Ekskluzive/ Hoxhallarët shqiptarë në UDB

June 3, 2018 14:36

Ekskluzive/ Hoxhallarët shqiptarë në UDB

 

Nga Bardhyl Mahmuti

Çdokush që ka lexuar memoaret e Sulejman Rexhepit, kryetarit të Bashkësisë Fetare Islame në Maqedoni, e ka të qartë se “hoxhallarët komunistë”, të edukuar në frymën e “marksizëm-leninizmit jugosllav, ishin mishëruar me historinë e huaj”. Është e kuptueshme se, si rezultat i këtij mishërimi, një numër teologësh myslimanë shqiptarë kishin “emocione të fuqishme sa trupin ua përshkonte një zjarr kur dikush i identifikonte me figurat historike sllave, si Gjorçe Petrovi”. Është e kuptueshme se këta teologë të “marksizëm-leninizmit jugosllav”  kurrë “nuk kanë ndjerë emocione më vonë, kur dikush i identifikonte me Skënderbeun”. Prandaj është edhe më e kuptueshme se pjella e një edukimi të tillë ka si rezultat faktin që edhe sot e kësaj dite, një numër teologësh marksistë-leninistë jugosllavë shajnë në mënyrën më të poshtër Skënderbeun, Nënë Terezën, Ismail Kadarenë dhe figura të tjera të historisë dhe kulturës kombëtare shqiptare.

 

***

Njerëzit që nuk i zotërojnë konceptet teorike për ta analizuar realitetin në dimensionin  politik, kanë tendenca prirje ta personalizojnë politikën. Për këtë arsye, një nga shtyllat e orientimit metodologjik të politologëve konsiston në shmangien e kësaj qasjeje, që ka për prioritet sjelljen e njerëzve. Përkundër rëndësisë që ka edhe ky aspekt i problematikës, asnjëherë nuk jam ndalur në këtë çështje, sepse jam përpjekur t’i shqyrtoj ngjarjet në kontekstin global.

Në qindra shkrime të ndryshme nga qindra autorë është bërë denoncimi publik, se një numër hoxhallarësh kishin hyrë në shërbim të politikës së sllavëve të jugut që kishin pushtuar territoret shqiptare. Meqenëse po më shtrohet pyetja që të përmend emra konkretë të teologëve që u kanë shërbyer politikave antishqiptare, po sjell për lexuesin argumentet që kërkojnë teologët e llojit të Mustafa Bajramit.

Për të shmangur çdo lloj manipulimi lidhur me burimet e informatave, do të citoj pjesë nga memoaret e Sulejman Rexhepit, kryetarit aktual të Bashkësisë Fetare Islame (BFI) në Maqedoni. Sa i përket problematikës që po trajtoj, memoaret e këtij teologu islam janë më me peshë se të gjitha fjalët dhe argumentet që janë thënë deri tani. Është imami i parë shqiptar, që tregon haptazi se  ka qenë spiun i Shërbimeve Sekrete Sllav, motivet që e kanë shtyrë të bashkëpunojë me UDB-në, kontekstet e bashkëpunimit, avancimin e tij deri në funksionin më të rëndësishëm në kuadër të Bashkësisë Fetare Islame në Maqedoni dhe përfshirjen e Filialeve të UDB-së në gjirin e Bashkësisë Fetare Islame.

Pjesët që do të citoj nga këto kujtime të Sulejman Rexhepi,t do të tronditin të gjithë besimtarët myslimanë që nuk kanë pasur njohuri për këtë realitet të hidhur. Përkundër mendimeve personale që kam për këtë kategori teologësh myslimanë, memoaret e Sulejman Rexhepit janë ndër memoaret më interesante që kam lexuar ndonjëherë. Mendoj se asnjë shqiptar nuk duhet të mbetet pa i lexuar këto memoare, sepse janë dëshmi që sqarojnë shumë hamendësime.

Po sqaroj lexuesin, se citatet që do të nxirren nga këto memoare do të renditen në përputhje me problematikën që po trajtoj e jo në bazë të numrave rendorë të kujtimeve të tij.

Fjalën e ka Sulejman Rexhepi:

“Miq të dashur!Vëllezër e motra!

Para do kohe, një mikut tim të ngushtë ia dhashë dorëshkrimin tim me memoare për t’i lexuar dhe, eventualisht për t’i redaktuar, meqë është njeri i pendës. Ish-shefit tim të kabinetit,H. Agron Vojnikës, i kisha thënë që do t’ia jepja këtë dorëshkrim me kusht që ta botonte pasi të bëhesha për rahmet. Por, meqë gabova dhe ia dhashë mikut për t’i lexuar, megjithatë, është kohë e turbullt, kohë kur nuk mund t’i besoshë as vetes ndaj dhe, duke dyshuar se mund t’i keqpërdorë memoaret e mia, vendosa që t’i botoj vetë, në këtë faqen time elektronike…

Babai im i ndjerë, policinë jugosllave e kishte frikë në palcë. Më lutej e më qortonte që mos të përzihesha me nacionalistët kosovarë, më luste që të isha lojalistë dhe të kisha kujdes, sepse me policinë jugosllave më mirë kalohet duke i shërbyer se sa duke i kundërshtuar”.(Memoari nr.1)

Në memoarin nr. 3 Sulejman Rexhepi evokon kujtime nga periudha kur ishte nxënës në Medresenë e Prishtinës.

“Jasht Medresesë gjithçka tjetër ishte marksizëm-leninizëm. Vlonte Kosova nga kjo ideologji. Pa dyshim, marksizëm-leninizmi kishte future ndikimin e vet edhe në Medresenë tonë. Sot, kur e kujtoj atë kohë, më vjen të turpërohem prej atyre mësimeve dhe prej atyre hoxhallarëve komunistë që na mbushnin si bateritë e zbrazura me këtë ideologji. Ishte kohë e tillë, po na përgatisnin të bëheshim hoxhallarë komunistë. Komunistët e dinin se përmes hoxhallëkut, përmes kontaktit me xhemat dhe influencimit tonë mbi ta, më se lehti do të përhapej marksizëm-leninizmi, më së lehti do të zhvillohej bashkim-vëllazërimi, më së lehti do të luftohej nacionalizmi shqiptar i cili ishte dhe mbeti gogol i komunizmit jugosllav”.

Nga edukimi që kishte marrë nga “hoxhallarët komunistë”, Sulejman Rexhepi veçon Mulla Rashitin, i cili e krahasonte me Gjorçe Petrovin (revolucionarin sllavo-maqedonas).

“Jo që kisha njohuri mbi këtë figurë historike maqedonase, por, çuditërisht, sa herë më thoshte Gjorçe Petrov, seç ma përshkonte trupin një zjarr, në prush. Biles kështu më thoshte edhe Mulla Rashiti: “O bir, o Gjorçe Petrov, o krejt “zhar” je bre…”.Ja çka do të thotë mishërimi me historinë e huaj! Më vonë do të më thonë edhe Skenderbe por, kurrë nuk më ka ndjer trupi atë zjarrin e “zharit”, për vetë faktin se emrin Skenderbe e kam dëgjuar shumë vonë, ndërsa me emrin Gjorçe Petrov, jemi rritur, rruga për në Sullaren time i binte nëpër lagjen e Gjorçe Petrovit, pazarin e mjekimin e kemi bërë në këtë lagje. Unë Gjorçe Petrovi në mes të Prishtinës?! E dija që nuk isha, por nuk e kuptoja se pse trupi flakë më shkonte kur më thoshin me këtë emër, pse trimërohesha dhe pse përpiqesha ta imitoj këtë “vojvodë”! Dhëndërr u futa si Gjorçe Petrov kurse dola si plak i urtë, dola me plane të qarta për jetë. Zoti ishte me mua. Në mua vdiq Gjorçe Petrovi ! Tash e tutje, për të tjerët do të isha Sulejman Rexhep!” (Memoari nr. 2)

Nga kujtimet që i kanë mbetur nga sjellja e Mulla Rashitit, Sulejman Rexhepi përmend edhe rastin kur ky imam i kishte zënë me femra në një lokal të Prishtinës, atë së bashku me Adnan Eminovin dhe Vesel Dautin. Nuk është me interes për temën tonë se si ua shau nënën ky teolog. Ajo që është e domosdoshme të përmendet, se Sulejman Rexhepi pohon se “të tre hoxhallarët përfunduan si hyzmeqarë të UDB-së” (Memoari nr. 3).

Në memoarin nr. 28 Sulejman Rexhepi evokon shpërthimin e revoltës së vitit 1981 dhe mobilizimin e të gjitha strukturave politike dhe fetare për shkatërrimin e nacionalizmit shqiptar.

Ai pohon se “pas vitin 1981, të gjithë strukturat policore si dhe të zbulimit e të kundërzbulimit jugosllav u aktivizuan në luftë kundër nacionalizmit dhe seperatizmit shqiptar. Një luftë speciale po zhvillohej sidomos kundër mërgatës shqiptare e cila, e organizuar nëpër klube shqiptare, gjithandej qendrave evropiane, po i jepte krah dhe zemër seperatizmit shqitar në Kosovë si dhe nacionalistëve shqiptar në Maqedoni, Luginë të Preshevës si dhe në Mal të Zi. Nëpër organet gjegjëse ishte bërë një ristrukturim i kuadrit, nuk dihej se kush ku kishte shkuar dhe kush ku do të vinte. Në Maqedoni, neve shqiptarëve projugosllavë na e kishin sjellë, apo më mirë me thënë, na e nxorën përpara njëfarë Kire Fuzofski (Crni) ekspert në luftën kundër separatizmit shqitar. Çuditërisht, që në takimin tonë të parë, për njëri tjetrin e ndjemë një dashuri të veçantë shoqërore. Do të bëhemi miq për tërë jetën. Ai ishte shumë i sinqertë ndaj meje. Pas disa muajve, kërkoi t’ia kryej me besnikëri një shërbim shumë interesant dhe, që në fillim më tha se, nëse e kryej këtë punë atëherë do t’i kem të gjitha dyert hapur, do të jem më i respekturi dhe më i dashuri në repartin e tij. Meqë në Kosovë njiheshin të gjithë në mes vete dhe, ekspozimi i spiunëve apo i bashkëpunëtorëve ishte i vështirë, kërkonin që nga ne, shqiptarët e Maqedonisë, t’i kryejmë përcjelljet e nacionalistëve dhe të seperatistëve shqiptarë, meqë më pak kishim rënë në sytë e tyre”. (Memoari nr. 28).

 

Në memoarin nr. 32  të titulluar “Unë dija ta luftoja nacionalizmin shqiptar”, spiuni i UDB-së, Sulejman Rexhepi, nxjerr në dritë disa të dhëna interesante që lidhen me ngjarjet e vitit 1981.

“Demonstratat e studentëve në Kosovë, në vitit 1981, i dhanë leje të plotë policisë jugosllave për të vepruar lirshëm mbi shqiptarët që shquheshin qoftë edhe me më të voglën shenjë të nacionalizmit dhe irredentizmit. Shqiptarët u shndërruan si në lepujt e egër të Zhedenit të cilët duhej mbytur sapo të dalin në shënjestër. Me qindra orë ligjerata u zhvilluan në trajnimin e njerëzve specialë që do ta luftonin këtë murtajë e cila po i kanosej shoqërisë jugosllave dhe po i tundte vetë themelet e ish-Jugosllavisë. Shoku Tito kishte vdekur kurse gjithnjë e më fuqishëm këndohej kënga “DruzheTito mi ti se kunemo, da sa tvoga puna ne skrenemo” (Për ata që nuk e dinë gjuhën serbe teksti i kësaj kënge do të thotë: «Shoku Tito ne të betohemi se nga rruga jote nuk do të largohemi»- Sqarimi BM)! Ne, pro jugosllavët, këtë këngë e kishim moto të jetës, e kishim lutje të ditës, e kishim parim dhe përcaktim jetësor.

Në KQ të LKM-së (Komiteti Qendror i Lidhjes së Komunistëve të Maqedonisë-sqarimi BM) u soll vendimi që në këtë aksion të gjërë të përfshiheshin edhe hoxhallarët, sepse ndikimi ynë ishte i madh. U ftuan disa hoxhallarë me ndikim në trajnim por, nuk kaloi asnjëri, madje të gjithë u bënë me nishan, u bënë të dyshimtë, sepse në ligjeratat e tyre ishin tepër të butë, tepër anemik, si ato melaqet që i hapin dyert e xhenetit dhe që i thonë xhenetlinjëve, hajde, urdhëroi, urdhëroni në xhenet! Para xhematit, sidomos para shqiptarëve në xhami, karshi egërsirës së tyre duhej të flitej me egërsinë edhe më të ashpër, karshi tyre duhej demonstruar tërë fuqia e pushtetit jugosllav, me zë të lartë e me gjeste duhej mbjellë frikë e jo butësi. Unë u përzgjodha si njeri më i ashpër, si njeri i përshtatshëm, sepse derisa në orë kursi mbaja prova si të luftohet nacionalizmi dhe seperatizmi shqiptar, më bëhej sikur nxirrja flakë nga goja, fjalët më dilnin si të zjarrta, sikur nuk nxirrja fjalë por gaca, prush. Kurse Kire Fuzofski bërtiste: “Taka “zharko”, taka, davajzhar… zhar… zhar…”

Shoqata ‘Ilmije’ që funksiononte në kuadër të BFI-së dhe e themeluar nga KQ i LKM-së, u caktua që të jetë bartëse e organizimit të mbajtjes së ligjeratave nëpër organet e BFI-së si dhe nëpër xhamitë e vendit. Nuk ishte aksion i letë. Intervenimet policoro-ushtarake jugosllave në Kosovë, pamjet trishtuese që erdhën nga atje, por edhe proceset gjyqësore që vazhdun pastaj kundë udhëheqësve të demonstratave të Prishtinë e gjetiu, kishin pezmatuar mbarë shqiptarët, prandaj edhe nuk ishte e lehtë të dilje para xhematit shqiptar e të flisje kundër asaj lëvizje që në fakt ishte projekt i imerializmit amerikan për ta shkatërruar Jugosllavinë. Prandaj, kërkova dhe ma mundësuan që të paisesha me armë dhe me leje, m’u dha liria e plotë që, nëse vetëm më shikon shtrembër ndonjë irredentist shqiptar ta vrisja në vend, si derrin e egër. Arma në brez më jepte siguri, më jepte forcë, ma shtonte flakën dhe prushin kundër nacionalizmit dhe irredentizmit shqiptar.

Çuditërisht, në të gjitha organet e BFI-së kam hasur në kolegë e hoxhallarë që ma përkrahnin programin, askush nuk e thoshte më të voglën fjalë. Bashkë futeshim nëpër xhami, ku xhemati i hapte sytë katër kurse unë shpërtheja vrullshëm kundër të gjithë atyre avanturierëve që po ëndërronin për prishjen e Jugosllavisë. Nuk kishte bërë vaki më herët që nëpër xhami të dëgjoheshin duartrokitjet frenetike të xhematit. Në fund të ligjeratave, sikur ishte bërë traditë që tashmë të bërtisnin “Ju-go-sllavia, ju-go-sllavia… Sulo, Sulo…” Edhe pse nuk e kishin atë motivacion të thirrjeve “zharko… zharko”, me të cilat shpërthente Kiro Fuzofski kur më dëgjonte, megjithatë, edhe thirrjet “Sulo… Sulo”, seç më bënin krenar dhe të pathyeshëm në rrugën e Titos.

Natyrisht, përveç revoles, me vete merrja edhe një shumë të konsiderueshme të dinarëve që m’i jepte me bollëk Kiroja, sepse hasja në shumë xhemat që kishin probleme të rënda sociale. Dhënia e një dinari e shtonte simpatinë për Jugosllavinë. Natyrisht, një dinar atyre e dhjetë për vete. Nuk kishte nevojë të raportohej se kah shkonin ato dinarë, me rëndësi të më shihnin dikush se po ndaj pare, sepse e dija që në mesin e xhemateve kishte plotë spiunë që po e përcillnin punën time dhe që raportonin madje edhe te Kiro Fuzofski. Parja ta zbardhë fytyrën. Kur nuk e ke paranë e ke urrejtjen e Zotit…” (Memoari nr. 32) pohon kryetari i BFI-së së Maqedonisë, Sulejman Rexhepi.

“Tani, kur e kujtoj babain tim, menjëherë më bëhet e qartë se pse aq shumë insistonte që të ikja diku në tokat arabe për të kryer edhe ndonjë fakultet teologjik. Nuk donte që të përfundoja në Sarajevë. Donte në shtetet arabe. Po pra, sepse vetëm në ato shtete mund të më spastrohej truri nga ai infektim nacionalist që më ishte bërë gjatë shkollimit të mesëm në Kosovë. Iu binda tepër shumë babait, aq shumë sa nga memorja ime kam fshirë të gjithë ata shokë, të gjithë ata njerëz e personalitete me të cilët kuvendonim shqiptarçe dhe me tone mjaft nacionaliste. I pata fshirë si dashakëqinj të karrierës sime dhe, tek pastaj u brumosa me kulturë dhe njohuri islamo-arabe”. (Memoari nr. 1)

“Kujtimet vijojnë me përgatitjen për të shkuar në studime ku duhej «ta spastronte trurin nga infektimi me nacionalizëm shqiptar». Në Memoarin nr.6 të emëruar «Vëllazërim-Bashkimi më i suksesshëm se Islami»Sulejman Rexhepi shkruan: «ditën kur e preva biletën për në Beograd, prej nga do të fluturoja për në Kuvajt, pas katundarit tim, topallit, më kishte dërguar fjalë Goran Subashiq, i cili në takimin tonë në një zyre të këshillit ekzekutiv të qytetit të Shkupit, m’u prezantua si rreshter i vjetër, përgjegjës i sektorit për çështjet fetare pranë KOS-it. (Akronim serb për Shërbimin e Kundërzbulimit jugosllav- sqarim BM).

Pasi u bind se unë me tërë shpirt isha jugosllav i zjarrtë, më porositi që këtë imazh ta përcillja kudo që do të shkoja, sepse, kështu do të dilja i nderuar atje por edhe brenda. Më tha që, në çdo fakultet ku shkojnë studentët tanë nëpër shtetet arabe, kanë për detyrë të përcjellin njëri tjetrin dhe këtë nuk e dinë asnjëri. Të gjithë kur të kthehen në vendlindjen e tyre, do të raportojnë për njëri tjetrin, prandaj, më tha, hap sytë dhe, më mirë të raportoshë ti për shokët se sa shokët të raportojnë për ty. Jugosllavia nuk ka vend për ata teologë që nuk do të jenë markë jugosllave. ‘Kujdes, më tha, shtetet arabe janë në anën tonë, prandaj, as mos tentoni që të futeni nëpër lëvizjet ekstremiste që tentojnë t’i destabilizojnë shtetet mike arabe. Prandaj, do t’i vëzhgoshë këta ujqër, mundësisht edhe t’i eliminoshë nga pozicioni i gjyetarit, më tha si në shaka e që, duke më shtrënguar damarin e qafës desh më paralizoi në vend. Në ty e shohim të ringjallur Gjorçe Petrovin tonë, më tha pasi më uroi udhë të mbarë për në Kuvajt

Që nga ai moment, të gjithë që më provokonin, qofshin ata edhe miqtë e mi më të ngushtë, menjëhere krijoja përshtypje se i ka lëshuar Subashiqi,të më përcjellin, prandaj në të tilla situatë reagoja i papërmbajtur. Prandaj i reagova aq ashpër edhe profesorit arab, el Shuajbit, i cili, për një moment, seç m’u duk si mik i rreshterit të vjetër, Goran Subashiqit, të cilit më duhej t’i raportoja sa herë që kthehesha në Shkup por, jo rallë i raportoja edhe përmes njerëzve “diplomatikë” që më takonin sa herë që donin të iknin nga Kuvajti. “Suljo, mos ke ndonjë selam për Subashiqin”, më thoshin fare pa m’u prezantuar. Sapo ma përmendnin emrin e tij, e dija që janë të lozjës së tij. Nuk ishte edhe aq lehtë të bëheshe teolog në shtetet mike të Jugosllavisë. Ne duhej të ishim shembull i Jugosllavisë së vëllazërim-bashkimit, shembull këtë që nuk po mund ta arrinte madje as islami si fe! Edhe këtë, falë atij rrjeti të spiunëve që ishte i shtrirë cep më cep botës”. (Memoari nr. 6)

Sulejman Rexhepi evokon kujtimet kur ishte konfrontuar me profesorët në Kuvajt në mbrojtje të komunizmit jugosllav, si i kishte denoncuar te përfaqësuesit diplomatikë të Jugosllavisë në këtë shtet…

“Vitin e parë, kur u kthyem nga Kuvajti, menjëherë pas njerëzve të familjes së ngushtë, më takoi rreshteri i vjetër, Subashiqi. Më pyeti për disa gjëra për të cilat nuk i dite askush përveç se meje dhe shokut tim të ngushtë, Zulhajratit. Në atë çast u pata betuar se do ta djeg këtë njeri. ‘Mos më thënshin Sulë nëse nuk e përvëloj si me prush Zulhajratin’ !”- ishte betuar Sulejman Rexhepi (Memoari nr. 7).

Këtë betim e realizoi që në raportin e parë me shkrim që i bëri UDB-së.

“Kur Subashiqi mi tregoi disa gjëra të cilat i dinte vetëm shoku im Zulhajrati vendosa që edhe unë të tregoja diçka që dija për të. Më tha që, historia nuk bëhet duke folur por duke lënë gjurmë me shkrim. Më dha një copë letër dhe një laps kimik e më tha: “shkruaj”! Seç m’u duk si urdhëri “ikre”! (Memoari nr. 8)

Për ata që nuk e dinë, fjala “ikre”, që varësisht nga përkthimete ndryshme, ka kuptimin e fjalëve “lexo”, “shkruaj”, “këndo” (në kuptimin “recito”) është porosi e Allahut, të cilën, sipas besimit islam, engjëlli me emrin Xhibril ia tha Muhamedit kur filloi t’i zbriste Kuranin. Përmendja e kësaj fjale nga ana e një teologu në kontekstin e relacioneve brenda Shërbimit Sekret të Kundërzbulimit të Jugosllavisë, tregon se si i ka konsideruar Sulejman Rexhepi urdhrat e UDB-së: si urdhra të Allahut!

Memoari nr. 8 e përfundon me raportin e parë me shkrim, që ky teolog kishte bërë për “shokun” e vet: “Mezi i shkrova në qirilicë nja dy-tre elemente për Zulhajratin: 1. Zuli (kështu i thoshte Subo shokut tim Zulhajratit) i urrente tmerrësisht arabët, të cilët asgjë nuk dinin për shqiptarët, ndërsa për jugosllavët e për Titon ishin në gjendje të hiqnin dorë edhe prej fesë islame…”.

Sulejman Rexhepi, ky teolog që deklaron publikisht se me tërë shpirt ishte “jugosllav i zjarrtë” dhe “komunist”, lëshohet në krahasimin me nacionalistët shqiptarë, që e donin Enver Hoxhën në raport me Titon.

Ai shtron pyetjen me një pikëçuditje në fund: “A mund të ishin enveristët (ithtarët e Enver Hoxhës) më shqiptarë se unë! Ata, adhuruesit e këtij satrapi, të ishin më nacionalistë se unë nuk ndodh në asnjë mënyrë! Ai njeri që nuk e do fenë e popullit të vet ai nuk e do as vetë popullin. Prandaj, këtë tip nacionalistësh i urreja. Ata marksista-leninista, unë marksist-leninist!Ata e donin Shqipërinë, unë e doja Shqipërinë. Ata dëgjonin këngë folklorike e patriotike, po ashtu edhe unë i dëgjoja. I vetmi dallim ishte se unë nuk e doja Enverin, liderin shpirtëror të tyre. Nuk mund të paramendoja kombin shqiptar pa fe! Më dukej gjë e tmerrshme. Prandaj, qysh në Prishtinë, si nxënës i Medresesë, u pata rreshtuar në anën e atyre që i luftonin këta qafira, këta të pafe. Kishim shkuar aq larg sa e kishim bërë hallall bashkëpunimin me policinë jugosllave kundër këtyre enveristave”. (Memoari nr. 8)

“Kurë nuk arrita ta kuptoj se prej nga buronte tek unë tërë ajo energji negative kundër shqiptarëve irredentistë e seperatistë. Po si nuk patën më të voglin insaf për Jugosllavinë. Të gjitha indikacionet e shërbimeve sekrete flisnin se ata i kishin hyrë punës për ta rrënuar Jugosllavinë, për të cilën baballarët tanë kishin derdhur aq djersë e gjak. Të gjithë që i kontaktoja, me të gjithë që e kaloja ditën dhe natën, ma mbushnin mendjen se me mijëra herë më shumë kishte shqiptarë që e donin Jugosllavinë në krahasim me irredentisët. Kjo ma shtonte urrejtjen deri në zhdukje të tyre. Kjo m’i arsyetonte të gjitha mjetet dhe metodat që i përdorja në luftë kundër këtij irredentizmi e seperatizmi. Nuk besoj të kenë fshehur nga unë ndonjë qëndrim, sepse, të gjithë ishim të sinqertë, të gjithë angazhoheshim për ruajtjen e shtetit të përbashkët të vëllazërim-bashkimit tonë. Se nga dolën pastaj të jenë të gjithë shqiptarët e mundshëm për Kosovën Republikë dhe për Shqipërinë e Madhe këtë kurrë nuk arrita ta kuptoj.

Menjëherë pas demonstratave të para në Kosovë, po ndjeheshin lëvizje edhe në mesin e shqiptarëve të Maqedonisë, të cilët po ngacmoheshin sidomos nga studentët e kësaj ane që po studionin në Prishtinë. Dy persona u përzgjodhëm dhe na i ndanë detyrat të cilat duhej kryer me besnikëri, me devotshmëri dhe me përkushtim. Unë u angazhova që të ndikoja tek shtresa e teologëve por edhe ta kontrolloja këtë komunitet, ndërsa profesor Sefedin Sulejmani u angazhua të ndikonte dhe të ushtronte kontroll mbi stafin akademik dhe mbi studentët shqiptarë të kësaj ane. Profesori Sefedin e pati më të lehtë, sepse edhe ishte i gojës por edhe i kalemit. Dinte të shprehje por edhe të shkruante. Në vitet ’80 ai tashmë kishte mbi 50 vepra të shkruara, nga sfera e filozofisë dhe marksizmit, ndërsa unë isha tamam tokmak! Çuditërisht nisën të botohen deklarata të mia por edhe shkrime në emrin tim. Çfarë gëzimi i papërshkrueshëm kur gjeja ndonjë shkrim të botuar me emrin tim. E merrja gazetën, e fusja nën sqetull dhe i bija poshtë e lartë rrugëve të Bit Pazarit. Nisa të shikohem si një person mjaft atraktiv, vizionar dhe marksist i përkushtuar. Edhe hoxhë edhe marksist – kjo e bënte madhështor qëndrimin tim prej komunisti të përkushtuar. Më vitin 1983, në Takvimin e BFI-së që e përgatiste për botim Shoqata ‘Ilmije’, e cila historikisht më tepër ka qenë organ i Lidhjes Komuniste se sa i BFI-së, botova shkrimin tim mbi irredentizmin dhe seperatizmin shqiptar si dhe për përcaktimet imediate të të gjithë teologëve në rreshtimin e tyre për kalitjen e mëtejmë të vëllazërim-bashkimit jugosllav. Vetëm ky shkrim u mbajt mend nga ana e shqiptarëve, kurse unë kisha botuar edhe dhjetra të tjerë që po botoheshin nëpër biltenet policore dhe ushtarake nëpër republikat e vendit dhe zonat ushtarake të Jugosllavisë”. Memoari nr. 35

Për shkak të besnikërisë dhe provave që kishte treguar, se me tërë shpirt ishte “jugosllav i zjarrtë” dhe “hoxhë komunist”, Sulejman Rexhepi filloi të ngjitej në grada: iu dhanë edhe informatorë të tjerë, që do t’i përcillnin spiunimet e tyre përmes tij.

“Kiro Fozufski, inspektori më i përgatitur në radhët e UDB-së për përndjekjen e seperatistëve dhe irredentistëve shqiptarë, tashmë kishte krijuar një besim të fuqishëm në mua. Po ndjehej i habitur por edhe pak i lodhur nga gatishmëria e aq shumë shqiptarëve për të raportuar vullnetarisht tek ai. Një herë ma shprehu dyshimin, duke menduar se, mos irredentistët shqiptarë po dilnin më të aftë se UDB-a dhe se qëllimisht po u dërgonin sa më shumë shqiptarë të raportojnë, me qëllim që t’ua tollovisin trutë ! Prandaj, më luti që t’ia eliminoja nja dy si më të besdishëm, dy shqiptarë që natë e ditë ishin në gjendje t’ia mbajnë bolet në duar. Njëri ishte nga Kondova, me nofkën ‘Teglla’, për shkak të xhamit të syzave të tij që dukeshin si fundi i kaVanozit (ZejnullahFazliu), e tjetri ishte nga Morana, me nofkën ‘Mandolina’, sepse kur e raportonte ndonjë informatë e nxirte si tingujt e telave të çakorduara të mandolinës (Azem Morana)!

‘Teglla’ do të dëshmoheshte si më i zellshëm dhe më bashkëpunëtorë, nuk do të ndjehet i ofenduar që të më raportojë mua çdo ditë e unë një herë në javë te Kiro Fuzofski, kurse ‘Mandolina’ do të jetë më kryeneç, më i poshtër, ai kurrë nuk do të pranojë të bashkëpunojë me mua, por, drejt e me shkijet e Draçevës e të Autokomandës. Pisi kishte nisur të më konsideronte si rival të tij, më shihte si konkurrent, e jo si epror të vetin. Prandaj edhe kurrë nuk arrita t’ia jap ndonjë deyrë por as të marr ndonjë informacion prej tij. Kjo më pat shtyrë që të betohem në vete që tan jetës të merrem me të, ta poshtroj ku të mundem e t’ia nxi fytyrën në çdo mexhlis ku do ta takoj». Sulejman Rexhepi sjell detaje se si kishin spiuniuar veprimtarinë e një atdhetari: «Në Kondovëjetote njëfarë Haxhi Enveri, i ardhur nga rrethi i Gjilanit, i burgosu politik dhe, irredentist i papërmirësueshëm. Pa dyshim, nga rrahja e tepërt që e kishte hëngër nëpër stacionet policore, kishte luajtur pak mendësh, nuk ishte sagllam”.(Memoari nr. 36)

Në memoaret e veta Sulejman Rexhepi evokon kujtime nga periudha e mbledhjeve të Lidhjes së Komunistëve të Maqedonisë, gjatë së cilave ky “hoxhë komunist” fitoi pushtet në raport me komunistët e tjerë, sepse kishte mbështetjen e Shërbimi Sekret të Zbulimit dhe Kundërzbulimit të Jugosllavisë. “Askush nuk më reagonte, sepse të gjithë ishin të bindur se, kur flet Mulla Sula, në fakt kanë folur organet më të larta të Lidhjes Komuniste. Pastaj, ato paraqitje kritike të mijat diskutoheshin në Këshillin e Shkupit, me hoxhallarë e me xhemate. Tani më po bëhesha me krah, po fuqizohesha gjithnjë e më shumë. Sherif Dehari, edhe pse me pozicione më i madh se unë, si në Parti ashtu edhe në Bashkësi, megjithatë gjunjëzohej parameje. Për mua nëpër mbledhjet e forumeve të Bashkësisë Islame fliste si për një fuqi më të madhe që e ka pasur ndonjëherë Bashkësia Islame. Në organet partiake flitej për mua si për një komunist të paprekur kurse në BI flitej për një hoxhë të papërkulur! Kjo ishte propaganda më e madhe për mua e cila m’i hapte të gjitha shtigjet drejt karrierës sime. Duhej të arrija majen e autoritetit të fuqishëm. Pa dyshim, kjo arrihet vetëm duke qenë i përkushtuar pas vlerave të sistemit politik shoqëror si dhe duke e disiplinuar xhematin i cili duhet të arrijë shkallën e besueshmërisë së paluhatshme ndaj udhëheqësit të vet fetar. Atë çka e thotë Mulla Sula, asaj thuaji AMIN! Kështu ka qenë në Komunizëm, kështu duhet të vazhdojë edhe në demokraci. Si sistemi, si xhemati – Mulla Sulës duhet t’i thonë AMIN” (Memoari nr. 17).

Nuk do t’i përmend të gjithë emrat, të cilët Sulejman Rexhepi i cilëson si njerëz të UDB-së. A ka ndonjë emër që e ka futur për shkaqe të rivaliteteve brenda Bashkësisë Fetare Islame, këtë e di ai vetë.

“Rezultatet për të notuar në mes valëve të komunizmit jugosllav dhe besimtarëve islam ia atribuon eprorit të vet të sigurimit sekret: “ndoshta ‘faji’ për këtë ishte krejt te Kiro Fuzofski, mësuesi im më i dashur përgjatë tërë karrierës sime. Asnjëherë nuk shkoja në vizitë të ndonjë xhemati paraprakisht pa u përgatitur nga Kiroja. Më mësonte mirë se çka të flas, si të flas dhe ku të godas. E unë flisja vetëm për Titon dhe për sistemin komunist, flisja rrjedhshëm e guximshëm, qetë dhe me maturi, herë-herë duke e dridhur buzën përvajshëm e duke u përlotur dhe, më së shumti godisja në vëllazërim-bashkimin tonë (…) Kiroja, krejt duke qeshur me zë, duke më rrahur shpinës e duke më përqafu si vëllai vëllain, më thotë, o Sulo, o nuk ka më trim se ti bre. Hallall të qoftë. O krej zjarr je, je prush që të përvëlon, që t’i djeg të gjitha tezat e që t’i përmbysë të gjitha teoritë. Je zjarr! Hajde të hapim një nofkë të re për ty. Tash e tutje për mua dhe për të tjerët, atje poshtë në zyret tona, ti do të njihesh si “Zharko”! Natyrisht, e shtruam muhabetin, pasi tashmë e kishim vrarë e pjekur edhe lepurin e egër. E çuam “çuturicën”(fjalë serbe për ‘bucelë’, ‘shishe’ alkoholi-sqarim BM) e mbushur me verë të kuqe e për nderë të nofkës sime të re. “Zjarr”, “Prush”, “Zhar- Zharko”, Shejtan bre, kurrë falë mos i qofsha askujt dhe prej askujt mos u varsha! Kush më do mua, duhet të më nënshtrohet, nëse jo në p.s.” (Memoari nr. 40).

Në memoarin nr. 42, të titulluar “Unë, Mulla Sula, kryetar i BFI-së”, deklaron në mënyrë triumfale: “Më në fund u kurorëzua aktiviteti im shumëvjeçar në ruajtjen e vlerave të komunizmit, në ruajtjen e ish-Jugosllavisë si dhe në luftë kundër seperatizmit dhe irredentizmit shqiptar. Tani erdhi momenti për ta përjetuar ndihmën e të gjithë atyreve që i ndihmova për më shumë se njëzet vjet. U bëra kryetar i BI-së! Paraprakisht, me të gjithë drejtusit e këshillave të BI-së, si dhe me kryetarin e atëhershëm të Kuvendt të BI-së kishin punuar strukturat e caktuara të shtetit. U kishin dhënë direktivë që të më votojnë mua. Tërë këtë aktivitet e kishin bërë larg syve të mia, unë nuk dija asgjë, thjesht, për të ma lehtësuar punën e mëtejmë, duke qenë i bindur unë se të gjithë ata më donin mua dhe vetëm mua. Pasi u përzgjodha, e kuptova tërë lojën që e kishin luajtur. Kjo më irritoi shumë, sepse nuk e dija se cila palë po e tregon të vërtetën: ata të shërbimeve të sigurisë, apo teologët. Nuk e di as vetë kur ndodhi në mua ai moment i kthesës por, di që për një moment kam thënë: tash e tutje duhet lidhur me hoxhallarët e kundër atyre shërbimeve që asnjëherë nuk janë të ndershëm në detyrën e tyre. Largimi im prej tyre u bë me kryeneçësi, u bë me rrebelizëm, u bë duke u futur vetë në ato kanale nëpër të cilat futeshin dhe jetonin vet ata të shërbimeve. Kalova në nacionalist i madh shqiptar, sepse, e dija që kjo do t’i lëndojë më së shumti ata dhe se, tani, për herë të parë, do të ndodheshin para një situate të palakmueshme: një nacionalist transparent nuk do të mund ta burgosnin. Unë isha kryetar i të gjithë myslimanëve dhe, çdo burgosje eventuale e imja do ta përmbyste shtetin. Atyre u dola ndorësh ndërsa si hakmarrje ata e përdorën liferimin e nofkes sime prej kodoshi (“Zharko” ) si dhe hedhjen në publik të segmenteve nga aktivitetet e mia deri sa bashkëpunoja me ta.

Ja, për herë të parë, publikisht, përmes këtij memoari po e pranoj që kam bashkëpunuar me ta dhe po ju kërkoj falje të gjithë atyreve që i kam lënduar e dëmtuar. Bashkëpunimi im ka pasur një qëllim shumë fisnik – thjesht, të bëhem kryetar i kësaj Bshkësie, sepse e kam ditur se, nga ky pozicion do të mund t’i ndihmoja shumë shqiptarëve”. (Memoarin nr. 42).

Megjithatë Sulejman Rexhepi nuk e ka të lehtë të shpëtojë nga kthetrat e Shërbimit të Zbulimit dhe Kundërzbulimit. “Ma bënë krejt vrer postin e kryetarit, nuk arrita t’i gëzohem asnjë çast. Derisa nuk u çarta fare. Pas një kohë e thirra Kire Fuzofskin duke e qortuar se si më lanë si qengjin në kafazin e mbushur përplot me ujqër. U takuam te restorani i Hotel Belvit. Vendosa që t’ia tregoj planin që kisha me këtë rrebelim timin, ndërsa si kundërshpërblim kërkova që të më mësojë se si të sillem me ‘çakejt’ që po më silleshin panda! UDB po insistonte përmes metodave të ndryshme që në BI të hapte filialen e vet dhe të instalonte njerëz që do ta kontrollonin dhe do të raportonin për punën time. Nuk e kuptoja se pse duhej të më kontrollonin mua! ‘Jo’, më tha Kiroja! ‘Nuk është për shkakun tënd, por për prestigjin e drejtorisë sonë. Nuk guxon të ngelë institucion pa pasur njerëz tanë aty, sepse do të ngel jasht kontrollit të drejtorisë. Çdo gjë që ngel jasht nesh rrezikon të shndërrohet kundër nesh’! Ky shpjegim sikur më zbuti. Më frikësoi kur më tha se, nëse nuk do të pranoja do të bënin ç’mos që sërish ta rikthenin në BI Jakup Selimovskin me ekipin e tij. Ky plan më acaroi shumë. Atëherë, e luta Kiron që ai ta kishte nën kontroll krejt BI-në. Nuk do të shpëtonte gjë pa ditur ai dhe se, nuk do të veprohej asgjë pa këshillat e tij, me kusht që tjetër bashkëpunëtorë të mos më fusnin në hundë. Këtë nuk mundi të ma garantojë Kiroja, por, m’i dha emrat se kë po mundohen t’m’i fusin në kabinet, ndryshe do t’i kisha armiq të përhershëm dhe përherë do të më bënin probleme”. Listën e parë të emrave të propozuar nuk i pranoi dhe madje sipas fjalëve të tij u kërcënua se do të shndërrohej në armik të madh.“Disa ditë më vonë, KiroFuzofski më erdhi me një ofertë të re. Më luti që të zbutem, ta ul pak kokën se, ‘bozhe mili’ (shprehje në gjuhën serbe që do të thotë ‘zot i dashur-sqarim BM)jemi njerëz dhe,sakaq mund të hidhemi diku në hendek duke plasur ndonjë gomë veture, apo, si gjyetarë, të na kap ndonjë “plumb bredhës’. Më frikësoi dhe, pa e zgjatur shumë pranova t’m‘i lexojë emrat të cilët duhet të futen me porosi në kabinet. Sa të jeshë në krye të BFI-së, ti nuk mundesh të funksionosh pa i pasur pranë vetes sidomos këta emra: Zejnulla Fazliu, Shaqir Fetahu, Pëllumb Veliu, Isa Ismaili, Muhamed Iseni, Zenun Berisha dhe Sherif Dehari! Aaaa, mendova zëshëm! Në këta emra paska ngelur DeBeKa-ja!?(Shërbimi Sekret në gjuhën serbe-sqarim BM). Po këta i silli në maje të kalemit, po të gjithë këta janë tokmaka. Dakord, i thashë, dal nga dal të gjithë këta do të jenë në kabinetin tim.

Mendova se me kaq do të merrte fund puna. Nuk shkuan disa ditë, më thonë që ka adhur të më takojë njëfarë Haki Fejzuli! E pranova, më urdhëron që ta pranoj Haki Agushin dhe të kem kujdes se në çfarë posti do ta lë. Kiroja më thotë që ky farë Haki Fejzuli është ekspert në tredhjen e shqiptarëve nëpër stacione policore. Gjithandej ftohet ky kur duhet t’ua ha shpirtin shqiptarëve e t’i keqtrajtojë deri në vdekje. Pas këtij, një ditë më erdhi Hifzi Mehmeti, edhe ky njëfarë satrapi antishqiptar. Dikur më erdhi edhe Rauf Qazimi dhe më sugjerojnë që mos të habitem shumë në zyre por të dilja me ta më shpeshë, si më parë, në gjyeti. Po kur më erdhi dhe komandiri Zdravko Rafajllovski, nga Vollkova, të intervenojë për Sherif Deharin atëherë më plasi dhe nisa të kërcënohem edhe unë. I thashë Kiro Fuzofskit që, le të ndërpriten këto vizita se, ndryshe, do ta çoj në këmbë popullatën myslimane, do t’ju vë në pozitë shumë të rëndë. Do të flas e do të tregoj për të gjitha planet që i keni. E kam shumë të lehtë që ta radikalizoj masën myslimane dhe ta përmbys krejt shtetin. Pas këtij kërcënimi, Kiro Fuzofski më tha që, të shtrëngohem fort, nuk do ta kem të qetë këtë mandat, do të më lodhin deri sa të më detyrojnë që të vetëvritem…” (Memoari nr. 43).

Sulejman Rexhepi tregon se bashkëpunimin e vazhdoi edhe në rrafshin politik. “Unë dhe Kiroja jemi zbulues të shumë aferave dhe projekteve shqiptare. Ndryshe, nuk do të mund të rrija në postin e Kryetarit të BFI-së. Duhej të rrija në krye të këtij Institucioni dhe të isha bindës si lider kombëtar dhe përmes meje të qarkullonin shumë informata e projekte. Ndryshe, nuk do të më mbanin në atë pozicion as dy minuta. Shërbimeve sekrete nuk ju duhet lider i papërdorshëm. Këtë po e dëshmoj unë përmes këtyre memoareve dhe, po kështu, shumë vite para meje, këtë e ka dëshmuar edhe Nafi Çegrani, udbashi më i rreptë dhe, njëkohësisht, më i sinqertë shqiptar” (Memoari nr. 47).

Lexuesit i kujtohet se me paratë që merrte nga Shërbimi Sekret për të korruptuar njerëzit e varfër, Sulejman Rexhepi “një dinar ua jepte atyre e dhjetë i mbante për vete”. Lidhur me raportin e tij ndaj parasë, Sulejman Rexhepi përshkruan rrethanat kur njerëzit e Shërbimit Sekret i zunë pritën kur ky kishte dalë në gjueti. “Kisha dalur për gjyeti kur që të tre më dolën në rrugën malore dhe, thjesht, më çarmatosën. Kiros i vinte keq, ndërsa ata dy më zhveshën në brekë e maicë! M’u kërcënuan keq. Ju thashë, më vrani, para nuk jap. Ku do të jipja para unë që, për paranë e lija kokën, bëja punët më të fëlliqta vetëm e vetëm ta shtoja buxhetin tim familjar. Tani a edhe për kaurë do të punoja! Mjaftonte kontributi im prej spiuni. Para nuk jap! I kam për vete…(Memoari nr. 50).

Memoaret e publikuara të Sulejman Rexhepit, që edhe sot e kësaj dite është kryetar i Bashkësisë Islame të Maqedonisë,  janë të mbushura me emra dhe mbiemra të atyre teologëve që kanë punuar për Shërbimin Sekrete Jugosllav. Siç pohon edhe vetë Sulejman Rexhepi, këta “hoxhallarë komunistë, marksistë-leninistë jugosllavë kanë urryer marksizëm-leninizmin e enveristëve, për arsye se kanë dashur ta prishin Jugosllavinë”.

Nëse dikush nga teologët shqiptarë nga viset e tjera shqiptare që ishin të pushtuara nga ish-Jugosllavia, që ka punuar për Shërbimet Sekrete Jugosllave, merr guximin e Sulejman Rexhepit, besimtarët myslimanë shqiptarë do të tronditeshin shumë. Kjo tronditje do t’i ndihmonte teologët e rinj që bënin ndarjen e besimit nga shërbimet antishqiptare.

Kërkesa e teologëve që t’u sjell emra të njerëzve që punojnë kundër interesave kombëtarë shqiptarë dhe memoaret e Sulejman Rexhepit më kujtuan një situatë, të cilën ma ka treguar një shok i UÇK-së. Një bashkëpunëtor i Shërbimit Sekret Serb, bashkëfshatar i tij, kishte ardhur me qëllim që të infiltrohej në radhët e UÇK-së. Pasi u zbulua, nga frika filloi të tregonte gjithçka. Kur filloi të tregonte emrat e bashkëpunëtorëve të Shërbimit Sekret të Serbisë që vinin nga fshati i tij, shoku im më tha: “Bardhyl, dola nga dhoma, se kisha frikë mos po del edhe babai im. Sa u lehtësova kur mora vesh se në mesin e spiunëve serbë nuk kishte qenë im atë”.

Po i drejtohem drejtpërdrejti Mustafa Bajramit. Pse kërkon emra nga unë, kur ke mundur të pyesësh babanë tënd, teologun Mulla Jetish Bajramin? Ndoshta do të të kishte informuar se cilët teologë të Kosovës mbanin lidhje me Serbinë, cilët prej tyre villnin vrer kundër demonstratave të vitit 1981 me të njëjtin fjalor që përdor Sulejman Rexhepi, cilët bënin propagandë gjatë viteve ’90 për të dalë në zgjedhje në kuadër të zgjedhjeve që organizonte pushteti i Millosheviqit? Sikur të kisha qenë në vendin tënd, unë do ta bëja një pyetje të tillë. Meqenëse ke nevojë të sqarohen publikisht këto gjëra, unë do ta bëj për të kënaqur kureshtjen tënde.

Babai im, profesor i logjikës, i filozofisë dhe i sociologjisë në gjimnazin e Tetovës, dhe këshilltar i Arsimit për Tetovën dhe Gostivarin, asnjëherë nuk ka qenë anëtar i asnjë strukture të komunistëve jugosllavë e as i ndonjë partie politike. Në shkurt të vitit 1969, si nacionalist shqiptar u dënuar nga “komunistët marksistë leninistë jugosllavë”. Pas vuajtjes së dënimit në burgun e Idrizovës, ai nuk mundi të gjente punë në vendlindje. Erdhi dhe gjeti punë në Kosovë, në vendin ku “kuvendohej shqiptarçe dhe prej nga Sulejman Rexhepi kishte ikur në Arabi, që ta spastronte trurin nga ai infektim nacionalist”. Erdhi nga Tetova, qytet i Kosovës historike të cilin komunistët jugosllavë ia kishin falur republikës sllavo maqedonase, në Prishtinë, qytet që komunistët jugosllavë ia kishin falur Serbisë pas ndarjes si plaçkë të territoreve shqiptare.

Kur i botoi memoaret e veta, Nafi Çegrani, të cilin Sulejman Rexhepi e cilëson si “udbashi më i rreptë dhe, njëkohësisht, më i sinqertë shqiptar”, ai publikoi emrat e intelektualëve shqiptarë në Maqedoni, që ishin bashkëpunëtorë të sigurimeve sekrete jugosllave. Unë nuk pata nevojë ta pyes babanë tim, sepse Nafi Çegrani tregon me emër dhe mbiemër personat që ishin ngarkuar nga sigurimi sekret që të përcillte veprimtarinë e babait tim.

Sa u përket teologëve shqiptarë, të cilitdo besim fetar qofshin, askush nuk mund ta mohojë kontributin e madh të tyre gjatë historisë si në aspektin e ruajtjes dhe të kultivimit të tolerancës fetare, ashtu dhe në aspektin e çështjes kombëtare shqiptare. Atyre që u intereson të njihen me veprimtarinë e një numri të madh të personaliteteve të shquara shqiptare nga gjiri i teologëve, ju sugjeroj të lexojnë veprën e Faton Mehmetajt, të titulluar “Prijës fetarë dhe shpirtërorë shqiptarë – Bashkëjetesa ndërfetare dhe kontributi i tyre kombëtar”.

Kur bëhet fjalë për bashkëpunimin e një numri teologësh me Shërbimet Sekrete Jugosllave, unë nuk kam asnjë paragjykim për asnjë teolog shqiptar. As për ata teologë që polemizojnë me mua. Kam bindjen se shumica dërmuese e teologëve shqiptarë nuk kanë bashkëpunuar me këto shërbime sekrete. Së paku kjo është dëshira ime.

Qëndrimet e mia janë kundër atyre teologëve myslimanë shqiptarë me shpirt shkau, që kishin hyrë në shërbim të Shërbimeve Sekrete Jugosllave. Janë ajo kategori e njerëzve të ulët, që, siç pohon vetë spiuni i UDB-së, Sulejman Rexhepi, me ndihmën e “marksistë-leninistëve jugosllavë ishin shndërruar në ekspertë për tredhjen e shqiptarëve nëpër stacione policore, ndërkohë që ua mbanin bolet në duar udbashëve”.

Megjithatë, askush nuk mund të mohojë se akuzat e teologëve Mustafa Bajrami dhe Muhamed Kajolli janë gjuhë dhe terminologji e sajuar në kuzhinat e shërbimeve sekrete.  Çdokush që ka lexuar memoaret e Sulejman Rexhepit, apo edhe vetëm këtë pjesë të cituar nga “dromcat e memoareve” të tij, mund të bindet se këta teologë nuk sjellin asgjë origjinale në shpifjet kundër “Bardhyl Mahmutit”.

Çdokush që ka lexuar memoaret e Sulejman Rexhepit, kryetarit të Bashkësisë Fetare Islame në Maqedoni, e ka të qartë se “hoxhallarët komunistë” të edukuar në frymën e “marksizëm-leninizmit jugosllav, ishin mishëruar me historinë e huaj”. Është e kuptueshme se, si rezultat i këtij mishërimi një numër teologësh myslimanë shqiptarë kishin “emocione të fuqishme sa trupin ua përshkonte një zjarr kur dikush i identifikonte me figurat historike sllave, si Gjorçe Petrovi”. Është e kuptueshme se këta teologë të “marksizëm-leninizmit jugosllav”  kurrë “nuk kanë ndjerë emocione më vonë, kur dikush i identifikonte me Skënderbeun”. Prandaj, është edhe më e kuptueshme se pjella e një edukimi të tillë ka si rezultat faktin që edhe sot e kësaj dite, një numër teologësh marksistë-leninistë jugosllavë shajnë në mënyrën më të poshtër Skënderbeun, Nënë Terezën, Ismail Kadarenë dhe figura të tjera të historisë dhe kulturës kombëtare shqiptare.

P.S.

PO E PËRSËRIS: Memoaret e Sulejman Rexhepit janë memoaret më interesante të shkruara për raportet e teologëve me shërbimet sekrete. U sugjeroj të gjithë shqiptarëve t’i lexojnë këto dromca memoaresh, se kanë çfarë të mësojnë.

Të gjitha citatet nga këto memoare janë përshkruar besnikërisht, duke ruajtur edhe gabimet e shumta drejtshkrimore.

(Vijon)

June 3, 2018 14:36
Komento

43 Komente

 1. demo June 3, 16:35

  Nuk i dija keto qe ka botuar z.Bardhul,por nga rezultatet e assimilimit te popullsise shqiptare ne zona te influences se larte te dogmes islame,ne ish Jugosllavi,si Podgorice,Plave e Guci,Sanxhak,Perlep,Shkup,mesimi qe nxjerrim eshte:Kleriket muslimane kane bashkepunuar me terroristet sllave per eleminimin e identitetit shqiptar nepermjet dogmes islame..Habitemi sot me Lavdrim Muhaxherin dhe 140 shqiptare te Kosoves,Maqedonise ne ISIS.Ky eshte rezultati i namatisjeve 100 vjecare te agjenteve hoxhallare te Beogradit neper xhami.Feja Islame beri aleance bashkim vllazerimi me marx-len sllav,,sot qe mungon komponenti marxist,rane ne duart e marxismit ISIS (INTERNACIONALIZMI PROLETAR ISLAMIK) si frut i pjekur.Ky shkrim i “ARTE” i z.Bardhul i spjegon te gjitha.

  Reply to this comment
  • demonfagos June 3, 18:01

   O demo demonster !

   Nuk dua te ofendoj pasi kete pune e ke kryer vete …cdo komentues sa do I keq te jete e ka nje fare morali qe nuk duhet te kaloje ne MONSTER si ju..sepse te pakten per kete artikull duhet te mbyllesh HALENE..
   .
   Duhet ta mbyllesh qenefin sepse nga nje ane e quan Titon SHPETIMARIN E SHQIPTAREVE kurse ne anen tjeter denon KRIMET E TIJ ANTISHQIPTARE…..pra e merton te themi DEMONSTER

   Le te kujtojme dy komente tuaj PERVERSE

   ……………………

   June 17, 2016 09:02 gazeta dita

   demo
   Armik i shqiptareve nuk ka qene Kroati Tito,por ka qene turko-bosnjaku myslymani Enver Hoxha.Kroati Tito ka qene dhe mbetet shpetimtar I madh i shqiptareve,

   ……………………
   .
   September 8, 2016 12:14
   demo
   Kroati Tito ishte nje gjigand si politikan dhe mbrojtes i madh i shqiptareve te Kosoves

   ********************
   Ja dhe fakte te tjera qe jo vetem keto hoxhallare te UDB por dhe druzhja e juaj Tito ishte nje CFAROSESH I SHQIPTAREVE qe kreu kete GENOCID TE MASKUAR
   ****

   Duke qene se e mban veten Titist mund tju kujtojme krimet e tito-rankovicit ne kosove pas 1948 Regjimi komunist jugosllav përmes strukturave pushtetore e sidomos UDB-së,me qëllim të shpërnguljes së shqiptarëve nga trojet stërgjyshore aplikojë format më diskriminuese ndaj tyre në Kosovë dhe viset tjera etnike shqiptare,duke i shfrytëzuar të gjitha kontaktet me shtetet tjera të Ballkanit,për realizimin e këtij qëllimi.
   .
   .
   Më 18 shkurt 1953 Jugosllavia,Greqia dhe Turqia arritën një marrëveshje për miqësi dhe bashkëpunim reciprok… dhe në kuadër të një serie bisedimesh atë vit kryetari i Jugosllavisë JOSIP BROZ TITO dhe përfaqësuesi turk :FUAD KYPRILI në Split të Kroacisë nënshkruan një”marrëveshje xhentelmene”,me të cilën u ripërtri konventa shtetërore jugosllave-turke e vitit 1938,për shpërnguljen e shqiptarëve …në Turqi!!!!!
   .
   SHTABI I TITOS TUAJ
   PER REALIZIMIN E KESAJ MARREVESHJEJE…!!!
   Për zbatimin me përpikëri të këtij operacioni kriminal, TITOJA ngarkoi vetë ALEKSANDËR RANKOVIQIN (ministër i brendshëm federativ) për formimin e SHTABIT OPERATIV me përbërje nga njerëzit më të sprovuar…,shovinist nga më të tërbuarit, kriminelë të regjur që prej vitesh i kishin lyer duart me gjakë të shqiptarëve.
   Këtë shtab e përbënin,drejtues të strukturave pushtetore në nivelin federativ,republikanë dhe krahinorë si dhe drejtues të UDB-së,si:
   .
   1.ALEKSANDËR RANKOVIQ
   .
   2.KËRSTO CËRVENKOVSKI
   .
   3.SVETISLLAV STEFANOVIQ
   .
   4.MILLAN BARTOSH
   .
   5.LEO GRISHKOVIQ
   .
   6.VOJKAN LLUKIQ
   .
   7.MARKO VUCKOVIQ
   .
   8.PAVLE JOVIQEVIQ
   .
   9.PETAR STAMBOLIQ
   .
   10.SLLOBODAN PENEZIQ-KËRCUN
   .
   11.GJOKO PAJKOVIQ
   .
   12.GOJKO MEDENICA
   .
   13.ÇEDO MIJOVIQ
   .
   14.SËRBA SAVIQ
   .
   15.DUSHAN MUGOSHA
   .
   Në bazë të hulumtimit sistematik të dy shërbimeve konzullare (sektorit të pasaportave) jugosllave dhe turke, dëshmohet se në periudhën 1951-1968 prej Jugosllavisë në Turqi janë shpërngulur 414.500 shqiptarë… ndërsa gjatë periudhës në fjalë (bazuar në statistikat sekrete jugosllave) në Kosovë ishin sjellur në heshtje 63.000 kolonë sllavë, prej të cilëve, pas rënjes së Rankoviçit (1966) duke mos u duruar një farë “barazie” me shqiptarët, shumica prej tyre udbash e kriminelë marrin ikën për Serbi . Ndërkaq sipas statistikave të publikuara më vonë del se në periudhën 1952-1965 per ne Turqi janë shpërngulur: 452.371 shqiptarë.Shperngulja është bërë me këtë dinamikë:
   Më 1952Janë shpërngulur—– 37.000 shqiptarë
   Më 1953—————————- 19.300 “
   Më 1954—————————- 17 500 “
   Më 1955—————————- 51.000 “
   Më 1956—————————- 54.000 “
   Më 1957—————————- 57.710 “
   Më 1958—————————- 41.300 “
   Më 1959—————————- 32.000 “
   Më 1960—————————- 27.980 “
   Më 1961—————————- 31.600 “
   Më 1962—————————- 15.910 “
   Më 1963—————————- 25.720 “
   Më 1964—————————- 21.530 “
   Më 1965—————————- 19.821 “”
   Në ato vite me dhunë detyrohen të shpërngulen edhe mijëra shqiptarë, kryesisht nga Mali i Zi (nga Hoti, Gruda, Plava, Gucia, Vuthaj, Ulqini, Tivari, Triepshi, Shpuza, Kraja etj.) për në SHBA, Kanada, Australi e vende të tjera tejoqeanike
   Ky shtab famekeq i JOSIP BROZ TITOS vazhdon me krimet ne Kosove!!!
   .
   -Në dimrin e vitit 1955/56 organizon aksionin për mbledhjen e armëve dhe gjatë këtij procesi të dhunshëm i keqtrajtuan në format më mizore mëse 70.000 shqiptarë.Ky aksion famëkeq ka nisur pikërisht nga fshatrat e trevës së Rugovës ku ka lindur dhe është rritur Ibrahim RRUGOVA.Në këtë ekspeditë udbeske,nga rrahjet dhe torturat u mbytën 103 shqiptarë,ndërsa u gjymtuan për jetë rreth 100.000 të tjerë…!!!
   .
   SHUT UP o buce serbe
   o neofashist I xhafer deves
   dhe lul bashibozukit
   .
   fuck your tito & demo -monstrat
   ……

   Reply to this comment
  • Mollosi June 3, 19:49

   Shkrimi i z.Bardhyl Mahmuti ka te beje me reagimin ndaj dr. te teologjise z. Mustafe Bajrami. Per ta kuptuar me mire une po shenoj linkun edhe per dy pjeset e para:
   https://www.almakos.com/shpifjet-e-doktorit-te-teologjise-mustafa-bajrami-plagjiature-1/
   https://www.almakos.com/shpifjet-e-doktorit-te-teologjise-mustafa-bajrami-plagjiature-2/

   Reply to this comment
  • Tani June 3, 20:03

   Keta jane neo-esadistet ne gjirin tone. Keta jane gjarperinjte e UDB-se dhe KGB-se qe jane te shquar midis nesh perfshire edhe krye-easadistet Berisha dhe Basha. A e harruat ndihmen qe ju dha neo-esadisti Milloshevicit me naften dhe luften kunder UCK-se? A i harruat shtepine e verdhe qe ishte shpikja e Lulzim Bashes dhe transplanti i organeve si edhe burgosja e komandanteve te UCK-se? Po faljen apo shitjen e detit Greqise? Kemi mes tone mbeturina qe ja shesin shpirtin parase se huaj. Shpresojn qe do ti paguajne krimet qe kane bere kunder vellezerve dhe motrave qe jane vrare dhe kalbur prej tradhetive te tyre. Eshte e pabesueshme por ne te njeten kohe informative per te nxjerre mesime nga tradhetia.

   Reply to this comment
   • Deti June 4, 06:15

    Je i sakte Tani.
    Po lexoj librin “Receta Pa Komb”. Mos e humb rastin ta lexosh pikerisht per keto qe shkruan…dhe kush qendron u qendron prapa perdeve.

    Reply to this comment
 2. Graniku June 3, 17:04

  Nuk ka shumè rèndèsi se si lindi feja, por e rèndèsishme èshtè tè theksohet se Ajo ( Feja ) i ka shèrbyer gjithmonè politikès. Mè shumè akoma èshtè politika qè ushqen fenè pèr qèllimet e saja. Ndaj mbetet gjithmonè e vèshtirè ti ndash politikèn me fenè. I vetmi politikan qè nuk kishte nevojè pèr fenè ishte Enver Hoxha ! Ndaj shqipètarè pèr ma shumè se njèqind vjetèsh èshtè gdhendur nè shkèmb nga Pashko Vasa : – ” Feja e Shqipètarit èshtè Shqiptaria ” ! Qoftè i mallkuar kush e vendos venè mbi KOMBIN ! Paske qènè djalè trim e shqipètarè i brimosur me atdhedashuri qysh nè ’81 zoti Bardhul, sot duhet tè jeshè shumè mè lart……

  Reply to this comment
 3. Enveri = Jezusi+muhameti+bababazi June 3, 17:38

  Nese ka dicka hyjnore te figura Enver Hoxhes ajo ndodhi ne 1967-1968 kur ai pastroi berrllokun qindra vjecar ne vendim me te prapambetur te Europes..te mbizoteruar nga turkoshake & injorante
  .
  Mos me keq kuptoni ??

  Ne shqiperi ne vitin 67-68 kane qene rreth 50% myslymane (shumica besimtare katundare te verber) 25% jo besimtare dhe pjesa tjeter te fese katolike dhe orthodokse.
  .
  Dikush thote qe Enveri i prishi objektet e kultit gje qe nuk eshte e vertete..pasi kur e pane q saliberishet mehmet elezet tritan shehet dhe besnik mustafat u turrren si talebane mbi to ENVER HOXHA nxorri urdherin per SHPALLJE MONUMENT KULTURE CDO OBJEKT KULTI QE KISHTE VLERA KULTURORE-FETARE-HISTORIKE…..

  dhe jane pikerisht berishinet e sotem qe e shajne enverin si kanibale edhe pse ishin bythlepiresit e tij me te shpifur

  PSE ENVERI ESHTE PROFET ?

  “Kthehu shoku Enver, t’i kemi falur të gjitha!”, ky është titulli i një shkrimi në të përditshmen e majtë britanike “Morning Star” (Ylli i Mëngjesit).
  .
  Artikulli është shkruar nga poeti dhe këngëtari britanik John Baine, i njohur me emrin e skenës Attila the Stockbroker. Teksa i quan “trapllëqe” dogmat fetare të mesjetës, ai vlerëson nismën e Sekretarit të Parë të Partisë së Punës në Shqipëri, shoku Enver Hoxha të ndërmarrë në vitin 1960 për të lënë pas dogmat shoqërore mesjetare.
  .
  Duke marrë shkasë nga sulmet në Francë, ai shkruan se “liberalizmi im po zvogëlohet me shpejtësi dhe se po mendoj të jem në krah të shokut Enver Hoxha”.
  Këto ditët e fundit jam bërë nostalgjik për disa nga zgjedhjet e gjetura në vitet ’60 nga shoku Enver Hoxha, Sekretar i Parë i Partisë së Punës në Shqipëri, për të zgjidhur problemin e ndarjeve shoqërore dhe trapllëqeve mesjetare të shkaktuara nga feja.
  .
  Ndalimi i mjekrave, një muze i ateizmit dhe deklarata në vitin 1967 se Shqipëria është zyrtarisht i pari shtet ateist në botë dhe natyrisht shprehja apokrife:
  “Populli shqiptar do jetë i lirë vetëm kur të varet prifti i fundit me zorrët e hoxhës së fundit”.
  Disa vite më parë, megjithatë përpiqesha të pranoja që rruga e zgjedhur nga shoku Hoxha ishte një reagim i tepruar dhe se njerëzit kanë të drejtën për të adhuruar çdo mik imagjinar apo artifakt që zgjedhin ata, pavarësisht vendit të origjinës, formës apo numrit të tentakulave apo testikujve.
  .
  Më vjen keq nëse kjo bën që të dukem si një hipi liberal.
  E kam bërë dhe kam një justifikim për këtë.
  Kjo zgjidhje presupozon se ata nuk do përfundojnë duke djegur kryqe në periferi, duke ndërtuar në tokat e tjetrit ose duke masakruar fansa të pafajshëm të muzikës ‘Rock’ në një klub nate të premten.
  Tani, liberalizmi im po zvogëlohet me shpejtësi dhe përfundimisht kam nisur të jem në krah të shokut Enver, sërish.
  .
  Kjo është sigurisht e vërtetë, që në duart e duhura, ai mashkulli imagjinar me mjekër, mund të jetë një forcë për mirë. Gruaja ime është e krishterë, është e dashur, e mirë dhe socialiste. Ajo ka miq nga fe të tjera, që janë njerëz të mirë.
  .
  Por në duart e gabuara ata marrin formën e shprehjes: “Oh Zot, çfarë kemi bërë për të merituar këtë?”.
  Sigurisht kjo është ajo që pyesin shumë njerëz tani.
  Edhe me standardet imperialiste, ishte e paimagjinueshme që të hidhje acid në fytyrat e femrave në Afganistanin e viteve ’70.
  .
  Gra të lira dhe të arsimuara? Sekularizmi në zemër të Kushtetutës? Reforma e tokës, që i jep mbështetje fshatarëve të varfër? Nuk mund ta kesh.
  Ishte akoma më çmenduri dhe budallallëk të bombardosh Sadamin dhe Gadafin- dy nga antifondamentalistët më të angazhuar në planet- duke çliruar çmenduritë fetare nga burgjet.
  .
  Në vend të thirrjeve “Faleminderit demokracia perëndimore, ju duam. Na sillni McDonalds, Top Man dhe Coldplay”, nisën të thërrasin “Allahu Akbar”. ..si të thuash në Shqipëri sot ” Berisha Akbar”

  Reply to this comment
  • Ylli June 3, 18:48

   Me habit ( jo dhe aq) se gjithmone qe hapen tema per nderhyrjet e UDB ne jeten politiko-shoqerore te Shqiperise dhe marredheniet shqiptaro – jugosllave ,komunistet e “Dites” dhe komentuesit gjoja komuniste harrojne periudhen 41 – 48 kur jugosllavet formuan dhe moren ne kontrroll te plote levizjen komuniste shqiptare.Ne ka patur rast te vetem qe jugosllavet jane shtruar kembekryq ne Shqiperi ,madje dhe institucionalisht dhe ligjerisht kane qene vitet 44 – 48.
   Kjo adhuruesve dhe karagjozeve enveriste nuk ju duket gje.Normal sepse pjellat e Dushan Mugoshes dhe Miladin Popoviçit vetem atdhetare nuk kane qene ndonjehere.Internacionalista po.
   Ketu mbaron arsyeja ,por per fat te keq fillon Bedriu ,Viktori ,Xhevdeti qe i bien nga Kina per ne Beograd.
   Lexoni fjalimin e Enver Hoxhes per shpalljen Poet Kombetar te poetit Serb ( fatkeqsisht ja harrova emrin ) ne vend te At Gjergj Fishtes ,te cilin e shpalli armik te Popujve Vellezer te Jugosllavise.
   Pikerisht keta lloj njerezish si ky komentuesi me lart ,çiuhaua i Enverit ,bejne te habiturin qe keta hoxhallare injorant dhe palaço na paskan qene spiuna te UDB.???

   Reply to this comment
   • Tani June 3, 20:10

    Ylli qenke ne sherbom te UDB-se sepse nuk ka shpjegim tjeter komentet e tua. Enveri i perdori Jugosllavet dhe ju tregojn berrylin. Por Shqiperia ishte nje vend i vogel dhe jo i pasur dhe Enveri nuk mund te shpallte lufte Jugosslavise qe ishte 10 here me e madhe ne numer dhe ushtri se sa Shqiperia. Enveri mori ndihme nga Kominterni apo komiteti europian i levizjes komuniste dhe ata i derguan jugosllavet qe kishin me shume eksperience dhe ishin perpara Shqiperise ne formimin e Partise Komuniste. Ishte bashkepunim i paster mes vellezerisht komunist. Kur Enveri i pa qe ja kishin me te keq ju tregoj berrylin dhe i asgjesojn te gjithe ata qe ishin futur thelle si neo-esadista ne marredheniet me UDB-ne dhe Jugosllavine si Koci Xoxe, duke jun prere kokat. Jugosllavia nuk ka qene vizituarc per 70 vjet nga ndonje kryeminiuster shqiptar derisa Edi Rama beri viziten e pare pro-europiane. KAQ!

    Reply to this comment
    • Ylli June 3, 21:49

     Une spiun i UDB ??? Hahahahahaha.!! O Tanke e di sindromen e “djegjes se brendeshme ” ???
     Sigurisht qe e din .Jo vetem ti por gjithe Enveristet.Sa here qe permendet UDB ,ju kerceni pupthi si kokosha ti beni gjithe shqiptaret agjent UDB perveç njerit .Kujt ???
     Sigurisht Enver Hoxhes ,arkitekti.kryesor i politikes se Bashkim -Vellazerimit me Popujt e Jugosllavise.Ju beni sikur irritoheni me kete hoxhen dallkauk dhe nuk ju ben pershtypje qe Shqiperia me idene dhe kerkesen e Enver Hoxhes do shpallej Republike e 7 e Jugosllavise.
     A ka me kryeagjent se kaq.?? A ka me tradheti kombetare ????
     Ju Zogun e akuzoni si tradhtar por asnje keshilltar jugosllav nuk mori per formimin e institucioneve te shtetit shqiptar.Zogu gjithcka ja besoi Perendimit.Po nese Zogun e akuzoni per tradhtar ,çmund te thuadh per “druzhe ” Enverin qe ne çdo ministri krahas ministrit perkates ishte nje keshilltar jugosllav ,qe burgosi dhe vrau me qindra shqiptar si kunderjugosllav.???
     Kaq qumesht dhe mjalte ishte historia dypaleshe shqiptaro – jugosllave sa Enveri u besoi si “vellezer te sinqerte” jugosllaveve ( citimi yt o Tanush ).
     E pranoni apo jo ,fakti eshte se dy komuniste te nivelit te ulet te komunizmit jugosllav u bene mentoret dhe mesuesit e Enver Hoxhes.
     Ai ishte produkt 100 % i komunizmit nacionalist serb i cili gjeti menyren e dukur nepermjet komunisteve shqiptare dhe Enver Hoxhes te asgjesonte levizjen nacionaliste ne Kosove dhe te gllaberonte Shqiperine.
     Prandaj mos beni te habiturin me hoxhe trapin se Kryeagjent i UDB ne Shqiperi ka qene Enver Hoxha.Edhe Hero i Popujve te Jugosllavise.!
     E di qe te djeg o Tanke ,por Enver Hoxha ishte nje kelysh kurve i Jugosllavise.

     Reply to this comment
 4. Realisti June 3, 17:55

  Kjo eshte situata edhe sot e kesaj dite , ne jeten e komuniteteve fetare shqiptare , brenda e jashte kufijve shteterore , vecse mbas renies se sistemit komunist , lista e spiuneve greke e sllave qe udheheqin turmat , eshte shtuar dhe , ne plan te pare te vemendjes e te financimeve marramendese kane dale politikanet , aq sa mund te thuhet me siguri , qe 99.99% e tyre , jane vegla te bindura e te neneshtruara te sherbimeve te huaja , qe populli yne teper , teper naiv , as ia ka idene e kesaj lufte nen rrogoz , per jete a vdekje te rraces se shqiptareve . Model i perkryer i nje spiuni te tille, si “ikone e derdhur ne bronx” , eshte , pa as me te voglin dyshim , Sali Berisha , e pas tij Fatos Nano , Lulezim Basha , Ilir Meta e M.Kryemadhi e lista vazhdon e vazhdon pa mbarim , brenda e jashte kufijve te shtetit ame !

  Reply to this comment
 5. Aliu nga Selenic June 3, 18:45

  Nga dokumentat te dekonspiruar apo te deklasifikuera rezulton se Hoxhallaret ne Kosove ishin te parat qe firmosen qe Kosove te jet nen serbine e asaj kohe. Bashke me keto edhe deputet e Kosoves te kohes se turqise. Ket e zbardh edhe Hasan Prishtin ne shkurt te viti 1911 kure e autorizon Ismail Qemali qe te mbeledhe deputet e Kosoves dhe te shpall pavarsin athe ne Shkup pasi ai u kishte dhen autorizimet e deputetev te Jugute te shqiperise.Kjo per arsye te dimrit ku deputetet e Jugut e kishin te pa mundur te shkonin atje.
  Keshtu ne ket mbledhje Ishte e pa mundur te realizohet nje gje e tille pasi deputet dhe olemaja e asaj kohe ishte me tugo se turqit.
  Prandaj edhe sote nje pjes e mire e ketyre Hoxhallarve jan ne sherbim te UDB-se. Nuk eshte rastesi kure Hoxha i Prizerenit deklaron se ne vitin 1445 ne Prizeren kishte vetem 1 % shqiptar te tjeret ishin Serbe. Ja pra c`fare sherbimi u bejn keta Serbev.
  Hoxhallare te tjer deklarojn se ne Kosov nuk ka pasur shqiptar pore serb.Shqiptare sipas tyre jen te ardhur nga turqit dhe jen konvertuar ne shqiptare.
  Keto reagime i kami hasur ne faqet e keti rrjeti te shkruar nga Hoxhallaret.
  Pra e vetmja dore e zeze ne jan hoxhallaret te cilet vazhdojn te jen ne sherbim te UDB-se .
  Ndaj tyre duhet te merren masa ligjore deri edhe ne deime kapitali si tradhetar te kombit shqiptare.!

  Reply to this comment
 6. Arben June 3, 19:01

  Shqipetaret do ta perqafojne me gjithe

  Shpirt Islamin sic bene te paret tane.

  Sepse eshte rruge e duhur.

  Keto sulme te hapura ndaj fese Islame

  Thjesht tregojne forcen e Islamit.

  Le te tmerrohen zullumqaret.

  Reply to this comment
  • Turi June 3, 20:13

   Shqipatret kane qene te gjithe katolike dhe ko myslimane. Islamin e solli ne Shqiperi pushtuesi dhe shqiptaret e perqafuan per aresye ekonomike. Edhe sot po bejne te njeten gje. Po shkojne neper xhamira qe te gjejne nje pune, nje burse shkolle, nje udhetim jashte, nje sherbimper para. Per fat te keq shqiptaret jane pa fe dhe kthejne shpejt per interesa ekonomike. E shesin shpirtin shume shpejt ndaj parase. Sigurishtv jo te gjithe. Shembulli i Sulit dhe Himares eshte i qarte ku ju rezistuan otomaneve per 500 vjet.

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 June 4, 16:07

    turo
    nuk e përqafuan vetëm shiptarët!!
    e përqafuan të gjithë popujt!!mbajtën fenë fillestare si shqiptarë dhe të tjerë!!
    pas dëbimit të osmanit të ndyrë,një pjesë e shqiptarëve e mbajtën,një pjesë e të tjerëve e mbajtën!një pjesë e shqiptarëve u rikëthyen njëlloj si të tjerët në origjinë,një pjesë e shqiptarëve dhe e të tjerëve u shpërngulën si myslyman në turqi,o u masakruan!
    nuk je i vetmi ti që e përkufizon këtë punë kështu”shqiptarët përqafuan islamin”,jo lal,jo !!janë dhe historianët,që nuk fusin mëndjen në punë!!
    pas dëbimit të perandorisë së errësirës,ose hale perandorisë,shumë shqiptarë,greqi,sërbi,më vonë dhe maqedoni për leverdi,nga dhuna o nuk e di përse në vënd të gjakur zgjodhën besimin!!
    këtë e shqh fare qartë në greqi!!arvanitasit,pavarsisht se nuk e mohojnë të qënit arbër,ata vënë në vënd të parë besimin!!quajnë vëlla besimtarin gërk dhe armik gjakun e tyre shqiptar!!
    në sërbi dhe maqedoni e njëjta gjë!!po të shikosh mbiemrat e “sërbëve”dhe tu heqësh “skitë” dhe “viçat” do të shohësh se nuk janë gjë tjetër veçse shqiptar!!
    do fakt tjetër??më të freskët??
    ke bollano gërkun që gjysmën e fisit e ka në kurvelesh!!
    pra gërk nga kurveleshi për 300€!!
    ti mos merr për shëmbull sulin dhe himarën,as mirditën e malsinë e madhe,merr shëmbull lushnjen e fjerin,voskopojën dhe korçën!!ata mbetën shqiptarë megjithëse e patën turkun dhe gërkun brënda!!
    për mua trimëri më e madhe është ajo e petro luarasit,at stath melanit,papa kristo negovanit sesa ajo e suljotëve që vranë e prenë shqiptarë të çamërisë,e një pjesë të himariotëve që e mbajnë veten për “gërk”!!
    kështu o tur!!
    këta dhe populli që përfaqsonin i thanë vetes shqiptar dhe kur kishin hanxharin e osmanit dhe gërkut në qafë!!
    këtë merr shëmbull!
    si suljotët dhe një pjesë e himariotëve,ishin trima!!të zotë në luftë,por budallenj në kokë!!
    lufta e suljotëve dhe e arvanitësve të tjerë bëri që të egzistojë greqia,por në të njëjtën kohë të zvoglohet shqipëria!!ata u vetvranë!
    të njëjtën gjë e kanë bërë shpesh një pjesë e himariotëve!
    pra shëmbulli që të dhash më lartë është shëmbulli i shqiptarizmës!ata ishin dhe janë trima,sepse krijuan dhe mbajtën shqipërinë!!e kishin shumë më lehtë të kalonin në krahun tjetër!u vranë për të mos kaluar në krahun tjetër!!
    rezistenca e sulit dhe himarës(e një pjese),janë si ajo lopës qumështore që i vë shkelmin kovës me qumësht!!

    Reply to this comment
   • anticensurë25642654 June 4, 16:28

    Duplicate comment detected; it looks as though you’ve already said that!

    « Back

    Reply to this comment
  • I tille je , sa here hap gojen June 3, 20:55

   Ti @Arben , je nje nder me tipiket SPIUNE , qe punon zellshem per te huajt . I kam lexuar komentet e tua , te cilat pershkohen fund e krye nga antishqiptarizmi i theksuar ,….simbas rastit , here dukshem si fillogrek i urryer , por jo me pak edhe serbofil i neveritshem dhe , si per te sheqerosur helmin qe fsheh nen vete , na ke zgjedhur te vetequhesh “Arben” , edhe pse je nje gjarper i zi helmues ! Prandaj edhe je shume aktiv ne komente , si puna e bajgave Claus,Inteloleshi apo Infoleshi me shoke . YYYYYYT , BAJGE !

   Reply to this comment
 7. DRENICA E KUQE June 3, 20:03

  Dihet o shtet shqiptar dhe popull shqiptar se hoxhallaret dhe kangataret ne masen 95% kane qene ne UDB… Po kur behet fjale per politikanet ‘shqiptare’ te Lidhjes se Komunistave te Jugosllavise e te Krahines Socialiste Autonome te Kosoves e Metohise, keta shkojne ne 100% si UDB… Por sot jane ba te gjithe patriota dhe po bashkepunojne me Tiranen e me dreqin e me t’birin per ta shkaterruar Shqiperine e shqiptaret, e edhe UÇK i ka hype te tane ne pushtet e po ja çkerdhejne nene e babe popullit shqiptar kudo… He, kuku e medet per dore t’forte shqiptare e per shtet!…

  DRENICA E KUQE

  Reply to this comment
 8. Amerikani June 3, 21:22

  Keta dhe bijte e tyre jane te njejtet qe sot kane nderuar padron. Nga shkjau kane kaluar te turku. Neo-osmanizimi eshte fytyra e tyre e re e perçmuar me modele si Olsi Jazexhi dhe te gjitha ata pseudo hoxhallare qe vjedhin vrer kunder Skenderbeut, Nene Terezes dhe Rilindasve tane te ndritur.
  Fare e ndyre antishqiptare.
  Prej ketij lloji haxhi qamilistesh e esadistesh te ndyre te historise Shqiperise fqinjte kane mundur ti shkepusin troje.
  Sa here shqiptaret kane qene te bashkuar nuk ka force ne bote qe i perballe.

  Reply to this comment
  • Arben June 3, 22:10

   Hapesirat shqipetaret u 5 fishuan gjate Perandorise

   Osmane DHE u rruxhen Po 5 here pas renies se saj.

   Kur flet mendjen Tek e faktet Jo Tek enderrat.

   Reply to this comment
   • Amerikani June 3, 23:04

    Ashtu thua o osman? Po Plaven dhe Gucine kush e shiti ne traktatin e Shen Stefanit? Po Janinen dhe Shkodren kush i shiti te greket dhe serbet se osmanet bajga si puna jote nuk pranuan te ulin flamurin turk dhe ti mbrojne nen flamurin shqiptar. Sa toka shqiptare perfitoi Bullgaria kur rusia e mundi p osmane me 1877 1878? Pse ne shqiptareve nuk pranoi deri sa cofi p osmane te ndihmonte autonomine dhe pavarsine e Shqiperise ne kohen kur fqinjte po e shqyenin te semurin e bosforit por kerkoi deri ne fund te na mare me vete ne greminen ku perfundoi vete. Sa shqiptare shpernguli turqia ne marreveshje me Greqine me traktatin e Lozanes duke deportuar si placke ne Turqi shqiptare safi te besimit musliman kryesisht nga Epiri dhe Thraka dhe duke i zevendesuar me greke ortodokse? Po me marrveshjen e 1958 sa fshatra shquptarr shperngulen jugosllavet serbe ne marreveshje me shtetin turk? I njeh keto fakte ti o dum babist antishqiptar? Po flas vetem per kohen kur Lidhja shqiptare e Prizrenit u shfrytezua nga Turqia per interesat e vet dhe mw pas e shtypi lidhjen me dhunw e pas saj. Lere pastaj per 400 vitet e pushtimit dhe shkaterrimit qysh nga shekulli i XVI e me pas. Ketu prallat qe na shpetoi ikni tregojani trushplareve si puna jote jo shqiptareve te vertete. Dhe mos pretendoni ta quani patriotizmin shqiptar si lufte kunder muslimaneve se muslimanet shqiptare kane patriote dhe i kane dhene shume ceshtjes kombetare pavaresisht se perhere kane pasar dhe do kene nepwr kembe antishqiptare plehra dumbabiste si puna jote.
    Skenderbeu ju kall daten ju esadisteve dhe dubabisteve se ja shtypi koken pushtusit osman. Dhe te vdekur e keni frike. Race e felliqur dumbabistesh osmandhjere. Anakroniket e Erdoganit ne tokat shqiptare. Ka vdekur perandoria osmane nuk e ngjallni dot se ka Skenderbe ky vend. Sado si gjalperinj qe keni kerkoni ta shisni luften qe i beni identitetit tone kombetar si lufte kunder muslimaneve ju genjen mendja. Se muslimanet shqiptare nuk jane pjellat e Erdoganit dhe gjaprishur si puna jote. Ata nuk e shkaterrojne shtepine dhe pragun ku kane lere per interesat e sulltanit te anadollit. Ne Evrope do shkojne shqiptare aty ku e kane vendin. Ti dhe te tjere si puna jote hidhuni nje ore e me pare ne Anadoll dhe mos vidhni vrere per vendin e shqiponjave. Se jeni kerminj dhe sado tw zvariteni folene e shqiponjes nuk e arrini dot.
    Rrofshin muslimanet shqiptare dhe mundesisht nje ore e me pare mos ua degjofshim zerin ju osmandhjereve abtishqiptare.
    E ndroje ate emer shqiptare se nuk te perket ty osmandhjere.

    Reply to this comment
    • Arben June 4, 11:40

     Hahaha

     Po kush I morri se ishin sllave.

     Ty qe mbyllur syte DHE masturbohesh nuk ka polic

     Te te marre persiper. Flasim per njerez qe e fusin trurin

     Ne Pune e Jo parkim si puna jote.

     Reply to this comment
     • Amerikani June 4, 13:19

      Po kush tha qe i more si sllave o osman?
      Po i bene mire shqiptareve qe i moren apo i bene mire grekeve e serbeve qe u liruan tokat e shqiptareve?
      Po keshtu eshte kur nga feja te quajne turk, te heqin nga tokat e te pareve dhe te degdisin ne Anadoll. Po kete mire do benin ta benin me ty dhe te tjere si puna jote. Se ju e meritoni tamam per tju deportuar.
      Te pjersha mend.

     • Arben June 4, 14:45

      Ti o vlla vazhdo rro me pordhe me zemer.

      Per faktet historik shfleto literature sepse nuk ka

      Nevoje te besh shpikje mjafton te hulumtosh.

   • Perandoria e dhier osmane June 3, 23:35

    O osma ik or krimb i Erdoganit. Cilat toka bashkoi p.o? Tokat qe i pishtoi vete? Na bashkoi nen thundren e saj? Nuk u lejoi kurre shqiptareve nje shkolle ne gjuhen e tyre ndersa greket dhe sllavet i lejoi shkolla e fe. Tokat e kujt moren serbet, bullgaret e greket nga luftrat ballkanike? Tokat toma zaptuan. Kur ishte kaq e mire perandoria me ne pse nuk u dha pavaresi trojeve shqiptare qe ti shpetonte perpara se fqinjte ti mernin ato? Edhe bythe ti ruante skishte dhe si leshonte. Dhe sa here humbiste falte toka shqiptare si harac pwr te zgjatur edhe pak kohen e cofjes se saj. Po ajo plehre perandori na la pas evropes 500 vjet. Nje abetare ne gjuhen e tyrw nuk u la shqiptareve duke i detyruar tw shkollohen ne gjuhe arbabe greke e sllave. I syrgjynoste patriotet. Ne 500 vjet ndeetoi vetem 150 km rruge gomari ndersa Austro hungaria dhe Italia te gjitha rruget qe i patem deri ne 90. Prapambetje dhe injorance i la shqiptaret. Na bashkoi thote osmani! Na bashkoi nen pushtim? Cjane keto brockulla ? A thua se ne ishim nje vend i pavarur dhe na u gjet ne krahe per te na mbrojtur nga fqinjet grabitqare. Ik ore anadollak anakronik. Duhet te jemi vendi i vetem ne bote qe kemi shqipfoles si puna jote qe luftojne kunder vendit te tyre. Shpresoj qe mos jesh shqiptar se nqs je nuk di cfare te them per njerez si puna jote. Po si ka mundwsi qe keni kaq urrejtje per vendi tuaj dhe patriotet shqiptare!? Nuk besoj se eshte dhe feja arsyeja se Zoti i Madh apo Allahu quaje si tw duash ne librat e shenjte nuk thote ne ndonje vend lufto kunder popullit tend. Kombet njihen. Po ju plehra neo osmane e perdorni fene per qellime politike. Doni tw shuani ndergjegjen kombetare te shqiptareve dhe kete e beni duke goditur heronjte tane dhe manipuluar historine sic ndodh me ato telebovelat e anadollit mbushur me gebjeshtra historike per “madheshtine” e p.o. Po ju skeni faj se gjeni shqiptaret qe ju lejojne dhe ju japin hapsira si ne kete forum dhe medja tw villni ligesi kundwr popullit me te vjeter te Evropes. Nqs do kisha gje ne dorw kembe palacoje si puna jote nuk do lija mbi kete toke. Atje ne Anadoll do ju sikterisja. Ju dhjefsha osmanlinjte.

    Reply to this comment
   • anticensurë25642654 June 4, 15:18

    o qën i ndyrë osman!!
    shqiptarët janë paksuar gjithnjë,para dhe pas perandorisë së qelbur osmane!!
    o qën i ndyrë,njëlloj si ti,shumë shqiptarë,janë ndjerë më mirë si ortodoks,si myslymanë,si rumunë,si bullgarë,si sërbë,si maqedon,si gërk dhe jo si shqiptarë!!ti njëlloj si ajo pjesë “5 fishi që thua ti”nuk pranuan,pranoni të jeni shqiptarë,sepse zgjidhni fenë,besimin në vënd të gjakut!!ti sot,njëlloj si ajo qeveri e sotme neoosmane në turqi(deri dje,për arsye të agresionit politik,kërkonte ta ndanim shtetin turk nga perandoria osmane,sot kërkon që ti bashkojmë ti quajmë të njëjtë!sepse kanë fituar teren!),sot myslymanët në shqipëri dhe reth saj i quan shqiptar!nesër kur të kesh fituar terrenin e duhur dë të bësh atë që ke bërë 500 vjet rresht!!do ti quash turq!!ata që do të të kundërshojnë,ata që sdo ta pranojnë!?ke për tua bërë më keq se po jua bën kurdëve!!
    atij populli që u tregua i trashë gati 100 vjet më parë!!atij populli që në vëd që të siguronte shtetin e tij,të bashkohej një një shtet të vetëm!?
    zgjodhi besimin dhe mbajti në këmbë,shpëtoi nga zhdukja turqinë!!
    shpërblimi sot i jepet me topa e tanke!!
    hy rracë e ndyrë!
    qënëri osmane!!

    Reply to this comment
   • anticensurë25642654 June 4, 15:43

    Duplicate comment detected; it looks as though you’ve already said that!

    « Back

    Reply to this comment
 9. 2 Salehet & 2 Halezet June 3, 23:23

  I nderuar Bardhyl !

  Keto antishqiptarizma qe ka bere FSHEHURAZI ky Hoxha me UDB ne Shqiperi keto i ka bere HAPUR FARE SALIH BIBERISHAJ.
  .
  Shprehja e tij se kemi gjak turku…..qe na futi ne konference islamike me urdher te antishqiptareve Mentor Coku dhe Halez Biberaj..heqja e bustit Gjergj Kastriotit kur erdhi neo-sulltani Ozal e qindra te tjera jane thjesht ZGJATIME TE UDB NE SHQIPERI…pra ate qe nuk e arriti serbi me grekun per qindra vjet e realizoi ne vitet e KOLERES SALI ELEZBIBIBERIANE..

  .
  por ajo qe nuk i falet shqiptareve ( jo vetem sali monstres viqidolit) eshte miopia e tyre qe lejuan islamiket radikale dhe ngritjen e mijra xhamijave nga keto faqezinj:

  PSE SALEH BERISHAJ
  ESHTE MONSTER
  SHUMEDIMENSIONALE
  QE AKOMA QUHET BURRE SHTETI
  NGA DONALD LU
  SIPAS FAMEKEQIT
  ARVIZU ??

  15 TERRORISTET ISLAMIKE NE SHQIPERI, MBROJTJE U GARANTONTE SALIH BERISHAJ

  Organizata e Kombeve të Bashkuara ka rifreskuar informacionet dhe listën e personave të shpallur si bashkëpunëtorë të organizatës terroriste Al-Qaida. Në total janë 180 persona të shpallur në kërkim ndërkombëtar, të cilët paraqesin rrezikshmëri të lartë për paqen dhe sigurinë në botë.

  Mes tyre, 15 vetë, rezultojnë të kenë zhvilluar aktivitetin e tyre kriminal në Shqipëri nga fillimi i viteve ‘90 e deri në 2004, ku theksojmë veçanërisht organizimin e trafikut ilegal të armëve drejt Bosnjë-Hercegovinës në vitin 1995. Falë informacionit të servirur nga OKB, opinionit publik shqiptar i jepen për herë të parë emrat e terroristëve që kanë qenë në vendin tonë apo që kanë bërë të mundur krijimin e celulave të Al-Qaida, duke u mbuluar me petkun e organizatave bamirëse. Gjithashtu për herë të parë bëhen të ditura edhe rastet apo porositë e veçanta, të dhëna nga vetë Osama Bin Laden për mënyrën sesi duhej të zhvillohej aktiviteti terrorist në Shqipëri.

  Yasin Abdullah Ezzedine Qadi Themelues dhe administrator i besuar i Muwafaq Foundation. Ky fondacion ka vepruar historikisht nën ombrellën e Makhtab al-Khidamat, organizatës së themeluar nga Osama Bin Laden. Muwafaq Foundation ka qenë e përfshirë në sigurimin e mbështetjes financiare për aktivitetet terroriste. OKB sqaron se: “në vitin 1995, ky fondacion ka organizuar trafikun e armëve nga Shqipëria në Bosnjë-Hercegovinë”. Në financimin e këtyre aktiviteteve është përfshirë sipas të dhënave që jep OKB-ja, edhe Osama Bin Laden. “Qadi ka patur në pronësi disa firma private në Shqipëri, të cilat kanalizonin para për ekstremistët apo ku ekstremistët punësoheshin në ato pozicione ku ata kontrollonin fondet e firmave. Bin Ladeni vuri si kusht që numri i kompanive të Qadit në Shqipëri të shkonte në pesë”, citojmë nga informacioni zyrtar i OKB-së.

  Abdul Latif Saleh
  Emri i tij është i njohur për opionin publik shqiptar. Ai është lidhur ngushtësisht me Osama Bin Laden duke arritur madje të fitojë shtetësinë shqiptare nëpërmjet një dekreti të posaçëm të ish Presidentit, Sali Berisha. OKB sqaron se ai ka themeluar në Shqipëri një organizatë shqiptare që financonte Al-Haramain. Ndërkohë për herë të parë bëhet e ditur se “Misioni i tij ishte të destabilizonte Shqipërinë nëpërmjet nxitjes së konflikteve fetare. Al-Haramain arriti të rekrutonte anëtare nga kjo organizatë shqiptare. Ai u dëbua nga Shqipëria për sponsorizimin e aktiviteteve ekstremiste”, citojmë nga informacioni i OKB-së. Bëhet e ditur se Yasin Abdullah Ezzedine Qadi i kërkoi Salehit të krijonte në Shqipëri, në vitin 1994, Muwafaq Foundation. Aktivitetet e këtij fondacioni në Shqipëri u mbështetën dhe u financuan nga Qadi. Saleh dhe Qadi hynë në disa partneritete biznesi me njëri-tjetrin. “Saleh ka qenë administrator i përgjithshëm i të gjitha bizneseve të Qadit në Shqipëri dhe ishte aksioner i dhjetë për qind të investimeve të Grupit Qadi në Shqipëri. Gjashtë individë u arrestuan në Shqipëri në vitin 1998 dhe dy prej tyre u gjykuan dhe dënuan në Egjipt si autorë të akteve terroriste. Në dëshmitë e tyre, ata identifikuan Saleh se i kishte ndihmuar të vinin në Shqipëri, përfshi marrjen e tyre në aeroport”, sqaron OKB.

  Grupi me 9 terroristë
  Adb Al Wahab Abd Al Hafiz; Abderrahmane Kifane; Ali El-Heit; Fethi Ben Hassen Ben Salem Al-Haddad; Farid Aider; Abdelhadi Ben Debka; Moustafa Abbes; Othman Deramchi; Yacine Ahmed Nacer si edhe Youcef Abbes janë anëtarë të rëndësishëm të Al-Qaida. Ata kanë qenë pjesë të një organizate terroriste që operonte në Itali, e përfshirë direkt në aktivitete kriminale. Detyra e tyre ishte të koordinonin veprimtaritë e disa grupeve të ngjashme terroriste që vepronin në vendet e Europës, mes të cilave edhe në Shqipëri. Ata kanë ndihmuar emigrantët ilegalë të hynin në Itali duke i bërë ata direkt, si pjesë e aktivitetet ilegale të organizatave terroriste. Mandej ata i përdornin emigrantët për t’iu transmetuar instruksione grupeve terroriste në Shqipëri, Francë, Gjermani etj për mënyrën sesi të zotëronin armë dhe dokumenta të falsifikuara.

  Safet Ekrem Durguti
  Drejtues i Al-Haramain Islamic Foundation, që siguronte dhe ndihmonte financiarisht dhe materialisht organizatat terroriste në drejtimin e Osama Bin Laden, konkretisht rrjetet e Al-Qaida, përfshirë Jemaah Islamiyah, Al-Itihadd al-Islmaiya, Egyptian Islamic Jihad dhe Lashkar-e-Tayyiba. Durguti ka qenë një ndër mbështetësit kryesore të Bin Laden, i cili arriti të hapte një filial të Al-Haramain Islamic Foundation edhe në Shqipëri.

  Al-Haramain Islamic Foundation
  Aqeel Abdulaziz Aqeel Al-Aqeel dhe Suliman Hamd Suleiman Al-Buthe janë themelues dhe lidera të Al-Haramain Islamic Foundation, organizatës përgjegjëse për mbështetjen e akteve terroriste. Financimi në përgjithësi sigurohej nga bamirës individualë dhe nëpërmjet fushatave të veçanta që synonin përzgjedhjen e subjekteteve të ndryshme të biznesit nëpër botë. “Sëbashku me Safet Ekrem Durgutin, ata arritën të hapin një filial të Al-Haramain Islamic Foundation edhe në Shqipëri.

  .
  mos u tremb zoti Bardhyl kaq shume !!

  keto qe ka bere ky hoxha ne Jugoserbi fshehurazi te ne i ka bere hapur fare sali monstra per fat te keq duke i ferkuar trapin governori rradhes i rruges elbasanit

  Reply to this comment
 10. pena June 3, 23:36

  Ti arben/qe leh si qen /shko ha mut/ ke plot halen

  Reply to this comment
 11. Shqiptar Vendi June 4, 01:28

  kur ngaterrohet cari me dollarin ,kleriket moderne jugosllaviste ishin pothuajse sllave ose kaukazik qe shiteshin per muslimane.
  keta qe shajne fene islame edhe perandorine osmane ,harojne te thone qe edhe heroi i supozuar prej tyre padrejtesisht,ketu i referohem katolikeve te sotem qe masivisht jane ish sllavo hervatski hercegovcki te rene poshte pikerisht mbas renies se shtetit arber.Masivisht ne kohen e sokolovicit e qe ne bashekpunim me grupimet e tjera kryesiht turkmene modlave komane te rena disa prej tyre edhe me pare formuan nengrupin alban dialektor.Kurre nuk mesuan albanisht.Heroi i Albaneve ,Skender Beu emermadh ,ishte nje personazh i formuar pikerisht nga osmanet famelarte.Edhe emri i madh edhe personalizmi i kombit shqiptar u formua pikerisht kur ata u bene muslimane masivisht (malesite e thella albane perqafuan te parat islamin ,para ardhjes zyrtare te perandorise osmane ne keto ane).Ne ate perandori fale aftesive te tyre por me shume fale politikes se drejte osmane populli shqiptar u personalizua edhe hodhi themelet e ardhmerise se tij.Deri ne ate kohe ishin fise endacake qe perdoreshin nga mbreterite e forta serbo bullgare apo despotet grekos pontiaker,e biles edhe nga qarqet vatikaniste.Vetem ne kohen e Drejteise Osmane ,Albanet u ben zot te fateve te tyre.Biles ju dha e drejta e zoterimeve territoriale ,thelle ne veri e ne lindje e jug.Qartesisht dallohet ndryshime mbas largimit te perandorise osmane ne keto ane.Kane 100 vjet qe popujt fqinje si serbia apo greqia ,te ngritura nga etni albane e nga mbeturinat e dyndjeve vllahobullgare ,shqyejne mish shqiptari e pine gjak shqiptari.Kurse per perandorine famekeqe eursllave(eu),nuk ja vlen as te flitet fare pasi cdo sistematikisht poshteron Albanet.Fizikisht edhe mentalisht.Kjo ne vazdhimesi 100 vjecare .Nuk na nevojiten referenca historike pasi po i jetojme vete.

  Reply to this comment
  • Amerikani June 4, 13:09

   Shqipfoles vendi. Populli shqiptar eshte pasardhes i Ilireve. Prej tyre rjedhin dhe popuj te tjere evropoane. Ne shqiptaret e sotem trashegojme prej tyre gjakun dhe gjuhen. Vistet e shtrirjes se Ilireve nga Danubi i poshtem dhe deri ne peloponez nuk kane qene kurre fise endacake. Lihesi me te madhe se kjo dhe te pavertete me te madhe nuk mund te kete. Qytetet dhe vendbanimet ilire te gjetura dhe pranuara boterisht si te tille tregojne pikerisht per nje qyteterim te zhvilluar per kohen dhe per nje popullsi sedentare dhe jo endacake si gabelet beduine te familjes se Osmanit te cilet zabtuan dhe pushtuan fiset endacake pereth derisa prej kesaj familje me pas lindi dhe perandoria osmane.
   Pas pushtimit romak te Ilirise pati sheme fise ilire te cilet u tkurren ne nr popullsie ose humben identitetin. E njejta situate zgjati edhe gjate kohes se perandoreve bizantine. Iliret i dhane Romes dhe Bizantit 24 perandore ilire. Iliret, Maqedonasit e vjeter dhe Helenet e lashte burojne nga nje linje e perbashket gjaku. Deri ne kohen e qytet shteteve greke (te quajtur me pas te tille) Epirotet, Iliret dhe Maqedonasit e Aleksandrit i cili kishte tre gjysher ilire flisnin te njejten gjuhe, kjo e thene nga Herodoti dhe te tjere autore te antikitetit.
   Pse Iliria me pas u identifikua me emrin e nje fist te Albaneve me pas Arbaneve apo Arberve kjo pak rendesi ka. Rendesi ka perberja gjenetike e popullit Ilir te lidhur ngushte me Daket, Thraket, Maqedonasit dhe Greket keta te fundit me pas do te perziheshin me fenikas dhe do te dilnin Greket e lashte te cilet ndertuan dhe qyteterimin qe Perandoria Bizantine pretendoji te trashegoje dhe Evropa hodhi bazat e demokracise moderne e nderthurur kjo dhe me qyteterimin romak. Pra shqiptaret si pasardhes te fiseve te qyteteruara Ilire jane autoktone ne tokat e tyre sa vete jeta.
   Pas ndarjes se Krishterimit ne shqiptaret Arberore e Epirote ne viset e tyre shekullore i perkisnin ritit ortodoks. Kjo me perjashtim te shqiptareve te cilet i perkisnin ritit katolik te besimit sipas qendrave te cilat ishin nen kontrollin e Venedikut apo Paparit dhe ku keto fuqi te kohes pervec dominimit administrative dhe ushtarak kishin shtrire dhe ndikimin fetar.
   Ne kohen ne te cilen lindi dhe heroi yne kombetar Gjergj Kastrioti Arberia dhe Epiri ishin nen sundimin e princerve Arberore e Epirote shqiptare te cilet pervecse luftonin dhe lidhnin aleanca me kedo qe i cenonte apo ndihmonte ne ruajtjen e hapsirave te tokave te cilat kishin nen zoterim. Nje princ i tille i vogel per kohen ishte dhe Gjon Kastrioti babai i heroit tone kombetar.
   Deri me lindjen e Gjergjit, shqiptatet Ilire, Arberore e Epirote (pak rendesi ka si i quante bota apo ata veten) i bene balle asimilimit te perandorise romake, bizantine, bullgareve dhe po ashtu do i benin balle dhe Serbise e cila ne kohen e ekspansionit osman ne Ballkan ishte kthyer ne nje rrezik. Pretendimi se P.O. i shpetoi shqiptaret nga asimilimi eshte utopik. Kush e di qe i shpetoi? Pse shqiptaret nuk u asimiluan edhe me pare nga fuqi akoma dhe me te medha. Dyndjet e para sllave ne Ballkan fillojne qysh prej vitit 500. Pse nuk u asimiluan shqiptaret?
   Te kthehemi te heroi. Ne kete situate kur princat shqiptare bashkepunonin dhe me djallin per te ruajtur dominimin e tyre qe ne fakt kemi te bejme me toka te cilat gjithmone jane banuar nga shqiptare, here ne aleance ne njeri-tjetrin kunder nje shqiptari tjeter, here ne aleance me Venedikun kunder nje princi tjeter shqiptar, pra ne keto aleanca fluide te lidhura sipas interesit individual te gjithsecilit penetroi ne tokat e Arberit dhe kuçedra osmane. Shpesh e thirur nga vete princa arberore per te mposhtur rivalin tjetwr arberore. Kuçedra osmane ne politiken e saj pasi i kerkonte vasalitet princave me pas hap pas hapi dhe nepermjet fese zaptonte diku me hir dhe diku me pahir tokat e vasaleve shqiptare, serbe apo kujdo tjetri te cilit gjoja i kishte dale ne mbrojtje kunder armikut te vet. Diku me kulaç dhe diku me kerbaç i nenshtronte perandori njerin pas tjetrit princat ballkanike jo vetem shqiptare. Derisa i kthyer nga obori perandorak i mare si peng per te mbajtur ne zap te atin Gjonin, Gjergji tashme i ritur dhe i forte pretendoji trashegimine e te atit. Me nje titull te ri te cilin Gjergji i ikur ortodoks dhe i kthyer musliman, titullin Bej dhe emrin Iskander ne nder te Aleksandrit te madh do i kthente armet kunder Perandosise ne te madhe te kohes ne kulmin e saj. Skenderbeu u tregua i madh dhe nderohet sot nga shqiptaret e vertete se u perpoq te ndertoje nje mbreteri nen flamurin e Kastrioteve. Per kete qellim ju desh te bente aleanca me shume shtete, madje dhe me sulltanin ne kohe te caktuar. Per kete qellim ai i mobilizoi dhe bashkoi dhe princat e tjere, disa prej te cileve e ndoqen gjate gjithe rrugetimit te tij 25 vjecar dhe disa e tradhetuan rruges. E do ishte vdekja e Papes ne Ankona me 1464 e cila i preu rrugen nje ofensive te mbreterve dhe princave evropiane nen drejtimin e nje ushtrie te udhehequr nga Skenderbeu e cila me kurorezimin e Papes pas fitores se sigurt do e shpallte Skenderbeun Mbret te Arberise dhe Epirit.
   E ky moment do ishte triumfi me i madh per shqiptaret qysh nga kohet e Ilireve te lire ne tokat e tyre shekullore.
   Shqiptaret do kishin mbreterie dhe mbretin e tyre evropian.
   Por fati nuk i deshi shqiptaret te cilet pergjithesisht dhe ne histori po te veresh shquhen per mos njohje te autoritetit dhe per nje individualizem egocentrik primitiv i cili i ben te luftojne, tradhetojne njeri tjetrin.
   Me vdekjen e Skenderbeut vendi ra nen zgjedhen e kuçedres osmane e cila here me joshje dhe here me shpate imponoi sundimin e saj 500 vjecar. Filloi Islamizimi masiv kryesisht gjate shek te XV dhe XVI. Nevoja per mbijetese, natyra mosbesuse ne Zot e shqiptareve dhe pragmatizmi qe i karakterizon e pershpejtoi kete proces qe u bente me te lehte pushtimin dhe me pas sundimin P.O. Po gjaku nuk ndryshon. Nga ADN e bere nga nje institucion i famshem zvicerjan ne gjakun e shqiptareve nuk ka asnje pike gjak turk. Shikojini studimet. Ne internet e gjeni.
   Shqiptaret nga vete natyra kryenece u lane te veteqeverisen ne zona te ndryshme me qellim qe ti pergjigjeshin P. O me haraç dhe ushtare sa here P. kishte nevoje. Shqiptaret u joshen me poste ashtu si dhe serbet apo popujt e ndryshem te P.O. deri me poste veziresh te cilet i sherbenin me perkushtim P. dhe shtypnin popujt e tyre dhe te tjere sa here kryengritjet shperthenin. Renegate te tille shqiptare qe nga Ballaban pasha, Qyprilinjye etj shqiptaret paten shume. Por jo vetem shqiptatet. Dhe serbet, armenet, greket, cifutet paten Veziret dhe renegatet e tyre. Madje Veziret serbe jua kalojne ne nr aryre shqiptare.
   Per perandorine kombesia nuk kishte rendesi. Perandoria i ndante shtetasit e vet ne te Krishtere e Muhamedane. Muslimanet ishin me te privilegjuar nga te krishteret qofte ne taksat apo puna ne administrate. Kombesia per sulltanit nuk kishte aspak rendesi derisa ti sherbeje mw pwrkushtim si renegatet shqiptare e te tjere.
   P.O. e shkeputi per shekuj te tere popullim shqiptar nga ndikimi i rilindjes evropiane pjese e se ciles ishte ne realit. Shqiptaret nuk arrinin dot te shkolloheshin ne nje alfabet ne gjuhen e tyre pasi e kishin te ndaluar. Nderkohe qe P.O komplotonte me patriarkane greke sa here i duhej ti mbante shqiptaret kokeulur nen ndikinin e saj kulturor per ti perdorur si kamzhik per te shtypur popuj tw tjere. Megjitahate Mirdita, Himara e Suli munden ti rezistojne pushtimit 500 vjecar osman. Vitet e kryengritjeve te medha 1910-1911 te cilat filluan dhe levizjet per ndergjeghesim kombetar e autonomi ishin kohet kur shqiptaret filluan tw hapin syte dhe te shohim progresin e vendeve evropiane dhe prapambetjen e tyre. Perandoria austo hungareze do te ishte mbrojtesi me i madh ne kohen e coptimit te P.O te kalbur nga fqinjte tane ballkanike. E poshter dhe hileqare si gjithmone ne histori dhe kur ishte ne buze te gremines P.O kerkoi ti terheqe me vete dhe shqiptaret. Prapambetje totale. Percarje mbi baza fetare te cilat dhe sote injorantet si ky mw lart i marin per identitet kombetar. Akoma dhe sote injorantet per perkatesi etnike marin besimin fetar. Kush eshte i krishtere sipas ketyre dallkaukeve eshte sllav ose grek. Ndersa kush eshte musliman eshte vella me turkun. Po clidhje kane shqiptare me turqit? Vec pushtimit dhe shkaterrimit te trashegimise sone iliro-arberore- epirote. Mijera keshtjella dhe trashegimi arkiologjike kane fshire nga trojet shqiptare pushtuesit osmane per 500 vjet.
   Dhe sot jane ngjallur fantazmat e neo osmabizmit. Hoxhallare politike qe slene moment pa na fyer ndergjegjen tone kombetare dhe heronjte tane. Fantazma neo osmane ne tokat e shqiponjave!
   Pttuuu fare e keqe antishqiptare.
   Ne shqiptaret e vertete do ju shtypim si morra ju gjakprishurit osmanlinj.
   Ne jemi te Krishtere e Muslimane vellezer.
   Se kemi nje gjak.
   Jemi shqiptare.
   Kemi gjuhen tone te trasheguar nga iliret doket dhe zakonet tona. Veshjet, xhubleten dhe plisin qe nga kohet homerike.
   Keto nuk i ka tjeter kush ne bote vec ne shqiptareve.
   Megjithe perzierjeve , emigrimeve dhe migrimeve ne ADN e shqiptarit % me te madhe e ze gjaku Ilir. Dhe keto jane te dhena shkencore jo peralla injorantesh qe ngaterojne fene me etnine.
   Po e doni kaq shume Erdoganin hidhuni nga kontinenti tjetwr. Do na bien dhe ne veshte rehat nga traplleqet tuaja.

   Reply to this comment
   • Shqiptar Vendi June 4, 19:12

    qe jeni kopuke albanofoles ,kuptohet lehte.Kurre cobenj ,kusherinj te endacakeve kaukaz stepor .Pechenge,avar ,bullgar,kozak,e dreqi edhe i biri.
    Se cfare lidhje ka Erdogani(nje udheheqes i shkelqyer per popullin e tij),me komentin tim me siper apo edhe me mua personalisht ,vetem mendja juaj e semure filokaurriste pa identitet edhe pa personalitet e di.
    Nje pyetje ashtu drejteperdrejte: -Qeleshet apo plisat e dheut qe mbajne shiftaret e sotem nuk jane trashegimi Albane.Mesoni historine mire pastaj flisni.Sepse ju nuk flisni por ofendoni.Kur mbaron argumenti ,ne mungese te tij perdoret ofendimi.
    Harbuti ,Harbut ngelet.Fisniku ngelet fisnik.
    Shiftari nema Albancka – Thenie nga fqinjet tane veriore.Albanet muslimane mbijetuan edhe krijuan shtetin e tyre.Albanet Renegate kaurre,u greqizuan edhe u serbizuan etj etj.Albanet renegate si budallenjte ,Albanet e greqise apo serbise ,u bene mohues te gjakut edhe vrases te gjakut te tyre.Renegate te Qarte.Ata edhe ju qe i mbeshtetni.Por kur je i helmuar ne shpirt e ne gjak idiotesira do te flasesh.Mesoni te flisni te verteten sepse do tju beje te ndiheni me mire.Ti komentuesi me ato numrat si targe zetori ,je kokerr cobani aurelis plasaris kokcepis, nga menyra sesi flet.Ti je direkt fis turkmenesh nomadeesh me cadra,ardhur ne keto ane.Komentuesi me siper eshte i ndikuar nga dogmat pseuhistoriste.Por dalloj qarte qe eshte i fisit Alban.

    Reply to this comment
    • Amerikani June 4, 21:57

     Por cfare trashegimie eshte plisi? 1.
     2. E kuptoj menyren e vlersimit e organizimit te shtetit qe ti sot ke nga konstatimi qe ti i ben Erdoganit ne komentin tend kur gjithe perendimi sot kete njeri e sheh si shkeles te te drejtave dhe lirive te njerezve.
     3. Qe eshte dhe me e rendesishmja gjuha tende eshte percarese per shqiptaret. Ti i quan shqiptaret muslimane si krijuesit e shtetit dhe ata te krishtere (kaurre) renegate qe u shiten te greku dhe serbi.
     Ndryshimi im nga ty eshte se une nuk i ndaj shqiptaret si dikur perandoria osmane, greket dhe serbet ne te krishtere e muslimane por ne shqiptare dhe shqipfoles. Me shqipfoles kam parasysh te gjithe ata shqiptare si puna jote qe mohojne identitetin tone kombetar dhe heronjte tane pavaresisht besimit fetar.
     Kujtoi emrat e rilindasve tane dhe do gjesh mos them me shumice rilindas te besimit ortodoks madje dhe prifterinj te cilet kane dhene jeten per Atdheun dhe gjuhen shqipe si At Stath Melani e Papa Kristo Negovani, prifti tjeter korcar qe per fat te keq tani nuk mundem tja kujtoj emrin i masakruar nga greket me 1914. Po keshtu dhjetra katolike. Ketu te permenda vetem pjesen klerikale pa permendur atdhetaret jo klerike te krishtere e padyshim Nolin. Po keshtu edhe besimi musliman dhe bektashi ka emrat e vete te ndeeuar ne perpjekjet per krijimin e shtetit shqiptar. Respekt per te gjithe keta atdhetare qe mua si shqiptar besimi i tyre fetar nuk me intereson vec kontributit te tyre patriotik.
     Po shqiptar i mire mund te jete dikush kur i ndan shqiptarte sipas besimit fetar dhe aq me teper kur idiotesia arrin ne ate pike kur perkatesia fetare behet dhe perkatesi etnike.
     Une ore zoteri e kam thene dhe ne komente tjeter i perkas te dy besimeve. Nga baba jam i krishtere dhe nga nena musliman dhe me merzit shume fakti kur dikush me deryron te mohoj gjysmen time ne mbeshtetje te gjysmes tjeter. Baba im nuk eshte as grek dhe as sllav. Ndersa nena nuk eshte turke. Prandaj ta permenda dhe Erdoganin se kjo ofensiva e peshtire neo osmane do te zhduke dhe deformoje gjysmen time. Une si shqiptar safi kam te drejten time te identifikohem me heronjte e popullit tim dhe mbi te gjithe me Skenderbeun si shembulli me tipik i dualizmit fetar dhe arkitekti i pare i krijimit te nje shteti te mirfillte shqiptare te cilin ti ne komentin tend ma mohon dhe ofendon dhe pastaj ofendohesh nga komentet tane. Skenderbeu qe ti me qesendi e quan Bej sender nuk luftoi per fe por per krijimin e mbreterise Arberoro- epirote. Kush jeni ju qe kerkoni te na mohoni identitetin dhe ngateroni shqiptaret mbi baza fetare? Dihet sh mire historia se si shqiptaret kane qene ortodokse, katolike, e muslimane sunite e me pas dhe bektashinj shite ne jug. Po crendesi ka perkatesia fetare? Rendesi ka kush punoi per Shqiperine dhe kush jo pavaresisht besimit pwr mua jane renegate te gjithe ata qe i sherbyen pushtuesit. Mos na i prekni e ofendoni heronjte tane. Patrotet tane se nuk ju lejojme.Ne shqiptaret identifikohemi me ta dhe jemi krenar per vepren e tyre. Te tjeret ne kete bote kozmopolite jane te lire te zgjedhin per veten. Mund te zgjedhin te behen dhe beduine, turq greke apo sllave pune per ta. Ne te tjeret kemi zgjedhur te jemi ata qe jemi shqiptare dhe harmonine fetare dhe heronjte tane patriote te cdo kohe dhe besimi. Ata qe i kane sherbyer shqiptarise dhe kjo nuk eshte nacionalizem por patriotizem.

     Reply to this comment
  • anticensurë25642654 June 4, 17:47

   hyyyyyyyyyy hale turke,pasardhës i hamam perandorisë!
   “osmanet famelarte”-???????????
   të vetmen shkollë që patën ishte medreseja!!
   universitetin e parë jua hapën shqiptarët!!
   të mos ishte hasan tasini??
   gomerë kishin për të mbetur tërë kohën!!
   hy qelbësirë e pjerdhur në tru!!

   Reply to this comment
 12. Geri Tirane! June 4, 02:50

  Gazeta Dita Informacion po e tregon veten akoma qe eshte gazeta erotike e pleqve pleqteveterane marksista qe nuk i bien dot me dore se kane hall se mos u bie infarkt! Kelysha kamunista!
  Ptu! juve qe beni komente! Ndenjet si legena 80 vjet diktature dhe ju moren nderin dhe ju transformuan identitenin nga njerez ne kavje! Ptu ju qe mereni me logje; UDB; UCK; CIA ;KGB ,MOSAD etj. Nese jeni njerez dilni ne proteste kerkoni pse nuk politikanet nuk lene garanci te
  pakthyeshme per premtimet qe japin? Shikoni punet dhe hallet qe na kane zene!

  Reply to this comment
 13. demo June 4, 08:47

  Demonfagos
  Davaja juaj eshte me e rende se kaq.
  Krimet e Enver Hoxhes dhe Juntes se Tij antikombetare ndaj Malsise shqiptare dhe popullit te Kosoves,nuk fillojne ne 1948 kur Stalini u armiqesua me Titon,as mbarojne aty.
  Enver Hoxha u aktivizua si skuth nen rrogoz te shqiptarizmes,qekur Kosova dhe viset shqiptare jashte trungut Londinez,ju bashkuan Atdheut.Kjo e terboi Enver Hoxhen,qe ka qene rekrutuar nga konsulli serb ne Korce qe ne 1929.Per te gjithe njohja e enver hoxhes me Dushan Mugoshen dhe Miladin Popovic fillon ne 8 Nentor 1941,kret rastesisht,pooor ne korrik 1941 jane takuar konsulli serb,Enver Hoxha,Dushan Mugosha,Myslym Peza dhe kane thurur planin e lirimit te Miladin Popovic nga kampi i Peqinit.Enver Hoxha u kooptua midis komunisteve per ti bere gjemen jo vetem atyre,poor gjithe kombit shqiptar.Or ti qe del me lloj lloj nofkash!O demofagos!Nuk ishte zagar i Komunisteve Jugosllave,Ishte me keq se kaq.Ishte zagari i shqiptarVRASESVE MALAZES.qe jane rraca me shoviniste me antishqiptare.Mire ke bere qe e ke botuar ate listen me emra serbe,me Dushan Mugoshen.Te gjithe ata jane eproret e Enver Hoxhes.Nga maloket cernagores i merrte urdhrat Enver Hoxha.Alexander Rankovic eshte niveli me i larte perfaqesues i shovinisteve serbo-malazes qe ka takuar Enver Hoxha.Dekoraten e ketij per krimet ndaj shqiptareve te Kosoves Enver Hoxha ja vari ne qafe me doren e vet.Po pse kujton se Miladin Popovic ishtre nje Internacionalist i madh,qe e paska vrare Tito,se “E donte shume popullin shqiptar???”Jo or jo .E vrau Haki Taha mesues kosovar,se i mashtroi per Plebishitin popullor pas Luftes!Deri ne 1946 Tito nuk e kishte takuar fare Enver Hoxhen,ja kishte lene ketyre rreshterave te rrangut trete,Dushani,miladini,Kur erdhi Stojnici ne Labinot per Federaten Ballkanike,Enver Hoxhes sikur i erdhi Pejkamberi nga Qabeja.Po ku merrej Tito me skerbythje atdhemohues,me laro qe shesi popullin e vet si Enver Hoxha.

  Reply to this comment
  • Amerikani June 4, 14:28

   Demo megjithe respektin qe kam per patriotizmin tend, nuk arrij ta kuptoj do fashizmin qe te dallon ne komente shume qarte.
   Nuk e kuptoj si i bashkoi Italia viset shqiptare kur ne ishim nen pushtim!? A thua se Italia “bashkoi” shqiptaret dhe i la te lire te shijonin shtetin e tyre te madh.
   Dihet boterisht qe italianet kishin qellime asimilimi ndaj shqiptareve. Italia solli kolone ne Shqiperi qe nqs boshti i se keqes do e kishte fituar luften Shqiperia do ishte thjesh nje province italiane dhe shteti shqiptar nuk do egzistonte.
   Tani me keto qe kemi hequr pergjate ketij shekulli dikush mund te thote qe “do ishte me mire keshtu” por ekziston nje kontradite, midis te qenit patriot dhe pragmatist.
   Ky “bashkim” nga pushtuesi qe thua ti eshte e njejta llogjike qe perdorin dhe neo osmanet kur thone se: “perandoria osmane bashkoi viste shqiptare!” Eshte e njejta llogjike. Nen pushtim.
   Tani ti nuk mund te jesh dhe me Amerikanet dhe me Italianet. Dhe me Abaz Kupin dhe me Duçen. Dhe ne anglezet dhe kunder aleatit te tij Enver Hoxha gjate viteve te luftes.
   Megjithe antikomunozmin tend kjo nuk justifikon simpatine per fashizmin.
   Vertet mendon ti se Enveri ishte nje komunist dhe internacionalist i flakte?
   Une mendoj se Enveri ishte nje nacionalist dhe pragmatist. Enveri shfrytezoi konjukturat politike dhe njerezit qe e rethonin per te instaluar pas lufte pushtetin e vet.
   Enveri doli me i zgjuar edhe se bibloteka e Lumo Skendos, antikomunozmi i te cileve i hodhi ne krahet e fashisteve e nazisteve, kryesisht nazisteve. Kaq i duhej paragmatistit Enver qe ta pastronte rrugen e tij drejt pushteti te vet apsolut. Miopia e “elites sone kombetare” e cila megjithe shkollat e mbaruara jasht doli naive perballe nje gjysme te shkolluari autodidakt duke perfunduar ne prehrin e pushtuesit.
   Ta akuzosh Enverin per shitje te trojeve shqiptare eshte nje pretendim i pabazuar ne fakte. Shqiparia u formatua ne 1913- 1920. Ke teritor shqiptar shiti Enveri? Une di qe Vermoshi dhe Shen Naumi u dhuruan Jugsllavise nga Zogu.
   Ju kerkoni ta denigroni Enverin si tradhetar te shitur te jugosllavet por komiterni per krijimin dhe levizjen komuniste ne Shqiperine e prapambetur fshatare Miladinin dhe Dushanin delegoi dhe per kete nuk eshte faji i Enverit ambicioz qe kerkonte pushtet. Bjeri ngjarjet ne kontekstin e kohes. Jemi ne kohen kur gjithe Evropa kercenohej nga nazizmi dhe fashizmi.
   Ne ate kohe flitej je pro apo kunder!
   Ju ne fakt ja risni vlerat dhe shkallen e inteligjences Enverit ne kete menyre. E beni me konspirativ dhe largpames se cka qene ne te vertete. Ju po thoni qe ai ka pas nje plan kaq te detajuar i cili i funksionoi si sahat. Nuk eshte keshtu.
   Ky nacionalist aspak komunist e perdori komunizmin si armen per te mare pushtetin. Jemi ne kohen kur Stalini, Cercilli dhe Ruzvelti ishin aleate. Bashke me ta dhe Tito.
   I shfrytezoi gjirokastriti konjukturat dhe ua ktheu shpinen qe te gjitheve sa here ju kercenua pushteti i vet. Por ne gjithe kete nacionalizem dhe pragmatizem te tij fitoi dhe Shqiperia integritetin e vet teritorial.
   Lufta nç e shpetoi Shqiperine.
   Cka erdhi pas lufte eshte tjeter analize.

   Reply to this comment
 14. demo June 4, 08:48

  Demonfagos
  Davaja juaj eshte me e rende se kaq.
  Krimet e Enver Hoxhes dhe Juntes se Tij antikombetare ndaj Malsise shqiptare dhe popullit te Kosoves,nuk fillojne ne 1948 kur Stalini u armiqesua me Titon,as mbarojne aty.
  Enver Hoxha u aktivizua si skuth nen rrogoz te shqiptarizmes,qekur Kosova dhe viset shqiptare jashte trungut Londinez,ju bashkuan Atdheut.Kjo e terboi Enver Hoxhen,qe ka qene rekrutuar nga konsulli serb ne Korce qe ne 1929.Per te gjithe njohja e enver hoxhes me Dushan Mugoshen dhe Miladin Popovic fillon ne 8 Nentor 1941,kret rastesisht,pooor ne korrik 1941 jane takuar konsulli serb,Enver Hoxha,Dushan Mugosha,Myslym Peza dhe kane thurur planin e lirimit te Miladin Popovic nga kampi i Peqinit.Enver Hoxha u kooptua midis komunisteve per ti bere gjemen jo vetem atyre,poor gjithe kombit shqiptar.Or ti qe del me lloj lloj nofkash!O demofagos!Nuk ishte zagar i Komunisteve Jugosllave,Ishte me keq se kaq.Ishte zagari i shqiptarVRASESVE MALAZES.qe jane rraca me shoviniste me antishqiptare.Mire ke bere qe e ke botuar ate listen me emra serbe,me Dushan Mugoshen.Te gjithe ata jane eproret e Enver Hoxhes.Nga maloket cernagores i merrte urdhrat Enver Hoxha.Alexander Rankovic eshte niveli me i larte perfaqesues i shovinisteve serbo-malazes qe ka takuar Enver Hoxha.Dekoraten e ketij per krimet ndaj shqiptareve te Kosoves Enver Hoxha ja vari ne qafe me doren e vet.Po pse kujton se Miladin Popovic ishtre nje Internacionalist i madh,qe e paska vrare Tito,se “E donte shume popullin shqiptar???”Jo or jo .E vrau Haki Taha mesues kosovar,se i mashtroi per Plebishitin popullor pas Luftes!Deri ne 1946 Tito nuk e kishte takuar fare Enver Hoxhen,ja kishte lene ketyre rreshterave te rrangut trete,Dushani,miladini,Kur erdhi Stojnici ne Labinot per Federaten Ballkanike,Enver Hoxhes sikur i erdhi Pejkamberi nga Qabeja.Po ku merrej Tito me skerbythje atdhemohues,me laro qe shesi popullin e vet si Enver Hoxha….

  Reply to this comment
 15. Gege Kosova June 4, 09:48

  Na eshte e njohur veprimi i krajlit serbe,permes Nikolla Pashiqit, Kur shpalli shumicen e imameve te Kosoves,per “Drzhavini Imam”(Imam Shteteror), me pagesa te veçanta.Qe nga atehere,drzhavni imamat, popullit i thonin.” Zoti nalte ne qiell,Krajli poshte ne toke” Zoti per qiellin,Krajli per token,ne hapesirat shqiptare jashte Shqiperise etnike,hoxhet jo te gjithe, sepse kemi nivelet e sojin e Mulla Idriz Gjilanit,por ata Drzhavni Imamat, ishin “qetesuesite” e populloit qe frymezonin dashurine ndaj Krajlit dhe shtetit sllav, Krijuan sintagmen,”Shteti gomar ne qofte,mos i hip, por ngrehe per dore”.Keshtu, qe atehre ishte krijuar nje program nenshtrimi e urrtesimi i shqiptareve ndaj shtetit.Nje morl te tille e vazhduan shumica, kuptohet jo te gjithe,hoxhet edhe gjate sundimit te kriminelit tito,qe shkaktoi demin me te madh ndaj vlerave materiale e shpirterore dhe substances kombetare shqiptare.

  Reply to this comment
 16. anticensurë25642654 June 4, 12:54

  me sa kuptova unë bardhyli e ka shkruar shkrimin si një kundërveprim për ato që paska bërë ky trimi i UDBsë dje dhe sot kryryetar i bashkësisë islame,Sulejman Rexhepi!!
  ne kemi thënjen e bukur popullore,”të shkuara të kaluara”,POR si duken punët të shkuarat janë bërë të TASHME!koha ka treguar se këta parazitë,kanë ndërruar gunën por aspak punën!!si e thotë dhe bardhyli në dy shkrimet e tij të sjella nga “Mollosi
  https://www.almakos.com/shpifjet-e-doktorit-te-teologjise-mustafa-bajrami-plagjiature-1/
  https://www.almakos.com/shpifjet-e-doktorit-te-teologjise-mustafa-bajrami-plagjiature-2/
  “Teologët myslimanë shqiptarë të kësaj sorte, që bëjnë si zorra në prush kur ua kritikon «Sulltan Erdoganin», kërkojnë nga ne që të mos i refuzojmë kur ata shajnë figurat më të rëndësishme kombëtare shqiptare!”!
  pra këta “teologë” të parasë “një për ata e dhjet për vete”,nuk kanë bërë gjë tjetër veçse janë këthyer në bashkpuntorë,ose më mirë të them në SËRBËTORË,të një pronari tjetër!!
  për këta “teologë”e vetmia gjë që ka vlerë është PARAJA!!ata nuk njohin as zotin e as kombin!!
  ata për zot e komb kanë PARANË!!
  pra kemi dy mënyra për ti bërë që të shkojnë në rrugën e mbarë,atë kombëtare:
  –ti paguajmë më mirë se “marksist leninistët”jugosllavë,dje,si i quan sul rexhepi,se sulltan erdogani,sot,ndoshta gërku i janullës nesër,ose alienët pasnesër!
  –tu vëmë shkelmin bythës!!
  mënyrën e parë e kemi të humbur në krahasim me të tjerët!!
  kanë më shumë para!!
  mënyrën e dytë!?
  jemi shumë të trashë!!
  ne kuptojmë deri diku të shkuarën,por gënjehemi gjithnjë nga e tashmia!!
  “rëfimi”i Sulejman Rexhepit,nuk është gjë tjetër veçse një nga kombinacionet themelore të zbulimit,agjenturës!!trego,”bëj sikur pendohesh për të shkuarën që të fshehës të tashmen”!
  Sulejman Rexhepi,dhe shumë të tjerë,krasniqi me shokë,vetëm se kanë ndërruar padron!nuk marrin më paratë e “sllavo komunistëve”,por të “diktatorëve islamik”!
  ata nuk propagandojnë,nuk predikojnë besimin e tyre,por propagandojnë politikën vrastare të proanrit të sotëm!!politikën e taip erdoganit!!sulltanit të pashpallur neoosman!!
  këta njerëz kanë vetëm një gjë në kokë,e thotë vetë Sulejman Rexhepi,disa herë,PARANË!!
  nuk janë këta e keqja e njerzimit,në rastin tonë e shqiptarëve!!
  NE JEMI E KEQJA JONË!
  ne nuk pranojmë ti kapim me shkelma bythësh këta ndyrësira!!
  sepse as nivelin e tradhëtarit nuk kanë!!
  vetëm niveli i ndyrësisë ju përshtatet!!

  Reply to this comment
 17. demo June 4, 17:58

  Amerikano!Lufta nac-cl.e zhyti Shqiperine ne kete llum qe eshte sot.Nje njeri,nje Satana e perdori kete lufte per te c`bere me themel shqiptarin si celule te qenies kombetare.E c`beri ne moral,ne nder,ne dije,.Patriotismin ja quajti tradheti bashkepunim,traditen ja quajti -reaksion feudalo borgjes,Pasurine ja quajti -kulak,,Punen dhe djersen,ja quaji Sabotim,,Shkollen, ja quajti Borgjez,Nderin e familje,ja quajti,Zakone Prapanike,.Evropen dhe Ameriken ja quajti bushter kapitaliste.Spiunllukun ja quajti DETYRE DHE NDER.Cfare mbeti nga kjo?Mbeti ky llum,ku vertitemi prej 30 vjetesh,ku nuk gjen nje shqiptar te qeverise pa vjedhur.Nuk gjejme dot nje kryeminister,minister,president te ndershem.
  Ata dy malazezet qe poqi ne rruge Enveri qe thua zotrote se i dergoi Kominterni,une po te them qe ata nuk i njihte as Tito,jo Kominterni.KOMINTERNI NJIHTE SI PERFAQESUES ZAI FUNDON.Se po te mos ishte ne listen e Kominternit,nuk do te ishte as ne listat e SIM-it dhe te perfundonte ne Ventotene.Kominterni njihte me certifikate te Leninit Sejfullah Maleshoven,por Sejfullah Maleshova nuk e njihte Enver Hoxhen dhe nuk e njihte gangsterin me pension te Krajlit te katundit Peze Babe Myslymin,qe kishte edhe cete te armatosur.
  Prandaj te derguarit e Kominternit duheshin nga serbo-malazezeria qe te mos i njihte kush,e te luanin me karafilat e provinces si Revizori Gogolit.
  Ate integritetin territorial qe e paska ruajtur Enveri me banditet e tij te luftes civile,po te them se asnjehere nuk eshte vene ne diskutim siperfaqja Londineze e Shqiperise.Problem i sllaveve ishte shkeputja e Kosoves dhe Maqedonise nga trungu ame.Sa per pretendimet greke,ato kane qene ca me te forta pas luftes pare boterore,perkundrazi,ishte Enver Hoxha qe me debimin e Misionit Amerikan dhe Minat jugosllave ne kanalin e Butrintit mbyti pergjithmone vendimin e Senatit Amerikan per kthimin e Camerve ne shtepite e tyre.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 June 5, 08:01

   “Amerikano!Lufta nac-cl.e zhyti Shqiperine ne kete llum qe eshte sot.”
   po të mos ishte ajo L na-çl,ne do të ishim në PS!!do të ishe dhe më i ndarë se çpërfundove në 1913!!
   ti flet për periudhën para luftës si një periudhë të artë,ku qeni të zotin nuk e gjente dot!ti flet sikur tërë ajo lumturi shallvaresh e gomerësh do ta kishte lënë amerikën dhe brss-në pas në “luftën”pushtimin e hapsirës!!
   o uran butka,boll se na çave hajdarin me idiotësitë e tua!
   boll moj rracë e pandreqëshme!moj rracë që ju mungon korteksi!rrracë që udhëhiqeni nga nën ndërgjegjia më primitive!!

   Reply to this comment
 18. Arben June 5, 08:05

  Allahu ekber

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim