Dossier/ Krimi serbo-çetnik në Bihor, si u masakruan 4 628 shqiptarë

January 8, 2019 19:52

Dossier/ Krimi serbo-çetnik në Bihor, si u masakruan 4 628 shqiptarë

Me rastin e 76 vjetorit te krimeve serbe ndaj shqiptareve ne Bihor të Sanxhakut naten e Bozhiqit të 1943 -tes

Nga Ismet Azizi

Programin e “Naçertanija” të Ilia Garashaninit, projektin e Vlladan Gjeorgjeviqit, programin e kolonizimit, mandej “Shpërngulja e Arnautëve”, atë të Stefan Moleviçit për zhdukjen totale të shqiptarëve, të cilat nuk mundi të realizoj në Sanxhakun lindor, për shkak se atë e mbrojtën më 3200 vullnetar nga Kosova, Drazha Mihailloviç në masë të madhe ia arriti në Bihor të 43-tës.

Gjenocidi serbomadh mori formë të organizuar shtetërore qysh në vitin 1844, me programin “Naçertanija” të Ilia Garashaninit, ish-ministër i Punëve të Brendshme të Principatës së Serbisë, për të vazhduar me projektin e Vlladan Gjeorgjeviqit, më 1908. Pas reformës agrare, vazhdohet me programin kolonizimit i cili paraqitet në parlament në Beograd në formë memorandumi me titull “Shpërngulja e Arnautëve”, më 7 mars 1937, nga Vaso Çubrilloviç, ku tregoheshin mënyrat çnjerëzore që duhej të përdorte shteti serb për zhdukjen e shqiptarëve. Elaborati i titulluar “Projekt-raport për Shqipërinë”, i cili u promovua nga nobelisti i mëvonshëm Ivo Andriç, më 30 janar 1939, paraqet planet për zhdukjen e shqiptarëve dhe shtetit shqiptar. Ndërsa projekti i Stefan Moleviçit, i 30 qershorit të vitit 1941, parasheh fshirjen e Shqipërisë nga harta ballkanike dhe zhdukjen totale të shqiptarëve. Këtë program u mundua ta realizoj edhe Drazha Mihailloviç gjatë Luftës së Dytë Botërore, sidomos në viset veriore të trojeve Shqiptare.

Bihori i Sanxhakut ishte lënë zonë e demarkacionit midis zonës së interesit gjerman (Serbisë së Nediqit), zonës italiane (Mbretërisë së Malit të Zi) dhe farsës “Shqipëri e Madhe” nën kurorën mbretërore të Italisë. Mirëpo, mbi këtë teritor kishte vu dorë Mali i Zi, me përkrahje të plotë nga ushtria fashiste italiane.

Popullsia e zonës neutrale, konsideronte për gjendjen e krijuar dhe për masakrën në Bihor, janë fajtore autoritet shqiptare, si dhe autoritetet ushtarake italiane të Malit të Zi, për moskujdesje ndaj sajë. Sipas tyre zona neutrale e cila nuk i takonte askujt ishte mundësi e mire që serbo – malazezët të realizojnë qëllimin e tyre të pastrimit etnik të kësaj treve. Qeveria shqiptare nuk kishte marrë masat e nevojshme për mbrojtjen e saj. Popullata akuzoi qeverinë sepse nuk ishte në gjendje as ta armatos popullin që të vetorganizohen në mbrojtjen jetës së tyre, edhe pse një gjë e tillë iu ishte premtuar, ose te e fundit populli nuk iu bë me dije që të gjinden vet ashtu si dinë dhe munden.

Sprovimet e vështira dhe vuajtjet e popullit të Sanxhakut janë përshkallëzuar sidomos në periudhën nga 5 janari deri më 7 shkurt të vitit 1943 kur është kryer gjenocid kryesisht kundër popullsisë së besimit islam të luginës së lumit Lim nga Bijello Polja deri në Foçë. Sipas dëshmive të dokumentuara në këtë periudhë janë masakruan rreth 9200 Sanxhaklinjë. Popullsia e kësaj treve është persekutuar pa dallim gjuhe, përkatësie kombëtare (shqiptarë apo boshnjake). Kjo ka ndodhur gjatë Luftës së Dytë Botërore – luftë e cila për çetnikët kishte edhe karakter “kryqëzate”.

Duhet përkujtuar se Pavle Gjurishiç ishte komandanti çetnik i cili, ndër të tjera, udhëhoqi një nga veprimet më brutale kundër popullit të Sanxhakut dhe Bosnjës lindore në fillim të viti 1943. Konsiderohet se Gjurishiç ka qenë krimineli më i madh në Luftën e Dytë Botërore në Mal të Zi por dhe më gjerë.

Sipas raportit të komandantit çetnik Pavle Gjurishiq, Gjeneralit Drazha Mihajlloviq, në gjysmën e dytë të muajit shkurt të vitit 1943. në Luginën e lumit Lim njësitë çetnike të Ushtrisë së Mbretërisë Jugosllave kryen gjenocid ndaj 9200 sanxhaklinjve të pafajshëm. Në raport theksohet se 1.200 të vrarët ishin të aftë për ushtri, ndërsa 8000 të tjerë ishin gra, fëmijë dhe pleq”, shkruan bosnjaci.net

Historiografia shqiptare në dy dekadat e fundit ka bërë përpjekje të dukshme për zbardhjen e ngjarjeve dhe zhvillimeve politiko-ushtarake në trevat etnike shqiptare gjatë Luftës së Dytë Botërore. Për këtë qëllim janë organizuar me dhjetëra simpoziume shkencore në Tiranë, Prishtinë, Shkup etj, në të cilat janë ofruar fakte dhe dëshmi të pakontestueshme për krimin dhe gjenocidin ndaj popullsisë civile shqiptare nga ana e forcave të ndryshme pushtuese çetnike e komuniste.

Krimet çetniko-komuniste janë kryer në vijimësi, sa herë që u është dhënë mundësia, e që për fat të keq deri më sot kanë ngelur në errësirë.

Të dhënat burimore flasin qartë se forcat serbo-malazeze çetnike të përkrahura me logjistikë dhe me armë nga ushtria italiane, shkatërruan përtokë, me zjarr në 82 fshatra në Krahinën e Bihorit më 5 – 6 janar të vitit 1943 nga ana e forcave çetnike serbomalazeze, të udhëhequr nga krimineli i njohur çetnik, Pavle Gjurishiç. Siç bëjnë të ditur dokumentet arkivore shqiptare, brenda dy ditëve janë vrarë, therur, masakrua mbi 4 628 banorë shqiptarë, qindra të tjerë janë zënë rob (shumica gra e vajza të reja) kurse mbi 15.000 janë detyruar t’i lëshojnë vatrat e tyre për t’u vendosur në vende më të sigurta. Krahina e Bihorit ishte zonë neutrale midis vijës së demarkacionit të Shqipërisë dhe Malit të Zi, e cila mbikëqyrej nga autoritetet civile e ushtarake italiane.

Pasi që për masakrën e Bihorit ishte dëgjuar gjithandej, qeveria e Tiranës formoi një komision i cili do ta analizonte gjendjen e krijuar në këtë trevë dhe ta njoftojnte qeverinë për masakrën e shkaktuar ndaj popullatës së Bihorit dhe pasojat e saja.

Qeveria Libohova e Mbretërisë Shqiptare e dërgoi në Bihor një komision shtetëror në krye me Nënministrin e Tokave të Lirueme, juristin Qazim Bllaca. Në komision ishte edhe Thoma Luarasi, me karrierë politike në këtë ministri, dhe tre ushtarakë të lartë italianë dhe një numër i parisë shqiptare të Dukagjinit me Demë Ali Pozharin, Emrush Miftrain, Bajram Gashin dhe disa të tjerë. Komisionin e shoqëroi një delegacion i Sanxhakut në krye me patriotin e zjarrtë shqiptar Mulla Osmanin e Petnicës.

Nga të dhënat që mblodhi ky komision, në Masakra e Bihorit nga serbo-malazezët kishin vrarë 590 burra, 185 të therur, 119 të grirë; gra – 340 të vrara, 285 të therrura, 266 të grira; fëmijë – 701 të therrur, 705 të djegur, 447 të grirë. Të plagosur: burra – 359, gra – 275. Diku rreth 250 gra të reja e vajza janë depërtuar në kampet çetniko-drazhiste për t’u dhunuar seksualisht nga ushtarët serbo-malazez. Asnjë nuk shpëtoi nga thika për të dëshmuar krimin shtazarak. Ua humbën edhe varret. Pra, numri përgjithshëm i viktimave është 4 628.

Çetnikët ekzekutuan aksionet e planifikuara për vrasjen masive të shqiptarëve të Bihorit. Ky akt gjenocidal krijoi një gjendje tmerri: “Nëna s’e di ku i ka fëmijët. Baba s’e njeh djalin e vet e nusja burrin”.

Sipas raportit dërguar qeverisë së Libohovës në Tiranë, bilansi i ditëve tragjike të Bihorit, shkurtimisht, është me sa vijon:

Shtëpi të djegura 1763, burra të vrarë 590; të therun 185, gra të vrarë 340; gra të therura 285, fëmijë të therur 701; të djegun 705, të grirë nga të ftohtit: fëmijë 447, gra 266, burra 119. Të vdekur nga uria dhe nga plagët: burra 359, gra 275. Të marrun rob (gra e vajza) 251. Pra, gjithsej, si mpas hetimeve të bëra në shpejtësi, del se të vdekur janë 3741 dhe të plagosur 634. Ndërsa për 251 shpirtra që mungojnë, shumica e madhe e të cilave janë gra e vajza, këto do të jenë marrë rob për t’u shërbyer çetnikëve për plotësimin e epsheve të tyre.

Në raportin e komisionit thuhet: “Botës së qytetëruar i takon t’i vlerësoj dhe t’i gjykojë këto mizorina. Mallkimi i Zotit le të bien pa mëshirë mbi ata që lejuan dhe ata që i kryen; dënimi i drejtësisë njerëzore le t’i ndëshkojë shkaktarët e kësaj kërdie që u treguan se janë bisha të pashpirt“.

Në lidhje me situatën në këtë trevë, po i referohemi dokumentit të gashtë dhe të shtatë, që gjenden në Arkivin Qendror të Shtetit në Tiranë, në fondin arkivor të viti 1943 (janar – korrik), në dosjen me nr. 5, me 57 fletë. Ekzistojnë disa dokumente origjinale që i janë dërguar kryeministrit të atëhershëm të Shqipërisë, Ekrem Bej Libohovës, nga Komisioni i zgjedhur enkas për konstatimin e gjendjes faktike. Ky raport, në mënyrë të pakontestueshme, dëshmon krimin dhe gjenocidin serbo-malazias ndaj banorëve shqiptarë të zonës së Bihorit. Dokumentet në fjalë tashmë në shkrimet e mëhershme i kemi botuar në formë origjinale. Qeveria e Mbretërisë Shqiptare e dërgoi në Bihor një komision shtetëror në krye me Nënministrin e Tokave të Lirueme, juristin Qazim Bllaca. Në komision ishte edhe Thoma Luarasi, me karrierë politike në këtë ministri dhe tre ushtarakë të lartë italianë së bashku me një numër të parisë shqiptare të Dukagjinit me Demë Ali Pozharin, Emrush Miftarin, Bajram Gashin dhe disa të tjerë. Komisionin e shoqëroi një delegacion i Sanxhakut në krye me patriotin e zjarrtë shqiptar Mulla Osmanin e Petnicën.

Dhe, nga të dhënat që mblodhi, emër për emër, ky komision, në Masakra e Bihorit nga serbo-malazezet, të mbështetur në ushtrinë italiane dhe të vështruar nga afër prej ushtrisë antifashiste – komuniste të Titos, pësuan: Burra – 590 të vrarë, 185 të therë, 119 të grirë; gra – 340 të vrara, 285 të thera, 266 të grira; fëmijë – 701 të therur, 705 të djegur, 447 të grirë. Të plagosur: burra – 359, gra – 275 dhe gra të reja e vajza të deportuara në kampet çetniko-drazhiste për t’i shfryer epshet shtazarake prej ushtarit kanibalist sllav ortodoks – 251. Asnjë nuk shpëtoi nga thika për të dëshmuar krimin shtazarak të serbo-malazezit. Ua humbën edhe varret. Pra, gjithsej viktima 4 628 veta – fëmijë, gra, burra.

Në Rozhajë, pas veprimeve gjakatare mbas veprës gjakësore e çnjerëzore në zonë neutrale, janë grumbullue afro 5.000 frymë refugjatësh janë shtrëngue të ikin nga tokat e tyne dhe të shpëtojnë shpirtin lakuriq nëpër akull, borë dhe furtunë tue ikë nëpër bjeshkë, për shkak të cilës gjë burra gra e sidomos fëmijë janë fare lakuriq ose veshun me rroba rrecka rrecka.

Ndër ta ka shumë të plagosun. Deri tash s’janë hetue sëmundje infektive, por të sëmurit e ngrirë nëpër artikulacione me zgjebe, me bronhit dhe me të tjera sëmundje lëkure ka shumë.

Të gjithë refugjatët janë me morra dhe qëndron rreziku i ç’faqjes së tifos axantematicus, dhe shtoj se në disa prej katundarëve të djegum sështë çfaqë tifoja në fjalë.

Mbas kësaj Zone rreziku i kërcënohet popullatës Shqiptare Petnicë, Peshter, Senicë, Suidoll e Delimegjë, në qoftë se Qeverija Shqiptare nuk do u vijë në ndihmë, sigurisht edhe këta kanë me pësue atë që pësuan vllaznit e Bihorit dhe nuk asht çudi që këtë më vonë të pësojë dhe Kosova”, janë vetëm disa detale nga raportet e komisionit të cilat i kanë arritur në janar të viti 1943, Drejtorisë së përgjithshme të Kryqit të Kuq dhe Shkëlqesisë Ekrem bej Libohova, Kryetar i Këshillit të Ministrave në Tiranë“, thuhet në dokument.

Me plot të drejtë , sot e kësaj dite banorët e Sanxhakut lindor thonë: “Sikur mos të ishte mbrojtur Pazari i Ri, nga 3200 vullnetarët të ardhur nga Kosova, sot struktura kombëtare e tij do të ishte e ngjashme me atë të Pribojit dhe Nova Varoshit.”

v.l/ Dita

January 8, 2019 19:52
Komento

18 Komente

 1. Mollosi January 8, 19:58

  Krimi serbo-cetnik i partizaneve te Titos vazhdoi edhe ne kohen kur partizanet shqiptar ishin ne Kosove.

  Reply to this comment
 2. Laberia djep patriotesh January 8, 20:14

  Po qe ju jeni rrac e poshter kriminelash qe vrisni gra,pleq e femij
  kete e dinim..historia e ka treguar kush eshte trim e kush eshte kriminel,po ama mos kini merak,po vin dita dhe do veje haka te i zoti..do ta paguoni ate gjak shqiptaresh te pafajshem qe keni vrare ne shekuj…nuk ua falim..po vin dita…do u shtypim me kemb se na keni rene me qaf kot..me ne fund bashkimi i shqiptarve po behet…⚫⚫

  Reply to this comment
 3. MH January 8, 20:49

  Duhet ne cdo kohe te prazantohet kombi Serb si komb gjakatar dhe kriminel i rajonit me fakte katerciperishte te forta te pa mohushme.
  Por e rendesishme asht qe te gjinden faktet qe nga ky popull gjakatar te zbulohen fakte te reja qe u krijune mbas shperberjes se Jugosllavise se Titos ne vitin 1990 e ne vecanti krimet cnjerezore te vitit 1998-99 mbi popullin e pa fjashem te shqiptarve te Kosoves.
  Rajoni i Ballkanit ka dy nacionalitetet gjakpirese te theksueme qe destabilizojne rajonin Manarkofashizmi Grek dhe Shovinisti gjenocid Serb ku nuk mund ti shpetoj dhe ai shovinizmi Mala Zeze.
  Keto duhet ti kene ne koke ore e minut politika Europiane qe ia kane borxh Shqiperise etnike per coptimin e trollit ne 5 shtete sic jane ;Mali i Zi,Serbi,Maqedoni,Greqi dhe nji pjese nga Bosnje Hercegovina.
  Kurr rajoni nuk do te gjeje paq dhe qetesi pa zgjidhur ceshtjen etnike teritoriale Shqiptare.Ose deri te shfaroset ky komb i mbijetuem ne shekuj me heroizme te jashtzakonshem.Ne te kunderten do ishte shue sic jane shue shume te tjere e nuk i gjinden as sheji as nishani.

  Reply to this comment
  • fery January 8, 21:52

   Arsyeja pse shteti i Izraelit vendosi ndalese apsolute per importe te mallrave gjermane dhe kete ndalese e legalizoi me nji vendim parlamenti ne vitin 1948 ishte pse nazistet gjerman kishin krye gjenocid dhe krime kunder njerzimit ndaj popullit hebre
   Po zyrtaret e larte te Kosoves pse nuk e vendosen kete ndalese menjiher ne vitin qershor te vitit 1999 ndaj importit te mallrave serbe ne Kosove por , taksen 100% Kosova ndaje Serbise e vendosi ne fund te vitit 2018 ose , u deshe te kalonin plote 20 vite edhe pse veprimet e regjimit serb te Millosheviqit ndaje shqiptareve te Kosoves fare nuk dallojne nga veprimet e nazisteve te Hitlerit.kunder popullit hebre …!!!
   A nuk turpeohen keta gomer e mushka Kosove per mosevepromet e tyre apo , ata gjejne kohe krekosen para kamerave TV si qurana qe taksen
   100 % arrijten ta vendosin pase 20 vitesh dhe pasi nga ato importe ata krijuan pasuri pereallore …!!!

   Reply to this comment
   • Vatra January 8, 23:00

    Qfar je ka thu o gomar po këta e paskan vendos taksen me damtu bizniset e tyre ka biznismen në botë që e banë këte para gjatë dhe mbas lufte dhe tani çdo kundërvënje Serbisë e ka pengu Ldk dhe alkoholiku Ibahim Rugova sot e kundërshtojnë dy ish Lkj Isa dhe Muhamet Mustsfa dhe gjithë falanga e Ldk e paskan pengu ushtrinë vetëm për interesa të tyre e sabotojnë dialogun e tashëm vetëm për vota se e dinë hijenat se marrveshje e arritur pa damtim të dy anshëm nuk ka

    Reply to this comment
    • fery January 9, 19:13

     Piramida kriminale shtetërore

     Njohësit e fushës së sistemit të drejtësisë dhe analistët e politikës po e përcjellin me shqetësim situatën e krijuar nga shtimi i fenomenit të krimit e korrupsionit në vend, e ku, sipas tyre, janë inkriminuar thellë në krim të organizuar edhe njerëzit që do të duhej të ishin në ballë të luftës kundër krimit dhe korrupsionit në vend.
     Analisti, Shefik Shkodra thotë se kështu është kur qellimishte fillon krejt mbrapsht, prej koke.
     Kështu e kanë dëshiruar zotërinjtë tanë që e udhëheqin politikën e ketij vendi. Për shembull:
     që të mos funksionojë asgjë në rregullimin e jetës së përditshme për qytetarët e këtij vendi ata në piramidën shtetërore kanë marrë drejtimin e një shteti pa respektuar asgjë nga ligji e gjyqi, po vetëm për lidhjet e atyre pushtetmbajtësve.
     Bëhet pyetja pse kështu…?
     Sepse të gjithë janë të zënë me plaçkën e vjedhjen e aseteve dhe parase se taksapaguesvr te këtij vendi. ku skandalet s kane te pushyar dhe jane be perditeshmeti dhe , rasti i 40 e ca mij veteraneve te rrejshem është njëri prej skandaleve dhe aferave të fundit.Pra,keta ‘Strategët’,e Kosoves u ” angazhuan ” shume edhe me rastin e fsh. Shipitulle pasi paraprakishte e kanë ditur se çfarë duhet të bëhet me këtë lokalitet, ata kanë qenë të gatshëm që të veprojnë në mënyrën e tyre. Kanë ndërtuar shtëpi me ‘kakuda’, si thuhet që t’u paguhet nga buxheti shtetëror. Janë të pangopeshëm.
     Me çdo kusht atyre duhet, kujt më shumë e kujt më pak, por gjithsesi t’u del fitimi nga kurrizi i këtij populli. Ata planifokuan fitimet e tyre edhe nga importet e mallrave serbe , te cilat nga turpi 20 vjecar , u detyruan ti ndalen keto importe me vendosje te takses 100 % “, theksoi ai.
     Tashe ti Vatra , pase ketij shkrimi te analistit Shefik Shkodra shiko vete se kush nga ne dy po dele gomar

     Reply to this comment
   • ELIOT January 10, 09:46

    FERRY ..SA DEBILE QE QENKA KRAHASON KOSOVEN ME IZRAELIN …. NENTE UJE DHE NJE KOS …. CIFUTET KANE NJE NGA FUQITE ME TE MIRA NE BOTE ..KOSOVA SKA AS EDHE 10 MIIJE USHTARE ME PUSKE PREJ DRURI E RAMA BERISHA NANO TRADHETUAN … DHE GJERMANET NUK JANE SI SERBET JANE CIVILIZIMI TANI NDOSHTA SERBET JANE KAFSHE ME FYTYRE RUSE … JANE KANIBALE …PRANDJ MENDOHU 2 MINUTA PARA SE TE ZHGARRAVISES …. VETEM PER NJE GJE ME VJEN KEQ NAZISTAT PARA SE TE LININ ARMET ..DUHEJ TE SHFARRONIN TE GJITHE SLLAVET ……. HITLERI I URRENTE SLLAVET DHE KAMUNISTAT DHE PER KETE GJE I JAP TE DREJTE ……..JO PER TE TJERAT ..MERCI

    Reply to this comment
    • fery January 10, 12:56

     S ka dert qe shprehesh ashtu por problemi eshte qe s kupton gje Eliot dhe per ketd arsye und ndiej dhumbje per ty Une nuk thashe gje , nuk te ofendova dhe nuk u shpreha me asnji fjale kunder teje por , une krahasova krimet naziste kunder hebrejve me ato sefbe ndaj shqiptareve. Pse ti nuk ke japacitet truri ti kuptosh keto gjera te thjeshta s edhtd faji i im.
     Une shpreha deshiren time qe edhe kosova po te kishte vepruar ashtu si Izraeli me importet gjermane nga ’99 Serbija dhe zyrtaret e saj nuk do te sorrollateshin neper bote duke propoganduar kunder Kosoves dhe shqiptareve me parate e Kosoves dhe shqiptareve . Pak rendesi ka i urrente nazizmi sllavet apo jo sepse keto krime serbe ndaj shqiptareve qe pershkruhen ne artikull dhe qe ti aspak s ke marre mundin ta lexosh ndodhen ne kohen e nazizmit ( 1943 ) por ,edhe po ta lexoje artikullin ti keto gjera nuk i kupton sepse si te thashe s ke kapacitet truri per ti kuptuar . Dhe pasi skupton gje ateher edhe une nuk po e zgjade me teper

     Reply to this comment
 4. Aleksander Thana January 8, 21:45

  Faktet per genocidin dhe krimet e panumerta te serbeve kunder shqiptareve, jane aty, jane te shkruara e te dokumentuara. I.Garashanin para njeqind vjetesh dhe Vasa Cubrillovic pas tij, deri ne ditet tona, I kane te detajuara ne platformen e akademise serbe te shkencave. Eshte e rendesishme qe keto krime e fakte te permenden vazhdimisht per gjeneratat e reja qe rriten me frymen pacifiste te imponuar nga pinjollet filoserbe dhe ultraliberalet qeveritare shqiptare. E njejta edhe per fqinjin e Jugut. Keto ne cdo rast duhen shpalosur e ballafaquar me “miqte” Perendimore qe nuk I dine, I kane “harruar” ose bejne sikur s’dine.

  Reply to this comment
  • A.Simnica January 8, 23:02

   Kete qe e dine dhe e ke cekur lidhur me sanksionet qe eshte dashur ti nehen Sebise ne mallrat, nuk ke pas takate tia beshe sepse se pari gjer ne 2008 ke qen nen protektoratin e KB-UNMIK-un, e se dyti pas shpalljes se pavarsise- kur VV i rrotullonte kamionet me mallra te importuara nga Serbia qe ato te mos futen ne tregun Kosovar, e tere klika e partibe ne pushtet te adaj kphe benin tallje dhe lajka se gjestet qe po i benen VV jane enduri e femijeve! Kur u djegen objektet e doganave ne Karine dhe ne…udheheqesit e komunes ne veri te Mitrovices thomin se faji eshte i kontrabamdisteve shqiptar qe kane ngushte te lidhir me bandat e serbeve ne Mitrovicen e veriut- bile thojshin se udheheqesit ne pushteti e qeverise se Kosoves jane duke nashkpunie’ pra shoku, gjer sa te hiqen dyftyresit e pushtetareve tane e qe shtiren se tani takse e kane buar qe ta shpetojn prodhimin vendor- jane trillimi dhe mashtrime te opinionit kosovar sepse ata jane duke menduar se populli po mendon se kjo takese eshte jete gjate. Tegjith e dime se kjo takse do te hjeket shume shpejt, bile edhe pa na njohur Serbija….

   Reply to this comment
   • fery January 9, 14:33

    shpjegim i mire per Varta A.Simnica i nderuar ,si duket ai paska degjue dicka ne ndonji kafene , e as vete se di se cfare ka degjuar …hahahaha

    Reply to this comment
 5. Sazani January 9, 07:24

  Nuk e di ç’zanat ka Ismet Azizi , por , nëse edhe ministri ynë i ri i punëve të jashtëme , djaloshi kosovar i Edvinit , ka në tru një ngarkesë të tillë si Azizi , atëhere ne , o burra , të rrëmbejmë armët !
  Në këtë një faqe shkrim autori na jep një tablo telegrafike të marrëdhënieve shqipëtarëve- serbe duke filluar nga shekulli i XlX , që ne akoma ishim nën pushtimin turk, e deri në fillim të vitit 1943 , kur Lufta e ll Botërore ishte në kulmin e saj , e Shqipëria ishte nën sundimin fashist italian .
  Për të ulur një çikë emocionet e një patriotizmi shterpë të autorit, them se historikisht marrëdhëniet franko- gjermane kanë qenë më të gjakosura se ato midis Shqipërisë dhe Jugosllavisë !
  Çetniku Drazha Mihajlloviç , krimineli gjakatar i kosovarëve , pas Lufte, në vitin 1946 , u gjykua nga komunistët jugosllavë dhe u pushkatua . Ky person ishte dekoruar pas Lufte nga presidenti amerikan Truman dhe nga de Goli Francez . Acarimi amerikano- jugosllav qe aq i madh , sa amerikanet kërcënuan me mosnjohje të jugosllavisë !
  Ato raportet e qeverisë kolaboracioniste të Eqeremit të Vlorës janë hipokrizi ndaj popullit shqipëtar .
  Materiali është shumë i dobët e tendencioz, por unë nuk po zgjatem . Nga patriotë si Azizi duhet ruajtur sepse keta t’a japin filmin , por të cenzuruar , pjesët që s’ju pëlqejnë i presin me gërshërë …..
  Kështu kemi llomotitje , por jo histori !

  Reply to this comment
  • pa demagoxhi January 9, 09:24

   Ky far Sazani shifet se është njeri i poshtër dhe kërcen degë më degë taman majmun i vërtetë vetëm dua ti them aty ku ky relativizon masakrat qetnike unë kam jetu në Kehl dhe nuk kam vrejtë ndonji miqësi mes gjermanve dhe francezve shpesh nga francez dhe gjerma ë kanë tregu për luftrat që janë bërë për Alsasin por as një nuk ka folë se janë kry masakra ndaj civilëve e ti e paske hallin me diç tjetër se jo me masakat e qetnikëve të vjetër dhe të rinjë

   Reply to this comment
 6. MIKI January 9, 09:41

  O sazan,krimi serboslovomaqedon nuk ka pasur te ndalur.Keto jane vetem nje fragment ne historin e krimit kunder shqiptareve.Deshmi jane shkrimet e shumta te shtypit te kohes por edhe shkrimet e asaj kohe te L.Trocki,D.Tucovic P.Popovic……Ti sazan ke jetuar i rrethuar me mburojen shqiptare nga gjthe anet dhe ke flete rehat.Po rraca jote nuk e ka veshtire te pershtatet dhe te nderroje emer e mbiemer per nje cik para e ku me per sende tjera.Serbet shpifin,rrene dhe behen viktima e shqiptareve ,kurse ne nuk guxokemi te themi as te verteten.O qelbesira qe nuk meritoni as edhe lirine…

  Reply to this comment
 7. lejlek January 9, 11:37

  Martiret e kombit nuk vdesin, por kethehen ne yje qe nuk shuhen kurre.Ata ngjiten lart ne qiell si yje per te ndricuar ne perjetesi brezat e gjakut qe vijne pas …..per te mos harruar kurre te shkuaren e eterve te tyre.
  Eshte shekulli yne , shekulli i shqiptareve, ndaj jo vetem te evidentohen por edhe te publikohen me dokumente , muze , dhe dite perkujtimore te ketij gjenocidi disa shekllor ndaj nesh si populli me paqedashes i kesaj bote.

  Reply to this comment
  • Tourkalvaneja January 9, 13:04

   Po po aty bjeri fyellit ti. Ata ne shekuj kane masakruar e akoma masakrojne shqiptare e shqipot, rrace e trashe, as nuk e kane ruajtur e qethur ndonjehere. Ngelen duke vrare njeri-tjetrin. Turku e prishi rracen e paster shqiptare. Ne kete vend vegjetojne njerez te prapambetur e budallenj qe kurre skane mesuar te reflektojne nga historia e gabimet e tyre

   Reply to this comment
 8. demo January 10, 10:42

  Drazha Mihajllovicit ju pergjigj flake per flake Heroi i vertete i qendreses shqiptare Shaban Polluzha me batalionin e Drenices.Ne tre beteja ishte plaku Kosoves qe shpartalloi ushtrine serbo-malazeze te Drazhe Mihajllovicit.Serbet u ankuan tek gjermanet,duke mashtruar sikur Shaban Polluzha ka sulmuar trupat gjermane.Gjermanet shkuan ne vend dhe e verifikuan mashtrimin serb,se kishte qene nje lufte mbrojtese e kosovareve kunder sulmuesve serbi-malazes.Atehere serbet therriten ne Cetinje te derguarin e tyre prane Shtabit Partizan,Miladin Popovic,qe planifikoi dergimin e brigadave Partizane kunder trupave mbrojtese te Kosoves dhe Sanxhakut.
  Se cfare ndodhi me pas e kam shpjeguar ne qindra komente.Por masakrat e Drenices dhe Masakren e Tivarit mos i kerkoni tek gjuetaret serbo-malazes.Keta ishin egzekutoret.Gjahun ne shteg ua sollen ZAGARET PARTIZANE TE SHEFQET PECIT DHE ENVER HOXHES ME URDHER TE MILADIN POPOVICIT.
  Kosova e pat nje Avni Rustem,mesuesin Haki Taha,qe ja mshoi n`allti ne lule te ballit Milain Popovicit,por Shqiperia nuk e gjeti nje te tille tja numuronte tradhetarit Enver Hoxha.

  Reply to this comment
 9. Arben January 13, 17:33

  Si mund te kete paqe me muzhiket????!!!!

  Ata duhet te paguajne nje per nje per krimet e tyre.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*