Foto e Mit’hat Frashërit i vdekur në shtrat dhe pyetja: Kush e vrau?

November 16, 2018 00:32

Foto e Mit’hat Frashërit i vdekur në shtrat dhe pyetja: Kush e vrau?

Para disa vitesh në ‘DITA’ kemi botuar disa shkrime lidhur me vdekjen tejet të dyshimtë të Mit’hat Frashërit. Ky interes m’u zgjua pasi lexova një libër që ishte botuar në Shtetet e Bashkuara nga Albert Lulushi.

Në orët e para të mëngjesit të 3 tetorit 1949, saktësisht më 09.25 minuta, Mit’hat Frashëri u gjend i vdekur në dhomën e tij në hotelin Winthrop, 351 Lexington Avenue në Nju Jork. Në këtë hotel ai kishte gjetur strehë që nga mbërritja e tij tri javë më parë së bashku me anëtarët e tjerë të Komitetit Kombëtar ‘Shqipëria e Lirë’.

Një mjek deklaroi se shkaku i vdekjes për pothuaj 70 vjeçarin Frashëri kishte qenë një atak kardiak, si pasojë e lodhjes. Por dëshmitarët okularë që ishin takuar me Frashërin gjatë vizitës së tij në Shtetet e Bashkuara e përshkruan atë si një njeri plot gjallëri dhe energji. Në këtë mënyrë ata lanë të nënkuptohej se shkaku i vdekjes së Mit’hat Frashërit nuk ishte zemra e lodhur…

Shaqir Salihu, autori i librit “Rrëfime lirie” disa fragmente të të cilit kemi sjellë ditët e fundit ekskluzivisht në ‘DITA’, është një ballist i thekur. Ai është një adhurues i Mit’hat Frashërit dhe për herë të parë sjell fotografitë e Mit’hatit në shtratin e vdekjes 68 vite të shkuara dhe që botohen për herë të parë ekskluzivisht në gazetën tonë.

Shaqiri është i vetmi që i disponon këto fotografi, ashtu sikurse ruan si kujtim një kravatë të Mit’hatit, të dhuruar nga Talat Karagjozi në fundin e jetës.

Por, ajo që është më e rëndësishme, është dëshmia që sjell autori për fundin e Mit’hatit. Ai pohon se kreu i Ballit Kombëtar dhe më pas i Komitetit “Shqipëria e Lirë” është eliminuar nga Kim Filbi, superagjenti i njohur.

Ka nga ata që edhe sot e kësaj dite besojnë se Mit’hat Frashëri ka vdekur natyralisht. Në të vërtetë, duke pasur parasysh një personalitet politik aktiv të përmasave të tij dhe aktiv në kohën kur ka ndodhur vdekja, lindin shumë dyshime për një vrasje të mirëfilltë politike. Nuk është ky rasti i parë. Kanë ndodhur vrasje të tilla jo vetëm ndër shqiptarët dhe që njihen botërisht, para dhe pas vrasjes së Mit’hatit. Është e drejta e atyre që besojnë se kjo nuk ishte një vrasje politike, pavarësisht se është versioni më pak i besueshëm.

Në librin me titull ‘Operation Valuable Fiend’ (Operacioni “Kundërshtari i Dobishëm”) të autorit Albert Lulushi, dyshimi për vdekjen natyrale të Mit’hat Frashërit është krejtësisht i dukshëm

Versioni i parë që hidhet është ai se në vdekjen e Mit’hatit, ka dorë Sigurimi i Shtetit shqiptar. Ndërkohë që kishte një operacion paramilitar ushtarak i CIA-s për të përmbysur me dhunë regjimin komunist të Tiranës, në pamje të parë ky duket versioni më i besueshëm. Mit’hat Frashëri ishte i parapëlqyeri i amerikanëve dhe ishte caktuar Kryetar i Komitetit Kombëtar ‘Shqipëria e Lirë’. Për këtë ka ndikuar origjina familjare e tij, paraardhësit e tij emërmëdhenj si Abdyli, Naimi e Samiu, por edhe vetë ai për erudicionin që zotëronte dhe për qëndrimin që kishte mbajtur gjatë luftës. Megjithëse ai ishte Kryetar i Ballit Kombëtar, nuk u bë kolaboracionist dhe nuk u bë pjesë e asnjë kabineti kuisling. Pra kishte më shumë besueshmëri se të arratisurit e tjerë.

Ky Komitet ka filluar të funksionojë në gjysmën e dytë të vitit 1949, më saktë në gusht të atij viti. Mirëpo, ky version rrëzohet vetvetiu kur mendon se jemi në vitin 1949, kur Shqipëria kishte më pak se katër vjet e dalë nga lufta, pa marrëdhënie diplomatike me Shtetet e Bashkuara dhe mbi të gjitha një shtet i varfër me shumë pak mundësi për të financuar një operacion të tillë.

Versioni i dytë: Shteti shqiptar i asaj kohe ka shfrytëzuar lidhjet e ngushta me KGB-në sovjetike ose aleatë të saj për të asgjësuar kundërshtarët e vet jashtë shtetit dhe në SHBA. Mirëpo me teknikat e komunikimit të asaj kohe, me prishjen e marrëdhënieve me jugosllavët dhe me marrëdhëniet ende të pakonsoliduara me sovjetikët, duket e pabesueshme që të ketë funksionuar kjo linjë veprimi për të eliminuar Mit’hat Frashërin.

Edhe ky version duket pak i besueshëm, duke parë situatën e atyre viteve dhe aktivitetin politik të Mit’hat Frashërit gjatë viteve të para menjëherë pas mbarimit të Luftës së Dytë Botërore.

Versioni i tretë: Ahmet Zogu. Më 14 shtator të vitit 1949, anëtarët e Komitetit Ekzekutiv të Komitetit ‘Shqipëria e Lirë’ kanë mbërritur në Nju Jork, pas disa telashesh në konsullatën e Shteteve të Bashkuara në Londër për punën e vizave. Vetëm Mit’hat Frashëri dhe Abaz Kupi kishin pasaporta të vlefshme të lëshuara nga legata mbretërore shqiptare në Kajro. Të tjerët kishin probleme të natyrave të identitetit dhe të vendeve nga ishin dhënë pasaportat. Një zyrtar i Operacioneve i priti ata në aeroport, rregulloi transportimin e tyre dhe i ndihmoi të sistemoheshin në një hotel. Robert Lou i takoi pasdite dhe shtroi një darkë për ta, ku mori pjesë dhe Herri Fullc dhe Reuben Markham. Fullci ishte një emër shumë i njohur dhe i respektuar ndër shqiptarët, si themelues i shkollës teknike amerikane të Tiranës në vitet 20-30 dhe si një diplomat kryesor i ambasadës amerikane në Tiranë në vitet 1945-46. Në fund të asaj darke, Lou i ka dhënë çdo anëtari të Komitetit ‘Shqipëria e Lirë’ nga 500 dollarë (rreth 5 mijë dollarë me vlerën e tanishme) për të mbuluar shpenzimet e mundshme dhe të paparashikuara gjatë qëndrimit në Shtetet e Bashkuara. Fullci pranoi të shërbente si një shoqërues i Komitetit, por këmbënguli të qëndronte në hije për të shmangur ndonjë publicitet që lidhej me emrin e tij. Frika e Fullcit në këtë rast konsistonte në faktin se, në rast se qeveria e Tiranës do të merrte vesh se Fullci kishte lidhje me këtë Komitet, do të merrte masa drastike kundër gjithë ish-studentëve të tij në shkollën amerikane të Tiranës.

Disa ditë më pas, më 3 tetor Mit’hat Frashëri u gjend i vdekur.

Pse dyshohet Ahmet Zogu në eliminimin e Mit’hatit: Ideja, nisma dhe nxitja për të ndërmarrë një operacion paraushtarak për të përmbysur regjimin komunist të Tiranës ka qenë e Ahmet Zogut, ish-mbretit që u arratis ditën e pushtimit të Shqipërisë nga Italia fashiste në 7 prill 1939. Ja si ka ndodhur. Ahmet Zogu ishte rezident në Kajro të Egjiptit ku mbreti Faruk i asaj kohe, me origjinë shqiptare, i kishte ofruar Zogut strehim politik. Më 23 dhjetor të vitit 1948, Sotir Martini, ministër i Oborrit mbretëror shqiptar në Egjipt, i dorëzoi një letër kolonel Norman Fiskes, atasheut ushtarak amerikan në Kajro.

Në atë letër përcillej propozimi i Ahmet Zogut për të bashkëpunuar me amerikanët për të përmbysur regjimin komunist në Shqipëri. Zogu mendonte se kishte ardhur momenti për të rivendosur në Shqipëri një qeveri të lidhur me fuqitë perëndimore. Sipas Zogut, në Shqipëri kishte një pakënaqësi të madhe në popull me regjimin që u vendos pas luftës dhe njerëzit ishin gati ta përmbysnin atë në rastin më të parë. Në vitin 1948, më saktë në vjeshtë të atij viti kishte ndodhur prishja e Tiranës me Titon, ishte goditur klani i Koçi Xoxes dhe Zogu mendoi se ky ishte një moment i volitshëm për t’u rikthyer në pushtet…

Në ditët e para të vitit 1949 ideja e propozimit të Zogut u bë më e qartë, ndërsa mori mbështetjen e amerikanëve. CIA ishte gati ta mbështeste një operacion paramilitar për të përmbysur regjimin e Tiranës. Më 30 prill 1949 dy përfaqësues të ambasadës amerikane në Athinë u takuan me Mit’hat Frashërin në Pire, diskutuan mbi këtë ide dhe ranë dakord për krijimin e një fronti të bashkuar kundër qeverisë së Tiranës. Në atë front do të bënin pjesë ballistë, legalistë dhe të arratisur të tjerë politikë që nga koha e luftës. Mit’hati pranoi të merrte kryesimin e këtij fronti. Ky front sikurse dihet, mori emrin Komiteti Kombëtar për Shqipërinë e Lirë. Ky komitet në njëfarë mënyre do të kishte atributet e një qeverie në mërgim dhe kjo me sa duket e ka bërë Zogun të hezitojë dhe të vihet në lëvizje që pushtetin, pas përmbysjes së qeverisë komuniste të Tiranës, të mos e merrnin ballistët.

Mirëpo është interesante të njihet sjellja e Zogut paskëtaj. Të njëjtët amerikanë që u takuan me Mit’hatin në Athinë, shkuan dhe takuan Zogun në Kajro më 5 maj dhe diskutuan të njëjtat gjëra dhe çfarë ishte arritur me Mit’hatin. Këtu fillon kthesa, apo më mirë hezitimi i Zogut. Ai zvarrit bisedimet, vendos kushte për pjesëmarrësit në udhëheqjen e frontit, ndryshon mendime në momentet e fundit, ndërsa më 14 qershor 1949 theksoi: Nëse Frashëri jepte dorëheqjen ose nuk ishte në gjendje të kryente funksionin e tij për ndonjë arsye tjetër, Zogu kërkonte që ai të konsultohej për zgjedhjen e pasuesit të tij ose për ndonjë ndryshim që do të ndodhte në anëtarësinë e komitetit ekzekutiv.

Janë proverbiale mosmarrëveshjet midis ballistëve dhe zogistëve në mërgim pas luftës. Edhe Komiteti ‘Shqipëria e Lirë’ i fashiti përkohësisht mosmarrëveshjet, por nuk i largoi përfundimisht ato. Këto mosmarrëveshje që shkonin nga baza deri në udhëheqjen më të lartë të Komitetit, mendohen se janë një nga arsyet kryesore të dështimit të operacionit të financuar nga CIA (në qershor të vitit 1950, CIA akordoi 900 mijë dollarë ose rreth 9 milionë dollarë me vlerën e sotme të monedhës amerikane) për të përmbysur qeverinë e Tiranës. Në këtë operacion, përveç Ahmet Zogut e Mit’hat Frashërit, u përfshinë emra të njohur ballistësh, zogistësh e nacionalistësh të kohës së luftës, si Abaz Kupi, Abas Ermenji, Gjon Markagjoni, Said Kryeziu, Ismail Vërlaci, Hamit Matjani e të tjerë.

Ahmet Zogu ka qenë një mjeshtër i prapaskenave, kurtheve dhe vrasjeve politike prapa krahëve. Në kohën e mbretërimit të tij janë bërë disa nga vrasjet politike më të famshme, sikurse janë ato të Bajram Currit, Luigj Gurakuqit, Hasan Prishtinës, Avni Rustemit e mjaft patriotëve të tjerë. Vija logjike e mendimit të shpie se edhe në vrasjen e Mit’hatit mund të jetë tërthorazi dora vrasëse e ish mbretit. Njerëzit e Zogut ndodheshin në kryesinë e Komitetit “Shqipëria e Lirë” dhe rrinin bashkë me Mit’hatin, hanin e pinin së bashku. Kush më mirë se ndonjë prej tyre mund të ketë përshpejtuar vdekjen e tij? Ishte një luftë për pushtet dhe Zogu po përgatitej për t’u rikthyer në Tiranë pas përmbysjes së qeverisë së Enver Hoxhës.

Po sjellim në vijim, fragmentin nga libri i Shaqir Salihut. 

 

Kush më njohu me Mit’hat Frashërin

Shaqir Salihu

Nëse unë u pendova vite më vonë, se përse nuk nisa punë që në fillim të 1973- shit në Zërin e Amerikës, kjo nuk ndodhi kurrë për njohjet e reja që krijova, pas takimit që pata me pjesëtarët e stafit të shërbimit në shqip. Përkundrazi. Siç e përmenda edhe më sipër, Talat Karagjozi më dha adresën dhe numrin e telefonit. Talati kishte qenë pjesë e Ballit Kombëtar. Ai jetonte prej vitesh në ShBA, që prej mbarimit të Luftës së Dytë Botërore, kur së bashku me kryetarin, Mit’hat Frashërin,  dhe disa ballistë të tjerë, ishin larguar nga Shqipëria, si pasojë e instalimit të diktaturës komuniste atje. Talati e disa ballistë të tjerë, asokohe tepër të rinj, ki- shin qenë mjaft të afërt me Mit’hatin. Madje, e kishin si baba shpirtëror dhe politik. Siç më ka treguar vetë Talati, Mit’hati i quante “bij të tij” të gjithë ata djelmosha.

Mit’hat Frashëri, u nda nga jeta në vitin 1949 në Nju-Jork. Kishte vdekur në prehërin e Talatit. Ai vdiq i dergjur larg atdheut. U shua në dhe të huaj, pa e realizuar ëndrrën e tij, të kahershme për një Shqipëri etnike, të lirë, demokratike e të begatë. U shuajt i baltosur nga regjimi gjakatar dhe terrorist i Enver Hoxhës. Fatkeqësisht, edhe në ditët e sotme, në Shqipëri e njohin Mit’hat Frashërin si kreun e Ballit Kombëtar, që sipas propagandës komuniste 50-vjeçare në Shqipëri, ishte e keqja e vendit. Shumë vetë mendojnë se Mit’hati udhëhoqi një rrymë reaksionare në Shqipëri gjatë Luftës së Dytë Botërore, duke bashkëpunuar me nazistët në dëm të atdheut. Por, ata e kanë gabim. Ai është ndoshta një prej njerëzve që ka luftuar më shumë për Shqipërinë. Kur them Shqipërinë, nuk u referohem atyre 28 mijë kilometrave katrorë, që u caktuan padrejtësisht në Konferencën e Ambasadorëve në Londër, më 1913, nga fuqitë e mëdha. Unë nënkuptoj Shqipërinë etnike me të katërta vilajetet. Dhe Mit’hati e njihte dhe e donte çdo pëllëmbë të Shqipërisë, nga Nishi e deri në Prevezë; nga Shkupi e deri në Adriatik.

Për Mit’hatin, në përvjetorin e dytë të vdekjes së tij, intelektuali i madh dhe ish-udhëheqësi i komitetit Shqipëria e lirë, Hasan Dosti pati thënë:

Mit’hat Frashëri është fytyrë e madhe! Koha nuk e hedh në harrim! Përkundrazi. I lartëson emrin. I shton lavdinë. Mit’hati është njeri i racës së zgjedhur, i gjakut të kulluar, i familjes së ndritur. I biri i Abdylit të Lidhjes së Prizrenit dhe Dumes, nipi i Samiut dhe Naimit, viganëve të Rilindjes Kombëtare.

Mit’hati, djali i Abdyl Frashërit dhe nipi i Samiut dhe Naimit, ishte një nga firmëtarët e pavarësisë së Shqipërisë, më 28 nëntor 1912. Ishte një prej ministrave të qeverisë së parë të shtetit të ri shqiptar, qeveri që kishte në krye Ismail Qemalin.

Mit’hati ishte i pari që përuroi “institucionin e dorëheqjes”, duke u larguar nga qeveria e Vlorës në mars 1913, pasi nuk pajtohej me copëtimin e territoreve shqiptare që po bënin fuqitë e mëdha, në favor të fqinjëve tanë grabitqarë. Ai nuk pajtohej me mefshtësinë e qeverisë, por donte që shqip- tarët, i madh e i vogël, të luftonin për mbrojtjen me gjak të çdo pëllëmbe tokë.

Mit’hati ishte intelektuali dhe politikani që bëri kaq shumë për Shqipërinë etnike dhe që u gropos nga historiografia komuniste. Ai la një varg dishepujsh në komunitetin shqiptar në Amerikë, të cilët ruanin të njëjtën atdhedashuri. Shumë të tjerë ishin shpërndarë edhe gjetkë nëpër botë. Pas- ardhësi i tij në krye të Ballit Kombëtar, Abaz Ermenji, jetonte e vepronte në Paris. Është e njohur në vepra e në dokumente edhe veprimtaria e tij, për një Shqipëri etnike, bashkë me Kosovën dhe trojet e tjera nën ish-Jugoslla- vi apo Greqi. Ndërsa në Shqipërinë londineze, për pesëdhjet vjet, Kosova mbeti tabu. Enver Hoxha dhe idhtarët e tij, tradhtarët dhe terroristët, e keqja e vetvetes për shqiptarët, mjaftoheshin të konsolidonin një pushtet gjakatar në ato 28 mijë kilometra katrorë, duke shtypur shqiptarët në favor të tyre dhe duke harruar pjesën tjetër të kombit. Veç kësaj, ata zhduken historinë. Ata zhdukën atdhedashurinë. Ata shkatërruan një brez të tërë at- dhetarësh dhe intelektualësh, për të ndërtuar një njeri të ri, siç u pëlqente ta quanin. E krijuan me të vërtetë njeriun e ri, por ai njeri i ri ishte cung.

Kishte veshë por nuk dinte të dëgjonte. Kishte sy, por nuk shihte, kishte mendje, por i ishte larë nga dogma komuniste. E kishin harruar Kosovën dhe trojet e tjera shqiptare. Të rinjtë që lindën nën komunizëm nuk e ki- shin njohur fare. Me pak, fjalë, ky regjim terrorist shkatërroi njeriun. Shkatërroi kombin. Pasojat e atij shkatërrimi po ndihen dhe do të ndihen gjatë për kombin tonë. Shpresoj që të mos zgjasë përjetësisht, përndryshe një fat edhe më i zymtë do e ndjekë atdheun tonë fatkeq.

Një ditë Talati më ka rrëfyer edhe dyshimin që e brente. Mit’hati kishte vdekur në moshën 69-vjeçare, pa pasur asnjë lloj shqetësimi shëndetësor. Përkundra- zi, ai gëzonte shëndet të plotë. Tri ditë, përpara se të vdiste në duart e Talatit, Mit’hati ishte takuar me spiunin e dyfishtë Kim Filbi. Asokohe, ende nuk dihej se Fil- bi, që hiqej si një agjent perëndimor, në fakt u shërbente interesave të Rusisë dhe komunistëve në tërësi. Filbi, i cili minoi misionet e atdhetarëve shqiptarë për të rrëzuar komunizmin në Shqipëri me ndihmën e ShBA-së dhe Britanisë, ndoshta mund ta kishte helmuar Mit’hatin. Ende mbetet mister vdekja e atij njeriu dhe atdhetari të madh.

 

November 16, 2018 00:32
Komento

53 Komente

 1. keli October 29, 03:29

  Nuk ka dhe nuk do te kete ne vendin tone nje figure si Mit’hat Frasheri’

  Reply to this comment
  • Po Trockin kush e vrau? A nuk ishin rregjimet komuniste, të një shkollë? October 30, 09:09

   Po Trockin kush e vrau?
   Sigurimi i fshehtë rus

   Reply to this comment
   • Adi October 30, 09:28

    Bravo, kjo pyetje i pështyn në surrat, komunistët.

    Ata vranë njëri-tjetrin..

    E jo më antikomunistët.

    Reply to this comment
    • Kaçurrelsi November 16, 01:44

     Mos beni pyetje ideologjike qe me pas ju kthehen si pergjigje ne formen peshtymes siç thoni… Pyetjet ideologjike me prapavije po aq ideologjike automatikisht japin pergjigje po aq ideologjike… Nese nga ana a autoriteve te SHBAse ka patur nje hetim mbi shkaqet e vdekjes se tij dhe nese ka patur nje perfundim te tyre,…, vetem atehere do te mund te thuhet se kush e “vrau”… Perndryshe te gjitha hamendjet e shprehura ketu e me gjere,, mbeten lloqe pazari….

     Reply to this comment
  • Nero October 31, 09:22

   Per sa shkruhet ne librin e e Salihi Shaqqirit mbi kete teme:
   Pordhe me rigon!

   E verteta qendron ne ate fotografi ( qe eshte shume e cuditme- ku u mblodhen aq shpejt gjithe ata njerez dhe si u shkoi mendja te kene nje fotograf me vete tu beje nje foto me te vdekurin ne shtrat apo donin prova qe me ne fund nuk ekzstonte si rrezik per ta??!!)
   . Fytyrat e atyre qe rrethojne shtratin thone qarte:

   Me ne fund na e more te keqen o Mithat Frasheri! Lamtumire!

   Reply to this comment
  • Lira November 15, 10:11

   Nese e qartë, siç tregojë historia më pas, kjo raca komuniste, vuan nga kanibalizmi….pak mbarohet lloji tjetër hanë njeri tjetrin….
   Nuk ka shqiptar se beson se vdiq nga ataku kardiak….Rusët ja injektuar lëndën radioaktive agjentit me një goditje ms majën e çadrës, ….Kur e mori vesht bota nga i erdhi , vdiq agjenti…

   Reply to this comment
  • Sandri November 15, 13:24

   MMMMMMMMUT hat Frasheri eshte figura me e madhe e antishqiptarizmit!
   Te gjithe ju qe mbeshtesni kete fashist jeni njelloj si ai,prandaj e keni te kote qe tentoni te ndryshoni historine!
   Gjithcka ka marre fund dhe Balli kombetar me MUT hat Frasherin ne krye u damkos me vulen e tradhetose ndaj kombit shqiptar!

   Reply to this comment
 2. Glauku October 29, 10:11

  Ndoshta èshtè mè pak e rèndèsishme se kush e vrau Mit’hat Frashèrin nga ajo qè shkruhet pèr veprimtarinè e tijè kombètare. Qartè tè askush nuk mund tè mohojè qoftè prejardhjen apo veprimtarinè e tijè kombètare, por, nuk mund tè kundèrshtohet dhe as tè harohet se patriotèt e vèrtetè gjithmonè i shpallin luftè okupatorit ! Nuk èshtè shumè i justifikuar ” institucioni i dorèheqjes ” sè tijè si akt patriotik, pasi patriotèt e vèrtet bèjnè tè kundèrtèn. Shqipèria ka nxjerur mjaftè patriotè nè fjalè dhe me vepra por pak nga ato kishin aftèsi organizative me syrin largpamès tè njè lideri. Nuk mjafton tè rrjedhèsh nga njè “derè ” e madhe qè tè jesh patriot i madh. Patriotèt me bindje dhe vepra u mblodhèn nè Pezè mè 16 Shtator 1942, tè tjerèt nuk ishin aq patriotè, apo mè pak tè bindur…… Luftèn pèr liri kombètare e bèjnè gjithmonè ata masa dhe patriotèt, dikush mbyllet nè shtèpi dhe interesagjinjtè lidhen me pushtuesin. Tè gjitha dobèsitè e patriotève shqipètarè mblidhen nè atè qè asnjèri prej tyre nuk mundi tè arrinte atè qè realizoi ENVER-i ndaj çdo njèri prej tyre e ka tè vèshtirè tè klasifikohet nè trungun e kombit pa pranuar meritat e tijè.

  Reply to this comment
 3. Arber I October 29, 10:53

  Ky konkluzion eshte i gabuar: “Mit’hati ishte i pari që përuroi “institucionin e dorëheqjes”, duke u larguar nga qeveria e Vlorës në mars 1913, pasi nuk pajtohej me copëtimin e territoreve shqiptare që po bënin fuqitë e mëdha, në favor të fqinjëve tanë grabitqarë. Ai nuk pajtohej me mefshtësinë e qeverisë, por donte që shqip tarët, i madh e i vogël, të luftonin për mbrojtjen me gjak të çdo pëllëmbe tokë.” Me 30 mars 1913, Mit’hat Bej Frasheri dhe Dom Nikolle Kacorri gabuan rende qe e braktisen Ismail Qemal Bej Vloren dhe Isa Boletinin (simbole te Shqiperise Etnike) pasi nuk kishin kapacitetet e duhura per t’u marre me politike. Per mendimin tim, Mit’hat Bej Frasheri beri gabim fatal qe la farmacine dhe u mor me politike. Zoti thote: “O njeri njih veten!” Mit’hati nuk e kuptoi se nuk i kishte ngjare te atit, por dajove, si shumica e femijeve te politikaneve dhe njerezve te medhenj.

  Reply to this comment
 4. Rita October 29, 11:01

  Ne vitin 1949 shkruan artikulli i mesiperm shteti amerikan as qe mendonte te financonte nje operacion per clirimin e Shqiperise dhe ne fund pohon se ne vitin 1950 financon 900 000 dollare per nje operacion te njejte ,per clirimin e Shqiperise nga pushtimi komunist . Qarte dihet se ne gazeten Drita punojne njerez qe kane mbetur nostalgjike per dekadat e diktatures ,punojne rregullisht me rroge mujore gazetare qe ne cdo artikull te japin paksa drite ,e miresi diktatures se shkuar p.sh. nje fakt i thjeshte ,kur vjen puna te thojne dicka per at kohe e cilesojne si kohe e Hoxhes e jo si kohe e diktatures . Nesje mos te dal mga tema ,te ndjerin e atdhetarin e vertete ,M Frasherin ne se nuk ka vdekur nga semundje e zemres .dicka njerezore qe mund te ndodh tek kushdo ,epilogu i reportazhit te mesiperm e thote qarte se tre dite para se te vdiste kishte takuar agjentin e dyfishte te mallkuarin Kim F. . Pra o nostalgjik i thekur Xhevdet ,pse e lidh kete vdekje me Mbretin Zogu ???? Ate qe ka bere rregjimi demon i te kuqeve me leven ndihmese sigurimin Mbreti Zog s”ka bere as 10 % e krimeve qe don t”ja shtosh me vdekjen e atdhetarit Frasheri . Lavdi e krenari ndjejme per atdhetare te tille qe s”munden te bejne medet realitet enderren per nje Shqiperi etnike e te lire !!!!!

  Reply to this comment
  • Arben Ma October 29, 12:59

   Na rrengjethe Rite ,
   Sa bukur e shpalos budallallikun .
   si nostalgjike e zogut ,
   te duhet te lexosh 10 here ,
   qe te kuptosh nje here .
   Me zogun e beme shqiperine etnike ,
   kur shiti shen -Numin ?

   Reply to this comment
   • Fisnike e vjetër October 30, 09:06

    O Arben Ma,
    Po të them diçka, Zogu i internoje paraardhësit e mi, si familje bajraktare-patriote, në Manastir, por atë që ju bëri komunizmi, që një zhdukje për 47 vjet!
    Më Zogun kishim një dritare demokracie, që u vulos në 1944! Edhe Zogu vrau, po me pas qe terror shtetëror…
    Zogu nuk kishte arsye të vriste njëri pas 1944..po qe sigurimi i shtetit

    Reply to this comment
  • Mira October 30, 09:13

   O Rita,
   Ai e lidh me Zogun, që të ketë se çfarë të nxitje mbi të bardhë.
   Të gjithë e dinë si i zhdukte Sigurimi i Shtetit Shqiptar, të gjithë ata që i mendonte për të rrezikshëm për klikën sadiste të Enver-Mehmet…
   Zogu ka vrarë e internuar e burgosur patriotët shqiptar, po në këtë vrasje nuk kishte gisht, se ishte vetë në shinjeshtren e Sigurimit..

   Reply to this comment
  • ELIOT November 4, 19:58

   RITA A E DINII DIFERENCEN E ENVERIT DHE TE HITLERIT …../////???? JO SMA HA MEDJA …. HITLERI KUR MIKU I TIJE GENERALI ERVIN ROMEL E TADHETOI …//.SE E DINTE PER ATENTATIN QE I BENE HITLERIT NE 1944 NE KASOLLEN ME GENERALET E TJERE … DHE NUK I DENONCOI KOMPLOTISTET ..POR……… HITLERI E DETUROI TE VRISTE VETEN …. POR FAMILJEN NUK JA INTERNOI …DJALIN DHE GRUAN JA LA TE LIRE …… NDERSA ENVERI E VRAU MEHMETIN APO VRAU VETEN ????? DHE FAMILJEN E VET JA VRAU JA FUTI NE BURG DHE I TORTUROI SI KAFSHET …. JA NDRYSHIMI …MIDIS HITLERIT DHE HITLERIT …TANI SHQIPTARET QE NJOHIN PAK HISTORINE TE GJUKOJNE …..NDERSA KY XHEVDET SHEHU KA MUNGUAR NJE TREN …OSE I KA IKUR TRENI … NE BREZI JONE VETEM KEMI DEGJUAR NGA BOLSHEVIKET PER ..MITHAT FRASHERIN … NUK I BESOHEJ BOLSHEVIKEVE ME TREGIMET E TYRE ….SE GENJENIN SA HERE QE MERRNIN FRYME … TU MONT CHAQUE FOIS QE TU RRESPIRE … THONE FRANCEZET ..MERCI ..

   Reply to this comment
  • MTirana November 15, 09:19

   E dashur Rita! Gjyshi im ka qene oficer ne kohen e Zogut ,regjimi komunist e denoi me 10 vjet burg kot dhe sekuestrim pasurie.Por t’a them me gjithe shpirt: Ahmet Zogut i humbte shpirti sepse po te mos kishte marre arratine nuk do ishte instaluar regjimi komunist.
   Pasardhesit e tyre kane bere te pamundur sebashku me gjykatat marrjen e prones nga ne , pronaret e vertete .
   Duhet t’a dish se Zogu ka urdheruar vrassjen e Luigj Gurakuqit,Bajram Currit,Hasan Prishtines,Avni Rustemit.
   Beri te pamunduren qe Shota Galicen ,e plagosur nga serbet ,(ate e sollen ne spitalin e Tiranes luftetaret kosovare) t’a arrestonte,pa marre mjekim,per t’ja dorezuar serbeve.Ajo vdiq nga plaget ne Derven te F.Krujes ,ju mohua mjekimi ne spital.
   Per pushtet Zogu do zhdukte dhe nenen e vet.

   Reply to this comment
 5. Lili October 29, 11:06

  O shaqir,
  Behu burr edhe publikoje dosjen tende.
  Amerika si cdo vend i botes sado te thot jam me fillanin x apo fiskekun Y prape ka nje mash ne cdo parti siç e do zakoni. Ty aty te kane mbajtur si enveristin e tyre asgje ma shume.
  Pra mos u mbulon me Voa-per vazhdimin e punes qe te ishte caktuar nga Partia.Percarjen e nationalistave se nuk e arrin ate.

  Reply to this comment
  • Shaq enveristi October 29, 11:57

   Po c’eshte kjo qe thua more Salihi, se kjo foto e Frasherit ne shtrat nuk botohet per here te pare ketu por e kemi pare te botuar me dhjetra here ne shtyp. Medalje si pensionit nuk merr. Nje gje qe e shohim per here te pare eshte shfaqja e Salihit si shkrimtar sepse ata qe e njohin thone se ai ishte nje analfabet me ideale enveriste kosovare, madje si shume nga ata qe perqafuan kete ideologji te shpifur kafsherore sic tregojne krimet e tyre

   Reply to this comment
 6. loni October 29, 11:45

  Rita lexoje edhe njehere shkrimin se nuk e ke kuptuar mire, shpegimin e pyetjes tende e ke aty.

  Reply to this comment
 7. Ballisti October 29, 12:10

  “Ballist e thekur” thote Xhevdeti per Shaqirin, Po dokumentin e antarsise ne partine komuniste (ml) te kosoves ta ka treguar?

  Reply to this comment
 8. demo October 29, 12:28

  Nuk behet lufta me baba teqeje-thoshte i mencuri Isuf Luzaj.Mithat Frasheri ne 42 ishte nje baba teqeje.Nuk e imagjinonte agresivitetin dhe djallezine qe nxit etja per pushtet ne radhet e kupoles se kuqe.Ai nuk pa qe Partia Komuniste funksiononte si banda Al Kapones.Nuk kuptoi se si zhduknin njeri tjetrin me pabesi.Nuk i thirri mendjes ky teleshmen,kur pa qe baba Faja,lejoi t`i vritnin te vellane Shyqyriun,dhe birin per shpirt Mustafa Gjinishin?Nuk pa ky teleshmen qe Enver Hoxha porositi tre here njesitin guerril t`ja vrisnin kunatin qe e mbante ne shtepi?Do luftonte gjermanet,ky teleshmen.Dergoi Hysni Lepenicen ne Gerhot me kallauzet e Shemsi Totozanit dhe Bedri Spahiut,ja hodhen kalamajte,qe i derguan drejt e ne priten e Divizionit italian,i cfarosen te tere me duart e italianeve.E pesuan si camet qe i derguan komunistet tu zene prite gjermaneve ne Konispol dhe grate dhe femijet i lane ne duart e banditeve te Zerves.Do luftonin gjermanet ,u zune prite ne Barmash me ceten Safet Butkes dhe shkaktuan masakren e Boroves.Nuk shihnin keta komunistet qe benin marreveshje me Gjermanet ne Berat,qe shkoi goxha gjeneral gjerman ne Skrapar beri marreveshje personalisht me Enver Hoxhen?Po cfare u kishte bere gjermani ballistave?Nuk behet lufta me 70 vjecare,or jo!Mithat Frasheri ishte per te numuruar tespiet,se per lufte ishte Xhaferr Deva.Dhemb per dhemb dhe gjak per gjak.Kur moren arratine nga Tirana guerriljet 20 vjecare.Nuk e lane Xhaferr Deven keta paqtoret 70 vjecare,qe mishi te piqet dhe helli mos digjet dhe u dogjen e u percelluan,;Moren ne qafe popullin shqiptar;e lane ne duar te Urjahipit dhe serbo-grekeve.Baba Mithat dedene nuk kishte pse ta helmonte Zogu,qe nuk dinte ku kishte koken,as Kim Filbi,se nuk perbente rrezik per komunistet.Ai pat mijra ushtare ne Berat nen komanden e Abas Ermenjit dhe i la te kuqte te livadhisnin nen hunden e tyre,jo ta permbyste junten e tyre nga Amerika!!!!!!Vdiq se i erdhi vdekja,nuk e shihni si ishte bere kocke e lekure,sikur kishte dale nga Aushvici?

  Reply to this comment
 9. Libri October 29, 13:58

  Libri Rrefime lirie i Shaqir Salihut i ngjan Mergates se qyqeve te Nasho Jorgaqit, te dy shpifin, i pari per te lartesuar veten, i dyti per t’i thurur lavde sigurimit, te dy pas pasur asnje merite.

  Reply to this comment
 10. Arben October 29, 15:27

  Ahmet Zogu ka kryer 5 apo 6 vrasje politike.Mendoj se jane shume pak per ate kohe qe jetonte shqiperia. Sa jane vrare politikisht para dhe pas periudhes se pushtetit te tij? . Ne egzil ku ishte ai nuk mendoj se kishte interes te vriste ndonje te ashtuquajtur rival politik, pasi rivali kryesor politik i zogut ishte ne Shqiperi e jo ne SHBA. Pastaj sa per shkakun e vdekjes kam idene se duhet te jete e vertetuar ne menyre shkencore ne SHBA dhe jo me hamendje. Mithati po te kishte vdekur ne Bashkimin Sovjetik apo Shqiperine komuniste mund te hamendesohej nese eshte vrare apo ka vdekur nga shkaqe natyrore. Me sa kemi lexuar e kuptuar Mithati ka vdekur nga shkaqe natyrore.

  Reply to this comment
  • Zogisti October 29, 21:35

   Krahasu me Enver Hoxhen, vrasjet e Zogut jane shume pak. Vetem ne 10 vitet e para, diktatori Hoxha vrau thuajse te gjithe intelektualet qe ishin edukuar gjate mbreterise 10 vjecare te Zogut

   Reply to this comment
   • Savon October 29, 23:37

    O zogjist!
    Enver Hoxha vrau vetem armiqte e Shqiperise,prandaj mos ha mut kot se nuk ka vlere!
    Nuk pret njeri qe ju plehrat ballisto-zogiste,bashkepuntore me pushtuesit te pranoni se kene qene tradhetare te atdheut!
    Juve bisht qeni do mbeteni nder shekuj!
    Tradhetia e juaj eshte vulosur nga historia perfundimisht!
    Nuk lahet muti me shurre o zogjist i shpifur!

    Reply to this comment
    • Zogisti October 30, 12:14

     Po enveri nuk bashkpunoi me sllavet e jugut e ruset armiqt e perhershem te shqiptareve? Lexo historine e mes u me shoq i shaqirit qe ska lexu me shume se nje liber.

     Reply to this comment
    • ELIOT November 2, 19:07

     SAVON TETE DE BITE …. ENVERI VRAU DHE FUTI NE BURG ATO QE I MBANIN KOEN QE JA THANE NE SY TRADHETITE E VETA .DHE RRENAT E VETA …KUR TUK JAKOVA I THA SE PARTINE KOMUNISTE E FORMUAN SERBET …..ENVERI E QUAJTI TRADHETAR ..SePESE SI VINTE MIRE ..KURRE AJO SHOQJA E SHKOLLES SE LICEUT JA THA QE ISHTE NJE TIP MEDIOKER …DHE KJO VAJZE ..KISHTE IDE DEMOKRATIKE .. ENVERI E VRAU …. ENVERI VRISTE PER INTERESAT E VETA PERSONALE … NE RAST SE SE KE KUPTUAR JE NJE BOLE GOMARI .I TTRASHE .. VICH ..DHE KUR NJEREZIT DUAN LIBERTENE DUAN DEMOKRACIE NUK ESHTE TRADHETI … DEBILE MENTALE …ENVER HOXHA ISHTE BAJGA E DEMOKRACISE ..BAJGA E LIBERTESE …BAJGA E EGALITESE …MESOI MIRE COABN I SHKRETE ..TE PAKTEN MOS VDISE COABAN ….ANALFABET I GJORE ……

     Reply to this comment
 11. Lisi October 29, 18:40

  Lufta e || Botërore kthehu në hiç shumë mëndje , gjoja të ndritura , jo vetëm në Shqipëri . Francezi Peten , hero I Luftë së | Botërore u bë tradhëtar në Luftën e Dytë !
  Ç’pyet pastajë për bejlerët tanë ?!
  DITA , ca si shumë po na mallëngjeni me fatin e këtyre bejlerëve tanë ! Çajupi , klubin e Selanikut , e ka shkruar për Mit’hat beun . Hajde Andon Zako , hajde , të ndritë shpirti aty ku je , nga e dije që do përfundonte në tradhëtar ?!
  Bejlerët janë rracë e poshtër , titujt dhe pronat ua kanë dhëne pushtuesit e huaj !
  Beu I mirë , është përjashtim !

  Reply to this comment
 12. Moisi Golemi October 29, 22:36

  Shkrim per gomere. Nga ata me samar.

  Reply to this comment
 13. PPSh, si parti injorantësh që qe, zhduku të gjithë inteligjencen, aristokratike e deri atehershme October 30, 08:50

  Edhe pyesin kush e vrau Mit’hat Frashërin, pinjollet e komunistëve të dikurshëm?
  E vrau Sigurimi i Shtetit Shqiptar, siç i vrane e u zhduken shumë, antikomuniste patriotë, që nga 1944-1990…
  A mos pritet që vrasësit të flasin?
  Sa njerëz janë zhdukur dhe njerzit akoma nuk kanë kockat e tyre?
  Ata që morën pjesë në pushkatime nuk po tregojnë akoma ku i kanë varrosur…edhe anonim…

  Reply to this comment
 14. Më luftën e dytë botërore, popujt e Europe's lindore, kaluan nga shiu nazist ne bresherin komunist.... October 30, 08:58

  O lisi,
  Të gjithë patriotët e vërtetë shqiptar, i lufton çdo qeveri e mbretëri…po atë që bene rregjimet komuniste në botë, nuk e ka bërë as nazizmi, as fashizmi të marra së bashku…
  Qenë rregjimet me gjakatare të përjetuara nga popujt e gjithë botes….bile ata zhduken edhe komunistët e ndershëm, idealistët njerzor…

  Reply to this comment
 15. Fisnike e vjetër October 30, 09:06

  O Arben Ma,
  Po të them diçka, Zogu i internoje paraardhësit e mi, si familje bajraktare-patriote, në Manastir, por atë që ju bëri komunizmi, që një zhdukje për 47 vjet!
  Më Zogun kishim një dritare demokracie, që u vulos në 1944! Edhe Zogu vrau, po me pas qe terror shtetëror…
  Zogu nuk kishte arsye të vriste njëri pas 1944..po qe sigurimi i shtetit

  Reply to this comment
 16. Nausika October 30, 09:25

  O Xhevdet Shehu,
  Besoj se kësaj pyetje, se kush e vrau Mit’hat Bej Frashërin i mungon inteligjenca, zoteri!
  Askush nuk dyshon më që qe Sigurimi i fshehtë i Shtetit Shqiptar…
  Zogu ishte vetë në kurth…

  Reply to this comment
 17. anticensurë25642654 October 30, 11:49

  pasi lexova një pjesë të mirë të shkrimit,mu zhduk dëshira për të vazhduar,sepse më lindi pyetja e thjeshtë:A KA NDONJË SHQIPTAR QË KA VDEKUR,ja kështu thjeshtë,NË MËNYRË NATYRALE??
  të gjithë të vrarë nga ky apo nga ai,deri nga alienët o thjeshtë planeti me orbitë të çrregullt NUBURU!!
  pas kësa vjen pyetja – a do të vdesë ndonjë në të ardhmen në kushte natyrale??
  tashti meqënëse xhevdeti dhe salihi kanë nxjerrë variantin e tyre,të vrasjes,të pakundërshtueshme,të bindur në mënyrë absolute,atëherë mund të them dhe unë variantin tim!nuk më kujtohet nëse ma ka thënë dikush apo e kam parë në ëndërr,por mithatin e kanë vrarë thjeshtë për 100$(sot e barabartë me 1’000$)!ju do të honi se kush e paska bërë!jua them unë!!pastruesja e dhomës!!ajo i mori nga portofoli,100$,nga ato 500$që i kishin dhënë për të mbuluar shpenzimet në amerikë!!mitati e kuptoi dhe ja plasi në fytyrë pastrueses,ajo tah se do tia këthente të nesërmen!por në fakt i hodhi në gotë disa pika digital,ilaç zemre,por që i marrë me shumicë shkakton infarkt,dhe që nuk zbulohet nga mejksia(ai nuk ishte shpikur akoma,por pastrusja kishte lidhje me alienët,të cilët ja dhanë formulën më vonë amerikanëve)!kështu që u duk se ishte infarkt!!
  çna mbyti xhevdeti dhe injoranca e pjesës më të madhe të shqipove!!kur ta “vrasin” dhe adelaiden e BBs,tashti!!
  një njeri i shëndoshë mund të vdesë fare mirë në gjumë mga zëmra!!nuk ka nevojë të jetë i sëmurë,nuk ka nevojë të jetë i mërzitur,mund të jetë dhe sportist i kënaqur fare!!
  pushimi i zemrës ndodh në tre mënyra,në përgjithësi!
  -një zëmër e sëmurë që nuk është në gjëndje të furnizojë me gjak as trurin e as vetveten!
  -një infark,pra megjithëse në pamje të parë zëmra është e shëndoshë,një copë e mpiksur gjaku bllokon ushqimin e saj me gjak dhe shkon për lesh!
  -kur ndodh një mundim i madh fizik që çon në stërmundimin e saj dhe mosfurrnizimin e duhur me gjak,pra një infarkt pa trombozë!!
  dikush mund të thotë se e para dhe e fundit nuk qëndrojnë!!frashëri nuk ka qënë i sëmurë dhe ka qënë në krevat!!
  ka të derjtë të dyshojë,po nuk mori parasysh një veprimtari që sforcon zëmrën,në kufijtë e stërmundimit,pa pasur shumë mundësi për ta kontrolluar!!
  kjo veprimtari e trurit është ëndërrimi!!
  shumë njerëz,pësojnë infarkt thjeshtë nga një ËNDËRR!
  njeriu,ndryshe nga periudha kur është zgjuar dhe mund të kontrollojë veprimtarinë e tij për të mos lejuar mbilodhjen,stërmundimin e zëmrës(mund të ndalojë aktivitetin),gjatë ëndërrës nuk mund ta bëjë(jo të gjithë mund ta ndalojnë ëndërrën)!
  xhota si me biberajn,që është i njohur si agjent i sërbëve,po provon të fusë në “sherr”ballistët me zogistët!!
  mua personalisht nuk ma merr mëndja e se zogu mund ta bënte një gjë të tillë në atë kohë,e aq më pak kim fibi!!
  zogu nuk kishte mundësitë,edhe sikur të ishte akoma mbret në shqipëri!!tërë vrasjet politike që ka bërë i ka bërë tradicionalisht,me armë!
  për kim fibin,në nivelin që ai kishte nuk mund dhe nuk i lejohej të bënte një gjë të tillë!!të rrezikohej zbulimi i tij për një personazh që në politikën sovjetike të asaj kohe nuk kishte as më të voglën rëndësi!!vetë shqipëria nuk kishte asnjë vlerë për stalinin dhe pati deri diku vetëm si kundërpeshë për jugosllavinë!!
  prandaj xhote e salihu,mos i ngecni të tjerëve fantazitë tuaja fshatareske!!këto fantazira jo vetëm që ju ulin vlerën intelektuale,por dhe ju bëjnë të pabesueshëm dhe për tjera gjëra!!

  NAUSIKA
  të pyeta njëherë sa vjeç je??
  duhet të jesh shumë e re,prandaj quan të vërtetë çdo shkronjë të zezë shkruar mbi të bardhë!!

  Reply to this comment
  • Veterani October 30, 12:35

   Per nausiken , çdo gje qe fluturon hahet .
   Po Kastiot Myftari ç’fare mendimi ka ?
   çensura Legale ?

   Kur e thote Kastriot Muf tari .
   Opinioni i kaçurel Fev ziut ,
   Demokratizimi i diçitalizuar i Shpelles Vuçidol .
   Kujtimet e MERO mavrise ,
   Sukseset e prishjes se ekonomise prej demokracise .

   Mireqenia dhe ngritja e lemoshes per te Vobektit .

   Une kam nevoje te di !
   Kush e vrau Trebicken ,
   Kush hodhi nje fshat ne Ere me bamben atomike Gerdec .
   Kush shpernguli me force 1.500.000 shqiptare Muhaxhire neper europe e bote .
   Perse shendetesine e Enverit pa leka
   e bene me leka ?
   Une nuk kam kuptuar kush vrau Olldashin ,
   e jo te gjej se kush vrau M’ itatin

   Reply to this comment
   • Beni November 2, 08:24

    O veteran idioti, kur do t’a mbydhi vdekja atë gojë të gjelbër, more idiot…Në kemi qenë diktaturë ore hajvan

    Reply to this comment
 18. Veterani October 30, 12:37

  Per nausiken , çdo gje qe fluturon hahet .
  Po Kastiot Myftari ç’fare mendimi ka ?
  çensura Legale ?

  Kur e thote Kastriot Muf tari .
  Opinioni i kaçurel Fev ziut ,
  Demokratizimi i diçitalizuar i Shpelles Vuçidol .
  Kujtimet e MERO mavrise ,
  Sukseset e prishjes se ekonomise prej demokracise .

  Mireqenia dhe ngritja e lemoshes per te Vobektit .

  Une kam nevoje te di !
  Kush e vrau Trebicken ,
  Kush hodhi nje fshat ne Ere me bamben atomike Gerdec .
  Kush shpernguli me force 1.500.000 shqiptare Muhaxhire neper europe e bote .
  Perse shendetesine e Enverit pa leka
  e bene me leka ?
  Une nuk kam kuptuar kush vrau Olldashin ,
  e jo te gjej se kush vrau M’ itatin

  Reply to this comment
 19. Ekonomia shtrenguese e Rrupave . October 30, 12:59

  Anti Qensur
  nuk i pyeten vitet nje gruaje si nausika .
  prandaj nuk ti thote ,
  nuk duhet shume per te kuptuar Aguriadhitetin nga emigrimi i nausikave ne vendet e ftohta .

  Reply to this comment
 20. halleluja... October 30, 20:18

  temat e shqiptareve sot ne shekullin e 21 .
  kush e vrau mithatin loooooooooool !
  hahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahhahahaahah
  anadollak tere jeten o te mjere
  hahahahahaahaha rr.k

  Reply to this comment
 21. gjermani i fundit October 30, 20:40

  Cenua i ka rene mu ne te. Hoteli ku flinte beu “veshegjate” i Klubit te Selanikut ishte mbushur plot me Kim Filba qe nuk gjenin dot ne harte ku ishte e kush ishte Shqiperia, por beun e fundit te Frasherllinjve duhej medoemos ta vrisnin me goditje ne zemer. Siç e thote edhe veterani, ne nuk dime se kush vrau Olldashin, jo me te gjejme pse i ra infarkt Mithat beut. Meqe beun e paska vrare Kim Filby, atehere Olldashin i bie ta kete vrare Kim Kardashiani, ose sozia e saj me kembet e shtrembeta qe ka koleg Saliun e Republikes se Vuçidoles.

  Reply to this comment
  • LEK-lakmuesi... November 16, 11:23

   Hahaha, spikatje me vend kjo Mono. Keta s’gjejne dot se kush i futi nje kolpo Olldashit, dhe jo me te gjejne se kush e coi ne boten tjeter tradhetarin. Sado që kriminalistika aso kohe u përpoq të gjente shkaqet e aksidentit, do te ishte “kriminalja” (jo komunlaja) ajo qe do i vinte gure nen rrota zbardhjes se plote te “aksidentit” me 30 km ne ore. Spekullime dhe vetem spekullime. Dhe me ne fund, si gjithmone, leshterike deti.

   Kush ja leshoi pordhen ne goje tradhetarit?

   Mos e beso po deshe Mono, po ky parodia arnautase me mbrockulla te tilla si “kush e vrau hajdar agane?”, eshte njelloj si ajo historia me ate kapterrin e magazines, qe pasi e kishte ngopur zorren me groshe, ja niste nga bresheria e pordhave, dhe qe te mos kuptohej, i hidhte nje veshtrim qortues ushtareve debila. 😉

   Edhe dicka tjeter. Po t’i hedhesh nje veshtrim te shpejte emrave te fotos, aty ne mes gjendet nje pordhac “i panjohur”. Thua te kete qene ai killeri? Duket shume i njome nga surrati… Sot mund te jete diku rreth te 70-ave… 😉

   Reply to this comment
 22. dashamiri i artit te rrenave November 15, 10:26

  Nje tufe idiotesh dru me pre bejne inteligjentin.Ne 49-ten e vrau sigurimi i shtetit qe skishte breke ne bythe dhe akoma ne perdorim 30 cope mahuzere te grekeve e pushke me gjalme te austriakeve..Shqiperia dhe Enver Hoxha ishin midis dy e me shume zjarreve.Provokacionet e gushtit nga greku,intrigat e sulmet ndaj jugosllaveve,anglezi amerikani etj etj dhe ata loparet qe benin pjese ne sigurim do ndermerrnin veprime terroriste deri ne amerike.Ahmet Zogu eshte i dyshuari i pare pasi ne shpuren e tij kishte disa oficere te sigurimit Jugosllav nga Kosova qe e drejtonin,komandonin,urdheronin dhe e terhiqnin per hunde si tu donte trapi dhe duke qene qe Zogu ishte ne dualitet me Frasherin per parllik Udb-a ja ka plotesuar deshiren qe leciste ne syte e tij.Dhe se dyti pse duhet mos e marre te mireqene nje vdekje natyrale,nje kerme plak i drobitur ishte.Vazhdoni bjerini gerrnetes se teorive konspirative se i bini mire

  Reply to this comment
 23. intelektuali November 15, 11:10

  VETEM PUSHTAT ANTISHQYPTARE TE ENVERIT MUND TE HEDHIN NE PUBLIK MASHTRIMIN SE AHMET ZOGU E KA LIKUIDUAR MIT’HAT FRASHERIN

  Ne ndihme te ketyre PUSHTAVE servile u vijne kalemxhinjte e enverit qe e kane shtremberuar historine tone kombetare ne ate fare feje saqe sot pothuaj nuk dihet kurgje se cfare ka ndodhur ne te vertet ne te kaluaren tone historike dhe te gjitha ngjarjet dhe figurat historike ose jane baltosur, ose jane ngritur ne piedestale fare pa te drejte.

  Le te shikojme pragmatisht dhe realisht situaten per debatin qe ka hapur gazeta DITA per kete teme:

  Bir i Abdyl Frashërit të famshëm, Mithati ishte një nga aktivistët më të rëndësishme të Zgjimit Kombëtar Shqiptar. në vitin 1908 ai mori pjesë në Kongresin e Manastirit dhe u zgjodh nënkryetar i Komisionit të Alfabetit Mithat Frashëri është padyshim si Babai i Nacionalizmit shqiptar.

  Nën regjimin e Zogut në vitin 1925, Mithati e la jetën publike dhe hapi një librari në Tiranë. Ai vetë zotëronte një bibliotekë jashtëzakonisht të madhe private me rreth 20.000 vëllime, koleksioni më i madh në Shqipëri në atë kohë. Me shtrirjen e Gjermanisë dhe ndërsa Lufta e Dytë Botërore po bëhej e pashmangshme, Mithat filloi të mendonte për ta përdorur këtë periudhë lufte për të krijuar Shqipërinë Etnike ai themeloi Ballin Kombëtar.

  Në vitin 1945, kur komunistët morën pushtetin në Shqipëri, Mithati iku në Itali. Vitet e para të luftës së ftohtë i kaloi duke u përpjekur për të mbledhur së bashku një koalicion të forcave anti-komuniste shqiptare në Britani dhe Shtetet e Bashkuara. Kishte vetëm disa vite që i ishte rikthyer politikës.

  Amerikanët menjehere dyshuan për arsyen se vdekja e Frashërit erdhi pikërisht në momentin kur SHBA-Britani kishte menduar një tjetër plan zbarkimi në Shqipëri dhe madje kishin planifikuar si President të ardhshëm të vendit Mithat Frashërin. Nga ai moment CIA mendoi se ishte një koincidencë e çuditshme që ai personazh kyç i operacionit do të duhej të vdiste pikërisht në momentin që ishin në veprim zbarkimet e para të grupit të Maltës pak kohë pas mbërritjes në tokë, mbi gadishullin e Karaburunit të grupit të parë të çuar nga Leatham dhe Barkli.

  Dyshimet janë shprehur edhe në librin “The great betrayal” (Tradhtia e madhe), ku lordi britanik Nicholas William Bethell flet për rolin e agjentit Kim Filbi dhe Shqipërinë. Në libër flitet mbi dështimin e planit CIA-s amerikane dhe MI-6 britanike për rrëzimin e regjimit komunist në Shqipëri ne kushtet kur askush nga Bota Demokratike nuk kishte mesuar akoma se qe një tradhtar tamam në zemër të organizatës, një njeri që gjendej në Londër në shtator të 1949 (Kim Filbi), kur kishin mbërritur Mit’hat Frashëri dhe kolegët e tij patriote dhe atdhetare te perbetuar antikomuniste shqyptare, por ka edhe disa fakte:

  Mjeku qe ekzaminoi vdekjen e Mit’hat Frasherit u zhduk disa muaj me pas pa lene asnje gjurme, megjithese agjentet e CIA-s e kerkonin edhe ne brimen e miut, u caktua edhe nje ekspertize e dyte mjeko-ligjore, por në Tetor 1949, ishte e vështirë të kundërshtoje raportin e mjekut fillestar të prezantuar pas hetimit të çështjes Frashëri. Megjithatë, pas vrasjes të personaliteteve të ndryshme antisovjetikë nga ana e agjentëve sovjetikë të strehuar në perëndim në vitet 46-50, u kuptua se KGB kishte mundësinë të provokonte një atak zemre ose për tu dukur i tillë nga përdorimi i helmeve dhe gazit. Koha tregoi se dyshimet e CIAS per nje likuidim nga KGB-ja spvjetike e Mit’hat Frasherit ishin krejtesisht te bazuara. Në Mynih të Bavarisë, në vitin 1959, u eliminiuan ne rrethane krejt te ngjashme drejtuesit e nacionalistëve ukrainas Stefan Bandera dhe Lev Rebet nga agjenti sovjetik Bohdan Stashynsky, më pas në 1977 u vra me cader shiu te helmuar gazetari dhe shkrimtari disident antikomunist bullgar në emigracion, Georgi Markov dhe mjeku ligjor edhe ne kete rast raportoi per atak ne zemer, shume kohe me vone u zbulua se maja e cadres kishte injektuar nje helm te panjohur ne trupin e shkrimtarit disident antikomunist, helm qe ishte pergatitur ne bodrumet e KGB-se sovjetike. Arkivat qe u hapen pas viteve 90-te treguan se kjo vrasje politike ishte kryer me nje lutje te Diktatorit bullgar, Todor Zhivkovit per KGB-ne. Dhe është për tu theksuar që të tjera vrasje kanë qenë kryer me aftësi të madhe dhe që akoma nuk janë zbuluar histori horror te vrasjeve mafioze komuniste qe vazhdon deri ne ditet tona, po te kemi parasysh rastin Litvinenko i vrare ne 2006 ne Londer me lende radioaktive te hedhur ne ushqim, apo rasti Skripal i helmuar ne 2018 ne Angli po nga KGB me nje helm te panjohur deri tani. Ne kete situate:

  PSE SOT PUSHTAT DHE FANATIKET E ENVERIT AKUZOJNE AHMET ZOGUN PER VRASJEN MAFIOZE TE MIT’HAT FRASHERIT?

  kur:

  Keta kundershtare politike ishin bashkuar dhe i kishin dhene besen njeri-tjetrit ne SHBA per nje Shqypni te lire, Antikomuniste dhe Demokratike? Qeveria amerikane i kishte akorduar Komitetit te Perbashket per Clirim Kombetar jo pak, por 9 meleone dollare, pse duhej Ahmet Zogu te vriste Mit’hat Frasherin duke humbur keshtu edhe financimin famoz amerikan per clirimin e Shqypnise nga MURTAJA bolshevike qe kishte mbjellur Enver Hoxha ne trojet tona?

  HE MO GAZETARI I NEXHMIJES, XHEVDET SHEHU KU QENDRON LLOGJIKA TENDE E FANATIKUT BUDALLA?

  Reply to this comment
  • spiun i kohes pordhes November 15, 14:41

   O Intelektuali me shkolle fillore pasazhin me te bukur ne tere ate mutesire pa lidhje qe ke shkruar ke dy rreshtatat e parafundit. Kundershtaret politike zogji dhe Mitja i kishin dhene besen njeri tjetrit per nje shqiperi te lire e blla blla bllla.Fomoze si thenie pasi gjithmone besen e kerkojne ata qe skane bese.O idiot i noterizuar si mund te pajtohet per te qeverisur nje mbretror me nje republikan.Futja pordhes kot.Jeni rrogtare ndaj sju ve faj.Hastalavista

   Reply to this comment
 24. RRUFE-BUBULLIMA ! November 15, 12:03

  Mithati, për çdo shqiptar normal dhe për çdo shqiptar të vërtetë nuk e ka pasur as nuk e ka vlerën as edhe të një QENI të coftë !

  Kush e vrau Midhat frashër QENIN e shkuar QENIT,
  e bëjnë këtë pyetje edhe sot pinjollët dhe shqipfolësit tjerë identik me tradhëtarin, kolaboracionistin dhe ultratradhëtaein e pistë fund e krye, Mithat Frasher-mut-kolaboracionist të shumëfisht e thellësisht kundërshqiptarin, QENË e më keq se qen-Mithatin !

  Po t’ishit vetëm minimalisht normalë, por edhe minimalisht shqiptar, ju edhe për një QENË do të ishit interesu, më shumë e më me përkushtim sesa për PLEH-MUTIN, Mithat Frashërin!

  Kurrë s’do ketë Shqipëri-SHQIPËRI derisa Shqiperia do ketë shqipfolës si ju dhe s’do ketë Enver Hoxhë-ZOT. sikurse thotë me të drejtë, Granit Drenica, për t’iu sundu dhe për t’iu çkafshëru e për t’iu njerëzu !

  Reply to this comment
 25. intelektuali November 15, 12:46

  Krahas gazetarit te Nexhmijes, Xhevdet Shehu per te mbrojtur Istikamin Bolshevik ka dale edhe nipi gazetar i kriminelit Hysni Kapo, Andi Bushati me nje analize-opinion turpi dhe rezili per median qe e publikon dhe intelektuali i ka dhene te njejten pergjigje si te gjithe krimineleve te Enverit qe kapen si rufjane pas kauzes:

  PSE BASHKEPUNOI MIT’HATI ME GJERMANET?

  Ja edhe pergjigja e intelektualit per ata qe kane sy te shohin dhe veshe te degjojne:

  O Bllokmeni enverist, Andi Bushati,

  “Po si nuk te vjen pak turp o PIS i familjes kriminale Kapo te fyesh dhe te denigrosh nje figure te ndritur te historise sone kombetare sic eshte Mit’hat Frasheri qe kundershtoi bashke me Konicen me force edhe Ismail Qemalin per mareveshjen qe kishte bere ne Janine me Greqine per ndarjen e Vatanit kur Mit’hati qe po kerkonte bashkimin e Kosoves me Shqypnine me cdo kusht? Nuk e kupton ti more dallkauk enverist se kjo nisme nuk eshte e Edi Rames, por e SHBA per t’i treguar shqyptareve se Koha e Qepes e Enverit dhe e Hysniut ka cofur ne vendin tone?

  KUJT JA TREGON TI KETO LLOGJE ME GJERMANE DHE PARTIZANE?

  kur:

  Ne plan te pare per cdo atdhetar shqyptar ne vitet e Luftes ishte si Prioritet fati i Vatanit dhe bashkimi i Kosoves dhe jo propaganda e Beogradit dhe Moskes per luften me fashizmin si Kauze Internacionale Komuniste, per cfare lufte me gjermanet flet ti more PIS i kriminelit vrastar, Hysni Kapo kur ne Shqypni kishte vetem dy garnizone me ushtare austriake dhe te gjitha historite e LANC-it kriminal dhe jugosllav te Enverit u sajuan pas Luftes ne bodrumet e bolshevikeve ne Beograd dhe Moske? Cfare te keqe te solli ty o andi Bushati Bllokmeni enverist, cfare te ka bere gjermani si shqyptar o karagjoz internacionalist moskovit? Po pse nuk shkove ne Moske kur ishe i vogel me Hysniun dhe Viton, por zgjodhe Parisin per te na treguar perralla me mbret me heronjte e Frances qe Internacionalja Komuniste i ka qitur si tradhetare? Cfare MUTI fanatik je ti more andi Bushati qe nuk ke kuptuar akoma se Shqypnia e Edi Rames nuk eshte si Shqypnia e Hysni Kapos? Pse i vrave Aleatet angleze ne Kanalin e Korfuzit kur LANC-i ishte renditur ne anen e Aleateve dhe pse nuk pyet Vito Kapon per Bahri Omarin more PIS enverist se ta tregon gjyshja kriminele historine e bashkepunimit te Enverit me gjermanet me mire se cdokush historian. Pse nuk pyet veten me pare se te shkruash llogje idiote prokomuniste ne kete forum:

  PO CFARE TE SOLLI TY LUFTA IMAGJINARE ME GJERMANET DHE LANC-I KRIMINAL I ENVERIT?

  sepse:

  Ti jetoje ne Paris dhe ne Bllok dhe mbase nuk e dije qe ne vitet 80-90 ekonomia shqyptare kishte falimentuar dhe shteti shqtyptar ishte renuar totalisht dhe shqyptaret ishin bere si hije nate duke kerkuar ushqim si kafshe pylli ne luften per mbijetese dhe nuk iknin dot nga FERRI komunist i Enverit sepse e kishte rrethuar Shqypnine me tela me gjemba si nje Kamp Perqendrimi te Hitlerit Auschwitz dhe cdo njeri qe guxonte ta kapercente e vriste ne vend pa meshire.

  HE MO I PERKEDHELURI I HYSNIUT, ANDI BUSHATI A I KE DEGJUAR KETO HISTORI HORROR TE ARRITJEVE TE LANC-IT FITIMTAR QE E RADHITI SHQYPNINE ME SOVJETIKET E STALINIT PER 50 VJET ME RADHE?

  He mo fanatike pa moral dhe pa nder te Enverit cfare i solli Lufta me gjermanin imagjinar Shqypnise? Apo e keni harruar mjerimin dhe varferine totale te popullit tone ku e coi politika e Partise-Shtet te Enverit dhe Nexhmijes?

  Reply to this comment
 26. heretiku November 15, 12:55

  Nder shqiptaret kultura e dyshimit eshte kulture dominuese, dyshohet ne çdo gje dhe çdo njeri, sidomos kur behet fjale per figura te njohura. Dikush nga komentuesit shprehet se si eshte e mundur qe nje individ energjik dhe me gjalleri, te mund te vdese papritur nga zemra. E pra, eshte e mundur plotesisht, pak para me shume se nje vit me pare vdiq ne menyre te papritur ne gjume nje futbollist i njohur i Fiorentines dhe i kombetares italiane, Astori. Te shtunen ne darke ishte mire e bukur, te dielen ne mengjes e gjeten te vdekur ne shtrat, mbasdite do te zhvillonte ndeshjen kunder Udinezes. Ishte i ri, rreth 30 vjeç, plot shendet, energjik si te gjithe sportistet ne aktivitet.
  Ndersa Mid’hat Frasheri ishte 69 vjeç dhe nga ajo qe duket ne foto, kocke e lekure sikur ka dale nga kampet e perqendrimit naziste.
  Megjithate sot me arritjet e shkences se mjekesise, ekziston mundesia te gjendet shkaku i vdekjes ne rast se ka pasur helmim. Kockat mund te ekzaminohen dhe te nxirret konkluzioni i sakte. Nga nje analize e tille u gjend shkaku i vdekjes se Napolon Bonapartit, ky i vdekur ne 1821, pra rreth 2 shekuj me pare.
  Kush eshte i interesuar dhe ka pare mund ta aplikoje kete analize edhe tek eshtrat e Mid’hat Frasherit, per te zhdur çdo hije dyshimi.

  Reply to this comment
 27. une s'perzihem . beni c'a te ..doni . November 15, 15:02

  shtoni tirazhin gazeta;
  dite per dite nga nje …thagme .

  Reply to this comment
 28. Karsburuni November 15, 15:06

  Ka vdekur mgs uria.

  Reply to this comment
 29. lenci November 15, 21:09

  Ne fakt Intelektuali, qe jeton me shume ne SHBA, eshte bere njelloj si Alban (Hamdi) Dega, qe jeton po atje dhe te dy mbushin carcafe te cilet eshte zorr te kesh durim t’i lexosh!
  Meqe Intelektuali eshte njeri qe lexon, e di shume mire se e ka lexuar librin “OPERATION VALUABLE FIEND, te cilit i referohet Xhevdet Shehu, deshiroj t’i drejtohem me dashamiresi.
  Dy balliste, Salih Shaqiri, qe ka shkruar kujtimet e tij, dhe Talat Karagjozi, qe i ka thene dicka per vdekjen (e cila i kishte mbetur peng) e Mit’hat Frasherit, thjesht genjejne, duke sajuar nje takim te ketij te fundit me agjentin sovjetik Kim Filbi…dhe Filbi e vrau, duke e helmuar. Kete thenie, te cilen e paraqit si te veten Uran Butka (qe merr fonde te rendesishme ne mjete financiare nga qeveria e Edi Rames), sot e perserisin ata, qe nuk dine se cdo ngjarje historike ka nje date dhe nje autor te saj.
  Degjome, Intelektual, se per Riten, Miren dhe opinionistet e zjarrte per dengela historike, nuk me del koha qe t’i bind.
  Mit’hat Frasheri ka nderruar jete me date 3 tetor 1949. Pak rendesi ka per ju varianti zyrtar i vete mjekeve kriminaliste amerikane!!!
  Me thuaj kur e takoi Mit’hati Kim Filbin?
  Ne librin qe ti e ke lexuar, e ke thene kete ne nje opinion tenden ne kete faqe, pra e ke permendur librin ne fjale, sipas dokumenteve te CIA-s, Kim Filbi ka arritur ne Amerike, per here te pare si punonjes i ambasades britanike, ku do ishte nderlidhes (bashke oficer me nje amerikan) ne zhvillimin e ceshtjes shqiptare (pra ne pergatitjen per nderhyrje kunder Shqiperise komuniste), vetem ne daten 10 tetor 1949. Pra, Kim Filbi, ka mberritur ne Amerike nje jave pasi Mit’hati kishte nderruar jete.
  Kim Filbi nuk ka te beje fare me vdekjen e Mit’hat Frasherit. Sigurimi shqiptar jo e jo, po ashtu KGB, te ciles as i shkonte mendja te merrej me Mit’hat Frasherin.
  Sa per Zogun, ti e di mire se e ke lexuar librin, as amerikanet, dhe as britaniket, nuk kishin mendim te mire ne ate kohe. Libri ka disa dokumente te tyre te cilat tregojne qarte se ata nuk e llogarisnin Zogun si te pershtatshem per te udhehequr jo vetem Komitetin Shqiperia e Lire, por as nje qeveri qe mund te instalohej ne Shqiperi ne rast suksesi te aksionit anglo-amerikane.
  Kaq eshte e gjitha. Duke besuar te intrasisgjenca jote, Intelektual, jam i bindur se nuk do me radhitesh me Ilir Hoxhen dhe Andi Bushatin. Jam i persekutuar nga regjimi komunist, ashtu sic je dhe ti.
  Une fola vetem per vrasjen e Mit’hatit nga Kim Filbi.
  Sa per ju, zoti Xhevdet…Ju e dini mire ngjarjen. Keni lexuar dhe librin. I shkruani gjerat ashtu sic mendoni…por lini ca boshlleqe per te na futur ne ne valle, qe ne te klikojme e te shkruajme dhe gazeta te mare ca para me shume nga mundimet tona. Ju lumte!

  Reply to this comment
  • intelektuali November 16, 16:04

   Degjo ti ketu o Bole Fanatike,

   Nuk i duhet intelektualit libri per katunare dru me pre i Albert Lulushit qe citon ti ketu,

   sepse:

   Ka hulumtuar vete me hollesi rastin e ekzekutimit te shkrimtarit disident antikomunist Georgi Markov ne Londer, ja shiko te placin syte e dallkaukut se cfare shkruan Wikipedia Boterore per kete rast:

   “…Georgi Ivanov Markov është një shkrimtar bullgar , skenarist skenik dhe filmist , dhe më pas një publicist dhe disident që jetonte dhe punonte gjatë sundimit komunist në Bullgari . Puna e tij zbulon dy periudha të ndryshme – në kushtet e Bullgarisë socialiste dhe në emigrim, nga viti 1969 deri në vdekjen e tij. Punimet e tij të para datojnë në fund të viteve 1950 dhe me çmimin “Men” ai mori njohjen dhe u bë shkrimtar profesionist. I ndjekur nga tregimet, romanet dhe dramat, por në vitin 1969 marrëdhëniet e tij me autoritetet dhe Shtetin Komunist u përkeqësuan, tre nga dramat e tij u ndaluan dhe ai u largua nga Bullgaria, megjithëse fillimisht vetëm me synimin e një leje të shkurtër. Përfundimisht Markov zgjodhi të jetonte përgjithmonë jashtë vendit, fillimisht në Itali, pastaj për pjesën tjetër të jetës së tij në Londër. Ai vazhdoi të shkruajë dhe të bëhet një nga disidentët më të famshëm dhe më produktivë bullgarë. Ai filloi të punonte për BBC . Puna më e rëndësishme e periudhës së emigrimit të tij janë “Raportet për Bullgarinë “- një seri tregimesh transmetuar në Radion Evropa e Lirë qe përshkruajne jetën në Bullgarine Socialiste, ka kritikonte ashper udhëheqjen e Partisë shoqeruar me degjenerimin dhe rënien morale të popullit bullgar nën ndikimin e ideologjisë sovjetike komuniste në pushtet.

   Si rezultat i këtij aktiviteti gazetaresk dhe publik ra ne sy dhe u bë objekt investigimi nga ana e Sigurimit të Shtetit (DS), dhe më vonë, nga mesi i viteve 1970 filloi planifikimi për eliminimin fizik të Markovit me nje lutje direkte per KGB-ne sovjetike nga ana e Diktatorit bullgar, Todor Zhivkov. Ekzekutimi përfundoi me vrasjen e tij kur më 7 shtator 1978 në nje ure ne Londër, shkrimtari u qëllua nga nje kalimtar i panjohur me një cader shiu me maje te helmuar me vrimë. Pas disa ditëve të shërimit të pasuksesshëm, Georgi Markov vdiq më 11 shtator 1978. Si edhe ne rastin e Mit’hat Frasherit mjeku ligjor anglez deklaroi se shkrimtari disident bullgar kishte pesuar nje atak ne zemer. Mirpo ekzaminimi i hollesishem tregoi se ishte fjala per helmim dhe jo per atak ne zemer nmga nje ekspertize e dyte e paguar nga familja e tij dhe lajmi i perhap me shpejtesi megjithese Sofia dhe Moska i mohonin akuzat.

   Kjo vrasje shkaktoi një rezonancë shumë të gjerë në mbarë Botën. Hetimi vrasjes makaber qe tronditi Boten Demokratike, filloi nga fillimi si në Mbretërinë e Bashkuar dhe në vende të tjera, por ishte krejt i pafrytshëm per mungese te deshmitareve dhe gjurmeve apo fakteve. Per here te pare kjo histori rrenqethese u be transparente pas rënies së regjimit komunist në vitin 1989 kur u hapen Arkivat Famekeqe te Sigurimit te Shtetit, por megjithatë, as garantuesi, as autori i drejtpërdrejtë i tij nuk u zbuluan asnjehere dhe Prokuroria bullgare nderpreu hetimin në vitin 2013 për shkak të kalimit të kohës…”

   dhe:

   Mos e krahaso intelektualin me spiunet e Enverit, Hamdi apo Alban Degen se jane nga soji juaj i peshtitre qe ka pjellur ne hale Partia e Punes,

   por:

   Lexo me shume per rastet e fundit ne Londer Skripal dhe do kohe me pare Litvinenko qe jane gjithashtu viktima te KGB-se Famekeqe te sovjetikut dhe Moskes qe likuiduan Mit’hat Frasherin perpara se te fillonte oporacioni i rezimit te regjimit gjakatar komunist te Enver Pederastit nga SHBA dhe Britania e Madhe.

   Reply to this comment
 30. demo November 15, 22:34

  Ky person,dmth,Mithat Frasheri,kocke e lekure e gjeti Cajupi ne 1908,kocke e lekure e shohim ne shtratin e vdekjes.Po Ku i coi gjithe ato pula qe i vuri ne ngarkim enveri dhe shefqet musaraj?Ne vend te pushkeve,gota dhe ene,,reciton shefqeti.Pulat i hante Mithati,ngjallej barku si fuci mazuti i enver hoxhes..
  Neper hotele neper vila,me florijte e bejlereve,me florijte e englezeve,majmej enveri,malli i faturohet Mithatit.Tradhetite,kolaboracionizmat me fashistet,me serbistet i bente enveri,fatura i ka shkuar Mithatit.

  Reply to this comment
 31. ALBAN DEGA November 16, 05:49

  HEROIZIMI I TRADHETISE ESHTE TRADHETIA ME E KEQE

  – Asnje recitim kryeministror nuk ka forcen e fakteve dhe fuqine e se vertetes .

  – Historia mund te shkruhet e rishkruhet por kurre nuk mund te ribehet aq me pak nga politika !

  – Mitat Bej Frasheri i vuri vetes damken e vulen e tradhetise kombetare me doren e vullnetin e tij !

  – Nga Alban Dega, Nju Jork

  – Nuk ka komunist me te keq se komunistin antikomunist! Vaclav Havel
  Nuk ka shqiptar me te keq se shqiptarin antishqiptar ! Hamdi Dega – 11 qershor 1992
  Pergjigjuni pyetjeve shteruese ose fundore :
  Cfare do kishte ndodhur me Shqiperine nese do te kishte fituar Balli Kombetar me ne krye Mithat Frasherin si kryebashkepunetor i nazifashizmit me fqinjet tane antishqiptare deri ne genocid e toke te djegur shqiptare deri ne terrorizem shteteror e shfarosje etnike!?
  Do ishte copetuar, sakatuar dhe rrenuar edhe gjysma e mbetur e saj, sic ndodhi me Shqiperine etnike 34 karat natyrore ne vitet 1913-1915…
  Eshte deri diku i logjikshem supozimi i Profesor Luan Maltezit ne analizen ne djeshme se Mithat Frasheri u ekzekutua ( menyren me humane te mundshme, pa tortura pa dhune, pa asnje dhimbje, shkurt i vu ne gjume te pafund ) nga vellezerit dhe aleatet tane strategjike amerikane ne emer te perkrahhjes dhe miqesise sone historike legjendare, ne emer te vendimit strategjik te Konferences se Jaltes per ndeshkimin maksimal te krereve naziste dhe kryebashkepunetoreve te tyre.
  Sipas autopsise mjeko-ligjore nuk ishte gjetur asnje gjurme dhune fizike apo simptome vuajtjeje dhe perpelitjeje nga dhimbjet ne dhomen e hotelit ku jetonte .
  Mendimi im personal eshte se vdekja e Mitahat Frasherit ishte nje vdekje e natyreshme nga sulmi ne zemer,ataku kardiak. Streset e medha nga humbja e padroneve naziste, nga deshtimet e akteve terroriste te mercenareve te Rankovicit e Beogradit ne Veri dhe te monarkofashisteve te Zerves dhe Athines ne Jug, borxhet ne te cilat ishte i zhytur dhe mosha 69 vjecare jane faktoret kryesore natyrore te vdekjes se Mithat Bej Frasherit.
  I lindur ne nje familje mendimtaresh te medhenj e atdhetaresh te sprovuar si Naim, Sami e Avdyl Frasheri ai shkelqeu si shkrimtar, gazetar, gjuhetar e atdhetar ne rinine dhe burrerine e tij. E mbushi kusine plot me vepra te medha prej mendimtari dhe atdhetari si Kongresi i Manastirit, pjesmarrja ne Shpalljen e Pavaresise dhe roli si diplomat ne sherbim te Shqiperise dhe popullit te vet.
  Tamam ne kulmin e pjekurise kur duhet ti vinte kuroren e arte vepres, jetes se tij, kur duhet te lartonte emrin dhe lavdine e tij si babai dhe dy xhaxhallaret e tij te pavdekshem , Mithat Frasheri beri te kunder ten. Ashtu si lops e keqe apo e cmendur ai i futi shqelmin dhe e derdhi ate …
  Nese keni dyshimin me te vogel rilexoni analizen e syshqiponjave te CIA-s amerikane dhe te vete hierarkeve naziste per figuren e Mithat Frasherit.
  Fundí i tregon te gjitha, thote filozofía boterore.
  Pa mohuar meritat e tij si shkrimtar, gjuhetar, politikan, diplomat, si nje nga baballaret e Pavaresise se Shqiperise !
  Per pese vjetet 1939- 1944 e deri sa dha shpirt, Mithat Frasheri me vetdije te plote i vuri vetes vulen dhe damken e zeze te tradhetarit, krye- bashkepunetorit- kryekolaboracionistit nazi- fashist dhe nje prej tradhetareve me te medhenj te popullit e kombit shqiptar, baltosi dhe dhjerosi figuren e tij, por jo te tre frasherlinjeve te medhenj babait Avdylit dhe xhaxhallareve Naim e Sami Frasherit te medhenj !
  Cdo njeri mban pergjegjesi ligjore, njerezore dhe hyjnore per veprimtarie e mosveprimet e tij.
  Askush nuk qendron mbi ligjin shqiptar e nderkombetar!
  Ligjet e luftes jane ligje lufte !
  Nga Zoti apo nga robi Mithat Bej Frasheri mori denimin e merituar! Vdiq si nje antishqiptar i vetdamkosur e vetvulosur me turpin e tradhetise !

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim