Ilir Hoxha: Pas prishjes me BS, babai priti nga Perëndimi një sinjal, që s’erdhi kurrë

April 10, 2014 13:11

Ilir Hoxha: Pas prishjes me BS, babai priti nga Perëndimi një sinjal, që s’erdhi kurrë

Në këtë pjesë të tretë të intervistës, Ilir Hoxha tregon rolin e Enver Hoxhës pas çlirimit të vendit. Cili ishte Koçi Xoxe dhe planet jugosllave për  Shqipërinë. Si u bë zhdukja e pronës private dhe heqja e besimeve fetare dhe pse Enveri zgjodhi modelin stalinist të qeverisjes. Arsyet pse Shqipëria nuk u lidh me Perëndimin pas prishjes së marrëdhënieve me jugosllavët, rusët dhe kinezët. E vërteta për eliminimin e ish-Kryeministrit Mehmet Shehu. Denoncimi i Traktatit të Varshavës, një detaj i Ramiz Alisë me italianët dhe histori me familjen e Jusuf Gërvallës në Tiranë.

 

– Në udhëheqjen e lartë të Partisë dhe të shtetit të asaj kohe kanë dalë vazhdimisht armiq, ose janë shpallur të tillë.  Ilir, a ju ka folur ndonjëherë babai juaj për këta armiq, fjala vjen për Koçi Xoxen apo për spiunët e Beogradit brenda udhëheqjes shqiptare të asaj kohe, flas për kohën e luftës dhe menjëherë pas saj? Si e kundroni sot rolin e Koçi Xoxes në drejtim të “gëlltitjes” së Shqipërisë nga Jugosllavia?

– Po kemi biseduar edhe për këtë temë. Unë mund të them se viti 1948 ka qenё njё nga mё tё vёshtirёt pёr Shqipёrinё. Pёrveҫ presioneve e bllokadёs nga perёndimi, iu shtua dhe veprimtaria e hapёt armiqёsore e Jugosllavisё titiste. Deri atёherё Jugosllavia quhej mike e Shqipёrisё, sepse ajo kishte pёrkrahur tё drejtat e ligjshme tё Shqipёrisё nё forumet ndёrkombёtare,gjё tё cilёn e bёnte pёr njё njohje de jure tё Shqipёrisё pёr ta gllabёruar Shqipёrinё de facto. Enver Hoxha pёr kёtё ёshtё shprehur qё “…nё thelb ishte vetёm njё blof, njё hile e madhe, njё ҫark i maskuar me dafina e degё ulliri, por qё nёn gjethe fshihte dhёmbёt e hekurt tё armiqve tё betuar tё Partisё e tё lirisё sё atdheut tonё.” Konflikti midis dy vendeve tona, kishte tё bёnte me ekzistencёn ose jo tё Shqipёrisё si vend i lirё dhe i pavarur. Dёnimi i grupit agjenturor projugosllav tё Koçi Xoxes, demaskoi ndёrhyrjen e Jugosllavisё titiste nё punёt e brendshme tё Shqipёrisё dhe preu fijet e komploteve tё saj antishqiptare. Tё gjitha kёto janё fakte tё pakontestueshme qё edhe sot pas kaq shumё vitesh nuk mund t’i kundrosh ndryshe.

 

– Cili ka qenë sipas jush, Ilir, shkaku i mirëfilltë i prishjes së raporteve shqiptaro-jugosllave?

– Ajo që thashё pak mё lart, pra aneksimi i Shqipërisë si Republikë e shtatё e Jugosllavisë.

 

– Një nga ngjarjet më mbrësëlënëse, por edhe shumë e diskutueshme, është vrasja e Jusuf Gërvallës, Kadri Zekës dhe Bardhosh Gërvallës më 1982. Mund të na tregoni diçka më shumë rreth reagimit të Enver Hoxhës për këtë ngjarje?

– Vrasja e tre heronjve, Jusuf Gёrvalla, Kadri Zeka dhe Bardhosh Gёrvalla e shqetёsoi shumё Enver Hoxhёn, sepse ai gjithё jetёn e tij si udhёheqёs, patriot e i pёrkushtuar pёr ҫёshtjen kombёtare e ka ndjekur me shumё vёmendje ҫёshtjen e popullsisё shqiptare qё jetonte jashtё kufijve tё Shqipёrisё, tё copëtuar nё mёnyrё tё padrejtё nga Fuqitё e Mёdha. Enver Hoxha mori nё mbrojtje familjen e Jusufit, gruan dhe fёmijёt e tij, duke ju krijuar tё gjitha kushtet pёr njё jetё tё sigurt dhe tё qetё nё Shqipёri. Ai u interesua pёr strehimin e tyre me kushte sa mё tё mira. Familjes iu lidh pension, ndёrsa Suzanёs, gruas sё Jusufit iu krijua mundёsia tё mbaronte studimet nё Universitetin e Tiranёs, ashtu siҫ u veprua dhe pёr fёmijёt kur arritёn moshёn e shkollёs universitare. Pёr tё mos folur kёtu qё nё tё gjitha eventet mё tё rёndёsishme tё kohёs, e shoqja e Jusuf Gёrvallёs, ftohej kurdoherё. Edhe pas vdekjes sё Enver Hoxhёs, Nexhmija vazhdoi t’i vizitonte nё banesёn e tyre ku pritej me dashuri nga tё gjithё. Nё ditёt e protestave tё studentёve tё dhjetorit 1990, dy fёmijёt e edukuar nga nёna e tyre, hynё nё grevёn e urisё, pёr t’i hequr Universitetit tё Tiranёs, emrin e Enver Hoxhёs, njeriut qё i priti me aq dashuri nё ditёt e tyre mё tё vёshtira.

 

– Pas prishjes me jugosllavët në Shqipëri dominoi modeli stalinist, të cilin babai juaj e instaloi dhe e ndoqi deri në fund. Pse u zgjodh ai model?

– Enver Hoxha nё asnjё rast nuk ka thёnё qё ka vendosur modelin stalinist. Ai ёshtё shprehur qartё qё politika jonё udhёhiqet nga ideologjia marksiste-leniniste. Modelin nuk e krijoi ai, sipas dёshirёs sё tij, megjithёse ka vёnё nё tё dhe vulёn e personalitetit tё vet. Nga kjo pikёpamje nuk ishte njё fenomen i veҫuar “shqiptar”, sepse sistemi socialist ishte vendosur nё gjysmёn e botёs. Kuptohet qё nё Shqipёri u zhvillua sipas rrethanave historike dhe kushteve e faktorёve tё brendshёm dhe tё jashtёm.

 

– Është diskutuar shpesh se pas prishjes së marrëdhënieve me ish-Bashkimin Sovjetik, Shqipëria kishte shansin e madh të lidhej me Perëndimin. Sa e vërtetë është kjo dhe pse nuk u realizua?

– Denoncimi zyrtar i Traktatit tё Varshavёs dhe largimi i vendit tonё prej tij, ishte nё tё njёjtёn kohё edhe njё veprim nё tё mirёn e paqes nё rajon. Duke qenё prezent nё Ballkan, Traktati i Varshavёs, nё njё mёnyrё ose nё njё tjetёr, pёrbёnte rrezik, sidomos pёr pjesёn jugore tё Ballkanit dhe vendet rreth detit Adriatik. Por çfarë ndodhi!? Kёtё e ka treguar vetё Ramiz Alia. Nё kohёn kur ishte ndryshuar sistemi, e takuan dy deputete italianë dhe i bënë të njëjtën pyetje, si kjo qё po mё bёni, ju Xhevdet mua. Ai u përgjegj: “Ju (Italia) nuk dhatё asnjё shenjё”. Dhe pёrgjigja e tyre ishte që “nuk mund tё jepnim shenjё se ju ishit nё domenin e ariut rus”. Pra frika e perёndimit qё tё mos konfliktohej me  Bashkimin Sovjetik, bёri jo vetёm qё mos t’i afronte asnjё ndihmё Shqipёrisё,  por qё edhe mё vonё, ta mbante sa mё larg dhe tё izoluar.

 

– A është e vërtetë se miqësia shqiptaro-kineze që, sipas shumë analistëve, u prish për shkak të rivendosjes së marrëdhënieve kinezo-jugosllave?

– Unë mendoj se prishja e marrёdhёnieve me Kinën, erdhi pёr arsye tё mospajtimit tonё politik me kinezёt. Kina kёrkoi tё bashkoheshin nё njё federatё ballkanike Jugosllavia, Rumania dhe Shqipёria, gjё qё u kundёrshtua nga ne, sepse ishte bindja qё Jugosllavia pёrbёnte njё rrezik konstant pёr pavarёsinё e Shqipёrisё. Njё arsye mё shumё ishte edhe pse, Kosova me krijimin e kesaj federate, mbetej me Jugosllavinë.

 

– A ka pasur Enver Hoxha fobi ndaj Titos dhe ndaj sllavëve të jugut pas prishjes së marrëdhënieve shqiptaro-jugosllave?

– Lufta qё i bёnin jugosllavёt, duke filluar nga “prapaskenat” e Beratit, dhe mё pas sovjetikёt (qё tё dy palёt kёrkonin likuidimin e tij), kanё luajtur rol nё mjaft vendime tё Enver Hoxhёs. Synimet jugosllave, por edhe qёndrimet e Hrushovit mё pas, nxitёn tek Enver Hoxha dyshimet. Zhvillimi i ngjarjeve, e justifikonte plotёsisht idenё e tij fikse se Jugosllavia, bashkё me Hrushovin, donin ta gllabёronin Shqipёrinё.  Kjo nuk mund tё quhet fobi, ёshtё njё e vёrtetё e hidhur qё Enver Hoxhёs i kushtoi shumё punё e andralla. Ose, siҫ po del sot, edhe nёpёrmjet dokumenteve, se perёndimi imperialist, punonte pёr ta pёrmbysur pushtetin popullor. Dhe kjo nuk ishte fobi, po ishin realisht plane qё organizoheshin nё zyrat e kundrazbulimit tё kёtyre vendeve, duke shfrytёzuar edhe elementёt shqiptarё qё ishin arratisur nga Shqipёria.

 

– Po pas prishjes me BS dhe përzënies së bazave sovjetike nga Shqipëria, pse nuk u krijua një hapësirë për marrëdhënie të Shqipërisë me Perëndimin?

– Pas prishjes me BS, fuqitё perendimore nuk ndërmorrёn as direkt dhe as indirekt asnjё iniciativё pёr bisedime me autoritetet shqiptare. Shqipёria si tё thuash “u la nё fatin e vet”. Kёtu nuk duhet tё harrojmё edhe ndikimin e shteteve fqinj si faktor politik. Enver Hoxha e dinte qё njё nga kushtet e Perёndimit do tё ishte dhe normalizimi i marrёdhёnieve me vendet fqinj. Dhe ai veproi duke gjetur madje njё modus vivendi me Greqinё, kur ky vend sundohej akoma nga kolonelёt “monarko fashistё”. Nё fund tё viteve ‘60, u normalizuan marrёdhёniet shtetёrore edhe me Jugosllavinё. Por megjithё pёrpjekjet, njё mosinteresim i plotё mbizotёronte nga ana e Perёndimit qё siҫ e shpjeguam mё sipёr ishin tё ndara zonat e influencёs. Atёherё, ҫfarё alternative kishte shteti shqiptar i pavarur, ҫfarё politike tjetёr mund tё ndiqte?

 

– Ilir, janë shumë çështje që diskutohen dhe mendohet se janë bërë gabim nga babai juaj. Për shembull, si e arsyetoni likuidimin e një numri të madh të intelektualëve të Shqipërisë pas lufte, të cilët kishin studiuar në Perëndiim dhe kishin orientim properëndimor?

– Siҫ folёm mё lart pёr Koçi Xoxen, ai e tregoi veten jo vetёm si agjent i hapur nё shёrbim tё jugosllavёve, por edhe tepёr sektar dhe agresiv. Ai duke shfrytёzuar pozicionin e tij qё ishte nё krye tё organeve tё Sigurimit tё Shtetit, organizoi represion ndaj kujtdo, ndaj intelektualёve dhe ndaj komunistёve tё njohur. Ai u dёnua edhe si agjent por edhe pёr krimet që kishte bёrё kur ishte nё krye tё Ministrisё sё Brendshme. Gjithsesi kёtu dua tё shtoj, qё sot, ekzagjerohet madje duket sikur tё gjithё intelektualёve tё vjetёr qё ishin shkolluar nё perёndim, iu “kёput koka”, siҫ thuhet. Nuk ёshtё kёshtu. Shumё prej tyre, qё nuk kishin qenё tё pёrzier me pushtuesit nazi-fashistë, u vendosёn deri nё zyrat mё tё larta te shtetit shqiptar, pёr tё mos folur pёr vendet e punёs qё kёrkonin njerёz tё shkolluar. Por nё Shqipёri, pёr gjithҫka, njerёzit kanё tendencё ta shtrembёrojnё tё kaluarёn.

 

– A e konsideroni gabim fatal zhdukjen totale të pronës private dhe ndalimin e besimit fetar në Shqipërinë komuniste dhe çfarë roli ka pasur Enver Hoxha në këto vendime?

– Si mund tё quhet gabim fundamental apo fatal, sikurse e quani ju, zhdukjen e pronёs private, kur vendosja e pronёs shtetёrore ishte njё nga parimet bazё tё zhvillimit tё ekonomisё socialiste? Heqja e pronёs private dhe shtetёzimi i saj ishte njё nga reformat e thella qё u bё nё Shqipёrinё e pasluftёs. Dhe si rezultat i saj Shqipёria ndёrroi faqe, nga njё vend shumё i prapambetur, gati nё gjendjen e feudalizmit qё doli nga Lufta e Dytё Botёrore, u bё njё vend me ekonomi tё zhvilluar. Kooperativat bujqёsore qё u ngritёn nё fshat ҫuan nё zhvillimin dhe pёrparimin e bujqёsisё. Pastaj tё gjitha ato shёrbime qё u arritёn falas pёr popullin, si shёndetёsia, arsimi, kultura, tё gjitha kёto ishin si rezultat i kёtyre reformave qё nё bazё tё tyre nuk kishin pronёn private po atё shtetёrore.

Shikoni se ҫ’po bёhet sot? Gjithё toka bujqёsore ёshtё e ndarё nё parcela tё vogla qё as qё mund tё bёhet fjalё qё bujqёsia tё bёhet njё degё e fuqishme e prodhimit. Me tokat e bukёs ёshtё abuzuar duke bёrё ndёrtime vend e pa vend dhe duke e zvogёluar sipёrfaqen e saj, ndёrsa nё kohёn e socializmit shfrytёzohej ҫdo pёllёmbё tokё, duke mos harruar qё iu qepёm dhe kodrave duke i bёrё me tarraca qё tё fitonim sa mё shumё tokё buke. Atёherё pse qenka gabim fundamental, kur Shqipёria e asaj kohe pёsoi ndryshime thelbёsore nё interes tё popullit?

Kalojmë tek gjysma tjetër e pyetjes suaj, heqja e besimit fetar. Unë ju them se propozimi pёr heqjen e fesё erdhi si propozim nga rinia e Durrёsit. Nё vendimin qё u mor, nё veҫanti ndikoi ҫёshtja e emancipimit tё gruas. Dihet se pengesa kryesore pёr ҫlirimin e gruas, vinte nga zakonet e vjetra prapanike, qё ushqeheshin edhe nga besёtytnitё fetare. Pa u ҫliruar nga kёto zakone, nuk mund tё arrihej emancipimi i plotё i femrёs shqiptare. Nё diskutimet qё u bёnё nё atё kohё, u vu nё dukje qё populli shqiptar nuk ka qenё asnjёherё i lidhur ngushtё me fenё, pёr shkak tё pushtimeve tё huaja qё imponuan fenё e tyre dhe kleri i tyre ёshtё pёrdorur nga kёta pushtues pёr tё pёrҫarё njerёzit dhe pёr tё penguar bashkimin e tyre patriotik. Dhe nё tё vёrtetё gruaja shqiptare u ҫlirua dhe arriti emancipimin e saj tё plotё. Nё atё kohё gruaja ishte me tё gjithё tё drejtat e barabarta me burrin.

Po të tregoj, Xhevdet, edhe një detaj tjetër domethënës për këtë argument. Enver Hoxha atёherё dha dhe njё orientim qё tё gjitha ndёrtesat e kultit qё kishin vlera monumentale tё viheshin nё mbrojtje tё shtetit. Eshtё interesante se kur e pyetёn: po nё Kosovё si duhej tё vepronin me fenё, ai nuk ishte dakord qё feja tё ndalej. Ai u tha: ‘’nё kushtet e Kosovёs, kur populli ёshtё nёn diktatin serb, objektet e kultit shёrbejnё si vende ku mund tё mblidhen dhe tё flasin pёr ҫёshtjen kombёare. Pra, Enver Hoxha nuk ishte dogmatik, ai ҫdo gjё e shihte nё interes tё prosperitetit kombёtar.

 

– Sidoqoftë, Ilir, një nga ngjarjet që ka ngjallur më shumë diskutime është padyshim fati i Mehmet Shehut, personalitetit numër dy të diktaturës dhe kryeministrit më jetëgjatë në detyrë të Shqipërisë. Sipas jush, u vra apo u vetëvra Mehmet Shehu?

– Lidhur me vetёvrasjen e Mehmet Shehut, janё hedhur shumё dyshime. Eshtё shkruar e thёnё se ai ёshtё vrarё nga Enver Hoxha, bile njё gazetё jugosllave, shkroi se ai u vra nga rojet e Hoxhёs dhe pёr ҫudi lajmi doli para se Shehu tё kryente aktin e vetёvrasjes. Ka qarkulluar edhe njё hipotezё tjetёr, sikur ёshtё vrarё nga Kadri Hazbiu. Tё gjitha kёto janё vetёm fantazi dhe asgjё tjetёr. E vёrteta ёshtё se Mehmet Shehu ka kryer vetëvrasje, e cila ёshtё vёrtetuar qё ditёn e parё nga ekspertiza e instituteve tё kriminalistikёs dhe atyre mjeko-ligjore, tё cilat nё mёnyrё shkencore, kanё afirmuar vetёvrasjen.

 

 Nesër do të lexoni:

Si i përjetoi Enver Hoxha demonstratat e rinistë studentore të Prishtinës në vitin 1981 dhe brenga e tij për Kosovën

Rrëzimi i statujave dhe kultit të Enevr Hoxhës dhe ardhja e sistemit shumëpartiak në Shqipëri

Si jeton sot familja e Enver Hoxhës. Pse Iliri nuk merret me politikë dhe çfarë bën aktualisht Nexhmije Hoxha

 

April 10, 2014 13:11
Komento

79 Komente

 1. adriatik April 10, 10:00

  PEr kete qe konfeson Ilir Hoxha sot, Teme Sejkos i iku koka dje.
  Kjo deshmon relativitetin e historise

  Reply to this comment
  • zigzag April 10, 13:04

   Ajo qe ndodhi ne Moske ne mbledhjen e 81 partive ishte nje ngjarje mbeselenese per kohen qe vetem nje tip si Hoxha mund ta bente.
   Ajo gje mund ti kushtonte jeten dhe pushtetin, por enigme e madhe mbetet se si arriti te mbijetonte edhe pas asaj gjeje.
   Ne qe kemi jeuar ate kohe ishim te bindur qe nje gje do ndodhte patjeter pas asaj historie ne Moske, por rregjimi mundi te ruante konfigurimin.
   E pabesueshme, por ndodhi

   Reply to this comment
   • Azgan April 10, 13:54

    hoxha vertet beri fjalimin, por mbas fjalimit nuk paskerke degjuar cfare ndodhi birazer.
    Thuhet qe i futen ne biruce per disa ore bashke me Komandantin. Dhe nderkohe qe Komandanti i shante ne rusisht, sepse e dinte qe ato kishin vendosur pergjues, Ay me zorr mbante veten nga frika.

    Reply to this comment
  • Albanian April 10, 14:51

   Turpe per shqipnine per gjithe shqiptaret edhe per gazetaret gjoja koka e inteligjences qe propogandojne gjera te tilla se ka edhe nje bote akademike qe ka arkivuar dokumenta-ka fakte qe si mohon dot gjykimi del vete -enveristet duhet te falenderojne popullin shqiptare edhe tju kerkojne falje per krimet mostruoze jo vetem shqipnse por kmplet shqiptareve ne ballkan -kur bie nje diktature behet nje gjygj si ai nürembergut gje ne shqipni nuk eshte bere edhe ju kujtoni hemo se ja hodhem por kete gjygj nuk duhet ta kerkojne patriotet por vete komunistet e vertete te ekzekutuar nga enveristet – e tmerrshme kjo te ngaterrosh luften me terrorin e enverist-jugosllave -keshtu ska per tu bere kurre shqipnia por do shkoi drejt zhdukjes –

   Reply to this comment
  • ARBEN April 11, 09:56

   O TE CMENDUR, AI KENI SYTE NE BALLE DHE TE SHIHNI SI ESHTE KATANDISUR SHQIPERIA NEN UDHEHEQJEN E PSIKOPATIT s.berisha. SHIKONI NJERZIT QE JANE TRANSFORMUAR NE PERBINDESHA QE KAFSHOJNE NJERI TJETRIN. SHQIPERIA ESHTE SHQYER BYTHESH DHE TE HUAJT ME VAMPIRET E BRENDESHEM BEJNE CFAR TE DUAN. VAJZAT TONA JANE KTHYER NE PROSTITUTAT ME TE “DEVOTESHME” NE RRUGET E METROPOLEVE TE EUROPES. SOT TE VJEN FRIKE DHE TURP TE DEKLAROHESH JASHTE SHTETIT QE JE SHQIPTARE. DHE PER KETE KATASTROFE E KA FAJIN ENVER HOXHA ?

   Reply to this comment
 2. merobaze April 10, 10:36

  Sinjali i pare dhe i qarte si dielli ne kupe te qiellit i erdhi Enver Hoxhes ne Mukje ne vitin 1943, por ky sadist gjakatar i kishte shitur Vatanin dhe BYTHEN Moskes dhe Beogradit per interes te pushtetit familjar absolut mbi Shqypnine dhe shqyptaret.

  Me pas pati shume sinjale te tjera: Masakra ruse ne Budapest ne 1956, Pranvera e Prages ne 1968 kur vendi yne doli nga Traktati i Varshaves, viti 1980 kur erdhi edhe nje oferte tjeter nga Gjermania, por Enver Hoxha e kishte te qarte se po te pranonte demokratizimin e vendit do te duhej te ndahej pergjithmone nga pushteti absolut dhe me krimet makaber qe kishte kryer e dinte se ne nje sistem perendimor demokratik do ta kishte vendin te pakten ne burg te perjetshem me gjithe Nexhmijen e tij. Ashtu sic perfunduan kriminelet e tjere te vendeve ish komuniste te Evropes Lindore kur lejuan pluralizmin dhe pranuan voten e lire te popullit si nje verdikt i padiskutueshem i sovranit. Kesaj i frikesohej me shume Enver Hoxha dhe Nexhmija e tij dhe prandaj likuiduan edhe Mehmet Shehun si nje qen rruge, prandaj edhe nuk ndoqen rrugen e liberializmit politik pas renies se kultit te Stalinit ne Rusi qe ndodhi ne te gjitha vendet ish komuniste, perkundrazi forcuan me tej luften e klasave duke e izoluar totalisht vendin tone qe coi gradualisht ne falimentimin e ekonomise dhe renimin e shtetit. Pse nuk u lidh me Perendimin Enver Hoxha ne vitin 1968 kur Shqypnia u largua nga Traktati i Varshaves dhe sovjetiket nuk bene as gek dhe as mek? Nderkohe qe ne Cekosllovaki i derguan tanke me parashyte nga ajri dhe e pushtuan Pragen brenda nje dite? Cfare oferte me te mire priste Enver Hoxha per t’u shkeputur nga kthetrat e bolshevikeve te Moskes dhe per te shpetuar Shqypnine nga MURTAJA bolshevike? Pse nuk beri kerkese ne NATO? Apo pse nuk kerkoi takime me shtetet Perendimore per asistence dhe ndihme? Po ta kishte bere mesiguri ndihma nuk do te kishte vonuar. Por Enver Gjakatari e dinte se po te pranonte sistemin Perendimor Politik nuk kishte me vend ne drejtimin e shtetit dhe menjehere pas Demokratizmit te jetes dhe politikes do te gjendej perballe akuzave ne baken e te akuzuarve si nje vrases sadist serial dhe kriminel ordiner. Prandaj Enver ANTIKRISHTI zgjodhi Kinen Komuniste dhe kreu Revolucionin Kulturor duke prishur Kishat dhe Xhamiat sepse feja e vetme qe duhet te besonin shqyptaret ishte sipas tij ENVERIZMI fanatik i popullates debile, sic ka mbetur ne nje pjese te madhe deri me sot.

  Prandaj cfaredo te tregoje Ilir Hoxha ne intervisten e tij komerciale ne DITA nuk cudit me asnje njeri ne Bote, sepse babai i tij gjakatar dhe nena e tij kriminele mbushen lumenj me gjak njeriu ne vendin tone dhe nuk i vret fare ndergjegja per krimet e kryera dhe nuk dine te kerkojne falje. Pse keshtu kjo ndodh vetem ne Shqypni? Pergjigja eshte e thjeshte:

  Sepse Enver Hoxha u kujdes me vemendje per te ruajtur familjen e tij para se te vdiste duke na lene ne dere Ramiz Aline, Sali Berishen, Fatos Nanon dhe ja ku i ke te gjithe antaret e familjes ADAM’S FAMILY si koqe molle dhe ja ku e ke Ilir Hoxhen te dale ne media si gjeli maje plehut per t’i thurrur hymne krimeve te prinderve te tij pa piken e turpit apo te moralit qytetar dhe ja ku e kemi edhe gazetarin Shehu te DITES si nje ushtar i Partise se Punes i gadshem kurdohere per ta intervistuar kete REZIL hoxhist.

  Reply to this comment
  • ben chicago April 10, 11:21

   o nastro
   ti ke te gjithe te drejten te shkruash kunder komunizmit se ne burgjet e diktatures je shqyer komplet nga mbrapa

   Reply to this comment
  • Horri i Bulevardit April 10, 14:46

   Nastradin apo edhe merobaze po te quaj, pikerisht ketij momenti ia kam patur friken une, Tentimit per rehabilitimit te Enver Hoxhes.
   Natyrisht disa here te kam replikuar per te mos futur Enver Hoxhen ne te gjitha komentet tuaja, per shkak se nje papergjegjshmeri totale e politikes se ketyre 23 vjet, do te sillte tentimin, per te rehabilituar Enver Hoxhen.
   Dhe ja shiko, sot del i biri, qe duke shfrytezuar agresivitetin dhe urrejtjen ndaj Berishes, Nanos dhe Metes, kerkon te na mbushe mendjen, se babai i tij, sishte diktator, por ishte burre i mire, qe perendimi ishte fajtor qe se paska njohur.
   Ne vertet Saliu na doli me diktator se mesuesi i tij, por shqiptaret duhet ti jepnin Enver Hoxhes, aq sa i takon, te mirat dhe te keqijat.
   I respektuari komentues Canada, i tregon Ilirit te babait diktator, nje histori te bukur Shqiperie, duke i kujtuar djalit te babait, ke patur fat qe ke lindur ne Shqiperi.

   Reply to this comment
 3. Mazllemi April 10, 10:47

  Babai jot o Ilir nuk kishte mendje qe ta hapte shqiperine me boten kjo dihet nga te gjithe ne , por jot teme ajo buçja plake qe rron akoma bashke me Ramizin qe e kishin ne dore dhe nuk bene asgje megjithese u erdhen perendimoret disa here, dhe me e keqja per kete popull na lane ne krye te Shqiperise dy degjeneratat Sal shpellarin dhe Tos shkerdhaten dhe e gjitha kjo u be qe vetem familjen tuaj me shoket e byrose mos i gjente gje . Mos harro thenien : çdo dashuri ne kete bote fillon e shuhet dalngadale vetem dashuria per pushtet sa vjen e rritet nuk shuhet kurre

  Reply to this comment
  • argjiro April 10, 12:47

   Nexhmija jeton ne nje ish-pulari te shnderruar ne ambjent banimi.
   Ju qe e shani keni idhuj vetem PARAN.
   Po Enveri, Nexhmija dhe te tjere nuk ishin nga soji juaj
   Hajd lipsuni, se keshtu nga anonimati i web-it beni trimin ju te gjithe

   Reply to this comment
 4. tony April 10, 10:54

  Po ça jane keto nostalgjira moj e dashur Dita…????
  Po pse me te vetete kujtojne keta , se Xhaxhi ishte me mire, dhe se ai vetem priste nje sinjal, etj etj….?????
  Nostalgjira te bijeve te kuq. !!!!
  Te bazuara ne pafytyresine e besimit , se me dinakerine e permendjes se veshtiresive te sotme , mund te kemi fytyre perpara historise . Per te lare ne pafajsi krimin e bere ndaj popullit Shqiptar.!!!!!
  Xhaxhi u tregua i pameshirshem ndaj Shqiptareve .
  Ndeshkimi i Shqiptareve eshte : Paralajmerimi i te gjithe Brezave te tjere qe do vijne mbas nesh , ta dine mire, se ku te çon Totalitarizmi.
  Me rrespekt.

  Reply to this comment
  • misha April 10, 13:02

   Padyshim qe Enveri kishte nevoje asokohe per nje sinjal nga Perendimi.
   Nuk ishte kollaj te beje ate qe beri ai ne mbledhjen e 81 partive ne Moske.
   Ti kunderviheshe hapur Bashkimit Sovjetik ishte nje trimeri e cartur.
   Kane qene dite shume te veshtira ato.
   I forte eshte qe i mbijetoi atij momenti.
   Per shume me pak se aq, “Enverit” te Hungarise sovjetiket i moren jeten

   Reply to this comment
 5. Enea April 10, 11:11

  duke thene qe prriti nje sinjal nga perendimi ai e ul figuren e ENVERIT!!! Enveri eshte i madh pikerisht pse su perkul perball kriminelve lindore (hungari ’56, çekosllovaki ’68) dhe kriminelve perendimor (kile, honduras, kolombi, ekuador, vietnam, laos, afrike, palestine, timor est etc etc)

  Reply to this comment
 6. shqiptari April 10, 11:46

  te gjithe injorante ore po mire atehere qe sdeshi se ku kishte fuqi qelbesira te bente ate qe beri pa mbeshtetjene e botes moderne demokratike pore ne kete raste me shqiperine kjo bote e ndyre qe me sakte duhete quajture teroriste me shqiperine ngriti ate sisteme te ndyre po sote a e kuptoni cfare sistemi kane ngriture me te ndyre se ai me gjakatare se ai se demokracia seshte keshtu ne kete stade mos puno veteme vidhe dhe grabite sa ke fuqi e ne funde vrasje pa funde masakrime pa meshire kjo eshte ajo qe ne ja atribuojme nje tjetere qelbesire si berisha basha po ne realitete keta zbatojne urdhrate e te fuqishmeve te botese de ky vende e ky populle lengone ne mjerime e ne zi ne mizerje qe nuk gjendete ne kete rajone ku ne jetojme se njereze jemi e kemi dale e kemi pare po mizerje si ne shqiperi ska poshete te pabesete teroriste fuqi te medha qe i kane taksure kete fate vendit time dhe popullite tone po u zhdukshine me fare e fise keta politikane qe kane mare persipere te zhdukine popullin dhe vendine e tyre

  Reply to this comment
  • Lleshi April 10, 15:17

   Ja kete lloj race vrau Enveri , keta hajdutet , vrasesit , sherbetoret e te huajve , armiqte dhe tradhetaret e Shqiperise agjentura te te huajve qe vinin me pushke nga deti , mali ajri , toka ! Me ta luftoi dhe fitoi Verua , prandaj Shqiperia , jo eci perpara , por fluturoi sa kohe AI ishte ne drejtim ! Por kur shqiponjes i vjen vdekja , gjarperi zvarranik qe pret ne fole , i hidhet dhe e kafshon ! Kaq e thjeshte eshte !

   Reply to this comment
 7. lis dushku April 10, 11:56

  Ketyre lugateve te feve mire ua beri,se ja ku i keni fete,nje Janullatos po ju sjell verdalle,po e greqizon Shqiperine,po ngre te vdekurit nga varri dhe po i shet per ushtare greke.Nje cete me jefq e me maloke kane pushtuar xhamite dhe po ua cojne femijet kamikaze ne arabistan.Ja tani qe po shkruaj po me cajne meneren altoporlantet e minares,kesaj i thone te vrafte pushka jevgut!

  Reply to this comment
  • Lulekuqet April 10, 21:46

   Kush po te greqizon ty mor?
   Dhe boll me varrezat greke. Nuk ka puna kisha aty kaq tetrashe jeni?! varrezat i shiti shteti. Se aty u thirr nje prift qe te lutej per shpirtrat e te varrosurve nuk do te thote qe kisha shiti varrezat. Prifti eshte njeri i Perendise dhe kur therritet per pershpirtje e ka per detyre te shkoje. Prifti nuk do verifikoje se kush ka qene varrosur aty, sepse perpara Perendise jemi te gjithe njelloj. Kur i thone qe ata te varrosur kane qene te krishtere ortodokse ai e ka per detyre te beje pershpirtjen qofshin keta ushtare greke apo fshatare shqipetare. Nese e kane genjyer dhe te varrosurit nuk kane qene te krishtere ortodokse pergjegjesia i ngelet atyre qe e therriten. Edhe nje here, prifti nuk do beje verifikime se nuk eshte pune e tij. Nuk ka qene ndonjehjere.
   Dhe sa per ate qe thua se mire ia beri feve, ia beri vetes ne fakt. Ku eshte ai tani, ku eshte terrori i tij kunder besimit. Pas me shume se pas nje jave te krishteret ortodokse dhe katolike do festojne me madheshti ngjalljen e Zotit. Ku eshte Enver Hoxha pa me thuaj. Ata qe vrau per fe u bene martire dhe jane me Zotin, po Enveri ku eshte? Prandaj po them se ia beri vetes. Ia beri edhe disave si puna jote qe jeni pa besim e nuk dini se nga e keni koken.

   Reply to this comment
   • derjari April 10, 23:54

    Zotin e krijoi njeriu dhe eshte pjelle e injorances njerezore dhe frikes nga e panjohura. Sa per priftin e hoxhen, sa kohe te kete ne bote injorance ata do te kene akoma vend.
    Fete monoteiste jane shpikje dinake semito-arabe qe skllaveruan shpirterisht dhe penguan zhvillimin e Europes dhe boten per shume shekuj. Dalja e fese se krishtere solli Epoken e Erret 10 shekullore, , zhduku dhe ndaloi perhapjen e kultures, shkences dhe artit telashte greke e latin. Shko ne nje muze arti, si ne Luver, p.sh. dhe do te shikosh se pas artit te lashte klasik grek e romak per dymbedhjete shekuj deri ne Rilindjen Europiane duke filluar nga shekulli 14 nuk ka me art te vertete. Kisha pengonte shkencen, metoden shkencore dhe zhvillimin e shkences dhe kete e beri me terror te pashembullt duke djegur ne mes te shesheve te qyteteve shkencetaret, vetem e vetem pse guxonin te thoshin se toka vjen rrotull diellit. Kisha hidhte ne lufte katoliket kunder ortodokseve: ne fund te shekullit 13 ata vrane qindra mijera greke vetem pse ishin ortodokse.
    Shiko sot, besimi ne fete monoteiste eshte me i forte ne rajonet me te prapambetura te botes, ne Afrike, Ameriken Latine dhe boten arabe. Ktheu e hidh nje veshtrim ne Europe, besimi ne keta zote monoteiste eshte me i forte ne vendet me pak te zhvilluara si Ballkani dhe vendet e Mesdheut te mbytur ne borxhe e qe po shnderohen ne koloni financiare te Europes se Veriut, te Gjermanise (me 35% te popullsise ateiste) dhe vendeve skandinave, Ne te paren ku kisha frekuentohet regullisht nga 15 % e njerezve dhe ne te dytet ajo thuajse eshte shuar fare me vetem 5% perqind te popullsise qe shkojne ne kishe.
    Zoti jot qenka i padrejte: besimtaret i denon me varferi dhe ateistet i ben te prosperojne.
    Ne qofte se je me te vertete besimtar, mos me jep pergjigje se e di vete ate pergjigje 20-shekullore standarde: popujve te varfer ne kete bote Zoti ju ka ruajtur parajsen ne boten tjeter. Pak a shume edhe Marksi Lenini Stalini dhe Enveri ua premtuan popujve parajsen por ketu ne Tok e jo ne boten e trilluar nga mendjet e semura. Por c’moren njerezit nga premtimet e Kishes te xhamise dhe te komunizmit?
    Boll me marrezite fetare qe kane penguar perparimin e botes moderne. Le te marrim shembull nga popujt e perparuar te veriut se nga njeri tjetri ketu ne Ballkan, ne Afrike e ne Ameriken Latine nuk ka shume per te mesuar si ndertohet nje shoqeri e perparuar.
    Le te zeme shkencen forcen levizese te shoqerise moderne e te leme fene. Boll me 20 shekuj genjeshtra.

    Reply to this comment
 8. Dani April 10, 12:16

  Lis Dushku, mir thua por ama Enveri i hoqi fete dhe i zevendesoi me vehten, u be Krisht e Muhamet bashke. Dita e Enverit, java e Enverit, pioneret e Enverit, porti Enver, kombinati Enver, shkolla Enver, universiteti Enver ( qe vet nuk e beri dot ), ditelindja e Enverit, ditevdekja e Enverit, pra tamam fe e shkuar fese.

  Reply to this comment
  • derjari April 10, 17:37

   Si te duket me mire ti me Universitetin e Enverit apo me “Universitetet” e Janullatosit. Skllever ne Shqiperine e poshtruar e te perdhunuar nga greku qe ka vrare e po vret dhe shfrytezon shqiptaret dhe po na merr trojet, skllever te nje klase imorale politike shqiptare? Keshtu e do ti Shqiperine? Ne qofte se e do keshtu ja ku e ke dhe e gezofsh bashke me Janullatosin.
   Enver Hoxha, me gjithe te metat e pashmangshme te sistemit, me gjithe se ne Jalte SHQIPERIA U LA NE SFEREN E INFLUENCES RUSE (dhe kuptoje mire: kete vendim te tre te medhenjve nuk kishte forca qe mund ta ndryshonte), aim ngriti mbajti dhe konsolidoi me mjeshteri nje shtet qe ti nuk ke mundur ta rindertosh dot per 23 vjet. Ai ngriti nje sistem arsimor te persosur per kohen te cilin ti tani e ke renuar, ngriti nje sisetm shendetesor falas qe ti vetem se te premtohet dhe mund ta enderosh, por nuk do ta besh dot, ngriti nje ushtri qe mund te perballonte cdo agresion te fqinjve dhe ti e shkaterrrove dhe shite armatimin aroplanet reaktive, tanket, raketat dhe artilerine e rende per skrap per te mbushur xhepat nje klase politike te korruptuar te ngritur nga llumi, te cilen ti dhe une me voten tone i veme cdo 4 vjet ne pushtet.
   Ja iku Enveri dhe brenda 25 vjeteve demokratet e sotem po shesin dinjitetin e nje populli krenar, zhduken inteligjencien e ketij vendi per ti hapur rrugen llumit te pseudointeligjences shqiptare Saliut, Fatosit, Edit, Ilirit, etj.
   Ja ku e ke Shqiperine pa Enverin, te korruptuar e te kalbezuar nga baza deri ne majen e shtetit me ne krye kete bande injorante dhe te babezitur per te vjedhur pasurine e vendit. Le ta gezojme une edhe ti bashke “barazine” e demokracise berishiane se me sa duket e meritojme . Hajd per shume vjet te tjera!
   O mjere ne qe na ka trullosur propaganda e kesaj medie te shitur te qeveritaret e Shqiperise e te Greqise.

   Reply to this comment
 9. Aleko Gjoka April 10, 12:26

  O njerz te ketij shekulli,akoma me mendje te trazuara,me mendje te c’akorduara,me mendje pa llogjike do vazhdoni te flisni..!!?? Flisni sot keshtu ,po atehere si do flisnit..?,mendimi evolon sipas realitetit dhe kushteve te cdo kohe..,prandaj ne kushte e kohe te ndryshme edhe mendimi e analiza behet w ndryshme,mos u beni te zgjuar sot kur nuk ishit dja te tille..!?Gjykimi eshte gjykim dhe ai duhet te jete i pa anshem..,po si ka mundesi qe A.Zogu eshte drejtues i shtetit Shqioetare per periudhen 24-38 dhe u vleresua ju dhane te drejtat madje dhe u nderua ne menyra te ndryshme dre sa ka dhe buste ne disa vende si Burel,Tirane apo ku tjeter,dha cfare beri A.Zogu … dhe mori keyo nderime…!!???.Po E.Hoxha si udheheqes i luftes Nac.Cl qe ber nje nga lufterar me te lavdishme te popullit shqipetare,dhe u vleresua nga koalicioni antifashiste…,por edhe per gjithe te mirat qe beri mbas clirimit nuk duhen vleresuar sidomos elektrifikimi,zhdukja e ana lfabetizmit dhe zhvillimit te aesimit, eliminimin e gjakmaries qe sote eshte ria aktivizuar,konsolidimin e shtetit,,njohja dheforcimi i autoritetit te shqiperies ne institucionet nderkombetare si OKB etj,nuk e meriton E.Hoxhe te rivleresohet ne ditet e soteme per ato te mira qe ka bere…!!!??

  Reply to this comment
  • sqepar April 10, 16:44

   Po shume te Mira ka bere ka vrare dhe poshteruar shume …kto Jane te mirat e nje diktatori.50 vjet mbrapa se sot po te ishte ndryshe do te ishim si vendet europiane.

   Reply to this comment
   • derjari April 10, 18:29

    Behumi me te arsyeshem. Le te flase logjika e ftohte e jo emocionet , jo goja para mendes. Beni nje krahasim te shpejte se c’beri Ahmet Zogu, Enver Hoxha dhe Berisha e Nano ne 23 vjet.
    Ahmet Zogu mori nje shtet te krijuar ne 1912 dhe rikrijuar ne 1920. Mori nje shtet demokratik dhe e shnderroi ne nje diktature monarkike. Ndaloi krijimin e partive politike. Mbajti dhe konsolidoi deri ne nje fare shkalle shtetin shqiptar. Vrau pa gjyq dhe persekutoi kundershtaret politike. Ne fushen ekonomike nuk beri ndonje gje per te shenuar. Braktisi Atdheun ne diten e fatkeqesise kombetare dhe e la Shqiperine me 85 % te popullsise analfabete.
    Enver Hoxha mori ne 1945 nje Shqiperi me 85% te popullsise analfabete. Vrau , burgosi dhe persekutoi kundershtaret politike vendosi diktaturen e eger komuniste dhe ndaloi lirine e shtypit. Kolektivizoi bujqesine. Brenda 5 vjetesh zhduku analfabetizmin dhe ngriti shkolla ne cdo fshat, vendosi sherbimin universal mjekesor falas. Ne 1946 ngriti Institutin e Shkencave, vendosi arsimin e detyrueshem shtatevjecar e pastaj ate te mesem. Ngriti arsimin e larte kombetar e me 1956 themeloi Universitetin e Tiranes, Instirutin e Larte Bujqesor, Institute dhe Universitete ne Shkoder, Gjirokaster, etj. dhe nje sere institucionesh kerkimore. Ne 1972 ngriti Akademine e Shkencave me 16 instirute kerkimore. Thau keneta dhe zgjeroi siperfaqen e tokes are dhe eliminoi semundje shekullore si malarja, Ngriti nje sere objektesh te medha industriale si fabrika, uzina , kombinate, hidrocentrale dhe nje ushtri te forte e te armatosur me se miri me artileri te rende, 107 aeroplane reaktive gjuajtes dhe bombardues, me rreth 1000 tanke, raketa toke ajer e toke-toke, nendetse luftarake etj. te afte per te perballuar sulmet eventuale te finjeve armiqesore. Ruajti te paprekur teresine territoriale, ujrat territoriale, burimet natyrore. Izoloi Shqiperine nga bota e megjithate Shqiperia ne kohen e tij ishte jo vetem simbol i izolimit por edhe model e simbol i pavaresise dhe dinjitetit kombetar, qe hynte ne marredheniet vetem me fqinjet nga pozite barazie.
    Nen sundimin e Berisha-Nano u vendos nje sistem formalisht demokratik por me nje demokraci jofunksionale, me nje administarte shteterore qe pranohet nga vete qeveria shqiptare dhe nga Europa e Bashkuar si teper e korruptuar ne te gjitha nivelet. Dhe eshte e tepert te thuhet se nje sistem “demokratik” ku nuk sundon ligji dhe ku korrupsioni eshte i pranishem ne cdo hallke te administrates shteterore nuk mund te kete demokraci. Liria e shtypit ekziston formalisht por kushdo qe shkruan ne shtyp ose media te tjera e di qe ka edhe tema politike tabu per te cilat nuk lejohet te shkruhet (p.sh. per te vertetat lidhur marredheniet me Greqine).
    Ne fushen ekonomike nuk ka ndonje gje te vecante pervec se kane dale jashte perdorimit dhe shitur per skrap thuajse tere veprat industriale qe ekzistonin ne vitin 1990 me perjashtim te hidrocentraleve, qe akoma sot perbejne nje nga burimet me te medha te te ardhurave te shtetit; ushtria shqiptare ka humbur armatimin edhe forcen e dikurshme duke mbetur vetem hije e asaj qe ishte dikur, bujqesia eshte renuar dhe toka are eshte paksuar si rrjedhim ndertimeve te paplanifikuara . Niveli i arsimit te te gjitha niveleve ka rene dhe analfabetizmi eshte rritur ne 13% .Shendetesia nuk eshte me falas. Akademia e Shkencave eshte ende larg asaj qe ka qene dikur dhe shume institute kerkimore jane eliminuar praktikisht. Pjesa me e mire e inteligjencies shqiptare gjejne pune vetem ne vende te huaja. Politika shqiptare ne marredheniet me Greqine ne menyre te vecante eshte nje politike nenshtrimi dhe kapitulluese.
    Merrni kete skice te shkurter dhe nxirrni vete konkluzionet se c’ka bere per Shqiperine Ahmet Zogu, Enver Hoxha dhe Berisha-Nano. Gjeni vete kush ka bere me shume per Atdheun, kush eshte patriot dhe kush e ka shfrytezuar pushtetin per tu pasuruar me djersen e popullit.

    Reply to this comment
 10. Canada April 10, 12:26

  Ilir Hoxha

  Duke qen bashkemoshatari jot duhet te te kujtoj se shoket te therisnin SALCICE. Ti e di pse, se ishe nje fenomen, me nje inteligjence mbinatyrore, si dhe jot shoqe, qe te gjitha sa arite ishin vetem per nje arsye: HOXHA.
  Me flet se priste yt ate nje sinjal nga perendimi, se yt ate lidhi maredhenie me kolonelat e greqise. Cudi sepse i gjithe perendimi pothuaj i prishen maredheniet me ta. C’tregon kjo: se yt ate donte vetem diktatore. Sa per dijeni yt ate ishte aq i zgjuar qe kushti pare pe tu lidhur me perendimin ishin: demokracia, tregu i lire si dhe eleminimi i luftes se klasave.
  Ilir ke ne ministrin e jashteme nje raport te 74 ku USA kerkonte te lidhte marredhenie me shqiperine me kushtet qe shqiperia do vendoste. Pse e mohoj Enveri kete, po plehra Aliaj pse e mohoj kete kerkese ne 1987. Ilir je me fat qe ke lindur ne Shqiperi se ne ndonje vend tjeter do ti kishin prere bolet dhe jo me te degjonin pordhet tuaja dhe te idiotes gruas tende qe e mori maturen per vjeshte.

  Reply to this comment
  • Horri i Bulevardit April 10, 12:51

   Ne pjesen e fundit te komentit tuaj i nderuar Canada, je teper i sakte.
   Edhe ne tere komentin ne teresi, me pelqeu.

   Reply to this comment
   • Pellazgu April 10, 17:36

    @Horri i Bulevardit

    Mos mor Horr, mos e mirato atë që shkruan Canada, se humbe një drekë nga Shoku Pëllumb.

    Horri, mos u merakos shumë se Enveri nuk rehabilitohet. Ajo gjë ndodh veçse në ëndrrat me sy hapur të disa të leshtëve në këtë forum, që masturbohen intelektualisht dhe shpirtërisht duke lëvduar njëri-tjetrin për komentet e ndërsjella, sa qesharake, aq edhe mjerane. Nuk rehabilitohet Enver Hal(e)(il) Hoxha pse dalin 5-6 të çartur të cilët, në vend të materies gri, në kavitetin cefalik kanë materie kafe… Madje, edhe jashtë këtij forumi janë aq pak trupeshqit enverdashës, sa nuk e rrëzuan dot as bustin e “plehut fluturues”, që për ithtar ka merobaze nastradinin, i cili, po ashtu, nuk kupton se edhe pse i kundërvihet Enver Hoxhës, sërish na qelb mjedisin me figurën po aq të ndyrë të incestorit Ahmet Katundari.
    Ah, se desh harrova! Ilir Salçiçja nuk rreket ta rehabilitojë babin dylber, duke “shfrytëzuar agresivitetin dhe urrejtjen ndaj Berishës, Nanos dhe Metës”, pasi shërbëtori më i mirë i familjes në atë kohë, Sali Berisha, lëpirësi i Sokolit, ka qenë faktori që ai dhe familja e tij ia hodhën paq, pa kaluar në sitën e drejtësisë, – siç meritonin, – dhe jo siç thotë Canada. Atyre nuk ua prenë ata që ua kishin lëpirë… Iliri bën sikur është kundër Berishës. Mos të ishte në pushtet Berisha, pas 1990-s, mamaja e salçiçes nuk do dënohej për kafe, por për krime…

    Reply to this comment
    • merobaze April 10, 19:49

     Me behet qefi qe ke kuptuar dhe asilimiluar te VERTETEN e hershme te nastradinit qe formulohet si:

     ASGJE NUK KA NDRYSHUAR NE TROJET SHQYPTARE QE NGA KOHA E QEPES E ENVER HOXHES

     dhe akoma me shume me behet qefi qe enveristet ne DITA gradualisht po e kuptojne se BOSI i tyre komunist ishte vetem nje Sadist Gjakatar pa intelekt dhe qe eshte fajtori kryesor per MURTAJEN bolshevike qe i ka bere shqyptaret si nje fis kanibalesh prej Afrike ZULU.

     Per Ahmet Zogun mund ta vazhdojme njehere tjeter, sepse kujt i plas?

     Reply to this comment
  • merobaze April 10, 13:55

   Pershendetje nga nastradini o Kanadaja Patriotike, se ne Shqypni nuk kane mbetur me Patriote BURRA te vertete, por VEMJE komunistesh qe ca qajne per Enver Gjakatarin dhe ca te tjere qajen per Sali Kusarin dhe keshtu eshte bere Shqypnia jone, dikur si LULE mali ne zhvillimin e saj properendimor me intelektualet ne krye qe kishin mesuar dhe dipllomuar ne vendet perendimore dhe Shqypnia po ecte me kembet e veta, jo me ndihmat “djallezore” bolshevike si te gjitha vendet e tjera, bile me mire se ato ne shume drejtime, por sot eshte me KRYE N’HI si mos me keq dhe shqyptaret jane bere nga Enver ANTIKRISHTI si nje fis barbar prej Afrike, sepse Enver Hoxha, babai i Ilir Hoxhes mbolli MURTAJEN bolshevike ne trojet shqyptare qe ne vitin 1943, ne Mukje kur ne familjen e nastradinit mberriten ofIcere te larte nga Britania e Madhe me nje oferte qe do ta bente Shqypnine dhe Kosoven si nje Zvicer ne Ballkan. Ku eshte sot Shqypnia? Pergjigja eshte fare e lehte:

   ATJE KU E LA ENVERI NE 1990!

   Reply to this comment
  • berberi April 10, 15:07

   Faleminderit Canada per pergjine e sakte deh te shkurter qe i ke thene ketij bir kurve qe quhet Ilir Hitler Hoxha!

   Reply to this comment
 11. babo April 10, 12:55

  – Po pse, kush ishte Enveri qe ta lusnin ata perendimoret ?
  – Enveri e shante nga mengjezi deri ne darke perendimin si Imperialist, kapitalist dhe te degjeneruar apo jo o i biri i KANIBALIT qe hengri gjithe shoket e vet ??????????
  – Po si nuk te vjen turp qe del e jep intervista

  Reply to this comment
 12. Davidi April 10, 12:58

  Plani juaj djallezor, o kelyshe te se keqes, eshte realizuar me kohe. Sabotuat gjithecka dhe te tere shqiptaret po thone: ishim me mire kur ishim me keq. – Sikur te ringjallej edhe nje here Enveri! Mallkuar qofshi ju dhe sherbetoret tuaj qe botojne keto qelbesirelleqe per t’ju mbajtur ende gjalle.

  Reply to this comment
 13. Siri April 10, 12:58

  Me shqeteson shume fakti qe ne akoma nuk nxjerrim mesime nga historija. Historija ka treguar qe shoqerija ecen perpara pa e mbajtur koken mbrapa. Populli ka thene me kohe, mos pyet c’far ben shteti per ty ,por c,far ben ti per shtetin. Duke shar, e mallkuar vazhdimisht te kaluaren dhe te kaluarit, nuk bejme gje tjeter vec se e mallkojme vehten. Nuk jam absolutisht dakort qe te rrijme duke qare e shar , qofte ata te kaluarit qofte edhe njeri tjetrin sot. O njeres, flisni e shkruani nje here per njerzit e ditur , per idealistet e vertete, nderojini, ashtu sikunder e dijme te gjithe, per MESUESIN e pare, per PEDAGOGUN dhe PROFESORIN qe kane respekt e mirenjohje per MESUESIN ,PEDAGOGUN E PROFESORINI para ardhes, per meritat dhe vlerat qe kane dhen e japin per POPULLIN E ATDHEUN. Kjo eshte thirrja ime.

  Reply to this comment
  • hosteni April 10, 14:02

   siri : ate shprehjen “mos prit cfare do beje atdheu per ty,por cfare je i gatshem ti te besh per atdheun” e ka thene JFK dhe jo poppulli, atij mesuesit ose profesorit qe ti ka mesuar kto perralla ty do ti thoja qe ti rrinte larg shkollave injorant qe kerkon te japesh mendime ,,,,,,ik edhe fillo shkollen nga e para pastaj na jep leksione coban,,,,,,,,,,,!!!!!!!!!!!!!!!

   Reply to this comment
 14. Une April 10, 13:07

  Ishim me mire kur kishim Enverin ,u beme keq kur erdhi Ramizi,u shkaterruam u beme copa-copa sa po themi valle jemi ne shqiptaret te tille ,dhe them çdo dite çdua une ne kete vend ,ketu ske kujt ti thuash nje problem se te del bashkefolesi hajdut qofte dhe kandidat per deputet!

  Reply to this comment
 15. prometheu April 10, 13:10

  Do te doja te dija si i priti familja Enverit ngjarjet ne Rumani ku gjithe familja e Caushedkut u ekzejutua?

  Reply to this comment
 16. Ardi April 10, 13:23

  Perendimi nuk mund t’u merrte me kriminiela ,qe vrisnin pa gjyqe dhe e torturonin popullin e tyre ne menyren me c’njqerzore. Vetem se kishin mendime te dryshme nga prinderit e tu.O pjella e shtazes.Edhe ti si prinderit e tu do te beje, nese do te vazhdonte po ajo kohe dhe do te hipje ne pushtet.Sepse e ke ne gen pavaresisht, se nuk se cfar ben, se ske gje ne dore.

  Reply to this comment
  • ai April 10, 14:27

   Sa keq qe nuk dini asgje tjeter perpos te shani deri atje sa beheni te neveritshem. Nuk dua twe them se Enveri nuk beri te kqija por dua te thekosoj se enveri beri shqiptaret te ndjehen evropian. Kujtojeni Shqiperin ne vitin 1945 ne cfar gjendje ekonomike , sociale , kulturore dhe shendetesore . Kujtojeni kur ne ato vite mosha mesatare ishte jo me shum 30 vjet, kujtojeni kur ne vernd te korentit “ndrista llampa”, kujtojeni arsimin ku Shqiperia ishte nje vende evropian por me nje popull analfabet, kujtojeni shendetesin kur malarja bente kerdine, kujtojeni kulturen ku ne ate kohe populli as qe dinte se cfar ishte kultura, kujotojeni ekonomin kur ne tiran kishte nje ” fabrik tullash” dhe krejt ne funde me kujtohet nje interviste qe kisha lexuar nga Abaz Ermeni dhen gazetes rilindja te Kosoves kur tiranen ai e mbante ne mende me qati ptrej kashte. Enver Hoxha e beri zerin e shqiperis te ndegjohej me respekt dri ne kombet e bashkuara, kujtojeni kur Ramiz Alia u fut ne sallen e kombeve te bashkuara si nje salle e ter u ngrit ne kembe ne shenje respekti per SHqiperin , kujtojeni Ushtrin Popullore qe i fuste tmerrin te gjitha vendeve fqinje, kujtojeni sherbimin intelegjent qe jau ndizte planet ne dor armiqeve te shqiperise, kujtojeni popullin qe ishte i armatosur i madhe e vogel, kujtojeni ndjenjen e dashurios per atdheun,

   Sot Shqiperia eshte ber si nje pule e lagur ne erresire…..! Mallkimi do ti zen te gjithe ata qe ben Shqiperin ne Kete gjendje pa shprese dhe te zhveshur krejtesisht nga dinjiteti i saj madheshtor.

   Reply to this comment
 17. hajdar April 10, 13:58

  Enveri kërcënon Nexhin me shkurorëzim
  (perkujtimore per vdekjen e diktatorit)

  Nëse nuk shkon në parukeri, do të tradhtoj Nexhmije- e kërcënoi Enveri për të satën herë vejushën e tij.
  -Po ta bëj këtë, mund t’ i hap telashe vehtes, e më turren bukuroshët e bllokut mbrapa- replikoi Nexhi
  -Aman, moj Nexhi, se ti edhe e pispillosur, e rregulluar, e shëmtuar si shimpaze mbetesh- mërmëriti Enveri, në kabinën telefonike të botës së përtejme.
  -He, si do e lemë? Të shkoj në parukeri, apo jo?- u corr Nexhi e xhindosur, e cila mesa duket dicka kapi prej fjalëve të Enverit.
  Ky i fundit, po krihte flokët, ose më mirë, një femër tjeter, te cilen Nexhi nuk e shihte dot, po i lëpinte balluket me krëhërin e saj, të gjërë sa një cfurk kashte.
  -Po nuk shkove, nuk ta garantoj besnikërinë martesore që kemi. Vërtetë kam 29 vite që sfle me ty, ama, besën ta kam ruajtur- u përgjigj Enveri duke i lëpirë gishtat bukuroshes së tij.
  “Këto të mira ka jeta në botën tjetër, sepse mbitokësorët, të dëgjojnë vetëm zërin, por fytyrën dhe veprimet tona këtu nuk i dallojnë dot”- këto fjalë Enveri hollivudian, ia shqiptoi pa zë ngjalës së tij, e cila me sa duket ishte Lenka Ciko.

  Nexhi hapi me duar të dridhura listën e numrave familjarë, kërkoi numrin e telefonit të sallonit të bukurisë së saj të preferuar dhe mbyli menjëherë një takim.
  -Mos do shkosh të ditëlindja e Ilirit?- e pyeti në konfidencë parukierja e saj besnike.
  -Jo, jo, por kemi 29 vjetorin e vdekjes së shokut Enver- i kujtoi Nexhi asaj duke rënkuar.
  -Po vij të marr menjëherë në shtëpi- i tha parukierja Nexhit dhe mbylli bisedën pa e përshëndetur atë.
  Brënda gysmë ore Nexhi u ndodh e ulur në karrigen prej lëkure ngjyrëmjalti të parukerisë së saj të dashur, e instaluar në ndërtesën e gazetës DITA.
  Kur Nexhi i tha asaj: nuk e kuptoj Enverin tim, përse s’më josh më, sepse unë kohët e fundit jam gjallëruar?-, parukierja vuri buzën në gaz të tillë saqë Nexhi e pickoi në ijë.
  -C’pate moj lockë?
  Fytyrëzbukuruesja bëri sikur nuk e dëgjoi britmën e Nexhit për shkak të tharëses së flokëve që pipëtinte e shfrynte e tërbuar flokët e Nexhit të holluar nga vetmia komuniste.
  – Të shtiret në ëndrra më duket jot shoq?
  -Jo , vetëm më shtiret, por edhe më kërcënon- rënkoi Nexhi.
  -Sali, edhe ti këtu?
  Saliu, edhe pse pati ardhur përpara Nexhit në bërberinë, ngjitur, pranë parukerisë ajo nuk e pa kur hyri.
  -Po, po, edhe unë këtu. Berberi më të mirë se kjo, nuk e gjen në Tiranë- i tha ai duke veshur pardesynë verore.
  – Të kam bërë king. Farforitet e gjata shkojnë përkryer me hundën e gjatë- i tha berberi Salës.
  -Mirupafshim Nexhi.
  -Mirupafshim Salë. E more ftesën e përkujtimit të shokut
  Enver?
  -Po, e mora…
  -Sale, prit, prit de. Pi ca gllëjka qumësht. Pas pak do flasësh para popullit në parlament. Ky qumështi ka vetinë që ta trash zërin, ta egërson dhe kjo i duhet teatrit tonë politik!- i shpjegoi atij kryeredaktori i gazetës Dita.
  Sala, qeshi trashë, piu qumështin në heshtje, pa guxuar ta shihte Nexhin në sy, dhe baktisi ndërtesën.
  Ndërsa parukierja po i hiqte vetullat Nexhit, Iliri zbriti shkallët e katit të dytë, i shoqëruar prej Monikës.
  Nexhi, me ta parë, e përuroi për dietën e sukseshme.
  -Qënke bërë elegant, o shejtan. Të paska rënë barku! Sikur të ishe pak më i gjatë, do ishe, im shoq i dytë në kohët e tij më të mira.
  Monika i dëgjoi qartë fjalët e Nexhit.
  -Këtë herë po flirton me tim shoq, shimpazeja më e shëmtuar e xhuglës. Herën e kaluar flirtove me Lulin, fytyrëbugaxhen.
  të kërcënoi Enveri se do të shkurorëzojë, shtrigë?
  Nexhit iu ndezën llampat diktatoriale si asnjë herë tjetër.
  -Si guxon kështu ti moj armike e popullit të më flasësh në këtë mënyrë? Kush ishte ai spiun i Partisë që të tregoi ty kërcënimet e tim shoqi ndaj meje, Nexhit bukuroshe?
  -Ilir, Ilir! I ke bërë ftesë ti, kësaj fshesës pa flokë me bisht të kuq?
  Iliri neglizhoi me sa u mund, acarimin e Monikës,
  Patjetër që ia kam bërë ftesën. -E ka nga pleqëria, e mjera, mos i vër re. Ka pasur alamet burri, mos e harro këtë?
  -Foton e Enverit, bukuroshit- fjalën bukurosh, Monika e shqiptoi butë, shumë butë, -vare në mur katër me katër, ama këtë shtrigë nuk e dua kurrë në ditëlindjen time.
  Kur Monika, pa Ilirin të zgërdheshet, ajo, vendosi të hakmerrej ndaj Nexhit që mori zemër prej fjalëve të IIirit dhe ia krehu fytyrën asaj egër.
  Monika, shtypi stacionin televiziv1944. Në ekranin e televizorit të parukerisë, u shfaq Enveri, në një pyll të ndricuar duke puthur e bërë dashuri me një plakë bjonde.
  -Auuuuuuuu, Enver, maskara! Hiqi buzët prej gojës së saj tradhtare. Ngrihu prej atij trupi të infektuar, vagabond! Ah, ha, ahh, sa mirë që paskam bërë që u treta kaq vite, qysh kur vdiqe, në krevat me Aqifin?
  -Phu, plakë e keqe! Ta nxorra sekretin! Budallaqe, ky film është i montuar- u tall Monika dhe u largua drejt daljes.
  -Mama, mama, mos bëj zhurmë të lutem, se po përqëndrohem për shkrimin përkujtimor të babait, që do botohet në BALLINëN e gazetës Dita, pasnesër, u ankua i biri i saj, Iliri, nga zyra katit të dytë të redaksisë Dita. Atë cast, u shfaqën dy gazetarë të gazetës Tema, dhe përforëcuan ankesën e Ilirit, me fjalët: përmbahu zonja Hoxha, përmbahu! Gratë ndonjëherë bëhen të këqija nga e mira që i ka mbuluar – tha ai, me kokën e drejtuar nga Monika e cila sapo mbylli derën luksoze të parukerisë.
  Në sallën e parukerisë mbizotëroi heshtja. Atë e prishte herë pas here surbimi i kafesë në buzët e djegura të Nexhit. Ajo shihte vazhdimisht fytyrën e saj të pispillosur, flokët e krehur e lyer ngjyrë vishnje dhe shpresonte që Enveri t’i shfaqej sonte përsëri në ëndërr dhe pëshpëriste si pëllumb në vesh: tani, po, tani je bërë një thëllëzë, Nexhushka ime”
  -E ke qarë rrëfimin për babanë. Mos i hiq as edhe një presje- i tha i entuziazmuar redaktori Ilirit.
  Ky i fundit e falenderoi ngrotësisht për këtë respekt të paparë në Ballkanin stalinist, qe ai po tregonte për djalin e ish diktatorit duke e botuar në faqen e parë, dhe dhënë hapësirë të gënjejë pa kufi .
  Iliri i dha fotot e babait me kapele hollivudiane, fytyrë të buzëqeshur si engjëll, gazetarit për t’ i skanuar e botuar në gazetë. Në vazhdim i zgjati dorën drejt mamasë. Nexhi e ndoqi Ilirin me gjysmë gëzimi.
  Do më pëlqejë Enveri tashmë? Nëse jo, vazhdoj punën unë, me Aqifin tim sekret, dhe flirtin me Ilirin, sa për inat të Monikës- llomotiti ajo…

  Rezart Palluqi
  amsterdam, 10 prill, 2014

  Reply to this comment
  • merobaze April 10, 15:28

   NJE SHTESE TREGIMIT HUMORISTIK

   Ne Ferrin e Dantes Enverit i vjen Doktor Glozheni dhe i thote:

   “A do qe ta shohesh prape Nexmijen tende ashtu sic e pe ne shtepine e Bahri Omarit ku u strehove dhe kaloje netet e gjata tek kunati yt ballist, kuisling dhe fashist dhe nga ku drejtove LANC-in kriminal me likuidime kundershtaresh dhe vrasje komunistesh debile dru me pre qe nuk te donin ne krye te Partise? Pra a do qe ta shohesh prape Nexhin tend, por per kete duhet qe t’u nxjerrim gjakun shume femijeve te porsalindur sic beme bashke ne vitin 1974 kur ishte duke vdekur dhe te sollem ne jete dhe te beme si nje cun te ri, apo e ke harruar qe e mbaje hallatin tend komunist perpjete dite e nate?

   “Aman o besniku i Partise Glozheni me bej edhe njehere si nje cun te ri me gjakun e foshnjeve te porsalindura qe te shoh Nexhin tim se di une pastaj se cfare te bej me armiqte e pabese qe po i lepihen NATOS dhe Anglo-Amerikaneve si kurva bordellosh. Me bej o doktor Glozheni edhe njehere cun te ri me gjakun e foshnjave te porsalindura se ketu ne Ferr fantazmat e viktimave qe vrara dhe masakrova po ma bejne jeten te pamundur.

   Reply to this comment
  • Lili December 10, 11:04

   Best comment of the day!

   Reply to this comment
 18. Deli April 10, 15:05

  Keso bruckulla mund te lexosh vetem ne gazetat tona, nostalgjiket komunist nuk ndahen dot nga idoli i tyre. Ku ndodhe tjeter ne bote qe nji diktator gjakepires qe vetem Il sing i Korese veriore mund te krohasohet rehabilitohet me kaq zell.

  Reply to this comment
 19. beni April 10, 15:10

  A nuk esht tani Krocia,Serbia,Sllovenia antare te UNIONIT Europian e Serbia Kandidate saj!!
  Cfar kerkojn shqiptaret sot,ashtu sic kerkoj edhe Koci Xoxe nje Federate me te cilet permenda me lart!!
  MbASE ISHTE MOMENTI I DUHUR TE BASHKOHESHIN TE GJITHA TROJET sHQIPFOLSE NE NJE SHTET, EDHE PSE NE fEDERATE FJALEN rREPUBLIKE NUK TA HIQTE DOT Tito!! Enveri yt ishte nje Legen qe spara i binte ndermend te ishte kryetar i nje republike ne federate,por mbreti e sulltani i nje burgu te eger Oriental,qe nuk e ka njohur historia!!
  Pushkatoj Koci Xoxen sepse do te sundonte bashke me Titon,per nje Sistem te perbashket per te gjith rajonin,nje Ekonomi qe mbase mundet te kishim perfituar shume,per nje liri te te gjith popujve te ish federates ne apesiren Federative e asaj Europiane!!
  Pra Koci Xoxe ishte nje Viktime e Babajt tuaj te mallkuar me gjith shpirt nje Orientalist i intrigant i te gjitha formave e menyrave dhe nje mashkull qe nuk ariti te shijjoj rinine ne Parisin e civilizuar,por ra viktime e Dashnores se Miladin popovicit!!

  Reply to this comment
  • Lleshi April 10, 20:35

   Lene mer Xoxe leshin ti , nje qelbanik antishqiptar pa dy fije tru ne koke ! Nje injorant total dhe gje e trashe ! Me sakte nje koke tul ! Prandaj i kane vene emrin e nje rruge ne Beograd Koqeviç Xoxeviçi ! Plerhane ! Per juve dhe racen tuaj , kur nuk rrojti nja 150 vjet Enveri ……… cfare t’i bejme fatit te zi te shqiptareve !

   Reply to this comment
 20. Lleshi April 10, 15:30

  Booo….bo qenkanmbledhur gjithe hijenat dhe nuk ngopen se kafshuari nje M..ut te Enverit si Iliri ! Po kur ishte Enveri gjalle mo ku ishit futur mo trima ? Ahh kur nuk ua beri edhe “demonkracine” kapitaliste Verua se atehere do te ishte gallate fare ! Atehere do te perfundonit neper stadiume me mitroloze perballe duke iu grire , ja ashtu si ne Kili , Argjentine , Bolivi e Kolumbi , ha…ha…ha….ha.. O Zot qe nuk ekziston , jepu mend ketyre njerezve dhe beji kafshe !

  Reply to this comment
 21. Ura e Bunes April 10, 16:35

  U ngjallen morrat nazifashiste, bij e bija spiunësh dhe komentojnë sikur e djeshmja te ishte sot! Lufta clirimtare lavdi shqiptare dhe Hoxha doni nuk doni ishte komandant dhe cdo enciklopedi botrore e ka Enverin aleat me Rusine-Angline dhe ShBA!
  Te shash Enverin pse vrau bashibozuket eshte njelloje sikur te shash Skenderbeun qe i dogji te gjallë malokaret e Ballaban Pashes dhe interrnoi 200 mije ne kenetat e Mysakise(Myzeqese) perfshi 12 vjet internim nipin e tij turkoshak Hamza Kastriotin! Nje autor i huaj thote se Skenderbeu vrau mbi 60 mije shqiptare shume te pafajshem, sepse ishin vellezer a kusherinj te Ballaban Pashes! 400 vjet shqiptaret si keta nazifashistet e qelbur sot, nuk e deshen Skenderbeun dhe i prishen edhe varrin, por ai nuk ishte aty shkruan dje nje komentues me fakte, por ne Malin e perendive Tomorr ku mendohet se është komandanti i luftes dhe ndertimit socialist,Enver Hoxha! (Dikush thote se eshte ne kishen e Shena Nout Lac ku njerzit i falen dhe legjendes se drejtimit te luftes clirimtare!

  Ka vrare! Ka bere shume mirë pasi nuk vriste kot, bile paska marrë me te drejte shembull nga Skenderbeu qe ka bere kerrdi mbi malokaret e Ballaban Pashës!

  Gazeta ben mire qe publikon, por nazifashisteve te sotem te Agimit te zi shqiptar si naziskinet e ’55 apo palluzhaqet brekëdhjere harrojne se historia eshte bere dhe ata qe gabuan merituan ate qe duhej! Sot qe vrau Saliu apo nuk di te drejtoje e ndeshkoje Rilindja,Rama,Meta, e kompania e korrupsionit, cfare behet?

  Thone se lufta e klasave mbaroi andej nga perendimi, por ketu pisat e nazifashisteve e duan të gjallë! Harrojne se jane te humbur dhe me merite te paret e tyre u kthyen ne plehra historie si ballaban Pasha!

  Reply to this comment
 22. sqepar April 10, 16:40

  Lexoj disa komente pro diktatorit ,po Pak zor nuk ju vjen ju qe shkruani pro tij po ai na la 50 vjet mbrapa o te shashtisur .tani djali I tij tregon se I jati vagabondi I gjirokastres ishte I mire….ik mor trap e bit satrapi…fuck

  Reply to this comment
 23. Nastradini April 10, 17:54

  O shqiptare perse nuk arsyetoni ? por te gjithe flisni sipas INTERESAVE , DHE shtresave sociale .
  Shqipiperia dhe mirqenia e shqiptarve mbi te gjitha .
  Duhet te biem dakort , qe asnje sistem nuk eshte perfekt ….. doni apo nuk doni ju shqiptare.
  Enveri zgjodhi , dhe pershtati komunismin per kushtet e shqiperise .
  Me kete sistem u demtuan gati te gjithe .
  Sali Berisha 1992 THA :
  pER SISTEMIN KOMUNIST NE SHQIPERI JEMI FAJTOR TE GJITHE .
  Eshte e vetmja fjale e sinqerte e saliut ne 23 vjete demokraci.
  Sot mbas 23 vjeteve ne demokraci nuk jeni ne gjendje , te dalloni cili sistem eshte me i mire ?
  Une mendoje s
  e sistemi i Enverit ishte sistem i varfer , real , Por me shume
  Sistemi i enverit :
  Nuk kishte liri , por KISHTE BARAZI .
  Sistemi i sotem kapitalist :
  Nuk ka liri , por ska edhe barazi .
  Horri i bulevardit :
  I lexoje , dhe kam respekt per komentet e tua ,
  thellohu , dhe lexo me shume ne kushtet e sistemit te sotem ,
  Enveri ka thene :
  Ne sistemin kapitalist , Ha njeriu , Njerine.
  30 vjete me pare , kur e lexoja , nuk e besoja Enverin ,
  Por sot mbas 23 vjeteve qe jetova ne Kapitalizem e kuptoje , dhe i jap te drejte ENVERIT.
  .

  Reply to this comment
  • merobaze April 10, 18:45

   Hypi gomarit tend te zgerlaqur o Nastradinin fallco dhe shko te shikosh Danimarken, Suedine, Novergjine, Finlanden dhe si jetojne njerezit dhe popujt atje ne Kapitalizmin e Vertete, por futi gomarit tend imagjinar nje presh ne bythe qe te kapercesh oqeanet dhe te shikosh SHBA, Kanadane apo Australine qe te bindesh se “perrallat” antikapitaliste te Enverit ku njeriu ha njeriun vlejne vetem per Korene e Veriut, por jane aktuale edhe per Shqypnine Komuniste te sigurimsave te Enverit dhe Partise se Punes, prandaj degjoje mire nastradinin e vertete para se t’i thurresh hymne Enver ANTIKRISHTIT se ne Kapitalizmin e Vertete mileto jeton krejt normal, bile u japin buke me ngrene edhe emigranteve brekecjerre dhe kanibale gadi te hane njeri-tjetrin, sic jane bere edhe shqyptaret, sepse keshtu i beri regjimi gjakatar i Enver Hoxhes, si nje fis kanibalesh prej Afrike ZULU..

   Reply to this comment
 24. europiani April 10, 18:11

  babin e kishe kriminel o ilir sumkapuci – fakti qe je gjalle ende eshte se shqiptaret nuk kane turp qe te lejojne ty te llapesh – familje kriminelesh!

  Reply to this comment
 25. blini April 10, 18:27

  Te lavderosh kohen e Enver Ages asht si t’i thuash ” marshallah ” te shemtuemes, antinjerezores. Pothuajse njeheresh u liruem ( s’ po them “çliruam”, se ka kuptimin e te kundertes, si me thane: armatos-çarmatos, organizoj – çorganizoj) me shtetet e tjera evropiane, po ku ne ku ata, ndryshimi si nata me diten, sepse ata ruejten pak a shume pronen private, fene e institucionet fetare, ndersa Enver Aga organizoi per me shkatrrue edhe cka ishte pozitive ne Shqipni. Si nuk ndigjova, bre nji here tuj livdue hebrenjt Hitlerin, vec shqiptaret lavderojne persekutorin e tyne, si thone tosket: ” Q… t’ëmën, te te thotë baba!”

  Reply to this comment
 26. shpatar April 10, 19:01

  Sigurishte qe kjo teme do te diskutohet dhe nuk lidhet me nostalgjine qe kane shqiptaret por me dicka tjeter qe se kemi bere dhe as ka per tu berte .Pikerishte ketu kemi deshtuar dhe deshtojme te analizojme e tu japim vendin figurave qe kane udhehequr dhe udheheqin Shqiperine .
  Nuk eshte e lehte qe ne nje shtet te censururar nga fryma bolshevike te nxjeresh konkluzjone mbi qeverisjen .Por nje gje as qe mund te mohohet .Faktet jane kokforte .Pra qe te dalesh ne nje konkluzjon, se si kane drejtuar figurat qe nga I.Qemali ,Zogu ,Enveri ,Ramizi,Nano,Berisha ,Majko e Rama tani, duhet tu referohesh fakteve dhe jo hamendesive, simpative personale apo grupeve te caktuar intelektuale e krahinore .
  Deri me sote nuk ka nje mendim te pranushem per gjithe figurat qe kane drejtuar .Ne shume debate mbizoterrone kundershtia sa qe nuk dilet ne nje konkluzjon per ti dhene vendin qe i takon sejcilit .Keto shoqerohen dhe me nje anomali ne dokumentacjonin egzistues ku ne shumicen e rasteve jane kopje e jo orgjinalet .
  Nje dukuri tjeter qe, duket sot eshte , ne nuk dalim ne konkluzjon se si jemi qeverisur ne demokraci, ku cdo pale qendron ne pozicjone te saje .Shteti me ndryshimin e krahve qe qeverisin eshte shume i ndryshem nga njeri tjetri. A mund te nxjerrim konkluzjone ne kete anomali se si qeverisemi dhe a jemi ne gjendje te nxjerrim anet pozitive te tyre e te vlersojme figurat ???
  Me qe behet fjale ne kete interviste per Hoxhen ska pse te habitemi e te vihemi ne siklet se po rivlersohet figura e tije . Te diskutosh per nje figure qe ka drejtuar per 40 vjete nuk eshte ta risjellesh . Eshte shume shpejte te dalim ne keto konkluzjone se ne nuk bejme ate qe thash me larte .Qe ka vrare kjo nuk vihet ne dyshim .Qe vrasim dhe ne demokraci dhe kjo nuk vihet ne dyshim.Ka gabuar me reformat. Duhen analizuar dhe peshuar sitatat e brendshme dhe te jashtme.
  Nje gje nuk duhet mohuar .Vendimet e Jaltes kane qene percaktuese qe nuk mund te shpetoje paq nga rregullat e vendosura te Bllokut te Lindjes .Jo Shqiperia qe skishte peshe fare por dhe shume vende me te medhaja se ne nuk i shpetonin trysnise Sovjetike .Ne vitin 68 kam vizituar Bullgarine .Konstatova nje urrejtje te madhe tek populli i thjeshte .Te nesermen pritje madheshtore te K/Admiralit te Fllotes se Detit te Zi .Ceshte kjo u thash personave qe kishja biseduar nje dite me pare .Pergjigjja . Nuk duhet zemeruar Ariu se te kafshon .Pa u zgjatur kur flasim per te kaluaren nuk duhet te justifikojme gabimet e se socmes vetem se jemi ne sisteme te ndryshme .Kjo vihet re tek Saliu kur akuzon Ps
  Gabimet e socme jane aq te medhaja qe, ne kushte shume here me te favorshme, kemi gabuar me rende se me pare.Nuk jane pak 24 vjete qe pa perpelitemi dhe nuk dime te ndjekim kursin qe eshte ne te miren tone .Kjo vjen se kane munguar kapacitetet politike per te shfrytezuar rrethanat qe te japin ndryshimet politike .
  Ecja me hapin e breshkes kane njemije arsye .Njera prej tyre eshte dhe ajo qe dhe sote nuk dime se cishte Shqiperia me pare .Ku u gabua dhe si korigjohen .Konstatojme por nuk nxjerrim arsyet qe tu presim rrugen gabimeve .Nuk marrim masa per ta moderrnizuar shtetin ligjore . Degjojme sote problem Drejtesia. Faktet ne 24 vjete flasim qarte dhe ne perserisim te njejtat gabime .Pse .Se qendrojme qellimishte large normalitetit dhe shtetit ligjore .O burra .Jemi ne demokraci dhe harojme se demokracia ka ligje me te llogjikshme.Ne i shkelim duke u justifikuar me hapsirat qe ka vete sistemi .
  Demokracine kudo ne bote e kane vendosur dhe ruajtur ata qe i quajne sot levizja patriote.Luftrat dhe reformat jane bere nen devizen .Kobmi dhe populli mbi te gjitha .Po a udhehiqen politikanet Shqiptare sot nga kjo devize .As mos e merrni mundimin se i shohin dite per dite se cfare karragjozes jane e kurre skane per te patur njgjashmeri me patriotet e demokracise .

  Reply to this comment
  • merobaze April 10, 20:00

   Meqe e ke vizituar Bullgarine meso nga nastradini se ne kete vend ne vitin 1956 me vendim te Byrose Politike te Partise Komuniste u ndaluan me Ligj perndjekja dhe persekutimi politike dhe u liruan disa dhjetra te burgosur politike duke i demshperblyer me para dhe prona.

   Reply to this comment
 27. Nastradini April 10, 19:04

  BLINI @:
  cILEN FE duhet te ruante Enveri ?
  Ortodoksine e Janulles ?
  I slamizmin e turkut ? apo kristianizmin e italise ?
  Feja e shqiptarit eshte shqiptarija.
  Ne si popull nuk duhet te indentifikohemi me fene.
  Nje popull i vogel i ndare ne shume Fe ?

  Reply to this comment
 28. gjermani i fundit April 10, 19:26

  Enveri i ri qe idealist,loja e pushtetit e beri cinik,pushteti e mesoi te krijonte nje aureole pagabueshmerie qe e coi ne nje pleqeri paranojake.Thjesht beri rrugen e cdo pushtetari absolut qe e tepron me te gjitha.Natyrisht qe ne kohen è tij Shteti U konsolidua,ushtria i thyente dhembet fqinjeve per here te pare ne 2000 è ca vjet histori,por lufta e klasave – qe ekxiston e do ekzistoje sa te jete njeriu beri shume deme.Pas Kines nuk kishte rruge tjeter vec gjetjes se nje rrugedaljeje,sinjalin e SOS e jep i mbyturi,pra Enveri qe ne’80 duhej te kapte nje liman,qofte dhe Francen se tek e fundit,nuk kishim c’te humbnim me.E kuptoj se Perendimi i merrte urdhrat nga pertej oqeanit,vete Gjermanite ishin te ndara,por nuk mund te thote i biri se prisnin sinjal,se ja sinjalin s’e dha njeri dhe 10 vjet shkuan kokeposhte gjersa ia mberriten shkencetaret e grupit te Tropojes,qe i vune zjarrin pasurise qe populli e kish ngritur me gjak.

  Reply to this comment
 29. Nastradini April 10, 19:39

  merobaze @ :
  une gomarit tim i kam hypur dhe po shetis shqiperine , Dhe nuk me hyne ne pune te shoh danimarken , norvegjine …………………..
  Po kerkon te flasim per ato shtete , jam dakort flasim nje here tjeter.
  Por mua me intereson mirqenia , dhe drejtesia per popullin tim , Ku shumica dhe jo pakica te jetoje mire.
  Hiq dore nga ideologjite , dhe ngjyrat e saje .
  Nuk ka rendesi se çfare ngjyre ka Macja , Rendesi ka te kap miun.

  Reply to this comment
  • merobaze April 10, 20:07

   Sheypnia eshte ashtu sic e la Enveri ne vitin 1990, komuniste flake e kuqe me Sali Komunistin, Toz Nano Pijanecin, Ilir Mete Ryshfetin dhe Edvin Artistin, qe kerkojne me LEKA borxh nga vendet antikomuniste dhe Kapitaliste te festojne 29 nentorin e ZI dhe LANC-in kriminal te Enver Hoxhes qe vrau ushtaret angleze ne Kanalin e Korfuzit qe kishin ardhur me sinjale te qarta per te shpetuar Vatanin nga kthetrat e Moskes dhe beogradit, por Enver HOMOJA ja kishte shitur BYTHEN Titos dhe Jugosllavise dhe prandaj per pushtetin e tij personal dhe familjar mbolli MURTAJEN bolshevike ne trojet tona. Prandaj degjoje nastradinin e VERTETE dhe hap syte dhe ngri veshet e gomarit qe te degjosh, shikosh dhe mesosh te VERTETEN per Boten Pasanike kapitaliste o nastradini fallco ne DITA.

   Reply to this comment
 30. P.A.B April 10, 19:41

  Meqe u nisem me Sikur dhe Pse ne (?) Shenja tipike te vete-viktimizimit e nje koshience te tronditur. Le te bejme dhe nje Sikur me shume:

  – Me 100% “popullsi qe dinte shkrim e kendim” ne 1990 e po ja bejme Naften cdo pune, SIKUR te ishim bere “demokrate” ne 1945, me 97% analfabete…si do shkonin punet? Sikur te mos kishte “blloqe ideologjike” e Svicer asnjanese kurre s’kemi qene; pra me Vullnet te Lire ku do kishim perfunduar?

  Spekullimin e pare po e bej vete, do kishim Mbretin Zog, i III-ti … .

  Reply to this comment
  • merobaze April 10, 20:24

   O PAB Fillozofi populli thote:

   “PO TE KISHTE HALLA BOLE DO TE QUHEJ DAJE!”

   prandaj nastradini i pergjigjet fillozofise tende marksiste me fjalet

   “PO TE KISHTE ZOGU DAFLLAK DO TE KISHIM NJE MBRETERESHE”

   pak a shume si Anglia, Hollanda, Danimarka dhe te tjere dhe mesiguri DAFLLAKU i Mbretereshes shqyptare do te ishte nje zgjedhje me e mire se HALLATI i Enver Hoxhes qe u beri nonat gjithe shqyptareve qe edhe sot, 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit e quajne akoma si BABE te tyre duke e vajtuar si kukumjacka pylli nate e dite.

   Prandaj ne kete plan kapercimet zgupthi nga tema ne teme e bejne fillozofine tende nonsens sepse ku e kishim fjalen? Me duket se ceshtja qe po shqyrtohet ne DITA nuk eshte Ahmet Zogu perballe Enver Hoxhes, por a i ka kuptuar Enver Gjakatari SINJALET qe vinin nga Perendimi papushim qe nga 1943 ne Mukje dhe me pas dhe ne fund te fundit cfare DREQI ishte ky njeri qe mbushi lumenj me gjak njeriu dhe u hengri koken miqve dhe shokeve te vet si nje kanibal filmash horror. Prandaj c’ne Ahmet Zogu ketu?

   Reply to this comment
   • P.A.B April 10, 22:09

    z. Mero – Pikerisht c’do Zogu ketu? Duhet te mendojme pak. S’eshte vec Zogu e Enveri qe “na merzit ne” por eshte dhe “Ad Krasta” qe merr 120+ Komente. Kjo flet per prioritetet e tua dhe te miat, te Shqiptarit mesatar ne pergjithesi. Tek cmimet e energjise, borxhin nga FMN-ja, palacolleqet politike, a kur babai i dy femijeve te vegjel (e me nje tjeter ne pritje) rrezikon Paralize perjete nga nje Punedhens “jo shume i mbare” Ne…postojme 1-2-3-4-5-6 here; e merremi me Sikur-et. Jo me “here and now” Pashe Titullin per Mukjen; “Po Sikur”, lexoj ketu perdite… e them Sikur te kemi me shume Editore me integritet, gazeta qe merren me lajme qe vlejne e Lexues qe e bejme “zerin nje” ne ate qe “bota” e quan Opinion Publik… e pastaj c’do ndodhe?

    Te lutem ruaj Proporcionet tek Halla, flasim nga ana e Babait dhe sado te medha te jene topet – del Axhe, jo Daje. (kete e ka thene Populli, po se po, por dhe Arbeni ketu- a ne nje post te ngjashem) :):)

    Ka nje liber te lezetshem nga Robert Harris “Fatherland” ku spekullohet se si do vinin punet nese Gjermania do fitonte luften – nese me kujtohet mire diku nga vitet 60-70 -te SHBA-te prishen me ta kur marrin vesh per Masakren e Hebrenjeve – e te terheq si Roman. Por ne fund eshte letersi; Enveri e c’ka ndodhur nga 1945 e kendej, dihet nga te gjithe. As s’ndryshohet e as behet me mire. Ne nje postim tjeter, kam shkruar qe “jemi afer ” ne kontekst historik per te dhene gjykime te pjekura; si dhe Populli Yne ka qene shpesh ne nivele Mbijetese; njeriu i tille eshte perhera Emocional…e kjo jo per faj te tij.

    Te lutem 🙂 Krahasimet me “Angli e Danimarke” ne raport Familjesh Mbreterore apo Qeverisje, ti e di shume mire se kur Mbretit ju mbyll Dera me Ligj ne parlamentin Britanik. Ne ne ate kohe nuk kishim Alfabet. E as Ali Pashe. Ta pranojme qe ca gjera nuk behen me Force e as me Deshire te mire, jane keshtu sic jane. Po ashtu kujdes me “lumenj Gjaku” sepse ne disa qarqe ka hyre ideja se Komunizmi yne (sigurisht, cdo gje qe ngjet me ne Shqipot eshte unike ne bote!) ishte me Barbari. I nderuar Mero… ta leme ate te shkuar sic ka kaluar….po na iken nje Jete duke shpresuar per Sot e Neser; vec keto kemi ne dore!

    Lesh, pershendetje e respekt per ju. : ) Sigurisht punet do ishin keq e me keq; por dhe keshtu sic jane… jemi katandisur per turp-e-faqe-te-zese. Sinqerisht etapat e djegura na kane demtuar pa mase. Jemi si ai Plaku apo i semuri, se “mendja ja di” por “forca sja mban” he keshtu jetojme ne deshira/endrra Iluzive duke pare nga e shkuara apo krahasuar me “‘c’mund te benin/ bejne te Tjeret per ne” kur Shpetimin dhe Zgjidhjen e kemi vete ne dore.

    Reply to this comment
    • gjermani i fundit April 11, 08:45

     PAB,eshte nje roman tjeter shume i degjuar i Philip K.Dick,”The man in high castle”qe supozonte sikur gjermanet te fitonin luften do perfundonte nje lufte e re kunder aleatit japonez.Une kam nje dyshim qe ka pasur nje pakt ne fund mes gjwrmaneve dhe aleateve,se me tempin qe kishin ruset do ta kishin shtene ne dore gjithe Gjermanine e ndryshe do ishte harta e Evropes.Nje filozof e matematikan,Nobel ne letersi,B.Russell thote se pak liri con ne diktature,teper liri con ne kaos…Me mendje te kthjellet ne kuptojme qe shteti eshte nje mekanizem represiv,te cakton nje fushe te drejtash dhe detyrimesh.Ti si individ zgjidh po te duash te mos i gezosh te drejtat,por detyrimet nuk jane ceshtje zgjedhjeje; ndeshkohesh kur nuk i ploteson.Shqiptari mesatar,i indoktrinuar sidomos nga rrumpalla e klases dominante iludohet se ka shans te jetoje barazine komuniste ne sistemin kapit

     Reply to this comment
     • P.A.B April 11, 10:28

      gjermani fundit; e kam lexuar :0 Ne keto vise mbahet si roman me vlera, kendej si kane ikur akoma “historive me lufte” Por R.Harris me ka pelqyer me shume. Po te shkruaj per nje Koicidence. Gjej sot ne mengjes ne tavolinen e guzhines nje liber permbys, e kthej dhe shoh: FATHERLAND. Spooky apo jo? kete liber e kam pas lexuar nga Biblioteke vite me pare; postimin e kam bere dje 🙂 pa ditur se e kam ne shtepi. Njeri nga femijet po ben L2B ne Histori, do kete lexuar Fatherland tek libraria e shkolles dhe e ka marre. LOL. Pa e ditur se c’po merr dhe se kjo eshte Historia me Sikur.

      Sa per pakt – nuk di te kete pasur, qe kur Churchili refuzoi te bisedoje me Rudolf Hess dhe e burgosi ate; aleatet s’pranuan asgje me pak se Kapitullim te plote; Nxitim po. Sic thua harta do kish konfiguracion tjeter dhe aleatet vrapuan sa munden nga fundi. Tek nje teme per “zhozefinen” postova per Operacionin “Market Garden” nje sulm parashutist te deshtuar, qe kishte kete qellim, mbylljen e luftes e kapjen e Berlinit me shpejt. Nga ana tjeter lufta e Gjermaneve nga ana Lindore u dha kohe aleateve per progres. Ajo ishte zona ku u shpalos brutaliteti e rregulla s’pati. Krahasuar me Sovjetet, roberia nen anglo-amerikanet ishte lule.

      Ke te drejte per Lirine/ individi gjithmone ka probleme me te!

  • Lleshi April 10, 20:30

   Punet do te shkonin sigurisht shume me keq se sa tani qe ne 1990 ishim te gjithe me shkolle dhe dije profesionale ! Historia jone e deri atehershme na e tregon kete krahasuar edhe me fqinjet , pa pretenduar per me tutje se 70 km nga kufiri !
   Lamashet dhe qelbashet qe shesin Shqiperine jane sot ne fuqi , sa e shkaterruan me te gjitha qe kishte , po lamashet dhe qelbashet ishin atehere ne fuqi qe nga Zog-Pashiqi-Ducemusolini dhe floriri e deri tek Verlac & Co patrioti qe coi kuroren e Zogjit tek Viktor Emanueli i III e deri tek ballistet e Dalmaco Kelcyres & Co dhe kuislinget qe vrisnin djemte e shqipes qe luftonin kunder italianit dhe gjermanit pushtues ! E kupton se cfare zhvillimi gjigand i premtohej Shqiperise nga keta palaço tradhetare ? Pikerisht ai rrenim total qe ka sot , ku vetem shqiptaret jane jabanxhinje ne vendin e tyre ose me sakte jane refugjat ne vendin e tyre me keq se cjane ne Itali ! Po na shikoke endrra ti !!???

   Reply to this comment
 31. Aliu nga Selenic April 10, 20:36

  Per Cadren!
  SA KEQ QE SHQIPERI NUK PATI NJE MANDEL, EDHE PERSE PATI NJE POPULL TE MREKULLUESHEM. TE UDHEHEQTE SHQIPERIN NE KUSHTET E DEMOKRACISE.!
  Nuk e kam lexuar te tere intervisten. Vcese dua ti them popullit shqiptar se fatkeqsi per ne shqipter qe kete popull te mrekullueshem nuk patem nje Mandel ta drejtonte, pore patem nje ish komuniste Sali Berish njeri I priviligjuar qe per hire te se vertetes per te krijuar bindje se jame “antikomuniste”u tregua me I denuar se te denuarit politik.
  Mandel sapo doli nga burgu 28 vjecar menjeher ndertoi demokracin, I vuri njerzite ne start dhe ate rrecistin e bardhe qe e kishte denuar 28 vjet, jo vetem qe nuk e denoi, pore e mbajti nenkryetar te Kongresite Afrikan. Ja ky eshte shembulli I demokracise prandaj dhe ai u vlersua me cmimin Nobel.
  Bota Demokratike nepermes Mandeles dhe modelin e vete te mardhenjeve ne kushte e tranzicionit per vendet e lindjes, qe mendohej se ishin vende totalitare.
  Berish jo vetem qe nuk e ber kete, pore beri me te keqen per shqiptaret. Ja c`fqare beri berisha.:
  1. Ne se Enver Hoxha ka denuar dike ai e ka denuar ne drite te diellit, duke I then populli:Une e denova se I beri kete te keqe shjqiperise.
  Berisha, nuk veproi keshtu.Berisha nuk denoi me ligje , pore denoi me prapasken, duke vrare prapa krahreve , Te paret qe e pesian kete ishin Udheheqesit Demokrat te Shkodres, preje te cileve shifej nje rruge reale demokratike dhe kjo nuk I interesoi klikes Berishiane ndaje dhe e eleminoi, duke menduar qe me nje gure te vras dy zogj edhe te eleminoi priresite e Demokracise edhe te ngreje e te rebeloje popullin per nje kasaphan gje qe me realize poulli I Shkodres e eleminoi kete qellim te tyre.!
  2. Nenson Mandela nuk perdori luften e Klasave.
  Erisha gjren e pare bqe Beri ai luften e klasave ndonse nuk ishte me ne kushtetut ky e beri ceshtje themelore duke e zvesuar me nenin 24/1 Ket e perdori gjate gjith kohes duke u dhen vize specialisteve me te mire te shkences dhe te teknikes ne shqiperi.
  3. Nenson Mandela punoi per unitetin e Afrikanve.
  Berisha jo vetem qe nuk e beri nje gje te tille pore frymen e percarje e futi thlle e me thell. Me aspekte te kesaje lufte politike per cdo dite bente provokime te rrezikshme ku ne iden e tije kishtye si qellim nxitjen e nje lufte vellavrasje, pore kryesishte kete e donte ta bente kryesishte kunder Komunisteve.
  Nuk mjaftoni thirrjet “Komunistet ne Litare” Ket e bente Garibardi I Berishe Azem Hajdari pore qe don qe pot u viheshin komunistet ne litare I pari do te ishte Sali Berisha dhe pastaj vete Azem Hajdari se edhe vet ai ishte komuniste. E keshu me rradhe.
  Ne ceshtjen e perqarjes Berisha u be penges kryesore per nismen e pajtimit Kombetar gje qe to te forconte edhe me shume problemet e Kosoves dhe te hapsires shqiptare me trungun e tyre.Ketu Berisha kesaje levizje I doli pres perpara.
  4.Nenson Mandela punoi lidhjet e shteti Afrikam shtete qe ai u afroi miqesi.
  Berisha nuk u lidhe me shte qe te krijote miqesi, pore u lidhe me qarqet antishqiptare dhe me monopolet te cilet ata kishin ardhur me shpejt se Berisha dhe keshtu ai zbatoi planin e tyre duke e shkatrruar tersishte shqiperin.
  Pra ketu ka shum fakte pore ketu po ndalemui vetem ne keto.
  Berisha pore jo vetem Berish me Enver Hoxhan nuk munde te krahasohet pasi Enver Hoxha ishte burre shtet qe e Beri Shqiperin ,ndersa Berisha mendoi se duke e zhbere shqiperin do te “fitoi Autoritet” brende dhe jashte vendit pore ne te vertet Berisha fitoi “rrespekt” vetem nga qerqet antishqiptare dhe Monopolet dhe asgje me teper . Madje nuk munguan qe Berishen ta financojne edhe armiqte me te eger te shqiperis sice ishte Sllobodan Millosheveici.
  Sote Berish ne historin e shqiperise do te ngelet njeriu me I zi I ketij kombi.
  Enver Hoxha nuk mundet me sharje pore me vepra, ne se kushdo ben vepra me shum se c`beri ai ateher edhe munde pore deri me sote shteti shqiptar do te mbahet mende vetem ne kohen e Enver Hoxhes.!
  Te gjith keto tregojne se ne shqiperi Demokracia eshte dhunuar bile I eshte rene aqe shume ne qafe asaj sa asnje vend I botes demokratike nuk ka vepruar kaqe keq sa c`ka vepruar Sali Berisha. Keshtu qe Ilir Hoxha ne c`do vend tjeter do te ishte edhe me I priviligjuar.!

  Reply to this comment
 32. Naim Thati April 10, 20:47

  merobaze po ti qenke i pjerdhur fare .Po ti krahason Shqiperin me Suedin, Norvegjin, Finlanden,kur dihet se Enveri e gjeti Shqiperin ne feudalizem te plote si ekonomikisht ashtu edhe kulturor.Shqiperia ne ate kohe nuk kishte altertnative ,vetem nje dore e FORTEe cila ishte progresive dhe per te miern e gjithe popullates munde ta nxirrte nga ajo prapambeturi dhe ashtu ndodhi.Ishte fate qe ishte Enveri -njeri ivendosut dhe fanatik ne emancipimin perendimor te Shqiperis.Po te mos iahte Enveri kush e di se ku do ishte katandise ky vende si ndodhi pas vdekjes se tije edhe pse tash me shkolla dhe universitete .Atehere kishim nje diktature ne sherbim te atdheut dhe popullit,tash kemi nje “demokraci “ne sherbim te te huajve dhe ne te shumten e rasteve kundra shqiptaris …

  Reply to this comment
  • Lleshi April 10, 21:47

   Do te ishte zhduk fare ! Ishin gati te gjithe me e nda ! Cercilli as nuk ia zuri fare ne goje Shqiperine Stalinit ne 1944 ne Moske , kur o ndanin influencat mbi shtetet e Ballkanit !
   Megjithe pritjen me pushke te zbarkimit anglezit ne 1944 , me gjithe Historine e Kanalit te Korfuzit , prape Greku Caldaris i kerkoi Konferences se Paqes ne Paris , Shqiperine e Jugut si thele , sepse shqiptaret sipas grekeve na ishin bashkepunetore te nazi-fashizmit ! Anglezet dhe Amerikanet i perkrahen , por ishte babloku qe i tha : S’kemi ardhur te japim llogari . por te kerkojme llogari …. Kush mendon se mund te marre ndonje cope toke shqiptare duhet te derdhe lumenj gjaku ….!” Fliste shqip vellai , prandaj e urrejne keta antishqiptaret ! Llogarit ta kishin pushtetit te shiturit dhe kuislinget se si do te vente Shqiperia ! Do te fillonte me Shqiperine e Jugut sic shkoi Shen Naumi dhe vermoshi , pastaj do te suleshin te gjithe per thela !

   Edhe pas disa vitesh , keta patriotet tradhetare te Ballit dhe Legalitetit qe ishin ne ekzil , bashke me Zogjin , bene perseri marreveshje me serbin dhe grekun ne vitin 1968 , per me coptu Shqiperine , boll te rrezonin Enver Hoxhen dhe pushtetin e popullit ne Shqiperi ! Keto jane fytyrat e ndyta qe e masakruan dhe shkaterruan Shqiperine e diteve te sotme me themel dhe nuk lane gur mbi gur , njelloj sikur binte greku dhe serbi nder toka shqiptare !

   Reply to this comment
 33. Vëzhguesi F April 10, 21:49

  Nje replike per llafazanet, delenxhinjte, kopuket, dallkauket dhe pjellat e pjellave te bashkepunetoreve te pushtuesit qe dalin me emra dhe nofka bezdisese si mizat e haleve qe kane shperthyer ne lagjet e qyteteve ne kete pranvere te nxehte para kohe.

  Ka disa dite, qe kjo gazete e pavarur, nje nder gazetat e rralla ne Shqiperine e “pyllezuar” me shkurre te helmuar mediatike, duke filluar nga ato qe nxijne faqe dhe deri tek ata qe zhurmojne neper ekrane, qe po mundohet nepermjet gazetarit te saj te guximshem dhe te talentuar, z. XH. SH, te risjelle ne vemendje te shqiptareve, nje prej personazheve qe ka bere histori dhe epoke ne kete vend por te baltosur keqas nga politika dhe politikanet e papergjegjshem te ketij vendi ne keto 23 vjet post komunizem, Enver Hoxhen.
  Sot, kur eshte bere gati diçka e zakonshme madje dhe e moralshme, krimi, korrupsioni, prostitucioni, droga, kur familje te tera presin me kot kthimin e djemve dhe vajzave qe kane vite te humbura ne thellesite e Jonit dhe Adriatikut duke u bere ushqim per peshqit, apo kane mbetur majave te Nemerçkes dhe Stugares dhe jane bere ushqim per egersirat, eshte deri ne absurditet te mendosh se gjate ketyre 23 vjeteve paskemi “korrur fitorje” qe jo vetem e sfumojne por dhe e fundosin periudhen e sistemit diktatorial te Enver Hoxhes.
  Sot kur ne kazanet e plehrave , mbremjeve te vona, me koken mbuluar sheh hallexhinj te rremojne ne plehra per te gjetur diçka nga mbetjet e “barqeve te pangijshemi”, kur listat e kjoskave te bukes dhe ushqimeve jane mbushur dhe tejmbushur me emra fakiresh, kur epoka migjeniane eshte ulur kembekryq ne familje dhe lagje te tera ne qytete dhe fshatra e Shqiperise, disa vemje te ish kuinslingeve , delenxhilere dhe telendiare, batakçinj dhe dallaveraxhinj, burgaxhinj ordinere dhe medioker qe kerkojne te prezantohen si intelektuale, miq dhe shoke te atyre qe u ngrysen bythegrisur dhe u gdhine miliardere, kerkojne te hedhin vagona balte mbi nje figure historike shqiptare, qe udhehoqi nje prej epokave me te lavdishme te ketij populli dhe vendi, Luften e Madhe Antifashiste Nacional- Çlirimtare.
  E verteta, te ciles dua t’i perkas dhe te jem besnik i saj, natyrisht qe eshte nje peshe e rende, jo vetem per t’u mbajtur por dhe per t’u pranuar.
  Te verteten nuk mund ta pranojne kurrsesi pjellat e atyre qe jane mekuar me qumeshtin e helmuar te mashtrimit, te tradhetise dhe te dinakerise.
  Per kete kategori dykembeshish, doemos ai qe pohon dhe mbron te verteten, eshte komunist, enverist, stalinist, antidemokratik.
  Ai, sipas tyre duhet te etiketohet me te gjitha te keqiat e kesaj bote.
  Ky eshte jo vetem mjerim politik , por dhe mjerim njerzor.
  Mosmirenjohja nuk presupozon kurrsesi dhe nuk mund te barazohet me kritiken e drejte per gabime apo faje qofshin ndaj kujtdo, personazh apo sistem qofte.
  Mosmirenjohja eshte baltosja e çdo gjeje, eshte vendosja e shenjes se barazimit midis te keqes dhe te mires dhe flakja njelloj e tyre, eshte harresa e qellimshme.
  Mosmirnjohja nuk eshte cilesi dhe virtyt i njerzve me mend ne koke, por ajo eshte antivirtyt, tipar i njerzve pa karakter ose te semureve skizofrene.
  Asnjehere ne komentet e mia, kur jane hapur tema dhe diskutime te kesaj natyre, nuk kam dashur dhe nuk dua te vihem ne pozitat as te avokatit te djallit dhe as te atij qe kryqezohet.
  Enver Hoxhen nuk e kam njohur dhe nuk kam patur rast ta njoh, per veçse si te gjithe qytetaret e tjere te thjeshte te Shqiperise.
  Madje, nese do ta trajtoja ne planin personal, kam jo vetem rezervat e mia, por dhe pakenaqesi per mjaft padrejtesi te kryera ndaj prinderve dhe familjes sime nga pashallaret e nomenklatures se kuqe, bijte e te cileve edhe pse u perkedhelen nga ai sistem dhe u shkolluan ku deshen, jane ne vijen e pare te frontit te baltosjes.
  Por duke qene partizan i se vertetes, nje cilesi te trasheguar nga prinderit e mi puntor dhe te ndershem, nuk mundem kurrsesi qe bashke me “ujin e piste te hedh si lecke dhe femijen”.
  Arritjet e Shqiperise dhe te popullit shqiptar, qe nga çlirimi nga bisha nazifashiste dhe tradhetaret e vendit dhe gjate pesedhjet vjeteve kane vulen e drejtimit te Enver Hoxhes. Askush si Ai nuk beri kaq per Shqiperine. Ballafaqimi me i mire eshte kjo periudhe 23 vjeçare, ku megjithese borxhi i Shqiperise ngarkon breza te tere per t’i shlyer, perseri ne jemi ketu ku te gjithe e shikojme dhe e prekim.

  Reply to this comment
 34. baba nga durrsi April 10, 23:50

  Tema eshte delikate dhe terreni eshte shume rreshqites! Po kam vetem disa pyetje qe nuk i jap dot pergjigje i vetem: 1) Thuhet se enveri ndaloi fjalen e lire ,bile te fuste ne burg, pra smund te flisnim asgje tonen sepse e dinte partia pra smerrej parasysh mendimi i lire i popullit.- Sot jemi te lire te themi e te shajme si te duam e ku te duam ne rruge,lagje,mejhone,radio-tv, gazete,etj pra populli eshte i lire te thote lirshem cfar mendon e deshiron por ASKUSH NUK E DEGJON udheheqsit tane te dashur bejne si duan vete, pra e dine ATA,(njesoj si partia) dhe fjala jone e lire shkon kot, njesoj si me pare,sikur te mos ishte thene fare! Shkurt: me pare sflisje dot sepse e dinin ATA,(politikanet komuniste) ndersa sot fol sa te duash por e dine veten KETA(politikanet demokrate) KU ESHTE NDRYSHIMI? 2) ATA(komunistat) na moren pronat dhe i shtetezuan,ose sic thuhej asokohe ja dhane popullit. -Ndersa sot KETA(demokratet) nuk po na japin pronat por me keq akoma i mbajten per vete dhe nuk ja dhane as pronarit e as popullit! KU ESHTE NDRYSHIMI? 3) ATA kishin ne themel te sistemit korrupsionin dhe ryshfetin e VOGEL dhe ne rangjet e ULTA, kryetar kshilli,drejtor shkolle apo ndremarrje, brigadier lopesh,sekretar partie,shefa te ndryshem etj etj! KETA kane ne themel te sistemit korrupsionin e MADH dhe ne rangjet e LARTA, kryeministri, presidence, gjykate te larte apo te ulet,ministri te cdo lloji, parlament,drejtori rajonale apo provinciale, universitete,rrjete spitalore e arsimore te cdo niveli,dogana etj etj! KU ESHTE NDRYSHIMI? 4) ATA kishin vila ne bllok(ishin te shtetit pra me leket e punen tone dhe si kishin personale sepse kur binin nga fiku e humbisnin e perfundonin ne myzeqe), ndersa KETA njesoj si ata kane vila bile me shume se nje (nga 2-3 vila)biles dhe PERSONALE qe edhe po te bien nga fiku nuk u a merr njeri dhe nuk perfundojne ne myzeqe tek mushkonjat, kurse ne populli jemi po atje ku kemi qene! Pyes prap KU ESHTE NDRYSHIMI? 5) Femijet e te afermit e ATYRE ishin me shkolle e pune te mire,femijet dhe te afermit e KETYRE jane po ashtu, me shkollime jasht shtetit apo me punera te mira apo bisnese ,ATA kishin hendek me popullin dhe hallet e tij, KETA jane komplet te shkeputur nga realiteti shqiptar, dhe jetojne ne luks e bote tjeter as qe e cajne koken qe njerzit po marrin ushqime me liste,ne kohen e ATYRE neve si popull na mohoeshin shume te drejta civile,sot ne kohen e KETYRE na njihen shume te drejta por vetem ne leter se praktikisht te drejten sot ne si popull nuk e gjejme dot kollaj ose aspak,KU ESHTE NDRYSHIMI? ATA na detyronin te votonim me zor,KETA na lene te votojme te lire por ne fund na e Vjedhin dhe e perdorin si duan vete,ATA na ndaluan fene, KETA na lejojne fene me gjith Janullatos e Jihad siriane bashke, ATA nuk na linin te vriteshim me njeri- tjetrin sepse na vrisnin vete ata me diktaturen e proletariatit, KETA nuk na vrasin me demokracine e ligjet e ketyre por ama na kane lene te lire te vrasim njeri tjetrin duke hapur depot e duke na dhene armet, ATA na mbanin lidh me pune shteti e me 2000 lek te vjetra ne kondicine(15ditsh kshu quhej nga populli ateher) KETA na lejne pa pune fare ose pune pa rregulla e siguracione, si rrjedhoje pa sherbime e ne te ardhme edhe pa pension! akoma pyes KU ESHTE NDRYSHIMI? po te vazhdoj me shume me listen e ndryshimeve na ze gjumi se eshte e gjate. Shkurt llafi: asgje ska ndryshuar, enveri eshte akoma gjalle bile akoma me keqberes se dikur, dhe sa per intervisten e te birit mund te shtoj se ai e gjykon enverin si baba dhe jo politikan apo udheheqes pra me shume dashamirsi dhe aspak me sensin objektiv apo kritik! opinioni i tij nuk bind aspak askend, dhe nuk na duhet shume!

  Reply to this comment
 35. Pëllumb zaimi April 11, 02:41

  VR!!! Shume i sakte dhe realist “vezhguesi f”. Edhe une do t’i thosha të gjitha ato qe thoni ju. Do ti thosha ndoshta jo me të njëjten gjëresi qe i kini trajtuar ju por te pakten nga pikepamja parimore po. Ju respektoj per ato qe kini thene ne kete koment. Ajo qe me bie ne sy eshte se llumi i urrejtjes qe shfryjne disa te frustruar ketu,eshte ku e ku shume me i madh se lufta e klasave për te cilen akuzojne Enver Hoxhen. Në ketë llum urrejtjeje ka dhe pislleqe që janë shume herë me te ndyra dhe ajerqelbëse sesa ato te luftes se klasave!? Nga goja e pinjolleve te se keqes dalin deri dhe sharje e fekale qe kane te bejne me familjen dhe me shenjterine e saj biblike. Nga se ndodh kjo? Nuk jam i pergatitur te jap nje pergjigje shteruese por mund te them se keta lugeter jane po aq te keqinj sa ishin edhe atehere kur u rreshtuan me okupatorin. Ne mos me te keqinj sepse atehere dolen hapur ndersa sot hedhin gurin e fshehin doren!? Shkurt fshihen dhe lundrojne ne kanalet e ujrave nentokesore!?? Kjo rracë pati nje keqkuptim te madh te pluralizmit!? Keta e kuptuan pluralizmin jo si konkurim idesh e programesh te cdo ngjyre por si zvendesim te komunizmit me fashizmin,me ballizmin apo legalizmin!!??? Keta e kuptuan perendimin kapitalist jo si kapitalizem demokratik e antifashist,por si kapitalizem qe solli diten e baballareve te tyre kuislinge e puthadore te okupatorit. Keta harrojne se De Goli çoi ne plumb e ne litar 25 000 ushtarake te qeverise kuislinge te Vishise. Keta harrojne se ne Sh B A dhe ne Europë akoma ndiqen mbetjet nazifashiste dhe ndeshkohen sic e meritojne. Keta harrojne se europa demokratike ne nje nga preambulat e bashkimit te saj ka edhe bashkimin mbi bazen e vlerave antifashiste. Keta e akuzojne enver hoxhen se u percelloi bythet baballareve te tyre dhe ca prej ketyre qe ecnin në te njejtat shina. Jo se nuk e dine qe ne periudhen e socializmit pati zhvillime te verteta dhe se etniciteti shqiptarist e shtimi i popullates apo likuidimi i semundjeve dhe i analfabetizmit ishin marramendes. Le te rrojne me urrejtjen dhe në llumin e saj. Per analizen e Enver Hoxhes nuk jam as historian dhe as ndonje qe mund te thuash se le koken per te qe te mund te marr persiper ta analizoj ose ta hiperbolizoj. Per enver hoxhen kam mendimin dhe bindjen se bashke me shqiptaret ngriti nje mal… Në kete mal 50 vjecar qe ai e ndertoi sipas stilit te ngritjes se nje mali, shoh shkembenj te medhenj,shoh pyje te medhenj,shoh antena e shtylla tensioni te medha, shoh toka te punuara… Shoh shume gjera qe ka nje mal ! Por kur perpiqem te depertoj neper të shoh se ka edhe driza,ferra,hone,labirinthe,kafshe te egra e te tjera gjera te kesaj natyre. Mirpo del pyetja kush eshte thelbesorja ne kete mal? Kush eshte ajo qe me rremben me magjine e tij,madhesia e malit,shkembenjte mònumentale,pyjet,lendinat, lulet apo ferrat e drizat,çarjet,labirinthet,kafshet e egra?? Sigurisht te parat,ato qe perbejne malin dhe madheshtine e tij ,ato qe perbejne qiellgervishtjen e tij!!? Shoh enverin, jo pinjollet e se keqes!? Tani meqenëse ky celulari im po me ben naze,po perfundoj me nje arsye tjeter pse e kam kete kendveshtrim? Sepse me te medhenjte se mua shohin keshtu 1. DASh eshte shprehur:” enver hoxha ka qene komunist nacionalist qe mbrojti fort interesat e vendit te vet” 2. Rexhep Qosja: “enver hoxha nuk e shiti shqiperine…” 3. Kristo Frasheri :” po te mar te analizoj kush eshte raporti ndermjet te mirave dhe te keqijave te enver hoxha gjej me shume te mira…”. Çfare mund te them me teper para departmentit amerikan te shtetit dhe dy profesoreve mendjendritur qe i ndjek dhe i adhuron shumica e shqiptareve ?? Nuk jam marrosur akoma qe te me hane kafshet e egra te malit e te me mbeten poturet neper ferrat e tij sic ju mbeten te gjitha llojeve te kuislingeve dhe atyre qe vazhduan dhe vazhdojne ta bejne kete rol ! Nderime vezhguesi f dhe miku im me mendje te kthjellet! PS/ Me pelqen edhe konstatimi qe kini bere per gazetarin xhevdet shehu. Dua te shtoj se xhevdeti ka marre persiper te intervistoje nje personazh protagonist, te cilit shumica e gazetareve kane frike t’i afrohen. Por ky eshte ai qe quhet “guximi intelektual”. Pa kete guxim them se nuk mund te quhesh madje as gazetar!? Mund te quhesh thjesht “shkrues,radhites frazash etj” por jo gazetar? Gazetari eshte per mua “luftetar i penës”!

  Reply to this comment
  • Patriot April 11, 02:55

   Koment me bindes se juaji,i vezhguesit f,i lleshi,i P A B,i aliut nga selenica dhe disa te tjereve ,nuk kam lexuar z. Zaimi. Me beni t’ju respektoj dhe per guximin qytetar qe kini ne nje kohe te marre,me shume te marre. Por shyqyr zotit te marret nuk jane shumice. Me simpatine me te madhe per ju dhe kete e them jo sepse jam enverist por sepse enver hoxha ka qene nje patriot i madh. Qe ishte patriot mendjen e kam top. Per te tjerat nuk jam shume kopetent. Suksese ne rrugen tuaj.!

   Reply to this comment
   • Pula dhe gjeli April 11, 09:59

    Aman ore aman ç’na ka gjetur mua e kaposhin. A ka ndonje partizan aty rrotull ore se po na futin turinjte ne qymez e nuk na lëné rehat ballistet. Opo ja u gjenim vet anën ketyre qafirëve po nuk kemi çtu bëjme se jane armatosur me dyfeqe gjermani e maskuar me pupla italiani. Desh ngaterruam dhe njéri tjetrin ne qymez nga puplat e tyre. Ne vend te puthnja kendezin desh putha nje ballisto-fashist me pupla. Amën ore amen a ka ndonje partizan andej rrotull qe tu shpetojne gelasat ketyre firauneve. Pres pergjigjen e kerkeses qe e shkruajta une pula dhe e vulosi kendezi . Sigurisht nen terrorin ballist e duke u dridhur….

    Reply to this comment
   • Pëllumb zaimi April 11, 10:15

    Qymezi, atdheu ynë në rrezik! Aman ore aman ç’na ka gjetur mua e kaposhin. A ka ndonje partizan aty rrotull ore se po na futin turinjte ne qymez e nuk na lëné rehat ballistet. Opo ja u gjenim vet anën ketyre qafirëve po nuk kemi çtu bëjme se jane armatosur me dyfeqe gjermani e maskuar me pupla italiani. Desh ngaterruam dhe njéri tjetrin ne qymez nga puplat e tyre. Ne vend te puthnja kendezin desh putha nje ballisto-fashist me pupla. Amën ore amen a ka ndonje partizan andej rrotull qe tu shpetojne gelasat ketyre firauneve. Pres pergjigjen e kerkeses qe e shkruajta une pula dhe e vulosi kendezi . Sigurisht nen terrorin ballist e duke u dridhur….

    Reply to this comment
 36. Tajar p. April 11, 02:58

  Shto dhe uren e bunes o patriot. Edhe mua me pelqyen komentet e komentuesave qe permend. Respekt.

  Reply to this comment
 37. ali April 11, 08:27

  Une po i bie shkurt : per te reabilituar ose jo nje personalitet politik si figura Enverit,
  Zogut, etj. menyra me e mire nuk eshte se cfare shkruajne ketu 10 apo 30 veta,por
  ajo qe i ve vulen eshte Referendumi Popullor ?! Ky e ndan shapin nga sheqeri ! Sot
  ne ditet tona ku asnjeri nuk ka frike se Enveri apo Zogu do i bejne ”gjemen” mund
  te shprehin lirisht vullnetin e tyre shqiptaret pa u ndikuar natyrisht nga partise dhe
  shtypi i sotem . Referendumi i fshehte eshte barometri me i mire per te vleresuar keto
  dy figura ?! Kush do te fitoje ? Bile mund te konkuroje edhe Saliu me Tosin !…
  Se fundi , dua te them se historine nuk e bejme ne , por historianet dhe se historia
  .shkruhet,sic thone ,pas 100 vjetesh kur brezat me ”nerva te nxehta ” te jene zhdukur
  dhe horizont te kene dale historiane objektive dhe me ”nerva te ftohta ” !

  Reply to this comment
 38. Partizan Cene April 11, 09:49

  Nuk është kaq e thjeshtë që me pak fjalë të vlerësosh një figurë kaq komplekse siç ishte Enver Hoxha . Duhen mendje të qeta dhe historianë të devotshëm e asnjëanës , që të shkruajnë për igurën e Enver Hoxhës .
  Por sigurisht për një udhheqës që vret dhe denigron popullin , gjithshka e mirë që ka bërë , venitet dhe shkon gjithmon me sensin e harrimit . Ne shqiptarët , gjithmonë e harrojmë të mirën , dhe mbajmë mend vetëm të keqen !!
  Po ti vesh në një peshore , të mirat dhe të këqijat që Enver Hoxha ka bërë për popullin e tij , sigurisht që të mirat janë shumë të mëdha dhe me peshë shumë herë më të madhe se të këqijat .
  Fakt është gjendja në të cilën ndodhet sot , Bujqësia , arsimi , shëndetsia , dhe gjithë jeta social ekonomike e vendit . Vazhdojmë akoma e mbahemi me ato gjëra që Enver Hoxha dhe sistemi i tij socialist i dha vendit .
  Përfundimisht , mund të them se Enver Hoxha është figurë e madhe e popullit shqiptar , me të mirat dhe të këqijat duke i sjellë ato përballë faktit , kohë , pra , kohës kur jetoi Enver Hoxha dhe rrethanat në të cilën e mori dhe e dorzoi Shqipërinë .

  Reply to this comment
 39. MH October 14, 15:58

  Sinjalin e dha perendimi ne kohen e Niksonit tek miku i tije ne Pekin ne nji loje ping-pongu.Po Hoxha nuk e pelqeu dhe nga ketu filloj te qendronte shkemb i pa tolerushem i parimeve te komunizmit.
  Anmiku Amerikan ben miqesi me mikun e Shqiperis(kinezin) dhe si miqesi mund ti thoshte deshiren e pritjes se sinjalit,dhe ne ndeshjen e kthimit te ping-pongut realizohesh pritja e deshiruar dhe hop e hop cdo gje ne rregull.Me ket lidhje,anmiku i mikut bahet mik.

  Reply to this comment
 40. Lili December 10, 10:52

  Ky djal rren ashiqare:perendimi u munduar disa here me vu lidhje me Shqipnin komuniste:Nje rast eshte i dokumentuar nga vete prof Milliez kur tregon se ka ndermjetesuar ai ndermjet Parizit,londres edhe Shqiperise per nje takim ne Pariz.
  Nje rast tjeter eshte kur Terpeza u derguar nga amerikanet ne Tirane.
  Rasti tjeter eshte kur germanet u munduan po ashtu per Shqiperine
  Duhet pyetur Nexhmijen e Ramizin pse refusuan,se ky djallosh nuk po na tregon vetem nje gje primordiale:Enveri nuk qeveriste,se ishte debilizuar nga semundja,po qeveriste Nexhmija me Ramizin te cilet pushtetin me cdo kusht e duashin.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*