FOTO: “Qeverisin një popull që është mësuar ta mbyllë njërin sy për veset e tyre”. 22 portrete të rralla liderësh shqiptarë në vitet ’30 sipas një ambasadori

Dr.Hasan Bello November 14, 2020 12:12

FOTO: “Qeverisin një popull që është mësuar ta mbyllë njërin sy për veset e tyre”. 22 portrete të rralla liderësh shqiptarë në vitet ’30 sipas një ambasadori

Ky është një cikël dokumentesh i botuar nga gazeta DITA, shkëputur nga një raport i gjatë i ambasadorit anglez në Shqipëri, Sir Andrew Ryan, drejtuar ministrit të Jashtëm Viskontit Halifaks më 21 shkurt të 1938.

Në praktikën diplomatike të ambasadave angleze kudo në botë ishte pjesë e punës së tyre që çdo vit të hartonin një raport të detajuar mbi zhvillimet politike të vitit të shkuar, ekonominë, bujqësinë, arsimin, etj., pjesë e të cilit ishte edhe paraqitja e CV të personaliteteve kryesore të vendit ku ato ishin atashuar.

Në raportin e mëposhtëm ka të dhëna interesante pothuajse për të gjitha figurat politike të kohës, që të gjithë ishin të “skeduar”. Një “psikologjisje” angleze për personazhet e jetës shqiptare.

“Korrupsioni dhe nepotizmi i tij fituan një nam dhe një urrejtje të gjerë në popull, por shqiptarët janë mësuar që vese të këtilla i kalojnë shpesh me një sy të mbyllur” – thotë ai për Hiqmet Delvinën.

Renditja e tyre është bërë sipas rendit alfabetik.

 

Princ Abid

Djali i vogël i Sulltan Abdyl Hamitit të Turqisë, lindur më 1905. Pas shpëndarjes së familjes imperiale turke, Princi Abid u regjistrua student në fakultetin e jurisprudencës në Paris. Në vitin 1935 u bë pretendent për dorën e motrës së tretë të Mbretit Zog, Princeshën Sanije pas mblesërisë së Ekrem bej Libohovës dhe të Kolonelit Tahir bej, ish oficer turk me origjinë shqiptare, i dëbuar nga Turqia.

Martesa u bë brenda një kohe të shkurtër më 12 janar 1936. Princ Abidi u kthye të vazhdonte studimet në Paris. Atje u emërua si i Ngarkuari me Punë të Shqipërisë në mars 1937, mendohet kryesisht për ta pajisur me të ardhura.

Thuhet se ka marrë nënshtetësinë shqiptare. Ai është një i ri i dashur dhe pa pretendime dhe ka pamjen e një personaliteti të fortë.

E shoqja e cila ndan kohën ndërmjet Parisit dhe Shqipërisë, konsiderohet si motra më e zgjuar e Mbretit Zog dhe më e afërta me të.

Fejzi Bej Alizoti

Fejzi bej Alizoti lindi në Gjirokastër në vitin 1874, i arsimuar në Turqi, flet turqisht dhe frëngjisht. Hyri në shërbimin civil të Turqisë, dhe në 1912 ishte mytesarif (prefekt) i Prizrenit. Në 1914 erdhi në Shqipëri dhe u emërua Prefekt i Shkodrës në kohën e Princ Vidit.

U largua nga Shkodra kur u zaptua prej malazezëve në 1915, por u ricaktua guvernator prej Austriakëve në dhjetor të të njëjtit vit.

Pas luftës u caktua në postin e Ministrit të Financave në qeverinë provizore të Turhan Pashës. Me përmbysjen e qeverisë së Turhan Pashës në 1920, Fejzi bej Alizoti u arrestua për ndjenjat e tija italo-file.

Në 1925 ai hyri në grupin e Ahmet bej Zogut dhe në 1926 u emërua si përfaqësues shqiptar në byronë e Bankës Kombëtare Shqiptare. Në 1927 u bë Ministër i Financave por u dyshua për korrupsion dhe u shkarkua nga detyra.

Nuk dihet nëse vërtet ka qenë i korruptuar aq sa e bëjnë armiqtë e tij. Që nga 1925 ka qenë deputet për Gjirokastrën dhe u rizgjodh si kandidat i qeverisë në 1937. Ai është shumë italofil dhe e përflasin se plotëson të ardhurat e pakta duke pranuar të holla prej italianëve.

Është njeri i pagdhëndur fizikisht dhe moralisht, por ka njëfarë zgjuarsie.

Xhemal Aranitasi

Xhemal Aranitasi është Komandanti i Përgjithshëm i forcave të armatosura shqiptare që nga viti 1925. Shkollën e ka kryer në Turqi dhe ka qenë oficer në gradë të ulët në ushtrinë turke. Ai urrehet përgjithësisht për metodat e paskrupullta që përdor, për korruptimin, për veset e këqija, dhe për burokracinë treguar në të paktën një çast krize.

Me gjithë këtë, ai mund të ketë një dituri profesionale më të madhe se atë për të cilën i japin kredi në raportet e mëparshme.

Mbreti Zog ka besim në të, vetëm sepse di që i bindet urdhrave të tij në mënyrë të plotë, dhe ndoshta për arsye të ndjenjave të tij anti-italiane. Mbreti duket i kënaqur të ketë një eksponent të tillë në rradhët e tij.

Dr. Fuat Asllani

Fuat Asllani lindi më 1894 në Gjirokastër dhe u diplomua në Robert College në Stamboll dhe në Universitetin e Vjenës për jurisprudencë. Ai flet Anglisht, Gjermanisht, Frëngjisht, dhe Turqisht. Në vitin 1924 ishte një nga të parët organizatorë të Shoqërisë “Bashkimi Kombëtar”, një organizatë partiake të rinjsh me qëllime të mira po pa eksperiencë, që u fillua në kohën e qeverisë së Fan Nolit por që u shpërnda kur Ahmet Zogu u kthye në Shqipëri në dhjetor 1924.

Asllani në këtë rast u largua nga Shqipëria si refugjat politik por u kthye në 1925 dhe një vit më vonë, duke pas fituar besimin e Ahmet Beut, u emërua drejtor i administratës të shërbimit konsullor në Ministrinë e Punëve të Jashtme.

U gradua në postin e drejtorit politik po në atë ministri në vitin 1925. Në 1933 u dërgua në Londër si i Ngarkuar me Punë dhe në shtator 1934 u emërua Ministër përfaqësues i Shqipërisë pranë qeverisë së Oborrit të Shën Gjonit (Oborri i Shën Gjonit është Oborri Mbretëror Britanik A.D.).

Asllani u thirr në Tiranë në Nëntor 1935 se u emërua Ministër i Punëve të Jashtëm në kabinetin e Medi bej Frashërit. Kishte fituar njëfarë horizonti në Londër dhe në vizitat e tij të bëra në Gjenevë. Ai solli me vete kujtimin e ndihmës dhënë atij nga ana e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Anglisë dhe një simpati për zakonet angleze. Inteligjent nga natyra, megjithëse pak kapadai, ai kreu detyrën e tij të re mjaft mirë megjithëse disa nga përfaqësuesit e huaj nuk arritën të komunikonin me të.

Rënia e qeverisë së Frashërit në nëndor 1936 ndikoi mbi gjendjen e tij financiare në mënyrë mjaft të rëndë sepse ai nuk kishte të ardhura personale private. Ai arriti të ndreqë disi gjendjen financiare duke hyrë në parlament, por kjo ia uli pak kreditet se u paraqit si kandidat qeveritar në janar 1937, ndërkohë që gjithë anëtarët e tjerë të qeverisë Frashëri nuk figuronin në listën e kandidatëve për deputet.

Vasil Avrami

Avrami është nga Korça dhe ka kryer studimet në Stamboll dhe Athinë. Lindi në vitin 1889. Me profesion është jurist, me fe ortodoks, njeri me paraqitje të mirë dhe me kulturë. Ai bëri një emër për vete si kryetar i shkëlqyer i Bashkisë së Korçës, dhe ishte shkaktar për shumë prej përmirësimeve të bëra në qytet gjatë kohës që kryesonte Bashkinë.

Në vitin 1930 pranoi portofolin e ministrit në kabinetin e Pandeli Evangjelit. Shumë pritesh prej tij, por me letargjinë që duket prek të gjithë ministrat shqiptarë, u infektua edhe ai. Dha dorëheqjen në pranverë të vitit 1931 për arsye të një mosmarrëveshjeje me kolegët e tij në lidhje me modifikime që dëshironte të bënte në ligjin e pronësisë të tokave.

U zgjodh deputet i Korçës në vitin 1932 dhe riemërua Ministër i Drejtësisë në kabinetin e Pandeli Evangjelit në 1933. Në tetor 1935 ai “me kënaqësi të madhe” deklaroi.ikjen nga posti si ministër, se ai post sic u shpreh “kurrë nuk i kishte pëlqyer”.

Mbajti vendin e tij në parlament si përfaqësues i Korçës, pasi u zgjodh prapë në vitin 1937.

Muharrem Bajraktari

Muharrem Bajraktari është prej Lume. Ai hyri në ushtrinë Austriake kur kjo pushtoi Shqipërinë dhe kur Austria u largua, hyri në shërbim të Serbëve. Në 1929 Mbreti i cili e pëlqente Bajraktarin, e emëroi atë Komandant të Përgjithshëm të Xhandarmërisë. Gjenerali Sir Jocelyn Percy e gjeti të pamundur të bashkëpunonte me të dhe ai u hoq nga ky post për t’u bërë adjutant i Mbretit.

Ai është një ushtarak i lindur, por i përndjekur nga ideja se është me vlerë të madhe.

Kur Mbreti Zog u ngjit në pushtet Bajraktari ishte një nga më besnikët e tij. Më vonë ai e humbi këtë pozicion. Në verën e vitit 1934 ai mori lejen e zakonshme dhe shkoi në Lumë. Kur u urdhërua të kthehej në detyrë, ai refuzoi të bindet.

Më vonë doli se një vit më parë, me tri shokë të vetët i kish ofruar shërbimet ministrit jugosllav në Vjenë, që të rrëzonte regjimin e Zogut në Shqipëri dhe të ngrinte një republikë në vend të tij, president i së cilës do të bëhej vetë nën mbrojtjen Jugosllave.

Mbreti Aleksandër nuk desh të dinte për një plan të tillë. Pas pak kohe Mbreti Zog erdhi në dijeni të çështjes e të tradhtisë të Bajraktarit, por megjithatë e fali dhe e rimori në administratën e tij. Abdurrahman Krosi dhe Ministri i Brendshëm, nuk u pajtuan kaq lehtë me këtë vendim të Zogut. Kishte patur një armiqësi të gjatë midis tyre dhe Bajraktarit.

Bajraktari u largua sërish duke besuar se jetën e kish në rrezik. Ai është shprehur se ajri në Lumë ishte shumë më i shëndetshëm për të se sa klima e Tiranës. Pak muaj më pas Bajraktari në rrezik të rrethohej nga xhandarët dhe nga ushtria, u arratis përtej kufirit në Jugosllavi, ku iu dha strehim. Ai shkoi të banojë në Nish dhe thuhet se merr një subvencion të vogël nga qeveria jugosllave.

Në janar 1938 ai kërkoi një takim me Ambasadorin Britanik në Paris duke u paraqitur si përfaqësuesi i refugjatëve politik në opozitë me Mbretin Zog.

Dhimitër Berati

Dhimitër Berati është kuco-vllah lindur në 1890. Ishte anëtar i kolonisë shqiptare në Bukuresht dhe kreu studimet në atë vend. Flet rumanisht dhe frëngjisht. Më 1912 erdhi në Shqipëri si përfaqësues i bashkatdhetarëve të tij në Rumani me rastin e proklamimit të pavarësisë e në të njëjtin vit u zgjodh senator.

Në 1918 ishte sekretar i delegacionit shqiptar pranë Konferencës së Paqes në Paris. Në 1925 ishte i atashuar te Komisioni për Caktimin e Kufijve në kohën e vrasjes së Gjeneral Tellinit.

Në 1932 ai mori vendin e Dhimitër Popës si Sekretar i Përgjithshëm i Ministrisë së Punëve të Jashtme, dhe në 1934 iu dha portofoli i Ministrit të Ekonomisë Kombëtare. Gjatë kohës që ishte Sekretar i Përgjithshëm i Ministrisë së Jashtme ai përgjigjej për hartimin e marrëveshjeve të ndryshme tregtare me fqinjët e Shqipërisë dhe për radhitjet në lidhje me rregullimin e trafikut gjatë kufirit me Jugosllavinë.

Është inteligjent dhe punëtor, pak si tepër didaktik por me logjikë të fortë.

Berati është i vetmi anëtar i qeverisë së kaluar që gjeti vend në atë të formuar nga Medi Frashëri në tetor 1935. Kur ra kjo qeveri në nëntor 1936, mendohej se për një ose për dy ditë të bëhej kryeministri i ardhshëm, në krye të një koalicioni midis pleqve dhe të rinjve, por Mbreti preferoi që të mbështetej te një qeveri të vjetrish dhe me kohë Beratit iu dha posti që ka tani, si Sekretar i Përgjithshëm i Ministrisë së Jashtme.

Imzot Luigj Bumçi

Luigj Bumçi vjen prej një familjeje të mirë shkodrane. Lindi në vitin 1879 dhe kreu studimet në Kolegjin Jezuit në Shkodër dhe në Seminar. Në moshën 30 vjeçare u emërua Peshkop i Lezhës me banim në Kallmet. Gradimi i tij i shpejtë iu atribuua simpative të tij pro-austriake.

Në 1918 ishte delegat i qeverisë provizore shqiptare pranë Konferencës së Paqes ku u bë po aq filo-italian sa kish qenë filo-austriak. Ai zëvëndësoi Turhan Pashën si kryetar të delegacionit shqiptar.

Kongresi i Lushnjes në vitin 1920 zgjodhi 4 regjentë dhe Bumçi qe një prej tyre, po paaftësia e tij e qartë dhe ngadalësia e plotë me të cilën trajtoi çështjet publike shpunë në tërheqjen e tij të shpejtë. Pas grushtit të shtetit të Hasan Prishtinës në 1921, ai u detyrua të largohej nga vendi.

Urrejtja kundër tij në këtë kohë mund të matet nga një ngjarje që nuk kish ndodhur kurrë në historinë e Shqipërisë, djegia e shtëpisë së tij nga mirditasit, si dhe e Kishës. Ai u kthye në Shqipëri më vonë dhe rimori funksionet e tij peshkopale.

Ai as e do dhe as duhet nga Mbreti Zog. Duket se ka lënë mënjanë çdo aktivitet politik, të paktën tani për tani.

Nush Bushati

Është shkodran katolik lindur në vitin 1897 dhe i mësuar në kolegjin Jezuit të qytetit. Është diplomuar nga Universiteti i Vjenës me titullin Dr. në Jurisprudencë. Është martuar me një artiste vjeneze. Flet gjermanisht, frëngjisht, italisht.

Bushati mori pjesë në politikë për herë të parë më 1922 kur u zgjodh deputet i Shkodrës. Atëherë qe mbështetës i Fan Nolit (i cili e emëroi Konsull të Përgjithshëm në Vjenë) dhe kundërshtar i Mbretit të tanishëm.

Kur Ahmet beu u kthye nga Jugosllavia, u shkarkua nga detyra në Vjenë. Mbeti jashtë shtetit si refugjat politik deri në vitin 1931 kur u fal dhe u lejua të kthehej në shtëpi. Në vitin 1932 ai prapë u zgjodh deputet për Dibrën dhe në tetor 1935 u emërua Ministër i Arsimit në kabinetin e Medi bej Frashërit.

Ai zhvilloi aktivitet të pakët në qeveri për të asgjësuar kaosin në të cilën Ivanaj kish lënë Ministrinë. Më vonë nuk u zgjodh më as deputet.

Sulço Bej Bushati

Sulço bej Bushati është kryetari i familjes së Bushatllinjve në Shkodër dhe një forcë në komunitetin mysliman të atij qyteti; ka lindur rreth vitit 1874.

Në 1919 ishte prefekti i Shkodrës. Në 1924 ai iu vu kundër Ahmet Zogut kur ky i fundit u kthye nga Jugosllavia, por më vonë u fal prej tij. Sulço beu nuk ka të ngjarë të lozë më një pjesë aktive në politikën e vendit në të ardhmen, por familja e tij ka influencë të madhe në Shkodër dhe është faktor me të cilën duhen bërë hesapet.

Njëri prej anëtarëve, Maliq Bushati, deputet në parlamentin e shkuar, pati kurajon të votonte tek pullë kundër qeverisë më 10 nëntor 1936. Më vonë vuri kandidaturën si i pavarur në Shkodër, dhe me gjithë se nuk u zgjodh, arriti të marrë një sasi të konsiderueshëm votash, më tepër se çdo deputet tjetër i opozitës në Shqipëri.

Kostë Çekrezi

Është ortodoks korçar lindur rreth vitit 1886. Kreu studimet në universitetin e Athinës kur u diplomua në jurisprudencë. Kur u kthye nga Greqia në 1913, u emërua sekretar në Ministrinë e Drejtësisë. Në të njëjtin vit u bë sekretar i Komisionit Ndërkombëtar të Kontrollit në Durrës për arsye se dinte disa gjuhë, frëngjisht, anglisht, dhe greqisht.

Më 1914 shkoi në Amerikë ku qëndroi për disa vjet dhe u diplomua nga universiteti i Harvardit. Gjatë kësaj kohe ishte anëtar të Shoqërisë Vatra të shqiptarëve të Amerikës.

Çekrezi u kthye në Shqipëri pak kohë pas mbarimit të luftës dhe u mor me letërsi. Ai shkroi një libër me titullin “Albania Past and Present” (Shqipëria në të kaluarën dhe sot) dhe botoi një fjalor të vogël Anglisht-Shqip, që të dy të shtypura në New York.

Në të njëjtën kohë nxirrte një gazetë në Tiranë, “Telegrafi” që nuk pati jetë të gjatë. Autoriteteve nuk u pëlqyen disa artikuj dhe kur u proklamua monarkia, u arrestua dhe u dënua.

Shpejt atij iu fal dënimi, fitoi prapë favoret e Mbretit dhe u emërua anëtar i Këshillit të Shtetit. Në 1932 prapë u fut në belara, këtë herë në lidhje me Komplotin e Vlorës. U arrestua, u gjykua dhe u dënua me tri vjet burgim.

Po dënimet nuk arritën ta mënjanonin nga aktivitete revolucionare. Sapo kish dalë nga burgu prapë u fut në bela, këtë herë si figura qëndrore në lëvizjen e dështuar të Fierit në gusht 1935. Këtë radhë pati aq mend sa të përgatiste ikjen në rast dështimi, dhe mundi të largohet në Itali.

Në maj 1936 ishte në Paris dhe u mundua të bindte Ambasadorin Britanik atje se pakënaqësia në Shqipëri kishte arritur kulmin dhe se një shpërthim i ri ishte i paevitueshëm.

Hiqmet Delvina

Hiqmet Delvina lindi më 1879. Është mysliman dhe ka studiuar në Turqi. Ai ka mbështetur Ismail Qemalin kur ngriti flamurin në Vlorë në 1912. Në konferencën e Durrësit ai përfaqësonte Gjirokastrën dhe më vonë u bë drejtor i Zyrës Civile të Ministrisë së Punëve të Brendshme.

U zgjodh deputet i Gjirokastrës në 1925 dhe Ministër i Drejtësisë në vitin 1928. Korrupsioni dhe nepotizmi i tij fituan një nam dhe një urrejtje të gjerë në popull, por shqiptarët vese të këtilla nganjëherë i kalojnë me një sy të mbyllur, kurse arroganca dhe kapadaillëku i tij u bënë shkak për rrëzimin e qeverisë së Koço Kotës në vitin 1930.

Me gjithë këtë i shkon deri diku fjala në qarqet e larta se u rizgjodh deputet i Gjirokastrës prapë në 1937 dhe u bë nënkryetar i parlamentit.

Abdurrahman Dibra

Abdurrahman Dibra, ish Ministër i Financave, lindi në vitin 1882. Kreu studimet në Turqi dhe ka botëkuptimin dhe pikëpamjet e një nëpunësi të ulët turk. Qe senator i Dibrës në 1925 dhe Ministër i Punëve të Brendshme në 1927, por nuk mbajti këtë post për kohë të gjatë.

Mori pjesë në plan të parë në ngjarjet që shpunë në proklamimin e monarkisë. Në 1929 u bë Ministër i Arsimit në kabinetin e Koço Kotës. Në 1932 u zgjodh deputet i Dibrës. Nga portofolet e ndryshme që ka patur, ajo e financave ndoshta ishte ajo që i përshtatesh më pak, se është veçanërisht jo inteligjent dhe nuk ka kurrfarë përvoje në çështjet financiare.

Thuhet se personalisht është i ndershëm, por nuk qe i zoti të pengonte të tjerët, miq të tij dhe zyrtarë të ndryshëm, të fusin duart në arkën e shtetit. Ai humbi postin me rrëzimin e kabinetit të Pandeli Evangjelit në tetor të vitit 1935.

U grind në mënyrë të tërbuar me ish-Ministrin e Brendshëm Et’hem Toto në verë të vitit 1936 mbi një çështje që dëmtonte qeverinë Frashëri dhe që u vu në dukje nga gazeta Besa ku ai ishte një nga pronarët. Ai u rizgjodh deputet në listën qeveritare në 1937.

Izet Dibra

Izet Dibra lindi rreth vitit 1880 dhe kreu studimet në Turqi. Ishte prefekt i Durrësit në 1922 dhe më vonë deputet i Dibrës, prefekt i Beratit, Tiranës dhe Shkodrës.

Në 1931 u emërua Ministër i Punëve Botore në qeverinë e Pandeli Evangjelit dhe në vitin 1932 u zgjodh deputet për Elbasanin. Kur u rindërtua kabineti në vitin 1933, Dibra u zëvëndësua në postin e Ministrit të Punëve Botore nga Sandër Saraçi.

Është pak inteligjent dhe ka fituar nam si njeri i pandershëm dhe përvetësues. Ai ish ndër ata pak deputetë që nuk u doli kandidatura për deputet në vitin 1937, duke qenë se ish emëruar në 1936 si kryetar i Reformës Agrare.

Xhemil Dino

Xhemil Dino është nga Preveza ku lindi në 1894. Në 1922 u emërua Sekretar i Përgjithshëm i Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe më vonë Sekretar I i Legatës Shqiptare në Paris ku veproi edhe si i Ngarkuar me Punë për njëfarë kohe.

I dëbuar nga posti kur Fan Noli erdhi në fuqi, u emërua nga Ahmet bej Zogu, kur u kthye nga Jugosllavia si Ministër në Romë, post që e mbajti deri në vitin 1931. Ai atëhere ra nën ndikimin italian dhe luajti një rol të rëndësishëm në hartimin e Paktit të Tiranës.

Për një kohë ishte i fejuar me njërën nga motrat e Mbretit Zog dhe ishte mik i ngushtë me të, por e fejuara e theu fejesën dhe miqësia midis tij dhe Mbretit u ftoh mjaft.

Në 1931 ai shkoi në Londër me rang Ministri, por nuk qëndroi shumë në këtë post se një dashuri e vjetër përfundoi me vetëvrasjen e dashnores te shkallët e Legatës. Çështja u raportua gjerësisht në shtypin e verdhë të Londrës dhe Dino qe i shtrënguar të japë dorëheqjen.

Në 1934 erdhi në Tiranë dhe në vjeshtë u martua me të bijën e Shefqet Vërlacit, ish- e fejuara e Mbretit Zog dhe vajza e pronarit më të madh të tokave në Shqipëri. U emërua Ministër në Sofje në Tetor të po këtij viti.

Dino përfaqëson brezin e të rinjve shqiptarë në punë shtetërore që kanë një lustër të qytetërimit perëndimor. Ai është i aftë, i sjellshëm por dembel pa masë. Është linguist i mirë dhe flet në mënyrë të rrjedhshme frëngjishten, anglishten, turqishten dhe greqishten.

Imzot Visarion Xhuvani

Me origjinë nga Elbasani lindur në vitin 1885 dhe përgatitur për karrierën klerikale në Athinë. U emërua prift i komunitetit grek ortodoks në Sofje të Bullgarisë.

U kthye vonë në Shqipëri dhe mori pjesë në politikë në vitet 1920-1921, por shquhet më tepër për përpjekjet për krijimin e Kishës Autoqefale Shqiptare dhe mbajtjen e saj në këmbë megjithë dështimet e njëpasnjëshme për të siguruar njohjen nga ana e Patriarkatit të Stambollit. Përpjekjet e Xhuvanit dhe shokëve të tij klerikë u përkrahën nga prelatët jugosllavë.

Me kohë arriti të bëhet kryetari i kishës por fatkeqësisht energjia dhe kurajoja e tij, për të cilat nuk mund të kishin dyshim, shoqëroheshin nga një karakter moral i ulët. Personaliteti i tij qe një nga pengesat kryesore për arritjen e një marrëveshjeje me Fanarin deri në vitin 1936 kur u bind të japë dorëheqjen.

U dekorua nga Mbreti dhe iu dha një pension duke e nxjerrë në pension, por pritshmëria e shprehur në raportin e vitit të kaluar se ai do të zhdukesh në errësirën e harresës, nuk doli parashikim i saktë. Përkundrazi që atëhere nuk ka lënë rast pa humbur për të dalë në pah në Shqipëri dhe jashtë, duke marrë pjesë në konferenca kishtare si në atë të Londrës në vjeshtë të vitit 1937, dhe pak më vonë në varrimin e Primatit të Jugosllavisë.

Ai nuk mban sekret armiqësinë e tij për marrëveshjen e arritur midis kishës ortodokse shqiptare dhe Fanarit të prillit 1937, po pas lidhjes së marrëveshjes ai bëri paqe me Patriarkatin Ekumenik dhe më vonë bëri një vizitë në Stamboll. Ai vazhdon të përdorë titullin e kryepeshkopit.

Cen Elez Ndreu

Një figurë me influencë te malësorët e Dibrës. Është i biri i Elez Isuf Ndreut dhe kunati i Murat Kaloshit. Shtëpia e familjes është në Slatinë në Dibër.

Familja Ndreu me traditë është anti-serbe. Në 1920 të shtrënguar të braktisin shtëpinë e tyre nga trupat serbe, erdhën në Tiranë si refugjatë. Kur Serbët u larguan, familja u kthye në Slatinë.

Në vitin 1922 Cen Elezi dhe i ati morën pjesë në një lëvizje kundër Ahmet bej Zogut dhe marshuan mbi Tiranë, por më vonë për arsye të ndërhyrjes si Sir Harry Eyres (Ministri i Britanisë në Shqipëri. A.D.) u pajtuan me Zogun dhe u kthyen në Dibër.

Prapë në vitin 1924 ranë në konflikt me Zogun. Elez Isufi vdiq nga plagët e marra në luftën për të kundërshtuar kthimin e Ahmet beut nga Jugosllavia, në afërsi të Peshkopisë dhe Cen Elezi u bë kryetari i familjes.

Ai nuk trashëgoi influencën që kish patur i ati. Mungesa e qëndrueshmërisë, egoizmi dhe mosmbajtja e premtimeve që bënte shkaktuan që malësorët e Reçit dhe të Dardhës të shkëputeshin prej tij.

Ali Erebara

Më parë oficer në ushtrinë shqiptare dhe tani ushtron profesionin e juristit. Lindi në 1898. Kreu studimet në Akademinë Ushtarake të Sofjes në 1916 dhe mori pjesë në ushtrinë bullgare në aksionet në në Maqedoni.

Pas luftës mbaroi shkollën e kavalerisë në Beograd. Mbaroi Shkollën e Lartë për Oficerë të Shtabit në Torino dhe pastaj përfundoi studimet në fakultetin e jurisprudencës po në atë qytet. Për një kohë ishte Kryetar i Gjykatës Ushtarake në Tiranë dhe pedagog në shkollën mbretërore ushtarake po në këtë qytet.

U mërzit me jetën ushtarake dhe si pasojë të një mosmarrëveshjeje me Komandantin e Përgjithshëm në lidhje me gradimin e tij në rangun e majorit, dha dorëheqjen nga ushtria. Gruaja e tij është italiane. Mbreti Zog nuk e do, por është i zoti dhe është me karakter të pavarur.

 

 

Pandeli Evangjeli

Pandeli Evangjeli lindi në vitin 1859, dhe me të drejtë tonsiderohet “plaku i urtë i Shqipërisë”. Është ortodoks dhe vjen nga kolonia shqiptare e Rumanisë, të cilën e përfaqësoi në Konferencën e Paqes në Paris në vitet 1919-20.

Në korrik 1921 u emërua Ministër i Punëve të Jashtme dhe më vonë po në atë vit, Kryeministër deri në grushtin e shtetit të Hasan Prishtinës. Në 1922 ishte prapë Ministër i Punëve të Jashtme dhe mbajti atë post për dy vjet. Në 1924 u zgjodh deputet për Korçën.

Kur erdhi Fan Noli në fuqi, Evangjeli shkoi në Rumani, por u kthye në Shqipëri kur Ahmet bej Zogu përmbysi qeverinë e Fan Nolit. U bë senator në vitin 1925 dhe president i senatit 1926. Në vitin 1928 Evangjeli përfaqësonte Korçën në Asamblenë Kushtetuese që proklamoi monarkinë.

Me rënien e kabinetit të Koço Kotës në 1930 ai u bë Kryeministër, por dha dorëheqjen në dhjetor të vitit 1932. Mbreti e ftoi të modifikonte qeverinë dhe ai kështu bëri, duke kryer disa ndryshime.

Me këtë qeveri të rindërtuar ai qëndroj në fuqi deri në tetor 1935 kur Mbreti Zog vuri në veprim qëllimin që kish shpallur prej kohe, që të hiqte dorë nga këshilltarët e tij të vjetër dhe në vend të tyre të caktonte persona nga brezi i ri.

Karakteri i lartë i Pandeli Evangjelit,  ndershmëria e tij e përsosur dhe e pa diskutueshme e bëjnë atë figurën më përfaqësuese të kohës të përparshme.

Lame Kareco

Eshtë ortodoks dhe lindi në Gjirokastër rreth vitit 1886. Ka mësuar në Greqi dhe ka njëfare përgatitjeje juridike. Më parë punonte në Bankën e Egjiptit. Në 1926 u emërua Sekretar i Përgjithshëm i Ministrisë së Financave kur Milto Tutulani ishte Ministër. Për aq sa kishte rregull në atë dikaster të çrregullt, kjo i dedikohej Lame Karecos.

Në 1930 u emërua President i Komisionit të Kontrollit dhe në 1931 me propozim të Mbretit u bë Ministër i Financave dhe si i tillë firmosi marrëveshjen për huanë italiane. Ai dha dorëheqjen me Pandeli Evangjelin në 1932 dhe mbeti jashtë kabinetit të rindërtuar nga Pandeli Evangjeli në janar 1933.

U zgjodh deputet i Gjirokastrës në nëntor të vitit 1932. Ai është funksionar me njëfare përvoje i cili kreu punë me vlerë, por jo si Ministër. Si Ministër nuk plotësoi sa pritesh prej tij, se i mungonte kurajoja dhe krijoi armiqësi për arsye se kërkoi të rrethonte veten vetëm me ortodoksë. U rizgjodh deputet në vitin 1937.

Imzot Kristofor Kissi

Imzot Kissi lindi në Berat më 1885. Kreu studimet në shkollën teologjike të ishullit Halkis në detin Marmara afër Stambollit. Në 1916 zgjodh peshkop i Lagjes Makrikeuj të Stambollit. Në 1923 u kthye në Shqipëri dhe ishte peshkop i Beratit dhe pastaj i Korçës deri në 1936, kur u bë zëvëndësi i Kryepeshkopatit të Durrës –Tiranës me dhënien e dorëheqjes së Visarion Xhuvanit.

Më vonë luajti rolin kryesor në bisedimet me një pajtim midis kishës ortodokse shqiptare dhe Patriarkatit Ekumenik. Ai kryesoi komisionin që vajti në Stamboll në pranverë të vitit 1937 për plotësimin e radhitjeve të reja në të cilat ai u bë Kryepeshkop i Durrësit, Tiranës, dhe Elbasanit dhe Primati i Shqipërisë.

Dy ditë më vonë pas njohjes së kishës shqiptare si autoqefale, ai mori nga Patriarku “Tomos-in”, dokumentin formal që njeh kishën ortodokse shqiptare si autoqefale. Ai ka namin se është klerik i ndershëm dhe i drejtë, por është tepër shpejt të gjykohet aftësia e tij për të drejtuar një kishë ku ende ka shumë mosmarrëveshje.

Faik Konica

Faik Konica është vëlla me Mehmet Konicën. Është Ministër i Shqipërisë në Uashigton që nga viti 1926. Qëndron në një pozitë më vete midis shqiptarëve të sotëm duke qenë se është krejtësisht perëndimor në idetë e tij, me një kulturë të konsiderueshme, kritik muzike dhe arti.

Që kur filloi nja 20 vjet më parë të bëjë agjitacion në shtyp për Shqipërinë dhe pavarësinë e saj, ai ka bërë mjaft, në një mënyrë apo tjetër, për vendin e tij. Duke jetuar shumicën e kohës jashtë Shqipërisë, ai sheh punët në Shqipëri në prizmin e një vëzhguesi të jashtëm.

Në 1912 bëri gabim me ndihmën që i dha Esat Pashës për të krijuar qeverinë e Shqipërisë së Mesme në kundërshtim me qeverinë e Vlorës, dhe në ditët e Fan Nolit, ai mbështeti këtë të fundit kundër Ahmet beut. Megjithë këtë ai arriti shpejt të kuptonte gabimin dhe të bënte paqe me fituesin.

Faik Konica ka natyrë të pavarur, është me vullnet të fortë, nevrik dhe sarkastik. Si pasojë ka bërë shumë armiq. Në 1920 ai u bë Kryetar i Shoqërisë Vatra të Shqiptarëve të Amerikës si dhe kryeredaktor i gazetës DIELLI. Si Ministër shqiptar në SHBA, një post që nuk ka arsye të ekzistojë, ai ndjek vijën e vet pavarësisht nga udhëzimet që mund të marrë nga Tirana.

 

———

©Copyright Gazeta DITA.

Ky artikull është ekskluziv i Gazetës DITA, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”. Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar DITA dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016

 

 

 

Dr.Hasan Bello November 14, 2020 12:12
Komento

66 Komente

 1. tol francezi January 16, 08:32

  Zogji e sa-lehu tradhetar te kombit shqiptar ,dy vegla te greko -sllavise .

  Reply to this comment
  • loni January 16, 15:52

   jo vetem greko skllavist por ishte dhe malok,dhe si gjithmone maloket njihen per tradheti,pastaj shajne enver hoxhen maloket qe shiti kosoven,po maloket e zogut cfare bene?jo vetem kosoven qe shiten,por shiten edhe shqiperine,shani enverin qe ishte ne krye te luftes nacional clirimtare,dhe lavderoni maloket tradhetare si zogu dhe saliu qe shiti detin,kurse enveri ia vuri shkopin ne rrota serbit grekut italianit dhe te gjithe armiqve te shqiperise,ata qe enveri vrau ishin tradhetare dhe pik,e merituan si zogut qe i tha nuk vjen me ketu dhe vdiq si qen rrugeve te botes,por tradhetari tjeter malok saliu na i beri hero se pretendon dhe vet sali tradhetari me kete xhest qe te gjithe tradhetaret mbas vdekjes te behen heronj,vetem enveri te dali tradhetar.

   Reply to this comment
 2. fanol bardhi January 16, 13:00

  I indinjuar : pse nodhi kjo tradheti !
  I kenaqur : se doli me deshmi tradhetia !
  I trishtuar : nga gjakftohtesia e tradhetise deri ne ditet e sotme!
  Asnje ndjesi : pse e nderon Sala kete tradheti !
  i shqetesuar : se kalon edhe kjo deshmi si nje lajm meteorologjik!

  Ne hall ke ta klikoj .

  Reply to this comment
  • Jashar kuca January 16, 16:16

   I nderuari badhi! Ke bere komentin me briland! Te gjithe jemi ne hall se ku te klikojme. Po ti ze me radhe:…sepse tradhetia eshte vlere tek neve….nuk qelbet pordha ne hale…..sepse jane te gjithe tradhetare te emeruar nga jashte si ka zgjedhur njeri……sepse eshte i njejti kallep…….Po te mbetet ne dore te tyre ashtu do te kaloje si per here…..Ketu ske ke te zesh e ke te lesh….ndaj mos kliko fare!!!

   Reply to this comment
  • Bertrand November 12, 18:30

   fanol bardhi!
   Kliko cilin te duash,por ne historine e Shqiperise 2 njerez do mbahen mend si ARMIQTE ME TE RREZIKSHEM TE KOMBIT SHQIPTAR:
   1-Sali Brisha!
   2- Edi Rama!
   I kishin te gjitha mundesite ta benin popullin shqiptar me mireqenien me te larte ne Europe,sepse Shqiperia eshte vendi me pasurite prallore me te medha ne kontinent,por e GRABITEN tere pasurine dhe shqiptaret i PERCANE PERJETESISHT!
   Bota luan rolin e arbitrit pa iu bere vone se kush fiton zgjedhjet dhe se si qeveris,mire apo keq!
   Ne zgjedhjet e ardhshme do votojme se,
   – mutin e kujt do hame:Te Rames apo te Bashes!
   Jemi nje popull bageti pa coban prandaj po na ha ujku!
   Parullat “Rama ik”! dhe “Po iku Rama do vije Basha”!,vertetojne se sot shqiptaret jane… BAGETI pa koke!

   Reply to this comment
  • Bertrand November 12, 18:30

   fanol bardhi!
   Kliko cilin te duash,por ne historine e Shqiperise 2 njerez do mbahen mend si ARMIQTE ME TE RREZIKSHEM TE KOMBIT SHQIPTAR:
   1-Sali Berisha!
   2- Edi Rama!
   I kishin te gjitha mundesite ta benin popullin shqiptar me mireqenien me te larte ne Europe,sepse Shqiperia eshte vendi me pasurite prallore me te medha ne kontinent,por e GRABITEN tere pasurine dhe shqiptaret i PERCANE PERJETESISHT!
   Bota luan rolin e arbitrit pa iu bere vone se kush fiton zgjedhjet dhe se si qeveris,mire apo keq!
   Ne zgjedhjet e ardhshme do votojme se,
   – mutin e kujt do hame:Te Rames apo te Bashes!
   Jemi nje popull bageti pa coban prandaj po na ha ujku!
   Parullat “Rama ik”! dhe “Po iku Rama do vije Basha”!,vertetojne se sot shqiptaret jane… BAGETI pa koke!

   Reply to this comment
 3. zhani January 16, 14:55

  bandate antishqiptare serbogreke dhe turkoitaliane kane bere rekrutimete pere 100 vitete qe vijne qe kjo toke te jete e djegure dhe ja teroristi sali beri namine pere te lartesuare teroristin zagoll dhe po ne te kunderte bene naminpere nje terorisdte tjetere te tokes shqiptare enver loje e rende qe mallkimine e mbane ky populle se keta terorista nuk po i gjetka gje jetojne si pashallare me krimete qe i bejn ketije vendi bile dhe na vrasine kure te duane me mbeshteteje e mikute tone te madhe amerikes se ajo i ka lene dore serbogreqise e turkoitalis gangrenes se shqiperis

  Reply to this comment
 4. tani January 16, 15:12

  JAKOMANI MOS KA QENE ANTAR I KOMITETIT QENDROR TE PARTISE SE ENVERIT APO NDONJE ANTAR I BLLOKUT SE NDRYSHE NUK KA SI TE SHKRUAJ KETO FAKTE HISTORIKE KAQ TE LIGA PER MBRETIN TONE TE NALTMADHERISHEM.NUK KA ASNJE MUNDESI…… …..HISTORIANET TANE NE KUADRIN E 100 VJETORIT TE PAVARSISE VETEM ME BEMAT PATRIOTIKE TE FIGURES SE MBRETIT U MOREN ………..DERI DHE VENDOSJEN E BUSTIT TE TIJ.

  Reply to this comment
 5. ismeti January 16, 15:48

  te dy maloket ishin tradhtar njeri i pashiqit e tjetri i millosheviqit

  Reply to this comment
 6. Tangjeshi January 16, 15:55

  Zoterinj kometues te idoligjizuar der ne ekstrem mos e shkaperceni historini por referojuni asaje ashtu sic ka ndollur. Zogu, Envri, berisha, Nano jante te tere si ne nje varg geshtenjash pjelle dhe krijesa te sero-grekerve. Fatekeqesisht duhet thene se edhe Rama ka shume shenja se ne ate rruge do te shkoje dhe nuk ka si te ndolle ndryshe kur kumbare te kualicionit me Like floririn kan pasur Tadicin e Serbise. Me siguri e keni harruar kete fakt tashme. Nese arrijme te kuptojme realisht historine atehere eshte fillimi i sherimit tone psikologjik si komb e si popull. Pasi te jemi ne rregull menderisht atehere te jeni te bindur se te tera gjerat e tjera rregullohen.

  Reply to this comment
  • Fisniku November 12, 20:42

   Ti Tangjeshi,shko e ngjeshja sateme apo satmotre,por me Enver Hoxhen mos ha mut ta zesh ne goje!
   Enver Hoxha u tregoi vendin te gjithe armiqve te Shqiperise dhe ndertoi nje shtet modern me dinjitet!
   Me Enver Hoxhen nuk guxonte ndonje fuqi e madhe te perplasej,se ia tregoi vendit Hrushovit ne Moske ne 1960 para gjithe botes,kur te gjithe i dridheshin atij nga frika!

   Reply to this comment
 7. Tangjeshi January 16, 16:07

  Gazetaret duhet ti bejne nje pyetje te thjeshte e te drejteperdrejte z Berisha per te spjeguar metamorfozen e tije nga fanolist ne 2004 ne zogist ne 2013.

  Reply to this comment
  • Fisniku November 12, 20:42

   Ti Tangjeshi,shko e ngjeshja sateme apo satmotre,por me Enver Hoxhen mos ha mut ta zesh ne goje!
   Enver Hoxha u tregoi vendin te gjithe armiqve te Shqiperise dhe ndertoi nje shtet modern me dinjitet!
   Me Enver Hoxhen nuk guxonte ndonje fuqi e madhe te perplasej,se ia tregoi vendit Hrushovit ne Moske ne 1960 para gjithe botes,kur te gjithe i dridheshin atij nga frika!

   Reply to this comment
 8. Gjerazi January 16, 16:18

  Historiografia në këtë vend nuk ka fituar ende autoritetin e duhur për të orientuar në mënyrë të duhur shoqërinë. Si mund te jene historianet objektive kur punojne ne institucione shteterore dhe rrogen ua jep Kryeministri?! A e dini se ne krye te Qendres se Studimeve Albanologjike , Berisha emeroi nje malazez nga Vraka e Shkodres? A e dini se drejtor i Institutit te Historise eshte ish-zevendes/Kryetari i Partise Demokratike te Tiranes, Beqir Meta? Nese dikush guxoi te shkruante te verteten per aventurierin tradhtar te Atdheut, Ahmet Bej Zogollovicin u flak nga institucionet shkencore…

  Reply to this comment
 9. Mark uk January 16, 16:33

  Vetem ato qe kan shkruar komunistet i quani te verteta.Me vjen keq qe ala keni mendjen te Enveri.

  Reply to this comment
  • Labi Vlore January 16, 16:42

   Ne radhe te pare me vjen mire qe je gjalle Mark,sepse rraca jote,na jep pasqyrimin me te mire te rraces me te peshtire qe kemi ende te mbjelle ne Shqiperi.

   Variantet e tekstit të Marrëveshjes Zogu-Pashiç**

   “1. Shqipëria impenjohet t’i bashkohet Jugosllavisë me bashkim personal.

   2. Kryetar i shtetit shqiptar do të jetë Ahmet Zogu, që më vonë do të njohë dinastinë Karagjorgjeviq.

   3. Qeveria Jugosllave, me gjithë mjetet diplomatike dhe ushtarake, do të njohë Ahmet Zogun si kryetar shteti …dhe i atribuon me një herë një kontribut vjetor të shtetit.

   4. Ministria e Luftës Shqiptare do të anulohet dhe Shqipëria heq dorë që të ketë një ushtri Kombëtare.

   5. Shqipëria do të mbajë një xhandarmëri aq të fortë sa të mbaj qetësinë e brendshme të vendit për të ndaluar e shfarosur çdo lëvizje të ngritur kundër Ahmet Zogut dhe kundër regjimit të vendosur prej tij.

   6. Në këtë xhandarmëri do të bëjnë pjesë edhe oficerë rusë të ish ushtrisë të Gjeneralit Vrangel që tashti ndodhet në Jugosllavi. Qeveria Jugosllave do të mbajë atë xhandarmëri me mjete financiare dhe armë.

   7. Në xhandarmëri mund të hyjnë për të shërbyer edhe oficerë jugosllavë dhe të tjerë që qeveria Jugosllave do të pranojë në interes të dy vendeve.

   8. Midis Shqipërisë dhe Jugosllavisë do të stabilizohet një bashkim doganor në bazë të së cilës akordohet liri e plotë e importimeve dhe eksportimeve të mallrave të dy vendeve. Edhe transiti nëpërmes kufijve të dy vendeve do të jetë i lirë për ushtarët e dy vendeve.

   9. Përfaqësuesit e jashtëm Jugosllavë do të ngarkohen edhe për interesat e Shqipërisë, e cila heq dorë që të mbajë zyra diplomatike dhe konsullata të saja jashtë shtetit.

   10. Qeveria shqiptare duhet të deklarojë pranë Konferencës të Ambasadorëve në Paris që tërheq pretendimin e saj për sovranitetin mbi Manastirin e Shën Naumit dhe Lokalitetet e Vermoshit e Kelmendit që mbeten në zotërimin e Jugosllavisë.

   11. Kisha Ortodokse Shqiptare do të tërhiqet nga Patriarku i Kostandinopojes dhe do t’i bashkohet Hierarkisë Ortodokse të Beogradit, kështu dhe Myftinia Myslimane Shqiptare, do të varet nga ajo Jugosllave.

   12. Qeveria shqiptare do të heqë dorë nga një politikë ngushtësisht kombëtare dhe nuk do të interesohet për elementin shqiptar jashtë kufijve të veta. Ajo impenjohet veç kësaj që të mos pranojë në tokën e saj kosovarët dhe elemente të ditur dhe të dyshimtë dhe segmentet e tyre kundërshtare të politikës jugosllave.

   13. Për çdo koncesion që Shqipëria do të bëjë vendeve të tjera, ajo është e detyruar të marrë pëlqimin nga Jugosllavia.

   14. Në qoftë se Jugosllavia është në luftë me Bullgarinë dhe Greqinë, Qeveria Jugosllave, do të ketë të drejtën të rekrutojë në Shqipëri një ushtri prej 25 mijë vullnetarësh me qëllim për t´i përdorur në frontin bullgaro-grek. Në rast gjendje lufte midis Italisë dhe të Greqisë kundrejt Shqipërisë, ushtria, jugosllave do të ketë të drejtë të okupojë gjithë tokën shqiptare për t’i siguruar kështu Shqipërisë gjithë tokën e saj nga invadimi eventual italian ose grek.

   15. Qeveria Shqiptare nuk mund t´i deklarojë luftë asnjë shteti pa pëlqimin preventiv të Jugosllavisë.

   16. Ky traktat është sekret dhe nuk mund të zbulohet e të shtypet pa pëlqimin e dy palëve”.)

   Shyqri Hysi: Marrëveshja Nikolla Pashiç – Ahmet Zogu e gushtit të vitit 1924 …Arkivi Qendror i Shtetit, fondi 251, dosja 105, viti 1924, Citohet sipas Faton Mehmetaj, Veprimtaria kriminale e “Dorës së Zezë” serbe në trojet shqiptare, Prishtinë, 2004, f.207.

   ** Materiali vjen nga disa burime arkivore…..

   Reply to this comment
   • ali hoxha November 17, 07:53

    hallall o lapi vlore! Me keto tekste false mos hiqni dore asnjeherë se i sherbeni me devocion jugosllavit keshtu. Por pse nuk e zbatoi Ahmet Zogu kete “marreveshjen” tende, pse nuk na e thua. Se bashkim doganor me “jugosllavinë moter dhe mike te madh” kreu vetëm enver hoxha në vitin 1946. Apo teoria ju shqeteson më shumë se realiteti?

    Reply to this comment
  • Marin January 16, 17:13

   Zoti pseudonim “Mark Uk”. Per Sali Berishen dhe ty ka vetem dy kategori njerezish: O zogiste, o enveriste; per ju nuk ekzistojne Demokratet qe jane mberthyer dhemb per dhemb me diktatorin tradhtar Ahmet Bej Zogollovicin. Zogu juaj nuk i preku komunistet, bile Ali Kelmendit i krijoi kushte duke e cuar ne Korce, ku kishte nje klase puntore te zhvilluar per kohen; Perkundrazi, Ahmet Zogollovici vrau, vari e denoi me 101 vjet burg vetem demokratet dhe patriotet e vertete shqiptare. Nuk po te permend emra, sepse duhet nje liber i tere t’i zeshe ne goje. Ahmet Zogollovici iku me familjen dhe parate e vjedhura gjate 14 vjeteve te sundimit despotik te tij, duke e lene Shqiperine ne duart e fashisteve e te komunisteve. As tani qe thuhet se ka fituar Demokracia ne Shqiperi, pra mendohet se ka ardhur dita jone, as tani nuk doni te na degjoni?!.

   Reply to this comment
 10. Marin January 16, 17:01

  Paskemi Akademi Shkencash?! Tungjatjeta moderator i shkrimit, Akademia e Shkencave u shkri me VKM dhe firmen e Sali Berishes ne vitin 2008. Ata qe sot vegjetojne ne ndertesen me nje qira marramendese ndaj Toptanasve te ish-Kryesise se Akademise se Shkencave jane 25 punonjes te seleksionuar nga dora e Sali Berishes, si pasues qorrzi te planeve te tij ogurzeza. Ne i dhame votat tona (1 milion) Rilindjes se Shqiperise, por ushujzat “akademike” nuk shkulen nga trupi i sfilitur i shtetit shqiptar. Ne po na shkon goja mbrapa, sic thote populli, duke kerkuar ristrukturimin e administrates se ish-Kryesise se Akademise se Shkencave me Qendrene Studimeve Albanologjike, nen nje emertim te ri: Akademia e Shkencave Albanologjike (Tirane-Prishtine).

  Reply to this comment
 11. LORA January 16, 17:12

  Per ca mut mbreti beni fjale? Per ate morracakun e fatime morracakes?
  Pa qene nevoja e ndonje historiografie te sofistikuar merrni e lexoni librin e Catin Saracit,bashkepunetorit nga me te afertit e zog-morracakut,me titull ,”zogu,mbreti i shqiptareve”.
  Do te lexoni plot lebetira,te nje deshmitari te pakontestueshem,qe duke ja lene Foreing Offece-it deshmine e tij ja mbylli plotesisht porten e negocimit me Britanine ,ketij morracakut gjoja-mbret.
  Deshmia e Lacomoni-t eshte nje hic-gje para asaj te Catin Saracit.TUNG.

  Reply to this comment
 12. barba January 16, 17:16

  Enver,Enver,Enver ngriu 5 minuta per Saline se do ta shohim ku do veje se tre here ta hapi vari qe u bin se kishe vdekur.
  Po cti beshe ligjeve te natyres qe nuk realizoven ,po si zogu do ikte edhe ky tradhetar.

  Reply to this comment
 13. Leonardo January 16, 17:47

  Na roftë mbreti lumë ne

  Reply to this comment
 14. shqipja January 16, 17:58

  a eshte gjalle “trimi antikapat princi” I trembur leka
  qe doil e foli e falenderoi ruset e bardhe qe I ndihmuan hajdutin e kriminelin gjysh te veteshpallur mbret.
  kur ti merni pronat e vjedhura coheni te jetoje me gabelet qe po ju jepen nga pronat e arben imamit.
  keni nxjere bustin e te madhit ismail Qemali e future ne nje fere e me lini akoma bustin e sharlatanit qe ka dokumenta per shitje te atdheut e derdellisni per enver hoxhen qe ju beri njerez e flisni per toka te shitura kur nuk po zbuloni gje.
  zogu-sali-serbi shitje toke e tenmtative per te shitur det.

  Reply to this comment
 15. shqipja January 16, 18:00

  a eshte gjalle “trimi antikapat princi” I trembur leka
  qe doil e foli e falenderoi ruset e bardhe qe I ndihmuan hajdutin e kriminelin gjysh te veteshpallur mbret.
  kur ti merni pronat e vjedhura coheni te jetoje me gabelet qe po ju jepen nga pronat e arben imamit.
  keni nxjere bustin e te madhit ismail Qemali e future ne nje fere e me lini akoma bustin e sharlatanit qe ka dokumenta per shitje te atdheut e derdellisni per enver hoxhen qe ju beri njerez e flisni per toka te shitura kur nuk po zbuloni gje.
  zogu-sali-serbi shitje toke e tenmtative per te shitur det.
  duhet perseritur qe ta mbajne mend prandaj e perserit

  Reply to this comment
 16. Vëzhguesi F. January 16, 18:08

  Ahmet Zogu, ka qene dhe mbetet turpi i Shqiperise dhe shqiptareve.
  Vetem ne Shqiperine e salbedhisheanarshise nderohen , lartohen, kujtohen dhe u ngrihen monumente tradhetareve, si Ahmet Zogu, mikut dhe bashkepunetorit me te afert te armiqeve me te eger e Shqiperise.
  Nuk dua ta gjykoj si diktator se nuk ka qene as i pari dhe as i fundit ne rruzullin toksor. Ndonese ishte tejet anadollak, bajraktar, i pabese dhe vrases.
  Por nuk besoj se mund te kete shtet ne bote dhe njerez me mend ne koke qe te te falin tradhetine e larte ndaj atdheut dhe popullit tend ne çastet me kritike te pushtimit, te atij pushtimi te pergatitur vete nga ai.
  Edhe qorrat do te shikonin, edhe shurdhet do te degjonin, edhe vuvet(memecat) do te flisnin dhe protestonin, vetem horrat dhe maskarenjte do te heshtnin perballe ketij akti sa te turpshem po aq dhe makaber.
  Akti me minimal qytetar dhe atdhetar eshte largimi i atij guri qe kerkon te na pasqyroje nje figure sa te diskredituar po aq dhe te urryer.

  Reply to this comment
 17. Analisti-Zvicer. January 16, 18:53

  bravo-bravo-bravo GAZETA DITA ose DRITA e SYRIT SHQIPTARE.
  nje spjegime i detajuar historike shume me RENDESI, ku qe nje ORE kame shenuar ne fletoren time me ngjarje historike 3 faqe SHKRIM te ktije artikulli,se rrale flitet e gjinden kto SEKRETE HISTORIKE.
  vete prova konkrete qe AHMET ZUGU iku e se pari u strehuan ne GREQI,ANGLI apo FRANCE perpara,pak rendesi,TREGON KJARTE se AHMET ZOGU ka qene nje TRADHTAR po sikure ESAT PSH TOPTANI.
  a SALIH stupidi i ngrite PERMEDORE tradhtarve te SHQIPERIS.
  ju luse qe mos ta largoni ket shkrime se duhet ta shenoje krejte,por tani skame kohe se duhet ta dale ne qytet ku kame nje takime te Vogel me diken.ju pershedes te gjithe STAFINE e DITES.

  Reply to this comment
 18. shpendi January 16, 19:23

  E nderuar Dita! Ne fund, shtroni nje pyetje:” Pse nuk i hapi dosjet Berisha”? Dihet qe çdo aksion i tij, per 23-vite, ka qene i mbrapsht dhe, si i tille, çdo aksion i tij i mbrapsht ka pas pyetjen “pse”. Vetem nje pyetje nuk eshte nevoje ti behet: pse linde? Cdo veprim, çdo aksion, çdo fjale,çdo gjest trgojne qe ka lindur si “misionar” mbrapshtie. Hapja e dosjeve, ishte pune e mbare. Kete nuk mund ta bente. Nuk eshte mision i tij mbaresia. Hapja e dosjeve do te thoshte
  qe dramen e te kaluares, pjesen dhe aktin me tragjik, me te gjithe personazhet e ligj te saj, tja lenim mbi kurriz sistemit te kaluar. Berisha nuk mund bente pa keto. Ai mori me vete edhe dramen edhe personazhet e ligj te saj dhe me to ndertoi mbreterine e mbrapshtive. Por, ashtu si Berisha, qe mbeti peng i dosjeve dhe i te kaluares, si mendim e veprim, ashtu dhe ne kemi ngecur te pyetja-” pse nuk i hapi dosjet Berisha”, e nuk themi pse nuk i hap dosjet Edi Rama.

  Reply to this comment
 19. jimi January 16, 19:25

  Rrofte Sal Berisha rrofte
  shakaxhiu i perparimit
  breze pas brezi u kujtofte
  si sternip i Nastradinit

  Reply to this comment
 20. Mark uk January 16, 19:43

  Marin: Kur baj ndonje koment shkruej ate qe mendoj une e jo te tjert.Kur do her qe nga ikja e turqve,ka pasur luft brrylash,sejcili per veti.Meqe po flasim per Zogun,ai eleminoj kundershtart e
  vet per te ardhur ku erdhi.Edhe Enveri per te zgjatur pushtetin e tij vrau e burgosi 73 kantidat e antar te byros politike.Si per mua kushdo qe u perpoq te mos hyj komunizmi ne Shqiperi duhet vlesuar.Se me okupimin komunist vendi humbi te gjitha vlerat qe kishim. VertetZogu iku nga vendi pa ber rezistenc,po mos harro se edhe Parisi u dorzua duke e ditur se e ka te pa mujtur te rezistoj.Mbas lufte nuk pat njeri pasaoja per ate qe dorzoj Parisin gjermanve.Per arin qe mori A Zogu vertet ju jap te drejt,po mos harro se pjesen tjeter e muaren italjanet e italjanve jua muaren germanet.Ket ari e mori anglia per anijet e mbytura ne Jon me miratimin e qeveris shqiptare,po nga xhenieret Jugosllav.Ju ftoj te lexoni edhe hostori te huaj per ket ari.

  Reply to this comment
  • Vëzhguesi F. January 16, 22:19

   O Mark Ulkonja!
   Po ç’i ke keto idiotizma qe kerkon t’i shesesh per argumenta.
   Shko or teveqel laj pjatat dhe mos u merr me ato gjera qe nuk i kupton.
   O malsuer pri Tamare! Ti shyqyr qe ke mesue me shtyp germat ne tastiere dhe kujton se di gjithçka.. Kerkon te krqahasosh renien e Parisit me tradhetine kombetare te parapergatitur nga vete satrapi Ahmet Zogolli. Ore kot po te pyes, meqenese kerkon te besh avokatin e “vlerave” ose pordheve te Ahmet Zogolli, mos je gje djali i kapterrit tek filmi Shembja e Idhujve? Jo aktorit, por personazhit real te Kalces?
   Hahaha! Si thua “Per arin qe mori A.zogu ju jap te drejte, por pjesen tjeter e muaren italianet dhe italianeve ua muaren gjermanet.” O adoleshent plak i rrjedhur, po bindem se je tamam klonimi i kapterrit te Kalces. Me shkrive se qeshuri me fjaline e fundit ” Ju ftoj te lezoni eshe hostori te huaj per ket ari”
   Jo mor jo, mos ishte elefant se ari nuk me duket.

   Reply to this comment
   • intelektuali December 4, 11:20

    Mos qesh kaqe shume se te plas plenci i fanatikut enverist dhe nuk di te shikosh nga ky shkrim intelektual ne DITA qe te gjithe bashkepuntoret e Ahmet Zogut ishin me shkolle perendimore dhe flisnin disa gjuhe te huaja, ne dallim nga KUMANDARI yt pederast Enver Hoxha qe nuk mbaroi asnje shkolle dhe qe veprat e tij ja perkthente ne frengjisht Vrioni i ngrate qe Diktatori e kshte rasur ne burg per biografi te keqe, nderkohe qe biografine e tij te tradhetorit e kishte korb te zeze qe nga vila e Bahri Omarit ku ishte strehuar gjate Luftes deri ne vilen e tij ne BLLOK pas Lufte nga ku vrau dhe masakroi te gjithe kundershtaret e vet qe i dilnin ne enderra ne gjumin e nates.

    Nderime per dr. Fuat Asllanin dhe per klasen e intelektualeve properendimore te Ahmet Zogut qe mundesuan krijimin e Shtetit Demokratik shqyptar dhe qe themeluan institucionet ne vendin tone qe nga Banka e shtetit dhe Ministrite qe kane mbetur deri me sot nga ajo kohe dhe qe e kishin futur Vatanin ne ate rruge qe po kerkon te hyje sot, pas 70 vjetesh pasi Enver Hoxha mbolli MURTAJEN komuniste ne trojet tona dhe e beri Shqypnine si nje CIFLIG feudal te familjes se tij sadiste.

    Reply to this comment
 21. shpatar January 16, 20:10

  Me bene shume cudi ky shkrim .Nuk kuptoje nga keto germime arkeologjike te znj.Lekbello se ku duhet ta vere Zogun .Hero kombetar apo Tradhetar kombertar.Citon F.Jacomonin kur neper duar kemi libra dhe kujtime te tije ne gjuhen shqipe.Kujtimet e tije i kam lexuar disa here per te patur nje ide per Shqiperine nga rrezimi i Plakut I.Qemali deri tek Zogu e me pas tek Hoxha ,Ramizi ,Saliu ,Nano e Rama .
  Nga keto kujtime kam kuptuar se Shqipria nuk eshte drejtuar nga burra si I.Qemali .I.Qemali edhe pse ishte nje dipllomat i Perandorise Otomane kuptoje nevojen e Mevetesise .Ai e kapi situaten dhe u tregua patriot duke na dhene nje veper shume te cmuar qe frenoje coptimin e Shqiperise .Nuk pati jetgjatsi per shume arsye .Kryesorja ishte se ne Shqiperi kishte rrenje te thella kompromentimi nga shume agjentura te huaja .Vete populli nuk kuptoje ate qe beri I.Qemali .Duke u ambjentuar me ombrellen Turke i dukej tradheti te ndahej nga Turqia .Kjo beri qe populli te mos i shkoje nga pas Qeverise se pare shqiptare ne gjithe historin e egzistences se tije .
  Kjo situat u shfrytezua nga politikat e fqinjve qe nuk mbeshtesin asnje patroit shqiptare te formonte nje shtet te pavarur shqiptare .Pa u zgjatur kemi rrezim njeri pas tjetrit te patriotve dhe zvendesimi i tyre me figura te shitura .Nje nga keto figura eshte dhe Zogu qe e dime shume mire sesi erdhi ne pushtet me ndihmen e Serbise.Serbia ishte ne aleance me Greqine ,Rusine ,Francen ,Gjermanine dhe pse jo me Austro-Hungarine.I vetmi shtet qe u be xheloz ishte Italia qe dhe ajo kishte pakte miqsie me Serbine . Po si u rrukullisen shqiptaret me Zogun .
  Nga kujtimet e Jacomonit dhe te shume perfaqsuesve te Italise qe vepronin ne Shqiperi, (Lexoni shenimet e Konti Cionos per Zogun .Dihet qe Italise ju vu detyre nga Lidhja e Kombeve te ndihmonte Shqiperine kur Fanoli me fjalet e tije te arta zgjoji mendjet e ndryshkura te Dipllomacise boterore per te vene dore ne Shqiperine e shkaterruar totalisht.) kuptohet qarte sjellja e paqendrueshme e politikes se jashtme te Zogut .Zogu u bente qejfin te gjithve edhe kur cenoheshin interesat kombetare. Per te siguruar qenjen ne pushtet u lidh me reaksjoni qe vepronte nenrrogos kunder interesave shqiptare .Marveshjet me Italine i diskutonte me pare me Serbine ,Greqine ,perfaqsuesin turke ne Shqiperi e me te gjithe ata qe kishte lidhje dytesore.
  Vete Zogu i sabotoje te gjitha planet per rimekembjen e Shqiperise me ndihmen e Italise. Italia si shtet kapitaliste kishte interesat e saja por ishte me konkrete dhe e vendosur per te ndryshuar Shqiperine .Sa here qe Zogu merrte takime me perfaqsuesit Italjane veprimet e tije ishin te lekundura e jo te vendosura .Italia ishte i vetmi shtet si dhe Greqia qe e lidhte popullin shqiptare me historine e tije shekullore.
  Zogu e kuptoje se do ti binte ne dore Italise.E dinte fundin e tije.Jo vetem qe u shkiste nga fjalet por dhe i tradhetonte.Nuk eshte aspak e vertete qe mendja e tije te kuptonte fundin e nazi-fashizmit por e dinte qe do ta izolonin e me pas ta azgjesonin .Nuk eshte e vertet qe ai pergatiti pushtimin e Shqiperise.Eshte nje fantazi qe nuk perputhet me ato cka bere Zogu.Italjanet ishin kembekryq ne Shqiperi dhe e dinin se cfare mendonte populli per te.Nderhyrja e tyre u be per shume arsye qe asnjera nuk cenonte interesat e shqiptarve. Kush kupton nga planet operative te nje pushtimi e konsideron zbarkinin paqsore mbasi nuk u be asnje perpunim teritori apo goditje e objekteve strategjike te forcave te Zogut.
  U zgjata qe te mos luhet me ato qe populli i ka vene piken mbi I. Zogu eshte jo vetem tradhetar por dhe nje i shitur qe favorizoje forca te huaja te perfitojne ne kurrize te shqipterve.Eshte nje hajdut qe mendoje ,si keta te Saliut sot,te rroje jashte vendit me paret e djersen e popullit shqiptare .Thote znj.Lekbello se donte te shkonte ne Angli per tu kthyer perseri ne pushtet .Dinte Zogu qe luften do ta fitonin Anglezet dhe ky burre duke ju bashkuar atyre do na zite perseri karriken .Pralla qe nuk genjehen as ata qe kane lexuar vetem dy rreshta per Zogun .
  Shqiperia qe u rrukullis sa nga Perendimi me Italine ne Lindje me Serbine ka vetem dy figura qe nuk menduan per te ardhen e saje .Zogu i pari dhe Hoxha i dyti . Vitet 90 ja prune perseri ne dore fatin shqiptarve ti bashkohen Evropes por bishtat e komunizmit Enverjan edhe pse kaluan 23 vjete nuk menduan asnjehere serjozishte per fatet e ketije populli Evropjane. Hajdute e kriminel ne kohen e Zogut e te Hoxhes ,po te njejtet dhe tani ne kete tranzicjon injoratesh pa ndjenje e krenari kombetare .Te emeruar si Saliu me pinjollet e tije te lidhur me fije te dyshimta sllave po ashtu dhe Nano e kthyen Shqiperine placke per interesat e tyre familjare e farefisnore .Tani ka mbetur Rama se cfare nofke do ti vere historia e popullit me te tradhetuar ne bote .Ja kjo eshte e verteta kur do te gervishesh bajgat e burrave qe kane komanduar Shqiperine .

  Reply to this comment
  • Vëzhguesi F. January 16, 22:49

   Zoteri! Me terhoqi vemendjen komenti yt dhe e lexova me kurreshtje.
   Ju keni mendimin tuaj dhe me kete replike une nuk kam ndermend te te bind se perpos disa te vertetvae historike, keni pasaktesira qe jane te papranueshme.
   Ju kerkoni te beni oponentin e hulumtimit te znj. Lekbello, e cila nuk benen gje tjeter vetem se i referohet shkrimeve apo kujtimeve te nje hierarku fashist.
   Nuk keni pse çuditeni lidhur me faktin se Zogut i ka “punuar’ truri vetem per ligesira dhe ne interes te xhepit, mireqenies dhe pasurise se familjes se tij dhe te askujt tjeter.
   Ne kete kuader (se nuk ishte budalla dhe kishte pervoje diplomatike te mjaftueshme te vlersuar dhe nga Hitleri) i ka bere mire llogarite e jetes dhe familjes se tij.
   Ju rrekeni te argumentoni se pushtimi i Shqiperise u be (madje nuk e thoni pushtim por nderhyrje) pa dijenin e Zogut, ose kundrshtoni mendimin se nuk u pergatit edhe prej tij.
   Por nga ana tjeter thoni se italianet ishin ulur kembekryq.
   Kur dikush ulet kembekryq natyrisht qe eshte pjese e gjithe skenareve te mundeshme qe nuk mund te realizohen pa dijenine e te zotit te shtepise.
   Çfare nenkuptoni ju me parapergatitje, vetem planet ushtarake apo operacinale?
   Jo zoteri!
   Parapergatitje e nje pushtimi dhe tradheti e hapur e interesave te popullit eshte dhe çarmatosja dhe shkaterrimi i atyre pak forcave te armatosura, nenshkrimi i marrveshjeve skllaveruese dhe se fundmi arratisja.
   Italia fashiste nuk kishte pse bente perpunim me artileri dhe aviacion lufrtarak, dhe as bombardim te objekteve strategjike, sepse se pari terrenin e kishte pergatitur qe me pare me tradhetarin dhe se dyti Shqiperia nuk kishte kurrfare objektesh strategjike, perveçse disa porteve te vegjel peshkarexhash dh nje aerodromi ku kullosnin gomeret. por eshte e papranueshme qe zbarkimi i tyre ishte paqsor.
   Nje mendim i tille me se paku eshte nje lapsus dhe pare me seriozitet nje gabim apo papergjegjshmeri qe kerkon te mohoje nje te vertete historike qe edhe pse i tradhetuar dhe sabotuar, populli shqiptar e priti fashizmin me arme ne dore.
   Ahmet Zogu dhe Enver Hoxha mund te kene te perbashket vetem termin diktator ne drejtimin e shtetit, per te tjerat jane nje vit drite larg njeri tjetrit, ndaj krahasimi juaj eshte si ato legjendat urbane qe i ndeshim pa hesap ne ditet e sotme.

   Reply to this comment
 22. Koz Dynjaja January 16, 21:06

  – Kujtimet e Jakomonit jane botuar ne Shqiperi rreth 5 vjet me pare nga “Ora” .Eshte liber voluminoz zoterinj .lexojeni te gjith librin dhe jo nje pjese ose nje faqe .
  – Mos u perpiqeni qe te krijoni nje krahasim Zogu – Enveri. – Nuk ka krahasim -Zogu eshte me Fan Nolin. Politikisht fitoj Zogu dhe ai bashke me pjesemarresit e Kongresit te Lushjes ngriten shtetin dhe Ekonomine e Shqiperise . Fan Nolin e respektoj si krijues te Kishes Autoqefale Ortodokse dhe i lidhi pension .
  – Enveri ka krahasim me kundershtaret e tij Ali Kelcyra ose Mit’hat Frasheri ,Politikisht fitoj Enveri dhe ne vend te shtetit te Zogut vendosi pushtetin dhe ekonomine e vendit e groposi.Kundershtaret i eleminoi dhe filloj te eliminoje edhe vete komunistet…
  – Zogu veproj shume mire qe me vendim te Parlamentit mori me firme ate sasi arit dhe u largua – Keshtu vepruan gjithe Mbreterit e vendeve antifashiste.Zogu e njihte historine dhe nuk mund te pranonte te shkonte rob lufte ne Rome.
  -Gjithashtu ato Revolucionaret e Qershorit 1924 u kthyen ne Shqiperi njekohsisht me fashistet dhe moren pushtetin.Ato ,profashistet jane te paret qe bertisnin se Zogu iku se donin ta kapnin por ju la pendet dhe turpin qe erdhen me pushtuesin. Me pas komunizmi bertiste se Zogu iku per ta luftuar politikisht se ishte i vetmi kundershtar real qe kishte jetuar ne nje vend aleat , Angli.
  kaq……tung

  Reply to this comment
 23. lili January 16, 21:06

  Ju shqiptaret e shqipnise Jeni vertet specie ne veti:pris ni qe italiani te tregojne te vertetet?italiani tregon nje histori qe askkush nuk e beson,ai do me bind boten se vertet qeverija shqiptaret mirepriti italianet..ju e besoin italianin eshte puna e Juaj,..
  Sa per afin e Zogut ,kerkoni pak sa Ari pushtetaret pas Zogut moren!Nje here thesari e krabes,nje here piramidat,tash borxhin-se nuk po shihet ku shkuan ato pare te borxhit,edhe gjithe pasurite kombtare te shitur nuk ju shqetosojne sa ju shqetesojne Ari i Zogut!

  Reply to this comment
 24. Meno January 16, 22:05

  Qe Ahmet Zogu është një tradhëtar i kombit kjo mund të vihet në dyshim vetëm nga shërbëtorëve të te huajve. Fakte ka pasur të publikuara sa të duash. Ajo qe dua të vë nëdukje është fakti që, Presidennti Rusvelt dhe kryeministri anglez nuk e pranuan asnjehere ne takime, edhe pse Zogu qëndrojë për një kohë të gjatë në hotelin Ritz në Londer. Bile ai shkojë edhe ne Sanfrançisko kur u firmos Karta e Atlantikut për luftën Antifashiste, por Presidenti Rusvelt, me gjithe se kërkojë ndonjë shqiptar, Zogun nuk e pranojë të firmoste Deklaratën. Pas këtyre është i njohur dhe e dokumentuar veprimtaria e tij nga 1947 deri në 1955 në shërbim te CIAs dhe MI6s, për rrëzimin e qeverrise shqiptare nëpërmjet akteve terroristo-diversioniste. Ata që këto veprime i quajne të drejta, duhet të dinë se janë më injorant se antarët e Alkades. Përpos ketyre ka dokumenta italiane me shumicë që vërtetojnë bashkëpunimin e Zogut me fashizmin për pushtimin e shqipëris. Ngritja e bustit të tij në Tiranë është sa shprehje e injorancës së inicjuesve, aq edhe dashakeqe e nxitje e bërë nga njerëzit e Sërbis qe punojne n♪7 administratën shqiptare.

  Reply to this comment
 25. klodi January 16, 22:40

  zogu dihej qe qe trathetar.. mori pasurite e shqiperise e i brei ca i deshte qejfi… ne nje liber tjeter qe kisha lecuar per te kishte bere me palen greke shpalljen e janines si toke greke ne shekuj.. dhe i autorizonte kristianiet e jugut si greke.. me siguri qe po mos kishte fituar luften enveri me partizanet e tij qe shqiperia do qe vetem tirana.. dhe dua te them dhe dicka tjeter.. sesht gje e mire ofendimet qe bejn disa shkrues [me fjalimin malok.. mund ta thon me bukur malsor.. se po filluam te ndahemi keshtu do bejme gabimin me te madh.. dhe une qe e them kete jam lab]

  Reply to this comment
 26. gjermani i fundit January 16, 23:45

  Historiani i Halla(t)katur

  Ç’na u bë zakon duhani
  që përvit në çdo nëntor
  do dalë Pilo kapedani
  me volum të madh në dorë.

  Ja, tashti e mbajti vrullin
  e n’a solli libër tjetër,
  siç n’a dënd përvit me qullin
  këtë vit – një përrallë me mbretër.

  Vjet n’a foli për Enverin
  kurse sot për Ahmet mbretin
  helbete që t’i kthejë nderin
  beut që pasoi Dovletin.

  Po ç’tu desh o Pilo ziu
  të n’a qokësh me përshesh,
  të n’a nxjerrësh xhin floriu
  mbretin që ushtar s’u vesh.

  Ti mor Pilo ke një cen
  siç t’a tha ajk’ e Poetit
  se në pamje dhe në gen
  je pilaf nga i Dovletit.

  Domosdo që ty mor trim
  pasuria t’a pa fatin,
  por në pamje dhe shkëlqim
  Zoti të ngjasoi hallatin.

  Ti mo Pilo madhështori
  sa herë nxjerr një punë të vogël
  seç e mbledh të gjith’ oborrin
  sikur morre çmimin Nobël.

  Siç bën ti o Pilo djali
  t’a di librin dhe për mot.
  Sa të bjerë Sala nga kali
  s’do lësh rastin të shkojë kot.

  Jo mor Pilo, s’e kish keq
  kur të tha një fjalë Poeti,
  veç shakasë ti ngjake krejt
  me hallatin prej vërteti.

  2012

  Reply to this comment
 27. Pëllumb zaimi January 17, 02:45

  Nga ato që kam lexuar e degjuar sidomos nga gjyshi im (ish-xhandar i zogut) ahmet zogu nuk ka qënë gjë tjetër pos një tradhëtar. Dy paktet e 1926-ës dhe 1927-ës me italine fashiste(përkatesisht “i miqësise dhe i sigurimit” si dhe ai i “aleancës mbrojtëse”), mbushja e ushtrisë me kaporalë fashiste në çdo strukturë e deri te ikja si cub janë te gjitha akte tradhetie. Lekbellon e kam ndjekur te “shekulli”. Botonte komente e opinione me nerv te forte patriotik e shqiptarizmi. Ka pasuruar me dokumentacion aktin e tradhetise zogiste dhe kjo e nderon. Nuk dua te zgjatem me dhe as te përseris shume fakte reale qe sjellin komentuesit. Zogu eshte nje tradhetar me vulë e me damkë dhe kaq. Saliu i vuri nje mònument sipas stilit “te nderimit te tradhetarit nga tradhetaret ” dhe me kaq “vula dhe damka u bënë dhe me monument”! Me monument turpi sigurisht. Tani per “lezetin zogist” po ju sjell dhe pak “ëmbëlsirë” nga performanca e ushtrisë anadollake te tij. Ma ka treguar gjyshi duke me thënë se “shiko sesi ushtria pasqyrònte shtetin dhe mbretin. Tradhetia dukej qysh në talimin(rreshtoren) që bënim ne xhandarët. Ja si komandonte xhandari përgjegjës :1. Nja du, nja du/nxire gjoksin shtriji kamët/se përndryshe t’theva dhamët ” 2. Nja du,nja du/shtriji kamët, nxire gjoksin/se përnryshe hangre boksin”!? Me pak fjalë ushtria ishte shprehesja autentike e mendësisë së një mbreti që tradhetinë mé të madhe e filloi kur futi frymen e mentalitetit anadollak te cilin e trashegonte brez pas brezi nga paraardhesit e tij tradhetare te shqiptarizmit(figura e esat toptan dajês) dhe vrases të shqiptarizmit(vrasja e avni rustemit,b.currit,l.gurakuqit ,r.cerovës etj). Nuk mund te lindte shqiptarizmi nga anadollizmi. Atëhere lindi tjetra,tradhetia. Ahmet zogu eshte tradhetar e zog tradhetari dhe pikë !!!

  Reply to this comment
 28. Bilal camurri January 17, 02:49

  sa jane pagesat qe beri qeveria berisha 2 muajt e fundit per firmat fantazem kineze?Mblidhi borxhet per biznesin plus diferencat per rrugen e kombit dhe investime qe u bene ne leter ae kalojne 100 fish arin e Zogut/?

  Reply to this comment
 29. Ilir January 17, 03:45

  O GAZETA DITA.

  MBRETI I SHQIPETAREVE QUHET “MBRETI ZOG” E JO MBRETI AHMET.

  JU A E KENI MBARUAR FILLOREN SI GAZETE APO JENI NGA ATA TE

  DIPLOMAVE??????!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply to this comment
 30. ali January 17, 08:09

  91 perqind e shqiptareve jane te pakenaqur nga Zogu, i vetquajtur mbret ! Atehere perse nuk
  e terheqin zvarre monumentin e Zogur nga bulevardi ,ashtu sic terhoqen zvarre monumentin
  e Enverit , ndersa SALEN ta terheqin zvarre ne Tirane dhe ne te gjitha rruget e Shqiperise ! Kjo
  e fundit do te ishte mrekullia e mrekullive te popullit shqiptar, te atyre 91 perqind te indinjuareve.

  Reply to this comment
 31. lili January 17, 08:54

  Ali,sepse atehere do mbeteni pergjithmone te derra e evropes..

  Reply to this comment
 32. lili January 17, 08:58

  Sa milliona tash qeveria po i fale fazlicit me interkoneksionin qe eshte prône e tij?sa million ilir méta vodhi? Shume ma shume se keta 5 million te zogut!

  Reply to this comment
 33. Rimi January 17, 09:23

  Duke lexuar lekbellon komentet qe e pasojne nuk mund te rri pa ju thene se gjeja e pare per te cilen me vjen vertet keq eshte se perse keni mesuar te shkruani.Sipas meje nje njeri qe fillon te shtype germat ne tasieren e kompjuterit te jete pak i pergjegjeshem dhe jo nje person qe shkruan vetem se ka mesuar shkronjat.Nuk e kam fare te veshtire te kuptoj nga shkrimet tuaja se te gjitheve ju, ju vjen keq qe nuk keni pasur mundesi te ishet ju ne vend te Ismailit,Zogut,Enverit,Ramizit,Nanos Saliut e Edit,Une do ju sugjeroja ta hiqnit kete deshire te cdo shqiptari dhe te jini me racionale qe do te thote se ne fund te fundit ajo qe ngren ne piedestal nje shtepi apo nje shtet eshte ekonomia dhe vetem ekonomia,Prandaj ketu mendoj se duhet ti meshoni komenteve tuaj duke analizuar me anen e krahasimit te sejcilit nga keto drejtues te vendit ne momentet qe e lane qeverisjen,Sipas meje ketu duhet te gjejme dhe pergjigjen e duhur sepse sipas meje Ismaili nuk arriti gje,Zogu beri nje shtet ashtu keq por shtet ama me para te garantuar ku mund te bleje ne cdo vend te Europes,Enveri e la vendin ne rradhe per buke,qumesht,mish……,Ramizi ne rrumpalle,Nano filloi nje rruge te re,Saliu gjithashtu, po na afroi ca me shume me europen ndersa Edi mbetet per tu pare.Pra sipas meje ne kohen tone duhet te jemi te sakte te shohim cdo gje me realizem dhe jo si shoke te partise respektive.Faleminderit

  Reply to this comment
 34. ali January 17, 16:52

  Cfare ”vendim parlamenti,, ! Pyeste Zogu per ”parlament ,, per te marre arin dhe jo pak ?!
  Sa qesharak behet ai komentator i mesiperm kur thote se Zogu e mori arin n”me vendim
  te parlamentit ! O tempora , o mores !!!!!

  Reply to this comment
  • Koz Dynjaja January 17, 21:45

   – po ore cuno ! Vendim Parlamenti po duhet te lexosh. Nuk ka drejtor Banke Shteti qe jep lek kujdo se ka qejf edhe Mbretit ! Ju duket e pabesueshme se komunizmi e humbi kuptimin e shtetit ligjor .Eshte edhe sot shkresa ne Banke te Shtetit . E ka pare dhe deklaruar Kontrolli Larte i Shtetit ne 1992 .Kerko ne internet “Si u grabit ari shqiptar ”
   – Parlamenti Shqiptar ne baze te kushtetutes se asaj kohe nje dite perpara pushtimit ka marre vendim edhe qe Leka Zogu I- qe kishte lindur nje dite perpara te shpallet Trashegimtar i Fronit. Dhe per shkak te pushtimit i ka kaluar Mbretit Ahmet Zogu kompetencat Ekzekutive dhe Legjislative te shtetit shqiptar.
   – Si e spjegoni ju qe gjate periudhes se komunizmit edhe pse ne Angli,France , Egjipt , Afrike e Jugut kudo ku jetonte Oborri Mbreteror ka patur te drejte te leshonte Pasaporte dhe eshte njohur kjo pasaporte ne cdo kufi dhe vend te botes . ,dhe kishte logon Mbreteria Shqiptare ! kaq

   Reply to this comment
 35. ali January 17, 17:04

  Shenim : jo besa jo ! Z. Lili ! 2-3 Kryeministra te BE jane futur ne burg dhe Europa i ka
  duartrokitur ne luften kunder korrupsionit ! Keto vende jane anetare te BE dhe i kane
  denua ish-K/ministrat . Ndersa Sala , me i korruptuari ne Ballkan ende vazhdon i lire por
  edhe kercenon ore e cast se do beje ”namin,, . Metaforat me sa duket ju zoteri nuk i
  kuptoni kur them ”Salen ta terheqin zvarre,, e kam fjalen qe Ai te perballet me drejtesine
  per korrupsion dhe te ndeshkohet nga drejtesia ! Por fatkeqesisht tek ne nuk ka drejtesi,
  por antidrejtesi sepse para se te gremisej Sala vuri ne postet kyce te drejtesise njerezit
  e tij besnike qe ta mbronin ate dhe familjen e tij, militante te bandes se tij me ”cene,, qe
  po ta luajne ”bishtin,, Sala ia pret me nje te rene apo i con e i hedh ne greminat e Jezerces,
  Korabit, Gore- Oparit,. Eshte zakoni i tij ! Kete zanat Ai e njeh shume mire !!

  Reply to this comment
 36. lili January 17, 22:20

  5 million et e zogut u bane historique tash e 70 vete!kurse vetem per demshperblim te tyre qe paten blé nje apartament jo ligjore rama djal 5 million nga buxheti i shtetit shqiptar,pra aq sa paska marr zogu me veti! Po pse rama duhet me marr paret e shtetit e jo paret e kunatit te lulit? Sepse bashke tash e 23 vete Jane e millioneret e PS e pdse ,nje mije here ma shume se 5 million et e Zogut Kane marr-meta fliste per 700000 euro vetem per nje pazar …kurse zogu per 10 vete qeverisje ‘vetem’ 5 million morri!

  Reply to this comment
 37. liku December 3, 21:56

  akti i bërë nga Zogu, flet më shumë se çdo fjalë apo dëshmi dhe tregim i cilitdo, por e parë si një ngjarje konteksti, vlen të rikthehet në vëmendjen e kohëve që jetojmë.
  Për Ahmet Zogun ka shumë debate në Shqipëri, iniciativa këmbëngulëse e Berishës për t’i ngritur përmendore në Tiranë më shumë se një vit më parë e intensifikoi këtë debat. Ata që kritikonin aktin e Berishës janë të bindur se Zogu ka një histori të gënjeshtërt dhe tradhëtare me popullin e tij, por nuk tutej Berisha, e lartësonte sa më s’ka. Nuk është se i mungonte terreni për ta bërë. Historiografia në këtë vend nuk ka fituar ende autoritetin e duhur për të orientuar në mënyrë të duhur shoqërinë dhe në mungesë të “etalonit të gjithë pranuar” do të vijnë dhe reagimet kundërshtuese. Por nuk janë ato më e keqja, më e keqja është kur në kushtet e mungesës së “etalonit historik” ti vendos të bësh politikë, të përfitosh pushtet. Berisha po e rivendikonte vendin historik të Zogut me një zell të pashpjeguar. Nga ana tjetër Berisha vërehet se ka një mungesë zelli të theksuar dhe po aq të pashpjegueshme në rastin e historisë së tij. Ai është i rritur në një fshat të thellë të Tropojës, i ardhur në Tiranë si student dhe gjeti mundësinë të konfirmohej si mjek kardiolog në një sistem që ai sot e quan ç’njerëzor dhe kriminal. Këtë sistem ai e ngjiti dhe e shijoi edhe në rangjet e tij më të larta deri te pushimet në rezidencat e Bllokut me fëmijët e “Babait të Sistemit”. Në këto kushte kontrasti të vret sytë: Njeriu më i egër ndaj sistemit të dikurshëm, bënte pushime të përbashkëta me bosët e atij sistemi. Por ish-kirurgu i zemrës shkon dhe më tej, kërkon domenin politik dhe përfaqësimin ekskluziv të atyre shtresave që konsiderohen dhe si të viktimizuara nga sistemi komunist i Hoxhës. Këtyre shtresave ai për 2 dekada me radhë kishte mundësinë tu bënte një nder të madh: Të hapte dosjet. Por nuk e bëri kurrë, u kujdes shumë që vetëm ajo të mos bëhej.

  Pyetja më e rëndë që Berishës i është bërë në këto vite, ka qenë dhe ajo më e lehta: Do i hapësh dosjet?
  Rezultoi e papërballueshme pesha e kësaj pyetje për të. Gjithë qerthulli i tij i deputetëve apo militantëve, kanë si element fundor të ideologjisë së tyre faktin se në kampin tjetër janë “bijtë e bllokmenëve”.
  E ku ka më bukur se sa të hapësh dosjet dhe të nxjerrësh të palarat e bllokmenëve?

  E ku ka më mirë për kauzën politike demokratase pëdëiste të demaskojë kampin kundërshtar, dosjet janë gati, por…mjeshtri dhe “kryearmiku i Bllokut” që ka treguar se për hir të interesit të tij politik di të godasë dhe me antitank kryeministrinë, këtë punën e dosjeve asnjëherë nuk e përballoi dot. Asnjëherë nuk e mori mundimin, do e kishte aq të lehtë t’i demaskonte…por nuk e bëri kurrë.

  Ndaj dhe sot rezultati është se në krye të partisë që vijon të vetëdeklarohet se mbron shtresat e viktimave të komunizmit, është një person që për 2 dekada i bëri të gjitha, përveç hapjes së dosjeve të komunizmit. Është nga ato absurde dhe kontraste, që kanë kosto të mëdha, sepse jo vetëm e çorodisin shoqërinë, por dhe e amoralizojnë atë, i shqyejnë dinjitetin dhe qetësinë shpirtërore e bëjnë të pacipë, i japin përmbajtjen e vulgut.

  Mes këtij vulgu, “heroi i demokracisë” lideri pëdëist nuk e ka më të vështirë që të përmendë si kryekauzën e tij luftën kundër komunizmit, vulgu nuk shikon, vulgu nuk dëgjon, vulgu nuk arsyeton, vulgu është i droguar me absurd, kërkon vetëm dozën ditore të absurdit.

  Na ndodh shpesh kur shikojmë deputetë të tipit Kaçislamista që bëjnë zig-zage politike shpesh i gjykojmë, i ironizojmë, por nëse do ndalemi për një moment të mendojmë, të gjitha këto zig-zage që na duken kaq të turpshme, në thelb janë të njëhësuara me mesataren e vulut të përgjithshëm shoqëror të krijuar prej dekadash pa bërë ansjë ditë pushim. Dakord, në rastin e Kaçit mund të jenë me nuanca pak më të theksuara, por janë brenda të njëjtit sistem vlerash gjithsesi.
  Ne s’mund të kemi debate pafundësisht, sepse do të kemi kaos, anarshi dhe vulg pafundësisht. Duhet të nisim e të mendojmë për pyetjet e thjeshta:

  Përse iku Zogu? Përse nuk i hapim dosjet? Kemi një Akademi Shkencash, por përse ajo nuk merret asnjëherë me të tilla probleme? Përse nuk na funksionon historiografia? A jemi vulg? Nga duhet ta nisim?
  Pyetjet e thjeshta ndodhi që ishin më të vështirat në rastin e Berishës dhe raportin e tij me dosjet e “armiqve të tij”, por ato janë më të rëndësishmet. Në çdo rast tjetër, Zogu do të jetë pika e origjinës, por me mijëra Zogëza do na ndjekin pafundësisht, duke rrezikuar të na kthejnë në Republikën Evropiane të Vulgut.

  Reply to this comment
 38. demo December 3, 21:59

  Keta jane te gjithe me shkolla te kryera ne kolegjet perendimore te Stambollit,me akademi vjeneze,me universitete franceze, me tre kater gjuhe te huaja;,jane nga familje te pasura,bejlere,pashallare.klerike te larte,po c`ti katranos ministrat e Enver Hoxhes!!!Vete Enveri kryeminister, me i shkolluari,me nje cope shkolle te mesme,ngeles ne te gjitha provimet e nje universiteti te grades trete ne Monpelje ne degen e bio-qylit,;Koci Xoxe me akademine e llamarines;,Shefqet Peci,minister i industrise dhe minierave me universitetin e stanit,;Pali Miska sharretar,Heker Isai brigadjer ne fabrike fucive,Hysni Kapo kafshar ne baxho,Muho Asllani karrocjer,Lenka Cuko,brigadjere rendimenteve te larta,Kadri Hasbiu hajdut dhish,Mehmet Shehu ishte i vetmi qe kishte nnje shkolle te mesme serioze,tekniken e Fullcit.

  Reply to this comment
  • Monika hajdute me cizme November 12, 16:11

   O demo mavrija dhe gjithe zogistat e perkrahesit e ketyre shkollshumeve(si tit corona mones) ,te gjithe jeni kapur pas floririt (si saliu me ilirin) dhe vlerave te ketyre,por asnje nuk na thote si jetonte populli,sa ishte analfabetizmi,sa ishte jeta mesatare,si ishte mireqenija,si ishte zhvillimi i bujqesis apo jetonin me kandil…..
   Disa mburren se 10 apo 100 veta kishin ca diploma e dinin ndonje turqishte e sllavishte dhe asnje nuk shikon nivelin e brekusheve neper fshatrat mocalishte qe vdisnin nga malarja dhe kasollet me bajga dhe nuk kishin te drejte te kishin oxhak(te mos flasim per te drejta) se nuk i linin keta 10 apo 100 te shkolluarit…
   Sa spitale ndertuan keta ahmet zogollet qe na i mburrni dhe krenoheni me dipllomat perendomore edhe ndonje na justifikon satrapin zog se e ka mar me vendim parlamenti dhe ndonje e justifikon se e ka shpetuar floririn nga italianet….

   Reply to this comment
 39. soll lili December 3, 21:59

  Jam kurioz te di opinionet e perendimit per klasen e sotme politike shqiptare.

  Reply to this comment
 40. fteri December 3, 22:00

  Gomaret e Babatasit,per vete jetuan ne boten e luksit ,dhe zhyten shqiperine ne mjerim ,skamje e varferi ,nje regjim anadollak mesjetar ,qeveria e Zogut .Ne shqiperi te atyre viteve te gjithe kjo klase njerez ishin te privilegjuar ,jetonin ne nje shtet prrallor ,por shtetin nuk e nihnin ,jetonin ne nje shoqeri por nuk benin pjese ne shoqeri,kjo klase nuk I jepte gja shtetit ,por prej shtetit kerkonin garanci e mbrojtje per te ushtrue veprimet e tyre nga kishin mbaruar shollat ,ne turqi dhe ne vende te tjera nga vinine.anti kombetare ,antishqiptare.Kjo argument munde te duket i quditeshem ,por eshte I vertete.Gomaret e Babatasit hajdut dhe te korruptuar gjere ne palce ,zyrtaret te korruptuar Keshtu i cilesonte Pater gjergje Fishta deputetet dhe qeveritaret e Zogut ~~~~~~~~~~~~

  Reply to this comment
 41. fernando December 3, 22:00

  Me gjith ato dekorata ne gjoks “Mbreti Zog” duhet te kete marre pjese ne shume luftime.
  Lum Shqiperia per heroizmat qe ka bere “Mbreti”
  Nje heroizem e dime ishte kur i fali Shen Naumin Pashicit te Jugosllavise. . Nje te dyte e di se ia dha Legaliteti per manovrten e bukur qe u beri Italianeve kur mori thesarin dhe e la Shqiperine “te lire” per italianet e burg per shqiptaret
  Po dekoratat e tjera kush ia ka dhene, per c’heroizma? Te tjerat do t’i zbulojne historianet e Sali Berishes si Beqir Meta me shoke (hajde historiane qe nxori Saliu me plepat hajde).

  Paska qene vertete gjeni Zogu!
  Enver Hoxha ishte i pazoti, qe nuk vuri dot asnje dekorate ne gjoks.

  Reply to this comment
 42. intelektuali December 4, 11:21

  Nderime per dr. Fuat Asllanin dhe per klasen e intelektualeve properendimore te Ahmet Zogut qe mundesuan krijimin e Shtetit Demokratik shqyptar dhe qe themeluan institucionet ne vendin tone qe nga Banka e shtetit dhe Ministrite qe kane mbetur deri me sot nga ajo kohe dhe qe e kishin futur Vatanin ne ate rruge qe po kerkon te hyje sot, pas 70 vjetesh pasi Enver Hoxha mbolli MURTAJEN komuniste ne trojet tona dhe e beri Shqypnine si nje CIFLIG feudal te familjes se tij sadiste.

  Reply to this comment
 43. Xano November 12, 15:13

  Nderkohe biografia sot:
  TRADHETAR 5karat, ZAR 4karat, KRIMINEL-OLIGARK 5karat. Kemi edhe idjote po shiten me shumice, dhe jo ne paketim por ne versionin te hapur.

  Reply to this comment
 44. George November 12, 16:09

  Po qe puna per biografi ministrash botoni zerat e Fjalorit Enciklopedik Shqiptar, ne tre vellime, botim i vitit 2008-2009.

  Reply to this comment
 45. Jevgu nga fusha e loparit November 12, 16:47

  Bukur,tani hiqni emrat dhe mundohuni te vendosni nje emer tjeter(nga keto palacot sot) duke pershtatur biografine dhe karakterin .100vjet asnje dryshim i vetmi eshte se ata e merrnin diplomen vet ,ketà e blejne TUNG

  Reply to this comment
 46. Hengri e piu, e pastaj, iku! November 16, 15:07

  500 vjet nen roberine e otomanizmit dhe keto 100 vjetet e fundit kane treguar se shqiptaret qe kane nje pushtet dhe autoritet ne dore jan sherbetor te te huajve dhe te rrezikshem per popullin e vet !
  Shif e shkruj!
  Per te mesuar historine e shkuar te shqiptareve te “agallareve, baballareve te kombit” shikoni dhe vlersoni historine e ketyre 30 vjeteve te fundit!

  Reply to this comment
 47. PORDHACI-FRIKACAK November 17, 20:13

  Spaska nuancim kontadiksioni me spikates,ketu e 100 vjet tere shtresa politike dhe intelektuale te diplomuar neper universitete jashte vendit(si te tille jemi internacionale me diplomimet e intelektualeve te kohes)pra me intelektuale dhe politikane te kultivuar me kulturen e shume vendeve te botes dhe me e keqjia eshte se qe te gjithe jane POLIGLOTE,me tre apo kater gjuhe te huaja ne bagazhin e tyre,domethene kultura dhe pergatitjia e tyre intelektuale dominon mbi ate te aktualitetit te sotshem politiqian dhe intellektual.
  Kush nga pallat e ketyre 30 vjeteve qe kane kalbezuar shqiperine di te flasi shqip se per gjuhe te huaj ne menyre te rjedheshme dhe perfekte as qe behet fjale,e me tre apo kater ta boft lala ne kater te mengjezit.
  Hej bela ketu e 100 vjet shqiperia me burra dhe djem te shkolluar s’arriti te behej,sigurisht me hajvanet e sotshem shqiperia me te drejte po shperbehet.
  WOWWW…

  Nje popull qe pallohet nga pallusha sigursiht qe ngelet pallosh den baba den.

  Beee,beee,beee… blegerijne delet e lumturuara ne babezin e injorances dhe territ.
  Te vjen te dhjesesh ne çanak se ne prak ne ka dhi saliqia ramaqia metaqia lulkaqia e tash do me na i fut patozqia rudinhajrija.

  ja kontarsti tragjik i shqipove si me shkolle dhe si pa shkolle qofshin politikanet destinimi i shqipetareve eshte te qenit vegel dhe rober te atyre qe ja pijne gjakun me fuçi se me pika vetem mushkonja te pin.
  Te na rroje shqiperia e shqipetareve,sigurisht te asaj pakice shqipetaresh qe mbajne nen zinxhire sklleverit e shqiperise qe quhen allbaneze.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim