Gjermania merr kryesimin e OSBE-së, ministri i Jashtëm paraqet prioritetet

July 3, 2015 12:30

Gjermania merr kryesimin e OSBE-së, ministri i Jashtëm paraqet prioritetet

Gjermania do të marrë kryesimin e OSBE-se në janar të vitit 2016-te në sfondin e krizës më të thellë që prek rendin dhe sigurinë evropiane që nga fundi i Luftës së Ftohtë. Ministri Federal të Punëve të Jashtme të Gjermanisë, Walter Steinmeier, ka prezantuar në Këshillin e Përhershëm të OSBE-së, prioritetet e Kryesisë Gjermane për vitin 2016, ku veçoi gjashtë pika.

Gjermania, tha ai, do të synojë për të siguruar zbatimin e të gjitha parimeve dhe angazhimet e OSBE-së, për të forcuar organizimin dhe kapacitetet e saj dhe për të hedhur bazat për rinovimin e një dialogu të sinqertë në zonën e OSBE-së për të rindërtuar besimin dhe për të rivendosur sigurinë e përbashkët.

Një nga parimet bazë të Aktit Final të Helsinkit, i cili është rënë dakord nga të gjitha Shtetet pjesëmarrëse të OSBE-së, është shkelur duke shkelur integritetin territorial të Ukrainës, duke mos marrë parasysh parimet e përbashkëta dhe angazhimet e miratuara që nga Helsinki 1975. OSBE-ja, si një forum për dialogun politik, bazuar në parimet dhe angazhimet e saj, është kyç për paqen dhe sigurinë e qëndrueshme, sikurse dhe për parandalimin dhe menaxhimin e konflikteve në terren.

Ambasadori i Shqipërisë pranë Organizatave Ndërkombëtare në Vienë, Spiro Koçi, mbajti një deklaratë ku u shpreh se Shqipëria bashkohet plotësisht me deklaratën e BE-së. Koçi është ndalur në marrëdhëniet dypalëshe me Gjermaninë, duke iu referuar edhe vizitës së pritshme të Kancelares Merkel në Tiranë më 8 korrik.

“Shqipëria dhe Gjermania gëzojnë marrëdhënie të shkëlqyera dypalëshe, të bazuara në vlera të përbashkëta, interesa reciproke, dhe në një vizion të përbashkët për një Ballkan Perëndimor të qëndrueshëm dhe të begatë. Ne i jemi mirënjohës Gjermanisë për mbështetjen e procesit të integrimit në BE të Shqipërisë dhe të rajonit tonë, si një i tërë. Procesi i Berlinit, i lancuar një vit më parë nga Kancelarja Merkel ka qenë i rëndësishëm për të krijuar një dinamikë pozitive në bashkëpunimin rajonal. Ky Proces është një tregues i qartë i angazhimit të vazhdueshëm të Gjermanisë për avancimin e proceseve integruese të rajonit tonë në këtë kohë paqartësish ekonomike e politike në Evropë. Ne e mirëpresim vizitën e ardhshme të Kancelares Merkel në Tiranë, më 8 korrik, dhe unë besoj se kjo vizite do të forcojë më tej lidhjen dhe miqësinë mes dy vendeve“, tha Koçi në hyrje të fjalës së tij.

Më tej, ai prezantoi qëndrimet e Shqipërisë në mbështetje të prioriteteve Gjermane të OSBE-së për vitin 2016, si dhe vlerësoi gatishmërinë e Gjermanisë për të marrë Kryesinë e Radhës së OSBE-së në vitin 2016. Në kontekstin aktual gjeopolitik, tha Koçi, Kryesia Gjermane e OSBE-së është një oportunitet të cilin komuniteti ndërkombëtar duhet ta shfrytëzojë për të rilancuar projektin e përbashkët të Sigurisë Evropiane.

“Unë do të doja të përfundoja duke kujtuar kontributin e madh të OSBE-së për paqen dhe sigurinë në Ballkanin Perëndimor. Ndërsa rajoni do të vazhdojë të përfitojë nga mbështetja e OSBE-së për vitet në vijim, ai ka treguar tashmë që është plotësisht në gjendje të ofrojë kontribut të prekshëm për Sigurinë Evropiane. Në këtë kontekst, ne shpresojmë që të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, pa përjashtim, do të përfshihen në punën e Organizatës sonë gjatë kryesimit të Gjermanisë, duke nënkuptuar edhe përfshirjen gjithnjë e më të madhe të Kosovës në veprimtarinë e Organizatës”, u shpreh Koçi.

 

6 prioritetet e kryesisë Gjermane:

  1. Forcimi i kapaciteteve të OSBE-së për parandalimin e konflikteve, reagimi dhe menaxhimi

OSBE-ja ka treguar aftësinë e saj për të vepruar me shpejtësi dhe vendosmëri në përgjigje të krizave akute në Ukrainë, në veçanti duke krijuar Misionin Special të Monitorimit (SMM). Mësimet e nxjerra nga krijimi dhe funksionimi i këtij misioni të madh duhet të mbahen, vlerësohen dhe të vihen në përdorim për të forcuar kapacitetet e OSBE-së, strukturat dhe procedurat në lidhje me të gjithë ciklin e konflikteve. Nën kryesimin e saj, Gjermania do të synojë për të nisur një diskutim të strukturuar midis Shteteve pjesëmarrëse, me Sekretariatin dhe të gjitha strukturat përkatëse të OSBE-së në forcimin e organizatës, në lidhje me parandalimin e konflikteve, veprim të hershëm në  menaxhimin e konflikteve, rehabilitimin pas konfliktit dhe pajtimin.

  1. Rinovimi i përpjekjeve për zgjidhjen e “konflikteve të zgjatura”

Të gjitha shtetet pjesëmarrëse duhet të përpiqen për të parandaluar zhvillimet dhe kërcënimet e rrezikshme për sigurinë e tyre të përbashkët dhe të rendit të sigurisë evropiane në të gjithë zonën e OSBE-së, pa përjashtim. Kryesia gjermane e vitit 2016 do të kushtoje përpjekje serioze për gjetjen e zgjidhjeve të qëndrueshme për të ashtuquajturat “konflikte të zgjatura”, duke vënë në përdorim të mirë formatet ekzistuese.

  1. Dialogu i vazhdueshëm për kontrollin e armëve dhe CSBMs

Kontrolli i armëve dhe ndërtimi i sigurisë, jane masa që përbëjnë një gur kryesor të OSBE-së. Në periudhën e tensionit në kontinentin evropian, ekziston një rrezik serioz i përshkallëzimit, dhe përpjekjet duhet të rriten në drejtim të transparencës, zbatimin e verifikueshëm të të gjitha angazhimeve dhe në këtë mënyrë të rindërtimit të besimit. Gjermania do të synojë për të stimuluar se si mund të forcohen regjimet e kontrollit të armëve dhe se si mund të rritet CSBMs.

  1. Trajtimi i kërcënimeve trans-nacionale dhe sfidat e përbashkëta

Sfidat për sigurinë e të gjitha Shteteve pjesëmarrëse të OSBE-së burojnë nga kërcënimet trans-nacionale. Gjermania do të synojnë të forcojë dialogun dhe bashkëpunimin për të gjetur përgjigje të përbashkëta ndaj terrorizmit, radikalizmit dhe trafikimit të qenieve njerëzore. Përpjekjet ekzistuese në këto fusha duhet të vazhdojë edhe ne bashkëpunimin me partnerët, veçanërisht në rajonin e Mesdheut ky bashkepunim duhet të thellohet. Kërcënimet ndaj sigurisë kibernetike duhen të mbetet në agjendë dhe puna në fushën e CSBMs kibernetike duhet të vazhdojë dhe të intensifikohet.

  1. Forcimi i konektivitetit të qëndrueshëm në zonën e OSBE-së

Bashkëpunimi ekonomik ka rëndësi të veçantë për mirëqenien ekonomike të shoqërive tona dhe për këtë arsye për sigurinë e përgjithshme në zonën e OSBE-së, Gjermania do të synojë të forcojë punën e OSBE-së në dimensionin e dytë me qëllim përmirësimin e konektivitetit midis Shteteve pjesëmarrëse dhe për të thelluar shkëmbimin dhe bashkëpunimin mes tyre. Fushat përkatëse mund të jetë ato të infrastrukturës dhe transportit, menaxhimit të kufijve dhe doganave. Qeverisja e mirë do të jetë një fokus i veçantë për ciklin e Konferencës vjetore të Dimensionit të Dytë të OSBE-së në vitin 2016 me qëllim për të adresuar çështjet e luftës kundër korrupsionit, përmirësimin e kushteve për investime, menaxhimin e rreziqeve mjedisore dhe menaxhimin e migracionit .

  1. Sigurimi i zbatimit të të drejtave të njeriut dhe të angazhimeve në dimensionin e 3-të

Liria e fjalës dhe e grumbullimit, liria dhe pavarësia e medias dhe siguria e gazetarëve duhen  veçanërisht të shikohen më me kujdes në këtë kohë krize dhe duhet të vazhdojnë të jenë në fokus të veçantë të OSBE-së. Të drejtat e pakicave dhe roli i tyre pozitiv në ndërtimin e urave brenda dhe midis vendeve meritojnë vëmendje të veçantë. Lufta kundër të gjitha formave të ekstremizmit, diskriminimit te të gjitha llojeve dhe intolerancës duhet të jetë një prioritet i lartë në OSBE. Gjermania do ti kuishtojë vëmendje të veçantë kësaj fushe, një fushë ku Gjermania do të vazhdojë gjithashtu përpjekjet në luftën kundër antisemitizmit.

Gjermania do të punojë ngushtë me ODIHR-in, Komisionerin e Lartë për Pakicat Kombëtare dhe Përfaqësuesit për Lirinë e Medias, dhe me përvojën e tyre do te synojnë të forcojnë rolin e tyre.

Së fundi, në frymën e Aktit Final të Helsinkit dhe rolin e tij të rëndësishëm në fuqizimin e shoqërisë civile dhe nxitjen e shkëmbimeve ndërmjet popujve, Gjermania do të synojë për të theksuar rëndësinë e lidhjes ndër shoqëritë e të gjitha Shteteve pjesëmarrëse, veçanërisht të rinjtë, për forcimin e të kuptuarit dhe besimin dhe ndërtimin e një hapësirë të përbashkët të sigurisë.

July 3, 2015 12:30
Komento

Ende pa komente

Ende pa komente!

Je i mirëpritur. Bëhu i pari që komenton këtë artikull. Kujdes etikën.

Komento
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*