“750 mijë? Gënjeshtër! Për bunkerët pyesni banorët kufitarë Kukës-Tropojë”

July 29, 2018 22:45

“750 mijë? Gënjeshtër! Për bunkerët pyesni banorët kufitarë Kukës-Tropojë”

Ka patur spekulime shumëvjeçare me mbrojtjen gjatë regjimit komunist, madje edhe me shifrat e sakta për bunkerët dhe mbrojtjes shqiptare gjatë regjimit komunist.

Kolonel Dilaver Goxhaj është një nga ekspertët më të shquar të ushtrisë shqiptare.  Ai disponon të gjitha të dhënat e mundshme për ata që janë të interesuar për sfidat ushtarake të Shqipërisë së asaj kohe.

Këto të dhëna publikohen për herë të parë në DITA.

“I eshte bërë jehonë librit album dizinformues të fotografit hollandez David Galjard, i cili fitoi një çmim në nëntor të vitit 2012 në Paris, një botim që bën një trajtim hiperbolizues për gjithë bunkerët e ndërtuar në gjithë Shqipërinë, ku autori shkruan: “Në Shqipëri, 750 000 bunkerë të kohës komuniste ndodhen të përhapura kudo”.  E vërteta është se, bazuar në vendimin e Këshillit të Mbrojtjes nr.13, datë 4 Dhjetor 1974, ishte parashikuar të ndërtoheshin gjithsej 201.175 QZP, ndërsa faktikisht u ndërtuan vetëm 161.878 – thotë Goxhaj për DITA.

Domosdoshmëria e tyre? “Ndoshta në praktikë, më mirë se kushdo tjetër vlerat  mbrojtëse të fortifikimit tonë i kuptuan ushtarakët dhe popullsia e brezit kufitar Kukës-Tropojë gjatë periudhës së luftës në Kosovë, mars-qershor 1999, fortifikim i cili u shfrytëzua masivisht prej tyre” – thotë ushtaraku pedagog, ish-zv.shef i Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së.

 

Kolonel Dilaver Goxhaj

– Kolonel Goxhaj, në shkrimin e datës 23 korrik, në “Dita” ju keni folur kryesisht për armatimin dhe teknikën luftarake që ka pas ushtria shqiptare në periudhën e Luftës së Ftohtë, por nga komentet e ndryshme që janë shkruar për atë shkrim, thuhet se Ushtria jonë nuk ka pas vetëm atë pasuri. Për çfarë pasurie bëhet fjalë?

Po, miku im, ata kanë të drejtë, ushtria ka patur pasuri jashtëzakonisht të madhe, ndryshe nuk kishte mundësi se si dhe ku ta ruante e mirëmbante gjithë atë armatim e teknikë luftarake. Për fat të keq unë nuk i disponoj inventaret e asaj pasurie, pasi nuk jam i sektorit të logjistikës së Ushtrisë, dhe nuk ma ka kërkuar as puna si pedagog në Akademinë Ushtarake të Shtabit të Përgjithshëm, sepse unë isha i profilizuar thjeshtë për taktikën e armëve kundërajrore.

Kështu që unë për këtë pyetje që po më bëni, mund t’u them me zëra për atë pasuri që po më pyesni, por jo me shifra. Por di që në vitin 1992 e në vijim është dorëzuar me procesverbal i gjithë armatimi dhe pasuritë ushtarake të  Ushtrisë sonë, deri edhe te sasia e gjilpërave në depot e saj dhe të Bazave Ushtarake, pa folur për Rezervat e Shtetit në të cilat kishte edhe qumësht dallëndysheje. Besoj se ju kujtohet që plaçkitja e Rezervave të Shtetit në Lundër, afër Tiranës, në mars-prill 1997 vijoi gati një muaj dhe nuk mbarohej gjithë ajo pasuri, edhe pse shkonin me mijëra njerëz ditën dhe natën.

Ata që e morën në dorëzim ushtrinë duhet t’ia paraqesin Kontrollit të Lartë të Shtetit të gjithë ata inventarë, nëse nuk i kanë zhdukur. Unë, në shkrimin e datës 23 korrik, nuk kam folur për pasurinë që ju po më pyesni, qw është miliarda e miliarda më e madhe se ajo e armatimit, sikundër janë: tunelet e ushtrisë ku ka patur armatim, teknikë luftarake e teknikë mjekësore për spitale në rast lufte, ushqime etj.; shtëpitë e ushtarakëve të të gjithë qyteteve; depot e gjithë reparteve e nënreparteve të ushtrisë, e cila dihet që ishte ushtri pikë-hapjeje; godinat dhe fortifikimi i gjithë atyre pika-hapjeve; gjithë ofiçinat e regjimenteve, brigadave dhe divizioneve me inventarin e tyre; gjithe uzinat ushtarake dhe makinerite e tyre tepër moderne; gjithë karro-ofiçinat në përdorim dhe ato rezervë, (vetem në Regjimentin e Raketave Kundërajrore ku unë kam shërbyer 16 vjet, kishim 10 krase mekanike e elektrike të konserveur dhe merre me mend sa kishte e gjithë ushtria); nuk kam folur për agregatët e prodhimit të energjisë elektrike që kishte çdo kompani (bateri) dhe të gjitha komandat e gjithë niveleve të ushtrisë; nuk kam folur për vendkomandat dhe pajisjet e tyre duke filluar nga bam-et e deri te VK-at e Shtabit të Përgjithshem dhe ato të Komandës së Përgjithshme; nuk kam folur për gjithë llojet e mjeteve të transportit dhe sasinë e tyre që kishte ushtria si në përdorim të përgjithshëm, edhe ato për fortifikimin e sidomos makinat luftarake të të gjithë armëve e shërbimeve.

Sa gryka zjarri artilerie tokësore e kundërajrore me tërheqje mekanike që kishte ushtria, aq makina luftarake transportuese ishin pranë tyre; nuk kam folur për mjetet e ndërlidhjes dhe të radiopërgjimit të ushtrisë; nuk kam folur për sipërfaqet tokësore pasuri të Ushtrisë, e cila u uzurpua, pasi kishte mbetur mall pa zot etj, etj.

– Për fortifikimin ka shumë thënie kontroverse. A mund të na tregoni diçka që i afrohet sa më shumë të vërtetës?

Menjëherë pas çlirimit nga nazi-fashistët, Forcat e Arnatosura Shqiptare morën masa emergjente për mbrojtjen e vendit. I menjëhershëm ishte urdhëri i Shtabit të Korparmatës I-II-III për fortifikimin më 16 dhjetor 1944, i cili është fillesa e punës kolosale që do të niste për fortifikimin e teatrit shqiptar të mbrojtjes, duke filluar nga brezi kufitar, rajonet e pozicioneve të mbrojtjes, të brezave të thellësisë dhe të objekteve fortifikuese për artilerinë, tanket, për objektet e drejtimit, për strehimin e popullatës, të mjeteve e të forcave, për ndërtimin e bazave ushtarake detare e ato ajrore, brezave strategjikë, për industrinë e luftës, krahas ndërtimit të transheve, hendeklidhjeve, QZ, strehimeve etj. Në tekstin e “Artit ushtarak popullor” përcaktoheshin tre drejtime kryesore për mbojtjen e vendit: përgatitja e popullit ushtar, pajisja dhe modernizimi i teknikës luftarake dhe përgatitja e teatrit të luftës (fortifikimi).

Por fortifikimi masiv i vendit në brezat dhe zonat e mbrojtjes filloi në shkallë të gjerë në vitin 1974, sipas vendimeve të Plenumit të 12-të të KQPPSH, duke arritur pikën kulmore në fillim të viteve tetëdhjetë. Në nëntor 1978 përfundoi fortifikimi i brezit të sigurimit në drejtimet tokësore dhe i rajoneve të mbrojtjes së batalioneve art-mitraliere në bregdet. Në vitin 1980 përfundoi fortifikim i brezit të parë të mbrojtjs të rajoneve si në drejtim tokësor po ashtu dhe në ato bregdetar.

– A është fortifikimi një shpikje shqiptare? 

– Jo. Fortifikimi nuk është një shpikje shqiptare. Ai i ka fillesat e veta prej para erës së re. Dhe kjo ndodh ngaqë lufta që zhvillon çdo shoqëri e caktuar mund të ndryshojë dukshëm nga një tjetër. Futja në armatim të artilerisë, të dy Traktateve Ushtarake, NATO dhe ai i Varshavës, i predhave të artilerisë me mbushje bërthamore, i ndryshoi rrënjësisht jo vetëm mënyrat e sulmit, por edhe ato të fortifikimit. Nga kjo zë fill ai lloj fortifikimi që u bë në Shqipëri prej vitit 1974, me qëllimin e vetëm që të ruhej populli dhe pavarësia e vendit, pasi mundësi të tjera për ne, si një vend i vogël, ishin shumë më të kushtueshme dhe jo të përhershme për mbrojtje.

Sikundër do ta shohim më poshtë, përvojat e fortifikimeve të Luftës II Botërore, sikundër ishin: vija e fortifikuar fanceze “Mazhino” me gjatësi 400km dhe e thllë 10-22km, me 5520 QZ; vija gjermane e fortifikimit “Zigfrid” me gjatësi 500km dhe thellësi 35-75km, me 16.000 QZ; vija finlandeze e fortifikimit “Menerhejm”, me gjatësi 135km dhe thellësi 90km, me mbi 2.000 QZ; vija izralite e fortifikimit “Bar Lev” përgjatë kanalit të Suezit 80km e gjatë dhe e thellë 7-8km që kushtoi 238 milion $ etj, u studjuan dhe nuk u lanë mënjanë sikur të ishin kuriozitete të thjeshta teorike, gjë që kjo i bëri kundërshtarët tanë të mundshëm të fantazonin, e të fantazojë të tjerë edhe sot ata që nuk njohin historinë e që nuk dinë se ç’është lufta, duke u munduar ta trajtojnë atë lloj fortifikimi si një çmenduri njerëzore, duke mos e ditur që ai ishte një lloj fortifikimi, i cili formon urën midis sistemeve të fortifikimeve ushtarake të mëparshme, me sistemin e ri fortifikues në kushtet e përdorimit gjerësishtë të armëve bërthamore. Për këtë të fundit u bënë edhe eksperimente biologjike, ku pati mjekë që kanë mbrojtur edhe grada shkecore me ato eksperimente.

– Sidoqoftë, Kolonel, fortifikimi i asaj kohe, domethënë i Shqipërisë komuniste, është konsideruar i tepruar dhe absurd. Sa të vërtetë ka në këtë pohim?

– Unë do të pohoj të kundërtën. Pra pse fortifikimi ishte në atë kohë dhe në të gjitha kohët i domosdoshëm. Fortifikimi i vendit asnjëherë nuk është projektuar dhe ndërtuar sipas koniunkturave politike dhe marrëdhënieve me fqinjët, por sipas Planit Operativo-Strategjik të Mbrojtjes të vendit dhe detyrave luftarake të njësive përkatëse, në bazë të kapacitetit operativ të terrenit, që lejonte mundësinë e përdorimit të forcave armike, si nga toka, deti e ajri, në këmbsori e teknikë luftarake. Në ato vite dhe për atë sistem organizimi të pushteti që ne kishim, fqinjët konsideroheshin kundërshtarë të sistemit politik, armiq të pushtetit tonë dhe me pretendime të theksuara territoriale, veçanërishtë me fqinjët jugorë. Si i tillë sistemi i fortifikimit tonë ka qenë shumë kompleks si në objektet po ashtu edhe në sistem, duke pasur parasysh terrenin, taktikat e luftimit dhe armatimi i mundshëm i kundërshtarit.

Merita e ideuesve të kësaj shkolle të fortifikimit shqiptar është se kjo shkollë e ktheu artin e fortifikimit në rregulla matematikore të përpikta, duke bërë kombinimin propocional-simetrik të vijave të vendosjes së QZ, duke ia përshtatur teorinë shkencore kushteve të ndryshme të drejtimeve të caktuara për t’u fortifikuar, si dhe teknologjisë së armikut të mundshëm.

Gjeneralët shqiptarë, me në krye strategun e shquar ushtarak Mehmet Shehun, që e projektuan atë fortifikim dhe që u realizua në 20 vite, përveçse ishin komandantë me përvojë luftarake, ishin edhe shkencëtarë shoqërorë, por edhe mendimtarë, diplomatë, politikanë, të cilët luftën e kishin profesion, duke u nisur nga fakti që ushtria e asaj kohe shprehte interesat e shoqërisë që e kishte ngritur. Qëllimi i projektuesve të atij sistem fortifikimi ishte organizimi dhe sistemimi i dukurive kaotike të luftës, në një sistem të efekshëm, duke pasur besim se populli, kur të mobilizohej për luftë, do ta përdorte me shumë efikasitet.

– Mirëpo ai fortifikim kishte një kosto shumë të shtrenjtë për kushtet e asaj kohe, apo jo?

– Ekonomistët modernë thonë se: të gjithë pasurohen kur asnjëri nuk kërkon përparësi. Strategët ushtarakë modernë thonë: Në një luftë, e cila drejtohet nga kabinete të aftë, nuk ka vend për zbutje, përligjia e saj është fitorja, pavarësishtë  me ç’metoda është arritur, qoftë edhe ato ekstreme. Bazuar në këtë aksiomë, fortifikimi ynë u organizua e u zbatua me qëllimin e vetëm: që lufta, nëse na imponohej, të mbaronte për një kohë sa më të shkurtër dhe me sa më pak gjak, ngaqë e bënte mësymjen e çdo ushtrie armike shumë më të vështirë.

Vetitë mbrojtëse të atij fortifikimi u zhvilluan gjer në atë pikë, sa rajoni i mbrojtjes së një batalioni mund të përballonte deri edhe 27 goditje me predha bërthamore artilerie, krahasuar me efektin e bombave atomike që u hodhën në Hiroshima e Nagasaki, në vitin 1945.

Sikundër e theksova pak më lart, fortifikimi i vendit në Shqipëri filloi kur ajo doli nga Traktati Ushtarak i Varshavës. Që në fillim duhet theksuar se fortifikimi i vendit nga udhëheqja shtetërore e Shqiërisë u përcaktua të ishte fortifikim mbrojtës, i cili të mundësonte ta bënte të gjithë territorin e vendit të aftë për mbrojtje të përherëshme dhe jo vetëm për një kohë të shkurtër, dhe vende-vende edhe në fortifikim mësymës, i cili të përmbante rregullat e kryerjes së rrethimit. Prandaj ai u nda në tri forma: në fortifikim të përhershëm, me Qendra Zjarri (QZ) e Qendra të Pëhershme Zjarri (QPZ); në art të kyerjes së rrethimit dhe në fortifikim fushor, që ndryshe quhet fortifikim i përkohshëm (transhe e hendeklidhje), për shkak të rëndësisë së përkohëshme që ato mund të marrin në kushtet e veçanta të një luftimi. Si rrjedhojë, fortifikimi i vendit në Shqipëri u realizua në mënyrë të pashkëputur e ngushtësisht i ndërthurur midis tre llojeve, duke krijuar rajone të fortifikuara dhe tepër të fortifikuara.

Edhe pse është bërë një lloj fortifikimi i studjuar e me karakter të përhershëm, pasi ai fortifikim që është bërë është një investim i përjetshëm që nuk i humbet vlerat e tij në shekuj, përsëri, pas prishjes së sistemit socialist, si nga shtypi i huaj edhe nga ai shqiptar, brenda e jashtë Shqipërisë, është spekulluar dhe vijon të spekullohet sot e gjithë ditën, duke arritur deri aty sa të thuhet, se “u ndërtua një bunker për katër banorë”, si dhe e quajnë budallallëk që “çdo shqiptar ishte i trajnuar për të luftuar” , për të mbrojtur vendin!

Dhe konkretisht, edhe në 1 Janarin e vitit 2017, gazeta Expres, boton artikullin e titulluar “bunkerët shqiptarë”, duke i bërë jehonë librit album dizinformues të fotografit hollandez David Galjard, i cili fitoi një çmim në nëtor të vitit 2012 në Paris me librin e tij, me foto të bunkerëve tanë, një libër që bën një trajtim hiperbolizues për gjithë bunkerët e ndërtuar në gjithë Shqipërinë, i cili shkruan:

“Në Shqipëri, 750 000 bunkerë të kohës komuniste ndodhen të përhapura kudo: programi i pazakontë i bunkerizimit, i cili zgjati gjatë sundimit 40-vjeçar të Hoxhës, çoi në 1 bunker për katër banorë. Bunkerët, të cilët janë 24 për çdo kilometër katrorë u ndërtuan si parapritë për një luftë në shumë fronte që Hoxha priste nga vendet pushtuese, në Lindje dhe Perëndim. Çdo qytetar në planin e tij ishte një rezervist. Çdo 22-vjeçar shqiptar ishte i trajnuar për të luftuar. Por bunkerët s’u përdorën asnjëherë. Sot banorët nuk kanë ndonjë interes, përveçse shkatërrues, për ta. Ndërtimi i tyre kishte një kosto shumë të madhe për burimet e vendit të vogël ballkanik dhe u hoqi shumë krahë pune përmirësimit të rrugëve apo zgjidhjen e problemit shqiptar për banesa. Bunkerizimi nisi në vitin 1967 dhe mbaroi pak pas vdekjes së Hoxhës në 1985″.

– Po si qëndron e vërteta?

E vërteta është se, bazuar në vendimin e Këshillit të Mbrojtjes nr.13, datë 4 Dhjetor 1974, ishte parashikuar të ndërtoheshin gjithsej 201.175 QZP, ndërsa faktikisht u ndërtuan vetëm 161.878, mes tyre 824 QZ Kundërtanke nga 17.177 që ishin parashikuar, dhe jo 750.000 QZ, sikundër e kanë 5-fishuar. “Në 20 divizionet që kishte ushtria, të cilët kishin zonat e tyre të mbrojtjes (dy divizine ishin RKP), sasia e QZ do të ishte: 20×8000 QZ (një zonë mbrojtje) = 160.000”.

Bazën e këtij fortifikimi mbrojtjes e bënte mbrojtja kundër-tanke dhe mbrojtja kundër desantit ajror masiv të armikut.

Në brezin e parë të mbrojtjes, fortifikimi permanent i pozicionit të zjarrit i skuadrës së këmbsorisë është bërë në formë “garnizoni”, duke vendosur 3, 5 deri 7 QZP, në varësi të terrenit dhe rëndësisë së drejtimit për mbrojtje. Në vendosjen e QZ është pasur parasysh kryqëzimi i zjarrit të mitralozëve, automatikëve, pushkëve dhe armëve të tjera të vendosura në rajonin e mbrojtjes, që drejtohet kundër armikut nga jo më pak se dy drejtime dhe palosja e zjarrit të ishte sa më e plotë, duke mbrojtur QZ njëra-tjetrën, duke u dhënë mundësi trupave ta sulmojnë armikun nëpër intervalet, porsa zjarri i bërë nga QZ të ketë dobësuar presionin e sulmit të armikut.

Rajoni i mbrojtjes së togës përbëhej nga dy transhe (9, 15 deri 21 QZP), i kompanisë nga 3-4 transhe (27, 45 deri 63 QZP), ndërsa rajoni i mbrojtjes së batalioneve përbëhej nga rajonet e mbrojtjes së kompanive (81, 135 deri 189 QZP, nëse i qëndrojmë besnik sistemit “tresh”), si dhe pozicionet e zjarrit të armëve të rënda të artilerisë, vendkomandave, vendmjekimi, vendfurnizimi etj, të lidhur me sistem të zhvilluar transhesh e hendeklidhje (gjithsej 6-8 transhe), duke siguruar mbrojtje rrethore. Në një brez mbrojje BrK me 5 batalione do të kishte afërsishtë 800 QZ. Krijohet kështu një kamp i fortifikuar me ndihmën e një sërë QZ që mbrojnë me zjarr anësor e në shpinë njëra-tjetrën.

Në brezin e dytë të mbrojtjes brigadat qëndronin të përqëndrura, ku, veç elementëve të fortifikuar, sikundër brigadat e skalionit të parë, fortifikoheshin pozicionet e zjarrit për grupimin e artilerisë tokësore, vendkomanda, objektet për depot e rapavijës, spitali i divizionit, spitali veteriner. Fortifikohej edhe rajoni i pritshëmi i desantit ajror, rajonet e mbrojtjes të forcave vullnetare, qendrat e rëndësishme të banuara, objekte industriale, aerodromet, portet, urat etj.

Thellësia strategjike e mbrojtjes, që quhej edhe brezi i tretë i mbrojtjes, përbëhej nga fortifikimi i rajoneve të përqëndrimit të njësive RKP dhe gjithë industria prodhuese ushtarako-industriale e ajo ushqimore, për luftë dhe për popullsinë e fshatrave e qyteteve, e sistemuar në tunele të betonuar. Si rrjedhojë, e gjithë hapësira e vendit mbulohej nga vendstrehimet masive të popullsisë, objektet social-ekonomike, organet administrative të pushtetit qendror e vendor, tunelizimi i industrisë, masat për mbrojtjen nga armët kimike etj.

Dendësia më e madhe e fortifikimit, sikundër e pamë më lartë, ndodhej në brezin e parë të mbrojtjes.

Bazuar në përvojën e fortifikimit të ushtrive të huaja, sulmi kundër një mbrojtjeje të fortifikuar kërkon më shumë forca e mjete. Për shembull, regullorja amerikane e luftimit “FM-105”, të cilën e dispononim në fillim të viteve 1980, kundër një mbrojtjeje të fortifikuar mirë, në drejtimin kryesor të goditjes, për mësymje parashikonte një raport shumë më të thellë forcash, minimalisht 6-8:1. Kjo normë ishte tipike për rajone të fortifikuara me 10-15 qendra zjarri për km/front a km2, për gjithë thellësinë e mësymjes. Kurse tek mbrojtja jonë kishte minimalisht 15 deri 35 QZP për km/front, në varësi nga terreni, që do të thotë se raporti i forcave për mësymje i kundërshtarit do të ishte jo 8:1, por 3 deri 4 herë më shumë. Ndaj mbrojtja jonë me të tillë dëndësi kaq të lartë fortifikimi, e ndërtuar sipas kapacitetit të terrenit, mund të përballonte forca më të shumta, duke e bërë vendin të papushtueshëm. “Fortifikimi, -thekson teoricieni ushtarak anglez Xhon Kigan-, u ka shërbyer për mirë popujve sa herë që është bërë e mbajtur në rregull, pasi ka përballuar modernizimin dhe çdo teknologji ushtarake si dhe ka përfeksionuar aftësinë udhëheqëse, e cila i ktheh komandantët në udhëheqës.

Ndoshta në praktikë, më mirë se kushdo tjetër vlerat  mbrojtëse të fortifikimit tonë i kuptuan ushtarakët dhe popullsia e brezit kufitar Kukës-Tropojë gjatë periudhës së luftës në Kosovë, mars-qershor 1999, fortifikim i cili u shfrytëzua masivisht prej tyre.

***

Botuar në DITA. Intervistoi Xhevdet Shehu

July 29, 2018 22:45
Komento

138 Komente

 1. Alban July 29, 23:01

  Respekte per punen dhe atdhetarizmin tuaj Gjeneral! Puna dhe sakrifica juaj ka mbajtur kete vend. Gjithe anti-shqiptaret qe duan kete vend te shkaterruar sulmojne ushtrine shqiptare. Sulmojne bunkeret kur vende te zhvilluar si Zvicra apo Suedia ndertojne bunkere e kane bunkere qe te mbrojne 90% e popullates. Danimarka bene ushtrime vjetore mbarepopullore per mbrotjen e popullates ne rast lufte, kurse ne i nxorem te gjitha ne selamet e prishem. Duke e lene kete popull te hapur ndaj zhdukjes e sulmin me te pare.

  Reply to this comment
  • Ardian Hasanaj August 5, 09:06

   Pershendetje Alban. Vlersoj kontributin e zt. Goxhaj gjate luftes ne Kosove. Nji moment qe vertet nji ushtarak i vuri ne zbatim aftesite ushtarake te nje shkolle mendimi ashtu edhe personale ne momentin e duhur. Duke marre parasysh faktet e publikuara nga Koloneli do te debatoja nji fakt ate te perdorimit te predhave te artilerise me mbushje berthamore. Nuk mund te jemi optimist apo te fetishizojme dicka te perllogaritur vetem teorikisht. Te gjitha llogaritjet e bera ne ate kohe ishin bazuar dhe testuar ne arme konvencionale. Bunkeret nuk u ndertuan per nje te qendruar e gjithe popullata. Ne suedi apo zvicer mbrojtja e popullates u ndertua per mbrojthe masive te popullates civile. Bunkeret per te luftuar. Duhet te kujtoj nji fakt. Gjate periudhes ne fjale kishte disa problematika shume te renda. E para llogaritjet nuk bazoheshin ne efektet reale te armes berthamore. E dyta, zinxhiri komandues i asaj kohe ishte me shume hallka qe veshtiresonin nje zbatim te shpejte dhe vendimarrje eficente. E treta, ushtaraket shqiptare jetonin ne kushte te veshtira dhe asnjehere deri me sot nuk u eshte vleresuar sakrifica. Veshtiresija me e madhe e ushtarakeve ishte strehimi. Bunkerizimi ishte nje kosto e larte ne realitetin e kohes. E katerta, koloneli flet per rezerva por veshtiresite teknike ishin te panumurta ndersa depot ishin plot teknika vdiste. Duke iu rikthyer ceshtjes se mbushjeve berthamore ka nji vleresim jo real nga koloneli. Arsyeja: ne nje studim te bere ne vitet 60-70 nga Ruset bene nje stervitje masive ushtarake. Moren pjese 40000 trupa. Mbasi u be perpunimi me artileri me mbushje bertamore si edhe me bomba me mbushje taktike berthamore filloi mesymja me trupa. Pasojat ishin katastrofike. Brenda nji viti viqen 30000 trupa.10000 te tjere ose vdiqen ndervite ose vuajten per nje kohe gjate pasojat. Efektet e kesaj stervitjeje u klasifikuan si sektret shteror. Cfare hyjne pune bunkeret perballe nji toke me radiacion?! Duke ju kthyer disa pasojave te luftws ne kosove dhe Irak, vetem si rezultat i predhave me Uranium te varferuar ka nji pasoje me kosto per jeten e shume ushtarakeve Italian. Kjo duke u bazuar ne disa fakte mediatike. Me duket se vleresimi i kolonelit mbetet me shume nji vleresim akademik se realist ne kete aspekt. Le te jemi konkret. Forcat e armatosura shqiptare deri be vitin1992 e permbushen misionin e vet ne kushtet e konjukturat e kohes. E mepasmja i perngjet atij skecit te estrades se Durresit 28 kamiona per 7 bataliona. Ne periudhen 97-99 qe perkon me luften be kosove te gjithe resurset teknike dhe operacionale nuk u perdor aspak ne luften e kosoves. Armatimi dhe municionet u trafikuan dhe u shkaterruan baza ushtarake ne masen 99%. Me pasoja katastrofike me vrasjen e 3700 qytetareve ne nje vit kalendarik nderkohe qe Pashtriku u kalua ne lufte frontale me 142 te rene. Duhet te kujtojme ndonese keto armatime u moŕen si ndihma nga Kina dhe Rusia kjo ka nje kosto te larte ne borxhin publik te shtetit te brishte shqiptar.

   Reply to this comment
 2. MH July 30, 00:08

  Fale strategjise se Marshallit doktor Berishes e gjitha u shua si te mos kishte ekzistue fare.Nga kjo shkrumocje erdhi mendje “ndrituri” Sllobodan Milloshevic me nji guxim dhe mburrje qe Shqiperine e pushtoj me skuadra gjuetaresh.Kaq me perkushtim punoi dhe vegjetoj ne shkrumocjen e ushtrise pelivani i vicidolit.Nji thatanik i ndyre pisanjos qe ne rinin e vet ne mjekesoren Tirane,qe e mbante Xhaxhi me buke, fshinte qyrrat me menget nga bryli e deri tek kyci i dores.
  Sote jemi mjafte te armartosun me autoblinda modern dhurate nga Amerika qe nuk lejojne kembe pushtuesi ti afrohen vendit.
  Ishalla nuk del prroni i gjadrit se merr c’ti dalin para me ush e me balush.Nuk asht perrue do si do.Po asht perru qe i ndryshoj komplet shtratin Drinit dhe jo ma sot ne ekonomi tregut qe nuk te merr gjake ne vetull po te shuan frymen me te zan rruges.
  Ne te kohe thuhesh te rroje partia,sot te rroje pluralizma se na ndriti jeten.Lum kush jeton ta njohin zonje.

  Reply to this comment
 3. Vitet pesedhjete July 30, 03:36

  I intervistuari duket qe eshte nje erudid ushtarak. Vetem nje pyetje: pse akush perfshi edhe fqinjet tane nuk e sulmojne Shqiperine per ta pushtur sot? Ushtria dhe pregatitja per mbrojtje ne kohen e Enverit ishte nje barre e rende ekonomike per nje popullte vogel e te varfer, qe kotribuoi krahas factoreve te tjere ne permbysjen e rregjimit socialist.

  Reply to this comment
  • Besniku July 30, 09:05

   Nje pyetje per vitet 50.
   E mban mend pushtimin e Çekosllovakise dhe me vone te Afganistanit?????

   Reply to this comment
   • Bureto July 30, 16:16

    S’kanë asnjë lidhje shembujt Afganistan apo Çekosllovaki, me Shqipërinë. Shqipëria londineze e vitit 1913, ajo që kemi sot, nuk ka ç’i duhet kujt, përveç se po të “kruhet” ajo vetë, që s’ka gjasa të ndodhl as për 100 vjet. Shqipëria ka qenë kurdoherë e dobët, e varfër dhe hera-herës dhe pa shtet. Fqinjët, që janë dhe më të rrezikshmit, nëse na kërcënojnë ndonjëherë, e bëjnë që të rrimë urtë, të mos ndihemi për atë ç’ka ata na kanë grabitur me ndihmën e të mëdhenjëve, për shkak të ekuilibrave gjeopolitikë në Ballkan. Na krijuan për këto arsye, edhe pse të sakatuar, dhe po kështu do të na ruajnë. Sepse jemi një komb që zor se mund të ç’bëhet, por edhe si territor aq sa jemi, jemi faktor paqeje dhe stabiliteti, që nuk kemi ngacmuar e nuk do të mundemi kurrë të bëjmë të kundërtën. Ndaj dhe ekzistojmë dhe mu për këtë na ‘mbrojnë’. Nëse hipotetikisht ndodh nga fqinjët ndonjë intervenim, me siguri Shqipëria mbas tij do të shkojë në kufijtë etnikë. Dhe ata e dinë mirë këtë. Kjo frikë e atyre është siguria jonë dhe jo bunkerët apo armatimi deri “në dhëmbë”. Ushtri ka patur e do të ketë, por madhësia dhe shpenzimet për të duhet të jenë racionale, sipas thënies ‘shtri këmbët sa ke jorganin’. Ushtria dhe armatimi i regjimit të kaluar kishte kaluar kufijtë e llogjikës, llogjikë që edhe sot e gjithë ditën nuk ka justifikim nga do që ta vërtitësh. Absurdi më i madh ishte që ne, ushtria jonë, ishte e aftë të mundte çdo armik e koalicion armiqsh!!?… Ç’të thuash më!?

    Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku July 30, 18:05

    O Besniko, ti kujton se Shqiperia nuk u sulmua se sovjetiket u tremben nga ushtria e fasule-pordhes se Enverit? Kurse Cekosslovakia dhe Afganistani u pushtuan ngaqe nuk kishin ushtri?

    Reply to this comment
    • N.VJOSA July 30, 19:46

     Po ti Plak-o,
     si mendon,
     pse nuk u pushtua Shqiperia nga sovjetiket?
     A mund te na thuash me pare mendimin tend,
     para se tu besh pyetje te tjereve…?
     Ajo “ushtria e fasule-pordhes se Enverit”,
     si e quan ti me perbuzje,
     ish ajo qe ne Provokacionet greke te gushtit te 1949-es,
     i la greket te futeshin disa kilometra ne thellesi te teritorit shqiptar, i rrethoi nga te dy krahet dhe i futi ne nje zjarr te perqendruar artilerie
     duke i kthyer ne kerma…
     Ata qe shpetonin nga kjo goditje,
     i prisnin ata ushtaret e fasuleve sic i quan ti duke i kthyer ne kokalle, te cilat une i kam pare me sy lendinave te Vidohoves, deri vone…
     Ti po nuk i ke pare, shko nje here ne Vidohove dhe shikoi, se besoj se do ket kocka ushtaresh edhe sot…!

     Ne 1968- en beheshin llogari te tjera Plak-o!…
     Shqiperia ish e armatosur deri ne dhembe me armet me moderne konvencionale te kohes, artileri te rende, katjushka te te gjitha llojeve, tanke disa mijera, avione disa qindra, me se te bollshme per teritorin e vogel shqiptar, me nje kapacitet grykash zjarri qe llogaritej deri 4 predha per meter katror vetem hapsira ajrore e Kryeqytetit e mbuluar nga artileria kundraajrore dhe raketat… me nje ushtri Gjysem Milion ushtare qe per tre ore ishin te gatshem me pajime dhe armatime ne formacion luftimi…
     Dhe…
     Dhe me nje prezence ushtarake te shtetit me te madh te Planetit,
     Udheheqsin e te cilit, populli i vet e quante Perendi,
     i cili beri asokohe nje deklarate qe tronditi Boten per nga menyra si u artikulua:
     NUK DO NJOHE ME KUFI SHTETESH NDIHMA QE DO TI VIJE SHQIPERIS NE RAST TE NJE AGRESIONI…
     Une i shohe ngjarjet ne kohe dhe nuk i shikoj me ato fasulet e tua….
     Une e kuptoj qe ti e urren politiken e asaj kohe, por kjo nuk duhet te erresoj arsyen…!

     Reply to this comment
     • Plaku Xhuxhumaku July 31, 14:46

      Or ti Neti entuziasti, askush nuk mund te thote me siguri arsyen e dickaje qe nuk ndodhi. Cave si puna juaj ju eshte mbushur mendja qe pushtimi a sulmi nuk ndoshi se ne kishim ushtru e arme e terrci – verrci, Cave si puna ime i eshte mbushur mendja qe per katundin Shqiperi nuk pirdhte njeri se ishte a s’ishte dhe ajo ushtria ishte vetem barre ne kurriz te popullit pervec qe perdorej si gogol per te trembur popullin dhe per ta shtypur ne rast nevoje. Tashti hajde me thuaj ti mua kush na behet arbiter neve ketu?

      E ai shembulli i 49s qe jep ti eshte i mire per librat e kendimit te klases se dyte fillore, qe t;u ritet krenaria boshe.

  • KORÇARI July 30, 11:01

   Prit dhe pak dhe do të shikosh se çfarë do ndodhë në Ballkan, PASTAJ do të kuptojmë rëndësinë e këtyre bunkerëve që SHPELLARI I VIÇIDOLIT , BERISHOVIÇ ME GJITHË TRUTHARËT MALOKË QË E NDIQIN PAS i shkatërroi dhe Gallofi i Gjatë Piktor i kthehu në muzeume.

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku July 31, 18:14

    Une pres sa te duash ti Korcaro, po po sikur te mos ndodhi ndonje gje e madhe, se me te pritme mund te na vije koha te vdesim te dy e te mos shohim gje. A me thua dot afersisht edhe sa duhet te pres qe te kuptoj rendesine e bunkereve, dmth sa eshte ajo “pak” qe thua ti. Nqs komentin e ke shkruar qe te thuash ndonje gje per vicidolin a berishovicin a maloket a gallofin, kjo eshte pune tjeter, po per bunkeret ma trego pak ate “pakun” qe duhet te presim, sa eshte nje muah, nje vit, nje mije vjet, kurre…..

    Reply to this comment
  • Gjin July 30, 12:56

   Ta ka dhene pergjigjen shkrimi. Sistemi politik i shqiperise ishte i ndryshem me fqinjet. Per te ruajtur ate regjim ndertoj ate lloj ushtrie.

   Reply to this comment
  • Patrioti August 1, 12:42

   Ta jp une pergjigjien or rrush :Sepse kerkush nuk ka nevoje te pushtoje nje vend kolonial i vetshpallur tek perandoria meme!Kerkush nuk impenjohet te hyje ne kete vend me dyer te shqyera fale strategjise se “miqeve e gishtin ne bythe er mese 28 vite” e zbatuesve te kesaj strategjie qe edhe kur vrane ne mes te bulevardit,edhe kur çuan Shqiperine ne lufte civile,edhe kur falen troje shqipetare te bregdetit te saj u etiketuan “burra shteti” nga kinezet e radhes qe vetem diplomaci nuk ushtruan !Kjo eshte arresyeja se perse fqinjet tane nuk e sulmojne Shqiperine kur ajo eshte vetshpallur e pushtuar ku hyn e del derri e dosa!Ja dhe nje aresye me shume per te kuptuar te intervistuarin qe jep ndoshta minimumin e detajve se perse Shqiperia u fortifikua !Ti me siguri nuk duhet te keshe atdhe pavaresisht se di shqip or mjeran qe me daljen tende jashte shtetit shqiperia u rikthye ne vend pleherash e pa dinjitet u denjesisht e perfaqesojne tip si puna jote qe nuk njohin as histori e as ngritje kulturore duke menduar se mund te thone diçka duke shtypur tastieren e kompiuterit!

   Reply to this comment
 4. N.VJOSA July 30, 06:33

  Pershendetje Kolonel Dilua,
  Per here te pare te njoh nepermjet shkrimeve ketu tek DITA…
  Gezohem shume qe lexoj nje shkrim te mbeshtetur ne fakte!
  Me gezon Zemra kur shohe nje Ushtarak shqiptar qe fjalet i kthen ne vepra dhe eshte i perkushtuar ta mbroj edhe me jeten e vet misionin ndaj Atdheut…(Kur them keshtu kam parasysh se ti, i nderuar Kolonel ,paske qene ushtarak aktiv edhe ne luften e vellezerve tane te nje gjaku ne Kosove…)
  Po ti ma paske dhe veshtrimin si te Shqiponjes, ashtu si e kane oficeret e zot!
  Ndaj une nuk do te quaj me mbiemrin e familjes tende, por do te them Dilaver Shqiponja!…
  E lexova me shume vemendje shkrimin tend.Eshte hedhur shume balte mbi ushtaraket shqiptare dhe mbrojtjen qe ata perfaqsonin.
  E Verteta dhe e Drejta vonojne, por nuk harrojne themi ne shqiptaret…
  Fale Zotit jetojme ne nje shoqeri te lire…
  Tonelata balte hodhi Sali Monstra mbi pregatitjen gjysemshekullore te shqiptareve per mbrojtjen.
  Une per vehte nuk kam dyshuar kurre ne kapacitet e Ushtrise shqiptare.
  Por ja erdhen ne fuqi ca sharlatane dhe e shkaterruan ate mbrojtje te jashtzakonshme. E them te jashtzakonshme se ne rinine time kam patur rastin te degjoj drejtperdrejt ate qe per shume kohe ne shqiptaret e njihnim si Gjeneralin Legjendar : Mehmet Shehun!…
  …ne nje takim kur ra Termeti shkaterrimtar ne shume zona te Tepelenes dhe te Mallakastres…,
  Mehmet Shehu erdhi i pari ne zonat e demtuara dhe kerkoi te njihte drejtperdrejt gjendjen pas fatkeqsise se natyres dhe te qetesonte njerzit e mbetur pa shtepi e katandi.Ne Krahas te Tepelenes mblodhi perfaqsues te pushtetit dhe ekonomise, jo me shume se 10-15 veta…
  – Mos u shqetesoni, u tha te pranishmve. Ne jemi te pregatitur ti perballojme pa problem edhe kete fatkeqsi te Natyres…
  Dhe vazhdoi:
  … Mund tu them me pergjegjesi se
  … SHQIPERIA E SOTME KA REZERVA SHTETERORE TE HAJE E TE PIJE, TE MOS PUNOJE; POR TE BEJE LUFTE PER 12 VJET…!

  Mehmet Shehu nuk bente shaka. Ato cfare thoshte ishin 100 perqind te verteta…
  Ja, kjo mu kujtua kur lexova shkrimin tend per Fortifikimin dhe rezervat ushtarake shteterore te asaj kohe…Shume mire ben qe e thua te verteten ne driten e Diellit.
  E di qe propaganda e piste politike ka hedhur shume balte mbi mbrojtjen shqiptare deri edhe duke e shkaterruar ate nga themelet.
  Ajo ish djersa dhe gjaku i shqiptareve!
  Ajo mund te rinovohej, plotesohej, por jo te shkaterrohej dhe te shitej neper bote me sekseret shqiptare dhe serbe te Sali Monstres…
  Shume e qarte edhe faktet per bunkeret…Ne kohe lufte ata jane te pazvendesueshem. Jo vetem ne shqiptaret,( por mbare Europa, deri edhe shtepite e reja qe ndertohen, projektohen te jene me kate te nendheshme, qe te perdoren edhe per te mbrojtur popullaten ne kohe lufte…)
  Eshte e vertete qe ndertimi tyre i rendonte buxhetit te shtetit, por ato u ndertuan kur te tjeret benin nje gare te shfrenuar armatimesh dhe nuk ndertonin vetem fortifikata por bomba atomike te te gjitha kalibreve…

  Une e di mire se Shqiperia ka shume oficere te zote!
  Ata jane nje pasuri e jashtzakonshme e popullit dhe Atdheut. Dhe Atdheun duhet te jemi ne gjendje ta mbrojme vet ne te zotet e shtepise ne radhe te pare dhe pastaj te shpresojme tek Aleatet tane….
  Respekt dhe nderime Dilaver SHQIPONJA!…

  Reply to this comment
 5. Besniku July 30, 09:02

  Faleminderit ushtarakut patriot Dilaver Goxhaj.
  Si femije e nje ish ushtaraku te larte, ish pedagogu te Akademise Ushtarake, ish partizani, ju falenderoj dyfish.
  Ju me rikujtuat punen e palodhur, te perkushtuarit me mish e shpirt, me ideal mbrojtjen dhe forcimin e Atdheut, qe ushtaraket ,por dhe i gjithe populli, me vetmohim e ndergjegje te plote, i perkushtuan jeten e tyre, pa asnje interes tjeter.
  E vetmja paqartesi qe kam ne lidhje me shkrimin e z. Dilaver, por dhe ne shkrime te tjera, eshte roli kryesor qe i jep Mehmet Shehut ne kete veper gjigande.
  Une , mendoj, duke mos marre parasysh vetvrasjen e Shehut, qe i beri nje te keqe shume te madhe Shqiperise( pa gjykuar se per ç’arsye) , se ,se pari, ashtu si dhe ne te gjithe fushat e jetes, ishte Enver Hoxha ai qe percaktonte strategjine e zhvillimit, dhe kjo percaktohej ne çdo Kongres, pasi programi aprovohej ne Byro.
  Keshtu dhenia e merites se krijimit te nje mbrojtje kaq te plote te vendit Mehmet Shehut, eshte eshte e pavend, dhe e çuditshme per nje specialist ushtarak te klasit te larte ,si Z. Goxhaj.
  Por gjithsesi, nje gabim i tille nuk e humbet aspak meriten e te shkrujturit me kaq vertetesi te nje arritje kolosale, te niveleve nderkombetare, te nje vendi te vogel, ne nje kohe shume te shkurter.
  Mbaj mend se ne Akademine Ushtarake, kishte nje kateder te veçante per studimin e strategjise dhe te menyres se luftimeve dhe te mbrojtjes se Heroit tone kombetar, strategut te fitoreve 24 vjeçare, te ushtrise me te fuqishme te kohes, Skenderbeut.
  Shkrimi i fuqishem, i vertete, i mbeshtetur ne te dhena te pamohueshme, i Z. Goxhaj, te mbush me krenari per sa ka qene ne gjendje te beje ky popull, nen drejtimin e nje qeverie, qe kishte krijuar SHTET, e qe donte pavaresine e konsoliduar me çdo kusht te vendit te vet.
  Shpresojme , qe ne nje te ardhme te afert, Rama te ktheje syte nga e kaluara, dhe tu ngjaje RILINDASVE TE VERTETE, qe i referoheshin te kaluares se tyre te lavdishme, per te frymezuar popullin dhe sidomos brezin e ri me ideale te verteta, nisur vetem nga dashuria per Atdhene.

  Reply to this comment
 6. Pasardhes i njerit prej piloteve(shqiponjat) e pare shqiptare July 30, 09:16

  Respekt dhe nderime Dilaver Shqiponja

  Te shikojne so pregatitet Suedija per lufte, si ne Gjermani po ngrihen zera qe kerkojne qe te ndryshoje politike e te kthehen ne nje fuqi atomike per efektet mbarojtjeje dhe trembjeje ndaj kundershtarit.

  Keta tradhetare tane akoma vazhdojne me tezen ” U pergatiten per nje lufte qe serdhi kurre”

  Prandaj serdhi ajo lufte. Se. Fuqite e medha e dine se Po filloi e treta eshte atomike dhe Shqiperia eshte ne qender te europes.
  Kete shfrytezoi Enveri dhe bile pas daljes nga Traktatin o Varshaves, sbero Gek AS njeri e AS tjetri dhe Rusi NUK guxli te sulmoje. E kish proviar ne vlore qe kish te bente me nje popull te varfer Por te pregatitur per sakrificat me sublime dhe strateget e kuptonin qe nje lufte e tille kthehet ne uragan per gjithe Europe.

  Keshtu mo “Viti 50”
  Gjermania eshte Plot me raketat Patriots akoma.
  Bunkeret mbushur Plot cdo qytet.

  Pastaj leket e bunkereve shumicen i paguante Kina per ndihmen e pamatshme qe i dha Shqiperia e Vogel per tu njohur e pranuar nga bota.

  Sot NUK pushtohet Shqiperia. Po pse NUK eshte e pushtuar o mavri?
  Nentoken , Mineralet, ,naften, Hidrocentralet, kishin e larte te mbrojtjes, kishin e larte te sigurise NUK i ka yugosllavi e greku me fazllicin ne krye. Pa kufij Pa porta e Pa penxhere.
  Greku Turku anetare te natos Po lexo ne gazetar cperpjeke bejne per armotosjen dhe modernizimin e ushtrise te tyre. Ushtriste Serbe dhe greke kenget e tyre mobilizuese i Kane:

  “TA shohim shqiptarin ne hell”

  Monumente i lali erit ne ish fushen e Aviaciont:

  Nje “Aeroplan letre”

  Po gjithe ATA Pilote Deshmoreve te Atdheut me aeroplana letre fluturuan.
  Nje mig te vjeter te kishin vene.
  Kana shpetuar disa nga skrapi ne rinas

  Po zhabat mbeten zhaba e sbehen dot shqiponja

  Nihiliste, denigrues, Pa Respekt, qe turperohen per prinderit e tyre dhe tallen me sakrificat, djersen dhe gjakun e derdhur.

  Reply to this comment
 7. ETHEM July 30, 10:17

  RESPEKTE PER Z D.GOXHAJ DHE D I T E N QE BOTON KETO TE DHENA INTERESANTE.NE KETE SHKRIM DEL SAKTESISHT:
  1-E VERTETA E SASISE SE Q.Z DHE INFRASTUKTURES MBROJTESE TE VENDIT NE KUSHTET E RRETHIMIT TE VENDIT TONE,KU EDHE SOT NUK JEMI TE IMUNIZUAR.
  2-KUR E GJITHE BOTA BENTE SAKRIFICA PER MBROJTHEN E VENDIT,NE DUHET TE QENDRONIM SEHIRXHINJ..!
  3-QELLIMI ISHTE TE MBROHEJ POPULLI E JO VETEM PUSHTETARET SI SOT.
  4-ISHTE NJE KOSTO EKONOMIKE,NDAJ DUHEJ BERE ÇDO GJE ME FORCAT TONA,DUKE SHTERNGUAR RRIPIN.DHE ME MIRE ME EKONOMI TE TILLE SE SA TE PUSHTUAR NGA TE HUAHTE.
  5-FURNUZIMI I POPULLSUSE ME TE GJITHA LLOJET E JETESES ISHTE BERE PER MBI 2O VJET.
  6-UNE QE SHKRUAJ JETOVA BADERDINE QE BERI SALIMORTJA NE DEPOT E POÇEMIT-MALLAKASTER,KU U VODH DITE-NATE-GRURI,MISRI,NAFTA,BENZOLI E ÇDO GJE TBETER TE VENDOSURA NE NJE TUNEL MADHESHTOR TE PIKETUAR POSAÇERISHT NGA STRATEGU M.SHEHU.
  7-KJO PASURI U SHHATERRUA ME QELLIM TE ERRT ARMIQSOR ME FRYMZIM NGA JASHT,SIDOMOS SERB E GREK,PER TA ÇUAR VEMDIN NR”0″,DUKE SULMUAR E.HOXHEN E VDEKUR.
  8-DHE DIHET KUSH E DHA URDHERIN PER SHKSTERRIMIN E KSAJ PASURIE KOLOSALE NDERTUAR NE 45 VJET.AI IDHTE SB E A.HAJDARI ME BEKIMIN E NJERZVE PERTEJ OQEANIT QE URRENIN KOMUNIZMIN E E.HOXHRS.
  JEMI I VETMI VEBD BOTE QE SHKATERRUAM PASURIN TON ME FUART TONA.
  9-PASURIA USHTARAKE E SHKATERRUAR VLERESOHET MBI 2 MIL.DOLLARE.E QE PO TE ISHIN NR BUXHET TE SHTETIT,VENDI YNE DO I AFROHEJ ZVICRES.
  10-KU SHKOI OASURIA..? E VODHEN HANDUTET E PD NE PUSHTET TE KOHES ME TEIRINE:”HANI BURRA,VIDHNI BURRA..ME.JEPNI DHE MUA..”DUKE VENE NE EFIÇENCE TE PLOTE DREJTESIN E KURSIT 6 MUJOR TE PLEPAVE TE SALIUT.
  DHE HISTORIA E HAJDUTEVE E KRIMINELEVE TE KETIJ VENDI VAZHDON..!

  Reply to this comment
 8. intelektuali July 30, 10:46

  BUNKERET E ENVERIT ISHIN DHE KANE MBETUR “HALE PUBLIKE” PREJ BETONI QE FALIMENTUAN EKONOMINE DHE RENUAN SHTETIN SI KURRE ME PARE NE HISTORI.

  Bunkeret e Enverit jane DORDOLECET e Ushtrise shqyptare per te trembur laraska dhe kane mbetur ne trojet tona si DESHMI e injorances totale ne drejtimin e shtetit. Enver Hoxha ne vitin 1974 pesoi atak kardial dhe e ndjeu qe po vdiste, kjo u dha kuraje gjeneraleve te te Ushtrise qe te pergatisnin nje puc kunder Diktatorit qe po fundoste ekonomine dhe po izolonte Shqypnine nga Bota: Beqir Balluku, Petrit Dume, Sadik Bekteshi etj te gjithe figura te spikatura te ushtrise vendosen ta rezojne Enverin dhe te shpetojne Vatanin nga ky Diktator gjakatar qe mendonte vetem per veten e vet dhe familjen e tij,

  por:

  DARDHA E KA BISHTIN PRAPA

  Dhe Enveri ne shtratin me infarkt si nje Djall, nje Antikrisht i Lindur e nuhati nga larg komplotin qe po i pergatitej dhe kundersulmoi menjehre pa hezitim sic kishte vepruar gjithmone ne raste vendimtare kete here duke perdorur veglen e tij vrastare, Mehmet Shehun. Eshte e kote te zgjatemi si vrau dhe masakroi gjeneralet e tij Enver Hoxha sepse keto historira si ato te Stalinit me gjeneralet e tij i dine i madh dhe i vogel ne Shqypni dhe Bote, por pikerisht pas masakres se gjeneraleve ne 1974 Enveri urdheroi Mehmetin te pergatiste strategjine e re mbrojtese te Shqypnise qe u hapi rruge BUNKEREVE me idiote qe jane ndertuar ndonjehere ne histori dhe qe bllokoi te gjitha NSHN-te dhe nyjet e betonit ne qytete duke punuar vetem per ushtrine per vite me radhe duke e zhytur vendin ne nje varferi te papare deri atehere.

  PSE URDHEROI ENVERI PRODHIMIN DHE MONTIMIN E BUNKEREVE QESHARAKE KUR E DINTE QE KJO ISHTE NJE MARRI IDIOTE DHE ABSURDE?

  Enveri mund te ishte pa shkolle dhe pa dipllome, por nga natyra ishte dinak dhe pervoja me jugosllavet dhe sovjetiket e kishte mesuar se kur gjeneralet e tij ishin duke pergatitur nje puc te brendeshem per ta rezuar nga pushteti absolut, kjo do te thonte se agjenturat e huaja ishin duke u pergatitur gjithashtu per te caktuar pas tij njeriun e tyre ne krye te shtetit dhe paniku i humbjes se psuhtetit e beri te sajonte bunkeret si “dordolece” per te trembur me shume Sovjetiket e Brezhnjevit qe i kishin futur friken me tanket e Prages ne vitin 1968 dhe qe e kishin lene me nje paranoje te pasherueshme, pak a shume si paranoja e Saliut me 21 janar kur nga paranoja e humbjes se pushtetit urdheroi garden te qellonte mbi turmen kureshtare ne bulevard.

  Atehere:

  A KA NJERI ME DY PARE MEND NE KOKE QE TE BESOJE SE BUNKERET IDIOTE TE ENVERIT I DUHESHIN SHQYPNISE PER MBROJTJEN NGA ARMIKU I JASHTEM?

  Teoria e hedhur qe bunkeret u perdoren me sukses ne Luften e Kosoves eshte vetem per propagande groteske si ushqim per katunare dru me pre duke patur parasysh se pa nderhyrjen e SHBA serbet e Millosheviqit do te kishin bere mjaft foto mbi bunkeret e Enverit, njashtu sic bejne te gjithe turistet e huaj qe vijne ne Shqypni.

  Ne kete vije llogjike them se gjithe ky shkrim absurd per nje histori REZILI te Ushtrise shqyptare te Enverit dhe Mehmetit eshte e kote te mbulohet me LULE artificiale madheshtie ne nje kohe qe Shqypnia eshte antare e NATO-sdhe po kerkon te behet pjese e BE-se she shembujt e brezave te mbrojtjes te shteteve te ndryshme nderluftuese gjate Luftes se Dyte Boterore qe jep ne kete shkrim Dilaver Goxhaj e bejne akoma me qesharak krahasimin me bunkeret e Enverit ne kohe paqe qe me kalimin e kohes u bene te gjithe si HALE publike, por qe te gjithe shqyptaret e varfer i paguan me nje kosto tejet te madhe sikur te ishin:

  HOTELE ME 5 YJE!

  Reply to this comment
  • Alban July 30, 14:53

   Oh intelektuhale cfare debili je per Zotin! Ta paskan bere mire qe te kane denuar ne ate kohe, se ti qenke njeri i lig. Dmth fakti qe serbet hyne ne territorin shqiptar e gjuajten ndaj Kukesianve MBROJTEN nga bunkeret s’te thote gje? Po Zvicra, Suedia, Norvegjia etj qe kane bunkere per te mbrojtur 90% te popullates jane budallenj thua ti e ti je i zgjuar. Ik more plak i rrjedhur matuf. Se faj kam une qe lexova kete diarren tende, jo ti qe je per spital.

   Reply to this comment
   • intelektuali July 30, 15:45

    Ore ti dallkauk me ke flet ti si debil?

    Ku ke pare ti more bylmez bunkere ne Zvicer, Suedi apo me keq ne Norvegji?

    sepse:

    Edhe ky gjeneral dallkauku, Dilaver Goxhaj i referohet fortifikimeve gjermane te Hitlerit kur luftonte me gjithe Boten

    ndersa:

    BUNKERET E ENVERIT LUFTUAN ME MULLINJTE ME ERE TE PARTISE SE PUNES

    dhe:

    Fanatiku enverist Dilo Goxhaj Gjenerali i Ushtrise se Vdekur ka gjetur nje justifikim per bunkeret IDIOTE te Enverit:

    JA I SHERBYEN PAS SHUME VITESH KOSOVAREVE

    Mire po bunkeret ne luften e Kosoves ishin te mbushur me MUT dhe SHURRE deri ne tavan dhe nuk ma mer mendja qe te kishte burre me lesh ne turre qe te futej brenda per te luftuar Millosheviqin

    QYSH ATEHERE?

    Pse i hodhi si kerpudha Enveri bunkeret e tij famoze kudo ne Shqypni, por me shume ne bregdet se ne Kukes nga frika e sovjetikeve te Brezhnjevit?

    Ja me dergo nje foto me bunker nga Norvegjia se do t’i fal llogjet budallaqe qe shkruan

    Reply to this comment
    • ISH ANTIENVERIST July 30, 16:41

     zoti intelektuhalesh.

     nuk jam nga ata shqiptare
     qe lavderoj enverin
     apo te jem nostalgjik
     por duke perdorur metoden e krahesimit
     qe njerzimi e perdor qe nga koha e majmunit
     me lejo te them se:

     Enver hoxhes nqs do i ngrihej nje lapidar sot do ishte aq i madh sa ne dy bolet do vinim zogun dhe berishen edi ramen do a vije ne mes kurse ty do te vija sa nje morr bythe te tij

     Enverist unë kurrë skam qenë,

     As kur qe Enveri gjallë,

     Po aspak nuk është e thënë,

     Të besoj tani çdo prrallë!

     Unë jam fare i paanshëm,

     rob i fjalës dhe i nderit,

     O Fevzi, sbëhesh shkrimtar

     Se i hedh qymyr Enverit!

     Ti shumë homo ke në mend,

     Se rrethuar je me djem,

     Dhe ta thuash për çdokënd,

     Nuk e paske hiç problem!

     Ti nuk turpëron Enverin,

     Se i ngjite ligësinë,

     Por ti Librit i nxin nderin,

     Poshtëron gjithë historinë!

     Po të pyes me lezet,

     Përgjigju me fjalë të nderit,

     Mendon ti, kishlindur burrë

     ti ngrihej para Enverit?!

     Se duroj unë dot pisllëkun,

     dhe pisllëk është gjithë ky rast,

     Por smë shkon në mend të them,

     O Fevzi je pederast!

     Kurse ti del reciton,

     edhe hiç stë dridhet syri,

     se e di që stë pickon,

     as Sokoli, as Iliri!

     Asnjëherë o Fevzi djali,

     Stë kam dashur e stë dua,

     Po srrëzohet Enver mali,

     Nga ato pordhët e tua!

     Rri aty tek Opinioni

     rri aty ku pate fatin,

     se Enveri, o Ditzi,

     sa çje ti, kishte Hallatin!

     ____________________

     shenim:

     edh une kam bo qejf duke share Enverin dikur me sakte deri ne mars 1997 kur shteti i shqyptareve shkoi ne gop te semes se intelktuhales dhe akom aeshte ne grope….por sot ai eshte shenjteruar jashte deshires tone

     Reply to this comment
    • Alban July 30, 20:44

     Ti me te verte je me mangesi te theksuara mendore. Nese ke ndonje nip aty afer, gjithmone nese s’te kane braktisur njerzit e familjes me ndonej azil, thuaj te te perkthej kete artikull nga anglishtja https://www.swissinfo.ch/eng/prepared-for-anything_bunkers-for-all/995134. Por po te ndihmoj dhe une se je gjynah. Ne 2006 ka 300 mije bunkere per 7.5 milion njerez dhe 5100 streha publike Kosto e tyre eshte 11.8 bilion Franga Zviceriane. Ka njerez qe kane bere mbrotjen e tyre me parat private. Nje bunker perllogaritet me 9.370 dollar. Ik tani pi ilacet se sdo rri te merrem me deluzionet e tua.

     Reply to this comment
     • intelektuali July 31, 15:18

      Ore ti BOLE fanatike po pse me mbrojtjen nukleare te pasanikeve miliardere krahason bunkeret e Enverit te mbushur me mut dhe shurre si breza mbrjtese per ARMIKUN e jashtem?

      PO KU I GJETI LEKAT OSE BILIONAT QE PERMEND TI NE AMERIKANCE QE NE SHQIP DO TE THOTE MILIARDA O KARAGJOZ, KU I GJETI KETO MILIARDA ENVERI QE HODHI BADIAVA O DEBIL BUDALLA QE NDERTOI BUNKERET E TIJ QESHARAKAE QE U BENE SHUME SHPEJT SI HALE PUBLIKE?

      sepse:

      E pame ne fund te jetres kur po ngordhte si nje qen i zgjebosur tí thonte dallkaukut Adil Caracani:

      NA DUHEN DOLLARO O ADIL, DOLLARO NGA ATO TE AMERIKES!

      He mo BOLE enveriste kush eshte me mangesi dhe ku i ke bunkeret e Enverit tani?

      sepse:

      Keto qe tregon duken si hotele me 6 yje.

    • Askushi July 30, 20:58

     Lereni intelektoleshin rehat se bashke me info analen i kane pushuar nga ndonje ministri ku punonin dhe skane me ca te mbushin gojen tani. Dhe shkruajne ne gazeten komuniste Dita qe si bolshevike qe jane i censurojne komentet.

     Reply to this comment
    • odin August 1, 12:42

     Intelektual,
     ke bo autogol. Cdo shtet ne europe ka fortifikime qe ti nuk mund ti imagjinosh.
     Edhe ne vende qe nuk jane perfshire ne konflikte edhe sot ne cdo ndertim publik e privat e kane detyrim bodrumin te jete buker, me dyer te blinduara. Kupto drejt, cdo shtepi private qe ndertohet, firme, shkolle, etj. e ka bodrumin te fortifikuar me detyrim. Sigurisht keto shfrytezohen lirisht si magazina, palestra, etj. ne kohe paqe dmth mund ti shikosh cdo dite nqs deshiron.
     Shpesh padija ben shume nga ne te gjykojne gabim.

     Reply to this comment
   • intelektuali July 31, 15:29

    Ore ju BOLE fanatike te Enverit doni te talleni apo e keni me gjithe mend me keto krahasime idiote?

    PO PSE ME BUNKERET E HITLERIT QE PUSHTOI GJYSMEN E BOTES DO TE KRENOHENI JU O BOLE FANATIKE?

    apo:

    Me disa vendstrehime per pasanike kunder Bombes Atomike gjate Luftes se Ftohte BRSS-Perendim qe eshte normale cdo vend te ndertoje per shtetasit e tyre?

    PO BUNKERET E ENVERIT ISHIN SI TE HITLERIT NE KOHE PAQE O TE MARRE?

    Te cilat u mbushem me MUT dhe SHURRE gradualisht dhe nuk kishte burre none me lesh ne turre qe te futej brenda. PO me ke talleni ju o karagjoze fanatike?

    sepse:

    Vendstrehimet qe tregoni duken si hotele me 6 yje dhe nuk i sheh me syrin e turistit,

    nderkohe qe:

    Bunkeret e Enverit kane mbuluar Vatanin si nje REZIL grotesk i Shqypnise ne syte e Botes qe ben humor me ne.

    Reply to this comment
    • Alban July 31, 16:06

     Ah ty te shplafte mortja, se po shoh qe i paske bere dhe nipat si veja, se dukesh nga shkrimi qe s’je ti. Dmth ju ketej thoni qe ne Zvicer vendstrehim i kishin pasaniket te mbroheshin nga Bomba Atomike e Luftes se Ftohte, ketej thua qe ne Shqiperi ishim ne kohe paqe? Dmth pasaniket budallenj e ju debilet dolet firuan? Ah mortja ty. Dmth ti thua qe po ra bomba ne Zvicer, ne Shqiperi s’na kapte vala. Ah c’te te thuash ti? Po Hitleri c’donte te bente bunkere ne Zvicer apo Suedi? Po keta zvicerian pse si thane sikterr bunkereve pas hitlerit por i rinovojne sot e kesaj dite. Shih videon e para 1 viti https://www.youtube.com/watch?v=fWyxVcJP0BM. un Apo kete e di vetem ti. Une po te them harxhojne trilliarda franka per te ndertuar bunkere, ti thua ‘jo po hitleri jo po s’jane si hotele me 6 yje? Dmth ti do bunkere si hotele me 3 yje si zvicerianet? Po aq e kemi takatin mor mortjemadh, Se ja, jemi popull qe ka dhe njerez te trashe si puna jote, qe s’dine te ndajne te miren nga te keqen e qe duan te percojme cdo perparim te vendit e cdo vlere qe mund te ndertohet. S’ka dal ndonje zvicerian debil deri me sot, si puna jote, qe te thote uaa sa te shemtur bunkeret, ci duam, ti prishin se na shemtojne. Debil 40 karat!

     Reply to this comment
     • intelektuali July 31, 20:05

      Ore fanatik i bunkereve DORDOLECE te Mehmetit, qe Enveri e urdheroi Veglen e tij vrastare per te trembur Brezhnjevin pas Prages 1968 dhe kur e kishte kapur paniku i humbjes se pushtetit pas pucit te gjeneraleve te tij dhe qe kishin per qellim jo strehimin dhe mbrojtjen e popullates ne rast sulmi Atomik, por ne baze te strategjise se re te mbrojtjes ishin breza per mbrojtjen e regjimit diktatorial te familjes Hoxha nga Armiku Imagjinar qe nuk u be i gjalle kurre. Nuk ke qene ne ZBORET (shprehje sovjetike) e Mehmetit se atje behej e qarte tradhetia e Beqir Ballukut qe e kishte lene vendin qellimisht pa bunkeret dordolece te Enverit qe gjenerali i Ushtrise se Vdekur, Dilo Fanatiku, si nje LOLO arkaike thote:

      NUK ISHIN 750 MIJE BUNKERE, POR VETEM 150 MIJE QE FILLUAN NE 1974 DHE U PERDOREN VETEM NE NE LUFTEN E KOSOVES 25 VJET ME PAS KUR ISHIN BERE HALE PUBLIKE

      prandaj:

      Tema qe po diskutojme ne kete forum te nderuar eshte:

      A I DUHESHIN SHQYPNISE QE PO VDISTE NGA MJERMI DHE URIA BUNKERET E MEHMETIT ME URDHER TE ENVERIT QE KUSH I SHIKON SOT THOTE:

      “Po keta shqyptaret jane nje popull budalla, si nuk doli nje tí thonte BOSIT te cmendur: STOP me kete cmenduri idiote?”

      nderkohe:

      Qe ti me dergon kopje interneti me vendstrehimet kunder Bombes Atmike per mbrojtjen e popullates te Zvicres si hotele lluksoze, po ja une po nga interneti po te dergoj te lexosh qe po Zvicra i ka nxjerre ne SHITJE bunkeret e saj:

      https://www.huffingtonpost.com/2012/10/28/swiss-military-bunkers-art-storage_n_2034060.html

      CFARE DO TE THUASH TANI?

      apo:

      Do te vazhdojme me llogje idiotesh pa llogjike?

      sepse:

      Po ke dale fare nga shinat e debatit o Mavri agresive dhe po fut llogje interneti kur une te kerkova vetem te me dergosh nje bunker si te Enverit ne Norvegji, ti me bombardon me vendstrehime kunder Bombes Atomike si hotele me 5 apo me 6 yje dhe rregulloje gjuhen e halabakut se ndryshe komunikimi behet i pamundur dhe debati inteligjent ne gazeten DITA.

      Flitet qe kur Mehmeti donnte te provonte bunkeret e tij fuste brenda inxhnierin konstruktor dhe e qellonte me kundratank, shume inxhniere te Partise se Punes dhane jeten dhe iken per dhjame qeni nga provat e Mehmetit, sepse te gjithe i shpallte ARMIQ te popullit dhe u internonte familjet, por dihet edhe qe Shqypnine pas bunkereve DORDOLECE te Enverit e pllakosi zija dhe mjerimi total qe coi ne vitet 80-90 edhe ne falimentimin e ekonomise dhe renimin e shtetit si kurre me pare ne histori.

      KJO ESHTE TEMA E DEBATIT DHE GJENERALI I ENVERIT DILO FANATIKU MBASE NUK I KA PROVUAR TOLLONAT DHE BIDONAT E VAJGURIT NE RADHE KILOMETRIKE KUR POPULLATA PO VDISTE NGA URIA,

      por:

      Eksodi i 1991 qe po ta tregoj te shikosh per te freskuar kujtesen e tregoi mese miri se ku te con marria dhe idiotyesia ne drejtimin e shtetit nga Diktatore pa shkolle, Vampire paranoike si Enver Hoxha, ja shikoje qe te mos shkruash llogje me hotelet-bunkere ne Zvicer si nje tallje me komentuesit inteligjente ne kete forum te nderuar te gazetes DITA:

      https://www.youtube.com/watch?v=_Jk7zSopzBM&t=1s

      Ne Arizona te SHBA ne mes te shkretetires ndodhet nje vendstrehim qe eshte me i madhi ne Bote, afro 1 mije metra nen toke ku zbritet me ashensor dhe qe eshte destinuar per te mbrojtur racen njerezore kur Bombat Atomike te kene shkaterruar Boten ne rast apokalipsi. Sipas njoftimeve atje do te strehoen te rinj te shendoshe nga raca te ndryshme njerezore, kafshe dhe shpende nga te gjitha speciet e ndryshme, sigurisht edhe pasanike dhe pushtetare te zgjedhur sipas nje liste te posacme, pak a shume si “Varka e Noes” ne variantin modern. Ne kete vendstrehim te fshehte qe syri i njeriut te zakonshem nuk e kap jane luajtur edhe skena me filmin “Terminatori” dhe Presidenti Trump aktualisht ka vendosur ta nxjere ne ankand per ta shitur, sepse e konsideron si nje “Varr te se kaluares” qe eshte projektuar nga “Mendje te semura”, por SHBA mund tí lejoje vetes te hedhi badiava disa miliarda dollare,

      por:

      A I LEJOHEJ ENVERIT TE FALIMENTONTE EKONOMINE E SHQYPNISE SE VARFER ME BUNKERET E TIJ QESHARAKE?

      Kjo eshte tema e debatit inteligjent dhe as numuri i bunkereve te Dlio Gjeneralit qe jeton akoma ne Kohen e Qepes te Partise se Punes dhe nuk e ka mesuar akoma qe Shqypnia eshte ne NATO dhe po kerkon te behet pjese e BE-se.

 9. Claus July 30, 10:52

  Nje „silure“ nagcmuese per „gjermanin e fundit“ me te cilin dua te replikoj me kenaqesi, si i vetmi me te cilin mund te besh „muhabet“ ne kete forum.

  Nga „profili“ qe kam nxjerre, ju me dukeni „o gjerman“, se keni mbaruar Shkollen e Bashkuar, ke qene oficer ndoshta ne forcat ajrore dhe tani punon diku ne Südtirol si „oficer i liruar“ nga reforma.
  Tani per ju kam disa pyetje per te cilat pres shpjegime nese me lexon, nga te tjeret kokebetonet ketu jo qe nuk pres, por as i lexoj fare edhe nese shkruajne.
  Po e filloj me nje histori si „historian“ me hobby qe jam:

  Kohet e fundit mora nje ftese shoqerore te hyja ne nje repart ushtarak te nje vendi te nje Blloku Ushtarak. Me kete rast behej dhe betimi i taij regjimenti. I thashe ftesaxhinjve se me duket si e tepert te vij dhe e dyta punes ju e dini qe une jam tip „zevezegu“ dhe sa t`ju hap pune juve dhe vetes time me mire po e kaloj diten me punet e mia qe nuk i kam as te pakta. Por si gjithmone ne ate vend „zevzegxhinjte“ pelqehen se hapin debate, hedhin pyetje, shkurt e „kalojne cakun“.
  E megjithate me te shtyra shkova duke udhetuar me ore te tera me makine. Si gjithmone syri im „nen vezhgim“ per historine e atij regjiementi ndertesat e se cilit ishin ndertuar pothuaj 80 vjet me pare. Historia per mua aty fillonte.
  Ishte „Dita e Dyerve te Hapura“ per ate regjiment, por une haurin me tregime se c`kam perjetuar, me prezencen time dhe te miqve te mi atje nuk dua t`a hap plotesisht.
  Dhe ja tani dua te kthehem tek historite e Dilever Goxhaj i cili “ngre peshe” zemrat e komentatoreve ketu, qe kenaqen qe ne pike te sabahut me keto histori famemedha qe me duken as me shume dhe as me pak si „liber perrallash“.
  Dilaveri na ze ne goje armatimet, bunkeret, fuqine ushtarake, por nje gje harrojne keta „gjenerale“ shquptare.
  Harrojne ushqyeshmerine e ushtarit, formimin, fizikun, psikiken bile-bile dhe rrobat qe vishnin ne trup.
  Kur kam pare dietat e ushtareve te Ushtrise se Kuqe dhe Bllokut te Traktatit te Varshaves te dukej vetja se ishe ne kamp pushimi dhe jo nje ushtar i thjeshte i atij Blloku. Kur shihje dieatat e ushtarit te Wehrmacht-it gjerman ku mishi, receli, gjalpi, kafeja, keku dhe cigarret, mendoje se 120 gram mish ishte ku e ku me shume se nje dreke qe mund te merrje ne SHQUP ne kohe te lire.
  Ndersa ushtari shqiptar i infanterise a kembesorise si quhet merrte vetem 20 gr. yndyre ne dite, nje gote caji ne darke, dhe nje tas fasulesh ne mengjes qe te le mendosh dhe te besosh pa nje pa dy se dhe i burgosuri i Spacit a Burrelit merrte me shume kalori.
  Diete skandaloze, qe as ushtari i rrethuar ne Stalingrad nuk e kishte!!!
  Po ashtu dhe tankisti dhe artilieri a ku ta di une me shume se kaq nuk kishin.
  Pa le pastaj rezervistet dhe zboristet e shkollave te mesme, te larta dhe ndermarrjeve qe ishin per faqe te zeze ne ato stervitjet qe benin a thua se shkonin pikniqeve me pushke druri dhe me nje cope buke me djathe ne dore.
  E pa vete „Gjeneralisimi“ Mehmet Shehu si perfundoi Br.e I e tij ne vitin 1979 neper malet e Martaneshit. Nje te vertete u tha oficereve, ushtareve, rezervisteve etj,etj,etj:
  Shkuat si derrat dhe u kthyet si lope“!!!

  E si mund te stervitej a luftohej me 2000 kkal. ne dite, te paveshur dhe te drobitur qe nuk kishin bere nje ushtrim me paralele ne jete?
  Ushtare qe kur i nxjerrin fotot sot neper rruget a plazhet e asaj kohe shikon me shume fshatare rakitike, te lodhur, te derrmuar a thua se nuk ishin 18-20 vjecare me ca rroba te shpifura qe i benin si dordolece neper rruge.
  Ushtare te sjelle nge rrethet me te humbura shumica me shkollera 8-vjecare, qe sigurisht kishin gjetur parajsen me ate tasin me grosh ne mengjes, gjysemanalfabete per te mos thene me shume.
  Oficere qe mbanin ne pune dhe jashte pune vetem rroben ushtarake ne trup, me ca uniformera te dale boje dhe te zhubravitura.
  Nuk ishte ushtri ajo. As dhe ata bunkeret qe ne vijen kufitare as nuk shihje nje me sy, pa lere se c`thote Dilaveri. Ja shihni vijen kufitare ne Malesine e Madhe nuk sheh gjurme bunkeri me sy. Dhe ato mijera qe u bene ishin pa lidhje dhe pa plan logjistik. Pune shqiptaresh hesapi. Tirana dhe Durresi te mbushur plot se c`behej neper katundet e Shqiperise as nuk merrej vesh.
  Bunkerzimi ishte aksioni me pa plan ne ate kohe. Nje cmenduri pa plan dhe pa ide vetem merr ushtare xheniere dhe nderto kuturu.

  Tani pyes „gjermanin e fundit“ a ka ndonje gje te pavertete ne kete histori timen?
  Pergjigjen e tij e pres me kersheri.

  P.S. „Dita e dyerve te hapura“ ne ate regjiment u mbyll me nje „dreke ushtari“ qe kur e kujtoj me shkojne proteinat firifiu ne gjak dhe me betimin ushtarak qe ne temp. 36 grade Celsius ne hije asnje urdher nuk u dha te hapej kopsa e pare e xhaketes!!!!!
  Paska qene e “meshirshme” ushtria e Mehmet Shehut thashe me vete.

  Reply to this comment
  • Illyria-Shqiperia July 30, 11:44

   Ne ushtrine e Izraelit, qe e dime, qe eshte nje nga me te pergatiturat ne bote, ushtaret rezerviste, qe fundjavave shkojne ne shtepi, e ndajne ushqimin ne 4 pjese. Dmth kater ushtare hane 1 konserve mish, nje konserve fasule, nje sallate etj. Kjo behet qe ne kohe lufte:1. Ushtari te mesohet te ndaje ushqimin me shokun. 2. Mos te mesohet me kaviar e te veje shume dhjam. Keto jane fakte, qe I kam pare vete. Tani ju Claus, po na qaheni se si ishin veshur ushtaret tane. Ushtria e kuqe meqe ra fjale, ka qene katastrofe nga kjo ane. Si ne kohe lufte, si ne kohe paqe je. Tani Pak a shume eshte me mire per sa I perket sjelljes ndaj ushtareve. Doni te nxini cdo gje.

   Reply to this comment
   • olta July 30, 15:00

    Nje pyetje per Clausin ?

    Sa Clausa jeni ?
    Sepse ne kete koment tuajin te meposhtem te Gazeta Dita te dates 23 gusht 2018 ju e beni Enverin legjendar kurse tani po e telendisni si ushtri kokpalaresh:

    Ja dhe komenti juaj i dates 23 gusht:
    .

    Po ndiqja keto dite me teper interes emisionet aq informative te stacioneve serioze gjermane.
    Behej fjale per agresionin sovjetik mbi Cekosllovakine e asaj kohe.
    21 Gushti i vitit 2018 eshte date „jubilare“, date qe nderhyrja sovjetike ne Cekosllovaki mbush 50-vjetorin e saj.

    Rreth ores 23 te 21 Gushtit te vitit 1968 avjonet sovjetike „Antonov“ ulen plot zhurme ne aeroportin e Prages per te hedhur ne rruget e Prages, Bratislaves dhe qyteteve te tjera te Republikes Cekosllovake tanket e Ushtrise se Kuqe dhe per te shtypur ato muaj lirie te shtypit, te shprehjes, te mendimit te lire, per te shtypur „Pranveren e Prages“.

    Tersellimat e uljeve te avjoneve transportues degjoheshin deri ne ndertesen e Komitetit Qendror te P.K. te Cekosllovakise, ku Sekretari i Pare i P.K. Alexander Dubcek me anetaret e reformiste te K.Q. ndodheshin ne apati te plote.

    Perballe doktrines brezhnjevjane te „Sovranitetit te kufizuar“, reformat e Alexander Dubcek per nje „Socializem me fytyre njeriu“ do te beheshin pluhur dhe hi.
    Kjo ishte sa per paranteze, sepse automatiksht gjate atij dokumentari, tragjedia ceke do te me bente te hidhja nje sy kendej, nga kjo Shqiperia jone e vogel, qe deri ne ate kohe ishte akome de juro anetare e Traktatit te Varshaves.

    Po c`behej me te vertete ne Tirane?
    Agresioni sovjetik do te bente te mblidhej me urgjence K.Q. i P.PSh. dhe Enver Hoxha do te dite me nje deklarate tejet radikale ku i behej thirrje udhehqjes cekosllovake dhe ushtrise se saj ti rezistojne ushtarakisht atij agresioni fashist!!!

    Nuk do te zgjaste shume dhe me 5 Shtator te vitit 1968 Plenumi i K.Q. te P.P.Sh del me rezolute unanime per denoncimin e Traktatit te Varshaves dhe daljen perfundimtare nga ai Traktat. Me 13 Shtator ne mbledhjen e Kuvendi Popullor me nje fjalim plot pathos te Mehmet Shehut Shqiperia eshte tashme edhe de juro jashte atij Blloku ushtarak.

    Ishte perseri nje nga perballjet me te medha kunder nje fuqie ndoshta me te madhe te kohes, sic ishte Bashkimi Sovjetik!!!

    Po kush mund ta bente ate akt historik qe per kohen mund te merrte dhe nje nderhyrje ushtarake?
    .
    Per nje gje besoj se nuk gaboj, kete ndeshje me nje fuqi te tille mund ta bente vetem nje njeri, Enver Hoxha, askush tjeter.

    Reply to this comment
    • Claus July 30, 16:19

     Po perse ke marre emrin e „Olta“ xhanem, se helbete kaplloqja ime me shkon tek ministrja e NATO-s Olta Xhacka?
     Po nuk ka gje ky nuk eshte problemi im.
     „Problemi“ im eshte qe, nga shumica lexohem jangllesh ose me sakte me syze qe as vete nuk ja gjej emrin, nga pakica fyhem dhe shahem.

     Komenti i dates 23. Gusht nuk ben fjale aspak per ushtrine shqiptare por per nje figure, figuren e Enver Hoxhes. Dhe pike. E kam thene qe ne fillim qe ajo figure ka drite-hijet e saj, po kete pjese nuk e ke cituar „olta“, sepse ai akti, pra dalja nga Traktati i Varsheves ishte natyrisht nje akt historik. I mire apo i keq ai ishte historik. Dhe kete akt mund t`a ndermerrte vetem Enver Hoxha. Tek komenti im nuk ke as epitete „legjendar“ dhe as „lavdiplote, por vetem „akt historik“ dhe historik ishte.
     Se si ushqehej ushtria ne vitet `80 dhe cfare dietash kishin ajo eshte pune tjeter.
     Po aq lexoni dhe aq kuptoni.
     Ke gje per te thene si kundeshtim ndaj komentit tim?
     Lere Enver Hoxhen ne vendin e tij se ai jetonte ne nje bote tjeter, kishte endrrat dhe idealet e tij dhe kujtonte se i zbatonte dhe ja zbatonin ne jete Hysniu, Kadriu, Mehmeti, Hajredini, Shemshedini, Hajrullahu, Bejtullahu a ku ta di une.
     Idealistet qe vene idealet dhe endrrat e tyre mbi cdo gje i respektoj, qofshin te cfaredo lloj krahu.
     Askush nuk doli mbi idealet e tij, por njeri i binte samarit dhe tjetri gomarit. Thoshte nje fjale ai dhe ata gjeneralet e medhenj te dale nga ucelishtet e Bashkimit Sovjetik te kthyer nga malet merrnin kalemat dhe te nxirrnin budallalleqe si si ajo broshura, „Arti Ushtarak Popullor“.
     Aq ja thoshte Enverit te shkrete, se nisej nga teoria leniniste „I gjitha populli ushtar“ dhe donte ta zbatonte edhe ne Shqiperi. Idealist ishte padyshim, por kushtet nuk ishin si ne BS a ku ta di une, kur as vete BS nuk e zbatoi kurre ate art!
     A e di si ushqehej trupa sovjetike ne kohe paqe? Me caj ne darke dhe fasule ne mengjes jo e jo, ndersa nuk po hyj ne ushtrite e vendeve te tjera se dalim si „rruarr qethur“.
     Dhe meqe me kujtove „kokepalarjen“ e ushtrise shqiptare ke nje fare te drejte oj „olta“.
     Ne ushtrine shqiptare nuk lahej koka dhe e di perse? Se ushtari qethej „Zero“, pra nuk kishte c`te lante. Por po te shkojme me tej dhe te pyes, a e di perse qetheshin „Zero“?
     Pergjigjen nuk po ta jap, besoj se e gjen vete.
     Ndersa tani sapolexova qe ka plasur zgjebja ne Shqiperi. Me thelle nuk po hyj ne keto muhabete forumi, „olta“.
     Vetem merre me mend te kesh te kruara trupi ne stervitje a ne fushe lufte dhe Mehmet Shehu te vinte nuk i rrije dot „Gatitu“. A me kupton?
     Prandaj ne fund kam shkruar jo ushtri e Enver Hoxhes, por e Mehmet Shehut se ai ishte Gjeneral-Leutnant ne ate Shqiperi.
     Nuk mbrohet vendi me 2000 kkal. , me dy gram shkolle dhe me trupa te drobitur nga punet ne fshat o „olta“!
     Enver Hoxha hidhet ide, te tjeret ja zbatonin ashtu sic ja zbatonin.
     Prisja komentin e „gjermanit te fundit“ por me dole ti, „olta“, dhe ato kerkimet e tua te shumta qenke lodhur aq shume sa me gjete me 23 gusht dhe me kape „mat“, por mendimete divergojne aq shume sa zor se perputhen dhe kjo jo per fajin tim.
     Eshte bere tenderi i grosheve?

     Reply to this comment
     • gjermani i fundit July 31, 01:36

      Klaus, me fal qe po nderhyj prape, se harrova. Beme nje stervitje nje mujore ne Karpen, ne vere. Ishte shume vape, ndofta 40 grade dhe kpsen e xhaketes nuk e hapnim edhe ne. Erdhi komandanti i shkolles, nuk e them emrin, por mes nesh e quanim”Enveri”, e qeshte si Enveri dhe ishte nje shkodran shume simpatik. Une po shikoja dy Envere nga vapa, vajta ti kerkoj leje te ulesha diku dhe me ra te fiket se kisha edhe çanten e shpines. Konkretisht jeta ushtarake eshte e serte dhe me shume privacione. Me logjike te paster humane s’duhet te ekzitoje gjekund ushtri. se evitohen lufterat. evitohen shpenzime marramendese ne teknike, resurse humane, fonde publike, etj. Psh, çdo vit Pentagoni shpenzon mbi 600 miliarde$, imagjino sikur per 10 vjet te kursehej ky shpenzim e te investoheshin per nevojat njerezore, apo spitalet psh, ku ne Amerike edhe 5 dite te shtrohesh dhe te bejne dy analiza do paguash mijera dollare. Mirepo shtetet kane ne mendje te tjera gjera dhe keshtu sheh rrushi-rrushin e piqet; perfundon qe shtetet rivale shpenzojen shume e me shume dhe u dashka mbrojtja.

  • Albana July 30, 14:46

   Lol ca debili! Dmth ke vajt me nje event te ushtrise qe mund te vej me kuc e mac, dhe e quan si ftese? Ti qe ketu fillon genjen, se ‘dite e dyerve te hapura’ jane event qe behen nga ushtria, qe publiku te njihet me ushtrine gjermane, dhe mundesisht te marrim me shume rekrut. Normalisht do ju qerasin me ndonje biskote, por ti si ‘turist eventesh’, s’ke si te besh analize ushtarake nga evente kot. Ncnc

   Reply to this comment
  • gjermani i fundit July 31, 01:22

   Claus, te me falesh se nuk e kam ndjekur kete artikull e per rrjedhoje as debatet poshte. Une kam pasur nje komandant zevzek nga Jugu ne shkollen Skenderbej qe perseriste nje fiksim te Napoleonit qe paskesh thene se me mire perballonte nje armate te rregullt se nje batalion me mamluke. Fjala ishte per luften asimetrike dhe kujdes nga i urituri se ai nuk ka ç’te humbi. Ne te vertete edhe Ushtria jone u udhehoq nga sloganet politike dhe vuajti shume me gjithe sakrificat qe pothuaj tere populli i pati kosto mbi vete. Jam dakord qe dieta ushqimore ishte mjaft e varfer, por kjo nuk eshte themelore. Themelor eshte motivimi – thuhej atehere – por edhe sot ka rendesi jo te vogel. Ka skuadra qe mundin Real Madridin, se motivohen e lozin me gjithe shpirt. Ato qe thua ti kryesisht jane ne bazen e ushtrise mercenare, ushtare qe paguhen mire dhe shperblehen per te luftuar, ne lashtesi luftonin per plaçke. ot per ushtri nuk flasim dot, eshte epoka e butonave dhe duket se me nostalgjite tona ka marre fund nje bote tjeter qe ndofta kur te plakemi, dhe ishalla plakemi, do kemi mall ta kujtojme. Duket qe ne shqiptaret nuk e kishim luksin per te tera, ke parasysh trashegimin ekonomike, mundesite e pakta, etj. Per aq sa ishim dhe aq pak mundesi industriale sa kishim une besoj se mbrojtja ishte organizuar me menyre te pashembullt, ishte mbi mundesite tona po ta gjykosh. Une mendoj se fortifikimi ne luften difensive udhehiqet nga kritere te pandryshuara ketu e 2000 vjet, vlen edhe per tani qe po flasim. Tre qendra zjarri te lidhura mire vlejne sa nje kompani. Kur dola ne pune jam marre me inventarin e armatim-municionit te nje ish-divizioni. Mundet qe ne planifikimin e bunkereve te ishte punuar me mire, por ke parasysh gabimet humane, gabojne edhe kompjuterat, mendo edhe mundesite tona te pakta, industrine jo ne nivelin e vendeve te zhvilluara, pergatitjen e kuadrove jo dh aq optimale, etj. Siç dihet, ushtria pasqyron me se miri fuqine e gjithanshme te nje vendi, se ja, Ameriken nuk e respekton bota se ka Trampin te bukur, por se posedon fuqi militare, dhe eshte ajo ne fund qe vulos dominimin e politikave te tjera. Jam dakord me ty Klaus se ne ushqeheshim keq, bombardoheshim keq me slogane, por edhe sterviteshim dhe studjonim; jo gjithshka do pare me syze te erreta. Mjaft shoke te mi e breza te meparshem ne forumet e dedikuara ushtarake kujtojne me nostalgji vitet tona te shkolles, kur ja, tani ne shumice jemi jashte dhe nuk na mungon me buka e gjella. Une vete punoj ne sektorin turistik, nuk ka ushqim te rralle te botes qe te mos e kem provuar, biles pa leke fare, leteralisht i jam kthyer ushqimit te thjeshte qe gatuante nena ime ne kohen e varferise ante ’90. Ne zonen ku banoj une slogani kryesor i dietes ushqimore eshte rikthimi tek e vjetra, qe eshte gjenuine. Hahahaha, po me vjen per te qeshur, se para pak ditesh po me tregonte nje financiere qe e kishim te ftuar, per nje pjate qe kish ngrene tek nje shef me yje Michelin. E kish ndare qershine ne kater thelpinj dhe brenda ne te kishte futur nje karkalec te kuq deti. Pastaj pjate qe vizatuar kaq bukur me ngjyra si ato maketet e Edit, po per te ngrene ishte vetem kjo qershia me nje karkalec te vetem, hahahhahaa, si pak per te bere lufte… Djali im ka shok klase djalin e nje hotelieri qe posedon nje muze te vertete me arme trofe, seeshte shume i apasionuar. Me priti nje dite dhe me tregoi te gjitha armet. Ishte aty i thekur dhe nje konfeksion i racionit te Luftes, i famshmi racion “K”. Kur me çoi tek pjesa e armeve ruse fillova une t’ia shpjegoj imtesisht, Simonova, Tokareva Tulski, Dragunov etj,e deri tek nje arme qe ai e dinte jugosllave, ne fakt ishte nje Ash-82, kallashnikov i modifikuar prodhim shqiptar qe leshonte granate. Ky i fundit na thoshte shefi i katedres kishte tyte me çelik suedez, duronte 9000 te shtena gjersa tyta bymehej e deformohej, ne krahasim me modelin rus qe arrinte mesatarisht 6000. Klaus, kaluam tre dekada nga ajo kohe tjeter, patjeter qe e sotmja e qesh te djeshmen, e nesermja do qeshe te sotmen. Kur peka me dore nje celular isha ne Athine, vetem 5 minuta te flisje ne celular te fluturonte huma e nje dite pune. Sot me nje dite pune paguaj abonimin tere vitin, te flas pambarim, shto dhe internet e budallalleqe moderniteti. Ne vitet ’80 akoma ne urbanet e ca shteteve amerikane akoma ishin ndare autobuset per te zinj e te bardhe. Ne ishim bazuar ne shkollen ruse, qe nuk merrte referim bollekun e ushqimit te ushtareve amerikane, por sakrificen sublime te banoreve te Leningradit qe gjate rrethimit nazist vdisnin me mijera prej urise por nuk ia dorezuan qytetin pushtuesit. E kuptoj se keto gjera sot duken traplleqe, por atehere benin efektin e duhur. Eshte nje zjarrfikes nga Kuta me mbiemrin e kolonel Dilaverit, sikur te jene te tyret do desha qe ta qeraste nga ana ime per keto shkrime objektive. Hahhahaa, meqe me kujtove Klaus, ka suhqim dhe ushqim, Ne Amerike prshembull ushqimin qe hahet ne Evrope e shikojne me dylbi. Te uroj gjithe te mirat!

   Reply to this comment
   • Claus July 31, 09:12

    …dhe silura goditi ne shenje “gegen” (den letzten deutschen Soldat)
    Je i paarritshem.
    Pergezime!

    Reply to this comment
    • kokbetoni July 31, 16:25

     Për Clausin dhe gjermanin e fundit.

     Të nderuar komentues të apasionuar kam një sugjerim për ju; Duke qënë se jetoni të dy në Gjermani…Duke qënë se te dy paskeni mbajtur xhaketa ne 40 gradë temperature ne Karpen …Duke qënë se jeni elitare ne Gjermani fundja lini takim ne ndonje vend te favorshem atje dhe qani hallit bashke..E them kete se boll po durojme Xenat argitat dhe obezet e monikes prandoj ju lutem mos na i ndyni forumin me kete gare kush te mburret me shume se “ha” gjera qe nuk i ha kush ne bote dhe u kthyet te fasulja..
     -pra mos masterboni ne forum se nga te pangrene paskeni shkuar te “mbreti” si te ai libri”i Pasuri dhe i varferi.”

     Reply to this comment
     • gjermani i fundit July 31, 23:07

      kokbetoni, ne fakt desha te vertetoj se edhe ushimi me i zgjedhur dhe me i rralle nuk eshte domethenia e jetes; as me shkon ne mend te mburrem se nuk eshte ndonje gje. Ketu nuk po qan halle kush, po debatojme se me ato kushte dhe rrethana ishim ne gjendje ti dilnim zot vendit apo jo? Une mendoj se ishim te gatshem per mbrojtje dhe qeme te organizuar fort mire, pastaj se ishim diktature, kishte varferi, ushtria nga vitale u degjenerua ne formale, etj, keto vlejne per periudhen e fundviteve ’80 e ketej.

    • Shut up... July 31, 21:01

     Ab und zu kommt hier ein “Hassprediger” hinein und schießt wie verrückt um sich. Dabei trifft er (glücklicherweise) immer sein eigenes Knie. Nicht umsonst sagt mann: “In die Hölle kommt derjenige, der dort hinein will”.

     Nicht wahr “qirio” Claus?

     Dieses Mal hast Du wieder eine Blamage (Burn-Out) erlebt. Der letzte Deutsche war wieder eine Nummer zu groß für dich. So ist es wenn man sich für den Besserwisser hält.

     Reply to this comment
   • Alban July 31, 09:44

    Nje koment fantastik, Gjerman i Fundit!

    Reply to this comment
   • Hammerhaituri August 2, 20:30

    O Gjerman! ( besoj se me kupton ) ne Armatim ??

    Reply to this comment
 10. Orteku i Fekenit July 30, 10:54

  Dilo djali mire e ke qe i kujton dhe na e nxjerr para syve c’ kemi qene e jemi por gabimi u be e nuk kthehet me! Shkaterrimi i ushtrise eshte i pa falshem! Fajin me te madh e ka “strategu” i Vicidolit por edhe ne te gjith qe ndenjem duar kryq kur repartet e depot e shtetit shkaterroheshin e vidheshin ! Ajo qe na mungoi ne momentin vendimtar eshte kompaktesia si komb ! Llogarite me bunkeret e armatimin ishin bere mire por mosmarrja pjese ne tregun e hapur botror e beri ekonomine te nje anshme e anemike .Mbyllja e kufijve krijoi nje tek ne deshire te madhe deri ne cmenduri per te dal jashte e braktisur c’do gje! Kete gjeneralet tane nuk e parashikuan dot! Sot pa ushtri e pa ekonomi jemi aq afer me Kosoven e shqitaret e tjere sa kurre ndonjeher! Gabimet te mos i perserisim ama te shohim rrugen perpara! Dje e mbushem me bunkera sot me xhamira dje kerkonim xhinse e sot perexhe! !!! Die na conin me hap tarraca e ndertu hekurudha sot e shohim me te arsyshme te pastrojm nevojtoret e Italis
  STRATEGJIK ISHTE GABIMI DILO VLLAI

  Reply to this comment
 11. Akademiker perendimor July 30, 11:27

  Laus Claus pakoksi,
  Ne shqiperi akoma? Apo i “derguar i te ashtuquajturit shtet shqipetarr” prane natos apo kushedi emirateve. Si v ajazi. Po te pakten ai ISH matematikan (Assistent pedagog ne UT) i Dale nga shkolllat e Enverit.

  E Po ne kemi punera akadamike ne deutchsprechenden Länder migjethese jemi kokbetoni. Ndoshta dhe per kete aresye na vleresojne me shume keta bashkekombasit e rinj se na vleresonin ATA kokqypat e korruptiar
  te mbetur ne shqiperi.

  Reply to this comment
  • Orteku i Fekenit August 2, 20:24

   C Lausi mund te beje c’do lloj pune ne Gjermani vetem perfaqsues i vendit ne NATO nuk eshte se ata i njohim jane ish shoket tane te shkolles!! Kurre nuk do flisnin ne kete menyre! Urrejtja per sistemin eshte nje ane patriotismi dicka tjeter dhe realiteti tjeter gje.
   Dilaveri eshte patriot oficer i bindur nuk mbron verberisht sistemin kur i njeh meritat ushtarake edhe M.Shehut. Mbrojtja e vendit u organizua nga ushtarake te mirfillte jo nga Hoxha! Ai nuk qe dakort me B.Ballukun se nuk qe dakort me me tezen e luftes partizane donte lufte frontale pretendonte se nuk ishm me ne kohen e L.2B . Ushtaraket tane gjeten zgjidhjen e fortifikimit, dakort qe kushtonte shum por nuk kerkonte nje teknollogji te sofistikuar qe nuk e kishim. Per kushtet e athershme ishte zgjidhja me e drejte nga ana ushtarake! Dikush thote qe s’ka Zvicera bunkera ose Hollanda e vende te tjera europjane, ketu dalim tani te te metat e sistemit socialist shqiptar ose komunist e quajme si te duam. Theniet si “Lufta eshte vazhdimi i politikes me mjete te tjera “ose ” politika eshte shprehje e koncentruar e ekonomise “kane gjetur zbatim ne Europe.
   Vendet europiane duke qene te pleksura ekonomikisht me njera tjetren vendosen te kene, dhe eshte llogjike, nje platforme te perbashket ushtarake dhe ja ku u krijua NATO.
   GABIMI JONE DMTH I HOXHES ishte pikerisht ky IZOLIMI TOTAL.
   Nejse kalojm kohen me llogje !

   Reply to this comment
   • Alban August 3, 11:43

    Ore Zvicra ka bunkere te mbroj 100% te popullates.
    Dhe harxhojne biliona franga per to. Ka dhe ushtri te detyruar per nenshtetasit e vet.
    Kur bunkere dhe qendra zjarri ne Zvicer qe gatuhet gjithe politika boterore, po ne jemi me te zgjuar qe ti prishim? Ja kaq eshte.

    Kurse qe IZOLIMI ishte fatal per Shqiperine e thashe disa here. Por me sa kutpoj izolimi na i imponua nga vendet e tjere. Edhe tani qe s’je izoluar, perendimit si prishet shume gjiza per ne. Perkundrazi na kane lene jashte projekteve te medha.

    Reply to this comment
 12. cili jeni ju zoti Claus ! July 30, 14:17

  dy fjale per shkelqesine e tij Clauspy !

  Nuk e di a do ta shikosh kete timin ketu poshte ( e kam fjalen per komentin) por me lejo te them se ke bere komentin me antishqiptar per sa ke shkruar te Dita & Tema pothuaj nje dhjetevjecar…
  .
  Mallkuar kush te ofendon ty si Clauspy…intelektualin dhe nje fare demo demoni qe me urrejtjen e tuaj ndaj periudhes 1944-1990 po ja rrisni lavdine atij brezi qe krahesim ka vetem me epoken e Gjergj Kastriotit..
  .
  Fakti qe hapsiren ajrore shqiptare “ligjerisht” e ruan greku i Clausit nuk ka nevoje per coment.
  .
  Bravo Claus !

  Sinqerisht komenti juaj ndricon me shume se ky artikull i atdhetarit Claus… ate periudhe te lavdishme…
  .

  Reply to this comment
 13. Albani qofshe e Bekuar! July 30, 14:42

  Enveri iku mbaroi ta gjykoi historia ,..une sapo u ktheva nga shqipnia njerzit vuajne per buken e gojes ,nuk duan tja din fare per patriotizem etj etj e kane mendjen te ikim jashte . Te pasuruar deri ne shifra marramendese keni vetem kliken e bllokut keni qene me kohe te shkolluare te rafinuar plus qe ju edhe te vrisni te eleminoni po kundershtove te gjitha keto nuk i bejne keta mjeranet e burgjeve politike ske asnje ne shqipni e ju tregoni jo ushtria jo bunkeri ne fund te fundit per cfare, camerine e humbem maqedonine po malin e zi po -vetem kosoven edhe ate do ik se nuk ka identitek kombetar por fetar si ten ne shqipni .mos u lavderoni cfare beri enveri cfare shkaterroi berisha .hepra cfare bete ju ku ishit cfare po beni per ti zgjidhur problemet gjeopolitike te shqiptareve plus ekonomine .
  Do isha i lumtur po kishim ndonje mendje ndritur per ndonje plan per shqiptaret ne ballkan per ruajtur gjuhen kulturen e historine ..e jo mendjen tek lufta ,se pastaj e humbim perseri se nuk ka inteligjence ..
  P,s.shkruar ne shqip pa marre ne konsiderarte rregullat e drejteshkrimin e shqipes )

  Reply to this comment
  • Alban July 30, 20:49

   Me qe me pyete mua, Une zoteri bej punen time mire. Punoj, paguaj taksat, nuk hedh plehra ne rruge, pastroj vendin qe me takon dhe e dua vendin tim. Fakti qe shqiptaret duan te ikin eshte ne saj te nje plani disa vjecare i politikave anti-shqiptare- Keto politika jane : dil ne tv e thuaj ‘ shqiperia eshte kot’, sulmo figurat perbashkuese, shko e fut 200 fe e 300 kombesi gjasme se ‘demokracia zoterie’, beji lemsh me ligje e gjykata, shit anti-vleren si vlere, sulmo vlerat shoqerore, sulmo luften atdhembrotjese si LANC, jepi dekorata tradhetare dhe kolaboracioniste, beji shqiptaret te mendojne se i keqi eshte sukses e i mire eshte humbes, e ja ku i ke receten per shkaterrimin e nje kombi. Ne dhe sikur gjerman te ishim do ishin shperbere me keto politika malinje.

   Reply to this comment
 14. Hammerhaituri July 30, 15:59

  Nuk ruhet vendi vetem me bunker e arme shkon c’do gje paralel. Ushtria ishte e forte kete e tregon edhe fakti qe ia kishin friken fqinjet tane ama i foli fryma shpejt ather kur na u desh (ne kosove) Faji eshte kolektiv na rrofshin bunkerat kur s’ka udhheqje .Sot mbrojtja eshte ne dore te NATO s!!!!

  Reply to this comment
 15. olta July 30, 21:13

  Pershendetje Claus !
  .
  Nuk dua te ofendoj por ju ose jeni maniak komentesh,ku te duket vetja si mbreti i komentuesve ose jeni njeri i paguar nga dikush/a por nuk me intereson as njera as tjetra.Sa per dijeni ” gjermani i fundit” ka te ngjare te jete ai ” beso” qe se bashku me plakun ndoshta NetiVjosa perbenit nje treshe para do vitesh qe ju kishte zili bota e komentuesve..Por ndodhi “carja
  midis teje dhe ‘beso” ne dy artikuj qe benin fjale njeri per Janullatosin dhe tjetri per UCK ku ju mbajtet nje qendrim te pabesueshem anti shqiptar…Nuk e kuptoj si ke “surrat” te ftosh ne diskutim nje komentues duke e poshtruar si oficer artilerie qe paska ikur si ty nga atdheu…bla bla bla
  .
  Nje urrejtje e paspjegueshme e juaja eshte se shume i permendni 2000 kkal dhe ata ushtaret e drobitur me morra etj..Sido qe te vine punet ne nje ushtri atdhedashese nuk matet patriotizmi me kalorite por per kauzen per te cilen luftohen..Marrim nje shembull Vietnamin ku ushtaret amerikane merrnin kalori 4-5 here me shume se vietnamezet dhe ne fund iken me bisht ne shale nga Saigoni..ne 1975-en

  Le te spjegojme pse u munden ushtaret amerikane nga vietnamezet ” e drobitur” qe merrnin 1000 kkalori

  Ne 1971 zoti John Kerry para kongresit amerikan mbajti nje fjalim historik ku kerkonte qe Amerika te terhiqej nga Vietnami..egzakt ate qe sugjeronte dhe Enveri.

  Kush di anglisht ai raportoi shume krime te ushtrise amerikane ku thoshte ne deshmine tij
  ……>>>>>
  Vietnam Veterans Against the War Statement by John Kerry to the Senate Committee of Foreign Relations
  April 23, 1971

  “‘…..They told stories that at times they had personally raped, cut off ears, cut off heads, taped wires from portable telephones to human genitals and turned up the power, cut off limbs, blown up bodies, randomly shot at civilians, razed villages in fashion reminiscent of Ghengis Khan, shot cattle and dogs for fun, poisoned food stocks, and generally ravaged the countryside of South Vietnam in addition to the normal ravage of war and the normal and very particular ravaging which is done by the applied bombing power of this country.””

  me kujtohet Francesk Radi (i ndjere) kur kendonte me vargjet e kadarese:

  ne vietnam o shoke
  bombarduan prape sonte
  shqetesimin tone
  me kitarre ta kendojme
  .
  Prandaj i nderuar Claus nuk eshte pune ‘Olte” apo marrje kkalorie nga nje ushtri e caktuar problemi eshte te mos ofendojme nje brez qe sakrifikoi rinine jo vetem ne mbrojtjen e vendit por dhe ne rindertimin e tij

  e fundit;

  te sugjeroj mos na caj trapin me ato ftesat qe merr atje ne Gjermani me mburrje sikur jot eme te jete nderzyer me ndonje ushtar gjerman..dhe nga ana tjeter perdhos ushtrine shqiptare si ke bere me UCK kur te kritikojne kolonel Janullen

  tung !

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku July 30, 22:06

   olta, pa ndonje lidhje me Claus dhe pa i i hyre gjere e gjate e thelle kesaj qe keni shkruar ju, po deshe te me sqarosh me holle, cfare kupton ti me:

   “…problemi eshte te mos ofendojme nje brez qe sakrifikoi rinine jo vetem ne mbrojtjen e vendit……”

   seps, vendin nuk e sulmoi njeri, dhe as kishte ndermend ta sulmonte. Ushtria me shume se mbrojtese e vendit (per te cilen s’kish nevoje sic te thashe) ishte instrument kryesor i diktatures shtypese te shqiptareve nga shqiptaret. Askush nga ushtria nuk sakrifikoi ndonje gje. Shumica e ushtareve qe vinte nga fshati, ne ushtri mbajti barkun me buke me mire se ne fshat , kurse oficeret bene palle ariu duke marre rroga te mira, per kohen, duke pasur privilegje te tjera per familjet e tyre pa bere ndonje pune te dobishme pervec stervitjeve qesharake etj. etj. Prandaj me fal po nuk e marr vesh ku eshte sakrifica e madhe ketu?

   Sa per ofendimet, ke te drejte. Askush s’ka te drejte te ofendoje, e verteta kur disa glorifikojne dicka qe ka qene maskarallek nga fillimi ne fund nuk perben ofendim. Eshte thjesht nje perpjekje per t’i thene gjerat sic kane qene ne te vertete,

   Reply to this comment
   • Orteku i Fekenit July 31, 15:04

    ” Palle ariu oficerat ” 4 vjet shkolle ushtarake ishte “qef” i madh! ! Vitet e punes neper Maja Mali kishin te benin pak me ariun por jo me ” “pallen” Nuk ka pasur shkolle ke ne qe te krahasohet me SHBO

    Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku July 31, 18:18

     Orteko e kam fjalen qe nuk bete ndonje gje te dobishme. kur them palle ariu.

     Reply to this comment
     • gjermani i fundit July 31, 23:31

      plaku xhuxhumaku, zakonisht puna e tjetrit duket me e lehte. I thone shprehjes, baçja e komshiut eshte gjithnje me jeshile(se jotja). Oficeret kishin shume privacione – mendoj une, kane akoma edhe sot, por meqe benin palle ariu, po ta marresh keshtu edhe minatoret palle ariu bejne, se mineralin e shperthen dinamiti, lenden e transportojne vagonat, etj. Ekuipazhi i peshkimit ben superpalle, se rrjeta e kap vete peshkun, por pa provoje te rrish 10 dite ne det pa familje dhe ne kushtet e marinarit? Apo shoferet e autotrenave qe bejne transportin me dite dhe net. Une te vleresoj per inteligjencen dhe humorin e holle, biles jam dakord me ty mos te kete ushtri fare, por me kusht qe ta heqin ushtrine fqinjet te paret, se po e mbajten ata duhet te kemi edhe ne nje ushtri ne mos superiore, te pakten ne grade per ti perballuar. Se do beje palle ajo ushtri nuk ve dot bast me ty, por ushtria mbahet si udhetari qe mban çadren me vete, qe ne rente shi ta perdore per te mos u lagur, edhe pse me shpirt udhetari lutet qe shiu te mos bjere kurre.

     • Orteku i Fekenit August 1, 17:09

      Ushtria eshte nje Instrument ne dore te politikes! Ne beme detyren tone ne shkolle e ne pune ishte zanati yne! Tani te vijne civile e te me tregojne se sa efikase ishte mbrojtja jone i thone :hajde baba te tregoj arat.
      Te dobishme beme ate qe jua dinim edhe dhembet fqinjve dhe nuk guxonte njeri te bente as gek as mek (kam folur me oficer serb grek italian edhe amerikan) Te dobishme beme ate qe nuk lejuam vllavrasje 90-97 Katrahuren e bene Zhulalet Berishet Gazidedet me shoke! Edhe sot dallohen ata qe dolen nga ajo shkolle pjesa derrmuse jane te sukseshem ne ate qe bejne!

     • Plaku Xhuxhumaku August 1, 21:59

      @gjermani i fundit. Degjo ketu zoteri, ma merr mendja se ke qene oficer ushtrie vete. Po te jete keshtu edhe komenti jot eshte i kuptueshem, Njeriu normal nuk e kafshon doren qe e ka ushqyer. Por mua ato perrallat me cadra qe robi i merr me vete qe te mos e lage shiu po deshe mos mi trego, jo per gje po me fyen inteligjencen. Degjo nja dy nga te vertetat e mia qe nuk kane lidhje me shiun. Ushtria duhet qe çke me te, por jo qe te mbaje ne pushtet dhe per interesat e veta nje pis pisi qe i thoshte vehtes marksist-leninist dhe nuk ishte vec nje xhandar i veshur civil qe i shkulte veshet mender ish-gjeneralave, mbasi ua kishte dhjere edhe gradat. Ai muti per te cilin po flas, u prish me Jugosllavine se Titoja i preferonte Koci Xoxen, por ama tha qe kete e beri per popullin. Kur Krushovi donte ta qeronte si Stalinisti i fundit, fup e nxorri perseri marksizmin nga vërra ku e kishte futur e ia tundi miletit para syve e pastaj nderzeu ushtrine se mos i ikte nga dora pushteti i vet dhe i zagareve te vet. Na u puth me Maon sa desh e na beri vellezer me majmunet e Kines, po per interesat e veta, dhe kur kinezet i vune munxat na u shpall Marksisti me i madh i te gjitha koherave. Ka plot e plot te tjera, por per sot po e le me kaq se edhe zotrote i di keto, po nuk te vjen mire.

 16. Alban July 31, 00:35

  Nga azili me intelektuhalen po shkruan dhe ti mo? Si mos s’paska ndermend te sulmoj njeri? Po Greket sa na shkau kemba ne 97ten ishin gati te na i ngulnin nga pas. Po Serbi qe desh i shfarosi shqiptaret e Kosoves a nuk tentoj te futej ne Shqiperi? Shqiperia ne ate kohe s’kishte ushtri SULMUESE por MBROJTESE. Kur u be puci ushtarak ne Greqi, grekve s’ja mbante te futeshin ne Jug te Shqiperise se s’dilnin me te gjalle.
  Modeli ushtarak ishte qe beji dem aq shume armikut sa te mos ti vete te prek me dore se edhe po fituan demet do jene shume te medha. Kaq pune e bente ushtria dinjitoze shqiptare ne ate kohe. Kurse kur erdhi fregata ushtarake greke ne Jug ne 1997ten na doli turku garant se ne vet ishim me breket neper kembe. Kurse tani ja kemi lene vet grekut hapesiren ajrore, qe po erdhi ndonje parti si Agimi i Arte ne pushtet nese a pasneser, pilotet grek na dine dhe vrimat ku i kemi.

  Ja kshu si ty derdimen e mendon dhe shtete neutrale si Zvicra me Suedine ndaj ndertojne bunkere e trajnojne popullaten per mbrotje masive, Po jane budallenj zvicerianet kurse ti je shkenctar i rangut boterore. C’na gjeti me keta idiot o Zot!

  Reply to this comment
  • intelektuali July 31, 20:16

   Ore ti karagjjoz BYTHMUT te thashe me ke tallesh ti o bylmez fanatik enverist?

   Intelektuhalen tregoja sateme dhe tyteti, spiune te Sigurimit qe te kane lindur cyryk nga trute e kokes dhe te kane bere fanatik te bunkereve te Partise se Punes,

   PO NE GREQIA KA PRANUAR 1 MILION SHQYPTARE DHE I KA DHENE PUNE DHE BUKE O BOLE FANATIKE?

   Ato bunkeret e Zvicres tregoja kalamajve te tu idiote se te thashe edhe me siper me propagande intertneti nuk mund:

   TA PERDREDHESH BYTHEN E PEDERASTIT FANATIK SI NE BORDELLO

   Ja shikoje te placin syte se ku e cuan Shqypnine bunkeret e tu qe jane bere si hale publike plot me shurre dhe mut dhe qe nuk kane asgje te perbashket me vendstrhimet qe nxjerr ti qe aktualisht Zvicra i ka nxjerre ne shitje.

   SHIKOJE SHQYPNINE E BUNKEREVE TE ENVERIT O BYTHMUT FANATIK I SIGURIMIT TE SHTETIT

   https://www.youtube.com/watch?v=_Jk7zSopzBM&t=1s

   Ke duhet te haje MORTJA tani o BOLE fanatike?

   Reply to this comment
   • N. July 31, 21:49

    O Nastro Kosherja pa blete,
    Kjo qe ke postuar ti tregon eksodin dhe jo rolin e bunkereve….
    Por ty o teneqe e ndryshkur te kane shpetuar burgjit.. dhe te punon motorri rrakazhdraka-rrakazhdraka…. ndersa truri te eshte kthyer ne Koshere, bletet te kane fluturuar, o zhapik.
    Pse e felliq gazeten me keto komente prej idioti o bythmut qe te rekrutoi ish ministri brendshem Fecorri dhe te perdori si i desh bytha….Sa vjec vajte o gerdalle e shpifur?
    Po shurren e ben dot, apo e ben ne pantallona?…
    Ytttt Pis!…

    Reply to this comment
   • Alban July 31, 22:40

    O ti Intelektuhalja Junior, he mo te rrane ferrotat, s’te mbajne me ilacet dhe ty si gjyshi yt?
    Po shoket e tu majmun e anti-shqiptar i prishen e ndyne bunkere, se medemek s’na duhen, kurse zvicerianet i pastrojne e i mirembajne deri me ditet e sotme. Pse mo debil argument eshte qe meqe bunkeret ne Shqiperi s’jane te mirembajtur sot, s’vlenin? Vetem nje debil si ty flet.
    Per ca propagande interneti flet mor idiot. Une te jap informacion qe si Zvicra ka ndertuar, miremban e ka bunkere per gjithe popullatem per mbrotje civile ne rast lufte, ti me thua propagande?!! Pse te duket sikur i kam shkruar une. Ju jeni aq debil e te erresuar nga urretja per Shqiperine sa dhe faktet s’dini ti shihni dot.

    Per ca me nxjerr anijet nga iken shqiptaret? Ky pra ishte plani perendimor, merrni shqiptaret t’ju pastrojne halet, punojne fushat e lajne pjatat se na duhet per ekonomi. Per ca greku mori 1 milion shqiptar flet? Ju bene fakti i kryer shqiptaret grekut njesoj sic 1 milion emigrant sirian tani. Por shqiptaret cane me punen, djersen dhe forcen e tyre. Greket me parat e europes mbanin argatet shqiptar vet dridhnin b.then ne buzuqe. Dhe gjithe shqiptar jetuan diskriminin, racizem dhe asimilim te pashoq. Shumica s’te flasin as shqip, e nderruan emra, fe, e kombesi. Pastaj c’lidhje ka qe greket punesuan shqiptaret, kur kane pretendime territoriale per Jugun e Shqiperise, qe sot e kesaj dite i thone me term irrredentise Vorio Epir. Po Masakren e Peshkepise ne 1994 e mban mend? E cmobilizum ushtrine atehere se s’na sulmonte njeri, dhe greket si hiena erdhen e vrane ushtar te pafajshem ne gjume. Po videot e ushtrise greke ku ushtaret kendonin ‘ do bejme lidhese me zorret e shqiptareve’ i mban mend? Po kur erdhi fregata ushtarake greke ne Vlore, e u zbras se e kercenuan me ishujt e Egjeut e mban mend? Po kur daline thone ka minoritete ne Himare e ne Breg ( qe ska pasur kurre!!) e kur duan te bejne varreza sipas vijes se Vorio Epirit me kocka shqiptaresh e mban mend? Ti me paranojen e Enverit harron qe neser ne Greqi te vjen ne pushtet nej parti raciste e irredentise si Agimi i Arte, e do vish ti me shoket e tu nga filifistuni te na mbroni.

    Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku August 1, 21:39

     Alban, i ke rene pikes. Jo tashti po edhe ne kohe te Qoftelargut bunkeret ishin te mire per te dhjere, per te qire ose per cdo gje tjeter qe te zinte kur u kaloje prane, Oataj vinje ti ne zborr edhe i pastroje e i kruaje mutrat qe kishin lene ata qe i kish zene muti kur kalonin aty pari.

     Reply to this comment
     • Alban August 2, 10:56

      Aha, ti me keto komentet deficente e perverse qe bene je me debil nga ai tjetri. Pas cdo komenti, vjen ti si miza ne b.the te kalit e leshon ndonje komenti cinik e debil ndaj personit,se per argument ske kapacitet.

      Njeres i thoje ‘ je enveriste, tjetri sigurims, mua me bere pastrues zbori’. Sulmo e sha robin jo te merresh me fakt. Dmth ne kete nivel ordiner je.

      Kur me the qe s’ka Zvicra ushtri vullnetare, e te dhashe fakte per te kunderten, e mbylle ǵojen. S’na dhe ndonje gje.

      Ja tani te jap prape une nje njoftim ku vetem dje Suedia ka blere nje sistem mbrotje raketore multimiliardsh https://www.thelocal.se/20180801/sweden-patriot-us-missile-defence-system. Kurse mos te harrojme qe Greqia ne mes te krizes bleu 2.4 miliard avion http://www.pappaspost.com/u-s-state-department-approves-2-4-billion-military-sale-greece/ . Ku do i perdorin keta avionet keta? Apo me siguri do konsultohen me ty ku do ti perdorin. Presim me padurim komentet e tua deficente dhe debile. Pfff

     • Plaku Xhuxhumaku August 2, 14:23

      Faktet qe sjlell ti o Alban jane fakte bythe prandaj edhe une merrem me ty, demek te dhjefsha kapacitetin. Ku e ke mesuar kete fjale dhe e di cdare dmth? Debil i lindun.

     • Orteku i Fekenit August 2, 22:18

      O Plak! E kam me ate argumentin me siper qe ushtria u forcua vetem per te shtypur popullin!
      Ok Sigurimi dhe Policia po Ushtria ?Ne s’kemi arrestu njeri as torturu e burgos! Vrasje jane bere ne kufi por jo nga Ushtria. Postat kufitare kane qene nen vartesine e MPB . Un nuk di ndonje rast te tille pastaj “kunder popullit” si ??
      Perkundrazi “kolege”qe nuk shiheshin me sy te mire ishin shefat e sigurimit te ushtris qe ne c’do njesi krijonin” rrjetin” vet te spiunave (kuptohet per cfar) Per te perdorur pak zhargonin e athershem nga organet e diktatures se proletariatit ishte me e pastra!

 17. Fuat Babani July 31, 02:06

  Gjithe ajo ushtri e gjithe ajo pregatitje,Po armiqte KU ishin……….Ne kokat e idiote e kriminela.Ah po,armiqte kryesore dhe me te rrezikshem ishin ata qe bene luften.

  Reply to this comment
  • a July 31, 09:34

   Ah ju jeni te mbaruar komplet. Eshte si te thuash pse amerika shpenzon triliarda dollar, kur s’ka armiq qe te shkelin ne territor te tyre. Po ishte lufta e ftohte me mortje. Te gjithe shtetet beheshin gati per lufte, ne beheshim gati per mbrotje. Ne kemi fqinjet grek qe ushtaret i trajnojne me kenge ‘ do bejme lidhese kepucesh me zorret e shqiptareve’. Apo s’te mjafton kjo? Kur u forcua ushtria shqiptare ne vitet 1970 Greqia ishte ne diktature ushtarake, pra kishin Gjeneralin President, ndaj ishte e arsyeshme, qe te forconon ushtrinen dhe mbrojtjen ne rast sulmi. Po ve re qe gjithe keta idiotet qe komentojne jane njerez pa nivel dhe injorant, qe s’kane konceptin e rethanave por kane degjuar shprehje klishe nga anal-istet e gazetave.

   Reply to this comment
 18. Lili July 31, 05:39

  Debilitetet alla albanistani…qe komentohen nga experte kishe.
  Asnje mesin nga Historia qe te tregon se as vija Maginot, as fronti i atlantikut nuk penguan ardhjen e germaneve ne France e aleateve ne normandie.
  Pse nuk thoni se kryeidioti gjeti nje menyre perfekt me traumatizuar edhe sadizuar popullin e tij ne keso pune te kota vetem e vetem me mbjatur pushtetin..
  Sa ma e rende e ma debile puna,aq ma shume mburrje tek idiotete qe nuk shohin kotsine e punes se tyre..edhe jetes se tyre gjate gjithe ato vite vetem e vetem te mbreteroje enveri e nexhmija

  Reply to this comment
 19. olta July 31, 14:21

  Replike me komentuesin “plaku xhuxhumaku”
  .
  .I Nderuar ju ne komentin tuaj midis te tjerash thoni ..citoj nga ju
  “”vendin nuk e sulmoi njeri, dhe as kishte ndermend ta sulmonte kurse per gjermanin e fundit te Clausit thoni…kurse oficeret bene palle ariu duke marre rroga te mira, per kohen, duke pasur privilegje te tjera per familjet e tyre pa bere ndonje pune te dobishme pervec stervitjeve qesharake “”

  .
  Keto qe shkruan i me siper bien ndesh me realitetin dhe historine qe ka ndodhur ne periudhen 1945-1990 sepse ai vend eshte sulmuar barbarisht ne vitet 1945-1955 me banda dhe veprime para militare dhe duke deshtuar ne menyre te turpeshme bene plane afatgjata per ta marre kalane nga brenda qe ndodhi ne vitet 1990-1992.
  .
  Sot i nderuar nuk ka moral derisa terroristet e Maltes dhe Mynihut jane dekoruar por dhe terroristi i PESHKEPISE hedh kandidaturen e ne Himare//
  Pse sot Enveri eshte shenjterar jo per merite te tij por te kundershtareve dhe armiqve te tij??

  Ka ardhur koha qe Amerika ta konsideroje Enver Hoxhen si armikun e saj me te dobishem qe e dhe pse i beri nje embargo te llahtareshme 40 vjevcare ai mbijetoi si shtet sovran.Enver Hoxha ishte sinonimi i filmit PLAKU DHE DETI ku 45 vjet peshkaqenet nderkombetare duke shfrytezuar dhe egersine shekullore serbo-greke e katandisen ate si te KESHTJELLA E ISMAIL KADARESE i cili para 90 thoshte qe shkrova per qendresen skenderbejane te enver hoxhes dhe pastaj ne France ku u arratis tha se fliste per izolomin.Po kush eshte Enver HOXHA ??

  Ndërhyrja ushtarake që parashikonin amerikanët në Shqipëri
  Në Arkivin Kombëtar Amerikan në Avenunë Pensilvania, Washington D.C. gjendet tashmë i deklasifikuar për studiuesit një prej thesareve me të rëndësishme të historisë Shqiptare të Luftës së Ftohtë. Gjithsesi, operacionet sekrete amerikane duhen parë sipas kohes. Jo më larg se 5 vite nga fillimi i Operacioneve klandestine kundrejt Shqipërisë, oficerët e OSS-së, pararendësja e CIA-s, ishin përkrah Enver Hoxhës në marshimin e fitores në bulevardin e Tiranës. Brigadat partizane e marshonin në këtë paradë të armatosur nga forcat aleate dhe të trajnuar nga një sërë oficerësh të shërbimeve sekrete britanike dhe amerikane. Flamuri sovjetik qëndronte në krah të flamurëve amerikanë dhe atij britanik në marshimin e madh, ndërsa avionët amerikanë “Halifax” fluturonin mbi Tiranë duke shpërndarë fletushka në mbështetje të çlirimtarëve.

  projekti i CIA në 1949: Si do ndërhyhej në Tiranë

  TOP SEKRET
  21 mars, 1949
  Për: PILIGRIM
  Nga: CICERO
  OPERACIONI SHQIPTAR
  Për të rrëzuar qeverinë aktuale dhe zëvendësimin e saj me një qeveri të pëlqyer prej nesh,
  mbetet shumë për t’u bërë në terren, përpara se ne të ndërmarrim hapa konkretë. Ne duhet
  të koordinojmë veprimet tona në momentin kur Ushtria kombëtare greke është fitimtare
  në Epir

  Dosja e panjohur e operacioneve sekrete
  Autorët e projektit: Frank Wisner, drejtues i Drejtorisë Sekrete, dhe James Angelton,
  shefi i Kundërzbulimit.
  Ndërhyrja ushtarake që parashikonin amerikanët në Shqipëri
  Në Arkivin Kombëtar Amerikan në Avenunë Pensilvania, Washington D.C. gjendet
  tashmë i deklasifikuar për studiuesit një prej thesareve me të rëndësishme të historisë
  shqiptare
  të Luftës së Ftohtë. Prej vitit të kaluar, rreth 10 mijë dokumente të
  deklasifikuara hedhin dritë për herë të parë mbi operacionet e Shërbimeve Sekrete
  Amerikane ndaj regjimit komunist të Enver Hoxhës. Dokumentet në fjalë i përkasin
  periudhës kohore 1949 -1955, periudhë kur një prej shërbimeve sekrete më të fuqishme të
  botës përgatiste në fshehtësi të plotë operacionet klandestine ndaj vendit më të vogël dhe më të varfër të Ballkanit, Shqipërisë. Gjithsesi, operacionet sekrete amerikane duhen parë në kontekstin e tyre historik dhe politik

  USHTRIA ENVER HOXHES
  “Provokacioni” grek i 2 gushtit 1949, agresion luftarak për pushtim
  Sipas dokumenteve faktike, në sulmin e 2 gushtit 1949, grekët përdorën kundër Shqipërisë ushtrinë me topa, avionë, ushtri tokësore e gjithçka që përdor çdo ushtri që synon të pushtoj një vend tjetër. Ushtria shqiptare, madje edhe populli i cili në regjimin “hoxhist” quhej “popull ushtar e kufitar vigjilent”, iu kundërpërgjigj sulmit pushtues grek, me luftë të armatosur, në mbrojtje të kufijve e trojeve që u sulmuan. Ishte një luftë e përmasave dramatike. Ndërsa Greqia vërsuli drejt Shqipërisë mbi 70 mijë forca të armatosura, mbi 50 avionë, 80 tanke dhe një skalion artilerie me afro 400 gjuajtës, kryesisht topa, shteti shqiptar mobilizoi dhe futi në luftën mbrojtëse 10 mijë ushtarë, ndërkohë që po mbante në gatishmëri edhe 30 mijë trupa të tjerë pranë zonës së sulmuar. Siç dihet, Greqia ka pasur historikisht pretendime e synime për rrëmbim territoresh shqiptare, të cilat në 100 vitet e fundit i ka manifestuar edhe me provokacione e diversione ushtarake, duke tentuar të zaptoj forcërisht trojet shqiptare. Këto diversione e sulme ushtarake, kanë qenë sistematike veçanërisht pas shpalljes së pavarësisë në vitit 1912 dhe sidomos pas vitit 1913, kur “Konferenca e Londrës”, caktoi kufijtë zyrtar shqiptar, duke mbyllur kapitullin e kufijve mes Greqisë e Shqipërisë. Një nga aktet më famëkeqe luftarake greke kundër Shqipërisë, ka qenë sulmi ushtarak i nisur në 2 gusht 1949 në jug të vendit, me objektiv pushtimin dhe aneksimin me forcë të asaj toke shqiptare, që grekët e quajnë “Vorio-Epir”.

  KARNAVALET E SALI BYTHISHES
  Me 10 prill te 1994 i realizua masakra e pergjakur nga skuadro komanda “Pirro 1” Komando përbëhej nga 7 persona te armatosur me armatim te ushtrisë greke Pjesa tjeter qëndroi ne greke.Ne mesnatë u bë krimi, kunder një reparti me 130 rekrute te rinj dhe te parmatosur.Më 10 prill, në orën 02:40 një komando greke prej 8 personash me uniforma të ushtrisë greke hynë në territorin shqiptar, në afërsi të fshatit Peshkëpi pranë një reparti ushtarak. Komandoja vret në befasi ushtarin Arsen Gjini, kapitenin Fatmir Shehu dhe plagos tre shqiptarë. “Këto i keni për Vorio Epirin”, kanë thirrur ndërsa gjuanin. Gazeta “Elefterotipia” publikon lajmin se vrasja është marrë përsipër nga grupi terrorist “MAVI” (Fronti për Çlirimin e Epirit”. Nata e 10 prillit 1994 do të mbahet mend nga të gjithë shqiptarët. Vendi ynë atëherë u gjend përballë një sulmi ushtarak. Një repart komando hyri nga Greqia 4 kilometra në tokën shqiptare. Pasi kishte studiuar më parë planin, njerëzit që mbanin veshur uniforma ushtarake, sulmuan postën kufitare të Peshkëpisë. Bilanci dy të vrarë, tre të plagosur dhe disa dhjetra ushtarë të traumatizuar. Komandoja greke kishte zgjedhur si moment të duhur për të sulmuar, kohën kur i gjithë reparti kishte rënë në gjumë. Dy persona me uniformë dhe maska hynë në korridorin e kazermës. Komandanti i stërvitjes, Fatmir Shehu, u foli të panjohurve, duke u kërkuar të kursenin ushtarët, por ata e qëlluan me armë duke e lënë të vdekur. Më parë maskat kishin ekzekutuar edhe ushtarin Arsen Gjini. Tre rekrutë të tjerë mbetën të plagosur gjithashtu. Nën këcënimin e armëve maskat që flisnin greqisht duke përmendur Vorio Epirin, i mbyllën 130 ushtarët në një dhomë, ndërsa dy oficerë të tjerë i izoluan në një zyrë tjetër. Ky ishte versioni zyrtar i shtetit shqiptar, porse në traktin e organizatës “MAVI” i botuar edhe nga shtypi grek, shkruhej: “Organizata patriotike MAVI, pasi studioi me kujdes kushtet dhe operacionin që do të kryente në janar 1994, i dha urdhër njërës prej skuadrave të saj të armatosura që të godiste një repart ushtarak shqiptar, pranë vijës kufitare. Në orët e para të datës 10 prill, ditë e diel, në bazë të informatave të dhëna nga “Seksioni i mbledhjes së informatave”, skuadra PIRRO-l, e përbërë nga një grusht luftëtarësh, gjendjej në pozicionin e vrojtimit të objektit, në një kodër aty pranë. Sulmi filloi me kapjen e rojes dhe brenda dy minutash, godina dykatëshe e stërvitjes në Peshkëpi ishte në duart e luftëtarëve tanë. Skuadra e mbajti repartin për 20 minuta. Duke ikur, mori me vete 15 automatikë tip Kallashnikov të prodhimit kinez, dy arka me municion, si dhe oficerin e SHIK-ut,të lidhur me pranga..

  Reply to this comment
  • Alban July 31, 16:15

   Bravo Olta, nje koment i shkelqyer. Por mos harro se keta pleqte e rrjedhur qe komentojne ketu jane ne thelb anti-shqiptar. Ti e she qe keta s’thone gje kundra grekut. Madje ai Inteletuhalja me lart, nje koment qe e kam lexuar vet, krenohej se gjyshrit e vet kishin marr argat grek- Te njejten grek qe sot na hiqen sikur jane grek te lashte e sikur kane qene ketu per 2000 vjet. Per keta s’ka gje te keqe qe Jugun e Shqiperise ta kishin marr greket dhe Veriun ta merrte Mal i Zi me Serbine. E rendesishme per keta mavrinj eshte qe te mbanin ofiqet e ndonje prona nga eterit e vet kolaboracionist. Kaq eshte! Nuk ekziston Shqiperia per ta, eshte thjeshte interesi e tyre meskine. Jane mjerane!

   Reply to this comment
  • fery July 31, 22:58

   Dita dites Olta , po dalin fakte te pakontestueshme ketu ne Kosove dhe ne shtetet e dalury nga ish Jugosllavia se gjithe Byroja Politike PPSH , Presidiumit dhe vete Enver Hoxha , pra gjitha organet e shtetit shqiptar nga 1945-1990 por , edhe pase ’90 e deri me sit jane dhe ishin vec se nji leve e regjimit gjakatar antishqiptar serbosllav te Beogradit . Ka fakte te bolleshme se atekohe shqiptaret naten nxerreshin nga qelite e burgjeve jugosllave , me duar te lidhura me tel dhe pushkatoheshin prapa shpine sepse , duhej te dukej se gjithe ata shqiptar td burgosur dhe te vrare afer vijes kufitare Kosove – Shqiperi psskan dashur te ikinin me demek nd Shqiperi dhe Olta , ishin pikrishte ata shqiptar te burgosur ne burgjet jugosllave qe nuk pranonin bashkepunim me organet serbe te burgut dhe , e gjithe kjo ne dakordesi , pelqimin dhe mbeshtetje te regjimit diktatorial te Enver Hoxhes..
   E dyta , shteti shqiptar ende nuk ka dhene deri sot asnji sqarim zyrtar per vrasjen e 8.000 te rijve te mobilizuar shqiptar me 1945 ne Prizren , te
   c armatosur dhe demobilizuar nen percjelljen e parizaneve
   serbo-malazez ,te kalojne ne kembe teritorin e Shqiperise , mberrijme te raskapitur, te uritur e te zbathur ne Mal te Zi dhe, ne Tivar , nen bresherine e altilerilerise se rende te ushtrise serbo-malazeze vriten kurse , trupat e tyre hedhen ne det dhe rruget e pergjakura naten pastrohen. Kjo ne historine e shkruar dhe kujtesen e shqiptareve te Kosoves njihet si MASAKRA e TIVARIT . Gjithesejt 3 bataljone me 8.000 shqiptar te mobilizuar dhuneshem dhe duarthate nga autoritetet ushtarake serbosllave , ne Tivar ndahen ne grupe – grupe te vogla dhe nen bresheri altilerilerie vriten per 4 nete ne Tivar , Olta e nderuar
   e treta , serb dhe jugosllav vinin me leje te posaqem ne Shqiperi dhe me pelqimin d autoriteteve te shtetit kur u donte qejfi gjoja per te ndihmuar ekspertet shqiptar ne bujqesi ose industri dhe shendetesi por , gjithe ata ishin spijuj te fliqur dhe vrases gjakeftofte serb te cilet per qellim kryesor kishin perveq shantazheve qe keyenin ne Shqiperi , edhe c nderimin e femrave dhe vajzave shqiptare
   Apsurdi me i madh eshte Olta , se sot egzistojne grupe te rijsh nga Shqiperia qe studjojne ne Beograd ku mesojne gjuhen serbe dhe merren me shitjen ose martesen per para(5.000-8.000 € ) te vajzave nga Shqipëria me serb , dukuri e cila do ti kushtoje shqiptareve kudo qe jane pase 20-25 vitsh ashtu si e pagoi Bosnja me 1992- 1995 , e qe e pagoi ate qmim per arsye te martesave te perziera me serb ….!!!

   Reply to this comment
   • Moisi Golemi August 1, 19:25

    Fery, ti nuk je kosovar, o surrat. Ti je gjakprishur i dhjere. Mos u hiq cfare nuk je, se mban ere nga shume larg.

    Reply to this comment
    • fery August 2, 22:03

     Une Mojsi Golemi si duket , te paskam sherbyer si pasqyre qe ti ta shefe vehten tende .
     E dyta , ti mund ti kundershtosh faktet qe une permenda ne komentin tim drejtuar Oltes …vetem kaq dhe asgje tjeter ..!
     E treta , per kureshtjen tende , une jame nga Prizreni i cili gjendet ne Kosove , aty kame qene gjate luftes dhe ne Prizren me gjeti clirimi i Kosoves ( nuk kame qene ne UCK )
     E katerta , shume nga ato cfare shkruajta i kame degjuar edhe nga plaku im 97 vjec, i cili shyqyr Zotit edhe sot ka shendet te mire.
     Dikur me kishte treguar se me 1945 aradha e tije balliste ne malet e Morines dhe Kuksit arrijti ti ndaje nga kolona rethe 400-450 shqiptar te monilizuar qe ishin nisur per tu pushkatuar ne Tivar .Ne ate lufte jo te barabarte ishin vra 4 ballist ,
     45 partizan serbo-malazez dhe shume shqiptar te mobilizuar e te pa
     armatosur n
     Une Mojsi Golemi vetem tregova ate cfare di une dhe , ti na the cfare di ti dhe , une e ti ketu ndryshojne dhe ketu ndahemi …!

     Reply to this comment
     • Alban August 3, 11:50

      Ti kujdesu qe mos te lesh gjithe turkcelit te te turqizojne Kosoven, jo te merresh me percarje. Edhe sot ne Kosove lesh e li degjon. Njeri thote na vrau UCK-ja tjetri na mbrojti. Njeri thote komandatet ishin hajdut tjetri thote ishin hero.

      Keto pune na kane mbajtur nder shqiptar gjithmone te ndare e te percare. Ndaj s’bejme hajer. Sdq me shume se me masakren e Tivarit, eshte masakra e identitetit kombtar te shqiptareve te Kosoves, qe po arabizohen e turqizohen ne mase tani ne Kosoven e lire.

 20. fery July 31, 15:12

  Domosdoshmëria e ndertimit te atyre bunkereve …!
  “Ndoshta në praktikë, më mirë se kushdo tjetër vlerat mbrojtëse të fortifikimit tonë i kuptuan ushtarakët dhe popullsia e brezit kufitar
  Kukës-Tropojë gjatë periudhës së luftës në Kosovë, mars-qershor 1999, fortifikim i cili u shfrytëzua masivisht prej tyre” – thotë ushtaraku pedagog, ish-zv.shef i Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së.Dilavef Goxhaj
  Dhe pikrishte nga ky pasus i pergjegjejes se kolonit Dilaver Goxhaj , une do te marre shkase ti theme disa fjale se sipas mendimit tim , bunkeret ne Shqiperi u ndertuan per arsye te kercnimit jugosllav gjate periudhes se luftes se ftofte , gjate dhe pase kohes kure Shqipëria u prishe me BS . Ate kohe , shqiptaret e gjenerates sime qe jetonim ne ish jugoslkavi e , ne vecanti qe jetonim ne kosove ndienim ate kercnim edhe ne kontaktet tona te perditeshme qe kishim me njerzit e pushtetit jugosllav e posaqerishte gjate kohes se sherbimit ushtarak ne kazermat jugoslave.
  Pase luftes ne Kosove me ’99 pata rastin ta lexoje librin e autorit shqiptar Luan Molla ne te cilin autori shqiptar i cili fliste per nji plan i cili ishte hartuar me urdher te Enver Hoxhes me 1955 dhene nga ai personalishte Ministtise se Mbrojtjes se Shqiperise ” Per Clirimin e Kosoves”. Sipas autorit ,
  ” Plani i Ministrise se Mbrojtjes se Shqiperise pet clirimin e Kosoves ” fliste se si Ministria e Mbojtjes Shqiptare do te mobilizonte rrethe 500.000 te rij shqiptar te Kosoves dhe nga gjitha trojet Shqiptare dh ne diaspore per clirimin e Kosoves.
  Por , per fat te keqe , ky PLAN mbeti vetem deshire ne leter sepse , vete Envef Hoxha me 1981 jepe urdher Mehmet Shehut ( pase 26 vitsh te hartimit dhe egzistimit te planit ) per asgjesimin e tij por , Shehu ” nuk e zbaton” urdherin e Enverit e fshehe ate PLAN ne nji kasaforte te dyfishte te kryeministrise dhe , me gjase , Ai e pagoi me koke kryeneqesise e tij , apo thene ndryshe, u deshe te dukej nji lloje justifikimi se kushe nuk e zbaton urdherin e diktatorit do ta paguaj me koke .
  Hartimin i PLANIT per CLIRIMIN e KOSOVES sipas asaje qe le te kuptohet nga autori i librit , nuk do te gjente kurre zbatim andaj edhe pase 26 vitesh te jetegjatesise se PLANIT , u dha urdher pikrisht nga vete Enver Hoxha per asgjesimin e tij. Une si njeri i thjeshte qe jame , pa njohuri te duhura ushtarake dua te parashtroje nji pyetje shume e thjeshte .
  A jane burreshtetasit ne krye te shtetit per ti asgjesuar planet shtetrore dhe kombtare apo , ata jane zgjedhur aty per ti zbatuar ato plane sepse , edhe ndertimi i bunkereve dhe zbrazja e arkes shtetrore te shtetit shqiptar ishte strategji shume perfide e shtetit jugosllav ( kostoja e tyre llogaritet te ishte e barabarte me buxhetin prej 2.5 miljard $ te shtetit shqiptar te kohes ) , ne menyre qe shteti shqiptar ekonomikishte te dobesohej dhe te pranonte kerkesen nenshtruese Jugosllave te ciles , sipas planit hegjemonist serboslkav dhe trbdences se Serbise pet dalje ne Adriatik , bashke me Kosoven do ti bashkohej jugosllavise si Republike e 7 – te e saje ngase , Jugoslavia e dinte se cfare krimish kishte kryer dhe ushtruar ndaje shqiptareve te Kosoves per disa dekada sikur qe e dinte se trojet Shqiptare i kishte marre ne nji raport forcadh skajeshmerishte jo te barsbarta dhe , po ashtu ishte shume e vetedijshme se nga egzistimi i nacionalizmave te brendeshem kroat , serb , slloven , malazez …kurse shqiptaret e Kosoves dhe ne ish jugoslavi , me nji mbeshtetje nga nji ushtri shqiptare , me nji PLAN te te hartuar nga Ministria e Mbrojtjes se shtetit shqiptar per cIrimin e Kosoves , do ta shpartallohet jugosllavine dhe do ti kthene trojet e saje andaj , qyshe ne ato kohera dhe vite te largeta , regjimi Jugoslav shifte kapitullimin dhe debaklin perfundimishte te tij
  Plani i Minidttise se Mbrojtjes se Shqiperise , krejte ne fund bie ne duar te ministrit te Mbrojtjes Safet Zhulali i cili , iken nga Shqipëria ne Itali ku me vehte merre edhe kete PLAN nga kasaforte e dyfishte e kryeministrise ku e kishte fshe Mehmeg Shehu

  Reply to this comment
 21. Plaku Xhuxhumaku July 31, 15:13

  Edhe sikur ta pranojme ate qe thua ti per periudhen 45-55, megjithese “sulmi” me ca banda te armatosura nuk eshte kurre i barabarte me sulmin e nje ushtrie te rregullt pushtuese, po per periudhen 55-90 cfare mund te thuhet per ushtrine shqiptare, pervec qe ishte nje parazite e madhe ne kurriz te shqiptareve dhe sidomos gogoli me i madh. Nejse une te kuptoj ty ti je enverist(e) dhe me ju eshte e pamundur te merresh vesh.

  Reply to this comment
  • olta July 31, 16:00

   Zoti Xhuxhumak !
   .
   As me ka interesuar kurre te sulmoj apo te mbroj Enver Hoxhen nuk ka qene kurre “biznesi” im…por me intereson cfare thone “dynjaja ” per te …ose pse ato qe i lepinin shurren dje apo i shpetoi shurra per 50 vjet prej tij kane hapur fabrika fekalesh per te ndyre Enverin e tyre.
   .
   Fjalia qe kam shkruar me lart dhe qe i perbledh te gjitha sot eshte:
   .
   “”””Pse sot Enveri eshte shenjteruar jo per merite te tij
   por te kundershtareve dhe armiqve te tij?? … shtoj sepse ato e kthyen shqiperine sot ne kombinat droge…llagem ambasdoresh dhe spital psiqiatrik ku njerzit po ikin te lebetitur edhe sot qe po flasim.
   .
   Cfare thote “dynjaja” ??

   Kjo thenie brilante e analistit grandioz Montanelit duhet shkruar me germ ate arta (qe edhe pse e urrente Enver Hoxhes thoshte:)
   Citoj:
   “””””-Shqiperia në fakt nuk kishte qenë kurrë e bashkuar
   as prej race, as prej gjuhe, as prej feje.
   U bashkua nën Hoxhën i cili arriti atë që nuk e arriti dot as Skënderbeu, …
   ndoshta është më mirë që të mos hetohet
   si i bashkoi.se kur pati në dorë vendin e tij të vogël,
   Hoxha luajti si të ishte një fuqi e madhe.”””

   ———————-
   JA CFARE I PUNUAN XHORXH BUSHIT NE OKB DIPLLOMATET E SHQIPERISE dhe ju thoni kishte frike enveri nga nje kasem leshi

   https://m.youtube.com/watch?v=lvmGhmncoXw

   _________________________

   Shqipëria përshëndet rezultatin si goditje e madhe kundër SHBA.-së

   New York Times, 27 tetor 1971

   Tiranë, Shqipëri, 26 tetor (Agjensia France Press). Vendimi për të pranuar Kinën Komuniste në Kombet e Bashkuara u prit sot këtu si një ngjarje historike, një “fitore e madhe” për Kinën dhe një “humbje serioze” për Shtetet e Bashkuara.

   Shqipëria sponsorizoi fillimisht Rezolutën për të larguar Nacionalistët dhe për t’i dhënë vendin e Kinës në Asamblenë e Përgjithshme dhe Këshillit të Sigurimit, Pekinit. Agjensia Zyrtare Shqiptare e Shtypit, duke lavdëruar votimin tha: “Shtetet e Bashkuara kane pësuar një humbje serioze në përpjekjet e dëshpëruara që kanë ndjekur për 22 vjet që të injorojnë të drejtën legjitime të Kinës Popullore për përfaqësimin në O.K.B. dhe për të aplikuar një politikë me dy-Kina ose një në Kinë-një Taivan”.

   SHBA është tani në listë për të folur në ditën e parë të debatit mbi Kinën

   Kombet e Bashkuara , N.Y. , 15 Tetor. Shtetet e Bashkuara, të nëntët në listë fillimisht si folës në debatin mbi Kinën që hapet të hënën, u ngjitën sot në vendin e tretë, menjëherë pas Shqipërisë dhe Algjerisë – avokatët kryesor të dëbimit të Nacionalistëve Kinezë. Delegatit të Shteteve të Bashkuara, George Bush, tani i jepet mundësia të adresuar Asamblenë në ditën e hapjes së debatit. Kjo u arrit kur Kina Nacionaliste ndërroi vend me Shtetet e Bashkuara në listën e folësve.

   Bashkimi Sovjetik ka pritur deri vonë sot, për të kërkuar fjalën për debat dhe është i 43-i në rradhë. Politika e Moskës që nga prishja e saj me Pekinin më shumë se një dekadë më parë ka qenë për të vazhduar përkrahjen e Kinës për një vend ne Asamble, por pa bërë përkrahje të hapur ndaj saj.

   Shqipëria kërkon të ndalojë Planin e SH.B.A.-së për Kinën

   Nga Henry Tanner

   New York Times, 24 shtator 1971

   Kombet e Bashkuara, N. Y. 23 Shtator

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku July 31, 16:12

    E shof qarte qe “biznesi” jot nuk eshte te mbrosh Enver Hoxhen, ti thjesht merr persiper te glorifikosh vampirin pederast duke u mbeshtetur ne cfare thote “dynjaja” dhe sidomos per qejf te atyre qe i pinin shurren per 50 vjet e pastaj kur iu erdhi rasti e pshurren sa mujten. Pse te duket cudi ty? Edhe ty po te te pshurrin per 50 vjet, kur te te jepet rasti do t’ua kthesh, apo jo? Jo per gje po nuk dukesh nga ato qe kethejne faqen tjeter.

    Reply to this comment
    • olta July 31, 18:07

     Mbaje veten plako dhe hapi llapushat e veshit !
     Sot ne shqiperi ka tre kategori kryesore ne lidhje me Enverin
     .
     1,,,,Enveristet……kane ngelur rreth 2-3 perqind
     .
     2..Anti-enveristet….le te themi 6-7 perqind
     .
     3,,A-enveristet qe jane te 90 perqindeshi dhe kjo eshte kategoria “me e rrezikesheme” sepse nuk e cajne trapin per Enverin..por kane guximin ti thone gjerat hapur..Ne kete grup futem dhe une qe nuk jam dakord me doktrinen qe zbatoi Enveri ne Shqiperi si e importuar por KI KUJDES me ate teori te gabuar ai arriti te beje gjera te pabesueshme ne arsim-shendetsi-energjitike eetj etj dhe mos harrojme se kishte mbrojtje te pathyeshme..
     .
     Dhe ne a-enverisat kemi te drejte te marrim rolin e albitrit midis enveristeve dhe antienveristeve si puna jote..
     .
     .Nese ne vitet 1990-1997 kam qene nje perkrahes i plakxhuxhumakeve kurse pas 1997 ju u bete bytha e berishes qe edhe pse beni sikur e shani ju jeni sekrecionet te tij qofte zogistet qofte ish fashistet se ju reabilitoi dhe dekoroi te gjitheve…
     Per ty xhuxhumak po marr nej shembull:
     ;
     ky terroristi ketu poshte nuk ja mban bytha si atdhetar te vrase Enverin por si terrorist do te hedhe ne ere fabriken e sheqerit

     Kushdo qe I thote vetes shqiptar ,kur ne vitet e para eshte organizuar nje veprimtari kaq agersive te anglo-amerikaneve atehere qe sot jane miqte tane duhet te pyese:
     .
     Perse Amerika dhe Anglia nuk kerkon falje per organimzimin e ketyre akteve terrroriste qe krahesohen me ISISN sot….Te organizonin ndonje kompllot qe te vrisnin Enverin kishte sens por te vrasesh popull eshte Terrorizem …..eshte T.E.RR.O.R.I.Z.E.M
     .
     Sepse te hedhesh ne ere fabriken e sheqerit maliq..te vrases vajzat e malsise qe shkonin ne aksion prapa ferres..ose te vrases nje mesues se I meson gjuhen shqiper femijve malsore eshte krim monstruoz..dhe keto tipa ne vend qe te lihen ne kazanin e tradhetise..jaen dekoruar nga berishat—bishat-nishanet dhe hajvanet.
     .Ndiqni nje fakt real teper criminal dhe sejcili te nxjerre konkluzion
     ———————————-

     Eshte fakt I pranuar edhe nga Cia amerikane se amerikanet dhe anglezet deshtuan ne luften e gjate per te permbysur me force pushtetin popullor te E.Hoxhes.
     .
     Ja nje sekuence te marrjes ne pytje te Hajrulla Selim Murteziut spiunit – Amerikan qe pershkruan luften e cias amerikane dhe angleze te hedhjes parashutistve , grupeve ushtarake ne rruge toksore dhe detare per te permbysur regjimin popullor te E.H ,me çdo kusht ,dhe deshtimin perballe forcave te ushtrise sigurimit shqiptare me turp.
     .
     U hodha me parashut ne Librazhd me detyre nga amerikanet per te pregatit kushtet per pushtimin e shqiperise me 30.10.1951,ecem ne teren naten duke u orjentuar me harte dhe busull ecem vetem naten kaluam ne Elbasan ,Moker,Korçe,dhe deri ne kufi me grekun aty u ndeshem me forcat e mbrojtjes shqiptare ,besoji se ka patur nje te vrare ushtar shqiptar qe u kap ne befasi nga ne ,se nuk pranoji te na tregonte rrugen per greqi.
     .

     Mbasi u kthyem ne greqi ,mua amerikanet me ndane nga te tjert dhe me vendosen ne Athine ,ndersa dy te tjeret shok te mijet I nisen ne gjermani.Banoja ne hotelin “San Rival”,ne rrugen”Plate Javates”.Ne Athine amerikanet me jepnin 2 miljon dhrami ne muaj.Hotelin e paguaja 25.000 dhrami,ndersa ushqimin e merrja ku te doja.
     .
     Levizja lirisht deri ne maji te vitit 1953,kur u dorzuan amerikanet perball humbjeve ne luften me sigurimin shqiptar,dhe flamurin e luftes kunder E.Hoxhes e moren Anglezet .dhe ata me thirren ,kalova me Anglezet pa me thene asgje amerikanet ..erdhi nje shofer grek dhe me mori me makin dhe me qoji ne zyren e nje koloneli anglez quhej xhejmes me tha se tani do te kaloni me ne anglezet kemi biseduar me amerikanet dhe kemi nevoje per nje radiotelegrafist per ta kaluar me nje grup ne terrenin shqiptar pasi mungon radiotelegrafisti,ne kete grup ishin Haki Idrizi,Nuredin Nurçe ,Osman Karaj nga Tirana dhe Ibrahim Molla nga Devolli,
     .
     Na nisen ne oren 9 te mengjesit nga greqija me avjon dhe arritim ne angli ne oren 16.00,sa zbritem na moren me xhipse dhe na quan ne nje fortifikat nentoksore ,rrethe e qark nuk kishte asnje shtepi veçe fushave dhe detit qe dukej 10 km large neshe.
     .

     Kishim dy instruktor anglez ,njeri quhej David dhe na mesonte radiotelegrafi ,tjetri Stefan dhe na mesonte leximin e hartave topografike dhe orjentimin me busull,ky fliste srbisht dhe pak shqip dhe merreshim veshe.
     .
     Kishim dhe officer te tjer qe na mesonin perdorimin e armet luftarake ,perpilimin e skicave te fabrikave , te rrugeve hekurudha dhe ura.duhej te interesoheshim ne teren kur te hidheshim ne shqiperi.
     .
     Une mesova dhe telegrafin dhe shifren secrete.Punonim 8 ore ne dite 6 ore para dite 2 ore mbas dit.Na largonin me Gjip 10-15 km larg dhe duhet te ktheheshim ne baze me harte dhe busull.
     .
     Pas 10 ditesh na quan perseri ne selanik te greqise na veshen uniformat ushtarake dhe na nisen ne kembe per te hyre teritorin shqiptar nga korça u futem fshehur dhe fotografuam fshatin senishte ,fotografuam fabriken e sheqerit maliq ,qytetin e korçes,dhe disa kazerma ushtarake ne korqe nga larg,u ndeshem me forcat e kufirit vrame 8 civile dhe tre ushtar ,nga grupi yne u vrane dy ndersa ne tre antar te grupit kaluam ne greqi.
     .

     Ishte e pa mundur te deportoje pa u diktuar kishim ne plen per te hedhur ne ere kombinatin e sheqerit ne maliq ,por kjo nuk u ralizua ,pasi kapeshe nga populli ose ushtrija…

     Reply to this comment
     • Plaku Xhuxhumaku July 31, 18:27

      olta, nuk desha te te ofendoja, por meqe zotrote nuk e mban gojen, une po te them, me llapaqenet si puna jote qe ndrrojne nikun vazhdimisht dhe qe postojne carcafe per lavdi te Enverit dhe Enverizmit (pa lere sec e lan kaken tende me shurren time zotrote) nuk ma kenda te merrem shume. Ti kujton edhe se i di te gjitha kur me ben mua me Saliun,Ja ku po ta them une qe Saliu eshte Enveristi me i flaket qe ka tepruar dhe eshte Saliu qe i shpetoi Enverin dhe Enverizmin ne Shqiperi kur me fal per shprehjen nuk i qiu me gjithe rob takemin tuaj. Saliu kreu me besnikeri detyren qe i ngarkoi Byroja Politike, prandaj te lutem thuaj c’te duash po neqoftese te duket se Saliu eshte ndryshe nga Enveri duhet te shkosh e te rregullosh trurin ne ndonje nga klinikat e Vilma Nushit.

 22. T. Voda July 31, 17:50

  — z. GOXHI ;
  , Respekte per kujtesen, vleresimin , nderimin qe beni me shkrimet tuaja ish Ushtris Shqiptare te para viteve 90.
  —- Ata breza ushtarakesh te luftes e te gjakut per liri, ; te punes , djerses e te sacrificave sublime per ngritjen , forcimin dhe mbajtjen e asaj ushtrie deri ne vitet 90, historija punen dhe vepren e tyre, duhet ta gdhendi ne ALTARIN e ARTE te KOMBIT .

  —- AJO USHTRI , QE PER SHUME ARSYE U [vet] FLIJUA , DO TU SHERBEJE BREZAVE TE KOMBIT SHQIPTAR si nje ‘’ROZAFE E KOHEVE MODERNE’’. KURRE ME SHQIPERIA NUK KA PER TE PATUR ATE LLOJE USHTRIJE, ME ATE LLOJE ORGANIZIMI, PERGATITJEJE E GADISHMERIJE LUFTARAKE. [ Me gjith se kohet dridhen e perdridhen, per perdorimin e fjales ‘’KURRE’’ , JAM I SIGURT.]
  — POROSIA per brezat e ardhshem duhet te mbetet – ; ‘’ ZEMREN’’, ‘’ SYRIN’’ dhe nje ’’DORE’’ [Gisht], TE ASAJ USHTRIJE, TJA MBAJNE JASHT . PER TE MOS VDEKUR KURRE. Ketij amaneti I sherbejne edhe shkrime qe JU I NDERUAR po I kushtoni kohet e fundit ish USHTRIS POPULORE TE SHQIPERIS .

  —- ESHTE FATKEQSI. .., Ne te gjithe ate kasapane qe ju be ushtris , nuk pash a ndegjova qofte dhe nje nga figurat kryesore te ushtris , general a colonel qofte, nuk e ngriti zerin e fuqishem te protestes , te distancohej , TE JEPTE DORHEQIE ndaj asaj mender reforme dhe pune shkaterruse ndaj ushtris.. ……………………Nuk me vjen mire , te shpreh mllefin qe kam ndaj nje qendrimi te tille .. EDHE NDERHYRJA JUAJ ESHTE SHUM E VONUAR—POR, ME MIR VON , SE SA KURRE……RESPEKTE !!

  — USHTRIT E POLITIZUAR , jane te DESTINUAR, qe njehere te shkatrrohen . Ndarja, kthimi ushtarakeve ne idhtare [ partizane] politik , e demtoi dhe do ta demtoje rende ushtrin , edhe ne te ardhmen . Forca e asaj ushtrije qendronte edhe tek NJE ARME SHUME ME E RENDESISHME DHE E FUQISHME SE SA ATO QE PERMENDNI JU, PERFSHI FORTIFIKIMIN . AJO ISH EDUKIMI I GJITH ANSHEM I POPULLIT ME FRYMEN E LARTE TE PATRIOTIZMIT DHE ATDHETARIZMIT . Ajo fillonte qe brenda familjes dhe deri ne majen me te larte te piramides —- KJO LLOJ ARME SOT nuk FUNKSONON , NE SHUM RASTE FUNKSIONON E KUNDERT.[ Sic jane dhe mjaft komente sa siper. ]
  —— POLITIZIMI i tejskajshem KA VRARE DESHMORET LUFTES, HERONJT , KENGET E POPULLIT, TE DASMAVE E GEZIMEVE, ka vrare NJERZIT E LETRAVE, GJINITE E TJERA TE ARTIT , MUZIKES, TEATRIT, FILMIT ARTISTIK te cilat dikur edukonin , mbanin te ngritur ndjenjen e atdhetarizmit, frymezonin te madh e te vogel , te gatshem ne roje e mburoje te ATDHEUT, qofte edhe me ate ‘’ KOKRREN E FUNDIT TE FASULES’’ e cila shqeteson disa gjak-shprishur e pshurrur, bish- perdredhur e kurriz- perkulur [ shprehur edhe ne komente sa me siper].
  —– Armet dhe fortifikimin, edhe mund tja shkaterrojne krejt Shqiperis , por…por , kurre nuk duhet te arrije ti shuhet ndjenja e atdhetarizmit , shpirti luftarak per ta mbrojtur ate . JA SI KA QENE E DUHET TE JETE E MISHERUAR AJO NE GJIRIN E NJE POPULLI QE DO E RESPETKON VEHTEN , TE RENET , DHE VENDIN E TIJ.
  —-Kengetari emblematic Qerim Sula-Diber.
  ………………………….
  ….. DRIDHEN MALET, JO NUK TUNDEN KULLAT
  NE LOG TE BURNIS MATEN BURRAT
  SE LSHOJM PLLAMEN PA LSHUE KSULAT.
  ……… .KADAL HASEM SE KETU KA BUURRA
  NA KNOJN PUSHKET NEPER KULLA
  TA SHTROJM VENDIN PLLAM E PLUMA
  ……..MIKU I VOTRES , E LA KONAKUN.
  DHANDRI I RI ,KA PRI BAJRAKUN .
  NUSJA E RE, E HOQI DUVAKUN .
  — PLAKA NE VOTER , E THEU FURKEN .
  FEMIJA I DJEPIT, KERKON PUSHKEN .
  GRAT LLOGORE, PJEKIN BUKEN
  — SHTINI TRIMAT E MEJDANIT
  HIQNI SUMLLAT E XHAMADANIT
  ………. E LSHOJM FLAKEN NGA KULLA E TOPIT ,
  JEMI GJAKU I KASTRIOTIT.
  LE E RRIT NE KULL TE BAROTIT.

  Ndersa nga grupi valltareve te LABERIS vijonin vargjet :
  ………………… O TRIMA VALLEN MA MBANI / LIDHUR SI FYSHEK GJERDANI.
  KUSH NA PREK I HUMBET NISHANI / SHKRUMB E HI BEHET NGA ZJARRI
  ZJARRI I LUFTES POPULLORE / CDO SHQIPTAR NE NJE LLOGORE ……………..
  ………………Ndersa vazhdon ne MIRDITE ; ………………
  — PER ATEDHE E PE FLAMUR // GJAK E DJERS NUK SHTEREN KURRE
  PER LIRIN , TOKEN AMTARE // NGRIHEN PRAP HEROJT NGA VARRET.
  …………………………………………
  Kurse gjeneralja e kenges MATJANE ,FERIDE KURTI ne fund te viteve 1960 ” i raportonte”…Botes !!.
  …….. PO PYET BOTA PER SHQIPNIN // SA TE MADHE E KAN USHTRIN
  SESHT SEKRET, LE TUA TREGOJME // DY MILION PUSHKEN SHTERNGOJM
  — DY MILION SE CE HAN BUKEN // D Y MILION E RROKIN PUSHKEN ……………….
  Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
  —- Shqiperis mund te arrijne ta shuajn ushtrin, por JO, kurr jo shpirti luftarak..TE POPULLIT
  — Ish Ushtrija Popullore , do tu sherbeje brezave si nje burim I fuqishem frymezimi e referimi,.tu tregoj SE AI VEND, KA PATUR NJe HERE E NJE KOHE , NJE USHTRI , QE I DILTE ZOT PELLEME PER PELLEMBE KUFIJVE DHE VENDIT NE TERESI.
  — – PERVOJA E ASAJ USHTRIJE duhet te Mblidhet , ruhet e konservohet ne KASETAT E ARTA TE HISTORISE ARTIT USHTARAK TE SHQIPERIS . Drejtuseve te larte te asaj ushtrije qe ka mbetur sot, u del e detyrushme te ftojne ish drejtusit e larte, specialistet me te afte e dashamires te ushtris , te sistemojne e konservojn , nga elementet me te thjesht deri ne hallkat me te larta pervoje qe lidhet me:–
  1 — Organizimin dhe funksionimit e sistemit te vrojtimit, zbulimit , te lajmerimit, mobilizimit , te hapjes e kompletimit dhe daljes ne rajonet e brezat e mbrojties, per te gjitha strukturat, llojet e armeve e sherbimet.
  2— Menyrat, format dhe metodat e programimit te pergatitjes luftarake ne te gjitha hallkat, strukturat, llojet e armeve dhe sherbimeve
  3 — LLojet , format, e metodat e zhvillimit konkret te stervitjeve ne te gjitha hallkat e strukturat e mbrojties , trupat, komandat e shtabet , qe nga ato vetmore e deri ne ato taktiko- komlekse dhe qitjet luftarake, Si dhe lloje e bazes materjale te levizeshme e te pa levizeshme qe perdorej ….
  4 —- Format e etodat e pergatitjes kuadrove , komandave dhe shtabeve per te gjitha hallkat, llojet e armeve e sherbimeve.
  5 — Menyrat e ngritjes dhe funksionimit te shollave te lira ushtarake, sipas qendrave te banimit dhe prodhimit. E te tjera probleme , pervoja per te cilat eshte e nevojshme te sistemohet , ruhet e shfrytzohet ne pershtatje me stuatat e kushtet konkrete.
  6 — Nje muze shume me I gjere ,me serioz e me komplekse se ai qe kemi pare pjeserisht ne TV ne shkollen ‘’ Skenderbeg’’, mund te ish ndertuar ku te perfshinte modelet dhe makete e qe kane te bejne me gadishmerin , stervitjen , tekniken , armetimin dhe llojet e armeve e sherbimeve qe lidhen me p./vrojtimi, zbulimi, p/drejtimi e v/komanda[kohe paqe-lufte], v/mjekime,v/furnizime, v/sig.teknik. etj…Modelet e armatimit te cdo kaliri. ,llojet e predhave[mesimore] etjera e tjera , mundesisht edhe tipet e avjoneve dhe anijeve te ankoroheshin ne afersi,,,…………..
  7 — Ne fillim te vitit 2000 ne gazeten shqiptare kam hedhur mendimin ne nje shkrim TE RIFILLOJNE ZBORET.[me gjith se gazetari e sakatosi ate ]. Mbetem gjithnje I ketij mendimi. Kuptohet jo me ate kuptim e permasa si dikur. Eshte problem qe ha diskutim por duhet ber.
  —- Gjithashtu , kam dhene mendime konkrete se si duhet te terhiqen njerezit te vetpergatiten dhe te vine te bejne qitje ne poligone te caktuara ,te miratuara sipas ligjeve e rregullave.. ne vecanti brezi I ri , mosha 35 vjec eposht qe po thuaj se ka iden , Kjo duhet te jete prioritare dhe te aplikohet mundesisht prane cdo qyteti te vendit ……..
  I nderuar z. GOXHAJ;
  MUND TE KETE SHUME PER TE THEN E PER TE BERE , ME GJITH SE NE MES MUND TE JETE NJE MAL I TER. Por , po te ekzistooje deshira e vullneti si juaj per te ber dicka serioze e ne te miren e mbrojtjes e te siguris askush nuk duhet te qendroje indifernt …
  Pershendetje ; -Tomor Voda- –NY—USA.

  Reply to this comment
  • Cun i lagjes August 2, 23:16

   Voda serbt i thojn ujtit .Komenti jot ka zjerm mrena o i modhi Tomor

   Reply to this comment
   • T. Voda August 4, 09:43

    .Per Komentusin;- ‘’Cuni lagjes ‘’

    —- S’te kuptoj, o ”CUNI LAGJES” Ne me shan a lavderon Nuk di syzet qe perdore Me cfar syri me shikon …??;
    —- Jam rrenje e Trebeshines Kreshte buta e lemuar. Nga shpati i saj lindor. Githnje UJE Ar i kulluar
    —- Serb e Grek i adhuroj. Duan shtet e mbajne ushtri. Terbohem e i urrej . Kur sulmojne cenojn kufi.
    —- Ne je vertet ‘’Cuni lagjes ‘’. Ne Tirane tek Zogu I ZI .. Fatkeqsisht svij dot I gjalle Per Kosove a Shqiperi..
    —- Por do digjem ne zjarr e flake . Dhe do te kthehem me ‘’kuti’. Pertej tek kodrat ne Sharre . Tek eshtrat e prindeve te mi.

    Pershendetje ; -Tomor Voda – USA … 4 Gusht 2018

    Reply to this comment
 23. olta July 31, 19:22

  mbahu plako

  uthulla e forte prish enen e vet..thote populli…
  .
  komentet e mia kane kete kuptim:

  Ku shkuan keto mijra rapsode qe i kenduan enverit 50 vjet dhe nuk po duket asnje per bese ?

  Ku ka kangë që e merr kët’ burrë
  Kjo Shqipni ka qit’ kaq trima,
  si qet qielli bubullima.
  Nji kreshnik kan’ rrit’ kta male,
  pushkë e madhe, besë e madhe,
  nji kreshnik, nji lis me rrema,
  Enver Hoxhën me shtat’ zemra.
  Kërcet pushka në Tiranë,
  djemtë e Shqipes jan’ me nanë,
  djemtë e Shqipes s’janë jetima,
  vend për vend vetojn’ vetima.
  N’ball’ vetimash kush po prin?
  Enver Hoxha me Partinë,
  pesdhjet’ vjet në luftë e punë,
  pesdhjet’ vjet per ne pa gjumë.
  Shpata kurr’ s’e shpoj Skënderin,
  s’guxoi kush me e prekë Enverin.
  Sa jan’ malet rreth e rrotull,
  garda e tij asht mbar’ nji popull.
  Siç jan’ mbush’ malet me gurra,
  kjo Shqipni asht mbush’ me burra,
  kurrnjiher’ s’ka njoft’ ky vend,
  Enver Hoxha mal me mend.
  Gjith’ kreshnikët tan’ të lashtë
  te ky burrë jan’ bashkue bashkë.
  Duhet kanga nji mij’ rreshta,
  tan’ ortiqet që ka bjeshka,
  duhet t’vij’ deti me valë,
  duhet malet t’ishin fjalë,
  prap’ s’do t’bahej kanga kurrë.
  Ku ka kang’ që e merr kët’ burrë!

  Bajzë-Shkodër

  Reply to this comment
  • N.VJOSA July 31, 21:33

   @olta
   dhe ju komentues te tjere pro Ushtrise,
   Kot lodheni me nje kategori komentuesish te papergjegjshem, ose qellimisht hiqen te papergjegjshem.
   Dikush ketu me lart eshte kryekeput kunder ushtrise, se ajo eshte barre per popullin e terrci e verrci…
   Bile edhe Greqia, Italia, Serbia, Gjermania, Zvicra, Franca, Anglia, Shba, Rusia, Kina kot e mbajne ushtrine.
   Paqen do na e siguroje dhe garanci per paqen do na behet
   X h u x h u m a k u…

   Shikoje arsyetimin e tij, prototip i nje pacifisti me brire:
   “…Cave si puna ime, shkruan xhuxhumaku, u eshte mbushur mendja se per katundin Shqiperi nuk pirdhte njeri se ishte a s’ishte dhe ajo ushtria ishte barre ne kurriz te popullit.”

   Me hapur se kaq nuk mund te thuhet!

   Ky torollak xhuxhumak, harron se jo shume larg por para disa vjetesh ushtria serbe e Miloshevicit i vuri perpara jo pak por gati gjysmen e shqiptareve dhe po te mos i kish strehuar Shqiperia, do ish bere nje kasapane e pa pare me ta se genocid u be pa hesap.
   Po te mos kish nderhyre Presidenti Klinton, Kosova sot do ish e pushtuar cep me cep dhe rrezik dhe Shqiperia, per te cilen ashtu si e katandisi Dhendrri i Serbise Sali K A T R A H U R A, Miloshevici deklaronte se do ta merrte me nje skuader gjuetaresh…
   Te jet kaq mendjeshkurter ky xhuxhumaku yne, apo do dhe ben…!?
   Ky dhe ca si ky, qe e shohin ushterine barre per popullin, harrojne se Ushtria eshte Garanci,
   mund te perdoret dhe mund te mos perdoret kurre…!
   Por kur ajo ekziston e fort,
   shanset per ta pushtuar nje vend jane pak ose Zero!…
   Eh, medet, medet ,
   kesaj kategorije mendjeletesh nuk u mungon nje … dhe po ua spjegojme…!

   Nuk thote kot populli yne,
   PER INAT TE SIME VJEHRRE
   SHKOJ E FLE ME MULLIXHIUN…

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku July 31, 22:17

    O Neti, e ke krruajtur kot me mua, le qe as nuk ke marre vesh cfare kam thene une po e ke kthyer me bytheperpjete sic te pelqen ty. Ushtria per nje vend si Shqiperia jo vetem qe nuk eshte garanci po po ta perseris edhe nje here eshte nje barre, pervec nje element shtypes i perdorur ne menyre te paligjshme nga qeveria e Enver Hoxhes si gogol. Italia, Gjermania, etj, et, qe permend ti, nuk e kane vdelur urie popullin e tyre. Dhe ti e thua vete, kur Millosheviqi e vuri perpara popullin e Kosoves, po te mos kishte ardhur NATO, me fal per shprehjenm ti me gjithe ushtrine tende i hanje mune (e mos kujto se kete e them nga qejfi, per fat te keq kush eshte i dobet eshte i dobet). Vuri kembet ne toke o Neti Shurra dhe merre vesh qe pleshti eshte plesht, qeni eshte qen, elefanti eshte elefant e keshtu me rradhe. Ti o Neti po te jesh patriot e le rehatin atje ku e ke dhe vjen e punon e sakrifikon per popullin shqiptar ne Shqiperi.

    Une nuk ta siguroj paqen ty or mut, une mundohem te te tregoj se sa i ngrefur e me presh ne bythe fluturon zotrote e ca te tjere si ty ketu.

    Reply to this comment
    • N.VJOSA July 31, 23:29

     O Xhuxhumak,
     Une nuk te kam fyer, or Zagar!
     Te kam treguar se nuk mund thuash per nje shtet,
     i vogel apo i madh se nuk duhet te kete ushtri,
     se eshte nje barre,
     nuk eshte garanci,
     se eshte element shtypes,
     se paska vdekur urie popullin
     e se kush eshte i dobet eshte i dobet dhe duhet te pres fatin e te shtypet nga me i fuqishmi …
     e te tjera pallavra e diarre qe nxjerr nga barku,
     se tru dhe llogjike nuk ke ti plehre!
     Nuk te mbakan frenat fare, se nuk i ben dot ball debatit.
     Po na detyron ta themi fjalen e keqe me pahir.
     Mutin ta hash dhe te beje mire dhe shurren ta pish,
     se qenke nevojtore e vertete ti qelbanik!

     Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku July 31, 22:09

   Po ti mos kujton se une jam shefi i rapsodeve dhe me rruhet shume per brockullat qe kenduan dhe se ku ne te s’emes kane vajtur tashti.

   Reply to this comment
 24. AM July 31, 19:34

  Tashti pas shume vitesh te gjithe komentojne si doktore faktet historike. E verteta eshte se, pervec luftes se ftohte midis lindjes dhe perendimit, shqiperia kishte barre edhe tensione me vendet fqinje. S’kishim aleat mbrojtes.. Sot jemi nen cadren e natos. Ne ate periudhe s’kishim as varshaven as leshin. Fortifikimi ishte zgjidhja. Apo duheshin ndertuar rruge te gjera qe te perballohej fluksi i bicikletave?! Mbush faqet e gazetave me artikuj me shkrime duke komentuar rendom te shkuare dhe harroni te komentoni e te zgjidhni te tashmen. Po sot ku eshte ushtria. Sa kapacitet ka te na mbroje nga sulmet e mundshme. Na mbron nje mut. Prape ne bunker do futen te gjithe qe te mbrojne koken se po iku Nato ngelemi cullak.

  Reply to this comment
 25. intelektuali July 31, 20:50

  Ti duhet te jesh nje anatar i familjes kriminele Hoxha, mbase Ilir Rrugaci, prandaj edhe flet si skuth per politika anti-shqyptare te fanatikut enverist Edvin Droga qe te rasi djalin ne burg si administrator i Laboratorit te kokaines ne Xibrake

  SHQYPTARET PER HERE TE PARE IKEN SI TE LEMERISUR NGA SHQYPNIA ME EKSODIN E 1991 KUR ENVERI DHE NEXHMIJA KISHIN FALIMENTUAR EKONMINE DHE RENUAR SHTETIN SI KURRE ME PARE NE HISTORI

  Per te freskuar kujtesen o race e poshter enveriste ja shikoje ketu me poshte LIVE:

  https://www.youtube.com/watch?v=_Jk7zSopzBM&t=1s

  prandaj:

  Beji te fala Nexhmijes qe Edi Droga e dekoroi me medalje trimerie per krimet e saj kunder njerezimit dhe jo vetem Nexhmijen, por edhe Vito Kapon, Rita Markon, Aranit Celen te gjithe xhelate dhe kriminele me vule ne balle dhe jo vetem kaq por Edvin Droga i shtoi edhe pensionet si veterane te LANC-it kriminal jugoslla qe vrau dhe masakroi anglezet ne Kanalin e Korfuzit.

  PTY race e keqe e vempireve te Enverit, ju shofte fara e kalbur e ppederastit!

  Reply to this comment
  • olta & otranto July 31, 21:19

   ti rruani rrocken nexhmijes qe sundoi 50 vjet dhe ngeli te nje hyrje modeste te pularia laprakes …

   ju kerma qe luftoni me 100 vjecare me kembe ne varr qe kur ishte gjalle ju shkerdheu me qen dhe mace se e keni hallall

   shkoni ja lepini dhe zhapikut fejziu me miljonat qe paguhet te opinioni si enverofag

   Ka akoma poliikan te Italise dhe BE që jo vetëm nuk ndjejnë aspak faj për tragjedinë shqiptare, të shkaktuar nga anija luftarake “Sibilla” por e përdorin atë si shembull të mirë për t’ju përgjigjur flukseve të emigrantëve nga Afrika

   Një prej tyre është Daniela Santanche, deputetja e Forza Italia,dhe njëkohësisht krahu i djathë i Silvio Berluskonit.qe ka deklaruar se Italia duhet të fillojë të aplikojë një strategji vetëmbrojtëse, duke bërë të mundur mbytjen e gomoneve me emigrantë duke mos lejuar nisjen e tyre nga bregu, ashtu siç bëri me shqiptarët ne 1997 me eurodeputetet Irene Pivetti!

   Ndiqni ju lutem ketu poshte cfare masakra kombetare kane ndodhur deri sa ne vitin 2015 e kane lene Shqiperine mbi 70 mije veta qe jane paraqitur per azli por u nderprene nga vala me permasa kozmike e sirianeve
   Edhe sot qe po flasim o pinjoll i Sali Qenit Shqiperia ka numrin me te larte ne europe per numer popullsie duke ja kaluar dhe sirise.
   Atehere pse gezoheni me plaget e atij populli ne 1990 si pervers ?? kur pas 1992 kane ndodhur tmerre te pabesueshme qe i keni ne ARKIVIN E POPULLIT:
   9 shkurt 1998 – mbytet një gomone e nisur nga Vlora. Të paktën pesë vetë të vdekur.
   25 tetor 1998 – në det të hapur para Vlorës, pranë ishullit të Sazanit, një gomone përlaset me një tjetër skaf që kthehej nga Italia dhe shpërthen, humbasin jetën 6 vetë.
   27 nëntor 1998 – një gomone mbytet në det të hapur përpara Brindizit pas përplasjes me një skaf kontrabandierësh. Shtatë të vdekur.
   27 maj 1999 – në det të hapur një gomone ndeshet me nje mjet detar të Guardias së Financave. Vdesin pesë shqiptarë, ndër të cilët edhe dy fëmijë.
   15-16 gusht 1999 – përballë brigjeve të Malit të Zi mbytet një ‘karakatinë deti’ plot me familje të tëra që përpiqeshin të arrinin në Itali. Mëse njëqind të vdekur.
   1 nëntor 1999 – një gomone copëtohet në ujërat e cekëta të Torre Cavallo-s (Brindizi), mbyten ngjashtë vetë.
   30-31 dhjetor 1999 – një gomone mbytet në Kanalin e Otrantos duke shkaktuar vdekjen e 59 vetëve. Hipoteza e mbytjes së gomones hidhet në fillim nga familjarët e viktimave si në Shqipëri edhe në Itali, u besohet pas dy javësh kur deti fillon të nxjerrë në breg trupa të pajetë.
   maj 2000 – katër kilometra larg brigjeve të Salentos, një gomone plot imigrantë godet me majën e bashit një varkë të policisë. Vdesin dy imigrantë dhe zhduken në det të paktën dhjetë të tjerë.
   10 qershor 2001 – Një gomone me shqiptarë mbytet në det të hapur përballë Tranit (Bari). Disa arrijnë me not bregun e të tjerë shpëtohen nga vullnetarët. Gjenden pesë kufoma por deti përpin shtatë të tjerë.
   1 mars 2002 – Një gomone mbytet në ujërat ndërkombëtare rreth 20 milje larg brigjeve të Otrantos: ndër 28 pasegjerët vdesin gjashtë.
   22 korrik 2002 – në ujërat shqiptare përpara Vlorës përplaset një anije e Guardias së Financave (që në bazë të marrëveshjeve Itali-Shqipëri shkurajon nisjen e klandestinëve qysh në brigjet shqiptare) me një gomone me rreth shqiptarë. Humbin jetën të paktën tre vetë.
   9 janar 2004 – Lundruesit e një gomoneje i kërkojnë ndihmë drejtpërdrejt televizionit “Top Channel”. Ndihma bërrin me vonesë. Do të gjenden të vdekur nga të ftohtit në gomone 21 vetë. Shtatë të tjerë të humbur.
   ME TRAGJIKJA….
   kur salibisha po sulmonte Vloren dhe deputetja italiane IRENE PIVETTI ulerinte ne parlamentin italian MBYTINI SHQIPTARET NE DET…nje jave me vone ndodhi menxyra
   Në tragjedinë e Otrantos, humbën jetën,28 mars 1997
   258….Zeqine Fejzaj, 61 vjeçe,
   259….Blerina Fejzaj, 8 vjeçe,
   260….Zonja Fjezaj, 36 vjeçe,
   261….Mihal Fejzaj, 60 vjeç,
   262….Fatos Fejzaj, 39 vjeç,
   263….Roland Fezaj, 14 vjeç,
   264…Oltion Fejzaj 13 vjeç,
   265…Mimoza Xhavara, 32 vjeçe,
   266…Kamela Xhavara, 9 vjeçe,
   267….Majlinda Xhavara, 4 vjeçe,
   268….Desantila Xhavara, 24 vjeçe,
   269….Firdesa Xhavara 1 vjeçe,
   270….Gerard Xhavara, 4 vjeç,
   271….Majlinda Roshi, 38 vjeçe,
   272….Qemal Roshi, 38 vjeç,
   273….Roland Roshi, 2 vjeç,
   274….Pushime Meminaj, 60 vjeçe,
   275….Donika Idrizi, 40 vjeçe,
   276….Elona Idrizi, 14 vjeçe,
   277….Semiranda Idrizi, 11 vjeçe,
   278….Romeo Andrea, 28 vjeç,
   279….Silvana Andrea, 18 vjeçe,
   280…Kristina Andrea, 2 vjeçe,
   281…Bardhyl Lame, 37 vjeç,
   282…Tushe Lame 38 vjeçe,
   283…Artuela Lame, 35 vjeçe,
   284…Kasiani Bestrova, 6 vjeçe,
   285…Viktore Bestrova, 9 vjeçe,
   286…Konstandin Bestrova, 2 vjeç,
   287…Anife Begotare, 41 vjeçe,
   288…Rezart Begotare, 12 vjeç,
   289…Erald Begotare, 13 vjeç,
   290…Zeman Avdia, 37 vjeç,
   291…Nertila Avdia, 11 vjeçe,
   280…Olsi Avdia, 6 vjeç,
   281…Irma Greko, 21 vjeçe,
   282…Kristi Greko, 3 muajsh,
   283…Bardhosh Deliaj, 46 vjeç,
   284…Burbuqe Deliaj, 45 vjeçe,
   285…Melpo Sejdiaj, 46 vjeçe,
   286…Hanëme Birçe, 41 vjeçe,
   287…Besmir Birçe, 9 vjeç,
   288…Lavdosh Kaja, 22 vjeç,
   289…Robert Bajrami, 19 vjeç,
   290…Miklovan Troqe, 17 vjeç,
   291…Anastas Mërkuri, 30 vjeç,
   292…Lindita Demiri, 12 vjeçe,
   293…Bektash Tahiri, 47 vjec,
   294…Andi Aliaj 17 vjec,
   295…Teferi Saliu 48 vjec,
   296…Lirim Bulla 17 vjec,
   297…Zini Muça 27 vjec,
   298…Ermal Xxhaka18 vjec,
   299…Fatmir Geraj 28 vjec,
   300…Kastriot Sharraj, 36 vjec,
   301…përparim Mamanaj, 13 vjec,
   302…Zylyma Sulejmani 22 vjece,
   303…Krenar Sulejmani 27 vjec,
   304…Alban Sulejmani 4 vjec,
   305…Mirand Kaçuku, 28 vjec,
   306…Kizeta Sulo 21 vjece,
   307…Klodian Sulo 2 vjec,
   308…Fiqiei Sulaj 30 vjec,
   309…Ervin Sula 15 vjec,
   310…Latif Berberi 53 vjec,
   311…..Maze Seferaj 31 vjec,
   312…..Brunilda Seferaj 25 vjece,
   313…..David Seferaj një muajsh,
   314…..Vjollca Kaçupi 22 vjece,
   315…..Albana Botrova 22 vjeçe,
   316…..Merita Ferko 32 vjece,
   317…..Ilir Kicja 34 vjec,
   318…..Maringlen Bardha 16 vjec,
   319…..Fatbardha Sejdia 21 vjeçe.
   320…..Bledar Ferko 10 vjec,
   321…..Fredi Ferko 8 vjec,
   322…..Viktori Kaçupaj 25 vjece,
   323…..Robert Llanaj 30 vjeç,
   324…..Kastriot Hasanbashaj 27 vjec
   325….., Klorida Hasanbashaj 24 vjeçe,
   326…..Xhuljana Hasanbashaj 3 vjeçe,
   VIJON
   …..Nga sa me siper na lind e drejta te pyesim dipllomacine euroatllantike :
   Perse kjo politike ekstremisht antishqiptare qe po ndjekin ne Shqiperi me Frankeshtein Monster Berishoviq?
   Ku e gjeten te drejten morale dhe ligjore nderkombetaret (gjasme miq leshi) qe te shpallin amnistine per kriminelin Berishe per 1997,1998,2008 dhe 2011 dhe jo vetem kaq por kane gatuar nje corbe pambarimisht te shemtuar qe me e vogla pasoje do jete nje lufte civile e pa shpallur zyrtarisht deri ne depression dhe cmenduri kombetare.
   Perbuzje dhe neveri per aleatet tane qe edhe pse i kemi respektuar ,nderuar dhe besuar pa kushte po sillen si Haleate me sherbimete e tyre –PROPOGANDE-DIPLLOMACI-SHERBIME SEKRETE dhe tragji-komedia me donaldlune dhe fatmirxhaferrin i ve atyre vulen e turpit se po e bejne qe te shpetoje Berisha nga prangat gjithe kete ndyresi me keto ndyresira..
   Kulmi i kulmit te kulmeve eshte se ndersa shqiptaret po vriteshin ne toke dhe mbyteshin ne det familja Djallit Berishe me qe dhe me mace .udhetone siper me avjon special dhe te gjithe te paisur me pashaporte dipllomatike ku Bice Dasara ishte dipllomate qe 2 muajshe kurse “shoqet e saja i hengren peshkaqenet ne Adriatik dhe nuk e kane asnje varr…

   Edhe nje here
   mos harroni eurodeputet Irene Pivetti qe ne shkurt 1997
   leshoi kushtrimin
   MBYTINI SHQIPTARET NE DET
   ne nje kohe qe kucedra berishe PLANZONTE te bombardonte Vloren me LHL dhe me mecenaret e Gazidedes e mbyti Vloren me gjak

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku July 31, 22:22

    Olta e nxorre surratin prej muti enverist. Tregove me kete postim edhe qe e ruan kete koment dhe rri rri dhe e qit sa here ta lyp nevoja. Vërra e bythes se Enverit dhe rroçka e Nexhmijes u ngaterruan ne shume vërra e hunj te tjere dhe e mbyllen me nje pshurrje gjenerale qe u beri populli i Tiranes ne Shkurt te 91. Ku ne pidh te sat eme ishe ti olta atehere?

    Reply to this comment
 26. Alban July 31, 22:07

  @Intelektuhale!!! E morem vesh o Intelektuhale qe paske ingranuar gjithe familjen tende te kthej pergjigje. Se dukeni qe s’jeni i njejti njeri kur shkruani. Por po te pergjigjem me shpresen e madhe se njeri nga ju do mbush ngapak. Pse mo nga bunkeret falimendoj Shqipria apo nga izolimi? Izolimin s’e bene vetem ne, por e beri dhe Perendimi qe s’e rrunte per Shqiptaret, njesoj sic nuk po e rruan tani. Cilen familje do mbronte Hoxha me bunkere me leshmanjoz? A thua se kish nevoj tja mbronin bunkere familjen. U shkrime se qeshuri. Ju te beni enverist me zor aq debil jeni.
  Te kesh nje ushtri te forte, nje popull te pergatitur, nje vend te bashkuar jane kritere vetem te shteteve te forta.
  Ti me jep nje link te nje bunkeri zvicerian ku ruhen vepra arti i cili shitet 417 mije dollar e me thua ja ku po i shesin? A ke ndopak ndergjegje kur nxjerr kete. Po bunkere jane te disa lloje. Edhe tunelet ushtarake tona te Krrabes jane shitur per kultivim kerpudhash. Ik na i nxirr si informacion. Une te them ne Zvicer vetem ne 2006 kane patur 300 mije bunkere per MBROTJE CIVILE dhe gati cdo pallat, institucion e fshat ka bunkere per mbrotje civile, TE GJTIHE BUNKERE FUNKSIONALE. ti me thua nga bomba atomike?! Zvicra ka dhe ushtri te detyruar ndonese vend neutral. Apo zvicerianet budallenj e ti i zgjuar. Uh pika! Qe ta dish bunkerizimi i Zvicres ka filluar ne 1880 sipas planti te National Rebound https://en.wikipedia.org/wiki/National_Redoubt_(Switzerland). A mos ka patur bombe atomike atehere? Ne fillim frike kishin mos i pushtonte gjermani por ky s’ja vari kishin frike mos i pushtontonin vendet e Paktit te Varshaves, Urdhero dhe disa foto bunkeresh si tonet, https://commons.wikimedia.org/wiki/Bunker_Schweiz , me qe hallin e madh e kishte se bunkeret e Zvicres ishin hotel me 5 yje kurse tonet jo ( sdq vetem nje debil, sheh cfare forme ka bunkeri dhe jo funksionin e tij). A e kupton qe kur nje popull inteligjent si zvicerianet, qe kane informacionet per gjithe vendet e botes, sepse shumica e organizatave nderkombtare jane ne Zvicer, e ata dine te nuhasin me mire, nese fryne era lufte, ndertojne bunkere, kush jemi ne qe duhet te rrime me prapanice zbuluar? Ti merresh me formen e bunkerit, jo me funksionin e tij. Te thashe dhe njehere aq takat kishim. Sepse popull shqiptar s’ka inteligjencen e atij zvicerian. Zvicerianet mbledhin e lajne parat e dynjase e jane patriot, nuk e shesin atdheun etyre tek blersi i pare, sic bene ju. Norvegjezet kane nafte e shesin, kurse ne shesim vetem debila si puna jote, qe jane pensionist e rrine hane buken nga taskat e njerzve qe punojne.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku July 31, 22:25

   O Alban, o Alban, qe flet per izolimin. Po kush e donte izolimin? E di ti qe izolimi ishte i sanksionuar ne Kushtetuten e Republikes se menderosur Socialiste te Shqiperise?

   Zvicra e ka ushtrine vullnetare dhe nuk e ka me rekrutim. Ka edhe rezervistet qe jane vullnetare. Ik e genje ndonje tjeter.

   Reply to this comment
   • Alban July 31, 23:23

    Une s’jam njohes i Zvicres. Te them cfare lexoj. Dhe sipas ketij informacioni, Zvicra ka sherbim te detyruar per meshkujt e 18-26 vjec https://en.wikipedia.org/wiki/Conscription_in_Switzerland. Po sigurisht qe kjo vlen per nenshtetasit zvicerian jo per auslander me leje qendrimi. Ne 2013 u e nje referendum per ta hequr sherbimin e detyruar dhe propozimi u hodh poshte nga 73% e votuesve. Tani na jep dhe ti ndonje informacion, jo vetem pordhe pleqsh.

    Reply to this comment
    • gjermani i fundit August 1, 16:33

     Alban, sherbimi ushtarak ne Greqi eshte akoma i detyrueshem, kaq per te ditur se ku e kemi vendin dhe sa gabim eshte bere qe u çua ushtria jone ne kete derexhe. Ne nje vend normal keta politiksa qe shkrine ushtrine dhe e shiten dyhen denuar me pushkatim per tradheti te larte. Sali berishe ben perdite materniteti, por Shqiperi me sovranitet nuk gjen me, fale punes agjenturore dhe “miqve” qe na kthyen ne koloni me dyer te shqyera. Lere nastradinin te pleqeroje rreth filxhanit te kafese, ai edhe halese ia heq waterin po te marre vesh se do beje shurren ndonje komunist.

     Reply to this comment
   • Fuck Mark uk August 2, 10:18

    Plaku Xhuxhumaku! Te Q(A)FTE Kina dhe Afrika bashke. Nga njeqinde e kusur komente, “gjysmat” (them gjysmat i referuar nga Nick-u jot, megjithese mund te jene me shume duke perdorur Nick tjeter) jane te te tuat…. Shko or mavri “PUNESOU” ne ndonje semafor.

    Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku August 2, 14:26

     Or ti qe u fucksh me tet’ome e tet’ate, po qe per nicj, une vetem Plakun perdor. Dora juaj i nderroni qe te dukeni sikur jeni shume. Ti i dike mire keto semaforat, kush ti ka treguar jot moter, apo jot eme?

     Reply to this comment
  • intelektuali August 1, 09:37

   Bjeri QEMONES o enverist fanatik qe je mbase Ilir Hoxha rrugaci, vazhdo dhe bej krahasime qesharake me Zvicren e Bankave te Botes qe nuk ka hyre asnjehere ne lufte dhe qe as Hitleri nuk e pushtoi se edhe Putini dhe oligarket e tij si Enveri me Nexhmijen dhe familjen Hoxha ne Zvicer i kane fshehur parate dhe lekat qe i kane vjedhur popullit, a ke degjuar emerin e Luan Bregasit, te firmes se Nexhmijes dhe Ramizit “Biznes Albania” dhe pastaj pasi te kthellohesh beji pyetjen vetes dhe fanatikeve si puna yte, si kjo Olta Budallacka qe Plaku Xhuxhumaku ja ka kthyer nje pergjigje tejet te plote:

   KU SHKUAN PARATE QE VODHEN ENVERI ME NEXHMIJEN PER 50 VJET ME RADHE DUKE MJELUR EKONOMINE DHE DUKE I DETYRUAR SHQYPTARET TE PUNOJNE SI SKLLEVER NE CIFLIGUN E TYRE?

   Ku shkuan parate nga eksportet e energjise elektrike ne Evrope dhe Bote permes Jugosllavise se Titos, ku shkuan lekat e fituara nga eksportet e mineraleve shqyptare korm, baker, flori, argjend qe Enveri i realizonte me te burgosurit politike si puna e intelektualit qe ti tallesh dhe e perqesh me nje cinizem tipik bolshevik, ku shkuan parate e eksporteve e telave te bakrit dhe te industrise se rende socialiste sovjetike dhe kineze, ku shkuan parate e eksporteve te industrise se lehte dhe ushqimore, konjak Skenderbeu, vere te kuqe dhe te bardhe, recel, marmallade dhe turshi bio lloje-lloje, tekstile dhe beze doku dhe prej leshi e teritali, ku shkuan parate e gjakut te shqyptareve qe mbushnin trenat per ne Perendim me domate, tranguj dhe shalqinj ne nje kohe qe Enveri te gjitha veprat, fabrikat dhe uzinat e tij i fitonte falas nga “dashnoret” e tij komuniste duke i shitur BYTHEN e pederastit me radhe: Jugosllavise, Bashkimit Sovjetik dhe ne fund edhe Kines Komuniste dhe kur mbeti ne dimrin e Vetmise se Madhe sic e ka pershkruar bukur edhe Kadareja falimentoi ekonomine dhe renoi shtetin si kurre me pare ne histori,

   sepse:

   Ylli Bufi kur hapi Thesarin e Bankes se Shtetit konstatoi qe nuk kishte mbetur asnje KACIDHE ne Rezervat e Shtetit

   Ne kete situate debati per bunkeret DORDOLECE te Enverit, apo per numerin e tyre, dhe krahasimi me vendstrehimet e Zvicres qe s’ka bere asnje lufte ne historine e saj dhe qe i ka nxjerre ne shtije te gjithe bunkeret, sot tingellon tejet absurd dhe eshte kaq grotesk saqe duke lexuar shkrimin e gjeneralit budalla te Enverit dhe te fanatikeve te tij si puna jote me te vertet hedh pyetjen:

   SHQYPTARET A MERITOJNE TE JENE PJESE E BOTES DEMOKRATIKE APO JANE KAFSHE BUNKERESH, FANATIKE DHE VIGJILENTE TE PARTISE QE DUAN VETEM LUFTE ME ARMIKUN?

   njashtu:

   Sic i cilesoi edhe Presidenti amerikan Trump para do kohe.

   Reply to this comment
   • Alban August 1, 14:02

    Ka dy lloj te persekutuarish ne Shqiperi : kellira anti-shqiptare dhe te pafajshmit. Tek njerzit e pafajshme dhe patriot fus Daut Gumenin, qe ndonese hengri burg kot me akuza te fabrikuar nga minoritar e shqiptar, prape s’e shiti atdheut, e as nuk flet me urretje per vendin e tij. Perkundrazi i do te miren.

    Pastaj jane dhe kategoria tjeter ku bene pjese ti.Ti me sa shoh une je thjeshte njeri thellesisht i lig, qe s’dite kurre ta pastrosh shpirtin nga helmi qe ke per brenda dhe anti-shqiptarizmen qe te karkterizon. Perpos qe je njeri i trashe e dashakeq. Nuk me duket cudit qe ti paske vajtur ne burg, se me kete zgjuaresi mediokre qe ke ti s’di te nuhasesh nese dicka qe bene te con ne burg apo jo, apo nese eshte e rrezikshme per shoqerine. Pasi ty te pelqen vetja keshtu deficent sic je.

    Sdq po ta vazhdoj muhabetin se helbete njeri je dhe ti. Tani u mund te me japesh pak nje link ku Zvicra i ka vene ne shitje TE GJITHA bunkeret? Nderkohe une po te jap nje link ku per here te pare ne 30 vjet Suedia i pergatit popullaten e vet per lufte, duke i dhene informacione ne cilat qendra mbrojtese e bunkere duhet te futen kur bie alarmi, te cilet e dergojne dhe me ane te telefonit. https://www.independent.co.uk/news/world/europe/sweden-war-prepare-cold-war-leaflet-public-information-a8363191.html. Kjo pergatitje per lufte ndodhi kete vit ne Maj 2018. Kurse sic te dhashe informacione pa fund qe ti s’do ti lexosh, Zvicra ka gati gjys milion bunkere sulmuese e mbrotjese ne sherbim te popullates. Plani zvicerian eshte qe nese plas lufta njerzit te terhiqen nga qytetet dhe te futen neper bunkere malore dhe te sulmojne, Kurse pjesa tjeter te mbrohet ne qendrat mbrojtese, poshte godina shteterore, pallateve, kopshteve etj.
    Te thashe po na beni Enverist me zor. Dmth ti thua Enveri na paska shitur prapanicen, per te ndertuar fabrika e uzina? Ne boten e njerzve normal ky qenka hero kombtar, qe paska menduar per popullin e tij. Te duket se me prishet gjiza per Hoxhallaret? Te thashe te beni me zor. Hera pare qe degjoj per Nexhi pularine qe na paska marr parat e popullit. Po pse jeton ne pulari kjo e bene nipin trafikant? Te kishte ikur ne Zvicer me qe paska kaq shume lek. Se keta politikaqenet qe kemi tani i shoh me syte e mi si jane trashur e kane nga 200 apartament, makina e toka gjitha andej. Ca fitimish kishte Shqiperia me embargo nga te 4tert anet atehere o mavri? Ishin 3 milion koke qe ushqente shteti, se kishe shendetesi falas, arsim falas, sherbim social falas, dhe dinjitoz, jo sot qe te hedhin nje kothere sa per te lare gojen. Ambulanca e shkolla ne cdo fshat. Nderkohe familja Zogu hengri e piu me parat e popullit pa punuar nje dite. Akoma jetojne ne Sarajet qe ndertuan me gjakun e popullit, nderkohe qe Shqiperia e viteve 20-40 ishte nje Kandahar ku njerzit zhgryheshin ne toke. Sdq une tu ktheve ne muhabetin tend, se ti te ul ne nje nivel medioker. Tema ishte BUNKERET, dhe mbrotja e popullit dhe jo kete hamendesimet ku do ta hedhesh muhabetin ti kur s’ke asnje argument te thuash.

    Reply to this comment
    • intelektuali August 1, 20:31

     Vahdo dhe bjeri QEMONES enveriste se sa me shume shkruan aq me shume del e qarte se nje nje BOLE fanatike pa sherim

     Fabrikat per te cilat Enveri shiti jo vetem BYTHEN e pederastit, por edhe Vatanin tek Beogradi, Moska dhe Pekini, keto fabrika o BOLE fanatike kishin falimentuar qe kur Enveri mbeti ne Dimrin e Vetmise se Madhe ne vitin 1974 dhe dyert e KNERIT komunist ishin mbyllur perfundiimisht per Shqypinee izoluar enveriste

     Kur Mehmeti raportoi se Kombinati Metalurgjik prodhonte vetem humbje per shtetin komunist dhe puntoret me mire te rinin ne shtepi se te shkonin ne pune, Enveri u hodh perpjete sikur e kishte pickuar Zekthi, sepse ideja per ndertimin e ketij Kombinati Idiot si Kulceder per ekonomine Shqyptare ishte produkt i megallomanise se ketij KAQOLI pa shkolle, por sadist dhe gjakatar

     dhe:

     FAT I KOMBINATIT NE ELBASAN ISHTE SI FATI I BUNKEREVE IDIOTE TE ENVERIT

     qe:

     Falimntuan perfundimisht ekonomine dhe renuan shtetin si kurre me pare ne histori

     Reply to this comment
    • intelektuali August 1, 20:32

     Vahdo dhe bjeri QEMONES enveriste se sa me shume shkruan aq me shume del e qarte se nje nje BOLE fanatike pa sherim

     Fabrikat per te cilat Enveri shiti jo vetem BYTHEN e pederastit, por edhe Vatanin tek Beogradi, Moska dhe Pekini, keto fabrika o BOLE fanatike kishin falimentuar qe kur Enveri mbeti ne Dimrin e Vetmise se Madhe ne vitin 1974 dhe dyert e KNERIT komunist ishin mbyllur perfundiimisht per Shqypinee izoluar enveriste

     Kur Mehmeti raportoi se Kombinati Metalurgjik prodhonte vetem humbje per shtetin komunist dhe puntoret me mire te rinin ne shtepi se te shkonin ne pune, Enveri u hodh perpjete sikur e kishte pickuar Zekthi, sepse ideja per ndertimin e ketij Kombinati Idiot si Kulceder per ekonomine Shqyptare ishte produkt i megallomanise se ketij KAQOLI pa shkolle, por sadist dhe gjakatar

     dhe:

     FAT I KOMBINATIT NE ELBASAN ISHTE SI FATI I BUNKEREVE IDIOTE TE ENVERIT

     qe:

     Falimentuan perfundimisht ekonomine dhe renuan shtetin si kurre me pare ne histori

     Reply to this comment
     • Alban August 1, 22:26

      Cfare debili e je!! Pse more tani qe je pa fabrika je me mire. Pra ti thua, fabrikat kot i kishim se na dilnim me humbje. Po ja tani shpetuam nga fabrika e jemi futur droges, prostitucionit, pedofilse e faresoj perversiteti. Edhe sikur 0 te prodhonin ato fabrika, te pakten mbanin njerzit ne pune, qe te kishin nje jete dinjitoz. Qenia njerzore ka nevoje per pune ndryshe degradon. Pastaj kombinati i Elbasanit eshte i vetmi qe punon sot e kesaj dite. Falimentimi i ekonomise ndodhi sepse kemi patur kaqol si ty. Ne aq popull jemi, aq vend jemi, s’kemi kapacitete te pushtonim territore sic bene shumica e vendeve te Europiane sot, qe pasurit i bene ne kurriz te kolonive. Per cfare rrenimi thua si kurre ne histori mo mole, ne ishim kandahar ne kohe te Zogut dhe ishin pocaqi ne kohe te turkut?!? Kur kemi patur ndonjehere fabrika ne njehere, pale te ishim te zhvilluar. Apo harrova une, qe ti ke qene nga ata qe kishit pronat se i sherbyet Perandorise Osmane dhe pastaj pushtuesti ne kurriz te popullit shqiptar. Ndaj te duket fushe me lule. A e kupton ne kohe te zogut vdisnin njerzit 40 vjec e ishte vdekshmeria 17.8 veta ne 1000 vet ( njesoj sac mund te jete tani ne Siri)? Te mos te flasim qe femrat i mbulonim e i martonin nga 13 vjec kundrejt pageses. Per ke Shqiperi po flet ti me mire, e me pak te rrenuar? Shko mor plak i rrjedhur atje, ha ato parat e vendit ku ti si parazit po rri, e mos u merr me keto pune, po shko thirri mendjes.

 27. KALIFATI VIQIDOLIT August 1, 04:45

  [email protected] & NASTRADINQENEFI
  o plaku qyqemaku = nastradini=intelektuhafi=pejgameri dhe pregamori

  .Cfare do te kete bere Enveri ju tradhetaret e Esat Pashes & Zogut te Burgajetit &korbit Viqidolit jeni 1000 here m ete zinj se ai..biles si thote nje komentues me lart ju pa dashje po e beni Enverin si Gjergj Kastrioti se dhe atij ja hengren kockat si Enverit sot.
  .
  Pse do ngeleni bisht qeni gjithe jeten ??
  Sepse:
  .

  – luftuat plakun e vlores me haxhi qamilet dhe esat pashe tradhetaret dhe ishit bedelat e sultan neshatit dhe perzute princ vidin e europes
  -vrate bajram currin,luigj gurakuqin,hasan prishtinen,avni rustemin perzute Nolin dhe ajken e inteligjencies dhe prute zogun e kurves nga beogradi me rusete bardhe te vrangelit
  -u bashkuat me vone me italianet qe I pritet me lule si clirimtare dhe cuat kuroren e skenderbeut te mbreti shemtaraq xhuxhmaxhuxh I italise.
  -ja futet dhe italianit nga mbrapa dhe u bashkuat me xhaferr devat dhe vrate pas shpine vellezerit tuaj qe habitet dhe vete gjermanet me kanibalizmin tuaj.
  -ishit ju “mender baballaret e kombit “ qe enver hoxha ju perzuri si lepuj,pra ishta tradhetia juaj qe ja la pushtetin tarrasit
  -si lavire te ndyra shkuat ne Beograd dhe athine qe u bête si kavie eksperimentale nga serbet dhe greket dhe aleatet eksperimentues dhe kryet terror me banda diversantesh dhe ja u futi tarrasi perseri
  -edhe ju qe ngelet ne shqiperi edhe pse hidhnit ndonje kapsolle kunder enverit ai nje pjese I bere “trenazh” neper burgje,pjesen tjeter e bere spiune qe kryen pune te shkelqyer kundra shokeve te tyre si ai Kasaruhoja ai shoku yt qe edhe perkthenit veprat e xhaxhit dhe spiunot shoket tuaj
  -edhe pas 90’ ishit ju qe prute djallin berishe ne pushtet dhe kur e pate pas 25 vjeteshqe ja u futi nga mbrapa thoeni se ka qene komunst
  -ishe ti o vemje qe ne greven e urise se te perdjekurve politike ne tetor 2012 kur shoket tuaj digjeshin si murgjit e tibetit ju I conit kartoline shtrigut berishe.
  Pra sa me siper ju nuk keni asnje lloj morali ti kerkoni llogari as saliut ,as enverit se ju I prute ne pushtet pasi jeni vetem qenie te mjera qe per 70 vjet kakarisni prapa ferrave
  NXIRRE KOKEN NASTARADIN KARAOSMAI TE NJOHIN NJERZIA CFARE GJARPERI JE,
  sipas teje le te ngrene lapidarian
  hamza kastriotit
  ballaban pashes
  sultan novruzit
  haxhi qamilit
  esat pashe toptanit
  shefqet verlacit
  koci xoxes
  hamit matjanit
  xhaferr deves
  panajot plakut
  fecorr shehut
  damir fazllicit
  nikolla gaxojnit
  doris pack-ut
  gollsbrukut
  trafikantit dhe gopi somes.
  Prandaj nastradin leshi nxirre koken si ish fashist I duces dhe spiun I enverit.Shqiperia eshte kthyer ne Kolumbi dhe si Sicilia e viteve 60-70 dhe jo Rama por dhe Tramp eshte I pafuqishem te rindertoje ate vend..Vetem ai karaduzi I argjirokastres I vinte hakut atyre shqyptareve te tu si dhe atyre malesorve dhe xhambasdoreve qe e kane “dhi punen”
  Koha e enver hoxhe ishte nje periudhe e veshtire por ne krahasin me kohen esotme dhe te zogut te kurves ajo ishte e keqja me e vogel..por e keqja me e madhe eshte se ti po ja shton lavdine asaj kohe.Ne vend te merresh me super krimin e Lul Udbashin per pushtimin e rrugeve te Tiranes per 35 vjet me keq se fashizmi dhe komunzmi dhe ti merresh me kockat e enverit si n je kanibal.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku August 1, 14:41

   Ti qeke shkencetar i shkelqyer, i sillke faktet fët e fët. Vetem ne nje vend ia ke fut kot. Djallin Berisha e solli ne pushtet vete Ramizi qe me kete rast ju shpetoi bythen te gjithe takemit tuaj, prandaj mos e shani kot Berishen. Berisha eshte shpetimtari i gjithe plehut komunist qe vazhdon te lulezoje sot ne Shqiperi.

   Reply to this comment
 28. intelektuali August 1, 09:37

  Bjeri QEMONES o enverist fanatik qe je mbase Ilir Hoxha rrugaci, vazhdo dhe bej krahasime qesharake me Zvicren e Bankave te Botes qe nuk ka hyre asnjehere ne lufte dhe qe as Hitleri nuk e pushtoi se edhe Putini dhe oligarket e tij si Enveri me Nexhmijen dhe familjen Hoxha ne Zvicer i kane fshehur parate dhe lekat qe i kane vjedhur popullit, a ke degjuar emerin e Luan Bregasit, te firmes se Nexhmijes dhe Ramizit “Biznes Albania” dhe pastaj pasi te kthellohesh beji pyetjen vetes dhe fanatikeve si puna yte, si kjo Olta Budallacka qe Plaku Xhuxhumaku ja ka kthyer nje pergjigje tejet te plote:

  KU SHKUAN PARATE QE VODHEN ENVERI ME NEXHMIJEN PER 50 VJET ME RADHE DUKE MJELUR EKONOMINE DHE DUKE I DETYRUAR SHQYPTARET TE PUNOJNE SI SKLLEVER NE CIFLIGUN E TYRE?

  Ku shkuan parate nga eksportet e energjise elektrike ne Evrope dhe Bote permes Jugosllavise se Titos, ku shkuan lekat e fituara nga eksportet e mineraleve shqyptare korm, baker, flori, argjend qe Enveri i realizonte me te burgosurit politike si puna e intelektualit qe ti tallesh dhe e perqesh me nje cinizem tipik bolshevik, ku shkuan parate e eksporteve e telave te bakrit dhe te industrise se rende socialiste sovjetike dhe kineze, ku shkuan parate e eksporteve te industrise se lehte dhe ushqimore, konjak Skenderbeu, vere te kuqe dhe te bardhe, recel, marmallade dhe turshi bio lloje-lloje, tekstile dhe beze doku dhe prej leshi e teritali, ku shkuan parate e gjakut te shqyptareve qe mbushnin trenat per ne Perendim me domate, tranguj dhe shalqinj ne nje kohe qe Enveri te gjitha veprat, fabrikat dhe uzinat e tij i fitonte falas nga “dashnoret” e tij komuniste duke i shitur BYTHEN e pederastit me radhe: Jugosllavise, Bashkimit Sovjetik dhe ne fund edhe Kines Komuniste dhe kur mbeti ne dimrin e Vetmise se Madhe sic e ka pershkruar bukur edhe Kadareja falimentoi ekonomine dhe renoi shtetin si kurre me pare ne histori,

  sepse:

  Ylli Bufi kur hapi Thesarin e Bankes se Shtetit konstatoi qe nuk kishte mbetur asnje KACIDHE ne Rezervat e Shtetit

  Ne kete situate debati per bunkeret DORDOLECE te Enverit, apo per numerin e tyre, dhe krahasimi me vendstrehimet e Zvicres qe s’ka bere asnje lufte ne historine e saj dhe qe i ka nxjerre ne shtije te gjithe bunkeret, sot tingellon tejet absurd dhe eshte kaq grotesk saqe duke lexuar shkrimin e gjeneralit budalla te Enverit dhe te fanatikeve te tij si puna jote me te vertet hedh pyetjen:

  SHQYPTARET A MERITOJNE TE JENE PJESE E BOTES DEMOKRATIKE APO JANE KAFSHE BUNKERESH, FANATIKE DHE VIGJILENTE TE PARTISE QE DUAN VETEM LUFTE ME ARMIKUN?

  njashtu:

  Sic i cilesoi edhe Presidenti amerikan Trump para do kohe.

  Reply to this comment
  • Danielstorm August 1, 13:42

   Miljarda komente te besh o mi halesh interneti nuk e mbulon me fekalet tuaja Enver hoxhen…
   .
   Per pasuri ne 1991 thua ti vemje?

   vetem armatimi shqiptar po te shitej ishte rreth 50 miljard dollare me cmim minimal…nuk permendin hidrocentralet kromin-naften bakrin…

   pse ju mundi enveri dhe i vdekur ?

   Le te analizojme Enver Hoxhen (EHO) shkurtimisht dhe te gjejme kush eshte fajtori I vertete:
   *
   Pas krijimit te boshtit antifashist ne 1941 nga USA-GB-USSR pervec perballjes frontale u vendos qe ne vendet e pushtuara te krijohej rezitence e armatosur ku per Shqiperine dhe Ballakanin en pergjithesi u la ne drejtim kryesor linja MOSKE-BEOGRAD-TIRANE ku shqiperia konceptohej si nnje territory nen ombrellon e Titos.(ne kete kohe enveri nuk e pirthte kush pra nuk kishte faj)
   **
   Anglo Amerikanet sic thuhet qarte ne dokumentet e sotme perkrahen pa rezerva partizanet shqiptare (dhe pksh) per aresye se sa me shume gjermane te “gozhdoheshin ne Shqiperi dhe Ballakan aq me pak amerikane do vriteshin ne france dhe itali..pra ne nje fare menyre angloamerikanet e prune EHO-n ne pushtet (edhe ketu nuk ka faj enveri)
   ***
   Ne vitet 1943-1944-1945 gjithmone sipas dokumeteve thuhet sakte se CURCILLI ME RUZVELTIN sipas ndarjes se re boterore perseri Shqiperine e lane ne dore te TITOS dhe ky I fundit ishte nen ndikimin sovjetik( pra edhe ketu nuk eshte faji I enverit por curcillit dhe ruzveltit qe na shiten si placke tregu te Stalini qe I bente ligjin atyre)
   ****
   Ne vend te ishin te duruar dhe te “zgjuar” dipllomatet anglo-amerikane bene “sherr” me Enverin per kthimin e mbretit Zog dhe per pranine e tyre ushtarake.Pra perse duhet te fajesojme akoma enverin kur vete anglo-ameriaknet po prishnin marreveshjen qe kishin bere me Stalinin.Enver Hoxha veproi drejt se nuk ishte prostitute e “pandershem “ dhe te martohej me dy burra ne te njejten kohe.(edhe ketu nuk ka faj enveri)
   *****
   Perseri sipas dokumenteve sidomos pas 1948 pati nje agersion shumedimensional deri dhe plane per pushtim te shqiperise nga greqia,jugosllavia me zogiste dhe ish fashiste dhe te menaxhuar me mjete dhe fonde nga amerika dhe anglia…Sinqerisht te na kishin pushtuar do ishim te lumtur dhe do ti falenderonim,por meqe deshtuan perse nuk kerkohet falje sot nga anglo-amerikanet per vuajtjet e shqiptareve se udheheqja e EHO-s bente palle..biles dhe nje pjese te fondeve te te perndjekurve politike duhet ti paguajne anglo-amerikane dhe jo brezat qe akoma nuk kane lindur te paguajne borxhet e te perndjekurve politike.( Perseri enveri nuk ka faj..kush sulmoi..pse deshtuan)
   ******
   Eshte non sens nga shume analiste,dipllomate dhe zyrtare perendimore qe fajsojne EHO-n si dikatator…jo te nderuar zoterinj eshte faji juaj qe e late Enveri ne kembet e Titos dhe me vone te Stalinit dhe ai vecse hodhi vallen sipas muzikes tyre ( eshe ketu enverin mund ta quajme dikatator por jo fajtor..kush e la te kopeja dikatatoreve?)
   *******
   Edhe pas prishjes me Ruset ku EHO-a beri nja akt madhor ne 1961 ne bazen e vlores qe deboi flloten ruse dhe me vone doli nga traktati varshaves dhe denoi fuqishem agresionin ne ceki..perse anglo-amerikanet nuk u bene te gjalle per nje veprim ne favor te NATOS..pse e lane komentshkruesin te ahje bar dhe jo vetem qe nuk dhane asnj e lloj ndihme thelluan me shume embargo(edhe ketu nuk e fajesoj enverin)
   ********
   Pas lidhjes me Kinen ne 1964-1974 pati nje zhvillim te fuqishem ne vend nga ndihmat e medha kineze dhe kjo periudhe ishte kulmi I zhvillimit dhe nje fare hapje ndaj botes por cfare ndodhi ? Kush e mban mend vete personalisht EHO drejtoi nje fushate kunder konservatorizmit,riteve mesjetare dhe perkrahu liberalizimin dhe frymen e se rese dhe novatore (kujtoni fajlimine Matit ne 1972 dhe biseda me Agim Meron) ku thote shprehimisht qe brezi I luftes duhet te largohet dhe ti lere vendin nje plejade te re kuadrosh te shkolluar me universitete dhe jo me me veteranete luftes.Kështu ka pasur dy fjalime të rëndësishme të Enver Hoxhës, që përmenden pak, por që në një farë mënyrë përcaktuan atë që quhet “periudha e liberalizmit”, pavarësisht se njerëzit pastaj i ngatërrojnë gjërat. Ka qenë i famshmi fjalimi i Matit i Enver Hoxhës dhe e dyta biseda me Agim Meron, që ishte në atë kohë rektori i universitetit. Në fjalimin e Matit Enver Hoxha hodhi idenë se shokët e udhëheqjes që kanë bërë luftën, kanë vlerat e tyre, por tani duhet t’ua hapin rrugën kuadrove të reja. Pra ishte ideja e një hapje dhe një rinovimi të kuadrove të reja. Ndërsa me Agim Meron, midis të tjerash Enver Hoxha tha se sa të na e dëgjojë muzikën rinia në radiot e huaja, më mirë ta japim ne vetë. Ishte një ide për frymëmarrje të rinisë. …mirpo cfare ndodhi???????
   *********
   Shqiptaret qe posa dolen nga nje mjerim 500 vjecar nen pushtimin turk,me vone nen nje shtet anadollak me Zogun dhe pastaj pushtimi fashist e gjeti shqiperine ne 1944 pa asnje kokerr leku,te uritur,te shkaterruar nga lufta dhe mbi 80 perqind e zonave rurale dhe malore ne gjendje mesjetare..E thene ndryshe qe ky popull mund te emancipohej duhej te pakten 100 vjet..pra nga 1944 deri ne 2044 mund te civilozohej..pra kemi pune akoma per c’kafsherimine talebaneve Sali-baneve.
   Pikerisht ketu gaboi Enver Hoxha qe nxorri direkt nga mesjeta ne qytete berishistet barbare qe sot kane pushtuar ate vend.
   Cfare ndodhi ne fakt 1970-1972 ? Pak vemendje ju lutem..
   Ndersa Enver Hoxha po pregatitej te largohej nga skena politike dhe t’ja linte vendin brezit me te ri,duke shfrytezuar hapjen e tij ndaj cultures perendimore ,novatorizmit dhe te rese…ai popull,ata qeveritare te atehershem ,edhe shume familje te bllokut u HAPPEN BYTHESH..
   Filloi nje degjenerim I frikshem me teper nga shtresa injorante,nga te pakenaqurat nga sistemi si dhe nga agjenturat e huaja..Kjo u pasua deri ne tallje me Luften NCL dhete Enver Hoxhes vete bile dhe ne instanc a te larta…Pra filloi te behej nje permbysje sistemi ne menyre “gazmore” me muzike dhe TV…Ne ato vite koinciduan dhe tre ngjarje shokuese 1-vizita e Niksonit ne Kine..2-Lidhja e Titos me Kines dhe e treta ishte semundja e teper e rend e Enver Hoxhes.
   Pas nje rikuperimi te pjesshem Enveri u rikthye ne drejtim dhe filloi te hakmerrej me ato qe nuk e kuptuan liberalizimin e tij deri dhe permbysjen e tij prandaj mori dhe ato masa dragoniane se e pa qe ai popull ajo udheheqje e asaj kohe nuk ishin gati per “emancipim”.
   Kushdo mund te lexoje shenimet e autentike te Haxhi Kroit sekretarit personal te Enver Hoxhes dhe mund te kuptoje qe Enver HOXHA punoi dhe drejtoi normalisht nga 1944-1974 pra 30 vjet dhe pas kesaj ai duhej te mbrohej I semure rende nga ata qe donin ti merrnin “fronin” nga jashte dhe nga brenda.
   *************
   Cfare ndodhi ne 1991-1997 do te ndodhte dhe ne Shqiperi ne vitet 1973-1974.Ai vend sot eshte I djegur I shkaterruar moralisht ekonomikisht,ushatarakisht,financjarisht,moralisht dhe psiqikisht.
   Pikerisht dhe kjo egersi kanibaleske ndaj figures Enver Hoxhes eshte ne fakt monumenti me I mire qe po I bejne Enver Hoxhes qofte ish armiqte etij ambasadore te tipit Rajerson-Arvizu,qofte sumelepirisit e tij si Berisha,qofte Kaubojsa te peshtirosur si Edi Rama,qofte te perndjekurit (te permjerrurit ) politike qe sa ishte gjalle I rruajten topet dhe nuk po e mundin as te vdekur.
   Eshte e cuditeshme qe ne nje kohe qe Amerika zyrtare mban maredheie te shkelqyera me Kinen Komunuste te Maos dhe po vendos mardhenie dipllomatike me 3K (Kuben Komuniste te Kastrove),ne shqiperi doli ambasdor I Arvizu ( lexues fermanesh) dhe I thote qe Enver Hoxha ishte monster.
   Lind pyetja ? Ku e gjen te drejten nje ambasdor te ofendoje nje ish burre shteti qe udhehoqe nje vend per 40 vjet dhe te sulmuar eger dhe me embargo nga vendi I tij ? Pse nuk na cliroi Amerika nga “monster enver ?
   Ku e gjen te drejten nje ambasdor te ofendoje nje popull te te tere,te vararet e 21 janarit dhe jetimet e tyre duek I then nje krimineli si berisha kur akoma nuk ishte thare gjaku I derdhur ne boulevard..Pse ndodhin keto veprime dipllomatesh te pa paranueshme qe nuk ndodhin as ne vendet koloniale..?
   I vetmi spjegim eshte te fatkeqesia me madhe kombetare ne Shqiperi pas 1992.
   Kombi shqiptar ka diasporen me anti-adhetare per te gjitha kohrat dhe per te gjithat vendet e botes ne Amerike.
   Dihet qe admistrata amerikane ne mardheniet me nje vend te caktuar ka vendimtare dhe rolin e diasporas se atij vendi.Kush jane diasporistet tane ?
   Ata jane disa elezbiberiste,franshkreliste,ca vatrane ish spiune,ish te mergates qyqeve te komitetit te maleve dhe ish spiune te grekut dhe serbit..qe kurre nuk u moren per nje Pajtim Kombetar ose per te ndihmuar ne investime amerikane ne Shqiperi..por merita e tyre e vetme ka qene kanibalizmi I teprur me figuren e Enver Hoxhes,ka qene nje lufte idiote kunder komunizmit ne shqiperi (qe vetem I tille nuk ishte).Keta te semure makartiste prune dhe djallin berishe ne pushtet ne 1992 dhe po e mbrojne dhe cot me te gjitha menyrat…ne nje kohe qe vete amerika zyratare nuk merret me me me luften idiote elezbiberiste kunder fuckomunizmit dhe enverizmit qe I perket shekullit kaluar..
   Pikerisht mbrojtja qe po behet Satrapit kriminel Berishe nga keto segmente nenje kohe qe ai e ka shperfyteruar plotesisht ate vend si shtet dhe si komb dhe vazhdon te kete fuqi dhe imunitet te plote nga keto elezbiberiste-makartiste eshte lapidary me I amdh qe po I ngrene Enver Hoxhes jo ne beton apo Bronx por ne kujtesen dhe ndergjegjen kombetare..
   Pra I bejme thirrje ketyre segmenteve antishqiptare kudo qe jane :
   Ju lutem mos I ringrini monumentin Enver Hoxhes duke mbrojtur me cdo cmim nje nga felliqsirat me te ndyra qe ka nxjerre shoqeria njerzore per te gjitha kohrat..
   SHTRIGU I LUGUT TE ZI TE TROPOJES ME NDER ME THANE SALI QENEFI.I INTELEKTUHALES

   Enver Halil Hoxha ( si quhet zyrtarisht “diktatori “)
   16 October 1908 – 11 April 1985)
   was the socialist leader of Albania from 1944 until his death in 1985,
   as the First Secretary of the Party of Labour of Albania.
   He was chairman of the Democratic Front of Albania and commander-in-chief of the armed forces from 1944 until his death.

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku August 1, 17:56

    Si the ti? 50 miliard? E di ti cfare eshte miliardi? Me duket se jo.

    Reply to this comment
    • Danielstorm August 1, 19:39

     zotëri !
     vetem fisheket dhe armet e lehta i afoheshin 10 miljard dollareve pa permendur predhat—artilerine tanket e deri kombinatet policanit mjeksit etj etj..
     .
     merr ekonomistin Blerim Qeni me fal Celen merr dhe kete timin si laps dhe bjeri llogarise…

     22 Divizione Këmbësorie, në përbërje të të cilëve ishin 110 brigada këmbësorie; 19 brigada sulmuese të organizuara e të përgatitura për të vepruar kryesisht në shpinë të armikut; 8 brigada të Rinisë Shkollore të Armatosur me nxënës të shkollave të mesme, (klasat 11-ta e të 12-ta); 5 brigada të rinisë universitare të armatosur; 11 brigada tankesh me 1300 taknke, 638 transportues të blinduar e 630 diagaçë; 1 brigadë të ndërlidhjes; 36 batalione zbulimi me trupa, dhe dhjetëra posta radiozbulimi për përgjimin e armiqve të mundshëm1); (Sipas procesverbalit të Mbledhjes së Këshillit të Mbrojtjes, Shqipëria kishte gati 3 lloj armë këmbësorie (pushkë gjysëm automatike, automatikë e mitraloza) për çdo ushtar e vullnetar, nxënës e student: pushkë 436.800, automatikë 235.200, mitralozë të lehtë e të rëndë 28.000, mortaja (të gjithë kalibrave) 7.400, fishekë të kalibrave të ndryshëm 2.600.000.000 copë. Uzina e Poliçanit prodhonte 300.000 granata dore ofensive e difensive në vit, si dhe prodhoheshin edhe predhat e mortajave 82, 107 e 120mm dhe po zgjerohej linja e prodhimit të municioneve për topat KT 75mm, obuzat 122mm, për topat KA 37mm e mitr.KA 12,7 e 14.5mm”). ).

     Mbrojtja Kundërajrore (MKA), arma më masive: Shteti shqiptar i kushtoi një vemendje të jashtëzakonshme MKA, duke marrë përvojën e luftës së Vietnamit, pasi në betejat e sotme aero-tokësore nuk mund të përballohet asnjë lloj agresioni pa MKA, ndryshe nuk mund të veprohet lirshëm në fushën e betejës. Si e tillë ajo ishte kompletuar me 34 regjimente të artilerisë kundërajrore dhe 100 grupe AKA (në përbërje të brigadave të Këmbësorisë), të kalibrave 20, 25, 37, 57, 85 dhe 100 mm, me gjithsej 3800 gryka zjarri; 14.000 mitralozë 12,7mm pa llogaritur 22 batalione të mitralozave KA 14,5mm dy dhe katër tytësh (gjithësej 1.188 tyta zjarri)2); një regjiment i raketave të drejtuara kundërajrore tokë-ajër SAM-2, për mbrojtjen e kryeqytetit nga aviacioni armik, ku të gjitha repartet e tij ishin shdërruar në rajon tepër të fortifikuar, dhe çdo lëvizje ishte e nëndheshme; një regjiment të zbulimir radioteknik, në përbërje të të cilit kishte 17 posta radioteknike, (14 aktive e 3 rezervë), të tipave P-8, P-10, P-15 dhe P-30, të cilat mbulonin gjithë hapësirën ajrore përreth kufijve të vendit tonë deri edhe 150 km tej kufirijve shtetërorë; 5 baza të furnizimit material-teknik RKP dhe shumë reparte të tjera të shërbimeve të domosdoshme të ushtrisë. I gjithë sistemi i MKA, përfshi edhe pozicionet e zjarrit të mit.KA 12,7mm, ishte i vendosur në tokë dhe nën tokë, asnjë armë ose aparaturë mbi tokë. Për kohën ky lloj armatimi dhe sasia e tij ishin tepër efikas3).

     .
     33 brigada të Artilerisë tokësore në vartësi të divizioneve dhe RKP, krahas artilerisë organike në brigada e batalione këmbësorie, të përbëra prej topa dhe top-obuz prej kalibrit më të vogël 75, 76 mm deri në kalibrin me larghedhje të madhe 122, 152mm, si dhe reparte mortajash të kalibrave 60, 81, 107, 120 dhe deri 160mm, që ishin efektivë në mënyrë të veçantë për veprime luftarake në terren malor. Me përparësi ishte punuar për sistemin e artilerisë kundër-tanke si dhe artileri reaktive me prodhushmëri të lartë zjarri. Si rrjedhojë ekzistonte një iventar i përgjithshëm artilerie tokësore pej 21.500 gryka zjarri, ku 4300 gryka zjarri ishin të kalibrave 120mm e lart; 6 Regjimente të Artilerisë Kundërtanke; 4 regjimente të artilerisë bregdetare të kalibrit 100 e 130mm, që vepronin bazë grupi e baterie për asgjësimin e anijeve desanto-zbarkuese e anijeve luftarake të armikut4). Të gjithë PZ të artilerisë ishin QZP tepër të fortifikuar.

     Arma e Xhenjos: Ekzistonte një Divizion Xhenjoje me tre brigada xhenjere; si dhe 4 regjimente fortifikimi; një detashment i teknikës së rendë; një batalion autonom të nxjerrjes së kromit dhe një kompani autonome në ishillin e Sazanit5). Ky Divizion ishte Rezervë e Komandës së Përgjithshme (RKP) dhe shtrihej në të gjithë vendin. Përveç këtij divizioni ishin edhe repartet xhenjere të trupës: 22 batalione xjenjere, (një për çdo DK); 110 kompani autonome xhenjere, (një për çdo BrK); 440 toga xhenjere, (një për çdo batalion këmbsorie)6).

     Arma e Mbrojtjes Kundërkimike: Një regjiment autonom i Mbrojtjes Kundërkimike (flakëhedhës), RKP, krahas nënreparteve përkatëse të divizioneve, brigadave, regjimenteve e batalioneve (grupeve), njësoj sikundër folëm edhe për trupat xhenjere.

     Forcat Ushtarako Detare: 5 Baza Ushtarako-Detare, (Sarandë, Vlorë, Ishulli i Sazanit, Durrës, Shëngjin), të cilat në përbërje kishin: Katër silurues – 80 copë, Dragamina rade – 6 copë, Dragamina bazë – 2 copë, Gjuajtësa detarë – 4 copë, Nëndetëse – 4 copë (në Portopalermo tip tunel ujor); 6 copë Motovedetë – tip Shangai II. Të gjitha këto ruheshin në sistem tunel. Në Bazat ushtarake Detare ishin gati për minimin e ujit në afërsi të bregdetit mbi 35 mijë mina detare, të cila ishin të mbrojtura nga artileria bregdetare e përbërë me mbi dy mijë gryka të ndryshme topash.

     Forcat Ushtarako Ajrore: Dispononim 3 regjimente ajrore gjujtës-bombardues (Kuçovë, Rinas dhe Gjadër); një regjiment helikopterësh (Farkë); skuadrilja autonome e avjonave të transportit (Laprakë-Tiranë); detashmenti i avjonave të shërbimeve qeveritare (Rinas); detashmenti helikopterave në varësi të MPB dhe ai shëndetësor (Laprakë); Uzina e Riparimit të Avjonave (Kuçovë), ku realizohej remonti kapital i avjonave dhe helikopterëve dhe Vendkomanda Qëndrore (Tiranë). Parku i përgjithshëm i aviacionit kishte 217 avjonë dhe helikopterë që dislokohej në 3 aerodrom të klasit të parë, 2 aerodrome të klasit dytë, një heliodrom, ndërkohë që ekzistonte një bazë e fuqishme e furnizimit material-teknik, si dhe të gjitha llojet e municioneve luftarake si për goditje ajrore ashtu dhe tokësore7). Gjithçka ruhej në sistem tunel, përjashtuar helikopterët.

     Shërbimi logjistik (Prapavija). Buxheti vjetor i ushtrisë shqiptare prej viteve 1980-1982 e në vijim ishte 12-15% të të ardhurave të buxhetit vjetor kombëtar, për çdo vit

     Ushtria shqiptare kishte 5 Baza të fuqishme Furnizimi të Ushtrisë (Tiranë, Elbasan, Rrëshen, Berat dhe Tepelenë), me filialet e tyre dhe me depo po shumë të fuqishme në të gjithë territorin e vendit dhe të gjitha në depo tip tunel nëntokësor, të cilat kishin si detyrë kryesore luftarake: të siguronin nga ana logjistike të gjitha drejtimet strategjike e operativo-strategjike të vendit në të cilat kishe armatim, municione, veshmbathje, ushqime e medikamente për njerëz e kafshë (që freskoheshin çdo vit), aparatura mjekësore, pjesë ndërimi për të gjitha llojet e teknikës, transportit e armatimeve, tankeve, deri tek gryka zjarri rezervë për topat e artilerive, karburante, teknikë e municione xhenjere etj.
     Bazat e Furnizimit kishin lidhje me Rezervat e Shtetit që edhe ato në çdo drejtim ruanin sasi rezervash për llogari të ushtrisë. Përveç këtyre, ushtria kishte disa uzina e kombinate për prodhimin e gjithë nevojave të ushtrisë, duke filluar nga pistoletat, pushkët, automatikët, mitralozat, municionet e të gjitha llojeve të armatimit përkatës, duke përfshirë edhe predhat e artilerisë e të aviacionit, pa llogaritur prodhimin e eksplozivave.

     Dhe të gjitha ishte e sistemuar në tunele, për të funksionuar edhe gjatë luftës.

     Përsa i përket pajisjes së Forcave të Armatosura të Shqipërisë, vetëm në njësitë dhe repartet e ushtrisë, përjashtuar Rezervat e Komandës së Përgjithshme, në fund të viteve ’80 ishin

     1 milon e 160 mijë armë të lehta këmbsorie
     , me mbi 3.000.000.000 copë fishekë. ect ect
     .
     ..
     heren tjeter do te tregoj historine e djemve dembela te plakut me qupat e mbushur me florinj…

     nderime !

     Reply to this comment
     • Plaku Xhuxhumaku August 1, 21:47

      Qeke lodh shume or taj, po ke harruar te vesh edhe vleren e fasuleve dhe batanijeve te grisura. Nqs morrat shiten me nje dollar copa, mbase edhe i beje ato miliardat qe thua,

      Ik e mcifu tashti se do te arrestoje Sigurimi per nxjerrje te sekretit te dhjere ushtarak.

 29. N.VJOSA August 1, 21:12

  Komplimente @Danielstorm,
  Kjo eshtë Gjuha e fakteve!
  Po ku duane tja dine nastradinet tanë…!
  Kish të drejtë Konica kur thoshë:
  Shqiptaret
  nuk ndahen
  ne të krishtere
  dhe muhamedanë, por në
  K o m b ë t a r ë
  dhe
  Z a g a r ë…!

  Reply to this comment
  • intelektuali August 2, 08:44

   O Neti Fanatiku i Enverit,

   Nuk ka ZAGAR me te madh se ai qe falimenton ekonomine dhe renon shtetin dhe e ben popullin e tij si majmun xhungle emigrant ne dhe te huaj.

   Po mire o fanatike enverista trupeshk dhe dallkauke arkaike

   KUJT I HYNE NE PUNE SOT DORDOLECET PREJ BETONI QE NDERTOI ENVERI ME MEHMETIN?

   sepse:

   ARMIKU tani eshte bere MIK dhe Shqypnia po i puth BYTHEN Imperializmit Amerikan dhe Evropian vazhdimisht me kerkesa per ndihma ekonomike dhe ne rastin e renies te ndonje Bumje e Corroditur Atomike ne Shqypni, larg qofte mos e dhente Zoti si ndeshkim per fanatiket e Enverit qe prishen Kishat dhe xhamijat!,

   atehere:

   BUNKERET DORDOLECE TE ENVERIT KUJT DO T’I HYJNE NE PUNE?

   Po mbajini bunkeret tuaj si kujtim per Kohen e Qepes te Partise se Punes kur Enver Bythari luftonte me gjithe Boten: edhe me Imperializmin Amerikan, edhe me Socialimperializmin Sovjetik, ruajini bunkeret qesharake ne shpirt si relike te idioteise ne drejtimin e shtetit se nuk ju a grabit kush sot,

   por:

   Me pare pastrojini nga mutrat dhe shurren qe keni hedhur brenda duke i perdorur si HALE publike per vite me radhe, qe te keni mundesi t’i qisni ne shitje si Zvicra pershembell vendstrehimet e saj kunder atomike qe plot dallkauke i nxjerrin ketu per krahasim.

   PASTRONI NGA MUTRADHE DHE SHURREN BUNKERET DORDOLECE TE ENVERIT O NETI INTERNETI, PASTAJ MUND TE FLISNI PER USHTRINE SHQYPTARE TE ENVERIT ME SHUME DIVIZIONE DHE ARMATIKE QE VDIQ DHE COFI PA BERE ASNJE LUFTE.

   Reply to this comment
  • intelektuali August 2, 08:45

   O Neti Fanatiku i Enverit,

   Nuk ka ZAGAR me te madh se ai qe falimenton ekonomine dhe renon shtetin dhe e ben popullin e tij si majmun xhungle emigrant ne dhe te huaj.

   Po mire o fanatike enverista trupeshk dhe dallkauke arkaike

   KUJT I HYNE NE PUNE SOT DORDOLECET PREJ BETONI QE NDERTOI ENVERI ME MEHMETIN?

   sepse:

   ARMIKU tani eshte bere MIK dhe Shqypnia po i puth BYTHEN Imperializmit Amerikan dhe Evropian vazhdimisht me kerkesa per ndihma ekonomike dhe ne rastin e renies te ndonje Bumje e Corroditur Atomike ne Shqypni, larg qofte mos e dhente Zoti si ndeshkim per fanatiket e Enverit qe prishen Kishat dhe xhamijat!,

   atehere:

   BUNKERET DORDOLECE TE ENVERIT KUJT DO T’I HYJNE NE PUNE?

   Po mbajini bunkeret tuaj si kujtim per Kohen e Qepes te Partise se Punes kur Enver Bythari luftonte me gjithe Boten: edhe me Imperializmin Amerikan, edhe me Socialimperializmin Sovjetik, ruajini bunkeret qesharake ne shpirt si relike te idioteise ne drejtimin e shtetit se nuk ju a grabit kush sot,

   por:

   Me pare pastrojini nga mutrat dhe shurren qe keni hedhur brenda duke i perdorur si HALE publike per vite me radhe, qe te keni mundesi t’i qisni ne shitje si Zvicra pershembell vendstrehimet e saj kunder atomike qe plot dallkauke i nxjerrin ketu per krahasim.

   PASTRONI NGA MUTRAT DHE DHE SHURREN BUNKERET DORDOLECE TE ENVERIT O NETI INTERNETI, PASTAJ MUND TE FLISNI PER USHTRINE SHQYPTARE TE ENVERIT ME SHUME DIVIZIONE DHE ARMATIKE QE VDIQ DHE COFI PA BERE ASNJE LUFTE.

   Reply to this comment
   • N.V. August 2, 09:51

    Nastro intelektuali i leshit,
    E para, une jam fanatik i te Vertetes dhe jo i Enverit!
    Ti thuaj kujt i hyjne ne pune bunkeret sot?…
    Une them mos u befte ndonje lufte si ajo qe ndodhi para pak vjetesh ne Kosove se ti truthare, ato mutrat dhe shurren e bunkerve ,
    do ti lepije me ate gjuhen e ndotur te Zagarit…
    Ushtria dhe fortifikimet mbahen per te qene te mbrojtur nga ndonje agresion, ngado qe te vije, (dhente zoti te mos perdoren kurre), por te gjitha shtetet ne bote i kane ato per mbrojtje…
    Por a mund ta kuptoje kete nje truthare si ty qe i ka mbetur vetem Kosherja, se bletet jane arratisur me kohe…!
    Une kam nje pyetje per ty Kameleon:
    Pse nuk i shkruaje keto fjale atehere kur Enveri ishte gjalle se kushedi mbase ta degjonte fjalen se helbete ti i perktheje veprat…?!
    Nastro, ty nuk ka mbetur komentues pa te bere gazin e botes, pa te demaskuar ne menyre spektakolare, por ti je nje monster e Shpifjes, prandaj te them une ty se vlen vetem per Kryetar i Partise se Thashethemexhinjve…
    Ti nuk mund te ndryshosh kurre se je Gjaku i zi i Esat Pashe Toptanit…!
    Nuk do te ktheja kurre pergjigje , se nuk ja vlen te merresh me nje te mbaruar nga kjo bote…, por keto dy fjale i shkruaj ne respekt te lexuesit…
    Shurren e ke bere sot ne pantallona?!…
    Sa vjeç vajte?…
    Kurrizos vetem ne nje vend i drejtohet Kurrizi…!

    Reply to this comment
    • intelektuali August 2, 13:55

     Shko dhe pastro bunkeret e Enverit nga muti dhe shurra patriotike o BOLE fanatike dhe largohu nga Austria shko te Putini ne Moske, largohu nga Vjena se do te gjejme dhe do te bejme rezil si shume spiune te Sigurimit te tjere qe intelektuali ka zbuluar gjate intervistave te tij

     dhe:

     Bunkeret qe i sherbyen Luftes se Kosoves 25 vjet me pas tregoja kalamajve para gjumit te netes qe te flene nga frika e ARMIKUT te jashtem te Enverit sepse o BOLE fanatike kjo perralle demagogjike per te justifikuar idiotesine e Enverit kur falimentoi ekonomine nga paranoja e humbjes se pushtetit

     I SHKON PER SHTAT VETEM FANATIKEVE TE PARTISE SE PUNES SI PUNA JOTE DHE SI KY GJENERALI I USHTRISE SE VDEKUR BUDALLA

     Reply to this comment
 30. war dogs August 2, 01:57

  dy këshilla mjeksore për komentuesin plaku 2xh
  .
  e para

  enverin shaje sa te duash por mos luaj me historine
  ..
  dhe e dyta

  me llogarine mos u bej si koqe kandari..sepse ajo qe thote zoteria me lart per vlere minimale 50 miljard eshte llogaritur ne 1990 me shifrat normale 90- deri 100 miljard..
  .
  Më lejoni ju lutem tju njoh me nje pjese te kesaj Eldorado qe na la pas Enveri dhe e shkaterroi dhe e vodhi Sali Zeherri.
  .
  Ushtria shqiptare e viteve ‘90 ka pasur një arsenal të jashtëzakonshëm, armësh, municioni, karburanti, ushqime e veshmbathje. Nëse këto do të shiteshin sipas rregullave, buxheti i shtetit do të furnizohej çdo vit me disa qindra milionë dollarë.

  Çfarë shifre kapin këto asete?

  Ju them pa frikë, duke u bazuar në atë që kanë nxjerre dhe specialistët e fushës, se ushtria shqiptare ka pasur asete që vlenin deri në 100 miliard dollarë, pa përmendur këtu objektet dhe territoret.

  A nuk ju duket kjo një shifër shumë e lartë, madje e ekzagjeruar?

  Mund të jetë shumë e lartë por është e vërtetë dhe e bazuar mbi fakte konkrete.

  Që do të thotë…?

  Që do të thotë se vetëm municioni i ushtrisë shqiptare, ai i importuar dhe ai i prodhuar në vend, i sistemuar në disa qindra depo e tunele, kap shifrën e 65 miliard dollarëve. Të mos harrojmë se uzina e Poliçanit prodhonte 48-58 ton municion në 24 orë, fishekë pushke, automatiku, mitralozi të lehtë e të rëndë. Gramshi prodhonte 400-500 automatikë e pushkë automatike në ditë ose 120 mijë në vit me një kosto prej 6000 dollarë për copë. Kostoja ishte e lartë pavarësisht se ato në tregun e zi të viteve të fundit patën një vlerë shitje prej 300 dollarësh. Mjekësi prodhonte më shumë se 6000 ton eksploziv në vit.

  Ndërkohë çfarë tjetër mund të shitej nga arsenali i ushtrisë?

  Ushtria shqiptare ka pasur 196 avionë MIG dhe helikopterë MI-4, po të shtojmë këtu 12 avionë AN-2, skuadriljet me PO-2 dhe JAK-18, si dhe 4-avionë qeveritarë IL-14 shkojnë 240. Flota ajrore numëron 125 avionë MIG të tipave të ndryshme që varionin nga 15-25 milion dollarë për ekzemplarë. Mesatarja kap vlerën e 4 (katër) miliard dollarëve.

  Sa ka qenë forca e ushtrisë tek mjetet e blinduara?

  Në ushtri numëroheshin 1200 tanke e transportues të blinduar. Një tank kapte shifrën e 600-800 mijë dollarëve sipas tipave. Mesatarisht kap vlerën 1 (një) miliard dollarë.

  Po artileria kundërajrore?

  Në artilerinë kundërajrore numëroheshin të paktën 4000 gryka zjarri që përbëheshin nga mortajat 60 mm, tek topat obuz 122 e 150 mm. Ndërkohë në këtë artileri futeshin edhe kanjushat ML-130, 12 dhe 19 grykëshe. Marr parasysh se topat obuz më të thjeshtë, ata 122 kanë pasur në një vlerë prej 70 mijë USD. Në artilerinë kundërajrore futen edhe grupet e raketave SAM-2 tokë-ajër. Ushtria shqiptare dispononte rreth 200 të tilla.

  Të vijmë tek forcat Detare?

  Forcat Detare numëronin të paktën 100 copë anije të tipave të ndryshme, nga të cilat 4 nëndetëse, 4 gjuajtës të mëdhenj, 6 gjuajtës të vegjël, 2 dragamina të mëdha, 6 dragamina të vogla, rreth 60 katra silurues, anije ndihmuese etj. Por ka pasur dhe një armatim prej 400-500 copë silura me vlerë rreth 1500 dollarë copa, (700 mijë dollarë) dhe mbi 2000 mina detare me vlerë mbi 1000 dollarë copa (2 milion dollarë). Vlera e një nëndetëseje është shumë e lartë për shkak të teknologjisë që kanë.

  Çfarë vlere kishin uzinat ushtarake?

  Kishim uzina ushtarake me vlera kolosale si: Uzina e Tankeve dhe e Artilerisë në Tiranë, e baterive në Berat, e armatimit në Gramsh, e municionit në Poliçan, e lëndëve plasëse në Mjekës, (që ishte 100 % me teknologji suedeze), ishin gjithashtu uzina e riparimit të avionëve në Kuçovë, uzina e lokacionit, KRAF-i i Pasha Limanit, për remontin e anijeve mbiujëse dhe nëndetëseve. Këtu nuk po përmend një seri mini-uzinash në të gjithë territorin e republikës ku bëhej remont i pjesshëm i mjeteve luftarake. Këto uzina kishin teknologji moderne, përgjithësisht kineze por dhe franceze e suedeze që ishin fjala e fundit për kohën. Vlera monetarë është vështirë të nxirret sakt pa dokumentet përkatës. por vlerat janë te pabesueshme..
  .flori dhe kalur floririt or tunxh…

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku August 2, 14:49

   Dhe te shash Enverin, po te mos luash me historine na qeka keshille mjeksore thote ky doktori ketu lart? Hahahahahahahahaha!

   Argumentat qe sjell ti nuk bejne gje tjeter vecse tregojne idiotesine e Enver Bythos qe e la popullin pa buke qe te kishte ca hekura qe dukeshin si tanke.

   Ju vejushave te Everit ju dhemb bytha shume kur ua demaskojne heroin tuaj te dhjere e beni si bisha te egra, vetem se tashti na hani mutin, prandaj shkumezoni si epileptike.

   Reply to this comment
 31. Isuf cipi August 2, 08:50

  Gzohem shume qe paska mbetur, nje ushtarak qe jo vetem thote te verteten per bazen materiale te ushtrise ,por e quan ate nje pasuri te madhe kombtare…Ajo nuk ishte nje konsumatore parazite ,por nje faktor i pare ne rritjenn e prodhimit dhe ne sigurine e tije..Ajo nuk ishte nje ushtri me qellime pushtuese, por vetem mbrojtese dhe faktor stabiliteti ,jo vetem ne Shqiperi ,por edhe rreth e rrotull…Forca e saje ishte e tille , qe mbronte pa lufte , sepse askuje nuk ja mbante te sulmonte , kur llogarite i dilnin se duhej harxhuar mbi dhjete here me shume , qe ta mposhtnin ..Ushtaraket tane ishin popullore dhe te lidhur me popullin , ato jo vetem kryenin stervitje ushtarake , por merrnin pjese direkt edhe ne aksione te rendsishme te ndertimit e prodhimit ne shqiprine e re……Shkatrrimi i saje ishte veper e Armiqve e Tradhtareve , qe humben komplet pamvarsine e bendit ….Sot vertete nuk na sulmojne , sepse c’far ju duhet nga ne e marrin pa lufte

  Reply to this comment
 32. KORÇARI August 2, 11:36

  Intele…([email protected])ual.. (i), xhuxhumaku (të cilin e përfaqëson plotësisht pseudonimi që ka vënë), janë ose IDIOTË TRYNDRYSHKUR ose MARIN RROGË MUJORE për ato që shkruajnë.
  Intele..([email protected])…uali analfabet del dhe më një injorancë të pashoqe na shtron pyetjen se përse SUEDIA, NORVEGJIA s’kanë qëndra zjarri , apo vendstrehime ose shkurt bunkerë, po i përgjigjem , në rradhë të parë që të dyja këto shtete kanë bunkerë , por edhe sikur të mos kishin do më dukej llogjike pasi ata s’janë të rrethuar nga fqinjë armiq, më pretendime territoriale kundrejt tyre , përkundrazi Shqipëria ishte dhe është e rrethuar nga fqinjë të cilët kanë pretendime territoriale ndaj saj, mos harrojmë që akoma dhe sot nëpër shkollat greke fëmijët këndojnë vjersha për VORIO EPIRIN duke e quajtur MOTËR TË VOGËL TË SKLLAVËRUAR, të SKLLAVËRUAR?? Nga kush??? Nga Shqipëria , gjithashtu akoma dhe sot në stërvitjet bazë të Forcave Speciale Greke , ushtarët këndojnë po të njëjtën këngë për MOTRËN E Vogël që vazhdon të jetë e SKLLAVËRUAR, gjithashtu shumë rrugë MBAJNË emrin VORIO EPIR,.
  LE të analizojmë pak shprehjen e SKLLAVËRUAR, SEPSE ka një rëndësi të veçantë , pra grekët pretendojnë se në jemi akoma SHTET ARMIK QË I KEMI SKLLAVËRUAR TOKAT E TYRE, që nënkupton se më rastin e parë do të mundohen ta “Çlirojnë” MOTRËN e tyre nga skllavëria Shqiptare.
  Enveri ishte nga Gjirokastra dhe i njihte këto probleme shumë më mirë se intelekhalja dhe nga plaku Mere (xhuxhumaku) , nga Veriu kishim Jugosllavët ose më drejt Politikën Ekspansioniste Sërbe që mbante gjallë tezën e Sërbisë së Madhe , në kuadrin e Planit Rus të PANSLLAVIZMIT, pra në këto kushte Shqipëria ishte e detyruar të organizonte vetmbrojtjen .
  Ushtria mbahet në këmbë dhe e mirëarmatosur jo për Luftë por për të penguar Luftën, SEPSE ashtu si ka thënë dhe HIPOKRATI (Babai i Mjekësisë) i lashtë , “PARANDALIMI ËSHTË MË I MIRË SE LUFTIMI” pra të gjitha këto bëheshin që Lufta të mos niste.
  Po nejse kot që harxhoi kohën më shpjegime, që ti kuptojë #ikush këto presupozon të ketë një fije TRU, gjë e cila mungon nga intelekthalja dhe PLAKU MERE.

  Reply to this comment
 33. Alban August 2, 12:40

  Por ne fakt Suedia ka bunkere dhe qendra zjarri dhe po pergatiet te bej te tjere nga frika rrezikut rus. Kurse vetem dje Suedia beri nje porosi disa miliarde eurosh per sistem mbrotje antiraketor https://www.nbcnews.com/news/world/sweden-plans-build-more-bunkers-amid-fears-russian-aggression-n849821. Nderkohe Greqia ne mes te krizes bleu 2.4 miliard euro avion. http://www.pappaspost.com/u-s-state-department-approves-2-4-billion-military-sale-greece/. Ajo qe thua ti me Vorio Epirin qenka skandaloze, Se greket u hodhen perpjete u ankuan tek komisioni europian kur ne tekstet e shkollave ne Shqiperi kishte nje harte qe tregonte shperndarjen e shqiptareve ne rajon. Mesa di une kjo harte u hoq. Duhet te ankohemi dhe ne, nese kjo eshte e vertet.

  Reply to this comment
  • KORÇARI August 2, 15:38

   Alban, kjo që shkruaj unë qëndron 1000%, si ajo që shkruajta për Nxënësit dhe ajo për Forcat Speciale , akoma e këndojnë këngën , gjithashtu emrat e qindra mijëra rrugëve MBAJNË emrin VORIO EPIR, KORÇA, GJIROKASTRA, PËRMETI bile dhe BERATI. Këto mund ti konfirmojnë lehtësisht të gjithë shqiptarët që jetojnë atje.
   Për Plakun Mere (xhuxhumakun) nuk e dij , por për intelekhalja, INFO.. ANAL…mitike, pellazgos, enter e di 100% që Kanë rrogë mujore nga fqinji ynë i EPIRIT TË JUGUT(Derisa ekziston epir i VERIUT, ekziston dhe EPIR i Jugut). Gjithashtu dhe Turqia BLEU sistem antiraketor Rus S-400 dhe avionë luftarakë Amerikanë F-35 të gjeneratës së 5.
   TË GJITHË janë IDIOTË që po ARMATOSEN vetëm INTELE..([email protected])..UALI dhe PLAKU MERE janë të zgjuar që thonë se mbrojtja dhe armatimi i një shteti janë të tepërt.
   Rasti i Shqipërisë mund të krahasohet vetëm me atë të Izraelit i cili gjithashtu është i rrethuar nga fqinj armiqësitë dhe politika e tyre ushtarake është e njëjtë me atë që kishim dhe ne në kohën e Xhaxhit. Pra parimi është ÇDO QYTETAR ËSHTË NJË USHTAR , gjithashtu ata marin mësime ushtarake në shkolla ashtu si në, bëjnë zbor ,bile dhe nxënësit e shkollave , kanë sistemin mbrojtës më të përparuar në botë dhe ushtrinë më të fuqishme dhe të armatosur në botë, pra dhe ata janë DEBILA SIPAS KËTYRE gjenive tanë si puna e këtyre idiotëve këtu.
   Na mbytën TRADHËTARËT DHE ANALFABETËT .

   KUR PENËN E MBAN I PADITURI
   KUR USHTRINË E MBAN I PAAFTI
   KUR PUSHTETIN E MBAN TRADHËTARI
   ATËHERË SHTETI NGJET ME NJË XHUNGËL
   KU TË AFTËT, TË DITURIT DHE ATDHEDASHËSIT JANË TË PADËSHIRUAR.

   Xhorxh Washington.

   Reply to this comment
   • Alban August 2, 19:37

    Keta budallenj si Intelektuhalja dhe Plaku Shurraku qe komentojne ketu kundra shqiptareve jane shpritra te mjere, qe me urretjen e tyre, thjeshte po helmojne e po cmendin veten, se shqiptareve i hane m.tin. Kurse kjo

    Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku August 2, 22:08

     Ti o Alban nuk e di qe shqiptaret si puna jote, vazhdimisht muut kane ngrene. Puna eshte se e kane veshtire ta pranojne, qe me pas te korigjohen dhe te perparojne si popujt e tjere. Ne perpiqemi t;ju ndricojme qe te shikoni te verteten, ju po me tuajen, Epo vazhdoni te hani muuut, pastaj dje ju qiifshin pasardhesit e Enver Bythos me keq se c’ju qiine deri ne vitin 1985.

     Reply to this comment
     • Alban August 3, 00:25

      Hahaha deri ne rreze ua paska futur Enveri dhe pas gati 40 vjet pas vdekjes se tij, me cdo koment ke Enverin ne goje. Ik mer mjeran i semure psiqike, shko bej derman vetes aty mos rri bej hije kot tokes.

     • intelektuali August 3, 14:57

      O BOLE ENVERISTE

      Mos qesh kaqe shume o VEMJE haleje e Enverit se do te pelcase temthi i barkut dhe do te dali zorra e bythes nga anusi dhe do te ikesh per dhjame qeni e nuk do te kete kush te dergoje foto famoze ne gazeten DITA per bunkeret e Zvicres, te Suedise dhe te Norvegjise,

      KE NDONJE FOTOTJETER PER BUNKERET E ZVICRES QE TE GEZOSH KETE GJENERALIN BUDALLA TE USHTRISE SE VDEKUR?

      Qe kur te filloje Lufta e Dyte e Kosoves dhe Lufta e Trete Boterore detyrimisht pas saj te kete ky gjeneral dallkauk bunkerin e tij per te shpetuar koken fanatike.

      Beji te fala Nexhmijes sa nuk ka ngordhur akoma,

      sepse:

      KESHTU TE BEN ME MIRE!

 34. kush e ktheu enverin ne legjende ? August 2, 16:17

  Me beri pershtypje sot deklarata e nje zyrtari te larte serb i cili tha tekstualisht……Enveri ka vdekur dhe nuk e kemi me problem as shqiperine as kosoven..

  Pse e “vrane” serbet legjenden e Enverit ?

  Vazhdim i nje krimi i bere ne 1991 me teorine e dekomunistifikimit qe donte te bente Rajersoni qe ne fakt u kthye ne nazistifikim….OK e rrezuam statujen e Enverit atehere ( se sa ishte gjalle i rruajten trapin) por ne asnje menyre nuk duheshin glorifikuar zogistet-ballistet isha bashkpuntore te fashizmit qe erdhen si CLIRIMTARE ne 1991 gjoja hodhen nje kamunizem te vdekur dhurate prej ramiz alise dhe e ligesise te elezbiberajt i mergates qyqeve..
  .
  Jane pikersisht keto zombie jo vetem qe e reabilituan Enverin por e kane shenjteruar
  %%%%%%%%%%%

  O Enver te kam rixha
  Ngrehu neser me sabah
  Behu dhe nje here i ri
  Ne dac hajde si sozi

  Mer komanden ne kete vende
  Se te prete populli tente
  Qe ti vesh gjerat ne vende
  Se Shqiparine e shqyen qente

  Jan ngjallur krimbat e tokes
  Cep me cep i bien botes
  Me genjeshtra e mashtrime
  Letra fallco e ngjyrime

  I fshine emrin Shqiperise
  Mohojne bijte e Lavdise
  Mohojne gjakun per ket vende
  Kane fshire edhe mundin tende!

  Jan ngritur ne piedestale
  Kriminele “intelektuale”
  Ane e kende bejne morale
  Per te vdekur e per te gjalle

  Madje ketu ne forume
  Bejne komente shume spiune
  Mbajne nofken “intelektuale”
  Por ne fakt jan avdalle

  Jan avdalle te “Lilidhonit”
  Pjelle e djallit dhe e klonit
  Qe vertiten pas baronit
  Jan ushtare te Salihonit

  Ne cdo zyre e ne cdo frone
  Krimineli ka timone
  Basarduan historine
  E shkateruan gjithe Shqiperine

  Neper rruge e neper sheshe
  Ne bregdet e ne biznese
  Ane e mbane kudo te veshe
  Vec te huaj do te gjeshe…..

  Nuk ka me as industri
  As bujqesi e blegtori
  Madje dhe Naimin vete
  Nuk e njef me ky milete….

  E mos fol per Skenderbene
  Qe shume vjete mbrojti Atdhene
  E kan nxjere mor, ne pazare
  Por ne kembe, e jo mbi kale…

  S’ka me sheshe SKENDERSBE
  Vec nje male, plote gurre e pleh
  Qe kane zbrituar nga malesia
  Te mohoje sheshin e tija….

  Dhe nje djale paska i drojtur…
  Ti Enver nuk e ke njojtur?
  Vec nje gje me vjene cudi!
  Per fytyre, eshte kopje Ti!!!

  Per mendje e burreri
  Eshte naive, eshte cilimi
  Sala leve e punesoi
  Qe mire halet t’ja pastroi

  Ky debil pak kohe me pare
  Nxori detin ne pazare
  Dhe ja fali more Greqise
  Kapitalet e Shqiperise…

  Ky agjente e ky spiune
  Drenicare thot, jam une…
  Eshte hajdute i licensuar
  Rrugen e Kombit ka pervetesuar

  Te mos flasim per Gjykata
  Kemi hedhur vertete hapa
  Ne plepishte “master” muarr
  Ne kupole te emeruar…

  Dhe “cekani i drejtesise”
  I bje kokes se vegjelise
  Mjeri popull ku te veje
  Te derjten ku do ta gjeje?

  Me arme e demagogji
  Shkateruan brezin e ri
  Neper rruge te droguar
  Pa familje, te shkateruar…

  O Enver u shua bota
  Ti e bere mor si lopa
  Shume punove per Shqiperi…
  Po c’le pas more derezi?

  Ca spiune e kriminele
  Shume hajdute e dembele
  Nje Nano e nje Sali
  Qe e shiten kete Shqiperi

  Qe shiten Jo vec lavdine
  Jo vec vlerat e historine
  Po nenshtruan vegjeline
  E skllaveruan per hordhine

  Skllaverine ne vendin tend
  Se pertypin dot as qente
  A ka burra ne ket toke
  Qe ti dalin vendit zot?

  Reply to this comment
 35. Mark .U.K August 2, 18:59

  Neti Vjosa:Ne provokacionin e 2gushtit 1949 qellimi i grekve ishte zhduknin komunistet qe ishin ne veri te Greqis.Komuniste e zotronin veriun,dhe kishin prishur te vetmen rruge qe mund te futej ushtria greke.Ata u futen neper token tone dhe u rane forcave komuniste dhe i zhduken.Grekerit paten humbje po shqiptart paten qindra te vrar e ku pjesen ma te madhe i vran vet ushtria shqiptare.Artileria e Elbasanit nga gabimi ne shenjester asgjesoj kamplot batalionin MEMO NEXHIPI plot 400vet.Pyte ndonje komunist te vjeter qe ka marr pjes ne eshte gjalle.

  Reply to this comment
  • Alban August 2, 19:49

   Hahah, doli ky l.qja tjeter. Keta monstrat qe vajten si minj halesh me kamion ne Britani, e jane aq debil sa dhe budallenj sa dhe Britania do te dal nga BE-ja vetem mos ti vijne me emigrant si mark UK.

   Domethene sipas teje o debil na u vrane 400 vet me Artilerin e Elbasanit? Po si kshu e quajten nga Elbasani ne Kapshtice apo e moren artilerine e Elbasanit e cuan ne Kapshtice. E ke parasysh qe 400 veta nuk gjuhen me nje gjyle o debil? E degjon more debil veten kur shkruan? E kupton qe s’bene sens, apo hajt futja njehere dhe ti. Qe ta dish ti l.qe greket ne Shqiperi, erdhen me topa, arme kembesorie dhe AVION LUFTARAK? E kupton qe s’kishin nevoje te futeshin nga Shqiperia, te gjuanin te vetet? Ik pirdhu aty injorant, e mos shkruaj debilliqe,

   Reply to this comment
  • Memoria Kombetare. com August 2, 20:01

   Sulmi ushtarak grek i 2 gushtit 1949 në Jug,
   agresion strategjik për pushtimin e Shqipërisë

   ———————-
   Në 2 gusht 1949, territori jugor shqiptar në juglindje me bazë rajonin e Korçës, por edhe deri në Konispol të Sarandës në Likojan, u bë objekt sulmi ushtarak prej Greqisë. Nuk ishte provokacion siç u cilësua nga shteti shqiptar në vitin 1949, apo siç vazhdon të trajtohet prej historisë zyrtare shqiptare deri sot, apo edhe prej studiuesve të ndryshëm e dëshmitarëve që rrëfejnë atë sulm ushtarak grek kundër vendit tonë.
   *
   Sulmi i armatosur grek i 2 gushtit 1949, kundër Shqipërisë nuk ka qenë incident, apo provokacion, por ka qenë luftë e vërtetë, me të gjithë karakteristikat dhe elementët e një sulmi për pushtim, paçka se e zhvilluar vetëm në një pjesë të kufirit e territorit të vendit. Ndërsa sjellim në kujtesë sulmin ushtarak grek të 2 gushtit 1949, ndërsa ndeshim sot pas 64 vitesh tendencat greke në vazhdim, për të aneksuar “Vorio-Epirin”, nuk është vështirë të kuptosh, se Greqia nuk ka hequr dhe nuk heq dorë prej synimit të saj për të zaptuar territoret shqiptare. Ajo prej më se 100 vitesh, ka luftuar e po lufton për të arritur këtë objektiv, duke përdorur propagandën mediatike, lobimet intriguese me fuqitë e mëdha të botës, fenë, policinë sekrete, diplomacinë, kërcënimet, deklaratat për sulm, paradat ushtarake për zhdukje shqiptarësh, emisarët e saj në Shqipëri, financimet e qarqeve shoviniste brenda e jashtë Shqipërisë, incidentet kufitare, tendenca për kontroll e prezencë aktive mbi ekonominë, pushtetin, drejtësinë, bankat, fenë, kulturën dhe historinë e Shqipërisë, madje edhe duke përpunuar e përdorur politikën dhe shtetin shqiptar.
   .
   Në gusht shtator 1949 u zhvillua dhe u fitua një betejë luftarake e para ne kohet moderne dhe e krahesueshme me epoken e Gjergj Kastriotit duke mos harruar se Greqia para 8-9 vitesh pra ne 1940 vuri perpara ushtrine fashiste dhe Batalionin Tomorri te Mark FUCK UKIT

   Reply to this comment
  • N.VJOSA August 2, 20:30

   Falemnderit Mark që merr pjesë ne debat normal.
   Ashtu eshtë greket ishin ne një
   Luftë civile per pushtet, por sulmi kunder vendit tone ish një Provokation shteteror .Kufitaret e Postes se Vidohoves i qendruan heroikisht sulmit deri sa nderhyri Ushtria. Petrit Dume dhe Gjin Marku ishin udheheqsit e operacioneve luftarake.
   Lufta pati te vrarë nga te dy anët, por humbjet e grekve ishin katastrofale Ndaj dhe u terhoqen duke lene shumë te vrare.
   Humbjet tona jane te dokumentuara dhe ka deshmitarei reale. Ndaj ato shifra që thuaj ti i perhapin humbsit dhe mercenaret e bajraktaret shqiptare që nuk e donin pushtetin popullor.Jane te gjitha me Dokumenta Mark.

   Reply to this comment
 36. Alban August 2, 19:31

  @O ti plaku shurraku, beji nje nder atij vendi qe rri e vrit veten se gjynah qe harxhon taksat e njerzve qe punojne. Domethene ti i thua fakte bthe 1. qe ne Suedi ka bunkere dhe po harxhojne biliona ne ushtri, 2. qe Zvicra ka bunkere te mbroj gjithe popullaten dhe ushtri te detyruar, 3. qe Greku bleu ne mes te krizes avion 2.4 bilion euro etj etj. Ti vazhdo akoma me gogolin e Enverit dhe 40 vjet pas vdekjes, se kjo trego shume per gjendjen tende mendore.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku August 2, 22:10

   O Alban , o kapedan, une po pres t’ia heqesh ti i pari vehtesm po mundesisht me dy plumba, si shoku Mehmet ne vaktit, qe te lehtesohet pak Shqiperia nga nje kercu si puna jote, pastaj shohim e bejme.

   Reply to this comment
  • intelektuali August 3, 22:11

   Ja po i largohem une Gogolit te Enverit:

   Ku ishte ti more enverist “patriot” fanatik me bunkeret e tu si dordoleca idiote, kur nje cete banditesh greke kaluan kufirin, t’u futen brenda teritorit dhe arriten deri ne kerrthize te Vatanit, vrane nje repart te tere ushkarak shqyptar dhe u kthyen ne Greqi si:

   DAFLLAKU NE DASEM

   He mo BOLE ku i kishte bunkeret e Enverit kur greket bene kerdine ne Shqypni?

   Reply to this comment
 37. Vjosani August 3, 02:16

  Plaku Xhuxhumaku, te njoh kush je si person pas ketij pseudonimi…Kisha nje ndjenje konsiderate. Por pasi lexova komentet e tua, ndjej keqardhje. Nuk te ben interesant aspak mohimi i cdo gjeje…Fare! Perkundrazi. Nuk ka kurre, po KURRE nje gjykim bardhe e zi te gjerave…sic ben ti. Thirri mendjes…Dhe tregohu pak dinjitoz. Gjuha jote e ndyre eshte ose urrejtje patologjike e verber ( semundje e njohur) ose shenje e tjelle inferioteti…

  Reply to this comment
 38. Ardian Hasanaj August 5, 09:48

  https://youtu.be/oTo4I0TdtLI

  Ju lutem shihni videon dhe shikoni sa realiste jsne deklaratat e kolonelit per armet berthamore.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Sondazh

MENDONI SE PËR TË ZGJIDHUR KRIZËN POLITIKE DUHET NJË MARRËVESHJE E RE RAMA-BASHA?