Ekonomia, thembra e Akilit e qeverisjes “Rama” (Replikë me Mero Bazen)

July 17, 2018 10:57

Ekonomia, thembra e Akilit e qeverisjes “Rama” (Replikë me Mero Bazen)

Nga Genc Burimi

Pas një “raundi” të parë vlerësimesh të përgjithshme dhe në të shumtën e rasteve kritike të qeverisjes Rama, dua në këtë analizë t’i kushtohem aspektit themelor, ekonomisë. Një problem politik është në radhë të parë një problem ekonomik që s’ka gjetur zgjidhje. Nuk e mohoj se shtysë për këtë shkrim më dha dhe leximi i intervistës së Mero Bazes në DITA, që e gjeta të goditur në shumë aspekte përveç pjesës ekonomike që rimerr me refren e naivitet pjesë nga diskursi propagandistik i qeverisë aktuale.

Me riskun të habis lexuesin, janë pikërisht “arritjet” me të cilat kjo qeveri mburret në bilancin e saj ekonomik të cilat fshehin në realitet dobësitë e saja më domethënëse.

Rritje ekonomike, por dhe rritje problematike

Arritja që e bën me krenar këtë kryeministër, është padyshim rritja ekonomike. Ai thotë se trashëgoi në 2013 nga Berisha, një rritje nën nivelin 1%, ose më e ulëta historike që nga kriza e 1997 dhe e shpuri këtë rritje vitin e kaluar në 3,8%.

Tre vërejtje: E para, edhe pas pesë vitesh në qeverisje, në një periudhë të artë kushtesh ekonomike tepër të favorshme në vend, në rajon dhe në Europë, qeveritë Rama nuk kanë arritur megjithatë të rigjejnë ritmin galopant të rritjes ekonomike shqiptare të periudhës 2000-2010 që kulmoi me 8%. Ashtu si Kina, një vend i prapambetur në të kaluarën, që i duhen ritme tepër të larta ekonomike për të mbushur hendekun me perëndimin, edhe Shqipërisë i nevojitet një rritje shumë më e lartë. Të paktën 6% në vit. Theksojmë se Rama parashikon të arrijë të paktën 5% me 2021. Pra, tetë vjet në pushtet për të qenë ende nën nivelin më të mirë të rritjes ekonomike që njohu Berisha. Ky është një fakt.

Një tjetër fakt është se Mero Baze gabohet kur përsërit atë që thotë qeveria se Shqipëria është “vendi që ka rritjen ekonomike më të lartë në rajon”. Klasifikimi i Bankës Botërore për 2017 e nxjerr Shqipërinë dhe rritjen e saj ekonomike 3.8% në vend të tretë. Para saj janë Mali i Zi me 4,3% rritje ekonomike dhe Kosova me 4,4%.

Dhe është sërish Banka Botërore së bashku me FMN-në, që formulojnë kritikat me të ashpra ndaj asaj që mund të konsiderohet si një rritje ekonomike artificiale që po i ndodh Shqipërisë dhe që nuk do zgjasë shumë. Sipas këtyre dy institucioneve, qeveria ia detyron në masë të madhe dhe thuajse ekskluzive rritjen ekonomike jo reformave të saj, por dy investimeve të huaja madhore të iniciuara gjatë kohës së Berishës. Nëse Shqipëria ka patur rritje të rritjes së saj ekonomike në dy-tre vitet e fundit, kjo është falë projektit të gazsjellësit TAP dhe hidrocentraleve në lumin Devoll.

E meqenëse këtyre kantiereve po u vjen fundi dhe rritja ekonomike rrezikon të tkurret. Në parashikimet që bënte më parë FMN-ja, rritja ekonomike për vitin 2018 shfaqej në masën 4,1%. Por Fondi Monetar Ndërkombëtar e ka ulur ndjeshëm tani këtë parashikim në 3,7%. Pra Shqipëria rrezikon të këtë këtë vit një rritje më të vogël se vitin e kaluar! Drejtori i BERZH-it për Shqipërinë, Matteo Colangeli shprehet kështu: “3,7% është një arritje e rëndësishme. Por nuk është shumë e dukshme sesa është në fakt rritja neto e ekonomisë shqiptare, pa llogaritur dy investimet e huaja në sektorin e energjisë.”

Janë dhe tre tregues të tjerë që dëshmojnë për karakterin “e rremë” të rritjes ekonomike shqiptare.

a) Mungesa e theksuar e investimeve të huaja 

Së pari investimet e huaja. Shqipëria ka arritur të thithë investime të huaja serioze vetëm në energji (TAP, hidrocentrale në lumin Devoll) dhe në miniera. Pa investime të huaja, s’ka rritje ekonomike të qëndrueshme. Mbetet mister dhe për institucionet financiare sesi Shqipëria nuk nxjerr një përfitim maksimal, nga kostoja tepër e lirë e krahut të saj të punës dhe nga një pozitë gjeografike më se optimale për akses në tregjet e BE-së. Shqipëria, po ashtu, është shumë prapa vendeve të tjera të Ballkanit Perëndimor.

Në aspektin e lehtësimit të të bërit biznes dhe tërheqjes së investimeve të huaja Shqipëria lë pas në rajon vetëm Bosnjën. Të gjitha vendet e tjera i dalin para! Banka Botërore ka “vizatuar” një kurbë rënëse të investimeve të huaja në Shqipëri: në 2016 ato ishin në nivelin 8,7% të PBB, në 2017 në 8,3% e PBB, në 2018 ato pritën të zbresin në 7% dhe në 2019, investimet e huaja pritet të zbresin vertikalisht në 5.6 për qind të PBB-së sipas Bankës Botërore.

b) Eksporte anemike

Elementi i dytë që duhet marrë në konsideratë në pritshmëritë pesimiste të rritjes ekonomike shqiptare janë eksportet. Qeveria mburret se janë rritur. Po krahasimet s’bëhen me veten, por me zonën që na rrethon.

Shqipëria është e fundit në Ballkan në peshën e eksporteve në raport me prodhimin e brendshëm bruto. Eksportet zënë më pak se 30% të PBB-së në rastin e Shqipërisë, ndërkohë që të gjithë vendet e tjera të rajonit janë më sipër. Më keq akoma, Shqipëria është ndër vendet e fundit në renditjen botërore për sa i përket fuqisë së eksporteve jashtë hidrokarbureve. Çfarë eksportojmë ne realisht përtej energjisë dhe mineraleve? Vetëm eksporte me vlerë të ulët të shtuar kryesisht në fasone tekstile dhe këpucë, ndërkohë që tek Serbia dhe Maqedonia dominojnë eksporte me vlerë të shtuar të lartë (prodhime industriale, kimikate etj). Pa surpriza, Shqipëria është kështu vendi i fundit në Ballkan për eksporte produktesh të manifakturuara në kategorinë “kimikate dhe plastikë” dhe po e fundit ashtu në kategorinë agro-industriale “ushqime, pije, duhan”.

Si rezultat, qeverisja “Rama” e ka thelluar deficitin tregtar vitin e kaluar, me 30% më shumë ose gati 5 miliard euro importe për vetëm 2 miliard euro eksporte.

Si u mburrka kjo qeveri për rritje ekonomike kur kjo nuk shprehet në përmirësimin e balancës tregtare?

c) Kreditë në vendnumëro

Dëshmia e tretë negative që nuk të lejon të gëzohesh me këtë lloj rritje ekonomike të Shqipërisë, është niveli kokëfortësisht i ulët i kredive për biznes në vendin tonë. Në rajonin tonë, kreditë për biznesin janë sa gjysma (50%) e aseteve të bankave. Në Shqipëri, jemi shumë më larg këtij niveli, me kredi biznesi vetëm sa 35% e aseteve të sistemit bankar. Që nga ardhja e Ramës në pushtet, kreditë bankare për biznesin janë thuajse stopuar, ndikuar ndjeshëm dhe nga frika e bankave ndaj kredive të këqija që janë akumuluar që nga koha e Berishës dhe që ishin më të lartat në rajon. Por Banka e Shqipërisë, si me shkop magjik ua fshiu nga bilancet gjysmën e kredive të këqija bankave që operojnë në vend. E megjithatë, kreditimi i biznesit nuk po rifillon. Po nuk u investua sot, logjikisht nuk mund të ketë rritje të qëndrueshme në periudhat në vazhdim.

Fabula e borxhit publik 

Pas rritjes së lartë, dogma e dytë e madhe propagandistike e qeverisë është rënia e borxhit publik. Në zellin apo verbimin e tij nga plani komunikues i qeverisë, Mero Baze guxoi në një intervistë për Dita të thotë se Shqipëria ka borxhin më të ulët publik në rajon!

Është fatkeqësisht e kundërta. Shqipëria ka borxhin publik më të lartë në rajon së bashku me Malin e Zi, mbi masën 70% të PBB-së, kur Kosova e ka vetëm 16% ose Maqedonia 45%. Janë tetë miliardë euro borxh që rëndojnë mbi supet e shqiptarëve.

Por, Mero Baze merr në mbrojtje qeverinë, nga Berisha trashëguam një borxh prej 79% të PBB-së. Nuk është e vërtetë, madje as qeveria nuk e pranon një shifër të tillë. Sipas shifrave zyrtare të qeverisë së fundit të Berishës, Shqipëria kishte një borxh prej 59% të PBB-së, shifër të cilën qeveria e parë “Rama” e zyrtarizoi në 69% të PBB-së meqenëse Berisha nuk kishte llogaritur borxhet e pashlyera ndaj biznesit. Veçse e njëjta “hata” po i ndodh tani dhe qeverisë Rama. Fondi Monetar Ndërkombëtar që ka nisur një mision këto ditë në Shqipëri, është i saktë dhe i prerë: qeveria Rama po ashtu ka krijuar borxhe të pashlyera ndaj bizneseve sidomos në TVSH. Ky borxh i “fshehur” llogaritet në gati 1% të PBB-së. Domethënë më shumë se 1 miliard euro! Prandaj lojërat e qeverive me borxhet e pashlyera të qeverive të mëparshme duhet të pushojnë sepse ato bien në të njëjtat gracka. Për të mos folur pastaj për impaktin në borxh që pritet të lerë strategjia PPP e Ramës. Është kjo ndoshta tema qendrore e bisedimeve për të cilat ndodhet këto ditë delegacioni i FMN-së në Tiranë. Askush nuk është në gjendje të llogarisë se çfarë borxhi publik shtesë rrezikon t’u lërë shqiptarëve i famshmi “partneritet publik-privat”

Deri tani qeveria e ka refuzuar me forcë asistencën e FMN-së për t’i bërë një analizë “shkencore” këtij eksperimenti shqiptaro-shqiptar. Një gjë është e sigurt. Të gjithë ne, kritikë apo adoratorë të kësaj qeverie, jemi të bashkuar në një pikë dhe që e rezumon më së miri Mero Baze kur thotë: “PPP, është një ide që po degradon pa nisur. Dhe është më mirë të ndalet nëse vazhdon kështu…”

Po borxhin që kemi akumuluar si do ta ndalim e më pas ta zmbrapsim. Formula është e thjeshtë për t’u kuptuar, por e vështirë për t’u aplikuar. Qeveria në ekzekutimin e buxhetit, jo vetëm që s’duhet të krijojë deficit (minus 2% aktualisht), por duhet të krijojë një suficit primar rreth +1% në vit.

Prandaj qeveria po rrit taksat ku të mundë. Duke rënë kështu në kurthin tjetër, si në atë shprehjen e amerikanit Laffer: “Taksimi i tepërt vret taksat”. Me idenë e rreme se po rrit efekshmërinë e taksambledhjes, qeveria po rrit në realitet nivelin e taksave.

Janë shuma që në vend të rrinë në xhepat e qytetarëve dhe bizneseve për konsum a investim, shkojnë për të mbushur arkën e shpuar të shtetit sepse do shërbejnë pikërisht për të shpërblyer fituesit e PPP-ve dhe të koncesioneve në 10-20 vitet në vazhdim kur ky kryeministër s’do të jetë më në fuqi për të marrë përsipër pasojat e minës me sahat që po lë.

Nga 23% raport me PBB-në që ishte niveli i taksave në Shqipëri në kohën e Berishës, drejt rekordit të 30% taksa në raport me PBB-në po rend qeverisja Rama. Janë qindra miliona euro më tepër që do t’u merren qytetarëve nga shteti. Një çmenduri anti-liberale, kur vendet e zhvilluara kanë tendencën e kundërt në kontekstin e garës fiskale midis vendeve. Shembulli irlandez (nën 20% nivel taksimi në raport me PBB-në), po i bën dhe vende me tradita të hershme taksimi të lartë si Franca (mbi 50% e PBB-së), të ndërmarrin një revolucion të vërtetë në këtë drejtim, siç po e bën Makroni duke zhdukur një nga taksat më të rënda në Francë, atë të banesës.

Rama le ta rrisë po të dojë nivelin e mbledhjes së taksave, por të paktën të ketë ndershmërinë intelektuale dhe mos ta paraqesë këtë si fitore në krahasim me epokën e Berishës, por si dështim në krahasim me ekonomitë moderne. Mbase një kthesë në ketë paradigmë të rrezikshme po fillon me pjesëtimin me tre të taksës së fitimit për biznesin që bën xhiro në 14 milionë lekë.

Çfarë mbetet nga reformat?

Dua të polemizoj dhe në një pjesë fundit me intervistën e Mero Bazes në DITA që i njeh qeverisjes “Rama” karakterin reformues në ekonomi duke marrë si shembullin më të spikatur reformën e pensioneve. Jam i detyruar të them se e ka sërish gabim dhe në këtë pikë.

Nëse ka një reformë që u mendua pa u menduar është ajo e pensioneve.

Ajo nisi më 2014 me idenë për të përforcuar kontributet sociale të pensioneve në mënyrë që skema të vetëfinancohet nga shtetasit (ata që punojnë për ata që janë në pension) dhe mos të financohej më me deficite nga shteti. Por me 2015 (ri)filloi emigracioni i madh shqiptar dhe automatikisht vendi humbi dhe po humbet kontribuues aktivë për skemën e pensioneve. Këtë është i detyruar ta pranojë dhe vetë drejtori i Institutit të Sigurimeve Shoqërore, Astrit Hado, kur thotë në një intervistë me tone “prekëse” nga naiviteti se “projeksionet e bëra nga ne kanë parashikuar shumë parametra, por ajo që nuk është parashikuar, është niveli i emigracionit që këto vite ka qenë i lartë”.

Dhe faktet janë tani kokëfortë. Numri i kontribuuesve në pensione që duhet të jetë gjithmonë më i lartë se 50% në totalin e forcave të punës, ishte më shumë se 58% në 2012 dhe ka rënë ndjeshëm për shkak të emigracionit në rreth 52% sot. Me këto ritme katastrofike të boshatisjes së Shqipërisë, të rinjtë e sotëm nuk e kanë të sigurt se do të marrin pension në pleqëri. Bravo për reformën e pensioneve…

Mero Baze e mbylli analizën e tij të shkurtër ekonomike në DITA, me një ide origjinale, “Shqipëria duhet të zhvillohet vetëm si vend turistik”.

Sërish gabim për mendimin tim. Madje, është një non-sens ekonomik. Dhe në vendet me industri turistike shumë të zhvilluar si Greqia, Spanja, apo Franca, të ardhurat nga turizmi nuk zënë më shumë se 10-15% të Prodhimit të Brendshëm Bruto. Turizmi është jo vetëm sezonal, por me rritjen e rrezikut terrorist ka filluar të bëhet ndjeshëm i pasigurt dhe ciklik. Vende si Tunizia që investuan gjithçka në turizëm, po vuajnë jashtëzakonisht sot për “faj” të një atentati terrorist në plazh që ka larguar për një kohë të gjatë turistët. Shqipëria duhet të ketë një zhvillim të ekuilibruar e normal, ku turizmi të jetë një degë e ekonomisë krah industrisë, bujqësisë dhe shërbimeve.

Shqipërisë i nevojiten eksporte. Dhe për këtë duhet prodhuar lirë, me sa më pak taksa dhe mirë, me teknologji bashkëkohore që vetëm kreditë për biznesin apo investimet e huaja e sjellin. Sa për turizmin, mjafton t’i vëmë objektiv vetes që të mbajmë për pushime në Shqipëri ata mijëra shqiptarë që shpenzojnë 1 miliard euro për turizëm jashtë (kundrejt 1,3 miliard që na sjellin turistët e huaj në Shqipëri). Është goxha objektiv tashmë.

Ndërsa për të tjerat, e pres këtë qeveri që të krijojë më në fund një bankë publike për investime, se po pritëm kreditë për biznesin nga bankat e huaja në Shqipëri do rrezikojmë të presim ende gjatë.

****

Botuar sot në DITA, pjesë e forumit me bashkëpunëtorë të gazetës, analistë të jashtëm dhe lexues mbi analizën e 5 viteve qeverisje të Rilindjes. Intervista e Bazes mund të lexohet KËTU

July 17, 2018 10:57
Komento

71 Komente

 1. Syri i Shkodres July 17, 11:23

  Genc Burimi meriton te behet K/minister i Shqiperise? Cfare mjerimi Genci!

  Reply to this comment
  • Bureto July 17, 16:54

   Në nëntitullin “fabula e borxhit publik” Burimi ka një pasaktlsi jo të vogël. Sipas tij borxhi i “fshehur” i qeverisë, për rimbursimin e TVSh për bizneset është 1% dhe sipas tij kjo përbën afro 1miliard $ borxh për të. Por mesa dimë PBB e Shqipërisë është afro 15 mld.$ dhe 1% e saj do të përbënte afro 15 mln. $. Ndryshe sipas Burimit PBB e Shqipërisë do duhej të ishte 100 mld. $, dhe ne kështu do kishim mbi 100 fish të ardhura për frymë nga ato që kemi aktualisht! Mund ta kem gabim, por llogaritë e mija, nisur nga ç’ka shkruan Burimi, kaq më dalin.

   Reply to this comment
 2. Skem mashtrimi e re, ne kohen e koleres ! July 17, 11:29

  Te gjithe derrat kane nje surrat ! Midis dy te keqijava Berishes dhe Rames do te zgjedhja te keqen me te vogel ! Por dihet qe nje shqiptar i thjshte eshte njesoj ! dmth : te ardhurat, shrbimet publike, shendetsore, arsimore, kupturore jane ne nivele te dobta shume te dobta !
  Ajo qe nuk ka ndryshuar si me berishen dhe me Ramen eshte mentaliteti Qeveria nuk ben edukim edukimi eshte force ! Shembulli i qeverise eshte shume i dobet, Qeveria denon nje qytetar qe vjedh energjine, dhe nuk denon nje qytetar deputet, minister,guvernator banke ,gjyqtar, prokuror taksidar, qe vjedh shtetin, dhe nuk justifikon dot pasurine e tyre te ven me grabitje te nendheshme te padukshme !
  ajo qe qeverite shqiptare kane bere deri tan ne keto 27 vjet eshte grabitja e shtetit ne forma te ndryshme, shkatrimi i pasurive kombetare, si pyjet lumenjete, tokat jane lene ne meshire te fatit !
  koncensionaret, dhe sh.p.k. po grijne po shkatrojne natyren tokat buqsore, !
  me nje shkrese, firme e vule te dhena kundrejte parave nendore, pyjet shqiptare shfrytzohen pa kriter,
  Ne Burrel eshte ngrit populli dhe po bertet ti ndalet dora. koncensionarit ,sepse po shfaros pyllin, ne tropoje, nje koncensionar tjeter, me nje firme dhe me nje vule, po demton lumenjte, pyjet, natyren dhe nuk marrin parasysh protestat,
  ne cdo qytet fshta te shqiperise ,investimet publike jane aq shume te dobta dhe shkel e shko sa mbas perfundimit te pprojekteve, kerkojne te riinvestohet, sepse punimet jane shume te dobta !
  Natyrisht, te gjithe e dine pse ndodh kjo !! Sepse qeveritaret rendore,lokale marrin para, gjykates prokuror marrin para nen dore !
  KY FENOMEN NUK KA TE NDALUR, PRA EDHE NE QEVERINE RAMA VIDHET SHPERDOROHET NGA ATA QE KANE VULEN, FIRMEN DHE LIGJIN NE DORE !

  Reply to this comment
 3. Euro Maloku July 17, 11:36

  Eshte shume i lezetshem diagnostikimi qe i bejne qiverise EDI-2 masmedja duke mbushur vakuumin qe ka krijuar Parlamenti ne zbavitjen e popullit.
  E rrotullojne ED-in2 nga te gjitha anet..e kane zhveshur lakuriq dhe kerkojne te shikojne sa i eshte rritur… mireqenia Skiperise!!!
  .
  Po nuk doni ta pranoni qe ne shoqerine e sotme qe quhet KAPITALIZEM u rritet vetem hajduteve, grabitqareve ….vazhdoni ta rrotulloni EDI-2qe te marre sa me shume diell dhe ne vjeshte do ta kemi qeverine 2 te bronzuar

  Reply to this comment
 4. Une July 17, 12:15

  O Mero Baze! Mund te na spiegosh se:- perse boton komente nga gjysem analfabete berishiane?! Nuk dine te shkruajne Mero! E kupton? Nuk dine shqip! Marrin guximin dhe kometojne! Ky eshte saliu dhe militantet e tij, qe na mbyten qe ne 1992!

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 July 17, 12:38

   or TI
   nuk je tek temaaaaaaaa e mero qerosit,bythëlëpirësit të ramës,je tek dita e thamos,jo dhe aq bythlëpirës!!

   Reply to this comment
  • Koment July 17, 13:50

   Ja dhe eksperti radhes.
   O Zot, e kupton qe ka bere nje analize me shifra, te BB dhe FMN-se per me teper. Nuk ka folur per Berishen, as qe e ka mbrojtur, as e ka perkrahur. Thjesht tregon investimet, shifrat ne ekonomi dhe kaq.
   Qenke shume i paafte!

   Reply to this comment
  • Dikush July 17, 13:52

   Bullshit!
   Cdo gje e ke bullshit.

   Reply to this comment
   • Pol July 17, 17:45

    Ky tipi me larte eshte i papare fare. Pervec se ka harrurar ne cfare faqe po komenton, flet per analfabete e nderkohe ka te pakten 4 gabime drejtshkrimore. S’po zeme ne goje qe nga shkrimi ska kuptuar gje prej gjeje. Lloji i komentit “sha Saliun, mbro Ramiun”! Nje rilindjot i vertete

    Reply to this comment
 5. Rod Gary July 17, 12:22

  Vrava mendjen per te gjetur se cfare eksporton realisht ShqUperia londineze pervec energjise dhe mineraleve dhe me ne fund e gjeta zoti Burimi.

  1.ZHURME
  2.KANABIS
  3.IDIOTE

  Te treja me shumice. Ne kendveshtrimin e gazepave qe ia kane shitur shpirtin shejtanit, kjo lloj rritje eshte mjaft “ekonomike” dhe aspak problematike.

  Reply to this comment
 6. anticensurë25642654 July 17, 12:24

  “Janë shuma që në vend të rrinë në xhepat e qytetarëve dhe bizneseve për konsum a investim, shkojnë për të mbushur arkën e shpuar të shtetit sepse do shërbejnë pikërisht për të shpërblyer fituesit e PPP-ve dhe të koncesioneve në 10-20 vitet në vazhdim kur ky kryeministër s’do të jetë më në fuqi për të marrë përsipër pasojat e minës me sahat që po lë.”
  ndërmjet shumë të tjerave,shumë të drejta nga ana e burimit,kjo frazë është shpjegimi i asaj metodës të gjetur nga palloshi ynë largpamës i cili ka gjetur mundësitë të ndërtojë rrugët e shqipërisë “pa paguar asnjë lek nga arka e shtetit”!dhe është e vërtetë!!por ai quan “pa paguar lek nga arka”e qeverisë që drejton ai!!të tjerat që do të vijnë do ta gjejnë arkën dhe më bosh se ajo që saliu i la atij!!
  apo jo??
  ja dhe një fakt tjetër që tregon se palloshi largpamës vepron njëlloj si i çmënduri i viçidollit!!

  Reply to this comment
 7. Perjetesisht ballkanas July 17, 12:25

  “Ndërsa për të tjerat, e pres këtë qeveri që të krijojë më në fund një bankë publike për investime, se po pritëm kreditë për biznesin nga bankat e huaja në Shqipëri do rrezikojmë të presim ende gjatë.”
  Ketu fle lepuri Z Kryeminister….
  Financoni ekonomine me leket e shqiptareve qe flene ne banka me norma interesi mizerabel dhe boll pasuruat bankat.
  Shikoni c bejne monopole ne aeroportin e Rinasit…leket i mère koncesjonari dhe BP (50% norma fitimit ) WTF…
  Ato leket ti shpenzojne njerezit per ekonomine e brendshme jo ti marrin hajdutet me kontrata….
  50 % po keta fitojne sikur ti kene leket te Sudja apo VEFA.
  MBIDH MENDJEN EDO SE KALON KOHA SHUME SHPEJT

  Reply to this comment
 8. L.H July 17, 12:41

  Dhjete pyetje ‘Burimit’ ku dhjesin kakezozat e koke dhimet…

  1.-Si e ka emerin sistemi ekonomik i restauruar ne kete vend
  2.-Ne duar te kujt jane ‘mjetet e prodhimit’ bashke me kapitalet strategjike mbi e nen toke
  3.-Ne duar te kujt eshte pasurija kombetare bashke me hapesirat ajrore tokesore e detare
  4.-Ne cilin vend edhe te ‘Botes se trete’ kapitalet strategjike u falen te huajve dhe shfrytezohen pa paguar as taksat pa le fitimin
  5.-Ne ç’hale te sat eme ke degjuar qe nje vend i ‘Botes se trete’ mund te zhvillohet nga fondaionet krriminale FMN e BB qe i perserit si idjot
  6.-Ne ç’hale te sat eme ben krahesime te qeverrive kujslinge krriminale te sali berishes e Bodeve qe i vune Rrulat shqipetareve duke u shitur tere pasurite nentokesore ujore perfshi drute e ARRES dhe Edvinit i kane lene vetem eksport import Guresh.
  Likja eksporton gure nga Tomorri e Edvini importon gure nga i njejti port TRANI

  7.-Idjot,a e di ti qe ke propoganduar ‘lirine e tregut’ 28 vjet se ajo nuk egziston ne asnje vend te Botes

  8.-A e ke te qarte si idjot se nuk eshte e vertete se sa me te pasura behen vajzat e koke Dhimeve dhe Xen sypeshkaqenet me gjakun e shqipetareve nuk behen te pasur dhe 90 perqind e shqipetareve pa buke
  9.-A je ne gjendje te thuash se ne ilin vend te Botes se trete ku ka shkelur Ameriqija Sorrosit FMN e BB perveç tokes se djegur e skllaverise kane sjelle zhvillim

  10.-A ke degjuar ndonjehere si IDJOT qe ne ilin do sistem ekonomik zhvillimi i nje vendi ka per tregues raportin Eksport-Imort e ne ne kete vend bujqesor e blektoral eksportojme vetem mutin e Berishes ne det drejt brigjeve te Italise e Greqise dhe importojme kuaj rrace e hale publike qe te nderzehen e dhjesin ‘Zonjat e para’!?Importojme misionare ambasadore e gomare te na shkerdhejne grate e eksoportojme ne vend te TRURIT pjese e ekonomise se sherbimit per te terhequr VALUTE,idjote si puna jote pa tru qe e quan ‘sukses’ eksportin e burimeve nentokesore qe mbas pake vitesh thahen dhe brezat qe do vine ne vend te Naftes e produkteve te saj do perdorin uje me sapun qe lajne bythet gjithe gjize zonjat e para te koke dhimave dhe krrimineleve me imunitet…

  A e ke te qarte o IDJOT se ky vend e ky popull SKLLAV eshte MONOPOLIZUAR komplet perfshi edhe BUKA qe vjen nga Serbija dhe UJI qe vjen nga Saharaja e uji i maleve derdhet ne det dhe Mishi i kalbur nga Brazili ne vendin dikur pararoje e blektorise dhe se fjala MONOPOL perbledh te gjitha te keqijat e ekonomise se lire pa te ilen nje popull nuk eshte me i LIRE????

  Reply to this comment
 9. Ekonomist July 17, 12:49

  Ti thuash “Thember Akili” Ekonimise ne qeverine Rama, eshte vertet lluks per Ramen. Ekonomia e ketyre 5 viteve Rama ne qeveri ka ardhur duke u rrenuar e sot gjendet ne buze kolapsi. Borxhi publik, treguesi me kokforte i nje ekonomie nga 62% ne 2013 (kur Rama ne opozite ulerinte se do te bente me ligj jo me teper se 60%), sot ka vajtur mbi 74% (i fshehur pas PPP ky eshte me i larte)! Per kete Borxh publik alarmant ka ardhur misioni FMN ne Tirane, si dhe per ti perseritur urdherin Rames per te bllokuar c’do koncesion (apo qarte vjedhje me vendim qeverie).
  Pas 5 vjetesh qeveri Rama pa perjashtim te gjithe kategorite e shtresat jane rrenuar nga taksat e larta, cmimet e larta, mungesa e rritjes se te ardhurave. Vetem ato qe kane perfituar tendera apo jane punesuar nga kjo qeveri mund te jene te kenaqur. Pensionistet p.sh. moren nje rritje qesharake 2% por kjo e llogaritur jo me pensionin qe sot marrin por me ate qe kane marre kur dolen ne pension(!) Buxhetoret nuk kane pare rritje page, nuk kane pare as rroge te 13 apo Shperblimin e vitit te ri qe kur erdhi Rama ne pushtet. Rrenimi i ekonomise shqiptareve totalisht eshte deshtimi i plote i qeverise Rama atje ku eshte dhe treguesi i qarte i nje qeverie, ne Ekonomi, ku nuk kane vlere ato rrenat me gjoja rritje ekonomike se ne fakt jane vetem rritje reale e varferise ne Shqiperi.

  Reply to this comment
 10. Arben July 17, 12:54

  Cudi, per njerezit, puna eshte shpirti, ndersa per

  edkokainen eshte thembra!!!!!!!!!!!!!!

  jo per gje, kur del burri nga shtepia ne mengjes,

  cfare e shqeteson me shume

  1.te shkoje ne pune apo

  2. te kete pedonale, pyje te gjelber e keshtu me radhe.

  ka dicka qe nuk shkon ne kete mes.

  Reply to this comment
 11. BLACK SWAN July 17, 13:13

  Bravo Burimi !!
  nuk e komentova Mjeron hiç, se me erdhi per te qare e per te qeshur. eshte ber si kendi emulacionit te rrrrrrrilindjes
  çfare tmerri !!!!

  megjithate ke dhe ti nje ‘gabim’ te vogel ,sipas kendveshtrimeve tona gjykojme gjithmone .
  Shqiperia duhet te zhvillohet (vetem) si vend turistik/
  Te kerkosh nga Rama te krijoj industri e bujqesi te zhvilluar pas 27 kaos e 7501, eshte utopi me e pakta.
  Jo vetem Mjerua qe e perdor shpesh kete teorine qe s’ka infrastrukture, por dhe ne qe jetojme jashte, kur dergojme njerez aty, vijne pas me lot ne sy, s’ka infrastrukture, s’ka guida turistike, perkthyesit e frengjishtes i kerkojne 150 euro gjysem dite, neper lokale i mashtrojne e vjedhin.
  Behet stresuese dhe per ne organizimi i njerzve qe duam te dergojme aty, sepse duhet tu japim shtepite tona, duhet te garantojme shoqerimin, duhet ti themi tezes e hallos qe ti lene neper oborr dhe me rroba plazhi, mos tu dale me fshese ne dore 😛

  Shqiperia e ka humbur trenin e industrise, prodhimit , jane investime marramendese, bujqesia behet, po dore te hekurt, dhe Prejleshi se ben dot, se ben dot bujqesine me 7501, me gjithe faturat ende te Strasburgut .
  Rama ka gjynahe plot, po ketu eshte i pafuqishem (jo i pafajshem)

  dhe liberalizimi i kanabisit. nje kuader ligjor si e do Europa plake e …., dhe liberalizimi i tij, jo moral nga hollandezet pamoral, jo premtime statusi qe nuk na hyn ne pune kur nuk ka me shqiptare, jo nje vizion politike per 4 vjet qe ke mandatin, por nje vizion politike shtetari,dmth per 50 vjetet,
  vetem kur te fillojne te diskutojne eshtu ne tavolinat e Brukselit, vetem ateher do kene vleresimin …
  sidoqofte kanabisi do liberalizuar dhe jo kriminalizuar !!

  Reply to this comment
 12. Kariz Matik July 17, 13:32

  Iu riktheva edhe nje here leximit te kesaj “shuplake” te forte ekonomike, jo per te konfirmuar bindjet personale tashme te konsolidura, dhe as per te shijuar zgerlaqjen e mjeros para forces se argumentit, por per te krijuar nje imazh akoma me te sakte per sasine e demit qe po i shkakton vendit drejtimi me koke ne thes.

  Respekt z. Burimi.

  Reply to this comment
 13. Zgalem July 17, 13:36

  Genci Burimi , u rikthehet me kokfortesi argumenteve , qe pati paraqitur , per Qeverrine Rama . Problemet , qe ngre do te ishin te pranushme , ne se nuk do te merret per model “Qeverrine Berisha ” . Duhet te jeshe shume miop , te mos dallosh , se e astuquajtura “Q.B. ” nuk ka ekzistuar instituticionalisht . Ishte shtet informal , ne kuptimin klasik te fjales . Na permend dhe nje shifer mbi 8 % . Kjo ka rrjedhur nga privatiziet , qe ne fund te fundit , mund te quheshin skrap I ekonomise . Nuk la gje pa shitur . Mos harrojme ligjerimin e bandes se Lazaratit dhe remishencat e emigranteve ishin ne nivel tjeter . Nuk pretendoj se problemet, qe ngre G. .Burimi , nuk duhen marre ne konsiderate , por ky ekonomist e ka flakur me kohe diplomen , me qe e quan qeverrisje , harbuterine berishiste, qe do te kete efekt nje shekull . zgalem

  Reply to this comment
  • Bureto July 17, 16:37

   Zgalem! Miqësisht një korrigjim do të ma lejoje. Në vend të remitancave ke përdorur gabimisht reminishencat. Përshëndetje.

   Reply to this comment
 14. Koment July 17, 13:54

  Bravo Genc!
  Thjesht faleminderit per analizat qe ke, me shifra, pertej cdo propagande apo analize “qeveritare”.

  Gjithe te mirat!

  Reply to this comment
 15. Niku July 17, 14:14

  Burimi je nje PD-ist i thekur. Na nxore qeverine Berisha te suksesshme!!! Berisha eshte shkateruesi i ekonomise shqiptare qe do ta denoje historia, ndersa ju qe e quani veten si specialiste, si vemje te ndyra me intelegjence te kufizuar.

  Reply to this comment
 16. Populli July 17, 14:31

  Tani po qe ja hodhem. Namungonte filofozi i madh i ekonomise. I bej vetem nje pyetje: Kur ishte kaq mire me Berishen, pse ektheu me koke poshte populli ne 2013. Apo nuk kishte lindur akoma Filozofi Genc Shterimi.

  Reply to this comment
 17. ETHEM July 17, 14:49

  E LRXOVA PER SE FYTI BURIMIN E SALIUT. DHE KY KRAHASON EKONOMON E SALIUT ME ATE TE RAMES.UNE BRSOJ TE MERO BAZE.SE KY BUTIMI NUK E KA ZENE NE GOJE FARE DHE FARE SALIUN PER KRIMET QE KA BERE GJAT QEVRISJES SE TIJ DHE TE QENDRUARIT NE POLITIKE NE 28 VITE.
  SALIU ESHTE FATKEQSIA KOMBETARE E KETIJ VENDI PER SHKATERRIMIN E RESURSEVE NATYRORE,VJEDHJEN E PASURUSE MONRTARE E MATERIALE SI DHE VRASJEN E MBI 6000 NJRRZVE TE PAFAJSHE DUKE FILLUAR QE NGA 2 PRILLI NE SHKODER E DERI TE S.OLLDASHI.NDAJ SB NUK DUHET TE ZIHET FARE ME GOJE DHE NUK DUHET TE FTOHET NGA ASNJE TV QE TE SHPIFI SIÇ KA SHPIFUR PER KUNDRDHTARET POLITIK DUKE I COLESUAR ATA ARMIQ.DHE KJO ARGUMENTOHET ME RASTIN E TOP STIRY TE SOKOL BALLES KUR THA SE”… DO E VRISTE KRYETARIN E OPOZITES NESE DO KISHTE QENDRUAR DISA SEKONDA NE BULEVARD..” DHE GAZRTARI NUK E NXORI JASHTE.VETEM NJE NRIMINEL I DENUAR ME 1O1 MUNDET TE THOT GJITHSHKA NE EMISION.
  BESOJ D I T A NUK DO E PRANOJ KETE BURIMIN TE JAP MENDIME E BEJE REZYME TE TILLA NE GAZETE.

  Reply to this comment
 18. Nje shqiptar July 17, 15:49

  Perjetesisht ballkanas, kuptohet qe jeni specialist i rolit te finances dhe veçanerisht te bankave publike ne ekonomine e sotme.
  Kam dhjete vite qe u jap kete keshille zoterinjeve qe po varferojne vendin dhe po largojne rinine drejt mergimit por me kot. Sistemi bankar totalisht privat ka 25 vite qe po e rrjep vendin dhe po djeg kursimet e popullesise. Loja me trekendeshin e bonove te thesarit, me privatizimet pa para, me kreditimin pa liquiditete duke u mbeshtetetur ne rezerven e detyrueshme, me lojen e kredive ne veshtersi, me financimin e konçensioneve, me lojen e PPP, me pengesat demek mbi kontrollin e kapitaleve etj, vendi po shkon drejt rrenimit financiar e ekonomik.

  Reply to this comment
 19. info analitike July 17, 16:09

  Kush njeh sadopak nocionet ekonomike dhe ato juridike e lupton qe Genc Burimi ka zgjedhur rrugen me te drejte te perballjes me propagandistet proqeveritare, ate te shifrave dhe te krahasimit te tyre me qeverine e meparshme. Natyrisht militantet truthare nuk ia kane idene fare kesaj perqasje se ata jane mesuar vec te brohorasin e duartrokasin per partine e nuk ia thone fare per tjeter gje. Keta dine vec “fajin e ka saliu” “ne djall Likja” po ama te hidhen ne fyt ne mbrojtje te hajdutit Rama. I ftoj shoket “inteligjente” si puna e ketij ” Une” qe te ballafaqohen me shifrat e dhena nga Genc Burimi e jo te shkruajne budallalleqe partiake te nivelit te Netit. Ne rast te kundert le vazhdojne te luajne rolin e kalit te karroces se hajduteve e trafikanteve rilindjote.

  Reply to this comment
  • N.VJOSA July 17, 17:49

   O info,
   Këto që thotë Burimi i ujrave te zeza te Saliut jane skolastike e pastër.
   Tjeter gje thotë Komisioni Europian e tjeter gje Burimi i zi i xha Saliut…
   Jane vende nga me te zhvilluarat dhe borxhe kanë!
   Disa shumë te larta e te tjere me te ulta!
   Shiko Greqine!
   Shiko Italine!
   Shiko Spanjen!
   Shiko Rumanin, Bullgarine etj që jane ne EU…!
   Edhe Amerika ka Borxhe, një here me shumë e njehere me pak…!
   Shqiperia e ka rritjen 3,8 përqind…
   Probleme ka Shqiperia nga sot dhe nga e kaluara!…
   Por ka progres!…
   A e degjove Komisionerin Hahn cfarë tha?!…
   Apo edhe Komisioneri e mban me hater Qeverinë!?
   Apo… harrova unë…!
   Ti dëgjon vetëm televizionet dhe gazetat e xha Saliut, Katastrofën dhe Lulushin, Karabushin….!

   Reply to this comment
   • info analitike July 17, 19:39

    O Neti ibreti i budallallekut po akoma var shpresat tek fjalet e Hahn-it? Po ai njesoj foli edhe para se ti refuzohej hapja e negociatave. Kaq e madhe eshte rritja sa u rriten ne menyre eksponenciale shqiptaret qe duan te largohen nga vendi duke ia kaluar edhe sirianeve! E kupton o koketrashe se cfare do te thote kjo? Kriepsikoja sheh vetem llogarite e veta e i duket se gjithcka po shkon per se mbari per shqiptaret. Ore e degjove se FMN-ja i ka thene se koncesionet po i bejne gropen ekonomise se vendit apo nuk degjon nga ai vesh zotrote.E kupton ore se sa do te shkoje ai borxhi 73% me keto koncesionet ne kurriz? Po atehre kush do ta kete fajin, perseri Saliu? Po si nuk zgjodhi nje profesionit kriepsikoja ne krie te ministrive po vec servile e sherbetore. U tha se do ti jepej fund marrezise se lojerave te fatit por po shkohet ne marrezine pa fund te shumefishimit te tyre. Mos u krahaso kot me Italine. Greqine, Spanjen, Rumanine e as me Maqedonine kur mban rekordin e emigrimit! Per cfare progresi flet zotrote? Per premtime boshe? Merr nje nga nje te gjitha premtimet elektorale te kriepsikos dhe shiko sa prej tyre ka realizuar. Perse ne administrate zgjedh e mbron kriminele si Rroshi, Bushi me shoke? Perse e ka te veshtire te zgjedhe firma koncesionare qe te mos kene lidhje me trafikante e mafioze? E kupton dot absurditetin e luftes per ti dhene, ne shkelje te cdo ligji, nje koncesion firmes Fusha qe ka bere nje oferte te pakerkuar? Vertet e quan shtet ti kete?

    Reply to this comment
    • N.VJOSA July 17, 20:35

     O Info,
     O kokëhollë,
     i thuaj Ramës të marr Ty keshilltar!…
     Apo pret të behesh keshill-car i Karabushit?..
     Me Koka si Koka jote, me siguri Shqiperia do shkoje ….
     Për Le s h…
     Po per rumunet, hungarezet,polakët, sllovenet, ceket, italianet, spanjollët, portugezet, greket,….Rama e ka fajin që shkojne te punojne ne vende ku paguhen me mirë?
     Të rrnojë Partia dhe Salia Info kokëholli!…

     Reply to this comment
     • info analitike July 17, 22:29

      O hajvan partiak une nuk merrem me te semure mendore dhe i kam bere naften atij vendi qe qeveriset nga te cmendur, hajdute e trafikante. Me kete koken time e kam ndertuar me se miri te ardhmen time e mos ma qaj hallin se nuk kam diplome filoqyli te partise e nuk kam as nevoje te bej taksistin e as keshilltarin e gomereve te stanit rilindjot. Keshillat ua kam lene juve te karvanit te lodhur te miltanteve qe derrit i thoni daje dhe cdo gje e shihni me partishmeri. Vazhdo keshtu e bjeri violines si ata muzikantet e Titanikut.

    • Aspi karalloi se na diktoi... July 17, 21:04

     Te diskutosh me sahanlepiresin berishjan per ekonomine eshte njelloj sikur te kesh perpara nje gomar 24 karatesh dhe t’i shpjegosh se perse duhet ta mbaje ne kurriz ngarkesen.

     [ http://www.gazetadita.al/wp-content/uploads/2018/01/1-36.jpg ]

     Kalá dibrançe

     Raqe raqe ki-ki-kó
     Sa gishta janë këtu,
     Uli kryt o karalló,
     Se loja s’ka marru !

     Reply to this comment
   • BLACK SWAN July 17, 20:31

    Neti, qafsha une saliun e ti nexhmijen , lere kte muhabetin e ekonomise.
    mos ma zur me ne goje ate HANIN pa porta se do ta kap nje dite ktu ne KE, e do ta nxjerr jashte me shkelma, po kam frike se do thone qe me ka mesuar saliu 😛
    seriozisht e kam, KE nuk merret dot me ekonomine, Hani eshte nje leshko qe justifikon rrogen e tij,jane nje turme parazitesh qe vegjetojne ne kurriz te vendeve tona.
    Hani dhe Frankesteini vetem kendin e kembeve te Majilindes vleresojne, dhe Shqiperia eshte ku therret qameti sot per sot. dhe sikur sot te ktheje timonin piktori me tepsine, eshte perseri ne humbje, po me sa duket ai s’po degjon hiç .
    qeveria jone ne korridoret ketej eshte qeveria e krimit ekonomik … kujto Qipron e do shohesh se çfare ben FMN…
    miqesisht ne faktorin ekonomik jam e paparti .

    Reply to this comment
    • N.V. July 17, 21:37

     Ne një fare menyre te jap te drejtë, Verushe!
     Edhe ne komentuesit i bjemë legenit kot.
     Kush na dëgjon neve?…
     Vetëm sa i krijojmë Stres vehtes…
     Ata i hane kumbullat, ne na mpihen dhemballët….!
     Po hajt, shfryjme ate dufin tone ne këtë bote te trazuar , që se merr vesh qeni të zonë….!

     Reply to this comment
  • Ilir detari July 18, 12:04

   Shifrat e z burimi jane te gjitha te verteta ndersa interpretimet e leximet jane si i pelqejne atij e ty por kjo nuk la se pse na ndikojne neve te tjereve ..ne gjithe kete shkrim kilometrik ai nuk gjen vend te thote se rritja e tremujorit te pare te 2017 ishte 4.45 % qe dmth se edhe ai lexon politikisht .kush vend ne europe per te mos thene ne bote njeh rritje 8% pas krizes qe ky e don rritjen 8% nga qeveria ? Edhe ky esjte ushtar i kamufluar politik .klm

   Reply to this comment
 20. Hajdari July 17, 16:39

  Ky talent i zgjuar disi vone eshte hedhur ne tregun e shtypit nga Moni e Toto Likja,duke menduar se Lulka eshte konsumuar!Genc Burimi eshte si puna e asaj anekdodes qe sa here qe takonte mikun e tij e pyeste “Gencin si e ke me shendet”!S per MERON krruaju se do e marresh pergjigjien or Genci i “Toto Likes”!

  Reply to this comment
 21. Punonjsi Ministrise Financave July 17, 17:05

  Punoj ne Min e Financave prej vitit 1995 ne Drejtorine e Borxhit. Burimi ke mbiemrin por duket se shifrat i ke vulosur ne burim qe buron vetem shifra jo te sakta per te mos thene qellimisht te paverteta.
  Asnjehere rritja ekonomike nuk ka qene 8%. Kjo eshte nje genjester monstruoze e pacertifikuar nga FMN apo organizma te tjere nderkombetare. Kjo eshte krijese e Burimit marre nga rregjistrat partiake ku ai ha grazhdin e perditshem. 3.8 % eshte nje rritje e konsoliduar dhe qe eshte pershendetur nga FMN kur vendet e tjera te rajonit jane nen 2,4%.
  Ti Burim mashtruesi perseri genjen kur thua qe Qeveria Rama 1 morri borxhin public 59% te GDP. Ka qene 69% dhe kete e ka certifikuar misioni I FMN-se. Eshte e vertete qe Rama e rriti ne 73% sepse nje qeveri e pergjegjshme duhet te paguante faturat e bizneseve qe Berisha I perdori per te prere shiritat e perurimeve pa u dhene as nje qindarke. Dhe tashme trajektorja e uljes ka filluar. Aktualisht jemi ne nivelin 70% te PBB dhe parashikimi eshte qe niveli I borxhit te zbrese ne nivelin 76% deri ne fund te 2021. Bilanci tregtar ka qene gjithmone negativ ne ekonomine shqiptare(pra vlera e exporteve ka qene me e ulet se ajo e importeve pasi ekonomia shqiptare eshte ne masen 70 % ekonomi sherbimesh dhe jo prodhimesh). Po kjo nuk eshte kataklizma. Ekonomi sherbimesh ka Greqia, Danimarka, Finlanda dhe te ardhurat primare I realizojne me turizmin. Keto jane fakte Burim i PeDes dhe jo ato qe trumbeton ti faqezi

  Reply to this comment
  • BLACK SWAN July 17, 19:47

   do ishte teper e ndershme te shkruanit emrin, madje ta replikoni Burimin me nje artikull te veçante, nqs jeni ai qe thoni, se besoj qe gazeta do ju pengonte.
   8%duke llogarit dhe Lazaratin, arrin shume lehte rritja ekonomike , por e dime qe nuk ka nje shifer te tille.
   nuk po rri te merrem me shifra FMN, sepse nuk dua te hyj ne vorbullen e debatit rama apo saliu.
   ekonomia eshte guri i themelit, mund ta lavderojme sa te duam njerin a tjetrin, mund ta vrase fare Burimin apo Mjeron, po shifrat nuk do ndryshojne .
   Oui, Rama pagoi borxhet e biznesit por ,aty beri dhe gafen e pare (si piktor dmth) brenda nje afati kohor te arsyeeshem, dmth 1 muaj, gjithe bizneset duhet te kishin faturat te shlyera te tatimet, ato historite me servera te fshire te tatimet , nga shoku Braho, duhet te ishin pas hekurave, dhe jo deputet ne parlament pa piken e turpit.
   kur u futen burgjeve kryefamiljaret per 30mij leke drita, imagjino se çfare mund ti ndodhte Kapuranit per 205 milione leke drita te papaguara, se po te kishte vajt ne burg Kapurani, nuk do hiqte vetem çizmen Mona, do linte tangat neper makina bodygardesh, se e ka zakon te vjeter ….
   nqs jeni ai qe thoni e dini sh mire qe FMN-istet jane bankiere profesionist, dhe nuk ka asnje lajm te mire per qeverine.
   me kte opozite keni 100 vjet jete, por eshte thenie e vjeter – me jepni parate e nje vendi dhe une do ju vendos klasen politike …. prandaj me kujdes se qe aty nuk ju heq opozita …(kur ishte duke ngordh saliu, me kujtohet qe filloi me shprehjet, ‘nuk na duhet me FMN, ecim me forcat tona ..)

   kur Varoufakis shkoi ne zyre te Schäuble, i tha -kam 25 vjet qe lexoj artikujt tuaj dhe jam ketu per tu thene se Greqia.. dhe i zgjati doren, ai e ktheu karrocen me rrota pa i dhene doren, dhe duke i thene, i jepni sekretares time fleten e programit tuaj …dmth mos na çaj …
   thuaj Rames te perzere Ahmetajn qe aty, dhe ta çoj borxhin dhe 80% por per te krijuar infrastrukture, se une kur shkoj ne Filande e Danimarke, per 50 euro ne dite ha, pi, fle, kam biçiklete falas, internet falas, dhe po te dua dhe ndonje filandez 😛

   ekonomia nuk eshte çeshtje partie, une te majten se dua as si gjymtyre trupi, e pranoj qe Rama eshte thjesht pasoja e ketyre viteve, por pas 5 vjeteve nuk do vazhdoj ta justifikoj ende, dhe sidomos neveritjen me te madhe per kte qeveri e kam thjesht per si trajton ate qe i kane ngelur vetem syte per te qare , kur shoh qe diskuton 40 mij leke ndihme ekonomike,
   ateher ju s’keni asnje ndryshim nga hajdut-kriminelet e meparshem !

   Reply to this comment
  • info analitike July 17, 19:53

   O shoku militant ekonomist si mund te ulet borxhi nga 70% ne 76%? Pastaj nuk na the cfare rekomandoi FMN-ja per koncesionet e cfare rrezikohet me to? Sa do te shkoje borxhi bashke me koncesionet? Ne cilat menyra parashikohet te ulet borxhi kur shumica e bizneseve po falimentojne e vendi po shkon drejt varferimit? Si mund te ulesh borxhin kur perjashton nga taksat hotelet me 5 yje dhe takson bizneset me te ardhura modeste? Cfare te ardhurash realizohen nga turizmi kur me se shumti fitimi aty nxirret nga evazioni?
   Te quash qeverine Rama nje qeveri te pergjegjshme eshte me se paku qesharake.
   Si eshpjegon ti fenomenin e largimit masiv te shqiptareve nen qeverine Rama? Pyet tregtaret ne gjithe Tiranen e do te kuptosh se mbizoteron nje fryme pesimizmi. Te vetmit qe ferkojne duart jane trafikantet e njerezit e lidhur me pushtetin qe po ricikojne shifra marramendese eurosh. Me pak parti e me shume ekonomi se ju eshte bere mendja propagande e urrejtje. Do te kesh vuajtur shume kur ke punuar si ekonomist ne ministri nen urdhrat e Saliut.

   Reply to this comment
   • Punonjsi Ministrise Financave July 18, 18:32

    Nuk jam militant info anal. Ndjese per nje gabim ne projeksionin e uljes borxhit publik. Kam dashur te them 66% ne vitin 2021. Per koncesionet dhe PPP:FMN ka rekomanduar te behet feasibiliteti i cdo projekti dhe te perllogaritet raporti perfitime/humbje ne short & long term.Perjashtimi nga taksat per hotelet me 4 dhe 5 yje eshte bere vetem per 10 vitet e para si incentive per te ofruar “chain-e” te mirenjohur te hotelerise dhe turizmit boteror pa perjashtuar investitoret shqiptaret.Te tjerat qe shkruan se perse emigrojne shqiptaret nen qeverine Rama me duhet tju bej nje kunderpyetje. Ky fenomen eshte vetem i qeverise Rama apo eshte me I hershem? Po Bullgaret dhe Rumunet qe jane pjese e BE perse vazhdojne te emigrojne ne France, US, Canada apo vende te tjera? Flm per mirekuptimin.

    Reply to this comment
    • info analitike July 18, 19:13

     Jo mo c’ne ti je i depolitizuar o shoku gjuhehale i partise! Qeverine Rama ka thyer cdo rekord o shoku militant po ti me siguri e ke te veshtire te shohesh realitetin se nuk te le urrejtja partiake. Shqiptaret po i krahasojne me sirianet, sirianet o shoku punonjes i ministrise se financave, a e kupton? Ti flet per krahasime me bullagerte e rumunet. Qe politika e kriepsikos me ekonomine dhe taksimet ka deshtuar ne cdo drejtim kete nuk e pres te ma pohosh se me sa shoh e ke te veshtire por e tregojne rritja e borxhit dhe kerkesa per nje borxh te ri. Nuk mu pergjigje per koncesionet dhe mendimin e FMN-se per te por s’ka gje se koha do te tregoje se ku do t’ju shpjere mushka. Te fala mesuesit te anglishtes qe ben ekonomi me shifra cirku.

     Reply to this comment
 22. Bureto July 17, 17:14

  Në nëntitullin “fabula e borxhit publik” Burimi ka një pasaktlsi jo të vogël. Sipas tij borxhi i “fshehur” i qeverisë, për rimbursimin e TVSh për bizneset është 1% dhe sipas tij kjo përbën afro 1miliard $ borxh për të. Por mesa dimë PBB e Shqipërisë është afro 15 mld.$ dhe 1% e saj do të përbënte afro 15 mln. $. Ndryshe sipas Burimit PBB e Shqipërisë do duhej të ishte 100 mld. $, dhe ne kështu do kishim mbi 100 fish të ardhura për frymë nga ato që kemi aktualisht! Mund ta kem gabim, por llogaritë e mija, nisur nga ç’ka shkruan Burimi, kaq më dalin.

  Reply to this comment
 23. Ivan i madh July 17, 17:34

  Doli nje mender specialistet Burimi që te frymezohet e te shprejne idiotesite e tyre sikur ne nuk jetojme ketu po vetem keta minj halesh. Që dalinl sa bie nata kur del ndonje kukuvajke apo buf si ky Burimi dhe dalin e ciren e te bejne zhurme mbi te drejten e te verteten që na thote ky lepirsi i Berishes,. I cili na mbur vrasesin, shkatruesin e Shqiperise per ngritjen e mireqenie se popullit ne perqindje te larte duke haruar maskarenj që beri ne industri mbi dhe nen toke bujqesi se dhe degradimin e eksportit shteterore. Duke ndimuar ate privat që te shiste per interesat e tij e te klanit familjar e politik mineraleme me dhe pa ngjyre si dhe armatimin e ushtrise duke filluar nga me i lehti te ato te renda. Si dhe shume pislleqe te tjera qe specialisti i se vertetes Shterimi nuk na i thote se ka halle e padronit që te behet i besueshem se po e lufton M. Bazen me fakte.

  Reply to this comment
 24. intelektuali July 17, 17:38

  MERO BAZE ESHTE NJESOJ SI FATOS TARIFA

  prandaj:

  Ne radhe te pare ja vlen te pergezojme analistin pragmatik Genci Burimi qe ja “zbath breket” Mero Bazes duke i treguar me fakte dhe shifra BYTHEN jashte te karkaculit servil qe eshte “vella siamez” me cunin e enveristit Sevo Tarifa, i cili gjithashtu shkruajti ne gazeten DITA nje dacibao plot me lavderime me frymezime bolshevike per qeverisjen e Edvin Droges si ne Kohen e Qepes te Partise se Punes,

  por:

  KUT I PLAS SOT PER QEVERISJEN REZIL TE EDI RAMES?

  kur:

  Vetem Maqedonia fqinje ja thithur afro 400 milione dollaro investime nga Kina Komuniste, nderkohe qe Shqypnia Enveriste ndodhet ne bisht te kavallit dhe po pret gjuhejashte investime nga BE-ja dhe ndonje kokce nga Sulltan Erdogani i Turqise?

  PSE KINEZET PREFERUAN TE INVESTOJNE NE MAQEDONI DHE JO NE SHQYPNINE MIKE TE PARTISE SE PUNES?

  Kjo duhet te shqetesoje Rilindjen Fallco te Edvinit dhe duhet ta leje pa gjumin e nates ne ankthin e Kryeministrit qe ka fituar 1 meleon vota me premtime prosperiteti dhe qe po e zhyt ekonomine ne nje baltovine, mocalishte me uje te ndenjur, pa dalje:

  Edvinit i falet edhe kanabisi edhe droga qe ka kapluar Vatanin si nje zgjidhje e perkohshme e qeverise qe s’di nga lidhet gamori i ekonomise,

  Edvinit i falet mashtrimi me Taksen Famoze Progresive qe do te zgjidhte problemin e varferise me shkop magjik duke taksuar barkderrat pasanike dhe duke darovitur barktharret e vorfen, Takse qe ka perfunduar si “Kokoshi ne nje thele”

  Edvinit bile i falen tentativat e tij per te gjetur leka badiava me PPP – te e tij si nje formule shpetimi, si i “Mbyturi qe kapet pas fijes se kashtes” per investimet e munguara,

  Edvinit i falet e gjithe demagogjia dhe propaganda megallomane qe paguan per ta paraqitur MUT – in qe i ka bere ekonomise dhe prodhimit kombetar keto 5 vjet ne pushtet si Rilindje Urbane pa kurfare fisibiliteti per investimet qe kryen, njesoj si Saliu ne Rrugen e Kombit qe po degradon tani si Rruga e Antikombit,

  por:

  Edvinit nuk i faljet kursesi qe nuk ka bere asgje per GDP per fryme kombetare, qe po largon shqyptaret si Enveri dhe Ramizi me eksodin e turpshen te vitit 1991

  Reply to this comment
 25. Gezimi July 17, 18:59

  Ekonomia nuk eshte thember Akili por bythe e zbuluar e Rames.

  Reply to this comment
 26. Robert July 17, 19:02

  Budalla intelektu-hale. Dole edhe ti menxyre e menxyrave. Cdokush iken per nje jete me te mire por kjo sdo te thote se nuk jetohet ne Shqiperi. Ikin edhe italiane ne Gjermani dhe Angli por kjo sdo te thote se I perze Qeveria. Vetem vrrer vjell o kufome e pakallur.

  Reply to this comment
  • intelektuali July 17, 22:22

   Kur te fillojne shqyptaret e Edvinit te prodhojne FIAT-in e taljonit, qe paguan 100 e kusur meleone euro per Ronaldon,

   atehere:

   O Krimb fanatik qe zvarritesh poshte tokes nga denimi i Zotit,

   ATEHERE SHQYPNIA MUND TE SHKOJE SI TALJONI TEK GJERMONI PER TE PRODHUAR BENCIN FAMOZ

   por:

   Kjo gje nuk ka gjasa qe te ndodhe ne Kohet e Aferme te Rilindjes Enveristi te Edvin Droges,

   sepse:

   Shqypnia dhe shqyptaret dine vetem te prodhojne kanabis alla sativa dhe te importojne me finte enveriste kokaine alla banane kolumbie,

   prandaj:

   EDHE BOTA NA QUAN ME BISHT NGA PRAPA

   Si nje fis majmunesh prej Afrike Zulu qe nuk e do kush Ne Bote dhe aq me pak gjermoni i Bencit, sepse keshtu e beri shqyptarin Enveri ne Kohen e Qepes te Partise se Punes dhe keshtu po e ben Edi Rama ne Kohen e Droges te Partise Socialiste,

   SI NJE FIS PREJ AFRIKE ZULU ME BISHT NGA PRAPA QE NUK E DO KUSH NE BOTE.

   Reply to this comment
 27. Ujku plak lekur kuq July 17, 19:49

  Thembra e Akilit, ne se do te flasim per vertet themberen e Akilit, eshte kontrolli administrati i shpenzimeve dhe i te ardhurave dhe transparenca !
  Marrim Bashkine e Tiranes dhe Bashkine e Konispoliit apo Te Vermoshit !
  Dini gje ju se sa eshte shpenzimi i ketyre bashkive, ne sektorin publik, Ku i shpenzojne parate ? Sa jane te ardhurat e Bashkive ? T
  Thembra e akilit eshte : ” te ndjekesh ku shkon dhe si shpenzohet paraja ”
  Tirana me 1 milion banor, sikur 10 Lek Takx te paguaj secili behen 10.000.000. Lek taksat jane edhe me te medha dhe shifra e te ardhurave te Bashkise Tiranes jane shume me te medha , pyetja eshte :
  Ku shkojne te gjitha keto para ?!! Bashkia nuk tregon se si dhe ku i shpenzon parate e taksave !
  Ka dy gjera ketu 1) te ardhurat nga taksat nuk manaxhohen mire me efektivitet ( dhe kjo eshte nje krim ,)
  2) Bashkia ndoshta i perdor per te lare borxhe, ose per ndonje gje tjeter
  populli nuk di si shpenzohen parete nga ata qe kane ne dore parate pushtetaret !
  Kjo eshte thembra e akilit !
  T kemi parasysh nje gje ne kohen e Berishes qoftelargut,- kriminelit politikan me te madh te shqiptareve, paraja e shtetit, pra te ardhurat nga taksat derdheshin lume,, neper “investime” dhe projekte, qe kerkojne edhe njehere investime ,

  Reply to this comment
  • Lili July 18, 23:57

   Pra duhet qytetare qe te ndjekin kete pune,ku shkojne paret ku shpenzohen paret..
   Allez,te gjithe ka nje pike te verifikojme edhe keni me pa si do disiplinohen,kurse ne se i lam me vjedhur vjedhin edhe ma shume.
   Allez pensionistat qe rrini neper kafe,mbsyni bashkine edhe kerkoni llogarite per cdo pune, analizoni edhe mbroni paret tuaja,djersen tuaj.
   Just do it!
   Ps,ndoshta bile fitoni ndonje grant per kete pune nga ambasadoret tone?

   Reply to this comment
 28. katarakti July 17, 20:14

  Ne debatin ndermjet Burimit dhe Bazes ka nder te tjera edhe nje lufte shifrash. Te gjitha te dhenat qe ka pohuar Baze jane hedhur poshte nga Burimi. Kush ka te drejte dhe kush genjen? Komentuesi “Bureto” veren nje gabim trashanik ne llogaritjet e Burimit. Thua te jete bere qellimisht? Po ashtu nje punonjes i ministrise hedh poshte te dhenat e Burimit.
  Une nuk e di kush ka te drejte, por qe te vesh ne nje peshore Sali Berishen me Edi Ramen me duket me shume se sakrilegj. Si mund te krahasosh antishtetin, shkaterruesin e vendit, shitesin e te gjitha pasurive kombetare (duke perfshire edhe gjithe armatimin e Enver Hoxhes) me nje njeri qe po perpiqet me aq sa di, te ngreje nje shtet nga lluca ku e futi kjo demokraci. Qe ketu me duket se fillon absurditeti i Genc Burimit. Pranaj shkrimin e tij kam prirjen ta konsideroj si tendencioz.Pra i pabesueshem. Edhe diçka tjeter. Shume i jane sulur me sokellima dhe gure ne traste strategjise se partneritetit publik – privat. Mua me duket se jo vetem qe eshte gjetje e duhur, por edhe tejet e domosdoshme. Shteti bashkohet me privatin ne shfrytezimin apo administrimin e shume projekteve. PPP-ja ka qene nje praktike e rendomte e perdorur ne France dhe vende te tjera perendimore gjate viteve’70. Qe pati aq shume sukses. Te PPP-ja puqen iniciativa private me strategjine shteterore te zhvillimit. Njeri ve ne dispozicion kompetencat dhe aftesite e tij dhe tjetri fondet. Ku eshte e keqja? Me çfare forme tjeter mund te zevendesohet? Askush nuk pergjigjet dot. Veçse lehin si çakejte.

  Reply to this comment
 29. GERDECINTELEKTUALI July 17, 20:23

  lexoni me kujdes nastradintelektualin

  kerkon te ja “thithe” Kines Komuniste…

  po pse o monster ja fut vetes…pse na con te ai vend qe ka vrare 60 miljon veta dhe shtypi me tanke ne Pekin 20 mije veta si lepuj…
  .
  Po pse nuk ruajten 30-35 miljard dollaret e armatimit te xhaxhit qe ja rruajti Kines per nje pranim ne OKB…POR LATE TJA U DIGJNIN SI NE GERDEC ATO KONDOLEZAT E PILAFIT

  Reply to this comment
  • intelektuali July 17, 22:42

   Ore ti PISI Ilir Hoxha pjella e Enverit,

   PO CFARE TE LIDH TY ME EDVIN DROGEN DHE TAULANT XIBRAKEN MORE MAVRI RRUGACESH?

   Po Edi Rama me Taulantin e tij ta morren ne qafe djalin dhe nipin e dashur te Enverit, Ermal Kaqolin qe e emeruan si administrator te kokaines ne Xibrake dhe ti prape besnik fanatik i Edvinit ke mbetur more mavri?

   Po ik dhe kujdesu per Nexhmijen se kur te mesoje qe ti shkruan hymne per Rilindjen Enveriste do te besoje qe eshte Ringjallur Enveri qe ka dale nga vorri ne Sharre per te kthyer Kohen e Qepes te Partise se Punes qe ngjan si dy pika uji me Kohen e Droges te Edi Rames dhe mund t’i bjere DAMLLAJA nga mallengjimi per burrin e vet sadist, gjakatar dhe plot te tjera fjale turpi qe s’po i themi se ka gjasa qe gazeta DITA te censuroje repliken time per ty, per arsye etike.

   Reply to this comment
 30. 1997=LAPIDARI ENVERIT July 17, 21:51

  ndiqni kete video tmerri te kohes sali mortajes dhe “dallandyshet e kapitalizmit” te tij

  http://www.youtube.com/watch?v=ZVMdYLVhH4M

  O MILET SA SHUME TE DUA
  .
  FUTINI PARATE TEK MUA.
  ……………..
  Ka ardhur koha te pyesim pse e shkaterroi vendin Sali Bisha me firmat piramidale qe do dhe 50 vjet te riparohen?
  .
  Kjo video tregon se krykrimineli Berish qe i quante keto parate me te pastrat ne bote duhet te dale para toges pushkatimit…..dhe falenderoni Ramen qofte si k/bashkiak qofte si k/minister qe po ringjall ate vend jo vetem nga krimet berishiane por dhe duke shmangur fushen e minuar te Ilir metes me Moniken e tij por dhe me kete Kec Burimin e lesheise

  Reply to this comment
  • intelektuali July 17, 22:42

   Ore ti PISI Ilir Hoxha pjella e Enverit,

   PO CFARE TE LIDH TY ME EDVIN DROGEN DHE TAULANT XIBRAKEN MORE MAVRI RRUGACESH?

   Po Edi Rama me Taulantin e tij ta morren ne qafe djalin dhe nipin e dashur te Enverit, Ermal Kaqolin qe e emeruan si administrator te kokaines ne Xibrake dhe ti prape besnik fanatik i Edvinit ke mbetur more mavri?

   Po ik dhe kujdesu per Nexhmijen se kur te mesoje qe ti shkruan hymne per Rilindjen Enveriste do te besoje qe eshte Ringjallur Enveri qe ka dale nga vorri ne Sharre per te kthyer Kohen e Qepes te Partise se Punes qe ngjan si dy pika uji me Kohen e Droges te Edi Rames dhe mund t’i bjere DAMLLAJA nga mallengjimi per burrin e vet sadist, gjakatar dhe plot te tjera fjale turpi qe s’po i themi se ka gjasa qe gazeta DITA te censuroje repliken time per ty, per arsye etike.

   Reply to this comment
 31. intelektuali July 17, 23:26

  SHYQYR, EJVALLAH QE TE KEMI O GAZETA DITA!

  sepse:

  Ku te shfryjne dufin e shpirtit zeher shqyptaret e Edvinit? Qe e votuan BOSIN kaqol me symbyllur, i dhane plot 1 meleon vota dhe ai menjehere me pas i solli Armet Kimike te Asadit si “karamele bamiresie” per dallkauket e tij, me pas i solli me ligj Plehrat e Mafies italianiane si “Industri Riciklimi”, me pas i solli Kulcedrat e mjedisit ose Inceneratore apo Kaldaja per djegjen e plehrave, me pas mbuloi me kanabis Vatanin dhe hapi doganat per kokainen nga Amerika Latine dhe po prish objektet e kultures dhe historise me PPP-te mafioze te tij si nje Terminator Hollivudi me trotil ne dore pa pyetur askend,

  por:

  Qe nuk u kujtua asnjehere gjate qeverisjes se tij 5 vjecare te levizte gishtin e vogel per ndonje fabrike apo punishte, per ndonje veper hidrike apo kanal kullues per te nxitur Prodhimin e ndershem Kombetar dhe qe prodhuesit te mos permbyten cdo vit si ne Hindi apo ne Bangladesh nga zemerimi i Zotit

  PSE DUA TE SHPREH MIRENJOHJEN TIME PER GAZETEN DITA DHE PER SHKRIMET QE PUBLIKON PA CENSURE ME NJE POZITE TE FORTE QYTETARE SIC ESHTE EDHE KY SHKRIM I SOTEM I GENC BURIMIT?

  sepse:

  Blendi Fevziu i emisionit famoz OPINION, ka kohe qe e ka lene fare politiken e ka abandonuar Lorenc Vangjelin si Matrozovi i Rilindjes se Edi Rames, dhe i eshte futur historise boterore duke hulumtuar per te zbuluar ka vdekur apo jo Hitleri,

  sepse:

  Arturo Zheji eshte zhdukur pa lene gjurme me gjithe emisionin e tij 360 grade celsius apo fahrenhajt (nje Zot e di) dhe ka futur ne perdorim REPETITION-in shpetimtar qe mos ta ngacmoje kush ne plazhin ku po kalon ditet me diell te korrikut me ndonje shishe uzo me akull prane,

  sepse:

  Ilva Tare i eshte qepur maleve dhe gerxheve per te gjetur turizmin famoz shqyptar tek “Perroi i Thate dhe e ka harruar fare politiken e nderlikuar me shume halle,

  Eni Vasili duket sikur qendron me afer politikes reale, por kohet e fundit eshte mallengjyer me krimet e Enverit dhe fton papushim viktimat e tij per t’i treguar Botes se Rilindja Enveriste nuk meriton te antarsohet ne BE,

  Enveristi dhe besniku i Edvinit, Roland Qafoku si komunist i ndershem nuk ka kaq shume leka qe te pushoje ne ndonje ishull nen hijen e palmave si Arturo Zheji pershembell, dhe kselhas fanatiket e Enverit duke ftuar ne emisionin e tij avokatin famoz Idajet Beqiri per te treguar si ngriti ne Corrush te Mallkakastres permendoren e Mehmet Shehut me lekat e veta

  SI DO TA DURONIM MEDIAN TONE EGOISTE KOMBETARE KETE VERE PO MOS TE ISHTE GAZETA DITA?

  Qe publikon shkrimin pergjigje te Genc Burimit qe sapo del ne drite shkakton nje ORTEK komentesh dhe replikash qe nuk kane asnje gje te keqe ne vetvete, por qe vertetojne se media shqyptare TV eshte

  DRU ME PRE.

  Ashtu si jane pronaret e saj.

  Reply to this comment
 32. gjermani i fundit July 18, 00:15

  ne librin ” The bottom billion” Paul Collier thote se nje ekonomi e falimentuar nevojit 59 vjet te dale nga kurthi i kolapsit. E kish fjalen per ekonomite tipike afrikane qe bazohen kryesisht ne koncensionet minerare e ku praktikat korruptive dominojne konkurset tenderuese. Duhet te biem dakord qe ne shkuam ne nivelin ekonomik zero ne ’92 e sikur te mos mjaftonte kjo prape rame ne kolaps ne ’97-’98. Jemi ekonomi tipike afrikane, bazuar ne koncensionet estrative apo ato ne sektoret strategjike. Ne duam te prodhojme kompjutera, avione, anije kozmike, trena e Ferrari,,po s’kemi as lende te pare, as pioniere industrie, as punetore dhe as infrastrukture, por “kemi shtet” ama…Kemi Like presidentin, Edo vizionarin, Sale Rrumpallen dhe universitete, shkolla e deri kopshte e shkolla ne nivelet e analfabetizmit afrikan. Sistemi ekonomik boteror eshte ne krize te pakthyeshme, keshtu qe mos prit i nderuar Genc te vije zgjidhja nga jashte me investime te forta, kur dmth eshte problemi qe na krijuan kur na keshilluan te conim ne zero ekonomine. Se desha te them qe pak shpresa kam qe brezi i ri te perveshe menget e te beje sakrifica; nuk ka durimin dhe shpirtin e madh te prindeve tane. Ok, poshte Rama, rrofte Genc Burimi! Qe neser Genci kryeminister. Jepini autobusin pa celes kuadri, pa benzine e pa rrota dhe me keto shifrat e shpifura te Fmn dhe BB te nise autobusin me ale – lu-ja – n e optimisteve. Fmn dhe BB jane arme te ftohta, te krijuara enkas per te shkaterruar ekonomite e vendeve te vogla. Por ndofta Rames i duhen thene ca te verteta sic ben Genci, se ndryshe do shohim akoma filma me kukulla ku nje Rame mban fjalim, nje tjeter Rame e degjon dhe nje i trete e duartroket. “Shume po shndrit ai diell e pak po nxeh…” – vargu qe fillon eposin e kreshnikeve.

  Reply to this comment
  • BLACK SWAN July 18, 16:57

   aaaaa, moderatori,
   ti mos rri kot aty, kur dikush shkruan per Miliardin inferior, ateher vetiu kuptohet qe ate vitin me poshte e ka kabim,
   bejme dhe kabime ndonjeher, sepse çuni hitlerit ka dashur te thote qe nga 44, kur u çliruam nga gjermani e na pushtoi shqiptari, qysh kur filluam te korrnim grurin me draper e te thanim keneta me kufoma njerzish, iku ekonomia, u katandisem si fiset afrikane ne mes te Europes.

   ta korrigjova kabimin ti gjermani fundit se te lexosh Collier e te thuash qe 92 ishim zero, eshte paksa ne kundershtim;
   ti e di qe une kam dobesi per datat 😛

   Reply to this comment
   • gjermani i fundit July 19, 14:43

    aaaa, sa per te pare ne erresire je njeshi. Ne diten me diell e ke problem te shohesh, sic e kane denim nga natyra kukuvajkat

    Reply to this comment
   • anticensurë25642654 July 19, 15:54

    “u katandisem si fiset afrikane ne mes te Europes. ”
    ke të drejtë sorre!!
    para komunistëve?!
    dhe gjermanisë(të sotme)ja kemi kaluar për nivel!!
    pale për kulturë e shkollim!??
    fanar për tërë botën kemi qënë!!
    eh si na fotografonin ata injorantët që vinin me anije e me mushka në shqipërinë e ndritur të asaj kohe!!habiteshin nga pastërtia dhe brekushet tona!!pale me qeleshet e zgjyrosura!!
    bo bo çbënin për të na marrë teknollogjinë e prodhimit!!
    paguanin sa sbënte dhe ne sua jipnim!
    o në atë kohën e bollëkut kemi bërë jetë!!qumshin e kishte njeriu gati në gojë,me lopën e dhin flinte në pallatet madhështore prej kashte e bajgash!!pale për nxemjen bio që kemi pasur në mes të dhomës!!
    shko mor debil!!

    Reply to this comment
 33. veqilharxhi July 18, 01:22

  Nuk e kuptoj kete duelin Bedrislami me Tak Ngjelen apo kete duelin Mero-Burimi qe me shume duket si pasarela mediatike se sa si debate konstruktive..
  .
  Pytjet qe duhet te behen sot nga Gencbirimat sot eshte:
  SA NAFTE-KROM-BAKER NXIRREN NE VIT NE SHQIPERI DHE SA ARKETOHEN NE ARKEN E SHTETIT….
  .
  Nuk behet ekonomia duke shitur shalqi rrugeve dhe me breckat e turisteve qe me shume jane shqiptare perendimore me pashaporta te BE-USA se sa turiste reale qe vijne dhe bejne cicin dhe ikin
  .
  Per cfare ekonomia behet fjale kur Shqiperia eshte katandisur me poshte se vilajetet e Turqise PA MBROJTJE KOMBETARE—PA FINANCA SHQIPTARE—PA BANKA—PA DIPLLOMACI—..
  .
  .Si mund te flitet per ekonomi-demokraci kur lideri I PEDEREVE ka grabitur me kollarexhinjte e huaj mbi nje miljard dollare dhe kapen ca sardele te ngordhura..
  .
  Pse erdhi me buje Izet Haxhia dhe ja mbyllen gojen per sagen kriminale te berishajve..
  .
  Pse nuk pyesni per deshmite e Izet Haxhise qe me e vogla shteti amerikan duhet te shpalle familjen Berishe si mafjoze..por merreni me barcaletat e Rames qe nuk ka gje ne dore vecse firmos per kredite (borxhet) e huaja dhe eshte kthyer ne tagrambledhes …

  Edhe pse kurre nuk do te arrestohet asnje peshkaqen I kupoles kriminale te PD,duket qe Ridvan Bode eshte zgjedhur vetem te kercenohet pak dhe mund te vazhdoje teatrin si me Adrian Fullanin I cili tashme ka marre dhe shperblimet per leket e burgut.
  Kush eshte aresyeja.
  Nuk ka vend ne glob bile as ne republika t e humbura te paqsorit qe “miqte” te vjedhin hapur fare miliarda dollare ne ate 2 vende shqipfolese me te varferat e Europes.

  Ja cfare shkruajne gazetat me fakte dhe prokuroria duhet qe neser duhet te marre te pandehur Lul Bashen..
  Qe ketu paralamenti dhe ambasada ameriakane duhet te mbeshtese kriminalizimn nqs se nuke ka farse.
  Do dokumente Arta Marku
  Bujrum ja i keni faktet se boll mashtruat ate popull

  Bechtel: Dell – Frank Wisner-Lul Basha US Mafia: Rruga e Kombit, dy miliardë euro për vetëm 137 km autostradë! –

  Rruga e Kombit” shtrihet nëpër këndin më të varfër dhe më të largët në Evropë, ku shumë fshatarë ende jetojnë në kushte të vështira, duke luftuar që ta çojnë muajin deri në fund. Autostrada e gjatë 137 km me katër korsi që lidh kryeqytetet e Shqipërisë dhe Kosovës ka nxjerrë dy miliardë euro nga “portofolët” e të dyja vendeve – që u detyruan të devijojnë fondet nga shumë projekte të tjera shumë të nevojshme, si ndërtimi i shkollave, spitaleve dhe rrugëve të tjera më pak të kushtueshme, shumë prej të cilave mbetën të pashtruara. Pas një hulumtimi gjashtëmujor, BIRN-i publikon dokumentet e panxjerra nga Shqipëria dhe Kosova me detaje, të shkallës së keqmenaxhimit dhe kostove të rritura e të pandalshme, të cilat kanë nxitur deri më tash tri hetime për korrupsion, abuzim të detyrës dhe keqbërje të lidhura me kontratën. T ë ndërtuara mbi premisat e krijimit të pasurisë nga ngritja e tregtisë dhe turizmit, çmimi i fundit për rrugët së paku ishte dyfishuar në të dyja vendet nga çmimet fillestare të ofruara. Tregtia në mes Shqipërisë dhe Kosovës ka shënuar vetëm një rritje modeste prej se është hapur rruga vitin e kaluar, por nuk ka çuar në rreshtimin e kamionëve që zakonisht shihen në kufijtë e tjerë të Ballkanit. Ekspertët vlerësojnë se rruga po përdoret vetëm në 10 për qind të kapacitetit të saj. Në anën tjetër, kompania ndërtuese Bechtel- Enka përvetësoi profite me qindra miliona euro falë pjesërisht, sipas argumenteve të kritikëve, kontratës së majme në favor të tyre, çmimit të lartë dhe kthimit të taksave.

  Tenderi i shpejtë
  Kontrata për të ndërtuar fazën e parë të autostradës për ta lidhur Tiranën me kufirin e Kosovës ishte dhënë më 2006 me procedura të shpejta të prokurimit, të cilat Banka Botërore dhe të tjerët i quajtën procedura jokonkurruese dhe të paligjshme. Gjiganti amerikan i ndërtimit “Bechtel” dhe partneri i tij turk “Enka” fituan kontratën për të ndërtuar pjesën prej 61 kilometrash për 418 milionë euro. A mbasada e ShBA-së ndihmoi në tejkalimin e shqetësimeve të Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) në lidhje me trajtimin e procesit tenderues në Shqipëri, duke arsyetuar se rruga do të zhvillojë ekonomitë si në Kosovë dhe Shqipëri. Në fund, kostot shkallëzuan në Tiranë duke u derdhur përfundimisht 950 milionë euro për rrugën, sipas një emaili të rrjedhur nga ministri i atëhershëm i Financave, Ridvan Bode. Kontrata për të ndërtuar pjesën e Kosovës i ishte dhënë në prill 2010 partneritetit të njëjtë, pas lobimit të ambasadorit të atëhershëm në Kosovë, Christopher Dell. Dell pastaj u punësua nga Bechtel si drejtor shteti në Afrikë, duke ngritur dyshime në mesin e vëzhguesve në lidhje me ndershmërinë e kontratës. Zëdhënësja e “Bechtel”-it fuqimisht mohoi ndonjë sjellje të pahijshme dhe insistoi se Dell ka respektuar rregullat e Departamentit të Shtetit të ShBA-së menjëherë pas afrimit të kompanisë ndaj tij me një ofertë potenciale për punë, pasi që ai përgatitej të largohej nga Kosova, duke përfshirë çdo tërheqje të tij nga çdo çështje që lidhej me kompaninë. Por një diplomat i lartë, Andrea Capussela, i caktuar për mbikëqyrjen e ekonomisë së Kosovës bëri thirrje Departamentit të Shtetit për të shqyrtuar përkrahjen e Dellit për skemën, duke marrë parasysh punën e re të ish-ambasadorit.
  Nuk ka asnjë sugjerim që Dell nuk ka përfillur me rregullat e ShBA-së. Gjersa ekziston periudha prej një viti para se ish-ambasadorët mund të lobojnë në emër të qeverisë së ShBAsë në emër të një kompanie private, atyre nuk u ndalohet që të marrin një punë në sektorin privat ku ata ndihmuan për të siguruar një kontratë. Shpenzimet në Kosovë shkallëzuan po ashtu, pasi qeveria dështoi për të marrë parasysh këshilltarin e saj ligjor për të caktuar një çmim fiks për autostradën. Kostoja u ngrit nga 400 milionë euro për 102 km të autostradës në 838 milionë euro për 77 kilometra. Bechtel-Enka ka pranuar më shumë nga kuleta publike kosovare në vitet 2011, 2012 dhe 2013 se çdo ministri tjetër. Në të njëjtën kohë projektet e tjera infrastrukturore, duke përfshirë ndërtimin e disa shkollave mbetën për më vonë. BIRN-i ka marrë dokumente kyçe për ndjekjen penale të dështuar të Lulzim Bashës – politikanit shqiptar që nënshkroi marrëveshjen në Tiranë me akuzat për “shpërdorim detyre” në lidhje me kontratën. Në mesin e akuzave tjera, dokumentet zbulojnë se çmimet e Bechtel-Enka-s ishin më shumë se dyfishi i kontraktorëve vendorë, duke u kushtuar taksapaguesve shqiptarë para shtesë prej 191 milionë eurosh. Sipas dokumenteve të prokurorisë, “të gjitha çmimet e dorëzuara nga kompania fituese janë disa herë më të larta sesa çmimet shqiptare”. Shifrat ishin përpiluar nga dy auditorë të shtetit të cilët nxorën një raport me 158 faqe deri më tani të papublikuar, duke detajuar problemet me kontratën e autostradës. T ë gjeturat formuan bazën e rastit për hetim kundër Bashës dhe dy këshilltarëve të tij, Andi Tomës dhe Armand Telitit.

  ‘Asnjë kufi të çmimit, asnjë plan’
  Ekipi i prokurorisë gjithashtu theksoi se kontrata ishte nënshkruar pa marrëveshje të kufizuara të çmimit ose të planit të detajuar të ndërtimit, duke lejuar që çmimi të rritet pandalshëm e jashtë kontrollit. Prokurorët po ashtu kritikojnë emërimin e kompanisë holandeze të konsultimit “Ecorys” që ka pasur për detyrë përzgjedhjen e ofertës fituese, duke thënë se është e “paligjshme” sepse aprovimi i kompanisë ishte lajmëruar para se Këshilli i Ministrave të aprovonte atë vendim. Procesi i shpejtë i tenderimit në të cilin katër kompanitë në listën e shkurtër ishin vlerësuar për aftësinë e tyre që të kryejnë punën, pa pasur nevojë të japin çmimin ishte përshkruar nga hetuesit e prokurorisë në kundërshtim me ligjet kombëtare dhe ndërkombëtare. Pohimet se kontrata e dhënë Bechtel-Enka-s përkundër mungesës së një plani të pajtuar të ndërtimit ose kufizimit të çmimit po ashtu janë bërë nga Niko Naska, i vetmi anëtar shqiptar në komisionin vlerësues të përbërë nga pesë persona, konfirmoi ai në një intervistë ekskluzive për BIRN-in.
  “Pyetja ime e parë ishte: A ka ndonjë plan të projektit, a e ka shikuar dikush këtë me kujdes? Por nuk kishte asnjë plan. Si mund të ndërtoni diçka pa një plan ndërtimi, e posaçërisht për një projekt të tillë të madh të infrastrukturës, e cila shkon prej 400 milionë në gati një miliard euro?”, shprehu dilemat Naska. “Si mundem unë, një inxhinier me vite përvojë që ka ndërtuar termocentrale dhe porte, të qëndroj në një nivel të tillë dhe të pranoj të jem pjesë e atij tenderi?”, shtoi ai. Naska i tha BIRN-it se i ishte kërkuar që të marrë pjesë në vlerësim, me njoftimin brenda një dite, përkundër që nuk ishte në gjendje të përcillte procedurat e mbajtura në anglisht. Ai u largua pas një dite.
  Ata, “qeveria”, më thirrën një natë më herët duke më thënë se unë isha zgjedhur nga kryeministri Sali Berisha i cili kishte thënë shumë gjëra të mira për mua… por unë nuk dija asgjë për tenderin dhe si mund të isha pjesë e tij?”, tha ai. Ai po ashtu tha se nuk kishte qasje në ndonjë dokument të tenderit të shkruar në gjuhën shqipe. Në fund, katër anëtarët e mbetur të komisionit vlerësues zgjodhën Bechtel-Enka-n dhe filluan negociatat për një çmim të synuar. Ish-ministri i transportit Lulzim Basha thoshte atë kohë se Bechtel-Enka ishte zgjedhur në mënyrë transparente dhe metoda e shpejtë ishte e nevojshme, pasi vonesat prej një viti mund të kushtonin 75 milionë euro – 60 milionë euro nga rritja ekonomike dhe 15 milionë euro nga kostot e rritura. Shikoni..jo vetem idiot ,jo vetem “kaubojs por dhe kriminel.
  Prandaj e bene “cope-cope” Enver Hoxhen duke e share per 30 vjet me rradhe..dhe sa me teper e mallkojne qa me te larta dhe ne progression gjeometrik jane super vjedhjet..Turp e neveri per te gjithe ato subjekte qe po merren me mender dekriminalizimin dhe krykriminelat Bash Berisha dhe nja dy xhambasdore jo vetem kane vjedjur milijarda por po tallin bythen me ate popull hapur fare..

  Foreign Policy – the Global Magazine of News and Ideas

  Reply to this comment
 34. Ivan i madh July 18, 08:02

  O zotrinj te gazetes Dita po me falni per shprehjen na cate b….me keta krimba te menderes te Berishes që cdo komentuesi jane ne gadishmeri te plote ti kundervihen komentueseve që smendojne si ta. Dhe ju si gazete jeni te gatshem ne kohe rekorde te botoni idiotesite e tyre si te nje fare intelektuali e plera re tjere që dine gjithcka e te tjeret sdine asgje sipas logjikes se tyre idiote. Ose jane gazetaret e tuaj keta krimba b.. per te acaruar komentuesit që te te keni sa me shume replika te pa nevojshme. Dhe kjo ka dyshimet e vertetuara se nuk ka mundesi që pas cdo komentuesi replika e tyre e menjehereshme kurse tona o realizohen me vonese me ore ose nuk publikohet fare. Shendet e me objektive e te vertete ne to.

  Reply to this comment
 35. Zagoriti July 18, 11:48

  Eshte per te ardhur keq qe kapen te gjitha temat ne nje artikull.Thuhen gjera te pergjithshme mungon analiza.per shembull flitet per pensionet pa shifra,mungojne te dhenat per vitin 2013, e vitin 2017 numuri i pensionisteve e numuri i te punesuarve,fondet e krahasuara te pensioneve e fondet e sig shoq te derdhura per keto vite prognoza deri ne vitin 2021
  -E njejta gje per punesimin per vitet 2013,2017 e prognoza per vitin 2021(Shtimi i vendeve te punes sipas degeve te ekonomise)
  -Turizmi si dege prioritare ne ekonomi(kemi mundesi rritje rreth 20% ne vit ose rreth 250 milion euro ne vit.Kjo rritje shoqerohet me te njejten rritje ne bujqesi e ne agrobiznes,transport,tregti,ndertim.Ne kushtet e vendit tone qe ne vendet rreth nesh kalojne rreth 50-60 milion turiste cdo vit kthimi i vemendjes nga turizmi si dege prioritare qe nxit e kerkon dhe zhvillimin e degeve te mesiperme e rritjen e punesimit duhet perkrahur fuqimisht e duhet te jete motor zhvillimi dhe jo te anatemohet si ben artikullshkrusi. Vetem me statistika konkrete per cdo dege te ekonomise e analiza ekonomike per sejcilen dege mund te arrihet ne konkluzione te sakta.

  Reply to this comment
 36. Ilir detari July 18, 12:09

  Je torturu me kot zoti genci mr kete shkrim kilometrik .edhe shume me shkurt po te kishe shkruar do ishte i qarte kendveshtrimi juaj ju lexoni shifra pergjithsisht te sakta ( vec asaj historise humoristike se 1% te gdp tone qe na vlenka 1 miliard euro ne vend te 100 mil euro ne fakt ).sa keq qe nuk permendni qe rritja ne tremujorin e fu dit eshte 4.45% jo per gje po do te ishit me i besueshem.tung

  Reply to this comment
 37. Syri i Shkodres July 18, 20:18

  Nuk e kuptoj se si Dita boton komente pa kuptim te militanteve saliniane!Dihet qe Rama po ben gabime por te lavderosh Saliun eshte injorance e plote! Militantet e brrishs jane gjysem analfabete!

  Reply to this comment
 38. gjergji July 19, 18:43

  Ulja borxhit puplik,rritja treguesve ekonomike3-4% ne vit,ulja e vazhdushme e papunesis qe sot eshte 13%,pagesa e borxheve teper te larta te lena nga Saliu e nuk tregon punen e mire te qeveris shqiptare te kryesuar nga E.Rama?

  Reply to this comment
 39. Treshja e saliut July 19, 21:57

  A e dine grate e ketyre mytebereve qe vetem shajne kur komentojne se keta bu.a,pa “r” fare,jane impotente? Patjeter qe e dine sepse edhe saliu ,thone eshte i shojtur edhe Lubonja edhe Andi!

  Reply to this comment
 40. eh, ç'me gjeti! July 21, 09:02

  Une nuk e njohe kete Genc Burimin, por ama e kam lexuar diku dhe me eshte dukur jo normale. Edhe ketu shikova qe nga fillimi shkrimit se rritja e madhe na paska qene 2000 deri ne 2010 ! Po mire kur ke qene zero shtet, zero ekonomi, zero ambjent nga lufta e 1997-es dhe nga zero shkon tek 5 e quan rritje te madhe ky zoteria? Nuk e di, por keta lloj elifmatrakesh qe shkruajne sipas oreksit o qe u a diktojne, o i detyrojne, o jane idiota ne fushen e ekonomis, si i nxierr gazeta shkrimet apo qe ata te diskretitojne veten aty kur hiqen per çoç e jane poç.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim