Ekskluzive/ Nexhmije Hoxha: Konferenca e Pezës, 75 vite më pas (Dhe një letër në “Dita”)

September 14, 2017 12:45

Ekskluzive/ Nexhmije Hoxha: Konferenca e Pezës, 75 vite më pas (Dhe një letër në “Dita”)

Nga Xhevdet Shehu

Arsyeja e vizitës sime në shtëpinë e Nexhmije Hoxhës dje pasdite ishte fare e thjeshtë. Pas dy ditësh do të kremtohet 75 vjetori i Konferencës historike të Pezës më 16 shtator 1942 dhe zonja Hoxha është një nga pjesëmarrësit e saj, e vetmja dëshmitare e mbetur gjallë. Pavarësisht se për Pezën janë shkruar mijëra e mijëra faqe, artikuj e libra, duke qenë një ngjarje madhore e Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare, pa cen dhe me një aktualitet e mesazh të fortë dhe të gjithëkohshëm, me idenë e bashkimit kombëtar në thelbin e saj. Peza është në ballin e nderit të asaj lufte faqebardhë për Shqipërinë. Ajo luftë antifashiste dhe e patjetërsueshme në historinë tonë kombëtare si një faqe e ndritur, ka dhe protagonistët e saj, ku në të gjitha përmendjet, Nexhmije Xhuglini – Hoxha është e pashmangshme. Jo vetëm qëlloi të ishte gruaja e Enver Hoxhës, por për kontributin e saj.

Konferenca e Pezës është pjesë e pandashme e biografisë së saj si luftëtare dhe politikane. Natyrisht një jetë e gjatë si e saj ka edhe dritëhije, por mohimi i së vërtetës historike është i pafalshëm, sidomos në gazetari. Unë kam përpara këtë grua dhe bisedoj për disa gjëra të prekshme të historisë të cilat i interesojnë gazetës.

Unë shkova tek shtëpia e zonjës Hoxha bashkë me mikun tim të vjetër Nexhat Myftiu, i cili ndihet i lirshëm dhe është shumë i familjarizuar jo vetëm me Nexhmijen, por edhe me pjesëtarët e tjerë të asaj familjeje. Prania e Nexhatit ma lehtëson komunikimin me këtë zonjë, dikur të paarritshme, madje, po t’u besosh disa shkrimeve, edhe të frikshme.

***

Në dhomën e saj të vogël dhe tejet modeste ku ajo banon prej më shumë se një çerekshekulli, në ish-Pularinë e Laprakës, mobilimi është fare i zakonshëm. E veçanta e asaj dhomëze është se të gjitha faqet e mureve janë të mbushura me fotografi dhe piktura të Enverit, Nexhmijes dhe pjesëtarëve të tjerë të familjes. Padyshim biblioteka e mbushur plot, ku dominojnë librat e ish-udhëheqësit komunist. Nexhmija rri të shumtën e kohës ulur në kolltuk pranë derës hyrëse, në të djathtë të saj. Pranë kolltukut ka një tryezë të vogël, ku ka një telefon fiks, fletoret ku mban shënime dhe shkruan kujtime, nën dritën e fortë të një abazhuri, pasi thotë se i është dobësuar shikimi. Eh, po mbush ngadalë-ngadalë 97 vjeç, më thotë me të qeshur. I ka mosha këto…

Për Nexhmije Hoxhën pas viteve 1990 janë shkruar jo vetëm shkrime, por edhe libra tejet negativë. Kjo për faktin se ajo ka qenë gruaja e Enver Hoxhës, njeriut që sundoi për afro gjysmë shekulli dhe kontrolloi me dorë të hekurt Shqipërinë. Imazhi i krijuar për gjysmë shekulli ku Enveri dhe Nexhmija janë paraqitur me ngjyrat më të ndezura dhe ekzaltuese, duhej përmbysur. Ndaj për cilindo që i ka lexuar ato shkrime dhe libra, kur merr përsipër të takohet me Nexhmije Hoxhën, ndoshta mendon se do të përballet me satanain vetë. Në të vërtetë, Nexhmije Hoxha të krijon menjëherë një atmosferë krejt të ndryshme. Të uron mirëseardhjen përzemërsisht, buzëqesh miqësisht dhe bisedon hapur, pranon edhe mendimin ndryshe… Ajo është mjaft miqësore me ata që e vizitojnë dhe bisedon lirshëm. Flet ngadalë dhe ka një vëmendje që ta respektojë maksimalisht bashkëbiseduesin.

Pasi më përsërit vëmendjen që tregoi ‘DITA’ pak ditë më parë për ta kontaktuar dhe për të shkruar për Konferencën e Pezës, ajo më dorëzon një letër adresuar gazetës dhe mua. Në pak faqe ajo ka shkruar thelbin e asaj që donte të thoshte për ngjarjen e madhe të 75 viteve më parë. Por ajo shton se këto mendime i ka shprehur me hollësi në librat e saj me kujtime, tashmë të botuara prej vitesh. Ka shkruar edhe Enveri shumë qartë dhe unë nuk ç’të shtoj më tepër.

***

Pas shpinës së saj, sipër në të majtë është një fotografi e rinisë së Nexhmije Xhuglinit në kohën e luftës. Vajza mjaft simpatike 21-22 vjeçe nga fotografia që shikon vëmendshëm drejt atij që ka shkrepur aparatin, na kujton imazhin e saj të dikurshëm, të 75 vjetëve më parë, si ka qenë ajo në ditët e Konferencës së Pezës, kur ende mbante mbiemrin Xhuglini…

“Unë isha e vetmja femër pjesëmarrëse në Konferencë, përfaqësuese e grave antifashiste dhe kam mbajtur procesverbalin e asaj mbledhjeje. Ka ndonjë keqdashës që ka shpifur vitet e fundit sikur unë nuk kam qenë pjesëmarrëse. Madje dikush ka shkruar sikur aty ka qenë Ramize Gjebrea dhe jo unë. Gënjeshtër. Nuk ka nevojë ta deklaroj unë këtë. Kjo është thënë dhe është një e vërtetë historike. Prandaj thashë që kam mbajtur procesverbalin e mbledhjes i cili ekziston dhe është botuar. Kushdo mund të bëjë krahasim in e shkrimit dhe të bindet, nëse nuk është bindur akoma”, tha Nexhmije Hoxha dje.

Kur unë i thashë se për Konferencën e Pezës do të botojmë një shkrim të gjatë të historianit Xhelal Gjeçovi, ajo nuk e fshehu kënaqësinë dhe vlerësimet për historianin e njohur. Jam e bindur se ka shkruar mirë, sikurse ka shkruar edhe herë të tjera për historinë e luftës, tha.

Por, sikurse e thashë, ajo na kishte shkruar një letër për Pezën ndaj dhe biseda rrodhi natyrshëm në të tjera çështje të historisë sonë moderne.

Është një fakt i pamohueshëm se pas vitit 1990, Nexhmije Hoxha në të gjitha ngjarjet përkujtimore të Luftës Antifashiste, përfshi edhe apo për Konferencën e Pezës, për ditën e çlirimit etj., Nexhmije Hoxha nuk është ftuar asnjëherë të marrë pjesë nga organizatorët. Ajo ma tha në mirëbesim një fakt të tillë, ku fshihej një pakënaqësi. Unë i kuptoj pse e bëjnë ata këtë, shtoi ajo. Në të vërtetë, një gjest kortezie ata mund ta bënin, shkonte apo jo ish-luftëtarja antifashiste. Sepse ajo thotë se prej vitesh e ka të pamundur të marrë pjesë në to. Por ftesa do ta gëzonte…

Me këtë rast ajo shprehu falënderimet për komunistët aktualë, që, pavarësisht kushteve në të cilat ndodhen, kanë pasur kurajën që në përkujtimet e Konferencës së Pezës, nuk janë trembur të dalin me fotografitë e Enverit, por edhe të sajat. Sepse është fakt që në atë konferencë me devizën “pa dallim feje, krahine dhe ideje”, pavarësisht se organizatore ishte Partia Komuniste, morën pjesë nacionalistë, klerikë dhe patriotë të tjerë që kishin dëshirën për të luftuar kundër pushtuesve.

***

Nexhmije Hoxhën e arrestuan pak muaj pas shpalljes së pluralizmit politik në vitin 1990. E arrestuan dhe e dënuan me burg. I vuajti disa vite në qeli në kohën e regjimit të parë të Sali Berishës në vitet ’90 të shekullit të kaluar. Unë e kam ndjekur gjyqin e saj dhe në bisedë e sipër i kujtoj një deklaratë që ajo bëri në sallën e gjyqit një ditë kur e sollën të prangosur: “Ju deklaruat në gjyq se me burg ishe dënuar dhe në kohën e fashizmit, por prangat nuk m’i hodhën dot, sikurse bëtë ju” duke iu drejtuar përfaqësuesve të rendit të ri demokratik.

Po, kjo është plotësisht e vërtetë. Fashistët nuk m’i hodhën dot prangat sepse unë dola në mal. Kurse këta më arrestuan…

Kujtimet për burgun e Berishës ajo nuk i ka botuar. Por të gjitha shënimet e asaj kohe, letërkëmbimet i kam ruajtur të gjitha me skrupulozitet. Do të botohen një ditë…, thotë ajo.

Në bisedë e sipër kujtuam një sërë emrash personalitete të historisë dhe të kulturës. Kur u përmend emri i Rexhep Qoses, ajo foli me admirim për akademikun e shquar kosovar, për të cilin tha se është trim, vizionar dhe me mendje të hapur. Kam lexuar pjesë të ditarit të tij dhe më ka pëlqyer shumë, thotë. Jo se ka folur mirë për Enverin, por ka shkruar e folur gjithnjë me realizëm, gjithnjë për çështjen kombëtare dhe nuk ka bërë kompromise politike. Çështja kombëtare për të ashtë mbi të gjitha. Prandaj dhe mendoj se ai është përfaqësuesi më i denjë i inteligjencës shqiptare.

Foli shumë mirë për Profesor Nasho Jorgaqin, takimet dhe bisedat e shpeshta me të. Për Ymer Minxhozin dhe djalin e tij , Skënderin, për të cilin tha se është një nga opinionistët më të mirë në vend. Minxhozët janë një familje e shquar, e lidhur ngushtësisht me luftën dhe me kontribut të spikatur, tha ajo dhe këtu përmendi Tahir dhe Beqir Minxhozin, vëllezërit e Ymerit, që gjithashtu kanë qenë luftëtarë antifashistë të dëgjuar…

Ndërsa bisedojmë, Pranvera, vajza e Nexhmijes, por edhe Nexhati bëjnë disa fotografi.

Mirë, tha Nexhmija, botojini. Gazetën ‘DITA’ unë e çmoj shumë. Me këtë rast ajo foli me fjalët më të mira për shkrimet e Bedri Islamit e të Viktor Malajt, por edhe të tjerë, për të cilët tha se i lexon me kënaqësi, pasi janë shkrime të argumentuar, analitikë, objektivë, pa anshmëri. Ata shkruajnë me kurajo dhe dashuri për këtë vend dhe për këtë popull. Politikanët tanë duhet t’i kenë parasysh ato shkrime. Sepse shtypi i sotëm ka vuajtur dhe vuan nga anshmëritë politike. Ne kemi nevojë për mesazhe bashkimi dhe jo përçarjeje. Prandaj dhe unë e theksova këtë në letrën që ju kam dërguar dhe që po jua dorëzoj ta botoni në gazetë për Konferencën e Pezës.

 

Letra

Gazetës ‘DITA’ dhe gazetarit të saj, z. Xhevdet Shehu

Falënderoj gazetën ‘DITA’ dhe gazetarin e njohur, të paanshëm, z. Xhevdet Shehu që, me rastin e 75 vjetorit të Konferencës së Pezës, më 16 shtator të vitit 1942, mu drejtuan mua, si pjesëmarrëse në këtë Konferencë historike dhe si delegatja e parë, përfaqësuese e gruas shqiptare.

Kjo Konferencë, që u organizua me iniciativën e Partisë Komuniste të Shqipërisë, me pjesëmarrjen e patriotëve të njohur të vendit dhe të demokratëve progresistë, hodhi themelet e Bashkimit të popullit shqiptar, nën moton: “pa dallim ideje, feje e krahine” dhe u krijua Fronti Antifashist Nacionalçlirimtar. Vendimet historike të Konferencës së Pezës, i dhanë një hov zhvillimit politik e ushtarak të Luftës Nacionalçlirimtare, në të gjitha vendin, që çuan deri në çlirimin e plotë nga pushtuesit nazifashistë.

Konferenca e Pezës, për nga rëndësia historike, do të mbetet në radhën e Mbledhjeve, Lidhjeve dhe Kongreseve patriotike të kombit shqiptar në të kaluarën.

Uroj nga zemra që Konferenca e Pezës, të nderohet, të kujtohet e të festohet brez pas brezi, për çka ajo realizoi për Lirinë dhe Pavarësinë e Shqipërisë dhe ndërtimin e një shteti modern e të një shoqërie të emancipuar, me një rini të edukuar, me dituri e kulturë, të denja në mes shteteve të Europës e komunitetit evropian.

Nexhmije Hoxha

Tiranë, 13 shtator 2017

 

September 14, 2017 12:45
Komento

49 Komente

 1. Idjoti Bathores September 14, 13:50

  Shkrimi dhe idete jane ne gjuhen shjqipe!Kush do tua perktheje e pastaj te studjohen ne shkollen politike te bordellos Jale!?Ketu asnje nga keta qe kane ngelur nuk di shqip po flitet vetem turqisht ne shtetin e islamikut fondamentalist sali like flori

  Reply to this comment
  • lili September 14, 15:16

   shkolla e saj eshte e kohes se Mbretit, prandaj eshte shqip se shkollat qe kjo ngriti na lane analfabetet qe permendeni. Tjeter nivel n’ate kohe, ku njezesit,qofshin jo mbretnore ishin Atdhetare fale shkolles qe Ivanaj imponoj, e tjeter nivel ne kohen ekesaj fale shkolles slave

   Reply to this comment
   • Veterani September 14, 16:03

    Ku je shoku enver ,
    Ngrehu e shiko shqiperine ,
    Vendi eshte mbytur ne Krim ,
    ne Hasmeri , xhelozi , Korrupsion e Kurveri .
    Dhe kete Intelektualet , e quajne Demokraci .
    Shqiptaret nuk e duan me njeri tjetrin ,
    27 vjete kush mund tja fuse me shume , kemi pare
    Nuk jemi me nje trup si thoshje ti Enver .
    Kush Gabonte paguante ,
    ne kohen tende kishte rend publik e disipline .
    Me mire fukara ne kohen e Enverit ,
    sesa pasanik ne nje shtet fantazem .

    Enveri i dha shqiperise Kulturen , dhe gjithçka qe
    i mungonte shqiperise .
    Kane 27 vite qe çakenjte e Politikes , po e shqyejne si jenat , duke e nxjerre ne pazar te Semaforet e botes me refoma ”’ privatizuese ”’ i quajne …
    27 vite qe Ky VAKEF QE LE nuk paska te mbaruar ,
    dhe shushunjat nuk paskan te ngopur .

    Lavdi herojt te shqiperise ,Vepres se tij
    Enverit legjendar .

    Reply to this comment
    • Lili September 14, 17:38

     Veteran nuk e ke kuptuar ende se pikerisht keto qe po vajton jane rezultati i shkolles enverian? Ai po edhe nexhmija bile,fale shkolles se Kohes mbretnore ,kishin nje bagazh te mire kurse keto qe ky e nexhmija shkolluan po duket cfare ishin me cka po shohim te gjithe tash e 27 : lumi ne cdo ane qe po shohim eshte produkt direkt i tyre e nje njerezeve qe keqedukuan…

     Reply to this comment
     • Floridi i bences September 14, 18:34

      Nuk jam as me veteranin, por ad me ty Lili, Enveri nuk la fare lidhje as me kurverine, ad me babezine, as me vjedhjet, as me kurropsiinin, ora nuk la fare lidhje me degjenerimin che kelliren e ketij populli, pergjegjes per te eshte ky sistem e metà njerez. Ne Suedi per cdo vita ne nje date te caktuar nxjerrin ne sheshin kryesor kafazin, ku per 4 shekuj mbyllnin hajdutet ne publik deri sa fenomeni i vjedhjes u zhduk. Kjo eshte shume domethenese, 4 shekuj..

    • Plaku Xhuxhumaku September 14, 20:09

     Ik or idiot pirdhu ne budallallekun tend fanatiko-nostalgjik.

     Reply to this comment
     • Floridi i bences September 15, 09:57

      Ndersa me hale xhuxhumakesh qe e kane origjinen nga shkretirat e Mongolise, duhen nja 4000 vjet

     • Plaku Xhuxhumaku September 15, 15:51

      Or Florid, une nuk e kisha me ty mo gas, e kisha me ate komentuesin veterani pak me siper. Kur kam shkruar une komentin tim, komenti jot nuk kishte dale akoma. Nejse, jam kurioz te tij ate punen e Mongolise nga e kishe gjetur, apo thjesht nga inati. Po ta perseris qe nuk e kisha me ty por met veteranin. Shnet Florido!

 2. Demokrati September 14, 14:06

  Nje nga grate e para antifashiste..Drejtuese, udheheqese dhe patriote gjithnje ne sherbim te Shqiperise..Gruaja e Enver Hoxhes, arkitektit te Shqiperise se Re..

  Reply to this comment
  • lili September 14, 15:18

   Mos harro edhe nder te rrallat vajza te shkolluara nga instituti i Nenes Mbretnesh qe u anetaresuar vulnetarisht ne Rinine Fashiste kur erdhen italianete sa per dijenin tende!

   Reply to this comment
  • Fusha September 14, 16:06

   Konferencen e Pezes e organizuan jugosllavet me udhezimet e Kominternit sllav bolshevik. Per çfar duhet akoa te festohet!?!?!/

   Reply to this comment
 3. ciu September 14, 14:18

  Besoj se sa here shqiptaret shohin zonjen nexhmije qe po shkon 100 vjec dhe me nje memorie te pabesueshme ..sigurisht ju kujtohet nje dokument i CIA i cili bente fjale per vdekjen e afert te nexhmijes dhe i qante hallin Enverit me ke do martohej..

  Ndryshe nga 1990-1991 kur shqiptaret u genjyen marrezisht..tani ne 2017 shikojne se jemi me keq se te pushtuar nga armiqte…pra jemi te poshtruar nga miqte..qe tolerojne akoma junten naziberishiste.

  jo dhe ky dokumet per gallate
  .
  Në janar të vitit 1964, celulat e agjentëve të CIA-s në Europë ishin vënë në lëvizje. Në duar kishin një informacion, sipas të cilit, Nexhmije Hoxha, gruaja e diktatorit shqiptar Enver Hoxha, ishte e sëmurë me kancer. Gjithçka që dinin, lidhej me një informacion të konfirmuar nga disa burime, që thoshte se Nexhmije Hoxha së afërmi do të udhëtonte për në Vjenë me qëllimin për të realizuar një ekzaminim mjekësor.

  Ndërkohë, nga Tirana, ambasadori italian jepte, edhe pse jo me bindje të plotë, një lajm sipas të cilit “kishte të ngjarë të bëhej fjalë për kancer”.

  Në këtë pikë, gjithkush mund të hutohet, por shërbimet sekrete duket e kanë të qartë punën e tyre. Pa humbur kohë, CIA i ka kërkuar një shqiptari, —-lidhje e këtij shërbimi sekret, që të hartonte një prognozë, ku të argumentonte bindjet e tij personale se çfarë efektesh psikologjike mund të paraqiste Enver Hoxha në rast të vdekjes së të shoqes dhe nëse kjo ngjarje mund të ndikonte pozitën e tij si sekretar i Parë i Partisë Shqiptare të Punëtorëve. Gjithçka gjendet e shkruar në një dokument të CIA-s të deklasifikuar kohët e fundit, që mban datën 7 janar 1964. Në dokument sqarohet se njeriu të cilit i kërkohet shërbimi dikur kishte pasur njohje personale me subjektin, pra me Nexhmije Hoxhën.

  Reply to this comment
  • lili September 14, 15:22

   po si na shpegon tij se gjithe njerezet qe i kishte rreth saj na dolen spiuna tek sherbimet e huaj, nder ta edhe berisha qe ishte mik shtepije me serben e vete tek femijet e po kesaj ‘vigilente’?Ndoshta se pikerisht kjo ishte cerdhja e spiuneve, qofte kur vete ishte fashiste, qofte kur bashkpunonte me boshniakun Ramiz BORA alia , qofte me keta te tjeret qe i permendem…

   Reply to this comment
   • Qemal Seta September 14, 16:33

    Lili
    me kujtohet ne 1979 .
    per tre muaj ndertoje Shkodren Enveri .
    Shkodren qe shkateroj termeti .

    Italia edhe sot nuk e bene dot ate qe beri enveri
    per Popullin e tij . Italia i ka lene rruges pa shtepi .
    Ky ishte shtet i forte , dhe nuk ka force ne bote
    qe te bardhen ta beje te zeze .
    na beri te ndiheshim krenar ,
    Hajde te bejme bilancin ..
    Ju pelqen shqiperia sot ?
    – Kurveria
    –prishja dhe degjenerimi i familjes
    — Papunesia
    — Kriminaliteti —
    Dalja e femrave ne semafor , ose duke punuar ne burdellot e botes ,
    Ju pelqen shqiperia e sotme ,
    ku politikanet , e rropen te gjithe pasurine tone ,
    duke mbjell urrejtje dhe perçarje ne popull ?
    A nuk e shikoni qe sot nuk ka asnje Vlere ?
    Nuk ka arsim , shendetesi ,
    Nuk asnje Uzine , Fabrik apo Kombinat ?

    Reply to this comment
    • Lili September 14, 17:47

     Jo se me pelqen morr qemal stafa,po keta qe thue ti jane direkt produkt e trashegimi qe keni nga enveri e nga kjo.
     Saper shkodren,populli e ndertoj.
     Shqiptaret e kohes se mbretnise mbasi u permbyse kjo mbretni qofte ne shqiperi,qofte jashte per ata qe emigruan nuk dolen fare si femijet e komunizmit…Perkundrazi edhe sot te gjithe jane te perkushtuar per Atdheun,kurse femijet e komunizmit,qe jane te gjithe aktoret direkte te veseve qe po permendeni,femijet e komunizmit as nuk duan me dite per Atdhe ,per komb,apo histori e tradite shqiptar sepse jane direkt produkt i filosophise ´njeri i rî qe kjo imponoj ne Shqiperi..
     Regjimet gjykohen edhe me cka lane pas.pra cilen gjenerate po lavderon tij,direkt generaten komunist te post 45 shit ,e indirekt edukimin e tyre nga Mbreteria..e tij po kritikon gjeneraten post 90 pra indirekt edukimin e tyre nga koha enveriste.

     Reply to this comment
     • Albi September 14, 18:43

      Ti qe fshihesh pas emrit lili, meqenese hiqesh teper e zgjuar, mund te me japesh pergjigje se perse nuk ndodhi i njejti fenomeno ne Gjermanine e Hitlerit apo Spanjen e Frankos, meqe kemi te bejme me diktattura?

    • ELIOT September 15, 18:08

     ik more qemal se paske ngelur debile ;;;;; SE MOS I BERI ENVVERI PALLATET .. ENVERI BRIDHTE ME BENZA NEPER SHQIPERI MORE I GJORE NGA TRUTE …. I BERI POPULLI ..ME PUNE PA LEKE …. A E DIN TI MORE I GJORE … SE NE SHQIPERI NJEREZIT PUNUA 40 VJET DHE SKISHIN NJE LEKE NE BANKE …. NE EUROPE PO TE PUNOSH 40 VJET KE NJE SHTEPI ME PISHINE DHE BEN UDHETIME CDO VIT NE BOTE … E KUPTON FSHATAR … APO TA BEJ ME VIZATIME SI NE KOPESHT …. SE TE PASKA LENE HITLERI I SHQIPERISE BUALLAH …. DHE SOT JANE FEMIJET E ENVERIT … TE SPUNAVE QE VJEDHIN .. KJO ESHTE FARA QE MBOLLI ENVERI … BERISHA E BERI SHKOLLEN ME MIK …BASHA META RAMA JANE FEMIJE SPIUNESH TE POPULLIT …QE SOT E RRJEPIN …. POR NJE COBAN SI JU SE KUPTON .. DOT ..DHE KURVELLIKU ESHTE ZANATI I PARE NE BOTE …… KJO QUHET LIBERTE DEMOKRACIE …. CDO NJERI BEN CTI DOJE QEFI ME VETEN E VET ..SDO TE PYESI KOMUNISTAT .. NUK E DIN SE ENVERI E BERI SHQIPERINE ME TE VARFERIN NE EUROPE …… QENKE ANALFABET ….DHE NEXHMIJA PUSHTA QE KISHTE SHERBETORE …. SI BORGJEZE … DHE ENVERI BENTE SIKUR I URRENTE …… NDYRESIRA … QENI I SHQIPTAREVE …. DHE HIQE KETE EMER QEMAL SE STAFA …. SE ME KUJTON TRADHETINE E PARE QE BERI BABI JOT …. QE E SPIUNOI TEK FASHISTAT SHOKUN QEMAL ..PRANDAJ SHKO PIRDHU ME IDETE BOLSHEVIKE .. SHKO NE KUBA NE RUSIE NE KORE …..

     Reply to this comment
 4. Arben September 14, 14:37

  SI ATA QE I PUBLIKOJNE, ASHTU EDHE ATA

  QE BESOJNE MASHTRUESAT DHE KRIMINELAT

  JANE TE TILLE EDHE VETE.

  Reply to this comment
 5. memet elezi September 14, 15:03

  Ngaqe u nenshtrohen monstrave te tilla,
  qe gjenden si me dore, ne vdo kohe,
  shqiptaret kane mbetur popull rob

  Se, ja, ish gazetari i Zerit te Amerikes,
  shkon dhe i bje ne gjunj se akuzuares dikur…

  Dhe, shoqja Negmie ka te drejte:
  Minxhozet i gjen kudo…!

  Qj moj Shqiperi,
  shqipe moj e gjore…

  Reply to this comment
  • mixha elez i shoshajve September 14, 18:31

   NUK E DI A JE AI MEHMET ELEZI QE NGA ANTAR I kqppsh U BE AMBASADOR NE ZVICERR NE KOHEN E SALI DUSHMANIT. apo ndonje bole e tij ??
   ,
   Sa per zerin e amerikes vete bossi i saj Elez biberaj eshte AKUZUAR si njeri qe eshte rekrutuar nga udb jugoserbe nga iZET HAXHIA DHE ALBAN HAMDI DEGA….pra pse e krruan me voa-n e elez serbiberajt ?
   ..

   Vetem te lexosh intervistat e Izet Haxhise para ca kohesh kur ky i fundit deklaroi me fakte se Berisha ne mars 1997 urdheroi dy akte terroriste karshi ambasades amerikane dhe kontigjentin gjerman per tja faturuar kete “rebelave te kuq” per te shpetuar vete sic veproi ne 2 prill 1991 dhe 21 janar 2011…lind pyetja ??
   .PSE NUK VEPRON DASH-IWASHINGTONIT ? PER TERRORISTIN BERISHE
   Po keshtu Izet Haxhia me fakte dhe emra AKUZON shkelzen berishen per trafikante droge.
   PSE NUK VEPRON DREJTESIA SHQIPTARE APO EUROATLLANTIKE PER BURGOSJEN O TE DROG-DILLERIT SHKELZEN O TE IZETIT SI MASHTRUES
   Pra kush e mbron Berishen per mega krimet e tij ??
   Pse Edi Rama jo vetem qe eshte I pafuqishem te arrestoje Berishen ( aresyeje pse mori votat cudiberese ne 23 qershor) por me gafa te tilla si ne 70 vjetorin e clirimit,budallakijet me bunkartin e Enverit,me shitjen tani se fundi te albetrolit dhe me miopine qe po tregon me guvernatorin duket se eshte nje jelek antiplumbi pallosh dy metrosh per te mbrojtur me cdo kusht “burrin e shtetit te arvizuse “
   Enigma e hidhur ka nje emer Elez Biberaj.
   Ky lloj antishqiptari me I madh per te gjithe kohrat ka qene mentori dhe shenjtori qe ka kllonuar berishen nga zgafellat e udb jugosllave ne 1991 dhe po e mbron akoma me cdo kusht.
   Mbi Elez biberajn ketij serbishtfolesi rendojne dy faje te medha pas 1991:..
   1- ne vend te nje pajtimi kombetar ne vitet 90’ dhe te nderhyrjes per ndonje plan marshall ne ate vend te dobritur ai per te kenaqur epshet e tij antikomuniste u be zbatuesi I doctrines rajersoniane per ‘dekomunistifikimin”
   2-S i person me detyra speciale ne vitet 80-90 ne funksion te hakmarrjes tij karshi sistemit te enver hoxhes ben te mundur te ‘karikoje” dipllomate,zyrtare dhe politikane amerikane ne menyren me antishqiptare te mundeshme ku si rezultat I saj ky vend ka degraduar dhe eshte shperfyturuar plotesisht
   Fill pas pucit kriminale te shtetit se 1998 te Sali Berishes, pas vrasjes se Azem Hajdarit, sherbimet inteligjente shqiptare kishin mundur te regjistronin nje bisede telefonike mes Berishes dhe nje personi ne SHBA me dialekt nga veriu i Shqiperise, i cili i kishte thene Berishes te terhiqej sepse SHBA nuk do e njihte marrjen e pushtetit me dhune.
   Kush mund te kete qene ai person me dialekt verior? – shtrohet pyetja. Dikush mund te thote, e kush tjeter vec z. Elez Biberaj(-fran shkreli zedhenes.) Dhe natyrisht kush tjeter vec Elez Biberajt ishte/eshte aq i fuqishem ne Washington sa te dinte deri dhe opinione te tilla sekrete te Depertamentit te Shtetit per mos-njohjen e marrjes se pushtetit nga kryengritja e ’98s e Berishes.
   Ne nje interviste te fundit ne Top-CH, z. Biberaj shprehet se ai ka qene gjithmone aktiv per te rrezuar komunizmin ne Shqiperi, dhe madje pikpamjet tij ja kishte parashtruar edhe ish Presidentit amerikan Ronald Reagan. Sipas tij, komunizmi ne Shqiperi mund te permbysej nga njerez te afert te regjimit, individe te brendshem, pra nga ndonje “grusht shteti” ose “grup armiqesor.”
   Dhe natyrisht per te gjetur njerez te tille te besuar, brenda keshtjelles se regjimit, duhej fillimisht biseduar me ta. Kontakti ishte pjesa me e veshtire e procesit. Pra, si do takohej z. Biberaj me individet e synuar, dhe nese po, me ke? Me ke konkretisht??? Dhe ne kete aspekt, a ka egzistuar nje prirje per te kontaktuar vetem tropojane?
   [Ne vijim te ketij spekullimi, a eshte rastesi fakti qe tropojanet dominuan post-’90 ne Shqiperi? Kujt ia priste mendja se tropojanet do qeverisnin Shqiperine “demokratike”? Kujt? Natyrisht askujt. Tropoja njihej vetem per geshtenja… e Fatime Sokolin…. Po atehere cfare ndodhi?]
   Qe Elez Biberaj ka dore ne kete histori, eshte naivitet te mendohet e kunderta, perndryshe s’ka pse tropojanet te bejne ligjin prej 20 vitesh ne Shqiperi. Qe Elez Biberaj mund te kete kontaktuar fshehurazi Sali Berishen, ose Mehmet Elezin, gjate kohes se komunizmit kjo edhe mund te supozohet…
   Perndryshe, si do themelohej PD nga nje tropojan, Azem Hajdari, nese s’do ishte dora e Biberajt nga pas? E imagjinoni dot kete? Partia e pare opozitare pas 50 vjetesh komunizmi te themelohej nga nje student konviktor nga fshatrat e Tropojes – give me a break!!! – do thonin amerikanet. Ose fakti tjeter, qe Azem Hajdari u spostua dhe ne vend te tij u vendos nje tjeter tropojan (Sali Berisha – i brendshem i regjimit, sic ishte dhe vete filozofia e z. Biberj per te rrezuar komunizmin ne Shqiperi), flet per ate se i gjithe skenari mund te kete patur nje mastermind nga Tropoja, nje tropojan te fuqishem qe jetonte diku ne Perendim. Dhe natyrisht, tropojan me te fuqishem se z. Biberaj nuk kishte ne ate kohe pertej/ketej Atlantikut.
   Ronald Reagan qeverisi gjate viteve 1981-1989, dhe njihet si Presidenti qe i dha “grushtin” e fundit komunizmit. Kjo nenkupton faktin se administrata e tij duhet te kete investuar shume ne kete aspekt, dhe ne vijim te kesaj linje, ndoshta dhe per te kompromentuar individe te caktuar ne Shqiperi.
   Te mos harojme faktin se z. Biberaj kishte parashtruar direkt para Presidentit Reagan pikpamjet e tij per rrezimin e komunizmin ne Shqiperi, pra ai ishte nje figure e rendesishme ne kete aspekt, dhe ndoshta mund t’i jete dhene dore e lire per te vepruar.
   Po si mund te jete takuar Biberaj me Sali Berishen/Mehmet Elezin gjate dekades se fundit te komunizmit ne Shqiperi (’80-’90), nese me te vertete jane takuar? Dhe a ka ndikuar ne kete aspekt linja malazeze e gruas se Berishes per te lehtesuar kontaktin? A ka interferuar ne kete histori UDB meqenese ne ate kohe ishte nje sherbim aleat me sherbimet sekrete perendimore? Cfare roli kane patur njerezit e gruas se Berishes ne Beograd (UDB)?… e shume e shume pyetje te tjera, por natyrisht pa pergjigje…
   A ka dore z. Biberaj ne pasojen e 21 janarit? Pse Berisha duket kaq i fuqishem ne Washington dhe pse mbrohet edhe kur ben te 99t? Pse demokratet ne pushtet ne SHBA heshten per 21 janarin? Kush republikan i fuqishem (nga te kohes se Reagan dhe BUSH-ATEVE) ne SHBA eshte prapa Berishes, ose Biberajt, qe influencon direkt ne administraten e sotme amerikane?… A benefiten njerezit e Berishes ne Washington me perqindje korrupsioni nga Shqiperia?
   Dhe e fundit, nese sa me siper eshte e vertete, kur do mbaroje i ashtuquajturi “mallkim tropoje” per Shqiperine?
   Pikerisht Edi RAMA mori votat ne 23 qershor 2013 per ti hequr kete mallkim tropoje shqiptareve por me sa shohim koha per denimin e Berishes nga Rama ka kalur dhe qendrimi I tij I fundit me guvernatorin quhet nenshkrim I kaputillimit te tij pa kushte ndaj kartelit criminal te berishajve.
   .
   K a ardhur koha qe kongresi amerikan te marre ne shqyrtim dosjen e shqiperise per te vene ne shqyrtim aktivitetin antishqiptar dhe antiamerikane te treshes biberaj-berishe-basha-FAZLLIC NICK GAGE dhe aktivitetin e tyre te lexueshem ANTISHQIPTAR.
   Me ndryshe:
   Mund ti quaje nje diplomat amerikan dy vrasesit e 21 janarit njerin Burre shteti dhe tjetrin yll ne ngjitje pa patur ca elez bibere ne amerike qe krijuan monstren berishe dhe po e mbrojne ne menyre te shemtuar dhe sot e kesaj dite duke na tallur me figura groteske si Nishani,Meta ,Rama
   A mund te te bashkjetoje doktori kriminel me piktorin qe po ben nje tradheti kriminale ?!
   Kush eshte zgjidhja ?Hapja e dosjeve nga admistrata amerikane te dyshes 2B (BIBERAJ-BERISHE ) per 2 prillin 1991 dhe atehere do gjendet qeni I ngordhur berisha prapa hekurave qe do jete dita e clirimit te shqiperiSe nga-berishizmi dhe elezbiberizmi. Kjo do jete dhe dita e pare e normalizimit te marreneve reciproke dhe dinjitoze midis amerikes dhe shqiperise.

   Reply to this comment
   • Dan September 15, 01:11

    Pavaresisht se eshte perdorur nje pseudonim per te larguar vemendjen e lexuesit dhe per t’a coroditur pak, shkruesi eshte nje analist i mprehte, thene ndryshe, nje “analist race”.

    Reply to this comment
 6. Guri Naimit D. September 14, 15:32

  Konferenca e PEZES do te perkujtohet edhe ne Toronto,mes emigranteve dashamires…

  Jetegjata ish Perizania;Nexhmije Xhuglini(Hoxha)
  prag 97 viteve na perciell mbresa ne 75 vjetorin e:
  ” Kanferenca historike e Pezes”
  Faleminderit..Xhevdet Shehu.

  Po,se pari, pershendetie gazetarit mirenjohur Xhevdet Shehu, qe na ben te mundur, te kontaktojme me nje nga perfaqesueset e asaj koference historike.
  Une 82 vjecar,nuk dua te ndalem per te, se ju dhe e ndritura 97 vjecare Nexhmije Xhuglini (Hoxha),i keni thene e thene ne vite, sa ne shkrime dhe ne vepra; qendrimin besnik,ndaj asaj veprimtarie atdhetare.
  Une dua te theksoj ndoshta, te pathena.
  Ajo, Nexhmije Xhuglini,(Hoxha ne virgjilie te fitores), eshte nje nga pjestaret e asaj ngjarie te rendesishme, fat per historine sa pjeamarsit apo popullin,flet sot Ajo, qe e ka mbeshtet nje jete ate Konference,(qe e kalon kete emer konference), per vendimet marw,mbi te gjitha-bashkimin e vendit me parrullen gjithe perfshirese. “Bashkimi i popullit pa dallim feje, krahine dhe ideje “.
  Degjojme sot kujtimet e “Pionieres” pjesmarrese ne ate evendiment te rendesishem e me tej.
  Ate evendiment e kemi festuar nje jete,ne pionierw, ne eskursionet epara me kembe Tirane Peze ne vitet fillim 50ta si nxenes ne Tirane.Pikerisht kete dua te theksoj, se ne ato manifestime, e kam pare nga afer Nexhmije Hoxhen, krah udheheqesit te pavdekeshem Enver Hoxha me shoke. Po nuk me harroet viti Ri 1952, ne virgjilie te Tij, u be takimi i Nxenesve te dalluar te shqiperise ne “Pallatin e Brigatave”, 30 dhjetor 1951,aty mes 100 nxenesve nga mbare vendi dhe une, me 4 shoqe e shoke pioniret te Tiranes,krah pionieren e dalluar Haxhire Eshia.(sot doktoreshe ne pension si une Mesues),ruajme ato kujtime, me peshqeshet e mara me prodhime te fabrikave tePARA te vendit: Kombinatit Tekstilit Tirane dhe atij te sheqerit ne Maliq.
  Ne shperndarien e atyre dhuratave, krah dores se udheheqesit te luftes me shoke,ishte dhe dora e Nexhmije Xhuglinit,si perfaqesuese e Rinise dhe Gruas shqiptare. Ndaj e ruaj me konseguence ate takim sa ne Hidrocentralin e Selites-(Fushe e Dajtit Takimi) gusht 1951- para perurimit te Hidrocentralit dhe Ujesjellesit te pare, siguruar Tiranes UJE dhe DRITE”,si i kendohej dhe kenga;-“Tiranes uje e drite i sjell kete Nendor”. Aty Enveri,(ushtarak ishte veshur),tha fjalet lapidar:
  -Ketu do ti kalojne mbremjet Tiranasit ne vitet qe do pasojne.Ruge dhe teleferik do bejme, sa pallat Pushimi per Pionire e Puntore,ketu do kalojne mbremjet tiranasit”.
  Une, (nxenes i shkolles “10 korriku”ne pushimet e veres KORIER i shtypit per punonjesit “Herro-nj” te asaj vepre, pas vellait Drejtor ne ate kantierit ne Tunelet e Dajtit), se harro ate dite,udhetimin me kembe te udheheqesve drejt fushes dajtit,je jete kemi qe po i gezojme ato premtime realizuar qe ne vite 50-60-t.
  Kete gezim mora dhe vitin e kaluar ne Peze, festuar, (anise mbajne,”kokat menjane”dashakeqesit). Faleminderit organizatoreve e popullit Heroik te Pezes.
  Besoj se ky 75 vjetor,(16 Shtatori), do te Manifestohet shkelqyshem jo vetem ne PEZE.
  Pershendetie pjesmarresit ne Te sa mbare vendit.
  Nga tej oeani ju pershendesim,(emigracioni detyruar. Shkuar pas femijeve une, Pasuesi veteran,82 vjecar, gjyshi rene si “Kapedan”kryecetes,Nendor 1913,ne mbrojtie te PV. Nderuar Qarku Gjirokastres ne 102 vjetorin e tij, rene atje tek Ura mbi Lengarice; venlindien e tij;Zavalani i Frasherit te “Dangellise Naimjane”, 25 Maj 2015 ne “Diten e Naimit”tone POET).
  Ne Toronto do ta kujtojme kete ngjarie te rendesishme Historike,si dine emigrantet tane atdhetare.
  Lavdi te RENEVE sa sakrificave te nje POPULLI te tere ne ate Lufte N.Clirimtare siguruar lirine e vertete.
  Me falni per gjithcka te ndruar lexues sa botuesi.
  Pasuesi Veteran 82 vjecar;
  Toronto 14-09-2017 Guri Naimit D.

  Reply to this comment
 7. gjermani i fundit September 14, 15:39

  ne fakt kumandar Nastradini eshte 147 vjeç, se mban mend edhe revolucionin grek dhe Konferencen e Berlinit, por mendja i ka shkuar per kullote ne qiell te hapur dhe ai kekron ta ndjelle me kafe nga Tajvani, po ahahahaaa, i ka mbaruar peri balones, hahhahaaaa

  Reply to this comment
 8. Mollosi September 14, 15:42

  Shtriga plakë !

  Reply to this comment
 9. Nene Pashako -bije Shqiptare. September 14, 16:41

  E “gjora” shqiperi me “mehmet elezet”,(fatkeqesisht tjetersuar deri armiq te atdheut bere).Po;
  – qonte le te lehin karvani shkon perpara”.
  Nene Pashako- bije shqiptare.

  Reply to this comment
 10. tony September 14, 16:44

  Bishat, kur ju vjen fundi, tehiqen ne strofkull , zbuten dhe behen per meshire.
  Por vetem kur ju vjen fundi.
  Se ne moshen e fuqise dhe te kapacitetit te plote të çajnë në ajër.
  Mendoni vetem per disa sekonda, se sa e sa nena dhe motra te pafajshme ka marre ne qafe kjo bishë e mbarume. …???!!!!
  Dhe ta kene si shembull edhe keto Bishat e sotme ( qe jane ne kulmin e fuqive te tyre).
  Ndeshkimi nuk harron, ,,, mallkimi nuk humbet,
  per te gjithe ata te cilet shesin mbi jete njerezish , per nje Parti , ose nje Sistem te gjithe perfundojne keshtu.

  Reply to this comment
  • Burimi September 14, 17:59

   Orientimi i Komintermit në vitin 1936(sidomos pas qershorit 1941) për të gjitha Partitë Komuniste ishte që të organizoheshin Frontet Popullore,po Pk të ruante rolin udhëheqës duke u maskuar me parulla antifashiste e patriotike.Kjo qe edhe Konferenca e Pezës.A u pyet Nexhmija se ç’u bë me shumicën dermuese të pjesëmarrësve në Konferencë?Jo,se ajo do t’i kishte treguar gazetarit derën.Këtij gazetari pa dinjitet e mercenar.

   Reply to this comment
 11. serbo-montenegro spy September 14, 17:27

  Krahesoni Nexhmije Hoxhen me sllobodanka Bullatoviqin dhe perpiquni te kuptoni historine sic eshte ne realitet
  *

  Është folur gjatë për origjinën serbo-malazeze të gruas së Sali Berishit. Ka me dhjetëra aludime që i gjen tashmë në faqe të ndryshme informative në internet se emri i saj i parë ka qenë Sllobodanka, që në shqip përkthehet Liri.

  Më pas doli në pah se nënën e saj e quanin Milica.

  Ky është një fakt i konfirmuar: e ëma e LIRI SLLOBODANKES quhet pikërisht Milica, edhe pse përpara disa vitesh,Liria Sales duket se e ka modifikuar emrin e nënës së saj duke e bërë… Milika.

  Diferenca dhe dallimi bie menjëherë në sy kur krahason gjeneralitetet e Liri Berishës me të të vëllait të saj, shtetasin Agim Ramaj në regjistrin kombëtar të Gjendjes Civile.

  Gimi e ka të shënuar emrin e të ëmës si “Milica”, ndërsa sllobodanka sales a e ka të shënuar emrin e të ëmës si “Milika”.

  Mendohet se ndryshimi dhe modifikimi i emrit në regjistrin e gjendjes civile është bërë pas viteve 90’.

  Liri Berisha është e bija e Rexhepit dhe Milicës. Rexhep Ramaj është një shqiptar i Malit të Zi dhe është martuar hershëm me shtetasen “Milica”, mbiemri i vajzërisë të së cilës është ende i pakonfirmuar tërësisht.

  Mbiemri nga nëna i Lilit eshte Bulatoviç. Me këtë mbiemër rezultojnë të paktën tre figura shtetërore të rëndësishme të Malit të Zi dhe Serbisë.

  Politikani më i lartë që ka mbajtur mbiemrin Bulatoviç është Momir Bulatoviç. Ai ka qenë edhe President i Republikës Federale të Malit të Zi, por edhe kryeministër i Jugosllavisë në vitet 90’.

  Është pikërisht zyrtari që erdhi në Shqipëri në vitin 1994, u takua me Berishën dhe i kërkoi thyerjen e embargos për furnizimin me naftë të Ish-Jugosllavisë, kërkesë që u vu në zbatim.

  Një tjetër Bulatoviç (Pavle) ka shërbyer në vitet 90’ si Ministër i Mbrojtjes së Ish-Jugosllavisë dhe konsiderohej si një ndër besnikët më të mëdhenj të Ish-Presidentit jugosllav Sllobodan Millosheviç.

  I treti në listë nga Bulatoviçët e rëndësishëm është Predrag Bulatoviç. Ai ka qenë drejtues i Partisë Popullore Socialiste malazeze dhe një kundërshtar i egër i pavarësisë së Malit të Zi.

  Afiniteti i Berishajve me politikanë, biznesmenë apo me “frymën” serbe në moment të caktuara, duket i shumëpërsëritur në vite.

  Kaq mjafton te kuptojme pse Sllobodanka Bullatoviqi e Sali Serberishes eshte prapa menxyres kozmike 1991-2013 biles dhe sot eshte aq e fuqishme prapa perdeve sa qe dhe edi rama apo donaldluja duken PMV ( pambarimisht te vegjel)

  Reply to this comment
 12. alphade September 14, 20:03

  Thjeshte e qarte, e denje per t’u respektuar deri ne vdekje ! Nje grua trimereshe, e skalitur me atdheda-
  shurine,principialitetin , patriotizmin ,shembull e model
  per dje ,sot dhe brezat qe do te vijne .
  Brez pas brezi te perkujtohet Konfrenca e Pezes dhe organizatori i saj me moton : ” pa dallim feje,krahine dhe
  ideje” nga legjendari Enver Everesti shqiptar !

  Reply to this comment
 13. PidhiISateme September 14, 20:10

  Nuk bie rrufeja ne hale.

  Reply to this comment
 14. alphade September 14, 20:18

  Zorra e Trashe e Vicidolit ,fatkeqesia me e madhe e kombit shqiptar . Kaq e thjeshte eshte panorama
  ogurzeze e Shqiperise sa kohe qe kjo “zorre” qen-
  ndron ne kolltukun e parlamentit shqiptar ne vend
  qe duhet te ishte prej kohesh n e qeline 313 !!!
  Motivacioni: vrases,kryekrimineli i Shqiperise dhe krye-
  hajni i Shqiperise .. ,!!!!!

  Reply to this comment
 15. lektori September 14, 20:42

  .Leksion falas per shqiptare shqipkare dhe shqupare:
  .

  Do ju a falja shqiptareve qe bene gafen kriminale ne 1991-1992 qe bene sikur hodhen komunizmin e vdekur dhe instaluan naziberishizmin dhe tani lul bashizmin.
  .
  Nje vend i vogel si Shqiperia deri ne 1944 konsiderohej nje territor me shqipfoles qe dhe nje mbret anadollak se bashku me ballin dhe parine e vendit e lane ate vend jetim
  .
  Pra o do ta drejtonin partizanet shqiptare ose serbi me grekun si kishte rene dakort Churchilli me greket dhe Rudolfi (djali i churchillit) qe ishte atashuar te shtabi i titos.
  .
  Pse jane budallenj ose antishqipatre ca komentues si nastradintelktuali apo info analitike edhe pse perdorin qindra pseudonime:
  .
  Fillimisht qe me pushtimin e Shqiperise nga Italia qe ne ate kohe Anglia si NR-1 i asaj kohe e quante Ballkanin si dominim tes saj dhe filloi mbeshtetj totale per grekun dhe shperndau qindra agjente ne Jugoserbi.
  .
  Pikerisht ne 1940-1941 spiunazhi anglez per llogari te tij dergoi agjente serbe por dhe shqiptare te rekrutuar si agjente si ne frontin n-cl ashtu dhe ne ballin.
  Por ajo qe i vuri vulen ishte një marrëveshje e bërë mes F.D Rooseveltit dhe W. Churchilt (ShBA-së dhe Britanisë), mbi rendin e ri botëror të ardhshem, e bërë më 14 gusht të vitit 1941 në një anije në Atlantik. Kësaj marrveshje, më 24 shtator të vitit 1941 ju bashkangjit edhe Bashkimi i Republikave Socialiste Sovjetike. Në atë kohë, gjithë kundërshtarët e lutës kundër Gjermanisë, e njihnin këtë marrveshje si Program te përbashkët…ku kucedres serbe i ngarkohet roli te organizoje luften NCL per llogari te Rooseveltit ,Churchillit….
  Pra shkurt sidomos angloamerikanet ngriten ne lufte popujt e ballkanit ne lufte kunder fashizmit duke bere propogande per clirim ng apushtimi fashist dhe vetem per Shqiperine ishet parashikuar nje ndarje midis jugosllavise dhe greqise dhe kete nuk e luan as topi (HAPNI DOKUMENTET E KONFERNCES PAQES per te cilet amerika dhe anglia duhet te kerkojne falje)
  Ne tetor 1945 ne “The Percentages agreement “Joseph Stalin &Churchill dhe ambasdori amerikan Averell Harriman ndane Europen si kasape dhe shqiperine e gjore e lane ne dore te TITO RANKOVICIT DHE STALINIT
  pra me nje fjale keto 3 TE MEDHENJETE BOTES na lane ne urdherat e Titos kaq mjafton.
  PRA NESE NE 1944 KUR ARIU LUANI DHE TIGRI NDANE BOTEN….NUK E KISHIN NE DEFTER SHQIPERINE…
  KURSE NE 1960 DEL NJE ENVER HOXHE QE BERI HISTORI KOZMIKE…QE NE STROFKEN E ARIUT RUS BERI TE PABESUESHMEN BILES NE ATE KOHE XHON KENEDI U DORZUA NE 1961 NE KUBE…
  U desh nje lufte titanike e enver hoxhes te debonte serbet ne 1948 nga dera dhe ne 1991 i prune nga oxhaku lobi serbo-amerikan. qe se bashku me lobin grekamerikan dhe ca makartiste te rrjedhur ne perendim e kane kthyer shqiperine ne nje KOLONI GAZMORE & magazine gjigande hashishi…

  Reply to this comment
 16. alkeu September 15, 00:15

  lektor-leshi! fantazi te nje tru-qelbet. ju komunistat (e rinj) nuk keni as mendet e baballareve tuaj. si dukey yruri juaj eshte zevendesuar me nje tjeter lende…. gjejeni vete se me cfare.

  Reply to this comment
 17. Al September 15, 00:54

  Sa race diabolike jeni o komuniste! Atyperaty te bardhes i thomi e zeze dhe te zezes e bardhe, dhe e quani fakt qe te tjeret e kane besuar, sipas jush.
  Te gjitha genjeshtrat e fantazite tuaja shpifarake i quani si te provuara. Ja ky “lektori”, si duket i Institutit te Kerkimeve Marksiste-Leniniste, me drejtoreshe N. Hoxhen, cfare absurditetesh thote! Enver Hoxha (me anije kozmike,) beri “histori kozmike”! E kush pirdhte per E. Hoxhen ne ate kohe? Ai vetem se e la popullin e tij pa buke ne ate kohe, sic deklaron vete ai.
  Kaq idiot eshte ky lektori marksist-leninist sa qe thote se Xhon Kenedi u dorezua me 1961 ne Kube. Ky lektor, edhe pse e mburr Enverin se ishte “trim” me revizionistet ne Moske, prape nuk heq dore duke thene se keta sovjetike ishin me trima se kapitalistet amerikane dhe e bene Xhon Kenedin te dorezohej. Kete linje komuniste antiamerikane me cdo kusht, ky soj e vazhdon edhe ne ditet tona, ne te gjitha format, duke mos guxuar ta thone drejtpersedrejti se jane kunder Amerikes, por ne forma te tjera, duke pergojuar e akuzuar perfaqesuesit e Amerikes, duke i shpallur ata “armiq” e antishqiptare, lur dihet, ata perfaqesues transmetojne qendrimin zyrtar te Shtetit Amerikan per ceshtje te ndryshme dhe vleresim te gjendjes apo protagonisteve.
  Lidhur me idiotesine e “lektorit” per vitin 1961, gjithe bota e di se ata qe u munden atehere ne Kube, ishin sovjetiket, te cilet u detyruan te terheqin raketat qe do te instalonin ne Kube, ndersa amerikanet dhe Xhon Kenedi e fituan ate beteje. Bile, sic ka thene shkrimtari Ismail Kadare ne nje vjershe, duke iu drejtuar sovjetikeve, “… ju që në Karaibe u terhoqët me bisht ndër shalë,…”, sovjetiket (komunistet, edhe pse revizioniste), u terhoqen me bisht nder shale. Xh. Shehut duhet t’i kujtohet kjo vjershe e Kadarese, ne fakt e shkruar kunder revizionisteve, por duke evidencuar potencen e amerikaneve.

  Reply to this comment
 18. Z/K September 15, 01:15

  lili te keshilloj per largpamesin e komenteve te vesh pseudonimin Pili.Kjo te pershtatet mjafte bukur dhe i terbon komentuesit.

  Reply to this comment
 19. Lili September 15, 05:15

  Albi,nuk fshihen as ma shume as ma pak se tij pas emrit lili,i cili eshte vetem shkurtimi i emrit tim…
  I njeti fenomen nuk ka ndodh se germania e spanja jane vende me tradite shekullore e nuk jane ndikuar nga slavizmi.Me kuptove?

  Reply to this comment
  • Albi September 15, 10:11

   Une do te shtoja edhe Osmanizmin, pra duhet ta kuptoni qe nuk eshte faji i mostrave si Nexhmia apo SaliQeni etj, eshte faj i ketij populli qe i prodhon me tonelata, i dashuron per shume vite che me pas fillon e i urren, e nderkohe jetà e dy, tre brezave shkon per lesh.

   Reply to this comment
 20. luli September 15, 06:19

  NA KENAQE FARE O XHEVDET

  Reply to this comment
 21. Nene Pashako bije Shqiptare. September 16, 01:57

  Priuani gjuhen te paedukateve…
  Zoterinj te nderuar te Gazetes.Ju pergezoj per gjithcka trejtoni sa lejoni te botohet ne gazeten tuaj Po njerrez qe dali me fjale jo bajate po te turpeshme,mos i lejoni.Per kete nuk do perfoleni po do falenderoi.
  Mos harrojme gazeta eshte per te gjitha moshat.Dhe femijet na e lexojne.kjo eshte turp.sa e denushme.
  .Na paraqitet me ato emra….o zot ku je?!

  Nene Pashako D.

  Reply to this comment
 22. antonio salvatores September 17, 15:47

  Pse nuk e keni botuar komentin tim te dates 16 shtator

  Reply to this comment
 23. antonio salvatores September 18, 15:27

  Po perifrazoj komentin tim te 16 shtatorit me shprese qe kesaj here te botohet. Zonja Nexhmije thote se ka qene ne Peze si perfaqesuese e grave antifashiste shqiptare. Kur u mbajt konf. e Pezes nuk ka qene themeluar akoma org. e grave antifashiste, pra ajo s’ mund te perfaqesonte nje organizate qe nuk egsistonte. Veç kesaj ne historine e levizjes ajo njihet si pjesmasrese ne themelimin e organizates te rinise antifashiste bashke me Qemal Stafen, Nako Spiro, Alqi kondi,etj. Pra prania e saj ne ate konference ishte thjesht nga simpatia qe Enveri kishte per te. Ne rethet komuniste ajo njihej (natyrisht brenda kufive te konsipracionit komunist) si udheheqse rinie ne Tirane dhe preferuara e Enverit qe fshihej ne shtepine baze te Zeqi Agollit (edhe ky i ri komunist ne ate kohe, me vone servil i preferuar i shoqes Nexhmije).
  Sh. Nexhmije thote se fashizmi nuk arriti ta burgosi, sepse ajo u be shqiponje dhe paska dale ne mal. A mund te na thote se ne cilen njesi partizane paska luftuar. Ajo u arrestua dhe u lirua pasi beri deklarate se terhiqej nga levizja antifashiste. Ka patur edhe te tjere antifashiste apo komuniste qe kane bere te tilla deklarata, por mbas luftes shoqja Nexhmije u ka punuar qindin, ndersa asaj nuk i hyri gjemb ne kembe. A di ti more Xhevdet qe ka nje dokument te arkivuar qe kjo patriote ka qene edhe antare e rinise fashiste? Le te kthehemi tek mali. Sh. Nexhmije ka qene prane shtabit te pergjithshem, prane Enverit. Ajo thote ne kujtime te veta se perfaqesonte organizaten e grave, nderkohe qe antare e shtabit si perfaqesuese e org. te gruas ka qene Ollga Plumbi. Ajo vazhdoi te mbetej udheheqese e rinise se keshtu e donte Enveri, dhe pastaj u çfaq publikisht e tille ne kongresin e Helmesit.
  Keto jane informacione qe ti Xhevdet djali duhej t’i kishe marre para se te botoje letren. Tani dy fjale per artikullin tend. Sipas titullit artikulli i dedikohej letres. Ne fakt 80% te artikullit e ze pershkrimi i shtepise ku jeton Nexhmija, bibloteka e Enverit qe te paska lene pa mend dhe njerzilleku i kesaj zonje, qe kur ishte ne krye te Frontit Demokratik, i internonte njerezit pa dallim feje, krahine dhe ideje. Ah more Xhevdet, megjithese te paska rene lesht e kokes, paske mbetur naiv. Zgjohu Xhevdet ne do te jesh profesionist i ndershem( kjo eshte keshille, prandaj mos ja ver qellim vehtes)

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim