Intrigat e Xhelal Staraveckës dhe e vërteta e betejës me fashistët në Përmet

December 19, 2017 10:08

Intrigat e Xhelal Staraveckës dhe e vërteta e betejës me fashistët në Përmet

Orhan Frasheri*

Komiteti Qëndror i PKSH kishte lëshuar direktivën në të gjitha qarqet me rastin e 30- vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë Kombëtare, që kjo ngjarje të festohej, duke organizuar demostrata në qytete, si dhe duke goditur objekte të armikut deri dhe garnizone ushtarake. Në bazë të kësaj direktive, Komiteti Qarkor i Partisë për Beratin i ngarkoi për detyrë Çetës Dytë Partizane të Skraparit që të godiste garnizonin fashist të Përmetit.

Duke vlerësuar këtë detyrë luftarake komanda e çetës partizane e Skraparit nën drejtimin e komisarit politik, ua bëri të njohur partizanëve këtë aksion dhe detyrat që u delnin atyre. Ata e pritën me entusiazëm dhe shprehën gadishmërinë e tyre të plotë për ta kurorëzuar me sukses. Pa humbur kohë u dha sinjali për lëvizje dhe kolona partizane nga fshati Radësh i Skraparit, zbriti në Çorovodë, mandej në fshatin Stërnec dhe më në fund në fshatin Odriçan.

Anëtari i Komitetit Qarkor të Partisë për Beratin, Iljaz Sevrani kishte dhënë porosi që në Odriçan duhet të vini në shtëpinë e Spiro Janit. Sapo mbëritën komisari politik i çetës ngarkon shokët Orhan Frashëri, Ferit Radovicka dhe Çome Jani nga fshati Koblarë, të shkonim atje. U futën brenda, u takuan me nënën Vitore. U përshëndetën me parullën “VF – LP”.

Më kujtohet fare mirë që unë si përgjegjës i grupit i thashë nënë Vitores se djalin e saj, Spiron, do ta merrnim me vete për një shërbim deri në fushën e Kosinës. Ajo u përgjigj: Merreni djemat e nënave deri ku të keni nevojë. Unë i kam rritur për t’i shërbyer Mëmëdheut. Më pas shtëpia e saj u bë një bazat e rëndësishme e LANÇ. Në shtëpinë e saj u strehua për një kohë Komandanti i Shtabit të Përgjithshëm Enver Hoxha.

Orhan Frasheri

Nëna Vitore i gostiti sipas zakonit shokët partizanë me nga një gotë raki dhe gliko arre. Më së fundi kur u larguam, nëna iu dha partizanëve disa kokrra  mollë, një grusht arra dhe më pas u mbushi trastat me bukë, djathë, gjalpë e gjizë. – Nuk pata kohë, tha nëna Vitore, t’u kuqja nga një zog. – Pastaj u përcollëm dhe së fundi u nisëm.

Afër fshatit Pagri takuam me partizanët e Çetës së Skraparit e të Çetës  të Kolonjës. Sapo më pa komisar Ramizi më hoqi mënjanë e më tha ti Spiro, do të  marrim me vete si korrier, për të na treguar Vahun e Buallit, sepse një pjesë e partizanëve do të kalojnë përtej lumit Vjosa. Pas kësaj detyre ti do të vesh me partizane që komandohen nga unë dhe Shaqir Kapinova shtoi Komisari. Këtë detyrë e prita me gadishmëri të plotë dhe me hovin rinor i thashë komisar Ramizit: Jam i vendosur për të bërë çdo sakrificë, për të plotësuar detyrën e ngarkuar. Në fushën e Kosinës, afër urës nën xhade, u mblodhën që të gjithë. Aty u bë ndarja forcave partizane. Sipas planit komisari u komunikoi detyrat duke nënvizuar jeni ndarë në dy grupe kryesore:

Grupi i parë nën drejtimin e komisarit politik do të vendoseshin përpara kodrave të Urës Përmetit me detyrë që të mos lejojmë forcat italiane që të dalin nga qyteti dhe njëkohësisht, të mbajmë me zjarr të fuqishëm e të vazhdueshëm forcat armike që mund t’u vinë në ndihmë nga Gjirokastra forcave fashiste të cilat ndodheshin të rrethuara në Përmet.

Grupi i dytë nën drejtimin e Gjeli Argjirit, pas kalimit të Vautn do të pozicionoheni mbi kodrat e qytetit.

Grupi tjetër nën drejtimin e Petrit Dumes do të hapë zjarr mbi kazermat.

Sinjali i fillimit të luftës do të hidhet nga ky grup mbi Teqenë Bektashiane të qytetit. Tre shenja bojë blu dhe një bojë e kuqe.

Sipas detyrës, bashkë me grupin e dytë u nisëm drejt Vahut. Hodhëm sytë drejt Vjosës. Dëgjohej vetëm uturima e ujit, që kishte rritur shtratin e lumit. Unë u thashë shokëve shumë i tronditur: me sa di unë në muajin Nëntor dhe me këtë ujë që mban, Vjosa është e vështirë të kalohet matanë. Duhet të presim derisa të bjerë lumi dhe pastaj diskutojmë për t’u hedhur përtej. Gjeli Argjiri më tha, se nuk kishim kohë, e se duhet të hidheshim sa më parë matanë vaut.

“Në moment, do të kujtonte më vonë Gjeli Argjiri, më pas shokun Orhan Frashëri, i cili ishte ngarkar për t’u hedhur i pari në lumë për ta provonuar u hodh i pari në ujë. Në errësirën e natës së ftohtë duke kontrolluar thellësinë e ujit. Të gjithë partizanët prisnin në heshtje dhe me ankth. Më pas u dëgjuan të përplasurat e këmbëve dhe të duarve sakaq shoku Orhan u gjend midis shokëve. Të gjithë u gëzuan që ai u kthye shëndoshë e mirë.

Pa humbur kohë, u dha urdhëri, dhe partizanët të lidhur dorë për dore me njëri tjetrin u hodhën përtej lumit. Pastaj u veshën dhe sipas ndarjes së detyrave u nisën drejt pozicioneve të caktuara. Spiroja sipas porosisë së komisarit shkova te grupi tjetër dhe u takuam para ndërtesës ku ka qenë ofiçina e parkut automobilistik. Pastaj u sistemuam në pozicione. Nga çasti në çast prisnim sinjalin e fillimit të sulmit. Pa pritur sinjali i luftimeve u dha dhe në drejtim të gazermave të ushtrisë italiane nga të gjitha anët e Përmetit, nga fuqitë e zjarrit të armëve partizane, dukej sikur ishte ditë dhe jo natë.

Më kujtohet fare mirë se në të dya anët e qytetit breshëria e armëve të partizanëve me automatikë, pushkë, mitralozë dhe herë pas here me bomba dore, mbi kazermat e ushtrisë italiane i detyruan fashistët italianë që të jepnin sinjalin e alarmit, por më kot se ata ishin të rrethuar dhe në këto çaste rronin në ankth.

Komandanti i detashmentit xha Sabri Sulçe nga fshati Radësh i tha komisar Ramizit:

“Na lini ne, o djema të shkojmë përpara, se jemi të moshuar e të regjur në beteja.

Ne u kemi parë në disa luftime se juve jeni trima, këtë nuk e dimë vetëm ne që

po luftojmë në një llogore me ju, por këtë të vërtetë e ka mësuar i gjithë populli se si luftoni ju si komunista dhe si partizanë por ne duam që ju të mos na dëmtoheni”.

“Fjala e urtë e popullit thotë, – ja priti Ramizi xha Sabriut- dasëm pa mish nuk ka. Dhe kush lulton për Atdhe, mund të vritet, prandaj duhet të luftojmë e të shporrim forcat e armikut nga vatrat tona”.

Mesi i natës kishte kaluar. Partizanët trima iu afruan bunkerëve dhe kazermave duke e tronditur armikun brenda në strofkën e vet.

Prefektura e Gjirokastrës me shkresë Nr.25/429 datë 27.11.1942 njoftonte  Mistrinë e Brendshme si më poshtë:

“Sot, ora 01.00 mbas mesnate, çetat komuniste kanë rrethue Përmetin. Lufta vazhdon. Forca ushtarake në ndihmë u dërguan nga Divizioni “Parma” Gjirokastër.

Prefekti

Ministrit të Punëve të Brendshme

Zvra Politike

    Tiranë

N/prefektura e Përmetit na telegrafon, se me urdhër operacioni, karabineria e atjeshme oficera e trupa, qysh nga dita që çetat sulmuan atë qytet kanë lënë kazermat dhe janë bujtur në ato të ushtrisë jashtë qytetit. Ky gjest ka prodhue panik të madh në popull tek e cila ka mbështetur gjithë shpresat e sigurimit të tij. Lutemi interesohuni pranë komandës. E para për të disponue me urgjencë që të rikthehen në kazermat e tyre të mëposhtëme.

Prefekti

Të ndodhura përpara situatave të vështira, forcave fashiste u erdhi në ndihmë një kolonë e gjatë me forca të shumta italiane. Drejt rrugës automobilistike u dukën dy autoblinda si pararoja e autokolonës armike. Në këtë moment, partizanët që kishin zënë pritë në afërsi të rrugës menjëherë hapën zjarr kundër pararojës.

Komisar Ramizi edhe në këtë situatë, nuk e humbi toruan, por me guxim dhe trimëri printe në ballë duke qëlluar mbi fashistët. Ndërkohë edhe ushtarët italianë pranë makinave dhe të pozicionuar në të dy kanalet e rrugës automobilistike vazhduan të qëllonin kundër pozicioneve të partizanëve. Lufta  po vazhdonte e ashpër duke vepruar si më parë. Përsëri komisar Ramizi së bashku me shokët Sabri Sulçe, Shaqir Kapinova, Hajri Shpatanji, Përparim Potomi, Hasan Dershiku, Gole Ruçi, Çome Josifi, Petro Voskopoja etj. qëllojnë pandërprerë fashistët italianë, të cilët i detyrojnë të mbeten në pozicionet e tyre. Ndërkohë, Xhelal Staravecka u frikësua, e la pozicionin e tij dhe krijoi avantazhe për forcat armike.

Lidhur me luftimet e të dy çetave partizane me goditjen e të Përmetit, më duhet, si pjesmarrës në këtë aksion të rëndësishëm më duhet të sqaroj disa momente të cilat tradhëtari dhe krimineli Xhelal Staravecka në librin e tij “Kujtime historike 1912-1966, faqe 194-198”, përpjekjen e parë të përgjakëshme të Përmetit, më 28 Nëntor 1942, e trajton krejtësisht të deformuar.

Në radhë të parë goditja e garnizonit fashist të Përmetit ishte direktivë e KQ të PKSH dhe nuk është e vërtetë se na paska vendosur Xhelal Staravecka për ta festuar 30 vjetorin e pavarësisë me luftë. Në këtë kohë Xhelal Staravecka nuk ka qënë komandant i çetës, ai ka qënë partizan i thjeshtë. Gjithashtu s’është e vërtetë se Xhelal Staravecka, së bashku me Demirin kanë kaluar lumin Vjosa. Të gjithë e panë se lumin për herë të parë e hodhi Orhani. Shton Spiroja unë kam qënë prezent kur shoku Shaqir Kapinova i ka bërtitur Xhelal Staraveckës kur ai u trëmb dhe la pozicionin e luftimit.

Po ashtu nuk është e vërtetë se Xhelal Staravecka na paska luftuar me fashistët në faqet e malit të fshatit Hotovë. Nga kujtimet e partizanëve pjesëmarrës si dhe dekumentat arkivore të armikut në fshatin Hotovë nuk është bërë asnjë luftim, atje nuk është zbrazur asnjë fishek sepse nuk kaloi asnjë këmbë ushtari fashist.

Duhet të nënvizoj, se pas ndërprerjes së luftimit me forcat armike, partizanët e çetës partizane të Skraparit nuk u dislokuan në fshatin Hotovë, por fshatin Borockë dhe Çeta e Kolonjës në fshatin Ogren. Në fshatin Borockë Çeta partizane e Skraparit të nesërmen u mblodh dhe sipas rregullit bënë konkluzionet e aksionit në Përmet. Në këtë mbledhje u kritikua ashpër Xhelal Staravecka, i cili u trëmb dhe u largua nga fronti i Luftës si frikacak. U paralajmërua nga komisari i çetës që po ta përsëriste do të dilte përpara gjyqit partizan.

Xhelal Staravecka për komisar Ramiz Aranitasin jep dy pamje: në njërën anë e vlerëson si një kuadër drejtues të aftë dhe trim dhe nga ana tjetër e kritikon rëndë se sipas tij Ramizi na la pozicionin e shkruan Xhelali dhe u krijoi kushte të favorshme forcave armike për të na dëmtuar, por ata nuk i realizuan sepse shte ndërhyrja e ime e shpejtë dhe e energjike që u zmbrapsën… Me këtë duhet të theksoj se, me këtë konkluzion Xhelal Staravecka intrigon. Nuk intrigon veten por Ramiz Aranitasin, por dhe për shumë kuadro drejtues të LANÇ. Si intrigant ai i nënçmon dhe njëkohësisht intrigon për të rritur lavdinë personale të pamerituar. Ramiz Aranitasi ka qënë dhe do të mbetet një luftëtar i shquar komandant e komisar dhe partizan i orëve të para, drejtues që mori pjesë në të luftimet kryesore të Skraparit, në Berat, Dangëlli, Kolonjë, Përmet e Mallakastër. Ai u shqua për guxim e trimëri në shpartallimin e detashmentit të milicisë gusht 1942, për çlirimin e Çorovodës e të gjithë Skraparit. Si komisar i çetës, apo si z/komandant i çetës “Plakë”, siç e quanin Çetën e Parë të Skraparit, ai drejtoi aksionet e njëpasnjëshme kundër postave të xhandarmërisë dhe në aksionin e goditjes së garnizonit fashist të Përmetit. Ramizi ishte pushka e ngrehur në zëmër të partizanëve dhe të popullit. Dhe kudo që kaloi e marshoi Ramizi la gjurmë të pashlyeshme. Për të gjitha këto Presidiumi i Kuvendit Popullor i dha titullin e lartë “Heroi i Popullit”  Ramiz Qazim Aranitasit, me këtë motivacion:

“Në ballë të demonstratave të para, si pjesëtar aktiv i njësiteve guerile si partizan dhe komisar çete, kreu me devotshmëri të lartë çdo detyrë që iu ngarkua nga Partia, kreu akte të veçanta trimërie në luftë, u bë një figurë e dashur për popullin dhe partizanët, duke dhënë kështu deri në fund të jetës së tij një kontribut të madh për çështjen e partisë, të popullit dhe të Atdheut”.

Sekretari                                       Kryetari

Bilbil Klosi                                    Haxhi Lleshi

Tiranë më 22.11.1969

 

Dekreti Nr.4600

Ndërsa Xhelal Staravecka njihet nga mbarë populli sepse shkeli besën e shqiptarit dezertoi nga radhët e Ushtrisë NÇSH dhe u vu në shërbim të qeverisë kuislinge duke mbajtur postin e rëndësishëm të komandantit të xhandarmërisë shqiptare dhe, së bashku me forcat naziste, ka kryer krime të shumta. Më duhet të sqaroj një moment që unë kam qënë pranë Ramiz Arantasit bashkë me shokë të tjerë dhe që Xhelal Staravecka e akuzon Ramiz Aranitasin se gjoja na paska lënë pozicionin e luftimit, mbasi mbërritën nga Gjirokastra, pikërisht në këtë ndërluftim u dëgjua nga mesi i partizanëve një zë i fortë: “Përpara partizanë”! Ishte zëri i Ramizit. Në ecje e sipër e në ballë të shokëve u jepte kurajo partizanëve për kundërsulm e të bashkoheshin me grupin tjetër partizan.

Në këtë sektor Petrit Dume, Gjeli Argjili, Muhamet Prodani bashkë me partizanët e tjerë sulmonin me zjarr të fuqishëm dhe armiqtë sado që u përpoqën me zjarrin e armëve të tyre, nuk e përballuan dot sulmin partizan. Ata u gozhduan në vënd!

Në këto çaste mbërriti grupi që drejtohej nga Ramizi, i cili si gjithmonë jo vetëm trim, por edhe ushtarak i zoti me kuptimin e plotë të fjalës, organizator i shkathët dhe drejtues i aftë i luftimeve. Ai fitoi më tepër respektin e shokëve si komisar politik i vendosur, si një partizan hero që mundohej për të ndihmuar e për të shpëtuar bashkëluftëtarët në situata tepër të vështira. Dhe s’kanë asnjë bazë shpifiet e Saraveckës. Historia ia ka hedhur në kosh të plehrave të gjitha shpifjet denigruese që ai u bën heronjëve dhe drejtuesve të LANÇ. Ato i bën për të mashtruar e për të diskretituar ata për qëllime politike. Historia Xhelalin e ka dënuar me vulën e tradhëtisë. Ai ka shkelur besën e shqiptarit, ka shkelur betimin ndjaj flamurit kombëtar dhe nuk mund të shlyhen tradhëtitë ndaj popullit dhe Atdheut.

Goditja e garnizonit fashist të Përmetit qe një fitore e rëndësishme politike ushtarake. Përvjetorin e shpalljes së Pavarësisë e kremtuam me luftë të armatosur. Garnizoni i pushtuesve italianë mori një goditje të fortë duke lënë me dhjetëra të vrarë e të plagosur.

Ministria e Punëve të Brendshme njoftonte për goditjen në Përmet:

“Është ora 7. 00 e mëngjesit. Mbasi kanë mbërritur autokolonat, janë plagosur një oficer, një n/oficer, një ushtar dhe një karabiner ka mbetur i vrarë. Banda është drejtue për në Këlcyrë. Kanë një fuqi 30 veta. Nuk kemi ljme nëse është vrarë nga banda. Asht nevoja me kalue në ofensivë, por mungon fuqia e shkathët që nevojitet.

Prefekti

Simpatia e popullit të Përmetit për LANÇ dhe për luftëtarët trima partizanë u shtua shumë. Qyteti i Përmetit gjatë orëve të luftimit me fashistët prisnin nga në çast që partizanët trima të ishin mysafir në shtëpitë e tyre, por kjo dëshirë e tyre nuk mundi të realizohej në atë kohë. E megjithatë qytetarët përmetarë shprehën besimin e tyre ndaj vullnetarëve të lirisë që po i prijnë popullit drejt çlirimit të Atdheut.

Suksesi i goditjes së Përmetit në atë kohë pati jehonë të madhe mbasi ishte një nga veprimet më të rëndësishme luftarake që u krye në atë kohë, që e tronditën shumë armikun dhe i shkaktuan atij dëme të mëdha njerëzore e materiale. Goditja kundër garnizonit fashist të Përmetit qe një ndër aksionet e rëndësishme, që u krye nga çetat partizane të Skraparit e të Kolonjës, me rastin e festës së shpalljes së Pavarësisë Kombëtare.

*Kryetar i Komitetit të Veteranëve të Rrethit Berat dhe anëtar i Komitetit Kombëtar të Luftës së Popullit Shqiptar

December 19, 2017 10:08
Komento

21 Komente

 1. ELIOT December 19, 11:30

  SIMPATIA E MADHE E POPULLIT TE PERMETIT PER PARTIZANET ….???? PER PERRALLAT QE I TREGONTE ENVERI .. QE I MESOI NE FRANCE …QE DO TE HANIN ME LUGE FLORINI ..QE SDO TE KISHTE TE VARFER DHE TE PASUR ..QE KOMUNIZMI ESHTE SI MJALTI ….. DHE TE TJERA … DHE E PANE POPULLI .. ME BICIKLETA KINEZE DHE ENVERI PER VETE ME BENZA …. ME RRALLAT PER VAJGURI DHE NEXHMIIJA ME SHERBETORET ..SI BORGJEZE .. ME USHQIME ME RACION SI NE AFRIKE DHE ENVERI ME KAMIONAT ME MISHNA ME USHQIME CDO DITE …PER KETE GJE E BENE LUFTEN MISTO MAME .QEMAL STAFA … SADIK STAVELECI GHORGJI MARTINI ..MUJO ULQINAKU DHE SHUME TE TJERE ….QE ENVERI TE JETONTE S BEJ DHE POPULLI SI MINJ KANALESH …… IK MORE COBAN PA TRU … SE KUR EUROPA I HAPI KUFIJTE .. ENVERI I MBYLLI SI KAFSHET SHQIPTARET … KUR EUROPA I DHA DEMOKRACINE BARAZINE LIBERTENE POPUJVE … ENVERI I DHA BURGJET VRASJET INTERNIMET …PER INTERESAT E VETA PERSONALE ..POR NJE FSHATAR SI JU SI KUPTON DOT KETO GJERA …. JANE SHUME TE COMPLIQUARA PER NJE MENDJE SI AJO E JUAJA …. COBAN KENI LINDUR …DHE GOMAR DE TE VDISNI …..MJER SHQIPERIA KUSH I UDHEHOQI …. KUR ENVERI VRISTE RININE … BOTA JEPTE LUMTURINE …MERCI FSHATAR… PER KUJTIMET E FASHISTAVE KOMUNISTA …TETE DE BITE …

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 December 19, 16:02

   eli moj baxhella e xhaxhit
   ku ke qënë në tërë këtë kohë??
   ke dalë në pension apo të kishte zënë prap gonorreja??
   nga i njef kaq mirë partizanët moj baxhellkë??të kanë shqetësuar kur kurvëroheshem me nazifashistët apo nuk të lejoni të ushtroje profesionin tënd të kënaqshëm??
   apo të ka treguar mami dhe babi nastradin??
   ti kemi falur të tëra,moj baxhellkë e stazhonuar,mjafton të të ketë shpëtuar vëra!!

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 December 19, 17:36

    nuk e di ç’më ndodh kohët e fundit!!
    nuk rri dot pa shkruar idiotizma ne komentet!!
    shaj me fjalë të ndyra, megjithse mësuesja më pat thënë që nuk është mirë!!
    a më ndihmon dot njeri të dal nga kjo gjendje haluçinante??
    ju lutem shumë?!?!?

    Reply to this comment
    • anticensurë25642654 December 20, 10:19

     hej sozie
     robt si i ke??
     ju kam shtuar ndopak??
     megjithëse duhet të presësh,minimumi 6 muaj,procesin normal të shtimit!!

     Reply to this comment
     • anticensurë25642654 December 20, 14:21

      eh, dreqi e mori!!!!!!
      përsëri fola me vehte!!
      më ndihmoni ju lutem, qoftë edhe duke më qirë mua dhe fisin tim te shkërdhyer!!

    • ELIOT December 23, 10:51

     PO censure ;;;;; ke nevoje per nje psikiatre ;;;;; ta kam then qe nga shume kohe ;;;; KUR DISA TE TREGOJNE REALITETIN DUAN TE HAPIN SYTE TI SI BESON …. ..POR NUK ESHTE FAJI I JOT ..JO DO TE TREGOJE NJE HISTORIE QE E PASHE NE TELE ..NE FRENGJISHTE ….ISHTE NJE HERE NJE I RI NAZIST ..QE HITLERI E KISHTE CUAR NE SHKOLLE …..//NE KAMPET E RINISE NAZISTE … DHE I . I BENTE PROP … STERVITESHIN… HANIN MIRE ..NE DARKE KENDONIN NE ZJARRET PARTIZANE ????..JASHTE NE NATYRE ..CDO GJE ISHTE SI NE ENDERR ..????. DHE KUR NJE DITE DEGJON BABAIN E VET QE I THOTE NENES ……. AI TRIM QE DO TA VRASI HITLERIN DUHET TE BEHET HERO NACIONAL …. NGELI I SHTANGUR … U HABIT … U NEVRIKOS …. SDINTE CTE BENTE ……. NE FILLIM VENDOSI TI DENONCONTE …. DHE MENDOHEJ ..JO ADOLF HITLERI ISHTE SI NJE ZOT ISHTE ME I MADH SE PRINDERIT E VET ISHTA E ARDHMJA … NUK I BESOI VESHEVE …JO I KISHIN BERE VESHET … MENDONTE …NUK DINTE SI TJA BENTE … TI DENONCONTE APO ……… DHE MORRI VENDIMIN MOS TI DENONCONTE SE I PRISTE PUSHKATIMI …. TE ….2 ……… .DHE MBAS DISA VITESH E KUPTOI SE C KISHTE BERE HITLERI …. I KISHTE MANIPULUAR … I KISHTE HEQUR NJE PJESE TE TRURIT ME PROP E TIJE SE NAZISTAT ISHIN E ARDHMJA ..SE GJERMANIA DO TE ISHTE KREY I BOTES .. DHE SHUME TE TJERA …… DHE PAS DISA VITESH … E KUPTOI …. QE KISHTE QENE NAIVE …. QE KISHTE QEN DUKE FUTUR NE BURG PRINDERIT E TIJE NGA PROPOGANDA E HITLERIT …. QE ISHTE DUKE BERE NJE KRIM TE MADH .DUKE I SPIUNUAR PRINDERIT E TIJE …… E KUPTON EDHE TI JE PAK A SHUME SI KY I RIU … NAZIST ..QE PER PAK ……. AI E KUPTOI DISA VITE ME VONE … .PO TI KUR DO TA KUPTOSH ….. NDOSHTA KA ARDHUR DITA ?……. MEENDOHU ….MIRE … DHE EDUKOI MIRE FEMIJET …PER TE ARDHMEN E TYRE ..JO IDETE E PARTIVE ..

     Reply to this comment
  • Peza December 19, 17:05

   O Eliot ballisti!
   Nuk ke pune me partizanet ti o bir tradhetari!
   Ne se ta mban suma,fillo e na rrefe bemat e ballistave,zogisteve etj.
   Na rrefe ndonje kenge,vjershe,roman,drame etj per ballistet e te tjera trimeri te tyre.
   Po munde na trego se cfare repartesh krijuan,me cilet bashkepunuan,kunder kujt luftuan etj,se keto te takojne ty!
   Partizanet jane tanet dhe mburremi ne me ata,ndersa ti fillo e mburru me ballistet!
   He tu befsha dhe mos ha mut shume!

   Reply to this comment
   • ELIOT December 19, 19:55

    OR KATNAR NGA PEZA DHE KY ANTICENCURA .. KISHA 2 XHAJALLARE PARTIZANE ….????? QE KURRE SE SHKREPEN ….SEPSE DOLEN PARTIZANE KUR E PANE QE GJERMANI PO TERHIQEJ …POR E MORREN 1000 E LUFTES …SI SHUME RRENACAAK TE TJERE ….. POR ME BABIN TIM DHE NE TE FAMILJES …. TREGONIN TE VERTETEN …. PRANDAJ JU ZVARRANIKE …. MESOJENI MIRE HISTORINE DHE MOS JA FUSNI PORDHES ..QOFTET TE DAJA … PARTIZANE ..???? KUR NE NORMANDIE NE 1944 NE 6 QERSHOR U VRANE 10 TE RINJE AMERIKANE ENVER ZHULSI DHE TRIMAT PATIZANE …. FSHIHESHIN NE MALET DHE BENIN SIKUR ..DHE DEGJONIN LAJMET …..NE RADIO RUSI NE 1943 VURI PERPARA …NE EUROPEN PERENDIMORE ALEATET I VUNE PERPARA ….NE 1944 .. CFARE DO TE BENIN NE SHQIPERINE E VARFER …. TE GJUANIN NENAT TUJA KURVA .PARTIZANE …. APO TE HANIN KUMBLLA … IKNI MORE ANALFABETA ..SE E BOTE ME QESH BOTEN …. EDHE FRANCEZET ITALIANET HOLLANDEZE BOTA E THOTE SE PA AMERIKEN….. GJERMANET DO TE RRININ EDHE PER 50 VJET NE EUROPE NE BOTE .. VETEM JU ZHULSA SPIUNAT E ENVERIT BENI SI TRIMA … PERSE SI VUTE PERPARA NE 1939 ITALIAINET DHE PASTAJ GJERMANET QE U FUTEN NE SHQIPERI SI NE DASEM …KU ISHIN TRIMAT TUAJ …… COBANE ….???????? APO E BENEIN NE BREKE …. ..IKNI MORE .LANI DHEMBET DHE LEXOJENI HISTORINE NE ITALISHTE NE FRENGJISHTE NE ANGLISHTE ….JO TE PERKTHYER NGA NEXHMIJA KURVA …

    Reply to this comment
    • anticensurë25642654 December 20, 10:17

     eli moj sharabajgë e xhaxhit
     ta besoj,sidomos ty,kur thua se ke pasur 2 xhaxhallarë partizan që nuk e kanë shkrehur,do kenë qënë nga ata që dolën partizan pas hiroshimës!!
     eli moj putankë e pa prishur,ata të mitë,të githë partizan,nuk tregonin ndonjë gjë të madhe,ndoshta dhe ata nuk kanë luftuar,ndoshta dhe ata që janë vrarë,ka pasur disa,ndoshta dhe shtëpitë që i janë djegur(të babait 3 herë)nga ata italianë e gjermanë që nuk kanë qënë në shqipëri, i kanë vrarë vetë dhe i kanë djegur vetë!!
     me siguri për tu dukur si trima!!
     kështu mi putankë e ndershme!!ty të duhet besuar çdo gjë!!sidomos kur bën krahasimin ndërmjet nesh dhe aleatëve antifashistë!!sidomos kur thua se gjermani kishte për të sunduar europën,po të ishte se do të luftohej vetëm nga shqiptarët(për saktësi komunistët,antifashistët)!!
     ky krahasim tregon një shkallë tmerrësisht të lartë zgjuarsie!!me të vërtetë për të dhënë dorën eli!!
     bile nuk e di si e mban veten dhe nuk ja vë fajin shqiptarëve për ardhjen në fuqi të hitlerit!!shqiptarët duhet ta kishin bllokuar zgjedhjen e tij!!
     apo jo eli!!
     eh të qifsha robt,kur bën krahasime të tilla!!ta shkërdhen edukatën!
     shnet eli,vajose pak se të dhëmb pastaj!!

     Reply to this comment
     • ELIOT December 20, 15:26

      IK MORE KATNAR IK .MERRE BIDONIN E VAJGURIT DHE SHKO MBAJ RRALLEN MORE KOQE … MERR BICIKLETEN QE TA LA DAJA PARTIZAN DHE DIL NE BULEVARD .. SHIKO LANEN …. MERRE TULLONI QE TA LA DAJA PARTIZAN DHE BLEJ DJATHIN MISHIN ..MORE ZGJEBS …. SE EDHE AFRIKANET NE EUROPE JETOJNE DHE KANE JETUAR ME MIRE …POR KUJT TI THUASH GZIM KULLUFIT …. THITHJA ENVERIT DIKTATURES KOMUNISTAVE …DHE NGORDH PER BUKE .. BAJGE …. JE NJE KOQE QE NE MBARE EUROPEN SE GJEN NJE TE TILLE SI TY… DEBILE .ANALFABET ZGJEBS …. DECHET … POVER CON …TETE DE BITE …. CLODHEM EDHE UNE ME NJE KRIM …ME NJE DEBILE QE JA KANE HONGER DHIJA LIBRAT QE NE KATUND …. ZAGAR …. KUR E GJITHE BOTA E CIVILIZUAR E GJUKON ENVERIN SI NJE KRIMINEL SI BARBARIN ME TE MADH TE BALLKANIN .. TI ZGJEBS PA SHKOLLE ..DHE DISA SPIUNA E BEJNE HERO …JU JENI TURPI I SHQIPTAREVE …..DHE KRAHASIMET E ENVERIT ME HITLERIN …E BEJNE KRIMET E TIJE …. E BENE EUROPA E CIVILIZUAR ..DHE UNE E BEJ ME FAKTE .ME PROVA …JO SI TY QE JA FUT KOT SI NJE ANALFABET ….

     • anticensurë25642654 December 20, 19:04

      këto punët e vajosjes i di mirë unë!!
      kështu ma lyenin edhe mua vërrën që mos të më dhimbte kur më fusnin mallutën!!

  • Nip partizani . Krenar! December 21, 19:32

   Je ne idiot medioker se uno dia as te shprehesh e jo me te shkruash. Rrofte lista nazionale clirimtare!

   Reply to this comment
 2. Guri Naimit D. December 19, 14:46

  Faleminderit;”HERO i SHEKULLIT”Orhan FRASHERI!

  Eshte fatlumesi te lexosh nje 97 vjecar, ish parizan aktiv sa ne role drejtuese,si te nderuarin veteran Orhan Frasheri,qe vecanerisht ne Dangellioteve,na ben dy here krenar,se eshte BIRI YNE-gjak Frashelliu..
  Sa shkruan i nderuari veteran, kujtoj dhe i ballafoqoj me tregimit e “Luftetarit te shekullit” Vaso V.Dama nje nga me aktivet sa krye ctave teritoriale te Dangellise se atyre viteve, me ate eksperiencen qe me 1912-13 dale me cetwn e Kapedan Jano P.Xhoga Zavalanit, ne mbrojtie te Pavaresise sa shpallur.krah Papa Stath melanit, Vaso, mbetur dhe deshmimtari i ralle per nje shekull, per ate renie krye cetes te Kapetdan Janos atje tek “Ura e dashit” Nendror 1913te.
  Ai kapedani na ka folur vazhdimisht dhe per kete sa shkruani ju, i nderuari Orhan e, me vjen keq se ditarin me shenimet e tij nuk e kam me vete ketu tej oqeanit, ndaj, nuk po ndaloj me gjate.
  Kete operacion dhe ditet e mbajties se Kongresit Permetit, nisur qe ne shoqerimin e forcave Partizane per ne Helmes,e kthim,si ta kishte te incizuar,na e tregonte ne cdo bisede. Po une qe ne ato vite kan qene 8 vjec,ruaj me nostalgji luftmet e cetave Partizane ne fshatrat rreth Frasherit,Zavalanit,Selenices, me ato diegiet e shtepive te bera kryesisht nga ballistet, marre “zjarr”nga prezenca gjermaneve, ata bashkuar me ta.
  Te tera do i harroja, po diegien e Selenices sa kaluan Frasherin,pasi dogjen shtepine e Nezirit..dhe ne Zavalam dy shtepi partizane,(Te Stavri Mihalit dhe Rushan Demkos) nuk me harroen.Sa nje porosi thene babai yne ne shtrat pas torturave balliste dhe diegien e shtepise do ju thoshte partizane ardhur pas dy dite qe kur pane shtepite e djegura nga ballistet,u nisen te digjnin shtepine e Komandantit Balist qe ishte nga fshati yne,Ai ju tha;
  – Jo djema ate bene turpin e tyre, ju mos beni si ata.Ne do jetojme me ta. Lufta nje dite do mbaroje.:
  Dhe sot pasardhesit e asaj familie e kujtojne.Ajo fjale,shpetoi shtepine e tyre pa djegur…
  Sa ka per te treguar, te vertetat e asaj Lufte.
  Ne qe kemi jetuar duhet ti bejme apel vetes, si po beni Ju, i nderuar Orhan Frasheri,per tu lene brezave te vertetat e asaj lufte .
  Paci shendet si gjithnje i nderuar VETERAN qe se keni SHOKUN.
  Krah Jush ne vite ndihem krenar.drejt 82 viteve shkoj.
  Gezuar Vitin e Ri 2018 e pritshim dhjetra vite te rijme me Ju prane,i nderuari “HERO”i gjalle i asaj lufte,sa nje jete-Luftetar i UNITETIT KOMBETAR.
  Me konsiderate .
  *82 vjecari Pasues Veterani;
  (Nipi Kapedanit Jano P.Xhoga rene kryecetes qe komandonte ne mbrojtie te PV sa shpallur nga sunimet e fqinjeve,sot e 104 vjet me pare.(10 dhetor 1913).

  Toronto19=12-2017 Guri Naimit D.

  Reply to this comment
 3. Arber December 19, 17:44

  Orhan Frasheri- nje njeri i jashtezakonshem per nga zgjuarsia, urtesia, nderi dhe trimeria. Eshte nder per kedo qe e ka njohur dhe degjuar. Kerkoj nje lexues ketej nga SHBA-ja qe t’i dergoj pacavuren e Xhelal Staraveckes ” “Kujtime historike 1912-1966,” botuar nga shtepia “Naimi”. E ka falas si librin ashtu edhe postimin. Pres deri me 30 mars 2018, para se ta hedh ne koshin e plehrave.

  Reply to this comment
 4. demo December 19, 21:56

  Ti mor Orham nuk genjen fare kur thua,qe nene Viktoria ju mbushi strajcat me arra,me buke,me gjalpe me gjize ,djathe,molle,raki,gliko.Po a do t`i kishte me kjo fshatarja Permetit tere keto te mira ne kohen tuaj,kur u formua kooperativa?Jo gjalpe e gjize e dhjathe,e mjalte e arra,por as qumesht nuk do te kishte,,,as buke gruri,thekre,,edhe buken e misrit e kishte me rracion ,.Koha juaj ishte koha e QEVAPIT,KOHA E ZISE,E S`KAMJES,E DHUNES,E SPIUNLLUKUT,.Ja,shoku Orham paska kaluar lumin 2 here i vetem.ne mes te Nentorit.I lumte!Vertet shoku Orhan kaloi Lumin,por shoku Enver ja beri Orhanit dhe fshatares Viktore si ajo fjala e urte:KALOVA LUMIN TE DHJEFSHA KALIN.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 December 20, 11:28

   dem
   ta kam thënë dhe më parë!
   nuk të mungon mënçuria,por dhe ligësia!!
   kjo e dyta ja fut të parës,sa krahu!!
   akoma nuk të ka hyrë në mëndje të ndash kohët nga njëra tjetra!!
   dem,ndaje dhe vlersoje ngjarjen me kohën kur ka ndodhur!!
   jepi personit si dekoratën dhe plumbin,kur i meriton!!
   dem kur lind fëmija,lahet!normalisht derdhet uji dhe fëmija mbahet!!
   ti e jo vetëm bën të kundërtën,por mban ujin dhe hedh fëmijën!!
   dem,rrezistenca në L2B është periudha më e lavdishme,pas saj patëm të mira dhe të këqija sa të duash!analizimi i drejtë i tyre nuk do të lejonte të ndodhnin këto që po ndodhin!!nuk ka nevojë të të përmënd se çfarë!nivelin e ke të tillë që i di më mirë se unë!!
   ne na perriudha që e quajmë të enverit,pavarsisht e sishte jona,hodhëm të mirat,fëmijën,dhe mbajtëm të këqijat,ujin e pisët!!shpresoj se nuk mund të thuash të kundërtën!!
   një gjë po të përmënd,atë që ti dhe shumë të tjerë e deformoni si jua do bytha!thjesht për të “fituar”!
   “enveri”,pra ata të dalët nga lufta,fitimtarët,e ruajtën shqipërinë të pa prekur!!nuk mundën të merrnin atë që dëshironin por të paktën e mbajtën të pa prekur!!
   ju të gjithë thoni se enveri e bëri për të ruajtur pushtetin e tij dhe jo për shqipërinë!jo për popullin!!
   ju të gjithë harroni se po të ishte për pushtetin e tij,fare mirë do të kishte bërë atë që kanë bërë të gjithë diktatorët!!atë që bëri komunisti tënd i dashur josif broz tito!!panvarësisht se ishte komunist,perëndimi kapitalist dhe antikomunist e mbajti jo vetëm në pushtet deri sa drodhi bishtin por dhe me pekule!!apo jo dem!?bile të njëjtën gjë bën dhe komunistët anti titistë!
   pra dem nuk është e nevojshme të izolosh vëndin për të mbetur në pushtet!!
   këta idiotët tanë,pas enverianë!!nuk po e izolojnë vëndin për të mbajtur pushtetin!!këta po e falin vëndin për të mbajtur të ngulur bythën në karriken e pushtetit!
   dem të mora një shëmbull fare të thjeshtë!
   ji objektiv,sa më shumë të jetë e mundur,e pamundur 100%,sepse do të ndihmosh dhe të tjerët!!
   mos u nastradinos!!mos sha dhe ato që kanë qënë të mira të drejta!
   ke boll shtrëmbësira për ti kritikuar!!
   janë jashtëzakonisht shumë!!

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 December 20, 14:25

    po ju lajmëroj!!
    së shpejti del nga shtypi vëllimi im me komente të zgjedhura!!
    shtëpia botuese “varilesht”!!
    promovimi, mbrapa ushtarit të panjohur, tek ish-banjot publike!!
    data e saktë nuk dihet, por me siguri para vitit të ri!!

    Reply to this comment
  • anticensurë25642654 December 20, 13:30

   Duplicate comment detected; it looks as though you’ve already said that!

   « Back

   Reply to this comment
  • Hammerhaituri December 21, 18:07

   Ta kam thene edhe here “Dem” vjen nga dämlich ne gjermanisht

   Reply to this comment
 5. ELIOT December 21, 19:17

  ANTICENSURE …JE AQ KOQE …SA Q E NUK E DIN …. SE ME PSEUDONIMIN TEND ENVERI HITLERI DO TE FUSTE NE BURG …. PERSE ….. SEPSE TI COBAN NGA SAUKU NUK E DIN KUPTIMIN FJALES …. ANTICENSURE …. QE ENVERI E URRENTE KETE FJALE … QE NGA FRENGJISHTJA DO TE THOTE …JO BLOKIMI I LAJMEVE GAZETAVE ..JO BLLOKIMI I LIRISE I DEMOKRACISE …DHE JE AQ ME FAT SE HITLERI KA NGORDHUR PERNDRYSHE DO TE ISHE NE BURG …. NJE MIK I IMI VETEM SE THA C ESHTE KJO QEVERI QE NA I MBYLLI KUFIJTE ..BERI 10 VJET BURG NGA IDIOTAT KOMUNISTA ….. PRANDAJ TI DUHET TE QUHESH CENSURE TOUS …. .. BLLOKIM CDO LAJMI CDO GJE DEMOKRATIKE ..CDO GJE NGA .. CIVILIZIMI NGA PROGRESI …DHE RROFTE PARTIA E KOMUNIZMIT E FASHISTAVE E NAZISTAVE ..SEPSE ATO NUK LEJONIN OPOZITE …KUNDERSHTARE SI ENVERI …POR NJE LOPE SE KA HABERIN E KETYRE FJALEVE .. .KETYRE IDEVE …KETYRE CILESIVE ….. ME THUAJ A E DINI JU LOPET E ENVERIT SE CDO TE THOTE DEMOKRACIE LIBERTE EGALITE ……. SMA HA MENDJA ..JO ..SE PO TA DINIT CDO TE ZHGARRAVISNI IDIOTIZMA TE SHQKULLIT TE 13 ..

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim