Botohet për herë të parë: Letra e panjohur e Muharrem Bajraktarit

May 24, 2016 13:27

Botohet për herë të parë: Letra e panjohur e Muharrem Bajraktarit

Prof. Xhevat Lloshi, përkthyesi i librit “Fitorja e hidhur” të ish-misionarit anglez gjatë luftës, Reginald Hibbert, solli në redaksinë e DITA një dokument autentik të muajit shkurt 1944, një letër që Muharrem Bajraktari në emër të forcave të tij balliste, i kërkonte Ministrit të Jashtëm të Anglisë Eden, jo pak por një milion sterlina që të hynte në luftë.

Këtë letër origjinale ia ka dorëzuar vetë Hibberti Prof. Xhevat Lloshit në mesin e viteve ’90. DITA sjell sot në rubrikën e saj të Arkivave faksimilet dhe tekstin origjinal të letrës, deri më tash të panjohur.

 

 

*****

Shkëlqesi s’tië Eden, Ministri P. jashtme të Britanisë madhe, London

Shqypenija shumë shekuj e okupueme prej Impirit Otoman në të 19tin fillojë kryengritjet popullore e veprimet per ringjalljen e kombesisë, e të independencës.

Mbas 448 vjetësh robnimi me 28 nanduer 1912 fitojë pa-mvarsinë me shumë vështirsina.

Lufta e 914 e rrenojë ketë ekzistencë, e veçanrisht rivaliteti i shteteve fqië e damtojë ketë popull gjatë ksajë perjode.

Përfundimi i luftës detyrojë popullin shqypetarë qi per mbrojtjen e interesave veta të rroki armët kundra: Italisë, Jugosllavisë, e Grekisë, mbasi muerën fund këto gjak derdhje e sakrifica të imponueme; kombit shqypetarë si mbas pëlqimit e vendimit të Konferencës Ambasadorvet ju garantue e drejta shtet indipendent.

Kufijt e sajë nuk ishin as pakë të bazuem në parimet e të drejtat etnike, ky shtet i vogël ekzistonte shumë keqë, në pikë pamje politike, e ekonomike, se pse, influenca e Jugosllavisë kundra tië, pengojë e trubullojë në të gjitha qarqet dipllomatike, në rië-krijimin e caktimin e kufijvet.

Ktië populli ju shkelë e drejta, jetuen mirë e keqë 27 vjetë rresht në trubullime e ndodhina të pa ndashme, shkaktue prej Italisë dhe Jugosllavisë, pjesët ma të shenjueme kamë nderin të i rreshtojë:

Zotni Ministër

Jugosllavija bani ç’do përpjekje e dhelbrië per të e a dominue Shqypeninë, zhvillimi i ktyne projekteve kohë mbas kohe u dokumentue faret mirë.

Në kryengritjen e 924 Fanolli merë në dorë pushtetin e Shqypenisë, mbrenda pakë mujshë, u dukë, e u përpoqë qi Shqypeninë të a bante nji qendër komuniste në Ballkan, dhe propogandën e sajë të a shtrije në shtetet tjera europjane.

Dëbimi i tië nga Shqypenija, perkohësisht e la në heshtje ideologjinë komuniste, mbas dy vjetësh rië-filluen organizimet e vazhduen sistematikisht veprimet e tyne, inisjatorët e propogandist e përhapjes sajë janë grupi jugosllavë.

Dipllomacia jugosllave kërkojë prej ish kryeministrit Zog në 1924 rrugë edhe të drejta në bazat detare Durrës e Vlonë kjo kërkesë u refuzue mbas ardhjes tië në fuqië.

Me rastin e largimit t’imë nga atdheu per arsyna politike në vjetin 1935 ky propozim më u repetue edhe mue personalisht nga Belgradi, per veç kërkesës si banë per dhanjen e rrugavet e të bazavet Durrës, Vlonë, shtunë edhe ketë;

Në nji marrë veshjte ndërmjet dy shteteve Jugosllavo-Shqypetarë, ajo ishte e gatshme me lirue Shqypenisë tokat e Kosovës deri në kufinin qi asht qenë i fiksuem ndërmjet ish Imperatorisë Otomane e të Mbretnisë Serbe para vjetit 1912; me konditë qi politikë, ushtërië, financë, të dirizhoheshin prej Belgradit, të drejtat tjera me karakter administrativ të ishin të rezervueme per mbretin e Shqypetarve, këto kërkesa u refuzuen dhe me nji herë u largova s’andejmi.

Faksimile e letrës origjinale të Muharrem Bajraktarit drejtuar Ministrit të Jashtëm të Anglisë, Eden

Faksimile e letrës origjinale të Muharrem
Bajraktarit drejtuar Ministrit të Jashtëm të Anglisë, Eden

Jugosllavija mbasi pa se nuk mundë të arrinte qëllimet e manovrat e saja dipllomatike per të a zaptue Shqypeninë e ndoshta edhe vendet tjera ballkanike, vendosi ndryshimin e sistemit, me ba nji komunizëm ndër ballkanik, pan-sllavizëm, programi i të cillës vazhdon.

Belegradi kishte fillue qyshë para luftës të organizonte ushtërinë e sajë, e të ç’pallë, automatikisht Jugosllavija komuniste.

Ma vonë per të zbatue e vue në veprim ketë program, grupi sllavë, ishte nda në dyshë, per me zhvillue ma mirë manovrat bilaterale, qi kshtu të gjurmojshin se ç’përshtypje mundë të baje kjo në qarqet dipllomatike të fuqinavet mdhaja.

Kuptohet kjartasi se po të realizohet ky qëllim, komunizmi dot arrije në brigjet e Adriatikut, e detnavet Grekisë, si drejtim ka me pasë rrugët e hapuna në Mesdhe.

Mbetet me e mendue se a asht R.U.S. (Republika e Unionit Sovjetik) bashkë punuese në ketë program, pa dushim po, dhe përkrahë grupet sllavë per ketë qëllim.

Në Shqypenië komunizmi u luftue dhe luftohet, se pse, nuk i peshtatet as pakë interesave kombetare e parimeve tradicjonale të ktië populli.

Zotni Ministër

Populli shqypetarë kurë do herë ka shpresue në perkrahjen e Britanisë Madhe, politikë morale dhe materjale, kërkesë të cillën e çfaqim pa rezervë.

Na duhet të ndihmohemi per të organizue e mbrojtun të drejtat t’ona mbrenda kadrit kombëtarë, Etnik.

Per ketë qëllim na parashofim s’parit të përgaditim nji luftë (kryengritje kundra trupave aktuale të okupacjonit gjerman) kjo dot filloje mundësisht në mujin Prillë e Majë të 944, veprimet dot zhvillohen në bashkë punim me misjonet britanike, qi ndodhen këtu, a po me tjerë të ngarkuem.

Per zbatimin e zhvillimin e ksajë kryengritje në dorë të parë nevojitemi për sa vijonë:

Matrijal luftrak: armatimë, pajimë, e të holla.

 1. Armë, municjonë, e pajimë.
 2. Mitralijoza: doret, të lehët, të randë, kundra aerorë, e tanks.
 3. Topa të lehtë: anti aerorë, e tanks, dhe mortaja.
 4. Bombe: doret, matrijal per shkatrrim urash, dhe specjalista.
 5. Flotë aerore: të pjestohet njisija me shoqnue veprimet t’ona, strategjike e taktike, qendra e sajë te jetë e zgjedhunë diku afër në fushat e Italisë, e ngushtësisht e lidhune me Komandën e forcave shqypetare, ketë dot na e sigurojnë oficirat ndërlidhës posaçrisht të shenjuemë.
 6. Mjete ndërlidhje: per misjonet e komandat mbrenda periferisë ballkanike (radjo).
 7. Per nevoja të ndryshme e me enkurajue luftartë asht e do mos doshme nji shumë të hollash rrethë 500.000-1.000.000 sterlina.
 8. Armatimet, e pajimet shpresohet se na sigurojën nji fuqië afër 40.000-80.000 vetë per me i përdorë ndër veprime çetash e njisina lufte kundra armikut.

Këto dot zhvillohen në akord me perparimet e armatave Aleate.

 1. Ky matrijal edhe të hollat dot nepen herë mbas here si mbas kërkesës e suksesit veprimevet qi dot parashtrojnë misjonet britanike s’bashkut me komandën shqypetare.

Mbasi të hapen rrugët e stabuilizohet deri diku gjendja e Shqypenisë dot kemi nevojë per nji ndihëm të rregullshme matriajle, e të hollash per organizimin e Armatës shtetit, kjo kërkohet e diskutohet ma vonë.

Shtojmë se duhet qi edhe Grekia të organizohet në bazat nacjonale e të shoqnojë projektin t’onë, Shqypetarë e Grekë janë racë Pellasge, kundra kërcnimit komunist, duhet të bashkë punojnë, këto popujë qi janë ekstra sllavë dot stabilizohen nji herë e mirë, e me perfitue e rujtë të drejtat, se per ndryshe këto janë në rrezik jo vetëm me hupë ekzistencën e pa-mvarsinë etyne, por pa dushim dhe gjuhnë  e originin racjal.

Konfederacjoni Ballkanik

Me përkrahjen e fuqinavet aleate ky mundë të bahet në bazat nacjonale, po kurë se si jo nën supremacinë e serbvet.

Pikë nisja e nacjonalizmit per Ballkan duhet të jetë populli shqypetarë, dhe ky dot marre inicjativën per shtrimjen e sajë, mendohet se ka me pasë sukses e mrrijtë rezultatin e dëshruem, në asht se aleatët dot deçidojnë me veprue rrethë çashtjes.

Partitë nacjonale Serbo-Bullgare, duhet të perkrahen me nji takt, tuj i ko-ordinue me komandën shqypetare, e misjonin aleatë, të cillët të kenë pergjegjësine luftërake.

Per ndryshe të u shmangen ndihmat, e mos të kenë raste me shpekulue në interesat e popullit shqypetarë.

Randësija e ksajë politike dot kuptohet në të ardhshmen, se pse, interesat ballkanike janë ngushtësisht, të bashkueme me shetet aleate, kjo dot na siguroje miqsina të vërteta ndërmjet popujvet.

Lutemi kjo pikpamje të i referohet Shkëlqesisë tië kryeministrit Churchill.

Me kaq Zotni ministër pranoni nderimet e ndijesinat e mia ma të shqueta e të perzemërta.

Kolonel Muharrem Bajraktari

ME/3/II/944

 

May 24, 2016 13:27
Komento

37 Komente

 1. BLACK SWAN May 24, 13:51

  50 vjet me vone kumandari i morracakeve na ngordhi ne burg …sa keq ,sa gjynah
  50 vjet me pas fanari ndricues iku per lesh ,dhe majmunet socialkromunist moren rruget e Europes kapitaliste dhe reaksionare ,
  50 vjet me vone rrrrrrrrrrrrrilindasi Rama paguan Tonin eBler per ti zbardhur ca surratin e shpifur …po ama imperialistet me te zi se djallin po e nxijne
  sa gabim sa gabim ka menduar ai reaksionari MUHARREM BAJRAKTARI !
  po keta cliruan Shqiperine nga gjermani qe ta pushtonte shqiptari , cfare kishte ai KOLONELI ? !
  po keta beren shtet , 47 vjet presh hengren …ja shiko tani , rrrrrrrrrrrilinden e presh po hane 😛

  RESPEKT MUAHARREM BAJRAKTARIT DHE VIZIONIT TE TIJ !
  TE GJITHE SI SHEFQET PECI DUHET TE NGORDHIN KELYSHET E RUSISE !

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 May 24, 14:25

   thonë se kishe vdek o rreme??
   po ti paske met gjallë o hale!!bile spaske mësu me shkrujt shqip akoma!!ke met me shkollën e turkut dhe budallallëkun e trashëguar nga familja!!

   Reply to this comment
   • Claus May 24, 16:55

    Se pari,dua t’i bejme me dije autorit te ketij postimi qe,vertete “shumica e reagimeve ishin ne favor te Gjeneral Shefqet Pecit”,por duhet patur parasysh qe ne kete forum shumica e komentuesve jane te majte.Besoj se kuptohemi ne kete pike.
    Se dyti,nuk e di se pse eshte sjelle ky material?!
    Kuptohet se behet per te diskretituar Kolonelin,por,dhe ketu eshte cudia,ne material nuk ka asgje kompromentuese qe mund ta diskretitoje ate.Perkundrazi,eshte deshmi e qarte se Koloneli eshte nje patriot shqiptar vizionar.Kaq.Prandaj,me duket,me falni,idiot ky postim.
    Se treti,duke bere nje abstragim,duke u vene ne poziten e atyre qe mbeshtesin Shefqet Pecin,nuk mendoj se apologjia me e mire qe mund t’i behet atij,eshte te sulmohet Kolonel Muharrem Bajraktari.Keshtu vetem sa u kujtoni shqiptareve se c’masaker ka bere ne Kukes krimineli Shefqet Peci.Madje,u kujtoni edhe shume e shume masakra cnjerezore, qe jane bere anembane Veriut nga komunistet atebote.
    Se katerti,nuk e di nese ju ka shkuar ne mendje ndonjehere,se mund te beheni qesharake,kur Shefqet Pecin e cilesoni “Gjeneral”!
    Nderkohe,qe Muharrem Bajraktari ishte Kolonel…
    Besoj se e kuptoni…nje gjyseopinge si shume e shume gjyseopinga te kohes,qe sapo kane lene stapin e cobanit,krejt papritur na behen gjenerale e mareshale!
    Aq me shume behet qesharake kjo,nga konstrasti me Muharrem Bajraktarin,i cili me gjithe ate shkollim adekuat ne Perendim,me gjithe ate pervoje ne administrate,ka arritur vetem graden e Kolonelit…!!!
    Se fundi,meqe askush nga te majtet nuk beson asgje nga c’thuhet nga pala tjeter,madje edhe nga neutralet,po ju sjell ne vemendje se c’ka thene nje hero i komunisteve dhe socialisteve.E kam fjalen per Rrahman Parllakun.
    Rrahman Parlllaku ka thene tekstualisht keto fjale: “Ne,nuk mund te lejonim oaza te pakontrolluara ne Veri…”.
    Keto fjale i ka thene ne nje studio televizive,kur u pyet se pse u sulmuan patriote si Muharrem Bajraktari,qe nuk kishin vepruar ne asnje rast kunder forcave partizane.
    Keto fjale,dikujt mund t’i duken gjepogje.Ne fakt,ato deshmojne,se ishin forcat partizane ato qe provokuan dhe sulmuan Muharrem Bajraktarin.Me fjale te tjera,masakra e Shefqet Pecit ne Kukes(Buzemadhe) nuk mund te justifikohet me gjoja luften qe Muharrem Bajraktari u paskesh shpallur partizaneve(megjithese,masakrat ne vetevete,nuk mund te justifikohen me asnje argument).
    Shefqet Peci e ka bere masakren per hakmarrje.Hakmarrja e tij ishte mizore,cnjerezore.
    Ju kujtoj edhe njehere lexuesve,as ne raprezaljet me te egra te ushtrive serbe, qe paten krehur zonen disa dekada me pare se ta krehnin komunistet,nuk ka pas ndodhur qe te masakrohen aq shume njerez nga nje fshat i vetem.
    Nuk e paten bere shovinistet dhe cetniket serbe.E bene komunistet shqiptare.E beri Shefqet Peci.Gjyseopinga gjeneral apo Gjenerali gjyseopinge.
    Dua te them edhe nje gje te fundit fare.Socialistet,politikanet,por edhe intelektualet dhe gazetaret e majte,e kane shume qejf te flasin per anti-jugorizmin e Berishes;per 1997,kur,sipas tyre,Berisha deshte te shtypte jugun(!!) etj etj brockulla te tilla te neveritshme.
    Tani,meqe jemi tek Shefqet Peci,c’mendojne keta zoterinj per masakrat,e verteta kesaj radhe, te komunisteve ne Veri?!
    E dini sa shqiptare jane vrare nga Shefqet Pecet,Koci Xoxet,e te tjere kesi soji,ne Veri te Shqiperise?! Me qindra, me mijera.Shume jane vrare me nje egersi,qe e kalonte qellimin.
    Ka dokumente qe tmerret qe jane bere nga drejtues partizane ne Veri te vendit,kane tmerruar edhe vete drejtuesit me te larte komuniste,si Enver Hoxhen dhe Mehmet Shehun,megjithese ky i fundit do ta bente vete nje masaker te tmerrshme,vetem ca vite me vone,ne Mirdite.
    Gjithe keto masakra qe jane bere nga komunistet ne Veri,nuk shpjegohen me urrejtjen klasore.Aspak.Ato shpjegohen me shume se me cdo gje tjeter,me urrejtjen krahinore.Nuk me vjen mire edhe mua,qe po e them kete.Por,kjo eshte e vertete.Nuk ka shpjegim tjeter egersia e pashoqe me te cilen komunistet kryen masakrat e pergjakshme ne Veri ,te cilet, duhet ta themi, te gjithe ishin nga nahija e Shefqet Pecit dhe andej rrotull.
    Masakra te tilla,urrejtja me te cilat behen,eshte e provuar historikisht,se kane motivim,ose fetar,ose etnik.Ne rastin shqiptar,me etnik,kupto krahinor.
    T’ju vije rende!
    Tju vije turp!
    Turp e faqja e zeze,qe jeni kaq te pashpirte,qe edhe sot ,dekada pas masakrave, trazoni shpirtrat e atyre qindra e qindra shqiptareve te pafajshem qe u masakruan nga raprezaljet komuniste,duke i bere apologjine nje krimineli te pashpirt,si Shefqet Peci!

    Reply to this comment
    • anticensurë 25642654 May 24, 17:42

     nuk kam kohë tashti o klaus por nëse do të flasësh për masakra,plasi sytë me poshtë!
     tek komneti i kur bajraktari ishte kanibal me katoliket ((“Hylli i Dritës, Nr. 13” viti 194125-253)!
     nuk besoj se kanë që¨në komunis¨te ata të hyllit të dritës??
     koqe gomari si të gjithë që kapeni vetëm në anën që ju intereson dhe jeni sa shurdhë e memecë po aq dhe qorrë për atë që su intereson!

     Reply to this comment
    • PO,PO May 24, 18:32

     ME MJAFTON VETEM EMRI YT “CLAUS” , PER TE TE MBULUAR ME PESHTYME , PA MARRE ZAMETIN TE HEDH AS EDHE SY PISLLEQEVE TE TUA KETU , PER TE CORODITUR LEXUESIT E RINJ NE MOSHE DHE SHTUAR AMULLINE , NE UNISON ME BAJRAKTARIN E VICIDOLIT .

     Reply to this comment
    • anila May 26, 18:54

     Claus, ke shume te drejte: paska qene injorant Curcilli qe nuk ia ka plotesuar kushtet Muharrem Bajrakarit; por ia paska plotesuar Shefqet Pecit qe nuk i kishte kerkuar asgje?!

     Reply to this comment
   • lereni lumjanin..shikoni kriminel tropojanin May 24, 18:14

    ne fakt problemi sot eshte junta kriminale e berishes…jo keto fantazat e WW2

    Kam pershtypjen se pikerisht per te mbuluar krimet cerekshekullore berishjane..jepen keto “potpuri lumjane” qe ne fund te fundit ky muharremi nje provincjal ka qene.

    KUSH E MBRON SOT MOSTREN BERISHE NGA KETO SUPER KRIME:

    1-vrau ne 21 janar 2011
    2-dogji ne gerdec 26 veta
    3-tradhetoi qe shiti detin
    4-tradhetoi te varrezat e grekut
    5-sabotoi uck
    6-furnizoi miloshevicin
    7-beri genocid ndaj haklajve
    8-zhduku remzi hoxhen
    9-beri pucin e 14 shtatorin 1998
    10-dogji vendin e ne 1997
    Pra keto krime te berishes presin ndeshkim shembullor..dhe kjo nuk behet duke blegeritur me keto artikuj por ti drejtoheni
    SHTETIT AMERIKAN DHE BASHKIMIT EUROPJAN VETEM ME PAK FJALE:
    PSE TE NDERUAR ALEATE PO MBRONI ME CDO KUSHT PERBINDESHIN E TROPOJES ??
    %%%%%%%%%%%%%%%%%%%

    neper salla e foltore
    leh si qen dhe pjerdh si gorre
    nder ekrane e n’parlament
    her leh vet,e her ndersen qent

    edhe ktu ne ket forum
    asht dikush qe leh hum-hum
    dhe ketu Sala e ka qenin
    her Clausin, e her Xenin

    sa pak Salen me ngacmu
    nuk len vend pa shkarrashkru
    me fol keq per Sal nallanen
    si me i ki baben dhe nanen

    Claus bolja mos u ngut
    rri rehat dhe mos ha mut
    ti ndegjosh fjalet e shokeve
    se ka cof koha malokeve

    Reply to this comment
  • VANDALET E SHQUP-it May 24, 18:27

   IKE ORE MERGATE E QYQEVE , NAZI – FASHIST I FELLIQUR , ME GJITHE INJORANCEN TENDE TE KULLUAR DHE KRIMINELET E ATEHERSHEM E TE SOTEM TE KETIJ POPULLI MARTIR ! NUK MBULOHET DIELLI ME SHOSHAT E PORDHET TUAJA ,…LLUMI I KETIJ KOMBI !

   Reply to this comment
  • ASKUSHI May 24, 18:46

   O BLACK SWAN, o morr dukesh qe ke prejardhje tradhetari ose ballisti qe jane gate ta lene motren, nenen ose bythen e vet per lek ose toka. Juve duheshit zhdukur te gjith nga kjo faqe e dheut. juve nuk e meritonit burgun komunist po deshit plumbin ne ball, qe kjo race e poshter juaja mos lindte me kurr ne bote.
   MUAHARREM BAJRAKTARI qe hante e pine me fashistet vetem per pushtet. plera njeres, ata njeres edhe ti duhen zhdukur si fare e fis se jeni cancer per nje vend patriot si shqiperia. FUCK YOU AND FUCK BALLI KOMBETAR, FUCK ALL YOU CUNTS WHO LOVED THE GERMANS MORE THEN UR COUNTRY. VETEM PLUMBIN KENI HAK. JU ka qire robt komunizmi po pra ju la gjalle.

   Reply to this comment
   • BLACK SWAN May 24, 20:27

    ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhahhahahhahaahahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhahhahahaha
    ndjese qe te kam nxehur kaq shume , me fal qe na la gjalle kamunismi
    aman mos me zhduk ,se ne thjesht ne blog jemi , thone qe sot e kemi fjalen te lire , se ndryshe ti nuk do me shaje kaq shume 😛
    I LOVE ASKUSHI
    [gjej nje emer se keshtu me duket sikur nuk di atesine dhe kjo me ben te ndihem keq 😛

    Reply to this comment
   • Askushi May 25, 08:10

    Shoku mos kopjo nicknamet. Ka te tjere plot.

    Reply to this comment
   • ELIOT August 19, 11:19

    or askush KOQJA KOMUNIZMI JA QIU NENAT TE GJITHE SHQIPATEREV EDHE TY MORE DEBILE MENTALE … KOMUNIZMI VRAU LIBERTENE VRAU DEMOKRACINE VRAU EGALITENE BARAZIMIN PO NJE LOPE SI JU SMA HA MENA TA KUPTOJE SE KE LINDUR KERRIC DHE DO TE NGORDHES LOPE …..TRADHETAI ME I MADH FASHISHTI ME I MADH I POPULLIT SHQIPTAR ISHTE ENVERI MEHMETI .. QE PER INTERESAT E TYRE PERSONALE VRANE DHE BENE TRADHETAR NJEREZ TE NDERSHEM ….. DHE KY KOLONELI I PASKA SHKRUAR GJENERALIT ANGLEZ …. POR SE KISHTE KUPTUAR SE … FATIN E SHQIPERISE E LUAJTI STALINI .. CHURCHILLI SMUND TTE BENTE ASGJE ….SE STALINI VENDOSI PER FATIN TONE … TE BLLOKUT TE LINDJES ….POR ENVERI PO TE KISHTE 2 GRAM TRU ..MUND TA BENTE VENDIN TE LUMTUR TE PASUR ..POR EGOIZMI I TIJE PREK KATUNARI E BERI SOVAGE… E BRI KANIBAL TE POPULLIT …. DHE E COI VENDIN NE MIZERJE NE MJERIM KUR EUROPA U ZHVILLUA .. U LUMTURUA … NE JETONIM SI NE AFRIKE ..SEPSE ENVERI VENDOSI .. ENVERI HITLERI I BALLKANIT QE BERI ME SHUME KRIME SE VETE NAZISTAT NE SHQIPERI ..MERCI ..

    Reply to this comment
  • laveri May 24, 19:34

   NUK KE QKA ME I SHTU

   Reply to this comment
 2. anticensurë 25642654 May 24, 14:07

  ore një gjë nuk kuptova unë këtu!
  çlidhje ka shefqeti me këtë letër të rremës??
  bile çlidhje ka me pritjen që i është bërë në algjeri në ’85!?
  nuk e di por duhet të keni probleme me llogjikën!!
  rrema si duket ka pas pak si tepër kur thotë:”Belegradi kishte fillue qyshë para luftës të organizonte ushtërinë e sajë, e të ç’pallë, automatikisht Jugosllavija komuniste.”
  e para prirë me:”Jugosllavija mbasi pa se nuk mundë të arrinte qëllimet e manovrat e saja dipllomatike per të a zaptue Shqypeninë e ndoshta edhe vendet tjera ballkanike, vendosi ndryshimin e sistemit, me ba nji komunizëm ndër ballkanik, pan-sllavizëm, programi i të cillës vazhdon.”
  një idiotësi që më kujton një farë llogjike të disa komentuesve të shtypit elektronik!!
  duket sikur e ka shkruar nastradini i shkartisur me mark uk-in!
  rremës nuk i ve faj se shkollë turku kishte bërë,po këta që kanë bërë shkollë enveri,si se mësuan dot shqipen!!

  Reply to this comment
  • BLACK SWAN May 24, 15:14

   anticensure me nr e triskes se frontit
   une si kam ber akoma 40 vitet ,dhe nuk kam si te vdes
   ty nuk po te ngordh as nexhmija ,do qe te vdes une 😛
   jemi ar miq te vjeter une dhe ti ,po ti je me alzhajmer tashme ,dhe nuk te ve faj shume

   letra e BAJRAKTARIT ,publikohet qe ta quajme ende sot reaksionar ,sepse paska kerkuar ndihme te revizionisti Curcill ,per tu shpallur lufte morracakeve te kuq ,duke i treguar Europes plake e kurve ,rrezikun e nje semundje kanceroze sic eshte komunizmi
   dhe keshtu te kuptojme qe Zhevqet qelbesira eshte hero sepse ata kur iku gjermani e pushtuan vete Shqiperine .
   te gjitha ato qe shkruan Bajraktari jane realiteti tragjik i diteve te sotme ,dhe qysh me heret i kishte paraprire Fishta ,ai armiku i kllases qe shkruante Kakdareja
   e di qe ty te duken perralla se ti vetem abetaren dhe epopene e atij zgjebes tjeter ke lexuar ,por plani i Jugosllavise se madhe me kryeqytet Tiranen ,eshte shume i vjeter dhe me afer se kurre sot per realizim ,
   shume shume kohe me pare nuk kishte Ballkan ,kishte ILIRI …por ja u rudhem ,u zhdukem ,u plakem , nuk dime nga do shkojme sepse se dime nga kemi ardhur
   keshtu pra i dashur ar mik , mortaja komuniste beri deme te pariparueshme , sepse nqs do te zhdukesh nje popull,duhet thjesht ti fshish historine
   prandaj me shume gezim qe marr pjese ne hidherimin tuaj ,jam e mendimit te mesiperm
   TE GJITHE SI ZHEVQETI DUHET TE NGORDHIN KELYSHET E STALINIT !!!

   Reply to this comment
   • anticensurë 25642654 May 24, 16:04

    akoma si ke bërë të 40tat dhe qeke aq i trashë??
    edi përse të thash se të kujtoja të vdekur??
    shkrimi është i njëjtë me atë të rremës!!
    shkrimit të tij për kohën nuk i vë faj!!ka qënë normale të gjithë kanë shkruar si e kanë dëgjuar dhe njohur gjuhën shqipe!!nuk ka pasur një standard!
    sa për llogjikën i vë faj se në fund të fundit paska qënë po aq idiot sa dhe ti!!
    në komentin e mësipërm shkëputa dy fraza nga letra e tij dhe besoj se të dy jeni në të njëjtën valë budallallëku!!ai ndoshta ashtu i kuptonte(pak si e trashë por sidoqoftë një llogjikë)për kohën e tij,ose kujtonte se anglezët ishin po aq të trashë sa ai dhe ai mund ti binte vërdallë si pruri gjyshërit e tu!!kurse ti!?
    vështirë se mund të të përshkruash!!
    koqe kandari kokë e këmbë!!aq koqe sa i quan patriotizma kërkesat idiote të këtij palo koloneli idiot!!

    Reply to this comment
   • anticensurë 25642654 May 24, 16:18

    “por plani i Jugosllavise se madhe me kryeqytet Tiranen ,eshte shume i vjeter dhe me afer se kurre sot per realizim ,”??????????
    deri këtu nuk kisha aritur!!
    ti qeke komplet i tredhur!!jugosllavi me tiraaaaanën kryeqytet????????????????
    bile shumë i vjetëëëëër??
    po tirana mor debil pas 20ës është njohur,domethënë 20 vjet para shkrimit të kësaj letre të rremës për çurçillin?
    atëherë sipas trungut që ke mbi shpatulla,tiranën e paskan zgjedhur për kryeqytet jugosllavët kur dhe ata vetë nuk ishin krijuar??apo dhe këtë radhë shqiptarët paskan zgjedhur tiranën për kryeqytet të shtyrë nga jugosllavët që nuk egzistonin??
    oooo kush i lë injorancës në dorë mundësinë e përhapjes së saj!!shpesh flitet për anët e errta të internetit!
    ti je një nga rreziqet e internetit!!
    je përhapës i budallallëkut!!
    na mbytën budallenjt o njerëz!!

    Reply to this comment
    • BLACK SWAN May 24, 18:39

     ah sa xhan qe te kam une ty , gjithe pasditen ketu do rrime bashke 🙂
     Fishta ,ai reaksionari shkruante
     “uh Europe ti kurva e motit / qe i ke ra mohit beses se zotit / per me da kufijt e Shqipnise e me bajt kelyshet e rusise
     pse Fishta do shkruante keto rreshta ?? le te ecim me larg ,ne kohen e Skenderbeut ,kur portat e Europes plake e kurve u mbrojten nga osmanet pikerisht nga arberit ,perse gjithmone pazaret beheshin ne kurrizin tone kur ne jemi ne zemer te Europes ??
     nje analize teper interesante e ben Dostojevski ,po po ,ai i Krim dhe Ndershkim ,per rrezikun qe sillte orvatja e Rusise per te qene domosdoshmerisht me dalje ne Ballkan …e quante si te rrezikshme per renien e fuqise gjeopolitike te vendit te tij …dmth planet per krijimin e nje konfederate [me duket keshtu e quante baba juaj Stalini ] jane teper te vjetra
     nejse nuk po dua ta lodh trurin tend me trisk fronti ,por mund te them vetem qe BAJRAKTARI , e shkruajti kete leter me shume patos e patriotizem ,duke qene qe burra te tille shikojne 50 vjet perpara dhe mbi cdo gje kane interesin e atdheut
     e vetmja gje qe nuk mendoi ishte se ne na shiten pikerisht [ar]miqte anglez
     une psh nqs do zgjidhja midis nje serbi dhe anglezi
     do i vrisja te dy ne fakt por me pare anglezin …ne fakt me pare komunistet pastaj me radhe ….. ti jo , ti mos ki frike 😛
     e megjithate Antitru ,ne saje te burrave si Bajraktari ,sot nuk jua quajne baben Millosheviq ,ne saj te krahines se Lumes …po si te thashe ,kur lexon vetem abetaren dhe sojin e Idajet Byqirit ,torollak rrrrrrrrrrrrilindas do ngelesh !

     Reply to this comment
    • Askushi May 24, 19:02

     Anticensure te jap nje keshille si mik. Mos u merr me clus-in dhe swan(miun) black(e zi). Per nje arsye shume te thjeshte keta te dy s eshte se kane mungese te theksuar mendore o te historise dhe fakteve te ndodhura te vendit tone por MUNGESE TE MADHE DHE TE THEKSUAR TE NDERGJEGJES DHE MORALIT brenda vetes. Kesoj tipash te paguar per te bere kete pune qe mua personalisht vetem me rrenqeth lekuren dhe leshin (po imagjino se ku) jane si puna e atij budallait qe hedh nje gur ne lume dhe te tjeret mendohen pse e beri. Aq me shume ti pergjigjesh aq me shume ju hipen dhe vetja ne qejf se duken se cfare gjenish jane qe hapen nje debat. Nuk ja vlen te humbesh kohe. Shendet e te mira.

     Reply to this comment
 3. kur bajraktari ishte kanibal me katoliket May 24, 14:33

  Cfare tradhetie la pergjysem tribali muharrem bajraktari ne kohen e zogut dhe pas 1945 e beri salicari pas 1992.

  serbet qe i perzuri enveri ne 1948.nga dera …hyne nga oxhaku ne 1992 me dhendrin e serbise saliun e shkise

  Perse ky kanibalizem ekstrem ndaj Enver Hoxhes dhe Shefqet Pecit?
  =Kur dhe amerika zyrtare me ikonen negative komuniste Fidel Kastro ka zgjatur dore e pajtimit…biles ne te nejten kohe qe dipllomate amerikane ne Usa njoftonin fillimin e lidhjeve dipllomatike me Kuben…dipllomati Arvizu duke ikur tha per EH qe ishte monster dhe pastaj kerkoi takimpublik me nje femer se i kishte ngelur pishman te Arian Cani

  =Kur dhe amerika zyrtare ka marredhenie vellazerore me Kinen Komuniste te MCD qe vraau 60 miljon njerez dhe i thone akoma Kryetari Mao….eshte ky shtet qe shkeli me tanke mijra studente me Tien An Men.
  Kur zoti OBAMA para dy ditesh zgjati doren e pajtimit me VIETNAMIT..tregon se bota e ka futur ne muzeum luften LINDJE-PERENDIM..OSE SOCJALIZIM-KAPITALIZEM

  PSE KY QENDRIM ME DY STANDARTE ?

  aq me keq kur tradhetari,bashibozoku Ahmet Zogu nderohet me permendore ??

  AI I TAKON PERMENDORJA ZOGUT KURVES ME KETO MASAKRA MESJETARE ??
  PO KAPITEN KANIBALIT NDAJ KATOLIKEVE MUHARREM BAJRAKTARIT DUHET TA REABILITOJME.

  Masakrat e Zogut,me bajraktaret e tij nga varjet ne litar tek pjekja në hell e njeriut
  – At’ Benardin Palaj në revistën “Hylli i Dritës” Nr. 13. shkruan se “Kur plasi lëvizja e Dukagjinit, atëherë Ahmet Zogolli ua muar jeniçerëve të Stambollës ato armë të ndryshkura me gjak të shqiptarëve për me shue vllaznit e vet të krështenë të Dukagjinit. E atë vjet Muharrem Bajraktari i Lumës, ngrehë shtabin e vet- dibranësh, matjanësh e lumjanësh, hi në Kishë të Shalës, ku si nder dhuni të tjera bani kjo ushtri laperash e zhelanash – toka me pasë randë- vrau edhe rrogëtarin e fratit krejt afër kishe…
  Burrat ma të mirë të Dukagjinit bashkë me shumë meshtarë u burgosën, vriten, futen në lak e arratisen. Burgjet mbushë me gra e fëmijë, gjaja mbarë plaçkitë… (“Hylli i Dritës, Nr. 13” viti 194125-253). Një dëshmitar tjetër i asaj kohe, Pal Dukagjini shkruan se “Çka ndodhi aty e mbrapa në Dukagjin e dijnë vetëm ata që e provuen. U dogjën shtëpia , u grabitën pasuni, u pushkatuen burra, u burgosën robni, u varën u rrahën deri u dhunuen në nderë e erz, çka për shqiptarin ashtë dekë ma e ranë se deka.

  Pas sukseseve të para kryengritësit, të cilëve u mungonin armët dhe fishekët, nuk u rezistuan forcave të rregullta të ushtrisë e xhandarmërisë dhe bandave të shumta të mercenarëve civilë që ishin shumë më superiore në numër e në mjete luftarake, prandaj detyrohen të tërhiqen drejt Gurit të Kuq. Forcat zogiste ndërmorën një aksion të shpejtë, të rreptë dhe të efektshëm reprezaljesh, ku terrori i bandave civile të Matit dhe të Lumës,të cilat i kalonin 10 000 vetët –
  Pas sukseseve të para kryengritësit, të cilëve u mungonin armët dhe fishekët, nuk u rezistuan forcave të rregullta të ushtrisë e xhandarmërisë dhe bandave të shumta të mercenarëve civilë që ishin shumë më superiore në numër e në mjete luftarake, prandaj detyrohen të tërhiqen drejt Gurit të Kuq. Forcat zogiste ndërmorën një aksion të shpejtë, të rreptë dhe të efektshëm reprezaljesh, ku terrori i bandave civile të Matit dhe të Lumës,të cilat i kalonin 10 000 vetët(Zef Harapi, Kamiljo Libardi), që u mblodhën menjëherë në Qytetin e Shkodrës dhe të prirë nga Fiqiri Dine vazhduan më pas reprezaljet që ishin të papara dhe të padëgjuara në malësitë e Pukës, Shalës, Shoshit, Nikaj-Mërturit, Pultit, Shllakut e Temalit.

  Në drejtimin e Komandantit të Përgjithshëm Fiqiri Dines, armata e Nënkolonel Xhemal Arianitit filloi kundërgoditjen ofensive ndaj Dukagjinit sipas këtyre drejtimeve
  1- Më 27 nëntor 1926 forcat e Kapiten Preng Previzit u nisën drejt Koplikut për në Theth.

  2-Me 28 nëntor Dukagjini mori ikjen masivisht nga Qafa e Pejës -Shtegu i Dhenve drejt Malit të Zi. Në këtë qafë nga forcat mercenare të Kelmendit u zunë 300 shaljanë, ndër të cilët Avdi Kola(Bajraktari i Gimajve), me gjithë nipat e bajraktarit të Shalës.

  3- Më 29 nëntor 1926 Kapiten Muharrëm Bajraktari, mësyni Qafën e Agrit nga Nikajt dhe Merturi e hyri në Abat të Shalës, gjatë operacionit vriten Prelë Ndoka, Gjelosh Ndoka(dy djemtë e Ndokë Mirashit të Pepajve, Pep Nika –Pepaj- Shosh dhe Stakë Ndoci Dardhë-Shosh.

  4- Po më 29 nëntor nga Guri Kuq dhe Mali i Shoshit Hasan Beg Bushati me një pjesë të forcave të tij, hyri në Shosh dhe me pjesën tjetër hyri në Pult të Dukagjinit u rrethua nga të gjitha anët ndërkohë që kryengritësit kishin marrë arratinë drejt vendeve të padepërtueshme. Komandanti i Operacionit të Shkodrës N/Kolonel Xhemal Arianiti në Shkodër me 11.12.1926 bënte të ditur se “përveç 14 vetave që ishte njoftuar më parë nga kjo komandë ndodhën nën vërejtje 53 komitë prej Shale, Shoshi e Nikaj- Merturi, si dhe 110 vetë të tjerë prej Thethit, të cilët kanë marrë pjesë në kryengritje. Përveç të naltpërmendurve ndodhën këtu nën vërejtje edhe 129 gra e fëmijë prej Shale, Shoshi e Nikaj –Merturi” (Zef Harapi “Dukagjini, historia dhe etnografia”. Studim i viti 1949, fq 219)

  U dogjën dhjetëra e dhjetëra shtëpi, katunde të tëra u grabitën, u therën bagëtitë, u plaçkit çdo gjë që nuk mund të merrej me vete.“Sot janë dorëzue prej komandantit Operativ Kapiten Prengë Previzi 67 kokrra dele dhe 23 krenë lopë e qe” (Zef Harapi po aty. Mercenarët ngado që i ranë, shkatërruan vathët e bagëtive, duke i detyruar pleqtë që kishin mbetur pa arratisë dhe plakat t’ua piqnin në hell, t’ua zinin mishin e bagëtisë, me qumësht madje edhe në planc të bagëtisë së therur se kështu u shijonte shumë më tepër.

  Hapnin qypat e gjalpit e pjek petulla të cilat i shoqëronin me mjaltë, ndërsa bletëve u fusnin flakën e barutit në derë të zgjojës. Bashibozukët shpërthenin kotecat e drithit e jepnin për të ngrënë kuajve të tyre. Imoraliteti i tyre çnjerëzor arriti deri aty sa në Shalë marrin e lidhin një plak pas hellit të fërlikut dhe fillojnë ta rrotullojnë pranë zjarrit sikur të ishte ferlik.
  STOP KANIBALIZMIT NAZI-BERISHIST BAJRAKTARIST MAKARTIST PER ENVER HOXHEN

  Reply to this comment
 4. tirana May 24, 15:00

  Pse tani keta flliqesirat komuniste rrijne duke ju lutur nderkombetareve.

  Reply to this comment
  • sali serbi May 25, 10:56

   Plehre, e ngaterove, eshte jot em¨qe i ngriti shalet kur ardhi gjermani dhe italiani dhe te nxorri ty ne drite apo tet atë. Komunistet ja vune gardhin te thana kapitalit te huaj dhe ndertuan shtet tamam shtet , jo per kurvat si jot emë. Shurdhjese bashibozukesh, tu hapen syte ty kletyre e llap sot. Tpu letyre qe guxon te njolosesh komunistat.

   Reply to this comment
 5. ziku May 24, 15:39

  o komentues
  o te cmendur
  nese keni vertet pasion historine merruni me letren e botuar jo me njeri tjetrin

  Reply to this comment
 6. Muslim tribal leader of Luma .....Epoka e gurit May 24, 16:07

  Eshte lemeri te lexosh cfare thote enciklopedia britanike duke e quajtur

  Albanian Muslim tribal leader of Luma in northern Albania

  e theksoj

  TRIBAL LIDER…PRA I QUAN FISE TRIBU …..E KUPTONI APO JOOOOOOOOO

  SI ISHTE MUHARREMI ME DRAZHO MIHJLLOVICIN ESHTE…SALUL BERISSHA ME DAMIRFAZLLICIN E WASHINGTONIT

  Muharrem Domi ( alias Bajraktari) (15 May 1896 — 21 January 1989) was an Albanian Muslim tribal leader of Luma in northern Albania

  In December 1924 Bajraktari supported a leader of the Muslim landowner’s party Ahmet Muhtar Bej Zogolli (later renamed to Zog) when he returned to Albania from exile and led a successful coup seizing absolute power in the country.
  As a reward Bajraktari was appointed commander of the north-east gendarmerie forces. He was later appointed as Commander-in-Chief of the Gendarmerie.
  In 1926 Bajraktari led gendarmes who, together with fighters from Dibra and Mat, punished rebellious highlander Catholic clans Shala and Shoshi.
  Bajraktari was dismissed from his commanding position in the gendarmerie because he refused to cooperate with the British-Inspector General.
  In 1936 Bajraktari had a disagreement with Zog, left Albania and went to Yugoslavia where he met with Draža Mihailović in the summer of 1936
  Following the British strategy of establishing a Balkan Union, Draža Mihailović, a leader of the Yugoslav royalist resistance movement, established cooperation with Bajraktari and his forces in Albania
  Mihailović already knew Bajraktari from the period when he lived in Yugoslavia for several years before World War II as a political emigrant
  d It is possible that the British S.O.E. worked through him.good relations Frequent meetings between Bajraktari’s and Mihailovic’s men were organized at the beginning of January.1944

  Reply to this comment
  • rem May 24, 18:34

   Cka do me thene me kete? Gjat LDB M. Bajraktari i ka thene Mihajlovicit ti lufto ne Serbi (pertej Kosoves), e une do luftoj ne Shqiperi.

   Reply to this comment
 7. Demo May 24, 16:54

  Anglezet paguan shume me teper shtabit serb te komunisteve per organizimin e luftes civile,se sa u kerkoi Muharrem Bajraktari.

  Reply to this comment
 8. kush e vrau bajram begun ?! May 24, 17:40

  kushdo qe do te njohe me mire kete kapadai,servil dhe antishqiptar eshte i lutur te lexoje ca fakte me poshte qe tregon se fara e ketyre klysheve te serbit te vrasin naten dhe te qajne diten

  ***

  varrimi i Bajram Currit,

  Për habinë e të gjithë atyre që ishin,por dhe që nuk ishin të pranishim, ditën e varrimit, do të mbante një fjalim të “zjarrtë” edhe prefekti i Krumës, vëllai i “famshëm” i Cena begut, Hasan bej Kryeziu, i cili vdekjen tragjike të Heroit, pa fije turpi, do ta cilësonte si një “aksident të rëndë”, dhimbje të madhe dhe ditë të zezë për shqiptarët, ani pse vet ai me të vëllain Cena begun e Gjakovës, Muharrem Bajraktarin e Lumës, Kadri Mehmetin e Krasniqes dhe bashkëpunëtorë të tjerë të njohur si shërbëtor të përbetuar të Serbisë, kishin organizuar, urdhëruar dhe realizuar vrasjen e tij, duke e prerë në besë Plakun e Maleve!

  Madje, Muharrem Bajraktari, me të përfunduar ceremonia e varrimit, do ta veçonte nga turma dhe fyente me fjalët më të rënda Sali Qarrin, vetëm pse ai paska guxuar, që një “tradhtar” të qeverisë dhe armik të Zogut, si Bajram Curri, pa u konsultuar me komandantin e xhandarmërisë së Krumës, ta lante e pastronte ,t’i vinte plisin e bardhë mbi kokë dhe vishte atë në rrobat më të shtrenjta familjare! duke i`a përsëritur disa herë me cinizëm dhe kërcënim, se si për çdo gjë në atë trevë, duhej të pyetej komandanti i xhandarmërisë M. Bajraktari, pa fjalën e të cilit, asnjë veprim nuk “guxonte” të ndodhte.

  “E sheh këtë uniformë dhe gradat e mia? Unë jam zot i Lumës e Hasit dhe gjithë prefekturës së Krumës!. Vetëm me lejen time mund të bëhet diçka në këtë trevë, do t`ia përsëriste disa herë me kërcënim bajraktari.

  Sot nuk pyet njeri, do të vazhdonte ai; kush është Qarri ,por kush është Muharrem Bajraktari… Pra, ta kesh me dije, se ke gabuar rëndë që e ke futë edhe për së vdekuri “tradhtarin” Bajram Curri në shtëpi, kjo do të kushtoi shumë, ty dhe familjes tënde!” Sali Qarri ,i mërzitur tej mase për vdekjen e Bajram Currit dhe i fyer nga fjalët e pamatura të bajraktarit, do t’i përgjigjej shkurt e shqip dhe pa menduar gjatë:

  “Shiko, zotni, Bajram Begu, nuk ishte tradhtar por njeri i popullit dhe shqiptar i vërtetë! Ai ishte burrë i respektuam i këtij vendi dhe luftëtar i nderum i Kombit!… Kurse sa më takon mua dhe paraardhësve të mi, edhe ne gjysh e stërgjysh, ishim e mbetëm vetëm shqiptarë, dhe asnjëherë nuk e ndërruam plisin tonë të bardhë me simbole të huaja. Ndërsa ti, sa ishte Turqia, mbajte fesën turke; erdhën serbët, veshe uniformën e shkjaut, sot e mbanë atë të Zogut, e, po ndërruan kohët, kush e di se çfarë rrobe do mbash nesër! Ndaj mos fol asgjë të keqe për Bajram Currin sepse ai ishte një shqiptar i vërtetë që gjithmonë luftoi për vendin dhe Kombin e tij.

  Ti, siç e ke vrarë këtë burrë, mund të më vrasësh edhe mua, por, mbaje mend mirë dhe mos harro asnjëherë, se një prapanicë që ulet në shumë kunja, ajo ,patjetër do të shqyhet dikund!” I biri i Salih Qarrit, Hyseni edhe sot tregon se si Muharrem Bajraktari, kishte nxjerrë pistoletën nga brezi kundër babait të tij, por, duke e parë se masa e elektrizuar kishte hetuar se diçka po ndodhte dhe ishte nisur drejt tyre, nga frika e shpërthimit të ndonjë rrëmujë, krye-xhandari i trembur, do të largohej në drejtim të kundërt, duke e fshehur armën dhe ikur me të shpejtë, nga turma.

  Për çudi, pa kaluar shumë kohë, i njëjti bajraktar, pas ngopjes me grada xhandareske, duke e menduar veten tanimë , të denjë për të udhëhequr edhe me shtetin, sipas porosis së qeverisë serbe, e cila ishte ndarë e pa kënaqur me mos përmbushjen e të gjitha premtimeve nga Zogu, nuk do të ngurronte që të prishej edhe me shefin e tij. Kështu që më 1934, Muharrem Bajraktari do të kalonte në Jugosllavi, ku nën kujdesin e qeverisë serbe, do të instruktohej, armatosej e mobilizohej, siç veprohej me të gjithë renegatët shqiptar, dhe pa vonuar që në fillim janarin e vitit 1935,i shoqëruar me mijëra mercenar të mobilizuar nga Jugosllavia, do të nisej në kryengritje, tani për rrëzimin e Zogut dhe marrjen e pushtetit në Shqipëri.

  Megjithatë bajraktari i sert, brenda pak ditësh do ta humbte betejën e sponsorizuar nga Serbia, dhe pas dështimit të radhës, më 8 janar të atij viti, “si pa gjë të keqe” ai përsëri do të kthehej në Serbi, në strofullin e vjetër, të cilin qeveria serbe e kohës e kishte krijuar enkas për bashkëpunëtorët shqipfolës dhe zbukuruar me shumë kujdes për shërbëtorët e saj, nga të gjitha trevat shqiptare.

  Reply to this comment
 9. rem May 24, 18:16

  Eshte veshter qe te indoktrinuarit te pranojne te verteten, faktet. Disa nuk kuptojne kontekstin historik te ngjarjeve, e kursesi vizionin e M.B.’t., e si rezultat perqendrohen ne perbuzje e ofendime. Njeri thote aj nuk perdor gjuhen letrare, e tjetri “kur aj ishet kanibal me katoliket”. Historia do njef M.B. si patriot e i pa perlyer si te tjeret gjat LDB.
  Dita, pse perzien Ballin me M.B.? Resistenca anti-fashiste e M.B.’t nuk ka esgje te bere me Ballin.

  Reply to this comment
 10. . May 24, 18:45

  E nderuar Dita
  I nderuar zoti Thano
  Dokumentat e botuara ne rubriken tuaj arkivore jane shume interesante here heres por ju lutem mos lejoni komentues qe nuk dine te debatojne por veq te shajne.
  Me shume respekt per ju dhe gazeten e Drites se te vertetes
  Mihallaq

  Reply to this comment
 11. 1X2 May 24, 19:30

  Komentshkruesi nuk e ka problem as per shefqetin as per muharremin..thjesht jane dy shqiptare ne krye te grupeve rivale dhe u perleshen midis tyre.

  Nuk eshte koha te gjejme kush e pati fajin
  thjesht lufta e dyte boterore ishte si nje skedine futbolli per klasen poltike te asaj kohe
  1×2
  pra ne loje ishin gjermanet…ruset dhe anglo-amerikanet.

  shume komentues ketu qe me dashamiresi do ti quaja idiote funksionale si black hole swan qe eshte ky Clauskypion nuk kuptojne qe ne L2B fati i shqiperise u vendos ne Moske perfundimidsht ne TETOR 1944 ne pazarine ndyre midis churcillit dhe stalinit te cilet na lane nen kujdestarine e Titos…per dijeni enverin nuk e pirthte kush ne ate kohe.

  nqs do te analizojme se cfare beri e djathta greke +mbreteroret+ish fashistet + angloamerikanet dhe bajraktaret me te majten greke qe beri luften kryesore eshte e pabesueshme..2 miljon greke u vrane u varen u burgosen dhe u debuan…biles dhe napalmi eshte perdorur per eksperiment si kafshe
  sidoqofte ndiqni nje material ku dhe vete anglezet pranojne pislleqet r tyre me “bajraktaret dhe afendikonjte e gerqise”

  http://www.theguardian.com › World › Second world war

  Athens 1944: Britain’s dirty secret
  ’’
  When 28 civilians were killed in Athens, it wasn’t the Nazis who were to blame, it was the British. Ed Vulliamy and Helena Smith reveal how Churchill’s shameful decision to turn on the partisans who had fought on our side in the war sowed the seeds for the rise of the far right in Greece today

  Any British notion that the Communists were poised for revolution fell within the context of the so-called Percentages Agreement, forged between Churchill and Soviet Commissar Josef Stalin at the code-named “Tolstoy Conference” in Moscow on 9 October 1944. Under the terms agreed in what Churchill called “a naughty document”, southeast Europe was carved up into “spheres of influence”, whereby – broadly – Stalin took Romania and Bulgaria, Yugoslavia…while Britain, in order to keep Russia out of the Mediterranean, took Greece
  Timeline: the battle between left and right
  Late summer 1944 German forces withdraw from most of Greece, which is taken over by local partisans. Most of them are members of ELAS, the armed wing of the National Liberation Front, EAM, which included the Communist KKE party
  October 1944 Allied forces, led by General Ronald Scobie, enter Athens, the last German-occupied area, on 13 October. Georgios Papandreou returns from exile with the Greek government
  2 December 1944 Rather than integrate ELAS into the new army, Papandreou and Scobie demand the disarmament of all guerrilla forces. Six members of the new cabinet resign in protest
  3 December 1944 Violence in Athens after 200,000 march against the demands. More than 28 are killed and hundreds are injured. The 37-day Dekemvrianá begins. Martial law is declared on 5 December
  January/February 1945 Gen Scobie agrees to a ceasefire in exchange for ELAS withdrawal. In February the Treaty of Varkiza is signed by all parties. ELAS troops leave Athens with 15,000 prisoners
  1945/46 Right-wing gangs kill more than 1,100 civilians, triggering civil war when government forces start battling the new Democratic Army of Greece (DSE), mainly former ELAS soldiers
  1948-49 DSE suffers a catastrophic defeat in the summer of 1948, with nearly 20,000 killed. In July 1949 Tito closes the Yugoslav border, denying DSE shelter. Ceasefire signed on 16 October 1949
  21 April 1967 Right-wing forces seize power in a coup d’état. The junta lasts until 1974. Only in 1982 are communist veterans who had fled overseas allowed to return to Greece
  A group of Greek historians writes concerning this article. It was reported that British troops opened fire on the Greek demonstrators from the Grande Bretagne hotel in Athens on December 3 1944. The hotel was British military headquarters, but the fire from it could also have come from Greek police. We also said that the Greek anti-Nazi resistance, ELAS/EAM, agreed not to oppose the landing of British troops in May 1944. The historians point out that the agreement was formalised at Caserta in September.
  +The Percentages agreement was an agreement between Soviet premier Joseph Stalin and British prime minister Winston Churchill during the Fourth Moscow Conference on October 1944, about how to divide various European countries into spheres of influence. The agreement was made public by Churchill

  nuk e kuptoj keto fansat e ketij rrypi me emrin muharrem

  vetem aleanca me Mihajllovicin dhe impikimi ne vrasjen e bajram currit mjafton te themi qe ai ishte monster..

  e pate nipin e tij qe ne 2016 thote

  DO TE CAJ BARKUN..JAM NIPI MUTHARRAM BAJRAKARIT…

  Reply to this comment
 12. Emigranti May 24, 19:38

  Zoti BLACK as me shume e as me pak si leshko politikan, je nje koqe gomari ose me sakte nuk e di ku e ke buko di kulo e me sakte akoma bir kurve.

  Reply to this comment
 13. KOZi May 24, 23:37

  Muharrem Bajraktari me ceten e tij ishin antifashiste. Kjo cilesohet edhe ne gazeten Zeri i Popullit gjate 1942-43. Problemi ishte sepse lufta ne veri kunder fashizmit nuk ishte partizane-komuniste. Prandej Partia Komuniste kerkonte qe te hynin ne Frontin-Nac Clirimtar te gjith por keto nuk pranonin. Edhe Abaz Kupi dhe zogistet qe kishin qene ne front gjer ne dhjetor 1943 ishin larguar. Tani do ndodhte nje dukuri. Pas lufte do hyhej ne votime dhe keto forca jashte frontit nac-clirimtar nuk i pelqenin komunisteve sepse sigurisht do fitonin ne zonat e tyre keshtu qe i sulmuan qe te mos kishte pas lufte formacione tjera. tung

  Reply to this comment
 14. Draža Bajraktari & Muharrem Mihailović May 25, 05:57

  Komentuesi i pare Black Swan ka bere nje koment qe as serbi apo greku me antishqiptar nuk mund ta beje..

  Do te beja nje sugjerim qe ti hiqni kete “te vjella fashistoide) sepse e ndyejne mjedisin…..ai ben mire se e bejme ta urrejme me shume bishen Sali-nazifashsite.

  Jam nga emigrantet e pare te larguar nga shqiperia dhe ndonse kam qene ne nje fare menyre kunder sistemit enver hoxhes..per luften e klasave,per tufzimin dhe ndalimin e fese…..prapese prape mendoj se pushteti popullor 1945-1991 nuk arrinte ne kete shkalle cmendurie qe as ne kampet e perqendrimit nazist nuk jane pare.

  I lexova para nje muaji artikuj te zotit Beqiri dhe sidomos burgosjen dhe vetvrasjen e legjendarit Shefqet Peci u befasova i lexoj per here te pare:

  MENDIMI I PARE QE ME ERDHI:

  DY SHQIPTARET ME TE MEDHENJ PATRIOTE PAS 1944 JANE:

  1;ADEM JASHARI QE LUFTOI HORDHITE SERBE

  2.SHEFQET PECI QE LUFTOI ME SALISERBIN SOT DHE KETE BAJRAKTARIN MIKUN E DRAZHA MIHAJLLOVIQIT DJE

  MENDIMI I DYTE:

  SI KA MUNDESI PANELI DIPLLOMATIK I AKREDITUAR NE TIRANE..SIDOMOS AI AMERKAN NUK REAGOI FARE NE KETE AKT KAQ MAKABER

  PSE ?

  Sot pas 25 vjetesh Demon-kraci vihet nje ngjashmeri me nderhyrjen anglo-amerikane Greqi ne vitin 1944-45 dhe u perdoren te njejtat metoda:

  u reabilituan “mbreteroret tradhetare”
  u reabilituan nazifashistet & bashpuntoret
  u masakrua e majta.& shoqeria civile

  Ka nje ngjashmeri ne vdekjen (vetvrasjen) e Shefqet Pecit me ate greke Aris Veluhiotis qe ishte i ngjashem me Shefqetin tone.

  Aris Veluhiotis pasi i carmatosen dhe i perdhosen pinjollet e fashizmit ne 1945 doli perseri ne mal dhe i rrethuar nga armiqte vrau veten me shkun e tij.

  Keto pinjolle fashistesh greke ( zerva ne greqi dhe neo-xhaferr deva ne shqiperi) i prene koken
  Aris Veluhiotit dhe e varen ne nje shtylle telefoni per te tmerruar njerzit.

  Parlamentare angleze ne Londer ateher denuan ashper ushtaraket dhe ambasdoret anglo-amerikane per kete akt kanibal por ata thane se respektojne traditat greke per kanibalizmin e tyre..

  E njejta ndyresi dhe me Shefqet Pecin..asnje dipllomat apo ambasador nuk e hapi sqepin per kete kanibalizem qe tregon se ai ka qene..eshte dhe do jete nje Pit Bull i tyre qe ja kane hequr litarin per te kafshuar cdo atdhetar qe thote se Shqiperia sot eshte me keq se e pushtuar eshte edhe me se e poshtruar….deri kur donald lute do ta bejne “zap” pit bullin e tyre serberishe me perverset edirame-lulbytha dhe kali trojes ilir meta.

  Lavdi legjendarit Shefqet Peci..
  Poshte fashizmi demonkratik i salisatanait

  shenim:
  eshte paranojake qe shume pinjolle fashistesh,dhe antikomuniste kanibale ngaterrojne atdhetarizmin me komunizmin.

  Ne gop te semes shkofte komunizmi si praktike dhe teori..por si atdhetar them se shqiperia sot nuk eshte e shqiptareve…eshte e Off shoreve dhe ambasadoreve qe luajne rolin e governoreve..

  Reply to this comment
 15. Sassati May 26, 13:36

  Nje tekst, mbeshtetur mbi kete raport, Hibbert e ka botuar te libri i tij te famshem ” Fitorja e hidhur”1991.Me poshte po jap se c’shkruan Hibbert per kete raport dhe si e vlereson ate.
  ” Te parin , nga shume takime me Muharrem Bajraktarin e patem me 19 janar. Ai tha se po shkruante nje raport, te cilin deshironte t’ia dergonte z. Curcill dhe z. Iden. Idete e tij per poziten qe mund te aspironte dukej shume qarte se ishin shume te medha” f.151.
  ” Raporti” i Muharremit botohet ketu si shtojca 1. Ai e meriton te vihet ne arkiv si nje monument i mungeses se realizmit ne qendrimet dhe te menduarit e ” nacionalisteve” gjate kohes se luftes. Duke e menduar vehten si zedhenes te gjithe kombit shqiptar, Muharrem Bajraktari nuk kishte deshire t’i drejtohej nje komandanti aleat, madje as komandantit te pergjithshem te Lindjes se Mesme, aq me pak komandantit te forces 133, apo nje oficeri te thjeshte britanik te nderlidhjes. Ai ngulmonte qe te paraqiste nje disertacion historik e politik, perpara se te hynte ne diskutimin e planeve te hollesishme per veprime,keshtu pra e vinte qerren para qeve.Ai e afronte Shqiperine dhe popullin shqiptar si pikenisjen per politiken e ardhshme ne Ballkan, pavaresisht nga fakti kokeforte se gjendja si shtet e Shqiperise ne ate kohe ishte e pasigurte dhe me pak e njohur ne Ballkan dhe ne gjithe Europen. Politika qe ai mendonte se do te vlente ishte nje politike antisllave, antiserbe, antikomuniste, qe harronte detyrimet e shprehura te Britanise se Madhe me 1944 kundrejt Bashkimit Sovjetik si aleat bashkluftues ,ndaj Jugosllavise si viktima e shkretuar ne menyren me te eger nga Gjermania ne Ballkan dhe kundrejt cdo force tjeter qe kishte marre armet kunder Gjermanise, duke iu pergjigjur thirrjes se aleateve, pavaresisht nga perkatesite politike. Ai po fliste ne shkurt per te bere nje krynegritje kunder pushtuesit gjerman ne prill ose maj, vetem pas dy-tre muajsh me vone, ne nje vend ku mungonte infrastruktura logjistike dhe qe kishte komunikacionet me te keqija qe mund te perfytyrohen.Kryengritja do te kushtezohej me nje pergjigje te plote nga ana e Aleateve per nje liste nga me ambiciozet me mallra, nder te cilat ndoshta, gjeja me e lehte per ta plotesuar do te ishte kerkesa per rreth 500 000 ose 1.000 000 lira sterlina te dhena si para ne dore. Per te gjitha keto Muharremi nuk largohej nga normat e zakonshme” nacionaliste”. I vetmi dallim ndermjet tij dhe udheheqve te tjere ” nacionaliste” ishte se ai i hodhi ne leter ne menyre koherente dhe te ngjeshur ate gjera, te cilat te tjeret i shpallnin gojarisht, ne menyre jo koherente dhe me zgjatje pa mbarim. Nese do te kish qene ne gjendje te shkruante, edhe Abaz Kupi do te kish bere dicka te ngjashme me kete, vetem duke shtuar mjaft gjera per mbretin Zog. f 158-9.
  …Megjithate , e thene me terma historike,mosdeshira e nacionalisteve shqiptare per te luftuar ishte e pafalshme dhe ndersa lufta po shkonte drejt fundit, atyre nuk ua fali kush dhe ata korern nje shpagim te tmerrshem.f.169-170

  Per keto arsye kjo leter e M.Bajraktarit per Idenin ,Ministrin e jashtem te Britnise se Madhe , nuk iu dergua kurre atij.

  Reply to this comment
 16. lili November 26, 09:34

  Jo se kjo leter nuk IU derguar,po anglezet qe moti kishin vend os ndarjen e shqiperise ndermjet serbise e grekise.
  Kjo nuk IU u tha shqiptareve,po cdo gje u bâ me kete qillim ,perfshi ketu kampet qe kishe anglezet perkrahen.anglezet perkrahen vetem nje gje shkaterimin e Shqiperise si dje,si sot….Po ku jo zyrtarisht prandaj letren kur nuk e morri ‘kishe’ Churchill,i cili ishte mjeshtri i kesaj marveshje serbogreke,e bekuar nga biri i vêt bile!
  Ne kujtimet e tyre ku ministri i tôt churchillit pra shqiperine po e lemi ne Duarte e komunizmit,church il ia kthen ‘mos leni menden me shku e me jetu atje ‘ jo,atehere pse po merziteni!

  Reply to this comment
 17. shpeja e pushkes domi February 9, 21:52

  Muharrem bajraktari ( DOMI )

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*