Global Finance: Fuqia blerëse, Shqipëria më e varfra në rajon në 2015

March 25, 2016 09:59

Global Finance: Fuqia blerëse, Shqipëria më e varfra në rajon në 2015

Fuqia blerëse në vendin tonë mbetet e ulët. Sipas raportit më të fundit të Global Finance, Shqipëria u radhit si një nga vendet më të varfra të rajonit duke lënë prapa vetëm Bosnjë Hercegovinën.

Një indeks i Global Finance që mat nivelin e varfërisë në mbi 180 vende të botës e rendit Shqipërinë në vendin e 95 në rang botëror duke përdorur si njësi matëse paritetin e fuqisë blerëse.

Mali i Zi u rendit në vendin e 75, Maqedonia në vendin e 84, Serbia në vendin e 89 dhe Kroacia në vendin e 60. Në vendin e fundit në rajon renditet Bosnja, e cila në listën globale të fuqisë blerëse zë vendin e 104. Global Financë sqaron se në përgjithësi, ka dy metoda standarde për të përcaktuar vendet më të pasura dhe ato më të varfra të botës.

Zakonisht merret në konsideratë Prodhimi i Përgjithshëm Bruto dhe ndarja e tij për frymë.

Fuqia blerëse, përcaktuese e nivelit të varfërisë

Megjithatë përkufizimi më real dhe më i pranuar mes ekspertëve, por edhe nga vendet e pasura është përcaktimi se sa i pasur është rezidenti i një vendi. Për këtë arsye, metoda më e mirë për të përcaktuar nivelin e varfërisë është fuqia blerëse.

Global Financë ka rënë dakord se, kjo është metoda ndoshta më e dobishme për të krahasuar dallimet e përgjithësuara në standardet e jetesës në mes të kombeve. Kjo për shkak se fuqia blerëse merr parasysh koston relative të jetesës dhe normat e inflacionit të vendeve.

Global Finance e ka bërë renditjen e vendeve duke marrë si bazë valutën amerikane dollarin duke korrigjuar edhe efektet e kursit të këmbimit me monedhat vendase.

March 25, 2016 09:59
Komento

2 Komente

  1. Arben March 25, 10:39

    MJAFTON TE KEMI PARTINE MIRE, PO NUK DUAM AS BUKE AS PUNE DHE ASNJE GJE.

    EDHE BAR DO TE HAME, PO QE NEVOJA (NGA AI I THATI BEHET FJALE, SE TE NJOMIN E MBARUAM)

    Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*