Gafat e një historiani semplist

September 6, 2016 12:03

Gafat e një historiani semplist

 

Nga Prof. Dr. Shahin Leka

 

Në librin e tij “Lufta civile në Shqipëri 1943-1945” me autor Uran Butkën, autori na jep informacion të pasur për veprimtarinë e Ballit Kombëtar (BK) dhe lidhjet e tij me strukturat e tjera, të para këto në një këndvështrim ndryshe nga sa i kemi njohur më parë. Në këtë terren patjetër lindin dhe diskutime.

Në këtë libër voluminoz gjen një trajtesë të veçantë çështja e luftës civile në Shqipëri në vitet 1943-1945, një çështje kjo sa delikate aq edhe e debatuar. Menjëherë lind pyetja, a ka pasur luftë civile në Shqipëri gjatë Luftës së Dytë Botërore? Nëse po, në çfarë rrethanash lindi, ç’përmasa ka patur, cilat janë arsyet që e kanë shkaktuar. Këto çështje do të përpiqem të trajtoj në këtë shkrim për periudhën e viteve 1943-1944, nëpërmjet një vështrimi kritik të librit të zotit Butka. Siç na këshillon edhe zoti Uran, për të zbuluar e gjetur të vërtetën, edhe unë në analizën time do përpiqem të argumentoj të vërtetën, sigurisht brenda kufijve që na mundëson një artikull.

 

Në vjeshtën e vitit 1943 po kristalizoheshin dy vija:

a). Vija e Ballit Kombëtar, që në kushtet e një tronditjeje e krize të thellë, si rrjedhojë e hedhjes poshtë të Marrëveshjes së Mukjes nga Partia Komuniste (PK), e ndiente dobësinë e vet e nuk gjente kurajë të hidhej në luftë të vendosur kundër nazistëve. Përkundrazi e gjeti të udhës të bashkëpunonte me ta, të futej në strehën e tyre.

b). Vija e Partisë Komuniste, e Frontit Nacionalçlirimtar (FNÇ), e cila krahas luftës së pandërprerë kundër pushtuesve, po shihte edhe mundësinë për të siguruar pas çlirimit pushtetin e vet.

Këto dy qëndrime bëhen të qarta e zyrtarizohen në ditët e para të tetorit. Më 1 tetor Enver Hoxha shtron çështjen e jep udhëzime për nisjen e luftës kundër Ballit Kombëtar, për shpartallimin e tij. Pak ditë më vonë më 7 tetor Mit’hat Frashëri nëpërmjet një qarkoreje porositi të pezullohet çdo veprim luftarak kundër forcave gjermane.

Duke pretenduar se ka shpërthyer luftë civile, M. Frashëri përpiqet të akuzojë si shkaktare të saj PK e FNÇ. Është e vërtetë që gjysh gjatë muajit shtator u vunë re disa përplasje ndërmjet dy palëve, e vijuan edhe gjatë tetorit. Po pse ndodhën këto, a ishin këto në përmasat e një lufte civile? Së pari, këto ishin raste të veçanta, e së dyti, ç’ka është dhe më kryesorja, është qëndrimi që mbahej ndaj pushtuesve. Formacione të BK kishin filluar bashkëpunimin me të, çka u zyrtarizua me qarkoren e 7 tetorit.

Shtrohet pyetja, a përbën luftë civile kur njëra palë lufton kundër pushtuesve e tjetra bashkëpunon me të. Pretendohet se ky ishte thjesht një pezullim. Pezullim?! Pse pak është të pezullosh veprimet luftarake? (Nëse ka pasur të tilla). Po pjesëmarrësit dhe më keq ishin të kënaqur. Të paktën nuk do të goditeshin nga një grupim force i një partie politike (BK). Edhe po të pranojmë se kemi të bëjmë me një pezullim, të paktën ndodhemi përballë një bashkëpunimi të qartë të formacioneve të balliste me trupat naziste.

 

Në librin e tij zoti Uran na jep një tabllo të luftimeve të zhvilluara ndërmjet çetave të Ballit dhe formacioneve të UNÇSH, gjatë muajve tetor-dhjetor 1943. Njëherazi na thotë se luftimet kundër pushtuesve kanë qenë të pakta. E vërteta është ndryshe. Me të hyrë në vendin tonë, kolonat gjermane duke zbatuar planin e operacionit të pushtimit të emërtuar “Achse” (Boshti), u pritën me goditje të shumta gjatë rrugëve të komunikacionit. Në këto rrethana, trupat gjermane ndërmorën disa operacione lokale që synonin t’i merrnin UNÇSH nismën, të zotëronin rrugët e komunikacionit dhe të pushtonin disa qytete që ndodheshin ende në duart e UNÇSH-së.

Epiqendër e luftimeve u bë zona Tiranë-Elbasan, si rrjedhojë e të cilave dështoi operacioni armik në Arbanë më 9 tetor, u kryen një varg goditjesh në afërsi dhe në brendësi të Tiranës, u përballuan goditjet gjermane nga forca të Br. III S e të Grupit të Pezës në zënien e Kodrës së Saukut e të Urës së Farkës, forca të Br. I S shkatërruan një autokolonë gjermane në pritën e organizuar në Derven, 25 km afër Elbasanit, dështoi operacioni gjerman prej 3.500 vetësh në zonën e Pezës etj.

Luftime të ashpra u zhvilluan në Zonën e parë Operative Vlorë-Gjirokastër, luftimet u zhvendosën gjatë rrugës Gjirokastër-Tepelenë, në kalanë e Borshit, në drejtim të Fterrës e të Kurveleshit, për të vijuar në shumë pika të qarkut të Vlorës, duke përballuar operacionin gjerman “Elibote”. Po gjatë muajt tetor luftime të shpra u zhvilluan në qarkun e Korçës. Ato nuk u ndalën edhe në krahina të tjera të vendit si në Berat, Fier, Lushnje, Mallakastër, Shkodër etj. Një veprimtari efektive luftarake kryen edhe njësitet guerile në qytete, duke ndërmarrë aksione tepër të guximshme që u shkaktonin pushtuesve nazistë tension e dëme të mëdha.

Gjatë mujave nëntor-dhjetor 1943, pushtuesit gjermanë zhvilluan fazën e parë të mësymjes së përgjithshme të Dimrit, duke kryer tre operacione të rëndësishme: operacionin në Pezë, në qarkun e Dibrës dhe në zonën Çermenikë-Shëngjergj-Martanesh. Pa dashur të trajtoj të tre këto operacione, po ndalem pak në operacionin në Pezë, të emërtuar “505”. Në perimetrin e rrethimit prej rreth 650 km2 të kësaj zone, përveç Grupit të Pezës, ndodheshin dhe Br. III S, si dhe 1.500 italianë. Në këto kushte vështirësohej manovra e forcave partizane. Sidoqoftë ata luftuan me trimëri për disa ditë rresht (5-10 nëntor).

Grupi i Pezës, nëpërmjet manovrimeve brenda dhe jashtë zonës, mundi të shkëpusë kontaktin me armikun, ndërsa Br. III S, pas shumë përpjekjesh e me humbje të rënda, mundi të dalë nga rrethimi. Por ajo që tërheq vëmendjen është se pak ditë mbas përfundimit të operacionit, komanda gjermane detyrohet të pohojë “ka filluar përsëri gjallërimi i bandës komuniste që drejtohet nga Myslim Peza”, në rajonin në jug të Tiranës. Kërcënimi serioz mbi kryeqytetin vijonte.

 

Komandat gjermane pohojnë pjesëmarrjen e formacioneve balliste në operacionet e tyre, por ndërkohë theksojnë se ato “janë në gjendje inferioriteti kundrej komunistëve, si në pikëpamje ushtarake, ashtu edhe në pikëpamje organizative”. Pa kaluar ende tre muaj në vendin tonë, pushtuesit gjermanë në ndeshjet me forcat partizane, vlerësojnë aftësitë e tyre luftarake e morale, ndërsa duke bashkëpunuar me ballistët vënë re tek ta mungesën e rregullit, të disiplinës e moralin e ultë. Njëherazi, këto dokumente dëshmojnë bashkëpunimin e formacioneve balliste me pushtuesit nazistë.

Në veprimet luftarake të zhvilluara ndërmjet formacioneve të BK dhe forcave partizane, zoti Uran thekson se këto luftime ndesheshin vetëm shqiptarë, duke na e dhënë këtë si argument të luftës civile. Ky është një trajtim tepër semplist, zoti Butka. Nuk mund të fragmentarizohen në këtë mënyrë veprimet luftarake. Ato kanë lidhje e ndikim te njera-tjetra. Një pozicion i kapur nga ballistët mund të siguronte krahët e trupave gjermane, apo zënien e nyjeve rrugore, lehtësonte lëvizjen e kolonave gjermane etj.

Në fazën e Dytë të Mësymjes së Përgjithshme, komanda gjermane ndërmorri gjatë mujave janar-shkurt 1944 dy operacione të mëdha në Shqipërinë e Jugut, ku ishin përqëndruar e vepronin forcat më të shumta të UNÇSH-së. Operacionet do të kryheshin në zonën Korçë-Berat dhe Vlorë-Gjorokastër. Një operacion mësymës ndërmorën trupat gjermane gjatë kësaj faze edhe në zonën e Tropojës për të shkatërruar këtë bazë të rëndësishme politike-ushtarake të LANÇ-it në veri të vendit.

Pikërisht në fillim të kësaj faze BK organizoi më 3 janar 1944 në Berat, Kongresin e Parë të tij. Platforma e tij shpreh qartë degradimin e mëtejshëm të BK dhe bashkëpunimin e plotë të tij me pushtuesit nazistë. Qëllimi i kongresit ishte, siç shprehet autori në libër, “përcaktimi i një politike të re, të ashpër që t’i përgjigjej flakë për flakë mësymjes komuniste në luftën civile”.

 

Arritjen e rezultateve në këtë luftë BK e mbështeste në dy shtylla: së pari në shkatërrimin e UNÇSH nga pushtuesit gjermanë dhe së dyti, krijimin e një fronti të përbashkët me të gjitha forcat kundërkomuniste. Sigurisht BK nuk ishte i veçuar nga grupimet e tjera të quajtura nacionaliste, por tashmë bashkëpunimi me ta e thellon më tej, qoftë edhe me ato që ishin demaskuar tërësisht si bashkëpunëtorë të pushtuesve.

Po kështu, nëpërmjet luftëskundër komunizmit, synohej të shkatërrohej UNÇSH, e cila kishte tashmë një mbështetje të fuqishme në popull, ishte e vetmja forcë serioze që luftonte kundër pushtuesve. Goditej kështu lufta e popullit shqiptar kundër nazizmit, i vihej shkopinj nën rrota qëndresës së popullit. Shkatërrimi i kësaj qëndrese në kushtet kur përfundimi i Luftës së Dytë Botërore po afrohej, vinte në rrezik pavarësinë e vendit.

Ajo që tërheq vëmendjen në punimet e këtij Kongresi, është synimi që BK të afrohej, madje të shkrihej me qeverinë kuislinge. Edhe pse formalisht nuk u pranua, në realitet u realizua. Tre nga drejtuesit kryesorë të saj, Koço Muka, Bahri Omari dhe Kolë Tromara u kërkuan nga BK. Rreth një muaj më vonë, pas masakrës së 4 shkurtit 1944, të të tre u emëruan në qeverinë e Rexhep Mitrovicës. Largimi i tyre nga BK ishte i planifikuar, siç shprehet vetë autori, për të mos kompromentuar publikisht organizatën. Madje autori na tregon qëllimin e vërtetë të këtij veprimi. Qeveria do të mbështeste BK me para dhe armatime, ndërsa ajo nga ana e saj, synonte të përmirësonte imazhin e saj të keq, sidomos pas masakrës së 4 shkurtit. E shikoni çfarë pazari i fëlliqur. BK duke pranuar haptazi të përfshihej në një qeveri kuislinge, demaskon veten edhe si bashkëpunëtore me pushtuesit.

Por shpresat e BK për shkatërrimin e UNÇSH, u tretën si kripa në ujë. Njësitë e UNÇSH pavarësisht humbjeve që pësuan, e përballuan mësymjen e trupave naziste. Ato, jo vetëm nuk u asgjësuan, por në mars kaluan edhe në kundërmësymje, çka përbënte një befasi të plotë për komandën gjermane, e cila vlerësonte se vetëm në pranverë mund të ketë përsëri një ringritje të komunistëve.

 

Kundërmësymja u zhvillua konkretisht në Shqipërinë e Jugut. Gjatë saj u çliruan pothuaj të gjitha zonat e shkelura prej armikut në dimrin e viteve 1943-1944. Gjatë kundërmësymjes u panë dy dukuri krejt të ndryshme. Nga njera anë, formacionet balliste e thelluan më tej bashkëpunimin me trupat naziste, duke shërbyer si udhërrëfyese e në ndonjë rast edhe duke marrë pjesë në formacionet luftarake të tyre. Ajo që tërheq vëmendjen është se komanda gjermane vinte re te ballistët disiplinë të çthurur dhe aftësi luftarake të ulët.

Krejt ndryshe ndodhte me repartet e njësitë e UNÇSH. Ato vlerësoheshin për mjeshtëri luftarake, aftësi në drejtim e sdiomos për heroizmin dhe moralin e lartë. Oficeri anglez H. Tilman, në natë e acartë të 26 janarit 1944 shoqëronte kolonën me punëtorët, spitalet me të sëmurë, të plagosur e partizanë të Zonës së Parë Operative. Në marshimin e vështirë përmes Qafës së Dhëmbelit, në kujtimet e tij, ai shkruante “ishte një pikëpyetje të përcaktoje se kush meritonte më shumë simpati, partizanët me gjymtyrë të thyera, apo ata që mbanin mbi supe vigjet me të plagosur gjatë errësirës dhe të mbytur në djersë, që me zor mbaheshin në këmbë, për shkak të akullit rrëshqitës”. Të befasuar nga rrjedhat që po merrte LANÇ-i, ishin edhe anglo-amerikanët, të cilët u ndodhën përballë një ringjalljeje të papritur të partizanëve. Në mars të vitit 1944 qeveria angleze verente se “ringjallja e partizanëve është rrjedhim i shkathtësisë dhe i elasticitetit të Brigadave të Luftës Nacionalçlirimtare, për të cilën një muaj më parë është thënë se qenë shkatërruar nga operacionet gjermane. Forca e partizanëve duket se qëndron në disiplinën e tyre, në energjinë dhe qartësinë e qëllimit të tyre, cilësi këto që për çudi, u mungojnë kundërshtarëve të tyre nacionalistë”. Për shkatërrimin e kësaj ushtrie shpresonte e fërkonte duart BK?! Këtu qëndronte patriotizmi i tij?!

Sikurse e kemi theksuar dhe më lart, BK kishte tashmë në plan të parë luftën kundër komunizmit, duke menduar se PK pas lufte rrezikonte të merrte pushtetin. Po mundësia që PK të merrte pushtetin pas lufte ishte e madhe. PK duke pasur në epiqendër luftën kundër pushtuesve, synonte edhe për të siguruar pushtetin pas çlirimit. Në këtë këndvështrim e vlerësonte të drejtë që të luftonte edhe kundër aryre forcave që i ishin shmangur luftës kundër pushtuesve, bashkëpunonin me të, e për më tepër ishin edhe kundërshtarë  ideologjikë të tyre. Por çfarë priste BK në një situatë të tillë, kur PK kishte epërsi të plotë në forca dhe gëzonte mbështetjen e popullit. Dihet që PK çështjen e marrjes së pushtetit e kanë objektiv kryesor politico-strategjik të tyre. Po kështu Zoti Uran ka të drejtë kur thotë se UNÇSH kishte karakter ideologjik, të paktën kështu mendoj unë. Politizimin e UNÇSH e kam trajtuar në një çështje më vete të emërtuar “A u politizua Ushtria Nacionalçlirimtare”. Në përgjigje të kësaj pyetjeje shprehem se PKSH i kushtoi vëmendje të veçantë kontrollit dhe konsolidimit të rolit të saj në formacionet e UNÇSH. Për këtë qëllim “duke filluar nga çetat, kompanitë ngriti celulat e partisë, në batalione byrotë dhe komitetet e partisë në brigade e divizione. Ndërsa komisarët dhe zëvendëskomisartë dhe pse qenë funksione që vareshin nga Shtabi i Përgjithshëm, ishin të deleguarit e partisë në ushtri”. Më tej shprehem se “nëpërmjet një kontrolli dhe drejtimi tërësor… të LANÇ-it, PKSH synonte të përdorte UNÇSH jo vetëm për plotësimin e detyrës kryesore, atë të çlirimit të Atdheut nga pushtuesit nazi-fashistë, port a përdorte atë edhe si krah të armatosur të revolucionit, për të rrëmbyer pushtetin politik, qysh gjatë kohës së luftës”.

 

Në këto rrethana BK dhe grupimet e tjera nacionaliste që bashkëpunonin me nazistët, ndodheshin përballë një realiteti të hidhur. Ndërkohë që ata po rrëshqisnin drejt dobësimit e degradimit, Fronti nacionalçlirimtar dhe UNÇSH, jo vetëm përballuan operacionet e mëdha të armikut, por edhe po shtronin rrugën për marrjen e pushtetit pas çlirimit.

Në fillim të verës të vitit 1944, gjendja politiko-ushtarake për Gjermaninë naziste paraqitej tepër e vështirë. Si rrjedhojë e fitoreve të arritura në të dy frontet, si në atë të Lindjes dhe në atë të Perëndimit, ushtrisë gjermane po i zvogëlohej hapësira e veprimit. Po krijoheshin kushtet për hapjen e Frontit të Dytë në brigjet e Francës deh po i ngushtohej dara e rrethimit. Njëherazi këto fitore e frymëzuan, e nxitën më tej Luftën Nacionalçlirimtare të popujve të tjerë kundër robërisë fashiste. Ushtria naziste po shkonte drejt katastrofës, disfata e saj tashmë ishte e sigurt. Tepër e shqetësuar ishte komanda gjermane edhe për gjendjen në Shqipëri. Sulmet dhe pritat, pohohet në dokumentet e tyre, janë shtuar kaq shumë sa na bëjnë të mendohemi seriozisht. Përballë kësaj gjendje komanda gjermane u detyrua të ndërmarrë një mësymje tjetër me përmasa strategjike, me të cilën synohej të asgjësohej UNÇSH dhe të krijohej në Shqipëri një zonë e qetë, ku forcat gjermane të manovronin me lehtësi nga thellësia e Ballkanit drejt bregdetit shqiptar dhe të lëviznin të sigurt në rrugëkalimet gjatë tërheqjes për në Veri.

Gjatë kësaj mësymjeje e zhvilluar në qershor të vitit 1944, aftësitë luftarake të armikut shteruan në një kohë më të shkurtër, në rreth një muaj. Pa përfunduar ende operacioni mësymës UNÇSH-ja kaloi në kundërmësymje, çka u shndërrua pa ndërprerje në mësymje të përgjithshme. Në këtë mënyrë dështoi plotësisht përpjekja e armikut për t’i rrëmbyer UNÇSH-së nismën operative-strategjike. Në fund të Qershorit 1944 Divizioni I Sulmues filloi kalimin në Shqipërinë e Mesme e të Veriut.

Pasi e pranon dështimin e operacionit armik të qershorit, zoti Uran na thotë se forcat gjermane në Shqipërinë e Mesme e të Veriut përbëhen nga kontigjente të vogla e të papërfillshme, që nuk paraqesni interes për forcat partizane. Lufta kundër pushtuesve realisht mbetet formale dhe rastësore. Vëmendja e tyre po përqëndrohej në asgjësimin e formacioneve zogiste e të krerëve të Veriut. Jemi të detyruar atëherë të japim një pasqyrë të veprimeve luftarake të UNÇSH, sigurisht jo për dhjetë a pesëmbëdhjetë ditë, por për gjithë periudhën pesë mujore korrik-nëntor 1944.

 

Vijon nesër

September 6, 2016 12:03
Komento

60 Komente

 1. naku September 6, 12:41

  Kam bindjen se Butka eshte i ndergnegjshem per cka ka ndodhur por i deshperuar kerkon te “rehabilitoje”ate qe s’mundet,fytyren e zeze te BK dhe drejtueseve miop te tij. Artikulli ve perballe fakte te pa kundershtueshme dhe ju falnderojme,ljbri i Butkes eshte totalishte i pa vlere perballe te vertetes. Debati i bere vlen sepse,sa me shume debatohet aq me shume dalin fakte diskredituese per BK. Lidhjet e ballisteve me pushtuesit jane te evidentuara,dokumentuara dhe te pa diskutueshme. Synimi i pushtetit eshte me se normal. Largpamsia e UNCSH dhe drejtuesve te saj,Enver Hoxhes etj ka qene vertete e fenomenale. Meritat nuk mohohen.

  Reply to this comment
  • NA I SHPIFET.. September 6, 15:08

   eshte afer kriminales kjo qe po ben gazeta me ster-ster-ster zgjatjen e debatit artificjal ne luften e dyte boterore sepse:

   amerikanet
   anglezet
   sovjetiket
   gjermanet
   italianet kane pranuar 100 /100 se FRONTI NCL CLIRIMTAR FITOI

   DHE ISHTE NE VENDIN ,KOHEN DHE DREJTIMIN E DUHUR.

   eshte po aq kriminale qe sot per te fshehur krimet satanike te berishizmit…behen keto beteja te gazeta dita.

   te mbledhesh gjithwe krimet dhe tradhetite e gjithe armiqve te shqiperise jane shume me te vogla se ato qe ka bere sali satanai qe cudiresht anti-ambasadori e quajti NDER TE NDEGJONTE KESHILLAT E KETIJ KRIMINELI.

   AKOMA ME KRIMINALE ESHTE TE NDEGJOJME NE GAZETEN E DITES PERVERSIN QE KOMENTON ME PSEUDON INTELEKTUAL..

   KUSH ESHTE KY DJALL I ZI ??

   Per te ardhur ne ndihme per debatin qe keni me Nastradinin kete spermazoid te ESAT PASHTRADHTARIT ZOGKURVARIT & SALICARIT po te jap autopsine e kesaj kufome te pa kallur:
   1………………nastradin esat pash toptradhetari
   Marrëveshja e tradhetarit Eset pash Toptani me Jovanoviçin nuk ishte veprimi i parë me të cilin Esat Toptani merrte nëpër këmbë interesat e shenjta të popullit shqiptar, të cilin nuk e deshi dhe nuk e vlerësoi kurrë, por e përdori vetëm për interesat e tij personale. Përmendet sidomos dorëzimi i Shkodrës Malit të Zi në marsin e vitit 1913, pas vrasjes tinzare të komandantit të garnizonit të qytetit, Hasan Riza Pashës, me qëllim që të siguronte përkrahjen e Malit të Zi për t’u vënë në krye të Shqipërisë si dhe për të marrë një shumë prej 600 000 franga, që iu dha nga malazezët. Ky veprim pasohet nga pazarllëku me qeverinë greke në shtatorin e vitit 1913, të cilën e njoftoi se ishte i gatshëm të vihej në dispozicion të saj. Kushti ishte që, kur të shpallej sundimtar i Shqipërisë, Greqia t’i jepte mbështetje diplomatike, asistencë në të holla dhe ndihmë ushtarake për rrëzimin e qeverisë së Vlorës. Në funksion të ndihmës ushtarake Esati do të merrej vesh me grekët për të përcaktuar kufijtë sipas vullnetit të tyre. Edhe qeveria serbe, hyri gjithashtu në traktativa me Esat Pashën. Sipas përfaqësuesit diplomatik serb në Sofje, M.Spalajkoviç, Esat Toptani duhet t’i ketë shprehur të njëjtën gatishmëri edhe Serbisë, të cilës i kërkoi që ta mbështeste për të rrëzuar qeverinë e Vlorës. Si shpërblim do të rregullonte në favor të Serbisë çështjen e daljes serbe në detin Adriatik
   2……………………nastradini zogu kurves
   1.Shipëria impenjohet t’i bashkohet Jugosllavisë me bashkim personal.
   2.Kryetar i shtetit shqiptar do të jetë Ahmet Zogu, që më vonë do të njohi dinastinë Caragiorgvitch.
   3.Qeveria Jugosllave, me gjithë mjetet diplomatike dhe ushtarake, do të njohi Ahmet Zogun si kryetar shteti …dhe i atribuon me një herë një kontribut vjetor të shtetit.
   4. Ministria e Luftës Shqiptare do të anullohet dhe Shqipëria heq dorë që të ketë një ushtri Kombëtare.
   5.Shqipëria do të mbajë një gjindarmëri aq të fortë sa të mbaj qetësinë e brendshme të vendit për të ndaluar e çfarosur çdo lëvizje të ngritur kundëra Ahmet Zogut dhe kundra regjimit të vendosur prej tij.
   6.Në këtë gjindarmëri do të bëjnë pjesë edhe oficera rus të ish ushtrisë të Gjeneralit Ërangel që tashti ndodhet në Jugosllavi. Qeveria Jugosllave do të mbajë atë gjandarmëri me mjete financiare dhe armë.
   7.Në gjandarmëri mund të hyjnë për të shërbyer edhe oficerat jugosllavë dhe të tjerë që qeveria Jugosllave do të pranoi në interes të dy vendeve.
   8.Midis Shqipërisë dhe Jugosllavisë do të stabilizohet një bashkim doganal në bazë të së cilës akordohet liri e plotë e importimeve dhe eksportimeve të mallrave të dy vendeve. Edhe transiti nëpëmjet kufijve të dy vendeve do të jetë i lirë për ushtarët e dy vendeve.
   9.Përfaqësuesit e jashtëm Jugosllav do të ngarkohen edhe për interesat e Shqipërisë, e cila heq dorë që të mbajë zyra diplomatike dhe konsullata të saja jashtë shtetit…….ect ect
   3’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin fashisti
   Kurora e Skënderbeut i dorëzohet nga Nastradin Verlaci mbretit xhuxhmaxhuxh Viktor Emanuelit
   Në datën 16 prill 1939, u zhvillua në Quirinale ceremonia e ofertës së kurorës.
   Në fjalën e tij Nastradin Vërlaci tha: “Vijmë tek ju madhëri, të dërguar prej popullit shqiptar që e ka shprehur vullnetin e tij me votën në Asamblenë Kushtetuese të mbledhur në Tiranë më 12 prill. Vijmë në emër të këtij populli që në një ofertë të njëzëshme i dhuron me devozion shpirtëror ma-dhërisë suaj kurorën e Shqipërisë. Ajo është e denjë për lavdinë tuaj sepse ka breruar kryet e Skënderbeut, heroit kombëtar shqiptar, i cili e valëviti flamurin e tij përbri flamujve të kombit italian. Me besimin në zemër se madhëria juaj do të pranojë këtë votë të njerëzve tanë, ju shprehim sot dëshminë dhe betimin për besnikërinë tonë dhe të të gjithë popullit nastradin shqiptar”.
   Mbreti u përgjigj: “Dë-shirojmë t’ju shprehim ndjenjat tona të mirënjohjes për mesazhin që ju na përcollët në emër të popullit nastradin shqiptar. Ne jemi të lumtur të mirëpresim votën e popullit tuaj trim e fisnik si dhe të pranojmë kurorën e Shqipërisë që ai na ofron, me të cilën lidhen kujtimi i lavdishëm i Skënderbeut.
   Që sot fatet e Shqipërisë do të jenë të pandashme nga ato të Italisë
   4‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin nazisti
   Regjimenti 21 SS Skanderbegu Shqiptar ishte pjese e një Regjimenti SS gjerman si pjese perberese e “Forcave të Armatosura SS”,
   Regjiment malor(alpin) i krijuar nga shefi i Gestapos Heinrich Himler, zyrtarisht nen titullin ne gjermanisht 21.
   Waffen-Gebirgs Division der SS Skanderbeg (Albanische Nr. 1) ishte emëruar sipas emrit te Gjergj Kastrioti Skënderbeut,
   Regjimenti 21 SS Skanderbeg u krijua pas pushtimit nazist në Mbretërinë se Jugosllavisë në vitin 1941. Gjatë 1942 dhe 1943 si Wehrmahti ashtu dhe sherbimi sekret SS kërkuan nga shqiptaret e Kosoves qe të ruanin ligjin dhe rendin,si dhe te pengonin partizanet jugosllave si dhe kunder rezistences antifashiste shqiptare. Njesia ushatarake shqiptare u vu nën komandën e kryegjeneralit August Schmidthuber, te rekrutimit ne regjimente speciale SS. Njesia SS Skanderbeg Malor luftoi kundër forcave partizane të Enver Hoxhës që ishin në rritjen dhe konsolidimin e veprimet e tyre, si në Shqipëri dhe ne Jugosllavi
   5’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin terroristi
   Bandat e “Komitetit të Maleve” kërkonin rrëzimin e pushtetit me çdo kusht dhe me çdo çmim që të ishte i mundur, duke mos kursyer gjakun e askujt, mjaftonte që të arrihej qëllimi. Ishim përballë një terrori dhe një kasaphane të pashembullt. Vrasjet e tyre kishin arritur dhe te gratë, pa pyetur për asnjë ndjenjë njerëzore. Nuk ishte pak rasti i kunatave, Marta e Prena Tarazhi, të cilat u rrëmbyen natën mizorisht nga bandat, vetëm për faktin se kishin shkuar në hekurudhë dhe nxisnin emancipimin në radhët e grave në zonë. Ato u lidhën me litar pas një peme kumbulle dhe aty, në mënyrën më barbare, iu prenë gjinjtë dhe u masakruan me thika derisa vdiqën. Ka raste të tjera si ai i Dilicës së Fregnit, të cilën e grabitën natën po ato banda për të cilat po flasim, duke e hequr me forcë nga duart e nënës së saj qorre, dhe e çuan diku afër shtëpisë, ku pas masakrimit e therën dhe e pushkatuan. Tipike në kësisoj rastesh është ai i vajzës nga Oroshi që quhej Prena Përkola, e cila njihej ndryshe me emrin “Cuca e Oroshit”, që e vranë me armë në prezencën e dy fëmijëve të mitur (Agimit dhe Albinës) në djep. Apo ai i Shkurte Carës apo Mrika Lokës. etj etj qe jane me mijra
   6””””””””””””””””Nastradini spiuni shokeve tip Kasaruho
   Disa këshilltarë të Presidentit të Republikës, Bujar Nissani, rezultojnë spiunë të Sigurimit të Shtetit, ku me raportimet e tyre kanë fikur disa jetë njerëzish. Konstatimi ka ardhur nga shoqata e ish të përndjekurve politikë, me në krye Skënder Tufën, ish-koordinatori i grevës së urisë. Ish të përndjekurit politikë akuzojnë presidentin Nishani, se e ka mbushur institucionin e Presidencës me spiunë të Sigurimit të Shtetit dhe me njerëz me të kaluar të zezë komuniste. Me anë të një deklarate, ata akuzojnë Presidentin se ka dekoruar njerëzit e Sigurimit të Shtetit. Të përndjekurit përmendin edhe një shembull konkret. Bëhet fjalë për Amik Nastradin Kasoruhon, këshilltar i presidentit Nishani, por i implikuar në Sigurimin e Shtetit. Ata deklarojnë se Partia Demokratike është kthyer në një ombrellë e spiunëve. “Mësuam edhe një herë se këshilltari i presidentit Nishani, z Amik Nastradin Kasoruho, ka qenë bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit. Ky person ka marrë dekoratën “Nderi i Kombit” për rezistencë në burgje kundër diktaturës, veprim ky që fyen qindra martirë të vërtetë, të cilët rezistuan realisht e sot ndoshta jetojnë në mjerim dhe të harruar. Për këtë arsye, kërkojmë t’i hapet dosja Amik Kasoruhos dhe t’i hiqet menjëherë titulli që mban padrejtësisht. ky nastradin
   7’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin gomari pa shtet pa atdhe,pa dinjitet thjesht nje zvarranik forumesh
   ca gjera duhet ti themi sakte SOT kur ajo shoqeri eshte shperfytyruar si as nje komb ne historine njerzore.Atehere kishte diktature qe e pranonte vete DIKTATORI I DASHUR DHE I PAHARRUAR por kisht shtet
   mbrojteje
   arsim
   kulture
   shkence
   mjeksi
   nafte
   krom
   baker
   pyje
   dipllomaci
   plantacjone
   sera
   transport
   hidrocentrale
   bonifikim
   ……..
   po sot????????????????????
   tritol
   ndertim pa leje
   prostitucjon
   hashash
   gomone
   parlamet bordello
   ambsadore porno
   anti urbanistika
   rruget thertore
   enegji e papaguar
   bakri 0
   kromi 0
   vrasje politikanesh
   vrasje oficeresh shiku
   gerdece
   21 janare
   zhdukja e hakljave
   borxhet strasfere
   krimi ne familje
   ……….
   sot shqiperia eshte
   1-shprehje gjeografike qe ruhet nga Nato
   2-merr fryme nga 1.4 miljon shqiptaret e perendimit
   3-eshte regjim ambasdorial qe nga koha e rajersonit
   4- eshte e pushtuar de fakto nga ushtria e drog-diller-ave
   5-ka nje popull sot qe i ka perfunduar shpelarja e trurit
   6-ka nje klase politike qe e ka lene pa pune Asfaline dhe ish UDB
   Nuk do deshiroje njeri te lavderoje ate sistemin para 90′ qe ishte me detyrim percaktim POR TE PAKTEN BANORET E FERMES KAFSHEVE QE JETOJNE SOT NE SHQIPERI TE MOS SHAJNE DJALIN E GJYLOS PA NDERTUAR SHTETIN E SHQIPTAREVE.
   THJESHT KENI KALUAR NGA NJE DIKATATURE NE NJE MONSTRATURE E DROGES DHE E PROSTITUCJONIT POLITIK

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku September 6, 19:27

    Po ku je o shpetimtar, po dil mor me emer te ringjallesh socpordhizmin dhe te te quajme Enver Bythoja i Dyte.

    Reply to this comment
    • VF LP September 6, 20:37

     @Plaku Xhuxhumaku
     Po ti o kadaver nxirre dhe ti emrin te te shikojme cfare NEVOJTORE je!

     Reply to this comment
     • Plaku Xhuxhumaku September 6, 22:07

      @VFLP O shkerdhate muti une shkruaj vetem nje rrjesht dhe nuk pretendoj te zgjidh problemet e kombit si puna e ketij shurros me siper, apo je perseri ti qe ndrron emrat si puna e asaj sorres qe shkon hu me hu.

     • Fshatari qe nuk deshironte toke September 7, 19:42

      VF LP ishte parrulle e komunisteve jugosllave. Akoma me parrullat serbe-sllave mburresh se komunistet sllaviste çliruan Shqiperine e coptuar??????

  • Kiu September 7, 09:01

   Ne se Butka eshte semplist, ky tipi eshte sofist. Shkruan se E. Hoxha ka leshuar qarkore ne 1 tetor per lufte kunder Ballit deri ne asgjesim. Nga ana tjeter, cuditet pse M. Frasheri ka deklaruar lufte civile ne 8 tetor, gje qe eshte normale po te kesh parasysh deklaraten e E. Hoxhes. Per mua artikulli mbaron ketu…

   Reply to this comment
 2. intelektuali September 6, 13:04

  PO AMAN DHE BOLL ME HISTORITE BOLSHEVIKE PER LANC-IN KRIMINAL JUGOSLLAV TE ENVERIT O PROFESORE-DOKTORE TE LESHIT DHE PRESHIT KOMUNIST

  sepse:

  Ne asnje vend ish komunist te Evropes Lindore nuk gjen dot me debila dhe dallkauke me tituj shkencore qe t’i dalin ne mbrojtje luftes kunder gjermonit me partizanet e yshtur nga Moska dhe jo me teper te dalin ne media dhe te guxojne te shkruajne artikuj idiote me seri me gjermane dhe partizane si ne filmat me Arben Imamin dhe Rajmonda Bulkun, sic po ndodh kohet e fundit ne gazeten DITA, 25 e kusur vjet pas renies se Murit te Berlinit, kur po kjo Gjermani eshte mbushur plot e perplot me emigrante shqyptare pa breke ne bythe dhe kur shqypnia po lutet papushim per t’u bere pjese e BE-se Antikomuniste.

  PSE KESHTU?

  Po shko ne Gjermani, me mire ne Berlin o Prof. Dr. Shahin Leka Dallkauku Fanatiku, shko more Qafir ne Berlin dhe provo te shkruash keto pacavure si te gjithe shoket e te krimbur deri ne palcen e kurizit nga fanatizmi enverist, ose provo t’i kendosh hymne 9 majit te Ushtrise se Kuqe kur te zbathin breket dhe te rahin me hithra dhe kamzhik BYHTEN tende enveriste dhe ta bejne me te KUQE se te majmunit qe te mesosh ti dhe shkoet e tu nga Shqypnia Bolshevike te VERTETEN per Luften dhe Popujt.

  Por mos guxo te shkosh ne Budapest t’u kendosh hungarezeve per te bemat e partizaneve shqyptare se do te masakrojne dhe do te shuajne racen e shemtuar te fanatikut enverist njehere e pergjithmone.

  prandaj:

  Mund te vazhdosh me dacibaot e tua historiko-shencore vetem ne Shqypni per miletin dru me pre dhe per klasen tone politike qe la pas Enveri me Nexhmijen

  por:

  Nuk do te jete e larget dita kur edhe Shqypnia do te behet si te gjitha vendet e tjera ish komuniste te Evropes Lindore dhe ky do te jete edhe fundi juaj i titujve idiote qe ju dha Partia e Punes.

  Reply to this comment
  • Ermir September 6, 13:33

   Dicka per ty rrace bastarde qe vetequhesh intelektual nuk e di nga je dhe nuk me intereson por te pakten kur te komentosh idjotesirat komento me emrin tend dhe keshtu nuk ofendon intelektualet e vertete.Dhe tani degjo mire o bastard kopil o cfare je ti……Shqiperia ne fund te luftes se dyte boterore u rreshtua ne krahun e fitimtareve dhe forcat aleate ne konferencen e paqes ne Paris ftuan palen partizane dhe jo bozhibozuket balliste, shiko dokumentaret e huaj cfare ju eshte bere kolabaracionisteve te pushtuesve ne ato vende dhe pastaj ke te drejten te komentosh dhe sa per 9 majin ti o bajge po te kujtoj se festohet ne te gjithe boten per te kujtuar qe ajo qe ndodhi atehere te mos perseritet me, me flet per Gjermanine si nje teoricien 8 madh sikur ti njeh politiken atje o palle une jetoj ne gjermani dhe sot e kesaj dite nuk jane rehabilituar figurat e nazizmit.Uran Buca as ka qen3 as eshte dhe as do behet ndonje here historiane. ……keshtu pra ti o bastard kur te komentosh per luften qe ka bere populli Shqiptare laje hojen mirr se te vjen era kerme….Felliqesire.

   Reply to this comment
   • intelektuali September 6, 16:36

    O Ermor KOQJA, por mjaft me RRESHTIMIN mashtrues enverist perkah Aleateve more BOLE budallaqe

    sepse:

    PSE I VRAVE DHE I MASAKROVE ALEATET NE KANALIN E KORFUZIT?

    Pastaj nje profesor dhe doktor tjeter i Enverit si ky debili ketu sot tregoi ne DITA se Aleatet Perendimore si Anglia dhe SHBA kryesisht ja kane pasur me hile Shqypnise Enveriste qe ne kohe te luftes more BOLE me nje KOQE

    atehere:

    PER CILET ALEATE E KE FJALEN?

    sepse:

    Po t’i rendisim keta Aleate mbeten vetem “Dashnoret” e Enver Pederastit qe jane Moska dhe Beogradi, te cilet historikisht nuk kane qene ALEATE te Shqypnise se Vogel, por vetem KULCEDRA lakmitare per te implementuar MURTAJEN e tyre bolshevike dhe per t’i gllaberuar Vatanit troje dhe toka ne favor te serbit o Ermir BOLJA me nje KOQE. Shko dhe pyet pse Moska nuk njeh akoma Kosoven dhe pastaj shkruaj sa te duash per partizane dhe gjermane.

    Reply to this comment
    • Ermir September 6, 17:21

     Nuk eshte faji yt qe ke lindur me te meta shtazore por vetem nje gje mund ta them pa frike se ti ben pjese me ata lloj bastardesh qe gjithmone kane punuar per te keqen e ketije vendi dhe ky vend per fatkeqsine e tije ka treguar ne shekuj se ka pasur gjithmone bastarde si puna jote qe mundohet te ja zhduke historine Shqiperise sic u mundua dhe klyshi i serbit Berisha po nuk ja arriti dot sepse ne qe e duam Shqiperine si gjithe Europa jemi shumica ndersa ju te shiturit qe per 5 qindarka shisni dhe grate e shpise jeni pakica me e pavlere e ketije vendi te nderuar…..Tung o jashteqitja e Shqiperise.

     Reply to this comment
     • intelektuali September 6, 22:53

      JU KAM PARALAJMERUAR EDHE HERE TE TJERA:

      Mos ja ngjittni ju, enveristet fanatike Sali Berishen, sekretarin e Partise se Punes dhe varkarin e familjes Hoxha si MUTI pas kepuce viktimave te Enverit dhe Nexhmijes,

      sepse:

      O BOLJA ME NJE KOQE DO TE PPRESIM EDHE KOQEN QE TE KA MBETUR

      Ashtu sic i trodhi xhelati i Enverit, Mehmet Shehu lunshnjaret e ngrate megjithese nuk kishin asnje faj.

  • anticensurë 25642654 September 6, 13:54

   nastro mos me ta hongër hakën po ta them se je një koqe gomarit që ja qëllon ndonjëherë!!jo për këtë radhë,këtu po lëshon psikopatinë tënde pa dur!!
   sa për “Po shko ne Gjermani, me mire ne Berlin o Prof. Dr. Shahin Leka Dallkauku Fanatiku, shko more Qafir ne Berlin dhe provo te shkruash keto pacavure”,nuk është e nevojshme!!hapi njëherë llambatinat dhe shiko programet shkencore gjermane!!jo për gjë por do të shohësh të vërtetën e atyre që ti vërtit nëpër gojë sikur me të pas rras bolet mren!!
   or gomar,nuk është bota sa budallallëku tënd!!për fantazi nuk ta kalon kush!!
   shnet nastro!!futja një kafe dhe vazhdo me gomarllëqe!!

   Reply to this comment
   • dhori September 6, 18:34

    E kam te veshtire te kuptoj qendrimin tuaj dhe shume te tjerve ndaj ketij zoterise “Nastro” apo “Intelektual”. Nuk besoj se duke i dhene pergjigje synoni ta bindeni se eshte ne gabim, se eshte nje relike e keshtu e ashtu. Ai eshte krenar per ate qe eshte dhe kush eshte krenar per ate qe ben ai e ka qellim te jetes dhe vedes i lumtur. Me nje fjale ai prandaj rron qe te komentoje ashtu si komenton. Me duket se qellimi juaj eshte ta mundoni te qendroi gjithe diten para ekranit. Ne eshte keshtu, a nuk u duket se nuk jeni shume humane? Te cfilitesh nje njeri keshtu sic ju e mjaft te tjere beni nuk eshte humane, aq me teper qe, sic komentohet ketu, eshte nje person i moshes se trete. Zoterinj komentues, e lini ne punen a hallin e tij tjetrin. A e kuptoni qe po i shkurtoni jeten? Pak meshire, ju lutem!

    Reply to this comment
    • anticensurë 25642654 September 6, 21:54

     o dhori e ke gabim or lali!!
     ne po i zgjasim jetën nastros!!ne i duam të mirën,prandajë nuk e lëmë të senilizohet!!e mbajmë në lëvizje koqen!!

     Reply to this comment
    • intelektuali September 6, 23:00

     O SHOKU:

     Te eshte ngrohur rrezistenca e trunit budalla dhe fanatik mengadale, sic jane te gjitha rrezistencat albaneze me tension te dobet,

     sepse:

     NASTRADINI TEK TAJVANI
     KAFEN PI TEK FILLXHANI
     S’DO ME DITE NGA HAJVANI
     AS NGA VEMJA ZABERHANI

     sepse o shoku:

     NJE DITE E GJITH SHQYPNIA
     DO TE BAHET SI BASHKESIA

     Nga intelektuali

     Reply to this comment
 3. lejlek September 6, 13:13

  E nese eshte e vertete si thote ky Butka i trete, se i pari ka qene trim e patriot.
  Vehten ku e vendos ky zoteri historian,po luften e popullit shqiptar dhe Shqiperine ne anen e te mundurve nga lufta boterore???
  Vetem nese do te ishte gjalle Hitleri e Musolini mund Butka3 te kish hajr.
  Z Leka i nderuar eshte me mire mos t’i ketheni pergjigje ketij qaramani qurravec per “gomarin e ngordhur”.
  Nderim perjete deshmoreve te atdheut!

  Reply to this comment
 4. Nardi September 6, 13:39

  Po pse UNCL ishte me e forte? Pse nuk e fitoi Balli luften. A e kishte balli mbeshtetjen e popullit?

  Reply to this comment
 5. MH September 6, 13:46

  Te quash lufte civile luften e frontit clirimtar kunder pushtuesit don te thote qe pushtuesi te mbaje nen roberi vendin.
  Asht idiotizmi i shendosh i kolaboracionisteve ne shpikjen e luftes civile.Keto donin pushtetin dhurate te fituar nga pushtuesit.Keto idiot njihere deklarojne se ishim ne,balli,qe ia vume pushken pushtuesit,nxjerrin argument luften heroike te M.Ulqinakut.Mandej keto e dredhin dhe mbashkohen me ato qe u perleshen me M.Ulqinaku.Duhesh te ringrihesh i ndjeri Ulqinaku e tu thoshte:Ore c’beni.Ju lidheni miqesi me pushtuesit qe me varrosen perse vdekuri.
  Vetem ne Shqiperi ndodhe qe te luftosh kunder pushtuesit quhet lufte civile.Kete e “vertetojne” Ballistet dhe intelektuali i ma siperm.

  Reply to this comment
  • intelektuali September 6, 17:10

   Po te kishte mbetur gjalle dhe te ishte ngritur nga vorri Mujo Ulqinaku mesiguri do ta kishte vrare Enver MONSTRA si gjithe idiealistet e tjere, ashtu sic e filloi me Qemal Stafen e deri tek Mehmet Shehu, ashtu sic vrau me tortura te padegjuara kunatin e tij bamires Bahri Omari me te cilin kishte lidhur kontrate qe ne fillim te Luftes kur e pranoi ne shtepine e tij megjithe Nexhmijen:

   “PO TE FITOJ LUFTEN BALLI UNE (BAHRIU) TE MBROJ TY, PO TE FITOJNE LUFTEN KOMUNISTET TI (ENVERI) DO TE ME MBROSH MUA.”

   Kjo ishte kontrata e Enver Hoxhes me kunatin e tij Bahri Omari e treguar dhe ritreguar nga motra e tij, gruaja e Bahri Omarit, por qe Enver Hoxha me pabesi tipike prej ANTIKRISHTI e prishi sapo hypi ne pushtet me ndihmen e Titos dhe Vukmanovicit, ashtu sic prishi me vone kontraten me Titon, Hrushcovin dhe Mao Ce Dunin dhe kur mbeti vetem ne Dimrin e Vetmise se tij falimentoi ekonomine dhe renoi shtetin. Kush e ka pare shqypnine e viteve 80-90 nuk mund te genjehet lehte nga mashtrimet enveriste me partizane dhe gjermane edhe kur keto mashtrime shkruahen nga profesore-doktore idiote te Partise se Punes si dacibao qesharake ne DITA.

   CFARE I SOLLEN SHQYPNISE “FITITMTARET” E ENVERIT?

   sepse:

   Pamjet rrenqethese te viteve 80-90 kur ndihmat e dashnoreve bolshevike te Enverit kishin cofur perfundimisht dhe ky levend borgjez pa shkolle i kerkonte Adil Carcanit DOLLARO papushim ne pleniumin e fundit te PPSH-se per te ushqyer popullin qe e kishte bere si nje fis prej Afrike ZULU, pra keto pamje rrenqethese te viteve 80-90 te urise horror te popullates i japin pergjigje mjaft koncize pyetjes:

   CFARE I DHA SHQYPNISE ENVERI PERVEC MURTAJES BOLSHEVIKE?

   Reply to this comment
 6. Pellazgos September 6, 14:02

  Kur nuk dime cfare u be konkretisht perpara 60 vjeteve, merre me mend te bazohemi me perralla si Marin Barleti me “historite”e tij per shtetin shqipetare te asaj kohe.
  Emer Marin pas 1000 vjet Bizant?
  Gjergj Orthodoks? Me vella Kostandin?
  Vojsava Orthodokse?
  Nuk kam degjuar ne anet tona me kete identitet ,keto emra, Iskander Beu d.m.th I thirur ne nje emer titull nga vrasesit, pushtuesit turq!
  Kurse per Aliun, Qemalin, etj nuk I therisnin ne Pasha apo Bej por Ismail Bej apo Ali Pasha, pse Iskanderbeu apo ska patur emer.

  Reply to this comment
 7. arbereshi September 6, 16:31

  Po akoma me uran butken mereni ju, shume rendesi po i jepni nje bojaxhiu

  Reply to this comment
 8. demo September 6, 16:33

  Qarkore sajonin komunistet,jo Midhat Frasheri.Pa na e kendo pak kete QARKOREN e Midhatit,ta degjojme?

  Reply to this comment
 9. Plaku Xhuxhumaku September 6, 16:44

  O Dr Shahin Leka, respekt per te verteten gjithmone, puna eshte per cilen te vertete? Per tenden, apo per te Butkes?

  Shume falemnderit per dicka qe nuk e dija, sipas asaj qe thua ti vete, urdheri i Enver Gjirokastres per te goditur Ballin eshte dhene me 1 Tetor, kurse urdheri i Frasherit per te pezulluar veprimet luftarake kunder gjermaneve eshte dhene me 8 tetor. Pyetja e thjeshte qe kam une per ty, ose per komentuesit erudite dhe logjikeforte te kesaj gazete te nderuar, eshte, cila qe arsyeja qe Enver Gjirokastra e dha urdherin per te goditur Ballin? Sepse paskan kaluar edhe 7 dite te tjera derisa i gjori Frasheri, zyrtarisht tani i ndodhur midis dy zjarreve, urdheroi te pezulloheshin veprimet luftarake kunder gjermaneve.

  Reply to this comment
  • Sala for sale September 6, 17:44

   O PLAK GJYTYRYM ??

   PO KUJT I PLASI CFARE ESHTE BERE NE 1943 NE SHEKULLIN E KALUAR PER ATE FARE URDHERI LUFTARAK SHEKULLIN E KALUAR ??

   JA KU E KENI TE FRESKET URDHERAT E BURRIT TE SHTETIT TE FAMEKEQIT ARVIZU NE 1997:

   fatale per kombin shqiptar ishte se pas 2 prillit 1991 nuk kishim nje parti demokratike por nje parti antikomuniste qe arriti deri ne genocid karshi kundershtareve pothuaj te vdekur..pra u shendruan ne vampiroide dhe berishen kanibalin e tyre..
   Nuk shikoj kaq tragjik gerdecin ne aspektin shqiptar ne krahesim me ate amerikan…pra shkalla e fajit eshte 90 perqind e amerikaneve dhe 10 perqind e shqiptareve..
   Por ajo qe ben me faj admistraten amerikane,mediat shqiptare +Meron si dhe pordhacin e batutave Edi Rama eshte ky dokumenti i meposhtem..qe ne nje fare menyre eshte dhe shenjterimi Enver Hoxhes:

   Dhe ajo qe eshte me kryesorja:
   Pse nuk egzekutohet kryekrimineli berishe per kete KRIM KUNDER NJERZIMIT

   Urdhrat sekretë të marsit ’97!
   DOKUMENTET
   1-SHIK-ut i jepet leje për të vrarë
   Serinë e Urdhrave Luftarakë ‘Sekret’ e hap urdhri i datës 2 mars 1997, i firmosur nga Komandanti i Operacionit Luftarak, Gjeneral Bashkim Gazidede. Ja urdhri luftarak:
   “Republika e Shqipërisë/Shërbimi Informativ Kombëtar/ Sekret, Tiranë më 02.03.1997.
   Urdhër Luftarak Nr 1. Veprimet Luftarake të Batalionit të Shërbimit Informativ Kombëtar.
   Në situatën e krijuar nga rebelimi i forcave terroriste për rrëzimin me dhunë të rendit kushtetues, me qëllim që të parandalohet kjo veprimtari, URDHËROJ:
   Batalioni i Shërbimit Informativ Kombëtar, me përbërje Kompaninë II, Skuadrën e ndërlidhjes, Skuadrën e ndihmës së shpejtë dhe togën xheniere, të lëvizë në drejtimin Tiranë-Fier, duke u përqendruar në Qafën e Koshovicës me detyrë:
   -Në bashkëveprim me forcat e Ushtrisë dhe të Rendit, të pengojë, të bllokojë, të asgjësojë ose të kapë rob forcat, që mund të tentojnë të vijnë në drejtim të qyteteve Fier, Lushnjë, Tiranë.
   -Komandanti i Batalionit, gjatë rrugë marshimit, të organizojë sigurinë e kolonës dhe në rast ndeshjesh, të hapet në formacion luftimi për të penguar trupat që mund të sulmojnë dhe me zjarr t’i rrethojë e t’i asgjësojë ato. Komandanti i Batalionit, gjatë marshimit dhe me mbërritjen në vend të bëjë organizimin dhe vendosjen e forcave në vend, mënyrën e bashkëveprimit dhe koordinimit të veprimeve të mëtejshme.
   -Ndërlidhja me Shtabin e Qendrës të mbahet me celular dhe radio. Përgjigjet për këtë, Shefqet Meda.
   -Të merren me vete një komplet luftarak i shpërndarë dhe një rezervë, pajisje mjekësore si dhe 5 transportues të blinduar. Në dispozicion të Batalionit caktohen 8 makina të mëdha dhe 3 makina të vogla. Kompania I qëndron në rezervë.
   Ky Urdhër hyn në fuqi në orën 22:30.
   Komandanti i Operacionit/
   Gjeneral Bashkim Gazidede. (Firma)”
   2-URDHËRI PËR MOBILIZIMIN E MERCENARËVE NË VERI
   ‘Sekret’
   URDHËR
   Nr. 82, datë 09.03.1997
   TEPËR URGJENT
   RRETHE: -Has, Kukës, Tropojë, Pukë, Mirditë, Shkodër, Dibër, Kurbin, Lezhë, Malësi e Madhe, Burrel.
   Të gjithë rezervistët që paraqiten në repartet ushtarake të rrethit tuaj të vishen e kompletohen me armatimin e nevojshëm dhe të nisen urgjent në Akademinë e Forcave Tokësore në Tiranë (ish-Shkolla e Bashkuar).
   Lajmëroni dhe Shtabin e Përgjithshëm.
   09.03.1997
   KOMANDANTI I OPERACIONIT
   Gjeneral Gazidede (Vula, firma)
   SHEFI I SHTABIT TË PËRGJITHSHËM TË USHTRISË
   Gjeneral Major Adem Çopani (Vula, firma)
   3-PLANI I VEPRIMEVE LUFTARAKE
   Plani i veprimeve luftarake i forcave pjesëmarrëse në asgjësimin e kryengritësve rebelë në jug të Shqipërisë prej datës 1 deri në 30.3.1997.
   IDEJA E ORGANIZIMIT
   Nëpërmjet mobilizimit të trupave rezerviste nga Shqipëria e Mesme dhe e Veriut, në bashkëpunim me trupat Komando-Presidenciale si dhe përdorimin e gjerë të aviacionit, artilerisë, lëndëve helmuese luftarake (LHL) dhe të grupeve të zbulimit, në zonat kundërshtare, të realizohet përqendrimi i trupave në brigjet Veriore të lumit Vjosa si bazë nisjeje, për të ndërmarrë mësymje të përgjithshme, duke dhënë goditjen kryesore në drejtim: Fier-Vlorë dhe atë ndihmuese në drejtimin Gjirokastër-Sarandë, për të asgjësuar fizikisht të gjithë personat që do të kundërshtojnë dhe në pamundësi të realizimit të objektivave të përdoren për terror ndaj rebelëve, bombardime me aviacion, LHL(Lëndë Helmuese Luftarake), mjetet e blinduara deri në vendosjen e plotë të pushtetit ushtarak.
   OBJEKTIVAT E OPERACIONIT
   Mobilizimi i trupave nga data 4 deri më 7 mars 1997.
   -Përqendrimi i trupave në bazën e nisjes Fier-Ballsh, Këlcyrë, Përmet.
   -Hartimi i listave për personat që do të asgjësohen, në qytetet Vlorë, Tepelenë, Gjirokastër, Delvinë e Sarandë.
   -Kapja e urave kryesore të kalimit të trupave Ura e Mifolit(Vlorë), e Pacinit (Mallakastër), urë e Dragoit Leklit (Tepelenë), Qafa e Muzinës (Gjirokastër), etj.
   -Desantimi (ulja) e trupave speciale në rajonet e fushë Çajupit, aerodromi i Gjirokastrës, Sarandës, Rrafshnalta e Kurveleshit.
   -Zbarkimi nga deti në drejtim të Vlorës, 4 deri 6.3.1997.
   -Përdorimi i forcave të Akademisë së Rendit, forcave speciale në rajonet ushtarake të Arshi Lengo në Gjirokastër.
   -Vendosja e lidhjeve direkte midis forcave qeveritare me repartet e policisë e SHIK-ut.
   -Organizimi i terrorit në popullsinë e qyteteve Vlorë, Tepelenë, Përmet, Gjirokastër, Delvinë e Sarande, djegie e shkatërrime;
   -Kufizimi me çdo kusht i përhapjes së kryengritësve, në veri të lumit Vjosa.
   -Mbrojtja me çdo kusht e Tiranës nga marshimi i forcave rebele të Jugut.
   -Bllokimi me çdo kusht i urës së Rrogozhinës Qafës së Kërrabës (me forca policore e ushtarake).
   -Kontrolli i gjendjes morale dhe origjinës gjeografike të trupave për mbrojtjen e Tiranës dhe neutralizimin e ushtarëve të Jugut.
   -Përdorimi i aviacionit luftarak gjuajtës e bombardues, nga regjimenti i Gjadrit, përqendrimeve të forcave rebele në Sarandë, Tepelenë e Vlorë.
   FORCAT E MJETET PJESËMARRËSE NË OPERACION
   -Tre Brk (Tiranë-Kavajë)
   -Dy Bra (Gradec-Fush-Krujë)
   -Dy BrT (Vlorë-Gjirokastër)
   -Nje Br Xheniere
   -Një Regjiment Aviacioni (Gjadër)
   -Dy distrikte detare (Durrës e Shëngjin)
   -Një Repart Komando (Përmet)
   -Një Repart Logjistike
   -Të gjitha forcat e komisariateve (Vlorë, Përmet Tepelenë, Delvinë dhe Sarandë).
   Numri i pjesëmarrësve në operacion, 25 mijë vetë.
   FAZAT E OPERACIONIT
   FAZA E PARË 1-10.3.1997
   -Mobilizimi i forcave dhe përqendrimi në baza e nisjes.
   -Pastrimi i zonave rebele nga persona që drejtojnë rebelët.
   -Përpunimi me aviacion, artileri e lëndë helmuese luftarake (LHL)
   FAZA E DYTË 10-30.3.1997
   -Lëvizja e forcave drejt qyteteve kryengritëse
   -Vendosja e pushtetit ushtarak në këto zona
   (Komanda e Operacionit. Firmat)

   A KA ME ANALISTA DHE KOMENTUESA BUDALLENJ SI JU QE MERREN ME KOCKAT E ENVERIT DHE HARROJNE QE I SHKERDHU SALI MATHERFUCKERI

   Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 September 6, 22:02

   po ti çpate re??
   si mër ke shkrujt kaq gjat??
   mos je gjo smur aaa??
   sa për llogjikë sta ha shkopi qenin ty!!
   sa bukur që e thu pastaj”i gjori Frasheri, zyrtarisht tani i ndodhur midis dy zjarreve” u bashku me zjermin e modh me shujt zjermin e vogël!!
   je re buçko je!!
   shnet plako!mos ma merr për keq!thjesht me kalu kohën me idiotësira!
   përrrrrrr ;-P

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku September 6, 22:14

    O, me vika keq trapo, qeke me temperature, pak paracetamol dhe nje caj kamomili te kthjellon, keshtuqe mund te fillosh t’i nxjerresh djerse trurit. Nuk te ka hije ta ulesh nivelin e komenteve keshtu, si gjoja edhe me dialekt garipi. Nuk ta marr per keq jo, gjyshi me thoshte: “Tjetrit zemeroju per aq sa ka”. Ishte zotni burre, jo si gjyshja e atij shqipes qe vetem ke m_ti e kishte mendjen. Te fala babit ish-polic.

    Reply to this comment
    • anticensurë 25642654 September 7, 15:52

     plako ça je tu thon bre(gjuhë gairpash)??”Nuk te ka hije ta ulesh nivelin e komenteve keshtu,”???
     deshe me thon e kam ngrit në nivelin tat??
     sa për atë thënjen e gjyshit!?
     a ja ke idenë se dhe të tjerët e dinë??bile dhe shpeshë e përdorin??
     rezultati është ky që sheh!!
     ndryshe nga thënja e gjyshit fjala “zëmërim”zëvëndësohet dhe me “trajtim”!dmth “trajtoje tjetrin për aq sa ka”!!

     Reply to this comment
     • Plaku Xhuxhumaku September 7, 20:06

      O Rrote [email protected], ku e pe ti o tru djersites qe une pretendova se ate fjalen e gjyshit e dija vetem une. Ajo eshte bere neper shkollat e Enverit, pasi u mblodh nga folkloristet, keshtu qe une isha i sigurte qe edhe nje pionier i Enverit e kishte mesuar ne shkolle. Problemi me ty eshte qe ti ke mbaruar vetem shkollen e mesme dhe prandaj une te them qe ti i nxjerr shume djerse trurit tend per te thene gjera qe i di edhe lopa. Te fala babit ish polic dhe mos u lodh shume me veprat e Enverit, nuk ke per te mesuar asgje te dobishme vetem se do te vazhdosh te djersitesh truri KOT.

    • anticensurë 25642654 September 8, 08:07

     qeke nxef keq xhuxho!!
     ki kujdes kur flet me mu!!
     unë nuk kam mbaru të mesmen sepse në atë kohë nuk mund të kërceje prej fillores në të mesme!!duhej me bo tetvjeçaren më parë!!
     “per te thene gjera qe i di edhe lopa.”jam plotësisht i një mëndje me ty për punën e lopës,por unë nuk e kam me të!!e kam me GOMERË si ti!!e di që është si me fol me murin,por unë bëj timen!!gomerë si ti në vënd që të mbyllin gojën!?
     bëjnë të kundërtën.ta mbanin vetëm hapur ishte gjysma e të keqes!!ju hani mut sa plasni!!
     kështu o xhuxho!
     nuk më kujtohet më se çdo të thoshte “zam ira”në eskimezisht,se smë kujtohet më??
     a se e gjeta më në fund,IDIOT(kuptohet duke djersitur trurin)!!

     Reply to this comment
     • Plaku Xhuxhumaku September 8, 11:57

      Haha, mer qerrata nga nje here ke edhe humor, bajat kuptohet nga ai i kohes se Bythos, po nuk prish pune. Kete rradhe me bere te ve buzen ne gaz me te vertete. E ik e pirdhu tashti e medito rreth diktatures se e ben bukur me te vertete. Do te kishe zene pune ne Institutin e Nexhmijes mer qerrata. C’e do je pak vone.

     • anticensurë 25642654 September 8, 15:39

      plako,instituti i nexhmijes funksiono akoma lale!!
      vetëm se tashti nuk është më tos qorri shef!!kan bërë atë gonin e tufave shef tani!!
      nuk e di a e kam gabim apo jo,por ti duhet ta dish se të firmos borderonë!!
      ça ke dash me thon me këtë”E ik e pirdhu tashti e me dit o rreth diktatures”?
      për të pjerdhurën ta plotësova dëshirën,të dytën se kuptova!!ndoshta niveli i ulët arsimor plako!!kot se thonë “miliarder mund të bëhesh me fillore,por ti dish të gjitha duhet të kesh maru kristalin”!
      shnet plako dhe mos e fshi buzqeshjen!!të shkon!!si me pas qen nodnjë personazh i pikturave të gojës!!

     • Plaku Xhuxhumaku September 8, 16:37

      E po mire, meqe dashke ta tjerresh akoma po te ndihmoj pak. Une, lale nuk e dija qe instituti i Nexhmijes funksionon akoma, Po atehere c’pret, nje si puna jote me tete vjecare te rregullt dhe me te mesme me djersitje truri te pranojne me nje here, pra mos humb kohe.

      Kur te them une qe ti i nxjerr djerse trurit ti me merr inat. Pse nuk e di ti cfare domethene “medito'”, nje fjale e vetme, jo si e ke ndare ti “…e me dit o rreth diktatures”. Ti ke kujtuar se eshte gabim shtypi, po jo mer bir. Me keqardhje po pas kesaj une nuk pranoj te komunikoj me me ty. Jemi nivele shume te ndryshme. Dhe ti miliarder u befsh sa me shpejt, nqs nuk je bere akoma, po ja ku po ta them une qe Universiteti Kristali nuk hyn fare ketu. E ke ul shenjestren shume. Nejse nuk ke per te degjuar me prej meje, vetem nqs jep prova dhe sqaron ne pergjigje “medito”.

     • anticensurë 25642654 September 9, 13:05

      “Ti ke kujtuar se eshte gabim shtypi, po jo mer bir. Me keqardhje po pas kesaj une nuk pranoj te komunikoj me me ty.”
      plako po të jesh kaq koqe gomari nuk ma kishte marrë mëndja!?
      me të vërtet mendon kështu????????????
      qënke për të ardhur keq or shpirt!!
      me të vërtetë që “Jemi nivele shume te ndryshme.”si e thua ti!!
      kujtova se dhe ti do ta kuptoje këtë humor të trashë që përdora dhe mund të ishe përgjigjur po në të njëjtën mënyrë!!
      gjë që mund të pasqyrohej në dy mënyra të ndryshme!!
      me dit(dijeni) o
      me dit o(gjysma e ndriçuar e 24 orëve,e kundërta e natës)
      miliarder nuk bëhem dot o plako!!
      e di përse??
      thjeshtë se i kam duartë e çpuara!!paraja,si vlerë e grumbulluar,nuk ka asnjë vlerë për mua!!
      kristali është “antisokrati”(fillozofi që të vetmen gjë që dinte ishte “se nuk dinte asgjë”),tek kristali i mëson të gjitha!!shpresoj me të gjithë zëmrën që dhe ti të mos i dish të gjitha!!do të më vinte shumë keq,jo vetëm për kohën që kam humbur deri tashti,por dhe për këto minuta të tanishmet!!
      për këtë ta shkruajta!!
      flm nëse nuk më bezdis më,por nqs do të replikosh!?
      do të më jepje një kënaqësi!!mos ma merr për ters nëse të këthehem vrazhdë!dhe unë nuk ja marr për ters të tjerëve,vetëm se vrazhdësinë unë e shoqëroj me arguminetet e mija, dhe e pranoj me argumentet e tjetrit!!

 10. Feniks September 6, 17:21

  Me aq sa mund te mbroje kurva nderin e vet te shqyer, aq mund ta mbrojne tradhetine e tyre ballistet.
  Dhe jane aq gomere sa kujtojne se sa me shume te akuzojne partizanet ,aq me shume rehabilitojne veten!
  Ha ha ha!
  Po mutin sa me shume ta gervishesh aq me shume qelb ere o budallenj!
  MUT I ATI,MUT I BIRI,MUT AI QE BERI T’ANE!
  Po te ishit ndryshe,o tradhetare kishit 26 vjet ne dispozicion qe te shpalosnit heroizmat tuaja prej Don Kishoti.
  Po pranojme qe para 90-tes e paska patur fajin diktatura,po keto 26 vjet si nuk keni bere asgje per kete vend qe populli nuk ju ka dhene asnje here voten?
  Si nuk keni shkruar asnje roman,tregim,drame,opere,film,dokumentar etj per bemat e ballisteve?
  Si nuk keni ngritur nje lapidar,pllake perkujtimore etj ne vendet ku ju pretendoni se keni luftuar duke nderuar heronjte tuaj?
  Si nuk krni botuar nje liber me te dhenat e reparteve tuaja luftarake,emrat e komandanteve te tyre,luftetaret,luftimet e kryera,kunder kujt luftuan,te vraret dhe plagosurit,vendet ku keni zhvilluar luftimet,forcat me te cilet keni bashkepunuar,kush ju ka ndihmuar mr armatim,ushqim,etj, cilet fshatra,zona apo qytete keni cliruar etj,etj.
  Keto jane fakte e jo sharjet dhe shpifjet ndaj clirimtareve te vetem te Shqiperise.
  Dhe ne fund te na thuash se pse FUQITE E MEDHA FITUESE TE L2B nuk ju rreshtuan si fitues por si bashkepuntore me pushtuesit!
  Te tjerat jane mbrockulla,o kelysh tradhetari!

  Reply to this comment
 11. Vëzhguesi F. September 6, 18:16

  Kushdo qofte jam i nje mendimi me lexuesin, komentuesin apo replikuesin quajeni si te doni qe del me nick “Na e shpifet”.
  U bene disa kohe qe gazeta “Dita” nje gazete qe ka lexues te ndryshem qofte te formatit print dhe qofte online, te cilet jasne shtuar edhe per shkak te perplasjeve te mendimeve dhe debateve ne faqet e saj.
  Por si nje lexues i kahershem i saj, gjykoj dhe mendoj, (jo thjesht duke iu referuar filozofise, por çdo lloj praktieke) se tejkalimi i mases prish cilesine.
  Zoterinj te redaksise!
  I Nderuar zoti Thano!
  Edhe pse me duhet te shkruaj me pseudonim, me shume dashamiresi ju them, se hapja e temave te cilat jane vertetuar katerciperisht jo vetem nga dokumentat historike , qe jane me shumice ne asrhivat brenda dhe jasht vendit, por dhe nga deshmitare te ngjarjeve qe ende jetojne, nuk besoj dhe nuk eshte ne te miren e kohes dhe shoqerise qe jetojme dhe aspak ne te mire te brezit qe rritet nen trysnine e dizinformimit punblik, qe lapsaxhinj te shkolluar ne shkollat e Enver Hoxhes dhe te Partise se Punes, nxijne faqet e gazetes tuaj.
  Uran Butka , i biri i eksponentit ballist qe vrau vetenne hale, por si nip i patriotit Sali Butka, u perkedhel nga nomenklatura e kuqe e Partise se Punes, eshte nje pseudo historian, nje pseudo shkrimtar dhe nje pseudo intelektual i nivelit te nje Urani tjeter, Uran K., nje sherbetori te bindur te Partise se Punes, nje qe me mire se çdo gje njeh zanatin e te futurit pas shpine te ish shokeve te tij ne burgjet e diktatures, nje llafazan i llojit pellitje hajvanesh pa lidhje, qe del ketu me njemije nofka si nastradin, poet, intelektual, avrizu, merobaze, shkrimtar, burogosur internuar, nasraudin dhe djalli me brire.
  Butka eshte i nivelit edhe te Besim Ndregjoneve, pinjoll i atyre qe perkrah psuhtuesit i vune pushken popullit dhe i kane duart te lyera me gjakun e popullit. E natyrisht ne kete mision te veshtire qe kane marre persiper perfaqesuesit e fundrinave qe u damkosen me vulen e tradhetise gjate luftes nac.çl, te kryesuar nga liliputi i partise lilipute politike shqiptare, Alimadhi, eshte dhe nje ish komunist i konvertuar ne komunist, nje ish mesues i marksizmit i konvertuar ne antimarksist, Andrea Stefani dhe te tjere qe dalin me komente ne mbeshtetje te tezave qe kerkojne te nxijne lavdine e asaj epopeje te lavdishme, duke e quajtur si lufte civile.
  Jo thjesht pse jemi bij te atyre njerzve te thjeshte qe sakrifikuan ne ate lufte dhe e lane me gjakun e njerzve te tyre te dashur, por si shqiptar, ne duhet tu presim rrugen hijenave qe kerkojne te njollosin kontributin e madh dhe te pazevendesueshem te ketij populli te vogel ne te ate lufte te madhe dhe te padrejte te nazifashizmit.
  Qendrimi i llojit Butka, Ndregjoni, Kostreci apo Stefani per luften dhe deshmoret e saj eshte sa armiqesor po aq dhe antishqiptar.
  Vetem ne Shqiperine e demokracise te llojit berishiano-antishqiptar, mund te gjesh raste unikale qe marrin ne mbrojtje tradhetine dhe kerkojne te rehabilitojne tradhetaret e luftes se popullit per liri nga bisha nazifshiste.
  Ketu nuk ka asnje vend per te spekulluar me togefjalesha apo emertime si ideologji e majte apo e ekstremit te majte.
  Luften e beri populli dhe eshte fakt katerciperisht i pamohueshem historik, qe ajo u organizua dhe u udhehoq deri ne fitoren perfundimtare nga PKSh-ja e krijuar gjate luftes dhe Komandanti i saj Gjeneral lejtnant Enver Hoxha. te tjerta jane dokrra per te mbushur faqe gazetash dhe per te mundesuar rritjen e tirazhit dhe shitjes se saj, nje lloj komercialiteti i pandershem.

  Reply to this comment
  • Vëzhguesi F. September 6, 19:08

   Korigjim gabimi:
   1- Tek fjalia e dyte e pambaruar “u bene disa kohe qe gazeta “Dita”…….per arsye qe i di vetem ajo, hap ne faqet e saj nje debat, i cili eshte vulosur 72 vjet me pare me gryken e pushkes se fitimtareve, qe sihin 70 mije partizanët dhe partizanet e Ushtrise se Lavdishme Nac-Çl.
   2. Tek rrjeshti i 19 lexo komunist i konvertuar ne antikomunist.
   Faleminderit per publikimin e opinionit.

   Reply to this comment
  • intelektuali September 6, 22:46

   Beji te fala Ermal Hoxhes te Enverit se e ka marre malli per ty nga burgu, qe kur gjermonet e kapen me presh ne duar me kokaine kolumbie ne Xibraken e BOSIT socialist Taulant Balla dhe Edi Rama deshi, s’deshi e rasi ne burg pa afat deri tani per te pritur dite me te mira qe te qetesohet pak situata nderkombetare, se po te ishte per Sajmir Tahirin e kishte bere pa asnje medyshje Ermalin, nipin e e Enverit SHEF te plantacioneve te tij ne jug te vendit.

   por:

   Mos harro t’i besh te fala edhe mikeshes tende te vjeter Prandvera Hoxha qe mashtroi nene Terezen per t’i vene lule ne vorrin e ANTIKRISHTIT qe ju e njihni si Kumandarin Legjendar te LANC-it jugosllav qe vrau dhe masakroi aleatet angleze ne kanalin e Korfuzit me mina jugosllave dhe me urdher dirakt nga Beogradi.

   Reply to this comment
 12. the truth September 6, 18:25

  Habitem shume se si nuk kuptojne shqiptaret e sotem qe bashkpuntoret e fashizmit,zogistet,ballistet te kthyer ne diversante pas 1945 ne Beograd dhe Athine sot kane marre fuqine ne dore dhe e kane shkaterruar ate vend pergjithmone.

  Vetem po te analizosh heqjen e tabeles 4 shkurtit ne menyre demostrative nga Neonazisti Lul Basha dhe Ilir Metes eshte e kote te “mbrohet” lufta e popullit ne 1942-1944…derisa kjo lufte eshte perdhosur faktikisht.

  Ne nje fare menyre amerikanet qe bejne ligjin sot ne shqiperi ne 1944 ishin me enverin kunder xhaferrit (deves)

  kurse pas 1945 u bene me naziskinin xhaferr ashtu sic jane sot me neonazistin Lul basha qe vrau si xhaferr deva ne 1944

  biles koloneli gjerman e kritikoi xhaferrin per masakren e 4 ahkurtin 1944 kurse Arvizu ne masakren e 21 janarit i tha kriminelit basha Yll Ne Ngjitje

  PRA PSE MERRENI ME BALLISTAT E L2B QE NE FUND TE FUNDIT ISHIN MIJRA HERE ME PAK T EKEQINJ SE DYSHJA KRIMINALE 2B ??

  Masakra e 4 shkurtit 1944 në Tiranë është ndër masakrat më të përgjakshme, që kryen nazistët gjermanë dhe bashkëpunëtorët e tyre: si Xhafer Deva, Minister i Brendshëm i nazistëve, Kadri Cakrani, komandant i forcave të Ballit Kombëtar, Qazim Mulleti, Prefekti i Tiranës, fashisti Osman Kazazi etj., nën drejtimin e Gestapos gjermane. Natën e 4 shkurtit drejtuesit e xhandermarisë, me lista në duar e me grupe xhandarësh u futën nëpër shtëpitë e qytetarëve të Tiranës, rrembyen djem e burra dhe i pushkatuan nëpër rrugë. Për të futur frikë e tmerr, për të terrorizuar popullin, ata vepruan mbarë, pushkatuan edhe të tjerë që i gjenin në rrugë. I vrisnin dhe i masakronin barbarisht, duke i gjymtuar edhe për së vdekuri, pastaj i hidhnin nëpër kanale, apo dhe në mes të bulevardit. Rrugët e Tiranës u mbushën me gjak. Përmasat e kësaj masakre i pohon të nesërmen Komanda e Xhandermarisë në raportin e saj ku thuhet: “Forcat e xhandermarisë, së bashku me forcat e Regjimentit “Kosova” (regjiment mercenarësh të mbledhur nga Xhafer Deva në Kosovë për të shtypur Lëvizjen Nacionalçlirimtare në Shqipëri, së bashku me gjermanët-shën. red.) dhe me vullnetarët e Ballit Kombëtar, këtë natë kanë bastisur 230 shtëpi, ku kanë arrestuar 478 persona të dyshimtë dhe nga këta 84 më të rrezikshmit i kanë pushkatuar.
  Nga të 84 të pushkatuarit rezulton se 67 janë shqiptarë, 9 italianë, 4 malazezë, 2 maqedonas, 1 grek (minoritar) dhe 1 çifut. Viktimat kanë qenë nga Tirana 29 dhe 37 nga rrethet Fier, Korçë, Durrës, Shkodër, Vlorë e Dibër”.Në shenj nderimi e përjetësimi të këtyre bijve të lavdishëm, një rruge kryesore në Tiranë, që kalon paralel me bulevardin “Dëshmorët e Kombit”, para 68 vjetësh, iu vu emri “Dëshmorët e 4 Shkurtit”.Kjo është ngjarja dhe historia e emrit të Rrugës “Dëshmorët e 4 Shkurtit”.Tani, pas 68 vjetësh, më datën 28 dhjetor 2011, me propozim të Kryebashkiakut Lulzim Basha, Këshilli Bashkiak, ia hoqi këtë emër.Ky akt është shumë i rëndë, antihistorik, antihuman dhe antiligjor. Ky emër i jepte kësaj rruge një peshë të rëndë morale sepse mbartte gjakun e 84 bijve të popullit, që e urrenin dhe e luftonin fashizmin, pushtuesin e vendit tonë. Duke i hequr këtë emër kësaj rruge, kërkohet të harrohet historia e saj, të harrohet masakra e 4 Shkurtit dhe autorët e saj, të rivriten edhe njëherë 84 dëshmorët e masakaruar barabarisht atë natë nëpër rrugët e Tiranës.
  Ky vendim i Këshillit Bashkiak prekë thellë familjet e dëshmorëve, pasardhësit e tyre ndër breza, veteranët dhe invalidët e Luftës, gjithë patriotët e ndershëm dhe shumicën dërmuese të popullit të Tiranës e të gjithë Shqipërisë.Ky akt është antiligjor. Në nenin 11 të ligjit të Statusit të Dëshmorit të Atdheut, të miratuar në Kuvendin e Shqipërisë në vitin 2000, me konsensus të plotë të të gjitha forcave politike parlamentare, pra edhe të PD-së (në opozitë në atë kohë) thuhet: “Në shenj nderimi për dëshmorët e Atdheut, me vendim të këshillit të qarkut ose të bashkisë (komunës), ngrihen, mirëmbahen dhe ruhen lapidarë, pllaka përkujtimore, përmendore etj., si dhe emërtohen mjedise dhe institucione publike”. Është shumë e qartë se ky nen i obligon drejtëpërdrejtë organet e pushtetit për të nderuar dëshmorët dhe jo për t’i shkurorëzuar ata. Për qartësuar edhe më mirë këtë kërkesë, në nenin 12 të këtij ligji thuhet: “Zhvendosja e permendoreve, lapidarëve, pllakave përkujtimore, si dhe objekteve të tjera që kanë lidhje me dëshmorët e Atdheut, bëhet vetëm në raste të veçanta, kur këtë e kërkojnë interesa të larta shtetrore. Zhvendosja bëhet me vendim të këshillit të qarkut… Ky këshill përballon shpenzimet për zhvendosjen. Objektet e mësipërme rivendosen në një mjedis publik të përshtatshëm, para se të fillojnë punimet në vendndodhjen e mëparshme të objektit”.
  Pra ky ligj nuk lejon të hiqet pllaka përkujtimore, që emërton rrugën “Dëshmorët e 4 Shkurtit”, për të vendosur në vend të saj një pllakë tjetër, me çfarëdo emri qoftë. Mbi dëshmorët nuk mund të dalë askush, me emrin dhe me gjakun e tyre nuk mund të luhet, nuk të lejon ligji, as morali.Por me sa duket, Kryebashkiaku Lulzim Basha, nuk njeh as ligj, as moral. Ai, me këtë rast, dëshiron të rehabilitojë kriminelin Xhafer Deva nëpërmjet honorifikimit të nipit të tij, këtu në një rrugë të Tiranës, që kullon gjak. Pse, vallë, pak rrugë e sheshe ka Tirana, por gjeti rrugën “Dëshmorët e 4 Shkurtit”, për t’i shkurorëzuar 84 dëshmorë e për të kurorëzuar, në vend të tyre, nipin e Devës. Kjo është një intrigë e neveritshme me qellime përçarëse kombëtare. Se vepra e Xhafer Devës në Shqipëri, si dorë e hekurt e nazitëve, me krimet makabre që ka bërë, ka lënë gjurmë të thella. Po edhe Luli, si Ministër i Brendshëm, e ka përgjakur Bulevardin “Dëshmorët e Kombit” më 21 janar 2011.

  Por “sekreti” i xhaferr deves qendron ne faktin se ai ne vend te dorzohej nga autoritetet amerikane si kriminel lufte dhe te gjykohej ne shqiperi sipas konventave nderkombetare,perkundrazi u inkuadrua ne veprime terroriste -diversioniste kunder shtetit shqiptar
  Enciklopedia e figurave politike e pershkruan keshtu Xhafer deven

  In 1956, he immigrated to the United States and briefly lived in New York and Boston.
  In 1960, he moved to Calaveras County, California,[14] and worked as an assistant supervisor at the mailing department[24] of Stanford University in Palo Alto until his retirement in 1972.
  In his years in exile, Deva played an active role in organizing anti-Communist resistance. He died on 25 May 1978, aged 74.
  Files released after his death showed that Deva was one of 743 suspected fascist war criminals recruited by the Central Intelligence Agency (CIA) during the Cold War.

  Konkluzion:

  Eshte krim kunder njerzimit nga kushdoqofte qe per te luftuar gjasme komunizmin te ringjallen dhe te reabilitohen figura te urryera te fashizmit..

  Reply to this comment
 13. LIDA AL September 6, 19:00

  Cila ka qene lufte civile ,o Uran i Butkajve, fallsifikator i historise. Lufta e popullit tone gjate pushtimit nazi-fashist, eshte vulosur me gjakun e mijerave deshmoreve te saj, e dokumentet e pafundme e vertetojne kete. Ajo ka qene vetem Lufte Antifashiste Nacionalclirimtare, kunder pushtuesve te saj. Se ballistet tuaj u bashkuam me pushtuesit. Nuk ishte faji i partizaneve e drejtuesve te saj, por i baballareve tuaj (qe u vrane edhe ne hale), te cilet u bashkuan me ta kunder popullit. Ju te Gazetes Dita u beni jehone vetem pacavureve qe shkruajne keta pinjolle te atyre tradhetareve, qe kane vetem krime kunder popullit mbi kurrizin e tyre, dhe nuk shkruani nje fjale per luften epope te popullit e partizaneve heroike, qe luftuan se bashku kunder okupatoreve nazi-fashiste. Cdo dite kerkoni t’i rehabilitoni me cdo kusht. Por historia flet e do te flase vetem me fakte e dokumente e jo me fjale e kujtime te baballareve te tyre dhe falsifikime.

  Reply to this comment
 14. na i shpifen per bese...2 September 6, 20:41

  Mesazh dashamires per komentuesin

  Vëzhguesi F.

  i nderuar faleminderit per vemendjen.

  nje verejtje per ju:

  jeni larguar shume ne kohe nga komentet edhe pse ju keni thene se jeni censuruar/vonuar disa here.

  e quaj te kote luften qe ben shtypi shqiptar per te then te verteten dhe per te shpetuar kete vend nga ky shperfyterim i pa besueshem.

  eshte e kote se ORA NE SHQIPERI KA NDALUR NE 21 JANAR 2011…date ne te cilen shqiperia jo vetem humbi dinjitetin e saj sovranitetin por mbi te gjitha besimin te dipllomacia amerikane &europjane te cilet e KANE DHI PUNEN KEQ

  EDHE ME PROAMERIKANI NE SHQIPERI EDHE ME ANTIKOMUNIZTI NE AMERIKE SOT PYESIN…

  KJO ESHTE DEMOKRACIA..ME SAKTE CESHTE KJO DEMONKRACI

  nqs se do te beja nje gjya nurembergu per krimet kunder njerzimit ne shqiperi pas 1992 do te vija ne bangen e te akuazuarve:
  :
  Edwin rajerson
  saleh berisha
  azem hajdari (edhe pas ngordhjes)
  tritan shehu
  elez biberoviq
  lulzim basha
  bujar nishani
  james trafikanti
  damir fazllic
  nick gage (gaxojani)
  AKUZA:
  DHUNIM KUFOME
  qe do te thote se ne 1991 kur shkelen keto barbare ai komunizem qe keto makartiste dhe neofashiste pretendojne se rrezuan..kishte vdekur qe ne 17 dhjetor 1981.
  pra keto kanibale,vampire hijena dhe nekrofage munden nje system qe kishte 10 vjet qe kishte vdekur.
  jo vetem kaq por keto zbatuan nje nga teorite me agersive te zbatuar dhe ne amerike midis vete amerikaneve.
  po pse ketu ne shqipri e gjeti makartisti rajerson te rrezonte nje te vdekur..
  pse ngaterroi ky colonel I ardhur nga beogradi tiranen me saigonin,mosken dhe berlinin e viteve 50-60
  The McCarthy Era
  Communist Witch-Hunts
  Although the United States and the Soviet Union were WWII allies against the Nazis, many in America were deeply suspicious of the Communist country. As the tensions of the Cold War deepened, fear of Communism reached its peak in the early 1950s. The U.S. Congress, led by Senator Joseph McCarthy and the House Committee on Un-American Activities, conducted witch-hunts in search of Communist sympathizers. The accused had two options. They could refuse to testify and risk losing their jobs and friends. Or they could cooperate and accuse friends and colleagues of being Communists. At the same time, the Federal Bureau of Investigation, led by J. Edgar Hoover, monitored citizens’ activities, searching for “subversive” behavior.
  Einstein and his leftist political convictions attracted the attention of the U.S. government as early as the 1930s. Denounced as a Communist spy and watched by the FBI, Einstein persisted in publicly criticizing McCarthyism as a dangerous threat to democracy and freedom of expression.

  Dy here qeveria amerikane ka bere gafa qe kane lene gjurme ne histori
  E para
  ishin kampet e perqendrimit te amerikaneve me origjine japoneze ne WW2 nga 1941-1947 qe me ne fund I demshperbleu ne kohen e Reganit ne vitet 80 me miljarda dollare
  E dyta
  invazioni dipllomatik dhe I sherbimeve secrete amerikane ne vitet 1990-1992 nga Beogradi duke vene ne krye te shtetit shqiptar nje monster filoserb me emrin Saleh
  ka ardhur koha qe administrate amerikane te investigoje gafat dhe gabimet fatale nga dyshja anti-amerikane Rajersonovic-Biberovic.
  ka ardhur koha qe qeveria amerikane te investigoje lidhjet e disa zyrtareve amerikane me ish udb jugosllave ne dem te kombit shqiptar
  ka ardhur koha qe qeveria amerikane te investigoje dhe denoje zyrtarisht aktin e turpshem te marrjes pjese te kolonelit diplomat Rajeson ne fushaten elektorale ne janar-mars 1992
  ka ardhur koha qe qeveria amerikane te investigoje dhe denoje zyrtarisht aktin e turpshem te interferences rajersonit per arrestimin dhe denimin e Fatos Nanos si genocide antikomunist I panevojshem
  ka ardhur koha qe qeveria amerikane te investigoje se kush zyrtare amerikane dhe shqipare u “demshperblyen” me floririn e londres..dhe pse pikerisht u abuzua me florin e londres ?!
  Me ka zene lemeria qe kur ne Shqiperi honorable Donad Lu shpiku reformen per drejtesi,pas dekrinializimit te famshem,ku me I humburi doli Edi Rama dhe votuesit e 23 qershorit..me I fituari ..ylli ne ngjitje.
  Gjithe shtypi shqiptar ( edhe gazeta Dita) jane verbuar dhe nuk shikojne qe kjo eshte nje manover tip “kale troje” po behet per te reabilituar pergjithmone krimet e kupoles 2B dhe per te vendosur K/M ne 2017 gjarperin Lul Basha I cili do kujdeset me pas per mosprekjen e SRB-it dhe ne rast te ngordhejs se tij natyrale ti beje nje varrim madheshtor si DEMON kratit tjeter te tropojes mender me thene A.Hajdarit.
  Me e vogla qe mund te mendojme eshte se miqte tane po na konsiderojne si te Ferma e Kafsheve te George Orwellit…PSE
  ***
  Berisha nuk eshte se ka kryer krime.JO..Ai eshte treguar
  PERBINDESH
  KANIBAL
  MONSTER
  TERRORIST
  TRADHETAR
  DJALL…etj etj
  Dhe miqte tane e tolerojne se gjoja hodhi komunizmin qe eshte ne vetvete nje genjeshter kriminale qe nuk eshte vendi dhe koha ta argumentojme.Por le te analizojme disa krime te kesaj drakule te viqidolit qe nuk ka zog kurve ne bote ta shpetoje apo ta amistoje:
  1-Ky MONSTER nuk duhet te falet kur drejtesia e Enverit denoi Hysen Shoshorin ne burg kurse ky kerkoi varjen ne litar.
  2-Ky PERBINDESH nuk duhet te perdhoste PERSONALISHT me dinamit varrin e Enver Hoxhes ne nje kohe qe I ka pire kafen dhe I ka ndenjur te oxhaku..e deri te varkat..Nuk duhet te shkelte zakonin e malsorit
  3-Ky DJALL nuk duhet te beje rolin e te “shtypurit nga diktatura” kur ajo I dha mundesine te kuronte jashte vajzen e tij me operacjone kozmetike…dhe deri ti fshinte bythen Andi Bushatit nipit te H.Kapos si BABY SITERES
  4-Ky DEVIL per here te pare ne historine e Shqiperise jep urdher luftarak me Shik-un qe VERIU te pushtonte ushtarakisht JUGUN
  5-Ky DEMON urdheron perdorimin e lendeve kimike luftarake (si Sadami ) ne Vlore-Gjirokaster..ku per fat dy pilotet atdhetare devijuan avjonet.
  7-Ky FRANKESHTEIN MONSTER shkaterroi me themel ushtrine & shtetin ne 1997 ku si pasoje u vrane mbi 4000 shqiptare…dhe u pushtuam “miqesisht” nga te huajt
  8-Ky QELBESIRE me xhenazen e Hajdarit,shpertheu K/M dhe pushtoi institucjonet dhe duhej ose burgim I perjetshem ose egzekutim ne rrethana renduese ( ah keto amerikanet qe e falen)
  9-Ky MASKARA kreu nje genocid cnjerzor kunder fisit Haklajve duke perdhosur varrezat,duke vrare femije e pleq dhe duke I rrafshuar shtepite me dinamit
  10-Kjo BISHE GJAKATARE urdheroi zhdukjen pa gjurme te Remzi Hoxhes se raportoi takimin TOP SEKRET ne Shen Naum me Milloshevicin dhe Grigorovin ( me dijenine e miqve)
  11-Kjo NDYRESIRE lejoi dhe urdheroi personalisht furnizmin me nafte te Milloshevicit me kompanine Shqiponja me tritan shehu,gazidede dhe “shenjetorin “ Aleksander Meksi
  12-Ky ESAT PASHE JUNIOR shiti me DEVILIN LUL pjese nevralgjike te detit Jon,ku Karamalisi e konsideroi fitoren me te madhe dipllomatike pas L2B
  13-Ky MEGA TRADHETAR lejoi personalisht ndertimin e varrezave te ushtareve greke brenda territorit shqiptar egzakt sipas vijes se vorio epirit,kurse nga ana tjeter varrosi ceshtjen came
  14-Ky NAZISKIN heq tabelen e masakres 4 Shkurtit dhe e zevendeson me figure filo XHAFERR DEVISTE
  15-Ky I PABESE ndersa I vuri pinjollit te Zogut kallashnikovin ne 1993,kurse pas dy dekadash ketij tradhetari I ngriti lapidarin
  16-Ky SHQIPTAROFAGOS ne nendor 2012 me agresivitetin dhe nga provokimet e tij u be e mundur te digjen dy greviste te urise te te perndjekurve politike ( kujtojme qe I gjori Arvizu dhe I shkreti Nishani I vizituan nga dy here ata)
  17-Ky MOBSTER NDERKOMBETAR dogji me biznesin e tij kriminal ne Gerdec 26 skllever..dhe pas kritikave dhe akuzave..i thote NY-TIME-it leter higjenike..dhe asnje amerikan nuk reagoi
  18-Ky NEO FASHIST vrau 4 veta ne bulevard ne 21 janar 2011…dhe cuditerisht fshiu bythen me ca ekpertiza profesinale te FBI…prape heshten miqte amerikane..biles Arvizu e quajti burre shteti
  19-Ky NEKROFAG me gestapon e tij private egzekuton Kosta Trebicken dhe e ndihmojne ca miq te tij ne Virxhinia qe te gjeje nje ekspert per ta mbuluar kete akt mafjoz.
  20-Ky MAFJOZ nderkombetar se bashku me DEVILIN LUL grabisin dhe me ca mafjoze te huaj me kollare rreth gjysem miljardi dollare ne Rrugen e Kombit qe mbahet rruga me shtrenjte ne bote…fatkeqeisht ne vendi me te varfer te Europes
  21-Ky KRYHAJDUT ka bere dhe shume krime ekonomike si tejkalimi I borxhit publik,shitje hidrocentralesh,1 miljard borxhi I biznesit,aferat me CEZ-in.ALBETROLIN,ARMON etj etj qe jane te panumurta
  ***
  Nga sa me siper del konkluzion se SALI BISHA eshte kriminel shumedimensinal por jo fajtor.
  Fajtori nr 1 per sot per sot eshte nenpunsi Donald Lu qe ka numrin e syzeve ekstra ekstra LARGE
  Fajtori nr 2 per sot per sot eshte EDI RAMA qe ka tradhetuar 21 janarin dhe 23 qershorin se e kane tredhur..plotesisht
  Fajtori nr 3 jane mediat shqiptare ku perfshihet dhe gazeta Dita qe per ti thene nje te vertete..i bien nga Kina
  ***
  Pas mos ndeshkimit te Monstres Berishe per disa kryekrimet e tij..sidomos per masakren HITLERIANE te 21 janarit me keqardhje kemi drejte te mendojme se:
  Amerikanet po bejne gabimin e turqeve para 500 vjeteve ku I kane ndare shqiptaret ne armiq te betuar ne socialiste dhe demokrate (turqit na ndane ne myslymane dhe te krishtere)..dhe ne vend te ballaban pashes dhe hamza kastriotit shohim berishen dhe bashen….dhe analoge eshte enverhoxha ne rolin e skenderbeut..

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku September 6, 22:04

   O i shkreti ti, a ke ndonje pjestar te familjes aty afer te mare ne telefon spitalin psikiatrik. Ke nevoje per mjekim te forte, urgjent.

   Reply to this comment
   • Vëzhguesi F. September 7, 11:35

    Ore ti qesharak me ate palo nofke!
    Nuk e di nese di te pakten te lexosh apo nuk di!
    Ai po me drejtohet mua me komentin e tij, ty çfare te djeg dhe kruhesh sikur te ka zene zgjebja?!
    Te vjen keq per skanerin politik dhe jo vetem qe i bene Sali Berishes apo per tere kete klase te pjerdhur politike qe e bene Shqiperine si hale e botes?!
    Degjo nje keshille o plak xhuxhumak ( nga anet tona keta lloj pleqsh konsiderohen te rrjedhur dhe te pjerdhur nga trute) quaje ne daç miqesore ne daç si te vije per mbare.
    Zakonisht te semure jane te paduruarit, ata qe i lexojne rrjeshtat pa kuptuar asgje. Shiko se mos ke nevoje per te kuruar diçka ne ate çik tru qe te ka mbetur dhe mos fyej kuturu pa lidhje.

    Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku September 7, 16:02

     Vezhguesi F(utja Pordhes), po perse mer qerrata nuk e shkruan emrin te plote, apo ke frike se qelb ane e mbane? Ketej nga ne Pleqte rrespektohen si me te ditur e me te urte se aguridhet qe fluturojne me preshe ne bythe si pune vezhguesish, E more vesh or torrollak?

     Reply to this comment
     • Lesh e li salija nga Patomi September 8, 11:35

      Ore xhuxhumak uturak, gomar plak!
      Po qenke kaq hajvan sa kujtoon se mund te replikosh dhe te fyesh cilindo o qenef i Sali Qenefit.
      O plak i pjerdhur!
      Pleqte respektohen dhe nderohen kur flasin si pleq dhe jo kur kthehen ne mendje pjerdhur per shkak te rrjedhjes, se athere qe thua ti xhuxhumakme uturak, ata meshirohen dhe mos e ngaterro respektin me meshiren per mjeranet.
      Si duket ngaqe ke qene nje pederast pasiv ne moshe te re, te kane shqyer aq fort anusin sa te ka mbetur mendja aty, o gojemut!
      Kjo sa per fillim se ke grire shume deri tani.

     • Plaku Xhuxhumaku September 8, 12:07

      Vezhguesi F(utja Pordhes), se kuptohet qe je po ai. Saliun ta kam fal e bej me te cfare te te doje anusi ty. Ty te pelqeka shume uturaku. Me duket e perdorke edhe si tas per persheshin e mengjesit. Te befte mire akullorja

 15. fteri September 6, 21:40

  Kush frynë gënjeshtart ? kush e shtrëmbroi të vërtetën ?,Kujtë i intereson që të akuzoi se gjoja lufta nac-çlirimtare e ushtrisë shqiptare të ishte luftë civile ? Atë le ta zbuloi Uran Butka dhe ato falsifikime që kurdisë në një vepër monstruoze sharlatanësh hap një hendek sa çdo shqiptar i pa pjekur politikisht luftën nac-çlirimtare e barazon me luftën civile sikur të mos kishim fare armiq të huaj që kishin pushtuar atdheun ! Ky Butka është përgjegjës para historisë për krimin e mashtrimit ,për të goditur dhe nënvletësuar luftën madhështore të 75 mijë partizanve legjendar që çliroi atdheun dhe shpëtoi shqipërinë nga shpërbërja.Kjo tregon se pretendimet e Butkës janë trillime të shërbimeve të tijë ,shpifje qëllimkeqe ,që u levërdisin vetm qarqeve reaksionar të brendëshme dhe të jashtëme balliste,legaliste,zogiste,për prishjen e lavdisë dhe madhështisë së luftës legjendare antifashiste-nacional-çlirimtare ,për ulur vlerat e ushtrisë rregullt partizane.dhe të thotë se ka patur vetëm luftë civile ,kjo është shpifja ultra reaksionar e famkeqit ballistit pula ngrënës Safet Butka që me këtë libër luftë ” civile ” ??? ,na shkakton të qeshura ,por tregon edhe ndjenjat e tijë të egra kundër ushtrisë partizanve legjendare me 75000 mijë Partizanët e sajë .

  Reply to this comment
  • intelektuali September 6, 22:32

   Merini ju qelbesirat enveriste 75 mije partizanet dhe 28 mije deshmoret dhe shkoni ne Korene e Veriut se atje e keni vendin e origjines

   sepse:

   NE SHQYPNINE ANTIENVERISTE DHE ANTIKOMUNISTE QE PO SHKON DREJT BE-SE NUK JU DO ME KUSH.

   por:

   Mos harroni te merrni edhe Enverin me vete dhe VEMJET e tij qe la pas qe nga Ramiz Alia, Fatos Nano, Sali Berisha, Ilir Meta dhe mos harroni edhe Edi Ramen qe dekoron Nexhmijen dhe Viton me medalje trimerie per krimet monstruoze ndaj njerezve te pafajshem duke mbushur lumenj me gjak njeriu ne Shqypni si ASKUND ne Bote.

   SHPORRUNI NGA SHQYPNIA O TE PERDALE ENVERISTA SE KOHA JUAJ KA MBARUAR.

   Reply to this comment
 16. Bashkim September 6, 23:28

  Me vjen keq per gjendjen mjerane te nje fare Shahini qe na tregon pralla qe ne i kemi ndegjuar qe ne klasen e peste ne vitin e larget 1957
  Te ngresh nje ngrehine arsyetimesh rreth luftesluftes civile gjate L2B pa anlizuar grisjen e Marreveshjes se Mukjes qe eshte themeli i LC eshte nje kalamallek i mprapsht i nje demagogu komunist i cili me ‘pirueta’gjoja faktesh kerkon te shmange krimin e sherbetorit serbeve Enver Hoxha per devijimin e qellimeve te LNC dhe tradhtine e larte kombetare per shitjen e me se 30000km2 te trojeve tone poe agallaret e tij te Beogradit.Eshte per te ardhur keq qe edhe mbas 70 vjet te kesaj tradhtie na gjenden te tille cobene gjarperijsh qe tundin flamurin e turpit proklamaten e serbit Miladin Popovic te 1 Tetorit 1943 te firmosur nga mbeturina e nje letre higjenike si Enver Hoxha te shumeperdorur nga serbet
  Shahinit duhet ti kujtoj se akoma eshte gjalle nje nga ushtaraket e larte te L2B me emrin Kasem Trebeshina i cili i petur ne vitin 1991 nga Edi Rama pergjate refleksioneve ne ILA se cfare ishte lufta e viteve 43-44 u pergjegj se “Ajo ishte nje lufte e ndyre civile”Kjo thenie e tij u duartrokit rrufeshem nga Edi Rama Ardian Klosi si dhe nje tjetre perfaqsusese tjeter te asaj lufte Liri Belishova
  Por per Shahinin nuk ka rendesi qe disa vajza e djem te rij dhane gjakun e tyre per Atdhe dhe mbi gjakun e idealet e tyre peshtyne Enver Hoxha etj e tani Shahinovicet e shoket e tij pseudo historiane.Te mberthyer nga ideologjia e tyre e mprapsht komuniste keta njerez duan te mbajne gjalle luften e klasave por keta donkishotiste kane harruar se nuk jemi me ne klasen e peste te vitit 1957

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 September 7, 21:36

   o bashkim ore bashkim
   po pranojmë atë që thua ti,jo në qind përqind por mijëpër mijë”Te ngresh nje ngrehine arsyetimesh rreth luftesluftes civile gjate L2B pa anlizuar grisjen e Marreveshjes se Mukjes”,tërë fajin e ka vjehrra,komunistët!!
   tashti megjithëse vjehrra e ka komplet fajin!!
   si do ta quajmë nusen që shkoi me mullixhiun??
   të virgjër apo kurvë???
   sepse sipas llogjikës tënde prej gomari,nuk je i vetëmi,nusen megjithëse e ka çvirgjëruar djali i vjerrës,jmegjithëse e ka e shkëdheu mullixiu,por mjafton faji i vjerrës për ti këthyer virgjërinë??
   a jeni në vete mor debila në arsyetimet tuaja??kaq pa tru të jeni sa të thoni kjo e ajo mjaftojnë për të përligjur tradhëtinë ndaj atdheut??
   mendimet e njerzve si ju po na fusin turkun prapë në shqipëri,na futën gërkun me janullën!!njerëz si ju përligjin tradhëtinë,prandaj ajo lulëzon mes shqiptarëve!!
   dhimbjet,vuajtjet që keni përjetuar ju pasardhësit e bashkpunëtorëve të nazifashizmit nuk përligjin tradhëtinë e prindërve tuaj,nuk i bëjnë ata patriotë në krah të pushtuesit!!
   përpiekja juaj për të pëligjur tradhëtinë e tyre nuk bën gjë tjetër veçse ju bën bij të denjë të tyre!!këmbëngulja juaj ju bën dhe trashëgimtar në tradhëtinë e tyre!!
   shpesh e kam thënë,dhe të tjerë më shumë se unë!!
   e mbyllni dhe e mbyllim këtë histori!!ju ndreqni fajin tuaj ne ndreqim tonët!nuk duhet të harrojmë atë që ndodhi,nuk duhet ta falim,por duhet ta ruajmë për të mos e përsëritur më!të mësojmë prej vuajtjeve tona fajeve tona!!
   duhet të shkojmë përpara or njerëz!!
   ne flasim,leshim si qentë “për ujkun dhe çakalli bën kërdinë”!!
   sot po na rrjepin duke nxitur përçarjen!!

   Reply to this comment
   • Bashkim September 8, 01:00

    Ore kafshe antishqiptare
    Mua sme merr malli as per grekun e as per turkun po ty Buce te paska marre malli per ta bere me pasardhesit e Miladinit dhe Dushanit sic bente b…q.ri komandat me ta ne shtab
    Ti kafshe e felliqur akoma kerkon qe historia mos denoje ata qe shkelen mbi gjakun e Deshmoreve,ata kriminele si ‘yt ate’ qe vrisnin shoku shokun pas ferrrave ata qe vrane Qemal Stafen,Vojo Kushin,Mustafa Gjinishin etj,ata qe u ushqyen me gjakun e popullit per 50 vjet
    Nuk ja vlen me teper te replikosh me nje qenef Brake pa uje uje te rrjedhshem

    Reply to this comment
 17. MH September 7, 00:21

  Ti intelektual paske shpetue mire pa te perdorue perendimi si kavie per te rrezuar Enver “Antikrishtin”.Te paret e tu me ne krye Abazin e Armenve e hengren qafen e pates ne laboratoret ma speciale te agjenturave perendimore duke iu neshtrue nivelit te kavies(minjeve) vetem e vetem per te rrezue “Antikrishtin” Hoxha.
  “Antikrishti” cdohere i ka dhane goditje fatale cdo nderhysit ne punet e brendeshme te shtetit Monist.
  Kjo i jep dhe na jep krenari historike cdo shqiptarit me mend ne koke.

  Reply to this comment
 18. fteri September 7, 07:05

  BASHKIM : Partizanët legjendar shqiptar nuk i polli as balli kombëtar,as legaliteti ,as zogistët ,as bajrektarët injorant,as shtëpitë e para qendra mesjetare të errësirës e zhfrytëzimit barbar ,as sulltanët e otomanve ,as sllavët e dushmanët,as fashizmi e nazizmi,as mukja e shëmbëlltyra që pushtetin pa hedhur asnjë pushkë e donte në tavolinë.Partizanët legjendar i thirri zëri i atdheut ,i thirri ndërgjegja e patërjotizmit për ti dalë zot vatanit kur shfrytëzuesit bejlerë,agallarë ,zullumqarë,ballistë,zogistë ,legalistë vetëm shikonon gjepin e tyre ,interesat e tyre jo atdheun e popullin e thjeshtë që rronte në varfëri dhe mjerim.
  Populli shqiptar ka historinë e tijë të lavdishme krijimin e Ushtrisë nac-çlirimtare si nevojë për ti dalë zot atdheut plot luftra për liri ,për ekzistencë ,ballistët ,zogistët ,e mbeturina bajrektar e zuzarë që bashkëpunuan me pushtuesin u përpoqën ta zhduknin ushtrinë nac-çlirimtare shqiptare po nuk mundën .Populli shqiptar luftoi dhe doli fitimtar me ushtrinë si arma më e dashur e sajë ME UDHËHEQËS LEGJENDAR E.Hoxhën,ruajti kompakt unitetin pamvarsisht së mundohen edhe sot përçarjan dhe uljen e vlerave të L.N.Ç kush e mohon këtë ralitet ,çdo gjë partizanët e kan fituar me gjak e sakrisica.Mirnjohje SHahin Leka për analizën shumë reale e të vërtetë.
  ****Ndërsa për IDJOTIN-me NOFKËN -INTELEKTUALI ,as armiku më i madhë se ti idjoti nuk mund të sjellë më shumë dëm se edukata juaj e poshtër kur dëbon në korenë e veriut partizanët dhe doshmorët që janë zemra dhe krenaria e kombit,e cila duhet konsideruar si lajthitje .Mbete një foshnje- plak i përjetshëm i thinjur,një shëmbëlltyrë ,dotrtolec kopshti për të trembur sorrat .!!!

  Reply to this comment
  • Bashkim September 8, 01:01

   Ore kafshe antishqiptare
   Mua sme merr malli as per grekun e as per turkun po ty Buce te paska marre malli per ta bere me pasardhesit e Miladinit dhe Dushanit sic bente b…q.ri komandat me ta ne shtab
   Ti kafshe e felliqur akoma kerkon qe historia mos denoje ata qe shkelen mbi gjakun e Deshmoreve,ata kriminele si ‘yt ate’ qe vrisnin shoku shokun pas ferrrave ata qe vrane Qemal Stafen,Vojo Kushin,Mustafa Gjinishin etj,ata qe u ushqyen me gjakun e popullit per 50 vjet
   Nuk ja vlen me teper te replikosh me nje qenef Brake pa uje uje te rrjedhshem

   Reply to this comment
 19. enverdjali September 7, 09:55

  Uran Butka duhet tu tregoje Shqiptareve me pare se pse Sali Butka e mori peng Gjeraqim Qirjazin kur ai bridhte neper tere teritoret shqiptare sikur bente edhe Kostandin Kristoforidhi per te levruar gjuhen shqipe qe te dy kata atdhetare te medhenj te kombit tone financoheshin nga Lordet e Anglise per kete mision ndersa Sali Butka u kerkonte parate bashke me ceten e tij sikur bente edhe gjyshi i tij me Voskopojaret ne kohen me te mire te tyren kur Voskopoja lulezonte.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim