139 vjetori i lindjes së Fan Nolit, publikohen letërkëmbimet e tij me Enver Hoxhën: Si u ftua peshkopi të kandidonte për deputet në zgjedhjet e dhjetorit 1945

January 6, 2021 17:17

139 vjetori i lindjes së Fan Nolit, publikohen letërkëmbimet e tij me Enver Hoxhën: Si u ftua peshkopi të kandidonte për deputet në zgjedhjet e dhjetorit 1945

 

Nga Nasho Jorgaqi

Botuar në DITA

Janë me shumë interes dhe vlerë mendimet dhe konsideratat e Fan Nolit mbi personalitetin dhe rolin e Enver Hoxhës në historinë shqiptare. S’ka dyshim se këto gjykime kanë peshën e tyre dhe marrin një rëndësi të veçantë, po të mbajmë parasysh se janë vlerësime të shprehura nga Fan Noli, një nga protagonistët e luftës së popullit shqiptar për pavarësi e demokraci, nga historiani, artisti dhe eruditi ynë i shquar.

Vlerësimet madhore që Fan Noli i ka bërë Enver Hoxhës dhe veprës së tij historike, kanë lindur në rrethanat e kthesës së madhe që ndodhën në Shqipëri me triumfin e Luftës Nacionalçlirimtare dhe vendosjen e pushtetit popullor. Ato marrin karakterin e gjykimeve objektive, jo vetëm se shprehin drejt e saktë thelbin shoqëror-politik të fenomenit që analizojnë, por edhe sepse këto gjykime koha i vërtetoi katërcipërisht.

Është e njohur dashuria e madhe e F. Nolit për Shqipërinë dhe shqetësimet e përhershme për fatin e saj. Ky shqetësim do të zgjohet me forcë të re me pushtimin fashist të atdheut, por është fakt se ai, duke jetuar përtej Atlantikut, nuk do ta kuptojë e përcaktojë në kohën e duhur zgjidhjen e vërtetë të shpëtimit të Shqipërisë.

Qëndrimet dhe gjykimet e tij gjatë Luftës së Dytë Botërore, siç dihet, do të jenë kontradiktore e me zigzage dhe vetëm nga fundi i saj, kur Ushtria Nacionalçlirimtare, nën udhëheqjen e komandantit legjendar Enver Hoxhës, ishte në prag të çlirimit të vendit, Fan Noli do të përshëndeste dhe mbështeste fitoren historike me gëzimin e sinqeritetin e një patrioti demokrat.

Ai do t’i drejtohej popullit shqiptar me përshëndetjen besimplote se “…nga errësira e qorrsokakëve po hyjmë në dritën dhe në fushën e hapur të veprimit me udhëheqës që e kanë provuar zotësinë e tyre në vijën e zjarrit. Këta udhëheqës duhen përkrahur pa kondita, pa rezerva dhe pa kursim, se e meritojnë besimin e popullit plotësisht. Me këta udhëheqës fati i atdheut është i siguruar. Rroftë Shqipëria”.

S’është e vështirë të kuptohet se me këta udhëheqës F. Noli ka parasysh Partinë Komuniste të Shqipërisë, e cila ishte organizatorja dhe drejtuesja e Luftës Antifashiste, por këtë udhëheqje ai do ta shikonte e mishëronte në figurën qendrore të epopesë së Luftës, Enver  Hoxhën.

Këto fjalë përshëndetëse patrioti demokrat do t’i shkruante më 18 nëntor 1944 për t’i skalitur në mënyrë lapidare në veprën e tij “Historia e Skënderbeut”: “Historianët, kur të shikojnë historinë e Shqipërisë vështrimin e 100 vjetëve me vonë, nuk do të ishte çudi ta nisin jetën e vërtetë  indipendente të popullit shqiptar jo me 1912, por më të 1944”.

Konsideratën e parë F. Noli për Enver Hoxhën e ka dhënë në qershor të vitit 1944, në një mbledhje të organizuar nga Departamenti i shtetit në Boston. Aty Fan Noli, në vijim të qëndrimit të tij të gabuar, do të shprehte mendimin se për të shpëtuar kufijtë, e Shqipërisë duhej përkrahur A. Zogu.

“Por sapo shprehu këto mendime, siç dëshmohet në librin e K. Çekrezit “Plani i tretë i copëtimit të Shqipërisë (1951), një nga zyrtarët amerikanë shpalli lajmin se në Shqipëri ishte formuar një qeveri e re nën kryesinë e Enver Hoxhës (ka parasysh Kongresin e Përmetit), peshkopit iu çel fytyra menjëherë dhe, sikur a kishte përgjigjen në majë të gjuhës, tha pa u menduar fare:

-Atëherë, heqim dorë nga Zogu për të përkrahur qeverinë e re.

-Jo, -tha zyrtari amerikan,- nuk do ta përkrahim, sepse mbas informatave tona, ajo duket si qeveri pro-komuniste, në mos komuniste. –

-Paçka, u hodh peshkopi,- prapë, ata djemtë tanë janë!”.

Që nga kjo ditë F. Noli do ta përkrahë me të gjitha forcat Lëvizjen Nacionalçlirimtare, qeverinë demokratike të udhëhequr nga Enver Hoxha, si të vetmen forcë që është “shpresa e madhe e një Shqipërie të lirë demokratike”. Prandaj s’është koha që të “pëshpëritim si era e natës, duhet të bërtasim si trumbeta në është, se kemi dëshirë që të bëjmë detyrën tonë kundrejt popullit shqiptar”.

Në këtë kohë Noli do të përfshihet nga një valë e zjarrtë entuziazmi dhe që e ka burimin te ngjarjet e mëdha që po ndodhnin në Shqipëri. Formimi i qeverisë në Berat, çlirimi i plotë i vendit, masat e para demokratike të qeverisë do ta përtërijnë patriotin veteran. Ai del “para popullit, siç shkruan gazeta i gëzuar, i përtëritur dhe i çelur”, mban fjalime, shkruan artikuj, organizon fushata ndihmash, kudo dhe kurdoherë e elektrizon gjindjen, duke mbyllur fjalën e tij me thirrjen: “Rroftë Shqipëria”, “Rroftë Enver Hoxha”.

Kur arrin lajmi i çlirimit të Shkodrës, qytetit të fundit, Noli, nëpërmjet gazetës “Dielli”, që ishte zëdhënësja e tij, do të shpallë se “Shqipëria ndodhet përsëri nën flamurin madhështor të Skënderbeut. Kjo do të jetë një ditë e shenjtë për popullin shqiptar. Roli i Gjeneral Enver Hoxhës është një triumf. Këtë të vërtetë as miqtë, as armiqtë e Enver Hoxhës s’mund ta kundërshtojnë dot” (dhjetor 1944).

Tamam në këtë kohë në mes të shqiptarëve të thjeshtë të Amerikës do të lindë një këngë popullore për Enver Hoxhën botuar në “Dielli”, ku ndërmjet të tjerave thuhet:

Enver Hoxha djal’ i ri / Populli me dashuri / E ngarkon me përgjegjësi / Rojtar mbi gjithë Shqipëri…

Bota jashtë hipokrite / Po nënqesh me ironitje / Por ëndrrat imperialiste / Nuk gjejnë vend, po neveritje.

Fan Noli, që jetonte me ndjenjat e mendimet e shqiptarëve të Amerikës, do të bëhej zëri i tyre, zëri i ndërgjegjes patriotike dhe aspiratave popullore e demokratike të vëllezërve të vet kurbetçinj. Në telegramin e parë dërguar Enver Hoxhës pas Çlirimit, në emër të vëllezërve mërgimtare, do të shkruante:

“Ne jemi kryelartë me ju, pse keni qenë i vetmi udhëheqës që mundi të çlirojë atdheun e vet, pa ndihmën e të tjerëve. Qeveria juaj është nga ato të rrallat që, pa ndihmën e forcave të armatosura të aleatëve, mundi të qëndrojë në këmbët e veta”.

F.Noli qysh në muajt e parë të triumfit të pushtetit popullor në Shqipëri, do të bëhet përkrahësi dhe propaganduesi më i zjarrtë i qeverisë sonë demokratike me Enver Hoxhën në krye. Në 8 prill 1945, në fjalimin që do të mbajë para shqiptarëve të Bostonit, do të thoshte:

“Gjendja e Shqipërisë sot është shumë më e favorshme nga ajo 1918… Veçanërisht këtë herë garancia më e fortë për të pritmen na vjen nga guverna e sotme e Enver Hoxhës, e cila gëzon besimin e popullit dhe është e zonja të qëndrojë mbi këmbët e veta, kur të gjitha guvernat e viseve të çliruara qëndrojnë në fuqi me përkrahjen ushtrive aleate”.

Të vërtetën që Shqipëria është çliruar vetë, pa ndihmën e huaj dhe qëndron e ecën me këmbët e veta, F. Noli e lidh gjithnjë me patriotizmin e thellë dhe largpamësinë e Enver Hoxhës, me dinjitetin e lartë e karakterin e pavarur të popullit shqiptar, të mishëruara këto në personalitetin e gjeneral Hoxhës. “Sot, -do të shpallë ai me entuziazëm,-kemi qeverinë më të mirë që në kohën e Skënderbeut”.

Në mes Enver Hoxhës dhe Fan Nolit do të shkëmbehen mesazhe dhe letra të përzemërta, në të cilat jo vetëm shprehet respekti reciprok, por edhe interesimi dhe shqetësimi i përbashkët për probleme që kanë të bëjnë me përparimin e Shqipërisë dhe afirmimin e saj në botë.

Kështu, që në vitin e parë të Çlirimit, F. Nolit i bëhet thirrja për t’u kthyer në atdhe, bile ftohet që në fushatën elektorale të zgjedhjeve të dhjetorit 1945 të vëjë kandidaturën për deputet. “Do të ishte një nder,- i shkruan Enver Hoxha, – t’ju kemi midis nesh… për të mirën e popullit tonë”.

F.Noli në përgjigjen e tij, duke e quajtur krejt të pamundur një udhëtim eventual aso kohe në Shqipëri, i shkruan udhëheqësit të Shqipërisë se “mund të jeni sigurt që gëzoni tërë përkrahjen time dhe mund ta përdorni emrin tim në fushatën elektorale në favor të kandidatëve të Frontit Demokratik”.

Nga ana tjetër, në telegramin dërguar kryesisë së kishës ortodokse Shqipërisë i shkruan: “Ju falënderojmë shumë për ndihmën tuaj të vlefshme që i keni dhënë qeverisë demokratike të gjeneral Enver Hoxhës. Jemi të bindur se do t’i qëndroni besnik atij dhe Frontit Demokratik, dhe do të ndihmoni që të përkrahet qeveria, e cila është me popullin dhe punon për popullin”.

Fan Noli në gjykimet që jep për gjendjen në Shqipëri dhe rolin e Enverit, nuk flet vetëm për ndjenjat e një patrioti të sinqertë, por dhe me sensin dhe erudicionin e historianit. Ai di ta kapë thelbin historik e klasor të ngjarjeve që kanë ndodhur e po ndodhin në Shqipëri.

“Këtë herë,- thotë ai e kanë marrë në dorë fatin e kombit, jo bejlerët dhe arhondët, po opinga, njerëzit e popullit. Kësaj here bejlerët kanë luajtur rolin e një zeroje…. Kjo është një situatë e re, duhet pranuar pa kondita…”.

Duke vënë në pah madhështinë e kohës së re që ka çelur qeveria e Enver Hoxhës ai s’gjen epokë tjetër për ta krahasuar veç atë të Skënderbeut. “Atë punë që nuk e bëri dot Skënderbeu e bëri vetë populli, duke organizuar Frontin Nacionalçlirimtar… Punën që nisi Skënderbeu në shekullin 15 e mbaroi Enver Hoxha në shek. 20, me sakrificat sipërnjerëzore të popullit”.

Për Nolin, Shqipëria tani nuk ecën “si dikur me çapet e breshkës, por fluturon si shkabë sipas emrit”. Prandaj, patrioti demokrat jo vetëm përkrah dhe mbështet moralisht e politikisht qeverinë tonë demokratike dhe ngre lart figurën e madhe të  Enverit, por angazhohet dhe në luftë kundër armiqve të Shqipërisë, në fushatën e tërbuar antishqiptare të organizuar prej qarqeve reaksionare anglo-amerikane dhe shovinistëve grekë.

Në luftën kundër shovinistëve grekë ai ka një përvojë të madhe, i njeh taktikat e tyre djallëzore dhe pretendimet absurde ndaj tokave shqiptare. Por më e rëndësishme për të është se kohërat tani kanë ndryshuar, prandaj ai është optimist dhe shpall me besim:

“Sot nuk është as 1912, as 1920… Enver Hoxha ka thënë më tepër se njëherë që është gati të luftojë për Shqipërinë. Enver Hoxha di ç’thotë… Populli grek s’do luftë”. Fan Noli u kundërvihet me argumente të forta protagonistëve kryesorë të fushatës antishqiptare në SHBA, peshkopit Kotoko dhe senatorëve amerikanë Paper, Sallonstall e Uells.

Duke cituar fjalët e Enver Hoxhës se “vendi ynë është një vend i vogël, po ka një ushtri të madhe, me të cilën mburremi”, zbulon me guxim planet e armiqve të Shqipërisë kur thotë: “Ky vend vogël, ky popull me shpirt të madh gjendet ballë për ballë me një sërë kundërshtarësh… S’ka asnjë dyshim se Amerika me dashje ose padashje po bëhet vegël e Anglisë në Ballkan. Kotoko s’vinte dot në Amerikë pa lejen e Departamentit të Shtetit”.

Përveç artikujve që boton, fjalimeve që mban për mbrojtjen e integritetit tokësor të Shqipërisë, ai zhvillon një veprimtari të dendur diplomatike për popullarizimin e Shqipërisë së re dhe njohjen e guvernës demokratike të Enver Hoxhës në arenën ndërkombëtare.

Qysh në prill të 1945, duke kërkuar të ftohet Shqipëria të marrë pjesë në Konferencën e San Franciskos, në një telegram që i dërgon Stalinit, Ruzveltit dhe Çurçillit, shkruan: “Kryeministri Enver Hoxha, kryetar i guvernës shqiptare… e meriton plotësisht ftimin nga ana juaj, se ka luftuar trimërisht kundër armikut të përbashkët”.

Qëndrimi antishqiptar i imperializmit anglo-amerikan dhe reaksionit botëror do të shfaqet në mënyrë flagrante e të paturpshme kur do të shtrohet çështja e pranimit të Shqipërisë në OKB. Propaganda borgjeze organizoi një fushatë të pashembullt për të falsifikuar të vërtetën historike.

Senatorë e peshkopë, gazetarë e diplomatë, kasnecë të reaksionit u përpoqën të errësojnë diellin me shoshë, injorojnë luftën heroike të popullit tonë kundër fashizmit e të mohojnë të drejtën e Shqipërisë për t’u përfaqësuar në OKB. F.Noli, duke mbështetur politikën e jashtme të qeverisë sonë dhe përpjekjet e saj për njohjen e të drejtave të popullit shqiptar, do të punojë në një front me të pa u lodhur dhe me kurajo.

Të kësaj kohe janë memorandumet e artikujt e tij në gazetat e mëdha amerikane, broshura “Shqipëria nga viti 1939”, fjalimet në mitingje e veçanërisht përçapjet e drejtpërdrejta që bëri në rrethet diplomatike të OKB-së. Duke pasur parasysh procedurën, gjithë punën e vet ai e përqendron te kontaktet me anëtarët e Këshillit të Sigurimit, sepse pa rekomandimin e tyre nuk mund të bëhej pranimi i Shqipërisë në Asamblenë e OKB-së.

Në këtë mision patriotik Nolin do ta ndihmojë përvoja e tij diplomatike në Lidhjen e Kombeve, njohjet me diplomatët e vjetër, përgatitja dhe erudicioni i gjerë, aftësia e argumentimit, zotërimi i shumë gjuhëve, e mbi të gjitha bindja e thellë në drejtësinë e çështjes shqiptare që mbronte.

Pa u shtyrë në kronikën e kësaj veprimtaria të gjithanshme e të vështirë, le të kujtojmë vetëm një episod. Noli do të takohet me të gjithë, anëtarët e Këshillit të Sigurimit, por është mjaft kuptimplotë takimi me kryetarin e delegacionit francez.

Sipas gazetës «Dielli» të 26 majit 1946 marrim vesh se: “Noli u takua dhe pati bisedime me përfaqësuesin e Francës, Aleksandër Parodi, që kryeson Këshillin e Sigurimit. Ai është interesuar që më parë për jetën politike të diplomatit francez. Parodi kishte qenë komandant i njësiteve partizane gjatë rezistencës antifashiste.

Pamja e tij prej intelektuali, i qeshur e simpatik nuk të bënte të besoje që ky të kish qenë ushtarak. Noli i shpjegoi atij të drejtën që ka vendi i tij, Shqipëria, për të hyrë në OKB dhe çështjen e kërkesave absurde të grekëve për Vorio Epirin. Parodi e dëgjoi me vërejtje të madhe dhe herë pas here e pyeste për t’u sqaruar. Biseda zgjati afro një orë në frëngjisht, të cilën Noli e flet me lehtësi të madhe”.

Në fund Noli i dorëzoi memorandum. Kur u ngrit për të shkuar Dr. Noli i tha në mes të tjerash, në mënyrë figurative diplomatike: “Gjeneral Enver Hoxha ju bëri thirrje personale për të drejtat e Shqipërisë me këto dy cilësira:

E para, si shok i armëve, se ka luftuar vite me radhë kundër armikut të përbashkët, si kryekomandant i partizanëve të Shqipërisë së vogël dhe ju si kornandar i partizanëve të Francës së madhe.

E dyta, si shok i shkollës, se ka studiuar në Francë dhe ka punuar si profesor i Liceut frëng të Korçës dhe ka përhapur kulturën e Francës në Shqipëri. Këto dy cilësira i japin kurajon kryeministrit të Shqipërisë t’ju kërkojë përkrahjen”.

Ambasadori Parodi në mes të tjerash tha: “Jam i mallëngjyer nga kjo thirrje se u jap një vlerë shumë të lartë këtyre cilësive të kryeministrit të Shqipërisë”. Pastaj ai tregoi interes e simpati të veçantë për kryeministrin e për vendin e tij, si dhe për Reformën Agrare që është zbatuar atje”.

Disa ditë më vonë, më 30.5.1946, në një radiogram dërguar Enver Hoxhës, F. Noli do raportonte: “Kryetari i delegacionit francez, Aleksandër Parodi, heroi famshëm i rezistencës franceze, që shërben tani si president i Këshillit të Sigurimit, tregoi një interes të dukshëm në shpjegimin tim të hollësishëm mbi betejat tuaja të forta kundër armikut të përbashkët dhe për Reformën Agrare që keni bërë pas Çlirimit të atdheut”.

Krahas veprimtarisë së dendur diplomatike në favor të atdheut të rilindur dhe punës propagandistike që bëri në SHBA, F.Noli, ndonëse larg, ndjek me vëmendje të madhe dhe  emocion të vazhdueshëm jetën politike të Shqipërisë së re.

Ai përshëndet si një ngjarje të madhe historike shpalljen e Shqipërisë Republikë Popullore, e cila tani është “e popullit dhe për popullin”. Me këtë rast, ai do të shkruajë në “Dielli” (6.3.1946): “Nën kryesinë e Enver Hoxhës në maj 1944 dhe janar 1946 në Shqipëri u morën masa revolucionare për rindërtimin e vendit.

U bë Reforma Agrare, klasi i bejlerëve dhe bejlurçinave u përmbys përfundimisht. Në këtë periudhë Shqipëria nën Enver Hoxhën i provoi botës se shqiptari ka zotësi të jashtëzakonshme të vetëqeveriset. Kjo provohet me fakte, jo me retorikë. Kudo gjetkë në Evropë popujt vuajnë nga armiqtë e tmerruar: inflacioni dhe tregu i zi (marqeta e zezë). Në Shqipëri nuk ekziston as njëra, as tjetra”.

Republikani veteran Fan Noli do të përkthejë vetë e do të botojë kushtetutën e Republikës Popullore të Shqipërisë. E jo vetëm kaq, por i entuziazmuar prej saj e duke e krahasuar me kushtetutën amerikane, do të pohojë se kushtetuta e atdheut të tij është më demokratike, pasi ajo s’e pranon diskriminimin racial dhe garanton të drejtat e gruas.

Ai shpall me mburrje se: “Kushtetuta e Shqipërisë mbron punëtorët dhe fshatarët e vegjël e të mesëm”.  Noli demokrat kap thelbin klasor të këtij dokumenti historik, ideator i së cilës është një udhëheqës i pjekur e largpamës si Enver Hoxha.

Në vitet 1946-1947 në SHBA do të nisë një valë e re shpifjesh e falsifikimesh kundër Shqipërisë së re dhe pushtetit popullor «që lindi nga lumenjtë e gjakut të lirisë». F. Noli përsëri nuk do të qëndrojë mënjanë, përkundrazi duke e quajtur këtë “fushatë turpi”, do të vihet në mbrojtje të pushtetit të ligjshëm që është në fuqi në atdheun e tij.

Ai do të shkruajë disa artikuj, nga të cilët veçojmë “Dalëngadalë po kthjellohet” dhe “Dy fjalë, për ballistët”, ku si personalitet qendror të historisë së re shqiptare nënvizon figurën e Enver Hoxhës. Duke qenë në krye të një qeverie demokratike, të cilën Noli e cilëson «diell të flakët», kjo qeveri, nën kryesinë e tij është e fortë brenda edhe jashtë: “brenda sepse përveç veprave të tjera kontruktive, ka mundur të zbatojë Reformën Agrare me rrënjë dhe ta transformojë Shqipërinë nga një çiflig i bejlerëve, në një tokë të fshatarëve e punëtorëve.

Jashtë se për herë të parë në histori të saj, Shqipëria e vogël qëndron ballëpërpjetë, edhe di t’ua japë xhevapin kapadainjve që bien në qafë”. Prandaj, këshillon Noli “gjithë populli shqiptar duhet të grumbullohet rreth guvernës së Enver Hoxhës.

Çdo shqiptar e ka për detyrë të shenjtë të mos bëhet vegël e reaksionarëve, por të vazhdojë punën për të mirën e Atdheut, sepse vazhdon ai më tej, “Garancia më e mirë për mbrojtjen e Shqipërisë janë bajonetat e Enver Hoxhës”.

Duke iu kundërvënë haptazi e me guxim propagandës bajate të reaksionit ballisto-zogist në SHBA, prapa të cilit Noli ka kurajon të diktojë dorën e imperialistëve amerikanë e anglezë, ai do të demaskojë politikën e dështuar të reaksionit në Shqipëri.

“Ballistët duke bashkëpunuar me fashistët,- thotë Noli,- jo vetëm vranë veten, por mend vranë dhe Shqipërinë, të cilën e nxinë përpara botës proitaliane dhe progjermane. Si e këtillë Shqipëria do të ishte copëtuar padyshim. Desh perëndia, dolën në shesh partizanët më Enver Hoxhën në krye dhe jo vetëm e nxorën Shqipërinë nga hendeku i vdekjes, por e vunë në radhën e të gjallëve, pranë shteteve aleate. Kurse vendi i ballistëve-vazhdon Noli -“sot është në varret e fashizmit”.

Me një krahasim shumë të goditur, ai pohon botërisht se “Balli kombëtar është dyfeku me çark në Shqipëri, qeveria e sotme është bomba atomike”?

S’ka dyshim se ngjarjet historike që ndodhën në atdheun e tij dhe shndërrimet revolucionare që erdhën më pas nuk mbetën pa vepruar dhe te Noli patriot e demokrat. Ato jo vetëm e ringjallën shpirtërisht, duke i zgjuar emocione të fuqishme, por edhe ndikuan në pikëpamjet e tij, e bënë optimist si kurrë ndonjëherë për të ardhmen e atdheut, i shtuan besimin te forcat e aftësitë e popullit, demokratizuan më tej disa nga konceptet e tij.

Asnjëherë Noli nuk ka qenë në pozita kaq të përparuara sa në këtë kohë. Po pa mohuar faktorët objektivë, rrethanat e reja historike-shoqërore që u krijuan në Shqipëri, nuk mund të mos tërheqë vëmendjen roli i personaliteti i Enver Hoxhës dhe i veprës së tij historike në qëndrimet pozitive të Nolit, në mendimet e veta, në përtëritjen dhe evoluimin që pësojnë disa nga konceptet e botëkuptimit të tij.

Te Enver Hoxha ai do të shohë protagonistin kryesor të historisë së re shqiptare, arkitektin e Shqipërisë të re, prijësin e luftës heroike që realizoi “veprën e pambaruar të Skënderbeut”, udhëheqësin e dashur e të adhuruar të punëtorëve e fshatarëve, burrështetin e madh të një vendi të vogël. Kjo do bëjë që Fan Noli të ruajë për të gjithnjë një stimë e respekt të thellë, aq sa do ta quajë deri në fund të jetës “kumandari ynë”.

Jo rastësisht, disa muaj para se të mbyllë sytë, ai do t’i shkruante mikut të tij Milto Sotir Gurrës: “Ne që dy kemi pasur fatin se kemi rrojtur mjaft gjatë për të parë këtë (Shqipërinë e përparuar N.J.) Sa shumë të tjerë nuk e gëzuan këtë privilegj. Kështu, sidoqoftë, ne i përkasim grupit të fatlumëve”.

 

——-

©Copyright Gazeta DITA

Ky artikull është ekskluziv i Gazetës DITA, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”. Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar DITA dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016.

 

 

 

January 6, 2021 17:17
Komento

89 Komente

 1. LORA October 16, 12:07

  Faleminderit shume ,zoti Nasho,per kete informacion te dokumentuar,,,e te panjohur nga une,edhe pse kam lexuar shume nga Noli i ndritshem.
  Ne kete dite te 110-vjetorit ditelindjes se Komandantit ENVER HOXHA kjo e juaja eshte nje perkujtimore e shkelqyer.
  Shqiperise sone nuk kane per t’i shterur burrat qe punojne per mbrothesine e saj.

  Reply to this comment
  • Partizani October 16, 14:08

   Lavdi e perjeteshme njeriut me te MADH qe ka lindur nena shqiptare,ENVER HOXHA!

   Reply to this comment
   • Raimond vlonjati January 7, 05:25

    Falenderimet me te perzemerta zotit Nasho Jorgaqi per kete shkrim (ne fakt te gjitha shkrimet e tua jane te shkelqyera)
    kaq te bukur dhe kaq informues per Nolin tone te madh.

    Ta lexosh kete shkrim ku del rresht pas rreshti figura shume e larte patriotike dhe
    inteligjente e Nolit te madh, te perlot .

    Sepse shikon dashurine perveluese
    qe Noli ka per Shqiperine tone, dhe natyrisht edhe respektin qe ka per gjenialitetin e Enver Hoxhes , i cili e ngriti
    Shqiperine nga keneta mocalore e Mesjetes turkoshake,
    ju theu hundet fqinjeve greke e jugosllave dhe me ndertimet qe beri kudo ne Industri, Bujqesi, Kulture, Art, Ushtri, kinematografi etj
    e shnderroi Shqiperine ne nje vend modern Industrialo-Agrar,

    Ne muzeun e Ersekes, kam lexuar nje Leter te shkruar me Shkrimin origjinal te Nolit,
    ku midis te tjerash Noli thote se ” une jam me origjine nga Kolonja”
    dhe ne fund te letres ka vendosur firmen e tij …

    Bekuar qofte kjo dite kur lindi Noli yne , intleketuali me i shquar i kombit tone
    dhe gjithashtu nje nga patriotet me te medhenj te kombit tone !

    God bless him !

    Reply to this comment
    • Ray January 7, 05:30

     Noli eshte figura me e shquar e Kombit Shqiptar,

     Faleminderit Nasho Jorgaqi per kete shkrim informues dhe kaq te bukur ,
     nga jeta patriotike e Nolit te madh .

     Zoti Jorgaqi ,duhet te shkruash me shpesh, sepse shkrimet e tua ,
     jane me te bukurat , me patriotiket dhe me edukueset per brezin e ri ,
     por jane edhe shume informuese per te gjithe Shqiptaret ,
     per te njohur me mire historine tone.

     Zoti e bekofte diten kur lindi Noli yne !

     Reply to this comment
  • Cepi October 16, 16:29

   Paska rjedhur edhe spiuni me nofken “Semani” qe eshte autor i ketij shkrimi nen emrin Nashua Jorgaqi.
   Shkrim per muzhike vlleher pensioniste.
   Shkrim i varfer, shkrim per pensioniste kooperativiste te tufezuar tek Ferma e Kafsheve; perseritje e propagandes sllavo-komuniste qe vazhdon qe nga koha e luftes se dyte boterore dhe e shkruar fillimisht nga Miladon Popoviçi. Tani eshte viti 2018, kurse vllaho-autorit i ka ngecur ora para 75 vjeteve.

   Reply to this comment
   • sopiqoti October 16, 20:18

    Me te lumte ajo mendje dhe ajo dore i nderuar Prof.Nasho JorgaqiEnver Hoxha mbetet Enver Hoxha ,gurevenesi i Shqiperise se Re.

    Reply to this comment
  • Boston January 6, 21:09

   Te kish erdhur Noli ne 45 kish me perfundu mish per pasterma o te rrjedhur

   Reply to this comment
 2. Glaukias October 16, 12:17

  ““Ballistët duke bashkëpunuar me fashistët, jo vetëm vranë veten, por mend vranë dhe Shqipërinë, të cilën e nxinë përpara botës si proitaliane dhe progjermane.” Fan S Noli.
  Sot në të njëjtën mënyrë po vepron Partia Demokratike duke nxirë Shqipërinë përpara botës…..

  Reply to this comment
  • Zeqo October 16, 14:08

   Me mire pro italian dhe gjerman sesa pro muzhik apo serb. Sot po shkon dhe po i lepin menderen gjermanit dhe italianit
   Prandaj jemi keshtu sic jemi me milet si puna jote dhe enverin ne krye.

   Reply to this comment
   • Glaukias October 16, 17:31

    Proitalianë e progjerman në atë kohë ishte PROFASHIST e PRONAZIST. Mos bëjë sikur nuk kupton o Zeqo. Bashkëpunuat me pushtuesit për të vrarë shqiptarët. Jemi kështu sic jemi se janë ata si ty që vrisni Shqipërinë, që për pak pushtet e para shisni edhe nënën tuaj. Ishte mocal, ferra,driza, analfabete e në errësirë Shqipëria e për 40 vjet u bë me fabrika, uzina, kombinate, hidrocentale, miniera, universitete, akademi shkencash etj. Kemi 28 vjet në ‘demokracinë’ tuaj, cfarë kemi bërë ? Kemi pasuruar tradhtarët e dikurshëm që nuk e patën për gjë ta shisnin prapë Shqipërinë tek vendet islamike, tek serbi, greku, rusi, turku,me pak fjalë tek kush ofronte më shumë. Cfarë prodhojmë sot ne ? Drogë e krim ? Babale prodhojmë ?E cfarë fituam ne nga kjo “demokraci” ? Detyrohemi të shkojmë të lëpijmë menderen e të tjerëve sic thua edhe ti.

    Reply to this comment
    • Emigranti October 16, 21:37

     o glaukias
     nuk te ve faj se nuk besoj e ke jetuar kohen e lavdishme te xhaxhi enverit kur ndertonte hidrocentrale dhe fabrika qe nuk konkuronin me asnje prodhim nga jashte dhe beheshin me pune te detyruar nga i gjithe populli dhe me teper nga te burgosurit dhe te internuarit(ata qe thua zotrote bashkpunuan me armikun) dhe kur vinte fundi as ushqimet minimale qe kishte tolloni nuk ishin ne dyqan. ja kjo ishte lavdia e atij sistemi e atij enveri. ne 28 vjet demokraci po eshte e vertete qe shqiperia mund te ishte me mire dhe me e zhvilluar sepse i ka mundesitepo po shiko ke ke ne pushtet akoma bijte e baballareve qe po vazhdojne ta rrjepin( ku eshte floriri i gjithe atyre viteve i mbledhur me buje dhe me djerse e gjak nga ato miniera, e ke idene qe shqiperia ne rezerve sot nuk ka as 2000 Kg flori? kur vende qe nuk e prodhojne fare kane me shume se aq. pra

     Reply to this comment
    • Lili October 17, 07:32

     Gluakias,a e di se cfare qeveri ka sot italia? Apo sheh cfare po votongermanet sot? Nuk ka ndryshuar aspopulli german as populli italiane…
     Pra mos ndrysho astij e vazhdo luften kunder tyre,se o sot o kur jane ditet ku vertete mundeni me treguar sa antifashist jeni …po ju gjithni mbas pazarit beheni heroj.

     Reply to this comment
   • Kaçi i zi October 16, 20:38

    O Zeqo qe flet nga thana. Po krahason Gjermanine e Hitlerit me te Merkelit dhe Italine e Duçes me Italine sot.
    O Zeqo nga maja e thanes ai pozicion gjate luftes qe thua ti do e kish katandisur Shqiperine sot nje mejhane anadollake pa Epir e pa Shkoder. Nje mejahane ne Shqiperine e mesme.
    Po zbrite trurin nga maja e thanes o Zeqo dhe ule ne toke dhe mendo se çfare lufte behet ne koferencen e paqes greket akuzojne shqiptatet si bashkepuntore te nazifashizmit dhe kerkojne vorjo epirin nga ana tjeter itrigat jugosllave per te gllaberuar pjesen e mbetur.

    Reply to this comment
   • Bamke Qylollari January 6, 21:03

    Ah mor Zeqo , ballist ngele tere jeten, ke 30 vjet o vulehumbur, qe je ” i lire”, dhe e ndrite.

    Reply to this comment
   • Raimond vlonjati January 7, 05:45

    Pro Italian e pro Gjerman
    nuk eshte njelloj si Pro-fashist e pro Nazist,

    Pro-fashistet e Pro-Nazistet jane ne Librin e zi te Europes , si perkrahes te krimeve Nazi-Fashiste

    Reply to this comment
 3. vasili October 16, 12:29

  Autori dhe me pare,e ka projektuar sundimin e Hoxhes,nepermjet te kaledioskpoit te tij personal:
  Nje aparatcik pragmatist,me nje talent letrar mesatar,qe dinte ta perkulte bukur dhe me kenaqesi kurrizin ne hierarkine e diktatures komuniste,duke ngjitur shkallet e saj njera mbas tjetres.
  Por ne kete shkrim duket nga mosha dhe nostalgjija e semure per ate kohe,autorit, i jane veshur syte dhe llogjika dhe na e paraqet Imzot Nolin deri ne fund te jetes si idhtar te diktatorit izolacionist komunist shqiptar.
  Eshte e vertete dhe e natyreshme qe ne fillim,Noli eshte shume entuziast per kete regjim,sic kane qene per Stalinin elita intelektuale franceze e asaj kohe.
  Natyrshem,qe mbas nje feudalizmi te erret mesjetar osman,qe vet Noli e kish perjetuar thelle,u vendos sundimi komunizmi me premtimin liri,barazi.
  Pozitiv ish qe zhduku skllavopronarine anadollake ne fshat,por qe fatkeqesisht ne fund te sistemit komunist u instalua e plote skllavopronaria komuniste.
  Noli,ky demokrat dhe atdhetar i madh, me vone ashtu si dhe shume intelektuale franceze u zhgenjyen keq nga keto regjime dhe mbajten qendrime opozitare karshi tyre.
  Ky zhgenjim e beri te afrohesh dhe me armikun e tij te meparshem,Zogun.
  Kjo shpjegon dhe ate,qe imzot Noli megjithe dashurine dhe sakrificat e medha qe kish per kete vend,asnjehere nuk e preku atdheun,kur ketu sundonte diktatura e hoxhes.
  E pra kjo pacavure e mesiperme,duket sikur eshte marre,pa ndryshuar asnje nje germe,nga ´´Zeri Popullit´´ i dikurshem,zeri i diktatures se kuqe.

  Reply to this comment
  • L.F. October 16, 13:26

   Na jep nje emer konkret nga elita intelektuale franceze qe paska qene entuziaste per Stalinin!
   Hajt sajoje Babale …

   Reply to this comment
   • katarakti October 16, 14:05

    Iv Montand, aktori i shumenjohur francez, anetar i partise komuniste franceze, pasi u njoh me krimet e Stalinit hoqi dore nga komunizmi duke e cilesuar ate si “nazizem i kuq”!. Nuk vej kurrsesi shenjen e barazimit ndermjet nazizmit dhe komunizmit, por meqe kerkove nje shembull.

    Reply to this comment
   • vasili October 16, 14:18

    Une ti jap mor babale-katundar,mor ti nuk ke haber hic nga ajo ane:
    Nuk po zgjatem:
    Nder ta dy lauratet me cmimin Nobel:
    Zhan Pol Sarter,filosof dhe shkrimtar dhe Albert Kamy shkrimtar.

    Reply to this comment
    • L.F. October 16, 15:59

     Kur e kam studiuar une katundari, Sartrin dhe Kamy-n, ti ndoshta lexonje librin e historise te PPSH.
     Te deklarosh qe shkrimtare, filozofe e artiste franceze (ne pergjithesi perendimore) kane pasur simpati per socializmin e revolucionin eshte nje gje (reale), dhe te thuash qe kane qene entuziaste per figuren e Stalinit eshte nje gje tjeter (fake news).

     Reply to this comment
     • perparimi October 16, 17:11

      o vasil po sa i ditur qenkeshe mo, e njihke ne themel historine e partise tende pastaj ate te frances se ke studiuar ca dhe mesuar te tjerve…ke nje profesion qe te duhen faktet mos harro
      profesor respekte mbaje bute se keta kete pune kane

     • vasili October 16, 18:08

      Nuk te ndihmoj dot,izolimi te eshte bere semundje qe vazhdon te pengoje per te kontaktuar jeten dhe historine e personaliteteve,te vendeve purgjeze.

    • Raimond vlonjati January 7, 06:10

     O Vasil per keta dy emra te Elites Franceze ja fut kot

     1- Albert Kamy ka qene Anti-Stalinist i deklaruar, dhe ti flet kot ( na lexoje : Anti-Stalinist socialists in France, including writers such as Simone Weil and Albert Camus as well as the group around Marceau Pivert).

     2-Sartre nuk ishte pro Stalinit, por edhe kunder tij nuk ishte.
     Sartre ishte nje komunist qe mbronte idete Komuniste, unitetin brenda Partise ej,
     por nuk ishte pro spastrimeve qe bente Stalini , apo ndonje invadimi

     Se psh Sartre e kritikoi invasionin sovjetik ne Hungari,
     por ai kritikoi edhe Hrushovin i cili pasi vdiq Stalini po perhapte nje “Secret Speech” per krimet qe kishte bere Stalini
     Pra nuk ishin gjerat bardh e zi , sic i mendon ti more Vasil

     Ndersa ne lidhje me SHkrimin per kohen e Enverit, ti nuk e ke haberin fare,
     se zhvillimin epokal qe mori Shqiperia ne kohen e Enverit, ishte dicka e jashtezkoneshme per gjendjen ku kishte qene Shqiperia , dhe
     e shpreh shume mire Enciklopedia Britanike , kur thote:

     “Enver Hoxha e ktheu Shqiperine nga nje gjysem relike te feudalizmit Otoman,
     ne nje vend Modern Industrialo-Agrar”

     Keto fjale te Enciklpedise Britanike, nuk kane nevoje per koment,
     sepse thone gjitheshka per ate regjim., ok ?

     Dhe Nasho Jorgaqi ka bere nje shkrim te shkelqyer ne cdo aspekt ,
     per te cilin meriton respekt nga cdo Shqiptar

     Reply to this comment
 4. H October 16, 12:31

  Vepra më intrligjente e Nolit në jetën e tij eshte faktin që nuk pranoi të kthehet në shqipëri. Ai do përfundonte në maliq dhe spaç.

  Reply to this comment
 5. anticensurë25642654 October 16, 13:00

  shumë bukur të jepen fakte të tilla!!
  njeriu mëson gjithnjë diçka më tepër!!
  ajo që nuk kuptova është se a është shkëputur nga ndonjë monografi e dikurshme e nashos apo thjeshtë është shkruajtur sot??
  e dyta,këtë të paktën e kuptova,është se dhe njerëz të mëdhenj si noli mund të gabojnë!!
  nuk them për mbështetjen që i ka dhënë enverit,sidomos në fillimet e tij,por thjeshtë se si ja ka dhënë!!
  “Këta udhëheqës duhen përkrahur pa kondita, pa rezerva dhe pa kursim,”
  çdo veprim duhet gjykuar në vëndin dhe kohën ku ndodh,na kush dhe si gjykohet!!
  pavarsisht se në atë moment noli ka pasur të drejtë në mbështetjen që i ka dhënë atyre që luftuan për çlirimin e shqipërisë,thënja e tij në mënyrë absolute,”pa kondita”,”pa rezerva”,”pa kursim”!
  pra një bindje absolute!!
  askush në këtë tokë nuk e meriton një gjë të tillë e aq më pakë njeriu!!
  koha ka vërtetuar se mbështetja me kushte,pra “beso dhe kontrollo”,”mbështet dhe kritiko”,është veprimi i duhur!!
  si e shkruajta dhe më lart,koha dhe vëndi ishin të ndryshme me sot,por për fat të keq njeriu nuk ka ndrysuar!!të paktën këtu tek ne!!ai prapë mbështet pa kushte dhe kundërshton pa arsye!mbështet të parin e tij dhe kundërshton kundërshtarin!!
  ndoshta nuk jemi pjekur mjaftë për të kuptuar se mbështetja dhe kundërshtimi duhen bërë për veprimet e qeverisë dhe jo të pjestarëve të saj!!
  ndoshta nuk jemi pjekur akoma që të kuptojmë se një qeveri e keqe,qoftë dhe qeveria “jonë”prapë ajo është kundër nesh!
  ndoshta nuk jemi pjekur mjaftë për të kuptuar se edhe kur qeveria punon mirë asaj i duhet të punojë dhe më mirë!!pra çdo veprimtari e saj duhet të shihet me sy kritik!
  ndoshta nuk jemi pjekur aq sa duhet sa ta kuptojmë se shteti jemi ne dhe jo një diçka abstrakte!se shteti janë paratë tona,janë tokat tona,janë institucionet tona!se çdo vjedhje,dëm që i shkaktohet shtetit është dëm direkt në xhepat tanë!!se shteti është i njëjtë si ajo pronë e luajtshme ose e paluajtshme që ne e kemi me tapi!!
  përfundimi tim dhe mënyra si unë veproj në jetë,është e ndryshme nga ajo që ka kërkuar noli i madh 70 e kusur vjet më parë!!
  beso me rezervë dhe kontrollo gjat gjithë kohës!!

  Reply to this comment
  • Lani January 6, 20:43

   Perkthim
   Perkrahje pa rezerva, kupton ruajtjen e pavaresise se Shqiperise, dhe forcimin e shtetit shqiptar nga djemte e popullit.

   Reply to this comment
 6. Po mer po, besa po... October 16, 13:04

  Si predikues i paqes dhe miresise, por dhe si nje nga ish-demokratet, patriotet, dhe penat me te shquara te letersise shqiptare, Noli i dergoi zyrtareve amerikane nje leter falenderimi, pasi ata shprehen gatishmerine per te derguar ne Shqiperi ndihma me ushqimore dhe veshmbathje. “Në emër të Kishës Ortodokse Shqiptare në Amerikë dëshiroj t’ju falënderoj për dorë-hapjen e dhuratës me ushqime për popullin e Shqipërisë që vdesin prej urie. Kjo dhuratë do të jetë e mirënjohur prej gjithë shqiptarëve që dinë se Amerika duke dashuruar për liri ka qenë gjithnjë edhe akoma i qëndron miku më i mirë i tyre”.

  Edhe pse s’kishte arritur dot as te perfundonte studimet ne France, ai me ndohmen e Mugoshes dhe Popovicit arriti te katapultohej si me suste ne krye te levizjes antifashiste shqiptare, dhe te mblidhte rreth vetes pjesen me te varfer te shoqerise, me te cilet nisi dhe vazhdoi deri diten e fundit te jetes, njeren prej luftrave nga me absurde dhe brutale me cilindo prej kundershtareve te tij ideologjike perfshi ketu dhe tere ish-tregtaret e pasur te cileve u vuri damken e zeze si “kulake” (?!), pa marre parasysh se keta e kishin vene pasurine me pune, me matrapazllek, apo me hajdutllek.

  Kur ne gusht te 1946-es “ateistin Hoxha” e urdheruan t’i ftohe marrëdhëniet me SHBA-në, Fan Noli ishte nga te paret qe e ndjeu rrezikun qe i kanosej Shqiperise prej ketij gjirokastriti aventurier, te cilin edhe i jati e kishte bere lanet per perqafimin e rrymes bolshevike dhe daljen e tij nga udha e zotit.

  Nuk hiqet kollaj nga mendja e shqiptareve shprehja e lapidare e Nolit: “Shqipëria refuzoi ndihmën e Amerikës. Ndjeji o Zot, se s’dinë se ç’bëjnë.”

  Kjo shprehje eshte fiksuar dhe nuk shqitet kollaj nga mendjet, pasi parashikimi i atehershem i Nolit u vertetua qysh pas instalimit ne vend te njeres prej diktaturave nga me te brutale qe njohu historia e pas luftes ne Evrope, dhe po vertetohet po ashtu dhe ne ditet e sotme. 2 Prilli, tragjedia e Otrantos, Gerdeci, 21 Janari etj. te ngjashme si keto jane vetem maja e ajsbergut kriminal.

  Nje popull qe hesht vdes, nje femije qe qan rritet

  Reply to this comment
  • Nastradini mendonte qe shpifja do rregollunte dynjane October 16, 13:55

   Nje popull qe bombardohet me shpifje (si te tuat), nuk ka te ardhme, pra vdes, mbaron me sindromen Babale!
   Nje femije qe qan, i tmerruar nga Babalet, rritet i vdekur.

   Reply to this comment
   • Dordolec i mavijosur... October 16, 20:29

    Hasëll-hasëll, Nastradini mendonte se si të të pallonte !

    O dordolec i mavijosur!

    Sa per dijenine tende dhe gjithe kaqolave si ty, mbrojtja me e mire sot ne kohen e revolucionit informativ, konsiderohet sjellja e fakteve dhe aftesia e njerit apo tjetrit per te argumentuar. Te “replika” tende s’mund te lexosh asgje tjeter pervec jashteqitjes provinciale.

    Shpifja dhe sulmet tendencioze kane qene te sukseshme ne diktature, ku qytetarit shqiptar i ndalohej po ta lypte nevoja dhe me dhune shteterore, e drejta per t’u informuar sa me gjeresisht permes radios dhe televizionit te huaj. Ne kushte te tilla erresire, te favorshme mjaftueshem per te perhapur dhe ne shkolla teorite e renacakeve te historise, ata e kishin mjaft te lehte tua trullosnin trurin e vockel trupjerdhurve si puna jote.

    Tani zamet e ke t’i ulesh kryt dhe te lexosh, se cilet jane dy prej nastradinave me te famshem, te cilet shpifjen, renat dhe sulmin i kane patur dhe i kane si buke me djathe.

    I pari, nastradin pejkameri. Dikur i mbyllur brenda kafazit te hekurt enverist, atij i thahej ryli i fytit per nje pike uje, kurse sot se ka per gje t’i mburret gjithe dynjase, se gjoja na e pikerka kafen ke Tajvani. Te zite e ullirit hoqi i shkreti nastradin prej diktatures, e prape se prape, s’e ka per gje t’i thote sot vetes “intelektual” duke qene i lidhur fort pas ushkurit te xha Saliut.

    Nastradini tjeter, Dulle sqepari, i cili nga njera ane pozonte vend e pa vend i ulur mbi prehrat e “bashkeluftetareve”, dhe nga ana tjeter kujtonte se mund t’i hidhte hi syve popullit, se gjoja na paskesh qene ai qe e “themeloi” PKSH-ne, dhe jo misionaret e Beogradit.

    MOS E KLIKO FOTON SE E HONGRE 😉

    Reply to this comment
    • Bole ke qene e bole ngele October 16, 23:44

     ti je thjesht nje bole, eshte e vertete qe shkrimin e ke mesuar ne kohen e komunizmit, por po aq e vertete eshte edhe fakti qe te paskan budallallepsur, dhe pasojat per ty paskan qene tragjike.

     Vetem nje budalla si ty mund te permende nje kriminel, komunist, shpellar (si ty) dhe qenef qe ka 30 vjet qe u ngaterrohet ne jete shqiptareve, me perkedheli, “xha Saliu”, nderkohe qe hungerrin me te vdekurit, perhere si bole me kartele.

     Reply to this comment
     • M'i thith pak... vargjet October 17, 15:14

      E shoh qe te paskan ngecur keq bolet ke goja o Qipe, prandaj që të ta heq pak dhimbjen po të postoj vargjet e këngës:

      U q*ve Qipe, ronçëm u q’ve,
      Dhe dorë ti kurrë nuk hoqe,
      Ato gurët e varrit o Qipe,
      Neser t’u bofshin si loqe.

  • Politika shqiptare duhe te punohet QELIZEM January 7, 00:03

   Komenti me I bukur,sikur ta kisha shkruajtur une vete.Me behet zemra mal kur lexoj komenter te tilla sepse me japin shprese se paska akoma Shqiperia njerez te zgjuar,intelektuale dhe me shtylle kurrizore,qe dine ta shprehin te verteten ashtu sic eshte lakuriq . Po i bej pyetjen ketij shkrimi dhe gjithe atyre komentuesve te marrosur pas diktatures se ,
   PERSE NOLI NUK U KTHYE NE SHQIPERI NE 1956,KU E.H. I OFROI EDHE POSTIN E DEPUTETIT NE SHQIPERI.
   A NUK ESHTE KJO NJE PERGJIGJE E DHIME DHE ME SHUME KUPTIM QE I BERI NOLI E.H.TUJ ,KETIJ AVENTURIERI, QE E SOLLEN ME KATAPULTE NGA BORDELLOT E PARISIT DHE INSTALOI DIKTATUREN ME TE EGER NE EUROPEN LINDORE QE EDHE SOT E KESAJ DITE PO VAZHDON TE VEPROJE ME TE NJEJTEN EGERSI,NGA BIJTE E SAJ BISHA TE EGRA ME FYTYRE NJERIU ?
   Une qe po ju shkruaj jam nje ish intelektuale ,popull ,pa as nje ngjyre Politiken, pa gjak te piset brez pas brezi dhe qe kam jetuar me punen dhe djersen time,por jam shume patriot dhe atdhetar.

   TURP QE VAZHDOHET AKOMA ME KETO LLOJ SHKRIMESH NGA GAZETAT SHQIPTARE ,DUKE I NGRITUR HIMNE NJE DOKTATURE QE GERRYU DHE SHKATERROI
   VETVETEN .

   Reply to this comment
 7. SHQIPTARI... October 16, 13:17

  …Dikur ,Konica i bente thirrje gjithe elites shqiptare,..dhe personalisht , Nolit…”qe te kthehemi ne identitetin e paster shqiptar, sepse vetem keshtu kombi shqiptar do rimerrte vendin e merituar nder kombet e qyteteruara perendimore”,…! Por prifti ortodoks,(pavaresisht nivelit te larte kulturor), mbeti i tille, deri sa vdiq me pensionin e Zogut ne xhep, kurre nuk mundi te dale jashte interesave personale…! “Premtimin” qe i beri Konices, se kur te largohem nga Shqiperia, …”do rruaj mjekrren dhe do hedh veladonin “, ne fakt e mbajti pergjysme…Rrujti mjekrren, por veladonin ortodoks e mbajti deri ne fund, duke perçare shqiptaret, ..” ne ortodokse dhe katolike…” Me se shumti, per kete kontribut, kujtohet hga diaspora amerikane e gjetke…!.

  Reply to this comment
  • Historiani January 6, 20:15

   SHQIPCARI…

   po zotrote ishe Prezent ne biseden e Konice dallkaukut
   me Nolin e Madhe ?

   Konica ishte nji sharlatan dhe nuk kishte aq surrat ,
   ti bente thirrje Nolit hahaha
   per cfar identiteti ?
   Noli nuk ndroj identitet ishte ashtu si parardhesit e tij
   Shqiptare me gjak dhe emer .
   Ai qe ishte sharlatan dhe kishte probleme me identitetin e tij ishte Konica me kompani ,qe kishte ndryshuar fe dhe emrin e te pareve .

   Pra mesoni njiher qe Shpifjet ordinere ,nuk ju shkojne me
   nder shqiptare .
   Koha e Nastradineve i takon shekujve te kaluar ,ka vdekur .
   Ju shpifni me kenaq egon tuaj idiote .
   Shqiptaret or kokPordhe i percau e Tradhetoje djalli muzlluman ,
   por kurr Ortodoxet ,pa te cilet sot ju muter turqie do flisnit turqishte e sdo kishit shtet do ishit si kurdistani.
   Hajt shko kriu rropsi llapaqen.

   Reply to this comment
 8. M.Hajati October 16, 13:59

  Me keto qe shkruan me vertetesi shkrimtari Nasho Jorgaqi bindem qe kur kam lexuar qe i ndjeri Fan Noli survejohesh nga FBI vashdimisht deri sa iku nga kjo bote.
  Do te shtoj edhe nji thenie te Fan Noilit qe nuk e ka hulumtue shkrimtari i nderuar N.Jorgaqi per vlersimin e Enver Hoxhes ne kohen kur Hrushovi goditi me kepuce mbi tavolin ne vitin 1959 ne OKB.
  Ka burra te vegjel te shteteve te medha.Po,ka dhe burra te medhej te shteteve te vegjel.

  Reply to this comment
 9. MH October 16, 14:24

  SHQIPTARI…

  Noli,ma lehte do e kishte ta kryente percarjen ndermjet kristianve dhe myslymanve sesa brenda kristianve katolik e ortodoks.
  Mjere shqiperia me ju qe nuk gjindeni ne asnji moment esull ne mbeshtetej me objektivitet te interresit kombetar te cdo momentit historike qe kalon vendi dhe populli.Kjo vjen se cdo gje e shikoni ne interresin personal cfare fitoj dhe sa fitoj me ushtrim rrumuje ne thellesin e shoqerise shqiptare.

  Reply to this comment
 10. vasili October 16, 14:27

  Ajnshtajni ka thene dikur:
  Ka njerez qe gabimisht,mbajne shtylle kurrizore,
  Ku perfshihet dhe nje specie rreshqanore si ty.

  Reply to this comment
 11. return of the saint October 16, 14:51

  Ja ke fut kot Nasho, Theofan Stilian Noli ne merren e fundit derguar Hoxhes i thote plotesoi te gjitha kushtet qe kane vene amerikanet Mos e humb fatin e madh qe i trokiti shqiperise e kishte fjalen per planin Marshall qe ndertoi gjithe gjitonet tane qe kishin mbetur buke thate mbas luftes se dyte boterore

  Reply to this comment
 12. Guri Naimit D(Dh Xhoga) October 16, 15:50

  I pavdekshem i Madhi NOLI dhe VEPRA e Tij !

  Faleminderit Pr.Nasho Jorgaqi, per sa shpreheni per ate figure te ndritur te shqiperise MEME.
  F.S Noli ishte dhe mbetet atdhetari me i shquar i vendit tone.Nje jete me Te dhe per Te, edhe pse larg atdheut.Nese kemi sot ato mardhenie me shtetin ShBA.sa komunitet te shkelqyer Bashkeatdhetaresh ne Sh>B.A.nje merite te madhe ka, i Madhi NOLI.
  I perjetshem KUJTIMI i Tij.
  Bukur shprehet kometuesi M Hajati:
  “Ka burra te vegjel te shteteve te medha.Po ka dhe burra te mbedhenj te shteteve te vegjen” si shqiperia po shtoj une.
  Pasues Veterani
  Guri Naimit D.(Dh.Xh)

  Reply to this comment
 13. Ylli October 16, 16:24

  Fan Stilian Noli….imzot pa Zot ,peshkop pa shkop ,i fe por i pafe do ti thonte Dom Lazer Shantoja ,kur ky palaco politikan shkruante me pseudonime te gazeta e Kominternit.Teatral dhe sharlatan ,aventurier dhe demagog ,nje aktor shetites dhe ky megaloman qesharak ,themelues i urrejtjes nderklasore sigurisht qe do ta lavderonte Enver Hoxhen ,sivellaun e tij politik .
  Ky qe te majtet e lartesojne jo se e duan por si kunderpeshe te Ahmet Zogut ,te njejtit Zog te cilit ju lut per pension sepse sipas bejtexhiut Nol …fort i ndritur Lartmadheri ,une nuk paraqes rrezik me per Ju nga ana politike .A mundeni ju lutem te me lidhni nje pension te permuajshem qe te me ndihmoj ne jeten time ti kushtohem studimeve.E per cudi “satrapi Zog” – citim i parakerkuesit Nol- ja plotesoi deshiren.
  Qe Nasho Pallosh Jorgaqi citon debilllëkun politik te Nolit ne lavderimin donkishotesk qe i ben Enverit nuk eshte cudi.Nasho hesapi ,Sanco Panco vullnetar i Komandantit.Habi me vjen me brezin e ri qe akoma nuk ben dallim ndermjet teatralo-sharlatanes dhe te vertetes e historikes.
  Si nuk rrojte dhe ca vite o Imzot flautist e Kryeminister i letres me vrime te shikoje sesi Enveri e zhduku nga themelet Kishen Autoqefale Shqiptare qe Themelove .Do lutesha te dija si do ishte letra per Viganin e Vegjelise me rastin e shembjeve te kishave ortodokse ….apo e kishte mire Dom Lazer Shantoja ,o i fe ,i pafe ,o imzot pa Zot ,o peshkpo pa shkop.

  Reply to this comment
  • Ball Kazani October 17, 12:19

   Palacua ne kete rast je ti Ylli.
   Noli i madh, nje nga figurat me te medhate te popullit shqiptar, oratori i jashtezakonshem i Lidhjes se Kombeve, ne mbrojtje te pavaresise se Shqiperise, sigurisht qe nuk mund te matet me spiune dhe tradhetare te tipit Dom Lazer Shantoja. Historia boterore dhe ajo e Shqiperise, kolaboracionistet dhe bashkepuntoret e fashizmit, nazizmit dhe bandave reaksionare ju ka treguar vendin dhe nuk ka ilac qe i lan. Nje pjese e tyre moren denimin e merituar ne te gjithe vendet antifashiste, ashtu edhe ne Shqiperi. Nje pjese u arratisen si burracake duke lene mbrapa ne doren e “armikut” femijet dhe grate e tyre. Vrima e miut 500 groshe thoshte populli.
   Tani ju pinjollet e kolaboracionisteve, ne vend qe ti denoni edhe vetem per faktin qe iken si shkerdhata dhe lane femijet rrugeve, mundoheni ti justifikoni.
   Historia jua dha verdiktin…

   Reply to this comment
 14. edmond October 16, 16:31

  Noli vdiq ne 1965 dhe nuk e pa se si u zhvilluan ngjarjet me pas sepse me siguri do kishte ndryshuar mendim per Enverin i cili vrau, persekutoi dhe denoi me burgime pothuaj te gjithe ata luftetare qe e sollen ne pushtet

  Reply to this comment
 15. demo October 16, 16:59

  L.F. Po te jap edhe une ca emra shkrimtaresh franceze qe pershendeten revolucionin e tetorit,shkuan si delegate edhe ne kongreset e Stalinit dhe ne fund u tmerruan nga krimet e Bolshevizmes.Pol Eluar,Anatol Franc dhe Romen Roland.U bene si shume me duket!
  E kam takuar Milto Sotir Gurren ne 1965 ne Voskopoje.
  Mbaj mend prej tij dy rrefime te rralla per Nolin dhe nje takim me Alexei Maximovic Peshkovin(Gorki) ne Kiev,kur punonte si emigrant ekonomik ne Rusi.Plaku nuk ishte fare enthusiat me Gubernen e Enver Hoxhes dhe kete e shprehte me humor.Tregonte takimin e Nolit me Mehmet Shehun ne restorantin e Antony Athanas ne Boston.Mehmet Shehu po tregohej shume i rezervuar dhe sarraf me te ftuarit,ndaj Noli i kish thene:-Sa mbaron ujet e detit,aq mbarojne paret e shtetit!

  Ishte nje plak i larte,kolos,.Mbahej mire ne ate kohe.Lart ne shen Prodhom bisedonte me priftin e Manastirit,qe e kishte mik te vjeter.
  Kete shkrim Nasho e ka botuar nja 50 vjet me pare.Druaj se pa pyetur autorin,xhevdeti e ka futur per botim , pa korigjuar superlativa te tilla si: Noli demokrat kap thelbin klasor te ketij dokumenti historik ideator i se ciles eshte nje udheheqes i pjekur dhe largpames si Enver Hoxha.”
  Po ta kishte derguar sot kete shkrim Nasho Jorgaqi,nuk do te merrej me thelbin klasor te kushtetutes se enver hoxhes(!)
  Nuk ishte vetem Noli qe u terhoq nga suksesi i gubernes demokratike te Enver Hoxhes.Edhe ish ministri i arsimit qe i preu bursen Enver Hoxhes,Mirash Ivanaj,jo vetem u enthusiazmua si Noli,por edhe pramoi ftesen e enverit per te dhene kontributin si minister i arsimit.Ndryshe nga Noli,Mirash Ivanaj e pranoi OFERTEN.Si ajo lulja e bukur mishngrenese,sapo hyn miza ne gojen e saj aromatike,kapaket mbyllen dhe viktima tretet si ushqim. Mirash Ivanaj pati nje takim te perzembert me Enver Hoxhen,sapo doli nga zyra i mahnitur nga pritja e kryeministrit bucko,bukurosh,si aktor Hollivoodi,ju vune hekurat dhe vdiq ne burgun e Burrelit.Kete fat do te kishte Noli i enthusiasmuar,por nuk e hengri ate karrem,qe ta shihte mire deren e Lemes, GUBERNEN E ENVER HOXHES.

  Reply to this comment
  • L.F. October 16, 23:52

   As nuk e ve ne dyshim nje fund tragjik te Nolit, ne rast se do ishte kthyer.

   Reply to this comment
  • intelektuali October 17, 07:43

   PSE DUHET TE SHKOJME NE FRANCE TE GJEJME ITHTARET E PENDUAR TE BOLSHEVIZMES KUR KEMI LLAZAR (ZAI) FUNDON TONE?

   Ja cfare shkruan Wikipedia qe te mbyllin halen enveristet per pederastin e tyre sadist dhe gjakatar, Enver Hoxha, nje injorant pa shkolle, totalisht nen urdherat e Titos dhe Stalinit:

   “…Llazar Fundo lindi në Goricë të Korçës më 20 mars në një familje tregtare me origjinë vllehe nga Voskopoja. Ndoqi Liceun francez në Selanik, më pas studimet për drejtësi në Sorbonë të Parisit ku ra në kontakt me idetë komuniste.Zoi ishte i pari qe e njohu Enverin me idete komuniste, por Enveri i kishte thene: “…Ne jemi burgjeze o Zoi nuk jemi proletare barktharre…” (Owen Pearson. Shqipëria në shekullin e njëzetë: Një historiVol. III. Nju Jork: St Martin’s Press. 2006). Më 1923 Zoi Fundo u kthye në Shqipëri me profesionin jurist dhe u be nje nga njerezit me te afert te Fan Nolit dhe shpesh akuzohet me qesendi nga bashkekohesit se Zoi Fundo e beri Fan Nolin komunist bolshevik qe e perdoqi me pas Nolin si nje mallkim ne SHBA kur e ndiqte FBI-ja, por qe e shpetoi Ahmet Zogu nga ekstradimi. Qe te ecim me tej: Ndërkohë Llazar Fundo mori pjesë në Shoqërinë Bashkimi (1922-1925) Pas vrasjes së Avni Rustemit më 1924, u zgjodh kryetar i shoqërisë dhe drejtoi gazetën “Bashkimi”.

   Në mbarim të dhjetorit 1924, kur Qeveria e Nolit ra, u largua nga atdheu për në Itali, Austri, Gjermani, Francë e Rusi. Gjatë kësaj kohe bashkëpunoi me gazetën “Liria Kombëtare” e Omer Nishanit. Gjatë qendrimit në Vienë aderon në Federatën Komuniste Ballkanike, që kishte në brendi KONAREn dhe Komitetin e Kosovës, ku Zai ishte aktiv. Më pas emigron drejt BRSS-së, diplomohet për filozofi në Moskë me rezultate te shkelqyera dhe jep leksione të kësaj lënde në Leningrad dhe anëtarësohet në Komintern.

   Zoi merr pjesë në Kongresin e 8-të të Federatës Komuniste Ballkanike ku diskutoi rreth formimit të Partisë Komuniste në Shqipëri, duke iniciuar të formohet Grupi Komunist i Korçës.

   Me 1933 Zoi Fundo ndodhej në Gjermani ku sheh dhe behet deshmitar okular i Zjarrit te Reichstagut dhe largohet drejt Bashkimit Sovjetik me të gjykuarin e Leipzig-ut, Gjergj Dimitrov pasi ishte ne listen e Gestapos per t’u arrestuar. Mirapo sa mberrin ne Bashkimin Sovjetik dënohet me vdekje nga vendimi i Kominternit për qendrimin kundra-Stalinist më 1938, por Dimitrovi – atëherë prijës i Kominternit – e rrëzoi vendimin me veto personale, nje nga arsyet qe Stalini helmoi me arsenik Dimitrovin me vone kur Enveri e kallezoi per Federaten ballkanike qe kishin ne plan me Titon.

   Me 1939 pas pushtimit italian kthehet ne atdhe. Nis punën si mësues gjimnazi. Pushohet pas një viti për veprimtarinë e tij anti-italiane bashkë me Ali Këlcyrën, me të cilin puqet dhe në mendimin politik të qendrës së majtë. Kapet nga italianët dhe internohet në ishullin famëkeq të Ventotenes (Enveri ate kohe bente llixha ne Itali bashke me Bahri Omarin ne nje sanatorium lluksoz). Atje ne internim do ishte bashkë me Safet Butkën, Muzafer Pipën, Isuf Luzajn, Altiero Spinellin dhe Sandro Pertinin.

   Zoi Fundo ishte bërë komunist në Paris gjatë studimeve universitare. Duke qenë se besimit të tij i shtohej inteligjenca dhe njohja e jo pak gjuhëve, angazhimi i tij politik kishte arritur përtej Shqipërisë, dhe kur Dimitrovi ishte arrestuar pas zjarrit në Rajhshtag, Fundo ishte në Berlin si një nga bashkëpunëtorët e tij. I kishte shpëtuar arrestimit nga Gestapo dhe kishte rihyrë në Moskë ku punonte në Internacionalen Komuniste.

   Pasi regjimi fashist mori tatëposhten e tij më 1943, megjithë mbështetjen vëllazërore dhe miqësore që i dha Sandro Pertini, në një takim të fundit me të në Romë, në gusht 1943 që donte ta bindte për të qëndruar në Itali për të luftuar me fashizmin, ai vendosi si nje patriot i mirefillte të kthehet në Shqipëri. Bashkohet me vëllezërit Kryeziu dhe misionin britanik pranë tyre në Malësinë e Gjakovës.

   Në shtator 1944 kapet nga partizanët jugosllavë në Bytyç të Malcisë së Gjakovës, i dorëzohet komunistëve shqiptarë. Dënohet për ‘trockizëm’ dhe bashkëpunimin me Shërbimin Informativ Britanik. Arrestohet dhe vritet nga forcat partizane në Kolesjan me tortura te papara me urdher personal nga Enver Hoxha. Disa caste me vone mberrin nje leter nga Marshalli Tito, qe i kerkonte vasalit te tij ta falte komunistin idealist, Zoi Fundon, por letra e Titos per Enverin mberriti me vonese, ose u vonua me qellim nga xhelatet e tij.

   Llazar Fundos i jepet titulli “Martir i Demokracisë” në vitin 1995 nga Presidenti i Republikës Shqiptare…”

   CFARE T’U TREGOSH ME TEPER KAFSHEVE FANATIKE TE ENVERIT?

   Reply to this comment
   • Shuk letre ke goja... October 17, 16:13

    Mos me Enciklopedine Online zogu kumaradar, se me ate sikur i fut shuk letre ne goje gjithe manipulatoreve te pacipe historise!

    Perse? Sepse ke Wikipedia, jo cdo shkrim lejohet te publikohet sipas tekave te njerit apo tjetrit kodosh histerik. Ka patur dhe ka mjaft skutha rrogozesh qe kane tentuar te postojne dokrra brenda ketij gjigandi te dijes, por ato jane flakur brenda sekondes jo ne kazanin mediatik, por direkt dhe ke vrima e halese.

    Qe te diskutohet rreth kesaj ceshtje e te tjera si keto duhen gjetur personat e duhur, te shumeditur, te ftilluar ne koke, te papolitizuar, dhe mbi te gjitha, qe te kane dhene prova te pakontestueshme, se me “profesorlleqet” e tyre i kane sherbyer emancipimit dhe zhvillimit te shoqerise, dhe jo futjes se saj ne qorrsokak.

    Pyetja ime per gjithe “nashot e diktatures”: A keni takat zoterinj te kundershtoni (por jo te pergenjeshtroni) artikuj te ngjashem si ky qe solli nastrua???

    Jo? E po atehere….

    Reply to this comment
 16. perparimi October 16, 17:16

  o vasil po sa i ditur qenkeshe mo, e njihke ne themel historine e partise tende pastaj ate te frances se ke studiuar ca dhe mesuar te tjerve…ke nje profesion qe te duhen faktet mos harro
  profesor respekte mbaje bute se keta kete pune kane

  Reply to this comment
 17. MV October 16, 17:26

  Me cfare ka ndodhur pas 1992 ( pushtimi nga micotaqis,milloshovic dhe islamiket e elez biberit) duhet ta shpallim Enver Hoxhen JEZU KRISHTIN E SHQIPTAREVE
  -lejimi cerekshekullor Janullatosit ( erdhi si i perkohshem)
  -lejimi i varreezave greke sipas vijes vorio epirit
  -shitja parcjale e detit jon
  -harresa e ceshtjes came
  PERBEJNE NJE KATER-KENDESH TE TRADHETISE SE SALI SATANAIT dhe te klases politike.
  PERBEJNE NJE SUKSES TE LOBIT GREK NE AMERIKE:

  **********
  AJO QE ME BEN PERSHTYPJE ESHTE:
  CFARE BEN LOBI SHQIPTAR NE AMERIKE KRYESISHT VATRA.
  CFARE BEJNE ANTISHQIPTARET E VOA-S TE ELEZ BIBERAJT QE ESHTE KTHYER NE KANIBAL ANTIKOMUNIST DHE KURRE NUK FOLI PER LOBIN SERB & GREK NE AMERIKE QE E SHPERFYTYRUAN ATE VEND ??

  Janullatos ne 100 vjetorin e Nolit ne Boston. Komuniteti shqiptar ne protesta. ‘Janullatos go home’

  8 Mars 2008 – Këtë te diele ne Boston, për te gjithë shqiptaret dhe veçanerisht, per ata te besimit te krishtere ortodoks ka nje feste, nje kremtim, nje përshpirtje me emrin e te nderuarit Imzot Nolit. 100 – vjetori i krijimit te katedrales se Shën Gjergjit nga shqiptari i shquar Theofan Stilian Noli.

  Duke marre referime nga nje artikull me titull “Elegji per Nolin – Ose buzëqeshja e vrerosur e IMZOTIT” nga Bostoni, thuhet se ata janë njoftuar se ne festen e besimtareve shqiptare, do te marre pjese edhe prifti greke, hirësia e tij – Kryepeshkopi Anastasio Janullatosi, i ftuar nga kisha shqiptare ortodokse Shën Gjergji ne Boston. Ky lajm ka tronditur thelle bashkësinë shqiptare , te kësaj zone. Te gjithë pyesin se “Ç’pune ka Janullatosi me Nolin? Ç’pune kanë besimtaret shqiptare me Janullatosin? Pse duhet drekuar me te? Shqiptaret shkojnë te nderojnë Nolin e jo atë njeriun qe diten e pare qe mori kishën shqiptare ortodokse, e hoqi portretin Nolit nga çdo zyre. Pse Janollatosi nuk e pavarësinë e Kosoves? Pse Janullatosi nuk mori pjese ne lutjen e përbashkët ne Shqiperi, kushtuar gjenocidit te vëllezërve e motrave tona, prindërve tanë Çameve te martirizuar?

  Sipas te njëjtave burime thuhet qe ceremonia do te filloje me nje meshe ne katedralen Shën Gjergjit, e me pas do te vazhdoj me nje dreke ne lokalin e famshëm PIER -4, njohur si restoranti i patriotit te shquar Anthony Athanas. Organizatoret, nga frika e protestave anti Janullatos, dhe reagimeve kundra Janullatosit e prezencës se tij ne kjo feste e bashkësisë shqiptare, ne Boston, është mbajtur e fshehte dhe çdo detaj mbi këtë aktivitet ende nuk është bere publik. Madje nje artikullshrues per HermesNews, ka pohuar se s’ka nje program, te njoftuar, s’ka nje agjende te ditës për te madhin tone Nolin, dhe krijesën e tij, katedralen e Shën Gjergjit. Sipas artikull shkruesit, konspiracioni me i madh, për këtë feste është se çdo pjesëmarrës duhet te jete aty kundrejt nje shume te vogël te $65, te cilat kërkohen për te ngrenë dreke me Janullatosin.

  Nder te tjera thuhet ne letrën e botuar nga HermesNews, se bashkësia shqiptare ne këtë zone ka bere nje reagim qe me tepër se sa fetar është i pastër, shqiptare. Thuhet se shume shqiptare e kane bojkotuar festen ne prezencën e priftit grek Janullatos, pasi megjithëse ata me pare kishin bere rezervime kur kane mësuar lajmin, shume vete i kane anuluar prenotimet ne lokal.

  Ne këtë lokal ku nuk ka guxuar me pare te shkele këmba e Janullatosit, jo se nuk ka dashur, por nuk ka qene aspak i mirëpritur nga shqiptari i madh Athanas, shkruan nje besimtare nga Bostoni. Ai thotë se nuk do te ishte pjese e asnjë grupi, por mesa duket qenia e Janullatosit ne keto kremtime, e paska krijuar tashme përçarjen. Shume vete e kane marre vesh me vonese prezencën e tij. Organizatoret kane tre muaj qe e mbajnë te fshehte këtë fakt, megjithëse pranojnë me krenari kur i pyet se e kane ftuar ata Janullatosin grek, ne kremtimet për panshqiptarin Noli, thekson artikullshkruesi.

  Me tej thuhet se besimtaret shqiptare, atdhetaret e patriotet ne Boston e zonën përqark tij, megjithatë te dielën e kësaj jave ne Boston, simboli fetar i festes te zbehte, për t’i lënë vend Nolit Shqiptar, qe Janullatosi nuk e pranon si figure te kishës autoqefale shqiptare. Madje dhe portretin e tij e ka hequr nga muret. Për te vetmen arsye, sepse Noli me shume se sa Imzot, ishte udhëheqës, politikan, shkrimtar, opinionist, krijues etj, etj. E megjithëse Janullatosi, thuhet se ka ardhur për kurim pasi vuan nga nje sëmundje e rende, ai do te jete prezent ne Kishën e Shën Gjergjit. 100 vjet pasi Noli fitoi aq mundimshëm pavarësinë e nje kishe shqiptare drejtuesit aktuale te saj, ftojnë nje prift greke me emrin Anasatasios Janullatos. Nuk ka ofendim me te madh. Me kujtohet Odisea i lashte, dhelpër dhe krijimi i tij djallëzor Kali i Trojës. Nje kalë Troje modern, qe nuk pranon te beje përshpirtje fetare, për viktimat çame te gjenocidit grek, por e politizon qenien e vet, duke mëshiruar çështjen politike te Qipros Veriore. Nje Kalë Troje qe ka ngulur këmbët e veta ne fshatin Kosine – Përmet, dhe zhvarros te vdekurit e lashte te ‘fakirëve’ përmetare dhe u ve emra luftëtaresh greke, qe kane mbrojtur te ashtuquajturin ”Vorio Epir” ne Luftën e Dyte Botërore.

  “Imagjinojeni Imzot Nolin, sot te kthehet përmbys ne varr”- tha nje bashkombase e nderuar kur mori vesh se kush do te merrte pjese ne 100 vjetorin Nolian. Te gjithë qe ata kane vendosur te bojkotojnë festen ne kishe aty te jete prezentë prifti greke Anastasios Janallatos, te dielën, kane vendosur te shkojnë tek varri i Imzotit Nolit, dhe do te vendosin tufa me lule ne emer te gjithë bashkëkombësve. Ata thonë se ende shohin fytyrën e Nolit te gjalle, e kane parasysh tashme Nolin tone, me ato vetulla te ngrysura, nje rrudhe me shume dhe nje nënqeshje te vrerosur ne cep te buzëve te lodhura. Vështrimi i syve te tij pyet: ”Edhe këtë ma bëtë o vëllezër ???”

  Çirem, digjem i vrerosur,
  Sakatosur, çarmatosur,
  As i gjall’ as i varrosur,
  Pres nje shenj’ e pres nje drite,
  Pres me vjet’ e pres me dite,
  Se ç’u tera, se ç’ u-mpaka,
  Se ç’ u-çora, se ç’ u-mplaka….

  Mendohet se asgjë me shume se ky varg i madhërishëm i Imzot Nolit nuk do ta përshkruante me mire gjendjen shpirtërore te tij nëse do te ishte gjalle

  Reply to this comment
 18. dielli 1949 (usa) October 16, 17:45

  DEKLLARATË PËRMI BALLISTËT

  (me aktuale eshte sot)

  Tani në funt kanë ardhur në Amerikë disa ballistë dhe kanë nisur të çvillojnë një aktivitet të fortë në disa qytete, dhe veçanërisht në Nju-Jork dhe në Detroit. Qëllimi i tyre është ta rrëzojnë guvernën demokratike të Shqipërisë dhe ta marrin përsëri fuqinë ata në dorë. Shqiptarët e Amerikës duhet të marrin masa kundër këtyre provokatorëve reaksionarë për arsyet pasonjëse:

  E para, ballistët janë a bejlerë, a vegla të bejlerëve, të cilët e kanë shtypur dhe robëruar popullin nja katër qint vjet me radhë në periudën e dominantës turke.

  E dyta, ballistët, në bashkëpunim me italianët dhe gjermanët, e kanë djegur, e kanë shkretuar dhe ekanë mbytur Shqipërinë nq gjak në periudën e luftës së funtme.

  E treta, ballistët si në kohën e shkuar, ashtu dhe në të pritmen janë gati të lidhen me armikun që ta copëtojnë Shqipërinë dhe ta skllavërojnë popullin për fitimin e kllapit të vetë.

  Nga të sipërmet merret vesh se shqiptarët e Amerikës nuk kanë asnjë punë me aventurierët ballistë. Përkundër, e kanë për detyrë ta kundërshtojnë lëvizjen e tyre, e cila ka për qëllim copëtimin e Shqipërisë dhe robërimin e popullit prej feudalëve, fashistëve dhe nazistëve. Nga ana tjetër, e kanë për detyrë ta përkrahin guvernën demokratike të Shqipërisë, e cila është garantia më e shigurtë e indipendencës kombëtare, e tërësisë tokësor dhe e lirisë popullore. Të gjithë shqiptarët e Amerikës duhet të jenë të bashkuar në këtë qëndrim patriotik në krizën e sotme.

  Botuar në “Dielli”, 1949, 21 dhjetor, Nr. 5908

  Reply to this comment
 19. Dr. Vehip (Veip) Proda October 16, 19:53

  I nderuariNasho,
  Shkrimet e tua, tërë kulturë e finesë, tërë objektivitet e vërtetësi, tregojnë jo vetëm karakterin dhe shpirtin e një atdhetari të shquar, por edhe formatin e një intelektuali e të një korifeu kombëtar, që jetën ia kushton atdheut dhe kombit shqiptar. Me mirënjohje!

  Reply to this comment
  • Lili October 17, 07:40

   Ahahahah sa kam qeshur,vlere ky mut? Cfare nivel te vlerave keni,nuk kemi nevoje t’iu tregojme i tregoni vete…
   Ky vjedhi librat e komunitetit shqiptare ne amerike,edhe u derguar nga zoja ivanaj ne gjyq n’amerike…ju ka treguar?
   Shyqyr qe ka njereze qe e kane pare e degjuar Nolin to malkuar enver Hoxhen se perndryshe ky vertete do e shtremberonte me aq kulture e finesse te verteten tere objektivitet e vertetesi…sa do na binde qe vertete Noli ishte supporteri n1 te Enverit..
   Pffff cfare idiote kishte prodhuar ky regjim.

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 October 17, 09:13

    lili ka mundësi ta shkruash dhe një herë??
    ke qënë shumë nervoze dhe e ke bërëëëëë,mut fare!!
    ma merr mëndja se po ta shkruash e qetë do të mund të mësonim diçka!!

    Reply to this comment
    • Auto-censurum... October 17, 20:03

     Para se ta quash nervoze, ti Lilin do beje mire ta falenderoje per ate qe nuk e ka harruar akoma gjuhen shqipe edhe pse ka nje jete te tere ne emigracion.

     Se cfare ka dashur te thote, besoj se nuk do kushedi se cfare filozofie. Po ta kishe lexuar me pare komentin e Demos, do e kishe me te lehte te kuptoje, se per cfare behet fjale konkretisht. Ajo zonja Ivanaj qe permend Lili kam pershtypjen se eshte e bija e vellait te Mirashit. Ky i fundit u denua me 7 vite burg dhe “vdiq” pas nje operacioni elementar pak dite para se do lirohej nga burgu.

     Ja nje fragment i shkurter nga marrja e tij ne pyetje pas kthimit ne Shqiperi ne tetor te 1945-es.

     – Për çka jam dënue zotni?
     – Ke ardhur me ide që të bësh propagandë në Shqipëri !
     – Po a ka ligj në botë që ta dënojë mendimin?

     Reply to this comment
 20. fery October 16, 21:01

  Pra , shume mire qe qenka kujtuar Enver Hoxha ta takoje edhe Fan Nolin ngase e ka ditur qe pase shume dekadash do te gjendet ndonji Nasho i gjore qe do te shkruaj dicka per te por, cuditerishte si Enver Hoxha se kishte takuar asnjiher Gjergj Fisheten sepse , po ta kishte takuar Fisheten , sot paseardhesit e Enverit ose enveristet copa gjela , te pakten do te ia kishin regulluar varrin shkrimrarit te Madh dhe shtepine e tij do ta kishin restauruar tamam ashtu si Fishta e meriton por , ishte pikrishte Enver Hoxha qe i ndaloi rrepesisht veprat e Fishtes te lexohen ne Shqiperi dhe emri Gjergj Fishta atje te permendej per hiq me pake se gjysem shekulli …gjynah i madh qe Fishta s ka patur ate fat ta takoje Enver Hoxhen ne menyre qe sote te pakten atij ti ruhej shtepia gjysem e rrenuar dhe varri qe varrit si ngjane …!

  Reply to this comment
 21. Amerikani October 16, 21:14

  Noli ka pasur prirje ideologjike te majta dhe nuk ka asgje te çuditshme qe ne hapat e pare edhe si patriot i madh ta kete sipatizuar Enver Hoxhen.

  Kjo per dy arsye.

  1. Enver Hoxha drejtoi luften ANÇ dhe e reshtoi popullin shqiptar krah popujve te tjere qe e luftuan nazi fashizmin njekohesisht e shpetuan Shqiperine nga nje coptim tjeter.

  2. Per autotitetin qe ky udheheqes i dha nje vendi te vogel si Shqiperia ne arenen nderkombetare. Ishte hera e pare qe nga koha e Skenderbeut ( ashtu si me te drejte thuhet dhe ne shkrim ) qe shqiptaret ishin me te bashkuar se kurre dhe te afte per te mbrojtur veten jo vetem diplomatikisht por edhe te orga nizuar ushtarakisht. ( deshira e çdo patrioti )

  Ne aspektim afatgjate mendoj se Noli do e ndryshonte mendimin e tij per Enver Hoxhen dhe politiken e tij.

  Minimalisht ai nuk do ja falte Enverit shkaterimin e identitetit shqiptar fetar ortodoks , qe Noli me shume mund dhe perpjekje ariti te ndertoje. Por jo vetem…

  Historia e udheheqesit Hoxha nuk mund te analizohet bardh e zi. Ne kohe dhe etapa te caktuara roli i tij ka qene vendimtar dhe i rendesishem, ashtu si dhe me gabime dhe tradgjedi njerezore.

  Reply to this comment
 22. Mehmet Metaj October 16, 21:28

  Keto jane brockulla dhe shtremebrime,pasi Fan Noli vertete e pershendeti fitoren e luftes ndaj fashizem-nazizmit dhe Qeverine e Pasluftes, por kur i tha Enver Hoxha te vinte ketu nuk pranoi te vinte dhe kur mesoiper denimin e njerit nga miqte e tij me te ngushte, Sejfulla Maleshoves, dhe shume intelektuale te tjere, ai u shokua dhe e mallkoi Enver Hoxhen dhe sitemin komunist dhe s’ja hodhibme syte..!!!

  Reply to this comment
  • the truth October 17, 02:30

   Mesazh per zoterine 3M ( Meh Met Metaj) dhe ca kakrroca interneti si ai 3 P ( Po mor po,besa po)
   .
   Në se keni inat Enverin deri edhe si kanibale sinqerisht ju respektojmë por me historinë mos bëni “luftë” sepse ajo ju hedh ne kosh të plehrave si letra higjenike.
   .
   Faktori kryesor (99%)
   që Noli nuk erdhi në Shqipëri
   ishte fakti se ai ruhej
   në mënyrë të rreptë nga sherbimet inteligjente amerikane.
   .
   Dihet ajo kohe qe quhej Markatizem(Joseph McCarthy ) ku nuk u kursyen as yjet e Hollywood-it dhe metastazat e saj arriten deri te Ajshtajni dhe Carli Caplini ku ky i fundit u debua nga Amerika se dyshohej qe kishte ide komuniste etj etj.
   .Fan Noli nuk ishte “deleted” (fjala me ndyre shqip) si puna e komentuesve 3M apo 3P se e dinte qe Amerika ne ate kohe ishte teper armiqsore me Shqiperine dhe ne sirtaret e Shtepise Bardhe ishin bere plane per rrezimin e Enver Hoxhes dhe ju thoni pse nuk shkoi Noli ne Shqiperi…
   .
   Pse tregoheni kavie eksperimentale ??

   Sepse Planeti ne përfundim të Luftës së Dytë Botërore, kur ethet e luftës së ftohtë e kishin ndarë botën në dy kampet e kundërta Lindje-Perëndim, dhe kur Amerika po përballej me periudhën e palavdishme të Makartizmit, dokumentet e zbuluara tash vonë nga arkivat amerikane tregojnë se valës së denoncimeve, vëzhgimit apo edhe hetimit të rreptë, nuk i shpëtoi dot as udhëheqësi i shquar shpirtëror dhe politik i komunitetit të vogël shqiptar.

   Denoncimit i parë kundër Fan S. Nolit u krye me 16 tetor 1947. Autori ishte Alfred Human, kryeredaktori i revistës Musical Digest. Mjeti ishte një letër drejtuar vetë shefit të FBI, Edgar Hoover-it. Letra shënon fillimin e një veprimtarie të ethshme hetimore, që mori në shqyrtim jo vetëm Kryepeshkopin e nderuar, por mbarë komunitetin shqiptaro-amerikan dhe organizatat kryesore të tij, përfshirë VATRË-n.

   Dosja sekrete hetimore kundër Fan S. Nolit përmban dhjetra dokumente të deklasifikuara plotësisht ose pjesërisht. Në shumë prej tyre ruhen ende të fshira ngjarje dhe emra njerëzish, fshehtësia e të cilave mbrohet për arsye të ndryshme nga ligjet amerikane.

   Hetimi ndaj Nolit u mbyll zyrtarisht me 1 korrik 1952, kur Agjenti i Posaçëm i FBI-së Christopher H. Kokolakis (grek me origjine..rastesi ??) mbërriti në përfundimin se “hetimet e kryera në Boston nuk nxorrën në dritë ndonjë provë se Peshkop Noli ka qenë pro-komunist ose agjent i ndonjë qeverie të huaj”. Megjithatë, dosja përmban dokumente deri më date 29 mars 1965, të cilat lidhen me momentin e vdekjen sw Nolit.

   Studimi analizon dosjen hetimore të Fan S. Nolit sipas viteve përkatëse, duke u përqendruar në aspektet juridike të akuzave kundrejt tij si dhe në faktet, provat dhe rrethanat e reja ose të njohura që lidhen me jetën dhe veprimtarinë e Nolit.

   Studimi i plotë do të botohet në një revistë të specializuar të studimeve historike. Një kopje e dosjes me të gjitha dokumentet do t’i dorëzohet Bibliotekës së Institutit të Studimeve Historike.

   VITI 1947 – DENONCIMI

   Për vitin 1947 dosja hetimore e Nolit përmban vetëm tre dokumente.

   Dokumenti i parë i 16 tetorit 1947, i riprodhuar i plotë, është letra e denoncimit, që në fakt është strumbullari i gjithë veprimtarisë së ethshme hetimore të mëvonshme. [1/1947] .

   Dokumenti i dytë, i datës 25 tetor 1947, është përgjigja e Hoover-it drejtuar denoncuesit. [2/1947].

   Dokumenti i tretë, i dates 24 nëntor 1947, përmban urdhërin e qendrës për fillimin e hetimeve ndaj Nolit si dhe informacione shtesë, të mbështetura ose jo, lidhur me të. [3/1947].

   Për vetë rëndësinë që ka, po përcjellim të plotë dokumentin e parë, atë të denoncimit:
   ===
   Dokumenti [1/1947]

   Musical Digest
   119 West 57th Street, New York 19, N. Y.
   Circle 5-4582

   October 16, 1947

   Z. J. Edgar Hoover [ose Huver]
   Drejtor, Byroja Federale e Hetimeve
   Departamenti i Drejtësisë
   Washington, D.C.

   “I nderuar z. Hoover,

   Pasi lexova librin e ri “Beethoveni dhe Revolucioni Francez” më shkoi nëpër mend se ndofta departamenti tuaj mund të ishte i interesuar të kqyrte në biografinë e autorit, i cili përshkruhet si “kreu i Kishës Ortodokse Shqiptare të Amerikës”.

   Ky libër duket si diçka më shumë se sa thjesht sulmi tipik i një radikali të kohëve tona. Duke paraqitur me mprehtësi [adroitly] “provat e veta dokumentare” autori i librit përmend se “Beethoveni tallej me fenë dhe ndërroi jetë duke nënçmuar ceremonitë e komunionit të shenjtë” (f. 111), se “ai ishte pijanec” (faqe 37), se “ishte ‘horr’” (faqe 48), se “ai ishte kryengritës revolucionar’” (faqe 81), etj.

   Mendimet e paraqitura në këtë libër janë një përzierje aq e çuditshme gjysëm të vërtetash dhe faktesh të pambështetura saqë detyrohemi të pyesim se me ç’qëllim autori ka vendosur të shtrembërojë historinë e muzikës. Mos vallë për shkaqe të pastërta subversive politike? Botuesi është International Universities Press, 227 West 13th Street, New York 11, New York.
   .
   Pse e tregoni veten kavie eksperimentale …?
   .
   FAN NOLI E KA THENE HAPUR ME GERMA TE MEDHA:

   ..

   … Guverna e Enver Hoshës
   jo vetëm që e shpëtoi
   Shqipërinë nga vdekja,
   po tani i vë themelet të patundura
   Shtetit me reformat
   dhe me veprat konstruktive.

   Këto vepra munt t’i bëjnë
   vetëm një guvernë homogjene,
   e qëndrueshme,
   me një program të caktuar përparimtar.
   .
   Ballistët tanë
   janë një grup heterogjen
   dhe nuk kanë asnjë program fare.

   Nuk mundin të organizojnë askurrë një guvernë të qëndrueshme, dhe ca më pak të hedhin themelet e një shteti dhe të bëjnë reforma.
   .
   Sikur të ngjante e pangjara
   dhe ballistët tanë
   të kishin qëndruar në fuqi
   pas disfatës gjermane,
   përfundimi do të ishte një anarki e plotë,
   më e keqe se ajo e Greqisë,
   e cila do ta shpinte Shqipërinë
   ose në një diktaturë reaksionare
   ose në copëtimin final.

   S’ka shqiptar në Shqipëri e jashtë Shqipërisë aq budalla sa të mos i kuptojë këto gjëra elementare. Pra, s’ka shqiptar me pesë para mënt që t’i përkrahë ballistët që ta shpien Shqipërinë në buzë të varrit për një herë të dytë.

   PRA BUZA E VARRIT
   PER HERE TE DYTE
   NDODHI PAS 1991-1992
   KUR NE FUQI ERDHI DHE
   ESHTE AKOMA BISHA BERISHE
   QE PER FATIN TONE
   TE KEQ MBROHET
   HAPUR NGA MIQTE TANE

   Reply to this comment
   • Ded Gjo Lyli October 18, 00:07

    O “the truth” me 2T…ope te fishkura.

    “Suksesi” i vetem qe sjell perdorimi i gopi & paste thuhet se eshte trashja e kycit te dores. Urime truth…ar, urime…

    Pyetja ime per ty s’ka te beje as me komandaret leqendare te truthave, xhevdeterve dhe nashove, dhe as me kurthin qe i kishin parapregatitur Nolit langonjte e tyre, por me ate, se sa e vertete eshte thenia e nje komentuese te forumit, se dikur ne Ameriqi jane vjedhur librat e komunitetit shqiptar, dhe se i akuzuari (please ngreji syt lart fare atje ku sot fluturojn sorrat…) eshte paditur ne gjykate nga zonja Ivanaj?

    Reply to this comment
   • Respect! January 7, 01:54

    @the truth 100% e pelqeva analizen tuaj prej nje mendje te ndricuar e cila dallon shume prej mendjeve te mykura nga komentetatoret injorant qe i kundervihen historise se vertete rreth Fan Stilian Nolit shqiptarit me te mencur me te ditur te koheve moderne te Shqiperise pas erresires osmane shekullore!

    Respekt per komentin

    Reply to this comment
 23. GRANIT DRENICA October 16, 23:45

  …Sidoqoftë, FETARIA e Nolit, ka qenë dhe mbetet E META dhe ana më dobëta dhe më negativja e F. S. Nolit ! Këtë mendim dhe bindje, kështu, për Nolin, ma merr mendja se, kështu publikisht po e shprehi, I pari, unë, G. D. !

  Por, ngase, kjo çështje është problem kompleks dhe, shumë kompleks, dhe sidomos, kur ka të bëje me Nolin e për Nolin; prandaj dhe, këtu e tash, nuk po e lejojë veten që të zbërthehem gjatë rreth kësaj problematike për Nolin; por, sidoqoftë, këtu po i theksoj vetëm dy-tri arsye, pse FETARIA E NOLIT ka qenë dhe mbetet DOBËSIA më e madhja e Nolit !

  E para arsye është se. një intelektual si Noli, të ishte edhe FETAR kur, nga DITURIA dihet mirëfilli dhe plotësisht se FEJA dhe FETË -janë P A D I T U R I e njerëzve; e ndërkaq, Noli dihet si njeri i DITUR dhe, jo pak i ditur (!)… çka, edhe ai vet e ka konsideruar veten dhe e ka ditur veten -si njeri TË DITUR…, e, mëgjithatë, prapëseprapë ka qenë edhe FETAR …madje, FETAR edhe me RROBA !?!!!

  …Mandej, ndoshta, edhe në krejt krijimtarinë e tij, shifet, ndihet dhe kuptohet deri edhe qartë dhe shumë qartë. DOBËSIMI deri edhe shumë i ndjeshëm i shqiptarisë së tij, nga FETARIA e tij…, çka, jam i bindur se, po mos t’kishte qenë Noli …edhe FETAR; mbase, edhe FETAR fanatik, krijimtaria e tij do kishte qenë shumë më kambëtare-shqiptare dhe, edhe shumë ma e fortë e ma e mirë në të gjitha pikëpamjet sesa që është -si është ! …Pastaj, Noli i ka ditur mirë të pabërat e fesë dhe të feve si dhe pasojat e tyre, që prej 2000 vitesh… e, që nuk ka të pabëra dhe pasoja më dëmsjellëse njerëzor se, bash të pabërat dhe pasojat e FEVE; dhe prapë, intelektuali Nol të ishte dhe të vazhdonte të ishte FETAR !?!!!

  …Dhe, aq më tepër nuk ia pëlqej dhe ia qortoj FETARINË Nolit, kur e di që Noli e ka ditur fare mirë që FETË e popullit shqiptar, kanë qenë dhe janë FE TË HUAJA… dhe janë FE që armiqtë dhe, më armiqtë e shqiptarëve iua kanë imponuar shqiptarëve me dhunë, me mashtrime dhe me njëqind marifete tjera…, dhe, megjithatë e megjithkëtë, Noli prapë ishte FETAR, ndoshta, edhe fanatik dhe, edhe shumë i madhë !?!!!

  -Sikurse e thash edhe në fillim të këtij komenti, kjo temë e kjo problematikë, sidomos kur ka të bëjë me Nolin e për Nolin, është komplekse, shumë komplekse dhe, jo vetëm kaq e kështu; tash për tash dhe në këtë rast, as unë nuk po zgjatëm më shumë në këtë temë e këtë herë, duke qenë i bindur, se, sidoqofë, thash pak, nëse jo edhe mjaftë apo edhe shumë që, lexuesit e këtij komenti, megjithatë, të mendojnë e të gjykojnë se çka thash, si thash dhe pse thash kështu si thash eqysh thash në këtë koment deri këtu ederi tash !?!

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 October 17, 12:35

   kush e di sa i lezeçëm duhet të jesh kur flet o niti!?
   duhet të jesh fantastik!!
   provova dhe unë të shkruaj kështu si ty:”E para arsye është se. një intelektual si Noli, të ishte edhe FETAR kur, nga DITURIA dihet mirëfilli dhe plotësisht se FEJA dhe FETË -janë P A D I T U R I e njerëzve; e ndërkaq, Noli dihet si njeri i DITUR dhe, jo pak i ditur (!)… çka, edhe ai vet e ka konsideruar veten dhe e ka ditur veten -si njeri TË DITUR…, e, mëgjithatë, prapëseprapë ka qenë edhe FETAR …madje, FETAR edhe me RROBA !?!!!”por është e pamundur!
   nuk e arri dot nivelin tënd!
   niti,duhet të jesh i lindur,është e pa mundur të mësosh të shkruash në këtë mënyrë!!
   me një fjalë duhet të jesh TALENT NATYRAL!

   Reply to this comment
 24. DRAGOI October 17, 00:10

  Enver Hoxha ka meritu dhe meriton dhe ka qenë i denjë dhe është i denjë për t’u konsideruar dhe për t’u çmuar nga sëcili shqiptar i vërtetë; nga sëcili shqiptar i ndershëm dhe nga sëcili shqiptarë normal; prandaj, Enveri ka meritu dhe ka qenë plotësisht i konsideruar, i denjë dhe domosdo edhe i shumëvlerësuar -edhe nga F. S. Noli .

  Reply to this comment
 25. intelektuali October 17, 07:44

  PSE DUHET TE SHKOJME NE FRANCE TE GJEJME ITHTARET E PENDUAR TE BOLSHEVIZMES KUR KEMI LLAZAR (ZAI) FUNDON TONE?

  Ja cfare shkruan Wikipedia qe te mbyllin halen enveristet per pederastin e tyre sadist dhe gjakatar, Enver Hoxha, nje injorant pa shkolle, totalisht nen urdherat e Titos dhe Stalinit:

  “…Llazar Fundo lindi në Goricë të Korçës më 20 mars në një familje tregtare me origjinë vllehe nga Voskopoja. Ndoqi Liceun francez në Selanik, më pas studimet për drejtësi në Sorbonë të Parisit ku ra në kontakt me idetë komuniste.Zoi ishte i pari qe e njohu Enverin me idete komuniste, por Enveri i kishte thene: “…Ne jemi burgjeze o Zoi nuk jemi proletare barktharre…” (Owen Pearson. Shqipëria në shekullin e njëzetë: Një historiVol. III. Nju Jork: St Martin’s Press. 2006). Më 1923 Zoi Fundo u kthye në Shqipëri me profesionin jurist dhe u be nje nga njerezit me te afert te Fan Nolit dhe shpesh akuzohet me qesendi nga bashkekohesit se Zoi Fundo e beri Fan Nolin komunist bolshevik qe e perdoqi me pas Nolin si nje mallkim ne SHBA kur e ndiqte FBI-ja, por qe e shpetoi Ahmet Zogu nga ekstradimi. Qe te ecim me tej: Ndërkohë Llazar Fundo mori pjesë në Shoqërinë Bashkimi (1922-1925) Pas vrasjes së Avni Rustemit më 1924, u zgjodh kryetar i shoqërisë dhe drejtoi gazetën “Bashkimi”.

  Në mbarim të dhjetorit 1924, kur Qeveria e Nolit ra, u largua nga atdheu për në Itali, Austri, Gjermani, Francë e Rusi. Gjatë kësaj kohe bashkëpunoi me gazetën “Liria Kombëtare” e Omer Nishanit. Gjatë qendrimit në Vienë aderon në Federatën Komuniste Ballkanike, që kishte në brendi KONAREn dhe Komitetin e Kosovës, ku Zai ishte aktiv. Më pas emigron drejt BRSS-së, diplomohet për filozofi në Moskë me rezultate te shkelqyera dhe jep leksione të kësaj lënde në Leningrad dhe anëtarësohet në Komintern.

  Zoi merr pjesë në Kongresin e 8-të të Federatës Komuniste Ballkanike ku diskutoi rreth formimit të Partisë Komuniste në Shqipëri, duke iniciuar të formohet Grupi Komunist i Korçës.

  Me 1933 Zoi Fundo ndodhej në Gjermani ku sheh dhe behet deshmitar okular i Zjarrit te Reichstagut dhe largohet drejt Bashkimit Sovjetik me të gjykuarin e Leipzig-ut, Gjergj Dimitrov pasi ishte ne listen e Gestapos per t’u arrestuar. Mirapo sa mberrin ne Bashkimin Sovjetik dënohet me vdekje nga vendimi i Kominternit për qendrimin kundra-Stalinist më 1938, por Dimitrovi – atëherë prijës i Kominternit – e rrëzoi vendimin me veto personale, nje nga arsyet qe Stalini helmoi me arsenik Dimitrovin me vone kur Enveri e kallezoi per Federaten ballkanike qe kishin ne plan me Titon.

  Me 1939 pas pushtimit italian kthehet ne atdhe. Nis punën si mësues gjimnazi. Pushohet pas një viti për veprimtarinë e tij anti-italiane bashkë me Ali Këlcyrën, me të cilin puqet dhe në mendimin politik të qendrës së majtë. Kapet nga italianët dhe internohet në ishullin famëkeq të Ventotenes (Enveri ate kohe bente llixha ne Itali bashke me Bahri Omarin ne nje sanatorium lluksoz). Atje ne internim do ishte bashkë me Safet Butkën, Muzafer Pipën, Isuf Luzajn, Altiero Spinellin dhe Sandro Pertinin.

  Zoi Fundo ishte bërë komunist në Paris gjatë studimeve universitare. Duke qenë se besimit të tij i shtohej inteligjenca dhe njohja e jo pak gjuhëve, angazhimi i tij politik kishte arritur përtej Shqipërisë, dhe kur Dimitrovi ishte arrestuar pas zjarrit në Rajhshtag, Fundo ishte në Berlin si një nga bashkëpunëtorët e tij. I kishte shpëtuar arrestimit nga Gestapo dhe kishte rihyrë në Moskë ku punonte në Internacionalen Komuniste.

  Pasi regjimi fashist mori tatëposhten e tij më 1943, megjithë mbështetjen vëllazërore dhe miqësore që i dha Sandro Pertini, në një takim të fundit me të në Romë, në gusht 1943 që donte ta bindte për të qëndruar në Itali për të luftuar me fashizmin, ai vendosi si nje patriot i mirefillte të kthehet në Shqipëri. Bashkohet me vëllezërit Kryeziu dhe misionin britanik pranë tyre në Malësinë e Gjakovës.

  Në shtator 1944 kapet nga partizanët jugosllavë në Bytyç të Malcisë së Gjakovës, i dorëzohet komunistëve shqiptarë. Dënohet për ‘trockizëm’ dhe bashkëpunimin me Shërbimin Informativ Britanik. Arrestohet dhe vritet nga forcat partizane në Kolesjan me tortura te papara me urdher personal nga Enver Hoxha. Disa caste me vone mberrin nje leter nga Marshalli Tito, qe i kerkonte vasalit te tij ta falte komunistin idealist, Zoi Fundon, por letra e Titos per Enverin mberriti me vonese, ose u vonua me qellim nga xhelatet e tij.

  Llazar Fundos i jepet titulli “Martir i Demokracisë” në vitin 1995 nga Presidenti i Republikës Shqiptare…”

  CFARE T’U TREGOSH ME TEPER KAFSHEVE FANATIKE TE ENVERIT?

  Reply to this comment
 26. leka October 17, 09:51

  Noli eshte figura me poliedrike e kultures shqiptare ne shekullin e XX. Me meritat e gabimet e veta , akush nuk eshte i persosur…Le te kthehemi ne periudhen mbas luftes, me thoni ne cilin vend te porsaçliruar nuk u ekzekutuan bashkepuntoret e fashisteve/nazisteve? edhe pa gjyq, edhe te pafajshem…njesoj si ne shqiperi. Flas per vende me tradita shekullore si italia franca et nuk kam parasysh jugosllavine ku jane bere krime pa fund ndaj italianeve shqiptareve e hungarezeve per pastrim etnikj…Kush ishte e vetmja force qe mund te merrte pushtetin ne Shqiperi dhe kishte armet e divizionet me vete? Mos harrojme qe fatet tona ishin caktuar mes tre te medhenjve ne Jalte , nuk patem fatin e Greqise (por edhe greqia pati diktaturen e vet me kolonelet) por nese do hynin anglo-amerikanet do pesonim fatin e vietnamit…Noli ka gjykuar ne menyre analitike ne nje moment shume te veshtire per Shqiperine …dhe ka pasur te drejte.

  Reply to this comment
 27. Sokol October 17, 09:58

  I madh Noli…Idealist, pa interes, me nje dashuri te pakufishme per Shqiperine dhe shqiptaret, jetoi e punoi gjithe jeten e tij per ta pare Shqiperine te lire e te pavarur…
  Qente e sotem vetem se e vjedhin e coptojne e shkaterrojne dhe e turperojne kudo ne bote…

  Reply to this comment
 28. GRANIT DRENICA October 17, 10:32

  Përgjigje komentit “the truth” !

  “the truth” !

  Është e vërtetë e pakundërshtueshme dhe që, nëse do t’ia duam t’mirën vetvetes, duhet ta kemi parasysh dhe duhet të kihet parasysh gjithmonë dhe kudo qoftë, në rend të parë se:
  Sali Berisha -jo vetëm një herë kundërshqiptar e tradhëtar edhe më kundërshqiptar e më tradhëtar -edhe se Esat P. Toptani dhe Ahmet Zogolli, por, jo vetëm Sali Berisha, -të mbrohet hapur dhe fshehtë nga “MIQTË TANË”!?!!! …Sepse, “MIQTË TANË”, o “the truth”, në fakt gjithmonë kanë qenë ARMIQTË dhe MË ARMIQTË TANË të hapur dhe të fshehtë…, dhe, nuk ka të keqe që këta “MIQTE¨TANË” që -nuk na e kanë bërë deri më sot !!!

  …Madje,të gjitha të KËQIAT dhe të ZEZAT popullit shqiptar dhe Shqipërisë deri më sot i kanë ardhur, ose drejtpërdrejt nga “MIQTË TANË” ose, të inicuara, të frymëzuara dhe të përkrahura nga “MIQTË TANË” !?!!!

  …Ai shqiptar që nuk e di dhe që nuk e pranon KËTË, ai është NAIV I PLOTË dhe më keq edhe sesa kaq!!!

  …Por, e keqja ende më e madhe SE KJO, ka qenë gjithherë dhe është se AQ SHUMË SHQIPFOLËSI ( qëllimisht apo naivisht) gjithmonë iu kanë shërbyer ME BINDJE dhe, edhe po iu shërbejnë “MIQVE TANË” në synimet e tyre, të hapta dhe të fshehta, kundër popullit shqiptar dhe kundër Shqipërisë dhe kundër tokave shqiptare në përgjithësi !!!

  …Se, “MIQTË TANË” -gjithmonë kanë qenë ARMIQTË TANË të parët dhe më ARMIQTË TANË, nuk është fare vështirë që të kuptohet, qoftë edhe nga naivët dhe , edhe nga më naivët, vetëm lë të ndalën, qoftë edhe për pak çaste të reflektojnë se: çka i ka ndodhur deri më sot popullit shqiptar; Shqipërisë dhe, tokave shqiptare përgjithësisht…, dhe, nga kush iu kanë ndodhur ATO që iu kanë ndodhur; si iu kanë ndodhur dhe pse iu kanë ndodhur…, dhe, do ta kuptojnë mirë dhe pa asnjë dyshim se -“MIQTË TANË” faktikisht -kanë qenë vazhdimisht dhe po vazhdojnë të jenë, HAPTAS dhe FSHEHTË, -ARMIQTË tanë të parë; më të zinjtë; më të këqinjtë dhe MË ARMIQTË !!!

  Reply to this comment
 29. GRANIT DRENICA October 17, 13:52

  Pergjigje komentit “anticensurë…”, nën komentin e ”
  GRANIT DRENICËS” dhe mbi komentin “DRAGOI” !

  “anticensurë…” !
  Të them njëmendsisht dhe sinqerisht se “NIT” i vërtetë por, edhe më keq edhe sesa NIT,je saktësisht TI; dhe, këtë të vertetë mund të ta provojë me shumë fakte dhe plotësisht ! …E, ndërkaq, ti më quan mua, më kuturu se kuturu “nit”, pa asnjë dyshim, për mos të të quajtur unë ty ngas, ti e di mirë që s’je më shumë se NIT !?!

  …Dhe, unë, as nuk e kam pasur në mend që të të quaja ty, “nit” sepse, që në filimet e fërkimeve me ty përmjet komenteve në këtë rubrikë të gazetës DITA, e kam hetu dhe e kam konstatu, se ti ( i mjeri ti dhe i lumi ti), je me “NIT” se NITI !!!

  “anticensurë…”, n’dash beso, n’dash mos beso, por UNË jam vetëm VLERË e TEJ VLERË!!! …Në mua përmbledhen të gjitha vlerat më të lartat, më të thellat dhe më të gjerat të mundshme; por, “NIT” nuk jam …as edhe një pikë ! …Nuk kam qenë kurrë “NIT”, as nuk jam, madje as në ëndërr, e jo më në zhgjëndërr, o “anticensurë…”, mjerë për ty -sa je i vetëmashtruar… !?!

  Reply to this comment
 30. GRANIT DRENICA October 17, 13:55

  Pergjigje komentit “anticensurë…”, nën komentin e ”
  GRANIT DRENICËS” dhe mbi komentin “DRAGOI” !

  “anticensurë…” !
  Të them njëmendsisht dhe sinqerisht se “NIT” i vërtetë por, edhe më keq edhe sesa NIT,je saktësisht TI; dhe, këtë të vertetë mund të ta provojë me shumë fakte dhe plotësisht ! …E, ndërkaq, ti më quan mua, më kuturu se kuturu “nit”, pa asnjë dyshim, për mos të të quajtur unë ty ngase, ti e di mirë që s’je më shumë se NIT !?!

  …Dhe, unë, as nuk e kam pasur në mend që të të quaja ty, “nit” sepse, që në filimet e fërkimeve me ty përmjet komenteve në këtë rubrikë të gazetës DITA, e kam hetu dhe e kam konstatu, se ti ( i mjeri ti dhe i lumi ti), je me “NIT” se NITI !!!

  “anticensurë…”, n’dash beso, n’dash mos beso, por UNË jam vetëm VLERË e TEJ VLERË!!! …Në mua përmbledhen të gjitha vlerat më të lartat, më të thellat dhe më të gjerat të mundshme; por, “NIT” nuk jam …as edhe një pikë ! …Nuk kam qenë kurrë “NIT”, as nuk jam, madje as në ëndërr, e jo më në zhgjëndërr, o “anticensurë…”, mjerë për ty -sa je i vetëmashtruar… !?!

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 October 17, 14:50

   me komentin e parë nuk e kuptova se çdeshe të thoshe o niti!por për fat ke botuar këtë të dytin,posht të parit,dhe gjërat u bënë të qarta!!apo ndoshta se e lexova dy herë??
   nuk më kujtohet tashti!!
   sidoqoftë je fantastik!!
   MITI mos e mer për fyreje!!është shkurtimi i emrit tënd!!
   pra GRA-NIT,kështu që kur të drejtohem të them NITI!pastaj ajo parashtesa GRA,nuk më pëlqen!!të flasësh me një burrë si ti dhe ta fillosh me GRA,nuk ja vlen!!
   niti nuk të them nje një “nite”,ose perçinë si njihet në shqipëri,por thjesht shkurtim i emrit tënd!!
   psh ti ndoshta ke lexuar kur më ose i shkruaj gjermanit të fundit ai më thërret “ceno”,pra ka shkurtuar anti-CEN-surë,ose kur unë e quaj gjer-MONO!!
   NITI,”n’dash beso, n’dash mos beso, por UNË jam vetëm VLERË e TEJ VLERË!!! …Në mua përmbledhen të gjitha vlerat më të lartat, më të thellat dhe më të gjerat të mundshme;” unë të besoj 110% për këto që thua,bile nuk i kamë vënë në dyshim asnjëherë!!
   në dyshim vë vlerat fallco të qënjes superiore ose si njihet nga të tjerët Plaku Xhuxhumaku,por të tuat!?
   në asnjë mënyrë!!
   ps:herë tjetër kur të më drejtohesh mua,pra të replikosh me një komnet timin,ose të dikujt tjetër çoje mausin,shigjetën e tij në fund të komentit që do të replikosh,atje ku është shkruar “Reply to this comment”!bëj një klik dhe pastaj shkruaj çtë duash!
   ë niti??
   nuk të duket më mirë??

   Reply to this comment
  • Granit i shkermoq October 17, 15:35

   Edhe sikur dhjetra here te ripostohen, marrinat e koqevareve nuk i pertyp kollaj njeri. Thuaj shyqyr qe s’te ka lexuar autocensura se do te kishte bere hilaq per traplliqet qe shkruan.

   Reply to this comment
 31. SHQIPTARI... October 17, 15:30

  Fekalet e jashteqitura te benevrekeve (dhe jo vetem), me ADN te zhbere, i bashkon nukli i idhulit te tyre…Dhe jane ne te drejten e tyre…”Mos gjykoni , qe te mos gjykoheni…” Identiteti dhe historia e tyre, fillon dhe mbaron me ate te birit te kajmekanit te Gjirokastres…! Kara-mahmutet dhe kara-sotiret, kane te drejte te nxjerrin lote krokodili, sepse si dje ne pushtet edhe sot, po kjo rrace bastarde e neveritshme, kane pushtetin politik dhe ate ekonomik…! Persa kohe , ky kancer te jete ne krye, Shqiperia nuk ka te ardhme, por do mbetet nje qenef turko-greko-sllav…!

  Reply to this comment
 32. GRANIT DRENICA October 17, 17:47

  “anticensurë…”!

  …Sidoqoftë dhe, më në fund, NDOSHTA më shumë më pëlqejnë, që mos t’them: a r m i q t ë e mi;
  po them këtu: kundërshtarët e mi, sesa që do m’pëlqenin dhe që më pëlqejnë, që të mos i quaj ndryshe këtu, po i quaj: jokundërshtarët e mi!?! Është kështu dhe ndodhë kështu me mua sepse, kundërshtarët, nëse jo tërësisht, gjithsesi janë shumë MË TË SINQERTË sesa jokundërshtarët të cilët, përpos që mund të jenë shtinjakë, mund të jenë edhe më keq dhe, edhe shumë më keq edhe sesa kështu dhe kaq !?!
  …Prandaj, “autocensurë…” edhe në këtë kuptim dhe përgjatë këtyr rasteve TONA në fjalë, nuk je njeri që nuk më pëlqen; për aq më tepër edhe sepse, të fundi fundit, në këtë BOTË: çdo e mirë NGA PËRPARA, e ka të keqën PRAPA dhe anasjelltas, filozofikisht dhe praktikisht !

  “autocensurë…”, GRANITI dhe DRAGOJ -nëse nuk janë VËLLEZËR të drejtpërdrejtë, gjithsesi janë vëllezër, qoftë të tërthortë apo, edhe të largët, ngase, GRANITI në veten e vet, nëse jo shumë, duhet të ketë diçka të DRAGOIT; dhe, edhe DRAGOI, nuk do t’ishte DRAGUA -pa pasur në vetvet, pak apo shumëçka të GRANITIT dhe granite !?! …Ndaj, janë binjak GRANITI me DRAGOJNË apo jo, është shumë lehtë të dihet, por është edhe shumë vështirë të dihet dhe të konstatohet !?!
  …”autocensurë…”, -as mos mendo keq për gratë dhe as mos folë keq për TO, se, sidoqoftë, ashtu do folshe, por jo vetëm, do folëshe …së paku, dy herë keq për veten; ngaqë, para së gjithash, GRUAJA dhe gratë janë NËNA… dhe, janë NËNAT e BOTËS dhe, edhe NËNAT TONA, përveç tjerash…!?! …Nuk po zgjatëm më shumë këtu dhe në këto tema e çështje, të cilave as filozofia, dhe as ZOTI dhe as DJALLI ende s’kanë mundur më ju ra në fije !?!

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 October 17, 19:47

   niti përse ofendon??
   përse më quan autocensurë,ti e ke shkruar gjithnjë saktë pseudonimin tim!!nuk i bie në fije me bë replikë pikërisht si duhet,pra të klikosh tek vëndi për replikë,por prapë ska gjë,nuk prish punë!
   niti pra ti je i afërt me agoin(shkurtimi i dr-agoi)??
   sepse si rash në fije asaj që ke shkruar!!si ta shkruajta dhe më parë,të talentuarit janë vështirë për tu kuptuar!!
   gjumë të ëmbël niti!!bëji të fala dhe dr-agoit!!

   Reply to this comment
 33. GRANIT DRENICA October 17, 20:58

  “anticensurë…”!
  Më fal “anticensur…”, se, edhe unë tash po e vërej se, në komentin tim paraprak, drejtuar ty, dy herë të paskam quajtur “autocensurë…” në vend që të të kisha quajtur “anticensurë…”!? …Dhe, këtë e paskam bërë nga ngutia duke ta shkruajtur komentin përgjegjës, e jo për ndojçka tjetër?!

  …Madje, na paçin n’qafë “intelektualët” tonë që,qoftë edhe fjalën “anticensurë” dhe “autocensurë” dhe “censurë”; dy të parat, fjalë greke, kurse fjala “censurë”, fjalë latinë, na i kanë afru (këto fjalë të huaja), në vend që , në vend të këtyre fjalëve të na i kishin afrue për përdorim fjalët SHQIPE, ose fjalët më SHQIP se këto fjalë në fjalë ?! …Se, në vend të fjalës greke e latine “anticensurë” shumë më mirë e më arsyeshëm do kishte qenë ta përdornim e ta shkruanim fjalën “kundërkontroll”, dhe në vend të fjalës, prapë, greke dhe latine “autocensurë”, ta përdornim dhe ta shkruanim fjalën shqip “vetëkontroll” !?

  …u zgjata, ndoshta pak, këtu e kështu, vetëm që të të sqaroja sa më saktë pse, edhe ta kisha shkruajtur gabimisht fjalën “autocensurë” në vend që të ta kisha shkruajtur “anticensur” !?

  Tungjatjeta ,”kunderkontroll” ! “GRANIT DRENICA”

  Reply to this comment
 34. H. I. Mariotti January 6, 18:15

  Fan S. Noli, po te kish pranuar ftesen e bishes Enver per te ardhur ne Shqiperi si kandidat i Frontit, do te kish vdekur ne burgun e Spaçit, siç vdiqen me qindra intelektuale te tjere te shquar te Shqiperise.

  Reply to this comment
 35. Jimi January 6, 20:46

  Prandaj edhe kisha ortodokse “Autoqefale” shqiptare nuk lejon vendosjen e bustit te themelusit te saj ne durres!?

  Reply to this comment
 36. demo January 6, 20:51

  Uroj INTELEKTUALIN,per vitin e ri 2021.
  U bene nja 6 muaj qe nuk po shkruan me ne Dita.
  Komentet ketu jane te vjetra perfshi edhe timin.

  Reply to this comment
 37. mirel January 6, 23:10

  Shqiperine e kthyen nga zhgabe ne breshke, gjithe spiunet, tradhetaret dhe zuzaret. Ballistet e moren prape ne dore

  Reply to this comment
 38. Niko January 7, 00:38

  Kenaqesi te lexosh professor Nasho Jorgaqin.

  Pasazhe fantastike nga Fan Noli per Enverin.

  Reply to this comment
 39. mavromati January 7, 04:11

  Ne se do me pyesnin kush eshe figura me e kompletuar ne Shqiperi per te gjithe kohrat

  pergjigja eshte e thjeshte Fan Noli.
  .
  Ne se do me pyesnin kush eshe figura Me e nenvleftesuar perseri dihet Fan Noli.
  .
  Nuk I prish kujt pune sot raportet Enver Hoxha – Fan Noli ne vitet 40-50 te shekullit kaluar asnje krahu politik.
  .
  Ne se do me pyesnin kush eshte tradhetia me e madhe ne rrafshin atdhetar do te thoja perdhosja e Autoqefalise Nolit dhe lejimi I Kolonelit Janullatos ta uzurpoje.
  .
  Nese ka nje veprim me atdhetar qe krahesohet me rendesine e pamvaresise ajo ishte LUFTA TITANIKE E NOLIT qe ne 1908 shpalli mevetesine nga kisha greke.
  .
  Dy fjale per garipat antifanoliste te forumit me pak humor.
  .
  Mos ja beni si nje DR.PROF. ne Shqiperi I cili kur vdiq Maradona deklaroi se nuk e pelqente se ishte futbollist komunist…pra ju lutem jepeni Cezarit ate qe I takon..Fan Noli eshte njeriu me I ndricuar I letrave shqipe politike apo atdhetarie qofshin .

  Noli nuk ka nevoje per Permendore
  por ne kemi nevoje per driten e tij

  Reply to this comment
  • Ulni kokat... January 7, 17:43

   A nuk e kupton që je kontradiktor me atë që ke shkrojtur në fillim dhe atë ne fund o mavri?

   Si njeri prej personaliteteve nga më të shquara të kombit përsa i takon mençurisë, dijeve, atdhetarizmit dhe aftësisë për të udhëhequr masat, i madhi NOLI e meriton që ç’ke me të një përmendore. Dhe jo diku ke ish-stacioni i trenit, por mu përballë kryeministrisë, që kur ta shohë çdo mëngjes nga kati i dytë nipi i karrocierit të “çpërmallohet” dhe të ulet në gjunjë para tij.

   Reply to this comment
 40. Adih January 7, 04:40

  Ish drejtori i kuadrit prane komitetit qendror Teodor Heba ,ne ato vite te para te diktatures ,u dergua me porosi personale te Enver Hoxhes dy here ne Amerike ,vetem e vetem ta bindete Nolin te vinte ne Shqiperi . E kam degjuar me veshet e mije Teodor Heben shume me vone ,kur ishte i dale ne pension ,dhe per fije i shpetoi diktatures ,vizita e ime ne Amerke thonte Heba ne ato vite ishte nje vizite shteterore dhe i derguar persona i Enver Hoxhes ,dhe jo private ,por Fan Noli nuk pranoi te vinte ,arsyen gjeheni vete .Dhe per mendimin tim Noli do perfundonte me nje plumb mbrapa qafe si aksident ,e jo ne spac si komentojne ca komentues te tjere .Noli ishte shume i zgjuar dhe me emer per te gjithe shqiptaret ,prandaj do zhdukej ose me helm ose duke ” pastruar” armen aksidentalisht .Dhe nje gje tjeter per figuren e Nolit ,Zoti Teodor Heba thonte ne rreth te ngushte ne ato kohera ishin vitet 83 Fan Noli ishte burri me i zgjuar ,qe une personalisht kam njohur gjate gjithe jetes sime ..E lavderonte pa mase ,dhe thonte dhe bente krahasimin Ishte tamam si ai dashi qe prin kopene e madhe .Bile edhe nje kuriozitet thene Noli Hebes ,nje here desh sa me shtypi makina ,ishte fai i im e jo i shoferit .Kur po perktheja Shekspirin ne shqip ,ngeca per dy jave ne nje fraze ,nuk doja ta shqiperoja perkthimin ,dhe kur ishja ne mes te rruges ,po mendoja per kete fraze ,dhe ne ate momente e gjeta tamam ne shqip ate fraze te Shekspirit .Por shyqyr qe shoferi me shpetoi jeten , ishte shume i vemendeshem .Prandaj ,te gjitheve i drejtohem vetem me nje pyetje ,pse nuk pranoi i madhi Fan Noli te mos shkele me perfundimisht ne shqiperi ?I drejtohem edhe artikull shkruesit .Pergjigjuni vete dhe pa tifozllek te semure per komunizmin dhe diktaturen ,ku vazhdojne te shkaterojne shqiperine edhe sot ,femijet e tyre me keqeardhje ne shqiperi .

  Reply to this comment
 41. Paul Tedeschini January 7, 08:58

  Noli-Zogut: Jam larguar nga politika, më lidh një pension.

  Zbulohet letërkëmbimi mes dy figurave historike.

  “Më përkrahni financiarisht për të vazhduar studimet e muzikës. Më duhen nja 5 mijë USD”

  Në vitin 1942, Mbreti në mërgim i shkruan “mikut të vjetër”
  Zogu i shtrin dorën Nolit: Të krijojmë një qeveri.

  Si dy kundërshtarë politikë, është e njohur marrëdhënia konfliktuale mes Fan S. Nolit, udhëheqës i revolucionit të qershorit 192 … Vazhdon ne gazeten PANORAMA 4 dhe Ahmet Zogut, Mbret i Shqipërisë. Megjithatë, në këtë rrugë të gjatë sulmesh të ndërsjella ka pasur momente kur të dyja palët i kanë shtrirë dorën njëra-tjetrës. “Një politikë elastike” e quan studiuesi Nasho Jorgaqi. ….VAZDON…shkrimi i plote ne gazeten PANORAMA:

  http://www.panorama.com.al/noli-zogut-jam-larguar-nga-politika-me-lidh-nje-pension/

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim