Dy shqiptarë dhe një kinez / Bisedë mbi reformat që e kthyen Kinën në superfuqi. Ku gaboi Enver Hoxha, çfarë i mungon politikës shqiptare prej 30 vjetësh

July 31, 2020 21:29

Dy shqiptarë dhe një kinez / Bisedë mbi reformat që e kthyen Kinën në superfuqi. Ku gaboi Enver Hoxha, çfarë i mungon politikës shqiptare prej 30 vjetësh

Nga Servet Pëllumbi

Në politikë asgjë nuk ndodh rastësisht. Në se ndodh diçka, kjo kështu ka qenë menduar – F. Ruzvelt

Biseda e lirë në kafe “Niagara” me Vanin, ish-korrespondentin e HSINHUA-së në Shqipëri (emri i plotë Wang Hongçi) dhe me Xhevdet Shehun, gazetarin e DITA-s dhe mikun e vjetër të Vanit, nisi me kujtime për miqësinë e ngushtë të dikurshme shqiptaro-kineze dhe vazhdoi për transformimin mbresëlënës të RP të Kinës, për reformat e projektuara nga Ten Hsiao Pini, për përmbajtjen konceptit të socializmit me ngjyra kineze, si dhe për shanset e humbura të Shqipërisë për faj të udhëheqjes së kohës, e cila ndërpreu marrëdhëniet miqësore me RP të Kinës në vitin 1978.

Biseda para filxhanit të kafesë nisi si rastësisht.

– Më kujtohet, u thashë Vanit dhe Xhevdetit, se kisha një vit që isha transferuar nga Shkolla e Partisë, ku isha shef i katedrës së Filozofisë, në KQ të PPSH-së. Në 18-22 dhjetor 1978 u zhvillua Plenumi i KQ të PKK. Ten Hsiao Pin mori mandatin e partisë në pushtet për të venë në jetë politikën e vet me emrin “hajhe kaifan” (Reforma dhe transparencë). Pata rastin, për shkak të detyrës, të njihem me materialet e atij Plenumi.

Më kujtohet, që Teni në strategjinë e vet, e vinte theksin tek katër modernizimet: 1. Modernizimi socialist i ushtrisë, 2. Modernizimi i bujqësisë; 3. Modernizimi i shkencës; 4. Modernizimi i industrisë. Spikaste heqja dorë nga ideologjia në plan të parë, duke e mbuluar këtë me filozofinë e praktikës si kriter i vetëm i së vërtetës! Mbi këtë bazë, Teni shtronte një program më të gjerë e më konkret prej 12 pikash. Ndërkaq, prioriteti i ekonomisë mbi ideologjinë, u paraqit dhe u miratua në plenumin e dhjetorit 1978. Nuk e fsheh, kjo na dukej atëherë herezia më e rrezikshme! Në të vërtetë këtu merrnin fill reformat e transparencës, përpunuar nga Ten Hsio Pini.

– Kjo, – tha Xhevdeti, – përligjej edhe me nevojën e kapërcimit të pasojave shkatërruese të “Hopit të madh” dhe Revolucionit Kulturor që filloi në vitin 1965. Këtë udhëheqja jonë, siç dihet, nxitoi ta adaptojë tek ne në formën e luftën kundër burokratizmit, shkurtimit të oborrit kooperativist, ndalimin e fesë etj. Madje quhej edhe “Hop drejt komunizmit”!!! Ndërkaq, kur kinezët nisën ndreqjen e gabimit, PPSH, duke i quajtur edhe kinezët revizionistë, prishi marrëdhëniet me RP të Kinës dhe me fanatizmin e vet ideologjik, e çoi Shqipërinë drejt katastrofës.

Ndërhyra unë, duke shtuar:
– Kjo, Xhevdet, përbën për mendimin tim, gabimin më të rëndë të udhëheqjes tonë të asaj kohe të kryesuar nga Enver Hoxha. Më kujtohet që në një artikull të gjatë kritik, Ten Hsio Pini shpallej buharinist, pra dhe i rrezikshëm për të ardhmen e socializmit. Këtu kishte diçka reale. Në vitin 1926 kur Teni studionte në Moskë, i kishte tërhequr vëmendjen parulla e Buharinit “Pasurohuni” që u quajt keqkuptim i NEPP-it dhe u hoq dorë nga frika se prona private pjell kapitaizmin çdo ditë, çdo orë e çdo minutë (Lenin). Kjo ishte nisje e gabuar e ndërtimit socialist në BS!

Fakt është se kinezët ndërruan kurs që në vitet ‘70. Ten Hsiao Pini do të deklaronte prerë: Të mësojmë të ecim sipas civilizimit të “Tigrave të Azisë”, Singaporit, Koresë së Jugut dhe Tajvanit. Model i afërt me civilizimin Konfucian. Koncepti “Sao kan” (Që të gjithë të kenë diçka, pra një pasurim të moderuar). Thënë ndryshe: drejtim sipas parimit të familjes dhe prioritetit të shtetit dhe të shoqërisë. Kurse, liberalizmi perëndimor, siç dihet, theksin e vë tek prioriteti i individit.

Sfida tjetër e madhe. Ai, Teni, diti të nxjerrë mësime edhe nga teoria e konvergjencës, që lindi në Perëndim nën ndikimin e lëvizjeve të majta të rinisë të vitit 1968. Kurse të tjerët, “përtypnin formula” duke e trajtuar një konceptim të tillë thjesht si përpjekje të kapitalizmit për t’i “shpëtuar revolucionit të shtruar për zgjidhje”! (E. Hoxha. Imperializmi dhe revolucioni, 1978). Pra, debat thjesht teorik, kurse vetëm Teni shkoi rrugës së praktikës, pragmatizmit. Teoria e maces që di të zerë minj, (Saktësisht: “nuk ka rëndësi nëse macja është e bardhë apo e zezë, mjafton që ajo të kapë miun”), ishte fabula e paraqitjes së “shpikjes gjeniale”, që i bashkëngjiste “kapitalizmit të egër”, Partinë Komuniste!

Vani, që po ndiqte debatin midis meje dhe Xhevdetit, deri tani në heshtje dhe i përqendruar, ndërhyri pas një pauze:

-Profesor, jini një njohës i shkëlqyer i politikës së Kinës. Nuk më befason kjo, se ju njoh dhe kam lexuar shumë nga shkrimet e botimet tuaja…
E ndërpreva duke i thënë: Van, jemi miq të vjetër, të lutem le t’i drejtohemi njëri tjetrit me “Ti”!

– Dakord, dakord, faleminderit. Atëhere po përfshihem edhe unë në debat. Po rimarr problemin e shtruar. Konvergjenca për Tenin përkthehej si rrugë për të krijuar një simbiozë të ekonomisë liberale të tregut me atë të planifikuar shtetërore, nën kontrollin e rreptë të Partisë drejtuese, pra të PK të Kinës. Model që doli reformues dhe i suksesshëm në praktikë. Ky model shërbeu si mbështetje teorike edhe për konceptin “Reforma dhe transparencë”, që e shndërroi Ten Hsiao Pinin në arkitekt të madh të reformave dhe të modernizimit të Kinës, për çka fitoi shumë popullaritet, brenda e jashtë Kinës.

-Shumë mirë, – e përgëzoi Xhevdeti, – por a mund të na thuash disa gjëra më konkrete, për shembull, nga ç’hapa nisi gjithë ai transformim?

– Po po patjetër, – tha Vani disi i ngazëllyer. – Gjithçka filloj me guxim, me “prishjen” e komunave duke ndjekur, jo rrugën e privatizimit, por formën qiramarrjes së tokës me afate të gjata, praktikisht të përjetshme. Fshatarët filluan të punojnë për vete dhe jo për komunën. Nisi të veprojë parulla: “Pasurohuni”! Rritje e bujshme e drithit, mishit etj. Inkurajim për rritjen industriale, sidomos në qytetet bregdetare të quajtura “Zona të posaçme ekonomike”. Formula taktike ishte: “të ecim me kujdes gur mbi gur” për të mësuar gjuhën dhe kulturën e tregut, sidomos të fitimit. Pas biznesit të vogël, – vazhdoi rrëfimin Vani, – vërshuan bashkatdhetarët super të pasur nga Tajvani dhe vendet e deteve të jugut, të cilët shfrytëzuan rrjetin e krijuar nga bizesi i vogël.

Më pas kapitalet nga Koreja e Jugut, Japonia e Perëndimi… Kuptohet, duhej treguar kujdes dhe në raport me ata që ishin për “pastërtinë e socializmit”.
– Për këtë qëllim Van, – ndërhyra unë, – mbase u përdor nga Ten Hsio Pini teza sipas së cilës socializmit për të fituar realisht i duhen 78 breza. Pra, u thoshte militantëve se nuk heqim dorë nga socializmi, që në rrugëtimin e vet të gjatë do të ketë ulje, ngritje, fitore dhe dështime, sulme dhe tërheqje të përkohshme.

– Tamam kështu, Profesor, dhe kjo, siç thuhet në gjuhën e bukur shqipe i “qetësoi gjakrat”

– Ide dhe konkretizime interesante miku im Van , – i tha Xhevdeti duke shtuar: – Është, pa dyshim, meritë e Ten Hsiao Pinit edhe përdorimi mjeshtëror i kundërvënieve SHBA-BS, vazhdim i “lojës” që nisi me Maon e Kisingerin, e njohur ndryshe si diplomacia e ping-pongut, për të vazhduar me vizitën Presidentit Nikson në Kinë në vitin 1972.

-Rusët, u thashë, ndërkaq përsëri u vonuan. Për kinezët rëndësi pati shndërrimi i sukseseve diplomatike në vlera materiale dhe burime për zhvillim. Edhe pse “pathosi anti imperialist” i Revolucionit Kulturor nuk u fashit shpejt, gjë që pengoi konvertimin në masën e duhur të sukseseve diplomatike në vlera materiale. Veçse, nuk u ndal si proces. Ndërkaq ne vazhdonim në rrugën e mbrojtjes së “kështjellës së pamposhtur në brigjet e Adriatikut”, shoqëruar me slogane dogmatike të tipit: “Edhe bar do të hamë, por parimet nuk i shkelim”! Kështu e dënuam me vdekje vetë socializmin, ose ndryshe e “mbytëm duke e përqafuar”!

– Kuptohet, nxitoi të ekuilibrojë kritikën time Vani duke thënë, se edhe tek ne nuk ishte e lehtë të kapërcehej dogmatizmi që reduktonte teorinë në një libër të vogël citatesh…

– Jo, jo – iu përgjigja, – vështirësia në rastin tuaj qëndronte në zgjidhjen e çështjes: si do të përputheshin të pa përputhshmet, si mund të bashkekzistonin, apo konvergonin dy sistemet e ndryshme ekonomiko-shoqërore. Thënë ndryshe, lëvizja mbi “dy shinat” e teorisë së ekuilibrit të Buharinit! Kurse tek ne vazhdonte inercia “e gërmës ideologjike”!

– Pjesa më madhe e ekonomisë kineze, – u “mbrojt” Vani, -ashtu si më parë vepronte në përputhje me ligjet e socializmit, në pjesën tjetër u lejua liberalizimi i tregtisë së brendshme e të jashtme, u rritën shpejt të ardhurat e popullsisë, u rrit lëvizja e lirë e mallrave dhe e njerëzve.

Ten Hsiao Pini u bëri thirrje qytetarëve: “Pasurohuni”. E gjitha kjo solli debate të ashpra në parti. Madje dhe revolta gjithandej. Viheshin në dukje karakteri kontradiktor i politikës “Reforma dhe transparencë”. Rreziku i shndërrimit të kontradiktave në konflikte antagoniste ishte eminent. Vendi ziente, ishte në prag të një lufte civile. Prandaj i jepej rëndësi propagandimit të tezës së Kongresit XII, (shtator 1982), që kërkonte ruajtjen e sistemit socialist.

Mbi këtë bazë Teni propozoi një formulim kompromisi: adoptimin e formulimit “socializëm me specifikë kineze”, (apo me ngjyra kineze). Ky kompromis realisht frenoi disi procesin, por u pranua, sepse u shoqërua me zhvillim të ekonomisë me ritme të larta. Ama, shpëtimi erdhi nga mbështetja e popullsisë dhe e sipërmarrësve.

– Gjithsesi, më kujtohet, u them, që arkitekti i reformave “për të ulur gjakrat”, mori mbi vete përgegjësinë dhe u tërhoq nga të gjitha postet. Nisi ajo që u quajt “periudha e ndreqjes së gabimeve”. Teni u nis në udhëtimin historik në jug të Kinës. Mbështetja që gjeti nga popullsia e frymëzoi “plakushin” dhe të shumëvuajturin Ten, për t’i dhënë një frymëmarrje të re strategjisë “Reforma dhe transparencë”.

– Van, tani le ta lemë pas historinë e atyre viteve vërtet dramatike dhe të vijmë tek realiteti i sotëm, tek ajo që edhe nëpër botë ka filluar të quhet nga studiues e specialistë “Ëndrra kineze: Epokë ere”. Kurse tek ne, – shtoi Xhevdeti, – shohim dyzimin midis nostalgjisë për disa arritje të socializmit shtetëror dhe lodhjes e zhgënjimit nga iluzionet e ekonomisë së tregut dhe demokracisë liberale…

– Dakord, – tha Vani, duke mbledhur supet. – Sot në Kinë, vazhdoi ai, punohet për një plan të ri mobilizimi. Presidenti Xi Jinping, libri i të cilit u promovua dje tek Muzeu historik Kombëtar këtu në Tiranë, mbron tezën se kushtet e reja kërkojnë një model të ri ekonomik që emërtohet “Norma e re”.

Thelbi i saj: Përfundoi periudha e sulmit për ritme të larta, që lejoi zhvillim jo proporcional të ekonomisë që kërkonte: 1.Sakrifikimin e interesave të popullsisë dhe mjedisit; 2.Fillon koha e një cilësie të re në strukturën ekonomike, balancim midis degëve dhe provincave, rritja e efektivitetit të investimeve, pakësim të mbetjeve. Më tej: luftë korrupsionit, disiplinim të sistemit të pushtetit partiako – shtetëror. Qëllimi është që rritja e “kredisë së besimit” tek Partia Komuniste Kineze, të garantojë ngritjen në një stad të ri të frymës e krenarisë kombëtare, për t’i “zgjeruar” rrugën realizimit të plotë “ëndrrës kineze”!

Duke mbështetur fjalët e Vanit, shtova:
– Unë mora pjesë në promovimin interesant të librit të Presidenti Xi Jinping, madje Van, i kam lexuar disa pjesë të tij. M’u duk realist dhe me vlera jo vetëm njohëse të modelit dhe të së ardhmes së tij. Kurse, vendet e tjera ish-socialiste vazhdojnë të hallakaten në gjetjen e modelit të ekonomisë së tregut. Përfshi dhe rastin tonë, ku partitë thjesht nuk dinë se çfarë kërkojnë, prandaj mendoj, se do të ishte më mirë që disa të vërteta, tashmë të provuara duhen thënë më hapur. Ajo që ka ndodhur e po ndodh në Kinë është mbresëlënëse, sidomos zhvillimi i vrullshëm dhe rritja ekonomike për dekada me dy shifra, veçse ky nuk është më socializmi etatist, që dështoi gjithkund.

Kina e sotme është një vend modern me ekonomi të përzier, por që vazhdon të udhëhiqet nga PK kineze, e cila ka ditur të lejojë edhe një lloj pluralizmi politik, le të themi me “ngjyra kineze”, pra me disa veçori suksesi, si model që të tjerët e shohin me zili e xhelozi, por që ata që janë mësuar me “modelin perëndimor”, nuk e adoptojnë dot.

Kështu, për të dalë nga kriza nuk arrijnë të kuptojnë rolin e gërshetimit të tradicionales me modernen, siç ndodh në Kinë me mbështetjen në disa parime të filozofisë së Konfucit, duke hequr dorë nga disa idealizime të filozofisë politike të liberalizmit që sot, sipas mendimit tim, ka prekur në fundin e vet. Libri im “Fundi” i filozofisë politike”, që po ta dhuroj Van, përmban diçka për këtë që porsa thashë.

Xhevdeti, të cilit ia pata dhuruar librin ditë më parë, nxitoi ta shtrojë çështjen në një rrafsh tjetër teoriko-politik në formë pyetjesh interesante e nxitëse për debatin e mëtejshëm.

– Profesor, a kemi të bëjmë me realizim të teorisë së konvergjencës të viteve ‘70-80 të shekullit të kaluar, të konvergjencës midis kapitalizmit dhe socializmit edhe në rastin e rrugës që ka bërë RP e Kinës gjatë këtyre 40 vjetëve të fundit? A mund të quhet një nga eksperimentet më madhore në shkallë botërore “socializmi me specifikë kineze” dhe Kina e sotme simbol i “socializmit të tregut”?

– Nuk mendoj, u them, se është formë e konvergjencës në kuptimin që kishte ky term në vitet ‘70-80 të shekullit të kaluar, kur përplaseshin “dy kampet” e kundërta. Më tepër kemi të bëjmë me një strategji specifike kineze. Komponentë të kësaj strategjie janë: arritja e “socializmit të tregut” me ngjyra kineze (një shartim i socializmit demokratik të socialdemokracisë); krijimi i shoqërisë së mirëqenies së përgjithshme; pasurimi i të gjithëve pa privatizuar sektorët kyç të ekonomisë kombëtare; lufta kundër korrupsionit etj. Si rrugë kryesore vlerësohen stimulimi i biznesit me anën e një sistemi kreditimesh vendore me interes fare të ulët, rritja e efektivitetit të investimeve, kthimi i vëmendjes ndaj kërkesave të tregut të brendshëm dhe ngushtimi i dallimeve ndërmjet rajoneve, popullsive të qytetit dhe fshatit.

Në një strategji të tillë, prioritare sipas propagandës kineze, është gërshetimi i disiplinës ideologjike me traditat e drejtimit të shoqërisë sipas “parimit të familjes” të përpunuar shekuj më parë nga Konfuci, rritja e “kreditit të besimit” ndaj Partisë drejtuese (PKK). Kjo, sipas meje, quhet Mrekullia kineze, që shihet me zili e frikë nga fuqitë e tjera pretenduese për lidership botëror, sepse integrimi i Kinës në ekonominë globale nuk po çon në asnjë lloj konvergjence me rendin liberal perëndimor. Kjo e bën RP të Kinës një rivale strategjike të fortë në konkurrencën ekonomike botërore.

Prandaj, në Kinë ka optimizëm të motivuar, ekonomia po zhvillohet 2-2.5 herë më shpejt, gjë që i hap rrugën e superfuqisë dhe të “liderit global” brenda disa vjetëve, dhe jo me dekada, siç thuhej nga Kisinger, Brzezhinski etj. Po kështu, “Perëndimi kolektiv” ka humbur në raport me Kinën, jo vetëm në rrafshin e krijimit të intelektit artificial, por para së gjithash në rrafshin e organizimit social.

– Po ju ndërpres, profesor,- ndërhyn Xhevdeti. – Për ta konkretizuar superioritetin e Kinës në arritjet me karakter social, po i referohem një skede. Në vitin 2018 morën arsimin e lartë 36 milionë studentë; Kina është në vendin e parë për nga numri i studentëve të diplomuar jashtë, kryesisht në Perëndim, rreth 600 mijë, dhe ka pranuar 489 mijë studentë të huaj. Sot në Kinë mbi 350 milion njerëz janë me arsim të lartë, mbi 100 milionë shkencëtarë dhe inxhinierë. Më 2017 kinezët kishin numrin më të madh të “superkompjuterave”, kurse Firma e njohur Huawej po konkurron me sukses Apple-in amerikan.

– Po, Xhevdet, solle të dhëna interesante, që dëshmojnë se sukseset ekonomike kanë bazë të fuqishme dhe se zhvillimi i vrullshëm i të RP të Kinës ka rëndësi, jo vetëm për popullin kinez, por dhe për mbarë njerëzimin. Kina po demonstron, jo vetëm një çudi ekonomike, por dhe një model civilizimi. RP e Kinës ia arriti t’i përdorë me sukses mundësitë e ofruara nga globalizimi të harmonizuara edhe me stratagjemat tradicionale të kulturës kineze. Pra ka histori, kulturë e sistem tjetër të menduari, por dhe tradita të tjera. Por mbi të gjitha një konsensus të brendshëm që i jep RP të Kinës superioritet.

Megjithatë, Xhevdet, le të na i thotë Vani, se si Mrekullia kineze do të mund të frenojë në të ardhmen thellimin e kontradiktave sociale dhe rrezikun e korrupsionit në nivelet e larta të pushtetit, apo mplakjen e popullsisë me strategjinë e sotme“një familje një fëmijë”, gjë që 20-30 vitet e ardhshëm mund të ndikojë negativisht në rritjen ekonomke…!

Ndërkaq Vani qeshi, siç dinë të qeshin kinezët në raste të tilla dhe ndërroi temë!

-Profesor, tha Vani, ka ardhur një grup xhirimi i Radio Pekinit dhe duam një intervistë nga ju, se ta dini, jeni shumë i njohur në Kinë, kini shkruar e botuar në Zhenminzhibao që kur unë isha korrespondent i Hsinuasë në Shqipëri, pa folur për mbresat e vizitës që bëtë në Kinë si kryetar i Kuvendit të Shqipërisë në korrik 2004. Jini edhe njohës i mirë i filozofisë së lashtë kineze!

-Tunxhë Van, iu drejtova me të qeshur, me këtë paraqitje që i bëre kërkesës është vështirë të refuzosh! Kuptohet, rashë dakord me propozimin dhe e lamë takimin me Wang Lej (“Shpresën”), shefe e redaksisë së Radios së Jashtme të Pekinit që kryeson grupin e gazetarëve dhe të xhirimit. Si Vani edhe Shpresa, (emri shqip i saj) kanë mbaruar Universitetin e Tiranës dhe flasin shumë mirë gjuhën shqipe.

(Shënim:Takimi dhe intervista e gjatë kryesisht për historikun e miqësisë shqiptaro–kineze dhe të ardhmen e saj për Radio Pekinin, u realizua në lulishten e hotel-park Rogner, më 3.06.2017.)

 

——

Botuar në DITA. Ndalohet ribotimi i plotë ose i pjesshëm pa lejen me shkrim të redaksisë dhe citimin korrekt e të dukshëm të autorit

July 31, 2020 21:29
Komento

56 Komente

 1. katarakti July 31, 22:17

  E thene shkurt dhe thjeshte. Kina e Ten Hsiao Pinit adoptoi sistemin me te mire ekonomik te njohur deri me sot qe njihet si kapitalizmi shteteror apo ekonomia sociale e tregut. Ndersa ne nga nje komunizem dogmatik kaluam ne nje anarshi afrikane, duke shitur, shkaterruar dhe rrenuar gjithcka. Se aq kuptonte maloku nga ekonomia. Kina se shpejti do te jete superfuqia e pare ne bote. Te gjithe do t’i perulen asaj. E keqja eshte se sot Kina nuk eshte nje vend komunist, pavaresisht emrit, por nje vend nacional/ socialist. Si Gjermania e Hitlerit ne vitin1939. Kina ka sot nje ekonomi tregu dhe numrin me te madh te miliardereve ne bote. Dhe sic dihet nuk ka komunizem me multimilionere dhe prone private. Por kinezet jetojne sot 30 here me mire se sa ne kohen e Mao Ce Dunit dhe revolucionit kulturor!

  Reply to this comment
  • Raimond vlonjati August 1, 02:05

   Ate qe beri Teni e ka gjithe Europa Perenfimore

   Dmth Industrine Primare dhe Shendetsine i ka Shteti , gjithe te tjerat i ka individi

   Natyrisht edhe ne mund ta benim kete ,
   Mirepo ne kishim edhe kemi ne Partine Socialiste hajdute te cilet ,
   per te vjedhur ekonomine e Shqiptareve u pelqen me shume metoda e Djathte ekonomike , e cila ka primare Privatizimin ,
   sesa Metoda e Majte Ekonomike , e cila nuk i privatizon Ndermarjet Kryesore te Ekonomise , sic jane Minireat , Nafta , Energjia Electrike , Telekomin,
   ndertimi i Infrastruktures qe permbledh ndertimin e rjetit Rugor dhe atij Hekurodhor

   Biles , Socialistet Shqiptare ishin dhe jane kaq ekstrem i djathte saqe harriten te benin edhe Privatizimin e Teatrit Kombetar,

   Psh , kur ishte Servet Pellumbi politikan ju ankua Nanos kur ky i fundit filloi te privatizonte Telefonine celulare
   Mirepo Nano ja gjeti anen Servetit , duke i dhene te shfrytezonte shitjen e birres Tirana,
   dhe nuk foli me Serveti

   Pra vjedhjet qe ju benit atehere dhe po i ben tani ne tenderat e rugeve per mirbajtje dhe ndertim etj etj
   jane arsyeja qe ne u shkateruan si Ekonomi

   Reply to this comment
   • Fisniku August 1, 10:58

    Titulli bombastik,qe mbyllet me pyetjen : “Cfare i mungon politikes shqiptare prej 30 vjetesh?”
    Dhe pergjigja e kesaj pyetjeje qe do kishte interes per popullin ka mbetur jetime!
    SHBA-ve ia gjetem ilacin,tani edhe Kinen e zberthyem dhe kjo tregon se ne shqiptaret kemi lindur per te komanduar boten e jo Shqiperine!
    Kemi 30 vjet qe nxijme Enverin,ndersa tani pas 30 vjetesh nuk guxojme te veme gishtin ne plage!
    Ne vend qe te debatohet per legjislacionin dhe zgjedhjet,ka heshtje aq sa edhe ndryshimet kushtetuese u bene ne kulisa dhe nuk u pyet fare populli!
    Kjo eshte ne te vertete fantazma mashtruese e “Bashkeqeverisjes me qytetaret” pjelle kanceroze e Edi Rames qe hengri shtetin ligjor,demokracine,rrenoi administraten publike dhe nxiti korrupsionin!
    Hesht,o popull,se bageti je dhe mos u anko!

    Reply to this comment
 2. Zybat e Dull Kasapit July 31, 22:25

  Nostalgji per nje kohe tejet te zymte kur qeratai aziatik ja u zhvaste si i babezitur pasurite nentokesore duke ju demshperblyer sa per sy e faqe me lloj-lloj armesh demodé te cilat ne rast lufte s’mund te kishin efikasitet te mjaftueshem, apo nostalgji per ato vite kur qinezi ju nxirrte qysh pa gdhire mire nga zyrat per t’ju bere reshtore si ZYBA qe ishit?

  Reply to this comment
 3. Niku July 31, 22:29

  Gjatë 30 vjetëve shqiptarët notojnë nëpër rrymat ideollogjike, veçanërisht “profesorët e filozofisë”. Tani po na del varianti kinez! Më saktë e ka thënë një profesor kinez se Kina nuk eshtë një vënd komunist. Drejtohet nga një parti që emrin nuk e ka ndryshuar, por nuk ka asgjë të përbashkët me ato para viteve 1970. Më e përshtateshme është shprehja ” sistem kapitalist të centralizuar “. Pra ka marrë motorin kapitalist dhe ka mbajtur drejtimin e ekonomisë së centralizuar. Shprehja se Enveri gaboi që nuk kopjoi sistemin kinez, eshtë për të qeshur, sepse ai kërkonte që njerëzit të ishin të barabarte dhe jo si në Kinë ku disa janë miliarderë dhe disa të tjerë hanë gjëra që nuk duhet të hanë, duke krijuar viruse.
  Mos shikoni emërtimet, se edhe Hitleri thoshte së është në “partinë socialiste”, por në fakt ishte nazist. Shikoni përmbajtjen e organizimit të ekonomisë, pastaj kaloni tek ideollogjija.

  Reply to this comment
 4. intelektuali July 31, 22:30

  “TEK KOMUNISTET ASGJE NUK ESHTE RASTESISHT, CDO GJE ESHTE MENDUAR PARAPRAKISHT PER TE FITUAR PUSHTETIN DUKE VRARE DHE LIKUIDUAR KUNDERSHTARET”

  intelektuali

  Po kur servili dhe sherbetori besnik i Partise se Punes, Servet Pellumbi eshte transformuar ne antienverist dhe tani ka filluar t’i kendoje elegji Kines Komuniste dhe Mao Ce Dunit?

  KY ESHTE KULMI I HIPOKRIZISE!

  sepse:

  Servet Pellumbi si rufjan enverist qe eshte dhe ka mbetur deri me sot e kerkon ALIBINE e fanatizmit te tij tek zhvillimi ekonomik i Kines Komuniste qe sot eshte aq komuniste sa ishte edhe Enveri ne Kohen e Qepes te Partise se Punes dhe qe zhvillimin ekonomik e ka te bazuar tek krahu i lire i punes i kinezeve mjerane qe hane nje tas orizi ne dite. Produktet origjinale kineze jane me cilesi te ulet dhe konsiderohen si plehrat teknollogjike qe mund te shiten vetem ne pazaret e Botes se Trete, por pazare me mallra kineze gjenden ne shume qytete te Botes ku shiten plehra badiava per disa qindarka. Ne Kine jeta e njeriut nuk vlen per kurgje.

  NE KINE TE GJITHA KOMPANITE PRODHUESE JANE NE DORE TE FIRMAVE KAPITALISTE PERENDIMORE, KRYESISHT NGA BE DHE SHBA DHE SHTETI NUK KA ASNJE KONTROLL MBI KETO FIRMA

  prandaj:

  O fanatiku i Enverit, Servet Pellumbi, profesori i Komunizmit Shkencor

  SI KE RENE TANI NE PLEQERI NE DASHNI ME KINEN E MAOS?

  kur:

  Koronavirusi Komunist Kinez po ben kerdine ne Bote vetem sepse Partia Komuniste e Kines heshti si skuthe kriminale dhe e mbajti te fshehur Pandemine per ta perhapur me tej si nje Lufte Biologjike kunder Imperializmit te Lig qe shfrytezon proletaret kineze, njashtu sic e ka shkruar cifuti i paguar Kalr Marx ne Manifestin e tij Komunist?

  SI U TRANSFORMUA SERVET PELLUMBI NGA ENVERIST NE MAOIST?

  Reply to this comment
 5. era! July 31, 23:09

  KY SERVERI ESHTE NJE MBETURINE E LLUMIT INTELEKTUAL QE PASI U NGOP ME PERFITIME NE
  KOHEN E XHAXHIT ENVER TANI HA MUTIN E VET
  KORCAR TIPIK

  Reply to this comment
 6. Xhuxhumaku July 31, 23:14

  Nje thes me traplleqe, po kur thone “Ku gaboi Enver Hoxha” na bejne te dhjesim gazit. Enver Hoxha qysh kur lindi, lindi gabim. Ishte bastard i bimbashit te Gjirokastres. Dhe gjithe jeten ishte nje gabim i gjalle levizes qe cdo gje e vuri ne sherbim te ruajtjes se pushtetit vetjak te pakufizuar. Enver Hoxha ishte nje gorrille e keqe mbuluar me lesh, Serveti thote kishte gabim se i kishte dale nje qime ne hunde.

  Reply to this comment
 7. faro July 31, 23:21

  Reskte Profesor!
  Je sh origjinal.! I vetmi që i ndjek, I studion dhe pasi I krahason dhe sheh rezultatet, nxjerr konkluzionin e saktë për REFORMAT efikase për zhvillimin e pandërprerë.
  Sa sh nevojë kanë partitë tona për njerëz kaq të DITUR.!
  Po PS a e mban pranë si këshilltar PROFESORIN?

  Reply to this comment
 8. demo July 31, 23:55

  Enver Hoxha donte HYQEM,nuk donte ekonomi..
  Enver Hozha donte ta mbante popullin te skamur,qe populli ta kishte mendjen tek ai ,mos shihte pasurine..
  Edhe Hrushovi e mesoi mire,edhe Cu-En-Lai e mesoi mire,.Ten Hsiao Pini i tregoi shembullin,dhe kur nje nxenes xhahil,jo vetem gdhe,por edhe nje intrigant i poshter,qe i bente diversion Udheheqjes se Larte Kineze te pushkatonte Ten Hsiao Pingun dhe Cu En Lain dhe tja dorzonte pushtetin karrieristit extremist Lin Biao.,atehere e la ne VETMINE E TIJ.Te shkoje te shesi pordhe ne maje te shpelles se Dragobise.
  E zgjidhi Ekonomine me Tropojant e [poshter,intrigante e llapaqene,se i jepshin gjithmone te drejte,Edhe per tre dynumshin,edhe pe t6ufezimin e bagetine personale,edhe folklor sa te duash,,me pash Me carcafet per enver hoxhen mbulohen gjithe shpellat e Tropojes./
  ,.Edhe ja justifikuan krimet kunder Kosoves dhe kosovareve,,edhe i kishte gati per t`i derguar agjenta diversanta ne Kosove.
  Tropojanet kapadainj,inttiganta,llapaqen nuk i kemi dhurate prej Ramiz Alise,,I kemi prej Enver Hoxhes.
  Gjeti tenxherja kapakun.Tropojanet jane tapa topi ne ekonomi,ne matematike,ama te bejne te bardhen te zeze dhe te zezen te bardhe,se sot i ke te gjithe jurista.

  Reply to this comment
 9. Pro demokracise liberale dhe neo-liberalizmit August 1, 00:19

  Pike e presje nuk te heq o Intelektual. Pikes i ke rene, po ça ti besh enveristeve qe jane gjalle akoma ne Shqiperi. Eshte e vertete qe RP e Kines fale reformave ka permiresuar standardet e jeteses ne krahasim me kohen e Mao-s, por jane ato faktoret qe permende me siper, i nderuar. Shto dhe naivitetin e botes perendimore dhe te SHBA-ve qe rane ne kurth, sepse besonin se me hapjen e ekonomise do te hapej politikisht e do te shkonte drejt demokracise. E anetaresuan ne Organizaten Boterore te Tregitse. Ironikisht, ndodhi e kunderta, RP e Kines eshte bere me e mbyllur. RP e Kines eshte shquar per vjedhjen e prones intelektuale dhe kopjim dhe per kete arsye nuk do te behet kurre superfuqia numer nje e botes. Pasi pa mendim te lire, nuk mund te kesh shpikje te reja. Po ashtu me ardhjen e Xi Jinping, RP e Kines po hedh ne ere dhe ato pak reforma pozitive, po shkon si ne (Ç)Revolucionin Kulturor dhe Hopin e Madh. Per te mos permendur shkeljet e renda te drejtave te njeriut; si disidentet ne Kinen kontinentale, shtypja e dhunshme e protestave ne Hong-Kong, futja ne burg e 1 milione ujgureve dhe sterilizimi i popullsise mashkullore te Ujgureve, transplanti i organeve i anetareve te Falun Gong(levizje filozofike e ngjashme me budizmin), shtypja e Tibetaneve, si dhe kercenimi per pushtim ndaj Tajvanit, i njohur ndryshe Republika e Kines(qeveria nacionaliste kineze ne debim pas humbjes se Luftes Civile ndaj Mao-s). Po prape nuk marrin vesh keta komunistet shqiptare dhe injorantet shqiptare.

  Reply to this comment
 10. demo August 1, 01:42

  Kina solli ketu mallin me te mire qe prodhonte vete,teknollogjine me te perparuar qe kishte.
  Ju donit avione Fantom,por ate nuk e prodhonte Kina..
  Me shqiptaret u treguan te hapur e te perkushtuar deri ne vetmohim.Turbinat,.Motorret elektrike kineze qe kane mbetur qe nga koha Maos punojne akoma dhe furnizojne qyleret shqiptare me energji elektrike,Dru zjarri s`ka.Me Hidrocentralet kineze ngrohen e ftohen qyleret shqiptare,qe here e paguajne,here e vjedhin energjine.

  Reply to this comment
 11. xxx August 1, 02:47

  bravo DITA, i mbyllet komentet per lajmet nga udheheqesi yne i nivelit evropian

  dhe i hapet komentet per lakrat qe grin shoku Servet Pellumbi.

  Se mos na kritikojne liderin gjigand ore, se lule mos me prek tani Ramut edvini, nuk ka qef te hyje ne goje te popullit megjithqe kohet e fundit si shume i eshte shtuar dashuria per te sidomos popullin votues.

  Reply to this comment
 12. alphade August 1, 03:00

  Profesor Serveti dhe Xh. Shehu,dy miqt e mij, dua te
  them se quintesesnca e gjithe kesaj bisede qendron
  mbi brazen e nje koncepti politik- pragmatik. Refrenin
  se nuk ka rendesi nese macja eshte e bardhe apo e
  zeze,mjafton qe te gjuaje mije !
  Dikur ,rreth 15 vjet me pare bisedoje ne “Vidio Ulqinin” me nje mikun tim, SH. VATEN i cilin pergjithesisht ishte
  kunder komunizmit,sidomos ne fushen ekonomike qe si-
  pas tij “deshtoi” sepse Superstruktura politike u kap ne
  menyre dogmatike pas slloganeve m-l, megjithese Marksi
  e tha qarte e shkoqur se “Marksizmi eshte guide per ve-
  prim” duke lene nje hapsire shume te gjere veprimtarise
  krijuese ! Duke mos patur parasysh kete te fundit si “veprimtarine krijuese” shume PARTI Kominuniste ne Lin-
  dje rane pre e modelit te BS te Stalinit dhe dihen pasojat
  shkaterruese te ketyre ekonomive deri sa arriten ne kjo-
  laps ! Kolkozet dhe sofkozet praktikisht e minuar regjimin
  socialist nga themelet – bazen e saj ekonomike. Indus-
  tria nga ana e saj mbeti me vend numuro,e demoduar e
  anakronike qe nuk I pergjigjej kohrave moderne. Peren-
  dimi eci me menyre galopante ne zhvillimin e teknologjise
  ne te gjitha fushat.
  E Kunderta me thoshte Shefqeti ndodhi ne Kine ! Atje nuk u zhduk kapitalizmi ,u ruajten themelet te saj ! Ne fshat
  nuk u krijuan Kolkozet (kooperativat bujqesore) por vetem Fermat shteterore. Pronaret ne fushen e industrise
  u shndrruan ne drejtor te prones te tyre dhe mbi te gjitha
  u ruajt monopoli i Partise Komuniste i cili sherbeu dhe
  sherben si regulator i gjithe jetes ekonomike,politike e
  shoqerore ne Gjigantin Kinez !
  Konkluzioni: Vendet e prapambetura, e ashtuquajtura “Bota Trete” per nje kohe relativisht te gjate derisa te
  arrihet ne nje nivel te larte ekonomik dhe ne nje shka-
  lle te larte ndergjegjesimi eshte e domosdoshme te
  ruhet e konsolidohet monopoli I nje partie ! Ketu nuk
  eshte fjala per diktature por per nje “dore te forte” qe te
  vere rregull mbi bazen e zbatimit te ligjeve !
  Tek ne ne Shqiperi ka 30 vjet qe flitet per “demokraci” ?!
  Vertete mendojne shqiptaret se me Shqiperi
  mund ta vendosur demokracine Saliu me mentalitetin e
  tij BAJRAKTAR e KANUNOR ? Kurrresesi ! Prandaj Shqi-
  peria dhe shqiotaret kane 30 vjet qe zvarriten me idene se ne Shqiperi eshte vendosur demokracia !? Thjeshte nje iluzion ! Ne Shqiperi konceptohet ANARKIZMI si
  DEMOKRACI !
  AMERIKA me 350 milion banore ka dy parti,ndersa Shqi-
  peria me 3 milion banore ka mbi 70 parti ! A e kuptojne
  shqiptaret she cdo te thote kjo ?!

  Reply to this comment
 13. Niko August 1, 03:03

  S. Pellumbi eshte naiv.

  Enver Hoxha nuk i prishi marredenit per ceshtje ideologjike. Edhe bufi e kupton kete. Kina skishte me nevoje per shqiperine mbas ’72/’73 sepse gjeti partnere me shume peshe ne bote por edhe ne balkan.

  Kinezet jane 1.7B dhe cfaredo lloj strategji te ndjekin do te kene sukses. Jane te afte te kopjojne ne menyre efficente modelet teknologjike te perendimit, kryesisht the USA). Kurse ne shqiptaret jemi thjesht konsumatore, qe edhe per te ngrene dhe pire pertojme.

  Tung

  Reply to this comment
  • kastriot August 2, 10:47

   Keni te drejte por vetem tek fakti qe Hoxha nuk i prishi maredhenjet per ideologji por per skemen qe ju propozua Lidhje pekin-Bukuresht -Beograde cila ishte e papranueshme per te Por nga ana tjeter ‘politizimi’ i kesaj mosdakortesia demtoi Shqiperine dhe jo Kinen dhe boriet e tij kundra kines nuk ishin te nevojshme se vetem demtuan

   Reply to this comment
 14. xxx August 1, 03:48

  shoku Servet veteran perfaqesues i komunizmit me gjithe titujt dhe funksionet e larta ne vend te shpetonte PPSH nga tradhetia e shkelja ne derrase te kalbur, vjen sot i lare e i shpelare nga cdo pergjegjesi dhe tregon perralla artistike neper mediat kazan te Shqiperise pa krye.
  Kush mban pergjegjesi per dorezimin e PPSH dhe fateve te vendit, sipas cfare tregoka Serveti, pergjegjes qenka Enver Hoxha.
  Pthu!! cfare komunisti ishe ti Servet kur terheq menderen menjane per t’ia rrasur fajet tjetrit.

  Reply to this comment
 15. ALBAN DEGA August 1, 05:49

  Shkurt e bukur…

  FALEMINDERIT KINE !

  – Me mire vone se kurre …

  – Nga Alban Dega, Nju Jork

  Nje hap i rendesishem ne bashkepunimin e sprovuar midis dy vendeve mike: Shqiperise dhe Kines !
  Kins e ka vertetuar me fakte te gjalla se eshte mik i Shqiperise dhe shqiptareve ne kohe teper teper te veshtira qe nga viti 1960 e deri sot !
  Me vitet 1960-1963 Shqiperia godutet nga nge thare dure e papare dhe populli shqiptar kercenohej seriozisht nga vdekje nga uria
  Franca, Italia nuk pranuan ta furnizonin Shqiperine me grure e miser per te cilat qeveria shqiptare ofroi ta blinte me flori!
  Udheheqja kineze me Mai Ce Dunin, Cu En Lain a Ten Hsiai Pinin urdheroi kthimin nga portet e saj te transoqeanikeve te vet me grure, miser e oriiz qe kishte blere ne Ameriken Latine e Afrike sepse edhe Kina kalonte thatesire te madhe dhe dergoi ne Shqiperi ne momentet me te veshtira per nje popull te tere!
  Mbi 16 miliarde dollare investime dhe ndihma per Shqiperine nga viti 1960 e deri ne vitin 1976 ! 1 miliarde dollare ne vit +++ …..Plus miliarda te tjere pajisje ushtarake e per mbrojtjen e Shqiperise!
  “ U miqesuat me Kinen kur duhet te prisheshit dhe u prishet me Kinen kur duhet te miqesoheshit edhe me shume…” i tha sy ne sy ish-Presidenti i Meksikes, miliarderi Luis Echeverría Alvarez Ramiz Alise ne dreken e shtruar per nder te tij ne Pallatin e Brigadave ne Tirane.
  Ramiz Alia mbeti si guak dhe me ze te mekur prej kurve ruse i thote Sofoklis Lazrit ne konfidence “ Na e rrasi !”
  – Ia kemi rrase vetes Ramiz, i pergjigjet Sofua.
  U prishem nga miopia ideologjike e nje ideologu te deshtuar si Ramiz Alia e co. per mustaqet e Celos, per ngjyrat e maceve dhe Tri Botet … e gjeniut kinez Ten Hsiao Pin qe e beri Kinen nje súperfuqi boterore brenda 20 vjetesh ! As
  Trimi i mire me shoke A, thote sovrani!AE aww
  Miku i mire ne kohe te veshtire !A
  E Kina e ka deshmuar me fakte miqesine me Shqiperine si askush tjeter ne BOTE DERI SOT !
  Ndihmat e saj per Shqiperine per 16 vjet jane sa 3-5 fishi i te gjitha ndihmave te te tjereve ne 27 vjet !
  Ishalla nuk e lexon Elez Biberi kete koment se do me nxjerre me antiamerikan se kryetarin e Kines sot e pse jo edhe si agjent te socialimperializmit Kinez si Enver Hoxha Beqir Ballukun, Abdyl Kellezin, Petro Dumen, Koco Theodhosin e co!?
  Vetem per nje kronike me titull “ Mille Gracie Italia” ne nje gazete shqiptare ne fillonte e viteve 90 Elezi me paraqiti jo vetem antiamerikan, por edhe zedhenes te Partise Socialiste pa qene per asnje dite as anetar i saj ne nje liber me nivel fillorjeje te Shoshanit, fshatit tone te perbadhket te lindjes me titullin bombastik “ Rruga e thepisur e demokracise shqiptare “ diku nga viti 1998!
  Faleminderit Kine !

  From: Alban Dega
  Date: June 2, 2016 at 9:23:54 PM EST

  Reply to this comment
 16. demo August 1, 06:49

  Shoku Pellumbi
  shoku Shehu
  (per dijeni shokut Van)
  Keto qe thoni ,i kam thene une 10 vjet me radhe ne forumin e nerum te gazetes Dita.
  Jeni te vonuar.
  Mos kopjoni komentuesit!
  Keni cpikur RROTEN.

  Reply to this comment
  • Kris 1 August 3, 21:00

   Edhe une kur botova shenime er kinen velimiin 99 theksova se Vani kines eshte me i mencir se Vani shqiptar qe enderpnte nje cop magazine.
   Megjithate ndihma kineze e nje voti ishte !e e madhe se ndihma 30 vjecare e Eopes perendimore qe fal sorren per te te marre pulen me gmithe kotec

   Reply to this comment
 17. Studenti August 1, 08:02

  Materiali është interesant për të kuptuar evolucionin e perceptimit të Kinës në Shqipëri. Unë jam i brezit që kam punuar me specialistët kinez dhe çmoj lart dijet, modestinë dhe ndihmën e madhe që ata na dhanë.
  Ajo që më bën përshtypje në materialin e botuar janë elozhet për rrugën kineze, me gojën e Servet Pëllumbit!? Në kohën kur ai dhe kolegët e tij në parti duhej të flisnin hapur e të bindnin E.Hoxhën për vlerën e pallogaritshme të vazhdimit të ‘miqësisë’ me Kinën, në rradhë të parë ekonomikisht, ata vepruan ndryshe…U bënë tellallë të megallomanive ideologjike të E.Hoxhës, sigurisht nga frika për lëkurën e vet, dhe ndikuan aq sa ju kërkoi partia për prishjen e madhe të 1976/1977…
  Rezultati – katastrofë totale ekonomike në Shqipëri, tallona mbijetese në familjet tona në qytete, fshatarsi gjysëm e uritur, parti e kthyer në grup terrorist për të mbajtur popullin në zap!!
  Më vjen realisht keq që Servet Pëllumbi dhe shokët e tij më të moderuar nuk bënë asnjë herë një analizë serioze të historisë së partisë së vet, që i ngriti deri atje ku kanë arritur sot..Ata mbetën, sipas mendimit tim, vetëm shërbyes pa fjalë të kohës kur jetuan..

  Reply to this comment
  • xxx August 1, 12:59

   Ne fakt ishte Kina qe i prishi marrrdheniet, dhe pavaresisht kerkeses se Enver Hoxhes per konseguence, moderatoret e vijes se Maos qe erdhen ne pushtet pasi vdiq ne shtator 1976, nuk kishin interes ne Shqiperine e cila ishte nje nevojtare. Ndihmat do terhiqeshin si me Enverin si pa te, na keshillonin te benim aleane me Jugosllavine e Rumanine per mbrojtjen, c’pret me.

   Reply to this comment
 18. Besnik August 1, 08:24

  Nuk mund te behet krahasim I thjeshte midis Kines dhe Shqiperise. Psh pervec shume faktoreve te tjere numri I popullsise eshte percaktues.

  Reply to this comment
 19. Gigi August 1, 08:32

  E po kjo e kinezeve s’eshte e mire?! Puna a shqipos s’ishte e mire?! Dhjemocracia eshte e keqe?!
  Ç’fare eshte e mire per ne o duduma???

  Reply to this comment
  • Luftuam bllokmenet dhe na erdhen salimenet August 1, 08:58

   O gigi xhixhi per turkoshaket haxhi qamilsa eshte e mire rrumpalla berishiano komuniste..
   Turkoshaket ankohen nga sicializmi,ankohen nga kapitalizmi.
   Keq atehere e me keq sot ne dhjetokraci ku cdo njeri mohon ate qe ka bere ne soc dhe hiqen si burra te mire,dalin komunistet te persekutuar
   Burra muti qe hane ate qe kane dhjere dje
   Vetem te ndegjosh moniken e ilirin me origjine iliro osmane,nuk ka bevoj per komente per kete familje hajdute debile

   Reply to this comment
   • Piro August 2, 12:18

    Serveti tregon perralla. Kina eshte vend i madh e me histori perandorake Eshte vend qe di te nxjerre burra shteti, nxjerr perandore e jo vagabonde si Enver Hoxha. Nje injorant ne ideologji, aq dhe karierist e inatci, qe nuk mendoi kurre per vendin po per karriken. Ai vagabond, ne veprat e tij, tallej me kinezet dhe 4 modernizimet kineze. Keshtu mendonte dhe Serveti atehere. Ne vitin 1974, kur kinezet filluan levizjet pro perendimore, shkoi ne kine nje delegacion qeveritar per ndihma. Kinezet thane: “s’ka me ndihma sepse ne do marrim kredi nga perendimi. Dhe na duhet te shlyejme kredite. Keshtu duhet te veproni dhe ju” – i thane kinezet delegacionit tone. Po ne vend qe Enver Kari, te diskutonte e reagonte ndaj kesaj keshille, nxori parimin e “mbeshtetjes ne forcat e veta”. Pas asaj kohe shqiperia shkoi tatepjete. Ekonomia nuk siguronte dot as mish, as veze e as qumesht. Nderkohe, Serveti vazhdonte hante pilaf ne Komitetin Qendror. Ky dhe shoket e tij burracake, nuk e hapen gojen. Tani na shpjegon historine kineze. Burre llafazan, mburravec tipik shqiptare. Serveti dhe gjithe klasa e tija politike, me Enver banditin ne krye, jane te deshtuar dhe pergjegjes per vendin qe shkoi ne kolaps. Keta njerez nuk duhen degjuar e as lexuar.

    Reply to this comment
 20. ?!! August 1, 08:40

  Në kohën e miqësisë së madhe shqipëtaro kineze ndihma kineze ka qënë kolosale, mendoni vetëm hidrocentalet që mbajnë gjallë ekonominë edhe sot, me qindra fabrika e uzina që jo në kohën e Saliut por ju vu kazma nga sekretarët e partive dhe drejtorët kur dhelpra Ramiz tha që s’ka më socializëm dhe ata, sekretarët dhe drejtorët e duhet të bëhen kapitalistët e ardhëm dhe të krijonin PD, PS ….. Mig 21 kishte BRSS si aeroplan të avancuar, mig 21 sollën kinezët, vaporrë të tërë me grurë e oriz për të ushqyer shqipëtarët mbi katerat silurues me krahë të nënujshëm moderrn për kohën të vendosur në fund të hambarëve (rreth 80 copë sollën), bën remontin e nëndetseve dhe anijeve të mbiujshme, dhe në uzinën e Pashalimanit, shoku Shi dhe të tjerët, mbasi këndonin hymnin e tyre kombëtar, shpërndaheshin për të punuar me përkushtim në çdo repart të uzinës. Vet shoku Shi ishte specialist për remontin e katerave silurues, një njeri që edhe në kurrizin e duarve kishte kallo dhe kishte identikun shqipëtar kryemotorristin marinarin Laze Lumi nga Vau i Dejës, i pa përtushëm por, ka një por të madhe, shoku Shi llogariti një ditë atë që ishte e vërtetë e hidhur, punëtorët shqipëtarë punoni vetë 1,5 orë në ditë, ishin super dembela. Motua e tyre e përditëshme ishte “u fute në postbllokun e bazës e ke marë rrogën nga drejtor Fatoshi, punon a nuk punon”. Dhe për ta përforcuar këtë, duke mar kthesën me kater silurues te bashi i nëndetseve për tu akostuar tek bankina e shkallës së uzinës u duk një gjuajës detar që ishte nxjar në tokë për remont. Pamja ishte e trishtuar, të gjithë kinezët poshtë gjuajtësit duke punuar dhe të gjithë puntorët shqipëtarë pa përjashtim , në anën e hijes që bënte gjuajtësi, ulur mbi arka bënin koqen e muhabetit dhe mund të ishin nja tridhjet punëtor.
  I rash gjatë, por shoku Servet, edhe tunxe Shi dhe tunxe Van në atë kohë u bindën që kllasa drejtuse punëtore në Shqipëri vuante nga dembelizmi anadollak si punëtorët e uzinës ushtarake të Pashalimanit dhe më tepër flinte gjum nën parrullat që shkruanit ju shoku Servet dhe agjitpropi i partisë. Puntori tipik i kllasës punëtore, mburrja e shokut Enver, është gdhëndur mirë e bukur nga i ndjeri Roland Trebicka me personazhin e Jovan Bregut. Jam plotësisht i bindur që një nga shkaqet kryesore të prishjes me Kinën është edhe kjo që po shkruaj unë, pyet për ta verifikuar tunxe Vanin. Të punonin kinezët për dembelizmin anadollak shqipëtar! Më duket kemi ndryshuar pak duke punuar në botën kapitaliste të Europës!

  Reply to this comment
 21. Besnik August 1, 08:52

  Pse ju nuk merrni parasysh qe percaktuese ishte USA. A nuk ishte ajo qe vendosi te bente eksportimin e kapitalit ne Kine? Dhe pas saj gjithe te tjerat. Nuk mund te lihen ne harrese kujtimet e ambasadorit gjerman ne BS ne kohen e Stalinit, I cili e ftonte ne dacen e tij. Ai I kerkonte investime gjermane ne BS. Dhe ambasadori cuditej se perse Adenhaueri nuk I kthente per pergjigje, pasi perfitimet do te ishin kolosale per RFGJ. Ne fakt nuk e lejonte USA.
  Usa ne ate kohe kishte kapitale financiare, teknologjike etj te pakrahasueshme me vendet e tjera, por njekohesisht kishin pesuar edhe nje goditje te fuqishme nga kriza e pakrahasueshme me pararendeset e fundviteve 60. Dollari amerikan nuk ishte me ai I meparshmi. Lidershipi amerikan kishte pesuar nje goditje e tronditje te parikuperueshme me.
  Pragmatizmi I mirenjohur amerikan fitoi edhe ne kete rast. Fitimet me radhe te pare, pavaresisht se ku arihen ato. BS dhe te tjeret ne Europe do te vazhdonin te ishin gogoli qe duhej sulmuar. Ndersa Kina do te ishte tregu I ri I virgjer qe duhej shfrytezuar. A mos keni aq naive te mendoni ju qe vajtja e Niksonit ne Kine u be se ashtu iu tek atij dhe Maos? Besoj se biem dakort qe do te kete pasur tratativa te meparshme te cilat perfunduan me sukses per shkak te asaj qe percakton sikurse eshte interesi I ndersjellte.

  Reply to this comment
 22. Besnik August 1, 09:11

  Sa per Shqiperine a ndryshoi qendrimi I Kines mbas ’70? Nuk me duket habi qe te kete qene edhe ajo nje pjesez e negociatave. Sakrifikimi I nje te vogli bezdises per njeren pale nuk eshte ndonje herezi per palen tjeter.
  Ndersa negociatat shkoni perpara, nga ana tjeter Mao bente goditjen e cuditshme me revolucionin e famshem. Bindja shumeshekullore kineze ne plan te pare. Bindje edhe po mos kuptoje, aq me teper po mos ishe dakort. Ndryshimi qe pritej te behej do te ishte gjigand, pasigurite po ashtu. Ne kete kohe shohim se vizioni I Mao Ten ka qene I sakte. Ne 78 ajo doli hapur, por parapergatitja kishte perfunduar ne ate kohe.

  Reply to this comment
 23. spata August 1, 09:42

  Per Pr .Servet Pellumbin kam respekt jo politike por si mendje e ndritur ne llumin e politikes shqiptare .Une nuk e gjukoj si disa, qe e etiketojne ne sherbim te komunizmit apo te sistemit te ri qe hyri vendi yne ,por si nje filozof qe njeh mire krahet e pluralizmit ne politiken globale . Ai ka kapacitete e njohje te plota mbi gjithcka filozofike .Vijani emrin si te doni .Me Prof Servetin kupton filozofine e politikave te ndjekura nga ne . Te mirat e te keqijat e burrave qe kane qeverisur e qeverisin .
  Nga ky shkrim i Prof Pellumbit une kuptoje paaftesine e udheheqjes tone komuniste per tu orjentuar me ndryshimet qe pesoj bota dhe ne vecanti Kina . Politika amerikane qe e para qe e kuptoje kete dhe pa humbur kohe negocjoje qe te ishte partnership me te. Ne morrat qe ushqeheshim nga Kina dolem kondra se ajo tradhetoje M-L .Nje cmenduri qe po e vuan dhe sot populli yne .

  Reply to this comment
 24. Labi August 1, 10:18

  Mjaft te kujtojme qe na mbanin me buke,dhe tarallaku Gjirokastres bente pllanet 5 vjecare,ne fund kinezet e moren vesh qe kishin te benin me brekgrisur dhe qylaxhi qe donin para qyl i lane dopio gjashten ne dore,thone qe Gjirokastriti vdiq nga marazi kur shoket kineze ja thane ne sy,dhe e lane te vazhdonte me forcat e veta.

  Reply to this comment
 25. demo August 1, 11:36

  Studenti je shume konkret.
  Jemi te nje moshe.
  Enver Hoxha ishte shnderruar ne ate femijen e llastuar,tyranik,qe kerkonjte kumbulla ne Shendre.
  Jane bere kumbullat ,se me hahen mua.(Ka qene nje copez kendimi i fillores se kohes tone,62-63)
  Ne mendjen e tij PARANOJAKE,ay ishte udheheqrsi i komunizmit boteror dhe me vdekjen e Maos,do te drejtonte edhe gjigandin kinez me ane te Lin Biaos dhe Cian Cinit,(bandes se te katerve).
  Vizita e Nixonit ne Kine i prishi enderren.Sapo Niksoni takoi Mao Ce Dunin,ketij i ra infarkt.
  As qe behej fjale per pershtatje.Qe ky te pranonte reformat ekonomike te Teg Hsiao Pinit?
  Sapo vdiq Mao Ce Duni,ky e shpalli tradhetar,jo me Tengun!.Ne kushtet e nje Paranojaku te Atrofizuar,gati te paralizuar nga terbimi,veten nje njeri mund ta shpetonte Shqiperine nga izolimi total dhe kolapsi ekonomik.Ky ishte Mehmet Shehu.
  Ky mund te kete qene kriminerl me duarlidhurit,por ne kete rast u tregua i dhjere.
  Nuk u ngrit dot as ne nivelin e Nako Spirut qe reagoi fuqishem ne karastrofen e pare ekonomike qe i verviti vendit enver hoxha.NJESIMI EKONOMIK ME JUGOSLLAVINE DHE BARAZIMI I LEKUT ME DINARIN,,qe dergoi ne Jugosllavi gjithe rezervat ushqimore te shqiptareve dhe gjithe mallin e tregtareve..
  Perkundrazi i ushqeu paranojen enver hoxhes.I raportoi se ndihmat kineze zinin nje vend TE PAPERFILLSHEM ne ekonomine shqiptare!!!!

  Reply to this comment
 26. Katiu August 1, 12:17

  Ore të nderuar komentatorë , ç’kini me Enverin , Enveri është njëri nga ne , ai është si ne dhe ne jemi si ai . Defektet e Enverit janë defektet tona , nuk po futem më tutje me pashain Esat e me Zogun mbret, se jemi edhe më të turpëruar .
  Kominternin e famshëm e shpërndau Stalini në vitin 1943 , por , më pas , vëndin e tij e zuri Mbledhja e partive komuniste botërore me epiqëndër Moskën , natyrisht .
  Në kongresin e xx të PK të BRSS u kërkua që partitë komuniste të pastrohen nga krimet që ishin bërë , ku më shumë e ku më pak .
  Të gjithë kështu bënë me përjashtim tonë , sepse Enveri , Mehmeti , Hysniu i kishin duart me gjakun e komunistëve që kishin vrarë pas krahëve që gjatë Luftës e më pas me gjyqe farsë .
  Këtu qëndron edhe thelbi i prishjes me rusët dhe më pas me kinezët deri në izolimin total të vëndit me parrullën idiote, se jemi i vetëmi vënd socialist në botë !!??

  Po ne kështu jemi të gjithë !
  Për karigen e tij Saliu hodhi në erë Shqipërinë , deveja k/ministër që kemi sot , në dukje i moderuar , nuk e fsheh dot egoizmin dhe arrogancën e tij , kur i cenohet pushteti personal . Ka filluar edhe ky të lexojë leksione me vlerë ndërkombëtare për sovranitetin e kombeve – megjithse është me brekë nëpërkëmbë , në fakt pa brekë fare !

  Ne populli s’jemi pa faj !

  Reply to this comment
 27. mirel August 1, 12:45

  Ky dialog eshte si dialoget e Don Kishotit me Sanco Pancon. Jane mbledhur profesoret si babagjyshet e perallave.
  Teni u tha kinezeve pasurohuni, dhe u pasuruan xnambazet e Kines, ndersa sa per Aple, keta dy mendjellinj duhet ta dine se punetoret e Aple mbahen skllever ne fabrike. Perreth fabrikave te Iphone dhe Aple kane vendosur tela me gjemba, se punetoret hidhen nga catite per te vrare veten.
  Vijne nga fshatrat, kulmi i varferise, dhe ngelen aty pa i lene te ikin. I mbajne ne kapanone te perbashketa, dhe i paguajne si qenin, me kacidhe e shqelma.
  Te keqen e qenit..
  Ky eshte pasurimi i disave dhe shfrytezimi i njeriut.
  Por, meseleja e kesaj teorie eshte se dhe sot bizneset e medha me pasurite kombetare te Kines i luan partia ne pushtet. Kete thote dhe Serveti. Pasurohuni o politikane shqiptare, se keshtu beri dhe Kina e Tenit.
  Teni, shoku i Servetit, i doli qe kishte popullsine me te madhe te botes per ta bere krah pune te lire. Dhe keshtu hapi tregun per perendimin.
  Ju dha skllever me shumice, ashtu si ne te gjithe Azine.
  Po tallen keta, se vdiq Moikomi dhe u duhet te behen grup interesant per ta zevendesuar.
  Nga sinopset kaluam ne simpoziumet e karallojve qe gjykojne gabimet e Enverit.
  Iku Enveri dhe e mori lumi Shqiperine, ndersa keta i gjejne gabimet pas pilafit.
  Moikomin e kritilkova perse nuk dilte ne krye te nje levizjeje popullore, por nuk e dija qe ishte i semure. Te pakten ai bente sens ne gjykimet politike.
  Ndersa keta ja fusin kot, sa per te dale ne gazete e ti bejne qefin njeri tjetrit.
  Muhabet leshi, pak halle ka Shqiperia qe po grabitet nga kater anet, po i duhen dhe kinezet

  Reply to this comment
 28. Bogonica August 1, 15:30

  Me gjeni nje cmenduri me te madhe te E. Hoxhes se sa prishja me Kinen? Une jap e jap dhe nuk gjej! Askush nuk ka folir per kete cmenduri keto 30 vjet. I vetmi eshte z. Pullumbi dhe me kaq vonese! Perse kjo heshtje? Edhe kjo eshte nje cudi! A nund te besohet se E. Hoxha u prish me Kinen per M-Leninizmin? E veshtire eshte per t’a besuar. Mua me rezulton se ne ato momente E.Hoxha projektonte prerje kokash brenda vendit dhe vertet, u eleminuan Kapo(!), Shehu dhe Hazbiu, te tre zevendsuesme te mundshem te pushtetit teb tij. A do te ishteb dakord PKKineze me keto eleminime? Mendoj se jo, pra kinezet do te largoheshin vete nga Shqiperia pas prerjeve te kokave. Prandaj ishte me mire per Hoxhen qen t’i largonte se sa te largoheshin vete Kinezet. Tani gte lepihen san te duan shqiptaret, kinezet e dijne vete ku investojne. Nga z.Pullumbi duhetb te na thuhet si ecin ekonomite e Europes Lindore ku kane investuar kinezet?. Mirpo z, Pullumbi nuk e thot kete se krhehet ne “revizionist” i partise se tij PS dhe i PD-se( Katovice hesapi)

  Reply to this comment
  • 777 August 1, 23:26

   I mjeri dhe i dhjeri Bogonica!
   Po pse more gomar,akoma edhe pas 30 vjet kapitalizem feudal,te keqen do ta kerkoni tek Enveri?
   Po sot e 30 vjet cfare eshte bere me mire se sa bewri Enveri per mireqenien e popullit shqiptar?Po pse nuk akuzon direkt sundimtaret kriminele qe shkaterruan dhe grabiten tere pasurite kombetare duke lene shumicen e popullit pa buke?
   Se cfare perfitoi Enveri nga maredheniet me Kinen e vertetojne dhjetra miniera,fabrika,kombinate,uzina,hidrocentrale,armatim e municione,avione luftarake,takte,artileri,raketa etj te gjitha ne kembim te kromit shqiptar?
   Po sot cfare ka perfituar Shqiperia nga hapja bythesh nga perendimi,pervec marrjes se miliardave dollare e euro te borxheve gjigande duke e bere popullin te nenshtruar BB dhe FMN?
   Pse pas 30 vjet shkerdhatokraci shqiptaret duan te ikin nga Shqiperia me mijra?
   Mire ne fillim e kishte fajin Enveri,po sot prap Enveri e ka fajin?
   Po pse,more tru shkulur,komshiu jot e ka fajin se ti e ke gruan kurve?

   Reply to this comment
 29. Pensionisti August 1, 17:36

  Ju pershendes ;”Niku” dhe “Studenti” per mendimet qe cfaqni per keto “perrallat”qe tregon herpashere ky Servet Pellumbi!Edhe ky si puna e Ramizit dhe Nexhmijes do qe te mbahet mend per mire dhe na nxjerr me ane te ketij Shehut qe e perdorin akoma ata qe kane mbetur dhe duan te pastrojne shpirtin nga mekatet!Kam qene i pranishem ne ngjarjet e Majit “96 kur Servet Pellumbi”i gjakosur”ne sheshin Skenderbe ,me pa me urrejtje kur thirra “Rrofte Fatos Nano”dhe ne fotografin e fiksuar nga ai gazetari Spanjoll ne kete cast eshte hequr vetem figura ime.Ja pra kush eshte ne te vertete , ky Servet profesori , apo ne daci edhe “rrevolucionari”qe sot do qe te mbetet i paster ; vetem se ky e ben edhe me pak dipllomaci dhe jo si Saliu !

  Reply to this comment
 30. Ska August 1, 22:06

  Thuani atij Van(g) -ut qe kinezet te pushojne se ngreni qen, mace, lakuriq nate et. dhe te pushojne se derguari ne bote nga nje virus vdekjeprures cdo vit.

  Reply to this comment
 31. BACK UP August 1, 23:05

  Po kur ky profesori gjenial Servet Sorra na qenkesh kaq I zoti, pse nuk e zbatoje ne praktik social-kapitalizmin kinez kur drejtonte PS. Mire kur ishte Enveri, ky na ishte teorik, pasi Enveri ishte dogmatik ne kuptimin e filozofis marksiste-leniniste, po kur ishte Fatosi kush ja kish fajin Servetit qe nuk e aplikoj social-kapitalizmin dhe konfucizmin kinez ne Shqiperi. Dhe keshtu ne Shqiptaret do kishin ecur perpara dhe do fillonim te perdornim shkopinj ne vend te lugeve dhe pironjve per te ngrene oriz kinez nga ai sintetiku dhe keshtu nga kapslleku dhe te shtrenguarit do na terhiqeshin syte dhe do beheshim dhe ne kinez.
  Ooooooo Tempora o Mores

  Reply to this comment
 32. Tuk Tuk August 2, 06:06

  Ndryshe vitet 70 ndryshe Sot,ne ato vite Kinezet na dhane nje metalurgjik shume kanceroz,armatime te mbetura dhe doktrinen e revolucionit kulturor qe xhaxhi Hoqi gradat dhe e beri ushtrine si kinezet nuk shihej me sy as nga uniformat as nga armatimet…sot Kina eshte superfuqi letre ka 10 qytete te zhvilluara dhe krahinat jane shume te prapambetura akoma punohet toka me Qe.mallrat kineze jane shume te urryera ne tregun boteror te gjithe i kemi pare personalisht sa te pa sigurta dhe sa pa cilesi jane.Kina kopjon dhe vjedh gjithe Boten.pa kompanite e huaja eshte asgje..Partia e miliradereve kontrollon gjithcka.nuk mundet Shqiperia 80km nga Puglia te merret me kinezet me…Ky profesori pse nuk e pyet Vanin se pse Kina nuk njef kosoven dhe pse nuk ka sjellur qofte edhe nje Investim serioz tek ne…ja pra Kina shikon per Qorra akoma edhe sot ….iku koha e xhaxhit,sot paguan nje fabrike gjermane dhe ke investuar ne cilesi dhe pa dogma …Kina ka nje kapitalizem alla komunizem.nuk ben asnje para Japonise,korese se jugut,Taivanit,dhe singaporit.e morri Hong Kongun nje superfuqi bankare dhe me treg te shendeteshem dhe Po e kthen ne Kine …Kina nuk eshte modeli yne ,i provuam dhe ne varferi ekstreme mallrat e tyre ketu ishin prape nje hale pa cilesi…Historite me Tenin,Dhe Maon jane per History Channel ,Shqiptaret u ngopen me ta kur evropa akoma nuk i njifte…ne duhet te shikojme vendet fqinje dhe evropiane qe jane me afer dhe me kulture si tonen…nga nje shtet qe akoma Ha Minj dhe Qen ne shekullin e 21 nuk kane cfare te mesojne Shqiptaret….Profesori po ka Nostalgji te shkoj ne kine,kinen Mos te na e sjelle ketu.

  Reply to this comment
  • Drenova August 2, 10:22

   O Tuk Tuk!
   Ne se ke qene ne SHBA kohet e fundit,do kesh kontatuar (ne se ke pare me syte e mendjes e jo te bythes),se e gjithe SHBA-ja eshte mbushur me mallra kineze!
   Se cfare ka prure Kina tek ne pas 1961,vetem qorrat si ty nuk e kane pare!
   Dhjetra fabrikas,uzina,kombinate,,hidrocentrale,armatime,municione,avione luftarake,katera silurues etj dhe te gjitha vetem me klering:Transporto ne Kine krom dhe sill mallra ne Shqiperi!
   Punonin tere kohen 4 vaporre transoqeanike atehjere vetem per kromin ne Kine,ndersa sot nuk di njeri te thote se cfare behet me kromin,bakrin,naften,hekur nikelin etj!
   Di gje ti Tuk Tuk,se cfare ka perfituar shumica e shqiptareve keto 30 vjet nga te gjitha pasurite kombetare?
   NJE….MUT te madh kane fituar!
   Ja pra ky eshte ndryshimi midis dy koheve!
   Kam qene ne Kine ne vitet 70-te dhe kam pare me syte e mi,qe kishin nje adhurim te pakufishem per Shqiperine dhe Enver Hoxhen!
   Ne TV e vetem shteteror shfaqeshin filma shqiptare cdo nate,kenge e valle etj!
   Megjithate atehere konstatova se Kina kurre nuk ka qene komuniste pervec emrit te partise etj!

   Reply to this comment
   • Tuk Tuk August 2, 17:53

    Ti Po ke qenur ne kine je spiun i sigurimit se vetem spiunet dilnin athere…Amerika as qe e fishin bythen me plehrat qe prodhojne kinezet…cdo makineri kineze prishej 10 here ne dite,uzinat ishin kanceroze dhe mallrat me mut..xhaxhi talli loqen me ta dhe i ndoqi…asnje makineri kineze nuk punon sot ne Shqiperi…edhe hidrocentralet kane marre turbina nga Franca…raca qe ha Qen e minj nuk eshte shembull per Shqiptaret…e te jete japonia Po.

    Reply to this comment
 33. Kavajsi August 2, 08:59

  Me sa duket mbi 90% e komentuesve paskan qene ne pushtet ne kohen e monizmit dhe sot kerkojne te na mbushin mendje sipas menyres se tyre,dikush majtas e dikush djathtas,se ç’eshte demokracia.Un megjithmend jam me shkolle 8 vjeçare por ama e kuptoj mire qe nga njerez si puna juaj dhe e ketyre qe na drjtojne nuk mund te presh demokraci,sepse per mireqenie as qe diskutohet perderisa ishit po ju qe na deshet e late te varfer per gjithe jeten.

  Reply to this comment
  • xxx August 2, 14:53

   Nuk eshte kollaj te jesh i pasur mer lal se ka ca bishta nga prapa ajo pune, me shume pikepyetje te medha e te renda.
   Egziston edhe dinjteti e respekti si alternative perkundrejt te pasurit e tahmase se prones private, perbuzjes e skllaverimit te tjetrit per copen e bukes, dhe te dyja nuk shkojne dot bashke per shume kohe. As mos kini iluzion se pasurimi i pakices behet pa perfituar ne kurriz te shumices.
   Dhe duke qene fenomen i tille ata qe ja mberrijne te pasurohen jane ata me “te shkathtit” me pa karakteret, genjeshtare, kundravajtes e deri kriminele e vrases por qe me para shtijne ne duar ligjin e moralin dhe e bejne veten te ndershem ne syte e botes ndersa te varfrin kriminel dhe e dergjin ne burg.

   Me respekt e shume pune edhe shqiptaret mund te arrijne te krijojne vete shume te mira baze materiale, por s’eshte e thene te kesh lodren me te fundit shpikur nga teknologjia, mundesine e makines personale apo shetisesh jashte pa lene vend pa bredhur.

   Reply to this comment
 34. Jorgo August 2, 16:59

  Nuk mund te ndiqnim ne rrugen e Tengut se Enver Hoxha tek ne vrau e preu pa pushim Kina nuk beri ato vrasje qe u bene ketu tek ne

  Reply to this comment
 35. gjermani i fundit August 2, 17:32

  S’è lexova deri ne fund, por pakogje. Muhabet kafeneje. Njerez te ditur qe s’vene ne kandar masen dhe peshen. Ku Shqiperia dhe ku Kina. Manifactura e botes. 1 miliard kineze qe ata e dine me sa sakrifica iu nenshtruan boom-it kinez me ore pune pambarim, pune dhe vetem pune dhe tym e kushte te renda shfrytezimi. Ja, shkoni e shihni mrekulline kineze edhe sot, ndonje milion pasanike dhe ndonje miliard kineze qe duhet te prodhojne me kosto te ulet. Harrojne tre shoket e kafenese se Shba beri hapjen e madhe me, Kinen, ofroi kapitale dhe treg konsumi, kurse ne s’na u ofrua as njera dhe as tjetra. Vetem bllokade ne te gjitha fushat. Kurse me fqinjet tane, sllavet ne veri e greket ne jug amerikanet dhe shpura e shteteve satellite benin tregti te hapur. Me duket profesori e njohka boten vetem nga librat, harron se konkurrenca e ka ligj aforizmen e popullit qe peshku I madh e ha peshkun e vogel.

  Reply to this comment
  • Kinez Kosovar August 4, 03:44

   U ktheve ne fis or gjerman shqiptar enverist. Po kush ia vuri bllokaden Enverit mor derdimen. Enveri vete i mbylli dyert, dritaret dhe oxhakun biles, se mos hynte ndopak ajer i paster. Po pse or torrollak gjermano-shqiptar a nuk tha me mburrje gjirokastriti, “Nuk e bejme ne Shqiperine han pa porta ku te hyje derri e dosa, me breke e pa breke”? E di ti me breket kishte merak te madh ai delenxhiu bastard i Gjirokastres,

   Reply to this comment
 36. Vatra August 2, 18:44

  Vetëm nëse krahasohet jeta e njerëzve në gadishullin Korean në jug ku ka zhvillim shum të shpejtë njerëzit flejnë çdo kund në koridore trotuare rrugë parqe aq të shfrytëzuar dhe të stërraskapitur kurse në veri edhe pse me standardë ma të ulët njerzit 100% jetojnë ma të lumtur dhe ky është qëllimi njerëz të lumtur dhe jo lumpe

  Reply to this comment
 37. mirel August 2, 19:04

  Nuk ka 30 vjet, por 35 vjet qe Enver Hoxha ka vdekur, dhe pothuaj 40 vjet qe nuk ka patur me fuqine mendore dhe fizike te vendosi ne punet e shtetit. Vitet e fundit ai ishte i semure me diabet, dhe e shumta cdo gje qe behej i servirej nga shokur Ramiz dhe byroja e pali miskes, dhe morra si puna e Servetit.
  Serveti dhe Ramizi doli qe nuk ishin komuniste, por funksionare shteti, dmth servile dhe pisa si keta te sotmit. U bene ushtaret e komunizmit, perfituesit e tyre, ndersa tani duan te behen ideatoret e kapitalizmit.
  Mire thote Rajmondi me siper, kur Servetit i afroi Nano shitjen e birres, e mbylli gojen Serveti.
  Tere funksionaret, si Serveti dhe Nano, kujtojne se duke qene pjese e PSse kishin te drejte te privatizonin pasurite e Shqiptareve, ashtu sic bene gjithe drejtoret dhe sekretaret e partise ne gjithe vendin.
  Kjo paska qene teoria e Tenit, qe ja paska enda shokut Servet.
  Po sikur te gjithe punetoret e ushtaret te ngriheshin e te merrnin nga nje cope tulle, makineri, tank, arme dhe miniere, dhe ta privatizonin dhe ata, a nuk do ishte kjo e drejte e tyre dhe e gjithkujt?
  Kush do pasurohej, sipas shokut Serbet, vetem klasa ne pushtet? Dmth ata ta legjitimojne sundimin si ne komunizem, dhe ne kapitalizem. Te tjeret te vdesin..

  Reply to this comment
 38. E=3 A=4 O=0 i=1 lexim të këndshëm August 3, 07:22

  Ju keni pjerdhur nga trut mereni me kryekriminelin akoma. Rrac muti. Kominista

  Reply to this comment
 39. Messerschmitt August 3, 07:58

  Fatkeqesia e kombit shqiptar eshte se Dulla nuk gaboi kurre !!!

  Serveti qenka me verte i rrjedhur fare …dhe ajo qe eshte me e keqja shume antishqiptar.

  Si nuk foli njeri per ndihmen amerikane me teknollogji per gjasme e konomine e popullore kapitaliste te mongolve alabak !!!!

  Reply to this comment
 40. Shenime per Kimen August 3, 17:55

  Me vjen keq per zotin (shokun Pellumb) qe bie ne batak te tille duke gjetur me mikroskop gabimet e Enverit
  .
  Si thote nje komentues me lart Enveri iku nga Kina se ata si thote nje komentues me lart kerkuan koridorin Rumani-Jugosllavi –Shqiperi..
  .
  Enveri u tregua largpames se ne 1978 u prishem me Kinen dhe ne 1982 filloi ankorimi ne RFGJ qe sic dihet nuk e arriti se nderroi jete
  .

  Nese ka merite planetare Enveri ajo eshte ndarja me neofashizmin sovjetik dhe lidhja me Kinen..
  .
  Do mbetet biznesi me I sukseshem ne bote ajo qe beri Enveri me Maon…sepse Kinezi I tha Shqiptarit me jap flamurin e lundrimit ne ajer det dhe toke…me ndihmo ne OKB dhe te jap c’te duash qe ne fakt ndihma kineze I kaloi 30 miljard dollaret
  >>
  Dy here Shqiperia ne kohen e Enver Hoxhes luajti ne skenen boterore si fuqi e madhe dhe fitoi me superfuqite:
  Hera e pare kur u perlesh me Kryshovin ne 1960 ne strofullen e tij ne Moske qe me vone u pasua nga debimi i flotes ruse nga Vlora dalja nga traktati Varshaves dhe denimi i pushtimit te Cekosllovakise..Dhe ajo qe me habit pa mase eshte nje “menefrego” nje injorim deri ne poshtrim i ketij akti nga me brilantet ne historine njerzore..
  ..
  Hera e dyte 1970-1971 eshte perballja ne OKB-New York me shtetin amerikan me dy rezoluta per Kinen njera shqiptare dhe tjetra amerikane dhe fitorja e Shqiperise sot stjudohet nga dipllomate dhe institute qe merren me politikat boterore..Mos harrojme se atehere ishte ne OKB Xhorxh Bush qe ishte me vone jo vetem drejtor i CIA-S por dhe President i SHBA…qe si duket nuk e harroi “inatin” e viteve 70′

  Në arkivat e Pallatit të Qelqtë në Nju Jork. Prof. Dr., Giovanni Armillota, nga Italia, shkruan në njërin prej studimeve të tij se Shqipëria (“The International Journal of Albanian Studies”, Columbia University, New York, I, 1997, N. 1, Fall: 69-81 / ALBANIA AND THE UNITED NATIONS: TËO CASES SEEN FROM A DIPLOMATIC HISTORY PERSPECTIVE), qysh prej kësaj kohe u fut në marrëdhënie bilaterale shumë të ngushta me Kinën, dhe ishte ajo që përgatiti dhe paraqiti një seri prej tetë rezolutash, duke ia nisur nga viti 1964 deri në vitin 1971, kur Pekinit iu njoh e drejta të përfaqësonte Kinën në OKB.

  Beteja diplomatike tetëvjeçare që Shqipëria bëri në Nju Jork nuk ishte e përqendruar vetëm në bindjen e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së për njohjen e Pekinit si përfaqësuesi zyrtar i më se 700 milionë njerëzve që jetonin asokohe në Kinë, por së pari, që të zgjidhej edhe një çështje tjetër e rëndësishme, për sa i përket kësaj rezolute: një aneks në të, ku të sanksionohej se përfaqësuesi i popullit kinez edhe në Tajvan do të ishte tashmë jo Çang Kai Shija, por Republika Popullore e Kinës.

  Më 15 dhjetor 1961, Asambleja e Përgjithshme e OKB-së aprovoi një projekt të SHBA-së (nënshkruesit përfshinin edhe Australinë, Kolumbinë, Japoninë dhe Italinë) Rezolutën 1668 (XVI) që ftonte Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së “të vendoste, duke u bazuar në nenin 18 të Kartës së OKB-së, se çdo propozim që kishte si qëllim të ndryshonte përfaqësimin e Kinës do të konsiderohej “një çështje e rëndësishme”. Kjo pra, theksonte tashmë faktin se një pranim eventual i mundshëm i R.P. të Kinës do të merrej vetëm “me një shumicë prej dy të tretash të anëtarëve prezentë në votimin për këtë çështje”.

  PËRPLASJET TIRANË-UASHINGTON

  Debati ndezi një duel politik midis Tiranës e Uashingtonit, një debat që do të karakterizonte gati të gjitha fazat e operacionet e procesit të votimit me përpjekje e zell të madh nga të dyja palët. Kreu i delegacionit amerikan e mbronte projektin “çështje e rëndësishme” dhe e stigmatizonte Shqipërinë si anti-universaliste, duke nënvizuar refuzimin e Shqipërisë për të pranuar përfaqësimin e Tajvanit në OKB. Shqiptarët ishin kundër “Teorisë së dy Kinave” dhe pro asaj të “Një Kine e një Tajvani”.

  http://www.gazetatema.net/2017/07/04/beteja-e-ashper-shqiperi-shba-ne-okb-intervista-me-ish-presidentin-george-bush-atehere-ambasador-i-shba-ne-okb/
  .
  Nuk ka gop some ne planet qe te mohoje thenien e antienveristit Indro Montaneli qe thoshte:
  .
  Kur ishte ne drejtim te Shqiperise
  Enveri luajti si te ishte vend I madh.

  .Ai bashkoi shqiptaret me shume se Skenderbeu
  dhe eshte mire te mos hetohet si e beri se ai ishte dipllomat rrace qe e nxorri Shqiperine nga mesjeta ne nje nivel te mjaftueshem me boten..
  …..

  Reply to this comment
  • ? August 4, 15:49

   Ti o Shenime, te rrosh vete se truni te paska lene me kohe.

   Reply to this comment
   • shenime per qimen August 4, 16:57

    I NERUE PICKECUDITESE

    Te kerkoj falje qe te prisha humorin..dhe le ta spjegojme
    .
    Jam “ I lene nga trute” se akoma vazhdoj te besoj te gazeta Dita dhe lexoj akoma per kinezet e Xhevos
    .
    E c’na duhet Vani Kinez I SHEKULLIT KALUAR kur ne ate vend ambasadore amerikane me KINEZERIRAT E TYRE ( LEXO ILIR YZERIN ) mbrojne hapur me cdo kusht Serbiberishen e tyre edhe pse ka kryer krime satanike qe dhe Ed’Rama duhet të dale para gjyqit historise se fali krimet e juntës serbiberishiste.?!
    .
    .
    Pse duhet denuar burri i shtetit i faqziut Arvizi para Rames apo bashke me te ??
    Sali Berisha duhet të dalë para togave tç zeza dhe të jap llogari për SHIK-un e tij, këtë mekanizëm monstruoz, që pasi e torturoi, e vrau dhe e zhduku pa gjurmë veprimtarin e UÇK-së, biznesmenin Remzi Hoxha, që duhej të ishte shpallur Martir i Atdheut. Sali Berisha duhet detyruar të tregojë se çfarë di për këtë krim, si e pse e bëri kreu i shërbimit të tij sekret Bashkim Gazidede këtë masakrim barbar dhe për llogari të kujt, të Serbisë apo Sali Berishës personalisht, sepse kanë dalë dyshime serioze e të besueshme se Remzi Hoxha është vrarë mbasi kish nisur të hetonte takimin sekret të Sali Berishës me xhelatin e shqiptarëve të Kosovës, Sllobodan Millosheviçin në Ohër.
    ___________
    Me këtë rast Sali Berisha duhet të sqarojë para togave të zeza a ka pas ndonjë lidhje me shërbimin sekret UDB të ish-Jugosllavisë e si rrjedhim Serbisë sepse rezulton që edhe në kohën e embargos ndaj Serbisë kompanitë e klanit të Sali Berishës furnizonin me naftë përmes Muriqanit Malin e Zi me destinacion Beogradin, naftë me të cilën punonin tanket serbe që bënin gjenocid mbi shqiptarët e Kosovës. Sali Berishës i duhen vënë prangat për shumë e shumë krime që ka bërë mekanizmi i tij shtetëror i kthyer në një shërbim sekret personal, por para së gjithash për krimin e përbindshëm kur vrau katër njerëz të pafajshëm që nuk po bënin kurrgjë në shëtitoren “Dëshmorët e Kombit” veç protestonin paqësisht. Sali Berisha jo vetëm që ka qenë në zyrën e tij ku ka ndodhur kjo vrasje prej trupave të Gardës, por ai e ka ndjekur situatën dhe janë të gjitha gjasat që mbeten të vërtetohen se ka qenë urdhëri i tij personal për të qëlluar mbi demostruesit paqësorë, aq më tepër se ai krijoi rrethana për të zhdukur gjurmët e krimit, akt antiligjor që duhet ti konsiderohet gjithashtu krim.
    ___________
    Sali Berisha duhet të hetohet në lidhje me vrasjen e Kosta Trebickës, shqiptaro-amerikanit i cili ishte dëshmitar i çështjes “Gërdeci”, e kishte dëshmuar se i biri i Sali Berishës ishte pjesë e skemës së kompanisë fantazmë që fitonte para në mënyrë të paligjshme prej demontimit të armëve në Gërdec dhe u bënë shkaktarë për vrasjen e 26 njerëzve duke përfshirë gra e fëmijë.
    Për këtë krim të përbindshëm, Sali Berisha duhet të jetë në bankën e të akuzuarit bashkë me të birin Shkëlzen Berisha, i cili, është e ngjashme që nëpërmjet rrethit të besnikëve të tij të ketë organizuar “aksidentin” e dëshmitarit kundër tij, Kosta Trebicka.
    Në këtë rast duhet që prokuroria të hetojë se si ndodhi që dëshmitari kryesor kundër djalit të kryeministrit nuk kishte mbrojtje të veçantë në bazë të ligjit që i mbron dëshmitarët e një çështje kaq të rëndësishme ku është bërë një krim masiv. Sali Berisha duhet të arrestohet e të përballet me drejtësinë përveç krimeve të vrasjes së njerëzve edhe për krimet ekonomike të bëra në kohën kur ai ishte kryeministër dhe korrupsioni ishte metodë pune e qeverisë dhe e ministrave të tij.
    ___________
    Akoma më tej Sali Berisha duhet të dalë para togave të zeza për të sqaruar cilat janë lidhjet e tij me mafiozin serbo-boshnjak Damir Faslliç, i cili nëpërmjet vajzës së Sali Berishës që bënte avokaten e tij, ka blerë prona në Shqipëri dhe ka marrë pjesë edhe në një mbledhje të Këshillit të Sigurisë Kombëtare çfarë përbënte një precedent të rrezikshëm për sigurinë e Shqipërisë.
    Duhet kuptuar nga të gjithë se arrestimi i Sali Berishës nuk duhet të bëhet për hakmarrje por për drejtësi dhe se me daljen e Sali Berishës dhe ministrave të tij hajdutë para gjyqit në Shqipëri do të marrë fund mendësia e mos ndënshkueshmërisë të atyre që duke shfrytëzuar forcën që u jep pushteti bëjnë krime njerëzore dhe ekonomike, vrasin, vjedhin e plaçkisin pasuritë kombëtare.
    ___________
    Sali Berisha nuk mund të falet nga asnjë instancë shtetërore, parlamentare, nga asnjë shtetar apo politikan as nga Arvizite..Lute..Obamat Trampat apo Merkelet sepse kauza e drejtësisë është kauza e sovranit, i cili di të zgjedhë, të japë pushtet, por edhe ta heqë pushtetin edhe të rrëzojë me të drejtën e vullnetin e tij si sovran.
    Askush nuk ka të drejtë të nëpërkëmbë ligjet e drejtësinë duke i falur krimet që janë bërë mbi popullin. Viktimat e 21 janarit 2011 në varr kërkojnë drejtësi, 26 viktimat e Gërdecit kërkojnë drejtësi dhe këtë drejtësi që kërkojnë viktimat nuk mund tua mohojë askush nga qeveritarët apo organet e drejtësisë, në mos një ditë edhe ata do të japin llogari bashkë me krimet e Sali Berishës qe mbrohet hapur nga Kinezerirat e Arvizuve te radhes

    Reply to this comment
    • ? August 4, 18:11

     Ti o shenime me verte qeke qime. Megjithate paske nje te mire qeke edhe grafoman, e merr vesh vete ti, si pune shkruesi.

     Reply to this comment
     • poezi per qimen e shqupit August 4, 19:30

      neper komente e foltore
      leh si qen dhe pjerdh si gorre
      nder ekrane e n’parlament
      her leh vet,e her ndersen qent

      edhe ktu ne ket forum
      asht dikush qe leh hum-hum
      dhe ketu Sala e ka qenin
      pithcuditsen ose Xenin

      sa pak Salen me ngacmu
      nuk len vend pa shkarrashkru
      me fol keq per Sal nallanen
      si me i ki baben dhe nanen

      zhulsi shqupit mos u ngut
      rri rehat dhe mos ha mut
      ti ndegjosh fjalet e shokeve
      se ka cof koha malokeve

Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim