I KUJT ËSHTË PUSHTETI

August 3, 2016 23:47

I KUJT ËSHTË PUSHTETI

 

“Në përgjithësi, arti i qeverisjes qëndron në marrjen e parave nga duart e një klase qytetarësh për t’ia dhënë klasës tjetër” / Volter

 

Nga Viktor Malaj

Propaganda e të gjitha qeverive të derisotme ka bërë çmos që të bind popullin shqiptar se, jo vetëm sistemi politik që po ndërtohet, por edhe krejt veprimtaria dhe sjelljet e këtyre qeverive kanë qenë e janë demokratike. Si argument kryesor të vetëetiketimit “demokratike” ato sjellin faktin se janë qeveri të ardhura në pushtet me votat e shumicës së popullit. E vërteta është krejt ndryshe. Aq sa është i vërtetë fakti se pëlqimi i partnerëve për t’u martuar nuk i bën ata automatikisht bashkëshortë të denjë, po kaq është e vërtetë se ardhja në pushtet me votime pluraliste nuk mjafton të quhesh parti apo qeveri demokratike. Të qenit ose jo demokratik përcaktohet nga sjelljet dhe mënyrat e qeverisjes që përdor fituesi gjatë mandatit politik.

Krahas guximit dhe vendosmërisë së qeverisë së sotme për kryerjen e disa reformave të domosdoshme për vendosjen e shoqërisë shqiptare në binarët e shtetfunksionimit, duhet vënë në dukje se disa sjellje dhe forma qeverisjeje nuk tingëllojnë aspak demokratike, në veçanti për një qeveri që pretendon se ka ardhur në pushtet me votat e pjesës së majtë të popullit dhe se në politikat e saj anon nga ky krah. Disa nga këto praktika, që manifestohen ose jo si vazhdim i qeverisjes paraardhëse të djathtë, nuk kanë qenë dhe as mund të jenë demokratike.

Koncesionet janë një formë e njohur e manovrimeve politiko-ekonomike të qeverive në sistemin kapitalist. Por kjo rrugë e ndjekur për zhvillimin ekonomik të vendit është më tepër karakteristike për vende të pazhvilluar që kanë aftësi të kufizuara financiare dhe administruese. Në pamje të parë duket se dhënia me koncesion e disa ndërmarrjeve me rëndësi ekonomike për vendin nuk ka asgjë të keqe. Mirëpo praktika e vendeve të tjera dhe, fatkeqësisht, edhe e jona ka dëshmuar se pas këtyre formave që praktikisht lëshojnë sektorë të rëndësishëm të ekonomisë kombëtare në duart e të huajve, fshihen jo vetëm akte korrupsioni alarmantë, por edhe një shfrytëzim i pamëshirshëm i resurseve ekonomike dhe fuqisë punëtore vendase, të cilat përfundojnë me grabitje të stërholluara të pasurive bazë.

Natyrshëm lindin pyetjet: Çfarë kanë fituar dhe fitojnë shqiptarët nga koncesionet e naftës në Patos-Marinzë apo ato të shfrytëzimit të minierave në veri të Shqipërisë? Cilat janë të ardhurat që marrin shqiptarët individualisht si punëmarrës në këta sektorë dhe kolektivisht nga taksat që kompanitë koncensionare derdhin në buxhetin e shtetit? Sa janë këto të ardhura në raport me fitimet e kompanive të huaja? A është e moralshme dhe demokratike që shqiptarët të paguhen kaq mjerueshëm për punën që bëjnë në nxjerrjen apo përpunimin e pasurive të tyre dhe të keqtrajtohen në këtë mënyrë nga të huajt në pronën dhe shtëpinë e tyre? A është e arsyeshme dhe demokratike që e gabimquajtura “Rruga e Kombit”, e cila nuk është autostradë e mirëfilltë, dhe të tjera rrugë kombëtare t’iu jepen të huajve me koncesion? Shqiptarët që e kanë paguar shtrenjtë një herë këtë rrugë, përse duhet të paguajnë çdo ditë për mirëmbajtjen e saj dhe pse nuk i kërkohet Lulzim Bashës të tregojë ku janë 230 milion eurot “e humbur” gjatë ndërtimit të saj? Pse duhet që shqiptari të paguaj edhe për mirëmbajtjen e rrugës edhe për mbushjen e xhepave të të huajve nga fitimet që ata nxjerrin, në një kohë kur mund t’ia paguaj gjysmën e tarifës së parashikuar shtetit të vet dhe rruga mirëmbahet. Një qeveri që pranon se nuk mundet të bëjë asgjë për miradministrimin e sektorëve kyç të ekonomisë dhe për këtë shkak ua dorëzon ato të huajve, nuk mund të jetë as demokratike dhe as mbrojtëse e interesave kombëtare. Në shumë shtete perëndimore disa sektorë kryesor të ekonomisë dhe transportit janë shtetëror ose gjysmë shtetëror. Edhe atje ku këta sektorë jepen me koncesione shteti tregohet shumë i vëmendshëm dhe mbikëqyrë fort si  miradministrimin e ekonomisë kombëtare, ashtu edhe se si trajtohen shtetasit e vet, në aspektet financiare, të sigurisë për jetën dhe shëndetin. Përndryshe, do të kishim të bënim me një shfrytëzim të paskrupullt të popullsisë vendase nga grabitqarët shumëkombësh. Çdo shkujdesje do ta bënte qeverinë ndihmëse të koncensionarëve në shfrytëzimin e popullit që e ka zgjedhur.

Në bindjen time nuk ka pasur asnjë arsye që problemet e hemodializave mjekësore t’iu jepen me koncesion privatëve në një kohë që infrastruktura shëndetësore, sado që nuk është në nivelin e dëshiruar, ka qenë e ngritur në të gjithë vendin. Ne jemi dëshmitarë të faktit që firmat private, vendase dhe të huaja, iu japin shqiptarëve një pagesë poshtëruese, një pagesë që vetë shteti i tyre do të mund t’ua jepte më të lartë. Shfrytëzimi i njeriut nuk është diçka abstrakte dhe nuk duhet të kërkojmë që t’i shohim brirët pastaj ta pranojmë. Të punosh në vendin tënd, në pasuritë e tua kombëtare dhe të marrësh aq pak nga shuma e përgjithshme e fitimeve (në raport me koncesionarin) ky është një shfrytëzim i pastër i njeriut, i njeriut pa zot, megjithëse zotin (qeverinë) e zgjedh dhe e paguan vetë për ta përfaqësuar dhe mbrojtur. I ashtëquajturi ” partneritet publik – privat ” nuk duhet të shndërrohet në të vetmin mjet të shërbimit ndaj qytetarëve. Në këto raste shteti dhe privati kanë synime dhe detyrime të ndryshme, pse jo dhe të kundërta. Shteti duhet të ketë synim dhe detyrim parësor kujdesin ndaj shtetasve të vet ndërsa privati ka synim parësor fitimin material. Kur paratë dhe përfitimet shkojnë gjithmonë vetëm në një drejtim atëhere s’kemi të bëjmë më me partneritet por me ” suzerenitet “, me shfrytëzim.

Qeveria ka njoftuar kohët e fundit se do të bëjë një amnisti fiskale, d.m.th. do iu falë mospagimin e taksave gjithë zengjinëve të vendit që nuk e kanë parë të arsyeshme t’ia dorëzojnë shtetit ato para që ligji i detyron t’ia dorëzojnë. Për amnistitë fiskale sillen gjithfarë argumentesh dhe pretekstesh por, t’iu falësh shkeljet e ligjit atyre që i kanë sjellë miliona euro dëme popullit dhe, nga ana tjetër të penalizosh fukarenjtë për mospagime detyrimesh prej dhjetëra apo qindra euro, (mospagime që kanë ndodhur nga pamundësia ekonomike dhe jo nga grykësia për pasurim të shpejtë e të paskrupullt), t’iu falësh, në të vërtetë t’iu dhurosh, miliona euro atyre që i kanë vënë duke ia marrë fukarasë nëpërmjet çmimeve të larta të shitjes apo nëpërmjet pagesave poshtëruese për punët e bëra, ndërsa pensionistëve t’iu shtosh 3-4 euro në muaj, kjo do të thotë se nuk je qeveri e shumicës dhe, aq më pak e shumicës së varfër dhe të mesme. Kjo do të thotë që nuk i trajton njësoj gjithë qytetarët e tu, por llaston të pasurin duke e nxitur të mos paguaj as në të ardhmen detyrimet me besimin se do i falen sërish dhe, nga ana tjetër, josh të varfrin me “një garuzhde fasule”.

Është e papranueshme që qeveria aktuale të vazhdojë të ecë në gjurmët e qeverisë paraardhëse sa i përket lejimit të monopoleve, siç është ai i kolaudimit të makinave. Kudo dhe kurdoherë ku ka pasur monopole ka dhe do të ketë korrupsion, ka dhe do të ketë padrejtësi, ka dhe do të ketë pakënaqësi. Një qeveri e përgjegjshme nuk lejon, pa kurrfarë arsyesh objektive, që shtetasit e saj të rraskapiten gjithë ditën për të paguar në një “sportel” të vetëm tarifa shërbimesh që mund të kryhen kudo tjetër, me çmime më të ulëta dhe për një kohë shumë më të shkurtër. Një qeveri serioze dhe e denjë nuk ndryshon çdo gjashtë muaj kushtet, afatet apo kriteret e shërbimeve të tilla apo të tjera të ngjashme. Nëse vazhdohet kështu, Rilindja do të shndërrohet në riplakje, rimërzitje dhe ndëshkimi me votë është i pashmangshëm. Në ndodhtë kështu, atëherë, qeveria e sotme do të kalojë në histori thjesht si “një prej shumë të tjerave”.

Qeveria pati bërë një punë shumë të mirë në luftën kundër prodhimit dhe tregtimit të lëndëve narkotike. Por, rituali i skuadrave me policë që presin dhe djegin bimët narkotike pa burgosur autorët e tyre është i denjë për Kolumbinë e shekullit të 20-të dhe jo për një vend të Evropës që kërkon t’i bashkohet BE-së. Nuk kuptohet pse organet e policisë nuk vëzhgojnë, përgjojnë dhe fiksojnë vendet e kultivimit të bimëve narkotike, pse nuk burgosin autorët e tyre dhe pronarët e hapësirave të mbjella, pse nuk sekuestrojnë tokat e përdorura për këtë veprimtari kriminale, kur është rasti.

Mendimet e shprehura kohët e fundit nga ndonjë anëtar qeverie apo eksponent i pushtetit aktual për mundësinë e importimit dhe përpunimit të plehrave në vendin tonë janë mendime dhe ide që mbajnë erë të keqe po aq sa ajo e plehrave. Një formacion politik që ka qenë dikur kundër kësaj praktike nuk mundet tani ta pranojë dhe realizojë atë përveçse kur i ka vënë vetes detyrë të vetëdiskreditohet dhe zhvlerësohet në sytë e popullit shqiptar. Qeveria do të tregohet në lartësinë e duhur atëherë kur t’i mësojë dhe detyrojë shtetasit e vet t’i hedhin plehrat në vendet e caktuar dhe qytetet, sheshet, rrugët dhe plazhet tona të jenë si ato të vendeve perëndimore.

Me sa duket kryeministri Rama ka dy gabime thelbësore në konceptimin e qeverisjes. Së pari, disa ministra duket se janë edhe të paaftë, por edhe të pamotivuar për të kryer detyrat e tyre e, megjithatë, mbahen me kokëfortësi në poste kaq jetike për vendin. Rifreskimet e kabinetit qeverisës duhet të jenë praktikë e cilitdo që është i përgjegjshëm për misionin e marrë dhe premtimet e bëra. Së dyti, vihet re se kryeministri kërkon t’i bëjë vetë të gjitha dhe nuk ua vë veshin mendimeve të vartësve dhe as të ekspertëve. Praktika ka treguar se ky lloj mentaliteti të çon në dështim. Qeveritarët që dëgjojnë vetëm zërin e tyre të brendshëm janë të prirë të përjetojnë gjendje shpirtërore dhe mendore euforike që nuk mënojnë t’ua lënë vendin atyre depresive. Përjetimi i gabuar i realitetit dëmton arsyen dhe mungesa e arsyes së shëndoshë të çon pashmangshëm në theqafje.

Edhe opozita shqiptare, megjithëse e diskredituar dhe pa moralin e duhur për të dhënë mend, duhet dëgjuar, edhe atëherë kur me marrëzitë e saj nuk i lë shqiptarët të gëzojnë as ditët e pushimit. Duhet dëgjuar edhe sepse shumicën e fajeve dhe gabimeve që ka bërë, kur ishte në pushtet, nuk i ka bërë nga padija, por nga ligësia. Duhen dëgjuar të gjithë, në mënyrë që thënia e dikurshme e kryeministrit se “Ju keni pushtetin, ne kemi përgjegjësitë” të mos zëvendësohet me thënien ironike: “Ne kemi pushtetin, ju mbani burgjitë”.

August 3, 2016 23:47
Komento

25 Komente

 1. vrioni August 3, 12:35

  pavaresisht orientimit (per te cilin nuk di dhe skam te drejte te paragjykoj)Gazeta Dita ka “kalemxhinjte” me te afte ne treg…

  Reply to this comment
  • feniks August 4, 00:22

   E keqja me e madhe e ketij sistemi politik qe kemi patur sot e 26 vjet vjen nga fakti qe PUSHTETI NDAHET MIDIS PARTIVE TE KOALICIONIT FITUES SI….PLACKE LUFTE!
   Kjo ka bere qe LSI-ja te percaktoje FITUESIN,duke e vene veten tek fituesit e perhershem!
   Ne sedo te zbatohej rregulli grek qe partia fituese te marre PLUS edhe 50 deputete,atehere nuk do kete nevoje per rolin KRIMINAL te partickave hajdute si LSI!
   Se dyti,deputetet duhet t’i propozoje populli e jo kryetari i partise!
   Se treti,mandati i deputetit nuk duhet te shitet e blihet sipas interesit te vete deputetit.
   Ne se nje deputet kerkon te largohet nga grupi i tij parlamentar,ai duhet te dorezoje mandatin kandidatit te ri qe nuk duhet te caktohet me liste por me zgjedhje!
   Ne se deputeti punon kunder interesave te elektoratit te tij,me 20% te votave ai duhet t’i hiqet mandati!
   Vetem keshtu populli e ka nen kontroll deputetin dhe politiken!
   Keto tema as i permend njeri sepse aty qendron edhe POSHTERSIA E SUNDIMTAREVE KAPITALISTE!
   Shajne SOCIALIZMIN,por sot elektorati trajtohet vetem si TURME!
   Se katerti,gjyqtaret dhe prokuroret duhet te zgjidhen nga populli me votim e jo si tani qe emerohen!
   Kjo ka bere qe keta t’i sherbejne shefit e jo shtetit dhe kur gjithcka ka marre fund,kerkojme te bejme reforme!
   U MBARS MALI,POLLI NJE MI!

   Reply to this comment
  • antifashisti August 4, 00:23

   Pushteti eshte i atyre qe e kane mundesine ta ….BLEJNE ATE,qofte edhe me nje thes miell!
   Me nje popull te VARFER DERI NE MJERIM,mund te besh cfare te duash!

   Reply to this comment
  • Claus August 4, 07:40

   Nese do ta kisha mik zoteri Viktorin,do ta keshilloja te hiqte dore nga citimet vend e pavend,te mendimtareve te medhenj.Ato e bejne qesharak.Nejse.
   Ka nje perpjekje te cuditshme,kete kohe,nga analistet qe mbeshtesin qeverine e Rames,per tu marre me filozofira!Per te folur ne pergjithesi,per pabarazine,padrejtesine e gjera te tjera kesodore,qe ta shpifin.Me te vertete.
   Shkaku eshte se keta nuk po kane me argumente per te mbrojtur te pambrojtshmen: Rilindjen.
   Shqiptaret nuk kane pare kurre,ne keto 25 vite,nje qeveri kaq te korruptuar,inkriminuar, pergojuar e turperuar sa kjo e Edi Rames.
   Po ju jap vetem nje argument: kur behen krahasimet mes Rames dhe Berishes,si Kryeministra dhe qeverive te tyre respektive,te gjithe analistet paperjashtim,krahasojne qeverine e Rames me mandatin e dyte te Berishes…!
   E ta mendosh,qe mandati i pare i Rames akoma nuk ka perfunduar,i duhet edhe nje vit madje!
   Qe domethene se mandati i pare i Rames,eshte aq i keq sa ai mund te krahasohet vetem me mandatin e dyte te Berishes, “e keqja” ne fakt e te cilit eshte 21 janari,sepse pati viktima,dhe si perhere,pergjegjese kryesore behet qeveria,megjithese ishte sociopati Rama qe ideo dhe organizoi protesten kriminale me qellim gjakderdhjen.
   Kurse shumica e analisteve,prapeseprape,mandatin e dyte te Berishes e konsiderojne me te mire se mandatin e pare te Rames,duke sjelle si argument korrupsionin e pamatshem,te jashtezakonshem qe karakterizon kete te fundit,por dhe paaftesine turperuese te Edi Rames per te qeverisur,dhe injorancen e tij te thelle ne pune te shtetit.
   Te gjitha keto,analistet e Rilindjes si zoteri Viktori,i dine.Por nuk kane argumente me kunder.Nuk kane me se cfare te thone,prandaj arratisen pas filozofirash bolshevike,me shtypes dhe te shtypur,me shfrytezues dhe te shfrytezuar etj etj idiotesira te gerditshme kesodore.
   Megjithate,mund t’i themi zoteri Viktorit,se pyetja e tij budallaqe,qe fyen edhe minjte e redaksise se gazetes sone te nderuar,ka nje pergjigje: pushteti eshte i Rilindjes se Edi Rames;eshte i Oligarkise se Edi Rames;eshte i sektit kriminal te Edi Rames.
   Pushteti eshte i kryerilindasit,krye oligarkut,kryekriminelit,sociopatit Edi Rama.

   Reply to this comment
   • "Trekomshi" Bermudes August 4, 12:43

    E kështu me këtë turbullirë filozofike, hapa kompjuterin, shkallmova “kasafortën” e tij, duke i dhënë urdhër këtyre shënimeve: “Dilni dhe fluturoni ku të doni!”

    Më keto fjalë e perfundon autori shkrimin e tij, dhe ai sa hap e mbyll syte fluturoi gjithandej derisa u ul sot te Dita…

    Lexim te kendshem o clausa!

    ***

    Trekëndëshi Piramidë-Parlament-Kryeministri, m’u duk si Trekëndëshi i Bermudës, veçse një trekëndësh ala shqiptar, që përpin shpresa, ideale, aspirata e deri jetë njerëzish. Shqeva sytë kur nga ajo “dritarja” e Parlamentit, ish-Komitetit Qendror, përshëndeste dora e ish -udhëheqësit. U llahtarisa kur pashë Palmën te Kryeministria. Atë palmë të ekzekutuar nga qindra plumba dhe prapë të mbijetuar. O zot!

    E kam bërë zakon që ditën e pensionit, të marr me vete mbesën e vogël. Veç të tjerash, e kam edhe si “bodigarde” për të “trembur” xhepistët, prej të cilëve e kam pësuar një herë…

    E kështu, një mëngjes marsi të vitit të kaluar, morra mbesën për dore dhe dolëm. Është i njëjti ritual. Çapitje për rreth 20 minuta nga shtëpia e deri tek posta pranë Liceut Artistik. Vetëm një Zot e di se kush ndihet më i lumtur, ajo që tundet e shkundet si një mburravece vocërrake, përbri një burri kaba, apo unë që shijoj ca mjaltë nga mjalti i mjaltit. Kthimi është po nga e njëjta rrugë, si ajo e krokodilit, me të vetmen ndalesë për një kaush me patate të skuqura, ushqimi i saj i parapëlqyer. Këtë herë, për të “festuar” edhe “rritjen” e pensionit, vendosa ta bënim ndalesën tek “ish-Blloku”. Sigurisht që, do të ecnim drejtë bulevardit të madh. Kishim mbërritur në trotuarin e krahut të Kryeministrisë dhe ndërsa po i afroheshim kësaj të fundit, dëgjoj zërin e mbesës:

    -Jo, gjyshi, jo gjyshi, jo këtej…!

    Ishte një zë i lartë, me nuanca lutjeje dhe frike. Për momentin nuk e kuptova shqetësimin e mbesës dhe vazhdova të ecja me të përdore, duke këputur edhe një shaka koti:

    -Eja, eja. Gjyshi do të të tregojë se ku e ka folenë Santa Clausi ynë. Ti e di kush është Santa Clausi, apo jo? Është ai që i shpërndan dhurata fëmijëve për Vitin e Ri. Por këtij tonit, ndonjëherë se ç’i teket dhe na jep ne gjyshërve pesëmijë lekë për Vitin e Ri dhe gjyshi të ble edhe ty një kukull. Eja, eja, se mos na sheh dhe kujtohet për ne.

    Por mbesa ngulte këmbë, duke ngritur zërin dhe s’donte të hidhte asnjë çap përpara. Ndalova dhe i thashë:

    -Shpirti i gjyshit, çfarë ke?

    -Jo gjyshi, jo se atje të vrasin me plumba policët.

    U tulata. Sikur më ra pika. Menjëherë, pashë rrotull se mos na kishte dëgjuar njeri, një instinkt i mbetur që nga koha e monizmit.

    -Kush ta ka treguar këtë përrallë o kolopuçkë e gjyshit?

    -E kam parë në televizor me nënën.

    E shava me vete gruan që e lënka mbesën të shohë gjëra të tilla. I thashë:

    -Nuk i lë gjyshi policët të të vrasin ty.

    E morra për dore dhe kaluam në trotuarin tjetër. Ecja si i shushatur. Nuk u qetësova deri sa lamë prapa zonën e “rreptësisë”, atë të Kryeministrisë dhe të Parlamentit. Duke e puthur, i kthehem:

    -E pe? Na morën të keqen policët. S’ua mbanë policëve nga gjyshi. Shiko gjyshin sa i madh është. Dhe tani, vrap të hash një pastë dhe gjyshi të pijë një birrë të madhe se na u tha fyti. Sot kemi festë. Gjyshit, Santa Clausi, i ka rritur pensionin.

    Rehatohemi në një lokal dhe porosisim. Kënaqemi me to dhe harrojmë ç’kishte ndodhur. Vjen kamerieri dhe na jep faturën. Më ikën humori. E gjithë shtesa e pensionit i ishte faturuar lokalit. Shava nëpër dhëmbë. M’u faneps Santa Clausi ynë dhe diçka m’u trazua në stomak, por sapo ktheva sytë nga fytyra e ëmbël dhe e pafajshme e mbesës, e morra veten dhe shpëtova nga ndonjë zbrazje zorrësh. Ndërsa ktheheshim në shtëpi, s’më ndahej ajo britmë. Një britmë e çiltër e një fëmije që s’më la të mbyllja sytë deri në orët e para të mëngjesit. Më vinte turp nga vetja që ato skena të skuqura me gjak të pafajshëm, i kisha harruar dhe papritmas po m’i kujtonte një njomështirë që s’kishte shumë kohë që kishte ardhur në këtë botë të trazuar shqiptare. Kisha harruar atë shesh të vogël, ku u ngërthyen në një betejë të çuditshme, e papandehura me të paramenduarën, liria me despotizmin, demokracia me autokracinë, naiviteti me batakçillëkun, burrëria me burracakërinë, ligji me antiligjin. Një betejë, ku vdiq e mira, idealistja dhe vazhdon të mbijetojë e keqja, ndërsa faji mbeti po ai “qyrk” proverbial që nuk e vesh askush…

    Harresa, kjo armike e kujtesës..! Por jo gjithmonë ajo është diçka organike apo një “sëmundje”. Më së shumti është një valvul rregulluese e njerëzve meskinë, në kërkim të rehatisë apo komoditetit shpirtëror. Harresa e zbeh, e përgjum kujtesën, por nuk e vdes. Kujtesën e ke nga pas gjithë jetën dhe zgjohet herë pas here kur diçka troket në të. Për të qenë më të qartë, nuk besoj se ka shqiptar të thjeshtë, që të kalojë rastësisht, para ose përbri ngrehinës së Kryeministrisë dhe të mos e kthejë instinktivisht kokën andej. Ai kthim koke, veç kuriozitetit, shpreh edhe një ndjenjë faji. Një ndjenjë faji, që mund të jetë individuale ose kolektive. A nuk bëjnë të njëjtën gjë të gjithë ata mëkatarë që kanë kryer një krim diku dhe dikur, dhe janë munduar ta fshehin apo harrojnë? Asnjëherë ata nuk i shpëtojnë atij kthimi koke, kur kalojnë në vendin e krimit. A nuk u kthye edhe karabinaja e Kryeministrisë më 21 Janar në një vend krimi? A nuk është kthyer edhe ajo, për shumë shqiptarë, më së paku, në një objekt alergjik dhe më së shumti, në një objekt fajkujtues? Vetëm njëri, Santa Clausi, (qoftë ai!), me shpurën e tij hynte e dilte aty pa teklif në strofkën e tij, për të shqyer çdo mëngjes gjithë ekranet televizive duke i thënë shqiptarëve:

    -Këtu më keni dhe do të më keni sa të kem jetë. Provoni edhe një herë të tentoni të më shkulni që këtu dhe po nuk jua bëra surratin si shuall këpuce!

    Kur nënvizoj këtë, nënkuptoj fajin individual, fajin e atyre që e urdhëruan dhe e ekzekutuan këtë krim. Ata dihen tashmë kush janë, sa do t’i fshihen drejtësisë, fajin e 21 Janarit e kanë të damkosur në ballë.

    Por përse “faji kolektiv”? Përgjigjen e jep thënia e mençur, e thënë dhe stërthënë, “Çdo popull meriton qeverinë që ka”, ç’ka, (veç të tjerash), nënkupton edhe që, secili kur shkon për të votuar, duhet “ta shkundi” mirë votën para se ta fusë në atë kuti, që jo rrallë këtu në Shqipëri, s’ndryshon shumë nga Kutia e Pandorës. Koncepti demokratik, “votë”, do të thotë të votosh për të ardhmen tënde dhe të fëmijëve. Ajo shpreh jo vetëm votën që japim për ata që do të na qeverisin, por edhe për liderët e partive, ku aderojmë apo i kemi për zemër. Nëse për të parët nuk bëjmë zgjedhjen e duhur, jeta, jo vetëm mund të vazhdojë të na nxihet, por edhe mund të na rrëmbehet. Po ashtu edhe për paravotën që japim për liderët politik, kur ekzaltohemi nga fjalët e bukura dhe premtimet që rrjedhin lumë nga gojët e tyre, kur ngjiremi dhe gjakosim duart nga duartrokitjet duke i ndjekur qorrazi turma-turma, në sakrifica të shumta. Turmat jo gjithmonë prodhojnë gjëra të mira, veçanërisht kur nuk janë të mirëkontrolluara. Shpesh, ato jo vetëm nuk çojnë në funde të lumtura por prodhojnë edhe viktima. E thënë më troç dhe duke bërë pak humor të zi: Nëse do të arrihej të pyeteshin heronjtë e shumtë, të cilët kanë dhënë jetën për idealet e bukura të njerëzimit, si liria, demokracia, barazia etj, “përse rratë heroikisht?”, jo pak prej tyre do të përgjigjeshin:

    -Ashtu, vërtetë, unë rrash…, por më duket se dikush më shtyu nga prapa.

    E pra, duhet të jemi syçelë, për të mos u kthyer në “dele perëndie”, duke ndjekur dikë që ka atë dorën shtytëse drejtë greminës. Këtu fillon edhe ajo që mund të quhet harresa apo faji kolektiv. Por le t’i shtojmë asaj garniturën e nevojshme. Për sa njohim nga historia e njerëzimit të qytetëruar dhe jo vetëm, në një shtëpi ku ka ndodhur një gjëmë, një krim i shëmtuar, zakoni e ka dashur që ajo shtëpi të braktiset, të shitet ose të shkatërrohet. Tashmë është një fakt i qartë që ngrehina e Kryeministrisë ekzistuese, është prototipi i një shtëpie të tillë.

    E pra kjo ngrehinë tashmë e nëmur duhet të braktiset. E shumta ajo mund të kthehet në një muze despotizmi, ashtu siç ka edhe gjetkë. Edhe fasada mund t’i ndërrohet, por ca gjëra duhet të mbeten siç kanë qenë. Duhet të mbeten ato frëngjitë e katit përdhes nga ku shkrepeshin plumbat vrastarë nga robotë apo automatë dhe jo nga njerëz, që telekomandoheshin dreqi e di se nga ç’skuta të errëta malinjësh. Të mblidhen të gjitha ato gëzhoja plumbash që vranë ata katër bijë nënash dhe me bronzin e tyre të derdhen katër buste martirësh, për të mos u harruar kurrë, as ngjarja dhe as emrat e tyre.

    Që nga ajo ditë mbresëlënëse me mbesën, diçka e fortë ka goditur vazhdueshëm kujtesën time të fjetur. Një herë në tre katër ditë, më është bërë si refleks të kaloj në atë shesh të Tiranës. E ndjej si një detyrim, si një pelegrinazh për të mbajtur gjallë kujtesën. Uroj që kjo t’i ndodhë edhe shumë prej bashkëqytetarëve të mi.

    Herën e fundit që përsërita këtë pelegrinazh, nuk e di por m’u duk se u pushtova nga një vegim apo kllapi. Trekëndëshi Piramidë-Parlament-Kryeministri, m’u duk si Trekëndëshi i Bermudës, veçse një trekëndësh ‘alla shqiptar’, që përpin shpresa, ideale, aspirata e deri jetë njerëzish. Shqeva sytë kur nga ajo “dritarja” e Parlamentit, ish-K. Qendror, përshëndeste dora e ish udhëheqësit. U llahtarisa kur pash Palmën te Kryeministria. Atë palmë të ekzekutuar nga qindra plumba dhe prapë të mbijetuar. O zot! Në të s’kishte më gjethe, por plumba. Në njërën nga degët e saj, një trup njeriu i varur. Ishte një burrë i veshur si deputet. Përballë, në oborrin e selisë së Kryeministrisë, qëndronte një femër gjithë bukuri e shëndet që zgërdhihej, e veshur me një fustan kuqëlues si ngjyra e flamurit tonë kombëtar, palat e të cilit nuk di se ç’mbulonin…Ndërsa lartë, atje lartë në katin e tretë, shfaqej e zhdukej gjysmë busti i Santa Clausit, me vështrimin karakteristik cinik, i cili përshëndeste duke tundur një dorë ku mbante Kushtetutën e Republikës. Nga larg, nuk dihet prej nga, përhapeshin tingujt e Himnit Kombëtar të përzierë me tring-tringet e Kambanës së Paqes përballë Piramidës… Papritmas u përmenda. Isha mbytur në djersë dhe dridhesha i tëri. Shyqyr! Paskësh qenë një ëndërr, dhe ëndrrat edhe dalin edhe s’dalin, por më së shumti dalin…

    Kanë kaluar vite nga gjëma e 21 Janarit. Shumë ujë ka rrjedhur. Mbi varret e katër viktimave të pafajshme tre herë ka mbirë bar dhe lule dhe tre herë janë tharë. Ngjarje të shumta janë shtresëzuar njëra mbi tjetrën. Më së shumti kobe, si ai i gjykatës, ai “vendimi” i famshëm për 21 Janarin, i cili mund të përkthehet: “Ata të katër vdiqën, por dreqi e merr vesh pse vdiqën…!!??.” Por ka dhe lajme të mira. Që nga 23 Qershori, Santa Klausi ka nisur dhe vazhdon fluturimin drejt qiellit. Deri tani, nga kati i tretë, ka arritur në katin e tetë…Gruaja së shpejti do fillojë punë… Oborri i Kryeministrisë është pastruar nga gardhet…Bronzi i gëzhojave të plumbave vrastarë është derdhur në pllaka trotuari…Unë jam plakur më shumë dhe shkruaj më pak…Por, (gjithmonë ka një “por”) ka pak ditë që diçka e pazakontë më ngacmoi. Një mëngjes, ndërsa pija kafen tek lokali im i preferuar, me disa miq të mi, erdhi fjala tek 21 Janari. Ndërkohë, afrohet edhe baristi, Engjëlli, një burrë i gjatë e i pashëm që nuk pëlqen vetëm biznesin, por edhe artin, letërsinë dhe…demokracinë. Dikush nga shokët më thotë:

    -Pse s’shkruan një artikull për 21 Janarin?

    -S’ia vlen,-ia ktheva, është shkruar shumë për këtë temë.

    -Por një gjë është harruar- ndërhyri baristi, Engjëlli- Nuk janë katër viktima, por pesë.

    -Kush është i pesti?-e pyes unë.

    -Brahim Elezi, shoku im. Ai burri plak 60- vjeçar që valëviste flamurin. E dhanë të gjitha mediat vizive, por për çudi ka mbetur thuajse anonim. Ishim bashkë në protestë. Në momentet kur kishin përfunduar katër vrasjet dhe po bëheshin arrestimet, vura re se Brahimi ishte përgjakur dhe mezi qëndronte në këmbë. E ngrita në krahë dhe me një makinë e çuam në spital. Të nesërmen vajta ta takoja, por më thanë se erdhi dhe e morri policia. Më vonë morra vesh se kishte vdekur. U varros si gjithë njerëzit e zakonshëm, pa ndonjë ceremoni. Atë ditë, në mos gaboj ka qenë fillimi i Marsit, 2011, u dha një lajm i thjeshtë nga një apo dy media e shkruar dhe më vonë u harrua…

    Më la pa mënd, më tronditi ky lajm. Harresë dhe enigmë e përbindshme. Si vdiq, pse vdiq? Si u varros? Me apo pa atë flamur që e mbajti për orë të tëra në duar? Heshtje drithëruese! Pse? Pse? Përse o njerëz që u harrofshi për harresën tuaj…?

    U largova nga bari dhe vrap në shtëpi, i mbushur me revoltë dhe emocione, për t’i hedhur nxitimthi në kompjuter. Por vetëm kaq. Si të thuash, veprova ashtu si dikur disidentët çekë, që një herë në javë shkonin në një pyll afër Pragës dhe shkarkonin me zë të lartë të gjithë urrejtjen dhe mllefin ndaj sistemit monist.

    Po ku të le mbesa, ajo mbeskë që është rritur edhe dy vite të tjera. Është bërë më e mençur, por edhe me një dëshirë të madhe për të parë dhe dëgjuar gjëra më të bukura. Dhe pikërisht kur po dilja nga studioja ime, përballem me mbesën që qante. E pyeta i trembur:

    -Pse qan, të keqen gjyshi?

    Dhe mbesa, përzierë me ngashërime, më tha:

    -Po ja gjysh, nëna …më tregon vetëm përralla me ujqër dhe dhelpra të këqija. Gjyshi, pse s’më tregon ti ndonjë përrallë me ujqër dhe dhelpra të mira?

    Më la pa mend ky belbëzim. E përqafova duke i thënë:

    -T’u bëftë gjyshi! Të tregon gjyshi ty, mos ki merak…

    M’u ngulit në tru ky mendim naiv. Më futi në një absurd logjik. Bluaja me vete:

    – Bota, edhe për shumë kohë do të rrethohet nga “ujqër dhe dhelpra”, madje, jo rrallë do të drejtohet prej tyre. Por njerëzit duhet të vazhdojnë të mendojnë dhe punojnë për t’i zbutur ato. A nuk e ka arritur njeriu këtë me qenin, macen dhe shumë kafshë dhe egërsira të tjera?…

    Reply to this comment
 2. Benoni August 3, 12:53

  I KUJT ESHTE PUSHTETI – dhe shkrimi sterhollohet mes qeverise dhe opozites! Dokrra!
  Pushteti, ekonomia, ushtria, politikat monetare, politika e Jashtme, e Brendeshme, Ligjet, marrveshjet, pra Shteti komplet, nuk eshte fare as ne dore te qeverise e as te opozites. As dje e as sot!
  Pushteti i plote dhe Shteti shqiptar eshte ne dote te TE HUAJVE ( thuhet : Nderkombetareve ).
  Ata kane gjithe Pushtetin e Pushtetet, qeveria e opozita jane kukulla te tyre qe i nderrojne vendet sipas midese!
  Vend me Protektorat te pa shpallur se Shqiperia sot nuk ka ne bote! As vendet e Afrikes nuk kane qene kaq te varur kur ishin koloni!
  Gjithe situata ne Shqiperi paraqet vullnetin e TE HUAJVE qe kane Pushtetin e plote!
  Ky Protektorat ketu ka nje emer, mund te quhet Protektorat Ambasadoresh. Ka 25 vjet qe vazhdon me nje loje kukullash pozite-opozite qe bejne sikur kane Pushtet!
  Keta ate thenien e Volterit ne fillim e kane ndryshe –
  ” Arti i qeverisjes eshte ti marrin parate nga duart e mbare popullit per t’ja dhene Protektoreve e per te mbajtur dhe vehten si servile te tyre “!

  Reply to this comment
  • Nazim August 3, 16:47

   Prisaj nje drejtim tjeter pas titullit, por mund te pergjigjem duke thene, qe pushteti eshte ne dore te Like florirt, qe e luan bythen se e do qefi, dhe rrjedhuimisht ne menyre indirekte ne dore te sali vicidolit, dhe gjerat nuk shkojne ne te miren e pergjitheshme(majtizmi) por ne te miren e atyre qe jane dhjamur nen berishen e tos mejhanen, dhe duan te vazhdojne te majmen.

   Ndersa Edi eshte nje kukull, qe i mban shpresat e vakura te shqipetareve gjalle, he tashti e he pastaj!!!!!

   Reply to this comment
 3. andromeda August 3, 13:04

  Mirë e ke Viktor, por ku do ta gjejmë një prijës idealist dhe të mençur që ta drejtojë shtetin me inteligjencë e mendim racional dhe jo si ky Ed palloshi që pandeh se shteti drejtohet me lapsa me ngjyra e me kosha basketbolli. Po na zhvasin nga të katër anët, e kemi humbur çdo lloj pavarësie dhe dinjiteti dhe kemi mbetur në dorë të disa horrave që vetëm vjedhin, i servilosen të huajve, dhe shesin çdo pasuri të këtij vendi, edhe sovranitetin po deshe, vetëm për të marrë përqindje dhe dorovitje nga loja e tyre e pisët.

  Reply to this comment
 4. Arber Iliri August 3, 13:13

  Edi Ramen do e kerkoni si KM edhe me pas pasi nuk do te keni nje te dyte me mendjen dhe energjite e tij.Gjithsesi ne shumicen e kohes shqiptaret jane kombvetvrases, pra qe i ben dem vetes me shume se sa i bejne te tjeret, per arsye kulture dhe mencurie.

  Reply to this comment
 5. Labi August 3, 13:32

  Z.Viktor!Te falenderoj nga zemera familjarisht,jo vetem per kete shkrim,i cili godet tamam ne shenje gabimet skandaloze te Qeverrise,por dhe per shume shkrime qe kini shkruar dhe shkruan Gazeta Dita me gazetaret s saj te mrekullushem dhe shume realiste,respekt!Edhe une,si lexus i rregullt i gazetes tuaj,kam bere vazhdimisht komentet,dhe kam dhene dhe mendime,por duke marre shkas dhe nga ky shkrim,kam keto mendime:1-Nuk mund te quhet demokraci nje vend qe ben leshime ne zbatimin e ligjeve,per te mbajtur pushtetin.E them kete sepse,megjithe perpjekjet qe ata thone se po bejne,ne vendin tone ka shume,shum-shume informalitet,dhe ata qe spaguajne,jane te gjithe ata qe i kane njerzit e tyre ne pushtet qe nga viti 1990 e gjer me sot.2-Administrata eshte shume e molepsur,jane me vese te keqia,te pa edukuar,qytetaret e rregullt i shkelin me kembe ,ndersa vete bejne sikur e kane te babait!.3-Kryetaret e bashkive i kane kthyer ato ne prone te vet,dhe sjapin llogari gjekundi,i kane kthyer qytetet ne cifligje te tyre,dhe sduan tia dine per ne se egzistojme apo jo.4-Nafta dhe pasurite nentoksore na i rropi bota(ashtu sic e trajtoni Ju),por keta nuk duan tia dine sepse ata marrin kuotat e tyre.5-Edhe per taksat,kemi 25 vjet qe ne i paguajme,tani me kete ligj qe ata kane nxjerre,na del qe ne te mos paguajme se neser do na i falin edhe neve etj.(sqarroj ketu z.Malaj se ne po te mos i paguajme vjen urgjent policia me gjithe lakejte qe ata kane dhe na vene me hu perpara,na lidhin dhe harojne te na zgidhin)! 5-Kontrolli i Larte i SHtetit,eshte bashkpuntor me tatim taksat dhe qeverrine,sepse sic e kam theksuar dhe me pare ,demet e shkaktuara,paret nuk kthehen ne arken e shtetit,por ngelen ne xhepat e tyre,dhe keto jane sa per propogande.6-Nuk kam degjuar ketu e 26 vjet qe qeverria ka ushtruar kontroll ne zbatimin e detyrave,vjetore,apo 2,3,4 vjetore ne nonje Bashki te vendit,si eshte realizuar plani ,detyrat etj!7-Pse duhet qe policia tu qepet kodrave e maleve per te djegur drogen!Kete pune ta bejne ata qe donin post ne drejtimin e Bashkive,pra,ata ne teritoret e tyre me administraten qe kane ta bejne kete pune dhe per mos zbatim te ligjeve te shtetit te vendosen para tij.8-A themi qe secili te beje detyren e tij,perse paguhet Kryetari,per te bere dashuri e te haje e te pije.Kam mendimin qe duhet qe detyrat e tyre duhet te jene te saksionuara me ligj,te shkruara,qe Ai te dije te gjitha hallet e bashkise,dhe te organizoje punen per zgjidhjen e tyre.9-Policia bashkiake duhet te shkrihet,sepse jane kthyer ne qarramane,xhvates,bythlepires,turperojne roben qe kane veshur,zihen me fshataret qe shesin prodhimet e tyre per te nxjere buken e ciliminjeve,vetem e vetem per te marre 1 kg domate apo patate etj.TURP!10-Duhet me pa tjeter qe duke filluar qe nga i pari e deri te i fundit te zbatojme ligjet,propoganda,me realitetin jane ndryshe,shtetaret dhe ish shtetaret nuk paguajne asnje takse,ndersa ne na dhemb kurizi!Edhe nje here u pergezoj per kete shkrim.Kam shume per te shkruar,por nuk di se ku ato bien,dhe se si ndikojne se vendi tone ka marre tatepjeten,qekur u shkaterua baza e shtetit nga armiqte e kamufluar qe i kemi perdite ne gjirrin tone.

  Reply to this comment
 6. Burton August 3, 13:33

  Edhe nje njeri me njohuri minimale e kupton se “koncesionet’ jane teknika per kolonizimin e vendit. Kolonite e sotme nuk mbahen me ushtare e ushteri por me shfrytezimin e burimeve natyrore dhe krahut tw lirw tw punws nga te huajt.
  Nje vend qe mbeshtetet ne shitjen e burimeve natyrore eshte de fakto koloni ne kuptimin modern, andaj kolonializmi i sotem quhet “kolonizim teknologjik”.
  Kur do ta clirojme vendin nga ky sistem i ri kolonial?

  Reply to this comment
 7. H.LEKA August 3, 13:34

  EDHE TI O MALAJ..!
  Shkrimi i ngjan nje makine moderne po me pjese te montuara se prapthi.Nuk qendron as ne kohe e as ne hapesire!
  Nuk i lejohet nje pene te tille nga te paketat ne mos e veteme ne 25 vjet dizinformacion qe pas 25 vjetesh te flase per EKONOMINE,BUKEN,SHQIPETARET e aqe me teper te perdore fjalet Demokraci,pluralizem shumice pakice e qUUUUrravisje qe per popullin ngelen nje shaka apo loje NUSE -DAJASH 25 vjet! ZGJIDHJA!??????

  Reply to this comment
  • Santa Skypo August 3, 21:40

   Pikerisht zgjidhjen nuk jane ne gjendje te japin kalemxhinjte tane qe na jane bere si mallrat e tregut me shumice. Thuaj Bedriut, o Bedri leri pordhet me rigon po nese ke idera te vlefshme na jep alternativa per zgjidhjen e problemeve, Bedriu hic, thoj Viktorit, Viktori po hic, thuaji Meros ai po me nje vrime fyellit. Njeri gozhdes e tjetri patkoit vajti kho pune, prandaj talliin leshte horrat dhe batakcinjte.

   Reply to this comment
 8. Spartaku August 3, 13:37

  Mirenjohje! Nje shkrim brilant.Sa te vereteta ka then zotenia ne kete artikull.Shqiperia dhe shqipetaret po shfrytezohen barbarisht ne vendin e tyre dhe per pasurite e vendit te tyre.Pse vjen kjo? Nga ato qe thuhet ne artikull,se qeveria nuk eshte ne nivelin e duhur.Te huajet po na hane me gjithe lecka.Te huajet pasurohen me lloje lloje mashtrimesh e nje korupsion galopant me nentoken tone,naften dhe minierat.Qeveria nuk i shikon dote se jane te kamufluara nga te huajet.Te huajet po ja kalojne ujin nen rrogoz qeverise tone,se kata te tanet jane te paafte,te parrahur me keto pune te nendheshme te te huajve.Ata kane eksperience te madhe,se kane kaluar ne shume shtete,edhe me te medhenj se i yni,din ta dredhin.Me vjen keq per zotin Rama,qe me gjithe perpjekjet e tija si kryeminister nuk po ja arrine dote ti vere ne brazden e duhur keto pune kaq te rendesishme per ekonomin dhe popullin e vendit tone.Pershendetje.

  Reply to this comment
 9. Lazarati i rilindur diku tjeter August 3, 13:54

  Jane falanga te corruptuara, gjithe organizimet aty, zoti Malaj…
  Keshtu ishin gjoja demokratet,
  keshtu jane gjoja socialistat, ngjyer ne pink…

  Bukur shume qe e mposhten me tanke e me gjyqe dhe me gazeta Lazaratin, e…po pastaj?!

  Shko diku, kudo ne Jug, zoti Malaj afer parcelave te mbjella, por shko si anonim, jo me emrin qe perdor kur ben shkrime ne kete gazete!
  Dhko dhe pyet njerez qe nuk te dine, ose qe i di per miq te tute, qe te thone te verteten, sado jo publikisht:
  Pyeti, si eshte puna e ketyre parcelave te mbjella me kanabis?

  Ja si do te thone: keto jane te filan polici, pas te cilit eshte ai Shefi tjeter, dhe ai Shefi me i Madh dhe…me radhe!

  Duget lyer burgjia e Makines se korrupsionit, thone…

  Nese gazetat e majta tregojne vetem gjysmen e se vertetes, dhe ato gjoja te djathtat bejne sikur rrefejne gjysmen tjeter, E Verteta eshte gjysmake, pra s’eshte e vertete, eshte e vrare nga ne, dmth ne Shqiperi vazhdon vellavrasja…zoti Viktor.
  Kam frike se edhe ti, edhe une, mund te jemi pjesemarres ne kete krimezim te corruptuar total, pa shprese.
  Lazarati ndjehet i fyer, ngaqe ne e rilindem diku tjeter!

  Reply to this comment
 10. fshatari pafshat August 3, 15:12

  Po ky eshte sistemi, more Viktor. U kalit 25 vite rresht. Ajo qe ti kerkon, ka vdekur. Shallvaria ekziston vetem ne Suedi, Norvegji, Finlande, Hollande, Danimarke e ne ca pak te tjera vende.Shqiperia nuk behet, edhe me ar ta lyesh, sepse tradhetia shoke tradhetia eshte vet shqiptaria.

  Reply to this comment
 11. I.Troplini August 3, 15:53

  A lidhet gomari nga bishti?

  Do ishte pyetja ime. Te marresh koncesionet e minierave dhe ate te ardhshmin e mirembajtjes se rruges se kombit si shembuj grabitjeje te te huajve ndaj ne shqiptareve “engjej”, per ti dhene me to “pergjigje” pyetjes se kujt i perket pushteti ne kete vend, nuk perkohet as thelbi i problemeve te shqiptareve dhe as behet nje kritike e denje e ketij sistemi politik qe kemi sot.
  Me pare se te merremi me ato 2-3 koncesione te te huajve (qofshin ata edhe grabitqare deri ne piken e krimit), do doja te shtroja nje pyetje qe ka te beje me menyren e trajtimit te qytetarit shqiptar nga administrata e shtetit te tij?
  A jane keta “te zgjedhur me vote” shembuj devotshmerie te sherbimit ndaj popullit te tyre apo kemi te bejme ketu me nje regjim edhe me plackites dhe te korruptuar se cdo i huaj qe mund te kete ardhur dhe do te vije ne vendin tone.
  Une do marr Tiranen, Kryeqytetin e vendit tone si shembull te ketij mocali korruptiv qe torturon dhe poshteron qytetarin deri ne humbjen e cdo vlere dinjiteti qytetar.
  Me perjashtim te Kryebashkiakut Veliaj, qe po vendos norma te reja dhe te papara deri me sot ne Shqiperi, te sherbimit ndaj komunitetit, cdo instance tjeter e administrates shteterore, eshte simbol i gjalle i deshtimit te shtetit, i fytyres se palacos dhe mafiozit turkoshak te veshur me kollaren e pushtetit. Provoni te shkoni ne zyren e regjistrimit te pasurise suaj ne Kryeqytet dhe te kerkoni dokumentacionin e prones, me nje histori prej 10 a me shume brezash dhe do kuptoni se i KUJT ESHTE PUSHTETI.
  Do paguani per cdo leter bakalli qe u kerkojne atje, qimet e kokes dhe ne fund, jo vetem qe nuk do shihni nje pergjigje te entit shteteror per pronen por do u duhet te ruani veten ne keto dite te nxehta gushti, per te mos perfunduar me nje infarkt kardiak. Aq e madhe eshte NEVERIA dhe DESHPERIMI ndaj ketij sistemi te degjeneruar.
  Arsyen se pse qytetari nuk “sheh dokumentat e prones se tij”,,,do e merrni nga sekseret e “firmave te ndertimit” qe do ju trokasin dukur ne dere, per tu marre ate pronen “pa letra” dhe per te ndertuar shemtiren e radhes. Ata do “tu ndihmojne” me nje shpejtesi marramendese te merrni cdo dokument tek hipoteka,,,vetem e vetem per te filluar punen sa me pare.
  Pra,, nuk eshte i huaji qe me shkel mua shqiptarin dhe me trajton si nje qenie pa vlere. Eshte shteti im, administrata e tij qe nuk meriton emrin, bandat e lidhura direkt me te, qe nuk lejojne qe ne kete vend te vogel te dale dielli. Eshte Kryeministri im, me kabinetin e tij gjysmagjel ministeror, qe premton RILINDJE por ne te vertete, vetem se administron statusquone e kesaj loje te ndyre ne kurriz te qytetarit shqiptar.
  Ndaj Z.Malaj, mos harxhojme kohen dhe energjite me tema si kjo juaja, qe “ia faturojne” deshtimin tone te tjereve, kur jemi ne vete, palacot me te medhenj dhe klounet me te ndyre qe jetojme si ushunjza me gjakun e nje populli te cfilitur, qe per fat te keq nuk gjen dot me forcen e artikulimit te ndjenjes se revoltes.
  Eshte realitet Mgjenian, ky yni Zoteri. Asgje nuk ka ndryshuar ne thelb, nga ajo kohe kur u shkruan ato vargje rrenqethese.

  Reply to this comment
 12. ALBAN DEGA August 3, 16:52

  NJE RADIOGRAFI E PERSOSUR E QEVERISE
  DHE OPOZITES

  Dje “Shqiperia ( flori ) nje euro…,
  Sot “Shqiperia me koncesion” !
  Dje e sot Shqiperia me korrupsion !
  A mos valle politikanet tane jane vene ne gare per te vertetuar tezat famemekeqia dhe nazi- raciste te Chubrillovicit se ” Shqiptaret nuk kane aftesi vetqeverisese” !?
  Mos valle kompania turke qe i dhurohet tenderi sterkorruptiv i Autostrades se Kusarise se Kombit do te sjell Sulltanin e Madherishem Sulejman apo Erdoganin per te mirembajtur rrugen tone apo ate pune do ta bejme ne Shqiptaret ndersa Turku do te marre paret tona!?
  A nuk mjaftuan 567 milione euro te vjedhura nga Qeveria e meparshme pa ia shtuar edhe milliona te tjere kesaj kusarie te perbindshme antishqiptare e antikombetare!?
  A e dini se cdo kilometer u ka kushtuar shqiptareve 23 milione Euro!?
  Edhe sikur ajo te ishte nderruar ne Himalaja do te kishte kushtuar me pak!
  A e dini se vetem per zhvendosje dherash jane paguar nga shqiptaret sikur traseja e saj te ishte 9 metra e thelle dhe 21 metra e gjere nga Miloti ne Morine sipas inxhinjerit dhe Profesorit te mirenjohur dhe atdhetar Arben Mecja, pioner i dhjetorit historik, themelues e lider, deputet i Partise Demokratike per disa vite qe u ndeshkua, lincua nga Mafia e saj qe ka dale krejt jashte kontrollit vetem se kundershtoi kete mega- kusari te saj ne bashkepunim me Bechtel- Enkan famekeqia!
  Nderim per kete demokrat me vepra e shqiptar me zemer e shpirt kuq e zi !
  Nderim edhe per ju Viktor Malaj dhe Diten prestigjioze!
  Shqiperia dhe shqiptaria kane nevoje per Zerin e lire te shqiptareve te lire e te pavarur qe mbi gjithcka kane Atdheun tone te bukur!

  Reply to this comment
 13. Shushica August 3, 21:13

  I nderuari Malaj ….Je ndër të paktè zëra që përpiqesh të zbulosh lakuriqësinë shqiptare .Urime.Por nuk mjafton ….Ndoshta ka ardhur momenti që ju..një grup intelektualësh me kulturē perëndimore të merrni në dorë fatin e të majtës moderne në Shqipëri .Sot , në shqipēri ka një popull të majtë , që për shumë arēsye , pērbën dhe në të ardhmen do të jetë gjithmonë shumica .Arësyet janë objektive dhe nuk është momenti ti themi sot.Por , për fat të keq sot nuk ka një parti të majtë .Votat e popullit të majtë i merr PS që ka një program 80 përqind të djathtë dhe 20 përqind të qëndrës…Vetë Rama është shprehur i kënaqur që nuk ka sindikata, nuk ka greva , nuk ka kërkesa sociale .Veç kësaj , PS vuan nga sindroma e Stokholmit …besoj se e kupton…bunkart…shtëpia me gjethe…mohim total i historisë , jo vetëm asaj politike …gazetarë të tipit Stefani, Bushati ….PD, LSI….praktikisht nuk janë parti…e para është një lëvizje anarkofashiste feudale , e dyta një grupim oligarkik familjar uzurpator Natyrisht , për vetë pasojat e shkatërrimit ekonomik pas 90..es , kur u rrafshua ekonomia kombëtare , që solli eleminimin e klasave prodhuese urbane,tharjen e inteligjencës tekniko shkencore, pasojat do të ishin tragjike , dhe berishizmiështë fenomeni tipik ikhës .Këtë e vuajtën edhe disa vènde ish komuniste , por në shkallë më të reduktuar.Por aktualisht , falë emigracionit masiv në Shqipëri po rikthehet industria , po krijohet një grupim i rëndësishëm shoqëror ku bëjnë pjesë biznesi prodhues dhe masa e punëtorëve dhe fermerëve të cilët praktikisht kërkojnë përfaqësim politik, shoqëror dhe organizim .Rama, pavarësisht nga parrullat , përfaqëson borgjezinë , prandaj mos prisni politikë të majtë .Prandaj , nën shëmbullin e Korby, Sanders,5 jeve, Podemos, Syrizas, të cilët po i trondisin nga themelet shoqëritë e vëndeve të tyre , ka ardhur koha për veprim Edhe Klinton , nën presionin e Sanders u detyrua të kthejë kokën majtas dhe të tërhiqte në grupin e saj përfaqsues origjinalë të të majtës.Koha e veprimit ēshtë tani , më vonë ndoshta do të jetë e vëshgirë .Tani mund të tērhiqni akoma popullin e majtë duke i lënë Ramës të djathtën liberale .Në kētë mënyrë grupimet e Berishës e të Metës gradualisht do të zhduken si një lumë në shkretëtirë.
  Spresoj ta lexosh këtë propozim modest nga njè lexues jo i ri tashmë , ndryshe do të veproja edhe unë.Por rinia po lēvizi trondit botën ,nuk ka shumë nevojë për ne..

  Reply to this comment
 14. Burimi August 3, 22:06

  Thelbi i kesaj teme eshte per tu admiruar z.Malaj!Pergezime ;veçese do te shtoja qe te gjithe qeverite qe vijen ne pushtet ne kete kodosh vendi asnjera nuk ka guxuar te thyej traun e postebllokut nga ku kalon çdo mjeran krueminister apo anetar i larte i ketij shteti te damkosur ne koloni te pashpallur!Te gjithe bejne pemtime elektorale e ne fund zbatojne citatet e Mao Ce Tungut te radhes .Kjo eshte fatkeqesi e ketij populli qe shikon ne nje ane te ketij postblloku njerez te majmur me prona,pasuri,krime,dredheri e nga ana tjeter e traut njerez qe perbejne shumicen e q i tremben ketij trau qe tashme eshte bere i domososhem per jeten e tyre!Qe te beje Edi Rama ato qe pretendon zotrote i bie qe te lere pushtetin ose te dale armik i demokracise se filtruar nga kinezet e radhes.Ndaj leri shakate z.Malaj e Ju intelektualet mos bini preh e shkrimeve mediokre te Stefanaqit por snsibilizoni njerezit per tu bere koshient se ç’fare duhet te kerkojne per jeten e tyre e te femijeve ndryshe kete vend e popull do ta fshije humnera deri ne zhdukjen e tij!Fatet e ketij populli duhet ti kete vete ai ne dore,ndryshe brezi i ri qe rritet do te gezoje si pasardhes te kesaj lukunie uqerish ,kelyshet e tyre duke nisur nga Zeni e deri tek Zahot e per rrjedhoje çdokush do te ndjehet i rrezikuar ne te aremen e tij .

  Reply to this comment
 15. katarakti August 3, 23:12

  Analiza dhe diagnozat e zotit Malaj jane tejet te sakta. Megjithese nuk jepet nje recete shpetimi. Qe edhe qeveria e sotme gjasme e majte vazhdon praktikat e asaj te kaluares per mua spjegohet thjeshte se Rama nuk ka asnje lidhje me te majten.Madje ai vete ka hedhur parullen: “Pertej te majtes dhe te djathtes”. Une kam bindjen se me Rilindjen e tij ai po perpiqet ta çvendose Partine Socialiste drejt qendres. Nje dite te bukur ndofta edhe ai do te ndahet nga PS-ja, njelloj si dikur LSI-ja, per te formuar partine e tij “Rilindja”. Kjo do te ngjase ne rast se nuk do te arrije dot ta terheqe pas qerres se tij dhe ta shperfytyroje PS-ne ne nje parti pa ideale. Si ministrat, si deputetet qe ai ka zgjedhur jane njerez pa reputacion, eksperience dhe perkushtueshmeri. Jane vene ne keto poste vetem qe t’i binden Lartgjatesise se tij. Megjithese shpresa vdes e fundit, mua me duket se edhe shpresa qe njerezit paten ne qershor te 2013-tes ka vdekur. Prandaj ndofta askush nuk do te pezmatohet nese Rama do te humbase zgjedhjet vitin e ardhshem.

  Reply to this comment
 16. gjermani i fundit August 4, 00:17

  ka nje term per vendet si vendi yne, ne princip i perdorur per vendet afrikane; quhet Paradoksi i bollekut. Jo me kot populli pagezoi berishen Sali Bolleku. Jane vende qe kane pasuri nentokesore te rendesishme, por paradoksalisht jane vende te varfra dhe populli vuan per buken e gojes. Keto vende jane koloni te pashpallura, edhe Kongo quhet Republika demokratike e Kongos. Ne fakt turbullirate ne keto vende sanksionojne pushtetin e koncensioneve, meqe fjala eshte se i kujt eshte pushteti…. Nje shembull ekzemplar qe Kabila, me 10 mije$ ai formoi nje ushtri dhe gjate pak muajve pam-pume me pushke te kohes se Qepes siç thote nastro, makina e komenteve, Kabila kishte siguruar kontrata koncensionesh per 500 milione$. Kemi edhe ne Kabilat tane, sejcili e nis me premtime ungjillore dhe e perfundon me sendyqet plot e perplot. Se ku thote nje skandinav nje shprehje gjeniale mbi pushtetin:” Pushteti korrupton, ndersa pushteti absolut korrupton absolutisht”. Kush e mban mend deputetin e Poliçanit ne vitet e para te tranzicionit nuk do gjeje dot asnje pike takimi me kete qe eshte bere sot. Por pushteti te kerrus, se eshte i rende, te plak para kohe dhe te vdes si njeri perpara vdekjes natyrale. Kam qejf te permend edhe njehere nje episod te famshm ne histori, te njohur me emrin noche triste, nata e trishte. Hernan Cortes i ndodhur ne pallatin e Montezumes perpara nje pirgu te stermadh me florinj u thote atyre pak ushtareve, ne pritje te ushtrise se madhe azteke, qe po vinte per tu hakmarre. – Merrni sa te doni – thote Cortes,- por vereni vath ne vesh se do shpetoje koken kush do jete me pak i ngarkuar”. Qofte e shkruar edhe per keta Kabilat tane!

  Reply to this comment
 17. Andrea (jo Stefan trapi) August 4, 18:55

  z.Viktor,me fal por pyetja tende eshte pak e veshtire per ti dhene pergjigje.Kjo tragjedi e kombit tone mbas 90.es ku mbare populli eshte skllaveruar si ne emigracion ashtu edhe ne vendin e tyre zgjidhet fare thjeshte,Arestimin e menjehershem te kryebanditit,kriminelit,tradhetarit te ketij kombiSALI RAM BERISHA,eshte ky celesi magjik i kesaj tragjedie mbare kombetare qe nga shkaterimi dhe djegia e gjakut dhe djerses se popullit per 40vjet .shkaterimi i gjithckaje qe mban ne kembe nje shtet,sj dhe krimet e pa numurta gjate kesaj periudhe 26 vjecare.Pra eshte fare thjesht per te kuptuar shkaktarin dhe varemihesin e ketij kombi.K/ministri RAMA eshte per tu pershendetur e perkrahur fuqishem per te shkulur kete te keqe nga rrenjet si e vetmja menyre qe ky popull ti bashkohet Europes me dinjitet,me ligje e shtet te se drejtes pa dallaveraxhinjte META e zagare te tjere te Sali Fazllicit qe donte te realizonte endren e kraleve Serbe apo endren e Janullatosit per ta mbushur jugun me varezat e kriminelave greke ne truallin e ketij vendi.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*