Dritëhijet e Enver Hoxhës

September 26, 2017 12:42

Dritëhijet e Enver Hoxhës

Intervista/ Flet Prof. Xhelal Gjeçovi                          

(Vijon nga numri i kaluar)

– Profesor, në debatin e organizuar në “Dita”, një vend po aq të rëndësishëm e zuri dhe Enver Hoxha. Cili është vlerësimi juaj për këtë figurë?

– Është e vërtetë që për Enver Hoxhën ka patur dhe vazhdon të ketë diskutime e debate dhe kjo nuk duhet të na çuditë, pasi kështu ndodh zakonisht me figurat e këtyre përmasave. Noli thoshte se figurat historike kane tri periudha vlerësimi e rivlerësimi. Periudha e parë përfshin kryesisht kohën kur ata janë në pushtet, kur vlerësimi bëhet nën ndikimin e kësaj rrethane që nuk është e lehtë të shmanget, për rrjedhojë roli i tyre fetishizohet e glorifikohet, shpesh në trajta të bezdisshme, duke iu atribuar çdo gjë pozitive, çdo arritje në jetën shoqërore të vendit, duke injoruar e anashkaluar problemet e gabimet. Periudha e dytë, që nis menjëherë pas vdekjes ose rënies nga pushteti, karakterizohet nga një shpërthim i papërmbajtur i mllefeve të akumuluara, me ose pa të drejtë dhe synon të mohojë, të nxijë e të rrëzojë gjithçka pozitive në veprimtarinë e tyre. Një shkrimtar i njohur e ka quajtur këtë “periudhë të marrisë”. Kurse, prof. Rexhep Qosja shton se duke u shfaqur në trajta të tilla, ajo i bën dëm më shumë vendit se sa vetë figurës. Periudha e tretë është periudhë e mbretërisë së lirisë, po të përdor një shprehje të Hegelit, pasi je shkëputur nga çdo ndikim dhe ke dalë tek vetja. Ajo është periudhë e arsyes, e logjikës dhe vlerësimit të qetë e objektiv, mbështetur në dokumente e në logjikën e historisë, pasi je larguar e ke hequr dorë nga sajesat, nga thashethemet e nga manipulimi me dokumente.

– Ju doni të thoni se ky është kuti me të cilin duhet vlerësuar edhe Enveri?

– Pa dyshim. Kësaj skeme të Nolit, të njohur dhe në vendet e tjera, nuk i ka shpëtuar as ish mbreti Zog dhe as Enver Hoxha. Por, ndryshe nga vendet e tjera të qytetëruara, tek ne, dy të parat kanë zgjatur shumë dhe janë karakterizuar nga qëndrime të skajshme, njëra nga një eufori e pa vend e sigurisht e dëmshme, kurse tjetra nga një egërsi e paparë dhe e pakuptimtë, që ka tentuar të mbajë vendin të bllokuar e të mbërthyer në sherre pa fund. Ne sot ndodhemi në fazën kur dy të parat ushtrojnë ende ndikimin e tyre, në një masë apo në një tjetër, diku më shumë e diku më pak, duke mos i hapur rrugë periudhës së tretë, që ajo të vijë sa me pare, natyrshëm, me predispozicionin e vullnetin që të kapërcejë qëndrimet e skajshme, për të ardhur në një mendim e gjykim sa më objektiv, sa me afër realitetit, që çmon më së pari çdo gjë pozitive në jetën e veprimtarinë e figurave, por nuk i injoron e anashkalon dhe problemet apo gabimet, të cilat të analizuara me qetësi, kthehen në përfundime e në mësime, për shoqërinë, për të ardhmen.

– Pra ju mendoni se Enveri do të rivlerësohet dhe do të çmohet si figurë historike?

– Natyrisht. Nuk jam unë i pari që e pohoj këtë. Enver Hoxha, siç e theksova dhe më lart, pavarësisht problemeve apo dhe gabimeve, që lidhen dhe me kushtet e vështira në të dy periudhat, ku ai shfaqet si protagonist kryesor e sigurisht dhe me qëndrimin e gjatë në pushtet, është një figurë e madhe, një patriot e antifashist i vendosur, me qëndrime e shërbime të pamohueshme ndaj vendit e ndaj popullit të vet. Ai së bashku me bashkëpunëtorët e tij udhëhoqi Luftën Nacionalçlirimtare, të vetmen luftë të fituar përfundimisht nga shqiptarët.

Në qëndrimin ndaj luftës ka një vijë ndarjeje, në mes veteranëve të nderuar, të gjithë pjesëmarrësve në luftë dhe shumicës dërrmuese të popullit që e mbështeti luftën deri në fund, pa marrë parasysh vështirësitë e sakrificat që kërkoheshin dhe kolaboracionistëve e pasardhësve të tyre, nga ana tjetër. Në se ka një gjë që duhet t`i bashkonte shqiptarët pa dallim është pikërisht lufta. Mirëpo, për fat të keq, kjo nuk ka ndodhur as atëherë dhe as sot. Në fakt, një ndarje e tillë, ka ekzistuar dhe në vendet e tjera. Siç u nda bota qysh në fillim në dy kampe armike, ashtu u ndanë edhe ato. Por, në  vendet e tjera, ajo tashmë është kapërcyer ose, më së paku është zbutur. Kurse tek ne, vazhdon dhe sot, e shoqëruar me mllefe, me inate e me sulme, pambarim e pakuptim, ndaj luftës e atyre që udhëhoqën luftën, sidomos ndaj Enver Hoxhës, tregues edhe ky i përmasave të kësaj figure. Pavarësisht nga mendimet e ndryshme që ka e do të ketë për të, si për çdo figurë të këtyre përmasave, Lufta që ai dhe bashkëpunëtoret e tij udhëhoqën është një faqe e ndritur e historisë kombëtare, njëra nga periudhat më heroike, pasi në përfundim të saj, vendi u çlirua dhe pavarësia e shkelur nga nazifashistët, u rivendos. E këtë fakt, nuk mund ta errësojë apo mohojë askush. Dhe Enver Hoxha, në funksionin e drejtuesit kryesor të PKSH, organizatore dhe udhëheqëse e Luftës, si dhe në atë të Komisarit Politik e më pas, në fazën përmbyllëse e vendimtare të luftës, dhe të Komandantit të Përgjithshëm të Ushtrisë Nacionalçlirimtare, ka rolin e vet, si numri një i luftës, që askush s`mund ta vërë në dyshim. Ai dhe bashkëpunëtorët e tij kanë meritën historike në organizimin e në orientimin e luftës, në rreshtimin e saj në anën e duhur të historisë, përkrah aleatëve anglo-sovjeto-amerikanë, çka bëri të mundur dhe çuarjen e saj në fitoren historike të 29 nëntorit 1944. Lufta nuk ishte një lëvizje kaçake, por një luftë e organizuar mirë, në të gjithë komponentët, me një ushtri kompakte e moderne për kohën, me struktura e organizma drejtuese, në të gjitha hallkat e njësitë e saj, që treguan aftësi organizuese e luftarake, duke dalë fitues në ballafaqim me ushtritë okupatore e me forcat e Ballit e të Legalitetit, që iu bashkuan atyre. Nga lufta, Enver Hoxha dhe bashkëpunëtorët e tij, dolën me një kapital politik, të rëndësishëm, të merituar, të njohur e të vlerësuar dhe nga aleatët. Kontaktet me ta i bindën aleatët se, pavarësisht dallimeve ideologjike, ata ishin një grup udhëheqësish të rinj, të përkushtuar ndaj vendit të tyre, të vendosur e të angazhuar, deri në fund, në luftë për triumfin e kauzës së përbashkët, shkatërrimit të nazifashizmit, që rrezikonte ekzistencën e njerëzimit.

– Profesor, pa harruar luftën, sulmet kundër Enverit, më shumë se për luftën drejtohen ndaj sundimit të tij të gjatë, pra ndaj periudhës pas lufte, ndaj diktaturës, që siç thuhet ka qenë ndër më të egrat në vendet e Lindjes. Dhe Enverin nuk e ndan dot në dy periudha, apo jo?

– Po, është e vërtetë se duke mos qenë në gjendje të hedhin poshtë luftën e të mohojnë dhe rolin e tij në këtë ngjarje të madhe, kundërshtarët e luftës, i kanë përqendruar sulmet ndaj periudhës pas saj, tek diktatura siç u pëlqen ta cilësojnë, pa ditur se ç’është, ç’përfaqëson ajo, kur filloi të veprojë si e tillë. Që shteti që ndërtoi Enver Hoxha ishte diktaturë, këtë s’mund ta mohojë askush, e që në kuadër të saj u goditën, me dhe pa të drejtë jo pak njerëz, edhe kjo gjithashtu s’mund të mohohet. Por gjithsesi ky fenomen që nuk u shfaq vetëm tek ne, si çdo fenomen shoqëror, do trajtuar me kujdes, larg çdo politizimi e spekulimi, të paktën nga  historianët e studiuesit, se politika është gjithnjë e prirur të bëjë të kundërtën. Përpjekjet për të errësuar e nxirë gjithçka, për të mohuar kështu një periudhë të tërë historike për shkakun e saj, janë një qasje e gabuar, që nuk i sjell dobi, as vendit dhe as atyre që s’pushojnë së shari e së mallkuari të kaluarën. Pesëdhjetë vjet histori, nuk mund të mohohen kaq lehtë, siç mendojnë disa, pasi në të është mishëruar lufta, puna dhe sakrificat e popullit, prandaj ai s’e pranon e s’pajtohet kurrë me një qasje të tillë. Këtë e tregoi, për ata që duan të marrin vesh, dhe sondazhi i publikuar para pak kohe nga OSBE, që nuk besoj se duhet akuzuar për nostalgji. Nëse ka grup shoqëror që ka të drejtë të shprehë gjithë dufin, mllefin dhe zemërimin ndaj diktaturës, janë të persekutuarit politikë, e këtu kam parasysh, jo bashkëpunëtorët e fashizmit dhe as të dënuarit për krime që dënohen kudo, në çdo kohë e në çdo vend, por ata që janë dënuar e persekutuar për mendimin dhe fjalën e lirë, siç ka qejf të përsërisë orë e çast Sali Berisha, që ky vend të kishte më shumë liri e më shumë demokraci, siç e kishin arritur me kohë vendet e tjera, pasi  ata e vuajtën mbi kurriz peshën e diktaturës. E, megjithatë, siç kam  theksuar dhe në raste të tjera, ata janë treguar mjaft të arsyeshëm e të përmbajtur, duke kuptuar kompleksitetin e kësaj periudhe, zhvillimet në kuadër të saj, por dhe pas saj, të cilat jo gjithnjë kanë qenë në përputhje me aspiratat e me dëshirat e tyre. E kjo ka patur rëndësi të madhe për stabilitetin e vendit. Për këtë aspekt të shtetit të asaj kohe mund të qëndrosh gjatë e të thuash çdo gjë. Por, si historian mendoj se, analiza e këtij fenomeni, si çdo fenomeni shoqëror, duhet të shkojë pak më tej, për ta parë e analizuar diktaturën, siç thuhet me vend e pa vend, pasi nuk kanë qenë më pak të egra diktaturat në vendet e tjera, në Lindje e në Perëndim, siç pretendohet nga disa këtu. Asnjë institucion ndërkombëtar që është marrë me këtë fenomen, nuk ka arritur në këtë përfundim dhe nuk e ka cilësuar si të tillë atë. Sidoqoftë ajo duhet trajtuar me qetësi, në raport me kohën, me kushtet e me problematikat që kishte vendi, e pa dyshim dhe me anët e tjera të saj, me qëllim që të largohemi sa të jetë e mundur nga pozita e njëanshme dhe t`i qasemi, siç duhet realitetit historik.

– A nuk tingëllon kjo si një apologji për diktaturën?

– Jo. Unë po arsyetoj dhe bëj një analizë si historian. Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, Shqipëria nuk pati ndonjë shans, ndonjë opsion tjetër qeverisjeje. Forcat kryesore të djathta, në gjirin e të cilave kishte padyshim dhe potenciale patriotike e demokratike, e për këtë arsye mendohej se do të ishin faktor për ndërtimin e rendit demokratik, dolën jashtë loje, jashtë skenës politike, për fajin e tyre, për shkak të rrugës që ndoqën, bashkëpunimit me okupatorët nazifashistë. Në përfundim të luftës, krerët e tyre u larguan nga vendi. Në rrethana të tilla e vetmja forcë e organizuar qeverisëse në vend mbeti Fronti Nacionalçlirimtar, ku PK kishte një rol e një peshë të konsiderueshme. Ndërkohë që edhe Evropa, në atë kohë, nuk ishte kjo që është sot. Në qeverisjet që u vendosën pas lufte, në Lindje e në Perëndim u vu re një prirje e përgjithshme, për të qeverisur me mjete e metoda autoritare, për të realizuar programet e partive, të dala fituese në luftë, pa pyetur për rezervat, paqartësitë apo dhe kundërshtitë e shtresave apo grupeve të tjera shoqërore. Dhe deri në vitet ‘60-të, ato u përballën me jo pak probleme në këtë fushë. Më pas, situata gradualisht nisi të ndryshojë. Mbështetur në rezultatet e prodhimit dhe nivelin e arritur të jetesës, vendet e hemisferës perëndimore nisën pa zhurmë një proces korrigjimi e riorganizimi, duke liruar vidat e mekanizmit të shtetit, në favor të lirisë së qytetarit, duke ndryshuar e demokratizuar organizmat funksionale vepruese, ligjet e praktikat, duke kufizuar dhunën e zgjeruar demokracinë, rrethin dhe konceptin e të drejtave të njeriut. Të gjitha këto çuan gradualisht, në krijimin e një klime afrimi të njerëzve e të klasave, të kapërcimit, mbi këtë bazë, të ndasive të kohës së luftës, të mllefeve e të armiqësive të ngritura e të justifikuara deri në një farë shkalle në vitet e saj, por jo tani që përpara ishin probleme e sfida të reja, për zgjidhjen e të cilave ishin të angazhuar edhe ata, që për një arsye apo një tjetër, nuk iu qasën luftës. Mirëpo, kjo nuk ndodhi në Lindje, nuk ndodhi as tek ne.

Në këtë sfond zhvillimesh kontradiktore, Shqipëria ka patur veçoritë e veta. Ajo trashëgoi nga e kaluara një prapambetje që sot është vështirë të imagjinohet. Kësaj iu  shtuan dhe shkatërrimet e luftës. Çdo gjë qe shkatërruar, rrënuar e bllokuar. Kjo gjendje duhej zhbllokuar e duhej  kapërcyer sa më shpejt që të ishte e mundur, me qëllim që vendi të futej sa më parë në rrjedhat e një jete normale. Mirëpo kjo nuk ishte e lehtë të arrihej. Pengesat e vështirësitë nuk ishin të vogla.

– Mirëpo në diktaturë janë bërë edhe krime të cilat i vishen Enver Hoxhës dhe regjimit të tij diktatorial?

– Po, janë bërë edhe krime. Reaksioni që humbi luftën ishte ende në këmbë; ai nisi të riorganizohej, të veprojë e të sabotojë kudo, me çdo mënyrë e me çdo mjet. Në këmbë  ishte dhe reaksioni jashtë. Qarqet antishqiptare rreth kufijve, duke patur dhe mbështetjen e ndonjë fuqie aleate, nisën presionet, kërcënimet e provokimet pa mbarim, me kërkesën ultimative, rishikimin e kufijve të Shqipërisë, që do të thoshte aneksim të territoreve të tjera shqiptare. Ndryshimi që u bë në ‘90-n, e gjeti vendin me rreziqe të kapërcyera me kufij përfundimisht të stabilizuar, por dhe me pasuri jo të pakta, të krijuara për gjysmë shekulli. Por, në atë kohë nuk i kishe, asnjërën nga këto.

Përvoja historike tregon se në vendet e prapambetura, me halle, probleme e vështirësi të mëdha ndjehet nevoja për qeverisje të fortë, autoritare, që një hap e ndan nga diktatura. Në rrethana të tilla ajo shihet si vetmja rrugë për të përballuar situatat e problemet me të cilat ballafaqohet vendi. Edhe tek ne shteti që po ngrihej do të mbante vulën e situatës së vështirë, në të cilën ndodhej vendi menjëherë pas lufte; ai do të ishte padyshim produkt i saj, do të ndërtohej në përshtatje me të. Por të paktën në këtë periudhë një organizim i tillë i shtetit do të justifikohej e do të jepte frytet e veta. Me të do të përballohej veprimtaria e armiqve të brendshëm e të jashtëm e do të kryheshin transformimet e para ekonomiko-shoqërore, që stabilizuan situatën ekonomike e politike, duke ia ndryshuar krejtësisht pamjen vendit, duke krijuar kushtet për të ecur më tej, me zhvillimin e modernizimin e tij. Por, sa më shumë stabilizohej e përparonte vendi, aq më shumë rritej dhe presioni armiqësor nga brenda e nga jashtë. Disa zhvillime pas vdekjes se Stalinit, çuan në gjallërimin e elementëve e të tendencave antisocialiste. Pasojat e lëvizjeve të tyre, do të ndjeheshin dhe në Shqipëri. Ato ngjallën shpresa për realizimin e dëshirave dhe ambicieve të grupeve të ndryshme shoqërore, disa prej të cilëve kërkonin me të drejtë liberalizim të jetës; kurse të tjerë përmbysje të sistemit. Shteti, nga ana e tij, do t’i përgjigjej në mënyrë adekuate orvatjeve të tyre, duke goditur si njërën dhe tjetrën prirje, çdo shfaqje armiqësore, por dhe çdo përpjekje për liberalizim të jetës së vendit. Në rrethana të tilla ishte e vështirë të pritej liberalizim të sistemit dhe zbutje të luftës klasore, krijimin kështu të një klime më paqësore, që do të tejkalonte ndarjet e kohës së luftës. Përpjekje për ta arritur këtë nuk u bënë as në vitet  60-70, kur vendi njohu një zhvillim e stabilizim ekonomik dhe politik. Përçarja e provokuar nga hrushovianët në Lëvizjen Komuniste e në kampin socialist do të sillnin probleme, vështirësi e rreziqe të tjera për vendin, për pavarësinë e sovranitetin e tij. Gjithsesi, Enver Hoxha e bashkëpunëtorët e tij ia dolën të paktën që edhe në këtë përballje historike të imponuar të ruanin lirinë e pavarësinë e atdheut, e kërcënuar nga të kater anët e vendit, e krahas kësaj të siguronin ecjen përpara me ritmet e arrira në zhvillimin e ekonomisë e të sektorëve të tjerë jetikë të vendit. Por efektet e kësaj përballjeje të vështirë do të ndjeheshin në vazhdimësi në jetën  shoqërore e në veprimtarinë e shtetit, i cili do të prirej gjithnjë e më shumë nga forcimi i organeve të diktaturës e nga zhvillimi i luftës klasore, qe konsideroheshin të domosdoshme për të siguruar stabilitetin e vendit dhe qëndrueshmërinë e sistemit. Kostoja e saj do të ndjehej në rënien drastike të nivelit të jetës së qytetarëve dhe në kufizimin e të drejtave te njeriut, për të cilën bota demokratike ishte tepër e ndjeshme. Në këto rrethana do të rritej presioni i jashtëm, sidomos në fushën e të drejtave të njeriut. Dhe ajo do të bëhej njëra nga drejtimet kryesore të propagandës së jashtme kundër rendit socialist, por dhe e përballjes së shtetit me të.

– Për ta mbyllur, profesor, si duhet trajtuar Enver Hoxha?

– Enver Hoxha, si çdo figurë historike, është produkt i kohës që jetoi e drejtoi këtë vend. Ai ka vendin e tij të merituar në histori dhe duhet trajtuar në lidhje me kushtet në të cilat ka vepruar, jo për të justifikuar problemet që kanë shoqëruar qeverisjen e tij, por për të qenë korrektë me të vërtetën, me realitetin. Shteti që ndërtoi Enver Hoxha, siç u tha, ishte diktaturë dhe në kuadër të saj, jo pak njerëz u ndoqën, u persekutuan e u dënuan. Ky aspekt i shtetit të asaj kohe do kuptuar e trajtuar si e tillë, në kontekstin historik të kohës, pa kërkesat e ngarkesat e sotme, sigurisht jo për t`i  mbuluar apo justifikuar, por për të shmangur, sa të jetë e mundur politizimet e spekulimet. Enver Hoxha nuk mund të fshihet nga historia duke e sharë dhe përbaltur.

Nga ana tjetër, Enver Hoxha dhe periudha e tij nuk kanë vetëm këtë anë. Siç e theksova dhe në rastin e Ahmet Zogut, gjykimi mbi figurat, pra dhe Enver Hoxhën nuk mund të ndalet këtu. Ajo përfaqëson njërën anë të medaljes. Por ajo ka dhe anën tjetër, që është më e rëndësishme, dominuese, që nuk duhet anashkaluar. Askush nuk mund të mohojë se në kuadër të kësaj diktature, vendi njohu një ndryshim e një përparim jo të vogël, madje të pakrahasueshëm me paraluftën, me qeverisjet para saj, të cilat bënë të mundur që të kapërcehen shekujt e mesjetës e të sundimit otoman. Periudhat historike maten e krahasohen,si  rregull me të shkuarën e jo me të sotmen, me kushtet e me  kërkesat e sotme. Në periudhën e qeverisjes komuniste vendi dhe kombi shqiptar njohën një zhvillim, një kompaktësim e një emancipim të gjithanshëm ekonomik, shoqëror e kulturor, që s’e kish njohur e s’e kish parë kurrë më parë. Madje, nuk e teproj po të them se ky ndryshim e përparim u bë baza e formimit të gjeneratave të reja, me një qëndrim aktiv e vështrim kritik ndaj vetë realitetit në të cilin ata u formuan. Kjo do të bënte të mundur që pavarësisht përpjekjeve të regjimit për t’i mbajtur brenda një kuadri të caktuar e kufijve të caktuar, ata do të ndërgjegjësoheshin gradualisht dhe për nevojën e ndryshimit të realitetit, pra të sistemit, për zëvendësimin e tij me një rend shoqëror më të lartë, siç ishte ai pluralist, që do t’i hapte vendit një perspektivë të re për zhvillim demokratik. Nuk ishte e rastit që protagonistë të Lëvizjes së Dhjetorit ishin pikërisht studentët e pedagogët e tyre, nga familje të lidhura me luftën e me regjimin. Kjo është forca e ideve dhe e realitetit që përjetuan, që i beri ata të aftë për të menduar ndryshe, e në momentin e duhur dhe për të vepruar ndryshe, për të shpërthyer me forcën e shpirtit e të mendjes, duke çuar në përmbysjen  e sistemit dhe vendosjen e rendit demokratik. Ky është një realitet e një përvojë me interes, qe do studiuar, që të nxirren mësimet e duhura, duke çmuar e jo denigruar të kaluarën, pasi asgjë nuk lind nga hiçi, nuk krijohet në boshllëk. Pikërisht në rendin socialist u krijuan premisat e duhura për të ngjitur shkallë të reja në udhëtimin e gjatë drejt progresit të pandalshëm, ku njëra periudhë i lë vendin tjetrës. Ato përfaqësojnë etapa historikisht të pashmangshme, shkallë të zhvillimit e të progresit, të ecjes së vendit përpara, me ato mundësi që ka patur. Etapa e sotme nuk ka lindur nga hiçi, është vazhdim i etapave të mëparshme. Ndryshimet e bëra në secilën etapë, në mënyrë të veçantë në periudhën socialiste, nuk duhen mohuar apo përçmuar, sepse në to është mishëruar mundi, djersa e sakrificat e popullit. Pamja e asaj kohe nuk është ajo që paraqet propaganda e qarqeve të caktuara jashtë, dhe as ajo që shihet në disa emisione televizive apo  shkrime gazetash, ku ballistët e vjetër e të rinj, vihen në garë se kush të hedhë baltë më shumë ndaj të kaluarës. E kaluara dhe figurat e saj, përfshi dhe Enver Hoxhën duhen trajtuar me kujdes, me një sens realist e pozitiv, siç trajtohen në vendet e qytetëruara, për të ndarë siç thoshte Hegeli foshnjën nga uji i papastër, anët pozitive, që janë dominuese, nga ato negative. Është i njohur nga të gjithë postulati “t’i japim Cezarit atë që i takon, atë që ai meriton”. Sulmet pa mbarim ndaj së kaluarës e figurave të saj, nuk i bëjnë mirë vendit, krijojnë një imazh jo të mirë për të. Por, për fatin e mirë, deri tani kjo nuk ka ndodhur dhe as ka për të ndodhur, pasi populli brenda dhe opinioni objektiv jashtë, e dinë se kush i bën dhe përse bëhen sulmet ndaj historisë e figurave të saj. Kjo është arsyeja që ato nuk kanë pasur sukses, nuk kanë gjetur mbështetje, nuk kanë arritur të zenë vend e të lëkundin opinionet e shumicës së shqiptarëve dhe të forcave përparimtare jashtë, që vazhdojnë të çmojnë e të nderojnë historinë tonë, figurat e saj, veçanërisht ata që udhëhoqën luftën për çlirimin e atdheut.

 Intervistoi Xhevdet Shehu

September 26, 2017 12:42
Komento

46 Komente

 1. mohikani September 26, 13:09

  bullshit

  Reply to this comment
  • kush e ktheu enverin ne legjende ? September 26, 13:57

   Eshte hera e pare pas 1992 qe lexoj nje permbledhje reale per Enver Hoxhen dhe aq me teper nga nje intelektual qe jeton ne Amerike.
   .
   Kjo tregon se ka ikur koha e sali elezbiberizmit ose asaj qe quhej dekomunistifikim.
   Ishte katastrofe kombetare qe mergatqyqari elez biberaj me makartistin bill rajerson bene nje genocid te panevojshem antikomunist…per cudi nga sumelepires te enverit si berisha dhe kadareja .
   .Ka ardhur koha qe dipllomate amerikane te nivelit biberaj wisner-podestat te largohen te kerkojne falje dhe te heqin nga skena politike monstern e tyre berishe…
   .
   PERSONALISHT..kam qene ne rradhet e para per ndryshimin e atij sistemi te kalbur ne vitet 1989-1991 E CDO CMIM DHE CDO KUSHT….por jo qe te reabiliheshin ish terroristat diversante…ish bashkpuntore fashizmi..te behej hero Ahmet zogu…qe sali monstra te jete jashte burgut..qe ne varrezat e kombit kundermon era e qelbur e banditit demon-krat azem hajdari

   Bej pjese te ato shqiptare qe kam qene me teper se kritik me ate system sidomos pas 1974 Nga ana tjeter shikoja nje hordhi kuadrosh qe u bene “me Enver se Enveri “dhe te fiknin deren nqs beje nje gabim “ideologjik” ne sy te tyre..kujtojme ketu berishen,tritan shehun,mehmet elezin,bujar nishanin,ridvan boden,kaqi islamin,eduart selamin e gopin e somes e kush I maban mend jane shume..tani u shtua mesila dodovska dhe

   Me sy te zgurdulluar kam pare arratisjen biblike te ketyre zvarranikeve berishiste PARDESY BARDHE APO XHUPEZINJ qe ishin ose turbo komunista ,ose spiune te sig.shtetit ose agjente te sherbimeve te huaja te “federuar “ rishtas..
   .
   Dihet cfare ka ndodhur keto 25 vjet dhe nuk eshte nevoja te zgjatemi thjesht po jetojme nje kohe kolere ndoshta me “dark age” ne historine shqipatre pas pamvaresise.
   Pikerisht per te mbuluar kete veprimtari kriminale ne shqiperi akoma vazhdohet me bombardimin psikollogjik duke anatemuar enver hoxhen si vampiroide qofte nga faktori I brendshem qofte jashte.
   Le te analizojme Enver Hoxhen (EHO) shkurtimisht dhe te gjejme kush eshte fajtori I vertete:
   *
   Pas krijimit te boshtit antifashist ne 1941 nga USA-GB-USSR pervec perballjes frontale u vendos qe ne vendet e pushtuara te krijohej rezitence e armatosur ku per Shqiperine dhe Ballakanin en pergjithesi u la ne drejtim kryesor linja MOSKE-BEOGRAD-TIRANE ku shqiperia konceptohej si nnje territory nen ombrellon e Titos.(ne kete kohe enveri nuk e pirthte kush pra nuk kishte faj)
   **
   Anglo Amerikanet sic thuhet qarte ne dokumentet e sotme perkrahen pa rezerva partizanet shqiptare (dhe pksh) per aresye se sa me shume gjermane te “gozhdoheshin ne Shqiperi dhe Ballakan aq me pak amerikane do vriteshin ne france dhe itali..pra ne nje fare menyre angloamerikanet e prune EHO-n ne pushtet (edhe ketu nuk ka faj enveri)
   ***
   Ne vitet 1943-1944-1945 gjithmone sipas dokumeteve thuhet sakte se CURCILLI ME RUZVELTIN sipas ndarjes se re boterore perseri Shqiperine e lane ne dore te TITOS dhe ky I fundit ishte nen ndikimin sovjetik( pra edhe ketu nuk eshte faji I enverit por curcillit dhe ruzveltit qe na shiten si placke tregu te Stalini qe I bente ligjin atyre)
   ****
   Ne vend te ishin te duruar dhe te “zgjuar” dipllomatet anglo-amerikane bene “sherr” me Enverin per kthimin e mbretit Zog dhe per pranine e tyre ushtarake.Pra perse duhet te fajesojme akoma enverin kur vete anglo-ameriaknet po prishnin marreveshjen qe kishin bere me Stalinin.Enver Hoxha veproi drejt se nuk ishte prostitute e “pandershem “ dhe te martohej me dy burra ne te njejten kohe.(edhe ketu nuk ka faj enveri)
   *****
   Perseri sipas dokumenteve sidomos pas 1948 pati nje agersion shumedimensional deri dhe plane per pushtim te shqiperise nga greqia,jugosllavia me zogiste dhe ish fashiste dhe te menaxhuar me mjete dhe fonde nga amerika dhe anglia…Sinqerisht te na kishin pushtuar do ishim te lumtur dhe do ti falenderonim,por meqe deshtuan perse nuk kerkohet falje sot nga anglo-amerikanet per vuajtjet e shqiptareve se udheheqja e EHO-s bente palle..biles dhe nje pjese te fondeve te te perndjekurve politike duhet ti paguajne anglo-amerikane dhe jo brezat qe akoma nuk kane lindur te paguajne borxhet e te perndjekurve politike.( Perseri enveri nuk ka faj..kush sulmoi..pse deshtuan)
   ******
   Eshte non sens nga shume analiste,dipllomate dhe zyrtare perendimore qe fajsojne EHO-n si dikatator…jo te nderuar zoterinj eshte faji juaj qe e late Enveri ne kembet e Titos dhe me vone te Stalinit dhe ai vecse hodhi vallen sipas muzikes tyre ( eshe ketu enverin mund ta quajme dikatator por jo fajtor..kush e la te kopeja dikatatoreve?)
   *******
   Edhe pas prishjes me Ruset ku EHO-a beri nja akt madhor ne 1961 ne bazen e vlores qe deboi flloten ruse dhe me vone doli nga traktati varshaves dhe denoi fuqishem agresionin ne ceki..perse anglo-amerikanet nuk u bene te gjalle per nje veprim ne favor te NATOS..pse e lane komentshkruesin te ahje bar dhe jo vetem qe nuk dhane asnj e lloj ndihme thelluan me shume embargo(edhe ketu nuk e fajesoj enverin)
   ********
   Pas lidhjes me Kinen ne 1964-1974 pati nje zhvillim te fuqishem ne vend nga ndihmat e medha kineze dhe kjo periudhe ishte kulmi I zhvillimit dhe nje fare hapje ndaj botes por cfare ndodhi ? Kush e mban mend vete personalisht EHO drejtoi nje fushate kunder konservatorizmit,riteve mesjetare dhe perkrahu liberalizimin dhe frymen e se rese dhe novatore (kujtoni fajlimine Matit ne 1972 dhe biseda me Agim Meron) ku thote shprehimisht qe brezi I luftes duhet te largohet dhe ti lere vendin nje plejade te re kuadrosh te shkolluar me universitete dhe jo me me veteranete luftes.Kështu ka pasur dy fjalime të rëndësishme të Enver Hoxhës, që përmenden pak, por që në një farë mënyrë përcaktuan atë që quhet “periudha e liberalizmit”, pavarësisht se njerëzit pastaj i ngatërrojnë gjërat. Ka qenë i famshmi fjalimi i Matit i Enver Hoxhës dhe e dyta biseda me Agim Meron, që ishte në atë kohë rektori i universitetit. Në fjalimin e Matit Enver Hoxha hodhi idenë se shokët e udhëheqjes që kanë bërë luftën, kanë vlerat e tyre, por tani duhet t’ua hapin rrugën kuadrove të reja. Pra ishte ideja e një hapje dhe një rinovimi të kuadrove të reja. Ndërsa me Agim Meron, midis të tjerash Enver Hoxha tha se sa të na e dëgjojë muzikën rinia në radiot e huaja, më mirë ta japim ne vetë. Ishte një ide për frymëmarrje të rinisë. …mirpo cfare ndodhi???????
   *********
   Shqiptaret qe posa dolen nga nje mjerim 500 vjecar nen pushtimin turk,me vone nen nje shtet anadollak me Zogun dhe pastaj pushtimi fashist e gjeti shqiperine ne 1944 pa asnje kokerr leku,te uritur,te shkaterruar nga lufta dhe mbi 80 perqind e zonave rurale dhe malore ne gjendje mesjetare..E thene ndryshe qe ky popull mund te emancipohej duhej te pakten 100 vjet..pra nga 1944 deri ne 2044 mund te civilozohej..pra kemi pune akoma per c’kafsherimine talebaneve Sali-baneve.
   Pikerisht ketu gaboi Enver Hoxha qe nxorri direkt nga mesjeta ne qytete berishistet barbare qe sot kane pushtuar ate vend.
   Cfare ndodhi ne fakt 1970-1972 ? Pak vemendje ju lutem..
   Ndersa Enver Hoxha po pregatitej te largohej nga skena politike dhe t’ja linte vendin brezit me te ri,duke shfrytezuar hapjen e tij ndaj cultures perendimore ,novatorizmit dhe te rese…ai popull,ata qeveritare te atehershem ,edhe shume familje te bllokut u HAPPEN BYTHESH..
   Filloi nje degjenerim I frikshem me teper nga shtresa injorante,nga te pakenaqurat nga sistemi si dhe nga agjenturat e huaja..Kjo u pasua deri ne tallje me Luften NCL dhete Enver Hoxhes vete bile dhe ne instanc a te larta…Pra filloi te behej nje permbysje sistemi ne menyre “gazmore” me muzike dhe TV…Ne ato vite koinciduan dhe tre ngjarje shokuese 1-vizita e Niksonit ne Kine..2-Lidhja e Titos me Kines dhe e treta ishte semundja e teper e rend e Enver Hoxhes.
   Pas nje rikuperimi te pjesshem Enveri u rikthye ne drejtim dhe filloi te hakmerrej me ato qe nuk e kuptuan liberalizimin e tij deri dhe permbysjen e tij prandaj mori dhe ato masa dragoniane se e pa qe ai popull ajo udheheqje e asaj kohe nuk ishin gati per “emancipim”.
   Kushdo mund te lexoje shenimet e autentike te Haxhi Kroit sekretarit personal te Enver Hoxhes dhe mund te kuptoje qe Enver HOXHA punoi dhe drejtoi normalisht nga 1944-1974 pra 30 vjet dhe pas kesaj ai duhej te mbrohej I semure rende nga ata qe donin ti merrnin “fronin” nga jashte dhe nga brenda.
   *************
   Cfare ndodhi ne 1991-1997 do te ndodhte dhe ne Shqiperi ne vitet 1973-1974.Ai vend sot eshte I djegur I shkaterruar moralisht ekonomikisht,ushatarakisht,financjarisht,moralisht dhe psiqikisht.
   Pikerisht dhe kjo egersi kanibaleske ndaj figures Enver Hoxhes eshte ne fakt monumenti me I mire qe po I bejne Enver Hoxhes qofte ish armiqte etij ambasadore te tipit Rajerson-Arvizu,qofte sumelepirisit e tij si Berisha,qofte Kaubojsa te peshtirosur si Edi Rama,qofte te perndjekurit (te permjerrurit ) politike qe sa ishte gjalle I rruajten topet dhe nuk po e mundin as te vdekur.
   Eshte e cuditeshme qe ne nje kohe qe Amerika zyrtare mban maredheie te shkelqyera me Kinen Komunuste te Maos dhe po vendos mardhenie dipllomatike me 3K (Kuben Komuniste te Kastrove),ne shqiperi doli ambasdor I Arvizu ( lexues fermanesh) dhe I thote qe Enver Hoxha ishte monster.
   Lind pyetja ? Ku e gjen te drejten nje ambasdor te ofendoje nje ish burre shteti qe udhehoqe nje vend per 40 vjet dhe te sulmuar eger dhe me embargo nga vendi I tij ? Pse nuk na cliroi Amerika nga “monster enver ?
   Ku e gjen te drejten nje ambasdor te ofendoje nje popull te te tere,te vararet e 21 janarit dhe jetimet e tyre duek I then nje krimineli si berisha kur akoma nuk ishte thare gjaku I derdhur ne boulevard..Pse ndodhin keto veprime dipllomatesh te pa paranueshme qe nuk ndodhin as ne vendet koloniale..?
   I vetmi spjegim eshte te fatkeqesia me madhe kombetare ne Shqiperi pas 1992.
   Kombi shqiptar ka diasporen me anti-adhetare per te gjitha kohrat dhe per te gjithat vendet e botes ne Amerike.
   Dihet qe admistrata amerikane ne mardheniet me nje vend te caktuar ka vendimtare dhe rolin e diasporas se atij vendi.Kush jane diasporistet tane ?
   Ata jane disa elezbiberiste,franshkreliste,ca vatrane ish spiune,ish te mergates qyqeve te komitetit te maleve dhe ish spiune te grekut dhe serbit..qe kurre nuk u moren per nje Pajtim Kombetar ose per te ndihmuar ne investime amerikane ne Shqiperi..por merita e tyre e vetme ka qene kanibalizmi I teprur me figuren e Enver Hoxhes,ka qene nje lufte idiote kunder komunizmit ne shqiperi (qe vetem I tille nuk ishte).Keta te semure makartiste prune dhe djallin berishe ne pushtet ne 1992 dhe po e mbrojne dhe cot me te gjitha menyrat…ne nje kohe qe vete amerika zyratare nuk merret me me me luften idiote elezbiberiste kunder fuckomunizmit dhe enverizmit qe I perket shekullit kaluar..
   Pikerisht mbrojtja qe po behet Satrapit kriminel Berishe nga keto segmente nenje kohe qe ai e ka shperfyteruar plotesisht ate vend si shtet dhe si komb dhe vazhdon te kete fuqi dhe imunitet te plote nga keto elezbiberiste-makartiste eshte lapidary me I amdh qe po I ngrene Enver Hoxhes jo ne beton apo Bronx por ne kujtesen dhe ndergjegjen kombetare..
   Pra I bejme thirrje ketyre segmenteve antishqiptare kudo qe jane :
   Ju lutem mos I ringrini monumentin Enver Hoxhes duke mbrojtur me cdo cmim nje nga felliqsirat me te ndyra qe ka nxjerre shoqeria njerzore per te gjitha kohrat..
   SHTRIGU
   I LUGUT TE ZI TE TROPOJES
   ME NDER ME THANE
   SALI QENEFI.

   Reply to this comment
   • ELIOT October 1, 11:07

    Mor ti analisti i zgjuar ;;,,,,?????? AMERIKANET I THANE ENVER KOQES TE MBYLLI KUFIJTE …. AMERIKANET I THANE ENVER KRIMINELIT TE VRASI RININE NE KUFIJ SE DUAN LIBERTENE …MORE TI FILLOZOF NGA FSHATI … AMERIKANET I THANE ENVERIT TE FUSTE NE BURG SE DEGJONIN BIDELLSAT STONSAT ABBAT …. MORE TI KOQE KATNARI QE E MBANKE VETEN SI ANALIST …AMERIKANET I THANE ENVERIT BEJA MISHN ME RACION ..NJE HERE NE MUAJ DHE PER VETE ME BENZA ME 5 VILA DHE KAMIONAT ME QINGJA CDO MENGJEZ TEK VILA VET .. MORE TI I ZGJUARI I FSHATIT AMERIKANET ANGLEZET I THANE ENVERIT QE TI MOS I LEJO ALBANEZET TE VISHEN ME MODE TE DEGJOJNE MUZIKE TE HAUJ TE PUNOJNE SI QENA DHE TITOS …I THANE HAPI KUFIJTE ..MOS I VRIT QYTETARET NE KUFIJ POR LEJI TE PUNOJNE JASHTE ..DHE ASHTU E BERI TITO … DHE ARTIN TITO E LEJONTE NDERSA ENVER KARI E SULMONTE SI HITLERI ..PER PROPOGANDEN E VET KOMUNISTE ….PRANDAJ TE LUTEM MJAFT ME JUSTIFIKIMET PER DIKTATORIN ..SEPSE NUK ISHE FAJI I TIJE S SHQIPERIA PERFUNDOI NE MIZERJE …DHE KU E GJETE KETE HISTORI ..SA ME SHUME GJERMANE TE VININ NE BALLKAN ..AQ ME PAK AERIKANE DO TE VRITESHIN ..?????? KE PARE NDONJE KOMUNIST EUROPIAN TI FILLO TE VRITET PER DEMOKRACINE PER AMERIKEN ????? JO UNE SKAM PARE …AMERIKANET LANE MIJERA CUNA TE RINJ PER DEMOKRACNE LIBERTEN E EUROPES ..DHE HITLERI JOT ENVVERI PERFITOI PER FAMILJEN E VET ..DHE INTERESAT E VETA PERSONALE ..DHE CHURCHILLI STALINI ROUSVELDI AS QE E MORREN NE GOJE SHQIPERINE DHE JO TJA BENIN DHURATE TITOS …. NENA KOMUNISTE TA KA TREGUAR KETE BARCALETE … DHE ENVERI E KTHEU BYTHEN NGA STALINI SEPSE E BENTE NE BREKE DHE VETEM KESHTU MUND TE JETONTE SI PASHA PER 50 VJET ….. ENVVERI SHTE NE EGOIST ..NJE KRIMINEL NEJ BISHE E EGER … QE E TRADHETOI POPULLIN … PER INTERESAT E VETA JO IDETE .. SE SKISHTE IDE ….. ..DHE AMERIKANE T KURRE SE KANE DASHUR KTHIMIN E ZOGUT …KETO JANE THASHETHEME KOMUNISTE … SI GJITHMONE PER TI BERE FRIKE POPULIT …AMERIKANET DONIN NJE SUSTEM DEMOKRATIKE …ME TE DREJTA TE BARABARTA .. QE QUHET LIBERTA .. EGALITE …POR ENVERI JOT I PAFAJSHEM JETOI 5 VJET NE FRANCE DHE 2 FJALE LIBERTE EGALITE DEMOKRACIE SI MESOI DOT … DHE PER KETE E KANE FAJIN AMERIKANET … CHUCHILLI ROUSVELDI …. .MERCI ……

    Reply to this comment
 2. shqipetar September 26, 13:24

  Mendim i qarte e Kristal!Vetem truri as shitet e as blihet.

  Reply to this comment
 3. floriri i Bençes September 26, 13:32

  Oho, ne fund te leximit, Intelektualit do ti bjere infarkt.
  Ha ha ha ha …

  Reply to this comment
 4. Shqipja September 26, 13:44

  FLM .vetem njerzit e mencur dine te analizojne.
  Te flasesh vetem per Enver Hoxha e te lesh Ahmet Zogu ne pedestal ti japesh prona kur nuk Jane te tijat qe vrau ajken e patrioteve e shiti trojet shqiptare do te thote qe nje dore e forte antishqiptare vepron. Kerkohet jo vetem percarje POR shkaterim te kombit shqiptar.

  Reply to this comment
 5. Shqipja September 26, 13:45

  FLM .vetem njerzit e mencur dine te analizojne.
  Te flasesh vetem per Enver Hoxha e te lesh Ahmet Zogu ne pedestal ti japesh prona kur nuk Jane te tijat qe vrau ajken e patrioteve e shiti trojet shqiptare do te thote qe nje dore e forte antishqiptare vepron. Kerkohet jo vetem percarje POR shkaterim te kombit shqiptar.vetem shkaterimi I shkollave ne fshatra flet shume.

  Reply to this comment
  • ELIOT September 27, 18:25

   MOJ SHQPE … A E DINI JU ME KETE SPIUNIN E ENVERIT …QE E MBAN VETEN SI FILLOZOF …QE ENVER DIKTATORIN BOTA E CIVILIZUAR EUROPA E CIVILIZUAR E KA QUAJTUR …. E KA GJUKUAR SI DIKTATORIN ME TE MADH NE BALLKAN QE E MBYLLIE VENDIN E IZOLOI … POR KAQ BUDALLENJ JENI MORE FSHATARE …. PAK CIVILIZIM JU BEN MIRE .. ENVERI DUHEJ TE PERFUNDONTE SI ROBESPIERRE MAXIMILIAN ..NE GIJOTINE …. POR DIISA LOPE PA CIVILIZIM PA KULTURE E NGREJNE NE QIELL NJE HITLER ..QE E BERI SHQIPERINE ..VENDIN ME TE MJERE NE EUROPE ME TE VARFERIN… CFARE GJERASH POZITIVE BERI ENVERI ..ASGJE EDHE ME ZOGUN KISHTE NJE ANSAMBLE NJE KUVEND KU NJEREZIT FOLNIN HAPUR …ME ENVERIN ASNJE SE THONTE TE VERTETEN HAPUR …SE HITLERI I QUANTE TRADHETARE DHE I VRISTE …. SI SE KUPTONI AKOMA SE ENVERI ISHTE BAJGA E LIBERTESE … SHURRA E DEMOKRACISE … BAJGA E EGALITESE ….. MESONI MIRE CDO TE THOTE DEMOKRACIE COPE KATUNARE PASTAJ ZHGARRAVISNI … PLEHERAT E BOTES …KY ESHTE TURPI I SHQIPTAREVE …

   Reply to this comment
   • floriri i Bençes September 27, 23:13

    Ti Eliot-Idiot qe po na permend se çfare thote bota, pa asnje fakt, shko e lexo Montanelin, qe ta marresh vesh se çfare thote bota per Enverin. E mos perçmo komentuesit e tjere edhe ne rast se jane fsgatare, sepse ti ti jovetem qe je fshatar, por je edhe Idiot i pagdhedur.

    Reply to this comment
    • ELIOT September 30, 18:15

     O FLORI NE FUND TE LANES … QENKE NJE DUBILE TI MORE ..QE SE GJEN NE EUROPE … POR CFARE GHERASH POZITIVE BERI HITLERI JOT MOE I GJORE …BICIKLETAT E KINEZVE ..KUR VETE KISHTE BENZA APO RACIONI I MISHIN ME TULLONA KUR EUROPA E HANIN CDO DITE PA E CARE KOKEN …APO RRALLET TEK VAJGURI … APO RRALLET NE4 TE MENGJEZIT PER NJE SHISHE QUMESHTI ..KUR NE EUROPE I MBUSHNIN KARROCAT NEPER SUPER MARKETAT ..PER NJE MUAJ TE TERIN .. .KETO JANE ANET POZITIVE ..TE DIKTATORIT … APO 10 MIJE TE RINJ QE VRAU NE KUFIJ ..KETO CUNA TE RINJ DONIN LIBERTENE ..DONIN DEMOCRACIE .. E DONIN TA JETONI JETEN DHE JO TE JETONIN SI LOPE ..TE MBYLLURA NE FERMA …POR NJE COBAN SI JU SI KUPTON DOTE KETE GJERA REALE … SI KY MARKSI JOT MONTANELI KA EDHE NE GJERMANI …QE SHKRUAJNE POZITIVE PER HITLERIN …. KA GJITHMONE NDONJE QE ESHTE SOCIOPAT QE SE KA IDENE SI JETUAN SHQIPTARET ME DIKTATUREN … VETEM KATUNARET QE ENVERI I PRURI NE TIRONE PER SPIUNLLEQE E MBROJNE EDHE JU BABAI JOT DUHET TE KETE QENE …NGA ATO QE PERGJONTE TE RIJTE KUR DEGJONIN STACIONE TE HAUJA …. HEJ COBAN PYETE MONTANELIN TEND ..NE CFARE VENDI TE BOTES ..TE FUSNIN NE BURG SE DEGJOJE MUZIKE TE HUAJ … NE CFARE VENDI NE BOTE TE PUSHKATONIN SE KRITIKOJE REGJIMIN NE FUQI ….. … SE NE EUROPE KURRE SI KANE PERE KETO GJERA TE SHEMTUARA ..NDOSHTA TI NE KATUNIN TEND …QE HANTE PULA GURE …. BAJGE … SHKO LAJ DHEMBET ..SE TE MBAN GOJA ERE ….DHE MESO MIRE FJALEN DEMOKRACIE PASTAJ SHKRUAJ … SE NUK E DINI CDO TE THOTE ..POR DINI TE ZHGARRAVISNI … DHE KY AMERIKANI QE MBRON ENVERI ..PERSE NUK SHKON NE CUBA SE ESHTE N JESOJ SI ME HITLERIN E SHQIPERISE …. E HAJNE MISHIN NJE HERE NE MUAJ .DHE MARRIN 30 DOLLARE NE MUAJ …PERSE … NUK SHON NE KOREN E KIM KINGUT ..TA JETOJE JETEN E DIKTATOREVE …?????? APO SJA MBAN …

     Reply to this comment
 6. Arber I September 26, 13:45

  “Fundi kurorezon vepren.”- Kjo thenie lapidare e filozofit dhe poetit italian Virgjil eshte nje peshore historike. Ne kete peshore si diktatori Ahmet Zogu, ashtu edhe tirani Enver Hoxha nuk meritojne permendore, pasi jane te zhytur ne gjakun e viktimave te krimeve te tyre per pushtet personal.

  Reply to this comment
 7. Lisi September 26, 13:54

  Jam dakort me shoqen Nexhmije :
  Enveri na la Partinë të pastër !
  Kjo është e vërtetë .
  Komunistët ishin rrezik për aventurjerin Enver Hoxha dhe , prandajë ky , i zhduku , me sojë e sorollop , më gjakftohtësi kriminale . La pas vetes një kope të madhe me anëtarë partie , që e quanin veten komunistë .
  Viti 1990 nxori lakuriq haurët e qelbur të Enverit !
  Por Enveri , padyshim , ka merita . Kur ai ecte bashkë me shokët , ai ishte një hero .
  Kur politikën e ktheu në funksion të ruajtjes me ç’do çmim të kolltukut të tij , ai u kthye në një përbindësh .
  Shqipëtarët nuk I kanë asnjë borxh Enverit . Ata edhe bar hëngrën dhe blegëritën për të edhe kur bari sosi !

  Reply to this comment
 8. KOZi September 26, 14:16

  Figuren e Enver Hoxhes duhet ta trajtoje me kujdes Partia e tij. Partia e Punes e hudhi poshte gjithe frymen politike dhe ekonomike te Enver Hoxhes,Hudhi poshte gjithe qendrimet ndaj Amerikes,Anglise, Gjermanise, Rusise, Hudhi poshte qendrimet e Enver Hoxhes ne lidhje me besimet fetare,liberalizmin,tregun,etj-te gjitha keto Partia e punes i realizoi pas Kongresit te nente dhe ne nje numer pleniumesh te vitit 1991. E rrezoj krejtesisht Enver Hoxhen me programin elektoral te 31 marsit 1991 dhe pastaj ne Kongres te 10 e mbylli duke shpallur nje dite pas Kongresin e pare te PS. Tani cfare na kerkoni neve qe nuk kemi qene ne 1990-1991 anetare te PPSH, ,,,gallate ….Tung

  Reply to this comment
  • baba mondi i batakcinjeve September 26, 14:50

   Te rroc sa malet e myzeqese KOZi

   Sa po lexuam komentin tuaj legjendar jemi mbledhur gjithe besniket e tu dhe jemi perkrahur nga fortndyresia e tij Janullatos dhe ish kapterri BABA MONDI i batakcive ..me fal bektashinjeve..
   -.
   Ne kerkojme nga qeveria te arrestohet John Baine se ka bere thirrje enveriste kunda fese
   Ne protestojme per kete artikull:
   ::

   “Kthehu shoku Enver, t’i kemi falur të gjitha!”, ky është titulli i një shkrimi në të përditshmen e majtë britanike “Morning Star” (Ylli i Mëngjesit).

   Artikulli është shkruar nga poeti dhe këngëtari britanik John Baine, i njohur me emrin e skenës Attila the Stockbroker. Teksa i quan “trapllëqe” dogmat fetare të mesjetës, ai vlerëson nismën e Sekretarit të Parë të Partisë së Punës në Shqipëri, shoku Enver Hoxha të ndërmarrë në vitin 1960 për të lënë pas dogmat shoqërore mesjetare.

   Duke marrë shkasë nga sulmet në Francë, ai shkruan se “liberalizmi im po zvogëlohet me shpejtësi dhe se po mendoj të jem në krah të shokut Enver Hoxha”.

   Këto ditët e fundit jam bërë nostalgjik për disa nga zgjedhjet e gjetura në vitet ’60 nga shoku Enver Hoxha, Sekretar i Parë i Partisë së Punës në Shqipëri, për të zgjidhur problemin e ndarjeve shoqërore dhe trapllëqeve mesjetare të shkaktuara nga feja.

   Ndalimi i mjekrave, një muze i ateizmit dhe deklarata në vitin 1967 se Shqipëria është zyrtarisht i pari shtet ateist në botë dhe natyrisht shprehja apokrife:
   “Populli shqiptar do jetë i lirë vetëm kur të varet prifti i fundit me zorrët e hoxhës së fundit”.

   Disa vite më parë, megjithatë përpiqesha të pranoja që rruga e zgjedhur nga shoku Hoxha ishte një reagim i tepruar dhe se njerëzit kanë të drejtën për të adhuruar çdo mik imagjinar apo artifakt që zgjedhin ata, pavarësisht vendit të origjinës, formës apo numrit të tentakulave apo testikujve.
   Më vjen keq nëse kjo bën që të dukem si një hipi liberal.

   E kam bërë dhe kam një justifikim për këtë.
   Kjo zgjidhje presupozon se ata nuk do përfundojnë duke djegur kryqe në periferi, duke ndërtuar në tokat e tjetrit ose duke masakruar fansa të pafajshëm të muzikës ‘Rock’ në një klub nate të premten.
   Tani, liberalizmi im po zvogëlohet me shpejtësi dhe përfundimisht kam nisur të jem në krah të shokut Enver, sërish.

   Kjo është sigurisht e vërtetë, që në duart e duhura, ai mashkulli imagjinar me mjekër, mund të jetë një forcë për mirë. Gruaja ime është e krishterë, është e dashur, e mirë dhe socialiste. Ajo ka miq nga fe të tjera, që janë njerëz të mirë.

   Por në duart e gabuara ata marrin formën e shprehjes: “Oh Zot, çfarë kemi bërë për të merituar këtë?”.
   Sigurisht kjo është ajo që pyesin shumë njerëz tani.
   Edhe me standardet imperialiste, ishte e paimagjinueshme që të hidhje acid në fytyrat e femrave në Afganistanin e viteve ’70.

   Gra të lira dhe të arsimuara? Sekularizmi në zemër të Kushtetutës? Reforma e tokës, që i jep mbështetje fshatarëve të varfër? Nuk mund ta kesh.
   Ishte akoma më çmenduri dhe budallallëk të bombardosh Sadamin dhe Gadafin- dy nga antifondamentalistët më të angazhuar në planet- duke çliruar çmenduritë fetare nga burgjet.

   Në vend të thirrjeve “Faleminderit demokracia perëndimore, ju duam. Na sillni McDonalds, Top Man dhe Coldplay”, nisën të thërrasin “Allahu Akbar”.

   Reply to this comment
 9. ETHEM September 26, 14:25

  ANALIZE E SHKELQYER.I LUMT D I T E S QE HEDH DRITE MBI TE VERTETAT E HISTORIS SONE 50 VJEÇARE TE KOHES SE E.HOXHES.KJO PERIUDHE NUK DUHET MOHUAR..PERKUNDRAZI DUHET VLETESUAR SI PERIUDHE E NDRITUE E NDRRTIMIT TE VENDIT ME FORCAT E VETA DHE ÇDO GJE FALAS:-ARSIMI,SHENDETSIA,SHERBIMI KOMUNAL,MBROJTJA ETJ.MENDOJ TE HIDHET NE R E F E R E N D U M PERIUDHA E SOCIALIZMIT NEN DREJTIMON E E.HOXHES.

  Reply to this comment
 10. Dhimbie e madhe Popull. September 26, 15:17

  Shkrimi intervise i te nderuarit Pr.Dr Xhelal Gjecovi eshte ajo qe kerkohet ne kohen aktuale,kur gjendia ne vendin tone eshte acaruar jashte normave njerzore. Arsyetimi Pr Dr.Gjecovit, eshte dhe zgjidhia e problemit apo problemeve te po kalon vendi yne,
  Mendoj qe ne komentet per kete interviste,(qe duhet pershendet dhe realizuesi mjeshter i saj,z.Xhevdet Shehu),duhet te angazhohen pena kopetente shkencore,jo me batuta shkel e shko, te jo kopetenteve po partiakeve apo deri antishqiptareve.
  Faleminderit PENES suaj i nderuar Gjecovi, komanduar nga ajo mendie,vertet atdhetare.
  Thellouni o njerez te mire si Pr Dr Gjecovi te na sillni ate qe duhet sjelle e qe ideoi “Levizia e Dhjetorit”, qe e degjeneruan forca te erreta.
  Te shkojme tek shteti i se DREJTES-Kjo eshte ceshtia
  Sikur po ecet me zgjedhiet e fundit.Ta leme qeverine te punoje,pa tejter me nje OPOZITE vertet OPOZITE… Jo c’po shikojme; njeri gozhdes tjetri patkoit.

  Dhimbia e Madhe POPULL

  Reply to this comment
 11. shqip September 26, 16:30

  Teme interesante . Me plote teza e hipoteza . Une nuk do perseris vetveten , Po as disa komentues shume te nderuar ne keto replika . Desha vetem ta thjeshtoj pak debatin . Gje qe sipas pikepamjes sime na ndihmon ne konkluzione . Le ta zeme , ta marrim te mireqene , qe paskemi jetuar ne ” ferr ” . Kuptohet , lapsus . Tani Enveri u largua nga kjo bote ne 1985se . Me sa mbaj mend , i gjithe zinxhiri ekonomik ne ate kohe ishte funksional . Kriza e vertete u pa ne fund te 89s e me pas 90ta . Kjo ishte pika me e ulet e ekonomise shqiptare . Po e dini çfare ? Akoma sot , Shqiperia nuk Po kap parametrat e vitit 89te . I fundit ku ekonomia konsiderohej akoma efikase . Pra Enveri kishte pese vite qe nuk ishte me . Nese ju kujtohet , pese vjeçari fundit u quajt ndryshe edhe periudha e Ramizit ( liberalit ) . Mirpo ne nje shtet qe po dilte duarsh , ky lloj liberalizmi pa fre , beri qe njerezit te hiqnin çdo pergjesi nga funksionet qe mbanin , e keshtu filloi rrokullima e madhe . Pa dyshim qe vendet e tjera pastaj , i dhane doren e fundit . Duke mos blere , e duke mos shitur me me Shqiperine . Kjo per sa i perket atij sistemi . Tani , Enveri s’ishte . Ramizi po s’ishte . Kush i shtyu shqiptaret te digjnin me shume se nje here vendin e tyre ? Shqiptaret nuk kishin para . Po edhe ato pak qe kursenin , as Enveri , e as Ramizi me vone , nuk u preken asnje qindarke , ne 45 vite te arkave te kursimit . Vazhdojme me argumentin e armeve . Pas luftes Enveri ua mblodhi armet Shqiptareve kokekrisur . Dhe per 1/2 shekulli kokekrisurit nuk u vrane me njeri tjetrin . Tani pas 91it , Enveri s’ishte , Ramiz liberalin , mavriun , e kishin rrasur brenda ca kohe . Kush ua dha armet shqiptareve qe te vriteshin e vazhdojne dhe sot , te sakatohen me njeri tjetrin ? Blloku . Flitej per nje bllok , i rrethuar me ushtare e me gjethe . Imagjinata e asaj kohe shkonte shume larg . Per standartin e djeshem , kush hante 1kg mish me shume , kishte kapur parajsen . Po ja erdhi demo(n)kracia , dhe shoqja Lenka , shoku Muho , e biroja , siç i pelqen ironikeve ne kete gazete , dolen , lane shtepi e makina , e jetojne ose kane vdekur me pensione shteti . E ka njeri idene te na thote ; sa eshte pasuria e Tomit te Dosheve , ne krahasim me ata biroistet te marre se bashku ? A mund te na thote Q-im Peka apo B . Fevziu , sa para kishte djali/vajza te A. Çarçanit , dhe sa ka Shkerdhen Berisha me motren 3% ? A mund te na e shpjegoje dot Lyl hollandezi , ; nese ish ministri i transporteve i qeverise se M Shehut akuzohej per ndonje tender 220 mil $ ? Dini gje ju shoket e mergates se qyqeve , sa ishte nr i viktimave nga aids , overdozat , apo tritolet poshte makines ? Po mqs lista mund te kerkoje vend dhe kohe te gjate , desha vetem te formuloj nje detaj te fundit . Zoterinj qe beni ironi me padijen tuaj . Enveri e mori shtetin me 8-900000 banore . Ju a la me 3,4 milion banore . Sa e keni shtuar ne tre dekada ju te ” lirise se fjales ” ? Jepini pergjigje ketyre shifrave , pastaj Po te doni vazhdoni me dekomunizmin tuaj . Desha te them ; lufte ne mullinjte e eres .

  Reply to this comment
  • Lola Komimi September 26, 22:06

   FALEMINDERIT, nje SHQIPE kthjelltesisht e paster, si uji I Valbones, me te cilin ngrinte Dolli Enveri.

   Reply to this comment
   • proletar September 27, 10:14

    Koment Perfekt . Shqip– BRAVO .
    Por gazetaret nuk munde te shkruajne, sepse LIRINE e fjales , duhet ta marrin tek Padroni , ..

    Perse sot mbas 27 viteve Shqiptaret Emigrojne ?
    Ky nuk eshte emigrim , por Perzeneie me force
    e shqiptarve nga trojet e veta ,
    duke i lene pa pune , mirqenie e siguri .

    Sot :
    Armiku nuk eshte ai qe ka uri
    por ata qe shkaktojne Urine ,
    Armiku nuk eshte i deshperuari ,
    Por ata qe shkaktojne deshperimin ,

    Armiku eshte ai qe detyron Qeniet njerzore
    te Emigrojne , dhe jo emigrantet
    Armiku eshte kush detyron njerzit te ikin , dhe jo ata qe ikin,
    Kjo eshte KryeVepra e Kapitalizmit ,
    duke na Imponuar ta Shikojme Armikun
    kush eshte poshte nesh , dhe JO ATA QE JANE SIPER NESH .

    Reply to this comment
 12. Katerina die Große-Madona prej Sauku September 26, 16:57

  Shkrim i nje HISTORIANI GJIGAND,qe duhet futur ne Librin e Historise per gjithe brezat e ardhshem.
  RESPEKT

  Reply to this comment
 13. Adih September 26, 17:06

  Profesor .. e lexova shkrimin tuaj . Nuk ta uroj sinqerisht ,qe tju shoh juve dhe familjes suaj ,te perjetoni diktaturen e Enver Hoxhes .Jam i brezit ,ku me keqeardhje e perjetove diktaturen ,dhe si pasoje nuk kemi nevoje ,per reklama ,lajka e lule e tj .Por e keqja i nderuar Pr eshte se deri me sot , djemte e tij (te Enverit) ,te vete shpallur te majte e te djathte ,jane ne pushtet ,ku kane 26 vite qe globi rrotullohet vetem per to ,e ne interes te tyre . Ku shkon cdo gje keq e me keq,e mbi te gjitha u prish njeriu ,kjo me rendon me teper. . Me dhimbsen te rite shqiptare ,kur i degjoj kudo , dhe vetem e kane mendjen te hikin nga ky vend ,nga syte kembet , megjithe se zoti na i ka falur te gjithe kete natyre te bukur ,,si detin ,fushen ,malin ,mineralet , lumejt ,diellin . Nje pyetje kisha per ju Z PR .Si do ishte shqiperia sot ,po te mos istalohej kominizmi ,diktatura ne shqiperi ,me mire apo me keq ,mos harro dhe kete periudhen e 27 viteve te ketij tranzicioni me dashje te pa fund nga bijte e Enverit Nje gje nuk duhet te harrojme duam apo zduam ne , Enver Hoxha ,diktatori beri shtet ,vinte pak era shtet ,por cmund te themi per keta rrugace te socem ,E them me bindje PR, se Enveri ,Stalini ,Ducja kishin nga nje emer ,kurse keta cunat e Ramizit te socem , jane pa emer ,sinqerisht ,pa ironi , nuk ja u gjej dot emrin .Me fal qe ,po ju bezdis e po zgjatem , i nderuar Pr ,ne 91 ,djemte maturante ne ate kohe te lagjes i thonin nje sigurimsi te larte do te varim te parin tek shtylla e telefonit ore fuks . Por ai i pergjigjet me gjakftotesine me te madhe ,degjoni ore djema e mos harroni ::ju njoftet baca Enver ,por do me kujtoni se cfare kelyshsh ,cfare anti shqiptaresh ,e ustallaresh hipokrite e hajdute , ka lene ai mbrapa ,dhe do tme hipni te drejte . I jap te drejte sot ketij punonjesi te sigurimit te shtetit drej ne MIN e Bren ne ate kohe ,e sot pensionist . .,.Shkruani ,ose me pergenjeshtroni i nderuar PR ne qofte se skam te drejte. Nderime z PR.

  Reply to this comment
 14. Lili September 26, 17:52

  Nuk e kuptoj pse nuk thoni te verteten: enver hoxha nuk luftoj kunder gjermaneve a italianeve kur, e lere me fashistja e tij nexhmija e paguar nga italianet…
  Enveri prej 73 shit nuk ishte mentalisht me ne gjendje me vepruar nga sulmi ne tru te herepashershme qe e degraduan deri ne nje ´budall’ qe nexhmija e mbante mbyllur kur ajo qeveriste me Ramiz Aline.
  Boll me me rrena ne qofte se doni me u treguar historian…
  Vleresimi i meritate te sicilit eshte gjithmone ma shume subjektiv se objektiv : cfare kriteri po perdorim per kete vleresim edhe sa ky kriter mundet te perdoret ne cdo kohe e cdo rrethana…po per te pasur keto kritera duhet pune,e ne nuk punojme sidomos historianet tone nuk punojne po bejne cpoy past…edhe bile ne menyre ma te dobet.

  Popujt tjere kane kaluar edhe revolucione ma te medha e ma te pergjakshme se nderimi i nje satrapi me nje tjeter,ama dine me vleresuar qofte tiranin qofte mbretin apo satrapin. Franca ne kater anet e vendit ka shtatore te Napoleonit, edhe pse rezoj republiken,ka shtatore te mbretit,edhe pse ia preu kryt, ka shtatore edhe sheshe me emerin e gati cdo gjeneral. Edhe petaini bile….
  Kur pushtetaret tone edhe fanatiket e tyre do mendojne se shqiptaria nuk fillon me ta e nuk vdes me ta,atehere do mendijme kombtarisht…po jemi larg asaj cka tregon paformin te pushtetareve po edhe te qytetareve.
  Bref shpellar jemi ende.

  Reply to this comment
  • I.M. September 26, 19:44

   shenim:

   ky koment i drejtohet jo vetem komentuesi/es “Lili”
   por cdo lloj enverobolengrenesi….
   .
   ndaloni bre burra ngrenien 30 vjecare te kockave te Enverit….sepse dhe me Gjergj Kastiotin keshtu bete ne 1468 keshtu bete dhe kur e mbuluat me carcaf dhe ngritet sumen perpjete.

   .

   or zotëri anti-shqiptar !
   Këto akuza me “fashiste” jane identike me Caldarisin (kryeministri ne grek) ne 1946.
   Cfare do te kete bere Enveri gjatë jetës tij vetëm atë qe beri ne Paris ne 1946 i lan të gjitha

   Fjalimi prej 45 minutash i Enver Hoxhës në Konferencë ekzalton shumëkënd jo vetëm francezët por të gjithë kryetarët e shteteve pjesmarrëse. vecanërisht frëngjishtja e tij prefekte
   .
   Kjo për shkak se për herë të parë akuzat greke u hodhën poshtë me forcë dhe me argumente, madje kishte dhe një numër kundërakuzash të rëndësishme.
   Fjalimi i Enverit ishte tejet patriotik.
   Ai, pasi ngriti lart rolin e shqiptarëve në Luftë, dëmet njerëzore e materiale të shkaktuara, pasi artikuloi qartë se ne luftuam në krahë të aleatëve dhe se e çliruam vetë vendin tonë, akuzoi grekët se ishin bërë strehë e kriminelëve shqiptarë të arratisur pas Luftës, se në drejtim të tokës shqiptare futeshin nga territori grek banda të shumta, me qëllim sabotazhin e rrëzimin e pushtetit, foli për krimet masive ndaj popullsisë shqiptare të çamëve, për masakrat e Napoleon Zervës, për pretendimet territoriale për Vorio Epirin dhe e mbylli me kërcënimin:
   .
   “Edhe një shqiptar i gjallë të mbetet, grekët nuk futen dot në tokën tonë”.

   .Por edhe pse ky fjalim i Enver Hoxhës në formën e një aktakuze gjeti mbështetje pothuaj në të gjitha mediat më të mëdha të Francës, shqiptarët nuk kishin më të drejtë të ngjiteshin në podiumin e Konferencës. Kaq ishte vendosur për ta.
   .
   Ndërsa Kaldaris e shfrytëzon mandatin e vet si delegat me të drejta të plota në Konferencë, duke hedhur helm në adresë të shqiptarëve gjatë seancave në vazhdim. “Një ditë më pas, Kaldaris u ngrit dhe nisi të akuzonte me tonë të ashpra se në Konferencë ishte ftuar një bashkëpunëtor i fashistëve siç ishte Enver Hoxha, se batalionet shqiptare kishin luftuar kundër grekëve më 1940, se kishin bërë masakra në popullsinë civile e të tjera. Por Kryeministri grek kishte grumbulluar edhe fakte të forta për ta na goditur. .
   .
   Kaldaris për të mbrojtur akuzat e veta ndaj shqiptarëve, nxori një faksimile të gazetës shqiptare “Tomorri” të vitit 1940 që kishte në faqen e parë me germa të mëdha një thirrje publike të antizogistit Omer Nishani që thoshte: “I bëj thirrje popullit shqiptar të futet në Partinë Fashiste”.
   .“Ky njeri, ky fashist, është tani President i Shqipërisë, tha Kaldaris triumfator duke tundur në ajër gazetën”, rrëfen Tare një nga momentet më të vështira të Konferencës.

   “Por duket shërbimet sekrete greke kishin punuar më mirë se kaq, pasi Kaldaris nxjerr edhe një tjetër faksimile duke vjellë helm: Po ju rrëfej edhe se cilin kanë Shef të Shtabit të Ushtrisë. Shikoni këtë urdhër të lëshuar nga Spiro Moisiu, në kohën që ka qenë Komandant i Batalionit ‘Tomorri’. Këtu është një urdhër sulmi.
   .
   Thotë: Në orën 12:30 të sulmohet territori grek. Ky njeri, që është tani në krye të ushtrisë shqiptare, ka vrarë e prerë deri në Kostur”, rrëfen argumentet e Kaldaris ish-shoqëruesi i Enver Hoxhës, duke justifikuar një memorie të pazakontë. Por edhe pse ishin ndjerë keq, shqiptarë nuk kishin asnjë mundësi të replikonin dhe të shpërndanin përshtypjen negative të mbjellë me mjeshtëri nga grekët.
   .
   Po e mbyll me thenien brilante te analistit grandioz Montanelit qe edhe pse e urrente Enver Hoxhes thoshte:
   .
   Citoj:
   “””””-Shqiperia në fakt
   nuk kishte qenë kurrë e bashkuar
   as prej race, as prej gjuhe, as prej feje.
   U bashkua nën Hoxhën i cili arriti atë
   që nuk e arriti dot as Skënderbeu, …
   ndoshta është më mirë që të mos hetohet
   si i bashkoi.se kur pati në dorë vendin e tij të vogël,
   Hoxha luajti si të ishte një fuqi e madhe.”””

   Reply to this comment
  • ALBI September 26, 21:01

   Pirdh Lili, pirdh se lirohesh. Je shum injorant.

   Reply to this comment
   • pensionist September 27, 10:17

    Kafazi te paska mbetur Lili , bletet te paskan ikur krejt , te rroni vete se menja paska shku ne drejtim te pa ditur

    Reply to this comment
    • lili September 27, 11:24

     Prof. Milliez e ka deklaruar kete, jo une,pas expertizes qe i ka bere Enverit. Edhe per kujdesin e tij morri si shperblim nje shtatore te Gjergj Kastiotit me filigram argjenti qe ishte ne hyrrje te salonit te tij…duke na treguar se si e kishte marr kete shperblim.
     Pyetni Nexhmijen a po a jo e pastaj do kuptoni kush eshte ma i pirdhet!

     Reply to this comment
    • lili September 27, 11:32

     Prof. Milliez e ka deklaruar kete, jo une,pas expertizes qe i ka bere Enverit. Edhe per kujdesin e tij morri si shperblim nje shtatore te Gjergj Kastiotit me filigram argjenti qe ishte ne hyrrje te salonit te tij…duke na treguar se si e kishte marr kete shperblim.
     Pyetni Nexhmijen a po a jo e pastaj do kuptoni kush eshte ma i pirdhet ketu. Enver hoxha ka bere lufte nga shtepia e kryefashistit bari Omari, pa qit kur asnje plumb, pra ai nuk ka luftuar
     sa per anetaresimin e Nexhmijes ne partine fashiste, fotot jane e ajo nuk e ka mohur kur, se ka edhe dokumente tjere ne Itali, po te doni..

     Reply to this comment
    • lili September 27, 11:40

     kurse ju ende jeni ne kohen qe perendoj; besnik i verbuar i nje anjeri aq i dobet sa asnje diplome as ne France ku kishe e detyruan me marr nje dege qe nuk i pelqente,po as ne Bruxelles e as ne Paris,ne deget qe vete zgodhi, nuk ke i zoti me kaluar asnje provim…
     Sicili zgedh idolet e veta, edhe mbledh bletat qe mundet…juve mendja iu ka shkuar gjithe jeten ne drejtim te deshtuar!

     Reply to this comment
     • floriri i Bençes September 27, 23:32

      Lili ngushellime, shum shum, per injorancen e pafund qe ta paska pushtuar qenien.

 15. 092620171220ET September 26, 18:18

  Ti Adih ose je budalla ose ben si i tille:

  Nqs do te ndajme me periudha
  cfare ka ndodhur pas 1944 kemi:

  ……enverizmin…1945-1985
  .
  …….ramizizmin…1985-1991
  .
  …berishizmin…….1992 qe vazhdon dhe sot se Edi Rama eshte vetem drejtor komunale shume i mire..
  .
  Pra me nje fjale Berisha eshte nje elezbiberist-makartist pseudozogist dhe neonazist i kllonuar qe ti nxjerre uje te zi atij vendi……pra nuk ka asnje lidhje enverizmi i berishes me elezbibizmin e tij

  Vetem te lexosh intervistat e Izet Haxhise para do kohesh kur ky i fundit deklaroi me fakte se Berisha ne mars 1997 urdheroi dy akte terroriste karshi ambasades amerikane dhe kontigjentin gjerman per tja faturuar kete “rebelave te kuq” per te shpetuar vete sic veproi ne 2 prill 1991 dhe 21 janar 2011…lind pyetja ??
  .PSE NUK VEPRON DASH-IWASHINGTONIT ? PER TERRORISTIN BERISHE
  .
  Po keshtu Izet Haxhia me fakte dhe emra AKUZON shkelzen berishen per trafikante droge.
  PSE NUK VEPRON DREJTESIA SHQIPTARE APO EUROATLLANTIKE PER BURGOSJEN O TE DROG-DILLERIT SHKELZEN O TE IZETIT SI MASHTRUES
  Pra kush e mbron Berishen per mega krimet e tij ??
  Pse Edi Rama jo vetem qe eshte I pafuqishem te arrestoje Berishen ( aresyeje pse mori votat cudiberese ne 23 qershor) por me gafa te tilla si ne 70 vjetorin e clirimit,budallakijet me bunkartin e Enverit,me shitjen tani se fundi te albetrolit dhe me miopine qe po tregon me guvernatorin duket se eshte nje jelek antiplumbi pallosh dy metrosh per te mbrojtur me cdo kusht “burrin e shtetit te arvizuse “
  Enigma e hidhur ka nje emer Elez Biberaj.
  Ky lloj antishqiptari me I madh per te gjithe kohrat ka qene mentori dhe shenjtori qe ka kllonuar berishen nga zgafellat e udb jugosllave ne 1991 dhe po e mbron akoma me cdo kusht.
  Mbi Elez biberajn ketij serbishtfolesi rendojne dy faje te medha pas 1991:..
  1- ne vend te nje pajtimi kombetar ne vitet 90’ dhe te nderhyrjes per ndonje plan marshall ne ate vend te dobritur ai per te kenaqur epshet e tij antikomuniste u be zbatuesi I doctrines rajersoniane per ‘dekomunistifikimin”
  2-S i person me detyra speciale ne vitet 80-90 ne funksion te hakmarrjes tij karshi sistemit te enver hoxhes ben te mundur te ‘karikoje” dipllomate,zyrtare dhe politikane amerikane ne menyren me antishqiptare te mundeshme ku si rezultat I saj ky vend ka degraduar dhe eshte shperfyturuar plotesisht
  Fill pas pucit kriminale te shtetit se 1998 te Sali Berishes, pas vrasjes se Azem Hajdarit, sherbimet inteligjente shqiptare kishin mundur te regjistronin nje bisede telefonike mes Berishes dhe nje personi ne SHBA me dialekt nga veriu i Shqiperise, i cili i kishte thene Berishes te terhiqej sepse SHBA nuk do e njihte marrjen e pushtetit me dhune.
  Kush mund te kete qene ai person me dialekt verior? – shtrohet pyetja. Dikush mund te thote, e kush tjeter vec z. Elez Biberaj(-fran shkreli zedhenes.) Dhe natyrisht kush tjeter vec Elez Biberajt ishte/eshte aq i fuqishem ne Washington sa te dinte deri dhe opinione te tilla sekrete te Depertamentit te Shtetit per mos-njohjen e marrjes se pushtetit nga kryengritja e ’98s e Berishes.
  Ne nje interviste te fundit ne Top-CH, z. Biberaj shprehet se ai ka qene gjithmone aktiv per te rrezuar komunizmin ne Shqiperi, dhe madje pikpamjet tij ja kishte parashtruar edhe ish Presidentit amerikan Ronald Reagan. Sipas tij, komunizmi ne Shqiperi mund te permbysej nga njerez te afert te regjimit, individe te brendshem, pra nga ndonje “grusht shteti” ose “grup armiqesor.”
  Dhe natyrisht per te gjetur njerez te tille te besuar, brenda keshtjelles se regjimit, duhej fillimisht biseduar me ta. Kontakti ishte pjesa me e veshtire e procesit. Pra, si do takohej z. Biberaj me individet e synuar, dhe nese po, me ke? Me ke konkretisht??? Dhe ne kete aspekt, a ka egzistuar nje prirje per te kontaktuar vetem tropojane?
  [Ne vijim te ketij spekullimi, a eshte rastesi fakti qe tropojanet dominuan post-’90 ne Shqiperi? Kujt ia priste mendja se tropojanet do qeverisnin Shqiperine “demokratike”? Kujt? Natyrisht askujt. Tropoja njihej vetem per geshtenja… e Fatime Sokolin…. Po atehere cfare ndodhi?]
  Qe Elez Biberaj ka dore ne kete histori, eshte naivitet te mendohet e kunderta, perndryshe s’ka pse tropojanet te bejne ligjin prej 20 vitesh ne Shqiperi. Qe Elez Biberaj mund te kete kontaktuar fshehurazi Sali Berishen, ose Mehmet Elezin, gjate kohes se komunizmit kjo edhe mund te supozohet…
  Perndryshe, si do themelohej PD nga nje tropojan, Azem Hajdari, nese s’do ishte dora e Biberajt nga pas? E imagjinoni dot kete? Partia e pare opozitare pas 50 vjetesh komunizmi te themelohej nga nje student konviktor nga fshatrat e Tropojes – give me a break!!! – do thonin amerikanet. Ose fakti tjeter, qe Azem Hajdari u spostua dhe ne vend te tij u vendos nje tjeter tropojan (Sali Berisha – i brendshem i regjimit, sic ishte dhe vete filozofia e z. Biberj per te rrezuar komunizmin ne Shqiperi), flet per ate se i gjithe skenari mund te kete patur nje mastermind nga Tropoja, nje tropojan te fuqishem qe jetonte diku ne Perendim. Dhe natyrisht, tropojan me te fuqishem se z. Biberaj nuk kishte ne ate kohe pertej/ketej Atlantikut.
  Ronald Reagan qeverisi gjate viteve 1981-1989, dhe njihet si Presidenti qe i dha “grushtin” e fundit komunizmit. Kjo nenkupton faktin se administrata e tij duhet te kete investuar shume ne kete aspekt, dhe ne vijim te kesaj linje, ndoshta dhe per te kompromentuar individe te caktuar ne Shqiperi.
  Te mos harojme faktin se z. Biberaj kishte parashtruar direkt para Presidentit Reagan pikpamjet e tij per rrezimin e komunizmin ne Shqiperi, pra ai ishte nje figure e rendesishme ne kete aspekt, dhe ndoshta mund t’i jete dhene dore e lire per te vepruar.
  Po si mund te jete takuar Biberaj me Sali Berishen/Mehmet Elezin gjate dekades se fundit te komunizmit ne Shqiperi (’80-’90), nese me te vertete jane takuar? Dhe a ka ndikuar ne kete aspekt linja malazeze e gruas se Berishes per te lehtesuar kontaktin? A ka interferuar ne kete histori UDB meqenese ne ate kohe ishte nje sherbim aleat me sherbimet sekrete perendimore? Cfare roli kane patur njerezit e gruas se Berishes ne Beograd (UDB)?… e shume e shume pyetje te tjera, por natyrisht pa pergjigje…
  A ka dore z. Biberaj ne pasojen e 21 janarit? Pse Berisha duket kaq i fuqishem ne Washington dhe pse mbrohet edhe kur ben te 99t? Pse demokratet ne pushtet ne SHBA heshten per 21 janarin? Kush republikan i fuqishem (nga te kohes se Reagan dhe BUSH-ATEVE) ne SHBA eshte prapa Berishes, ose Biberajt, qe influencon direkt ne administraten e sotme amerikane?… A benefiten njerezit e Berishes ne Washington me perqindje korrupsioni nga Shqiperia?
  Dhe e fundit, nese sa me siper eshte e vertete, kur do mbaroje i ashtuquajturi “mallkim tropoje” per Shqiperine?
  Pikerisht Edi RAMA mori votat ne 23 qershor 2013 per ti hequr kete mallkim tropoje shqiptareve por me sa shohim koha per denimin e Berishes nga Rama ka kalur dhe qendrimi I tij I fundit me guvernatorin quhet nenshkrim I kaputillimit te tij pa kushte ndaj kartelit criminal te berishajve.
  Zoti Obama beri nje hap kurajoz ditet e fundit ne lidhje me aktivitetin e dyshimte te Cia-s ne torturat ilegale karshi te burgosurve.
  K a ardhur koha qe kongresi amerikan te marre ne shqyrtim dosjen e shqiperise per te vene ne shqyrtim aktivitetin antishqiptar dhe antiamerikane te treshes biberaj-berishe-basha-FAZLLIC NICK GAGE dhe aktivitetin e tyre te lexueshem ANTISHQIPTAR.
  Me ndryshe:
  Mund ti quaje nje diplomat amerikan dy vrasesit e 21 janarit njerin Burre shteti dhe tjetrin yll ne ngjitje pa patur ca elez bibere ne amerike qe krijuan monstren berishe dhe po e mbrojne ne menyre te shemtuar dhe sot e kesaj dite duke na tallur me figura groteske si Nishani,Meta ,Rama
  A mund te te bashkjetoje doktori kriminel me piktorin qe po ben nje tradheti kriminale ?!
  Kush eshte zgjidhja ?Hapja e dosjeve nga admistrata amerikane te dyshes 2B (BIBERAJ-BERISHE ) per 2 prillin 1991 dhe atehere do gjendet qeni I ngordhur berisha prapa hekurave qe do jete dita e clirimit te shqiperiSe nga-berishizmi dhe elezbiberizmi. Kjo do jete dhe dita e pare e normalizimit te marreneve reciproke dhe dinjitoze midis amerikes dhe shqiperise.

  .shkurt…enverizmi..komunizmi ne shqiperi jane relike te se kaluares..problemi eshte nazi-berishizmi dhe clirimi i shqiperise prej kesaj mortaje demo kamuniste makartiste e deri neonaziste

  nderime per profesor Xhelalin qe po flet ne vendin e duhur…ne kohen e duhur boll me me makartizmin & kamunizmin e viteve 50′ te shekullit kaluar

  Reply to this comment
 16. Nene Pashako D September 26, 19:46

  Komentuesia e perhereshme “Lili” ketu; me pac uraten bashke me”shqip” para jush.
  Nene Pashako D

  Reply to this comment
 17. Nene Pashako D September 27, 09:46

  Koregjomani per “komentuesen e perhereshme “Lili”-jo pac uraten” po,-si gjithnje gabon. dhe vazhdo me pas- “me pac uraten komentuesia “shqip”,…
  Nene Pashako D.

  Reply to this comment
 18. demo September 27, 11:11

  O Zot cfare mban ajo Amerike!!!!,Gjithe kelysht e Sigurimit,u bene personel i ambasades Amerikane,gjithe antiamerikanet e shkolles se Partise,u strehuan ne Amerike.O Zhelal,po cdo ne Amerike mor maskara demagog?????Shko ore ne Kore te Veriut,se ka nevoje Kimi per ty.Atje te therret gjaku i kuq komunist per te justifikuar krimet e egra ndaj popullit tevet me Rrethimin e eger Imperialist me ne krye SH.B.A.Shko atje,se ja ke marre doren kesaj pune.Keta maskarenj gezojne mireqenjen Amerikane dhe levdojne terrorin e kuq stalinist te Enver Hoxhes ndaj popullit te vet.”Percarja e provokuar nga Hrushovianet ne levizjen komuniste e ne kampin socialist do te sillnin probleme per vendin,…Gjithsesi Enver Hoxha dhe bashkepunetoret e tij ia dolen ne kete perballje te imponuar te ruajne lirine dhe pavaresine e atdheut te kercenuar nga te kater anet e vendit.”
  Ti o Profesor o je atrofizuar nga trute e kokes dhe po i kalon ditet e fundit ne ndonje spital psikiatrik ne Amerike,duke i pergatitur shoqes Nexhmije fjalimin ne Plenumin e rradhes.Lirine dhe Pavaresine e Shqiperise Londineze e garantoi perfundimisht Presidenti Amerikan Willson,ne konferencen e Versajes ne 1919.Nga kush cenohej integriteti territorial i Shqiperise ne 1944,qe e paska mbrojtur Enver Hoxha?Greket spastruan ethnikisht Camerine shqiptare dhe nuk u hyri gjemb ne kembe,sepse UNCL e Enver Hoxhes shkoi ne Kosove te luftonte kunder shqiptareve kosovare per t`i kthyer Kosoven Serbise.Te kesaj periudhe jane masakrat e perbashketa te ushtrise shqiptare dhe ushtrise serbo-malazeze kunder popullsise shqiptare te Kosoves,Masakra e Drenices dhe masakra e Tivarit.Pasi rimori Kosoven,nga duart e UNCL Jugosllavia u be garant i kufijve te Shqiperise.Madje per te sendertuar kete ne terren,Enver Hoxha ftoi divizionet Jugosllave ne Shqiperi per te mbrojtur kufijte .Nuk u mjaftua me kaq,por protestoi fuqishem me nje leter drejtuar Titos,perse nuk u perfshi Shqiperia ne Federaten Jugosllave,kur po behen bisedime me Bullgarine.Ceshte ky turp,te behet Bullgaria republike e 7 Jugosllave perpara Shqiperise????Po ti ke rremuar gjithe jeten ne Arkiva,si e paske harruar letren e Enverit per tja bashkengjitur Shqiperine Jugosllavise?
  Hrushovi nuk e percau levizjen komuniste dhe kampin socialist,o katundar i sterilizuar prej dogmes!Ja cfare trashesirash profesore kemi pasur!Hrushovi e shpartalloi terrorizmin komunist,e hodhi ne ere,si nje deshtim historik dhe gjithe kadavrat terroriste si Enver Hoxha qe ushqeheshin me te.Hrushovi mor Zhelal katunari,beri me komunizmin dogmatik,terroris,ate qe beri Napoleon Bonaparti me Inkuizicionin terrorist mesjetar.E shpartalloi.Hrushovi ne historine e njerezimit ishte nje vigan Liberator dhe po te donte te cenonte lirine dhe pavaresine e ciflikut te Enver djallit,aty i kishte flloten ne pasha Liman,mjaftonte te dergonte edhe nje aeroplan mbajtese. Enver Hoxha ne historine e Shqiperise e ka siguruar vendin si Pol Poti ne historine e Kamboxhias.Se ka persona si Zhelali,qe justifikojne terrorin enverist mbi popullin shqiptar,duke jetuar dhe gezuar mireqenien e Imperialisteve Amerikane,persona te tille ka pjelle gjithmone kjo toke.Aq te shumte jane,sa nuk mbahen mend.Po shiko se ne Amerike shejtan-budallenjte si ti denohen po te mohojne olokaustin cifut!

  Reply to this comment
  • Saco e Vanzeti . September 27, 13:34

   Te me Rruaç o Byrazer per dimer ,
   se per behar e kam merak vete .

   Ndero spaciatorin se po te shet mall te gabuar
   o birazer ,
   MO KE PIRE , hashash eksporti o gjytyrym ?

   Me kestet ku ke arritur ,?
   Na thuaj pak , se taksapagusve na ka huimbur
   numri .
   Po amerika i demshperbleu me keste komunistet qe vrau ?
   Enveri po ngjitet aq lart , sa ç’do dite qe kalon
   me i Shenjte po behet , dhe Profecite e tij
   tashme jane nje realitet .

   Veprat e enverit duhet te behet si Kurani o Bibla .
   Me thuaj , ç’fare ka shkrua e nuk eshte realitet ?
   Lufta e Kllasave ?
   Lindja e mesme ?
   Imperializmi ?
   Proletaret
   Social imperializmi ?
   shfrytezimi ?
   Te shfrytezuarit ?
   Emigrimi ?
   apo SOVRANITETI ?

   KEMI 27 vite qe kemi himbur sovranitetin dhe nuk njohim Padronin e ri .

   Reply to this comment
  • floriri i Bençes September 27, 23:34

   Or Demo, ti mund te bosh vigan edhe Lymin, ene Toren, mund te bosh vigan ke te dush, problemi eshte qe ty nuk tra var njeri, sepse je shum IDIOT.

   Reply to this comment
 19. Rexhep Murtezi - Gjilan September 27, 12:41

  O z.Demo po të lumt të dhasht zoti jetë.Ndaj mendimin me ty për rastin monster të Enverit.Profesori i nderuar me habit me at që mban titullin profesor si jam edhe unë dhe se distancohem!Po Enveri me shokët e tij gjysum opinga e përzuri gjermanin nga Shqipnia!Jo mor burr po gjermanin nga Shqipnia e përzuri Ameri ka dhe Rusia.Po kush e bëri luften qytetare në Shqipni mes ballistve,legalitetit dhe të tjerve me partizanët dhe gjysumopingat e Shqipnisë.Marveshjen e arrijtur në Konferencen e Pezes,illadini shoku i Enverit e ka grisur dhe ia ka hudhur në surrat Enverit,sepse aty bahen fjalë për Shqipnin etnike!Fityrat ma të menqura i ekze-
  kutoi me gjyq dhe pa gjyq 5577 burra,450 gra të ekzekutuara,988 burra të vdekur në burgje,07 gra të vdekura në burgje,48217 burra të internuar,10792 gra të internuara,1022 bura të vdekur në internim.

  Reply to this comment
  • dr. mentar meleku September 27, 14:02

   Zotit Rexhep Mortjaezi nga Gjilani .dhe cdo lloj hajvani te historise
   .
   Edhe une kam qene dikur antienverist si puna juaj por fatkeqesisht shume “gabime” te tij po reabilitohen sot.me shpejtesi te frikeshme ..per cudi nga isha armiqte e tij ku futesh dhe ti me keto te vjellat tuaja
   .
   Me fal se po te them qenke nje koqe gomari ne arsyetim PSE ?
   -Sepse partizanet shqiptare nuk e munden gjermanine apo italine por ne bashkrendim me USA-GB-USSR ishin ne ndjekje te okupatorit ne terheqje si u be ne lindje dhe si u be pas zbarkimit ne normandi..
   .Me keto vrasje qe ka bere enveri me shifrat qe jep eshte 100 fish me vogel se masakrat e terrorit zi ne greqi ku per fat te keq ishen dhe angloamerikanet qei kishin premtuar greqise vorio epidhin
   Kur flitet per Enverin dhe Mehmetin eshte krijuar nje psikoze sikur ishin kasape dhe nuk kishin pune tjeter por prit koka njerzish dhe i ripnin te gjalle…thjesht kane kauar ne kanibalizem duke u marre per 30 vjet me kufoma.
   Ne fakt per te qene te sakte duhet te krahesojme me Greqine cfare ndodhi ne te njejten kohe atje ??
   Pas largimit te gjermaneve Greqia u pushtua nga koloniztoret angleze sipas marreveshjes me Stalinin
   pas traktatit te Lebanonit,Cazertes dhe Varkizes e majta greke dorzoi armet dhe u corientua..u shpartallua dhe ishte vone..deri sa shkuan per lesh dhe u dogjen edhe me napalm ne malet e Gramozit .
   Po ku shkoi Enver hoxha dhe mehmet shehi i greqise..si u trajtuan nga “demokratet” anglo-amerikane dhe e djathta e zeze greke.
   Aris Velouchiotis ishte mehmetshehu i greqise kurse Niko Belojanis ishte enveri greqise:
   I pari u var me koke te prere ne Trikalla..dhe koken ja vune ne nje llampe ndricimi per te tmerruar popullin kurse Belojanin e pushkatuan me 14 te tjere..

   Sinqerisht o Rexhep o gazep me sa ke shkruar ne vend te demaskosh Enverin po ja rrit lavdine

   Reply to this comment
  • ALBI September 27, 23:49

   Murtezi, ti profesor? Po ti je analfabet bre daj, flet fare pa lidhje, ani dukesh qe nuk din me lexu.

   Reply to this comment
 20. Saco e Vanzeti . September 27, 13:38

  Te me Rruaç o Byrazer per dimer ,
  se per behar e kam merak vete .

  Ndero spaciatorin se po te shet mall te gabuar
  o birazer ,
  MO KE PIRE , hashash eksporti o gjytyrym ?

  Me kestet ku ke arritur ,?
  Na thuaj pak , se taksapagusve na ka huimbur
  numri .
  Po amerika i demshperbleu me keste komunistet qe vrau ?
  Enveri po ngjitet aq lart , sa ç’do dite qe kalon
  me i Shenjte po behet , dhe Profecite e tij
  tashme jane nje realitet .

  Veprat e enverit duhet te behet si Kurani o Bibla .
  Me thuaj , ç’fare ka shkrua e nuk eshte realitet ?
  Lufta e Kllasave ?
  Lindja e mesme ?
  Imperializmi ?
  Proletaret
  Social imperializmi ?
  shfrytezimi ?
  Te shfrytezuarit ?
  Emigrimi ?
  apo SOVRANITETI ?

  KEMI 27 vite qe kemi himbur sovranitetin dhe nuk njohim Padronin e ri .

  Reply to this comment
 21. Jönköping September 27, 17:41

  Replike me suedezin-zvicerjanin koqevar Rexhep Mutezi.
  .
  per kenaqsine tuaj nje coment exellent para disa ditesh te Dita kunder demonit tuaj ja vlen ta lexoni
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>
  ky comment me poshte eshte copy paste dhe te me fali ai qe e ka shkruar
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>

  o demo

  je nje krye-monster interneti
  cdo shqiptar apo shqipfoles kane te drejte te shje Enver hoxhen..
  .
  por jo shqipkare si puna juaj qe jeni TITISTE & XHAFERR DEVISTE….dhe mburreni se dashuroni Titon apo xhaferr deven
  ,
  ..
  Nuk e kuptojme se je maniak komentesh..i semure psiqik apo i paguar nha OJQ sorosiane.
  .
  Ketej shan egersisht Enverin,,,nga ana tjeter ngre ne qiell Titon dhe Xhaferr Deven….pra je fans i dy armiqve..
  .
  Ti shan Enverin se e pruri Mugosha…por nuk thua qe Mugosha antishqiptarizmin me te madh e beri pas 1949 e deri sa vdiq ne vite 70-te.
  .
  Le te njohin lexuesit me nje nga monstrat e internetit shqipfoles::
  .

  o demon serb
  Sado qe po tregohesh turbo-canibal me enver hoxhen tipa si puna juaj po ja 100-fishojne lavdine.

  Le te ndjekin lexuesit keto 4 komentet tuaja qe jeni treguar me djall se djalli
  ___________________________
  «Tito dëshironte që Kosova të bëhet Republikë»September 8, 2016 12:14
  demo (1)
  Kroati Tito ishte nje gjigand si politikan dhe mbrojtes i madh i shqiptareve te Kosoves….dhe bla..bla bla.
  ————–
  demo (2)
  @Vezhguesi F.
  Une kam nje veper te shkruar me 15 vellime dhe dhjetra dokumentare.Ti je nje morr bythe…. dhe bla..bla bla.
  ____________________________________________
  Marksi kishte të drejtë…
  June 17, 2016 09:02 gazeta dita
  demo (3)
  [email protected]
  Armik i shqiptareve nuk ka qene Kroati Tito,por ka qene turko-bosnjaku Enver Hoxha.Kroati Tito ka qene dhe mbetet shpetimtar i shqiptareve,Fat i rralle providencial per shqiptaret e Kosoves.
  ————————-
  demo (4)
  Sa per sistemin ekonomik te Titos,une kam punuar ne 1984 me ndermarrjen kroate “Rade Koncar” ne instalimin e paisjeve te tensionit te larte ne Shqiperi.Edhe punetori me i pakualifikuar i kesaj ndermarrje te fuqishme(e fuqishme eshte dhe sot) kishte dy vila :nje ne Zagreb dhe nje ne bregdet;kishin nga dy-tre vetura,kurse ne nuk krahasoheshim as me punetoret afrikane(ne 1984 kishim edhe investime ne Afrike)

  .
  Pra zoti demon serb :
  a)-kush jane keto 15 vellime te shkruara dhe dokumentare nga nje ane dhe nga anan tjeter miljona komente antishqiptare ?
  .
  b)-kush qenke ti qe ke punuar me jugosllavet (kroatet) kroatet e Rade Koncar-it
  .
  c)-nqs se e quan Titon shpetimtar te Shqiptarve nuk ka nevoje per koment ke bere autogol si qen serb…thjesht ne shqiperi pas 1991 jane zgjidhur qente e serbise nga zinxhiri..
  .
  d) duke i kerkuar falje 10% te te perndjekurve politike dhe kundershtareve fisnike te enverit mendoj se ai Tarrasi ja u ka bere mire ju cetnikeve shqipfoles qe ju ka shkerdhyer me qen e me mace..e meritoni
  .

  dhe nje sugjerim te vogel: a ke ndonje dite apo ore pushim me keto mijra komente me lloj pseudonimesh
  edhe sikur te jesh antienverist psikopatik..apo ndonje titist i paguar..sinqerisht po ja shton lavdine ati xhaxhit qe ja u kinte nonat
  .
  Duke qene se e mban veten Titist mund tju kujtojme krimet e tito-rankovicit ne kosove pas 1948 Regjimi komunist jugosllav përmes strukturave pushtetore e sidomos UDB-së,me qëllim të shpërnguljes së shqiptarëve nga trojet stërgjyshore aplikojë format më diskriminuese ndaj tyre në Kosovë dhe viset tjera etnike shqiptare,duke i shfrytëzuar të gjitha kontaktet me shtetet tjera të Ballkanit,për realizimin e këtij qëllimi.
  .
  .
  Më 18 shkurt 1953 Jugosllavia,Greqia dhe Turqia arritën një marrëveshje për miqësi dhe bashkëpunim reciprok… dhe në kuadër të një serie bisedimesh atë vit kryetari i Jugosllavisë JOSIP BROZ TITO dhe përfaqësuesi turk :FUAD KYPRILI në Split të Kroacisë nënshkruan një”marrëveshje xhentelmene”,me të cilën u ripërtri konventa shtetërore jugosllave-turke e vitit 1938,për shpërnguljen e shqiptarëve …në Turqi!!!!!
  .
  SHTABI I TITOS TUAJ
  PER REALIZIMIN E KESAJ MARREVESHJEJE…!!!
  Për zbatimin me përpikëri të këtij operacioni kriminal, TITOJA ngarkoi vetë ALEKSANDËR RANKOVIQIN (ministër i brendshëm federativ) për formimin e SHTABIT OPERATIV me përbërje nga njerëzit më të sprovuar…,shovinist nga më të tërbuarit, kriminelë të regjur që prej vitesh i kishin lyer duart me gjakë të shqiptarëve.
  Këtë shtab e përbënin,drejtues të strukturave pushtetore në nivelin federativ,republikanë dhe krahinorë si dhe drejtues të UDB-së,si:
  .
  1.ALEKSANDËR RANKOVIQ
  .
  2.KËRSTO CËRVENKOVSKI
  .
  3.SVETISLLAV STEFANOVIQ
  .
  4.MILLAN BARTOSH
  .
  5.LEO GRISHKOVIQ
  .
  6.VOJKAN LLUKIQ
  .
  7.MARKO VUCKOVIQ
  .
  8.PAVLE JOVIQEVIQ
  .
  9.PETAR STAMBOLIQ
  .
  10.SLLOBODAN PENEZIQ-KËRCUN
  .
  11.GJOKO PAJKOVIQ
  .
  12.GOJKO MEDENICA
  .
  13.ÇEDO MIJOVIQ
  .
  14.SËRBA SAVIQ
  .
  15.DUSHAN MUGOSHA
  .
  Në bazë të hulumtimit sistematik të dy shërbimeve konzullare (sektorit të pasaportave) jugosllave dhe turke, dëshmohet se në periudhën 1951-1968 prej Jugosllavisë në Turqi janë shpërngulur 414.500 shqiptarë… ndërsa gjatë periudhës në fjalë (bazuar në statistikat sekrete jugosllave) në Kosovë ishin sjellur në heshtje 63.000 kolonë sllavë, prej të cilëve, pas rënjes së Rankoviçit (1966) duke mos u duruar një farë “barazie” me shqiptarët, shumica prej tyre udbash e kriminelë marrin ikën për Serbi . Ndërkaq sipas statistikave të publikuara më vonë del se në periudhën 1952-1965 per ne Turqi janë shpërngulur: 452.371 shqiptarë.Shperngulja është bërë me këtë dinamikë:
  Më 1952Janë shpërngulur—– 37.000 shqiptarë
  Më 1953—————————- 19.300 “
  Më 1954—————————- 17 500 “
  Më 1955—————————- 51.000 “
  Më 1956—————————- 54.000 “
  Më 1957—————————- 57.710 “
  Më 1958—————————- 41.300 “
  Më 1959—————————- 32.000 “
  Më 1960—————————- 27.980 “
  Më 1961—————————- 31.600 “
  Më 1962—————————- 15.910 “
  Më 1963—————————- 25.720 “
  Më 1964—————————- 21.530 “
  Më 1965—————————- 19.821 “”
  Në ato vite me dhunë detyrohen të shpërngulen edhe mijëra shqiptarë, kryesisht nga Mali i Zi (nga Hoti, Gruda, Plava, Gucia, Vuthaj, Ulqini, Tivari, Triepshi, Shpuza, Kraja etj.) për në SHBA, Kanada, Australi e vende të tjera tejoqeanike
  Ky shtab famekeq i JOSIP BROZ TITOS vazhdon me krimet ne Kosove!!!
  .
  -Në dimrin e vitit 1955/56 organizon aksionin për mbledhjen e armëve dhe gjatë këtij procesi të dhunshëm i keqtrajtuan në format më mizore mëse 70.000 shqiptarë.Ky aksion famëkeq ka nisur pikërisht nga fshatrat e trevës së Rugovës ku ka lindur dhe është rritur Ibrahim RRUGOVA.Në këtë ekspeditë udbeske,nga rrahjet dhe torturat u mbytën 103 shqiptarë,ndërsa u gjymtuan për jetë rreth 100.000 të tjerë…!!!
  .
  Jepi pergjigje kater pyetje me siper
  o buce serbe
  o neofashist I xhafer deves
  dhe lul bashibozukit
  .
  fuck tito & demo -monstrat

  Dy fjale per prishjen jo te plote te Enverit me Kinen…ai u ftoh me kinezet se keto te fundit u lidhen me fort me jugoserbet..dhe ketu Enveri nuk te falte…merr shembull nga komentusi “shqip” dhe kaq mjafton te dalesh nga demonizmi titist dhe xhaferrdevist
  .
  shenim
  ======
  i perkas asaj kategorie te shqiptareve antieveriste te moderuar por tipa si puna juaj po e kthejne enverin ne Perendine e shqiptareve….

  fuck your Tito o demovic shqipfoles
  fuck your nazi karaxhaferret

  .

  Reply to this comment
 22. Javer September 27, 19:21

  Theksohet roli I EH si udheheqes legjendar I PKSh qe udhehoqi nje lufte partizane per clirimin e atdheut. C’do te ndodhte me atdheut nqsPKSh nuk do ishte formuar dhe nuk do zhvillohej lufte partizane. S’ ma mer mendja se Gjermani do te mbante te pushtuar Shqiperine pas kapitullimit pa kushte. Sepse te njejten gje beri dhe Italia pas Kapitullimit. Pra Shqiperia do clirohej sic u clirua edhe pas lufte se pare boterore: pa lufte; pa dhene jeten mijra apo dhjetra mijra deshmore e ” tradhtare”. Pra mijra jete te humbura per te sjelle EH e PKSh ne pushtet. Pergjigja nga Adhuruesit e EH eshte e gatshme: pas lufte do na pushtonin fqinjet dhe do coptonin Shqiperine. Po pse nuk ndodhi coptimi pas LIBoterore? Se presidential Wilson mbrojti Kufijte e Shqiperise, pa permendur ketu marveshjet per mosndryshim kufijsh. Nje numur politikanesh pro amerikane i duhej Shqiperise pas LII B,qe jo vetem do te ruante teresine territoriale por qe do ta zhvillonte me tej Shqiperine. Pergjithesisht EH ishte nje demagog qe beri gjithcka per pushtetin e tij personal ne lufte e ne diktature.

  Reply to this comment
  • Robi September 28, 00:05

   çdo te ndodhte ne rast se nuk do te ishte bere revoluzioni Francez? Iken kot gjithe ato mijra viktima …
   Po ashtu me revolucionin Anglez …
   A e di se çfare do te kishte ndodhur ne rast se nuk luftohej kunder nazizmit? Ndoshta te njejtin arsyetim do ta benin edhe popujt e tjere te europes … nuk do luftohej ne asnje vend dhe nazizmi do vazhdonte te shtypte popujt. Ne fund te fundit, per racen tuaj, me mire nazistet se sa partizanet. Si the ti, le te çliroheshim vete, si ne rastin e luftes se pare boterore? Me qafsh, ne çfare librash i lexoni keto perralla. Te keshilloj te shkosh ne nje biblioteke serize dhe te lexosh edhe nje here (ose per here te pare) mbi luften e pare boterore. Po, populli shqiptar luftoi, mbrojti trojet, shtepite, te mbjellat e veta e megjithate la shume jete ne fushat e betejes.

   Reply to this comment
   • Javer September 29, 18:40

    Po revolucioni bolshevik po te mos kishte ndodhur? Do te ishte humbje e madhe se nuk do gjeja nje pergjigjedhenes si ty. Per cfare revolucioni angles flet ti? Pse ate industrial apo per Kokat e prera te Kromwelllit. Mbreteri eshte dhe sot Anglia. Po Gjermania qe nuk beri revolucion? Boll me revolucionet o marksist I thekur.
    Praktikisht me Gjermanine luftoi BS dhe do ta mundte sic e mundi edhe sikur te kishte qene Russia Cariste. Edhe Napoleoni e mesoi kete gje. Besoj ta mesoni edhe ju o “Robi ” I Zotit.

    Reply to this comment
 23. demo September 29, 11:44

  Pershendetje z.Murtezi Gjilan!

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim