Heronjtë e rremë të Dhjetorit ’90! Një kalendar ngjarjesh që të krijojnë bindjen se gjithë procesi i kalimit nga njëri sistem politik në tjetrin, ka qenë i trukuar dhe i dirigjuar

Viktor Malaj December 9, 2020 22:57

Heronjtë e rremë të Dhjetorit ’90! Një kalendar ngjarjesh që të krijojnë bindjen se gjithë procesi i kalimit nga njëri sistem politik në tjetrin, ka qenë i trukuar dhe i dirigjuar

 

Nga Viktor Malaj

Botuar në DITA

 

Tani, që kanë kaluar shumë vjet nga ndryshimi i sistemit politik në Shqipëri, kur dëgjon njeriu se çfarë shkruhet e thuhet rreth atij momenti historik, mbetet pa mend. Mbetet pa mend njeriu të cilin ai moment e pati gjetur në moshë madhore dhe të aftë të kuptojë ngjarjet e proceset dhe jo individi që s’kishte lindur, ai që ishte fëmijë, apo individët madhorë lehtësisht të gënjyeshëm e të manipulueshëm nga ata që nuk iu intereson e vërteta.

Po të dëgjosh sot ata, të cilët, me antikomunizmin e tyre të vonuar dhe fals, arritën të ngjitin majat e pushtetit politik dhe me sjelljet dhe drejtimin e tyre u sollën shqiptarëve një karikaturë të shtetit demokratik, të krijohet ideja se bëhet fjalë për një epope si ato që përshkruan Homeri në veprën e tij apo si ndeshja biblike midis Davidit e Goliathit a, ndoshta, si ndeshja midis Gjergj Elez Alisë dhe Bajlozit, pjesë e Epikës sonë.

Kur njeriu i sotëm lexon apo dëgjon këto tregime, rrjedhimisht nis e mendon për protagonistët e saj apo për “heronjtë” e asaj që quhet Lëvizja e Dhjetorit. Duke menduar për ta, të lindin vetvetiu pyetjet se kush ishin ata, si dhe pse u ndodhën aty, çfarë bënë që dolën fitimtarë etj. Veç këtyre, njeriu bëhet kurioz të dijë se cilat ishin palët e “betejës”, çfarë mjetesh dhe armësh përdorën, sa zgjati beteja dhe cili ishte bilanci i viktimave të dyanshme.

Mirë do të ishte që të kishim në dorë shumë dokumente e dëshmi, të brendshme e të jashtme, të hapura e të fshehta, në mënyrë që të krijonim një tablo më bindëse për atë që pati ndodhur ato kohë. Ky, ndoshta, do të jetë privilegj i brezave të ardhshëm, kështu që ne jemi të detyruar të operojmë me aq sa dimë dhe aq sa kemi.

Viti 1990 e gjeti Shqipërinë të stërlodhur ekonomikisht dhe të dëshpëruar moralisht e psikologjikisht. Sistemi politik komunist, për arsye objektive dhe subjektive, të brendshme dhe të jashtme, jo vetëm nuk kishte sjellë gjithçka kishte premtuar, por kishte sjellë edhe shumë dëme, në mënyrë të veçantë me zhvillimin e një lufte klasash deri në absurditet, kishte shkaktuar pakënaqësi, ndasi ideologjike dhe urrejtje të përligjur.

Udhëheqësi kryesor komunist, Ramiz Alia, kishte arritur të kuptonte se, donte apo nuk donte ai dhe kasta udhëheqëse, sistemi politik 45 vjeçar ishte kalbur dhe i kishte ditët të numëruara. Nuk diskutohej fakti nëse do të binte apo jo ai sistem, por vetëm mënyra e rënies ishte e panjohur. Në këto kushte, duke konsideruar situatën e brendshme dhe të jashtme, forcat pro ndryshimit dhe ato kundër tij, Alia vendosi me mendjen e tij se ishte më mirë ta udhëhiqte ai ndryshimin (me përmbysje të sistemit ekzistues) sesa ta merrnin të tjerë në dorë një veprim të tillë. Do të ishte më mirë, së pari, për atë vetë dhe kastën udhëheqëse, por edhe për popullin shqiptar.

Në atë kohë Shqipëria i ngjante një tenxhereje të madhe me presion ku, ose do të hapeshin pak nga pak valvulat e shkarkimit, ose do të shpërthente duke vrarë, së pari “kuzhinierët” e pastaj edhe  të tjerë për rreth. Duke e ditur se përballë nevojës për ndryshim, që kishte konsensusin e shumicës dërmuese të popullit, ndodheshin edhe një pjesë jo e vogël, qeverisëse ose jo, e cila, ndonëse donte ndryshime, nuk i pranonte ato deri në ndryshim të sistemit politik, Alia vendosi të ndërmarrë disa masa, as komuniste dhe as kapitaliste, që do të ndikonin në zbutjen e gjendjes së acaruar.

“Valvula” e parë ishte në fushën ekonomike e cila kishte të bënte me të quajturat “arëza dhe tufëza” që synonte zgjerimin e pronës private, por pa iniciativën e mirëfilltë të ekonomisë së tregut. “Valvula” e dytë ishte në fushën politiko-juridike. Alia dhe shteti i tij bënë dy amnisti, në 1986 dhe 1989, ku përfshinë edhe shumë të dënuar politikë të regjimit. Menjëherë pas kësaj, në pranverën e vitit 1990, abroguan nenin e “agjitacionit dhe propagandës”, brejtës i jetëve të shumë shtetasve dhe familjeve shqiptare, si dhe nenin e “tradhtisë ndaj atdheut” në formën e “arratisjes jashtë shtetit” duke e zëvendësuar me “kalim të paligjshëm kufiri”.

Pak nga pak, Alia po kuptonte se ishte shumë më e lehtë të ndryshoje ligje e nene se të ndryshoje mendjet e njerëzve. Valvulat duheshin hapur pak nga pak por askush nuk mund të parashikonte se çfarë do të ndodhte kur të hapej “kapaku”. Propaganda kishte qenë mjet i rëndësishëm  për të mbajtur në këmbë regjimin. Ky mjet mund të përdorej edhe për ta rrëzuar atë. Në 29 dhe 30 prill 1990, në gazetën “Zëri i Popullit” u botua një shkrim me titull “Në kërkim të kohës së humbur”. Autori ishte Ylli Popa, mjek i udhëheqjes komuniste dhe anëtar i partisë në pushtet.

Shkrimi u botua në gazetën kryesore politike, e cila ishte organi i Komitetit Qendror të PPSH. Shkrimi la shumë lexues pa mend, qoftë për faktin se ishte shkrimi i parë që sulmonte në themel sistemin politik, qoftë se botohej në gazetën e partisë, domethënë të pushtetit. Është njëlloj (madje më keq) sikur të botohet sot në gazetën “RD” një shkrim që hedh poshtë Sali Berishën dhe sundimin e tij të gjatë.

Dikur regjimi komunist i kishte burgosur njerëzit për mendime të tilla, të shprehura qoftë edhe dy-tre personave të tjerë. Po tani çfarë ndodhi? Jo vetëm që autori nuk pësoi asgjë, por filluan të japin intervista në radion “Zëri i Amerikës” disa intelektualë si Gramoz Pashko e Fatos Nano (ata flisnin për të mirat e ekonomisë së tregut, por jo haptas kundër regjimit të Tiranës) dhe disa të tjerë si Sali Berisha filluan të shkruajnë në gazetat e tjera shqiptare, duke kërkuar një frymë më liberale, por pa e atakuar sistemin. Të gjithë shkruesit apo folësit ishin anëtarë të partisë në pushtet.

Ndërkohë, në Shkodër kishte pasur një tentativë të dështuar të disa njerëzve për të rrëzuar bustin e Stalinit. Regjimi e kishte evituar dhe pastaj e kishte hequr vetë, ashtu siç do të vepronte edhe me shtatoret e Leninit dhe Stalinit në Tiranë.

Në maj 1990 vjen në Tiranë Havier Perez de Kuejar, Sekretar i Përgjithshëm i OKB. Udhëheqësi komunist Alia, ndër të tjera, i premton se “Do të vazhdojmë me reformat dhe nuk do të ketë kthim mbrapa….”. E thënë shqip, kjo po i thoshte Perëndimit se po i heqim një nga një gurët e sistemit por na nevojitet edhe durimi juaj. Në 2 korrik 1990, një numër i konsiderueshëm njerëzish hynë forcërisht në ambasadat perëndimore në Tiranë.

Pas pak kohësh qeveria komuniste i pajisi me pasaporta dhe, pas marrjes së vizave në ambasadat ku ndodheshin, u transportuan me autobusët e shërbimit publik deri tek avionët apo tragetet dhe mbërritën në destinacionet e dëshiruara. Për të qetësuar mbështetësit e regjimit dhe për të mos lejuar të vazhdonte epidemia, regjimi organizoi në Tiranë një miting grotesk, ku i konsideroi të larguarit “tradhtarë” dhe theksoi pathyeshmërinë e regjimit.

Në këto rrethana, Alia vendosi të testonte intelektualët kryesorë në Tiranë. Për këtë qëllim, në gusht 1990 thirri një takim me rreth 100 prej tyre dhe, pasi diskutoi me ta për problemet shqetësuese të vendit, doli atje ku deshi, duke i pyetur se çfarë mendonin ata për pluralizmin politik. Është interesante të vihet në dukje qëndrimi i tre prej tyre. Ismail Kadare tha se ai nuk merrte vesh nga këto punë dhe iu shmang shprehjes së mendimit të vet.

Mjeku dhe sekretari i byrosë së partisë për mjekësinë e Tiranës, Sali Berisha, tha se ishte dakord për pluralizmin e mendimeve por “mendoj se Shqipëria nuk është ende e përgatitur për pluralizmin politik”. (Takimi është i regjistruar në audio dhe video). I vetmi që tha se “Nuk ka ndonjë gjë të keqe edhe pluralizmi politik, pasi edhe Marksi e pranon ekzistencën e më shumë se një partie…” ishte Luan Omari, nipi i Enver Hoxhës, babanë e të cilit regjimi komunist e kishte pushkatuar në vitin 1945 si bashkëpunëtor të pushtuesve gjermanë.

Do të jetë mërzitur shumë Alia me këta intelektualë që “nuk po i jepnin dum” lojës së tij dhe prandaj duhet të ketë menduar se duhej një artific. Duhej krijuar një situatë e atillë që t’iu thoshte përkrahësve të regjimit se “Ja si vajti puna, nuk kam çfarë bëj tjetër, nuk mbahet më….” dhe, nga ana tjetër, ata ta pranonin si të domosdoshëm qenien e tij në pushtet.

Pasi bëri një vizitë në OKB në shtator 1990 dhe u trajtua shumë mirë nga pritësit, Alia lejoi edhe ushtrimin e riteve fetare që ishin ndaluar qysh në vitin 1967. Në nëntor 1990 u mbajtën në Shkodër ceremonitë fetare  nga klerikët e të dy feve, krishtere dhe myslimane.

Kjo kronologji e ngjarjeve na jep mundësi të qartësojmë faktin se “Lëvizja e Dhjetorit” nuk ishte rastësi, as episod, por hallkë e zinxhirit të veprimeve që ndërmorën një grusht njerëzish në kupolën e udhëheqjes politike për të realizuar shuarjen e regjimit komunist dhe zëvendësimin e tij me atë kapitalist. Ka shenja të besueshme dhe kanë qarkulluar informacione se kupola e udhëheqjes ka përdorur shërbimin e fshehtë shqiptar dhe është instruktuar nga të huajt, por kjo kërkon hulumtime.

Dhe, tani më duhet të sjell ato fakte, të ditura ose jo, që krijojnë bindjen se gjithë procesi i kalimit nga njëri sistem politik në tjetrin, ka qenë i trukuar dhe i dirigjuar.

Në 8 dhjetor 1990 në godinat e Qytetit Studenti në Tiranë, një dorë e padukshme fiku disa herë dritat duke acaruar banorët përkatës. Pasi studentët dolën fillimisht nëpër dritare dhe ballkone duke bërtitur, disa “të panjohur” iu bënë atyre thirrje të dilnin jashtë godinave dhe të protestonin. Pas pak kohe, numri i studentëve u rrit dhe kërkonte të zbriste gjatë rrugës së Elbasanit, por u ndalua nga policia.

Pasi nxorën disa “përfaqësues” studentët kërkuan takim me udhëheqësin komunist Ramiz Alia. Takimi u mundësua dhe përfaqësia e studentëve iu ankua kreut komunist për kushtet e jetesës dhe të ushqimit si dhe i kërkoi që të bëheshin ndryshime në kupolën udhëheqëse komuniste, tashmë të plakur dhe të diskredituar. Kjo kërkesë e fundit ngjante si “e mbjellë” qysh më parë dhe fshehtas nga vetë Alia, pasi ndihej në hall me disa nga ata që e rrethonin, të cilët nuk u kishte shkuar në mendje dhe as e dëshironin daljen në pension.

Në takimin me studentët, kur këta i shprehën idenë e krijimit të një organizate tjetër rinie apo edhe të një Shoqate të Studentëve dhe Pedagogëve të Rinj, Alia ndërhyri dhe me mjeshtëri i udhëzoi: “Do të thosha se për të mirën e atdheut dhe të popullit është më mirë të krijoni një parti politike….”.

U ra dakord që kjo të bëhej dhe pasi Alia të mblidhte KQ të PPSH do iu kthente përgjigje. Alia e mblodhi menjëherë organin më të lartë politik partiak. Është shumë interesante dhe domethënëse se, nga njëqind të pranishëm, vetëm dy anëtarë votuan kundër pranimit të pluralizmit politik. Të tjerët votuan për lejimin e tij.

Të pranoje pluralizmin politik donte të thoshte të pranoje dorëzimin e pushtetit. Po të krahasosh këtë qëndrim historik me atë që mbajti i njëjti organ, por në këtë rast i PD-së, në mars 1997, kur Shqipëria ishte në buzë të greminës, mbetesh pa mend nga diferenca e madhe, në ndërgjegje dhe përgjegjësi kombëtare, midis drejtuesve të diktaturës dhe atyre që janë vetëshpallur “demokratë” prej gati një çerek shekulli. “Demokratët” votuan unanimisht që të mos ketë zgjedhje të tjera politike dhe Berisha të bëhej sërish president.

Alia ua solli studentëve përgjigjen e lejimit të pluralizmit dhe i mësoi se duhej ta bënin kërkesën për aprovim në Ministrinë e Drejtësisë. Kjo ishte, në vija të përgjithshme, “epopeja” e Lëvizjes së Dhjetorit 1990. Ndërkohë, u krijuan edhe disa parti të tjera si ajo Republikane, Socialdemokrate dhe ajo e Gjelbër. Partitë e krijuara iu shtuan disa organizatave jopolitike që Alia i kishte llogaritur si subjekte elektorale për zgjedhjet e ardhshme politike.

Një i njohuri im, që ka mbajtur një post të rëndësishëm në Sigurimin e Shtetit në atë kohë, më ka treguar pas vitit 1990 se në shtator 1990 Sigurimi i Shtetit përpiloi dhe i dërgoi Ramiz Alisë një informacion të gjatë dhe të detajuar mbi disa përgatitje që po bëheshin në Qytetin Studenti për revolta kundër qeverisë. Informacioni, i firmosur nga ministri H.Isai, u kthye pas një jave në MPB me firmën dhe shënimin e Ramiz Alisë, ku thuhej: “Shoku Hekuran! Mendoj se Sigurimi i Shtetit ka probleme më të rëndësishme për të ndjekur. Nuk na vjen e keqja nga studentët”.

Tre vjet më parë, i ftuar në emisionin Deja Vue të gazetarit M.Nano, ish-kolegu i Sali Berishës, Prof. Dr. Sabit Brokaj tha se “Nëndrejtori i Sigurimit të Shtetit më ka treguar aty nga viti 1993 se, fillimisht ishte planifikuar që të organizohej një protestë sapo R.Alia të zbriste në Rinas pas vizitës në OKB, por, pastaj u hoq dorë dhe u mendua si më i efektshëm një organizim i studentëve të Tiranës për të bërë të mundur ndryshimet.”

Të gjitha demonstrimet e para antikomuniste pas lejimit të pluralizmit u zhvilluan në qytetet kryesore duke mbajtur lart fotografitë e Ramiz Alisë, por, pas pak kohësh, u duk se po zbulohej skenari dhe demonstruesit filluan thirrjet edhe kundër tij.

Sapo u krijua PD dhe partitë e tjera, shteti iu dha fondet për krijimin e gazetave të tyre, iu dha akses në RTVSH, iu dha makina dhe truproje për drejtuesit e tyre. Merret me mend çfarë “betejash” janë zhvilluar pas kësaj. Në të vërtetë, në datën 12 dhjetor 1990 (siç e thotë edhe Preç Zogaj, njëri nga themeluesit e PD) përfundoi “beteja” për ndryshimin e sistemit dhe çdo aktivitet politik i zhvilluar pas kësaj date ka të bëjë thjesht me luftën për pushtet.

Në 20 shkurt 1991 një grumbullim njerëzish, që zuri fill tek Qyteti Studenti, mbërriti në qendër të Tiranës dhe, pasi policia zhvilloi “një mësim tregues”, arriti të rrëzonte shtatoren e Hoxhës  dhe ta tërhiqte atë me një makinë “IFA” shtetërore. Ndërkohë, një helikopter qeveritar patrullonte mbi shesh për të verifikuar nëse “aksioni përfundoi me sukses” apo jo dhe për t’i raportuar Presidentit Alia mbi këtë fakt. Askush nuk humbi jetën në këtë “betejë”.

Në një intervistë të dhënë vjet, Skënder Gjinushi, në atë kohë Ministër Arsimi, thotë se “Një ditë para rrëzimit të shtatores së Hoxhës ndodhesha në zyrën e Ramiz Alisë. Aty ndodheshin edhe S.Berisha dhe Azem Hajdari. Ky i fundit, duke drejtuar gishtin nga një bust i vogël i Hoxhës, që ndodhej në tavolinë, i tha Alisë se “…këtë do ta hedhim nesër….”. Të gjithë vumë buzën në gaz…”. Interesante, apo jo ?

*****

Nga dëshmitë e Ramiz Alisë dhe Xhelil Gjonit del se, me propozim të këtij të fundit, në 8 dhjetor 1990, në darkë, thirret në zyrën e Alisë mjeku i Bllokut, Sali Berisha dhe i kërkohet që “Të shkojë në Qytetin Studenti dhe të qetësojë disa tropojanë që u prijnë studentëve, duke iu premtuar se do iu plotësoheshin kërkesat e tyre….”. Berisha vete atje dhe, në orën një të natës kthehet tek Alia për t’i raportuar se “U përpoqa, por ata nuk binden….”.

Kur njoftohet miratimi i pluralizmit politik Sali Berisha mban një fjalim në Qytetin Studenti dhe ia atribuon zhvillimet demokratike Ramiz Alisë (është e regjistruar në audio dhe video) duke thënë se “Në këtë mes, mirënjohja jonë e madhe, pa dyshim, shkon tek presidenti, shoku Ramiz Alia (fërshëllima nga populli) i cili me një mençuri të madhe, me mençuri dhe guxim udhëhoqi njësitë e mëdha të ushtrisë sonë në beteja çlirimtare, udhëhoqi vendin në beteja të reja të demokratizimit të Shqipërisë” (gazeta ” Republika “, 10.08.1997).

Ndërkaq, vendosja e Fatos Nanos në krye të PS nga R. Alia, pas refuzimit të Maqo Lakrorit dhe njëfarë hezitimi të vetë Nanos, është fakt i pranuar jo vetëm nga Alia dhe Xh. Gjoni por edhe shumë të tjerë.

Para se të flas për këto “klonime politike”, disa fjalë për heronjtë e rremë. E quajtura Lëvizje e Dhjetorit nuk ishte as revolucion, as betejë dhe, madje, as lëvizje politike por thjeshtë një inskenim social-politik që t’iu krijonte ideatorëve të saj mundësinë e ndryshimit të sistemit politik në Shqipëri në mënyrën më të mundshme paqësore dhe pa rrezikuar të ardhmen e tyre.

Rrjedhimisht, ajo ka pasur njerëz aktivë, të hapur e të fshehtë, frikacakë dhe të guximshëm, por kurrfarë heronjsh. Madje, shumica e pjesëmarrësve kanë qene aktorë të pavetëdijshëm për atë që po ndodhte.

Prej 22 vitesh, sa herë kanë nevojë për heronj dhe heroizma të rremë, na e shesin për të tillë Azem Hajdarin, bir i një familjeje komunistësh, me një karakter dhe personalitet ordiner në të gjitha aspektet. Po të kishte qene hero Azem Hajdari, kur u bënë zgjedhjet e para për drejtimin e PD-së në 14 shkurt 1991, nuk do të kishte ndodhur që Hajdari të merrte vetëm një votë (votën e vet) për Kryetar partie dhe si i tillë të zgjidhej A. Meksi. Dhe, menjëherë ndodh ndërhyrja e Berishës që anulon votimin e parë dhe zgjidhet vetë në votimin tjetër. Nuk do të kishte ndodhur që vetë PD, në qeverisjen e saj të parë, t’i hiqte Hajdarit dy herë mandatin e deputetit dhe ta dënonte dy herë si ordiner dhe, madje, ta akuzonte në gazetën RD si spiun i Alisë dhe autor vrasjesh “para dhe pas 22 marsit….”.

Me kë luftuan këta heronj që, pasi dilnin në tribuna dhe shanin regjimin komunist dhe drejtuesin e saj, të nesërmen shkonin në zyrën e “diktatorit” dhe i tregonin se ç’do të bënin një ditë më vonë në Sheshin Skënderbej? Këta nuk mund të jenë “heronj pe vërteti”. Aq më shumë të vjen të qeshësh sot, kur dëgjon disa  pilivesa politike që dalin në parlament apo podiume elektorale dhe kërcënojnë se “Do ju përmbysim siç ua bëmë baballarëve tuaj në 1990….”. Shumica e tyre, në atë kohë, ose ishin në gjirin e partisë dhe nën kujdesin e saj ose ishin duke mbushur poturet atje ku i kishte degdisur diktatura.

Nëse ka një konsensus thuajse të plotë rreth nevojës së ndryshimit të sistemit që ndodhi në 1990, ka mendime të ndryshme dhe të kundërta rreth formës që u përdor për këtë qëllim. Personalisht, ruaj mendimin se nuk kishte formë më të vlefshme, por…

Jam i bindur se Alia e bëri ndërrimin e sistemit në atë mënyrë që të kishte edhe më shumë siguri për vete dhe kastën drejtuese. Këtë do ta kishte bërë kushdo, po të ishte në vend të tij. Ai “klonoi” në sistemin e ri Sali Berishën, Fatos Nanon, Sabri Godon, Namik Hotin etj. Kupola komuniste njihte devotshmërinë politike të Sali Berishës, por nuk njihte karakterin e tij dhe çfarë fshihej pas pasionit të tij “komunist”. Po të donte ta bënte ndryshe transformimin politik, Alia nuk dërgonte tek studentët atë që kishte qene 22 vjet anëtar dhe sekretar i partisë komuniste por zotin Daut Gumeni që kishte 22 vjet i burgosur politik prej regjimit të kësaj partie.

Me këtë mënyrë u pajtua edhe Perëndimi për disa arsye. Së pari, qëllimi kryesor i Perëndimit ishte rënia e sistemit komunist, pavarësisht nga forma.

Së dyti, një ndërrim i dhunshëm do të kishte sjell një kaos për ndreqjen e të cilit Perëndimit do t’i duheshin shumë më tepër shpenzime dhe angazhime.

Së treti, një përplasje e dhunshme midis shumicës që kishte  pushtetin dhe forcën dhe pakicës së shtypur, vërtetë nuk do ta kishte ndaluar ndryshimin, por do të ishte tepër e vështirë që ajo pakicë të bëhej ndonjëherë shumicë nëpërmjet zgjedhjeve. Prandaj, një përzierje paqësore e të shtypurve me komunistët e pakënaqur dhe të etur për pushtet kundër kastës komuniste, të vjetruar, të lodhur, mëkatare dhe të velur nga pushteti, do të ishte më efektive.

Ky ishte edhe shkaku që kasta komuniste e dorëzoi aq lehtë pushtetin, duke zhvilluar dy palë zgjedhje, niveli demokratik i të cilave (sidomos atyre të marsit 1991) nuk është arritur ende dhe sot. Kjo ndodhte se udhëheqësit komunistë e dinin se, në mos herët, vonë, pushteti do të kalonte doemos në anën tjetër.

Së dyti, në “anën tjetër” ishin përsëri njerëzit e tyre dhe, së treti, pavarësisht çfarë thuhet sot, udhëheqja komuniste e 1990 i trembej ndëshkimit për burgosjet dhe internimet politike që iu kishte bërë kundërshtarëve politikë, por jo abuzimeve ekonomike. Kur lanë pushtetin ata nuk iu lanë kurrfarë pasurish pasardhësve dhe të merr gazi sot kur dëgjon Sali Berishën të flasë për bllokmenë, kur pasuria e familjes së tij është më e madhe se ajo e gjithë familjeve të Bllokut së bashku.

E keqja më e madhe e formës së transformimeve politike të këtyre viteve ka qene klonimi politik që R.Alia bëri me S.Berishën dhe Fatos Nanon. Ndonëse në pamje të parë duken tipa të ndryshëm, të dy rezultuan të dëmshëm për vendin dhe popullin.

Sali Berisha është personifikimi i njeriut që vjen nga periferia, me vullnetin për të mësuar, por edhe me vullnetin dhe etjen e pashuar për pushtet dhe sundim. Njeri, që deri në 1990 mundi të ngjitë shkallë karriere profesionale (me meritë) dhe partiake (me devotshmëri të shtirë), pas këtij viti shpalosi gjithë tiparet e individit që nuk ka as ide, as ideale, as skrupuj moralë, që nuk njeh parime, që pushtetin e ka qëllimin më të lartë të jetës dhe gënjeshtrën, fyerjen, shpifjen, trillimin, kërcënimin, burgosjen, rrahjen dhe vrasjen i ka mjete të marrjes dhe mbajtjes së pushtetit.

Me sjelljen e tij tash 23 vjet Sali Berisha ka dëshmuar se rënien e sistemit politik komunist nuk e donte për shkak të idealeve demokratike apo dhimbjes ndaj vuajtjeve të atyre që e pësuan nga ai regjim, por vetëm për të mbërritur vetë në majë të pushtetit dhe, mundësisht, të mos zbresë kurrë prej atje. Shtetin e drejtuar prej tij e ka shndërruar në një bandë dhe bandat as nuk mund të ndërtojnë shtet dhe as janë në shërbim të popullit.

Nuk ka mundur dhe nuk mundet të veprojë ndaj kundërshtarëve politikë si regjimi komunist, së pari, sepse nuk ia lyp nevoja dhe së dyti, sepse nuk e lejojnë rrethanat. Megjithatë, kontributi i tij në përçarjen e popullit shqiptar dhe në rrënimin moral, dhe jo vetëm, të shoqërisë shqiptare mund të krahasohet me atë të një pushtuesi të huaj.

Fatos Nano i përket “garipit” të qytetit, i ardhur nga familjet e inteligjencies komuniste, i arsimuar dhe kulturuar, i llastuar, por pa kurrfarë vlerash të çmuara në karakter. I përket atyre  intelektualëve që në vitet ’90, për të dëshmuar “vlerat” e tyre na tregonin se kishin veshur pantallona xhinse, kishin dëgjuar muzikën e Beatles Group, kishin shikuar stacionet e huaja radiotelevizive gjatë regjimit komunist dhe, si të tillë, ishin “modernë”, kozmopolitë, perëndimorë, demokratë dhe tamam për të drejtuar vendin.

E vërteta është se një tip i tillë duhej mbajtur sa më larg punëve shtetërore. Dembel, qejfli pijesh, kumari dhe vesesh të tjera, është një njeri që asgjë s’e merr seriozisht. Nuk ka kurrfarë parimesh dhe skrupujsh. Ka dy merita që e ngrenë më lart se Berishën si figurë politike. Megjithëse ndodhej brenda të gjithë kushteve ligjore për të përdorur armët dhe, madje, vrarë terroristët e armatosur me të gjithë arsenalin e armëve, kur sulmuan dhe pushtuan  gjithë institucionet qendrore shtetërtore në 14 shtator 1998, ai hoqi dorë nga mbrojtja legjitime dhe braktisi zyrën duke mos shkaktuar asnjë viktimë. Gjithashtu, dorëzoi në mënyrë paqësore pushtetin në vitin 2005 dhe dha edhe dorëheqjen nga drejtimi i partisë.

Por, fill pas kësaj, nisi të bëjë “kulimin” duke sulmuar pa kuptim dhe pa kurrfarë parimshmërie partinë e vet dhe pasardhësin e tij, deri sa  arriti të vihej në shërbim të Sali Berishë që e kishte burgosur politikisht, diskredituar publikisht, që i kishte rrahur shokët dhe vjedhur zgjedhjet dhe, më vonë, vrarë edhe simpatizantët e partisë se vet. Vetëm e vetëm që të bëhej president, por nuk u bë dhe as do të bëhet kurrë. Dhe, as e meriton të bëhet.

Berisha dhe Nano janë “mall” i vjetër, i skaduar, por i ambalazhuar sipas stilit modern. Jo pak njerëz tërhiqen nga ambalazhi dhe reklama e mallit, pa e ditur ç’ka brenda. Për mua, ata u ngjajnë fishekëve kinezë të viteve ’70 që, pasi nxirreshin nga arkat në Gërdec në vitin 2008, futeshin në ambalazh të ri dhe iu vihej vit tjetër prodhimi, për t’ua shitur të huajve.

Ajo që i bashkon më shumë këto dy figura politike është mungesa e plotë e përgjegjësisë qytetare dhe politike për fatet e vendit. Bashkëpunëtorët e Nanos tregojnë se, në vitet 2000, kur i thanë se “po digjet Shqipëria “, ai u përgjigj: “Ç’ja q.. nënën Shqipërisë, po, kur do bëhem unë president?”. Ndërsa gazetari dhe publicisti amerikan Peter Lucas tregon se në vitin 1997, kur Shqipëria digjej dhe ishte buzë greminës, Berisha i ka thënë: “Apres moi, le deluge!” që do të thotë se “Pas meje u bëftë kiameti”. Këto dy thënie përbëjnë edhe thelbin e karakterit të tyre. Prandaj, nuk është mëkat të mallkohet Ramiz Alia. Qoftë dhe vetëm për këtë.

 

—–

©Copyright Gazeta DITA

Ky artikull është botuar në 21 qershor 2013 dhe është ekskluziv i Gazetës DITA, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”. Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar DITA dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016.

 

Viktor Malaj December 9, 2020 22:57
Komento

196 Komente

 1. opozitar i sfilitur December 13, 01:48

  Sllavet dhe greket kane investuar liderat tane qe prej 1912-s.
  Vetem nje popull pa memorie nuk e kupton kete te vertete kaq te thejshte.
  Ata sollen Ahmet Zogun ne pushtet me arme ne Tirane
  Ata krijuan PKSH-ne
  Ata futen Sali Berishen ne 1990.

  Jemi te verber akoma.
  Jemi popull foshnje

  Reply to this comment
  • antonio December 15, 20:45

   Kjo eshte e VERTETA lakuriqe e asaj,qe pa TURP e quajne “LEVIZJE DHJETORISTE”!!!
   Keta IDHUJ PA KRENA,qe na prallisin sot e 23 vjet,se gjoja i paskan vene GJOKSIN TANKEVE TE KOMUNIZMIT,jane vetem ca MASHTRUES ORDINERE,qe i sherbyen agjenturave te huaja e jo popullit shqiptar!!!
   Ne se krekosen qe kane sjelle me te miren per shqiptaret,atehere le t’u pergjigjen ketyre pyetjeve:
   1-Pse ne krye te partive politike u vune ish komunistet dhe ASNJE I PERSEKUTUAR???
   2-Ne se pretendojne se PERMBYSEN KOMUNIZMIN,pse ne perberjen e partive te DJATHTA zune kryet e vendit ish komunistet dhe bijte apo dhendurret e tyre???
   3-Ne se mburren se punuan per mireqenien e popullit,pse u zbatua “TEORIA E TOKES SE DJEGUR” duke shkaterruar,grabitur,shitur e djegur te gjithe PASURITE e vena nga populli me GJAK E SAKRIFICA per 45 vjet???
   Pse ajo pasuri kolosale nuk iu NDA ne menyre te drejte te gjithe shqiptareve,por shumices i dhane ca copa LETRE ME VRIMA,qe i quajten me “VLERE”,por qe ishin pa asnje vlere,ndersa per vete gllaberuam TOKA,MINIERA,FABRIKA,UZINA,HIDROCENTRALE,ARMATIME E MUNICIONE PA FUND etj,etj???
   Pse duhej te priteshin te gjithe PYJET,VRESHTAT,ULLINJTE,DRU FRUTORET etj,me pretekstin se ishin KOMUNISTE???
   4-Pse nuk ju dha PRONA PRONAREVE TE VERTETE,por u vodh nga politikanet horra???
   5-Pse ish te perndjekurit nuk u rehabilituan,politikisht,ekonomikisht dhe juridikisht,por u detyruan t’i vene FLAKEN vetes???
   6-SA QINDARKA U FUT NE BUXHETIN E SHTETIT SHQIPTAR NGA SHITJA E ARMATIMIT DHE MUNICIONEVE TE USHTRISE ???
   7-Pse u jepen MILIONA LEKE NGA BUXHETI I SHTETIT,PARTIVE POLITIKE PER FUSHATA ZGJEDHORE???
   8-Pse u jepen MILIONA LEKE ENTEVE FETARE APO UNIVERSITETEVE PRIVATE NGA BUXHETI I SHTETIT???
   9-Pse NUK KA NJE “STRATEGJI KOMBETARE TE ZHVILLIMIT TE REPUBLIKES SE SHQIPERISE” te miratuar me REFERENDUM POPULLOR me objektiva 10-20-30-50 vjecare etj,qe te mos guxoje
   ASNJE QEVERI me mandat 4 apo 8 vjecare t’i beje RRUSH E KUMBULLA PARET E SHTETIT sipas interesave te veta???
   Si mundet te lejohet,qe qeveria te SHPERDOROJE pa asnje eficence shumicen e buxhetit te saj per ndertimin e RRUGEVE DHE TUNELEVE,kur per ato ka patur e do kete interes nga shtete e konsorciume te shumte qe mund t’i ndertojne me KONCESION???
   Si mundet,qe nje qeveri te mos kete te percaktuar ,me ligje te forte PERPARESITE NE SHPENZIMET E BUXHETIT sipas NEVOJES,URGJENCES dhe ne perputhje me STRATEGJINE KOMBETARE SHUMEVJECARE???
   10-U GRABIT FLORIRI NE THESARIN E SHTETIT dhe asnje njeri(pervec ca fshatareve) nuk u DENUA dhe nuk u gjet se nga shkuan gjithe ato pasuri???
   11- U SHIT 370 KM/2 DET NGA SIPERFAQJA UJORE E SHQIPERISE DHE NUK U DENUA NJERI PER TRADHETI NDAJ ATDHEUT???
   Qeveria Berisha me pare hodhi poshte ligjin per KUFIJTE E SHQIPERISE,ndaj u la e hapur rruga per RRUMPALLEN E KIJVE TANE!!!
   Askush nuk kerkoi llogari pse u HODH POSHTE KY LIGJ!!!
   12-U SHKATERRUA SHTETI NE 97-ten dhe asnje nuk u denua per kete KATRAHURE KOLOSALE???
   13-U SHKEL EMBARGUA NDERKOMBETARE DUKE FURNIZUAR TANKET SERBE ME NAFTE dhe Sali Berisha(qe e ka pranuar vete) nuk u nxorr para drejtesise???
   14-U VRANE 26 vete ne Gerdec dhe 4 vete ne protesta me 21 janar dhe asnje nuk doli FAJTOR???
   15-U shkaterrua AKADEMIA E SHKENCAVE dhe te gjithe HESHTEN???
   16- Mund te vazhdosh me dhjetra e qindra pyetje,qe nuk kane fund,por e verteta eshte nje:
   -FAJTORI NR.1 PER TE GJITHA KETO FATKEQESI NDAJ SHQIPERISE E KOMBIT TONE ESHTE Sali Berisha!!!
   -Pse heshtin INTELEKTUALET E SHQIPERISE PARA KETYRE FAKTEVE ,qe i dime dhe pranojme te gjithe???

   Reply to this comment
   • Bert Oldi November 9, 10:27

    I bejne, sepse e dine fare mire qe kane te bejne me nje popull leshko e frikacak, qe nuk e koncepton domethenien e shprehjes se Bertolt Brecht-it : „Wenn Unrecht zu Recht wird, wird Widerstand zur Pflicht!“, qe do te thote: „Nese padrejtesia behet drejtesi, atehere kundershtimi behet i detyrueshem.“

    Qe te mos dale ndonje qimexunkth e ta keqinterpretoje thenien, me fjalen “kundershtim” Bertold Brecht nenkuptonte forcen e penes… E kuptove Antonio?

    Reply to this comment
    • perparim halili November 9, 11:19

     Sipas librezës së anëtarësisë të Partisë Komuniste që ka mbajtur për 23 vite rradhazi deri në vitin 1991, Sali Berisha është pranuar si komunist në datën 8 nëntor të vitit 1968, oe 23 ditë pasi kishte mbushur 24 vjeç. Në 8 nëntor 2014, “anti-komunisti” Sali Berisha mbushi 46 vjet si anëtar i PKSH. Formalisht, me urdhër të ish-shefave komunistë t ëish-dikaturës por jo me zemër, 23 vite më parë Sali Berisha (gjoja) ka “hedhur poshtë dhe ka shkelur me këmbë” teserën e anëtarësisë së partisë komuniste, të cilën në 8 nëntor 1968 e puthi me “dashuri e besnikëri të përjetëshme për idealin komunist”. Sot në 8 nëntor 2014, nëse do të ishte ende në pushtet PKSH, “anti-komunisti” Sali do të vazhdonte të hynte e të dilte dilte së bashku me fëmijët e Enver Hoxhës nga vila e bllokut dhe do të qëndronte krekosur krahë tyre në kremtimet e “datëlindjes” së partisë. Nuk është rastësi, që Sali Berisha është pranuar komunist në datën 8 nëntor, “ditën e lavdishme” të PKSH. Sipas komunistëve ende besnikë të PKSH, në datën 8 nëntor, në rradhët e PKSH pranoheshin vetëm shërbëtorët më besnik të kësaj partie.
     Që të pranoheshe anëtar në PKSH (PPSH), nuk ka qënë një privilegj që arrihej lehtë në ato vite. Duhej, ose të ishe pjestar i një familjeje të lidhur ngushtë më partinë, ose të kishe dhënë prova të shumta dhe madje ekstremiste, deri në krim shoqëror e njerëzor në favor të diktaturës komuniste, me qëllim që kupola e partisë të bindej se ishe “besnik dhe shërbëtor i devotshëm” i saj. Që të pranoheshe komunist, duhej të kishe rekomandim nga 3 komunistë të afërt e besnikë të kupolës së PKSH në qytet, rreth, ose qendër, të i jepnin “garanci” PKSH, se i pranuari do të ishte “komunist i betuar deri në vdekje për mbrojtjen e vijës së partisë”. Sali Berisha edhe pse në vitin 1968 ishte vetëm 24 vjeç e me 1 vit punë (kur duheshin 5 vite punë), u vlerësua se i kishte plotësuar këto “prova” në shërbim të PKSH e diktaturës dhe se sipas rekomanduesve “premtonte një të ardhme të ndritur si ushtar dhe bir besnik i partisë në shërbim të forximit të dikaturës së proletariatit”. Sali Berisha, përveç “10 cilësive të komunistit” kishte dhe cilësi të tjera. Por ka një të veçantë tjetër në pranimin e Sali Berishës si komunist. Sipas kartës së anëtarësisë, ai është pranuar në PKSH në datën 8 nëntor, në ditën e themelimit të partisë. Siç dihet, pranimet si komunist në datën 8 nëntor bëheshin shumë pak si numër, afërsisht nga 1 në çdo rreth, ose qendër të madhe pune. Ato bëheshin me kontroll të rreptë dhe në mënyrë ceremoniale, me mbledhje të zgjeruara të komunistëve e popullit. Pra, pranoheshin njerëz shumë, shumë të besuar e të devotshëm të partisë, me “CV” të “rekomanduar” nga sekretarët e parë të PKSH (PPSH) të rretheve dhe nga degët e punëve të brendëshme të sigurimit të shtetit. Mandej, ata që përzgjidheshin për t’u pranuar si anëtarë të PKSH (PPSH) në datën 8 nëntor, miratoheshin si emra në Komitetin Qëndror të PKSH (PPSH) dhe u jepej tesera e anëtarësisë nga kandidatë, ose anëtarë të Byrosë Politike. Sali Berisha kishte bërë “emër personal”, kishte biografi familjare e fisnore që i plotësonte kriteret për t’u pranuar komunist në datën 8 nëntor dhe sipas dëshmive, teserën e PKSH (PPSH) ia ka dorëzuar byroisti Hysni Kapo, të cilit Saliu për shumë vite deri në vdekje, i shërbeu në vilën e tij në bllok, për të kaluar mandej me shërbim në vilën e Simon Stefanit dhe së fundi në familjen e diktatorit Enver Hoxha deri sa ai vdiq e deri në fund të regjimit komunist, kur u caktua po nga kupola komuniste, të vazhdonte shërbimet si “antikomunist” në krye të PD

     Reply to this comment
    • fllad December 5, 08:08

     Pena ka vlera te jashtezakonshem por kur padrejtesia behet drejtesi ka edhe bombardime te NATOS mbi kriminele serbe

     Reply to this comment
     • Me P & P per M December 13, 10:58

      E paske kuptuar “drejt” penen or fllad. Wiederstand” fjale per fjale do te thote rezistence (kush tha revolucion?).

    • Mè i miri nè botè December 14, 12:09

     Bertin, do ta marrim partizan. Shikoni sa bukur shkruan greqisht. Apo ishte kinezçe dhe nuk e ditèm?
     Berti partizan. Pse nuk mè puth njèherè nè prapanicè more inferior i lindur?

     Reply to this comment
     • Ket cucen do ta morrim ose balliste ose bythiste December 14, 12:23

      Ti duhet te jesh jo me i miri ne bote, por me beqiri. Sikur t’ja jepje Bertit tet moter nje xhiro andej nga gjiri i kurvave? He si thua? Apo ke frike se i ben dem? Shko mer budell se ne vend do tja lere. Pak ca si te zgaflluar po s’prish pune.

     • Mè i miri nè botè December 14, 16:33

      Berti partizani. Familjen qè ke, me grua, nènè, motèr dhe vajzè, quaji po tè duash GJI KURVASH. Ti e di mè mirè kètè punè se kushdo.
      Kur tè komunikosh me tè tjerè, jashtè dere, bèj kujdes me gjuhèn. Nuk janè tè gjithè baxhella burra si ti.

   • Bureto December 13, 16:51

    Ky ishte dhe qëllimi i R.Alisë që, “edhe mishi të piqej, por helli mos digjej”. Shpëtoi bythën e vet dhe të klikës enveristo-komuniste të kohës, pa ç’i qi tëmën Shqipërisë. Ndërkohë pushtetin sipas platformës katoviciane të tij, së cilës sot nuk ka ngelur presje pa ia zbatuar, ua la nomenklaturës së besuar prej tij. Pushteti iu trashëgua bijve, bijave, dhëndurëve e nuseve, kunetërve e kunatave dhe brënda saj u deleguan komunistë të devotshëm dhe për garniturë, vetëm për dy-tre vitet e para, edhe ca të përndjekur, të cilëve më pas Saleh Berisha u vuri drunë. Ndërkaq ky i fundit, një njeri me karakter tepër të keq, për t’u bërë i besueshëm tek naivët që e ndiqnin pas i dënoi krerët e nomenklaturës së vjetër komuniste me në krye Alinë dhe të venë e diktatorit Hoxha, me gjoja abuzime për kafe, wë më mirë të mos i kishte dënuar fare, sepse ajo ishte me të vërtetë një farsë-komedi. Dhe gjithçka shkoj sipas skenarit. E vërtetë është që skenari u dështoi vetëm me Berishën, që mesa dukej nuk ia njihnin mirë ambicjet dhe karakterin. Por dhe ky bëri sa mundi për t’i mbrojtur si fizikisht, ashtu dhe për t’u dhënë në dorë frenat e ekonomisë, sigurisht edhe vetes. Ndaj parë kështu Ramiz Alia ,sipas mendimut tim, duhet konsideruar arkitekti kryesor i kësaj demokraturë që po përjetojmë sot e 30 vjet. Duket se fundi politik, por jo dhe ai ekonomik, kësaj do t’i vijë me zëvendësimin e gjeneratës postdiktaturë me gjjneratën e re, e cila nuk ka asnjë ngarkesë apo kompleks si mëkatarë e shërbëtorë të regjimit të kaluar. Kjo jo vetëm se ardhur koha, por edhe sepse amerikanët dhe fuqitë e mëdha perëndimore mendojnë se misioni i asaj klase politike, me miratimin e tyre në atë fillim postdiktatorial, që menduan për të udhëhequr tranzicionin, edhe pse ky kalim u bë jashtë standarteve të tyre demokratike, mesa duket i ka ardhur fundi. Për ta realizuar këtë kanë ideuar dhe po vënë në zbatim me përkushtim Reformën në Drejtësi. Qoftë e kryer!

    Reply to this comment
    • bureto December 14, 08:34

     Ne mbeshtetje te shkrimit te Malajt dhe ne dobi te ndokujt qe ende nuk e di pse KATOVICA* e Ramiz Alise eshte “Bibla” e Postkomunizmit.

     ****
     JA KUSH DO TË JETË “DEMOKRACIA” E JONË
     (Marrë nga vendimet e Byrosë politike të PPSh., në Tetor 1989)

     Sistemi ynë ka falimentuar përballë atij kapitalist, ndaj jemi të detyruar te ndryshojme strategji¹*, u tha R.Alia te pranishmeve.
     Kjo strategji do të synojë në dy drejtime:

     1.- Në respektimin e të drejtave të njeriut dhe:
     2.- Në krijimin e pluralizmit politik.

     Të drejtat e njeriut janë diçka brenda nesh dhe deri diku, mund të abuzohet me to, por pluralizmi do të bëhet se s’bën.
     Do të nxisim të krijohen parti sa të duan, të majta, të djathta, të qendrës, por gjithsesi, këto parti do të kontrollohen dhe drejtohen nga ne, programet e themelimit të tyre do t’i formulojmë ne.
     Në krye të tyre duhet të nxirren njerëz që të përkrahin strategjinë tonë. Partia që do të marrë pushtetin do të shajë komunizmin në themel e në çati, në këtë mënyrë do të fitojnë simpatinë e perëndimit dhe të disidencës antikomuniste²*.
     Ata që janë në burgje, të dënuarit dhe të persekutuarit politikë do të thonë për ne: edhe këta e urrejnë komunizmin; do të afrohen dhe do të na përkrahin. Ne na intereson karta morale e tyre. Do t’i afrojmë dhe do t’u japim punë të parëndësishme, por kurrë nuk do t’i lemë të marrin pushtetin, sepse ata sapo ta marrin fuqinë, do të fillojnë të hakmerren dhe ne bëhemi hyzmeqarët e tyre.
     Në zbatim të të drejtave të njeriut, duhet t’u japim dhe kompensim në para të burgosurve e t’u kompletojme disa komoditete banimi, të sekuestruarve dhe të ç’pronësuarve do t’u japim nga një letër në dorë që t’ju njihet prona, por asnjëherë nuk do t’ua japim. Në forma të ndryshme do t’i ngatërrojmë njeri me tjetrin, të kalojnë në gjykata ku do të zbatohet rotacioni nga gjykata e shkallës së parë dhe në të dytën dhe për difekte teknike, kthim për rigjykim në shkallën e parë, e kështu me rradhë. Këta janë të moshuar dhe nuk kanë fuqi. Duhet të kemi kujdes me fëmijtë e tyre, por këta, duke ju dhënë nga një pasaportë dhe me pak presion, do t’i largojmë jashtë; ata që do të pretendojnë dhe do të këmëngulin, do të lëndohen. Pasuria e tërë, na përket neve, se ne e bëmë.
     Materialin, që më dërgoi Gorbaçovi, kam dy vjet që po e studioj dhe ata kanë ecur shumë përpara, për këtë ju jeni në dijeni. Neve kemi kuadro sa për shtatë komitete qendrore dhe të mos kemi frikë. Ne kemi studimin dhe platformën gati për zbatim. Do të ketë shumë intelektualë që do të kundërshtojnë, këtyre nuk do t’u japim punë.
     Një shqetësim mund të krijojnë intelektualët pensionstë; këtyre do t’u ofrojmë krijimin e shoqatës së veteraneve të luftës dhe të punës. Do t’u japim një pension minimal dhe do t’u mbajmë ison.
     Kosova është në pragun e shpalljes së kushtetutës. Le të bëjnë si të duan, ne kemi platformën tonë.
     Çdo gjë e kemi programuar, strategjinë e kemi të gjithë të qartë dhe kemi caktuar rrugët për qëllimin e misionit tonë.
     Nën një propogandë ekstreme kundër komunizmit dhe me disa ndëshkime të vogla të nomenklaturës së lartë komuniste, ne komunistët reformatorë do të zbatojmë strategjinë tonë në ekonomi, që kapitalistët dhe pronarët e ardhshëm në një vend kapitalist të jemi ne, njerëzit tanë.
     Me këtë strategji, brënda dy apo tre legjislaturave do të kemi ish klasën komuniste në klasë kapitaliste.
     A mund te gjeje ndokush qofte dhe nje germe te parealizuar ende nga ajo platforme??…

     Shenim: (Kjo përmbledhje e platformës së R.Alisë, është paraqitur në një mbledhje të ngushtë me anëtarët më të besuar të Byrosë Politike dhe është konsideruar shumë sekret. E plotë ndodhet në Arkivin Qëndror të Shtetit, Ky material pak më i shkurtuar është botuar dhe në gazetën “Dita”, më dt. 19.08.2005. Materiali i mësipërm, është sipas shënimeve të njerit prej anëtarëve të B.Politike, që ka qenë prezent në atë mbledhje).

     Shënim: Katovica, vëndi ku u bë mbledhja e ish udhëheqësve të bllokut komunist, është një qytet polak, 70 km, afër Varshavës. Aty, u paraqit nga Gorbaçovi, strategjia e transformimit të sistemit komunist, sipas platformës së KGB, me emrin ‘Perestrojka’.

     ¹*) Bashkimi Sovjetik u shpërbë, më 25 dhjetor 1991, kur Gorbaçovi dha dorëheqjen, si president i tij. ((sipas prof. Robert Buchar, transformimi i sistemit sovjetik, pra të ndërrohej fasada pa ndryshuar regjimin, u projektua qysh në vitin 1970 nga Juri Andropov, ish shefi i KGB (shërbimi sekret sovjetik) dhe më vonë udhëheqësi i B.S. Vetë, vendosja e Gorbaçovit, si më i riu, në krye të B.S, ishte pjesë e kësaj fasade, ashtu si vetë perestrojka, që ishte projekti i KGB, babai i të cilës ishte Andropov, i cili ideoi dhe mashtrimin e madh të saj (perestrojkës), të shpallur, në momentin e duhur, nga Gorbaçovi}.

     ²* Kur gruaja e një anëtari të B.Politike, e shqetësuar, pyeti kryeministrin e parë postkomunist, F.Nano, se: “çfarë po bëhej kështu?”, ai iu përgjegj: “Mos u shqetëso, se janë të gjithë tanët!” (F.Lubonja: libri “nëntëdhjeteshtata” dhe intervista në “TOP Chanel” TV, datë 24.3.’11) (Kuptohet që, bëhet fjalë për klasën e re politike që doli mbas ndryshimeve politike në vitin 1990-1991).

     Reply to this comment
  • essi November 9, 01:06

   sal serbi
   vrases ordiner
   qfare i ka bere atij vendi
   shkaterruar gjithcka: morali, arsimi, shendetsia
   neveri e madhe per ate qen qe nuk meriton te varroset en tok shqiptare

   Reply to this comment
  • persekutuar-denuar November 9, 07:55

   Ke harruar me thelbesoren or enverist qe nuk sheh me shume se hija tende komuniste, ke harruar qe jugosllavet komuniste te Josip Broz Titos qe sollen ne Shqypni pederastin pa shkolle dhe sadist ne krye te shtetit dhe ky ishte gjakatari Enver Hoxha qe mbushi lumenj me gjak njeriu ne vendin tone dhe e transformoi Vatanin nga nje Lule mali ne Ballkan ne CIFLIGUN e tij personal.

   Reply to this comment
   • XHUNGLA December 3, 20:59

    PO TY,SI NUK TË PASKAN GJETUR,TË TË FUSNIN NJË KOQË PLUMBI NË BALLË , MORE PJELLA E BUSHTRËS SË XHAFER DEVËS , APO MUSTAFA MERLIKËS, APO ISHE ENDE NË KOQET E TYRE?! TANI , NA DUALËT TRIMA , JU CUBAT PAS FERRE.

    Reply to this comment
   • XUME PROTOKAKA December 6, 19:48

    Yuut bushter, qe pak e ke pas denimin qe te kane dhene, se pjelle tradhetaresh do kesh qene. Ta them yne, XUMJa dora vete.

    Reply to this comment
  • Toni May 10, 19:53

   ooooo mark uk po ku je o mortje e gjalle shikoje idullin tend sekretarin e PPSH sali ram berisha me numer tesere 108690 turp e faqja e zeze komunizmi vazhdon ende,tek keto nuk e di pse mungon tonin paloka i ati i ed palokes,tonin paloka eksponent me peshe+i spikatur ne min e brendshme ne kohen e PPSH kur saliu bente edhe sekretarin…

   Reply to this comment
  • XHUNGLA December 3, 20:48

   …DHE FILL MBAS SALIUT,SERBËT ZGJODHËN E VUNË NË VEND TË TIJ (TASHMË TË MPLAKUR E KONSUMUAR), LULËZIM XHELAL BASHUÇIN . NË SE SALIU ËSHTË E DO TË MBETET QEN ,LULËZIM BASHA ËSHTË QEN BIR QENI .

   Reply to this comment
  • Pilo Lala December 3, 22:00

   Komiteti Partise Tropojes beri ndryshimin e Sistemit?
   Keshtu del nga fotot

   Reply to this comment
  • Peshku December 4, 04:56

   Une jam salier i kopese se saliereve, dhenve, dhive, lopeve, viçave, derrave, qenerve, gomereve, ujqerve, çakejve. Eshte e pamundur qe kreu i kopese tone te jete ne keto fotografi. Ai egersire nuk mund te kete qene zagar i byrose politike te KQ te PKSH. Ai shpellar nuk mund te jete spiun in Serbise. Turma jone eshte me e qyteteruara, me paqsorja, pruresja e perparimit ne Shqiperi dhe akoma me shume keshtu eshte kreu i kopese tone.

   Reply to this comment
  • Arben December 12, 18:46

   SAKTE,

   PAS 2013 (100 VITEVE TE PARA) E MOREM

   PERENDIMORET NE DORE KETE VEND.

   PRANDAJ EDHE KETO LEVIZJE TE DHUNSHME

   CÍNSTALOHET NJE DIKTATURE PER TU

   VENDOSUR NJE TJETER.

   SHIF E SHKRUAJ KAVIE EKSPERIMENTALE.

   Reply to this comment
  • Demokracia e shitur December 13, 17:54

   “Edhe ne si gjithe Evropa” nje inskenim i paster i Ramiz Alise me Vicidolin nga pas. Jane shume gjera te pathena por njerezit marin per te vertete cfare ka thene Berisha por ata qe ishin te paperlyer nuk u pyeten asnjehere. Popull qe nuk ve mend!!

   Reply to this comment
   • Kristo Poli December 9, 16:39

    Te gjitha keto gjera shumica e qytetareve Shqiptar i kane ditur sepse e kane jetuar ate kohe! Problemi eshte se si tu mbushet mendja dhe si te binden pjesa tjeter te cilet besojne ne fabulen se ndryshimet ne vitet 90 na i paskan sjelle Azem Hajdari dhe Sali Berisha. Partita e ashtu emeruar demokratike nuk ka patur dhe nuk ende sot asnje lidhje me parimet demokratike nga te cilat duhet te drejtohet nje parti politike ne nje sistem pluripartik. Qe ne krijimin e saj nga Ramiz Alia me pas kjo perti eshte “drejtuar” nga nje kompani banditesh, hajdutesh mashtruesi, intrigantesh, mercenaresh, spiunesh, hipokritesh, servilesh, injorantesh dhe fudullesh, ne kry Sali Ram Berisha dhe Azem Hajdari keta pastaj me forcen e banditeve te tyre moren prane tyre mostrat e veta dhe larguan te gjith ata qe mund te perbenin rrezik ne te ardhemen per pushtetin e tyre. Fatkeqia me e madhe per te gjith Shqiptaret fare e felliqur e tyre ka per te qene prezent per nje kohe shum te gjate ne shqiperi, siq po shohim tani duan ti zevendesojne pasardhesit e tyre.

    Reply to this comment
 2. Arli December 13, 02:47

  Pikes i ke rene me kete shkrim z. Malaj.

  Reply to this comment
  • luan November 8, 21:11

   Kur kryeministri Berisha mori pjesë në ceremoninë e hapjes së pavijonit me foto dhe objekte të ndryshme të periudhës së komunizmit, të titulluar “Terrori komunist në Shqipëri”, në Muzeun Kombëtar, medias i ka shpëtuar një detaj.

   Një e përditshme pranë qeverisë, ndoshta nga pakujdesia, ka botuar një foto që mund të jetë në një nga stendat e këtij pavijoni. Aty shfaqet Sali Berisha në krah të Hysni e Vito Kapos në Paris, në vitin 1977. Bashkë me ta është edhe Hasan Luçi, rezidenti i sigurimit në ambasadën tonë në Paris. Të katërt pozojnë të lumtur përpara Kullës Ejfel.

   Hasan Luçi ka rrëfyer për Gazetën Shqiptare për sulmin mbi ambasadën tonë në Paris, duke akuzuar se pas eksplozivit qëndronte Leka Zogu. Për të ilustruar karrierën e tij në Paris ai ka sjellë foto të tij me nomenklaturën, mes tyre një me Berishën dhe Hysni e Vito Kapon. Fotoja i shtohet koleksionit të Berishës me fëmijët e diktatorit. Pse të mos vendosen dhe këto foto tek ai pavijon?

   Reply to this comment
   • petrit November 9, 15:06

    Eshte idiotesia me e madhe e primitivizem qe te akuzosh nje mjek se i paskej sherbyer nje pacienti, kushdo qofte ai, edhe diktatori me i eger stalinist Enver Hoxha me profesionin e Hipokratit
    Eshte idiotesia me e madhe qe te permendesh se paskej qene Berisha, antar i PP, nje intelektual bir i nje familje te varfer i nje treve te persekutuar e diskriminuar nga diktatura, kur te tille ish antare te PP jane mbi 80% te elektoratit te PS ne mes te cileve edhe prukorore e gjakates, ish oficere e ish funksionare qeverie e partie qe perbenin makinen e diktatures se proletariatit.
    Pr.dok.Berisha me profesionin e tij vetem mjek kirurg i kardiollogjise, shpetoi jete njerezish. Nuk punoi asnjehere as ne ndonje institucion drejtues ekzekutiv apo partiak
    Njeqind fishe me shume fajtor per krimet e diktatures komuniste, jane sot disa gazetare qe medemek e me hipolrizi e cilesojne Berishen komunist, e i sherbyen me besnikeri edhe pa qene antare te PP, diktatures enveriste. Mos te harojme gjithashtu se edhe armates se madhe te spiuneve te sigurimit, diktatura komuniste ju a kishte ndaluar antarsimin e ne PP.
    Ka nje fakt qe jo te gjithe komunistet u perzjene me krimet e diktatures.
    Po qe se nisemi nga ky fakt, duhej te shkrihej e te nxirej jashte ligjit partia e punes e te krijohej nje parti e re e majte shqiptare me njerez te pa komopromentuar ne diktature. Por a e ka te drejten partia socialiste, dhe gazetaret qe e mbeshtesin ate, qe kjo parti me kete elektorat enverist, te cilet dalin hapur ne kete gazete me nostalgjine per Enverin ne komentet e perditeshme, qe te akuzoje Berishen si komunist. Kesaij i thone qe kurva te flase per ndershmeri.

    Reply to this comment
    • Pilo Lala December 3, 22:02

     Eshte e vertete qe Kur.va shan te tjeret , ti beje si veten.
     Kur.va 25 vjecare eshte Sali Berisha

     Reply to this comment
    • kris 1 December 13, 06:08

     Me emerimin mjek ne bllok automatikisht ishe bere dhe oficer I
     sigurimit te shtetit
     Berisha ishte I mirepritur dhe tek shtepia me gjethe

     Reply to this comment
 3. Tomorri December 13, 06:32

  Harron nje te vertete te madhe.
  Regjimi i vjeter nuk kishte lene te krijohej nje elite me shkollim, bindje dhe dije perendimore, prandaj me ate miell qe ishte atehere kjo buke do gatuhej.
  Te burgosurit politike ashtu sic ishin katandisur ( te tille me nivel kishte shume pak)nuk e kishin dijen dhe mundesine per udheheqjen e ndryshimeve.
  Kedo qe te zgjidhte Ramiz Alia ( sipas variantit tend) ose te dilte vete asnje ne ate kohe nuk ka pasur kapacitetin ta udhehiqte Shqiperine ne rrugen drejt perendimit sic ne sot e perceptojme.
  Ne akoma vuajme dhe sot per kete klase politike te afte e te zonjen sipas vlerave Europiane.
  Gabim e ke dhe kur shkruan qe shumica kane qene te pavetdijshem per cfare po ndodhte.
  Te gjitha keto ngjarje i kam perjetuar personalisht me vetedije se bashku me shume miq te tjere atehere. Nuk dolem ne rruge pse kishim pire raki por se donim liri. Pra per ndryshim.
  A na lane se nuk kishin cte benin, a e imponuam ndryshimin , fijen e kallamit e gjeni ju gazetaret. Atehere ishte deshire dhe perpjekje per liri dhe prespektive.
  Vetedije e plote per nje jete me te mire . Tribunen e zene gjithmone ata qe kane/ jane urdheruar ta ndertojne.
  Diku ka gjithmone nje dore qe te shtyn ose te ndalon.
  Mendimi im eshte qe Berisha dhe Nano ishin me te miret e te paafteve.
  Zhvillimet i nxorren te dyve ne pah karakterin e njekohesisht ja nxorren dhe popullit.
  Ramiz Alia zgjodhi renien e bustit ne vend qe te perfundonte si Caushesku.
  Rruge tjeter s’ kishte.
  Zhvleresimi i momenteve te tilla historike zbeh cdo deshire per ndryshim ne te ardhmen.
  Cdo kohe ka nevoje per heronj , keta vlejne dhe kur jane te sajuar.
  Jo cdo brez e ka fatin te perjetoj kohe dhe emocione te tilla.
  Respekt per te gjithe ata qe u perpoqen per ndryshim.
  A u realizuan endrrat ?
  Kjo eshte histori tjeter?????

  Reply to this comment
  • goni me May 10, 19:17

   Kam vetem nje koment per foton Berisha -Nano,sepse teksti nuk le hapesire per koment sepse gjithcka e ka te kopsitur.

   Po te shikosh foton veren nje tufe njerzish qe me kohe sa erdh e u bene me te neveritshem me servilizmin e tyre ndaj Berishes por u bene edhe nder me te pasurit prej ketij servilizmi.Dhe Shqiperia ne dore te tyre u pa sa bukur funksionoi.

   Kaq!

   Reply to this comment
   • drini May 10, 19:18

    Po per edin pse sfol se keto i dime.politika shqiptare ka ngjashmeri qe ne kohen e princ vidit e deri me sot.me heronj e me vone tradhtare ,me tradhtare e me vone heronj dhe fajin e keni ju ,klasa e inteligjences shqiptare qe duhet te jeni timoni i kombit,Ku ben pjese dhe ti.

    Reply to this comment
    • luli May 10, 19:18

     Qe ti, Drin, te arrish te kuptosh dhe te japesh ndonje lloj vleresimi per Edi Ramen, do te duhet te “kapercesh ylberin”, kaq larg je ti nga Edi. Rama eshte antikomunisti me i madh dhe njeriu qe kerkon te beje shtet, si ne te gjithe boten demokratike, dhe jo rrumpalle berishiananoiste edhe per njerez si ti, qe nuk di se ç’eshte shteti.

     Reply to this comment
     • lomi May 10, 19:19

      Klan kapo nderhyri fort te nano per te sjelle edin ne tirane, pastaj dihet sesi nano e rripte here pas here derisa i shiti partine…
      Dihet qe ishte psikopat dhe kishte probleme te medha por nano s’e rruajti hic e na e la peshqesh.
      Sa per lulin qe komenton ketu – do jete nga ata qe kane kaluar ylberin me kohe e tani gjykojne vetem nga mesi e poshte…

     • fane May 10, 19:19

      bravo drini shume e vertet

  • mirel December 5, 16:02

   S’eshte e vertete. Regjimi I vetem nuk krijoi nje elite, si ajo qe krijoi “demokracia”, por shkolloi nje popull te tere, perfshi dhe vicidolasin Berisha qe vetem guri e thiu mund ta kishin pare me sy nese Hoxha nuk do kishte hapur shkollat dhe edukimin per popullsine ne mase.
   Elita u be tani, ka 23 vjet qe kriminelet gjeten veten ne elite, ne vend te burgut.

   Reply to this comment
 4. lili December 13, 07:00

  Excellent résumé !

  Reply to this comment
  • Drini (Bardh e Zi) December 13, 12:27

   Reaksioni na e rrëmbeu prej duarsh fitoren, pikërisht në momentin deciziv për ngadhnjimin e lirisë popullore mbi diktaturën. TiTi

   As qe imagjinohej dot dhe as qe kishte as me te voglin shans paraprak, qe nje shtet aq i fuqishem diktatorial (shkemb i vertete graniti), te shembej si kala prej rere brenda kater ditesh nga nje tufé lapurakesh dhe halebakesh. E gjithe ajo shfaqje sa e turpshme po aq dhe e dhimbshme e levrimjes dhjertoriste nuk ishte asgje tjeter vecse nje inskenim i paster katovicaro-ramizalian ne bashkepunim me reaksionin e brendshem dhe agjenturat e huaja.

   Akti me i paprecedente ishte inskenimi me “shembjen” e paraplanifikuar (bullonat e bazamentit ishin zhvidhosur nje nate me pare) te permendores gjigande te fashistit Enver Hoxha. E theksoj fashist, se ne kohen e luftes clirimtare kjo pjelle bastarde fshihej si mijush ne vilen e Bahri Omarit dhe nuk e shkrehu kurre koburen, kurse pas clirimit cpronesoi me dhune dhe u grabiti tokat dhe pasurite pasanikeve, tregtareve, fshatareve, etj. Me nje akt te pashembullt c’njerezor mbylli si kafshe pas hekurave popullin, a thua sikur ai dhe vetem ai gezonte te drejten legjitime per te vendosur mbi jeten dhe fatin individit. Kjo monster e pashpirt e gatuar ne skuta parisjane gjithshka mund te ishte, por vetem komunist kurren e kurres.

   Pesimet e se shkuares duhet te na behen mesim per te ardhmen. Historia vjen nje kohe dhe perseritet, edhe pse ne forma te ndryshme. Nje skenar po aq i turpshem mund te ndodhe dhe neser me dy bustet e tradhetareve me te uryer te kombit. Mjere ai qe do lejoje vetes ta keqperdorin si mish per top.

   Reply to this comment
 5. analiza December 13, 11:02

  Po mire mor zoteri, mua kjo tentative zhvleresimi qe beni ju me ngjall shume dyshime. E nisni me citime nga nje ish-sigurims per levizjen e dhjetorit ku mohohen te gjithe ata te vrare ne kufi e gjetke qe beri Ramiz Alia, dhuna qe u ushtrua me vershimet neper ambasada per te cilat kam qene vete deshmitar okular. Lind pyetja perse gjithcka reduktohet ne kater dite? Cili eshte qellimi? Meqe paske pasur edhe shok sigurimsa une mund te hamendesoj qe edhe ju mund te keni pasur te beni me ta, sepse dihej se si punonte sigurimi dhe jo te gjithe kishim shoke sigurimsa.Shume sigurimsa u infiltruan dhe sot e kesaj dite jane ne poste drejtuese dhe keto tentativa per shtremebreime edhe te asaj levizje fillestare proteste me duken te nje cinizmi te pashoq. Nese e paskesh organizuar Ramizi perse nuk e beri me pare, cfare e shtyu te ushtronte dhune kunder atyre qe tentonin te iknin nese ishte cdo gje e menduar? Per mua keto shpjegime mbeten nje tjeter tentative per te hedhur balte mbi studentet e dhjetorit, nuk e kam fjalen per ata qe ne ato momente e me pas perfituan te ngriheshin ne pushtet e te pasuroheshin, por per ata studente idealiste qe dolen ne proteste ne emer te idealeve te pastra te lirise e te demokracise, per te cilet kam respektin me te madh.

  Reply to this comment
  • horri bulevardit2 December 13, 15:33

   studentet u manipuluan. kaq e thjesht eshte

   Reply to this comment
  • mirel December 5, 16:09

   Ne fakt Ramizi e ideoi Dhjetorin, dhe jo studentet.
   Si student I dhjetorit jam deshmitar qe studentet nuk kishin idene e protestes politike kur ngriheshin vetem per drita dhe uje, qe rrezik Alia I priste vete me qellim krijimim mases ndryshuese, se pa kete mbeshtjetje zor se do ishte bere dhjetori.
   Ramiz Alia kishte kohe qe ideoi teorite e reja te mekanizmit ekonomik, Gllasnostin e Gorbit , dhe te tjera si keto, qe I paraprine Dhjetorit.
   Me sa duket eshte si thote Zoteria I shkrimit qe karakteri I Berishes nuk u parashikua, nuk u parashikua qe vulgu do I mblidhej hienes Berisha per shkaterrim dhe etje per pasurim te menjehershem.
   Pastaj kemi dhe elitaret si Pashko e te tjere qe me sa duket zilia I beri ti bashkohen Berishes duke para se rrokullima mori nga Berisha dhe jo nga Nano. Ata pane se ne fund te rrokullimes do ju ngjiteshin shuma marramendese parash nga pasurite e shtetit, dhe u turren per ndryshimin e madh, qe ne fakt ishte lufta per nje pjese nga torta e madhe e Shqiperise. Jo nga torta e popullit qe Basha ja serviri me bujarine me te madhe.

   Reply to this comment
 6. A.Gramsh December 13, 14:58

  I PARI SHKRIM ANALIZE PAS 23 VITESH—Do meritonte noten 10 sikur te mos kish rene ne gracken e tog fjaleve :”sistem komunist’ apo ‘regjim komunist’qe nuk kane te bejne si tog fjalesh as me ideologjine komuniste e aqe me teper me vendosjen e nje sistemi te tille si ne teori e aqe me teper ne praktike.
  Shpresoj qe te kene qene ‘lajthitje’ apo leshuar si sllogane per te mos menduar qe eshte pinjoll i Biberajve te Amerikes nga na erdhen keto tog fjalesh per te justifikuar deshtimin e kapitalizmit e per te fajesuar regjimin enverist .Komunizmi e aqe me teper ‘sistemi komunist’ jane gje tjeter.
  VLERESIMI:Nota 7.Besoj se nuk eshte pak kur deri me sot nuk eshte vleresuar ndonje shkrim me teper se nota 4jo kaluese-Respekt

  Reply to this comment
  • Sistem pe leshi, ke goja ke veshi... December 13, 19:34

   Jam i nje mendimi persa i perket etiketimit fals “regjim komunist”. Teoria marksiste nuk mundi te praktikohej ashtu sic ishte parashikuar. Ne asnje detaj te hollesishem te teorise marksiste nuk behet fjale per ushtrim dhune ndaj mendimit te lire qytetar, ndaj besimtareve, ndaj lirive individuale, etj.. Keqzbatimi i kesaj teorie, sidomos ne vendin ku u ushtrua njera prej diktaturave me te egra qe njohu historia e pasluftes, rezultoi ashtu sic edhe pritej, fatale.

   Pyetja ime per viktorin e panjohur do te ishte se si mund t’i vihet emri nje mix-sistemi, ku brenda tij mund te gjesh te nderthurura si elemente te ekstremizmit te majte, po ashtu dhe elemente te ekstremizmit te djathte?

   Reply to this comment
 7. Kris December 13, 16:09

  Fiks fare,ndrimin e sistemeve e gezoi nomenklaturen komuniste.Shihni byroistat dhe antaret e komitetit qendror qe luftojne per buken e gojes.
  Shihni pronaret jane bere ISH,.Sa te kenaqur Jane te persekutuarit se shullohen ne diell para bankave me perkrahjen demokratike te perendimit.
  me te gezuar nga ndrimi I sistemit Jane pensionistet.at a brohorasin per partite dhe cdo dite ngrihen e ngrysen ne hall se mos kane Rene ne peshe deputetet
  Perendimi nuk ka frike nga komunistet biznesmen se ata mbrojne biznesin dhe pronto e tyre.Ndersa ne shqiperi akoma trembet populli me fantazmen e Enverit qe te harroje Saliun e gjalle!

  Reply to this comment
 8. vetvetja December 13, 16:22

  Nje analize realiste. Ishte pikerisht ky orientimi qe Ramiz Alia dha ne ate kohe per nje kalim te bute. Ne MPJ ne ate kohe i percilleshin Ramize Alise te gjitha zhvillimet ne Bullgari, pasi ai shikohej si modeli me i mire. Kush ka patur mundesine te ndiqte shtypin e huaj te kohes, natyrisht pas sigurimeve qe kishte dhene Alia per ndryshime te pakthyeshme, vinte re se Ramizi nuk anatemohej dhe nuk kishte shkrime negative ndaj tij, cka do te kishte qene krejt e kunderta sikur te mos kishte nje mirekuptim. Per ndjekjen e modelit bullgar flitet dhe ne librin “Mashtrimi i Shekullit” shkruar nga udheheqesi i grupit te gazetareve te agjencise France Press, lidhur me ngjarjet ne Rumani.
  Kujt i kujtohet, ne kete periudhe erdhi per here te pare nje delegacion i Vatikanit i kyesuar nga nr. dy i politikes se jashtme. Ne takimin e tij ne MPJ me ministrin Reiz Malile, ai shprehu porosine e Papes se ne Shqiperi nuk duhen bere ndryshime viktoriane, me te cilen donte te thoshte se kalimi duhet te ishte i bute.
  Disa pseudoheronj te kohes qe Shqiperine e shkaparthyen e shqyen e grabiten e vrane dhe e shiten per pese leke, hiqen si udheheqes te medhenj. Ky shkrim tregon qarte se historia do te ishte zhvilluar ndryshe, nese Ramiz Alia nuk do te kishte udhehequr me shume kujdes e mencuri kete trend. Jam dakord qe fati e desh qe te zgjidheshin ne krye te partive politike dy sharlatane, njeri i etur per pasuri, pushtet e gjak, tjetri per aventura.

  Reply to this comment
  • XUME PROTOKAKA December 6, 19:52

   Ky “vetvetja” me duket se eshte dhenderi I Ramiz Alise. Fiks ai me duket nga menyra si shkruan. Zagar. Harron se ai qen vrau ne kufi sa e sa te rinj, dhe e shkaterroi vendin me dy bashibozuket qe la pas. Plehra I mutit.

   Reply to this comment
 9. Mark uk December 13, 17:04

  dy fjale per Viktor Malaj: Ju flisni sikur ne jemi ne nje planet tjeter.Pse nuk e kemi pare ne mbledhjen e byros poltike,ku diskutohej per pluarizem.Kujto fjalet e Pali Miskes qe as pluarizen nuk dinte ti thoshte po pularizem.Vetem Reis Malile ju tha se po i mbydhet deren pluarizmi do hyjn nga dritarja.Persa i perket ligjit te ndryshuar nga tradhti ndaj atdheut ne kalim te pa ligjeshem te kufirit Ramizi e beri vetem per te vrar qindra shqiptar qe ne te gjith i dime,perves disa kan qene sekretar partie fshati me 4 klas.Une qe po shkruej mbaj mend teriskat e fillimit e tollonat ne fund te okupimit komunist.Pra e filloj me teriska dhe e perfundoj me tollona.Ramiz Alia meriton jo te diskriminohet po edhe varrin duhet zdhdukur sic ka bere rregjimi i tyre qe me qindra shqiptar ala jan te pa gjetur se ku jan.Prandaj boll ju nigjueme per 50 vjet se plast mener methanen

  Reply to this comment
 10. lisdushku December 13, 17:22

  Analiza me reale qe kam lexuar per levizjen e dhjetorit.Ja ka shkul dekoratat malokut si dekoratat e shokut Met qe u xhvishte cizmet gjermaneve te vrare nga aviaconi englez.OSali qelbesira nuk ke faj ti,kane faj ata qe te njihnin e nuk te kapen per flokesh te nxirrnin jashte!

  Reply to this comment
 11. Paul Neti December 13, 17:31

  Procesi i ndryshimeve ne Shqiperi duke (tashme dhe provuat) qe ndodhi sic e pershkuan zoteria por, per mendimin tim, nuk ka pse te zgjatemi dhe harxhuar kohe te kuptojme; vetem dy shembuj nga historia boterore e vertetojne me se mire:
  E para, dikur me 1956 kur ndodhi revolucioni, apo kunderrevolucioni -quheni si ta deshironi, hungarez komunistet i varnin ne per shtyllat e telefonit…
  E dyta, dhe me e re, ne kohen e renjes se Causheskut ne Rumani per 48-ore u vrane 60.000 komuniste…
  Me tregoni tani se sa te tille humben jeten gjate dhe pas procesit te Dhjetorit? As edhe nje, mandje dhe ata qe u burgosen per qoka e kafe u demshperbluan pas daljes nga burgu prej Sales e Fatosit, nga keta komuniste te maskuar!!!
  Po s’kishte si te ndoshte ndryshe kur vete PD e formuan nje komunist i perjashtuar (Meksi) me nje komunist te deklaruar (Berisha) se bashku me femijet e komunistave. Edhe ata djelmosha me kulture, te paster dhe me ideale u shmagen apo u eleminuan (si Azemi) me kohe. Nuk i thone kote qe historia perseritet ne forme spirale; Sala quke qene kopjaci i E.Hoxhes -mandje kopjaci i keq i tij- perdori te njejtat metoda ne eleminimin e kundershtareve, po duke i zbatuar ne rrethana te tjera.
  Prandaj edhe ky vend nuk ecen dot perpara, sepse shpirterat e atyre qe u vrane e vuajten gjate ditaktures nuk kane gjetur ende qetesi ne vitet e “demokracise”. Per kete duhet te ishin bere ndryshime radikale, terapia e shokut jo ne ekonomi por ne politike, ose e thene troc QILIZEM… Kishte te drejte Arshi Pipa kur shkruante qe vetem eleminimi i te gjitheve anetareve te Byrose dhe KQ mund te sjelle demokracine e vertete dhe te enderruar ne vite.
  Po kush ta bente kete, ne bastertet e turqve osmallinj qe nuk kemi identitet pale ndjenje kombetare por e kemi vehten vetem per vjrdhje e plackitje, si jeniceret e spahijte e dikurshem?

  Reply to this comment
  • Sallakja November 9, 09:31

   Bravo.
   Nga te gjithe komentet, i yti eshte me i godituri.
   Mbiemrin Neti e kam te njohur, Paul ? Un po meno.
   Ate qe thua ti Paul, ( d.m.th. Hungaria e Rumania ) e dinte
   Ramiz Alia. Ose me mire ja bene te ditur ustallaret e politikes
   europine. Jo me kote Tg1 i 22 dhjetorit 1989 hapet me Ciaushekun
   e gruan e tije te shtrire ne toke e te mbuluar ne gjak.
   Ne nje pjate argjendi Ramiz Alise i serviren dy mundesi zgjedhjeje:
   1. Fundi si Rumania e lideri i saje
   2. Manxhim i politikes post komuniste Shqiptare nga europa.
   Alia, zgjodhi te dyten. Fatale per Shqiperine.
   Jo me kote hapen ambasadat. Jo me kote hyjne ne ambasada
   ata qe do ishin “boia” te komunizmit, si ne Hungari.
   Dhe jo me kote europa plake ne 13 korrik 1990 pranon ne gjirin
   e saje rreth 6 mije shqiptare “doc”
   Mendon se i mori gratis ? Nulla è gratis.
   Per Ramiz Aline dhe banden e tije ishte nje levizje e perkryer
   politike. Mbeten gjalle.manxhuan e manaxhojne akoma rrenojat
   e Shqiperise. Me vone Alia do te mburrej per kthimin pa gjak
   te sistemeve.
   Pse Europa ?
   Politika e vjeter europine renien e komunizmit e kuptoje me Petestroiken.
   Ose me mire e gatoje ate. Problemi i tyre kryesore nuk ishte renia e
   komunizmit por c’do te ndodhte pas tije. Dhe jo vetem ne Shqiperi por
   ne pjesen dermuese te ballkanit. Frika se Ballkani mund te behej nje
   Kine e vogel ekonomike ishte eminente.
   Jo me kote fillohet me teorine 0, te kujtohet ?
   Jo me kote ne qiellin e shqiperise fluturonte ceku i bardhe, te kujtohet ?
   I vetmi qe e kuptoje se cfare po ndodhte ne Ballkan ishte Serbi Millosheic.
   E bombarduan.
   Po kjo eshte nje histori tjeter,

   Ciao, Neti. ansi Paul e buona vita.

   Reply to this comment
  • sinan hibro December 4, 11:35

   Ku e ke gjetur kete shifren 60.000 komuniste te vrate ne Rumani….ne se je i sigurte .. Per ne qe i ndiqnim ate kohe nga ansa….me sa mbaj mend , kjo shifer nuk arrinte njemije, duke pranuar dhe spekulimet …!

   Reply to this comment
   • E ka thon Sinon karalloi or taj... December 13, 12:01

    Fragment i shkeputur nga historia e Revolucionit rumun

    22 dhjetor 1989

    Rreth orës 7:00 të mëngjesit të 22 dhjetorit, Elena Çausheskuu mori lajmin se kolonat më të mëdha të punëtorëve lëviznin nga rrethet industriale (fabrika më të mëdha ose shoqata fabrike në zona industriale gjatë epokës komuniste) në qendër të qytetit të Bukureshtit. Në orën 9:30 sheshi i universitetit ishte i mbushur me njerëz. Ushtria herë pas here gjuajti me të shtëna, duke përfshirë edhe demonstruesit, por njësitë individuale ushtarake gjithashtu vërshuan. Seanca e fundit e Byrosë Politike të PK-së u mblodh në ndërtesën e komitetit qendror. Çausheskuu njoftoi vdekjen e Ministrit të Mbrojtjes, Vasile Milea, i cili ishte një tradhtar dhe kreu suicid (vetëvrasje). Ky ishte lajmi i fundit i trensmetuar nga radio rumania. Mendimi mbizotërues në atë kohë ishte se Milea ishte eleminuar sepse ai kishte refuzuar të ndiqte urdhërat e Çausheskut. Komanda mbi ushtrinë u transferua te gjeneral Stenkulesku. Kjo u pranua pas një periudhe të shkurtër reflektimi. Për më tepër, gjendja e jashtëzakonshme u njoftua në televizion në orën 10:00 të mëngjesit. Çausheskuu krijoi kështu bazën ligjore për ekzekutimin e tij të mëvonshëm. Në orën 11:30 të mëngjesit të mëngjesit ai u përpoq për herë të fundit të fliste me njerëzit e mbledhur para ndërtesës së komitetit qendror por u zhgënjye përsëri. Stenkulesku kishte urdhëruar trupat të ktheheshin në lagjet e tyre pa dijeninë e Çausheskut. Kryengritësit tashmë hynë në katin e parë të ndërtesës. Ashtu u hutuar sic ishte, Çaushesku i bindur dhe nga Stenkulesku, urdhëroi një helikopter për t’i shpëtuar. Refuzimi i Stenkuleskut për të zbatuar urdhrat e Çausheskut luajti një rol të rëndësishëm në rrëzimin e diktaturës.
     
    Në orën 13:00, kryengritësit arritën të pushtojnë stacionin televiziv. Aktori Ion Caramitru njoftoi një fjalim të poetes Mircea Dinesku, e liruar nga arresti shtëpiak. Kjo e fundit njoftoi se diktatori kishte ikur. Qysh nga ai moment televizioni publik transmetoi emisionin “Revolucioni live”. Kushdo që ka qenë prezent mund të shprehë gëzimin e tij në rënien e diktaturës dhe idetë e tij për të ardhmen. Rreth orës 2:00 të mëngjesit, Jon Joniesku mbërriti nga zyra e tij në Shtëpinë e Botimeve Teknike të Bukureshtit. Ai njoftoi krijimin e një “Fronti Kombëtar të Shpëtimit” që kishte marrë pushtetin në Rumani. Tridhjetë e nëntë njerëz u prezantuan si “Këshilli Kombëtar i Shpëtimit të Frontit”, disa madje pa ditur asgjë rreth tij. U përhap lajmi se ushtria qysh nga ky moment ka kaluar përkrah popullit. Rreth orës 5:30 pasdite filloi një transmetim i drejtpërdrejtë nga sheshi përpara ish-pallatit mbretëror, ku ndodhet edhe ndërtesa e komitetit qendror. Në këtë pikë, sheshi u vu zjarr nga të huajt, dhe ushtria i ktheu të shtënat. Biblioteka e universitetit përballë ish pallatit mbretëror u ngrit në flakë. Ministria e Mbrojtjes dhe stacioni televiziv u qëlluan pothuajse në të njëjtën kohë, dhe zjarri u hap edhe në qytete të tjera të vendit. Në TV thuhej që terroristët po qëllonin dhe popullatës iu kërkua të mbronte revolucionin.

    Në përleshjet pasuese të armëve që zgjatën deri më 27 dhjetor vdiqën 942 njerëz , gjashtë herë më shumë se në periudhën deri më 22 dhjetor.

    Në total, revolucioni mori jetën e 1104 personave.

    Reply to this comment
   • sinan hibraj December 11, 10:51

    Ti qe shkruan ne emrin tim, pervec vesit te ndyre dhe sjelljes si “mi haleje” , per cudi ditke te shkruash dhe qenke vertete i informuar, Ashtu eshte, shifra ishte spekullim.

    Reply to this comment
  • mendimi i lire December 12, 20:32

   Nga i ke degjuar keto perralla me 60 000 komuniste te vrare per 48 ore mor aman?
   Ne fakt ne Rumani u vra Caushesku me te shoqen dhe komunistet e moren prape pushtetin

   Reply to this comment
 12. ijs December 13, 18:01

  Levizja e dhjetorit ishte mallkimi me i madh qe ra mbi kete komb pas pushtimit turk ne mesjete. Ky mallkim do ta ndjele kete popull majmun ne shekuj. Kush pret doren qe te ushqen dhe sherben nuk mund te prese gje tjeter vetem fundin e tij. Mendoj se kjo race barbare sdo e kete te gjate me dhe inercia e mbijeteses qe i ka dha sistemi hoxhes kesaj race te perzier me lloj fesh dhe majmunesh do jete shume e afert sapo te ndodhi crashi boteror i ekonomise dhe europa te shkaterrohet.

  Reply to this comment
 13. lili December 13, 18:18

  Sot jemi ne situaten e viteve para 90shit me nje kollaps ekonomike qe krijoj komunisti BERISHA,i cili edhe ne katundin e tij ishte si familje i fundi i katundit, me nje différence:nuk ka me te burgosur per te punuar falas,e nuk ka mbet me pasuri kombtare per t’u shitur…
  Tash me a pa dashje,qeveria per me mbijetuar do te mère ne xhepat e atyre qe u pasuruan shpejt …

  Reply to this comment
 14. ijs December 13, 19:00

  Zoti moderator pse nuk e botoni artikullin tim! Apo se sju pelqen e verteta e hidhur dhe makaber per nje komb ne shkaterrim e siper! Levizja e dhjetorit ishte dhe mbetet mallkimi me i madh qe ra mbi kete komb! Kronologjia e 23 viteve me qindra mijera vrasje, internimi gjysmes se popullsise jashte shtetit, grabitja prones publike dhe private ndermjet mafias kriminale me bomba me komande dhe mafia politike qe lulezoj keto 23 vite jane shembulli me i qarte i gjendjes se luftes civile ne te cilen e zhyti kete komb levizja e dhjetorit! Respekto te verteten z. moderator se nuk mbulohet dielli me shoshe perjashto ketu te verberit qe ky vend mjeran i ka me shumice!

  Reply to this comment
 15. Nikolaj December 13, 19:03

  Histori e trishtuar e Pluarizmit politik nè vèndin tonè.
  Z.Viktor me qè e ditkeni zhvillimin politik,po atè ekonomik si u proçedua?
  Po ti kujtoj disa se janè aq shumè qè nuk do mjaftojnè TONELATA me letèr qè shkruhen.
  Letè fillojmè me prishjen e Kooperativave,Fermave bujqèsore dhe ato Blektorale mbasi mbaroi kjo detyrè filluan me shktèrrimin e industris ushqimori , Kimike ,Mekanike.Atè tè pèrpunimit minerale dhe nxjerjes sè tyre.E gjith kjo pasuri e vènè nè 50 vjet me sakrifica mbinjerzore tè bèra nga populli u shkatèrrua nga DY persona qè e kan emrin SALI BERISHA dhe FATOS NANO tè cilèt meritojnè VARJEN nè litar.Kèta dèrgonin militantèt ordiner nè çdo qèndèr prodhimi ,jepnin urdhèr tè prishet dhe tè shkatèrrohet se i pèrket Komunizmit.
  Tè dy janè KRIMINEL tè KOMBIT SHQIPETAR.Le tè shpresojmè se do u bèhet gjyqi njè ditè sa janè gjall.

  Reply to this comment
 16. Mimoza December 13, 19:09

  ATO KISHIM, ATO VOTUAM, POR DUHET THENE GJITHMONE E VERTETA. FAtos Nano ishte si ishte, as nuk u afrohet akuzave qe i ben zotni Viktori. Ai ishte qe themeloi Partine Socialiste te re, Sali Berisha nuk ka qene sekretar partie i mjekesise se Tiranes, po sekretar partie i viteve te para te fakultetit, ndersa Luan Omari qe nipi i Enver Hoxhes.Enveri ia vrau te atin, por pas kesaj ai u lidh me shume me te, ndryshe nga i vellai. Luan Omari eshte edhe babai i Kushtetutes se famshne te vitit 1974, qe ua nxiu jeten shqiptareve.Po fole me emra thuaj vetem te verteta.

  Reply to this comment
 17. Sovran i revoltuar December 13, 19:20

  ” Të merresh me të kaluarën, i bën dëm të sotmes dhe më tepër të nesërmes” thotë diku filozofi kontemporan italian Cacciari! Dhe tregon rrugën italianëve qe ndofta vlen dhe per shqiptaret:” Nuk ka më të majtë,të djathtë, por qytetarë të barabartë para ligjit dhe që luftojnë për dinjitet dhe drejtësi!” (Lexo M.Cacciari “La Repubblica”, nëntor 2013)
  Ajo qe ka ndodhur, natyrisht kam mendimin se ka qënë dhe do mbetet,si për gjithe Lindjen “Projekt” i Katovices të cilin vetem në Shqiperi “heronjtë” e djeshëm dhe ata që ende “punojnë e paguhen” ne “peojekt” nuk mund ta pranojnë!
  E pranon z.Merkel ndikimin e madh të STAS, si dhe Les Valesa. E pranon sherbimin e fsheht lindor Andreoti ish kryeminister i asaj kohe ne Itali se” sherbimi i fsheht shqiptar dhe ai lindor na i la në derë mijrat e emigranteve qe erdhen me anije…” Ka dhe të tjerë, me të fundit publikuar ne “Dita” një interviste e publicistit A.Tare me nje ish agjent të KGB e cila,dihej,kish ngritur dhe departamentin e dizinformacionit…
  Ka dhe të tjera,por vetëm syleshëve dhe mendjepaditurve, mund te mos u ketë rënë ne sy pardesybardhet e ramizit…apo renia e shtatores se diktatorit sikur të ishte pa bulona…kur shtatorja e Sadamit terhequr nga nje makine amerikane u perthye, por nuk u shkul dot,nese mbrojtsve padinjitet moral,u kujtohet kjo ngjarje në Irak!..
  Sidoqofte, asgje nuk vlen, pasi edhe dalja e ime e lirë ne sheshe dhe nisja e vellait me anije drejt Italisë, ishin thirrje të brendshme,vertet të lira, por “TRIBUNA” ishte e të tjerëve dhe ne si garniturë,perkohsisht sherbenim në skenar, njelloje si sherbeu Merkel qe kusheriri i nenes oficer sigurimi i tha se “Neser hapim Murin… me sistemin valvul”(ikje dhe moslejim kthimi) lexo “La Repubblica” interviste me z.Merkel me rastin e 20 dhjetorit të renies se Murit! Nuk ështe vendi tu tregoj c’shkruan Les Valesa po per te njejtin “projekt” qe,sipas tij ne interviste po te kesaj dite tregon cbenë sherbimet lindore! Historjanet do kene kohen e duhur dhe dokumentacionin ta percaktojne, ndersa ne nuk na takon “heroizmi” a “deheroizmi”,sepse ngaterrojme e prishim të sotmen! Mbetet te kuptohet,megjithate,kundergoditja “liberale” që Lindja i dha perëndimit, për atë ndofta që pësoi në Rumani me Causheskun ku sherbimet perendimore atakohen…Vershimi drejt perëndimit, ku rendem dhe ne, askush serioz analist dhe politikan perëndimor, nuk ua atribuon partive jashtligjore,individeve madhorë, por ne terësi sherbimeve te fshehta! Dhe kur kete e deklaron Merkel, si ka mundesi “heronjte studente shqiptare” nuk e deklarojne dhe bejne sikur nuk e kuptojnë? Dhe kjo nuk ka te beje fare me nostalgji komuniste,moniste a perralla të vdekura, por me realhistori! U be mire, a keq, u ngjitën ne podiumet e pergatitura(Jo rastesisht disa ore pas lejimit të pluralizmit(a nuk eshte kjo prove turpi per “heronjte studente” sepse nuk kishte force politike joligjire te dergonte “Ultimatum” KQPPSH, por PPSH lejonte(per shume arsye,natyrisht, bile si shkruhet, KERKONTE pluramizmin politik dhe votoi me dy vota kunder lejimin! Disa ore pas saj, si me suste u krijua “heroikja” mashtruesia PD! Shkrimi i qarte! I mirë me mundesi thellimi ne shkallë Lindore(Ne ishim prishur me lindjen për bindjet tona politike,por lidhjet ne kanale te tjera,kane ekzistuar gjithmone,deklaron diku Ramiz Alia,qe ishte dhe shefi politik i ish sigurimit të shtetit!..
  Pra,pluralizmi shqiptar ka simbol krijimi pardesybardhet e ramizit dhe kjo dukuri qe askush nuk e mohon,por ende nuk e kane shpjeguar autoret kryesorë, permbyll diskutimet e kota për “lavdi studentësh(te vjen vertet keq për manipulimin e tyre,por faktit nuk i anashkalohet) dhe lavdi të madhe të shokut Sali që ne të vertet ka lozur me precizion, ne skenar i cili se fundi u kompletua si mashtrim e diskreditim total me ish ramizistin mallakastriot K.Islami!
  Po ti shtojme katastrofat ekonomike me vrasje te mijra vendeve te punes,mbylljen e mijra ndermarrjeve, gjer tek ’97,Gerdeci, vjedhja e votave dhe 21 janari, kuptohet se komunizmi totalitar nuk lejoi largim te tij me dhimbje(nuk duhej) por as demokraci të vertet perëndimore( duhej) duke e falimentuar totalisht sistemin me pluralizëm partiak ne gjithe keto vite!
  “Partitë politike, duhet te vdesin bashke me njeshat e tyre!” Ështe ne Italinë fqinjë parrulla e ditës e Sovranit italian qe i ka braktisur tashme ne shumice keto parti qe i quan banda korrupsioni e kriminale qe pasurojne vetveten dhe klanin e jo Sovranin! Demokraci e drejtperdrejtë, degjohet kudo thirrja e sotme, pa njesha, pa seli partish me burokrate e rroga të llahtarshme, financime prej xhepit te Sovranit ( sot,pikerisht parlamenti italian miratoi ligjin per mosfinancime shtetrore të partive politike,nderkohe qe M5S u kerkon partive te rikthejne parate qe me miliona moren muaj me pare 42 milion PD e se majtes dhe 38 milion euro, PDL e ish Berluskonit)
  Kjo duhet te jete moto dite ne Shqiperine tone,pas vdekjes politike te PD me 23 qershor dhe kriminalit Berisha ende pa ndeshkim( mbrojtje nga “projekti” qe ai pretendon se e braktisi?)
  Nuk ka vlere me e shkuara që duhet ta studjojne historjanet, por e sotmja ku koncepti klasor perplases dhe kriminal “i majte-i djathtë” duhet vdekur dhe siper tij të rrijë i lirë SOVRANI, pa njesha drejtues, por me voten e tij ne dore të propozoi e me pas te zgjedh Presidentin,Kryeministrin,deputetet, bashkjaket…pa kuota partie e urdhera totalitaresh per vjedhje vote! Kjo kohe është e nesërme, por duhet bere shpejt e sotme! Ne kemi mundesi! Shkrimi i mirë, por asgje nuk zgjidh…duhet LEVIZJE!…OLTRE! Jo mbrapa…

  Reply to this comment
  • ARUSHA November 9, 00:43

   E kaluara kuuurrrrreeeeeee nuk duhet harruar , sepse po u harrua e kaluara , ajo behet edhe me rrezikeshme sec ka qene !

   Reply to this comment
 18. tol francezi it December 13, 20:13

  analize shume sakte e z MALAJ ,heronjte leshit,dhjetoristet e shtyre nga JAGUA I PPSH moren ne qafe SHQIPERINE e shkrete,e renuan deri ne palce ate vend e ate popull per nje cerek shekulli.

  Reply to this comment
 19. Viktor Martini December 13, 20:54

  Tendenca me e ba me besu se demokracin e sodhen studentet nuk me cudit hiq fare.
  Rrajte e diktatures viti 90 i gjeti te kalbuna ne te gjithe Eropen lindore.Kembanat e ngjarjeve
  te Rrumanis ,ishin lajmruset ugurzeze per kumunizmin ne Shqiperi me ne kry Ramiz Alin.
  Ai e kishte te kjart se s’kishte rruge tjeter ,o fatin e qiftit te Cauceuskut o hapjen plurarizmit e te kufijve.Mendimi turturus i ti ishte kujt do ja dorzonte pushtetin ne te ardhmen e shpejt.Ngjarja e 14 Janarit 1990 per bustin e Stalinit kje nje termet per Ramiz Alin.Arrestimet filluen me 13 janar nga sigurimi i shtetit Shqiptar.njerzit u turturuen ne mndyrat ma c’njerzoreShkodra e tha flalen e saj te pare ,BOOLL ma diktatur.u denuan njerz bile u dergun ne spitalin phisatrik te Elbasanit e izolimqe te trajtoheshin sipas metodave Stalinjane duke i mbajtun ne komo nepermjet shiringave.Shikonje ne intervista e neper gazata se po thuaj hiq fare permendet kjo ngjarje.Ne Dhjetorin 1990 etes ne mendyrte cuditeshme na del lvizja studentore,nje pike pytse e madhe ne trunin e shendosht te atyne qe sado pak e nuhasin politiken.Ju mund te thoni perse nje pik pytse e madhe!? po dihet se neper universitete ishin te bijt e te priviligjume me nje biografi me perardhje komuniste,prej ku do te delnin kuadrat si hetusa,prekurora e gjykatsit qe si stafet do ju dorzohej kamzhiku i diktatures qe do te vazhdonte te binte mi shtresat e pa binduna ndaj diktatures.Kur keto studenta na dolen si karafila me nje geve duke hanger biskota etjera pa u gerdhishtun fare,se kejo ishte shteresa ma e pershtateshme ku do te picej kulaci (plurarizmi.e qe me c’do kushte kete kulaq duhet ta hani perseri kumunistat ose femit e tyne,ashtu skuir dhe ndolli.Kumunizmi po paraqitet dy her shpetimtaret e Kombit.Nje here gjat luftes NCL(luft kjo vllavrasese per pushtet)Dhe per te dyten here baballart orjentusit e bijve te tyne po dashkan me na thanun se keto po e urreken sistemin,se dashkan me e ndryshy sistemin,se kenkan pendu per te djeshmen e se u dashka me e shemun kete sistem,por me nje kusht ,me ndejun ne frond perseri per te na pri e per te na shtypyn te drejtat tona perseri.Pengoj ne votimet e para pengoj nacionalizmin shqiptar me organizu partit duke i cujtun parti fashiste.Jo pa cedhim,por vetun e vetun qe tu japin avantazh partive qe krijoj vet duke vu ne kry te ketyne partive besniket e komunizmit ,te cilet me te marrun pushtetin ,vendosen uren e pregatitun qe kumunistet me dure te pergjakuna te kalojshin pa ju fy ferre ne kambe pa kalu ne nje gjyq Nuremberg.Kjo Demokraci nuk u dha as gja pronarve e as atyne qe kaluen
  neper ferrin e temerrshem te diktatures,bile kerkojn dhe durtrokitje,por keto durtrokitjeqe ju kerkoni mund ti gjeni te hipokritet ashtu siku i keni gjetun edhe dje ,he ju te madhkuem te pa fen e shpitit e te njenjes kombtare,por nje dite jo shume te larget historija e paster do tu mbuloj me turp.

  Reply to this comment
  • feniks December 14, 00:12

   @Viktor Martini!!
   Lexoje mire dhe mbaje veth ne vesh keto,qe po te them:
   -E majta ne Shqiperi ka dominuar dhe do te dominoje nder shekuj ne Shqiperi!!!
   Te djathtet kane qene gjithmone ne krahun ANTI SHQIPTAR,pra bashkepuntore te TURQVEnFASHISTEVE ITALIANE DHE NAZISTEVE GJERMANE!!!
   Edhe tani pas 23 vjet KAPITALIZEM,ju e keni treguar veten NJEREZ TE PA AFTE PER TE BERE POLITIKE,PA IDEALE KOMBETARE DHE TE PA MBESHTETUT NGA POPULLI!!!
   Fakti,qe pranuat ne krye te nje PARTIE(gjoja te djathte) nje ish komunist ekstremist,verteton se ju nuk e meritoni te jeni ne drejtimin e shtetit!!!
   Ju keni vetem urrejtjen dhe cmiren ndaj nesh dhe asgje tjeter!!1
   Shikoje se si shkruan,o injorant:AS GJUHEN SHQIPE LETRARE NUK E DI!!!
   MBYLLE GOJEN dhe na shiko se si SUNDOJNE TE MAJTET!!!
   Sodoqofte sot me te “MAJTE”,apo te “DJATHTE” nuk kuptohen shtresat shoqerore ANTAGONISTE,por BANDAT POLITIKE ,qe alternohen njera pas tjetres ne pushtet!!!
   Ju bijte e ish BEJEREVE,AGALLAREVE,CIFLIGAREVE,TREGETAREVE,KUINSLINGEVE,KOLABORACIONISTEVE ,SPIUNEVE TE HUAJ etj kurre nuk do ngrini koken,vecse si USHTARE te bandave ne pushtet!!!

   Reply to this comment
   • ben December 15, 16:57

    komandoni ju bijte e leckamaneve dhe e pesojme prape si ne 90

    Reply to this comment
   • Pellazgu November 9, 00:28

    @feniks

    O feniks, që në fakt me ato që shkruan dukesh vetëm një zog korbi komunist, po sa kulturë që ke mor hajvan i kuq?!
    Ti moj kone e kuqe thua: “Te djathtet kane qene gjithmone ne krahun ANTI SHQIPTAR,pra bashkepuntore te TURQVEnFASHISTEVE ITALIANE DHE NAZISTEVE GJERMANE!!!”
    Thagma e parë, që të djathtët kanë qenë bashkëpunëtorë të turqve, të bën të qash nga pezmatimi, pasi e shpalos skajshëm faktin që raca hyjnore shqiptare mban brenda vetes edhe njerëz me kulturë neandertalase si ty.
    Sa për të tjerat, o gomar i kuq, po të kujtoj që, si Fashio e Duçes, ashtu edhe Partia Nacional-Socialiste e Punëtorëve e Hitlerit kanë qenë të MAJTA (apo nuk e di që “nazi” është shkurtimi i “nacional-socialiste”)!
    Për ironi të fatit, edhe data 8 nëntor përkon si datë e fëlliqur e historive të dy vendeve: Shqipërisë dhe Gjermanisë.
    Pa folur për TOPIN e MUTIT të quajtur PKSh, që bythët e dylberëve teneqexhinj, karrocierë dhe “librashitës” na bënë në mes të Tiranës, në vitin 1941, pasi kjo është një histori që jo pak njerëz e dinë në Shqipëri, po të tregoj o analfabet se në këtë datë të vitit 1923, në “Sallonin e Birrës” në Munih të Gjermanisë, ish-kryetari 34-vjeçar (përkon edhe mosha me Enver-Hitler Hale Hoxhën, që në vitin 1941 ishte 33-vjeçar) i Deutsche Arbeiterpartei (Partia Gjermane e Punëtorëve) (Seç ka një ngjashmëri edhe me emrin Partia e Punës së Shqipërisë që mbante bija e përdalë të kuçkës PKSh!) në krye të 2000 “petritave komunista” lule (kurse Dylber Hoxha gënjente sikur kishte pasur 200 dylberë të tjerë me vete, ndërkohë që në mbledhjen e 8 nëntorit 1941 bënte roje tek porta) zhvilloi puçin e dështuar të ashtuquajtur “Puçi i Sallonit të Birrës, që ishte dhe hapi i parë i bojaxhiut drejt pushtetit. Më pas, kur Hitleri mori pushtetin, Partia Gjermane e Punëtorëve do të quhej “Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei” (NSDAP), pra “Partia Nacionalsocialiste e Punëtorëve Gjermanë”.
    Edhe Musolini fillimisht ka qenë anëtar i Partisë Socialiste Italiane dhe jo anëtar dosido, por i spikatur. Madje ka qenë edhe drejtor i gazetës së PSI “Avanti!”, që nga viti 1912 (edhe sot ajo gazetë vijon të quhet “Avanti!”). Nga PSI-ja e përjashtuan për shkak se ishte kundër neutralitetit që kjo parti mbante në Luftën I Botërore. Musolini e denoncoi këtë parti dhe formoi një parti ekstremiste të së majtës, siç ishte Partia e Fashios. Musolini e mishëronte të majtën edhe në emrin e tij. Ai ishte bir i një kovaçi socialist (Edhe atje, njësoj si tek PKSh-ja e PPSh-ja kanë pasur vend në skenën politike për Pilo Peristerë, me kudhër e çekan, apo për bijtë e tyre.), që bindjet e tija politike do t’i pasqyronte edhe tek emri i fëmijës së tij të parë, të quajtur BENITO AMILKARE ANDREA MUSOLINI. Benito ishte për nder të presidentit reformator të majtë meksikan Benito Huarez, ndërsa Amilkare dhe Andrea ishin për nder të socialistëve italianë Amilkare Çipriani dhe Andrea Kosta.
    Kjo është historia o zog sorre që vetëquhesh feniks, jo ajo që të ka mësuar Enver qeni. As fashistët dhe as nazistët nuk puqen kurrkund me të djathtën, përveçse me ndonjë diktator të djathtë që, ashtu si ata, i kishte duart me gjak deri tek sqetulla. Po kjo s’ka lidhje me ideologjinë, pasi ata ishin thjesht kriminelë që politikën e përdornin për të shuar etjen e tyre makabre për të vrarë të pafajshmit, mu ashtu siç bënte edhe plehu Enver Hale Hoxha, të cilin me këta nuk e bashkonte vetëm ideologjia, por edhe krimet e panumërta.
    Apo mos vallë jam unë që nuk e kam kapur fillin e komentit tënd? Mos do të thuash që Enver Dylekshzmadhuari, i biri i Ane kurvës, ishte bashkëpunëtor me të djathtët, kur thua se këta kanë bashkëpunuar me turqit? Sepse më turk sesa një person i lindur në Perandorinë Osmane (ishte viti 1908 dhe Shqipëria ishte pjesë e asaj perandorie) dhe që mbiemrin nga burri ti nënës e ka Hoxha, s’ke ku gjen. Për më tepër, duke qenë kopili i bimbashit të Gjirokastrës edhe nga gjaku ishte turk.
    U zgjata pak, por me sforco besoj se edhe një analfabet si ty mund t’i shkojë deri në fund komentit.
    Lexo ndonjë gjë se s’ke humbje. I kulturuar nuk bëhesh se je trupeshk, por të paktën nuk do prodhosh gomarllëqe në sasi industriale!

    Reply to this comment
   • Sallakja November 9, 07:50

    Feniks !
    Komunizmit ne Shqiperi nuk i eshte bere Nyrenbergu.
    Komunistet Shqiptare, dhe jo vetem Serial Killeri Enver
    Hoxha por te gjithe ( me kupton feniks ? te gjithe) duhet
    te ulen ne bangen e te akuzuarve.
    Per ndryshe nuk do kete kurre Shqiperi normale.
    Ne Itali, Erich Priebke u denua me burg te perjetshem
    mbas 58 vjetesh.
    Mai stare tranquilli , feniks.

    Reply to this comment
 20. Viktor Martini December 14, 03:10

  Kur thu se e majta ka dominu e do dominojn,nuk len vend per komet.Me kete ju thoni se ne kumunistat kemi drejtu e do te drejtojm.Me kete jam dakort,por vecse ju drejtut ,duke prodhu nepermjet dhunes vecse gjak e uri.Per kete me te vertet ne kete drejtimi ne nuk jemi te afet.
  Jame i bindun se po njekshim metoden tuej te gjak derdhjes.ne sote do ishim ne pushtet.
  Por kjo nuk ashte motoja e jone qe te jemi ne pushtetin e pegjakun.Po sa uret ndejtet ne fillimin e 90etes e persa vite me rradhe.Tregohuni paksa human ,o ju barbaret e historise.

  Reply to this comment
  • feniks December 14, 12:41

   Per cfare urtesie flet,o i GENJYER I PERJETSHEM???
   Komunistet TRANSFERUAN PUSHTETIN POLITIK DHE EKONOMIK NGA NJE DORE TE TJETRA dhe ju pas 23 vjetesh keni ngelur ME BISHT NDER SHALE DHE GISHTIN NE GOJE”!!!
   Sa per GJAKDERDHJE,AVASH VIKTOR MARTINI!!!
   E provuat ne 1997-ten sa JU VLEJTI LEKURA!!!
   Kurre nuk do arrini te vini te MAJTEN NEN KEMBE,aq me teper ju VORIORET,qe me pare HANI NJERI TJETRIN PER NJE FJALE GOJE!!!
   A pate se cfare u beri GREVES SE URISE te te PERNDJEKURVE Sali Berisha,sa i vune flaken vetes,ndersa ju ZAGARET DHE SPIUNET E DIKURSHEM TE SIGURIMIT TE SHTETIT,SI QEN TE RRASHUR QE KELYSH,nuk guxonit t’u afroheshit atyre per t’i mbeshtetur!!!
   Ja,kush jeni ju TRIMAT E XHA JAHOS!!!
   QEPENI LLAPEN dhe pranoni NJE KOTHERE BUKE THATE ,SA T’U JAPE QEVERIA!!!

   Reply to this comment
   • dhjetoristi December 15, 11:09

    bravo,bravo.ti do te besh karriere,edhe pse dukesh coban nga zona operative e oparit

    Reply to this comment
    • feniks December 15, 19:30

     A u DHJEFSH,o “dhjet-orist”!!
     Ti,qe e njihke “zonen operative te oparit”,nuk ka dyshim se ke qene SPIUN ose BIR SPIUNI i asdaj kohe!!!
     Te mungojne faktet e argumentet per te kundershtuar dhe merresh me IDIOTESIRA!!!
     Per cfare KAR-riere po derdellit,o KRRIC GOMARI???
     Sot ben kariere vetem HAJDUTET,MASHTRUESIT DHE KRIMINELET!!!
     Kemi 23 vjet DEMOKRACI dhe populli po kerkon prap ENVER HOXHEN!!!
     Provojeni dhe beni nje referendum vetem me nje pyetje:
     -KUR KENI QENE ME MIRE,NE KOHEN E ENVERIT APO TE SALIUT DHE NANO-METES???
     Dhe do te merrni vesh se KENI DESHTUAR TOTALISHT me ate KUNDEREVOLUCIONIN TUAJ TE DREJTUAR NGA RAMIZ ALIA!!!
     Me gjeni nje FUSHE TE JETES ku jemi sot me mire sot se ne SOCIALIZEM???
     Ne arsim,shendetesi,papunesi,analfabetizem,korrupsion,DROGE,PROSTITUCION,TRAFIK NJEREZISH,siguri te jetes se personit e prones,dinjitet njerezor,shtet ligjor,DREJTESI,zgjedhje te lira,imazhi i Shqiperise,Bujqesia,INDUSTRIA,Flota detare Tregetare,MINIERAT,PASTERTIA E BREGDETIT,NDERTIMET PA LEJE,CILESIA E MJEDISIT,HIDROCENTRALET,etj,etj!!!
     Ne asnje nga keto FUSHA nuk mund te jepni ndonje FAKT REAL,se jemi me mire se atehere!!
     Po flas per 90% te popullit e jo per KLIKEN POLITIKE E MAFIOPZE!!!

     Reply to this comment
   • ben December 15, 17:01

    `Me nje kothere u kenaqet ju komunistet zbatharake bijte e Enverit, per te edhe bar hengret ne socializem. Mjere ju dhe ish sis, juaj barkthate. me ne fund iu perulet kapitalizmit

    Reply to this comment
    • vani November 8, 23:44

     Jo zotni ben jo! Bar hengert ju aq shume sa dhe sot dhisni jeshil,edhe keshtu jeshillek, do vazhdoni dhe ca kohe me kete mendje trakalice qe keni…

     Reply to this comment
    • Horri i Bulevardit November 9, 08:03

     Or ben, thuj mos plaste ndonje lufte, se barin kan per ta honger shqiptaret sot, se ska me rezerva shteti, si njehere e nje kohe, qe shteti ishte ne gjendje, qe ne rast lufte, te siguronte ushqimet baze per popullsine, deri ne 10 vjet.
     Sot tre dite bejne doganieret greke greve, gjysmam e jugut mbetet pa buke.
     A e ke idene e shtetit or ben, apo te duket se shtet beri Saliu, qe i erdhen 6 greke dhe pushtun nji repart ushtarak.

     Reply to this comment
 21. dhjetoristi December 15, 11:07

  te gjithe juve qe keni komentuar me siper.mos u beni merak per komunizmin se eshte rikthyer serish.a nuk e filloi enveri me shembje,konfiskime burgosje e vrasje?te njejtat gjera po ndodhin dhe sot.tani po na del edhe levizja e dhjetorit e demshme per shqiperine.po me vjen keq per shqiperine time,ne dore te kujt ka rene.reflektoni o njerez,reflektoni.para se te jete vone.

  Reply to this comment
 22. siri sulejmani December 15, 11:50

  Per mendimin tim, sistemi komunist nuk u ndertua ne asnje vend te botes. Ai i ngrituri sipas shembullit rus ishte nje diktature qe nuk u pergjigjej ligjeve te dialektikes dhe aqe me pake nevojave dhe deshirave te miliona njerezve te te gjithe vendeve qe u pushtuan nga “regjimet komuniste” Kete te vertete e dinin mire te gjithe ata qe kishin lexuar dhe kuptuar KAPITALIN e MARKSIT..Persa i takon “komunizmit” tone ishte nje mashtrim i “luges se florinjte” ndaj nje populli netedhjeteperqind analfabet. Gjithsesi ne qofte se nuk do kishte ngordhur kali i “komunizmit” ne Kremlin, Gomari i sistemit tone do qendronte edhe sot me kembe,i drejtuar edhe nga Lenka Cuko.Me nje popull historikish inferior dhe te mjere mund te besh cte duash. Ata qe rrahin gjoksin se e rrezuan, jane kalores trima si Donkishoti, qe bente kerdine me mullinjte e eres….

  Reply to this comment
 23. dn December 15, 13:26

  Feniks,
  Jo ne te djathtet e dîme fort mire kush ishte sali BERISHA,pasi e kemi pa me xhelil gjonin qe moti,
  Ju lame nder vêti te kuptoje mire populi se cfare soj Jeni.
  Ne jemi shume mire ,mos u merzit per ne!

  Reply to this comment
  • Agjenti 009 December 4, 14:57

   Si more e paskeni dite se kush ishte Sali Berisha dhe e mbajtet per SUNDIMTAR 25 vjert???
   Po kjo eshte njellojn sikur ta dish qe KOMSHIU eshte DASHNORI i gruas tende dhe ti ta ftosh cdo darke per te ngrene e per te pire!
   Hajde KOQE GOMARI,hajde!

   Reply to this comment
 24. Bocari December 15, 14:39

  Artikul-l analize shume e mire e leizjes se dhjetorit 1990. Dy momente duhet te theksoj, qe nuk jane marre parasysh nga autori.
  1. Demostrata e heshtur e Janarit 1990, ku u arrestuan dhe denuan me burg dhe internime ata qe u quajten organizatore te kesaj demostrate. Kjo tregon edhe nje here ate qe thote autori qe Ramizi nuk ishte i interesuar per ndryshimin, por per vazhdueshmerine e sistemit. Ndryshimi ne Shqiperi ishte 100% ne duart e Ramizit, nqs. nuk do ishte i tille keta organizatore nuk do ishin denuar nqs., do benin punen e tij por similuar sic u be me ata te Dhjetorit.
  2. Mos harrojme ate me kryesoren qe ka qene dhe mbetet problemi kryesor ne Shqiperi, ndergjegjen e mases. Eshte masa popullore injorante per cka i takon politikes dhe ndergjegjes sociale. etem ne nje popull si i yni mund te kene sukses keto forma te renda mashtrimi, se shqiptari e ha sapunin per djathe. Injoranca popullore, frika per te thene ate qe mendojme jane fitorja e Saliut, Fatosit, e banditeve te tjere.
  Prandaj jam dakort me komentuesin qe thote e ardhmja eshte e rendesishmja, por duke analizuar dhe nxjerre gabimet nga e kaluara, pra edhe e kaluara duhet analizuar, por jo duke kerkuar te varen autoret por edhe ne qe i mbajtem me vite ne kurriz keto krime dhe ngreme zerin e bejme analiza pas 23 jetesh.

  Reply to this comment
 25. Grava December 15, 14:55

  Ti mark ujku me gjithe te tute jeni vemje qe nuk te ndukni dot as nde tule!

  Reply to this comment
 26. ben December 15, 17:03

  Poshte komunizmi e fara e kuqe e morracakeve qe duan te merren me politike. E ka thene ai francezi : po mbeti davaja ta diskutoje fukaraja ka marre fund ai vend. Fukaraja te ishte i zgjuar kishte rregulluar veten e tij me pare .

  Reply to this comment
  • nga era e ngrohte e burgut November 9, 08:38

   O ben fytyr dhija nga e kuqja besoj e dine mire se kush trembet, problemi qendron se bluja a ka efektet e te kuqes,ne jemi mesuar qe mund te ecim dhe me kembet e gjakosurura, por mund te shohim dhe me syte e perlotur…….o sharlatan e qen babilonas jexole emrin tim”nga era e ngrohte e burgut” e ajo ere eshte i vetmi deodorant per shpuren tuaj, te djathtet e bythes

   Reply to this comment
 27. ijs December 16, 11:39

  o Ben lopcari kur na dole ti kapitalist me ushkur gomari! Ik merr pjehre se ti nuk hyn asgjekundi merr kaush! Ti je thjesht nje plesht kapitalizmi dhe kujton se pleshti mund te behet elegant. Ik shko futi ndonje tas pace se asi lloji kapitalisti je ti dhe soji qe jetonte duke shit pace me plonca gomari se vicin nuk e bleje dot! Na bejne si antikomuniste plehrat e zogut qe sic thote Noli i madh ishin me fshatar se fshatari!

  Reply to this comment
 28. Hajri December 16, 18:42

  Nuk mund të jeni protogonist dhe as të tërhiqni vemendjen.Emri Juaj në krye të artikullit nuk thotë asgjë.Përveçse anonimat i mjerë, krijoni përshtypjen e një individi të padenjë për të konkuruar në tregun e egër të aftësive dhe meritave. Ky treg nuk varet as nga Berisha dhe as nga Nano, por është një mekanizëm që do t’i seleksionojë e do tu japë të gjithëve atë çfarë janë e përfaqsojnë………….

  Reply to this comment
 29. dhespot foti November 8, 21:36

  Analizë e shumë saktë.Z Malaj kjo është kronologjia e ngjarjeve .të dhjetoristeve të përmjerur, dhe të demokracisë së zezë që u instalua në Shqipëri.

  Reply to this comment
 30. hajdar November 8, 22:09

  lexoni letren qe nexhmija i dergon serbit Mugoshes

  ni lexoje letren e Delikates per Salen o Bac:

  Letrat e komunistëve shqiptarë për themeluesit e PKSH Dushan Mugosha e Miladin Popoviç

  Nexhmija, letër sentimentale Dushan Mugoshës

  Me keqardhje të madhe mora vesht largimin tëndë nga Shqipërija. Veçanërisht më erdhi keq që nuk mundëm të takohemi para se t’iknje. Me gjithë se kemi ndenjur pak kohë bashkë, e ndjej mungesën t’ënde në mes t’onë ashtu si edhe shokët më t’afërt.

  Sigurisht do të kujtojsh jo vetëm shokët që jetove dhe bashkëpunove gjatë këtyre dy vjetëve e ma, por sigurisht që do të të marri malli dhe për malet e fushat e Shqipërisë që i lave me djersë dhe që u pive dhallën. A po jo?

  Jo vetëm ne, por gjithë populli shqiptar do të të ketë një mik të dashur të tij, e sigurisht, kur ta sjelli rasti, të kthehesh ndonjë herë në vendin t’onë, do të shohësh se me punë do të të shpërblejë atë që ke bërë për shpëtimin dhe naltësimin e tij.

  Sigurojmë me bindje të plotë që do të shtojmë gjithnji hovin e punës që të formojmë e naltsojmë Partinë tonë dhe ti sigurojmë dhe popullit t’onë pushtetin e tij. Vetëm kështu do të shpërblejmë dhe ndihmën tuaj të vlefshme.

  Dushan: Thuaju shokëve të Jugosllavisë se shokët shqiptarë ndjekin me sytë hapur hapin e tyre dhe kërkojnë cmos që të ndjekin dhe shembullin e tyre heroik.

  Thuaju që gjithë populli shqiptar ndjen për popujt e Jugosllavisë dhe për luftën e tyre një dashuri të madhe. Të gjithëve të fala shoqnore. Mos na harro. Po të mundesh na kujto dhe me ndonji cop letër. Udhë e mbarë dhe u pjekshim për së shpejti në botën e lirë. “Vdekje fashizmit – liri Popullit”.

  Të fala shoqnore Nexho.

  (7 maj 1944)

  Reply to this comment
  • persekutuar-denuar November 9, 08:13

   Ne kete kohe Nexhmija jetonte si nje sulltaneshe prej Arabie ne vilen e Bahri Omarit ne Tirane bashke me Enverin qe mesa duket nuk e kishte

   HALLATIN SA BLENDI FEVZIU SHTATIN

   Reply to this comment
 31. 888 November 8, 22:13

  UPS!

  Reply to this comment
 32. Horri i Bulevardit November 8, 22:14

  URIMET ME TE PERZEMERTA SHOKUT SALI RAM BERISHA, ME RASTIN E 38 VJETORIN E PRANIMIT TE TIJ NE PARTINE E PUNES SE SHQIPERISE.
  U PRANUA ME MOTIVACIONIN, SI FSHATAR DHE BASHKEPUNTOR I IDEALEVE KOMUNISTE.

  Reply to this comment
  • Pellazgu November 9, 00:41

   @Horri i Bulevardit

   Edhe ti, njësoj si titullshkruesi shkëlqen në aritmetikë, mu ashtu siç shkëlqen në hajvanllëqet që me “bujari” ia fal këtij forumi.
   Një hale komunist, i pranuar në PPSh në vitin 1968, në vitin 2014 nuk feston as 36 e as 38-vjetorin, por 1-vjetorin më duket… Si thua, jo? E bëjmë me provë atëherë:

   2014
   – 1968
   _______
   0046

   Më korrigjo po pata ndonjë gabim, mos më lër të gënjej!
   Përpara se të shkruash, numëro me gishta dhe bëj zbritjet siç i bëjnë fëmijët në klasën e dytë, që të mos gabosh.
   Sa shkruan budallallëqe pa hesap në forum, bën mirë të lexosh ndonjë libër aritmetike që të mësosh të zbresësh me mijëshe… Fakti që je anti-Berishë, – që në të vërtetë është një plus, – nuk të jep të drejtën të masakrosh aritmetikën…

   Reply to this comment
 33. bedriu November 8, 23:11

  Pertsonalisht, asnje dite te vetme nuk kam patur iluzion per ate qe po ndodhte jo vetem ne dhjetor 1990 por gjate tere vitit 1990.
  “Udheheqesit e demokracise” u piketuan nga Ramiz Alia ne shtator 1990, ne mbledhjen e ashtuquajtur “me intelektualet” qe ne te vertete e dinim se ishte nje mbledhje thellesisht sektare VETEM ME INTELEKTUALE KOMUNISTE. Ne ate mbledhje nuk perfaqesohej shumica dermuese e intelektualeve shqiptare (sic dihet, 4 te pestat e inteligjencies shqiptare ishin jokomuniste dhe intelektualeet me te mire te Shqiperise ishin jo nga radhet e komunisteve por nga radhet e te ashtuquajturve “pa parti”).
  Ketyre “intelektualeve” (Gramoz Pashko, Sali Berisha, Fatos Nano etj.) Ramiz Alia, po te perdorim shprehjen e Enver Hoxhes, “u la stafeten e Partise” duke u krijuar kushte jo vetem te jepnin intervista per median e huaj si perfaqesues te inteligjencies shqiptare, por ata qe nga qershori i 1990es mund ti shikoje neper kafet e Hotel Dajtit me gazetare dhe diplomate te huaj.
  Populli eshte i prirur tu besoje slloganeve te demagogeve, por eshte e pafalshme qe te mos kuptosh se gjithshka regullohej nga Ramiz Alia kur shikon se si Gramoz Pashko, Sali Berisha etj. ne vitin 1990 shkojne per takime ne SHBA. Pyetja e pare qe te bie nder mend eshte kush ua dha vizat, kush ua preu biletat, kush i regulloi takimet dhe shpenzimet e qendrimit? (ne ate kohe asnje shqiptar nuk ishte ne gjendje te blente nje bilete aeroplani per SHBA)
  Hyrja ne parti, pas viteve 60te, dihet se behej vetem per karriere dhe Ramiz Alia vendosi te linte fatin e 3 milion shqiptareve e la ne doren e karrieristeve komuniste, te cilet e shpune vendin ne kete degradim moral, ekonomik, politike e kulturor per daljen prej te cilit do te duhen disa dekada ne rastin me te mire.

  Reply to this comment
 34. Lëmi Llukës November 9, 00:38

  Analizë e shkëlqyer ?
  Nga regjizorët dhe aktorët e kesaj , shkërdhato- demokracisë sonë , të gjithë kanë dalë nga skena. Ka mbetur në skenë , i kapur fort me thonj e dhëmbë , vetëm njëri , kryebanditi Sali Ram Sheqere Berisha.
  Ky monster , koncentrat i ligësive njerëzore ,nga dëmi që i ka shkaketuar Shqipërisë ia ka kaluar Esat Toptanit. Si qëndron në politikë akoma ky njeri , në shekullin e XXI të internetit etj. etj.?!
  Ne e mbajmë ! Me votat që na vjedh , me votat që na blen , me papërgjegjshmërinë tonë , me idiotizmin tonë , me ambiciet për njëri- tjetrin , me ambiciet krahinore. Në fund të fundit , e voton pjesa e pëgërë e shoqërisë sonë .
  Fatkeqësisht , jemi pëgërë shumë . Brezat pas nesh s’do na falin !

  Reply to this comment
 35. Pëllumb zaimi November 9, 01:53

  Në vëmëndje edhe për “bedriu”? @/@@@ Një kronikë analitike shumë e arrirë e z. Viktor Malaj ? Ngjarjet jepen sipas një linje logjike që buron nga kronologjia e saktë e ngjarjeve dhe,në këtë kontekst, analiza bëhet shumë e besueshme. Z. Viktor ka një vullnet të pabesueshëm për regjistrimin e ngjarjeve në kohën e duhur,në vëndin e duhur dhe në një kontekst kombëtar e ndërkombëtar saktësisht realist? Ne i kemi përjetuar ato ngjarje dhe,në fund të leximit të shkrimit të z. Viktor nuk mund të themi mendim tjetër pos atij se,- “po,kështu ka ndodhur”? Nga ana tjetër lista e autorëve dhe e aktorëve qe çuan në “lëvizjen e stisur të dhjetorit” dhe portretizimi i tyre psikologjik,moral,profesional etj.etj është gjithashtu tepër bindës? Më sipër komentues “bedriu” shprehet se isha një nga ata që e dija cdo të ndodhte në dhjetor të 90-ës? Bukur? Një nga ata që e dija shumë kohe me përpara isha edhe unë? Kisha marë një masë të egër partie etj.dhe kjo më ndihmoi të bëhesha një vëzhgues shumë i vëmëndshëm i lëvizjeve politike dhe të dilja nga kornizat e “botës idealiste” ku isha zhytur? Ndëshkimi im ishte absurd ,aq absurd sa ” u mbrojt plagjiatura jugosllave dhe ruse duke më ndëshkuar mua që e denoncova në parti,ballëpërballë”!? Nejse,histori më vehte por ajo që dua të them është se “absurdi” më hapi sytë për të parë ç’farë po ndodh? Dhe duke parë e vëzhguar pandërprerje fillova të kuptoj kush ishte “fytyra e vërtetë e ramiz alisë “!?? Një hipokrit dhe i pabesë i pashëmbullt..që datonte qysh nga kohët e herëshme të luftës nacional-çlirimtare…!?? Zbulova shumë gjera rreth tij,madje dhe rolin e tij prej “diversanti” në luftén clirimtare…? Nuk po zgjatem por dua të them përfundimisht se 1. Ramiz alia, kthesen e sistemit dhe kontigjentet e kthesës i emëroi dhe i futi në veprim menjëherë pas vdekjes së Enver Hoxhës 2. Deri në vitin 90-të ramiz alia përgatiti dhe promovoi në të gjitha fushat e drejtimit politik,ushtarak,ekonomik,kulturor etj.njerêzit më me vese dhe spostoi kudo elementin patriot 3. Bandat e shkatërrimit të Shqipërisê drejtoheshin në mënyrë te fshehtë nga kupola e udhehequr nga ramiz alia!? Kam ndjekur nga afer dhe me shumê kujdes bandên qe shkaterroi Elbasanin mê 17dhjetor 1990,- e çuditêshme, shkatêrronin dhe mblidheshin me nje disiplinê të hekurt ushtarake!? Kêta qê shkatêrronin dyqane etj, nuk vidhnin por vetëm shkatêrronin dhe pastaj nxisnin vendasit,kryesisht rome e gabelê qê tê vidhnin… Mê nê fund vinte policia e cila nuk arrestonte asnjë shkatërrues por…. romêt,gabelêt ,viktimat e shesh pêrsheshit…!!!!!? Shkatërruesit nuk prekeshin? Njê bilbil komandues jepte sinjalin pêr mbledhjen e tyre dhe caktonte detyrên e mêtejshme..?? Pse e udhehoqi ramiz alia kêtë proces? Sepse nê klimên e njê terrori psikologjik e kishte mê tê lehtë tê shkonte atje ku synonte,të gjente justifikimet dhe alibitê pêr “leshimet qe do tê bënte dhe i bêri me shumicë nê vijim…”!? Me qëllimin final,- sjelljen në pushtet tê bandês qe pêrmbante skenari i prapaskenês? Po ndalem ketu sepse celulari nuk bindet kur komenti êshtê paksa i gjatê!? Mê mbeten gjera pa thene por….. S’kam cfare tè bej? Nderime autorit !

  Reply to this comment
  • navy seal elite November 9, 05:40

   I nderuar Pellumb

   Lexoj komentet tuaja ne te cilat shoh nje fryme te qarte atdhedashurie.Eshte hera e dyte qe po te kundershtoj me qellim dashamires ose si I dhene me sakte nje lloj oponence.Heren e pare te kundershtova fort ne artikullin qe fliste CORRIERE DELLA SERA per ate problemin me kuadrot e MMP qe kishin dale ne kazinote e Italise…Pas nje komenti paksa agersiv tuajin (ndoshta me te drejte) une te sugjeroja qe lajmi nga menyra e shtjellimit ishte nje bllof dhe ashtu rezultoi…CDS kerkoi falje.

   Ne komentin e sotem duke respektuar idete dhe bindjet tua doja te beja ca sugjerime:

   Pa dashur te ofendoj I perkas atij brezi (jam 62 vjec) qe kam refuzuar te aderoj ne rradhet e PPSH edhe pse me jane bere te pakten 5 oferta.Kisha mendimin me cfare shikoja ne org. baze te nderrmarrjes ku punoja se PPSH ne baze kishte marre fund;Njerzit karrierista tip berisha kishin dale ne maje dhe te ndershmit mbyllnin gojen ose ruheshin te flisnin.Me rregull “treshi” kjo gjendje ishte dhe ne kupolen e Ramiz Alise..ai system kishte mbaruar
   Cfare ndodhi ne 1989-1991 mendoj se e keni gabim.Ramiz Alia kurre nuk ka qene burre shteti si Enver HOXHA,mehmet shehu,hysni kapo,beqir balluku etj por ka vegjetuar ne hije te tyre.Nuk shoh ndonje “agjenture” ne llojin e tij por nje mungese kapaciteti pe rte menaxhuar situatat teper te veshtira..Shqiperia ishte ne udhe kryq qe kur ndodhi SHEMBJA E MURIT BERLINIT…

   Do kapitullonte apo do bente “deal” me perendimoret ?!
   Ramiz Alia as nuk shpalli kapitullim ,as nuk rezistoi dhe as beri “deal” si xhentelmen me perendimoret (kuptohet me amerikanet).
   Ketu eshte thelbi problemit.
   Ne nje kohe qe Ramiz Alia pranoi nje pakete te madhe reformash (pa lindur akoma PD)
   1-lirine e shprehjes
   2-lirine e fese
   3-lirine e tubimit
   4-lirine e shtypit
   5-heqjen e ligtit te agjit-proppit
   6-pranimi I ekonomise tregut
   7-lidhjet dipllomatike USA-USSR-GB
   8-lirimi I te perdjekurve politike
   9-njohja e prones private
   10-lejimi I vizitave jashte shtetit
   11 lejimi I pluralizmit
   12 heqja e PPSH si rol udheheqes…etj
   Tregoi se Ramiz Alia teorikisht dhe praktikisht ju bind perendimit…POR ai ishte ky I fundit I ndershem ne rolit e tij ne Shqiperi ?????
   Pikerisht ketu gaboni miku im (nese me pranoni) Pellumb Zaimi.
   Ndoshte jemi moshatare por kemi shume gjera qe na bashkojne dhe pak na ndajne..
   Ajo qe na ndan eshte si me poshte vijon:
   Supozojme qe Ramiz Alia ishte qen bir qeni…po marr versionin tuaj…
   PO AI HAJDUTI NUK KISHTE ASNJE FAJ…????
   Ku e kam fjalen ??
   Ne 1990-1991 donte apo jo Ramiz Alia ai lloj sistemi qe ishte imponuar nga Roosvelti-Curcilli-Stalin ne 1943-1944 kishte rene.
   Pee nje mendje te kthjellet ne ate kohe pra ne 1991 situta kerkonte kete rend dite (ki vemendje)
   a-PAJTIM KOMBETAR
   b-PLAN MARSHALL
   c-AUTOKRITIKE & FALJE NGA SISTEMI QE LAME PAS.

   Po cfare ndodhi realisht ?
   Ne periudhen 1989-1991 nuk ngeli ish kolaboracjonist,ish zogist,ish nazist,ish fashist,ish diversant ish ballist,serbofile,grekofile,rusofile,islamike ,antienverist,antikomunist etj pa ardhur ne shqiperi ne kryqzaten me te peshtirosur te historise njerzmit…ajo e dekomunistifikimit qe u gatua ne guzhinen e beogradit dhe te zbatuar teorikisht nga dyshja antishqiptare Rajeson-Elezbiberaj dhe e zbatuar nga dyshja kriminale Berish-hajdari.
   Trekendeshi I Bermudes :2 prilli 1991-prishja e qeverise stabilitetit 4 dhjetor 1991 dhe marrja pjese e amb. Rajerson ne menyre te FELLIQUR ne votimet e 1992 nuk kane nevoje per koment por vetem dy fjale :INVAZION DIPLLOMATIK CUDITERISHT I ardhur nga beogradi kur Amerika dhe isah jugosllavia ishin partnere teper te fuqishem..dhe ky ishte nje mallkim per shqiperine..Berisha nje hybrid paranojak I tyre.
   Kjo paranoje vazhdon dhe sot…Berisha,Azem Ha jkari –lul bahici,Rajersoni dhe Elez Biberaj nuk ehodhen ate fare komunizmi (qe vetem komunizem nuk ishte) ne Shqiperi por vetem realizuan disa pika te NACERTANIES SERBE..shkaterrimin e shqiperise,daljen e serbise ne adriatik,islamizimin e vendit dhedorzimin e saj pa kushte nderkomdetareve (si Rama sot).
   U zgjata shume mik I dashur…

   I-Te rekomandoj te lexosh nje liber interesant te ambasdorit te pare gjerman ne shqiperi Verner Daum,te titulluar “shqiperia midis kryqit dhe gjysem henes” ku del qarte qe ai vecse ambasdor nuk ishte porn je lloj agjenti qe I vuri minat e para atije vendi bashke me ambasadorin grek atehere Kakabassi qe organizuan poshtersisht INCIDENTIN E AMBASADAVE.
   II-Te rekomandoj te lexosh nje interviste te ambasadorit te pare amerikan Edwin William Rajerson dhe ne zotit EZaloshnja.
   III-Intervisten e Elez Biberajt dhene ne Klanin e Blendi Esattoptanit ne vitin 2008..
   Jam I bindur qe pasi ti gjesh dhe ti lexosh me kujdes keto material do mendosh se Shqiperia eshte pushtuar dhe e poshtruar me mirekuptim nga miqte..
   Koment-shkruesi fatkeqesisht pas 21 janarit 2011 e shikon globin toksor si nje xhungel ku zbatohen ne nje menyre perfekte ligjet e seleksionimit te natyres…KU PESHKU I MADH E HA TE VOGLIN..(pa I thene faleminderit)
   Ose e thene ne nje menyre me figurative: Reksi Qeni I dasara malltezes (mbesa e kucedres berishe) shpenzon me shume se 8 jetimet e atyre qe u vrane ne 21 janar2011 nga gjyshi I saj gjakatar qe cuditerisht…e theksoj..cuditerisht nenpunesi arvizu ( sic quhet ambasdor) I thote Burre Shteti..
   Epilog
   Te me falni zoti Zaimi per materialin e gjate por ai vend ka vdekur klinikisht..
   Ai vend do te kaloje nga “recovery room” ne gjendje normale kur komuniteti nderkombetar posacerisht ai amerikan ti kerkoje falje shqiptareve per gafat e bere ne 1991-2 qe erdhen nga beogradi me dhendrin e tyre Berishoviq.Ata dhe vetem ata mund ta clirojne shqiperine nga pushtimi Nazi-Berishist .Ne kete kuader te nderpresin dhe udhetimet pa bereqet te Rames ne Beograd ne nje kohe qe dhendri serbise Berisha dhe miku personal i Lul Ba,shkijes Dmir Fazllic me residence ne Washington bejne ligjin ne Shqiperi…Shkurt ; Amerika duhet te dorzoje koken e Berishes ne tepsi….nqs udhehiqet nga parimet e xhorxh washigtonit dhe Abraham linkolnit & Franklin Roosveltit…perndryshe le te mendojme se Enver Hoxha eshte nje kokat me te medha qe ka nxjerre njerzimi…Nuk besoni ???\

   Lexoni komentuesit :Pellazgu,viktor martini,nastradini,mark ujku dhe binduni…qe jane “black hole energy ” dhe ai dikatori I dashur dhe I paharrur e meriton ta kritikojme fort qe ka luftuar me trimat dhe ka lene gjalle krimbat..

   Reply to this comment
   • spata December 9, 19:33

    Une jam 100% me Pellumbin .R.Alija sic thoni ju ka qene nen hije dhe skishte shance para stekave te komunizmit shqiptare .Por ai nuk ka qene i vetem .Ka patur bashkpuntor si para tij dhe ne kohen e tij . Para tij nuk jam ne gjendje te jap mendim se behet fjale per periudha qe si kam jetuar .Ne kohen kur ai del ne skenen politike ka patur shume te llojit te tije .Kjo per gabimet e renda qe beri Hoxha .
    Po ta zberthesh fshace shtetin komunist kemi dy lloje qeverisje brenda vendit pas viteve 1966.Njera qe kishte te bente me shtetin socjaliste te modelit Lindor me K/M Sheun dhe tjetra KQ i PPSH qe drejtohej nga Hoxha ku K/M urdherat i merrte po nga Hoxha .Pra vendosja e nje shteti partiak mbi gjithcka qe disfata me e madhe ne historite e shtetit shqiptare .Cfare prodhoje ky model.Ate qe thoni ju se Ramizi skishte pushtet si Mehmeti e te tjere por kishte ombrellen e KQ te PPSH.Nje ombrelle ku u strehuan ,gjoja me fryme partiotike e besnikte Partise Ramizi dhe gjithe drejtuesit partiak .Nje nga keta qe ne sot marrim ne shqyrtimi ishte dhe Berisha.
    Ramizi dhe Berisha jane te dukshem se e provoj koha qe nuk eshte rastesi pse u bene bashke ne shkaterrimin e Shqiperise. Zeri i partise qe i fuqishem qe askush nuk e kundershtonte.Nje sekretar partije i pashkolluar te theriste e te bente gjyq kur punet shkonin mire apo keq.Une kam patur fatin e keq te me gjukonte nje qe as gjimnazin se kishte mbaruar ne nje kohe qe qesh specjalizuar ne shkenca socjale e filozofike ne UT.
    Po le te kthehemi tek Ramizi. Edhe une kete pershtypje kam patur ate qe ke dhe ti deri ne 82. Mendova se mesefundidomerrnimfryme .Por morem…… Ramizi ishte, sic thone ne volejboll, shuteri i vijes se dyte .Te tjeret e merrnin plumbin sic e moren .Ai si dhe shume te tjer, si Saliu ,nuk dukeshin ne sheshin e mejdanit. Te till ne ne gjuhen konspirative quhen agjent te fshehte te sherbimeve te huaja.Ramizi ka qene dhe ishte i tille. Historija tregoj se ne ngjarjet e medhaja te ktheses per vendosjen e demokracis ata bashkepunoni ose nuk e goditen njeri tjetrin.Qene ne nje mendim per rrugen qe duhej te merrte vendi .
    Ramizi pote qe ndryshe do te bente ate qe se beri Hoxha ne 1972 hapjen.Edhe kur ju dha pushteti mbas vdekjers se Hoxhes ne 1985 ai nuk i dha fryme popullit shqiptare.Cfryu pak valvulen e tenxhers me presjon ku qe isoluar populli yne .Doren gjermane qe na u afrua dy here pas vdekjes se Hoxhes ai e perbuzi.Pse !!!! Kush e ndaloj ate qe ti drejtohej popullit qe po lengonte nga fukaralleku !!!! Kishte vertet ne ate periudhe komunista qe ta pengonin Ramizin te hapej Shqiperija ;ku ne shume shtete te Lindjes popujt qene ngritur kunder sistemit !!!!!!! Thua se i ke perjetuar ngjarjet. Kishte me komunista apo Antare te KQ qe mendonin e punoni per popullin .Shumica e tyre qene pleksur me skandale roze e korupsjon shteteror .Kush nga pleqte e Byros Politike ,qe benin shurren ne brek,do e kundershtonin te hapej !!!!!!. Jo as mund ti falen keto Ramizit .Ai nga dikush komandohej e kontrollohej. Bindja ime ka qene dhe eshte se ishte ne sherbim te shteteve qe dhe sot e pengojne Shqiperine .
    Jugosllavija e Titos ,Milloshevicit dhe e Vucicit kane qene dhe jane qe populli yne te mos kete ate peshe qe ka ne Ballkanin perendimor .Kete ata e kane realizuar pikerishte me Hoxhen ,Ramizin dhe Saliun .Llogjike tjeter le ta argumentoni ju qe i qendroni tezave por jo realitetit .Nuk jane jashte llogjike lidhjet e familjes Hoxha me Ramizin dhe e Ramizit me Saliun .A ju kujtohet se cfare i tha Rramizi plules Nano kur u hodhen segmentet reaksjonare kunder pushtetit qe moren socjalistet ne 1992 . Dorezoje i rekomandoj Nanos se do te turperohen para popullit . Saliu jo qe su turpurua e sa u skuq. Ne vendin tone vendosi dhunen bajraktare te nje maloku primitiv . Shkaterroj gjithcka ,qe i kishte mbetur nga e shkuara dhe e futi vendin ne nje rruge ku dhe sot nuk dalim dote . Pse kaq thjeshte do ta ndajme pergjegjsine per kete gjendje qe kemi sot. Te justifikojme Ramizin per ato qe sberi ! Ti themi Saliut burr shteti .Eshte nje cmenduri qe ska njohur historija e tradhetise kombetare shqiptare ne shekuj .Te mburrim Ramen se ky na qenka me paqsor se Krimineli por qe u sherben kriminelve te te dy krahve .Cedo pushtetin Luli kur ne 6 muajte fundit ,sipas Pamfletit,pasurija e tij eshte rriturme1.6 miljane euro!!!!!!.Cfare do me Saliu kur familja etij me kuc e mace pasurohen e kane koncesjone ne themelet e ekonomise shqiptare !!!!! Pa marr ne kandar floririn e Skraparit qe i fryre me vjedhje bene sot te fortin .Po Rama dhe socjalistet cfare bejne me pak !!! Te njejten gje .Hiqen se po e luftojne njeri tjetrin por kjo lufte 30 vjecare pa asnje deshmor nuk justifikon asnje nga keta. Deshmor jane debilat qe nuk kane ditur te luajne neper kembet e pordhet e tyre .Ai qe po perflitet sot eshte Llalla e me pas do degjoni per Llalla te tjere pa pesh e vlere ne politke .

    Reply to this comment
  • lili November 9, 07:44

   Edhe ramiz alia siguroj djal in e familjen e tij jashte shteti,me thesarin e shqiperise me te clin tash arben bora-se edhe emrin e ka ndryshuar-ka hapur bank private ne svicer e France!

   Reply to this comment
 36. alfade November 9, 01:55

  Nje milion here te lumte dora dhe pena more zoti Viktor Malaj !!!
  Shtoj per kuriozitet se nje ambasador i huaj i shkruante qendres se tij ne ate kohe : ”Demokratet” nuk i fituan zgjedhjet . Ramiz Alia ua dorezoi ne ”tabaka ” pushtetin ”!!!!

  Reply to this comment
 37. Dardhari November 9, 02:47

  Z.Malaj!
  Me shkurt dhe me sakte me llogjike te ftote i ke bere nje analize te perkryer (permbysjes) te komunizmit.
  Me kete analize duhet te hapim syte qe ata (heronjte e dhjetorit) qe i mbajtem ne shpine per 23 vite kane te vetmen merite qe: ne populli u treguam budallenj kjo me shume se jemi injorante dhe e dyta se nuk jemi popull trim si na quante hoxha.
  Ashtu si çirej saliu ato dite qe i dhimbte shpirti per (heroin) Ajdari qe nderseu turmat per te djegur dhe varur vetem e vetem qe te merte postin e kryeministrit
  Pra ne jemi bashkefajtore me te gjitha ngjarjet politike prej 100 vjetesh
  Po ashtu ai sali kerkon te vere shenjen e barazimit te krimeve qe ka bere ai me nje krim ordiner te nje vrasjeje makabre me kater viktima.

  Reply to this comment
 38. papi November 9, 07:16

  Per kedo qe do te kishte interes per te ditur historine.
  Kjo eshte e verteta e refyer qytetarisht.

  Reply to this comment
 39. persekutuar-denuar November 9, 08:05

  Nje shkrim i bukur por qe hap nje diskutim te gjere ne vendin tone ku pushteti aktual po kthen me te gjitha forcat Kohen e Qepes te Enver Hoxhes me festime te bujshme te 29 netorit te ZI, me vajtime kukumjackash per LANC-in kriminal te Enver Hoxhes dhe me RILINDJEN apo ringjalljen e permendoreve dhe lapidareve te xhelateve komuniste te Enver Hoxhes. Prandaj edhe pyetja aktuale eshte:

  PSE E URREJNE KAQ SHUME KOMUNISTIN SALI BERISHA ENVERISTET KUR E KANE PJELLEN E TYRE SI KUADER ME VLERE I PARTISE SE PUNES? PO GJAKATARIN ANTIKRISHT ENVER HOXHEN PSE E DUAN DHE E RESPEKTOJNE ME NJE FANATIZEM TE PAPARE DHE PSE POLITIKA JONE KOMBETARE E NDERON ME TITULLIN “HERO” DUKE I MBROJTUR ME STOICIZEM QESHARAK EDHE PIRAMIDEN E TIJ NE QENDER TE TIRANES?

  Kush e di pergjigjen e kesaj pyetje te nderlikuar albaneze 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit le ta thote.

  Reply to this comment
  • Ai qe di ti December 13, 09:55

   “Pergjigjen” e kesaj pyetje mund ta jape vetem INTELEKTHALEJA e medias se nerume Dita…apo jo i persekutuar-denuar sumqiri ordiner perkthyesi i 20 veprave te Enverit..?….

   Reply to this comment
 40. [email protected] November 9, 08:28

  Analiza eshte shume perfekte.
  Por, ne te ardhmen do te pasurohet akoma me shume kjo kronologji.
  Sepse, une gjerat i shikoj ne pergjithesi ndryshe, per Azem Hajdarin!
  Nuk ka vend per mburrje, se Azemin e kam pasur shoke te ngushte ne kohen kur askush nuk e njihte kush ishte ai! Kemi pasur nji shoqeri aq te afert, sa edhe autori i shkrimit ,por edhe mijere te tjere qe e njohen nepermjete pas90 tes,nuk kane idene se kush ishte Azem Hajdari.
  Azemi, ka derdhur gjak per interesat e kombit shqiptare para 90 tes. Ai, ka qene nji nga ‘ pellumbat ‘ lajmetare i sigurit te atehershem te shtetit shqiptare! Gjithkush, sot, shume kollaj munde te thote; aaa, ky paska qene sigurims!?! Po, ishte. Por, punonte ne interes te vendit dhe jo ne dem te vendit,ashtu sic ishte ‘ panicilina ‘ Sali!
  Nuk ngeli njeri e rruspi pa u bere ministr e drejtore ne banden me emrin PD! Kurse Azemi sado qe ishte, ai qe ishte, por te pakten njihere minister, pse nuk u be? Sepse sado rrugac ( sic e citonin) se mos keta te tjeret ishin me te mire, por Azemi ishte trim dhe do te punonte per vendin dhe jo per serbin. Ai njeri nuk e njihte friken.
  Dhe nji gje tjeter qe me ka rene ne sy per te,e shfrytezoj Saliu per cdo shkaterrim, qe eshte bere ne vend,qe ta kishte si straco per te fshire duart..

  Reply to this comment
 41. PalokCuca November 9, 09:58

  Analize interesante e Z. Viktor! Ka mjaft veretesi, pavaresisht prove dhe kudrave te komentuesve. Se fundi akoma komunistet e derivatet e tyre qeverisin. Prandaj “Rrnofte” 8 Nandori, qe na la keto “petrita tashma hajdute e te pa asnje princip tjeter pervec grabitjes masive te xhepave e jeteve te ne shqiptareve te pergjumur!

  Reply to this comment
 42. Mal Uka November 9, 10:11

  Njeriu eshte qenje qe ndryshon ne mendime e veprime .
  . Per te ndryshue e nxite arsyja ! Njerzit me arsye te humbur
  nuk jan statik as me trup e as ne te menduar por per shkak te arsyes se
  humbur emertohen e quhen budalle Ky Viktori nuk eshte budalle
  por eshte ne sherbim te budallve ! Ky thot se monistet e sollen plouarizmin
  ne Shqiperi dhe harron fjalet e tani te ndjerit Ramiz : ” Edhe bari do hame….”!
  Cfar rendesije ka me kend shoqerohej Salihu? Ku pushoj?, Ku fjeti?
  Ku u la? Ore Statiku ne te menduar! Kupto se jeta eshte evulucion.
  Salihu ishte nje pike uji ne detin komunist !Shkatrrimin e komunizmit
  e beri koha e ndryshimeve globale politike Po ne ato ndryshime
  Saloja u be emen Jo Ramizi e ngordhinat tjera komufliqte Atyre u
  humbi sefaja duke e shtrydhe popullin e pi njerse e gjak 50 vite !
  Koha e krijoj revulucionin per ndryshime Se pse globaliteti eshte
  forca qe diktojhej nga jasht ! Por ketu tek ju Juve nostalgjikve
  te Kuqoves – Stalin , te qytetit Stalin Qe veq edhe grave nuk ua ndrrute
  emnin e te quhen Staline Vajtoni per triska e talone Per mjerim e skamje
  Per kulture te ndrydhur e shemtuar Per lakmi te qfrenuar
  Kur qytetaret e shqiperise dolen ne perendim Hej ishin aqik!
  Ishin te humbur nga lakmija e qytetrimit edhe sot jan por ma pak!
  Pra une mendoj qe keto lloj shkrimesh bejne perqarje e nxisin eufori
  Nuk i sherbejne Rahatise Pse Ore Viktor Malaj kapesh per
  koqe te Salih berishes Nuk ka koqe me u dhane tanve juve
  gazetarucave Qe ia kerkoni e duani me zor tja qkoqni
  Kam keqeardhje te madhe per juve qe emni Salih eshte
  bere mjet qe ua nxite budallakun ua q

  Reply to this comment
 43. koco November 9, 10:41

  Me te drejte eshte e njohur tashme thenja , Luften e bejne Heronjte , dhe me pas perfitojne e qeverisin Maskarenjte , qe ne rastin e levizjes te Dhjetorit , Nga te caktuari Nismetare , nga Perfituesit behet fjale jo per lufte , ideale , ndershmeri por per nje kollone te peste te futur nga rregjimi me ne krye Ramiz Alene dhe bashkepuntoret e Sigurimit te Shtetit , Personat e katapultuar ne krye te ketij skenari kane patur per gjithe kohe mbeshtetje dhe suport politik falangat e Sigurimit . Ky realizin i levizjes se dhjetorit duhet dhe eshte nje nga tragjedite me te pa precedente kombetar . ky Dy monstra jane skenariste dhe persekutore te nje populli te tere Ramiz Aleja , dhe Sali vampiri , edhe komenti qe shkruar nga autori me pseudonimin [email protected] per Azem Hajdarin eshte mjeran dhe jo i pranueshen edhe moralisht , Perse ? Azemi nuk se vinte nga ndonje familje e vuajtur apo e persekutuar por ishte familje Komuniste , vete ky Azemi edhe gjate kohes te se qenit student ishte agjent i sigurimir te shtetit , bile edhe me arme me leje ., eshte e turpeshme te besosh kut thuhet ” Azemi paska derdhur gjak para viteve 90 ? ” edhe me pas pas marjes te pushtetit nga P D me ne krye Kriminelin , Intrigantin Sali , Ky Azemi per gjithe kohen ne pergjithesi eshte mare me poshtersia , vrasje krime shteterore , per eleminin rivalesh politike apo te aferave te pista kriminale si kondrabande armesh e lloj lloj poshtersirash , Per ate se ishte ” Trim ” une do ju them se vertet ai ishte “Trim “, por trim ” Budalla ” qe nuk i vlente kujt , ne nje shtet demokratik ku atributet i takojne ligjit , jo banditave e kriminelave te veshur me pushtet e imunitet . po sigurish ai eshte si dita me naten , si pellumbi me soren , i pa krahasueshem me Anti – Krishtin Krye kriminelin e krye banditin Berishe .Shpresoj te ndodhe profecia e Solomonit te lashte per kete monster ” Askush nuk dunet te jete i qete , pa pare fundin e bemave e gjemave te bera prej tij , dhe e pjellave dhe funderinave qe i kane shkuar pas dhe kane perfituar padrejtesisht nga aferat kriminale te rregjimit kriminat te tij .

  Reply to this comment
  • [email protected] November 9, 17:08

   Koco!
   Une qe thashe se Azemi ka derdhur gjak para 90tes,nuk me erdhi nga butha, ashtu sic te erdhi ty mendimi paragjykues kur ne fakt nuk di asgje per ate njeri.
   Une, hapa nji dritare te vogel, (se ate kam mundesi te njoftoje opinionin publik per ate qe di saktesisht,ate qe e kam jetuar dhe e kam pare me syte e mi dhe kam degjuar nga goja e te ndjerit me veshet e mi)
   Ai njeri ka qene ne sherbim te interesit te vendit tone, dhe nuk ka qene ne postin e sigurimit, por vetem nji ndihmes vullnetare ne sherbim te interesave kombetare!
   Ai nuk ka pasur arme zjarri, por vetem nji pistolete te voltazhit te larte.
   Aq shume di une per te, sa as gruaje e tij nuk i di. Kurse qe ka qene ne radhet e sigurimit…te jesh i sigurte ti dhe te gjithe ata qe jane mosbesues, se ai nuk ka qene ne detyre te tilla,por sic thashe ka qene nji njeri transportues i te dhenave qe mblidhte sigurimi i shtetit jashte Shqiperise, dhe ai ishte vetem nji korrier!
   Nuk me pati qerasur asnjihere gjate te 5 viteve qe kishim shoqerine bashke,bile me thoshte; me vjen turp qe nuk kam mundesi ekonomik. Kur ai kishte vrime plumbi ne ijen e majte ne lartesine ku vendoset rripi i pantollonave, dhe plumbin, sic me tha, e kish marre ne kufirin Kosove Shqiperi, ku ishte i ngarkuar me shume informacion tekunderzbulimit. Dhe , ne lokalet e asaj kohe psh, tek lokal Donika perballe hotel Peza,ku ne venim me te shumtat e hereve,ishim fotografuat nga sigurimi i shtetit dhe behesh pyetja; se kush ishte nji shoku im qe ishim ne shoqerine e Azemit dhe per mua, qe kisha nji njeri shume larte ne kupolen shteterore te asaj kohe! Pra, i dashur Koco, mos ja fut kot, mos fol per nji gje qe nuk e di.
   Une kam qene dhe nga te paret e PDse, dhe ja mbatha, kur pashe montimin seprapthi te sistemit!

   Reply to this comment
 44. treporti November 9, 11:22

  Pa dyshim Salihu si klysh i bllokut u emerua me urgjence ne krye te dhjetoristeve!Ishte me mire se Hajdari.Kjo zgjidhje emergjente rezultoi katastrofe! Flm.Viktor Malaj per analizen realiste,sakte,pa idhuj te rreme!

  Reply to this comment
 45. shpatar November 9, 12:00

  8 Nentori eshte nje date qe nuk i perket as Dulles, Berishes e tipave si ai .Eshte nje vendim qe bashkoje ne nje mendje gjithe celulat dhe patriotet shqiptare me kauzen e ndryshimit te Shqiperise .Se kush e udhehoqi apo e ndihmoje te formohet kjo parti ua lini historjanve e burrave te mencur te shprehen .
  Jo vetem sot por 24 vjete po degjoje ne kete date te flitet per Saliun ose Dullen .Nuk kame lexuar e degjuar qe per te ne kete date te thuhet dicka per shume shqiptare te thjeshte e patriot qe u perkushtuan deri ne flijim per nje Shqiperi te lire e te pavarur nga te huajte . Te mos harrojme, se kjo duam apo nuk duam ,eshte pjese e ndritur e historise sone qe kreu nje detyre shume domethense per ne .U cliruam .Eshte gabim qe ne kete date te perqendrohemi tek Saliu ku e dim shume mire se per ke ka punuar kjo fare e keqe . Nuk eshte tesera, ajo qe mban, te quhesh komuniste ,balliste ,demokrat apo socjaliste .Jane kotributet dhe ideali per ti sherbyer nje kauze ne sherbim te popullit e vendit.
  Une e kam per turpe qe ne kete dite bashke me heronjte e deshmoret e familjes te flitet dhe per kete kulis… qe ska asnje ideal me ata burra,djem e vajza qe ju perkushtuan me jete kauzes se popullit te lire e te pavarur nga pushtuesit e huaj .
  Ne komentet e bera lexoje qe dhe vrer te nxirret vetem se kjo i perket sistemit komuniste. Cfryjme dhe harrojme se ajo fryma per te cilen u bashkuan shqiptaret rreth kesaje partie ishte akte patriotik .Lufte kunder pushtuesit dhe bashkpuntorve me ta.Ska lidhje me degjenerimin gradual qe pesoje kjo patri e u kthye nje te keqe per ne qe dhe sot nuk po na shqiten mbeturinat e tije si Sala me kompani .
  Ne kete date une perkulem me nder para pionierve te Shqiperise se re qe dhane gjakun dhe jeteten e tyre ne lule te rinise qe i hapen popullit nje rruge te re. .Le te bejne dhe keta te socmit dicka te ngjashme per tja ngritur koken e ta nxjerrin Shqiperine e popullin shqiptare atje ku aderojme .Sot degjojme qe shqiptaret bejne per popullin shemtira .E tradhetojme ,e vrasim ,e vjedhim duke e percare per te sunduar ne perjetesi .Pa i vini ne kandare ata te 8 Nentorit me keta te 21 Dhjetorit se kush ka kontribut per te miren e ketije populli .Ulurijne te 21 Dhjetorit se sollem demokracine ( gje qe seshte e vertete ) se shqiptaret ndihen te lire me barke boshte te bejne cte duan.Te te vrasin ,te vjedhin ,te poshterojne te te lene pa zhvillim e ekonomi.Ngren dy gjishta e u thone debilave .Mos harroni.Me ne jeni te lire te beni cte doni. Vrisni e vidhni se nuk ka me komunista tju fusin ne burge .Koncepti me primitiv e injorate i nje politike kur perballe nje te keqe te ve nje te keqe me te madhe.
  Per mua keto data si dhe shume te tjera duhet ta cojne mendjene e shqiptarve per tu ballafaquar me te shkuar.Te krahesojme te shkuaren me te socmen per te gjetur e rruget per te ecur atje ku duam. Po beme sic kemi bere e bejme, ne keto 24 vjete ,duke u marre me fjale komuniste,balliste ,zogiste,enveriste ,demokrate e socjaliste kokat do hame me njeri tjertin e Shqiperine do ta katandisim bashke me popullin nje sketerr qe askush nuk do te jetoje ne te .

  Reply to this comment
 46. fatmiri November 9, 12:06

  Imagjinoni se cfare DEMONI eshte Berisha:

  Azem Hajdarin si nje nga njerzit me misterioze nga nentoka shqiptare qe sot gabimisht e quajne Pishe tarin e demonkracise me te drejte se i vuri zjarrin atij vendi bashke me Saliserbin

  Ju lutem lexoni me poshte:

  GAZETA « RD » 18 GUSHT 1995
  FRAGMENT NGA FJALA E SALI BERISHËS PËR GREVËN E URISË TË AZEM HAJDARIT

  « Azem Hajdari mbetet një bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit, një shërbëtor i Ramiz Alisë. Duke gjykuar mbi faktet e jo mbi fjalët, kemi të drejtë të themi se kishim dy Azemë : ai i mitingjeve që «bënte gjëmën», kurse ai në jetë që bëhej mik me Irakli Koçollarin e sigurimsa të tjerë, dehej sa nuk kontrollonte se ç’nxirrte nga xhepat. Azem Hajdari si Rita Marko, se Rita Marko ka qenë i vetmi pushtetar që ishte edhe kryetar i sindikatave, vendosi ta ndërpresë grevën e mezeve dhe të rakisë në kafenenë e Xhelës. Deputeti Hajdari, i përfolur nga shtypi dhe nga zëra të tjerë për problemin e vrasjeve në prag të zgjedhjeve të 22 marsit, i futur në grevën e urisë, i armatosur, rast unikal në historinë e grevave të urisë, i braktisur nga të gjithë, i shtrydhur nga Çupi dhe Këndezi, i keqtrajtuar nga Kurt Kola, i rrethuar nga ish 80-lekëshat, përsëri Hajdari dështon. Askush në dhjetorin e vitit ’90 nuk i shkoi pas Azem Hajdarit. Studentët dhe rinia ju bashkuan PD, me të vetmin qëllim madhor, shkatërrimin e totalitarizmit, por jo në shërbim të Azem Hajdarit… »

  pra sali satanai nxorri ne prite ne 12 shtator 1998 mender azem hajdarin dhe pastaj i ngriti lapidarin…..Faji eshte i atij populli qe i shkoi pas ne 1992 si kope pas bandes tropojes berisha -hajdari dhe tani pas dyshes kriminale 2B

  Reply to this comment
 47. Komunist i djathte November 9, 12:09

  Duhet te imagjinoni se si ishte bota mbas luftes se dyte Boterore.
  Ne pjate ishte TORTA , me kolosale ne historine e njerzimit.

  1 – te gjithe Bisnesmenet e Rikostrucioneve te shperndare ne hapsirat gjeografike , me te pasura te planetit .

  2- Prospektiva i BIG BUSNESS , PER te krijuar masa te medha konsumatoresh ,
  qe çdo vit do te infektoheshin me virusin qe quhet
  ”’ EGZISTENZA TREGTARE ”’ , DUKE vajisur makinen e perfitimit te pa imagjinuar deri atehere.

  Nuk duhet te harojme Imperializmin e RI amerikan dhe ate sovjetik . , qe Hoqen nga skena Koloniziatoret e vjeter , Britanine , spanjen , portogaline.

  Tani Elita borgjeze PARAZITE ,
  TE mundur nga socializmi , komunizmi dhe nga demokracia occidentale ,
  Organizohen me shpejtesi per te fituar ate qe kishin humbur. nga viti 800 deri ne vitin 900.
  TORTEN E MADHE E DONIN TA HANIN PATRICET parazit .

  Nuk munde te lejonin qe njerzit POPUJT , te merrnin kontrollin e kesaj TORTE.
  Popujve u ishte rezervuar vetem ILUZIONI , DHE ASGJE me teper.

  Sikur Kyenes te jetonte 20 vjete me shume , nuk do ta kishin te lehte PATRICET PARAZITAR NEOKLASICI TE merrnin TORTEN , Por nuk ndodhi keshtu , , shume luftuan , u vrane por nuk ja arritem ,………………………………………………………………………………………. Duke arritur ne viete 1990 , Me iluzionet Europa e bashkuar ,

  Monedhen euro per te kundershtuar monedhen Dollar .
  Traktatet europiane per modernizim …
  ………………………………..
  E gjitha kjo ishte TYM , per te m’çefur realitetin.
  Duke mos pare Dhomen ku PATRICET PARAZIT kishin fututr TORTEN .
  DHE duke dhen Gotitjen FINALE , ”’ ME LIGJE ”’

  Duke u hequr shteteve fuqine e veretet., Duke u marre firmen ne nje leter te bardhe , Dhe duke i bindur se e vetmja rruge eshte ajo , EKONOMIA NEOKLASICA .

  NUK DUA TE ZGJATEM .

  kONKLUZIONI .

  KJO epoke , qe na shoqeroi deri ne vitet 1980 , Ishte TRIUMFI ,FALE planifikimit te hekurt ,i finanzuar me eficenze ,nga ana Neoklasike dhe Neoliberale , qe ndryshoi te gjithe Boten .
  Krizat e sotme nuk jane te mundura pa Planifikimin e patriceve parazitar .

  Ju gezohuni te lumtur duke festuar neper sheshe me Flamuj me NGJYRA .
  Patricet Parazitar Studiojne shume …………………………………………….

  Reply to this comment
  • Komunist i djathte November 9, 15:14

   per ju komentues te Mrekullushem qe analizoni te Shkuaren , dhe nuk munde te shikoni te tashmen .

   Kjo e tashmja eshte per te diskutuar , per tu debatuar , pa sharje ,
   Sepse vetem keshtu do te kuptojme se çfare Kerkojme te Kampet ,
   Ne ”’ te majtet ”’ dhe Nasruddinet te ” djathtet ”

   KEYNES:
   Shtyn analizen Analizen e qarkullimit te lekut sepse ka kuptuar
   funksionimin e saj .

   Per KEYNES , DO TE THOTE e mira e Publikut ,dhe lufta kundra
   PAPUNESISE.

   KEYNES , NUK ishte komunist , as socialist ,
   KEYNES ishte me te vertet ELITILISTA.

   DHE per kete deklaron:

   Se ndonje dite do te kete REVOLUCION SOCIALIST ,
   KEYNES thote se do te perkrah ELITEN KULTURORE.

   Por kjo nuk do te thote qe KEYNES , nuk ishte nje burre me ZEMER , dhe qe ishte totalisht nga ana e drejtesise SOCIALE.
   SI ketu tek ne , por edhe per boten e tret .

   Ky ekonomist shpiku edhe sistemin ”’ tregetia e drejte ””
   ndermjet shteteve te botes , qe po shkaktonin padrejtesi , VARFERI , dhe PA DREJTESI IMPERIALISTE .

   keynes thote :

   ka nje flluks lekesh qe qarkullon ne menure CIRKOLARE .
   Shikojme qe investimentet do te thote RROGA ,
   Por afersisht ne mesatare , njerzit nuk i shpenzojne te gjitha leket,
   sepse KURSEN .

   Ky kursim del jashte sistemit CIRCOLAR , e sistemit te lekeve .

   pra ne flluksin kemi ”’ Humbje ”, saktesisht si ai tubi i ujit qe ka vrima.

   ç’fare munde ta mbush boshllekun dhe hubjen qe krijojne keto vrima ??

   Keynes nuk dyshon , dhe thote :

   Investimente dhe prap investimente ,
   E kush mund ta beje investimentin ?
   VETEM DY AKTORE .

   o NDERMARJA /DHE INVESTITORET , OSE SHTETI .

   PRA çfare ndodh kur kursimet ” pra hubjet si ne ”’ tub ” , BEHEN , me te medhaja se INVESTIMET ?

   fLUKSI I QARKULLIMIT shtrengon shume te gjithe sistemin ,pra ekonomia dhe shoqeria shkon ne krize .

   Ne kete pike KEYNES THOTE :

   Eshte vetem shteti me monedhen e tij SOVRANE , qe mund te injektoje investire ne shoqeri , ne ndermarje per te Rikuperuar fluksin e qarkullimit per te rikuperuar ne sasi lekesh te bollshme
   dhe pa hubje
   sepse mbi privatet nuk munde te mbeshtet .
   Pra shteti ne kete menyre mben shendetin e ekonomise ,por sheron çdo forme te papunesise EKZISTUESE.

   kEYNES KETO i ka shkruar 70 vjete me pare.

   shkaterimi i imendimit KEYNEZIAN , fillon me Konferenzen e madhe te bretton , ne 1944 ku vendoset e ardhmja e BOTES MONETARE.

   kEYNES VDIQ NE 1946 ,

   Reply to this comment
 48. realisti November 9, 14:44

  Shkrim shume i bukur. Me pelqen sidomos analiza qe i behet portagonisteve qe vetdeklarohen heronj. Portetizim i bukur “person i ardhur nga periferia i etur per pushtet”, Do te thoja nje portetizim i vlefshem per te gjitha kohrat. E cuditshme se sa rrezistente jane bimet e egra ne krahasim me ato te kultivuarat, njeriu i eger ne krahasim me te qyteteruarin.

  Reply to this comment
 49. Autentiku November 9, 15:04

  Jeni sfilitur me kot per ta sqaruar nje gje qe tashme te gjithe e dine. Nje pyetje ngre une, ky zoteria eshte deputet opozitar sot, nuk ka asnje funksion dhe asgje ne dore ne shtet. Po nqs do vazhdojme me kete llogjike, duke sulmuar ish-komunistet, çfare duhet te themi per kryeministrin, qe gezonte poste prestiogjioze ne kohen e Enverit, Ramizit dhe Nexhmijes? Do t’a anatemojme edhe KM per kete gje? Me duket komplet pa sens nese do te behej…
  Nje gje eshte fakt, Nexhmijes-Ramizit & Co iu jane shpaguar vitet e burgimit nderkohe qe kishim nje qeveri te majte dhe shallet e pionerit sebashku me portretin e Enverit jane nderuar nga ministra po te nje qeverie te majte!
  Merruni fillimisht me keto fakte pastaj keni kohe t’a anatemoni sa te doni nje person qe tashme i perket historise dhe vetem kaq…

  Reply to this comment
 50. I.Troplini November 9, 15:23

  Si nje perjetues i asaj kohe dhe deshmitar okular i disa turbullirave qe ndodhnin ne ate kodren permbi qytetin Studenti, ku disa ushtarake me prejardhje nga veriu, ngaqe nuk kuptonin “direktivat e partise dhe qellimet e sigurimit te shtetit”, donin te merrnin situaten ne dore dhe “TE SHQYENIN GOJEN” e nje Saliu nga Vucidoli apo nje Azem langaraqi, qe guxonin te vinin ne dyshim autoritetin e partise dhe te shtetit shqiptar, desha te nenvizoj dicka tjeter.
  Duke pasur parasysh, qe ajo koder, permbi qytetin Studenti,,,aty pas varrezave te deshmoreve, kishte aq shume armatim dhe forca speciale saqe nuk kishte bir Vucidoli, qe mund ti dilte perpara sepse vertete, mund te shqyheshe me duar nga ato njerez qe pervec pergatitjes fizike dhe profesionale, ishin “te armatosur” edhe me indoktinimin politik. Ata qe sot flasin perralla, nuk mund ta kuptojne se per cfare njerezish behej fjale.
  U desh nderhyrja e nje autoriteti te padiskutueshem, qe nuk dua ti permend emrin, qe gjakrat te qetesoheshin dhe qe ajo “valle e shemtuar” ne qytetin Studenti, te vazhdonte misionin e saj. Sali Bersiha eshte nje profet i rreme, eshte nje sherbetor hajdut i atij qe e dergoi per te nxjerre geshtenjat nga zjarri. Asgje me teper.
  Thene kete,,,,nuk desha te le pa permendur, te sotmen dhe ngurimin e klases politike shqiptare, per dergimin e ketij ordineri, para drejtesise.
  Nuk ka fort dyshime, per autoresine e “demokracise” shqiptare. Ai eshte Ramiz Alia.
  Dyshimet e vetme, kane te bejne me “ngurimet” e nje Edi Rama, per te cuar kurverine shqiptare, ne vendin qe meriton.
  Ngaqe per kete te sotmen nuk kam deshmi okulare,,,shtroj pyetjen.!!

  A jane te gjithe, pjese e te njejtes shkerdhatokraci?

  Reply to this comment
  • Bert Oldi November 9, 18:19

   Po te mendosh se per te vendosur shkerdhatokracine u deshen vetem kater dite, do te ishte naivitet i theksuar te dyshoje per njetrajtshmerine e politikes se kameleoneve dyngjyresh…

   Reply to this comment
  • Lleshi November 9, 19:17

   Dhe une te pergjigjem PO ! Perpjekjen e Viktorit te bere ne kete artikull une e kuptoj jo se Sali Berisha ka qene komunist ! Por se Sali Berisha eshte nje qenie pa fytyre , pa identitet dhe pa asnje lloj personaliteti ! Te tjerat jane thjesht genjeshtra dhe spekultime pa asnje prove !

   Po si u afrua Sali Berisha afer kolibes se bllokut ? Qe sa ishte gjalle (pra merrte fryme Enveri) , UDB-ja , ne bashkepunim me CIA-n se mos harroni qe kishin prej me shume se dhjete vjetesh marreveshje , nepermjet Nexhmije Hoxhes dhe Ramiz Alise , afroi me lista pinjollet e rekrutuar te UDB-se si dhe nje pjese mediokre ne gjithe sistemin drejtues te vendit ! ky proces ka qene feketiv gjithe kohen , por ai u be me hapa te shpejta dhe urgjente , pas eliminimit te grupit Lab ne qeverisjen e Shqiperise , duke filluar nga Hysni Kapo dhe duke perfunduar tek Kadri Hazbiu !

   Kreun e vendit e zuri boshnjaku Ramiz Alia , me mbeshtetje te Nexhmije Hoxhes ! Ramiz Alija i takonte SIMIT italian qe ne 1943 -shin dhe me pas UDB-es, ndersa Nexhi ishte e UDB-s ! Keta te dy nxorren edhe kartelen mjeksore te Enverit qe ne 1974 tek Sherbimet Inteligjente italiane e cila me pas ia kaloi CIAS . Vetem keta te dy e kishin neper duar dhe kishin dijeni per ate kartele . Prandaj te dy keta nxorren jashteloje pa asnje droje Partine e Punes dhe prandaj ne Shqiperi nuk pati Katovice !

   Nuk pati Katovice sepse nuk e la UDB-ja dhe CIA qe te kishte ! Pra ne vend qe Partia e Punes te bente plane se si do ta trashegonte pushtetin (flas gjithmone si Parti , sepse Partia e Punes nuk perbehej nga 100 familje ), trashegimtaret e pushtetit u perzgjodhen , por dhe sot perzgjidhen , nga Sherbimet Inteligjente greko-serbe dhe amerikane ! Keta kojshijte e tjere kane dhe marrin nga nje perfaqesues sipas rastit ! Populli shqiptar nuk ka asnje pjesmarrje ne pushtet !

   Prandaj njiheni mire gjendjen tuaj o njerez , ne rast se keni ndermend te jetoni ne Shqiperi !

   Reply to this comment
  • mirel December 5, 16:38

   Patjeter pjese e kesaj shkerdhatokracie- Rama iu kundervu Berishes vetem per arsye xhelozie.
   Nje arrogant si Rama nuk mund te rronte nen hijen e Berishes dhe te Hajdarit.
   E shifte veten si trashegimtar te drejtepersedrejte te pushtetit. Prandaj u be armik me Berishen, jo armik idesh, por rival per pushtet.

   Reply to this comment
 51. detari November 9, 20:29

  lexova te gjitha komentet e nuk me mbetet te them dy argumente e mia prej nje burri pertej 60 viteve qe ika perjetuar ato vite te zeza realisht fisikisht dhe shpirterisht duke lene pas nje drame te rende ne shpirt
  gjyshi im thonte nje fjale te cilen e lidhte me fene 40 vjet 40 muaj 40 jave ose 40 dite vjen minuti qe e verteta del ne drite dhe prej asaj nuk shpeton kushdo qofte ai
  po me duket se po afron minuti or popull kini pak durim shprese dhe besim

  Reply to this comment
 52. Shpati November 9, 21:21

  Keto fotografi e hutopjne kopene e saliereve dhe kundra-saliereve. Me mire mos i kishit botuar; akoma me mire do ishte qe gospodin Berishoviçi te mos kishte dale ne ato fotografi.

  Reply to this comment
 53. M A R K O November 9, 21:56

  Ne paidh… te Sheqer o komunist i shkerdhyer.

  Reply to this comment
 54. MERIMANGA E KUQE November 12, 18:58

  O POPULL PO TA SHIKOSH ME VEMENDJE FYTYRA E TIJE NE CDO FOTOGRAFI TE NGJALLE NDJENJAT E NJE KRIMINELI QE NE FEMIJRINE E HERSHME

  Reply to this comment
 55. LOVE May 10, 19:20

  me rrengjethet mishi dhe me vijne zorret ne fyt ,kur disa palaco dhe qelbesira i beni heronj
  nqs ne 14 shtator , tregonte fuqine e shtetit , qerronte ca huligane ,qofte dhe disa dhjetra
  ndofta nuk do ishim ne kete dite sot ,ndofta ata te arkivoleve …[mendo te vish ne pushtet me nje arkivol , mendo te nderosh si hero nje trafikant dhe ordiner ]
  pra atyre te arkivoleve nuk do u shkonte ndermend kurre te thoshnin “Apres moi ,le deluge”
  dhe sot e gjithe diten nuk do bente ligjin Antishteti ,Kalifi i Arkivoleve !
  kur i njihni meriten Nanos si tip “paqesori” ateher Ramiz Aline ,ngriheni ne pjedestal .
  dhe do ti vij dita kesaj , kur ti vij dita botes te flasi per ate vizite ne OKB .
  historine do e shkruajme shume me vone , nuk e shkruan dot Gjelili me Nano e lloj lloj pjellash ruso serbe .

  Reply to this comment
 56. human May 10, 19:21

  Artikulli me i sakte qe ka lexuar deri me sot persa i perket vendosjes se “demokracise” ne Shqiperi, autori nuk le vend per koment. Thjeshte bravo dhe shpresoj qe ky artikull te jepet si broshur ku te gjithe shqiptaret ta lexojne dhe ta marrin vesh qe vendi eshte drejtuar dhe vazhdon te drejtohet nga nje dore antishqiptare! Thjeshte nje pyetje do te kisha per autorin, si ka mundesi qe shume antare te byros politike si Gramoz Ruçi e disa te tjere nuk ben asgje per te mos e lejuar kete tradheti ndaj vendit, duke ditur qe ne ate kohe ishte minister i brendshem (sot ne perndim kush eshte i till projektohet per kryeminister)? A mos vall edhe keta jane te shitur? Si e la familja hoxha qe te dominonte klani i ramizit ? Faleminderit per kete artikull!

  Reply to this comment
 57. lili May 10, 19:21

  Per erion te tregon:sapo luften vesh baba e nena e tij Cfare do ndodh e derguan ne vend te sigurte tek greket,qe mos te perzihet ne kete kallim te bute se me mendet mbrapsht qe ka do kishte shperthyer keq edhe do kishte rezuar per tous gjithe kete mundim komunist!

  Reply to this comment
 58. EHT May 10, 19:22

  Na fal zoti Erion Habilaj por keto shprehje si me poshte tregojne se keni ‘SINDROMIN E STOKHOLMIT” qe viktima dashuron persekutorin…sepse do ishte me sakte te shpreheni Sali berisha dje jo me prefikse kaq te gjate….sepse per shumicen e cilesuar te shqiptarve ai eshte anti shqiptari me I madh per te gjitha kohrat .Pse nuk I thoni Enver Hoxhes lideri I shqiptareve por nuk late shprehje kanibalesh per nje te vdekur para 30 vjetesh..kurse ndaj perbindeshin berishe beni shurren ne breke dhe I thoni

  :“ish-njeriu i afërt i Sali Berishës ne shërbimit pranë ish-Presidentit dhe ish-kryeministrit të Shqipërisë”

  Edhe ky artikull I sotem eshte shume I padobishem dhe I perseritur.
  Kur kam lexuar dy artikuj ne gazeten Dita qe jane: I pari I Shaqir Vukajt me titull : REVOLUCIONI I PERGJAKSHEM RUMUN
  dhe I dyti I izet haxhise me titull; SI E PRUNE SERBET NE PUSHTET BERISHEN NE 1992 besoj se nuk ka vend per asnje iluzion.
  Te pakten,shoqeria civile,te perndjekurit politike,intelektualet,mediat duhet e puhsonin se shkruari dhe te kerkonin me force largimin e salisrbit nga politika dhe arrestimin e tij per krime kombetare ne “llogari te te treteve”
  Por kjo nuk ndodh se ai vend dhe ai komb ka vdekur,moralisht,ushtarakisht , psiqikisht dfinacjarisht dhe eshte e kote te vazhdojme te mendojme per ate vend qe quhej dikur Shqiperi dhe e vetmja gje qe mund tju “uroj” eshte PUSHTIM TE KENDSHEM NGA SALISERBI.
  Per “clodhje” dhe relaks ndiqni sekuencat e ketyre shkrimeve njerin e izet haxhise dhe tjetri te te shaqir vukajt qe jan te mjaftueshme te themi R.I.P ALBANIA

  @@@@@@@@@@@@@@

  nuk shikoj asnje fakt qe klani KAPO ka lidhje me BERISHAJT ne kete shkrim te fundit dhe cfare thote Izeti jane vetem mendime qe 99% e shqiptareve e dine.
  Izeti ka dhe shume konfuzion ne lidhje me dyshen ramiz alia-sali berisha qe nuk ka fare interference me dyshen Kapo-Berisha.
  Ajo qe me habiti per keq eshte se Izet HAXHIA NGATERRON me qellim nje fakt qe eshte kryesor ne kataklizmone qe po kalon vendi sot.
  Nuk e kuptoj PSE IZETI anshkalon faktin qe Ramiz Alia kishte fuqi mbi KATOVICEN deri ne 2 prill 1991 kur lobi serb i plotfuqishem ne Amerike dhe Europe i futi thiken pas shpine jo vetem RAMIZ alise por dhe kombit shqiptar.
  Izet Haxhia di shume fakte “rrenqethese” per veprimtarine e Elez Biberajt dhe roli i tij antishqiptar sidomos pas 2 prillit dhe 4 dhjetorit te 1991 kur u prish qeveria e stabilitetit qe ishte akti me makaber qe nga 1912.
  Izeti nuk duhett e dale nga “linja e artikullit” me titull “SI E PRUNE SERBET NE PUSHTET BERISHEN.ne 1992″

  me aq sa shkruante IZETI ne ate artikull ishin keto fakte “horror”
  1.. Izet Haxhia: SHKRUAN
  “Vizita e Berishes në USA në vitin 1992 u organizua dhe u përgatit nga shefi i CIA-s për Balkanin Jug-Lindor Dejvid Philips.’’’’qe do te thote se berisha komandohej nga cia amerikane sepse nqs do ishte ndryshe kjo vizite duhej pregatitur nga DIPLLOMATE DHE JO NGA SHERBIME SEKRETE.

  2 Izet Haxhia: SHKRUAN

  Dejvid Philips. NJIHEJ për lidhje te fuqishme me lobin serb në Amerikë bashkë me Zv. Sekretarin e Departmentit të Jashtëm Lorenc Igellberger, i cili kishte intersa ekonomike në Serbi me firmen Zastava. ……..kjo do te thote qe zyrtare amerikane te dipllomacise dhe CIA-S qe merreshin ME shqiperine ishin serbo-file dhe ky eshte fakti me I tmerreshem qe e nxjerr jo vetem berishe por dhe lobin serb ne amerike..regjizoret e “revolucjonit serbo-demokratik te 1992

  3.. Izet Haxhia: SHKRUAN

  NE RRUGEN E KTHIMIT NE hotel në Crans Montana, tek suita e Berishes erdhi ministry I jashtem serb Ivanovic I cili u takua privatisht me SALISERBIN…..KATASTROFIKJA QE THOTE HAXHIA eshte se IVANOVICI eshte pare ne tribune e mitingut te fitores se 22 MARSIT….

  4 Izet Haxhia: SHKRUAN

  drejtuesit e ardhshëm te PD që do të merrnin postet drejtuese dolën nga shtëpia e profesor Bujar Hoxhes, një shqiptar me origjinë nga Kosova, rezident i sigurimit të shtetit e shërbimit sekret serb. Ky njeri kishte një pushtet të fuqishëm tek Berisha. Nga ky person u futën në PD klanet e Dibrës me Gazideden e Zhulalin që ishin të lidhura me sherbimin sekret serb & maqedonas

  5-Izet Haxhia: SHKRUAN

  Perveç dërgimit të karburantit makines së luftës së Milosheviçit është bërë edhe dërgimi i armëve serbëve të Bosnjes. Kjo është bërë e kamufluar si trafik i armësh relike në drejtim të Norvegjisë, por në të vërtetë shkonin armë për serbët e Bosnjes. Nëermjetës në të gjithë këtë tafik ka qenë gjenerali Boban, që ka takuar disa herë Berishën tek Vila nr.4

  I NDERUAR IZET
  NQS SE KETO 5 DESHMITE TUAJA JANE TE VERTETA ( QE MENDOJ SE JAN 100 % REALE) ATEHERE NE KOT LODHEMI ME KLANIN KAPO DHE KARAGJOZET RAMA & META
  E THENE ME SAKTE:
  BERISHA QENKA NJE HIBRID I FELLIQUR I SHERBIMEVE SEKRETE SERBE DHE AMERIKANE I KLLONUAR NE VITET 1991-1992 KUR ISHIN NE MUAJIN E MJALTIT DHE AS ME SHUME DHE AS ME PAK SHQIPTARET DUHET TE NDERGJEGJSOHEN PER CLRIMIN E SHQIPERISE NGA SALISERBI.
  PRANDAJ ZOTI IZET MBASI KE HEDHUR “BOMBEN ATOMIKE” PER LIDHJET E FUQISHME TE BERISHIS ME KLANIN SERB NE WASHINGTON (MOS HARRO DHE ELEZ BIBERAJ) NUK KA PSE MERRESH ME KAPSOLLA DHE FISHEKZJARRE DEKORATIVE SI HANDIKAPATI BUSHAT DHE KLANIN KAPO QE ESHTE VECSE NJE RELIKE QE NUK I HYN NE PUNE AS DREQIT.
  EDHE NJE HERE TE FALENDEROJ PER KONRTIBUTIN TUAJ NE SHERBIM TE KOMBIT POR MOS E “DHIT PUNEN “ ME HALEN E SALES ..MEDI SIGURIMSIN E KARAMAHMUT BUSHATLLINJEVE QE HISTORIA I KA VENE VULEN E TURPIT

  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

  REVOLUCIONI I PERGJAKSHEM RUMUN –SHAQIR VUKAJ –GAZETA DITA

  I vetmi vend i bllokut sovjetik ku ndryshimet u bënë me dhunë ka qenë Rumania. Por e veçanta e këtyre ndryshimeve, ishte se ato u bënë me “ndihmën” direkt nga jashtë, ku përveç CIA-s amerikane dhe KGB-së sovjetike, u aktivizuan hungarezët, zbulimi francez etj.

  Në gusht të vitit 1969, presidenti i ShBA, Nikson vizitoi Rumaninë (vizita e parë e një presidenti amerikan në vendet socialiste), që u pasua nga vizita të shumta të udhëheqësve të tjerë të vendeve perëndimore në Bukuresht dhe të Çausheskut në shumë vende të botës, duke filluar nga ShBA.
  A……………………………..
  Sipas burimeve amerikane, kineze, etj. gjatë takimeve të presidentit Bush me kryeministrin hungarez (qershor 1989) dhe Gorbaçovin në Maltë (2-3 dhjetor 1989) është marrë vendimi përfundimtar për përmbysjen e udhëheqjes rumune dhe eliminimin e Çausheskut.

  B……………………………….
  siç del nga dokumentet e botuar në vitin 1995 nga vetë rumunët, duke filluar nga viti 1987, në Rumani janë dërguar agjentë të përgatitur posaçërisht nga;
  B.Sovjetik,
  Hungaria,
  Izraeli,
  ShBA,
  Britania e Madhe etj.
  për të përgatitur terrenin për zhvillimet e mëvonshme. Tërheq vëmendjen fakti, se sipas këtyre dokumenteve, për eliminimin e Çausheskut kanë bashkëpunuar CIA amerikane me KGB sovjetike

  C…………………………………
  revolucioni rumun, ka qenë një kombinim midis:
  1- revolucionit popullor,
  2- komplotit të opozitës
  3-dhe një grushti shteti të organizuar nga shërbimet ndërkombëtare.

  Duke ju referuar ketyre ” puntatave” po ju pyes

  Po demonstratat e q.studenti,ne hedhjen e permendores se enver hoxhes,ne provokimin e shkolles bashkuar kush jane ato agjentura qe nderhyne kaq hapur
  Po ne masakren e 2 prillit 1991 pervec udb jugosllave ka qene implikuar cia me kgb ?
  A duhen dekoruar banda e tropojes e elez biberajt,berishes,hajdarit etj.. si flamurtaret e demokracise apo zagaret e Serbise dhe kriminelet e shqiperise
  Dokumentet e botuar për revolucionin rumun flasin për një teknologji të përsosur që është përdorur për rrëzimin e Çausheskut.

  EPILOG:

  Nga me siper del qarte se duke marre parsysh dhe intervisten e pro serbit Elez Biberajt ne 2008 te Klani I BLENDI FAQEZIUT del konkluzioni se Berisha ka qen nje ushtar,ose nje kobure qe pas dy prillit 1991 I nxorri uje te zi atij vendi dhe e verteta do jete lluks per brezat qe do vijne.Per gjeneraten tone dihet qe Berisha eshte krimineli por jo fajtori.
  Fajtori kryesor eshte miopia e pabesuesheme e shume shqipfolesve dhe pak shqiptareve si dhe mega-hipokrizia e miqve tane qe para interesave gjeostrategjike te tyre shkelin dhe elementet baze te demokracise ten je populli si Shqiperia qe eshte ne kufinjte e egzistences.
  Me sakte Fekondimi I monstres berishe,mbeshtetja e tij ne super krime kombetare & njerzore dhe mbrojtja sot e tij me cdo kusht nga “garantet nderkombetare” sic thote komiku Edi rama( lexo don kishoti me Sanco panco ilir meten) tregon madheshtine e Enver Hoxhes sidomos pas 2 prillit 1991 qe ishte me I rende se 7 prilli 1939..qe ishte nje pushtim I shqiptareve nga shqiptareve per interesa te serbise dhe greqise te mbeshtetur ng a lobet e tyre ne Washington dhe bruksel…Dhe ky lloj pushtimi do jete I perjetshem ..te pakten sot nuk ka asnje shans jo vetem per clirimin e shqiperise nga “powerfull nazi-saliserbi “ por as per te thene te verteten e sakte..sepse dhe kjo fuck demokraci ne shqiperi po del e “ombel si hallva”

  Reply to this comment
 59. miri May 10, 19:22

  kur vete popullit nuk i intereson per fatin e tij , pse duhet ti interesoje poltikaneve qe dihet sec mall jane .

  Reply to this comment
 60. fshatari pafshat May 10, 19:23

  Tere kjo fushate kunder “kunderrevolucuionit” te viteve 1990 -1991, nuk ka filluar sot. Ajo filloi nenze qe ne vitin 1991, dhe pak nga pak e ngriti zerin. Filloi me artikuj ketu-atje, dhe me pas mbushi edhe faqet e gazetave, dhe bisedat neper studio – pervecse te Fevzo idioti!? Me duket si ajo loja qe peshtyn lart dhe te bie ne fytyre! Fytyre ndotur prej 25 vitesh – Shqiperia. Kush mban pergjegjesi, te cilen me pare duhet ta gjejme; po ku ta gjejme perderisa ajo, pergjegjesia eshte mes nesh e shperndare ne trajta dhe permbajtje te ndryshme politike, morale, materiale. Pergjegjesia gelon me lot korupsioni, tradhetie kombetare, kurverie politike, pabesie te “bestareve”. Gelon me rini pa rini, grate paburra, nenat pa djemte, kurbeti shoke kurbeti. Gelon mes thashethmnajsh qe prodhohen ne zyra qeveritare, opozitare, OJF, agjensish, fonacionesh, bankash, bordellosh portative, ajorore apo te lundrueshme.
  Kete vend vdekja e ka pushtuar, me anen e politikaneve te vdekur, qe nuk i ndahen jetes tone per vdekje. Kjo eshte shpresa qe politika na ka hedhur te hame prej 25 vitesh e pakenaqur edhe ajo, sepse ka njerez qe nuk e duan vdekjen, kete standard ushqimor. Politikanet, per vete, ushqehet me djersen e popullit, me gjakun e partizaneve trima, me punen e prinderve tane. Te pangopur me pasurira – renkojne nga lodhja qe hajduteria u shkakton. Duart e atyre jane futur thelle ne thesarin e shtetit dhe kane grabitur gjithe floririn etj., cfare u mblodh pas vitit 1939. etj., etj. Drejtesia eshte pushke ne duart e qeverise dhe opozites, te cilen ia kalojne njera-tjeters sa here nderrojne kolltuqet. Reforma e vertete ne Drejtesi do te thote: burg pakufi per te gjithe poltikanet nga 1991 e deri me sot. A luftohet me qiellin duke ndenjur nen qiell te hapur?!.
  Tere kjo fushate kunder “kunderrevolucuionit” te viteve 1990 -1991, ku e ka qellimin te dale? Cfare fundi do qe te arrije? Kujt i tremben dhe pse? Shqiperise, komunistave? Jo, aspak. perkundrazi, e tere kjo qe behet, behet qe te kurajohen ishkomunistet, ishpatriotet etj., per Atdhe. Se te droguarve, hajduteve nuk u shkon njeri pas, atehere kur te vije casti qe vendit do ti duhet te shfaqet bashkuar.
  The wind of change in Balkan – from West, or from East? A mund te behen ndryshime me nje Shqiperi dhe Kosove te coptuara, percara, ngordhura, qe me lodhjen qe kane mbi shpine nuk duan te ia dine aspak per liri e per vatan. Duan vetem pune e qetesi, por qeni e i biri le te vine ne keto troje.
  Kjo eshte ceshtja, sot dhe neser. Por kam frike se eshte bere ca si shume von.
  Sefer daja, bejtexhi tirons, shume vite me pare thoshte kur e shpotitnin djem qe mbanin mustaqe, floke ca si te gjata, e pantallona te ngushta: rinise i ka ik itibari, une jom njeri pashkolle, sa per mustaqe ka edhe k…, pa ta kapesh holle-holle. Ketu ne kete standard ka arritur edhe demokracia shqiptare.

  Reply to this comment
 61. agostin May 10, 19:23

  Nje figure e madhe europjane ka thene: “Ballkanesit ,me shume krijojne histori, se sa e konsumojne ate.” Kjo thenje e cmuar vlene 100% per shqiptaret ,qe te mesuar nder shekuj per te sajuar perralla me mbret ,na serviren dhe prrallen ,me” Mbretin “e Demokracise Sali Berisha .Pasojat dihen ,dhe do vazhdojme ti vuajme pasojat e ketyre pseudo demokrateve te sajuar ne inkubatorin e Alise.

  Reply to this comment
 62. bbbb May 10, 19:24

  E verteta eshte se perendimi ne asnje vend te Lindjes nuk u interesua per te sjelle demokracine. Ishte lufte per tu futur ne Lindje per influenca ekonomike, sepse duke rene komunizmi rritje mundesia qe kapitali te futej ne Lindje. Ky eshte fakt qe sot e ne e kmi para syve.

  Reply to this comment
 63. koco May 10, 19:24

  Ramiz ” Haleja ” eshte fytyra me e qelbur qe instaloj kete bande funderinash anti shqiptare me krye banditin Berishe i cili ju siguroj dhe mos daljen para drejtedise te ataj bande .

  Reply to this comment
 64. akrepi May 10, 19:24

  Per mua nuk ka rendesi ka qene apo jo Sali Berisha agjent i serbise apo jo Ajo qe te gjithe e shikojme eshte shkaterrimi total qe i ka bere vendit ne te gjitha fushat ky perbindesh shtetit Shqiptar, shkaterrim qe dhe pushtusi me i keq nuk do ti kishte bere dhe ironia eshte qe nuk ka marre denimin e merituar por ka akoma njerez qe e perkrahin dhe i shkojne nga mbrapa ne mbrojtje te veprimtaris se tij .

  Reply to this comment
 65. padrino May 10, 21:03

  Bravo, Viktor Malaj, për analizën e saktë. që i bën të ashtuquajturës, levizje të dhjetoristeve të përmjerur. Jagua i PPSH i krijoi këto mostra që kanë 24vjet që sngopen me para dhe pushtet.

  Reply to this comment
 66. real May 11, 01:43

  Berisha eshte tradhtari,kurva,fytyra me poshter qe ka njoh historia e atij populli.Ekzekutimi I ketij felliqsire duhet Te behet shembull dhe ti konfiskohet.e gjithe pasuria

  Reply to this comment
 67. politkane kurva May 11, 05:20

  O njerez mos u beni budallenj se eshe femijet e kuptojn qe ne shqipri komandojn amerikanet as serbi as greku se po te ishte per kta 2 te fundit.kosova kurr sdo clirohej jo vetem kaq po do na merrnin edhe pjes te tjera.sa u hapen depot te ne shpertheu ne kosove mos kujton ndonjeri se qe rastesi???? Kot nuk tha safet zhulali kjo dosje nuk do te hapet kurr.po thoni shyqyr qe eshte fut amerika se te ishte per evropen do na kishin nda me kohe.nuk pjerdh njeri per salen e as per njeri nga kta tanet kta jan xholat.

  Reply to this comment
 68. kujtim May 11, 06:15

  TE GJITHE PO KOMENTOJME
  ASGJE REALISHT NUK BEHET
  HAM HAM HAM

  Reply to this comment
 69. skifteri May 11, 07:42

  *****Respekte VIKTOR MALAJ ,por kur do tu thyem qafen ketye DINOSUARVE te politikes grabiqare ?… si S.Berisha dhe F.Nano ,te rrasen ne burge te perjetshm (me qe nuk ka ligje per pushkatim ) ,tu sekuestrohet pasuria e vjedhur,ketyre dhe gjithe te tjerve .Keto mostra, hijena grabiqare , Shqiperin e kane shkatrruar me keqe se fashizmi e nazizmi,prishen fabrika dhe uzina me qellim per te lane popullin pa pune ,pa buk!.., krijuan nje prokurori dhe gjykata te korruptuara nepotike e familjare,per te mos u denuar kurre vete,prishen ushtrine shqiptare me armiqesin dhe poshtersin me te madhe !.. dhe shiten armatimet e saje 50 vjeçare te ushtrise shqiptare ne vite duke e kthyer ne toke te djegur, vodhen e trafikuan gjithe pasurit saj dhe te ketij vendi per vete familjen dhe me rrethin mafioz kriminal.SHqipria per 24 vjet eshte kthyer ne nje poligon prove shkatrrimi ,djegje ,vjedhje ,nje poligon provash eksperimentesh kriminale me te zeza te organizuara me qellim nga keta mostra ,qe I angazhoi ne politike te udheheqejes R.Alija mbase 90 dhjetes gjoja pluraliste por ne fakte keto u thirren ne skenen politike si hakmarrje kunder popullit per shkatrrim te pasurise 50 vjeçare te popullit te vene me mundime e djerse per ta varferuar popullin e shqiptar ne çdo çelize te trupit saj.Kjo ka shume rendesi te kuptohet sidomos sot te jemi me sy te hapur te kuptojme si driten e diellit ,misijoni e zi dhe rekrutimin e ketyre dy disonuarve,dy burrave shqiptar pa burreri,si misionar te krimit e shkatrrimit me te zi,faleminderit dhe nje here Vikteor Malajt .~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#

  Reply to this comment
 70. politika shqiptare May 11, 08:20

  Nuk e di cfar duhet me shume per ti hapur syte qorrave dhe shurdheve shqiptare,,qe i mbajne akoma qiriun ketij monstre, kriminel dhe i PA fytyre,ate qe i beri ky shqiperise nuk kishte per ta bere dhe serbi vete,, saliu ishte mallkim per shqiptaret,,

  Reply to this comment
 71. roda December 3, 20:37

  Para 90 e kish pastruar Partia,
  pas 90 e pastroj PD-ja.

  Reply to this comment
 72. LOVE P A R I S December 3, 20:37

  aman Sali ,qafsha ty dhe teseren tende
  aman hajde dhe njeher ne pushtet
  se vetem kur vjen ti futet ndonje ne burg

  rrasu perseri brenda Nexhmijen ? ?

  Reply to this comment
 73. demo December 3, 21:05

  Kokrra ,.antikomunistit ka qene,qe ne Vucidol !

  Reply to this comment
 74. Andrea December 3, 22:46

  Shprehja e Ramis Alise ne nje nga pleniumet e shpeshta te asaj periudhe ishte -Qe ne pluralizmin do te lejojme por,ne asnje menyre nuk do ju dorzojme pushtetin atyre qe rezuam me lufte per clirimin e vendit.Doni me per belulin prandaj komunistet zbatuan urdherin e partise per tu bere kapitalistet e keti rendi te ri qe me te drejte quhet shkerdhatokracia antikombetare shqiptare.

  Reply to this comment
 75. ne emer te popullit December 4, 08:05

  Nuk e kam menduar kurre qe Alia beri gabim me ndrrimin e Pushtetit pa gjak, por e keqja me e madhe eshte se ai na la aty ku ishim.Ne vend te Alise erdhi nje budall POLITIKAN si Berisha pa kurrfare njohurie per te udhehequr nje Shtet te rrenuar dhe ketu fillojne Historirat nga me te cuditshme, Tragikomödie e madhe ketij Populli te vuajtur si ne Komunizem dhe te ashtuquajteres dhe te trumbetuar me te madhe nga Vicidoli DEMOKRACI.Eshte interessante po ta merrsha vesh nga nje njeri i zgjuar politikisht se cfar i ngelet ketij Populli te beje me keta politikane kriminele te paskrupullt dhe teresisht te korruptuar.

  Reply to this comment
 76. maks December 4, 09:05

  ne ate koh nuk e mbaj mend ca plenumi ishte ai ramizi thoshte do dorzojm pushtetin politik po do mbajm ate ekonomik .dhe tani mos te na derdellisin kot ca pseudo dhjet-torista qe na sollen demokracine si ka mundesi qe u ndrua sistemi pa vrasje dhe ra saliu ne 97ten vdiqen mijra njerez

  Reply to this comment
 77. Une December 4, 09:12

  Ne kete pervjetor vetengushellohen mark-kar-uket,tartufet e te tjere shurrufullet,qe duan te dalin tines nga fundi i gropes,duke u vetepastruar me fshesen e shqopes per tere poshtersite qe i bene atedheut e popullit prapa shpines. Rrumpallet qe kane jetuar duke u zvarritrur ne gjerizet e kanalet,dhe u duket vetja ne maje te kodres,pasi i gezohen Sal-uk-ariut,dordolecit te demokracise,qe ishte me trup e shpirt ne sherbim te tiranise dhe shkaterroi vendin ne emer te lirise,qe Xeni e Gita te behen pa punuar boset e pasurise.Injoranca eshte e pafajshme,por ajo eshte e neveriteshme dhe e pafalshme kur sundohet nga djallezia e pamoralshme e Sal-uk-ari karrasduze-shpellarit,qe shpif, vjedh e vret dhe pellet dite e nate pas gardhit dhe qesh duke qare ne zyre e ne salle pasi ngre veshet e peshurret si gomari ne are.

  Reply to this comment
 78. Z/Kallami December 4, 12:41

  Pluralizmin sistemin e ri demokratik kapitalist e solli vetem sistemi qe do shkrumohesh
  Artikull qe duhet te futet ne arkvin e historise kombetare.Per te mos devijuar te nesermen ndryshej ne pershtatje te orekseve politike.
  Ramiz Alia me hapjen e partise ne organizatat baze ku komunistet do goditeshin(kritikoheshin) nga te jashtemit qe nuk kishin fare lidhje me partine.Ishte tradhetia,njikohesisht dhe hapja qe i behesh konsolidimit te partise e lidhun me popullin si mishi me thoin,do perfundonte flluske sapunit. Kushdo mund te shkonte ne organizaten baze,te kryente jashtqitjet,te ngrinte pantallonat e mbasi ti mberthente mire qe mos te linte “dyqanin” hapur te ikte si pa te keq nga aty.
  Partia ne kete gjendje ishte origjinal per nga rendesia dhe strategjia si nji leter hygjenike qe dushe pastrue prapanicen e vet.Nga ky minut e mbrapa nuk kishte asnji vlere.
  Ishin keto mbledhjet ne organizatat e partise qe ngriheshin komunistet dhe merrnin inisiativa kunder programit te partise.
  Ndersa ato te deklasuarit e te persekutuarit edhe pse ne keto kushtet teper te favorshme nuk guxonin te merrnin inisiativa demokratike-liberale e dinin cfare do i gjente, po si zakonisht strukeshin kerrusur me shterngim gjunjesh se mos trazoheshin e te hanin ndonji te papritur sic dinin vete keto me nji eksperience 50 vjecare diktaturen komuniste mbi kurrizin e vete.
  Z.Malaj i ben nji pershkrim fantastik gjithe kesaj historie “fame madhe” e joshur per tu pervehtesue nga i pa karateri Berisha i cili hap gjoksin si autori i ndryshimit te sistemit.Te cilin bashk me Nanon i karaterizon me nji pershkrim mjafte te goditur bukur karaterin e tyre.Qe do e percaktoj me dy fjale: Dy pinjollet gezonin e gezojne karaterin e pakarater.

  Reply to this comment
 79. vlora December 4, 13:06

  Po duan te na mbushin mend se Ramizi ishte ai qe solli ndryshimet? Po genjeni me qellim nese eshte ky targeti. Ramizi ishte skuthi dhe njeriu me I lig …

  Reply to this comment
  • Lleshi December 4, 18:10

   Ha…ha…ha… po prandaj dhe Shqiperine e gjeten vetem te liga …. !

   Heronj te rreme , vepra te rreme , produkte te rreme , rruge drejt zhgenjimit dhe katastrofes !

   Heronjte e rreme jane erresira !

   Heronjte e vertete , vepra te verteta , produkte te verteta , rruge drejt zhvillimit dhe progresit !

   Heronjte e vertete , jane vete drita !

   Reply to this comment
 80. Lleshi December 4, 14:57

  Majmunet shqiptare , qe arsimin qe i dha ish sistemi e perdoren per te mbledhur gjithe plehrat e antishqiptarizmit , i qine ne tru Lepa Brena me Rafaela Cara , reklamat me shale perjashta te televizioneve , ngjyrat e produkteve ne reklama dhe karremat e nderura ne grepat antishqiptare te shteteve te huaja !

  Sigurisht , kjo fushate trushpelarje , nxitej edhe nga brenda , duke sabotuar punen e tyre dhe eknomine e shqiptareve nga klika e shitur e Nexhmie dhe Ramiz Alise !

  Keshtu , me pak spiune , kete turme majmunesh dhe peshqish , e terhoqen per hunde , bashkekomplotistet e shitur shqiptare dhe te huajt !

  Sot , majmunet dhe peshqit shqiptare , nga hallet qe iu rane mbi kurriz , dhe kur pane se ne Europe , i priste tigani ne zjarr per t’i skuqur dhe jo Lepa Brena dhe Rafaela Cara me shale hapur , jane kthyer se si keto agjentura antishqiptare kane tallur k…oqet me b..ythen e tyre !

  Keta majmune dhe peshq , megjithsese me arsim tetevjecar , i rrejti mendja se jeta kishte filluar me ta , dhe bashke me “mencurine” e tyre hodhen ne koshin e plahrave dhe urtesine e te pareve !

  DO TE SHKRUAJA ME SHUME , SE TE PARET TANE NA I KANE LENE FORMULEN E ZGJIDHJES SE HALLEVE TONA ! POR ATA ISHIN NJEREZ !

  SOT KEMI VETEM MAJMUNE DHE PESHQ DHE DELE QE PRESIN ZGJIDHJET NGA UJQERIT ! PRANDAJ MOS BENI ZE FARE , PO XHVISHUNI NE KANATJERE DHE PRISNI SIPAS LLOJIT DIKUSH TIGANIN NE ZJARR , DIKUSH KASAPIN DHE HELLIN !

  KJO ESHTE AJO QE MERITONI DERI DITEN QE DO TE FILLOJE T’JU PUNOJE TRURI DHE TE BEHENI NJEREZ !

  NUK MUND TE RI PA E THENE QE JUVE ZGJIDHJET I KERKONI NGA QIELLI , QOFTE KY ZOTI , QOFTE UJKU I ULUR NE PIEDESTAL !

  NDERKOHE QE TE VJETRIT NA E KANETHENE SE ZGJIDHJEN E KENI BRENDA VETES DHE NE KRAH TUAJ ! NA KANE LENE “KUVENDIN” , KU CDO SHQIPTAR ISHTE “ZOT” DHE FLISTE MES “ZOTERVE” NE BAZE “NDERI” ! BENI KUVENDET TUAJA , LIDHUNI ME KUVENDET E TJERA , DHE DO TA SHIKONI SE ZVARRANIKET QE JU HIQEN SI UJQER DO TE MJEROHEN !

  Kjo nuk eshte PERRALLE , por eshte nder shkaqet kryesore , te luftes ndaj shqiptareve , pervec disa te tjerave !

  Reply to this comment
 81. hailander December 4, 21:02

  Keto foto tregojne qarte ,Sherbetorin e zellshem te diktatures komuniste dje!ndersa sot kllauni i demokrazis.

  Reply to this comment
 82. Drini i Bardhe nuk ka te ndale December 5, 07:28

  Gazete e dashur Dita ! Une si nje ish mesues e dij se sa e rendesishme eshte perdorimi i mjeteve per konkretizimin e mesimit per t’i bere njohurite e reja qe jepen , sa me te asimilueshme , edhe ne kete rast paraqitja e fotove te kriminelit Sali Berisha ne ato pozicione te kohes se PPSH , por amani sa me pak me paraqitjen e fotova te tije se na kuptoni drejt e kemi shume te veshtire edhe te lexojme edhe ta shikojme fytyreqenin Sali edhe ate tjetrin Fatos mutin !!

  Reply to this comment
 83. ali December 5, 15:29

  E sa me shijoi ky shkrim i mrekullueshem i z Viktor malaj !
  Saktesi mahnitese ne pershkrimin e ngjarjeve te atyre viteve !
  respekte z. Malaj !

  Reply to this comment
 84. xha Beqo December 5, 16:01

  Pune pellazgesh gjelle qensh

  Reply to this comment
 85. mirel December 5, 16:31

  Mendimi im eshte qe ndryshimin e ideoi Alia.
  Alia po te donte I kishte kaluar studentet te gjithe te shkopi I gomes, dhe renia e bustit te Enverit nuk do ndodhte, gjithmone nese Alia nuk do ishte per ndryshim.
  Protesta e studenteve ishte shume e bute.
  Studentet me shenjen e pare te forcave policore ne rruge u zbythen dhe ja mbathen me te katra rrugeve te qytetit student.
  Nderkohe ne Rumani ishte bere name dhe kishte mbi 100 studente te vdekur.
  Asnje student nuk mund ta perfytyronte kete skenar.
  Sado mundohemi ti bejme heronj dhe ti thurrim Lavde Levizjes se Dhjetorit, keto lavde jane te gabuara. Keto lavde u ngriten dhe u thurren vetem per interesat e usheheqjes se porositur te kesaj Levizjeje vetem per perfitimin e tyre personal
  Ju sherbeu si ure per pushtet dhe krim te institucionalizuar.
  Studentet nuk kishin as pergatitjen psiqike per nje levizje te tille demokratike politike, dhe aq me teper as pervojen apo traditen e nje levizjeje te tille.
  E kam theksuar dhe me pare.
  Kujtohuni kur iu vu emri “Enver Hoxha”, Universitetit te Tiranes, duhet te kete diference mujore nga dita kur Perurimi I Emrit te Universitetit
  mblodhi ne shesh qindra studente qe dolen per festimin e ketij emri. Me pas po keta studente dolen per Dhjetorin.
  Eshte e pamundur qe e njejta levizje te mbarti dy ide, njera pro dhe tjetra kunder.
  Jo se studentet sugjeruan dhe kerkuan me ngulm per venien e emrit te Universitetit Enver Hoxha, thashe dhe njehere -studentet nuk e kishin tradite apo culture studentore: protesten apo manifestimin, por studentet e pranuan natyrshem ate emer, qe tregon se nuk kishin ende, ne mos nuk kishin fare pjekuri politike per protesta demokratike.
  Keshtu qe cdo merite per levizjen, studentet mund ta meritojne vetem pse u perdroren si numer, por jo si thelb.
  Duam apo s’duam, Levizjen e beri Ramiz Alia.
  Ai e ndjeu ndryshimin dhe e lejoi, duke bere dhe nje akt te madh njerezor, per mendimin tim, ai evitoi gjakderdhjen dhe luften civile.
  Berisha e perdori kete ndryshim per pushtet personal dhe per te realizuar interesat e shefave per te cilet ai kishte kohe qe punonte, dhe qe ne fakt nuk ishin shteti shqiptar, por serbet dhe ruset.

  Reply to this comment
  • Liu December 5, 17:03

   Jam dakort me kete koment real, por dua te shtoj se Ramiz Alia nuk e beri me deshiren e tij, por nga halli, i detyruar se nuk kishte rrugedalje tjeter, mbasi ai regjim falimentoi ekonomikisht. Europa i vuri kushte per ta ndihmuar dhe ai beri keto levizje te detyruara qe te dilte nga situata por njekohesisht te mbante pushtetin. Ne rast se do ta dinte se keta persona qe emeroi ne krye te partive do ta tradhetonin une mendoj se ketu nuk do ishn vrare 100 studenta por dhjetefish.
   Nje nga njerezit me te besuar te tij ishte Berisha prandaj e vuri dhe ne partine qe do te perfaqesonte opoziten. Kryetaret e tjere te partive Godo, Gjinushi, Nano dihet se kush ishin. Pra meriten per ardhjen e demokracise e kane vendet e huaja, kurse studentet ishin turma e perdorur nga autoret e ketij skenari.

   Reply to this comment
   • mirel December 9, 15:23

    Dakort me ty o Liu. Pas kaq vitesh po komentojme prape per te njejten teme.
    Alia e beri i detyruar, eshte e vertete. Po kjo nuk ndryshon asgje. Alia mund dhe te kish vrare fare lehte, por predispozita e tij ishte ndryshimi. E kishte nuhatur vete me perpara.
    Per mua sot mendoj qe beri gabim qe dorezoi shtetin tek ca palaco. Ishte nje strukture e tere shteterore qe u shemb nga qurrashet dhe rrugacet. Asnje nuk kishte pushtet me shume nga shteti ne ate kohe. Te kishte zbatuar urdhera te tjera ushtria nuk do kishte trima rruges. Ndryshimi duhej, por Ramizit i iku nga dora.
    Ajo qe ndodhi me pas nuk ishte ndryshi, por shkaterrim total. Dhe ketu duket qe esthe dora e maskarenjve dhe tradhetareve. Ata nuk ishin trima para Ramiz Alise dhe para shtetit. Moren urdherat dhe garancine qe nuk do preken, dhe vepruan.

    Reply to this comment
 86. feliks December 5, 21:36

  Ne qe e kemi jetuar dhe pare, na duket sikur u ngjall nje i vdekur. Kush eshte i vdekur? E verteta. Po ky brez 24 vjeçar valle e kupton kete te vertete apo i bie drangalles? Si kudo dhe çdo ambjent, ka dhe ashtu dhe keshtu, por ketu ndahen njerezit nga moratjat. Beni mire qe shpesh ti thoni keto te verteta se harrohen , ndersa dikush ben sikur i harron. 8 dhjetori eshte date simbolike jo per partine demokratike por per shqiptaret. Prandaj me daten 8 dhjetor duhet te dalin ne shesh gjithe shqiptaret dhe te festojne ardhjen e demokracise pas 22 vjeteve.

  Reply to this comment
 87. fteri December 7, 08:44

  *****8 dhjetori eshte mallkimi me i madhe per shqiptaret ,kush nuk e kupton eshte nje fatkeqe per vete dhe per shoqerine .Por kush nuk e vlerson eshte nje tradhtar i kombit.8 dhjetori solli klasen politike me kriminale ne shqiperi,shkatrroi shtetin shqiptar ,shkatrroi dhe vodhen pasurine kombetare me zi se pushtuesi,pushkatuan me vdekje industrine shqiptare, gjithe zingjirin e fabrikave dhe uzinave te bakrit dhe kromit ,por edhe ne te gjitha anet e shqiperise qe punsoheshim qindara e mijra puntor shqiptar ,por me shkatrrimin e veprave industriale shqiptaret ngelen pa pune pa buke e ne varferi te plot ,kjo politike tradhtare e antikombetare e 8 -te dhjetorit solli internimin e gjysmes se popullsise jashte vendit .Grabitjen e prones ,shkatrrimin e ushtrise shqiptare ,krijoi shtresen e politikanve me te degjeneruar vjedhes ,vrases dhe te korruptuar .Shfrytezuesit me te pa meshirshem dhe pasur ne ballkan dhe ne bote me pasuri prrallore vila ,dyqane ,resorte luksoze per 23 vjet .Te gjitha keto pasuri jane vene me vjedhje,korrupsion,diskreminim kombetar,me mashtrime falsifikime ,me treg te zi qe kane bere kerdine dhe perseri po vazhdojne .Kjo qeverisje antikombetare ka bere qe masat punonjese te bejne nje jete te veshtir ekonomike.Grabitjet ,vjedhjet,perdhunimet ,dhe sulmete me arme dhe dinamite jane krime qe po shkatrrojne jeten e shqiptarve ,8 dhjetori eshte pa me te voglin MALLKIM ME I ZI PER SHQIPTRET,Kjo nuk eshte demokraci,por krim ,kush nuk e shikon eshte qorr,kush e shikon por nuk reagon eshte fatkeqesi. ######################################

  Reply to this comment
 88. DRENICA E KUQE December 8, 07:36

  Heronj te rreme ne Kosove kemi Fadil Hoxhen, Azem Vllasin, Mahmut Bakallin, Ibrahim Rugoven, Bujar Bukoshin, Isa Mustafen dhe te gjithe komunistat anti shqiptare te lidhjes komuniste te Jugosllavis ose te lidhjes se komunisteve te krahines socialiste autonome te “Kosoves dhe Metohise”… dhe pasardhsit e tyre te mjere!

  DRENICA E KUQE

  Reply to this comment
 89. ledio May 20, 13:30

  PLEHRA…thjesht PLEHRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply to this comment
 90. VERI December 12, 19:07

  I VETMI KOMENT QE ME KA PELQYER ESHTE KY I lEDIOS ..! SHKURT E SAKTE ..! TE “NGESHMIT “SHKRUAJNE AQ SHUME SA NUK E DINE AS VETE ..!

  Reply to this comment
 91. ED TIRONCI December 12, 20:36

  kam marre pjese ne ate levizje ..me sinqeritetin e nje 22 vjecari qe donte te ndryshonte boten.me mish e me shpirt.pa kuptuar makinacionet dhe prapaskenat e ketij kalimi te pushtetit de facto ne duart e te ashtuquajturve demokrate.tani mbas gati 30 vjetesh jo me ate shpirt ndryshimi bote..me ca floke ta bardha ne koke..kuptoj qe ishte thjesht makinacion i bere me regji te kastes se atehershme.ate nate kam qene tek godina 15 me sherbim ushtarak…kush ka qene student ne ate kohe e ka parasysh qe nje here ne vit i veshur si ushtar beje sherbim roje ne godinat perkatese sipas tipit te fakultetit.ekonomiku kishte godinen 15.beje 2 ore sherbim dhe 4 ore gjume.kur me erdhi radha mua rreth ores 10..iken dritat ..i fiken..te godina e gjeologji /miniera..thirrja e pare ishte ..KADARE KTHEHU TE NE..pastaj kuptohetdolen te gjithe te sheshi demokracia..dhe mbine si kerpudhat mbas shiut BLENDI GONXHJA DHE AZEM HAJDARI.BLENDI lexonte karten e helsinkit te te drjtave te njeriut..se nga e gjeti shpejt e shpejt te daktilografuar nje zot e di.duke kaluar ditet e pastajme..SHIHJE AZEM HAJDARIN nga i veshur si kepucar e tropojan ..ME PARDESY TE BARDHE..SALI BERISHA ERDHI TEPER VONE ATY..ILRI META AS KA MARRE PJESE AS EDHE NJE ORE NE ATE LEVIZJE…PASTAJ FILLUAN TE VININ PERSONA DHE TE FLISNIN NE EMER TE DEMOKRACISE…TIRANA E ATEHERSHME ISHTE 250 000 BANORE…DHE NE E NJIHNIM NJERI TJETRIN..E DINIM KUSH ISHTE KOMUNIST E BIR KOMUNISTI..ATA I MOREN FRENAT E KESAJ TE ASHTUQUAJURE LEVIZJE…DHE SOT GEZOJNE FRUTET E SAJ..POR JO NE KUPTIMIN POLITIK..NE KUPTIMIN EKONOMIK DHE OLIGARKIK…THJESHT ISHTE LEVIZJE E SAJUAR…KAM QEN PRESENT…ME VONE NE MARS IKA NE PERENDIM KU JETOJ DHE SOT…TE QOFTE DHEU I RENDE O RAMIS ALIA QE E LE PUSHTETIN NE DUAR BANDITESH..

  Reply to this comment
 92. fteri December 12, 20:44

  Studjova me vemendje shkrimin “Heronjët e rremë të dhjetorit ” Kjo më dha mundësi të njohë më mirë aktivitetin më të shëmtuar të kriminal të demokratoshkërdhatësisë në shqipëri . Ngjarjet jan reale ,siç jan përshkruar me mjeshtri veprimtaria e herove të rremë Sali Ram Berisha dhe Fatos Nano, mashtrimet e krimet që kan kryer pas v.1990 e deri tani ditë të zeza erdhën në shqipëri .

  Ju faleminderit Viktor Malaj për këtë vepër shkencore me të cilën u njohëm me mashtrimet e klasës politike e të Sali Berrishës që përshkruani ,

  Ju urojmë suksese në ndriçimin e veprave të tjera mashtruese e kriminale . Shkrime të tilla të vërteta ,na frymëzojnë se paskemi akoma njerëz të ndershëm që i shërbejnë kauzës vërtet të demokracisë ,dhe dashurisë mëtejshme ndaj popullit në rrugën e vërtet të fakteve kokëforta dhe ,urrejtjn po e paraqes me këtë poezi mëposhtme .
  Me respekt shoqëror -fteri –

  Ah,demokraci ,
  me heroi të rremë !
  Dhe shkërdhati Sali !
  sa të kemi prit !

  nuk e kemi ditë,
  se jeni aq te pa shpirtë,
  nëna mbet pa djalë ,
  loti s’thahet kurr .

  Na vrave na vodhe ,
  na hoqe çdo shpresë ,
  Popullin e mashtrove,
  e preve në besë.

  Na more pasurinë ,
  shpërdorove nderin ,
  E shite shqipërinë ,
  duke sharë Enverin .

  Enveri sa ishte ,
  e tundi këmborën ,
  frikë nuk kishte ,
  askujt nuk i shtriu dorën.

  Vdiq i zoti shtëpisë ,
  shtëpia u shemb ,
  N’ditët e demokracisë ,
  shpirti po na dhemb.

  Na u mërzit jeta ,
  nuk shohim dit të bukur,
  Gratë me shami të zeza,
  burrat me kokë ulur .

  me këto halabak ,
  me zor qëndrojm në këmbë,
  me ato plagë në zemër ,
  si thërrasim atdheut nënë.

  Popullit duan t’ia ngecin,
  këta herojtë e rremë ,
  për popullin mos t’tu hajë meraku !
  për ju Sali është ngrehur çarku .

  Nuk harrojmë gërdecin .
  as njëzet e një janarin
  Boll jetuat kodër më kodër ,
  do t’ju bëjmë muzik me lodër.

  Reply to this comment
 93. Konti Sbalta December 12, 21:10

  Keta bashkekomentusit i kane thene te tera c’ka bere Sali Berisha ;nga “mesimet “qe mori ne France nga “agjensit “e huaja te spiunazhit ,tek sherbimet qe i beri “Bllokut”dhe figurave te rendesishme te tij dhe shkaterrimin e vendit dhe te ekonomise e deri tek burgosjet dhe vrasjet e panumerta te popullit e te kundershtareve te tij!Prandaj ,8 dhjetori qe pruri ne pushtet ket kriminel eshte nji fatkeqesi per kete vend ashtu si 7 prilli i 1939!

  Reply to this comment
 94. Zhapiku December 12, 21:38

  WOW!!!0
  Se pari me takon te falenderoj tere komentuesit.
  Bravo dhe kapelen te gjitheve pa perjashtim feje,ideje dhe krahine.
  Se dyti,do kisha deshire te jepia shume detaje qarkulluese mbi lojen qe po ju behej shqipetareve pergjate kesaj periode por,me duhet te jap nje te veteme,me ate se si u fut ne kurth fati i shqiperise nga bazhibozuket,nga vemjiet,nga korbat,nga hienat,nga gjarperinjte,nga vampirat dhe çakenjte e sotshem me emrin demokrat,qe na fakt sjane gje tjeter veçse krimba oportuniste,servila,te paskrupult,njerez pa dinjitet dhe me moral jashte mase negatif dhe korrozif dhe doça apo kopila te shkalles me te peshtire dhe me te qelbur qe egzistojne mbi kete rruzull.
  Le te vime tek delet tona qe konsiston me kurthin:
  Me dhjetor te 1990 para se te shperthente pseudo revolta studentore (me nder i ha mune asaj qe beri rinia e 2018) ne shqiperi erdhi nje delegacion gjermano-austriak i cili kerkonte nga qeveria provizore ose me sakte qeveria urgjente personat qe duheshin te viheshin ne mbrojtie te posaçme jetike.
  Duke e ditur qe familjia e pare qe do linçohej ishte ajo e diktatorit,gjermanet ngulen kembe ti mernin ata nen mbrojtie,por duke pasur parasysh fenomenin rumun me çausheskun,austria u be garantjia e kesaj sigurie jetike biles per te shpetuar gjakederdhjien u be propozimi qe te vendosej nje alternative me dy tehe ajo e kalimit ne sistem drejtues stabilizim situate dhe jo politk apo multipluralist,nga ku,nge rrenjet e gjarprit komunist na u formua partia bis qe u quajt apriori demokracia nga ku dhe sistemi post demokratik,qe ne fakt ishte nje sistem qe siguronte nje shtet brenda nje shteti,pra ne siperfaqe dukej si perralle e ne realitet ishte terri dhe po e njeta skute diktature por kesaj rralle me pamjien e qullet apo e bute por me e eger se sa e hekurta.
  Si u realizua nje gje e tille pa terhequr vemendjien apo zgjuar vigjilencen e popullit,pra preokupimi i tij mos te fiksohej mbi post demokracine apo
  intra- socializmin u vune ne strategji tre pika:

  1) privatizimi i tere arsenalit ekonomiko-politiko-industrialo-llogjistik ku don te thote qe tere kapitali i vjelur nga ky aksion,ne fakt minim dhe sabotim i jetese shqipetare(pasojat ogurzeza te ketij vendimi i keni haptas mu perballe syve),pra ky fond i mbledhur (i vjedhur) ti kalonte si buxhet krijimit te partise “demokratike”,sepse dihet qe nje organizate apo parti apo asosiacion pa fonde te thata monetare eshte i deshtuar pa lindur.Dhe per mbajtien ne kembe te nje vemjie ndytese duhet nje kapital i pashtershem.

  2)krijimi i bankave fiktive apo provizore,sudjia e kompani,qe mernin parat e popullit me fajde (erqindje evolutive),blinin me po keto para te popullit tere pasurine e shqiperise,uzinat,depot,fabrikat,punishtet,minierat pa lene menjane arsenalin ushtarak,me 1991 nje sondazh studimi vertetoi qe shqiperia ishte vendi i 3 apo i katert qe dispononte sasi te pakonsiderueshme A47(kerkoni dhe do gjeni prova qe
  algjeria dhe libia,nigeria apo sudani sot e kesaj dite krenohen me to pa lene menjane kongon apo liberine).
  Domethene shqipetaret qe suleshin me fut leket me kredi spo kuptonin qe me leket e tyre po shisnin pasurite e tyre me nje çmim teper qesharak si shkembim perqindjie perfitimi qe ne fakt ju vidhej nga njeri xhep me oke apo me ton dhe nga krahu tjeter ju jepej me miligrame si nje lemoshe po nga xhepi tyre i çpuar,me sakte nga injoranca dhe uria e tyre babezitese shqipot futen pese leke ne nje xhep e nxorren miliarda nga xhpi tjeter,xhepa po te njejtes pantallon qe mbni shqipon te mbrojtur nga i ftohti po nga lakuriqesia.
  Shkurt qe ketu filloi otelloja shqiptariane,qe sot e kesaj dite ka lene hije te zeza per te ardhmen e ferrit shqipetar.

  3) duke pare qe situata politike po nxehej ne ballkan,dhe vullkani ballkanik ishte gati ne shperthim,u vendos qe te krijohej vetem nje pike tensioni,ku dihej me saktesi (si rezultat i konventes se 1908 dhe kongersi berlinit me 1878 mbi fatin ballkanik e sidomos ate shqipetar(hapni librat e historise qe te gjeni faktet) pra shfrytezimi i nje atdhedashurie ne dobi te vendosjies se nje shteti gogol ne mbeshtetjien e kauzes kosovare,nga ku rolin e “vellait te madh”do e lunte shqiperia me ne krye post demokracine,pra vellai me gjunje te pergjakur e kembe prere do ndihmonte vallain tjeter ne paterica nga ku, me 1991 me sakt ne shkurt ne gjeneve delegacioni i posaçem shqipetar ne vend qe te ngrinte problemin e shqiperise se madhe ngriti problemin e kosoves se pamvarur.Kur dihej qe shqiperia dilte nga nje agoni 600 vjeçare,me pare i takonte te braktiste nje pjese te saj duke kerkuar te mbeshteste dhe perkrahte pjesen tjeter,pra te merte persiper bamiresine karshi nje pale duke neglizhuar palen tjeter,kur ne fakt duhej te mbrohej dhe trumbetohej vetem nje kauze ajo e mbare shqiperise nga te kater anet e kufirit te saj te copetuar nga konferenca e parisit (sic pa dashjie del ne pah lapsysi makaron).

  vazhdimin e ketij kurthi koha e ka provuar sot me se qarti se askurre!!!

  Po te vazhdojme me gjate ne datajimin dhe shpjegimin e kesaj loje sa djallezore por adhe aq satanike,sa finoke por edhe aq tragjiko-cinike,del ne drite qe shqipetaret jane veglat e fatkeqesise qe po pergezojne apo perjetesojne keto dite si rezultat i ketij kali troje te aprovuar,miratuar dhe vulosur nga gjermani apo me aprovimin nen rogoz te europes pacifiste (parandalimin e gjenocidit mbas komunist,evitim derdhjie gjaku te panevojshem)vetem britania madhe kerkonte vendosjine e nje sistemi qeverisjie ne shqiperi ai senatoro-multipartiak (siç eshte dhoma e lordeve apo e senatorve) dhe jo assamble apo kuvend plitoko-multipartiake.

  Perralla studentent eshte nje pamflet teper i hidhur por edhe aq medioker,por per shqipot e uritur ne urine komuniste qe skishin as sy por edhe as tru qe te shihnin se çpo luhej mbi kurrizin e tyre,çfare menxyre po luhej qe sot e vuan klasa rinore nen efektin dramaturgjik rryma “studentore” lypsare 91″ e farketuar dhe pergatitur si vegla e komunizmit,formatuar per te rimbajtur ne presion dhe diktat te perjetshem baballaret dhe vellezerit e saj.
  Pra te ndjenin mesazhin e komedi-tragjedise ogurzeze ku shqipoja ishte njekohesisht,autori,regjizori,aktori dhe spektatori i saj,as qe behej fjale.
  Ja perralla apo fabula studentet,si e si qe te mbyste me heshtien korrik 1990,ku u vendos shfarrosjien njeher e pergjithmone te semendjies komunizmi me tere arsenalin e saj njerezor,propagandistik por edhe apollogjik,ndaj dhe amerika ndenji larg dhe sodiste ne heshtjie lojen sal berbytha berisha,nen marionetistin ramiz nexhmije abulla goxhjia,bijte e nexhit me ndihmen e sal berbythes u bene biznesmenet apo oligarket e pare shqipetare,shihni kronollogjine e aktivitetit te tyre tragetar (komercial) mbas 1990 e do shihni qe sot e kesaj dite ata jane qehllaret e shqipes.
  WOW fabula studentet!!!

  Reply to this comment
 95. MH December 12, 22:56

  Heronjtë e dhjerë të Dhjetorit .

  Reply to this comment
 96. Ana December 13, 08:16

  Analize e persosur!

  Reply to this comment
 97. KAVAJOTI December 13, 09:43

  Taman heroj te rreme te dhjetorit!!!Sali Berisha Komunisti
  i rrezikshem i Kombit Shqiptare manipuloi masakroi e sabotoi gjth Shqiptaret.Shpresojm ne se drejtesia do respektohet te jet e pa meshirshem per diktatorin Sali Ram Berisha!!!

  Reply to this comment
 98. Filoeuropiani December 13, 10:39

  Edhe nje litar qe e ka lene jashte Ramiz Alia (Firmosja ne gusht te 1990 te Deklarates se Kairos, Te drejtat e Njeriut sipas ligjit Islam Sharia nderkohe qe feja nuk lejohej ende me ligj!?) e qe e plotesoi Saliu me anetaresimin ne Konferencen Islamike pa pyetur partneret Euro-Atlantike.
  Tani te shohim Timonierin se sa e do Europen se si shume po i ul breket ne Turqi pothuaj cdo muaj…

  http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=25353

  Reply to this comment
 99. anticensurë25642654 December 13, 13:25

  HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ
  JU TË REDAKSISË PËRSE E KENI LËNË PA KOMENTE LAJMIN

  “Rama propozon Arben Ahmetajn ministër Shteti për Rindërtim”??????????????????
  APO SE KENI FRIKË SE DO TA ETIKETOJNË SI UJKUN ME MËLÇI NË QAFË??
  JO MOR JO!!
  AI KA PUNUAR SHUMË MIRË POR RAMA E HOQI VETËM E VETËM PËR TË PRURË GJAK TË RI E MISH TË BUTË!!
  po e mbyll se u bëra dhe unë si E them kapterri madhor që shkruan me shkornja të mëdha!!

  Reply to this comment
  • mirel December 13, 18:13

   I fshine komentet dhe nga Meta. Dava putanash dhe keta, kane 5 vjet qe i lepijne kembet Ramutit, do vazhdojne ta bejne, si servile dhe frikacake

   Reply to this comment
 100. mirel December 13, 17:56

  Cna i nxirni keto komente qe jane bere qe ne 2013..a kushedi.
  Pse nuk thua o Viktor qe Ramuti ishte dhjetorist i Berishes.
  Ky Ramut qe solli Mitatin dhe shet Shqiperine dhe mban ne pushtet kriminelet si GJushi , Ahmetaj e Gjiknuri.

  Reply to this comment
 101. Aaiu nga Selenic December 13, 20:29

  Ja cfare na sollen dhjetoristet,!
  Nje sistem ekonomiko shoqerore nuk permbyste me llafe boshe pore me rezultate !

  Na sollen Drgogen
  Na sollen Prostitucionin
  Na sollen shkatrrimin e te gjith veprave p[esdhjetvjecare,
  Na sollen Gjakmarrjen
  Vrfet Vellai vellan
  Baba Djalin
  Djali Baben
  Burri Gruan Gruja Burrin
  Na solli Korrupsionin
  Na sollet firmat piramidale.
  Na sollet Papunsine dukje shkatrruar 1 milion venbde pune.
  Na sollet verexhen
  Na sollet Errsiren ne arsim
  E zbrazet shqiperin duke u larguar kontigjenti i rinise.
  Na sollet te keqijat .!
  Te gjitha keto qe juve i sollet i konsideroni si suksese te dhjetoristeve.
  Ja keto jan fatkeqesite qe i sollet ne emer te “lirise” dhe te Demokracise.

  Reply to this comment
 102. Lili December 14, 09:08

  Ahahah! Po dell ne drite skenari i dhjetorit!

  Po viktor malaj nuk i ka ditur keto deri sot?! Apo i ka perkrah prej kur Ramizi i tha duhet me i perkrah?!

  Apo mos po e shohin si ne vitet 90 fundin e tyre e po na pregaditin prape skenarin e ´ndryshimevé po gjithmone ne ´duarte tona ´ sipas porosise te Ramizit?!

  Reply to this comment
 103. fteri December 14, 18:01

  Evërteta është se Ramiz Alia dhe Nexhmie Hoxha ,bënë marveshje në zyrën e Hekuran Isait,caktuan komunistin ekstrem Sali Berishën për kontrollin e PD-së.
  Ramiz Alia propozoi ,
  Rexhep Mejdanin ,
  Luftar XHUVELIN,
  dhe Kiço Blushin ,në postet kyqe,dhe si zgjodhi Eatos Nanon ,pasardhës të Adil Çarçanit.në Krye të PS-së.në debate të fshehura me dyer të mbyllura

  Nuk arrijë të kuptoi se përse Berisha ishte te .Ramiz Alia
  i thirrur në presidencë ,kur populli i Tiranës hidhte bustin e Enver Hoxhës !?….Berisha ka qenë te Ramiz Alia me 20 shkurt kur populli i tiranës po rrëzonte bustin.

  Pra Ramiz Alia ka krijuar pluralizmin ,ka pranuar ndryshimin ,dhe ka lejuar një opozitë të kontrolluar me komunistin spiun të UDB-së në krye për të shkatrruar e vënë zjarrin shqipërisë .Pastaj agjenturat e huaja bënë kërdinë duke shkatrruar ushtrinë ,ekonominë ,industrinë ,organizuan dhe kryengritje ,por populli e rinia nuk ju përgjigj ,as shumë intelektual të ndershëm ,ata nuk dhanë asnjë shenë reagimi ,edhe rinai që doli te studentët ishte me prapavijë agjenturash të huaja.
  Sigurimi kontrollonte çdo gjë deri te mosprekja e pardesyve të bardha.

  Reply to this comment
 104. fteri December 14, 18:15

  Evërteta është se Ramiz Alia dhe Nexhmie Hoxha ,bënë marveshje në zyrën e Hekuran Isait,caktuan komunistin ekstrem Sali Berishën për kontrollin e PD-së.
  Ramiz Alia propozoi ,
  Rexhep Mejdanin ,
  Luftar XHUVELIN,
  dhe Kiço Blushin ,në postet kyqe,dhe si zgjodhi Eatos Nanon ,pasardhës të Adil Çarçanit.në Krye të PS-së.në debate të fshehura me dyer të mbyllura

  Nuk arrijë të kuptoi se përse Berisha ishte te .Ramiz Alia
  i thirrur në presidencë ,kur populli i Tiranës hidhte bustin e Enver Hoxhës !?….Berisha ka qenë te Ramiz Alia me 20 shkurt kur populli i tiranës po rrëzonte bustin.

  Pra Ramiz Alia ka krijuar pluralizmin ,ka pranuar ndryshimin ,dhe ka lejuar një opozitë të kontrolluar me komunistin spiun të UDB-së në krye për të shkatrruar e vënë zjarrin shqipërisë .

  Pastaj agjenturat e huaja bënë kërdinë duke shkatrruar ushtrinë ,ekonominë ,industrinë ,organizuan dhe kryengritje ,por populli e rinia nuk ju përgjigj ,as shumë intelektual të ndershëm ,ata nuk dhanë asnjë shenë reagimi ,edhe rinai që doli te studentët ishte me prapavijë agjenturash të huaja.
  Sigurimi kontrollonte çdo gjë deri te mosprekja e pardesyve të bardha.

  Reply to this comment
 105. Adih December 17, 23:13

  Z Viktor ,keni haruar te citoni se Ramiz Alia e ka bere listen e gjate e nuk jane vetem Saliu dhe Nano ,por vazhdon lista edhe sot me kete Ramen .Por ishalla SPAK i ben synet te gjithe dhe te jete i fundit EDI RAMA KATOVICAR i Ramis Alise. ,se per ndryshe na mori dreqi ..

  Reply to this comment
 106. flamur alimerko December 21, 21:01

  si gazete komuniste qe jeni, pse nga i mbroni 50 vitet e gazepit komunist, apo per sport? nje regjim i qelbur si komunist duhej shembur e shkallmuar. Nuk kane pike rendesie format. E sigurisht dihet se ra vete se nuk kishte asnje lloj fuqie. (gjejeni teseren e saliut se late nam me kete gjasme te vitit 1968 e me foton e vitit 1994 si president. Kjo teser i takon nje komunisti te vitit 1989. Shihni kuotat e paguara.

  Reply to this comment
  • Katiu December 9, 14:41

   Për opinionin popullor fisi ALIMERKO është shquar si fis njerëzish fisnikë dhe me tru në kokë .

   Pooor , siç thotë edhe mënçuria popullore , s’ka shtëpi , pa hale dhe , sa më e madhe të jetë shtëpia, aq më e madhe është haleja .

   Flamuri që valvitet më sipër e që qelb dynjanë , është haleja e fisit ALIMERKO !

   Reply to this comment
  • mirel December 9, 17:14

   Shyqyri Alimerko eshte hero dhe deshmor i LANCL. Nuk i takon nje Alimerkoje te flasi keshtu.
   TI duhet te jesh dhiar ramist, se nuk ka mundesi, ose ke vene kastile kete mbiemer per te provokuar fisin Alimerko

   Reply to this comment
 107. Dhimbia e madhe popull. December 9, 17:00

  Fteri* komentues me shoke e shoqe athetare,ju lumte per qendresen,shprehur dhimbien sa ne mbrojtete aritieve te popullit tone,sa thon… Puna eshte si do shkohet me tej. Mjaft me PSEUDOT…
  Dhimbia e madhe popull.

  Reply to this comment
 108. usali ram serbiberishaj December 9, 17:10

  Nga 179 komentet ne kete artikull me terhoqi vemendjen komenti I pare I “opozitarit te cfilitur” qe thote shprehimisht qe serbet sollen ne pushtet:
  .
  1-Ata sollen Ahmet Zogun ne pushtet me arme ne Tirane

  2-Ata krijuan PKSH-ne

  3-Ata futen Sali Berishen ne 1990.

  **
  Duke se ky eshte ne fakt “celsi” I asaj qe ka ndodhur pas dhjetoristeve te dhjere ne 1990
  .
  Te merresh me serbet qe prune Zogun ne1924 eshte humbje kohe..Mjafton te shikosh videon e perurimit te shtatores tij nga Berisha qe e cileson Zogun antifashistin me te madh te vjen per te vjelle me kete humor criminal.
  .
  Ne fakt sot ne 2020 eshte I plote kuadri qe se si erdhi zogu I kurves ne 1924 nga Beogradi me Ruset e Bardhe erdhi dhe korbi serberishe nga Beogradi I ndihmuar nga Shtepia e Bardhe ( lexoni akuzat e Izet Haxhise me data dhe emra ..eshte e bolleshme)
  .
  Genjeshtra kriminale eshte pika 2 e opozitarit te cfilitur qe thote
  “”Ata krijuan PKSH-ne” dhe le ta analizojme me objektivitet:
  .
  Eshte absolutisht e vertete dhe normale qe PKSH u krijua ne nendor1941 fale ndihmes jugosallave por gjithmone harrohet pika kryesore qe eshte 99% e verteta e problemit:
  .
  Qe me pushtimin e Shqiperise 1939 dhe me luften italo-greke ne1940 spinazhi anglez ngriti nje qender te forte llogjistike ne Beograd..Dihet qe ne veren e 1941 ishte krijuar Karta Atllantikut keshtu qe angazhimi jugosllav ne Shqiperi ishte I ngakuar nga USA-G.B.
  Dihet qe ne vitet e luftes dhe pak vite me pas jugoserbet e shfytezuan kete pozicjon ne Shqiperi derisa Enveri I perzuri ne 1948..
  .
  Pra nuk mund te barazohet 3-4 vitet e luftes me miqesi e detyruar me jugoserbet me 35 vjet qe ishim ne lufte me ta..
  **
  Dhe eshte pikerisht ketu sekreti se neqofte se Enveri I perzuri serbet nga dera me shqelma ne1948 ata u futen nga “oxhaku” me ndihmen e Shtepise Bardhe ku lobi serb ne Amerike ne ate kohe ishte aq I plotfuqishem sa qe menaxhonte deri ambasadore te tipit Rajerson apo mergatqyqare te fuqishem si Elez Biberaj qe eshte ne fakt
  Sali Berisha I vertete I Amerikes

  Reply to this comment
 109. VATRA December 9, 22:33

  Diplomëm dhe grada shkence kanë mijëra psihopat por rezultatet shkencore të Berishës janë baraz me një mjek medicine të mjekësisë Europiane

  Reply to this comment
  • D.Abazi December 10, 02:40

   Ca thue ore Vatra ??
   Shkelqimi Sali Pordhes ne “medicine” erdhi si rezultat I sumelepirjes tij ne bodrumet e bllokut te udheheqjes se kohes.Nese je njeri normal ju lutem me jepni nje punim shkencor te tij sepse kane kaluar tre dekada dhe kurre nuk eshte publkuar ndonje punim I tij..Dhe nje palo disertacjon qe ka bere me shume jane perkthime dhe plagjature.Sa per dijeni ketij KARdjologu ne fund te viteve 80’ I vdiq ne duar per aresye banale I vellai I tij Selimi (ndjeste paste) Kurse ti po na I ngre ne nivel europjan.Suksesi I tij me I madh ka qene operacjoni kozmetik qe I beri te bijes jashte shtetit dhe si kompesim nderronte pampersat e nipit Hysni Kapos.ne Paris ect ect

   Reply to this comment
   • Spinoza December 12, 08:29

    Artikull dhe analize e perkryer pervec paragrafit te fundit ku grushti i shtetit ne shtator 98 u be per te demtuar goditjen amerikane kunder Serbise 99 pavaresisht se deshtoi nga nderhyrja amerikane

    Reply to this comment
 110. Kole Brana i Mokres December 10, 17:51

  Analuze dhe nje kujtese historike.reale.

  Reply to this comment
 111. ali hoxha December 11, 07:21

  o tori që do të dukesh sikur di sekrete dhe nuk di as gjërat botërisht të njohura. Azem Hajdarit iu hoq imuniteti për një shpullë në vitin 1992 nga PD-ja dhe për ngjarjet e pritës së Milotit që organizoi PS-ja kundër tij në shkurt 1998. Pra nuk iu hiq mandati i deputetit sikurse gënjen ti. Neni 55 për agjitacion e propagandë nuk u hoq në vtin 1990 sikurse gënjen prap, por u redaktua pjesa e dënimit me vdekje. Ke dhe nja 20 gafa të tjera që nuk po humb kohë t’i them. Nuk bëhet dot komunisti analist sepse shkruan për masën katundare.

  Reply to this comment
 112. Doda December 11, 11:37

  PPSHja iku ne vitin 92 se u nderrua sistemi ne te ter lindjen , shteti shqiptar tregtin e jashteme e bente me klering me jep krom te jap lend te par , pra nuk qarkunllote lek , kur lindja nderoi kurs ne dolem zbuluar se nuk kishim ku benim me tregti , se shteti para nuk kish se nuk mblidhte taksa si sot dhe ishte i detyruar te nderronte sistem , organizimin e nderrimit te sistemit e organizoj vet Ramiz Alia jo pa qellim hapi ambasadat para se te nderronte kurs shkoi per vizit ne Amerik ku u bisedua per nderrim kursi , u mirprit Bejkeri me ftes te qeveris , te ter ata qe gjoia organizonin protestat ishin njerzit e Ramizit te ter ata me pardesy te bardha , krijimi i partis demokratike u be tek shpia Eleni Pashkos tek rruga Elbasanit , ushtari PPSHes ruante tek dera se Leni Pashko ishte antare byros politike , ata ktijonin parti kunder PPSHs a e kuptoni çar esht bo, Saliu ishte njeriu me i besuar i Ramizit jo pa qellim e çoi Ramizi tek studentet , Azem hajdari ishte punonjes i policis gjoia bente shkoll per kepucar tek komunalja , vllai Azemit punonte ne komitet te partis ne tropoj , pra ishte Genc Ruli Gramiz pashko e jema antare byros politike ne at koh Genci babain gjeneral Genc pollo po ashtu , Neritan Ceka po ashtu i caktuar nga Ramizi , te tera u ben sipas platin partis punes , nese nuk do ishte dakort ai sistem , per nderrim kursi ai jetonte dhe nje mij vjet te tjera , por arsyeja ishte se me kushtetuten qe kishte nuk mund te vazhdonte me i vetem me ate sistem , kjo esht historia , lere çfar dalin ca zhulca e shesin pordh sot , kta jan qylaxhi perfitusa kan mar fleta lavderimi fallco .

  Reply to this comment
 113. Xhejms December 11, 13:29

  I sakte V.Malaj

  Reply to this comment
 114. Kole Brana i Mokres December 11, 13:34

  Nje shtese ju lutem:.Klasa jone politike.eshte me e liga ne bote. Ksq.

  Reply to this comment
 115. Nje shqiptar December 13, 11:21

  Shume e sakte dhe e argumentuar me fakte qe njihen eshte dhene tere kronika e nderrimit paqesor te sistemit nga Ramiz Alia. Nuk kishim heroj qe ben kete nderrim. Ata qene vetem anetar parije qe zbatuan udhezimet e Ramiz Alise. Viktor Malaj me te drejte len te hapur hulumtimin per te zbuluar edhe shume arsye te tjera, perse Ramiz Alia dorezoi pushtetin. Ne Shkoder ne tetor 1990 ne shtepine e Filip Shirokes ( sot Tradita) nje grup intelektualesh shkodrane themeluan ne fakt Partine e pare opozitare.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim