Fundi i komandantit të Brigadës së Parë

August 15, 2017 13:05

Fundi i komandantit të Brigadës së Parë

Lufta Antifashiste Nacionalçlirimtare ishte dhe mbeti një nga epopetë më të lavdishme të historisë së kombit shqiptar. Pa asnjë dyshim, Brigada e Parë Sulmuese ishte një nga protagonistet kryesore të asaj lufte. Kjo Brigadë u krijua 74 vite më parë, në 15 gusht 1943, në Vithkuq të Korçës. Komandant i asaj Brigade ishte që nga dita e parë Mehmet Shehu, një luftëtar dhe strateg i papërsëritshëm në historinë e luftërave që kanë bërë shqiptarët. Në 15 Gusht Brigada e Parë u rreshtua në fushën e Makërzës pasi kishin bërë për disa ditë rresht prova për parakalim. Trupat u vendosën përballë tribunës ku do të qëndronin krerët e lëvizjes, ndërkohë që rreth e rrotull ishin mbledhur banorë nga të gjitha zonat rrotull Vithkuqit. Fjalën e rastit e mbajti Spiro Moisiu si komandant i Shtabit të Përgjithshëm të krijuar rreth një muaj më parë.  Spiro Moisiu i dorëzoi flamurin simbol të brigadës së Parë me një yll të artë në mes me mbishkrimin “Brigada e 1 e UNÇSH”. Pas kësaj fjalën e mori Enver Hoxha.  Pas fjalimeve nga drejtues të luftës dhe funksionarë të PKSH, u krye një marshim përmbyllës i krijimit të formacionit të parë luftarak të këtyre përmasave.

Deri në çlirimin e Shqipërisë më 29 nëntor 1944, Brigada e parë nën drejtimin e Mehmet Shehut përshkoi një rrugë heroike. Ndër ngjarjet më kryesore të këtij formacioni luftarak ishin një sërë betejash, që kulmuan me çlirimin e kryeqytetit. Brigada e I “S’ përshkoi një rrugë luftarake prej më 2260km , luftoi në 52 krahina të Shqipërisë, duke dalë edhe tej kufijve shtetërorë dhe kudo krijoi imazh të shkëlqyer në popull dhe besim absolut tek ai në fitore, u shkaktoi okupatorëve nazistë dhe kolaboracionistëve humbje të ndjeshme që arrijnë mbi 3500 të vrarë fashisto-nazistë, rreth 5000 të plagosur dhe më se dhe më se 4000 robër, duke nxjerrë jashtë luftimit mbi 12000 nazifashistë e kolaboracionistë. Rruga e saj luftarake u përskuq me gjakun e mbi 370 dëshmorëve që dhanë jetën heroikisht për çështjen e madhe të çlirimit të Atdheut kundër shkelësve të huaj dhe kolaboracionistëve.

Brigada e Parë Sulmuese pati 49 kuadro dhe drejtues të saj që e udhëhoqën nga fillimi deri në fund. Por ata që shkëlqyen më tepër dhe që dhanë kontribut të çmuar për të janë, Mehmet Shehu e Muhamet Prodani, komandantë të brigadës. Komisar të brigadës kanë qenë Tuk Jakova dhe Arif Hasko. Todi Naço ka qenë komandant i Artilerisë së Brigadës. Aleks Verli ka qenë ekonomist, përgjegjës i prapavijës. Andrea Konomi ka qenë përgjegjësi për shëndetësinë së bashku me mjekët italianë që ishin në brigadë. Dhori Panariti ka qenë përgjegjës për organizmin e rinisë. Ndreko Rino, komandant i Batalionit të Parë të Brigadës. Xhelal Staravecka, Ferid Radovicka, komandant të Batalioni II Sulmues. Gjeli Argjiri ka qenë komandant i Batalionit III Sulmues. Gjok Doçi e Feti Smokthina, komandantë të Batalionit IV Sulmues. Muhamet Prodani e Xheladin Beqiri, komandantë të Batalioni V Sulmues. Terciolio Antoni ishte ndër trimat italianë që u bashkuan me Brigadën e Parë dhe drejtonte batalionin italian “Antonio Gramshi”. Ndërsa Fiqiret Sanxhaktari (e cila më vonë do të bëhej bashkëshortja e Mehmet Shehut) ishte përfaqësuese e Seksionit Politik të brigadës.

Pikërisht për meritat e tij në këtë luftë, Mehmet Shehu u bë krahu më i fuqishëm i Enver Hoxhës, një udhëheqës i regjimit komunist që sundoi për afro gjysmë shekulli në Shqipëri.

Gjithsesi, lavdia e tij në Luftën Civile të Spanjës dhe si komandanti më i suksesshëm i brigadave partizane, por edhe fakti që për 28 vjet ishte Kryeministri i Shqipërisë,  nuk ia kursyen Mehmet Shehut një fund të trishtueshëm.

Në natën e 17-18 dhjetorit 1981, pas një mbledhjeje maratonë të Byrosë Politike, ish Kryeministri u (vetë)vra në dhomën e tij të gjumit.

Fundi i Mehmet Shehut është lakuar dhe analizuar më shpesh pas vitit 1990 sepse bëhej fjalë për Kryeministrin më jetëgjatë në detyrë dhe për krahun e djathtë të Enver Hoxhës. Por ndërkohë me vrasje, vetëvrasje apo në burg kishin përfunduar edhe shumica e ish-drejtuesve të formacioneve partizane…

Me këtë rast po botojmë këtë fragment nga libri “Vjeshta e ankthit” shkruar nga Bashkim Shehu, djali i ish-Kryeministrit. / Xh. Shehu

Bashkim Shehu në librin “Vjeshta e ankthit”

Nata fatale e Mehmet Shehut

Djali i Mehmet Shehut, shkrimtari Bashkim Shehu, nuk ka asnjë dyshim se Mehmet Shehu ka vrarë veten, nën trysninë e fortë të ish-shokëve të tij në mbledhjen e Byrosë Politike në 17 dhjetor 1981. Bashkimi ka qenë atë natë në shtëpi kur ndodhi tragjedia dhe më mirë se ai nuk mund t’i përshkruajë orët e fundit të ish-Kryeministrit.

Pas një jete të stuhishme, ajo ishte nata e fundit për Mehmet Shehun. Pas asaj mbledhjeje maratonë, ndërsa orët nxitonin drejt mëngjesit të 18 dhjetorit, ai qëndronte në studion e tij, në atë studio ku kishte bindur të birin të ndahej nga e fejuara. Shkruante dhe mendohej. Rrotullonte në mend gjithë sa kishte ndodhur në mbledhje dhe ato që i kishte thënë Enver Hoxha.

“Do të jetë dita jote më e vështirë”, i kishte thënë ai. Teksa sillte në mendje gjithë sa kishte ndodhur, Mehmet Shehu thoshte vetmevete se ai nuk ishte armik, se nuk do ta pranonte kurrë një gjë të tillë dhe se gjithçka që po ndodhte ishte për shkak të atyre që donin ta rrëzonin nga pushteti, që donin t’i zinin vendin.

Ai nuk do ta pranonte kurrë këtë akuzë dhe do t’ua përplaste të gjithëve në fytyrë. Në këtë gjendje ankthi e gjen e shoqja, Fiqreti, të cilin e tërheq jashtë studios, atje ku nuk mund të përgjohet dhe i tregon gjithë sa kishte ndodhur.

E këshillon të marrë një valium, në të kundërt ajo do ta ketë nën vëzhgim. Ai e ka vendosur tashmë se çfarë duhet të bëjë…

***

Tërhoqi nga vetja derën e dhomës së ndenjjes, ku ishin dy djemtë, duke parë televizor, dhe e mbylli pa zhurmë. Atë mbrëmje nuk do të mund të rrinte sadopak me ta.

Me hapa të ngadaltë përshkoi një korridor, pastaj, duke ngjitur shkallët për në katin e sipërm, e kuptoi se kjo nuk po ndodhte për mungesë kohe, po thjesht ngaqë donte t’u shmangej. Ishte një tendosje e brendshme që e shtynte pandalshëm për në studion e tij të katit të sipërm.

Për herë të parë do të kthehej të punonte aty, qysh nga ajo natë e largët shtatori, kur kishte folur me djalin tjetër, Skënderin, orë të tëra, gjersa e kishte bindur për ta prishur fejesën. Duke hyrë në studio, ai pa orën. Kishte kaluar paksa nënta. Pra, kishte kohë boll. Një natë më përpara, krejt për vete. Por, i ulur në tryezën e tij të shkrimit, nën peshën e vetmisë së tij që ndjeu t’i rëndonte sërishmi, edhe më i vështirë për t’u duruar, madje, sesa atje në mbledhje, ky mendim nuk po i dukej edhe aq ngushëllues.

Përkundrazi. Sikur, njëherësh me të, po e kaplonte një gjendje pafuqie dhe keqardhjeje për vetveten. Kjo do të jetë një natë e rëndë për ty, i kishte thënë Enver Hoxha, ndoshta më e rënda në jetën tënde. Sidoqoftë, bëri një përpjekje dhe arriti disi të përqendrohej. Nxori nga një sirtar tre­katër fletë format, pastaj shpejt e shpejt renditi, si zakonisht, disa pika orientuese në njërën syresh, pastaj mbi një tjetër filloi të shkruante duke e mbushur me shkrimin e tij të pjerrët.

Por, pa e mbushur as gjysmën e asaj flete, rrjedha e mendimeve iu ngurr, ndaj edhe e ndërpreu të shkruarit. Diçka e pakapshme, gjithsesi e pakuptueshme, po e shqetësonte. Sytë i mbetën për disa çaste të mbërthyer mbi zbrazëtirën e pashkruar të fletës. Mbas pak iu kthye rishmaz asaj që kishte shkruar dhe e lexoi nga fillimi. E fillonte mirë, por, pak më poshtë, mbas disa pak rreshtash, sikur ndihej nëpër frazat dhe ndërmjet fjalëve njëfarë ngërçi. Diç e pengonte, sikur ia prishte njëfarësoj drejtpeshimin, ashtu që shprehjet i kishin dalë diku më të buta e diku më të ashpra nga çfarë do të kishte dashur t’i dilnin.

E lexoi edhe njëherë, tani sikur s’iu duk edhe aq keq. Vazhdoi të shkruante, le t’i shkonte deri në fund ashtu si e kishte nisur dhe pasi ta mbaronte krejt, mund t’i kthehej nga e para dhe ta ndreqte aty ku do të duhej t’i jepte formën përfundimtare. Por, doradorës që shkruante, aq më tepër po e ndjente se s’mund të vazhdonte më gjatë. Gjersa edhe njëherë u ndal.

Çka do të shkruante duhej përsiatur paraprakisht më me hollsi. Me të vërtetë, siç po e shihte tani përpara letrës së bardhë, s’e kishte dhe aq të qartë se si duhej ta shtjellonte në trajtën e një teksti atë ndërmendje që i kishte vetuar furishëm në një çast, në çastin kur Enver Hoxha e kishte mbyllur seancën e mbledhjes duke i thënë se priste prej tij të shpjegohej ndryshe të nesërmen, sepse alibia e sentimentalizmit ndaj të birit lidhur me fejesën e tij nuk qëndronte.

Kishte përdorur pikërisht atë fjalë: alibi. Ndërsa ai, Mehmet Shehu, e kishte vendosur sakaq se çfarë do të bënte. Ndoshta kjo ndërmendje kishte filluar të regëtinte brenda tij qysh përpara gjatë asaj mbledhjeje, ndoshta qysh në hapjen e seancës së pasdites, po megjithatë ishin dashur këto fjalë përmbyllëse të Enver Hoxhës që ta mpiksin vendimin e tij, pikë gjaku e ngrirë papritmas.

Atë grimë, nën feksjen verbuese të atij vendimi, sikur e kishte pasur të qartë përgjigjen që do të jepte, çka krejt po rrekej tani të hidhte në letër, dhe që s’po mundej ta hidhte dot. Ishte nisur tashmë, atë grimë, përdrejt një rruge që duhej t’i shkonte deri në fund dhe që do të ishte njëkohësisht fundi i tij, po sidoqoftë mbushja e këtyre fletëve të bardha, ende nuk e dinte se sa, kërkonte sadokudo një mundim, një vramendje, një parapërgatitje, që të vinte rregull në atë luzmë të rrëmujshme që gëlonte në trurin e tij. Herë të tjera, të gjitha herët e tjera, i kishte mjaftuar vetëm renditja e disa pikave orientuese që paskëtaj ligjërimi i tij të rridhte vrullshëm.

Disa herë kishte folur ashtu pa pasur nevojë për askurrë gjë tjetër për të shkruar, të tjera herë, duke ecur poshtëpërpjetë nëpër zyrë, ndërsa i diktonte pa kurrfarë ndërprerjeje sekretarit të tij. Kurse tani, përpara letrës së bardhë, ishte ndryshe. E kishte, sidoqoftë, më të vështirë. Tani sidomos. Një hapësirë e bardhë krejt e zbrazët, me një zbrazëti të ankthshme ku përhumbje gjithçka. T’i ikte asaj, të ngrihej. Kështu edhe do të provonte të përqendrohej më mirë, të mendohej duke ecur.

E vendosi stilografin mbi syprinën e lëmuar të tryezës dhe u ngrit të ecte tutje­tëhu nëpër studio. Dhe atë botë, ajo natë shtatori, kur kishte ndenjur këtu për herë të fundit, iu bë sikur kishte qenë dje. Dhe i erdhi çudi se si qe kthyer të punonte në këtë studio, së cilës, qysh atëherë, gjithë i shmangej, ndonëse çdo natë i qe dashur t’i kalonte pranë, përshqitazi, tek shkonte në dhomën e tij të fjetjes aty ngjitur. Por ndërkaq mendoi se s’mund të ishte ndryshe. Aty kishte filluar gjithçka, ndaj dhe aty duhej të mbaronte. Si në një qerthull të mbyllur prej të cilit nuk mund të dalësh. Ose një labirinth ku vërtitesh dhe sërish kthehesh në të njëjtin vend.

Lëvizja poshtelart përbrenda asaj hapësire të mbyllur nuk po e ndihmonte të shkonte përtej asaj pike ku kishte ngecur. Sidoqoftë, duke u endur ashtu, po i qartësohej dalëngadalë në ndërgjegje çfarë ishte ajo që e ngathte në të shkruar, që e bënte të topitej përpara letrës së bardhë. Nuk është se ishte mungesa e parapërgatitjes. Dhe as lodhja mendore nuk ishte. Jo e jo.

Truri i tij tani punonte ethshëm. Tjetër gjë, pra, e ligështonte atë dhe forcën e fjalëve të hedhura në letër e zbehte dhe e dobësonte, dhe po ashtu i bënte të tjera prej këtyre fjalëve të dukeshin disi të ashpra, porse ishte, kjo një ashpërsi pa forcë, fryt dështak i një përpjekjeje të dëshpëruar kompensimi për atë dobësi që ndiente thellë­thellë, ndërsa e përnjësonte ashtu padashur dhe kundra dëshirës vetveten me një varg njerëzish të shpërfytyruar e të shpërndërruar në hije, dikur anëtarë të Byrosë Politike edhe ata, hije të vdekurish dhe të gjallësh po aq të vdekur, që të gjithë përjashtuar si armiq dhe mallkuar si tradhtarë, ndaj të cilëve ai kishte folur po ashtu siç po flitnin sot ndoca të tjerë ndaj tij, një ëndërr e keqe e tejzgjatur, ku gjykatësit shpërndërroheshin pareshtur në viktima dhe vazhdimisht këmbeheshin me të tjerë gjykatës.

Por jo, ai, Mehmet Shehu, nuk qe si ata, të dëbuarit, të nëmurit, Mehmet Shehu nuk ishte armik, Mehmet Shehu i qe përkushtuar i tëri një ideje, një kauze, kishte luftuar, kishte derdhur gjak për to. Dhe ja, kjo luftë po e kthente përçudshëm kundra vetes dhe po e shtynte kësisoj përdrejt zhgënjimit. Por, aty për aty, ai u spraps mu përpara atij pragu, tej të cilit vinte zhgënjimi, një shkretëtirë e mungët ku jeta e tij bëhej një përrallë e zbrazur nga çdo kuptim. Ai s’do të mund të kalonte kurrsesi atë prag. Do të kishte qenë më e dhimbshme sesa kalimi i pragut të vdekjes, madje më e padurueshme sesa ta quanin armik.

Sepse, po të zhgënjehej, do t’u jepte vetë njëfarë të drejte që ta quanin armik. Po armiqtë në të vërtetë ishin midis tyre, ai do t’ua thoshte këtë gjë. Sigurisht, jo të tërë ishin armiq, sepse një Udhëheqje e tërë në ndonjë rast të veçantë mund të gabonte, sikurse tani që po e quanin armik atë, Mehmet Shehun, por kjo s’do të thotë se ishin që të tërë armiq, s’mund të ishin armiq vetëm për këtë, ndërsa të gjitha punët e tjera shkonin sahat, në të gjitha gjërat e tjera vullneti i tij me vullnetin e Udhëheqjes përputheshin.

Pra, ishte një mospërputhje vullnetesh, një kundërti armiqësore vetëm në një çështje, pra, vetëm një çështje bërrylash në pushtet, një lojë e mbrapshtë e ndocave që synonin ta mënjanonin prej pushtetit Mehmet Shehun, duke i bindur dhe të tjerët se ky ishte armik, dhe Enver Hoxhën vetë, madje që e njihte aq mirë Mehmetin, sikurse mund të kishte ngjarë dhe tjetër herë më përpara, me ndonjë tjetër, për çka ai, Mehmet Shehu, edhe ishte ndërdyshur vetmevete, s’kishte qenë dhe aq i bindur, sikurse në rastin e dënimit të disa ndihmësve të tij në ekonomi, sikurse kishte dyshuar për disa prej atyre që kishin qenë në pozitën e gjykatësit bashkë me atë vetë, por jo kurrën e kurrës, në drejtësinë e Vijës së Partisë dhe në Udhëheqjen tërësisht dhe vetë Udhëheqësin, ndaj dhe gjithëherë qe bashkuar me korin e atyre që akuzonin dhe gjykonin dhe dënonin, dhe s’mund të bënte ndryshe, gjermësa dhe pala e gjykuar gjithëherë nënshtrohej, shfaqte me të madhe pendim, dhe i penduar vetëm fajtori po mund të jetë, një pendim i shfaqur ndoshta vetëm e vetëm për të mos kundërshtuar Udhëheqjen dhe Udhëheqësin, çka do të ishte, kësisoj, një provë e pakundërshtueshme fajësie, po sidoqoftë s’kishte se si të dallohej nëse ishte pendim i njëmendtë prej fajtori apo pendim i rremë prej burracaku dyfytyrësh, që ishte, edhe kjo, një faj në vetvete.

Kurse ai, Mehmet Shehu, megjithëqë kishte për çka të pendohej dhe të ndiente faj për një diçka, sigurisht, jo për ato që po i binin më qafë pa kurrfarë të drejte, nuk do të bënte si ata të tjerët, të nënshtruarit, të nëmurit përjetësisht, por do ta thoshte copë dhe hapur se nuk ishte armik dhe do t’ua përplaste fytyrës atyre që ishin armiqtë e tij, që synonin ta mënjanonin prej pushtetit dhe që, përderisa donin ta bënin këtë, duhej të ishin jo vetëm armiqtë e tij, por, sikurse të gjithë të tjerët që kishin synuar të bënin të njëjtën gjë përpara tyre, por që s’kishin mundur dot, patjetër që duhej të kishin edhe synime të tjera, kundërrevolucionare, armiq të popullit, pra, përderisa kishin për synim ta mënjanonin Mehmet Shehun nga pushteti, që ishte pushteti i popullit, për të cilin ai kishte luftuar dhe kishte derdhur aq gjak.

Ai do t’i demaskonte, pra, këta armiq të fshehtë, mjeshtërisht të fshehur nën petkun e besnikërisë ndaj Vijës, ndaj edhe më të rrezikshëm se ata të mëparshmit, dhe do ta bënte këtë pavarësisht se as Enver Hoxha nuk do ta besonte, por do ta besonin ata, dhe le të fitonin pushtet, ata le t’i zinin vendin Mehmet Shehut, nëse ishte kjo që dëshironin, por nuk do ta gëzonin gjatë, revolucioni do t’i shtypte dhe ata, me furinë e vet të pandalshme. E drejta do të dilte dikur. Ai, Mehmet Shehu, atëherë nuk do të ishte më në jetë, por, sidoqoftë, e rëndësishme ishte që mbante një qëndrim dinjitoz, të mos i nënshtrohej lojës së tyre. Ai u ul sakaq në tryezën e shkrimit, mori një fletë të panisur dhe u vu të shkruante me vrull. Vazhdoi kështu një copë herë, mbaroi një faqe, mbaroi dy, duke i mbushur me një shkrim të madh e të pjerrët, të prirur përpara, a thua se nxitonin e rendnin ashtu drejt fundit, dhe u ndal së shkruari vetëm kur dëgjoi derën të hapej.

Ishte Fiqreti. Ajo dukej disi e nemitur dhe e hutuar. Iu lut që ta linte punën dhe të pushonte. Ai u mundua ta përcillte duke i thënë se ishte gati në përfundim, çka nuk ishte e vërtetë, por gjithsesi duhej ta përcillte, që të mund të mbetej vetëm. Megjithatë, i shtytur nga keqardhja për gruan, apo ndoshta dhe gjithëpo aq për veten, mendoi se diçka duhej të bënte për ta qetësuar. Diçka duhej t’i thoshte, por jo aty, diku tjetër, ku kishte më pak gjasë të qenë vendosur nga ata veshët elektronikë të padukshëm. Pasi dolën nga studioja në një korridor të mënjanuar, midis dy dhomave të fjetjes, u fjalosën një grimëherë të shkurtër për ato çfarë kishin ndodhur në mbledhjen e Byrosë Politike, dhe për çfarë pritej të ndodhte në vazhdimin e kësaj mbledhjeje të nesërmen në mëngjes.

Para se të ndaheshin, ai ia mbushi mendjen asaj që të merrte një dozë të madhe valiumi. Sepse ai e dinte, e njihte gruan e tij, që nuk do ta zinte gjumi kurrsesi, përndryshe, dhe sërishmi do të kthehej ta shikonte, dhe prania e saj, apo mendimi që ajo vërtitej aty rrotull dhe nga çasti në çast mund të vinte, atij do t’i prishte punë, do ta ligështonte, ajo kishte vetinë të ndillte ankth, të të molepste me ankthin e saj si të ishte ky ankth një sëmundje ngjitëse. Në këtë natë ai kishte nevojë të largonte mendjen prej saj, sa më larg, prej fëmijëve dhe fëmijëve të fëmijëve, dhe sidomos nipin e tij trevjeçar nuk duhej ta sillte ndër mend, po duhej t’i strukte në ndonjë skutë të thellë të qenies së vet, kështu do të ishte dhe vetë më i fortë dhe ata të gjithë do të ishin kështu më të mbrojtur e më të sigurt. Duke u kthyer në studio, ai pa orën. Mendoi se kishte mjaft kohë për të punuar.

Pastaj mendoi se kishte bërë mirë që nuk ia kishte treguar asaj të gjitha. Sigurisht që mirë kishte bërë, madje ndoshta vërtet duhej të shpresonte. Fundja, Enver Hoxha ende s’kishte folur. Dhe, dy ditë më parë, tek diskutonin vetëm për vetëm për autokritikën që do të bënte Mehmeti në këtë mbledhje, ai i kishte premtuar se do ta ndihmonte. Kushedi, tha me vete Mehmet Shehu, ndoshta jam nxituar, kur mendova se gjithçka mori fund. Sikurse e kishte të zakonshme të nxitohej e të merrte vendime të rrëmbyera, seç kishte thënë dhe në mbledhje, për fejesën e Skënderit.

Mirëpo, duke e rindërtuar dalëngadalë atë mbledhje, ashtu që të shikonte edhe njëherë mos ndoshta punët nuk qenë dhe aq keq, aq më shumë po bindej për të kundërtën. Dhe duke rrokur me mendje njëhopshëm gjithçka, Mehmet Shehu u bind edhe njëherë dhe përgjithmonë për çka kishte vendosur në çastin që dëgjonte fjalët përmbyllëse të Enver Hoxhës…

August 15, 2017 13:05
Komento

23 Komente

 1. Ben August 15, 13:22

  Vetem “agjent I amerikaneve” , nuk ka qene Mehmet Shehu ! Rival I Enver Hoxhes dhe pro ndryshimeve perendimore , po !

  Reply to this comment
  • ai lart August 15, 14:15

   Eshte hera e 100-te qe gazeta Dita komenton Mehmet Shehun biles duke vene dhe kufomen e tij ne faqe ballore…..duke e kthyer kete dritare ne nekrotafio.
   .
   Pasi” mbaruam pune” me Enverin dhe Zogun..por dhe me nenen e Skenderbeut dhe vdekjen e halles Saliqenit po i dalim nje xhiro dhe nga Mehmeti per te mbajme gazeten gjalle me gjera te vdekura..dhe 100 here te perseritura.
   ,
   Sidoqofte edhe pse pati nje fund tragjik nuk ka zog kurve ne bote te mohoje faktin se Mehmet Shehu do jete kryeministri me i kompletuar ne gjithe historine e Shqiperise biles dhe me gjere.
   dhe ajo qe ka me shume rendesi eshte se Mehmet Shehun e vrane hallatet e Bashkimit dhe sidomos Skenderit…PRA ATE QE NUK TA BEN perendia ta ben femija.
   .
   TANI SHTROHET PROBLEMI:
   pse shtypi shqiptar dhe pozita powerfull e Edi RAMES ka heshtur per sali monstren qe i nxorri uje te zi atij vendi
   .
   .
   PSE ESHTE HARRUAR SALI SATANAI BURRI I SHTETIT I ARVIZUSE DHE KUMBARI I DONALD LUSE PER FUCK-DEKRIMINALIZMIN ??

   .
   .
   .

   .

   Sepse Sali Bisha duhet të dalë para togave të zeza dhe të jap llogari për SHIK-un e tij, këtë mekanizëm monstruoz, që pasi e torturoi, e vrau dhe e zhduku pa gjurmë veprimtarin e UÇK-së, biznesmenin Remzi Hoxha, që duhej të ishte shpallur Martir i Atdheut. Sali Berisha duhet detyruar të tregojë se çfarë di për këtë krim, si e pse e bëri kreu i shërbimit të tij sekret Bashkim Gazidede këtë masakrim barbar dhe për llogari të kujt, të Serbisë apo Sali Berishës personalisht, sepse kanë dalë dyshime serioze e të besueshme se Remzi Hoxha është vrarë mbasi kish nisur të hetonte takimin sekret të Sali Berishës me xhelatin e shqiptarëve të Kosovës, Sllobodan Millosheviçin në Ohër.
   .
   Me këtë rast Sali Berisha duhet të sqarojë para togave të zeza a ka pas ndonjë lidhje me shërbimin sekret UDB të ish-Jugosllavisë e si rrjedhim Serbisë sepse rezulton që edhe në kohën e embargos ndaj Serbisë kompanitë e klanit të Sali Berishës furnizonin me naftë përmes Muriqanit Malin e Zi me destinacion Beogradin, naftë me të cilën punonin tanket serbe që bënin gjenocid mbi shqiptarët e Kosovës. Sali Berishës i duhen vënë prangat për shumë e shumë krime që ka bërë mekanizmi i tij shtetëror i kthyer në një shërbim sekret personal, por para së gjithash për krimin e përbindshëm kur vrau katër njerëz të pafajshëm që nuk po bënin kurrgjë në shëtitoren “Dëshmorët e Kombit” veç protestonin paqësisht.
   .

   Sali Berisha jo vetëm që ka qenë në zyrën e tij ku ka ndodhur kjo vrasje prej trupave të Gardës, por ai e ka ndjekur situatën dhe janë të gjitha gjasat që mbeten të vërtetohen se ka qenë urdhëri i tij personal për të qëlluar mbi demostruesit paqësorë, aq më tepër se ai krijoi rrethana për të zhdukur gjurmët e krimit, akt antiligjor që duhet ti konsiderohet gjithashtu krim. Sali Berisha duhet të hetohet në lidhje me vrasjen e Kosta Trebickës, shqiptaro-amerikanit i cili ishte dëshmitar i çështjes “Gërdeci”, e kishte dëshmuar se i biri i Sali Berishës ishte pjesë e skemës së kompanisë fantazmë që fitonte para në mënyrë të paligjshme prej demontimit të armëve në Gërdec dhe u bënë shkaktarë për vrasjen e 26 njerëzve duke përfshirë gra e fëmijë. Për këtë krim të përbindshëm, Sali Berisha duhet të jetë në bankën e të akuzuarit bashkë me të birin Shkëlzen Berisha, i cili, është e ngjashme që nëpërmjet rrethit të besnikëve të tij të ketë organizuar “aksidentin” e dëshmitarit kundër tij, Kosta Trebicka. Në këtë rast duhet që prokuroria të hetojë se si ndodhi që dëshmitari kryesor kundër djalit të kryeministrit nuk kishte mbrojtje të veçantë në bazë të ligjit që i mbron dëshmitarët e një çështje kaq të rëndësishme ku është bërë një krim masiv. Sali Berisha duhet të arrestohet e të përballet me drejtësinë përveç krimeve të vrasjes së njerëzve edhe për krimet ekonomike të bëra në kohën kur ai ishte kryeministër dhe korrupsioni ishte metodë pune e qeverisë dhe e ministrave të tij.
   .
   Akoma më tej Sali Berisha duhet të dalë para togave të zeza për të sqaruar cilat janë lidhjet e tij me mafiozin serbo-boshnjak Damir Faslliç, i cili nëpërmjet vajzës së Sali Berishës që bënte avokaten e tij, ka blerë prona në Shqipëri dhe ka marrë pjesë edhe në një mbledhje të Këshillit të Sigurisë Kombëtare çfarë përbënte një precedent të rrezikshëm për sigurinë e Shqipërisë.
   .
   .Duhet kuptuar nga të gjithë se arrestimi i Sali Berishës nuk duhet të bëhet për hakmarrje por për drejtësi dhe se me daljen e Sali Berishës dhe ministrave të tij hajdutë para gjyqit në Shqipëri do të marrë fund mendësia e mos ndënshkueshmërisë të atyre që duke shfrytëzuar forcën që u jep pushteti bëjnë krime njerëzore dhe ekonomike, vrasin, vjedhin e plaçkisin pasuritë kombëtare. Sali Berisha nuk mund të falet nga asnjë instancë shtetërore, parlamentare, nga asnjë shtetar apo politikan sepse kauza e drejtësisë është kauza e sovranit, i cili di të zgjedhë, të japë pushtet, por edhe ta heqë pushtetin edhe të rrëzojë me të drejtën e vullnetin e tij si sovran.

   . Askush nuk ka të drejtë të nëpërkëmbë ligjet e drejtësinë duke i falur krimet që janë bërë mbi popullin. Viktimat e 21 janarit 2011 në varr kërkojnë drejtësi, 26 viktimat e Gërdecit kërkojnë drejtësi dhe këtë drejtësi që kërkojnë viktimat nuk mund tua mohojë askush nga qeveritarët apo organet e drejtësisë, në mos një ditë edhe ata do të japin llogari bashkë me krimet e Sali Berishës e bashkëpunëtorëve të tij. Populli ka durim, madje edhe kur e keqtrajton ndonjëherë ka durim, por kur popullit i soset durimi të bën atë që nuk ta bën as Zoti
   .
   PRA lereni mehmetin ne qetesine e varrit dhe merruni me salisatanain qe i beri atij vendi varrin dhe po ju pshurr me bolet e edi rames dhe hallatet e donald lul bashes

   Reply to this comment
   • Drejtesia do te behet,duan apo nuke duan mijte e kenateve dhe avoketerit e ligesise. August 15, 21:59

    O ai lart,pa u denuar krimet makabre te diktatures komuniste si dhe persekutoret e ndimesit ne to si dje dhe sot,qe lane pas vitimave te terve,mijra vitima te tjera prej rendjes pas lekeve te piset e pushteteve pa kufi me c’do forme cmim,nuke mund te hetohet e denohet berishovicet,dhe aqe me teper ramovicet,bashovicet e metovicet me shoke e shoqe qe nuke kane te ndalur ne ligesi.Mjaft me, me lloqe kavaje e fjale boshe,perderisa ne te tre pushtetet vazhdon te riciklohet bota e krim-korrupsionit-mafjozo-imoralo-politik nen moton, nga i jati tek i biri,nipi apo mbesa dhe nje djalle e gjysem .Cecerimat tuaja nuke jane gje tjeter vetem nje gulcim per ti vene kapakun te shkuares se hidhur duke bashkejetuar me krimin.Nje krim i pa ndeshkuar,eshte nje krim ne vazhdim;thote populli.Sa per Mehmet Shehun ka patur merita,por ka patur mbi kurriz dhe dhjetra krime,por te kerkosh te heshtet kur vrasesit qeverisin me bijte e mostrat e tyre duke e kthyer Shqiperine ne nje vend droge,krimi,korrupsioni e prostitucioni nen istitucionin e pandeshkueshmerise,aqe sa populli ne shumice i bojkotoje zgjedhjet,dhe kerkon me force nepermjet USA-s dhe BE-se sa me shpejt Reformen ne Drejtesi,Vettingun si dhe kigjin e dekirminalizimin,ligje qe ne zgjedhjet per deputet u pshurr si nga opozita dhe pozita bashke,pra keto sozi produkt i pandeshkueshmerise ne dite e vite.Jane mijra nena dhe gra te veshura me te zeza dhe mijra femije jetim si dhe nje pasuri kombetare e private e grabitur dhe e tjetersuar nga fuqia e pushteteve te botes se krim-korrupsionit-mafjozo-imoralo-politik qe kerkon drejtesi dhe jo lojra fjalesh.Drejtesia do te behet,doni apo nuke doni ju o mije kenetash e miza kali.

    Reply to this comment
 2. demo August 15, 13:29

  Rri e rri e futi nje dopio me Mehmet Shehun.Si e vrau Enveri Mehmetin,se kjo nuk duhet te kishte ndodhur,se Mehmeti linte koken per Enverin,sic e la.Po tani gjera qe ndodhin jane o Xhevdet,por ti nuk po gjen ngushellim qe nga .

  Reply to this comment
 3. Konti Sbalta August 15, 13:52

  ….”U vra Mehmeti, rob i nderit ,
  e mposhten shpifja e thashe themi…..”
  Si tek Makbeth ,mbretin Dunkan ,
  njerzit qe i deshen fronin e vrane..!

  Reply to this comment
 4. fshatari pafshat August 15, 14:40

  Mehmet Shehu ishte nje qen bir qeni, dhe kriminel i dores se pare qe nuk la te lige pa i punuar ketij vendi dhe populli. Ishte ideatori dhe zbatuesi, ne hije, i te gjitha persekutimeve dhe burgosjeve qe iu bene borgjezise te vjeter, komunisteve te vjeter, intelektualeve te vjeter dhe te rinj. Ishte injorant i klasit te pare ne drejtimin e shtetit, Gje qe e e vrteton dhuna qe ai perdorte kudo dhe per cdo veprim. Dhuna, tipar i tij i gjithenjohur nga shqiptaret, per nenshtrimin e mendimit profesional, te lire, te kulturuar, patriotik etj. E cfare te thuash me pare, per kete njeri te kobsjelles te shtetit shqiptar. Komandant i brigades te pare, qe e hapte rrugen e fitores me anen e informatave te ardhura dhe te futura nga jashte. Tere jeta e Mehmutit eshte nje tradheti e pakufishme dhe e panderprere, e cila perfundoi ne vetvrasje – si qen bir qeni qe ishte e qe do te mbetet ne historine e diktatures qe ai e ideoi, zhvilloi, perpunoi, zbatoi me zell prej fshatari, me frike prej pseudoqytetari, me poshtersi prej udheheqesi jopopullor, me ambicje karrieristi te kamufluar. Mehmet Shehu nuk deshte femijet e tij, pyesni … . Mehmet Shehu kishte tarafin, ose, klanin me te madh ne Shqiperi, qe ishte Brigada e pare. Partizanet e kesaj brigade u bene te gjithe heronj, gjnerale, ministra, titullare partie dhe pushteti ekzekutiv ne rrethe, ne ushtri, ministrine e brendshme etj., dhe i thurnin lavde , peralla, mite Shehut, ndonese ai dhe partizanet e Brigades pare nuk kishin kontribut aspak me te madhe se dhjetra mijera partizane te tjere. Ne dallim nga Klani = brigada e pare, Enveri kishte per Klan = popullin e vet. Prandaj Mehmeti vrau veten si qen i dhjere. Ai deshtoi. Ai nuk deshtoi vetem ne: spastrimin, menjanimin, eleminimin, fyerjen , poshterimin e komunisteve te para 8 nentorit 1941. Dhe ata qe shpetuan, mehmeti i ndoqi si qen, langua, dhe nuk i la te ngrene koke deri diten kur ia futi vetes ne bythe. Pas asaj dite jo pak njerez moren fryme te lire.
  Me vdekjen Mehmeti mori ne varr edhe disa njerez te tjere. Kaq i pangopur ishte kanibalizmin e tij.
  Cfare mund te priste Ai ne moshen 65 vjec? Me mire vetvrasje, se sa ta shkerdhenin te huajt, ustallaret, ose, baashktradhetaret.
  Kur themi Mehmeti, nenkuptojme dhunen; dhe kur themi dhuna nenkuptojme Mehmetin. Nuk ka shqiptar te moshes 60 vjec e siper te munde ta kundershtoje kete te vertete. Gjithe sa mesiper, ndonese thashe shume pak gjera, jane te provuara personalisht.

  Reply to this comment
  • Quo Vadis! August 15, 19:24

   Pse, sipas jush Enveri ishte i mire?

   Apo, edhe ju shkoni sipas parrulles:

   “Rrofte Partia, rrofte Enveri, se Mehmeti desh na therri!”

   Reply to this comment
 5. pasardhes partizani August 15, 15:08

  Mire e ka konisbalta, mehmetin e vrane ata qe i donin kariken si dhe djali i vogel, spiuni i Kadarese. O Xhevdet, vetem shkrimet e tradhetarit te babait, Bashkimit, mos na i nxirr ne gazete, te bejme rixha. Djali qe tradhetaon babane duhet te mos kete dale nga bolet e mehmetit. A e pate, shkoi edhe me Edi Ramen dhe ngriti muzeum nje qender nderlishjeje se gjoja kish qene vend torturash! Ky eshte dobic, asgje me shume.

  Reply to this comment
 6. Mark U.K August 15, 15:41

  Ai lart: jo se meritoni te jeni lart po kenke nje zog gomari i pa shoq Komento cfar ben fjal artikulli e jo te besh politiken e PS more shoku sekretar i partis se fshatit me kater klas.

  Reply to this comment
 7. Dritani August 15, 15:58

  Im ate ka punuar per 28 vjete me Mehmetin. Isha larg kur Mehmeti u vra dhe telefonova ne shtepi per te ditur nese ishin mire. Petjes time te perseritur SI JENI ME SHENDET babai ju pergjigj MIRE FARE, S’KA ME MIRE. Kur e takova me ze te ulet e pyeta se cfare rezikonte dhe ai me tha VDIQ QENI. ISHTE KRIMINEL. Hapa syte i cuditur. E pesoi sic ja pati bere mijera shqiptareve intelektuale, patriote e te ndershem.

  Reply to this comment
  • Ben August 15, 18:31

   Po sipas kesaj qe thua 28 vjet me Mehmetin dhe habine tende tregon se qen I biri qenit ka qene edhe yt at ! Memehti bente krime me kllufa si yt at ! Me qe e the vet “28 bjet”me Mehmetin dhe per Mehmetin ne sherbim te Mehmetit kuptohet mire se kush eshte qen bir qeni ! Po sa budalla qe je more !!!

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 August 16, 07:40

    beno mos u mërzit!!
    nuk është as i pari e as i fundit ky dritani dhe i jati i tij!!
    këta janë sali berishët,ed ramët,e turrli bythëlëpirësi i pushteteve!!këta ishin ata që qanin e thurrnin elegji kur vdiq enveri,të njëjtët nuk lanë gjë pa thënë kur ra enveri!!
    këta janë ata që çfarë nuk bëjnë për të mbushur barkun!!këta i udhëheq instinkti i të mbijetuarit!këta janë me të gjithë!!këta janë kundër të gjithëve!!
    këta kërkojnë ta kenë “shoshorin”në litar dhe pasi e kanë varur e bëjnë hero!!këta nuk kanë pothuajse asnjë princip,i vetmi që kanë është ecja mbi kufoma!!

    Reply to this comment
 8. populli para 90 August 15, 16:04

  Per luften nacional-clirimtare dhe clirimin e vendit do tju hiqja kapelen ketureve burrave..por mbas clirimit u be ne me kriminel me komunista me te pa bese, me te inkriminuar dhe me te felliqur. Dhe erdhi ajo qe nuk donte ta deshironte njeri shkatrrimi total i Shqiprise. Me gjithe se kane vdekur jane pergjegjes kryesor per kete katrahure.

  Reply to this comment
  • Merqez Katunari August 16, 01:07

   Edhe ne lufte kriminela kane qene keta plehra se qe aty filluan te spastronin njeri tjetrin duke filluar me qemalin, grupet komuniste qe nuk i pelqenin shokut enver edhe keshtu me radhe.
   Ai sistem i qelbur qe vete ngriten, ai u hengri koken

   Reply to this comment
 9. return of the saint August 15, 18:38

  Shehu dhe shpura e tij u eleminua si te dyshuar bashkepunetor te Kremlinit urdherI ka ardhur nga perendimi si prove per hapjen e shqiperise drejt tij dhe kjo u vertetua ne vitet ne vazhdim komentuesi *dritan* ka te drejte kur eshte vetvrare shehu te gjithe thane qe iku arrogantI dhe katili e verteta eshte qe njerezit e tij ne rrethet e jugut ishin bere te pa durueshem sa ishte ceshtje kohe goditja e tyre nga Hoxha ishin arrogant dhe silleshin si rrugac ordinere nje fare si tipi I fecorit, dhe perdornin presione grave te bukura per ti hedh ne krevat,ndersa bashkimi djali I tij eshte intelektual duket ne shkrime dhe intervista qe eshte njeri shume I lexuar

  Reply to this comment
 10. Javer August 15, 20:15

  370 partizane te vrare perkundrejt 3500 nazi-fashiste. Jane perfshire ketu edhe viktimat se shume i fryer duket raporti? Le te mos harrojme edhe zv. komisarin e brigades internacionalistin Mugosha.
  Mehmeti kishte seder te semure prandaj vrau vehten. Ishte shume besnik i Enverit, vehten Husniu ishte me besnik se si.

  Reply to this comment
 11. Arber I August 15, 20:40

  Eliminimi i Mehmet Shehut nga drejtimi i shtetit shqiptar eshte nje nga krimet qe Enver Hoxha beri ne fakt kunder popullit shqiptar, pasi Mehmeti do ta lidhte direkt Shqiperine me SHBA-te dhe Europen Perendimore, pa e prishur shtetin dhe pa e shkaterruar Shqiperine, sic beri Ramiz Alia kur u dhje ne breke dhe e dorezoi shtetin ne duart e agjenteve te UDB-se, te cilet e shkaterruan Shqiperine, per t’i ftohur krahet popullit shqiptar te Kosoves.

  Reply to this comment
 12. demo August 15, 23:28

  Shyqyr qe vrau veten Mehmeti,nuk vrau veten Kadare,se po te kish vrare veten Kadare,kush e mbante Bashkimin!

  Reply to this comment
 13. Alban Dega August 16, 00:17

  From: [email protected]
  Date: January 11, 2010 at 9:03:00 PM EST

  KRONIKE E NJE VETVRASJEJE TE DETYRUAR

  – “Mehmet Shehut ia hengri koken Nexhmija me Ramizin … me 18 dhjetor 1981

  – Nga Alban Dega, Nju Jork

  Ne vend te hyrjes

  ….Naten kur eshte dhene lajmi per vdekjen e ish- kryeministrit shqiptar Mehmet Shehut me 18 dhjetor te vitit 1981 ne revisten televizive te ores 8 te mbremjes , kam rastisur per vizite ne shtepine e Z. Rame Halil Nezaj, qe vdiq kete jave ne vendlindjen e tij Shipshan. Halla ime Sabrija ishte e martuar me djalin e madh te tij, Zenunin …. Te gjithe u tronditem dhe per disa caste mbetem te shtangur….
  Nuk kaloi shume dhe Televizioni Shqiptar, ne vend te muzikes funebre qe eshte normale dhe zakon ne raste vdekjeje aq me teper te kryeministrit te shtetit, filloi te transmetoje muzike sikur te ishte festa kombetare e Shqiperise apo sikur te kishte lindur trashegimtari i Mbretit dhe jo nje dite zie… Sapo filloi muzika ne menyre instiktive u them te pranishmeve
  ” Mehmetit Shehut ia paskan ngrene koken Ramizi me Nexhmijen!”
  Gati te gjithe personat qe permendi ne kete shkrim jane gjalle dhe jetojne ne Shipshan te Tropojes…. Ma kujtoi kete ndodhi burri i halles, Zenuni dje kur e thirra ne telefon per ta ngushelluar per vdekjen e babait te tij mbi 90 vjecar! Ndjese paste!

  Sajime me leverdi reciproke

  Sapo mbylla ate bisede ngushelluese, si zakonisht fillova te lexoj ne internet gazetat e Tiranes… Me ra ne sy tek gazeta prestigjioze “ Shekulli” , padyshim me e madhja dhe me mire informuesja ne Shqiperi, pothuajse e njejta kronike per gjoja “nje dokument teper sekret te CIA-s amerikane ”, qe nje aventurier argjentinas, qe as nuk ia vlen ti permend emrin, ia kishte dorezuar ish- ambasadorit shqiptar ne Buenos Aires diku nga mesi i viteve 80-te. Ky “dokument teper sekret” qenka marre nga Ambasada e SHBA-ne ne Argjentine dhe ben fjale per rolin dhe misionin e ngarkuar nga CIA amerikane ish- Kryeministrit dhe ish numrit dy te padiskutueshem te ish- diktatures komuniste shqiptare, Mehmet Shehu per te vrare ish diktatorin Enver Hoxha.
  Jam matur te shkruaj disa here lidhur me kete ceshtje, por here koha dhe here karakteri teper i dyshimte i ketij dokumenti me ka penguar ne momentin e fundit. Kesaj here kjo histori eshte bere aq bajate sa vetem detyrimi qytetar dhe logjika me e thjeshte nuk me lene te hesht… Pse !?

  CIA- nje institucion strategjik

  Sepse behet fjale per idiotizma e sajime qe nuk i hane as plakat e Sofratikes. Po si do te dergonte CIA amerikane ne nje ambasade te saj ne cepin tjeter te botes dhe ” te perkthyer ne spanjisht” nje dokument teper sekret, qe edhe po te ishte i vertete, ndofta nuk do te publikohesh kurre as ne gjuhen angleze e jo me ne spanjisht. CIA nuk eshte shoqate ose zyre perkthimesh!??? Eshte turp te permenden e aq me teper te botohen budalliqe te tilla.
  CIA amerikane eshte nje institucion teper strategjik dhe super i sofistikuar ne sherbim te demokracise amerikane dhe asaj boterore ne pergjithesi ne lufte dhe veprim te vazhdueshem kunder totalitarizmit, komunizmit, terrorizmit dhe cdo veprimtarie subversive ne bote. Ajo eshte syri dhe shpata e demokracise amerikane .
  Po te kishte interes strategjik ta eleminonte Enver Hoxhen, CIA e fuste njeqint here ne thes ose e qeronte sa here t’ia donte qejfi! Pse do ta bente CIA nje veprim te tille!?

  Deklarata te heshtura “dashurie”

  Ish – diktatori shqiptar, Enver Hoxha i prishi marredheniet me BS qe ne 62-in… Enveri e largoi bazen sovjetike nga Vlora ne 64-en… Enveri e nxorri Shqiperine nga Traktati i Varshaves ne 68-en…. Pra, nuk ka pasur si te bente veprime apo deklarata “dashurie” me te medha dhe sherbime me te vyera per SHBA-ne dhe per Perendimin se kaq. Aq me teper pa u shpenzuar asnje cent prej tyre.
  Sic ka shkruar ish- kryeministri veteran italian dhe nje nga politikanet me te shquar ne Evropen e pas Luftes se Dyte Boterore Xhulio Andreoti, dhe ish- kryeministrja britanike Margaret Thecer, me keto veprime ish- diktatori komunist shqiptar Hoxha u kurseu SHBA dhe NATO-s biliona dollare qe duhet te shpenzonin ato per t’iu kundervene pranise ushtarake e strategjike te ish- BS-se dhe te Traktatit te Varshaves ne Shqiperi dhe Mesdhe.
  Dhe mos mendoni se Enveri ishte nje idiot politik, sic deklarojne ca injorante politike sot per leverdi ideologjike dhe per diploma politike e virgjerie antikomuniste. Nese e quajme Enver Hoxhen injorant, “pa diplome” , idiot atehere ne te tjeret qe e duruam, duartrokitem dhe e mbajtem ne fuqi per gati gjysem shekulli dalim idiote me bisht!!!
  Enver Hoxha ka qene nje diktator i eger, barbar komunist, por ka qene nje politikan teper dinak dhe i zgjuar. Sic thoshte babai i politikes boterore Winston Curcill “aftesia e nje politikani matet me vitet qe qendron ne pushtet“. Edhe ne kete rast, Enver Hoxha kaa qene nje dhelper e vjeter politike qe cdo hap e veprim e llogariste shume mire.
  Secili dhe te gjitha veprimet e ish- diktatorit komunist shqiptar kane qene nje shkelje e forte syri ndaj Perendimit dhe SHBA-se: une heq kercenimin ruso- sllav per vete dhe per ju dhe ju mos me ngani mua, ishte mesazhi i tij i heshtur, por me veprime e vendime te forta ne sherbim te karrikes se tij se pari dhe direkt edhe ne favor te Perendimit e SHBA-se..

  Sajim diletant, trukim aventurieresh

  “Dokumenti teper sekret” i gjoja e CIA-s amerikane ne Buenos Aires eshte thjesht nje sajim, falsifikim, trukim nga aventurieri latin per te zhvatur mijera dollare nga ambasada shqiptare atje dhe nje modus vivendi per ti dhene ca pike te forta besimi edhe ish- ambasadorit krejt te paafte shqiptar atje pasi nje trukim i tille i nevojitej fort ish- diktatures si prove per te nxjerre spiun te 10 agjenturave ish- krahun e djathte dhe te hekurt te diktatures Mehmet Shehu, sic kishte thene Enveri. Pra u ka leverdisur te dy paleve per momentin.
  Pra, behet fjale per nje pazar me leverdi reciproke.
  Mehmet Shehu ka qene agjent i shtate agjenturave aq sa ka qene edhe Enveri… Kur klani i Enverit dhe bashkeshortja e tij Nexhmija, e mireinformuar per shendetin e tij, e pane se ai i kishte ditet e numeruara, perdoren autoritetin absolut te Enverit ne ate kohe per te eliminuar krahun e djathte te tij Mehmet Shehun, po aq gjakatar dhe perbindesh sa edhe Enveri. Ndryshe Mehmeti ua hante arrat kollaj Ramizit , Nexhmijes e krejt stanit te tyre… Pse?

  Kocke e forte qe vetem Enveri mund ta thyente

  Sic ndodhi edhe realisht, Enverit i kishin mbetur 3-4 vjet jete… Kandidati me i mundshem per ta zevendesuar ate ishte Mehmet Shehu. Mehmeti ishte shpata e diktatures, por ishte edhe me burre se Lenkat, Palkat, Ritat …. edhe se vete Ramiz Alia.
  Backgraundi i tij ishte i pakundershtueshem, sic ishte edhe mbeshtetja e tij nga levat kryesore te shtetit qe ai faktikisht i kontrollonte.
  Ne kushte normale askush prej Politbyrose nuk mund te matej me te. Ai ishte kocka me e forte e ish- diktatures, ishte vete simboli dhe fytyra e saj. I vetmi qe mund ta thyente ate ishte vetem Enveri dhe askush tjeter.
  Duke e ditur e njohur ne hollesi karakterin e Mehmetit, Nexhmije Hoxha dhe klani e saj e dinin se me te ne krye te Partise e te Shtetit do te merrte fund sundimi absolut i dinastise se saj. Po ashtu ata e dinin se per vete karakterin e tij dhe njohjen me mire se kushdo te ekonomise dhe shtetit shqiptar Mehmeti nuk mund te qendronte per shume kohe si “pioner i Enverit”. Ai do te bente reforma dhe do te sfidonte trashegimine e kalbur bashke me shendetin e ish- diktatorit…

  Vdiq Mbreti…. Rrofte Mbreti !

  Per ta zgjatur sundimin e saj, midis Mehmetit dhe Ramizit, “Pantera e Zeze” shqiptare, Nexhmije Hoxha sigurisht do te zgjidhte Ramizin me te cilin kishte shume me teper lidhje te ngushta qe ne kohen e luftes. Me Ramizin ne krye te shtetit e te partise, Nexhmija do ta vazhdonte te mbreteronte edhe pas vdekjes se mbretit te pafronesuar Enver.
  Me Ramizin ishin cimentuar edhe lidhje te ngushta familjare , pasi mbesa e Ramizit( vajza e vellait te tij, Teuta ishte nusja e djalit te madh te Enverit, Ilirit….. ) Nderkohe e shoqja fisnike e Ramizit, fort e nderuara Semiramis Alia- Xhuvani ishte e semure me kancer dhe i kishte ditet e numeruara.
  Keshtu Nexhmija mbetej mbretereshe e padiskutueshme pasi duke perdorur autoritetin e imponuar dhe te padiskutueshem te bashekeshortit Enver Hoxha dhe butesine e Ramizit, do te bente ligjin deri kur komunizmi do te jepte shpirt ne Shqiperi perballe uraganit popullor demokratik.
  Midis te dyve vetem Ramizi gezonte besimin e plote te Lady Makbethit shqiptar…. Keshtu trashegimtar i fronit paracaktohet Ramizi. Qe ti hapej rruga dhe te mos kishte ferra neper kembe duhej eleminiuar pengesa kryesore, shkembi i pakalueshem per te qe ishte vetem Mehmet Shehu.

  “Jagot” shqiptare

  Me zgjuarsine dhe dhelperine e sprovuar te tij ne shume e shume raste, Ramizi Alia fut ne loje edhe ish- krahun e djathte dhe aleatin kryesor te ish- kryeministrit Mehmet Shehu, Kadri Hazbiun. Si!? Shume kollaj…
  Me porosine apo te dy se bashku Ramizi dhe Nexhmija i premtojne Kadriut se do ta benin kryeminister te Shqiperise ne vend te Mehmetit….
  Karrikja, prestigji, privilegjet kane me shume vlere se miqesite dhe aleancat ne cdo sistem, ne cdo kohe, ne cdo vend. Me nje naivitet politik por edhe njerezor, Kadriu i mikluar nga kjo oferte e majme ala makbethiane hidhet ne sulm per te kapur karriken numer dy te shtetit shqiptar… Perseri leverdia reciproke!
  Po te shikoni procesverbalet dhe filmimet e gjyqit politik te Mehmet Shehut ne Byrone Politike diten para vetvrasjes, Kadri Hazbiu eshte nje nga sulmuesit me te zellshem kunder ish- aleatit dhe beniaminit te tij Mehmet Shehu…. Ah sa kokat i ka henger kjo e shkrete karrike!?
  Edhe egersia me te cilen Mehmet Shehu sulmon Ramizin dhe Kadriun ( “Jagot“ shqiptare ) ne letren e lamtumires per xhelatin e tij politik Enverin eshte nje deshmi plus, por jo e vetmja per kete kacafytje Makbethiane ne gjirin e kupoles komuniste shqiptare.

  Midis murit dhe shpates

  I vene midis murit dhe shpates se partise dhe parise komuniste, dores gjakatare e Mehmet Shehut e lare deri ne berryla me gjakun e qindra atdhetareve, demokrateve e antikomunisteve shqiptare deri ate nate, nuk i mbetet rruge tjeter vecse te terheq kembezen drejt zemres se tij….
  Ramiz Alia tashme e kishte te sigurte postin numer nje te shtetit dhe partise komuniste…
  Nexhmije Hoxha e ka te garantuar fronin e Mbretereshes de fakto te Shqiperise persa kohe Ramizi te ishte ne ate post.
  Dinastia komuniste e ka siguruar vazhdimesine e saj per sa kohe do te sundonte ai sistem perbindesh, qe nena ime e quante “Sociafikja” qysh ne 1973-in.
  Kadri Hazbiu ishte nje cironke ne krahasim me peshkaqenin Mehmet Shehu. Pa u mbushur viti do ti bashkohej Mehmetit ne nje nga gropat pa emer e pa nishan, sikurse te dy ata kishin varrosur mijera shqiptare te pafajshem…. Kush i ben varrin tjetrit duhet te pergatise edhe te vetin, thote nje shprehje e lashte shqiptare.
  Ky eshte skenari i kesaj kacafytje per karrike, pushtet…

  Perralla kineze me salce shqiptare

  Prandaj mos te merremi me fantazira e perralla kineze me salce shqiptare. Letra e CIA-s ne Buenos Aires eshte vetem nje mashtrim i sajuar ne menyre shume naive per ti dhene te drejte edhe per se vdekuri “largepamesise dhe fuqise mbinatyrore” te Tarzanit dhe diktatures se tij. Nuk perjashtohet mundesia qe ajo te jete sajuar edhe me dredhine e Ramiz Alise per te siguruar patjeter nje prove te forte per te perligjur krimin makbethian. Sic duket fantazma e tij u fanitej atij dhe Lady Makbethit tamam si ne tragjedite e Shekspirit dhe nuk i linte rehat.
  Nuk ka vrasje me te tmerrshme se sa ta detyrosh tjetrin te vrase veten, thote nje shprehje e vjeter indiane. Vetvrasja e imponuar ish- kryeministrit shqiptar mbarte me vete edhe mesazhin e frikes dhe tmerrit per popullin…
  “Mehmet Shehu ishte nje poliagjent i CIA-s, UDB-es, KGB-se sovjetike…. “, thoshte jo vetem gjykatesi dhe xhelati suprem jo vetem i tij Enver Hoxha.
  Propagande bajate per te treguar se syrit te Partise dhe diktatorit nuk i shpetonte asgje, se ata triumfonin jo vetem mbi nje, por mbi te gjitha agjenturat e sherbimet sekrete te botes , perfshi edhe CIA-n amerikane, vec e vec apo te marra se bashku… A nuk ndodhte keshtu edhe me sajesat e tij paranojake “per ti bere balle dhe per te shpartalluar cdo sulm te armiqeve te jashtem: NATO-s, Traktatit te Varshaves vece vec ose se bashku”….. Hajde Tarzan, hajde!
  Mesazhi ishte sa cinik edhe djallezor: popull, njerez kujdes, mbyllni gojen se ndryshe e hengret koqen e ullirit… Syrit dhe shpates sime nuk i shpeton askush. Kur ia ha koken, e coj ne vetevrasje te detyruar “krahun tim te djathte, shokun e luftes dhe te punes, vellain tim Mehmet Shehu”, sic e kishte quajtur deri diten e pushkatimit te tij te impugner, ju te tjereve u percelloj fare!
  Ne te vertete Mehmet Shehu ka qene po aq agjent apo poliagjent …. aq sa ka qene Enver Hoxha, Ramiz Alia, Nexhmije Hoxha….

  Nje detyrm moral per historine

  U drejtohem kolegeve shqiptare qe tu drejtohen Z. Ramiz Alise dhe Nexhmije Hoxhes dhe te marrin informacion sa me te sakte dhe te pa trukuar nga ata, por edhe nga burime te tjera para se te jete vone.
  Vete fakti qe Ramiz Alia pohon tani se ai nuk beson se Mehmet Sheshu ka qene agjent i huaj, tregon se ai ka brejtje ndergjegje per kete kacafytje makbethiane ne krye te Partise dhe shtetit makbethian komunist shqiptar.
  Per me shume detaje, drejtojuni Ramizit, Nexhmijes, por edhe burimeve te tjera te kohes. Ia kemi borxh historise se Shqiperise para se keta deshmitare te gjalle te marrin me vete sekretet aspak sekrete te kesaj periudhe historike.
  Ia kemi borxh popullit tone qe ti tregojme te vertetat e hidhura te luftes per karrike, per pushtet per privlegje, per sundim e mbreterim ne Shqiperi… dhe per krimet te pafund te ish- diktatures komuniste

  Diktature jo… Katrahure!

  Mehmet Shehut ia hengri koken lufta per karrike ne kupolen e ish- dinastise komuniste dhe konkretisht Ramiz Alia, Nexhmije Hoxha qe perdoren edhe Kadri Hazbiun derisa e palosen edhe ate….
  Dukuri te tilla te luftes per pushtet dhe kacafytjeve per karrike, per privilegje, per sundim pa kufi nuk kane ndodhur vetem ne Shqiperi….Ato jane universale qysh kur u krijua njerezimi e deri sot. Ato vazhdojne e do te vazhdojne per sa kohe te ekzistoje njerezimi.
  Ne rastin e Shqiperise ato moren permasa te perbindshme. Aq te perbindshme sa edhe diktaturat komuniste si e Causheskut ne Rumani, e Fidel Kastros ne Kube, e Kim Ir Senit ne Korene e Veriut ishin gati Perendim ne krahasim me diktaturen komuniste shqiptare.
  Diktatura komuniste ne Shqiperi nuk ka qene thjesht nje diktature… Ajo ka qene dhe mbetet nje perbindesh qe ashtu si shtriga hengri edhe kokat e bijve te saj me te devotshem si Mehmet Shehu, Kadri Hazbiu, Beqir Balluku, Sejfulla Maleshova, Omer Nishani, Petrit Dume, Abdyl Kellezi, Tuk Jakova….
  Diktatura komuniste ne Shqiperi nuk ka qene thjeshte nje diktature ne kuptimin klasik te fjales. Diktatura komuniste ne Shqiperi ka qene nje katrahure per popullin e saj !

  Reply to this comment
 14. Edmond Shallvari August 16, 01:18

  Shkrimi i Bashkim Shehut nuk perben dokument bindes per vetvrasjen e te atit. Mua me ngjan me proze letrare. Autori nuk ndodhet ne kontakt me personazhin, por e pershkrusn ate si cdo personazh romani. Kaq mund te shkruante edhe cdo autor tjeter.

  Reply to this comment
 15. ELIOT August 16, 13:47

  QE E VRANE MEHMETIN KJO GJE ESHTE E SIGURTE … ENVEERI I VRAU TE GJITHE RIVALET PER TI LENE VENDIN TE LIRE RAMIZIT DHE NEXHMIJES … ..E BERI SIC U BENTE ME MAFIAN … QE SA HERE VRITEJ OSE FUTEJ NE BURG KAPO .. TE TJERET VRITESHIN ME NJERI TJETRIN PER VENDIN .. DHE CFARE BERI MEHMETI PER POPULLIN …. ASGJE … KUR ENVERI E FUTI NE BURG NJE LAB QE ISHTE ZEVENDES MINISTER I MBROJTJES …. SEPSE I SHKRUAJTI PER MJERIMIN E POPULLIT .. MEHMETI JA MBAJTI KRAHUN .. NGA FRIKA APO NGA QE ISHTE DEBILE EGOIST ..NUK E DI… POR SKISHTE GUXIMIN TI TREGONTE REALITETI HITLERIT SHQIPTAR … PRANDAJ VDIQ U VRA AS QE NA PLASI .. DHE AJO GJE DIHEJ QE NGA DITA E PARE NE 1945 ..SE ENVERI E FILLOI ME QEMAL STAFEN ..DHE MOS ME THONE SE VRAU VETEN …. DHE E MBAROI NE VLLAIN E TIJE LABIN TRIM KOMANDANTIN E PULAVE MEHMET KOQEN … DHE . SA TE TJERE VRAU DORA E HITLERIT … ZOOTI E DIN POR UNE E DIJE . QE VETEM NE KUFIJ VRAU 10 MIJE TE RINJ ..QE DONIN TE JETONIN TE LIRE ..DONI DEMOKRACIE …. DHE KY KOMUNISTI KOQE NA CAN TRAPI ME PERRALLA …. L N C ….. LUFTE MUTI PER PUSHTUESIT KOMUNISTA .PER TE SHTYPUR POPULLIN..PER TE JETUAR VETE SI PASHALLARE .DHE PER TE MJERUAR POPULLIN…. PO TA DINTE QEMAL STAFA XHORXI MARTIN SADIK SATAVELECI SE CFARE DO TE NDODHTE PAS LUFTE ……. KURRE SE JEPNIN JETEN PER ENVER HITLERIN E RI TE SHQIPERISE ..POR DO TA VRSININ VETE ..ME DUART E TYRE ….. ASURAMENTO ….. JE SUIS SUR …. MERCI ..

  Reply to this comment
 16. Adi August 16, 18:28

  Spiuni Mehmet Ismail Shehu(Gadafi).
  ———————————————————–
  Kush eshte Mehmet Shehu?
  Te paret e Mehmet Shehut jane turq nga Izmiri. Ata erdhen ne Shqiperi si oficer te sherbimit sekret perandorak turk.. Perandoria Osmane per te mbajtur te shtypur popujt e gadishullit Ilirik(Ballkanit), ne te gjitha akset rrugore dhe ne pikat kycevte tij ndertoi qendrat e informativo-agjenturore.Keta agjent te zbulimit sekret osman u veshen me petkun fetar si shehlere, hoxhallar, por edhe prifterinje ortodoks me qellim per ti maskuar si njerez te Zotit dhe mbrojtur nga sulmet e luftetareve dhe kryengritesve te popujve ballkanas. Kjo lloje agjenture financihej rregullusht nga administrata osmane me lira turke dhe florinje.
  Detyra e kesaj agjenture ishte te informonte ne kohe dhe per gjithcka zbulimin e Stambollit.
  Nje nder keto familje spiunesh osmane ishte dhe familja SHEHU.
  Familja SHEHU u vendose ne fshatin Çorrush te Mallakastres ku kalone aksi rrugor Janine-Gjirokaster-Berat-Durres -Shkoder-Podgorice-Prishtine- Shkup.
  Kysh ishin detyrate familjes se SHEHLEREVE te Çorrushit :
  1-Te informonin per gjithcka qe ndodhte ne keto anecte trojeve shqiptare.
  2-Te grabiste karvanet tregwtare qe leviznin ne kete rruge.
  3-Te evidenconin Çetat Shqiptare te jugut dhe luftetaret e tyre antiturq.
  4-Te helmonin, vrisnin dhe vene ne prita per te vrare kuftetaret, patriotet dhe rilindasit shqiptar.
  5-Te vrisnin atdhetaret e gjuhes dhe te alfabetit shqip.
  6-Te pengohej dhe sabotohej me cdo kusht llidhja dhe badhkpunimi i atdhetareve te Janines me atavte Beratit, Shkodres, Prishtines dhe Shkuoit.
  Keta kane qene te paret e Mehmet Shehut.
  Mehmet Shwhu vet, i dale nga.nje familje e till ndoqi rrugen e krimit si dhe te paret e tij.Ai u edukua dhe u rrit mes aventurash krimi si vrases, terrorist, hajdut dhe grabites i permasave me te medha.
  Vrasjet e tij qysh ne rini jane pa fund.Si kriminel i till ai u vu ne shenjester te zbulimevevte huaja nga fashuzmi, Beogradi, Athina , Rusia, Ankarajave tj dhe u kryeu atyre sherbimevte rendesishme.
  Me irjentim te OZNAS jugosllave u fute ne ushtrine ckirimtare shqiptare dhe me ndihmen e Beigradit u be komandant i brigades pare shqiptare.
  Krimet e agjentit, terroristit dhe kriminelit me te madh antishqiptar Mehmet Shehu jane pa fund dhe te dokumentuara. si vrasjet
  ne Korce, Martanesh, Lushnje, Tirane, Mirdite, Shkoder …helmimi i Sokrat Bufit dhe vrasja e qindra ushtarakeve te lart shqiptare qe kushin mbaruar shkollat ne Itali e Austri, por edhe me vone pas clirimit te vendit deri sa vrau veten.
  Kalemxhinjte mallakastriot me tebdenca te theksuara islamikevturko-arabe dhe krahinore si Xhevdet Shehu, Idajet Bejqiri e tj, le te shkruajne savte duan se hengren nfa nje dherrime prej ketij krimineli, por terroristin antishqiptar torko-arab Mehmet Shehu nuk do ta reabilitojne dot, sepse ate e ka denuar populli dhe tere kombi shqiotar.
  Krimineli dhe terroristi nuk behet patriot dhe hero.
  Ju lutem botojeni kete koment.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*