A ishte Enver Hoxha një komunist nacionalist?

Pëllumb Xhufi February 15, 2017 10:30

A ishte Enver Hoxha një komunist nacionalist?

Të bësh një analizë pak a shumë të saktë e gjithpërfshirëse të Enver Hoxhës është një mision i vështirë e, me sa duket, i parakohshëm. Misioni bëhet edhe më i vështirë në këtë klimë intolerance prej lufte të ftohtë, të krijuar nga lukunia e spiunëve dhe e komunistëve të konvertuar që kanë qeverisur vendin këto 23 vjetët e fundit.  Aq më shumë, bëhet e vështirë të flasësh në mënyrë të paqme për Enver Hoxhën dhe për çdo ngjarje e personazh të periudhës së komunizmit shqiptar, kur ftohesh ta bësh një gjë të tillë në 20 shkurt, datë që lukunia në fjalë e ka zgjedhur si ditën e saj të Shën Bartolomeut.

Kështu, çdokush që rreket të shkruajë ndonjë mendim për Enverin, siç po bëj unë tani, instinktivisht priret  t’i masë fjalët, për të qenë politikisht korrekt me lukuninë e spiunëve dhe të të konvertuarve, që veteksitohen deri në kafshim. Ndërsa them këto, vetvetiu më fanepset histori e vitit 1991, që ka për protagonistë z. Sali Berisha dhe z. Edi Rama.

Ishte janar, kur në sallën “Dea” të Pallatit të Kulturës Partia Demokratike e porsakrijuar kishte organizuar një bashkëbisedim me intelektualë të kryeqytetit. Mes të tjerash, një i pranishëm në atë takim e pyeti z. Berisha se cili ishte qëndrimi i tij dhe i PD ndaj figurës së Enver Hoxhës.

Z. Berisha u përgjegj ngatërrueshëm, duke thënë, hiç më shumë e hiç më pak, atë që po them edhe unë, pas 23 vjetësh, në hyrje të këtij shkrimi: “Enver Hoxha është një figurë komplekse, me të mirat e të këqijat e tij”.

Me të mbaruar këto fjalë, nga gjysmëerrësira e rreshtit të fundit ia befi Edi Rama, i cili rrëmbeu thuajse me forcë mikrofonin dhe me një “ua tregoj unë se kush ishte Enver Hoxha”, filloi t’i tregojë sallës, e sidomos Doktorit që nuk ishte çliruar ende nga hija e Komandantit, se Enver Hoxha nuk ishte aspak një figurë komplekse…

Të gjithë e dinë se çfarë mendon Edi Rama për Enver Hoxhën, ndaj nuk dua të zgjatem as me pasionin e tij antienverist, të sinqertë, të kuptueshëm por antihistorik, dhe as me antienverizmin e antikomunizmin e z. Berisha, që është i vonuar, i shtirë, antihistorik e gjithashtu amoral.

Për Enver Hoxhën është shkruar shumë kohët e fundit, por kryesisht duke e analizuar atë kryesisht në marrëdhëniet me demokracinë dhe me të drejtat e njeriut. Kjo është e kuptueshme, e pashmangshme dhe e domosdoshme Ai i përkiste, qysh në nisje, një bote dhe një ideologjie që e shkelte individin, liritë dhe të drejtat e tij, në emër të rendjes pas një projekti utopik që do t’u sillte të gjithëve, njëherësh e njëlloj, mirëqënien e lumturinë e kërkuar.

Kundërshtarët e tij politikë, nga bashkëluftëtarët e bashkëpunëtorët e tij më të ngushtë, e deri te përfaqësuesit e “klasave të përmbysura”, u dënuan me një ashpërsi që nuk e pati shoqen as në Rusinë e Stalinit. Në mënyrë të veçantë, histeria represive e shpërthyer pas vitit 1970, kur pas “kërleshjes” me SHBA dhe BRSS regjimi bëhej gati t’i hidhte dorashkën edhe Kinës dhe për rrjedhim kishte nevojë më shumë se kurrë për një “paqe të brendshme”, nuk mund të shpjegohet veçse me një degradim politik dhe intelektual të regjimit dhe të vetë Enver Hoxhës.

Por, për  marrëdhëniet negative të Enver Hoxhës me demokracinë e me të drejtat e njëriut është folur mjaft pas vitit 1990. Edhe biografitë mbi të, të shkruara vitet e fundit, vërtiten në mënyrë të pashmangshme rreth këtij motivi. Ndërkohë, aspekti represiv i shtetit dhe  i vetë personalitetit të Hoxhës nuk përfaqëson të gjithë qënien e tij si politikan e burrë shteti.  Për një analizë më të thelluar e më historike, do të ishte e nevojshme të hetoheshin edhe marrëdhëniet e liderit komunist me gamën e madhe të veprimtarive partiake e shtetërore, që ai drejtoi me dorë të hekurt për më shumë se 40 vjet.

Pak ose aspak është shkruar lidhur me raportet e tij me pavarësinë e sovranitetin, me mbrojtjen e sigurinë, me  industrinë, bujqësinë, energjinë, arsimin, shëndetësinë, politikën e jashtme, kulturën, shkencën, sportet etj. etj. Nëse ne e pranojmë si një të dhënë të paracaktuar nga ngjarjet e Luftës II Botërore instalimin e sistemit komunist në Shqipëri, dhe në rast se analiza jonë nuk abstragon nga kjo premisë e rëndësishme, atëhere kuadri  i realizimeve dhe i dështimeve të regjimit të Enver Hoxhës në këto fusha nuk del aq i zi, sa ç’rezulton kuadri i rrënuar i raporteve të tij me të drejtat e individit dhe me demokracinë.

Ajo që unë dua të trajtoj posaçërisht këtu dhe që me siguri do irritonte shumë vetë, ka të bëjë me raportet e Enver Hoxhës me nacionalizmin dhe me Kosovën, si thelbi i çështjes kombëtare shqiptare. Shumica e autorëve dhe e teksteve të huaja, që janë marrë me historinë e Shqipërisë të pas Luftës, janë të një mendje kur thonë se Enver Hoxha ishte një komunist nacionalist. Sigurisht, në vendin e shqipeve nuk është pa rrezik ta thuash një gjë të tillë: rrezikon të mbytesh në detin e urrejtjes, të pështymëve e të jargëve të të ashtuquajturve “nacionalistë të opingës”. Ndaj, më së pari duhet sqaruar terminologjia.

Tashmë është bërë e modës të kategorizohen si “nacionalistë” figura si Abaz Kupi, Muharrem Bajraktari, Halil Alia, Selim Kaloshi, Isa Toska, Taf Kaziu, Bektash Cakrani etj. etj. Mirëpo, thotë Bernd Fisher, në rastin më të mirë, nacionalizmi i këtyre figurave ishte thjesht një “nacionalizëm krahinor”. Gjatë Luftës I dhe Luftës II Botërore, kush më shumë e kush më pak, çdonjëri prej tyre ra në ujdi me pushtuesit. Termat e ujdisë qenë të thjeshta: ju mos na hyni në sinoret e fshatit tonë, ne do t’iu ndihmojmë të shtypni çdo rezistencë jashtë sinoreve tona. Sigurisht, kundrejt pagesës. Kështu, këta trima, ndërsa betoheshin e përbetoheshin për “Shqipërinë Etnike”, e kaluan kufirin e krahinës së tyre vetëm për të vrarë e për të prerë shqiptarë të tjerë, pikërisht ata që luftonin për lirinë e vendit të tyre. Kështu bënë në Vlorë, në Berat, në Shkodër e Tiranë në dimrin e vitit 1943-1944.

Nuk u mjaftuan me kaq. “Legalistë” si Musa Juka e Muharrem Bajraktari qysh në 1942, dhe “ballistë”, si Mithat Frashëri në 1944, i propozuan marrëveshje të fshehta përfaqësuesve të së djathtës nacionaliste serbe e greke, Drazha Mihajlloviçit dhe Napoleon Zervës. Këto parashikonin, hiçmosgjë, bashkimin e Shqipërisë në një federatë me Serbinë, gjegjësisht me Greqinë . Në 1948, kur E. Hoxha i preu marrëdhëniet me Jugosllavinë, përfaqësuesit e “nacionalizmit” në mërgim (mes tyre edhe Ernest Koliqi), i shkruanin letra Titos, ku e grishnin atë të sulmonte Shqipërinë, të rrëzonte regjimin e Enver Hoxhës dhe t’ua besonte atyre drejtimin e atij vendi, me premtimin se Shqipëria “e tyre” do të ishte një mike besnike e Jugosllavisë. Ishte skema e përpunuar  nga “arqi-nacionalisti” Esat Pashë Toptani (1914)dhe e zbatuar nga Ahmet Zogu (1924).

Sigurisht, në raport me ta, nacionalizmi i Enver Hoxhës ishte krejt tjetër. Hoxha e shpalli të paprekshme atë Shqipëri që trashëgoi, Shqipërinë e Londrës.  Në marrëdhëniet me jugosllavët e Titos, vuri qysh në kohën e luftës çështjen e Kosovës dhe të bashkimit të saj me Shqipërinë. Në 1943, Titua e pranoi se Kosova ishte shqiptare dhe pas luftës duhej t’i bashkohej Shqipërisë. Në janar 1944, me inisiativë të komunistëve shqiptarë këndej dhe andej kufirit (Fadil Hoxha shkruan se inisiator ishte Enver Hoxha dhe ai vetë), u mblodh Konferenca e Bujanit, ku u ritheksua vullneti i popullit të Kosovës për t’u bashkuar me Shqipërinë.

Në vitin 1946, Ambasadori i Jugosllavisë në Shqipëri, Gjegja, i cili shoqëroi Enver Hoxhën gjatë vizitës së këtij të fundit në Beograd, deklaronte se gjatë bisedimeve me Titon, lideri shqiptar kishte kërkuar “në një mënyrë të papërshtatshme” bashkimin e premtuar të Kosovës me Shqipërinë. Po me atë rast, Hoxha këmbënguli që problemi i bashkimit të Kosovës me Shqipërinë të përfshihej edhe në Traktatin e Miqësisë e Bashkëpunimit, që dy vendet bëheshin gati të nënshkruanin. Pas prishjes me Jugosllavinë, në 1949, Hoxha i shkruante një letër të gjatë Stalinit, ku pasi paraqeste një histori të detajuar të shqiptarëve nën regjimin e Karagjeorgjeviçëve e të Titos, konkludonte se bashkimi i Kosovës me Shqipërinë do ta forconte këtë të fundit, “aleate besnike e BRSS”dhe do ta dobësonte Jugosllavinë e Tito-Rankoviçit.

Nuk ka dyshim se afrimi i Krushovit me Titon në 1955, ishte një nga shkaqet kryesore të krizës në marrëdhëniet sovjeto-shqiptare.  Hoxha nuk mund të harronte që pas vitit 1948 Jugosllavia ishte bërë bazë kryesore ku organizoheshin veprimtaritë e zbulimeve jugosllave, amerikane e greke kundër regjimit të Tiranës.

Mbi të gjitha, mes Shqipërisë dhe Jugosllavisë mbetej problemi i mprehtë i Kosovës. Qëndrimet e Enver Hoxhës pas vitit 1960 për çështjen e Kosovës zhvishen gjithnjë e më shumë nga mbulesa ideologjike dhe dominohen nga retorika nacionaliste, herë-herë edhe me nota raciste. Hoxha lëshohet me të njëjtim tërbim kundër “qelbësirave frikamane maqedonase që terrorizonin shqiptarët” (1969), por edhe kundër shërbëtorve shqiptarë të regjimit të Beogradit, duke filluar nga “qeni serb” Sinan Hasani (1982).

Në vitin 1966 shkruante artikullin “Kush përgjigjet për krimet e genocidit të kryera në kurriz të popullsisë shqiptare të Kosovës, Malit Zi e Maqedonisë”, ku nënvizonte si momente kryesore vrasjet e të rinjve kosovarë në Mal të Zi (Tivar), ato të kryera në Kosovë kundër gjoja kundërshtarëve të Luftës, terrori gjatë aksionit për grumbullimin e armëve. Denoncon gjithashtu politikat shkombëtarizuese në dëm të shqiptarëve nëpërmjet rrudhjes së vazhdueshme të të drejtave kombëtare të tyre, duke filluar nga ajo e shkollimit në gjuhën shqipe. E trembte ajo që do të vinte pas vdekjes së Titos, kur edhe në të gjallë të tij zhvillohej një luftë e egër mes klaneve të ndryshme brenda Lidhjes së komunistëve jugosllavë. “Në kuadrin e kaosit e të shqyerjeve mes klikave të Jugosllavisë, Kosova dhe banorët e saj shqiptarë gjenden kurdoherë të ekspozuar ndaj rreziqeve të mëdha”, shkruante në 19 shtator 1966.

Hoxha tregon se e njihte mirë gjendjen në Kosovë, kur bën përgjegjës kryesor të politikave antishqiptare klanin serb të përfaqësuar nga i njohuri i vjetër i tij, Dushan Mugosha dhe nga “xhelati” Rankoviç (ndërkohë, vetë Fadil Hoxha i vlerësonte këta të dy si dashamirës të shqiptarëve!). Eliminimi i Rankoviçit në 1966 si dhe denoncimi që Hoxha dhe Tito i bënë pushtimit të Çekosllovakisë në 1968, krijuan kushtet për një normalizim të marrëdhënieve me Jugosllavinë. Hoxha pati meritë të padyshimtë që këtë afrim ta kanalizonte thuajse tërësisht në drejtim të Kosovës, sidoqë jugosllavët insistonin që marrëdhëniet të zhvilloheshin paralelisht me të gjitha republikat jugosllave. Njohja e  autonomisë së Kosovës dhe sanksionimi i saj me Kushtetutën e vitit 1974, themelimi i Universitetit , i Akademisë së Shkencave dhe institucioneve të tjera mësimore e shkencore të Kosovës,  shkëmbimi i pedagogëve, studjuesve, artistëve, sportistëve midis Tiranës e Prishtinës, organizimi i veprimtarive shkencore me tonalitet të lartë kombëtar, siç qenë ato për  500-vjetorin e Skënderbeut (1968), Konsulta e Prishtinës për unifikimin e gjuhës (1968), Konferenca për 100 vjetorin e Lidhjes së Prizrenit (1978) etj., krijuan një klimë të ngrohtë mes dy anëve të kufirit, e mbi të gjitha nxorrën në sipërfaqe një shtresë të re intelektualësh e studentësh kosovarë, që do të bëheshin protagonistët e ngjarjeve që do të vinin.

E pra, askush nuk mund ta mohojë që Enver Hoxha i ka ideuar dhe i ka ndjekur deri në detaj këto zhvillime. Madje edhe duke korrigjuar vetveten. Deri në vitin 1981 ai ishte shprehur kundër parrullës “Kosova-Republikë” dhe mbronte projektin e bashkimit të thjeshtë të saj me Shqipërinë. Për këtë arsye, në 1973, kishte refuzuar të nënshkruante edhe Aktin Final të Helsinkit, që sanksiononte pandryshmërinë e kufijve në Evropë. Por, pas ngjarjeve të mars-prillit 1981 në Prishtinë, ai doli pa hezitim në mbrojtje të demonstratave të studentëve dhe të parrullave të tyre, mes të cilave më kryesorja ishte “Kosova-Republikë”.  Me rastin e zhvillimeve në Kosovë, Hoxha korrigjoi edhe qëndrimin e vet ndaj demokracive perëndimore. Për herë të parë pas 40 vjetësh, marrëdhëniet preferenciale të regjimit me Francën njohin një periudhë krize. Arsyen e shpjegon vetë Hoxha: Franca, e shqetësuar nga proceset dizintegruese në Jugosllavinë e pas-Titos, kishte marrë nën mbrojtje politikën represive kundër shqiptarëve në Kosovë, Mal të Zi e Maqedoni.

Ndërkohë Hoxhës nuk i kishte shpëtuar mbështetja që po i jepnin lëvizjes së shqiptarëve shtypi dhe mjedise politike të Gjermanisë Perëndimore. Pikërisht në maj të vitit 1981, në një shkrim të botuar tek “Zërit të Popullit”, ai artikuloi tezën e “së drejtës së kombit gjerman për të jetuar i bashkuar”, që pas ndonjë muaji e nënvizoi me më shumë forcë në Kongresin e Partisë së Punës. Hoxha shprehte bindjen, se në kushtet e mungesës së një marrëdhënieje çfarëdo me SHBA, do të ishte pikërisht Gjermania ajo që do sensibilizonte e do të tërhiqte aleatin amerikan në mbështetje të luftës së shqiptarëve në Jugosllavi. Sinjali nuk shpëtoi pa u kapur në Bonn. Ishte fillimi i një marrëdhënieje shumë të rëndësishme, që u konkretizua me vizitën e papritur të Franc Jozef Shtrausit në Shqipëri, në 1984, por që për fat të keq, pasardhësit e Hoxhës e lanë të shuhet me frikërat dhe pavendosmëritë e tyre.

Sigurisht, e gjithë kjo trajektore e shpejtë e qëndrimeve të Enver Hoxhës ndaj çështjes së Kosovës, si thelb i çështjes kombëtare shqiptare në shek. XX, shënohet edhe nga dyshimet e pasiguritë e veta. Mjafton të kujtojmë, se përvoja negative e marrëdhënieve me Jugosllavinë, gjatë dhe pas Luftës, bëri që regjimi i Hoxhës të dyshonte si “agjentë titistë”, dhe shpesh herë të keqtrajtonte, shumë nga patriotët kosovarë që kalonin kufirin për t’u shpëtuar përndjekjeve të organeve jugosllave. Çështë më e keqja, angazhimi i madh politik në mbrojtje të luftës së rinisë e të popullit të Kosovës, nuk u shoqërua të paktën me një relaksim të luftës së klasave dhe me një çfarëdo liberalizimi të ekonomisë të super-kolektivizuar e të pashpresë shqiptare. Përkundrazi. Por, me sa duket nuk mund të pritej më shumë prej Enver Hoxhës. Ishte nacionalist, por ishte edhe komunist. Dhe nacionalizmi i tij mbulohej herë pas here nga dallgët e një dogmatizmi ideologjik, që në vitet e pleqërisë u bë gjithnjë e më mbytës.

 

Pëllumb Xhufi February 15, 2017 10:30
Komento

255 Komente

 1. babo February 23, 12:01

  Si Sala edhe Edi nga stani Enverist vijne, te konvertuar jane, por mjer ky popull qe nuk shpetoi nga kthetrat e Enveristeve e komunisteve akoma…….

  Reply to this comment
  • grupi i prasit February 23, 13:55

   o babo
   or jaron
   or qim peka

   cfare faji kemi ne te tjeret qe i kendoje enverit dhe kaloje ne orgazem
   ja kqyre nje cike si masterboje ti me berishovicin atehere

   Plot pese shekuj nana priti
   Skenderbeut nji vella ia rriti
   legjendar n’lufte e n’liri
   enver hoxha emni i tij
   gjysem shekulli kombi t’pat
   lum si shqipja qe t’pat djale
   tan’ Shqipnia per ket emer
   me dy sy e me nji zemer
   ushton vaji, vaditi token
   shpi per shpi e ne çdo voter
   per ket’ vdekje t’burrit dheut
   qau dhe shpata e Skenderbeut

   Per Enverin qau dhe moti
   tan’Sshqipnin e ka shtang topi
   monumenti Nan’ Shqipni
   i ban roje birit te tij
   asht perkul i perkedhel ballin
   thue e ka t’pavdekshem djalin.

   Reply to this comment
   • raimondi Vlonjati February 23, 17:02

    Kete konkluzion qe ka profesor Xhufi per Enverin , e ka edhe Enciklopedia Britanike , e cila thote :..Enveri ishte nje nacionalist i zjarte dhe nje komunist fanatik….

    Shume e sakte analiza e Profesor Xhufit .

    Enveri nuk pushonte se kerkuari Kosoven, saqe ne 1946 u shqetesuan edhe amerikanet qe pse Enveri i kerkonte Kosoven Titos, sic thote historiani amerikan Edwin Jacque

    Reply to this comment
    • Dielli mbi KORAB February 24, 09:41

     Analise BRILANTE.
     te cilen e lexova me vemendje e kureshtje, sepse Zoti Xhufi vendos piken mbi i,
     Shqipnia nuk do mbytet po te degjohet zeri i njerzve inteligjenta si Kulla & Qosja.
     Enver Hoxha ishte nje Diktator qe punoi per Shqiperine.
     Ai do te ngrihet,perseri mbi nje Piedestal te arte si Bismarku i shqiptarve

     Reply to this comment
     • Agimi February 17, 14:23

      Jo more, vllai kosoves, se e dime me mire se ju kush ishte diktatori Enver, ai vrau e preu dhe shoket e vet e Luftes. Ne na ka vra e fut neper burgje. Edhe kufomat e te burgosur e e te pushkatuar e nuk ja jepte familjet, por coheshin ne mesu studentet e mjeksise. Shume nuk kane as varr as grope. Nuk e ka bere serbi, me ju cfare ka ba sie ne Shqipni! Mos na lendoni ju te pakten, mos, vlla….

    • Tragjasi December 2, 05:10

     Oficeret e spiunazhit britanik e vune, e veshen, e fotografuan Enverin qe gjate luftes (ku ai nuk luftoi ndonjehere) dhe enciklopedia britanike eshte ne harmoni me bëmat e injorantit Enver dhe historianeve te paguar si ky autor i ketij shkrimi.

     Reply to this comment
     • nazim April 15, 20:38

      Tragjas,

      Eshte e njohur boterisht qe Inglizet punuan per ju ballistet, e Enver Hoxhes ja kalonin ujin nen rrogoz, prandaj mos e hap gojen.

     • Shefqet Cela April 16, 04:11

      Kur u rrezua busti i Enver Hoxhes, qarkulloi nje fraze:
      PER DY VJET DO ME SHANI. PASTAJ DO TE ME KERKONI.
      Me bemat gjememedha te politikes se mocaleve,
      fatkeqesisht, kjo thenie u vertetua.
      Druaj se koha do te vijoje te vertetoje kete gje.
      Rrespekt dhe falenderim te vecante Pellumb Xhufit, qe ngrihet me guxim per te thene te vertetat: mangesite dhe meritat e medha te Enver Hoxhes.

     • luli April 16, 15:40

      Mos e perdhosni emrin e nderuar te TRAGJASIT me mbroçkullat tuaja. Vini nje emer vetes qe t’u shkoje sipas kokes.

     • Vladimir Pulaj January 3, 23:04

      Mos fol o derr ne emer te tragjasit, o pjelle e ndonje ballisti te ndyre.

    • Ermira February 17, 14:12

     Enveri nuk ishte as komuniste e as nacionalist i ndershem. Ai ishte nje paranoid (mjeku i tij Personal e ka vertetat) qe vrau e preu cilido, dhe shoket e Luftes. Ai donte te mos kishte njeri qe ta rezonte nga fuqia dhe prandaj na mbylli si ne keshtjelle. Enciklopedia do te shkruhet rishtazi, ne botimet e ardhmshme. Historia e ka kete te mire, qe korigjohet….Po jetet e njererze qe iken nga dora e tij gjakatare nuk korigjohen me…

     Reply to this comment
    • Drejtesia do te behet doni apo nuke doni ju o mije kenetash e avoketer te djallit. January 2, 21:39

     Per cfare nacionalisti e komunisti fanatik na etiketon diktatorin Enver Hoxha,per grabitjen e tjetersimin e pasurise kombetare e ate private,gje qe as ne teorine marksiste-leniniste nuke thuhet nje gje e tille,por prona eshte e shejte dhe askush nuke ka te drejte ta rrembeje,apo ta tjetersoje,per cfare?.Dhe per cfare komunisti nacionalist na e etiketon kete moster per ate nacionalizem qe desh e shiti Shqiperine tek titovicet,apo me vone tek ruset e kinezet,por qe nuke e pranuan,pra nuke e perfillen dhe e lane si mut te dhjere qe populli vete ta kuptonte,percfare?Apo per ato vrasjet pas shpine me kurthe e fuqi cmendurie pushtetesh deri ne kanibalizem ndaj miqeve,shokeve e disidences shqiptare qe e strehoje,ushqeu dhe e shpetoje nga pushtuesi,percfare apo per pabesine ne teresine e saje te ushqyer nga nexhijeviceja?Apo per kermat qe la pas si salijevicet,metovicet,nanovicet,medijvicet e ramovicet qe ne unison e dogjen,grabiten pasurine kombetare e private nga fuqia mafjozo-imorale e pushteteve,duke shtuar pas viktimave te eterve mijra viktima te tjera te rradhes se lufte per leke te piset e pushtet pa kufi me c’do forme e cmim brenda djallit, ku dhe praktikuan teorine e tokes se djegur,nen moton pas nesh u befte qameti,percfare? Mjaft eshte MJAFT;thote populli qe ne shumice i bojkotoje zgjedhjet e fundit parlamentare saqe e nxoren berishen,lulushen,metushen,e ramushen te dhjere,por krenare.Cfare te mirash beri enverizmi,kur ato vepra e ndertime qe u bene me gjakun e djersen e ballit u shkemoqen nen diktatin e tyre,ne vazhdimesine e luftes per leke te piset e pushtet pa kufi me c’do forme e cmim brenda jashteqitjes shqiptare ne dite e vite deri me sot,aqe mekate saqe u kerkua nga SOVRANI SHBA e BE-ja reforma ne Drejtesi,Vettingu dhe ligji i Dekriminalizimit.Tashme po vjen minuti qe nga trasta peme e kalbur jasht do t’hidhet,duan apo nuke duan ujqerit e cakejte e politikave bastarde te Tiranes zyrtare,qe deridhin lot krokodilesh per te mashtruar e shqer prene e rradhes,pra popullin e popujt.Koha e tyre perendoje,ashtu sikurse dhe e dishembullit te tye diktatorit Enver Hoxha.Besoni te pakten nje here te vetme ne jete ,qe Zoti t’u meshiroje.

     Reply to this comment
   • ari April 12, 19:50

    enveri bar e rama lesh negjmije o ju bijt e kesaj qelbesire partie.55 vite bare 15 vite lesh e nuk u ngopet o ju bangladsh.

    Reply to this comment
   • ELIOT December 20, 15:05

    OR GUPI I PILURIT ….. SKENDERBEU LUFTOI KUNDER PUSHTUESVE .. DHE I BASHKOI SHQIPTARET ..NDERSA ENVERI LUFTOI PER SURRATIN E VET .PREJ ZGJEBSI .. DHE I NDAU SHQIPTARET . ENVERI VRUA 10 MIJE TE RINJ VETEM NE KUFIJ ..QE PO TI KISHTE KETO TRIMA SKENDERBEU …. DO TI REZISTONTE TURKUT EDHE PER 50 VJET MORE KOQE KATUNARI …ENVERI FUTI NE BURGJE INTERNOI ME SHUME SE HITLERI NE SHQIPERI … ENVERI EDHE ME HITLERIN NUK KRAHASOHET …SEPSE HITLEI VRISTE CIFUTET TE HUAJT ..NDERSA ENVERI VRISTE SHQITARET JO KOMUNISTA …. E KUPTON COBAN APO TA BEJ ME VIZATIME SI NE KOPESHT ….. ANALFABET …. ENVERI ISHTE TRADHETARI ME I MADH I SHQIPTAREVE NE 200 VITET E FUNDIT ….

    Reply to this comment
  • Gazmend Terbicka April 16, 09:29

   Erjon Veliaj djali i paligjeruar i Presidentit Iranian Ahmadinejad
   09 Prill, 2015
   Dashuri & UrrejtjeEditorialKomenteOpinion
   343

   Erion Veliaj, në emisionin “Opinion” të Blendi Fevziut, kur debatohej për çështjen “Pango” shprehu pikëpamjen se edhe pse përgjimi është dhunim i privatësisë nga ana ligjore, ai (Erioni), kur është fjala për interesa publike, e pranon këtë shkelje të ligjit, se siç tha Erioni, me një buzëqeshje ironike, një frazë të manualeve sorosiane të imazhit: “Po nuk shkele ligjin, nuk merr Çmimin Pulitzer”. Edhe unë jam me pikëpamjen e politikanit të ri Veliaj dhe shpresoj që Erioni ta shikojë në këtë sens edhe një investigim të pritshëm për atë, se cili është fëmija ilegal që ka në Shqipëri Presidenti aktual iranian, Ahmadinejad. Në website të opozitës iraniane jashtë vendit, është dhënë lajmi se Presidenti Ahmadinejad, i cili e ka vizituar Shqipërinë në kohën e regjimit komunist, në vitin 1979, pas Revolucionit Islamik në Iran, ka në Shqipëri një fëmijë ilegal që është bërë një figurë e shquar politike në Shqipëri. Sa e vërtetë është kjo gjë nuk dihet, por duhet investiguar. Të dhënat e websiteve të opozitës iraniane jashtë vendit, duhen marrë po aq të vërteta sa ç’ u morën të dhënat e disa websiteve të huaja në rastin e Damir Fazlliç, i cili mbi bazën e të dhënave me një prejardhje të tillë u shpall serbo-boshnjak dhe nipi i ish- shefit të shërbimit sekret të Serbisë, Stanisiç. Pra, precedenti ekziston dhe duhet ndjekur edhe në rastin e websiteve iraniane. Të dhënat që jepen në websitet e opozitës iraniane nuk duken apriori të pabesueshme se dihet se regjimi komunist shqiptar kishte marrëdhënie të mira me regjimin islamik që erdhi në fuqi në Iran pas revolucionit të vitit 1979. Në këtë kuadër midis Shqipërisë dhe Iranit ka pasur shkëmbime të dendura delegacionesh të ndërsjella. Në këtë kuadër, edhe Presidenti i tashëm iranian, Ahmadinexhad ka vizituar Shqipërinë në vitin 1979, sipas atyre që thuhen në muajin mars. Ahmadinexhad ka qenë në qytete të ndryshme të Shqipërisë, në Tiranë, Durrës, Berat. Ai sipas të dhënave ka kryer në Shqipëri dhe stërvitje ushtarake, siç bënin shumë të huaj në Shqipëri në atë kohë. Gjëja e veçantë në rastin e Ahmadinexhad është se ai ka qenë stërvitur edhe nga një oficere shqiptare femër. Nuk mund të mos ndihet krenar njeriu gjithsesi, kur një femër shqiptare ka stërvitur një njeri si Ahmedinexhad, i cili pavarësisht nga të tjerat, nuk mund të mohohet se është një burrë trim. Kjo femër shqiptare të shëmbëllen me një amazonë, një Shqiponjë. Sigurisht që ekzistenca e një fëmije të Presidentit iranian në Shqipëri, është një gjë që e justifikon një investigim, duke dhunuar dhe privatësinë e këtij iraniano-shqiptari enigmatik, aq më tepër që supozohet që ai të jetë dhe një figurë e njohur politike në Shqipëri. Në botë investigime të tilla janë të njohura dhe janë bërë deri edhe ndaj personaliteteve të tilla politike si Tony Blair, për të cilin u zbulua se nuk ishte i biri natyral i prindërve të tij, porse ata e kishin gjetur pasi qe braktisur nga prindërit e tij natyralë, një çift aktorësh shëtitës. Blair më pas e pranoi edhe vetë këtë gjë. Pse të mos e ndiqte shembullin e tij edhe politikani misterioz shqiptar, aq më tepër që tash Ahmadinexhad po jep shenja se kërkon të bashkëpunojë me Perëndimin dhe veçanërisht me SHBA. Për të filluar investigimin, unë kam siguruar një libër për Ahmadinexhadin të botuar në Britaninë e Madhe, ku ka shumë fotografi të kohës së rinisë të Ahmedinaxhadit, kur ai qe 30 vjeç, aq sa ç’ është sot djali i tij i supozuar në Shqipëri. Në investigimin tim unë do të veproj si një dishepull i Erion Veliajt, duke dhunuar privatësinë për interesa publike. Metoda që kam zgjedhur është që të krahasoj fotografinë e politikanëve të rinj shqiptarë, të moshës 30 vjeç, me atë të Presidentit Ahmadinexhad. Më pas do t’ ia le publikut të gjykojë se kush është i biri i Ahmadinexhad. Ai politikan që do të rezultojë se i ngjan Ahmadinexhadit, ka të drejtën që të japë shpjegime para se të bëhen deduksione të mëtejshme, mbi bazën e fakteve që nuk është vendi të përmenden në këtë shkrim. Kjo metodë nuk është më pak e vlefshme sa edhe përgjimi i “Fiks fare”, madje është më serioze, se ngjashmëria fotografike mund të trukohet, ashtu si audioregjistrimet, derisa është fjala për krahasimin e fotografie që gjendet në një libër të botuar nga një shtëpi botuese shume serioze në Britaninë e Madhe ku Erion Veliaj pretendon se ka marrë një master (apo mos duhet të themi është bërë master) dhe fotografisë së një personi që është aktiv në politikën shqiptare sot. E mira do të ishte që në këtë investigim të angazhohej dhe Erion Veliaj se ai, me lidhjet që ka jashtë vendit, ku prezantohet veç të tjerave edhe si gazetar, mund të fitojë Çmimin “Pulitzer”. Unë, me një altruizëm të sinqertë profesional, do t’ ia kaloja të gjitha të dhënat që kam, në mënyrë që ai ta vazhdonte investigimin. Se ku dihet, mund të ndodhë që djali ilegal i Ahmadinexhad të jetë në partinë e Berishës, dhe kjo do ta rritë shumë kreditin e Erion Veliajt tek e majta. Por, përtej ironisë, tash që jemi me përshtypjet e emisioneve të Aida Shtinos dhe Rudina Magjistarit, ku ka pasur edhe disa raste ku janë takuar fëmijë me baballarët e tyre që nuk i njihnin, nuk është çudi që kulmi i këtyre emisioneve të jetë takimi i një politikani shqiptar me Presidentin iranian. Sigurisht që Presidenti iranian, i cili në atë kohë ishte një djalë i ri, nuk ka pse të ketë ndonjë embarracim për këtë aventurë rinore, se gjëra të tilla ndodhin në këtë moshë në çdo vend të botës. Kjo histori nuk e cënon dinjitetin e tij. Përndryshe kjo histori ndoshta cënon reputacionin e djalit të tij shqiptar, por supozohet që ai të jetë aq i emancipuar nga paragjykimet, sa të krijojë një standard të ri emancipimi në shoqërinë shqiptare.https://www.youtube.com/watch?v=CxK6e4U88OM
   Nga Kastriot Myftaraj
   Gazeta SOT

   Reply to this comment
   • Nazim January 1, 20:55

    O njeri i semure nga trute, rri rri ti dhe boton kete pacavure.

    Reply to this comment
   • Nik January 1, 22:37

    Nder njerezit me pervese qe nxijne rreshta me aluçinacionet e mendjes se semure. Ky s’ka lene njeri pa pergojuar.
    Bojkotojeni! Ai eshte ndotesi me i madh i mediave te shkruara.
    Nik

    Reply to this comment
   • Dielli mbi Korab January 3, 01:12

    Enver Hoxha duhet shpall Shenjtori i Shqiptarise.
    Ai asht Legjenda e dyte e kombit shqiptar gati 500 vite mbas Gjergj Kastriotit.
    FALEMINDERIT i nderum zotni Pllumb per qetsin me te cilen e ke analizu Figuren e Enver Hoxhes,Diktatorit qe e donte dhe punoi per nje Shqiperi krenare dhe te barabarte me popujt e Evropes

    Reply to this comment
    • Berti February 17, 14:32

     Kur kemi duruar nga 1944- 1990, nje te semure, (pyesni mjekun Personal, qe e ka kuruar per paranoia) qe hodhi dhe Mehmetin ne varr, do durojme dhe gjithe psiqiatrine…Ne populli me durimqar….

     Reply to this comment
    • ELIOT December 21, 19:36

     OR FSHATAR KORABI …. KU E PE TI MORE QORR SE SHQIPERIA ISHTE NJESOJ ME POPUJT E EUROPES MORE DERRRRRR….. ENVERI NA LA POPULLIN ME TE VARFER NE EUROPE NE BALLKAN MORE QYRRAVEC … BUKEN 40 ..TE ZEZE QE NA HANIM NE SHQIPERI …..NE EUROPE MORE KATUNAR …EDHE QENVE SJA JAPIN …. E DI SE JETOJ NE FRANCE ZGJEPS SPIUN… DHE QENI IM SE HAN BUKEN E ENVERIT DHE USHQIPET E PRISHURA TE KOMUNISTAVE ….. PRANDAJ SHKO SHIKO NJE PSI SE PASKE LINDUR BUDALLAH …POR ESHTE FATKEQESI TE VDESEH DEBILE …..HEJ FSHATAR ZHULS ..KAM NJE HISTORIE PER TY EDHE DISA ANALFABETA …. KUR MIKU I HITLERIT GENERALI ERWIN ROMMEL E TRADHETOI ..SEPSE E DINTE PER ATENTATIN QE PO I PREGATITEJ NE 44 KUNDER HITLERIT ..DHE SI DENONCOI PUCISTAT ….. HITLERI I COI GESTAPON DHE I THANE QE TE VRASI VETEN OSE ……DHE GENERALI I MADH ….SHOKU I HITLERIT QE E GJITHE GJERMANIA KRENOHEJ . VRAU VETEN …….POR HITLERI NUK JA VRAU FAMILJEN GRUAN DHE CUNIN……..ENVERI MIRE QE E VRAU MEHEMT SHEHUN ..POR JA VRAU EDHE FAMILJEN DJEMT GRUAN DHE FAREFISIN ….. E KUPTON COBAN .KUSH ISHTE HITLERI DHE KUSH ISHTE ENVERI …… APO TJU A BEJ ME VIZATIME JUVE DISAVE FSHATAREVE TE KOMUNIZMIT ….LEXOJE 5 HERE COBAN ANALFABET … DHE PO SE KUPTOVE …TA BEJ ME VIZATIME SI NE KOPESHT ……MERCI …. TETE DE BITE …..A BIENTOT …..

     Reply to this comment
   • dg January 3, 18:31

    Mos eshte per Alibejin,ai eshte dhe islamist

    Reply to this comment
   • Zgjimi February 17, 14:46

    Komenti nuk eshte gazete ore ti. Shkruan gjate kush nuk ka kohe me shkrujte shkurt.

    Reply to this comment
   • era December 20, 17:48

    Krimb gjirizesh

    Reply to this comment
  • Sadiu April 16, 09:30

   Ky flet si kollovar jo si historian. Eshte ne konflikt interesash.

   Reply to this comment
  • Taku January 1, 17:05

   Nacionalist? Ishte vella me Miladinin dhe Dushani qe moren Kosoven. Komunizmi eshte antinacionalist, eshte internacionalist.

   Reply to this comment
  • Irriqi January 2, 03:19

   Perkthjeni ne shqip fjalet “komunizem” dhe “nacionalizem” dhe pastaj çdokush lete te zgjedhe te shkruaje ne Shqip apo gjuhe tjeter. “Komunizmi” eshte i kunderti i “Nacionalizmit” dhe i krijuar per te zhdukur nacionalzimin dhe prandaj nuk mund te egzistoje fjala “nacional-komunist”. Shkrime te tilla vetem se i japin autorit noten pakaluese 4.

   Reply to this comment
   • nausika February 17, 13:01

    E pse te zihemi per percaktime ,o, zotni, ai qe nje monter me nje princip kryesor te shtype cdo njeri, ide, qe nuk e linte te ishte i pari. Pra nje DIKTATOR” Si Stalini e shume e shume te tjere

    Reply to this comment
  • mira February 17, 12:16

   Akoma nuk ka fillu gjygji i Nurenbergut per Shqiperine, per ato krime qe bene! Po ashtu si Sala Edi te nje kallupi jane…ka 27 vjet qe nuk bejne perpunimin e te shkuares…. U pasuruan me pronat e fisnikeve e qytetareve te Shqiperise, pasi keto te fundit i vrane e cmeti po e shpronesojne cdo dite me shume! E bene Tiranen qe dikur ishte plot me shtepia me kopshte me lule, nje parajse betoni…Turp e fatkeqesi e madhe per te gjithe ne!

   Reply to this comment
  • lira February 17, 13:16

   ENVER=SALA=RAMA
   Mos prisni asnje te mire!
   Vec cvatje e shfrytezim!
   Kur te varferit marrin fuqi,
   duan vetem te pasuri!
   Me ekonomike vec nje Elizabeth trime

   Reply to this comment
  • Peza December 25, 00:08

   Enver Hoxha ishte komunist imnternacionalist!
   Ndersa ju,armiqte e Shqiperise,qe u bashkuat me pushtuesit e vendit,e quani veten nacionaliste,qe ne fakt nenkupton fashist!
   Ju pame keto 27 vjet kapitalizem se cfare mut nacionalistesh jeni ju!
   Derdellitni per Mukjen sikur ajo ju pengoi te merrnit pjese ne lufte,por tani qe nuk e keni Enver Hoxhen,cfare te mirash i keni bere ketij populli pervec bashkepunimit me armikun me te madh te shqiptareve ,kriminelin e zi Sali Berisha?
   Gjithmone me armiqte e Shqiperise jeni bashkuar o tradhetare!

   Reply to this comment
 2. Shkëmbi i Kavajës February 23, 12:15

  Një nga analizat e rralla dhe realiste mbi Hoxhën dhe kontributin e tij në çeshtjen e Kosovës.Ndryshe nga paloanalistët e tipit Fevziu, Lubonja etj., ky shkrim i mbështetur në historinë tonë argumenton figurën e vërtetë të E.Hoxhës.Xhufi na kënaq me shkrimet e tij të sakta dhe objektive.

  Reply to this comment
  • Deshmitari i kohes February 23, 17:29

   “…Të gjithë e dinë se çfarë mendon Edi Rama për Enver Hoxhën, ndaj nuk dua të zgjatem as me pasionin e tij antienverist, të sinqertë, të kuptueshëm por antihistorik,..“
   Per manipulues te historise si puna juaj une nuk kam rrespekt. Nuk kam kam rrespekt sepse jam deshmitar i kohes dhe me mjaftojne kujtimet. Dhe ketu dua ta rrotulloj muhabetin te manipulimi qe kerkon te beni me kujtimet. Manipulon “Gjumashi“ i partise Edi Rama. Manipuloni dhe Ju se keni ne cdo qelize ideologjine e kuqe qe kurre nuk dote jeni ne gjendje te cliroheni e te thoni te verteten. Atehere le ti kthehemi kujtimeve: Edi Rama ulerinte dhe bertiste qe kumunistet do ti varte ne shtyllat e elektrikut se kishte marre liocensen e izmin e Ramizit dhe ishte i programuar e i kalkuluar per kalim politik te Katovices. Edi Rama jo komuniste nuk vari po u be i pari i komunisteve/socialisteve. Edi Rama shtepine e diktatorit do ta beje Muze. Keto jane fakte dhe vetem fakte dhe ne baze te faktve gjykoje Edi Ramen. Edi Rama eshte kelyshi i kuq komunist ashtu sic jeni dhe Ju. Dhe si kelyshe te komunizmit do te manipuloni kujtesen e popullit. Edi rama duke e matrealizuar; duke rilindur te gjithe artin e soc realizmit dhe dedikimin e kohes se diktatures, duke rinovuar dhe e kthyer ne kujtese shtepine e diktatorit, dhe ju me referate celibruese te diktatorit. Deshmitaret e kohes po vdesin dhe per ekzistencen e kujteses ka nevoje per retorike, per manipulim historik dhe per arterfakte qe stolisin jo vetem kryeministrine po ketu do te jemi e dote shohim sipas pohimeve te drejtorit te galerise se arteve qe po pregatitet ekspozita e artit te soc realizmit, ekspozita e diktatures dhe e kultit te diktatorit. Eshte nje tmerr i vertete se si manipulohen njerzit me kujtese te cunguar qe nuk mbajne mend se cfar ndodhi para pesedhjete minutash, dhe jo me te kujtohen se cfar e si ka ndodhur para pesdhjetevjetsh. Eshte nje proces qe ju e qani kete pune: kohe keni, artefakte keni, potencial mashtruesish keni, akses mediatik keni…dhe manipuloni. “…Të gjithë e dinë se çfarë mendon Edi Rama për Enver Hoxhën, ndaj nuk dua të zgjatem as me pasionin e tij antienverist, të sinqertë, të kuptueshëm por antihistorik,..“ me thuaj ku e lexoni Ju antienverizmin e E.Rames Ju e filloni shkrimin Tuaj me mashtrim e manipulim dhe humbisni besueshmerine. Nuk po flas Sali Komunistin e psikopatin se nuk ja vlen. Edi Rama antienverist, cna bere te qeshim…

   Reply to this comment
   • Beso February 23, 20:22

    Aman o deshmitar leshi se na mallengjeve! Po ti qenke me nastradin se ky ketu posht, babai, vellai, i biri dhe nipi i gomarit. Ju jeni hijena qe jeni te etur per gjak, ndaj qe ne krye te hers keni bere thirrje dhe vazhdoni ulurimat tuaja per gjak. Plehra, qe nga ererat e demosaleshanarshise keni dale nga koshat dhe kerkoni te kontaminoni mjedisin.

    Reply to this comment
   • roberto December 2, 03:14

    Cfare kerkon,ti “deshmitasri i kohes” me keto ulurimat dhe shkumezimet prej nje te semuri PSIKIK???
    Ku do te shkosh me kete urrejtje qe ke ne shpirt per shqiptaret e tjere qe e duan dhe nderojne ENVER HOXHEN???
    Ne demokraci duhet te kete vend per te gjithe,por sic duket ne jetojme ne FASHIZEM,prandaj ti,more zagar i zgjebosur ben gam-gam keshtu!!1
    Ne se kerkon nje LUFTE CIVILE midis ju pinjolleve te kolaboracionisteve tradhetare dhe ne ADHURUASVE TE VEPRES SE LAVDISHME TE ENVER HOXHES,bujrum ketu na ke!
    E peovoi Berisha ne 97-ten dhe e pa se cfare force kolosale kane te MAJTET ne Shqiperi!!!
    Mos harro se edhe LUFTEN CLIRIMTARE ne te MAJTET E BEME,ndersa ju u lepinit bythen bajraktareve dhe serbeve!!!
    Ule sqepin o deshmitar se nuk ke qene vetem ti atehere,por edhe ne te tjeret!
    Shporru,HORR i UDB-se!!!

    Reply to this comment
   • xxx December 2, 09:00

    Aman o qyq, po flasim per Enverin ketu jo per Edin. Gjithsesi e lexova analizen me nje vemendje te vecante dhe ishte shume e sakte. Figura e Enver Hoxhes dhe gjithe periudha komuniste duhet te analizohet jo vetem ne nje drejtim. Isha tek Bunkarti para disa ditesh dhe kam mbetur e befasuar nga dy foto ku tregohej lufta e madhe kunder analfabetizmit ne vitin 1947 apo rindertimi i urave te shkaterruara direkt mbas luftes me 1945. Jane keto e shume gjera te tjera qe duhen analizuar per ate periudhe , duke i dhene hisen e vete per cdo gje asaj kohe

    Reply to this comment
    • Dordomuzi April 15, 20:41

     Deshmitar ti?! Ti je deshmitar i kohes? Ti je nje kelysh i Mustafa Merlikes, ti je nje bythelepiers i çdo pushtuesi, çdo qeverie qe nga ajo kuinslinge, qeveria komuniste dhe deri tek qeverit e sotme.Kermijte e sojit tend rezistojne se futen nden guacke dhe kur çel bari nxjerrin turinjte.Per ty eshte pak te thuhet mut bir muti, ti je mut bastard mutrash, vemje spiunesh qe ke mbijetuar. Akoma nuk ke ngordhur mor qen i zgjebosur? Po ç’them dhe une , ku bie rrufeja ne grope te halese.

     Reply to this comment
     • arifi February 17, 14:59

      Do ishte me mire te kishim mbajtu Merliken! Ndershmerisht, ai nuk kishte nevoje ti merrte gje njeriu se kisht vete, se keto te zgjebosur, qe hajde njeri ne fuqi e merr, e hajde tjetri ne fuqi e vidh e nuk i ben dot gjithe te pasur keto mavri….Enveri i vrau hasmet. Dhe miqte ju bene hasem. Donte ta donin te gjithe, me burra e gra….Komunistet jane internacionalista, keshtu thone ata…

   • shpatar April 16, 09:50

    Ti o deshmimtar i vetes nuk ke arritur te kuptosh pse u katandis Shqiperia dhe populli ne kete fare gjeje .Ideja jote eshte :Shqiperine e regullojne ata qe dje, domethene ballistat ,legistat ,nacjonalistat ,zogistat e llumi i pa gdhendur i veriut ,bashkpuntor te pushtuesve te drejtojne Shqiperine e popullin shqiptare .
    Fatkeqsishte ne Shqiperi kjo ndodhi .Per 24 vjete ne demokraci keto bene gjemat me te medhaja ne gjithe historin e popullit tone .Jo vetem komunistat e ndershem por dhe populli fukara u ndeshkuan si asnjehere nga kjo klase politike qe ti pretendon te na drejtoje .
    Lexo pak me shume te kuptosh se cfare u mungon shqiptarve dhe mos u kenaq me brockullat antikomuniste .Rama si shume djem te rinje te Shqiperise me ze ose nen ze e kane hedhur poshte figuren e Hoxhes mbas viteve 1972 .Te mos te duket cudi qe sot ka vlersime dhe kundershtime nga e njejta familje politike .Jo Rama, por te mblidheni te gjithe ju qe kini cfryni vrrrin kunder bijve te sistemit komuniste, nuk arrine ti veni ne litar 80% te popullit qe u bashkua ne kauzen e komunizmit .
    Nuk mbroje asnje qe abuzoje me teorite e komunizmit kunder popullit si ne kohen e Hoxhes dhe tani .Por nje fakte te dish .Populli ,vuri cfare epiteti te duash ,deri me sot u ka ardhur nga mbrapa gjithe atyreve qe kane cfryre kunder komunizmit .Bile ka dhe nga ata qe ne kohen e Hoxhes perfituan gjithecka e sot jane per nje politike me te lire e demokratike gje qe nuk po e shohim tek miqte e tu .Saliu e shume te shitur nuk kane lidhje me ate fare komuniste qe punuan per popullit por me ate fare qe duan shkaterrimin e popullit .Edi Rama ka dhe ai sindromen e keqe te komunizmit por nuk sillet si shkaterrimtar i popullit e i Shqiperise .Ky eshte ndryshimi i politikanve ne raporte me te shkuaren .
    Profesor Xhufi e ka trajtuar shume drejte politiken nacjonaliste te Hoxhes por nuk mjafton me kaq .Ceshtja e kombit shqiptare nuk shikohet e shkeputur nga e tashmja dhe prespektiva .Hoxha u perpoq dhe ka bere me shume se politika e 24 vjetve demokraci .Ai gaboje rende qe aspiratat e popullit i la ne mes te rruges .Vitet 1972 -1985 prishen gjithcka qe ai ndertoje bashke me perkrahsit e tije. Nuk dua tja ve fain semundjes se tije ,qe u cfrytezua nga agjentura Jugosllave per interesat e saje ,por gjithe perkrahsve qe ju nenshtruan nga frika e mitit te tij.Hoxha e beri si lopa .E mbushi dhe i shqejmoje te gjitha duke na lene ne duarte e te shiturve e tek agjenturat e huaja qe vepruan sic deshen nga 1972 e deri me sot. Nese Hoxha nuk do tu shpallte lufte B ,Sovjetik ,Kinezve dhe me pas Gjermanve ceshtja jone kombetare do te ishte zgjidhur me kohe.Dozat kundershtare te bashkimit te popullit do te ishin te paperfillshme .
    Cperfaqson sot ne vetevete deklarata e Rames per bashkim ? Politikat e gabuara te ndjekura nga Hoxha e deri tek Sali-Nano qe e mbyllen ne sirtare .Rama shikon se ne keto raporte politike te aleancave me SHBAne dhe Evropen pse mos te ngrihet ceshtja e bashkimit kur jemi ne nje familje me ata qe e prishen kete bashkim. E thene troc kjo kerkese nuk eshte se u pelqen apo nuk u pelqen te kenaqurve me trojet shqiptare por nje kujtes memorje per ata qe e shkaktuan .Te zemerohet Rusia ,Gjermania ,Anglia ,Franca e ndonje fuqi tjeter per ato ckane bere ne te shkuaren .Zemerohet Kukani e disa Eurodeputet rrogetar qe skane asnje kopetence te ndryshojne te vertetat e te drejtat e popullit te sakatuar .Per keto ta vrasesh mendje o deshmimtari i vetevetes .

    Reply to this comment
    • s.g. December 21, 15:03

     Pse sot nuk po zgjidhet problemi nacional i shqiptarve Usa Gjermania Italia janē matë forta se kurrē ku janë fabrikat uzinat qe ikeni nga këto shtete aleate as që do ti kesh kto vende kan me na përgjak niher emiŕë …

     Reply to this comment
   • shpatar January 1, 12:08

    Pse te bene pershtypje kjo sjellje e Edi Rames.Kush ishte Edi,Saliu,Nano,Gjinushi,Meta,Majko,Meksi,Ruli,Ketrushat e Lepurushat qe morren fatet e demokracise ne Shqiperi.Gjysmat agjente e gjysmat servilet e mbetjeve te komunizmit shqiptare.Jo keta por dhe lepirsat e Hoxhes e te Alias dolen para popullit ,qe per 40 vjete ishin grushte te bashkuar rreth partise,si antikomunista.Dihet fare qarte arsyeja.Si do te mbijetonin pas shkaterrimit te sistemit ku perendimoret vezhgonin ndryshimet ne nje vend as Lindje e as perendim.”Kurva”kerkonte dashnorin e ri.
    Kjo analize e z.Xufi eshte me se e sakte.Ishte tipike nacjonalist shume here me pozitive se te paret e te pasmit.Komunist i pa pjekur dhe me shume nje sundues feudo-borgjez.Per kohen kishte me shume ane pozitive,po te marrim realishte si ishte Shqiperia,duke e nxjerr vendin ne nje rruge me progresive me te shkuaren.Nuk arriti ti cfrytezoje situatat e luftes se ftohte per ti siguruar vendit rrugen e zhvillimit ekonomik te qendrushem.Prishi mardhenjet parakohe me Kinen dhe e la popullin ne duarte e ketyre qe komandojne sot.E mbylli si nje lope qe shkaterron me nje shqelm ate qe beri per 40 vjete.Vlersohet sot vetem per metodat krahesuese me zhvillimet politke te aktorve pas tije.

    Reply to this comment
   • Loko-Loko January 1, 16:09

    Edi Rama eshte HITLERI I SOTEM I SHQIPERISE!
    Populli shqiptar do ta harroje ate cfare ka bere krimineli Sali Berisha,pas atyre qe ka per te na bere Edi Rama!
    Ai ka per t’i futur shqiptaret ne LUFTE CIVILE!

    Opozita demokratike jo-komuniste ka lindur shumë më herët sesa dhjetori i 1990-ës. Ajo ka lindur bashkë me lindjen dhe përhapjen e komunizmit në Shqipëri. Kemi parasysh këtu të gjithë ata nacionalistë, intelektualë, klerikë njerëz të thjeshtë që e parandien qysh me Konferencën e Pezës, ashtu si dhe të tjerë që pranuan aleancën në frontin Nacional-çlirimtar, rrezikun që i kanosej Shqipërisë po të vendosej pas lufte një regjim komunist.
    Ndërmjet atyre që morën pjesë në Luftën Civile si front antikomunist dhe u vranë, u arratisën ose u burgosën më pas, dallohen plot demokratë, ashtu siç dallohen të tillë edhe në frontin partizan-komunist. Pajtimi Kombëtar, për të cilin po flitet kaq shumë, pikërisht aty duhet të fillojë, të Lufta Civile. Kjo është një ide fisnike që e kanë hedhur vetë ish-pjesëmarrës në luftën çlirimtare dhe në atë vëllavrasëse. Kushdo që do t’ u shpëtojë hijeve të së kaluarës duhet ta mbështesë pa asnjë ngurrim këtë ide. Duhet pranuar më në fund hapur që lufta kundër okupatorit degjeneroi në një luftë të përgjakshme civile, njëkohësisht duhet shuar çdo ndjenjë revanshi prej ngadhënjimtari ose të munduri. Prandaj nuk sjell ndonjë fryt të madh pajtimi midis Partisë Demokratike me atë socialiste ose Ekologjike, por në radhë të parë pajtimi midis ish-palëve në Luftën Civile (dhe trashëgimia e tyre), shkaktare e së cilës ishte Partia Komuniste Shqiptare e drejtuar nga emisarët jugosllavë.
    Histeria e luftës për pushtet që kishte projektuar gjenerali Enver Hoxha dhe marrja e pushtetit me dhunë që ka qenë thelbi i çdo lëvizjeje komuniste, është shkaku i vetëm që ajo luftë kundër okupatorit degjeneroi në luftë civile. Pra çështja e pushtetit është argumenti që zbulon edhe shkakun e tradhtisë që komunistët i bënë demokracisë dhe kombit shqiptar. Prandaj dhe nuk kanë asnjë kuptim thirrjet për harresë dhe për mbyllje dosjesh, kur nuk janë zgjidhur problemet kardinale si Lufta Civile, terrori ndaj inteligjencies e ndaj klerit menjëherë pas luftës dhe në faza të mëvonshme, terrori ndaj rezistencës së organizuar antikomuniste deri në periudhën 1952-1953, qëndrimi ndaj emigracionit politik. Rishikimi i dokumentacionit për këto nyje të rëndësishme të historisë sonë do t’ i kthente Shqipërisë figurat e demokratëve, do t’ i kthente në jetën normale njerëzit e ndershëm dhe do t’ u tregonte vendin inkuizitorëve, që na e bënë atdheun të pabanueshëm dhe që sot bashkojnë zërin e tyre hipokrit me koret e përbotshme për demokraci.
    Shifrat e terrorit komunist janë jashtëzakonisht të mëdha në krahasim me popullatën e Shqipërisë dhe në krahasim me vende të tjera ish-komuniste të Europës, prandaj edhe më e pamundur është harresa tek ne. Është pikërisht ndrydhja e kujtesës kombëtare, siç e takojmë çdo ditë në shtypin zyrtar, ajo që na bën të mos ndahemi dot nga e kaluara. E kaluara do të na mbajë të gozhduar në rrethin e saj vicioz për sa kohë nuk kemi bërë katarsisin e vërtetë historik.
    Për këto arsye nuk mund të ishim dakord që në fillim me faktin që në opozitën e ligjëruar nuk përfaqësohej as opozita e hershme shqiptare, as opozita e mëvonshme e kalbur nëpër burgje dhe kampe pune, as përfaqësues të emigracionit politik. Mendojmë se shkak për këtë ishte organizimi i mbyllur i tipit partiak-komunist që i drejtohej vizionit të ngushtë për demokracinë të intelektualëve të establishmentit, shumica disidentë të dhjetorit ’90. Ky vizion i ngushtë për partinë e drejtuar nga ish-komunistët është me sa duket i pashmangshëm, sepse është fryma kolektiviste ajo që ka infiltruar tashmë dhe ka zënë vend në inkoshientin e gjithë komunistëve. (Do të mjaftonte si provë e vetme për këtë sektarizëm jo-demokratik, edhe vetëm fakti që organet opozitare të shtypit deri më tani kanë botuar deri në lodhje dhe ekskluzivisht kujtimet e figurave të njohura komuniste. Vetëm komunistë ka pasur Shqipëria? Humanizmi ndaj bashkëpunëtorëve të pafat të Enver Hoxhës e nderon demokracinë shqiptare, por kurrsesi nuk mund ta përfaqësojë atë.)
    Gjithë ata që diktatura komuniste i detyroi të braktisnin atdheun që në orët e para të vendosjes së saj, ata që i detyroi të kapnin pushkën e të rezistonin nëpër male, ata që i ndryu në burgje e internime- që nga figurat e ndritura të kombit e deri te anonimët- si dhe më të rinjtë që shpresonin një kthesë rrënjësore, prisnin një akt të madh patriotik nga liderët e rinj: hapjen e dyerve të partisë së tyre për të gjithë opozitarët brenda dhe jashtë vendit dhe jo ngutjen për të dalë në krye e për të kultivuar unitetin partiak- këtë çelës të ndryshkur fitoresh.

    Reply to this comment
    • Peza December 25, 03:29

     Or ti Lolo loko i rreme!
     A i mban mend se kush u arratis pas luftes bashke me pushtuesit naziste?
     Ta them une:
     -Te gjithe bashkepuntoret e tyre,armiq te Shqiperise qe kishin kryer krime ne sherbim te pushtuesve!
     Ja keta u arratisen atehere sepse e dinin se do dilnin para gjyqit te popullit sic dolen te gjithe kolaboracionistet kudo ne Europe!
     Mire atehere se ke qene i vogel sa nje mut cobani,por tani pas 27 vjeteve kapitalizem,kush i detyron shqiptaret te arratisen nga Shqiperia demokratike?
     Kete na spjego ti e mos na csaj trapin me cfare ka ndodhur para 70 vjeteve!

     Kurre Shqiperia nuk ka per t’u bere nje atdhe i mire per te gjithe shqiptaret sepse pushtetaret shqiptare nuk jane IDEALISTE dhe patriote,por hajdute e kriminele!
     Kane menduar vetem per bythen e tyre!

     Reply to this comment
 3. Alf February 23, 12:42

  Nje analize e perkryer nga Prof Xhufi.

  Reply to this comment
  • N.VJOSA February 23, 14:28

   Nje perpjekje e mire realiste per te trajtuar personalitetin e Enver Hoxhes!
   Por dua ta them qe ne fillim:
   SA HERE TRAJTOHET KJO FIGURE KOMPLEKSE, SIKUR KA NJE FRIKE, SE CILES DHE PELLUMBI NUK I SHPETON…duket sikur analizen per E.Hoxhen, e ndjek pas perdes nje xhaxha i stermadh , si regjizor, qe te mos tejkalohet “masa”…se mos na nxiten njerzit dhe na kerkojne nje Enver Hoxhe te ri….
   Sigurisht, mendimi sa me afer te Vertetes, per çdo personalite i takon vet historianeve dhe jo atyre qe jane goditur nen regjimin e tij, sepse keta te fundit e ngrene me shume zerin dhe duane te diktojne!
   Ne shekullin e Shqiperise, te organizuar si shtet, PA ASNJE DYSHIM QE ENVER HOXHA ESHTE PERSONALITETI ME I MADH, ME TE MIRAT DHE ME FAJET E GABIMET E TIJ…
   Mua me pelqen shume, per tju afruar me shume te Vertetes qe ta quaj Enver Heroi dhe Enver Krimineli.
   Pse dhe si e argumentoj kete mendim.
   Jo vetem tek ne, por kudo ne bote, vlerat e nje personaliteti historik percaktohen nga kontributi qe jep ai ne perparimin e nje populli, rritjen ekonomike dhe shoqerore kulturore.
   Kue them kete kam parasysh shume vleresime jo vetem te partizaneve ideologjik te Enver Hoxhes, por dhe te kundershtareve te tij.
   Per kete gjithe periudhen e sundimit politik te Hoxhes do ta ndaja ne dy pjese, nga fillimi i Luftes antifashiste deri ne vitet ’70-te dhe nga 71-shi deri sa vdiq.
   Per mua Historia e Enver Hoxhes ne Luften e madhe Antifashiste eshte pjesa me e shkelqyer e Historise se Popullit shqiptar ne Shekullin e fundit ose Shekullin e Shqiperise si shtet.Sakrificat e shqiptareve perkrah Koalicionit te Madh antifashist jane nje Epope lavdie.Dhe pike.Lufta i ndau edhe shqiptaret ne dy kampe, pro dhe kunder, pro luftes ku der fashizmit dbe bashkpuntoreve te tyre dhe pro pushtuesve te Shqiperise, gje qe mund te çonte deri ne zhdukjen dhe ne coptimin e vet Atdheut tone.
   Sot , ne 1914-en mund te shtrosh shume pyetje , sikur te ish vendosur demokracia pas luftes…sikur te ish vendosur demokracia qe ne 1924-en, me Nolin etj etj…
   Por historia nuk behet me “sikur”…
   Edhe pse nen drejtimin e nje regjimi komunist, per 25 vjet , deri ne 1970-en, Shqiperia njohu transformime te jashtzakonshme, ne ekonomi, ne kulture, ne mbrojtje, ose e thene me shqip , siç vinte ne dukje nje studius i mire i Shqiperise ne Banken Boterore, ngjitja e Shqiperise ishte vertikal perpjet!… (vertikal, jo pjerrtas…)
   E tatpjeta filloi pas prishjes se mardhenieve me Kinen.
   Para 1970-es Shqiperia e dale nga Lufta dhe nga injoranca e regjimit gjysemfeudal te Zogut, me nje popullate mbi 90 perqind analfabete, me nje ekonomi tmerrsisht te prapambetur, pa energji, pa investime, me nje regjim anadollak qe shtypi çdo levizje demokratike, ne 25 vjet, deri ne 70-en Shqiperia zhvilloi ekonomine e saj duke e mbushur vendin me fabrika, hidrocentrale, shkolla, spitale, univeritetin dhe institutet e saj, duke arritur shume shpejt ta ktheje popullin e injorances zogolliane ne popullin nga me te arsimuarit e Europes!
   Por dhe menje fuqi mbrojtese te motivuar ne kushtet e luftes se ftohte ne ndarjen globale te planetit.Ne ate kohe me Shqiperine dhe pamvaresine e saj nuk mund te luhej kollaj.Edhe kur kercenimi sovjetik ish ne pragun e deres, pas daljes nga traktati i Varshves dhe pas debimit te fuqis sovjetike prej Vlores, politika e Enver Hkxhes rreshtoi perkrah shtetin me te madh te Botes, dume deklaruar hapur, boterisht se nuk do te njihte kufi shtetesh ndihma qe do ti vinte Shqiperise ne rast sulmi. Ne kete periudhe , pra deri ne 70-en, gabim taktik i Hoxhes ishte shterngimi me teper se sa duhej i rripit, ne ndarjen e te ardhurave per popullaten, por duhet thene e verteta se u investua gjithçka ne ekonomi dbe ne sektoret e tjere….
   Deri ketu Enver Hoxha ishte dhe duhet te mbetet Enver Heroi. E di qe ka plot kundershtime por koha si gjykatesi me i mire do te thote heret ose vone te Verteten!
   Më tej , ne vijim dua te komentoj kush ishte Enver Krimineli….
   (Vijon)

   Reply to this comment
   • N.VJOSA February 23, 15:53

    (vijon)
    Qe regjimi i i gjithpushtetshem i Enver Hoxhes do deshtonte, kjo tashme nuk diskutohet, sepse vet ai sistem ishte nje utopi, siç deshtoi ne te gjitha vendet e lindjes europiane.E. Hoxha sundoi me nje organizem te persosur politik, me dore te hekurt.Ai i shtypi me dhune kundershtaret .

    Qe gjate Luftes antifashiste u duken shena te sektarizmit te tij.
    Dhe ky sektarizem u duk aq me shume ne vet Partine e tij, duke arritur qe ne shume rrethe te vendit te perjashtonte me shume se gjysmen e efektivit.
    Por deshtimin e tij e ndihmoi me se shumti dhe qendrimi per nje kohe shume te gjate ne pushtet. Edhe uji, qe eshte uji, thote populli, kur rri shume ne nje vend nis e qelbet.
    Prishja me Kinen ishte nje gafe fatale. Nje megallomani dhe nje rreshqitje katastrofike, jo vetem sepse e gjithe ekonomia dhe industria ishte e lidhur me ekonomine kineze, deri dhe tek pjeset e kembimit, por kinezet mbulonin me lehtesi çdo grope te ekonomise.Ideale do te ishte psh prishja graduale me ta dhe lidhja e hapja me Perendimin!
    Por historia, siç dihet, nuk behet me “sikur”…
    Jo vetem kaq por i udhehequr nga dogmat, ai nisi te “mesoje” edhe kinezet…!
    Te mesoje kinezet se si duhet te silleshin ndaj problemeve boterore dhe strategjise se tyre , ishte njelloj sikur te mesonte Miza Elefantin!
    Specialiste dhe njohes te mire te ekonomise shqiptare te asaj kohe deklaruan se e tatepjeta e e Ekonomise sone do te niste pas kater vjetesh , pas prishjes me Kinen…
    Por ne fakt e tatepjeta nisi menjehere pas nje viti, deri sa e çoi Shqiperine perpara gremines…
    Pas semundjes, ne vitin 1972, E.Hoxha pesoi çrregullime te renda psiqike, perveç delireve qe krijoi nga sukseset.Dhe keshtu nisi lufta e eger per pushtet, qe, nje lloj si Stalini, ai nisi te eleminonte njeri pas tjetrit bashkpuntoret e tij me te ngushte.
    Ramiz Alia qe triumfoi, pas nje lufte te eger per pushtet, beri gabime te tjera fatale.
    Prandaj, e mira do te ishte qe pas 1970-es Enve Hoxha, ne se refuzonte ta kthente fytyren e vendit nga Perendimi, me te cilin nuk mund te thuhet se mbante qendim te njejte, aq sa me Francen jo me Gjermanine,aq sa me Italine, jo me Angline etj etj. duhej detyruar ose eleminuar, duke mbajtur parasysh interesat e vendit.
    Pas 70-tes nis te kristalizohet edhe roli i tij regresiv dhe i denueshem i Hoxhes, gje qe çoi shume shpejt ne falimentimin e ekonomise dhe tok me te te te gjithe sistemit.
    Por i krahasuar se çfare roli lozi ne 25 vjet politika e E.Hoxhes, me ate se çfare perparimi solli Kllouni Sali Berisha, tok me Tos Bixhozin, ne kete Çerek shekulli, une them pa diskutim se Enver Hoxha beri me shume, pamvarsisht se ideologja dhe dogmat nga udhehiqej ai jane shume prapa nga parimet dhe realiteti i nje Demokracie te Vertete.
    Le te shpresojme se dhe Shqiperia do ta tregoje ne praktike perparesine e nje shteti demokratik, sepse deri tani eshte vetem ne nje tranzicion deshperues.Dhe e gjitha kjo nga primitiviteti i udheheqsve aspak demokrate, por veçse karikatura te Diktatorit komunist.

    Reply to this comment
    • VASO PASHA February 23, 17:33

     per n vjoses (nqs eshte orgjinali)

     Ju duhet ta ndani figuren e Enverit nga ana ideollogjike dhe te shihni veprimtarine e tij ne rrafshin kombetar.
     Shohim sot se sa me teper kjo klase politike futet me thelle ne rrugen e asgjesimit te shtetit shqiptar dhe te deformimit kombetar aq me e eger behet propoganda kunder atdhetarit Enver Hoxha.
     Viktime e kesaj propogande eshte brezi i ri qe po bombardohet non stop 24 ore ne dite me nje rrjet shume te gjere dhe te sofistikuar duke i trullosur deri ne shplarje truri permanente.
     Por vepra e Enverit nuk mund te zbehet pamvaresisht shume gabimeve te ndodhura ne kohen e tij qofte nga eksperianca,qofte nga nje rrethim 40 vjecar nga athina dhe beogradi te ndihmuar ne ate kohe nga perendimi.Jo vetem i takojne ato dy dekoratat qe ka te Kuvendi por une do tishtoja dhe te tjera:

     1-DEKORATE ATDHETARIE
     Mbrojtja hyjnore qe i beri kombit Enver Hoxha ne konferencen e paqes ne Paris kur i tha botes se:
     SHQIPTARET KANE ARDHUR NE PARIS JO PER TE DHENE LLOGARI POR PER TE KERKUAR LLOGARI qe i la me goje hapur udheheqsit boterore me frengjishten e tij perfekte .

     2-DEKORATE TRIMERIE
     Mbrojtja e shkelqyer qe i beri monarko-fashisteve greke ne 1949 qe i shkerdheu nenen atyre.Kurse nen regjimin e talebanit Berishe ne 1994 komando greke shpartalloi dhe poshtroi maksimalisht duke vrare disa ushtarake shqiptare dhe duke i lidhur si bageti efektivin e nje njesie luftarake te mender berishes.

     3-DEKORATE GUXIMI
     Debimi spektakular qe i beri fllotes ruse ne Pashaliman qe shume stratege e cilesojne si nje nga veprimet me te guximshe ne historine e njerzimit.Ishen vitet 60′ kur Ruset ishin fuqia me e madhe boterore ushtarake derisa ne krizen e karaibeve ne 60′ Hryshovi i trembi amerikanet te cilet deshtuan ne ngjarjen e Gjirit te derrave ne Kube.

     4-DEKORATE LARGPAMESIE
     Trim u tregua dhe ne daljen nga traktati i Varshaves ne shenje proteste kunder pushtimit Cekosllovakise qe mbahet si dita kur u be komunist plehu Sali Birishi nga “mallengjimi” i ketij akti heroik .

     4-DEKORATE INTELIGJENCE
     Enver Trimi drejtoi vendin qe e mori absolutisht te shkaterruar dhe pa asnje kokerr leku ne arken e shtetit.Ai drejtoi dhe luftoi balle per balle me Titon per 30 vjet qe dihet se ishte nje figurat boterore me finoke dhe i mbeshtetur fuqimisht per te shkaterruar shqiperine.

     5-DEKORATE PER DIZINFEKTIM TE TURKOSHAKEVE
     Kjo eshte vepra e tij madheshtore qe vuri si Pashko Vaso ne zbatim moton :feja e shqiptarit eshte shqiptaria.Si rrjedhoje ekesaj politike kemi me mijra familje shqiptare me besim miks qe i ben me teper shqiptare se fetare.Eshte kriminale sot te shohes sumat perpjete te disa besimtareve dallkauke perpara gjergj kastriotit ne Tirane dhe kjo mjafton per kete supermedalje
     Jane shume aspekte qe flasin ne favor te ketij legjendari por pa harruar shume bema te keqia te tij qe nqs do ishte gjalle do ti kerkonte ndjese shqipatreve.
     Ishte sistemi i Enver Hoxhes qe mori Sali morracakun nga vicidoli nga nje familje ekstremisht analfabete ,i dha shkolle e futi ne gjirin e famijes deri te oxhaku i tij dhe pastaj ky gjarper kafshoi te zotin..
     Nuk dua te mbroj atdhetarin Enver Hoxha sepse ka qene ne nje fare menyre i para denuar nga koha qe jetoi dhe ideologjia qe perfaqsoi por Ate KOLLOS NUK MUND TA ZHDUKIN AS UFO-T nqs do vijne nje dite sepse ishte nje ZEUS qe historia e ka futur ne arkivat e saj.
     Ne ditet e sotme kur shqiperia eshte kthyer ne shprehje gjeografike nen ombrellen e Natos dhe klasa politike nuk eshte e afte jo vetem te vere ne funksion shtetin shqiptar por e ka shkaterruar ate perfundimisht duke e lene ne dore te ca ambasdoreve low life figura e tij eshte ne rritje progresiveVetem nje referendum popullor per Enver Hoxhen do ju mbylli gojen reaksionareve dhe tradhetareve te vendit te cilet ai I luftoi per 40 vjet dhe nuk jane pak..
     6-DEKORATE PER DENIMIN E DJAJVE TE TIPIT FATOS LUBONJEN DHE SPARTAK KIQO NGJALA

     Epilog
     Mos harro se numri i bandave nga 1945 deri ne 1990 ishte me i madh se numri i te burgosurve politike.Dhe ti spiuni Neti Vjosa keni qene pjese e atij sistemi bashke me berishen,nanon,ramen,meten,bashen,ceken etj etj dhe nuk jeni ne anen e atyre qe akuzojne por ne anen e atyre qe ngriten permendoren e Enver Hoxhes qe sot duhet te jete me e larte dhe me e madhe per shkak te hipokrizise suaj kozmike.Harrove duartrokitjet tuaj deri ne inakadeshence kur dilte ai ne tribune.Harrove poezite tuaja dhe lotet ne 15 prill 1985…

     Reply to this comment
     • N-VJOSA February 23, 18:00

      O Vaso,
      Lexo dhe pjesen e pare te komentit, lexoje te gjithe komentin nje here, pastaj me deno me “pushkatim”!…

     • antonio January 1, 20:06

      E meriton PUSHKATIMIN o n.vjosa se je njeri me dy fytyra,sic ben edhe P.Xhufgi ne shkrimin e tij!
      Ne se je BURRE(grua) trim denonco Sali Berishen per vrasjen e 26 vetenve ne Gerdec dhe te 4 protestuesve ne 21 janar!
      ENVER HOXHA nuk vrau njeri pa gjyq,por sipas ligjeve te kohes!
      Hapmni dosjet gjyqesore dhe pastaj derdellitni si t’u doje vqejfi!
      Doemos te gjithe ARMIQVE TE POPULLIT plumbi do t’u jepej e jo dekorata!!
      Sa per ate qe vti e quan deshtim,kete pune e kreu mire agjenti i CIA-s Ramiz Alija dhe agjenti i UDB-se Sali Berisha!
      Perendiomi e rrethoi Shqiperine nmne te kater anet duke i bere bllokade te plote!
      Megjithate vendi u mbush me uzina,fabrika,kombinatre etj qe sot jane ZHDUKUR!
      Edhe hidrocentralet do ishin prishur,por ju duheshin shume!!!
      E gjithe kjo qe behet sot eshte LUFTE E QARQEVE CREAKSIONARE ANTISHQIPTASRE qe duan SHKATERRIMIN E PLOTE TE SHTETIT SHQIPTAR!!

    • Altini February 23, 21:25

     Shum koment me vend. Mendoj se ja vlen te permendet qe Shqiperija e pasluftes nuk ishte rrjedhoje e ndonje sistemi politiko-shoqeror te vecante. Me teper do te thosha ishte nje tufe is-feudalesh dhe analfabetesh qe edhe t’ua u tregoje kapitalizmin, nuk dinin t’a lexonin. Ne, vazhdimisht, pergjate historise na pelqen ta radhisim vehten perkrah popujve te vuajtur ndaj te cileve ka rene malet e pafatesise. Ashtu sic bejme edhe tani, duke kerkuar te fajsojme pafundesisht kete apo ate individ, apo ate rrethane “qe po te ishte ndryshe do te na kish bere nje si gjermanet apo suedezet”. Nderkohe qe vazhdojme te punojme pak, lexojme pak dhe ndjejme thelle per ata qe kemi ne krye, te cilet s’jane gje tjeter pervecse pasqyre e kapacitetit tone intelektual.

     Reply to this comment
    • Lleshi December 2, 10:16

     Vjose je gabim ne gjykim ! Kjo vjen se ti e shikon Shqiperine , te ndare dhe te vecuar nga Bota Nderkombetare ! Izolimi , nuk ishte veper e Enver Hoxhes , por e nje rrethimi dhe embargoje te organizuar nderkombetare per ta gjunjezuar Shqiperine ! Shqiperine dhe jo Enver Hoxhen !
     Enver Hoxha e kishte komode te bente marreveshje kunder Shqiperise e te mbushte xhepat me para dhe sot jo vetem qe nuk do ta shanin dhe shpifnin “ATA” qe qendrojne pas nastradineve dhe Salinjve apo Ramave , por do ta ngrinin ne qiell ! Ashtu sic i bene permendoren Zogut !

     “Akuza per izolim” ishte deri sa plasen Ambasadat ne 2 korrik 1990 , sepse pastaj i pe se cfare hoqen shqiptaret per te shkuar jashte shtetit , duke u vrare gjysma neper Gramoz dhe me gomone ne det !

     Jini realiste dhe te ndershem ! Vetem kaq kerkohet ! Dhe kjo jo per Enverin , por per te vertetat e Atdheut tone , Shqiperise !

     Reply to this comment
    • Perparim Lesi April 15, 23:53

     Për N.Vjosa (nëse vërtetë ai që e njoha prej kohësh dhe që e konsideroj mik)
     I bashkohem asaj që thonë në komentet e tyre Vaso Pasha dhe Lleshi, je ngutur miku im. Nuk po e kam të qartë çfarë ka ndodhë, që të ndryshosh opinionin tënd të mëhershëm, të cilin e shprehje plotë patos e krenari.
     Përveç asaj që thonë dy komentuesit e cekur më parë, e ndiej të nevojshme të shtoj, se Vepra e Enver Hoxhës dhe mësimet që vinin nga Shqipëria Londineze, me te në krye, ndikuan shumë në rizgjimin e gjakut shqiptar në viset e okupuara shqiptare, nga hegjemonistët sllavo-çetnik. Kjo nuk mund të harrohet!

     Reply to this comment
    • Sejdi April 15, 23:58

     Për N.Vjosa (nëse vërtetë ai që e njoha prej kohësh dhe që e konsideroj mik)
     I bashkohem asaj që thonë në komentet e tyre Vaso Pasha dhe Lleshi, je ngutur miku im. Nuk po e kam të qartë çfarë ka ndodhë, që të ndryshosh opinionin tënd të mëhershëm, të cilin e shprehje plotë patos e krenari.
     Përveç asaj që thonë dy komentuesit e cekur më parë, e ndiej të nevojshme të shtoj, se Vepra e Enver Hoxhës dhe mësimet që vinin nga Shqipëria Londineze, me te në krye, ndikuan shumë në rizgjimin e gjakut shqiptar në viset e okupuara shqiptare, nga hegjemonistët sllavo-çetnik. Kjo nuk mund të harrohet!

     Reply to this comment
    • Sejdi April 16, 00:02

     Për N.Vjosa (nëse vërtetë është ai që e njoha prej kohësh dhe që e konsideroj mik)
     I bashkohem asaj që thonë në komentet e tyre Vaso Pasha dhe Lleshi, je ngutur miku im. Nuk po e kam të qartë çfarë ka ndodhë, që të ndryshosh opinionin tënd të mëhershëm, të cilin e shprehje plotë patos e krenari.
     Përveç asaj që thonë dy komentuesit e cekur më parë, e ndiej të nevojshme të shtoj, se Vepra e Enver Hoxhës dhe mësimet që vinin nga Shqipëria Londineze, me te në krye, ndikuan shumë në rizgjimin e gjakut shqiptar në viset e okupuara shqiptare, nga hegjemonistët sllavo-çetnik. Kjo nuk mund të harrohet!

     Reply to this comment
     • N.VJOSA January 3, 06:13

      Per Vason, Lleshin dhe Sejdin,
      Une e kuptoj qe ka fanatike te cilet besojne qorrazi, por sot, ne 2016-n eshte e pafalshme te mos shohesh ende realitetin ashtu siç eshte dhe si e gjykoi Koha, si Gjykatsi me i mire…
      Se kush jane meritat e E. Hoxhes deri ne vitet 70-te, jane bere te qarta ne komentin tim.
      Se çfare gabime dhe faje k a t a s t r o f i k e
      bëri E.Hoxha, pas 72-shit,
      kete vetem dikush qe qe nuk do te gjykoje dhe vleresoje Realitetin mund ta thote….
      NJE FIGURE HISTORIKE VLERESOHET PER AQ KOHE SA ÇON PERPARA JETEN EKONOMUKE DHE SHOQERORE TE NJE POPULLI…
      KJO E NDAN SHAPIN NGA SHEQERI!…
      Politika e E. Hoxhes, pas viteve 70-te , ishte fatale!
      Fatale , sepse per njem kohe te shkurter , shkaterroi gjithçka ish ndertuar nga populli shqiptar me mund e djerse!
      Prishja me Kinen, izolimi vendit, lufta e eger dhe kriminale, duke pushkatuar shoket e vet te luftes dhe te punes, sektarizmi ekstrem me te ashtuquajturen Lufte e klasave, donkishotizmi se Shqiperia do ti tregonte rrugen Botes…
      E te tjera e te tjera,
      I bëne Gropen Shqiperise!
      Prurja ne pushtet e Dhelpres Ramiz Alia, nje Kameleon qe dinte me se shumti ti krihte bishtin E. Hoxhes, likujdimi k r i m i n a l i Figurave kryesore te Luftes dhe te Pasluftes, ishin faje qe nuk i ben asnje adoleshent dhe jo me nje Politikan!
      Ish Semundja, Marrosja, Dhjamosja e Trurit, apo megallomania, Koha e gjate ne pushtet, qe e likujdoi Ekonomine shqiptare,
      keto janë tema per tu dskutuar….
      Sot, ne vitin 2016, duket ne driten e Diellit se ku gaboi Enver Hoxha…!
      O njerez te mire, hiqni pafkat e Kalit dhe shkojeni Realitetin ne sy, se si degradoi Shqiperia deri sa ra ne duart e Sharlatanve!
      Megjithate, secili ka te drejte te mendoje si te doje…
      Per mua dhe per shumicen e shqiptareve E. Hoxha ka meritat e tij te padiskutueshme, sepse per nje periudhe , me Luften Antifashiste dhe Rindertimin e vendit e te shtetit modern shqiptar, e çoi perpara Shqiperine, ne te gjitha fushat dhe per kete mbetet Politikani me i shquar Shqiptar ,
      por pas 70-es,
      ai ka fajet e gabimet e tij qe e çuan Shqiperine drejt Katastrofes!….!

    • Ari February 17, 14:43

     Vec nje gje nuk e tha, qe ka qene me diagnozen, paranoja, pra po se dite ti eshte nje fare njeri qe i eshte mbushur truri qe te tjeret duan ta vrasin…Dhe kjo shpjegon pse vrau dhe shoket e tij me te ngushte. Vec Nexhmija shpetoi….Ka pasur frike ta shkruaj i gjori, se ka plot te cmendur Shqiperia, me ate qene kemi hequr ne dhe mire bile….

     Reply to this comment
    • rita February 17, 15:08

     @Vjosa
     Njerzit kane vuajtur zine e ushqimit ne shqiperi e ti paske qene te pavioni 17 i spitalit te Tiranes me duket, se po na trego endrra, o Vjosa, apo ke dashte me shkrujte per ndonje vend tjeter te botes..Enver Hoxha qe diktator. Vec Nexhmija shpetoi gjalle….

     Reply to this comment
    • Plaku i mocem December 22, 00:57

     N.Vjosa je i vecante,vezhgues mjaft i vemendshem.PO eshte me se e vertete.Periudha e E.Hoxhes ndahet ne dy pjese.Ka ngritje ne fazen e pare deri ne 1972 dhe ulje ne per kohen me pas.Pse ka ndodhur kjo?Do shume vend per ta analizuar.Por Gruaja dhe familja,sigurisht dhe agjenturat, predoninojne ne kete thyerje.

     Reply to this comment
   • Sallakja April 15, 19:35

    Per N.Vjosa, nga Pylli i Lirise
    – Edhe kete te fundit komuniste e bere moj e Kozmait ?
    – Ptu rraze e poshter.

    Reply to this comment
 4. diana February 23, 13:08

  Bravo Xhufi , artikull me kembe mbi toke. Ka shume materiale e dokumenta per Enver Hoxhen . Do ta kerkoni vloren gjeneral. ….filmi perballimi.
  Meritat jane merita , gabime jane gabime.Enveri ka me shume merita se gabime. Do te me pelqente qe gazeta drita te fillonte nje rubrike me punen heroike te popullit shqipetar te pas luftes NC. Ne cfare katrahure ishim.

  Reply to this comment
 5. nuk ka rendesi February 23, 13:14

  Historia nuk behet me fotoshop dhe fatkeqesia e 20 viteve eshte qe antikomunizmi jo rralle u vu ne sherbim te antshqiptarizmit. Dhe vazhdon ende…

  Reply to this comment
 6. Abedini February 23, 13:22

  Bravo Prof Xhufi. Analize e sakte prej te shkolluari mire. Vazhdoni te kjartesoni miletin me te tilla shkrime. Mjaft na e kthyen historine mbrapsh. Enveri boll i keq ka qene ne planin e mbrendshem, por persa i perket rraportit te Shqiperise me ujqerit e afert dhe te larget te Shqipnise ka qene me se i drejte dhe nacionalist (nacionalizem jo si i kolaboracionisteve shqiptare te luftes se dyte botnore. Urime profesor (emeritus)!

  Reply to this comment
 7. tomsojeri February 23, 13:24

  Shkrim i sakt ,llogjik e bindes ! Te vertetat dhe genjeshtrat zmadhimet ,teprimet e zvoglimet e realitetit sipas deshirave e tifozllekut te atyre qe e vuajten por edhe atyre qe ja pan hajrin (nje pjes mjaft e vogel hipokritesh e spiunesh pa dinjitet) nuk ndihmojn te dal ne pah ai realitet qe fshihej e qe ngarkonte kte udhheqes edhe kur kish te drejt ! Ate qe i ben ktij populli postkomunistet “demokrat” nuk ka te kaluar te tashme e te ardhme ! Esht turpi ,tradhtiia e krimi me i madh historik ,,,,,,,,,,,,

  Reply to this comment
 8. enea February 23, 13:33

  Enveri gjithmone ne zemrat e shqiptarve te vertet

  Reply to this comment
  • mirela February 17, 15:15

   @enea
   Ne zemrat e shqiptareve te Kosoves e Diaspores kushedi, se ato nuk e kane perjetu dhunen e tij, por jo te shqiptareve te Shqiperise, se ne e dime mire se sa jete te zeze kemi kalu me te…

   Reply to this comment
 9. Gjok Xhumaku February 23, 13:38

  Nje analize e perlyer me “nacionalizmat” e enver hoxhes, sa here i vihej ne pikpyetje karrikja e diktatorit me te lig se edhe Çaushesku ne Ballkan. Xhufin siç duket e paguan familja hoxhiste dhe vullnetaret per rivendosjen e bustit te enverit, se neper kryeministri, ministri te jashtme e te mbrojtjes eshte dukshem foto e tij – e kishte zgjedh mugosha si komisar te pashem!

  Reply to this comment
  • Gimi December 2, 09:34

   Per Gj. Xhumaku:
   Nuk po komentoj ne se Xhufi shkruan drejt apo jo, por po te kujtoj se po te ishte per para, Xhufi qendronte te LSI-ja, e cila, pas largimit te tij nga kjo palo parti iu kundervu atij nepermjet disa kalamajve te saj.

   Reply to this comment
 10. Niko February 23, 13:38

  Nuk pretendoj te kem lexuar cdo artikull ne shtypin shqiptar te ketyre 24 viteve rreth kesaj teme, po ky eshte thjesht me racionali dhe pothuaj i perkryer!!!

  Reply to this comment
 11. dash February 23, 13:42

  Ne historine boterore ka shume shembej qe personalitete ose prijes jane mbytur me egersi nga turmat.

  Mund te permendim Jezusin,xhordano Brunon e deri te Gjergj Kastrioti ku ketij te fundit tecoptuan dhe varrin..

  Ne rastin e Enver Hoxhes nuk kam pare kryqzate me barbare dhe antinjerzore sidomos pas 20 shkurtit.

  Po marr nje rast vampiresh te oreve te fundit.Paulin Sterkaj mburret akoma se ai ka arrestuar djalin e Enverit kurs e Ristani e mbronte.Per mendimin tim ato
  te dy si Ristani dhe Sterkaj jane figura Demonesh por dhe ato qe jane pas tyre.Pse duhet te denoheshin djemte e Enverit.

  Duhen shume faqe te flasesh per Enverin por duke pare ku eshte katandisur ai vend si “stateless” i kthyer ne landfill te botes qe mbijeton nga miliardat e emigracjonit nuk duhet te shajme figuren e tij por te pakten te heshtim.

  Reply to this comment
 12. Horri i Bulevardit February 23, 13:46

  Gjithmone e kam theksuar se shqiptaret kur rrezuan bustin me 20 shkurt ishin antienveriste, por ne ishin antienveriste se donim nje demokraci perendimore, nuk e rrezuam bustin e Enverit, per te rikthyer sozine karkature te Enverit, Saliun.
  Pranda shume shqiptare qe moren pjese dhe ishin aktive ne rrezimin e bustit te Enverit, sot e konsiderojne Enver Hoxhen shume me pozitiv se Kaotiku Berisha.
  Fjalet e dala nga goja e Edi Rames ne vitet 90 e 91 dhe me vone, kunder Enver Hoxhes, kane qene te sinqerta, se mendonim se duke hedhur kultin e Enverit, do ti vinim prite, kulteve te tjera, por historia perseri na ndeshkoi, na risolli Enver Hoxhen, me fytyren e Saliut, por na risolli Enver Hoxhen, ne gjendjen me te eger te tij, nen trpin e Berishes.
  Enver Hoxha ishte dhe mbetet nje diktator, ne krahasim me udheheqes te tjere te shquar perendimore, por qe ne krahasim me bllokqenin Sali, padyshim, qe mbetet nje lider i pelqyer.

  Reply to this comment
  • Anna February 23, 23:28

   Kur premise merret nje periudhe e tere historike e nje populli, pavaresisht emrit qe e ka dominuar, objektiviteti nuk mungon. Si gjithmone i sakte, z. Xhufi.

   Reply to this comment
  • Lleshi December 2, 10:40

   Tani une po te bej disa pyetje ty Horro , sa per te dekantuar ose precipituar mendimin !

   1. Me kete lloj harbuterie , lufte ideologjike (por dhe ushtarake 1992-1997) , shpifjeje (megjithese Enveri ka 30 vjet i vdekur) , me kete larmi koalicionesh qe shtrihen qe nga mbeturinat e Luftes se Dyte Boterore dhe deri tek Arvziu (1942-1985 nuk po i quajme) , si ka vepruar Enver Hoxha lidhur me keta ? Ka pasur te drejte , apo ka qene diktator ?

   2. Perse Enver Hoxha zgjodhi te ishte “Diktator” ne Shqiperi dhe nuk e shiti Shqiperine sic kishin bere gjithe te tjeret para tij , duke filluar qe nga Esat Toptani , Ahmet Zogu , Verlacet &Co , etj . etj. etj. dhe te mbushte xhepat me para dhe te bente nje jete komode si “demokrati” Pinoçet , apo “demokrati” Tito , apo “demokrati” Zog etj.etj.? Cfare e shtyu Enverin te perballej dhe perplasej ne vend te bente tregeti ? Frika per vehten ? Kush do ta kercenonte Enverin , kur ta “dashuronin” “ATA” qe e mallkojne sot ?

   3. Sa ideologji kishte brenda poltikes se Enver Hoxhes lidhur me fatet e Shqiperise ? Sa “koherent’ ishte Enveri me kete ideologji , lidhur me politkat ne Shqiperi dhe per Shqiperine ?

   4. Bashkimi i gjithe fuqive te shqiptareve dhe prones se tyre , duke perdorur masken e ideologjise , ishte nevoje imediate kombetare per force , zhvillim dhe perparim , apo thjesht “pelqim ideologjik” ?

   etj etj etj. pyetje qe dalin nga veprat historike te Shqiperise per 50 vjet !

   Reply to this comment
 13. Lindi February 23, 13:53

  Nga historianet duhet ta mesojme historine dhe njo nga kafenete .

  Reply to this comment
  • Liliana February 23, 16:39

   “Nga historianet duhet ta mesojme historine dhe njo nga kafenete” . kjo shprehje interesante vlen per te bere vleresimin e personalieteteve dhe ngjarjeve te cdo kohe!

   Reply to this comment
 14. nendetsja 105 February 23, 14:17

  Profesor Xhufi ishte para njw zgjidhje tw vwshtirw. Ai duhet tw zgjidhte me kw tw ishte : me gjyshin e nuses (Bahri Omarin) apo me dajwn e vjerrit. Fatkeqwsisht zgjodhi dajwn e vjerrit(Dullesn). Mekat vertetmekatprofesor, sepse ti nuk je as hajdut, as spiun, as pa shtylle kurrizore, madje je edhe patriot, madje je deri diku edhe trim. Mekat qe ne shekullin e XXI, zgjodhe Dullen dajen e vjerrit tend. Mekat!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply to this comment
 15. Votren February 23, 14:22

  Prit kur te hudhen ne shpine palokomunistet.

  Reply to this comment
 16. Canada February 23, 14:25

  Hi Prof Xhufi
  Nuk do hyj shume ne analizen tende por di se kur i referohesh kesaj apo asaj letere duhet te publikosh eshe leterat dhe ku jane te ruajtura keto letera. Enveri i paska shkruar Stalinit per Kosoven: publikoje kete leter dhe publiku do jete me realist. Do te beja nje pyetje;
  Pse nuk hulumton te gjesh leteren qe Enveri i dha Koci Xoxes per te vrare gjyshin e gruas tende, Beje se do i besh mire historise.
  Xhufi ku ka punuar babaj jot ne kohen e komunizmit? Jam kurioz sepse gjithmon historia ka subjektivitetin e saj, anen politike ku qendron historiani.

  Reply to this comment
  • Niko Maloku February 23, 17:22

   PER ” CANADA “:
   Meqenese don dokumente po te dergoj une vetem nje.

   Letra e Enverit për Stalinin: Tito po diskriminon Kosovën, na ndihmoni!
   7
   Përgatiti: Kujtim Boriçi
   Postuar më: 7 Gusht, 2013 tek Nostalgji
   Enver Hoxha, Josif B. Tito. Viti 1946

   Marrëdhëniet Shqipëri-Kosovë(10)

   Arkivat sekrete ruse

   Shqipëria dhe Kosova në arkivat sekrete ruse 1946-1961. Letra e Enver Hoxhës e 2 shtatorit 1949 drejtuar Stalinit ‘Mbi Kosovën dhe Metohinë’

   dhe premtim i pambajtur i Titos: “Kosova është shqiptare dhe kjo duhet të bashkohet me Shqipërinë; ne me gjithë shpirt e dëshirojmë këtë, por nuk mundet ta bëjmë dot tani se reaksioni serbo-madh është akoma i fortë dhe një akt i tillë i drejtë do të na dëmtojë”.

   Enver Hoxha: Tito më premtoi se Kosova është e Shqipërisë e pas luftës

   do i rikthehet, por tashmë e mohon me pretekstin se një veprim i tillë hap probleme. Politika aktuale e Titos për Kosovën dhe Metohinë vazhdon të bëhet më diskriminuese. Tito nuk i lejon që krahas flamurit jugosllav, ata të mbajnë dhe flamurin shqiptar. Kërkojmë që Ju të ndërhyni!

   (Vijon nga numri i kaluar)

   Pas prishjes me Titon, refuzimit të jugosllavëve për bashkimin e Kosovës me Shqipërinë, (premtim i bërë nga Tito) me pretekstin se ‘nuk është situata e favorshme’, Enver Hoxha i shkruan Stalinit për situatën e rënduar të shqiptarëve në Kosovë e Metohi, diskriminimin e tyre dhe kërkon ndihmën e rusëve. Sipas dokumenteve origjinale të arkivave sekrete ruse (përfshirë në studimin e Hamit Kabës e Ethem Çekut), kjo situatë jepet e plotë në letrën e 2 shtatorit të vitit 1949 që Enveri i dërgon Stalinit…

   (Letër e Enver Hoxhës drejtuar KOMITETIT CENTRAL TË PK (b) TË URSS

   “Mbi Kosovën dhe Metohinë”)

   Tiranë jo më vonë se 2 shtator 1949

   Shqiptarët e Kosovës që jetojnë në Republikën Jugosllave, përbëjnë një minoritet të konsiderueshëm. Ky minoritet shqiptar jeton ngjitur kufirit të Republikës Popullore të Shqipërisë. Kongresi i Berlinit dhe

   traktati i Versaille-s kanë shkelur padrejtësisht interesat e Shqipërisë dhe të minoritetit shqiptar në Kosovë.

   Sipas statistikave të vjetra të paraluftës, (statistika të falsifikuara nga regjimet e kralëve të Serbisë, me qëllim që të provonin se ky minoritet shqiptar ish i vogël), figurojnë afro 700 000 shqiptarë. Në të gjithë Jugosllavinë: Kosovë, Metohi, Maqedoni e Mal të Zi, numri i shqiptarëve mund të arrijë një milion veta në mos më shumë. Në këto statistika, një pjesë tjetër të shqiptarëve, regjimet e atëhershme, janë përpjekur ta masakrojnë duke e quajtur myslimane ose turke.

   Shqiptarët e Kosovës, Metohisë, etj., e kanë konsideruar kurdoherë dhe vazhdojnë ta konsiderojnë si një padrejtësi të madhe që ju është bërë atyre duke i shkëputur nga Shqipëria, Atdheu i tyre. Ata nuk e kanë pranuar këtë zgjidhje dhe nuk pranojnë të rrinë nën Jugosllavinë dhe nën çdo regjim ekzistues në Jugosllavi. Ky është realiteti. Ata kanë për të vetmin ideal, bashkimin me Shqipërinë.

   Gjatë kohës së luftës, fashizmi dhe reaksioni shqiptar u mbështetën në këtë realitet. Këta e ngritën çështjen e Kosovës dhe e “bashkuan” Kosovën e Metohinë me Shqipërinë nën parrullën “Shqipëria e Madhe”. Me këtë taktikë fashizmi bëri një punë demagogjike të madhe që pati si rezultat neutralizimin e shqiptarëve të Kosovës, i pengoi këta të hidheshin në luftën kundra fashizmit duke u lënë iluzionin se ëndrra e tyre u realizua d.m.th. “bashkimi me Shqipërinë, pra nuk kish sepse të luftonin kundra fashizmit”.

   Nën këtë iluzion, se fashizmi “çliroi” shqiptarët e Kosovës nga robëria jugosllave dhe i “bashkoi” me Shqipërinë, Kosova u bë një rezervë e fashizmit dhe e reaksionit. Lufta Nacionalçlirimtare atje nuk u zhvillua. Kjo nga një anë. Nga ana tjetër ne mendojmë se Partia Komuniste Jugosllave që në atë kohë, në vjetët 1941, 1942 e vazhdimisht ka pasur një vijë politike të gabuar për sa i përket çështjes nacionale dhe kjo ka qenë një vijë nacionaliste e maskuar që në atë kohë. Partia Komuniste Jugosllave duhej t’i kishte vënë një rëndësi të veçantë gjatë luftës çështjes së Kosovës dhe Metohisë, pse ishte një minoritet i konsiderueshëm dhe ngjitur kufirit shqiptar. Ish një problem i rëndësishëm që i duhej gjetur një zgjidhje e drejtë marksiste-leniniste-staliniane në mënyrë që populli shqiptar i Kosovës të mos bëhesh rezervë e reaksionit. Që në kohën e luftës, Partia Komuniste Jugosllave duhej t’u çilte perspektiva të drejta shqiptarëve të Kosovës, perspektiva që do t’i mobilizonin këta në luftë kundra fashizmit.

   Çështja kryesore qëndronte që shqiptarët e Kosovës duhej të ishin të sigurtë që duke luftuar fashizmin përkrah popujve të Jugosllavisë do të ishin të lirë të vetëvendosnin për bashkimin me Shqipërinë, ose për Bashkimin me Jugosllavinë, ose për të qëndruar autonom. Këto dy variantet e fundit ne mendojmë se do të ekskludoheshin pse shqiptarët e Kosovës nuk do të luftonin dhe nuk do të vetëvendosnin përveç se për variantin e parë. Këtë sigurisht e ka pas të qartë Partia Komuniste Jugosllave, por kjo gjë nuk ju leverdiste dhe prandaj ajo ka qenë e errët në deklaratat e saj principiale. Kjo bëri që populli i Kosovës nuk u mobilizua në luftë, pse nuk mund të kishte besim në drejtësinë e “Jugosllavisë” qoftë kjo e përfaqësuar nga Partia Komuniste Jugosllave. Kosovarët nuk e shihnin këtë drejtësi nga Partia Komuniste Jugosllave dhe niveli i ulët i tyre politik prapambetja e masave, demagogjia e fashizmit, krijimi i “Shqipërisë së madhe” bëri që shqiptarët e Kosovës të mos luftonin kundra fashizmit, bile të luftonin kundra luftës Nacionalçlirimtare në Jugosllavi.

   Shqiptarët e Kosovës, pas masakrave të mëdha të serbo-mëdhenjve dhe në një gjendje politike të unjët, nuk mund të kishin besim tek “jugosllavët” cilët do qofshin këta. Partia Komuniste Jugosllave e neglizhoi këtë moment dhe kjo nuk ishte e rastit. Organizimi i luftës Nacionalçlirimtare në Kosovë nën drejtimin e Partisë Komuniste Jugosllave u bë në këtë frymë nacionaliste: Partia Komuniste jugosllave nuk krijoi asnjë komitet nacional të veçantë për Kosovë e Metohi ku udhëheqja të ishte kryesisht shqiptare dhe të organizonte Partinë dhe luftën dhe të specifikohesh çështja e shqiptarëve të Kosovës e Metohisë. Këtë jo vetëm që nuk e ka bërë, por Partija Komuniste Jugosllave, është përpjekur që të mos e ngrërë në asnjë mënyrë çështjen e Kosovës, të mos ngrërë masat shqiptare të Kosovës në frymë patriotike, të mos i lejonte këta që krahas me flamurin jugosllav, të mbanin dhe flamurin shqiptar, (shenjë e madhe simbolike për këta që do të bëhej një mjet mobilizues i tyre). Por Komiteti Qendror i Partisë Komuniste Jugosllave i ka shtypur këto aspirata të popullit të Kosovës, i ka luftuar, i ka dënuar kur ne i kemi çfaqur dhe propozuar.

   Pikëpamjet tona kanë qenë se nuk mund të ngrinin çështjen e Kosovës për bashkimin e saj me Shqipërinë gjatë kohës së luftës, por shqiptarët e Kosovës duhej të luftonin kundra fashizmit në kuadrin e Jugosllavisë dhe mbas fitores kjo çështje do të zgjidhej nga të dy partitë komuniste motra dhe nga regjimet demokratike popullore që do të vendose-shin në Shqipëri dhe në Jugosllavi. Për mobilizimin më të mirë të shqiptarëve të Kosovës në këtë platformë ne i kemi çfaqur mendimin Vukmanoviç Tempo-s (ahere përfaqësues i KC të PKJ për organizimin e luftës në Maqedoni), se duhej të mendohej nga ana e tyre çështja e pjesëmarrjes në numër të madh të elementëve shqiptarë në pushtet, çështja e flamurit, si dhe bashkëpunimi shumë i ngushtë i këtyre çetave shqiptare të Kosovës në luftën Nacionalçlirimtare të vendit tonë, duke qenë këto çeta kosovare kurdoherë të lidhura dhe të drejtuara nga Shtabi i Përgjithshëm i Ushtrisë N. Ç. jugosllave. Kemi kërkuar gjithashtu zyrtarisht që një njësit partizan shqiptar të kalonte në territorin e Kosovës, për të mobilizuar popullin shqiptar atje në luftë të armatosur kundra fashizmit. Theksojmë se në këtë moment s’ka pas asnjë organizim të Partisë dhe të luftës në Kosovë dhe Metohi. Milutin Milutinoviç, anëtar i Komitetit Central të PKJ, i cili në atë kohë organizonte luftën në Mal të Zi, i është përgjigjur kërkesën sonë kështu “s’është nevojë të dërgoni ju njerëzit tuaj në Kosovë, ne do të dërgojmë një divizion i cili do të rregullojë punët në Kosovë”. U vërtetua më vonë se divizioni i dërguar prej jugosllavëve në Kosovë e Metohi ishte një divizion punitiv që mbolli terror. Për këto opinione të çfaqura nga Miladin Popoviçi dhe meje, Titua në një letër që i drejtonte Miladin Popoviçit e akuzonte këtë për devijim nacionalist dhe e godiste rëndë. Pra shqiptarët e Kosovës nuk e kanë pranuar në asnjë moment zgjidhjen që i kish dhënë PKJ si në kohën e luftës ashtu edhe në këtë të pasluftës. Krijimi i krahinës autonome të Kosovës e Metohisë që nuk është tjetër përveç se një demagogji nuk ka bindur asnjë shqiptar të Kosovës dhe idealet e tyre s’po realizoheshin d.m.th. dëshira e bashkimit të tyre me Shqipërinë.

   Pas persekutimeve dhe masakrave të kohës së kral Aleksandrit, shqiptarët e Kosovës njohën dhe masakrat e momenteve të para të çlirimit të Jugosllavisë. Këto masakra u bënë prej njësiteve të Ushtrisë N.Ç. të Jugosllavisë. Dhe në këtë rast se u krijua një farë besimi karshi Partisë Komuniste Jugosllave gjatë luftës, me këto reprezalje të pajustifikueshme por që tregojnë pikëpamje shoviniste të udhëheqjes së P.K.J. që në atë kohë, populli shqiptar i Kosovës humbi çdo besim. Për ta serbo-mëdhenjtë dhe udhëheqja e P.K.J. ishin njësoj. Kundra këtyre reprezaljeve shqiptarët e Kosovës reaguan dhe daullen në mal. P.K.J. i shtypi në gjak duke i cilësuar si kryengritje të reaksionit. Në asnjë moment P.K.J. nuk e studjoi situatën specifike të Kosovës e Metohisë, por veproi brutalisht dhe Kosova e metohia do të bëhesh një qendër lufte në gjirin e R.P.J. të porsa lindur në rast se vajtja e reparteve të Ushtris Partizane Shqiptare në Kosovë nuk do të bëhesh. Vajtja e Ushtris Shqiptare në Kosovë i qetësoi punët, i ftohu gjakrat, krijoi besimin në shqiptarët e Kosovës se çështjet do të rregulloheshin dhe u krijua bindja se ushtria tonë do t’i mbronte kosovarët sikundër që i mbrojti. Repartet tona penguan persekutimet e shqiptarëve të Kosovës nga ana e jugosllavëve.

   Pra P.K.J, ish që nga fillimi dhe gjer në çlirimin dhe pas në pozita shoviniste-nacionaliste karshi Kosovës e Metohisë.

   Nën Pushtetin Popullor të Jugosllavisë çështja e Kosovës dhe Metohisë përsëri nuk pati një zgjidhje të drejtë. Zgjidhja vazhdonte në rrugën nacionaliste. Për demagogji u hapën disa shkolla shqiptare. Në Pushtet u zgjodhën disa shqiptarë, por këto masa as gënjyen dhe as kënaqën njeri në Kosovë e Metohi. Të drejtat demokratike dhe nacionale të minoritetit shqiptar të Kosovës merreshin nëpër këmbë. Asnjë lidhje me Shqipërinë, bile P.K.J. i pengonte me insistim dhe me mjeshtëri.

   Ne kemi menduar se çështjen e Kosovës nuk mundej ta vinim në diskutim gjatë Luftës N.Ç. dhe se vija e Partisë sonë sikundër që e përcaktuam më lart ish e drejtë. Jugosllavja në Luftën N.Ç. ishte aleatja e popullit tonë dhe nuk mundet të binim në pozitat e reaksionit shqiptar Partia e jonë ka mbajtur qëndrim për Kosovën dhe ka dalë me sukses kundër demagogjisë fashiste, ka shpallur deklarata të përbashkëta me PKJ. shqiptarëve të Kosovës, ku i thërriste këta në luftë kundra armikut të përbashkët.

   Në pragun e çlirimit të Jugosllavisë dhe të Shqipërisë përsëri ne kemi menduar se nuk mundej ta shtronim çështjen e bashkimit të Kosovës me Shqipërinë, pse ishim përpara detyrave të forcimit e konsolidimit të pushteteve tona demokratike popullore. Ne kemi menduar se tek Jugosllavia Demokratike Popullore dhe tek Partia Komuniste e Jugosllavisë kishim një aleate besnike dhe të fortë dhe në interesin e Kampit të Socializmit dhe veçanërisht në interesin e Shqipërisë, duhej të evitonim situata të vështira që mund të krijoheshin në Jugosllavi me qenë se dhe atje ishte duke u mëkëmbur e duke u forcuar regjimi demokratik popullor. Por rektifikimi i kufijve tona në drejtimin e bashkimit të Kosovës e Metohisë me Shqipërinë në çdo moment është forcimi i Republikës Popullore të Shqipërisë. Nga ana tjetër në kohët e para të çlirimit Demokracia Popullore e Shqipërisë së vogël, ishte një shenjë më e lehtë për goditje nga ana e imperializmit dhe në rast sulmi të Shqipërisë nga imperializmi formonte një humbje më të madhe për çështjen e përbashkët. Kosova ishte më pak në rrezik duke qëndruar në kohët e para e bashkuar me Jugosllavinë. Por situatat u zhvilluan, pozitat e Republikës Popullore të Jugosllavisë u forcuan në lëmin ndërkombëtar dhe të brendshëm. U nënshkruan traktatet në mes të BRSS dhe Jugosllavisë e Demokracive të tjera Popullore. Pozitat ndërkombëtare të Shqipërisë dhe ato të brendshmet gjithashtu u forcuan dhe nënshkrimi i traktatit në mes Jugosllavisë e Shqipërisë ish një konsolidim i shëndoshë i pozitave ndërkombëtare të Shqipërisë dhe e mbronte këtë nga kërcënimet eventuale të imperializmit.

   Kështu që në kohën e nënshkrimit të traktatit me Jugosllavinë ne kemi menduar se ish momenti që çështja e Kosovës e Metohisë duhej të shtrohej dhe në këtë moment kjo çështje ju shtrua prej meje Titos. Titua m’u përgjigj: “se Kosova është shqiptare dhe kjo duhet të bashkohet me Shqipërinë; ne me gjithë shpirt e dëshirojmë këtë, por nuk mundet ta bëjmë dot tani se reaksioni serbo-madh është akoma i fortë dhe një akt i tillë i drejtë do të na dëmtojë”. Këto të gjitha u vërtetuan se ishin demagogji.

   Në situatat e tashme pas zbulimit të tradhtisë së grupit Tito, ne mendojmë se çështja e Kosovës duhet të shtrohet. Titua me shokët e tij janë agjentë të imperializmit dhe e lidhën Jugosllavinë në qerren e imperializmit. Ata po e shndërrojnë Jugosllavinë në një burg popujsh ku mbretëron terrori fashist hitlerjan. Vihet se çështje urgjente çlirimi i popujve të Jugosllavisë nga kjo bandë fashiste dhe nga kthetrat e imperializmit dhe njëkohësisht del çështja e çlirimit të popullit shqiptar të Kosovës.

   Çlirimi i popujve të Jugosllavisë ne mendojmë se do të bëhet me luftë dhe me gjak, rrugë tjetër nuk ka. Duhet të rrëzohet dhe të asgjësohet klika. Nën drejtimin e proletariatit jugosllav dhe e udhëhequr nga një Parti e Re Komuniste, me baza marksiste-leniniste-staliniane, internacionaliste, të zhvillohet lufta për çlirimin nacional të Jugosllavisë. Në kondita të reja, ne mendojmë se jemi po atje ku ishim në fillim të luftës N.Ç. kundra fashizmit. Në Jugosllavi duhet të zhvillohet një luftë e ashpër deri në kryengritjen e armatosur kundra fashistëve imperialistë dhe veglave të tyre të brendshme me agjentin Tito në krye.

   Ne mendojmë se nga lufta e ashpër kundra klikës e imperialistëve, do të dalë udhëheqja e Partisë së Re Komuniste, internacionaliste jugosllave e cila do të mobilizojë dhe do të udhëheq popujt e Jugosllavisë në luftë, me parime të drejta marksiste-leniniste-staliniane duke luftuar njëkohësisht në mënyrë të ashpër të gjitha tendencat nacionaliste që kanë ekzistuar dhe që është rrezik të ekzistojnë edhe më vonë gjatë zhvillimit të luftës. Veçanërisht problemi nacional, duhet të jetë një problem që kërkon një zgjidhje të shëndoshë, pse andej varet fakti dhe zhvillimi i madh i luftës.

   Ç’farë do të bëjë populli i Kosovës tashti? Ne mendojmë se populli shqiptar i Kosovës, Metohisë, Maqedhonis dhe Malit të Zi duhet të luftojë që të çlirohet ashtu si do të bëjnë dhe popujt e tjerë të Jugosllavisë. Gjëja e parë që ai duhet të bëjë është të futet në luftë të ashpër pa kompromis kundra klikës së Titos deri në kryengritjen e armatosur. Luftën ai duhet ta fillojë sa më parë. Në qoftë se e fillojnë të tjerët ca më mirë pse kështu evitohet izolimi dhe shtypja e lëvizjes në Kosovë. Populli i Kosovës duhet ta konsiderojë luftën e tij të lidhur ngushtë me luftën e gjithë popujve të Jugosllavisë në kuadrin jugosllav, pse ndryshe izolohet dhe shtypet. Duhet që populli shqiptar i Kosovës të kuptojë se çlirimi i tij dhe fitimi i të drejtave demokratike dhe nacionale munden të arrihen me bashkimin e luftës së tij me luftën e popujve të tjerë të Jugosllavisë.

   Por çështja është se gabimet e P.K.J. nuk duhet të përsëriten në lidhje me Kosovën e Metohinë. Kosova e Metohija duhet të ketë udhëheqjen e vet të dalë nga lufta, me një Komitet Nacionalçlirimtar i cili të përcaktojë vijën e luftës në bazë të Rezolutës së Byrosë Informative dhe në parimet marksiste-leniniste-staliniane. Në luftë të krijohet, të organizohet dhe të çelikoset pjesa e Partisë Komuniste Internacionaliste për Kosovë e Metohi brenda kuadrit të partisë Komuniste Internacionaliste Jugosllave. Shqiptarët e Kosovës dhe Metohisë të luftojnë me flamurin shqiptar. Njësitet të udhëhiqen nga shqiptarë të dalë nga lufta dhe parimi i vetëvendosjes pas çlirimit të jetë i qartë dhe si konsekuencë e luftës së ashpër që populli shqiptar i Kosovës do të bëjë kundra klikës së Titos dhe imperializmit, në vëllazërim me popujt e tjerë të Jugosllavisë. Ndjenjat patriotike internacionaliste dhe dashurija për atdheun e tyre, Shqipërinë, duhet të zhvillohen në shqiptarët e Kosovës e Metohisë. Përmbi çdo gjë në shqiptarët e Kosovës e Metohisë duhet të krijohet me baza të shëndosha besimi dhe dashuria e pakufishme për BRSS, për Partin Bolshevike, për STALIN-in dhe kosovarët të kuptojnë mirë se pa këta nuk ka Shqipëri të lirë, as Jugosllavi të lirë, as Kosovë të lirë dhe as që mundet të përmbushen kurrë aspiratat e tyre. Shqiptarët e Kosovës të kuptojnë mirë se armiku i pamëshirshëm i tyre dhe i tërë Kampit është imperializmi amerikan, satelitët e tij dhe klika e Titos, e cila nuk është gjë tjetër përveç se agjentura e tij.

   Ne mendojmë se në rast se populli shqiptar i Kosovës nuk i ka të qarta këto drejtime, ai nuk mundet të luftojë pse ka humbur çdo besim në një udhëheqje jugosllave. Në rast se komunistët internacionalistë jugosllavë nuk do ta shohin në këtë drejtim çështjen nacionale të Kosovës, populli shqiptar i Kosovës, nuk do të ketë besim për ta. Kyçi i zhvillimit me sukses të luftës në Kosovë e Metohi është bashkimi i tyre me Shqipërinë. Asnjë zgjidhje tjetër populli shqiptar i Kosovës nuk pranon dhe e quan të padrejtë dhe në realitet ne mendojmë se është i padrejtë. Ne mendojmë se Kosova, Metohija dhe një pjesë e Maqedhonisë kufitare me Shqipërinë që banohet nga shqiptarë, duhet t’i bashkohet Shqipërisë pasi Jugosllavia të jetë çliruar nga kthetrat e Titos dhe të imperializmit. Vetëm një rrugë e tillë do t’i bëjë shqiptarët që jetojnë në Jugosllavi të luftojnë me heroizëm kundra Titos dhe imperializmit.

   Ne mendojmë se kjo është pozitive dhe në rrugën marksiste-leniniste. Kjo do të shkaktojë forcimin e luftës kundra Titos në sektorin e Kosovës e Maqedhonisë dhe bashkimi i këtyre tokave me Republikën Popullore të Shqipërisë, ne mendojmë se është në rrugën marksiste-leniniste, kjo forcon pozitat ndërkombëtare dhe të brendshme të Republikës Popullore të Shqipërisë dhe kjo është në interesin e madh të forcimit të Kampit të Socializmit.

   Republika Popullore e Shqipërisë do të ndihmojë me të gjitha forcat që lufta kundra klikës në Jugosllavi të zhvillohet dhe të ashpërsohet gjer në fitoren e plotë. Ne mendojmë se në qëndrime zyrtare duhet të jetë e rezervuar Shqipëria për sa i përket çështjes së Kosovës e Metohisë pse kjo do të përdoret nga klika si një armë për të mobilizuar dhe më shumë shovinistët serbo-mëdhenj dhe do ta akuzojë Shqipërinë si shoviniste etj. Por Shqipëria do t’i ndihmojë nga të gjitha anët popujt e Jugosllavisë dhe popullin shqiptar të Kosovës dhe ky i fundit të veprojë me iniciativën e vet brenda kuadrit që përmendëm më lart.

   Çështja që ne ju parashtrojmë për Kosovën e Metohinë, na bëhet aktuale në lidhje me ndihmën që i jep Partia e jonë shokëve jugosllavë anti-Tito dhe popullit të Kosovës e Metohisë që dëshiron dhe është i gatshëm të luftojë me të gjitha mjetet tradhtarët e Beligradit, por që kosovarët në çdo moment na vënë përpara pyetjen: “Si do të zgjidhet problemi nacional i Kosovës e Metohisë”.

   Ne mendojmë se kjo çështje është shumë e rëndësishme, mundet që edhe të gabojmë në shqyrtimin e saj, prandaj ne nuk do të bëjmë ndonjë hap pa këshillimin e shokut STALIN dhe prandaj po i parashtrojmë këto pikë-pamje tona dhe në rast se gabojmë të na vihen përnjëherësh në dukje për t’i korrigjuar.

   PËR KOMITETIN CENTRAL TË PPSH

   ENVER HOXHA

   (Burimi: RGASPI, F. 17, Op. 137, D. 68, L. 74-80).

   Reply to this comment
   • zqk December 2, 06:49

    Nga nje ane i jap Titos (ketij muti) te drejte. Nuk merresh dot me kafshet serbe as dje as sot as mot. Shiko sec bene per nje ndeshje futbolli! Vetem nga druri (amerikan) duket se marrin vesh. Eh, fqinjet jane si te afermit qe nuk i zgjedh dot.

    Reply to this comment
  • N.VJOSA February 24, 00:19

   O Canada,
   Ne po themi Ariu…ti thua gjurmet e Ariut!…
   Keto letrat na i boto ti neqoftese i di…., por ta dish se nuk kthehet mbrapsh historia nga nje leter….
   Ndersa per kete pyetjen e fundit per babane e Pellumb Xhufit, po te pergjignem une.Ka qene nne burre i nderuar, oficer dhe me vone sekretar partie i rrangut te trete, ne nje rreth te vogel te Jugut…Çfare do thuash me kete??…Ka bere mekat…Pokeshtu ka punuar mbare nnerzit e shkolluar te Shqiperise….Sipas teje duhet te vijne alienet te ndertojne Shqiperine?!…
   Edhe vet Pellumbin mund te them qe eshte njeri perkryer, i sjellshem, korrekt.Une e kam patur shok dhome ne fakultet, por ai mbasi mbaroi shkollen e mesme per italisht , mbaroi Fakultetin per Histori Gjeografi, studjoi me pasion, njeh italishten si edhe gjuhen e nenes….Eshte dhenderri i Prof Luan Omarit, nje nga personalitetet me te shquara te jurispundences.E nderon mbare Shqiperia, edhe pse Luani eshte nipi i Enver Hoxhes. Çdo njeri e nderton vet personalitetin e tij…
   Por ti Canada, me kujton historine e nje Nene ne Korçe, se ciles i ishin vrare te dy djemte, njeri si partizan dhe tjetri si ballist dhe ajo e shkreta nene ankohej:
   -PSE MĔ THONE NENA E BALLISTIT DHE JO NENA E DESHMORIT, UNE TE DY DJEM I KISHA?!….
   A me kuptoooooooooooon?
   Por ca si ti, siç thote populli , jane ftohur ne Tajare…dhe vazhdoni akoma me avazin e Mukes….

   Reply to this comment
   • shqipe January 1, 14:59

    Livadhisni ju,livadhisni… Se s’po e shoh ketu rrotull ate,gjalmezezen qe i nis komentet ,me Edverri,ferri, vreri… Dhe e mbyll, me c’i do v…, me te pegera!.. ” Mos ka ndodh ndonje gje nga ndermarja,mor amani”

    Reply to this comment
   • Che Guevara December 19, 16:46

    O N.Vjosa!
    Je hapur nje antishqiptar me damke!
    Me siguri do jesh ose kelysh kolaboracionisti,ose njeri i deshtuar ne socializem,nuk bere dot kariere dhe sot kerkon te ndreqesh imazhin me baltpsjet e tua!
    Jo ti,nje kellire e pa perfillur,por me Enver Hoxhen nuk kane mundur te perballen as kokat me te medha te fuqive te medha!
    Shembulli me i pa precedent ne bote eshte demaskimi qe i beri Enver Hoxha,liderit te superfuqise boterore,BRSS,Hrushovit,ne mes te Moskes,ne mbledhjen e 81 partive komuniste te botres!
    Sa per maredheniet me Titon apo ata te Greqise,Enver Hoxha pas vitit 1948 ua ttrreegoi vendit te gjitheve!
    Greket e provuan me provokacionet e gushtit te 49-tes se sa u vlente lekura,ne nje kohe qe kishin nje ushtri te pajisur me te gjithe armatimin me modern te kohes,ndersa Shqiperia vinte ne ate perballje vetem me idealin partizan dhe dashurine per atdheun!
    Per mese 40 vjet greket ulen koken dhe nuk hapen gojen kunder Shqiperise!
    Ndersa sot ata kerkojne te grabisin detin e Shqiperise,ndersa ne kohen e xhaxhit Enver kurre nuk e bene nje gje te tille!
    Enver Hoxha ndertoi nje shtet te fuqishem,te pamposhtur dhe te lumtur per shumicen e shqiptareve,ndersa keto 27 vjet kapitali ka shkaterruar Shqiperine si germadhe dhe kane fituar vetem nje grusht kriminelesh dhe hajdutesh!
    Boll me shpufjet kunder Enver Hoxhes se nuk do zene vend te shumica e shqiptareve!

    Reply to this comment
 17. Bilal camurri February 23, 14:30

  Mos e ka shkruar Teuta kete shkrim dhe e ka firmosur Xhufi?Enver Hoxha u be vegja e serbomalazezit Miladin Popovic,pikerisht per te shkeputur Kosoven nga Shqiperia dhe per tja bashkuar Serbeve.Prishja e njeaneshme e marreveshjes se Mukjes,masakrimet e popullsise shqiptare te Kosoves nga brigadat partizane shqiptare jane kryer me urdhera te Enver Hoxhes e Miladin Popovicit.

  Reply to this comment
  • nastradini February 23, 17:37

   Mik i nderuar,

   Pellumb Xhufi eshte dhender ne familjen e Bahri Omarit, ne shtepine e te cilit Enver jetoi me Nexhmijen qe nga viti 1941 deri ne vitin 1944, nga ku edhe spiunoi tek fashistet te gjithe kundershtaret dhe shoket e vet komuniste debile. Pse historiani kalemxhi i Partise se Punes Pellumb Xhufi nuk flet per figuren e Bahri Omarit, kunat bamires i Enver Hoxhes qe te mesonin shume te PATHENA te VERTETA shqyptaret per BOSIN gjakatar Enver Hoxha? Pse hesht si peshk ne stere Pellumb Xhufi kur fjala vjen per babane e vjehrit te tij antizogist dhe fashisto-kuisling?

   Sa per “nacionalizmin” fallco te Enverit, mbledhja e Mukjes e vitit 1943 e tregoi qarte se interesat personale te ketij pederasti te lindur nga incesti ne familje qendronin shume me larte se interesat e Vatanit, kur refuzoi kategorikisht oferten angleze per ndryshimin e vijes politike te Shqypnise nga Jugosllavia komuniste ne drejtim te Perendimit dhe jo vetem kaq, por ne fund te Luftes u vuri mina jugoslave anijeve angleze duke masakruar dhe vrare plot oficere dhe ushtare te Aleateve Antifashiste.

   Ne asnje vend tjeter ish komunist familjaret e diktatoreve nuk guxojne te dalin ne media me vajtime kukumjackash pylli per regjimet gjakatare, por jane strukur ne BRIMAT E MIUT dhe fshihen si zhapiku poshte barit. Ne Shqypni kane dale si GJELA MAJE PLEHUT pa piken e turpit per te kerkuar revansh, sepse helbete Edi Rama me Ilir Meten duan kete vit te festojne me figuren e Enverit nga pas 29 nentorin e ZI dhe LANC-in kriminal komunist me LEKA borxh nga ARMIQTE anglo-amerikane te Enver Hoxhes. Medet!

   Reply to this comment
   • Lleshi December 2, 10:05

    Kur keni dale juve kelyshat e tradhetareve dhe antishqiptareve , ne mes te Shqiptareve dhe Shqiperise dhe po na levrini si krimbi maje mutit , nuk po dalin pasradhesit e atyre qe luftuan per Shqiperi , Atdhetareve dhe patrioteve te cileve iu takon Shqiperia sepse e kane fituar dhe mbrojtur duke derdhur gjakun e tyre !

    Ah krimb tradhetar ahh ! Te ka ardhur dita ! Po prit se ka dhe “dite” te tjera ! I keni hequr shpesh here ne kurriz , kur keni marre varkat dhe anijet dhe jeni larguar bashke me pushtuesin nga Shqiperia !

    Fare e qelbur !

    Reply to this comment
 18. gjergji February 23, 15:01

  Canada & Bilal camurri = Same shit, different assholes

  Nqs do komentoni seriozisht dilni me emra konkrete mos u fshihni prapa kompjutrit.
  Enver Hoxha kane qene profet qe ju shkerdheu nenat ju qe per 40 vjet rrinit si qelbesira ne beograd dhe athine,,nje popull qe ka me shume antishqiptare se patriote e kishte hallall ate
  Zeus.Nga 21 janari 2011 e ketej enver hoxha jo vetem qe eshte rehabilituar por do shpallet si profet.Pak ka thene dhe Pellunb Xhufi se ndoshta eshte heret ne kete vend praktikisht te pushtuar te shkerdhyer dhe te pshurrur nga nje morracak tropoje qe ben ligjin edhe sot me nje Edi Rama pambarimisht te pafuqishem.

  Reply to this comment
 19. Pëllumb zaimi February 23, 15:02

  VR !!! Bravo prof. Xhufi! Saktësi faktesh,saktësi qëndrimesh,konsekuencë historiani të vërtetë. Edhe departmenti amerikan i shtetit e ka thënë para disa vjetësh qëndrimin e tij zyrtar për enver hoxhën : “komunist nacionalist që mbrojti interesat e vendit të vet”. Njëmijë salinj e njemijë edi ramë të dalin nuk i heqin dot asgjë këtij qëndrimi zyrtar të amerikanëve. Madje kohët e fundit nga autorë amerikanë té qendrimeve zyrtare do te dalë ne shqip dhe libri për enver hoxhën me titull ” Kundershtari i dobishëm”! E kuptoni vetë çfarë do të thotë kjo? Enver hoxha e mori nga hiçi dhe arriti atje ku ne e dimë? Dimë se po te mos ishin ato burime energjitike të funksionalizuara në kohen e tij,mere me mënd se çfarë lloj kapitalizmi do të ishte ndertuar këtu!? Do të kishim ngrënë njëri-tjetrin dhe unë do ta kisha kullufitur saliun komplet. E shume e shumë arritje te tjera nga te cilat në përballjet me jetën kuptova se “shkolla e mesme që kam bërë atehere eshtë pa e tepruar baraz me nja dhjetë universitete të sotëm”. Dhe së fundi ju kujtoj se sikur paratë e mallit ushtarak te enverit të kishin kaluar për popullin me bindje e them se do të ishim “të parët e ballkanit në mos më shumë”!? Nuk dua te zgjatem më sepse ështe temë e pafund kjo që kini trajtuar ju sot! Megjithate kam nje merak qe mendoj se duhet ta kini parasysh në ekspertizat e ardheshme historike : mos harroni se ai sistem ishte “njëideologjik” dhe me këte shpjegohen edhe shumë krasitje që ndodhën!? Por te paktën atehere krasitjet i bênte sistemi dhe enveri duke pasur njefarë kontrolli..? Ndersa sot na kanë përfshirë “vetëkrasitjet dhe lufta e pandalur me njëri tjetrin aq sa te duket se po shteremi si popull”? I kini parë varrezat? Janë njëqindfishuar! Vetëm se sot të paktên kanë ikur në atë botê “pasi kanë ngrënë banane e pirë koka kola”. Besoj se duhet ta dini që këtë gjë saliu e ka quajtur “arritje te madhe demokratike”!!? Kam shumë për t’ju thënë miku dhe adashi im por po e mbyll me nderime për ju dhe për “vërtetësine historiko shkencore” të shkrimit tuaj te sotëm!

  Reply to this comment
  • Vëzhguesi F. February 23, 16:52

   I nderuar Zaimi! komplimentet e mia per kete opinion-koment te mbeshtetur fort me kembe ne toke.

   Reply to this comment
   • Pëllumb zaimi February 23, 23:05

    “Vëzhguesi f”? Ju rikthej të njëjtat nderime me shumé respekt. Ju ndjek né vijimësi dhe kam opinion shumë të mirë për objektivitetin tuaj! Deshëroj t’ju drejtoj një pyetje që mund t’i përgjigjeni n.q.s e shihni te arsyeshme: “a dini gjë ku janë ata aparatçikët e ish-KQ që dje të bënin namin për zbatimin e mësimeve te enverit,ndersa kanë 23 vjet që janë zhdukur sikur të mos kenë ekzistuar kurrë”? Jam kurioz të di a ta bëjnë namin si atehere apo mbajnë erë menderosje? Po të kesh ndonjë shënjë te tyre me njofto që t’i ndihmoj te venë te pastrimi kimik qé kam afer shtepise? Vetem m’i gjej se parate e pastrimit nga menderosja ja u paguaj unë! Tani në fund te pyetjes ju kërkoj me mirësjellje te largoheni pak që të mos më degjoni kur t’i shaj “ju dhjefsha rracën gjithë sojit te tyre aparatçik…(sharja vazhdon pa fund…) “. Nderime vezhguesi f ose vëzhguesi i fitores mbi antihistorinë !!!

    Reply to this comment
    • Vëzhguesi F. February 23, 23:58

     Hahahaha!
     I menjehershem reagimi im!
     Po mor i nderuar Pellumb!
     Pse megjithmend nuk e di ti se ku ndodhen aparatçiket e ish KQ, ish KP apo ish administratave te larta te nomenklatures se kuqe?!
     Perjashtu disa kokrrave qe iken jasht shtetit, jo si emigrante, por me pasaporta made in Alia (njesoj si ballistet dhe legalistet kur iku gjermani me 29 Nentor ’44), te tjeret (shumica) u rrjeshuan ne krah te “fitimtareve” te “djathte” nen udheheqjen e te perndriturit dhe te perdhierit Sali Berisha per te shtruar rrugen idheollogjike te dhimokracise, sipas parimit putanorio “dallandyshe ktheje ndryshe”. I ke me bollek ne forumet drejtuese te shumices se partive te “djathta” sigurisht edhe tek te majtat dhe nuk reshtin se pushuari duke i çare trapin ketij populli me gjithfare mashtrimesh, premtimesh dhe genjeshtrash per te perjetsuar pushtetin per vete dhe bijte e tyre. Ky ndoshta ishte nder fajet me te medha te Enver Hoxhes qe mbajti afer, pergatiti dhe dhjamosi lakejt dhe çakejt jo vetem per te perdhosur figuren e tij por dhe per te çakerdisur kete popull. Se desh harrova! Ja lexo ketu se ke dhe ketu ca nga keta plehra dhe bij plehrash qe mundohen te jene te sakte ne perdorimin e drejteshkrimit, se helbete kane bere shkolla te zgjedhura dhe nuk e kane pare p. e mizes ne maje te fekenit apo te Kaptines se Martaneshit. Respekte.

     Reply to this comment
     • Pëllumb zaimi February 24, 01:30

      Vëzhguesi f ? Përgjigje e saktë. Nota 10 me yll dhe një kafe me bisht nga unë. Mjafton të me lajmerosh në këte forum dhe ju lë nr.cel. Nderime! “Të fala” dhe nga ali vukatana qe shet opinga “kapitaliste” te tregu çam!

     • beni December 2, 09:02

      Shih spiunet e sigurimit te enverit, meren vesh sikur dije ne komitetin qendror te ppsh! Dy kapter ushtrie qe ju ka ngel enveri ne mendje! Ju bashkon islami e nacionalizmi ekstrem islamik gjoja me fytyren e komunistve! Njeri nga pogradeci e tjetri nga durrsi!

     • nazim April 15, 20:51

      Bobo o ben! Po ti mer lale ku i njef kaq mire keto te dy? Ene i di prej ka jan!
      Ah! Me sa duket ene ti je ke listat e fshehta te sal berishovicit qi i ka dosjet e te gjitheve e ju ven juve fuksave te vjeter e te rinj ti kontrolloni e t’vini ketu e t’bojni komente prej fuksash. Ecni mer minj brimash, futuni atje kah keni dale!

     • Kuakuarakua April 16, 00:22

      Nazim mos u mërzit,çdo gjë e sqaron emri,atësia dhe mbiemri i tij. Quhet “beni koçi xoxe” në origjinal por ka dhe gjendjen civile të dytë ku quhet “beni janullatos xoxe”. Respekt!

 20. L.Itali February 23, 16:13

  Shkrim i saktë në aspektin e mbrojtjes kombetare që Enver Hoxha e kishte prioritet pasi ai me Fadil Hoxhen ideuan konferencen e Bujanit, frutet e se ciles nuk erdhën sipas akordit per pas luftes, kosovaret të vetvendosnin!

  Prof.Pirjevac ne librin “Le guerre Jugoslave” e evidenton aspektin nacionalist të komunistit stalinis Hoxha! Ai thotë hapur:” Hoxha qe ne vitet ’60 investonte per irredentizmin kosovar qe ishte i fuqishëm ne Zvicer, Gjermani e Belgjike!…”

  Por, nga ana tjeter, prof,Xhufi nuk jep detaje mbi “agjenturizmin e Beogradit qe u ngjit gjer ne krah të Hoxhes dhe qe të mos shkeputej Kosova nga Serbia, punoi fshehtas dhe pranë Hoxhes, duke filluar nga Koci Xoxe, të cilin na tregon Hrushovi ne librin e tij, Tito e kishte agjent, por Stalini e dekonspiroi tek Hoxha, pas prishjes se Stalinit me Titon, dhe Xoxe u eleminua nga Hoxha,Shehu dhe Balluku, shkruan Hrushovi! Ai kujton se UDB e krijoi KGB dhe KGB dinte listen e agjentëve të shumtë ne Tirane e Shkoder të UDB!

  Ky kompleksitet agjenturizmi qe pas eleminimit të Xoxe, nuk mund të kete mbetur pa zevendesim nga UDB. Kush e zevendesoi ende nuk ka dokumenta, por me c’rezulton faktikisht sidomos pas dergimit nga Alia ne PD të Berishës, mjegulla jep siluetat antishqiptare….Por para vdekjes se Hoxhes thua gjithshka nuk është bërë me finese ne krah të tij, fillo me ashpersimin e luftes se klasave, interrnimet, burgjet, vrasjet?… Harrohet faktori agjenturizëm sllav, i cili kishte bandën e Veriut, veprimtare në gjithe vendimet politike të brendshme të gabuara të Hoxhes!

  Kujtojme disa: Hoxha e kishte lejuar fene, pas ardhjes se Alise ne frontin ideologjik, feja u mbyll në Shqiperi por vet Hoxha, dokumentohet, nuk ka qënë i bindur!

  Hoxha pruri Kinen, e cila fuqizoi jashtzakonisht sistemin mbrojtes dhe ekonomine shqiptare! U gjend arsyeja dhe ajo u largua dhe Alia qe mbulonte politikën është nismetar, sipas vezhguesve serioze! Sepse Beogradi shikonte forcën ushtarake të Shqiperise drejt Kosoves dhe ndaj Kina duhej larguar dhe ajo ndodhi,si ndodhi me pas mospranimi i porosise per lidhje me Gjermanine!

  Por Gervalla i vrare ne Gjermani nga UDB, spiunuar nga Tirana dhe Prishtina, zbulon bandën e Veriut me qartesisht sot. Kjo sepse Hoxha i mbrojti hapur “irredentistet” kosovare, kurse pas vdekjes se tij dhe me vonë, as Alia as Berisha nuk e perkujtuan kete pionier kosovar të viteve ’80. Mund të pyetet sot perse Berisha, i cili dihet cfare qendrimi dyshues dhe antishqiptar ka mbajtur me Rambuje, naften dhuruar serbeve, UCK qe e quajti bandë dhe ka pergjegjesi qofte dhe per trasparencen e munguar ne zhdukjen pa gjurme nga SHIK i shqiptarit Remzi Hoxha!

  Pra ne kete kontekst duhen parë dhe “gabimet” e luftes se klasave të Hoxhes. Kjo sepse Shqiperia duhej edhe shkaterruar nga themelet, nese shperthente Kosova per pavarësi!

  Dhe kjo ndodhi pas vitit 1990 gjer ne lufte civile Veriu kunder Jugut(?!) sepse gatuhej clirimi i Kosoves dhe Hoxha, Shehu,Llakaj kishin bërë dhe planin “Shperthhimi”.

  Por Shehu hyri ne konflikt me “kembpaleshin” e Veriut, si e quante me percmim qe s’dihet perse,Ramiz Aline, i cili me mjeshteri, sipas analisteve, kish hyre me krushqi gjer ne familjen e Hoxhes dhe duhej të trashegonte postin!…Dhe e trashegoi duke na lënë pasardhesin, dhenderr të Serbisë qe shkaterroi se pari industri e bujqesi, mbrojtje dhe kombetari!…Natyrisht Kosova nuk u ndal ne Lirinë e saj të merituar, por Shqiperia sot ndihet e mjeruar, shkaterruar dhe plotë pasiguri drejt se ardhmes! Dhe nga ky shkaterrim nuk shpëtoi dhe Hoxha i cili nuk mund të vleresohet sot kur UDB nuk ka deklasifikuar dokumentat mbi Aline,Berishën dhe bandën e Veriut!

  Megjithate Hoxha ishte dhe do mbetet stalinist! Komunist nacionalist qe e donte Shqiperine dhe dhe shqiptaret! Kjo do rrezojë dhe pakujdesine e tij mbi banditet e Veriut ne krah të vet, dhe konsolidojë personalitetin atdhetar!

  Reply to this comment
  • zqk December 2, 07:26

   Ne intervisten e fundit qe porositi te botohej pas vdekjes, Ramizi tha qe po ju drejtojne nje klase politike horrash. Kjo sikur bie ndesh me tezen se Ramizi ishte agjent i UDB-se.

   Reply to this comment
 21. Dalani February 23, 16:50

  Enveri mund te ishte cfaredo po kurre nacionalist,Ai ishte despot I eger.Nuk kursehu asnje per ate karrike,O njerez futuni ne internet dhe shikoni gjyqet qe ai bente,menyren e te folurit,mos lexoni simpatizantet e tij kur e keni pare vete se si ishte regjimi i tij.Enveri nasionalist?????????Kjo ishte gjeja e fundit qe mund prisja nga prof.Xhufi.

  Reply to this comment
  • nastradini February 23, 17:29

   Pellumb Xhufi nuk eshte thjeshte simpantizant i Enver Hoxhes, por dhender ne familjen e Bahri Omarit, ne shtepine e te cilit Enver jetoi me Nexhmijen qe nga viti 1941 deri ne vitin 1944, nga ku edhe spiunoi tek fashistet te gjithe kundershtaret dhe shoket e vet komuniste debile. Pse historiani kalemxhi i Partise se Punes Pellumb Xhufi nuk flet per figuren e Bahri Omarit, kunat bamires i Enver Hoxhes qe te mesonin shume te PATHENA te VERTETA shqyptaret per BOSIN gjakatar Enver Hoxha? Pse hesht si peshk ne stere Pellumb Xhufi kur fjala vjen per babane e vjehrit te tij antizogist dhe fashisto-kuisling?

   Sa per “nacionalizmin” fallco te Enverit, mbledhja e Mukjes e vitit 1943 e tregoi qarte se interesat personale te ketij pederasti te lindur nga incesti ne familje qendronin shume me larte se interesat e Vatanit, kur refuzoi kategorikisht oferten angleze per ndryshimin e vijes politike te Shqypnise nga Jugosllavia komuniste ne drejtim te Perendimit dhe jo vetem kaq, por ne fund te Luftes u vuri mina jugoslave anijeve angleze duke masakruar dhe vrare plot oficere dhe ushtare te Aleateve Antifashiste.

   Reply to this comment
   • Shqiptari emigrant ne Itali December 22, 17:24

    Nastradini ka te drejt, dhe personalisht them (tani ne moshen 65 vjeçare) se Enver KRIMI nuk ish as komunist e as nacionalist.Ai asgjesoj “ajken” e popullit qe kish studiuar ne perndim dhe denoncoj Mukjen etjera etjera d.m.th nuk ish Nacionalist. Ai asgjesoj gjith kreret e grupeve komuniste etjera etjera pra nuk ish as komunist. Ai spermendi nje here emrin e babait por i mbeti goja baba çeni, baba çeni pra se 4race ishte ai e “tregon” situata ku ndodhet Shqiperia ku jemi shperndare ne çdo cep te botes per nje cop buke. Poshte KRYEKRIMINELI Enver!

    Reply to this comment
 22. Mark uk February 23, 16:56

  Del nje historian komunist qe kur ulet me fjet fute fotografin e ndoshta edhe bustin e Enverit nen koke.O hajvan ndoshta Berisha e ka ne zemer Enverin po me goj e ka diskreminue me qindra.Kurse Rama e pranon ne mitingjet e tij.Cfar i thua ksaj more pllum i zi.Me sa di une te afermve tu nuk u ka len gja pa bere komunistet,po ti paske qene spiun i komunistve e tash i bene jehon more historoc komunist.

  Reply to this comment
  • Damiano Damiani December 3, 05:14

   Mark uk!
   Si je me shendet? Si i ke bagetine, dhite, delet, lopet? U ke siguruar ushqim p[er dimer? Merru me kete pune sepse punet e historise e te politikes jane shume te medha per mendjen tende te vogel dhe koken tende boshe.

   Reply to this comment
 23. Mark uk February 23, 17:00

  Po e mbajti me dhune pushtetin me sigurimin e shtetit me njers si puna jote.

  Reply to this comment
  • N-VJOSA February 23, 17:37

   Nje perpjekje e mire dhe realiste per te trajtuar personalitetin e E.Hoxhes!
   Por dua te them qe ne fillim:
   SA HERE TRAJTOHET KJO FIGURE KOMPLEKSE; SIKUR KA NJE FRIKE; SE CILES DHE P.Xhufi nuk i shpeton, duket sikur analizen per E.Hoxhen e ndjek pas perdes nje xhaxha i stermadh, si regjizor, qe te mos tejkalohet “masa”…se mos na nxiten njerzit dhe na kerkojne nje Enver Hoxhe te ri,…
   Jo koha e Enver Hoxhes ka perenduar, ashtu sic ka perenduar Ali Pashe Tepelena, sic ka perenduar Zogji i Burgajetit, edhe Djali i Gjylos sundoi si mbret pa kurore, por deshtoi perfundimisht…
   Sigurisht nuk mund te hidhet poshte ajo pjese e Historise sone, aq me teper sepse eshte pjese e Jetshkrimit te vet Shqiperise…Sigurisht, mendimi per te thene te verteten per cdo personalitet historik i takon vet historianeve dhe jo subjektivitetit te atyre qe kane pesuar denime ne kete periudhe, sepse do shkruhej historia jo sipas se Vertetes, por sipas emocioneve te individve te vecante, qe duane me se shumti te diktojne..
   Ne Shekullin e Shqiperise, te organizuar si shtet, pa asnje dyshim qe Enver Hoxha eshte nje nga personalitetet me te medha qe lozi rol per afro gjysem Shekulli, me te mirat dhe me fajet e gabimet e tij.
   Ne kete kuptim per mendin tim personal dhe modest, me pelqen m,e shume ta quaj Enver Heroi dhe Enver Krimineli.
   Pse dhe si e argumentoj kete mendim?
   Jo vetem per Historine tone si shqiptare, por kudo ne bote vlerat e nje personaliteti politik percaktohen nga kontributi qe ai jep ne perpariminekonomik dhe shoqeror te nje populli.
   Dhe ne kete mendim bashkohen edhe partizane te Hoxhes, por dhe kundershtare te tij.
   Periudha e sundimit politik te Hoxhes , mund te ndahet ne dy pjese.
   Njera nga fillimet e Luftes Antifashiste, rindertimi vendit deri ne vitet 70-te.
   Dhe nga 70-ta deri sa vdiq.
   Enver Hoxha dhe roli i tij ne Luften Antifashite, krahas koalicionit antifashist boteror, pa dyshim qe eshte pjesa me e ndritur e vet Historise se Popullit shqiptar.Nuk mund ta ndash Enver Hoxhen nga vet Populli shqiptar dhe kontributi ne Luften Antifashiste. Austria psh e ka si njolle te zeze pjesmarrjen ne bllokun Fashist, por ama Diten e 26 Tetorit nga Ushtria e Kuqe e ka Feste Kombetare.Ne Shqperi duane te erresojne vet shqiptaret Diten e Clirimit nen udheheqjen e Enver Hoxhes.
   Lufta i ndau edhe shqiptaret. Clirimtaret nga njera ane dhe bashkpuntoret e Fashizmit nga ana tjeter.Eshte anakronike qe vepren e Clirimtareve ta erresojne bashkpuntoret e Fashisteve! Aq me shume qe po te fitonin kolaboracionistet, fatet e vendit nuk dihej se cfare drejtimi mund te merrnin, aq me teper qe ne ate periudhe coptimi Shqiperise ishte rreziku me imediat.Sot ne 1914-ten, pas 70 vjetesh, mund te shtrosh shume pyetje, sikur te ishte vendosur Demokracia pas Luftes…sikur te ishte vendosur Dermokracia qe ne 1924-en me Fan Nolin gjenial…
   Por ja qe Historia nuk behet me “sikur”…
   Edhe pse nen drejtimin e nje regjimi komunist, per 25 vjet, deri ne 1970-en Shqiperia njohu transformime te jashtzakonshme, ne ekonomi, kulture, mbrojtje, shendetsi, arsim, ose sic theksonte nje studjues dhe njohes i persosur i ekonomise shqiptare nga Banka Boterore, para ca kohesh, ngjitja e Shqiperise ishte drejt perpjet…
   E tatpjeta filloi pas prishjes se mardhenieve me Kinen.
   Para 1970-es, Shqiperia e dale nga Lufta dhe nga injoranca e regjimit gjysemfeudal te Zogut, me nje popullsi mbi 90 perqind analfabete, me nje ekonomi tmerrsisht te prapambetur, pa energji, pa investime, me nje regjim anadollak qe shtypi cdo levizje demokratike, ishte ne vendnumero. Per 25 vjet, deri ne 70-en, Shqiperia ndertoi ekonomine saj, zhduku prapambetjen ekstreme, zhvilloiu ekonomine, u mbush vendi me fabrika, kombinate, uzina, , u thane kenetat, u ndertuan hidrocentrale, u elektrifikua vendi, u ndertuan rruge dhe hekurudha,, shkolla, spitale dhe sherbim shendetsor ne cdo skaj te vendit, u ngrit Universiteti dhe institute dhe mijera shkolla anembane vendit, duke kthyer popullin e in jorances zogolljane ne popullin nder me te arsimuarit e Europes dhe ne popullin me te ri te Kontinentit.Por dhe me nje fuqi mbrojtese te motivuar ne kushtet e luftes se ftohte dhe ekspansionit sovjetik, por edhe te ambicjeve te fqinjve grabitqare.Ne ate kohe me Shqiperine dhe pamvarsine saj nuk mund te luhej kollaj.Edhe kur kercenimi sovjetik ish ne pragun e deres, pas daljes nga traktatoi i Varshaves dhe largimit te bazes ushtarake ruse ne Vlore,
   politika e E.Hoxhes e rreshtoi perkrah shtetit me te madh te Botes, duke deklaruar hapur, boterisht se nuk do te njihte kufi shtetesh ndihma qe do ti vinte Shqiperise ne rast sulmi.
   Edhe pse populli detyrohej te shterngonte rripin, kur mund te ndiqej nje politike me e favorshme ne ndarjen e te ardhurave popullates, u investua ne ekonomi dhe ne sektore te tjere.
   Shteti ishte me shume nje Sipermarres gjigant i pasurive, nje perqendrim i vertet i kapitalit, nje monopol i vetem shteteror.
   Deri ketu politika e Enver Hoxhes, nuk mund te thuash se nuk i sherbeu ngritjes se Shqiperise.Deri ketu Enver Hoxha mbetet Enver Heroi.
   Komenti me posht, tregon se kush ishte Enver Krimineli…
   (vijon)

   Reply to this comment
  • Vëzhguesi F. February 23, 19:28

   Mark Uk hej kokerra e legenit
   Ç’ka je tuj lef or qen e bir qeni?
   Kujton se ke tru me u mate me historianin,
   Ti hajvan i trash , bir e nip hajvani?!

   T’kam thane; rri larg o Mark Ukë,
   Se qelbesh me keq se veza llukë
   Mos grij sallate, mos bej te squtmin,
   se nuk je gje tjeter veç nje cop huni.

   Reply to this comment
  • Albana January 2, 22:29

   Or Mark, pergjigju per dhit, delet e lopet ne fillim. Leri keto pune se nuk jane per ty. Degjo cte thone…

   Reply to this comment
 24. tol francezi February 23, 17:11

  ENVER ISHTE DHE MBETI BURRI ME I MADH DHE ME I ZOTI QE KA NXJER DERI ME SOT KOMBI SHQIPTAR,KETA PLEHRAT E TJERE QE DOLEN PAS VDEKJES SE TIJ SI ALIJA,NANUA,BERISHOVICI,LUL BYTHA,ILIR FLORIRI,DHE EDVIN RILINDASI MAVI JANE CA POLITIKANE TE SHITUR E FANTOCIO ,QE SI SHERBEJNE POPULLIT PO VETEM INTERESAVE TE TYRE VETJAKE,KETA PISA KANE 25 QE NA GENJEJNE DHE NA MASHTROJNE NE SI POPULL.

  Reply to this comment
 25. Bilal camurri February 23, 17:20

  @Gjergji
  Nuk e kemi me te share pse Enver Hoxha u gjend nje dite papritur mes Partise komuniste te formuar nga serbomalazezi Miladin Popovic dhe serbi safi Dushan Mugosha,parti e krijuar pas alarmit serbo-malazes:Ku,ku majko,na moren Kosoven! Shqiptar me serb se Enver Hoxha nga 8 nentor 1941 deri ne mars 1948 veshtire te gjije ne ate kohe.Sa per poziten e Sali Berishes po te ishte ne krye te diktatures se proletariatit mendoj se ajo qe ndodji ne Gerdec duhet te shumzohet me numurin e fshatrave te Shqiperise,qe edhe Pol Poti do ta kishte zili.Fakti qe nje komunist ma i zi,me antishqiptar se Enver Hoxha, na ra per rrisk keto 23 vjet nuk me detyron te kem nostalgji per Enverin e Miladinit.

  Reply to this comment
 26. gorezi February 23, 17:35

  Enver Hoxha u denua me urrejtje e percmim per gabimet e tij.Besoj se ka ardhur koha per reabilitim te plote,Ai se mohoi kurre qe regjimi i tij ishte diktatori.

  Reply to this comment
 27. Bocari February 23, 17:40

  Nje teme e hapur jo ne kohen e duhur. Mund te priste edhe ca Zoti Xhufi. Se pari te dalin gabimet e atij sistemi, te reabilitohen te demtuarit qe kane mbetur akoma gjalle. Pastaj mund te analizohen anet pozitive.

  Reply to this comment
  • nastradini February 23, 18:05

   Do te zoritesh shume per te gjetur anet pozitive te gjakatarit Enver Hoxha, qe falimentoi ekonomine dhe renoi shtetin si kurre me pare ne histori. Megjithate nastradini mendon se Enver Hoxha ka nje ane te vetme pozitive ne jeten e tij prej sadisti: kur likuidoi dhe vrau me pabesi gjkatarin tjeter budalla Mehmet Shehun, pasi e perdori si LOLO per te vrare te gjithe shoket dhe gjeneralet e vet servila komuniste debile tru-peshk.

   Reply to this comment
 28. nastradini February 23, 18:08

  PSE ASNJEHERE NUK FLET HISTORIANI PELLUMB XHUFI PER BAHRI OMARIN?

  Qe te dale e VERTETA per ANTIKRISHTIN Enver Hoxha? Pellumb Xhufi si dhender ne kete familje antizogiste dhe kuislinge fashiste le t’i pergjigjet edhe pyetjes: Kush e coi ne Itali me studime ne vitin 1977? Sepse ate kohe jashte shtetit dilnin vetem spiunet e sprovuar te Partise se Punes. Pasi t’u pergjigjet ketyre pyetjeve thelbesore kalemxhiu i Enverit le te kendoje sa te doje elegji si kukumjacke pylli ne DITA per gjakatarin aventurier, pa shkolle dhe sadist Enver Hoxha qe mbushoi lumenj me gjak njeriu ne vendin tone dhe qe nuk i kerkoi kurre falje popullit te tij qe e masakroi per 50 vjet me radhe duke e transformuar Vatanin si nje CIFLIK personal te familjes se tij, duke falimentuar ekonomine dhe renuar shtetin ne fund te jetes dhe duke i transformuar shqyptaret ne skllever-debile sic kane mbetur deri me sot.

  Le t’i vije turp kalemxhiut te paftyre Pellumb Xhufi, qe publikon shkrime qesharake dhe arkaike nonsens ne media, ne nje kohe kur Shqypnia kerkon me force t’i aderohet normave morale dhe parimeve demokratike te BE-se. Mesuesi i tij i vjeter Arben Puto te pakten eshte treguar me i sinqerte dhe me i zhdervjellte kur deklaroi ne studion OPINION te Blendi Fevziut qe ASNJEHERE ne jeten e tij prej kalemxhiu enverist nuk ka qene dhe nuk eshte ndjere komunist i mirfillte, por GJITHNJE ka besuar si BALLIST.

  Le t’i vije turp mashtruesit dhe deformuesit te historise Pellumb Xhufi per genjeshtrat pa piken e turpit qe tregon lidhur me “patriotizmin” apo “nacionalizmin” e Enver Hoxhes ne rastin e Kosoves, sepse jane me mijera kosovare qe i rasi brenda ne burg, ose i ktheu prapa ne Jugosllavine e Titos kur guxuan te kapercenin kufirin dhe te vinin ne Memedhe. “patriotizmin”, “nacionalizmin” dhe “komunizmin” Enver Hoxha i perdori si mjet per te arritur ne pushtetin e pakufizuar mbi Shqypnine dhe shqyptaret, ndryshe ai ishte ashtu sic e ka pershkruar Vukmanovic Tempo ne letren e tij per Titon: “Kam gjetur nje njeri qe per pushtet dhe para shet edhe baben e vet…” Prandaj gjithe jeten e tij prej gjekatari sadist Enveri i shiti BYTHEN E HOMOS ne fillim Jugosllavise, me pas ja fali me radhe Rusise e Kines dhe kur mbeti ne Dimrin e Vetmise se tij prodhoi Shqypnine e viteve 90-te qe perfundoi me daten me te shenuar dhe te ndritur ne historine e vendit 20 shkurt.

  Le t’i vije turp Pellumb Xhufit qe flet me mashtrime per Abaz Kupin. Patriote si ai ka pasur mjaft Shqypnia. Loni Adhami eshte nje nga ata, qe Enveri ja theu kockat e trupit nje nga nje dhe ai nuk firmosi letren e pergatiutur nga Sigurimi i Shtetit. Si Loni Adhami ka patur shume te tjere, ata ishin intelektualet e mirefillte shqyptare qe Enver Sadisti i liluidoi me pabesi pederasti ne vitin 1946. Emerat jane shume, por ASKUSH deri me sot nga politika qesharake shqyptare nuk eshte kujtuar edhe njehere te vetme te nderoje kijtimin e tyre. Vetem keta politikane lakmitare per LEKA dhe pasuri nuk harrojne cdo vit te bejne homazhe tek varrezat e deshmoreve bandite dhe vrastare te Enver Hoxhes dhe tani Edi Rama me Ilir Meten duan te festojne edhe 29 nentorin e ZI me LANC-in kriminal qe mbollen MURTAJEN bolshevike ne trojet tona.

  Le te te vije turp o kalemxhiu-dhender i Enverit, Pellumb Xhufi per ato qe ke shkruar ne DITA si nje REZIL i Shqypnise ne syte e Botes!

  Reply to this comment
  • Komshiu i Fahriut February 23, 20:10

   UK! Alias nastradin i vellai gomarit, babai i gomarit dhe nip sternip i gomarit!
   O fis gomaresh, qe nuk dine gje tjeter vetem te pellasin si gomere dhe te hedhin vicka bezdisese si gomere!
   O burgaxhi ordinere!
   Ne kete koment pa dashjen tende dhe duke gjykuar me trashesine e nje gomari plak ke thene njete vertete duke vertetuar se si je ne kete jete per shkak te spiunlleqeve dhe bashkepunimit me gardianet e burgut.
   Je modeli i atyre spiuneve qe pershkruan Bedri Spahiu ne Testamentin e tij tek libri “Nga maja e kreshpes”.
   Ti “nastardin” pe fshatrave te Korçes (ta leme me kaq kete here) je ai qe ke spiunuar shoket e tu te burgut, njerit prej te cileve po i permend emrin dhe ne kete koment (LA), por nuk e çon deri ne fund dhe te thuash se ate leter qe nuk firmosi Loni e firmose ti shembelltyre hajvani dhe njeri pa kurrfare morali. Llogari per kete do te japesh vetem ne ferr mor qen bir qeni, sado pishman te jesh bere. Kur ti i paturp dhe i pabese kerkon t’i tregosh turpin nje intelektuali dhe historiani qe ben ballafaqime dokumentash historike dhe jo pellitje hajvanesht, i cili ne raport me ty vetem nwe moshe eshte sa nipi yt, por qe per nga intelekti, shkalla e arsimimit, kontributi intelektual nuk i afrohesh as tek thonjte e kembes, eshte tamam per te vene kujen. Eshte per te ardhur keq qe gazeta Dita publikon paçavaure te njerzve pa moral dhe pa kurrfare integriteti qe kerkojne te fyejne prsonalitetet e inteligjencies shqiptare, siç eshte profesor Xhufi. Jo kjo nuk eshte aspak demokratike!
   Ky eshte nje sulm i pamoral dhe i paprincipe i atyre qe e krijuan luften e kalasave para se te vinte komunizmi ne Shqiperi dhe qe kerkojne ta mbyllin karieren e tyre te zeze te shpifjeve , mashtrimit dhe spiunimit me armen e tyre te dashur, luften e klasave.
   UK. alias nastradin çarëstrapi, po qe se ka ndonje kundershti me argumentat e profesor Xhufit le te publikoje nje shkrim tjeter ku te doje qofte dhe ketu me emrin e tij dhe jo me nofka karagjozesh te perrallave mesjetare.

   Reply to this comment
   • SHBA-BE February 23, 21:04

    Po more komshiu i Fahri Balliut, spiunit te Sigurimit te Shtetit dhe demokrat aktual besniku i Sali Berishes deri ne vdekje, ashtu eshte sic thua ti, nastradini e firmosi ate leter qe ja kishin pergatitur xhelatet e Enverit sepse nuk kishte guximin e mikut te familjes se tij Loni Adhami dhe kjo eshte nje e VERTETE e pamohueshme dhe e padiskutueshme qe nastradini nuk e ka vene asnjehere ne diskutim. Por llogjika jote o Komshiu i Fahri Balliut nuk qendron fare, sepse ti kerkon qe VIKTIMA t’i kerkoje falje XHELATIT qe tregon per lajthitje totale te replikes. Nga ana tjeter nastradini nuk e fyen apo ofendon kalemxhiun dhe dhenderin e Enverit, Pellumb Xhufi, por vetem ve ne dukje nje fakt qe eshte mjaft thelbesor qe quhet KONFLIKT INTERESI dhe qe mund te formulohet si:

    A MUND QE DHENDERI TE DALE NE MBROJTJE TE VJEHHRIT GJAKATAR?

    Kjo nuk mund te ndodhe ne asnje vend te Botes, sepse Pellumbi enverist Xhufi eshte i implikuar me lidhje familjare me familjen e Bahri Omarit dhe per kete arsye nuk mund te vajtoje ne DITA si kukumjacke pylli dhe te kendoje elegji postmortore familjareve te tij ne publik.

    Reply to this comment
    • Vëzhguesi F. February 24, 13:30

     O idot i rrjedhur qe po shkumezon jarge te helmatisura! A e kupton se ne ç’grade skizofrenie je katandisur?
     Si mor palaço plak, qe ngele duke shpifur dhe vjellur çorben e prishur q

     Reply to this comment
     • Vëzhguesi F. February 24, 13:36

      O idot i rrjedhur qe po shkumezon jarge te helmatisura! A e kupton se ne ç’grade skizofrenie je katandisur?
      Si mor palaço plak, qe ngele duke shpifur dhe vjellur çorben e prishur qe ke ngrene me shumice! Si mor kataran i zi etiketon Prof.dr.Luan Omarin, nje nder personalitetet e jurisprodences shqiptare dhe konstitucionalistin me me emer shqiptar, vjehrrin e Pellumb Xhufit duke e quajtur “Gjakatar”?! Ti ke shkare perfundimisht dhe te bene mire te lexosh porosite e “nastradin father” qe te mos zhytesh me shume ne kotesite idioteske te tua qe bien ere hale nje vit drite larg.

 29. Horri i Bulevardit February 23, 18:10

  Vaso Pasha, qysh ne fjaline e pare ku kerkon te ndahet veprimtaria e Enver Hoxhes, nga ai ideologjik ne ate kombetar, e more noten maksimale kaluese nga une.
  Dhe duke u kapur per figuren e Enver Hoxhes ne rrafshin kombetar, je shume i sakte, duam apo sduam ne. I kerradhitur simbas kohes qe kane ndodhur histori pikante ku roli i Enver Hoxhes, ishte deciziv.
  Per Saliun dhe saleshet e politikes se sotme, shqiptaret sdo te ishin as nje shprehje gjeografike, sic deklaruan politikanet antishqiptate te Europes kurve.
  Per ate ideologjike, seshte vendi te flasim, se na kaploi politika e anarshise, qe ka mbushur varrezat me amra dhe datlindje, qe se kishim menduar.

  Reply to this comment
 30. Vasil February 23, 18:40

  Enveri si edhe mesonjesit e tij,Tito e Stalin, kishin ne baze te politikes se tyre marrjen, rruajtjen dhe konsolidimin e pushtetit personal. Nacionalizmi dhe komunizmi ishin mjete ne interes te pushtetit personal, ashtu sic ishte dhe e ashtquajtura lufte e kllasave, bashke me burgjet dhe shtypjen e popullit madje edhe te bashkepunetoreve te tyre te idealit.

  Reply to this comment
 31. Ardenica February 23, 19:52

  Komplimente prof. Xhufit. Analiza juaj eshte nje model se si duhet vleresuar dhe bere historia e Shqiperise nga historiane te shkarkuar nga akumulimet ideologjike.
  Shqetesimi i intelektualeve te sotem eshte mbrojtja e atdhetarise, jo e politikes dhe e partive.
  Atdhetaria eshte ajo qe eshte goditur me shume nga politika serbosllave e tranzicionit tone ne 20 vjetet e fundit. Pikerisht kjo, atdhetaria duhet mbrojtur sot pasi eshte goditur dhe shitur si plaçke nga drejtuesit tane antishqiptare.

  Reply to this comment
 32. tomsojeri February 23, 19:58

  Z.Vaso Pasha! Pasi lexova te gjitha komentet dhe pak a shum ne to nxjer nje far perfundimi mbi pozicionin dhe menyren si i ka jetuar e par ato ckan ndodhur ne ato vite diktature te rrethuar me armiq e sigurimsa ,me gjarperij por dhe “mangust” qe na shpetoj nga kafshimi i tyre per te mos humbur emrin e qenien ton !Duhet te jesh drit shkurter e egoist po nuk di te vlersosh ate cka beri Enver Hoxha gjat sundimit te tij ! Ter medaliet qe rjeshtove i meriton dhe jan fakte qe sado armik te jesh nuk mohoen por avash se vetem Zeuset jan te pagabushem e jo vdeksit Sepse po te ish Zeus nuk linte pas tij kto “kuadro” varmihse te asaj qe ngriti ndertoi dhe i dha emer te nderuar ! Por mos me thuaj qe vdekjen e tij nuk e desheronin si armiqt ,si ata qe vuajten nga luft e klases ,por edhe ata qe e duartrokisnin deri ne inkandeshenc !Izolimi dhe varferia e viteve te fundit me terrorin qe pasoj ku sigurimsat e hetusit sadist “kafshonin” pa meshir edhe te pafajshem e i dergonin ne Spac qe te dhiteshin te “pakenaqurit” ! Kur nuk dije se nga te vinte “goditja” Kur edhe ne shpi brenda ne familje kishe frik te flisje se mos femia padashje te “tradhtonte ” e te mos vazhdoj me te tjera se kam boll shembuj dhe besom po me vjen shum keq qe u detyrova te flas keshtu sepse sot jam i “intoksikuar” komplet nga kto, qe tashme jan haruar dhe jam plotesisht me ato qe ju dhe te tjer e Pellumbi shkruan ! I kam haruar se tani po shoh fytyren e armiqeve te vertet ne ter pershtillikun qe i mbulon,per cfar i ben Shqiperis dhe shqiptareve ! Zaten keshtu esht jeta : Duhet te shohesh e provosh pa te vlersosh ! Pra cka thot N.Vjosa (origjinali) e tek shrimet e tij shoh nje njeri te nderuar e simpatik ,po ashtu edhe te Zaimi e te tjer te ksaj kategorie ,jan njerez qe ndonese si un i kaluan ato faza por zhgenimi i shpreses i ben te respektushem per kto dit te veshtira qe kalon Shqiperia !
  Mora mundimin te shkruaj e te drejtohem se nuk kuptova mbylljen e epilogut dhe spiunet qe i fut te ter ne nje thes e dua te pyes ti ku e fut vehten?? Ata “spiun”me kta Jago te felliqur cfar kan te perbashket ??

  Reply to this comment
 33. historiani February 23, 20:41

  Pëllumb Xhufi ka një konflikt interesi dhe është e pamundur të shkruajë pa subjektivizëm mbi Hoxhën. Askush nuk ia mohon të drejtën të shkruajë, por deklaratat e tij nuk mund të merren kurrë pa dyshime. Historia e Hoxhës i ngjan më shumë historisë së një të sëmuri mendor dhe e kam pak të vështirë ta pranoj se për Hoxhën mund të bësh ndonjë analizë historike të stërholluar siç mund të bësh për çdo udhëheqës shteti.

  Hoxha jetonte në një botë të izoluar dhe në një vend të shkretuar nga pikëpamja kulturore, dmth marrëdhëniet me jashtë të Shqipërisë në kohën e tij përfaqësohen nga disa copa letre, të cilat as që ia vlen të quhen dokumente. Xhufi e di se historia nuk analizohet pa dokumente, por regjimi i Hoxhës nuk kishte të tilla dhe kam frikë se nuk ke se çfarë të analizosh. Më tepër është fjala për intriga bizantine dhe vrasje pas shpine, arrestime kosovarësh natën, burgosje pa gjyq e kështu me radhë. Është njëlloj sikur Xhufi të përpiqet të bëjë analizën e një bande kusarësh – pra, cila ishte strategjia e bandës, si e mendonte banda zhvillimin e saj pasuror, si duheshin zgjedhur anëtarët e rinj që do hynin në bandë, etj. Dua ta pyes Xhufin, dhe ia kam pa të keq: Çfarë analize do t’i bëje Kim Jong Un-it të Koresë së Veriut ose babait të tij Kim Jong Il? A do të thoshe për shembull se ai u përpoq të ribashkonte vendin me Korenë e Jugut sepse ishte nacionalist, pra burrë i mirë? A do të thoshe se ai ishte inteligjent sepse kishte mbaruar shkollën në Zvicër dhe përpiqej të çonte përpara idenë e madhe patriotike të Juches?

  Shqiptarët historikisht kanë qenë një shoqëri e prapambetur dhe liderët që kanë nxjerrë kanë qenë po të tillë. Por nga një vështrim i shpejtë i veprave të Hoxhës, rezulton se ai ishte një ndër udhëheqësit më injorantë që ka nxjerrë Shqipëria. Nëse sot kërkon të argëtohesh me idiotizma, gënjeshtra dhe marrëzi, merrni dhe lexoni ndonjërin prej “veprave” të Hoxhës. Nuk e di se ç’mendon Xhufi, por nuk besoj të ketë patur në botë ndonjë zyrtar me shkollë të lartë që të mendonte seriozisht se në vitin 1978 Europa perëndimore ishte gati për t’u hedhur në një revolucion marksist. Xhufi as që i përmend këto gjëra, sepse ai vetë duhet të ketë qenë anëtar i PPSH (për këtë nuk jam i sigurt, të më falni) dhe besonte sinqerisht në këto gënjeshtra të paskrupullta që përhapte Hoxha.

  Konceptet shqiptare të analizës historike, si kjo e Xhufit, kanë mbetur shumë prapa dhe në këto analiza nuk gjen ndonjë diversitet të madh, prandaj ato janë të papërfillshme nga studiuesit në botën perëndimore. Shumica e profesorëve shqiptarë ende besojnë se për të qenë sa më objektivë, duhet t’i njohin Hoxhës edhe disa merita, për shembull duke thënë se ai krijoi arsimin dhe shëndetësinë falas, thau kënetat, ndërtoi hekurudha, etj. Kjo lloj pikëpamje është krejtësisht naive dhe thjesht shpreh prapambetje mendimi. Nëse Shqipëria do t’i ishte bashkuar Perëndimit, dhe Hoxha e pati të paktën dy herë këtë mundësi, arsimi dhe shëndetësia do të ishin shumë më mirë se sa nën komunizmin e Hoxhës.

  Përgjigja është e qartë: Nëse Hoxha do ta navigonte Shqipërinë në anën e Perëndimit (dhe kjo nuk ishte e pamundur dhe as fatalitet rreshtimi i saj në Lindje, siç përpiqet të na bindë Xhufi), kusari dhe vrasësi Hoxha do të përfundonte vetë nën satërin e popullit. Kaq gjë e dinte ky bizantin, ndaj edhe e mbajti popullin shqiptar nën një regjim të rreptë survejimi, nën kontrollin e Sigurimit të tmerrshëm.

  A mund të bëhet ndonjë analizë tjetër për regjimin e Hoxhës përveçse duke e trajtuar atë si një të sëmurë mendor, vrasës ordiner dhe kreun e një bande kusarësh? Më thuaj profesor Xhufi.

  Reply to this comment
  • Beso February 23, 23:32

   “historian” alias pellazg palloqja, ti je nje gomar e njeçike me teper se nastradini se mundohesh te shkruash me standart gjuhesor por vetem kaq.
   Madje ti do te jesh ndonje nga ata kelyshet e bushtrave qe me thene te drejten te takon plotesisht shprehja se ku ka jashteqitur jo Enver Hoxha por rojet e tij atje ke mbire ti, idiot antishqiptar.

   Reply to this comment
  • FUCK FAKE HISTORIAN LESHI February 23, 23:37

   replike jo miqsore me fake historianin

   Pa filluar debatin po te pohoj se krijoni neveri pikesepari se nuk ka historiane anonime qe lehin prapa ferrave.

   Pikesedyti te shash sot figuren e Enver Hoxhes (i vdekur) me aq skizofreni kur po zhvillohet nje kryqzate boterore kunder tij beheni i urryer.Do t’ju kerkoja te falur nqs do dilni me emer orgjinal.

   Me hijena dhe vampire si puna juaj eshte mbushur ai vend sot.Lexova keto dite intervistat e kryehetusit Qeni Lame dhe te sek KQPPSH Lisjen Bashmutit dhe mu rrenqeth trupi.Me aq sa shkruanin ato shtriger duhej ti ngrihej monumente si disidentet me te eger te Enver Hoxhes.

   Kam opininin se ne Shqiperi aktualisht jane 5 perqind enveriste klasike dhe 5% antienveriste psiqike.

   Sipas shkrimit tuaj dukeni qe keni qene fanatik enverist dhe jeni konvertuar ne antienverist i semure apo i paguar.Dilni me emer orgjinal tju kerkoj te falur.

   Bej pjese ne 90% te shoqerise shqiptare qe s’me plas menderja as per enveristat as per psiko-antienveret dhe kina me indine ja u kifte nonat.

   Por nuk ka zog kurve ne bote qe te na ndaloje te themi qe ne kohen e Enverit kishte shtet dinjitoz pamvaresisht mbiemrave qe mund ti shtoni mbrapa.

   Nuk ka zog kurve ne bote qe te na ndaloje te themi qe sot shteti shqiptar ka vdekur dhe komandohet nga bankat dhe ambasadat.

   FUCK FAKE HISTORIAN LESHI

   Reply to this comment
  • SHBA-BE February 24, 08:29

   ME NE FUND NE DITA NJE HISTORIAN QE MERITON RESPEKT.

   Shkrime te tilla i japin shprese nastradinit te trishtuar, se jo cdo gje eshte e HUMBUR ne Shqypnine tone enveriste, 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit.
   Shqypnia ka humbur tragjikisht disa here shansin per t’u bere pjese e Evropes dhe e komunitetit te vendeve demokratike te Botes dhe kjo totalisht per faj te aventurierit pa shkolle Enver Hoxha, i cili kishte vendosur interesin personal te familjes se tij mbi interesat e Vatanit:

   Ne vitin 1943 ne Mukje, kur Shqypnise i erdhi ZOGU ne dere me oferten angleze per bashkimin e trojeve shqyptare, vetem me kushtin per nje orientim gradual te politikes drejt Perendimit dhe me nje shkeputje te heshtur nga kthetrat e Moskes dhe Beogradit. Por Enver Dinaku me nuhajtjen e tij te gjakatarit e kuptoi se ne nje sistem demokratik nuk mund te mbante per nje kohe te gjate pushtetin e tij te pakufizuar mbi Shqypnine, te cilen e kishte planifikuar si nje CIFLIK personal me argate-skllever badiava dhe per kete arsye refuzoi kategorikisht oferten angleze duke i shpallur lufte antikomunisteve shqyptare me nje urdher te prere te shkruar ne shtepine e kunatit te vet Bahri Omari, qe eshte edhe krushku i Pellumb Xhufit njekohesisht si nje REZIL i shkrimit te tij ne DITA.

   Kjo histori per ndryshimin e kursit politike te vendit tone pa fat perseritet ne vitin 1957 ne Konferencen e Tiranes, kur ne ish Kampin Socialist kishte filluar lufta kunder Kultit te Individit me tentativa per te orientuar ekonomine drejt ekonomise se tregut sipas teorise jugosllave te vetadministrimit socialist. Me vone u perserit ne vitin 1968 kur taknket ruse u futen ne Cekosllovaki dhe Shqypnia doli nga Traktati i Varshaves. Enver perseri e nuhati me dinakerine e sadistit, se Hrushcovi po i pergatiste puc per ta zevendesuar me Liri Belishoven dhe atakoi shpejt si me rastin e Koci Xoxes duke i shpallur “MIQTE” e tij te djeshem si “revizioniste” dhe “social-imperialste”. Shpejt gjeti nje “MIK” te ri ne Kinen e Mao Ce Dunit, qe eshte shpallur nga Bota si krimineli qe ka vrare me shume se cdokush tjeter njerez te pafajshem. Kur erdhi koha per te paguar borxhet e marra i tregoi Kines gishtin e mesit, sic kishte bere me pare me Jugosllavine dhe Rusine dhe e futi Shqypnine ne nje rruge te ngadalte regresi, pa krye derisa me ne fund falimentoi ekonomine dhe renoi shtetin si asnjehere ne historine tone.

   Prandaj ne kete konteks eshte e kote t’i drejtosh pyetje kalemxhiut te Enverit dhe dhenderit te tij, Pellmumb Xhufi, qe nuk e ka kuptuar akoma se Koha e Qepes e Enver Hoxhes nuk mund te kthehet me.

   Reply to this comment
   • u.pupe January 4, 17:45

    ore cili zog i erdhi ne dere shqiperise ne 1943 e thua dhe vete ore . po lexo pak more analfabet para se te shkruash .aglia te coptou ne 1912 apo e harrove o serb-grek

    Reply to this comment
  • zqk December 2, 08:04

   @historian: Pritem 25 vjet qe te na kthehesh “arsimi dhe shëndetësia falas, te na thahen kenetat e thara njehere, te na ndertohen hekurudhat e ndertuara nje here”, kemi 25 vjet me perendimin, por as shtetin, minimalen, nuk po e shohim.
   Ja pra, nuk eshte aq e lehte te besh “arsim e shendetesi falas, hekurudha e te thash keneta”, as ne socializem e as ne kapitalizem. Beji nje here ato qe kishim, po te jap edhe 25 vjet te tjera, pastaj ke te drejte te peshtysh mbrapa.

   Reply to this comment
 34. Mark uk February 23, 20:56

  Operativ sigurimi ke qene o N Vjosa ne Kukes.

  Reply to this comment
  • Beso February 23, 23:36

   Keshtu te ka thene mamaja o markuç. po te ka thene ajo eshte gjysma e se keqes, pa shiko mendohu mire mos te ka thene jot moter apo jot shoqe kur ka qene beqare, se ato e kane njohur mire. rrk.

   Reply to this comment
   • N.VJOSA April 16, 10:03

    O Beso,
    Çfare te bejme me kete Markukun!?…
    Une them, po eshte i keq ti lerojme arën…
    Po e bindëm, them ta marrim partizan, ti mesojme alfabetin, ta edukojme dhe me ne fund ta dergojme te na ruaje dhitë!!!!…

    Reply to this comment
 35. miri February 23, 21:00

  nje shqipni e mrekullushme , ku jetojne djajte.

  Reply to this comment
 36. Nastradin=koqi xoxe February 23, 21:32

  Enver Hoxha eshte luftuar eger nga nastradinet e serbise qe ne Mbledhejn E Beratit nga serbofilet si Koqi XOXE me shokë që udhëzues kryesor e kishin MUGOSHEN…
  Faktikisht ishte Koqi Xoxe ai që mbante frenat në duar…Në kosovë pasi i pushkatuan intelektual dhe athdetar si:Bedri Pejani, Xhon Sereqi; Marie Shllaku, Azem orana, Qerim Krasniqi ( Sharbani),Rifat Berisha, Emrush Miftari… jugosllavet bënë një manevrim se gjoja po mbajmë një referendum në Prizren dhe ftuan disa gjoja per të votuar se; në doni të shkonin me Shqiperi apo me mbet ne jugosllavi… Shqiptaret filluan të votojnë per Shqiperi dhe posa dilnin nga tenda e votimit aty per aty pushkatoheshin dhe per të shpetuar këtë farsë emisari shqiptar kishte kërkuar të nderpritej kjo… Shqiptarët e kosovës duke dashur tî ikin asaj që të jenë pjesë e Serbisë kishin kërkuar që t’i bashkangjiteshin edhe Maqedonisë. Por skenarët veq ishin pergaditur. Dhe, të mos harrojmë se aso kohe Jugosllavia ishte aleatja numer një e Moskves…
  Takimi i Jaltes në mes Ruzveltit – Çerçilit dhe Stalinit për shumë çka vendosi e edhe per kufijtë e Evropes së pas Luftes…Enveri u kujtojë që po bëhej një e padrejtë ndaj Shqiperisë por ata me shumë preferuan të jenë mirë me jugosllavin…50/50
  Kur Enver Hoxha u forcua dhe u këndell pas goditjes që mori në Berat dhe kur u zbulua roli çetniko serb i Koqi Xoxes, i cili e kishte pregaditur terenin që; Jo kosova t’i bashkangjitej Shqipersisë por Shqiperia t’i bashkangjitej jugosllavis, Enveri e goditi këtë bandë tradhtare…
  Po Ju Kujtojë: edhe sot e kësaj dite një rrugë në Beograd mbanë emrin e nastradin Koqi Xoxes…
  Stalini ishte ai i cili i zbuloi Enver Hoxhes se cili ishte Koqi Xoxe pasi ky u prish me jugosllavet teksa jugosllavet sa ishin mirë me Stalinin i kishin thënë se” Enver Hoxha duhet menjanuar sepse ai po kundershton që Shqiperia të bëhet Republikë e shtatë”… Kjo vetumsa per informim sepse Enver Hoxha ngitit aq lartë figuren e Stalinit me çka unë e besoj se ishte gabim i Enver Hoxhes
  Pas kësaj Enveri tentojë disa herë të bëjë diçka reth Kosoves por në ato vite ishte e pamundur…
  prej kosove
  tung nastradin koqi xoxja

  Reply to this comment
  • beni December 2, 09:25

   Shum here me mir me titon e koci xoxen ne nje sistem te hapur me lindjen e perendimin se sa me nje islamo komunist ekstremist te env er hoxhes!

   Reply to this comment
 37. Aliu February 23, 22:07

  Nje fjale e urte popullore thote: Nje e keqe mund 100 te mira .Tani perpara se te flasim le te bejme baraspeshen dhe te jepen meritat atij qe I meriton.

  Reply to this comment
 38. your gentle father February 23, 22:37

  I dashur evlat naszistradin

  Sistemin e Enver Hoxhes nuk duan as 2% e popullit te rikthehet biles dhe ai te ngrihet nga varri do kerkoje falje shqiptareve qe nuk zhduku ca si fara jote por u mor me kundershtaret e ndershem te tij
  Sot ne qofte se do behet nje referndum per figurat si Zogu,Enveri,Saliu,Fatosi jam i bindur qe nga keto maskarenj Enveri do ishte e keqja me e vogel.

  Me vjen keq qe po te them por semundja jote skizofrenike paska kaluar ne faze acute dhe duhet te marresh ndihme mjeksore ne ndonje spital te shendetit mendor.Se ku qendron thelbi I infeksionit tuaj po ta argumentoj si me poshte:

  -Ti tregtari I sapunit dhe I leshit te Zhelefines ne nje artikull te Tos Lubonjovicit te botuar ne gazeten Tema me titull “EDI RAMA SI HITLERI” ka bere personalisht 50 komente pro Lubonjovicit nga rreth 500 komente te cilet ishin kategorikisht kunder skizofrenit Fatos.Pinjolli I Todi Lubonjes u detyrua te kerkoje falje per krahasimin me Hitlerin por kunji I ngeli nastardinit I ngulur nga mbrapa.

  -Semundja qe te ka zene te ka bllokuar kujtesen dhe babai yt te keshillon qe te mos harosh pislleqet qe kane beret e afermit e tu dhe ti vete.Mos harro se je nip I Esat Pashe Toptradhetarit qe ka parametra te njejta me Sali qenin I cili eshte nje serbofil I lindur dhe tradhetar permanent.

  -Mos harro se yt ate I coi kuroren e skenderbeut xhuxhmaxhuxhit viktor emanuaelit trete dhe kam kurajon ti kerkoj falje kombit shqiptar.

  -Mos harro se baba jot pasi bashkpunoi me nazistat mori pjese ne vrasjen e partizaneve pas shpine dhe ikem ngavendi bashke me gjermanet per te shpetuar koken.

  -Gabimin fatal e beme pas 1945 qe shkonim sa ne Beograd e sa ne Athine per te rrezuar sistemin e Hoxhes por mender teje I hengrem m..tin.Biles pot a them ne confidence se me I madh ishte numri I krimeve,terrorizimeve,dhe I akteve tona diversioniste se sa ishte numri I te burgosurve ne shqiperi.

  -Nuk beri me shume Enveri se c’bene francezet me heroin e tyre te betejes legjendare te VERDUNIT marshallin Philippe Pétain I cili bashkpunoi me gjemanet dhe u hodh ne koshin e plehrave nga shoqeria franceze pas L2B.

  -Prandaj babushi te keshillon te shkosh te ndonje neurolog serioz per nje vizite se edhe sikur te kishte hedhur Enveri bomben atomike ne Hiroshima nuk duhej te behesh kaq handikapat-psikopatik se me shume ja rrit vleren cunit te gjyles aq me keq qe u katandise sa u bere dhe nje morr I Sulo gradecit si miku juaj armik kasarruho duke shkelur mbi kafkat e shokeve te burgut…

  Reply to this comment
  • SHBA-BE February 24, 08:41

   Heroi i betejes legjendare te VERDUNIT, marshallin Philippe Pétain Gjykata per te Drejtat e Njeriut ne Strasburg e ka shpallur te pafajshem me nje vendim te formes se prere, prandaj ndalo me genjeshtrat dhe spekullimet qesharake per kete histori franceze, jo sadisto-enveriste. Thrri trunit te spiunit te Sigurimit te Shtetit dhe kujto per lumenjte me gjak njeriu qe mbushi ANTIKRISHTI Enver Hoxha ne kohe paqe duke grire dhe vrare edhe kundershtare edhe miq e shoke te vet dhe pastaj fol per Francen.

   Heroi i betejes legjendare te VERDUNIT, marshallin Philippe Pétain vdiq ne nje spital shteteror me gjithe kujdeset e shtetit, nderkohe qe Enver Hoxha e vrau me pabesi dhe sadizem kunatin e vet bamires, Bahri Omari qe e financoi si student ne France me paret e veta dhe me pas kur u kthye nga ambasada e Zogut ne vitin 1941 e strehoi me Nexhmijen ne shtepine e vet. Bahri Omari eshte krushku i kalemxhiut historian Pellumb Xhufi, prandaj ky derdimen fanatik nuk duhet te shkruaj historira mashtruese per Enver Hoxhen duke vajtuar si kukumjacke komuniste per Kohen e Qepes.

   Reply to this comment
   • dfg January 2, 00:09

    O,nastradin,qe del tani me “SHBA-BE!
    Kur nu denua kuinslingu Peten nga Gjykata e Frances me PUSHKATIM,qe ia ktheu De Goli me Burgim te Perjetshem,NUK EKZISTONTE Gjykata e Strasburgut!
    Prandaj mos HA MUT KOT,por do besh mire ta HASH PLOT!!
    Bahri Omari u pushkatua si bashkepuntor me pushtuesit dhe ketu nuk behet fjale se cfare e kishte ate Enver Hoxha!
    Perkundrazi,pushkatimi i burrit te motres se Enverit,tregon se ai ishte BURRE I MADH SHTETI!
    Te gjitha denimet qe jane dhene per ate kohe,kane qene me Vendime Gjykate ,prandaj germo dhe gjej te verteten!
    Tradhetaret dhe ARMIQTE E POPULLIT e kane merituar PLUMBIN BALLIT!
    A nuk e meritojne edhe sot plot PLEHRA si Sali Berisha,Lul Basha,Jozefina Topalli dhe ti o nastradin krrici,PLUMBIN PAS KOKE qe te shpetoje populli yne???

    Reply to this comment
 39. N.VJOSA February 23, 23:28

  O Mark uk,
  Ti qenke vertet gjè e trashe, thjesht nje gomar….(nuk dua te ofendoj, por dua te quaj gomar sepse me kete fjale populli identifikon njeriun e paditur, injorat.Dhe injoranca eshte armiku me i madh i nje populli…)
  Por dhe gomari nganjehere eshte me i zgjuar se ty…sepse kur sheh greminen, ngul kembet dhe nuk shkon me tutje….
  Pse i ngaterron “librat”?…Njeqind here kam shkruar se çfare kam punuar…
  Mos kam bere gje mekat qe kam punuar si gazetar?!…
  Por kurr nuk kam qene sekretar partie i Spitalit, si Saliu qe nderroi xhamadanin e kuq brenda nates dhe veshi ate blu…, por prape nuk ka bere mekat.
  Mekat eshte te luftosh ishkomunistet duke qene komunist fanatik…ashtu siç thote i madhi Havel…
  A me kuptoooooooooooon……
  O dru me preeeeeeee!?…

  Reply to this comment
 40. kolonjari February 23, 23:28

  Nuk ka dyshim qe realiteti ku ndodhet sot Shqiperia e ngreje edhe lart ate figure qe vendit tone do ti mungoje per nje kohe shume te gjate.Ngjarjet pas luftes te dyte boterore na futen ne anen e lindes sic kishim qene qe kur u nda perandoria romake.Keshtu qe Enveri nuk shpiku nje sistem te ri demokratik por aplikoj ate qe aplikonte me teper se gjysma e botes.Historia Shqiperise pas lufte u vendos ne Jale dhe kjo eshte aresya pse u perqafua sistemi socialist.Dhe te shikohet ku ishin dhe ku arritem kur ky sistem ra ne gjithe boten dhe krahasuni lidershipin e asaj kohe me bashibuzuket e sotem qe drejtojne, si nata me diten.Kjo eshte aresya pse plerat qe na gjoja qeverisin shajne dhe mohojne cdo te mire dhe progres qe u arit nga shume nga breza te tere per 50 vjet. Turpi eshte pak per lidershin e soten.Populli syte i ka ne balle dhe do ta kerkoje nje udheheqe si Enveri per shume shume kohe.

  Reply to this comment
 41. Pëllumb zaimi February 23, 23:41

  “L. Itali”? Komenti juaj meriton respekt sepse i përgjigjet të vërtetës historike. Përmendni planin “Shperthimi” dhe dua t’ju them se e kam paré me sy atë plan. Kam qënë pedagog ne akademine ushtarake ne ate kohe. Sigurisht nuk u njoha me hollesite por kam parë hartën e vendimit të operacionit shperthimi per (ri) pushtimin e kosovës. Madje né funksion të operacionit “Shpërthimi” është zhvilluar stërvitja ” Taraboshi-83 në të cilën unë isha pjesemarrës në rolin e vezhguesit te “sektorit shkencor te studimeve ushtarake”. Edhe ideja operacionale e stervitjes “Taraboshi-83″ishte e enver hoxhës dhe qellimi final i operacionit përmbushej me “plotësimin e detyrës se larget te operacionit në kufijtë e dikurshem shqiptarë” diku mbi ulqin. Grupin tonë akademik e drejtonte z. Kostaq karoli ish-komandant i akademise ushtarake në ate kohe. Komandant i divizionit te shkodres ishte llukan garo. Udheheqes i stervitjes “pushtuese” ishte ministri prokop murra! Por për ” Taraboshin-83″dhe idenë e saj direkt nga enver hoxha protagonistet nuk po prononcohen!? Nuk e di pse? Ishte një stervitje shume e madhe dhe komandimi kryhej nga me teper se 1500 r/stacione. Ushtria serbe kaloi ne “alarm” gjate zhvillimit te saj! Nuk dua te zgjatem, thjesht i erdha ne ndihme komentit tuaj realist dhe të pasur në ide. Nderime!

  Reply to this comment
 42. Pëllumb zaimi February 23, 23:47

  VR!!! “L. Itali”? Komenti juaj meriton respekt sepse i përgjigjet të vërtetës historike. Përmendni planin “Shperthimi” dhe dua t’ju them se e kam paré me sy atë plan. Kam qënë pedagog ne akademine ushtarake ne ate kohe. Sigurisht nuk u njoha me hollesite por kam parë hartën e vendimit të operacionit shperthimi per (ri) pushtimin e kosovës. Madje né funksion të operacionit “Shpërthimi” është zhvilluar stërvitja ” Taraboshi-83 në të cilën unë isha pjesemarrës në rolin e vezhguesit te “sektorit shkencor te studimeve ushtarake”. Edhe ideja operacionale e stervitjes “Taraboshi-83″ishte e enver hoxhës dhe qellimi final i operacionit përmbushej me “plotësimin e detyrës se larget te operacionit në kufijtë e dikurshem shqiptarë” diku mbi ulqin. Grupin tonë akademik e drejtonte z. Kostaq karoli ish-komandant i akademise ushtarake në ate kohe. Komandant i divizionit te shkodres ishte llukan garo. Udheheqes i stervitjes “pushtuese” ishte ministri prokop murra! Por për ” Taraboshin-83″dhe idenë e saj direkt nga enver hoxha protagonistet nuk po prononcohen!? Nuk e di pse? Ishte një stervitje shume e madhe dhe komandimi kryhej nga me teper se 1500 r/stacione. Ushtria serbe kaloi ne “alarm” gjate zhvillimit te saj! Nuk dua te zgjatem, thjesht i erdha ne ndihme komentit tuaj realist dhe të pasur në ide. Nderime!

  Reply to this comment
 43. henri February 23, 23:51

  Eshte e dhimbshme te shikosh sot ne vendin tone “te mbuluar me hi” se sa kuje hijenash ngrihen e ulerijne sapo nje shqiptar guxon e shpreh nje mendim realist,apo vendos nje gur themeli per te rindertuar vetedijen tone kombetare . Te fshehur pas nofkave komentuese (tregues prrallash apo analiste ) nuk lene rast pa flliqur çdo gje me jargavitjet e tyre.Zelli i tyre per te denigruar e perbaltur te ben te mendosh se nuk duan qe te krijohet nje ndergjegje realiste kombetare,jashte pasioneve e urrejtjeve politike,per te vleresur çka eshte pozitive dhe i vlen ndertimit te nje Shqiperie te qendrueshme,e ndryshme dhe me te vertete demokratike.
  Ca nastradine apo analiste “te pje… ne hije” jane turpi dhe funderinat qe kombi yne po precipiton ne kete kohe amullie…

  Reply to this comment
  • nastradin father February 24, 00:50

   Ke te drejte henri

   Eshte jo vetem e dhimbeshme por eshte pertej imagjinates qe egzitojne keto kerma 82 vjecare si nastradini qe kane harruar te vdesin se jane si kucedra me 7 koka.

   Sinqerisht qe nuk kam asnje lloj nostalgjie apo mpleksje me sistemin e Enver Hoxhes por duke pare ku jemi katandisur duhet jo ta respektojme por ta shpallim shenjterimin e tij dhe ta bejne Perendine e kombit.

   Shiko debatin qe kam bere ca jave me pare .Ky monster behet si demat spanjolle kur i tregon nje cope te kuqe..cmenden dhe nxjerrin jarge…

   JA CFARE I KAM SHKRUAR KETIJ VEREMLIU

   …1….Te nderuar moderatore te gazetes Dita !

   Jeni kthyer nje gazete on line me e ndjekur ne shtypin shqiptar qe se bashku me gazeten Tema te Meros perbeni nje duet shpresedhenes per rimekembjen e vendit te shkaterruar totalisht nga banda 3B.

   Hallin e kam te ky evlati im Nastradin qe eshte nje anti enverist skizofren “with brain injury” qe eshte aq i semure sa numri i komenteve te tij ne shtypin shqiptar mban rekord jo vetem boteror por dhe kozmik .

   Zoti Thano duhet ta mbaje kete tipin qe e perzune nga gazeta “shekulli” ku edhe pse u lejua te shkruante miliona komente me ne fund arriti te ofendente barbarisht moderatoret e Shekullit.

   Ky kontra pedal ne vend te demaskoje sistemin e Enverit i rrit vleren .Nqs ka bere nje veper shume te kritikueshme Enveri ishte per motren e tij qe e linte peshoren e Tiranes te peshonte nastradinet e Tiranes qe mendonin kur enveri nuk kursente as motren per idete e tij dhisnin gjak nga bytha.Prandaj ato qe tregon ky evlati im per vitet 40′ nuk kane vlere se i pame ne vitet 70-80 dhedjali im nastradini bente cicen ne poture

   Po ky evlati im eshte dhe nje cike budalla se ka treguar aq shume gjera personale sa habitem pse nuk del me emer te vertete por rri si mi haleje ne blogjet e gazetave duke na cnderuar fisin.

   Ky arriti sa te quaj burre te shquar te kombit Esat Pashe Toptanin dhe kriminel ordiner Avni Rustemin dhe eshte mire qe Gazeta e nderuar Dita mos ti japi shume hapsire ketij gjytyrymi se po i ngre lavdine Enver Hoxhes qe me thenet drejten fitoi se ne “baballaret e kombit” e shitem bythem te fashizmi dhe i hengrem koken njeri tjetrit

   Krimet e Sali Bythishes vlene sa per 10 miljon hafije sigurimi.Por yt ate e pranon qe ka qene spiun por ne vitet 40′ kur u thoja shqyptareve qe fashizmi asht omel si hallva.

   Me beso mor evlat se si kane shkuar punet atje nuk e can njeri bythen ku e pi kafen hajvani im.Por ai Tarrasi qe ta futi ty dhe mua ishte dhe nje cike garip se kur filloi te fliste ne 46′ ne Paris duke drejtuar gishtin me ate frengjishten e tij perfekte mileti e kuptoi se kishte nje vend me emrin Shqiperi ne kete planet.

   2…..Kqyre nje cike ketu poshte kete timin(dmth komentin)

   Enver Hoxha në Konferencën e Paqes në Paris, në gusht të vitit 1946 mbajti nje fjalim në formën e një aktakuze qe gjeti mbështetje pothuaj në të gjitha mediat më të mëdha të Francës duke thene qe shqiperia vjen ketu jo per te dhene llogari por per te kerkuar te drejten legjitime.

   Nuk me intereson se cfare ka bere mire apo keq Enveri por habitem me nje sikronizim te keti nazistradini me monarko fashistet greke qe ne 1946 nxorren dy fakte tip nastradini me te cilat kerkuan Vorio Epirin,

   Shpatën e kishte zhveshur Kryeministri grek i asaj kohe, Kostantin Nastradin Kaldaris, që mbronte tezat se Shqipëria jo vetëm që ishte një vend që nuk luftoi kundër fashizmit, por bashkëpunoi me ta. Ai këmbëngulte se bashkë me Italinë fashiste, Shqipëria sulmoi Greqinë në tetor 1940.

   Dhe shanset ishin të errëta. Shkak për këtë ishin bërë ministrat e jashtëm të Britanisë dhe të Shteteve të Bashkuara, që u mbanin anën grekëve.

   Ja dy fakte qe paraqiti Nastradin Kaldaris ne Paris

   1- nxori një faksimile të gazetës shqiptare “Tomorri” të vitit 1940 që kishte në faqen e parë me germa të mëdha një thirrje publike të antizogistit Omer Nishani që thoshte: “I bëj thirrje popullit shqiptar të futet në Partinë Fashiste”. “Ky njeri, ky fashist, është tani President i Shqipërisë, tha Kaldaris triumfator

   2- Kaldaris nxjerr edhe një tjetër faksimile duke vjellë helm: Po ju rrëfej edhe se cilin kanë Shef të Shtabit të Ushtrisë. Shikoni këtë urdhër të lëshuar nga Spiro Moisiu, në kohën që ka qenë Komandant i Batalionit ‘Tomorri’. Këtu është një urdhër sulmi. Thotë: Në orën 12:30 të sulmohet territori grek. Ky njeri, që është tani në krye të ushtrisë shqiptare, ka vrarë e prerë deri në Kostur”…

   3-A ka ndonje ndryshim Kaldarisi grek me nastradinin veremli shqyptar ???

   Reply to this comment
 44. Loni February 23, 23:57

  Ngrihej Enver nga varri I keta I mori malli,nuk ka dite qe nuk te kujtojne,ne te gjitha shkrimet,Demokratike e socialiste bejne komuniste.

  Reply to this comment
  • Mark GB February 24, 01:46

   Te nderuar komentues te gazetes Dita

   Nqs do kishte ndonje burre shteti apo superfuqi te hidhte Enver Halil Hoxhen sa ishte gjalle DO ISHA NJERI ME I LUMTUR NE PLANET.

   Mirpo ai vdiq i nderuar duke e qare nga tre miljon nastradine dhe u kujtuan pas 25 vjetesh te belbezojne per histori me Bahri Omare por kujt i plasi sot.

   Keto matherfucker nastradine jo vetem qe i rruajten topet (te na fale fisniku ardian thano) por nuk lane mesues ne malsi,cuca qe shkonin ne hekurudhe pa i vrare dhe pa i prere kokat si talebanet ne afganistan.

   Ja cfare shkruhet ne shtypin e kohes Nje popull qe harron historine ngalet pa histori

   VITET E PARA TE TERRORRIT TE NASTRADINOVICEVE

   Nastradinet kërkonin rrëzimin e pushtetit me çdo kusht dhe me çdo çmim që të ishte i mundur, duke mos kursyer gjakun e askujt, mjaftonte që të arrihej qëllimi. Ishim përballë një terrori dhe një kasaphane të pashembullt. Vrasjet e tyre kishin arritur dhe te gratë, pa pyetur për asnjë ndjenjë njerëzore. Nuk ishte pak rasti i kunatave, Marta e Prena Tarazhi, të cilat u rrëmbyen natën mizorisht nga bandat, vetëm për faktin se kishin shkuar në hekurudhë dhe nxisnin emancipimin në radhët e grave në zonë. Ato u lidhën me litar pas një peme kumbulle dhe aty, në mënyrën më barbare, iu prenë gjinjtë dhe u masakruan me thika derisa vdiqën. Kemi raste të tjera si ai i Dilicës së Fregnit, të cilën e grabitën natën po ato banda për të cilat po flasim, duke e hequr me forcë nga duart e nënës së saj qorre, dhe e çuan diku afër shtëpisë, ku pas masakrimit e therën dhe e pushkatuan. Tipike në kësisoj rastesh është ai i vajzës nga Oroshi që quhej Prena Përkola, e cila njihej ndryshe me emrin “Cuca e Oroshit”, që e vranë me armë në prezencën e dy fëmijëve të mitur (Agimit dhe Albinës) në djep. Apo ai i Shkurte Carës apo Mrika Lokës. E sa e sa raste të tilla që dhe t’i përmendësh lodhesh e jo më t’i kujtosh e që të rrëqethin trupin. …nderpresim pershkrimin se ka skena ekstreme horrori….

   Reply to this comment
   • SHBA-BE February 24, 10:48

    E ke fituar me sukses te jashtezakonshem GREEN CARD LOTTERY jo per USA-n armike te Enverit, por per Korene e Veriut Mike te Partise se Punes me kete replike komunistesh te Kohes se Qepes o Mark Makragjoni qe ke fshehur BYTHEN enveriste ne Britanine e Madhe per te bere ndonje pisllik ne kete vend te rrezikut anglo-amerikan per Shqypnine. Duket qe s’i ke harruar veprat e Komandandantit.

    Reply to this comment
 45. Ilir February 24, 04:22

  MJERE NE QE PASKEMI MBETUR TEK ENVERI AKOMA.

  Reply to this comment
 46. SHBA-BE February 24, 09:07

  C’DO TE NDODHTE SIKUR DHENDERI I HITLERIT TE SHKRUANTE SI PELLUMB XHUFI?

  Mesiguri e gjithe Bota Demokratike do te ngrihej ne kembe dhe do ta peshtynte me GELBOQE ne fytyre DHENDERIN e diktatorit nacional-socialist qe mbushi lumenj me gjak njeriu, njesoj si Enver Hoxha ne Shqypni. Po pse atehere kjo nuk ndodh ne vendin tone? Por perkundrazi enveristet te gjithe si NJE TRUP BASHKUAR i kane dale ne mbrotje kalemxhiut te historise dhe DHENDERIT te Enver Hoxhes nga linja e fashistit Bahri Omari?

  He para pse keshtu? Kush e di pergjigjen le te shkruaje per nastradinin ne DITA se kjo diciture duket mjaft e veshtire per t’u zhbiriluar, ne nje kohe qe Shqypnia eshte antare e NATOS dhe po aderon t’i bashkohet BE-se.

  Reply to this comment
 47. euroatlantik February 24, 09:09

  E lexova me kujdes kete shkrim,eshte me shume interesant. Do thosha se per figuren e E.Hoxhes si nje figure qe ka mbizoteruar ne gati 50 vjet boten shqiptare dhe jo vetem, ka lene mjaft gjurme qe,dalngadale por se fundi me shpejtesi,(kjo ne vartesi te “politikes” qe eshte bere ne keto 23 vjet),te flitet gjithnje e me teper per te dhe kryesisht per te mirat qe i ka sjelle vendit dhe popullit ne pergjithesi. Shkurt,nese do veme ne “kandarin “e popullit ku dhe une jam pjese e tij,te mirat dhe difektet e tij,do thosha se peshorja do anonte dukshem drejt pozivitetit. Prof.Xhufi,ka mbaruar shkollen dhe titujt qe ka mare jane ne kohen kur behej shkolle dhe jo shaka,jo si sot. Ndaj mendoj se eshte profesionalisht i sakte dhe nje intelektual i guximshem. Enver Hoxha eshte nje gur i rende dhe nje njeri s’mund ta “levize” lehte por njeres si ky Prof.Xhufi i duhen vendit dhe shkences tone akademike dhe historiografike. Nxjera ne pah te te vertetave historike nga akademiket e seres se Xhufit do paqtoje perfundimish popullin tone.Urime zoti Xhufi per kthjelltesine emendimit te bazuar ne historiografine e shkrojtur.

  Reply to this comment
 48. dauti February 24, 09:28

  analize shume e sakt por z xhufi si historjan duket sidoqofte se ka nje fare drojtje per te thene edhe me shume merita te enver hoxhes.enver hoxha nuk ishte gje tjeter vecse komunist i deklaruar.por askush si ai nuk ishte atdhetar e nacionalist per vendin e tij.ai ishte udheheqes i luftes per clirim te vendit ndaj pushtueseve dhe do te mjaftonte vetem kaq per vendin e pare ne historine e kombit shqiptar.sot flitet shume se ka mohuar te drejtat e njeriut.por nje mendje e ftohet duhet ne radhe te pare te analizoje c,beri ai per te drejten e jetes nderkohe qe sot eshte pikerisht jeta e pasigurt.pa u zgjatur ne gjithshka tjeter qe u arrit ne vitet e udheheqjes se tij.me duket se enver hoxhen e shajne kryesisht ata qe duan te mohojne luften nacional clirimitare pasi vete ose para ardhesit e tyre u bene bashkpunetor te pushtuesit duke u mbuluar me turpin e historise.dhe per te justifikuar kete turp qe i ka mbuluar kerkojne pretekste ku te mundin…

  Reply to this comment
 49. Mark.uk February 24, 09:54

  N Vjosa: Dukesh nga menyra se si jeni shprehur se cfar niveli keni.Ju thuani se keni qene gazetar,mundet po nje gazetar nuk mendoj te shprehet si ju.Nuk po ju fyej se nuk bie ne nivelin tuaj.Pse u nxeve une te kam then per punen qe benin per sigurimin e shtetit e jo ate kishe si profesion.Ju bej thirrje te mos prekesh sado e rend te jet e verteta.Dicka kishe shkruar per Berishen c lidhje ka ktu sa per mua mbrapa djellit shkoft.Mua nuk me intereson as ai as Rama se nje dhoj jane.Diten ose ne sy te publikut zihen me njeri tjetrin,mbas mbrojn njeri tjetrin o gazetaruc I monizmit.

  Reply to this comment
  • N.VJOSA February 24, 12:25

   Te pershendes Mark uk,
   Ne kete koment ke bere shume perparime!
   E denon edhe Berishen!…
   Kjo do te thote se ke kaluar nga klasa e pare ne te dyten te fillores…
   Por te flasim seriozisht.
   Une te kerkoj ndjes publikisht ne se ti je prekur se te kam ofenduar…
   Nuk kam dashur te ofendoj, por…
   Por te them te drejten une nuk i duroj dot shpifsit dhe genjeshtaret…
   Me duket se dhe ju malesoret keni burreri dhe nuk i duroni dot mashtrusit dhe besthyersit, genjeshtaret dhe joatdhetaret!
   Po te kisha afer do te ftoja per nje kafe, qe te bindeshe dhe ti per keto qe te them…
   Te uroj shendet Mark.Ne rrethet e Veriut une kam shume miq te mire, bujare, mirnjohes dhe trima.Bile mund te them se ne çdo rreth mund te mbledh nje klase me dashamires, te njohur, ish studente dhe te tjere qe me ka lidhur jeta.
   Ne i perkasim nje Atdheu dhe edhe pse debatojme nuk duhet te ndihemi te perçare dhe armiqsore.
   Mark uk, politikanet shikoi me shume JO ÇFARE THONE, POR ÇFARE BEJNE…
   Pershendetje markuk dhe te uroj te kalosh nje dite te bukur.

   Reply to this comment
 50. Patriot 3 February 24, 12:47

  @ N. Vjosa. Mark ujku nuk eshte malesor por “kérriç devolli”. Dallohet nga dialekti. Kusheri i ritvan rakickës në mos vetë ritvan gomari!

  Reply to this comment
 51. TOMORRI February 25, 01:04

  Me keta maskarenj qe po na udheheqin( te dale nga ne) Enver Hoxha do rivleresohet.
  Ai ka qene ilaci yne.

  Reply to this comment
  • zgjimi February 17, 12:28

   Ilaci i idioteve e te paafteve, qe nuk dine te ecin me kembet e tyre ne jete e qe nuk dine te jene njerez te lire.

   Reply to this comment
 52. pjerin February 25, 03:03

  Shkruaj sipas bashkesise te studimeve tuaja_kronologjive_te asaje qe ke jetuar vete…..te standarteve qe klasifikojne nje udheheqes shteti…….Te uroje pune te mbare.
  Lenini me 13 cifute krijoje nje sistem ekonomiko-social nje partiak ku klasa punetore sipas K.Marx dunej te ishte pronare e mjeteve te prodhimit dhe shteti planifikues i prodhimit. Ne te vertete shteti i Leninit ishte edhe pronar i mjeteve te prodhimit. Por ky model garantoje eksistencen e shtetit Ruse dhe industrializimin, qe fituan luften ne fillim me 14 shtete interversiste e me vone me Gjermanine. Enveri kopjoje/adoptoje kete sistem por mqs nje nga kater faktoret e prodhimit jane “bankat”, qe te gjithe e dime se ishin bosh.me ikjen e gjermaneve, keshtu qe anet negative te ketij sistemi do te Ishim disa here me te renda. Keto sisteme eksistojne vetem kur ne krye eshte nje diktator. OKB ka provuar disa here te gjeje nje sistem zhvillimi ekonomik pa faktorin “banke” por gjithmone ka deshtuar duke provuar ne vendet afrikane e te amerikes latine. Me “banken bosh” ne 1944 kush do te ishte ai kontigjent politikanesh qe do mendonte per prosperitetin e popullit shqiptar?. Ish sistemi ekonomik i Zogut ishte i deshtuar. Ne Jalte Shqiperia u inkuadrua ne kampin socialiste. Ish klasa dirigjente e Zogut sipas Sali Berishes ishin “Tenardiete e djeshem” dhe modeli i tyre i pasurimit nuk i orintonte drejte investimeve qe sjellin prosperitetin, dhe se “Tenardiete e sotshem” po sipas Saliut jane padrinot Nano e Ilir floriri por une mendoje se ka harruar edhe familjen e tije dhe mendoje se kjo klase e pasur asnjehere nuk do te mendoje per prosperitetin. Ne cdo shtete UE/USA klasa e pasur percakton prosperitetin e shoqerise dhe kjo klase meriton komplimete. Ndoshta nga neveria per keto “tenardie” populli zgjodhi Enverin. Te uroj mbaresi.

  Reply to this comment
  • kastriot April 15, 22:15

   koha ka treguar te kunderten madje po e verteton dhe sot.Shoqeria shqiptare nuk mund te kete prosperitet me ekonomine dhe klasen feudale qe e mbolli Ramiz Alia dhe e ujiti situata nderkombetare e ketyre 30 vjeteveShqiperia po vuan krizen me te rende sociale qe ka pasur qesh ne krijimin e shtetit -komb me sa duket pa mundesi sherimi.

   Reply to this comment
 53. Niko Maloku February 25, 03:51

  PER Redaksine e gazewtes ” DITA”: Jua kam derguar edhe nje here kete material arkivor poshte ketij shkrimi dhe nuk e kini botuar. Po ua dergoj edhe kete radhe, me shume per te sqaruar nje komentues ( CANADA ) qe i kerkonte Xhufit pse nuk boton dokumentet qe vertetojne konkluzionet e shkrimit. Po pres ta botoni.

  Letra e Enverit për Stalinin: Tito po diskriminon Kosovën, na ndihmoni!
  7
  Përgatiti: Kujtim Boriçi
  Postuar më: 7 Gusht, 2013 tek Nostalgji
  Enver Hoxha, Josif B. Tito. Viti 1946

  Marrëdhëniet Shqipëri-Kosovë(10)

  Arkivat sekrete ruse

  Shqipëria dhe Kosova në arkivat sekrete ruse 1946-1961. Letra e Enver Hoxhës e 2 shtatorit 1949 drejtuar Stalinit ‘Mbi Kosovën dhe Metohinë’

  dhe premtim i pambajtur i Titos: “Kosova është shqiptare dhe kjo duhet të bashkohet me Shqipërinë; ne me gjithë shpirt e dëshirojmë këtë, por nuk mundet ta bëjmë dot tani se reaksioni serbo-madh është akoma i fortë dhe një akt i tillë i drejtë do të na dëmtojë”.

  Enver Hoxha: Tito më premtoi se Kosova është e Shqipërisë e pas luftës

  do i rikthehet, por tashmë e mohon me pretekstin se një veprim i tillë hap probleme. Politika aktuale e Titos për Kosovën dhe Metohinë vazhdon të bëhet më diskriminuese. Tito nuk i lejon që krahas flamurit jugosllav, ata të mbajnë dhe flamurin shqiptar. Kërkojmë që Ju të ndërhyni!

  (Vijon nga numri i kaluar)

  Pas prishjes me Titon, refuzimit të jugosllavëve për bashkimin e Kosovës me Shqipërinë, (premtim i bërë nga Tito) me pretekstin se ‘nuk është situata e favorshme’, Enver Hoxha i shkruan Stalinit për situatën e rënduar të shqiptarëve në Kosovë e Metohi, diskriminimin e tyre dhe kërkon ndihmën e rusëve. Sipas dokumenteve origjinale të arkivave sekrete ruse (përfshirë në studimin e Hamit Kabës e Ethem Çekut), kjo situatë jepet e plotë në letrën e 2 shtatorit të vitit 1949 që Enveri i dërgon Stalinit…

  (Letër e Enver Hoxhës drejtuar KOMITETIT CENTRAL TË PK (b) TË URSS

  “Mbi Kosovën dhe Metohinë”)

  Tiranë jo më vonë se 2 shtator 1949

  Shqiptarët e Kosovës që jetojnë në Republikën Jugosllave, përbëjnë një minoritet të konsiderueshëm. Ky minoritet shqiptar jeton ngjitur kufirit të Republikës Popullore të Shqipërisë. Kongresi i Berlinit dhe

  traktati i Versaille-s kanë shkelur padrejtësisht interesat e Shqipërisë dhe të minoritetit shqiptar në Kosovë.

  Sipas statistikave të vjetra të paraluftës, (statistika të falsifikuara nga regjimet e kralëve të Serbisë, me qëllim që të provonin se ky minoritet shqiptar ish i vogël), figurojnë afro 700 000 shqiptarë. Në të gjithë Jugosllavinë: Kosovë, Metohi, Maqedoni e Mal të Zi, numri i shqiptarëve mund të arrijë një milion veta në mos më shumë. Në këto statistika, një pjesë tjetër të shqiptarëve, regjimet e atëhershme, janë përpjekur ta masakrojnë duke e quajtur myslimane ose turke.

  Shqiptarët e Kosovës, Metohisë, etj., e kanë konsideruar kurdoherë dhe vazhdojnë ta konsiderojnë si një padrejtësi të madhe që ju është bërë atyre duke i shkëputur nga Shqipëria, Atdheu i tyre. Ata nuk e kanë pranuar këtë zgjidhje dhe nuk pranojnë të rrinë nën Jugosllavinë dhe nën çdo regjim ekzistues në Jugosllavi. Ky është realiteti. Ata kanë për të vetmin ideal, bashkimin me Shqipërinë.

  Gjatë kohës së luftës, fashizmi dhe reaksioni shqiptar u mbështetën në këtë realitet. Këta e ngritën çështjen e Kosovës dhe e “bashkuan” Kosovën e Metohinë me Shqipërinë nën parrullën “Shqipëria e Madhe”. Me këtë taktikë fashizmi bëri një punë demagogjike të madhe që pati si rezultat neutralizimin e shqiptarëve të Kosovës, i pengoi këta të hidheshin në luftën kundra fashizmit duke u lënë iluzionin se ëndrra e tyre u realizua d.m.th. “bashkimi me Shqipërinë, pra nuk kish sepse të luftonin kundra fashizmit”.

  Nën këtë iluzion, se fashizmi “çliroi” shqiptarët e Kosovës nga robëria jugosllave dhe i “bashkoi” me Shqipërinë, Kosova u bë një rezervë e fashizmit dhe e reaksionit. Lufta Nacionalçlirimtare atje nuk u zhvillua. Kjo nga një anë. Nga ana tjetër ne mendojmë se Partia Komuniste Jugosllave që në atë kohë, në vjetët 1941, 1942 e vazhdimisht ka pasur një vijë politike të gabuar për sa i përket çështjes nacionale dhe kjo ka qenë një vijë nacionaliste e maskuar që në atë kohë. Partia Komuniste Jugosllave duhej t’i kishte vënë një rëndësi të veçantë gjatë luftës çështjes së Kosovës dhe Metohisë, pse ishte një minoritet i konsiderueshëm dhe ngjitur kufirit shqiptar. Ish një problem i rëndësishëm që i duhej gjetur një zgjidhje e drejtë marksiste-leniniste-staliniane në mënyrë që populli shqiptar i Kosovës të mos bëhesh rezervë e reaksionit. Që në kohën e luftës, Partia Komuniste Jugosllave duhej t’u çilte perspektiva të drejta shqiptarëve të Kosovës, perspektiva që do t’i mobilizonin këta në luftë kundra fashizmit.

  Çështja kryesore qëndronte që shqiptarët e Kosovës duhej të ishin të sigurtë që duke luftuar fashizmin përkrah popujve të Jugosllavisë do të ishin të lirë të vetëvendosnin për bashkimin me Shqipërinë, ose për Bashkimin me Jugosllavinë, ose për të qëndruar autonom. Këto dy variantet e fundit ne mendojmë se do të ekskludoheshin pse shqiptarët e Kosovës nuk do të luftonin dhe nuk do të vetëvendosnin përveç se për variantin e parë. Këtë sigurisht e ka pas të qartë Partia Komuniste Jugosllave, por kjo gjë nuk ju leverdiste dhe prandaj ajo ka qenë e errët në deklaratat e saj principiale. Kjo bëri që populli i Kosovës nuk u mobilizua në luftë, pse nuk mund të kishte besim në drejtësinë e “Jugosllavisë” qoftë kjo e përfaqësuar nga Partia Komuniste Jugosllave. Kosovarët nuk e shihnin këtë drejtësi nga Partia Komuniste Jugosllave dhe niveli i ulët i tyre politik prapambetja e masave, demagogjia e fashizmit, krijimi i “Shqipërisë së madhe” bëri që shqiptarët e Kosovës të mos luftonin kundra fashizmit, bile të luftonin kundra luftës Nacionalçlirimtare në Jugosllavi.

  Shqiptarët e Kosovës, pas masakrave të mëdha të serbo-mëdhenjve dhe në një gjendje politike të unjët, nuk mund të kishin besim tek “jugosllavët” cilët do qofshin këta. Partia Komuniste Jugosllave e neglizhoi këtë moment dhe kjo nuk ishte e rastit. Organizimi i luftës Nacionalçlirimtare në Kosovë nën drejtimin e Partisë Komuniste Jugosllave u bë në këtë frymë nacionaliste: Partia Komuniste jugosllave nuk krijoi asnjë komitet nacional të veçantë për Kosovë e Metohi ku udhëheqja të ishte kryesisht shqiptare dhe të organizonte Partinë dhe luftën dhe të specifikohesh çështja e shqiptarëve të Kosovës e Metohisë. Këtë jo vetëm që nuk e ka bërë, por Partija Komuniste Jugosllave, është përpjekur që të mos e ngrërë në asnjë mënyrë çështjen e Kosovës, të mos ngrërë masat shqiptare të Kosovës në frymë patriotike, të mos i lejonte këta që krahas me flamurin jugosllav, të mbanin dhe flamurin shqiptar, (shenjë e madhe simbolike për këta që do të bëhej një mjet mobilizues i tyre). Por Komiteti Qendror i Partisë Komuniste Jugosllave i ka shtypur këto aspirata të popullit të Kosovës, i ka luftuar, i ka dënuar kur ne i kemi çfaqur dhe propozuar.

  Pikëpamjet tona kanë qenë se nuk mund të ngrinin çështjen e Kosovës për bashkimin e saj me Shqipërinë gjatë kohës së luftës, por shqiptarët e Kosovës duhej të luftonin kundra fashizmit në kuadrin e Jugosllavisë dhe mbas fitores kjo çështje do të zgjidhej nga të dy partitë komuniste motra dhe nga regjimet demokratike popullore që do të vendose-shin në Shqipëri dhe në Jugosllavi. Për mobilizimin më të mirë të shqiptarëve të Kosovës në këtë platformë ne i kemi çfaqur mendimin Vukmanoviç Tempo-s (ahere përfaqësues i KC të PKJ për organizimin e luftës në Maqedoni), se duhej të mendohej nga ana e tyre çështja e pjesëmarrjes në numër të madh të elementëve shqiptarë në pushtet, çështja e flamurit, si dhe bashkëpunimi shumë i ngushtë i këtyre çetave shqiptare të Kosovës në luftën Nacionalçlirimtare të vendit tonë, duke qenë këto çeta kosovare kurdoherë të lidhura dhe të drejtuara nga Shtabi i Përgjithshëm i Ushtrisë N. Ç. jugosllave. Kemi kërkuar gjithashtu zyrtarisht që një njësit partizan shqiptar të kalonte në territorin e Kosovës, për të mobilizuar popullin shqiptar atje në luftë të armatosur kundra fashizmit. Theksojmë se në këtë moment s’ka pas asnjë organizim të Partisë dhe të luftës në Kosovë dhe Metohi. Milutin Milutinoviç, anëtar i Komitetit Central të PKJ, i cili në atë kohë organizonte luftën në Mal të Zi, i është përgjigjur kërkesën sonë kështu “s’është nevojë të dërgoni ju njerëzit tuaj në Kosovë, ne do të dërgojmë një divizion i cili do të rregullojë punët në Kosovë”. U vërtetua më vonë se divizioni i dërguar prej jugosllavëve në Kosovë e Metohi ishte një divizion punitiv që mbolli terror. Për këto opinione të çfaqura nga Miladin Popoviçi dhe meje, Titua në një letër që i drejtonte Miladin Popoviçit e akuzonte këtë për devijim nacionalist dhe e godiste rëndë. Pra shqiptarët e Kosovës nuk e kanë pranuar në asnjë moment zgjidhjen që i kish dhënë PKJ si në kohën e luftës ashtu edhe në këtë të pasluftës. Krijimi i krahinës autonome të Kosovës e Metohisë që nuk është tjetër përveç se një demagogji nuk ka bindur asnjë shqiptar të Kosovës dhe idealet e tyre s’po realizoheshin d.m.th. dëshira e bashkimit të tyre me Shqipërinë.

  Pas persekutimeve dhe masakrave të kohës së kral Aleksandrit, shqiptarët e Kosovës njohën dhe masakrat e momenteve të para të çlirimit të Jugosllavisë. Këto masakra u bënë prej njësiteve të Ushtrisë N.Ç. të Jugosllavisë. Dhe në këtë rast se u krijua një farë besimi karshi Partisë Komuniste Jugosllave gjatë luftës, me këto reprezalje të pajustifikueshme por që tregojnë pikëpamje shoviniste të udhëheqjes së P.K.J. që në atë kohë, populli shqiptar i Kosovës humbi çdo besim. Për ta serbo-mëdhenjtë dhe udhëheqja e P.K.J. ishin njësoj. Kundra këtyre reprezaljeve shqiptarët e Kosovës reaguan dhe daullen në mal. P.K.J. i shtypi në gjak duke i cilësuar si kryengritje të reaksionit. Në asnjë moment P.K.J. nuk e studjoi situatën specifike të Kosovës e Metohisë, por veproi brutalisht dhe Kosova e metohia do të bëhesh një qendër lufte në gjirin e R.P.J. të porsa lindur në rast se vajtja e reparteve të Ushtris Partizane Shqiptare në Kosovë nuk do të bëhesh. Vajtja e Ushtris Shqiptare në Kosovë i qetësoi punët, i ftohu gjakrat, krijoi besimin në shqiptarët e Kosovës se çështjet do të rregulloheshin dhe u krijua bindja se ushtria tonë do t’i mbronte kosovarët sikundër që i mbrojti. Repartet tona penguan persekutimet e shqiptarëve të Kosovës nga ana e jugosllavëve.

  Pra P.K.J, ish që nga fillimi dhe gjer në çlirimin dhe pas në pozita shoviniste-nacionaliste karshi Kosovës e Metohisë.

  Nën Pushtetin Popullor të Jugosllavisë çështja e Kosovës dhe Metohisë përsëri nuk pati një zgjidhje të drejtë. Zgjidhja vazhdonte në rrugën nacionaliste. Për demagogji u hapën disa shkolla shqiptare. Në Pushtet u zgjodhën disa shqiptarë, por këto masa as gënjyen dhe as kënaqën njeri në Kosovë e Metohi. Të drejtat demokratike dhe nacionale të minoritetit shqiptar të Kosovës merreshin nëpër këmbë. Asnjë lidhje me Shqipërinë, bile P.K.J. i pengonte me insistim dhe me mjeshtëri.

  Ne kemi menduar se çështjen e Kosovës nuk mundej ta vinim në diskutim gjatë Luftës N.Ç. dhe se vija e Partisë sonë sikundër që e përcaktuam më lart ish e drejtë. Jugosllavja në Luftën N.Ç. ishte aleatja e popullit tonë dhe nuk mundet të binim në pozitat e reaksionit shqiptar Partia e jonë ka mbajtur qëndrim për Kosovën dhe ka dalë me sukses kundër demagogjisë fashiste, ka shpallur deklarata të përbashkëta me PKJ. shqiptarëve të Kosovës, ku i thërriste këta në luftë kundra armikut të përbashkët.

  Në pragun e çlirimit të Jugosllavisë dhe të Shqipërisë përsëri ne kemi menduar se nuk mundej ta shtronim çështjen e bashkimit të Kosovës me Shqipërinë, pse ishim përpara detyrave të forcimit e konsolidimit të pushteteve tona demokratike popullore. Ne kemi menduar se tek Jugosllavia Demokratike Popullore dhe tek Partia Komuniste e Jugosllavisë kishim një aleate besnike dhe të fortë dhe në interesin e Kampit të Socializmit dhe veçanërisht në interesin e Shqipërisë, duhej të evitonim situata të vështira që mund të krijoheshin në Jugosllavi me qenë se dhe atje ishte duke u mëkëmbur e duke u forcuar regjimi demokratik popullor. Por rektifikimi i kufijve tona në drejtimin e bashkimit të Kosovës e Metohisë me Shqipërinë në çdo moment është forcimi i Republikës Popullore të Shqipërisë. Nga ana tjetër në kohët e para të çlirimit Demokracia Popullore e Shqipërisë së vogël, ishte një shenjë më e lehtë për goditje nga ana e imperializmit dhe në rast sulmi të Shqipërisë nga imperializmi formonte një humbje më të madhe për çështjen e përbashkët. Kosova ishte më pak në rrezik duke qëndruar në kohët e para e bashkuar me Jugosllavinë. Por situatat u zhvilluan, pozitat e Republikës Popullore të Jugosllavisë u forcuan në lëmin ndërkombëtar dhe të brendshëm. U nënshkruan traktatet në mes të BRSS dhe Jugosllavisë e Demokracive të tjera Popullore. Pozitat ndërkombëtare të Shqipërisë dhe ato të brendshmet gjithashtu u forcuan dhe nënshkrimi i traktatit në mes Jugosllavisë e Shqipërisë ish një konsolidim i shëndoshë i pozitave ndërkombëtare të Shqipërisë dhe e mbronte këtë nga kërcënimet eventuale të imperializmit.

  Kështu që në kohën e nënshkrimit të traktatit me Jugosllavinë ne kemi menduar se ish momenti që çështja e Kosovës e Metohisë duhej të shtrohej dhe në këtë moment kjo çështje ju shtrua prej meje Titos. Titua m’u përgjigj: “se Kosova është shqiptare dhe kjo duhet të bashkohet me Shqipërinë; ne me gjithë shpirt e dëshirojmë këtë, por nuk mundet ta bëjmë dot tani se reaksioni serbo-madh është akoma i fortë dhe një akt i tillë i drejtë do të na dëmtojë”. Këto të gjitha u vërtetuan se ishin demagogji.

  Në situatat e tashme pas zbulimit të tradhtisë së grupit Tito, ne mendojmë se çështja e Kosovës duhet të shtrohet. Titua me shokët e tij janë agjentë të imperializmit dhe e lidhën Jugosllavinë në qerren e imperializmit. Ata po e shndërrojnë Jugosllavinë në një burg popujsh ku mbretëron terrori fashist hitlerjan. Vihet se çështje urgjente çlirimi i popujve të Jugosllavisë nga kjo bandë fashiste dhe nga kthetrat e imperializmit dhe njëkohësisht del çështja e çlirimit të popullit shqiptar të Kosovës.

  Çlirimi i popujve të Jugosllavisë ne mendojmë se do të bëhet me luftë dhe me gjak, rrugë tjetër nuk ka. Duhet të rrëzohet dhe të asgjësohet klika. Nën drejtimin e proletariatit jugosllav dhe e udhëhequr nga një Parti e Re Komuniste, me baza marksiste-leniniste-staliniane, internacionaliste, të zhvillohet lufta për çlirimin nacional të Jugosllavisë. Në kondita të reja, ne mendojmë se jemi po atje ku ishim në fillim të luftës N.Ç. kundra fashizmit. Në Jugosllavi duhet të zhvillohet një luftë e ashpër deri në kryengritjen e armatosur kundra fashistëve imperialistë dhe veglave të tyre të brendshme me agjentin Tito në krye.

  Ne mendojmë se nga lufta e ashpër kundra klikës e imperialistëve, do të dalë udhëheqja e Partisë së Re Komuniste, internacionaliste jugosllave e cila do të mobilizojë dhe do të udhëheq popujt e Jugosllavisë në luftë, me parime të drejta marksiste-leniniste-staliniane duke luftuar njëkohësisht në mënyrë të ashpër të gjitha tendencat nacionaliste që kanë ekzistuar dhe që është rrezik të ekzistojnë edhe më vonë gjatë zhvillimit të luftës. Veçanërisht problemi nacional, duhet të jetë një problem që kërkon një zgjidhje të shëndoshë, pse andej varet fakti dhe zhvillimi i madh i luftës.

  Ç’farë do të bëjë populli i Kosovës tashti? Ne mendojmë se populli shqiptar i Kosovës, Metohisë, Maqedhonis dhe Malit të Zi duhet të luftojë që të çlirohet ashtu si do të bëjnë dhe popujt e tjerë të Jugosllavisë. Gjëja e parë që ai duhet të bëjë është të futet në luftë të ashpër pa kompromis kundra klikës së Titos deri në kryengritjen e armatosur. Luftën ai duhet ta fillojë sa më parë. Në qoftë se e fillojnë të tjerët ca më mirë pse kështu evitohet izolimi dhe shtypja e lëvizjes në Kosovë. Populli i Kosovës duhet ta konsiderojë luftën e tij të lidhur ngushtë me luftën e gjithë popujve të Jugosllavisë në kuadrin jugosllav, pse ndryshe izolohet dhe shtypet. Duhet që populli shqiptar i Kosovës të kuptojë se çlirimi i tij dhe fitimi i të drejtave demokratike dhe nacionale munden të arrihen me bashkimin e luftës së tij me luftën e popujve të tjerë të Jugosllavisë.

  Por çështja është se gabimet e P.K.J. nuk duhet të përsëriten në lidhje me Kosovën e Metohinë. Kosova e Metohija duhet të ketë udhëheqjen e vet të dalë nga lufta, me një Komitet Nacionalçlirimtar i cili të përcaktojë vijën e luftës në bazë të Rezolutës së Byrosë Informative dhe në parimet marksiste-leniniste-staliniane. Në luftë të krijohet, të organizohet dhe të çelikoset pjesa e Partisë Komuniste Internacionaliste për Kosovë e Metohi brenda kuadrit të partisë Komuniste Internacionaliste Jugosllave. Shqiptarët e Kosovës dhe Metohisë të luftojnë me flamurin shqiptar. Njësitet të udhëhiqen nga shqiptarë të dalë nga lufta dhe parimi i vetëvendosjes pas çlirimit të jetë i qartë dhe si konsekuencë e luftës së ashpër që populli shqiptar i Kosovës do të bëjë kundra klikës së Titos dhe imperializmit, në vëllazërim me popujt e tjerë të Jugosllavisë. Ndjenjat patriotike internacionaliste dhe dashurija për atdheun e tyre, Shqipërinë, duhet të zhvillohen në shqiptarët e Kosovës e Metohisë. Përmbi çdo gjë në shqiptarët e Kosovës e Metohisë duhet të krijohet me baza të shëndosha besimi dhe dashuria e pakufishme për BRSS, për Partin Bolshevike, për STALIN-in dhe kosovarët të kuptojnë mirë se pa këta nuk ka Shqipëri të lirë, as Jugosllavi të lirë, as Kosovë të lirë dhe as që mundet të përmbushen kurrë aspiratat e tyre. Shqiptarët e Kosovës të kuptojnë mirë se armiku i pamëshirshëm i tyre dhe i tërë Kampit është imperializmi amerikan, satelitët e tij dhe klika e Titos, e cila nuk është gjë tjetër përveç se agjentura e tij.

  Ne mendojmë se në rast se populli shqiptar i Kosovës nuk i ka të qarta këto drejtime, ai nuk mundet të luftojë pse ka humbur çdo besim në një udhëheqje jugosllave. Në rast se komunistët internacionalistë jugosllavë nuk do ta shohin në këtë drejtim çështjen nacionale të Kosovës, populli shqiptar i Kosovës, nuk do të ketë besim për ta. Kyçi i zhvillimit me sukses të luftës në Kosovë e Metohi është bashkimi i tyre me Shqipërinë. Asnjë zgjidhje tjetër populli shqiptar i Kosovës nuk pranon dhe e quan të padrejtë dhe në realitet ne mendojmë se është i padrejtë. Ne mendojmë se Kosova, Metohija dhe një pjesë e Maqedhonisë kufitare me Shqipërinë që banohet nga shqiptarë, duhet t’i bashkohet Shqipërisë pasi Jugosllavia të jetë çliruar nga kthetrat e Titos dhe të imperializmit. Vetëm një rrugë e tillë do t’i bëjë shqiptarët që jetojnë në Jugosllavi të luftojnë me heroizëm kundra Titos dhe imperializmit.

  Ne mendojmë se kjo është pozitive dhe në rrugën marksiste-leniniste. Kjo do të shkaktojë forcimin e luftës kundra Titos në sektorin e Kosovës e Maqedhonisë dhe bashkimi i këtyre tokave me Republikën Popullore të Shqipërisë, ne mendojmë se është në rrugën marksiste-leniniste, kjo forcon pozitat ndërkombëtare dhe të brendshme të Republikës Popullore të Shqipërisë dhe kjo është në interesin e madh të forcimit të Kampit të Socializmit.

  Republika Popullore e Shqipërisë do të ndihmojë me të gjitha forcat që lufta kundra klikës në Jugosllavi të zhvillohet dhe të ashpërsohet gjer në fitoren e plotë. Ne mendojmë se në qëndrime zyrtare duhet të jetë e rezervuar Shqipëria për sa i përket çështjes së Kosovës e Metohisë pse kjo do të përdoret nga klika si një armë për të mobilizuar dhe më shumë shovinistët serbo-mëdhenj dhe do ta akuzojë Shqipërinë si shoviniste etj. Por Shqipëria do t’i ndihmojë nga të gjitha anët popujt e Jugosllavisë dhe popullin shqiptar të Kosovës dhe ky i fundit të veprojë me iniciativën e vet brenda kuadrit që përmendëm më lart.

  Çështja që ne ju parashtrojmë për Kosovën e Metohinë, na bëhet aktuale në lidhje me ndihmën që i jep Partia e jonë shokëve jugosllavë anti-Tito dhe popullit të Kosovës e Metohisë që dëshiron dhe është i gatshëm të luftojë me të gjitha mjetet tradhtarët e Beligradit, por që kosovarët në çdo moment na vënë përpara pyetjen: “Si do të zgjidhet problemi nacional i Kosovës e Metohisë”.

  Ne mendojmë se kjo çështje është shumë e rëndësishme, mundet që edhe të gabojmë në shqyrtimin e saj, prandaj ne nuk do të bëjmë ndonjë hap pa këshillimin e shokut STALIN dhe prandaj po i parashtrojmë këto pikë-pamje tona dhe në rast se gabojmë të na vihen përnjëherësh në dukje për t’i korrigjuar.

  PËR KOMITETIN CENTRAL TË PPSH

  ENVER HOXHA

  (Burimi: RGASPI, F. 17, Op. 137, D. 68, L. 74-80).

  Reply to this comment
  • beni December 2, 09:31

   Rrofte koci xoxe e marshall tito si europianiste ne idealet ne mbar popujt e ballkanit,! Poshte islamiku enver hoxha dhe batakcinjte reth tij! Poshte diktatura islamike e enver hoxhes e mehmet shehut!

   Reply to this comment
 54. bill December 2, 04:57

  Kemi nje problem ketu; kundershtaret e artikullit nuk japin fakte por vetem akuza qe nuk kane asgje te bejne me artikullin.

  Reply to this comment
 55. Tragjasi December 2, 05:07

  Enver injoranti dhe i pashkolli vetem nacionalist nuk ishte, sepse komunizmi bizantin sllav qe pushtoi Shqiperine londineze vetem nacional-komunizme nuk ishte. Me shkrime te tilla autori humd shume vlere si historian i paguar. Opinionin e tij te porositur ta bisedoje vetem me veten dhe Ilir Hoxhen apo kriminelet zbatues te komunizmit ne Shqiperi.

  Reply to this comment
 56. "Horri i Bulevardit" December 2, 07:21

  Ahmet Zogolli, malok, vodhi floririn dhe veshi opingat, per tja mbathur, la prone, token e sekuestruar nga familja Mulleti, ku e ktheu ne varreze, per familjen e tij, ish pallatin e pioniereve, ku sot strehohet nipi i tij, prone e toptanasve e sekuestruer me force, ndertimi u financua nga qeveria italiane, per shtetin shqiptar, jo te Zogollit, sot eshte prone e familjes Zogolli.
  Vila Durres, e ndertuar me fondet e qeverise italiane, per shtetin shqiptar, as toka dhe as ndertesa, nuk u ndertua per Zogun, por per shtetin shqiptar, sot eshte prone e familjes Zogolli.
  Enver Hoxha, jugor, mbas renies se komunizmit, kur te gjithe mendonim se familjaret e tij, do te zhdukeshin nga Shqiperia, bashke me miljardat qe ne imagjinonim, u habitem, kur doli se familja Hoxha skishte asnje prone, pervec shtepise ne Gjirokaster dhe sot familjaret e Enver Hoxhes, jetojne ne apartamente, si cdo shqiptar, gjithashtu dhe e veja e ish diktatorit, prona ne Tirane api ne ndonje qytet tjeter, hic fare, megjithese qeverisi Shqiperine si mbret per 45 vjet me rradhe.
  Ramiz Alia, femijet jetojne jashte Shqiperise, cudi, ky dukej i “ndershem”!?,
  Sali Berisha, prona pa fund, megjithese, eshte djale i lopcarit te fshatit, familja e tij, ka pervetsuar prona, duke i tjetersuar dhe shitur e rishitur disa here, krim, qe edhe me gjak slahet.
  Si erdhi ne pushtet, pergatiti projekt kushtetuten ne vitin 94, per ti hapur rrugen vehtes, qe edhe ky si maloku Zogolli, te behej mbret me vota 50+1.
  Tre maloke, i pari u be mbret, pa qene kurre familje, qe kishte kete te drejte, pa luftuar ne asnje beteje, qe ta dallonte, por i hipi ne koke, qe eshte Skenderbe dhe si malok, skishte burre nene, tja mbushte mendjen, se je pleh, jo Skenderbe.
  I katerti Saliu, i hypi edhe ketij je koke te behej mbret, cudi me keta maloket, pak pushtet ti japesh dhe pernjehere duan te behen mbreter.
  I rradhita te kater lideret kryesore, qe kane qeverisur Shqiperine dhe llogarite mund ti beje cdokush, te shohe me syte e tij, se kush e ka vjedhur Shqiperine.
  Per familjen Berisha, ju kujtoj, se dime vetem 10%, te aferave, shumicen do ta mesojme, kur kjo familje te jete mbas dyerve te burgut,ku do te dalin disa miljarda euro, ne banken e familhes Milloshevic, ne Qipro dhe ne bankat e ishujve Kajman.
  Per Kosove, kosovaret, si ai plehu i biri i shkines, Buzhala, te shohin tek spiunet qe u shkerdhyen me serbin dhe prishen marreveshjet me Enver Hoxhen, qe i coi ne Kosove, jo vetem per te ngritur popullin e Kosoves ne lufte, kunder okupatorit, por edhe te pergatisnin terenin, per nje bashkim kombetar, por te derguarit e Hoxhes, u pelqeu oferta e Titos dhe keshtu ata tradhetuan idealet e bashkimit kombetar.
  Kjo eshte e verteta dhe kush e kundershton, eshte thjesht nje pederast.

  Reply to this comment
 57. avrizuja December 2, 07:37

  Pershendetje per moderatoret e gazetes liberale DITA qe i freskon shpellareve fanatike enveriste kujtesen me replikat e shumta per kete teme te debatuar per nje kohe te gjate jo vetem ne media tone kombetare, por edhe nga nderkombetaret duke i vene me ne fund kapakun nga ambasadori i SHBA qe e cilesoi Enver Hoxhen si MONSTER GJAKATARE. Ne kete senes llogjike kujt i duhen me elegjite permortore te Pellumb Xhifit qe i nxjerr si caracafe DACIBAO per ARMIQTE e Kllases ne nje kohe qe i ka te dy figurat kontradiktore brenda shtepise se vet dhe s’ka pse t’ja a ngjise miletit si MUT pas kepuce:

  – Enver Hoxhen DAJKON e vjehrrit te tij dhe MONSTREN gjakatare te Arvizuse, Pellumb Xhufi Dhenderi e ka akoma si HERO te popullit dhe te punes socialiste me vendim te Kuvendit popullor dhe Pellumb Xhufi mund t’i gezohet Piramides se tij sa here kalon prane zyres se Edi Rames ne mes te lulishtes ne Tirane per t’u mallengjyer dhe per te derdhur pak lot per LANC-in kriminal qe vrau me pabesi ushtaret e Inglizit Aleat ne Kanalin e Korfuzit.

  – Bahri Omarin BABEN e vjehrrit te tij dhe KRYEFASHISTIN dhe njekohesisht Kryekuislingun dhe Kryeballistin qe urren kaq shume Pellumb Xhufi Dhenderi tani e ka si HERO nga Presidenti Bujar Nishani qe e dekoroi me medaljen e larte te trimerise qe kishte treguar, por qe nuk u morr vesh se ne ke lufte patriotike apo nacional-clirimtare.

  Prandaj ne pinjollet e intelektualeve e vrare dhe te masakruar edhe nga Enver Hoxha edhe nga Bahri Omari i themi Pellumb Xhufit:

  AMAN DHE BOLL ME DACIBAOT E TUA NE DITA O PELLUMB “XHUFI DHENDERI”, THIRRI MORALIT QYTETAR DHE GJEJ NDONJE PUNE TJETER ME TE DOBISHME PER MILETIN SESA T’I SERVILOSESH TANI EDI RAMES NGA PARTIA E PUNES DUKE GODITUR SALI BERISHEN QE ISHTE PO NGA PARTIA E PUNES.

  AMAN DHE BOLL O PELLUMB XHUFI HISTORIANI SHKRUAJ NDONJE HISTORI TJETER ME INTERESANTE SE KETO TE FAMILJES TENDE FAMOZE I KEMI DEGJUAR SHUME HERE.

  Reply to this comment
 58. Likja December 2, 07:54

  Me pelqen vendosmeria e z.Xhufi per te nxjerre dokumeta qe flasin per te verteten e sistemit njepartiak e personaliteteve qe e udhehoqen kete vend!Do ti kujtoja z.Xhufi se ne ate periudhe ishte kryesisht faji i sistemit i cili per rrethana qe tashme dihet(nga ata qe lexojne e e kane jetuar)se ishte domosdoshmeri qe te lindte Envere,Tito, Cauçeske si edhe Staline por eshte e pafaleshme e e pa koceptueshme qe ne pluralizem, ne sistemin e predikuar “demokratik”, te lindin vrastare,kriminele e hajdute te paskrupullt si Sali Berishet !Kesaj ç’fare i thone!Thone qe Enveri ka vrare e prere me mijra po ku jane keta mijra?Ndoshta rregjimi mund te kete vrare po kurr me urrdherin e tij siç ka vepruar kryekrimi Sali Berisha .Enveri kur nuk arriti te shiste a falte troje shqipetare per hesap te familjes se tij e Perandorise nga e cila varet edhe sot.Ndaj lipset nevoja qe te kalojne disa kohe e shoqeria shqipetare ta kaloje analfabetizmin e sotem ku e katandisi ideatori i kesaj katrahure kryekrimi bajraktar Sali Berisha e pas kesaj te kuptoje se kush ishte fig.e Enver Hoxhes me te mirat e te keqiat e Tij.Poshte diktatura e budallenjeve.

  Reply to this comment
 59. Mal Uka December 2, 09:13

  Eshte e drejt e te shprehurit te mendimit te secilit individ
  Por te thirresh ne profesionin e historijanit dhe ne te shkruar
  te behesh aktor politike e i ngarkur me demagogjine e rrencit
  siq ben Ky Xhufk shovarri i knetave bashk me Paskalin e millit
  Eshte hiq ma pak se diverzantizem ne sherbim te tpavertetave
  Xhufk, Kur dhe ku e permend Enveri masakren e Tivarit?
  -Kure dhe ku e permend mbledhjen e Bujanit?
  Xhufk e sehirgji, lexoje librin e Enverit ,,Titistet ” edhe
  Dhe kur miku i Tij Milladin e takon me Stojniqin dhe ata i kerkojne
  qe ballistet Kryeziu te zene rob nga brigada shqipetare ,Ti dorzohen
  jugosllaveve se pse ishi kosovar dhe Kosova eshte toke Jugosllave
  Ne te kunderten i prishim mardhenjet ! Pergjigjeja e Enverit siq shkruan vet
  ishte kjo : Te nderuar miq jugosllav Pasi ju veni ne pikepytje mardhenjet
  tona per shkak te ballistve Kryeziu dhe me qe kosova eshte toke
  jugosllave une do ua dorzoj menjeher kryezinjet
  Pra ky eshte argumenti qe e pranon vet Enver hoxha qe Ai as ne liufte
  e as pase lufte nuk ka qene kurr i interesuar per kosoven e popullin e sai
  Enveri kosoven e kosovaret i ka perdore ne situata si mjet per ta mbulue
  katastrofen politikoekonomike ne shqiperi Per ta largue vemndjen e
  qytetarve te shqiperise nga katastrofa e gjendjes se pabajshme ne te cilen i
  ika prue ai me sistemin e tij Partija !Xhufk Kur po ishkruaj keta rreshta
  Me duhet te te tham Hej Jam rrite ne oda burrash ku te verteten historike
  e kan fole njerzit e perjetimeve te ngjarjeve Prej kohes se Haxhi Zek
  Byberit,Pse rrene qe univerzitewti i prishtines na qenka rezulltatr i partise
  se pshurrt te shqiperise Jo Xhufk RRena jo Vete Mark Krasniqin e te tregon
  O lehesi i bub i bubices i rritun ne kneta e mloqale te xhukut e bareshevarit qe se han as lopa

  Reply to this comment
  • Mal Fusha December 2, 11:02

   O Mic Sokol i rrafshit te Dukagjinit, o Adem Jashar i odave te grave me floket e gjata dhe mendte e shkurtna,,,,nuk eshte per ty forumi i historise shqiptare dhe i personaliteteve te tij.
   Mos i shaj kaq shume ata shqiptaret e Shqiperise, sepse nuk i dihet ne jete. Mbase ju vjen shkau prap te dera, vjen tu vrase burrat dhe tu shkerdheje grate dhe vajzat, sic ua beri dhe u duhet te trokisni prap tek dera e atij Pellumb Xhufit, qe sot e quan lehes i Bubices.
   Burra te pabese si ti, ka boll Kosova. Jane bukeshkale dhe te pacipe. Pshurru, more injorant odash dhe mos ngaterro perversitetetet e Omar Bajramit, atij “hoxhes” qe iu meson “tu beni bythen uje cikave te mixhes”, me analizen e historise se nje kombi.
   “Shqiptaria” juj, fillon me bajraktarin dhe mbaron me te. Jane format tribale te egzistences. Ato nuk kane asgje te perbashket me kombin.

   Reply to this comment
   • Mal Uka December 2, 12:08

    Shqiperine kan bere Mice Sokolat e Isa boletinat @ O fusha
    e moqaleve e zhabari pjelle greku ! Qe e shane Adem Jasharin
    e floket e tij O djali i sheshelit qe shete qika shqipetre per takayta
    e flliqota serb Ngritu ne kemb kur ta permenish kosoven oj shkerdhate
    gjakprishur Te tillet si ti nuk i duhen as kombit as historise
    Por neve ne kosove edhe ne fushe e kryej nevojen !

    Reply to this comment
 60. "Horri i Bulevardit" December 2, 10:09

  Bravo Mark Uki, ne format politike te xhaxhit, spaske ndenjur kot, ja paske lexuar veprat xhaxhit, ja paske mesuar permendsh.
  Kur te kemi nevoje per ndonje citat te xhaxhit, shif se kujtohesh dhe gjen tek vepra 17, ose 19 dicka dhe na e sjell ketu, ta lexojme edhe ne cka shkruar xhaxhi, po pate problem, pyet nastradinin, se ai ka qene perkthyesi i xhaxhit, ka perkthyer shume vepra, kur ja vinin sallamin nga prapa.

  Reply to this comment
  • Mal Uka December 2, 11:34

   @ Horri i bulevardit,

   Po ndihem keq me te quajt me emrin Horr qe ia ke vene vehtes
   dhe mua me duket qe po te ofendoj kur te theras ne pseudonimin tuaj!
   Dua te sqaroj se librin e kam pjese te kohes se pushimit Ndersa
   Shkencat egzakte e torine e numrave Obligim te profesionit
   Isha shume i ri kur mu dashte te shkoja ne Beograd ne ambasaden
   shqipetare per ti siguruar axhes nje leje qe ta vizitoj nipin tone
   ne shqiperi Ne ambasade nese nuk ma ka perzi inhibicioni
   emnin e Ambasadorit me duket quhej Selim Male E bere nje muhabet
   shume te ngrohet me te jo ne zyre por ne hollin e ambasades
   Premtimin ai e realizoj perpikrisht dhe axha u ngarkue me bakshishe
   e vullnet per ta vizitue nipin dhe shaqiperine Bakshishet ia nalen ne
   kufi per ty kthe mrapsht Kur ai (Axha) arijne te nipi gostitet e pritet
   si eshte ma se miri Ne mbremje i vjne edhe kojshi e miqe te cilet
   e pyesin Axhen tim Cka ki prej gjalnije ? Axha e thot realitetin
   Po e kam nje idare : I kam nja 20 hektar toke pune, I kam 30 copa lop
   qumshtore , kam traktor e kombanje, I kam dy vetura dy djem me punojne
   ne zvicerr e te tjeret dikush ne fabrika e dikush merret me pune
   shtepije me bujqesi Njerzit ne ode i afrojshin veshin njani tjetrit
   duke pershperite Eu po cpo rrejka plaku ! Kur u quen musafiret
   Nipi i thot daje mos fole sa ki kapital se po mendojne qe ti po rrene
   Kete ngjarje shume te vertete Axha tani i ndjere shume here
   ne ode plote musafir e tregonte pasi u kthye nga shqiperija
   Horr une e kam emnin Mal , e jo mark ! Eshte ne nderin tuaj
   si te duash tme drejtohesh Idhnimin ta la ne konak tuaj !
   Se pse une kuptoj qe mbyllja 50 vite e juaj ka pasoja qe vone
   shifni realitetin e hidhur te historise neper te cilen kini kalue !
   Determinimi i veprimit politik nuk ka shabllan por kendveshtrim
   me pikenisje Pershendetje !

   Reply to this comment
 61. treporti December 2, 10:36

  Te quash nacionalist Enver Hoxhen,te quash nacionalist kriminelin e popullit tend,;te quash nacionalist nje pervers maniak dhe gjakatar,qe shiti gjysmen e kombit shqiptar tek serbo-malazezet,vetem per pushtetin e tij personal,kjo me ben te zhgenjehem z.Xhufi qe te kam cmuar ne replikat me Janullatosin per shovinizmin grek!

  Reply to this comment
  • Lleshi December 2, 11:01

   E mer burre dhe ti , mos u merzit per Xhufin ! Ti aq di dhe aq flet , nuk ke faj ! Po te lexosh edhe ti gjysmen e atyre qe ka lexuar Xhufi , po ta them une qe do t’ia kalosh Xhufit !

   Prandaj mos u nxito ! Fillo ndritohu ! Vetem kaq dhe nuk do te pesosh zhgenjime !

   Reply to this comment
 62. Dibra A April 15, 19:05

  LAVDI VEPRES SE SHOKUT ENVER HOXHA.!
  Lavdi KOMUNISTAVE§
  LAVDI HERONJEVE te POPULLIT!
  ENVER HOXHA NUK DO TE VDESE KURRE!

  Reply to this comment
 63. Hëm... April 15, 19:19

  nje shkrim behet per Enverin dhe lista e komenteve pafund. Nuk eshte nevoja te jesh fare historian te vleresosh ate burre si patriot. Edhe kur shajme komunizmin si dogme (te shash nje sistem ku ndjehesh i barabarte!) te mos harrojme se krime jane bere edhe ne emer te demokracise, besimit fetar etj por askush nuk tha hajde ta zhdukim fene, demokracine etj etj. Historia e botes perendimore eshte histori e diktatoreve dhe pushtuesve deri gjakatar ndaj popullit te vet apo te tjere e megjithate jane ne panteonin e historise dhe perkujtohen si patriote. Ka ardhur koha edhe per Enverin, te flasin profesionistet me dokumenta duke ndare shapin nga sheqeri dhe spekulimi emocional. Enverin nuk mund ta perkufizojne pinjollet e tradhetareve antikomunizmi i te cileve nuk eshte domosdo demokraci. Mund te jesh komunist dhe patriot ashtu sikurse mund te jesh medemek demokrat por i shitur tek greko-serbi. Ndoshta ka ardhur koha per sondazhe online deri referendum per ate figure qe sot vetem po ndan. Te respektohet nacionalizmi i tij por te denohet dogma qe cenoi te drejtat e njeriut. Shoqeria do ece perpara kur te nderkohe qe respektohet patriotizmi i Enverit, denoncohet shkelja e te drejtave demokratike dhe respektohet vepra e disidenteve te vertete (as pinjollet e tradhetareve as ata qe vodhen grurin e kooperatives per te sabotuar sistemin). Enverizmi ne aspektin patriotik ne shume aspekte perkon edhe me gjeopolitiken amerikane ndaj sot mund te jesh edhe enverist edhe proamerikan njekohesisht.

  Reply to this comment
 64. Niko April 15, 21:59

  Artikull shume objektiv.

  Reply to this comment
 65. kastriot April 15, 22:00

  Enver Hoxha e fiiloi si nje nacionalist mendje ftohte e vazhdoi si nje nacianalist mendje ftohte e zemer zjarr e mbylli si nje gjirokastrit individualist qe shikon deri tek sokaku i tij

  Reply to this comment
 66. mb April 16, 01:36

  PXh profeson mbeshtetje ne fakte, por ne realitet flet pa fakte. Per shembull, inferon marveshtje te Muharrem Bajraktarit me Drazha Mihajlovic. Ne fakt Mihajlovic i ka ofruar marveshtje M. Bajraktarit, por ky i fundit e ka kundershtuar oferten tue i thene “ti lufto ne vendin ternd, ne do te luftojme ne tonin.” Xhufi nuk duhet te frigohet nga emri ‘Bajraktar’, sikur te ishte i intersuar te njifte te verteten, do shifte se grupi i M. Bajraktarit ka ofruar te vetmen resistence te paster patriotike gjate luftes II boterore.

  Reply to this comment
 67. Onkezmi April 16, 01:44

  Xhufi eshte Pellumbi Paqes dhe nuk bene dallavere me shkencen historike,pra me profesionin e tij.Ndiqni me vemenndje veprimtarine e tij ne te shkruar,qe eshte me shume su kushdo tjeter qe e mban veten si historian,prane te vertetave historike te paluajshme.Shkrimi eshte ne kohe,qe te shpelahet balta e hedhur nga klasat e rrezuara qe i sherbyen fashizmit dhe vazhduesit e tyre,sherbetoret me besnike te kohes E.Rames dhe S.Berishes…

  Reply to this comment
 68. Shahisti Pichakar Bythamçeftas April 16, 02:04

  Nja dy sqarime te lehta lidhur me nacionalizmin e Enverit qe kuptohen pa pasur nevoje te jesh historian dhe pa pasur nevoje te cfletosh kushedi cfare dokumentash sekrete, angleze apo sovietike. Mjafton ti refereohesh versionit zyrtar te Historise se PPSH botuar nga Instituti i Studimeve Marksiste Leniniste.

  1. PKSH u themelua me asistencen dhe ndikimin e drejtperdrejte te Titos nepermjet te derguarve te tij M. Popovic, V. Stojnic dhe D. Mugosha. Pra qe ne themelim kjo Parti nuk mund te ishte NACIONALISTE, perkundrazi nje nga shtyllat e ideologjise komuniste lidhet me Internacionalizmin proletar. Udheheqesi i saj i lavdishem Enver Hoxha u vu ne krye te Partise jo ne saje te vetive personale, por si nje kompromis midis grupeve komuniste. Nacionalizmi i Hoxhes ne kete kohe kalonte nga Beogradi. Fakt i pranuar ne tekstin e Historise se PPSH.

  2. Kur Hoxha kuptoi se nuk ishte me pjese e planeve te Titos per Shqiperine, por ishte Koci Xoxe, Alqi Kristo e te tjere, ia hoqi placken Titos e duke perfituar edhe nga kontradiktat e ketij me Stalinin, ia shiti placken Shqiperi BRSS, pra fatet e kombit shqiptar nga duart e Titos, kaluan ne ato te Stalinit,qe per shperblim garantoi qe hoxha do te mbante pushtetin. Ku eshte nacionalizmi ketu? Ketu shifen vetem interesa te qarta personale.

  3. Kur Stalini e drodhi kemben dhe ne fuqi erdhi “tradhetari” Hrushov te gjithe udheheqsit staliniste te kampit socialist u eleminuan nje nga nje dhe kur ishte e qarte qe po i vinte rradha edhe Hoxhes, cfare ben ky? Nxjerr karten e nacionalizmit vjell e beshtyn kunder BS se gjoja rrezikonte pavaresine e kombit dhe ia rishiti kombin Kines se Maos. Besa, nacionalist i thekur ne dukje, me nje bisht te vogel nga prapa, ruan pushtetin personal ne cifligun fshat buze Adriatikut. Ato 5 leke qe Kina i dha si ndihma Shqiperise jane paguar me shume haraçe politike, si psh ngritja e stacioneve te fuqishme transmetuese ne territorin shqiptar te Radio Pekinit qe mbulonin Europen me propagande, inicim dhe perkrahje e politikes per pranimin e Kines ne OKB etj. etj.

  4, Kur kinezet nuk ia vune ne pulle idolatrise enveriste sa i takonte marredheneve amerikano-kineze, cfare beri Hoxha? Deshi ta shiste diku tjeter kombin, problemi eshte qe nuk gjeti me bleres dhe filloi te ulerase i vetmuar ne shkretetire. Deshtimin e qarte ne politiken e jashtme te fshatit shqiptar Hoxha e paraqiti per popullin e dhjere por krenar shqiptar si trimeri te rralle te pashoqe nacionaliste, qe ne te vertete nuk ishte vecse izolimi dhe mbyllja e metejshme e fshatit qe nuk ishte me ne gjendje te prodhonte me as vezet dhe patatet per te mbajtur frymen gjalle.

  5. Historia tregon qarte qe ajo qe duket si nacionalizem nuk eshte gje tjeter vecse perpjekje e vazhdueshme per te ruajtur pushtetin personal, deri edhe ne eleminimin me e pa shkak te shokeve te vet me te afert. Historianet qe mundohen te na mbushin mendjen per nacionalizmin e Hoxhes jane te shtyre nga motive te forta personale, qe mund te mos duken ne siperfaqe, por qe njelloj si “nacionalizmi” i Hoxhes mbulonte interesat personale, “profesionalizmi” i ketyre historianeve mbulon interesa te tyre vehtjake ose te klaneve qe ata perfaqesojne oe ndihmojne.

  Reply to this comment
 69. Kuçi April 16, 03:59

  Enveri ishte injorant, i pashkolle, klloun i spiunazhit serb e britanik. Ato qene regjisoret per Enverin dhe shtetin qe ia kufizuan nga jashte, Shqiperine e Londres. Ai vetem per Kosoven e Çamerine nuk pati qellim. Ato qe shkruhen ne kete shkrim nuk vertetohen me theniet, thashethemet, e komunistave te tjere. Edhe librat qe gjoja i shkruante injoranti Enver u shkojten dhe u korigjuan shume here prej autoreve te vertete (jo ai). Ai dhe kriminlet e tjere komuniste jane bashkekriminele ne Masakren e Tivarit. Aq injorant ishte ai aq sa nuk dinte se çfar kishte ndodhur ne Masakren e Tivarit, edhe para edhe pas saj.

  Nuk e njihte ai komandantin e vet Dushan Mugosha qe gjate luftes?! Ajo qe ndodhi me 1968, 1974 e 1978 ne Kosove nuk erdhi prej kllounit injorant Enver. Enveri ka ideuar dhe ndjekur me detaje ngarjet ne Kosove apo marredheniet me vendet perendimore, Francen?! Ka diçka qe nuk shkon me kete shkrim perderisa shihen endrra te tilla. Dhe tere gjermanet e te dyve Gjermanive lexuan ne shqip gazeten e kooperative bolshevike “ZXeri i Popullit” dhe rane dakort, bashke me Reaganin dhe Gorbaçovin, qe te bashkohen!? Dhe Jozef Shtrausi vrapoi ne Tirane ta degonjte nga afer zerin e radio shqiptare per ate ide gjeniale me perpmasa boterore?!

  Nacionalimi si perkthehet ne shqip? Po komunizmi? Pasti te perkthehen ne shqip keto dy fjale menjehere dallohet se se keto dy fjale jane te kundertat e njera tjetres, perjashtojne njera tjetren. Me qellim apo pa qellim, kjo perpjekje teper e vonuar per ta ngjitur “nacionalizmin” me “komunzimin” ulin shume besueshmerine profesionale te autorit edhe per shkrime te tjera. Ky shkrim vlen vetem si ushqim per thashethemexhinjte dhe injorantet e kafeneve.

  Reply to this comment
  • Dordomuzi April 16, 14:18

   Kuç he dreq! Kuç o qen i terbuar! E di si eshte kjo puna e Enverit, sa je ti i gjate bashke me Piç hakarin ketu poshte , dhe nastradinin nofkeshumin, Enveri kishte hallatin. Dhe ti je i lumtur se nuk di me shume se topet e Enverit.

   Reply to this comment
  • ! ! ! December 22, 22:10

   Ti “Kuçi! , je malazez nga Kuçi i Malit te Zi dhe nuk te pranohen opinionet per figura kaq te rëndësishme shqiptare . Ju nuk e kini dashur kurre Shqiperine , ndaj nuk presim asgje te mirë prej jush !

   Reply to this comment
 70. Votuesi April 16, 07:52

  Atyre qe rrojten neper shqopa e gjineshtra nuk u duhet e verteta se rrojne vetem me genjeshtra.Kur shkruan profesor Xhufi,shtremberon fytyren Salimatufi,sepse idhujtaret e tiranit,si kriminelet e Boko Haramit,moren drejtimin e vatanit, pasi qene spiune-shpifesira,duke bere veç poshtersira, mbuluan diellin me shoshe duke marre pas vetes ca kokeboshe Lakejte qe perkedhel Saluku,hipokrit-Tartufi e majmun-Makuku, Nastradini e ca qerosa,dikush me emrin Vjosa, te tjere servile-injorante,qe jane truthare-militante, jane llumrat,funderrinat tona,qe lepijne sahanet tek kupola.Te gjithe keta pushter, keta horra, qe zbriten nga Fani e Valbona,jane krimba, pleshta e morra, qe na u ngjiten ne trup e ne rroba dhe nuk na lene te qete,keta hajdute-vrases-hundeperpjete.

  Reply to this comment
 71. Skifteri April 16, 08:20

  ****Nje popull I vogel I bashkuar ne shekuj ne luftra u bashkua serishe ne levizjen e madhe ,(me te madhen ushtri shqiptare ne histori)Ne ate te luftrave antifashiste nac-çlir te popullit shqiptar te bashkuar vullnetarisht ne ushtrine çlirimtare te reparteve te partizanve legjendar me E.Hoxhen ne krye, organizator, komandant ne beteja , ideator ofensivash ,stratege , fitimtar suprem ne beteja me armiqte , ne interes te çlirimit te popullit nga pushtuesi huaj italnjan , gjerman dhe tradhtarve dhe bejlerve,agallarve ,kapidanve bandit te malsive te veriut dhe gjakpirsave , tregtarve hipokrit dhe mashtrues ,shushnjave qe pinin dhe pine dhe sot gjakun e popullit.,dhe linin ne mjerim e analfabetizem popullin.Ky bashkim kishte ne themel dashurin per Atdheun e vet per lirine e tij ,dhe ndertimin e shqiprise se re pa shtypsa dhe periudha e E.Hoxhes varferia ,injeranca,tradhtia e klasave shfrytzuese ,nga qendrimi heroic I luftes ftohte te shteteve armike qe e rrethonin dhe superfuqive kundershtare te kohes .AJO KOHE ESHTE MADHESHTORE I MBESHTETUR ME HEROIZMIN POPULLOR TE SHQIPTARIT PER NE ATE KOHE ME E.Hoxhen .Siguroi perparime te” mrekullise shqiptare”Atdheu I pa prekur ,tersitshit , pa shitur teritori , i pa vjedhur,i pa droguar ,populli i pastert si çelibari ,pa vrasje ,pa shitur vajzat dhe grate tona ,pa shirur femijte tene ,pa na rrembyer ne dere te shtepise pjestaret e familjes .Pa na lene perjashta per banese ,pa na lene pa pune ,pa na diskreminuar ne paga e pensione .jam me profesor XHufin eshte historjan me ralitetin pa ndikime interesi.E.Hoxha ishte FITIMTAR mbi MJERIMIN.i dli zote punes atdheut dhe popullit.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#

  Reply to this comment
 72. padrino April 16, 12:22

  Enveri është i papërsëritshëm, fatkeqësi për vendin tonë në këtë kohë, që nuk del një Enver tjetër. Se të dyja palët që drejtojnë sot vendin PDja e PSja bëjnë lojën e njëra, tjetrës, tallen me popullin, e kanë mendjen për tu pasuruar për vete. Komplimente z Xhufi për analizat e tua.

  Reply to this comment
 73. Popull April 16, 12:30

  GAZMEND TRBICKA! CJANE KETO VICKLA QE SHKRUAN TI? C’ESHTE KJO PARURPESI?
  AH I MJERI SHQIPTARE NUK BEHET DOT NJEREI!!!!!,

  Po cte duhet Ty me jeten e te tjereve? Si mund te akuzoshe njerezit? Ku e gjen KURAJON?
  Cila eshte e Mira e kesaj qe kerkon te beshe? Apo me siguri, intrige dhe poshtersi ?

  TURP TER JU LEGENI TREBICKA! PTUUUUUUUUUU.MOS DIL ME KETU SE I VURE BOJEN VETES…..IFJOT QENKE!!!!! SI MUND TE AKUZOSHE NJE NENE MOR LEGEN?
  NUK GJEJ DOT NJE FJALE TE KEQE KU TE PERSHKRUAJ PESHTIRJEN QE ME KRIJOI KOMENTI JUAJ! PTU….PTU….PTUUUUUUUUUU

  Reply to this comment
 74. Skifteri April 16, 12:39

  Kuçi,kuçi =koooçeeeeee,koooçeeeeee je nje ” intelektual ” mjeran !… Koha e E.Hoxhes ishte e sukseseshme le te thoni dhe te shani sa te doni,ajo kohe ishte prove e forces reale shpirterore te ralizimit te deshirave te popullit,nje polic pa pistolet ruante nje qytet.Kurse sot rri nje komisarjat dhe qindar spiun per te ruajtur nje shtylle te tensionit larte ose nje qytetar.!..SHteti I E.Hoxhes ishte shtet me themele graniti ai jetoi dhe ndertoi vendin ne nje situate te jashtezakonshme te acarimit te luftes ftohte e rrethimit armiqesor e cila kerkoi nje mobilizim te potencialit dhe aftesive njerzor te jashtezakonshem ,Vetem aftesia zotesia intelegjenca ,vendosmeria ,largepamsia ralizoi ndertimin e shqiprise se re moderne e beri ralitet- or-koçe!….Po ta mbajti pyesim shqiptaret me refendum .E.Hoxha gjeti nje popull qe njeriu ngarkohej si kafsha klonte mal me mal per te ardhe ne Tirane 10-15 dit ne kembe,pasi ripej nga matrapazet per te kallisur nje kusi ose nje tenxhere , kthehej I robruar si kafsha ngarkuar ne malesi te shkodres,dibres,burrelit kuksit ,elbasanit tepelenes ,vlores etj. Kur lente djali I bliheshin teshat e dekes.Populli vdiste nga semundjet e renda tuberkulozi e rramatizme se njerzit notonin ne moçale dhe keneta ku te mbyste mushkonja dhe malarja .

  Reply to this comment
  • Shahisti Pichakar Bythamçeftas April 16, 14:02

   Or ti Sqifter, or tru zog, e para nje here qe polici qe ruante qytetin kishte pistolete qe cke me te, por ti ke nje te drejte se nje polic me uniforme mjaftonte se cdo shtepi kishte nje polic pa uniforme aty mrena. E mjaft na cave zallin se kohen e Enverit nuk e ke rojtur vetem ti. Ti mund te genjesh keta qe i kane buzet me qumesht, se sa per ata qe jane deshmitare te asaj kohe e dine shume mire se sa bukur ishte. Dhe rri urte se do t’i them drejtorit te cmendines t’ua heqi laptopet e mos kesh nga te vjellesh me ne internet. Debil.

   Reply to this comment
   • Lleshi April 16, 14:22

    Kaq te madh e paska pas Enveri ore ti Piçkar , sa ti megjithese i zgaflluar , ia bdjen edhe tani pas vdekjes ? Pse s’thua ti qe te paska bo zbor Enveri gjithe kohen ? Ku ishe atehere ti “trimi” i madh ?

    Po qe e paske pas hak dhe qe te paska lujt fene , e paske meritu mo ! Offf mo ! E paske meritu , biles te paska bo pak ! Nji antishqiptar si puna jote duhej zhduk me gjithe material gjenetik ! Ha…ha…ha… mos mbinit me , se e mbushet venin me ferra dhe me driza !

    Reply to this comment
    • Shahisti Pichakar Bythamçeftas April 16, 19:23

     O Lesho, une me Enverin i kam lare duart me kohe, ose me mire me thene Enveri i ka lare duart nga kjo bote me kohe. Po te ishte per mua do ta kisha harruar, po jane ca si takemi jot qe nuk po na lini ta harrojme se e kujtoni vazhdimisht. Tashti ti e di me mire se mua qe Enverit i pelqente me shume te qinte miqte sesa armiqte. Ai armiqte i fuste ne burg, kurse miqve si puna jote ua fuste me thelle e me mire, pastaj kur merzitej u fuste nga nje plumb bythes dhe i quante armiq, qe mos trembeshin miqte e tjere. O Lesho, problemet sot jane te medha, dakord, po nuk na i zgjidhin te vdekurit or Lesh, or Presh qe Enveri ta ka fut edhe ne vesh.

     Reply to this comment
     • Lleshi April 17, 08:50

      Ketu gabo ti Piçkaro ! Ti nuk e ke me Enverin , se sado te madh ta kishte , edhe sa ty ne kembe , prape nuk mund te merrej me te gjithe ! Ti e ke me popullin shqiptar , qe ishte ne fuqi dhe ju tregoi vendin juve Atdheshitesve , morrave qe pushtuesit lane pas perdhunimeve ne keto troje ! Juve kopilat e pushtuesit ju palloi populli shqiptar , ndersa Enveri ka “faj” se i la “dore te lire” popullit dhe e organizoi , kunder jush dhe kunder eterve tuaj pushtues te huaj , qe nuk guxuan aso kohe t’i afroheshin Shqiperise dhe jo me t’i benin dem !
      Kjo ju lemeris juve dhe pushtuesit e huaj tek Enveri ! Kujton ti se nuk e kuptojme ne situaten tuaj ?

     • Shahisti Pichakar Bythamçeftas April 17, 13:46

      Lesho, kisha filluar te dyshoja, po tani m’u mbush mendja top, qe ty te paska ngec ora andej ngafundi i shek. XX. E para, une e kam sqaruar disa here qe Enveri nuk e kishte te madh, Enveri e donte te madh ne bythe te vet prandaj bonte si gango me te pafuqishmit. Populli shqiptar, qe thua zotrote, sapo iu dha rasti e pshurri Enverin ne te kater anet. Cdo te me thuash ti qe te gjithe ata qe ishin ne shesh ate dite Shkurti ishin te gjithe kopilat e pushtuesit (e lezecme kjo), jo or jo ata ishin populli shqiptar qe i kishte ardhur ne maje te hundes. Tani ti Lesho po deshe me thuaj ti qe nuk je kopil, po bastard, ku mutin ishe futur ate dite qe nuk i dole per zot Komandantit tend te dhjere, apo ashtu mcefas i fute dhe ti shurren tende e pastaj shkove u mcefe se te zuri frika mos te kish pare njeri. Tani me thuaj per cil pushtues te huaj e ke fjalen tani, se Shqiperia ka nja 70 vjet qe nuk ka pare pushtues te huaj, or teveqel. Megjithate mua me behet qefi qe demokracia ju lejon edhe juve qe jeni neper cmendina te keni nganje laptop dhe te vazhdoni te beshtyni ne internet.

     • Lleshi April 17, 14:16

      Duhet te dish se SISTEMET jane forma te administrimit te shoqerise njerezore , duke filluar qe nga ekonomia per te realizuar shpirteroren qe eshte shume shkalle mbi ekonomine !
      Po ku te dish ti o njeri !
      Kur flas per Enverin , une flas per vepren e tij ne mekembjen e shoqerise shqiptare , qe mos t’i hyj analizes se i kemi thene e sterthene , i di edhe ti shume mire !
      Pra per arritjet ! Udhero bujrum , ti apo kushdo tjeter , beni arritjet qe t’ju themi se sistemi juaj funksionon !
      Dhe po te them paraprakisht , nuk ka nevoje te perdoresh mo ta mo , sistemin e Enverit , pasi 5 bejne edhe 2+3 por edhe 4+1 !
      Pra qe te kesh arritje mjafton te punosh duke korigjuar veten me qellim arritjen !
      Por ti hyn tek qorrat mendjengushte , prandaj nuk arrin te dallosh parimoren , nga kalimtarja , pra ngaterron kekun me byrekun ! Vetem keto te dyja njeh , ose s’i njeh aspak !

     • Shahisti Pichakar Bythamçeftas April 17, 15:12

      Bravo Lesho, po perpiqesh ta intelektualizosh debatin. Meqe po na flet per sistemin, sot ne bote si sistemi i Enverit vetem ne Korene e Veriut e kemi nje shembull te gjalle, per te tjera me trego ti ndonje se nuk po gjej dot, ja edhe Kuba i shtrengoi duart me SHBA, u revizionuan edhe ata muter, ke pare ti?

     • Lleshi April 18, 00:02

      Kur nuk keni bythe te beni qofte edhe nje arritje ne shoqerine njerezore , mos mu hap
      Dili zot fjales tende me vepra , ashtu sic I doli Enveri dhe leri llogjet !

 75. Popull April 16, 14:53

  O Enver te kam rixha
  Ngrihu neser me saba
  Dhe ne shesh mor dil njehere
  Kuvendooo me Skenderbeneee

  Fol me goj o trim i rralleee
  Nuk ke vdekur po je gjalle
  30 vjet mor qe ke shkuar
  Populli s’te ka haruarrrrr

  O Enver ti a e diiiiiiii?
  Sa te shane mor ky Sali
  Bashke me Nano e te tij
  E shiten kete Shqiperi

  Me ca Bashe e ca Ristane
  Enver te keqen amaneeee
  Ca per Serbe e ca per Greke
  Mjeri popull ce ka gjeteeee

  Ka ardhe koha si njehere
  Te rembejme malihereee
  Te bashkuar si me paree
  Te na prish more ne balleee

  O Enver strateg i ralle
  Degjoji mor keto fjale
  Se s’jam vetem, po ka plote
  Qe te kerkojne Ty soteeeeeee

  Shume do desha te degjoje
  Zerin tend mo te kumboje
  Si dikur, dikur atehereeeee
  Flisje ti, sillje pranvereeeee

  Te gjithe bashke shpejte shpresojme
  Enver prape te te degjojmeeee
  Te gjithe bashke shqiptare bashkuar
  SHQIPERINE PER TA CLIRUAR

  Reply to this comment
  • Shahisti Pichakar Bythamçeftas April 16, 19:32

   Sa i pashprese qeke mer teveqel qe pret shpetim nga te vdekurit. Nje mut ngrihet dot Enveri, jo gjysem ore, po as edhe nje sekonde. Hengri fiq dhe vdiq, a e merr vesh ti or rrote se c’dmth vdiq? Pa populli le t’ia kendoje kenget e mos ta harroje, buke ne sofer nuk i vjen. Ah se harrova, populli ishte qe i beri shurren siper ne Shkurt te 1991, e mban mend or popull, e mban mend kur i beje shurren siper, e tashti te paska mare malli. Hahahahaha!

   Reply to this comment
  • u.pupe January 4, 18:21

   te lumte dora more trim.

   Reply to this comment
 76. "Horri i Bulevardit" April 16, 15:18

  Enver Hoxha ishte diktator dhe kete ai se ka mohuar asnjehere, por ta dine te gjithe keta demoshkerdhate, se megjithese Enver Hoxha ishte diktator i padiskutueshem, qe jo vetem mund ta shpallte vehten mbret, sa here te donte dhe do te merrte minimumin 80% te votave popullore, po te bente zgjedhje te lira, mund te privatizonte cdo vile dhe te ndertonte pallate per vehten e tij, por asnje nga keto gjera nuk i beri, si keta demoshkerdhata sot, qe kane privatizuar aq shume duke vjedhur, sa qe duhet nje ministri e vecante, per tja u gjetur pasurine.
  Fatkeqsia e Enver Hoxhes, ishte se qysh ne rinine e tij, ju desh te perballej me peshkaqenet e politikes boterore, ku fqinji yne Tito, ishte nje lider i padiskutueshem, i mashtrimit.
  Por perseri Enver Hoxha kerkoi falje, per rastin e Kosoves, qe su permbush konferenca e Bujanit, qe bashkonte Shqiperine me Kosoven,duke deklaruar se ne ishim te rinj, te pa pervoje, per tu perballur me mashtruesa te tipit Tito.
  Ky paragraf eshte nje kerkim falje, gje qe asnje nga keta palo politikane se kane bere.
  Te rrime me kembe ne toke, skishim pasuri, por kishim dinjitet njerzor, arnonim corapet dhe mbyllnim me sholle kepucet e shqyera, por dinim te respektonim, dinim te ndihmonim.
  Rrobat jo te reja, por ishin te pastra, ishim te lare, me kokme laheshim, por laheshim, sot kemi dyshe, por skemi uje.
  Nje popull qe erreson historine e tij, eshte popull i humbur.

  Reply to this comment
  • Shahisti Pichakar Bythamçeftas April 16, 19:36

   O Horro, po akoma me Enverin ti or burre. Po ju nuk e merrni vesh qe Enveri ka cof or ti, mish per krimba dhe tani eshte mut krimbash aty ne Sharre., e ti na kallxo perralla me kepuce te shqyera po te mballosura e rroba te grisura po te pastra. Ik e pi ilacet se do te padis ke doktori i cmendines dhe do ta heqin laptopin. More vesh, apo jo?

   Reply to this comment
   • Krimbi i zorrës së B April 16, 19:44

    Ja dola ene këtu. E kam emrën origjinallo shahisti krimbisti palldëmbudallisti i shqupes horro. Rri në anus se ha humus ene shpif e shaj se kshtu e kam profesionin… Paguhem nga salia dhe udibeja.

    Reply to this comment
    • Shahisti Pichakar Bythamçeftas April 16, 23:08

     Ju te zones mavi i dini mire keto punet e bythes se edhe shefin tradicionalisht bytho e kini pasur e bytho vazhdoni ta keni. Une per vete e kam sqaruar disa here qe kjo eshte arsyeja qe e mcef bythen…..ruaju te te ruaj ka thene i madhi Zot, po si kan ardh punet sot me gjithe keto bytho qe na rrethojne duhet me i marre te gjitha masat. Ai Kuakuarakua nuk paska dale knej, ty o krym te paska lshu vetem?

     Reply to this comment
     • Lleshi April 17, 10:29

      Shaihst Piçkar i vetem
      te gjitheve po na tregon
      se erresira po fanitet
      dhe drita boten po zgjon

      Duke lehur ne vetmi
      po rrekesh te besh si qen
      por ti ne gjene je mi
      askend ne bote s’genjen

      Erresira pervec teje
      nuk ka gjetur tjeter mik
      me gjakun qe ke ne deje
      i behesh drites armik

      Po ja qe drita nuk pjerdh ty
      per te dale dhe te ndricoje
      ashtu si Dielli sjell dite
      nuk mundet kush ta mbuloje

     • Shahisti Pichakar Bythamçeftas April 17, 13:49

      Lesho, ta kam dhene pergjigjen per ket bejten atje ke Hitleri, e ke parasysh vete ti.

   • "Horri i Bulevardit" April 17, 11:14

    Shahisto mythshpu, thuj salehut mos ta permeni Enverin se ka 30 vjet qe na ka lon, jo mu, se mua vetem kur na e kujto salehu, me bje nermen.

    Reply to this comment
    • Shahisti Pichakar Bythamçeftas April 17, 13:49

     Neqoftese te bie ndemend vetem kur e permend Salehu, c’mutin do qe vje e kruhesh ketu? Ti e ke ala portretin e Enver Bithes var ke oxhaku e mos na u hiq si garip tashti hajde horro.

     Reply to this comment
     • "Horri i Bulevardit" April 17, 13:58

      Ika erdha dhe gjeta repliken, fjala garip doli nga vitet 70, sot kemi fjalen e bukur shqipe Cub.

     • Shahisti Pichakar Bythamçeftas April 17, 15:09

      Tamam horro, me ata qe ju ka ngec sahati ke Enveri, me fjale te 70s do merremi vesh apo jo? Nga ana tjeter çfare lesh cubi jet ti mer qe i ke shkaterru nja 5 a 6 tastjera kompjuterash, apo cub kompjuterash, per Zotin.

 77. foti January 1, 13:12

  Z.Xhufi ka sjell vetem nje aspekt te Enver Hoxhes pasi shume ane te tjera nuk mund te thuhen akoma.Politikanet e ketyre 25-vjeteve nuk kane punuar per shqiperine dhe me bemat e tyre vec kane lartesuar bemat e tij.

  Reply to this comment
 78. intelektuali January 1, 14:02

  ENVER HOXHA ISHTE PER SHQYPNINE THJESHT NJE “MONSTER” GJAKATARE SIC E CILESUAN EDHE SHBA, NJESOJ SIC ISHTE PER BOTEN NACIONAL-SOCIALISTI I GJERMANISE ADOLF HITLER.

  Reply to this comment
 79. Niko January 1, 15:34

  Excellent si gjithmone, Prof Xhufi.

  Reply to this comment
 80. Andrea January 1, 17:53

  Nuk eshte shume e domozdoshme te komentosh kur shikon kete pjesmarje te shume njerezve te nderuar, ku me komentet e tyre shkelqejne per devotshmerine ndaj atdheut dhe rojne me shqetesimin e madh per popullin ndaj kesaj klase politike qe per 25 vjet shkateroi gjithcka qe u ndertua me mund e djerse per 45vjet.Nuk mund te komentoj pasi nuk ka lene gje mangut poeti yne i madh ARBEN DUKA,lexoni pezite e tij dhe komentet jane te teperta.Eshte dicka karakteristike qe ne kete pjesmarje masive ne kete fejton jane edhe dy idiote te lindur nje fare nastradini por i perdhunuar dhe nje Mark UK.qe veshi kepuce per here te pare kur e moren ushtar.Me gjithate Gezuar vitin e RI 2016 te gjitheve dhe suksese ne jete.

  Reply to this comment
 81. Enrico rossi January 1, 19:00

  Ckemi

  Reply to this comment
 82. Shqiptar i Ndershëm January 1, 19:09

  Kam Respekt për Historianin Pëllumb Xhufi dhe Analizat Konkrete Historike.
  Në këtë Artikull më pëlqyen veçanërisht Konkluzionet: Në Tre Fjalitë e Fundit.

  POR GJITHASHTU DËSHIROJ TË SHTOJ SE:

  Enver Hoxha udhëhiqej nga parimet e internacionalizmit proletar dhe të manifestit marksist komunist sipas të cilit. “proletariati nuk ka atdhe”.

  OPINIONI IM PËR KOMUNIZMIN E ENVER HOXHËS :
  Enver Hoxha ishte: teorikisht 100% komunist, realisht “komunist” në thonjëza, në relacion me teorinë që propagandoi, opinioni im është që pavarësisht nivelit “të lartë” relativ exterior të komunizmit, Enver Hoxha klasifikohet si diktator piramidal monist, pra shkurtimisht dhe praktikisht 1/2 (gjysëm) komunisti.

  OPINIONI IM PËR NACIONALIZMIN E ENVER HOXHËS :
  Enver Hoxha ishte: teorikisht 50% nacionalist, realisht ” “nacionalist” ” në dy palë thonjëza, në relacion me teorinë që propagandoi, opinioni im është që pavarësisht nivelit “të lartë” relativ interior të nacionalizmit, Enver Hoxha klasifikohet “komunist” internacionalist, shkurtimisht dhe praktikisht 1/4 (çerek) nacionalisti.

  Reply to this comment
 83. fteri January 2, 08:10

  Enver Hoxha shqiptari me i madhe i gjithe kohrave qe ka njohur ky vende e ky popull me histori te lavdishme .Argumentet e tjera jane broçkulla ,vetem sa hane mute me kova tere diten dhe tere naten ,nuk jane histori dhe shkence e se vertetes,por vetem tradhti ,mllef ,dhe injorance kunder kombit.}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}

  Reply to this comment
 84. ILIR January 2, 08:57

  SHOQATA 25 MARSI1990 KUNDER SISTEMIT DIKTATORIAL KAVAJE ALBANIA

  PERSE DUHET ME VLERESU NJE DIKTATOR SI NACIONALIST, KUR REALITETI ESHTE NDRYSHE?NUK KA NACIONALIZEM KUR BURGOS DHE VRET E MASAKRON IZOLON DHE DEGJENERON POPULLIN TEND

  Reply to this comment
 85. Atdhetar January 2, 11:29

  Ne radhe te pare shfrytezoj rastin nga kjo e vertet e patjetersueshme dhe e historike edhe per disa pronare gazetash qe historine Shqipetare e shikojne nga arkivat e SHBA si shtetas te saj,Gezuar 2016! Profesor Xhufi, qe edhe pse fam.e persekutuar ne ate rregjim, nuk devijon per interesa meskine, te vertetat historike te ketij vendi e figurave me te larta te saj!Ka ardhur koha qe dija ,intelektuali e atdhetari duhet te triumfoje mbi paditurine,eresiren e pseudointelektualet e armiqt, qe jane bere si ajo thenia proverbiale e ish nje gjenerali qe sot nu jeton me “SOT JANE NGRITUR KEMBET E GODASIN KOKEN”!Boll me me paçavure te servirura nga furra qe tashme gjellet e gatuara prej viteve 90 jane bere shkrum e hi ,pavaresisht se kuzhinieret e lyer me yndyrat e ketij gatimi ,perpiqen tua servirin shqipetareve si te fresketa e te shijeshme ku per fat te keq diareja 25 vjeçare akoma s’po na shqitet!Jepi Cezarit ate qe i takon Cezarit.

  Reply to this comment
 86. Qytetar January 2, 12:51

  Enveri ishte komunist, ishte pro jugosllav pastaj pro sovjetik pastaj pro kinez e ne fund kur nuk kishte kujt ti lepinte bythen, u mbyll e u izolua bashke me Shqiperine deri kur ne 1990 mileti vershoi si Sirianet sot a thua se kishte rene murtaja. Ky eshte Nacionalizem, te mbash popullin pa buke e pa breke veshur mbyllur ne burg 28 ooo km2? Vetem Xhufka enveriste beson te tilla marrezi!

  Reply to this comment
 87. d.a.r.g January 2, 16:17

  Analize e sakte, me fakte dhe konkluzione bindese. Vetem antishqiptaret nuk e vleresojne nje analize te tille, sepse ishte Enveri qe nuk i la ta shisnin Shqiperine sic po e shet sot Edi ama dhe dje Sali Berisha. Te lumte profesor Pellumbi!

  Reply to this comment
 88. Saimiri January 2, 16:26

  Gjithe shtypi shkencor dhe publicistika perendimore dhe Amerikane e madje edhe botimet ruse e konsiderojne Enverin UNANIMISHT NJE NACIONALIST
  Askush nuk do te jete ne gjendje te mohoje se gjithe jeta e tij ka qene ne sherbim te nacionalizmit shqiptar.
  Jo vetem si udheheqes i luftes nacional-clirimtare dhe drejtues me dore te hekurt i regjimit komunist, por qysh i ri fare Enveri del ne Shkoder me nje delegacion te Gjirokastres per te gjetur eshtrat e Cerciz Topullit dhe Mustafa Qullit qe u vrane me pabesi ne Shkoder. Djaloshin Enver e shohim te mbaje fjalen e te betohet ne varrimin e Cerciz e Bajo Topullit.
  Nacionalizmi i tij shpjegohet me ambientin familjar ne te cilin ai u rrit, ne Gjirokastren e Rilindasve te medhenj Koto Hoxhi, Andon Zako Cajupi, Pandeli Sotiri, Hasan Xhiku, etj. qe luftuan per clirimin nga zgjedha turke.
  Ai u rrit ne ate Gijrokaster qe ka qene dhe mbetet edhe sot bastioni me i forte kunder agresionit ushtarak dhe ideologjik te shtetit dhe Kishes Greke, ne Gjirokastren e Eqrem Cabejit dhe te Ismail Kdarese.
  Nga nje qytet me nje tradite aq te lashte e te thelle patriotike, me ate mentalitet nacionalist e konservator si Gjhirokastra, nuk mund te dalin as njerez te thjeshte as udheheqes tradhetare.
  Dhe Enver Hoxha nuk mund te bente perjashtim.
  Dalldite sotme te kundershtareve te tij politike, kane filluar te shuhen dhe do te shuhen ne menyre te pashmangshme. Enver Hoxha, me te mirat dhe dobesite e tij do te zeje vendin e merituar Altarin e Shqiptarise e ne historine e Shqiperise, si udheheqesi qe ruajti me ultrafanatizem pavaresine dhe dinjitetin e Atdheut tone per thuajse GJYSEM SHEKULLI, ne kushtet me te veshtira te perfytyrueshme te rrethimit nga fqinjet armiqesore greke e jugosllave e dhemb me dhemb edhe me superfuqite dhe grupimet me te medha ushtarake te kohes NATO dhe Traktat i Varshaves. Ai konsolidoi per thuajse gjysem shekulli pavaresine e brishte te nje vendi qe ende ne Konferencen e Versajes diskutohej nga fuqite e medha per ta ndare midis Greqise dhe Jugosllavise.

  Ne historine e Europes paraleli historik i vetem eshte lufta legjendare cerek-shekullore e Skenderbeut ne shekullin 15.

  Reply to this comment
 89. Saimiri January 2, 16:30

  Gjithe shtypi shkencor dhe publicistika perendimore dhe Amerikane e madje edhe botimet ruse e konsiderojne Enverin UNANIMISHT NJE NACIONALIST Vetem ketu ne internet dhe ne kafenete posht e lart mund te degjosh te kunderten, sigurisht nga njerez te pakualifikuar per te dhene vleresime shkencore.
  Askush nuk do te jete ne gjendje te mohoje se gjithe jeta e tij ka qene ne sherbim te nacionalizmit shqiptar.
  Jo vetem si udheheqes i luftes nacional-clirimtare dhe drejtues me dore te hekurt i regjimit komunist, por qysh i ri fare Enveri del ne Shkoder me nje delegacion te Gjirokastres per te gjetur eshtrat e Cerciz Topullit dhe Mustafa Qullit qe u vrane me pabesi ne Shkoder. Djaloshin Enver e shohim te mbaje fjalen e te betohet ne varrimin e Cerciz e Bajo Topullit.
  Nacionalizmi i tij shpjegohet me ambientin familjar ne te cilin ai u rrit, ne Gjirokastren e Rilindasve te medhenj Koto Hoxhi, Andon Zako Cajupi, Pandeli Sotiri, Hasan Xhiku, etj. qe luftuan per clirimin nga zgjedha turke.
  Ai u rrit ne ate Gijrokaster qe ka qene dhe mbetet edhe sot bastioni me i forte kunder agresionit ushtarak dhe ideologjik te shtetit dhe Kishes Greke, ne Gjirokastren e Eqrem Cabejit dhe te Ismail Kdarese.
  Nga nje qytet me nje tradite aq te lashte e te thelle patriotike, me ate mentalitet nacionalist e konservator si Gjhirokastra, nuk mund te dalin as njerez te thjeshte as udheheqes tradhetare.
  Dhe Enver Hoxha nuk mund te bente perjashtim.
  Dalldite sotme te kundershtareve te tij politike, kane filluar te shuhen dhe do te shuhen ne menyre te pashmangshme. Enver Hoxha, me te mirat dhe dobesite e tij do te zeje vendin e merituar Altarin e Shqiptarise e ne historine e Shqiperise, si udheheqesi qe ruajti me ultrafanatizem pavaresine dhe dinjitetin e Atdheut tone per thuajse GJYSEM SHEKULLI, ne kushtet me te veshtira te perfytyrueshme te rrethimit nga fqinjet armiqesore greke e jugosllave e dhemb me dhemb edhe me superfuqite dhe grupimet me te medha ushtarake te kohes NATO dhe Traktat i Varshaves. Ai konsolidoi per thuajse gjysem shekulli pavaresine e brishte te nje vendi qe ende ne Konferencen e Versajes diskutohej nga fuqite e medha per ta ndare midis Greqise dhe Jugosllavise.

  Ne historine e Europes paraleli historik i vetem eshte lufta legjendare cerek-shekullore e Skenderbeut ne shekullin 15.

  Reply to this comment
 90. demo January 2, 17:16

  Vetem sklleverit ne Romen e lashte,Jeniceret ne Turqine mesjetare e plot shembuj ne histori mund te krahasohen me ate turp te popullit shqiptar,si nje leshko i terhequr per hunde,te luftoje per llogari te hasmeve te vet sllavo-greke.Keta sllavo-greke ja kane marre doren ketij populli te skllaveruar dhe e bejne te luftoje per interesat e tyre,qofte edhe kunder vetes.E tille ishte lufta e quajtur nacional-clirimtare qe nuk ishte as clirimtare dhe as nacionale.Nuk e di cfare dreqin do te na shese si nacionalist Pellumb Xhufi, nje sharlatan aventurier,nje kukull te perdorur nga ca kapterra serbo-malazias,qe u ra alarmi i humbjes se Kosoves gjate luftes 2 boterore.I deshtuar si nxenes,i pavullnet,me nje inteligjence mediokrre,i deshtuar dy here si student,i deshtuar ne kariere diplomatike,i deshtuar si “profesor” pa diplome,ky birbo,po shkelqente te skutat e kumarit,ku njohu lloj lloj delenxhijsh,qe i huanin parate,por i siguruan nje vend si shites ne dyqanin e beut “qorr”te Elbasanit,Ibrahim Bicaku.Ne fushen e kontrabandes se duhanit me mallin e Bicakcijve dhe pijeve me ushtaraket italiane shkelqeu ylli i Enver Hoxhes.Ketu e gjeten agjentet serbo-malazes Dushan Mugosha dhe Miladin Popovic,te cilet nuk po gjenin dot asnje komunist shqiptar ,qe te pranonte t`i bente varrin Shqipnise Ethnike.Kurre nuk eshte permendur ne historine shqiptare,mbledhje e korrikut e perfaqesuesve te grupeve komuniste me agjentet serbe,ku Qemal Stafa i kerkoi Dushan Mugoshes VULEN,ose LEGJITIMITETIN si perfaqesues te KOMINTERNIT,cka ata nuk e kishin.Ato tre muaj qe u verdallosen ne Tirane per te gjetur VULEN,serbet gjeten nje njeri pa vule,pa din e pa iman,pa legjitimitet,bashton e Gjirikastres,dobicin 2 metrosh te xha Halilit shkurtabiq e te shemtuar,gjeten zarin,qe shste edhe baben edhe Shqiperine me gjithe kosove per pushtet,gjeten Enver Hoxhen .te cilin me marifet serb e futen si personin e trembedhjete musliman ne formimin e Partise serbe.Qemal Stafa per cudi nuk ja kerkoi me vulen e delegateve serbe,;nuk ja kerkoi vulen as enver hoxhes qe deri atehere komunizmin e kishte degjuar aq sa brahamizmin.Keshtu hyri djalli antishqiptar qe u sherbeu serbeve per te ngritur nje formacion luftarak ne Shqiperi me armatimin dhe florijte e Hinglizit.Ky formacion luftarak sherbeu per te pushtuar Kosoven dhe per t`ja dorezuar Serbise.E meritonte Enver Hoxha kuroren e bashkomandantit te vendit.

  Reply to this comment
 91. Gjovalini January 2, 18:36

  Pr. Xhufi, intelektuali me me dinjitet, historiani qe u nxjerr telashe fundrrinave te fashizmit qe po komandojne pas vitit 1992.

  Hapni shtypin e kohes, hapni gazetat e viteve 80, shihni telegramet e derguara nga qeveri, personalitete dhe institucione te ndryshme pas vdekjes se Enver Hoxhes. Lexojini me vemendje e shihni cfar vleresimi i larte i behet figures se Enver Hoxhes.

  Pas Skenderbeut e Ismail Qemalit, renditet figura e Enver Hoxhes, trim, i zgjuar, atdhetar, nacionalist, i paperlyer ne flliqesira si keta qe erdhen pas viteve 90, la nje familje te paster, la femije dinjitare qe askush deri tani nuk mund te thote nje gjysem fjale per ta.

  Natyrisht, tani eshte koha e maskarenjve prandaj edhe disa i turren me aq terbim Profesor Xhufit sepse flet te verteten.

  Te gjithe cubat dhe bracat qe kane sundue pas 90-tes, rrijne si minjte pasi frikesohen se shpata e drejtesise do bjeri e ashper mbi ta.

  E familja e Enver Hoxhes, jeton e qete pasi, nuk i kan borxh kujt. Borxh do te thote se nuk e ka vjedhur kete popull.

  Reply to this comment
 92. gjobeku January 2, 19:19

  Lavdi vepres dhe figures se ENVER HOXHES KOLOSIT dhe TRIMIT Shqiptar !..

  Reply to this comment
 93. mirel January 2, 20:11

  I vetmi gabim historik ishte qe Enver Hoxha jua leroi nenen ketyre plerave qe shiten vendin te greke e serbe, po duhet tju kishte leruar dhe baben.

  Reply to this comment
 94. Kasandra January 2, 20:23

  Për Z. Pëllumb Xhufi
  Shkrimet e Z. Xhufi i respektojmë duke i lexuar me mendimin se do të gjejmë një trajtim objektiv të paanshëm të historisë dje dhe sot, pra një drejtim real dhe frymëzues për drejtëkuptim të ngjarjeve dhe të personaliteteve duke u mbështetur në ligjet e përgjithshme dhe rregullat e funksionimit të një shtetit që të mund të kryej funksionet, detyrat dhe qëllimet e tij.
  “Të bësh një analizë pak a shumë të saktë e gjithpërfshirëse të Enver Hoxhës është një mision i vështirë dhe, me sa duket, i parakohshëm”, thotë Z. Xhufi, “është e vështirë të flasësh në mënyrë të paqme për Enver Hoxhën dhe për çdo ngjarje e personazh të periudhës së komunizmit shqiptar” se shteti dhe politika në fuqi kanë krijuar një klimë intolerante prandaj ai përpiqet të jetë politikisht korrekt sepse ka pasoja. Pas një deklarate të këtillë Z. Xhufi thotë “rroftë mbreti, poshtë mbreti”. Pjesa “poshtë mbreti”, kuptohet, e parathënë e vështirë, e parakohshme dhe jo e paqme, e bën atë politikisht korrekt në dëm të autoritetit të tij si historian që për oportunitet nuk krahason shtetin dje dhe sot në Shqipëri dhe në botë, por veçon nja dy aspekte që i degradon kaq keq sa që fjala e paqme bëhet e papastër, e pandershme, metazori- punë e pisët, sidomos mbulimi i minimit të ekonomisë dhe të pushtetit nga forcat kundërshtare të brendshme e të jashtme së bashku deri në shkatërrimin dhe përmbysjen e një epoke që mishëron sakrificën e madhe të një populli të tërë për të bërë shtetin e tij shqiptar të fortë e të pavarur dhe që, për lavdinë e tij, e bëri në kohë rekord dhe u njojt nga bota më mirë se ca kombe të tjerë që në fillimet e tyre shfrytëzuan dhe aneksuan edhe popuj të tjerë. “Iso burra kundër socializmit që vate e shkoi!”
  Nëse është e parakohshme për të thënë një të vërtetë historike, pse qenka në kohë ta deformoshë atë, ta transferoshë fajin nga sabotatorët dhe shkatërrimtarët e vërtetë të vendit tek komunizmi i Enver Hoxhës?! Dhe për t’i vënë kapak të “paqtë” edhe pjesës “rroftë mbreti” se mos duket shumë e stolisur historiani ynë i njohur Xhufi e cilëson atë si nacionalizëm me dallgë dogmatike. Tamam analizë gjithpërfshirëse dhe pritshmëri me “me sa duket “! Ndoshta vjen koha e duhur për të folur në mënyrë të paqme kur të bëhet bashkimi shqiptar në BE ! Si janë pritshmëritë për këto padrejtësi historike?! Një rrugë e dy punë! Po edhe kjo e do herë pas here nga një të shtyrë popullore. Kasandra.

  Reply to this comment
 95. Selman January 2, 20:57

  Ever hoxha eshte legjenda e shqiptarve e dhjesi se la saliun si pasardhes

  Reply to this comment
 96. padrino January 2, 22:47

  Shqiperia, pa Enverin, si malli pa zot. Shqiperine, dhe shumicen, e shqiptarve, Ka 25vjet qe spo u ze kemba dhe .

  Reply to this comment
 97. Salver Edmagari January 2, 22:54

  Spartak ti e d mjaft mire se enveri nuk kishte ideologji – ai ishte nje aventurier oportunist, i cili nga fillimet e djalerise e deri sa vdiq kishte ne qender perfitimin e fronit dhe mbajtjen me çdo kusht te tij duke ndjekur me radhe tito-rankoviçin, stalinin, hrushovin, maon e linbiaon, derisa nuk kishte se ku te gjente nje çengel sipas situates: Shqiperia te mbetej nje vend i izoluar dhe i harruar.

  Me nje veshtrim real e te sakte te “bemave” te kumandarit tend, o historian i pjerdhur a nomenklature ri-lindur, Ahmet Zogu (me drite-hijet e tij) si shtetar na del figura me Shqiptare deri me sot.

  Reply to this comment
 98. ESSESI... January 3, 11:43

  …T-urku
  E-nveri
  R-amizi
  S-ala….plotesojne profecine e zeze te nje populli-milet-ters…Sa per sh.Edi, po nuk beri mutacion me lsi dhe pd, eshte nje specie drejt zhdukjes …Nacionalizmi antikrisht i birit te kajmekanit, nuk shkonte me tej se hunda e karrikes se tij te pushtetit…

  Reply to this comment
 99. ESSESI... January 3, 11:43

  …T-urku
  E-nveri
  R-amizi
  S-ala….plotesojne profecine e zeze te nje populli-milet-ters…Sa per sh.Edi, po nuk beri mutacion me lsi dhe pd, eshte nje specie drejt zhdukjes …Nacionalizmi antikrisht i birit te kajmekanit, nuk shkonte me tej se hunda e karrikes se tij te pushtetit……..

  Reply to this comment
 100. ESSESI... January 3, 11:45

  …T-urku
  E-nveri
  R-amizi
  S-ala….plotesojne profecine e zeze te nje populli-milet-ters…Sa per sh.Edi, po nuk beri mutacion me lsi dhe pd, eshte nje specie drejt zhdukjes …Nacionalizmi antikrisht i birit te kajmekanit, nuk shkonte me tej se hunda e karrikes se tij te pushtetit…….. ….

  Reply to this comment
 101. ESSESI... January 3, 11:48

  …T-urku
  E-nveri
  R-amizi
  S-ala….plotesojne profecine e zeze te nje populli-milet-ters…Sa per sh.Edi, po nuk beri mutacion me lsi dhe pd, eshte nje specie drejt zhdukjes …Nacionalizmi antikrisht i birit te kajmekanit, nuk shkonte me tej se hunda e karrikes se tij te pushtetit…….. …. …. ….

  Reply to this comment
 102. Mark uk January 3, 19:52

  nje mut komunisti ka qen e hoxha si dhe ju pellumb xhufi

  Reply to this comment
 103. M.Bocari January 3, 23:50

  U beme vite qe komentojme ne faqet e kesaj gazete, por fatkeqesisht pothuajse te gjithe te fshehur pas pseudonimeve. Perse burrat e Shqiperise jane kaq frikacake dhe nuk flasin dot me fytyre te zbuluar? Kjo do te kursente shume sharje dhe fyerje. Jam dakort me shume komente qe do kishin vlere me te madhe sikur me pas te kishte nje perfundim, dmth te nxirrej nje mesim. nuk behet fjale sot per te share apo lavderuar E.Hoxhen. Behet fjale per analizen e nje sistemi te udhehequr nga ai. Kur analizon sistemin dhe nxjerr gabimet dmth.meson se cfare nuk eshte bere mire dhe nuk duhet te perseritet. ne nuk dalim asnjehere ne konkluzion. Me terhoqi vemendjen ajo qe thote Xhufi per mbledhjen e intelektualeve ne pallatin e kultures, ku dikush nga salla paska pyetur Saliun se kush eshte qendrimi i tij ndaj figures se Enver Hoxhes, gje qe ai nuk e ka bere akoma edhe sot. As ai dhe as Edvini. A nuk mendoni se nqs. kjo pyetje ka qene shume e goditur dhe se nqs. Berisha do te kish kthyer pergjigje do ishin sqaruar shume gjera per kete karrierist histerik, dmth, njerezit nuk do ti shkonin ne menyre te verber pas tij per 25 vjet dhe ne nuk do te kishim ardhur ketu ku jemi? Por jo, stili i shqiptarit per te menduar le shume per te desheruar. Ne flasim shume e perlume. Nuk degjojme se cfare thote tjetri se rrime mendohemi se cfare do themi ne. E pra me keto frikera shekullore, ku burri i sotem nuk ka guxim te shkruaje me emrin e tij, ku cirremi e shahemi per mendimin e lire a nuk mendoni se e kemi hak kete gjendje ku jemi? A nuk eshte parlamenti shqiptar nje pasqyre e karakterit tone ? A nuk mund te qetesohemi, te marrim fryme thelle, te respektojme emrin qe na kane vene kur lindem dhe te mendojme qe, te gjithe kane te drejte po ti shohim gjerat nga kendveshtrimi i tij ? Persa i perket artikullit mendoj se shkruesi (pavaresisht lidhjeve) duke u bazuar ne materialin (nuk e di a eshte i plote) dhe ne historine qe kam mesuar une, Enveri ka qene nacionalist qe i ka sherbyer atdheut dhe une e respektoj per kete. Kaq per temen nacionalizem. Persa i perket figures se plote te tij eshte nje pune shume e gjate qe duhet pare nen rubriken Enver Hoxha-diktatori qe drejtoi sistemin socialist 1941-1985.
  Duke ju permbajtur temes komentet do te jene me te pakta, te permbledhura, efikase, te lexueshme. Nqs. keni kaq shume kohe mund te merremi me temat bashkekohore qe na kercenojne dhe te parandalojme diktaturen e re qe po zhvillohet ne vendin tone, se po beme si deri tani do te lindin dhe shume diktatore te tjere.

  Reply to this comment
 104. demo January 4, 03:58

  enver hoxha ishte nje klloun gjakatar.

  Reply to this comment
 105. fshatari pafshat January 4, 15:57

  Nje prononcim interesant, elegant, pergjithesisht i paanshem, patriotik, bashkekohor, i argumentuar parimisht – nga ana e Xhufit, lidhur me Ceshtjen Kombetare Shqiptare, ajo, deri me sot e sabotuar, tjetersuar, percare, harruar – jo paqellim, nga politika shqiptare post -1991, qe ka per ideal:Pushtetin vetiak dhe Parane e piset.
  Cdo koment tjeter, mesipershenuar, bie era pasion, padije, interes, dallkaukllek, garipberes, ose , ” te dhjere por krenare” buze Lanes …!?.
  Le te bejme punen me te kollajte dhe mencur: Te rrojme te bashkuar. Mbase keshtu do ti kalojme me shpejt varferine, injorancen, kopilite me Atdheun tone.

  Reply to this comment
 106. ideali January 4, 16:06

  Nje prononcim interesant, elegant, pergjithesisht i paanshem, patriotik, bashkekohor, i argumentuar parimisht – nga ana e Xhufit, lidhur me Ceshtjen Kombetare Shqiptare, ajo, deri me sot e sabotuar, tjetersuar, percare, harruar – jo paqellim, nga politika shqiptare post -1991, qe ka per ideal:Pushtetin vetiak dhe Parane e piset.
  Cdo koment tjeter, mesipershenuar, bie era pasion, padije, interes, dallkaukllek, garipberes, ose , ” te dhjere por krenare” buze Lanes …!?.
  Le te bejme punen me te kollajte dhe mencur: Te rrojme te bashkuar. Mbase keshtu do ti kalojme me shpejt varferine, injorancen, kopilite me Atdheun tone.

  Reply to this comment
 107. intelektuali February 17, 13:14

  ENVER HOXHA NUK ISHTE AS NACIONALIST DHE AS KOMUNIST, POR NJE “MONSTER” GJAKATARE, ASHTU SIC E CILESOI EDHE SHBA

  Kujt ja shkruan dhenderi i Bahri Omarit, spiuni i sigurimit Pellumb Xhufi keto dacibao mashtruese per te lartesuar figuren katile dhe sadiste te Enver Hoxhes? Kosovareve qe i tradhetoi ne bashkepunim me Rankovicin ne Tivar? Apo Pellumb Xhufi kalmexhiu i Enverit, ja tregon keto histori mashtruese plot e perplote me demagogji te Partise se Punes ja tregon kosovareve qe Enveri sapo kalonin kufirin jugosllav per ne Shqypni i raste ne burg apo i internonte ne mocalishtet dhe baltovinat e Fierrit?

  Aristoteli ka thene:

  NJE BURRE SHTETI MATET ME ATE QE LE PAS

  Ja cfare la pas MONSTRA Enver Hoxha o Pellumb Xhufi:

  https://www.youtube.com/watch?v=_Jk7zSopzBM

  Ja se si u soll Enveri me shoket e tij qe e mbajten me buke ne France dhe qe e njohen per here te pare me komunizmin dhe kur ky levend borgjez i degjeneruar i tha: “Po ne Zoi jemi burgjeze, nuk jemi proletare barktharre!” Ja si u soll Enveri me kete intelektual dhe bamires te tij:

  http://www.sot.com.al/dossier/urdh%C3%ABri-i-tmerrsh%C3%ABm-i-enverit-p%C3%ABr-shokun-e-tij-torturojeni-dhe-vriteni

  prandaj:

  Ne intelektualet properendimore qe u vrane dhe u masakruan nga Enveri dhe bandat e tij katile te themi o Pellumb Xhufi, dhenderi i Bahri Omarit, por qe nuk ke mesuar kurrgje nga historia e popujve demokratike:

  IK DHE BEJ SHURREN O PELLUMB XHUFI BASHKE ME PASKAL MILON QE TE KA MBETUR SEPSE ENVERI NUK ISHTE AS NACIONALIST DHE AS KOMUNIST, POR VETEM NJE MONSTER GJAKATARE QE FALIMENTOI EKONOMINE DHE RENOI SHTETIN SI KURRE ME PARE NE HISTORI.

  Reply to this comment
 108. intelektuali February 17, 13:15

  ENVER HOXHA NUK ISHTE AS NACIONALIST DHE AS KOMUNIST, POR NJE “MONSTER” GJAKATARE, ASHTU SIC E CILESOI EDHE SHBA

  Kujt ja shkruan dhenderi i Bahri Omarit, spiuni i sigurimit Pellumb Xhufi keto dacibao mashtruese per te lartesuar figuren katile dhe sadiste te Enver Hoxhes? Kosovareve qe i tradhetoi ne bashkepunim me Rankovicin ne Tivar? Apo Pellumb Xhufi kalemxhiu i Enverit, ja tregon keto histori mashtruese plot e perplote me demagogji te Partise se Punes ja tregon kosovareve qe Enveri sapo kalonin kufirin jugosllav per ne Shqypni i raste ne burg apo i internonte ne mocalishtet dhe baltovinat e Fierrit?

  Aristoteli ka thene:

  NJE BURRE SHTETI MATET ME ATE QE LE PAS

  Ja cfare la pas MONSTRA Enver Hoxha o Pellumb Xhufi:

  https://www.youtube.com/watch?v=_Jk7zSopzBM

  Ja se si u soll Enveri me shoket e tij qe e mbajten me buke ne France dhe qe e njohen per here te pare me komunizmin dhe kur ky levend borgjez i degjeneruar i tha: “Po ne Zoi jemi burgjeze, nuk jemi proletare barktharre!” Ja si u soll Enveri me kete intelektual dhe bamires te tij:

  http://www.sot.com.al/dossier/urdh%C3%ABri-i-tmerrsh%C3%ABm-i-enverit-p%C3%ABr-shokun-e-tij-torturojeni-dhe-vriteni

  prandaj:

  Ne intelektualet properendimore qe u vrane dhe u masakruan nga Enveri dhe bandat e tij katile te themi o Pellumb Xhufi, dhenderi i Bahri Omarit, por qe nuk ke mesuar kurrgje nga historia e popujve demokratike:

  IK DHE BEJ SHURREN O PELLUMB XHUFI BASHKE ME PASKAL MILON QE TE KA MBETUR SEPSE ENVERI NUK ISHTE AS NACIONALIST DHE AS KOMUNIST, POR VETEM NJE MONSTER GJAKATARE QE FALIMENTOI EKONOMINE DHE RENOI SHTETIN SI KURRE ME PARE NE HISTORI.

  Reply to this comment
 109. ADN February 17, 13:38

  Ky eshte nje shkrim shume I dobet dhe tendecioz. Enver Hoxha Jo nuk e ka ndihmuar, po e ka demtuar ceshtjen e kosoves qysh ne Mukje, imponuar nga Dy Jugosllave, mugosha e Miladini.
  Me pas, kur fliste per Kosoven kete e bente per konsum te brendshem. Ai ishte komuniste dhe ne nje vend te mbyllur qe se degjonte askush pa pasur takime e shkembim idesh. Koha tregoi se Kosova fitoi kur Shqiperia u be demokratike dhe aleate me perendimin. Bota perendimore nuk mund te degjonte nje diktator qe nuk respektonte te drejtat e njeriut. Gjithcka qe Hoxha bente, e bente per te mbajtur karriken dhe per tu treguar babai kombit brenda shqiperise. Ai ka qene njeri I zi qe nuk duhet te permendet per politika mbare kombetare. Pellumb Xhufi, produkt I asaj kohe nuk mund ti shikoje gjerat vecse si nje komunist. Ai mund te genjeje vetem te verberet po Jo ata me sy ne balle dhe me pak logjike. Enveri e nisi me Jugosllavet, shkoi ne moske, vajti ne kine dhe ne fund u kthye e mbeti I vetmuar sepse luftoi per karriken e tij. Per ate karrike brodhi neper shkretetire dhe vrau shqiptaret e thjeshte e deri miqte e shoket e tij te ngushte per nje llaf goje.

  Reply to this comment
  • intelektuali February 17, 14:38

   Po te ishte nje KOMUNIST i zakonshem Enver Hoxha, Shqypnia do te dukej ne vitet 80-90 si te gjitha vendet e tjera ish komuniste te Evropes Lindore,

   por:

   Enveri qe jetoi gjate Luftes me gjithe nexhmijen ne vilen e Bahri Omarit ne mes te Tiranes si nje levend borgjez ishte vetem nje MEGALOMAN sadist dhe gjakatar, pa shkolle dhe pa intelekt per te drejtuar vendin, nje injorant qe nuk kishte lexuar asgje per komunizmin, gje te cilen e nuhati Nikita Sergejevic Hrushcovi qe ne vitin 1956 kur donte ta zevendesonte me Liri Belishoven, por kur pa fshataret dru me pre qe e rrethonin si servile te Partise se Punes u tregoi gishtin e mesit shqyptareve dhe deklaroi:

   PO MIRE ATEHERE MEQE DONI TE HANI BAR VDISNI KUJT I PLAS PER JU?

   Sa per “dashurine” e Enverit si ajo e majmunit per Kosoven mjafton te lexohet ky shkrim qe te bindet jo vetem mashtruesi Pellumb xhufi por edhe kalamajte e rruges se MONSTRA Enver Hoxha ka qene ai qe i ka futur thiken pas shpines edhe Kosoves edhe Kosovareve qe ne Mukje, ne tivar dhe gjate gjithe diktatures se tij prej tirani sadist dhe gjakatar, qe per fatin e keq te Shqypnise akoma mbahet si HERO me gjithe Piramiden e tij Famekeqe ne mes te Tiranes si nje rezil i politikes sone kombetera ne syte e Botes.

   prandaj:

   Ketu me poshte po japim nje pergjigje me fakte dhe dokumenta per llapazanin fanatik Pellumb Xhufi qe hedh ne gazeten DITA brockulla mashtruese qe pikojne vetem demagogji pa kurrfare vlerash historike apo faktesh te mbeshtetura ne dokumenta te mirefillta te kohes:

   “E shiti apo jo Enver Hoxha Kosoven?!

   Nje shkrim nga Intelektuali.

   Si, dashuria me Beogradin e varrosi çështjen shqiptare?

   Te flasesh per nje ceshtje aq te madhe, sic ishte ajo e Luftes se Dyte Boterore dhe pozicionin e cunguar qe ze lidershipi i ri komunist shqiptar ne te, ne saje te emisareve komuniste jugosllave (Miladin e Dushan) dhe te rolit determinant, (sic e thote vete) te Enver Hoxhes, qe as ne programin (aktin) themelues te Partise Komuniste, ceshtja shqiptare e Kosoves nuk permendet gjekundi, dhe keto sot pas 12 vjeteve demokraci t’ja faturosh nje tjetri si “lajthitje”, sic ben ambasadori i kaluar ne “Komentet falsifikuese” ne “Korierin” e 5 nentorit, eshte e kunderta.

   Megjithate le t’ja leme gjuhen e komenteve, gjuhes se dokumentave historike: A e shiti Enver Hoxha Kosoven apo jo?! dhe si e shiti ne periudhen e dashurise se tij me Beogradin?!

   Ne krye te tavolines themeluese, krijimi i Partise Komuniste Shqiptare, gjeti Miladinin e Dushanin dhe te dy ata, krijuan partine. Mendoj se kjo nuk ka nevoje per zgjatje, sepse nuk eshte objekt i ketij studimi. Si ne aktin themelues te partise dhe ne asnje dokument te saj gjate luftes, nuk ka asgje per ceshtjen e Kosoves. “Ceshtjes shqiptare te Kosoves iu vu vula qe ne 8 nentorin e ’41-it, – shkruan V.Dedejeri, ish biografi e Titos. (V.Dedejer, Kujtime, botim i vitit 1949, Beograd).

   Per ta zgjeruar me tej argumentin, Dedejeri ne “Jugoslavensko Albanski odnosi”, faqe 11-30, po per themelimin e Partise Komuniste Shqiptare dhe per mos zenien ne goje te ceshtjes se Kosoves, perseri shkruan: “Ne mbledhjen themeluese te Partise Komuniste Shqiptare, (e cila u be nen tutelen e dy emisareve komuniste jugosllave, Dushan Margoshes e Miladin Popovicit,) ceshtja e Kosoves as qe u permend.

   Per kete ceshtje (te Kosoves) pllakosi po ashtu heshtja e plote edhe ne Konferencen Kombetare te Partise ne marsin e vitit 1943 (Dedejer, “Jugoslavesko – Albanski adnosi”, fq.11-20). Pra jane vete jugosllavet ata qe akuzojne ish udheheqjen komuniste me Enver Hoxhen ne krye se Kosoven PKSh-ja ja la Jugosllavise.

   I vetmi qe e ngre dhe ankohet se PKSh nuk e ka ne axhenden e saj, e as ne program ceshtjen e Kosoves eshte Koco Tashko, i cili ne fund te vitit 1942 i shkruan Moskes:”Per Kosoven, Partia deri me tani ka heshtur vazhdimisht, duke thene se kjo ceshtje eshte e Partise Komuniste te Jugosllavise (Prof. Plasari dhe Dr. Malltezi, “Politika” fq. 183-187).

   Le te vazhdojme me Konferencen e Pezes, 16 shtator 1942. Me qe ishte pluraliste, atje nga nacionalistet jo vetem u diskutua, por u arrit te sanksionohej edhe ne vendimet e saj qe “ne Kosove e viset e tjera shqiptare, jashte kufijve te kishte te njejten organizim dhe po ate forme pushteti, si Shqiperia” vendime, qe nuk u zbatuan asnjehere. Perse – ne do ta shohim ne vijim:

   Ne gusht te vitit 1943 u zhvillua mbledhja e Mukjes, ku perfaqesuesi kryesor komunist i Enver Hoxhes, Ymer Dishnica, do te kujtonte: “Ceshtja e Shqiperise etnike, qe do te perfshinte Kosoven, kishte qene nje nder dy guret e kufirit, qe me formulimin qe beme, e kapercyem.

   Me kete vendim, per Miladin Popovicin u mbush kupa, i cili e denoi Proklamaten e Mukjes, duke na thene: Ju shpallni lufte kunder fashizmit dhe jo… pavaresine. (Petrovic, libri “Kosova” f. 343-348). Me 31 dhjetor 1943 deri 2 janar 1944 ne Bujan te Tropojes u mbajt ajo, qe eshte quajtur Konferenca e Bujanit, e cila vendosi te nisnin e te funksiononin strukturat qe do te conin ne bashkimin e Kosoves me Shqiperine.

   Komiteti Qendror i Partise Komuniste te Jugosllavise nuk qe aspak dakord me kete pjese te Rezolutes se Bujanit. Bashkepunetori i ngushte i Titos, Milan Gjilas, ne nje leter qe i dergonte Komitetit Rajonal, e eleminoi ceshtjen, sic e denoi Bujanin edhe Enver Hoxha” (Rajovic, libri “Autonomija” fq. 439 dhe Hibert, libri “Albania Struggle” fq.91).

   Ndersa Ramiz Alia ne librin “Une Ramiz Alia, deshmoj per historine”, shkruan se: “Ne vendimin per prishjen e Mukjes, ka ndikuar edhe ceshtja e Shqiperise etnike, e cila u shtrua ne Mukje”. Po perse u anullua, denua Mukja?! Kete na e thone te tjere studiues e politikane te kohes qe do t’i shohim me poshte:

   “Anullimi i Marreveshjes se Mukjes u be me nderhyrjen e Tempos dhe shkak i saj ishte ceshtja e Kosoves”. (E. Barker, dhe B. Tones, libri “Per Luften Nacional Clirimtare” f. 123). Ata qe e firmosen ate (Marreveshjen e Mukjes) do te mbajne pergjegjesi (D. Mugosha, libri “Kujtime” 1973, f.50-58).

   Le te ecim me tej me dokumentat, jo me me autore e studiues te huaj, por nga vete goja e Enver Hoxhes: “Ne pragun e clirimit te Jugosllavise dhe te Shqiperise, ne edhe njehere pranuam se nuk eshte koha per te shtruar ceshtjen e bashkimit te Kosoves me Shqiperine”. (E. Hoxha, leter sekrete derguar Stalinit, 2 shtator 1949. Kopja e vetme gjendet ne Arkivin Qendror Rus, Moske,Arkiv, RCHIDNI.D.Op.137, D.68. L 64-73)

   Ne prill te vitit 1945 u be Masakra e Tivarit, per te cilen jo vetem si veper makabre ndaj shqiptareve te Kosoves e te viseve te tjera shqiptare nen Jugosllavi nuk u ngrit zeri, por ne dhjetor te vitit 1946, Enver Hoxha ne Byrone Politike do te deklaronte e kercenonte: “Disa anetare partie duan te filozofojne se mos thote populli c’bete me Kosoven…Ne do te ua spjegojme, kush nuk na kupton, ne do te luftojme” (Proces Verbal i mbledhjes se Byrose Politike, 15 dhjetor 1946,ish Arkivi i KQ te PPSh).

   Ne prill te vitit 1945, Dushan Mugosha dhe Mehmet Hoxha moren pjese si perfaqesues te Kosoves ne Kuvendin e Serbise, mbledhje qe u shty dhe u be ne korrik te vitit 1945, ku u miratua Projektrezoluta per aneksimin e Kosoves ne Serbine Federale” (Bajraktari, libri “Serbia’s Annexation” f. 118) Jo shume pas kesaj ngjarje, Enver Hoxha do te shkonte ne Konferencen e Paqes ne Paris (gusht 1946) dhe do te deklaronte” “Ne nuk kemi pretendime ndaj aleatit tone Jugosllavi”. (Enver Hoxha,Fjalimi orgjinal ne Konferencen e Paqes, Paris,AQSH).

   I morem dokumentat nje e nga nje, qe nga themelimi i PKSh, pas marrjes se pushtetit nga Enver Hoxha, e deri ne Konferencen e Paqes. Pyesim: Ka antikombetarizem me te madh?! Disponojme edhe dokumenta te tjera, psh: Ne vitin 1946 Enver Hoxha ne nje leter per Titon shkruante: “Ne rast se do te behet nje hap tjeter ne lidhje me bashkimin, na lajmeroni “(N.Malkolm , libri “Kosova, nje histori e shkurter).

   Ne vitin 1946, pas kthimit nga Shqiperia, Velimir Stojnici, ne nje informacion raportonte: “Tirana zyrtare nuk kishte asnje qendrim te percaktuar, asnje reagim per te ardhmen e Kosoves, aq sa perfaqesuesi anglez ne Tirane thekson:”U cudita pse Qeveria Shqiptare deri me sot nuk ka dhene kurrfare deklarate per qendrimin e saj ndaj Kosoves”” (Raport i V. Stojnicit, Beograd 1946,).

   Ne nje mbledhje te jashtezakonshme te Plenumit te Komitetit Qendror te Partise, dhjetor 1946, Enver Hoxha do te pyeste ne menyre retorike: “A eshte ne interesin tone qe ne ta kerkojme Kosoven?!” Dhe ne vijim, po vete Enver Hoxha,do te pergjigjej: “Kjo nuk eshte pune progresive per t’u bere,… perkundrazi ne duhet te bejme qe te sigurojme qe kosovaret te vellazerohen me jugosllavet”. (Proces-Verbali, Mbledhja e Plenumit te KQ te PKSh, dhjetor 1946, ish Arkivi Qendror i PPSh). Per komente, besoj se nuk ka nevoje.!

   Ato qe i thuheshin Enverit, shkonin ne Beograd!

   Ky eshte deklarimi me kuptimplote i njerit prej lidereve me kryesore te Kosoves, Fadil Hoxhes, i cili tregon se c’ishte Kosova per Enver Hoxhen. Kete deklarim, (nese e dini se c’perfaqesonte Fadil Hoxha ) jo vetem e ka shkruar ne librin e kujtimeve, por e ka thene ne nje interviste edhe ne TVSH-ne tone (nentor 1999) dhe na e tha edhe ne shtepine e tij kur ne veren e 1999-es ishim me Presidentin Moisiu (ish atehere President i Shoqates se Atlantikut ) me gjeneral Parllakun (Hero i Popullit), me gjeneral Bekteshin (ish pjestar i Bujanit) e me Liri Belishoven (ish Sekretare e Komitetit Qendror te PPSh)

   Te flasesh per mbrojtjen e ceshtjes se Kosoves nga Enver Hoxha, sic ben “polemizuesi”, do te thote qe per kete ceshtje te kishte nje program, platforme apo strategji! Te tilla nuk ka, as gjate Luftes se Dyte Boterore, as pas saj. Vecanerisht ajo qe e varrosi ceshtjen shqiptare te Kosoves, eshte periudha e dashurise se Enver Hoxhes me Beogradin e Josif Broz Titon. Vetem pas 1981-it, Enver Hoxha ngre borite “e propogandes megallomane ne mbrojtje” te Kosoves.

   Ne nje kohe rekord ai udhezon dhe shkruhen ne gazeten “Zeri i Popullit”, “Bashkimi” e “Drita” rreth 13 artikuj te ashtuquajtur “bomba”. C’kishte ngjare?! Perse Enver Hoxha u kujtua pas afro 40 vjetesh per Kosoven dhe te drejtat e shqiptareve?! Pergjigja ishte dhe eshte, edhe e qarte, edhe e thjeshte: Ai kerkonte te dilte i lare se nuk e kishte shitur Kosoven, pra te lante duart si Pilati, per krimin qe kishte bere.

   Ku ishte ai me 1945-n?! Po ne 1948-n?! Po ne 1956-n?! Ne 1960-n?! Ne 1968-n e ne 1979-n?! Ne 1981-in, Enver Hoxha shperthen, i kthehet Kosoves, “mbron” Kosoven, “i digjet zemra” per shqiptaret ne ish-Jugosllavi! Pse-ja eshte e qarte: Tito, si deshmitari kryesor dhe allishverishesi i shitjes se Kosoves, ne vitin 1980 kishte vdekur.

   Sic e shihni asgje nuk tregon strategji mbrojtjeje per shqiptaret, por per mbrojtje te “principates” se Enverit, ku te rrethuar ne tela me gjemba punonin me se dy milion skllever, per familjen e madhe te ish Byrose Politike. Aq e vertete eshte kjo, sa qe mjafton te permend deklarimin e Vasil Katit, ish zevendesminister i tregetise se jashtme ne kohen e Enverit dhe po ne kohen e Enverit i denuar, i cili me 1978 nga burgu i Ballshit do te depononte: “Per cdo vit ne e kishin me plan te padiskutueshem e te detyrueshem qe te importonim nga jashte 18 mije ton tela me gjemba, per te rrethuar klonin (kufirin)qe te mos arratiseshi n shqiptaret (kupto sklleverit).

   Le te hidhemi edhe nje here ne retrospektive: Ne shtepine e tij, ne veren e vitit 1999, Fadil Hoxhes i bera pyetjen: “A kishte kontaktuar dhe a ja kishte bere ndonjehere prezent Enver Hoxhes, ceshtjen e rende te Kosoves? Fadil Hoxha mu pergjigj: Po, kam shkuar te Enver Hoxha ne Tirane ne dhjetor te vitit 1945, inkonjito pa lejen e Titos, se bashku me Zekeria Rexhen dhe i kam shtruar si gjendjen e rende nen Serbi ku ndodhen kosovaret, ashtu edhe se c’duhet te benim. Kjo ishte bisede shqiptaresh e mendoj, per shqiptaret. Biseda e zhvilluar ne kabinetin e Enverit, ne vend qe te behej preokupim i Qeverise Shqiptare, kishte mberritur para kthimit tim te Tito”.

   Keshtu e mbylli deklarimin e tij ish udheheqesi kryesor i Kosoves dhe ne nje periudhe kohe edhe President i Jugosllavise, Fadil Hoxha. Edhe nje retrospective tjeter: A e dini perse e vrane dhe cili e vrau Miladin Popovicin, qe Enver Hoxha i vizitoi edhe varrin kur ishte ne vitin 1946-en ne Beograd?!

   Ate e vrau nje shqiptar patriot, Haki Taha, ish mesues. Haki Taha, para se te qellonte, nxorri nga gjiri flamurin kombetar, e shpalosi, ku ne te me shkronja te arta ishte qendisur: “Kosova Shqiperise. Vdekje tradhetareve”! dhe qelloi…”. Komentet, mendoj jane te teperta.

   Te “paverteta” e te “pa qena” i quani denimet qe jepte regjimi shqiptar i Tiranes per ato qe flisnin para viteve -’70-te per Kosoven e Shqiperine etnike.

   Po ku ti coj une, 1226 vete kosovare, ose me mire te shprehemi shqiptare, te cilet Enver Hoxha i denoi me 8 e 12 vjet burg, sepse donin, kerkonin dhe shpreheshin per clirimin e Kosoves dhe Shqiperine etnike?! Po 4561 te tjere kosovare, si t’ja bejme, qe i internuan ne zonen e Myzeqese e zona te ndryshme ne thellesi te vendit sepse nuk gezonin besimin e rregjimit?!.

   Po tere ato shqiptare qe iknin nga Kosova per ti shpetuar denimit te rregjimit serb dhe i denonte regjimi i Tiranes si agjente, apo i kthente ne Jugosllavi se kishte nje marreveshje te fshehte Tirane Beograd?! Po a nuk jane denuar ketu per Kosoven, figura te tilla te njohura si Bedri Pejani e Selman Riza, apo qe te tjere kishin shkruar libra per Kosoven, si Vasfi Samimi e Besim Qorri?!

   Por keto e qindra fakte si keto, nuk mund te mendojme se nuk i di, por respektojme te drejten qe i takon nje ish posicioni qe ishit si nje “ish diplomat i Hanoit e i Algjerit”. Edhe ne se i mohoni, nuk mund te mbulohen plaget e atyre qe i kane hequr mbi kurriz dhe shume e shume te tjere qe punuan per ceshtjen kombetare, por qe nuk u dihet se ku u prehen as eshtrat sepse Enveri “nga qe i donte shume kosovaret” edhe pa varre i ka lene, e megjithate per ju Enveri perseri, faj nuk ka.

   Tu evidentosh shqiptareve sic beni ju vepren e ndyre te ish Sigurimit te Shtetit, si pune te vyera te ish regjimit te Enver Hoxhes dhe ta propagandosh Enverin dhe strukturat e inkriminuara te shtetit komunist si pergatites te rezistences se viteve ’70- te dhe ’80-te ne Kosove, do te thote te mohosh sakrificat sublime te nje populli te tere te Kosoves martire per liri, per arsim e kulture, per ceshtjen kombetare. Aferim!…

   Reply to this comment
 110. MH February 17, 14:10

  Tashti te gjithe keni lodhur trunin per figuren historike te Enver Hoxhes.Me te mira dhe me te keqija(pozitive negative).
  Propozoi qe te behet votim per kete figure si vlere pozitive apo negative.

  Reply to this comment
 111. ne momentet e dhena, komunistet ishin nacionalist, para triumfit te komunizmit, ne tegjithe boten . December 21, 10:53

  o çaf çuf….xhuf; hiq dore nga aktiviteti “intelektual” .ti dhe ndonje “intelektual” qe komenton ketu . jeni mostra, te vendimit tuaj, per te qene…. MOSTRA .

  Reply to this comment
 112. Plaku Xhuxhumaku December 25, 20:32

  Pse s’e dime ne çishte Enver Hoxha, një mut muti!

  Reply to this comment
 113. Bestia December 30, 11:04

  SHTRAUSI I BAVARISE QE NJIHEJ SI NJOHESI ME I MIRE KUNDRA SOCIALIZMIT NE TAKIMIN QE BERI ME ENVERIN NDER TE TJERA THA.ENVERI NUK ESHTE VETEM NJE HUDHEHEQES I SHQUAR I POPULLIT SHQIPETAR POR MBI TE GJITHA ESHTE NJE EKONOMIST I MADH,KRIJUESI I SHQIPERISE.ZHDUKU ANALFABETIZMIN.BERI BONIFKIMN REFORMAT AGRARE NGRTI SHKOLLAT UNIVERSITETE USHTRINE AKADEMINE MUZIKEN NGRITI NACIONALIZMIN.ETJ ETJ. GABIME KISHTE POR EDHE RININE NAI MORI POR PRAP KESHTU ERDHEN KOHET DHE AI SISTEM MOS ARDHTE KURRE. instagram hileleri

  Reply to this comment
 114. Plaku Xhuxhumaku December 30, 17:47

  Enver Hoxha nuk ka qene as nje here nacionalist. Enveri eshte i vetmi mender kryetar shteti qe vazhdimisht beri pazare ne kurriz te Atdheut dhe ne dobi te vehtes se tij. Ia kishte shitur Shqiperine Titos, u prish me Titon kur mori vesh qe Titoja donte Koci Xoxen ne vend te tij dhe e shiti me vrap Shqiperine tek Stalini. Kur mori vesh qe Hrushovi donte ta qeronte si Stalinist, me vrap ia shiti Shqiperine Mao-s, Radio Pekini tranzmetonte nga mali i Dajtit dhe si shperblim i jepte Enverit topa, tankse, oriz dhe qumesht Panda. Kur kinezet nuk e pordhen me ideologun e sumes Enver dhe priten Nixonin, s’kish mbetur me bleres per Shqiperine. Enveri kishte ne dore nje mall qe nuk e donte njeri dhe shqiptaret e gjore desh ngordhen nga uria dhe desh u asfiksuan nga pordhet e tyre, prandaj sapo u dha mundesia moren arratine.

  Reply to this comment
 115. Paci January 7, 19:57

  Enveri do te mbetet kryhero i kombit shqiptar per shqiptaret qe njohin historine dhe duan shqiperine e kombin e tyre me shum se pasurit e vëna duke grabitur pasuri te popullit e te vendit te tyre vetem keta te fundit kane te drejte te shajne Enveri se jane pasuruar historikisht dem ba badem duke i sherbyer te huajeve spiunuar shqiptaret e shitur interesa te vendit, ka dhe shum budallenj si puna e Mark ujkut qe qajne hallin e kalorsit se i varen kembet kur per vehte po bredhin neper bote per te gjetur pune kurse
  Shqiperia plaket per dite e me shume.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim