Huaja ecuri të plogësht

February 17, 2016 09:06

Huaja ecuri të plogësht

Me gjithë ndërhyrjen e politikave lehtësuese monetare, kreditimi në ekonomi nuk po ecën në ritmet e duhura. Ky është konstatimi i Bankës së Shqipërisë, ku sipas të cilës ecuria e plogësht e kreditimit të ekonomisë evidenton probleme si nga ana e kërkesës dhe nga ajo e ofertës.

“Stoku i kredisë ka shënuar rritjen më të lartë të vitit kundrejt tremujorëve të tjerë, duke reflektuar efektin sezonal të kësaj periudhe, të përqendruar në muajin tetor”, argumenton banka duke ju referuar të dhënave të tre mujorit të fundit të vitit 2015.

Por sipas saj kredia në lekë, megjithëse me ritëm më të ngadalësuar, ka vijuar të mbështesë rritjen e kredisë për sektorin privat. Nga ana tjetër, kredia në valutë mbetet ende në territor negativ, por duke zbutur normat e reduktimit vjetor.

Sektori privat, kreditimi larg pritshmërive

Portofoli i kredisë për biznese evidenton një përmirësim të lehtë mujor, por normat vjetore të rritjes së tij mbeten pranë zeros, duke përcaktuar dobësinë e kreditimit të sektorit privat.

“Zhvillimet në këtë segment konfirmojnë situatën e përkeqësuar të kreditimit të bizneseve në vitet e fundit. Kërkesa për financim e bizneseve mbetet e brishtë, duke pasqyruar shfrytëzimin jo të plotë të kapaciteteve prodhuese dhe situatën e përgjithshme makroekonomike”, argumenton Banka e Shqipërisë

. Nga ana e ofertës, megjithë lehtësimin e kushteve të kreditimit krahasuar me tremujorin e tretë, ato mbeten ende të shtrënguara në segmente të caktuara. Nga ana tjetër kredia për individë shfaqet me rritje të qëndrueshme, megjithëse me ritme më të ngadalësuara në muajt tetor-nëntor. Vitet e fundit, ecuria pozitive e këtij portofoli ka udhëhequr zgjerimin e kredisë për sektorin privat.

Kredia për individë është ndikuar pozitivisht nga kërkesa në rritje për financim, kushtet e lehtësuara të kreditimit për disa tremujorë radhazi, si dhe ofertat konkurruese në treg për këtë segment. Ecuria e këtij portofoli reflekton kryesisht kërkesën për kredi konsumatore, ndërsa kredia hipotekare shfaqet me rritje më të moderuar. Kjo e fundit ka shfaqur norma më të larta rritjeje në periudhën tetor-nëntor, në sajë dhe të ofertave tërheqëse të tregut për këtë periudhë.

Normat e interesit të kredisë janë reduktuar më tej në muajt tetor-nëntor, në reflektim të politikës monetare lehtësuese dhe rritjes së konkurrencës në tregun bankar. Rënia e normave të interesit është shfaqur më e dukshme në segmentin e kredisë në euro, e përqendruar kryesisht në kredinë për biznese, dhe në një masë më të ulët në atë për individë. Marzhi i ndërmjetësimit është reduktuar më tej, si për monedhën vendase, ashtu dhe për euron.

Normat e interesit të depozitave në euro shfaqen me rënie më të ndjeshme krahasuar me normat e depozitave në lekë, duke shënuar norma të ulëta historike në të dyja segmentet. Ndërsa në vendet e Rajonit të EQJL-së shfaqet i përmirësuar në muajt tetor-nëntor.

Zgjerimi i kredisë në këtë rajon udhëhiqet nga vendet e Evropës Qendrore, si Polonia dhe Çekia, të cilat bartin peshë të konsiderueshme ndaj kredisë për sektorin privat në rajonin e EQJL-së. Megjithëse ka shenja rimëkëmbjeje të kredisë në rajonin e Ballkanit, ajo shfaqet ende e brishtë dhe e paqëndrueshme. /DITA/

 

 

February 17, 2016 09:06
Komento

Ende pa komente

Ende pa komente!

Je i mirëpritur. Bëhu i pari që komenton këtë artikull. Kujdes etikën.

Komento
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*