Edhe një herë për Janullatosin dhe Kozmain e tij

Nga Bedri Islami August 23, 2014 13:14

Edhe një herë për Janullatosin dhe Kozmain e tij

Historikisht shqiptarët kanë mësuar të vërtetën se klerikët më të njohur dhe më të dashur kanë qenë njëkohësisht, jo vetëm të mësuar, por edhe patriotë të mëdhenj. Ridalja në skenën e besimit fetar të një shenjti të prejardhur dhe jo autokton dëshmon edhe një herë se struktura drejtuese e kishës Ortodokse nuk është e reformuar, por e deformuar.

 

Ditët e fundit, si ndodh shpesh herë pas provokimeve të hapura, që më shumë sesa fetare kanë nuancën e tyre të fortë politike, zoti Janullatos, i vendosur në krye të Kishës Autoqefale Ortodokse Shqiptare, u vendos rishtas në qendrën e një debati, i cili tashmë ka lidhje me një shenjtor të kishës greke dhe jo rastësisht i importuar edhe në Shqipëri. Historia e këtij shejtori, që më së paku ka lidhje në të mbarën e Kishës Shqiptare, u rizgjua kur po bëhen përgatitjet e fundit për të shënuar një 300 vjetor të tij, dhe, nëse e gjithë kjo do të ndodhte jashtë kufijve të autoritetit të kishës Ortodokse, gjithçka do të ishte e kuptueshme. Sekush i përkujton shenjtorët e vet, ashtu si di dhe ashtu si mundet, por askush nuk i eksporton ato.

Sidoqoftë, megjithëse 26 organizata tashmë janë haptas kundër zotit Janullatos për nderimin e Shën Kozmait, e gjitha ajo që është përgatitur, do të mbahet dhe do të zerë vendin që është menduar. Si edhe herë të tjera, shefi i Kishës do t’u vejë deri në fund punëve të tij, dhe sado që të duken se janë veshur me veladonin episkopal, ato përsëri janë nën hijen e një politike që ka filluar e tash e 20 vite e nuk po ndalet.

Disa ditë para se të merrej vendimi historik për dhënien e statusit kandidat të Bashkimit Evropian, zoti Janullatos bëri dy veprime, të cilat kaluan pa u vënë edhe aq shumë re, pasi vetë struktura e atyre ditëve ishte e tillë: E mbushur me pritje dhe me ankthin e një vendimi të pritshëm.

Zoti Janullatos, duke reaguar ndaj qëndrimeve që ishin mbajtur ndaj pranisë së tij në kreun e Kishës Autoqefale Shqiptare, theksoi se ai po sulmohet nga enveristët. Ishte ndoshta deklarata që më së paku i ka hije një kreu fetar apo edhe një fetari të zakonshëm, i cili duhet të ketë në thelbin e tij tolerancën dhe respektimin e mendimit ndryshe, edhe kur ajo të lëndon. kjo ka ndodhur në të gjithë historinë e një kishe të emancipuar, por deklarata e zotit Janullatos ishte si një rikthim në një periudhë të errët të sundimit të kishës greke në pjesë të jugut të Shqipërisë, dhe kur arkimandritët, të veshur me petkun e meshtarit, sulmonin të gjithë ato që mendonin ndryshe nga vetë ata dhe jo në dobi të shtetit grek. Shembuj janë aq të shumtë, saqë nuk përbëjnë risi për askënd që e njeh sado pak invazionin e dikurshëm të kishës greke në Shqipëri. Tashmë, një përfaqësues tjetër, në një kohë moderne, një debat që kishte lidhje me teologjinë dhe me vetëdijen kombëtare, përmes një deklarate e ktheu në një debat politik, e për më tepër, në një çështje ideologjike.

Të ngresh alibinë se “po të sulmojnë enveristët”, nuk ke thënë asgjë në mbrojtjen e një çështjeje të drejtë, por ke shfaqur një pjesë të rëndësishme të mentalitetit ballkanik të kohëve të vjetra, kur, përmes ofensivës politike, ke mbjellë një pjesë të vrerit të ditëve të nesërme. Të fshihesh pas kësaj alibie do të thotë që, në fund të fundit të pranosh dy gjëra: Se ata që “të sulmuan” kishin të drejtën e tyre në argumentet e ofruara, dhe së dyti, se qëndrimi yt në kreun e Kishës Autoqefale Shqiptare, jo vetëm që është i dëmshëm, por tashmë ai ka rrëshqitur në një gjendje agresive.

Pas kësaj deklarate, zoti Janullatos shkoi edhe më tej: Në një ceremoni fetare, në qytetin e Shkodrës, dhe ku ishte mik i ftuar, ai bëri deklaratën edhe më të hidhur. Sipas tij, besimet fetare në Shqipëri po persekutohen. Këtë e tha në Kishën katolike Shqiptare, në një ceremoni të saj, ku veç të tjerave, dëshmoi se ende nuk e njeh një traditë të hershme shqiptare, megjithë vitet e “sundimit” të tij, se “miku duhet të dijë vendin e tij dhe të flasë për miqësi”. Kjo deklaratë e dytë e zotit Janullatos ishte tri ditë para se shtete anëtare të vendosnin për pranimin ose jo të shtetit shqiptar në statusin e vendit kandidat. Pra, ishte një periudhë vendimtare, ku çdo sinjal i ardhur nga shteti shqiptar, në dëm të lirive qytetare, mes tyre edhe të lirive fetare, do të ishte fatal për të gjithë.

Edhe në këtë rast, si herët e tjera, zoti Janullatos, nuk solli shembuj se ku qëndron persekutimi dhe mohimi i të drejtës së besimit fetar në Shqipëri, ku po persekutohet e mohohet ajo. Si për të dashur të rendë pas ofensivës së tij politike, debatin ai edhe e shtriu edhe më tej: E shtriu në rrafshin shtetëror, duke kaluar të gjitha sinorët që ia njeh e drejta e tij si drejtues i një strukture fetare, sado e rëndësishme ose e parëndësishme të jetë ajo.

Historikisht shqiptarët kanë mësuar të vërtetën se klerikët më të njohur dhe më të dashur kanë qenë njëkohësisht, jo vetëm të mësuar, por edhe patriotë të mëdhenj. Edhe në kohërat më të vështira të shtetit shqiptar, pra edhe kur kundër tyre janë hedhur të gjitha të zezat e kësaj bote, që nga obskurantizmi islam, ofensiva vrastare greke dhe deri tek absurdi i përgjakur i viteve të komunizmit, ata, asnjëherë nuk kanë dalë kundër kombit të tyre, e aq më pak kundër shtetit të tyre. Klerikë të nderuar, shenjtërisht të besuar nga shqiptarët, kanë pasur në radhë të parë kombin e tyre, sepse i kanë takuar këtij kombi dhe sepse, në vetëdijen e tyre fillimisht ka qenë ndërgjegjësimi i njerëzve me vetëdijen kombëtare e pastaj me besimin fetar. Aq më tepër kjo është pritur kur ata kanë qenë drejtues të rëndësishëm autoritete të këtyre besimeve, si kanë qenë edhe autoritetet fetare të besimit ortodoks.

Ndërsa zoti Janullatos nuk e bën këtë. Edhe tri ditë para shpalljes së një verdikti që mezi pritej nga njerëzit, ai hedh gurë të rëndë në lojën e politikës, të cilët, po të merreshin seriozisht nga shtetarët europianë, do të ishin fatalë. Tani, kur e ndjeu se kanë pushuar tamtamet që u përpoq të hedhë, ai organizon një tjetër pusi, e cila duket se ka ndjenjë fetare, por mbart në vete edhe politikën e ditës. Në kaq vite sa është në Shqipëri, askush nuk e di se kur është bërë një ceremoni e tillë për Papa Kristo Negovanin, për Petro Nini Luarasin, për hirësitë e tyre që u martirizuan nën sistemin komunist, askush nuk e di se ku është bërë nderimi i tyre, çfarë është botuar për to, si janë kujtuar, si është bërë ngritja e një ngrehinë emancipuese në kujtimin e tyre. Sepse, ose nuk ka, ose janë tepër të rralla. E pra, ata janë shenjtorët e vërtetë të Kishës Shqiptare, ata që derdhën gjakun për shkronjat shqipe, që kishin meritën të lidhnin edhe më shumë besimin fetar me kombin e tyre dhe të vendosnin këtë besim në dobi të vendit të tyre, ata janë njerëzit përballë së cilëve përulemi. Dhe jo vetëm sot, janë përulur të gjithë brezat, ashtu si kurrë nuk janë përulur ndaj një shenjti grek, si Shën Kozmai.

Ridalja në skenën e besimit fetar të një shenjti të prejardhur dhe jo autokton dëshmon edhe një herë se struktura drejtuese e kishës Ortodokse nuk është e reformuar, por e deformuar. Sepse, sado i fuqishëm të jetë një njeri, edhe kur ai është kreu i kishës, nuk është më i plotpushtetshëm se klerikët e tjerë, që përbëjnë sistemin drejtues të kishës. Heshtja e tyre, pranimi i një fakti të kryer, përulja ndaj një fenomeni që nuk ka lidhje me atë që ka shkuar në historinë tonë, është edhe një herë nënshtrim i vullnetshëm, jo vetëm i së sotmes, por edhe ndaj së djeshmes sonë.

Jam i bindur se njerëzit e hirësisë së tij do të mund të thonë, edhe pas këtij reagimi, se është një qëndrim i njëanshëm dhe bile-bile, enverist. Nuk më ha meraku për këtë. E drejta ime, si njeri, qytetar, pavarësisht se të parët e mi ishin të një besimi tjetër fetar, është të shpall mendimin tim se, “Unë jam për një drejtues shqiptar të Kishës Autoqefale Shqiptare”. Dhe kushdo që do të ndalej më gjatë, do të ishte i një mendje me mua se, nuk do të ndodhnin këto shfryrje greke në Kishën Shqiptare, në se në vend të një të deleguari të Kishës greke, në vend të atij që ende nuk dihet se nga erdhi, të kishim një personalitet të denjë shqiptar, edhe pse i lindur e rritur larg atdheut, si Atë Arturi, pasuesi i denjë i veprës së Nolit. dhe kur e them këtë mendim, besoj se nuk do të jetë e largët dita kur shqipja do të kumbojë edhe në fjalët e Kreut të kishës Autoqefale Shqiptare, sepse do të jetë gjuha e nënës.

Së fundi, në cilën gjuhë do të përkujtohet shenjtori grek, Kozma: Në gjuhën e vendasve, apo në gjuhën e të ardhurve? Kjo nuk do të jetë e fshehtë për askënd. E diela është afër.

Nga Bedri Islami August 23, 2014 13:14
Komento

87 Komente

 1. KONICA August 23, 13:18

  JANULLATOSI ESHTE NJE NJERI TEPER I URTE DHE I THELLE PER BESIMIN E TIJ, POR FATKEQESISHT ESHTE TOTALISHT (ME VETEDIJE) NE SHERBIM TE INTERESAVE GREKE.

  CDO KISHE ORTODOKSE NE CDO VEND TE BOTES ESHTE HAPUR SE PARI PER QELLIME POLITIKE, E PASTAJ FETARE.

  PROBLEMI NUK QENDRON TEK JANULLATOSI DHE GREQISHTJA… POR TEK ATA KLERIKE SHQIPTARE, QE NUK KANE MESUAR ENDE TE NGREJNE KOKEN DHE TE UDHEHEQIN DOGMEN E TYRE ASHTU SIC DUHET… SHQIPTARCE DMTH!

  Reply to this comment
  • iliri August 23, 13:41

   Konica, ndajme te njejtin mendim ,”feja i sheben politikes”,por juve bini ndesh me veten , kur problemin Janullatos ja kerkoni klerikeve shqiptare dhe jo politikaneve shqiptare te nenshtruar ndaj politikes greke

   Reply to this comment
   • Pëllumb zaimi August 23, 14:03

    Janullatos ik !? Kreu i kishës autoqefale shqiptare kétu ka qënë, është e do të jetë imzot Fan Stilian Noli ? Janullatos ik!? Bukur autor! E ke qëndisur me fjalë të arta dhe të shënjta këtë shkrim? Tung!

    Reply to this comment
   • Bureto August 23, 15:20

    Sigurisht qe kleriket dhe politikanet shqiptare kane rolin e tyre shume te madh dhe qe padyshim nuk e kane kryer ashtu si duhet qe te vene interesat kombetare mbi ato fetare. Por nje rol po aq vendimtar kane dhe vete besimtaret ortodokse shqiptare qe i lepihen ketyre antishqiptareve, per ndonje favor, qe ata u bejne, sigurisht me bekimin dhe per interesat e politikes greke. Si duket paraja eshte besimi i shume prej tyre dhe jo thenia e famshme e Pashko Vases “feja e shqiptareve eshte shqiptaria”. E pra keta besimtare ortodokse duhet t’ia vene kufirin tek thana Janullatosit dhe atyre qe jane ne kupolen e Kishes Autoqefale Shqiptare’ me bekimin e tij, kur veprimtaria e tyre bie ndesh me disa çeshtje sensitive si ky rasti i Shen Kozmait ku feja e tij ishte antishqiptarizmi ekstrem. Me teper se shtresave te besimtareve te paformuar dhe te painformuar me te dhenat e duhura historike, u takon intelektualeve shqiptare qe ta kryejne kete ne menyre konstatnte, me fakte e dokumenta qe vertetojne kete veprimtari antishqiptare te kupoles se KASH, e cila eshte vetem formalisht AUTOQEFALE. Deri ne vogesira, sepse siç thuhet ‘DJALLI fshihet pas vogelsirave’.

    Reply to this comment
  • feniks August 23, 17:40

   Na i ka lene Sali Berisha kete BOMBE ME SAHAT si plot te tjera kunder interesave te popullit shqiptar!!
   Duhet te ngrihen besimtaret ortodokse dhe kleriket e te gjithe Shqiperise kunder ketij SPIUNI GREK!!!
   KOZMAI nuk eshte shenjtor shqiptar,por ARMIK I SHQIPTAREVE!!!
   Nuk duhet lene,qe ne token tone te krijohet nje MINORITET TJETER FETAR SIC U BE PBDNJ-shi!!!
   BESIMTARE ORTODOKSE!
   NGRIHUNI KUNDER JANOLLATOSIT!!
   Te SHPORRET NGA DREJTIMI I KISHES ORTODOKSE SHQIPTARE!!!

   Reply to this comment
   • Raimond Vlonjati August 25, 06:29

    Ky Ilia, ketu poshte koqeve te mia , eshte shembulli i gjalle se si Janullatosi ka krijuar “Ortodksin e Ri”…… Integralist qe eshte e njejta Krijese mentale me Islamiket integraliste ..
    .te cilet vendosin fene mbi gjitheshka …

    Dhe pikerisht intrasigjenca e fese i con keta Integraliste Islamike & Ortodkse ( qe po prodhon Janullatosi ) drejt luftes fetare te pa ndalur kunder fese se tjetrit ……

    Ja pra se cili eshte produkti qe ka sjelle Janullatosi midis nesh : Fanatiket fetare qe krijojne Vellazerine Ortodokse te njejte ne mentalitet me Vellazerine Islamike arabe …

    Reply to this comment
 2. ilia August 23, 13:49

  Nje gabim esencial qe ben z. Islami ne ligjeraten e tij, eshte, se duke mos njohur ne thellesi kanonet e Kishes Orthodhokse, ne dualitetin besim-patriotizem, rreket te vendose ne vend te pare patriotizmin, ne vazhdim te mendimit te Pashko Vases se “feja e shqiptarit eshte shqiptaria”…nga ky pozicion i jep vetes te drejten te nderhyje ne jeten e brendshme te Kishes Orthodhokse, duke na mesuar neve se cilin shenjtor duhet te nderojme dhe cili jo…
  Por duhet me pare te mesoje se nje orthodhoks ne rradhe te PARE eshte ORTHODHOKS dhe ky eshte identiteti i tij. Te qenet qytetar, shqiptar, grek apo kinez, eshte ne rradhet e tjera.
  Keshtu duhet te mendoje nje orthodhoks. Une e quaj veten ORTHODHOKS-shqiptar dhe nuk jam shqiptar orthodhoks. Por, nuk ka faj z. Islami se kur futesh ne sfera te panjohura per ty te tilla gabime do t`i besh. Esenca pra e gjithe artikullit, bie poshte ne baze te aresyetimit te mesiperm.
  Shen Kozmai dikur dhe Kryepiskopi Anastas sot, i kane sherbyer Shqiperise, me shume se ty dhe te tjere qe hiqen si patriote, z. Islami! Por ti je thjesht nje qelize dhe do t`i biesh muzikes sipas shkopit te dirigjentit, kur nje kohe nuk mund te clirohesh dot nga “brejtja e ndergjegjes”, se PO CENON HAPUR TOLERANCEN FETARE, ne Shqiperi, bile po ben thirrje te hapur per perplasje civile. Dhe kjo eshte jo vetem eshte moralisht e demshme, por edhe penalisht e ndeshkueshme. Gjithsesi ti e di mire qe ne kete vend, e vetmja gje qe s`funksionon eshte drejtesia, keshtu qe mund te vazhdosh ne kete rruge, sepse e drejta e fjales eshte e garantuar ne Shqiperi.
  Shen Kozmai eshte nje SHENJTOR I KISHES ORTHODHOKSE,.., pasi cdo shenjtor i shpallur nuk i takon vetem vendit te tij, por gjithe Kishes…, Aq me teper Shen Kozmai, nje njeri pajisur me ndjenjen hyjnore te dashurise per njeriun, dhe konkretisht edhe per shqiptaret dhe qe erdhi ketu si misionar per ndalimin e vales se papermbajtur te islamizimit ne shekullin e 18,…dhe dashuria ka qene reciproke, pasi edhe shqiptaret e kane dashur dhe e duan kete shenjt, pa dallim besimi, ku emri i Tij eshte me i perhapuri ne zonen Berat, Lushnje, Fier dhe ne Myzeqe…pra nuk ka shenjtor te “prejardhur” sic rreket te na mbushe mendjen z. Islami, pasi dashuria nuk kufi shtetesh e kombesh.
  Persa i takon atyre 26 organizatave, qe une nuk e di cilat jane, ato kane po ate pergjegjesi qe ke edhe ti z. Islami…., rruge te mbare…

  Reply to this comment
  • gorezi . d August 23, 15:33

   Janulla..do te behet si Kozmai ,shenjtor I kishes greke.Dhe te dy zgjodhen rrugen e njejte ,te mbjellin vezen e gjarprit ne Sh.qiperi.Pacin fatin e njejte.

   Reply to this comment
  • Dielli mbi KORAB August 23, 16:58

   Replike me Zotni- Ilia.
   Nuk e di por thenia jote se ne rradhe te pare un jam orthodoks shqiptar me kujtoi ato djemte tane qe kan shkuar ne Siri dhe ne Irak qe jane duke vrare ne emer te islamit.Dhe ato nuk thone qe jan shqiptar por jan mysliman shqiptar.
   Un jam shume i sigurte qe ju Zoti Ilia e dini mire qe feja u krijua jo para popujve,pra fejne e krijuan njerzit,ose ajo ju imponua atyre me dhune,ose siç thuhet nga jugu me hir e pahir.Ndoshta ju zotni Ilia enderroni te jeni nenshtetas i nje shteti Orthodoks SHO ashtu si ato djemte ne Irak e Siri,enderrojne te jene nenshtatas te SHI.
   Asnje fe nuk e ka dasht shqiptarine,as katolikja as Orthodoksja as Myslimanja.
   Ato e ka urryer gjuhen shqipe,ato jan mundu ta asimilojne ate,sepse kjo gjuhe e lashte i ka sfisuar ata dhe perrallat e tyne.
   Nuk jam kundra qe te festohet neser per Shen Koszmain,grekun qe urrente gjuhen shqipe,nuk jam kundra qe te vijne dhe greke me autobuza.
   Le te vijne dhe te hane Hallven e Kozmait,te gatuar nga shqiptaret.
   Greqia e ka humbur betejen per Epirin,sepse Epiri nuk ka qene kurre vetem Greqi,ata e kane kuptuar shume mire kete gje,por egoja e semure do te vdese bashke me trupat e tyre.Kur shqiptaret i faleshin perndive ne token e Epirit, grekerit benin vorbulla ne Azine e vogel.
   ME 21 SHTATOR PRITET TE VIJE PAPA I ROMES PER VIZITE NE TOKEN ARBNORE.Janullatosi shpiku Shen-Kozmain per te provokuar,ashtu siç ka bere gjithmon.Ai kerkon qe te na tregoi shqiptaret para botes si nje popull mysliman dhe qe i urren orthodokset.O njerez te mire mos bin ne kurthin e Janullatosit.
   Beni Hallve dhe i uroni mirseardhjen fqinjeve tane greke.
   Shqiptari ben HALLVE jo per shenjetoret por per te vdekurit.
   Shqiptaret kane te drejte te therrasin e brohorasin ne gjuhen e arte shqipe-Ta hengra Hallven o Shen Kozma.

   Reply to this comment
  • Anastasi August 23, 19:07

   Ike ore Ilia pirdhu…po une qe jam ortokdos e nuk i dua keta? Ndergjegja ime ne radhe te pare eshte shqiptare e pastaj fetare !

   Reply to this comment
  • Plaku i mocem August 23, 20:52

   More “ilia” sipas arsyatimit tend,po une, qe nga besimi i perkas besimit musliman,si te pergjigjem?-Jam musliman shqiptar?apo:,-Jam nje shqiptar qe I perkas besimit musliman.Ketu qendron djallezia jote “ilia”,qe me nje formulim “alla ilia”,hap telashe qe ju degjohet vone melodia.Keshtu more “ilia’profeti.Mjere ti per shkollen qe ke.

   Reply to this comment
  • komunizmi August 24, 08:24

   o [email protected] injoranti nuk ja ndjen kujt se nuk endjen veten me par shqiptar ti.se ti je i shitur te greku pr ca drahmi .kozmai ne shqiperi nuk erdhi ne shqiperi si shejtor por erdhi si armiku i shqiptareve qe mallkonte gjuhen shqipe dhe ata qe e mesonin . gjuhen ton . e saper ate qe thu zotrote erdhi qe te mbronte ortotokset nga otomanet turq nuk e beson kush pervec ca tradhtar e plera si puna jote ai erdhi ne shqiperi me lejen e sulltanit te turqis se po mos deshte sulltani nuk shkelte dot ne kete vent .kozmaji i djeshem dhe ata te sotmit e si puna juaj nuk e doni kete vent qe quhet shqiperi por ju kendoni kenge ne litar do na shkoni e gjakun do na e pini ja keshtu i donte kozmai i djeshm e keta te sotmit pjellat e kozmait shqiperin e shqiptaret….PO RINI MIR O ILIA SE ME ZJARIN QE PO NDIZNI DO DIGJENI VET ;SE POLL KA DURUAR KY KOMP E KY POPULL I URT E I DASHUR ME FEQINJET .

   Reply to this comment
  • mirel August 24, 14:21

   Po more Ilia, Si duhet te veproje shkruesi sipas keshilles tende, te vendose helenizimin e Janulles para shqiptarizmit te Nolit?
   Dhe kete kerkon te na e shesesh per pershpirtesi nder shqiptaret.
   shkoni ne hell te gjithe ju gjarprinjte me veladon.
   Doni dhe qyl nga shteti.
   Tju fusim nen thike, po dhe na paguani per kete.

   Reply to this comment
 3. adem August 23, 13:53

  Historikisht shqiptarët kanë mësuar të vërtetën se klerikët më të njohur dhe më të dashur kanë qenë njëkohësisht, jo vetëm të mësuar, por edhe patriotë të mëdhenj. Edhe në kohërat më të vështira të shtetit shqiptar, pra edhe kur kundër tyre janë hedhur të gjitha të zezat e kësaj bote, që nga obskurantizmi islam, ofensiva vrastare greke dhe deri tek absurdi i përgjakur i viteve të komunizmit, ata, asnjëherë nuk kanë dalë kundër kombit të tyre, e aq më pak kundër shtetit të tyre. Klerikë të nderuar, shenjtërisht të besuar nga shqiptarët, kanë pasur në radhë të parë kombin e tyre, sepse i kanë takuar këtij kombi dhe sepse, në vetëdijen e tyre fillimisht ka qenë ndërgjegjësimi i njerëzve me vetëdijen kombëtare e pastaj me besimin fetar. (B.I)

  A kemi sot ne klerike te tille qe jane gati per te ndezur vetdijen kombetare????Askush nuk e thote.

  Reply to this comment
 4. beni August 23, 14:02

  Lereni njerun e zotit ashtu sic deshmojn edhe shenjteria shen kozmaj qe u masakru nga ju qe kerkoni te mbizotroj pushtim turk! Shqiptaret kan qen dhe do te jen miqte me besnik te krishterimit, ate qe perfaqson edhe janullatos kryepatrarku jon i nderuar ne krye te misionit te tij te shenjte i derguari nga patriarkane e kostandinopojes imzot baltolomeu! Shqiptaret duhet te nderojn kete figur te krishterimit sepse esht e vetmja figure qe perfaqson krishterimin europian ne kufijt e saj ideologjik! Radikalizmi ekstrem i ideologjis orjentale tashme po denohet nga gjith bota e civilizuar, por po shfaqet tashme edhe ne shqiperi nga demagoge orientale si bedri islami e pellumb xhufin si ish nacionaliste orientalizmit komunist enverist,,!

  Reply to this comment
  • iri August 23, 15:11

   Ky janulla jot eshte kolona e peste , vijim I megali idese, prandaj ajo fe qe mer persiper ckombetarizimin asimilimin e te tjereve, do te perfundoje ne hale.Pashko Vasa I madh e tha “feja e shqiptarit eshte shqiptaria”,prandaj ju filogreket e agjentit janullatos beni kujdes sa pa qene von, si shume e kini zgjatur doren ne punet e shqiptareve,, e qe ta dini do tju pritet.Kujdes ,!!!!!!!.z beni.

   Reply to this comment
  • gorezi . d August 23, 15:27

   Kozma ishte spiun turk.Shetiste me firma in e sulltNit.Greket dhe turqit binin dakort vetem ne nje gje ,kunder shqiptareve.

   Reply to this comment
 5. cesare mori August 23, 14:18

  para ca vitesh, me sakte ne veren e 2008, qellova te bisedoj me nje inxhinier IT-je qe ishte minoritar. Ra muhabeti per Shen Kozmain dhe me tha tekstualisht: “shen kozmai kur kaloi per here te pare ne trojet shqiptare (mendohet afer Gjirokastres ose Tepelenes/Laberise) pati nje vegim dhe tha ne kete toke do te linde Antikrishti. Nuk dihet nese e tha per te gjithe Shqiperine etnike apo per krahinen e vecante”. Meqe po perkujtohet 300 vjetori I tij, eshte mire te kujtohet edhe 300 vjetori I kesaj “profecie” qe deshmon qarte urrejtjen e tij ndaj kombit shqiptar (dhe mitet me te cilat ushqehen zelotet e minoritetit tone te nderuar grek)

  Reply to this comment
  • beni August 23, 14:36

   Po ku kishe komb ti ne vitet 1714 ti flisje gjuhen shqipe, e ngrije flamurin e sulltan ballabanit e sulltan hamitit me vone deri ne 1913 kur u sulmuat nga serbia ne veri ene jug nga greqi atehere ismail qemali u dha urdher qe te uleshe flamuri turk e te ngriheshe ai shqiptar, duke ditur qe serbet e greket ishin miqte me te aferm te arvanitasve e atyre qe perfaqsojn krishterimin shqiptar sot,! Serbet thane se ne nuk kemi xhec me shqiptaret kur pan flamurin ton me 2 kokat e shqiponjave, vetem me ata qe mbajn simbolet turke e luftojn per te shfarosur shqiptaRet sic ish edhe rasti i dajes se zogut ne veri komandant i forcave turke!

   Reply to this comment
   • elio August 23, 21:51

    Ne ato kohe quheshin vilajete arnaute or ti mik, shkodra, janina, kosova e manastiri. Tokat e shqipetareve kane qene gjithmone, po nejse per ca si puna jote qe kane zbuluar wikipedia-n prej pak kohesh, nuk kane arritur te lexojne me teper e me thellesisht…germo o tare germo..

    Reply to this comment
   • Pellazgu August 23, 22:01

    @beni

    O zagar, o biri i kurvës, po e pranon vetë se nuk je shqiptar o fëlliqësirë. “..deri ne 1913 kur u sulmuat nga serbia ne veri…” i thua një shqiptari, duke treguar qartë se ti nuk bën pjesë tek të sulmuarit. Mos ki merak se shumë shpejt kanë për të ta prerë atë gjuhë që vjell helm antishqiptar.

    Reply to this comment
    • Labi August 24, 12:42

     O qen, qe ngele duke u lehur te tereve pa dallim feje, krahine dbe ideje! O shpellar i qelbur, qe vetem pegera sjell ne diskutim dhe qelb tere dynjane!
     Po si nuk tu lodh dora dhe mendja e felliqur deri ne palce qe te ngeli duke ofenduar tere dynjane!
     Po si ore te ka ngelur ora vetem ne sharje te shpellave pellazgjike nga ka dale fara e barbarise qe vetem ndot dhe hedh felliqesira ne nje mjedis publik!
     Po edhe ata qe mund te jene me ty detyrohen te ndrrojne rruge nga qelbesirlleqet qe shkruan!
     Yttt vranesire e shekujve barbare ne shekullin 21!!!
     Tu thafte dora e mendja e babezitur per poshtersira sepse sa here del emri jot ne postimevzhduken miresia dhe dakordesia qe duhen te kene njerezit e qyteruar dhe vjen vlaga e mesjetes dhe holokaustit per civilizimin. Ti duhet te jesh Pjelle e Satanait qe sjell vetem nxiirresi dhe urrejtje nga mendja juaj pjellore vetem me mynxyra dhe urrejtje qe qofsh i urryer nga te tere sic e meriton!!!!!!!!!

     Reply to this comment
  • ilir August 23, 15:29

   Antikrishti qe lindi ne ato troje eshte Enver Hoxha or ti

   Reply to this comment
 6. ilia August 23, 14:38

  Per profecine e Shen Kozmait: Eshte fakt historik qe Shen Kozmai nuk hyri ne Gjirokaster gjate udhetimeve te Tij…, profecia ishte pak a shume: “Kemba ime nuk do te shkele kurre ne Gjirokaster sepse atje do te linde pas 100 vjetesh satanai, qe do te poshteroje nje popull te tere”…kuprohet qe fjala ishte per enver hoxhen,…nese ka ndonje shqiptar qe nuk e ka ndjere veten te poshteruar nen regjimin e tij, kjo do te thote se ka qene sherbetori i tij i zellshem…
  Pra, kjo tregon edhe njehere shenjterine e Kozmait, dhe dhuraten e profecive qe ia dha Zoti Krisht. Shen Kozmai ka thene edhe shume profeci te tjera, nje pjese prej te cilave jane permbushur dhe nje pjese tjeter do te permbushet ne kohen e caktuar nga Zoti..

  Reply to this comment
  • iri August 23, 15:03

   Na hengesh …….. me te gjitha ato idiotesirat e tua.Dole si ekstremist ortodoks, nuk ta var njeri , keto gallata pas darke te janulles shko tregoji andej nga Greqia e jote, se uk I intereson asnje , po po asnje shqiptari, se ishte apo sishte shejtan yt kozma , Eshte mish I huaj ne token tone, mernimevehte kockat prallat e qerohuni qe ketej z.ilia

   Reply to this comment
 7. Era August 23, 14:48

  Bedri Islami. Nje Islam, qe merret me ceshtjet e otodoksise shqiptare…Tani te presim nje X. Prifti, te merret me ceshtjet e islamizmit shqiptar…

  Reply to this comment
 8. makth-i August 23, 14:51

  -te them te drejten per Janullatosin,{shokun e tij Kozmain] per ISIS-in per Kalifatin dhe per djallin e mallkuar kam te njejtin mendim.
  I respektoj te gjitha fete pa perjashtim kur ato nuk i sherbejne politikes,nuk jane themeluar nga to dhe nuk merren me vjedhje pronash e kockash..

  Reply to this comment
 9. Asnjeanesi August 23, 14:57

  Do te ishte shume me e drejte dhe shume me e besueshme , qe kunder Janullatosit dhe shen Kozmajt te shkruante nje gazetar me emrin Vasil Kristiani (emer i himagjinuar) . Nderkohe , gazetari me emrin Bedri Islami te shkruante e te kembengulte me preokupim e indinjate te thelle , per degjenerimin dhe shkarjen ne radikalizem , e deri ne terrorizem te nje pjese te fese myslymane , qe dergon ne vatrat e terrorit bashkeatdhetaret tane , te cilet vrasin e vriten ne shkretetirat arabe , ndonjeri arrin deri ne veprime makabre , duke prere me thike koka njerezish . Kush eshte me preokupante , zoti Islami , Janullatosi e shen Kozmai(qe ka jetuar ketu e 300 vjet me pare) , apo vahabizmi , salafizmi , xhamite ne çdo lagje te Shqiperise me pellitje hoxhallaresh qe na tmerruan kalamanet ne oren tre te nates , mjekerkrimburit me poture treçerekeshe dhe vajzat e grate te mbuluara nga koka tek kembet ? Kurre ndonjehere ne historine e fese myslymane ne Shqiperi , qe me instalimin e saj , nuk eshte verrejtur nje radikalizim si ky i sotmi , dhe e ardhmja ne kete drejtim , eshte me te vertete e frikeshme , poqese nuk nderhyet ne legjislacion dhe ne mentalitetin e njerzve . Keto jane tema preokupante , zoti Islami , pa nje shen Kozma i vdekur prej tre shkujsh , apo nje Janullatos ne perendim te jetes se tij , pak na prishin pune .

  Reply to this comment
 10. andromeda August 23, 15:30

  Mirë i ke qendisur letrat kundër kuçedrës Janullatos o Bedri, po me Enverin dhe komunizmin pse ngatërrohesh. Në ka pasur një regjim që i bënte ballë me kurajo dhe siguri shovinizmit grek ka qenë socializmi shkencor i E. Hoxhës. I vetmi që e mbajti të bashkuar këtë komb që sot ndodhet në udhëkryq të ekzistencës së vet. Orthodoksia dhe feja në përgjithësi vetëm sa e ka përçarë këtë popull. Ku janë politikanët tanë ‘të nderuar’ që me pushtetin e tyre ti thonin jo Janullës dhe atij që e ka pjellë Janullën. Ku janë presidentët tanë dhe kryeministrat që në vend ta hiqnin qafe i puthnin dorën Janullës. Orthodoksët greke janë në finalizimin e përçapjeve të tyre për të aneksuar Vorio-Epirin ndërsa ti del kundër Enverit që me mençuri i tregoi sinoret atyre. Le ta përdorë si pretext enverizmin Janulla për të vijuar politikën aneksuese, kurse ne në vend që ta shfrytëzojmë për mirë i japim antivlera asaj vije që në rend të parë vinte ndjenjat patriotike dhe interesat e Shqipërisë së bashkuar.

  Reply to this comment
 11. Brisku August 23, 16:10

  A mos pati fuqi Janulla apo Greqia kunder pavarsise se Kosoves?
  Janulla nuk duhet te jete kurrsesi nje objektiv, por veçse nje nga shume viktimat qe prodhojne objektivat madhore te shqiptareve si komb.
  Misionaret, shenjtoret, shpirtrat e shenjte, jane vecse simptomat e kombeve primitive dhe arkaike qe kane vendosur te zhduken ne shekujt qe vijne. Ne shqiptaret nese nuk duam fundin e grekeve, duhet te mendojme ndryshe. Si shqiptare laike, qe nuk besojne ne perralla, por ne objektiva

  Reply to this comment
 12. labinot August 23, 16:24

  Nuk eshte pak 40 mije km katror nga Morea deri ne Negovan,kostur;perfshire Epirin e Camerine,2miljon arvanitass te greqizuar nga kisha orthodhokse greke. 120 mije came myslimane te perzene nga trojet e tyre ne Turqi dhe Shqiperi.Kisha greke sajoi nje komb me shqiptaret orthodokse te greqizuar.Nuk mjaftohen me kaq,por vijne te perkujtojne shejtanin e tyre,mu ne zemer te Shqiperise.Per komentuesit e tyre orthodoksi shqiptar eshte grek.Nuk e thone kete per orthodokset ruse,serbe,bullgare,rumune,madje maqedonasit e sotem i quajne ortodokse te stisur,sepse keta ja kane vene kufirin tek thana.Xhelati kthehet perseri tek viktima,ajo qe kerkon sot patrikana greke eshte trualli i banuar nga shqiptaret ortodhokse.

  Reply to this comment
 13. Begs August 23, 16:27

  Bedri,
  si nuk more guximin njehere te shkruash per Islamin, (jo mbiemrin tend) qe po sjell radikalizem ne vendin qe pretendon se e clirove.
  Ne Siri dhe Irak nuk jane ortodokset qe po luftojne, por jane vellezerit e tu nga feja.
  Merrni njehere mundimin te shikoni problemet e islamizmit ne Shqiperi, dhe pastaj merruni me fete e krishtera.

  Reply to this comment
 14. mendim shkreli August 23, 17:18

  Zoti Begs, po te lexosh me kujdes gazeten DITA, do te kishe gjetur disa shkrime te zotit Islami kunder vehabizmit, jo nje e dx, por shume shkrime.Ata jane shume me te ashpra se ky shkrim, prandaj duhet te dish te verteten, pastaj te besh akuzen.para se te jemi muslimane,katolike, ortodoks,jemi shqiptareKush e ndjen veten me pare te fetarizuar se sa shqiptar,ate i ruajt zoti mendte e kokes.Shkrimet e Islamit per vehabizmin ne Kosove nuk jane te botuara vetem ketu,por ne disa gazeta ne Kosove.

  Reply to this comment
 15. Ben August 23, 18:01

  Muslimanet nuk pelqejne njerezit e squt,te drejte,te ndershem,te edukuar,te qyteteruar. Ata pelqejne mesjeten dhe te falen si idiote jo vetem ne xhamite allaturka,arabe,sudaneze por dhe ne mes te rrugeve.

  Reply to this comment
 16. Dardha August 23, 18:11

  Po mor Z. ISLAMI, si te doni ju. Ju te sulmoni, te shani, te shpifni, e te thoni ne mengjes ato qe enderroni naten; kurse nga ana tjeter ai qe sulmohet te heshte, te pranoje, te gelltise cdo gje qe thoni sepse sipas jush keshtu i ka hije nje kleriku.

  Jo Z. ISLAMI, ju kurre nuk do arrini ta mposhtni KOASH dhe Kreun e saj. Sa me shume e luftoni, aq me te forte e ben ate Perendia.

  Argumentet tuaja jane shume shume qesharake. Doni ta luftoni Kishen dhe Kryepeshkopin por nuk dini se si. Sepse nuk keni asgje te thoni pervecse shpifjeve.

  Reply to this comment
 17. ilia August 23, 18:51

  per diellin mbi korab, etj…
  Me qe je mbi korab dhe sheh gjithcka nga maja me larte e Shqiperise, duhet t`i shohesh gjerat realisht ashtu sic jane, identiteti orthodhoks i ben mire Shqiperise, sepse nuk mund te jesh “shqiptar i mire”, pa qene ne rradhe te pare orthodhoks. Krahasimi me xhihadistet eshte i pagoditur, shiko se c`bejne dhe krahaso,…s`ka nevoje te zgjatem…
  Pastaj meso nje cike me shume nga historia, dhe nga faktet te cilat jane kokeforta..
  Ku i mesove ti tere keto qe thua per Shen Kozmane??? Nga xhufi e shoket e tij???
  Cili hulumtim historik ka nxjerre ndonjehere fakte kompromentuese per Shenjtin???
  As historiografia komuniste nuk ka mundur te gjeje fakte kunder Shen Kozmait dhe nuk e ka paditur ndonjehere per antishqiptar. Ku e di ti qe ka mallkuar gjuhen shqipe?? Nga xhufi e ke mesuar?? Po kush eshte xhufi?? Nje njeri i paguar eshte ne kete rast… Cili kolegj historianesh ka nxjerre konkluzionet te cilet i perserisni vazhdimisht?? Asnje deri me sot. Dhe nuk mundet sepse nuk kane asnje fakt kunder Tij…, bile duhet ta falenderojne per punen misionare ne dobi te frenimit te islamizimit te shqiptareve….
  Keshtu qe korab, nese ke aresye te tjera qe te mos e duash te jesh me i sinqerte, sepse keto qe po na thua sikur spara qendrojne

  Reply to this comment
 18. VASIL August 23, 19:00

  ZOI XOXA: PRAPASKENAT E THEMELIMIT TË KISHËS
  ORTODOKSE SHQIPTARE (Pjesa e parë)

  (Dr. Zoi Xoxa u lind në Berat në vitin 1902. Megjithëse arsimin e mori përtej Adriatikut në Itali, fillimisht në koloninë arbëreshe të San Demetro – Corone në Kalabri, ndërsa studimet e larta i kreu në Romë, në Fakultetin e Drejtësisë, ku u doktorua më 1926.)

  KRYEMINSITRI KOSTAQ KOTA DHE KËMBËNGULJA E TIJ PËR TË ARRITUR LEGJITIMIMIN E KISHËS ORTODOKDSE SHQIPTARE.

  Viti 1929 ka qenë një vit historik për Kishën Ortodokse Autoqefale. Kjo, siç dihet, u themelua për herë të parë nga Fan Noli në Amerikë, ku ai më parë u bë prift dhe pastaj peshkop “vox populi”, sepse, pikërisht në çastin e fundit, peshkopët rusë Aleksandër dhe Platon, që kishin dhënë fjalën për dorëzimin e Fan Nolit, telegrafuan se nuk mund të vinin dot. U duk qartë se propaganda greke kishte bërë punën e saj. Por besnikët shqiptarë, të ardhur në Kishën e Shën Gjergjit, iu përgjigjën intrigave greke duke bërtitur: “Të duam Peshkop! Të duam Peshkop! Aksios! I denjë!” Dhe kështu Fan Noli u bë Peshkop vox populi.
  Por kjo zgjedhje nuk është në rregull nga pikëpamja kanonike. Dhe kështu, për të qenë në rregull kanonikisht, Fan Noli më 1922, kur ishte deputet i “Vatrës”, u dorëzua Peshkop në kishën e Shën Gjergjit në Korçë nga peshkopët imz.Kristofori dhe imzot Jerotheu.
  Në vitin 1922 u mbajt në Berat Kongresi I i Kishës Ortodokse Autoqefale, i cili zgjodhi për kryetar At Vasil Markon, një prift i thjeshtë, por patriot, që kishte qenë dorëzuar prift nga Fan Noli në Amerikë.
  Kongresi i Beratit doli me një statut të përkohshëm, se nuk kishte as kler, as peshkopë sa duheshin. Në këtë gjendje qe zvarritur Kisha Ortodokse Autoqefale, gjer më 1921.
  Por Kostaq Kota, i njohur si patriot dhe si “kaur” i mirë, tani që erdhi në fuqi si kryeministër, nuk desh ta linte më pezull këtë çështje. Ai i jepte Kishës Ortodokse Autoqefale më shumë rëndësi patriotike sesa fetare. Kjo ishte vërtet për ne “një çështje kombëtare”. Duke u shkëputur nga Patrikana e Stambollit, ne shkëputeshim nga intrigat greke dhe, sidomos, nga ajo mendësi e ndryshkur e “megali idesë” – plagë e madhe për vendin tonë – që i quante “grekë” të gjithë ortodoksët shqiptarë(!).
  Kostaq Kota desh ta zgjidhte këtë problem të madh për kombësinë tonë në mënyrë kanonike. Zgjidhje kanonike donte të thoshte të merrej “tomi” ose “pëlqimi” i Patrikanës për formimin e kishës ortodokse shqiptare. Këtë zgjidhje e kërkonin shumë fanatikë ortodoksë shqiptarë, midis të cilëve edhe Imzot Kristofori. Ky ishte një teolog me cilësi shumë të larta. Ishte nga familja Kiri prej Berati dhe një pjesë të madhe të jetës së tij e kishte shkuar në Stamboll, ku arriti të bëhet “predikator” i Patrikanës.
  Me formimin e Kishës Ortodokse Autoqefale më 1922, si shqiptar i mirë që ishte, iku nga Stambolli dhe erdhi në Shqipëri, ku u emërua Peshkop i Beratit. Kishte cilësi të rralla si teolog dhe si shkencëtar: me kulturë të lartë teologjike shkencore, studiues i palodhur, predikator i shkëlqyer, sa linte të habitur të gjithë ata që e dëgjonin. Njeri me moral të lartë.
  Por nuk ishte tip “revolucionar”, ndaj nuk dëshironte edhe zgjidhjen “revolucionare” të Kishës Ortodokse Autoqefale.
  Qeveria vendosi ta dërgojë në Stamboll, në krye të një delegacioni, që përbëhej nga Vasil Avrami dhe Dhimitër Kacimbra, për të bërë çmos që të merrnin “tomin””nga Patrikana. Por ky delegacion ndenji një kohë të gjatë në Stamboll dhe nuk arriti në asnjë ujdi me Patrikanën: e pamundur. Ata të Patrikanës ishin klerikë grekë fanatikë dhe miopë: që të na jepnin “tomin”, kërkonin nga ne kushte mesjetare, si për shembull që klerikët shqiptarë, për çdo faj a krim, të gjykoheshin nga “gjykatat fetare” dhe jo nga gjykatat civile të shtetit; që lindjet, martesat, divorcet, vdekjet të bëheshin prej Mitropolisë dhe jo prej Shtetit.
  Ta pret mendja që Shteti shqiptar nuk mund t’i pranonte këto kushte mesjetare.
  Atëherë duhej zgjidhur çështja në mënyrë “revolucionare”, domethënë pa “tomin”, (pa lejen e Patrikanës së Stambollit, – red.), ashtu siç e kishin zgjidhur edhe shtetet e tjera të Ballkanit, si Bullgaria dhe Rumania.
  Mirëpo imzot Kristofori nuk pranonte, me gjithë presionet që iu bënë. Po halli? Imzot Kristofori ishte i domosdoshëm, pse ne kishin atëherë dy peshkopë – imzot Kristoforin dhe imzot Visarionin. Siç dihet, nga pikëpamja kanonike, duhen dy peshkopë që të bëjnë një peshkop tjetër. Duke refuzuar imzot Kristofori të merrte pjesë në formimin e Kishës Ortodhokse Autoqefale, nuk na mbetej veçse imzot Visarioni dhe me këtë vetëm ne nuk mund të bënim peshkopë të tjerë për të tri dioqezat e Shqipërisë, që ishin vakante – Korçën, Gjirokastrën dhe Beratin.
  Kishim mbetur në hall të madh. Imzot Kristofori u tregua në këtë pikë shumë kokëfortë e këmbëngulës – si pasojë, u internua në manastirin e Ardenicës.
  Por çështja e Kishës duhej zgjidhur me çdo kusht dhe me çdo sakrificë. Ishte një çështje kombëtare, që nuk mund të mbetej e pazgjidhur.
  KRYEMINISTRI: “YRISH! JEPI PËRGJIGJEN QË MERITON ATIJ MINISTRIT
  GREK QË NA KËRCËNON ME PRONAT E SHQIPTARËVE NË GREQI”
  Nga ana tjetër, ministri i Greqisë në Tiranë, zoti Mellas s’linte mjet pa përdorur, duke ushtruar tërë ndikimin e tij moral e material pranë ortodoksëve shqiptarë. Arriti gjer në kërcënim. Në një rreth ortodoksësh arriti gjer në këtë trysni: “Në qoftë se shqiptarët do ta zgjidhin çështjen e kishës ortodokse në mënyrë “revolucionare”, atëherë Greqia nuk ka për t’i paguar pronat që zotërojnë shqiptarët në Greqi”.
  Ju e dini se shumë shqiptarë, sidomos çamët, – por edhe bejlerë korçarë dhe beratas, – zotëronin mjaft prona në krahinat e Prevezës dhe të Janinës, por edhe gjetkë. Greqia kishte bërë një Reformë agrare, me të cilën caktonte shpronësimin e pronave rurale, po duke i shpërblyer. Për arsye “politike”, e kishte zvarritur pagesën e pronave të shqiptarëve. Dhe ja tani që zoti Mellas po kërcënonte haptazi se nuk do t’i paguante fare, po të zgjidhej çështja e Kishës në mënyrë “revolucionare”.
  Mehmet Konica, i vëllai i Faikut, ma solli këtë fjalë të Mellasit dhe më siguroi se në atë mbledhje kishte qenë edhe ai vetë dhe i qé përgjigjur Ministrit të Greqisë se ato fjalë qenë një “kërcënim” që cenonin sovranitetin e Shqipërisë.
  I thashë Mehmet Konicës se, për hir të dinjitetit kombëtar, duhej t’i jepnim një përgjigje atij Ministri sa ta mbante kokën me dorë dhe unë isha gati ta shkruaja dhe ta botoja këtë artikull, po kisha frikë se ai do ta përgënjeshtronte duke pohuar se s’i kishte thënë ato fjalë.
  Mehmet Konica më siguroi se, në këtë rast, do t’i vërtetonte me shkrim ato fjalë si ai vetë, ashtu edhe të tjerët që u ndodhën në atë mbledhje.
  Vura në dijeni edhe kryeministrin Kostaq Kota, i cili më tha: “Yrysh! Jepi një mësim si duhet atij maskarai!” Dhe unë të nesërmen botova një kryeartikull kundër Mellasit, kryeartikull që zgjoi entuziazëm në të gjitha rrethet patriotike të kryeqytetit. Erdhën të më përgëzojnë shumë patriotë, që s’kishin dëgjuar një polemikë aq të rreptë kundër një përfaqësuesi të huaj. Është më kot t’jua sjell këtu përmbajtjen. Sado që të mundohem, prapëseprapë do dalë e zbehtë. Unë jam i mendjes që ai artikull do marrë dhe riprodhuar tekstualisht në rubrikën “Shtesa dhe shënime”. I thashë Mellasit, me pak fjalë se ne jemi një shtet sovran dhe shumë xheloz për pavarësinë tonë kombëtare. Luftërat e bëra dhe gjaku i derdhur e provojnë sesa të shtrenjtë e kemi lirinë e Atdheut. Mos kujtoni, zoti Mellas se, për disa pasuri që kanë shqiptarët në Greqi, do të sakrifikojmë pavarësinë e kombit? Kurrën e kurrës!
  Çështja e kishës autoqefale është një çështje kombëtare për ne shqiptarët dhe jo vetëm për shqiptarët ortodoksë etj.etj.
  ZEMËRIMI I MINISTRIT TONË TË JASHTËM
  Por të nesërmen që doli artikulli në gazetë, më mori në telefon Iljaz Vrioni, që ishte ministër i Punëve të Jashtme. Më telefonoi nga “Kontinentali” dhe më lutej të shkoja ta takoja.
  Shkova. Pyeta kamerieren e “Kontinentalit” se në ç’dhomë ishte Sua eçellenza Vrioni. Këtë hotel e mbante një italian dhe të gjithë personelin “Kontinentali” e kishte italian.
  Kamerierja më tregoi numrin e dhomës. Shkova dhe trokita. Askush nuk m’u përgjigj. Trokita edhe më fort. Prapë asnjë përgjigje. Iu drejtova përsëri kamerieres:
  -Signorina, ma S.E. non c’è.
  -È dentro, signore, è dentro. Bussate più forte, vi prego.
  Trokita më fort. Akoma asnjë përgjigje. Atëherë mora guximin dhe e hapa pak derën. Hodha sytë rreth e rrotull: askush! Isha duke mbyllur derën, kur pashë shtrirë në një poltronë një njeri të mbuluar kokë e këmbë me një mushama. Ai po gërhiste. Qëndrova i habitur. Ç’të bëja? Ta zgjoja apo të largohesha? Nuk mund ta zgjoja! Me siguri do t’i vinte zor që e gjeta atë alamet ministër të Jashtëm ashtu shtrirë dhe duke gërhitur. U largova në majat e këmbëve dhe çela derën. Po dera bëri zhurmë dhe ai ngriti kokën.
  -Erdhe? – më tha dhe u ngrit ndenjur duke hedhur mushamanë te këmbët.
  –Më fal që më gjete kështu, po s’jam kaq mirë. Urdhëro e ulu.
  U ula në një kolltuk aty pranë. I ra ziles dhe më pyeti ç’dëshiroja të merrja.
  -Një kafe, – i thashë.
  Erdhi “signorina” dhe ai porositi një kafe për mua dhe një konjak për vete. U çudita kur e pashë që “signorina” nuk i solli një “qelqe” me konjak, po një “gotë uji” me konjak. E piu sikur po pinte një gotë me ujë. Shtrembëroi buzët, u koll nja dy herë, pastaj më pyeti:
  -Po ç’qe ai kryeartikull që botove sot në gazetë?
  -Një përgjigje e merituar kundër ministrit të Greqisë, zoti ministër.
  -Po unë a jam apo s’jam ministër i Jashtëm? Si s’më pyete mua përpara se ta botoje?
  -Më lejoni t’ju them, zoti ministër, por këtë nuk mund ta bëjmë kurrë. Sikur të pyesnim ministrat përkatës për çdo artikull që do të botonim, atëherë gazeta s’del kurrë. Kjo është kundër rregullave të gazetarisë, zoti ministër.
  -Po ti, me atë kryeartikull, më prishe politikën e Jashtme!
  -Nuk kuptoj, zoti ministër, më ndjeni, por edhe ju vetë, si shqiptar, nuk mund të pranoni që një përfaqësues i huaj të na cenojë në dinjitetin tonë kombëtar, të ndërhyjë në punët tona të brendshme dhe të na kërcënojë sovranitetin tonë, si shtet i pavarur.
  -Sa axhami që je! – ma preu fjalën Iljaz beu – Sa fjalë që thotë njeriu! Pastaj ne jemi të vegjël dhe nuk duhet të tregojmë kaq “sensibilité” të madhe. Punë e madhe se tha një fjalë! Pastaj a e provojmë dot se e tha atë fjalë? Sigurisht ai ka për të ardhur sot në ministrinë e Jashtme dhe ka për të protestuar. Unë ç’t’i them?
  -Ju ma hidhni mua fajin, zoti ministër.
  -Po ai do kërkojë të merren masa kundër jush, të mbyllet gazeta…
  -Shumë mirë, zoti ministër. Dhe ju, po qetë dakord me të, kërkoni nga Këshilli i Ministrave që të merren masa kundër meje, si drejtor përgjegjës, duke më pushuar dhe duke më dërguar në gjyq. Mundet që edhe Këshilli i Ministrave të jetë në një mendje me ju.
  Unë heshta dhe ndeza një cigare. Iljaz beu po mendohej, duke fërkuar duart. Pastaj duket se u pikas dhe shpërtheu:
  -E kuptova. Ju paskeni kaluar sipër meje dhe paskeni marrë pëlqimin e Kostaq Kotës. E kuptova. S’është e mundur që unë të bashkëpunoj me Kostaq Kotën. Do të jap dorëheqjen. Nuk bashkëpunoj dot. Impossible.
  -Zoti Ministër, nuk më përket mua të shprehem për bashkëpunimin tuaj në qeverinë e zotit Kota…
  -E di, e di, unë do të jap dorëheqjen, por më vjen keq për Shqipërinë se në ç’duar do ta le. Unë kam qenë iniciator i Kongresit të Lushnjes; unë e bëra Zogun mbret; unë bëra aleancën me Italinë dhe tani isha gati për një marrëveshje me Greqinë, kurse ju dilni dhe ma prishni tani punën. S’mbetet veçse të jap dorëheqjen. Shko, bir, shko, këto janë “marifetet” e Kostaq Kotës.
  Shkova dhe pyesja veten si bën ky ministër sarhosh të flasë me ministrat e jashtëm të botës së qytetëruar, që janë “koka” jo shaka, të flasë madje edhe në Lidhjen e Kombeve etj, etj.
  Dhe m’u bë qejfi kur, pas dy ditësh, dha vërtet dorëheqjen dhe, në vend të tij, erdhi zoti Rauf Fico.

  Reply to this comment
 19. Koke Llulla. August 23, 19:03

  Hitleri, sa here ndjehej ngushte ne bisedat me njerez mendjendritur i akuzonte ata: KOMUNISTE!

  Reply to this comment
 20. Arben August 23, 19:11

  Te lumte mendja dhe dora vella per kete shkrim. Vetem ata qe nuk duan nuk shohin vertetesine e prapaskenes qe fshihet prapa farses se Kosmait.

  Reply to this comment
 21. Bardhi Tolabi August 23, 19:13

  O njeres!
  Lerini kishat dhe xhamite.Fete, jane forca politike te kamufluara nen masken e besimit.Greqia dhe Roma e lashte,paten prodhuar dhe realizuar sundime demokratike,shume kohe me pare se te lindete Krishterimi dhe akoma me perpara se te lindete Islamizmi.Kombet,nuk kishin marre akoma nje emer si te tille,por njiheshin dhe dalloheshin midis tyre,nga gjuha dhe territori gjeografik ku jetonin.Me vone u gjet nje “forme” per shfrytezimin e popujve,qe ishte besimi ne Krisht,(per ortodokset dhe katoliket) dhe ne Muhametin (per islamistet,myslimanet),sepse dolen disa te “zgjuar” qe perfituan nga “aftesite” e tyre per te shfrytezuar paganizmin,kohe kur njerezit besonin tek nje dicka,tek nje kafshe tek nje yll,tek nje vend etj dhe shpiken nje Krisht dhe nje Muhamet.Vete egzistenca e dy besimeve te ndryshme qe besojne ne Krisht,Katoliket dhe Ortodokset tregojne pafytyresine e besimeve.Perjashtojne njera tjetren per te njejtin bir te Perendise.Edhe forcat politike,jane pjelle bastarde e ketij mendimi, krejt per te shfrytezuar masen e popullit, i cili me paaftesine dhe trashegimine e tij,shkon mbrapa besimeve dhe forcave politike.Shtete jane bere dhe behen pa besime fetare dhe forca politike,ashtu sic u bene dhe shkelqyen ne kohen e tyre,Greqia dhe Roma,te cilat nuk kishin neperkembe as Bartoleme,as Pape e as Muhamet.Lerini Kombet,te jetojne pa turbullimin e mendjes me besimet fetare,lerini ata te shijojne paqen dhe mirekuptimin brenda vehtes dhe midis tyre.Qendrimet e forcave politike dhe te besimeve fatare,kane parimin perca e sundo ne interes te tyre.Aq me keq,kur ne krye te tyre vihen njeres,te cilet nuk jane te gjakut dhe nenshtetesise tone e qe predikojne apo flasin kunder interesave tona kombetare dhe shteterore,si ky Janullatosi e ndonje tjeter, ne sherbim te tij dhe qarqeve reaksionare Greke.

  Reply to this comment
 22. ilia August 23, 19:50

  Mendjengushtesia dhe kompleksi i inferioritetit kane bere qe te lindin disa fobi ndaj Greqise dhe grekeve, gje qe nuk i nderon bartesit e tyre. Ketu po flasim per Shen Kozmane, qe u martirizua ne vitin 1779 dhe jo per ngjarjet dhe perpjekjet qe u bene per themelimin e Kishes Orthodhokse Autoqefale, e cila ngjau me 19 Prill 1937…, dhe Tomusi i nxorr nga Patriarkana Ekumenike, me Patriark Veniaminin…, ne kete dite u kurorezuan perpjekjet dhe lufta e Shen Kozmait per ruajtjen e orthodhoksise ne Shqiperi, per te cilen edhe e varen…Gjithkush ka te drejte te shaje, po nje orthodhoksi nuk i falet kurrsesi, denimi i tij do te jete 2 fish me i rende.., nese ka share Shen Kozma Etolosin..

  Reply to this comment
  • Agimi August 23, 20:43

   Ilia, duhet te jesh shume driteshkurter te mendosh se urrejtja dhe neveria vjen nga inferioriteti. Fjala vjene, te gjithe veme ne banje e bejme nganje janullatos percdo dite, po te siguroj une:- ajo era e keqe mund te jete cdo gje, vetem inferioritet nuk eshte! Nuk e di c’ke nder mend te besh ti kur i kercenon shqiptaret se do denohen nje fish a dy, po per nje gje te jesh i sigurte: nuk te vete ne mendje sa do t’u hyje ne mendere (nese s’i keni provuar te gjitha) atyre grekeve te tu brekegrisur qe sot hiqen zvarre neper evrope per nje cope lemoshe, nese nuk ulin koken e t’i futen punes per buken e gojes

   Reply to this comment
  • Pellazgu August 23, 22:15

   @ilia

   Me ç’të drejtë shprehesh kështu për ortodoksët shqiptarë ti mor pleh? Kush është ai që i shpërndan dënimet dhe u ka caktuar ortodoksëve që e duan Shqipërinë këtë dënim? Ti? Anusi? Apo keni filluar me lista armiqsh si në kohën e Dullës?

   Reply to this comment
 23. Jimi August 23, 20:50

  Z Ilia! Nga komenti i juaj me beri pershtypje nje fraze ne te cilen ju nder te tjera thoni se misioni i klerikut greke ne Shqiperi ishte qe te ndale valen e islamizmit ne Shqiperi!
  Natyrshem me lind pyetja:
  Ju vertet mendoni se ne rruzullin tokesor ka egzistuar dhe duhet te egzistoje vetem besimi ortodoks?
  Nga cila pale ose me mire te them, cili grupim shoqeror ishte ai i cili ja kekoje kete “nder” qe ta shpetoje Shqiperine nga vala e besimit Islam? Ne kete periudhe historike per te cilen flasim pjesa derrmuse e popullsise kishte qindra vjete qe kishte perqafuar besimin Islam.
  Per analogji, ne Shqiperine e atyre viteve, ne raste se nje klerik musliman ne nje komunitet
  ortodoksish do te kerkonte qe jo vetem me propagande por edhe me menyra te tjera jo forte te ndershme te kerkonte konvertimin e atij komuniteti ne Islam,rreagimi i ketij komuniteti do te ishte ekstrem dhe per pasoje do te martirizohej. Atehere komunitetit musliman a nuk do ti lindete e drejta ta shenjteronte kete klerik?
  Juve a jeni kunder pluralizmit te besimit dhe te perqafimit ne menyre vullnetare e theksoj vullnetare te besimit qe deshiron sejcili prej nesh? Jetojme ne shekullin21 ku secili prej nesh eshte i lire te zgjedhi dhe ta ndryshoje sipas deshires jo vetem bindjen politike por edhe ate fetar e shume te tjera . Kjo eshte mrekullia e demokracise!
  A mos mendoni se e drejta e klerikut greke ishte se kjo popullsi ishte konvertuar nga e krishtere ne muslimane ne menyre te dhunshme ose edhe me privilegje te ndryshme financiare e shteterore te sundusve otoman?
  Jo mor zotni,i vetmi qellim i klerit ortodoks grek ka qene e mbetet,qe nepermjet shtrirjes se besimit ortodoks te ariet ne aneksimin e Shqiperise se jugut gje qe e kane thene publikishte, si politika ashtu edhe kleri ortodoks greke!
  Politika otomane e shekullit te 15 per konvertimin e ortodoksve shqiptare ne muslimane, ngjane si dy pika uji me politiken e klerit greke per konvertimin e muslimaneve shqiptare ne ortodokse, por tanime jo ne Shqiperi
  Per shkaqe social politike pjesa dewrmuse e emigrateve shqiptare ndodhen ne Greqi dhe pjesa me e madhe e tyre jane muslimane Cfare po ndodhe? ashtu po veprojne me te njejtat mjete.si otomanet ne shekullin 15 edhe ortodoksit greke ne shekullin 21.
  Ne Greqi nje puntor musliman qe te meret ne pune apo te gezoje te drejtat njelloj si nje puntor ortodoks se pare duhet te te nderoj emrin musliman me ate ortodoks, se dyti, femijet por edhe ai vete “mundesishte” te pagezohen se treti, “mundesishte”te nderoje kombesine , nga shqiptare te quhet voriepirote
  Z Ilia ju e quani sakrilegj qe figura te ndryshme, te fushave te ndryshme ne boten e qyteteruar ne te cilen ne duam te vemi, nderojne besimin fetar ose vetshpallen ateiste?
  E pra z Ilia per keto e shum si keto lind natyrshem shqetsimi qytetare shqiptar, si nga muslimanet ,ateistet poir jam shum i sigurte edhe nga nje pjese jo e vogel ortodoksish.

  Reply to this comment
  • enea August 23, 22:15

   Islami ka qene dhe eshte pengesa per shqiperine, nese nuk e ke kuptuar. Dhe me shume se islami, menyra si ju e shprehni, dhe e praktikoni

   Reply to this comment
 24. Arben August 23, 21:09

  BOJKOT MALLRAVE GREKE

  BANKAT TIRANA, ALFA, EMPORIKI, NBG DHE TE TJERAVE

  VODAFONE DHE AMC

  PAKETA SLIMS, PATATINA LAYS, AMITA, AMSTEL

  DHE GJITHSHKA QE VJEN NGA GREQIA.

  PER CDO MALL QE PRODHOHET NE GREQI SHTETI GREK MBAN NJE TAKSE.

  TE GJITHA TAKSAT QE MBLIDHEN NGA MALLRAT QE GREQIA SHET NE SHQIPERI, SHTETI GREK I SHPERNDAN NE FORME PENSIONESH DHE NDERHYRJESH TE TJERA NE PUNET E BRENDSHME TE SHQIPETAREVE.

  PO NUK FILLUAM BOJKOTIN E MALLRAVE GREKE, BEJME KOT GAM GAM NEPER FORUME.

  Reply to this comment
 25. Ardenica August 23, 21:13

  Bythshituri Ilia, i paske marre EUROT greke te muajit. Lepiji bythen Janulles qe ta shtoje tagjine dhe ta mbushi grazhdin plot.
  Ilia, ose je krejt idjot, ose je paguar mire siç DI TE PAGUAJ Janulla bytheshiturit dhe mashtruesit qe mbledh rreth vetes te tipit pirro prifti me shoke, i ndjekur me gur nga STUDENTET QE I VODHI e mashtroi.
  Ilia, a e di ti se shejtankozmai nuk ka lindur ne kolkondas por eshte vrare aty si spiun. Po pse Janulla yt i festohn ditelindjen ne vendin e vdekjes dhe ne diten e vdekjes?
  Sepse i duhewt te kete nje varr ne token shqiptare si gozhda e Nasradinit qe ta perdori si ne Kosine e Permet.
  Po ti duket qe je i manget nga trute kur thua se njeriu lind ortodoks dhe pastaj behet shqiptar, bullgar apo grek. Nje idjot e mashtrues si ti, pirro prifti e co, s’i mbrojne dot antishqiptaret grekomane shejtankozma-Janullatos, etj.

  Reply to this comment
 26. enea August 23, 21:26

  Edhe dicka tjeter per ju hordhite nacionaliste te ndyra.

  Kur shen Kozmai predikonte, ta dini qe Turku e kishte ndaluar shqipen te flitej, madje, madje, shqipja nuk ekzistonte akoma si gjuhe e shkruar, atehere cfare pretendoni per cfare gjuhe te flisnin shqiptaret ne kisha??????

  Po Fan Nolin e hodhet poshte????

  E mos na derdellisni ketu per idiotesira

  Reply to this comment
  • Pellazgu August 23, 22:11

   @enea

   Ik mor hale analfabete. Turku kishte dërguar shërbëtorin e tij sahanlëpirës Kozma që të ndalonte shqipen të flitej, përkundër kundër kujt predikonte ky haleja? Dole ti analfabet, pjesëtar i tufës së qenve budallenjve ku bëjnë pjesë ilia, beni, dardha, etj. të bëni propagandë gjoja të fshehtë, duke na “mbushur” mendjen se një hale qenka e shenjtë… Ik or qen pederast e vazhdo të joshësh klientët në semaforë.

   Reply to this comment
 27. Jimi August 23, 21:59

  Enea dukesh qe je greke, jo vetem nga emri. Por nga intelekti dukesh qe nuk u afrohesh fare. greket e vertete po te lexonin keto qe ke shkruar ta dish qe nuk do te mburreshin Dhe nuk do te afronin fare.

  Reply to this comment
  • enea August 23, 22:14

   Jimi je i pashprese, une jam qytetari botes, nuk me pelqen te identifikohem me x y z vend.

   Une te flas me fakte, ju flisni me urrejtje.

   Ti i bie te jesh turko shqiptar pra.

   Reply to this comment
   • Pellazgu August 24, 10:50

    @enea

    Nëse Jimi sipas teje mor dylberka enea i bie të jet turko-shqiptar, përse mërzitesh ti o qytetar “mendjehapur” i botës, që na fliske me “fakte” edhe pa e njohur Jimin, i cili të thotë se je “greke-shqiptare”? Pse ti nuk flet me urrejtje, kurse interlokutori yt po?

    Reply to this comment
 28. enea August 23, 22:13

  MODERATORE TE DITES PSE NUK PUBLIKUAT KOMENTIN TIM ME FAKTET QE LIDHEN ME AT LIONELIN?

  EDHE NJE HERE:

  Kur Janulltosi u zgjodh ne krye te Kishes tone dhe ne ortodoksit e mbeshtetem me gezim, At Lioneli erdhi ne Tirane dhe u lidh me disa ultranazionaliste shqiptare turq, pra turko-shqiptaret, kunder Janullatosit.
  Ne ate kohe 1993, Dhimiter Beduli, shkon ne hotel Dajti dhe i thote At Lionelit te behej kryepeshkop mqs po na shqetesohej shume per Janullatosin. At Lioneli kundershtoi dhe nuk pranoi te behej Kryepeshkop.

  Madje nese ai do pranonte, duhet te divorcohej nga gruaja ne Amerike, dhe ta linte Ameriken por sic duket nuk i pelqente. me vone, pas nja 5 vjetesh, At Lioneli u pendua qe kishte vepruar kunder Janullatosit ne nje shkrim dhe vleresoi punen e Janullatosit.

  Hajde, pra, le ti themi hapur dhe le tu ndricojme mendjen tketyre pseudo-analisteve qe urrejne ortodoksine.

  Reply to this comment
 29. Ana August 23, 22:13

  Do i lutem ketyre miqve tane , muslimane , po atyre te tmerrshve me mjeker e pantallona trecerekshe te ndertojne nje xhami aty ngjitur me kete kishen e famshme te shen kozmait. Per here te pare do mire prisja nje xhami e te kendon in me volumin ne max sic e kane zakon . Atehere ky janulla jone orthodox te sillte gjithe grekerit qe do per pelegrinazh. E cdo behej !

  Reply to this comment
 30. Kris August 23, 23:46

  Le ta festojne greket festen e shenjtorit te tyre ashtu sikurse camet muslimane duhet te lejohen te bejne festal e tyre fetare ne token e te pareve.Besoj se hiresia e tij mund te ndermjetesoje per kete pune.
  megjithese Kozmai nuk shkeli ne gjirokaster te krishteret e gjirokastres qendruan te krishtere dhe pa mbrojtjen e tij.Per cdo popull I pari eshte atdheu pastaj besimi fetar.Fete i ka krijuar zoti dhe te derguarit e tij Kane predikuar harmonin midis kombeve dhe besimeve.Hiresia e tij qe ka marre persiper rimekembjen e kishes autoqefale shqiptare besoj se nuk eshte aq I ceket sa te mendoj se me Kozmane do pushtohet shqiperia.
  Janullatosi nuk erdhi vete si kladestin por qeveria I ofroi fronin.Neqoftese nuk e duam ti drejtohemi qeverise

  Reply to this comment
 31. ilia August 23, 23:49

  o i q….a k….n sali k…ti i ke fajet qe e solli ne Shqiperi.po sali hajdari duhet te dale para drejtesise bashke me familjen e tij ,ky qen bir qeni ka punuar qe 24 vjet kunder interesave kobetare.Ky e solli janullat qenin ne shqiperi ,se ne skemi nevoje per pederasta grek sic eshte janullatos bashke me ata qe e ndjekin nga pas ate.Shqiperia ka Kleriket e vet.

  Reply to this comment
 32. Kendervica August 24, 02:53

  Vellezer shqipetare.
  Nje gje duhet te kuptoni mire. Mercenaret andarte grekofile qe vjellin ketu kunder Shqioerise dhe nxisin me te gjitha menyrat percarjen fetare i dine me mire se ju qellimet antishqiptare dhe misionin antishqiptar te Djanullatosit. Ata nuk jane aq te trashe sa kujtoni ju. Sepse veprimtaria e ketij spiuni te asfalise te veshur si prift duket sheshit. Duhet te kuptoni se ata kane bere kauze te perbashket me Janullatosin ne aventuren e tij donkishoteske kunder popullit shqiptar.
  Ju nuk po kuptoni se ata jane ketu ne internet per te shperndare helmin e d(e)r Janullatosit per te percare shqiptaret mbi baza fetare.
  Qe te jemi realiste ata me Janullatosin kane pasur edhe nje fare suksesi ne misionin e tyre.
  Por kauza e Janullatosit, ashtu si dhe kauza antishqiptare e Kozma Brashnjarit (te me fale autori i ketij epiteti qe po e perdor pa lejen e tij) eshte nje kauze e deshtuar.
  Shqiperia ka qene dhe do mbetet e shqiptareve. Janullatosi dhe plehrat grekofile te kombit shqiptar qe paguhen per te zhgarravitur kunder popullit shqiptar dhe unitetit te tij ketu ne internet i kane ditet te numeruara.
  Janullatosi eshte njolla me e zeze ne historine e ortodoksise shqiptare, me e zeze se veladoni
  dhe ferri per ku i eshte prere bileta (biznes class seat).
  Rruge te mbare per ne ferrin e Dantes dhe te fala Kozma Brashnjarit nga ne myzeqaret e Kolkondasit.

  Reply to this comment
 33. labinot August 24, 05:50

  Keta komentues te avazit grek vazhdojne ti bien fyellit ne vrimen e janullatosit, se shqipja nuk shkruhej,Se alfabeti shqip u krijua ne vitin 1908,se Kozmai,si sherbetor i sulltanit, me ferman te sulltanit erdhi ne shqiperi ti jape fund islamizimit te shqiptareve!!!!!Po shqipja eshte shkruar qe ne shek.e 15.Para vitit 1908,Faik Konica,qe me 1897 botonte ne mes te Europes gazeten Albania ne gjuhen shqipe.Ne 1908 u njesuan alfabetet qe perdoreshin per gjuhen shqipe .Murgu Kozma mallkoi gjuhen shqipe te folur e te kenduar dhe te psalltur,se kishte qellim ti grekezonte shqiptaret..

  Reply to this comment
 34. Myslimani August 24, 06:23

  Si nuk paska një ortodoks shqiptar, i zoti per te drejtuar nje kishe siç eshte ajo artodokse shqiptare, nëse eshte shqiptare?

  Reply to this comment
 35. Shqiptari August 24, 06:28

  Ti ILIA, je grek apo shqiptar, qe i del per zot Greqise dhe grekërve?

  Reply to this comment
 36. studenti. August 24, 08:01

  Ortodoksisti Janullatos, islamisti Saliratos, ateisti Enveratos jane e nejta gje per te sunduar me ane te perçarjes mendjen e dalldisur te sojit te pehapur ndermjet nesh qe quhet mjerimi “injorantos” , qe shquhet edhe ne disa nga komentet e mesiperme qe thone se feja beri njerezimin, kur ne te vertete njerezimi beri fene.Ngaterrojne besimtaret e qytetruar te te gjitha feve nga idhujtaret e terbuar,qe kane dale prej realitetit te skllaveruar prej paraideve. Harrojne perhapjen e dy feve monoteiste me dhunen e prerjen e kokes per te krijuar fete-shtet-perandori sundimtare te botes.Harrojne djeg-jet dhe gijotinen e inkuizicionit vetem per fjalen e gojes se “dielli nuk rrotullohet rreth tokes”.Harrojne se ateisti-kristian-islamisti Saliratos na futi ne “lidhjen islamike”kur marrezite talebaniste, muxhahediniste kishin filluar te sillnin prapesite fondamentaliste sepse ishin pasuruar prej naftes, por kishin mbetur kulturalisht pa mendjen e kokes dhe me dinamit ne brez te vrisnin qytetaret e pafajshem, udhetaret,te semuret, besimtaret dhe nxenesit e shkolles.Te pandjeshem se ç’ndodh rreth e rrotull e kemi pesuar,pastaj veme duaret kokes se si kemi vepruar dhe kemi duruar, si tani kur shohim dhunen çnjerezore per te ribere Kalifatin, te cilin pasi u shua prej mongoleve gjate pushtimit te Bagdatit, islamistet e ngriten dhe e rrezuan vete, te Egjiptit e te Stambollit, sepse nuk u rezistoi epsheve sunduese te “brekushe-çitianeve” te Anadollit.Ne emer te shenjterimit behen shume nga prapsesite e sunduesve te injorances pavaresisht mjekres e valadonit qe i kane sjelle fatkeqesi rajonit dhe gjithe globit.Kjo marramendje po ndodh me shqiptare qe varferia dhe padituria u shkakton halusinacionin e rehatit dhe shkojne te luftojne, te vrasin njerez te pafajshem per te ngritur shtetin e Kalifatit te Levantit.Bota ka mbi 120 fe legale, monoteiste, politiste, spiritiste, animaliste etj,qe kane lindur si fraksione prej kundershtareve dhe pertej ndjeshmerise shpreseberese te besimtareve, levizin hijet e mjekrave, veladoneve, çallmave e kollareve per interesa personale, te klaneve sundimtare, kombetare, rajonale ne emer te “lumturise dhe paqes” globale.

  Reply to this comment
  • andromeda August 24, 09:03

   Po me Enverizmin ateist ç’ke or bab? Ti dukesh vet si ateist derisa i sulmon të gjitha fetë e kësaj bote.

   Reply to this comment
   • Pellazgu August 24, 10:44

    @andromeda

    Ai nuk duket si ateist, por në koment e deklaron me të gjitha format se është ateist. Pikërisht në faktin që është ateist dhe jo enverist qëndron edhe bukuria e këtij komenti brilant, që nuk është vështirë t’i kuptohet thelbi, por që, për fat të keq, mesa duket, s’arrijnë ta kuptojnë të gjithë…

    Reply to this comment
 37. ARBER August 24, 08:41

  DELETED

  Reply to this comment
 38. mëno August 24, 10:26

  Shkrimi eshte nje analize objektive dhe e shkruar me nje stil intelektual paqetues. Veprimtaria per festimin e “Shen Kozmain” eshte nje veper antishqiptare. Shen Kozmai eshte nje prift grek qe u dergua ne shqiperi jo per te ushtruar ritet fetare, por per te perhapur teorine revanshiste te Megali ides, e programuar nga Qeverria dhe Kisha greke per perfitine teritoriale. Per te thene te drejten kjo teori dhe praktik antishqiptare ka pasur sukses sepse teritore te gjera shqipater nga Thesalia e deri e gjirin e Ambrakise, jane pervetsuar nga Greqia. Synimet per te arritur kufirin deri ne Shkumbin sigurishte qe sot kane ngelur nje enderr mjerane e pa mundur. Megjithate Prifti Janullatos ka nje program te mire studjuar per helenizimin e shqiperise se jugut qe fiilon qe nga ngritje e varrezave greke, ndertimi i lapidaret per kriminelet Andarte ne fshatrat minoritare, ngritja e objekteve te kultit, hapja e shkollave greke e deri te emerimi i nje mori prifterinjesh sahanlepires te athines zyrtare. Prandaj demaskimi i ketij veprimi eshte nje detyre qytetare per çdo shqiptar ortodokes apo myslyman. Por kjo eshte edhe nje pergjegjesi e detyre e pushtatareve qe lejojne nderhyrjen e institucioneve antishqiptare greke ne dem te shqiptareve. Ne kete kontekes anullimi i festimit te pervjetorit te priftit greke ne Fier, eshte nje veprim qytetar dhe duhet te pasohet me te tjera veprime kunder janullatosit e gjithe janullatove te tjere qe jane mbjelle ne teritorin shqiptar.

  Reply to this comment
 39. studenti. August 24, 11:10

  Pershendetje Andromeda,qofsh ajo e mitologjise, e Nereides e Posejdonit, e perfytyruar aq bukur ne pikturen e Edurad Ponerit, qofsh personifikimi i njerit prej planeteve te Kozmosit. Eshte e vertete qe jam ateist dhe permenda ne komentin tim ateistin Enveratos, sepse ateizmi nuk e njeh monoteizmin, nuk e shpreh besimin ne asnje zot,por shpreson ne perfundimin e arsyetuar te nje rrjedhe ngjarjesh nepermjet evolucionit edhe revolusionit. Ateizmi nuk e lufton, nuk e ndalon besimin sepse vete mendja dhe psikika njerezore jane nje “kozmos”, qe gjeneron pa pushim,siç ka gjeneruar tere gjithe ato ndryshime brenda feve. Ateizmi hap rrugen e racionalizmit, e thene ndryshe eshte dialektika e shtjelluar qe nga Herakliti,qe do te thote “ndryshimi qe vjen prej levizjes se vazhdueshme qe sjell zhvillim”, “ose zhvillimi nepermjet levizjes per ndryshim”.Ateizmi si lufte dhe ndalim çoi ne falsifikim,te cilin e shohim ne modelin e Saliratos, ateistit komunist, qe shembte kishat e xhamite dhe tani agjeron me gruan e me femijet.Ky soj as veten nuk e ka kuptuar, as nuk eshte penduar, as nuk eshte sheruar por vetem eshte maskuar.Ja si u perçudnua ky lloj ateisti komunist duke dale para klerikeve e besimtareve si politikan hipokrit,duke u hequr si fetar i pergjeruar pasi ai me gruam dhe femijet ka agjeruar..

  Reply to this comment
 40. ilia August 24, 11:13

  Nuk mund te na tregoje ne orthodhokseve kurrkush se cfare duhet te bejme, pasi ne nuk i marrim kurrkujt leje, jemi ne te drejten tone, prandaj boll me tone kercenuese se ato nuk mund te frikesojne as pulat e komshinjve tuaj.
  Shenjtoret tane i kemi zgjedhur vete, kush te doje le te pranoje muhametin, “profetin” falls, eshte ne lirine e vet, neve nuk nderhyjme, por thjesht jap opinionet e mia duke e lartesuar Shen Kozmain si “i ngjashem me apostujt”, te tille vend te larte ka ky hierodeshmor, qe sot ndodhet prane Zotit tone Jisu Krisht dhe ndermjeton per te miren e Shqiperise dhe shqiptareve.
  Do ta njohim dhe te nderojme ne jete te jeteve, Shen Kozmain e Etolosit.

  Reply to this comment
  • Pellazgu August 24, 15:11

   @ilia

   E njëjta gjë vlen për të gjitha besimet dhe jobesimtarët. Ju nuk mund t’i tregoni kurrkujt se ç’duhet të bëjnë, prandaj boll me tone kërcënuese, duke etiketuar 26 organizata e të shoqërisë civile shqiptare si më keq se ISIS-i.
   Ti shenjtorët e tu nuk mund t’ia imponosh askujt dhe as s’mund t’u thuash myslimanëve se Muhameti është “profeti fals”. Ata s’kanë të drejtë t’ua imponojnë Muhametin të tjerëve, por për vete le ta mbajnë ashtu si gjykojnë se është më mirë. Kjo që bën ti, duke kërkuar t’u imponosh shqiptarëve për të ndershëm një njeri që kërkonte t’u “vriste” gjuhën dhe nga ana tjetër i lejon vetes të thuash se Muhameti është “profeti fals” është kriminale dhe çon ujë në mullirin e përçarjes ndërfetare tek shqiptarët.

   Reply to this comment
 41. Jimi August 24, 11:49

  Ju qe me fanatizem mbroni shenjterine e Kozmait te Etolise a s me thoni ku u martirizua, ne Greqii ne vendlindje apo ne Shqiperi si nje i paftuar?
  Kush ishin keta qe e martirizuan dhe ku?
  Ju thoni qe u martirizua ne Kolkondas Fier, zone qe te pakten per periudhen historike per te cilen flitet banohej nga besintare te devotshem ortodoks shqiptare!
  A thua qe martirizimi i tije te jete bere nga ndonje musliman i ardhur nga viset e largeta te anadollit?
  Apo mos valle ndonje banor i asaj zone si besimtar dhe patriot i ndershem kur ka degjuar “predikimet” e fort te” ndriturit” Kozma per devocionin qe duhet te kene besimtaret shqiptare ndaj kishe greke dhe vete Greqise, do te jete emocionuar kaqe shume nga kjo dashuri kaqe e madhe e ketij kliriku per ortodoksit shqiptare saqe duke mos ditur si ti permbaje emocionet padashur e ka shtrenguar aqe forte sa qe e ka mbytur?
  Kjo mos tju duket cudi! Keshtu i ndodhi edhe John Lenon me fansin e vete!

  Reply to this comment
 42. ilia August 24, 12:14

  Shen Kozmai, vec te tjerave, predikonte edhe pushimin e dites se diele Dita e Zotit, dhe kete dite sipas kanoneve tona nuk duhet te behen pazare. Ky predikim “u dogji” ebrejve te Beratit, qe kishin pushim te shtunen, dite ne te cilen Shen Kozmai thonte se duhej bere pazari.
  Keshtu qe ebrejte humbisnin fitimet e se dieles, prandaj e paditen Shenjtin tek pashai i Beratit Kurt pasha, sigurisht pasi ja lyen doren mire.
  Keshtu qe pashai vendosi qe Shen Kozmai te varej ne peme dhe keshtu u be. Martirizimi i Tij nuk erdhi nga shqiptaret e asaj kohe, por nga pushtuesi osman.
  Por historia nuk ka mbaruar, pasi sot ka filluar martirizimi i Tij nga shqiptaret, 2 shekuj pas vdekjes, pjese e te cilit eshte edhe artikulli ne fjale, dhe politika e nje pjese te shtypit dhe shoqerise shqiptare. Zoti i falte, per mekatet e tyre!

  Reply to this comment
  • Pellazgu August 24, 14:28

   @ilia
   Po ç’farë thua mor prift antishqiptar patetik? Cili pasha i Beratit e vari mor ilia? A e kupton sa kontradiktor je në këto broçkulla që shkruan? Edhe thua që Kozmai Etolisë luftonte kundër islamizimit të dhunshëm, kur po të ishte i dhunshëm i bie që kjo dhunë islamizuese të zbatohej nga pashai i Beratit në atë zonë, si autoriteti më i lartë përfaqësues i sulltanit, që në Perandorinë Osmane konsiderohej si mëkëmbësi i Zotit në tokë dhe që, njëkohësisht, e paskan paguar pashain që ta varte atë, sepse sipas teje Kozmai i ishte kundërvënë vullnetit të pashait ???!!!
   A e kupton se ç’thua o ilia i Anusit?

   Reply to this comment
 43. Islam Islam Mhamuti August 24, 13:40

  Me pelqen shume qe edhe Ne islamiket kemi gazeten tone DITA qe perfaqson mendimet tona ,Ne nuk na intereson Kozmai ,sepse nuk eshte i fese tone ,ne jemi shumica dhe duhet te vendosim rregullat e lojes ,ne kete rast i fusim nje parulle “FEJA E SHQIPTARIT ESHTE SHQIPTARIA “dhe ja thyejme hundet qafireve ortodokse,rrnofte islami dhe profeti Muhamet ,po vine dhe ditet e bardha per Ne ,per khalifatin tone te madh.

  Reply to this comment
  • Pellazgu August 24, 14:34

   @Islam Islam Mhamuti

   Pikërisht ato çka ke shkruar tregojnë më së miri se nuk ke asnjë ndryshim nga ISIS-i e muxhahedinët, përderisa e etiketon “Ditën” proislamike. Ky koment duket sikur është nxjerrë nga arkivat e Enverit, i cili thoshte “O me ne o me ata, rrugë të mesme s’ka”!

   Reply to this comment
 44. ilia August 24, 14:00

  Me paftyresi dhe standarte te dyfishta guxojne te shkruajne kundra Shen Kozmait disa individe, te cilet burim frymezimi kane deshtimet e tyre ne jeten akademike dhe komunitare. Sot jetojme ne nje epoke midis shpifjes dhe se vertetes dhe domosdoshmerisht duhet te kuptojme se ‘fjala e lire’ dhe mjetet me te cilat ajo transmetohet ajo, jane organe qe percojne dhe publikojne shpifje dhe blasfemi te pashoqe ne historine e medias ne Shqiperi. Njerez te painformuar mbi Shenjtorin dhe jeten e tij, mbi nderimin dhe respektin qe kishin Hierarket Orthodhokse per Shen Kozmain dhe qe vazhdon te kete Kisha jone, guxojne si joorthodhokse, si praktikues te ateizmit te bejne shkrime dhe t’i botojne ato. Ajo qe le me teper per te deshiruar eshte mungesa e referencave dhe mosprania e fakteve. E pa justifikueshme eshte edhe transformimi i mesimeve qe na meson Kisha dhe guxojne edhe sfidojne me injorancen e tyre ate c’ka eshte mireruajtur nga Kleri dhe besimtaret Orthodhokse. Teksa sot lexoja vrerin dhe qelbesirllekun e botuar ne gazeta, pashe se dikush thoshte se Shen Kozmai nuk eshte Isapostull dhe se si i tille ai u be ne vitin 1961. Cdo besnik dhe studiues i besimit e di mire se si i tille cilesohet cdo shenjtor qe predikon dhe ndricon popujt. I tille eshte edhe shenjtori yne; ndricues i popujve te Ballkanit, drite per te erresuarit ne erresiren e shek 18. Shen Kozmai u nderua si i tille edhe nga Kryepiskopi yne Kristofor Kisi dhe Episkopo Theofan Noli. Po ku bazohen keta “nacionaliste te marre” kur thone se Shen Kozmai nuk eshte Isapostull!? Bazohen ne injorancen dhe ligesine qe i mbush mendjet e tyre. Shen Kozmai nuk ishte as greqizues e as hartues i kufijve politike te asnje vendi. Si mund te thuhet qe shenjtori eshte greqizues kur vete Greqia si shtet nuk ishte krijuar? Me c’fare te drejte e cilesojne shenjtorin si ‘armik i shqiptareve kur gjuha as shqiptaria nuk kishte lindur ne ate kohe e as gjuha shqipe nuk mund te perdorej ne Sherbesat Liturgjikale? Nuk eshte e vlefshme te merresh me te kete kategori te shoqerise por, eshte e udhes t’i pergjigjemi disa prej akuzave tashme prej mbi 20 vjetesh, te thurura me mjeshteri nga keta te poshter dhe harbute. Si Isapostull konsiderohet cdo shenjtor qe predikon, qe ungjillezon qe perhap besimin; pavaresisht nga periudha ne te cilen ai jetoi. Shembull per kete marrim Shen Nikolla Kastakin Isapostull dhe themelues i Kishes Orthodhokse ne Japoni, qe edhe packa se Orthodhoksia ishte e njohur ne kete vend, ky shenjtor eshte ai qe shkriu dhe ndricoi per mbare popullin japonez qe te vinte ne driten e se vertetes. Shen Kozmai eshte burim frymezimi dhe udherryes per te gjithe Orthodhokset e Ballkanit dhe ne do te vazhdojme te ecim ne hapat e tij edhe pse te “veteckisheruarit” i bezdis nje gje e tille. Me ndermjetimet e Shen Kozmait o Krisht Perendi meshirona dhe shpetona. Amin

  (marre nga faqja orthodhokset shqiptare)

  Reply to this comment
  • Pellazgu August 24, 15:03

   @ilia

   Ç’është kjo propagandë mjerane? Mbasi të mbaruan “argumentet” (gënjeshtrat) për Kozmain që hëngri hurin nga Myzeqarët, merr e poston këto gënjeshtra nga një webfaqe, që na qenka e ortodoksëve “shqiptarë”. At Nikolla Marku e administron atë faqe, sepse ne vetëm atë njohim si ortodoks shqiptar jo të tjerët jeni ortodoksë që jetoni në Shqipëri, ku punoni në shërbim të grekut.

   Reply to this comment
 45. iri August 24, 14:55

  Ky qen kozmai I paska bere te tera prandaj mire ja paskan bere qe e varen,!!!!!

  Reply to this comment
 46. ilia August 24, 16:10

  Nese ti pellazg do te kishe nje minimum njohurish per kanonet e Kishe Orthodhokse, se paku kaq gje duhet ta dije se jo cdo person i veshur me te zeza dhe me mjeker eshte prift, si ky marku juaj, renegat dhe pushtues i pronave te Kishes Orthodhokse. Ju takon ne fakt shume mire mbajeni kete hajdut, si udheheqesin tuaj, kete qe se njeh dhe as ka pe ta njohur njeri nga Kisha Orthodhokse. Shteti nuk eshte funskional, pasi ato prona Kisha i ka fituar me gjyq dhe duhet t`i kthehen menjehere, por permbarimi nuk vepron, por hesht. Keshtu shpresojme te hyjme ne evrope??
  Dhe fare mire duket qe nuk jeni shqiptare, por sterniper shpirterore te pashait te beratit qe vari dhe martirizoi Shen Kozmain. Te njejten gje po beni edhe juve sot, por mekati juaj eshte me i madh pasi po e martirizoni pas vdekjes. Dhe nese pashai mori florinj, pasi hezitonte ta varte, juve nuk hezitoni aspak, por te njejten gje beni sot,.. Perendia ju falte!

  Reply to this comment
  • mirel August 24, 17:02

   Po ik ore pirdhu me gjithe kanonet e kishes se sateme.
   Ketu jane kanonet e shqiptarise, ato kane perparesi.
   ne evrope nuk shkohet nga Greqia , ka marre fund kjo pune dhe e dime mire ku shkohet,,shkohet nepermjet Greqise, ne lindje atje shkohet.
   Ne jemi drejt perendimit o ilithje, dhe nuk na e ndalin dot rrugen mjekercjapet.

   Reply to this comment
 47. ilia August 24, 18:19

  Shen Kozmai la murgerine duke iu bindur Zotit Krisht, me qellim ndalimin e islamizimit ne Shqiperi. Ndoshta prandaj ka kaqe reagim dhe armiqesi ndaj Shen Kozmait, pasi shumica jane te islamizuar dhe te vendosur ne rrugen e tyre, keshtu qe rruga e Shen Kozmait u vret syte.

  Reply to this comment
 48. jimi August 24, 21:23

  O Ilia ti thua qe Komin e martirizoj Kurt pasha.Per periudhen per te cilen flitet Kurt pasha me ferman te sulltanit ishte i gjithpushtetshem ne kete treve, ai ishte mesia vete! dhe nuk i druhej askujt per ato qe donte e bente, ai nuk kish frike nga askush ,vec padishahut.
  Duke qene ne kete realitet, fare mire Kurt pasha munde te nxirte nje urdher per ndalimin e Komit, i bente nje gjyqe farse dhe e denonte me varje publike si kundershtare te padishahut, ashtu sic edhe ka ber me shume patrote shqiptare te asaj kohe
  Pse duhej qe Kurt pasha te ndiqte nje rruge te fshehte per eleminimin e Komit? Kush ishte ai ne kete kohe per te cilen po flasim? Ma do mendja qe ai ishte nje klerk i zakonshem greke por qe tereni ne te cilin ndodhi ngjarja u shfrytezua shume mire nga patrikana per ta martirizuar dhe propaganduar ate si shenjte
  Nga te gjitha keto del se pelegrinazhi i Komit ne Shqiperi ishte programuar jo pa dijenin e Kurt pashes! Por qe te gjithe keta nje gje nuk dinin, reagimin e popullsise ne treven ne te cilen i kishin vene detyre vetes te propagandonin ato per te cilat edhe u ndeshkua!
  Ilia! te gjitha keto qe thashe nuk jane per ty ,pavaresishte se tu drejtova ty, se e di qe ty cfar do qe te them nuk je i gatshem per ta diskutuar, per ty kjo teme eshte me shume se tabu
  Keto komente qe ne bejme munde te lexohen nga gjithkush dhe secili jep mendimin e vete ,pro apo kunder ,por pa fyer e denigruar njeri tjetrin pavarsisht mosperputhjes se mendimeve!

  Reply to this comment
 49. ilia August 25, 14:24

  Jam dakord pjeserisht me ato qe thua jimi, sepse Shen Kozmai e nisi misionin e Tij, mbi bazen e fermanit te Sulltanit, si autoritet i vetem. Dhe ku shkonte, takohej me sundimtaret dhe merrte perseri leje prej tyre. Orthodhokset nderojne cdo lloj pushteti, sepse sipas Shen Pavlit “Te gjitha pushtetet vijne nga Perendia”.
  Kurt pashai beri shmangje te rende, sepse i paguar mire nga ebrenjte, vari Shen Kozmain ne nje dege peme. Pra, vrasja e Tij, ishte per faktin se ebrejve u “digjej” dita e Diele, dita e Zotit, sepse Shen Kozmai predikonte se nuk duhej bere pazar kete dite. Ebrejte ishin tregtare.

  Reply to this comment
  • mirel August 26, 17:21

   Natyrisht qe e Diela eshte dita e zotit, se eshte dita e Diellit.
   Dio, diell.
   Meqe ra fjala, ne do bejme shenjt Papa Clementin Albanezin.
   Si thua, sot je dakort me fjalen e zotit?
   Apo do behesh “cifut” i Kozmait dhe ti?

   Reply to this comment
 50. kubani August 26, 05:03

  Historia e kesaj kohe ka qene e mbushur me intriga ,tradheti,shpifje vrasje e perdhunime.Nje fakt kuptimplote eshte edhe tradhetia qe beri xhelal Voshtina(xhufi),nje stergjysh i Pellumb xhufit(Voshtina) te sotem(historianit),luftetareve te jugut BILBILENJ,dhe qe u varren ne Janine,populli i ka perjetesuar ne kenge.

  Reply to this comment
 51. ilia August 26, 16:55

  Shen Kozmait i kemi borxh te qenet orthodhokse, patjeter si instrument i Zotit Krisht dhe duhet ta nderojme per jete.

  Reply to this comment
  • mirel August 26, 17:30

   Qe je borxhli mor zoteri dukesh, po ne jemi ata qe na keni bordh dhe jo ju kemi,
   prandaj, ne flet per komunitetin qe si puna jote kane marre rroge dhe te mira materiale nga pasuesit e Kozmait, atehere kuptoheni qe jeni zhytur shume ne kete pisllek.
   Po e mira e kesaj historie eshe se kemi mundesine tju shikojme dhe ne fotot kush e kush i ngjitet pas Janulles, ata jane me borxhlinjte.

   Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*