KOMENT: Pas një deklarate aspak rastësore. A do t’ia japë presidenti Nishani shtetësinë shqiptare z.Janullatos?

Bedri Islami February 23, 2015 14:44

KOMENT: Pas një deklarate aspak rastësore. A do t’ia japë presidenti Nishani shtetësinë shqiptare z.Janullatos?

Nuk e kisha ndër mend të bëja një shënim të tillë, në të cilin, ndoshta edhe pa dashje, do të ketë një përzierje të politikës dhe të besimit fetar, por, kur politika bëhet zëdhënëse e një drejtimi fetar, sado i respektuar të jetë ai, edhe duhet të ketë përgjigjen e saj.

Kur një mijë halle të tjera janë para njerëzve, halle të cilat herë pas here ua marrin frymën ditëve të mira, një shef politik në Shqipëri, që i kishte ardhur dita të bëhej edhe nënkryetari i parlamentit shqiptar, Vangjel Dule, as më shumë dhe as më pak ngriti një çështje që dukej e harruar dhe që nuk besoj se ka qenë vetëm nga koka e tij; ai shprehu besimin se shefi i kishës sonë ortodokse, Janullatos, duhet të ketë sa më shpejt edhe nënshtetësinë shqiptare. Polemikat e zhvilluara disa herë me tone të ashpra, pro dhe kundër qëndrimit të mëtejmë në Shqipëri, në krye të Kishës Autoqefale Shqiptare, të një kleriku me origjinë dhe nënshtetësi greke, të cilin pak më parë një lob i njohur antishqiptar grek e propozoi edhe si mundësi për një president grek, si duket, për politikanin Dule, herë si shef i PBDNJ, një partizë me orientim të qartë nacional grek; dhe herë-herë si shef de fakto i Omonias, një shpatë në duart e partizës, nuk kanë qenë të rëndësishme. Ai kërkoi një hap të mëtejmë, shqiptarizimin e një figure të njohur publike, politike e fetare greke, për të bërë kështu de fakto e de jure uzurpimin e përjetshëm politik të Kishës sonë Autoqefale.

“Ku ka desh, ka edhe lesh për të qethur”, thotë një fjalë e vjetër, dhe si duket, ndoshta edhe pa e ditur këtë, Dule mendon se të gjithë që janë pjesë e këtij vendi, në këtë kohë, mund të qethin leshtë e atyre që kanë ardhur me një mision të posaçëm: çmitizimin e autoqefalisë së kishës sonë ortodokse, kalimin në boshllëk të meritës së atit të kësaj kishe, Fan Stilian Nolit, çngjyrosjen e gjakut që u derdh për këtë pavarësi kishtare, aq e domosdoshme, jetike do të thoja, përderisa ishte e lidhur me vetë ekzistencën e mëtejme të kombit tonë.

Përgjithësisht unë jam ndër ata njerëz që e respektojnë hapësirën që u jep besimi fetar atyre që i janë përkushtuar atij, qofshin klerikë të veshur me rrobën përkatëse, qofshin praktikantë të devotshëm. E di se mes njerëzve të besimit ortodoks në Shqipëri dhe predikuesve grekë në dekada ka pasur shpesh herë një humnerë të papërballueshme dhe, jam i bindur se, pikërisht ndjenja kombëtare që ka qenë mbisunduese edhe në këtë pjesë të rëndësishme të popullsisë sonë, ka bërë që shteti i sotëm, megjithëse i mbingarkuar në besimet fetare, është njëkohësisht edhe urë përbashkuese.

Deklarata e zotit Dule, sado që shfaq një dëshirë të hershme të vetë zotit Janullatos dhe të tjerëve, rreth tij e larg tij, është herë e parë që artikulohet nga një nëpunës i lartë shtetëror. Ajo, aq sa mund të shihet si dëshirë e një shefi politik të një partize me orientim pakicat nacionale greke në Shqipëri, aq edhe mund të trajtohet si dëshmi e një strukture të rëndësishme të shtetit shqiptar. Kam drojën se, para se të bëhej kjo deklaratë, si është në një traditë të hershme nacionaliste greke, zoti Dule ka matur pulse të tjerë politikë dhe legjislativë dhe, nëse ka ndodhur kjo, e gjitha merr edhe një ngjyrim më të ndjeshëm politik, duke e tejkaluar një praktikë rutinë të dhënie nënshtetësie.

Jam po ashtu i bindur se, shumica e besimtarëve ortodoksë në Shqipëri, megjithëse mund të duan hë për hë një figurë si Janullatosi në kreun e Kishës së tyre, do të ishin kundër shkuarjes kaq larg në greqizimin e hapët të strukturave të saj.

foto bedriuZoti Dule në dëshminë e dëshirës së tij, jo rastësisht hodhi disa shashka, gjysmë politike e gjysmë cinike, në disa nga të cilat ndoshta do të ishte mirë të ndaleshim më gjatë se kaq.

Ai cilësoi se “në aktivitetin dhe në misionin e tij, të djeshëm dhe të sotëm, objekt i paragjykimeve nuk ka qenë figura e tij, që për shkak të përmasave ndërkombëtare, është i imunizuar nga gjëra të tilla…”.

Përkundrazi, figura e tij ka qenë ajo që mbetet më e diskutuara në hierarkinë e Kishës Autoqefale Shqiptare. Dule e di fare mirë këtë, pasi ka qenë i pranishëm edhe në sallën e parlamentit, kur deputetë të veçantë e kanë ngritur me forcë pikërisht qëndrimin e mëtejshëm të Janullatosit në Shqipëri. Ai e di fare mirë se dy partitë e mëdha, asnjëra veç e veç e as së bashku, nuk kanë marrë përsipër përgjegjësinë e sjelljes së zotit Janullatos në Shqipëri, duke ia hedhur topin, edhe sot e kësaj dite, njëra-tjetrës. Nëse nuk do të kishte qenë kështu, ata do të kishin vrapuar të merrnin meritat e kësaj “prurjeje” të madhe që solli pas vetes edhe shumë “rrëkeza” të tjera kishtare. Ata, qoftë PS e qoftë PD, nuk kanë qenë të zonjat të mbrojnë haptas figurën e tij, sepse e kanë ditur dhe e dinë ende se do të merrnin mbi vete një mëkat më shumë. Por edhe nuk kanë në gjendje të merrnin vendime për largimin e tij nga vendi ynë, sepse krejt mirë e dinë se ai është një i deleguar politik i shtetit politik grek në Shqipëri. Dhe, meqenëse politika jonë shpeshherë e ka matur pulsin e pushtetit edhe me rrahjet e Athinës, ata kanë heshtur. Por, nuk kanë pasur as burrërinë ta mbrojnë.

Zoti Dule… “mina njerëzore në harmoninë tonë të mrekullueshme fetare…”, i cilëson më poshtë ai qëndrimet reaguese ndaj figurës së zotit Janullatos. Meqenëse ndodhemi në “kohën” e tritolit politik, zotit Dule sjell krahasime nga kjo fushë. Të duash apo të mos duash një klerik të lartë të huaj, aq më tepër grek, kur ende nuk janë dhënë shenja se është mohuar, dënuar dhe tejkaluar e djeshmja, e cila ishte mizore dhe shpesh herë tragjike, nuk do të thotë të jesh minë njerëzore. Përkundrazi, do të thotë të bësh kujdes nga “minat” që mund të vendosen në një kontekst të ardhshëm. Harmonia e mrekullueshme fetare nuk është as shpikje dhe as meritë e Janullatosit. Ajo ishte këtu edhe kur paraardhësit e tij si Jakovi e të tjerë, kërkonin me ngulm ndasinë fetare, duke përcaktuar si etnitet kombëtar përkatësinë fetare. Ende askush nuk di që zoti Janullatos, megjithëse i njohur, si thotë Dule, për shkak të përmasave ndërkombëtare, të ketë bërë diçka të veçantë për harmoninë tonë të mrekullueshme fetare, kur ka shembuj të mjaftueshëm për të dëshmuar se edhe brenga grigjës së tij ka përdallime të mëdha.

Zoti Dule shprehet për “marrëdhënie reciproke dashurie” mes klerikut të lartë grek dhe popullsisë shqiptare. Që populli shqiptar e do fort Janullatosin do të kishte mjaftuar një referendum i shkurtër dhe Dule do të kishte marrë përgjigjen, edhe në se ai do të ishte bërë vetëm mes bashkëatdhetarëve tanë të këtij besimi.

Papa Kristo Negovani me luftëtarë komitë shqiptarë

Papa Kristo Negovani me luftëtarë komitë shqiptarë

Por, nëse flet për dashuri reciproke do të ishte me vend të sjell një pasazh të shkurtër nga njëri prej lexuesve të gazetës DITA, mendimin e të cilit po e sjell të plotë, duke qenë se jam krejt i një mendje me të:

Përse t’i jepet nënshtetësia këtij nekrofili!? Për faktin që e ka mbushur Shqipërinë me priftërinj grekë? Për meshimin në gjuhën greke? Për persekutimin që i ka bërë figurës dhe punës së Fan Nolit? Për pritjet e përcjelljet e delegacioneve shtetërore greke? Për thagmat mbi të ashtuquajturin “shën” Kozma? Për punën nën rrogoz për greqizimin e Bregut dhe paraqitjen e tij si zonë minoritare? Për dhunimin e varreve shqiptare në Boboshticë? Për përpjekjet për shkatërrimin e shtëpisë së kulturës që mban emrin e Naim Frashërit? Për grekët që sjell çdo vit me autobusë nga Greqia për ceremonitë e tij makabre në kishën e ndërtuar në Grykën e Këlcyrës, ku ruan me fanatizëm eshtrat e vjedhura të civilëve shqiptarë, të cilëve u ka dhënë “pasaporta” greke. Për….. etj., etj. Ky individ ka lidhje me çdo gjë por jo me perëndinë, delet e së cilës nuk i lë rehat as në banesën e fundit (eshtrat e Kosinës)”.

Është i mjaftueshëm ky koment për të dëshmuar “dashurinë reciproke”, për të cilën flet zoti Dule.

Shefi i PBDNJ-së, jo rastësisht e cilëson dhënien e nënshtetësisë ndaj zotit Janullatos si veprim i cili do të dëshmojë se më në fund ai do të njihet edhe “si një shqiptar që e do Shqipërinë”. Megjithëse ai është një predikues i huaj, do të kisha dashur të ishte kështu. Do të kisha dashur që e gjithë statura e tij të ishte një hap drejt vendit ku po jeton. Tashmë u bënë më shumë se 20 vite që ai ka ngritur këtu folenë, ka sjellë me shumicë predikues nga vendi i tij, ka ndërtuar kisha ku ka dashur, ke bërë për vete një rrymë të ndjeshme të besimtarëve, tek disa nga të cilët ndjenja për kombin është drejt shuarjes; por, për Shqipërinë nuk ka bërë të paktën a-në e asaj që është dashur të bënte: predikimin në gjuhën shqipe, sipas kanunit të Kishës sonë Autoqefale shqiptare. Ai që nuk të do gjuhën, nuk të do as zemrën, as shpirtin, as këngët e as memorien tënde kombëtare.

Në dy gjëra i jap të drejtë plotësisht politikanit Dule. I jap të drejtë kur ai thotë se “kjo është një e vërtetë reale dhe shumëvjeçare”, dhe se “është një realitet i pandryshueshëm”.

Mjerisht, zoti Dule ka të drejtë. Në një çerek shekulli si vend i fjalës së lirë dhe me prirjen drejt botës demokratike, Kisha jonë ortodokse nuk ishte e aftë të ngrinte një personalitet shqiptar që të kishte staturën për ta drejtuar atë. Nëse do të jetë në krye të Kishës Janullatosi ose një variant tjetër fetar e politik, si ai i Dules, do të kalojnë edhe 25 vite të tjera e përsëri nuk do e kemi. Kjo nuk ka ndodhur rastësisht. Ashtu si jo rastësisht, politika jonë nuk është ngritur as aty ku ishin njerëzit e këtij vendi në fillimin e shekullit të shkuar, kur, ende me priftërinj shqiptarë sa gishtat e një dore, shpallën dhe e bënë autoqefalinë e Kishës Shqiptare. Sa kohë që politika shqiptare, njërin nga dykrerëshat e saj do e mbajë nga Athina edhe për çështjet fetare, kjo do të vazhdojë të ndodhë.

Presidenti Nishani mund ta bëjë edhe këtë: Të njohë për nënshtetas shqiptar zotin Janullatos. Parardhësi i tij dhe nuni i tij politik, Berisha, ia dhënë këtë nënshtetësi të shenjtë edhe fundamentalistëve islamikë, por kjo nuk do të thotë se kjo që po ndodh nuk është e keqja më e madhe. Sepse mund të pyetet thjesht: Po sikur të gjithë priftërinjtë grekë të deleguar këtu, në Shqipëri, të kërkonin për analogji nënshtetësinë shqiptare, si do të quhej kisha jonë: Kisha Autoqefale Shqiptare apo një filial i kishës greke?

Zoti Dule, të japësh nënshtetësinë shqiptare për zotin Janullatos do të thotë të rivrasim Papa Kristo Negovanin. Dhe ne nuk duam të rivrasim martirët e kombit tonë për hatër të një të huaji, që nuk e dimë nga na erdhi dhe që bën mirë të shkojë. Dhe të jesh i bindur, ai do të shkojë një ditë, ndërsa Papa Kristo Negovani, Petro Nini Luarasi e martirët e tjerë të kishës e gjuhës sonë të bekuar do të mbesin këtu. Besomë, kjo do të ndodhë një ditë, e cila, uroj, të mos jetë e largët.

Bedri Islami February 23, 2015 14:44
Komento

134 Komente

 1. Amerikani i Qete February 21, 21:11

  Nje gje eshte e sigurt: admiruesit e Nishanit, ta themi hapur, jane me te medhenj se numri i atyre te Sali Berjoshes, Aleksander Moisiut, Reverexhep Majdanozit dhe Bamke Qylobamit.
  Por, nese Nishani ia jep pasaporten Janullato Dules, jo vetem ka per ta lene veten me nje mekat te madh kombetar, por do jete i mallkuar brez pas brezi, dhe ato shaka qe behen me emrat e presidenteve te tjere, nuk do jene hicgje ne krahasim me sharjet e turperimin mbare-kombetar qe do derdhet me Bujar Nishanin…
  Janullatosit le t’ja jap pasaporten Perendia apo Zoti, nese nuk do t’ja jap Allahu, jo ndonje prej presidenteve shqiptare!

  Reply to this comment
  • shqiptari i qete February 23, 21:15

   mjere ky vend cfare njerezish ka . nuk ka ngelur arap e magjype pa marre pashoporten shqiptare dhe i refuzohet nje figure te nderuar ne mbare boten sic eshte kryepishkopi , dhe diskutohet e lakohet nje gje qe ne baze te legjistacionit shqipetar i takon. dhe ky komb do te ishte krenar dhe ti a afronte vet pa qene nevoja te bente ai kerkese . habitem dhe me sharlatanet gazetare qe merren me ket teme si dhe me gazeten qe boton te tille artikuj , por sigurisht si ne cdo rast jan te sponsorizuara mire nga antishqiptaret dhe antiortodokset , tradicionalisht ai qe ju ka hapur sumen i sherbehet me perulesi ndersa njerezit e drejt gjithmon luftohen pavaresisht nga vlerat dhe nga veprat e tyre mbreselenese ne dobi te njerezve por mbi te gjitha per tju kthyer ju nga origjina shtazore ne njerez

   Reply to this comment
   • Agim Hamiti February 23, 21:16

    GATI TRADHTIA E RADHËS…

    Një nga tradhtitë e mëdha të poltikanëve antishqiptarë rozë e blu të «tranzicionit» ka qenë pa dyshim vendosja e Kryepeshkopit grek, Anastas Janullatos, në krye të Kishës Ortodokse Autoqefale Shqiptare (KOASH) – kryeveprës atdhetare të të Madhit Noli. Merimanga e Zezë, Janullatos, e ka helmuar tashmë KOASH-in, duke e greqizuar plotësisht atë dhe duke e tranformuar prej vitesh në një agjensi të Asfalisë (shërbimit sekret grek). Dhjetëra hektarë tokë shqiptare janë mbjellë me kocka qensh e gomarësh, duke u kthyer në varrezë të të rënëve imagjinarë të ushtrisë greke që pushtuan tokën shqiptare gjatë luftës me italianët. Në të ardhmen e afërt Athina do ta quaj atë tokë greke, sepse kanë «varret e dëshmorëve» të rënë në luftë për çlirimin e Epirit të Veriut. Edhe marrëveshja antishqiptare e detit Jon, sipas së cilës u greqizua një sipërfaqe prej 355 km² e detit shqiptar, u bë me ndërmjetësinë dhe «bekimin» e Drejtorit të Asfalisë greke në Shqipëri, Anastas Janullatos. Pikërisht për arritjet e tij spektakolare në greqizimin e shpejtë të Jugut të Shqipërisë, Janullatos u propozua kandidat për president të Greqisë prej kryeministrit Tsipras.
    Ka disa muaj që marrëveshja e detit po zbatohet nga pala greke (duke kërkuar naftë e gaz në pjesën shqiptare) me miratimin e heshtur të matrapazëve politikë të Tiranës, që po «bëjnë sikur» po gjykojnë nënshkruesit e asaj marrëveshjeje. Kryeministri i sapozgjedhur grek, Tsipras, u dha urdhër vasalëve të Tiranës ta mbyllin gojën për «çështjen çame», ndërsa Edi Rama, si qen i rrahur, i dërgoi letër miqësore atij për një «fillim të ri» të marrëdhënieve «të shkëlyera» (tradhtitë shkëlqejnë në fakt…) shqiptaro-greke. Dhe «fillimi i ri» qe i menjëhershëm me një goditje të dyfishtë:
    1 – «Miqtë» grekë do të devijojnë rrjedhjen e natyrshme të lumit Vjosa – veprim që përbën një shkelje flagrante të së drejtës ndërkombëtare në kuadër të marrëdhënieve të shteteve fqinj. Por grekët e dinë mirë me çfarë larosh antishqiptarë kanë të bëjnë, të cilët vetëm lehin sa për të gënjyer momentalisht popullin e tyre indiferent ndaj fateve të tij, pastaj i thonë Athinës në bisedat kokë më kokë: «Vazhdoni punën tuaj ju, mos dëgjoni çfarë ju themi ne sa për sy e faqe». Edhe lumi do të ketë fatin e detit…
    2 – Sihariqi më i Madh është ky: Antishqiptari i Përbetuar, Anastas Janullatos, së shpejti do të bëhet shqiptar, për hir të veprës së tij antishqiptare!! Për këtë arsye nuk pranoi të bëhej president i Greqisë. Këtë lajm «të gëzuar» na i bën të ditur njëri prej zëdhënësve të shumtë të interesave greke në Tiranë: Vangjel Dule. Me rastin e pashkëve, qeveria e «Rilindjes Greke» ka vendosur që t’ia dhurojë si Vezë të Kuqe pasaportën shqiptare Hirësisë së tij Antishqiptar. Mender-opozitarët – Sala me Lulin – që u dhuruan detin grekve, po buzëqeshin në heshtje tejet të kënaqur dhe mezi presin «çastin historik» kur do t’i puthin dorën ditën e pashkës «vëllait të tyre shqiptar», Anastasit.
    Gëzohuni, o «Intelektualë» Eunukë shqiptarë (?), se me nënshtrimin tuaj prej të vdekurish për së gjalli, në dëm të vendlindjes ku jetoni, ua kaluat edhe kafshëve, të cilat e mbrojnë me vetëmohim hapësirën e tyre jetike!

    http://www.mapo.al/…/…/dule-kryepeshkopi-se-shpejti-shqiptar
    Dule: Kryepeshkopi, së shpejti shqiptar
    Kryetari i Partisë Bashkimi për të Drejtat e Njeriut, Vangjel Dule, shpreson që shumë shpejt kryepeshkopi Anastas Janullatos të marrë nënshtetësinë shqiptare. Duke folur për revistën Java, ai tha: “Në aktivitetin dhe misionin e tij, të…
    mapo.al

    Reply to this comment
    • i ri February 23, 21:16

     Ti Shqiptar i qete ,je djalli vete je grek e me i keq i tyre.Te flas nga Greqia ,e une e di sa kam hequr me faren tuaj vetem se jam shqiptar e gjithmone korekt me ligjet.Tani i kam mesuar te gjitha grekerite qe vine qe nga mugetirat e historise e deri sot ,Ky janua i juaj qe po kembengulni me zor ta beni shqiptar per ne perfaqeson kalin e Trojes tani ne koherat moderne,berja e tij shenjt ne token tone eshte gozhda e Nastradinit pasi e kishte shitur shtepine .Kjo do te ishte tradhetia e dyte pas asaj te Berishes qe ju fali detin ,e cila do rendoje kaq shume kete popull.
     I gjithe qellimi juaj eshte HELENIZIMI I SHQIPERISE SE JUGUT ,ME CDO MJET E ME CDO MENYRE ,,.dhe keshtu ju kini gjetur kalorsin e kalit tuaj nen petkun e ortodoksise,te realizoni te gjithe qellimet tuaj.Kaq dashuri te madhe kini per ne e ne nuk e kemi ditur,,,,,!Sa me pare te largohet ai ketej aq me mire per te dy palet pastaj ,pime edhe kafe.Po qe se e ka lene mendja presidentin le ta beje ,,,,,!

     Reply to this comment
     • Berlin February 23, 21:17

      Si do qe te vije puna gjakdhjeret gjakdhjere ngelen. Kete e pame te gjithe qysh kur u krruajt gjakdhjeri ti bene pordha gjermanise dhe e pa se ku shkoj.

   • JOY -72 February 24, 00:17

    shqiptari i qete ; ti vetem shqiptar nuk je ne radhe te pare ,e 2-ta per hapjen e sumes jeni me eksperte ju dashamiresit e kryepeshkopit se e keni ne gjak edhe tradite,,,ke degjuar per ndonje hoxhe pedofil se une per prifterinj pedofile degjoj 1 here ne muaj yt race e qelbur,,,,,,,!!!!!!!!!

    Reply to this comment
   • Zhelefina February 24, 01:01

    JO dhe JO ! Cfar i duhet pasaporta shqiptare nje njeriu kaq shume te perfolur e te pa honepsur prej pjeses derrmuese te shqiptareve?! Ai eshte aq shume i politizuar dhe grek,sa ishte i parapelqyeri per president,nga lobi me i terbuar grek dhe antishqiptar ne Amerike. Qofte dhe vetem kaq,pa veshtruar malin e shkaqeve te tjera objektive,qe nuk do e lejonin kurrsesi nje gje te tille.Megjithate,nga Sali Serbovici mund te pritet gjithecka.Ai nuk e ka per gje te lepije ato qe ka vjelle nje dite me pare,e jo t`i shtoje edhe nje kapitull te ri tradhetise se tij kombetare..Ne se do te bente kete (dhenien e shtetesise shqiptare nje armiku te perbetuar te shqiptareve),Saliu do te rrezikonte shume per ate cka ka mbetur nga PD-ja.

    Reply to this comment
 2. koke llulla February 21, 21:48

  Për dijeni:
  Vangjel Dules, me shoke. Dhe per nihilistet anë e mbanë.

  Sa vijon, te dy fragmenetet, jane shkeputur nga shkrimi i z. Athanas Bakalli, me titull: “Të harruar për 100 vite”, botuar ne te lavderueshmen gazeta ” TEMA”, ne vitin 2009.

  Fragmenti i I-rë
  …. “jo fare rastësisht (shkruan A.Bakalli) para pak muajsh më ra në dorë libri me titull “Feja dhe Flamuri. Dom Nikollë Kaçori”, shkruar me një përkushtim të heshtur nga studiuesi i nderuar Hajredin Isufi. E lexova librin me një kurreshtje paksa cinike, mbase, për shakak se ata që ma rekomanduan më thanë se: Dom Nikollë Kacori paska qënë jo vetëm një atdhetar i madh porse edhe me shokë shumë nga Durrësi. E kujt i ka rënë e i bie ndërmënd për durrsakët u thashë, për bijtë e një kryeqyteti të lashtë, për ata që mbetën vecse shqipëtarë brez pas brezi edhe nën trysninë e gjatë të luftrave dhe civilizimit romak, e të tjerave ngjarje historike të kombit shqiptar, deri në ditët tona”…. .

  Fragmenti I II-të
  Reaksioni Grek ( eshte nje nga nentitujt e shkrimit)
  “Kryepleqësia ortodokse e Durrësit dhe Tiranes, në atë kohë, kishte në përbërjen e saj figura të shquara të Lëvizjes Kombëtare Shqiptare si Pavli Terka, Kristaq Rama, Ilia Llavda, Kosta Paftari, Aleks Duka, Pal Xhumari, Sotir Margariti. … Në një mbledhje të parisë ortodokse në pallatin e Mitropolisë, fundi i vitit 1908, Pavli Terka kryetar i kryepleqësisë ortodokse durrsake… duke refuzuar prerazi propozimet që bënte mitropoliti dhe nënkonsulli grek… deklaroi se “ortodoksët e qytetit të Durrësit dhe të rrethinave të tij nuk mund të vecohen nga bashkëqytetarët e tjerë për të përdorur një alfabet tjetër, pavarëshisht nga feja. Ai duhet të jetë unik për të gjithë shqipëtarët”. Kryepleqësia ortodokse doli e revoltuar nga takimi me mitropolitin dhe nënkonsullin grek. Propozimi i Kaçorrit që të organizohej në Durrës një manifestim proteste gjeti miratimin e plotë nga përfaqësuesit e të tre besimeve fetare në qytetin e Durrësit. Populli i Durrësit u mblodh në sheshin e qytetit. Përpara turmës së madhe Kaçorri mbajti një fjalim ku drejtoi sulme të ashpra ndaj fqinjëve të cilët….. kanë në synimet e tyre lakminë për t’u shtrirë në territoret shqiptare. … E mori fjalën edhe Ilia Llavda, një figurë inteletuale dhe person me shumë popullaritet në Durrës, i cili theksoi se “ Ortodoksët në Durrës do t’i qëndrojnë besnikë çështjes shqiptare dhe se do të luftojnë së bashku me bashkëkombasit dhe bashkëqytetarët e tyre pa dallime fetare”. Folën edhe Neki Libohova, Mihal Rama, Agustin Serreqi, Stef Kaçulini. Në ditën e parë të krishtlindjeve të vitit 1908, mes mitropolitit dhe ortodoksëve të Durrësit plasi një konflikt i rëndë. Kryepleqësia ortodokse e Durrësit dhe Tiranes, dhe priftërinjtë, me miratimin e besimtarëve ortodoksë, kishin vendosur të mos ishte i pranishëm mitropoliti grek… sepse ai kërkonte që mesha të bëhej në gjuhën greqisht, kundër dëshirës së ortodoksëve dhe të parisë ortodokse durrsake. Ai u paralajmërua nga Pavli Terka dhe Kristaq Rama që të mos trazohej në meshë, m.gj.atë mitropoliti ndërhyri tek priftërinjë dhe u bëri presion atyre që të ndërpresin meshën në shqip, por urdhëresa e tij qe e pasukseshme… mitropoliti u largua nga kisha….. e më vonë Patriarkana e Stambollit e largoi atë edhe nga Mitropolia e Durrësit ‘.” ………………………………………………………………………………………………… .
  Shkrimi ne fjale, ilustrohet edhe me fotografite e: Pavli Terkës, Mihal Ramës, Ilia Llavdës, Kristo Dako, Jahja Kovaçi, Jahja Ballhysa.
  Kaq sa sot.

  Reply to this comment
  • Dielli mbi Korab February 21, 23:13

   Ne qoftese Janullatosi kerkon shtetsin shqiptare,kjo gje nuk duhet ti refuzohet.
   Keshtu qe do te ishte me e lehte, po qe se vertetohet qe Hiresia e tij ka vepruar ose vepron ne dem te interesave te kombit shqiptar te denohet sipas ligjeve shqiptare ne fuqi.
   Shqiptaret jane popull bujar dhe din di vlersojne miqte e vertet.

   Reply to this comment
   • Iliri February 21, 23:29

    Ti mos bej naivin. Atij te mos i jepet nenshtetesia dhe pike, sepse eshte tradheti ndaj interesave te Shqiperise. Shqiptaret gjithmone e kane pesuar nga naiviteti dhe nga lufta me njeri tjetrin.

    Reply to this comment
    • beni February 22, 08:31

     Por kur ju jepet nenshtetesi kosovarve,qe e kan mendjen tek turqia dhe kultura arabe dhe disa turqve qe kan lidhje me xhihadin islamik isis e te mos i jepet nje europianisti qe lufton per kulturen e vlerat e krishterimit europian,qe ngriti nga themelet renimin total qe ju be kishes ton nga islamistet e sistemit te kaluar dhe kerkojn edhe sot te futin xhihadin islamik ekstrem ne shqipri!
     Krishterimi shqiptar i thot po hiresis janullatos te behet shqiptar dhe esht i nderuar te jet midis nesh nje qytetar i nderuar shqiptar si shum e shum njerez te nderuar qe e duan europen kulturen e saj dhe vlerat europiane,ska rendesi esht grek apo serb keta ndoshta kan qen miqte me te aferm te arvanitasve e arberorve ne gjith historin e rajonit tone!
     Rrofte miqesia shqptare greke e serbe e ajo italiane ku esht lindur edhe identitei jone!

     Reply to this comment
     • Vlora1912 February 22, 10:27

      O Vangjeeeeel !!!

      Ta zem se ja dham shtetesine ketij Z. Janullatos,
      a na premton ti apo vet Janullatos se do mesoj Shqip…?????

      Nuk i kerkojme te mesoj Shqip te nivelit Akademik, ketij “Profesori”, por i kerkojme te dij aq Shqip sa meson nje coban shqiptar pas tre muajve mbas deleve greke……(dele greke quhet motra e tourkofagosit!!!!!!)

      Ne si Shqiptar nuk e urrejm Z. Janullatos….thjesht nuk mundemi ta adhurojme..

      Sepse adhurojme nje Kristian shum me te madh, me te ditur, me te ndershem dhe me te Vertet se fallcoja Janullatos……

      Adhurojme Kristo FRASHERIN dhe vepren e Tij..

     • beni February 22, 11:41

      Kur e adhuron ortodoksia e gjith shqipris pervec se nje islamiku me emer katoliku qe quhet marku e qe gjoja perfaqson kishen ortodokse nuk ka se si mos te behet qytetar i ktij shteti!flitet shum per nolin dhe ka aq shum fanoliste sa desheroj ta ken gjithnje ne zemer,sepse ai i beri me emer ne okb per her te pare ne historin e shqiperise por ama duhet te distancohemi nga nacionalizmi ekstrem si i demshem per tu integruar ne shoqerin europiane si i vetmi shpetim ku na futi turqia e ideologjia e saj ndaj krishterimit europian e vlerave te saj! E duam europen por ta shajm e ta fyejm kulturen e saj!kjo esht nje demagigji qe sjell ne mendje shkaterimin urejtjen e jo zhvillimin paaqen si e vetmja menyre rimekembjen e ktij shteti me plot e plot peripeci ne divergjenca te medha ideologjike,ku lufton per interesa te te tjerve pertej atlantikut e jo ato te rajonit e miqsis mes popujve ku ne jetojm!gjuha esht vetem mjet komunikimi por esht ideologjia qe na bashkon!

     • February 22, 14:07

      benaqis beje nje analize ADN qe ta kuptosh se po shan baballaret e tu turq

     • beni February 22, 16:02

      Or ti qe nuk e din akoma qe turku vetem te dha nje lug corbe te prishur,qe te vjellesh gjith jeten!
      Ate lugen e corbes une nuk e kam pranuar dhe gjithnje kam ngren fasulet e tjeter kujt qofte te nolit qofte te janullatosit,per mua jan nje kur misheron krishterim!

     • echo February 23, 23:25

      Fali se nuk dine c bejne……

     • Pellazgu February 22, 14:45

      @beni-qeni

      Kush është evropian more beni-qeni? Grekët 1/3 e kanë evropiane, atë që kanë trashëguar nga pellazgët dhe arvanitasit (kush e ka fatin të ketë në pemën e familjes ndonjë degë nga vendasit pellazgë dhe arvanitasit mesjetarë), pasi 2/3 i kanë afro-aziatike. Pse more beni i “zi”, kujton se je evropian ti ma atë ngjyrë të zeshkët lëkure, me sytë e zinj pis dhe me flokët si të ngjyera me blozë?
      Sa mirë që komenton edhe ti, sepse na bën të qeshim me injorancën tënde…

     • beni February 22, 15:49

      Ku ishi futur or djali i sulltaneshe me sa duket emrin tend e kish kopiuar ndonje tjetr qe kerkoj te kruhej pak per medjet!
      Raca jon esht e bukur ore mavri,shiko vetem blushin ne parlament e krahasohe me ate undemadhin e barkderin e camve muhedinine idrizin!

     • Pellazgu February 22, 23:50

      @beni-qeni

      Nuk të rrihet ty pa e kruar Anusin, ë? Ti hiqesh edhe sikur je shqiptar, përse hidhesh kundër çamëve?

      Tani, për ty dhe të gjithë qentë që lëpini Anusin, po të jap të lexosh poezinë më se aktuale të shqiptarit të madh At Gjergj Fishta. Lexoje se të gjithë ju qelbësirat e gjeni veten aty

      Gomari i Babatasit (Metamorfoza) – Gjergj Fishta*

      Ju rrugaça e sallahana
      vagabonda, shakllabana,
      rriqna t’ndyet, mikrobe të kqij
      qi të mjerës ksaj Shqypni
      thellë hi i keni në mushkni
      pa dhimbë gjakun tuj ia pi,
      por der kur, bre batakçi!
      Bre coftina, kalbë mbi dhè
      der kur ju, t’u tallë npër ne,
      do t’na qelbni fis e atdhè?
      Ah! Bre ju… nuk dij shka u kjoftë,
      se tashma jemi tue u njoftë,
      se kush jini e shka jini
      se kah shkoni e se kah vini
      plang e shpi se kah i kini
      e sa pare ju ban gjaku:
      se për ju, po, duhet laku,
      për me u vjerrë o kund m’ndoi shpat!
      Deri dje, pa kmishë mbi shtat,
      me’i gjysë setre t’pa astar,
      lshuemum krahve kalavar
      e me’i komçë t’njitme në grykë:
      pantallonat me “gjyslykë”
      edhe kto lidhuna me’i spagë:
      shtatit rreshkë e ba saragë,
      t’tanë gordec e berbalec
      pa ndo’i msim, e pa ndonji dije,
      me’i fillore a nji iptadije,
      erz e shpirt qitun nën themër:
      turq a sllav a grek me zemër,
      falun barkut veç Shqypnisë,
      si ajo marrja e t’gjith njerzisë…
      tuj u shitë ju për gjith treg,
      sod na mbahi “Skandërbeg”,
      e ngërhucë, goditë, limue,
      rrue, qethë, pipirique,
      tash n’”smoking”, e tash në “bon-jour”
      ju, qi dje s’kishit ushkuer
      me lidhë brekët me nder me thanë
      m’sahan t’huej gjithmonë tue ngranë,
      rrugën krejt na e keni xanë,
      ke na shkoni pash e m’pash,
      edhe besa me “gulash”
      me “mafishe” e me “sultjash”,
      me “kjumshtuer” e me “hashurè”,
      “kofsha gjelash” ngreh kubure,
      “tarator”, “pilaf me kos”,
      “mish me qepë” e “majdanos”
      “shishqebap”, “brizolla viçi”,
      “kunguj t’mbushum”, “kuzuici”,
      “kabuni”- e “muhalebi”.
      Barku sod ju rri ju kodër,
      kargatisë e bamun lodër:
      dersa ata burrat e dheut,
      qi për jetë e nderë t’Atdheut
      kanë ra n’luftë si shqipe t’leta,
      kanë shkri gjà e shpija t’veta,
      tanë tuj dekë rrugave unit,
      me iu dhimbë gurit e drunit.
      Përse, po, kta matrahula,
      kta shqiptarë, shqiptar kah ksula,
      n’vend qi ju me u vu n’konop,
      a se brinjt m’jau zbru me shkop,
      a, mos tjetër, me u ngushtue
      me xjerrë zhuri kund m’ndo’i prrue
      për me shtrue ndo’i rrugë të shtetit
      a me dlirë ndo’i skele detit,
      lavjerrë buz’sh, harru si viça
      kqyrin m’ju si t’ishi ogiça,
      për me u prì udhës s’qytetnisë
      e me i sjellë t’marën Shqypnisë.
      Ani kush, pra, me i pri kombit:
      ju, do pyka, bij prej llomit
      qi “shqiptarë” vedit i thoni,
      jo pse ju Shqipninë e doni,
      jo pse ju ndo’i send kuptoni
      shka asht Atdheu e shka asht Liria,
      shka asht Vllaznija a Barasija,
      Përparimi e Qytetnia,
      veç pse ende deri m’sot
      nji tyran s’po e gjeni dot,
      nën kambë t’cillit ju me u shtrue,
      se un tashma jam regjë me jue,
      jau njof shpirtin deri m’palc,
      pleh i ndytë me u bartun n’shalc
      e me u qitë jashta Shqypnije!

     • atdhetari February 23, 08:06

      Pellazg apo njeri me bisht Sallake-Patllake e disa antishqiptare islamista arabe shqipfoles mire do beni te shkoni ne arabi se pas Ikjes se Skenderbeut shqiperia u shtua shume me ju plehera qe nuk ricikloheni kurre.Beri Dulja nje pordhe greku dhe u turret te merrni ere me kenaqesi dhe te jepni mendimet e vyera nga trute e shpelare nga qendrimi 5 shekullor i osmaneve ne vatrat tuaja.Shkoni ngrini bythet andej ne Meke dhe lereni shqiperine ti kthehet krishterimit qe zgjati ketu per 1500 vite me rradhe dhe me pas per teke te Europes kurve ra ne dore te xhaxhallareve te tu.Kushtetuta e shqiperise i ka te qarta kriteret e pranimit te nenshtetasve por per turqit ofron mundesi se kane ardhur para 200 viteve shume turq te konvertuar si puna juaj ne shqiptare,Pellazg mos kopjo Fishten se ne te gjithe komentet e tua nuk ke asnje argument dhe je nje TRAP i vertete dhe me vjen keq qe dje ne dhenien e cmimeve Oscar nuk te ofruan nje te tille ose miniumin cmimin Njeri me bisht.Perse merreni me Hiresine qe zoteron 7 gjuhe dhe komuniteti i krishtere e respekton dhe nuk merreni me hoxhallaret tuaj qe kane 7 gra dhe njera nga ato eshte e afermja e juaj??Edhe po ta marre Hirersia nuk do kishte gje te keqe se italia u ka dhene 250 mije shqiptareve nenshtetesi ashtu si greqia,gjermania,SHBA kanadaja ,australia etj u ka dhene me mijera pasaporta me nenshtetesi dhe per disa si puna e juaj Hollanda ofron nenshtetesi te shpejte

     • Pellazgu February 23, 17:03

      @atdhetari

      Je thjesht një zagar i Anusit, me të cilin nuk do zgjatem, sepse për ty flet replika që ke bërë. Ti mund të jesh atdhetar, por je atdhetar në vendin e dylberëve, jo në Shqipëri. Pa tjetër do jesh ndonjë rrogëtar i kolonelit të ASFALISË, sepse qenke budalla katalogu, përderisa nuk kupton që unë thjesht e kam cituar Fishtën dhe s’kam thënë që e kam bërë unë. Edhe ti si buçe antishqiptare je po ashtu një “gomar Babatasi”. Vazhdo të lëpish Anusin o konkë e grekut!

     • echo February 23, 23:51

      O pellazgu po me shtruar se do mendojne njerezit se ke nje problem me fazen anale te frojdit…..

     • beni February 23, 08:32

      Nuk hidhem kunder camve ortodokse,se ata luftuan krah per krah me greket fashizmin,por kunder ktyre minjve si idrizi e muhedini si mushkonja te fashizmit dhe orjentalizmit fanatik e ekstremist dhe kerkojn te na armiqsojn me greket qe ja u kan ber shum mir qe i kan debuar si bashkepuntor te fashizmit,tani i kerkojn edhe lemoshe greqise qe ne cdo shtet kur nuk i pergjigjesh shtetit ne kohe lufte sekuestrohet e gjith pasuria dhe shpallesh qytetar i pa deshiruar!

     • lol February 23, 18:33

      Kur te marrin shtetesi greke myslimaneve ne greki,do e pranojme kete grek si shqiptar

     • mergimtarifv February 23, 22:18

      Benis ; kosovaret jane gjak i paster shqiptar , ti je qytetar shqiptar por me gjak je vllaho-grek dhe nje nga ushtaret e kalit te Trojes ne viset ilire ,

   • Tarrasi February 23, 16:32

    Ky eshte pazari qe beri Nishani (dmth Berisha) per kalimin e partise greke ne mbeshtetje te PD-se.

    Reply to this comment
  • Tarrasi February 23, 16:31

   Ky eshte pazari qe beri Nishani (dmth Berisha) per kalimin e partise greke ne mbeshtetje te PD-se.

   Reply to this comment
  • andromeda February 23, 16:50

   Sa më shpejt referendum për Janullatosin. Por politikanët tanë s’kanë bythë sepse janë që të gjithë puthadorë të fortlumturisë së tij

   Reply to this comment
 3. Pellazgu February 21, 21:52

  Pse pak mut kemi në mesin tonë?! Ende do të shtojmë?!

  Reply to this comment
  • Pëllumb zaimi February 22, 00:14

   Pellazgu? Sikur të kërkoje me qiri cep më cep të Shqipërisë, zor se do të gjeje ndonjë njeri që të thoshte një sarkazëm më therëse se se kjo juaja! Nderime! P/S : nuk e di cilat janë rregullat e dhënies së shtetësisë një jo shqiptari por di që ky kryeprifti grek nuk i ka dhënë “shtetësinë” e autoqefalisë së kishës ortodokse shqiptare, shqiptarit dhe krijuesit të madh të kishës sonë,imzot Fan Stilian Nolit! Tung!

   Reply to this comment
   • Pellazgu February 22, 14:38

    @Pëllumb zaimi

    Nderime për ty dhe për çdo bir nëne që i thotë vetes shqiptar. Kur lexoj komentet që bëhen sa herë kanë tema të tilla, më bëhet zemra mal dhe më forcohet bindja se, sa të ketë të tillë bijë ky vend, asnjë pizgë e armikut nuk na ndyn dot… 😉 😉 😉
    Nderime pa fund!

    Reply to this comment
  • Sallakja February 22, 08:44

   Po duhet edhe pak o Pallzg,
   qe te behet muti mullar.

   Reply to this comment
  • Besimtari February 22, 10:01

   Mire more pellazg qe e pranon qe je mut dhe te gjithe komentuesit e tjere jashteqitje te kombit, Komb qe kurre nuk formohet dhe qyteterohet me njerez si puna e juaj.Jeni turq te sjellur me hordhite e stepave te larget te turkmenistanit,afganistanit,sirise,iranit qe erdhet ne shqiperi te flisni shqip dhe te jini afer europes dhe perendimit,te gjithe ju komentues keni te aferm qe kane sot pas shklyrjes se shqiperise ne han me 400 porta pasaporta greke,italiane,kongoleze,meksikane,turke,libiane,siriane dhearitet te nderroni fene jevgjit ne itali u bene katolik dhe ne greqi ortodokse .Sot jeni shperndare neper bote dhe skeni lene cdo te keqe pa bere dhe ne vend te lopates dhe pushkes se drurit qe mbanin baballaret tuaj qe ju pagezuan kur lindet si pioniere te enverit tani keni perpara nje kompjuter qe zhgaravisni ne gjuhen shqipe duke e ndotur dhe bere pis.Mos u beni budallenj se Janullatosi nuk e merr pasaporten tone se jo qe si duhet por do ti vinte turp ashtu si juve kur dilni neper bote se e jona barazohet me te kamerunit,kongos dhe kosoves,e keni pare vete kur keni bere cekinin ne aeroportet e huaja.Turp edhe per gazeten Dita qe ka rene ne nivelin e komentuesve injorante dhe medioker dhe trushplare .Per pak kohe do te kthehet ashtu si RD dhe Koha jone me shekullin me dy komentues pa emer. Komentues pa tru ketu beni thirrje dhe jipni mend presidentit e te tjereve por nuk e dini qe per mente e juaja nuk pjerdh as Saliu,Rama,Nano,Nishani ,cdo vit ju permbysin shtepijat me uje dhe ju quane veneciane dhe tallin bythen me ju ,shikoni se po ju zbrazet barku dhe pas 3 viteve do hani veshet e njeri-tjetrit dhe sot mos pini raki dhe te hani mishin e derrit me shume se te krishteret dhe mos u merrni me politike.

   Reply to this comment
   • Sallakja February 22, 10:39

    Cfare besimtari je ? Ku jeton ne Athine ?
    Ti nuk je injorante. Besome.
    Mbas ketij shkrimi do kesh shume komentues
    qe do te shajne. Por mos u merzite.
    C’do mengjes kur te ngihesh nga gjumi duhet ti
    perserisesh vetes: une nuk jam as budalla as
    injorante. Mesohe veten te jetoshe me kete ide.
    Tani, po doli ndonje komentues te te thote se
    se je rrote kari, asaj s’ke ci ben asaj nuk i shmangesh
    dot. Megjithate eshte gjysma e te keqes.

    Reply to this comment
    • Pellazgu February 22, 14:28

     @Sallkja

     Do dilja unë t’ja thosha të gjitha këtij plehu @Besimtar, por ti mor gojëmjaltë s’më ke lënë radhë, sepse si ke lënë gjë pa thënë…

     Reply to this comment
   • February 22, 14:02

    Beje nje vizite tek 5 se e paske te domosdoshme

    Reply to this comment
   • Pellazgu February 22, 14:34

    @Besimtari

    Përveçse mut, komenti yt tregon se je edhe trupeshk. Unë o qyp i Anusit nuk kam thënë që jam mut, por që në mesin e shqiptarëve ka edhe mutër si ty, ndaj u tremba se mos na e shtojnë, sepse kaq sa jeni e po na qelbni, jo më të na shtohen edhe pordhët e Anusit.

    Reply to this comment
   • JOY -72 February 24, 00:41

    epo e keni vene re ju florijte e egjyptit qe krepeshkopi juaj do te behet mut si puna jone me zor,,,,,,,por qe nuk rrini dot pa honger mut e keni vene re ,,,po qe se jo po ja u kujtoj une po qe se e dini ju befte mire muti qe hani ,,,,,,,,,,!!!!!!!!!!!!!

    Reply to this comment
 4. Zhelefina February 21, 21:52

  Ne se Bujar bajge Nishani do ta bente nje gje te tille,kjo do te shkonte pertej tradhetise kombetare dhe ai nuk do te shpetonte dot,as sikur te fshihej ne briret e buallit.

  Reply to this comment
 5. shqip February 21, 21:58

  ky sikur do behej predient i greqise…ci duhet nenshtetesi shqiptare ketij plakut?

  Reply to this comment
 6. Zogu February 21, 22:01

  O Dule Haleja,i thuaj Janullatosit tend qe ta harroje shtetesine shqipetare dhe sa te jete gjalle do te mbetet ilegal ne krye te kishes autoqefale shqipetare. Eshte e sanksionuar ne urdherin e kishes tone qe kreu i saj duhet te jete vetem shqipetar dhe Janullatosi ka me shume se 20 vite qe nuk e blen dot Shqiptarine. Kane derdhur gjak ata burra te motcem qe i dolen per zot kishes shqipetare kunder asaj Greke qe donte ta perpinte brenda vetes.

  Reply to this comment
 7. JOY -72 February 21, 22:08

  tja japi turku atij edhe ty neshtetesine or legen i lindur……….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply to this comment
 8. JOY -72 February 21, 22:14

  dulen e kane mesuar ne athine te recitoje kto vargje, greket qe nuk rrine dot pa bere tradhtira duan te na e bejne peshqesh edhe te uzurpojne per gjithe jeten kishen ortodokse autoqefale shqiptare me kete veprim rrafin shume lart pasardhesit e kalit te trojes po harrojne qe nuk eshte me gjyshi brekdhjere kryeminister ajo kohe perendoi o felliqesira,,,,,,,!!!!!!!!!!!!!

  Reply to this comment
 9. Iliri February 21, 22:29

  Nuk e kuptova Dulen. Per cfare dashurie flet ky. Per dashuri ndaj Greqise jemi te sigurte qe ai e ka, por qe te doje shqiptaret nuk e beson njeri. Prandaj nuk e ka justifikuar marjen e nenshtetesine dhe ne asnje menyre mos ja jepni. Do te ishte tradheti ndaj interesave te Shqiperise.

  Reply to this comment
 10. Treviso February 21, 22:33

  Janullatos te behet qytetare shqiptare? Kurre. Te presi kur te vije kryekrimineli i shqiptareve ne pushtet dhe ta beje janullatosin qytetare Tropoje, po desh. Une ndoshta gabohem, por kam mendimin tim. Le te behet nje sondash ne mbare vendin, per te bere qytetare shqiptare nje gjarper qe ka helmuar Shqiperine, per aq vite sa ka punuar ne kete vend. Puna e ketije antishqiptari ka qene 100% opjum.

  Reply to this comment
 11. STEFANI February 21, 22:36

  TE BESH QYTETAR SHQIPTAR NJE ARMIK TE HAPET TE SHQIPERISE SI JANULLATOSI, KJO DO TE ISHTE TRADHETIA ME E RENDE PAS FALJES SE DETIT NGA SALI BERISHA.
  A KA ME SHQIPTARE NE KETE SHQIPERI APO KA MBETUR SHQIPERIA NE DOREN E PROVOKATORIT DULE.
  KJO DO TE ISHTE TRADHETI E MADHE KOMBETARE.
  KUJDES EDI RAMA, SALI BERISHA KERKON KETE QE TE BESH EDHE TI TRADHETAR I KOMBIT.
  NE KEMBE E VIGJILENTE, VELLEZER SHQIPTARE, DERI SA TA SHPORRIM KETE PISLLEK NGA ATDHEU YNE.

  Reply to this comment
 12. Kipras February 21, 22:45

  Si s’ pushoi kjo lufte antishqiptare nga propaganda bajate greke.
  Para nje muaji perhapen genjeshtren e Gazhges (Gage) se do ta propozonin Janullatosin per president te Greqise kurse tani qirje Dulja do t’i japim qytetarine shqiptare.
  Kurren e kurres! E dime mire ate mesimin e atij qe u lut qe pas vdekjes ta varrosnin me nje litar ne gryke.
  Ky vend eshte i vendosur te dale nga vargonjte greke qe i hodhi Sali Berisha.

  Reply to this comment
 13. Torollaku Rilindas February 21, 22:46

  Kini kujdes, po luhet pak si shume me zjarrin, e kush luan me zjarrin digjet. Sikteriseni sa me pare kete shtrigan te ndyre, na dashka edhe nenshtetesi shqiptare pa le. Nqs ketij individi i jepet nenshtetesia shqiptare, une do te djeg publlikisht pasaporten shqiptare perpara presidences dhe do te kerkoj lenien e nenshtetesise shqiptare.

  Reply to this comment
 14. demiri February 21, 22:58

  Hipokrizia e Dules (si e Janullatos) nuk ka fund.
  Percaresi me i madh te kombit tone, uzurpatori Kishes se Fan Nolit te Madh, nuk mund te nderohet me titulli e qytetarit te Shqiperise.
  Shqiperia nuk ka rene aq poshte sa mendoni ju zoti dule, qe te beje qytetare armiqte e saj.
  Mendimi i SHQIPTAREVE (e theksoj i SHQIPTAREVE) per Anastas Janullatosin eshte fromuar ne menyre te pakthyeshme, duke u bazuar ne veprimtarine e tij per em se dy dekada ne kete vend.
  Shume naive na kujton ne shqiptareve, ti zoti Dule!
  Ky popull i njeh mire si miqte edhe armiqte e tij, dhe nuk ka nevoje per rekomandime

  Reply to this comment
 15. santos February 21, 23:15

  Ky provokim i zotit Dule behet per te matur pulsin tone, te shqiptareve, per te pare ne se eshte momenti oportun per te propozuar dhenien e qytetarise shqiptare Janullatosit.
  Zoti Dule, une te siguroj qe ai moment nuk do te vije kurre, jo me provokime te tilla banmale, por as me ndonje makinacion tjeter sado i rafinuar qe te jete.
  Une personalisht jam i bindur se veprimtaria 20-vjecare e Janullatosit ne Shqiperi ka rene ndesh me interesin me te madh kombetar tonin unitetin kombetar te shqiptareve, duke krijuar percarjen fetare ne Shqiperine e jugut, e cila jo vetem qe nuk e ka njohur kete percarje para ardhjes se tij, por ka qene me te vertete nje mbreteri e harmonise nderfetare.
  Janullatosi nuk eshte pa qytetari qe t’i qajme hallin. Ai eshte qytetar i Republikes se Greqise.
  Perse interesoheni kaq shume per te zhvatur edhe qytetari shqiptare per te?
  Kjo eshte vetem nje pyetje retorike qe nuk e bej per te marre pergjigje. Cdo shqiptar e di po aq mire sa une dhe ti, e madje vete Janullatosi, perse do ti shebente Greqise dhe Kishes greke (qe eshte e pandare nga shteti grek, ndryshe nga vendet e tjera te botes se qyteteruar).
  Qyetaria shqiptare eshte “molle e ndaluar” per te.

  Reply to this comment
 16. Gjergj February 21, 23:42

  Janulla na dashka te behet shqiptar. Nuk behesh dot, o mjekrraxhi. Vetem lindesh.

  Kisha shqiptare ka boll shqiptare qe mund ta drejtojne. Ju, vetem se e perdhunoni. Vendi juaj, ka nevoje per ndihmen e Perendise, me shume se Shqiperia. Perse nuk ofroni sherbimet tuaja atje, ku tarallaket dhe gjysem komunistet, kane marre pushtetin dhe po degradojne cdo qime floku te asaj qe quhet Greqi.
  Shqiptaret nuk kane nevoje per Ju, “Hiresi”.!!!

  Reply to this comment
 17. Ardenica February 22, 00:13

  DULJA-KALI I TROJWS NW PARLAMENTIN SHQIPTAR, KWRKON TA PWRJETWSOJW SHEFIN E VET-ANASTASIN NW SHQIPWRI, DUKE E VARROSUR NE KATEDRALEN QW BWRI MES TIRANWS, KU KA LWNW EDHE VENDVARRIMIN, DOEMOS DUKE NA E LWNW LITARIN JASHTW…NWSE MERR NENSHTETWSINE ANTISHQIPTARI-KOLONELI GREK QW MASHTRON ME MJEKWR E VELADON PAS KRYQIT E KRISHTIT- PWR TW GREQIZUAR SHQIPWRINE E JUGUT- NISHANI SI BERISHA E ALIA, JANE TRADHETARW
  ANASTASI TW SHKOJE PRESIDENT I GREQISW SEPSE KA 25 VJET QW PUNON PWR GREQINE DUKE QENE NE KRYE TW KISHWS SHQIPTARE GJOJA AUTOQEFALE
  KA ZAPTUAR KISHWN TONW DUKE NXJERRW JASHTW SAJ THEMELUESIT E DJESHWM SI NOLI ETJ, TW VRARW NGA ANDARTWT GREKW…MJAFT MW!!!

  Reply to this comment
 18. VASIL February 22, 00:56

  HIRËSIA E TIJ, MEGJITHATO, KUNDËRSHTIME DHE MOSPRANIME NGA SHUMË SHQIPTARË, DUHET TË KISHTE IKUR SHUMË VITE MË PARË. SIKUR EDHE NGA NJË GRUSHT PERSONASH TË ISHTE KUNDËRSHTUAR, DUHET TË KISHTE IKUR. ËSHTË VËRTETUAR ME DHJETRA HERË QË NUK ËSHTË MË I PRANUESHËM DHE I PËLQYESHËM.

  Reply to this comment
 19. Taulant February 22, 01:06

  Perse ti jepet nenshtetesia ketij nekrofili!? Per faktin qe e ka mbushur Shqiperine me prifterinj greke? Per meshimin ne gjuhen greke? Per persekutimin qe i ka bere figures dhe punes se Fan Nolit? Per pritjet e percjelljet e delegacioneve shteterore greke? Per thagmat mbi te ashtuquajturin “shen” Kozma? Per punen nen rrogoz per greqizimin e Bregut dhe paraqitjen e tij si zone minoritare? Per dhunimin e varreve shqiptare ne Boboshtice? Per perpjekjet per shkaterrimin e shtepise e kultures qe mban emrin e Naimi Frasherit? Per greket qe sjell cdo vit me autobuse nga Greqia per ceremonite e tij makabre ne kishen e ndertuar ne Gryken e Kelcyres, ku ruan me fanatizem eshtrat e vjedhura te civileve shqiptare, te cileve u ka dhene “pasaporta” greke. Per….. etj., etj. Ky individ ka lidhje me cdo gje por jo me perendine, delet e se ciles nuk i le rehat as ne banesen e fundit (eshtrat e Kosines).

  Reply to this comment
 20. Taku halabaku February 22, 01:06

  Ore po vertet c’e do shtetesine shqiptare,ky njeri i Perendise,nuk e shikon ky qe shqiptaret po e leshojne me mijra shtetesine e tyre,e po marrin shtetesi ku te mundin.Vetem ne vitin 2014,kane hequr shtetesine shqiptare 1800,persona ndersa gjate periudhes se tranzicionit mbi 190.000,e nga keta 99.99%muhamedane.- Eshte turp qe te vdesesh si shqiptar,thone refugjatet ne Itali,bile as gjuhen nuk e flasin ne mjedise publike,po keshtu ne Belgjike e Hollande.- Disa tipa te revoltuar e te tejngopur me fryme “patriotike”,nuk jane dakord me propozimin e Dules,medemek se Z.Janullatos,paska percare me djallezi popullin,i cili ka patur unitet te celikte sidomos rreth ppsh-se,e shokut dulle, kete e ndjejne dhe ndoshta e prekin.-Mirpo sipas censusit te fundit,vetem 6%,e popullsise eshte ortodokse,e nga keta 70%,nuk banojne ne Shqiperi,e keta banojne ne pjesen e poshtme te vendit,pra per cfare percarje e kane llafin keta atdhetare anonime ?-Po, eshte e vertete qe Shqiptaret jane te percare,veri-juge,jo nga Z.Janullatos por nga shpirti i tyre i sterrosur dhe nga perberja heterogjene- genetike,kete e tregojne gjithmone sa sh’thurret pak shteti e i sulen njeri tjetrit per t’a plackitur,dhunuar e perdhunuar,vrare e sakatuar.-Eshte teper e dukshme ligesia dhe xhelozia qe c’faqin keta zabite ndaj perparimit e ringritjes nga hiri i Kishes Ortodokse,e kujtojne se mund te fshihen pas patriotit Z.Fan S.Noli,- qe”uniteti” i tyre ai qe e largoi imzot Nolin ne mergim. Ortodokset e Shqiperise s’kane pse te bien pre e xhelozise dhe cmires se muhamedaneve,jane ne te drejten e tyre, ne token e tyre,ne harmoni e tolerante me te ndryshmit,nuk cenojne lirine e tjetrit por nuk do lejojne kure me, qe t’u cenohen lirite e tyre. -Lamet le ta zgjithin ceshtjen e unitetit mes tyre,kohen e kane perpara e me bollek.-Edhe une i bej thirrje Hiresise se TIJ Z.Janullatos,-mos e prano kurre shtetesine Shqiptare edhe sikur te te falin tere boten,eshte mallkimi me i madh qe mund t’i besh nje KORIFEU.

  Reply to this comment
  • Tartufi February 23, 22:25

   Taku pershendetje…
   E keqija e madhe e popullit tone eshte se gjithmone miret me siperfaqesoren
   jo me thelbesoren e problemit.
   Nje popull qe nuk ndjen shum deshire te punoje ne balten e tij,ky popull eshte
   i destinuar te asimilohet,ne te gjitha kuptimet.Mesazhet e zotit shprehen te
   persosura nga biri i popullit me gjuhen e babait dhe te nenes,jo te presesh qe
   keto mesazhe te ti shprehi nje i linduri i nje populli tjeter? Ashtu sic moren levat
   kazmate dhe lopatat per te germuar vendet e predikimit,se bashku me shkatrimin e shpirtit,tani po predikojne armiqesine e te tjereve jo shqiptare se kane uzurpuar kishat dhe xhamite me jo gjak shqiptari dhe kundra shqiperise?
   Njeriu normal kupton,tek nje popull i xhveshur nga te gjitha besimet,nuk ka se
   c fare te uzurpohet,por vetem per ta ndihmuar kete popull te pa fe?
   Kur nje populli i mungojne bijte e tij te kriejne detyrene predikimit te zotit,patje
   ter,dikush tjeter qe nuk i takon ketij populli do te vije te ti predikoje keto mesazhe,ky mjeran popull eshte me mire te kuptoi thelbesoren e fatkeqesise.

   Reply to this comment
 21. Dardhari February 22, 01:15

  Ky Dulja a vajti ne Korce kur u festua pervjetori i VRASJES te PAPAKRISTO NEGOVANIT QE E VRANE BABALLARET E Janullatosit SEPSE MBANTE MESHEN NE SHQIP ?Si ka mundesi qe te behet nje propozim I tille nga ku DULLJA. Nuk ishte ky DULLJA KUR KRISTO PAPAS KERKONTE NE HIMARE ÇLIRIMIN E VORJO PILURIOTEVE te veje te pirdhet ky kelysh Greku . Ai I paralizuari gjoja President per deri Sa dekoroj ata qe sabotonin luften e Kosoves dhe dekoroi dhe Kapon dhe Ficor Shehun mund ta beje dhe kete po populli duhet ti thote nje JOOOO te madhe kesaj teme

  Reply to this comment
 22. enea February 22, 04:22

  I nderuari Janullatos, njeriu qe na udheheq me miresine e tij. Jemi me fat qe kemi ne Shqiperi kryepeshkopin Janullatos.

  Reply to this comment
 23. SHQIPE February 22, 04:27

  Janullatusi duhet te LARGOHET se si shum e kemi duruar. Eshte mire te LARGOHET pa zhurme, se po na NXORI me kete DULE huaj anin per provokime banale, per kete palo peshkopi, do ti japim nenshtetesine ne IRAK te dyve. Ne kemi ktyepeshkopin tone, dhe nuk e ftoje njeri Anaslasin te vinte ketu. Greku I pa bese erdhi pa ftese dhe duhet te SHKOJE sa me shpejte. Dhe ka e nenshtetesine se ketij te pabesi, qe eshte ketu vetem per poshtersi, do te sill te nje AMULLI ne shqiperi……

  Reply to this comment
 24. faro February 22, 06:06

  Ky nuk arriti te krijonte nje kryepeshkop shqiptar. E vetmja zgjidhje qenka qe meqe nuk desh te bente ate me lart, te beje veten shqiptar.

  Reply to this comment
 25. Altin Gjata. February 22, 06:48

  Ne kete vend car nuk ndodh. E ju komentus qe tani kundershtoni me komente .ne qoft se ja japin nenshtetsin . Asnjeri slot vendit vetm fjal kemi ne raca shqiptare edhe te vritemi mes nesh se pjemi te zot per gje tjetr vet per te llapur.

  Reply to this comment
 26. Arben February 22, 07:27

  E ME VONE PASTAJ E PROPOZOJME EDHE PER PRESIDENT TE REPUBLIKES.

  HA HA HA HA HA HA

  Reply to this comment
 27. Stef Staku February 22, 07:45

  ANALIZE : Pasi deshtoi me u ba President i Greqise teshti e rren mendja me i hi punes me u ba Preisdent i Shqiperise.
  Ky qenka idiot fare.

  Reply to this comment
 28. ilir February 22, 08:09

  Kur e kane marre shetetsine edhe qindra teroriste arabe qe hyne ne Shqiperi vite me pare,eshte absurditet te mos e marre krypeshkopi i kishes shqiptare qe ka bere me shume se cdo kush per kete vend pa kerkuar asnje shperblim.

  Reply to this comment
 29. pensionisti i gajasur February 22, 08:31

  Kesaj i thone: “O Dudi more Dudi,ku me djeg mua e ku me kruan ti!”
  Sikur ai Dulja eshte edhe nene/kryetar i parlamentit,ku han buken e shqiptarit dhe ben punen e tradhetarit.

  Reply to this comment
 30. Pellazgu February 22, 08:34

  Pellazgu

  Vangjelia, me provokacioni a saj antishqiptar, ia doli që për një herë të vetme të gjitha komentet të përputhen.
  Vangjeli, shqiptarët mund t’i bien kavallit në vrima të ndryshme e të bëjnë tifozllëk majtas e djathtas, por kur vjen puna se ndjejnë që cenohen interesat e shqiptarisë nuk rrinë të ndarë. Bëhen bashkë e ta zgjerojnë Anusin.

  Reply to this comment
  • beni February 22, 09:44

   Per cilat interesa mor islamik i ndyre per ato te xhihadit islamik apo per ato europiane qe lufton edhe patriarku jone!
   Greqia dhe shqipria jan europiane more klysh i sulltanit dhe te jemi te lumtur qe nje patriark esht solidarizuar me shqiprin e shqiptaret!
   Ju hani buken e kaurrit e beni sevapin e turkut bile lini edhe breket per europen kur vjen puna per para!

   Reply to this comment
   • Pellazgu February 22, 14:49

    @beni-qeni

    Islamikë të ndyrë jeni ju ortodoksit, që i keni shërbyer sulltanit si qenë të rrahur. Greqia vetëm vendndodhjen ka në Evropë o pleh, sepse banorët i ka afro-aziatikë.
    Ti more beni-qeni ha bukën e shqiptarit dhe bën duanë e armiqve të tij.

    Reply to this comment
    • beni February 22, 16:07

     Armiqte e shqiptarit kan qen vetem islamizmi si puna jote!
     mua me shum me nderojn vet turqit,se sa ju batakcinjte e edepsezet e corbes se tij!

     Reply to this comment
 31. ismeti February 22, 09:03

  nuk na duhet nji jashteqitje fashiste shoveniste greke si shtetas shqipetar ,ky derrrrr sa ma par duhet te largohet nga shqiperia

  Reply to this comment
 32. Mark uk February 22, 09:39

  Ktu dalin hapur ata qe jan me zemer e shpirt turq,po per fat te keq flasin shqip.Nuk e kuptoj shqetsimin tuaj,kur kryetart e shtetit ka dhen nenshtetsin qindra turqve si ne rastin e atyre qe sodhi amerika.Nuk besoj se do e kerkoj se nuk edi se cfar i duhet.Ishte greku qe u hapi dyert ne 90 shqiptarve.Dhe ishin po ne qe nuk lam gja pa bere,duke vjedhur e cfar nuk kan bere qe i dime te gjith.Bile arriten edhe te rruajn priftin grek.Luftra kemi pasur me grekerit po kurr nuk na kan pushtuar.Kurse ata qe sunduen 500 vjet e qe kan lene te keqen ma te madhe ata qe duken edhe ktu si i mbrojn.Falendero Zotin qe nuk jan pyetur shqiptart se NANE TEREZA nuk do kishte marr kurr cmimin nobel.

  Reply to this comment
  • February 22, 13:58

   O Mark feja per ty qenka gjithçka ? Mendja jote fillon tek feja dhe perfundon po tek feja , perfundimisht qenke i pjerdhur kok e kom . Sa mllef qe paske perbrenda a derezi.

   Reply to this comment
 33. ardi February 22, 10:36

  po ju dha shtetesia ketij qelbesire do jete 1 turp shume i madh per te gjithe shqiptaret

  Reply to this comment
 34. Hm... February 22, 10:47

  pasaporte apo… i padeshiruar? Kjo e dyta po se e vetmja merite eshte uzurpimi i kishes shqiptare dhe futja e kalit te Trojes ngado

  Reply to this comment
  • echo February 24, 00:24

   Po cfare kishe ekzistonte para se te vinte Fortlumturia e tij….Mire qe se keni idene idene e orthodhoksise, po pse hidheni si karkaleca kur ne orthodhokset e duam dhe duam ta shohim lart e me lart Hiresine. Punet tuaja zgjidhini brenda xhamise, ne tonat i dime vete. Ju uroj kreshme te mbara te gjithe atyre qe i nisen sot….Edhe ju falim dhe juve qe nuk dini cthoni…..

   Reply to this comment
 35. LIGJI February 22, 11:19

  KOT PO MERENI ME TE NUK E KUPTONI PS EDO TE BEHET SHQIPTAR THJESH SE DO TE SHENJTEROHET PAS VDEKJES………………………………………..!!

  Reply to this comment
 36. bardhi February 22, 11:44

  @besimtari

  i lutem ketij tipi te dorezoje shtetesine shqiptare.

  Reply to this comment
 37. toni February 22, 11:46

  Ky do ta marri nenshtetesine,pasi Shqiperine e drejtohet nga hajdute dhe pazarxhi ordinere,si djathtas ashtu dhje majtas.Pergjigjia me e mire di ishte nese shteti Shqiptar do hiqte dynenshtesine,si ne rastin gjermanise,athere do te shikonim se cfare pasaporte do te mbanin minoritaret e Dule mavrise.

  Reply to this comment
 38. pro.... February 22, 11:55

  ..pastaj do ta bejme president..

  Reply to this comment
 39. ortodoksi February 22, 12:08

  Te paste Greqia o Mark,po Camerine kush e pushtoi,po Janinen kush e pushtoi,po Epirin kush e pushtoi,o Mark uk homogjen!

  Reply to this comment
 40. padrino February 22, 13:40

  Ke të drejtë o dule korofillaku që llafosesh pençe , përderisa piktori mavi të bëri nëkryetar kuvendi tu lumtë , një grek si ty që punon hapur kundër Shqipërisë,tani do dhe nënshtetësinë për janullën e qishës filogreke , që të punoni akoma më mirë në favor të vendit tuaj gerqisë.

  Reply to this comment
 41. D O K L E A T I February 22, 13:50

  SHTETESIA ME E MIRE PER JANULLATOSIN ESHTE TIKETA PER GREQI. DUAM NJE KRYEPESHKOP SHQIPTAR.

  Reply to this comment
 42. February 22, 13:52

  ,,,dhe pastaj ta propozojme per president te Shqiperise meqenese ka luftuar per interesat e jevgjiteve te junianistanit . Per keta duhet te vije edhe nje here Ataturku se ai juadine pikat e dobta ketyre .

  Reply to this comment
 43. Koco February 22, 14:12

  Hiresia e tij Anastas Janullato eshte nje personalitet i larte boteror i Kishes Orthodokse , dhe eshte antar nderi i shume Akademive ne vende te ndtyshme te botes , qofte mosha e tij 86 vjet dhe per asnje interes nuk i nevoitet shtetesia shqiptare Hiresise se tij , por eshte detyrimi i shtetit tone te tregoje respekt e mirnjohje per kontributin e pa mundur nga askush tjeter te tija, ne ngritjen e Kishes Autoqefate te Shqiperise , duhe siguruar e harxhuar miljarda para per kete besim te Krishter duke e bere Shqiperine model te fuksjonimit te ketij besimi , per te cili eshte e pa mundur te gjesh shqiptar te krishter te mos jete mirnjohes punes e vepres se tij ne te mire te ketij vendi , i cili i ka dhene frutet e tija me ndikim ne moralin e boten shpirterore . Si nuk shqetesohet kush nga keta komentues per Xhamite te ngritura si kerpudhje dhe predikimin ne pese vafte ne gjuhen Arabe duke mos kryer asnje sherbim ne gjuhen e bukur amtare Shqip sikurese kryen sherbesat ne te gjitha Kishat e Krishtere Orthodokese , Katolike dhe Teqete e besimit Musliman Bektashian .

  Reply to this comment
 44. agostin February 22, 14:21

  Besoje qe Z.Janullatos ,e meritone dhe na nderone me pranimin e nenshtetesise shqiptare.Turp eshte ti japesh shtetesine shqiptare ,arabve e turqve, qe vazhdojne te perfshihen ne krime monstruoze ne Siri e Irak ,dhe qe mbajne akoma shtetesin shqiptare.

  Reply to this comment
 45. Darius February 22, 14:35

  Po pse mos tja japin,ne kemi vite qe kemi dale ne ankand po nuk po na blen njeri,pervec pordheve tona nacionaliste.
  Ne do ja rregullojme qejfin ketyre Grekeve…..po ca ti bejme se kane 20 vjet ne krye te QISHES se Albanistanit,kane nje vodafon dhe amc qe na rropen,po ne nuk pjerdhim,nga 40 banka 15 jane greke,dhe jemi Krenar po te Dhjere.
  ikni beni nani nani neper shpia pas komenteve,se politika Greke eshte me e fuqishme ne Tirane se ne Athine,dhe ti leme kauisjet nacionaliste,se ne na ben Zbor nje Makedoni jo nje Gerrqi.

  Reply to this comment
 46. eter February 22, 14:55

  Neraste se janulla deklaron me gojen e tije cameria eshte shqiperi, atehere do te ja japin nenshtetsine.

  Reply to this comment
 47. Ylli polar February 22, 15:09

  nuk te bene pasaporta antare te nje kombi .pasaportat jane per te mbaruar pune.me nje popull te lidh shpirti.me pasaporten kur nuk te nevojitet me fshin bythen.

  Reply to this comment
 48. ilir February 23, 15:21

  Bedri ISLAMI thote kishen TONE autoqefale,po cte duhet ty me kete emer mor i shkrete kisha,ti jo vetem qe nuk je pjesetar i saj po je agresori i saj.Kaq e cudtishme te eshte dukur deklarata e Dules kur ka 20 vjet qe per kete teme kane folur edhe presidente dhe nuk kane shprehuar asnje kundershtim.

  Reply to this comment
  • KOZi February 23, 16:06

   Kur disa vellezer jetojne ne nje shtepi, asnjeri nuk mund te thote -nuk ju duhet tjerve cfare bej ne dhomen time-! Keto vellezer,muslimane,ortodokse,katolike,bektashinj,te socialistes,te demokratikes etj kane nje problem: Nje vella i vogel per aresye te “pa njohura” po derdh uje ne traret e “dhomes “se Tij. Po kalben traret dhe rrezikohet gjithe shtepia. Si mendoni,cfare duhet te bejne vellezerit tjere ne kete rast? …..Bedri Islami reagoi,bravo dhe te jete shembull!

   Reply to this comment
 49. koke llulla February 23, 15:47

  Për dijeni:
  Vangjel Dules, me shoke. Dhe per nihilistet anë e mbanë.

  Sa vijon, te dy fragmenetet, jane shkeputur nga shkrimi i z. Athanas Bakalli, me titull: “Të harruar për 100 vite”, botuar ne te lavderueshmen gazeta ” TEMA”, ne vitin 2009.

  Fragmenti i I-rë

  …. “jo fare rastësisht (shkruan A.Bakalli) para pak muajsh më ra në dorë libri me titull “Feja dhe Flamuri. Dom Nikollë Kaçori”, shkruar me një përkushtim të heshtur nga studiuesi i nderuar Hajredin Isufi. E lexova librin me një kurreshtje paksa cinike, mbase, për shakak se ata që ma rekomanduan më thanë se: Dom Nikollë Kacori paska qënë jo vetëm një atdhetar i madh porse edhe me shokë shumë nga Durrësi. E kujt i ka rënë e i bie ndërmënd për durrsakët u thashë, për bijtë e një kryeqyteti të lashtë, për ata që mbetën vecse shqipëtarë brez pas brezi edhe nën trysninë e gjatë të luftrave dhe civilizimit romak, e të tjerave ngjarje historike të kombit shqiptar, deri në ditët tona”…. .

  Fragmenti I II-të
  Reaksioni Grek ( eshte nje nga nentitujt e shkrimit).

  “Kryepleqësia ortodokse e Durrësit dhe Tiranes, në atë kohë, kishte në përbërjen e saj figura të shquara të Lëvizjes Kombëtare Shqiptare si Pavli Terka, Kristaq Rama, Ilia Llavda, Kosta Paftari, Aleks Duka, Pal Xhumari, Sotir Margariti. … Në një mbledhje të parisë ortodokse në pallatin e Mitropolisë, fundi i vitit 1908, Pavli Terka kryetar i kryepleqësisë ortodokse durrsake… duke refuzuar prerazi propozimet që bënte mitropoliti dhe nënkonsulli grek… deklaroi se “ortodoksët e qytetit të Durrësit dhe të rrethinave të tij nuk mund të vecohen nga bashkëqytetarët e tjerë për të përdorur një alfabet tjetër, pavarëshisht nga feja. Ai duhet të jetë unik për të gjithë shqipëtarët”. Kryepleqësia ortodokse doli e revoltuar nga takimi me mitropolitin dhe nënkonsullin grek. Propozimi i Kaçorrit që të organizohej në Durrës një manifestim proteste gjeti miratimin e plotë nga përfaqësuesit e të tre besimeve fetare në qytetin e Durrësit. Populli i Durrësit u mblodh në sheshin e qytetit. Përpara turmës së madhe Kaçorri mbajti një fjalim ku drejtoi sulme të ashpra ndaj fqinjëve të cilët….. kanë në synimet e tyre lakminë për t’u shtrirë në territoret shqiptare. … E mori fjalën edhe Ilia Llavda, një figurë inteletuale dhe person me shumë popullaritet në Durrës, i cili theksoi se “ Ortodoksët në Durrës do t’i qëndrojnë besnikë çështjes shqiptare dhe se do të luftojnë së bashku me bashkëkombasit dhe bashkëqytetarët e tyre pa dallime fetare”. Folën edhe Neki Libohova, Mihal Rama, Agustin Serreqi, Stef Kaçulini. Në ditën e parë të krishtlindjeve të vitit 1908, mes mitropolitit dhe ortodoksëve të Durrësit plasi një konflikt i rëndë. Kryepleqësia ortodokse e Durrësit dhe Tiranes, dhe priftërinjtë, me miratimin e besimtarëve ortodoksë, kishin vendosur të mos ishte i pranishëm mitropoliti grek… sepse ai kërkonte që mesha të bëhej në gjuhën greqisht, kundër dëshirës së ortodoksëve dhe të parisë ortodokse durrsake. Ai u paralajmërua nga Pavli Terka dhe Kristaq Rama që të mos trazohej në meshë, m.gj.atë mitropoliti ndërhyri tek priftërinjë dhe u bëri presion atyre që të ndërpresin meshën në shqip, por urdhëresa e tij qe e pasukseshme… mitropoliti u largua nga kisha….. e më vonë Patriarkana e Stambollit e largoi atë edhe nga Mitropolia e Durrësit ‘.” ………………………………………………………………………………………………… .

  Shkrimi ne fjale, ilustrohet edhe me fotografite e: Pavli Terkës, Mihal Ramës, Ilia Llavdës, Kristo Dako, Jahja Kovaçi, Jahja Ballhysa.

  Kaq sa sot.

  Reply to this comment
 50. Arben February 23, 15:55

  UNE JAM I MENDIMIT QE PASI TA BEJME NENSHTETAS JANULLEN, PASTAJ DIREKT E PROPOZOJME PER PRESIDENT.

  Reply to this comment
 51. Vasili February 23, 16:18

  Perseri nje muslluman,kunder ortodoksise patriote historike shqiptare,brenda dhe jashte kufijve. Fe pa ndryshuar ne shekuj.
  Ne ringjalljen e ketij besimi,patriotik dhe human, truperisht dhe shpirterisht,nje merite te madhe ka dhe kryepeshkopi i saj imzot Anastasi,duke ndihmuar masivisht shqiptare dhe kosovare ne nevoje,pavaresisht besimit te tyre.Eshte nje turp i vertete per shtetin dhe shoqerine shqiptare,qe kryepeshkopit nuk i eshte dhene neshtetesia shqiptare deri me sot.
  Megjithse autori Islami(???),si paraardhesit e tij,megjithse perpiqet por,asgje te mbrapesht nuk gjen ne veprimtarine e ketij personaliteti fetar dhe njerezor,vazhdon me urrejtje te verber mesjetare, ti kundervihet kryepeshkopit ortodoks.
  Nqse do te ishje shqiptar duhej te merreshe me problemet e fese tende,qe nuk di se ku ti kapesh,nga thellesia dhe gjeresia e tyre.
  Ndergjegjesohu dhe kur zemra nuk te ben te shkruash,me mire hesht per vehten tende.

  Reply to this comment
 52. M A R K O February 23, 16:55

  Vasiliqine…. !

  Reply to this comment
 53. Sokol February 23, 16:58

  Ku ka nderim me te madhe per Shqiperine qe Kryepeshkopi Anastas te kete Shtetesine Shqiptare. Une per vete i perkas fese Myslimane por Kryepeshkopi Anastas eshte nje personalitet i vecante qe Shoqeria jone nuk ka fatin ti kete perhere. Sa mire do te ishte ne qoftese politikanet tane do te benin 1% te atyre qe ka bere Kryepeshkopi Anastas per vendin tone.

  Reply to this comment
 54. ortodoksi February 23, 17:19

  Ishte nje shqiptar nga Shkupi.qe themeloi perandorine romake te lindjes dhe shpalli krishterimin si fe zyrtare.Ky ishte perandori shen Konstantin. Ishte nje shqiptar nga Bederiana e Kosoves,qe ndertoi shen Sofine dhe pasi e pa te perfunduar tha:- Solomon ta kalova! Ky ishte perandori i perandorise romake te lindjes ,me i famshmi nga te gjithe,Justiniani i pare.Cfare dreqin duan greket ne Kishen shqiptare,kur ajo eshte ne themel,kishat paleokristjane shqiptare jane me te vjetra se ato greke,Krishterimin shqiptaret e kane marre nga burimi dhe jo nga greket.Ne katedralen e Bylissit u pagezuan te krishtere(U Konvertuan ne krishterim) perandoret bullgare bashke me popullin e tyre ne shek.IX.Pse nuk u pagezuan ne Greqi?Greket uzurpuan kishen e Konstandinopojes pas pushtimit nga turqit me ferman te sulltan Mehmet pushtuesit,qe e kishte nenen greke.Deri ne kryengritjet shqiptare qe formuan shtetin grek,prifterinjte greke te fanarit ishin sherbetoret me te bindur te turqise dhe arriten te luftojne ne bashkepunim me turqit gjuhen shqipe dhe kombesine shqiptare.

  Reply to this comment
 55. Gjon February 23, 17:32

  Ky prifti mund te kete te drejte te dergoje kerkesen per shtetesi shqiptare VETEM NEQOFTESE PRANON SE ESHTE ÇAM DHE SHQIPTAR, ashtu si eshte ne te vertete.

  Reply to this comment
 56. lomi February 23, 18:12

  GREKU NE BALLKAN GJITHMONE LA QENE KAL TROJE DHE CESHTJEN SHQIPTARE E KA PATUR NE “KONSIDERATE” TE VECANTE.HABITEM QE SOT NE 2015 MESHA NE KISHEN ORTHODOKSE BEHET NE GJUHEN GREKE.PARLAMENTI SHQIPTARE DUHET URGJENT TE APROVOJE LIGJ TE VECANTE DHE SPECIFIK PER KETE PROBLEM TJU PRITET RRUGA NJEHHERE E MIRE KESAJ .ESHTE LIGJI AI QE DO I PRES GJIHEN JANULLATOS DHE CDO DULE E NISHANI.EDI RAMA KA PERGJEGJESI KOMBETARE TE RENDE PO LEJOJ DHENIEN E SHTETESISE SE NDERUAR SHQIPTRE KETIJ AGJENTI GREK.

  Reply to this comment
 57. Bardhi Tolabi February 23, 18:21

  O Dulaqis!
  Kam nje propozim qe t’ja percjellesh Janulles:
  A eshte i gatshem ai,te marre nje emer Shqiptar,psh.Fan Noli.Po qe se ripagezohet dhe merr kete emer,atehere do te thosha se e do Ortodksine dhe Autoqefalin e Kishes tone,eshte nje bari i Kishes Ortodokse Autoqefale Shqiptare dhe do e merritonte pasaporten Shqiptare.Per t’u dalluar nga Noli yne i Madh,le te mbaje atesine dhe memesine e tij.
  Me kete kusht,le t’i jepet nenshtetesia.Ne te kunderten,mbetet nje tradhetar i Kishes tone dhe sherbetor besnik i Kishes dhe ekstrmisteve antishqiptare Greke dhe nuk i mbetet gje tjeter vecse te qerohet apo te shkoje prane atij zoti te cilit i sherben,jo ZOTIT te vertete.

  Reply to this comment
 58. Bardhi Tolabi February 23, 18:27

  @ortodoksi!
  Nje leksion i bukur historik,per Janullen dhe turkun e greqizuar Dule.
  Dulja ka mbetur pa atdhe:Turqit e kane braktisur,Shqiptaret nuk duan t’i degjojne as emrin,ndersa Greket nuk e pranojne,se ka mbiemer turk dhe nuk e dine cfare eshte.E ka zene halli te ziun dhe i eshte qepur Janulles,si miza pas bythes se kalit.

  Reply to this comment
 59. Emigranti February 23, 18:48

  Redaksise Dita .
  Ne Ney York Kam takuar nje prift me origjine Shqiptare po ushtar I kishes Greke e kishte mare nje Shqiptar per ta varosur se ai do ta kendonte ne Shqip dhe keshtu ndodhi .
  Nga korjoziteti dhe per mirenjohje I afrova nje dreke ose kafe ai pranoi kafene. E pyeta si e ke mesuar shqipen me tha jam Shqiptar nga Sinica dhe jam ai qe kam ngritur shkollen e pare teollogjike ne Dures . Me shkujdesje pyes po ai Noli çfare ishte me tha e nje sharlatan ishte, po nje prift andej nga Elbasani çeshte ai eshte nje aventurjer qe do te beje para me ate pune .
  Besoj se kaqe eshte e mjaftushme per te hedhur poshte te gjitha zerat e ketyre te shiturve qe fryjne njerezit me genjeshtra per dashurine e pa kufishme qe ka Janullatosi per Shqiperine !
  Ka kerkuar ndonje here Janullatosi falje per krimet qe ka bere kisha greke ne Shqiperi ?
  Pse nuk vajti Janullatosi ne pervjetorin e VRASJES te KRISTO papa NEGOVANIT ?
  Atje do tregonte sa Shqiptar eshte . Ky propozim I Dulles eshte nje krim tjeter qe behet kunder popullit Shqiptar dhe vepres se NEGOVANIT NOLIT dhe gjithe martireve qe punuan dhe dhane jeten per Kishen Autoqefale Shqiptare .
  Juve si Redaksi duhet te gjeni materjale qe flasin per luften qe ka bere Kisha Greke ne vite per te mbjelle ” dashuri ” per Greket te cilin e kane ndihmuar pa mase edhe (Shqiptare ) te shitur si puna e Dulles .

  Reply to this comment
 60. gogo February 23, 18:51

  Z.Bedri,kam respekt si analist politik,por,kur merresh me problemet qe u takojne ekskluzivisht ortodokseve,bie ne nje nivel me te ashtuquajturin ”pellazg”. Ju qe komentoni me mllef kunder Kryepeshkopit tone te nderuar e te respektuar nga te gjithe ortodokset shqiptare dhe nga e gjithe bota,vec islamikeve,merruni me hoxhallaret tuaj,qe predikojne arabisht dhe ju nuk keni haberin se cfare thote.Na lini neve ne fene tone evropiane dhe te civilizuar, te vendosim se ke duam per te na drejtuar Kishen tone,te cilen Hiresia e Tij,e ngriti nga rrenojat ku ishte katandisur,nga baballaret tuaj dhe e ka bere me te mire se sa e kishim.Juve,perfshi dhe Zotin Bedri,me sa kuptoj,nuk keni qene ne ndonje meshe,ku ka qene edhe Hiresia Tij,Anastasi,qe te degjoni e te shikoni se Ai e flet shqipen me mire se sa ju islamiket dhe nuk eshte e vertete qe mesha behet ne greqishte.Kryepeshkopi yne eshte erudit,ai di gjithe gjuhet kryesore te Evropes,perfshi edhe shqipen.Duhet t’a kini te qarte, doni apo nuk doni,qe ne,ORTODOKSET,do ta kemi Kryepeshkop deri sa te rroje dhe sa per referendum,ne se kerkohet nga neve,ortodokset,mund te behet dhe ka per te fituar 100 perqind,mbasi ju,islamiket,nuk keni te drejte te merrni pjese!Kur te beni referendum se kush do t’i drejtoje Komunitetet tuaja fetare,ne do te bejme sehir,se si do te kacafyteni,sic e keni zakon,se kush do dale ne krye!Theksoj, se kur t’i jepet nenshtetesia shqiptare, Kryepeshkopit tone te nderuar,do te ishte nder dhe krenari per te gjithe shqiptaret.Dhe,se fundi,si t’i jepet apo nuk do t’i jepet nenshtetesia shqiptare Hiresise se Tij,ne do ta kemi ne krye te Kishes tone,doni apo nuk doni ju islamistet,qe nuk jeni ndjere e nuk po ndiheni,kur kane marre e vazhdojne te marrin nenshtetesi shqiptare lloj-lloj terroristesh dhe vagabondesh nga rraca juaj.Po te doni, ,ju japim edhe satanain tone,Nikolla Markun,qe hiqet si patriot,por eshte nje injorant,qe nuk e njeh njeri per prift,qe ta beni Kryehoxhen tuaj.

  Reply to this comment
  • Pellazgu February 23, 22:02

   @gogo

   Sa për ortodoksinë, mos fol me aq siguri ti qen i ndyrë i armiqve të Shqipërisë, sepse përveç juve, pjesës së maskarenjve të gjakut vlleh (përkundër pjesës së ndershme vllahe që jeton në harmoni me shqiptarët e të gjitha besimeve), që me bukëshkalësi të pashoqe keni bërë hasha mirësinë e shqiptarëve, të cilët u hapën derën të parëve tuaj bredharakë e pa brekë në bythë, asnjë ortodoks tjetër nuk mendon siç po pjerdh ti
   Ortodoksit atdhetarë, nën shembullin e heronjve të ortodoksisë shqiptare: Negovanin dhe Krisatoforidhin, ia kanë treguar vendin atij që sot ka uzurpuar fronin e Kisit, Xhuvanit dhe Nolit. Shikoje more qelbësirë: https://www.youtube.com/watch?v=c-155gEfJrE.
   Sa për Nikolla Markun, mos e zërë me atë gojën tënde të ndyrë, sepse ai është emblema e ortodoksisë shqiptare. Uzurpatori dhe ju qentë që i shërbeni do ikin nga Shqipëria, ashtu siç erdhën. Shqipëria nuk është e Vangjelia Dules dhe as juve burrave-gra që i mbani ison, por është e shqiptarëve dhe në të do bëhet siç duan shqiptarët dhe ajo Anuset që pjerdhin erën e qelbur të gjirizeve të Malit Atos!

   Papa Kristo NEGOVANI! Papa Kristo NEGOVANI! Papa Kristo NEGOVANI! Papa Kristo NEGOVANI! Papa Kristo NEGOVANI! Papa Kristo NEGOVANI! Papa Kristo NEGOVANI! Papa Kristo NEGOVANI! Papa Kristo NEGOVANI! Papa Kristo NEGOVANI!

   P.S. Kur më shani ju mua më shtohet jeta.

   Reply to this comment
   • votuesi February 24, 09:43

    O Pellazg paske fillu pune me kohe te pjesshme tek gazeta Dita,ik mil lopen se ta mori Rama e do e coje ne novosele,me vjen keq por qenke pak i rrjedhur dhe pjerdhur nga trute.pershendetje revolucionare dhe ji pak me tolerant se as ti dhe as une dhe ne nuk zgjidhim gje nga lloqet qe bejme ne forumin e gazetes komuniste te kohes.te pershendes dhe mblidhi mend dhe bej punet e perditshme ne familje.

    Reply to this comment
 61. Ardenica February 23, 18:55

  Nese Nishani do te mbahet mend si prewsident tradhetar, le t’i japi nenshtetesine edhe nje antishqiptari si kolonel Janulles por me pare duhet t’ia heqi nenshtetesine kryepeshkopeve paraardhes te Kishes ortodokse si Xhuvani, etj, dhe sidomos Nolit tone te cilin kolonel Janulla e ka perzene nga kryevepra e themeluar prej tij, Kisha autoqefale ortodokse shqiptare.
  Grekomanet sahalepires te tipit Piro Prifti qe kane shitur bythen tek Janulla, jane servilet qe i puthin doren ketij antishqiptari per dy leke te qelbura nga greku.

  Reply to this comment
 62. ortodoksi February 23, 19:08

  Pershendetje @Pellazgu,@ Bardhi Tolabi

  Reply to this comment
 63. ilia February 23, 19:36

  Kisha Orthodhokse sot eshte autoqefale, pikerisht ne saje te punes se palodhur dhe vetmohuese, te Kryepiskopit Anastas. Autoqefalia nuk ka lidhje me nacionalizmin, keshtu qe sot nuk gjykohet me mendesine e fillim shekullit XX. Pas shpalljes se pavaresise dhe pas 2 kongreseve te Kishes Orthodhokse, sidomos te daljes se statutit te 1929, Patriarkana Ekumenike e ligjeroi shqipen ne Kishen tone Orthodhokse. Fakti pse ishte Mitropoli e Patriarkanes nuk perbente asnje problem. E megjithate, meqe te gjitha Kishat e kishin shpallur autoqefaline, kjo j`u dha edhe Kishes sone, ne prill 1937. “Shqetesimi” per perdorimin e shqipes sot me 2015 ne Kishen tone eshte per konsum te jashtem, pasi dihet tashme se c`gjuhe perdoret tek ne. Keshtu qe Anastasi eshte ringritesi nga themelet e Kishes sone, per te cilen se paku duhet t`i jemi mirenjohes. Nese personalitete politike e ngrejne kete ceshtje, kjo ndodh se deri me sot shteti e ka bere veshin e shurdher ndaj kerkeses se Kryepskopit per te marre neshtetesine shqiptare, te cilet e meriton plotesisht, me shume se shume shqiptare.
  Referimi me figurat e se kaluares eshte tejet folklorik, pasi Kisha nuk i sherben ndonje politike, nacionalizmi, por eshte trupi mistik i Krishtit, e pacenuar dhe qe nuk duhet te njolloset me ngjyra qe s`i vijne pershtat.
  Keshtu qe duhet kujdes kur flitet per Kishen Orthodhokse dhe Hierarket e Saj, sepse nuk keni te bene me nje OJQ, apo organizate politike. Nuk mund te gjykohet as nga prirjet nacionaliste dhe paragjykuese te shume personave e mediave.
  Kryepiskopi erdhi ne Shqiperi i derguar nga Patriarkana, ne nje kohe kur nuk eksistone jo me Kisha por mezi gjendeshin 4-5 klerike ne moshe te thyer. Dhe pergatitja e Prifterinjve nuk eshte si te mbarosh nje shkolle te larte, pasi kerkon perzgjedhje me thirrje te vecanta qe s`i kane te gjithe njerezit.
  Prandaj eshte ne interesin dhe deshiren tone qe Kryepiskopi jo vetem te mos levize nga pozicioni i Tij, por te marre edhe nenshtetsine tone, sepse de fakto ai eshte shqiptar, qytetar i denje i Republikes se Shqiperise.
  Kjo kerkese eshte e aresyeshme t`i plotesohet.

  Reply to this comment
  • Pellazgu February 23, 22:21

   @ilia

   Ju paska nxjerrë koloneli i ASFALIS-ë që të bëni propagandë, me mendimin se do t’u helmoni mendjen shqiptarëve. Jeni shumë “kopila”, pasi ndërroni emrat këtu në forum që të mos kuptoheni dhe në fakt nuk ju kupton askush, vetëm i gjithë forumi.
   Edhe mos gënje vendçe mor prift legen e i pacipë.
   Kisha Ortodokse Shqiptare është autoqefale në sajë të punës së palodhur dhe luftës së Nolit, kundër Anastasëve të viteve 1930, të cilët donin ta zhduknin Kishën Shqiptare dhe ta zëvendësonin me Kishën Kriminele Greke, me atë kishë që kishte vrarë martirin Papa Kristo Negovani. Nuk është bërë autoqefale nga Anastasi yt. Anastasi yt vetëm sa ia ka hequr “kokën e vet” kishës shqiptare dhe i ka vënë një “kokë greku”, prandaj s’mund të jetë autoqefale kisha ku ti pëllet gjithë ditën psalltet antishqiptare. S’mund të jetë autoqefale, kur kërkoni ta quani kishë shqiptare, por që në fakt drejtohet nga një grek i paligjshëm, i cili, pasi e ka uzurpuar për 24 vite fronin e ndritur të Nolit, sot u kujtua ta anashkalojë shkeljen e ligjit, duke marrë letra shtetërore, njësoj si ata emigrantët e paligjshëm që janë gati të bëjnë çdo poshtërsi vetëm që të marrin letrat për t’u legalizuar.
   Kishën autoqefale shqiptarët e kanë në Elbasan dhe Kryepeshkop të tyrin kanë Nikolla Markun. E keni parë sesa shqiptarë ortodoksë të ndershëm shkojnë për meshë në kishën e Shën Mërisë në Elbasan? A e ke parë more ilia vllahu bukëshkalë? Pse nuk shkoni dhe ta uzurponi edhe atë kishë? Apo nuk jua mban, pasi keni frikë se ortodoksit shqiptarë ju çojnë me shkelma bythëve të pëllisni në Andrusë?
   Edhe boll me këtë enverizëm, që kërkoni t’u mbyllni gojën shqiptarëve e t’i ndaloni që të thonë çka mendojnë. Nuk ma mbyll dot gojën, as mua dhe as shqiptarëve të tjerë në mbrojtje të autoqefalisë së Kishës Ortodokse Shqiptare, që e keni rrëmbyer dhe përmes saj kërkoni të fusni Greqinë në Shqipëri.

   Reply to this comment
  • echo February 23, 23:43

   Pajtohem plotesisht me Ju!!!Amin

   Reply to this comment
  • echo February 23, 23:44

   Pajtohem Plotesisht me Ju Ilia!!! Amin

   Reply to this comment
 64. islam selami February 23, 20:03

  Shyqyr zotit qe kemi gazeten tone islamike DITA qe ju befte dita 1000,qe mbron interesat tona te muslimaneve te devotshem qe jemi kunder qafirit anastas dhe cdo qafiri tjeter ,Bedri,, ti je roja besnike e islamit dhe ai do ta shperbleje me 40 virgjeresha dhe mish ne hell e pilaf orizi.Feja qendron mbi kombin, gjithashtu Bedri kete them edhe une.

  Reply to this comment
  • Sokol February 23, 21:52

   O islam ku ishe ne kohen e Enverit qe i varte Hoxhallaret dhe prefterinjet per kembesh dhe nuk i hyri ferra ne kembe jetoj sa deshi.

   Reply to this comment
  • JOY -72 February 24, 01:09

   islam selami ; or palle e ndrydhur qe ke vene nofke muslimane per ju grekqiret qendron feja mbi kombin per te gjithe shqiptaret e vertete qendron kombi mbi fene…..po nuk keni faj ju qelbesira qe edhe ankoheni per gazeten DITA i vetmi forum ku ju le te shfryni epshin e anusit ju pjellave bastarde,,,,,!!!!!!!!!!!!!!!

   Reply to this comment
 65. jevg brake February 23, 21:15

  po per ne nga braka ca do bohet. Na harrut me duket. Ne shyqyr qe jemi vellezer me popullim islam shqiptar. Jemi nje gjak dhe nje fe me te. Bedri magjypi nuk shkrun per ne fare. Na ka harru. Ka harru qe jemi vellezer te nje gjaku me te dhe me pellazgun, bardhi tolabin

  Reply to this comment
  • Pellazgu February 23, 22:33

   @jevg brake

   E lëshove edhe ti një pordhë nga goja more zorraxhi. Pjerdh Anusi, thithni ju, dhe pastaj vini e na qelbni forumin.
   As ke shanse të jesh si jevgjit e Bërrakës, sepse ata të paktën nuk ia kanë shitur bythën grekut.

   Reply to this comment
 66. Taku halabaku February 23, 22:19

  Kam nje propozm;te debojme Hiresine Z.Janullatos,e ne vend te tij te veme z.Bedri Islamikun,sepse i ploteson kushtet,ka mesuar gjuhen shqipe,eshte shtetas shqiptar prej tre brezash,eshte atdhetar se ka shkrire pasurine per popullsine ne nevoje,ka denoncuar me guxim rekrutimin e femijeve myslimane nga shoqatat “kulturore” Arabe ne vitet 1992-2005,si ato (kampingjet) te librazhdit,voskopojes,kavajes,Kuksit etj.,financimin e familjeve me jetime vetem myslimane (kontigjent i ardhshem per atdhetarizem). Eshte per t’u pergezuar fryma atdhetare e z. B.Islamiku,sidomos kur demaskon veset e shoqerise sic jane;prostitucioni,droga,vrasjet me pagese,vjedhjet me arme,rembimi i prones se tjetrit,trafiku i mishit te bardhe,manipulimi i ushqimeve qe kancerizojne miletin,por mbi te gjitha kur demaskon percarjen qe konstaton,ne gjirin e popullsise me besim ortodoks dhe rruget me te cilat eliminohet kjo percarje.-Mbasi e kullandrisi komunitetin e madh mysliman,i cili u ndergjegjesua nga predikimet e ketij Profeti,te quajtur Bedri Islamiku,e hoqi dore nga tere ato vese qe cituam me siper,ne i lutemi qe te beje sakrifice e te na udheheqe edhe ne ne rruge te drejte,sic beri me vellezrit e tij myslimane,te cilet sot jane fytyra e vertete e Islamit ne Shqiperi,-pa edhe ne nuk ja leme pa shperblyer sakrificen qe do beje per te miren tone.

  Reply to this comment
 67. Drino February 23, 22:22

  Z. B.Islami eshte future ne nje fushe qe nuk eshte i informuar edhe per shkak te formimit qe ne si brez kemi si atiste. Per mendimin tim me problematike per kombin tone jane problemet e fese islame: perveç dy ndarjeve kryesore qe kemi pasur historikisht, ne sunite dhe bektashi, ku sunitet praktikonin ritet sipas Turqise ndersa bektashinjte ishin sekti me liberal i te gjitha feve, tani kemi nje kthim tek vehabizmi arab. Per fat te keq bektashizmi ka pesuar tkurjen me te madhe edhe pse ka qene i perhapur ne teritoret me te medha ne Shqiperi. Problemet e perkatesise etnike te disa prifterinjeve ortodokse apo katolike jane te perkohshme dhe ato do ti zgjidhe koha, e rendesishme eshte qe besimtare e krishtere te jene vigjilente dhe te mos lejojne qe kleriket e rinj qe po ngrihen ne te gjitha nivelet, te mos ndryshojne traditen e kishes shqiptare dhe kjo eshte pergjegjesi e tyre dhe e gjithe opinionit intelektual shqiptar. Per Z. Islami me vjen keq qe shume teza i ka te pasakta, do te ishte mire nese ka interes per te ditur me shume per ortodoksine shqiptare te merret me tendencat qe shfaqen ne gjirin e saj dhe jo me Kryepeshkopin( qe na e beri S.B) qe jeten e ka te kufizuar nga zoti dhe koha qe ka drejtuar eshte me e madhe se ajo qe i ka mbetur me apo pa nenshtetesi.

  Reply to this comment
 68. berndt February 23, 22:23

  Vellezer shqiptare!
  I ka genjyer mendja keta truthare greke se mund te pranojne shqiptaret t’i japin qytetari shqiptare percaresit me te madh te kombit tone, Anastas Janullatosit.
  Edhe pse ne nje situate politike te veshtire, te rrethuar nga vende qe prej dyshekujsh perpiqen te na zhduki si popull, komb e shtet, ne shqiptaret do te dime ta kthejme Janullatosin andej nga ka ardhur, kete “peshqesh te imponuar”.
  Zoti Dule me provokime te tilla qe ben here pas here na ben edhe nje te mire se na kujton se armiku eshte zgjuar e kjo na bashkon ne shqiptareve qe e duam kete vend, per cilin te paret tane kane derdhur gjak (ne kuptimin literal), ne lufte per jete a vdekje kunder Greqise dhe Serbise (kujto therrjen nga andartet greke te dy qind civileve te paarmatosur ne Hormove, djegjen nga ushtria greke te 190 fshatrave te Shqiperise se jugut, genocidin, shpernguljen me force dhe shpronesimin barbar te mijera cameve dhe pastrimin etnik dhe genocidin e permasave boterore te serbeve ne Kosove)
  Te gjithe ne e dime mire se, per fat te keq, probleme te tipit JANULLATOS, ne shkalle e forma te ndryshme, kemi pasur prej dy shekujsh e do te kemi per aq kohe sa grekut e serbit t’i mbushet mendja top se Shqiperine qe nuk e moren dot edhe pasi hyne me ushtri ne luften e pare e te dyte boterore, qe me gjithe intrigat e pafundme, nuk e penguan dot te fitoje pavaresine ne 1912, qe nuk e preken dot as ne traktatin e Versajes as ne konferencen e Parisit ne 1946, nuk do te mund ta prishin sot qe kemi hyre ne shekullin e dyte te Pavaresise sone Kombetare.
  Nuk habitem aspak ketu edhe kur lexoj disa komentues te perhershem qe numerohen me gisht (Beni, Ilia, Gogo, Vasili, Halabaku), qe hiqen si naive e nuk e kuptojne as misionin antishqiptar as veprimtarine antishqiptare te Janullatosit. Se po te ishin te bindur per ato qe shkruajne ketu do te dilnin me emrin e tyre te plote ne median shqiptare apo te Greqise, ne qofte se kane zgjedhur ate per Atdhe, ashtu sic ka dale artikullshkruesi patriot Bedri Islami dhe shume te tjere. Por ju kete nuk mund ta beni se dridheni para forces se tmerrshme te SHQIPTARISE. Ju keni zgjedhur rrugen e anonimatit per te sulmuar Shqiperine dhe shqiptaret. Nje shekull ekzistence e shtetit shqiptar ne lufte me te gjithanshme me fqinjet armiqesore duhej te kishte bindur edhe keta fqinje edhe juve se Shqiperia eshte bere nje here ne nuk cbehet me. Por ju me sa duket jeni SLOW LERARNERS (me falni per shprehjen e huaj qe perdora).
  Keta njerez qe hiqen naive e ndonjehere aq agresive e antishqiptare sa qe na quajne turq, arabe, etj. ne shqiptareve qe kemi per fe mbi cdo fe SHQIPTARINE (nje fjale qe e ka mallkuar janullatosi), jane armiq te maskuar ne internet te Shqiperise e te shqiptareve qe nuk kemi jemi shitur te greku, serbi a turku. Sa lart qendrojme ne moralisht mbi keto qenie mjerane qe hane buken e Shqiperise e bejne duvane e Greqise!
  Qe te dalin njerez te tille nga gjiri i popullit tim, nuk habitem se e di se edhe nga popujt me fisnike te Europes kane dale njerez qe jane shitur e kane dale kunder vellezerve te tyre te Ne, POPULLI SHQIPTAR, nuk do te lejojme asnje president apo qeveri shqiptare te hedhe nje hap te tille TRADHETIJE KOMBETARE.

  Reply to this comment
 69. DRENICA E KUQE February 23, 22:24

  O Bedri Islami, njerezit si Bujar Nishani dhe Marifete Jahjaga (Ibrahim Rugova dhe Sali Berisha me pare) u japing gjithçka vetem te huajve, janullatoeve “greke” dhe millosheviqve “serbe”, por shq iptareve e kane me be qe mos t’u japin asgje dhe mos t’u njohin asnje te drejte qe u takon. Per keto marifete i vene ne pushtetin “shqiptar”!…

  DRENICA E KUQE

  Reply to this comment
 70. isi February 23, 23:03

  Bujar Nishani nuk e ka te sigurte shtetesine shqiptare per vehte,se ka nderruar tre mbiemra.Qe eshte jevg eshte jevg,po se eshte jevg turk,jevg egjiptjan,apo jevg grek,kete nuk e ka te sigurte as vete.Paraardhesit e ketij vijne nga Libohova dhe kane sherbyer ne dere te Myfit beut.Sado jane perzier keto vitet e komunizmit me te bardha,ngjyra e zeze nuk ju hoq nga lekura.

  Reply to this comment
 71. dalanluzaj February 23, 23:31

  C’po behet ne ate Atdhe te mjere?
  A e njeh qeveria shqiptare kush eshte Janullatosi, a e di kjo palo qeveri se c’eshte duke bere ky sharlatan I ngjyer me prift?
  O Shqiperi e mjera Shqiperi!
  Bravo autorit te shkrimit!.
  Te nxitet masat e popullit patriot shqiptare per ta shkulur kanserin e zi grek.
  S’u ngopet me greket?
  O turp ku ka rene.Kisha e Nolit dhe e gjithe shqiptareve.Jasht kete officer te zbulimit grek nga Shqiperia!Ku jane rinia e mrekullushme e vendit tone jashte kete klike nga me te rrzikshmet qe grryen Shqiperine
  sarandani

  Reply to this comment
  • Tartufi February 23, 23:46

   Dalan miku mos i ngatro dy gjera,qe jane larg nga njera tjetra?
   E para eshte qe shqiptaret nuk duhet tju thuhet u ngopet apo nuk u ngopet me
   greket! Jemi ne shqiptaret qe ju kemi zene deren grekeve,jo ata neve.
   E dyta eshte qe shqiptareve tju themi,nuk u ngopet me miletin qe nuk beson tek
   zoti dhe tek patriotizmi! Keto kontrata i bejne ata qe kane prishur kisha dhe
   xhami kohe perpara,jo ata qe kane besuar tek zoti .
   Beju thirje shqiptareve te rezojne shejtanin shqiptar dhe prifti i ardhur grek
   iken vet o miku tim?????

   Reply to this comment
 72. Taulant February 23, 23:44

  Kush lind nga macja do te gjuaje minj.
  Janullatosin e nderuan duke e bere qytetar nderi te Korces. Dhe cili ishte reagimi i tij ne pergjigje te ketij akti fisnik? – Perdhunimi i varreve civile te Boboshtices dhe mobilizimi total i kishes e konsullates greke per te shpallur greke gjithe ortodoksine shqiptare, duke shtrydhur edhe ne ndonje corape pa lare si Ligoraq Karamelo etj.

  Reply to this comment
 73. kubani February 24, 00:33

  Paranojat e nje mergimtari!
  [email protected],s’ju durua deri ne fund te shkrimit, beri si beri futi edhe ca llafkka te huaja,helbete ka mesuar vec shqipes edhe te botes,i tregon me pasion e me rrokopuje paranojat qe i turbullojne trurin,e i kane prishur gjumin,bile aq i kontraktuar eshte nga fiqiri sa ben edhe nje proklamate te stergjate, e thirrje ‘vellazerore’ se endren qe ka pare dhe njady endra qe i kane treguar ‘dashnoret’,mund te behen realitet dhe merr fund Shqiperia,do coptohet ndermjet fqinjeve te poshter.Ketij mergimtari i eshte mbushur mendja se eshte trim me flete,e njohes i zoti i historise e del me emer e mbiemer kur komenton (ja, si ketu me siper),bile po mbledh dhe fonde qe te organizoje nje parti per mbrojtjen e atdheut,nga disa fqinje grabitqare e disa tradhetare,e me fotografine e enverit e me flamurin e nacionalizmit,do t’u tregoje vendin armiqve.-Ketij paranojaku,meqe permend SHQIPTARINE,do t’i bej nje pyetje direkte pa nenkuptime ,keqkuptime e tejkuptime;-c’pati Pashko Vasa,qe tha:-“FEJA e Shqiptarit eshte Shqiptaria”?
  -meqe jemi ne muhabetin e mirkuptimit fetar,po i tregoj ketij histotiani te thekur e te trembur nje mini aspekt qe ka ndodhur ne vendlindjen e P.Vases,nepermjet vargjeve te nje kenge te bere ne ate kohe nga nje bejtexhi qe quhej KASEM TAIPI,me subjekt “muhamedanet e Shkodres nuk i lejojne te krishteret te ndertojne Kishe e shkolle” (Zana popullore,f.72-73),e (mbleta Shqiptare,f.221),
  -Moll-Ademi nde xhami
  Pa ndigjoni Turq e vllazen!
  Na trathtoj ky Ljeti (latini)
  Te Dauleti e po na Thrasen
  – Hysen-beg! Fik-e pishen!
  Per nji faj qi kena bame,
  Na vrau Zoti! Cartem Kishen,
  E po na lyp Mreti nizame!
  Padishah! Pac ditt e gjata
  A kam ize per me fol?
  Sa te jene pushka e shpata
  Shkodra Kishen e rrenon.
  -Lexoi @ berndt,ne origjinal se jane te gjata e me shpjegimet e duhura,ku nder te tjera spikat nje dicka qe ta heqen ty paranojen,e te ben me butarak,qe jane interesat e fuqive te medha ato qe i kane ndare kufijte,e nuk te lene ty te lodhesh e stermundohesh as nga trute (po pate ndo pak),as nga xhepi e as nga trupi,(se shpirt, e kuptoj qe te mungon e prandaj do vuash).-Edhe nje keshille;here tjeter mos dil me emrin e ‘vertete’ (si sot),se te gjejne te krishteret e te bejne ndonje te pabere,he nipce permbaju mos pi droga te forta !

  Reply to this comment
  • berndt February 24, 05:09

   S’ka faj, lufton per buken e gojes “kubani” i Janullatosit (edhe pse tani s’ka me euro ka dhrahmi ai akoma) qe mundohet te fuse percarje edhe ne veri, midis katolikeve e muslimaneve te Shkodres.
   Ai gjarper antishqiptar ju thote te germoni edhe shekuj me pare e te kullosni ne gjirizet e historise e te Kasem Taipit. Por, te jesh i sigurte, si gjate gjithe shekujve te fundit, ne ato gjirize do t’ju dale shpirti gjithe percaresve dhe tradhetareve te ketij vendi.
   Shqiperia ka ngadhnjyer edhe mbi tradhetare te pushtetshem (Esat Pasha, e Koci Xoxe etj), ka ngadhenjyer dy shekujt e fundit mbi intrigat politike dhe nderhyrjet ushtarake te fqinjeve tane armiqesore, e jo do te pyese per krimbat parazitare te gjirizeve te internetit si puna jote o “kubani” grekofil. Te gjitheve juve qe jeni shitur te greku populli yne ua ka vene ne balle etiketen “jashteqitje e kombit”.
   Ju nuk keni patur dhe nuk do te keni ASNJEHERE guximin te dilni haptas me kete fryme te kuterbuese greke antishqiptare sepse tmerroheni para forces se madhe te patriotizmit shqiptar.
   Me turp jane mbuluar e do te mbuloheni te gjithe ju tradhetaret e bashkepuntoret e armiqve te Shqiperise sone ngadhenjyese. Shikoni Kosoven si po i bashkohet Shqiperise ne nje proces te bashkimit te shqiptareve etnike qe po perparon ne menyre te pandalshme fale punes, luftes dhe gjakut te shqiptareve, duke pasur ndihmen e Europes e te Amerikes.
   Ju, tradhetaret e vendit tuaj, nuk jeni te denje as per urrejtjen e shqiptareve dhe te SHQIPTARISE FISNIKE. Shqiptaret kane vetem neveri per ju qenie te denuara vetem te vegjetoni.
   Dhe me ne fund kisha kete pyetje: A beson me te vertete ti “kubani” grekofil se do te nderhyje fortlumturia qe te te fale Zoti TRADHETINE NDAJ ATDHEUT, tradhetine me te madhe e me te denueshme ne kete bote?

   Reply to this comment
 74. SHQIPE February 24, 00:56

  Po sikur kreu i ISIS-it te kerkoje nenshtetesine do t’ja jape NISHANI thua? Se Jo? Njelloj eshte Te huaj jane edhe ata. Ne te njejtin rruge jane. Per me teper ata jane me burra dhe me te sinqerte. dalin hapur per ate qe bejne. Se te dy vrases jane. ISIS-i varet ne emer te profetit Muhamed me Kurhan ne dore. Janullatusi vret ne emer te Jezusit me ungjill ne dore. Te njejten pune bejne. Te dy palet vrasin…..
  Prandaj une do te propozoja tu japim nenshtetesine ISIS-t dhe JANULLATUSIT se vellezer jane, me ate rast mbase mer edhe JARI ndonje LINGOTE FLORIRI .

  Reply to this comment
 75. shqip hesapi February 24, 07:10

  Pyetjet qe ben gazetari se pse prifti grek do te behet me pasaporte shqip. jane pergjigja me e mire,me e sakte dhe me e vertete qe mund te themi e gjithe ne ketu.Zoti Bedri cojani nje kopje te shkrimit Nishanit,nje Saliut,nje Dules dhe gazeta “Dita” duhet ta botoje cdo jave qe t’ia kujtoje .

  Reply to this comment
 76. kubani February 24, 15:37

  Mergimtarit te [email protected]!-Te na rrosh sa malet, e te na lesh mbrapa,me keto mend qe ke i jep tere mehalles e mbeten edhe per kusur.-Deri die i vrave e i plackite,e sot ju thua ‘vellezer’ shqipetare,ke frike mos humbet ato qe ke rrembyer,por sidomos ke hallin e ‘nderit’ mos t’a neperkembin.Nga pergjigja merret vesh qe qenke bere per te te qare halle,nuk ja vlen te merremi me tipa si puna tende qe krruajne koken e bythen tere diten,je lafango anadolli ,kaq !

  Reply to this comment
 77. runescape gold September 7, 11:38

  I think hаt eѵerything published ᴡas actually very reasonable.
  Howеver, what aboսt tһis? what іf youu weгe to crеate a awesome
  headline? Ӏ аin’t suggesting ʏour content is not solid, however
  what iif you aɗded ɑ title to maybe grsb folk’s
  attention? I meаn KOMENT: Paas një deklarate aspak rastësore.
  Α ddo t’ia japë presidenti Nishani shtetëѕinë sshqiptare z.Janullatos?
  | Gazeta Diita іѕ a little boring. You cⲟuld
  lo᧐k ɑt Yahoo’ѕ frоnt page and note how they ⅽreate article headlines to get viewers to clіck.
  You might aⅾd a related video oг ɑ pic or twօ to ցеt readers іnterested aƅout everything’ve ѡritten.
  In my opinion, іt would bring ʏour blog a little bit more interestіng.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim