HISTORI / Duraj: Goditja e gjeneralёve parapriu asgjësimin e Mehmetit

Xhevdet Shehu January 28, 2015 14:11

HISTORI / Duraj: Goditja e gjeneralёve parapriu asgjësimin e Mehmetit

Vijon nga dje

Në këtë pjesë të tretë të intervistës me Qani Durajn kemi hyrë në fazën kulmore të tragjedisë së gjeneralëve shqiptarë: goditjen fatale që iu dha atyre në vitin 1974. Kush e përgatiti “Teorinë e rrëshqitjes” për të cilën u akuzua Beqir Balluku dhe pse ai pranoi të pushkatohej dhe nuk e tregoi se kush e udhëzoi? Pse u mënjanuan nga përpunimi i këtyre tezave ‘të zeza’ Mehmet Shehu dhe Petrit Dume? E vërteta mbi heqjen e gradave, futja e metodave kineze në ushtri dhe pakënaqësia midis gjeneralëve. Shpikja e termit ‘puçist’ si alibi për të goditur gjeneralët. A është e vërtetë se Enveri kishte parashikuar kthesën, domethënë përmbysjen e sistemit? Dhe së fundi: Pse i vrau Enveri gjithё shokёt e tij, kur fare mirё mund t’i mёnjanonte gradualisht dhe pa dhimbje, ose t’i bёnte pjesё pёr tё garantuar kthesën? Të gjitha këto në këtë intervistë.

– Sipas jush, kur filloi hakmarrja e Enverit ndaj “armiqve” të supozuar të tij brenda partisë dhe në ushtri?

– Pas Konferencёs së Tiranës më 1956 kundёrshtarёt u tulatёn, bёnё edhe autokritikё tё bindur se kishin humbur vigjilencёn ndaj armikut tё klasёs, ndёrsa rivalitetetet u fashitёn pёr t’u kthyer nё bindje absolute ndaj Enverit, nё unitet e nё garanci. Kjo vazhdoi deri nё vitin 1973, kur Enveri kaloi njё infarkt kardiak jo pa pasoja. Rivaliteti ngriti kokёn pёrsёri dhe shpresa nisi t’i pёrkedhelë rivalёt. Nisёn tё bёhen llogari dhe tё rigrupohen forcat. Kush do tё kishte partinё, ushtrinё dhe sigurimin, do mund tё kishte edhe pushtetin. Ky rivalitet nuk mund tё kalonte pa u vёnё re edhe nga zbulimet e huaja, qё vijonin lojёn e vjetёr me objektiva tё reja. Ishte koha kur bota kishte pranuar dёshtimin e Lindjes dhe kish projektuar kthimin e saj nё Perёndim. Era e demokracisё kishte nisur tё frynte. Fundi qe i pashmangshёm. Bashkё me ta edhe aktorёt e politikёs shqiptare i priste i njёjti fat. Kush do tё ikte i pari, do tё pёrcaktohej nga “metodika pёr pastrimin e rrugёs pёr atё qё pritej”, ku gjeneralёt dhe ushtria qё ata komandonin, shiheshin si pengesa mё serioze. Kёta gjeneralë qё pёr dy dekada i qenё bindur besnikёrisht Enver Hoxhёs, tashmё u ngjanin vjeturinave, qё duheshin flakur. Motivacioni puçist, do tё qe sllogani, qё ende i shoqёron. Po a ishin tё tillë?! Deri tani nuk ka asnjё fakt ta vёrtetojë kёtё. Njё puç ushtarak kёrkon minimalisht njё platformё politike ndryshe nga paraardhёsi dhe e dyta, tё ketё forca, mjete e njё skenar pёr realizimin e tij. Mbetet tё pranojmё se sllogani i “puçit”, qё u pёrdor dhe u amplifikua aq shumё nga Enveri, qe vetёm njё alibi pёr tё justifikuar masat drastike qё u morёn ndaj tyre dhe njё paralajmёrim pёr ata qё e kishin lidhur shpresёn me “grupin e gjeneralёve”.

– Është folur shpesh për “Teorinë e rrëshqitjes” që u përdor si argument për të goditur gjeneralët. Si është e vërteta?

– Pas vitit 1961 do tё niste puna pёr ta pёrballuar mbrojtjen e vendit me forcat tona. Kjo shihej si e vetmja alternativё pёr ta mbrojtur truallin shqiptar. Gjeneralёt u gjetёn para njё prove tё vёshtirё. Ideja e komandantit “gjithё populli ushtar” dhe “mbrojtja me çdo mjet e çmim e Shqipёrisё”, kёrkonin energji mendore e fizike, qartёsi, gjakftohtёsi, vendosmёri e largpamёsi. Mbi tё gjitha, kёrkonin angazhimin e mendimit tё specializuar ushtarak pёr riorganizimin e mbrojtjes sё vendit, duke u mbёshtetur nё mundёsitё reale tё resurseve njerёzore e materiale tё asaj kohe. Dhe pse nё parim ishin dakord, gjeneralёt u gjetёn para kёrkesave tё njё lufte ndryshe nga ajo qё u kishte mёsuar shkolla sovjetike. Parimi i raportit tё forcave, si kriteri bazё pёr tё llogaritur mundёsitё reale sipas drejtimeve e kapaciteteve, e bёnin tё vёshtirё kёtё ekuacion. Raporti i forcave i nxirrte inferiorё para çdo kundёrshtari, pa folur pёr superfuqitё dhe bashkёsitё e tyre ushtarake. Nёse gjeneralёt ia sugjeruan mendimet e tyre Kryegjeneralit, apo mbajtёn rezerva, kёtё nuk e di. Por Enver Hoxha pa u konsultuar

Qani Duraj, ish-shef i sektorit Ushtarak nё KQ tё PPSH

Qani Duraj, ish-shef i sektorit Ushtarak nё KQ tё PPSH

me Mehmetin, Hysniun, Beqirin, Petritin dhe ndonjё tjetёr, nuk mund t’i jepte jetё teorisё sё “rrёshqitjes” (tёrheqies strategjike), qё shprehte njё pёrpjekie modeste pёr tё pёrballuar nё vitet gjashtёdhjetё, superioritetin e armiqve tanё nё forca e mjete. Kjo teori e orientuar (miratuar) nga vetë Komandanti, mё vjen njёlloj si direktiva e lёshuar po nga ai, pёr shpёrbёrjen e njёsive partizane nё Operacionin e Dimrit 1943-44, duke lёnë evazive mёnyrёn e realizimit, qё mё shumё se t’i ruante, nё ndonjё rast i shpartalloi ato. Por teoria e “Rrёshqitjes” binte ndesh me tezat e Këshillit të Mbrojtjes, qё pёrbёnin dokumentin themelor tё strategjisё sё mbrojties. Dikush duhet t’ia ketë “kujtuar” kёtё Komandantit, qё i pari ta kritikonte si teori kapitulluese, duke ua kaluar pёrgjegjёsinё hartuesve tё saj.

– Zoti Duraj, gjatë bisedës që kemi bërë bashkë për këtë intervistë, ju vazhdimisht kini lënë të nëkuptohet se goditja e gjeneralёve parapriu asgjësimin e Mehmetit disa vjet më vonë. Si ta besojmë këtë?

– Nga analiza e punёs sё B. Ballukut, nё korrik tё vitit 1974, rezultoi se pёrpunimi i Tezave tё Kёshillit tё Mbrojties dhe materiali qё ai me grupin e tij kishin pёrgatitur, i qe sugjeruar nga lart. Ai i shmangu emrat dhe e mori tё gjithё pёrgjegjёsinë vetë. Por dihej nga kush i merrte urdhrat e direktivat ai. Pёr formulimin e teorisё sё Artit Ushtarak qё synonte, kishte krijuar njё grup pune me nё krye dy nga madhorёt e tij qё njiheshin si teoricienë ushtarakë me kulturё dhe mё pёrvojё nё fushёn e mbrojties dhe qё veçoheshin edhe pёr vlerat e tyre njerёzore. Materiali i pёrgatitur prej tyre iu dёrgua ushtrisё (komandave tё korpuseve dhe drejtorёve tё Ministrisё), tё cilёt pasi i studiuan dhanё me shkrim vërejtje e sugjerime. Rezerva kishte shprehur edhe Petrit Dume, i cili mё shumё se pёr vetë materialin, qe shprehur i “habitur” pёr “punёn konspirative” tё grupit tё punёs. Ndoshta pёr kёtё duhet tё ketё informuar Mehmet Shehun, ndoshta edhe Enver Hoxhёn, qё siç dihet, ngarkoi Hysniun dhe Mehmetin pёr ta parё problemin. Ballafaqimi formal pёr “stilin dhe metodёn e punёs”, zbuloi edhe mospajtimin e Petritit me materialin qё përgatiste grupi i punёs, pa dijeninë e tij. Nё procesin e analizave e masave qё pasuan atё ngjarje, tё tёrheq vёmendjen fakti: Pse kjo detyrё iu ngarkua Beqirit dhe jo Petritit, kur Petriti i kishte kapacitetet e nevojshme dhe ishte superior ndaj Beqirit? Ai pёrgjigjej edhe nё mёnyrё funksionale pёr pёrpunimin dhe zbatimin e strategjisё sё mbrojties. Po Mehmeti, a kishte dijeni pёr angazhimin e Beqirit, apo edhe ai qe anashkaluar?! Kёto asnjёherё nuk u mёsuan. Pёr njё ushtarak karriere nuk ёshtё e vёshtirë tё kuptoj se midis materialit tё Beqirit (antitezat) dhe Tezave tё Këshillit të Mbrojtjes pёr Artin Ushtarak Popullor, pёrpunuar nga Mehmeti, kishte ndryshime thelbёsore pёr konceptin themelor tё mbrojtjes sё vendit. Beqiri pranoi gabimin me dy fjalё dhe mё pas bёri “vuvin”. Bile me indiferentizёm shembullor e qetёsi biblike sfidoi zhurmёn fishkёlluese, qё e shoqёroi atё analizё. Nё njё situatё kritike pёr jetёn, ai mund tё deklaronte edhe se nga kush i kishte marrё porositё, gjё qё s’e bёri dhe kёtu e tregoi veten sa tё bindur aq edhe largpamёs. Gjeneralёt qё mbёshtetёn Petritin e Hiton, mё pas do tё pёsonin fatin e Beqirit. Pse?! Mёnjanimi i Beqirit prishi ekuilibret nё kupolёn e shtetit. Mehmeti me gjeneralёt u pa si njё rrezik real pёr krahun e Enverit. Likujdimi i tyre ishte njё domosdoshmёri. Pas vetvrasjes sё Mehmetit, njё nga kritikat e rrepta qё Enveri i adresoi, ishte e lidhur me njё leksion qё Mehmeti kishte mbajtur nё shkollёn e partisё, ku drejtore qe e shoqja. “Kush e autorizoi Mehmetin tё jap leksione mbi Artin Ushtarak, pa lejen time?!” Ajo mё shumё se kritikё qe njё pohim i paritetit absolut tё tij dhe i divergjencave nё mendime e qёndrime midis Mehmetit dhe Enverit, pёr mbrojtjen e vendit. Goditja dhe dёnimi i Beqir Ballukut, pёr momentin qe triumfi i mendimit ushtarak tё Mehmetit, qё mё pas do ta paguante me jetёn e tij. Enveri e vuri nё gjumë, duke i besuar mbrojtjen, i dha mundёsi tё zbatonte idenё e tij tё “mbrojtjes pёllёmbё pёr pёllёmbё”, e “sipas kapaciteteve”, qё mё pas ta kritikonte e dёnonte si sabotator, poliagjent e tradhtar. Prandaj dhe kam krijuar bindjen se goditja e gjeneralёve parapriu asgjësimin e Mehmetit.

– A është e vërtetë se heqja e gradave në ushtri ngjalli pakënaqësi tek gjeneralët?

– Po, është e vërtetë. Reforma e ideuar nga Enver Hoxha, pёr revolucionarizimin e jetёs nё ushtri e majit 1966, do tё ishte njё provё tjetёr e madhe pёr gjeneralёt dhe jo vetёm pёr ata. Reforma synonte dy gjёra tё mёdha: Vendosjen e kontrollit tё partisё mbi komandёn ushtarake, nёpёrmjet komiteteve tё partisё dhe rivendosjen e funksionit tё komisarit politik si dhe heqjen e gradave ushtarake si kusht pёr demokratizimin e jetёs nё ushtri. Direktiva u pranua nga tё gjithё, duke patur edhe rezerva pёr heqjen e gradave ku veç privilegjeve, shiheshin edhe premisa pёr shthurjen e disiplinёs nё ushtri e cila nuk do tё vononte. Edhe pёr kёtё reformё qenё bёrё konsultime dhe formalisht qe tёrhequr mendimi i gjeneralёve, qё, si kam mёsuar mё pas, qenё shprehur edhe me shkrim kundёr heqjes sё gradave nё ushtri. Kur reforma u shpall si vendim i Byrosë Politike, reagimi qe miratues (vetёm dy veta i dёrguan letёr Enverit). Por gjeneralёt u treguan mё tё zgjuar se Enveri. Pse e them këtë? Ata e ruajtёn gradёn e gjeneralit nё mendje dhe e demonstruan pa ndroje nё marrëdhёniet midis tyre dhe me komandat vartёse. Petrit Dumes nuk iu hoq grada gjeneral. Historia e regjistroi si “Gjeneral Petriti” edhe kur u pushkatua. Disa nga gjeneralёt u bёnё komisarë, pёr rrjedhojë edhe sekretarë tё KP. Ata dhe pse orientoheshin nga direktivat e partisё dhe praktikoheshin si punëtorë partie, realisht u gjetёn nё krye tё KP jo si sekretarë, por si gjeneralë, duke modeluar gjeneralin-sekretar, qё do rezononte edhe nё terren, ku sekretarёt e parё po modelonin sekretarin-gjeneral. Modelin e komisarit-gjeneral, apo sekretarit-gjeneral nё ushtri e nё terren e gjenin te vetë Enver Hoxha, qё mbante mbi supe detyrёn e Sekretarit tё parё tё KQ, Komandantit tё Pёrgjithshёm tё FA, Kryetarit tё Kёshillit tё Mbrojties, Kryetar it tё Kёshillit tё Pёrgjithshёm tё Frontit Demokratik tё Shqipёrisё, anëtarit (kupto kryetarit) tё Presidiumit tё Kuvendit Popullor etj.

– Cili ishte efekti i heqjes së gradave?

– Heqja e gradave dhe vendosja e udhёheqjes sё partisё nё komandё, bёri efektin e kundёrt. Ushtria u shthur dhe disiplina ushtarake pёsoi rёnie tё ndjeshme. Autoriteti i kuadrove, pёrfshi dhe ajo e ish-gjeneralёve u dobёsua ndjeshёm. Tutela e partisё u rrit edhe mё, mbi komandat e shtabet e njёsive. Shtabet humbёn nismёn dhe vetveprimin. Glorifikimi i punёs sё partisё, deri nё miratimin e planeve tё luftёs, zhvlerёsoi rolin e preku autoritetin e komandave e shtabeve. Kjo shthurje totale rriti numrin e dёnimeve penale nё radhёt e ushtarakёve, tё inkurajuara nga liberalizmi dhe shthurja e disiplinёs formale. Kёtё e favorizoi ndjeshёm edhe ulja e normave tё ushqimit, uniforma alla kineze etj, tё cilat motivonin parullёn e Partisё (Enverit) “ta bёjmё ushtrinё sa mё pak tё kushtueshme”. Kinezёritё do tё ndiheshin nё ushtri edhe pas prishjes sё marrëdhёnieve me ta. Oficeri i pikёs sё hapjes u kthye nё fshatar dhe bashkё me tё u fshatarizua e gjithё ushtria shqiptare.

– Vetiu tani vimë tek pyetja direkte: Pse i vrau Enveri gjithё shokёt e tij, kur fare mirё mund t’i mёnjanonte gradualisht dhe pa dhimbje, ose t’i bёnte pjesё pёr tё garantuar kthesёn?

– Etiketimi “puçist” i elitёs drejtuese tё shtetit shqiptar, mё vjen si skenar i mirёpёrgatitur nga ata qё ideuan dhe zbatuan kthimin e Lindjes nё Perёndim. Enver Hoxha e ruajti domenin e vet, duke sakrifikuar gjithё tё tjerёt. Bёri mirё apo keq, le ta gjykoi Historia. Enver Hoxha para se tё largohej nga “anija e tij”, mbyti gjithё ekuipazhin e urёs sё komandimit. Ky xhest edhe sikur ti ketё “shёrbyer Demokracisё”, ёshtё amoral, i paparё dhe i dёgjuar nё asnjё vёnd tё botёs. Nё gjithё kёtё histori makabre, mё ka bёrё pёshtypje urrejtia patalogjike, deri nё ekstazё, qё ai manifestoi ndaj shokёve tё tij. Kjo urrejtie e patreguar tё lё pёshtypjen e njё armiqёsie tё vjetёr, ndoshta qysh kur nisi lufta AFNÇ. Tё gjithё i akuzon si agjent dhe poliagjent, si sabotator dhe revizionist. Nuk u kurseu epitetet, qesёndit jet dhe tё sharat mё banale e tejet ordinere, qё do tё thot se urrejtia i kishte errёsuar llogjikёn, pёr ta parё e vlerёsuarё çdo gjё tё tyre me njё cinizёm therёs, qё shkoi deri aty sa i la edhe pa varr. Ёshtё njё praktikё mostruoze e padёgjuar. (Nuk e di nga e mori kёtё pёrvojё qё e ka vetёm njё sekt romё?) Njё mёnyrё pёr ti deklaruar tё zhdukur pa nam e nishan, varrёhu mbur, si tё anatemuar nga zoti. Jeta e Enverit nё pushtet shoqёrohet vetёm nga armiqёsia me shokёt dhe kolegёt. Tё gjithё antarёt e Byrosë Politike e tё KQ, tё gjithё gjeneralёt me tё cilёt kishte bёrё luftёn e tё tjerё shtetarё i pushkatoi dhe i burgosi pa mёshirё, si tё donte qё bashkё me sistemin tё likujdonte edhe dёshmitarёt e asaj historie tregjike qё do ta ndiqte pas.

Pyetja qё mё lind përputhet plotësisht me interesimin tuaj: Me gjeneralёt nё komandё, do mund tё realizohej ndёrrimi paqёsor i sistemit totalitar me atё demokratik, siç ndodhi? Do pranonin kёta veteranё tё luftёs dhe tё ushtrisё, besnikë tё atij sistemi, t’u merrej pushteti nga dora, qoftё dhe nga fёmijёt e tyre, siç ndodhi? Pёr t’i dhёn pёrgjigje kёsaj pyetjeje po sjell nё kujtesё qёndrimin e Haxhi Lleshit, Shefqet Peçit, Spiro Kolekёs, Rita Markos dhe ndonjё tjetri, tё cilёt kur u “tradhtuan” nga Ramiz Alia e u flakёn nga karriket qё mbanin, gjetёn forca pёr tё manifestuar besnikёrinё e tyre ndaj Partisё dhe shokut Enver, deri nё vetsakrifikim, duke u bёrё frymёzuesit e lёvizjes enveriste, si antipod i demokracisё sё brishtё. Po shokёt e tyre nё ushtri e nё shtet, qё u pushkatuan nga Enveri, do ta lejonin sistemin e ri tё vinte paqёsisht, si dhe erdhi? Po vetë Enveri, a do ta lejonte kalimin paqёsor, po tё qe gjallё?! Do pranonte qё shtatoren e tij ta tërhiqnin zvarrë?! Gjykoj se Enveri ka qёnё i ndёrgjegjshёm pёr atё qё bёri, i bindur se sistemi i tij kishte dёshtuar dhe, pёr dёshtimin e tij, nuk kishte bёrё pak edhe vetë me “reformat e dёshtuara”. I mbetej tё likujdonte edhe dёshmitarёt kryesorë tё atij sistemi, qё veças e sё toku i patёn dhёnë jetё atij sistemi. Nё “pazaret politike” qё mund tё jenё bёrё, duhet tё jetë kёrkuar qё reforma tё niste pas vdekjes sё Enverit dhe pasardhёsi i tij, tё qe njeriu i familjes, Ramizi de jure, Nexhmija de fakto. Pretendimi i Liljana Hoxhёs, nё njё intervistё televizive, se Enverit ia shpejtuan vdekjen, mund tё ketё lidhje me afatin e kthesёs sё madhe qё pritej tё zbatohej.

***

Nostalgjia për rusët

– A është e vërtetë se gjeneralët kishin nostalgji për sovjetikët dhe a ka ndikuar kjo në prerjen e kokave të tyre?

– Mendoj dhe kam bindjen se nostalgjia për për sobjetikët ka luajtur një rol të rëndësishëm dhe është përdorur si një argument i fortë për eliminimin e tyre. Dashuria e sinqertё pёr BS ishte njё dukuri qё pati pushtuar vendin, ndёrsa tek njё pjesё qe kthyer edhe nё nostalgji. Nё vitin 1964, kur ra Hrushovi e nё pushtet erdhi Brezhnjevi, Petrit Dume, nё atё kohё Shef i Shtabit tё Pёrgjithshёm tё Ushtrisё, erdhi me njё frymё nё Akdeminё Ushtarake dhe e komentoi atё ngjarje si njё fitore tё madhe, pёr tё lёnё tё kuptohej se qe larguar shkaktari i prishjes sё asaj miqësie me BS. Kёtё e dёshironim edhe ne tё tjerёt, qё nё atё kohё vazhdonim studimet nё atё institucion tё lartё ushtarak dhe qё e kishim patur ёndёrr shkollimin apo kualifikimin nё akademitё e BS. Sovjetikёt dhe pse u larguan paqёsisht, patёn lёnё pas frikёn e shpresёn e rikthimit. Koha tregoi se ata nuk u kthyen mё. Përkundrazi, nё planet tona tё luftёs, vlerёsoheshin si armiku mё i mundshёm dhe mё i rrezikshёm, sidomos nga ajri. (Gjykoi se ajo forcё madhore qё i pati detyruar tё largoheshin nga Shqipёria, i mbajti larg ujrave tё Mesdheut dhe vendit tonё). Nё atё kohё gjeneralёt tanё u treguan tё vendosur ta mbronin me çdo kusht Bazёn e Vlorёs dhe mjetet nёnujse me ekuipazh tё pёrbashkёt. Nё mbledhjen e fundit tё delegacionit ushtarak shqiptar nё Traktatin e Varshavёs, gjeneral Petrit Dume, siç pohon Rrahman Parllaku, mbrojti me dinjitet, me njё rustishte tё pastёr dhe pa iu mbajtur goja (ishte gagaç), qёndrimin e palёs shqiptare nё marrёdhёnie me komandёn e pёrbashkёt, duke plotёsuar detyrimet qё na takonin dhe kur pa qёndrimin mospёrfillёs tё palёs sovjetike, u largua nё mёnyrё demonstrative.

 

Vijon

Nesër do të lexoni:

Si u përgatit dhe si funksionoi skenari për eliminimin e Kryeministrit Mehmet Shehu?

Klanet në udhëheqjen e lartë të partisë dhe në ushtri dhe pse Mehmeti nuk kishte klan të tijin?

A është e vërtetë se Hysni Kapo u eliminua nga Mehmet Shehu dhe Kadri Hazbiu?

Xhevdet Shehu January 28, 2015 14:11
Komento

39 Komente

 1. plaku January 28, 14:18

  Di tju them se kur mbarova fakultetin na derguan neve ( 20 inxhinjere elektrike dhe 20 inxhinjere mekanike ) ne Zall Herr ku pas pese muajsh ” u beme ” oficera tankiste. Na morren shpirtin vetem me vrapime dhe asgje tjeter. Ne fund na dhane Diplomen e oficerit tankist pa hypur nje here ne nje tank.
  Me e bukura ishte se kur vajta ne pune ne Kombinatin e Drurit Misto Mame ne Tirane me cuan ne zbor ne Brigaden e pare ku me vune “shef i kompanise se zbulimit”. Hajde merre vesh se cfare lesh organizimi kishim ne ushtrine tone qe hidhte valle ne gojen e ujkut Imperialist. Gogoli ka thene : “Qesh midis loteve.”

  Reply to this comment
  • 21 January 28, 14:48

   I nderuar plaku

   shume here jam dakord me komentet tuaja por do te jepja nje keshille:

   kur nje personi si enverit I jane turrur nje kryqzate e jashtzakoneshme per ta mundur te vdekur,mos u bashko dhe ti…sa ishte gjalle I hengren ..une

   nqs do behej nje kampionat per te treguar te keqijat e atij sistemi te garantaj se do te dilja ne vend te pare.

   respekte !

   Reply to this comment
  • infermjeri i psikiatrise January 28, 19:24

   Po akoma 10 vjet rresht ti,o “plaku” ngele me kete historine e tankistit???
   Po ku kishte ngelur puna qe ti te ngisje tankun,o derdemen perderi sa TANKISTE ISHIN KAPTERRA ME RROGE,pra profesioniste??
   Ty te kishim vetem per te pastruar tankun nga balta,te na sillje uje dhe gjelle ne stervitje dhe ne do ta dish te verteten fare ti?
   Ja po ta them une:Ju rezervistet ishin 100 vete dhe ishit muslimane shumica!
   Ne ushtri domosdo qe e keni ngrene mishin e derrit,por rezervist ju vinte turp nga shoket e fshatit!
   Keshtu qe ne per 20 dite stervitje ne fushime benim furnizimin vetem me mish DERRI,se ju nuk e hanit(budallenj hesapi) dhe ne aktivet hanim mish te pjekur sa shqr[eshim!!!
   Dhe ty te ka mbetur zembreku tek ngarja e tankut!
   Po hyzmeqar te donim o teveqel,se aq tru kishe dhe ke!
   Po te ishe i mencur nuk do thoje per 10 vjet te njejten gje!
   Ik tani e kujdes se te HA DERRI!!!
   Nuk e ha gomari DERRIN!!

   Reply to this comment
   • plaku January 28, 20:30

    infermjeri i psikiatrise,
    Ne na dhane ne fund diplome ( dokument) zyrtar si oficer tankist dhe jo kapter tankist. Ne vend qe te na conin neper vende pune na mbajten kot per pese muaj duke genjyer vehten dhe shtetin. Nuk e kuptoj se cfare lidhje ka mishi i derrit ketu.Ne atje per pese muaj hanim vetem fasule dhe çaj me buke dhe mishin e shifnim me dylbi dhe prandaj benim kerdine ne fushat e kooperatives duke vjedhe misra dhe pjekur.
    Ne kishim nje ushtri leshi dhe kishim tanke T35 qe perdori Stalini ne betejen e Kurskut kunder gjermaneve ne vitet 1942 ose 1943. Ishte per te qeshur dhe qare njekohesisht. Hej mik, keto gjera i kam jetuar vete dhe nuk kam nevoje te me shpjegosh ti. A e di historine e brigades se pare ne lojen e dimrit ku humben ( vdiqen ) mbi 11 vete te cilet u gjeten ne vere kur u ngriu bora. Kam qene vete atje si komandatn zbulimi leshi. Ne gjithe diten vetem preisnim peme per ti perdorur naten dhe ne darke per dru zjarri se vdiqem nga te ftohtit.

    Reply to this comment
    • infermjeri i psikiatrise January 29, 13:36

     O nastradi mavriu!
     Po cfare dipllome te paskan dhene,o qyqar?
     Po ti nje kurs 6 mujor beje dhe titulloheshe oficer rezervist e jo oficer tankist!
     Ti sic duket as i ke pare me sy tanket,o derdimen,perderi sa thua se ishin tanke T- 35,kur ne fakt ishin vetem tanke T-34!!!
     Sa per ato perrallat me 11 te vrare qe ja fut zotrote,o shpifes i zgjebosur,nuk jane asnje e vertete!
     Jo 11 te vrare nuk kane qene,por as 11 te plagosur!
     Ne se ta mban SUMATRICJA nxirr ndonje emer te vetem nga keta te vraret dhe do shohesh se sa LLAPAQEN je!!
     Ti mund te vesh edhe ne varrezat e fshatit tend e te shenosh ca emra,por keta duhet t’i saktesosh me emer,mbiemer,data e vdekjes dhe vendi i vdekjes!!!
     Ik piji ilacet se do terbohesh me keq se je terbuar!!

     Reply to this comment
     • plaku January 29, 16:17

      infermjeri i psikiatrise.
      Aq me keq akoma ne se kane qene tanke T34 dhe jo T35, pra me te vjeter.
      Di te te them me siguri se dy nga ata 11 vetat e vdekur, qe i gjeten ne vere pasi shkriu bora ishin punetore te Misto Mames ku punoja edhe une. Njeri ishte makanik dhe tjetri saldator.
      Bile me kujtohet se ne luften e Kosoves qeveria shqiptare dha urdher qe te dilnin tanket tona ne kufirin me Serbine. Leshnin tym si dreqi dhe gjithe bota tallej me ato tanke kineze qe vetem tanke nuk ishin.
      More mik une tregoj se cfare kam jetuar dhe ti kerkon emra dhe mbiemra, se nuk kame pune tjeter ketune Zvicer. Ne se nuk beson kjo eshte puna jote dhe jo imja.

     • infermjeri i psikiatrise January 29, 16:44

      O plaku!
      Para se te replikosh ben mire te pish ilacet e trurit ndryshe do me pergjigjesh si KAU -PELES!
      Per tanket nuk behet fjale per TARGA,qe edhe mund te mos i mbash mend se jane shume,por emertimi i tankeve te ushtrise tone ishin te modelit T-34 e nuk ka te beje mbrockulla jote me pune numrash!
      Meqenese bie me kembet e tua brenda kur pranon se te 2 te vdekurit ishin puntore ku punoje edhe ti,a mundet,qe ti te mos u dish emrat kur u beka fjale per nje VDEKJE MASIVE????
      Je MASHTRUES plako,por me mua nuk e dredh dot bishtin me llogjike!!!
      Sa per tanket e vitit 1999,mos u lodh kot te japesh sqarime se pas 90-tes i gjithe ARMATIMI I USHTRISE u hodh ne plehra dhe askush nuk u bente sherbim!
      Sali Berisha dhe cakenjte e tij atehere mendonin se si t’i benin SKRAP ato e jo t’i mirembanin!!!
      Edhe sikur AKULL te rinj te ishin tanket ne ate vit,mjaftonin BATERITE E TYRE TE PA MIREMBAJTURA E TE PA KARIKUARA,pa folur per NAFTEN qe kelyshet e Berishes e vodhen dhe e trefikuan ne Serbi me cmime te kripura,qe keta tanke te mos leviznin nga vendi!!!
      Plako!
      Ngaterron kekun me byrekun zotrote!
      Ne kohen tone me mire u sherbenim ARMATIMIT E MUNICIONEVE se sa vetes!!!
      Ishte keshtu sic po te them une,pa USHTRIA E ASAJ KOHE U FUSTE DRIDHMAT TE GJITHE FUQIVE qe do guxonin te na sulmonin!!
      Ti do thuash:Kush na llogariste ne!!!
      Keshtu thonin edhe per Vietnamin e Veriut si francezet dhe amerikanet,por per 30 vjet LUFTE PUSHTUESE,ku perdoren te gjithe llojet e armeve vec BOMBES ATOMIKE,u detyruan te iknin me bisht nder shale pasi lane miliona ushtare te vrare!!!
      NUK KA ASNJE FUQI NE BOTE TE PERBALLOJE LUFTEN POPULLORE TE NJE POPULLI QE MBRON VENDIN E TIJ!!!

 2. koloneli January 28, 15:18

  Me jep kenaqesi deshmia realiste qe ben zoteria,sidomos kur kujtoj te njejtat gjera na i thonin te vjetrit tane qe ne vitet 70.

  Reply to this comment
  • Edi January 28, 16:05

   Zotëria nuk jep dëshmi sepse nuk jep fakte por vetëm spekullon. Nuk ka asgjë realiste tek ky artikull përveç mendimeve dhe ndjesive të tija personale.

   P.S. Nuk e kundërshtoj teorinë që ushtria mund të ketë marrë tatëpjetën si rezultat i këtyre reformave.

   Reply to this comment
 3. beni January 28, 15:33

  E kuptoj gazetarine por ama sikur u be kjo puna e enverit si dhalle e bajate!
  Hiqeni e mos ja shohim bojen te gjith ktyre islamikve komuniste qe e beri gjith popullin budall e nostalgjik per te per sa te jet jeta edhe 30 vjet ju garantoj qe do te ket gazetari per te!
  E filloj si fillim gruaja e koco kokdhimes dhe nuk po perfundojn cdo dit e sahat ne te gjith medjet!
  Paska qen biznez i kendshem me enverin e me laverin,nastradinin e lulzimin nexhmijen e shefkien,saliun e qaniun!

  Reply to this comment
 4. ante January 28, 15:53

  KY SHKRIM PARAQET NJE DUALIZEM SHPIRTEROR DHE LOGJIK. DUKE QENE MALLAKASTRIOT AI NDJENE DETYREN TE PASTROJE FIGUREN E M SHEHUT NGA AKUZAT E RENDA MIRPO 1.KU EDI AUTORI SE CKA I THENE XH KENEDI ARMENIT ANASTAS MIKOJANIT? 2.PO PSE ME MENDJEN E KASTROT MYFTARIT SHKON KY SE ENVERI ISHTE NJERI I OBORIT MBRETEROR 3 PO KU EDI KY ZOTRI SE PIKERISHT ATA GJENERALET QE IMITONIN TIMOSHENKON DHE ZHUKOVIN NUK DO TE ISHIN MBESHTETJA KRTYESORE PER RIKTHIMIN E RUSEVE…………………ETJ PO SI KA MUNDESI KU INSTRUKTOR I KQ HEDHE KUJTIMET E TIJ ME URREJTJE NDAJ E HOXHES KUR DIHET SE KA QENE VET SHUME AKTIV NE DEMASKIMIN DHE DENIMIN E “GRUPIT PUCIST” SHERBIMI INTELEGJENT AMERIKAN PASI KISHTE VENE NE DORE EMRAT E RRJETIT AGJETUROR RUS NE BOTE E INFORMOI ENVERIN NEPERMJET KANALEVE TE SPECIALIZUARA PER NJEZIT QE PRISNIN NE SHQIPERI VDEKJEN E TIJ PER TU KTHYER TEK MIQESIJA ME RUSIN ESHTE FAKT INJOHUR SE M SHEHUN NE POSTIN E KRYEMINISTRIT E VENDOSEN RUSET NE VITIN 1954……………..

  Reply to this comment
 5. emigranti January 28, 16:10

  Ik o Qano ik,ku te paskan qemtuar.Ne raste se ka vdekur, shko vuri nje tuf me lule Duro Shehut, se ai me Gafurrin kane qene shefa e jo ti ne sektorin ushtarak te KQ .tI nje instruktor ke qene dhe flet dokrra me kopetence.celsat e kashtes ke patur.

  Reply to this comment
 6. Kris 1 January 28, 16:27

  Teoria e rreshqitjes u zhvillua direkt me urdher te Enver Hoxhes dhene ne mbledhje te keshillit te mbrojtjes.Petrit Dumia ka qene ne ate mbledhje .Per te pare rezultatet jane bere disa stervitje me trupa ku ka udhehequr gjeneral Petriti.Per te gjitha ketoka materiale e protokolle ne arkiv
  Mendoj se lufta per pushtet ne kupolen e PPSh dhe orientimi kinez per krijimin enje konfederate ballkanike me ne krye jugollavine e Rumanine,kur ishte Mehmeti ne Kine nxiti luften ne kupole dhe gjunjezimin e ushtrise.
  Partia ne komande ,u hodh parulla dhe ushtria u mbush mekomisare te ardhur nga bujqesia per te kontrolluar kuadrin ushtarak me prirje puciste

  Reply to this comment
  • Partizani January 28, 16:39

   Ti kris 1 do beje mire te na spjegoje jo kush e tha “Teorine e Rreshqitjes”,se kete nuk e di ti,por se cfare permbante kjo teori po te zbatohej ne ushtri!
   Po na dilni tani te tere ju spurdhjaker,sikur paskeni qene prane Enver Hoxhes dhe dini cdo fjale te tij!!
   Nuk je as ti e as Qaniu kompetenti per te shkruar kaq shume ndodhi per nje kohe 45 vjecare,per me teper nuk keni aq nivel te gjykoni ENVER HOXHEN,MEHMET SHEHUN,Beqir Ballukun etj,etj!!
   Per gjerat MADHORE te nje shteti e te nje 45 vjecari,u takon te flasin e shkruajne KOMPETENTET e jo instruktoret e Shkolles se Partise!
   E di ti kris 1 se kush caktohej komisar dhe sekretar partie ne ushtri?
   Mesoje nga une:KUSH ISHTE I PA AFTE SI KOMANDANT E CAKTONIN KOMISAR!!!,SI KY QANIU,qe edhe krekoset se paska punuar ne KQ te PPSH-se edhe paska qene TRADHETAR E SPIUN!!!

   Reply to this comment
 7. feniks January 28, 16:53

  Zoti moderator!

  Qaniu per ushtaraket perfaqeson nivelin e SUDES tek piramidat financiare!!!

  Reply to this comment
 8. Vëzhguesi F January 28, 16:59

  Hahahaha! Perballe ketij Qani instruktorit qe pretendon se ka qene shef, ajo fabula tek skeçi i estrades se Fierit “Do me per Belul Gjeraqinen” mund te quhet e dale mode.
  Ky llafolog i mesuar ne shkollen e Fiqirete Shehut dhe i punesuar ne ate vend nga mallakastrioti Mehmet Shehu, i ngjan atyre gjinkallave qe kendojne ne behar dhe bien ne gjume letargjik ne dimer.
  Idete e Enver Hoxhes dhe mesimet e tij dhe te Partise ne ate kohe, ishin keta te paret, lejfenushet, aparatçiket e KQPPSH-es qe i benin jehone duke i propoganduar si busulla per ecjen perpara dhe per te çare rrethimin imperialisto-revizionist, madje edhe per mundesine e nje fitorje ushtarake mbi ta.
  Po Qaniu eshte plakur tani dhe ka harruar çka folur dhe shkruar dje kur firmoste ne borderone e KQ. Nese ka njerez qe duhet te ulin koken dhe te kerkojne falje per maskaralleqet qe kane bere, jane pikerisht soji i ketij aparatçiku qe ne sfondin pas fotografise ka patur biblioteken me veprat e Enverit dhe Mao Ce Dunit, pa harruar nja dy libra te Mehmet Shehut.
  Na bene komentin e ngjarjeve sikur ka jetuar ne kohen e Sulltan Muratit dhe po flet per rrethimin e Krujes si deshmitar okular.
  Me vjen keq por do ta them ate qe mendoj , keta jane edhe matufer edhe rrufjaner.
  Kujton se me nje gur mund te vrase dy zogj.
  Te pastroje veteveten sikur ishte nje lloj kronikani i tipit te Mevlan Çelebiut dhe te hakmerret me ata qe e lane vetem nje instruktor kete fare strategu qe rreshket te trajtoj ligjesite ushtarake te luftes per raportin e forcave apo teorite e luftes se mesymjes dhe te mbrojtjes. Sa shume sanço panço paska patur, nuk paskan te sosur.

  Reply to this comment
  • feniks January 28, 17:30

   Pershendetje “Vezhguesi F”!
   Ndaj te njejtin mendim me ty
   po ju tregoj me fakte e argumente te verteten,por keta mbrohen pas Qaniut sikur ky perfaqeson TRURIN SHKANCOR TE USHTRISE!!
   Ne thuaj se Qaniu eshte nje REZERVIST,qe nuk ia ka haber ARTIT USHTARAK,por keta meazallah se hane pyke!!!

   Reply to this comment
 9. shkrimtari January 28, 17:18

  Nje vjershe per enveristet ne DITA:

  CA ME SHUME E CA ME PAK
  ENVER DJALLI PRAPE SATRAP
  CA ME PAK E CA ME SHUME
  ENVER DJALLIN E MORR LUME

  Reply to this comment
 10. isi January 28, 21:27

  Ju thoni:Gjeneralet,me te cilet beri luften.E ke gabim!Enveri nuk beri lufte,nuk drejtoi lufte,por shfrytezoi luften e te tjereve,ndaj i vrau keta qorra,qe nuk e kuptuan as ne varr.

  Reply to this comment
 11. feniks January 28, 22:13

  E shoh qe ju interesojne duartrokitjet e ANTI KOMUNISTEVE-ANTI SHQIPTARE dhe jo te VERTETAT ME FAKTE,ARGUMENTA E DESHMI OKULARE lidhur me paranojat e nje anonimi ushtarak se Qani Duraj!!!
  Kenaqeni me SHPIFJET E NJE DELIRANTI dhe nuk pranoni qe ato t’i ballafaqoni me mendimin e kundert!
  Gjykoni gabim ne se kujtoni se do ju ulet vlera e MASHTRIMIT qe po publikoni,se po i besoni nje njeriu qe jo vetem eshte i PA AFTE USHTARAKISHT te argumentoje ato qe thote,por edhe i PA ZOTI te ballafaqohet me te kundertat e atyre qe shpif!

  E vetmja rruge e ndershme dhe e sakte eshte BALLAFAQIMI I MENDIMEVE TE KUNDERTA

  Reply to this comment
  • shkrimtari January 28, 23:42

   Beji te fala Ermal Hoxhes Rockfelerit shqyptar pa punuar asnje dite, ose Mikut familjar te Vezhguesit F. Argumentat do t’i gjesh tek Klani HOXHA i kokaines ne Xibrake, qe po vazhdon kauzen e Enverit me nje force te re revolucionare njesoj si me pare.

   Reply to this comment
   • Vëzhguesi F January 29, 21:01

    Hahahaha! O U. K!
    Boll mor hajvan se le kokrren e namit.
    Une mik familjar me hoxhate?!
    Do me detyrosh te vije te peshtyje ne surrat aty tek Taivani ne rastin me te pare qe te vije ne Tirane, o spiun burgu dhe sumelepires i bllokmeneve!

    Reply to this comment
 12. thanasi January 29, 02:30

  Vemendje:
  -Ka 3 dite rresht,qe botohen pjese te intervistes qe i eshte marre nje pensionisti ushtarak,qe e heq veten si ish shef i sektorit ushtarak prane KQ te PPSH dhe qe pretendon se eshte i afte te gjykoje veprimtarine e udheheqjes me te larte te Shqiperise qe nga 1941 deri ne 1990.
  Ai permend Tezat e Keshillit te Mbrojtjes,Teorine e Terheqjes, kopjimin e Mendimit Ushtarak Kinez,Manovrat e Enver Hoxhes per t’ia ngecur pergjegjesine te tjereve per hartimin e ANTI TEZAVE,Konferencen e Tiranes,Heqjen e Gradave,Organizimin e Kundershtareve te Enverit ne radhet e Ushtrise,Gjyqet kunder Pucisteve deri tek ELIMINIMI I Mehmet Shehut!!1
  Kuptohet qe trajtimi i ketyre problemeve kaq te RENDESISHME mund te behet vetem nga KUADRO MADHORE TE USHTRISE me AKADEMI USHTARAKE TE SHTABIT TE PERGJITHSHEM dhe te kene pervoje ne dretimin e NJESIVE OPERATIVE TE USHTRISE!!!
  Ne fund te fundit qe te jepet informacion i sakte lexuesve,ka nevoje te domosdoshme REFERIMI i materialeve te kohes,dokumenteve, deshmive te personave pjesmarres ne mbledhjet e shumta te organizuara per demaskimin e PUCISTEVE ne ushtri e PARTI si dhe dokumentet gjyqesore!
  Ndonese personi i intervistuar ben interpretime personale,te pa bazuara ne kohe dhe argumente,gje qe me siguri do te bente qe shume personalitete te ushtrise,me kapacitete te plota per te GJYKUAR SHKENCERISHT E OBJEKTIVISHT rrethanat dhe llogjiken e tyre ngjarjeve per pergjegjesite e personave perkates,do te jepnin mendimet e tyre ,CUDITERISH vihet re e kunderta!
  Komentet rreth kesaj interviste jane vertitur rreth sharjeve midis komentuesve dhe asnje koment serioz kompetent!!!
  A mund te besohet se asnje ish kuader MADHOR i ushtrise nuk ka marre mundimin te shkruante disa rreshta per keto insinuata qe i intervistuari Qani arsyeton sipas kokes se tij,pa u bazuar ne asnje fakt e argument???
  Perderi sa komentet(qe jane lejuar te botohen) merren vetem me KARAGJOZLLIGJE dhe pa pike serioziteti e profesionalizmi llogjika me e thjeshte te con ne dy perfundime:
  1-Ose redaksia ka censuruar replikat e mundeshme!!!
  2-Ose ushtaraket nuk jane te afte t’i kundervihen atyre c’ka thote i intervistuari!!!
  Ne se e para ka ndodhur,eshte TURPI i redaksise se gazetes,ndersa e dyta KURRE NUK MUND TE KETE NDODHUR se Ushtria Popullore Shqiptare ka patur ushtarake te zote me nivel shume here me te Larte se keta pas 90-tes,qe pervec dipllomave dhe certifikatave te huaja nuk kane drejtuar asnje SKUADER NE STERVITJE,sepse USHTRIA NUK EGZISTON!!!

  Reply to this comment
 13. Taku halabaku January 29, 04:57

  Qaniu eshte prototipi,perfaqesuesi dhe pasqyra e ushtarakut te ushterise popullore Shqiptare.
  Kuadrot ushtarake ishin ne 95%,te rasteve njerez me kulture minimale empirike,me inteligjence nen mesataren aq sa ishin bere objekt talljesh e barcaletash,shumica ishin me origjine fshatare dhe kishin mentalitet orintal-obskurantist.Edhe kuadrot qe mbaruan studimet ne bllokun e lindjes,nuk kishin ndnje nivel profesional te kenaqshem,mund te themi qe shumica ishin nen mesataren ose me poshte dhe kjo per arsye se nuk kishin baze studimore te shendoshe,por me nje arsim te cunguar e pa nivel.Sa per Enverin,nuk mund te flitet per njohje te artit ushtarak modern,pervec pak leximeve kalimthi,ai nuk ishte i afte te orientohej ne ate fushe,pavarsisht pozave qe merrte dhe llafollogjine qe perdorte.Duke qene se kuadrot ushtarake,ishin perfaqesues te shtreses jo fisnike,nuk e kishin te brumosur ne ndergjegjen e tyre, rendesine e sakrifices e te vetmohimit per detyren e shenjte qe ju ishte besuar e per te cilen paguheshin.Sidomos kur u hoqen gradat,kuadrot qe me pare fryheshin si “kaposhe”,u c’fryne keq e ju rane pendet fare,vinin ne shkolle ushtarake vetem qe t’i shpetonin jetes se fshatit.-Kjo ushteri e krijuar si me “pune vullnetare”,e edukuar me “orar te zgjatur”,me mesimet e ppsh,e sh.Enver,jo vetem qe ishte e paafte ushtarakisht,por ishte dhe antikombetare.Gjate periudhes 45,vjecare te regjimit totalitar,ushteria nuk u vu ne prove ne perballje me ndonje armik(pervec atij imagjinar) dhe per ironi,udhehiqej nga sllogani bajat “mbrojtja e atdheut eshte detyre mbi detyrat”.Kjo ushteri e betuar per te mbrojtur atdheun ne cdo kend,nga armiqte e jashtem e te brendshem,u shperbe brenda disa oresh,pa zbrazur asnje fishek,u tret si kripa ne uje,u shkatrua cdo gje pa nam e pa nishan sikur te mos kish ekzistuar kurre me pare.Kjo ushteri tradhetare dhe e pabese,me te cilen populli krenohej dhe i paguante me bujari,beri edhe nje te “mire”,-diskreditoi dogmaxhiun E.H.,me gjithe taborin e puthadoreve,tregoi qe ne ushteri duhet te kete hierarki dhe perberja kryesore e kuadrove duhet te jete nga familjet me taban e fisnike.Sot, tradhetaret ish-ushtarake kerkojne pensione suplementare,pa i vrare ndergjegjia fare,po fare ama,ne vend qe te mos ndjehen se ekzistojne,se po te ishte nje shtet dinjitoz,keta tradhetare do te ishin ne burgim te perjetshem(meqenese nuk e kemi ligjin me vdekje).-Per kete teme mund te shkruhen romane pa mbarim.Keto jane te VERTETAT ME FAKTE,ARGUMENTA E DESHMI OKULARE ! O JU,i vetequajturi @feniks,apo edhe te tjeret qe ngazellehen duke mbrojtur ush terine tone te PALAVDISHME, ndoshta tallen dhe ne nuk i kuptojme !

  Reply to this comment
  • plaku January 29, 11:11

   Me lejoni tju tregoj nje barcalete qe tregohej ne “shkollen 5 mujore te oficereve rezierviste tankiste ne Zall Herr.
   Oficeret e altilerise po benin nje provim dhe njerit prej tyre zgjidhja e ushtrimit i dha shifren Cosinus fi = 3,1. Dihet se ne rethin e Pitagores cosinus fija mund te jete maksimum 1. I thane oficerit se e ka gabim sepe cosinus fija mund e jete maksimumi 1, dhe oficeri ne fjale u pergjegj : “Ne kohe lufte, Cosinus fija mund te shkoje sa te duash, shef “

   Reply to this comment
   • roberto January 29, 13:25

    O nastradin! Akoma nuk i ke pire ilacet,mo???
    Ik shpejt se po vjen infermjeri e do te te fute nje gjilpere ne gjuhe qe te mos zgjohesh per nje jave!!
    Sheeeet,qen i zgjebosur!!

    Reply to this comment
  • feniks January 29, 11:57

   @ Analfabetit “Taku halabaku”!
   Krenohet populli qe ka halabake kaq te zotesi ty,qe jo vetem e pranon qe je halabak,por je edhe analfabet!
   Mesoje se nje here e mire se fjala “USHTRI” nuk shkruhet ” ushteri” sic ben ti fshatari pa toke,qe zborin e ke bere me pushke druri.
   Kur duhet te kundershtosh dicka qe e konsideron te gabuar,njeriu i mencur dhe me kulture jep FAKTE DHE ARGUMENTE e jo SHARJE E SHPIFJE sic ben ti,halabaku!
   Qe te japesh vleresime per ushtaraket e SOCIALIZMIT,bujrum,ja ku e ke nje te tille ,me emer,mbiemer ,fotografi,i porezantuar si koke e madhe e MENDIMIT USHTARAK SHQIPTAR DHE ATIJ BOTEROR,pra ja ku e ke autorin e kesaj interviste,qe flet per ate kohe,qe ti SHAN!
   Jeoi atij PERGJIGJE e jo mua apo shokeve te mij qe as na njeh e as ke aq TRU qe te na vleresosh!!
   Ballafaqohu me ato cfare deponon Qaniu dhe o LAVDEROJE ,o AKUZOJE!!
   Qaniu ka drejtuar luften e PPSH kunder PUCISTEVE dhe ne vend qe te pranoje POSHTERSITE E TIJ te asaj kohe,na del tani si KAPOSHI NE MAJE TE PLEHUT e na ben moral!!!
   Hidhu Taku halabaku e perballu me kete ish ushtarak te kohes se QEPES E TE HUDHRES!
   Mos kujton ti halabak se te gjithe ushtaraket e ENVERIT kane qene kaq te PA AFTE E AQ TE DJALLEZUAR sa ky Qaniu???
   Se cfare kemi bere ne ushtaraket e USHTRISE POPULLORE,nuk ngeli ta vleresosh ti!
   Ate e ka provuar koha,qe per 45 vjet GATANTUAN PAPREKSHMERINE E SHQIPERISE NGA NDONJE AGRESION I MUNDESHEM!!!
   Ti je nga ata pinjolle, qe edhe LUFTEN NACIONAL-CLIRIMTARE e perbaltni,se prinderit tuaj nuk i lidh asgje me kete lufte,se bashkepunonin me PUSHTUESIN!
   Keshtu eshte e tepert te konsumoj kohe e mendje per te te mbushur koken tende BOSHE dhe ANTI SHQIPTARE!!!
   Te fala kapterr Qaniut!!

   Reply to this comment
  • Elpiniqi January 29, 13:48

   Ky Taku halabaku,sec po na mollois ca gjera qe as Ushtari i Mire Shvejk nuk mund ti shkoqise dot!
   Shan mavria me boje Enverin,por pa dashur i shpetojne ca llafe,qe verteton se BURGUN E ENVERIT e paska patur pak!
   Ja si e ka kuptuar ky MERHUM demokracine sot:
   -“Sot, tradhetaret ish-ushtarake kerkojne pensione suplementare,pa i vrare ndergjegjia fare,po fare ama,ne vend qe…… te mos ndjehen se ekzistojne,se po te ishte nje shtet dinjitoz,keta tradhetare do te ishin ne burgim te perjetshem(meqenese nuk e kemi ligjin me vdekje).-Per kete teme mund te shkruhen romane pa mbarim.Keto jane te VERTETAT ME FAKTE,ARGUMENTA E DESHMI OKULARE ! O JU,i vetequajturi @feniks,apo edhe te tjeret qe ngazellehen duke mbrojtur ush terine tone te PALAVDISHME, ndoshta tallen dhe ne nuk i kuptojme !
   HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA,opo HAAAAAAAAAAA opo HYYYYYYYYYYYYYYY,qyyyyyyyyyy!!!
   Po mire,o halabak qe thua se duhet te shpalleshim tradhetare e te denoheshim me vdekje,po a nuk na thua se edhe ENVER HOXHA kete pune beri me KERMAT si ty apo yt ate???
   Te gjithe TRADHETARET dhe spiunet i BURGOSI,PUSHKASTOI,I VARI NE LITAR,I INTERNOI etj!!!
   Pra ku eshte ndryshimi ketu???
   Pra ti,o merhum i jep te drejte ENVERIT qe TRADHETAREWT duheshin PUSHKATUAR!!!
   Po keshtu beri edhe ai:GJYSMEN E LEKUT PAS KOKE U DHA!!!
   LAVDI HEROIT KOMBETAR ENVER HOXHA!!!

   Reply to this comment
 14. [email protected] January 29, 11:28

  Se sa i zgjuar dhe se sa i zoti ishte Enver Hoxha, per kete mjafton te pranojme se u futi gishtin te gjitheve, pa e kundershtuar kush. Edhe kur pushkatoheshin, therrisnin: Rrofte Partia! Rrofte Enver Hoxha! Ngriti nje popull te tere kunder kundershtareve te tij. Dhe sa here qe pushkatoheshin kundershtare te tij, aq me shume rritej respekti ndaj tij. Kjo eshte e verteta. Dhe i “detyroi” te gjithe, nga Tropoja deri ne Konispol qe ta qanin me zë diten e vdekjes. Edhe ketyre “trimave” qe komentojne ketu, po te ishte gjalle nuk do te shkruanin keshtu, se do te mund t’ua kendonte kengen. E gjejne te vdekur Enverin, dhe disa bejne te mençurin, historianin, ushtarakun, politikanin dhe trimin. Po te ngrihej qofte edhe nje jave nga varri, pa do ta shikonin keta te zgjuarit se sa u vlen lekura. Enveri mbetet ENVER.

  Reply to this comment
 15. NAN MYZEQARI January 29, 14:10

  Enveri u mundua te bente KOMB. Fundi tregoj qe gjerat e tjera ishin piramida.

  Reply to this comment
 16. ortes January 29, 14:51

  Ky pensionisti Qani na thote se GODITJA E GJENERALEVE PARAPRIU ASGJESIMIN E MEHMETIT!!!
  Dakort deri ketu!
  Po GODITJES SE GJENERALEVE……KUSH I PARAPRIU???
  A mund te na thuash ndonje gje ti zoti pensionist ushtarak???
  Enver Hoxha nuk ishte kaq BUDALLA sa mundohesh t’ia paraqesesh ti djallezisht sot brezit te ri!
  SEKTORI USHTARAK prane KQ te PPSH grumbulloi informacione te shumta nga organizatat e partise,per gjithcka kishin folur,vepruar dhe dokumentuar te gjithe ata qe u dyshuan si PUCISTE!
  Mbi kete baze,ti,Qani si shef sektori hartove permbledhjen e te gjitha materialeve te ardhura dhe i propozoje udheheqjes se Partise,qe personat ne fjale duhet te diskutoheshin gjeresisht ne te gjitha ORGANIZATAT BAZE TE PARTISE NE USHTRI e deri ne Komitetin e Partise se Ministrise se Mbrojtjes!
  Nga keto mbledhje u grumbullua nga ju si SEKTOR USHTARAK(apo jo Qani) nje material me te dhena disa here me te shumta se ato me pare,ku njerezit denonconin cfare kishin pare,degjuar dhe dyshuar ne fjalet dhe veprimet e te dyshuarve!!
  Unanimisht u propozua qe keta PUCISTE te PERJASHTOHESHIN NGA PARTIA,TE DEMASKOHESHIN SI PUCISTE NE MBLEDHJEN E PLENUMIT TE KQ te PPSH dhe ne AKRIVIN ME KUADROT MADHORE TE USHTRISE NE DURRES!
  Sektori ushtarak(pra ti Qani) organizuat edhe nje degjim te fjales se Enver Hoxhes ne plenumin e 10 te Partise ku demaskonte hapur tradhetine e PUCISTEVE,ne kinemane e Shkolles se Bashkuar ku ishin prezent ne radhen e pare te karrigeve edhe Petrit Dume,Hito Cako,Rrahman Perllaku etj!!!
  Ne fund te degjimit te gjithe pjesemarresit ne salle DUARTROKITEN DHE ME OVACIONE THERRITNIN :PARTI-ENVER,JEMI GATI KURDOHERE!!
  PUCISTET NE LITAR!!! etj,etj!!!
  Epo keto mitingje i organizonte sektori yt,pensionisti Qani,prandaj keto duhet te na thoje ne fillim,se per keto ti je deshmitar,organizator,perpunues i spiuneve qe te shfrynin kunder pucisteve edhe gjera te sajuara per te treguar besnikerine e pa tundur para partise dhe shokur Enver!
  Shkurt te SHPETOJE KOKEN TENDE DHE VENDIN E PUNES!!!
  Ja me keto te dhena u mbush DOSJA GJYQESORE E PUCISTEVE dhe doemos qe Gjykata nuk mund te vendoste ndryshe vecse me PUSHKATIM per te gjithe keta!!!
  Sic e sheh pensionisti Qani ,MOS NA U HIQ si i PAFAJSHEM,si Gjynahqar dhe i ndershem ne tere kete mesele!!
  Ti je me FAJTOR se ata qe SHPIFEN,DESHMUAN ne gjyq kunder tyre,se me INSTRUKTIMIN E TYRE U MUAR PARTIA,pra sektori yt,o pensionisti Qani!!!
  Nxirre GELBAZEN tende nga bronket e semura kanceroze dhe hapju publikut per BEMAT e tua dhe te kolegeve te tu,qe u dhate DOREN E FUNDIT PUCISTEVE qe te shkonin ne gjyq me shpatulla per muri!!
  Si mund te dalesh ti sot e te na tregosh llogje kavaje kur,te pakten duhet te HESHTJE???

  Reply to this comment
 17. Taku halabaku January 29, 21:13

  @feniks,u ngrite nga hiri,e u bere hi, ose u ngrite nga hici e perfundove ne hic,ndryshe e sakte, dole nga plehu e perfundove ne pleh !- Qe kuptohesh prej se largu,qe je nje ngritje e sforcuar prej katundi ne kasaba,nje fakir i trembur por edhe i tredhur(nga trute)!-Kerkon ballafaqim me mendimin e kundert,’argumenta e deshmi OKULARE etj.shprehje pa lidhje llogjike.- O komentusa,mbushjani mendjen ketij te tredhuri nga trute,t’i kuptoje mire ato qe lexon dhe pastaj te hidhet ne ‘zulem’ e te kallaise c’i thote bardhaku !Tregoini @feniksit,gjurmet, se ujku ka vershellyer me kohe.Sipas myteber @feniksit,ANTI-KOMUNISTET qenkerkan ANTI-SHQIPTARE,bir selman i nenes c’te te qaj me pare,gomari te pordhi ti po mbledh litare,bir feniks i nenes,dulles i ke ngjare,zbrite nga katundi, qelbe kasabane,hiqesh si i ndershem,me sume te care [email protected],je prosti fiks,-sepse neper shkarravitjet e tua te pakuptueshme,ke bere dy-tri oke gabime ortografike/drejshkrimore.Ndersa per @elpiniqin,mund te them me gjuhe te ‘moderuar’ sharabajge,qe ne vend te trurit ka tumor !

  Reply to this comment
 18. Vëzhguesi F January 29, 21:20

  @ Taku Halabaku!
  Per mua edhe pse nuk kam pasur dhe nuk kam kurrfare lidhje me ta, ushtaraket kane qene dhe jane njerzit me te nderuar te shoqerise shqiptare
  Nga menyra si shkruan me ngjason ose me nastradinin, por me teper me gomarin e tij.
  Po ta them qe ta dish se nuk te ka shkuar ne mendje se mund ta prisje kur zhgarravisje budallalleqe apo qenlleqe te tilla antishqiptare.
  Ish ushtaraket e ushtrise shqiptare, ishin dhe mbeten pjesa, per te mos thene shtresa me vitale, me e respektuar e popullsise shqiptare.
  Dhe kjo jo pse ishin me uniforme, por per mundin, djersen dhe sakrificen e tyre njerzore, qe plehra si ty kerkojne t’ia injorojne.
  Kur halabake te sojit tend hargaliseshin dhe zgjidhnin bursat e studimit edhe pse kishit te njejtin arsimim te mesem, vetem dhe vetem pse ishit pjelle e sherbetoreve te zellshem te nomenklatures se kuqe dhe e dashnoreve te tyre, ata pranonin te privoheshin nga te gjitha te drejtat njerzore dhe jo vetem te moshes, per t’i sherbyer vetes dhe atdheut.
  Ti mor injorant, qen bir qeni duhet te dish se ushtri qe nuk u provua pas luftes se dyte boterore nuk kishte vetem Shqiperia, por dhe fqinjet tane dhe me gjere ne rajon.
  Por nese te tjeret jane trajtuar dhe vazhdojne te trajtohen per sakrificat e tyre te njejta njerzore, si roje te lirise dhe atdheut tyre, ish ushtaraket tane jane diskriminuar dhe vazhdojne te diskriminohen, pa kurrfare reagimi legjitim, qe duhej te bente ty dhe ca qe lehin si ty, jo vetem t’i respektonit por dhe te dhisnit gjak rrace lepujsh.

  Reply to this comment
 19. Taku halabaku January 29, 23:52

  Keqardhje per @vezhguesi F! me mire po te quaj @vezhgues Fenda,jo per kompliment po sepse c’fryn pa zhurme e qelb me shume, karrakteristike kjo e vezhguesve vigjilente te kohes se dulles.- Nga disa komente alla kooperativiste,qe ke postuar me padurim ne kete forum,duket ashiqare qe je me mendime te perzjerra dhe me trurin rrathe rrathe si bajge [email protected] v.Fenda,neper shkrimet e tua plot me kercenime e hakerime,sec’ka edhe nje si bicim erosi ndaj ushtarit te patrajtuar per sakrificat NJEREZORE,(kete lloj shprehjeje vetem ti Fende e kupton).Per te miren tende do bejme sakrifice,e do t’i trajtojme,qe te shkosh i nanurisur kur te te therrese AI !- Sa per te dhjere gjak e rrace lepurash, e pa bota mbare se kush ishte,ishin ata, ishe ti qe sot lypni pak respekt e pak leke.Ti s’ke faj,je race ordinere pa taban ti s’ke turp,prandaj s’kemi c’te te bejme,si fende ke ardhur ne kete dynja dhe si fende do shkosh !

  Reply to this comment
 20. Vëzhguesi F January 30, 12:06

  @ Taku Halabaku alias gomari plak i nastradinit.
  Ti Taku uturaku nuk je as i ri dhe as i panjohur ne stilin prej mendjepjerdhuri, gojehaleje qe zhgarravit ne kete blog, Co2 qe prodhon truri yt.
  Komenti im, adresuar nje hajvani te llojti tend, ishte jo vetem brenda kuadrit qe permban etika e nje pergjigje kur degjon nje pellitje bezdisese, por ishte shume pak nga ajo ç’meriton ti jo vetem virtualisht o bythepambuk.
  Je jo vetem nje spurdhjak injorant (pavarsisht nga mosha fizike) por dhe nje lloj dykembeshi, komunikimi me te cilin eshte nje lloj terrori qe mund t’i behet kohes qe harxhon shumekush dhe jo vetem une.
  Se fundmi o gomar me zile, ti dhe rraca jote e ndyre do te donit, qe keta ishushtarake (dhe jo thjesht ushtar siç pelqen ti quash ti nje grope septike) qe keta bije nenash ta prisnin ndryshimin e sistemit me kundervenie force se keni qene dhe mbeteni te etur per gjak, sepse ashtu sipas teje dhe fisit tend antikombetar do te justifikonin gjithe investimin per pergatitjen e tyre.
  Ndaj te drejten legjitime per te gjitha ato ç’ka kerkojne ju o ndyersire dhe fosile qe e kohes se neandertalit e konsideron lypje.
  Pellitjet e tua te perziera me tinguj ulerimash te ujqerve justifikojne plotesisht jo vetem pseudonimin qe ke zgjedhur por dhe fizionomine tende reale.

  Reply to this comment
 21. Taku halabaku January 30, 21:50

  @vezh.Fenda! Sado qe shtengohesh,prape fende nxjerr nga te tera vrimat qe te ka bere Zoti.
  – Kenaqem pa mase kur te lexoj,e them ;ja nje avokat i denje i tradhetareve te kombit,ketij mund t’i besohet mbrojtja e specieve qe po zhduken,se eshte pa kosto dhe me humor katundi,perzien edhe pak kimi,pak arithmetike,pak antropollogji,pak sanitarizem,me nje fjale je prototipi i dulle ‘eruditit’. -Mos e co talentin dem,te siguroj qe do besh shume LEKA,por mos e turpero katundin me erosin tend per ushtaret,mos i ngjaj dajos se ke jeten perpara.Mire ke bere qe mban ne koke borsalino,se duhet ecur me kohen,por te pakten laje njehere ne dy muaj,jo si i ndjeri ytate qe e vuri ne koke kur u martua dhe nuk e lau deri ne amshim, ate feste qe i rinte goxha e madhe. -Mos u dekurajo nga veshtiresite,mos nuhat vetem Fendet tende,por edhe pordhet e ndonje plaku !

  Reply to this comment
  • Elpiniqi January 31, 14:44

   Kur prenotova botin per te zbrazur gropen septike,pashe qe ishte bosh fare!
   Kush e pastroi pyeta komshinjte!
   Me thane -Erdhi nje KURRIZ DALE me ca shoke dhe e hengren te gjithe!
   Tha se e quanin “Taku hale-baku”!!!
   Prandaj llap kaq shume,o hale-bak se ke ngrene shume mut!!!

   Reply to this comment
 22. Taku halabaku February 1, 17:10

  @Elpininiqit,qe ka kaperxyer ylberin e ka ndruar sexin,i bera nje pergjigje,por miqte nuk ja trguan se mos i binte dambllaja !-Sot,po i tregoj nje copez te vjeter sa per kulture.
  -Eh,Qani, Qani,-jo hem djathe djathe,hem ulli ulli,-o djathe djathe,o ulli ulli ! @ Elpi,si emafrodit qe eshte dhe natyre inteligjente e kupton,gjuhen e popullit !

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim