Dritëhijet e Enverit dhe dallimet me Zogun

August 12, 2017 14:15 Updated

Dritëhijet e Enverit dhe dallimet me Zogun

Nga Bedri Islami

Historia e Shqipërisë është përgjithsisht historia e emrave. Më shumë se sa ngjarjet madhore, historinë tonë e përbëjnë emrat. Ndoshta geni i një tradite për të shkuar, si thonte Bajroni, “nga i çon i pari i tyre” ka sjellë këtë perceptim, i cili edhe pse nuk duam, vazhdon edhe sot e kësaj dite.

Periudha e komunizmit duam apo jo ta pranojmë, ka emrin e Enver Hoxhës.

I ardhur në pushtet në fundin e vitit 1944 përmes luftës ndoshta pa e menduar kurrë se do të vinte dita e tij, ai e mori kohën që do të vinte pas dhe përmes saj, në pak dekada do të krijohej kulti i tij si kurrë më parë, jo vetëm nga kohëzgjatja e qeverisjes, por më shumë nga vendosja e të gjithëve “vezëve” në një shportë,  çka do të thoshte nga perceptimi se jeta dhe vdekja, mirësia dhe prapshtia, e djeshmja dhe e ardhmja, të gjitha ishin në duart e strukturës që formoi, dhe vetë struktura do të ishte në duart e tij.

Enver Hoxha erdhi nga lufta në zyrat qeverisëse të shtetit. Nga të gjithë ato që kishte rreth vetes ai ishte njeriu që ndonëse jo plotësisht kishte vendosur figurën e tij në qendrën e ngjarjeve dhe mjeshtërisht do e vendoste në qendër të epokës.

Lufta ishte një domosdoshmëri historike. Ishin tri rrugë për të përballuar atë: bashkëpunimi me fashistët, si ndodhi me një shumësi bejlerësh, agallarësh e bajraktarësh duke pasur si simbol të tyre kryebeun e Shqipërisë, Shefqet Vërlacin e më pas, Mustafë Krujë-Merlikën; qëndrimi në pasivitet i cili do të ishte fatal njëlloj si rruga e parë dhe, e treta, më e sakta historikisht: bashkimi në një front me aleatët e mëdhenj të cilët pavarësisht kundërshtive të mëdha politike e ideologjike, SHBA-Angli e BRSS, e kishin gjetur më të drejtë bashkimin e tyre në luftë kundër nazistëve gjermanë, fashistëve italianë dhe militaristëve japonezë. E gjithë bota po digjej në luftë. Qëndrimi i Shqipërisë në bllokun Romë-Berlin-Tokio si bëri qeveria kuslinge, apo heshtja dhe nënshtrimi, ishin pa dyshim rrugët më të rrezikshme për të ardhmen. Ishin të barabarta me shuarjen e shtetit shqiptar dhe ndarjen e mëtejshme të tij deri në asgjësim. Të gjitha shtet evropiane që u bënë krah i nazistëve humbën shumë nga teritoret e tyre, dhe duke qenë një shtet i parëndësishëm njëkohësisht i lakmuar, humbja do të ishte fatale.

Qëndrimi i PKSH-së në këtë luftë ishte i vetmi i drejtë, historikisht i saktë dhe për më tepër, për herë të parë Shqipëria, me aq kapacitete sa kishte, duke zgjedhur krahun e duhur, do të ishte pjesë e bllokut fitues të luftës.

Lufta nacional çlirimtare nuk ka qenë luftë civile as nuk mund të përngjasonte me luftën e zhvilluar pas vitit 1944 mes forcave nacionaliste greke e partizanëve grekë. Në fakt, partizanët shqiptarë në radhët e të cilëve më pak se një e dhjeta ishin komunistë, do të duhej të përballnin në luftën e tyre që ishte luftë e vërtetë, jo vetëm forcat fashiste e sidomos naziste, por edhe bashkëpunëtorët e tyre, qoftë nga Balli Kombëtar, nga legaliteti apo nga xhandarmëria shqiptare, herë e Shqipërisë londineze e herë e ardhur nga Kosova.

Nëse ka qenë luftë civile atëherë përgjegjësit më të mëdhenj të kësaj lufte nuk duhen gjetur në rradhët e ushtrisë Nacional Çlirimtare, por në radhët e kundërshtarëve të tyre politik, qoftë edhe për një fakt të thjeshtë: të vrarët e nacionalçlirimtares ishin dhjetra herë më shumë se të vrarët e Ballit apo Legalitetit. Në asnjë qytet e asnjë fshat të Shqipërisë me përjashtim të një fshati ku Mehmet Shehu bëri masakrën e njohur, të rënët në luftë nga forcat legaliste e balliste nuk janë më shumë se sa nga nacionalçlirimtarja. Nëse në këtë luftë civile, si bëhet sot çfarë është e mundur për ta paraqitur atë do të ishin ballë njëra-tjetrës vetëm dy forca, të quajturit nacionalistë dhe nacionalçlirimtarët, lufta do të kishte mbaruar për pak javë, pasi kandari i forcave ishte përmbysur tashmë.

Këtë luftë, me të metat, vështirësitë, gabimet dhe meritat e saj, duam apo nuk duam sot e drejtoi Enver Hoxha. Ndoshta e drejtoi nga një kasolle, ndoshta i fshehur në një vilë, ndoshta në malet e Librazhdit – asnjëra prej tyre nuk është e rëndësishme.Nëse përfundimi i Luftës së Dytë Botërore e kishte vendosur Shqipërinë në radhët e koalicionit të madh botëror, kjo nuk kishte asnjë lidhje me ballistët e legalistët që pasi kishin vegjetuar në prehrin e kolaboracionizmit do të kujtoheshin në fundin e luftës për ta paraqitur veten nacionalistë të thekur.

Nuk ka asnjë nacionalist që duke qëndruar në prehrin e pushtetit pushtues, të meritojë këtë emër. Në fakt, duke qenë kundërshtarë të Zogut, shumica e tyre pas 15 viteve arrati kishin humbur çdo lidhje me njerëzit e zakonshëm; nuk e dinin tashmë se në vend ishte rritur një klasë e re përgjithësisht e mesme fjala e së cilës duke qenë e përditshme ishte më e fuqishme se sa përrallisjet nga vilat, nga zyrat e pushtetit dhe nga limontia e kafeneve të Tiranës.

Kjo klasë e re donte tani pushtetin dhe kishte gjetur personifikimin e saj tek figura e Enver Hoxhës. Koha e tyre erdhi dhe nuk kishte vend për të tjerë. Do të jetë një klasë e re politike që në fakt ndjehej e gëzuar që shumë figura të vjetra, të njohura, të politikës dhe të qeverisjes në vitet e pushtimit kishin qëndruar në kahun tjetër, sepse kështu mund të largoheshin pa dhimbje, as dhimbjen e tyre e as dhimbjen e atyre që i ndiqnin. Klasa e bejlerëve dhe e politikës së vjetër i kishte marrë me të qeshur, si me përkëdheli lëvizjet “çilimijshe” të djemve e vajzave të reja, për to ata ishin axhami, të parrahur me politikën që mund të dëboheshin lehtas nga pushteti, dhe kur deshën ta bëjnë këtë në Mukje pak ditë më pas e kuptuan se të dëbuarit do të ishin ata vetë.

Mukja dhe pas Mukja janë vepër e Enver Hoxhës. Fillesa e takimit dhe përfundimi i saj nuk ka lidhje as me Kosovën e as me Shqipërinë etnike. Sado nacionalistë të ishin shqiptarët askush prej tyre nuk mund të ndryshonte kufijtë, aq më tepër kur vendi që do i duheshin marrë viset, megjithëse shqiptare ishte po ashtu pjesë e koalicionit kundër nazistëve. Në Shqipëri misionet ndërkombëtare të luftës kishin dërguar një farë majori, Maklin quhej, ndërsa tek shtabi i Titos Çurçilli kishte dëguar djalin e tij.

Mukja ishte në thelb pushteti i nesërm. Enver Hoxha e kuptoi i pari se me Mukjen brezi i tij do të ishte jashtë lojës, jashtë pushtetit dhe se lufta e bërë deri atëherë do të kthehej në një farsë politike e ushtarake. Ndaj e zhbëri atë. Por, edhe pa atë Mukja do të zhbëhej, si kishte ndodhur më herët në vendet e tjera e si do të kishte ndodhur më pas. Asnjë koalicion mes dy forcave me qëndrime dramatikisht të kundërta nuk është jetëgjatë. Pa Mukjen, ashtu si edhe ndodhi, lufta vazhdoi deri në fund dhe nacionalçlirimtarja nuk e kishte nevojën e ballit apo të legalitetit për të bërë çlirimin e vendit. Me Mukjen dy gjëra nuk dihen; do të kishte edhe më tej luftë çlirimtare dhe çfarë do të kishte ndodhur pas mbarimit të luftës.

Lufta nacional çlirimtare përmbysi figurën e Ahmet Zogut përfundimisht. Ajo solli një krye të pushtetit një burrë tjetër që do i ngjante të parit nga tri gjëra themelore: etja për pushtet, karizma politike, shtati i gjatë dhe të hijshëm.

Për shqiptarët e vitit 1944 këto tri cilësi ishin të domosdoshme: ata kishin rendur gjithnjë pas njeriut të pushtetit dhe kjo ishte vazhdimësi, ata i besonin njeriut që ishte më i fortë dhe kjo krijonte karizmën sidomos kur ishte një pushtet i fituar përmes armës; dhe i besonin më shumë një njeriu të hijshëm, shtatgjatë, i cili kishte pamjen e një njeriu jo të zakonshëm. Nëse Enver Hoxha do të kishte qenë një shtrëmbaraq, si Robespieri, askush nuk do i kishte besuar. Nëse do të kishte ardhur në pushtet përmes qeshjes dinake do të kishte qenë i huaj për psikologjinë e viteve ‘40 të shekullit të shkuar, nëse do të kishte qenë i gatshëm për të ndarë pushtetin ai do të kishte qenë tjetërsoj, pra i pabesueshëm.

Ahmet Zogu kishte ikur. Nuk do të vinte më, vetëm pas vdekjes. Miti i tij do të thërrmohej aq shumë saqë edhe sot pas 27 viteve partiza që ndjek rrugën e tij të legalitetit është një thërmi në sofrën e pluralizmit dhe ka pasë hise në tepsinë e pushtetit republikan vetëm kur ka dashur ky pushtet.

Pushtetit të Enverit i paraprinë 27 brigada Sulmuese partizane, 4 Divizione dhe një Korparmatë dhe me këtë “prirje” nuk kishte zot që mund t’i ndalonte marrjen e pushtetit. Për më tepër se kaq: ai kishte ditur të tërhiqte në radhët e forcës së tij ushtarake e politike figura të njohura, tepër të njohura, atdhetarë të sprovuar; emra të njohur të kujtesës së popullit, kishte formuar një radhë luftarake tepër besnike dhe njëkohësisht, agresive ndaj kujtdo që mund të synonte prerjen e rrugës.

Në Shkodër për shembull, kryetari i Frontit nacional Çlirimtar nuk ishte një njeri dosido, por Riza Dani, antizogist i njohur, politikan i dorës së parë, derë e njohur qeverisëse, baxhanak i Sejfi Vllamasit, mik i kapedanëve të Mirditës që më pas, krejt në fillim do të vendosej në krye të qeverisjes së Prefekturës së Shkodrës, për t’u bërë deputet e pak muaj më pas, për t’u pushkatuar si pjesë e Grupit të Deputetëve.

Si Riza Dani do të jenë shumë figura të njohura, në jugun e vendit e në veri e kjo do e bënte më të lehtë marrjen e pushtetit, por më pas, nuk do të kishte asnjë hezitim në eleminimin e tyre.

Deputetët e parlamentit të parë, zgjedhur në dhjetor 1945 ishin nga më dinjitozët, më të njohurit, më fisnikët, para të cilëve, parlamentët e mëpasëm do të ngjajnë si një kukull memece ose belbëzuese e pagojë. Të gjithë këto në rrethana të ndryshme do të ishin pjesë e nacionalçlirimtares dhe përmes tyre, Enver Hoxha, i njohur më shumë në mërgim si kunati i Bahri Omarit nuk do e kishte të vështirë marrjen e pushtetit, por mbajtjen e tij.

Enver Hoxha kishte ardhur. I panjohur, trupgjatë, simpatik, impozant, ushtarak i veshur, dominues ndër të tjerët, me aureolën e çlirimtarit dhe me parullën e tij fantastike, “Më shumë bukë, më shumë kulturë”.

Do të kishte vendi “më shumë bukë, më shumë kulturë”, apo si ndodh rëndom, në kthesat e mëdha rrëshqitjet janë më të rrezikshmet.

Vazhdon…

 

August 12, 2017 14:15 Updated
Komento

41 Komente

 1. Divjaka August 12, 15:55

  Drite hijet e Enverit ?

  Fukarenjte nuk dyshojne Sot per dashurine e Enverit .
  Borgjezia kishte Frike , per Driten dhe shpresen
  qe Ngjalli Enveri drejt Barazise .

  Enveri na mesoje Barazine = me Dashurine ,

  Sepse :

  Kush dashuron eshte i zgjuar ,
  dhe Kush urren eshte i ç’mendur .

  Dashuria ne te gjitha format eshte Pozitive .

  Kush lufton dashurine , ne emer te Dashurise
  eshte hipokriti me i madh , dhe Budall qe mund te Egzistoje .

  Keto 27 vite nuk pame dashurine ,
  Por Vella -vrasjen ,
  Keto 27 vite pame :
  se si vdiq Dashuria e Komshiut , qe eshte nje nevoje qe qenia njerzore te socializohet .

  Keto 27 vite pame se si Vdiq
  Dashuria Romantike ,
  duke degjeneruar ne Seksualitetin e shitur tek semaforet …………

  Keto 27 vite pame ”” Dashurine ” Patriotike
  duke shkateruar ” grupimin ” ose Shtetin shqiptare me Shpernguljet e emigrimeve Masive duke Privatizuar te mirat Publike .-

  Keto 27 vite pame se si Vdiq Dashuiria pe natyren , Duke e shkateruar Plotesisht ate .

  Si mund tja shpjegoshe Intelektualeve Tajvanist pro perendimimor ALTRUIZMIN ?
  Qe eshte nje dashuri kompasioni , duke mos pritur asgje nga Atdheu si kembim ?

  Por jane kestet o Kumandar qe nuk te lejojne
  ta duash atdheun pa te dhene gje Ai .

  Lame diktauren e Fjales se Lire ,
  Dhe perqafuam me bindje Intelekti Tajvanist , diktaturen finanziare Europes .

  Kumandari e fitoje Pensioni 60 vjeç ne saje te Enverit .

  Kurse sot ?
  Kur u thone qe duam stabilitet ekonomik , eshte budallallik .
  Kane ngritur Vitet e daljes ne pension , sepse rrezikohet stabiliteti Ekonomik [ haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa]

  Japonia ka nje borxh 250% , dhe as i plas fare
  per stabilitetin ekonomik .

  Nje shtet nuk ka Limit ne shpenzimet Publike .
  [ nguliteni mire ne koke ]]

  Sipas jush , Lekat lindin nga Toka ?
  eshte nje frut ?
  apo nje Kafshe ?
  Nga lind Leku ?……

  Leku eshte nje instrument Artificial ,
  Krijohet nga Hiçi .
  Nuk sherben si Kundraparte .
  Kete e kane Thene si Mario Draghi dhe Bernanke .

  Atehere do te thoni ju , perse flasim , per demokracine etj etj ……………………………………

  Te ngresh moshen e pensionit , sepse nuk ka Leka per te paguar pensionet ??

  Po enveri perse nuk na stresonte me pensionet ?

  Pensioni eshte nje e drejte e Fituar [[ e paguar me mire ]].

  Sipas jush shteti ka nje limit te krijoj Leka ?

  A ka nje limit te TMERRSHEM te borxhit publik ?
  [[ eshte gabim qe e quajne borxhi publik , QUHET shpenzim i shtetit ]]

  E si duhet te jet shpenzimi i limitit te shtetit ?
  Perse ne Shqiperi 60% ? perse jo 90 ose 250%?

  Boll me budallalliqe !
  Nje shtet sovran me monedhen e tij ka gjithmone mundesi te Reagoje .

  Historia e ” Rezervave te vendit ”’ eshte nje budallallik kolosal .

  Harojeni historite me Inflacion ,
  Sot jemi ne Deflacion .

  Sa shpejt i gjejne lekat per te bojatisur Pallatet ,
  Kestet e Ballisteve ,
  Lekat per te paguar Qeveritaret dhe Parlamentaret per te shkateruar shqiperine ?

  Kurse kur behet fjale per Spitalet ,
  Brojtjen sociale te Puntorve , Nuk ka Leka ,

  Edvinçe ?

  ” Me Lekat e gjobave do bejme shkolla dhe spitale , rruge ……………..”””
  Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

  Po presim qe Bedriu te Kthehet ne Realitet .

  Avatari Bedri shkruan gjithçka , Por kurre per semundjen e Realitetit ,
  Si EKONOMIK ashtu edhe shpirteror .

  Reply to this comment
 2. intelektuali August 12, 15:57

  CFARE MUND TE PRESHESH NGA NJE SPIUN I SIGURIMIT DHE XHELAT DHE KRIMINEL I PARTISE SE PUNES SI BEDRI ISLAMI?

  pervec:

  Nje dacibao te felliqur si kjo qe jep me seri gazeta DITA ne faqet e saj,

  por:

  Qe harron qellimisht se Enveri dhe Nexhmija nuk ka jetuar gjate Luftes as ne kacolle ne malet e Librazhdit, as nuk ka qene i fshehur diku i ropatur dhe i ndjekur nga fashistet gerxheve te Shqypnise,

  sepse:

  O spiuni i Sigurimit Bedri Islami, mashtrues profesionist dhe genjeshtar patallogjik Enver Hoxha gjate gjithe Luftes ka jetuar me gjithe Nexhmijen e tij katile dhe gjakatare ka jetuar ne vilen e kunatit te tij Kryefashist dhe Kryeballist Bahri Omari dhe nga kjo vile ne mes te Tiranes Enveri spiunoi tek fashistet te gjithe oponentet e tij qe e pengonin gjate rruges te pushtetit te pakufizuar more mavri fanatike qe te ka mbetur ora tek Partia e Punes edhe 27 vjet pas renies se Murit te Berlinit, ne nje kohe qe vemje si puna jote o Bedri Islami ne vendet e tjera ish komuniste te Evropes Lindore nuk guxojne te ngrene koken dhe fshihen poshte barit si zhapinj ne nje kohe qe ti o Bedri Islami shkruan letyra te felliqura duke genjyer si i pacipe pa kurfare bazash te mirefillta historike,

  PSE NUK PYET DONIKA OMARIN SE KU KA JETUAR GJATE LUFTES O BEDRI ISLAMI?

  Qe te mbyllesh gojen tende te felliqur te fanatikut enverist dhe te mos mashtrosh me shqyptaret me shkrime te ulta dhe pa kurfare vlerash intelektuale ne gazeten DITA ne nje kohe qe Shqypnia e ka deklaruar me kohe te ardhmen e saj antienveriste shume vite me pare dhe tani po kerkon te behet pjese e Botes Demokratike dhe e BE-se antikomuniste.

  PO SI NUK TE VJEN PAK TURP O BEDRI ISLAMI ME KETO SHKRIME TURPI DHE REZILI QE KERKOJNE TE REHABILITOJNE MONSTREN ENVER HOXHA

  Reply to this comment
  • Po.Po August 12, 20:09

   Mjafton te shohesh vetem siglen”Inteloleshi” , per te peshtyre me neveri kete kellire , qe vjen era kerme , se nuk ka durim askush , per te lexuar as germen e pare !

   Reply to this comment
 3. Patriot Mekembenetok August 12, 16:51

  Shoku Bedri, megjith respektin qe kam per tyja, nuk mund te le pa permendur, se ashtu siç krijuan PKSH, edhe Mukjen, ishin jugosllavet qe e prishen, jo shoku enver.

  Mos mer poza historiani, kur nuk njeh prova e dokumenta autentike. Je ende me “kur hidheshin themelet” …

  Reply to this comment
 4. Sefedin Krasniqi August 12, 16:55

  Ja sesi e demanton Kastrioti shkrimine Bedri Islamit

  https://www.facebook.com/kastriotmyftaraj1966/posts/679130682145739

  Reply to this comment
 5. Mark uk August 12, 16:58

  Bedri Islamabat gezohet se mos populli qe e holli ne plehra E Hoxhen kan ndrruar mendje.Marrin zemer pak shurrana qe kan ngelur gjalle e qe veten e quajn veteran, bashk me spiunat e ish sigurim si puna e Bedriut nga Fush Arrzi se do naltojn diktatorin ma te poshter qe kishi 81 parti komuniste. Dallimi qe kan ne mes tyre eshte Zogu na futi ne Europ e Enveri na ndau nga ajo.Bedri fuksi ne kohen e Zogut leku shqiptar konkuronte ne monedhat kryesore ne Europe,kurse leku i diktatorit ashte si te gjitha gjerat tjera ishin te fundit.Bedri qelbesiren e hodhi populli ne koshin e plehrave.Ne histori do te jet Enveri si nje diktator.

  Reply to this comment
  • "NAIVI" August 12, 20:16

   Ike ore Mark Muuuut , u bere ti , nje derr i rritur ne shpelle , te japesh mendime ketu ! Keto jane forume , ku diskutojne njerez , me logjike normale , jo debile , lindur e rritur me shtazet e pyllit !

   Reply to this comment
 6. Sefdin Krasniqi August 12, 17:00

  Ky Bedri Islami edhe luftën e UÇK-së na e ka përshurr me teoritë e luftës partizane të Enferrit:

  Ketij gjithë bota i thotë spiun i sigurimit e mua më është betuar në gjithçka që ekziston në tokë enë qiell që nuk ka qenë sigurims.

  Reply to this comment
 7. Sefedin Krasniqi August 12, 17:03

  Kastriot Myftaraj
  10 avril 2014 ·

  Një krahasim i Ahmet Zogut me Enver Hoxhën

  -Ahmet Zogu është themelues i shtetit shqiptar, si nënshkrues i Aktit të Shpalljes së Pavarësisë Kombëtare në Vlorë, në 1912. Pra, Ahmet Zogu është një nga Etërit Themelues të Shtetit.
  -Enver Hoxha është themelues i Partisë Komuniste të Shqipërisë në 1941.
  -Ahmet Zogu u thirr në Kuvendin e Pavarësisë, në Vlorë, si përfaqësues i Matit, nga Ismail Qemal Vlora, Kryethemeluesi i shtetit shqiptar.
  -Enver Hoxha u thirr në Mbledhjen Themeluese të PKSH nga Koço Tashko, emisari i Kominternit (Internacionales III Komuniste), që e kishte qendrën në Moskë të Rusisë, armikut historik të shqiptarëve.
  -Ismail Qemali dhe ata që u mblodhën në Kuvendin e Pavarësisë, Ahmet Zogu njëri ndër ta, shpallën synimin për krijimin e shtetit shqiptar. Enver Hoxha dhe ata që u tubuan në Mbledhjen Themeluese të PKSH shpallën synimin për të organizuar luftën për çlirimin e Shqipërisë nga pushtimi fashist.
  -Ismail Qemal Vlora dhe ata që tubuan me të në Kuvendin e Pavarësisë, Ahmet Zogu njëri ndër ta, nuk ia nisën punës për themelimin e shtetit shqiptar duke krijuar një parti politike. Partitë politike, siç dihet, janë instrumente të pushtetit politik. Ismail Qemal Vlora dhe të vetët nuk ia nisën punës duke ndërtuar themelet e pushtetit, por themelet e shtetit. Enver Hoxha dhe të vetët, përkundrazi ia nisën punës duke krijuar instrumentin e pushtetit politik, partinë. Nëse Enver Hoxha dhe të vetët do ta kishin me sinqeritet objektivin e tyre të shpallur të luftës për çlirimin e vendit nga pushtimi i huaj, ata nuk do t’ ia kishin nisur punës duke krijuar në fillim instrumentin e pushtetit.
  -Plaku i urtë Ismail Qemal Vlora, duke e njohur mirë historinë e dëmeve të mëdha që kishte sjellë në shtetet e reja lufta politike, ndaloi rreptësisht që në fillim çdo prirje për fraksionim politik në periudhën e ndërtimit të themeleve të shtetit. Enver Hoxha dhe të vetët, përkundrazi, me themelimin e PKSH që gjatë luftës për çlirimin e vendit, u bënë nxitësit e luftës civile. Që në Rezolucionin e themelimit të PKSH thuhej se kjo do të ishte një parti e tipit të ri (shprehje e Leninit kjo), sipas modelit të partisë që krijoi Lenini dhe Stalini. Kjo do të thoshte para së gjithash se PKSH do të përmbushte 21 kushtet që kishte vendosur Lenini për partitë e tipit të ri, ato komuniste. Një nga 21 kushtet ishte që partia e tipit të ri të punonte që lufta imperialiste të kthehej në luftë civile për marrjen e pushtetit. Sipas logjikës leniniste të 21 kushteve, të zbatuar në rrethanat shqiptare, Lufta e Dytë Botërore ishte një luftë imperialiste, dhe PKSH duhet të luftonte që ta shndërronte atë sa i përket Shqipërisë në luftë civile për marrjen e pushtetit. Prandaj partia u krijua para se të niste lufta dhe pastaj u krijua Fronti Nacional-Çlirimtar, si mënyrë për akomodimin e partisë, që ajo të mos dilte zbuluar në agjendën e vet të marrjes së pushtetit. Pra, Enver Hoxha dhe të vetët, nuk kishin si synim që të luftonin për çlirimin e Shqipërisë, por thjesht donin që ta përdornin situatën e krijuar nga pushtimi i Shqipërisë dhe lufta botërore, për të marrë pushtetin, gjë që edhe ndodhi.
  -Ismail Qemal Vlora, njeriu që e thirri Ahmet Zogun në Vlorë, para se të vinte për çelur Kuvendin e Pavarësisë në Vlorë, kishte shkuar në Vienë, kryeqytetin e fuqisë së madhe më dashamirëse ndaj Shqipërisë, Austro-Hungarisë, për të kërkuar mbështetje për shpalljen e Pavarësisë. Koço Tashko, njeriu që e thirri Enver Hoxhën për të marrë pjesë në Mbledhjen Themeluese të PKSH, kishte qenë i dërguari i Kominternit të Moskës në Shqipëri.
  -Në Kuvendin e Pavarësisë në Vlorë, dy arbitrat për konfliktet që kishin pjesëmarrësit shqiptarë mes tyre, qenë konsujt e huaj të dy fuqive të mëdha dashamirësë ndaj Shqipërisë, Austro-Hungarisë dhe Italisë. Në Mbledhjen Themeluese të PKSH arbitra qenë të dërguarit e Partisë Komuniste të Jugosllavisë, serbët Miladin Popoviç dhe Dushan Mugosha. (Të dy këta qenë me origjinë nga familje kolonistësh serbë të Kosovës, që janë më antishqiptarët e serbëve.)
  -Kuvendi i Pavarësisë në Vlorë, pasi firmosi Aktin e Shpalljes së Pavarësisë iu drejtua fuqive të mëdha dhe krejt shteteve të botës me kërkesën për njohjen e Pavrësisë dhe të shtetit të ri. Mbledhja themeluese e PKSH iu drejtua Kominternit në Moskë me kërkesën për ta njohur partinë e re dhe për ta pranuar anëtare të Internacionales Komuniste.
  -Ahmet Zogu sa kohë ishte në pushtet iu bëri nderime zyrtare Ismail Qemalit dhe bashkëthemeluesve të tjerë të shtetit shtetit shqiptar. Asnjë prej tyre nuk u shpall tradhtar dhe nuk u burgos sa kohë ishte Ahmet Zogu në pushtet. Zogu iu dha pension familjeve të tyre dhe atyre vetë kur qenë gjallë. Enver Hoxha e shpalli armik Koço Tashkon, i cili vuajti 34 vite burg dhe internim nga pushteti i shokëve të tij “çlirimtarë”, dhe madje vdiq i internuar. Edhe bashkëthemeluesit e PKSH, me përjashtim të gaztorit personal të Enver Hoxhës, Pilo Peristerit, pësuan të njëjtin fat me Koço Tashkon, disa madje duke u vrarë që gjatë luftës në rrethana shumë të dyshimta.
  -Ahmet Zogu, i cili më pas është fajësuar nga Enver Hoxha se e braktisi Shqipërinë në 1939, kur e sulmoi vendin Italia fashiste, në 1920 pati një rol vendimtar në organizimin e Kongresit të Lushnjës që krijoi në vend një qeveri të pavarur nga Italia. Në atë kohë Italia kishte aneksuar, me miratimin e fuqive të mëdha, Vlorën dhe një zonë të gjerë përreth saj, nga derdhja e Vjosës deri në Tepelenë. Nëse Italia do të kishte ruajtur këto aneksime në Shqipëri, atëherë me siguri që Greqia dhe Serbia (Mbretëria Serbo-Kroato-Sllovene) do të kishin gjetur rastin të aneksonin të tjera territore shqiptare, duke mbetur vetëm një shtet i cunguar shqiptar nga Mati në Vjosë. Këtë shtet të cunguar shqiptar, Italia donte ta kontrollonte me anë të Qeverisë vasale të Durrësit. Ata që donin të bënin Kongresin e Lushnjës, kishin dëshira të mira por jo fuqi ushtarake, qoftë edhe për të mbrojtur Lushnjën në ditët e kongresit. Ardhja e Zogut me një forcë të madhe matjanësh të armatosur ishte vendimtare për zhvillimin e kongresit. Për shkak se falë Zogut u bë e mundur siguria e mbledhjes, të gjithë njëzëri u shprehën që ai të ishte Ministri i Punëve të Brendshme në Qeverinë e re, të dalë nga kongresi. Kjo qeveri organizoi luftën e Vlorës, në qershor, dhe forcat që e bënë këtë luftë qenë bërthama e ushtrisë së re të shtetit shqiptar. Ndonëse zyrtarisht Qeveria e re shqiptare thoshte se nuk kishte të bënte me kryengritësit, ishte pikërisht Qeveria shqiptare e cila organizoi dërgimin në ndihmë të luftëtarëve të Vlorës, oficerë, armatime, grupe vullnetarësh, ushqime, barna. Dhe ministri më energjik i kësaj qeverie ishte Ahmet Zogu. Këtë vepër të madhe kombëtare Ahmet Zogu e bëri në moshën 24 vjeçare. Enver Hoxha në moshën 24 vjeçare, gjendej në Francë për studime me bursë të Mbretit Zog, dhe ishte duke përsëritur për herë të tretë vitin e parë të studimeve universitare, pa arritur dot të merrte provimet dhe të kalonte në vit të dytë.
  -Ahmet Zogu ka pasur përgjegjësi të drejtpërdrejtë si shtetar, në periudhën kur ka pasur veprimtari politike në Shqipëri. Kështu Ahmet Zogu ka qenë Ministër i Punëve të Brendshme (janar 1920-nëntor 1920 dhe dhjetor 1921- dhjetor 1922), Kryeministër (dhjetor 1922-shkurt 1924), President i Republikës (janar 1925-gusht 1928), Mbret (gusht 1928-prill 1939). Enver Hoxha ka pasur përgjegjësi të drejtpërdrejtë si shtetar vetëm në periudhën 1944-1954, kur ka qenë Kryeministër. Më pas Enver Hoxha ka qenë thjesht Sekretar i Parë i Komitetit Qendror të Partisë së Punës së Shqipërisë, pra një drejtues partie. Është e vërtetë se partia e tij ishte parti-shtet, por sipas ligjeve kushtetetuese të miratuara në kohën që Enver Hoxha ishte në pushtet, shteti ishte një organizëm më vete dhe partia vetëm sa e udhëhiqte atë. Duke braktisur detyrat shtetërore Enver Hoxha tregoi një mungesë të madhe serioziteti, tregoi anën prej komediani të natyrës së tij. Të gjithë udhëheqësit e vendeve komuniste, duke përfshirë edhe Titon, të cilin e shënjestronte aq shumë Enver Hoxha, nisën njëri pas tjetrit të marrin edhe detyrën e kryetarit të shtetit veç asaj të liderit partiak, duke nisur që nga vitet pesëdhjetë. Tito ishte President i Jugosllavisë, pra kryetar i shtetit. Kjo bëhej edhe për arsye të politikës së jashtme që zëri i liderit partiak të ishte dhe zëri i shtetit. Pra, këta liderë morën përgjegjësi. Pikërisht që zëri i tij si lider partiak të mos perceptohej si zëri i shtetit shqiptar, Enver Hoxha, mbajti vetëm post partiak që prej vitit 1954. Kështu që, kur ai fliste për Kosovën dhe në përgjithësi për shqiptarët në Jugosllavi, kjo në botë shihej thjesht si luftë ideologjike kundër Titos, dhe titoizmit, dhe jo si qëndrim i shtetit shqiptar. Enver Hoxha kështu refuzonte të merrte përgjegjësi si shtetar, ndryshe nga Zogu. Kur Zogu iku nga Shqipëria në 1939, ai ishte kryetar i shtetit, prandaj dhe gjykohej për sjelljen e tij. Në rast se Shqipëria komuniste do të gjendej në luftë, cfarë duhej pritur nga Enver Hoxha, që ishte thjesht shefi i partisë? A nuk ishte kjo një mënyrë për t’ ua lënë përgjegjësinë të tjerëve, si shefi i shtetit, që ishte Haxhi Lleshi? A nuk e dinte Enver Hoxha që fliste orë e minutë për rrethim imperialisto-revizionist dhe për vigjilencë të vazhdueshme ndaj rrezikut të agresionit ushtarak kundër Shqipërisë, se në një situatë të tillë, ai udhëheqësi i vendit, do të gjendej i zhveshur nga përgjegjësitë që normalisht i ka kryetari i shtetit, se në luftë hynë shtetet dhe jo partitë? E dinte mirë natyrisht. Kjo tregonte se në rast lufte Enver Hoxha do të largohej nga Shqipëria, dhe bazat i kishte përgatitur në Zelandën e Re, ku Sigurimi i Shtetit kishte punuar dhe investuar me kohë. Nëse për Enver Hoxhën do të kishte ardhur momenti i 7 prillit 1939 ai do të kishte qenë shumë më i turpshëm se i Zogut.
  -Në kohën që ishte Ahmet Zogu në pushtet, Shqipëria ka pasur detyrime të posaçme ndërkombëtare, cilat Zogu ishte i detyruar që t’ i respektonte. Këto detyrime qenë të ngjashme me ato që kishte Kosova me Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB. Kështu, vendimi i 9 nëntorit 1921, i Këshillit të Lidhjes së Kombeve (ekuivalenti i Këshillit të Sigurimit të OKB sot) e vinte Shqipërinë në varësi të Italisë. Prej këtej arsyeja që thirrjet e Zogut në rrafsh ndërkombëtar për ndihmë ndaj Shqipërisë që po kërcënohej nga pushtimi Italian nuk gjetën jehonë ndërkombëtare. Kur Enver Hoxha erdhi në pushtet, nuk kishte asnjë akt ndërkombëtar të ngjashëm me atë të 9 nëntorit 1921 që ta vinte Shqipërinë në varësi të Jugosllavisë apo të Bashkimit Sovjetik. As në Marrëveshjen e Yalta-s, nuk gjendet një dispozitë e tillë, madje atje Shqipëria nuk përmendet fare, dhe kjo është e kuptueshme se në këtë dokument përmenden vetëm vendet ku Bashkimi Sovjetik kishte shprehur interesa për të ndërhyrë, dhe fuqitë e mëdha perëndimore ia kufizonin ndërhyrjen. Kjo është logjika e dokumentit të Yalta-s. Në rastin e Shqipërisë, ishte vetë vullneti i komunistëve të ardhur në pushtet, me Enver Hoxhën në krye, që e orientoi vendin nga Jugosllavia në fillim dhe më pas nga Bashkimi Sovjetik.
  -Gjatë kohës së miqësisë së Shqipërisë me Italinë fashiste, Ahmet Zogu nuk shkoi kurrë në Romë si vasali te suzereni, për t’ i shprehur nderimet dhe nënshtrimin Mussolinit. Enver Hoxha gjatë kohës së miqësisë shqiptaro-jugosllave dhe shqiptaro-ruse shkoi në Beograd dhe në Moskë për t’ u bërë nderime prej vasali padronëve të vet.
  -Ahmet Zogu, sa kohë që ishte në pushtet, nuk u shqetësua që të imitonte Mussolinin, për t’ i pëlqyer diktatorit fashist, siç bëri Enver Hoxha me padronët e tij në Beograd, Moskë dhe Bejing (Pekin). Ahmet Zogu nuk krijoi në Shqipëri një parti fashiste, nuk adoptoi dhe as i bëri simbole zyrtare shtetërore simbolet fashiste italiane, siç bëri Enver Hoxha me simbolet jugosllave dhe sovjetike, yllin e kuq me pesë cepa, draprin dhe çekanin e kryqëzuar etj. Në tekstet shkollore me të cilat mësonin fëmijët shqiptarë në kohën që Zogu ishte në pushtet, nuk gjen as fotografi të Mussolinit, as lavdërime për të, siç ndodhte në kohën kur Enver Hoxha ishte në pushtet dhe tekstet shkollore qenë plot me fotografi dhe lavdërime për Titon, Stalinin, Khruschev-in (Hrushovin), Mao Zedong-un (Mao Ce Dun-in). Zogu nuk veshi këmishën e zezë fashiste sa kohë ishte në pushtet, për t’ i pëlqyer Romës, dhe as nuk u shtir më fashist se ata në Romë, si komediani Enver Hoxha që u shtir më komunist se ata në Kremlin.
  -Ndonëse Enver Hoxha nuk kishte detyrime ndërkombëtare ndaj Jugosllavisë ai, si Ministër i Punëve të Jashtme të Shqipërisë firmosi traktatin shqiptaro-jugosllav të miqësisë dhe aleancës në 1946, që e bënte Shqipërinë protektorat jugosllav në pikëpamje të politikës së jashtme, atë ushtarake, ekonomike dhe kulturore. Gjithashtu Enver Hoxha e bashkoi Shqipërinë me Traktatin e Varshavës, në sajë të së cilit Shqipëria u bë bazë ushtarake ruse. Asgjë të ngjashme nuk bëri Ahmet Zogu sa kohë që ishte në pushtet. Zogu shkoi në Jugosllavi në qershor 1924, thjesht si politikan shqiptar i mërguar, jo si Kryeministër i rrëzuar nga pushteti, se si i kryeministër kishte dhënë dorëheqjen që në shkurt. Është thënë se Zogu nënshkroi një marrëveshje të fshehtë në Beograd, dhe se e zbatoi atë kur erdhi në pushtet. Më vonë është publikuar një tekst që pretendon të përmbajë këtë marrëveshje. Pyetja e logjikshme është se përse Beogradi nuk e denoncoi publikisht Zogun si shkelës të marrëveshjes kur ky e mashtroi atë dhe e orientoi Shqipërinë nga Roma? Merret vesh, nëse do të kishte pasur marrëveshje të fshehtë, Beogradi do ta kishte bërë publike atë në atë kohë. Si prova që Zogu i është përmbajtur marrëveshjes së fshehtë të publikuar më vonë, sillen gjëra të tilla që gjenden në këtë tekst, si angazhimi i Zogut për shpërbërjen e Ushtrisë Shqiptare apo se do t’ i jepte Jugosllavisë Shën Naumin dhe Vermoshin. Sa për të parën, shpërbërjen e Ushtrisë Shqiptare, e vërteta është se Shqipëria nuk kishte Ushtri të vërtetë në 1924, por kishte një numër të madh oficerësh të cilët paguheshin nga taksapaguesit dhe merreshin me intriga politike, si dhe një numër të madh ushtarësh që visheshin e ushqeheshin nga shteti dhe përdoreshin nga komandantët e tyre në luftra politike. Për shkak se Shqipëria ishte një vend i varfër, Ushtria e saj nuk kishte armatime moderne. Prandaj ishte një vendim i mençur shkrirja e Ushtrisë dhe riorganizimi i saj. Sa për cedimet tokësore ndaj Jugosllavisë, Shën Naumi ishte një qendër religjioze me rëndësi të madhe për besimtarët e krishterë sllavë ortodoksë në Ballkan, dhe një qendër pelegrinazhi madje. Kjo do të thoshte se shteti shqiptar duhet të pranonte qindra mijë qytetarë nga një vend fqinj me të cilin marrëdhëniet qenë të ftohta, që të hynin në territorin e tij vazhdimisht gjatë vitit. Kjo mund të shërbente për të krijuar një kanal për shërbimet e fshehta jugosllave që të nxisnin veprimtari subversive në Shqipëri. Prandaj do të ishte më mirë që shteti shqiptar të shpëtonte nga ky “Berlin Perëndimor” brenda territorit të tij, që ishte Shën Naumi. Dhe shkëmbimi do të ishte mënyra më e mirë. Beogradi duke e ditur se cfarë problem përbënte Shën Naumi për shtetin shqiptar, futi në lojë dhe një pjesë të Vermoshit. Por edhe për të u mor kompensim.
  -Ahmet Zogu, sa kohë që ishte në pushtet, siguroi mbijetesën e popullsisë shqiptare çame në Greqi, duke e kërcënuar Greqinë se në rast, se do të dëboheshin çamët nga Greqia, atëherë Shqipëria do të bënte të njëjtën gjë me minoritetin grek në Shqipëri dhe çamët do t’ i strehonte pikërisht në fshatrat minoritarë. Kjo e frenoi Greqinë. Kur Greqia i dëboi çamët në 1944, zonat me popullsi minoritare greke në Shqipëri kontrolloheshin nga partizanët e Enver Hoxhës. Ky i fundit duke mos urdhëruar që Greqisë t’ i jepej përgjigjia në të njëjtën mënyrë, krijoi një problem të madh në marrëdhëniet me Greqinë, të cilin e trashëgojmë edhe sot.
  -Ahmet Zogu, sa kohë që ishte në pushtet, e orientoi Shqipërinë nga Perëndimi. Nuk duhet harruar se edhe Italia fashiste ishte vend perëndimor. Kur Titoja u prish me Stalinin, Enver Hoxha mbajti anën e Stalinit, duke e mbajtur Shqipërinë të orientuar nga Lindja sllavo-komuniste. Me rastin e prishjes ruso-jugosllave Enver Hoxha kishte mundësi që ta orientonte Shqipërinë nga Perëndimi nëse donte. Stalini u prish me Titon se nuk e duronte dot në Ballkan një udhëheqës komunist si Titoja, i cili kishte bërë një emër ndërkombëtar gjatë luftës së fundit botërore, dhe që i shikonte vendet fqinje komuniste të Ballkanit dhe të Europës Qendrore, si zonë ku Jugosllavia duhet të kishte një ndikim të veçantë. Stalini dyshonte se këtë trill të Titos mund ta përdornin ata liderë të vendeve komuniste përkatëse të cilët donin të siguronin njëfarë pavarësie nga Moska. Gjithashtu për Stalinin ishte e papranueshme ambicja e Titos për ta fuqizuar ekonomikisht Jugosllavinë, gjë për të cilën në Beograd mendonin se duhet të paguante Bashkimi Sovjetik. Në këto rrethana, Stalini, i cili gjithë jetën nuk bëri gjë tjetër veçse imitoi me makiavelizëm liderët e vendeve kapitaliste, nxorri nga arkivat rolin e mbrojtësit të Shqipërisë së vogël, që e kishte bërë dikur Presidenti amerikan Ëilson. Udhëheqësit komunist shqiptar, Enver Hoxhës, i konvenoi qëndrimi i Stalinit, se Beogradi, pasi e përdori atë, tashmë donte ta zëvendësonte me Koçi Xoxen. Enver Hoxha, i cili në 1946 e kishte shitur Shqipërinë në Beograd me firmën e tij, dy vite më pas, në 1948, doli si mbrojtës i pavarësisë së Shqipërisë, dhe u bë kampion i antijugosllavizmit. Kështu nisi një akt i ri i tragjikomedisë së Shqipërisë komuniste, e cila ndonëse ishte e ndarë prej bllokut lindor sovjetik nga Jugosllavia dhe Greqia, ishte megjithatë një vend satelit i Moskës. Kjo gjë ishte absolutisht një zgjedhje e Enver Hoxhës. Asgjë nuk e pengonte Enver Hoxhën në atë kohë që të ndiqte politikën e Titos, të afrimit me Perëndimin, pavarësisht Jugosllavisë. Perëndimi i cili në atë kohë bënte përpjekje për ta rrëzuar regjimin komunist në Shqipëri me aksione subversive të armatosura, do ta kishte mirëpritur një qëndrim të tillë. Edhe në 1961, me rastin e prishjes ruso-shqiptare, Enver Hoxha mund ta orientonte Shqipërinë nga Perëndimi nëse donte, duke ndjekur shembullin e Titos. Sot kërkohet të shfajësohet Enver Hoxha duke u thënë se Perëndimi nuk iu ofrua Shqipërisë që ta ndihmonte me këtë rast. Këtë mit e ka përpunuar më së shumti Ismail Kadareja. Por Perëndimi nuk mund t’ i afrohej Shqipërisë jo më në 1961, por as në 1962, 1965, 1967, se Shqipëria ishte ende anëtare e Traktatit të Varshavës, nga i cili nuk ishte larguar në 1961, megjithëse Bashkimi Sovjetik i kishte ndërprerë marrëdhëniet diplomatike me Shqipërinë. Pra, ishte Shqipëria ajo që duhet të bënte hapin e parë duke u larguar nga Traktati i Varshavës. Kur Shqipëria e bëri këtë në 1968, ishte lidhur ngushtë tashmë me Kinën maoiste, e cila në atë kohë ishte armike e madhe e SHBA. Që ishte Enver Hoxha ai që nuk donte ta orientonte Shqipërinë nga Perëndimi kjo u kuptua kur në 1972 Kinën e vizitoi Presidenti amerikan Nixon, me ç’ rast Enver Hoxha e kritikoi këtë orientim të ri të Kinës.
  -Ahmet Zogu nuk bëri eksperimente ideologjike me shoqërinë shqiptare, as nuk eksperimentoi utopitë ideologjike në ekonominë shqiptare, si Enver Hoxha. Zogu bëri përpjekje që ekonomia shqiptare të zhvillohej sa më tepër në rrethanat e dy krizave të mëdha ekonomike ndërkombëtare, në vitet njëzet dhe tridhjetë. Ahmet Zogu nuk bëri marrëzi që t’ ndalonte fshatarët shqiptarë të mbanin lopë e pula, në emër të ndonjë ideologjie, si Enver Hoxha. Zogu përkundrazi u mundësoi shqiptarëve, si në qytet, ashtu dhe në fshat që të merreshin sa më shumë me veprimtari ekonomike private, në dobi të tyre dhe të shtetit, i cili përfitonte nga taksat e mbledhura. Enver Hoxha, nga ana e tij, i ndaloi shqiptarët, si në qytet, ashtu dhe në fshat, që të ushtrojnë veprimtari ekonomike private dhe i detyroi që të bëhen të gjithë skllevër të punës së detyruar shtetërore. Si rezultat i politikës ekonomike të ndjekur prej Zogut, Shqipëria kishte një monedhë të këmbyeshme me ar, dhe që qarkullonte në të gjithë botën. Monedha e Shqipërisë së kohës komuniste, nuk kishte vlerë as brenda kufijve të Shqipërisë, jo më në botë, se shumë mallra ushqimore ndaheshin me sistemin e triskëtimit me emër tjetër, deri në 1991.
  -Enver Hoxha me të ardhur në pushtet konfiskoi të gjithë arin në zotërim privat në Shqipëri, që arrinte në rreth 400 ton. Për përdorimin e këtij ari nuk ekzistojnë dokumente. Ahmet Zogu, kur u largua nga Shqipëria në 1939, mori një sasi ari duke firmosur dokumentet përkatëse në Bankën e Shqipërisë. Kështu bënë pas tij të gjithë monarkët e vendeve të pushtuara nga Boshti, të cilët u larguan nga vendi. Ky ar duhej për të financuar vazhdimin e veprimtarisë shtetërore në mërgim. Zogu vazhdoi t’ ua paguante rrogën diplomatëve shqiptarë, të cilët kishin qenë me detyrë para pushtimit, njëri prej të cilëve ishte Faik Konica, i cili u pagua si ministër fuqiplotë deri kur vdiq në 1942. Por Zogu nuk mori thesarin e shtetit, se ndryshe për çfarë thesari shqiptar të rrëmbyer nga gjermanët foli një gjysmë shekulli shteti komunist, duke ia kërkuar atë Britanisë së Madhe, që kishte marrë arin e konfiskuar nga gjermanët.
  -Enver Hoxha e akuzoi Zogun se u largua nga Shqipëria në 7 prill 1939, në vend që të qëndronte në vend dhe të luftonte. Vetë Enver Hoxha si do të ishte sjellë në një rast të tillë, pra nëse Shqipëria komuniste do të ishte sulmuar nga NATO ose Traktati i Varshavës? Nuk është e vështirë që të përfytyrohet ajo që do të ndodhte, nga një njeri që e jetuar atë kohë. Enver Hoxha kishte marrë masat që familja e tij dhe nomenklatura e lartë komuniste të qenë krejt të mbrojtur në rastin e një lufte të tillë. Enver Hoxha kishte ndërtuar një sistem tunelesh të pajisur me ndriçim, ajrim, dhe me shina për transport të shpejtë, që mund ta çonin brenda disa minutave atë dhe familjen e tij, si dhe familjet e tjera të udhëheqësve komunistë, nga lagjia e tyre në qendër të Tiranës, e njohur si Blloku i Udhëheqjes për në Malin e Dajtit, ku ishte krejt i sigurt., por eventualisht edhe në zona të tjera të sigurta, ku udhëheqësit mund të jetonin në mënyrë komode në apartamente nëntokësore. Sa për popullin, për këtë ishin ndërtuar strehime kundërajrore në themelet e pallateve, ose në sheshet mes blloqeve të banesave. Këta strehime qenë ndërtuar jashtë çdo standardi, pa ajrim, izolim nga ujërat, pa ndriçim. Këta strehime kundërajore qenë të përmbytur nga ujërat dhe njerëzit atje mund të vdisnin nga asfiksia nëse përreth strehimit krijohej pluhur nga bombat, me ç’ rast nga tubat e ajrimit nuk do të hynte më ajër, por pluhur. Nëse ndodhte një luftë dhe shqiptarët strehoheshin në mjedise të tilla, me siguri që do të vdiste gjysma e popullsisë. Një qëndresë e madhe ushtarake nga një vend i vogël si Shqipëria, në kohën e Enver Hoxhës do të kishte sjellë një katastrofë.
  Ahmet Zogu në 1939 deshi t’ ia evitojë Shqipërisë një katastrofë të ngjashme, prandaj zgjodhi që të largohej nga vendi. Ndonëse shqiptarët nuk e mirëpritën pushtimin italian në 1939, por nuk duket e besueshme që ata të kërkonin që të bëhej qëndresë, në kohën që Shqipëria nuk kishte aleatë që ta mbështesnin në luftën me një fuqi të madhe, siç ishte Italia. Edhe sikur shqiptarët të arrinin që me sakrifica të mëdha në jetë njerëzore të përballonin valën e parë të mësymjes italiane, ajo që do të ndodhte më pas do të ishte apokaliptike. Mussolini nuk do të tërhiqej; Italia e vitit 1939, nuk ishte ajo e vitit 1920, e cila gjendej në prag të një revolucioni komunist dhe ishte e paralizuar nga grevat e punëtorëve, madje bënin greva deri edhe ushtarët që i nisnin për në luftë, në Shqipëri. Mussolini ia kishte bërë të qartë Zogut në mesazhin personal për të, të cilin duhej që t’ ia dorëzonte Jacomoni, se në rast qëndrese pasojat do të binin mbi Zogun dhe popullin shqiptar. Vala e dytë e sulmit italian përgjatë bregdetit shqiptar do të ishte e tmerrshme. Mussolini i cili nuk kishte nguruar që të bombardonte Madridin dhe qytetet e tjera të Spanjës nuk do të nguronte që të bombardonte Tiranën dhe qytetet e tjera shqiptare. Shqipëria nuk kishte aviacion luftarak, as mbrojtje kundërajrore të rëndësishme, kështu që qytetet e saj do të bëheshin shënjestra komode për aeroplanët bombardues italianë. Popullsia e qyteteve shqiptare duhej të evakuohej në thellësi të vendit, për t’ u shpëtuar bombardimeve nga ajri dhe deti. Në rastin kur qëndresa do të ishte shumë e fuqishme dhe zbarkimi do të dështonte, Mussolini nuk do të tërhiqej para bombardimit të qyteteve bregdetare shqiptare dhe qyteteve në thellësi të prapatokës, jo vetëm nga artileria e anijeve, por edhe nga aviacioni ushtarak. Mussolini kishte qenë një kritik i rreptë i mënyrës sesi qeveria dhe autoritetet ushtarake, në 1920, kishin reaguar ndaj kryengritjes shqiptare kundër italianëve në Vlorë dhe në territorin përreth saj. Atëherë, Italia nuk mori masa ndëshkimore të ashpra, nuk përdori taktikën e tokës së djegur, duke lejuar kështu që kryengritja të zgjerohej dhe të triumfonte. Mussolini, i cili atëherë e kishte quajtur humbjen në Vlorë më të hidhur se disfatën e Caporetto-s (humbjen më të madhe ushtarake italiane në Luftën e Parë Botërore) nuk do të lejonte që të përsëritej historia. Nëse qëndresa shqiptare do të bëhej problematike për italianët, krejt bregdeti shqiptar, deri në Tiranë, do të bëhej tokë e djegur.
  Një pjesë e madhe e popullsisë së Shqipërisë jetonte në afërsi të bregdetit, në rrezen e artilerisë së anijeve luftarake italiane. Durrësi, Vlora, Shkodra, Lezha, Lushnja, Fieri, Kavaja, Saranda, Himara dhe një numër i madh fshatrash mund të goditeshin drejtpërdrejt nga topat e rëndë të flotës detare italiane. Sipas rregullave të operacioneve ushtarake duhej që popullsia , në një zonë prej së paku 20-30 km nga bregdeti të tërhiqej në thellësi të vendit. Ku do të vendoseshin këta njerëz dhe me çfarë do të jetonin? Dhe sa kohë mund të vazhdonte Shqipëria e vogël dhe pa aleatë, të rezistonte kështu?
  -Enver Hoxha u shpall udhëheqës i proletariatit botëror, i lëvizjes komuniste botërore, dhe i revolucionit botëror, Ahmet Zogu u shpall mbret. Enver Hoxha u shpall udhëheqës i proletariatit botëror dhe i lëvizjes komuniste botërore, për t’ i gënjyer shqiptarët kinse ata kishin një udhëheqës të madh (“Nga ky diell o që ka Shqipëriailum ku bien rrezet e tia”, siç thoshte kënga për Enver Hoxhën). Për këtë qëllim në Shqipëria luhej komedia e madhe e krerëve të partive komuniste të botës, të cilët vinin në Tiranë në kongrese e përvjetorë të regjimit komunist, si adhurues të Enver Hoxhës. Ky vanitet i diktatorit iu kushtoi shtrenjtë shqiptarëve, se këta sharlatanë marksistë-leninistë të ardhur nga bota, paguheshin me ar, me valutë. Ahmet Zogu e shpalli veten mbret, për të evituar që në një Ballkan monarkist, Shqipëria të akuzohej se me formën republikane të regjimit nxiste destabilizim. Por Zogu ndonëse u bë mbret, nuk u kurorëzua, dhe as foli për dinasti. Unë personalisht mendoj se Zogu gaboi që u shpall mbret, por gjithsesi nuk mund të mohohet se motivet e tij qenë të arsyeshme ndryshe nga ato të Enver Hoxhës, kur u shpall udhëheqës i proletariatit botëror.
  -Të dy si Enver Hoxha, ashtu dhe Ahmet Zogu vranë kunetërit e tyre. Por, derisa Zogu e vrau kunatin e tij, Cena beg Kryeziun, për shkak se ky donte që të Zogu të mbante fjalën që kishte dhënë në Beograd, Enver Hoxha e vrau kunatin, Bahri Omarin, se ky luftoi që Shqipëria të mos orientohej nga Jugosllavia, siç donte kunati i tij komunist.
  -Derisa Zogu nuk i luftoi njerëzit për shkak të biografisë së tyre politike familjare (vetë Enver Hoxha me kunat antizogist të arratisur, mori një bursë nga shteti i Zogut për studimeve universitare në Francë, dhe pastaj u punësua si diplomat), Enver Hoxha, kur erdhi në pushtet, i luftoi ashpër njerëzit për shkak të biografisë politike familjare.
  -Zogu nxorri në një gjyq të madh 73 komunistë, por nuk dënoi me vdekje asnjë prej tyre. Në gjyqet e Enver Hoxhës u dënuan me vdekje qindra e qindra komunistë.
  -Zogu i thirri krerët e lëvizjes së armatosur të shqiptarëve të Kosovës, dhe u tha se meqënëse nuk kishte një fuqi të madhe që mbështeste luftën për çlirimin e trojeve shqiptare në Jugosllavi, atëherë lufta e tyre, që zhvillohej duke pasur shtetin shqiptar si bazë, vetëm sa do të dëmtonte shtetin shqiptar dhe popullsinë shqiptare në Jugosllavi. Prandaj kjo luftë duhej ndërprerë deri në një kohë të përshtatshme. Luftëtarëve Zogu iu ofroi toka dhe shtëpi në Shqipëri, prej këtej kemi një bashkësi të madhe shqiptarësh të Kosovës në Fier, Durrës, Krujë, Elbasan. Disa aventurierë nuk u bindën dhe me ta Zogu ishte i detyruar që të sillej si me kunatin e tij. Enver Hoxha, nga ana e tij, e vuri në rrezik Shqipërinë, duke e bërë fillimisht bazë të partizanëve komunistë grekë, që luftonin për ta bërë Greqinë vend komunist. Këtu e kanë origjinën të ashtuquajturat nga regjimi i Enver Hoxhës “Provokacionet greke të Gushtit 1949”, që në fakt qenë përgjigje ushtarake e Greqisë ndaj provokacioneve që i bëheshin nga Shqipëria komuniste. Më tutje, Enver Hoxha e vuri në rrezik Shqipërinë dhe i harxhoi të ardhurat e vendit, duke financuar lëvizjet e majta terroriste gjithandej botës, për hir të delirit të tij prej udhëheqësi të proletariatit botëror.
  -Enver Hoxha shpejtoi që të krijonte para kohe Universitet dhe Akademi Shkencash, për arsye propagandistike në një kohë që vendi ende nuk kishte një trupë profesorësh dhe studiuesish të aftë për këto detyra. Zogu, përkundrazi, i përdori paratë për të dërguar njerëz për studime në universitetet perëndimore, që me kalimin e kohës të krijohej mundësia për krijimin e universiteteve në Shqipëri. Nëse nuk do të kishte ardhur komunizmi në pushtet në Shqipëri, në 1944, Universiteti dhe Akademia mund të qenë krijuar edhe më parë, se sa i krijoi Enver Hoxha, për shkak se numri i njerëzve të shkolluar në Perëndim erdhi duke u rritur. Por komunistët vranë, burgosën ose detyruan të largohen nga vendi pjesën më të madhe të tyre, kështu që vendi nuk mundi ta përdorte këtë asset intelektual. Gjithsesi, edhe Universiteti dhe Akademia kur u krijuan, përdorën jo pak njerëz të shkolluar në Perëndim falë shtetit të Zogut.
  -Enver Hoxha në mënyrë qesharake e kishte ndërtuar propagandën në atë mënyrë që arritjet e tij t’ i krahasonte në çdo fushë me vitin 1938, pra vitin e fundit të plotë të Zogut në pushtet. Kjo do të ishte njëjtë sikur Zogu t’ i krahasonte arritjet e tij me vitin 1911, vitin e fundit të plotë në të cilin Shqipëria ishte nën sundimin otoman. Por Zogu nuk e bëri kurrë këtë marrëzi, ndonëse nga pushtimi otoman Shqipëria nuk trashëgoi praktikisht asgjë në pikëpamjen ekonomike, të infrastrukturës etj.
  -Ahmet Zogu, nuk iu kërkoi shqiptarëve sakrifica në emër të ndonjë ideologjie, siç bëri Enver Hoxha me sloganin famëkeq “Bar do të hamë por parimet nuk i shkelim!”, sipas të cilit shqiptarët duhet të ushqeheshin me bar për hir të mustaqeve të Stalinit.
  -Ahmet Zogu nuk e dubloi administratën shtetërore si Enver Hoxha, i cili i dubloi institucionet shtetërore, në nivel qendror dhe lokal me burokracinë partiake me pagesë, kudo në piramidën shtetërore, që nga ministritë, repartet ushtarake të të gjitha niveleve, kooperativat, ndërmarrjet etj., ku kishte funksionarë partie me rrogë. Ahmet Zogu as që krijoi një parti të vetën, kur ishte President dhe Mbret, se kishte krijuar një urrejtje të madhe ndaj burokracisë partiake në fillim të viteve njëzet.
  -Ahmet Zogu, ndonëse nuk lejoi pluralizmin politik, dhe ndalonte konkurimin në zgjedhjeve të partive politike, pra ndaloi demokracinë, lejoi megjithatë pluralizmin intelektual, duke qenë se në kohën e Zogut lejoheshin gazeta dhe revista që kritikonin shumë aspekte të regjimit dhe të shoqërisë shqiptare të kohës. Kritika si ato të Petro Markos, Migjenit, Branko Merxhanit, Nebil Çikës, Shefqet Musarajt, Sterjo Spases, satira si të Nonda Bulkës, të cilat të gjitha botoheshin në shtypin e kohës së Zogut, as që mund të mendohej të botoheshin në shtypin e kohës së Enver Hoxhës, në adresë të regjimit komunist. As që mund të mendohej që në kohën kur Enver Hoxha ishte në pushtet të lejohej që problemet e shoqërisë shqiptare, të evidentoheshin në shtyp siç ndodhte në kohën e Zogut. Zogu jo vetëm që nuk pushkatoi shkrimtarë e artistë, siç bëri Enver Hoxha, por në kohën që ai ishte Mbret, një kundërshtar i madh publik i tij si Migjeni mund të udhëtonte lirisht jashtë Shqipërisë për t’ u kuruar në Perëndim, gjë që nuk mund të imagjinohej të ndodhte me kundërshtarët e Enver Hoxhës kur ky ishte në pushtet. Zogu madje i dha Migjenit edhe një bursë për të studiuar në Itali. Migjeni u tregua hipokrit, se ai që kritikonte Zogun, nga ana e vet kishte bërë dokumente mjekësore të rreme ku fshihte faktin që ishte i sëmurë nga tuberkulozi, në mënyrë që të mund të punonte si mësues, çka iu ndalohej atyre që vuanin nga sëmundje të tilla.
  -Edhe në kohën e Zogut, ashtu si në kohën e Enver Hoxhës, në Shqipëri u ndërtua një rrjet spiunazhi shtetëror. Por ndryshe nga Enver Hoxha, Zogu i arrestonte dhe i dënonte njerëzit për veprime aktive kundër shtetit të tij, jo për biseda, siç bënte Enver Hoxha. Madje, pjesa më e madhe e gjërave për të cilat në kohën e Enver Hoxhës njeriu mund të shkonte në burg, në kohën e Zogut qenë normalitete të jetës së përditshme. Kështu, në kohën e Enver Hoxhës njeriu arrestohej për agjitacion dhe propagandë kundër regjimit, nëse thoshte, aq më tepër në public, se prona private ishte një gjë e mirë, ndërsa në kohën e Zogut kjo mund të thuhej lirisht. E njëjta gjë edhe për lirinë e udhëtimeve jashtë vendit etj. Në kohën e Zogut mund të lexoje lirisht literaturën perëndimore, libra dhe revista, për të cilën në kohën e Enver Hoxhës shkoje në burg.
  Ndryshe nga Enver Hoxha Zogu asnjëherë nuk u përpoq që të bënte gjënë më të neveritshme që mund të bëjë një diktator, që ta përdorë spiunazhin si mënyrë për të bërë bashkëfajtore një pjesë të madhe të shoqërisë, për ta pasur atë si bazën e tij të fuqisë. Në fakt këtu synonte sistemi i rekrutimit të bashkëpunëtorëve dhe denoncimeve që ngriti Enver Hoxha me anë të Sigurimit të Shtetit.
  -Ndryshe nga Enver Hoxha, Zogu nuk iu kërkoi kurrë artistëve të njohur, piktorëve, skulptorëve, poetëve, që t’ i bënin portrete, statuja, poezi dhe poema. Shqipëria kishte disa skulptorë, piktorë dhe poetë të mëdhenj në kohën kur Zogu ishte në pushtet, të cilët qenë shkolluar jashtë vendit. Shqipëria u mbush me buste të Enver Hoxhës që në kohën kur ishte gjallë ai, të tilla kishte në cdo shkollë, ndërmarrje, repart ushtarak, vatër kulture, holl kinemaje, teatri, hoteli, shtëpie pushimi etj. Kur Zogu ishte në pushtet nuk pati të tillë buste për të. Zogu nuk lejoi që për të të bëheshin poezi e poema idolatrike, përvec hymnit për të si mbret, sipas praktikës perëndimore. Zogu nuk krijoi një kult si ai i Enver Hoxhës pra.
  -Zogu ngriti në postet drejtuese njerëz me arsim të lartë, ndërsa Enver Hoxha e mbushi Byronë politike, Komitetin Qendror dhe Qeverinë me traktoristë, farkëtarë, bujq, mjelëse, karrocierë etj., të tillë. Kryeministri i Shqipërisë për 27 vite në kohën e Enver Hoxhës ishte traktoristi Mehmet Shehu, i cili kishte nisur dikur si shkollim tjetër edhe shkollën ushtarake të nënoficerëve nga ku u përjashtua shpejt si komunist. Pasardhësi i tij Adil Çarçani ishte gjithashtu i pashkolluar.
  -Enver Hoxha mburrej se bëri reforma të mëdha në vend, që nga reforma agrare, emancipimi i gruas etj. Por këto reforma qenë të rreme se fshatarit iu dha toka në fillim, por pastaj shpejt iu mor duke e futur me dhunë në kooperativat bujqësore, të cilat e kishin precedentin historik te shteti skllavopronar i Lindjes së Mesme, në Antikitet. Zogu, pa bërë reform bujqësore të dhunshme, vetëm duke hapur herë pas here fjalë se do të bëhej reformë agrare, i bënte latifondistët që të shisnin pjesën më të madhe të tokave, duke copëzuar kështu pronën e madhe bujqësore, të trashëguar nga koha otomane. Enver Hoxha u shtir se bëri emancipimin e femrës shqiptare, por e futi atë në punë të detyruar në bujqësi, si dhe në punë me tre turne në qytet, në një kohë që puna e natës për femrat qe ndaluar në Europë që në fillim të shekullit XX. Femra shqiptare në kohën e Enver Hoxhës u bë skllave e shtetit në fshat, ku jetonin dy të tretat e popullsisë, dhe një skllave e punës së ditës dhe natës në qytet. Koha e Enver Hoxhës tregoi se nuk ka emancipim real të femrës kur ndalohet prona private.
  -Zogu, ashtu si dhe Enver Hoxha më pas, në kohën që ishte në pushtet i dënoi kundërshtarët e tij për komplote kundër tij, për ta rrëzuar nga pushteti. Por mes të dyve ka një dallim. Akuzat që Zogu iu ka bërë kundërshtarëve të tij janë pranuar nga këta si të vërteta, në kohën kur Zogu ishte larguar nga pushteti. Pra, këta kanë pohuar se vërtet kanë dashur ta rrëzojnë Zogun nga froni me veprime të armatosura. Ndërsa kundërshtarët e Enver Hoxhës, si ata që jetonin të arratisur në Perëndim, në kohën që ai ishte gjallë, ashtu dhe ata që jetuan pas vdekjes së tij, dhe rënies së regjimit komunist, i kanë mohuar akuzat, pra Enver Hoxha i ka dënuar kundërshtarët e tij për akuza imagjinare.
  -Zogu, ndonëse ishte verior, u dha qasje të madhe në pushtet shqiptarëve nga Jugu, Toskëria. Enver Hoxha, me disa përjashtime dekorative me funksion propagandistik, ua ndaloi veriorëve qasjen në nivelet e larta të pushtetit. Zogu u mundësoi të gjithë shqiptarëve lëvizjen e lirë brenda dhe jashtë vendit. Brenda vendit shqiptarët nga Veriu dhe Jugu, qytetarë ose fshatarë qofshin, mund të vendoseshin lirisht me banim në kryeqytet dhe në qytetet kryesore, nëse blinin ose ndërtonin shtëpi. Në kohën e Enver Hoxhës, shqiptarët nuk mund të lëviznin lirisht as brenda vendit. Për t’ u zhvendosur me banim nga fshati në qytet kërkohej leje e posaçme administrative, e cila jepej vetëm kur një person ishte emëruar me punë nga shteti në qytet. Veçanërisht Veriu u bë një zonë e mbyllur, me regjim praktikisht segregacioni. Kjo u bë shkak për lëvizjen e pakontrolluar të popullsisë pas vitit 1990.
  -Enver Hoxha e ka sharë shumë Zogun, por çuditërisht jo për vesin më të keq të tij që ishte ai të cilin Edi Rama e ka përcaktuar saktë në librin “Kurban”: Zogu sillej si hamshor në oborrin e tij mbretëror. Enver Hoxha ka pasur arsyet e tij që nuk e ka bërë këtë gjë, por edhe kritika e Edi Ramës të habit se ai kishte shumë më tepër arsye se Enver Hoxha për të mos e sharë Zogun për këtë ves të tij. Se gjyshja e Edi Ramës nga babai, një nga femrat më të bukura të Shqipërisë, ka qenë kameriere në oborrin mbretëror, ndërsa gjyshi i Edi Ramës nga babai ka qenë shofer personal i Ahmet Zogut. Dhe ky i fundit e kishte zakon që skandalet e tij prej hamshori t’ i mbyllte duke bërë martesa brenda rrethit të vartësve të tij./Kastriot Myftaraj

  Reply to this comment
  • floriri i Bençes August 12, 22:34

   Ti Krasniqi qenke nje idiot teper i madh, na ve ketu paçavuren e ketij karit Muftaraj, qe po na e nxjerr edhe Ismail Qemalin Zogist, je idiot se nuk e ke marre vesh akoma qe njerez te paafte e tradhetare si Myftaraj i bien daulles per dite duke na çare trapin me gjithe horrat e kombit, ish spiunet e serbit, duke na i servirur si patriota, ngaqe pagesat i marrin nga Beogradi.

   Reply to this comment
   • sefedin krasniqi August 13, 20:00

    floriri i Piçkes,

    Unë së paku shkruaj me emër embiemër që më pakëzuan prindërit. Po, ti që shkruan me nofkë kush je o frikacak leshi.
    Kjo vlen edhe per ty mesapçiçki

    Reply to this comment
  • mesapliku August 13, 01:04

   Per te gjykuar se kush eshte dhe sa vlere ka ky Krasniqi, pa e njohur fare, mjafton te dish faktin se i referohet nje legeni, nje njeriu pa denjitet, pa familje dhe pa kurrfare personaliteti, te quajturit Kastriot Myftaraj, te cilin, ne Shqiperi e konsiderojne ose te semure psikik, ose nje lloj legeni qe duhet injoruar. Mjafton te lexosh kete shkrimin e mesiperm te Myftarajt per te kuptuar mungesen e vlerave intelektuale dhe, sidomos, mungesen totale te vlerave morale te autorit.

   Reply to this comment
 8. Rita August 12, 17:05

  Nuk e dij se ku e kur do te shkoje e shteroje lajthitja e ketij njeriu me emer Bedri qe me germat e mesiperm pandeh se ka zbuluar nje kontinenet te ri !! Lexoni dhe me imagjinate mendoni nje femije qe ngul kembe se lodra i perket atij dhe vetem atij dhe pse ja ka shkeputur nga duart nje femije tjeter qe e kerkpn me te qara ! ” Duam s”duam ,thote komunizmi ka emrin e E Hoxhes ” Po pse mor i verber mos dikush deri me sot ka thene se kryetar,shkaktar i vendosjes se sistemit komunist ka qene yt ate ,apo K Xoxe apo M Shehu ???? M,q,se i thur dhe levdatta paraqitjes se jashtme si Mbretit ashtu dhe diktatorit pyes se pse tek paraqitja e Hitlerit te Gjermanise nuk luajti rol aspak !Dijme se kishte miljona simpatizues gjermane dhe pse me dhune !! Ardhja e tij ne pushtet i dedikohet dhendrit te tij Omarit qe e ruajti ,udhezoi ne situatat e rezikshme si dhe emisionareve te Titos qe zbuluan ne te tipin e pershtatshem per luften e pasluftes , per ate epsh e zjarr qe do te nxirrte koka e ketij diktatori !! Pergenjshtrohen faktet e metejshem ??? Pohon per luften civile vetem “gjynafin ” e Mehmetit ,e harron masakrat ne cetat e patrioteve te veriut e Shqiperise se mesme qe u vrane e u shpartalluan nga pushket e partizaneve e jo te dushmaneve gjermane !! E nde pa ardhur nentori i 44–tres im ate ndodhet i plagosur nga forcat partizane e fatmirsisht falet !! Kjo per Bedriun s”eshte lufte civile !! Mukes ,i ngre lavdi kur pohimet e sotme tregojne se aty ai vrau pa kushte opoziten qe do duhej te ishte prezent ne qeverine e ardhshme !! Pse ,a mund te mohoje dikush se ne ato vite ,te luftes partia e Legalitetit apo e B kombetar ne programin e tij kishte bashkimin e Shqiperise me Kosoven ?? Kur partia komuniste as atehere e as deri ne falimentimin e saj asniehere s”ka patur kete bashkim trojesh ! Si mund ta kishte kur fitoren e mesimet e oara i moren nga Tito ??? Vazhdon ky Bedri se kufijt u ndane e as Enveri e askush s”mund te bente ndryshe !! E dijme Bedri si jane ndare kufijt me 1913 me 1944 e si undane kufijte pas ngordhjes se kafshes komuniste !!! Por te kishim patur sistem plurarist pas luftes se 2 boterore ngjarjet do re rriidhnin krejt ndryshe ! Humbem mijera jete njerzish ,humbem dekada ,humbem bilancin ekonomik privat e sot pas sa vitesh jemi akoma te tapite e pronen private !!! Le te vinte !partizani clirues ” ne fuqi ne votimet e pas luftes e ne votimet e dyta do te shihte veten ku do te perfundote !!Flasim per plurarizem e jo per diktaturen qe mbolli enferri shtatlarte!!! Partine e Ballit e drejtojne njerez qe s”kane kapacitetin ,e emrin qe duhet te kishin !!! Dhe tregon se jane si therime buke ne nje tavoline !! PO jane se miqte e vertete te tyre kane lene kete bote ,jane shperndare neper kontinene te ndryshem e mjerisht s”kane miljonat e fituara me drogen e hashashin qe te blini vota aq sa duhet per te qene ne krye te qeverise ! Sa i duhen ,,mos gaboj mbi 75 deputete !! Jane te zena keto vende nga baronet me ze e emer !!! Me vjen cudi dhe keq qe kjo gazete ka marre misionin e perditshem te botoje krijime ku behet cmos qe sitemit komunist t”i japin ate hak minimal qe i takon !! Nje falenderim dhe pse me ze te shuar se na cliruan nga pushtuesi !!! Bota e caktoi boshtin aleat qysh pa mbaruar kjo lufte e ne hyjme ne te si histori e kesaj bote !! Por per historine e vecante e te zhvilluar ne vendin tone ne kete periudhe i takon popullit shqiptar e historjaneve te vejne pikat mbi i e te emertoje vrasesit e kriminelet !! Perserit historine e P,PSH, Bedriu kur flet per numrin e te reneve !!! Numri 28 000 duhet te korospondonte me 28 000 km katrore te vendlindjes sone !!! Shiko arkivat e Gjermanise se sa partizane e sa popullsi u vrane ne ate kohe !!! Vazhdo t”i besosh historise se sajuar se heroit tend Bedri !!! Keqardhje eshte pak te shkruash per ty !!

  Reply to this comment
  • rami August 12, 21:02

   Mor ti psikopat njeri, mos boto halet e kryek(ar) Myftaraj, se nuk ka te marre si ty qe ti lexojne

   Reply to this comment
 9. Iliri August 12, 17:08

  Dëgjo ti “INTELEKTUAL”, Bedri Islami ndoshta ka qënë dhe “spiun i sigurimit”, (në fakt sigurimi i kish bashkëpuntorë), po ti ske surrat ta shajsh atë se ai shkruan vetëm për të vërtetën, lexoje dhe komentin e DIVJAKËS. Por edhe në se ka qënë i tillë i ka shërbyer Shqipërisë. Ndërsa ti në këto sharje nisesh nga zbatimi i detyrave që të kanë dhënë shërbimet e spiunazhit të huaj që të kanë vënë dhe pseudonimin “INTELEKTUALI” dhe nuk i shërben Shqipërisë, por shovinizmave fqinjë.

  Reply to this comment
  • intelektuali August 12, 18:31

   Ore ti Ilir Dallkauku laje gojen e qelbur me kolinoz para se te hedhesh balte enveriste mbi intelektualin,

   PO PSE SPIUNET E SIGURIMIT SI BEDRI ISLAMI DO TE BEJNE HISTORINE E SHQYPNISE?

   Ketu ne gazeten DITA po zhvillohet nje debat inteligjent per figuren e Ahmet Zogut qe krijoi Shtetin e Pare shqyptar me Institucione Perendimore, kur Shqypnia ishte e haur dhe e lire ndaj Botes me pasaporta te Mbreterise qe u lejonin shqyptareve te bridhnin Boten sikur te ishin amerikane dhe e la Vatanin njesoj si te gjitha vendet e tjera te rajonit, bile ne tregues te blegtorise me larte se Greqia dhe se Italia

   dhe:

   per fatin e keq te Shqypnise qe po kerkon te antarsohet ne BE fanatiket kane leshuar pa frana instiktet e tyre kafsherore dhe duan te lartesojne dhe rehabilitojne figuren e Enver Hoxhes qe jo vetem mbushi lmenj me gjak njeriu te pafajshem gjate gjithe jetes se tij sadiste dhe kriminale, por ne vitet 80-90 la pas nje Shqypni si nje Kamp Perqendrimi te tipit stalinist GULAG, rrethuar anembane me tela me gjemba dhe kushdo qe donte te largohej burgosej ose pushkatohej nga besniket e Partise sic ka qene edhe familja e Bedri Islamit, qe i heq te drejten ketij spiuni te Enverit te shkruaje mashtrime ne gazeten DITA dhe te futet ne debat si nje fandispathi i paftuar, ne nje kohe qe ai dhe familja e tij duhet t’i kerkoje falje popullit shqyptare per krimet e Enverit dhe Nexhmijes qe i kryen ne emer te komunizmit te tyre feudal, i cili kishte qellim vetem pushtetin absolut dhe kuserine makaber te pasurive pulike.

   PER CFARE DIVJAKE ME FLET TI MORE DALLKAUK?

   sepse:

   Askush nga fanatiket dhe familja Hoxha nuk ka guxuar deri tani t’i pergjigjet me dokumenta te mirefillta:

   KU KA JETUAR ENVERI DHE NEXHMIJA GJATE PERIUDHES SE LUFTES?

   He pra o debil dhe dallkauk pse keshtu Bedri Islami nuk flet, por mashtron kur vjen fjala per te treguar se ku ka qene strehuar Enver Hoxha kur e debuan me dajak nga Ambasada e Zogut ne Bruksel dhe pse Bedri Islami nuk pyet nusen e Bahri Omarit, profesoren e historise Donika Omari perpara se te genjeje dhe te mashtroje si magjyp hindie ne gazeten DITA?

   Per temen qe trajton sikur te ishe spiun i enverit ne sigurimin e Shtetit per spiunazhet e huaja shko dhe tregoja sateme qe te ka lindur cyryk nga trute e radakes idiote dhe te ka bere fanatik dru me pre enverist.

   Reply to this comment
   • rami August 12, 21:05

    Jo, Bedriu nuk e ben dot historine, ate e beri Enveri vete, ai qe ju shkerdheu nonat, me fis e me koc, shkerdhatave si puna jote mor IntelektKAR i ballit kombetar.

    Reply to this comment
 10. Tartufi August 12, 18:06

  Plehanovi,Zheleznoja gazetar i kesaj gazete per leter pastrimi,vazhdon si gjithmone me dylberizma komuniste.
  Pederastet e Anglise,pa tjeter sipas vules se Jaltes do te
  zgjidhnin me te pashmin dhe me terheqesin,per shkundje
  te kopanit ne bythe te dylberit te zgjedhur te tyre.Dylberi sa me shume qe i punohesh vrima ,aq me teper i dermonte nga dhembjet barbaret komuniste,qe e
  rruanin kete pasiv te qelbur komunist,qe nuk kishte as dhe lidhjen me te vogel me kete turrme qelbesirash te ketij populli te mjere.Histori dylberesh,pederastesh dhe
  barbaresh,qe nuk ja vlen te harxhoshe kohe me ta….

  Reply to this comment
  • Tragjasi August 12, 19:16

   Tartufi me nallane
   Tundet e shkundet si Jarane
   si jarane e perdale
   i Dylberizuar ne stane .

   Bej tutje a debardh ,
   Tunde dybekun fort ,
   i Ngarkar si hajvan
   duke menduar si çoban .

   e leviz a derzi ,
   lart e poshte ne stane
   se ketu nuk eshte mejhane
   te nlegerish si ne stane .

   Reply to this comment
  • roni August 12, 21:10

   Tartuf Matuf, sot e kesaj dite njerez si ty e mbajne doren te rroçken e sumes, sepse ai Enveri qe e kishte 39 cm. jua ka shkerdhy racen ju tradhetareve kurva. Sot ju jeni me komplekse te forta psikologjike, dhe per te zvogeluar pak ate vrimen qe ju ben uje nga te gjitha anet, i jepni kurajo vetes duke permendur fjalen pederast e dylber, per Enverin, po ju dhe baballaret tuaj e dini fare mire 39 centimshin qe keni honger dhe ju ka dale te qafa.

   Reply to this comment
 11. intelektuali August 12, 18:32

  Ore ti Ilir Dallkauku laje gojen e qelbur me kolinoz para se te hedhesh balte enveriste mbi intelektualin,

  PO PSE SPIUNET E SIGURIMIT SI BEDRI ISLAMI DO TE BEJNE HISTORINE E SHQYPNISE?

  Ketu ne gazeten DITA po zhvillohet nje debat inteligjent per figuren e Ahmet Zogut qe krijoi Shtetin e Pare shqyptar me Institucione Perendimore, kur Shqypnia ishte e hapur dhe e lire ndaj Botes me pasaporta te Mbreterise qe u lejonin shqyptareve te bridhnin Boten sikur te ishin amerikane dhe e la Vatanin njesoj si te gjitha vendet e tjera te rajonit, bile ne tregues te blegtorise me larte se Greqia dhe se Italia

  dhe:

  Per fatin e keq te Shqypnise qe po kerkon te antarsohet ne BE fanatiket kane leshuar pa frena instiktet e tyre kafsherore dhe duan te lartesojne dhe rehabilitojne figuren e Enver Hoxhes qe jo vetem mbushi lmenj me gjak njeriu te pafajshem gjate gjithe jetes se tij sadiste dhe kriminale, por ne vitet 80-90 la pas nje Shqypni si nje Kamp Perqendrimi te tipit stalinist GULAG, rrethuar anembane me tela me gjemba dhe kushdo qe donte te largohej burgosej ose pushkatohej nga besniket e Partise sic ka qene edhe familja e Bedri Islamit, qe i heq te drejten ketij spiuni te Enverit te shkruaje mashtrime ne gazeten DITA dhe te futet ne debat si nje fandispathi i paftuar, ne nje kohe qe ai dhe familja e tij duhet t’i kerkoje falje popullit shqyptare per krimet e Enverit dhe Nexhmijes qe i kryen ne emer te komunizmit te tyre feudal, i cili kishte qellim vetem pushtetin absolut dhe kuserine makaber te pasurive pulike.

  PER CFARE DIVJAKE ME FLET TI MORE DALLKAUK?

  sepse:

  Askush nga fanatiket dhe familja Hoxha nuk ka guxuar deri tani t’i pergjigjet me dokumenta te mirefillta:

  KU KA JETUAR ENVERI DHE NEXHMIJA GJATE PERIUDHES SE LUFTES?

  He pra o debil dhe dallkauk pse keshtu Bedri Islami nuk flet, por mashtron kur vjen fjala per te treguar se ku ka qene strehuar Enver Hoxha kur e debuan me dajak nga Ambasada e Zogut ne Bruksel dhe pse Bedri Islami nuk pyet nusen e Bahri Omarit, profesoren e historise Donika Omari perpara se te genjeje dhe te mashtroje si magjyp hindie ne gazeten DITA?

  Per temen qe trajton sikur te ishe spiun i enverit ne sigurimin e Shtetit per spiunazhet e huaja shko dhe tregoja sateme qe te ka lindur cyryk nga trute e radakes idiote dhe te ka bere fanatik dru me pre enverist.

  Reply to this comment
 12. intelektuali August 12, 18:32

  Ore ti Ilir Dallkauku laje gojen e qelbur me kolinoz para se te hedhesh balte enveriste mbi intelektualin,

  PO PSE SPIUNET E SIGURIMIT SI BEDRI ISLAMI DO TE BEJNE HISTORINE E SHQYPNISE?

  Ketu ne gazeten DITA po zhvillohet nje debat inteligjent per figuren e Ahmet Zogut qe krijoi Shtetin e Pare shqyptar me Institucione Perendimore, kur Shqypnia ishte e hapur dhe e lire ndaj Botes me pasaporta te Mbreterise qe u lejonin shqyptareve te bridhnin Boten sikur te ishin amerikane dhe e la Vatanin njesoj si te gjitha vendet e tjera te rajonit, bile ne tregues te blegtorise me larte se Greqia dhe se Italia

  dhe:

  Per fatin e keq te Shqypnise qe po kerkon te antarsohet ne BE fanatiket kane leshuar pa frena instiktet e tyre kafsherore dhe duan te lartesojne dhe rehabilitojne figuren e Enver Hoxhes qe jo vetem mbushi lumenj me gjak njeriu te pafajshem gjate gjithe jetes se tij sadiste dhe kriminale, por ne vitet 80-90 la pas nje Shqypni si nje Kamp Perqendrimi te tipit stalinist GULAG, rrethuar anembane me tela me gjemba dhe kushdo qe donte te largohej burgosej ose pushkatohej nga besniket e Partise sic ka qene edhe familja e Bedri Islamit, qe i heq te drejten ketij spiuni te Enverit te shkruaje mashtrime ne gazeten DITA dhe te futet ne debat si nje fandispathi i paftuar, ne nje kohe qe ai dhe familja e tij duhet t’i kerkoje falje popullit shqyptare per krimet e Enverit dhe Nexhmijes qe i kryen ne emer te komunizmit te tyre feudal, i cili kishte qellim vetem pushtetin absolut dhe kuserine makaber te pasurive pulike.

  PER CFARE DIVJAKE ME FLET TI MORE DALLKAUK?

  sepse:

  Askush nga fanatiket dhe familja Hoxha nuk ka guxuar deri tani t’i pergjigjet me dokumenta te mirefillta:

  KU KA JETUAR ENVERI DHE NEXHMIJA GJATE PERIUDHES SE LUFTES?

  He pra o debil dhe dallkauk pse keshtu Bedri Islami nuk flet, por mashtron kur vjen fjala per te treguar se ku ka qene strehuar Enver Hoxha kur e debuan me dajak nga Ambasada e Zogut ne Bruksel dhe pse Bedri Islami nuk pyet nusen e Bahri Omarit, profesoren e historise Donika Omari perpara se te genjeje dhe te mashtroje si magjyp hindie ne gazeten DITA?

  Per temen qe trajton sikur te ishe spiun i enverit ne sigurimin e Shtetit per spiunazhet e huaja shko dhe tregoja sateme qe te ka lindur cyryk nga trute e radakes idiote dhe te ka bere fanatik dru me pre enverist.

  Reply to this comment
 13. Arber I August 12, 18:34

  Poeti dhe mendimtari romak Virgjil ka lene nje thenie te madhe filozofike:”Fundi kurorezon vepren.” Vepra e me marrit Enver Hoxha iu shkri ne dore trashegimtarit te tij qe e zgjodhi bashke me gruan, duke derguar ne plumb dhe vetevrasje ish-bashkepuntoret e tij. Brezat e ardhshem te botes do ta studiojne veperen e Enver Hoxhes si modelin me te papershtatshem te realizimit te endrres socialiste te njerezimit.

  Reply to this comment
 14. mirel August 12, 19:00

  Hallall Bedri! Nga e verteta nuk duhet te kemi frike.
  Sot duhet ta themi me ze te larte se na mbyten qelbat Zogiste. Ata qe i shkermoqem si pleshat

  Reply to this comment
  • intelektuali August 12, 19:30

   Ore ti fanatik pa piken e llogjikes qe i kendon elegji spiunit Bedri Islami:

   PO CFARE KOMUNISTI ISHTE ENVER HOXHA MORE MAVRI?

   Kur ishte ne France mesoi per here te pare per komunizmin nga Zoi Fundo qe kishte kaluar ne Kudhren e Internacionales Komuniste ne Moske dhe kur Zoi i fliste per Marksin dhe Leninin ai ja ktheu:

   PO NE JEMI BURGJEZE O ZOI, NUK JEMI PROLETARE BARKTHARRE!

   Dihet si perfundoi komunisti i zhgenjyer Zoi Fundo kur Enver urdheroi ta torturonin perpara se te ta vrisnin xhelatet e tij, por dihet se Sejfulla Malleshova disa dite para se te vdiste me tha ne turizmin e Fierit qe:

   NE KOMUNISTET IDEALISTE KEMI BERE NJE KRIM NDAJ POPULLIT TONE, SEPSE ZGJEDHEM NE KRYE NJE KULCEDER SADISTE DHE GJAKATARE QE NUK KISHTE ASGJE TE PERBASHKET ME KOMUNIZMIN.

   Le t’i degjoje keto te VERTETA Bedri Islami qe te mbylle squpin e mashtruesit dhe te mos shkruaje llogje enveriste ne gazeten DITA.

   Reply to this comment
   • josa August 12, 21:16

    Intelektual tajvanisti – Nastradin !

    Hyjnori Dante do te rrotullohesh ne varr ,
    po te shikonte se ç’po ndodh keto 27 vite te demokracise ,
    ku te garantoje qe nga Tajvani Dante do te shkruante nje Tjeter ferr , akoma me te tmerrshem per ata njerz QE kane TRADHETUAR atdheun keto 27 vite ,

    Reply to this comment
 15. Tragjasi August 12, 19:21

  Tartufi me nallane
  Tundet e shkundet si Jarane
  si jarane e perdale
  i Dylberizuar ne stane .

  Bej tutje a debardh ,
  Tunde dybekun fort ,
  i Ngarkar si hajvan
  duke menduar si çoban .

  e leviz a derzi ,
  lart e poshte ne stane
  se ketu nuk eshte mejhane
  te Blegerish si ne stane .

  Reply to this comment
 16. ELIOT August 12, 19:58

  C ESHTE KY SHKRIM MORE BUDALLAH .. KAM LEXUAR SHUME ROMANE AUTORE .. TE HUAJ SHQIPTARE ..POR SI KY GOMARI …RRALLE HERE DO TE SHOHE NE JETE … EDHE JEAN VAL JEANI KA JETUAR ME MIRE SE NE NE EPOKEN E ENVERIT … DHE KY ZHULSI KU SPIUNI QE E KA MARRE NGA MALET E HUMBURE E BEN HERO …. MORE BEDRI MORE ..PO A E DINI JU CDO TE THOTE DEMOKRACIE MORE DERR NGA FUSHAT … MORE TYC PO FJALEN LIBERTE E KE DEGJUAR NDONJEHERE APO NE KATUNIN TEND FLASIN SI LOPET ME SHENJA ME DUART … KUR BOTA E CIVILIZUAR E QUAJTEN KRIMINELIN E EUROPES KU FUKSI QE SPIUNONTE KOMSHIJTE E BEN ENVERIN HERO ….. TE RENTE DAMMLAJA THONIN GRATE …. ENVERI NA LA VENDIN ME TE VARFER NE EUROPE .. NA MBYLLI SI KAFSHET … NA MASAKROI PER NJE IDE PER NJE MENDIM DHE KY QENI E LAVDERON …. MJERE SHQIPERIA NE CFARE DERRASH KA RENE …. ENVERI ME POLITIKEN E TIJE EDHE 5 DITE SDO TE QEVERISTE NE FRANCE MORE FSHATAR… DEGJO TI COBAN ANALFABET … KUR I MADHI CHURCHIL QE BERI LUFTEN ISHTE HEROI NDERKOMBETAR … DHE MBAS LUFTE POPULLI ZGJODHI NJE PARTI PUNETORE JO PARTINE E CHURCHILLIT …. DHE I MADHI WISTON THA ME MIRE TE ME VRISNIN NE LUFTE SE TE HUMBJA ZGJEDHJET … DHE MBASI U MENDUA MIRE THA JO JAM I KENAQUR SE FITOI DEMOKACIA LIBERTEJA .. E KUPTONI JU FARE KOMUNISTASH .. QE ENVERI TE VRISTE PER JE FJALE .. E SHIKONI NDRYSHIMIN COBANE .. LOPE ..A PO KENI NGELUR AKOMA BUDALLENJ SI KY FSHATARI SPIUN… ENVERI ISHTE BAJGA E DEMOKRACISE E LIBERTESE ..POR KY JUL VERNI SHQIPTAR SE KUPTON AKOMA …. E KA NGA QE I MUNGON CITRONI …MERCI .

  Reply to this comment
 17. Arben August 12, 20:51

  PO KU KRAHASOHET NATA ME DITEN.

  LODHENI KOT, TE ZBUKURONI VEPREN KRIMINALE

  TE ENVER SERBIT.

  VDEKJE KOMUNIZMIT

  VDEKJE SIGURIMIT TE SHTETIT.

  Reply to this comment
  • fredi August 12, 21:13

   Ky intelektKARI qenka terbuar fare sot, po na i nderron nickat si simite, si ato simitet qe ka honger ne kohen e Dulles.

   Reply to this comment
 18. mirel August 12, 21:03

  Eliot, Intelektual-Nuk behet historia me barcaleta, po me fakte. Jo Zoi po dhe shume te tjere moren ate qe historia ju caktoi se e tille ishte lufta per formimin e shtetit shqiptar.
  Nuk ekzistonte ideja ne bote se Shqiperia do ishte bere shtet me vete, por nje territor grek dhe jugosllav.
  Vetem me kembenguljen e Enver Hoxhes dhe birgadave heroike qe luftuan nazi-fashimin dhe e rreshtuan Shqiperine ne fituesit e L2Boterore u be i mundur krijimi i nje shteti te pavarur shqiptar. Pa kete zgjedhje historike te Enver Hoxhes dhe komunizmit nuk do kishte shtet shqiptar. Fiksojeni ne koke njehere e pergjithmone. Ishte Enver Hoxha per here te pare ne historine e koherave moderne qe e futi Shqiperine ne OKB. Te tjerat jane peralla ballistesh e Zogistesh te indinjuar si plera tradhetare qe nuk kane nga ti perballen historise, por vetem me bracaleta te tilla tipike per femra sensitive dhe te perlotura.

  Reply to this comment
  • ELIOT August 13, 08:44

   Moj e mire ndoshta ;;;po nga trute qenke si nje ;;; analfabete ;;;;;;; moj mire ;luften se fitoi ENVERI banditi moj e gjore ;;por luften e fituan ALEATET E KUPTON ALEATET SE PA ATO AMERIKANET ANGLEZET KANADEZET POLAKET AUSTRALIANET SKOCEZET ..ENVER PEDERASI DHE MEHMET LABI EDHE EDHE NE BANJO NUK SHKONIM NE …. MIRE KISHA 2 xhAJALLARE PARTIZAN DHE ME TREGONTE BABAI SE SI LUFTUAN .. TI QENKA NJE NAIVE QE SE NXJERRE DOT MIZEN NGA QULLI DHE HITLERI ENVERI TA KA HEQUR TRURIN … DHE TE KUPTOJ …. PO TE TREGOJ VETEM NJE NGJARJE QE E PASHE ME SYTE E MIJ .NGA NJE ISH NAZIST .. QE TREGONTE …. KUR PRINDERIT E TIJE THANE QE AI QE DO TE VRASE HITLERIN DUHET TE SHPALLET HERO NACIONAL … DHE KY I RIU NAZIST NGA QE HITLERI JA KISHTE HEQUR TRUNIN ME PROPOGANDE QE NE JEMI NJE RRACE ARIANE JEMI TE PATHYESHEM DHE SHUME IDIOTIZMA .. E MBANTE HITLERIN PER ZOT .. DHE KUR DEGJOI PRINDEIT E TIJE QE FOLEN KESHTU PER ZOTIN .. HITLERIN …. SI BESOI VESHEVE …… HEZITOI TI DENONCONTE …TEK GESTAPO …… POR MEQE ISHN PRINDERIT E TIJE .. E MBYLLI DHE SFOLI ME ASNJERI … POR NE MENDIMET E TIJE SE KUPTONTE SI NJE FAMILJE GJERMANE TE FOLNIN KESHTU PER HITLERIN ..QE E BERI GJERMANINE TE PASUR . QE JA NDRYSHOI JETEN GJERMANEVE …PER PAK KOHE .POR KY I RIU NE VITET 40 SE KUPTONTE … DHE MBAS DISA VITESH .NE VITET 70 E TREGONTE KETE EPISOD .. DHE THONTE CFARE IDIOTI QE ISHTE ..RINIA ENTUZIASMI EUFORIA JA KISHTE MBULUAR SYTE … SE SHIKONTE REALITETIN …POR E KUPTOI SE HITLERI ISHTE PERBINDESH .DHE CDO GJE QE BERI …. E BERI PER VETEN E TIJE .. DHE ENVERI ISHTE NJESOJ ..POR MBAS DISA VITESH EDHE TI DHE DISA TE TJERE DO TA KUPTONI … SHPRESOJ …. SE ME VJEN KEQ QE PATRIOTET E MIJ SHQIPTARE TE VDESIN DEBILA .. INJORANTE .. DHE JU LUTEM MOS I SHKRUANI MENDIMET TUAJA NE GJUHE TE HUAJA SE BOTA DOTE NA MARRIN PER ……..JU LUTEM .PAK DINJITET PER SHQIPTARET QE JANE JASHTE ATDHEUT … MERCI MIRE .. BONJOUR DE PARIS …..////

   Reply to this comment
 19. mirel August 12, 21:07

  shikoni fytyren e Zogut te k,ves.
  fytyre laviri, nuk krahasohet me xhaxhin.
  VDEKJE TRADHETAREVE E ZOGISTEVE TE FELLIQUR

  Reply to this comment
 20. josa August 12, 21:18

  Intelektual tajvanisti – Nastradin !

  Hyjnori Dante do te rrotullohesh ne varr ,
  po te shikonte se ç’po ndodh keto 27 vite te demokracise ,
  ku te garantoje qe nga Tajvani Dante do te shkruante nje Tjeter ferr , akoma me te tmerrshem per ata njerz QE kane TRADHETUAR atdheun keto 27 vite ,

  Reply to this comment
  • intelektuali August 12, 22:01

   Nuk ta kap dot fillin e mendimit o Josja,

   por:

   Ata qe kane tradhetuar Atdheun dhe Vatanin keto 27 vjet pas renies se Murit te Berlinit, kur Bota hodhi kokeposhte komunizmin feudal te Marksit, Leninit dhe satrapit te tyre Stalinit, ata tradhetare te Vatanit jane:

   PJELLA ORIGJINALE TE ENVERIT DHE TE PARTISE SE PUNES SHUMICA SPIUNE TE SIGURIMIT,

   prandaj:

   Hidh syte dhe shiqoji mire BOSAT qe la pas Enveri me Nexhmijen qe te vazhdojne kauzen e Partise se Punes per ta mbajtur Shqypnine si nje CIFLIG feudal, ne menyre qe te mos mashtrohesh nga shkrimet fanatike te e Bedri Islamit ne gazeten DITA, te cilat i kendojne elegji Enverit sikur te ishte nje komunist i Lindur kur ka qene vetem nje levend dembal i paafte dhe mikroborgjez qe nuk kaloi asnje provim ne France ku e kishte derguar me LEKAT e veta kunati i tij ballist qe me vone u be edhe Kryefashist, Bahri Omari dhe qe e hodhi me parashyte ne krye te Partise Komuniste Josip Tito i Jugosllavise per qellimet e tij aneksuese ndaj Kosoves dhe vendit tone.

   prandaj:

   MESO SE TRADHETIA E DHE PABESIA NDAJ SHQYPNISE KA FILLUAR SHUME VITE ME PARE SE TE BINTE KOMUNIZMI 27 VJET ME PARE.

   Reply to this comment
 21. intelektuali August 12, 22:02

  Nuk ta kap dot fillin e mendimit o Josja,

  por:

  Ata qe kane tradhetuar Atdheun dhe Vatanin keto 27 vjet pas renies se Murit te Berlinit, kur Bota hodhi kokeposhte komunizmin feudal te Marksit, Leninit dhe satrapit te tyre Stalinit, ata tradhetare te Vatanit jane:

  PJELLA ORIGJINALE TE ENVERIT DHE TE PARTISE SE PUNES SHUMICA SPIUNE TE SIGURIMIT,

  prandaj:

  Hidh syte dhe shiqoji mire BOSAT qe la pas Enveri me Nexhmijen qe te vazhdojne kauzen e Partise se Punes per ta mbajtur Shqypnine si nje CIFLIG feudal, ne menyre qe te mos mashtrohesh nga shkrimet fanatike te e Bedri Islamit ne gazeten DITA, te cilat i kendojne elegji Enverit sikur te ishte nje komunist i Lindur kur ka qene vetem nje levend dembel, i paafte dhe mikroborgjez qe nuk kaloi asnje provim ne France ku e kishte derguar me LEKAT e veta kunati i tij ballist qe me vone u be edhe Kryefashist, Bahri Omari dhe qe e hodhi me parashyte ne krye te Partise Komuniste Josip Tito i Jugosllavise per qellimet e tij aneksuese ndaj Kosoves dhe vendit tone.

  prandaj:

  MESO SE TRADHETIA E DHE PABESIA NDAJ SHQYPNISE KA FILLUAR SHUME VITE ME PARE SE TE BINTE KOMUNIZMI 27 VJET ME PARE.

  Reply to this comment
 22. Mark .uk August 13, 11:31

  NAIVI:Po ju ku e fusni vehten o shoku sekretar me kater klas.Ne fillim mendova te mos ju fyeja.Po dy fjal do ti themi.Po ket pune do kisha deshir ta bente djali i Kristaqit me te .hkerdhye cfar te permban pragu per te ngelur ju i kenaqur.

  Reply to this comment
 23. fery November 22, 15:41

  Cdo person i cili perdor instrumentet e shtetit per ta tjetersuar popullin nga proba dhe xhveshe nga besimi , ai person nuk ka dinjitet ose as qe duhet te flitet per dinjitetin e tyre por , duhet folur e shkruar sa me shume te jete e mundur per mungese elementare te dinjitetin njerzor

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Sondazh

MENDONI SE PËR TË ZGJIDHUR KRIZËN POLITIKE DUHET NJË MARRËVESHJE E RE RAMA-BASHA?