Etërit dhe Krye-Ati (një portret i paautorizuar i S.B. para dhe pas ’90-s)

Nga Viktor Malaj September 21, 2013 12:00

Etërit dhe Krye-Ati (një portret i paautorizuar i S.B. para dhe pas ’90-s)

 

“Këta janë neobllokmenët, të mbushur me urrejtje dhe vetëm urrejtje të etërve të tyre… Ne jemi dhe do të jemi për çdo qëndresë, për çdo sakrificë, për të mbrojtur vlerat e lirisë nga bijtë e etërve mizorë.”  Sali Berisha

Kur lexon thënien e mësipërme të Sali Berishës, të shkruar në Dhomën e tij të Ngushëllimit që quhet Fejsbuk (Facebook), ku, herë pas here i bëjnë shoqëri Topalli dhe ndonjë ish-deputet vulëhumbur, njeriu normal stepet një çast. Stepet ngaqë kujton se ka të bëjë me një ish të dënuar politik të regjimit komunist, se jemi në vitin 1990 dhe se do të ishte fat për Shqipërinë dhe shqiptarët po t’ia besonin të ardhmen e vendit e të popullit këtij individi që është i gatshëm “me sakrifikue” përballë diktaturës. Mirëpo, shpejt zgjohesh nga kllapia dhe kupton se sa i madh ka qenë mashtrimi që i ka shoqëruar shqiptarët tash thuajse një çerek shekulli, sa i madh dhe i paturpshëm ka qenë keqpërdorimi që iu është bërë ndjenjave të tyre dhe sa i madh është zhgënjimi që iu ka sjellë shqiptarëve veprimtaria politike e njeriut me maska, që quhet Sali Berisha.

I dështuar si kryetar shteti, i braktisur si Komandant i Përgjithshëm i Ushtrisë, i zvetënuar si Kryetar i Këshillit të Lartë të Drejtësisë, i paaftë dhe pervers si Kryeministër i vendit, i diskredituar si alternativë qeverisëse dhe i zbuar nga pushteti në mënyrë plebishitare disa herë, deputeti Sali Berisha nuk ka më asgjë për t’iu ofruar shqiptarëve, përveç pamjes së tij të shpërfytyruar, sjelljes së tij haluçinante ndaj armiqve imagjinarë, me të cilët ka jetuar tash 23 vjet në ndërgjegjen e tij dhe ka luftuar po kaq gjatë në beteja donkishoteske, duke tërhequr pas vetes edhe një pjesë të popullit për t’ia kundërvënë pjesës tjetër, gjithmonë në shërbim të vetes dhe të një bande që e rrethon.

Meqë ai dhe frymorët që ruajnë stanin e tij po e përdorin disa herë “gogolin” e etërve,  është mirë që t’i ftillojmë disa gjëra. Po e nisim me pyetje të thjeshta: Me “etër” kuptohen baballarët biologjikë apo ata politikë, kundërshtarë të stanit Berisha? Nëse të tillë quhen paraardhësit biologjikë të pushtetarëve të sotëm, cilat janë krimet që ata kanë kryer dhe pse nuk janë ndëshkuar? Në qoftë se me “etër” kuptohet kasta politike e para 1990 apo krejt anëtarët e partisë komuniste të atëhershme, atëherë, cilat kanë qenë raportet e Saliut me ata dhe, a thua vallë, të gjithë ata të kenë qenë kriminelë e mëkatarë?

Le të marrim rastin e “etërve” biologjikë. Disa prej anëtarëve të qeverisë së re i kanë pasur prindërit anëtarë të PPSH dhe funksionarë të rangjeve të mesme në kohën e regjimit komunist, hiç më pak se fëmijët e Saliut. Cili prej këtyre paraardhësve pati kryer krime kundër popullit dhe, nëse po, përse “mbrojtësi i lirisë” Sali Berisha nuk i dërgoi në gjyq përgjatë 23 vjetëve? Nëse prindërit e këtyre qeveritarëve patën kryer krime dhe mëkate, a mund të jenë përgjegjës pasardhësit e tyre për ato akte? Prindërit biologjikë nuk zgjidhen, ata rastisin. E kundërta ndodh me “prindërit” politikë, këta zgjidhen. Është pikërisht kjo zgjedhja që Sali Berisha bëri dikur. Me ndërgjegje, me vullnet të lirë, pati bërë lutje të pranohej në partinë e “etërve”. Në lutje ka shprehur besnikërinë ndaj parimeve ideologjike të partisë së “etërve”, mirënjohjen për veprat konkrete të partisë si dhe betimin për t’i shërbyer asaj me devotshmëri. Dhe, e ka mbajtur fjalën për 22 vjet rresht. Madje, kur kujtojmë sjelljet që ka demonstruar shohim se besnikëria e tij ka shkuar përtej gardhit të devotshmërisë së kërkuar. Devotshmëria e tij nuk ndali deri ditën që “mjekët” nuk dhanë më shpresa shpëtimi për “nënën” parti. Nëse “etërit” ishin mizorë, fëmijët e tyre biologjikë nuk mbajnë kurrfarë përgjegjësie. Në respekt të këtij parimi as pasardhësit biologjikë të Sali Berishës nuk mbajnë përgjegjësi për krimet e kryera nga ati i tyre. Ndryshe qëndron çështja me bijtë politik të këtyre etërve. Ata kanë përgjegjësi morale në raport të drejtë me sjelljen partiake, e cila nuk mund të mos ndikohet nga “mosha partiake”.

Nëse me “etër” kuptohet kasta drejtuese e regjimit komunist apo të gjithë ish-anëtarët e asaj partie, atëherë këtu ndryshon puna. Që disa “etër” politikë mbanin përgjegjësi morale dhe ligjore për gabimet, fajet dhe krimet e regjimit komunist, kjo nuk vihet në dyshim. Që të tillë “etër” duheshin akuzuar e dënuar ashpër për aktet e kryera, është konkluzion që gëzon konsensus mbarëshqiptar. Mirëpo, të denigrosh, akuzosh, fyesh dhe poshtërosh mijëra e mijëra djem dhe vajza, burra dhe gra të këtij vendi që, në moshën më të bukur rinore, lanë familjet apo shkollat jashtë shtetit dhe rrëmbyen armët kundër pushtuesve nazi-fashistë dhe, më vonë, qenë të parët që punuan në të gjitha skajet e Shqipërisë për të përhapur arsimin, kulturën, dijen, dritën elektrike, shërbimin shëndetësor, për të parandaluar gjakmarrjen, për të ndërtuar hekurudha dhe rrugë automobilistike, për të tharë këneta dhe mbjellë pemë, dhe, edhe pas dyzet viteve diktaturë nuk përfituan asgjë materiale më shumë se pjesa tjetër e popullsisë, do të thotë të përçmosh idealizmin, të nëpërkëmbësh atdhetarizmin dhe të tallesh me humanizmin. Pavarësisht kohës, pavarësisht bëmave të regjimit komunist, e vërteta e madhe është se shumica e anëtarëve të partisë që sundoi gjatë atij regjimi, kanë bërë pjesë në elitën morale të shoqërisë shqiptare. Jo pak prej tyre e ngritën zërin kundër padrejtësive të regjimit dhe jo pak prej tyre e pësuan nga regjimi “i tyre”. Madje, mospajtimi i tyre me padrejtësitë e kohës ka qenë ku e ku më i shpeshtë dhe më i madh se ai që mbajnë anëtarët e partive politike aktuale shqiptare ndaj fajeve dhe krimeve që janë kryer apo kryhen nga udhëheqjet e partive përkatëse.

Përveç kësaj, nuk mund të mos trishtohesh dhe revoltohesh kur dëgjon e shikon se kush janë ata që prej një çerek shekulli përpiqen pareshtur të hedhin baltë dhe të poshtërojnë mijëra njerëz të pafajshëm, kur shikon dhe dëgjon gjithfarë horrash, mashtruesish, kontrabandistësh, hajnash dhe atdheshitës që, me paratë e krimit dhe me krimet e pushtetit, kanë ngritur një perandori të tërë propagande që synon tjetërsimin e të vërtetës.

Përpjekjet e pareshtura të Sali Berishës për t’i vënë gjysmën e shqiptarëve kundër gjysmës tjetër kanë qenë dhe mbesin përpjekje për ta përdorur të shkuarën për qëllimet e të sotmes. Pra në shërbim të pushtetit të tij personal dhe klanor, por kurrsesi në shërbim të vendit dhe popullit, pasi një konflikt i tillë, tërësisht i stisur dhe krejt i dëmshëm, shkon kundër progresit.

Sapo erdhi në pushtet në vitin 1992, Sali Berisha tha: “Të gjithë jemi bashkëvuajtës dhe bashkëfajtorë”. Këtë të pavërtetë nuk e mbrojti për shumë kohë. Më vonë, për qëllime pushtetmbajtëse dhe pushtetmarrëse, nisi t’i vlerësojë njerëzit, jo duke u nisur nga raporti i tyre me të shkuarën, por nga marrëdhëniet e tyre me pushtetin e tij. Mbi këtë bazë ka bërë dhe bën ndarjen në “të mirë” dhe “të këqij”, në “bashkëvuajtës” dhe “mëkatarë”, në “shërbëtorë të shtetit” dhe në “kriminelë”.

E, ndërsa flet për “etër mizorë”, është koha dhe vendi t’i tregohet këtij farë burri se ai, personalisht, është dy herë “atë”. Është “atë” i së shkuarës jo thjeshtë pse ishte anëtar dhe madje sekretar partie në atë regjim, por sepse ishte një individ dhe partiak ekstremist, sepse si individ ka qenë dëshmitar vullnetar në gjyqe politike dhe ka tejkaluar detyrimet ligjore të dëshmitarit, duke bërë të tijin rolin e prokurorit. Këtë bëri në gjyqin e të ndjerit Hysen Shoshori ku kërkoi dënimin me vdekje të të akuzuarit. Si sekretar partie ka qenë po aq ekstremist kur ka këmbëngulur në përjashtimin nga partia dhe degdisjen në Kavajë të mikeshës së tij, mjekes së ndjerë Margarita Kostaqi, në një kohë që instancat më të larta partiake ishin për ndëshkim më të lehtë.

Sali Berisha ishte “atë” në të shkuarën sepse, në sajë të etjes së tij për pushtet, edhe brenda atij regjimi, arriti të bëhej aq i besuar dhe i afërt me kupolën drejtuese sa të punësohej për t’i shërbyer shëndetit të tyre, të bënte fotografi me shumë prej tyre, të shkonte në shtëpinë e “Kryeatit” për të shprushur zjarrin në vatrën e tij dhe të bënte pushimet në Pogradec me bijtë biologjikë të “Kryatit”.

E, ndërsa ka qenë një “atë” i vogël në të shkuarën komuniste, Sali Berisha mbetet “Kryeati” i periudhës paskomuniste. Si i tillë ai është përgjegjës moral, historik dhe ligjor për shumicën e krimeve dhe të këqijave të kësaj periudhe. Ai është babai i turmave të egërsuara që vodhën, plaçkitën dhe dogjën Shqipërinë në vitet 1990-1992 dhe 1998; ai është nxitësi, përkrahësi dhe mbrojtësi i gjithë plaçkitësve të tokave të zonave fushore; është “i verbëri” që nxiti mijëra ndërtime pa leje dhe “arkitekti” i urbanistikës më të shëmtuar dhe jofunksionale në Evropë; ai është frymëzuesi, skenaristi dhe regjisori i shitjes për pesë lekë të pasurive kombëtare tek matrapazët dhe shërbëtorët e tij politikë; ai është koka e kontrabandës së naftës gjatë sundimit të tij të parë, si dhe koka e kontrabandës së armëve gjatë gjithë sundimeve të tij; ai është Don Korleone i Kartelit të Drogës së Lazaratit dhe bashkëpunëtor i Mafies së Plehrave. Sali Berisha do të mbetet ati i kioskëzimit të Shqipërisë dhe gardiani i Firmave Piramidale. Ai është “koka e trukimit të zgjedhjeve” dhe komandanti i banditëve të dhunimit të votimeve të vitit 1996; është urdhëruesi real i rrahjes dhe burgosjes së gazetarëve, si dhe i djegies së redaksisë së gazetës “Koha Jonë” në vitin 1997; është urdhëruesi dhe dirigjuesi i burgosjeve politike të mbas 1990 dhe i vrasjeve të kundërshtarëve politikë. Sali Berisha është përgjegjësi kryesor për “humbjen” e 230 milion eurove në ndërtimin e një segmenti të rrugës Durrës-Kukës, si dhe në nënshkrimin e Marrëveshjes Antikombëtare të Detit me Greqinë. Ai është i vetmi drejtues shteti në historinë e Shqipërisë që ka urdhëruar përdorimin e artilerisë, aviacionit dhe Lëndëve Helmuese Luftarake kundër popullit të vet (mars 1997).

Këto dhe bëma të tjera janë të mjaftueshme që të kuptohet se është krejtësisht e padobishme gjuha e batutave që përdoret ndaj tij nga parlamentarët. Me Sali Berishën duhet të përdoret vetëm gjuha e instrumenteve ligjorë. Adresimi tek ligji dhe vënia përpara tij janë shumë më të rëndësishëm se sa nxjerrja e tij nga SHQUP-i. Megjithëse ka punuar me ngulm për t’ia nënshtruar sistemin e drejtësisë interesave të veta, është frika nga ligji ajo që e bën të lëshojë britmën: “Do zhvilloj betejën më të madhe të këtyre 20 viteve për të mbrojtur dinjitetin e shqiptarëve…”.

Premtimi i tij kryesor në fillim të viteve ’90 ka qenë ndërtimi i shtetit ligjor, por në vend të tij ngriti “regjimin gangster”, siç e ka quajtur shtypi i huaj, por siç na e ka provuar vazhdimisht me akte konkrete deri edhe ditët e fundit me vendimin e dhënë për krimet e 21 janarit nga gjyqtarë në shërbim të tij. Mbi të gjitha, ai ka humbur betejën me të vërtetën, me të drejtën dhe me moralin. Betejat e ardhshme, që i shpall si luftë për të mbrojtur dinjitetin e shqiptarëve, janë kërcënime për t’iu shmangur ndëshkimit për krimet që ka kryer si “Kryeatë” i periudhës 22-vjeçare. Dhe “Kryeati” nuk mund të ketë të drejtë të flas për “etër mizorë”. E ku ka gjë më mizore sesa të të marrin fëmijën, ta shesin për 500 euro, sikur të ishte qengj dhe ta bëjnë kurban për tregti organesh? Ku ka çnjerëzim dhe poshtërim më të madh për shqiptarin sesa të të mashtrojnë apo rrëmbejnë vajzën, motrën apo mbesën, ta zhgërryejnë nëpër rrugët apo bordellot e botës dhe me ato para të ndërtojnë vila e hotele luksoze, të cilat “Kryeati” Sali ua paraqet shqiptarëve si arritje të bollëkut që solli sundimi i tij? Ku ka antihumanizëm më të madh sesa, me politikat e tua, t’i detyrosh qindra, në mos mijëra, njerëz të vrasin veten ngaqë nuk janë në gjendje të sigurojnë minimumin jetik? Ku ka padrejtësi më të madhe se, pas 20 vitesh në pushtet, fëmijët e tu të futin në xhepa një milion euro në vit dhe një milion shqiptarë detyrohen të braktisin vendin, ose të marrin bukën me lista për të mbajtur gjallë fëmijët dhe veten? Ku ka maskarallëk më të madh se të krijosh të tilla rrethana që mijëra shqiptarë, në vend që të shkojnë në punë, t’iu drejtohen kazinove dhe vendeve të bixhozit apo të gjejnë “ngushëllim” tek përdorimi i drogës? Ku ka regres më të madh se sa në shekullin e 21-të t’i rikthesh popullit tënd gjakmarrjen dhe analfabetizmin ?

Ata që s’e njohin por vetëm e dëgjojnë duke folur këtë sharlatan, mund të gënjehen lehtë dhe të besojnë se ai është armik i krimeve dhe padrejtësive të çdo kohe. E vërteta është krejt ndryshe. Pas vitit 1990 Sali Berisha u bë miku dhe reabilituesi i të gjithë ish-bashkëpunëtorëve të pushtuesve nazi-fashistë, i gjithë spiunëve të të huajve dhe i kriminelëve të të gjitha ngjyrave, mjafton që të besonte se aleanca me ta apo me emrat e tyre i shërbente pushtetit të tij. Në vitin 1993, si President i Shqipërisë priti dhe dekoroi njërin nga përfaqsuesit më të denjë të errësirës dhe të krimit, Ndue P. Gjomarkaj. Gjomarkaj e mori dekoratën nga Berisha pasi kishte pohuar se me urdhërin e tij ishin vrarë në Shqipëri mbi 60 vetë. Dhe ky pohim ishte i vërtetë. Ai dhe bandat e tij kishin vrarë mësuesin që kërkonte hapjen e shkollave, deputetin që fali gjakun e të vëllait dhe punoi për zhvillimin e Mirditës, kishin vrarë dhe gjymtuar vajzat mirditore që ” mëkatuan ” duke shkuar në aksione hekurudhore etj.etj.

Më vonë, si kryeministër, Sali Berisha i ngriti himne dhe statuja Ahmet Zogut i cili, përveç se burgosi, internoi dhe pushkatoi kundërshtarët politikë, ashtu si Hoxha, bëri edhe tri akte të tjera antishqiptare: Tjetërsoi territorin e Shqipërisë ( siç tentoi Berisha më vonë ), braktisi vendin kur ai kishte më shumë nevojë për të, duke shkelur edhe Kushtetutën ( Statutin ) dhe betimin e tij si dhe mori arin e popullit shqiptar dhe e përdori për nevojat e tij familjare. Dhe jo vetëm kaq, por Sali Berisha iu dha pasardhësve të tij vila dhe pallate në gjithë Shqipërinë, të cilat ishin ndërtuar dikur me paratë e popullit.

Është  makthi i krimeve që ka kryer dhe i veprave të turpshme që e shtyn t’i drejtohet kundërshtarit politik ( që ka moshën e fëmijëve të tij ) me kërcënimin: “Mos i provoko shqiptarët me Hoxhën se do përballesh me zemërimin e tyre më të fuqishëm….!” (e tha në mbledhjen e qeverisë) dhe, pastaj, nëpërmjet gazetës terroriste RD (sipas Azem Hajdarit, në vitin 1996), e paralajmëron: “Kujdes Edvin Rama! Fundi i etërve të tu ishte tërheqja zvarrë”. Meqë këtë shprehje e kanë përdorur edhe shumë buburreca të politikës prej dy dhjetëvjeçarësh, është vendi të themi se nuk njihet asnjë “atë” që të jetë tërhequr zvarrë deri tani. I vetmi “atë” që shpëtoi për një qime nga ky akt ka qenë Sali Berisha në vitin 1997. Jo nga zotësia e tij, por nga ndërhyrja e të huajve.

Nëse rrëzimi dhe tërheqja e statujës së Hoxhës në shkurt 1991 quhet e tillë, atëherë më duhet të them se kemi të bëjmë me një shaka historike dhe një tallje etike. Rrëzimi i statujës në fjalë nuk ka qenë as akt dinjitoz dhe as akt trimëror. Ky konkluzion nuk vë në dyshim nevojën e heqjes së statujës por tregon një të vërtetë historike dhe universale. Aq më pak ka qenë i tillë ky akt kur ka pasur edhe përkrahjen e autoriteteve politike në pushtet. Turmat e ndërkryera dhe të ndërsyera nuk kryejnë kurrë akte dinjitoze. Kjo vlen si për turmat e 1990-1991 ashtu edhe për ato të 1997-1998. Siç thoshte Timothy T. Fortune, “Sjellja e turmave është shprehja më bindëse e një opinioni publik jonormal. Ajo tregon se shoqëria është e kalbur deri në palcë”. Ata që merren me statujat e bustet janë po aq trima sa krimbat që merren me kufomat. Prandaj proklamuesit e “tërheqjeve zvarrë” kanë problem edhe me historinë, edhe me etikën, por, mbi të gjitha, me të vërtetën.

Nga Viktor Malaj September 21, 2013 12:00
Komento

42 Komente

 1. urim gjata September 20, 23:57

  Do te mesohet ku do shkoje.Boll i mashtroj shqiptaret 23 vjet rresht le te mesoje kete kenge.

  http://www.youtube.com/watch?v=7-QWHtVIq10

  nga Fatmir Shahini
  Kur te vdes, mbi supe te me mbani,edhe s”duhet te o me qani.
  E mos e qani fukarane, se mbajti o moj rakine prane.
  Kush pi veren dhe o moj rakine, do te vdese o mbi trendeline.
  Kush se pi rakine dhe veren, mos e pafte me sy pranveren.

  Le te thone pijanec, opo nuk caj koke fare.
  Se kur une do te vdes, a ka moj raki o ne varre.
  O raki e shkrete ne buze, o shoke sa ka lezet.
  E do ta pi me fund or shoke, e po nje dite do te vdes.

  E po na befte gjak e dhjame, epo se su be or qamerti.
  Se poshte or shoke nder varre, ska or shoke raki Permeti.
  Raki do pi do pi raki, o per zot o per perendi.

  Kur te vdes jo mor mos me qani, por raki me vini tek varri,
  Se do pi or nga pak raki, o per zot o per perendi.
  Kush pi veren dhe o moj rakine, do te vdese o mbi trendeline.
  Kush se pi rakine dhe veren, mos e pafte me sy pranveren.

  Le te thone pijanec, opo nuk caj koke fare.
  Se kur une do te vdes, a ka moj raki o ne varre.
  O raki e shkrete ne buze, o shoke sa ka lezet.
  E do ta pi me fund or shoke, e po nje dite do te vdes.

  E po na befte gjak e dhjame, epo se su be or qamerti.
  Se poshte or shoke nder varre, ska or shoke raki Permeti.
  Raki do pi do pi raki, o per zot o per perendi.

  Reply to this comment
  • feniks September 21, 17:53

   NJE VERSION ORIGJINAL DHE REALIST,PLOT IDEALIZEM nga zoti Viktor Malaj!!!
   Analiza e thelle dhe e argumentuar me fakte nxit tek njerezit e thjeshte optimizmin se ne Shqiperi ka NJEREZ TE AFTE TE GJYKOJNE TE SOTMEN DHE TE PARASHIKOJNE TE ARDHMEN NE INTERES TE KOMBIT SHQIPTAR!!!
   Ky shkrim PAMFLET SHKRIN TE GJITHE AKUJT E MENDJEVE SHQIPTARE,QE E DUAN SHQIPERINE kunder TRADHETAREVE DHE KRIMINELEVE ANTI SHQIPTARE,qe kane punuar e punojne per te huajt,ashtu sec ben kelyshi i serbeve Sali Ram Berisha!!

   Reply to this comment
   • Dritan Veliu September 22, 00:03

    Bravo Viktor Malaj !
    Një penë ndriçuese për këdo që e lexon. Profil më të përsosur për këtë përbindësh të Shqipërisë, bandit, armik e tradhëtar i kombit shqiptar, kancer i Shqipërisë që e çoi gati në vdekje këtë popull per gati nje çerek shekulli, mafiozin, sharlatanin, vrasësin, besëprerin, Don Kishotin, mashtruesin, përçarësin, skizofrenin që ja kalon edhe Hitlerit, nuk mund të gjesh. Një qënie jo njerëzore ose me mirë kafshërore, ku në dejet e tit rrjedh gjak i zi, i etur per pushtet personal, i gatshëm për të kryer çdo krim në emër të ruajtjes së pushtetit të tij.
    Edhe në herë, bravo, të lumtë mëndja dhe dora qe e ke shkruar këtë artikull të jashtëzakonshëm

    Reply to this comment
 2. argita basha September 21, 00:06

  Me 8 dhjetor1990, shefi i Sigurimit ne Ambasaden shqiptare ne Rome, kamarre urdher te merrte ne Trieste je persoan qe duhej te shkonte urgjent ne Tirane me porosi te Ramiz Alise. Shefi i sigurimit ka udhetuar me mikobuz dhe eka selle ne Rome.Ishte Sali Berisha.Nuk kishte bilete.Kne zbitur nga aviioni arkitekt htyllen dhe nevend te tij kaudhetuar Saliu se duhej me urgjent ete ftes te studentet. Ai ishte njeriu i i Alise dhe i sigurimit:Detyra kryesore te ruante bllokun

  Reply to this comment
 3. lisdushku September 21, 00:50

  gjithcka eshte vone,eshte teper vone ,te dhenat per kete moster duhej te publikoheshin qe ne 1991,atehere me sa di une vetem nje sanitare foli;Po ky doktori me ka perzene nga puna se kisha mbeshtjelle buken me gazeten zeri popullit.Liljana i ruajti 20 vjet fotografite,Hysen Shoshorit ja mbylli gojen lale Osmani,te dhjefsha burgun lale Osmani se moret ne qafe nje popull te tere!

  Reply to this comment
 4. Alban Dardani September 21, 04:35

  –Ne zbatim te vendimit te mare (nga fundi viteve 80) , RAM-ALIU, ne rol te Komandantit te Armates Partive Politike SHqiptare(APPSH– Antareve te Partis Punes Shqiperis), pasi e perpunoi mire vendimin me antaret e perzgjedhur te shtabit te tij, pasi percaktoi 2 “Divizionet” (Partite) kryesore, si dhe “Brigatat, Regjimentet autonome” (ne fakt Partickat satelite qe do te perforconin e mbeshtesnin 2 “Divizjonet” kryesore) ne fund te vitit 1990 kaloi ne venien e detyrave konkrete, urdherave dhe udhezime plotsuese…..(Nuk po zgjatem …)

  — PO jap sa me shkurt nje pjesez te “Detyres Kryesore” qe mori Zoti BERISHA…
  —………Emrohesh Komandant i “Diviizionit (Partis) Djathte ” (PD)”. Me detyre :–
  — Te organizoni nje parti te tipit te djathte ekstrem(“anarshist”), Ish klasat e permbysura (Ballin dhe Legalitetin ) kurre te mos i lini te , marin Pushtetin. — Me NE , (ish eliten komuniste) te luani fort (ashper) ,”Mishin”, edhe mund te na i hani, POR “Kocken” , pa tjeter te na i ruani..!!!!…………………..

  -“Detyra e Afer” : -………… Ne B/veprim me “Divizionin M”(Majt) , te realizoni PERMBYSJEN (nderrimin) e PUSHTETIT pa gjakderdhje, –Te krijoni sa me shpejt DIFERENCIMIN ekstrem (“klasor”). Duke u pasuruar e zoteruar me cdo menyre pushtetin EKONOMIK , te hidhen bazat e sistemit kapitakist, – Ne planin kombetar, nen ” bashkpunim ” (diktim ) te nderkombtareve te vihet ne vije ZGJIDHJA E CESHTJES KOMBETARE. ………………………

  –“Detyra e Larget” : –…………………… Institucionalizimi e KONSOLIDMI i PLOT i sistemit Kapitalist, ……….Thellimi i institucionalizimit dhe i zgjidhjes se ceshtjes Kombetare ,……Te arrihet mirkuptimi e pajtimi mbare kombtar perfshi edhe ate politk e klasor,…….

  —” Detura e Pastajme”……. (akoma ska filluar plotesisht…….)

  —Mendoj se ne realizimin e detyrave sa me siper “Komandti Divizionit D ” BERISHA , ne bashkpunim te ngushte me “komandantin e div. M” (Majte) Nanon ( dhe zevendesusit e tij deri sot), duam apo nuk duami , ka mare noten 9 dhe 10……( Kur u ndane , keshtu rane…Atij i ka mbetur bixha)…….

  Pershendetje per stafin e gazetes DITA.
  Me qe shkruaj per te paren here tek JU, shpresoj ta botoni

  Reply to this comment
 5. ben September 21, 06:15

  Gjera qe dihen,ish sekretari i partise Sali,ishte projektuar per te marre ne dore Levizjen Studentore,e cila u kthye shume shpejt ne revolte popullore.Duhet ta dini,qe projektuesi i levizjes studentore,ndoshta tani e besoni,ishte sigurimi famekeq me Ramiz Aline.Plani ka qene shume i qarte,biles ne fillim revolta ose pakenaqesia ishte projektuar te fillonte ne Rinas,me kthimin e Ramizit nga OKB-ja,por ne castet e fundit,u shtyr ky plan.Studentet e dhjetorit,ku shumica ishin me te vertete me ideale,e mbajne mend fjalimin skandaloz te Saliut,duke mbrojtur Ramizin.Ka pasur edhe studente te rekrutuar rendom edhe me pare se 1990,si Fevziu,Shkullaku,por nuk ishin aktive per kete plan,por u bene me vone.Te gjitha,pa perjashtim,partite qe u krijuan me fillimin e pluralizmit,kryetaret e tyre,i caktoj Ramiz Alia.Katovica u zbatua pike per pike dhe e kemi pare se c’lloj demokraci eshte tek ne.

  Reply to this comment
 6. arvanitasi September 21, 07:56

  Sali Berisha e ka bere me se miri detyren qe ju ngarkua po ashtu edhe Fatos Nano pavaresisht se u burgos nga Saliu (e kam pare me syte e mi ne Progonat ne kohen qe vuante ne burg) ishte loja ashtu, edhe me burgosjen e byrose ishte loja. Vetem me te ndierin Azem nuk ishte loja, dhe me shume te tjere si Azemi qe nuk e pesuan pasi iken vete nga partia. Keshtuqe ai i ka permbushur shume mire detyrat e ngarkuara madje ka marre noten 10 e Fatosi 9. Enver Hoxha nuk mund te pranonte prane gjirit te partise te padegjuarit dhe kundershtare. Ai i zhdukte ata. Shpresojme qe pas 23 shtatorit te mos kete me lufte klasash se na eshte bere si mortje qe nga koha e Zogut qe e filloi per here te pare kete semundje brenda klases udheheqese te cdo kohe, deri me sot.

  Reply to this comment
 7. agron September 21, 08:15

  …te gjitha te verteta asgje e carte.

  Reply to this comment
 8. ardi September 21, 12:56

  Situata e Shqiperise eshte e njejte si para 100 viteve.Me qe sot nuk nderhyhet me ushtri,fqinjet tane ballkanike(Beograd-Athine),jane kujdesur qe Shqiperia te udhehiqet nga frankofone te cilet jane te pregatitur,te plotesojne orekset e tyre shovene.Besoj se shumkush e di mire vajtje-ardhjet e politikaneve ne Trieste,Athine,Korfuz,Beograd apo takimet e fshehta,personat e te cileve ishin ne dijeni sot figurojne te zhdukur… etj.Filogreku frankofon Nano deklaroi se Beogradi eshte kryeqyteti i kosovarve.E keshtu eshte akoma per Beogradin e Athinen,perderisa keto vende nuk e njohin pamvaresine e Kosoves.Njeriu i Ri qe krijoi PPSH,nen kujdesin e dyshes Alia-Lazri,me politiken e fqinjesise se mire(fqinji nuk zgjidhet),bene cdo gje per te eleminuar levizjet per liri te shqiptarve ne territoret e tyre,edhe kur fqinjet tane verior kishin planifikuar deportimin e shqiptarve nga tokat e tyre,te njejte me skenarin e realizuar me sukses nga fqinjet tane jugore para 70-90 viteve.Koha biologjike i caktoi detyren dyshes frankofone Nano-Berisha,te perzgjidhnin pas ardhesit e tyre,sipas porosise te eterve.E keshtu u thir nga territoret filosllave te Europes,personi i cili kishte kaluar fundin e viteve 80 dhe fillimin e viteve 90 me vizita te shpeshta ne Korfuz e Athine,i cili sot na thote qe do te zbatoje me kembengulje ligjin katovician 7501,ligjin me antikombetar,te cilet e kishin fort per zemer edhe dyshja Berisha-Nano.Per ti varferuar akoma me tej shqiptaret,per ti larguar deshiren per punen, dhe per te shkateruar cdo gje qe ishte ngritur me shume mund nga populli shqiptar u sajua teoria e “Cekut te Bardhe”po nga dyshja frankofone Pashko-Ruli,si dhe firmat piramidale nga qeveria e dyshes frankofone Meksi-Berisha.Per te mos rene ne sy per veprimet qe kishte bere dhe ate qe e kishin udhezuar te bente,Nano vendosi te sillej si “liberal modern”,e keshtu institucionalizoi korrupsionin financiar e veprimtari kriminale tek punonjesit e shtetit,duke ja larguar keshtu mendjen popullit per kthimin e parave te humbura,per te cilat tashme mileti,sipas nje skenari te mire studiuar kishte shkateruar pothuajse cdo gje,si ushtrine,vreshtat,agrumet,uzinat, fabrikat,vrare me njeri -tjetrin…etj.Ne 2005 u premtua lufte kunder korrupsionit,buldoziera.. etj. Asgje nga keto gjera nuk u pane,por perkundrasi,korrupsioni financiare u institucionalizua me tej,por per tu permendur ne kete periudhe 2005-2013 eshte korrupsioni i hapur moral i filluar me Xhuvelin e perfunduar me Islamin,fshatarizimi i jetes qytetare dhe institucioneve te shtetit,thellimi i shkaterimit te vendeve turistike,thellimi i borxhit per fryme pa bere asgje,rritja e importeve nga Serbia nepermjet “Rruges Kombit” si dhe deshira e kontrollit te institucioneve nga nje dore e vetme,duke cuar keshtu ne shkaterrimin e organeve te drejtesise,shendetesise…etj,derisa te njohurit i urojne njeri tjetrit”Kurre mos pac pune me gjykatat dhe spitalet”.ne fushaten elektorale te 2013 degjojme te njejtat premtime ne lidhje me korrupsionin e te gjitha plaget e tjera qe ka shoqeria shqiptare,te cilat behen nga kryetari i nje koalicioni te bekuar nga ish-presidenti i Serbise ne nje nga qytetet me anti-sllave te Shqiperise si dhe nga politikane bashkeqytetaret e te cileve duan “qe me zorret e shqiptave te bejne lidhse kepucesh”.Por shume shpejt shohim nje terheqe te tij nga keto premtime,pasi fijet e korrupsionit moral,financiar…etj,jane te lidhura me Beogradin e Athinen,e keshtu ky kryetar,nga kritikues i ashper i regjizorve te “telenovelave te sterzgjatura shqiptare”,po kthehet gradualisht ne aktorin kryesor te ketyreve telenovelave.
  Personalisht kete gje nuk ja uroj vetvetes as bashkeqytatarve te mij,por faktografia na thote qe:Shqiperia nuk do ti afrohet Europes,pasi per kete punojne sistematikisht antishqiptaret,te cilet per fatkeqesine tone kane patur sukses.

  Reply to this comment
 9. mark September 21, 13:03

  Shoku viktor nuk e di pse kaq shume mllef per kohebn e demokracise me sali berishen protagonist. Mos u bej kaq merak per djemte e eterve komunist se ata jan e vete te afte te mbrohen,madje me lufte se keshtui u thoshte ramizi kur po linte pushtetin. 97 eshte treguesi me i mire se komunistet te vjeter e te rinj qe u rriten tek blloku kane te njejtin turi.Edhe ti viktor te ndjefte zoti paske turi komunisti. Se kush rrinte ne bllok ketwe ti e di shume mire. Paske qene me duket nga sera e spiuneve te asaj kohe ndaj dhe te dhemb,po ti mos u tremb se zemergjeresia e berishes per te vene shenjen e barazimit midis atyre qe shkaktuan tere dramen e komunizmit ne shqiperi dhe atyre qe e vuajten ate(shqiptaret jo si ti viktor) dhe e gjuitha kjo per paqen ne demokraci. Ju u struket ne 92 -shin dhe pasi u moret me biznes,firmat piramidale te orekestruara nga agjentura greke e sllave ku edhe keni lidhjet dhe servilllekun shkaterruat cdo gje ne kete vend. Kerkuat ti jepnit kete fytyre demokracise dhe te prezantonit saliun si diktator. Vajtim i mad per ty viktor mali apo malaj. Me kete j ke dashur te na hiqesh dhe i moderuar edhe ne mbiemer. Zoti ju ndjefte te gjithve Kujdes shqiptaret do te jene zgjuar se e dine se ju nuk hiqni dore nga metodat tuaja perverse ne drejtim in e vendit.

  Reply to this comment
  • ermiri September 21, 14:20

   kjo o mark tregon se ti ke lindur je rritur dhe do vdesesh injorant,zoteria ne fjale nuk ka shkruar me shume se te verteten per doktor mortjen qe me zell i ka sherbyer PPSH,Serbit dhe Grekut duke i falur detin.Me pak fjale mor tipik servil injorant kur pemend firmat piramidale permend edhe deklaratat e SALES mor legen se ai ishte president dhe 97 e orkestruat ju maloket por deshtuat dhe sa per vitet 92 mos e fol fare mor toc se ishte tjeter kush ai qe beri revolucion,ishin studentet ata u ngriten dhe doktor mortja shkoi me urdher te tjeter kuj atje,dhe sa per popullin shqiptare besoj se e pate me 23 qershore si veproi keshtu qe mbylle halen dhe shko kullot ndonje tufe me dhi se politika do mend dmth ato qe ti nuk i ke.

   Reply to this comment
  • Limontosi September 21, 16:23

   po ti mor mark djali, turi berisha, ku dreqin ke jetu qe nuk e di se kush ja vuni flakn shqipnis, po ke qene i vogel e s’e ma men, rras bythen e mos fol, vec ngjo, po je moshe e madhe, o t’ka pagua daj sala, o je i manget ka trute

   Reply to this comment
 10. Labi Vlore September 21, 13:08

  Mos u merrni me kufomen politike Sali Berisha.Ky person dhe partia e tij kane fituar zgjedhjet vetem nje here.Ne vitin 1992 dhe asnjehere tjeter.Saliu poe redukton PD-ne ne nje parti ekstremiste te rendomte dhe qesharake.PD-ja perfundimisht eshte e shkaterruar dhe e degjeneruar deri ne palce.Nuk ka per te ardhur dot kurre me ne pushtet.Sa per Saliun,atij tashme i kane dale vijat e zebra.Dikur zebra u lye me boje,per tu dukur si mushke.Por me kalimin e kohes,boja filloi te dilte dhe ne pah dolen vijat e zebres,dhe kjo i tregoi vezhguesve se kush ishte ne te vertete kjo kafshe.Saliut i ka dale boja e maskes prej kohesh.Shqiptaret tashme e njohin shume mire Milloshevicin e Republikes se Shqiperise.Jane vetem ne pritje te fundit te tij,qe besoj do jete i tmerrshem.

  Reply to this comment
 11. Arli September 21, 13:32

  Shkrimi eshte ekstremisht i sakte. Asnje pushtues nuk mund te bente me shume deme se Berisha me Shqiperi. Sa me shpejt ta kuptojne shqiptaret, aq me e lehte do te jete rruga per eliminimin e pasojave negative qe ka bere ky njeri.

  Reply to this comment
 12. Marin September 21, 13:42

  Margarita Kostaqi mesa di une eshte transferuar nga Tirana ne Lezhe, Shkruani sa te doni per Pelicilinen, ate e mbrojne agjenturat e huaja.

  Reply to this comment
 13. sopiqoti September 21, 13:48

  Te gjitha ato qe permenden ne artikull jane te verteta dhe vetem te verteta.I ndejei mjek Thoma Milo,ish-hematolog me eshte shprehur: ” Sali Berisha ka qene ithtar i mesimeve te E.Hoxhes.Harbut dhe kerkus e kembengules qe ne te tjeret te kuptonim dhe te venim ne jete gjate punes tone mesimet e E.H.Dhe le te mos beje ashtu sic thoshte e porosiste sekretari i partise Sali Berisha.Nuk ka asnje aresye qe thirjet e tij te mos i marim si thirje revanshiste,si thirje te nje njeriu te cmendur qe ka ardhe midis nesh nga bataku i eresires.

  Reply to this comment
 14. laraska September 21, 13:49

  Nje shkrim perle! Te gjitha te vertetat qe populli i di dhe i MBAN MEND shume shume mire. Berisha po mundohet te kercenoj me destabilitet per te marre amnisti dhe siguri qe te mos preket as ai as familja tij (i njejti skenar i 97-98 mes cifit Berisha-Nano). Por harron krimineli qe ka arritur aty ky smban me e te palarat kane dalur sheshit. Tashme edhe populli eshte ftilluar e nuk eshte me aq naiv sa ka qene. BErisha akoma se ka kuptuar qe sot shqiptari para bukes se gojes deshiron me shume te shoh ate te paguaj per cdo krim qe ka bere ndaj nesh. Qe Shqiperia te eci perpara, te hedhi hapin e pare drejt nje demokracie te shendetshme, ai njeri duhet te marr denimin e merituar, nje denim ekzemplar per nje kriminel fashist ekzemplar si puna tij.

  Reply to this comment
 15. Tani September 21, 14:24

  Nje analize perfekte.Jane te gjitha faktet qe mostra me vendim parlamenti dhe gjykate kushtetuese te varet ne mes te Tiranes Mostra ka shkaterruar te gjitha vlerat e ketij kombi per 23 vjet.

  Reply to this comment
 16. Goni September 21, 15:16

  Populli zoti Berisha ju hodhi ne plera ty dhe kopanin tende qe ishit kthyer si Ali Baba me 40 hajdute

  Reply to this comment
 17. Limontosi September 21, 16:35

  Nje pene e bukur !
  Jo per veshtirsine per te gjetur zullumet e z. Sali, por per t’i rreshtuar te tera pa frike ne ate menyre qe mund te sherbejne si material per cdo prokuror shqiptar apo te huaj, (me bole) qe do te guxoje te ndermarre veprimin legal te shtetit shqiptar perkundrejt ktij individi famekeq qe patem fatkeqsine t’a kemi ne krye te shtetit tone. Trishtimi im qendron ne faktin se s’mundemi te bejme dot asgje si individe qe monstra te tilla si sali berisha, jo vetem te mos vinin ne pushtet, por dhe te denohen per krimet qe kane bere, sepse te tille jane, kriminele.

  Reply to this comment
 18. Horri i Bulevardit September 21, 16:36

  Por per qenete e eterve ke ndonje gje te na thuash o Sali, se eterit kishin ca qen qe te kafshonin keq ne pabesi dhe me faktet qe na ka dhene i ndjeri Sheshori dhe kolegja jote e ndjere e internuar, del se ti ke qene nje qen i eterve te bllokut, qe ne shqip ne i themi o tu befsha Bllokqen.

  Reply to this comment
 19. Asllan Loka September 21, 16:46

  E lexova artikullin e Viktor Malajt por nje gje nuk kuptova: A e kupton ky Viktori se dhe vete ai e humb betejen me te verteten kur krahason Ahmet Zogun dhe modelin europian te shtetit te tij me monedhen, ligjin, etiken, moralin , pronen e gjithcka tjeter europiane me Enverin e pjellen e tij Saliun – njeri me shtetin rrethuar me tela me gjemba e me me shume burgje se pallate , dhe shtetin pa popull te Saliut me te gjitha te metat qe Viktori i thote saktesisht per kete njeri me 7 maska ? Une jam studiues dhe e kam studiuar periudhen e Zogut e cila eshte tashme historike , por edhe te Enverit, megjithese kjo nuk eshte akoma historike per aresye se bijte dhe eterit e atij regjimi jane akoma aktive ne politike e ne drejtimin e shtetit sllavo-shqiptar! Me vjen per te qeshur kur krahasoj dokumentat arkivore dhe te thenat e ish ambasadorit amerikan per Shen Naumin dhe sharlatanizmin e Viktorit qe ndoshta si ka lexuar e shfletuar kurre keto pasi dikur lexonte librat e xhaxhit Enver e tash ndoshta lexon Mustafa Nanon ! Rrofte Viktori aq kohe sa te behet historike dhe eriudha komuniste dhe te dalin dokumentat per gjithkend qe don ti shohe dhe jam i bindur qe do ti vije turp nga vehtja! .

  Reply to this comment
  • Niko Maloku September 21, 19:47

   KONICA PER AHMET ZOGUN:
   E përbuz mbretin për këto arsye: e kam vëzhguar që kur ka qenë tetëmbëdhjetë vjeç dhe asnjëherë nuk e kam dëgjuar të thotë një të vërtetë. Kurrë nuk e ka mbajtur fjalën e besës. Nuk ka asnjë ndjenjë përgjegjësie. Është i pandershëm, i pashpirt, egoist, i pangopur. Ai i urren të gjithë ata që kanë diçka, qoftë kulturë, prejardhje, pasuri, çfarëdo aftësie në ndonjë fushë ose qoftë edhe patriotizëm të pagdhendur, por të ndershëm. Ai i injoron gjërat themelore dhe u jep një rëndësi groteske çikërrimave. Shqipëria kurdoherë ka qenë njohur si një komb me njëfarë dinjiteti tragjik, ai e ka ulur Shqipërinë në nivelin e një farse muzikore të pavlerë”.

   Reply to this comment
  • Niko Maloku September 21, 20:34

   Shkruan: Ahmet QERIQI

   Nuk është për t’ u çuditur përse Beogradi nuk heq dorë nga Kosova, edhe nëntë vjet pas luftës tonë fitimtare dhe pas humbjes së turpshme të ushtrisë dhe policisë serbe në Kosovë. Mendësia kolonizuese dhe hegjemoniste serbe pretendon me çdo kusht ta rikthejë, në mos pushtimin klasik në Kosovë, atëherë “epokën” e liberalizmit të ashtuquajtur politik, të kohës së bashkim vëllazërimit, kur mjerisht jo vetëm politika zyrtare marionete e Kosovës, por edhe një pjesë e hutuar nga radhët e popullatës shqiptare ishte bërë digë e fuqishme e bashkim vëllazërimit dhe jugosllavizimit, përbashkësisë me Serbinë, duke “lidhur” fatin me popujt sllavë, me të cilët nuk i lidhte asgjë e përbashkët, as gjuha, as kultura, as feja, përveç armiqësia e pandërprerë gjatë 13 shekujve të kaluar.

   Nëntë vjet pas luftës në Kosovë, ish klasa e klonuar e bashkim vëllazërimit ende i ka mbetur besnike politikës së moçme të jugosllavizmit, dhe kurrsesi nuk po mund të pajtohet me humbjen dhe dëbimin e përjetshëm të sundimit serb nga Kosova. Në dukje kemi të bëjmë me një shëmti të sëmurë, por në esencë pas tërë kësaj fshihet edhe një dredhi tipike e sundimtarëve serbë të Beogradit dhe vasalëve të tyre shqipfolës, të cilët i kemi me bollëk në vendin tonë, meqë 87 vjet të sundimit mizor serb e kanë bërë të veten.

   Një segment i bashkëpunimit të disa bajraktarëve shqiptarë me serbët ka ekzistuar në kohë dhe rrethana të caktuara, madje qysh në të kaluarën jo aq të afërt. Dihen lidhjet antishqiptare që ka pasur me Serbinë, Esad Pashë Toptani, Ceno Beg Kryeziu, Ahmet Zogu, sikur është edhe marrëveshja për vasalitetin e plotë të Shqipërisë e nënshkruar nga Pashiqi dhe Zogu në gusht të vitit 1924 dhe e publikuar shumë vonë.

   Kjo marrëveshja theksonte:

   “1. Shqipëria impenjohet t’i bashkohet Jugosllavisë me bashkim personal.

   2. Kryetar i shtetit shqiptar do të jetë Ahmet Zogu, që më vonë do të njoh dinastinë Karagjorgjeviq.

   3. Qeveria Jugosllave, me gjithë mjetet diplomatike dhe ushtarake, do të njoh Ahmet Zogun si kryetar shteti . . . dhe i atribuon me një herë një kontribut vjetor të shtetit.

   4. Ministria e Luftës Shqiptare do të anulohet dhe Shqipëria heq dorë që të ketë një ushtri Kombëtare.

   5. Shqipëria do të mbajë një xhandarmëri aq të fortë sa të mbaj qetësinë e brendshme të vendit për të ndaluar e shfarosur çdo lëvizje të ngritur kundër Ahmet Zogut dhe kundër regjimit të vendosur prej tij.

   6. Në këtë xhandarmëri do të bëjnë pjesë edhe oficerë rus të ish ushtrisë të Gjeneralit Vrangel që tashti ndodhet në Jugosllavi. Qeveria Jugosllave do të mbajë atë xhandarmëri me mjete financiare dhe armë.

   7. Në xhandarmëri mund të hyjnë për të shërbyer edhe oficerët jugosllavë dhe të tjerë që qeveria Jugosllave do të pranojë në interes të dy vendeve.

   8. Midis Shqipërisë dhe Jugosllavisë do të stabilizohet një bashkim doganor në bazë të së cilës akordohet liri e plotë e importimeve dhe eksportimeve të mallrave të dy vendeve. Edhe transiti nëpërmes kufijve të dy vendeve do të jetë i lirë për ushtarët e dy vendeve. 9. Përfaqësuesit e jashtëm Jugosllavë do të ngarkohen edhe për interesat e Shqipërisë, e cila heq dorë që të mbajë zyra diplomatike dhe konsullata të saja jashtë shtetit.

   10. Qeveria shqiptare duhet të deklarojë pranë Konferencës të Ambasadorëve në Paris që tërheq pretendimin e saj për sovranitetin mbi Manastirin e Shën Naumit dhe Lokalitetet e Vermoshit e Kelmendit që mbeten në zotërimin e Jugosllavisë.

   11. Kisha Ortodokse Shqiptare do të tërhiqet nga Patriarku i Kostandinopojes dhe të bashkohet Hierarkisë Ortodokse të Beogradit, kështu dhe Myftinia Myslimane Shqiptare do të varet nga ajo Jugosllave.

   12. Qeveria shqiptare do të heqë dorë nga një politikë ngushtësisht kombëtare dhe nuk do të interesohet për elementin shqiptar jashtë kufijve të veta. Ajo impenjohet veç kësaj që të mos pranojë në tokën e saj kosovarët dhe elemente të ditur dhe të dyshimtë dhe segmentet e tyre kundërshtare të politikës jugosllave.

   13. Për çdo koncesion që Shqipëria do të bëjë vendeve të tjera, ajo është e detyruar të marrë pëlqimin nga Jugosllavia.

   14. Në qoftë se Jugosllavia është në luftë me Bullgarinë dhe Greqinë, Qeveria Jugosllave, do të ketë të drejtën të rekrutojë në Shqipëri një ushtri prej 25 mijë vullnetarësh me qëllim për t´i përdorur në frontin bullgaro-grek. Në rast gjendje lufte midis Italisë dhe të Greqisë kundrejt Shqipërisë, ushtria, jugosllave do të ketë të drejtë të okupojë gjithë tokën shqiptare për t’i siguruar kështu Shqipërisë gjithë tokën e saj nga invadimi eventual italian ose grek.

   15. Qeveria Shqiptare nuk mund t´i deklarojë luftë asnjë shteti pa pëlqimin preventiv të Jugosllavisë.

   16. Ky traktat është sekret dhe nuk mund të zbulohet e të shtypet pa pëlqimin e dy palëve”.) (Shyqri Hysi: Marrëveshja Nikolla Pashiç – Ahmet Zogu e gushtit të vitit 1924)…

   Reply to this comment
 20. ajaza September 21, 17:38

  Vetem dy fjale Lereni qenin te lehe deri sa te lodhet se zeri i tij eshte i venitur aq shume sa edhe bijte e tij nuk e degjojne do me u eshte urryer.

  Reply to this comment
 21. al-boston September 21, 17:50

  Pjella me e keqe e sistemit komunist eshte qeni i qelbur Sali Ram Berisha.Vendi i ketij qelbesire eshte ne burge.

  Reply to this comment
 22. pelivan September 21, 19:16

  Nje pershendetje per ata que ende i vene pas asaj gjes, se ngordhur….

  S A L I U ?!….

  U pa me dy brire,
  qe diten qe erdhi,
  – Mosni,mos e qasni –
  Pat thene dhe Enveri…

  Paskej fol nga varri:
  ” Mos beni gabim,
  te vini ne krye,
  infermerin tim!…”

  ” Sepse,eshte gjarper
  dhe gjarper me hije…
  Ne fillim m’u duk ,
  si gjarper shtepie!”

  Qe nga anet tona
  Vitore i flasim,
  edhe kurre me shkop,
  ate nuk e ngasim.

  kur une e kuptova,
  (Jesh i semur rende)
  Ndaj dhe dote s’ja Q….
  Hanen mu ne V…

  Kaq,pat thene Enveri,
  si gjithnje i prere!,
  Se nje llaf esnafi,
  nuk t’a thosh dy here…

  Ndaj dhe ne s’e qasem,
  Sali ulerimen…
  Ju kolis te Djathtes,
  se i gjeti vrimen.

  Por dhe kjo e djathte,
  ende nuk eshte thare!
  Nga pema fisnike,
  Kan lindur lastar…

  Ndaj i themi bishes,
  – ik,mos hajde rrotul…
  Me kuc e me macer…
  mbathja per ne strofull…

  Mos,sterralli,eshka,
  dhe hurori pas…
  djegin edhe detin (!)
  si te ish me gaz…

  Kaq dhe mendohu,
  N’ ke nje koqe grure!
  Me ne,te mos digjen,
  dhe te tut’ ne furre!…

  Reply to this comment
 23. tik September 21, 19:36

  “Me Sali Berishën duhet të përdoret vetëm gjuha e instrumenteve ligjorë. Adresimi tek ligji dhe vënia përpara tij janë shumë më të rëndësishëm se sa nxjerrja e tij nga SHQUP-i.” Po kush ta bej z. Viktor? Edi eshte ne delir, ka mendjen te bej batuta dhe sa ti dali “pija” Sala mund ti ket marr prap pushtetin. Ne vend te pushoj nga puna gjith drejtusit e ministris te brendshme, te nisi reformen ne drejtesi duke flak jasht gjyqsorit gjithe gjykatsit sherbetor te Saliut, Edi na flet per qeveri ndryshe, dialog, respekt te thell per opoziten, Sales i uron pensionin si gjysh…
  Nje BRAVO per shkrimin e rradhes z. Viktor. Je analisti me i vertete sot ne Shqiperi. Me vjen keq qe nuk kam pas rastin tju ndjek ne TV. Respekte.

  Reply to this comment
 24. zefi September 21, 19:40

  Eshte normale te mbrosh Ahmet bej Zogollin. Kjo vlen per Enverin dhe perkedo tjeter, sepse levdata dhe e kunderta e saj, percmimi jane ceshtje perceptimesh qe krijohen nga disa faktore. Ajo qe nuk eshte normale ka te beje me shtremberimin apo mohimin e fakteve.
  Te thuash qe autori i shkrimit nuk ka lexuar “te verteten per Shen Naumin” eshte nje hamendje qe nuk mund te jete e vertete. Por edhe nese nuk e ka lexu Viktori, komentuesi me larte qe e paska lexuar, bile me sy historian, le te na e thote ta lexojme edhe ne. Nese ka shkruar nje veper historike qe hedhe poshte me fakte gjithe ckane shkruar historianet deri tash, le te na jap titullin ta lexojme. Ne qofte se ka ndonje dokument qe provon se nuk eshte e vertete qe Zogu, bashke me Shen Naumin, i fali Jugosllavise edhe kullotat e Velipojes se Vermoshit, apo per marreveshjen e Zogut me Pashiçin le te na i tregoi t’i lexojme.
  Eshte mire qe ne komentuesi te merremi me argumentet qe paraqiten ne shkrimet qe botohen tek “Dita” dhe jo me fyerje, me percmime dhe me levdata per njerin e tjetrin. Ne faktet qe paraqet ky shkirm une nuk shoh te kete gje te teperuar as per Zogun dhe periudhen qe sundoi, as per Enverin dhe periudhen qe sundoi, as per Saliun dhe periudhen qe sundoi. Pasaardhesve te bashkepunetoreve te pushtuesve, apo pasardhesve te individve qe kane bere histori ne kete vend per keq mund te mos u vij mire. Dhe kjo eshte e ligjshme. Por nuk eshte faji i z. Malaj qe thote se Gjonmarkaj vrau 60 njerez ne Miredite dhe perreth pas vitit 19945 dhe nje pjese nga ato ishin vajza. Kete e kane thene dokumentet (dhe dokumentet nuk mund t’i skualifikosh me fjalet: “jane te otomaneve”, “te fashistave”, “te komunisteve” etj. sic nuk skualifkon dot z.Malaj duke iu drejtuar: shoku Malaj), por e ka pohuar ne TVSH edhe vete Gjonmarkaj. Nuk ka faj z.Malaja qe jep argumentin se Sali Berisha e dekoroi Gjonmarkajn. Do kishte faj ne rast se do te shpifte, por ne mbi 35 vjec e kemi pare ne televizor ate dekorim.
  Keshtu mund te vazhdojme te ballafaqohemi me te gjithe argumentet e shkrimit. Pasardhesit e permendur, pas ballafaqimit, le te shenojne se ky ose ai argument eshte i rreme, ose ta kalojne ne heshtje. Kurse ne te tjeret nese kemi arsye te kundershtojme ndonje argument le ta bejme kete me argumente, ne te kundert duhet te pranojme se shkrimi nuk kundershtohet ne asnje prej fakteve qe paraqet.

  Reply to this comment
 25. lexuesi. September 21, 20:49

  Duke “shartuar” dy vargje te Nolit dua te animoj Salariun e Viçidolit si kopje autentike e Zogut.
  “Rrofte Salariu, rrofte, arkitekti i shkaterrimit,brez pas brezi u kujtofte si nip-sternip i Tartarinit!”

  Reply to this comment
 26. studenti. September 21, 22:17

  Salistanit ia kushtoj kete poezi,qe ka rrojtur gjate ne kotesi, i mbytur ne marrezi dhe don te shpetoje prej rrumpalles Salari, duke e perzene ne shpellen e tij.
  Nje stani i braktisur,pa dyer, pa çati/eshte shteti qe sundon rrumpalla Salari/qe ka zbritur nga mali tere vrer e zemerim/del rrugeve e shesheve duke rendur me terbim.
  Iu afruan hileqaret, deshtaket, morracaket/dhe e ndihmuan te ngjitet ne kupole/e rrethuan me brohorima spiunet, injorantet/duke u perlotur e pershendesnin me dore.
  Salariun e kish mesuar tirani ç’te bente/mblodhi rreth vetes te poshtrit, te liqte/te tjeret do t’i shqyente,do t’i shperbente/kundershtareve do t’u tregonte kufijte.
  Pelqente, lakmonte zulmen e luanit/para tij ikte me bisht nder shale/kur e qaste ia lepinte bishtin, kembet/kur ai ngordhte pshurrte mbi te ngadale.
  Si u ul ne fron beri gjithçka qe donte/genjeu,vodhi,, shpifi, vrau me horrat e tij/ketyre njerezve te krimit do t’ua besonte/ne modelin e shpelles te bente stanin e ri.
  Kupola e tij u mbush me morra e pleshta/prej qelbit te kermave kundermonte/hunjte e gardhit i dukeshin si heshta/me sundimin e tij Salistanin po e shkaterronte.
  Stani i tij i ndotur po rrenohej/se salariu qe nje huqeli me brire/Salistani vendosi te mos vonohej/e perzuri siç qe, te ngerdheshur,te nxire.
  Ne kete kohe krize plot veshtiresi, te zhytur ne mjerim e pasiguri, qofte ogur i mire ikja e tij!

  Reply to this comment
 27. foleja e zogut September 21, 22:42

  per dy probleme:
  ishte Ahmet Zogu qe u hodhi Jugosllaveve, doni apo nuk doni ju.
  ishte koha e Sali Berishes qe u fitua pavaresia e Kosoves ua hodhi serbeve, ngjaja me e madhe pas vitit 1912.
  ky eshte fakt dhe nuk ka asnje kuqalash i ndyre qe mund ta zhbejne kete. Historia e shkruan me germa te arta emrin Sali Berisha. Kot lodheni, jeni bloze por nuk e ndotni kete emer.

  Reply to this comment
 28. Vëzhguesi F. September 21, 22:51

  Nje shkrim brilant.
  Nje analize e shkelqyer deri ne detaje nga fillimi deri ne fund.
  Zoti Viktor Malaj, veçanerisht ne kete shkrim, eshte modeli i gazetarit qe tregon se ne horizont po duken rrezet e dielllit te nje demokracie te vertete.
  Fjala e lire ka dhe merr kutpimin e saj kur ajo eshte e vertete mbi genjeshtren dhe mashtrimin, kur ajo si kamzhik fshikullon mbi demagogjine shterpe dhe spekullimin.
  Me kete lloj fjale te lire shendoshet dhe rritet demokracia.
  Urime!

  Reply to this comment
 29. lisdushku September 21, 23:39

  As zogu,as enveri,nuk jane urryer deri ne kete fare feje sa ky mostra.As populli gjerman nuk e urreu kaq shume Hitlerin.,coi popullin ne lufte ,humbi vrau veten,,por nuk vodhi nje shilinge.Vetem populli italian e urreu ducen ne kete mase.Ngjajne si dy pika uji,pacin te njejtin fund!

  Reply to this comment
 30. Tomorri September 22, 08:13

  Moralin e shoqerise sone nuk e sheron as ky shkrim. Eshte e habitshme , urrejtjen me te
  madhe per njeri tjetrin e ushqeni pikerisht ju gazetaret dhe analistet.
  Rame dakort Berisha eshte i poshter , spiun i serbeve, tradhtar i kombit, ka prishur Shqiperine e na i coi dem keto 23 vjet etj.
  Enver Hoxhen e kane vene Jugosllavet, kriminel , tradhtar , diktator, shiti kosoven , sla te keqe pa i bere Shqiperise,.
  Zogu dhe ky spiun , tradhtar , shiti Shqiperine, me pak fjale i poshter.
  Nano dhe ky grekofon , i korruptuar, me vese , pra i poshter.
  Ngelet Ismail Qemali, dhe ky diku e ka bere nje marreveshje me greket per kufirin e jugut ,
  gjithmone me te mire se ky qe kemi.
  Me thoni kush e ka fajin ? NE qe nxjerrim bije te tille , qe per mendimin tim nuk jane
  aq te keqij sa behen sepse rrethanat percaktojne sjelljen.
  Secili ne menyren e vet eshte perpjekur duke pasur mbeshtetjen tone .
  Ky zoti gazetar do te na mbush mendjen qe lideri eshte i keq dhe harron qe eshte produkt i
  joni. Mire ose keq te gjithe keta qe kane udhehequr kane pasur pas vetes minimumi gjysmen e Shqiptareve.
  Atehere do ishte e ndershme te kerkoheshin shkaqet tek ne dhe jo vetem tek nje njeri.
  Momentalisht kemi nevoje te jemi bashke dhe jo per kripe ne plage.
  Fakt eshte, qe nga koha e pavaresise kemi perparuar pavaresisht nga emertimi qe i veme
  liderve tane.
  Kemi qene te pregatitur per te ecur me shpejt?

  Reply to this comment
 31. qendrimi drejt September 22, 09:09

  Artikulli eshte perfekt ,por mos u merrni me me te,lereni te cirret deri sa ta cojne ate dhe shpuren e tij ne hapsane.

  Reply to this comment
 32. Leonardo September 22, 10:47

  Një shkrimë i përkryer dhe kjo mostër e ka vendin tek 7 penxheret e Misirit për të gjitha maskaradhëqet që i ka bërë këtijë populli

  Reply to this comment
 33. petrit andrea September 22, 10:58

  Duke lexuar kete shkrim me lindi deshira qe ti shkruaj dy fjale ne forme thirrje, qe Saliu,t’a lexoje dhe te nxjere perfundimet e duhura per veprimet e tije ne ditet qe vine.Si qytetar i thjesht i ketij vendi i them,lexoje ,zoti Sali ,sa bukur analizon gjithe qenjen tende politike te sotme dhe te djeshme.Shiko sa njerz te mencur dhe modest ka ky vend,sa larg je prej tyre.Te lutem mos dil me nder medja ,shume njerz qe me rrethojne dhe te partise tende nuk duan te te degjojne me,sepse ju ke shperdoruar besimin dhe respektin per partine per te cilen investun shpirtin dhe ndergjegjen, ndersa une personalisht nuk te kam ndjekur kurre sepse je ngritur mbi pabesine dhe mohimin e cdo gjeje dhe vlere te ketij populli qe te rriti dhe te edukoje.

  Reply to this comment
 34. IDJOTI BATHORES September 22, 11:57

  Shkrim ‘modern’ i montuar se prapi.
  ———————————
  Autori perveç personazhit rrobotit horror antishqipetar SALY ngelet pre e skenarit te huaj antishqipetar qe shkaterrimin e ketij vendi e justifikuan ne te ashtuquajturen antikomunizem per te justifikuar deshtimin e sistemit kapitalist.Te ngaterrosh alabakun e antishqipetarin SALY me fjalet komunist apo parti komuniste o je viktime e skenareve antishqipetare o naiv o moshe e re qe ske lexuar asgje nga KOMUNIZMI qe per fatin e keq nuk u pa asnjehere nga keto ane.TE VJEN PESHTIRE TE KRAHESOSH BAJGEN SALI ME HERONJTE E LUFTES NGA QEMAL STAFA ME SHOKE ME IDEALET KOMUNISTE.Me vjen turp si shqipetar te indetifikoi SALINE ME NDERIN E SHQIPETARIZMIT E KOMUNIZMIT ANTONIO GRAMSHI.Po kyhehemi ne idjote.

  Reply to this comment
 35. malushi September 22, 18:37

  Saliu eshte nje misionar i forcave te erreta antishqiptare. Per afro 23 vjet arriti ta zbatoje strategjine e shkaterrimit te Shqiperise. Lexoni me vemendje fjalimin e Shesjelit ne Parlamentin e Serbise (1995) dhe do shikoni sesi jane zbatuar te gjitha direktivat e cituara ne ate BLUEPRINT (referuar Kosoves).
  Tung

  Reply to this comment
 36. Aliu nga Selenic September 24, 08:54

  Qarqet antishqiptare e kerkuan me qiri ne dore kete njeri per ta ber shqiperin cope e cike. Dhe deri ne njefar mase ata ja kane arritur qellimit. Ne jemi popull fatkeq se edhe pers e dijem se nga na vjet e za per shqiperi neve bejme vetem llafe te kota. Shkruajme pa mbarim dhe askush nuk mban per gjegjesi per te gjith keto denencime qe bejme. E kemi denancuar disa her Berishen me fakte konkrete. E ka denancuar edhe vete qe me Naften qe i dha Serbise dhe qe paturpesishte e justifikon se i dham Nafte Kosoves, Turp. Por jo vetem turp pore edhe i denueshem por nga kush.
  Pra gjithmon ngelim ne kuadrin e lafeve te pakten le te vijne dhe te na denojne neve qe po “shpifim” Ose le te denohet ky njeri qe u sherben me shume zell armiqve tan tradicional. Berisha sa her flet per patriotizem ai ka ngulur thikwn pes shpine popullit tone.
  Veprat penale nge ngarkim te Sali Berishes nuk kan te numeruera e perse te falet ky njeri. Qeveri keta radhe nuk ka mandat per te falur, ose le te na denjo neve qe flasim.!

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*