundesi te festohet pa u dhene fajesia nga gjykatat dhe pa ndegjuar te akuzuarit qe as ne korene e veriut nuk ndodh keshtu…
  Si ka mundesi te festohet nga kupola kriminale e PD qe duhet te ishin prapa hekurave per tradheti kombetare per vrasje seriale,per shkaterrimin ekombit dhe per kthimin e eshqiperise ne kombinat droge qe kjo e super nipit eshte nj epike uji ne oqeanin e krime ve te berishajve dhe bashajve ?

  e fundit
  ju lutem mos na beni me cmendurite dhe ndyresite tuaja te na duket enveri si profet dhe kaluar profetit

  Reply to this comment
  • intelektuali January 25, 12:06

   NJE PERGJIGJE ETIKE NGA NASTRADINI

   PD-ja eshte pjella dhe vepra origjinale e Partise se Punes dhe e Ramiz Alise me Nexhmije Hoxhen per te shpetuar familjen dhe pasurine e grabitur dhe kjo teori e hershme e nastradinit qe daton qe ne fillim te viteve 90-te

   Reply to this comment
 49. kush i ringriti permendoren enverit ? .....nastradini January 25, 13:58

  per nastradinin me “etike”

  nqs ka njeri qe po i ringre monumnetin enver hoxhes ti je i pari bashke me berishen,bashkim shehun,rajersonin,elezbiberin , arvizune dhe lul bashen.

  Nuk e can kush bythen (na fal per shprehjen) as per enverin as per zoogun e gopin e somes

  por ne baze te mendimit lire kush e vlerson kohen e tij apo vete enverin nuk duhet te kete
  presing dhe terrorizem per ta ndalur..Asnje nuk kerkon te kthehet enverizmi se dhe sikur te duan psh obama.putini dhe merkeli te investojne per kete qellim nuk mundet pasi nuk jane rrethanat e historise qe ti i mire dhe duhet te pyesesh gomarin qe ti mban me vehte.

  Qe je arkitekt qe po i rengre monumentin enverin kam suprize per ju nje koment kur debatuam bashke qe i thoje edi rame Hitler bashke me fatos lubonjen dhe tani eshte shtuar dhe Bashqim mehmet shehu.

  ja dhe komenti “copy paste” qe eshte aktual dhe sot

  kush i ringriti permendoren enverit**

  I dashur evlat naszistradin

  Me vjen keq qe po te them por semundja jote skizofrenike paska kaluar ne faze acute dhe duhet te marresh ndihme mjeksore ne ndonje spital te shendetit mendor.Se ku qendron thelbi I infeksionit tuaj po ta argumentoj si me poshte:
  1-Ne kete artikull nuk ka absolutisht lidhje tritoli I Milotit me ambasaden sovjetike qe tergon se semundja paska avansuar shume ose ke bere copy-paste koment te gabuar se je kthyer ne mi gjirizi ne blloqet e internetit dhe ngaterron shtyllat me ambasadat.
  2-Persa I perket piramides dhe ne egjypt jo vetem qe nuk I prishin por I mirembajne objektet e faraoneve sepse eshte culture dhe se dyti eshte nje burim I jashtzakonshem fitimi nga turizmi.
  3-Ato dy medaljet qe ka ai diktatori I dashur dhe paharruar duhet ti shtojme dhe nje te trete se si ka mundesi qe ai vend te rezistoje per 40 vjet I rrethuar nga armiqte e tij me 3 miljone nasrudine turkoshake qe kane 70 vjet qe dhjesin gjak nga beitha dhe diarre nga goja.
  4-Ti po akuzon edi ramen si pa llogjike se nuk po denon Enverin gje qe tregon se je nje antienverist psikopatik I pasherueshme dhe duhet mbyllesh ne nje kafaz hekuri te spitali I Dincit ne Elbasan.
  5-Ti maniak komentesh po akuzon Edi Ramen qe po meremeton Piramiden dhe kalon ne konvulsione duke arritur te mos denosh Saliun pa denuar me pare Enverin ide kjo 100% e njejte me Fatos Ulkonjen.
  6-Ky tregtari I sapunit dhe I leshit te Zhelefines ne nje artikull te Tos Lubonjovicit te botuar ne gazeten Tema me titull “EDI RAMA SI HITLERI” ka bere personalisht 70 komente pro Lubonjovicit nga rreth 500 komente te cilet ishin kategorikisht kunder skizofrenit Fatos.Pinjolli I Todi Lubonjes u detyrua te kerkoje falje per krahasimin me Hitlerin por kunji I ngeli nastardinit I ngulur nga mbrapa.
  7-Semundja qe te ka zene te ka bllokuar kujtesen dhe babai yt te keshillon qe te mos harosh pislleqet qe kane beret e afermit e tu dhe ti vete.Mos harro se je nip I Esat Pashe Toptradhetarit qe ka parametra te njejta me Sali qenin I cili eshte nje serbofil I lindur dhe tradhetar permanent.
  8-Mos harro se yt ate I coi kuroren e skenderbeut xhuxhmaxhuxhit viktor emanuaelit trete dhe kam kurajon ti kerkoj falje kombit shqiptar.
  9-Mos harro se baba jot pasi bashkpunoi me nazistat mori pjese ne vrasjen e partizaneve pas shpine dhe ikem ngavendi bashke me gjermanet per te shpetuar koken.
  10-Gabimin fatal e beme pas 1945 qe shkonim sa ne Beograd e sa ne Athine per te rrezuar sistemin e Hoxhes por mender teje I hengrem m..tin.Biles pot a them ne confidence se me I madh ishte numri I krimeve,terrorizimeve,dhe I akteve tona diversioniste se sa ishte numri I te burgosurve ne shqiperi.
  11-Nuk beri me shume Enveri se c’bene francezet me heroin e tyre te betejes legjendare te VERDUNIT marshallin Petten I cili bashkpunoi me gjemanet dhe u hodh ne koshin e plehrave nga shoqeria franceze pas L2B.
  12-Prandaj babushi te keshillon te shkosh te ndonje neurolog serioz per nje vizite se edhe sikur te kishte hedhur Enveri bomben atomike ne Hiroshima nuk duhej te behesh kaq handikapat-psikopatik se me shume ja rrit vleren cunit te gjyles aq me keq qe u katandise sa u bere dhe nje morr I Sulo gradecit si miku juaj armik kasarruho duke shkelur mbi kafkat e shokeve te burgut…

  Por ajo qe te ben ty te urryer eshte se per ikona popullore si Avni Rustemiapo Vace Zela ti nuk ke treguar etike por nje FRANKESTEIN MONSTER.

  Ja c’ke thene per Vacen por dhe Marlen Dietrich qe tregon cfare monstre je:

  “Valsi i Lumturise” ishte terrori enverist per antikomunistet ne Shqypni dhe ishte njesoj si kenga e Hitlerit “Detuschland uber alles” qe kendonte kengetarja fashiste Marlen Dietrich per ushtrine fanatike gjermane gjate Luftes se Dyte Boterore. Per ironi te fatit Vace Zela e kendoi kengen e saj famoze ne kohe paqe per afro 50 vjet me radhe.

  13. “Be gentle with yourself. In the noisy confusion of life, keep peace in your soul.

  Reply to this comment
 50. Bocari January 25, 17:39

  Perse per shqiptarin ka vetem dy skaje o i keq, o i mire. Vjen kjo nga ngjyrat e flamurit tone kuq e Zi ? Cdo arkitekt kur projekton niset nga qellimi per te ndertuar dicka. edhe keta udheheqsa shteti kur moren ne dore drejtimin e shtetit synuan te ndertonion dicka. Problemi eshte nese arkitektura dhe ndertimi kishin vleren e nje shtepie te vogel apo te madhe, te qendrueshme apo te paqendrueshme, me sakrifica jetesh njerezore apo ne paqe, me hajduteri apo vetmohim. Diskutohet per Enverin, Zogun, Saliun, Nanon duke patur tendencen ti nxjerrin o te bardhe o te zinj. Per mendimin tim, cdo udheheqes shteti duke lene menjane se si behet i tille ( Jo se nuk eshte e rendesishme, por nuk dua te zgjerohem ne kete pike) duhet vleresuar per rezultatet e viteve te qeverisjes dhe fundin e tij. I pare nen kete kendveshtrim besoj se cdo drejtues shteti ka vlerat dhe gabimet e tij. Problemi eshte ballanca e ketyre te dyjave dhe rezultati perfundimtar. Duke i pare keto gjera nga njohurite dhe eksperienca ime per nje vlereim maksimal 10 pikesh sic ka bere “kush i ringriti permendoren” duhen analizuar keto sisteme me parfaqesuesit e tyre (industria, bujqesia, mireqenia, arsimimi, shendetesia, infrastruktura, kultura, kriminaliteti, morali, drejtesia) dhe pastaj te behet vleresimi i tyre. Cdo mendim i cfaqur pa analize eshte subjektivizem dhe sherr kalamajsh, eshte humbje kohe qe nuk i sherben as te shkuares dhe as te ardhmes. Shqiperia ne kete moment eshte pa te ardhme. Ai qe kujton tragjedine e ekzotit te 90 te mos harroje se po te heqesh menjane menyren se si, shqiptaret emigrojne akoma sot ne Europe, ne numrin me te madh nga te githa vendet e rajonit dhe po te kene mundesi largohen te gjithe nga Shqiperia. Kemi harritur limitin e fundit per te marre kthesen ose jemi te humbur pergjithmone. Kete une e ndjej si detyre ndaj vendit ku kam lindur dhe ndja emrit qe mbaj. Keto diskutime duke kerkuar gjithmone fajin tek tjetri nuk justifikojne flegmatizmin tone dhe te rrahurit uje ne havan.

  Reply to this comment
 51. Agroni March 25, 16:00

  Nje keshille per Fevzinjte dhe Nastradinet e ketij fejtoni ku,shume pjesmares me nivel te kenaqshem kulturor dhe atdhetar,pa sharje dhe ofendime bejne nje bilanc dinjitoz per periudhen shtet formuese te kombit tone.Vitet kalojne dhe historia damkos pa meshire tradhetaret dhe bukeshkalet e ketij kombi.Te vleresosh ZOGUN kete person perves dhe qesharak i cili vrau,vodhi dhe shiti troje te ketij vendi per kariere politike personale por aspak per shqiperine se kur ishte koha per ti dale zot Atdheut vodhi banken e shtetit dhe iku.Jane njeres si Fevziu pinjolle te asaj race te urryer qe mundohen te vene vetulla por nxjerin syte ku per kete ndihmon maksimalisht gomari i Nastradinit me filozofine e tij anti kombetare si filiza te asaj klase qe populli i damkosi si tradhetare.Ngushellime o race bastarde te denje per ne HELL.Keto dite gjithe kancelarite kane kerkuar me urgjence fjalimin e ENVER HOXHES,ne vitin 1967 per luften kunder fese dhe shpalljen e shqiperise si vend ATEIST,ne mbare boten.

  Reply to this comment
 52. Vëzhguesi F. November 30, 23:03

  Letra e dy zoterinjeve, Z.dr.Arqile Veshi, (ne mos gabofsha mjek dermatolog ne Gjirokaster) dhe Abdyl Iliazi, lidhur me nje permbledhje te jetes dhe veprimtarise te Ahmet Zogut dhe vlersimin provokativ te bere nga presidenti politik shqiptar, i emruari i Sali Berishes ne ate post, perveç te tjerash eshte dhe nje lloj shkopi i thante ne surrat per kalemxhiun bythelepires te oborreve politike, Bledi Fevziu.
  Natyrisht komentet e lexuesve nuk jane vetem, te sotshmet, por permbajtja e tyre eshte aktuale dhe ne funksion te ketij shkrimi, qofshin ato qe i heqin kallajin e mbushur me bajge te ketij mbreti sharlatan dhe sherbetor i armiqeve te Shqiperise dhe qofshin ato te Uran Kostrecit, Besim Ndregjonit dhe te ndonje deputeti te lul bashes ne parlamentin shqiptar, qe vazhdojne me perrallat e glorifikimit te nje trafikanti armesh dhe femrash, te nje vrasesi pas shpine, te nje dallkauku dhe kopuku qe qeverisi me plumba dhe kerbaç ne vend me qerre, kuaj dhe gomere, te nje hajduti qe vodhi pasurine e nje kombi te varfer, te nje tradhetari qe shiti tek fashistet vendin ku mbreteroi, fillimish duke nenshkruar traktatin e nenshtrimit dhe pastaj duke i hapur portat e pushtimit.
  Per Uran Kostreci, alias nastradinin dhe per Bledi Fevziun si autor i nje libri per Ahmet Zogun do te thoja shume shkurt se sado te mundoheni te mbuloni halene Ahmet Zogu dhe halete e gatuara prej tij, era shpifese dhe jo vetem e ndyresive te tij nuk fashitet nga kujtesa e ketij populli.
  Vlersimet tuaja per kete pleher te historise se Shqiperise perveçse e fundosin ne koshin ku e ka vendosur historia, freskojne gjithnje e me shume memorjen ketij populli edhe pse koha bene te sajen. E njejta gje duhet thene edhe per sakatin e presidences shqiptare, ish oficerin xhenjer te shkolles “Enver Hoxha”, Bujar Nishani (Mehmeti), qe i thurr lavde nje palo pushti qe edhe incesti me te motrat nuk i ka ngelur pa bere. Nese do ishte zbatuar vendimi i denimit me vdekje te ketij vagabondi qe me bajonetat e ruseve te bardhe te ardhur nga Serbia erdhi dhe u be mbret, ndoshta Shqiperia nuk do te ishte as kjo qe eshte sot.
  Fara e urrejtjes dhe pabesise, fara e tradhetise dhe spiunllekut, fara e gjakmarrjes, hajduterise, injorances, harbuterise dhe krimit qe ai mbolli, kane lulezuar kurdohere eshte vlersuar nje kriminel si ai.

  Reply to this comment
 53. fteri December 1, 08:32

  Cilën nga motrat e tijë kishte dashnore ky mbret inçest i shqiptarve ?

  Reply to this comment
 54. Patriot Dermani December 1, 13:31

  Shkrim aspak dinjitoz – cinizem, perbaltosje, “demaskim” i stilit enverist. Perse nuk vleresohet? Sepse Zogu ngriti te parin shtet modern per kushtet e kohes, kur Shqiperia ishte vetem shprehje gjeografike. Kurse idhulli i juaj ngriti nje diktature te eger anti-shqiptare, pro-jugosllave, pro-ruse, apo pro-kineze, sipas nevojes per te mbajtur pushtetin personal.

  Sa per ate citimin e Konices, krye-ciniku ekstremit, eshte emocional dhe i nxituar, Jo shume vone pasi shkrojti ato rreshta, pranoi qe Zogu ta caktonte ambasador ne Amerike, dhe ne fund te mandatit (me pushtimin italian te Shqiperise) pranoi te firmoste dokumentin e shkrirjes se ambasades shqiptare ne ate italiane.

  Por, njerezit duhet ti pranojme ashtu si jane, me te mirat dhe te keqijat, dhe jo per interesa te çastit apo zhvleresim ideali, te tradhtuar nga enver hoxha e sera e tij.

  Reply to this comment
  • Vëzhguesi F. December 1, 20:09

   A Dermën! Se ashtu i thone andej nga Kurveleshi atyre qe kujtojne se thone diçka por ja fusin me keq se kau peles.
   Po ku merr vesh ti a derzi nga dinjiteti, qe nga momnenti qe kerkon qe nje njeri vulgar dhe bashibuzuk, nje cub i pabese, nje delenxhi dhe batakçi, nje matrapaz, nje ushtarak idiot pa kurrfare diplome, nje mbret i stisur nga bajonetat serbe, nje trafikant dhe tradhetar si Ahmet Zogolli apo zogu i kurves, te vlersohet, dhe aq me pak te pretendohet se paska ngritur shtet modern. Shtetin e malarjes dhe te morrave, shtetin e moçaleve dhe karrocave, shtetin e cubave dhe te injorances, shtetin shume me keq se nje shprehje e paster gjeografike..
   Ndersa te krahasosh Enver Hoxhen, edhe pse diktator, por jo me pak se ai idioti i Burgajetit, Enveri qe beri nje shtet modern duke e marre nga hiçi dhe injoranca, eshte si te krahasosh Skenderbeun me donkishotin e mançes. Madje per te mos i hyre ne hak kalorsit te perhumbur te Servantesit, vetem per faktin se kane jetuar te dy ne shekullin e XV-te. Se Zogu ishte nje kriminel ordiner ndersa Donkishoti ishte nje luftetar me mullinjte e eres.

   Reply to this comment
 55. ETHEM December 1, 17:22

  NE SHQIPERI KA PASUR DHE KA HAJDUT,KUNDERSHTARE,ARMIQ DHE TRADHETARE.NDER KETA ISHTE DHE A.ZOGU.AI VRAU B.CURRIN ME SHOKE.VODHI FLORIRIN E VENDIT DHE ME TE BERI JETE LLUKSOZE NE SHQIPERI NE EU E AZI.ZAPTOI SHUME PASURI TOKESORE DHE KETO I GEZON NIPI TIJ TE FALURA NGA SALI BERISHA.TRADHETOJ ATDHEN DUKE E LENE NE MESHURE TE FATIT DHE TASHME CILESOHET BURRE SHTETI NGA KAPTER NISHANI.KY ESHTENTURPI INKOHES SONE.NGRITJA E SHTATIRES SE TIJ NE QENDER TE TIRANES ESHTE TURPI NR.1.DHE PERGJEGJESI PER KETE KA DHE QEVERIJA E PS,KU QE NE 2013 DUHET TA RREZONTE ATE SIÇ RREZOI E DJATHTA SHTATIREN E E.HOXHES NE VITET PARA TE KTHESES TE SE “ASHTUQUAJTURES DEMOKRACI” DHE TEK NE POLITIKANET JANE TALLUR ME POPULLIN DUKE NEPERKEMBUR LNÇL,DITEN E 29 NENTIRIT SI DITE TE ÇLIRIMIT,TE NUMURIT TE DESHMOREVE TE ATDHEUT,etj.

  Reply to this comment
 56. lili December 1, 22:27

  Ère evrope i edhe shtetit shqiptare edhe ne kohen e Zotit e sot,ku ne martesen e Lekes,deshtem s’deshtem.

  Reply to this comment
 57. kevin December 2, 22:34

  Nje pyetje per ju kuqalashet qe shani mbretin pse u largua nga Shqiperia ne prill te 1939.Po Enver Hoxha cfare do te bente ne 1968 qe priste te sulmohdej nga ruset pas daljes nga Traktaati varshaves? Do te shihnim trimerite e gjirokastritit…

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim