Ekskluzive / A i ka shkruar vërtet Noli vargjet që fshikullojnë krahinat?

July 17, 2016 11:19

Ekskluzive / A i ka shkruar vërtet Noli vargjet që fshikullojnë krahinat?

Prof. Nasho Jorgaqi

Zbulimi pas vitesh të tëra hulumtimi nëpër arkiva. A i ka shkruar Fan Noli vargjet për “sharlatanët tropojanë, skraparllinjtë që të japin dru, lebërit që shtrojnë njerëzinë, shkodranët e ahengut, tiranasit dembelë Stambolli, durrsakët llafazanë, kavajasit kokëpalarë…”?

 

Ka vite që qarkullon dorazi në rrethe të ndryshme publike një vjershë nën titullin e sajuar “Merr e zgjidh” ose pa titull fare, e cila i atribuohet Fan Nolit. Ajo është një vjershë strofike, shkruar në vargje tetërrokëshe, por numri i strofave nuk është i qëndrueshëm, ato lëvizin nga 5-6 deri në 22 strofa, për aq sa më kanë rënë mua në dorë. Por mund të qarkullojë dhe në variante numerike të ndryshme, fakt që flet për një lojë djallëzore dhe dëshmon qartazi se kemi të bëjmë me një vjershë apokrife. Vjersha të tilla njihen si thurje vjershërore, të hartuara nga autorët, që duke ndjekur formalisht modele të poetëve të njohur, krijojnë vjersha që imitojnë në frymë, në mjete shprehëse, gjuhë e stil poetin model. Në rastin tonë modeli është Noli.

Në kujtesën time kjo vjershë lidhet me një ngjarje konkrete të rastësishme, që padashur më bën mua dëshmitar. Kanë qenë vitet 80-të, kur punoja si pedagog në Fakultetin e histori-filologjisë dhe një ditë, ndërsa ndodhesha në katedër me kolegun tim Vehbi Bala, trokiti dera dhe hyn një mesoburrë. Si prezantohet, më zgjat një letër me një vjershë të daktilografuar dhe dëshiron të bisedojë me ne. Nuk dua t’i përmend emrin, as punën që bënte, por dua të tregoj gjithë sa ndodhi me të. Pra, pse trokiti në katedrën tonë dhe çfarë kërkonte prej nesh kur mori vesh se ne ishim titullarë të lëndëve të letërsisë shqipe në fakultet. Ai na tregoi se vinte me porosi të të jatit, i cili tashmë kish ndërruar jetë, por pak kohë para se të ndahej i kish diktuar një vjershë të Fan Nolit, që sipas tij nuk e kish të shkruar, por e dinte përmendësh dhe nuk desh ta merrte me vete. Dëshira e tij ishte që këtë vjershë i biri ta çonte e t’ia dorëzonte atyre që merren me studimin e Fan Nolit. Dhe ishte një koincidencë e rastit që dy njerëzit që ai takonte ishin studiues të poetit. E morëm vjershën dhe e lexuam veç e veç, njëri pas tjetrit. Kur u njohëm me tekstin, i cili doli se ishte krejt i panjohur për ne, vështruam njëri-tjetrin në sy dhe në heshtje ngritëm supet. I ardhuri na ndiqte me vëmendje  dhe priste përgjigjen tonë. Vjersha nuk ishte më shumë se dhjetë strofa, e thurur me vargje humoristike e herë-herë sarkastike, ku viheshin në lojë bashkatdhetarët e tij sipas krahinave, duke i përfolur dhe tallur dobësitë dhe veset e tyre. Autori ishte tepër kritik dhe i prerë, i pakursyer në epitete negative, me fjalë deri dhe të rënda e të pamëshirshme. Kështu i quante shqiptarët sipas krahinave mercenarë, sharlatanë, budallenj, gënjeshtarë, dembelë, llafazanë, gomerë e kokëpalarë, hajvanë, koprracë, karrieristë etj. Por në pak strofa thoshte dhe fjalë të mira si trima, të fortë, gazmorë, njerëz të zgjuar, komandantë të zotë, të pastër e nikoqirë, patriotë. (Kurse në variantin e fundit që më ka rënë në dorë, vjersha ka 22 strofa, nga të cilat shumica janë me ngarkesë negative dhe vetëm 7 pozitive)

Më në fund i dhamë përgjigje të ardhurit që priste me padurim. I thamë se kemi të bëjmë me një vjershë të panjohur, interesante nga ndonjë pikëpamje, por në themel është e diskutueshme, sepse nuk i bën nder shqiptarëve. Për aq sa e njohim ne Nolin, ai s’ka pas mendime negative deri në këtë shkallë që dalin në këtë vjershë. Megjithatë, ne ju falënderojmë për mirësinë që patët të na e besonit. Ne do ta studiojmë e, ç’është më e rëndësishme, do ta verifikojmë. Duhet patjetër të kërkojmë origjinalin në arkiv, ndryshe nuk mund të japim një gjykim shkencor. Por i ardhuri, para se të largohej, na tha se “Të keni besim te im atë. Ai ka qenë aktivist i Vatrës dhe i afërt me Nolin.”

“Dakord, i thamë ne, por jemi para një problemi që duhet studiuar dhe studimi bëhet mbi bazën e dokumentit origjinal, përndryshe nuk mund të quhet i vërtetë.”

nasho2

Nasho Jorgaqi

Pas këtij debati të shkurtër, ne u ndamë dhe pas asaj dite nuk u takuam më. Dhe s’kishim pse ta takonim. Kjo ishte një punë që tani na takonte ne si specialistë.

Ç’është e vërteta, Vehbiu dhe unë ishim njohur me arkivin e Nolit që gjendet në Arkivin e Shtetit, por vjersha që na solli i panjohuri na bëri që t’i rikthehemi dhe një herë fondit të dorëshkrimeve të poezive të Nolit dhe kështu bëmë. Shkuam, gjurmuam, verifikuam dhe nuk gjetëm gjë, qoftë dhe ndonjë gjurmë. Kështu bëmë dhe me fondin e Faik Konicës, pasi dyshuam se vetëm ai mund të tregohej aq kritik dhe i pamëshirshëm ndaj bashkatdhetarëve të tij. Por më kot, përsëri nuk gjetëm gjë. Sa për problemin e vjershës që na solli burri i panjohur, ishim të një mendje që të mos e botonim për problematikën delikate dhe qëndrimin negativ që mbahej nga autori anonim.

Ndërkaq, Vehbiu u nda nga jeta. Iku me pengun e vjershës, megjithëse kishte shumë dyshime për vërtetësinë e saj. Në këto pozita isha dhe unë, por prapë kisha një merak dhe kur rifillova punën për të hartuar biografinë e Nolit pas viteve 90 dhe m’u dha rasti të shkoja disa herë në SHBA, nuk harrova fatin e vjershës enigmatike. Kështu bëra disa përpjekje në arkivin e Nolit të Kishës së Shën Gjergjit, të Vatrës, shfletova shtypin e viteve 20-30, bisedova me miq të Nolit, bashkëkohës të tij, fola me At Liolinin dhe studiuesin P. Prifti dhe përsëri nuk doli gjë në dritë. Bile kur u a jepja vjershën për ta lexuar jo vetëm nuk e njihnin, por nervozoheshin dhe refuzonin ta zgjasnin bisedën. Megjithatë, unë do të vijoja punën time për biografinë dhe do të njihesha me burime nga më të ndryshmet, por prapë kurrkund nuk dilte një vjershë e tillë.

Në arkivin e Nolit dhe veçanërisht atë të poezive, rezultonte se poeti gjatë gjithë jetës, pavarësisht nga detyrat dhe rrethanat e rënda, ishte kujdesur për dorëshkrimet e vjershave të veta. Jo vetëm që i kishte ruajtur dorëshkrimet, bile dhe variantet, por bashkë me to mbante dhe kypyrat e gazetave me vjershat e tij. Por ç’ishte më e rëndësishme, poeti mendonte dhe punonte për t’i botuar vjershat origjinale dhe përkthimet poetike në vëllime të veçanta. Për këtë rezultojnë dy plane të hartuara prej tij, një në vitet 20 e tjetri në vitin 1964, pak para se të ndahej nga jeta. Është interesante që në këto plane gjejmë jo vetëm titujt e vjershave të botuara, por dhe atyre të pabotuara ose atyre që do të shkruante në të ardhmen. Kështu shohim tituj si “Vajtimet e grave”, “Vizionet”, “Darka mistike”, “Juda” etj. Por nga një vështrim serioz e i hollësishëm, duke iu përmbajtur kritereve shkencore, nuk rezultonte ndonjë vjershë, qoftë si titull, me temë si vjersha apokrife që qarkullonte në publikun shqiptar. Nga ana tjetër, kërkimet tona në letërkëmbimin e Nolit, në shtypin letrar-kulturor të diasporës në SHBA, në kujtimet e tij, të bashkëpunëtorëve dhe miqve, nuk gjejmë të flitet për këtë vjershë jo të zakonshme e jo normale, qoftë dhe tërthorazi. E them këtë se tema e kësaj vjershe, me tërë ato kritika dhe etiketime të rënda, me theks tallës e poshtërues për bashkatdhetarët e tij, në qoftë se do të ishte krijim i Nolit nuk do të kalonte pa u vënë re, pa jehonë, pa kritika apo gjykime të kundërta në shtyp e në biseda apo debate midis shqiptarëve pro dhe kundër Nolit, veçanërisht në diasporën e tyre në SHBA. Po kështu, armiqtë dhe kundërshtarët e tij politikë do ta kishin përdorur kundër poetit. E pra, një gjë e tillë nuk ka ndodhur dhe ky është një argument tjetër që tregon se Noli nuk ka shkruar një vjershë të tillë. Është e vërtetë se ai ka shkruar vjersha humoristike e sarkastike, të suksesshme, për armiqtë e kundërshtarët politikë që janë dhe figura historike. E tillë është dhe figura e Ahmet Zogut që paraqitet në qendër të disa prej vjershave më të njohura, si “Marshi Barabajt”, “Kënga e Salep Sulltanit”, “Sulltani dhe Kabineti” etj., por në asnjë rast nuk gjejmë epitete banale, fyese, përkundrazi qëndrimin e tij e paraqet përmes paralelizmave që bën me figura mitologjike dhe historike. Ishte kjo poezia e tij politike që e përdorte si mjet efikas në luftën ndaj kundërshtarëve politikë. Ai i drejtohet lexuesit nga pozita e poetit dhe intelektualit atdhetar dhe demokrat. Ndërsa kur është fjala për popullin, Fan Noli shkruan me dashuri, venerim e dhimbje, ku lartëson e himnizon virtytet dhe vlerat historike, bëhet zëdhënës këngëtar i aspiratave kombëtare dhe i progresit shoqëror të shqiptarëve. Mjafton të kujtojmë poezitë “Anës lumenjve”, “Rent or maratonamak”, Himni i flamurit” etj.

Jam i bindur se vjersha apokrife që qarkullon prej vitesh dorazi dhe i atribuohet F. Nolit jo vetëm nuk i takon atij dhe e përbalt figurën prej korifeu, por shtrembëron dhe falsifikon realitetin shqiptar. Ajo ngjall përçarje dhe tenton të hedhë farën e grindjeve mes krahinave të vendit. S’ka dyshim se një vjershë e tillë nën emrin e Nolit është shkruar me qëllim keqdashës dhe të mbrapshtë në dëm të bashkimit dhe mirëkuptimit kombëtar të popullit shqiptar.

 

*************
“MERR E ZGJIDH”

A të duhen luftëtarë?
Dhe arratinë armiku të marrë?
A do botës t’i vësh zjarrë?
Merr nja dhjetë kosovarë.

A do male me dëborë
Trima të fortë e malësorë
Fort bujarë e burrërorë
Shkon në Kukës i ke në dorë.

A të duhen sharlatanë
Që lëpihen në çdo sahanë
Që të përçajnë vatanë
Ke sa të duash tropojanë.

A do njerëz për aheng
Për tryeza e për kuvend
Burra e gra kërcejnë me lodër
Këta i gjen veç në Shkodër

Njerëz të zgjuar me lezet
Që i gjen në çdo anë
Që të bëjnë muhabet
Këta janë mjeshtrit dibranë.

A të duhen budallenj
Ca gomerë e ca kopukë
Hajdut, kaçak e batakçinj
Shko e merri mu në Pukë.

A do trima sejmenë?
Kapardisur kudo venë
Gjumi pa i zënë t’mos flenë
Për tre mirditorë bëj benë.

Këta matjanë burra të zotë
Që dikur kanë bërë barot
Se i njeh gjithë vendi mbarë
Nuk bëjnë tjetër veç për xhandarë.

A të duhen gënjeshtarë?
Matrapazë e kokëtharë?
Kripën ta shesin për farë
Merr krutanë dhe je i larë.

Do dembelë për Stamboll?
Mos u lodh e mos hiq hall
Të rreshtosh nja tri taborë
Tiranasit t’i zgjedhësh me dorë.

Po qejflinj a të duhen
Që me jevga dinë të kruhen
Zonja që pjellin çdo vit
Veç Elbasani i rrit.

Në do burra llafazanë,
Që çudisin gjithë dynjanë
Që rrinë tërë ditën rrugës
Nga këta gjen plot në Durrës.

Po kërkove kokë palarë
Kryengritës dhe gomarë
Që punët të shkojnë vaj
Shko e merri në Kavajë.

Kërkon hoxhë e kërkon prift
Mos bridh e mos u ngjit
Se si këta që bëjnë mëkat
I gjen vetëm në Berat.

A do urtë njerëzit të rrinë
Nën komandë të kesh ushtrinë
Në tabjate të kesh njerëzinë
Merre të gjithë Labërinë.

Do për punë një korçar?
I ke bujq e ustallarë
Me gra bashkë e hapin varrë
Krah e kokë s’u ka të sharë.

Do budallenj që veç hanë?
Me dy këmbë do hajvanë?
Pasuri që s’dinë të venë
Merr shëtit gjithë Myzeqenë.

A do të ruash florinj?
Katandinë e shtëpinë?
Me dy qofte mbush sininë
Ec e merr gjirokastrinë.

A do të hash e të bësh qejf?
Sofra e shtruar si për mbret
Pastërti e për hyzmet
Të tillë gjen veç në Përmet.

Do ministra kolonjarë?
Se mbahen burra për mend
Duan kudo të jenë të parë,
Në mexhlis e në kuvend.

Hall i madh me skraparllinj
Ka rrezik të hash dhe dru
Dy ministra le të rrinë
Se na duhen dhe pa tre.

Ore të gjorë harruam Vlorën
Se kjo punë lahet me gjak,
Dy shirit e një medalje
Kësaj pune i vënë kapak.

July 17, 2016 11:19
Komento

29 Komente

 1. Euro Maloku July 17, 11:06

  Drejtori thirri brigadjerin dhe jevgun qe ishte ankuar:
  -Dhe degjo ti brigadier!Mos i therrit me jevg ketij evgjitit!

  Reply to this comment
 2. andromeda July 17, 11:30

  “Se non e vero e ben trovato”. S’ka përcaktime më të bukura për tipologjitë krahinore, na pëlqen s’na pëlqen ne. Veçanërisht ajo për tropojanët.

  Reply to this comment
 3. Drini i Bardhe nuk ka te ndale July 17, 11:33

  Strofa qe godet me bindeshem dhe tregon per nje te vertete te madhe , eshte ajo , qe thekson per te vertetat mbi sharlatanet Tropojane , te cileve u pelqen te lepihen ne cdo sahan dhe te percajne vaten !

  Reply to this comment
 4. guximtari July 17, 11:49

  Nasho gjithe jeten ka shkruar jo si e ka menduar, por si e donte Partia. I mesuar ti thote Derrit-Daje ne komunizem, nuk arrin dot te kuptoje Nolin qe shkruante ate qe mendonte dhe prandaj ka bere vepra e kryevepra si kjo vjershe qe percakton sakte tiparet e c’do krahine.

  Reply to this comment
 5. maks July 17, 12:01

  ky miku qe ka shkruajtur ke te vjersh i ditka te gjitha zakonet e shqiperise duam sduam te gjitha jane te verteta

  Reply to this comment
 6. ai July 17, 12:12

  Pas gjithe oreve qe harxhuat, 2 studiues me kte vjershe tejet ofenduese mendoj se ja vlen ti permendet emri ati personi qe e dorezoi vjershen. Se e para ju harxhoi kohen, ju vuri ne loje dy studiues, dhe kohen qe harxhuat per kte vjershe mund ta kishit perdorur per nje kerkim tjeter. Besoj se nuk eshte shume te kerkosh emrin e kti personi. Dashakeqet nuk duhet te dalin gjithmone pa pasoja. Megjithse skam shume shpres qe dikush do e lexoje kte koment, uroje gjithsesi qe si shishja ne oqean te arrije bregun.

  Reply to this comment
 7. Goni July 17, 13:20

  Zoti Nasho,
  Autenticiteti i nje vepre, apo vjershe ne rastin konkret,vleresohet edhe ne baze te stilit, menyres se te shkruarit, etj. Sic e dini edhe ju, ka ndodhur qe te zbulohet nje doreshkrim letrar (apo edhe muzikor) dhe i eshte gjetur autoresia pikerisht ne baze te unicitetit te menyres se te shkruarit te autorit. Ju nuk shkruani asgje lidhur me kete aspekt shume te rendesishem te studimit dhe hulumtimit te vjershes se famshme. Sa per merakun ideologjik (apo politik) te “rreziqeve” qe paraqet permbajtja e vjershes nuk ke pse behesh merak deri aty sa te mos e besh sic duhet “detyren” tende si studiues i afirmuar i jetes dhe, sidomos, i vepres se Nolit te madh.
  Pershendetje dhe me respekt,
  Goni

  Reply to this comment
 8. pff July 17, 13:33

  ne kohen e nolit ka pasur me siguri shume medalje e shirita ne vlore.
  Rjeshtat ne vjershat e nolit rrimojne gjithmone me pak perjashtime, e para me te dyten dhe e treta me te katerten.
  Ketu rrimimi eshte i shumellojshem, dmth pa njetrajtshmeri nga strofa pare te e fundit si eshte karakteristike per nolin.

  Reply to this comment
 9. Petrit alikaj July 17, 13:49

  Un mendoj se kete poezi e ka shkruan Vet Noli sepse kur ishe i vogel ne vitet 60-70 e degjoja shume here nga njerez te moshuar qe thonin ishte e Nolit… mandej dhe sikure mos me qene e Nolit..eshte pra aq e kurdisur qe politica ti shtosh osé ti pakesosh ndonje gje vetem e prishe..nuk ka gje me te goditur

  Reply to this comment
 10. Mili July 17, 15:04

  Ndjehem mirë në mes kolonjarësh, faleminderit, Noli i madh!

  Reply to this comment
 11. mavromati July 17, 15:09

  Nuk e kuptoj pse ne nje moment teper dicisiv per kombin qe nga 1912 te jepet ky kryeartikull nje “gje a gjeze) se a e ka shkruar Noli kete poezi ??Nuk e kuptoj pse gazeta Dita nuk jep komente per shkrimin e PELLUMB KULLES NE FAQET E SAJ…E MIREKUPTOJ PELLUMBIN qe nuk deshiron ta fyejne por pse gazeta Dita te mos censuroje keto komente te pista dhe te botoje ato komente qe jane argument ndaj “te madhit pellumb” qe I ishkoi jeta ne fole pellumbash gjithe jeten..dhe na jep dengla me keto “rrefenja nga marika”
  Sidoqofte poezia e mesiperme e Nolit apo jo ka disa “postulate” qe nuk kane nevoje per vertetim pasi u vertetuan pas 2 prillit 1991 qe ishte veper e udb dhe e bandes tropojes si me poshte..qe jane te tere fajtore para kombit me veprimet apo mosveprimet etyre

  Le te shohim PERGJEGJSITE E “TROPOJANEVE” ne shkaterrimin e kombit shqiptar
  Per dijeni tropoja nga nje krahine qe u zhvillua me shume ne kohen e enverit u be zona qe u dogj me shume ne kohen e tropojanit Sali…shikoni vetem moshen en varrezat e tropojes dhe nuk ka nevoje per koment
  Le te kujtojme profecine e Nolit
  Ate duhen sharlatane
  Qe lepihen ne cdo sahane
  Qe te percajne vatane
  Ke sa te duash tropojane
  Elez Biberaj. (Fethullah Gülen shqipfoles)
  Ne kohen qe njerzit e tij qe u arratisen ne vitet 50 ne Jugosllavi ishte e modes qe per te mos kthyer mbrapa Rankovici duhej qe I arratisuri te vriste ndonje kufitar apo ndonje kuader ushtrie apo partied he ka dyshime qe ka ndodhur dicka e tille.Por ajo qe e ben kete antishqiptarin me te madhe ishte se u be promoter I dekomunistifikimit ten je kufome dhe kurre nuk foli per pajtim kombetar ose investime nga amerika.
  Sali Berisha
  Eshte e kote qe te flasesh per kete monster pasi Athina & Beogradi ate qe nuk e arriten per qindra vjet e arriten duke “kenduar” kunder komunizmit…Nuk ka litar,oqean dhe fuci bitumi te laje krimet e tij.
  Mehmet Elezi.
  Nqs se ka dy gjera qe urrej enver hoxhen eshte se zbuti keto kafshe si Mehmetelezi duek I prure ne tirane..dhe I coi korentin te shpia ne gop te somes deh sot nuk paguajne energjine e xhaxhit.thjeshte nje nga figurat qe emeton ndyresi
  Azem Hajdari
  eshte kryemostra e demokracise se kaloi nga sigurimi shtetit ne banden antishqiptare te elez biberajt dhe me vone ne mafjene droges dhe armatimit..nje felliqeisre qe ershi nga rruga dh u VRA SI QEN RRUGESH.
  Abedin Mulosmani.
  Ne historne e tij “atdhetare” dikush ka shkruar nje hara-kiri per te:””””Ne vitet 60’ kreu nje akt heroic duke prere kabllin e nderlidhjes qe kalonte ne Adriatik midis shqiperise dhe italise ne fund te detit…””” eshte cmenduri te mendosh qe nje person te kryeje kete akt terrorist pa patur mbeshtetje nje shtet te fuqishem..le te kuptohemi..nqs do kishin vrare psh enver hoxhen ose te pakten tentative per atentat do ta quaja hero
  Besnik mulla Mustafa
  Ky kelysh I institutit te marksizem leeninizmit u be nje morr I islamikeve ne shqiperi..eshte fatkeqesi qe “intelektuale”: qe kishin talent vetem per ti kenduar enverit dhe qe aksidentalisht kishte mbaruar gjuhet e huaja e bene ambasdor…Kam lexuar nje tregim te tij “:Nje kafe turke ne selanik” dhe tregimet e “gjyshit te tij” duket qe eshte tipik INTELEKTUAL IDIOT…fakti qe e perzuri me shkelma brerisha si minister te jashtem para ardhje bushit dhe heshtaj e tij FLET SHUME
  MAL BERISHA.
  Per fat ky eshte nnje aliazh I TROPOJANO-LACJANIT…nuk ka lacjan qe nuk e di se ky ishte nje hafile sigurimi dhe bythlepiresi me I madh I PPSH te asaj kohe…se cfare ka bere duhen rroman ti tregosh..por Fakti qe eshte akoma ambasdor ne Londer qe edhe pse ka poshtruar zyrtarisht kryeministin (fallco) Edi Rama dias here tregon se tropojanet jane ato qe bejne ligjin ne shqiperi sa te jene gjalle dy “doktorret” Saliu ne Shqiperi dhe Elez biberaj ne Amerike qe jane antishqiptaret me te medhenj ne historine e shqiperise..
  ERZEN BRECANI
  Nuk ka bere vaki ne globin tosor qe nje ushtarak I larte policie te shkruaje keto DELIRIUME
  Nëndrejtori i Policisë së Tiranës, Erzen Breçani bën thirrje për rrëzimin me dhunë të Edi Ramës, të cilin e quan edhe hitler
  Përshëndetje liderit historik të shqiptarëve, doktor Sali Berishës. E duam ndihmën tënde se jemi mësuar me ty që të na prish deri sa të largojmë pinjollët e komunistëve me në krye Edvin Ramën, ta largojmë këtë Enver të dytë. Ne që dikur studentë të ‘91 shembëm diktaturën enveriste, do gjejmë forcë dhe optimizëm, do të ngrihemi të tërë së bashku me rininë që të mos e lëmë këtë Hitler të gjunjëzojë shqiptarët,” shkruan Breçani
  ALBAN DEGA
  Nje tropojan I amerikarizuar,symbol I atyre qe I lepinin menderen Enver Hoxhes dje dhe jane kthyer ne vampiroide qe hajne veten e tyre,E keqja eshte se ne Amerike nuk e besojne dhe do ngelet nje I kuq “ kinez’I lyer me arome biberesh.

  Ja vlen dhe nje here te themi se kush I beri varrin shqiperise dhe vete tropojes tyre
  Pse duhet arrestuar Sali krimineli ??
  PSE NUK FOLI KURRE ELEZ BIBERAJ PER KETO KRIME HITLERIANE TE BERISHES
  – 4000 mije te vrare ne 1997
  – operacjoni I shikut per te pushtuar jugun 1997
  – pushtimi I shtetit ne 14 shtator 1998
  – vrasja e 4 protestuesve ne 21 janar krim fashist
  – holokausti I gerdecit nga bossi shkelzen berisha
  – vjedhja e rruges kombit gjysem miljardi dollare
  – sabotimi I UCK
  – furnizimi me nafte te Milloshevicit
  – shitja parcjale e detit jon (tradheti e rende kombetare)
  – fronezimi janullatosit
  – lejimi I varrezave te ushtareve gerk sipas vorio epirit
  – genocide ndaj haklajve
  – zhdukja e remzi hoxhes
  Pra vetem me keto 13 krimet e mesiperme nga rromani I monstuoziteteve te tij ne cdo vend te botes do ishte ose ne burg te perjetshem ose I egekutuar.

  Pra pse e mbron kete kriminel amerika dhe europa kur jane te dokumnetura me letra ,dokumente dhe video ??

  Reply to this comment
  • Ismet Balaj July 9, 17:27

   Keto qe shkruan.e duket se nuk jane ndryshe. Vertete ashtu jane. Por Tropoja atehere nuk njihej as si nenprefekture as si krahine. Ishte fshat i vogel pa asnje rendesi. Njihej Malesia si nenprefekture me qender ne Bujan nga 1913-1925, pastaj u vendos Tropoja si nenprefekture dhe filloi te njihej nga mesi i viteve tridhjete e vecanerisht gjate LANCL… Kane abuzuar duke bere shtesa sipas deshires njerez qe duke u fshehur kane vjelle mendimet e veta, duke pasur si mbrojtje Nolin e Madh.Zoti Mavromati, nuk pelqen fare trimeria pas gardhit, me emer fallc, por te dalesh ne shesh te burrave e keshtu te degjohet zeri e te besohet e verteta. Kur fsheh emrin, vihet ne dyshim edhe e verteta. Thash se ato qe shkruan edhe une i quaj te verteta.Te lumte dora!

   Reply to this comment
 12. Guri naimit D July 17, 16:02

  Autopsi mw tw pwrsosur pwr problemin qw ngre nw art Noli nuk ka .Mw fal Profesor se ju rrespektoj. Di njw gjw qw me sa thekson noli nuk pwrul krahinat pwrkundrazi ngre lart tiparin e tyre pozitiv appo negativ qw nw ato krahina dhe nw kohwn e Nolit dominonin.
  Nuk besoj se wshtw problwm. Pwr mua ky Vjershwrim wshtw “Nobwl’ dhe wshtw autorwsi evetw Nolit. Tw mw falni profesor unw gjtihnjw si lexues i thjeshtw flas..
  Noi i Madh e ka vwnw pikwn mbi “I”
  Guri Naimit D.

  Reply to this comment
 13. gjermani i fundit July 17, 16:08

  Po mire, po ate te kandarit Cajupi e ka shkruar? Pastaj, strofa e 23 e Nolit qe keshtu:

  A do turq e shkuar turkut,
  Me legena sa s’ka me,
  Mos u lodh te gjesh gjekund,
  I ke te gjithe ne PD.

  Reply to this comment
  • Une July 17, 20:01

   Jorgaqi dhe bemat e ti kunder figurave te medha te kombit…!

   Per te qeshur dhe qare…!
   +++
   Po te qaj o Jorgo
   me te thellen dhimbe
   pa ma gjej autorin
   per kete vargun tim-e.

   Ke filluar vone
   te meresh me fallsifikime
   te keqen o Jorgo
   mo shkruaj me zemrime.

   Mo boto genjeshtra
   a te keqen e profesorit
   se dhe para ca vitesh u ankove
   se sikur te kishin vjedhur Autoret.

   Po jo a derzi,
   ste kish vjedhur askush
   por te plaste inati
   si dhelpren per rrushte

   Dhe ju sule Kadarese
   me nje shkrim te gjate
   ku i thoje popullit
   se te ka vjedh roman…!

   O dite zi i gjore,
   po me Nolin cke,
   mo don qe ta besh komunist
   ne ate partine tende

   cte duhet qe genjen o i zi
   me genjeshtrat tua cilet po mbroon
   a thua te kane paguar mire
   ndaj ti ze e terfellon

   Po mbron injorantet
   qe kombit flake i vune
   po mbron ata qe Noli
   i kritikon aq shume?

   Leri genbjeshtrat menjeane
   dhe “miqte e tu” qe miq nuk i pate,
   leri te flejne te qete
   atje ne ato varre

   Mos fol ne emer te tyre
   genjeshtra tutje tej
   jorgo o i lajthitur
   per Nolin mos genje.

   Se Noli nuk qe shoku yt
   ai qe me guximtar
   E tha fjalen kur duhej
   Te rrebte dhe te mbare.
   *********************************
   Gjeje Autorin o Jorgaq Nashua
   ********************************
   Ky Jorgaqka qe simbas ti dhe Kadare “na i kishte vjedhur dorshkrimin e nje romani dhe e kishte botuar per vete” pra, e kush paska patur nevoje te vjedhe jorgaqken, Kadare qe krijon mijra romane po te doje pa patur nevo0je te marre nga askush!
   Po nesje, qe thoni ju keto vargje duan te ja heqin nga autoresia Fan Nolit sepse pushtetaret e cdo dekade preken shigjetohen tej per tej per injorance dhe per vese te ndyra ne pushtet si dhe njerezit e cdo krahine kritikohen ne kohen e duhur per veset qe kane patur dhe i kane nje pje4se dhe sot.
   Poezia eshte nje kryeveper, nje perle ne letersine shqiope, por natyrisht qe racisteve krahinor qe kane pushtuar Tiranen me injorance, uk u pelqen.
   Biles ata ka rrezik te investojne jorgaqke te tille qe jo vetem te shkruajne suke u munduar qe te ja vrasin autorsine, por dhe ta bejne autorin anonim armik te popullit!
   Taszhme te presim kur Jorgaqka te shkruaje dhe per poezite e Ali Asllanit ku te theksoje ky prrofesorri qe fut dhe koleget si pjese te idjotizmave te ti te rfallsiteteve te ti, edhe pas vdekjes i perdor miqte e ti per te mbrojtur keto genjeshtra qe shkruan ky kunder autoresise se Nolit!
   Noli sa ka qene poet i embel, i dashur, ka qene dhe poet i rrebte e i ashper kunder se keqes hne Shqiperi!
   le te kujtojme ketu metaforat kunder regjimit te Zogut, ku e quan; satrap, fudull, hajdut, etj..
   Jorgaqka si duket ka marre ndonje shume te madhe qe te ja zhduke nga krijimtaria kete veper kaq te bukur, saterike dhe atdhetare te Fan Nolit, veper e cila jo vetem qe nuk duhet5 kritikuar por duhet publikuar shpesh qe te edukohen injorantet dhe te vlersohen ata njerez krahina e vende te cilat bNoli i vlerson, pasi ne jeten shqiptare, vihet re cdo dite qe Fan Noli ka bere nje pershkrim Folo9zofik me kete poezi per shqiptaret per veten dhe bashkllezerit e ti!

   I zhoni jorgosigurimsit qe une jam Une…!

   Reply to this comment
  • Ismet Balaj July 9, 17:17

   Nje imitim i persosur i vargjeve noliane…

   Reply to this comment
 14. info analitike July 17, 21:15

  Kriminele, hajdute, capraze
  e qe flasen papushim
  aq sa po habitet gjindja
  i ke te gjithe tok tek “rilindja”

  Reply to this comment
 15. demo July 17, 21:48

  Populli shqiptar eshte popull kodosh.E ben kopilin dhe ja vesh Nolit.

  Reply to this comment
 16. Nazim July 18, 00:15

  Po mire, or mrie, po nje gje nuk kuptoj! Pasi e kundershton se vjersha nuk eshte e Nolit, perse e boton, me qe thuhet se kjo vjershe ka qellim percarjen e popullit sidomos sot, qe cfare nuk kemi ketu brenda Shqiperise.

  Po edhe gazeta ke te drejte te redaktoje e t’i thote autorit, me qe the se nuk eshte e Nolit, nuk po e botojme.

  Hej cfare kohe qe ka ardhur, coroditja nuk ka zene vetem njerezit e thjeshte qe s’dine te shkretet nga t’ia mbajne por edhe kokat qe i mbajme si te shquarat e kombit!

  Reply to this comment
 17. ARBERI DR. July 18, 06:57

  G.Dita mirditani
  Mar.prof. Nasho Rogaqit pershendetje

  Gjithnje kene dashur se p’se kritikohen verioret. ,aq me keq ata e bene rev. e qershorit ne perkrahje te avni rrustemit.malsia e gjekoves,hasi kan vu kandidaturen e. e avni rrustemit candidate per deputies se bajramm curri curri dergoj dhe delegate per te marr mbeshgetjen e hasit e lumes.antar Ishin dhe Rojet e bashkluftetaret e bajram Currie Ali niman doci qe ka ardh me babajn Niman sylen e e vllaj veli nimanin ne rev. e qershorit v. 1924,avdi bajrami qe ka aqene ne ne shpellen e dragobise me xhaxhajn sali manin kuheririn rexhep adullahi etj….aliu e avdia kana Marr garanci nga pleqaia e hasit dhe spahiu I lumes te cilet Kane thane “votat e lumes e te hasit Jane vper avni rrustemin”(incizim manjetofon e kujtime 1964)
  Ai qe bere rapsodin nuke e dine qe bajram curri ka qene nga tropoja e,shkuar ne gjakov .bajram curri ka Lind duke udhtuare me karaoke v 1862 nena e ti udhtonte me karaoke .final per fjale ali nimani ne puke me b.c.tregone:”Bajram curri thoshte jam i vukaje”eshte nje lagje NENE fisin e krasiqe te krahines Kolmekshaj fshati Kocanaj(. margegaj ) Edie sot e ruajn mbiemrin vukaj.gjysshi I bajram Currie Islam hyseni esht largua retth vitit 1800 nga kocanajt. Si fshat kocanant nane 13 lagje.
  Pra Ai-Fan noli nuke do te shante vendlndjen
  ,malsin e gjavvles qe e ka strehuare dhe Kane qene luftetare besnik te bajram Currie .
  Ddbe nje per Prof nashon.kjf dente bra bantam curri vajatoria Thur kgl vargje ano. Push curr ad te Mori ty Mori ma.sin brie per bri,,,,muar kosoven bytevi,ne ate ‘ranger drdhi due banrami.miku bashkpuntori d bashkluftetari k tin nimen Shia prince d jdhheqe popullor(i plagosur ne member d ne dote amtivist kvshquar k lidjes shakltare te prizrenit Prof coli xoxe)
  Nuke Falk festoj diten Bajramit,edhe fshataret nuke j Nadine.me ad ne se askush NBA tplani nuke Shuman gem vend lindja d tyre sic Ishta zakon.syl hoxba -Ademiddy vllezer k kishte ne top.a.nu than vllezerve there njftoni,3-4 vets Fe dormant d te shkojm gem Neiman Shia d vllezrit ne tpla.kur k thene nimanit Jane ka vine do njerz.atehere ju than me fat d me han nu kofte bajrami.nimani dole ashtu k plamjr I lodhur due k merzitur k prick 200m .large. Mir se ddhet more vllezer se ma nderuet ftyren Para tplankt,se nuke me ka ba bona ads mendja d member me heck per bantam.per ate puns me te cmerzite per vdekjen d bases bantam curri kemi arch.pack member e mbar nu thote nimani.Ku’tok domethebjen
  Per nasho jorgaqin qe nuke Mori ndonje kujtim per b.Currin kame ftohtesi.nje rast zogu do te bente nje atentat dhe kerkon ali n.docin e isuf Hamzen-bali-balaj,vlla k imer e shpend balis. Kjo shtepi ka qen bazz patriotike ne ate kohe aty ka nis- Kris pushka e pare e rev, qershorit )
  ) margegaje.keta nuke dinine PSE ,vec na kan kerkuar bantam curri.kur shkojn ne Shkoder I tregojn bajram Currie?? Na kan kerkuar ne emrin tuajz!..an
  ni those b.c. pushing, mos u nisni per tirane pa me takuaf mua.merr vesh bajram curri qe ata Jane caktuar per te bere nje atentat.bajram curri I those gjylbegute,une nuke e lejoj djlin e Niman syles e shoqerusin te imer balise me rrezikuar koken per ahmet zogun..aliu trgonte qe bajram curri Na shpetoi pa u vra ne prite.
  Fan noli me sektete fetare ka dal e ka priie me muzik luctetaret e e malaise gnakoves- tropoles.ka biseduar vme kleriket muscleman ,, katolik e ortodoks me I strehuar ne objektet e tyere petard u

  Kjo vjerrsh esht perpiluar ne radhe te pare kinder sali brishes nga kundershtaret e tijl
  ,pastaj ka shkuar duke u shtuare sipas oreksit krahinore.kjo eshte nje perpjkje pas kohe per ta Parly
  er e
  dr.dr.dr.at Nolin Phd. duke e shar qe nje figure poliedrike politike ,shtetrore fetare,shkecore,,fillozofike qysh atehre gjoja ka percaktuar noli,Kush Jane trpojanet.???
  Nuke e dine qe tropoja rreth apo nenprefekture e bani zogu.deri ateher eshte njohure malsia e gjakoves nga cdo drejtim me spekullatori ka gabure ne hapsire dhe ne kohe..
  Ky bejtexhi ka harrnuar aqe shume Sa e ka tepruare,dhe e ka cvleftsusr vjerrshen e ti .shkurt kaq per sqarim.

  Reply to this comment
  • mixha malazez elez i vuthajve July 18, 14:40

   Zoti komentues “arber dr.”

   me vjen keq por nga menyra se si shkruan dukesh qe je nje mbetje fosile e atyre kermave te esat pashe pashes ose xhaferr devs te nglelur diku ne perendim.

   ke te drejte se eshte artikulli me I keq I nasho jorgaqit por dhe nje artikull I panevojshem I gazetes dita ne nje kohe qe shqiperia eshte ne VDEKJE KLINIKE

   TI MOR ZOTNI PASKE HUMBUR CDO LLOJ LIDHJE ME KOMBIN SHQIPTAR QE NGA KOHA E ZOGUT KURVES.

   qe ta marresh sa e do tropoja djallin e saj me emrin saleh berishaj ndiq keto rrjeshta me poshte

   Ku e ke djalin nene Jovanka ?
   Ne Tirane, tek Sllobodanka,
   Na eshte kthy dhendrri n’pushtet
   Tash do te dalim n’selamet.
   Dobro doshli, daj Fazllici !
   E uron Shkelzen-o-vici
   Zdravo unuka Argite !
   Te gezojme qe erdh kjo dite !
   Tash fitojme ç’far t’na doje zemra:
   Pare t’pista, prona, tendera,
   Me rrite normen e fitimit,
   Jem bashkue me boten e krimit.
   2.
   Babe Salihi jep udhezimet,
   Si me i shtue superfitimet:
   “Gjithsecili ne klanin tonë,
   T’angazhohet ne korrupsion !”
   Ne mandat te pare si president,
   Jam tregu koqe, pa mend,
   Me duket vetja anormal,
   Pse nuk vuna kapital !
   Eshte momenti te fitojme sot,
   Vitet qe na iken kot,
   Due me u ba pasanik,
   Me jetue si sheik!!
   Objektiv i madh per mu:
   Keto milionat me i fitu
   Si ti fusim ne xhepin tone,
   Ka metoda ti pastrojme.
   Arme, droge e kontrabande,
   Jane per burrat: pune e rande,
   Ketu, Argite mos i fut hundet,
   Kem Shkelzenin per kesi punesh.
   More Shkelzen, t’ka baba trim,
   Je i lind per demontim,
   Ti Argita, bija ime,
   Fokusou n’ privatizime.
   Sokoleshe, ti moj malesore,
   Na e hap studion ligjore,
   Gjithe projektet qe ka shteti,
   Do i perlajme t’ tana per vedi.
   Ç’fare ka prona ky milet,
   Ne mal, n’fushe a ne bregdet,
   Turru pra, ti moj azgane,
   Me i kalu n’llogarine tane.
   Thuri planet me ngadale,
   Futju bregdetit me radhe,
   Nga Ksamili ne Velipoje
   S’leme parcele te na shpetoje !
   Ty Jamarber t’kam si djale
   T’i zaptosh tokat ne Jale
   Per Zenin kam tjeter plan
   Jane dy mije hektare ne Seman
   Nuk na vjen me fati ne dere,
   Ta shfrytezojme per te fundit here,
   Te mos mbese aset pa shit,
   Te mos leme prone pa grabit.
   Hyrjen n’ NATO, me sa te mund,
   Do ta shtyj ne maksimum.
   Po te na bajne neve anetar,
   S’mund te vjedhim si me pare.
   Do veme kapital pa mase,
   Do fitojme para me thase,
   Me i pastrue sipas ligjit,
   Kemi firmat e Fazllicit.
   Shkina ime, moj Argite,
   Mire i “qan” keto “sukses fite”
   Çdo projekt qe konsulton,
   Dhjete perqindeshin e “rrafshon”.
   Nga qe pronat ke synim,
   Po te jap mendimin tim:
   Toke me çmim “badiava”
   Veç n’ Porto Romano ka.
   Jane pronare ca katundare,
   I genjejme me pak dollare.
   Bejme nje Vendim historik:
   E kthejme n’ Park Energjetik.
   Vlera e tokes shkon n’stratosfere,
   Rritet çmimi 300 here !!
   Sa firmos nje V.K.M.
   Pare te madhe fitojme ne !!
   Shkelzeno, qepju Gerdecit,
   Eshte mbreti i biznesit.
   Gjithe mafjozat ma t’nderu
   N’trafik armesh jane perqendru.
   Eshte biznes fantastik !
   Demontim dhe trafik.
   Do ta bejme ne menyra te fshehta,
   T’ mos leme gjurme ne evidenca.
   Trafikojme edhe raketa,
   Sa te doje Al-Qaida.
   Ne rruge sekrete permes Çadit,
   I çojme arme edhe Xhihadit.
   Nuk na duhen ne uzinat,
   Fillo, e ngre llamarinat.
   Perdor mjetet e ushtrise,
   Ke dhe çiken e Farise.
   Kam mendu per proceduren,
   Gati ke infrastrukturen.
   Alibe e Aldo Bumçe,
   I ke vartes n’ grupin e punes.
   Mos humb kohen me liçencat,
   Ti jep baba kompetencat.
   Qeveria, perfshi mua,
   Do te jete nen urdherat tua !!
   Ne poligon shko ndonjehere, n’te rralle,
   Veç me mbush thaset me dollare,
   Non-stop, n’supervizion,
   Baxhanakut i takon.
   Per fitimin maksimal,
   Nuk njoh ligj, as moral,
   Puna del me leverdi
   Kur shfrytezohen gra e femi.
   Keto jane pune qe leverdisin,
   Pasunohemi me tane fisin,
   Fitim te tille nuk ka pare bota,
   Pesedhjete breza s’na dhemb koka.
   3.
   Kam kerkese nga njerzt e grues:
   T’u jap serbve akses n’Durres.
   Kam mendue qe per Serbine
   Te baj aksin Laç-Morine!!
   Kosovaret nuk i due hiç,
   Sepse jane anti-Fazlliç.
   Çmendurisht une kam dashni,
   N’dajallaret e femijve t’mi.
   Rruga qe i sherben vatanit,
   Do kalonte grykes Komanit.
   Ky opsion nuk me pelqen:
   Me demton si biznesmen.
   Une nuk jam aq rrote budalli
   Me e ndertu nga thote Topalli.
   Rruga bregut lumit Drin,
   Le pa pune tragetin tim.
   Jam i lute prej Erdoganit,
   T’kaloje rruga bregut Fanit.
   Keshtu, kane shansin osmanllinjte,
   Per here te pare me shkel n’Mirdite!!
   Pra, Kosova eshte sebepi,
   Perfitues jane turku e serbi.
   Do ta haje buxheti i shtetit,
   Edhe xhepat e miletit.
   Nga miliardat qe do hedh,
   Gjysmen n’rruge-tjerat i vjedh.
   Jemi te “ndershem” ne publik,
   Eshte projekt patriotik !!
   Do ta nisim me nxitim,
   Pa projekt e preventiv,
   Keshtu nuk kapet abuzimi,
   N’xhepat tane shtohet fitimi.
   Gropes se zeze te korrupsionit,
   I veme emrin “Rruga e Kombit”
   Se ky popull eshte i trashe,
   E ha sapun per djathe.
   Keshtu, per dite vjedhim miliona,
   Me parullen: “rrofte Kosova”.
   Plan biznesi me te mire s’ ka,
   Miliardere ka me na ba!!
   Eshte projekt qe suporton,
   Çdo lloj vjedhje e korrupsion.
   Jane pa tru shqiptaret e ngrate,
   I mashtrojme dhe per fushate.
   Une jam Sale talebani,
   Me vjen ne ndihme dhe Erdogani
   Me sebep te inagurimit,
   Dy dite para votimit !!
   (Dasem te madhe do te banim,
   Te kishim ketu dhe Sllobodanin !!)
   Po u ba ndonje padi,
   E dergojme Sollakun n’shpi.
   Me mbrojt fort korrupsionin,
   Kemi gati “lustracionin”.
   Kemi eksperience nga bota,
   Siç vepronte Penelopa.
   Keshtu do bajme me tunelin,
   E ndertojme pastaj e shembim.
   Siç na meson arithmetika,
   Kete e thote edhe Argita:
   Qe te fitohet sa me shume,
   Duhet rrit puna n’volum.
   Sukses-fija eshte derivat,
   Punet e vogla japin pak.
   Po kur shifra eshte me billiona.
   Çahen brinjesh llogarite tona !!
   4.
   Nga Argita due’ i projekt:
   Si ta fusim ARMO-n ne xhep.
   T’u krijojme pershtypjen t’taneve,
   Se ua dhame amerikaneve.
   Nga Teksasi, nje firme hiçi,
   Na e gjejne Toma e Fazlliçi.
   Koperture n’afera krimi,
   Rezart Taçi esht me kopili.
   Thirre Taçin me urgjence !
   Fillo, jepi konsulence !
   Te startoje, me korrupsion,
   T’paguaje mediat, sa t’kerkojne.
   Taçi-Oil, ky Taç-rrufjani,
   Fonde sjell nga Azerbaijani.
   Nuk prish pune, t’ zeza a t’kuqe,
   Mire se te vijne nga mafia ruse !
   Vlere fiktive veme n’ offerte,
   Me u “pague” per 5-6 vjet,
   Po u zbuluem nga konkurentat,
   I nderron Ruli dokumentat.
   Nuk e ban ai per shoqni,
   Ai ka ketu pjesen e tij,
   “Druri i arres” qe nje nxitim,
   Sot e kam ortakun tim.
   Per “OK”-n ne parlament,
   Duhet ba nje marifet:
   Vec te kete emerin “garanci”
   Boshe e fallco, s’ka rendesi.
   Grupi im parlamentar,
   Jane ca koqe, e ca gomare,
   S’jane te zot as “per nje pune”,
   Miratojne ç’far u tham une.
   Pse jane arti, politika ?!
   I blejme ca nga opozita,
   Kur ta mbyllim kete pazar,
   U çojme ftesat per iftar.
   Per parate, s’kemi siklet,
   ARMO-n e marrim pa leke,
   Po t’na pyese ndonje gazete,
   “Jane pague”, por jo n’buxhet.
   Po e teproi ndonje gazetar,
   Do ta shpalle une tradhetar,
   Do ia djeg gjithe pasurine,
   Me shtypshkronje, e me makine.
   Per transferta kriminale,
   Kemi banken personale,
   Me Tan Santo e Elvane,
   Kryebandit Adrian Fullane.
   I bajme ligjet si t’i dona,
   Qe ARMO t’jete e jona.
   Ky qe plani, me startuu,
   Eshte sukses i garantuu !!
   ESHTE PROJEKTI I FITORES !
   JA KALOJME DHE AL KAPONES !!
   5.
   Merakoset nene Jovanka:
   Motra ime, Sllobodanka !
   Mos ma lini n’balte Fasllicin,
   Pse e kemi Kryeministrin?!
   Sal Berisha mban fjalimin:
   Mos ma ngucni “gospodinin”
   Mbyllni gojen deputete !
   Se ua sjell ketu n’parlament.
   Nis veprimet paranoja:
   O Damir, o “srdce moja” !
   Merre çarterin per Tirane
   Je ne bes’time n’ TV Klan.
   Ne aeroport shtrohet tapeti,
   Me urdher te nalte nga shteti,
   Zbret me nderet e nje princi,
   Dora vete: druzhe Faslliçi.
   Angazhohet i gjithe shteti,
   Policia e prefekti,
   Shantazhojne Sala e Liria:
   Te rrije urte prokuroria !!.
   Se eshte koke, per koke te mikut,
   Eshte koka e trafikut,
   Kontrabanda e Ballkanit,
   Kontrollohet prej “viganit”.
   6.
   Fakte te reja kan dale ne drite:
   Kush e nxori Azemin ne prite,
   Kush e shfrytezoi arkivolin,
   Me ba 14 shtatorin !
   S’e harrove o Sale, traditen,
   Keshtu e vrave edhe Trebicken,
   E verteta po del ne pah,
   Kush e çoi Kosten “per gjah”.
   Po te zbardhet prej fillimit,
   Tragjedia e 2 Prillit:
   Dora qe gjakosi Shkodren,
   Ajo vrau dhe Remzi Hoxhen.
   Kur Kosova ngrinte krye,
   Behej shqipja “lesh e li”,
   Luks i madh per Serbine,
   Kur shtie n’kaos Shqiperine.
   Hej Sali, miku i Fazlliçit,
   Ia kalove Karaxhiçit,
   Karburant i dhé Serbise,
   Me vra djemte e Dardanise!!
   U rrjeshtove n’krah te Rugoves,
   Kundra trimave te Kosoves
   I gjithe populli u çudit
   Kur i shpallet “terroriste” !!
   Trimat, ne lufte me dushmanin,
   Ti, biznes me Arkanin.
   Dosja jote ne Beograd,
   Filloi te jape rezultat.
   Kur Kosovës po i vinte fati,
   Direktiven jep lugati.
   Me urdher te UDB-se
   I the “jo”, Rambuje-se.
   Ti ke ba nje mal me krime,
   Vrave popullin ne lufte civile,
   Mbolle ngjarjen me vrastare
   “Hiroshimen” gerdecare.
   Tym e helm mbushe kete vend:
   Bloze qymyri, nafte e cement,
   Ke dhe plane me mizore,
   Me centralet berthamore !!
   Si familje, je ba llum
   Ju ka vene mafia perfund:
   Delijorgji, Medi dobiçi
   Rezart Taçi e Fazlliçi.
   Qe ta themi hapur fare,
   Eshte gjithe mafia nderkombetare,
   Kriminelet ke ortakë,
   Me t’çue ne Hage, ti e ke pak!
   7.
   Jam Sali, Sali “qëndresa”
   Vrava, vodha gjithe sa desha
   Per pushtet, une djeg Shqipnine,
   Per Gerdecin, hiç s’ma ndin.
   Madje jam shume i vendose,
   Per nje tjeter katastrofe !
   Me barut u ba shume buje,
   Kete here do jete me uje !!
   Shkodren do ta bej det,
   Ta mbaje mend perjete !
   Tragjedi qe s’e ka pase,
   Ne Kafe te Madhe permbi skaf !!
   Vi nga kulla e Vicitolit.
   Jam nga shpella e Mit Sokolit,
   Qe ju turr topit per ment’ krese,
   Tu mendue se eshte n’sigurese !
   As kurkujt nuk ia kam friken,
   E kam “tredh” une opoziten
   N’ unison me Edi Ramen,
   Kushtetutes ia kam “kajt nanen”.
   Le t’vazhdoje me batuta,
   Tu tregue perralla me flutura
   Nuk me tremb mue Johni II-te,
   Une nuk pyes per Amerike !!
   Derisa t’permbyset globi,
   Me rruen trapin “Silvia Konti”,
   Se ia marr erzin n’publik,
   Ia kam ba nje vidioklip !
   Me gjyqsorin s’kam problem
   Aty kam une klanin tem,
   Bamirit ia kam ba bene,
   Do t’ia marr dhe KLD-ne.
   Me i vu krimit kapak,
   Mua m’duhet edhe nje mandat
   Kam nje plan te sterhollue,
   Me lane popullin pa votue.
   Kur te vije dita per votim,
   Jam usta n’manipulim.
   E ujdis dhe me Europen,
   N’qeveri me kokelopën.
   8.
   Mire ia ban more faqezi,
   Kur ka t’marre qe t’besojne ty,
   Se çdo popull ne planet
   Nuk do të sillte me ne pushtet.
   Per faturen dhjetra mijera
   Brenga, plage edhe viktima,
   Per gjithe krimet ndaj vatanit,
   Do ta benin si Sadamit.
   9.
   Hapi blloqet moj Argite:
   A ka mbet ndonje gje pa u shit ?
   Nga vemendja si na doli ?
   INSIG-u , ALBPETROL-i ?!
   Duhet te kesh n’vemendjen tate,
   Dhe repartet ushtarake.
   Ç’fare ka: toke e ndertim,
   Ta kthejme ne perfitim!!”.
   Te punojme ma me kujdes,
   Po na dalin letrat n’shesh.
   “Bomba” e pare qe faksi djalit,
   Tash, e-mailat e Ansarit !
   Ne publik erzin na muaren,
   s’na paguan as faturen,
   Me aferat qe t’zbuloi Tema
   Mos t’jem une, t’kishin fut brenda.
   Per çdo gje, rrofte kapari,
   Se ta fusin si arabi
   Ta kesh rregull n’punen tane:
   Leket merren paradhanie !
   Mos u ban more babe zevzek,
   I thote t’jatit çika e vet:
   “Veç me tenderat qe kam n’proces,
   Jam tu e mbushe edhe nje thes !”
   Asetet qe ti permende,
   I kam te shkrume n’listen teme.
   Une i bej punet me grafik,
   I kam ne plan per kete vit.
   Nuk pajtohem me kritikat,
   Mos mi humb babo meritat.
   M’ gjej nje tjeter ne Planet,
   Qe eshte ba bos per 4 vjet ?!
   Per çdo prone qe eshte kthy,
   Une e Zeni kem nderhy.
   Ne çdo projekt e investim,
   Aty eshte dhe emri im !!
   Koncesione e tenderime,
   Kane kalue ne doren time.
   S’jam mjaftue si konsultare,
   me perqindje, jam pronare !!
   A e ke pa si po hedh shtat,
   QTU-ja e re ne Farke ?
   Veper qe se ka Shqipnia,
   Ashte tu u ba me leket e mija !
   Lumenjte: Drin, Vjose e Devoll,
   I kam une nen kontroll !
   Po s’pagoi taksen tek une,
   S’fiton asnje konsorcium !!
   Fantazia ime s’ndalet,
   Kam fillue te zaptoj dhe malet:
   Dajt, Terbun e Veleçik,
   Tash jam ngule dhe n’Bukanik.
   Me ndihmen e dajes Fazlliç,
   Kem ba lek e fitue miq:
   Mishkovicin e Arkanit,
   Dhe djalin e Sllobodanit !!
   Kam arrite me menaxhu,
   Procesin me te korruptu.
   I rashe vize VITOL gjigandit,
   Ia dhashe ARMO-n Taçit mamit.
   Edhe pse jam billionare
   Ne shume projekte, aksionare,
   Do te vazhdoj ta rrjep Shqipnine,
   Vete e deshen borgjezine !
   Pra, ç’ka lidhje me terrenin,
   E godisim bashke me Zenin,
   Ti kujdesu veç per vedi:
   Mos me ra nga pushteti
   Qe t’i gezojme na pasunite,
   Mos prano me i hap kutite.
   Se po i hape, fiton Rama,
   E na i konfiskon te tana !!
   Po erdhi ai n’pushtet,
   E sigurte: burgu na pret.
   Krimet tona sa nje mal,
   Nuk mjafton kodi penal.
   Qe te shpetojme duhet me ik,
   Ne azil politik,
   Nese duem nje vend tamam,
   Shkojme drejt e n’Teheran.

   Reply to this comment
 18. IDIOTESI July 18, 10:32

  DIKUSH TALL LESHT ME PROFESORAT, DHE TALLJA VAZHDON DERI NE GAZETEN DITA. PSE I BENI KETO PER KLIKIME, BRAVO ARRITET QELLIMIN

  Reply to this comment
  • gjermani i fundit July 18, 15:38

   Ne fakt desha te bej humor, por edhe une me AQ sa e kam lexuar Nolin besoj se nuk jane strofa te shkruara prej tij. Nuk ecen vargu lirtek m, fluid, me muzikalitetin tipik te Nolit, qe ne fakt edhe pse jo poet i persosur, si vjershetor i madh nuk kishte veshtire te nxirrte strofa te rimuara bukur. Pastaj, Noli ishte sistematik, nuk mund ti shpetonte gjeografia e krahinave sipas rendit dhe nje mbyllje e bukur. .Konica mundet, mundet edhe Cajupi te ishte kaq kritik, por calon strofa; te tilla strofa as me kembe nuk i bente. Nuk eshte puna tek ruajtja e integritetit patriotik te Nolit, qe legjenda e do sikur idealizonte Shqiperine dhe shqiptaret, por nuk duket brume nolian ne disa parametra dhe jo nje. Pershendetje prof. Jorgaqit!

   Reply to this comment
 19. studio thesprotia July 18, 15:46

  JORGAQI Nasho,
  eskluzive, jo vetem por edhe interesante!
  Humbet strofken per Camerin dhe camrit
  Thesprot !

  Me vjen keq te kujtoi mediokritetin e veprave te tua; por ja ku ju vet, me ane te kesaj analize fantomatike, na i ngjalle ate shije mos shije qe per fat te keq, edhe sot akoma tregon qart se si ju e kasta e juaj bajate jeni imponuar e kthyer ne barometer, ku matet sakt gjendja mjerane e nje populli te ter qe kurrsesi nuk ju ka merituar e meriton !
  NOLI dhe ju !?

  IDEA BASHKOHOHORE E FANTASTIKE!!!

  Reply to this comment
 20. Kola July 19, 07:01

  Ketu eshte me mire te lexosh komentet, se sa shkrimin pacavure te prof. Jorgaqit. Te percaktosh autoresine e vargjeve, nga permbajtja, me duket gabim. Po te ecnim ne kete linje, Nolit mund t’i mohohet autoresia ne shume perkthime, vecanerisht ajo e Khajamit, te ciles s’i gjendet asnje strofe prej origjinalit. Ajo eshte sjelle ne shqip prej perkthimeve te cilat gjithashtu s’puqen me perkthimin ne kuptimin e sasise se strofave. Ficxheraldi e ka me 120 strofa, varjanti grek i vitit 1887, eshte me 147 strofa. Varjanti shqip i perkthyer nga Hafiz Ali Korca eshte me 117, kurse varjanti i Nolit me plot 331.
  Pervec kesaj nuk me duket kriter shkencor mbeshtetja tek permbajtja per percaktimin e autoresise. Negative mund ta quajne autore te mykur si puna e Jorgaqit, por kurrsesi bashkekohesit, qe e dine mire nga na kane ardhur te gjitha te kqijat si komb. Te vesh gishtin mbi plage, ky eshte sherbimi me i madh qe mund t’i behet kombit dhe ne kete pike, s’ka vend deklamimi alla patriotik i njerit e tjetrit, perpos sherbimit qe i ben Noli kombit.

  Reply to this comment
 21. Gani Kryeziu January 24, 22:00

  Edhe Noli qe ka shkruar per tropojane edhe ky zoteria qe permend, Berishen, Hajdarin, Mehmet Elzin, Mulosmanin etj nuk e kane njohur dhe nuk e njohin tropojen dhe tropojanet. Keta plehra as nuk e kane perfaqesuar tropojen dhe as nuk mund ta perfaqesojne. Keto familje, jane pjelle e orgjive mes vetes se tyre dhe krenaria dhe fisnikeria e tropojes nuk arriti te zbrese ne Tirane apo poshte lumit Drin. Keta kane bere perfaesimin me te poshter dhe me te paskrupullt te Tropojes. Do te kerkoja mirekuptimin e shqiptareve dhe te Nolit te asaj kohe qe te mos ngaterroje Tropojen dhe tropojanet me keta sharlatane. Familjet me te pa ndershme, me te pabese, qe kane bashkepunuar me mikun dhe armikun, me hasmin dhe me dashamiresin, qe kane kryer imoralitetet dhe kane pranuar imoralitetet me te medha dhe te pa thena ne asnje kohe njerezimi jane keto familje, te ashtequajtura bajraktare, por qe shkerdhenin pjesetaret e familjeve te tyre dhe njeri tjetrin.

  Reply to this comment
 22. Leo December 30, 22:52

  Sa për Informacion
  Më 1924 kur supozohet se është shkruajtur kjo vjershë Tropoja e sotme nuk quhej Tropojë por Malësia e Gjakovës.
  Im atë më pat llafosur se në kohën e xhaxhit Enver tropojanët as nuk e kishin ves të spiunonin e as të tradhtonin dhe ishte kohë kur e gjith Shqipëria ishte e mbushur me tradhtarë e spiuna.
  Kjo vjershë është e krijuar nga ndonjë hajvan e sharlatan dhe i pëlqen vetëm tipave të njëjtë.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*