Bisedë me ambasadorin Helmut Hoffman

Intervistë Video / Mira Kazhani December 18, 2014 22:10

Bisedë me ambasadorin Helmut Hoffman

(Klikoni më sipër për të ndjekur intervistën e plotë video)

Puna si gazetare më ka bërë që të vizitoj jo pak rezidenca ambasadash, por tek ajo gjermane nuk kisha qenë kurrë. Isha e përgatitur në njëfarë forme që atje të gjeja një ambient disi luksoz; mobilje dhe orendi të shtrenjta. Fundja bëhet fjalë për ambasadën e shtetit më të shëndetshëm ekonomikisht në Europë.  Por sapo futesh në ambasadë, gjithë parashikimi të rrëzohet para syve. Në rezidencën gjermane nuk ka asgjë luksoze. Ambienti është ndoshta nga më minimalistët që kam ndeshur ndonjëherë. Madje edhe pema e Vitit të Ri është bio dhe e zbukuruar fare thjesht.  Një “zhgënjim”  që ndoshta duhet të na bëjë të nxjerrim ca mësime.

Por të kthehemi tek biseda me ambasadorin, zotin Helmut Hoffman.

Mira Kazhani: Përshëndetje Ambasador Hoffman. Ju falenderoj për mikpritjen në rezidencën tuaj. Dhe pyetja e parë që do t’ju drejtoj lidhet sigurisht me Shqipërinë. Ju keni rreth 1 vit e gjysmë në vendin tonë. Kohë e mjaftueshmë për të njohur vendin. A e keni kuptuar Shqipërinë, shqiptarët?

Helmut Hoffman: Është një kënaqësi e veçantë të bëjmë këtë intervistë së bashku. Lidhur me mbresat e mia përsa i përket Shqipërisë, ato kanë të bëjnë me imazhin e Shqiërisë në botë dhe në Europë. Nuk është një sekret që Shqipëria ka një imazh disi problematik. Unë në fakt me të gjithë gjermanët që vijnë dhe e vizitojnë vendin tuaj herë pas here, Shqipërinë, zhvilloj biseda. Shpesh i pyes ata se çfarë mendojnë për Shqipërinë, dhe ajo çka vë re dhe çka më vjen si përgjigje, janë disa stereotipe negative. Këto stereotipe kanë të bëjnë më së shumti me të kaluarën e Shqipërisë, me sistemin e Enver Hoxhës, diktaturën, me varfërinë që ka trashëguar vendi apo edhe me përvojat negative që kanë ardhur nga bandat shqiptare jashtë kufijve të Shqipërisë, por kjo është njëra anë dhe më lejoni të them anën tjetër, që sikurse ka qenë përvoja ime dhe e bashkëshortes time, por edhe përshtypja e gjermavëve që kanë ardhur këtu kohët e fundit, dëshmon befasi: Jemi vërtet të befasuar me ndryshimet pozitive të Shqipërisë. Kjo befasi pozitive vjen pikësëpari nga bukuritë natyrore të vendit, dhe ajo çka është tepër e rëndësishme janë njerëzit këtu. Ata janë shumë miqësorë e të dashur sidomos përkundrejt gjermanëve. Mund të them që ne ndjehemi mjaft mirë këtu në Shqipëri.

 

Mira Kazhani: Kjo është dukshme në fakt. Pak më parë, ju më treguat që edhe festat, Krishtlindjet dhe Vitin e ri do t’i kaloni në Tiranë. M’u duk pak edhe e çuditshme, sepse zakonisht ambasadorët largohen në shtëpi për festa. Kaq mirë është këtu?

Helmut Hoffman: Kjo në fakt ka të bëjë me disa arsye. Dua të them se në shtëpinë tonë tradicionalisht jemi mësuar t’i kalojmë Krishtlindjet së bashku. Dhe fëmijët e mi janë ndjerë shumë mirë kur kanë ardhur këtu. Ata kanë qenë edhe dy herë të tjera në Tiranë dhe u ka pëlqyer vërtet. Le të themi se edhe ata, janë befasuar mjaft pozitivisht nga Shqipëria.

 

Mira Kazhani: Një fjalë që e kuptova, edhe pse në gjermanisht, ishte epiteti “problematike”. Ne jemi të tillë edhe me raste festash. E keni vënë re z.ambasador, se veç festave fetare dhe ato si të fundvitit, politikanët në Shqipëri janë në sherr mes tyre. Ju ka bërë përshtypje pse zihen kaq shumë, edhe kur vjen fjala tek historia?

Helmut Hoffman: Po, është diçka që e kam vënë re edhe unë. Në fakt është diçka për të ardhur keq sepse është e rëndësishme që një popull të ketë një kujtesë të përbashkët qoftë kjo për ngjarje negative apo pozitive të së shkuarës, sepse është një pjesë mjaft e rëndësishme e identitetit të këtij populli. Megjithëse këtu më duhet të shtoj se, le të themi, këto mospërputhje me kujtesën e popullit shqiptar i referohen më së shumti periudhës së viteve ’30, pra regjimit të mbretit Zog dhe Luftës së Dytë Botërore. Sa i përket periudhës para, nuk ka qëndrime kontradiktore dhe shqiptarët kanë gjetur edhe një konsensus të përbashkët.

 

cover hofmanMira Kazhani: Para pak javësh festuam 70 vjetorin e Çlirimit ku sigurisht nuk munguan debatet si mes politikanëve, edhe historianëve. Ju keni një formim prej historiani, a keni një qasje tuajën për luftën nacionalçlirimtare të partizanëve?

Helmut Hoffman: Fillimisht dua të theksoj se unë kam një interes të madh për nje tematikë të tillë, sepse kam një formim timin universitar si historian por edhe si gjerman, sepse siç dihet i gjithë populli gjerman ka një ndjeshmëri të veçantë është tërësisht i vetëdijshëm me problematikën që fshihet në këtë periudhë të Luftës së Dytë Botërore. Unë nuk mund të pretendoj që jam marrë në mënyrë intensive me historinë e Shqipërisë. Do kisha dashur ta bëja këtë, por koha më mungon. Gjithsesi periudha e luftrave botërore është një periudhë mjaft e diskutueshme. Ka kujtime të ndryshme lidhur me Luftën e Dytë Botërore, me periudhën e çlirimit dhe më pas me kalimin në sistemin e diktaturës. Si e shoh unë këtë çështje? Mendoj që është një tragjedi e madhe e popullit shqiptar, që megjithëse u arrit çlirimi nga pushtuesit nazifashistë, pas kësaj u kalua në një regjim të egër që përçmoi njeriun. Është e qartë që edhe atëherë kjo ishte një tematike e komplikuar, se kush e kishte idenë se ç’do të thoshte terror në stalinizëm, mund edhe të parafytyronte se çfarë do të thoshte një diktaturë socialiste. Por nga ana tjetër është plotësisht e qartë gjithashtu, që shqiptarët hyn në aleancën kundër pushtuesve asokohe dhe se ndoshta nuk do të kish qenë aq e lehtë të imagjinoje se ç’do të vinte më pas; e nga ana tjetër, unë kuptoj edhe zhvillimet e mëpasme të cilat erdhën pas çlirimit dhe që ishin të përafërta me një luftë civile. Sigurisht pasojat e komunizmit ishin mjaft tragjike. Nëse mund ta them në mënyrë të përmbledhur, mund të konkludoj që shqiptarët vërtet u angazhuan dhe luftuan në mënyrë të përbashkët pikërisht pushtuesin e asaj kohe, por të gjithë ata që kjo luftë u kushtoi jetën, nuk e kishin menduar dhe aspiruar sistemin që erdhi më pas.

 

Mira Kazhani: Më bëri përshtypje zoti ambassador, që ju përmendët tezën e luftës civile. Nuk e di nëse mes rreshtash ju po thoni që jeni dakord me tezën e historianit Fisher? Ju e dini, ka patur një debat të fortë mes tij dhe historianit shqiptar Paskal Milo për këtë çështje.

Helmut Hoffman: Unë i njoh të dy zotërinjtë që ju përmendët. Janë dy historianë të nderuar dhe në fakt nuk dëshiroj të përzihem në një debat të tillë, sepse ndoshta kjo i kalon kompetencat e mia. Por mendoj që është një fakt, që ka pasur gjatë luftës edhe elementë të luftës civile. Ka patur forca brenda përbrenda vendit të cilët kanë luftuar më së shumti kundër njëri-tjetrit sesa kundër pushtuesit vetë. Ky nuk është vetëm një fenomen shqiptar. Pothuajse diçka e ngjashme ka ndodhur edhe në Jugosllavinë e kohës që formacione të ndryshme brenda përbrenda vendit kanë luftuar kundër njëri-tjetrit. Por që në retrospektivë, duhet thënë që të gjitha këto formacione kanë qenë të bashkuara në qëllimin e tyre final, në luftën për largimin e pushtuesit nga vendi; dhe e kam të vështirë të besoj që dikush tjetër ka aspiruar tjetër gjë përveçse një vend të lirë dhe në paqe.

 

Ambasadori gjerman, Helmut Hoffman

Ambasadori gjerman, Helmut Hoffman

Mira Kazhani: Si ambasador, diplomat por edhe si historian, a e ndani ju figurën e Enver Hoxhës në dy pjesë. Më vete si komandant i LANÇ dhe si diktator?

Helmut Hoffman: Është disi e vështirë t’i ndash këto dy dimensione të të njëjtës figurë. Njerëzit që jetojnë këtu dhe që kanë jetuar nën regjimin e Enver Hoxhës, sigurisht që kanë më të gjallë në kujtesë përvojën e tyre me diktaturën e egër që u është dashur të përjetojnë në kohën e Hoxhës. Meritat e tij në Luftën e Dytë Botërore më duken jo plotësisht të qarta. Sigurisht ai ka patur funksionin e tij si komandant i forcave Nacional Çlirimtare, por gjithsesi unë nuk arrij të kuptoj njerëzit që dalin me fotografitë e Enver Hoxhës, nostalgjikë për figurën e tij.

 

Mira Kazhani: Mirë njerëzit, po politikanët që dalin me shallin e kuq i kuptoni?

Helmut Hoffman: (Qesh) Në fakt unë nuk e njoh plotësisht konotacionin që ka shalli i kuq në kontekstin historik të Shqipërisë. Po të më pyesnit mua, unë do ju thoja se shalli i kuq është simbol i të majtëve në Gjermani. Dhe në këtë kontekst unë nuk do të kisha problem në qoftë se njerëzit do të mbanin një shall të kuq. Por nuk di të të them sesa problematik do të ishte një gjë e tillë këtu, nëse e mbajnë përfaqësues politikë shallin.

 

Mira Kazhani: Shalli i kuq simbolizon një rit të diktaturës. Shalli i kuq dhe grushti janë shenjë nostalgjie për periudhën komuniste, sepse atëherë ndodhte kështu…

Helmut Hoffman: Sigurisht që kjo është një temë e madhe dhe e thellë; është një temë që herë pas here diskutohet edhe në opinionin publik tek ne. Kjo duke parë raportin që mbajti dhe kahun që marrin të majtët lidhur me katastrofën që solli terrori stalinist në Gjermani. Por unë nuk do të shkoja gjer aty që të kontaminoja me një konotacion negativ ngjyrën e kuqe.

 

Mira Kazhani: Në Shqipëri ka edhe një trend për ta krahasuar Enver Hoxhën me Hitlerin. Ju gjeni ngjashmëri?

Helmut Hoffman: Është e vështirë që të bësh krahasime të tilla historike. Secili ka patur mënyrën e tij të të jetuarit të pushtetit, por besoj që në një pikë janë të përbashkët. Të dy janë figura historike të cilat me një mungesë totale të konsideratës për njeriun dhe për vlerat e dinjitetin e tij, madje duke e përçmuar njeriun, janë përpjekur në mënyrë radikale të realizojnë synimet e tyre për pushtet.

 

Mira Kazhani: A dyshoni edhe ju siç bën një pjesë, se hapja e bunkerit nga qeveria e majtë ishte shprehje e nostalgjisë për diktaturën? Besoj i keni ndjekur debatet.

Helmut Hoffman: Në fakt ky është një debat e diskutim, të cilin unë nuk e kuptoj absolutisht. Unë vetë kam qenë gjatë ceremonisë së hapjes së Bunk’artit dhe më është dukur mbresëlënese që njerëzve u tregohet kjo pjesë e historisë. Për më tepër edhe fjala e kryeministrit i cili e bëri tërësisht në formë të lirë; ai e la dorëshkrimin e tij mënjanë dhe foli pa letër përpara. M’u duk një fjalë e shkëlqyer. Unë kam ndjesinë që ata që bëjnë debat, e kanë përmbysur sensin dhe qëllimin e këtij aktiviteti. Është krejtësisht e qartë që edhe zoti Rama e tha në fjalën e tij, se ne duhet të përballemi në mënyrë kritike me të shkuarën tonë. Për këtë arsye është duke u hapur ajo strukturë, për t’u treguar njerëzve se çfarë ka ndodhur. Këtij qëllimi i shërben edhe ekspozita me foto e mjete që në mënyrë eksplicite tregon sesi regjimi i shkuar e ka trajtuar njeriun. Dhe më lejoni të them diçka që e kam përshtypjen time: Shpeshherë njerëzit nuk dëgjojnë se çfarë thotë tjetri, flasin në mënyrë tangente, kësisoj edhe keqkuptojnë njëri-tjetrin. Aq sa disa herë, kjo më bën të besoj se disa njerëz në parim janë të prirur të dëgjojnë të kundërtën e asaj çka dëgjojnë. Madje në trajtimin e kësaj teme, unë kam mendimin që disa po përpiqen edhe në mënyrë të qëllimtë për të krijuar një lloj loje konfuzioni.

 

Gjatë intervistës

Gjatë intervistës

Mira Kazhani: Këta njerëzit që thoni ju, që nuk dëgjojnë, të paktën në rastin konkret janë zëra që vijnë nga opozita. Me ata e kishit kur folët më lart?

Helmut Hoffman: Në fakt e kanë thënë përsona të ndryshëm, sigurisht një pjesë e mirë vijnë nga opozita. Dhe unë e kam thënë gjithnjë hapur se të bësh opozitën, nuk duhet të shndërrosh menjëherë në skandal gjithçka që bën pala tjetër. Mendoj që është një çështje thelbësore e nivelit kombëtar, sepse ka të bëjë me gjetjen e identitetit të popullit shqiptar, që të gjendet mënyra e raportimit të shqiptarëve me periudhën e Luftës së Dytë Botërore dhe me periudhën e diktaturës së Enver Hoxhës. Sigurisht që të debatosh rreth kësaj çështjeje, është plotësisht normale dhe mjaft e rëndësishme, por kjo nuk do të thotë që gjërat të përmbysen.

 

Mira Kazhani: Ka një realitet që është i pamohueshëm, zoti ambasador. Në Shqipëri opozita jeton për t’i parë të keqen mazhorancës dhe as kjo e fundit nuk mbetet pas; edhe pse në pushtet, jeton që të ironizojë çdo akt të opozitës. Psh një foto e shumëkomentuar e kryeministrit që mbante një papagall që ironizonte opozitën. Sa normale është që dy partitë kryesore të merren kaq shumë me njëra-tjetrën dhe të mos merren me nevojat e popullit, të atyre që i kanë votuar në fund të fundit?

Helmut Hoffman: Kjo është një temë që edhe shumë ndërkombëtarë të tjerë të pranishëm në Shqipëri e kanë trajtuar me nota kritike, pikërisht faktin që mes opozitës dhe mazhorancës ekziston një polarizim mjaft i fortë. Kjo ka të bëjë me faktin e stadit të kulturës politike, e zhvillimit politik. Është sigurisht një proçes që ka nevojë për kohën e vet, dhe këtu duhet të kontribuojnë të gjithë aktorët duke ndërmarrë rolet e tyre dhe duke treguar edhe mirëkuptim në ndarjen e këtyre roleve. Por sinqerisht na habit të gjithëve fakti sesi debatohet në publik. Gjuha verbale e zgjedhur është vërtetë e fortë dhe e ngarkuar . Psh, këto ditë kemi patur rastin e një atentati të ndërmarrë ndaj një gazetar, atentat i cili për fat të mirë dështoi. Cfarë ndodhi? Menjëherë ditën tjetër shikojmë në gazeta sesi përfaqësues të opozitës pa dashur të përmend emra, deklaronin se pas këtij atentati qëndronte figura e kryeministrit Edi Rama. Sa nder u bën kjo përfaqësuesve të opozitës, që janë gjithashtu figura prominente të këtij krahu politik që të dalin me deklarata të tilla?! Të hedhësh dyshime të tilla në publik, tek ne në Gjermani do të kish qenë e pamendueshme që të bësh një gjë të tillë. Sa për foton e zotit Rama me papagallin, sigurisht që ka shkallët e veta të pranueshmërisë një lloj publikimi i tillë. Mua personalisht më duket një foto e bërë me humor. Çka nuk do mund ta thoja në lidhje me fotomontazhin e realizuar në një rast tjetër, midis Ramës dhe Hitlerit. Këtë të fundit mua më mungojnë fjalët për ta komentuar.

 

Mira Kazhani: Po opozitari që akuzoi kryeministrin Rama për atentatin ndaj gazetarit nuk është një deputet i thjeshtë, ai është lideri historik i PD, Sali Berisha. Ju po thoni që zoti Berisha nuk është serioz në deklaratat e tij?

Helmut Hoffman: Ky është një rast që mund ta gjykojnë vetë shqiptarët. Unë nuk dua të ndalem në emra dhe s’dua të përmend emra. Por di të them që dyshime të tilla në publik nuk janë të udhës që të bëhen.

 

Mira Kazhani: Çfarë ndodh nëse flitet me këtë gjuhë në Gjermani?

Helmut Hoffman: Jo. Të them të drejtën një stil i tillë gjuhe verbale, i debatit publik tek ne është e pamendueshme të paktën jo në formën e këtyre fajësimeve kaq masive sikurse ndodh në Shqipëri. Sigurisht që unë kam një lloj tolerance lidhur me këtë, sepse ora në Shqipëri rreh disi ndryshe nga ajo në vendin tim në Gjermani.

 

Mira Kazhani: Për fatin tonë të keq nuk rreh ajo orë, dhe duket të jetë e largët, por shpresa vdes e fundit. Por do thoja që e paimagjinueshme ambasador duket që zonja Merkel të ketë kohë e të dalë, e të bëjë humor me papagaj?!

Helmut Hoffman: Këtu kemi të bëjmë me një moment ku varet në shijen e gjithsecilit për ta vlerësuar, nëse është diçka me humor apo pa humor. Por përgjithësisht, dhe këtu nuk i referohem vetëm opozitës, në Shqipëri ka një kufi i cili herë pas here kalohet. Mendoj që kjo fotoja me papagallin nuk futet ndër ato që e kalojnë kufirin.

 


Mira Kazhani: Zoti ambassador, në 24 vjet pluralizëm është diskutuar gjithmonë hapja e dosjeve. Diskutimi është rikthyer sërish. Unë e di qëndrimin tuaj. Ju e keni shprehur qartë se jeni për hapjen e tyre. Por vërtet besoni se këtë rradhë do hapen ato dosje?

Helmut Hoffman: Kjo është një çështje disi e vështirë për mua dhe aq më e vështirë dhënia e një përgjigjeje. Si diplomatë në vendin tuaj, ne kemi njohuri të kufizuara. Unë di të them që lidhur me këtë temë ka patur diskutime të shumta në këto vite 24 vitet e fundit; disa inisiativa kanë dështuar. Kjo ndodh sepse nga të gjitha partitë politike, ushtrohet presion dhe haset rezistencë lidhur me këtë. Me gjasë, sepse secila prej partive politike ka diçka që nuk ka interes të hapen. Në Gjermani kemi një shprehje: “Kufomë në bodrum”, dhe ka nga ata që kanë kufomat e tyre në bodrum dhe duan t’i mbajnë aty. Por si gjermanë, për fat të keq ne si popull kemi një përvojë negative me historinë e këtyre viteve që kanë të bëjnë më periudhën ’33- ’45 që lidhen me nazizmin dhe më tej, ’45-’90 që ka të bëjë me historinë e ish Gjermanisë lindore. Unë e kam thënë në mënyrë të vazhdueshme shpeshherë në public, që është diçka pozitive fakti që gjermanët janë marrë në mënyrë intensive me këto dy periudha të rëndësishme të historisë së tyre dhe vazhdojnë ta bëjnë atë ende; por kjo nuk më jep mua të drejtën të vij e t’ju them bëni këtë apo bëni atë. Por mund të them që ky është një proçes produktiv. Ka diçka që më ka rënë në sy dhe më shqetëson në të gjithë sfondin e këtij debati; që këtu merret mjaft në konsideratë perspektiva, vështrimi i autorëve të atëhershëm. Thuhet që shumë prej tyre, ish sigurimsat po themi, jetojnë ende dhe kjo mund të çojë në hakmarrje të mundshme ndaj tyre. Por harrohet që tanimë jetojnë edhe shumë prej viktimave të këtyre autorëve, të ish sigurimsave. Të cilët mund t’i shikojnë autorët e krimeve në rrugë dhe duhet ende të vuajnë. Perspektiva e viktimës mua më duket me një rol qëndror në këtë kontekst. Kjo do duhet të shërbejë si një pikë referimi.

 

Mira Kazhani: Zoti ambassador, edhe këto 23 vite kanë shkaktuar viktima dhe jo pak. Në Shqipëri ka shumë dosje ku drejtësia nuk e ka dhënë verdiktin e saj dhe në rastin kur e ka dhënë, është shoqëruar me dritëhije. Mund të përmend 21 Janarin, e pafund raste e dosje të paballafaquara me drejtësinë. A mendoni që politika jonë do të mund të krijojë kushtet e favorshme për një drejtësi të drejtë? Shqiptarët presin përgjigje për krimet dhe korrupsionin e këtyre viteve demokraci gjithashtu, që nga 21 janari e deri tek dosjet e Tropojës së viteve ’90.

Helmut Hoffman: Unë shpresoj shumë që të vendoset kjo drejtësi e munguar. Dhe që nga ana tjetër edhe vetë sistemi i drejtësisë të fillojë e të zbatojë kompetencat e veta, në mënyrë që të prevalojë e drejta. Por sigurisht edhe Shqipëria nuk është vetëm në këtë kontekst, në atë të përpunimit të së shkuarës së vet, edhe gjermanët nuk janë vetëm. Para pak kohësh, ishte Brazili ai që filloi të merrej me trajtimin e së shkuarës së vet, atë të viteve ’60. Këtë e ka bërë Afrika e Jugut me sistemin e Aparteidit, apo Kili me regjimin e Pinoçetit. Sigurisht që ka fakte të cilat janë të vështira që të pranohen në mënyrë tërësore nga i gjithë opinioni publik. Por nevojitet një proçes për këtë punë.

 

Mira Kazhani: Ka një pritshmëri shumë të madhe ndaj zotit Rama, sidomos për të vënë drejtësi dhe ripërtëritjen ekonomike të vendit. Por meqë po flasim për drejtësinë dhe zotin Rama, ka një opinion të ndarë. Disa mendojnë që ai po përpiqet të bëjë shtet, edhe duke burgosur ata që nuk paguajnë energjinë elektrike, por nga ana tjetër ata peshkanqenët e mëdhenj, ata që kanë vrarë e korruptuar në këtë vend, janë të lirë e të paprekshëm.

Hoffman: Në përgjithësi më duhet të them që qeveria aktuale ka ndërmarrë një sërë inisiativash të cilat në këndvështrimin tim janë tejet positive, dhe këtu nuk e kam fjalën vetëm për inisiativën që përmendët ju në lidhje me masat ndëshkimore për ata që nuk paguajnë dritat dhe ujin. Mendoj që ishte koha e duhur në të cilën shteti duhet të thoshte fjalën e tij, që qytetarët që nuk e kanë paguar këtë detyrim duhet ta bënin sepse ne fund të fundit, një mungesë e tillë çon në destabilitetin e sistemit. Sigurisht që kjo vlen edhe për sektorë të tjerë. Lazarati p.sh shikohej si një zonë “e shenjtë” që askush nuk mund të hynte aty. Ishte i tillë kur unë erdha fillimisht në Shqipëri. Tani nuk është më. Kjo ishte një situatë plotësisht e papranueshme dhe mendoj që inisiativa e marrë nga qeveria është për t’u përshëndetur. Kur erdha këtu, mësova që krahas universiteteve shtetërore ishin hapur për 3 milion banorë edhe 40 apo 50 të tjerë privatë. Menduam që kjo ishte një ide vërtet e çmendur. Çdokush që ka sadopak idenë e zhvillimit të arsimit, arrin ta imagjinojë që kjo nuk mund të përfundojë mirë si histori. Dhe së fundmi janë për t’u vlerësuar disa përpjekje për reformimin e sistemit të drejtësisë. Prej secilit këtu, dëgjoj të thuhet se në sistemin e drejtësisë ka një korrupsion vërtet të madh. E dëgjojmë këtë ta thotë presidenti, ministri i Drejtësisë apo përfaqësues të lartë të shtetit shqiptar. Di që qeveria është duke u përpjekur; por sigurisht për të gjitha ato që shpreha më lart, vlen të thuhet shprehja amerikane “The jury is still out”. Për të gjitha këto duhet të presim, sepse ne nuk mund të themi me siguri që lufta ndaj korrupsionit është duke u bërë në nivel konferencash dhe takimesh, apo është duke u bërë realisht.

 

Mira Kazhani: Më lejoni t’ju rrëfej ambasador Hoffman, që në redaksinë e gazetës Dita, vijnë shumë emaile dhe komente. Të krijohet përshtypja, të paktën nga ata që shkruanë në adresë të uebsajtit tonë, se shqiptarët presin arrestime të mëdha, ish pushtetarë dhe pushtetarë që janë përfolur për afera të rënda…

Helmut Hoffman: Është e saktë ajo që thoni ju. Unë shpresoj që lufta kundër korrupsionit të mos zhvillohet vetëm në nivel konferencash të dy hoteleve të mëdha këtu në Tiranë, por t’u jepet fund të gjithë atyre praktikave korruptive që përmenda më lart dhe që përmenden në mënyrë të vazhdueshme në opinionin publik. Edhe ato të realizuara nga politikanë të lartë, më së fundi të marrin dënimin përkatës. Lexoj çdo ditë rreth veprave të tilla penale, por është e saktë ajo që thoni, se pak lexohet rreth ndëshkimit të zyrtarëve të nivelit të lartë.

 

Mira Kazhani: Kemi nga ana tjetër, tashmë prej muajsh bojkotin e opozitës. Marr me mend që këshilla juaj do jetë që ata ta bëjnë debatin në parlament, por gjithsesi po ju pyes se ç’mendoni për këtë bojkot. Sa i arsyeshëm është vazhdimi i tij?

Helmut Hoffman: Unë sigurisht që do t’u këshilloja në fakt të dyja palëve që të mund të afroheshin dhe të shkonin më më shumë në drejtim të njëra-tjetrës. Kështu nga njëra anë do t’i thoja qeverisë, e cila ka një shumica të rehatshme në parlament, që të mund të bëhej më zemërgjerë kundrejt opozitës parlamentare. Mund të them që qeveria në muajt e fundit e ka dëshmuar me disa lëvizje të vetat, siç ishte ngritja e komisioneve për hetime etj. Është papranueshme që deputetë të ndryshëm të sulmohen në ambientet e Kuvendit. Madje unë në bisedat e mia me kryeministrin, shpesh, duke diskutuar rreth kësaj teme, kam bërë të qartë që ekziston mundësia e hapjes së proçeseve gjyqësore me motive të tilla. Nga ana tjetër, vendi i debatit politik është parlamenti. Duhet të jetë pikërisht parlamenti që të dy kahet politikë të takohen. Më duket plotësisht në rregull edhe apeli tjetër për demonstrata. Unë personalisht bëj pjesë në një brez që në fund të viteve ’70 është organizuar shumë në forma të ngjashme demonstratash. Por ajo që do doja të thoja, është se duhet bërë shumë kujdes me gjuhën e përdorur gjatë këtyrë demonstrative, pasi shpeshherë ajo më tingëllon disi ekstreme. Sigurisht që qeveria duhet kritikuar; edhe mund të sulmohet verbalisht lidhur me aksione të ndërmarra prej saj, por duhet të bëjmë dallimin mjaft mirë lidhur me gjuhën e përzgjedhur që ajo të mos përfundojë në dhunë.

 

Mira Kazhani: Ju më treguat që do t’i kalonit Krishtlindjet dhe Vitin e Ri në Tiranë. Veç kësaj, më rrëfyet edhe një sekret para se të nisnim intervistën; se jeni rrugës duke u bërë gjysh. I lumtur?

Helmut Hoffman: Është vërtet një ndjesi mjaft e bukur. Unë edhe bashkëshortja ime jemi shumë të lumtur që vajza jonë pas vitit të parë të martesës po pret një fëmijë. Ka edhe një dimension dyzues, pasi mendon… uau, po bëhem gjysh; por gjithsesi ajo që mbizotëron është lumturia. Por flokët e bardhë i kam tanimë për të përligjur figurën e gjyshit.

 

Mira Kazhani: Urime dhe faleminderit për intervistën, edhe pse përmes një gjuhë diplomatike m’u dukët i sinqertë zoti ambasador. Gëzuar festat!

Helmut Hoffman: Faleminderit shumë!

 

 

 

Intervistë Video / Mira Kazhani December 18, 2014 22:10
Komento

49 Komente

 1. .... December 18, 17:17

  Lidhur me ate qe thoni ne fillim te intervistes per modestine e arredimit ne “shtepine gjermane” ne Tirane.
  “Pasuria nuk tregohet”, kemi një fjalë. Në fakt, në rastin e rezidencës gjermane dhe frymës “minimaliste” të pajisjes së saj, mësimi që duhet të nxjerrim është tjetër: Është një ilustrim i thjeshtë sesi e ka arritur kamjen dhe mirëqenien populli gjerman. Me punë të vazhdueshme e këmbëngulëse, por edhe me kujdes në shpenzime. Në rastin tonë, në shpenzimet qeveritare, që për hir të së vërtetës Gjermania i ka mundësitë t’i bëjë lirshëm. Ky shembull fare i vogël nga vendi që quhet motori ekonomik i BE-së, vjen e na përplaset në fytyrë jo vetëm neve si shtet i këtyre dy dekadave, por edhe si individë që nuk dimë ku e si shpenzojmë kur kemi të ardhura; me makina e aparatura të shtrenjta, me shtëpi të dyta e të treta, me veshje e aksesorë… dhe fjala vjen, harrojmë të paguajmë dritat.

  Reply to this comment
  • Profeti December 18, 18:02

   Dy fjale per varferine e konceptin shqiptar te fenomenit.Kam patur rastin te shkoj per pune ne nje vend afrikan.Per te qene i sinqerte ne skutat e qytetit ku isha por lokalet ne qender ishin gati te boshatisur gjate dites.Edhe ne perendimin e zhvilluar veren te njenjtin fenomen.Ne Wien, ku kam ndenjur me shume,po ashtu.Ne ndodh e kunderta.Lokmalet plot e makina luksoze qe presin ngjitur.Duke diskutuar me nje shokun tim te feminise per kete fenomen ai doli me tek argumenti proverbial i papunesise.Vertete qe ne statistika shifrat jane te larta por mundesite per te punuar nuk jane ne ate nivel.Mendoj se papunesia e varferia luftohen duke kerkuar per te gjetur pune e jo ne lloto a mejhane.Nuk mund te punojne gjithe Shqiptaret si akademike aq me teper qe shumica e diplomave lene vend per te vajtuar.Shqiperia,edhe si pozicion gjeo-fizik ka pune per 12 muaj te vitit.Mendoj se duhet te leme urgjentisht klubet e llotot e te ndalojme se vjedhuri vet-vehten me drita, uje e te tjera.Varferia ka vetem nje ilac qe nuk tradheton kurre.Djersen.E ne nuk po arrime ta kuptojme kete aksjome te vjeter sa vete njerzimi.Une nuk dua te justifikoj qeverine por ama as vehten.Duhet te behemi bashke. Nuk ka zgjidhje tjeter.

   Reply to this comment
   • raimond vlonjati December 19, 04:18

    Eh, ambasadori nga menyra se si i trajton problemet ne politike duket sikur eshte nga nje tjeter Universe …..

    Me mire mos ta degjosh se ndihemi shume fatkeq kur e degjojme …..

    Reply to this comment
    • albano December 19, 10:53

     VLONJAT …KJO ESHTE KULTURA CIVILIZACIONI DIFERENCA ME POLITIKANET TANE QE ZIHEN SI KALAMANJ ..DHE NUK KANE 2 PIKE KULTURE … NUK MENDOJNE PER POPULLIN POR VETEM TE VJEDHIN ..SHIKO BASHEN …NJE COPE KATUNARI SHIKO METEN BERISHEN SI JANE … RAMA ESHTE PAK ME I CIVILIZUR ..VETEM SE NUK E PERMBAN VETEN NXEHET DHE SHAN .I DUHET TE JETE I QETE DHE VEJE SI MINISTRA NJEREZ TE ZGJUAR ..EKONIMISTA ..NJEREZ MZ KULTURE JO COBANE

     Reply to this comment
     • raimond vlonjati December 23, 03:01

      Rama eshte nje sharlatan more qe e ka kthyer kreun e PSs edhe te qeverise sikur eshte Kisha greke , se aty ka mbledhur vetem spiunet e grekut ….dhe nga ana tjeter ne qeverisje Rma eshte nje deficnet total –Po i le njerezit rugeve pa buke dhe ekonomine e ka tkhyer me kokeposhte

      Sala eshte shume here me i mire se Rama ne ekonomi

 2. plaku December 18, 17:26

  Faleminderit zoti Ambasador per radiografine perfekte qe i ke bere “politikes agresive” te Sali gomarit.

  Reply to this comment
 3. preng pjetri December 18, 18:14

  Mos ndofta ish pushtuesit tanë dote shkruajnë historin qe ne ta besojmë te gjithë?

  Reply to this comment
 4. Lleshi December 18, 18:15

  Ambasador, sa krahasim ka Shqiperia e “shkuar” me Gjermanine e “shkuar” ? Kujt kerkon t’i “besh nder” me “teorite” e tua ?

  Kerko nje here falje per copetimin qe i keni bere Shqiperise ! per masakrat e popullsise dhe pasurise se saj , na jep dhe eurot per demet qe bete

  Reply to this comment
  • boti December 18, 18:15

   O popull..lexoheni njehere artikullin qe te kuptoni per ca flet ky pastaj beni komentet tuaja nacional populiste

   Reply to this comment
   • rv December 18, 18:37

    ky shtet qe kemi nuk e kemi si pasoje e Gjermanise, por si pasoje e luftes se gjysherve tane kunder nazi-fashizmit dhe si pasoje e perkrahjes se Austrise dhe United States

    Reply to this comment
    • raimond vlonjati December 19, 04:24

     Ok e dijme ate pune – se edhe gjysherit e mij kane qene partizane ….

     Por edhe atehere shteti gjerman na trajtonte ne menyre specifike ne, sepse nuk na trajtonte si vend te pushtuar sic trajtonte gjithe Europen, por na trajtonte si vend Neutral, sic trajtonte edhe Zvicren , pavaresisht se ishim te pushtuar …

     Ndersa Perendimi me Angline etj genjenein kur e trajtonin qeverine kuislinge shqitpare si aleate te gjermaneve

     Ajo qeveri shqitpare ne kohe te pushtimit nazist , nga Gjermania naziste konsiderohej ligjerisht si qeveri e nje shteti neutral,
     ndaj Perendimi nuk kish te drejte te akuzonte qeverine Kuislinge si qeveri e gjermaneeve

     Nejse mos,por ky ambasadori qe po flet sot , tregon se politika gjermane qendron shume lart si mentalitet…….

     Ne jemi vite drite mbrapa tyre …

     Reply to this comment
  • albano December 19, 10:58

   OR LLLESH . TI KE NEXHMIJEN … FEMIJET E RAMIZ ALISE … TE GJITHE QE BASHKEPUNUAN ME DIKTATORIN QE NUK KANE KERKUAR FALJE PER KRIMET …DHE ZOTNI JOTE I KERKON KETIJ AMBASADORI … JA DHA ENVERI LEKET ..TOKAT QE JA MORI SHQIPTARVE …JO …PRANDAJ SHKO FUTJA GJUMIT …DHE MERRE LOPET NXIRRI TI KULLOTESH …

   Reply to this comment
 5. Strazimiri me paruke December 18, 18:23

  Z. Ambasador korropsioni duhet te qellohet me nje top Hoffman, si tek filmi
  “Njeriu me top”, lexo me tope. Ne kohen e largqofte te kriminelit Sali, korrupsioni tenderohej kush paguante me shume kesh ne dore euro, fitonte cdo gje e mbi te gjithe dhe ti me flet per dhurata, je vite drite larg per te kuptuar korrupsionin dhe hajdutet ne Shqiperi. Korrupsioni eshte ne pushtet dhe mbrohet nga nje sistem gjyqesor etj, ku komandohet nga Saliu & Co. Pa u arrestuar e gjykuar Saliu & familja & Co, qeveria e piktorit Éd do te sabotohet. Z. Ambasador deri tani drejtesia eshte marre me kerthinjake dhe cironka, balozet e krimit dhe te mafias jane te paprekur, kane mbrojtjen direkte te Don Saliut. Tani n’a vjen dhe nje badhkeqytetare e juaj anti shqiptarja Doris Pack ne mbeshtetje te krimit, duke marre ate pagesen e rradhes kesh ne dore nga Saliu, e ti n’a flet per korrupsion…..

  Reply to this comment
 6. hektor December 18, 18:26

  Zoti ambasador, ju u thoni politikaneve qe nuk ndryshohen gjerat duke ndenjur ne rogner dhe Sheraton dhe mire e keni.
  kur u ke ber thirrje per te mos pranuar dhurata dhe per te mos u korruptuar, ne ju mbeshtesim si popull qe duam qe leku i takses te shkoje te rruga, shkolla, spitali…
  Por ju gjermanët qenkeni mbrapa bote. Si mor nuk pranoni ju peshqeshe që bëjnë 25 euro e 1 qindarkë.
  Këtu në Shqipëri ne jo vetëm që i përlajmë edhe dhuratat kushedi-se-me-sa-zero-nga-prapa euro, por edhe kryeministrinë e “rehabilitojmë” me paratë e donatorëve:

  http://mapo.al/2013/09/24/kryeministria-rama-mobiljet-origjinale-po-kalben-pd-7-pyetje-per-donatoret/
  http://www.gazetatema.net/web/2013/09/24/artan-lame-edhe-une-jam-donator-tek-kryeministria-po-punoj-pa-pagese/

  Ju zoti ambasador po e vini në dyshim bujarinë e shqiptarëve dhe po aludoni se këta donatorë nuk e lëshojnë “dhuratën” pa marrë diçka në shkëmbim. Ja, për shembull, zoti Lame, që po ashtu ishte një donator në “rehabilitimin” e kryeministrisë, përpara se të emërohej kreu i ALUIZNI-t (Thonë që ka ndërtuar shtëpi pa leje, – ende të palegalizuar para se ta merrte detyrën, – dhe ka konflikt të hapur interesi.) kishte kohë me “shumicë” dhe këtë ia dhuronte me bujari institucionit ku do punonte kryeministri, i cili me sa duket e quante shumë të rëndësishme këtë gjë për mbarëvajtjen e punëve… Disa studime thonë që një ambient i hijshëm ndikon në rendimentin e nëpunësve; veçanërisht të atyre kalamajve të papjekur që kanë mbushur me shumicë zyrat e atij institucioni…

  Reply to this comment
 7. opozitar i sfilitur December 18, 18:32

  z.ambasador ju mire beni qe apeloni kunder korrupsionit, por kam pershtypjen qe korrupsioni nuk sherohet. As ne Gjermani nuk eshte sheruar, thjesht behet me i fafinuar, me “ligjor”.
  Por kur flisni me gazetaren e nderuar te Dites per ndeshkimet, ndoshta padashur haroni qe ka NJE MENYRE per te ndeshkuar me shume se burgu.
  Sekuestrimet. Pse te paguaje populli i varfer hajduterite pa fund et Berishes e co??
  Ku i gjen parate djali i Berishes dhe e dashura e tij per te bredhur neper bote pa asnje dite pune ne bordero??
  Po ish-ministrat qe u ben me vila ne pak muaj si Flamur Noka, Ridvan Bode e Arben Imami pse nuk u merren parate qe kane vjedhur??
  Ka ardhur koha qe kjo klase e politikes,kjo shtrese e pasuruar me keto forma duhet te zhduket.Nuk e di sa do duroje ky popull.

  Reply to this comment
 8. kokpalari i 21 janarit December 18, 18:33

  ta dish ti ambasador se car baderdie behet ketu……var vehten me ushkurin e brekve.

  Reply to this comment
  • zani December 18, 18:34

   e dine ata e dine, po ashtu u intereson
   i duan te korruptuar politikanet e vendeve si Shqiperia, qe tu marrin pjesen
   e lene lepurin sa trashet pastaj e peshojn nga veshet

   Reply to this comment
   • open December 18, 19:14

    sigurisht qe e dine
    Dhe dine plot te tjera qe nuk i thone asnjehere.
    Psh q Gjermanine Perendimor e rindertoj ‘Plani Marshall”.Politika amerikane beri te mundur bashkimin e dy Gjermanive dhe ajo perendimorja rindertoi edhe lindoren. Keshtu gjermanet i jane borxhli politikaneve amerikane.Nuk duhet te harrojme qe ne Gjermani ka nje qeveri te ndertuar ne baze te nje koalicioni te gjere dhe eshte nje vend shume i zhvilluar ne industrine kimike.Amerikanet gabuan me Shqiperine,se i besojne rezultatit te zgjedhjeve.Vertet koalicioni qeverises mori nje sasi X votash,por me shume se dyfishi i kesaj sasie nuk votuan per kete koalicion.Kur vete KM aktual thote qe nuk jam politikan por misionar edhe ata qe e kane votuar nuk mund te kene besim 4 vjecar.PS beri nje eksperiment me personalitetet e saj.Ne se ka gabur ne perzgjedhje duhet vete ata te vetkorigjohen.Nqs te gjithe antaret e saj jane te kenaqur me sukseset virtuale te punes te qeverise atehere te vazhdojne ta mbeshtesin kryevirtualin e tyre.

    Reply to this comment
 9. M A R K O December 18, 18:34

  Po Saliu kja qene krriç, kur eshte bere gomar

  Reply to this comment
 10. besnik December 18, 18:36

  Si gjithnje ambasadoret e ai konkreti ne kete rast ja fusin fjaleve te pergjitheshme, ose lenja Kopilin ne dere te gjithe paleve. Ne rastin konkret a mundet qe me njerez te korruptum ne administrate te punoje qeverija e re? Po gjygjesori me 99% te gjygjtareve hajdute e te Korruptuar a munde te vendosi drejtesi? Sali Krimineli e la Shqiperine Toke e Djegur, Administraten me te korruptume e me xhambaze ne Bote, drejtesin sheptore te tijen e familjes se tije. U ngopem me ju ambasadore me fjale as mish as peshk. Kriminelin e Hajdutin Sali e njifni mire e flisni realitetin se ai nuk ju han tani me as ju as te tjere. Mos e keni me frige ate delenxi kriminel. Popullit flisni me te verteten e jo me lustra diplomatike.

  Reply to this comment
 11. shqiptar sharri. December 18, 18:36

  pershendetje plaku.
  E’ka bere per salen,po salen kta e sollen,dhe e lexove nuk ja thot emrin,edhe pse gazetarja mundohet me ja mbush menjen ta thot,por ja kjo eshte dipllomaci me dy ftyra.Per,ENVERIN,diplomati nuk u kursye,dhe gati gati e beri krahasimin,thot njeriu se USHTRIA E SHQIPTARVE,DHE ENVER HOXHES,shkelen evropen,po a nuk eshte brockull me bishte?Sips politikes gjermane,amerikane,apo te ballistve e zogistve,politika e ENVERIT,edhe pse nuk ishte i vetmi politikan,por kishte nji komitet qendror dhe byro,kishte kritar te qeveris dhe qeveri si ne krejt boten,nuk ishte vetem ENVERI,qe hiqte fijet e politikes por nji kolektiv,por kta po na thon,se vetem paska vrar e prer shqiptar ia regjimPo,te kishte qen ashtu sipo thon,te jashtmite dhe ballistozogistet,si u be,qe mesa dij une,shqipria nga lufta doli me nji milion banor,dhe per 45,vite kaloi tre milionin,shtimi shum ma shum,se ne parajsen evropjane e amerikane tek ferri e shqiptarve,pra si tja veme emrin ktiry politikanve,me ju than te paditur nuk jan te till,por jan hileqar kjo eshte e verteta.Pas,lufte namin e paskan bere,kan vrar dhe burgosur ai regjim,dhe thot se po,ka pas njifar kacafytje mes grupeve kundershtare ne kohen e luftes me,sinime te luftes civile poe dhe pas luftes,pra e verteton se edhe pas luftes ka pas nji lloj kacafitje,Po,thot dhe nji te vertet se kso rastesh ka pas ne evrop qe kan qen grupe te ndara dhe kan luftua njera tjetren,po ama pse nuk e thot se ne jugosllava nuk e thot kush se ka pas lufte civile,por thuan se ka,pas lufte kunder nazifashizmit dhe cetnikve dhe ustashve,pra le ta thote ambasadori dhe pseudohistorianet ton,se po,ka pas lifte kunder nazifashizmit dhe ballistozogistve,kunder partizanve,pra kunder luftes nacional clirimtare pse nuk e than kta tipa kete gje?Po,dal ku tha se dhe pas lufte ktu ka pas lifte civile.Dagort,po pse ju me angloamerikanet,dhe greket,e jugosllavet i futshi shqiptaret me parashuta,dhe me nendetse,e rug te ndryshme toksore,ne shqipri.pse jus imponoshi ju luften civile popullit ton,me cfar te drejte kur shqipria ishte pranuar e barabart ne koferencen e parisit,ne 1946?psehet jen te shumta,por nuk ju pergjigjen,se ajo gazetarja u dashte menjihere ti thote ju po thoni se dhe pas luftes paska pas luft civile mes grupeve,si eshte e mundur kjo?Dhe ai tani le te tregonte se ne i kemi dergue diverzantat,po populli e din,dhe sot ai ambasador e vertetoi.Tung allte.

  Reply to this comment
 12. pse nuk e thot? December 18, 18:36

  Zoti ambasador
  opozita e sotme duhet te dale para drejtesise per krime kombetare, jo te beje opozite.
  Sa per BE desheroj qe ky plan modern i kolonizimit modern te kontinentit te deshtoje. Por kjo mund te behet vetem nga qeveri qe mendojne jo vetem sot por edhe te ardhmen, qe vene interesat kombetare mbi ato private dhe ne kete pike nuk jam akoma e bindur se kush na drejton. Jemi djegur kaq shume nga politikanet sa i fryjme ndoshta edhe kosit. Qeveritaret tane duhet ta shikojne realitetin ne sy se sistemi kapitalist eshte ai qe eshte qe shikon vetem perfitimin dhe bazohet vetem ne punen e papaguar te punetorit. Ne do te jemi ne kete BE punetoret e ardhshem. Europa e plakur kerkon gjak te ri per tu rinovuar dhe kete e gjen ne vendet tona. Fuqi punetore e lire, njerez te zgjuar, te arsimuar, burime natyrore. Keto kerkon Europa sot, se e ke emrin Shqiperi, Bullgari, Rumani ska rendesi, te gjithe jane gjak i ri per kurven plake, qe ate qe nuk e arriti me lufte do ta arrije me paqe. Ujku qimen e harron por zakonin se harron.

  Reply to this comment
 13. shqiptari December 18, 18:38

  Gjermanet, anglezet, danezet, francezet dhe hollandezet e sotëm jane ata te vitit 1913 qe e copetuan Shqiperine. Ndersa politikanet e sotem te Shqiperise jane ca servila e sahanlepiresa te Evropes per te qendruar ne pushtet.
  Popull, mos u genje si nga te huajt ashtu edhe nga politikanet tane.

  Reply to this comment
  • ... December 18, 18:39

   Hollandezet dhe Danezet nuk jane pjese e coptimit tone —

   Por kam pershtypjen parlamenti hollandez doli kundra Shqiperise kur ishte fjala per statusin ,sepse kur ka degjuar kete ministrin tone te thote hajvanlleqe me thes ku permendi edhe emrin e hollandezeve kane vendosur te thone jo

   Se ky Bushati shkon ne parlament te Hollandes edhe thote :…le ta bejme ne si hollandezet _..dmth seicili te vetat _-AI tha :Let’s go dutch — hahahahaha

   I ka bere hollandeet per te vrare veten, se kjo shprehje thuhet zakonisht kur ha ndonje dreke dhe thua qe ta bejme si hollandezset ,dmth qe te paguaje seicili te vetat

   Por kjo i tregon keq hollandezet, se i nxjerr kurnace -dhe natyrisht ata nuk e kane shume per zemer kete shprehje /……Ky koqja jone i Jashtem vete dhe ua thote ne sy, ne mes te parlamentit te tyre hahahahahaha

   Hajde dell , hajde –Skandal fare —Ndaj them se Hollanda nuk ka faj qe ka thene Jo…..,

   Hiqeni more kete minsiter te jashtem se ky qenka i papjekur fare

   Reply to this comment
 14. beni usa December 18, 18:41

  Qeverite shqiptare kane dy dekada e kusur qe mbas dorzimit te pushtetit e gerryejne buxhetin e shtetit jo deri ne qindarken e fundit por edhe disa qindra miljon dollare nen zero pra duke e grabitur buxhetin e shtetit hapur e diten per diell dhe deri tani asnje qeveritare nuk eshte ndeshkuar apo perfunduar ne burg per kete.
  Jane vrare qytetaret shqiptare para e pas shpine diten e nate me gjygj e pagjygj deri ne shkatrime e rrafshime te nje fshati te tere e vrare me dhjetra qytetare ne katun e ne mes te bulevardit e po ashtu qindra te plagosur dhe askush nuk eshte denuar per kete.
  A e di kush sa qindra qytetare Shqiptare kane fituar dhe kane ceshtje ne Gjykaten e te drejtave te njeriut ne Strasburk pasi Kushtetuta e Shqiperise ju a garanton jeten, pronen, e dinjitetin njerzor por Qeverite Shqiptare njera pas tjetres as qe duan tja dine edhe pse jane nen juridiksionin e Gjykates se Strasburgut dhe per pasoje sa miljone apo qindra miljon euro duhet te paguaje buxheti i shtetit te gjobe per kete.
  keto e te tjera te huajt, perfshire ambasadoret ne Tirane nuk i tne kurre.
  Sepse ata shohin tymin e oxhakut te tyre
  dhe ndoshat eshte normale.
  Per kete shkak nuk di pse duhet ti degjojme kaq teper

  Reply to this comment
 15. NETI VJOSA December 18, 18:47

  Nje bashkpunim i ngushte me Gjermanine do te ishte shume i dobishem per Shqiperine!
  Gjermanet jane popull korrekt!
  Dhe shqiptaret i duan dhe i respektojne gjermanet!
  Ne opinionin publik shqiptar ka nje respekt shume te madh per popullin gjerman dhe kulturen e tyre!
  Nje popull i vogel si yni po ta lidhe fort vagonin e saj pas investimeve gjermane,
  do te shenonte nje perparim te dukshem!
  Gjermania eshte L O K O M O T I V A e ekonomise dhe politikes europiane!
  Por duhet thene e verteta se disa politikane mafjoze shqiptare duane te mbeten ne rrjeten e mafjes se disa shteteve qe shohin vetem interesat e tyre!

  Reply to this comment
  • Arben December 18, 18:47

   Vagoni lidhet pas lokomotives tende or mik, se po e lidhe pas lokomotives se botes, nuk je me njeri normal.

   Reply to this comment
   • NETI VJOSA December 18, 18:48

    Arben,
    Çdo krahasim çalon, thuhet ne letersi.Shqiperia eshte vend i vogel dhe ka nevoje per mbeshtetjen e nje vendi te zhvilluar si Gjermania..Prandaj u ka dale keq Austriakve, kroatve, sllovenve, Çekve, hollandezve, hungarezve, etj, etj se e kane lidhur fort vagonin e ekonomise se tyre me Gjermanine…!
    Sipas teje mos eshte me mire te lidhemi fort me turqit, greket, italianet, maqedonasit, …. shiko objektet qe kane investuar keto shtete dhe krahasoji me ato te gjermaneve!…
    Nuk gjen nje popull te dyte ne bote qe te punoje me disiplinen e popullit gjerman, … por zotrote me sa duket nuk ja paske haberin se ku ka katandisur ekonomia shqiptare!….Me ato borxhe dhe me ate korrupsion veshtire se mund te gjendet ” lokomotive” ta terheqe dhe ta dhe ta vere mbi shina te ece vete….

    Reply to this comment
 16. DRENICA E KUQE December 18, 18:49

  Ti e ke mire, ore miku yne gjerman por ç’e do kur Saliu ne Tirane dhe Isa new Prishtine po e dojne me kembe perpjete se ashtu i pat msuar ideologu i tyre shpirtror Ibrahim Rugova qe i la ere te keqe krejt shqiptarise…
  I paçim gjermanet miq!

  DRENICA E KUQE

  Reply to this comment
 17. ina December 18, 18:49

  O Beno edhe ne futboll dolen kanpion gjermanet.
  Ne ekonomi na i moren me golavarazhd,se e tha ish kryeministri shkaterues i ekonomise.
  Sot me teper se kurre,shteti gjerman , dha mbeshtetjen kryesore per statusin e vendit kandidat,dhe po
  investon ne fushen e menaxhimit te ujsjellsave,e shume projekte te tjera.
  Eshte fat,kur nje diplomat, zoti ambasadori gjermanise flet qarte per Shqiperine,
  Po te kishim te pakten edhe nje
  guvernator gjerman
  prokuror gjerman,
  nuk do kishim ,kaq politikane hajna me parate e popullit,
  nuk do vidhej edhe banka e shtetit,
  dhe politikani me pushtet do perballej perpara ligjit, si njeri i barabarte me kedo.
  Kjo eshte gjermania,

  Reply to this comment
  • iiiiaaaa December 18, 18:50

   Nuk mjafton nje guvernator apo prokuror gjerman, duhet te fillojne te paret shqiptaret te sillen e te arsyetojne si europiane sepse tek e fundit politikanet jane shembelltyre e qytetareve qe i zgjedhin.

   Reply to this comment
 18. ermir December 18, 18:52

  A do bëhemi “gjermanë” ndonjë ditë ne shqiptarët?!

  Thuhet se trimi më i madh është ai që fal; por gjermanët kanë avancuar më tej, me trimin akoma më të madh atë që kërkon falje, për të rezultuar në fund vërtet trima. Ambasadori Helmut Hofman, ka qenë ai që së fundi është shprehur dhimbshurisht mbi masakrën e Borovës, realizues të së cilës kanë qenë bashkëatdhetarë tij, që tashmë u janë tretur eshtrat. Vërtet që ai nuk ka përgjegjësi direkte në të, ashtu si dhe sa e sa pasardhës gjaku të atyre gjermanëve nën armë dhe uniforma naziste që sharruan qindra banorë, pa kursyer fëmijë, gra e pleq atë korrik të `43 në Borovë të Ersekës, por ama kjo nuk ka qenë arsye për të mos i thënë dy fjalë të zgjedhura pendese, duke pranuar të ndjerit turp për atë gjëmë. Një vit më parë, ishte biri i një gjermani, pjesëmarrës direkt në masakër, që erdhi nga larg për të shprehur të njëjtën gjë. Bota sot dhe gjithë historia njerëzore me të kaluarën e largët e të afërt, është përplot luftra e padrejtësi, por më shumë pak pendesë e kërkim faljeje. Dhe për ta nacionalizuar problemin, ne si shqiptarë jemi pengu më i madh i vetëvetes, ngaqë nuk dimë t`i themi ‘më fal’ njëri-tjetrit, edhe pasi ja kemi shkaktuar njëmijë të zezat. Po i afrohemi një jubileu si ai i 70 –vjetorit të çlirimit, ku ithtarët e nacionaliçlirimtares kanë vërtet një argument të fortë për ta mbrojtur dhe ruajtur shenjtërinë e asaj lufte, që përkthehet në të rënët e shumtë e të qënit krah aleatëve të mëdhenj në atë luftë, por ja që 70 vjet më pas, pasardhës të llogores përballë ofrojnë një virtyt që ja kalon çdo lloj trimërie, sakrifice e afshi për liri: pranojnë e pohojnë turpin e një të keqeje të dikurshme me ç`bart brenda, pendesë e falje. Që jemi trima, kjo dihet. Por kaq “gjermane” në trimëri kur do jemi, ndërkohë që arsyet janë me qindra?!

  Reply to this comment
  • hari December 18, 18:53

   A behet gomari kale dhe derri njeri? Aq mund te Shqiptari Gjerman

   Reply to this comment
   • CAJA E VAKUT TE TABAKEVE December 18, 18:54

    BIÇIKLETA PA KONTRAPEDAL

    Garipat, siç i quanim, apo me mire si vetequheshin dikur batakçinjte e lagjeve, me floket e fiksuar me shkumbe sapuni, kemishat gati ne shperthim te bera nje me trupin dhe natyrisht ajo qe nuk duhej tu mungonte: biçikleta, u ringjallen mjerisht edhe ne keto vitet e fundit.
    Jo biçikleta dosido, mundesisht te ishin “Bianchi” nga ai tipi qe varrosi nen themelet e shtepise gjyshi i Çefes se KLD-se menjehere pas çlirimit “per te mos rene ne duart e largqofteve”. Dhe me e rendesishmja duhet te ishin pa kontrapedal, ne menyre qe veç pozave “garipore” ti shohej pedaleve ne te kundert, te ndalur, siç bejne edhe ne Kuvend ndjekesit çallmo-arabore te Besnik Mustafajt me tespije nen bankot e mikrofonuara.
    Gariplleku i la injorante edhe pse te detyruar te ulen ne mesimtoret me ne ze te kohes, kush u be piktor, kush basketbollist, ndonje me prejardhje nga Çepani u be polic, edhe fshesaxhinj benin naten per tu rishfaqur pasditeve me garipllekun e tyre syvrasore.
    Gariplleku i lagjeve i gjeti ne mesburrerine e pare ne vitet e renjes se murit te Berlinit. Me moden e kohes filluan te zeronin kokat, per ti ngjare nipave te atyre qe masakruan Borovaret e 43-shit.
    Harruan veç nje gje ne zallamahine e gjitheperfshirjes, shenjat e kapoçeve te çare ne luften garipore te viteve te tangerllekut te madh. Mizerisht vulosnin te kaluaren e tyre pa rikthim. Ato shenja çarjesh te ngelura nuk mund te fshiheshin me, ishin te skalitura ne kapoçerine e garipeve te mbarsur tashme me force e me pushtet.
    Ne rrugen e gjate te jeteve qe bene, parqeve, nen-urave, pazareve ne kulturat e medha, harruan te kaluaren qe mbartin pas kapoçeve te qepura ne infermierite e lagjeve ku u mjekuan.
    Garipllekun jo, ate nuk e harrojne kurre. Per me shume perpiqen ti ngjasojne nipave te legjionareve kryq-thyer qe dogjen me zjarr e varen ne litar, prene koka femijesh e bresheruan me plumba, borovaret e mjere per fajin e vetem qe mbartnin, u linden ne vendin jo te duhur dhe ne kohen jo te duhur, per t’ju nenshtruar llahtares hitleriane.
    Dhe ftojne te shijojne vendet e krimeve, nipat e atyre qe bene kerdine mbi borovaret qe nuk harrojne.
    Paçka se garipet e veshur me pushtetin e sotem, gjithnje me biçikletat pa kontrapedal, i shojne ne te kundert pedaleve te historise, duke u bashkuar ne vajin krokodilor te atyre qe na vrane pa me te voglen pendese.
    Vejne edhe me larg me faljen e tyre te pa autorizuar nga te ndeshkuarit me jete te Boroves martire, krokasin me krikla birre edhe ne themelet e ringritura merkeliane te nipave hitleriane, te atyre qe dje na masakruan pa meshire.
    JO dhe JO, nuk duam e nuk do behemi kurre gjermane. Kemi qene, jemi e do mbetemi perjete te jeteve SHQIPTARE.

    Reply to this comment
 19. gjermani i fundit December 18, 18:54

  Ambasadori gjerman eshte diplomat dhe e kote te kujtoj ketu se cfare avantazhesh sjell diplomacia.Ne Borove eshte bere masaker puro,pak a shume si ne Itali me fossat Adreatine,pas nje bombe te vene nga guerrilet.Kete konceptin e trimit qe fal tek kjo pjesmarrje dhe fjalet e zgjedhura te diplomatit nuk po e kuptoj,kush qenka trimi qe po fal ne kete kontekst?Nje tregim i thjeshte i Orwell,qe quhet”Vrasja e elefantit”,ne mos gaboj,sjell arsyetimin e autorit mbi natyren e imperializmit,per te cilin jeta e nje elefanti vlente me shume se è nje varfanjaku.Te isha une si E.H.dhe ky si E.H.autori i” Lamtumire armeve”do gjenim interesante tek ky pervjetor perkujtimor jo vec pjesmarrjen e diplomatit te zgjuar gjerman,por mospjesmarrrjen e zyrtareve tane,te cilet shkelqyen me mungesen e tyre.

  Reply to this comment
 20. zqk December 18, 18:55

  Zoti ambasador i nderuar, je i falur edhe pa faj! Shqiptaret si pjese e koalicionit te madh antifashist nuk luftuan gjermanet, as italianet, por nazi-fashizmin. Fakti qe ne u kujdesem per usharet e mbetur ne Shqiperi pas kapitullimit te ushtrise se Duces, e verteton me se miri kete. Dhe, persa kohe ju, gjermanet, e denoni dhe e luftoni fashizmin duke mos e lene te ngrere koke perseri, ju s’keni faj, se JU jeni me NE.

  Reply to this comment
 21. ... December 18, 18:55

  hyri francezi ne kacolle ndenji 1 ore me derrin,nuk duroi dhe doli….anglezi 2 ore , germani 3 ore. hyri shqiptari mer budalla ka dal derri me vrap……ku rrihet me shqiptarin.
  as me derrin nuk krahasohemi……

  Reply to this comment
 22. miri December 18, 18:55

  E FALENDEROJ ZOTIN AMBASADOR POR NUK MUND TE HEQESH PARALELE NE MES ATYRE QE U VRANE PER ATDHE DHE ATYRE QE I VRANE.

  Reply to this comment
 23. enea berlin December 18, 18:57

  Disa komentues ketu permendin Boroven dhe faktin qe gjermanet duhet te kerkojen ndjese.
  Ndoshta nuk e lexojne Diten rregullisht.
  Disa muaj em pare ambasadori Hofman ka kerkuar falje per Boroven
  Koncepti i ndjeses eshte koncept dhe praktike e te qyteteruarve e pse jo edhe atyre qe besojne ne Zot. Nuk besoj se kemi kultivuar gje nga keto ne 70 vitet e fundit . Per te verteten ne te drejten zakonore shqiptare pendesa ka egzistuar dhe mbi bazen e pendeses jane mbyllur edhe gjaqet e hasmerite.

  Reply to this comment
  • ... December 18, 18:57

   Pranimi i fajit eshte fisnikeri dhe ambasadori gjerman u tregua fisnik. Shqiptare eshte edhe fjala e urte “Koka e falur nuk pritet”.
   Por ngjarjet duhen pare edhe ne kontekstin historik te nje lufte 6-vjecare. Lufta behet per te vrare, por masakra e Boroves ishte tragjike sepse u vra popullsia populsia civile. Vec duhet te mos harroni se ne luften e dyte boterore “Per te thyer moralin e trupave gjermane ne front” mijra aeroplane aleate per tre vjet cdo dite bombardonin qytetet gjermane (brenda nje nate ne Dresden u vrane 44 mije njerwz dhe ne Hamburg 43 mije), dhe kufomat e tyre u kalben rrugevej. Eshte per kete arsye qe para disa vjeteve princi Charles i Anglise ne nje vizite qe beri ne Dresden tha se bombardimi i popullsise civile nga aleatet ne luften e dyte ka qene nje gabim i rende (edhe ai me fisnikeri pranoi fajin). Por nje rast me skandaloz u krye gjete asaj lufte nga trupat ruse kur ne vitin 1939 pushtuan pjesen lindore te Polonise dhe kapen rober rreth 10 mije oficere dhe ushtare polake. Ne kundrshtim me konventat e Gjeneves, me urdherin e Stalinit, i pushkatuan dhe i groposen te gjithe ata ne “varre” te perbashketa me buldozere. Per 20 vjet masakra e “Pyllit te Katinit” iu ngarkua gjermaneve. Por ruset nuk dine te kerkojne te falur.
   Ne lufte shkelen te gjitha regullat dhe konventat nderkombetare per luften.

   Reply to this comment
 24. Bocari December 18, 18:57

  @CAJA E VAKUT TE TABAKEVE

  Ndaj te njejtin mendim me ty. Po Bulja jeton?

  Reply to this comment
  • CAJA E VAKUT TE TABAKEVE December 18, 18:58

   BULJA PO NDJEK KURSE NATE

   Ai çorovodasi nga Çepani e ka detyruar kryepastruesen e Kuvendit te ndjeke disa kurse specializimi me korrespondence dhe naten:
   – Hetuesi – per te gjetur vrasesit e Santos
   – Mjekesi – per tu mbrojtur nga infeksionet virale te kuvendareve
   – Filologji – per te ruajtur dhe konsoliduar shqipen dhe dialektet
   – Edukate qytetare – per ti mesuar Naços se nuk nderpritet nje konference shtypi sipas qejfit e tarallekut, siç beri sot
   Po meson edhe anglishten dhe pak maqedonisht, se italian-ishten e “flos mi maj thoi” i pat thene Vorpses, kur i kerkoi leje hyrje per ne Tirane dhe gjuhet e huaja qe duhej te zoteronte.
   Kam besim se se shpejti do kthehet edhe ne faqet simpatike te DITA-s online.

   p.s. How are you Bocari? T.y. for your compliment.

   Reply to this comment
 25. fr December 18, 19:01

  qeveria piktori 1 ,tu jap prioritet maredhenieve me GJERMANINE pasi gjermanet na kane mbeshtetur dhe po na mbeshtesin fuqimisht ne te gjitha fushat .jane aleat dhe miqte tane kryesore.

  Reply to this comment
  • eliot germ December 18, 19:02

   Si mundet te bashkepunosh me nje shtet si Gjermania,kur ky shtet ne prapaganden e tij per shqiperine diskretiton kete popull ne menyren me te pa skrupellt?!
   Ne emisionet per Shqiperine,ne na bejne sikur jemi nje popull nga me te prapambetur,dhe tregon vetem rastet me negative,ne zonat veriore,kurse ato jugore as sbehet fjale?
   Realiteti prapagandistik esht krej i ndryshem,nga cfar trasmetohet ne rjetet televizive prapagandistike Gjermane,kur kemi te bejme me jugun e shqiprise si shum e shum i civilizuar dhe me nje kulture qe nuk shfaqet ne medjet gjermane ate Ortodokse!?

   Reply to this comment
 26. Horri i Bulevardit December 18, 19:01

  Kam pare ato vende ish komuniste, ku Gjermania ka investuar dhe qeverite nuk i kane anashkaluar investitoret Gjermane Rruge dhe autostrada te nivelit te shkelqyer, ura madheshtore dhe me nje siguri maksimale, standartet me te larta te inxhinierise se ndertimit.
  Shef te ashtuquajturen autostrade Rruga e Kombit dhe te vjen per qare dhe qeshur, me marrezine shqiptare te shpellarit Berisha.
  Gjermanise qeveria e re duhet ti japi prioritetin maksimal, vetem shifni Kroacine dhe Sllovenine, kur firmat gjermane kane investuar fuqishem.
  Sa here qe shqiptaret ti drejtohe projekteve dhe ndertimeve mafioze te Italise se Jugut, aq me teper punime te dobeta do te kemi, se ajo strukture mafioze qe Berisha trashegoi nga Italia e Jugut, eshte metoda me e frytshme per te vjedhur fondet dhe taksat e shqiptareve.

  Reply to this comment
 27. shpatar December 18, 19:02

  Nese politikanet shqiptare nuk vene mend e nuk kthejne syte nga Gjermania azgje nuk ka per te Rilindur. Nuk mohoje dhe shtete te tjera qe i kane dhene buke shqiptarit .Por nese duam te kaperxejme gjendjen e te kapim standartet te perplasim koken tek te fuqishmit. Deri me sot ne kemi ecur ,nepermjet Sali -Nano, ne rrugen qe la Ramizi .E kemi paguar shtrenje injorancene e tyre qe nuk diten ta fusin Shqiperine ne dyerte e miqve prestigjoz. Ndoshta dikush ,per te nxjerr geshtenja ,do ta krohesoje Gjermanine me vendet e tjera Evropjane .
  Gjermanit jo me kot populli yne i ka thene:Gjerman Aga.Po pse nuk kemi ecur ne kete rruge? Keta qe hypen maj plehut mbas 90 e dinin se cdo te thote te punosh me shtetin Gjerman.Korrektesa dhe disiplina gjermane do ti nxirrte zbuluar dhe populli do ti qeronte shume me shpejte se tani.Eshte enderr te punosh me nje gjerman .Le te shohim ketej e tutje .

  Reply to this comment
 28. Tomorr Gjika December 19, 10:20

  E shemtuar, jargavitja dhe qurravitja qe i ben kjo pseudo-gazetare nje diplomati qe perfaqeson interesa te huaja ne Shqiperi. Le te flasim pak z. ambasador edhe per rrogat e tmerrshme qe marrin punetoret gjermane sidomos ne Gjermanine e lindjes dhe per kontratat skllaveruese 6 mujore te punetoreve.

  Me vjen per te qeshur kur ky ambasador ne vend qe te kerkoje te falur per demet e sjella Shqiperise guxon dhe te thote qe ka patur lufte civile ne Shqiperi! Qesharake! Po vazhduam keshtu, shume shpejt do te kthehemi ne majmune te lezetshem afrikane dhe neo kolonizatoret sebashku me bejleret do te na shtyjne tej…

  Reply to this comment
 29. --ule pak ritmin unknow soldier-- December 19, 14:31

  per komentuesin Tomorr Gjika

  I nderuar, cfare ke shkruar jam 100% dakort me ju,eshte me teper se qyrravitje..

  Pa dashur ta ofendoj zonjen Kazhani ndonse ka bere disa intevista te mira si me Izet Haxhine apo Lorik Canen me kete ambasdorin e ka pjerdhur fare.

  Bera nje koment pwe kete interviste dje ne 2-3 drejtime por nuk e publikuan.

  Ne komentin e djeshem beja nje koment te shkurter per keto “xhambasadore” ne lidhje me veprimtarine e hapur agjenturore te tij ambasadorit te pare gjerman V.D I cili ne librin e tij “shqiperia midis kryqit dhe henes” pa dashje zbulon rrolin e tij se bashku me ambasdori grek te atehershem Kakabasis qe ishin truri I organizimit agjenturor te 2 korrikut 1990.

  Po keshtu kritikoja Mira Kazhanin e cila na serviri Izet Haxhine dhe deklaraten e tij se Berisha ne 1997 I dha nje urdher per terror per te sulmuar ambasden amerikane dhe kontigjentin gjerman qe kishte dhe filmime nga ambasda gjermane.

  Perse zonja Mira nuk I shkon deri ne fund ketij plani terrorist te Berishes qe eshte gjalle dhe po shkerdhen nenen atij vendi akoma (gjasme ka fituar Rama votimet e leshit) dhe ta” pyese” kete ambador qe me shume I pelqen nekrofilia per ate qe ka ndodhur ne shekullin e kaluar dhe mbulojne krimet e bandes 2B dhe mashtrimet kriminale te rama-metes

  Duke qene se jam komentues I hershem I Dites I uroj stafit te saj nje fundjave clodhese dhe sa me pak censure.Uroj dhe dy miqte e mij shqiptarin e sharrit dhe pellumb zaimin..tung

  Ju lutem mos e beni ate vend ne aneks tualeti per ambasadore..

  Reply to this comment
 30. era November 20, 15:31

  Ti moj zonja gazetare flet rrjedhshem por ke shume mungesa formimi.
  Ti shkruan :”Ambienti është ndoshta nga më minimalistët që kam ndeshur ndonjëherë. Madje edhe pema e Vitit të Ri është bio”
  Te kesh peme te vitit te ri bio eshte kerkese minimaliste ??!! Na shkrive fare!!!!!!!
  Po sikur te gjithe shqiptaret te kishin kerkesa minimaliste per pemen bio te vitit te ri, cfare do i ndodhte pyjeve me me bredha? ( ata çik qe kane mbetur) Mendoje ate qe shkruan mos fluturo…
  Sa per ambasadorin gjerman nuk kam vullnet ta lexoj deri ne fund intervisten. Nuk do doja ta paragjykoja por e ndjej qe do jete hipokrizi sepse kam nje eksperience shume te hidhur.
  Do kisha dashur ta beja ceshtje tek gazeta Dita por e di qe media eshte shtojce e pushteteve dhe veshtire se do e botonin.
  Po gjej rastin te them me dy fjale.
  Ne aeroportin e Shkupit une dhe familja ime jemi ndaluar te shkojme ne Gjermani para rreth 2 muajve me pretendimin e kompanise hungareze “ka dhene urdher shteti gjerman qe mos lejojme shqiptare te udhetojne pa vize” -vize qe duhej te merrej sipas tyre ne institucionin e zotit ambasador te intervistuar. Pergjigjen e kompanise e cila grabiti parate tona (670Euro pervec shpenzimeve te udhetimit deri ne Shkup) duke u mbuluar nen ombren gjermane e kishim te dokumentuar dhe e paraqiten ne dosjen derguar ambasades.
  Nuk po hyj ne detaje te demit financiar dhe me shume te demeve te tjera per vete qellimin e udhetimit, por per mosperfilljen e ambasades gjermane ne Tirane, indiferencen, injorimin dhe mospergjigjen e te dy letrave derguar ambasadorit( lnuk kishim pretendime qe pa tjeter te na pergjigjej ambasadori)
  Ambasadori flet per nje Shqiperi qe duhet te zbatoje legjislacionin e ……. shume te tjera… qe ne ta meritojme te shkojme ne Europe.
  Une po e pyes ambasadorin a e zbaton legjislacionin shteti gjerman??? Nje kompani qe ben gangsterin, hajdutin e licensuar dhe qe eshte lejuar edhe nga shteti gjerman per te kryer aktivitet ne territorin e tij a mundet te lejohet te grabise dhe diskriminoje shtetare, drejtuesve politike te te cileve u kujton gjthmone se ne Europe duhet ta meritojme para se te hyjme??!!
  Une duk kam shije te jem pjese e nje europe hipokrite qe ndryshe thote dhe ndryshe vepron.
  Vajzat e mija mbas kesaj sjellje ne aeroport, thane se po na duket vetja si Anna Frank apo zezaket e amerikes shekullin e kaluar.

  Pikerisht per kete nuk kam shije per te lexuar intervisten deri ne fund.
  Kamlexuar dhe degjuar shume intrevista te ambasadirit Hoffman ku ai shpesh thoshte se i pelqente te shikonte goten gjysem plot.
  Ai ka te drejte se gota e tij vertet ka qene gjysem plot.
  Ai nuk me dha edhe mua mundesine qe edhe une ne jeten time te filloj ta shoh goten jo gjysem por cerek plot.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim