INTERVISTA / Flet Frederik Gjerasi: Unë, përkthyesi i Enver Hoxhës

Xhevdet Shehu - DITA September 23, 2016 12:07

INTERVISTA / Flet Frederik Gjerasi: Unë, përkthyesi i Enver Hoxhës

 

Pasi kemi botuar në DITA një cikël shkrimesh të zgjedhura nga kujtimet dhe refleksionet e Frederik Gjerasit, të botuara në librin “Drama shqiptaro-ruse” nga shtëpia botuese Argeta LMG, një bashkëbisedim me autorin është padyshim me interes të veçantë. Bëhet fjalë për një ngjarë me rëndësi botërore, sikurse ishte mbledhja e 81 partive komuniste e punëtore dhe Frederik Gjerasi është një dëshmitar i dorës së parë. Ai ka qenë përkthyes i Enver Hoxhës në atë ngjarje epokale, kur ishte vetëm 27 vjeç. Botimi i librit të tij me kujtime dhe refleksioni pas afro 60 vjetësh ka ngjallur një interesim të jashtëzakonshëm.

Dje në mbrëmje, ndërsa bisedoja me Frederikun për këtë intervistë ekskluzive në DITA, në një kafene pranë Ministrisë së Jashtme, pikasa seriozitetin e një njeriu që kërkon t’u mbetet deri në fund bindjeve të tij dhe së vërtetës historike. Ishte vetëm 27 vjeç kur shërbeu si përkthyes i Enver Hoxhës në një ngjarje botërore dhe kalimi i viteve nuk ia ka zbehur aspak freskinë dhe kujtesën, pavarësisht se kanë kaluar rreth 60 vjet nga ajo ngjarje. Nuk i pëlqejnë lëvdatat, kërkon realizëm dhe objektivitet. Në të vërtetë, këto vërehen edhe në librin e tij. Ndaj pa e zgjatur fillova bisedën që po e botojmë në vijim.

 

 

– Zoti Frederik, në radhë të parë dua t’ju uroj për librin tuaj. Përtej konsideratave të mia pozitive për këtë libër, dua të di emocionin tuaj për të. Si e keni përjetuar botimin?

– Ju falënderoj për konsideratat tuaja pozitive. Falënderoj dhe shtëpinë botuese “Argeta LMG”. Ka kohë që nuk kam botuar, prandaj dhe emocioni është i kuptueshëm. Nuk e di si do të priten e si do të vlerësohen kujtimet e refleksionet e mia. E shoh se njerëzit sot kanë këndvështrime të ndryshme për ngjarjet dhe shpesh i matin gjërat e kaluara nga pozitat e ditëve të sotme. Prandaj e kam parashikuar se shumëkujt mendimet e mia mund të mos i duken të sakta, çka vjen edhe nga pluralizmi i… kujtesës. Nuk kam dashur të bëj biografinë e familjes time, ajo nuk i intereson askujt. Unë thjesht kam qenë dëshmitar i ngjarjeve që çuan në prishjen e miqësisë shqiptaro-ruse. Disa momente nga biografia ime vetëm duan të bëjnë lidhjen e ngjarjeve dhe të japin sfondin e jetesës sonë të asaj periudhe.

Jam i emocionuar dhe i interesuar se a do të kuptohet drejt mesazhi që del nga libri im. Sepse sot ne shqiptarët, e veçanërisht politikanët, duhet t’i ruhemi sjelljeve të papërgjegjshme, mërive e grindjeve midis qeveritarëve, si ato të Enver Hoxhës me Hrushovin, që për të ruajtur karrigen sakrifikuan interesat e vendit. Politikanët lypset të punojnë sot për ndërtimin e marrëdhënieve të mira me vendet e tjera dhe të gjejnë në vetvete forca për t’u distancuar nga konfrontimet e egra pozitë-opozitë që e kanë dobësuar imazhin e Shqipërisë. Duhet të pranojmë se ne shqiptarët akoma nuk e kemi fituar instinktin e vetëpërmbajtjes. Vetëm fryma e tolerancës dhe e kompromisit mund të çojë në forcimin e miqësisë me popujt e tjerë dhe në arritjen brenda vendit të marrëveshjeve për reforma që mund ta çojnë Shqipërinë përpara.

 

– Në thelbin e tij libri janë marrëdhëniet shqiptaro-ruse. Pse keni përdorur termin “dramë” për këto marrëdhënie?

– A nuk ishte dramë ajo grindje mes Hrushovit dhe Enver Hoxhës në dhomën ku kishte

punuar Lenini në Kremlin? Po ofendimi që bëri Ibarruri pas fjalimit të Enverit në mbledhjen e 81 partive duke e etiketuar si “një qen të cilit ti i jep të hajë e ai të kafshon dorën”? A nuk ishte dramë shkatërrimi i atyre familjeve të shqiptarëve të martuar me gra ruse, që u përçanë kur u prishën marrëdhëniet? Po fati dramatik i atyre grave të tjera ruse që nuk u kthyen ne Bashkimin Sovjetik e i burrave të tyre, që u persekutuan nga diktatura, u internuan e u burgosën? A nuk ishte dramë ajo propagandë e shfrenuar nacionaliste në Shqipëri që jo vetëm shante Hrushovin, por baltoste miqësinë e popullit tonë me popujt sovjetikë? Dhe, së fundi a nuk ishte për ne dramatike përkrahja e Serbisë nga Rusia kur shqiptarët e Kosovës po vuanin nga terrori dhe gjenocidi i Millosheviçit? Prandaj unë zgjodha titullin e shkurtër për librin “Drama shqiptaro-ruse”.

 

– Pse pritet të kalonin më shumë se 50 vjet për botimin e këtij libri?

– Pashë në gazetën tuaj vërejtjen e një lexuesi “mos flinte gjumë kaq kohë ky Frederiku!”  Por në kohën e monizmit nuk mund të shkruaja gjithçka mendoja. Atëherë as që doja t’i kujtoja ato grindje e sherre në mbledhjen e 81 partive, sepse pas kthimit nga Moska isha shumë i mërzitur e gati po kaloja në depresion. Jo vetëm nga lodhja e tensioni që kisha kaluar, jo vetëm nga keqardhja ime për thyerjen e asaj miqësie, por thjesht edhe nga prishja e gjumit. Sa për ilustrim: Hysni Kapo kërkonte nga unë jo vetëm të përktheja ditën e në darkë t’u zgjidhja filma, por edhe të nesërmen në mëngjes të çohesha herët, të lexoja gazetat sovjetike dhe kur uleshim për mëngjes t’i informoja nëse ishte shkruar gjë për Shqipërinë. Tërë ditën do të ndjeja nevojën për gjumë. Pas ca vitesh u dënova…

Në kohën e pluralizmit nuk jam shfaqur për shumë kohë dhe nuk jam përfshirë në asnjë parti politike, sepse në krye të socialistëve në ato fillime erdhën persona që nuk ishin sjellë mirë me mua. Pastaj isha lodhur me nënshtrimin ndaj opinionit të shumicës në organizatën e partisë, doja të jetoja e të mendoja i lirë. Kam lexuar shumë libra në rusisht në bibliotekat e Bostonit me autorë seriozë që kishin punuar pasi u hapën arkivat e Moskës. Dhe më lindi dëshira të shkruaj këto kujtime e refleksione. Atij lexuesit tuaj që më bënte vërejtje, dua t’i përmend fjalët e një shkencëtari, se sa më shumë plaket njeriu, aq më shpesh e më qartë kujton vitet e rinisë.

 

– Për marrëdhëniet shqiptaro-ruse është Enver Hoxha ai që ka shkruar i pari, si u lidhën dhe pse u prishën këto marrëdhënie. Çfarë të rejash sillni ju në këtë libër për këto marrëdhënie?

– Në fjalimet e kujtimet e tij Enver Hoxha çfarë shkruan sot e ndryshon nesër. Unë kam bërë ndonjë vërejtje për librin e tij “Hrushovianët”. Kam përshtypjen se Enver Hoxha nuk e kishte arritur dot të kuptonte thellë procesin e ndërtimit komunist në Bashkimin Sovjetik, as karakterin e popullit rus. Një filozof i njohur sovjetik, F. Konstantinov, të cilin e kam takuar në zyrën e Liri Belishovës më 1958, pas prishjes së marrëdhënieve shkroi një artikull në revistën teorike “Komunist”, ku vë në dyshim nëse ka qenë ndonjëherë Enver Hoxha komunist. Nga sa i kemi dëgjuar e i njohim ne shqiptarët biografinë e tij, fjalimet, “veprat” e tij, vërtet nuk ndjehet dhe mund të vihet në dyshim që ai të ketë studiuar e konspektuar librat e Marksit e të Leninit për të njohur teorinë e komunizmit e për t’u udhëhequr prej saj. Edhe përvojën e ndërtimit komunist në Bashkimin Sovjetik Enver Hoxha nuk mund ta njihte në ato 15 vjet, kur nuk i mësoi dot “ciriliket e mallkuara”, siç i quante ai germat e alfabetit rus. Aq më tepër nuk do të njihte dot shpirtin e popullit rus, karakterin rus, për të cilin unë flas në librin tim.

Unë përmend Molotovin që pyet ambasadorin shqiptar në Moskë, Mihal Prifti: Si shpjegohet që populli shqiptar megjithëse nuk është sllav, ushqen ndjenja aq të ngrohta miqësie për popullin sovjetik?! Përgjigjen e kësaj pyetjeje unë jam munduar ta gjej në historinë shekullore të Rusisë e të Shqipërisë, popujt e të cilave qenë të varfër e të skllavëruar për shumë kohë. Shekuj më parë rusët jetonin kryesisht në pellgun e varfër të Vollgës, me klimë të egër, për 300 vjet mbetën të pushtuar nga tataro-mongolët, bujkrobëria në Rusi zgjati deri në vitin 1860. Dihet edhe jeta e varfër e në skllavëri e popullit tonë, sidomos gjatë pushtimit të gjatë otoman. Hijet e skllavërisë e të varfërisë lënë gjurmë të forta në karakterin e popujve. Miqësinë shqiptaro-ruse unë e lidh edhe me veçori të tilla të karakterit rus e të shpirtit rus, si urtësia, mirësia, mikpritja, dhembshuria për atë që ka rënë në fatkeqësi, qoftë dhe për faj të pushtetarëve. Italianët dhe rusët quhen si popujt më të afrueshëm e të filtër në Europë. Nuk e fsheh se ruaj nostalgji për njerëzit e thjeshtë rusë e ukrainas që më janë sjellë me dashamirësi gjatë viteve studentore në universitetin e Kievit e atë të Moskës. Populli rus na donte e na respektonte edhe sepse kishim luftuar së toku kundër fashizmit.

 

Frederik Gjerasi dhe gazetari Xhevdet Shehu

Frederik Gjerasi dhe gazetari Xhevdet Shehu

– Në një nga kapitujt e librit tuaj ju përmendni fjalët e Levitanit të famshëm: “Ne jemi spikera, jemi skllevër, jemi të detyruar të kryejmë punën tonë ashtu siç na e kërkojnë”. Mos doni të thoni me këtë se edhe ju kini bërë detyrën tuaj verbërisht në atë kohë?

– Unë kam qenë spiker në Radio-Moska, dhe ashtu siç thotë Levitani, kam lexuar tekste të gatshme që më viheshin përpara mikrofonit, duke u bërë skllav i frazave që na vinin nga lart. Si spikeri i radios edhe përkthyesi nuk bënin ndonjë punë krijuese, veçse duhej të kishe talent në të lexuar, diksion, zë të mirë. Levitani kishte zë të çeliktë, leximi i tij të drithëronte edhe kur fliste për pushtimin e Kievit nga gjermanët, edhe për betejën e Stalingradit. Është tjetër gjë pastaj pyetja nëse kam bërë verbërisht detyrën në sektorin e propagandës e si pedagog i ekonomisë politike. Po, kam shkruar edhe gjëra të gabuara, edhe kundër bindjeve të mia, megjithëse u dënova si njeri liberal, revizionist, sepse po tregoja diçka të vërtetë nga realiteti i vendeve të perëndimit në atë kohë.

 

– Në marrëdhëniet shqiptaro-ruse, harmoninë në fillim dhe prishjen më pas; sipas kujtimeve dhe reflektimeve tuaja, kanë luajtur një rol të veçante çështjet që ne kishim me Jugosllavinë. Mendoni se Enveri ka vepruar drejt në qëndrimin që ka mbajtur në këtë drejtim?

– Pas hapjes së arkivave ruse, shumë autorë arrijnë sot në konkluzionin se në prishjen e marrëdhënieve midis Jugosllavisë dhe Bashkimit Sovjetik pas rezolucionit të Informbyrosë, nuk mund të fajësohen veças as Stalini e as Tito. Ka dhe autorë rusë që thonë se shkaktar i prishjes së këtyre marrëdhënieve ishte Enver Hoxha që njoftoi Moskën se Tito donte të sillte divizionet e veta në Korçë. Stalini ishte i pakënaqur me Titon sepse, pasi mori Istrian, ky donte të fuste brenda kufirit të Jugosllavisë edhe qytetin italian të Triestes, çka do të zemëronte aleatët. Po ashtu Tito nuk po e dëgjonte Stalinin që të mos ndihmonte më partizanët grekë e të ndërpritej lufta civile, sepse Perëndimi nuk do të pajtohej me një Greqi komuniste që mund të pengonte udhët detare të Mesdheut. Në vitet e para pas çlirimit Enver Hoxha e lavdëronte me superlativa Titon, por pastaj e shante si askush tjetër. Më vonë në fjalimin e tij në Pulja, Tito i kërkonte Hrushovit të largonte nga pushteti Enver Hoxhën e Mehmet Shehun. Përpara një rreziku të tillë, Enveri do të priste çastin për të marrë veprime të guximshme që të ruante karrigen. Kurse Hrushovi u tregua hakmarrës ndaj Enver Hoxhës për sjelljet e tij brutale.

 

– Ju në librin tuaj përmendni shumë personazhe të asaj kohe, përmendni episode me Ten Hsiao Pinin, Mehmet Shehun, Ramiz Alinë, Liri Belishovën. Çfarë konsiderate keni për ta pas më shumë se gjysmë shekulli?

– Ten Hsiao Pinin e kam njohur në Tetor 1960, në Komisionin për redaktimin e projekt-deklaratës së mbledhjes që do të mbahej në Nëntor. Disa herë me Hysni Kapon shkuam të dy në ambasadën kineze në biseda me Ten Hsiao Pinin, që e ndihmuan shumë delegacionin tonë. Unë përktheja në rusisht dhe e kthente në gjuhën kineze përkthyesi i Mao Ce Dunit me të cilin krijuam simpati reciproke. Dhoma e ambasadës kineze, ku zhvilloheshin bisedat, mbaj mend se ishte pa dritare, që të mos përgjohej. Pastaj u takuam me Tenin në nëntor, si dhe pas dy vjetësh në Kinë. Çu En Lai dhe Çu De mbaruan shkolla të larta në Gjermani me paratë e prindërve të vet, kurse Teni në Francë, trupvogël e i zgjuar, punonte dhe njëkohësisht ndiqte shkollën. Pas disa peripecish ai doli në krye të udhëheqjes kineze dhe ndërmori reformat e famshme që çuan në zhvillimin e madh të Kinës. Kur ai vajti për vizitë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Enver Hoxha nxori fjalë të pista: “Liliputi i verdhë në Shtëpinë e Bardhë”. U tregua dogmatik, megaloman e bukëshkalë ndaj Kinës që na ndihmoi shumë kur vetë ishte në varfëri.

Ju pyesni ç’konsideratë kam për Mehmet Shehun. Kam lexuar shkrime që e shajnë, të tjerë që e lavdërojnë. Unë vetë nuk e kam njohur nga afër. Mbaj mend se më ka lavdëruar një herë për një libër, të cilin gruaja e tij urdhëroi më vonë ta heqin nga qarkullimi kur u dënova. Por do të përmend vetëm raste kur asistova në një “bisedë” të tij në teatrin e operas (sot salla Institutit të Arteve). Pasi foli tri orë për situatën e për bëmat e veta, Mehmeti hodhi pyetjen: “Çfarë do populli shqiptar?” Dhe u përgjigj vetë: “Bukë, brekë e fishekë!” A ka fjalë anadollake më poshtëruese për një popull?! Dhe në fund “i siguroi” të pranishmit në sallë se ne, udhëheqja shqiptare, “e hamë dhe një Luftë!” I kujtoj këto lodra me zjarrin dhe mendoj sa të nevojshme e kemi sot ne shqiptyarët të qetësohemi, të ulim tonet kur flasim, të ruajmë miqësinë me të gjithë popujt, me komshinjtë, me Amerikën, me aleatët tanë strategjikë si dhe me Europën, me Kinën, me Rusinë, por edhe me Serbinë, të punojmë e ta çojmë përpara vendin.

Ramiz Alia më është sjellë gjithmonë mirë, sidomos në fillim, kur më merrte si përkthyes në Moskë. Ishte njeri më i butë, megjithëse shpesh përdorte për ndonjërin shprehjen “në esfel të vejë”. Kur erdhi pluralizmi e nuk ishte më president, unë nuk shkova ta takoj, siç bënë disa shokë të mi. Jo sepse ai nuk më ndihmoi kur unë u dënova, nuk i dilte dot përballë familjes Shehu. Por unë nisesha nga diçka parimore. E kisha kuptuar me kohë se familja Shehu priste të vdiste Enver Hoxha e ajo të vihej në krye. Dikujt kjo mund t’i duket për mburrje. Kur doli çështja e fejesës së djalit të Mehmetit ishte vetë ai, Ramizi që i telefonone atij në shtëpi dhe i thoshte të thellohet në autokritikën para Byrosë politike. Për mua, kjo ngjante me skenat e Makbethit. Në letrën amanet për Enver Hoxhën para se të vriste veten, Mehmeti quan Jago dhe Ramizin dhe Foto Çamin. Tani e kuptoj pse Fiqrete Shehu u nervozua kur Foto Çami i telefonoi asaj që të më lejonte të punoja për atë tekst të mallkuar të ekonomisë politike.

Liri Belishova gjithashtu ishte sjellë mirë me mua. Kisha dëgjuar se donte të më afronte për ta ndihmuar të njihej me literaturën teorike që vinte nga Moska, sepse ajo vetë lodhej nga syri. Ishte grua e zgjuar e mjaft energjike. Në mbledhjen e organizatës së aparatit, ku do të dënohej Liria, ma bën me shenjë Ramizi që të çohesha e të diskutoja. Unë ju shmanga ofendimeve personale që bënin disa aparatçikë, fola kryesisht për mbledhjen e Bukureshtit. Nuk mund të arsyetoj për motivet e qëndrimeve të saj, ajo e dinte situatën në byro që të merrte përgjegjësitë. E kam takuar para disa vitesh pranë një kioske gazetash në Tiranë, u përshëndetëm me dashamirësi.

 

– Aktualisht ne jemi aleatë strategjikë të Shteteve të Bashkuara. Në këtë kontekst, si e shikoni të ardhmen e marrëdhënieve shqiptaro-ruse?

Ne shqiptarët jemi të vegjël e të pafuqishëm të japim ndonjë mendim për çështje madhore. Kuptohet se e ardhmja e marrëdhënieve shqiptaro-ruse do të varet edhe nga fatet e konfrontimit të sotëm midis Rusisë e Perëndimit. I bashkohem atyre autorëve që mendojnë se midis popullit amerikan e popullit rus nuk mund të ketë konflikte, por vetëm kundërshti për çështje të veçanta, sepse miqësia midis tyre është lidhur me gjakun e derdhur në Luftën e Dytë Botërore. Në libër unë e kam quajtur një dramë të re shqiptaro-ruse ftohjen e mëtejshme të marrëdhënieve si rezultat i politikës së Rusisë që mban anën e Serbisë në ngjarjet e Kosovës. Për vite me radhë politika shtetërore e Rusisë ka dashur të pengojë shkëputjen e Kosovës dhe pavarësinë e saj, të mohojë të drejtat e shqiptarëve që përbëjnë atje 90% të popullsisë, të mbulojë krimet e genocidin e Millosheviçit. Në një intervistë në televizion, këtë vit i respektuari ambasador i Federatës Ruse në Tiranë tha një të vërtetë të hidhur, që në Rusi kanë imazh të keq për Shqipërinë e prandaj vështirë të vijnë turistë rusë në plazhet tona. Ndoshta kanë ndikuar për keq në këtë imazh edhe peripecitë e tranzicionit tonë, bëmat e mafias shqiptare, sikurse ka ndikuar edhe në imazhin për Rusinë veprimet e mafias ruse. Por është fakt se në Rusi gazetat e televizioni flasin mirë për serbët dhe jo mirë për shqiptarët. Madje në një dokumentar për Kosovën në televizionin e Moskës dëgjova spikerin që tha “barbarët shqiptarë”! Ne shqiptarëve nuk na pëlqen qëndrimi i Rusisë kundër pavarësisë së Kosovës. Rusia është shtet i madh dhe ky qëndrim ndoshta nuk zë ndonjë peshë në problemet e shumta të saj, por për në pavarësia e Kosovës është çështje madhore. Tani Serbia kërkon të hyjë në Bashkimin Europian, do të vijë dita që ajo do ta njohë Kosovën si shtet të pavarur dhe atëherë Rusia ndoshta do ta kuptojë se përsëri nuk është sjellë mirë me Shqipërinë e vogël. Rusia edhe sot është shteti me sipërfaqen më të madhe në botë, ajo ka më tepër ndikim në fushën politike e ushtarake e më pak në ekonomi, sepse ka probleme: disa degë janë hakërrima të prapambetura, përsëri peshë kryesore kanë shitjet e lëndëve të para, erdhën vështirësitë e krizës, sanksioneve, rënia e kursit të rublës. Por Rusia ka pasuri të mëdha natyrore dhe potenciale njerëzore, ka talente për zhvillimin e shkencës, të artit e të kulturës. Le të shpresojmë se do të përmirësohen marrëdhëniet e saj me Perëndimin në të mirë të paqes në botë.

 

****

Kujtimet e përkthyesit Frederik Gjerasi të botuara në DITA mund t’i gjeni PJESA I, PJESA II, PJESA III, PJESA IV, PJESA V.

Xhevdet Shehu - DITA September 23, 2016 12:07
Komento

50 Komente

 1. maks September 23, 12:25

  sa gjynah qe shtetin e udhehoqi enveri dhe nuk e udhehoqen perkthyesit qe flasin tani pas pilafit

  Reply to this comment
  • Niko September 23, 13:18

   haha – bravo maksi.

   Reply to this comment
   • e shenjteruat enverin..e bete legjende September 23, 14:34

    I nderuar Gjerasi po ngaterrove gjerat keq jo vetem ne fillim por dhe ne fund e dhjeve fare ??
    .
    Ne fund e mesuam se zoti Gjirazi paska qene i denuar nga sistemi enverhoxha dhe i mori hakun me kete liber duke ndjekur rrugen e ismail kadres dhe pellumb karakulles (ai palaco i oborrit qe e bene ambasdor ne Okb).
    Kam lexuar per kuriozitet shkrimet e te bijes Stalint ne Amerike dhe te birit kryshovit
    ..
    Ndersa bija e Stalinit u tregua kanibale me babain e saj,ne te kundertet biri hryshovit u tregua kurajoz qe edhe pse qytetar amerikan nuk u be byth-lepires i admistrates amerikane por dhe mendimin e tij pa frike per Krimene (MATERIALI ESHTE ME PASHTE ANGLISHT)
    .
    Eshte kriminale sot qe disa elezbibero-amerikane po meren me kufomen e enverhoxhes per te mbuluar krimet e perbindeshme te qenit te tyre serb Sali Berisha

    Ne vija te trasha dihet qe ne 1941 nga ruzvelti-churchilli-stalini(RCS) u caktua jugosllavia si tutore dhe promotore e luftes kunder fashizmit ne Ballkan midis tyre dhe shqiperia qe ne ate kohe ishte si “4 rruget e shijakut”

    dihet qe ne tetor 1944 u vulos me V TE MADHE nga (RCS) qe ne ndarje e plackes se luftes superfuqite rane dakort qe shqiperia I kalon ne kujdestari jugosllavise dhe kjo e fundit I kalon kampit lindor….Biles shqiperia ditet qe u ndane zonat e influences nuk u permend fare se kuptohej se ishte nen jugosllavi dhe nje pjese supozohej ti jepej greqise..behej fjale per vorio epirin….qe do ta kishin marre pot e mos ishte enve hoxha ne paris ne UNO qe habiti dynjane me VENDOSMERINE E TIJ

    dihet qe Enver Hoxha shfrytezoi serbet pas 1944 per tu ruajtuar nga kafshimi I grekut per vorio epirin qe ja kishte premtuar Churchlli

    Dihet qe tito-sllavet e mbrojten shqiperine formalisht pasi donin ta gelltisenin te teren sipas dhe miratimit te stalinit.

    Pikerisht ketu enverhoxha luajti bukur qe duke shfrytezuar sherrin e dy JOSIVEFE (STALINIT DHE TITOS) arriti ti deboje serbet qe per ceshtje muajsh do te GELLTISNIN SHQIPERINE
    ……

    NDEGJO ME KUDES GJERASIM?

    qofte me kryshovin qofte me kinezet enver hoxha u prish ne te dy rastet kryesisht se ato I kerkuan enverit qe te perulej te Tito..dhe kete nuk e thone dot armiqte e kombit shqiptar dhe ato “80 vjecare “ qe paguhen ose shesin dinjitetin ne pleqeri

    Por nqs enveri I perzuri serbet ne 1948 nga dera ..ne 1992 u futen nga oxhaku pikerisht nga lobi serb I amerikes dhe ai grek qe eshte “powerfull” dhe ben ligjin akoma ..

    Diku nga hyrja thua felliqesisht e vendi ne kohen e enverit ra ne HUMNERE SE U PRISHEM ME KINEZET..TURP DHE NUK KA NEVOJE PER KOMENT KY DETAJ

    ….

    Nqs se ka nje humnere kozmike ajo eshte periudha nga pushtimi I saliserbit pas 1992 qe akoma ka njerez me kollare apo te rruges qe I thone gabimisht demokraci..

    KUJTO 1997 I NDERUAR GJERASIM?

    nuk ka rast te ngjashem n historine boterore nje shembje e shtetit ne menyre kaq macabre..dhe nuk ishim miqsi as me ruset as me kinezet per me amerikanet tane….pra cfare bene miqte amerikane ??…..mund te pergjigjesh o zoteri qe I lepihesh me te fortit te momentit.

    Merr shembull nga ky djali I Hryshovit qe eshte I ndershem para historise ju si qe na I shpifet

    Per coincidence djali I Hryshovit Sergei Khrushchev(Hryshov) eshte qytetar amerikan qe nga 1991 sot eshte moshatar me kete Gjerasin qe ngaterron gjerat por ka nje dinjitet dhe sinqeritet te admirueshem qe eshte oponent i forte kunder poltikes amerikane ne Ukraine dhe ndiqeni materialin e meposhtem

    SHOE ON THE TABLE
    04.02.14 5:45 AM ET
    Khrushchev’s Son: “Russia Will Never Surrender”
    Sergei Khruschev, the son of the Soviet leader who gave Crimea to Ukraine, says that his father never intended to separate Crimea from Russia and Russia will never give it back.
    When Soviet leader Nikita Khrushchev transferred Crimea to Ukrainian control in 1954, it was simply for logistical and symbolic reasons, according to his son Sergei. Now, he swears, Russia will never give it back.
    Sergei Khrushchev has been living in the United States since emigrating from the Soviet Union in 1991 and is a naturalized American citizen, but he speaks as if he is still in the Russian government. He views the ousting of Ukrainian President Viktor Yanukovich as an illegal seizure of the Kiev government by force and he insists that 96 percent of Crimeans voted to separate from Ukraine and join the Russian federation. Khrushchev spoke to The Daily Beast ahead of a Tuesday night speech at Bryant University in Rhode Island.
    “Russia will never surrender,” he said about the escalating battle over the fate of Crimea, which Vladimir Putin invaded and then annexed after a popular referendum that took place outside the view of international observers.
    Nikita Khrushchev led Russia during the most serious standoff of the Cold War, the Cuban Missile Crisis, which took both countries to the brink of nuclear war. In the American telling of history, Khrushchev the elder ultimately backed down. But in the current tensions over Ukraine, the son said, only Russia really has a huge stake in the outcome and therefore will prevail if the conflict escalates.
    “For the United States, it’s just one more attempt to show Russia who is the master of the world’s politics. For the Russian President and Russia itself, it’s a matter of national pride and they will oppose it as much as it can,” he said.
    Back in 1954, when Nikita Khrushchev transferred Crimea to Ukrainian administration, the main reason was that construction of two major canals between Ukraine and Crimea was underway. Khrushchev wanted to streamline the process by placing both sides of the project under one administration, according to Sergei. The 300 year anniversary of the treaty that joined Ukraine to Russia was a happy coincidence, he said.
    “My father was the leader of the Soviet Union. Russia and Ukraine were two union republics, equal inside the Soviet Union,” he added. “For my father there was no difference because it was all inside one state.”
    Khrushchev blames the decision to let Crimea go on Boris Yeltsin, who he said was distracted with his own ambitions and in 1991 told Ukrainian leaders they could have Crimea.
    “I think my father would have been very unhappy with what Yeltsin decided to do,” Khrushchev said.
    It’s impossible to say how Nikita Khrushchev would have handed the current crisis in Ukraine because he never would have been able to imagine that the Soviet Union would be disbanded and disappear from the map, Sergei said.
    “What would President George Washington think about the war in Iraq? He would say ‘You are crazy, your real enemy is in London, not Baghdad.’ So you can’t take a historical figure out of his time.”
    But Sergei Khrushchev sees Putin as a reformer in the mold of his father and comparable to Theodore Roosevelt, who busted up corporate monopolies in the United States in the early 20th century.
    “The Putin era is an era of bringing Russia back to the order, destroying the oligarchy, and enforcing the role of the government,” he said.
    Ukraine historically had no identity and was simply an amalgamation of farmers who lived on the Russian periphery and applied to join Russia in the mid-17th Century, and even then it was only Eastern Ukraine, said Khrushchev. Western Ukraine joined them in 1945, but there are still essentially two countries there living together, he said.
    “When people talk about Ukraine, they talk about some competition between Russia and the West. But in reality it is two different sets of Ukrainians who now live in one country,” he said. “We have two different Ukraines.”
    He blames the West for triggering the Ukrainian crisis by supporting protests on the Maidan and he said Putin has no designs on invading Eastern Ukraine unless the country descends into all out civil war, which is possible.
    “It was not Putin who invaded Crimea and at the barrel of the gun just annexed it. No. It was the will of the people,” he said. “So my message is, don’t try to provoke Ukrainians to fight with each other. If there will be no civil war, Putin will not invade Ukraine.”
    ‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’
    Pra zoti Gjerasi
    Amerika nuk ka nevoje per servile si puna jote ose ata qe fshihen pas jush qe vazhdoni doktrinen antishqiptare te rajerson-elez-serbiberave.Nqs se ka akoma zyrtare amerikane ne media dipllomaci apo sherbime inteligjente qe kane nevoje per keto humnerat ne kohen e enver hoxhes per te harruar monstruozitetet e salisatanait..atehere ka ardhu koha te qajme vete Ameriken
    >>>>>>>>>>>>
    nuk ka bir kurve ne bote qe te mjegulloje madheshtine e shqiptareve ne unitetin kunder bishes ruse ne moske ne 1960 dhe debimin e flotes ruse ne 1961…Biles ne ate kohe vellezerit Kennedy u dorzuan ne ceshtjen e rraketave ne kube para ruseve… te mos shkojme me tej me shalet e Monrose

    .
    …ashtu si skenderbeu largoi nga turqit nga adriatiku ashtu dhe enveri deboi ruset pas 500 vjetesh..dhe per cudi shteti amerikan mbajti per kete ceshtje me teper rendesi boterore nje qendrim tejet indeferent jo vetem atehere por dhe sot…qe nxjerr keto plakushe qe po dalim me te medhenj se enveri

    Reply to this comment
  • Henrik September 23, 16:23

   Ky palo perkthyes eshte nje bukeshkale njelloj si Saleh Pleh Berisha!
   Nuk mund t’i besohet asgje ketij dallkauku,qe e mbante per besnik te madh Enver Hoxha!
   Cfare niveli ka ky teveqel qe te vleresoje Enver Hoxhen pervec se t’i llustronte kepucet e tij?

   Reply to this comment
 2. LLL September 23, 12:43

  Fredi !
  Nuk të lëviz asnjë presje , jam në një gjatësi vale me ty , të përshëndes !

  Reply to this comment
 3. LLL September 23, 13:26

  Shumë i hollë ky Ma(r)ksi ?!
  Po kur duhet të fliste ? Kur përkthente ti thoshte Hrushovit që s’jam dakort me Enverin ?!
  Apo kur u kthye në Tiranë , që të përfundonte si Koço Tashko e Liri Belishova , apo edhe më keq se ata , në plumb ?!
  More Maks , a ke jetuar këtu , në Shqipëri , me në ti , kur ishte në krye të vëndit shoku Enver ?!
  Besoj edhe ti si puna ime , s’ke qënë ndonjëherë tek oxhaku I Enverit , si Saliu , apo s’kanë bërë ndonjë vjershë për ty udhëheqësit , si Hysniu për Saliun?!

  Reply to this comment
 4. demo September 23, 13:42

  Ja edhe Perkthyesi i famshem e vertetoi ate qe kam shkrojtur ne komentet ketu ne Dita,qe Enveri ishte nje gdhe;”Nuk i mesoi dot ciriliket e mallkuara”.Marksizmin,as e ka lexuar,as e ka kuptuar.Ajo qe ka degjuar dhe i ka hyre ne gjak kane qene aventurat e hajdutit Ali Tepelena dhe marifetet per tu bere pasha.Fredi ka qene student i shkelqyer dhe e ben mire diferencen midis Liri Belishoves,te mencur,studioze dhe kapadaiut injorant dhe te pabese Enver Hoxha.-Cfare shkruan sot,e ndryshon neser,-shprehet Frederiku per meselete me vepra te Enverit.
  Injoranti eshte i rrezikshem,sepse e gerryen kompleksi i inferioritetit.Lere pastaj kur ka pushtet te pakufizuar.!

  Reply to this comment
  • beni September 23, 15:31

   Me sakt Ska ku te veje me Probleme inferioriteti te pa aftet ndaj te afteve¡?

   Reply to this comment
  • PO.PO September 23, 19:03

   “Demo” , semundja e idjotesise,nga e cila vuan zotrote, eshte e pa sherueshme . Lutu te te rrojne bythet,pa truri te ka lene me kohe !

   Reply to this comment
 5. spectrum September 23, 14:02

  Gjerasi pershkruan historine ashtu si ka ndodhur,e kane ndeshur dhe studentet shqiptare te politikes nderkombetare qe kane studiuar ne perendim suprizen qe historia nuk ishte ajo e paraqitur nga E.Hoxha por krejt ndryshe ashtu si e pershkruan gjerasi ne sallen gjeorgjevskaja Hoxha nuk tregoi asnje lloj trimerie thjesht ndoqi kinen per te shpetuar fronin

  Reply to this comment
 6. Fredi September 23, 14:07

  Ve re cektesi te llahtarshme ne mendimet e ketij perkthyesi qe flet per miqesi shqiptaro-ruse ne nje kohe qe dihet boterisht qe prej rreth dy shekujsh Rusia ka qene armikja me e eger e shqiptareve dhe Shqiperise, qe nuk ka pranuar krijimin e nje shteti shqiptar, qe ka perkrahur synimet aneksioniste te Serbise, Greqise dhe Malit te Zi, qe nuk ka njohur nuk njeh dhe as do te njohe ndonjehere pavaresine e Kosoves, qe vete Stalini i that Kardelit se Jugosllavia duhet ta gelltise (nado gllatit Allbanjii -te ta them rusisht si perkthyes i rusishtes qe je) Shqiperine.
  Une nuk marr vesh, o Frederik, me ke je ti, me mua apo me arine.

  Reply to this comment
  • Raimond vlonjati September 23, 17:41

   Sa per dijeni Kardel atehere kur vajti tek Stalini ne nje takim te komunisteve jugosllave ne 1945 i tha Stalinit qe :.. Ne mendojm qe Kosova ti bashkohet Shqiperise
   Dhe Stalini ishte dakort

   Ato fjale per Kollofiitjen e Shqiperise nga Jugosllavia , Stalini i tha ne akomferencen e Jalltes
   si pergjigje ndaj mendimit qe shprehu Ministri i Jashtem Britanik
   Por atehere Stalini nuk e njifte Shqiperine dhe nga komunistet jugosllavet ate mendim e kishte vetem Tito

   Ndersa komunistet e tjere serbe e malazeze ishin pro qe Kosova ti bashkohej Shqiperise sepse ne ate kohe ata ishin komuniste naive qe nendonin sinqerisht per Bashkim vellazerimin
   Pastaj me vone ata hiqen dore nga ky mendim
   Por qe duhet thene se Kardel ishte partizan i bashkimit te Kisoves me Shqiperine

   Dhe me vone Kardel u denua nga Tito

   Reply to this comment
   • Mollosi September 23, 22:07

    Nje permiresim. E. Kardel kurre nuk u denua nga Tito. Ai deri kur vdiq (1979) mbante pozita shume te larta ne Jugosllavi.

    Reply to this comment
    • Raimond vlonjati September 24, 19:12

     E sakte , nuk esht denuar asnjehere ,
     vetem esht plagosur njehere nga Rankovic kur ishin per gjah , se thoshin qe Rankovic donte ta eliminonte

     Por nuk esht denuar , . Ke te drejte

     Reply to this comment
   • Totila September 24, 03:27

    Eduard Kardeli ka vdekur ne 9.2 1979 dhe vete Mareshalli TITO ka mbajtur 2 dite ZI KOMBETARE .
    Perndryshe KARDELI ishte filozofi i Bratstvo i Jedinstvo si dhe Arkitekt i SAMORREGULLIROVANJES ( VETE-ADMINISTRIMIT ) qe thoshte Fabrikat tu jepen puntoreve ,gje qe e beri Ish-Jugosllavine te zhvillohej me shpejt nga te gjithe vendet e Ashtuquajtura Socialiste ku dhe Kosova mbas denimit te RANKOVICIT ,ketij krimineli dhe armiku te shqiptareve ,mbas 1969 apo me se miri kur dhe Kosova mori AUTONOMINE ne 1974 ,KISHTE TE DREJTA te barabarta me gjithe republikat dhe udhetonte e lire ne perendim .
    Gjerasi ne keto kujtime te stisura dhe nga kembengulja e AGRONOMIT XHEVDET SHEHU ,tregohet taman si nje byt…qi…kur dhe kerkon te mar flamurin dhe te jape deduksione .
    Por GJIRIZI harron nje fakt te VOCKEL ,kur i gjykon ngjarjet e perpara 56 viteve me mendjen e sotme .
    Kam lexuar shume kujtime te emisareve te medhenj te WW II ,por me brilanti eshte GALEAZO CIANO qe shenimet i ka BRUTO ,pavarsisht se CIANO ishte me fashist se Vjehrri i tij DUCE dhe mori ate qe meritoi .
    Enver Hoxhen NUK mundet njeri qe ta shkule nga historia e SHQIPERISE per te gjitha koherat ,pavarsisht se cfare LEHIN LAKEJTE, ku ne kete forum jane tashme te identifikuar sa si LEGENA po aq dhe si cmirezinj ,pa dashur qe tu permend nicket qe here pas here i nderrojne ,por qe stili i tyre ngelet po ai i pari .

    Reply to this comment
    • Mollosi September 24, 20:59

     Totila!
     Dicka nuk mund te ju kuptoj juve “te kuqve”. Per Rankoviqin (me te drejte ) thua qe ishte kriminel dhe armik i shqiptareve. Por po ate kriminel dhe armik te shqiptareve, shoku Enver e dekoron me urdherin “Ylli Partizan” kl. I.(vendimi nr. 117 date 05.09. 1945.

     Reply to this comment
 7. Harriman September 23, 14:15

  “Shpirti rus” i Frederikut eshte shpirti ultrakonservator oriental, antieuropian, antiperendimor i Stalinit dhe i Dostojevskit.
  C’gjurme te thella paska lene studimi ne Moske i nje pjese te shqiptareve.
  I ka bere t’i thone derrit dajko!

  Reply to this comment
 8. Bardeen September 23, 14:29

  Kemi shqiptare grekofile.
  Kemi shqiptare serbofile.
  Fredi ben pjese te rusofilet e pakorrigjueshem.
  Greket serbet e ruset kane qene e do te mbeten per arsye gjeopolitike armiq te perjetshem te Shqiperise.

  Reply to this comment
 9. Raimond vlonjati September 23, 14:31

  Ky Feedi esht nje cop idioti

  Ky thote aty se Enveri nuk e njifte komunizmin , nuk e njifte Marksin etj

  Fredi ngaqe nuk e ka kexuar ndonjehere Marksin , mendon se dhe te tjeret nuk ja kane haberin. Por esht gabim

  Enveri e njifte Marksin shum mire , njifte teorine rij te Kapitalit , te luftes se Klasave etj
  Dhe natyrisht i zbatonte ato ne Shqiperi , por duke shtyar edhe tezat e e Kenninit qe perjashtoi mendimin e kundert ne Parti dhe rezat e Stalinit qe ishin ekstreme ne zbatimin e luftes se klasave dhe kunder pronesbprivate

  Dhe mund te thuhet se vetem ne Shqiperib parimet e bkomunizmit paten sukses , pasi sic thote Enciklopedia Britanike :.. Enveri e mori Shqiperine nje gjysem relike te feudalizmit otoman dhe e beri nje shtet Modern Industrialo-Agrar

  Ndersa ne vendet e tjera komunizmi deshtoi sepse ato vende i beri me keq se sa ishin perpara se te vinte komunizmi

  Ndersa ne lidhje me miqesite e popujve , ajo esht dicka qe varet nga propaganda e shtetit dhe e institucioneve fetare

  Nuk besoj se ruset kane ndonje konsiderate per ne sepse ata jane nje popull fetar . Mirpo feja atje meret me politike dhe politika e tyre tani drejtohet pro Serbise

  Biles edhe nje rus qe kisha une ne zyre kur i flisja per ate kohe dhe i thosha qe Bashkimi Sovjetik na ka ndihmuar atehere ne kohen e Stalinit , ai ma kthente :.. Po mire , populli rus nuk ishte me ju , ishte me serbet
  Edhe une atehere i thosha :.. Po edhe une e kuptoj qe ate ndihme na e jepte Stalini , jo populli rus , pavaresisht se ne Shqiperi populli kushte respekt per ju
  Ndaj kam respekt per Stalinin , dhe e vecoj ate nga ju
  Ai thoshte se Stalinin e urrejne ne Rusi dhe kudo

  Dhe une i pergjigjesha :.. Po une respektoj ate qe me ka ndihmuar mua , kur une kam qene ne kohe te veshtire ,
  dhe nuk me behet vone se cfar mendioni ju dhe Bota per te . Ajo esht puna juaj

  Interesant ishte fakti se rusi e kishte pare filmin Balke per balle

  Dhe sot po te takosh ruse ne Amerike jane shum armiqesor ndaj nesh

  Ndersa per Mehmetin edhe une kam pas pershtypjen qe ai ishte nje servil i Dulles dhe natyrisht Ramizi nuk do i behej mburoje Mehmetit , sepse Enveri te ekzekutonte pa hezitim .
  Mehmeti ishte dhe shum i lig me ata qe i vinte Enveri perpara per ti goditur , sepse behej si kobure ne dore te Dulles kunder tyre

  Reply to this comment
 10. Strangled September 23, 14:47

  Ka edhe me keq se Frederiku.
  Sali B(er)isha fitoi me shume se kushdo nga te qenit mjek i Hysni Kapos dhe sot e degjojme te klithij per
  “familjen kriminale te Hysni Kapos”.
  Ky eshte ngushellim per ty o Fredi.

  Reply to this comment
 11. Mark uk September 23, 15:06

  Po kujt i plasi qe te dij se cfar ka perkthyer ky njeri.Na merziten menermethanen me ate diktator.Mos u merrni me kta shurrana qe ju kan ra trut jo ne qaf po byt.

  Reply to this comment
 12. EURO MALOKU September 23, 15:07

  Pas gjashtedhjete vjetesh Fredi hakmerret ndaj ENVERIT.Ha!Ha!Ha!Ha!
  Sa inat te keq paske patur sepse te kane kritikuar veset dhe te metat qe ke patur.Por Partia nuk te hodhi poshte.. madje ke qene i perkedheluri i saj si Saliu,Pellumbi(Kulla)ai Butka.
  Tamam femije te perkedhelur..se ata hedhin vickela.
  Nuk thone kot “vesi vdes i fundit!” se ti ne fakt je i vdekur…

  Reply to this comment
 13. MH September 23, 15:48

  Sa rron aq meson.
  Mesuam edhe dicka ma shume ne karaterin e Diktatorit.Mosmirnjohes ndaj ndihmes se fuqishme te Kines.
  Ketu lexuame liliputi i veredhe ne shtepine e bardhe,ndersa ne shtypin e kohes ndigjuam nga goja e tije kinezerira.
  interresi per mbajtjen e fronit ka detyrue diktatorin te luftoi cdo hije dyshimi,duke sfiduar cdo nderhyrje agjenturore te cdo kalibri ne rrezimin e pushtetit te tije.Shqiperia u mberthye anemban ne hekur duke e quajtur vet diktatori Kopesht i lulezuar ne zemer te Europes.Po kishte nga ato njerez qe e interpretoni msheftas:Kopesht i lulzuar,burgu i Europes.
  Z.Gjerazi asht per tu vlersuar ne konkretizimin e ngjarjeve krejtesisht i paanshem.
  Meriton urimet ma te shkelqyshme ne jetegjatesin e Tije me shendet te fort.

  Reply to this comment
 14. anticensurë 25642654 September 23, 16:13

  “– A nuk ishte dramë ajo grindje mes Hrushovit dhe Enver Hoxhës në dhomën ku kishte
  punuar Lenini në Kremlin? Po …………………………….”
  o fred gjerazi,përse nuk e le me aq sa shkruajte??
  përse mor tip i bën mutin në fund??
  nuk e sheh që vetëm tek kjo puna e dramaticitetit bie në kontraditë me veten tënde??
  nëse ke qënë një përkëthyes i mirë nuk të bën automatikisht një mendimtar të zotë!!
  këtu je treguar karabush fare mor lal!!
  shnet e bythë të forta se po më dukesh si nastrua jonë kombëtar!!

  Reply to this comment
 15. Halo September 23, 16:20

  Nga e dini ju qe nuk kishit lindur akoma kur ne qe studionim ne ato vite ishim si vellezer me studentet ruse apo edhe me pedagoget ?! Edhe ketu ne Amerike kur takohem me Ruset ndjej shpirtin e madh Rus sic me tedrejte shkuruan Fredi.Me vjen keq per cektesine e disa komentuesve qe sulmuojne Fredin:eshte njlloj si te sulmosh Levitanin ( per ata qe e njohin) se i mesonte Stalinit si te lexonte lajmet apo Fredin sikur ky ishte pjese e nomenkllatures

  Reply to this comment
 16. elezi i shoshajve September 23, 16:39

  te nderuar lexues !

  kam vetem nje pyetje se me beri pershtypje te madhe ku zoti F.GJ. thote:

  “”Mbaj mend se më ka lavdëruar një herë për një libër, të cilin gruaja e tij urdhëroi më vonë ta heqin nga qarkullimi kur u dënova…

  Pyetja eshte kjo:

  Kur dhe perse eshte denuar ky Hero ?

  Ne paranteze.

  Nje nga ndyresirat me te medha pas 1990..mehmut elezi ne librin e tij :” nuk isha student i dhjetorit” shkruan se udheheqja e asja kohe e kishte denuar ne 1989 nga antar te kqppsh ne sekretar special ne Elbasan…pra kete tropojanin e ndyre qe enveri e mori nga zgafellat e tropojes e quan DENIM qe e cuan ne elbasn si pothuaj sekretar te pare te atij rrethi

  a mos eshte denuar dhe ky gjirizi si “disidenti” mehmut elezi qe me vone u be zorre e trashe e elez biberit qe ka filluar te “dirigjoj e” dhe gjeldetet e dites ?

  Reply to this comment
 17. gjermani i fundit September 23, 16:47

  Mua mu duk me interes kjo permbledhje. Autori i librit, z.Gjerasi ka te drejten e tij te shprehe opinionin personal per ngjarjet ku ka qene prezent, sepse lexuesit duhet te kuptojne se ketu behet fjale per nje liber me inisiative personale, nuk eshte tekst historie per shkolla. Biles me duket mjaft i ekuilibruar, duke marre parasysh faktin se eshte denuar me vone per gjera politike ose jo, pune e tij, por rendesi ka qe nuk lexoj urrejtje.

  Reply to this comment
 18. fteri September 23, 16:53

  Epara respekt e dashuri për shpirtin e madhë dhe njerëzit e thjeshtë ,gjithë popullin rusë ,një popull luftarak që ka nxjerrë luftëtar kapidanë të mëdhejë idologë politikë dhe dijetar në të gjiitha fushat deri te shkenctarë me famë botrore .Populli rusë mbajti peshën kryesore të shkatrrimit makinerisë gjakatare Hitleriane ,vepra legjendare e popullit rusë në fitoren mbi fashizmin në luftën e dytë botrore me Stlinin e madhë në krye mbetet e pa harruar në shekuj. Populli vuajti por nuk u dorëzua se ka një shpirtë të madhë “detë” !,që i ra barra e rëndë e vuajtjeve dhe luftrave të pa ndërprera .Shumë studentë ushtarak por edhe të fushave të ndryshme studjuan në B.Sovjetik ,atje studentët shqiptar njohën ,u dashuruan,dhe u martuan me vejza ruse ,lindën edhe fëmijë ,u njohën me humanizmin ,shpirtin ,bujarinë e dashurinë që populli rusë kishte në zemër.Ndarja e prerja e mardhanjeve midisë dy vendeve ishtë fatëkeqësi !,këtë e shpjegon edhe një student shqiptar i R/Lokacionit që u nda me të dashurën e zemrës,kjo ishte një fatkeqësi e madhe. Pedagogët rus ishin njerëz shumë të nderuar e të respektuar ,por ishin me ne shumë të rreptë në vlersimin dhe përvetësimin e lëndëve ushtarake.Vazhdimishtë na thoshin dhe na përsëritnin “Shqipëria si shtet i vogël duhet të ketë kuadro ushtarakë ,të cilët duhet të jenë prefesionalishtë shumë të aftë ,sepse nuk kanë me kë ti zëvendësojnë ,kurse Rusia është shtet i madhë dhe ka shumë njerëz ,si rrjedhim edhe shumë ushtarak .dhe këto thënje ishin të sakta , aq sa është e sakët e vërteta. ! “Këto këshilla i tregova për dashurinë që dy popujt kishin në atë kohë.Mikun ata e respektonin.
  ……..Politikanët sundues të fuqishëm një arrivistë e resturues i politikës komuniste Ruse si Hrushovi dhe Enveri që mbanin timonin e ngjarjeve dhe Staliniste , dominuan fatin e kombeve tyre me lëvizje ideshë për një restaurim të politike ,për interesa të popullit tyre ,të pushtetit tyre ,të karrikeve të tyre.Kurrë nuk pyetën dëshirën e popujve përkatës ,por dominimin dhe lavdinë e tyre.Hrushovi një arrivistë servil që lajkatonte të fuqishmit ,gënjente me të gjithë,korruptohet me imperjalizmin për pak dollarë .Kurse E.Hoxha një fisnik krenar që i imponuhej si të mëdhenjve edhe të vegjëlve popullit vetë.që mbështetej tek mendimet e tijë dhe lozi në bllok me të ardhmen e shqiptarve ,të jetonte shqipëria në çdo rrethanë ,në çdo kohë e situatë qofë edhe në rrethim,shumë i vendosur për tu imponuar e bërë triumfues shqipërinë mbi miqët dhe armiqët ,mbi të afërmit dhe të largëtit si serbë dhe grek ,por edhe me Rusët dhe Kinezët.!

  Reply to this comment
 19. frederik beluli September 23, 16:55

  doni me per belulin, kjo ishkon librit e intervistes se z. fredi. pse nuk ke shkruar kur shoket tu ishin gjalle. me shume e ke demaskuar ti kapitalizmin se byroja politike. rapoertet e shkrimet te rruga e parties ju I shkruanit. nuk te vjen pak turpr moshen qe ke qe genjen paturpesisht. ke lene velime te shkruara kunder socialimperializmit. pse fole pasi nuk jetojne me ato personazhe qe meritojne respet me shume se ti. nje here zure ne goje agim popen edhe aty ne sensing negative. je mesuar te besh redaktorin te rruga e parties prandaj edhe libri I juaj eshte nji I tille per brezin tend pa ju. me kete liber ke mbular veten me. si economist I socializmit e antiimperializmit te heq kapel. per menyren si ke shkruar meriton perbuzje.

  Reply to this comment
 20. Cecua September 23, 17:33

  Frederik, lexova e me beri pershtypje pjesa ku flet per kontradiktat mes Titos me Stalinin. Pa hyre ne detaje, ia ke fut kot. Duket nuk te iken “dashuria” e madhe qe ke per poltikanet ruse edhe sot qe banon ne SHBA.

  Reply to this comment
 21. perkthyesi September 23, 18:27

  Nuk e di sa i sakte jam, por perkthyes i Enverit me ruset ka qene dhe Sterio Gjokoreci!

  Reply to this comment
 22. intelektuali September 23, 18:50

  “MURTAJA” BOLSHEVIKE E ENVERIT NUK I SOLLI ASGJE TE MIRE SHQYPNISE

  Kjo “MURTAJE” famekeqe e Stalinit nuk i solli asgje te mire Botes Demokratike, sidomos vendeve ish komuniste te Evropes Lindore dhe vitet 90-te kur ra edhe Muri i Berlinit e vertetoi me se miri kete fakt te trishtueshem. Por ne dallim nga keto vende ish komuniste satelite te BRSS, sot Shqypnia Komuniste akoma nuk po clirohet dot nga kthetrat e MURTAJES bolshevike qe implementoi Enveri me ndihme jugosllave ne Shqypni qe e ka bere Vatanin dhe shqyptaret si nje fis prej Afrike ZULU. Mjafton te shikosh miratimin e ligjit te plehrave nga paaftesia per te organizuar prodhimin e ndershem liberal kombetar bazuar mbi parimet perendimore te Tregut te Lire qe te bindesh se Koha e Qepes e Enverit dhe Nexhmijes vazhdon akoma me Mafien e Kuqe me pushtet qe la pas Partia e Punes.

  prandaj:

  O Frederik Perkthyesi i Enverit jemi dakord me mallengjimet romantike qe ju ruani si student akoma per popullin e bukur rus,

  Jemi gjithashtu dakord edhe per miqesine dhe dashurine romantike midis popujve dhe fqinjeve,

  Jemi po ashtu dakord qe lidhur me ruset e martuara me shqyptare Enveri u soll si KASAP kafshesh, filmi dokumentar i intelektualit DIVORC ALLA SHQYPTARCE eshte totalisht ne unison me keto qe ke treguar ne refimin e fundit te serialit me kujtime ne DITA,

  por:

  Ne, intelektualet properendimore shqyptare qe u vrane dhe u masakruan nga Enveri dhe nga xhelatet e tij vetem pse e deshen Shqypnine ashtu sic thua ti, MIKE me SHBA dhe Boten Demokratike, por qe ishin ARMIQ me bolsheviket e Jugosllavise dhe Rusise, pra ne intelektualet properendimore qe nuk u denuan me “Qertime” nga Partia e Punes sic te denoi Mehmeti apo Fiqereti ty, por u vrane masakruan pabesisht ne burgje llahtar nga xhelatet e Enverit te themi o Frederik Perkthyesi:

  “MURTAJA” BOLSHEVIKE E ENVERIT NUK I SOLLI ASGJE TE MIRE SHQYPNISE

  prandaj:

  Edhe ATA qe i sherbyen me devotshmeri te plote dhe besnikeri te tejskashme Enverit dhe Klikes se tij vrastare te pakte duhet t’i kerkojne falje popullit shqyptar, sepse me kete devotshmeri fanatike dhe besnikeri ka kufi dashje pa dashje i kane qene pjese si bashkepuntore ne krimet e komunizmit.

  Ne SHBA ku jeton ti kerkesa e faljes me festen THANKSGIVING u kujton amerikaneve te ndershem qe t’i kerkojne falje hindianve vendas qe Pilgirmet e pare nga Evropa i vrane dhe i masakruan pa meshire, megjithese i kishin respektuar dhe strehuar, ushqyer me pare duke i shpetuar jeten nga dimri i acarte.

  Reply to this comment
 23. intelektuali September 23, 18:51

  “MURTAJA” BOLSHEVIKE E ENVERIT NUK I SOLLI ASGJE TE MIRE SHQYPNISE

  Kjo “MURTAJE” famekeqe e Stalinit nuk i solli asgje te mire Botes Demokratike, sidomos vendeve ish komuniste te Evropes Lindore dhe vitet 90-te kur ra edhe Muri i Berlinit e vertetoi me se miri kete fakt te trishtueshem. Por ne dallim nga keto vende ish komuniste satelite te BRSS, sot Shqypnia Komuniste akoma nuk po clirohet dot nga kthetrat e MURTAJES bolshevike qe implementoi Enveri me ndihme jugosllave ne Shqypni qe e ka bere Vatanin dhe shqyptaret si nje fis prej Afrike ZULU. Mjafton te shikosh miratimin e ligjit te plehrave nga paaftesia per te organizuar prodhimin e ndershem liberal kombetar bazuar mbi parimet perendimore te Tregut te Lire qe te bindesh se Koha e Qepes e Enverit dhe Nexhmijes vazhdon akoma me Mafien e Kuqe me pushtet qe la pas Partia e Punes.

  prandaj:

  O Frederik Perkthyesi i Enverit jemi dakord me mallengjimet romantike qe ju ruani si student akoma per popullin e bukur rus,

  Jemi gjithashtu dakord edhe per miqesine dhe dashurine romantike midis popujve dhe fqinjeve,

  Jemi po ashtu dakord qe lidhur me ruset e martuara me shqyptare Enveri u soll si KASAP kafshesh, filmi dokumentar i intelektualit DIVORC ALLA SHQYPTARCE eshte totalisht ne unison me keto qe ke treguar ne refimin e fundit te serialit me kujtime ne DITA,

  por:

  Ne, intelektualet properendimore shqyptare qe u vrane dhe u masakruan nga Enveri dhe nga xhelatet e tij vetem pse e deshen Shqypnine ashtu sic thua ti, MIKE me SHBA dhe Boten Demokratike, por qe ishin ARMIQ me bolsheviket e Jugosllavise dhe Rusise, pra ne intelektualet properendimore qe nuk u denuan me “Qertime” nga Partia e Punes sic te denoi Mehmeti apo Fiqereti ty, por u vrane masakruan pabesisht ne burgje llahtar nga xhelatet e Enverit te themi o Frederik Perkthyesi:

  “MURTAJA” BOLSHEVIKE E ENVERIT NUK I SOLLI ASGJE TE MIRE SHQYPNISE

  prandaj:

  Edhe ATA qe i sherbyen me devotshmeri te plote dhe besnikeri te tejskashme Enverit dhe Klikes se tij vrastare te pakte duhet t’i kerkojne falje popullit shqyptar, sepse me kete devotshmeri fanatike dhe besnikeri pa kufi dashje pa dashje i kane qene pjese si bashkepuntore ne krimet e komunizmit.

  Ne SHBA ku jeton ti kerkesa e faljes me festen THANKSGIVING u kujton amerikaneve te ndershem qe t’i kerkojne falje hindianve vendas qe Pilgirmet e pare nga Evropa i vrane dhe i masakruan pa meshire, megjithese i kishin respektuar dhe strehuar, ushqyer me pare duke i shpetuar jeten nga dimri i acarte.

  Reply to this comment
 24. Halo September 23, 19:06

  Njriu ne cdo moshe do te jetoje deri ne fund me femijet e tij,prandaj nuk ka aresye te akuzosh Fredin pse jeton ne Amerike kur ka kaq nostalgji per Rusine.Edhe une do shkoja me kenaqesi te jetoja ne Rusi po te mos kisha femijet ne Amerike por ne Rusi.!!

  Reply to this comment
 25. intelektuali September 23, 19:09

  A KA BYTHE QE TE MBAJE KETO?

  Udhëheqës dhe ushtarakë shqiptar të dekoruar nga Jugosllavia më 26.06.1946

  -Enver Hoxha i shpallur ‘Hero Kombëtar’

  -Ministri i Ekonomisë, Nako Spiro

  -Gjeneral-Major Bedri Spahiu

  -Gjeneral-Major Myslim Peza

  -Ministri i Drejtësisë, Manol Konomi

  -Ministri Fuqiplotë në Beograd, Hysni Kapo

  -Kolonel Manush Myftiu

  -Kolonel Nesti Kerenxhi

  -Nënkolonel Vasil Konomi

  -Major Ferit Hado

  -Sadik Bekteshin, shef i kabinetit të Kryeministrit

  -Kapiten Shpend Dega

  -Këshilltari Sofo Çomorra

  -Sekretari i Legatës, Vasil Nathanaili

  -Drejtorin e Protokollit Sterio Gjokoreci

  -Toger Vangjel Rrëmbeci

  -Nëntoger Halim Zaus

  -Kolonel Gjin Marku,

  -Kolonel Tahir Kadareja

  -Kolonel Beqir Balluku

  -Nënkolonel Pëllumb Dishnica

  -Nënkolonel Rrahman Perllaku

  -Nënkolonel Teki Kolaneci

  -Nënkolonel Arif Hasko

  -Nënkolonel Gafur Çuçi

  -Nënkolonel Gjeli Argjiri

  -Nënkolonel Panajot Plaku

  -Nënkolonel Riza Kodheli

  -Major Vango Mitrojorgji

  -Major Vaskë Koleci

  -Major Zoi Themeli

  -Major Iljaz Ahmeti

  -Major Sali Ormëni

  -Major Teme Sejko

  -Kapiten Myslym Keta

  -Kolonel Shefqet Peçi,

  -Kolonel Hito Çako

  -Major Kadri Hazbiu etj…

  Reply to this comment
 26. MH September 23, 19:29

  Per kuriozitet,sic thone informimet.Hitleri terbohej kur ndigjonte Levitani te jepte lajme.Ka kene i jashtzakonshem dhe nuk mund te lindin nji i dyte si Levitani.
  Enveri ka pozitive sepse ne nji lufte boterore kur perfundon lufta,ushtrit pushtuese qe zejne teritore te shtetev te pa fuqishme nuk i dorzojne po vendosin kufin dhe asht e drejt nderkombetare nji uzurpim i tille nga lufta.Pozitivja qendron tek Enveri se lufta clirimtare nuk lejoje komshinjet te grabisin trojet shqiptare.
  Berlini gjerman u mbajt i pushtuar deri me renien e murit te tije nga 4 shtete e koalicionit per liri.Amerika,Franca,Anglia dhe Rusia.
  Shteti i pushtetit te Enverit kishte ushtri te rregullt te armatosur me armet kohore qe dispononte koha dhe komeshinjet si dhe pertej adriatikut i vinin gishtin kokes per ndonji nderhyrje kunder Shqiperise.
  Me post monizmin Shqiperia e humbi strategjin e mbrojtjes sa sot na pushtojne me qeta vullnetaresh dhe shoqata gjuetaresh.

  Reply to this comment
 27. Ta rrasi September 23, 19:42

  Zoti intelektuali alias nastradin.

  qetesohu se te zuri semundja e tokes fillove konvulsionet

  Enver Hoxha e shfrytezoi Titon me mjeshtri per te shpetuar nga greku qe kishin pas bythe angloamerikanet..pastaj ja futi jo vetem Titos por dhe ju spiunave te anglezit qe punonit per beogradin dhe athinen.

  Pse shkoi IHSAN tOPTANI YT NE ATHINE ?

  Ashtu si ne 1948 edhe ne 1960 nuhatja me e madhe e nje politikani race e Enverit u duk ne Mukje ne 1943.

  Nqs ne 1960 kishte nje rrezik te madh nga rilidhja ruso-serbe midis Titos dhe Hryshovit qe dukej hapur,po keshtu ne 1943 ishte nje lidhje e fshehte midis Jugosllavise dhe Anglise ku keta te fundit kishin qindra agjente te shitur kunder LNCL dhe per cudi dhe sot duan tja fusin Enverit si per Mosken ashtu dhe per Mukjen per prapaskena

  …….

  Kush eshte e verteta..Cfare faktesh ogurzeza per anglezet dhe spiunet e tyre te dyfishte serbo-angleze thone dokumentet e fundit qe nxjerrin Enver Hoxhen nje gjenial kunder armiqve te ketij vendi qe per fat te keq jane shume

  Në fundin e korrikut të 1943-shit, në lëndinat e fshatit Mukje, diku në kufirin midis Tiranës dhe Krujës, do të mbahej një mbledhje midis grupimeve politike shqiptare, të cilat deri më atëherë kishin tentuar ta neutralizonin njëra-tjetrën vetëm politikisht. Pas kësaj mbledhjeje, që historia e njohu si Konferenca e Mukjes, palët politike u rreshtuan hapur kundër njëra-tjetrës deri në një konflikt të armatosur, i cili përfundoi me ardhjen në pushtet të komunistëve dhe dëbimin nga Shqipëria të të gjithë elementëve nacionalistë që në Konferencën e Mukjes kishin qenë në anën e kundërt të tavolinës.
  …..
  Vitet e fundit janë bërë thirje në shtypin e përditshëm nga një sërë historianësh për një rishikimin të kësaj Konference dhe si “një sfidë për historianët”, të cilët njëzëri e kanë konsideruar Konferencën e Mukjes një ngjarje të madhe historike dhe dështimin e saj me pasoja të rënda për historinë e mëvonshme shqiptare…
  Por, a është me të vërtetë i drejtë ky konkluzion?
  Sipas disa historianëve që kanë shkruar mbi të, Mukja është cilësuar si “Parlamenti i parë pluralist”. A e meriton këtë emër me të vërtetë kjo Konferencë?

  ……

  Organizimi i Mukjes dhe rezultatet e saj, tashmë janë të njohura nga historia dhe të gjithe ata që janë të interesuar mbi këtë çështje. Gjithsesi, çfarë mungon, mendoj unë, është informacioni që studiuesit e kësaj ngjarjeje kanë mbi prapaskenat që sollën këtë takim midis palëve të Frontit Nacional Çlirimtar dhe Ballit Kombëtar. Deri më sot, studiuesit nuk e kanë të qartë se kush e inicioi këtë takim dhe çfarë konkretisht kërkohej në të vërtetë nga ky takim. A ishte me të vërtetë një përpjekje e sinqertë e dy forcave kryesore ideologjike për t’u bashkuar në të mirë të fateve të Shqipërisë?
  …..
  Apo, pas këtij takimi qëndronin forca të tjera, të cilat kërkonin ndikime politike në Shqipërinë e pas Luftës?
  Nga dokumente të pabotuara asnjëherë, të dala nga arkivi i Shërbimit Sekret Britanik të Luftës SOE, kuptohet qartë se, në fakt, Konferenca e Mukjes nuk është një përpjekje e sinqertë e palëve kundërshtare për fatet e Shqipërisë së pasluftës.

  ___________________________________

  Dokumenti i pabotuar deri më sot, i cili mban firmën e Misionit Britanik, më 1 Nëntor 1944, i nënvizuar si “Tepër sekret” me titull “MEMORANDUM MBI PROPOZIMIN PËR EVAKUIMIN E MAJORIT ABAZ KUPI”, del qartë se kjo Konferencë është iniciuar dhe përgatitur nga Shërbimet Sekrete Britanike me ndihmën e disa prej bashkëpunëtorëve të tyre të rekrutuar që në Beograd, në verën e 1940-ës. Duhet theksuar se këta bashkëpunëtorë në këtë periudhë kishin mundur të ishin në udhëheqjen e lëvizjes Nacional-Çlirimtare, ashtu edhe të rreshtuar në radhët e Ballit Kombëtar dhe të Lëvizjes së Legalitetit.

  …………
  Nga dokumentacioni i Shërbimit Sekret Britanik del qartë se në fakt lëvizja anti-italiane, e cila i parapriu Konferencës së Mukjes, e filluar papritur në Shqipëri, në vitin 1941, ishte pjesë e një plani strategjik për Ballkanin, të ideuar nga qendra e Shërbimeve Sekrete në Londër dhe e vënë në zbatim nga Zyrat e S.I.S në Beograd.

  ……
  Deri më sot, historiografia shqiptare e pas vitit 1992 nuk ka mundur të shpjegojë se përse në vitin 1941, papritmas në Shqipëri, filloi lëvizja anti-italiane. Historiografia para 1990, e ideologjizuar në maksimum, pretendonte se lëvizja anti-italiane në Shqipëri ishte zhvilluar si rezultat i urrejtjes popullore ndaj fashizmit dhe kulminoi me krijimin e Partisë Komuniste Shqiptare.Por kjo ishte pjeserisht e vertete ne fillim
  A është i drejtë ky konkluzion? E vërteta është krejt ndryshe dhe lëvizja antiitaliane në Shqipëri e ka zanafillën e saj në planet e Shërbimit Sekret Britanik, i cili kërkonte me çdo kusht krijimin e një prapavije sa më problematike për ushtrinë italiane, e cila përgatitej të pushtonte Ballkanin.

  ”””””””””””””’
  Deri më sot, askush nga historianët shqiptarë nuk ka mundur që të botojë dokumentacionin e plotë, që vjen nga arkivat e Shërbimit Sekret Anglez, për të mësuar se për gati dy vjet ky Shërbim ideoi, përgatiti dhe financoi lëvizjen antiitaliane në Shqipëri, me dijeninë e plotë të Shërbimit Jugosllav, i cili sugjeronte edhe emrat për këtë lëvizje. Nga këto arkiva del qartë se liderët e parë të lëvizjes antiitaliane janë infiltruar në Shqipëri nga këto shërbime, duke krijuar edhe çetat e para antifashiste në vend.

  ……
  Gjithashtu, interesant është fakti që emrat e 4 prej nënshkruesve të Deklaratës së Konferencës së Mukjes që dalin në Memon e SOE britanike, të botuar sot, janë bashkëpunëtorë të Shërbimeve Britanike, të rekrutuar në Beograd me ndihmën e Shërbimit Jugosllav.
  Po kështu, interesant është fakti që kjo Konferencë u administrua dhe u mbajt në ambjentet e Ifsan Toptanit, një bashkëpunëtor i Shërbimeve Britanike, si gjatë luftës, ashtu edhe pas saj. Ifsan Toptani, sigurisht ka raportuar mbi të gjitha bisedimet që janë bërë gjatë kësaj Konference, duke vënë në dijeni britanikët mbi ecurinë e punimeve.

  Ifsan Toptani, (DERIVAT I TE CILIT ESHTE KY KOMENTUESI INTELEKTUALI)
  një pinjoll i familjës së famshme krutane, i njohur për lidhjet e shumta që kishte në Shqipërinë e asaj kohe mbante marrëdhënie shumë të mira, si me Nacionalistët, ashtu edhe me anëtarët e Frontit Nacional Çlirimtar.

  Megjithatë, ai ka qenë shumë afër misioneve britanike dhe fakti që më vonë punonte në Zyrën e S.I.S në Athinë tregon qartë afërsinë e tij me Sherbimet Britanike dhe përfshirjen e tij në rrëzimin e qeverisë komuniste të pasluftës në Shqipëri.

  Nga burimet arkivore të Shërbimit Britanik, por edhe të disa dokumenteve të kapura gjermanëve pas Luftës, të cilat flasin mbi Shqipërinë, del qartë se në vitin 1943, britanikët dhe gjermanët kishin një ide të saktë se ekzistonin dy grupime të rëndësishme në Shqipëri.

  Një grupim; i cili luftonte ushtrinë italo–gjermane dhe një grupim; i cili kishte zgjedhur neutralitetin deri në bashkëpunim të hapur me gjermanët në fundin e 1944-ës.

  Duke parë faktin se pranë forcave partizane kishte një numër të madh misionesh britanike dhe më vonë amerikane, kuptohet qartë se britanikët i kishin zgjedhur aleatët e tyre. Sigurisht që prania e ideologjisë komuniste në rradhët partizane shqetësonte disa prej ideologëve të Shërbimit Britanik, shqetësim ky, i cili ishte i njëjtë si për Greqinë ashtu edhe për Jugosllavinë.

  Britanikët në vitin 1943 tentuan që t’i afronin këto grupime duke parashikur se ardhja në pushtet e komunistëve do ta bënte ndikimin e tyre në ballkan mjaft të papërfillshëm. Për këtë arsye ata organizuan takime të ngjashme ndërmjet forcave ideologjikisht të kundërta si në Greqi, ashtu edhe edhe në Jugosllavi, ndërmjet Titos dhe Mihailoviçit.

  Prapa organizimit të këtyre Konferencave janë direktivat e Shërbimit Anglez, i cili kërkonte të krijohej një komitet drejtues i përbashkët, i cili në të ardhmen do të merrte fatet e vendit në dorë…

  Pra, Konferenca e Mukjes duhet parë në kontekstin e saj historik dhe jo si një ngjarje e shkëputur shqiptare. Sigurisht që, në këtë Konferencë u hodhën edhe teza dhe ide nacionaliste, të cilat, fatkeqësisht, nuk kishin koherencë dhe dilnin jashtë realitetit të asaj periudhe. Si kërkesa për Kosovën, si ajo për Çamërinë ishin teza, të cilat në kanceleritë europiane nuk do t’i merrnin seriozisht e aq më tepër kur fatet e vendeve të pasluftës do të vendoseshin nga Të Mëdhenjtë e dalë nga kjo Luftë.

  Duhet të jemi të qartë se, Konferenca e Mukjes nuk do të kishte asnjë rol në zhvillimet e pasluftës si në Kosovë, si në Çamëri, një konkluzion që u vërtetua me vendimet e dala nga Marrëveshja e Jaltës apo edhe ajo midis Çurçillit dhe Stalinit në Moskë, në dimrin e 1944-ës.
  Pra, nëse do të kemi parasysh prapaskenat e zhvillimit të kësaj konference, Enver Hoxha i hodhi poshtë vendimet e dala prej saj për faktin e thjeshtë se ai kuptoi që një Komitet Drejtues i Luftës, me elementë jashtë lëvizjes Nacional Çlirimtare, nën ndikimin anglez, do ta nxirrte atë nga kontrolli i tij dhe kësisoj do t’i mbyllte dyert e pushtetit, të cilin ai tashmë kishte filluar ta shikonte në horizont.

  Gjithashtu, Enver Hoxha kishte dyshime për disa prej pjesëmarrësve në këtë Konferencë si bashkëpunëtorë të Shërbimeve angleze dhe, kësisoj, reagimi i tij ishte shumë i fortë për të shfuqizuar të gjitha ato vendime që u morën pa miratimin e tij. Reagimi i ashpër ndaj shokëve të armëve ishte si për t’iu hequr atyre çdo iluzion mbi rolin e tij drejtues në lëvizjen Nacional Çlirimtare, ashtu edhe për të rivendosur kontrollin e humbur nga kjo mbledhje, e cila më së shumti kërcënonte personalisht atë, lëvizjen komuniste për të ardhur në pushtet por dhe shpëtimin e Shqiperisë nga nje invazion anglez sic ndodhi me Greqine ku me shume greke u vrane ne pushtimin anglez pas 1944 se sa ne 6 vjet lufte me nazifashistet.Pra jo vetem ruset ne 1960 por Enveri kishte perzene dhe kolonizatoret e rinj angleze ne menyren me poshtruese te mundëshme.Dhe si rusen ne 1960 po ashtu anglezet ne 1944-1945 u debuan si grabiqare.Ndoshta ka ardhur koha qe armiqte e tij ta stjudojne fenomenin “enver hoxha” si nje nga shtetaret me te medhenj qe nga nxjerre njerzimi sepse me nje ideologji te gabuar dhe te papershtateshme per ate vend ai luante i barabarte me superfuqite

  Nqs se ne 1943 ne Mukje u debuan agjentet angleze te futur nga jugosllavet ne 1960 u debuan ruset qe donin te rifusnin serbet ne shqiperi nga Tulla e Kryshovit.

  Reply to this comment
 28. Andrea (jo Stefan trapi) September 23, 22:51

  Ngushellime Halektual pjelle e tradhetise me soj e sorollop.Ta RRasi te ka dhene nje pergjigje me se dinjitoze dhe korekte per te te hedhur ne koshin e plerave teorite alla dixhitale si te Saliut (agjentit serbo –Frances)per Enverin dhe menyren se si AI poshterot ne menyren me dinjitoze superfuqite e asaj kohe.NDERIM PA KUFI PER ATE BURRE SHTETI qe shkelqeu ne dipllomacine nderkombetare ne mbrojtje te kombit te tij.Eshte imediate qe pinjolle te basarduar si puna tende te ureni Enverin por nuk zihet Diell me shoshe o race felliqesirash.Me vjen keq qe edhe perkthyesi si per inerci bie ne keto ujra por sidoqofte nje cope perkthyes qe si TY qe perkthenje veprat e Enverit kurse ky tjetri lexonte denoncimin e tradhetise mbare boterore te klikes se Karagjozit HRUSHOV ashtu sic dhe e quajti Enveri.Me keqardhje per perkthyesin qe flet ne menyre perfekte Rusishten,por fatkeqesisht nuk arin te kuptoje edhe ne kete moshe se c” eshte dinjiteti kombetar dhe heronjte e saj. Ngushellime sinqerisht por megjithe ate kini kohe lexoni vleresimet qe ju bejne komentuesit e ndryshem per rrjedhjen nga trute te agjenteve te ndryshem te ketij kombi qe ENVERI I VURI VULEN SI SHTET SHQIPETAR duke hedhur ne ere enderat e superfuqive dhe lakenjve qe ju sherbenin.

  Reply to this comment
 29. Amerikani September 23, 23:10

  I nderuar Frederik !
  Krijova nje fare simpatie per juve,qe u tret shpejt kur mora vesh qe keni qene denuar ?!
  Nuk thua ,cfare bere?Mungese sinqeriteti ?!!
  I humbe piket,me mire te mos kishe folur !
  Te jesh mire me shendet.

  Reply to this comment
 30. # September 24, 00:31

  Dicka interresante ekziston ne mentalitetin e intiligjences se cdo shqiptarit.
  Ma adaptet apo ma te zotet jane ato qe nuk dijne,qe jane byk nga mendja.Ketu futen Nastro intelektuali,Mark uk dhe shume syresh bajat ne komente se ato qe kane brum dhe i shtjellojne vaktet e ngjarjeve koherent me kohen ekzistuese te ketyre ngjarjeve.

  Reply to this comment
 31. Tung-tung! September 24, 01:04

  Po perse Enveri duhej te ishte servil i Hrushovit? Pse duhej t’i perkulej ketij sharlatani? Me c’te drejte ky duhej te vinte dhe te hiqte drejtuesit e nje shteti tjeter? Per Enverin, per Maon apo per ndonje tjeter vendosin zgedhesit e shtetit te vet, perndryshe ka tirani.Pse do te behej servil Enveri dhe do te jepte ndihma falas Hrushovi? Vetem ne endrra ndodhin keto! Ne kemi marre kredi nga BS dhe i kemi shlyer ato.Po keshtu edhe me kinezet, perndryshe sot do te kishte falimentuar i gjithe shteti shqiptar.Per te ardhur keq qe Gjerazi, mbaruar per ekonomi politike, i shikon keto probleme me syrin e nje qytetari te painformuar.

  Reply to this comment
 32. petraq September 24, 15:47

  freferiku me kete liber ka bere nje pune te mire se e ka ngritur dhe me larte lavdine e ever hoxhes e te mhmet shehut.por frederiku mendoj se duhet te beje dhe ndonje koregjim si fjala qe ka perdorur se enveri me prishjen me rusine e futi shqiperine ne grope kjo nuk eshte e vertete se shqiperia zhvillimin me te math ekonomik e beri mbas prishjes e b.s. vajti ne grope se hrusho vi prishi oborrin kooperativist ashtu sikunder beri ramiz alia pas vdekjes se enverit qe prishi oborrin koperativist dhe e futi shqiperine ne grope.tre dynimshi privat i fshatarit ishte nje nderthurje e prones shteterore me ate private qe mbante ne kembe socializmin.sa per mehmet shehun ai eshte hero i popullit gjerazi nxitohet kur thote se ka ofenduar popullin.sa predha i kane rene mbi koke mehmetit gjerazi nuk ka ngrene karamele.

  Reply to this comment
 33. Vëzhguesi F. September 24, 21:41

  Qe ky Gjerasi 87 vjeçar, pak a shume i nje moshe me kastravecin nastradin, kerkon te faktorizohet apo eshte ne zbatim te ndonje porosie te ndonje mergatari qyqesh atje ne Amerike, kjo nuk besoj se kerkon ndonje argument me teper per te kuptuar qe ai ose i thote kembes dore per shkak te moshes dhe flet sipas atyre qe i kane thene te tijet te thote, ose eshte nje batakçi i ndyre qe mendon se tani i ka ardhur koha te shfaqet si i tille.
  Nuk ka nevoje te na tregoje Frederiku dhe Urani (K) se çfare ka ndodhur mes Moskes dhe Shqiperise ne vitet ’55-’67. Kjo eshte nje nga ato lloj historite qe e ka humbur te drejten e privatsise per shkak te permasave botrore qe mori kjo ngjarje. Ka jo vetem dokumente autentike dhe deshmitar te gjalle (jo vetem shqiptar) qe kane folur dhe shkruar gjate e gjere per kete ngjarje te madhe, per faktin se ishte krisja e pare me e madhe ne historine e nje sistemi qe jetoi vetem ne shekullin e XX-te, sistemi qe e prezantoi veten njerzor dhe human por qe ishte jo me pak i ndyre se ai qe konkuronte.
  Kontribuiti i Enver Hoxhes, qe sot delenxhileret e fjales dhe kalemxhinjte e oborreve kerkoijne ta kryqezojne, ishte se ai duke demaskuar Partine me te madhe udheheqese te kampit socialist dhe udheheqjen me te larte te PKBRSS, me se shumti si burre shteti dhe atdhetar shqiptar se sa si komunist, ishte pari demaskoi demagogjine dhe kalbesirat e nje ideologjie qe propogandohej si njerzore duke evidentuar dhe deklaruar gtjithe taktikat djallezore per te nenshtruar vendet dhe popujt .Enver Hoxha me demaskimin e komunizmit hrushovian, i beri nje sherbim te madh atyre popujve dhe vendeve qe ende shpresonin ndaj mashtrimit sovjetik edhe duke e evidentuar fuqine sovjetike dhe traktatin famekeq te Varshaves qe ajo drejtonte si nje fuqi imperialiste qe synonte dhe luftonte per hegjemoni botrore.
  Askush sot, as kundershtaret e tij potencial te kohes, nuk mund te thone se tezat e Enver Hoxhes ne mbledhjen e 81 Partive nuk ishin te drejta dhe nuk dualen ashtu siç i parashikoi ai.
  Enver Hoxha ishte diktator sepse sistemi qe adaptoi ne kushte dhe rrethana te caktuar historike, koha vertetoi se prodhonte diktator. Por jane me se paku burracaker dhe pa kurrfare dinjiteti njerzor ata qe i veshin portretit te tij si burre shteti dhe personalitet historik, epitete fyese apo aludojne per fantazi qe mund te prodhoje vetem mendja e nje bytheshituri apo nje buzequmeshti zogisto-toptanist.
  Dy fjale te fundit per gazetarin Xhevdet Shehu dhe Gazeten Dita.
  Edhe pse kam qene lexues i rregullt i gazetes tuaj qofte ne versionin print dhe qofte ate online, gazetarin XH.Shehu, duke mos mbajtur asnje rezerve, me materialet qe ka paraqitur, po i them se nuk ka asnje ndryshim nga ish gazetaret vullnetar te gazetes se dikurshme “PUNA”, gazete qe te abonuarit me detyrim te dikurshem e mrrnin vetem per te mbeshtjelle buken, ose per ndonje gje tjeter, por jo per te harxhuar kohe per ta lexuar.
  Zoti Thano! Me vjen keq qe e keni ulur kaq shume pjacen. Arsyet i dini ju. Kam qene dhe mbetem partizan i te vertetave pavarsisht shijes se tyre, ashtu sikunder shpifjet, sajesat, fabrikimet qe serviren si inforemacione apo analiza burimore, ma shpifin deri ne ate mase sa nuk thuhet.
  Nuk kam ndermend tu jap mend per rubrikat qe hapni. Te provokosh sot eshte gjeja me e lehte por jo pa kosto. Te mos e genjeje menndja ndonjerin se dikujt qe mbron te verteten per te shkuaren, per luften apo rindertimin e vendit, mund t’i mbyllin gojen duke e e tiketuar me nofkat bajate dhe te dale boje si “komunist”, “enverist” dhe plot te tjera si keto. Sepse fakti qe mashtruesi, ish perkthyes Frederik Gjerasi flet me gjuhen e nastradineve te ketij blogu, besim ndregjoneve, Sali ish komunistit apo Edi Rames ish birit te komunistit, ka jetuar prane Enverit ka qene i privilegjuar ne te gjalle te tij, pra eshte ai servili dhe i perkedheluri i atij sistemi, madje produkt ekstra i tij, eshte nje tregues qe flet qarte se sa posht mund ulet ai qe e ka shitur me kohe dinjitetin e tij.

  Reply to this comment
 34. Vm September 25, 02:25

  Perkthyesi ka perkthyer akuzat a ndersjellta te PKb dhe PKK (Hrushovit dhe Maos). Do te ishte ne dobi te lexuesve (vecanerisht meje) te dije cilat qene keto akuza te ndersjellta dhe kush kish te drejte sipas Zotit Gjerasi, pare edhe me optiken e sotme.

  Reply to this comment
 35. Kasandra September 26, 18:15

  Enver Hoxha si flamur!
  Sikur Enver Hoxha të kish qenë vërtetë një diktator a do të dilte një titull i tillë i bujshëm në shtyp “Unë, përkthyesi i Enver Hoxhës”?! Ja që një njeri, që pranon vogëlsinë e tij, tund flamur të mëdhenj në histori dhe në realitetin aktual, duke hedhur në pazar gjithë personalitetin e tij tani në pleqëri!
  Marrëdhëniet shqiptaro-ruse nuk ishin një dramë për sytë e bukur të aktorëve, as për fatin e agjentëve dhe manipulatorëve, as për karakterin dhe shpirtin e popullit të tradhëtuar rus, dhe as për fatin e Enver Hoxhës se politika parimore ishte mburoja e tij dhe mbështetja popullore pa kufij. Marrëdhëniet shqiptaro-ruse kishin në thelb një konflikt, ishin një tragjedi për një vijë demarkacioni midis pavarësisë së Atdheut tonë dhe kthimit të tij në vasalokracy për portokalle e lajthi.
  Të presësh gjithë jetën deri në pleqëri për të përfolur një fitimtar me shprehjet e pales humbëse në këtë tragjedi bën autogol në urtësi, provë fatale e një të vogli që fitimtari e rriti me dashuri. Të gjithë ata që bëjnë si ai që barazon gjithë popullin me vogëlsinë e tij bëhen altoparlant si “pa të keq” të tjetërkujt për të denigruar aspiratat shumëshekullore të shqiptarëve që kanë sfiduar e fituar beteja madhore në histori. Kudo ku kanë qenë kanë punuar për Shqiptari. Të gjitha shkruhen në histori dhe janë bërë njësh me ndërgjegjen kolektive popullore për mbarësi.
  E vetmja gjë e saktë në shkrimin e përkthyesit është ajo që vetë autori F. Gjerasi e thotë se mendimet dhe refleksionet e tij nuk na duken të sakta, kur prisnim fakte, “të vërtetat e panjohura”. Të përpiqesh për të krijuar për Enver Hoxhës një imazh të kundërt me të vërtetën duke i veshur udhëheqësit popullor luftën aktuale që për karriken e pushtetit sakrifikohen interesat e vendit, që nuk kanë instinktin e vetëpërmbajtjes e as raportin tolerancë-kompromis, siç e thotë vetë këshilla e përkthyesit, në fakt jep një mesazh për politikën aktuale që të rishikojë qëndrimin ndaj Rusisë me shumë potenciale. Në vend të diplomacisë ai sugjeron të ulemi në dy karrike, siç bënte Çaushesku në kohë e tij për diplomaci dhe ndonjë tjetër që e kemi fqinjë-garanci për dështim. Le ta dëgjojë dhe fqinji ynë se shqiptarët nga historia vijnë dhe e dinë se diplomacia dallohet për mjeshtëri, kurse aleanca shquhet për besnikëri për të ecur përpara me siguri, në qetësi apo fatkeqësi. Zgjidh e merr tani! Kasandra.

  Reply to this comment
 36. Realisti January 16, 15:25

  Denimi i F. Gjerasit erdhi si pasoje e perpilimit te nje teksti mesimor per shkollat e mesme “Njohuri te Ekonomise Politike M-L”, te cilen e kopjoi nga leteratura sovjetike e viteve ’70-te. Koleget e tij zbuluan se ne te kishte pikpamje revizioniste, te cilat ai nuk i kuptoi, dhe me e keqja ishte sr nuk u tregua i sinqerte per kopjimin. Por ajo Parti nuk ta falte mungesen e sinqeritetit dhe kopjimin. Per kete u denua.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*