E shkreta Histori (propozim shumë serioz për të ndryshuar Himnin)

August 14, 2019 23:12

E shkreta Histori (propozim shumë serioz për të ndryshuar Himnin)

Nga Ymer Minxhozi

Pyetjes që ka filluar të bëhet gjithnjë e më shpesh vitet e fundit se a duhet ndryshuar Himni Kombëtar, po i jap përgjigje që në fillim: Po, duhet ndryshuar! Dhe vetëm pasi të jetë bërë korrigjimi i tekstit të Himnit Kombëtar, mund të rishkruhet edhe historia e Shqipërisë, në përputhje me kërkesat e kryeministrit aktual. Teksti i Himnit Kombëtar, ashtu siç është sot, sjell mjaft ngatërresa në vlerësimin e veprimtarisë së disa politikanëve, që nga Pavarësia e këtej.

Në Himn thuhet:

“Prej lufte veç ai largohet,

Që është lindur tradhëtor”

Siç shihet, kur është fjala për luftën për pavarësi kombëtare, Himni nuk lë asnjë shteg për interpretime pluraliste. Të gjithë atyre që i shmangen luftës, kur i huaji sulmon atdheun, Himni u shtampos në ballë vulën e tradhtisë. Asnjë ekuivok, asnjë mëdyshje. Që ditën kur u këndua për herë të parë në Vlorë, veprimtaria e politikanëve, partive apo organizatave, u ndesh në murin e këtij Himni. Ai shërbeu si gur prove dhe kufi midis atyre që ishin pro dhe atyre që ishin kundër Pavarësisë.

Mirëpo tani, në demokraci, në zbatim të urdhrave më të fundit të kryeministrit të vendit, duket se i erdhi fundi edhe sundimit më se njëshekullor të Himnit Kombëtar. Ai ka nevojë urgjente për korrigjim.

Ja, ta zemë se ju jeni ftuar në një mbledhje solemne kushtuar ditëlindjes apo fronëzimit të Ahmet Zogut. Në hapje të ceremonisë të gjithë ngrihen në këmbë dhe këndojnë Himnin Kombëtar:

“Prej lufte veç ai largohet…”

Pas kësaj, menjëherë ngjitet në podium oratori kryesor dhe numëron bëmat patriotike të mbretit. Oratori e mbaron fjalën e tij pak a shumë kështu:

… Më 7 prill 1939 ushtria fashiste italiane sulmoi Shqipërinë. Një ditë para sulmit, mbreti organizoi me madhështi largimin nga atdheu, bashkë me familjen, oborrin mbretëror dhe ministrat më besnikë. Gjatë gjithë viteve të pushtimit ai u prit me dinjitet në hotelet kryesore të Europës dhe Egjiptit, duke mbajtur në zemër popullin e vet që po vuante nën pushtimin e huaj…

Dhe ju si pjesëmarrës në këtë mbledhje solemne, ndodheni midis dy përshtypjeve krejt të kundërta: Lartmadhërisë që ikën nga lufta dhe Himnit Kombëtar që e dënon ashpër largimin nga lufta. Cilën anë do të mbani? Do të duartrokisni për Lartmadhërinë që braktisi Shqipërinë, apo do t’i bashkoheni Himnit Kombëtar që e dënon tradhtinë?

Prandaj Himni duhet ndryshuar me doemos!

(Për një gjë jam i sigurt: Me ndryshimin e Himnit Kombëtar më i lumturuari do të jetë ish-presidenti dhe ish-kryeministri Sali Berisha, i cili kur ishte në detyrë tetë vite më parë i ngriti monumentin madhështor Ahmet Zogut në Tiranë. E shikoni, do të thotë ai me krenari, historia më dha të drejtë. Këtë deklaratë ai pritet ta bëjë në studion e opinionit të Fevziut, por edhe në ndonjë ekran tjetër… Ndoshta në disa ekrane njëherësh, si dhe në Fejsbuk, gjatë komunikimeve me qytetarin digjital).

Vetëm duke ndryshuar Himnin, qeveria aktuale apo ajo që do të vijë pas saj, do të ketë një bazë të fuqishme, por edhe një argument të pakontestueshëm për të rehabilituar plotësisht Esat Pashë Toptanin (pasi rehabilitimi i pjesshëm është bërë tashmë) madje t’i ngrejë edhe monument në Tiranë. Dhe duke ngritur Esatin, vetvetiu bie Avniu. Sepse Avni Rustemi shtiu me armë kundër Esatit, në vend që të arrinte një marrëveshje mirëkuptimi paqësisht me Esatin, ashtu sikurse bënë ballistët ca vite më vonë me gjermanët…

Eh, çfarë ngatërresash sjellin ato dy vargje të formuluara një shekull e ca më parë nga Asdreni dhe që duhen hequr, sepse koncepti zyrtar mbi tradhtinë kombëtare tashmë ka ndryshuar. Ajo çka cilësohej tradhti në kohën e pushtimit turk, 30 vjet më pas, në kohën e pushtimit italo-gjerman, është kthyer në shqiptarizëm. Hiqini ato dy rreshta, në mënyrë që edhe Himni Kombëtar të tingëllojë konform politikës aktuale demokratike! Dhe kjo mund të bëhet fare lehtë, me një të lëvizur të lapsit.

Një fjalë e vetme u zëvendësua në poemën e famshme të Pashko Vasës “O moj Shqypni” dhe gjithçka ka ardhur në normat politikave aktuale qeveritare prej tridhjetë vjetësh. Vargu ku thuhet: “Mos shikjoni kisha e xhamia” u zëvendësua me “Mos braktisni kisha e xhamia”. Vetëm një fjalë e gjetur me kujdes nga censori zyrtar, bëri që poeti i shquar i Rilindjes të bjerë me kokë poshtë: Nga mbrojtës i madh i unitetit të kombit në luftën për pavarësi, në mbrojtës të kishave dhe xhamive.

Nuk thuhet më kot: Fjala bën kala, fjala bën hata!

Kryerja e “bajpasit” në trupin e Himnit Kombëtar do të sjellë disa leverdi njëherësh:

Në radhë të parë Akademia e Shkencave, Instituti Albanologjik, Muzeu Historik dhe bashkëpunëtorët e tyre të vyer shkencorë do të kenë mundësinë të zbulojnë shumë persona të shquar të viteve para dhe gjatë pushtimit, të cilët edhe pse u shërbyen okupatorëve duke u ngjitur në poste të larta, këtë e bënë jo për privilegje e grada, por vetëm e vetëm në interes të shqiptarizmës, siç ishin Mit’hat Frashëri, Pater Anton Harapi, Mustafa Kruja, Shefqet Vërlaci, Xhaferr Deva, Kadri Cakrani etj, pa harruar natyrisht ministrat si Ernest Koliqi, i cili sapo u vendos në krye të arsimit në qeverinë fashiste, përjashtoi nga të gjitha shkollat studentët që organizuan demonstratën e 28 nëntorit 1939 në Shkodër.

Së dyti, pasi të krasisin Himnin Kombëtar, rishkruesit e historisë do të vërtetojnë me “dokumente autentike” se gjatë Luftës së Dytë Botërore shqiptarët nuk qenë në anën e Koalicionit të Madh Antifashist Botëror, por kanë qenë të angazhuar në një luftë civile me vetveten.

Së treti,edhe fjalori i gjuhës shqipe do të ketë përfitimet e veta. Ai do të shkarkohet nga disa fjalë pa kuptim që s’dihet nga kanë ardhur deri tek ne, si për shembull cilësorët “kolaboracionist” dhe “kuisling”. Edhe në qoftë se francezët dhe norvegjezët i kanë cilësuar me përçmim shërbëtorëve të pushtuesit fashist në vendet e tyre, kjo s’ka asnjë lidhje me gjuhën shqipe dhe ne s’kemi pse shkojmë deri në Francë e Norvegji për të gjetur kuislingë e kolaboracionistë. Ky do të jetë argumenti më i fuqishëm në favor të kryeministrit Edi Rama i cili vitin e kaluar rehabilitoi kryekolaboracionistin shqiptar, Mit’hat Frashëri. Qeveria e zotit Rama do marrë edhe më shumë merita dhe do të konsiderohet më proeuropiane se deri më sot. Por edhe Akademia jonë e rinovuar e Shkencave e cila sapo ka shpikur termat tejet domethënës për “antifashizmin pa armë dhe pa uniformë”.

Përveç korrigjimit të Himnit Kombëtar, unë propozoj të ndërhyhet pranë qeverisë që t’i djegë të gjitha dokumentet arkivore të Luftës së Dytë Botërore që kanë të bëjnë me Shqipërinë, sidomos informacionet sekrete që kanë dhënë oficerët anglezë që kanë qenë në vendin tonë në vitet 1943-1944. Natyrisht kjo ndërhyrje do të bëhet përmes ministrit tonë të punëve të jashtme. Është e palejueshme që këto dokumente jo vetëm të ruhen akoma në arkivat britanike, por edhe të qarkullojnë nëpër botë e të disinformojnë qarqet shkencore. Si është e mundur që qeveria britanike të lejojë të futen edhe në Shqipëri këto dokumente të hartuara fshehurazi nga oficerët e saj? Nga raportimet e tyre del qartë se ka patur një lidhje klandestine midis oficerë vetë shërbimit sekret anglez dhe historianëve shqiptarë me orientim komunist. Këtë komplot të oficerëve britanikë mund ta ilustrojmë me shumë shembuj, por unë do t’i referohem vetëm njërit prej tyre që mban datën 17 dhjetor 1943. Atë ditë (ndoshta ka qenë edhe natë), shefi i misioneve angleze në Shqipëri, Gjenerali Dejvis, i ka dërguar këtë telegram sekret komandës së tij në Kajro:

 1. Tani rekomandoj një ndryshim. Situata ka evoluar kaq shumë kohët e fundit, është imperative tani të denoncohet Këshilli i Regjencës kolektivisht dhe emër për emër. Po ashtu dhe BALLKOM dhe Zogistët.
 2. Të gjithë po bashkëpunojnë me gjermanët, të cilët po i shfrytëzojnë ata duke u dhënë armë në sasi të mëdha, duke i vënë të ruajnë rrugët kryesore, të bëjnë punën e policëve në qytete e të drejtojnë patrullat, duke i çliruar kështu trupat gjermane nga këto barrë.
 3. Në të gjitha aksionet e kryera, kohët e fundit, forcat e LANÇ janë ndeshur me trupat e përziera gjermane e balliste, të armatosura mirë, të stërvitura nga gjermanët. Betejat në zonat e Pezës dhe Dibrës, veçanërisht në këtë të fundit, kanë dhënë prova të shumta për bashkëpunimin e ngushtë.
 4. BALKOM dhe Abaz Kupi, si njëri dhe tjetri,më kanë premtuar se do të luftonin aktivisht gjermanët, por nuk kanë bërë asnjë aksion këto muajt e fundit, ndonëse kanë patur shumë raste për t’u bërë rezistencë gjermanëve. Abaz Kupi ka hequr dorë nga vendi i tij në Këshillin e LANÇ dhe i ka prerë marrëdhëniet me ta.
 5. Si BALKOM dhe Zogistët tani botojnë gazeta të kushtueshme dhe ambicioze, që duket hapur se janë ndihmuar nga gjermanët. Në tetë numra nuk ka patur asnjë referim antigjerman. Të dyja palët lavdërohet se aleatët do të bashkëpunojnë me ta, pasi të kenë ikur gjermanët, duke cituar si dëshmi që Britania nuk ka përmendur me emër Këshillin e Regjencës dhe asnjë parti politike.

Përmend këtu se Gjenerali Dejvis nuk ishte i vetëm. Edhe nënkoloneli Norman Uiler i raportonte qendrës po ato që kish raportuar Dejvisi:

Është provuar përtej çdo hije dyshimi se qeveria e Tiranës dhe Balkomi janë duke bashkëpunuar aktivisht me gjermanët… Prandaj mund të çmohet se është jashtëzakonisht e vështirë që t’u shpjegosh partizanëve arsyen përse aleatët jo vetëm nuk i denoncojnë këta bashkëpunëtorë, por ju japin furnizime…

Po kështu vepronte edhe gjeneral brigade Ficroi Maklin, që erdhi në këmbë të Dejvisit, pasi ky u kap rob nga ballistët dhe u dorëzua te gjermanët. Edhe ai, në një raport të firmosur bashkë me majorin Smajll, thoshte:

Asnjë nga nacionalistët që përbëjnë shumicën në Shqipërinë e Veriut, nuk duket i prirur për të luftuar kundër gjermanëve. Në të vërtetë ata bashkëpunojnë me ta.

A nuk kemi të bëjmë këtu me një komplot të shërbimeve angleze, jo vetëm kundër Ballit e Legalitetit, por edhe kundër nacionalistëve të Shqipërisë së Veriut e të Jugut njëherësh? Personalisht unë shoh këtu një komplot që është po aq i rrezikshëm sa edhe Klani i Zemunit, Cosa Nostra e deri tek Partneriteti Publik-Privat. Kundër këtij kurthi është e domosdoshme, të ngrihet jo vetëm kryeministri, por edhe vetë historiani i shquar Uran Butka. Natyrisht edhe Romeo Gurakuqi e të tjerë me kontribute të spikatura në rehabilitimin e figurave të nacionalizmës shqiptare. Rolin koordinues mund dhe duhet ta marrë Akademia e Shkencave.

Sepse po nuk u zhdukën me djegie këto lloj dokumentesh, bashkë me ato dy vargje të Himnit Kombëtar, ne nuk do të mund t’i faturojmë kombit tonë luftën civile, që është kaq e dëshiruar nga përkrahësit e patriotizmës së re.

Së fundmi, nuk mund të mohohet se ka pasur disa kryeministra të periudhës së tranzicionit që kanë një kontribut të pazëvendësueshëm për ta bërë historinë zap. Ata pasi zgjidhën të gjitha hallet e popullit, siguruan drita, ujë dhe punësim, pasi arritën të bindin shumicën e shqiptarëve të aftë për punë se e ardhmja jonë nuk është këtu, por jashtë Shqipërisë, vendosën t’i qepen historisë. Njëri nga ata, Fatos Nanua tha: “Mua prapa më vjen historia”. Sali Berisha dhe pas tij Edi Rama kanë urdhëruar rreptë të rishkruhet historia. Në mënyrë që edhe këtyre t’u shkojë pas historia! (Nuk dihet ende se ç’vend do të zerë Erion Braçja, i cili është bërë dorëzanë i punëve të qeverisë në këtë 75-vjetor të çlirimit. Erioni është vetëm zëvendëskryeministër hë për hë dhe pret të bëhet kryeministër ndonjë ditë. Historia do ta shkruajë në faqet e saj edhe këtë eveniment).

E shkreta Histori! Tani ka mbetur në udhëkryq. Ajo ka dalë tek semafori dhe rri e mendohet: Cilit t’i shkoj pas e cilit të mos i shkoj?

Sidoqoftë, detyrë imperative aktualisht është ndryshimi i Himnit Kombëtar. Kjo duhet bërë me doemos para mbajtjes së Konferencës së Madhe Shkencore, në mënyrë që 75-vjetorin e çlirimit ta gëzojnë edhe bashkëpunëtorët e fashistëve. Pasi kanë kaluar kaq shumë vjet e pasi kanë parë aq shumë ëndrra, edhe ata kanë të drejtë ta konsiderojnë veten pakëz antifashistë. Me armë apo pa armë, me uniformë apo pa uniformë, kjo nuk ka rëndësi. Prandaj dhe krijua termi “Antifashizëm popullor”. Konferenca e Madhe që me siguri do të mbahet sepse ka mbështetjen e qeverisë, do të na e rrisë shumë dinjitetin para Europës së qytetëruar ku mezi po presim prej 30 vjetësh të hyjmë dhe ajo nuk do që nuk do të na e hapë derën. Mbase këtu, te rishkrimi i historisë fle sekreti i këtij qëndrimi të Europës.

Le ta fillojmë këtë me ndryshimin e Himnit! Të tjerat do të jenë më të lehta për t’u ndryshuar…

 

****

Botuar në Dita. Ndalohet ribotimi i plotë ose i pjesshëm pa lejen me shkrim të redaksisë. Në foton kryesore, autori me akademikun Rexhep Qose

August 14, 2019 23:12
Komento

52 Komente

 1. Afgfik August 14, 23:50

  Ti ndrojme edhe emrin Shqiperise, shume gjate e ka

  Reply to this comment
  • Ndrek Luca August 15, 10:18

   Te shpetoi kush te mundet burraaaaa…!

   Reply to this comment
  • alb August 15, 11:56

   Mire e kane cdo gje duhet nderruar ne ate vend edhe emeri shqiperi,per aresye se bota na njeh si albania.Kur te pyesin nga je,thua jam albanez,kur vete ne fshat thua jam shqipetar Shqipe-tare, zogu shqiponjes,si ta perkthesh ne gjuhe te huaj.Gjithe bota na njeh si Albanian people,edhe kur merr neneshtetesi tjeter quhesh,psh.american/albanian,italiano/albaneze
   Shqipetar as qe e merr vesh njeri,edhe hymni pse mos ndryshohet,me lufte e tradheti.pse mos ti kendohet paqes, lirise,dashurise se tokes identitetit,etj

   Reply to this comment
   • antonio August 15, 16:16

    O “alb” sa gomar qenke!
    Po edhe Kines bota i thote China,por kinezet i thone Chungo o rrote gomari!
    Edhe Gjermanise,nitalianet i thone Germany,por vete gjermanet i thone Deutchland ,Anglise anglezet i thone England,ndersa italianet i thone Inglitera etj!
    E more vesh o gomar,qe tere bota keshtu eshte?

    Reply to this comment
    • alb August 15, 23:41

     O k…me zile,Germany Deutchland ,ose Holland Netherlands Dutch,kupton te njejtat vende per gjithe boten o bole,pervec ndonje afrikani si puna jote.Eng-land Italiani e spellon ne gjuhen e tije Ingli-tera,eshte e njejti emer o idjot,perfaqeson ate qe ti e shqipton Anglia Kur i thua dikujt Shqiperia, a e ka haberin se po i thua Albania ?

     Reply to this comment
 2. Glaukias August 15, 00:00

  “Prej lufte veç ai kujtohet,
  që në dor’ pushkën se mor,
  kush është burrë nuk frikohet,
  po krah t’pushtusit bie dëshmor”

  Rreshti i fundit me dy kuptime, mund të interpretohet edhe : në krah të pushtuesit, dmth që bashkëpunon me të, ose : në krah të pushtuesit, dmth që kanë vrarë njëri-tjetrin në luftë trup më trup. Që nëse ikën ky kryeministër e të vijë tjetri të mos ketë më përsëri nevojë për ndryshimin e Himnit Kombëtar, po thjesht të ndryshojë këndvështrimi. 🙂
  P.S. Shkrim i bukur, ironi therëse nga ana e z.Minxhozi.

  Reply to this comment
  • Partizani August 15, 07:36

   Qe te shpetojme nga te gjitha une propozoj,qe Shqiperia si shtet te mos ekzistoje me por te bashkohet me Greqine qe te zgjidhet edhe ceshtja e bashkimit me Camerone!

   Reply to this comment
 3. MH August 15, 00:08

  Nji thirrje e ndergjegjes si dokument historike per kohen qe kalon vendi dhe populli liridashes Shqiptar.
  Nuk ka fshatar qe mban fiq te kalbur me fiq te shendosh per ti tregtue ne pazar.Te kalburit i hedh.Te shendoshet i nxjerr ne treg.
  Historianet Butka i kusheririt hero qe u vteflijue me heroizem ne bire te nevojtores,Gurakuqi ne varg me Sali Berishen,piktor Ramen me Nishan e Fuga etj etj qe riabilituane Zogun e kurves Ahmet,pinjollin famekeq frashelliun Mit’hat jane fiqt e kalbur te fshatarit dhe nuk bajne per (treg) politike.Ngrihu o popull dhe solidarizohu me unitet ne mbrotje te nderit dhe karaktrit tend kombetar qe nuk iu gjunjezove askujt te cdo perbindshi qe tu turr ne gjithe historine tend qe iu pergjigje me vepra te lavdishme te kohes se Kastriotit dhe te ma te lavdishme te kohes se luftes se dyte boterore.

  Reply to this comment
 4. Ujku Plak August 15, 00:44

  Ćfare te komentoj ne kete rast sarkatik .
  Motit e kam cekur qe Edi Rama duhet te kishte dhene Dorheqjen e parevokueshme .
  Edi Rama ky pispillaq qe protestonte si Bythpambuk Tirane mbas vitit 1985 si nje anarshist , ky ordiner qe ne Rinine e tij nuk beri asgje si te gjithe adoleshentet pos asaj qe ja hidhte Surratit here pas here pjaten e Supes si Gjyshes ashtu dhe Anetes , po futet thelle ne Krim .
  Duke mos qene i afte te bente prapsirat e moshes , ne Rinine e tij Kjo Vemje ishte i neneshtruar dhe ne subkoshiencen e tij donte ndihmen e nje dore te Forte
  Tani qe eshte ne pushtet dhe nuk di te Qeverise ky Harbut kerkon ndihmen e Llumit te cilin e gjen si mall shumice ne Shqiperi me te cilet po E ndan. Shqiperine sikur ta kishte mallin e te Jatit .
  Ky Qelbesire e shkaterroi PS -ne e cila ishte nje Vlere.
  Ky Sharlatan kerkon te revizionoje Kriminelet , Ttadhetaret , Regjentet , Burgaxhinjte , dhe te mohoje Epopene e Luftes Nacional -Çlirimtare , e vetmja Trofe ne duart tona .
  Si ka mundesi qe thuajse te gjithe Bashkepuntoret e tij si Ministra dhe Deputete , Kryetar Bashkie dalin te Inkriminuar dhe Edushka nxiton te laje duart si Ponc Pilati .
  Ky Plehrë i ka vendosur vete ne keto Pozita qe tua tund sa here te jete ne veshtirsi .
  Si ka mundsi qe fut ne burg ata qe nuk paguajne Uje , Drita e te tjera dhe nuk fut ne burg Siamazet e tij , Berisha , Basha, Like Floririn e te tjere ?!
  Si mund te qeveriset me Ulsi Malinjen , Damlla Gjiknurin , Gojaçin Blendi Klosi e plot Langaraqer te tjere .
  Si e ka tredhur PS-ne dhe nuk ngrihet qofte dhe Nje Ze i Vetem qe ti tregoj deren ketij Karagjozi .
  Ky e ka futur vendin ne nje krize te thelle Ekonomike dhe Politike .
  Ky duhet shporrur me çdo kusht sepse ua kaloi dhe Paraardhesve .
  Ka PS-ja ende ndonje figure te pakonsumuar qe do ta zevendesonte kete Klloun .

  Reply to this comment
 5. Zgalem August 15, 00:55

  Kam shume respekt , per zoterinjte . jane intelektuale te mirfillte , por duhet te harmonizojne disa te verteta me aktualitetin, ku jetojme demokratikisht . Kur thuhet se luften e bene vetem partizanet e PK, I bie qe populli ka bere sehir . Kalohet dhe me tej , kur thuhet se ballistet luftuan partizanet frontalisht , c’ka do te thote se lufta kishte karakter vllavrases . Duhen unifikuar shume mendime , per luften clirimtare , sepse pervec Boshtit , kemi dhe faktorin , Tito . Keto jane disa arsye , qe Akademia , frazen e mbeshtet te lufta e gjithe popullit . Natyrisht kemi parasysh dhe ruajtia e izrailiteve , nga populli . Eshte dhe nje fakt tjeter . Kush do ta administronte Shqipeine etnike , per 6 vjetet e luftes ? Nuk ishin 6 muaj , por 6 vjet , ose , neto 5.Bashkpuntore shqiptare , me pushtusin, nemerohen me gishtat e dores . Dogmatizmi eshte me I rrezikshem se liberalizmi I moderuar . Zgalem

  Reply to this comment
  • Gjarperinjte qe dridhen e perdridhen ! August 15, 20:56

   Zgalem , vazhdon te perdridhesh si gjarperi ! Nuk e ka thene askush , pervec teje , qe luften e bene komunistat , sepse ata ishin vetem nje grusht njerzish 3-4 mije , kurse ushtria NCL ne tetor-nentor 1944 arriti ne 70.000 , Vetem gra e vajza kishte rreth 6000. Ndaj , fute Brenda llapen , se dukesh shume I shemtuar , sikurse shquhesh si I tille edhe ne komentet e tua te shumta !

   Reply to this comment
   • Tigra te pikturuar August 16, 01:09

    Sa Italiane e gjermane vrane keta 70 mije cuba ? Nga keta 28 mije “rane deshmore” Numerin e te vrareve simbas dokumentave Gjermane,jo perrallave te enverit,aty duket e verteta te bilanci i te vrareve,aty duket sa eshte luftuar.

    Reply to this comment
  • **** August 15, 23:26

   Ca putane e ndyre ky Zgalemi. RIlindas tip Arben Ahmete ose Ramuti dora vete

   Reply to this comment
 6. Butrint August 15, 01:29

  Duhet nje Lufte tjeter qe te kuptohet cfare eshte Lufta

  Reply to this comment
 7. Dhimbia e madhe POPULL-. August 15, 04:16

  JO! nuk eshte e shkrete HISTORIA,Ate e shkruan
  POPULLI.!
  Zoti Ymer Minxhozi,qe me vjen keq qenka me ju Pr Rexhep Qosia. qe ju kam lexuar dhe pa syze, nuk po ju lexoj dot…
  C’eshte kjo ,ma thuaj shqip se nuk ta kuptoj… Alegorine dhe une, qe them se kam dy gram shkolle?!
  Deri ketu ka rritur puna? te ndyshojme dhe JYMNIN KOMBETAR ! Zot na ruajt. .apo-O p e r e n d i. ku je!?
  Nga Ty e donim troc shkrimin jo keshtu.
  Historia nuk mbetet ne klase. Ajo paraprin. Te pakten keshtu na keni mesuer qe ne klase te pare…
  Na paraprini ne jeni shqiptare.
  Dhimbia e madhe popull.

  Reply to this comment
  • Zorro August 15, 14:19

   O Dhimbja!
   Nuk ta ka fajin njeri,qe ke pjerdhur nga trute e nuk kupton ironine dhe sarkazmen e Minxhozit!

   Reply to this comment
 8. Lasgushi August 15, 05:42

  Gazetar,me gjithë kuptimin e kësaj fjale ka qënë dhe mbetet.Por e keqja është,Ymer,se në krye të Shqipërisë ka ndpdhur një regres i madh dhe i pashpjegueshëm .Aty janë ngjitur,njerëz,injorantë,pa shkollë e pa kulturë,debila deri skizofrenë që na turpëruar të gjithëve.Me trishtim, shumë nga ne mendojnë që më mirë ti përbuzin deri sa të zhduken e mos u shihet boja.

  Reply to this comment
 9. demo August 15, 08:33

  C`do te mendoje Rinia e sotme shqiptare kur sheh si ne Dokumentar kolonat me rini Kosovare,qe kalojne nga Kukesi nme Tivar,te shoqeruar nga PARTIZANE SHQIPTARE dhe nacional clirimtare serbe.Kur arrijne ne Shkoder kolona ndesh ne Partizanet e Brigades se Pare Heroike te Mehmet Shehut.
  Djemte e Kosoves i therrasin partizaneve te Mehmet Shehut:Vllazen,po na vrasin Shkjete!
  Partizanet heroike pergjigjen:- Mire ua bene.
  Ne liqen te Shkodres permbysen varkat grupe grupe.
  Ata qe mnbrriten ne Tivar u kositen nga bataret e cetnikeve malazes.E gjithe kjo ndodhi ne syte e brigadave partizane .
  Nga lufta vec ai largohet
  Qe eshte lindur TRADHETOR!
  Per keta tradhetore e ka fjalen Himni Kombetar,o Beqir Mynxyra,qe dergove karabinieret italiane tek Qemal Stafa!

  Reply to this comment
  • intelektuali August 15, 12:54

   NJASHTU:

   Sic vrau dhe masakroi Beqir Mynxyra Aleatet angleze ne Kanalin e Korfuzit, qe detyroi Gjykaten e Hages ta cilesoje LANC-in e Beqir Mynxyres si nje “Organizate Teroriste” dhe e sanksionoi Shqypnine me konfiskimin e floririt te Ahmet Zogut qe u zbulua i fshehur nga Hitleri ne bunkeret e tij ne malet e Bavarise dhe qe Beqir Mynxyra ja kerkoi gjithe jeten Gjermanise si demshperblim qe i kishte vjedhur floririn e Mbretnise kur Beqir Mynxyra jetonte me Nexhmije Fashisten ne vilen lluksoze te kunatit te tij Kryefashist ne mes te Tiranes i patrazuar nga askush.

   Reply to this comment
  • Dreni August 15, 14:25

   O demo mavria!
   Ti do ta kuptosh mire historine veten ne se vjen dita e ndonje lufte ballkanike qe ju ballisto-zogistet ta kuptoni sakte forcen e bijve te 28 mije deshmoreve dhe 70 mije partizaneve.

   Reply to this comment
   • intelektuali August 15, 15:25

    Ne nje Lufte ballkanike ballistet do te therrasin gjermonet e Merkelit qe jane pinjolle te Hitlerit, zogistet do te therrasin amerikonet e Trumpit qe jane pinjolle te Rooseveltit, kurse ju fanatiket e Enverit ke do te therrisni?

    KOMUNISTET E VUCICIT, PINJOLLE TE MILLOSHEVIQIT DHE TITOS,

    apo:

    BOLSHEVIKET E PUTINIT, PINJOLLE TE BABA STALINIT?

    Reply to this comment
   • **** August 15, 23:28

    Ky eshte film i ri me skenar sipas demo – inteleHalese
    Kur shikon -thote demo, ku i shikon mo demo, te p i sateme, atje paskan hyre kolonat?

    Reply to this comment
 10. intelektuali August 15, 09:16

  I SHKRETI PARTIZANI 12 VJECAR MATJAN, YMER MINXHOZI!

  I shkreti partizani 12 vjecar matjan i LANC-it kriminal jugosllav, Ymer Minxhozi dhe ish Drejtori i RTSH-se se Enverit qe i ka mbetur ora te Partia e Punes e Titos! Ja cfare ka shkruar kjo Gerdalle Fanatike enveriste 5 vjet me pare, ne 70 vjetorin e Clirimit ne intervisten e tij famoze te kryer nga kush gazetar famoz thoni ju o milet i paditur dru me pre? O-o-o-o! Harrova fare qe kjo eshte nje hollesi e panevojshme qe te shtohet dhe tregohet, sepse vetkuptohet qe intervistat me Gerdallat e Enverit i ben gjithnje dhe pa asnje dyshim gazetari i Nexhmijes, Xhevdet Shehu, ja degjoni, shiqoni dhe boni qef cfare llogjesh propagande si mashtrim makaber historik ka shkruar Ymer Minxhozi 5 vjet me pare:

  “…Të analizosh Enver Hoxhën sot, është relativisht më e lehtë se dhjetë apo njëzetë vite më parë. Pasionet e kuptueshme që ngjalli ndryshimi i sistemit, e bënë thuajse të pamundur një vlerësim objektiv, të paanshëm, për aktivitetin dhe trashëgiminë e tij. Tani që kanë kaluar më shumë se dy dekada dhe kemi përjetuar një tranzicion plot peripeci nga socializmi në kapitalizëm, pluset dhe minuset mund të vlerësohen më me qartësi. Sa i përket periudhës së Luftës për Pavarësi Kombëtare, kundër dy okupatorëve te rrezikshem që kishin arritur të pushtonin thuajse të gjithë Evropën, Shqipëria, nën udhëheqjen e Enver Hoxhës, dha gjithçka që mund të jepte dhe doli faqebardhë. Lufta Antifashiste LANC në Shqipëri mori drejtimin e duhur dhe u bë pjesë e Koalicionit më të Madh që ka njohur njerëzimi. Kontributi që po jepte dhe do të jepte Shqipëria (natyrisht si një vend i vogël) në këtë Luftë, u njoh zyrtarisht që në dhjetor të vitit 1942 nga tre Fuqitë e Mëdha. Ishte hera e parë që përpjekjet për pavarësi të shqiptarëve gjerën një mbështetje dhe njohje kaq të gjerë e të sigurt. Ishte hera e parë në historinë tonë, që përfaqësuesit e Luftës Nacional-Çlirimtare LANC të Shqipërisë ftoheshin në tryezën e përfundimit të një lufte botërore, siç qe Konferenca e Paqes në Paris e vitit 1946. Çështjen shqiptare në atë konferencë e përfaqësoi Enver Hoxha. Ligjet e ashpra që diktonte situata e pas çlirimit duhet thënë se në këtë kohë, në arenën ndërkombëtare nisi edhe “Lufta e Ftohtë” dhe shumë aspekte të saj kishin efektin e tyre direkt edhe tek ne. Në Shqipëri hidheshin nga ajri, deti dhe toka skuadra të tëra diversantësh terroristë. Ata vinin me thikë në dhëmbë: “Të vrasim Enver Hoxhën dhe të rrëzojmë pushtetin.” Vendi ynë i vogël i ngjante një kulle të rrethuar nga diversantë dhe merret me mend se çfarë masash mbrojtëse duhet të merrte i zoti i shtëpisë. Lufta e Ftohtë e atyre viteve ka njohur zhvillime të ashpra edhe në vende të tjera, madje edhe në SHBA. “Fantazma e komunizmit” turbulloi edhe jetën politike amerikane. Makartizmi, politika e skajshme që ndiqte FBI, persekutoi një numër të madh personalitetesh të mëdha të këtij vendi. Dosjet për shkrimtarët nobelistë, përndjekja e artistëve e shkencëtarëve të shquar “për tendenca të majta”, çoi në krijimin e “dosjeve të besnikërisë” për të gjithë nëpunësit e administratës shtetërore. Shefi i FBI-së, Edgar Huveri, u bë njeri i frikshëm edhe për senatorët e kongresmenët amerikanë. Vrasja e dy vëllezërve Kenedi, njëri pas tjetrit, njëri president i SHBA-së, tjetri kandidat për president, ishin vrasje politike. U vra edhe Martin Luter Kingu, drejtues i Lëvizjes për të Drejtat e Njeriut, dhe laureat i çmimit Nobel për paqen, ishte një tregues tjetër i tensioneve politike në vendin më të madh kapitalist. Duhet thënë se thirrjet për “vigjilencë revolucionare” tek ne shpesh dolën jashtë kontrollit dhe në mjaft raste “u dogj edhe i njomi me të thatin”. Vendi ynë po kalonte nëpër një revolucion dhe këto “Lokomotiva të Historisë”, hapin edhe brazda të thella, shkaktojnë edhe dhimbje dhe jo të gjitha dhimbjet mund të kurohen me aspirina, prandaj përdoren edhe ilaçe të idhëta. Unë mendoj se njëri nga gabimet e asaj periudhe ka qenë edhe kapërcimi i disa etapave të ndërmjetme të domosdoshme, por jo të menjëhershme. Ne me të drejtë i dënojmë ato vrasjet që janë bërë në periudhën e qeverisjes së Enver Hoxhës, po nuk di si t’i justifikojmë ato mijëra vrasje që janë bërë këtyre viteve të demokracisë. Ne dënojmë gjyqet e diktaturës së proletariatit, po nuk di pse ne nuk arritëm të gjejmë një gjykatë që të dënojë ata që bënë përmbysjen e shtetit në vitin 1997, që bënë grushtin e shtetit në vitin 1998, Gërdecin dhe 21 Janarin? Ne mallkojmë me të drejtë Enverin për dënimet e ashpra ndaj disa funksionarëve të lartë të regjimit të tij, po nuk dimë përse nuk jemi të kënaqur me demokracinë që tregohet aq zemërgjerë e nuk dënon asnjë ministër apo pjesëtar të familjes, edhe kur shesin detin, edhe kur shesin minierën tek të huajt, edhe kur shkatërrojnë hekurudhën dhe e lënë kryeqytetin pa stacion treni. Në fushëbetejë njihen heronjtë, në dasmë lëpihen langonjtë. Ata që ngrihen kundër 29 Nëntorit dhe e quajnë Ftorjen “Pushtim”, ishin të humbur dje, janë të humbur sot, të humbur do të jenë edhe nesër e përgjithmonë. Ahmet Zogu nuk e meriton monumentin. Këtu nuk kanë të bëjnë farë ndjesitë personale dhe krahinore, por të vërtetat historike. Zogu e përcaktoi vetë fundin e tij, që ditën kur dezertoi nga Shqipëria, në momentin më kritik për kombin e atdheun. Ai shkeli betimin që kishte bërë kur hipi në fron, shkeli gjithashtu edhe mbi vargjet e Himnit Kombëtar, që thotë: “Nga lufta veç ai largohet, që është lindur tradhëtor.” Mbreti dezertor harxhoi paratë e vjedhura në Bankën e Shtetit, duke bredhur nëpër hotelet luksoze të botës, në një kohë kur Shqipëria ishte përfshirë nga flakët e luftës me pushtuesit e huaj. Zogu, ashtu siç komplotoi kur erdhi i hipur mbi një shtrat topi të ushtrisë serbe dhe i rrethuar nga bjellogardistët rusë, ashtu edhe iku. Erdhi si komplotist dhe iku si dezertor. Është fyerje për kombin tonë, që të festojë 70 vjetorin e çlirimit nga nazi-fashizmi, duke u përkundur në dualizmin fals mes Enver Hoxhës dhe Ahmet Zogut. Është krejt pa kuptim logjik, që të ngrihet një përmendore e Zogut, në një kohë kur janë përdhosur të gjitha memorialet e Luftës Nacional-Çlirimtare dhe të Komandantit të saj legjendar, Enver Hoxha…”

  A MUND TE BESH DEBAT INTELEKTUAL ME YMER MINXHOZIN QE GENJEN DHE MASHTRON ASHIQARE NE CDO FJALE TE INTERVISTES SE TIJ?

  vecse:

  T’i kujtojme se muziken e Hymnit tone Kombetar e ka shkruar nje RUMUN INCOGNITO,

  njashtu:

  Sic eshte kenga e Enverit me partizane dhe gjermane:

  “Malet me blerim mbuluar BUM!…
  partizanet te bashkuar BUM…!”

  Rezulton se eshte Hymni Kombetar i Mbreterise Bullgare te Car Borisit te III-te Hymn i njohur si “Shumi Maritza”,

  njashtu:

  SIC ISHTE LANC-I KRIMINAL I ENVERIT QE U KOPJUA TOTALISHT NGA JUGOSLLAVIA KOMUNISTE E TITOS ME URDHER NGA STALINI.

  Reply to this comment
  • HOMORA August 15, 12:21

   Ja dhe nje nga historianet me te famshem te Shqiperise!

   “T’i kujtojme se muziken e Hymnit tone Kombetar e ka shkruar nje RUMUN INCOGNITO”
   Besoj se kjo eshte fraza e shkruar nga dora juaj simbas opinionit dhe bindjies se juaj.
   Pra simbas llogjikes kompozitori i Himnit shqipetar eshte nje rumun dhe me e keqia eshte se ky rumun eshte inkonjoto.
   Wow!!!
   Ka mundesi provat historike mbi kete thenie?
   Si jo eshte mire te thellohesh ne kerkime historike qe te vish ketu e te shprehesh opinionin tend.
   Ne te kundert me keqardhjie me takon tju shpreh se zbehni dhe beni te rendomte personazhin tuaj si intelektual.
   Dhe,kujdes me ofendimet sepse,ai qe ska argumenta dhe prova ka armen me te sigurte si shfajsim qe konsiston me metodiken fyese dhe denigruese karshi intelokutorit te tij.
   Ju kaloft dita me e bukur se sa shkrimi juaj ne faqen DITA.

   P.S.
   Ja prova intelektual:

   https://en.wikipedia.org/wiki/Himni_i_Flamurit

   Rreth flamurit të përbashkuar
   Me një dëshirë e një qëllim,
   Të gjith’ atij duke u betuar
   Të lidhim besën për shpëtim.
   Prej lufte veç ay largohet
   Që është lindur tradhëtor,
   Kush është burrë nuk friksohet,
   Por vdes, por vdes si një dëshmor! [a]

   Në dorë armët do t’i mbajmë,
   Të mbrojmë atdheun në çdo kënd,
   Të drejtat tona ne s’i ndajmë;
   Këtu armiqtë s’kanë vënd!
   Se Zoti vetë e tha me gojë
   Që kombe shuhen përmbi dhe,
   Po Shqipëria do të rrojë;
   Për të, për të luftojmë ne!

   O Flamur, flamur, shenj’ e shenjtë
   Tek ti betohemi këtu
   Për Shqipërinë, atdheun e shtrenjtë,
   Për nder’ edhe lavdimn e tu.
   Trim burrë quhet dhe nderohet
   Atdheut kush iu bë therror.
   Përjetë ai do të kujtohet
   Mbi dhe, nën dhe si një shenjtor!

   Reply to this comment
   • intelektuali August 15, 13:44

    HOMORA:

    Wikipedia jote eshte njesoj si Wikipedia e intelektualit me te vetmin ndryshim se intelektuali ka mare mundimin ta perktheje nga anglishtja ne shqip qe nuk e ke bere ti, ku qendron fyerja dhe ofendimi ketu, pyet shoket e tu te punes apo te lagjes te thone se kush e ka kompozuar Hymnin kombetar te Shqypnise qe te bindesh se ato qe thote intelektuali jane mese te verteta, jam i bindur se as hartuesin e tekstit, Asdrenin gjysma e shokeve te tu nuk e dine dhe nuk e kane haberin se kush eshte, prandaj kujdes me konstatimet, ja ku e ke ketu me poshte perkthimin e wikipedias qe verteton katercperisht fjalet dhe deklaratat e intelektualit,

    qe:

    GITHMONE JANE E VERTETA PA DORASHKA HIPOKRIZIE ENVERISTE

    Hymni Kombëtar i Shqipërisë
    teksti: Asdreni, 1912
    muzika: Ciprian Porumbescu , 1883

    “Hymni i Flamurit” është himni kombëtar i Shqipërisë . Muzika e saj u përshtat nga një përbërje origjinale nga kompozitori Rumun Ciprian Porumbescu, për këngën patriotike rumune “Peal nostru steag e scris Unire”. Fjalët janë shkruar nga poeti shqiptar me origjine vllehe, Aleksandër Stavre Drenova, i njohur si Asdreni dhe teksti i tij eshte fare afër vargjeve origjinale rumune të cilat poeti rumun, Andrei Bârseanu i shkruajti për pjesën e kompozitorit Porumbescu. Himni u botua për herë të parë si një poezi me titullin “Liria e Shqipërise”, një gazetë shqiptare në Sofje te Bullgarise, më 21 prill te vitit 1912. Titulli origjinal i poezisë ishte “Betimi mbi Flamur”. Më vonë u shtyp në një vëllim poezish nga Drenova me titull “Ëndra e lotë”, që u botua në Bukuresht . Sipas Lasgush Poradecit, himni i krijuar, nuk ishte menduar fillimisht të ishte një himn kombëtar, por u pëlqye aq shumë nga njerëzit, saqë u shpall si himni kombëtar në 1912, dhe kjo beri te mundur që vargjet e Asdrenit me muziken e Porumbescut të bucisnin anembanë ne Sheshin e Flamurit flamuri gjatë Shpalljes së Pavarësisë Shqiptare në 1912 në Vlorë.”

    Besoj se isha i dobishem per informacionin e paraqitur per te bere te ditur tek shqyptaret e paditur se kush ka kompozuar dhe shkruar Hymin Kombetar.

    Reply to this comment
    • antonio August 15, 16:22

     O “alb” sa gomar qenke!
     Po edhe Kines bota i thote China,por kinezet i thone Chungo o rrote gomari!
     Edhe Gjermanise,nitalianet i thone Germany,por vete gjermanet i thone Deutchland ,Anglise anglezet i thone England,ndersa italianet i thone Inglitera etj!
     E more vesh o gomar,qe tere bota keshtu eshte?

     Reply to this comment
    • HOMORA August 15, 16:46

     Me sa shoh qenkeni jashte mase i verbuar.

     Rumun inkonjito don te thote anonim apo i panjohur,besoj se deri ketu jemi dakort intelektual.
     Ne nje himn si muzika dhe teksti jane nje mesazh i harmonizuar ndermjet tyre,besoj se edhe ketu jemi dakort.
     Me sa lexova,tekstin e ka bere Azdreni,nqeftose nuk gabohem.
     Pra nje Rumun qe vihet ne sherbim te kombit tone e ka kompozuar kete himn simbas tekstit te shkruar,pra frymezimi tij eshte ndezur nga vlera dhe forca e mesazhit qe jep ky tekst.Besoj se edhe ketu jemi dakort.
     Pra ky qendron ketu lidhjia midis historise komuniste dhe pavleresise se himnit,kur dihet qe ne kohen qe u shkruajt dhe u kompozua Shqiperia dilte nga pese shakuj nen regjimin otoman,par pa him dhe nen pushtim,besoj se edhe ketu jemi dakort.
     Me daljien nga ky regjim pushtues turk,kombit i duhej nje himn qe simbolizonte inspirimet e tija,forcen,vitalitetin dhe pasionin e shqipetarit karshi frymezimeve dhe ndjenjave kombetare per te reflektuar forcen e shpirti te tij deri ne sakrificen me sublime qe,eshte dhenia e jetes per mbrojtien e lirise,pamvarsise,sovranitetit dhe intigritetit si KOMB,si POPULL por edhe si Shtet SHQIPETAR,pra ja kush eshte vlera e nje himni qe ska fare lidhjie me komunizmin por me shkeputjien e shqiperise nga perandoria otomane dhe me fitimin e pamvarsise dhe lirise se tij si komb me vete dhe sovran ne familjien e kombeve qe kompozojne rruzullin.
     Besoj se edhe ketu jemi dakort.
     Pra do ishte mire nga ana juaj t’na argumentonit ku qendron lidhjie HIMNIT me KOMUNIZMIN apo me DIKTATUREN,kur si njera por edhe tjetra jane dekada mbrapa me historine e Pamvarsise,pra me 1912.
     Ju thoni se teksti eshte i perafert?!
     Bah kerko ne internet himni rumun,perktheje me mikun tend te ngushte gogle chrome,dhe veri ne komentin tend qe ne te arrijme te bejme analizen e perngjasimit apo perafersise se tij me tonin.
     Ne komentin e pare mos harro se je shprehur”ANONIM”,fjale qe i ndryshon sensin tere komentit tend,ndersa tashme jep detaje,me mire vone se askuure thote proverbi.
     Mua me shqeteson fakti qe,ju si jeni referuar me saktesi “kompozitorit inkonjito”pra kompozitorit anonim apo te panjohur.
     Mund te flas akoma me shume mbi rolin dhe principin e nje himni,por besoj si intelektual e ke mundesine e qartesimit te tij ne koshiencen tuaj.
     Me kaq intelektual,himnit mund ti perafrosh shume gjera por askurre lidhjien e tij me sistemin komunist,duke ju referuar ngjarieve teresisht kontradiktore dhe konfuze,per mos te thene komplet abstrakte.
     Te prifte dita e mbare ne shkrimin tend tek DITA.

     Reply to this comment
     • intelektuali August 15, 22:25

      HOMORA:

      Mos abuzo me llogje budalli, ne nje replike fare te thjeshte sqarimi ku ke bere nje thes me gabime perkthimi dhe drejtshkrimi ne repliken tende allogjike per intelektualin,

      1 . Fjalen “inkonjito” fjalori ne internet e perkthen si “një person i panjohur” dhe jo “anonim”, qe ne shqip perkthehet “pa emer”, sic e perdor ti, prandaj kompozitori rumun qe ti as emerin nuk ja ke ditur, si shume te tjere qe komentojne papushim ne kete forum te nerum te gazetes DITA, pra kompozitori rumun i hymnit shqyptar eshte sot “i panjohur” nga shumica e shqyptareve qe nuk do te thote se eshte “incognito” ose “pa emer”, pastaj meso se Ciprian Porumbescu nuk e ka shkruar muziken e tij posacerisht per Shqypnine ne 1883 qe ti te shkruash sot “…Pra nje rumun qe vihet ne sherbim te kombit tone e ka kompozuar kete himn…” dhe te vazhdodh te besh pyetje budalli per intelektualin: “…Pra ku qendron ketu lidhjia midis historise komuniste dhe pavleresise se himnit…” kur nje teze e tille nuk eshte permendur askund ne repliken time qe ishte vetem nje perktim profesional (jo me Google) i Wikipedias per te hedhur pak drite kete ceshtje interesante, por te paditur nga mileti keshtu qe kot zoritesh te futesh intelektualin ne ullukun e komunizmit me kompozitorin rumun te hymnit tone kombetar.
      2. Google shkruhet me dy “o” qe kur lexohet behet “u” dhe jo sic e shkruan ti “Gogle”, Asdreni nuk shkruhet Azdreni, drejtshkrimi perjashton fjalen “pamvaresia” dhe njeh vetem “pavaresia” e shume e shume gabime te tjera jo diktalografike ne nje replike te vetme,

      atehere:

      KUSH ESHTE I VERBUAR TANI?

     • intelektuali August 15, 22:26

      HOMORA:

      Mos abuzo me llogje budalli, ne nje replike fare te thjeshte sqarimi ku ke bere nje thes me gabime perkthimi dhe drejtshkrimi ne repliken tende allogjike per intelektualin,

      1 . Fjalen “inkonjito” fjalori ne internet e perkthen si “një person i panjohur” dhe jo “anonim”, qe ne shqip perkthehet “pa emer”, sic e perdor ti, prandaj kompozitori rumun qe ti as emerin nuk ja ke ditur, si shume te tjere qe komentojne papushim ne kete forum te nerum te gazetes DITA, pra kompozitori rumun i hymnit shqyptar eshte sot “i panjohur” nga shumica e shqyptareve qe nuk do te thote se eshte “incognito” ose “pa emer”, pastaj meso se Ciprian Porumbescu nuk e ka shkruar muziken e tij posacerisht per Shqypnine ne 1883 qe ti te shkruash sot “…Pra nje rumun qe vihet ne sherbim te kombit tone e ka kompozuar kete himn…” dhe te vazhdodh te besh pyetje budalli per intelektualin: “…Pra ku qendron ketu lidhja midis historise komuniste dhe pavleresise se himnit…” kur nje teze e tille nuk eshte permendur askund ne repliken time qe ishte vetem nje perktim profesional (jo me Google) i Wikipedias per te hedhur pak drite kete ceshtje interesante, por te paditur nga mileti keshtu qe kot zoritesh te futesh intelektualin ne ullukun e komunizmit me kompozitorin rumun te hymnit tone kombetar.
      2. Google shkruhet me dy “o” qe kur lexohet behet “u” dhe jo sic e shkruan ti “Gogle”, Asdreni nuk shkruhet Azdreni, drejtshkrimi perjashton fjalen “pamvaresia” dhe njeh vetem “pavaresia” e shume e shume gabime te tjera jo diktalografike ne nje replike te vetme,

      atehere:

      KUSH ESHTE I VERBUAR TANI?

 11. Indinjata August 15, 09:17

  E pamohueshme kjo tallavitje e qellimshme e ketij satrapi Ram qe kerkon te beje me reabilitimin e te gjithe tradhetareve e bashkepunetoreve te fashizmit!Nuk e di fort mire se ku eshte qellimi i tij ndoshta ka ndonje plan qe te s’postoje vorezat e Deshmoreve per te bere atje ndonje stadium te lojrave me dore ku ti vihet emri i Mithat Bej Frasheri,por kjo do te ndodhi ku te kete fshire perfundimisht emrin e stadiumit kombetar “Qemal Stafa”!Ndersa per vargjet e hymnit komebetar eshte fare e thjeshte e pa rene fare ne sy sepse fale dhjemokracise gjysma jane pa aresim e gjysma tjeter analfabete ndaj kerkush nuk e di ekzakt si eshte teksti ku per mua keto dy rreshta mund te modifikohen keshtu:

  “Prej lufte veç ai s’largohet,
  qe eshte lindur tradhetor”!

  dhe direkt kush ka qene pjestar i kesaj lufte merre damken tradhetar i nderuar Y.Minxhozi!

  Reply to this comment
 12. igor August 15, 09:58

  Lamtumire Shqiperi Tradhtaret fituan ,emigroni sa te mundeni dhe keshtu kenaqet Greku.

  Reply to this comment
 13. Anus tasi August 15, 10:15

  Fara rreptile e pushtuesit , paska triumfuar mbi Arberoret ???
  Jooooo …. nuk ka per te ndodhur kurre ! Sado se duken fitues baglat e pushtuesve , nuk jane tjeter veç bagla !

  Reply to this comment
 14. Vasili August 15, 11:03

  Perseri ju me keto kadavra kanibale qe hengren dhe vrane per gjysem shekulli,idealin partizan dhe idealiste nacionalist dhe human.
  Dhe tani keta faqezinj injorant dhe monstruoz,perseri kerkojne te perfitojne nga rivrasja e tyre.
  Keta historikisht kane shitur cdo gje,se pari atdheun,dhe kane vrare shqiptarin,vec per te perfituar shpirti dhe trupi i tyre me i zi se katrani.
  Cfare kohe makabre qe po jetojme,qe keto hiena,te felliqura jane cfaqur prape dhe vazhdojne te bejne kerdine si me pare.

  Reply to this comment
 15. Vdekje tradhetareve! August 15, 11:26

  Nje gje eshtee sigurt! Dp tju vrasim diten qe do nderroni himnin! Tritolin te gjitheve!

  Reply to this comment
 16. QYTETARI August 15, 11:44

  RESPEKTE ZOTI MINXHOZI.
  Respekt si shqiptar.
  Respekt si intelektual.
  Respekt si gazetar.
  Respekt si njeri qe ndjem pergjegjesi.

  Reply to this comment
 17. HOMORA August 15, 12:23

  https://sq.wikipedia.org/wiki/Himni_i_Flamurit

  Rreth flamurit të përbashkuar
  Me një dëshir` e një qëllim,
  Të gjith` atij duk` ju betuar
  Të lidhim besën për shpëtim.
  Prej lufte veç ai largohet
  Që është lindur tradhëtor,
  Kush është burrë nuk friksohet,
  Po vdes, po vdes si një dëshmor!

  Në dorë armët do t`i mbajmë
  Të mbrojmë atdhenë më çdo kënd,
  Të drejtat tona ne s`i ndajmë;
  Këtu armiqtë s`kanë vend.
  Se Zoti vetë e tha me gojë
  Që kombet shuhen përmbi dhe,
  Po Shqipëria do të rrojë;
  Për të, për të luftojmë ne!

  O flamur, flamur, shenj` e shenjtë,
  Te ty betohemi këtu,
  Për Shqipërin` atdhen` e shtrenjtë,
  Për nder` edhe lavdimn` e tu.
  Trim, burrë quhet dhe nderohet
  Atdheut kush iu bë theror;
  Për jet` ai do të kujtohet
  Mbi dhe, nën dhe si një shenjtor!

  Reply to this comment
 18. Deshmitar y August 15, 12:28

  Bravooooo. E bukur

  Reply to this comment
 19. Shpetimi Debatik August 15, 12:48

  Te lumte pena O i madhi MINXHOZ !.
  Pas himnit.mendoj qe shtetesis ne pasaport ti shtohet parashtesa , mutjan .
  ……….a nuk eshte me bukur MUTJANSHQIPTAR .

  Reply to this comment
 20. Budallenjte dhe plepat behen te gjate August 15, 14:11

  Bravo intelektuali. Vecse nje gje nukbkuptoj PSE nuk e heq enverin nga goja?

  Reply to this comment
  • intelektuali August 15, 15:04

   SEPSE:

   Me kall daten dhe me fut friken ne bark dhe bej shurren ne breke sa here qe i kaloj prane Piramides Famekeqe ne mes te Tiranes

   KA PERGJIGJE PA HIPOKRIZI PATRIOTIKE DHE ME TE SINQERTE SE KJO?

   Reply to this comment
 21. Idiotsirat ne albanistan nuk kishin fund! August 15, 14:31

  Cfare eshte qillimi ketu qe te shohim tradhetare kamos, ?
  Nuk kemi heroj, pra kot punet mos i bluheni se nuk jeni nga ato qe sakrifikoheni per Atdhe ,e sidomos jo keta pseudo intelektual qe po shkruajne ketu , se perndryshe qe moti kufirin va kishit vu horrave!
  Pra cili eshte qillimi qe te vazhdoni luften tuaj imagjinare ( se konkretish asgje te gjithe bashke ishit e jeni ne mutsihanen e krijuar)
  Cilet jane propozimet e juaja pos me vra prape siç jeni lesuar se ju duhen armiqte imagjinare qe te jeni

  Reply to this comment
 22. Genti August 15, 16:27

  Rama duhet ta lexoje kete shkrim qe te kthjellohet se shume konfuz eshte mavria.

  Reply to this comment
 23. Lili August 15, 19:42

  Kur permendeni anglezet edhe shkrimet e tyre, mos harroni edhe te permendeni pazarin e tyre me greket edhe serbet qe shqiptaret te kuptojne mire pse anglezi ndihmoj komunistet ne Shqiperi: jo se ishte problemi i germaneve ( se vete anglezi germanin e ka ftuar per darke nje qind here ne Shqiperi sipas po keto kujtimeve te anglezit e oficerit german per veriun)! Po sepse anglezet kishin ra dakord me serbet e me greket me nda Shqiperine , jugun Grekise , veriun serbise ! Prandaj mediemos duhet te luftohet nacionalistet shqiptare per kete qillim!
  Shikoni pa ma shume dokumente te anglezit , edhe cinizmin e tyre gjate historise sone!
  Mos kujtonise ai plan eshte harruar! Jo vazhdon me mjete tjera sot po prape ai qillim ishte edhe ne 97 ku radiot perandimore tregojshin ngjarjen para bile se te ndodhe vertete ne Shqiperi ne disa raste!

  Perndryshe
  De gaulli qe la Francen per ju ishte tradhtar apo luftetar qe irganizoj resistancen nga jashte?!

  Reply to this comment
  • mirel August 15, 23:30

   Jepi Lili, ke me nga fondi i idiiotizmave te qyqeve?

   Reply to this comment
   • Lili August 16, 09:32

    Idiotizmi eshte tek ju mirel qe herojne e yugoslavise e adhuroni ende sepse punoj per republiken e 7 , vra mija atdhetare e ma ne fund prape u kthye e vrau gjithe ato servila qe i kishin besuar per miqesine me yu, pastaj per miqesine me ruset, pastaj per miqesine me kinezet! Nuk jetoj ma gjate me iu shpikbtradhetare tjere !
    A eju fozilet e asaj kohe , ramiziste e fundit, a e dini o qyqe se komunizmi ka vdekur ne gjithe boten pos ne kore?!
    Lord Bethell do t’ju kishte treguar plot gjera e dokumente se ne , qyqet andej e kendej , nuk jemi ne gjendje me i lexuar e lete me me i kuptuar! Jo tek ne vetem citime per qef duke shtremberuar Historine si na do politika e dites! Halla stadin e historise memoriale nuk e keni kaluar edhe nuk dalloni cka eshte ´histori memorielle ´ e cka eshte Histori!

    Reply to this comment
    • mirel August 17, 00:05

     Po catdhetare a lumadhe, ata qe hynin e dilnin nga Jugosllavia per diversion.
     Aman o se ne Tepelene jua ndertoi shtepine e pushimit.
     Atje e kishte vendin turma “patriote”
     Cjua beri mire, po he, ashtu e doni

     Reply to this comment
 24. Astrit August 15, 20:39

  Nje pyetjen kam: A e Dine keta dinosar te komunizmit qe komunizmit ka falimentuar si ideologji e praktike shtetetore?

  Reply to this comment
 25. studenti August 15, 21:27

  Shkrim dinjitoz…
  Me vuri ne mendime propozimi i z.Minxhozi per ndryshimin e dy vargjeve. Dhe gjeta rruge te shkurter., Mos t’i ndryshojme Himnit dy vargje por vetem nje fjale, thjesht fjalen ‘largohet ta zëvendesojme me “afrohet”. Kaq!

  Pra: Prej lufte veç ay afrohet
  Që është lindur tradhëtor,

  Te tjerat rregullohen. Luftetaret, deshmoret, shpallen tradhetare dhe heronj behen bashkepuntoret me pushtuesit. Keshtu merr vlere dhe shitet libri i z.Tufa

  Reply to this comment
 26. mirel August 15, 23:32

  Nje popull pa histori eshte nje popull qe behet hi.
  Nje shprehje amerikane e thote: He who forget his history will be forgotten.
  Te humburit dhe te vdekurit e Ballkanit kemi per te ngelur si popull nese shkelim mbi gjakun dhe dinjitetin tone.
  Viktima te perhershme te maskarenjve

  Reply to this comment
 27. patrioti 1 August 16, 02:03

  tradhetia ka qene pjese e jetes se shqiptarit, sepse te qenit mercenary ne historine e tij, e ka bere autorin e textit te himnit ta theksoje kete marrezi tonen. Po tani nuk I shihni mercenaret qe drejtojne partite e vendin, por nuk harrojne kush I paguan…………..me e fundit, memoriali I nje vendi te huaj ndertohet ne tirane, pra me urdher te mercenarit

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim