Historiku i kromit Shqipëri-Kosovë

June 16, 2018 12:43

Historiku i kromit Shqipëri-Kosovë

Nje varg paraqitjesh kromatike në formë thjerrëzore të tipit alpin në Kosoven jugperendimore jane pjese e nje serie te vendburimeve lineare, qe vazhdojne edhe ne Shqipëri.

Nga fundi i Luftes se II Boterore deri ne vitin 1956 ne Kosove, xeheroret e kromit shfrytezoheshin ne fillim nga miniera e Gjakoves dhe drejtpersedrejti transportohej në Shqipëri per trajtim.

Kur xeherori u shterrua, Kosova filloi te importoje nga Shqipëria 30 000 – 50 000 t/vit kromite.

Kjo u ndërpre kur impjanti u mbyll në vitin 1991.

Prejardhja e fjalës krom do të thotë “ngjyrë”. Lidhshmërinë me kromin e kanë shumë ngjyra dhe shpesh përdoren si pigmente për ngjyrosje dhe llak.

Kromi  është një element kimik i cili në sistemin periodik e gjejmë me simbolin Cr dhe radhitet me numrin 24.

b.m. / dita

June 16, 2018 12:43
Komento

1 Koment

  1. shvejku June 18, 00:03

    Cfare historiku gjenial!

    Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*