A ishte Enver Hoxha një komunist nacionalist?

Pëllumb Xhufi February 15, 2017 10:30

A ishte Enver Hoxha një komunist nacionalist?

Të bësh një analizë pak a shumë të saktë e gjithpërfshirëse të Enver Hoxhës është një mision i vështirë e, me sa duket, i parakohshëm. Misioni bëhet edhe më i vështirë në këtë klimë intolerance prej lufte të ftohtë, të krijuar nga lukunia e spiunëve dhe e komunistëve të konvertuar që kanë qeverisur vendin këto 23 vjetët e fundit.  Aq më shumë, bëhet e vështirë të flasësh në mënyrë të paqme për Enver Hoxhën dhe për çdo ngjarje e personazh të periudhës së komunizmit shqiptar, kur ftohesh ta bësh një gjë të tillë në 20 shkurt, datë që lukunia në fjalë e ka zgjedhur si ditën e saj të Shën Bartolomeut.

Kështu, çdokush që rreket të shkruajë ndonjë mendim për Enverin, siç po bëj unë tani, instinktivisht priret  t’i masë fjalët, për të qenë politikisht korrekt me lukuninë e spiunëve dhe të të konvertuarve, që veteksitohen deri në kafshim. Ndërsa them këto, vetvetiu më fanepset histori e vitit 1991, që ka për protagonistë z. Sali Berisha dhe z. Edi Rama.

Ishte janar, kur në sallën “Dea” të Pallatit të Kulturës Partia Demokratike e porsakrijuar kishte organizuar një bashkëbisedim me intelektualë të kryeqytetit. Mes të tjerash, një i pranishëm në atë takim e pyeti z. Berisha se cili ishte qëndrimi i tij dhe i PD ndaj figurës së Enver Hoxhës.

Z. Berisha u përgjegj ngatërrueshëm, duke thënë, hiç më shumë e hiç më pak, atë që po them edhe unë, pas 23 vjetësh, në hyrje të këtij shkrimi: “Enver Hoxha është një figurë komplekse, me të mirat e të këqijat e tij”.

Me të mbaruar këto fjalë, nga gjysmëerrësira e rreshtit të fundit ia befi Edi Rama, i cili rrëmbeu thuajse me forcë mikrofonin dhe me një “ua tregoj unë se kush ishte Enver Hoxha”, filloi t’i tregojë sallës, e sidomos Doktorit që nuk ishte çliruar ende nga hija e Komandantit, se Enver Hoxha nuk ishte aspak një figurë komplekse…

Të gjithë e dinë se çfarë mendon Edi Rama për Enver Hoxhën, ndaj nuk dua të zgjatem as me pasionin e tij antienverist, të sinqertë, të kuptueshëm por antihistorik, dhe as me antienverizmin e antikomunizmin e z. Berisha, që është i vonuar, i shtirë, antihistorik e gjithashtu amoral.

Për Enver Hoxhën është shkruar shumë kohët e fundit, por kryesisht duke e analizuar atë kryesisht në marrëdhëniet me demokracinë dhe me të drejtat e njeriut. Kjo është e kuptueshme, e pashmangshme dhe e domosdoshme Ai i përkiste, qysh në nisje, një bote dhe një ideologjie që e shkelte individin, liritë dhe të drejtat e tij, në emër të rendjes pas një projekti utopik që do t’u sillte të gjithëve, njëherësh e njëlloj, mirëqënien e lumturinë e kërkuar.

Kundërshtarët e tij politikë, nga bashkëluftëtarët e bashkëpunëtorët e tij më të ngushtë, e deri te përfaqësuesit e “klasave të përmbysura”, u dënuan me një ashpërsi që nuk e pati shoqen as në Rusinë e Stalinit. Në mënyrë të veçantë, histeria represive e shpërthyer pas vitit 1970, kur pas “kërleshjes” me SHBA dhe BRSS regjimi bëhej gati t’i hidhte dorashkën edhe Kinës dhe për rrjedhim kishte nevojë më shumë se kurrë për një “paqe të brendshme”, nuk mund të shpjegohet veçse me një degradim politik dhe intelektual të regjimit dhe të vetë Enver Hoxhës.

Por, për  marrëdhëniet negative të Enver Hoxhës me demokracinë e me të drejtat e njëriut është folur mjaft pas vitit 1990. Edhe biografitë mbi të, të shkruara vitet e fundit, vërtiten në mënyrë të pashmangshme rreth këtij motivi. Ndërkohë, aspekti represiv i shtetit dhe  i vetë personalitetit të Hoxhës nuk përfaqëson të gjithë qënien e tij si politikan e burrë shteti.  Për një analizë më të thelluar e më historike, do të ishte e nevojshme të hetoheshin edhe marrëdhëniet e liderit komunist me gamën e madhe të veprimtarive partiake e shtetërore, që ai drejtoi me dorë të hekurt për më shumë se 40 vjet.

Pak ose aspak është shkruar lidhur me raportet e tij me pavarësinë e sovranitetin, me mbrojtjen e sigurinë, me  industrinë, bujqësinë, energjinë, arsimin, shëndetësinë, politikën e jashtme, kulturën, shkencën, sportet etj. etj. Nëse ne e pranojmë si një të dhënë të paracaktuar nga ngjarjet e Luftës II Botërore instalimin e sistemit komunist në Shqipëri, dhe në rast se analiza jonë nuk abstragon nga kjo premisë e rëndësishme, atëhere kuadri  i realizimeve dhe i dështimeve të regjimit të Enver Hoxhës në këto fusha nuk del aq i zi, sa ç’rezulton kuadri i rrënuar i raporteve të tij me të drejtat e individit dhe me demokracinë.

Ajo që unë dua të trajtoj posaçërisht këtu dhe që me siguri do irritonte shumë vetë, ka të bëjë me raportet e Enver Hoxhës me nacionalizmin dhe me Kosovën, si thelbi i çështjes kombëtare shqiptare. Shumica e autorëve dhe e teksteve të huaja, që janë marrë me historinë e Shqipërisë të pas Luftës, janë të një mendje kur thonë se Enver Hoxha ishte një komunist nacionalist. Sigurisht, në vendin e shqipeve nuk është pa rrezik ta thuash një gjë të tillë: rrezikon të mbytesh në detin e urrejtjes, të pështymëve e të jargëve të të ashtuquajturve “nacionalistë të opingës”. Ndaj, më së pari duhet sqaruar terminologjia.

Tashmë është bërë e modës të kategorizohen si “nacionalistë” figura si Abaz Kupi, Muharrem Bajraktari, Halil Alia, Selim Kaloshi, Isa Toska, Taf Kaziu, Bektash Cakrani etj. etj. Mirëpo, thotë Bernd Fisher, në rastin më të mirë, nacionalizmi i këtyre figurave ishte thjesht një “nacionalizëm krahinor”. Gjatë Luftës I dhe Luftës II Botërore, kush më shumë e kush më pak, çdonjëri prej tyre ra në ujdi me pushtuesit. Termat e ujdisë qenë të thjeshta: ju mos na hyni në sinoret e fshatit tonë, ne do t’iu ndihmojmë të shtypni çdo rezistencë jashtë sinoreve tona. Sigurisht, kundrejt pagesës. Kështu, këta trima, ndërsa betoheshin e përbetoheshin për “Shqipërinë Etnike”, e kaluan kufirin e krahinës së tyre vetëm për të vrarë e për të prerë shqiptarë të tjerë, pikërisht ata që luftonin për lirinë e vendit të tyre. Kështu bënë në Vlorë, në Berat, në Shkodër e Tiranë në dimrin e vitit 1943-1944.

Nuk u mjaftuan me kaq. “Legalistë” si Musa Juka e Muharrem Bajraktari qysh në 1942, dhe “ballistë”, si Mithat Frashëri në 1944, i propozuan marrëveshje të fshehta përfaqësuesve të së djathtës nacionaliste serbe e greke, Drazha Mihajlloviçit dhe Napoleon Zervës. Këto parashikonin, hiçmosgjë, bashkimin e Shqipërisë në një federatë me Serbinë, gjegjësisht me Greqinë . Në 1948, kur E. Hoxha i preu marrëdhëniet me Jugosllavinë, përfaqësuesit e “nacionalizmit” në mërgim (mes tyre edhe Ernest Koliqi), i shkruanin letra Titos, ku e grishnin atë të sulmonte Shqipërinë, të rrëzonte regjimin e Enver Hoxhës dhe t’ua besonte atyre drejtimin e atij vendi, me premtimin se Shqipëria “e tyre” do të ishte një mike besnike e Jugosllavisë. Ishte skema e përpunuar  nga “arqi-nacionalisti” Esat Pashë Toptani (1914)dhe e zbatuar nga Ahmet Zogu (1924).

Sigurisht, në raport me ta, nacionalizmi i Enver Hoxhës ishte krejt tjetër. Hoxha e shpalli të paprekshme atë Shqipëri që trashëgoi, Shqipërinë e Londrës.  Në marrëdhëniet me jugosllavët e Titos, vuri qysh në kohën e luftës çështjen e Kosovës dhe të bashkimit të saj me Shqipërinë. Në 1943, Titua e pranoi se Kosova ishte shqiptare dhe pas luftës duhej t’i bashkohej Shqipërisë. Në janar 1944, me inisiativë të komunistëve shqiptarë këndej dhe andej kufirit (Fadil Hoxha shkruan se inisiator ishte Enver Hoxha dhe ai vetë), u mblodh Konferenca e Bujanit, ku u ritheksua vullneti i popullit të Kosovës për t’u bashkuar me Shqipërinë.

Në vitin 1946, Ambasadori i Jugosllavisë në Shqipëri, Gjegja, i cili shoqëroi Enver Hoxhën gjatë vizitës së këtij të fundit në Beograd, deklaronte se gjatë bisedimeve me Titon, lideri shqiptar kishte kërkuar “në një mënyrë të papërshtatshme” bashkimin e premtuar të Kosovës me Shqipërinë. Po me atë rast, Hoxha këmbënguli që problemi i bashkimit të Kosovës me Shqipërinë të përfshihej edhe në Traktatin e Miqësisë e Bashkëpunimit, që dy vendet bëheshin gati të nënshkruanin. Pas prishjes me Jugosllavinë, në 1949, Hoxha i shkruante një letër të gjatë Stalinit, ku pasi paraqeste një histori të detajuar të shqiptarëve nën regjimin e Karagjeorgjeviçëve e të Titos, konkludonte se bashkimi i Kosovës me Shqipërinë do ta forconte këtë të fundit, “aleate besnike e BRSS”dhe do ta dobësonte Jugosllavinë e Tito-Rankoviçit.

Nuk ka dyshim se afrimi i Krushovit me Titon në 1955, ishte një nga shkaqet kryesore të krizës në marrëdhëniet sovjeto-shqiptare.  Hoxha nuk mund të harronte që pas vitit 1948 Jugosllavia ishte bërë bazë kryesore ku organizoheshin veprimtaritë e zbulimeve jugosllave, amerikane e greke kundër regjimit të Tiranës.

Mbi të gjitha, mes Shqipërisë dhe Jugosllavisë mbetej problemi i mprehtë i Kosovës. Qëndrimet e Enver Hoxhës pas vitit 1960 për çështjen e Kosovës zhvishen gjithnjë e më shumë nga mbulesa ideologjike dhe dominohen nga retorika nacionaliste, herë-herë edhe me nota raciste. Hoxha lëshohet me të njëjtim tërbim kundër “qelbësirave frikamane maqedonase që terrorizonin shqiptarët” (1969), por edhe kundër shërbëtorve shqiptarë të regjimit të Beogradit, duke filluar nga “qeni serb” Sinan Hasani (1982).

Në vitin 1966 shkruante artikullin “Kush përgjigjet për krimet e genocidit të kryera në kurriz të popullsisë shqiptare të Kosovës, Malit Zi e Maqedonisë”, ku nënvizonte si momente kryesore vrasjet e të rinjve kosovarë në Mal të Zi (Tivar), ato të kryera në Kosovë kundër gjoja kundërshtarëve të Luftës, terrori gjatë aksionit për grumbullimin e armëve. Denoncon gjithashtu politikat shkombëtarizuese në dëm të shqiptarëve nëpërmjet rrudhjes së vazhdueshme të të drejtave kombëtare të tyre, duke filluar nga ajo e shkollimit në gjuhën shqipe. E trembte ajo që do të vinte pas vdekjes së Titos, kur edhe në të gjallë të tij zhvillohej një luftë e egër mes klaneve të ndryshme brenda Lidhjes së komunistëve jugosllavë. “Në kuadrin e kaosit e të shqyerjeve mes klikave të Jugosllavisë, Kosova dhe banorët e saj shqiptarë gjenden kurdoherë të ekspozuar ndaj rreziqeve të mëdha”, shkruante në 19 shtator 1966.

Hoxha tregon se e njihte mirë gjendjen në Kosovë, kur bën përgjegjës kryesor të politikave antishqiptare klanin serb të përfaqësuar nga i njohuri i vjetër i tij, Dushan Mugosha dhe nga “xhelati” Rankoviç (ndërkohë, vetë Fadil Hoxha i vlerësonte këta të dy si dashamirës të shqiptarëve!). Eliminimi i Rankoviçit në 1966 si dhe denoncimi që Hoxha dhe Tito i bënë pushtimit të Çekosllovakisë në 1968, krijuan kushtet për një normalizim të marrëdhënieve me Jugosllavinë. Hoxha pati meritë të padyshimtë që këtë afrim ta kanalizonte thuajse tërësisht në drejtim të Kosovës, sidoqë jugosllavët insistonin që marrëdhëniet të zhvilloheshin paralelisht me të gjitha republikat jugosllave. Njohja e  autonomisë së Kosovës dhe sanksionimi i saj me Kushtetutën e vitit 1974, themelimi i Universitetit , i Akademisë së Shkencave dhe institucioneve të tjera mësimore e shkencore të Kosovës,  shkëmbimi i pedagogëve, studjuesve, artistëve, sportistëve midis Tiranës e Prishtinës, organizimi i veprimtarive shkencore me tonalitet të lartë kombëtar, siç qenë ato për  500-vjetorin e Skënderbeut (1968), Konsulta e Prishtinës për unifikimin e gjuhës (1968), Konferenca për 100 vjetorin e Lidhjes së Prizrenit (1978) etj., krijuan një klimë të ngrohtë mes dy anëve të kufirit, e mbi të gjitha nxorrën në sipërfaqe një shtresë të re intelektualësh e studentësh kosovarë, që do të bëheshin protagonistët e ngjarjeve që do të vinin.

E pra, askush nuk mund ta mohojë që Enver Hoxha i ka ideuar dhe i ka ndjekur deri në detaj këto zhvillime. Madje edhe duke korrigjuar vetveten. Deri në vitin 1981 ai ishte shprehur kundër parrullës “Kosova-Republikë” dhe mbronte projektin e bashkimit të thjeshtë të saj me Shqipërinë. Për këtë arsye, në 1973, kishte refuzuar të nënshkruante edhe Aktin Final të Helsinkit, që sanksiononte pandryshmërinë e kufijve në Evropë. Por, pas ngjarjeve të mars-prillit 1981 në Prishtinë, ai doli pa hezitim në mbrojtje të demonstratave të studentëve dhe të parrullave të tyre, mes të cilave më kryesorja ishte “Kosova-Republikë”.  Me rastin e zhvillimeve në Kosovë, Hoxha korrigjoi edhe qëndrimin e vet ndaj demokracive perëndimore. Për herë të parë pas 40 vjetësh, marrëdhëniet preferenciale të regjimit me Francën njohin një periudhë krize. Arsyen e shpjegon vetë Hoxha: Franca, e shqetësuar nga proceset dizintegruese në Jugosllavinë e pas-Titos, kishte marrë nën mbrojtje politikën represive kundër shqiptarëve në Kosovë, Mal të Zi e Maqedoni.

Ndërkohë Hoxhës nuk i kishte shpëtuar mbështetja që po i jepnin lëvizjes së shqiptarëve shtypi dhe mjedise politike të Gjermanisë Perëndimore. Pikërisht në maj të vitit 1981, në një shkrim të botuar tek “Zërit të Popullit”, ai artikuloi tezën e “së drejtës së kombit gjerman për të jetuar i bashkuar”, që pas ndonjë muaji e nënvizoi me më shumë forcë në Kongresin e Partisë së Punës. Hoxha shprehte bindjen, se në kushtet e mungesës së një marrëdhënieje çfarëdo me SHBA, do të ishte pikërisht Gjermania ajo që do sensibilizonte e do të tërhiqte aleatin amerikan në mbështetje të luftës së shqiptarëve në Jugosllavi. Sinjali nuk shpëtoi pa u kapur në Bonn. Ishte fillimi i një marrëdhënieje shumë të rëndësishme, që u konkretizua me vizitën e papritur të Franc Jozef Shtrausit në Shqipëri, në 1984, por që për fat të keq, pasardhësit e Hoxhës e lanë të shuhet me frikërat dhe pavendosmëritë e tyre.

Sigurisht, e gjithë kjo trajektore e shpejtë e qëndrimeve të Enver Hoxhës ndaj çështjes së Kosovës, si thelb i çështjes kombëtare shqiptare në shek. XX, shënohet edhe nga dyshimet e pasiguritë e veta. Mjafton të kujtojmë, se përvoja negative e marrëdhënieve me Jugosllavinë, gjatë dhe pas Luftës, bëri që regjimi i Hoxhës të dyshonte si “agjentë titistë”, dhe shpesh herë të keqtrajtonte, shumë nga patriotët kosovarë që kalonin kufirin për t’u shpëtuar përndjekjeve të organeve jugosllave. Çështë më e keqja, angazhimi i madh politik në mbrojtje të luftës së rinisë e të popullit të Kosovës, nuk u shoqërua të paktën me një relaksim të luftës së klasave dhe me një çfarëdo liberalizimi të ekonomisë të super-kolektivizuar e të pashpresë shqiptare. Përkundrazi. Por, me sa duket nuk mund të pritej më shumë prej Enver Hoxhës. Ishte nacionalist, por ishte edhe komunist. Dhe nacionalizmi i tij mbulohej herë pas here nga dallgët e një dogmatizmi ideologjik, që në vitet e pleqërisë u bë gjithnjë e më mbytës.

 

Pëllumb Xhufi February 15, 2017 10:30
Komento

255 Komente

 1. babo February 23, 12:01

  Si Sala edhe Edi nga stani Enverist vijne, te konvertuar jane, por mjer ky popull qe nuk shpetoi nga kthetrat e Enveristeve e komunisteve akoma…….

  Reply to this comment
  • grupi i prasit February 23, 13:55

   o babo
   or jaron
   or qim peka

   cfare faji kemi ne te tjeret qe i kendoje enverit dhe kaloje ne orgazem
   ja kqyre nje cike si masterboje ti me berishovicin atehere

   Plot pese shekuj nana priti
   Skenderbeut nji vella ia rriti
   legjendar n’lufte e n’liri
   enver hoxha emni i tij
   gjysem shekulli kombi t’pat
   lum si shqipja qe t’pat djale
   tan’ Shqipnia per ket emer
   me dy sy e me nji zemer
   ushton vaji, vaditi token
   shpi per shpi e ne çdo voter
   per ket’ vdekje t’burrit dheut
   qau dhe shpata e Skenderbeut

   Per Enverin qau dhe moti
   tan’Sshqipnin e ka shtang topi
   monumenti Nan’ Shqipni
   i ban roje birit te tij
   asht perkul i perkedhel ballin
   thue e ka t’pavdekshem djalin.

   Reply to this comment
   • raimondi Vlonjati February 23, 17:02

    Kete konkluzion qe ka profesor Xhufi per Enverin , e ka edhe Enciklopedia Britanike , e cila thote :..Enveri ishte nje nacionalist i zjarte dhe nje komunist fanatik….

    Shume e sakte analiza e Profesor Xhufit .

    Enveri nuk pushonte se kerkuari Kosoven, saqe ne 1946 u shqetesuan edhe amerikanet qe pse Enveri i kerkonte Kosoven Titos, sic thote historiani amerikan Edwin Jacque

    Reply to this comment
    • Dielli mbi KORAB February 24, 09:41

     Analise BRILANTE.
     te cilen e lexova me vemendje e kureshtje, sepse Zoti Xhufi vendos piken mbi i,
     Shqipnia nuk do mbytet po te degjohet zeri i njerzve inteligjenta si Kulla & Qosja.
     Enver Hoxha ishte nje Diktator qe punoi per Shqiperine.
     Ai do te ngrihet,perseri mbi nje Piedestal te arte si Bismarku i shqiptarve

     Reply to this comment
     • Agimi February 17, 14:23

      Jo more, vllai kosoves, se e dime me mire se ju kush ishte diktatori Enver, ai vrau e preu dhe shoket e vet e Luftes. Ne na ka vra e fut neper burgje. Edhe kufomat e te burgosur e e te pushkatuar e nuk ja jepte familjet, por coheshin ne mesu studentet e mjeksise. Shume nuk kane as varr as grope. Nuk e ka bere serbi, me ju cfare ka ba sie ne Shqipni! Mos na lendoni ju te pakten, mos, vlla….

    • Tragjasi December 2, 05:10

     Oficeret e spiunazhit britanik e vune, e veshen, e fotografuan Enverin qe gjate luftes (ku ai nuk luftoi ndonjehere) dhe enciklopedia britanike eshte ne harmoni me bëmat e injorantit Enver dhe historianeve te paguar si ky autor i ketij shkrimi.

     Reply to this comment
     • nazim April 15, 20:38

      Tragjas,

      Eshte e njohur boterisht qe Inglizet punuan per ju ballistet, e Enver Hoxhes ja kalonin ujin nen rrogoz, prandaj mos e hap gojen.

     • Shefqet Cela April 16, 04:11

      Kur u rrezua busti i Enver Hoxhes, qarkulloi nje fraze:
      PER DY VJET DO ME SHANI. PASTAJ DO TE ME KERKONI.
      Me bemat gjememedha te politikes se mocaleve,
      fatkeqesisht, kjo thenie u vertetua.
      Druaj se koha do te vijoje te vertetoje kete gje.
      Rrespekt dhe falenderim te vecante Pellumb Xhufit, qe ngrihet me guxim per te thene te vertetat: mangesite dhe meritat e medha te Enver Hoxhes.

     • luli April 16, 15:40

      Mos e perdhosni emrin e nderuar te TRAGJASIT me mbroçkullat tuaja. Vini nje emer vetes qe t’u shkoje sipas kokes.

     • Vladimir Pulaj January 3, 23:04

      Mos fol o derr ne emer te tragjasit, o pjelle e ndonje ballisti te ndyre.

    • Ermira February 17, 14:12

     Enveri nuk ishte as komuniste e as nacionalist i ndershem. Ai ishte nje paranoid (mjeku i tij Personal e ka vertetat) qe vrau e preu cilido, dhe shoket e Luftes. Ai donte te mos kishte njeri qe ta rezonte nga fuqia dhe prandaj na mbylli si ne keshtjelle. Enciklopedia do te shkruhet rishtazi, ne botimet e ardhmshme. Historia e ka kete te mire, qe korigjohet….Po jetet e njererze qe iken nga dora e tij gjakatare nuk korigjohen me…

     Reply to this comment
    • Drejtesia do te behet doni apo nuke doni ju o mije kenetash e avoketer te djallit. January 2, 21:39

     Per cfare nacionalisti e komunisti fanatik na etiketon diktatorin Enver Hoxha,per grabitjen e tjetersimin e pasurise kombetare e ate private,gje qe as ne teorine marksiste-leniniste nuke thuhet nje gje e tille,por prona eshte e shejte dhe askush nuke ka te drejte ta rrembeje,apo ta tjetersoje,per cfare?.Dhe per cfare komunisti nacionalist na e etiketon kete moster per ate nacionalizem qe desh e shiti Shqiperine tek titovicet,apo me vone tek ruset e kinezet,por qe nuke e pranuan,pra nuke e perfillen dhe e lane si mut te dhjere qe populli vete ta kuptonte,percfare?Apo per ato vrasjet pas shpine me kurthe e fuqi cmendurie pushtetesh deri ne kanibalizem ndaj miqeve,shokeve e disidences shqiptare qe e strehoje,ushqeu dhe e shpetoje nga pushtuesi,percfare apo per pabesine ne teresine e saje te ushqyer nga nexhijeviceja?Apo per kermat qe la pas si salijevicet,metovicet,nanovicet,medijvicet e ramovicet qe ne unison e dogjen,grabiten pasurine kombetare e private nga fuqia mafjozo-imorale e pushteteve,duke shtuar pas viktimave te eterve mijra viktima te tjera te rradhes se lufte per leke te piset e pushtet pa kufi me c’do forme e cmim brenda djallit, ku dhe praktikuan teorine e tokes se djegur,nen moton pas nesh u befte qameti,percfare? Mjaft eshte MJAFT;thote populli qe ne shumice i bojkotoje zgjedhjet e fundit parlamentare saqe e nxoren berishen,lulushen,metushen,e ramushen te dhjere,por krenare.Cfare te mirash beri enverizmi,kur ato vepra e ndertime qe u bene me gjakun e djersen e ballit u shkemoqen nen diktatin e tyre,ne vazhdimesine e luftes per leke te piset e pushtet pa kufi me c’do forme e cmim brenda jashteqitjes shqiptare ne dite e vite deri me sot,aqe mekate saqe u kerkua nga SOVRANI SHBA e BE-ja reforma ne Drejtesi,Vettingu dhe ligji i Dekriminalizimit.Tashme po vjen minuti qe nga trasta peme e kalbur jasht do t’hidhet,duan apo nuke duan ujqerit e cakejte e politikave bastarde te Tiranes zyrtare,qe deridhin lot krokodilesh per te mashtruar e shqer prene e rradhes,pra popullin e popujt.Koha e tyre perendoje,ashtu sikurse dhe e dishembullit te tye diktatorit Enver Hoxha.Besoni te pakten nje here te vetme ne jete ,qe Zoti t’u meshiroje.

     Reply to this comment
   • ari April 12, 19:50

    enveri bar e rama lesh negjmije o ju bijt e kesaj qelbesire partie.55 vite bare 15 vite lesh e nuk u ngopet o ju bangladsh.

    Reply to this comment
   • ELIOT December 20, 15:05

    OR GUPI I PILURIT ….. SKENDERBEU LUFTOI KUNDER PUSHTUESVE .. DHE I BASHKOI SHQIPTARET ..NDERSA ENVERI LUFTOI PER SURRATIN E VET .PREJ ZGJEBSI .. DHE I NDAU SHQIPTARET . ENVERI VRUA 10 MIJE TE RINJ VETEM NE KUFIJ ..QE PO TI KISHTE KETO TRIMA SKENDERBEU …. DO TI REZISTONTE TURKUT EDHE PER 50 VJET MORE KOQE KATUNARI …ENVERI FUTI NE BURGJE INTERNOI ME SHUME SE HITLERI NE SHQIPERI … ENVERI EDHE ME HITLERIN NUK KRAHASOHET …SEPSE HITLEI VRISTE CIFUTET TE HUAJT ..NDERSA ENVERI VRISTE SHQITARET JO KOMUNISTA …. E KUPTON COBAN APO TA BEJ ME VIZATIME SI NE KOPESHT ….. ANALFABET …. ENVERI ISHTE TRADHETARI ME I MADH I SHQIPTAREVE NE 200 VITET E FUNDIT ….

    Reply to this comment
  • Gazmend Terbicka April 16, 09:29

   Erjon Veliaj djali i paligjeruar i Presidentit Iranian Ahmadinejad
   09 Prill, 2015
   Dashuri & UrrejtjeEditorialKomenteOpinion
   343

   Erion Veliaj, në emisionin “Opinion” të Blendi Fevziut, kur debatohej për çështjen “Pango” shprehu pikëpamjen se edhe pse përgjimi është dhunim i privatësisë nga ana ligjore, ai (Erioni), kur është fjala për interesa publike, e pranon këtë shkelje të ligjit, se siç tha Erioni, me një buzëqeshje ironike, një frazë të manualeve sorosiane të imazhit: “Po nuk shkele ligjin, nuk merr Çmimin Pulitzer”. Edhe unë jam me pikëpamjen e politikanit të ri Veliaj dhe shpresoj që Erioni ta shikojë në këtë sens edhe një investigim të pritshëm për atë, se cili është fëmija ilegal që ka në Shqipëri Presidenti aktual iranian, Ahmadinejad. Në website të opozitës iraniane jashtë vendit, është dhënë lajmi se Presidenti Ahmadinejad, i cili e ka vizituar Shqipërinë në kohën e regjimit komunist, në vitin 1979, pas Revolucionit Islamik në Iran, ka në Shqipëri një fëmijë ilegal që është bërë një figurë e shquar politike në Shqipëri. Sa e vërtetë është kjo gjë nuk dihet, por duhet investiguar. Të dhënat e websiteve të opozitës iraniane jashtë vendit, duhen marrë po aq të vërteta sa ç’ u morën të dhënat e disa websiteve të huaja në rastin e Damir Fazlliç, i cili mbi bazën e të dhënave me një prejardhje të tillë u shpall serbo-boshnjak dhe nipi i ish- shefit të shërbimit sekret të Serbisë, Stanisiç. Pra, precedenti ekziston dhe duhet ndjekur edhe në rastin e websiteve iraniane. Të dhënat që jepen në websitet e opozitës iraniane nuk duken apriori të pabesueshme se dihet se regjimi komunist shqiptar kishte marrëdhënie të mira me regjimin islamik që erdhi në fuqi në Iran pas revolucionit të vitit 1979. Në këtë kuadër midis Shqipërisë dhe Iranit ka pasur shkëmbime të dendura delegacionesh të ndërsjella. Në këtë kuadër, edhe Presidenti i tashëm iranian, Ahmadinexhad ka vizituar Shqipërinë në vitin 1979, sipas atyre që thuhen në muajin mars. Ahmadinexhad ka qenë në qytete të ndryshme të Shqipërisë, në Tiranë, Durrës, Berat. Ai sipas të dhënave ka kryer në Shqipëri dhe stërvitje ushtarake, siç bënin shumë të huaj në Shqipëri në atë kohë. Gjëja e veçantë në rastin e Ahmadinexhad është se ai ka qenë stërvitur edhe nga një oficere shqiptare femër. Nuk mund të mos ndihet krenar njeriu gjithsesi, kur një femër shqiptare ka stërvitur një njeri si Ahmedinexhad, i cili pavarësisht nga të tjerat, nuk mund të mohohet se është një burrë trim. Kjo femër shqiptare të shëmbëllen me një amazonë, një Shqiponjë. Sigurisht që ekzistenca e një fëmije të Presidentit iranian në Shqipëri, është një gjë që e justifikon një investigim, duke dhunuar dhe privatësinë e këtij iraniano-shqiptari enigmatik, aq më tepër që supozohet që ai të jetë dhe një figurë e njohur politike në Shqipëri. Në botë investigime të tilla janë të njohura dhe janë bërë deri edhe ndaj personaliteteve të tilla politike si Tony Blair, për të cilin u zbulua se nuk ishte i biri natyral i prindërve të tij, porse ata e kishin gjetur pasi qe braktisur nga prindërit e tij natyralë, një çift aktorësh shëtitës. Blair më pas e pranoi edhe vetë këtë gjë. Pse të mos e ndiqte shembullin e tij edhe politikani misterioz shqiptar, aq më tepër që tash Ahmadinexhad po jep shenja se kërkon të bashkëpunojë me Perëndimin dhe veçanërisht me SHBA. Për të filluar investigimin, unë kam siguruar një libër për Ahmadinexhadin të botuar në Britaninë e Madhe, ku ka shumë fotografi të kohës së rinisë të Ahmedinaxhadit, kur ai qe 30 vjeç, aq sa ç’ është sot djali i tij i supozuar në Shqipëri. Në investigimin tim unë do të veproj si një dishepull i Erion Veliajt, duke dhunuar privatësinë për interesa publike. Metoda që kam zgjedhur është që të krahasoj fotografinë e politikanëve të rinj shqiptarë, të moshës 30 vjeç, me atë të Presidentit Ahmadinexhad. Më pas do t’ ia le publikut të gjykojë se kush është i biri i Ahmadinexhad. Ai politikan që do të rezultojë se i ngjan Ahmadinexhadit, ka të drejtën që të japë shpjegime para se të bëhen deduksione të mëtejshme, mbi bazën e fakteve që nuk është vendi të përmenden në këtë shkrim. Kjo metodë nuk është më pak e vlefshme sa edhe përgjimi i “Fiks fare”, madje është më serioze, se ngjashmëria fotografike mund të trukohet, ashtu si audioregjistrimet, derisa është fjala për krahasimin e fotografie që gjendet në një libër të botuar nga një shtëpi botuese shume serioze në Britaninë e Madhe ku Erion Veliaj pretendon se ka marrë një master (apo mos duhet të themi është bërë master) dhe fotografisë së një personi që është aktiv në politikën shqiptare sot. E mira do të ishte që në këtë investigim të angazhohej dhe Erion Veliaj se ai, me lidhjet që ka jashtë vendit, ku prezantohet veç të tjerave edhe si gazetar, mund të fitojë Çmimin “Pulitzer”. Unë, me një altruizëm të sinqertë profesional, do t’ ia kaloja të gjitha të dhënat që kam, në mënyrë që ai ta vazhdonte investigimin. Se ku dihet, mund të ndodhë që djali ilegal i Ahmadinexhad të jetë në partinë e Berishës, dhe kjo do ta rritë shumë kreditin e Erion Veliajt tek e majta. Por, përtej ironisë, tash që jemi me përshtypjet e emisioneve të Aida Shtinos dhe Rudina Magjistarit, ku ka pasur edhe disa raste ku janë takuar fëmijë me baballarët e tyre që nuk i njihnin, nuk është çudi që kulmi i këtyre emisioneve të jetë takimi i një politikani shqiptar me Presidentin iranian. Sigurisht që Presidenti iranian, i cili në atë kohë ishte një djalë i ri, nuk ka pse të ketë ndonjë embarracim për këtë aventurë rinore, se gjëra të tilla ndodhin në këtë moshë në çdo vend të botës. Kjo histori nuk e cënon dinjitetin e tij. Përndryshe kjo histori ndoshta cënon reputacionin e djalit të tij shqiptar, por supozohet që ai të jetë aq i emancipuar nga paragjykimet, sa të krijojë një standard të ri emancipimi në shoqërinë shqiptare.https://www.youtube.com/watch?v=CxK6e4U88OM
   Nga Kastriot Myftaraj
   Gazeta SOT

   Reply to this comment
   • Nazim January 1, 20:55

    O njeri i semure nga trute, rri rri ti dhe boton kete pacavure.

    Reply to this comment
   • Nik January 1, 22:37

    Nder njerezit me pervese qe nxijne rreshta me aluçinacionet e mendjes se semure. Ky s’ka lene njeri pa pergojuar.
    Bojkotojeni! Ai eshte ndotesi me i madh i mediave te shkruara.
    Nik

    Reply to this comment
   • Dielli mbi Korab January 3, 01:12

    Enver Hoxha duhet shpall Shenjtori i Shqiptarise.
    Ai asht Legjenda e dyte e kombit shqiptar gati 500 vite mbas Gjergj Kastriotit.
    FALEMINDERIT i nderum zotni Pllumb per qetsin me te cilen e ke analizu Figuren e Enver Hoxhes,Diktatorit qe e donte dhe punoi per nje Shqiperi krenare dhe te barabarte me popujt e Evropes

    Reply to this comment
    • Berti February 17, 14:32

     Kur kemi duruar nga 1944- 1990, nje te semure, (pyesni mjekun Personal, qe e ka kuruar per paranoia) qe hodhi dhe Mehmetin ne varr, do durojme dhe gjithe psiqiatrine…Ne populli me durimqar….

     Reply to this comment
    • ELIOT December 21, 19:36

     OR FSHATAR KORABI …. KU E PE TI MORE QORR SE SHQIPERIA ISHTE NJESOJ ME POPUJT E EUROPES MORE DERRRRRR….. ENVERI NA LA POPULLIN ME TE VARFER NE EUROPE NE BALLKAN MORE QYRRAVEC … BUKEN 40 ..TE ZEZE QE NA HANIM NE SHQIPERI …..NE EUROPE MORE KATUNAR …EDHE QENVE SJA JAPIN …. E DI SE JETOJ NE FRANCE ZGJEPS SPIUN… DHE QENI IM SE HAN BUKEN E ENVERIT DHE USHQIPET E PRISHURA TE KOMUNISTAVE ….. PRANDAJ SHKO SHIKO NJE PSI SE PASKE LINDUR BUDALLAH …POR ESHTE FATKEQESI TE VDESEH DEBILE …..HEJ FSHATAR ZHULS ..KAM NJE HISTORIE PER TY EDHE DISA ANALFABETA …. KUR MIKU I HITLERIT GENERALI ERWIN ROMMEL E TRADHETOI ..SEPSE E DINTE PER ATENTATIN QE PO I PREGATITEJ NE 44 KUNDER HITLERIT ..DHE SI DENONCOI PUCISTAT ….. HITLERI I COI GESTAPON DHE I THANE QE TE VRASI VETEN OSE ……DHE GENERALI I MADH ….SHOKU I HITLERIT QE E GJITHE GJERMANIA KRENOHEJ . VRAU VETEN …….POR HITLERI NUK JA VRAU FAMILJEN GRUAN DHE CUNIN……..ENVERI MIRE QE E VRAU MEHEMT SHEHUN ..POR JA VRAU EDHE FAMILJEN DJEMT GRUAN DHE FAREFISIN ….. E KUPTON COBAN .KUSH ISHTE HITLERI DHE KUSH ISHTE ENVERI …… APO TJU A BEJ ME VIZATIME JUVE DISAVE FSHATAREVE TE KOMUNIZMIT ….LEXOJE 5 HERE COBAN ANALFABET … DHE PO SE KUPTOVE …TA BEJ ME VIZATIME SI NE KOPESHT ……MERCI …. TETE DE BITE …..A BIENTOT …..

     Reply to this comment
   • dg January 3, 18:31

    Mos eshte per Alibejin,ai eshte dhe islamist

    Reply to this comment
   • Zgjimi February 17, 14:46

    Komenti nuk eshte gazete ore ti. Shkruan gjate kush nuk ka kohe me shkrujte shkurt.

    Reply to this comment
   • era December 20, 17:48

    Krimb gjirizesh

    Reply to this comment
  • Sadiu April 16, 09:30

   Ky flet si kollovar jo si historian. Eshte ne konflikt interesash.

   Reply to this comment
  • Taku January 1, 17:05

   Nacionalist? Ishte vella me Miladinin dhe Dushani qe moren Kosoven. Komunizmi eshte antinacionalist, eshte internacionalist.

   Reply to this comment
  • Irriqi January 2, 03:19

   Perkthjeni ne shqip fjalet “komunizem” dhe “nacionalizem” dhe pastaj çdokush lete te zgjedhe te shkruaje ne Shqip apo gjuhe tjeter. “Komunizmi” eshte i kunderti i “Nacionalizmit” dhe i krijuar per te zhdukur nacionalzimin dhe prandaj nuk mund te egzistoje fjala “nacional-komunist”. Shkrime te tilla vetem se i japin autorit noten pakaluese 4.

   Reply to this comment
   • nausika February 17, 13:01

    E pse te zihemi per percaktime ,o, zotni, ai qe nje monter me nje princip kryesor te shtype cdo njeri, ide, qe nuk e linte te ishte i pari. Pra nje DIKTATOR” Si Stalini e shume e shume te tjere

    Reply to this comment
  • mira February 17, 12:16

   Akoma nuk ka fillu gjygji i Nurenbergut per Shqiperine, per ato krime qe bene! Po ashtu si Sala Edi te nje kallupi jane…ka 27 vjet qe nuk bejne perpunimin e te shkuares…. U pasuruan me pronat e fisnikeve e qytetareve te Shqiperise, pasi keto te fundit i vrane e cmeti po e shpronesojne cdo dite me shume! E bene Tiranen qe dikur ishte plot me shtepia me kopshte me lule, nje parajse betoni…Turp e fatkeqesi e madhe per te gjithe ne!

   Reply to this comment
  • lira February 17, 13:16

   ENVER=SALA=RAMA
   Mos prisni asnje te mire!
   Vec cvatje e shfrytezim!
   Kur te varferit marrin fuqi,
   duan vetem te pasuri!
   Me ekonomike vec nje Elizabeth trime

   Reply to this comment
  • Peza December 25, 00:08

   Enver Hoxha ishte komunist imnternacionalist!
   Ndersa ju,armiqte e Shqiperise,qe u bashkuat me pushtuesit e vendit,e quani veten nacionaliste,qe ne fakt nenkupton fashist!
   Ju pame keto 27 vjet kapitalizem se cfare mut nacionalistesh jeni ju!
   Derdellitni per Mukjen sikur ajo ju pengoi te merrnit pjese ne lufte,por tani qe nuk e keni Enver Hoxhen,cfare te mirash i keni bere ketij populli pervec bashkepunimit me armikun me te madh te shqiptareve ,kriminelin e zi Sali Berisha?
   Gjithmone me armiqte e Shqiperise jeni bashkuar o tradhetare!

   Reply to this comment
 2. Shkëmbi i Kavajës February 23, 12:15

  Një nga analizat e rralla dhe realiste mbi Hoxhën dhe kontributin e tij në çeshtjen e Kosovës.Ndryshe nga paloanalistët e tipit Fevziu, Lubonja etj., ky shkrim i mbështetur në historinë tonë argumenton figurën e vërtetë të E.Hoxhës.Xhufi na kënaq me shkrimet e tij të sakta dhe objektive.

  Reply to this comment
  • Deshmitari i kohes February 23, 17:29

   “…Të gjithë e dinë se çfarë mendon Edi Rama për Enver Hoxhën, ndaj nuk dua të zgjatem as me pasionin e tij antienverist, të sinqertë, të kuptueshëm por antihistorik,..“
   Per manipulues te historise si puna juaj une nuk kam rrespekt. Nuk kam kam rrespekt sepse jam deshmitar i kohes dhe me mjaftojne kujtimet. Dhe ketu dua ta rrotulloj muhabetin te manipulimi qe kerkon te beni me kujtimet. Manipulon “Gjumashi“ i partise Edi Rama. Manipuloni dhe Ju se keni ne cdo qelize ideologjine e kuqe qe kurre nuk dote jeni ne gjendje te cliroheni e te thoni te verteten. Atehere le ti kthehemi kujtimeve: Edi Rama ulerinte dhe bertiste qe kumunistet do ti varte ne shtyllat e elektrikut se kishte marre liocensen e izmin e Ramizit dhe ishte i programuar e i kalkuluar per kalim politik te Katovices. Edi Rama jo komuniste nuk vari po u be i pari i komunisteve/socialisteve. Edi Rama shtepine e diktatorit do ta beje Muze. Keto jane fakte dhe vetem fakte dhe ne baze te faktve gjykoje Edi Ramen. Edi Rama eshte kelyshi i kuq komunist ashtu sic jeni dhe Ju. Dhe si kelyshe te komunizmit do te manipuloni kujtesen e popullit. Edi rama duke e matrealizuar; duke rilindur te gjithe artin e soc realizmit dhe dedikimin e kohes se diktatures, duke rinovuar dhe e kthyer ne kujtese shtepine e diktatorit, dhe ju me referate celibruese te diktatorit. Deshmitaret e kohes po vdesin dhe per ekzistencen e kujteses ka nevoje per retorike, per manipulim historik dhe per arterfakte qe stolisin jo vetem kryeministrine po ketu do te jemi e dote shohim sipas pohimeve te drejtorit te galerise se arteve qe po pregatitet ekspozita e artit te soc realizmit, ekspozita e diktatures dhe e kultit te diktatorit. Eshte nje tmerr i vertete se si manipulohen njerzit me kujtese te cunguar qe nuk mbajne mend se cfar ndodhi para pesedhjete minutash, dhe jo me te kujtohen se cfar e si ka ndodhur para pesdhjetevjetsh. Eshte nje proces qe ju e qani kete pune: kohe keni, artefakte keni, potencial mashtruesish keni, akses mediatik keni…dhe manipuloni. “…Të gjithë e dinë se çfarë mendon Edi Rama për Enver Hoxhën, ndaj nuk dua të zgjatem as me pasionin e tij antienverist, të sinqertë, të kuptueshëm por antihistorik,..“ me thuaj ku e lexoni Ju antienverizmin e E.Rames Ju e filloni shkrimin Tuaj me mashtrim e manipulim dhe humbisni besueshmerine. Nuk po flas Sali Komunistin e psikopatin se nuk ja vlen. Edi Rama antienverist, cna bere te qeshim…

   Reply to this comment
   • Beso February 23, 20:22

    Aman o deshmitar leshi se na mallengjeve! Po ti qenke me nastradin se ky ketu posht, babai, vellai, i biri dhe nipi i gomarit. Ju jeni hijena qe jeni te etur per gjak, ndaj qe ne krye te hers keni bere thirrje dhe vazhdoni ulurimat tuaja per gjak. Plehra, qe nga ererat e demosaleshanarshise keni dale nga koshat dhe kerkoni te kontaminoni mjedisin.

    Reply to this comment
   • roberto December 2, 03:14

    Cfare kerkon,ti “deshmitasri i kohes” me keto ulurimat dhe shkumezimet prej nje te semuri PSIKIK???
    Ku do te shkosh me kete urrejtje qe ke ne shpirt per shqiptaret e tjere qe e duan dhe nderojne ENVER HOXHEN???
    Ne demokraci duhet te kete vend per te gjithe,por sic duket ne jetojme ne FASHIZEM,prandaj ti,more zagar i zgjebosur ben gam-gam keshtu!!1
    Ne se kerkon nje LUFTE CIVILE midis ju pinjolleve te kolaboracionisteve tradhetare dhe ne ADHURUASVE TE VEPRES SE LAVDISHME TE ENVER HOXHES,bujrum ketu na ke!
    E peovoi Berisha ne 97-ten dhe e pa se cfare force kolosale kane te MAJTET ne Shqiperi!!!
    Mos harro se edhe LUFTEN CLIRIMTARE ne te MAJTET E BEME,ndersa ju u lepinit bythen bajraktareve dhe serbeve!!!
    Ule sqepin o deshmitar se nuk ke qene vetem ti atehere,por edhe ne te tjeret!
    Shporru,HORR i UDB-se!!!

    Reply to this comment
   • xxx December 2, 09:00

    Aman o qyq, po flasim per Enverin ketu jo per Edin. Gjithsesi e lexova analizen me nje vemendje te vecante dhe ishte shume e sakte. Figura e Enver Hoxhes dhe gjithe periudha komuniste duhet te analizohet jo vetem ne nje drejtim. Isha tek Bunkarti para disa ditesh dhe kam mbetur e befasuar nga dy foto ku tregohej lufta e madhe kunder analfabetizmit ne vitin 1947 apo rindertimi i urave te shkaterruara direkt mbas luftes me 1945. Jane keto e shume gjera te tjera qe duhen analizuar per ate periudhe , duke i dhene hisen e vete per cdo gje asaj kohe

    Reply to this comment
    • Dordomuzi April 15, 20:41

     Deshmitar ti?! Ti je deshmitar i kohes? Ti je nje kelysh i Mustafa Merlikes, ti je nje bythelepiers i çdo pushtuesi, çdo qeverie qe nga ajo kuinslinge, qeveria komuniste dhe deri tek qeverit e sotme.Kermijte e sojit tend rezistojne se futen nden guacke dhe kur çel bari nxjerrin turinjte.Per ty eshte pak te thuhet mut bir muti, ti je mut bastard mutrash, vemje spiunesh qe ke mbijetuar. Akoma nuk ke ngordhur mor qen i zgjebosur? Po ç’them dhe une , ku bie rrufeja ne grope te halese.

     Reply to this comment
     • arifi February 17, 14:59

      Do ishte me mire te kishim mbajtu Merliken! Ndershmerisht, ai nuk kishte nevoje ti merrte gje njeriu se kisht vete, se keto te zgjebosur, qe hajde njeri ne fuqi e merr, e hajde tjetri ne fuqi e vidh e nuk i ben dot gjithe te pasur keto mavri….Enveri i vrau hasmet. Dhe miqte ju bene hasem. Donte ta donin te gjithe, me burra e gra….Komunistet jane internacionalista, keshtu thone ata…

   • shpatar April 16, 09:50

    Ti o deshmimtar i vetes nuk ke arritur te kuptosh pse u katandis Shqiperia dhe populli ne kete fare gjeje .Ideja jote eshte :Shqiperine e regullojne ata qe dje, domethene ballistat ,legistat ,nacjonalistat ,zogistat e llumi i pa gdhendur i veriut ,bashkpuntor te pushtuesve te drejtojne Shqiperine e popullin shqiptare .
    Fatkeqsishte ne Shqiperi kjo ndodhi .Per 24 vjete ne demokraci keto bene gjemat me te medhaja ne gjithe historin e popullit tone .Jo vetem komunistat e ndershem por dhe populli fukara u ndeshkuan si asnjehere nga kjo klase politike qe ti pretendon te na drejtoje .
    Lexo pak me shume te kuptosh se cfare u mungon shqiptarve dhe mos u kenaq me brockullat antikomuniste .Rama si shume djem te rinje te Shqiperise me ze ose nen ze e kane hedhur poshte figuren e Hoxhes mbas viteve 1972 .Te mos te duket cudi qe sot ka vlersime dhe kundershtime nga e njejta familje politike .Jo Rama, por te mblidheni te gjithe ju qe kini cfryni vrrrin kunder bijve te sistemit komuniste, nuk arrine ti veni ne litar 80% te popullit qe u bashkua ne kauzen e komunizmit .
    Nuk mbroje asnje qe abuzoje me teorite e komunizmit kunder popullit si ne kohen e Hoxhes dhe tani .Por nje fakte te dish .Populli ,vuri cfare epiteti te duash ,deri me sot u ka ardhur nga mbrapa gjithe atyreve qe kane cfryre kunder komunizmit .Bile ka dhe nga ata qe ne kohen e Hoxhes perfituan gjithecka e sot jane per nje politike me te lire e demokratike gje qe nuk po e shohim tek miqte e tu .Saliu e shume te shitur nuk kane lidhje me ate fare komuniste qe punuan per popullit por me ate fare qe duan shkaterrimin e popullit .Edi Rama ka dhe ai sindromen e keqe te komunizmit por nuk sillet si shkaterrimtar i popullit e i Shqiperise .Ky eshte ndryshimi i politikanve ne raporte me te shkuaren .
    Profesor Xhufi e ka trajtuar shume drejte politiken nacjonaliste te Hoxhes por nuk mjafton me kaq .Ceshtja e kombit shqiptare nuk shikohet e shkeputur nga e tashmja dhe prespektiva .Hoxha u perpoq dhe ka bere me shume se politika e 24 vjetve demokraci .Ai gaboje rende qe aspiratat e popullit i la ne mes te rruges .Vitet 1972 -1985 prishen gjithcka qe ai ndertoje bashke me perkrahsit e tije. Nuk dua tja ve fain semundjes se tije ,qe u cfrytezua nga agjentura Jugosllave per interesat e saje ,por gjithe perkrahsve qe ju nenshtruan nga frika e mitit te tij.Hoxha e beri si lopa .E mbushi dhe i shqejmoje te gjitha duke na lene ne duarte e te shiturve e tek agjenturat e huaja qe vepruan sic deshen nga 1972 e deri me sot. Nese Hoxha nuk do tu shpallte lufte B ,Sovjetik ,Kinezve dhe me pas Gjermanve ceshtja jone kombetare do te ishte zgjidhur me kohe.Dozat kundershtare te bashkimit te popullit do te ishin te paperfillshme .
    Cperfaqson sot ne vetevete deklarata e Rames per bashkim ? Politikat e gabuara te ndjekura nga Hoxha e deri tek Sali-Nano qe e mbyllen ne sirtare .Rama shikon se ne keto raporte politike te aleancave me SHBAne dhe Evropen pse mos te ngrihet ceshtja e bashkimit kur jemi ne nje familje me ata qe e prishen kete bashkim. E thene troc kjo kerkese nuk eshte se u pelqen apo nuk u pelqen te kenaqurve me trojet shqiptare por nje kujtes memorje per ata qe e shkaktuan .Te zemerohet Rusia ,Gjermania ,Anglia ,Franca e ndonje fuqi tjeter per ato ckane bere ne te shkuaren .Zemerohet Kukani e disa Eurodeputet rrogetar qe skane asnje kopetence te ndryshojne te vertetat e te drejtat e popullit te sakatuar .Per keto ta vrasesh mendje o deshmimtari i vetevetes .

    Reply to this comment
    • s.g. December 21, 15:03

     Pse sot nuk po zgjidhet problemi nacional i shqiptarve Usa Gjermania Italia janē matë forta se kurrē ku janë fabrikat uzinat qe ikeni nga këto shtete aleate as që do ti kesh kto vende kan me na përgjak niher emiŕë …

     Reply to this comment
   • shpatar January 1, 12:08

    Pse te bene pershtypje kjo sjellje e Edi Rames.Kush ishte Edi,Saliu,Nano,Gjinushi,Meta,Majko,Meksi,Ruli,Ketrushat e Lepurushat qe morren fatet e demokracise ne Shqiperi.Gjysmat agjente e gjysmat servilet e mbetjeve te komunizmit shqiptare.Jo keta por dhe lepirsat e Hoxhes e te Alias dolen para popullit ,qe per 40 vjete ishin grushte te bashkuar rreth partise,si antikomunista.Dihet fare qarte arsyeja.Si do te mbijetonin pas shkaterrimit te sistemit ku perendimoret vezhgonin ndryshimet ne nje vend as Lindje e as perendim.”Kurva”kerkonte dashnorin e ri.
    Kjo analize e z.Xufi eshte me se e sakte.Ishte tipike nacjonalist shume here me pozitive se te paret e te pasmit.Komunist i pa pjekur dhe me shume nje sundues feudo-borgjez.Per kohen kishte me shume ane pozitive,po te marrim realishte si ishte Shqiperia,duke e nxjerr vendin ne nje rruge me progresive me te shkuaren.Nuk arriti ti cfrytezoje situatat e luftes se ftohte per ti siguruar vendit rrugen e zhvillimit ekonomik te qendrushem.Prishi mardhenjet parakohe me Kinen dhe e la popullin ne duarte e ketyre qe komandojne sot.E mbylli si nje lope qe shkaterron me nje shqelm ate qe beri per 40 vjete.Vlersohet sot vetem per metodat krahesuese me zhvillimet politke te aktorve pas tije.

    Reply to this comment
   • Loko-Loko January 1, 16:09

    Edi Rama eshte HITLERI I SOTEM I SHQIPERISE!
    Populli shqiptar do ta harroje ate cfare ka bere krimineli Sali Berisha,pas atyre qe ka per te na bere Edi Rama!
    Ai ka per t’i futur shqiptaret ne LUFTE CIVILE!

    Opozita demokratike jo-komuniste ka lindur shumë më herët sesa dhjetori i 1990-ës. Ajo ka lindur bashkë me lindjen dhe përhapjen e komunizmit në Shqipëri. Kemi parasysh këtu të gjithë ata nacionalistë, intelektualë, klerikë njerëz të thjeshtë që e parandien qysh me Konferencën e Pezës, ashtu si dhe të tjerë që pranuan aleancën në frontin Nacional-çlirimtar, rrezikun që i kanosej Shqipërisë po të vendosej pas lufte një regjim komunist.
    Ndërmjet atyre që morën pjesë në Luftën Civile si front antikomunist dhe u vranë, u arratisën ose u burgosën më pas, dallohen plot demokratë, ashtu siç dallohen të tillë edhe në frontin partizan-komunist. Pajtimi Kombëtar, për të cilin po flitet kaq shumë, pikërisht aty duhet të fillojë, të Lufta Civile. Kjo është një ide fisnike që e kanë hedhur vetë ish-pjesëmarrës në luftën çlirimtare dhe në atë vëllavrasëse. Kushdo që do t’ u shpëtojë hijeve të së kaluarës duhet ta mbështesë pa asnjë ngurrim këtë ide. Duhet pranuar më në fund hapur që lufta kundër okupatorit degjeneroi në një luftë të përgjakshme civile, njëkohësisht duhet shuar çdo ndjenjë revanshi prej ngadhënjimtari ose të munduri. Prandaj nuk sjell ndonjë fryt të madh pajtimi midis Partisë Demokratike me atë socialiste ose Ekologjike, por në radhë të parë pajtimi midis ish-palëve në Luftën Civile (dhe trashëgimia e tyre), shkaktare e së cilës ishte Partia Komuniste Shqiptare e drejtuar nga emisarët jugosllavë.
    Histeria e luftës për pushtet që kishte projektuar gjenerali Enver Hoxha dhe marrja e pushtetit me dhunë që ka qenë thelbi i çdo lëvizjeje komuniste, është shkaku i vetëm që ajo luftë kundër okupatorit degjeneroi në luftë civile. Pra çështja e pushtetit është argumenti që zbulon edhe shkakun e tradhtisë që komunistët i bënë demokracisë dhe kombit shqiptar. Prandaj dhe nuk kanë asnjë kuptim thirrjet për harresë dhe për mbyllje dosjesh, kur nuk janë zgjidhur problemet kardinale si Lufta Civile, terrori ndaj inteligjencies e ndaj klerit menjëherë pas luftës dhe në faza të mëvonshme, terrori ndaj rezistencës së organizuar antikomuniste deri në periudhën 1952-1953, qëndrimi ndaj emigracionit politik. Rishikimi i dokumentacionit për këto nyje të rëndësishme të historisë sonë do t’ i kthente Shqipërisë figurat e demokratëve, do t’ i kthente në jetën normale njerëzit e ndershëm dhe do t’ u tregonte vendin inkuizitorëve, që na e bënë atdheun të pabanueshëm dhe që sot bashkojnë zërin e tyre hipokrit me koret e përbotshme për demokraci.
    Shifrat e terrorit komunist janë jashtëzakonisht të mëdha në krahasim me popullatën e Shqipërisë dhe në krahasim me vende të tjera ish-komuniste të Europës, prandaj edhe më e pamundur është harresa tek ne. Është pikërisht ndrydhja e kujtesës kombëtare, siç e takojmë çdo ditë në shtypin zyrtar, ajo që na bën të mos ndahemi dot nga e kaluara. E kaluara do të na mbajë të gozhduar në rrethin e saj vicioz për sa kohë nuk kemi bërë katarsisin e vërtetë historik.
    Për këto arsye nuk mund të ishim dakord që në fillim me faktin që në opozitën e ligjëruar nuk përfaqësohej as opozita e hershme shqiptare, as opozita e mëvonshme e kalbur nëpër burgje dhe kampe pune, as përfaqësues të emigracionit politik. Mendojmë se shkak për këtë ishte organizimi i mbyllur i tipit partiak-komunist që i drejtohej vizionit të ngushtë për demokracinë të intelektualëve të establishmentit, shumica disidentë të dhjetorit ’90. Ky vizion i ngushtë për partinë e drejtuar nga ish-komunistët është me sa duket i pashmangshëm, sepse është fryma kolektiviste ajo që ka infiltruar tashmë dhe ka zënë vend në inkoshientin e gjithë komunistëve. (Do të mjaftonte si provë e vetme për këtë sektarizëm jo-demokratik, edhe vetëm fakti që organet opozitare të shtypit deri më tani kanë botuar deri në lodhje dhe ekskluzivisht kujtimet e figurave të njohura komuniste. Vetëm komunistë ka pasur Shqipëria? Humanizmi ndaj bashkëpunëtorëve të pafat të Enver Hoxhës e nderon demokracinë shqiptare, por kurrsesi nuk mund ta përfaqësojë atë.)
    Gjithë ata që diktatura komuniste i detyroi të braktisnin atdheun që në orët e para të vendosjes së saj, ata që i detyroi të kapnin pushkën e të rezistonin nëpër male, ata që i ndryu në burgje e internime- që nga figurat e ndritura të kombit e deri te anonimët- si dhe më të rinjtë që shpresonin një kthesë rrënjësore, prisnin një akt të madh patriotik nga liderët e rinj: hapjen e dyerve të partisë së tyre për të gjithë opozitarët brenda dhe jashtë vendit dhe jo ngutjen për të dalë në krye e për të kultivuar unitetin partiak- këtë çelës të ndryshkur fitoresh.

    Reply to this comment
    • Peza December 25, 03:29

     Or ti Lolo loko i rreme!
     A i mban mend se kush u arratis pas luftes bashke me pushtuesit naziste?
     Ta them une:
     -Te gjithe bashkepuntoret e tyre,armiq te Shqiperise qe kishin kryer krime ne sherbim te pushtuesve!
     Ja keta u arratisen atehere sepse e dinin se do dilnin para gjyqit te popullit sic dolen te gjithe kolaboracionistet kudo ne Europe!
     Mire atehere se ke qene i vogel sa nje mut cobani,por tani pas 27 vjeteve kapitalizem,kush i detyron shqiptaret te arratisen nga Shqiperia demokratike?
     Kete na spjego ti e mos na csaj trapin me cfare ka ndodhur para 70 vjeteve!

     Kurre Shqiperia nuk ka per t’u bere nje atdhe i mire per te gjithe shqiptaret sepse pushtetaret shqiptare nuk jane IDEALISTE dhe patriote,por hajdute e kriminele!
     Kane menduar vetem per bythen e tyre!

     Reply to this comment
 3. Alf February 23, 12:42

  Nje analize e perkryer nga Prof Xhufi.

  Reply to this comment
  • N.VJOSA February 23, 14:28

   Nje perpjekje e mire realiste per te trajtuar personalitetin e Enver Hoxhes!
   Por dua ta them qe ne fillim:
   SA HERE TRAJTOHET KJO FIGURE KOMPLEKSE, SIKUR KA NJE FRIKE, SE CILES DHE PELLUMBI NUK I SHPETON…duket sikur analizen per E.Hoxhen, e ndjek pas perdes nje xhaxha i stermadh , si regjizor, qe te mos tejkalohet “masa”…se mos na nxiten njerzit dhe na kerkojne nje Enver Hoxhe te ri….
   Sigurisht, mendimi sa me afer te Vertetes, per çdo personalite i takon vet historianeve dhe jo atyre qe jane goditur nen regjimin e tij, sepse keta te fundit e ngrene me shume zerin dhe duane te diktojne!
   Ne shekullin e Shqiperise, te organizuar si shtet, PA ASNJE DYSHIM QE ENVER HOXHA ESHTE PERSONALITETI ME I MADH, ME TE MIRAT DHE ME FAJET E GABIMET E TIJ…
   Mua me pelqen shume, per tju afruar me shume te Vertetes qe ta quaj Enver Heroi dhe Enver Krimineli.
   Pse dhe si e argumentoj kete mendim.
   Jo vetem tek ne, por kudo ne bote, vlerat e nje personaliteti historik percaktohen nga kontributi qe jep ai ne perparimin e nje populli, rritjen ekonomike dhe shoqerore kulturore.
   Kue them kete kam parasysh shume vleresime jo vetem te partizaneve ideologjik te Enver Hoxhes, por dhe te kundershtareve te tij.
   Per kete gjithe periudhen e sundimit politik te Hoxhes do ta ndaja ne dy pjese, nga fillimi i Luftes antifashiste deri ne vitet ’70-te dhe nga 71-shi deri sa vdiq.
   Per mua Historia e Enver Hoxhes ne Luften e madhe Antifashiste eshte pjesa me e shkelqyer e Historise se Popullit shqiptar ne Shekullin e fundit ose Shekullin e Shqiperise si shtet.Sakrificat e shqiptareve perkrah Koalicionit te Madh antifashist jane nje Epope lavdie.Dhe pike.Lufta i ndau edhe shqiptaret ne dy kampe, pro dhe kunder, pro luftes ku der fashizmit dbe bashkpuntoreve te tyre dhe pro pushtuesve te Shqiperise, gje qe mund te çonte deri ne zhdukjen dhe ne coptimin e vet Atdheut tone.
   Sot , ne 1914-en mund te shtrosh shume pyetje , sikur te ish vendosur demokracia pas luftes…sikur te ish vendosur demokracia qe ne 1924-en, me Nolin etj etj…
   Por historia nuk behet me “sikur”…
   Edhe pse nen drejtimin e nje regjimi komunist, per 25 vjet , deri ne 1970-en, Shqiperia njohu transformime te jashtzakonshme, ne ekonomi, ne kulture, ne mbrojtje, ose e thene me shqip , siç vinte ne dukje nje studius i mire i Shqiperise ne Banken Boterore, ngjitja e Shqiperise ishte vertikal perpjet!… (vertikal, jo pjerrtas…)
   E tatpjeta filloi pas prishjes se mardhenieve me Kinen.
   Para 1970-es Shqiperia e dale nga Lufta dhe nga injoranca e regjimit gjysemfeudal te Zogut, me nje popullate mbi 90 perqind analfabete, me nje ekonomi tmerrsisht te prapambetur, pa energji, pa investime, me nje regjim anadollak qe shtypi çdo levizje demokratike, ne 25 vjet, deri ne 70-en Shqiperia zhvilloi ekonomine e saj duke e mbushur vendin me fabrika, hidrocentrale, shkolla, spitale, univeritetin dhe institutet e saj, duke arritur shume shpejt ta ktheje popullin e injorances zogolliane ne popullin nga me te arsimuarit e Europes!
   Por dhe menje fuqi mbrojtese te motivuar ne kushtet e luftes se ftohte ne ndarjen globale te planetit.Ne ate kohe me Shqiperine dhe pamvaresine e saj nuk mund te luhej kollaj.Edhe kur kercenimi sovjetik ish ne pragun e deres, pas daljes nga traktati i Varshves dhe pas debimit te fuqis sovjetike prej Vlores, politika e Enver Hkxhes rreshtoi perkrah shtetin me te madh te Botes, dume deklaruar hapur, boterisht se nuk do te njihte kufi shtetesh ndihma qe do ti vinte Shqiperise ne rast sulmi. Ne kete periudhe , pra deri ne 70-en, gabim taktik i Hoxhes ishte shterngimi me teper se sa duhej i rripit, ne ndarjen e te ardhurave per popullaten, por duhet thene e verteta se u investua gjithçka ne ekonomi dbe ne sektoret e tjere….
   Deri ketu Enver Hoxha ishte dhe duhet te mbetet Enver Heroi. E di qe ka plot kundershtime por koha si gjykatesi me i mire do te thote heret ose vone te Verteten!
   Më tej , ne vijim dua te komentoj kush ishte Enver Krimineli….
   (Vijon)

   Reply to this comment
   • N.VJOSA February 23, 15:53

    (vijon)
    Qe regjimi i i gjithpushtetshem i Enver Hoxhes do deshtonte, kjo tashme nuk diskutohet, sepse vet ai sistem ishte nje utopi, siç deshtoi ne te gjitha vendet e lindjes europiane.E. Hoxha sundoi me nje organizem te persosur politik, me dore te hekurt.Ai i shtypi me dhune kundershtaret .

    Qe gjate Luftes antifashiste u duken shena te sektarizmit te tij.
    Dhe ky sektarizem u duk aq me shume ne vet Partine e tij, duke arritur qe ne shume rrethe te vendit te perjashtonte me shume se gjysmen e efektivit.
    Por deshtimin e tij e ndihmoi me se shumti dhe qendrimi per nje kohe shume te gjate ne pushtet. Edhe uji, qe eshte uji, thote populli, kur rri shume ne nje vend nis e qelbet.
    Prishja me Kinen ishte nje gafe fatale. Nje megallomani dhe nje rreshqitje katastrofike, jo vetem sepse e gjithe ekonomia dhe industria ishte e lidhur me ekonomine kineze, deri dhe tek pjeset e kembimit, por kinezet mbulonin me lehtesi çdo grope te ekonomise.Ideale do te ishte psh prishja graduale me ta dhe lidhja e hapja me Perendimin!
    Por historia, siç dihet, nuk behet me “sikur”…
    Jo vetem kaq por i udhehequr nga dogmat, ai nisi te “mesoje” edhe kinezet…!
    Te mesoje kinezet se si duhet te silleshin ndaj problemeve boterore dhe strategjise se tyre , ishte njelloj sikur te mesonte Miza Elefantin!
    Specialiste dhe njohes te mire te ekonomise shqiptare te asaj kohe deklaruan se e tatepjeta e e Ekonomise sone do te niste pas kater vjetesh , pas prishjes me Kinen…
    Por ne fakt e tatepjeta nisi menjehere pas nje viti, deri sa e çoi Shqiperine perpara gremines…
    Pas semundjes, ne vitin 1972, E.Hoxha pesoi çrregullime te renda psiqike, perveç delireve qe krijoi nga sukseset.Dhe keshtu nisi lufta e eger per pushtet, qe, nje lloj si Stalini, ai nisi te eleminonte njeri pas tjetrit bashkpuntoret e tij me te ngushte.
    Ramiz Alia qe triumfoi, pas nje lufte te eger per pushtet, beri gabime te tjera fatale.
    Prandaj, e mira do te ishte qe pas 1970-es Enve Hoxha, ne se refuzonte ta kthente fytyren e vendit nga Perendimi, me te cilin nuk mund te thuhet se mbante qendim te njejte, aq sa me Francen jo me Gjermanine,aq sa me Italine, jo me Angline etj etj. duhej detyruar ose eleminuar, duke mbajtur parasysh interesat e vendit.
    Pas 70-tes nis te kristalizohet edhe roli i tij regresiv dhe i denueshem i Hoxhes, gje qe çoi shume shpejt ne falimentimin e ekonomise dhe tok me te te te gjithe sistemit.
    Por i krahasuar se çfare roli lozi ne 25 vjet politika e E.Hoxhes, me ate se çfare perparimi solli Kllouni Sali Berisha, tok me Tos Bixhozin, ne kete Çerek shekulli, une them pa diskutim se Enver Hoxha beri me shume, pamvarsisht se ideologja dhe dogmat nga udhehiqej ai jane shume prapa nga parimet dhe realiteti i nje Demokracie te Vertete.
    Le te shpresojme se dhe Shqiperia do ta tregoje ne praktike perparesine e nje shteti demokratik, sepse deri tani eshte vetem ne nje tranzicion deshperues.Dhe e gjitha kjo nga primitiviteti i udheheqsve aspak demokrate, por veçse karikatura te Diktatorit komunist.

    Reply to this comment
    • VASO PASHA February 23, 17:33

     per n vjoses (nqs eshte orgjinali)

     Ju duhet ta ndani figuren e Enverit nga ana ideollogjike dhe te shihni veprimtarine e tij ne rrafshin kombetar.
     Shohim sot se sa me teper kjo klase politike futet me thelle ne rrugen e asgjesimit te shtetit shqiptar dhe te deformimit kombetar aq me e eger behet propoganda kunder atdhetarit Enver Hoxha.
     Viktime e kesaj propogande eshte brezi i ri qe po bombardohet non stop 24 ore ne dite me nje rrjet shume te gjere dhe te sofistikuar duke i trullosur deri ne shplarje truri permanente.
     Por vepra e Enverit nuk mund te zbehet pamvaresisht shume gabimeve te ndodhura ne kohen e tij qofte nga eksperianca,qofte nga nje rrethim 40 vjecar nga athina dhe beogradi te ndihmuar ne ate kohe nga perendimi.Jo vetem i takojne ato dy dekoratat qe ka te Kuvendi por une do tishtoja dhe te tjera:

     1-DEKORATE ATDHETARIE
     Mbrojtja hyjnore qe i beri kombit Enver Hoxha ne konferencen e paqes ne Paris kur i tha botes se:
     SHQIPTARET KANE ARDHUR NE PARIS JO PER TE DHENE LLOGARI POR PER TE KERKUAR LLOGARI qe i la me goje hapur udheheqsit boterore me frengjishten e tij perfekte .

     2-DEKORATE TRIMERIE
     Mbrojtja e shkelqyer qe i beri monarko-fashisteve greke ne 1949 qe i shkerdheu nenen atyre.Kurse nen regjimin e talebanit Berishe ne 1994 komando greke shpartalloi dhe poshtroi maksimalisht duke vrare disa ushtarake shqiptare dhe duke i lidhur si bageti efektivin e nje njesie luftarake te mender berishes.

     3-DEKORATE GUXIMI
     Debimi spektakular qe i beri fllotes ruse ne Pashaliman qe shume stratege e cilesojne si nje nga veprimet me te guximshe ne historine e njerzimit.Ishen vitet 60′ kur Ruset ishin fuqia me e madhe boterore ushtarake derisa ne krizen e karaibeve ne 60′ Hryshovi i trembi amerikanet te cilet deshtuan ne ngjarjen e Gjirit te derrave ne Kube.

     4-DEKORATE LARGPAMESIE
     Trim u tregua dhe ne daljen nga traktati i Varshaves ne shenje proteste kunder pushtimit Cekosllovakise qe mbahet si dita kur u be komunist plehu Sali Birishi nga “mallengjimi” i ketij akti heroik .

     4-DEKORATE INTELIGJENCE
     Enver Trimi drejtoi vendin qe e mori absolutisht te shkaterruar dhe pa asnje kokerr leku ne arken e shtetit.Ai drejtoi dhe luftoi balle per balle me Titon per 30 vjet qe dihet se ishte nje figurat boterore me finoke dhe i mbeshtetur fuqimisht per te shkaterruar shqiperine.

     5-DEKORATE PER DIZINFEKTIM TE TURKOSHAKEVE
     Kjo eshte vepra e tij madheshtore qe vuri si Pashko Vaso ne zbatim moton :feja e shqiptarit eshte shqiptaria.Si rrjedhoje ekesaj politike kemi me mijra familje shqiptare me besim miks qe i ben me teper shqiptare se fetare.Eshte kriminale sot te shohes sumat perpjete te disa besimtareve dallkauke perpara gjergj kastriotit ne Tirane dhe kjo mjafton per kete supermedalje
     Jane shume aspekte qe flasin ne favor te ketij legjendari por pa harruar shume bema te keqia te tij qe nqs do ishte gjalle do ti kerkonte ndjese shqipatreve.
     Ishte sistemi i Enver Hoxhes qe mori Sali morracakun nga vicidoli nga nje familje ekstremisht analfabete ,i dha shkolle e futi ne gjirin e famijes deri te oxhaku i tij dhe pastaj ky gjarper kafshoi te zotin..
     Nuk dua te mbroj atdhetarin Enver Hoxha sepse ka qene ne nje fare menyre i para denuar nga koha qe jetoi dhe ideologjia qe perfaqsoi por Ate KOLLOS NUK MUND TA ZHDUKIN AS UFO-T nqs do vijne nje dite sepse ishte nje ZEUS qe historia e ka futur ne arkivat e saj.
     Ne ditet e sotme kur shqiperia eshte kthyer ne shprehje gjeografike nen ombrellen e Natos dhe klasa politike nuk eshte e afte jo vetem te vere ne funksion shtetin shqiptar por e ka shkaterruar ate perfundimisht duke e lene ne dore te ca ambasdoreve low life figura e tij eshte ne rritje progresiveVetem nje referendum popullor per Enver Hoxhen do ju mbylli gojen reaksionareve dhe tradhetareve te vendit te cilet ai I luftoi per 40 vjet dhe nuk jane pak..
     6-DEKORATE PER DENIMIN E DJAJVE TE TIPIT FATOS LUBONJEN DHE SPARTAK KIQO NGJALA

     Epilog
     Mos harro se numri i bandave nga 1945 deri ne 1990 ishte me i madh se numri i te burgosurve politike.Dhe ti spiuni Neti Vjosa keni qene pjese e atij sistemi bashke me berishen,nanon,ramen,meten,bashen,ceken etj etj dhe nuk jeni ne anen e atyre qe akuzojne por ne anen e atyre qe ngriten permendoren e Enver Hoxhes qe sot duhet te jete me e larte dhe me e madhe per shkak te hipokrizise suaj kozmike.Harrove duartrokitjet tuaj deri ne inakadeshence kur dilte ai ne tribune.Harrove poezite tuaja dhe lotet ne 15 prill 1985…

     Reply to this comment
     • N-VJOSA February 23, 18:00

      O Vaso,
      Lexo dhe pjesen e pare te komentit, lexoje te gjithe komentin nje here, pastaj me deno me “pushkatim”!…

     • antonio January 1, 20:06

      E meriton PUSHKATIMIN o n.vjosa se je njeri me dy fytyra,sic ben edhe P.Xhufgi ne shkrimin e tij!
      Ne se je BURRE(grua) trim denonco Sali Berishen per vrasjen e 26 vetenve ne Gerdec dhe te 4 protestuesve ne 21 janar!
      ENVER HOXHA nuk vrau njeri pa gjyq,por sipas ligjeve te kohes!
      Hapmni dosjet gjyqesore dhe pastaj derdellitni si t’u doje vqejfi!
      Doemos te gjithe ARMIQVE TE POPULLIT plumbi do t’u jepej e jo dekorata!!
      Sa per ate qe vti e quan deshtim,kete pune e kreu mire agjenti i CIA-s Ramiz Alija dhe agjenti i UDB-se Sali Berisha!
      Perendiomi e rrethoi Shqiperine nmne te kater anet duke i bere bllokade te plote!
      Megjithate vendi u mbush me uzina,fabrika,kombinatre etj qe sot jane ZHDUKUR!
      Edhe hidrocentralet do ishin prishur,por ju duheshin shume!!!
      E gjithe kjo qe behet sot eshte LUFTE E QARQEVE CREAKSIONARE ANTISHQIPTASRE qe duan SHKATERRIMIN E PLOTE TE SHTETIT SHQIPTAR!!

    • Altini February 23, 21:25

     Shum koment me vend. Mendoj se ja vlen te permendet qe Shqiperija e pasluftes nuk ishte rrjedhoje e ndonje sistemi politiko-shoqeror te vecante. Me teper do te thosha ishte nje tufe is-feudalesh dhe analfabetesh qe edhe t’ua u tregoje kapitalizmin, nuk dinin t’a lexonin. Ne, vazhdimisht, pergjate historise na pelqen ta radhisim vehten perkrah popujve te vuajtur ndaj te cileve ka rene malet e pafatesise. Ashtu sic bejme edhe tani, duke kerkuar te fajsojme pafundesisht kete apo ate individ, apo ate rrethane “qe po te ishte ndryshe do te na kish bere nje si gjermanet apo suedezet”. Nderkohe qe vazhdojme te punojme pak, lexojme pak dhe ndjejme thelle per ata qe kemi ne krye, te cilet s’jane gje tjeter pervecse pasqyre e kapacitetit tone intelektual.

     Reply to this comment
    • Lleshi December 2, 10:16

     Vjose je gabim ne gjykim ! Kjo vjen se ti e shikon Shqiperine , te ndare dhe te vecuar nga Bota Nderkombetare ! Izolimi , nuk ishte veper e Enver Hoxhes , por e nje rrethimi dhe embargoje te organizuar nderkombetare per ta gjunjezuar Shqiperine ! Shqiperine dhe jo Enver Hoxhen !
     Enver Hoxha e kishte komode te bente marreveshje kunder Shqiperise e te mbushte xhepat me para dhe sot jo vetem qe nuk do ta shanin dhe shpifnin “ATA” qe qendrojne pas nastradineve dhe Salinjve apo Ramave , por do ta ngrinin ne qiell ! Ashtu sic i bene permendoren Zogut !

     “Akuza per izolim” ishte deri sa plasen Ambasadat ne 2 korrik 1990 , sepse pastaj i pe se cfare hoqen shqiptaret per te shkuar jashte shtetit , duke u vrare gjysma neper Gramoz dhe me gomone ne det !

     Jini realiste dhe te ndershem ! Vetem kaq kerkohet ! Dhe kjo jo per Enverin , por per te vertetat e Atdheut tone , Shqiperise !

     Reply to this comment
    • Perparim Lesi April 15, 23:53

     Për N.Vjosa (nëse vërtetë ai që e njoha prej kohësh dhe që e konsideroj mik)
     I bashkohem asaj që thonë në komentet e tyre Vaso Pasha dhe Lleshi, je ngutur miku im. Nuk po e kam të qartë çfarë ka ndodhë, që të ndryshosh opinionin tënd të mëhershëm, të cilin e shprehje plotë patos e krenari.
     Përveç asaj që thonë dy komentuesit e cekur më parë, e ndiej të nevojshme të shtoj, se Vepra e Enver Hoxhës dhe mësimet që vinin nga Shqipëria Londineze, me te në krye, ndikuan shumë në rizgjimin e gjakut shqiptar në viset e okupuara shqiptare, nga hegjemonistët sllavo-çetnik. Kjo nuk mund të harrohet!

     Reply to this comment
    • Sejdi April 15, 23:58

     Për N.Vjosa (nëse vërtetë ai që e njoha prej kohësh dhe që e konsideroj mik)
     I bashkohem asaj që thonë në komentet e tyre Vaso Pasha dhe Lleshi, je ngutur miku im. Nuk po e kam të qartë çfarë ka ndodhë, që të ndryshosh opinionin tënd të mëhershëm, të cilin e shprehje plotë patos e krenari.
     Përveç asaj që thonë dy komentuesit e cekur më parë, e ndiej të nevojshme të shtoj, se Vepra e Enver Hoxhës dhe mësimet që vinin nga Shqipëria Londineze, me te në krye, ndikuan shumë në rizgjimin e gjakut shqiptar në viset e okupuara shqiptare, nga hegjemonistët sllavo-çetnik. Kjo nuk mund të harrohet!

     Reply to this comment
    • Sejdi April 16, 00:02

     Për N.Vjosa (nëse vërtetë është ai që e njoha prej kohësh dhe që e konsideroj mik)
     I bashkohem asaj që thonë në komentet e tyre Vaso Pasha dhe Lleshi, je ngutur miku im. Nuk po e kam të qartë çfarë ka ndodhë, që të ndryshosh opinionin tënd të mëhershëm, të cilin e shprehje plotë patos e krenari.
     Përveç asaj që thonë dy komentuesit e cekur më parë, e ndiej të nevojshme të shtoj, se Vepra e Enver Hoxhës dhe mësimet që vinin nga Shqipëria Londineze, me te në krye, ndikuan shumë në rizgjimin e gjakut shqiptar në viset e okupuara shqiptare, nga hegjemonistët sllavo-çetnik. Kjo nuk mund të harrohet!

     Reply to this comment
     • N.VJOSA January 3, 06:13

      Per Vason, Lleshin dhe Sejdin,
      Une e kuptoj qe ka fanatike te cilet besojne qorrazi, por sot, ne 2016-n eshte e pafalshme te mos shohesh ende realitetin ashtu siç eshte dhe si e gjykoi Koha, si Gjykatsi me i mire…
      Se kush jane meritat e E. Hoxhes deri ne vitet 70-te, jane bere te qarta ne komentin tim.
      Se çfare gabime dhe faje k a t a s t r o f i k e
      bëri E.Hoxha, pas 72-shit,
      kete vetem dikush qe qe nuk do te gjykoje dhe vleresoje Realitetin mund ta thote….
      NJE FIGURE HISTORIKE VLERESOHET PER AQ KOHE SA ÇON PERPARA JETEN EKONOMUKE DHE SHOQERORE TE NJE POPULLI…
      KJO E NDAN SHAPIN NGA SHEQERI!…
      Politika e E. Hoxhes, pas viteve 70-te , ishte fatale!
      Fatale , sepse per njem kohe te shkurter , shkaterroi gjithçka ish ndertuar nga populli shqiptar me mund e djerse!
      Prishja me Kinen, izolimi vendit, lufta e eger dhe kriminale, duke pushkatuar shoket e vet te luftes dhe te punes, sektarizmi ekstrem me te ashtuquajturen Lufte e klasave, donkishotizmi se Shqiperia do ti tregonte rrugen Botes…
      E te tjera e te tjera,
      I bëne Gropen Shqiperise!
      Prurja ne pushtet e Dhelpres Ramiz Alia, nje Kameleon qe dinte me se shumti ti krihte bishtin E. Hoxhes, likujdimi k r i m i n a l i Figurave kryesore te Luftes dhe te Pasluftes, ishin faje qe nuk i ben asnje adoleshent dhe jo me nje Politikan!
      Ish Semundja, Marrosja, Dhjamosja e Trurit, apo megallomania, Koha e gjate ne pushtet, qe e likujdoi Ekonomine shqiptare,
      keto janë tema per tu dskutuar….
      Sot, ne vitin 2016, duket ne driten e Diellit se ku gaboi Enver Hoxha…!
      O njerez te mire, hiqni pafkat e Kalit dhe shkojeni Realitetin ne sy, se si degradoi Shqiperia deri sa ra ne duart e Sharlatanve!
      Megjithate, secili ka te drejte te mendoje si te doje…
      Per mua dhe per shumicen e shqiptareve E. Hoxha ka meritat e tij te padiskutueshme, sepse per nje periudhe , me Luften Antifashiste dhe Rindertimin e vendit e te shtetit modern shqiptar, e çoi perpara Shqiperine, ne te gjitha fushat dhe per kete mbetet Politikani me i shquar Shqiptar ,
      por pas 70-es,
      ai ka fajet e gabimet e tij qe e çuan Shqiperine drejt Katastrofes!….!

    • Ari February 17, 14:43

     Vec nje gje nuk e tha, qe ka qene me diagnozen, paranoja, pra po se dite ti eshte nje fare njeri qe i eshte mbushur truri qe te tjeret duan ta vrasin…Dhe kjo shpjegon pse vrau dhe shoket e tij me te ngushte. Vec Nexhmija shpetoi….Ka pasur frike ta shkruaj i gjori, se ka plot te cmendur Shqiperia, me ate qene kemi hequr ne dhe mire bile….

     Reply to this comment
    • rita February 17, 15:08

     @Vjosa
     Njerzit kane vuajtur zine e ushqimit ne shqiperi e ti paske qene te pavioni 17 i spitalit te Tiranes me duket, se po na trego endrra, o Vjosa, apo ke dashte me shkrujte per ndonje vend tjeter te botes..Enver Hoxha qe diktator. Vec Nexhmija shpetoi gjalle….

     Reply to this comment
    • Plaku i mocem December 22, 00:57

     N.Vjosa je i vecante,vezhgues mjaft i vemendshem.PO eshte me se e vertete.Periudha e E.Hoxhes ndahet ne dy pjese.Ka ngritje ne fazen e pare deri ne 1972 dhe ulje ne per kohen me pas.Pse ka ndodhur kjo?Do shume vend per ta analizuar.Por Gruaja dhe familja,sigurisht dhe agjenturat, predoninojne ne kete thyerje.

     Reply to this comment
   • Sallakja April 15, 19:35

    Per N.Vjosa, nga Pylli i Lirise
    – Edhe kete te fundit komuniste e bere moj e Kozmait ?
    – Ptu rraze e poshter.

    Reply to this comment
 4. diana February 23, 13:08

  Bravo Xhufi , artikull me kembe mbi toke. Ka shume materiale e dokumenta per Enver Hoxhen . Do ta kerkoni vloren gjeneral. ….filmi perballimi.
  Meritat jane merita , gabime jane gabime.Enveri ka me shume merita se gabime. Do te me pelqente qe gazeta drita te fillonte nje rubrike me punen heroike te popullit shqipetar te pas luftes NC. Ne cfare katrahure ishim.

  Reply to this comment
 5. nuk ka rendesi February 23, 13:14

  Historia nuk behet me fotoshop dhe fatkeqesia e 20 viteve eshte qe antikomunizmi jo rralle u vu ne sherbim te antshqiptarizmit. Dhe vazhdon ende…

  Reply to this comment
 6. Abedini February 23, 13:22

  Bravo Prof Xhufi. Analize e sakte prej te shkolluari mire. Vazhdoni te kjartesoni miletin me te tilla shkrime. Mjaft na e kthyen historine mbrapsh. Enveri boll i keq ka qene ne planin e mbrendshem, por persa i perket rraportit te Shqiperise me ujqerit e afert dhe te larget te Shqipnise ka qene me se i drejte dhe nacionalist (nacionalizem jo si i kolaboracionisteve shqiptare te luftes se dyte botnore. Urime profesor (emeritus)!

  Reply to this comment
 7. tomsojeri February 23, 13:24

  Shkrim i sakt ,llogjik e bindes ! Te vertetat dhe genjeshtrat zmadhimet ,teprimet e zvoglimet e realitetit sipas deshirave e tifozllekut te atyre qe e vuajten por edhe atyre qe ja pan hajrin (nje pjes mjaft e vogel hipokritesh e spiunesh pa dinjitet) nuk ndihmojn te dal ne pah ai realitet qe fshihej e qe ngarkonte kte udhheqes edhe kur kish te drejt ! Ate qe i ben ktij populli postkomunistet “demokrat” nuk ka te kaluar te tashme e te ardhme ! Esht turpi ,tradhtiia e krimi me i madh historik ,,,,,,,,,,,,

  Reply to this comment
 8. enea February 23, 13:33

  Enveri gjithmone ne zemrat e shqiptarve te vertet

  Reply to this comment
  • mirela February 17, 15:15

   @enea
   Ne